8. KYLMÄTILOJEN MUUT VARUSTEET HUURRE-HYLLYT HUURRE-KYLMÄILMAVERHO PAINEENTASAUSVENTTIILIT... 35

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "8. KYLMÄTILOJEN MUUT VARUSTEET... 34 8.1. HUURRE-HYLLYT... 34 8.2. HUURRE-KYLMÄILMAVERHO...35 8.3. PAINEENTASAUSVENTTIILIT... 35"

Transkriptio

1

2

3 C011004FI 3 () SISÄLLS 1. LEISTÄ KLMÄVARASTOINTIA KOSKEVA LAINSÄÄDÄNTÖ ELINTARVIKKEIDEN SÄILTSOLOSUHTEET HUURRE-ELEMENTIT KLMÄTILOJEN MITOITUS KLMÄTILAN SIJOITTAMINEN PAKASTEHUONEET KLMÄHUONEET SEINÄ- JA KATTORAKENTEET LÄPIVIENNIT LATTIARAKENTEET KLMÄTILOJEN OVET SARANAOVET LIUKUOVET HUURRE OVIEN MATERIAALIT OVIEN LÄMMITS LIUKUOVIEN SÄHKÖLIITÄNTÄ KLMÄTILOJEN MUUT VARUSTEET HUURRE-HLLT HUURRE-KLMÄILMAVERHO PAINEENTASAUSVENTTIILIT KLMÄTILOJEN ILMANVAIHTO KLMÄTILOJEN JÄÄHDTSTEKNIIKKA ENNEN ASENNUSTA HUOMIOITAVA TÖSELITSMALLI Tämän suunnitteluoppaan päivitetty versio löytyy osoitteesta: 4

4 4 () C011004FI 4

5 C011004FI 5 () 1. LEISTÄ 1. LEISTÄ Huurre-kylmätilojen suunnitteluopas on tarkoitettu työvälineeksi niille, jotka joutuvat työssään tekemisiin kylmätilojen suunnittelun, hankinnan tai asennuksen kanssa. Kylmätiloilla tarkoitetaan tiloja joiden lämpötilaa on koneellisesti laskettu normaalia huonelämpötilaa alemmaksi. Kylmähuoneiden / -varastojen lämpötila vaihtelee C:een välillä ja pakastehuoneiden /- varastojen lämpötila vaihtelee C:een välillä käyttötarkoituksesta riippuen. Pakastustunnelien lämpötila saattaa olla jopa - C. Suunnitteluoppaan aineisto on pyritty saattamaan tekohetken ajan tasalle lainsäädännön, yleisen kylmätilojen rakentamistavan ja Huurre tuotteiden osalta. Suunnitteluopas on ohjeellinen. Huurre Finland Oy pidättää oikeuden muutoksiin materiaalien ja työtapojen osalta. Huurre tuotteissa on eristeenä CFC- ja HCFC-vapaata kovapolyuretaania. Huurre Finland Oy osallistuu koko ajan kansainväliseen yhteistyöhön, jonka tavoitteena on tuotteiden ympäristövaikutusten minimointi.

6 6 () 2. KLMÄVARASTOINTIA KOSKEVA LAINSÄÄDÄNTÖ C011004FI 2. KLMÄVARASTOINTIA KOSKEVA LAINSÄÄDÄNTÖ Elintarvikkeiden valmistusta, käsittelyä, kuljetusta ja varastointia valvotaan viranomaisten toimesta erilaisilla laeilla ja asetuksilla. Elintarvikelain 361/1995 nojalla on annettu asetuksia, joiden tarkoituksena on ehkäistä, vähentää ja poistaa elintarvikkeesta johtuvia terveyshaittoja sekä turvata elintarvikkeen asianmukainen laatu ja koostumus. Terveydensuojeluasetus N:o 1280/1994 käsittelee mm. yleistä elintarvikehygieniaa, elintarvikehuoneiston sijoittamista, omavalvontaa, kuljetusta, myyntiä ja säilytyslämpötiloja. Maitohygienia-asetuksessa N:o 31/EE/2000 on annettu ohjeita maidon säilytyslämpötilasta kuljetuksen ja varastoinnin aikana. Pakasteasetus N:o165/1994 koskee pakastettuja elintarvikkeita, joita myydään kuluttajalle tai suurtaloudelle pakastettuna tai teollisuuteen edelleen valmistettavaksi tai muutoin käsiteltäväksi. Asetuksessa N:o 3/1994 on säädetty pakasteasetuksen valvonnasta ja siinä käytettävistä menetelmistä. Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös N:o 0/1996 koskee tarvikkeita, jotka tarkoitukseensa käytettäessä joutuvat kosketuksiin elintarvikkeen kanssa. Em. säädökset on saatavilla esim. osoitteesta

7 C011004FI 7 () 3. ELINTARVIKKEIDEN SÄILTSOLOSUHTEET 3. ELINTARVIKKEIDEN SÄILTSOLOSUHTEET LIHATUOTTEET KALATUOTTEET Elintarvikehygienian hallitsemisen kannalta tärkein tapa ehkäistä mikrobien lisääntymistä on lämpötilaan vaikuttaminen. Mikrobien kasvun kannalta vaaravyöhyke on C. Tämän vuoksi helposti pilaantuvat elintarvikkeet tulee säilyttää korkeintaan +8 C lämpötilassa. Alla olevaan taulukkoon on koottu erilaisten elintarvikkeiden säilytysolosuhteita koskevia arvoja, joita voidaan käyttää ohjearvoina kylmätilojen rakennesuunnittelussa. Arvot ovat ohjeelliset ja ne voi vaihdella eri tietolähteissä. Lämpötila C Kosteus % Aika d Nauta -1 ± Sika -1,5 ± Lammas ± Siipikarja ± Makkara Lämpötila C Kosteus % Aika d Tuore kala, jäissä ± Tuore kala Savustettu kala -2 ± MAITOTUOTTEET Lämpötila C Kosteus % Aika d Maito (meijeri / kuljetus) Maito (pakattu) Voi ± Juusto ± Jogurtti

8 8 () 3. ELINTARVIKKEIDEN SÄILTSOLOSUHTEET C011004FI VIHANNEKSET JA JUUREKSET Lämpötila C Kosteus % Aika d Herne ± Keräkaali ± Kukkakaali ± Peruna Porkkana Sipuli -2, Tomaatti 1, MUUT Lämpötila C Kosteus % Aika d Munat Olut

9 C011004FI 9 () 4. HUURRE-ELEMENTIT 4. HUURRE-ELEMENTIT LUKOLLINEN ELEMENTTI LUKOTON ELEMENTTI PINTAMATERIAALIT Lukollisten elementtien standardi mitat ovat; eristepaksuus 75, 100 ja 150 mm, max. leveys 1200 mm, max. pituus 6 m. Järjestelmään kuuluu seinien kulmaliitoksia varten erilliset kulmaelementit. Eristemateriaalina CFC- ja HCFC-vapaata vaahdotettua kovapolyuretaania. Elementit on varustettu asennuksen helpottamiseksi pikalukoilla. Lukottomien elementtien eristepaksuudet ovat; 50, 80, 100, 125, 150 ja 170 mm, max. hyötyleveys on 1150 mm ja, max. pituus 12 m. Eristemateriaalina CFC- ja HCFC-vapaata vaahdotettua kovapolyuretaania. Vakiotoimituksissa elementtien ulko- ja sisäpintoina käytetään kuumasinkittyä 0,5...0,6 mm paksuista teräslevyä. Teräslevyjen vakiopinnoitteena käytetään : sisäkäyttöön tarkoitettu elintarvikehyväksytty polyesteri (hyväksyntä VTT, n:ro BEL 937/94, väri RR110). ulkokäyttöön tarkoitettu polyesteri PVDF (Kynar 500) Pintalevynä voidaan käyttää myös ruostumatonta teräslevyä.

10 10 () 5. KLMÄTILOJEN MITOITUS C011004FI 5. KLMÄTILOJEN MITOITUS Lukollisista elementeistä rakennettavien Huurre kylmätilojen mitoitus perustuu elementtijärjestelmään jonka ulkomoduli on 150 mm. Huoneiden ulkomitat voidaan valita niin, että ne kasvavat 150 mm:n jaolla. Huoneen ulkomitat eivät muutu eristepaksuuden muuttuessa. Väliseinät eivät myöskään kasvata huoneen ulkomittoja. Lukottomista elementeistä rakennettavien kylmätilojen mitoitus on ulkomittojen suhteen vapaampi. Ovien ja väliseinien paikat on molemmilla elementtimalleilla lähes vapaasti valittavissa. Moduulimitta Pakastehuone Kylmähuone Moduulimitta Moduulimitta Pakastehuone Kylmähuone Moduulimitta Kuva 5-1. Modulimitoitus.

11 Pakastehuone C011004FI 11 () 6. KLMÄTILAN SIJOITTAMINEN 6. KLMÄTILAN SIJOITTAMINEN 6.1. PAKASTEHUONEET 6.2. KLMÄHUONEET Pakastehuoneen ja sitä ympäröivien seinien väliin on jätettävä vähintään 100 mm:n tuuletusrako. Ilman kierrosta tuuletusraossa on huolehdittava. Normaalisti riittää luonnollinen, ilman tiheyseroihin perustuva kierto. Jos pakastehuoneen ja seinän välinen rako on kovin pitkä, tuuletus on hoidettava puhaltimilla. Veden tiivistyminen tuuletusraossa voidaan ehkäistä myös järjestämällä sinne lämmitys esim. lämmityskaapelin avulla. Tällöin käytettävissä ovat joko irrallinen sähkölämmitysmatto tai pakastehuone-elementteihin sijoitetut lämmityskaapelit. Koska lämmityksen järjestäminen on yleensä hankalaa ja lämpöteknisesti epäedullista, suositellaan tiivistymisen ehkäisemiseksi ensisijaisesti tuuletusta. Kylmähuonettakaan ei saa asentaa aivan kiinni ympäröiviin seiniin. Tuuletusraoksi riittää yleensä tarvittava asennusvara n mm. Lisäksi kylmätilojen sijoittamisessa pitää huomioida seuraavat seikat: Lattiarakenteet kylmätilojen lattioiden alapuolella. Riittävä etäisyys voimakkaista lämmönlähteistä. Oviaukot riittävän etäällä tulo- tai poistoilmasuulakkeista. Tavaroiden kuljetusreitit kylmätiloihin ja niistä pois. 100 Kylmähuone 25 Kuva 6-1. Tuuletusraot.

