8. KYLMÄTILOJEN MUUT VARUSTEET HUURRE-HYLLYT HUURRE-KYLMÄILMAVERHO PAINEENTASAUSVENTTIILIT... 35

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "8. KYLMÄTILOJEN MUUT VARUSTEET... 34 8.1. HUURRE-HYLLYT... 34 8.2. HUURRE-KYLMÄILMAVERHO...35 8.3. PAINEENTASAUSVENTTIILIT... 35"

Transkriptio

1

2

3 C011004FI 3 () SISÄLLS 1. LEISTÄ KLMÄVARASTOINTIA KOSKEVA LAINSÄÄDÄNTÖ ELINTARVIKKEIDEN SÄILTSOLOSUHTEET HUURRE-ELEMENTIT KLMÄTILOJEN MITOITUS KLMÄTILAN SIJOITTAMINEN PAKASTEHUONEET KLMÄHUONEET SEINÄ- JA KATTORAKENTEET LÄPIVIENNIT LATTIARAKENTEET KLMÄTILOJEN OVET SARANAOVET LIUKUOVET HUURRE OVIEN MATERIAALIT OVIEN LÄMMITS LIUKUOVIEN SÄHKÖLIITÄNTÄ KLMÄTILOJEN MUUT VARUSTEET HUURRE-HLLT HUURRE-KLMÄILMAVERHO PAINEENTASAUSVENTTIILIT KLMÄTILOJEN ILMANVAIHTO KLMÄTILOJEN JÄÄHDTSTEKNIIKKA ENNEN ASENNUSTA HUOMIOITAVA TÖSELITSMALLI Tämän suunnitteluoppaan päivitetty versio löytyy osoitteesta: 4

4 4 () C011004FI 4

5 C011004FI 5 () 1. LEISTÄ 1. LEISTÄ Huurre-kylmätilojen suunnitteluopas on tarkoitettu työvälineeksi niille, jotka joutuvat työssään tekemisiin kylmätilojen suunnittelun, hankinnan tai asennuksen kanssa. Kylmätiloilla tarkoitetaan tiloja joiden lämpötilaa on koneellisesti laskettu normaalia huonelämpötilaa alemmaksi. Kylmähuoneiden / -varastojen lämpötila vaihtelee C:een välillä ja pakastehuoneiden /- varastojen lämpötila vaihtelee C:een välillä käyttötarkoituksesta riippuen. Pakastustunnelien lämpötila saattaa olla jopa - C. Suunnitteluoppaan aineisto on pyritty saattamaan tekohetken ajan tasalle lainsäädännön, yleisen kylmätilojen rakentamistavan ja Huurre tuotteiden osalta. Suunnitteluopas on ohjeellinen. Huurre Finland Oy pidättää oikeuden muutoksiin materiaalien ja työtapojen osalta. Huurre tuotteissa on eristeenä CFC- ja HCFC-vapaata kovapolyuretaania. Huurre Finland Oy osallistuu koko ajan kansainväliseen yhteistyöhön, jonka tavoitteena on tuotteiden ympäristövaikutusten minimointi.

6 6 () 2. KLMÄVARASTOINTIA KOSKEVA LAINSÄÄDÄNTÖ C011004FI 2. KLMÄVARASTOINTIA KOSKEVA LAINSÄÄDÄNTÖ Elintarvikkeiden valmistusta, käsittelyä, kuljetusta ja varastointia valvotaan viranomaisten toimesta erilaisilla laeilla ja asetuksilla. Elintarvikelain 361/1995 nojalla on annettu asetuksia, joiden tarkoituksena on ehkäistä, vähentää ja poistaa elintarvikkeesta johtuvia terveyshaittoja sekä turvata elintarvikkeen asianmukainen laatu ja koostumus. Terveydensuojeluasetus N:o 1280/1994 käsittelee mm. yleistä elintarvikehygieniaa, elintarvikehuoneiston sijoittamista, omavalvontaa, kuljetusta, myyntiä ja säilytyslämpötiloja. Maitohygienia-asetuksessa N:o 31/EE/2000 on annettu ohjeita maidon säilytyslämpötilasta kuljetuksen ja varastoinnin aikana. Pakasteasetus N:o165/1994 koskee pakastettuja elintarvikkeita, joita myydään kuluttajalle tai suurtaloudelle pakastettuna tai teollisuuteen edelleen valmistettavaksi tai muutoin käsiteltäväksi. Asetuksessa N:o 3/1994 on säädetty pakasteasetuksen valvonnasta ja siinä käytettävistä menetelmistä. Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös N:o 0/1996 koskee tarvikkeita, jotka tarkoitukseensa käytettäessä joutuvat kosketuksiin elintarvikkeen kanssa. Em. säädökset on saatavilla esim. osoitteesta

7 C011004FI 7 () 3. ELINTARVIKKEIDEN SÄILTSOLOSUHTEET 3. ELINTARVIKKEIDEN SÄILTSOLOSUHTEET LIHATUOTTEET KALATUOTTEET Elintarvikehygienian hallitsemisen kannalta tärkein tapa ehkäistä mikrobien lisääntymistä on lämpötilaan vaikuttaminen. Mikrobien kasvun kannalta vaaravyöhyke on C. Tämän vuoksi helposti pilaantuvat elintarvikkeet tulee säilyttää korkeintaan +8 C lämpötilassa. Alla olevaan taulukkoon on koottu erilaisten elintarvikkeiden säilytysolosuhteita koskevia arvoja, joita voidaan käyttää ohjearvoina kylmätilojen rakennesuunnittelussa. Arvot ovat ohjeelliset ja ne voi vaihdella eri tietolähteissä. Lämpötila C Kosteus % Aika d Nauta -1 ± Sika -1,5 ± Lammas ± Siipikarja ± Makkara Lämpötila C Kosteus % Aika d Tuore kala, jäissä ± Tuore kala Savustettu kala -2 ± MAITOTUOTTEET Lämpötila C Kosteus % Aika d Maito (meijeri / kuljetus) Maito (pakattu) Voi ± Juusto ± Jogurtti

8 8 () 3. ELINTARVIKKEIDEN SÄILTSOLOSUHTEET C011004FI VIHANNEKSET JA JUUREKSET Lämpötila C Kosteus % Aika d Herne ± Keräkaali ± Kukkakaali ± Peruna Porkkana Sipuli -2, Tomaatti 1, MUUT Lämpötila C Kosteus % Aika d Munat Olut

9 C011004FI 9 () 4. HUURRE-ELEMENTIT 4. HUURRE-ELEMENTIT LUKOLLINEN ELEMENTTI LUKOTON ELEMENTTI PINTAMATERIAALIT Lukollisten elementtien standardi mitat ovat; eristepaksuus 75, 100 ja 150 mm, max. leveys 1200 mm, max. pituus 6 m. Järjestelmään kuuluu seinien kulmaliitoksia varten erilliset kulmaelementit. Eristemateriaalina CFC- ja HCFC-vapaata vaahdotettua kovapolyuretaania. Elementit on varustettu asennuksen helpottamiseksi pikalukoilla. Lukottomien elementtien eristepaksuudet ovat; 50, 80, 100, 125, 150 ja 170 mm, max. hyötyleveys on 1150 mm ja, max. pituus 12 m. Eristemateriaalina CFC- ja HCFC-vapaata vaahdotettua kovapolyuretaania. Vakiotoimituksissa elementtien ulko- ja sisäpintoina käytetään kuumasinkittyä 0,5...0,6 mm paksuista teräslevyä. Teräslevyjen vakiopinnoitteena käytetään : sisäkäyttöön tarkoitettu elintarvikehyväksytty polyesteri (hyväksyntä VTT, n:ro BEL 937/94, väri RR110). ulkokäyttöön tarkoitettu polyesteri PVDF (Kynar 500) Pintalevynä voidaan käyttää myös ruostumatonta teräslevyä.

