8. KYLMÄTILOJEN MUUT VARUSTEET HUURRE-HYLLYT HUURRE-KYLMÄILMAVERHO PAINEENTASAUSVENTTIILIT... 35

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "8. KYLMÄTILOJEN MUUT VARUSTEET... 34 8.1. HUURRE-HYLLYT... 34 8.2. HUURRE-KYLMÄILMAVERHO...35 8.3. PAINEENTASAUSVENTTIILIT... 35"

Transkriptio

1

2

3 C011004FI 3 () SISÄLLS 1. LEISTÄ KLMÄVARASTOINTIA KOSKEVA LAINSÄÄDÄNTÖ ELINTARVIKKEIDEN SÄILTSOLOSUHTEET HUURRE-ELEMENTIT KLMÄTILOJEN MITOITUS KLMÄTILAN SIJOITTAMINEN PAKASTEHUONEET KLMÄHUONEET SEINÄ- JA KATTORAKENTEET LÄPIVIENNIT LATTIARAKENTEET KLMÄTILOJEN OVET SARANAOVET LIUKUOVET HUURRE OVIEN MATERIAALIT OVIEN LÄMMITS LIUKUOVIEN SÄHKÖLIITÄNTÄ KLMÄTILOJEN MUUT VARUSTEET HUURRE-HLLT HUURRE-KLMÄILMAVERHO PAINEENTASAUSVENTTIILIT KLMÄTILOJEN ILMANVAIHTO KLMÄTILOJEN JÄÄHDTSTEKNIIKKA ENNEN ASENNUSTA HUOMIOITAVA TÖSELITSMALLI Tämän suunnitteluoppaan päivitetty versio löytyy osoitteesta: 4

4 4 () C011004FI 4

5 C011004FI 5 () 1. LEISTÄ 1. LEISTÄ Huurre-kylmätilojen suunnitteluopas on tarkoitettu työvälineeksi niille, jotka joutuvat työssään tekemisiin kylmätilojen suunnittelun, hankinnan tai asennuksen kanssa. Kylmätiloilla tarkoitetaan tiloja joiden lämpötilaa on koneellisesti laskettu normaalia huonelämpötilaa alemmaksi. Kylmähuoneiden / -varastojen lämpötila vaihtelee C:een välillä ja pakastehuoneiden /- varastojen lämpötila vaihtelee C:een välillä käyttötarkoituksesta riippuen. Pakastustunnelien lämpötila saattaa olla jopa - C. Suunnitteluoppaan aineisto on pyritty saattamaan tekohetken ajan tasalle lainsäädännön, yleisen kylmätilojen rakentamistavan ja Huurre tuotteiden osalta. Suunnitteluopas on ohjeellinen. Huurre Finland Oy pidättää oikeuden muutoksiin materiaalien ja työtapojen osalta. Huurre tuotteissa on eristeenä CFC- ja HCFC-vapaata kovapolyuretaania. Huurre Finland Oy osallistuu koko ajan kansainväliseen yhteistyöhön, jonka tavoitteena on tuotteiden ympäristövaikutusten minimointi.

6 6 () 2. KLMÄVARASTOINTIA KOSKEVA LAINSÄÄDÄNTÖ C011004FI 2. KLMÄVARASTOINTIA KOSKEVA LAINSÄÄDÄNTÖ Elintarvikkeiden valmistusta, käsittelyä, kuljetusta ja varastointia valvotaan viranomaisten toimesta erilaisilla laeilla ja asetuksilla. Elintarvikelain 361/1995 nojalla on annettu asetuksia, joiden tarkoituksena on ehkäistä, vähentää ja poistaa elintarvikkeesta johtuvia terveyshaittoja sekä turvata elintarvikkeen asianmukainen laatu ja koostumus. Terveydensuojeluasetus N:o 1280/1994 käsittelee mm. yleistä elintarvikehygieniaa, elintarvikehuoneiston sijoittamista, omavalvontaa, kuljetusta, myyntiä ja säilytyslämpötiloja. Maitohygienia-asetuksessa N:o 31/EE/2000 on annettu ohjeita maidon säilytyslämpötilasta kuljetuksen ja varastoinnin aikana. Pakasteasetus N:o165/1994 koskee pakastettuja elintarvikkeita, joita myydään kuluttajalle tai suurtaloudelle pakastettuna tai teollisuuteen edelleen valmistettavaksi tai muutoin käsiteltäväksi. Asetuksessa N:o 3/1994 on säädetty pakasteasetuksen valvonnasta ja siinä käytettävistä menetelmistä. Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös N:o 0/1996 koskee tarvikkeita, jotka tarkoitukseensa käytettäessä joutuvat kosketuksiin elintarvikkeen kanssa. Em. säädökset on saatavilla esim. osoitteesta

7 C011004FI 7 () 3. ELINTARVIKKEIDEN SÄILTSOLOSUHTEET 3. ELINTARVIKKEIDEN SÄILTSOLOSUHTEET LIHATUOTTEET KALATUOTTEET Elintarvikehygienian hallitsemisen kannalta tärkein tapa ehkäistä mikrobien lisääntymistä on lämpötilaan vaikuttaminen. Mikrobien kasvun kannalta vaaravyöhyke on C. Tämän vuoksi helposti pilaantuvat elintarvikkeet tulee säilyttää korkeintaan +8 C lämpötilassa. Alla olevaan taulukkoon on koottu erilaisten elintarvikkeiden säilytysolosuhteita koskevia arvoja, joita voidaan käyttää ohjearvoina kylmätilojen rakennesuunnittelussa. Arvot ovat ohjeelliset ja ne voi vaihdella eri tietolähteissä. Lämpötila C Kosteus % Aika d Nauta -1 ± Sika -1,5 ± Lammas ± Siipikarja ± Makkara Lämpötila C Kosteus % Aika d Tuore kala, jäissä ± Tuore kala Savustettu kala -2 ± MAITOTUOTTEET Lämpötila C Kosteus % Aika d Maito (meijeri / kuljetus) Maito (pakattu) Voi ± Juusto ± Jogurtti

8 8 () 3. ELINTARVIKKEIDEN SÄILTSOLOSUHTEET C011004FI VIHANNEKSET JA JUUREKSET Lämpötila C Kosteus % Aika d Herne ± Keräkaali ± Kukkakaali ± Peruna Porkkana Sipuli -2, Tomaatti 1, MUUT Lämpötila C Kosteus % Aika d Munat Olut

9 C011004FI 9 () 4. HUURRE-ELEMENTIT 4. HUURRE-ELEMENTIT LUKOLLINEN ELEMENTTI LUKOTON ELEMENTTI PINTAMATERIAALIT Lukollisten elementtien standardi mitat ovat; eristepaksuus 75, 100 ja 150 mm, max. leveys 1200 mm, max. pituus 6 m. Järjestelmään kuuluu seinien kulmaliitoksia varten erilliset kulmaelementit. Eristemateriaalina CFC- ja HCFC-vapaata vaahdotettua kovapolyuretaania. Elementit on varustettu asennuksen helpottamiseksi pikalukoilla. Lukottomien elementtien eristepaksuudet ovat; 50, 80, 100, 125, 150 ja 170 mm, max. hyötyleveys on 1150 mm ja, max. pituus 12 m. Eristemateriaalina CFC- ja HCFC-vapaata vaahdotettua kovapolyuretaania. Vakiotoimituksissa elementtien ulko- ja sisäpintoina käytetään kuumasinkittyä 0,5...0,6 mm paksuista teräslevyä. Teräslevyjen vakiopinnoitteena käytetään : sisäkäyttöön tarkoitettu elintarvikehyväksytty polyesteri (hyväksyntä VTT, n:ro BEL 937/94, väri RR110). ulkokäyttöön tarkoitettu polyesteri PVDF (Kynar 500) Pintalevynä voidaan käyttää myös ruostumatonta teräslevyä.

10 10 () 5. KLMÄTILOJEN MITOITUS C011004FI 5. KLMÄTILOJEN MITOITUS Lukollisista elementeistä rakennettavien Huurre kylmätilojen mitoitus perustuu elementtijärjestelmään jonka ulkomoduli on 150 mm. Huoneiden ulkomitat voidaan valita niin, että ne kasvavat 150 mm:n jaolla. Huoneen ulkomitat eivät muutu eristepaksuuden muuttuessa. Väliseinät eivät myöskään kasvata huoneen ulkomittoja. Lukottomista elementeistä rakennettavien kylmätilojen mitoitus on ulkomittojen suhteen vapaampi. Ovien ja väliseinien paikat on molemmilla elementtimalleilla lähes vapaasti valittavissa. Moduulimitta Pakastehuone Kylmähuone Moduulimitta Moduulimitta Pakastehuone Kylmähuone Moduulimitta Kuva 5-1. Modulimitoitus.

11 Pakastehuone C011004FI 11 () 6. KLMÄTILAN SIJOITTAMINEN 6. KLMÄTILAN SIJOITTAMINEN 6.1. PAKASTEHUONEET 6.2. KLMÄHUONEET Pakastehuoneen ja sitä ympäröivien seinien väliin on jätettävä vähintään 100 mm:n tuuletusrako. Ilman kierrosta tuuletusraossa on huolehdittava. Normaalisti riittää luonnollinen, ilman tiheyseroihin perustuva kierto. Jos pakastehuoneen ja seinän välinen rako on kovin pitkä, tuuletus on hoidettava puhaltimilla. Veden tiivistyminen tuuletusraossa voidaan ehkäistä myös järjestämällä sinne lämmitys esim. lämmityskaapelin avulla. Tällöin käytettävissä ovat joko irrallinen sähkölämmitysmatto tai pakastehuone-elementteihin sijoitetut lämmityskaapelit. Koska lämmityksen järjestäminen on yleensä hankalaa ja lämpöteknisesti epäedullista, suositellaan tiivistymisen ehkäisemiseksi ensisijaisesti tuuletusta. Kylmähuonettakaan ei saa asentaa aivan kiinni ympäröiviin seiniin. Tuuletusraoksi riittää yleensä tarvittava asennusvara n mm. Lisäksi kylmätilojen sijoittamisessa pitää huomioida seuraavat seikat: Lattiarakenteet kylmätilojen lattioiden alapuolella. Riittävä etäisyys voimakkaista lämmönlähteistä. Oviaukot riittävän etäällä tulo- tai poistoilmasuulakkeista. Tavaroiden kuljetusreitit kylmätiloihin ja niistä pois. 100 Kylmähuone 25 Kuva 6-1. Tuuletusraot.

12 12 () 6. KLMÄTILAN SIJOITTAMINEN C011004FI 6.3. SEINÄ- JA KATTORAKENTEET Seinäelementit on suunniteltu kantamaan normaali kattoelementin aiheuttama kuormitus ja erikseen määritellyt kuormitukset kuten esim. Huurre-seinähyllystö. Jos seinäelementteihin joudutaan kiinnittämään rakenteita, joista ei ole Huurteen erikseen antamia ohjeita, on rakenteiden vaikutukset tarkistettava tapauskohtaisesti. Kattoelementteihin kohdistuva kuormitus on huomioitava kylmätilaa suunniteltaessa. Ilman lisäkuormaa kattoelementin jänneväli voi olla mm paksulla elementillä max. 5,1 m ja mm paksulla elementillä max. 6 m. Tällöin ei tarvita erillisiä kannatinrakenteita katon tukemiseen. Jos kattoelementtiin kiinnitetään esim. höyrystimiä tai katon ulkopuolelle tulee lisäkuormaa, on katon tukirakenteet mitoitettava tapauskohtaisesti.