12 12 () 6. KLMÄTILAN SIJOITTAMINEN C011004FI 6.3. SEINÄ- JA KATTORAKENTEET Seinäelementit on suunniteltu kantamaan normaali kattoelementin aiheuttama kuormitus ja erikseen määritellyt kuormitukset kuten esim. Huurre-seinähyllystö. Jos seinäelementteihin joudutaan kiinnittämään rakenteita, joista ei ole Huurteen erikseen antamia ohjeita, on rakenteiden vaikutukset tarkistettava tapauskohtaisesti. Kattoelementteihin kohdistuva kuormitus on huomioitava kylmätilaa suunniteltaessa. Ilman lisäkuormaa kattoelementin jänneväli voi olla mm paksulla elementillä max. 5,1 m ja mm paksulla elementillä max. 6 m. Tällöin ei tarvita erillisiä kannatinrakenteita katon tukemiseen. Jos kattoelementtiin kiinnitetään esim. höyrystimiä tai katon ulkopuolelle tulee lisäkuormaa, on katon tukirakenteet mitoitettava tapauskohtaisesti.

13 C011004FI 13 () 6. KLMÄTILAN SIJOITTAMINEN 6.4. LÄPIVIENNIT Seinä- ja kattoelementteihin pyritään tekemään mahdollisimman vähän läpivientejä. Pakastehuoneissa tämä on erityisen tärkeää, sillä ulkolevy toimii höyrysulkuna. Höyrysulun vioittuminen johtaa ajan myötä seinämän eristyskyvyn heikkenemiseen. Kun putkia, johtoja tai tms. varten läpivientejä joudutaan tekemään on niiden ympärystät kitattava höyrysulun heikkenemisen estämiseksi = Silikonimassa 2 = Eriste Kuva 6-2. Sulavesiputken ja imulinjan läpiviennit = Putken pääte 2 = Silikonimassa 3 = Läpivientiholkki 3 Kuva 6-3. Nestelinjan ja säköjohdon läpiviennit.

14 14 () 6. KLMÄTILAN SIJOITTAMINEN C011004FI 6.5. LATTIARAKENTEET Huoneasennuksen kannalta on erittäin tärkeää, että asennusalusta on riittävän tasainen. Asennusalustan tasaisuusvaatimus on ±1 mm/1 m. Kylmähuoneen lattiaksi käy yleensä paikalla oleva betonilattia. Kannattaa kuitenkin tarkistaa onko höyrysulku ja lattian eristyskyky riittävä. Betonilattia on hyvä päällystää huoneen asennuksen jälkeen esim. akryylibetonilla tai vastaavalla pinnoitteella. Lattiapinnoite kannattaa nostaa huoneen sisäpuolella mm seinille jalkalistaksi. Näin estetään kosteuden pääsy betonilattian ja elementtiseinän väliseen rakoon. Pakastehuoneen lattiassa tarvitaan aina kunnollinen eristys. leensä se tehdään valmiista Huurre-lattiaelementeistä, jolloin eristys-, höyrysulku- ja routasuojausasiat on ratkaistu samalla kertaa. Kuva 6-4. Kylmähuone ilman elementtilattiaa. VAKIORAKENTEINEN HUURRE-LATTIAELEMENTTI Vakio lattiaelementin kulutuspintana on 9 mm:n paksuinen liukuestepintainen vaneri. Lattia on tarkoitettu kevyeen jalankulkuliikenteeseen. Kuormitusarvoina voidaan käyttää: tasainen staattinen kuormitus kn/m2 (00 kp/m2) hyllyn jalka tai vastaava Ø mm, sallittu staattinen kuormitus 1 kn (100 kp).

15 C011004FI 15 () 6. KLMÄTILAN SIJOITTAMINEN VAHVISTETTU HUURRE-LATTIAELEMENTTI Vahvistettua lattiarakennetta suositellaan käytettäväksi, kun lattiaan kohdistuu rullaavaa kuormitusta (kovapyöräinen pumppuvaunu) tai isohkoja pistekuormia. Vahvistetun lattiaelementin kulutuspintana on 15 mm:n paksuinen liukuestepintainen vaneri. tasainen staattinen kuormitus kn/m2 (00 kp/m2) hyllyn jalka tai vastaava Ø mm, sallittu staattinen kuormitus 1,5 kn (150 kp) pumppuvaunun tai vastaavan pyörä Ø>50 mm, sallittu kuorma 2 kn (200 kp) kuormattu pumppuvaunu, max. bruttopaino 800 kg Kuva 6-5. Vakiorakenteinen / vahvistettu Huurre-lattiarakenne.

16 16 () 6. KLMÄTILAN SIJOITTAMINEN C011004FI BETONILAATALLA VAHVISTETTU LATTIA Jos huoneessa ajetaan trukilla suositellaan aina käytettäväksi vähintään 80 mm:n betonilaattaa lämpöeristeen päällä. Sama pätee myös pumppuvaunu- ja hyllykuormituksiin, jotka ylittävät edellisessä kohdassa mainitut arvot. Tällöinkin on huomioitava, että lattian kuormitettavuus on edelleen kn/m2. Kuva 6-6. Betonilaatalla vahvistettu lattia. Lämmityskaapeli (pakastehuoneissa) sijoitettu lattiaeristeen alapuolelle

17 C011004FI 17 () 6. KLMÄTILAN SIJOITTAMINEN LATTIAN ROUTASUOJAUS Koska pakastehuoneen lämpötila on ympäristön lämpötilaa alhaisempi, siirtyy lämpöä ympäristöstä pakastehuoneeseen ja sieltä lämmönsiirtimien kautta ulos. Näin tapahtuu myös lattiaeristeiden läpi. Jos pakastehuone on asennettu maanvaraiselle peruslattialle, pumpataan lämpö tällöin maaperästä. Pitkään jatkuessaan tämä aiheuttaa maaperän routimisen ja ajan myötä peruslattian kohoamisen ja vaurioitumisen. Jotta edellä kuvatulta ongelmilta vältytään on estettävä lämpövirran kulku maaperästä pakastehuoneeseen. Se voidaan estää järjestämällä tuuletus eristetyn lattiaelementin ja peruslattian väliin (kuva 6-7). Parhaiten lämpövirran kulku voidaan estää lämmityskaapelin avulla, joka on sijoitettu lattiaelementin ja peruslattian rajapintaan. Lämpökaapelin tehon on vastattava eristeen läpi kulkevaa lämpövirtaa. Käytettäessä Huurre-lattiaelementtejä lämmityskaapelit voidaan sijoittaa elementtien sisälle valmistuksen yhteydessä (kuva 6-8). Muussa tapauksessa lämmitysvastukset pitää asentaa lattiaeristeen alle (kuva 6-6). 300 c/c 300 Kuva 6-7. Lattian routasuojaus, vaihtoehto 1.

18 18 () 6. KLMÄTILAN SIJOITTAMINEN C011004FI Lämmityskaapeli sijoitettu lattiaelementin ulkolevyn sisäpintaan Kuva 6-8. Lattian routasuojaus, vaihtoehto 2.

19 C011004FI 19 () 7. KLMÄTILOJEN OVET 7. KLMÄTILOJEN OVET 7.1. SARANAOVET Käyttöolosuhteista riippuen tarvitaan erilaisia kylmätilojen saranaovimalleja. Ovien asennusaukkojen mitat vaihtelee ovityyppien mukaan ja ne kannattaa varmistaa oviesitteestä tai Huurteen asiantuntijoilta ennen aukkojen sahaamista. Saranaovista on myös ovikohtaiset asennus- ja käyttöohjeet. Tyypillisimmät Huurre-saranaovimallien tyypit ja päämitat: KHO -MS kylmähuoneen ovet, PHO -MS pakastehuoneen ovet Käyttöolosuhteet KHO-MS-ovet C PHO-MS-ovet C Valoaukon leveys A 600 ja 700 mm Valoaukon korkeus B 1850 mm kynnysovet, 1915 mm laahusovet Karmin ulkoleveys C A+188 Karmin ulkokorkeus D B+130 kynnysovet, B+65 laahusovet KHO -M kylmähuoneen ovet, PHO -M pakastehuoneen ovet Käyttöolosuhteet KHO-M-ovet C, PHO-M-ovet C Valoaukon leveys A mm, 100 mm:n jaolla Valoaukon korkeus B 2000 mm kynnysovet, 2065 mm laahusovet Karmin ulkoleveys C A+188 Karmin ulkokorkeus D B+130 kynnysovet, B+65 laahusovet

20 20 () 7. KLMÄTILOJEN OVET C011004FI A 94 KHO -M_T / PHO -M_T KHO -M_W PHO -M_W 35 D C B B B Kuva 7-1. KHO-M yksilehtiset ovet, mitoitus.

21 C011004FI 21 () 7. KLMÄTILOJEN OVET KHPO -M kylmähuoneen pariovet Käyttöolosuhteet KHPO-M-ovet C Valoaukon leveys A mm, 100 mm:n jaolla Valoaukon korkeus B 2000 mm kynnysovet, 2065 mm laahusovet Karmin ulkoleveys C A+188 Karmin ulkokorkeus D B+130 kynnysovet, B+65 laahusovet D C A - Kuva 7-2. KHPO-M pariovet, mitoitus. Pystyleikkaukset, kts. kuva 7-1.

22 22 () 7. KLMÄTILOJEN OVET C011004FI KHO -S01 kylmähuoneen ovet, PHO -S01 pakastehuoneen ovet Käyttöolosuhteet KHO-S01-ovet C PHO-S01-ovet -0 - C Valoaukon leveys A Valoaukon korkeus B mm 100 mm:n jaolla mm 100 mm:n jaolla Karmin ulkoleveys C A+270 Karmin ulkokorkeus D B+200 kynnysovet, B+135 laahusovet C D B+5 B E A+10 A - Kuva 7-3. KHO-S01 kynnysovi, mitoitus.

23 C011004FI 23 () 7. KLMÄTILOJEN OVET C KHO -S01 PHO -S01 B+5 B D 80 - Kuva 7-4. KHO-S01 laahusovi, mitoitus. Vaakaleikkaus, kts. kuva 7-3.

24 24 () 7. KLMÄTILOJEN OVET C011004FI KHO -S02 kylmähuoneen pariovet, PHO -S02 pakastehuoneen pariovet Käyttöolosuhteet KHO-S02-ovet C, PHO-S02-ovet -0 - C Valoaukon leveys A Valoaukon korkeus B mm, 100 mm:n jaolla mm, 100 mm:n jaolla Karmin ulkoleveys C A+270 Karmin ulkokorkeus D B+200 kynnysovet, B+135 laahusovet C D A + 10 A - Kuva 7-5. S02-pariovet, mitoitus. Pystyleikkaus, kts. kuva 7-3.

25 C011004FI 25 () 7. KLMÄTILOJEN OVET C 20 D Kuva 7-6. S02-pariovet, mitoitus. Leikkaukset, kts. kuvat 7-4 ja E E+2 E Kuva 7-7. S-ovien karmimallit. Vasemmalla vakiokarmi, oikealla ns. saneerausmallinen karmi (ei sisällä ovipielen listaa).