10 10 () 5. KLMÄTILOJEN MITOITUS C011004FI 5. KLMÄTILOJEN MITOITUS Lukollisista elementeistä rakennettavien Huurre kylmätilojen mitoitus perustuu elementtijärjestelmään jonka ulkomoduli on 150 mm. Huoneiden ulkomitat voidaan valita niin, että ne kasvavat 150 mm:n jaolla. Huoneen ulkomitat eivät muutu eristepaksuuden muuttuessa. Väliseinät eivät myöskään kasvata huoneen ulkomittoja. Lukottomista elementeistä rakennettavien kylmätilojen mitoitus on ulkomittojen suhteen vapaampi. Ovien ja väliseinien paikat on molemmilla elementtimalleilla lähes vapaasti valittavissa. Moduulimitta Pakastehuone Kylmähuone Moduulimitta Moduulimitta Pakastehuone Kylmähuone Moduulimitta Kuva 5-1. Modulimitoitus.

11 Pakastehuone C011004FI 11 () 6. KLMÄTILAN SIJOITTAMINEN 6. KLMÄTILAN SIJOITTAMINEN 6.1. PAKASTEHUONEET 6.2. KLMÄHUONEET Pakastehuoneen ja sitä ympäröivien seinien väliin on jätettävä vähintään 100 mm:n tuuletusrako. Ilman kierrosta tuuletusraossa on huolehdittava. Normaalisti riittää luonnollinen, ilman tiheyseroihin perustuva kierto. Jos pakastehuoneen ja seinän välinen rako on kovin pitkä, tuuletus on hoidettava puhaltimilla. Veden tiivistyminen tuuletusraossa voidaan ehkäistä myös järjestämällä sinne lämmitys esim. lämmityskaapelin avulla. Tällöin käytettävissä ovat joko irrallinen sähkölämmitysmatto tai pakastehuone-elementteihin sijoitetut lämmityskaapelit. Koska lämmityksen järjestäminen on yleensä hankalaa ja lämpöteknisesti epäedullista, suositellaan tiivistymisen ehkäisemiseksi ensisijaisesti tuuletusta. Kylmähuonettakaan ei saa asentaa aivan kiinni ympäröiviin seiniin. Tuuletusraoksi riittää yleensä tarvittava asennusvara n mm. Lisäksi kylmätilojen sijoittamisessa pitää huomioida seuraavat seikat: Lattiarakenteet kylmätilojen lattioiden alapuolella. Riittävä etäisyys voimakkaista lämmönlähteistä. Oviaukot riittävän etäällä tulo- tai poistoilmasuulakkeista. Tavaroiden kuljetusreitit kylmätiloihin ja niistä pois. 100 Kylmähuone 25 Kuva 6-1. Tuuletusraot.

12 12 () 6. KLMÄTILAN SIJOITTAMINEN C011004FI 6.3. SEINÄ- JA KATTORAKENTEET Seinäelementit on suunniteltu kantamaan normaali kattoelementin aiheuttama kuormitus ja erikseen määritellyt kuormitukset kuten esim. Huurre-seinähyllystö. Jos seinäelementteihin joudutaan kiinnittämään rakenteita, joista ei ole Huurteen erikseen antamia ohjeita, on rakenteiden vaikutukset tarkistettava tapauskohtaisesti. Kattoelementteihin kohdistuva kuormitus on huomioitava kylmätilaa suunniteltaessa. Ilman lisäkuormaa kattoelementin jänneväli voi olla mm paksulla elementillä max. 5,1 m ja mm paksulla elementillä max. 6 m. Tällöin ei tarvita erillisiä kannatinrakenteita katon tukemiseen. Jos kattoelementtiin kiinnitetään esim. höyrystimiä tai katon ulkopuolelle tulee lisäkuormaa, on katon tukirakenteet mitoitettava tapauskohtaisesti.

13 C011004FI 13 () 6. KLMÄTILAN SIJOITTAMINEN 6.4. LÄPIVIENNIT Seinä- ja kattoelementteihin pyritään tekemään mahdollisimman vähän läpivientejä. Pakastehuoneissa tämä on erityisen tärkeää, sillä ulkolevy toimii höyrysulkuna. Höyrysulun vioittuminen johtaa ajan myötä seinämän eristyskyvyn heikkenemiseen. Kun putkia, johtoja tai tms. varten läpivientejä joudutaan tekemään on niiden ympärystät kitattava höyrysulun heikkenemisen estämiseksi = Silikonimassa 2 = Eriste Kuva 6-2. Sulavesiputken ja imulinjan läpiviennit = Putken pääte 2 = Silikonimassa 3 = Läpivientiholkki 3 Kuva 6-3. Nestelinjan ja säköjohdon läpiviennit.

14 14 () 6. KLMÄTILAN SIJOITTAMINEN C011004FI 6.5. LATTIARAKENTEET Huoneasennuksen kannalta on erittäin tärkeää, että asennusalusta on riittävän tasainen. Asennusalustan tasaisuusvaatimus on ±1 mm/1 m. Kylmähuoneen lattiaksi käy yleensä paikalla oleva betonilattia. Kannattaa kuitenkin tarkistaa onko höyrysulku ja lattian eristyskyky riittävä. Betonilattia on hyvä päällystää huoneen asennuksen jälkeen esim. akryylibetonilla tai vastaavalla pinnoitteella. Lattiapinnoite kannattaa nostaa huoneen sisäpuolella mm seinille jalkalistaksi. Näin estetään kosteuden pääsy betonilattian ja elementtiseinän väliseen rakoon. Pakastehuoneen lattiassa tarvitaan aina kunnollinen eristys. leensä se tehdään valmiista Huurre-lattiaelementeistä, jolloin eristys-, höyrysulku- ja routasuojausasiat on ratkaistu samalla kertaa. Kuva 6-4. Kylmähuone ilman elementtilattiaa. VAKIORAKENTEINEN HUURRE-LATTIAELEMENTTI Vakio lattiaelementin kulutuspintana on 9 mm:n paksuinen liukuestepintainen vaneri. Lattia on tarkoitettu kevyeen jalankulkuliikenteeseen. Kuormitusarvoina voidaan käyttää: tasainen staattinen kuormitus kn/m2 (00 kp/m2) hyllyn jalka tai vastaava Ø mm, sallittu staattinen kuormitus 1 kn (100 kp).