13 C011004FI 13 () 6. KLMÄTILAN SIJOITTAMINEN 6.4. LÄPIVIENNIT Seinä- ja kattoelementteihin pyritään tekemään mahdollisimman vähän läpivientejä. Pakastehuoneissa tämä on erityisen tärkeää, sillä ulkolevy toimii höyrysulkuna. Höyrysulun vioittuminen johtaa ajan myötä seinämän eristyskyvyn heikkenemiseen. Kun putkia, johtoja tai tms. varten läpivientejä joudutaan tekemään on niiden ympärystät kitattava höyrysulun heikkenemisen estämiseksi = Silikonimassa 2 = Eriste Kuva 6-2. Sulavesiputken ja imulinjan läpiviennit = Putken pääte 2 = Silikonimassa 3 = Läpivientiholkki 3 Kuva 6-3. Nestelinjan ja säköjohdon läpiviennit.

14 14 () 6. KLMÄTILAN SIJOITTAMINEN C011004FI 6.5. LATTIARAKENTEET Huoneasennuksen kannalta on erittäin tärkeää, että asennusalusta on riittävän tasainen. Asennusalustan tasaisuusvaatimus on ±1 mm/1 m. Kylmähuoneen lattiaksi käy yleensä paikalla oleva betonilattia. Kannattaa kuitenkin tarkistaa onko höyrysulku ja lattian eristyskyky riittävä. Betonilattia on hyvä päällystää huoneen asennuksen jälkeen esim. akryylibetonilla tai vastaavalla pinnoitteella. Lattiapinnoite kannattaa nostaa huoneen sisäpuolella mm seinille jalkalistaksi. Näin estetään kosteuden pääsy betonilattian ja elementtiseinän väliseen rakoon. Pakastehuoneen lattiassa tarvitaan aina kunnollinen eristys. leensä se tehdään valmiista Huurre-lattiaelementeistä, jolloin eristys-, höyrysulku- ja routasuojausasiat on ratkaistu samalla kertaa. Kuva 6-4. Kylmähuone ilman elementtilattiaa. VAKIORAKENTEINEN HUURRE-LATTIAELEMENTTI Vakio lattiaelementin kulutuspintana on 9 mm:n paksuinen liukuestepintainen vaneri. Lattia on tarkoitettu kevyeen jalankulkuliikenteeseen. Kuormitusarvoina voidaan käyttää: tasainen staattinen kuormitus kn/m2 (00 kp/m2) hyllyn jalka tai vastaava Ø mm, sallittu staattinen kuormitus 1 kn (100 kp).

15 C011004FI 15 () 6. KLMÄTILAN SIJOITTAMINEN VAHVISTETTU HUURRE-LATTIAELEMENTTI Vahvistettua lattiarakennetta suositellaan käytettäväksi, kun lattiaan kohdistuu rullaavaa kuormitusta (kovapyöräinen pumppuvaunu) tai isohkoja pistekuormia. Vahvistetun lattiaelementin kulutuspintana on 15 mm:n paksuinen liukuestepintainen vaneri. tasainen staattinen kuormitus kn/m2 (00 kp/m2) hyllyn jalka tai vastaava Ø mm, sallittu staattinen kuormitus 1,5 kn (150 kp) pumppuvaunun tai vastaavan pyörä Ø>50 mm, sallittu kuorma 2 kn (200 kp) kuormattu pumppuvaunu, max. bruttopaino 800 kg Kuva 6-5. Vakiorakenteinen / vahvistettu Huurre-lattiarakenne.

16 16 () 6. KLMÄTILAN SIJOITTAMINEN C011004FI BETONILAATALLA VAHVISTETTU LATTIA Jos huoneessa ajetaan trukilla suositellaan aina käytettäväksi vähintään 80 mm:n betonilaattaa lämpöeristeen päällä. Sama pätee myös pumppuvaunu- ja hyllykuormituksiin, jotka ylittävät edellisessä kohdassa mainitut arvot. Tällöinkin on huomioitava, että lattian kuormitettavuus on edelleen kn/m2. Kuva 6-6. Betonilaatalla vahvistettu lattia. Lämmityskaapeli (pakastehuoneissa) sijoitettu lattiaeristeen alapuolelle

17 C011004FI 17 () 6. KLMÄTILAN SIJOITTAMINEN LATTIAN ROUTASUOJAUS Koska pakastehuoneen lämpötila on ympäristön lämpötilaa alhaisempi, siirtyy lämpöä ympäristöstä pakastehuoneeseen ja sieltä lämmönsiirtimien kautta ulos. Näin tapahtuu myös lattiaeristeiden läpi. Jos pakastehuone on asennettu maanvaraiselle peruslattialle, pumpataan lämpö tällöin maaperästä. Pitkään jatkuessaan tämä aiheuttaa maaperän routimisen ja ajan myötä peruslattian kohoamisen ja vaurioitumisen. Jotta edellä kuvatulta ongelmilta vältytään on estettävä lämpövirran kulku maaperästä pakastehuoneeseen. Se voidaan estää järjestämällä tuuletus eristetyn lattiaelementin ja peruslattian väliin (kuva 6-7). Parhaiten lämpövirran kulku voidaan estää lämmityskaapelin avulla, joka on sijoitettu lattiaelementin ja peruslattian rajapintaan. Lämpökaapelin tehon on vastattava eristeen läpi kulkevaa lämpövirtaa. Käytettäessä Huurre-lattiaelementtejä lämmityskaapelit voidaan sijoittaa elementtien sisälle valmistuksen yhteydessä (kuva 6-8). Muussa tapauksessa lämmitysvastukset pitää asentaa lattiaeristeen alle (kuva 6-6). 300 c/c 300 Kuva 6-7. Lattian routasuojaus, vaihtoehto 1.

18 18 () 6. KLMÄTILAN SIJOITTAMINEN C011004FI Lämmityskaapeli sijoitettu lattiaelementin ulkolevyn sisäpintaan Kuva 6-8. Lattian routasuojaus, vaihtoehto 2.

19 C011004FI 19 () 7. KLMÄTILOJEN OVET 7. KLMÄTILOJEN OVET 7.1. SARANAOVET Käyttöolosuhteista riippuen tarvitaan erilaisia kylmätilojen saranaovimalleja. Ovien asennusaukkojen mitat vaihtelee ovityyppien mukaan ja ne kannattaa varmistaa oviesitteestä tai Huurteen asiantuntijoilta ennen aukkojen sahaamista. Saranaovista on myös ovikohtaiset asennus- ja käyttöohjeet. Tyypillisimmät Huurre-saranaovimallien tyypit ja päämitat: KHO -MS kylmähuoneen ovet, PHO -MS pakastehuoneen ovet Käyttöolosuhteet KHO-MS-ovet C PHO-MS-ovet C Valoaukon leveys A 600 ja 700 mm Valoaukon korkeus B 1850 mm kynnysovet, 1915 mm laahusovet Karmin ulkoleveys C A+188 Karmin ulkokorkeus D B+130 kynnysovet, B+65 laahusovet KHO -M kylmähuoneen ovet, PHO -M pakastehuoneen ovet Käyttöolosuhteet KHO-M-ovet C, PHO-M-ovet C Valoaukon leveys A mm, 100 mm:n jaolla Valoaukon korkeus B 2000 mm kynnysovet, 2065 mm laahusovet Karmin ulkoleveys C A+188 Karmin ulkokorkeus D B+130 kynnysovet, B+65 laahusovet

20 20 () 7. KLMÄTILOJEN OVET C011004FI A 94 KHO -M_T / PHO -M_T KHO -M_W PHO -M_W 35 D C B B B Kuva 7-1. KHO-M yksilehtiset ovet, mitoitus.

21 C011004FI 21 () 7. KLMÄTILOJEN OVET KHPO -M kylmähuoneen pariovet Käyttöolosuhteet KHPO-M-ovet C Valoaukon leveys A mm, 100 mm:n jaolla Valoaukon korkeus B 2000 mm kynnysovet, 2065 mm laahusovet Karmin ulkoleveys C A+188 Karmin ulkokorkeus D B+130 kynnysovet, B+65 laahusovet D C A - Kuva 7-2. KHPO-M pariovet, mitoitus. Pystyleikkaukset, kts. kuva 7-1.

22 22 () 7. KLMÄTILOJEN OVET C011004FI KHO -S01 kylmähuoneen ovet, PHO -S01 pakastehuoneen ovet Käyttöolosuhteet KHO-S01-ovet C PHO-S01-ovet -0 - C Valoaukon leveys A Valoaukon korkeus B mm 100 mm:n jaolla mm 100 mm:n jaolla Karmin ulkoleveys C A+270 Karmin ulkokorkeus D B+200 kynnysovet, B+135 laahusovet C D B+5 B E A+10 A - Kuva 7-3. KHO-S01 kynnysovi, mitoitus.

23 C011004FI 23 () 7. KLMÄTILOJEN OVET C KHO -S01 PHO -S01 B+5 B D 80 - Kuva 7-4. KHO-S01 laahusovi, mitoitus. Vaakaleikkaus, kts. kuva 7-3.

24 24 () 7. KLMÄTILOJEN OVET C011004FI KHO -S02 kylmähuoneen pariovet, PHO -S02 pakastehuoneen pariovet Käyttöolosuhteet KHO-S02-ovet C, PHO-S02-ovet -0 - C Valoaukon leveys A Valoaukon korkeus B mm, 100 mm:n jaolla mm, 100 mm:n jaolla Karmin ulkoleveys C A+270 Karmin ulkokorkeus D B+200 kynnysovet, B+135 laahusovet C D A + 10 A - Kuva 7-5. S02-pariovet, mitoitus. Pystyleikkaus, kts. kuva 7-3.

25 C011004FI 25 () 7. KLMÄTILOJEN OVET C 20 D Kuva 7-6. S02-pariovet, mitoitus. Leikkaukset, kts. kuvat 7-4 ja E E+2 E Kuva 7-7. S-ovien karmimallit. Vasemmalla vakiokarmi, oikealla ns. saneerausmallinen karmi (ei sisällä ovipielen listaa).

26 26 () 7. KLMÄTILOJEN OVET C011004FI TO Tuotantotilan ovet Käyttöolosuhteet C Valoaukon leveys A Valoaukon korkeus B Karmin ulkoleveys C Karmin ulkokorkeus D mm, 100 mm:n jaolla 2000 mm kynnysovet, 2045 mm laahusovet, 100 mm:n jaolla A+90 (standardikarmi), A+100 (U-karmi) B+90 kynnysovet, B+45 laahusovet (standardikarmi) B+95 kynnysovet, B+50 laahusovet (U-karmi) C 45 B D B - A 45 E - E=seinän eristepaksuus Kuva 7-8. ksilehtiset TPO-ovet, mitoitus (vakiokarmi).

27 C011004FI 27 () 7. KLMÄTILOJEN OVET C 45 B B D 50 - A 50 E E+8 - E=seinän eristepaksuus Kuva 7-9. ksilehtiset TPO-ovet, mitoitus (U-karmi).

28 28 () 7. KLMÄTILOJEN OVET C011004FI TPO Tuotantotilan pariovet Käyttöolosuhteet C Valoaukon leveys A Valoaukon korkeus B Karmin ulkoleveys C Karmin ulkokorkeus D mm 100 mm:n jaolla 2000 mm kynnysovet, 2045 mm laahusovet, 100 mm:n jaolla A+90 (standardikarmi), A+100 (U-karmi) B+90 kynnysovet, B+45 laahusovet (standardikarmi) B+95 kynnysovet, B+50 laahusovet (U-karmi) C A A E E+8 E D E=seinän eristepaksuus Kuva TPO-pariovet, mitoitus.vakio- ja U-karmi. Pystyleikkaukset, kts. kuvat 7-8 ja 7-9.