26 26 () 7. KLMÄTILOJEN OVET C011004FI TO Tuotantotilan ovet Käyttöolosuhteet C Valoaukon leveys A Valoaukon korkeus B Karmin ulkoleveys C Karmin ulkokorkeus D mm, 100 mm:n jaolla 2000 mm kynnysovet, 2045 mm laahusovet, 100 mm:n jaolla A+90 (standardikarmi), A+100 (U-karmi) B+90 kynnysovet, B+45 laahusovet (standardikarmi) B+95 kynnysovet, B+50 laahusovet (U-karmi) C 45 B D B - A 45 E - E=seinän eristepaksuus Kuva 7-8. ksilehtiset TPO-ovet, mitoitus (vakiokarmi).

27 C011004FI 27 () 7. KLMÄTILOJEN OVET C 45 B B D 50 - A 50 E E+8 - E=seinän eristepaksuus Kuva 7-9. ksilehtiset TPO-ovet, mitoitus (U-karmi).

28 28 () 7. KLMÄTILOJEN OVET C011004FI TPO Tuotantotilan pariovet Käyttöolosuhteet C Valoaukon leveys A Valoaukon korkeus B Karmin ulkoleveys C Karmin ulkokorkeus D mm 100 mm:n jaolla 2000 mm kynnysovet, 2045 mm laahusovet, 100 mm:n jaolla A+90 (standardikarmi), A+100 (U-karmi) B+90 kynnysovet, B+45 laahusovet (standardikarmi) B+95 kynnysovet, B+50 laahusovet (U-karmi) C A A E E+8 E D E=seinän eristepaksuus Kuva TPO-pariovet, mitoitus.vakio- ja U-karmi. Pystyleikkaukset, kts. kuvat 7-8 ja 7-9.

29 C011004FI 29 () 7. KLMÄTILOJEN OVET 7.2. LIUKUOVET Huurre-liukuovia valmistetaan käyttötarkoituksesta riippuen kolmea eri kokoluokkaa. Liukuovien eri malleista on omat asennus- ja käyttöohjeet. SDS-liukuovi on tarkoitettu kevyeen käyttöön. Sitä valmistetaan ainoastaan 1- lehtisenä, käsi- ja konekäyttöisenä, kylmä- ja pakastehuoneisiin. Käyttöolosuhteet; kylmähuoneen ovet C, pakastehuoneen ovet C Valoaukon leveys A = , 100 mm:n jaolla Valoaukon korkeus B = , 100 mm:n jaolla C 150 E B D A A=Valoaukon leveys B=Valoaukon korkeus C=2*A+0 D=B+165 E=A+250 Kuva Käsikäyttöinen SDS-liukuovi.

30 30 () 7. KLMÄTILOJEN OVET C011004FI C 285 E B D A A=Valoaukon leveys B=Valoaukon korkeus C=2*A+5 D=B+255 E=A+255 Kuva Konekäyttöinen SDS-liukuovi.

31 C011004FI 31 () 7. KLMÄTILOJEN OVET SDL- ja SD-liukuovi on tarkoitettu raskaaseen teollisuuskäyttöön. Niitä valmistetaan 1- ja 2-lehtisenä, käsi- ja konekäyttöisenä, kylmä- ja pakastehuoneisiin. Käyttöolosuhteet; kylmähuoneen ovet C, pakastehuoneen ovet C Valoaukon leveys A = , 100 mm:n jaolla Valoaukon korkeus B = , 100 mm:n jaolla 155 E C 270 B D A - Kuva Käsikäyttöinen SDL/SD-liukuovi. A=Valoaukon leveys B=Valoaukon korkeus C=2*A+390 D=B+270 E=A C F E A - A=Valoaukon leveys B=Valoaukon korkeus C=2*A+630 D=B+290 E=A+235 F=395 Pakastehuoneen sisälle asennettaessa C=2*A+750 D=B+290 E=A+295 F=455 B - D Kuva Konekäyttöinen SDL/SD-liukuovi.

32 32 () 7. KLMÄTILOJEN OVET C011004FI E C E 320 B D A - Kuva Käsikäyttöinen SDL/SD pariovi. A=Valoaukon leveys B=Valoaukon korkeus C=2*A+390 D=B+290 E=A/ C E F B D 600 A - Kuva Konekäyttöinen SDL/SD pariovi. A=Valoaukon leveys B=Valoaukon korkeus C=2*A+580 D=B+290 E=A/2+195 F=A/2+385 Pakastehuoneen sisälle asennettaessa C=2*A+700 D=B+290 E=A/2+255 F=A/

33 C011004FI 33 () 7. KLMÄTILOJEN OVET 7.3. HUURRE OVIEN MATERIAALIT 7.4. OVIEN LÄMMITS Kaikkien Huurre-ovien eristemateriaalina käytetään CFC- ja HCFC-vapaata vaahdotettua kovapolyuretaania. Ovilehden pinta materiaalina käytetään kuumasinkittyä 0,5..0,6 mm paksuista teräslevyä. Teräslevyjen vakiopinnoitteena käytetään : sisäkäyttöön tarkoitettu elintarvikehyväksytty polyesteri (hyväksyntä VTT, n:ro BEL 937/94, väri RR110). ulkokäyttöön tarkoitettu polyesteri PVDF (Kynar 500) Pintalevynä voidaan käyttää myös ruostumatonta teräslevyä Ovien karmi on tyypillisesti muotoon taivutettu teräsprofiilikarmi. Materiaalina voi olla joko sähkösinkitty / pulveripolttomaalattu tai ruostumaton teräslevy. Karmi on sisältä eristetty. Pakkastilojen ovien yhteydessä tarvitaan lämmitysvastukset estämään ovirakenteiden hikoilua ja jäätymistä. Saranaovissa on lämmitysvastus oven karmissa, laahusovissa upotettavassa kynnysprofiilissa sekä kaksilehtisen oven välisaumassa. Liukuovissa lämmitysvastus on oven karmissa, ovilehden alareunassa, sekä kaksilehtisissä ovissa ovilehtien etureunassa. Lämmitys on myös upotettavassa kynnyslämmitysprofiilissa (lisävaruste). Lämmityksen liitäntäjännite on 1~230 V 50 Hz, teho n. 150 W 7.5. LIUKUOVIEN SÄHKÖLIITÄNTÄ Kaikkien liukuovien liitäntäjännite on 1~230 V 50 Hz ja vaadittava etusulake 16 A hidas.

34 34 () 8. KLMÄTILOJEN MUUT VARUSTEET C011004FI 8. KLMÄTILOJEN MUUT VARUSTEET 8.1. HUURRE-HLLT Hyllystö koostuu alumiinisista luonnonväriin eloksoidusta säätökiskoista ja hyllynkannattimista, sekä polyesteripinnoitetusta tai ruostumattomasta teräksestä valmistetuista hyllytasoista. Hyllytasoton koottu taivutetuista 90 mm leveistä profiileista. Profiilien määrä (3-5 kpl) vaihtelee hyllytasonleveyden mukaan. Hyllytasoissa käytetty polyesteripinnoite täyttää elintarvikelainsäädännön asettamat vaatimukset, VTT:n tutkimusselostus nro BEL870/99. Säätökiskojen pituus on 2000 mm. Hyllytasojen maksimi leveys on 1200 ja syvyydet 290, 390 tai 490 mm. Hyllytasojen määrä ja hyllyjako on vapaasti valittavissa, maksimi hyllymäärä on 8kpl. Hyllystön sallittu maksimi kuormitus on: 100 kg / hyllytasometri 0 kg / hyllystömetri Hyllytaso 2. Säätökisko 3. Hyllynkannatin Kuva 8-1. Huurre huonehyllystö.

35 C011004FI 35 () 8. KLMÄTILOJEN MUUT VARUSTEET 8.2. HUURRE-KLMÄILMAVERHO Kylmäilmaverho on maidon ja maitojalosteiden myyntikaluste. Tuotteet on kalusteessa hyvin esillä ja asiakkaan on helppo niitä siitä kerätä. Tuotteita on helppo täydentää menekin mukaan kalusteen takana olevasta kylmähuoneesta. Takaliukuovet kylmähuoneen puolella hyllystön takana. Suljettuina ne muodostavat siistin ja helposti puhdistettavan taustan hyllystölle. Myyntiaukon leveys tarpeen mukaan 950 mm:n jaolla (kaksi rullakkoa), leveys min, 1,9 m, max. leveys voi olla jopa yli m. Loistevalaisimet sijaitsee myyntiaukon ala- ja yläreunassa. Hyllyt ovat kolmessa tasossa, materiaalina on epoksimaalattu teräslevy. Hyllytasojen korkeutta on tarpeen mukaan helppo säätää. Hyllytasoissa hintalappulistat. överhona moottorikäyttöinen rullaverho. Kylmäilmaverho on varustettu omilla höyrystimillään ja ohjauslaitteilla. Jäähdytyskoneiston tehontarve on 10 W/m höyrystymislämpötilalla -10 C. Sähköliitäntä 1~230 V 50 Hz yhteen pisteeseen PAINEENTASAUSVENTTIILIT Pakastehuoneissa tarvitaan järjestely, jolla tasataan lämpötilan muutoksista johtuvia painevaihteluja. Näin varmistetaan ovien kiinni pysyminen myös sulatusjaksojen jälkeen, helpotetaan ovien avaamista ja estetään huoneen tiiveyden vaurioituminen. Jäähdytyksen ohjausta suunniteltaessa on sulatusjaksojen jälkeinen viive määriteltävä riittävän pitkäksi, tällöin vältytään ylisuurilta painevaihteluilta. Paineentasausventtiilien avulla pyritään pitämään paine-ero pakastehuoneen ja sitä ympäröivän tilan välillä pienempänä kuin 500 Pa. Paineentasausventtiilejä on kolmea eri kokoa, tyyppi ja tarvittava määrä määritellään erikseen pakastehuoneen koon ja jäähtymisnopeuden mukaan. Paineentasausventtiilin lämmitys vaatii sähköliitännän 1~230 V 50 Hz. Tehontarve 8-35 W / venttiili.

36 36 () 8. KLMÄTILOJEN MUUT VARUSTEET C011004FI L min H = MIN. 20 A min 20 - A=1075 (kannatinpylväs 25*50) 1085 (kannatinpylväs 30*60) Kuva 8-2. Huurre kylmäilmaverho.