15 C011004FI 15 () 6. KLMÄTILAN SIJOITTAMINEN VAHVISTETTU HUURRE-LATTIAELEMENTTI Vahvistettua lattiarakennetta suositellaan käytettäväksi, kun lattiaan kohdistuu rullaavaa kuormitusta (kovapyöräinen pumppuvaunu) tai isohkoja pistekuormia. Vahvistetun lattiaelementin kulutuspintana on 15 mm:n paksuinen liukuestepintainen vaneri. tasainen staattinen kuormitus kn/m2 (00 kp/m2) hyllyn jalka tai vastaava Ø mm, sallittu staattinen kuormitus 1,5 kn (150 kp) pumppuvaunun tai vastaavan pyörä Ø>50 mm, sallittu kuorma 2 kn (200 kp) kuormattu pumppuvaunu, max. bruttopaino 800 kg Kuva 6-5. Vakiorakenteinen / vahvistettu Huurre-lattiarakenne.

16 16 () 6. KLMÄTILAN SIJOITTAMINEN C011004FI BETONILAATALLA VAHVISTETTU LATTIA Jos huoneessa ajetaan trukilla suositellaan aina käytettäväksi vähintään 80 mm:n betonilaattaa lämpöeristeen päällä. Sama pätee myös pumppuvaunu- ja hyllykuormituksiin, jotka ylittävät edellisessä kohdassa mainitut arvot. Tällöinkin on huomioitava, että lattian kuormitettavuus on edelleen kn/m2. Kuva 6-6. Betonilaatalla vahvistettu lattia. Lämmityskaapeli (pakastehuoneissa) sijoitettu lattiaeristeen alapuolelle

17 C011004FI 17 () 6. KLMÄTILAN SIJOITTAMINEN LATTIAN ROUTASUOJAUS Koska pakastehuoneen lämpötila on ympäristön lämpötilaa alhaisempi, siirtyy lämpöä ympäristöstä pakastehuoneeseen ja sieltä lämmönsiirtimien kautta ulos. Näin tapahtuu myös lattiaeristeiden läpi. Jos pakastehuone on asennettu maanvaraiselle peruslattialle, pumpataan lämpö tällöin maaperästä. Pitkään jatkuessaan tämä aiheuttaa maaperän routimisen ja ajan myötä peruslattian kohoamisen ja vaurioitumisen. Jotta edellä kuvatulta ongelmilta vältytään on estettävä lämpövirran kulku maaperästä pakastehuoneeseen. Se voidaan estää järjestämällä tuuletus eristetyn lattiaelementin ja peruslattian väliin (kuva 6-7). Parhaiten lämpövirran kulku voidaan estää lämmityskaapelin avulla, joka on sijoitettu lattiaelementin ja peruslattian rajapintaan. Lämpökaapelin tehon on vastattava eristeen läpi kulkevaa lämpövirtaa. Käytettäessä Huurre-lattiaelementtejä lämmityskaapelit voidaan sijoittaa elementtien sisälle valmistuksen yhteydessä (kuva 6-8). Muussa tapauksessa lämmitysvastukset pitää asentaa lattiaeristeen alle (kuva 6-6). 300 c/c 300 Kuva 6-7. Lattian routasuojaus, vaihtoehto 1.

18 18 () 6. KLMÄTILAN SIJOITTAMINEN C011004FI Lämmityskaapeli sijoitettu lattiaelementin ulkolevyn sisäpintaan Kuva 6-8. Lattian routasuojaus, vaihtoehto 2.

19 C011004FI 19 () 7. KLMÄTILOJEN OVET 7. KLMÄTILOJEN OVET 7.1. SARANAOVET Käyttöolosuhteista riippuen tarvitaan erilaisia kylmätilojen saranaovimalleja. Ovien asennusaukkojen mitat vaihtelee ovityyppien mukaan ja ne kannattaa varmistaa oviesitteestä tai Huurteen asiantuntijoilta ennen aukkojen sahaamista. Saranaovista on myös ovikohtaiset asennus- ja käyttöohjeet. Tyypillisimmät Huurre-saranaovimallien tyypit ja päämitat: KHO -MS kylmähuoneen ovet, PHO -MS pakastehuoneen ovet Käyttöolosuhteet KHO-MS-ovet C PHO-MS-ovet C Valoaukon leveys A 600 ja 700 mm Valoaukon korkeus B 1850 mm kynnysovet, 1915 mm laahusovet Karmin ulkoleveys C A+188 Karmin ulkokorkeus D B+130 kynnysovet, B+65 laahusovet KHO -M kylmähuoneen ovet, PHO -M pakastehuoneen ovet Käyttöolosuhteet KHO-M-ovet C, PHO-M-ovet C Valoaukon leveys A mm, 100 mm:n jaolla Valoaukon korkeus B 2000 mm kynnysovet, 2065 mm laahusovet Karmin ulkoleveys C A+188 Karmin ulkokorkeus D B+130 kynnysovet, B+65 laahusovet

20 20 () 7. KLMÄTILOJEN OVET C011004FI A 94 KHO -M_T / PHO -M_T KHO -M_W PHO -M_W 35 D C B B B Kuva 7-1. KHO-M yksilehtiset ovet, mitoitus.

21 C011004FI 21 () 7. KLMÄTILOJEN OVET KHPO -M kylmähuoneen pariovet Käyttöolosuhteet KHPO-M-ovet C Valoaukon leveys A mm, 100 mm:n jaolla Valoaukon korkeus B 2000 mm kynnysovet, 2065 mm laahusovet Karmin ulkoleveys C A+188 Karmin ulkokorkeus D B+130 kynnysovet, B+65 laahusovet D C A - Kuva 7-2. KHPO-M pariovet, mitoitus. Pystyleikkaukset, kts. kuva 7-1.

22 22 () 7. KLMÄTILOJEN OVET C011004FI KHO -S01 kylmähuoneen ovet, PHO -S01 pakastehuoneen ovet Käyttöolosuhteet KHO-S01-ovet C PHO-S01-ovet -0 - C Valoaukon leveys A Valoaukon korkeus B mm 100 mm:n jaolla mm 100 mm:n jaolla Karmin ulkoleveys C A+270 Karmin ulkokorkeus D B+200 kynnysovet, B+135 laahusovet C D B+5 B E A+10 A - Kuva 7-3. KHO-S01 kynnysovi, mitoitus.

23 C011004FI 23 () 7. KLMÄTILOJEN OVET C KHO -S01 PHO -S01 B+5 B D 80 - Kuva 7-4. KHO-S01 laahusovi, mitoitus. Vaakaleikkaus, kts. kuva 7-3.

24 24 () 7. KLMÄTILOJEN OVET C011004FI KHO -S02 kylmähuoneen pariovet, PHO -S02 pakastehuoneen pariovet Käyttöolosuhteet KHO-S02-ovet C, PHO-S02-ovet -0 - C Valoaukon leveys A Valoaukon korkeus B mm, 100 mm:n jaolla mm, 100 mm:n jaolla Karmin ulkoleveys C A+270 Karmin ulkokorkeus D B+200 kynnysovet, B+135 laahusovet C D A + 10 A - Kuva 7-5. S02-pariovet, mitoitus. Pystyleikkaus, kts. kuva 7-3.