29 C011004FI 29 () 7. KLMÄTILOJEN OVET 7.2. LIUKUOVET Huurre-liukuovia valmistetaan käyttötarkoituksesta riippuen kolmea eri kokoluokkaa. Liukuovien eri malleista on omat asennus- ja käyttöohjeet. SDS-liukuovi on tarkoitettu kevyeen käyttöön. Sitä valmistetaan ainoastaan 1- lehtisenä, käsi- ja konekäyttöisenä, kylmä- ja pakastehuoneisiin. Käyttöolosuhteet; kylmähuoneen ovet C, pakastehuoneen ovet C Valoaukon leveys A = , 100 mm:n jaolla Valoaukon korkeus B = , 100 mm:n jaolla C 150 E B D A A=Valoaukon leveys B=Valoaukon korkeus C=2*A+0 D=B+165 E=A+250 Kuva Käsikäyttöinen SDS-liukuovi.

30 30 () 7. KLMÄTILOJEN OVET C011004FI C 285 E B D A A=Valoaukon leveys B=Valoaukon korkeus C=2*A+5 D=B+255 E=A+255 Kuva Konekäyttöinen SDS-liukuovi.

31 C011004FI 31 () 7. KLMÄTILOJEN OVET SDL- ja SD-liukuovi on tarkoitettu raskaaseen teollisuuskäyttöön. Niitä valmistetaan 1- ja 2-lehtisenä, käsi- ja konekäyttöisenä, kylmä- ja pakastehuoneisiin. Käyttöolosuhteet; kylmähuoneen ovet C, pakastehuoneen ovet C Valoaukon leveys A = , 100 mm:n jaolla Valoaukon korkeus B = , 100 mm:n jaolla 155 E C 270 B D A - Kuva Käsikäyttöinen SDL/SD-liukuovi. A=Valoaukon leveys B=Valoaukon korkeus C=2*A+390 D=B+270 E=A C F E A - A=Valoaukon leveys B=Valoaukon korkeus C=2*A+630 D=B+290 E=A+235 F=395 Pakastehuoneen sisälle asennettaessa C=2*A+750 D=B+290 E=A+295 F=455 B - D Kuva Konekäyttöinen SDL/SD-liukuovi.

32 32 () 7. KLMÄTILOJEN OVET C011004FI E C E 320 B D A - Kuva Käsikäyttöinen SDL/SD pariovi. A=Valoaukon leveys B=Valoaukon korkeus C=2*A+390 D=B+290 E=A/ C E F B D 600 A - Kuva Konekäyttöinen SDL/SD pariovi. A=Valoaukon leveys B=Valoaukon korkeus C=2*A+580 D=B+290 E=A/2+195 F=A/2+385 Pakastehuoneen sisälle asennettaessa C=2*A+700 D=B+290 E=A/2+255 F=A/

33 C011004FI 33 () 7. KLMÄTILOJEN OVET 7.3. HUURRE OVIEN MATERIAALIT 7.4. OVIEN LÄMMITS Kaikkien Huurre-ovien eristemateriaalina käytetään CFC- ja HCFC-vapaata vaahdotettua kovapolyuretaania. Ovilehden pinta materiaalina käytetään kuumasinkittyä 0,5..0,6 mm paksuista teräslevyä. Teräslevyjen vakiopinnoitteena käytetään : sisäkäyttöön tarkoitettu elintarvikehyväksytty polyesteri (hyväksyntä VTT, n:ro BEL 937/94, väri RR110). ulkokäyttöön tarkoitettu polyesteri PVDF (Kynar 500) Pintalevynä voidaan käyttää myös ruostumatonta teräslevyä Ovien karmi on tyypillisesti muotoon taivutettu teräsprofiilikarmi. Materiaalina voi olla joko sähkösinkitty / pulveripolttomaalattu tai ruostumaton teräslevy. Karmi on sisältä eristetty. Pakkastilojen ovien yhteydessä tarvitaan lämmitysvastukset estämään ovirakenteiden hikoilua ja jäätymistä. Saranaovissa on lämmitysvastus oven karmissa, laahusovissa upotettavassa kynnysprofiilissa sekä kaksilehtisen oven välisaumassa. Liukuovissa lämmitysvastus on oven karmissa, ovilehden alareunassa, sekä kaksilehtisissä ovissa ovilehtien etureunassa. Lämmitys on myös upotettavassa kynnyslämmitysprofiilissa (lisävaruste). Lämmityksen liitäntäjännite on 1~230 V 50 Hz, teho n. 150 W 7.5. LIUKUOVIEN SÄHKÖLIITÄNTÄ Kaikkien liukuovien liitäntäjännite on 1~230 V 50 Hz ja vaadittava etusulake 16 A hidas.

34 34 () 8. KLMÄTILOJEN MUUT VARUSTEET C011004FI 8. KLMÄTILOJEN MUUT VARUSTEET 8.1. HUURRE-HLLT Hyllystö koostuu alumiinisista luonnonväriin eloksoidusta säätökiskoista ja hyllynkannattimista, sekä polyesteripinnoitetusta tai ruostumattomasta teräksestä valmistetuista hyllytasoista. Hyllytasoton koottu taivutetuista 90 mm leveistä profiileista. Profiilien määrä (3-5 kpl) vaihtelee hyllytasonleveyden mukaan. Hyllytasoissa käytetty polyesteripinnoite täyttää elintarvikelainsäädännön asettamat vaatimukset, VTT:n tutkimusselostus nro BEL870/99. Säätökiskojen pituus on 2000 mm. Hyllytasojen maksimi leveys on 1200 ja syvyydet 290, 390 tai 490 mm. Hyllytasojen määrä ja hyllyjako on vapaasti valittavissa, maksimi hyllymäärä on 8kpl. Hyllystön sallittu maksimi kuormitus on: 100 kg / hyllytasometri 0 kg / hyllystömetri Hyllytaso 2. Säätökisko 3. Hyllynkannatin Kuva 8-1. Huurre huonehyllystö.

35 C011004FI 35 () 8. KLMÄTILOJEN MUUT VARUSTEET 8.2. HUURRE-KLMÄILMAVERHO Kylmäilmaverho on maidon ja maitojalosteiden myyntikaluste. Tuotteet on kalusteessa hyvin esillä ja asiakkaan on helppo niitä siitä kerätä. Tuotteita on helppo täydentää menekin mukaan kalusteen takana olevasta kylmähuoneesta. Takaliukuovet kylmähuoneen puolella hyllystön takana. Suljettuina ne muodostavat siistin ja helposti puhdistettavan taustan hyllystölle. Myyntiaukon leveys tarpeen mukaan 950 mm:n jaolla (kaksi rullakkoa), leveys min, 1,9 m, max. leveys voi olla jopa yli m. Loistevalaisimet sijaitsee myyntiaukon ala- ja yläreunassa. Hyllyt ovat kolmessa tasossa, materiaalina on epoksimaalattu teräslevy. Hyllytasojen korkeutta on tarpeen mukaan helppo säätää. Hyllytasoissa hintalappulistat. överhona moottorikäyttöinen rullaverho. Kylmäilmaverho on varustettu omilla höyrystimillään ja ohjauslaitteilla. Jäähdytyskoneiston tehontarve on 10 W/m höyrystymislämpötilalla -10 C. Sähköliitäntä 1~230 V 50 Hz yhteen pisteeseen PAINEENTASAUSVENTTIILIT Pakastehuoneissa tarvitaan järjestely, jolla tasataan lämpötilan muutoksista johtuvia painevaihteluja. Näin varmistetaan ovien kiinni pysyminen myös sulatusjaksojen jälkeen, helpotetaan ovien avaamista ja estetään huoneen tiiveyden vaurioituminen. Jäähdytyksen ohjausta suunniteltaessa on sulatusjaksojen jälkeinen viive määriteltävä riittävän pitkäksi, tällöin vältytään ylisuurilta painevaihteluilta. Paineentasausventtiilien avulla pyritään pitämään paine-ero pakastehuoneen ja sitä ympäröivän tilan välillä pienempänä kuin 500 Pa. Paineentasausventtiilejä on kolmea eri kokoa, tyyppi ja tarvittava määrä määritellään erikseen pakastehuoneen koon ja jäähtymisnopeuden mukaan. Paineentasausventtiilin lämmitys vaatii sähköliitännän 1~230 V 50 Hz. Tehontarve 8-35 W / venttiili.

36 36 () 8. KLMÄTILOJEN MUUT VARUSTEET C011004FI L min H = MIN. 20 A min 20 - A=1075 (kannatinpylväs 25*50) 1085 (kannatinpylväs 30*60) Kuva 8-2. Huurre kylmäilmaverho.

37 C011004FI 37 () 9. KLMÄTILOJEN ILMANVAIHTO 9. KLMÄTILOJEN ILMANVAIHTO Alla mainitut ohjeet rakennusten sisäilmaston laadusta ja ilmanvaihdosta ovat ohjeellisia ja mahdolliset maakohtaiset ja paikalliset määräykset on huomioitava. Kylmähuoneet joiden lattiapinta-ala on alle 4 m 2 ei tarvita erillistä ilmanvaihtojärjestelmää. Riittävä ilmanvaihto saavutetaan ovea avattaessa. Kylmähuoneissa joiden lattiapinta-ala on suurempi kuin 4 m 2 ei myöskään tarvita erillistä ilmanvaihtojärjestelmää, elleivät erityiset syyt sitä edellytä. Kylmätiloissa, joissa säilytettävien tuotteiden aiheuttamat päästöt voivat muuttaa huoneen ilman ihmisen hengitysilmaksi kelpaamattomaksi on käytettävä ilmanvaihtojärjestelmää, jonka mitoitus on hyväksytettävä viranomaisilla. Tällaisia kylmätiloja ovat mm. vihannes-, hedelmä- ja juureshuoneet. Kala- ja jätehuoneet, joissa kehittyy voimakkaita hajuja on liitettävä ilmanvaihtojärjestelmään jossa poistoilmavirta on vähintään (2 dm 3 /s)/m 2. Jäähdytetty talouskellari on aina liitettävä poistoilmaverkkoon jossa poistoilmavirta on vähintään (0,2 dm 3 /s)/m 2. Poistoilmaventtiili on voitava sulkea tiiviisti. Pakastehuoneisiin ei tarvita erillistä ilmanvaihtojärjestelmää. Riittävä ilmanvaihto tapahtuu lämpötilaeroista aiheutuvista painevaihteluista johtuen paineentasausventtiilien kautta. Ilma vaihtuu myös ovia avattaessa. Jäähdytetyt työtilat on varustettava erillisin tulo- ja poistoilmalaittein. Ilmanvaihto mitoitetaan erikseen työn luonteen ja ilman lämpötilan mukaan. 10. KLMÄTILOJEN JÄÄHDTSTEKNIIKKA Jäähdytyskoneiden mitoitus on tehtävä aina tapauskohtaisesti ja se kannattaa antaa alan asiantuntijoiden tehtäväksi, esim. Huurre Service Oy. Jäähdytystehontarpeeseen vaikuttaa oleellisesti; ympäristöolosuhteet, säilytyslämpötila, tuotteiden jäähdytys säilytyslämpötilaansa ja tavaranvaihto. Jäähdytyskoneiden sijoitukseen kannattaa kiinnittää huomiota heti suunnittelun alkuvaiheessa. Konehuoneen ja lauhduttimien sijainti, sekä mahdollisesti lämmön talteenotto kannattaa ottaa huomioon, koska näillä on energiankulutuksen kannalta suuri merkitys.