37 C011004FI 37 () 9. KLMÄTILOJEN ILMANVAIHTO 9. KLMÄTILOJEN ILMANVAIHTO Alla mainitut ohjeet rakennusten sisäilmaston laadusta ja ilmanvaihdosta ovat ohjeellisia ja mahdolliset maakohtaiset ja paikalliset määräykset on huomioitava. Kylmähuoneet joiden lattiapinta-ala on alle 4 m 2 ei tarvita erillistä ilmanvaihtojärjestelmää. Riittävä ilmanvaihto saavutetaan ovea avattaessa. Kylmähuoneissa joiden lattiapinta-ala on suurempi kuin 4 m 2 ei myöskään tarvita erillistä ilmanvaihtojärjestelmää, elleivät erityiset syyt sitä edellytä. Kylmätiloissa, joissa säilytettävien tuotteiden aiheuttamat päästöt voivat muuttaa huoneen ilman ihmisen hengitysilmaksi kelpaamattomaksi on käytettävä ilmanvaihtojärjestelmää, jonka mitoitus on hyväksytettävä viranomaisilla. Tällaisia kylmätiloja ovat mm. vihannes-, hedelmä- ja juureshuoneet. Kala- ja jätehuoneet, joissa kehittyy voimakkaita hajuja on liitettävä ilmanvaihtojärjestelmään jossa poistoilmavirta on vähintään (2 dm 3 /s)/m 2. Jäähdytetty talouskellari on aina liitettävä poistoilmaverkkoon jossa poistoilmavirta on vähintään (0,2 dm 3 /s)/m 2. Poistoilmaventtiili on voitava sulkea tiiviisti. Pakastehuoneisiin ei tarvita erillistä ilmanvaihtojärjestelmää. Riittävä ilmanvaihto tapahtuu lämpötilaeroista aiheutuvista painevaihteluista johtuen paineentasausventtiilien kautta. Ilma vaihtuu myös ovia avattaessa. Jäähdytetyt työtilat on varustettava erillisin tulo- ja poistoilmalaittein. Ilmanvaihto mitoitetaan erikseen työn luonteen ja ilman lämpötilan mukaan. 10. KLMÄTILOJEN JÄÄHDTSTEKNIIKKA Jäähdytyskoneiden mitoitus on tehtävä aina tapauskohtaisesti ja se kannattaa antaa alan asiantuntijoiden tehtäväksi, esim. Huurre Service Oy. Jäähdytystehontarpeeseen vaikuttaa oleellisesti; ympäristöolosuhteet, säilytyslämpötila, tuotteiden jäähdytys säilytyslämpötilaansa ja tavaranvaihto. Jäähdytyskoneiden sijoitukseen kannattaa kiinnittää huomiota heti suunnittelun alkuvaiheessa. Konehuoneen ja lauhduttimien sijainti, sekä mahdollisesti lämmön talteenotto kannattaa ottaa huomioon, koska näillä on energiankulutuksen kannalta suuri merkitys.

38 38 () 11. ENNEN ASENNUSTA HUOMIOITAVA C011004FI 11. ENNEN ASENNUSTA HUOMIOITAVA Ennen kylmä- tai pakastehuoneiden asennusta on huolehdittava siitä, että tilat mihin huoneet asennetaan ovat valmiit. Huoneiden asennuksen kannalta on parempi, jos tilan muita kalusteita ei vielä ole asennettu. Asennusalustan on oltava riittävän tasainen, tasaisuusvaatimus on ±1 mm/m. Huoneasennuksen kanssa lähes samanaikaisesti voidaan aloittaa jäähdytyskoneiston ja siihen liittyvien sähkökojeiden asennus. Huoneiden asennus suositellaan tehtäväksi Huurre Finland Oy:n projektiosaston toimesta. Tehtävään koulutetut asentajat suorittavat asennuksen niin, että kaikki kylmätiloja koskevat erityisominaisuudet tulee huomioitua. Huurre kylmä - ja pakastehuoneet toimitetaan asennuspaikalle elementteinä. Elementtikollit ovat suhteellisen isoja ja painavia. Siksi asennuspaikalla on oltava välineet, joilla kollit saadaan nostettua pois autosta ja siirrettyä asennuspaikalle. Toimituksen mukana seuraa huoneen asennusohjeet ja asennustarvikkeet.

39 C011004FI 39 () 12. TÖSELITSMALLI 12. TÖSELITSMALLI Kylmähuoneet Pakastehuoneet Huurre kylmä- ja pakastehuoneiden ja kylmäilmaverhon tekniset määritykset. 1. Seinä- ja kattoelementit: lukollinen elementti, eristepaksuus 75 mm, leveys mm tai lukoton elementti, eristepaksuus 80 mm, hyötyleveys max mm. 2. Väri valkoinen. 3. Seinäelementin kiinnitys lattiaan on oltava vedenpitävä. 4. Huoneiden koko, muoto ja sijainti pohjapiirroksen mukaan. 5. Ulkokorkeus määritellään tapauskohtaisesti huoneen varustelun ja sijoituspaikan mukaan (lattiasta katon ulkopintaan). 6. Korkeutta valittaessa on huomioitava, että oven yläreunan ja kattoelementin alapinnan välinen etäisyys on oltava vähintään 6 mm (höyrystinasennuksia varten). 7. Toimituksessa on huomioitava kattoelementin itsekantavuus sekä höyrystimen kuormitus kg/höyrystin. Höyrystimet on voitava kiinnittää kattoelementtiin. Kattoelementin on kestettävä henkilökuorma katon yläpuolisia huoltotöitä varten. Tukirakenne tarpeen mukaan. 8. Ovien kätisyys, lehtisyys ja leveys ilmenee kalustepohjapiirustuksesta. Ovien korkeus 2065 mm tai käyttötarkoituksen mukaan korkeampi. Tarvittaessa potkulevy molemmin puolin ovilehteä. 9. Kala- ja grillikylmiöiden seinien sisäpinta ruostumatonta terästä (myös ovet RST). 10. Höyrysulku elementtisaumojen osalta sisältyy huonetoimitukseen. 11. Kapillaarilämpömittari (tarvittaessa). 12. Ilmarako ympäröiviin rakenteisiin (seinät, katto) min. 25 mm. 1. Seinä- ja kattoelementit: lukollinen elementti, eristepaksuus mm, leveys mm tai lukoton elementti, eristepaksuus mm, hyötyleveys max mm. Väri valkoinen. 2. Huoneiden koko, muoto ja sijainti pohjapiirroksen mukaan. Ulkokorkeus määritellään tapauskohtaisesti huoneen varustelun ja sijoituspaikan mukaan (lattiasta katon ulkopintaan). 3. Korkeutta valittaessa on huomioitava, että oven yläreunan ja kattoelementin alapinnan välinen etäisyys on oltava vähintään 6 mm (höyrystinasennuksia varten). 4. Lattiaelementti 100 mm on varustettava lämmityksellä. Tarvittaessa elementin on oltava kuormalavavaunun kestävä. Lattiaelementti upotetaan. Upotussyvyys mm. Lopullinen upotussyvyys elementtivalmistajan ohjeiden mukaan. (Kuormalavavaunun max paino on 800 kg.) 5. Toimituksessa on huomioitava kattoelementin itsekantavuus sekä höyrystimen kuormitus kg/höyrystin. Tukirakenne tarpeen mukaan. 6. Ovien kätisyys, lehtisyys ja leveys ilmenee kalustepohjapiirustuksesta. Ovien korkeus 2000 mm tai käyttötarkoituksen mukaan korkeampi. Tarvittaessa potkulevy molemmin puolin ovilehteä.

40 () 12. TÖSELITSMALLI C011004FI Hyllyt Ilmaverho 7. Höyrysulku elementtisaumojen osalta sisältyy huonetoimitukseen. 8. Huone varustetaan tarvittavalla määrällä paineentasausventtiilejä. 9. Lattian pintamateriaali käyttötarkoituksen mukaan 9 mm:n tai 15 mm:n liukuestepintainen vaneri. 10. Pakastehuoneen alla ei saa viedä mitään putkia. 11. Kapillaarilämpömittari (tarvittaessa). 12. Ilmarako ympäröiviin rakenteisiin (seinät, katto) min. 100 mm. 1. Huurre-hyllyt kiinnitetään alumiinisten säätökiskojen avulla elementtiseinään. Säätökiskot kiinnitetään siten, että niiden alapää on 100 mm lattiapinnan yläpuolella. Hyllytasot käyttötarkoituksen mukaan, polyesteripinnoitetusta tai ruostumattomasta teräslevystä. Hyllytasojen korkeutta voi säätää portaattomasti. 1. Pituus pohjapiirustuksen mukaan. 2. Varusteet: Puhallinpatteri, alaimu- tai -puhallusyksikkö, 4-tasoiset säädettävät hyllyt, sähkökäyttöinen yöverho, ikkunalliset takaliukuovet, ylä- ja alavalaistus, hintalistat ja myymälätyypin mukainen väritys. 3. Kylmäkoneisto ja ohjausautomatiikka kuuluu kylmälaiteurakkaan. Kylmäaineena R4A. Liuosjärjestelmästä on sovittava projektikohtaisesti.

Oikea jäähdytys on osa ruoan laatua.

Oikea jäähdytys on osa ruoan laatua. Oikea jäähdytys on osa ruoan laatua. Pikajäähdytys- ja pikapakastuslaitteet Porkka teki oikean jäähdytyksen helpoksi Porkan uuden sukupolven edistykselliset pikajäähdytys- ja pikajäähdytys-pakastuslaitteet

Lisätiedot

Jää- ja pakastekaapit 650 & 1400 l

Jää- ja pakastekaapit 650 & 1400 l Electroluxin HD-Sarjan jää/pakastekaapit tarjoavat suuren valikoiman erilaisia kaappeja kylmäsäilytykseen. Kaapit ovat niin sisältä kuin ulkoa ruostumatonta terästä, teräsovella, ja kapasiteetti alkaen

Lisätiedot

Satulinna 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja

Satulinna 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja Asennusohjeet Huvimajoille Satulinna 6K ja 8K Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), ristiruuvipäät numerot 1,2 ja 3, poranterä

Lisätiedot

Liune. Väliseinärakenteen sisään integroitu liukuovielementti. Tuoteohje

Liune. Väliseinärakenteen sisään integroitu liukuovielementti. Tuoteohje Liune Väliseinärakenteen sisään integroitu liukuovielementti. Tuoteohje Sisällys Rakenteen ominaisuudet 3 Materiaalit ja tarvikkeet, varastointi 4 Liukuovielementti 4 Ovilevy 4 Ovimekanismit 4 Asennusruuvit

Lisätiedot

ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU

ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU Käyttötarkoitus: ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU Hormex T600 liekki piippu on lämpöä kestävä, kaksoisseinäinen savupiippujärjestelmä, joka on valmistettu 1.4828 lämpöä kestävästä teräksestä (ulkokuori - 1.4301)

Lisätiedot

MAAKELLARIN VOITTANUTTA EI OLE

MAAKELLARIN VOITTANUTTA EI OLE MAAKELLARI RATKAISEE SÄILYTYSONGELMASI Maakellari on ihanteellinen ratkaisu vihannesten, mehujen, säilöttyjen tuotteiden jne. pitkäaikaiseen varastointiin. Säilyvyyden takaavat maakellarin luontaiset ominaisuudet:

Lisätiedot

Katariina 8K. Asennusohjeet Huvimajalle. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Pohja

Katariina 8K. Asennusohjeet Huvimajalle. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Pohja Asennusohjeet Huvimajalle Katariina 8K Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), ristiruuvipäät numerot 1,2 ja 3, poranterä 4

Lisätiedot

- luotettavuutta tulevaisuudessakin - MELTEX-ALUSKATTEET Meltex-aluskatteet Aluskate on tärkeä osa kattorakennetta, sillä se varmistaa katon vesitiiveyden. Varsinaiset vesikatteet ovat normaalioloissa

Lisätiedot

Festivo 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja

Festivo 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja Asennusohjeet Huvimajoille Festivo 6K ja 8K Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), ristiruuvipäät numerot 1,2 ja 3, poranterä

Lisätiedot

Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus 15.11.13 1. Ison Albatrossin pohja

Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus 15.11.13 1. Ison Albatrossin pohja Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni Huom! Asennusohjeissa olevat kuvat viittaavat monissa kohdin isoon Albatrossiin mm. seinäelementtien ja listojen osalta. Tarvittavat työvälineet asennuksessa.