25 C011004FI 25 () 7. KLMÄTILOJEN OVET C 20 D Kuva 7-6. S02-pariovet, mitoitus. Leikkaukset, kts. kuvat 7-4 ja E E+2 E Kuva 7-7. S-ovien karmimallit. Vasemmalla vakiokarmi, oikealla ns. saneerausmallinen karmi (ei sisällä ovipielen listaa).

26 26 () 7. KLMÄTILOJEN OVET C011004FI TO Tuotantotilan ovet Käyttöolosuhteet C Valoaukon leveys A Valoaukon korkeus B Karmin ulkoleveys C Karmin ulkokorkeus D mm, 100 mm:n jaolla 2000 mm kynnysovet, 2045 mm laahusovet, 100 mm:n jaolla A+90 (standardikarmi), A+100 (U-karmi) B+90 kynnysovet, B+45 laahusovet (standardikarmi) B+95 kynnysovet, B+50 laahusovet (U-karmi) C 45 B D B - A 45 E - E=seinän eristepaksuus Kuva 7-8. ksilehtiset TPO-ovet, mitoitus (vakiokarmi).

27 C011004FI 27 () 7. KLMÄTILOJEN OVET C 45 B B D 50 - A 50 E E+8 - E=seinän eristepaksuus Kuva 7-9. ksilehtiset TPO-ovet, mitoitus (U-karmi).

28 28 () 7. KLMÄTILOJEN OVET C011004FI TPO Tuotantotilan pariovet Käyttöolosuhteet C Valoaukon leveys A Valoaukon korkeus B Karmin ulkoleveys C Karmin ulkokorkeus D mm 100 mm:n jaolla 2000 mm kynnysovet, 2045 mm laahusovet, 100 mm:n jaolla A+90 (standardikarmi), A+100 (U-karmi) B+90 kynnysovet, B+45 laahusovet (standardikarmi) B+95 kynnysovet, B+50 laahusovet (U-karmi) C A A E E+8 E D E=seinän eristepaksuus Kuva TPO-pariovet, mitoitus.vakio- ja U-karmi. Pystyleikkaukset, kts. kuvat 7-8 ja 7-9.

29 C011004FI 29 () 7. KLMÄTILOJEN OVET 7.2. LIUKUOVET Huurre-liukuovia valmistetaan käyttötarkoituksesta riippuen kolmea eri kokoluokkaa. Liukuovien eri malleista on omat asennus- ja käyttöohjeet. SDS-liukuovi on tarkoitettu kevyeen käyttöön. Sitä valmistetaan ainoastaan 1- lehtisenä, käsi- ja konekäyttöisenä, kylmä- ja pakastehuoneisiin. Käyttöolosuhteet; kylmähuoneen ovet C, pakastehuoneen ovet C Valoaukon leveys A = , 100 mm:n jaolla Valoaukon korkeus B = , 100 mm:n jaolla C 150 E B D A A=Valoaukon leveys B=Valoaukon korkeus C=2*A+0 D=B+165 E=A+250 Kuva Käsikäyttöinen SDS-liukuovi.

30 30 () 7. KLMÄTILOJEN OVET C011004FI C 285 E B D A A=Valoaukon leveys B=Valoaukon korkeus C=2*A+5 D=B+255 E=A+255 Kuva Konekäyttöinen SDS-liukuovi.

31 C011004FI 31 () 7. KLMÄTILOJEN OVET SDL- ja SD-liukuovi on tarkoitettu raskaaseen teollisuuskäyttöön. Niitä valmistetaan 1- ja 2-lehtisenä, käsi- ja konekäyttöisenä, kylmä- ja pakastehuoneisiin. Käyttöolosuhteet; kylmähuoneen ovet C, pakastehuoneen ovet C Valoaukon leveys A = , 100 mm:n jaolla Valoaukon korkeus B = , 100 mm:n jaolla 155 E C 270 B D A - Kuva Käsikäyttöinen SDL/SD-liukuovi. A=Valoaukon leveys B=Valoaukon korkeus C=2*A+390 D=B+270 E=A C F E A - A=Valoaukon leveys B=Valoaukon korkeus C=2*A+630 D=B+290 E=A+235 F=395 Pakastehuoneen sisälle asennettaessa C=2*A+750 D=B+290 E=A+295 F=455 B - D Kuva Konekäyttöinen SDL/SD-liukuovi.

32 32 () 7. KLMÄTILOJEN OVET C011004FI E C E 320 B D A - Kuva Käsikäyttöinen SDL/SD pariovi. A=Valoaukon leveys B=Valoaukon korkeus C=2*A+390 D=B+290 E=A/ C E F B D 600 A - Kuva Konekäyttöinen SDL/SD pariovi. A=Valoaukon leveys B=Valoaukon korkeus C=2*A+580 D=B+290 E=A/2+195 F=A/2+385 Pakastehuoneen sisälle asennettaessa C=2*A+700 D=B+290 E=A/2+255 F=A/

33 C011004FI 33 () 7. KLMÄTILOJEN OVET 7.3. HUURRE OVIEN MATERIAALIT 7.4. OVIEN LÄMMITS Kaikkien Huurre-ovien eristemateriaalina käytetään CFC- ja HCFC-vapaata vaahdotettua kovapolyuretaania. Ovilehden pinta materiaalina käytetään kuumasinkittyä 0,5..0,6 mm paksuista teräslevyä. Teräslevyjen vakiopinnoitteena käytetään : sisäkäyttöön tarkoitettu elintarvikehyväksytty polyesteri (hyväksyntä VTT, n:ro BEL 937/94, väri RR110). ulkokäyttöön tarkoitettu polyesteri PVDF (Kynar 500) Pintalevynä voidaan käyttää myös ruostumatonta teräslevyä Ovien karmi on tyypillisesti muotoon taivutettu teräsprofiilikarmi. Materiaalina voi olla joko sähkösinkitty / pulveripolttomaalattu tai ruostumaton teräslevy. Karmi on sisältä eristetty. Pakkastilojen ovien yhteydessä tarvitaan lämmitysvastukset estämään ovirakenteiden hikoilua ja jäätymistä. Saranaovissa on lämmitysvastus oven karmissa, laahusovissa upotettavassa kynnysprofiilissa sekä kaksilehtisen oven välisaumassa. Liukuovissa lämmitysvastus on oven karmissa, ovilehden alareunassa, sekä kaksilehtisissä ovissa ovilehtien etureunassa. Lämmitys on myös upotettavassa kynnyslämmitysprofiilissa (lisävaruste). Lämmityksen liitäntäjännite on 1~230 V 50 Hz, teho n. 150 W 7.5. LIUKUOVIEN SÄHKÖLIITÄNTÄ Kaikkien liukuovien liitäntäjännite on 1~230 V 50 Hz ja vaadittava etusulake 16 A hidas.