38 38 () 11. ENNEN ASENNUSTA HUOMIOITAVA C011004FI 11. ENNEN ASENNUSTA HUOMIOITAVA Ennen kylmä- tai pakastehuoneiden asennusta on huolehdittava siitä, että tilat mihin huoneet asennetaan ovat valmiit. Huoneiden asennuksen kannalta on parempi, jos tilan muita kalusteita ei vielä ole asennettu. Asennusalustan on oltava riittävän tasainen, tasaisuusvaatimus on ±1 mm/m. Huoneasennuksen kanssa lähes samanaikaisesti voidaan aloittaa jäähdytyskoneiston ja siihen liittyvien sähkökojeiden asennus. Huoneiden asennus suositellaan tehtäväksi Huurre Finland Oy:n projektiosaston toimesta. Tehtävään koulutetut asentajat suorittavat asennuksen niin, että kaikki kylmätiloja koskevat erityisominaisuudet tulee huomioitua. Huurre kylmä - ja pakastehuoneet toimitetaan asennuspaikalle elementteinä. Elementtikollit ovat suhteellisen isoja ja painavia. Siksi asennuspaikalla on oltava välineet, joilla kollit saadaan nostettua pois autosta ja siirrettyä asennuspaikalle. Toimituksen mukana seuraa huoneen asennusohjeet ja asennustarvikkeet.

39 C011004FI 39 () 12. TÖSELITSMALLI 12. TÖSELITSMALLI Kylmähuoneet Pakastehuoneet Huurre kylmä- ja pakastehuoneiden ja kylmäilmaverhon tekniset määritykset. 1. Seinä- ja kattoelementit: lukollinen elementti, eristepaksuus 75 mm, leveys mm tai lukoton elementti, eristepaksuus 80 mm, hyötyleveys max mm. 2. Väri valkoinen. 3. Seinäelementin kiinnitys lattiaan on oltava vedenpitävä. 4. Huoneiden koko, muoto ja sijainti pohjapiirroksen mukaan. 5. Ulkokorkeus määritellään tapauskohtaisesti huoneen varustelun ja sijoituspaikan mukaan (lattiasta katon ulkopintaan). 6. Korkeutta valittaessa on huomioitava, että oven yläreunan ja kattoelementin alapinnan välinen etäisyys on oltava vähintään 6 mm (höyrystinasennuksia varten). 7. Toimituksessa on huomioitava kattoelementin itsekantavuus sekä höyrystimen kuormitus kg/höyrystin. Höyrystimet on voitava kiinnittää kattoelementtiin. Kattoelementin on kestettävä henkilökuorma katon yläpuolisia huoltotöitä varten. Tukirakenne tarpeen mukaan. 8. Ovien kätisyys, lehtisyys ja leveys ilmenee kalustepohjapiirustuksesta. Ovien korkeus 2065 mm tai käyttötarkoituksen mukaan korkeampi. Tarvittaessa potkulevy molemmin puolin ovilehteä. 9. Kala- ja grillikylmiöiden seinien sisäpinta ruostumatonta terästä (myös ovet RST). 10. Höyrysulku elementtisaumojen osalta sisältyy huonetoimitukseen. 11. Kapillaarilämpömittari (tarvittaessa). 12. Ilmarako ympäröiviin rakenteisiin (seinät, katto) min. 25 mm. 1. Seinä- ja kattoelementit: lukollinen elementti, eristepaksuus mm, leveys mm tai lukoton elementti, eristepaksuus mm, hyötyleveys max mm. Väri valkoinen. 2. Huoneiden koko, muoto ja sijainti pohjapiirroksen mukaan. Ulkokorkeus määritellään tapauskohtaisesti huoneen varustelun ja sijoituspaikan mukaan (lattiasta katon ulkopintaan). 3. Korkeutta valittaessa on huomioitava, että oven yläreunan ja kattoelementin alapinnan välinen etäisyys on oltava vähintään 6 mm (höyrystinasennuksia varten). 4. Lattiaelementti 100 mm on varustettava lämmityksellä. Tarvittaessa elementin on oltava kuormalavavaunun kestävä. Lattiaelementti upotetaan. Upotussyvyys mm. Lopullinen upotussyvyys elementtivalmistajan ohjeiden mukaan. (Kuormalavavaunun max paino on 800 kg.) 5. Toimituksessa on huomioitava kattoelementin itsekantavuus sekä höyrystimen kuormitus kg/höyrystin. Tukirakenne tarpeen mukaan. 6. Ovien kätisyys, lehtisyys ja leveys ilmenee kalustepohjapiirustuksesta. Ovien korkeus 2000 mm tai käyttötarkoituksen mukaan korkeampi. Tarvittaessa potkulevy molemmin puolin ovilehteä.

40 () 12. TÖSELITSMALLI C011004FI Hyllyt Ilmaverho 7. Höyrysulku elementtisaumojen osalta sisältyy huonetoimitukseen. 8. Huone varustetaan tarvittavalla määrällä paineentasausventtiilejä. 9. Lattian pintamateriaali käyttötarkoituksen mukaan 9 mm:n tai 15 mm:n liukuestepintainen vaneri. 10. Pakastehuoneen alla ei saa viedä mitään putkia. 11. Kapillaarilämpömittari (tarvittaessa). 12. Ilmarako ympäröiviin rakenteisiin (seinät, katto) min. 100 mm. 1. Huurre-hyllyt kiinnitetään alumiinisten säätökiskojen avulla elementtiseinään. Säätökiskot kiinnitetään siten, että niiden alapää on 100 mm lattiapinnan yläpuolella. Hyllytasot käyttötarkoituksen mukaan, polyesteripinnoitetusta tai ruostumattomasta teräslevystä. Hyllytasojen korkeutta voi säätää portaattomasti. 1. Pituus pohjapiirustuksen mukaan. 2. Varusteet: Puhallinpatteri, alaimu- tai -puhallusyksikkö, 4-tasoiset säädettävät hyllyt, sähkökäyttöinen yöverho, ikkunalliset takaliukuovet, ylä- ja alavalaistus, hintalistat ja myymälätyypin mukainen väritys. 3. Kylmäkoneisto ja ohjausautomatiikka kuuluu kylmälaiteurakkaan. Kylmäaineena R4A. Liuosjärjestelmästä on sovittava projektikohtaisesti.

MAAKELLARIN VOITTANUTTA EI OLE

MAAKELLARIN VOITTANUTTA EI OLE MAAKELLARI RATKAISEE SÄILYTYSONGELMASI Maakellari on ihanteellinen ratkaisu vihannesten, mehujen, säilöttyjen tuotteiden jne. pitkäaikaiseen varastointiin. Säilyvyyden takaavat maakellarin luontaiset ominaisuudet:

Lisätiedot

JÄSPI SOLAR 300(500) ECONOMY VEDENLÄMMITIN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET

JÄSPI SOLAR 300(500) ECONOMY VEDENLÄMMITIN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET JÄSPI SOLAR 300(500) ECONOMY VEDENLÄMMITIN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET KAUKORA OY 2(10) SISÄLLYSLUETTELO Tärkeää... 4 Takuu... 4 Solar 300 (500) Economy... 5 Toimintakuvaus... 5 Yleiset asennusohjeet... 5

Lisätiedot

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI 1 Perinteinen valesokkelirakenne Termotuote korjattu rakenne Asennus 2 Ennen työn aloittamista on aina tarkistettava päivitetyt viimeisimmät suunnitteluohjeet valmistajan kotisivuilta. Eristämisessä on

Lisätiedot

Ullakkoportaat 2012/2013. www.fakro.fi

Ullakkoportaat 2012/2013. www.fakro.fi Ullakkoportaat 2012/2013 1 PUISET KOKOONTAITETTAVAT ULLAKKOPORTAAT LWS Smart LWK Komfort 160 LWZ 3 vuoden takuu 2 W/m2K LWL Lux 160 160 UUSI LWS/LWK Komfort on kokoontaitettava 3- tai 4-osainen ullakkoporras

Lisätiedot

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje Platina Pi-Ka ThermiSol Platina Pi-Ka essa kerrotaan ThermiSol Platina Kattoelementin käsittelyyn, kiinnitykseen ja työstämiseen liittyviä ohjeita. Platina Pi-Ka 2 1. Elementin käsittely... 3 1.1 Elementtikuorman

Lisätiedot

MORENDO. Muotoiluilla vaimennuselementeillä varustettu matala suorakaiteenmuotoinen äänenvaimennin

MORENDO. Muotoiluilla vaimennuselementeillä varustettu matala suorakaiteenmuotoinen äänenvaimennin Muotoiluilla vaimennuselementeillä varustettu matala suorakaiteenmuotoinen äänenvaimennin LYHYESTI Voidaan käyttää kaikkialla, missä käytetään suorakaidekanavia. Matala rakenne. Pieni painehäviö vaimennuselementtien

Lisätiedot

PESUKONEEN JA LINGON ASENNUS

PESUKONEEN JA LINGON ASENNUS PESUKONEEN JA LINGON ASENNUS Vaatehoitotila kuuluu tärkeänä osana kiinteistöön. Laitteet ja varusteet on määriteltävä ja sijoitettava tilaan siten, että niiden käyttö on mahdollisimman helppoa ja esteetöntä.

Lisätiedot

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet HYDROCORK Pressfit asennusohjeet Lue nämä asennusohjeet tarkasti ennen asennuksen aloittamista. Asennuksessa tulee myös noudattaa SisäRYL 2013 ohjeistuksia. KULJETUS, VARASTOINTI JA SOPEUTTAMINEN OLOSUHTEISIIN

Lisätiedot

Huom! Kaikki puuosat ovat käsittelemättömiä ja näin ollen tarvitsevat puunsuojakäsittelyn ulko- ja sisäpuolelta ennen asennusta.

Huom! Kaikki puuosat ovat käsittelemättömiä ja näin ollen tarvitsevat puunsuojakäsittelyn ulko- ja sisäpuolelta ennen asennusta. Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni Huom! Asennusohjeissa olevat kuvat viittaavat monissa kohdin isoon Albatrossiin mm. seinäelementtien ja listojen osalta. Tarvittavat työvälineet asennuksessa.