Lisätiedot

kylmäsäilytys Profi Line jää- ja pakastekaapit

kylmäsäilytys Profi Line jää- ja pakastekaapit kylmäsäilytys Profi Line jää- ja pakastekaapit Profi Line jää- ja pakastekaapit 232 118 125 232 118 232 125 232 132 232 149 Kylmä- / pakastekaappi almistettu korkealaatuisesta ruostumattomasta Puhallinjäähdytys

Lisätiedot

Tikli-Alumiinioven asennusohje

Tikli-Alumiinioven asennusohje Tikli Group Oy Yhdystie 40, 62800 Vimpeli ALUMIINIOVET OVI TOIMITUKSEN SAAVUTTUA Tarkista ovien laatu ja määrä heti saatuasi tuotteet. Toimitukseen liittyvät huomautukset on tehtävä 8 päivän kuluessa tuotteen

Lisätiedot

MAAKELLARIN VOITTANUTTA EI OLE

MAAKELLARIN VOITTANUTTA EI OLE MAAKELLARI RATKAISEE SÄILYTYSONGELMASI Maakellari on ihanteellinen ratkaisu vihannesten, mehujen, säilöttyjen tuotteiden jne. pitkäaikaiseen varastointiin. Säilyvyyden takaavat maakellarin luontaiset ominaisuudet:

Lisätiedot

RT X32-27nnn. RT/KH 000-37nnn

RT X32-27nnn. RT/KH 000-37nnn Huhtikuu 2008 Voimassa toukokuuhun 2011 1 (10) RT X32-27nnn erikoisovet RT/KH 000-37nnn nn.nn Talo 2000 KYLMÄ- J PKSTEHUONEEN SRNOVET KYLMÄ- J PKSTEHUONEEN LIUKUOVET HEILURIOVET TUOTNTOTILOJEN OVET ERIKOISOVET

Lisätiedot

RT 38141. Kylmä- ja pakastehuoneen saranaovet Kylmä- ja pakastehuoneen liukuovet Heiluriovet Tuotantotilojen ovet Erikoisovet Hermetel Oy

RT 38141. Kylmä- ja pakastehuoneen saranaovet Kylmä- ja pakastehuoneen liukuovet Heiluriovet Tuotantotilojen ovet Erikoisovet Hermetel Oy TRVIKETIETO lokakuu 2011 voimassa 30.11.2013 asti korvaa RT X32/423-37552 1 (10) RT 38141 329 Talo 2000 423 Talo 90 X32 erikoisovet Sf Kylmä- ja pakastehuoneen saranaovet Kylmä- ja pakastehuoneen liukuovet

Lisätiedot

1.1.2T S1 00.1 UMPIPALO-OVI TIIVISTEELLINEN J-KARMI

1.1.2T S1 00.1 UMPIPALO-OVI TIIVISTEELLINEN J-KARMI 1.1.2T S1 1. Kansilevy 2. Pohjalevy 3. Paloluokiteltu eriste 4. Paloluokiteltu eriste (ei vakiotoimituksessa) 5. Sarana 6. Suljinvahvike 7. Lukkosovite 8. Karmi UMPIPALO-PARIOVI 1.1.2T S2 1. Kansilevy

Lisätiedot

Kota 8-k / 6-k. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja. Lattia. Asennusohjeet Huvimajalle

Kota 8-k / 6-k. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja. Lattia. Asennusohjeet Huvimajalle Asennusohjeet Huvimajalle Kota 8-k / 6-k Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), TORXruuvipääsarja, poranterä 4 mm ja 3 kpl

Lisätiedot

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI 1 Perinteinen valesokkelirakenne Termotuote korjattu rakenne Asennus 2 Ennen työn aloittamista on aina tarkistettava päivitetyt viimeisimmät suunnitteluohjeet valmistajan kotisivuilta. Eristämisessä on

Lisätiedot

Asennusohje. Kuivausrumpu PT 5186 EL. fi - FI / 01

Asennusohje. Kuivausrumpu PT 5186 EL. fi - FI / 01 Asennusohje Kuivausrumpu PT 5186 EL fi - FI 08.11 09 235 070 / 01 Lue ehdottomasti koneen käyttö- ja asennusohje ennen koneen asennusta sijoitusta käyttöönottoa. Näin vältät mahdolliset vahingot ja koneesi

Lisätiedot

JÄSPI SOLAR 300(500) ECONOMY VEDENLÄMMITIN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET

JÄSPI SOLAR 300(500) ECONOMY VEDENLÄMMITIN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET JÄSPI SOLAR 300(500) ECONOMY VEDENLÄMMITIN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET KAUKORA OY 2(10) SISÄLLYSLUETTELO Tärkeää... 4 Takuu... 4 Solar 300 (500) Economy... 5 Toimintakuvaus... 5 Yleiset asennusohjeet... 5

Lisätiedot

Ullakkoportaat 2012/2013. www.fakro.fi

Ullakkoportaat 2012/2013. www.fakro.fi Ullakkoportaat 2012/2013 1 PUISET KOKOONTAITETTAVAT ULLAKKOPORTAAT LWS Smart LWK Komfort 160 LWZ 3 vuoden takuu 2 W/m2K LWL Lux 160 160 UUSI LWS/LWK Komfort on kokoontaitettava 3- tai 4-osainen ullakkoporras

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET SILENCIO 24 / 36 SILENCIO EL

ASENNUSOHJEET SILENCIO 24 / 36 SILENCIO EL ASENNUSOHJEET 24 / 36 EL Näin saavutetaan paras ääneneristys Betonielementit ja betoniset ontelolaatat Betonisten välipohjien ääneneristys riippuu paljolti siitä, millaisia kantavat rakenteet ovat. Laatta-

Lisätiedot

B80-5017 TUOTENRO MALLI ULKOMITAT SISÄMITAT KAPASITEETTI PAINO. B80-5015 SiZ G30/600 600 x 600 x 2015 mm 492 x 430 x 1785 mm 1-2 x 50 L 295 kg

B80-5017 TUOTENRO MALLI ULKOMITAT SISÄMITAT KAPASITEETTI PAINO. B80-5015 SiZ G30/600 600 x 600 x 2015 mm 492 x 430 x 1785 mm 1-2 x 50 L 295 kg KAASUPULLOKAAPIT TYYPPI 30 PALOLUOKITELLUT KAASUPULLOKAAPIT PAINEKAASUSÄILIÖILLE Paloluokitellut kaapit DIN 14470-2 (30 MIN) mukaisesti. Eristys DIN 4102 mukaisesti. Ulkoa maalattu RAL 7035. Sisärunko

Lisätiedot

Huom! Kaikki puuosat ovat käsittelemättömiä ja näin ollen tarvitsevat puunsuojakäsittelyn ulko- ja sisäpuolelta ennen asennusta.

Huom! Kaikki puuosat ovat käsittelemättömiä ja näin ollen tarvitsevat puunsuojakäsittelyn ulko- ja sisäpuolelta ennen asennusta. Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni Huom! Asennusohjeissa olevat kuvat viittaavat monissa kohdin isoon Albatrossiin mm. seinäelementtien ja listojen osalta. Tarvittavat työvälineet asennuksessa.

Lisätiedot

:: Suunnittelu- ja asennusohje. :: Suunnittelu- ja asennusohje

:: Suunnittelu- ja asennusohje. :: Suunnittelu- ja asennusohje :: Suunnittelu- ja asennusohje 1 2 :: Suunnittelu- ja asennusohje Muunto-järjestelmällä voit toteuttaa mitä erilaisimpia säilytysratkaisuja kodin eri tiloihin. Muunto perustuu seinäpanelointiin ja monipuoliseen

Lisätiedot

UMPIOVI PROFIILIRAKENNE

UMPIOVI PROFIILIRAKENNE 3.2.1 S1 1. Oven runko 2. Kansilevy 3. Pohjalevy 4. Eriste 5. Sarana 6. Lukkosovite 7. Karmi 8. Eriste (ei vakiotoimituksessa) 9. Pielilista (ei vakiotoimituksessa) 10. Potkulevy (ei vakiotoimituksessa)

Lisätiedot

UMPIPALO-OVI P-KARMI 1.1.3 S1 00.1. 1. Kansilevy 2. Pohjalevy 3. Paloluokiteltu eriste 4. Sarana 5. Suljinvahvike 6. Lukkosovite 7. Karmi 8.

UMPIPALO-OVI P-KARMI 1.1.3 S1 00.1. 1. Kansilevy 2. Pohjalevy 3. Paloluokiteltu eriste 4. Sarana 5. Suljinvahvike 6. Lukkosovite 7. Karmi 8. 1.1.3 S1 5. Suljinvahvike 6. Lukkosovite 7. Karmi 8. Jälkivalu VSS-OVEEN EI30,EI60,EI90,EI120 1.1.3 S1a 5. Suljinvahvike 6. Lukkosovite 2590 7. Karmi 8. Tilkevilla 9. Pielilistat Huom! Ovi avautuu väestönsuojaan

Lisätiedot

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje Platina Pi-Ka ThermiSol Platina Pi-Ka essa kerrotaan ThermiSol Platina Kattoelementin käsittelyyn, kiinnitykseen ja työstämiseen liittyviä ohjeita. Platina Pi-Ka 2 1. Elementin käsittely... 3 1.1 Elementtikuorman

Lisätiedot

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. R404A/R507 R134a R407C OPTYMA PLUS. Hiljainen koneikko Danfossilta REFRIGERATION & AIR CONDITIONING DIVISION

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. R404A/R507 R134a R407C OPTYMA PLUS. Hiljainen koneikko Danfossilta REFRIGERATION & AIR CONDITIONING DIVISION MAKING MODERN LIVING POSSIBLE R404A/R507 R134a R407C OPTYMA PLUS Hiljainen koneikko Danfossilta REFRIGERATION & AIR CONDITIONING DIVISION OPTYMA PLUS Koneikko alhaisia äänitasoja ja nopeaa asennusta ajatellen

Lisätiedot

MORENDO. Muotoiluilla vaimennuselementeillä varustettu matala suorakaiteenmuotoinen äänenvaimennin

MORENDO. Muotoiluilla vaimennuselementeillä varustettu matala suorakaiteenmuotoinen äänenvaimennin Muotoiluilla vaimennuselementeillä varustettu matala suorakaiteenmuotoinen äänenvaimennin LYHYESTI Voidaan käyttää kaikkialla, missä käytetään suorakaidekanavia. Matala rakenne. Pieni painehäviö vaimennuselementtien

Lisätiedot

Kylmä- ja pakastekaapit ylivoimaisin käyttö- ja omavalvontaominaisuuksin

Kylmä- ja pakastekaapit ylivoimaisin käyttö- ja omavalvontaominaisuuksin Kylmä- ja pakastekaapit ylivoimaisin käyttö- ja omavalvontaominaisuuksin Suurkeittiöammattilainen ja talouspäällikkö osaavat arvostaa Porkka-laatua Modernilta suurkeittiökaapilta vaaditaan ennen kaikkea

Lisätiedot

AGILE ja. Liukuovia sisäkäyttöön. Käsikäyttöisiä ja automaattisesti toimivia.