34 34 () 8. KLMÄTILOJEN MUUT VARUSTEET C011004FI 8. KLMÄTILOJEN MUUT VARUSTEET 8.1. HUURRE-HLLT Hyllystö koostuu alumiinisista luonnonväriin eloksoidusta säätökiskoista ja hyllynkannattimista, sekä polyesteripinnoitetusta tai ruostumattomasta teräksestä valmistetuista hyllytasoista. Hyllytasoton koottu taivutetuista 90 mm leveistä profiileista. Profiilien määrä (3-5 kpl) vaihtelee hyllytasonleveyden mukaan. Hyllytasoissa käytetty polyesteripinnoite täyttää elintarvikelainsäädännön asettamat vaatimukset, VTT:n tutkimusselostus nro BEL870/99. Säätökiskojen pituus on 2000 mm. Hyllytasojen maksimi leveys on 1200 ja syvyydet 290, 390 tai 490 mm. Hyllytasojen määrä ja hyllyjako on vapaasti valittavissa, maksimi hyllymäärä on 8kpl. Hyllystön sallittu maksimi kuormitus on: 100 kg / hyllytasometri 0 kg / hyllystömetri Hyllytaso 2. Säätökisko 3. Hyllynkannatin Kuva 8-1. Huurre huonehyllystö.

35 C011004FI 35 () 8. KLMÄTILOJEN MUUT VARUSTEET 8.2. HUURRE-KLMÄILMAVERHO Kylmäilmaverho on maidon ja maitojalosteiden myyntikaluste. Tuotteet on kalusteessa hyvin esillä ja asiakkaan on helppo niitä siitä kerätä. Tuotteita on helppo täydentää menekin mukaan kalusteen takana olevasta kylmähuoneesta. Takaliukuovet kylmähuoneen puolella hyllystön takana. Suljettuina ne muodostavat siistin ja helposti puhdistettavan taustan hyllystölle. Myyntiaukon leveys tarpeen mukaan 950 mm:n jaolla (kaksi rullakkoa), leveys min, 1,9 m, max. leveys voi olla jopa yli m. Loistevalaisimet sijaitsee myyntiaukon ala- ja yläreunassa. Hyllyt ovat kolmessa tasossa, materiaalina on epoksimaalattu teräslevy. Hyllytasojen korkeutta on tarpeen mukaan helppo säätää. Hyllytasoissa hintalappulistat. överhona moottorikäyttöinen rullaverho. Kylmäilmaverho on varustettu omilla höyrystimillään ja ohjauslaitteilla. Jäähdytyskoneiston tehontarve on 10 W/m höyrystymislämpötilalla -10 C. Sähköliitäntä 1~230 V 50 Hz yhteen pisteeseen PAINEENTASAUSVENTTIILIT Pakastehuoneissa tarvitaan järjestely, jolla tasataan lämpötilan muutoksista johtuvia painevaihteluja. Näin varmistetaan ovien kiinni pysyminen myös sulatusjaksojen jälkeen, helpotetaan ovien avaamista ja estetään huoneen tiiveyden vaurioituminen. Jäähdytyksen ohjausta suunniteltaessa on sulatusjaksojen jälkeinen viive määriteltävä riittävän pitkäksi, tällöin vältytään ylisuurilta painevaihteluilta. Paineentasausventtiilien avulla pyritään pitämään paine-ero pakastehuoneen ja sitä ympäröivän tilan välillä pienempänä kuin 500 Pa. Paineentasausventtiilejä on kolmea eri kokoa, tyyppi ja tarvittava määrä määritellään erikseen pakastehuoneen koon ja jäähtymisnopeuden mukaan. Paineentasausventtiilin lämmitys vaatii sähköliitännän 1~230 V 50 Hz. Tehontarve 8-35 W / venttiili.

36 36 () 8. KLMÄTILOJEN MUUT VARUSTEET C011004FI L min H = MIN. 20 A min 20 - A=1075 (kannatinpylväs 25*50) 1085 (kannatinpylväs 30*60) Kuva 8-2. Huurre kylmäilmaverho.

37 C011004FI 37 () 9. KLMÄTILOJEN ILMANVAIHTO 9. KLMÄTILOJEN ILMANVAIHTO Alla mainitut ohjeet rakennusten sisäilmaston laadusta ja ilmanvaihdosta ovat ohjeellisia ja mahdolliset maakohtaiset ja paikalliset määräykset on huomioitava. Kylmähuoneet joiden lattiapinta-ala on alle 4 m 2 ei tarvita erillistä ilmanvaihtojärjestelmää. Riittävä ilmanvaihto saavutetaan ovea avattaessa. Kylmähuoneissa joiden lattiapinta-ala on suurempi kuin 4 m 2 ei myöskään tarvita erillistä ilmanvaihtojärjestelmää, elleivät erityiset syyt sitä edellytä. Kylmätiloissa, joissa säilytettävien tuotteiden aiheuttamat päästöt voivat muuttaa huoneen ilman ihmisen hengitysilmaksi kelpaamattomaksi on käytettävä ilmanvaihtojärjestelmää, jonka mitoitus on hyväksytettävä viranomaisilla. Tällaisia kylmätiloja ovat mm. vihannes-, hedelmä- ja juureshuoneet. Kala- ja jätehuoneet, joissa kehittyy voimakkaita hajuja on liitettävä ilmanvaihtojärjestelmään jossa poistoilmavirta on vähintään (2 dm 3 /s)/m 2. Jäähdytetty talouskellari on aina liitettävä poistoilmaverkkoon jossa poistoilmavirta on vähintään (0,2 dm 3 /s)/m 2. Poistoilmaventtiili on voitava sulkea tiiviisti. Pakastehuoneisiin ei tarvita erillistä ilmanvaihtojärjestelmää. Riittävä ilmanvaihto tapahtuu lämpötilaeroista aiheutuvista painevaihteluista johtuen paineentasausventtiilien kautta. Ilma vaihtuu myös ovia avattaessa. Jäähdytetyt työtilat on varustettava erillisin tulo- ja poistoilmalaittein. Ilmanvaihto mitoitetaan erikseen työn luonteen ja ilman lämpötilan mukaan. 10. KLMÄTILOJEN JÄÄHDTSTEKNIIKKA Jäähdytyskoneiden mitoitus on tehtävä aina tapauskohtaisesti ja se kannattaa antaa alan asiantuntijoiden tehtäväksi, esim. Huurre Service Oy. Jäähdytystehontarpeeseen vaikuttaa oleellisesti; ympäristöolosuhteet, säilytyslämpötila, tuotteiden jäähdytys säilytyslämpötilaansa ja tavaranvaihto. Jäähdytyskoneiden sijoitukseen kannattaa kiinnittää huomiota heti suunnittelun alkuvaiheessa. Konehuoneen ja lauhduttimien sijainti, sekä mahdollisesti lämmön talteenotto kannattaa ottaa huomioon, koska näillä on energiankulutuksen kannalta suuri merkitys.