Lisätiedot

RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt

RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt Eurokoodien mukainen suunnittelu RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt 1 TOIMINTATAPA... 2 2 MITAT JA MATERIAALIT... 3 2.1 RKL- ja R2KL-kiinnityslevyjen mitat... 3 2.2 R3KL-kiinnityslevyjen

Lisätiedot

rakennustyömaalle www.machinery.fi Turvakaiteet Askelmat Kulkutiet Tavaransiirto ja varastointi

rakennustyömaalle www.machinery.fi Turvakaiteet Askelmat Kulkutiet Tavaransiirto ja varastointi Kotimaista laatua rakennustyömaalle www.machinery.fi Turvakaiteet Askelmat Kulkutiet Tavaransiirto ja varastointi Machinery ja Vepe ovat solmineet yhteistyösopimuksen Vepe-tuotteiden myynnistä. Machinery

Lisätiedot

Porrastietoa suunnittelijoille

Porrastietoa suunnittelijoille Porrastietoa suunnittelijoille Ohjelma: Porrasvalmistajat ry:n esittely - puheenjohtaja Anne Juopperi, Lappiporras Oy Portaan aukon mitoitus - Anne Juopperi, Lappiporras Oy Portaiden ja kaiteiden mitoitus

Lisätiedot

Palopelti ETPS-E. Tuotetiedot. Tuotemerkintäesimerkki:

Palopelti ETPS-E. Tuotetiedot. Tuotemerkintäesimerkki: Palopelti ETPS-E ETPS-E on CE-merkitty perustuen tuotestandardiin EN 650:2010 ja EN 1366-2 mukaisesti testattu, moottorilla varustettu palopelti, joka täyttää paloluokan E 60 / E 120. Pelti asennetaan

Lisätiedot

Merkitsemien. Tiedoksi

Merkitsemien. Tiedoksi ASENNUSOHJE -2- Unihak järjestelmäteline muodostuu pystysaloista mallia FSB ( bajonetskarv) ja LB ( längdbalk) juokusupalkeista joita yhdistävät tavallisesti ERB (enrörbalk) jokat. Telineen leveys voi

Lisätiedot

Paradise 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja 2.2.2015 1

Paradise 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja 2.2.2015 1 Asennusohjeet Huvimajoille Paradise 6K ja 8K Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), TORX-ruuvipääsarja, poranterä 4 mm ja

Lisätiedot

Palopelti ETPS-EI EI 60 S / EI 120 S

Palopelti ETPS-EI EI 60 S / EI 120 S Palopelti ETPS-EI EI 60 S / EI 120 S Kuva 1 ER1 Kuva 2 ER3 ETPS-EI on kantikas palopelti jota on saatavilla moottori- ja sulakemallina. Pellin vaippa on valmistettu kuumasinkitystä teräslevystä ja sulkupelti

Lisätiedot

Myönnetty: Voimassa:

Myönnetty: Voimassa: 1 (5) Myönnetty: Voimassa: 16.12.2009 31.3.2011, edellyttäen, että hyväksynnän perusteena oleva tekninen tyyppihyväksyntä on voimassa VTT on rakennustuotteiden hyväksynnästä annetun lain (230/2003) 9 nojalla

Lisätiedot

SEMTUN JVA+ MUURAUS- KANNAKKEET

SEMTUN JVA+ MUURAUS- KANNAKKEET SEMTUN JVA+ MUURAUS- KANNAKKEET KÄYTTÖ- JA SUUNNITTELUOHJE 19.5.2016 - 1 - SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... - 2-1.1 Yleiskuvaus... - 2-1.2 Toimintatapa... - 3-1 MITAT JA MATERIAALIT... - 4-2.1 Kannaketyypit...

Lisätiedot

FI.LPINST.101104 ASENNUSOHJE GOLD LP. Asiakirjan alkuperäiskieli on ruotsi. Oikeus muutoksiin pidätetään. www.swegon.fi 1

FI.LPINST.101104 ASENNUSOHJE GOLD LP. Asiakirjan alkuperäiskieli on ruotsi. Oikeus muutoksiin pidätetään. www.swegon.fi 1 ASENNUSOHJE GOLD LP Asiakirjan alkuperäiskieli on ruotsi Oikeus muutoksiin pidätetään. www.swegon.fi 1 1. ASENNUS 1.4 Koneen asennus 1.1 Yleistä Henkilöstön on tutustuttava näihin ohjeisiin ennen koneelle

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohje. Kuormalavahylly

Asennus- ja käyttöohje. Kuormalavahylly Asennus- ja käyttöohje Kuormalavahylly PÄÄDYN KOKOAMINEN Kiristysmomentti, ruuviliitos Ruuvi M0 8.8 Maks. kiristysmomentti 7 Nm Ruuviliitoksiin on käytettävä lukitusmuttereita M0 luokka 8 Taptite M6 Maks.

Lisätiedot

Eurokoodien mukainen suunnittelu

Eurokoodien mukainen suunnittelu RTR-vAkioterÄsosat Eurokoodien mukainen suunnittelu RTR-vAkioterÄsosAt 1 TOIMINTATAPA...3 2 MATERIAALIT...4 3 VALMISTUS...5 3.1 Valmistustapa...5 3.2 Valmistustoleranssit...5 3.3 Valmistusmerkinnät...5

Lisätiedot

Mortem-tuotteet VAINAJIEN SÄILYTYS- JA SIIRTOJÄRJESTELMÄT SAIRAALOIHIN JA SEURAKUNNILLE VALMISTUSOHJELMAAN KUULUVAT TUOTTEET

Mortem-tuotteet VAINAJIEN SÄILYTYS- JA SIIRTOJÄRJESTELMÄT SAIRAALOIHIN JA SEURAKUNNILLE VALMISTUSOHJELMAAN KUULUVAT TUOTTEET Mortem-tuotteet VAINAJIEN SÄILYTYS- JA SIIRTOJÄRJESTELMÄT SAIRAALOIHIN JA SEURAKUNNILLE VALMISTUSOHJELMAAN KUULUVAT TUOTTEET Vainajien säilytyskylmiöt Hydrauliset nosturit Vaakanosturit Kevytrakenteiset

Lisätiedot

1) Sivulasien asennus Valmistele alumiinilistat (sivu- ja alalistat U-, katonvastainen lista joko F- tai U-profiililla)

1) Sivulasien asennus Valmistele alumiinilistat (sivu- ja alalistat U-, katonvastainen lista joko F- tai U-profiililla) VIHTA-LASISEINÄN ASENNUSOHJE: Käymme tässä asennusohjeessa läpi lasiseinän asennuksen vaihe vaiheelta. Suorittamalla asennustyö huolella tämän ohjeen mukaan lasiseinän asennus sujuu vaivattomasti ja lasiseinän

Lisätiedot

Muna-alan laitos Varastolaitos Muu, mikä? Toimijan nimi Y-tunnus/henkilötunnus. Osoite ja postitoimipaikka

Muna-alan laitos Varastolaitos Muu, mikä? Toimijan nimi Y-tunnus/henkilötunnus. Osoite ja postitoimipaikka Terveysvalvonta Kaikutie 11 68620 PIETARSAARI 06-7861 111 Fax: 06-7861 569 ELINTARVIKELAIN MUKAINEN HAKEMUS 14 Laitos Eläinperäisten elintarvikkeiden käsittely Hakemuksen aihe Toiminnan aloittaminen Toiminnan

Lisätiedot

Liukuovien tekninen ohje

Liukuovien tekninen ohje Liukuovien tekninen ohje 20.6.2016 SISÄLTÖ 1.0 Tuotetiedot...2 2.0 Seinän aukon mitat...5 3.0 Asennusvarat ja kannatus...6 4.0 Kiinnitys... 10 5.0 Kynnys... 11 5.1 Kynnyskorkeus...11 5.2 Kynnyksen säätö...11

Lisätiedot

Asennusopas. DEVIreg 132. Elektroninen termostaatti. www.devi.com

Asennusopas. DEVIreg 132. Elektroninen termostaatti. www.devi.com Asennusopas DEVIreg 132 Elektroninen termostaatti www.devi.com Sisällysluettelo 1 Johdanto................. 3 1.1 Tekniset tiedot.......... 4 1.2 Turvaohjeet............ 6 2 Asennusohjeet.............

Lisätiedot

Kårkulla Samkommun. BARNENS BY Vålaxvägen 553, Vålax RUOKALARAKENNUS MUUTOSTYÖT H U O N E S E L O S T E Sivua

Kårkulla Samkommun. BARNENS BY Vålaxvägen 553, Vålax RUOKALARAKENNUS MUUTOSTYÖT H U O N E S E L O S T E Sivua Kårkulla Samkommun BARNENS BY Vålaxvägen 553, 07450 Vålax RUOKALARAKENNUS MUUTOSTYÖT H U O N E S E L O S T E 12 Sivua Kohde: BARNENS BY, R U O K A L A Osoite: VÅLAXVÄGEN 553 laadittu: 2 TAMBUR tv h=n.2500

Lisätiedot

NOSTOLENKIT. Naulat Raudoitusverkot Harjatangot Muut verkot Ansasraudoitteet Nostolenkit Kierrehaat Irtohaat Rengasraudoitteet Erikoisraudoitteet 1

NOSTOLENKIT. Naulat Raudoitusverkot Harjatangot Muut verkot Ansasraudoitteet Nostolenkit Kierrehaat Irtohaat Rengasraudoitteet Erikoisraudoitteet 1 NOSTOLENKIT Naulat Raudoitusverkot Harjatangot Muut verkot Ansasraudoitteet Nostolenkit Kierrehaat Irtohaat Rengasraudoitteet Erikoisraudoitteet 1 PBK, PBR JA PB NOSTOLENKKIEN NOSTOVOIMATAULUKOT Elementin

Lisätiedot

SolarMagic asennus ja sijoitusopas

SolarMagic asennus ja sijoitusopas SolarMagic asennus ja sijoitusopas Kesäkuu 2010 www.solarmagic.fi Tämä opas esittää erilaisia SolarMagic-aurinkolämmityslaitteen asennusvaihtoehtoja. On tärkeää että laitteesta saatava teho olisi mahdollisimman

Lisätiedot

Näin lisäeristät 4. Sisäpuolinen lisäeristys. Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet

Näin lisäeristät 4. Sisäpuolinen lisäeristys. Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet Näin lisäeristät 4 Sisäpuolinen lisäeristys Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet Tammikuu 202 Sisäpuolinen lisälämmöneristys Lisäeristyksen paksuuden määrittää ulkopuolelle jäävän eristeen

Lisätiedot

Eurokoodien mukainen suunnittelu

Eurokoodien mukainen suunnittelu RV-VAluAnkkurit Eurokoodien mukainen suunnittelu RV-VAluAnkkurit 1 TOIMINTATAPA...3 2 MITAT JA MATERIAALIT...4 2.1 Mitat ja toleranssit...4 2.2 Valuankkurin materiaalit ja standardit...5 3 VALMISTUS...6

Lisätiedot

RT X32-27nnn. RT/KH 000-37nnn

RT X32-27nnn. RT/KH 000-37nnn Huhtikuu 2008 Voimassa toukokuuhun 2011 1 (10) RT X32-27nnn erikoisovet RT/KH 000-37nnn nn.nn Talo 2000 KYLMÄ- J PKSTEHUONEEN SRNOVET KYLMÄ- J PKSTEHUONEEN LIUKUOVET HEILURIOVET TUOTNTOTILOJEN OVET ERIKOISOVET

Lisätiedot

Roth DVT Öljysäiliö. Living full of energy. Installation DVT 1000 L DVT 1500 L 1/5

Roth DVT Öljysäiliö. Living full of energy. Installation DVT 1000 L DVT 1500 L 1/5 Roth DVT Öljysäiliö Installation DVT 1000 L DVT 1500 L Living full of energy 1/5 Roth DVT Öljysäiliö Johdanto Kuljetus-, asennus- ja käyttöohje koskee kaikkia Roth-öljysäiliöitä. Tässä käsitellyille säiliöille

Lisätiedot

Erstantie 2, 15540 Villähde 2 Puh. (03) 872 200, Fax (03) 872 2020 www.anstar.fi anstar@anstar.fi Käyttöohje

Erstantie 2, 15540 Villähde 2 Puh. (03) 872 200, Fax (03) 872 2020 www.anstar.fi anstar@anstar.fi Käyttöohje Erstantie 2, 15540 Villähde 2 Erstantie 2, 15540 Villähde 3 SISÄLLYSLUETTELO Sivu 1 TOIMINTATAPA... 4 2 MATERIAALIT JA RAKENNE... 5 2.1 MATERIAALIT... 5 2.2 RAKENNEMITAT... 5 3 VALMISTUS... 6 3.1 VALMISTUSTAPA...