AGILE ja. Liukuovia sisäkäyttöön. Käsikäyttöisiä ja automaattisesti toimivia. AGILE ja CS 80 Magneo Liukuovia sisäkäyttöön. Käsikäyttöisiä ja automaattisesti toimivia. Agile ja CS 80 Magneo AGILE ja CS 80 Magneo. Käsikäyttöisiä ja automaattisesti toimivia liukuovia Mukavia ja tilaa

Lisätiedot

Paradise 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja 2.2.2015 1

Paradise 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja 2.2.2015 1 Asennusohjeet Huvimajoille Paradise 6K ja 8K Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), TORX-ruuvipääsarja, poranterä 4 mm ja

Lisätiedot

www.sheikki.fi LUMIESTEIDEN ASENNUSOHJEET

www.sheikki.fi LUMIESTEIDEN ASENNUSOHJEET www.sheikki.fi LUMIESTEIDEN ASENNUSOHJEET PISKO -LUMIESTEET Lumiesteillä estetään vaaratilanteet, joita lumen ja jään katolta putoaminen saattaa aiheuttaa. Lisäksi lumiesteillä voidaan suojata katolla

Lisätiedot

PROTECTA FR BOARD ASENNUSOHJEET

PROTECTA FR BOARD ASENNUSOHJEET PROTECTA FR BOARD ASENNUSOHJEET SISÄLLYS Kaapelit ja kourut kipsi-, kivi- tai betoniseinässä s. 2 kipsi-, kivi- tai betoniseinässä s. 2-3 Kupariputket kipsi-, kivi- tai betoniseinässä s. 3 Alupex-putket

Lisätiedot

Tekniset tiedot Terveydenhuollon ja tutkimuksen kylmälaitteet

Tekniset tiedot Terveydenhuollon ja tutkimuksen kylmälaitteet Terveydenhuollon ja tutkimuksen kylmälaitteet Rev 05/2015 Festivo MED lääkejääkaapit Kaapeissa käytetään energiatehokasta ja ympäristöystävällistä R600 kylmäainetta. Kaapin turvahälytykset varmistavat

Lisätiedot

KUIVAKÄYMÄLÄKOMERO KH-3

KUIVAKÄYMÄLÄKOMERO KH-3 KUIVAKÄYMÄLÄKOMERO KH-3 Kuivakäymäläkomero KH-3/4 KÄYTTÖTARKOITUS Kuivakäymäläkomeroa KH-3 käytetään K- ja S1-luokan väestönsuojissa, joissa se sijoitetaan väestönsuojan sisäpuolelle käymälätilojen ilmanvaihtoa

Lisätiedot

Merkitsemien. Tiedoksi

Merkitsemien. Tiedoksi ASENNUSOHJE -2- Unihak järjestelmäteline muodostuu pystysaloista mallia FSB ( bajonetskarv) ja LB ( längdbalk) juokusupalkeista joita yhdistävät tavallisesti ERB (enrörbalk) jokat. Telineen leveys voi

Lisätiedot

Ullakkoportaat Seinäluukut Kattoluukut

Ullakkoportaat Seinäluukut Kattoluukut Ullakkoportaat Seinäluukut Kattoluukut Tunnettua ruotsalaista laatua MidMade-ullakkoportaiden tuotesuunnittelun lähtökohtina ovat toimivuus ja hyvä muotoilu sekä laatu, joka kestää sukupolvelta toiselle.

Lisätiedot

RT 38450. Kylmä- ja pakastehuoneen saranaovet Kylmä- ja pakastehuoneen liukuovet Heiluriovet Tuotantotilojen ovet Erikoisovet Hermetel Oy

RT 38450. Kylmä- ja pakastehuoneen saranaovet Kylmä- ja pakastehuoneen liukuovet Heiluriovet Tuotantotilojen ovet Erikoisovet Hermetel Oy Tuotetieto elokuu 2014 voimassa 30.9.2016 asti 1 (8) RT 38450 329 Talo 2000 423 Talo 90 X32 erikoisovet Sf Kylmä- ja pakastehuoneen saranaovet Kylmä- ja pakastehuoneen liukuovet Heiluriovet Tuotantotilojen

Lisätiedot

1.1 Lattiallinen kylmä- tai pakastehuone

1.1 Lattiallinen kylmä- tai pakastehuone Sivu 2 / 32 1.1 LATTIALLINEN KYLMÄ- TAI PAKASTEHUONE... 3 1.11 Perusasetelma... 3 1.12 Huoneen kokoaminen... 4 1.2 LATTIATON KYLMÄHUONE... 6 1.21 Perusasetelma... 6 1.22 U-lista sokkelin asennus... 7 1.3

Lisätiedot

Lumieste tulee sijoittaa mahdollisimman lähelle räystästä siten, että lumikuormat siirtyvät kantaviin rakenteisiin.

Lumieste tulee sijoittaa mahdollisimman lähelle räystästä siten, että lumikuormat siirtyvät kantaviin rakenteisiin. PISKO LUMIESTEET Lumiesteillä estetään vaaratilanteet, joita lumen ja jään katolta putoaminen saattaa aiheuttaa. Lisäksi lumiesteillä voidaan suojata katolla sijaitsevia rakenteita. Lumiesteitä tulee käyttää

Lisätiedot

KUIVAKÄYMÄLÄKOMERO KH-3

KUIVAKÄYMÄLÄKOMERO KH-3 KUIVAKÄYMÄLÄKOMERO KH-3 Kuivakäymäläkomero täyttää sisäasiainministeriön antamissa määräyksissä esitetyt vaatimukset. VTT on myöntänyt kuivakäymäläkomerolle sen vaatimusten mukaisuuden osoittavan tuotesertifikaatin

Lisätiedot

Myönnetty: Voimassa:

Myönnetty: Voimassa: 1 (5) Myönnetty: Voimassa: 16.12.2009 31.3.2011, edellyttäen, että hyväksynnän perusteena oleva tekninen tyyppihyväksyntä on voimassa VTT on rakennustuotteiden hyväksynnästä annetun lain (230/2003) 9 nojalla

Lisätiedot

JAKOKAAPIT JA JALUSTAT K-SARJA 1P SFS 2533, 2534

JAKOKAAPIT JA JALUSTAT K-SARJA 1P SFS 2533, 2534 JAKOKAAPIT JA JALUSTAT K-SARJA 1P SFS 2533, 2534 5472002 LT5020 JAKOKAAPPI K00 1P K850, saranaovella. Laiteasennukseen kaapin sisälle tilattava erikseen: - kannatinkiskot LT23008, 2 kpl tai - asennuslevy

Lisätiedot

Ulospuhallushajotin EYMA Ilmanottolaite DYMA Asennusohje

Ulospuhallushajotin EYMA Ilmanottolaite DYMA Asennusohje Ulospuhallushajotin EYMA Ilmanottolaite DYMA Asennusohje 03/2009 Yleistä, painot ja vastalaipan mitat Yleistä Ulospuhallushajoitin EYMA:n ja ilmanottolaite DYMA:n rakenne, mitat ja toiminta on selostettu

Lisätiedot

LTO-HUIPPUIMURI (LTOH)

LTO-HUIPPUIMURI (LTOH) LTO-HUIPPUIMURI (LTOH) Huippuimurin ympärille rakennettavaa neulalämmönsiirrintä kutsutaan nimellä LTO-huippuimuri, lyhyemmin LTOH. LTO-huippuimuri (LTOH) LTO-huippuimuri valmistetaan rakentamalla huippuimurin

Lisätiedot

PESUKONEEN JA LINGON ASENNUS

PESUKONEEN JA LINGON ASENNUS PESUKONEEN JA LINGON ASENNUS Vaatehoitotila kuuluu tärkeänä osana kiinteistöön. Laitteet ja varusteet on määriteltävä ja sijoitettava tilaan siten, että niiden käyttö on mahdollisimman helppoa ja esteetöntä.

Lisätiedot

UMPIPALO-OVI TIIVISTEELLINEN R-KARMI

UMPIPALO-OVI TIIVISTEELLINEN R-KARMI R FORSSAN METALLITYÖT OY O V I T E H D A S Turuntie 38, PL2, 30101 Forssa, p.020 7109622, fax 03 422 2239 UMPIPALO-OVI 1.1.1T S1.1 2013.12 1. Kansilevy 6. Suljinvahvike 2. Pohjalevy 7. Lukkosovite 3. Paloluokiteltu

Lisätiedot

MDF-JA PUULISTOJEN ASENNUSOHJE

MDF-JA PUULISTOJEN ASENNUSOHJE MDF-JA PUULISTOJEN ASENNUSOHJE Aloita asennus katkaisemalla listat sopivaan mittaan. Tee tarvittavat jiiraukset valmiiksi. JIIRAUS: MDF-ja puulistat voit jiirata sahaamalla. NAULAUS: käytä viimeistelynaulainta,

Lisätiedot

RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt

RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt Eurokoodien mukainen suunnittelu RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt 1 TOIMINTATAPA... 2 2 MITAT JA MATERIAALIT... 3 2.1 RKL- ja R2KL-kiinnityslevyjen mitat... 3 2.2 R3KL-kiinnityslevyjen

Lisätiedot

Cetap-tarkastusluukku

Cetap-tarkastusluukku 1 (5) Myönnetty Laajennus Voimassa 17.3.2016 5.5.2017 16.3.2021 VTT Expert Services Oy on eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä annetun lain (954/2012) 5 nojalla ja ottaen huomioon lain 2 luvun

Lisätiedot

1.1.1 S UMPIPALO-OVI R-KARMI. 5. Sarana 6. Suljinvahvike 7. Lukkosovite 8. Karmi 9. Pielilista

1.1.1 S UMPIPALO-OVI R-KARMI. 5. Sarana 6. Suljinvahvike 7. Lukkosovite 8. Karmi 9. Pielilista 1.1.1 S1 1. Kansilevy 2. Pohjalevy 3. Paloluokiteltu eriste 4. Paloluokiteltu eriste (ei vakiotoimituksessa) 5. Sarana 6. Suljinvahvike 7. Lukkosovite 8. Karmi 9. Pielilista UMPIPALO-PARIOVI 1.1.1 S2 1.