38 38 () 11. ENNEN ASENNUSTA HUOMIOITAVA C011004FI 11. ENNEN ASENNUSTA HUOMIOITAVA Ennen kylmä- tai pakastehuoneiden asennusta on huolehdittava siitä, että tilat mihin huoneet asennetaan ovat valmiit. Huoneiden asennuksen kannalta on parempi, jos tilan muita kalusteita ei vielä ole asennettu. Asennusalustan on oltava riittävän tasainen, tasaisuusvaatimus on ±1 mm/m. Huoneasennuksen kanssa lähes samanaikaisesti voidaan aloittaa jäähdytyskoneiston ja siihen liittyvien sähkökojeiden asennus. Huoneiden asennus suositellaan tehtäväksi Huurre Finland Oy:n projektiosaston toimesta. Tehtävään koulutetut asentajat suorittavat asennuksen niin, että kaikki kylmätiloja koskevat erityisominaisuudet tulee huomioitua. Huurre kylmä - ja pakastehuoneet toimitetaan asennuspaikalle elementteinä. Elementtikollit ovat suhteellisen isoja ja painavia. Siksi asennuspaikalla on oltava välineet, joilla kollit saadaan nostettua pois autosta ja siirrettyä asennuspaikalle. Toimituksen mukana seuraa huoneen asennusohjeet ja asennustarvikkeet.

39 C011004FI 39 () 12. TÖSELITSMALLI 12. TÖSELITSMALLI Kylmähuoneet Pakastehuoneet Huurre kylmä- ja pakastehuoneiden ja kylmäilmaverhon tekniset määritykset. 1. Seinä- ja kattoelementit: lukollinen elementti, eristepaksuus 75 mm, leveys mm tai lukoton elementti, eristepaksuus 80 mm, hyötyleveys max mm. 2. Väri valkoinen. 3. Seinäelementin kiinnitys lattiaan on oltava vedenpitävä. 4. Huoneiden koko, muoto ja sijainti pohjapiirroksen mukaan. 5. Ulkokorkeus määritellään tapauskohtaisesti huoneen varustelun ja sijoituspaikan mukaan (lattiasta katon ulkopintaan). 6. Korkeutta valittaessa on huomioitava, että oven yläreunan ja kattoelementin alapinnan välinen etäisyys on oltava vähintään 6 mm (höyrystinasennuksia varten). 7. Toimituksessa on huomioitava kattoelementin itsekantavuus sekä höyrystimen kuormitus kg/höyrystin. Höyrystimet on voitava kiinnittää kattoelementtiin. Kattoelementin on kestettävä henkilökuorma katon yläpuolisia huoltotöitä varten. Tukirakenne tarpeen mukaan. 8. Ovien kätisyys, lehtisyys ja leveys ilmenee kalustepohjapiirustuksesta. Ovien korkeus 2065 mm tai käyttötarkoituksen mukaan korkeampi. Tarvittaessa potkulevy molemmin puolin ovilehteä. 9. Kala- ja grillikylmiöiden seinien sisäpinta ruostumatonta terästä (myös ovet RST). 10. Höyrysulku elementtisaumojen osalta sisältyy huonetoimitukseen. 11. Kapillaarilämpömittari (tarvittaessa). 12. Ilmarako ympäröiviin rakenteisiin (seinät, katto) min. 25 mm. 1. Seinä- ja kattoelementit: lukollinen elementti, eristepaksuus mm, leveys mm tai lukoton elementti, eristepaksuus mm, hyötyleveys max mm. Väri valkoinen. 2. Huoneiden koko, muoto ja sijainti pohjapiirroksen mukaan. Ulkokorkeus määritellään tapauskohtaisesti huoneen varustelun ja sijoituspaikan mukaan (lattiasta katon ulkopintaan). 3. Korkeutta valittaessa on huomioitava, että oven yläreunan ja kattoelementin alapinnan välinen etäisyys on oltava vähintään 6 mm (höyrystinasennuksia varten). 4. Lattiaelementti 100 mm on varustettava lämmityksellä. Tarvittaessa elementin on oltava kuormalavavaunun kestävä. Lattiaelementti upotetaan. Upotussyvyys mm. Lopullinen upotussyvyys elementtivalmistajan ohjeiden mukaan. (Kuormalavavaunun max paino on 800 kg.) 5. Toimituksessa on huomioitava kattoelementin itsekantavuus sekä höyrystimen kuormitus kg/höyrystin. Tukirakenne tarpeen mukaan. 6. Ovien kätisyys, lehtisyys ja leveys ilmenee kalustepohjapiirustuksesta. Ovien korkeus 2000 mm tai käyttötarkoituksen mukaan korkeampi. Tarvittaessa potkulevy molemmin puolin ovilehteä.

40 () 12. TÖSELITSMALLI C011004FI Hyllyt Ilmaverho 7. Höyrysulku elementtisaumojen osalta sisältyy huonetoimitukseen. 8. Huone varustetaan tarvittavalla määrällä paineentasausventtiilejä. 9. Lattian pintamateriaali käyttötarkoituksen mukaan 9 mm:n tai 15 mm:n liukuestepintainen vaneri. 10. Pakastehuoneen alla ei saa viedä mitään putkia. 11. Kapillaarilämpömittari (tarvittaessa). 12. Ilmarako ympäröiviin rakenteisiin (seinät, katto) min. 100 mm. 1. Huurre-hyllyt kiinnitetään alumiinisten säätökiskojen avulla elementtiseinään. Säätökiskot kiinnitetään siten, että niiden alapää on 100 mm lattiapinnan yläpuolella. Hyllytasot käyttötarkoituksen mukaan, polyesteripinnoitetusta tai ruostumattomasta teräslevystä. Hyllytasojen korkeutta voi säätää portaattomasti. 1. Pituus pohjapiirustuksen mukaan. 2. Varusteet: Puhallinpatteri, alaimu- tai -puhallusyksikkö, 4-tasoiset säädettävät hyllyt, sähkökäyttöinen yöverho, ikkunalliset takaliukuovet, ylä- ja alavalaistus, hintalistat ja myymälätyypin mukainen väritys. 3. Kylmäkoneisto ja ohjausautomatiikka kuuluu kylmälaiteurakkaan. Kylmäaineena R4A. Liuosjärjestelmästä on sovittava projektikohtaisesti.

KASTOR KC-MODUULIPIIPUN ASENNUSOHJE

KASTOR KC-MODUULIPIIPUN ASENNUSOHJE KASTOR KC-MODUULIPIIPUN ASENNUSOHJE 1. ALOITETTAESSA ASENNUSTA... 2 1.1. Toimituksen sisällön tarkastaminen... 2 1.2. Ennen asennusta huomioitavia seikkoja ja määräyksiä... 2 1.3. Suojaetäisyydet ja kotelointi...

Lisätiedot

ELINTARVIKEHUONEISTOJEN VAATIMUKSET

ELINTARVIKEHUONEISTOJEN VAATIMUKSET ELINTARVIKEHUONEISTOJEN VAATIMUKSET Porvoon kaupungin terveydensuojelu 2011 Sisältö 1 Johdanto... 4 2 Elintarvikehuoneistosta ilmoittaminen... 4 3 Suunnittelussa huomioitavaa... 5 4 Rakenteelliset vaatimukset...