Lisätiedot

Infralämmitin CIR CIR INFRALÄMMITIN. Sähkölämmitys W INFRALÄMMITIN, JOSSA 5 VUODEN RUOSTUMATTOMUUSTAKUU

Infralämmitin CIR CIR INFRALÄMMITIN. Sähkölämmitys W INFRALÄMMITIN, JOSSA 5 VUODEN RUOSTUMATTOMUUSTAKUU CIR IFRALÄMMITI Sähkölämmitys 500 2000 W Infralämmitin CIR IFRALÄMMITI, JOSSA 5 VUODE RUOSTUMATTOMUUSTAKUU 12 mallia Infralämmitintä käytetään lämmittimenä ympäri vuoden esim. kuisteilla, parvekkeilla

Lisätiedot

Ympäristölautakunnan hyväksymä tammikuun 10 p:nä 1995. (Ympäristölautakunta hyväksynyt muutokset 18.4.2006)

Ympäristölautakunnan hyväksymä tammikuun 10 p:nä 1995. (Ympäristölautakunta hyväksynyt muutokset 18.4.2006) Helsingin kaupungin terveydensuojelujärjestys Ympäristölautakunnan hyväksymä tammikuun 10 p:nä 1995. (Ympäristölautakunta hyväksynyt muutokset 18.4.2006) 1 Ympäristölautakunta kumonnut 1.1.2005 2 Lintujen

Lisätiedot

5.8 Elokuu Gyptone. Reuna E/A Näkyvä itsekantava kannatinjärjestelmä T-15. Alakatot

5.8 Elokuu Gyptone. Reuna E/A Näkyvä itsekantava kannatinjärjestelmä T-15. Alakatot 5.8 Elokuu 001 Gyptone Reuna E/A Näkyvä itsekantava kannatinjärjestelmä T-15 Alakatot Käytäväkattojen näkyvä ja itsekantava kannatinjärjestelmä Gyptone Plank levyt, joissa pitkät sivut on uraviistetty,

Lisätiedot

Kuivan tilan keskusjärjestelmä. NorLine 800. Laatua kaikissa vaiheissa

Kuivan tilan keskusjärjestelmä. NorLine 800. Laatua kaikissa vaiheissa Kuivan tilan keskusjärjestelmä NorLine 800 NorLine 800 KUIVAN TILAN KESKUSJÄRJESTELMÄ 2 NorLine 800 Kuivan tilan keskusjärjestelmä Sisällysluettelo Aihe Sivu Sisällysluettelo 2 Yleiskuvaus 2-3 NorLine

Lisätiedot

1. Tarkista ennen asennuksen aloittamista että sinulla on kaikki siihen vaadittavat osat.

1. Tarkista ennen asennuksen aloittamista että sinulla on kaikki siihen vaadittavat osat. Turner 210/230 1. Tarkista ennen asennuksen aloittamista että sinulla on kaikki siihen vaadittavat osat. - Ovielementit 4kpl - Vaakajohteet - Pystyjohteen C-kiskot (kiinni L-kiskossa) - L-muotoiset pystykiskot

Lisätiedot

RT 38141. Kylmä- ja pakastehuoneen saranaovet Kylmä- ja pakastehuoneen liukuovet Heiluriovet Tuotantotilojen ovet Erikoisovet Hermetel Oy

RT 38141. Kylmä- ja pakastehuoneen saranaovet Kylmä- ja pakastehuoneen liukuovet Heiluriovet Tuotantotilojen ovet Erikoisovet Hermetel Oy TRVIKETIETO lokakuu 2011 voimassa 30.11.2013 asti korvaa RT X32/423-37552 1 (10) RT 38141 329 Talo 2000 423 Talo 90 X32 erikoisovet Sf Kylmä- ja pakastehuoneen saranaovet Kylmä- ja pakastehuoneen liukuovet

Lisätiedot

P o i s t o i l m a h u u v a J L I - U V WWW.JEVEN.FI

P o i s t o i l m a h u u v a J L I - U V WWW.JEVEN.FI SIVU JEVEN Keittiöilmanvaihtolaitteet Sisällysluettelo Tuotekuvaus, Tuotemerkintä 3 Toimintaperiaate, Tuoterakenne Mittatiedot Sijoitus, Suunnittelijapalvelu 6 Poistoilma 7 Painehäviö ja äänitiedot, Valaisin

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET. Moduleo - lukkopontilliset vinyylilattiat. Ruukinkuja 2, 02330 ESPOO 09 260660 orientoccident.fi

ASENNUSOHJEET. Moduleo - lukkopontilliset vinyylilattiat. Ruukinkuja 2, 02330 ESPOO 09 260660 orientoccident.fi ASENNUSOHJEET Moduleo - lukkopontilliset vinyylilattiat Ruukinkuja 2, 02330 ESPOO 09 260660 orientoccident.fi SISÄLLYS Yleistä... 2 Vastaanotto ja säilytys... 2 Tasaannuttaminen... 3 Asennusolosuhteet...

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohje. Kuormalavahylly Omega

Asennus- ja käyttöohje. Kuormalavahylly Omega Asennus- ja käyttöohje Kuormalavahylly Omega Asennustyökalut mm kuusiohylsyt 6 mm kuusiohylsyt 7 mm kuusiohylsyt 8 mm kuusiohylsyt 9 mm kuusiohylsyt (pylvässuojat, törmäyssuoja) 6 mm kuusiokärjet (pylvässuojat,

Lisätiedot

Pyörätuolihissit. Helsinki kaikille -projekti, Vammaisten yhdyskuntasuunnittelupalvelu (VYP) ja Jyrki Heinonen

Pyörätuolihissit. Helsinki kaikille -projekti, Vammaisten yhdyskuntasuunnittelupalvelu (VYP) ja Jyrki Heinonen Pyörätuolihissit Pyörätuolihissit ovat kevytrakenteisia pystyhissejä tai porrashissejä jotka soveltuvat yleensä melko pieniin tasoeroihin. Kerroksesta toiseen siirtymisessä on uudisrakennuksissa käytettävä

Lisätiedot

Rei itetty laite. Mitat

Rei itetty laite. Mitat Mitat Ød Tuotekuvaus on pyöreä ja teollisuuskäyttöön sovitettu laite syrjäyttävään ilmanvaihtoon. :ssä on säätöpeltitoiminto, jolla on mahdollista valita vaakasuora tai pystysuora puhalluskuvio riippuen

Lisätiedot

EAB Built to last Tarkkuus ja laatu ovat mukana kaikessa toiminnassamme, raakamateriaalin valinnassa,

EAB Built to last Tarkkuus ja laatu ovat mukana kaikessa toiminnassamme, raakamateriaalin valinnassa, KUORMALAVAHYLLY EAB KUORMALAVAHYLLY 1 EAB:n kuormalavahylly kattaa vakiona laajan valikoiman eri levyisiä, syvyisiä ja korkuisia hyllyjä. Monipuolisilla lisävarusteilla rakennetaan tehokas ja toimiva varasto.

Lisätiedot

Virtaustekniset suoritusarvot ja s

Virtaustekniset suoritusarvot ja s Virtaustekniset suoritusarvot ja s VTT:n testausseloste Nro VTT-S-661-12 3 2 23V ine p t, Pa 2 1 1 18V 16V 14V 12V 1V 8V 6V 1 2 3 4 6 7 8 9 1 11 12 7 6 6 4 23VMX-ilmanvaihtotuotteet Tekninen esite MX-ilmanvaihtotuotteet

Lisätiedot

Kota 8-k / 6-k Tarvittavat työvälineet asennuksessa.

Kota 8-k / 6-k Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Asennusohjeet Huvimajalle Kota 8-k / 6-k Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), ristiruuvipäät numerot 1,2 ja 3, poranterä

Lisätiedot

Dno VTT RTH (5)

Dno VTT RTH (5) 1 (5) Myönnetty: Voimassa: 28.11.2008 28.11.2013 edellyttäen, että hyväksynnän perusteena oleva tekninen tyyppihyväksyntä on voimassa. VTT on rakennustuotteiden hyväksynnästä annetun lain (230/2003) 9

Lisätiedot

TRV 300. Termostaattianturit Joka sisältää tuntoelimen tai jossa erillinen tuntoelin

TRV 300. Termostaattianturit Joka sisältää tuntoelimen tai jossa erillinen tuntoelin TRV 300 Termostaattianturit Joka sisältää tuntoelimen tai jossa erillinen tuntoelin IMI TA / Termostaatit ja patteriventtiilit / TRV 300 TRV 300 Nämä omavoimaiset patteriventtiileiden termostaattianturit

Lisätiedot

DOMO S/E/R. Tulo- ja poistoilmalaite LYHYESTI. Säätövapaa tulo- ja poistoilmalaite pikaliitännällä kanavistoon.

DOMO S/E/R. Tulo- ja poistoilmalaite LYHYESTI. Säätövapaa tulo- ja poistoilmalaite pikaliitännällä kanavistoon. Tulo- ja poistoilmalaite LYHYESTI Säätövapaa tulo- ja poistoilmalaite pikaliitännällä kanavistoon. Materiaali polypropeeni. Tuloilmalaite säädettävällä puhallussuunnalla. Poistoilmalaitteet ensimmäisen

Lisätiedot

Vesikiertoiset ja sähkötoimiset pyyhekuivaimet. LÄMPÖÄ JA VETTÄ

Vesikiertoiset ja sähkötoimiset pyyhekuivaimet.  LÄMPÖÄ JA VETTÄ Vesikiertoiset ja sähkötoimiset pyyhekuivaimet www.sentakia.com LÄMPÖÄ JA VETTÄ 3/2017 LC-kuivaimet Materiaali: kromattu messinkiputki Saatavana tilauksesta myös RAL-väreissä Soveltuu käytettäväksi sekä

Lisätiedot

RT 38450. Kylmä- ja pakastehuoneen saranaovet Kylmä- ja pakastehuoneen liukuovet Heiluriovet Tuotantotilojen ovet Erikoisovet Hermetel Oy

RT 38450. Kylmä- ja pakastehuoneen saranaovet Kylmä- ja pakastehuoneen liukuovet Heiluriovet Tuotantotilojen ovet Erikoisovet Hermetel Oy Tuotetieto elokuu 2014 voimassa 30.9.2016 asti 1 (8) RT 38450 329 Talo 2000 423 Talo 90 X32 erikoisovet Sf Kylmä- ja pakastehuoneen saranaovet Kylmä- ja pakastehuoneen liukuovet Heiluriovet Tuotantotilojen

Lisätiedot

MUOVIPUTKIEN ASENNUS

MUOVIPUTKIEN ASENNUS MUOVIPUTKIEN ASENNUS Putkijaoston julkaisu no 36 TASKUOPAS Tässä taskuoppaassa esitetyt asennusohjeet noudattavat Suomen Rakennusinsinöörien liitto ry:n julkaisussa RIL 77-2005 Maahan ja veteen asennettavat

Lisätiedot

KERN KFP_V20 Versio /2015 FIN

KERN KFP_V20 Versio /2015 FIN KERN & Sohn GmbH Ziegelei 1 D-72336 Balingen, Saksa Sähköposti: info@kernsohn.com Tel: +49-[0]7433-9933-0 Fax: +49-[0]7433-9933-149 Kotisivu: www.kern-sohn.com Punnituslevyn käyttöohje ( 300 kg) KERN KFP_V20