Lisätiedot

1.1.1 S1.1 2013.12 UMPIPALO-OVI R-KARMI

1.1.1 S1.1 2013.12 UMPIPALO-OVI R-KARMI 1.1.1 S1.1 1. Kansilevy 8. Karmi 2. Pohjalevy 9. Pielilistat 3. Paloluokiteltu eriste 4. Paloluokiteltu eriste (ei vakiotoimituksessa) 5. Sarana 6. Suljinvahvike 7. Lukkosovite UMPIPALO-PARIOVI 1.1.1 S2.1

Lisätiedot

BENDERS seinäelementit. Seinäelementit ja perustukset. Lisää Bendersistä: www.benders.fi

BENDERS seinäelementit. Seinäelementit ja perustukset. Lisää Bendersistä: www.benders.fi BENDERS seinäelementit Seinäelementit ja perustukset Lisää Bendersistä: www.benders.fi 2 Sisältö Seinäelementit 4-10 Seinäelementtien tarvikkeet 11 Perustukset 12-15 Perustustarvikkeet 15 3 Seinäelementti

Lisätiedot

Enkopoitu musta Nortegl-savikattotiili

Enkopoitu musta Nortegl-savikattotiili Enkopoitu musta Nortegl-savikattotiili ASENNUSOHJE Päivitetty 20.12.2012 Tämä korvaa aiemmat asennusohjeet Puh. +358 9 2533 7200 ~ Faksi +358 9 2533 7311 ~ www.monier.fi Sivu 1 / 6 Alkulause Ohjeet ja

Lisätiedot

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet HYDROCORK Pressfit asennusohjeet Lue nämä asennusohjeet tarkasti ennen asennuksen aloittamista. Asennuksessa tulee myös noudattaa SisäRYL 2013 ohjeistuksia. KULJETUS, VARASTOINTI JA SOPEUTTAMINEN OLOSUHTEISIIN

Lisätiedot

FDV -Fire Valve FDV. Palonrajoitinventtiili

FDV -Fire Valve FDV. Palonrajoitinventtiili FDV Palonrajoitinventtiili Yhdistetty poistoilmaventtiili ja palonrajoitinventtiili pyöreisiin kanaviin. Tyyppihyväksytty ja standardien EN 1366-2 ja EN 13501-3 mukainen palonrajoitinventtiili. Palonrajoitinventtiilin

Lisätiedot

Porrastietoa suunnittelijoille

Porrastietoa suunnittelijoille Porrastietoa suunnittelijoille Ohjelma: Porrasvalmistajat ry:n esittely - puheenjohtaja Anne Juopperi, Lappiporras Oy Portaan aukon mitoitus - Anne Juopperi, Lappiporras Oy Portaiden ja kaiteiden mitoitus

Lisätiedot

Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla

Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla Lue koko asennusohje, ennen kuin aloitat asennuksen. Tämä on näkyvällä vesikourulla varustetun Santex-huoneen 81 ohjeellinen asennusohje.

Lisätiedot

RT X32-37552 erikoisovet. RT/KH 423-37552 32.9 Talo 2000

RT X32-37552 erikoisovet. RT/KH 423-37552 32.9 Talo 2000 Huhtikuu 2008 Voimassa toukokuuhun 2011 1 (10) RT X32-37552 erikoisovet RT/KH 423-37552 32.9 Talo 2000 KYLMÄ- J PKSTEHUONEEN SRNOVET KYLMÄ- J PKSTEHUONEEN LIUKUOVET HEILURIOVET TUOTNTOTILOJEN OVET ERIKOISOVET

Lisätiedot

Medi Line ja Lab Line

Medi Line ja Lab Line Medi Line ja Lab Line MEDI LINE JA LAB LINE Uudistetut, laadukkaat, monipuoliset ja helppokäyttöiset sairaalalääkejääkaapit MC 70, MC 180, MC 300 ja MC 150/150 sekä laboratoriojääkaappi LAB 300 perustuvat

Lisätiedot

rakennustyömaalle www.machinery.fi Turvakaiteet Askelmat Kulkutiet Tavaransiirto ja varastointi

rakennustyömaalle www.machinery.fi Turvakaiteet Askelmat Kulkutiet Tavaransiirto ja varastointi Kotimaista laatua rakennustyömaalle www.machinery.fi Turvakaiteet Askelmat Kulkutiet Tavaransiirto ja varastointi Machinery ja Vepe ovat solmineet yhteistyösopimuksen Vepe-tuotteiden myynnistä. Machinery

Lisätiedot

TUOTEKUVAUS TYYPILLINEN KÄYTTÖ PALOLUOKITUS - TAULUKKO ASENNUS TESTISTANDARDIT VÄLI- JA KANTAVAT SEINÄRAKENTEET 100 MM KANTAVAT LATTIARAKENTEET 150 MM

TUOTEKUVAUS TYYPILLINEN KÄYTTÖ PALOLUOKITUS - TAULUKKO ASENNUS TESTISTANDARDIT VÄLI- JA KANTAVAT SEINÄRAKENTEET 100 MM KANTAVAT LATTIARAKENTEET 150 MM TUOTEKUVAUS TYYPILLINEN KÄYTTÖ Protecta FR Pipe Wrap on suunniteltu ylläpitämään seinien ja lattioiden palonkestoa silloin kun niihin on vedetty läpivientejä (yhtenäiset muovi- tai metalliputket palavan

Lisätiedot

Sitä kylmää mitä tarvitaan

Sitä kylmää mitä tarvitaan Sitä kylmää mitä tarvitaan Kylmiöpakastimet Kotikylmiöt Kaappipakastimet Viinikylmiöt Valitse vain ulkonäkö, kylmiö huolehtii kaikesta muusta 4-7 Kylmiöpakastimet 8-11 Kotikylmiöt 12-13 Kaappipakastimet

Lisätiedot

Ilmanvaihto. Ilmanvaihtojärjestelmät

Ilmanvaihto. Ilmanvaihtojärjestelmät Ilmanvaihto -ilmanvaihtojärjestelmä -ilmanvaihtojärjestelmä koostuu kanavista, yhteistä, venttiileistä sekä äänenvaimentimista. Putkien ja yhteiden raaka-aineena käytetään polypropeenia, joka on hajuton

Lisätiedot

Tiivistä säätötekniikkaa. ABB Fläkt Oy SÄÄTÖ- JA SULKUPELTI. Veloduct Kanavatuotteet

Tiivistä säätötekniikkaa. ABB Fläkt Oy SÄÄTÖ- JA SULKUPELTI. Veloduct Kanavatuotteet Veloduct Kanavatuotteet SÄÄTÖ- JA SULKUPELTI SPA VELODUCT KANAVATUOTTEET KANSIO 3 VÄLI 7 ESITE 2 Tiivistä säätötekniikkaa testattu standardin SFS 5331 mukaisesti kaikki pellit tiiveystestataan ennen toimitusta

Lisätiedot

Eurokoodien mukainen suunnittelu

Eurokoodien mukainen suunnittelu RTR-vAkioterÄsosat Eurokoodien mukainen suunnittelu RTR-vAkioterÄsosAt 1 TOIMINTATAPA...3 2 MATERIAALIT...4 3 VALMISTUS...5 3.1 Valmistustapa...5 3.2 Valmistustoleranssit...5 3.3 Valmistusmerkinnät...5

Lisätiedot

Palopelti ETPS-E. Tuotetiedot. Tuotemerkintäesimerkki:

Palopelti ETPS-E. Tuotetiedot. Tuotemerkintäesimerkki: Palopelti ETPS-E ETPS-E on CE-merkitty perustuen tuotestandardiin EN 650:2010 ja EN 1366-2 mukaisesti testattu, moottorilla varustettu palopelti, joka täyttää paloluokan E 60 / E 120. Pelti asennetaan

Lisätiedot

FDC - Palonrajoitin pyöreisiin kanaviin FDC. Palonrajoitin pyöreisiin kanaviin

FDC - Palonrajoitin pyöreisiin kanaviin FDC. Palonrajoitin pyöreisiin kanaviin FDC Palonrajoitin pyöreisiin kanaviin Tyyppihyväksytty sekä standardien EN 1366-2 ja EN 13501-3 mukainen palonrajoitin. Suunniteltu asennettavaksi paloteknisten osastojen välisiin kiviaineisiin seiniin

Lisätiedot

PST-BETONINKOVETUSKAAPELI

PST-BETONINKOVETUSKAAPELI PST-BETONINKOVETUSKAAPELI PST BET -lämmityskaapelielementit on tarkoitettu vain betonivalujen kovettamiseen/kuivattamiseen. Ehkäisee valun jäätymisen ja nopeuttaa betonin kuivumista. Jälkikäteen voidaan

Lisätiedot

Asennusohje. Turner 200

Asennusohje. Turner 200 Asennusohje Turner 200 Ovi on pakattu kahteen pahvipakkaukseen. Toisessa pakkauksessa on oven asennustarvikkeet ja toisessa ovielementit (4kpl). Käsittele ovielementtipakettia hyvin varovasti, sillä lamelleihin

Lisätiedot

GG 10 W/m -lämpökaapelin asennusohje

GG 10 W/m -lämpökaapelin asennusohje GG 10 W/m -lämpökaapelin asennusohje Lämmityskaapelin KIMA GG 10 W/m asennusohje Tuotetiedot: Kaksijohtiminen lämpökaapeli, sis. 2 m:n kylmäkaapelin. Teho 10 W/m, 230 V AC. Kaapeli on teräsarmeerattu

Lisätiedot

FESTIVO BUFFET PRO TARJOILUVAUNUT

FESTIVO BUFFET PRO TARJOILUVAUNUT FESTIVO UFFET PRO TRJOILUVUNUT TEKNISET TIEOT: PRO LH-45-H, PRO LH-45-39946 Festivo uffet Line mallistoon kuuluvat tarjoiluvaunut kylmille () ja kuumille (H) ruoille. Festivo H lämpötarjoiluvaunuihin kuuluvat

Lisätiedot

RakMK:n mukainen suunnittelu

RakMK:n mukainen suunnittelu RVL-vAijerilenkit RakMK:n mukainen suunnittelu RVL-VAIJERILENKIT 1 TOIMINTATAPA... 3 2 MITAT JA MATERIAALIT... 4 2.1 Mitat ja toleranssit... 4 2.2 Vaijerilenkin materiaalit ja standardit... 5 3 VALMISTUS