Lisätiedot

Toimivat Katot 2 0 0 1

Toimivat Katot 2 0 0 1 Toimivat Katot 2001 2 SISÄLLYSLUETTELO Toimivat katot Toimiva katto tärkein julkisivu 4 Vesikatto on tärkeä asia 5 Kattosertifikaatti 5 Suunnittelu Loiva katto 6 Yläpohjarakenteet 7 Ilmansulku 7 Höyrynsulku

Lisätiedot

Suunnitteluohje. Suunnittelu. Lämmöntarve. Matalaenergiatalo. Pienenergiatalo. Passiivitalo, Nollaenergiatalo, Lähes nollaenergiatalo

Suunnitteluohje. Suunnittelu. Lämmöntarve. Matalaenergiatalo. Pienenergiatalo. Passiivitalo, Nollaenergiatalo, Lähes nollaenergiatalo Suunnitteluohje Suunnittelu Jotta lattialämmitysjärjestelmästä saataisiin paras mahdollinen hyöty, pitää se mitoittaa tarkasti. Seuraavat suunnitteluohjeet on tarkoitettu avuksi suunniteltaessa LK Lattialämmitysjärjestelmää.

Lisätiedot

Petri Hiljanen HALLIN ULKOSEINIEN VERTAILU. Satakunnan ammattikorkeakoulu Tekniikka Pori Rakennustekniikan koulutusohjelma 2010

Petri Hiljanen HALLIN ULKOSEINIEN VERTAILU. Satakunnan ammattikorkeakoulu Tekniikka Pori Rakennustekniikan koulutusohjelma 2010 Petri Hiljanen HALLIN ULKOSEINIEN VERTAILU Satakunnan ammattikorkeakoulu Tekniikka Pori Rakennustekniikan koulutusohjelma 2010 HALLIN ULKOSEINIEN VERTAILU Hiljanen, Petri Satakunnan ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

opas Vaarallisten kemikaalien varastointi

opas Vaarallisten kemikaalien varastointi opas Vaarallisten kemikaalien varastointi Vaarallisten kemikaalien varastointi Mirja Palmén, Heikki Penttinen, Jorma Partanen, Hannu Kononen, Roger Kanerva, Anneli Vahter Piirrokset: Pirkko-Liisa Toppinen

Lisätiedot

Moderni logistiikka ja älykkäät ohjausjärjestelmät. Kuormaustekniikka Kokonaisratkaisut tehokkuuden parantamiseksi

Moderni logistiikka ja älykkäät ohjausjärjestelmät. Kuormaustekniikka Kokonaisratkaisut tehokkuuden parantamiseksi Moderni logistiikka ja älykkäät ohjausjärjestelmät Kuormaustekniikka Kokonaisratkaisut tehokkuuden parantamiseksi 2 Hörmann-merkkilaatua 4 Suunnitteluperiaatteet 6 Oikeat perusajatukset 6 Oikeat tuotteet

Lisätiedot

Kaukolämpöjohtojen suunnittelu- ja rakentamisohjeet. Suositus L11/2013. Kaukolämpö

Kaukolämpöjohtojen suunnittelu- ja rakentamisohjeet. Suositus L11/2013. Kaukolämpö Kaukolämpöjohtojen suunnittelu- ja rakentamisohjeet Suositus L11/2013 Kaukolämpö Kaukolämpöjohtojen suunnittelu- ja rakentamisohjeet Energiateollisuus ry 2013 ET-Kaukolämpökansio 2/6 Energiateollisuus

Lisätiedot

Uponor-PEX -käyttövesijärjestelmä

Uponor-PEX -käyttövesijärjestelmä P E X- K ÄY T TÖ V E S I JÄ R J E S T E L M Ä K Ä S I K I R J A Uponor-PEX -käyttövesijärjestelmä 04 2009 6002 Sisällys Sivu Turvallinen Uponor-PEX -käyttövesijärjestelmä Järjestelmän kuvaus ja hyväksynnät3

Lisätiedot

Valmispiippu RONDO PLUS Asennusohjeet

Valmispiippu RONDO PLUS Asennusohjeet Valmispiippu RONDO PLUS Asennusohjeet VALMISPIIPPU RONDO PLUS ASENNUSPÖYTÄKIRJA Asiakkaan yhteystiedot: Nimi Katuosoite Postinumero ja -toimipaikka Puhelinnumero Sähköposti Rakennuspaikan osoite: Katuosoite

Lisätiedot

www.isover.fi Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy PL 250, Kerkkolankatu 37-39 05801 Hyvinkää e-mail: etunimi.sukunimi@saint-gobain.

www.isover.fi Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy PL 250, Kerkkolankatu 37-39 05801 Hyvinkää e-mail: etunimi.sukunimi@saint-gobain. ISOVER kuormitusta kestävistä kattoeristeistä on helppo valita kuhunkin käyttöön sopiva lämmöneriste. Käytettävissä on yksinkertainen tuotevalikoima, mikä helpottaa oikean tuotteen valintaa. Käytettävä

Lisätiedot

Uponor-komposiittijärjestelmän suunnittelu ja asennus 5 I 2010 9001

Uponor-komposiittijärjestelmän suunnittelu ja asennus 5 I 2010 9001 KO M P O S I I T T I JÄ R J E S T E L M Ä K Ä S I K I R J A Uponor-komposiittijärjestelmän suunnittelu ja asennus 5 I 2010 9001 2 U P O N O R - KO M P O S I I T T I JÄ R J E S T E L M Ä - K Ä S I K I R

Lisätiedot

ALLAWAY MANTA -KESKUSPÖLYNIMURIJÄRJESTELMÄN SUUNNITTELU- JA ASENNUSOHJE

ALLAWAY MANTA -KESKUSPÖLYNIMURIJÄRJESTELMÄN SUUNNITTELU- JA ASENNUSOHJE ALLAWAY MANTA -KESKUSPÖLYNIMURIJÄRJESTELMÄN SUUNNITTELU- JA ASENNUSOHJE Sisällysluettelo 1. Käyttökohteet...3 2. Lait ja määräykset...3 3. Manta-keskuspölynimurijärjestelmä...3 3.1. Järjestelmä yhdelle

Lisätiedot

BETONIELEMENTTIPARVEKKEET

BETONIELEMENTTIPARVEKKEET BETONIELEMENTTIPARVEKKEET BETONITEOLLISUUS RY ELOKUU 2010 SISÄLTÖ 1 Yleistä... 3 1.1 Parveketyypit... 3 Parvekkeiden rakennemallit... 3 Parvekkeiden sijoittelu... 4 Valintaperusteet... 4 1.2 Valmisparvekejärjestelmät...

Lisätiedot

Platon-lattiajärjestelmä

Platon-lattiajärjestelmä Platon-lattiajärjestelmä Terveellinen ja pysyvästi hyvä sisäilma Ja talosi voi hyvin! Betonilattiassa voi Rakennuskosteuden kuivuminen kestää pitkään, jopa useita vuosia. Betonista voi nousta kosteutta

Lisätiedot

Ulkomyyntiohje. Ulkomyyntiohje

Ulkomyyntiohje. Ulkomyyntiohje Esittelijä Mia Piipari-Luukkonen Sivu/sivut 1 / 26 Ohjeessa käsitellään elintarvikkeiden säännöllistä ja tilapäistä käsittelyä, myyntiä ja tarjoilua koskevaa lainsäädäntöä ja sen soveltamista ulkotiloissa.