Lisätiedot

Esikasattu LK Sekoitusryhmäkaappi LL VS

Esikasattu LK Sekoitusryhmäkaappi LL VS LK Sekoitusryhmäkaappi LL VS Esikasattu LK Sekoitusryhmäkaappi LL VS Rakenne LK Sekoitusryhmäkaappi LL VS LK Sekoitusryhmäkaappia LL VS käytetään, kun halutaan peittää LK Jakotukki RF ja LK Jakajasekoitusryhmä

Lisätiedot

POISTUNUT TUOTE. Säätö- ja sulkupelti DMAC/DMAK. Veloduct. Teollisuusilmanvaihtoon maksimi paineen- / lämmönkesto 3500 Pa / 200 C

POISTUNUT TUOTE. Säätö- ja sulkupelti DMAC/DMAK. Veloduct. Teollisuusilmanvaihtoon maksimi paineen- / lämmönkesto 3500 Pa / 200 C Säätö- ja sulkupelti DMAC/DMAK Teollisuusilmanvaihtoon maksimi paineen- / lämmönkesto 3500 Pa / 200 C KANSIO 3 VÄLI 5 ESITE 3 Veloduct Säätö- ja sulkupelti DMAC/DMAK Yleistä DMAC/DMAK vastakkain kääntyvine

Lisätiedot

KoskiThermasennusohje

KoskiThermasennusohje KoskiThermasennusohje KoskiTherm lattialämmityslevy vesikiertoiseen lattialämmitykseen Koskisen Oy on kehittänyt yhteistyössä Uponorin kanssa KoskiThermin, jonka avulla vesikiertoinen lattialämmitys voidaan

Lisätiedot

ACO STAINLESS Lattiakourut teollisuustiloihin ja suurtalouskeittiöihin

ACO STAINLESS Lattiakourut teollisuustiloihin ja suurtalouskeittiöihin 19.2.2009 Asennus ACO STAINLESS Lattiakourut teollisuustiloihin ja suurtalouskeittiöihin Lattiakouru vesieristämätön betonilattia Modular 1000 Modular 2000 Yleistä Modular-sarjan lattiakourut on tarkoitettu

Lisätiedot

Future ja Future Plus

Future ja Future Plus Future ja Future Plus Suurenmoiset suurkeittiökaapit Kylmä- ja pakastekaapit ylivoimaisin käyttö- ja omavalvontaominaisuuksin Suurkeittiöammattilainen ja talouspäällikkö osaavat arvostaa Porkka-laatua

Lisätiedot

Harri Koskenranta

Harri Koskenranta T-110.460 FYYSINEN TURVALLISUUS - Kuorisuojaus Harri Koskenranta 3.2. 2005 SUOJAUKSET UHKAT VAHINGOT 3.2. 2005 T-110.460 Koskenranta 2 RAKENTEELLINEN SUOJAUS Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa,

Lisätiedot

SAVUPIIPPU. Asennusohjeet sisällä oleva savupiipulle

SAVUPIIPPU. Asennusohjeet sisällä oleva savupiipulle SAVUPIIPPU Asennusohjeet sisällä oleva savupiipulle 1 HÄLLSTRÖMS PLÅT & CO HÄLLSTRÖMS PLÅT & CO Hällströms Plåt valmistaa suvunpiippuja huviloihin, omakotitaloihin ja lämpökeskuksiin, yrityksille ja kasvihuoneille.

Lisätiedot

Toimipaikan osoite Rysätie 11, PL 2415, 02070 Espoon Kaupunki

Toimipaikan osoite Rysätie 11, PL 2415, 02070 Espoon Kaupunki ESPOON KAUPUNKI TARKASTUSKERTOMUS 1(5) 1. TOIMIJAN JA TOIMIPAIKAN TIEDOT Toimijan nimi (Yrityksen nimi) Espoon kaupunki/sotet Toimijan osoite PL 2415, 02260 Espoo Laskutusosoite Y-tunnus 0101263-6 Puhelin

Lisätiedot

CADENZA. Lyhyesti Ulkovaippaan liitettävä suorakaiteenmuotoinen äänenvaimennin.

CADENZA. Lyhyesti Ulkovaippaan liitettävä suorakaiteenmuotoinen äänenvaimennin. Muotoilluilla vaimennuselementeillä varustettu äänenvaimennin suorakaidekanaviin Lyhyesti Ulkovaippaan liitettävä suorakaiteenmuotoinen äänenvaimennin. Hyvät aerodynaamiset ominaisuudet. Yleistä on kehitetty

Lisätiedot

Säädettävä pyörrehajotin korkeisiin tiloihin PDZA

Säädettävä pyörrehajotin korkeisiin tiloihin PDZA Säädettävä pyörrehajotin korkeisiin tiloihin PDZA Pyörrehajotin PDZ takaa tehokasta ilmanvaihtoa isoihin tiloihin, kuten tuotantohallit, supermarketit, varastot yms. Hajottimet sopivat sekä vapaaseen-

Lisätiedot

Varastokalusteet. Lisätietoja ulokehyllyistä. Toyota Storage Solutions. www.toyota-forklifts.fi

Varastokalusteet. Lisätietoja ulokehyllyistä. Toyota Storage Solutions. www.toyota-forklifts.fi Lisätietoja ulokehyllyistä Toyota Storage Solutions Varastokalusteet Ulokehyllyt Pylväskorkeus (mm) Ulokepituudet (mm) Kevyt 2000, 2600, 3000 400, 500, 600, 700 ja 800 Keskiraskas 3000, 3600, 4000 400,

Lisätiedot

Käyttölaite tyyppi ABNM-LOG/LIN AB-QM, 0-10 V, ohjausjännitteellä

Käyttölaite tyyppi ABNM-LOG/LIN AB-QM, 0-10 V, ohjausjännitteellä Käyttölaite tyyppi ABNM-LOG/LIN AB-QM, 0-10 V, ohjausjännitteellä Käyttökohteet Huonetermostaatti tai valvontajärjestelmä (DDC) ohjaa toimitaiteitta 0-10 V:n jännitteellä. Toimilaite muuntaa 0-10 V:n signaalin

Lisätiedot

SUPERDOMUS. Hissiratkaisu hissittömään taloon

SUPERDOMUS. Hissiratkaisu hissittömään taloon SUPERDOMUS Hissiratkaisu hissittömään taloon SUPERDOMUS Hissiratkaisu hissittömään taloon HYDRAULIHISSI KUILUKUOPPA VAIN 200mm KONEIKKO JA OHJAUSYKSIKKÖ KONEIKKOKAAPISSA VAKIOVARUSTEET Korin seinät: muovipinnoite

Lisätiedot

Thermocassette HP Hillitty säteilylämmityskasetti uppo- tai pinta-asennukseen

Thermocassette HP Hillitty säteilylämmityskasetti uppo- tai pinta-asennukseen Thermocassette 300 600 W Sähkölämmitys 4 mallit Thermocassette Hillitty säteilylämmityskasetti uppo- tai pinta-asennukseen Käyttökohteet Thermocassette on tarkoitettu toimistojen, kylpyhuoneiden, koulujen

Lisätiedot

SANEERAUSKAAPELIN PST-C 10W/m asennusohje

SANEERAUSKAAPELIN PST-C 10W/m asennusohje SANEERAUSKAAPELIN PST-C 10W/m asennusohje Saneerauskaapelin PST-C 10 asennusohje Tuotetiedot: Kaksijohtiminen lämpökaapeli, sis. 5 m:n kylmäkaapelin. Teho 10 W/m, 230 V AC C-luokan kaapeli, soveltuu myös

Lisätiedot

LiuneDoor TUOTEOHJE JULKISET KOHTEET

LiuneDoor TUOTEOHJE JULKISET KOHTEET LiuneDoor TUOTEOHJE JULKISET KOHTEET SISÄLLYS Rakenteen ominaisuudet 1 Materiaalit ja tarvikkeet, varastointi 2 Liukuovielementti 2 Ovilevy ja karmiosat 2 Ovimekanismit ja ruuvit 2 Ruuvien tyypit 2 Ohjeistukset

Lisätiedot

IKI T600 KIUASPIIPPU Asennusohje 10/2016

IKI T600 KIUASPIIPPU Asennusohje 10/2016 IKI T600 KIUASPIIPPU Asennusohje 10/2016 1 IKI T600 KIUASPIIPPU ASENNUSOHJE ENNEN ASENNUSTA Tarkista että kaikki piipun osat ovat laatikossa osaluettelon mukaisesti (s. 3 5). Varmista ennen kiukaan kivitystä

Lisätiedot

Uponor-lattialämmitysjärjestelmä puurakenteiseen ala- ja välipohjaan

Uponor-lattialämmitysjärjestelmä puurakenteiseen ala- ja välipohjaan Uponor-lattialämmitysjärjestelmä puurakenteiseen ala- ja välipohjaan 2 Lattialämmitys on hyvä ratkaisu Vesikiertoinen lattialämmitys on helppo asentaa valmiiksi uritetulla lattialämmityksen KoskiTherm-asennuslevyllä.

Lisätiedot

ABB. Hiljainen. hajotinperhe. ABB Fläkt Oy RHRP RHRO

ABB. Hiljainen. hajotinperhe. ABB Fläkt Oy RHRP RHRO Lapinleimu Päätelaitteet KATTOHAJOTTIMET,,, RHKO RHKO LAPINLEIMU PÄÄTELAITTEET KANSIO VÄLI 6 ESITE Hiljainen Hajotinperheen tuotteet ovat hiljaisia, pyöreitä tai neliskulmaisia hajottimia, jotka asennetaan

Lisätiedot

WTW SWANTM. Suorakaiteen muotoinen nauha-asennettava tuloilmalaite

WTW SWANTM. Suorakaiteen muotoinen nauha-asennettava tuloilmalaite SWANTM WTW Suorakaiteen muotoinen nauha-asennettava tuloilmalaite Lyhyesti Nauha-asennettava seinästä-seinään tuloilmalaite Hajotinosa on kevyt alumiinirakenne 2, 3 tai rakoa Vaaka-/pystyhajotus Teleskooppirakenne

Lisätiedot

Elfa Kirena Oy Heloittajankatu 4, Lahti asennusohje. (ver ) Vivia

Elfa Kirena Oy Heloittajankatu 4, Lahti  asennusohje. (ver ) Vivia Elfa Kirena Oy Heloittajankatu 4, 15520 Lahti info.finland@elfa.com www.kirena.com asennusohje (ver 17.05.2016) Vivia Yleistä asennuksesta ja asennuspaikasta Asennusohjeessa on kuvattu Kirena Vivia -liukuovi

Lisätiedot

Asennusohje LASISEINÄ

Asennusohje LASISEINÄ Asennusohje LASISEINÄ Käymme tässä asennusohjeessa läpi lasiseinän asennuksen vaihe vaiheelta. Suorittamalla asennustyö huolella tämän ohjeen mukaan lasiseinän asennus sujuu vaivattomasti ja taataan lasiseinän

Lisätiedot

AUTOTALLI KÄYTTÖOHJE

AUTOTALLI KÄYTTÖOHJE AUTOTALLI KÄYTTÖOHJE ENNEN KUIN ALOITAT Ennen kuin aloitat asennuksen, ota selvää paikallisilta viranomaisilta, tarvitseeko autotalli rakennusluvan. Lue käyttöohje huolellisesti ja noudata annettuja ohjeita.