Lisätiedot

BALEXTHERM-PU-F KYLMÄTILOJEN SANDWICHELEMENTIT POLYURETAANIYTIMELLÄ

BALEXTHERM-PU-F KYLMÄTILOJEN SANDWICHELEMENTIT POLYURETAANIYTIMELLÄ BALEXTHERM-PU-F KYLMÄTILOJEN SANDWICHELEMENTIT POLYURETAANIYTIMELLÄ TEKNINEN LUETTELO FIRE STOP www.balex.eu BALEXTHERM-PU-F Kylmätilojen sandwichelementit polyuretaaniytimellä Huhtikuu 2013 Tämän kansion

Lisätiedot

Toimivat Katot 2 0 0 7

Toimivat Katot 2 0 0 7 Toimivat Katot 2007 Sisällysluettelo Toimivat Katot Toimiva katto tärkein julkisivu 5 Vesikatto on tärkeä asia 6 Loivat katot Loivien kattojen suunnittelu Katon käyttöikä 7 Yläpohjarakenteet 7 Ilmasulku

Lisätiedot

Käsittely- ja asennusohje Dryrex Monitoimikaapelit AHXAMK-WM 10-20 kv

Käsittely- ja asennusohje Dryrex Monitoimikaapelit AHXAMK-WM 10-20 kv Käsittely- ja asennusohje Dryrex Monitoimikaapelit AHXAMK-WM 10-20 kv KÄSITTELY- JA ASENNUSOHJE 1 (62) KÄSITTELY- JA ASENNUSOHJE DRYREX Monitoimikaapelit AHXAMK-WM 10 20 kv Sisällys Soveltamisala... 2

Lisätiedot

WARMIA-LATTIALÄMMITYKSEN TEKNISEN TIETOPAKETIN SISÄLTÖ

WARMIA-LATTIALÄMMITYKSEN TEKNISEN TIETOPAKETIN SISÄLTÖ TEKNINEN OHJE 2014 WARMIA-tekniikka 2 WARMIA-LATTIALÄMMITYKSEN TEKNISEN TIETOPAKETIN SISÄLTÖ Perusedellytykset laadukkaalle lattialämmitykselle 3 Lattiarakenteet 3 WARMIA-lattialämmityksen rakentamisen

Lisätiedot

Asennusohjeita. www.bosch-home.fi

Asennusohjeita. www.bosch-home.fi Asennusohjeita. www.bosch-home.fi 2 Mittapiirrokset ja ohjeita asennukseen Sisällysluettelo Kalusteisiin sijoitettavien kodinkoneiden yhdisteleminen 3 Kalusteisiin sijoitettavat uunit Asennusohjeita ja

Lisätiedot

Leca. -harkkorakenteet. Suunnitteluohje, RakMk B5 mukainen. www.e-weber.fi

Leca. -harkkorakenteet. Suunnitteluohje, RakMk B5 mukainen. www.e-weber.fi Leca -harkkorakenteet Suunnitteluohje, RakMk B5 mukainen PERUSTUKSET Leca Lex harkkorakenteet ULKOSEINÄT Leca Term ja Leca Design -rakenteet 4-14 / 20.12.2013 korvaa esitteen 4-14/1.5.2013 www.e-weber.fi

Lisätiedot

110674SF-08 2015-02. Spirit UNI 4. Asennusohjeet Ilmankäsittelylaite ja ohjausautomatiikka

110674SF-08 2015-02. Spirit UNI 4. Asennusohjeet Ilmankäsittelylaite ja ohjausautomatiikka 110674SF-08 2015-02 Spirit UNI 4 Asennusohjeet Ilmankäsittelylaite ja ohjausautomatiikka Sisällys 1 Suunnitteleminen ja valmistelutyöt 4 1.1 Asentaja 4 1.2 LVI-asentaja (jos järjestelmässä on vesipatteri)

Lisätiedot

Runkorakenteet. Betoniteollisuus ry Versio 10.3.2010 1 (174)

Runkorakenteet. Betoniteollisuus ry Versio 10.3.2010 1 (174) Betoniteollisuus ry Versio 10.3.2010 1 (174) Runkorakenteet 1 Elementtitunnukset... 4 2 Suositusjännevälit... 6 3 Perustukset ja väestönsuojat... 17 Paalut... 17 Sokkelielementit... 18 Väestönsuojaelementit...

Lisätiedot

Märkätila vanhaan taloon

Märkätila vanhaan taloon Museoviraston korjauskortisto Korjauskortti n:o 25 31.1.2011 Märkätila vanhaan taloon Tietoa märkätilan rakentamista tai korjaamista harkitsevalle, suunnittelevalle ja siihen ryhtyvälle. Kortissa esitetään

Lisätiedot

Kaapit ja varusteet. Vapaasti seisovat kaapit. Seinälle asennettavat kaapit. Kaappien varusteet. Suojaa ja turvallisuutta pienessä tilassa

Kaapit ja varusteet. Vapaasti seisovat kaapit. Seinälle asennettavat kaapit. Kaappien varusteet. Suojaa ja turvallisuutta pienessä tilassa Kaapit ja varusteet Vapaasti seisovat kaapit Seinälle asennettavat kaapit Kaappien varusteet Tietokonekeskusten jäähdytys Pientoimiston kaapit Kerromme, mitä erilaisia vaihtoehtoja on saatavana Suojaa

Lisätiedot

Eristämisen pikkujätti. - taskuopas rakentajille

Eristämisen pikkujätti. - taskuopas rakentajille Eristämisen pikkujätti - taskuopas rakentajille Heinäkuu 2007 Johdanto Rockwool haluaa tämän oppaan avulla antaa yleistiedot tarjoamistaan tuotteista ja palveluista. Oppaaseen on koottu kaikki oleelliset

Lisätiedot

Kaukolämpöjohtojen suunnitteluja rakentamisohjeet

Kaukolämpöjohtojen suunnitteluja rakentamisohjeet Kaukolämpöjohtojen suunnitteluja rakentamisohjeet Raportti L11/2003 Suomen Kaukolämpö ry 2003 ISSN 1238-9315 Sky-kansio 2/6 Kaukolämpöjohtojen suunnitteluja rakentamisohjeet SUOMEN KAUKOLÄMPÖ RY RAPORTTI

Lisätiedot

SUIHKUTILAKALUSTEET VALINTAOPAS

SUIHKUTILAKALUSTEET VALINTAOPAS SUIHKUTILAKALUSTEET 2014 VALINTAOPAS 2 3 4 Sisällysluettelo Suihkutilaratkaisun valinta 6 INFINIA -tuotevalikoima 15 Infinia 100 suihkuseinät 16 Infinia 200 suihkuseinät 20 Infinia 210x210 suihkunurkkayhdistelmät

Lisätiedot

RAKENNETYYPPIEN JA DETALJIEN VALINNAN VASTUU JA KÄYTTÖOHJEET SUUNNITTELUKOHTEISSA

RAKENNETYYPPIEN JA DETALJIEN VALINNAN VASTUU JA KÄYTTÖOHJEET SUUNNITTELUKOHTEISSA RAKENNETYYPPIEN JA DETALJIEN VALINNAN VASTUU JA KÄYTTÖOHJEET SUUNNITTELUKOHTEISSA Rakennetyypit ja detaljit ovat periaateratkaisuja, joiden tarkoituksena on helpottaa rakenteiden valintaa ja ohjata suunnittelukohteissa

Lisätiedot