Lisätiedot

ASENNUSOHJE MINSTER JA TURMALIN

ASENNUSOHJE MINSTER JA TURMALIN Turmalin-savikattotiili Minster-betonikattotiili ASENNUSOHJE Päivitetty 14.12.2012 Tämä korvaa aiemmat asennusohjeet Puh. +358 9 2533 7200 ~ Faksi +358 9 2533 7311 ~ www.monier.fi Sivu 1 / 9 Alkulause

Lisätiedot

ABLOY MODUL DC230 - SARJAN OVENSULKIMET

ABLOY MODUL DC230 - SARJAN OVENSULKIMET ABLOY MODUL DC0 - SARJAN OVENSULKIMET ABLOY MODUL DC0 -sarjan ovensulkimista löytyy sopiva suljin eri käyttötarkoituksiin. ABLOY MODUL- SARJAN OVENSULKIMET DC3, DC4, DC5 UUDISTUNEET ABLOY MODUL -OVENSULKIMET

Lisätiedot

Kamstrup 162LxG -sähköenergiamittarin asennusohje

Kamstrup 162LxG -sähköenergiamittarin asennusohje 1(11) Kamstrup 162LxG -sähköenergiamittarin asennusohje Ohje koskee mittarimallia 162LxG (686-18B-L1-G3-084) 1. Merkinnät ja ulkopuoliset osat 1. LCD-näyttö 2. Optinen liitäntä 3. Mittarin numero 4. Mittarin

Lisätiedot

RT X32-37552 erikoisovet. RT/KH 423-37552 32.9 Talo 2000

RT X32-37552 erikoisovet. RT/KH 423-37552 32.9 Talo 2000 Huhtikuu 2008 Voimassa toukokuuhun 2011 1 (10) RT X32-37552 erikoisovet RT/KH 423-37552 32.9 Talo 2000 KYLMÄ- J PKSTEHUONEEN SRNOVET KYLMÄ- J PKSTEHUONEEN LIUKUOVET HEILURIOVET TUOTNTOTILOJEN OVET ERIKOISOVET

Lisätiedot

RT 38212 tarviketieto 1 TARVIKETIETO maaliskuu 2012. voimassa 30.4.2014 asti. Huoneet voidaan toimittaa myös keskuskoneliitäntävalmiilla

RT 38212 tarviketieto 1 TARVIKETIETO maaliskuu 2012. voimassa 30.4.2014 asti. Huoneet voidaan toimittaa myös keskuskoneliitäntävalmiilla RT 38212 tarviketieto 1 TARVIKETIETO maaliskuu 2012 RT 38212 voimassa 30.4.2014 asti 288.2 Talo 2000 391 Talo 90 G28 SfB 1 (8) VAKIOKYLMÄHUONEET VAKIOPAKASTEHUONEET MAXI-HUONEET Porkka Finland Oy Porkka

Lisätiedot

Ulospuhallushajotin EYMA-2 ja ilmanottolaite DYMA-1

Ulospuhallushajotin EYMA-2 ja ilmanottolaite DYMA-1 Ulospuhallushajotin EYMA- ja ilmanottolaite DYMA Ulospuhallushajotin EYMA- ja ilmanottolaite DYMA Ilmanvaihdossa tarvittavat, raikasta ilmaa sisään ottava ilmanottolaite ja käytettyä ilmaa poistava ulospuhallushajotin

Lisätiedot

ASENNUSOHJE 2. AMU-YLITYSPALKKI ja BISTÅL-TIKASRAUDOITE. sivu MATERIAALITIETO 1 TOIMITUSSISÄLTÖ 1 TÄRKEÄÄ 2

ASENNUSOHJE 2. AMU-YLITYSPALKKI ja BISTÅL-TIKASRAUDOITE. sivu MATERIAALITIETO 1 TOIMITUSSISÄLTÖ 1 TÄRKEÄÄ 2 2009 ASENNUSOHJE 2 AMU-YLITYSPALKKI ja BISTÅL-TIKASRAUDOITE sivu MATERIAALITIETO 1 TOIMITUSSISÄLTÖ 1 TÄRKEÄÄ 2 AMU-YLITYSPALKKI 1. Perustietoa 3 2. Älä pätki! 3 3. Asennus 4 1. kaksi tapaa 4 2. palkin

Lisätiedot

SBL-LAMINAARIPALKKI. Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet

SBL-LAMINAARIPALKKI. Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet SBL-LAMINAARIPALKKI Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet Lue tarkasti tämä ohjekirja ennen asennusta ja laitteen käyttöönottoa. ei ota mitään juridista vastuuta asennuksessa ja huollossa syntyneistä vahingoista.

Lisätiedot

THL - Kartiokattohajotin. Halton THL. Kartiokattohajotin

THL - Kartiokattohajotin. Halton THL. Kartiokattohajotin Halton THL Kartiokattohajotin Vaaka- tai pystysuuntainen ilmasuihku, soveltuu sekä jäähdytys- että lämmityslaitteisiin. Säädettävä virtauskuvio ja painehäviö. Voidaan upottaa kattoon tai asentaa vapaasti

Lisätiedot

Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus koskee toiminnan aloittamista toiminnan olennaista muuttamista muuta, mitä?

Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus koskee toiminnan aloittamista toiminnan olennaista muuttamista muuta, mitä? 1 (5) HAKEMUS Elintarvikelain (23/2006) 13 2mom.:n mukainen toimijan elintarvikehuoneiston hyväksymishakemus KALA-ALAN LAITOS Dnro (viranomainen täyttää) Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus

Lisätiedot

FINN-suorat portaat 7.0. 7.1-7.2 Rakenne Sivupalkit Askelmat Poistumistasot/lepotasot Kaiteet Teräslaadut Pintakäsittely 7.

FINN-suorat portaat 7.0. 7.1-7.2 Rakenne Sivupalkit Askelmat Poistumistasot/lepotasot Kaiteet Teräslaadut Pintakäsittely 7. FINN-suorat portaat 7.0 7.1-7.2 Rakenne Sivupalkit Askelmat Poistumistasot/lepotasot Kaiteet Teräslaadut Pintakäsittely 7.3 Tilausohjeet FINN-SUORAT PORTAAT RAKENNE SIVUPALKIT B 7.1 Sivupalkit valmistetaan

Lisätiedot

Aito kiukaat PUU- JA SÄHKÖLÄMMITTEISET TUOTEMALLISTO 2015. Aidon lämmön lähteillä.

Aito kiukaat PUU- JA SÄHKÖLÄMMITTEISET TUOTEMALLISTO 2015. Aidon lämmön lähteillä. Aito kiukaat PUU- JA SÄHKÖLÄMMITTEISET TUOTEMALLISTO 2015 Aidon lämmön lähteillä. Perinteikäs & moderni Aina ajankohtainen ja jäljittelemätön Aito vie saunojan aidon lämmön lähteille. Aito-kiukailla saunotaan

Lisätiedot

Rakennusvalvonta ja ympäristö ULKOMYYNNIN LÄMPÖTILASEURANTA HÄMEENLINNASSA KESINÄ 2007 JA 2008

Rakennusvalvonta ja ympäristö ULKOMYYNNIN LÄMPÖTILASEURANTA HÄMEENLINNASSA KESINÄ 2007 JA 2008 ULKOMYYNNIN LÄMPÖTILASEURANTA HÄMEENLINNASSA KESINÄ 2007 JA 2008 Terveystarkastaja Päivi Lindén 15.5.2009 ULKOMYYNNIN LÄMPÖTILASEURANTA HÄMEENLINNASSA KESINÄ 2007 JA 2008 YLEISTÄ Hämeenlinnan seudullinen

Lisätiedot

Vesikiertoiset ja sähkötoimiset pyyhekuivaimet KUIVAA. LÄMMITTÄÄ. SISUSTAA.

Vesikiertoiset ja sähkötoimiset pyyhekuivaimet KUIVAA. LÄMMITTÄÄ. SISUSTAA. Vesikiertoiset ja sähkötoimiset pyyhekuivaimet KUIVAA. LÄMMITTÄÄ. SISUSTAA. www.sentakia.com 6/2016 LC-kuivaimet Materiaali: kromattu messinkiputki Saatavana tilauksesta myös RAL-väreissä Soveltuu käytettäväksi

Lisätiedot

Säätö- ja sulkupelti SPBA ja SPCA

Säätö- ja sulkupelti SPBA ja SPCA Säätö- ja sulkupelti SPBA ja SPCA Sälepeltiä käytetään ilmastointilaitoksissa ja -koneissa säätö-, sulku- ja sekoituspeltinä. Sälepellit liitetään suorakaidekanavistoon ja koneisiin työntölistaliitoksella

Lisätiedot

TUOTE & ASENNUS OPAS 2011

TUOTE & ASENNUS OPAS 2011 TUOTE & ASENNUS OPAS 2011 1 一 Asennusopas ulkolattiat 1 Malli: Asennus FINA021 1.1 Tuotteen lyhyt johdanto: 1.1.1 Tuotteen muoto: Kiillotettu 1.1.2 Tuoteen profiili: Sileä 1.1.3 Tuotteen soveltaminen:

Lisätiedot

RTA-, RWTL- ja RWTS-nostoAnkkurit

RTA-, RWTL- ja RWTS-nostoAnkkurit RTA-, RWTL- ja RWTSnostoAnkkurit Eurokoodien mukainen suunnittelu RTA-, RWTL- ja RWTS-nostoAnkkurit 1 TOIMINTATAPA...2 2 RTA-NOSTOANKKUREIDEN MITAT...3 2.1 RTA-nostoankkureiden mitat ja toleranssit...3

Lisätiedot

HUOMIO! YLEISIÄ VAROITUKSIA!

HUOMIO! YLEISIÄ VAROITUKSIA! Teräspalo-luukkujen FQ HUOMIO! YLEISIÄ VAROITUKSIA! Tämän luukun asennuksessa, käytössä ja kunnossapidossa tulee noudattaa useita varotoimia. Turvallisuussyistä kannattaa huomioida alla mainitut varoitukset

Lisätiedot

Tekniset tiedot LA 12TU

Tekniset tiedot LA 12TU Tekniset tiedot LA 1TU Laitteen tekniset tiedot LA 1TU Rakenne - Lämmönlähde Ulkoilma - Toteutus Yleisrakenne - Säätö - Lämmönmäärän laskenta sisäänrakennettu - Asennuspaikka Ulkotila - Suoritustasot 1

Lisätiedot

Muut Sovella tuotteet. Vaatteiden ripustaminen. Verraton varasto KODIN SÄILYTYSJÄRJESTELMÄT. 535,20 (sis. alv 22 %)

Muut Sovella tuotteet. Vaatteiden ripustaminen. Verraton varasto KODIN SÄILYTYSJÄRJESTELMÄT. 535,20 (sis. alv 22 %) Muut Sovella tuotteet Vaatteiden ripustaminen Housunkannatin naulakkoon, kpl pss,0 Tuuletusteline Tamppausteline 0 0 Naulakko, koukkua, 0 Naulakko, koukkua,00, 0, 0 0 Vaatteiden kannatinputki,, sinkitty,0

Lisätiedot

VEMO-valuankkurit KÄYTTÖOHJE Käyttöseloste nro BY326

VEMO-valuankkurit KÄYTTÖOHJE Käyttöseloste nro BY326 VEMO-valuankkurit KÄYTTÖOHJE Käyttöseloste nro BY326 995-G 1036-G 1140 1130 1988 07.05.2012 Sivu 1/16 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä 1.1 Valuankkurin toimintatapa 2. Valuankkurin rakenne 2.1 Ankkurin osat

Lisätiedot

VTT-RTH (6)

VTT-RTH (6) 1 (6) Myönnetty 12.02.2016 Päivitetty 31.10.2016 Voimassa 30.10.2021 VTT Expert Services Oy on eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä annetun lain (954/2012) 5 nojalla ja ottaen huomioon lain 2

Lisätiedot