Lisätiedot

Mortem-tuotteet VAINAJIEN SÄILYTYS- JA SIIRTOJÄRJESTELMÄT SAIRAALOIHIN JA SEURAKUNNILLE VALMISTUSOHJELMAAN KUULUVAT TUOTTEET

Mortem-tuotteet VAINAJIEN SÄILYTYS- JA SIIRTOJÄRJESTELMÄT SAIRAALOIHIN JA SEURAKUNNILLE VALMISTUSOHJELMAAN KUULUVAT TUOTTEET Mortem-tuotteet VAINAJIEN SÄILYTYS- JA SIIRTOJÄRJESTELMÄT SAIRAALOIHIN JA SEURAKUNNILLE VALMISTUSOHJELMAAN KUULUVAT TUOTTEET Vainajien säilytyskylmiöt Hydrauliset nosturit Vaakanosturit Kevytrakenteiset

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohjeet. SAVUPIIPPU Perusosa: 15125R Jatko-osat: 15200R, 15225R, 15325R

Asennus- ja käyttöohjeet. SAVUPIIPPU Perusosa: 15125R Jatko-osat: 15200R, 15225R, 15325R FI Asennus- ja käyttöohjeet SAVUPIIPPU Perusosa: 15125R Jatko-osat: 15200R, 15225R, 15325R 00000000 00000000 0809 Misa-järjestelmäsavupiippu on testattu standardin EN 1856-1:2009 mukaisesti käytettäväksi

Lisätiedot

Itserajoittuvan lämmityskaapelin LIGO 20 W/m asennusohje

Itserajoittuvan lämmityskaapelin LIGO 20 W/m asennusohje Itserajoittuvan lämmityskaapelin LIGO 20 W/m asennusohje Ligo-lämmityskaapelin asennusohje Tuotetiedot: Itserajoittuva lämpökaapeli, sis. kylmäpään: MMJ 3 x 1,5 S 2 m. Teho 20 W/m +10 C, 230 V AC. Itserajoittuva

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohje. Kuormalavahylly

Asennus- ja käyttöohje. Kuormalavahylly Asennus- ja käyttöohje Kuormalavahylly PÄÄDYN KOKOAMINEN Kiristysmomentti, ruuviliitos Ruuvi M0 8.8 Maks. kiristysmomentti 7 Nm Ruuviliitoksiin on käytettävä lukitusmuttereita M0 luokka 8 Taptite M6 Maks.

Lisätiedot

Muurauspukin käyttöohje

Muurauspukin käyttöohje Muurauspukin käyttöohje Muurauspukin käyttöohje SISÄLTÖ 1. Alkusanat ja ehdot. 2. Turvallisuus vaatimukset. 3. Muurauspukin pystytys. 4. Korotuskehän asennus. 5. Alumiinitason asennus. 6. Seinäkiinnikkeen

Lisätiedot

FESTIVO BUFFET LINE TARJOILUVAUNUT - BLH, BLL

FESTIVO BUFFET LINE TARJOILUVAUNUT - BLH, BLL Rev. 108A FESTIVO UFFET LINE TARJOILUVAUNUT - LH, LL Tekniset tiedot: LH-45-H, LL-45-H, LH-45-C, LL-45-C Festivo uffet Line mallistoon kuuluvat tarjoiluvaunut kylmille (C) ja kuumille (H) ruoille. Festivo

Lisätiedot

Uudistetut DL-Display Line -linjastokalusteet

Uudistetut DL-Display Line -linjastokalusteet Uudistetut DL-Display Line -linjastokalusteet LAATUA JOKA KESTÄÄ KATSEEN JA KÄYTÖN Display Line Kirkkaasti parempaa kylmäsäilytystä Innovatiivinen Display Line -kalustesarja on tarkoitettu valmiiksi jäähdytettyjen

Lisätiedot

Säleiköt SV2, SV1. Tekniset tiedot. Pikavalinta tuloilma ilman tasauslaatikkoa

Säleiköt SV2, SV1. Tekniset tiedot. Pikavalinta tuloilma ilman tasauslaatikkoa Säleiköt SV2, SV1 SV2 ja SV1 säleiköt on tarkoitettu tuloilmalaitteiksi mm. toimistoihin. Säleiköt soveltuvat myös poisto- ja siirtoilmalaitteiksi ja niiden virtauskuvio ja heittopituus on säädettävissä.

Lisätiedot

Saranallinen teräspaloluukku TL 8 x 8 ja TL 10 x 14

Saranallinen teräspaloluukku TL 8 x 8 ja TL 10 x 14 1 (5) Myönnetty Päivitetty Voimassa 29.12.2015 12.12.2016 28.12.2020 VTT Expert Services Oy on eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä annetun lain (954/2012) 5 nojalla ja ottaen huomioon lain 2

Lisätiedot

Palopelti BSKC60 ja BSKC60K

Palopelti BSKC60 ja BSKC60K Myös manuaaliversio Yleistä Palopelti BSKC60K on saatavana kahta mallia: toimilaitemalli (24V tai 230V) lämpöilmaisimella. manuaalimalli lämpösulakkeella, mikrokytkin lisävarusteena. Katso tuotemerkintä.

Lisätiedot

euromax kasvunvaraa vaativillekin tuotteille kylmähyllyköt

euromax kasvunvaraa vaativillekin tuotteille kylmähyllyköt euromax kasvunvaraa vaativillekin tuotteille kylmähyllyköt EUROMAXIMOI MYYNTI JA MENESTYS! tosiasia Monipuolinen Euromax soveltuu erilaisten liiketilojen tarpeisiin. Olipa kyseessä sitten vähittäiskauppa,

Lisätiedot

LASIPALO-OVI E 30 Malli 1.1

LASIPALO-OVI E 30 Malli 1.1 Malli 1.1 1.2.1 S1 1. Oven runko 7. Tukilevy 2. Lasi 8. Paloluokiteltu eriste 3. Lasilista 9. Paloluokiteltu eriste (ei vakiotoimituksessa) 4. Tiiviste 10. Sarana 5. Tiivistysmassa 11. Lukkosovite 6. Pintalevy

Lisätiedot

Kårkulla Samkommun. BARNENS BY Vålaxvägen 553, Vålax RUOKALARAKENNUS MUUTOSTYÖT H U O N E S E L O S T E Sivua

Kårkulla Samkommun. BARNENS BY Vålaxvägen 553, Vålax RUOKALARAKENNUS MUUTOSTYÖT H U O N E S E L O S T E Sivua Kårkulla Samkommun BARNENS BY Vålaxvägen 553, 07450 Vålax RUOKALARAKENNUS MUUTOSTYÖT H U O N E S E L O S T E 12 Sivua Kohde: BARNENS BY, R U O K A L A Osoite: VÅLAXVÄGEN 553 laadittu: 2 TAMBUR tv h=n.2500

Lisätiedot

MASADOOR. autotallinovet. Asennusohje

MASADOOR. autotallinovet. Asennusohje MASADOOR autotallinovet Asennusohje Tämä asennusohje on tehty ammattitaitoisen asentajan käyttöön. Ohjeessa on piirroksia, joissa on komponentteja, joita ei aina oveen asenneta. Ennen asennuksen aloittamista

Lisätiedot

Poistoilmahuuva JLI

Poistoilmahuuva JLI SIVU JEVEN Keittiöilmanvaihtolaitteet Sisällysluettelo Tuotekuvaus, Tuotemerkintä 3 Toimintaperiaate, Tuoterakenne 4 Mittatiedot 5 Sijoitus, Suunnittelijapalvelu 6 Poistoilma 7 Painehäviö ja äänitiedot,

Lisätiedot

Lämpömittari ja upotustasku venttiiliin MTCV DN 15/20. Kuulasululliset venttiiliyhdistäjät (2 kpl sarjassa) G ½ x R ½ venttiiliin MTCV DN 15

Lämpömittari ja upotustasku venttiiliin MTCV DN 15/20. Kuulasululliset venttiiliyhdistäjät (2 kpl sarjassa) G ½ x R ½ venttiiliin MTCV DN 15 MTCV lämpimän käyttöveden kiertotermostaatti Käyttö MTCV on lämpimän käyttöveden kiertotermostaatti. MTCV huolehtii lämpimän käyttövesiverkoston lämpötasapainosta. Venttiili asennetaan kiertojohtoon, jossa

Lisätiedot

seinäkaapit riviliitinkotelot

seinäkaapit riviliitinkotelot seinäkaapit ST-sarjan seinäkaapit edustavat markkinoiden parhaita metallikoteloita. Hyvin suunnitelluista tuotteista, joiden ominaisuuksia on jatkuvasti pidetty ajan tasalla ja parannettu, on rakennettu

Lisätiedot

TEKNISET TIEDOT Pakokaasukela sarja 865, jousipalautteinen

TEKNISET TIEDOT Pakokaasukela sarja 865, jousipalautteinen TEKNISET TIEDOT Pakokaasukela sarja 865, jousipalautteinen No. 981117101 Kuvaus Turvalukitus mahdollistaa rummun lukitsemisen letkunvaihdon yhteydessä. Räikkämekanismi lukitsee uloskelatun letkun halutulle

Lisätiedot

Liukuovien tekninen ohje

Liukuovien tekninen ohje Liukuovien tekninen ohje 20.6.2016 SISÄLTÖ 1.0 Tuotetiedot...2 2.0 Seinän aukon mitat...5 3.0 Asennusvarat ja kannatus...6 4.0 Kiinnitys... 10 5.0 Kynnys... 11 5.1 Kynnyskorkeus...11 5.2 Kynnyksen säätö...11

Lisätiedot

Welandin A-ritilä näyttää samanlaiselta kuin ritilä, jota aloimme valmistaa 50 vuotta sitten.

Welandin A-ritilä näyttää samanlaiselta kuin ritilä, jota aloimme valmistaa 50 vuotta sitten. A-ritilä A-ritilä Welandin A-ritilä näyttää samanlaiselta kuin ritilä, jota aloimme valmistaa 50 vuotta sitten. Valmistusmenetelmät ovat kuitenkin muuttuneet ja Welandin A-ritilää valmistetaan nykyään

Lisätiedot

Muna-alan laitos Varastolaitos Muu, mikä? Toimijan nimi Y-tunnus/henkilötunnus. Osoite ja postitoimipaikka

Muna-alan laitos Varastolaitos Muu, mikä? Toimijan nimi Y-tunnus/henkilötunnus. Osoite ja postitoimipaikka Terveysvalvonta Kaikutie 11 68620 PIETARSAARI 06-7861 111 Fax: 06-7861 569 ELINTARVIKELAIN MUKAINEN HAKEMUS 14 Laitos Eläinperäisten elintarvikkeiden käsittely Hakemuksen aihe Toiminnan aloittaminen Toiminnan

Lisätiedot

MONOSPLIT- tai MULTISPLIT-järjestelmä FULL DC Inverter -32 C - +50 C

MONOSPLIT- tai MULTISPLIT-järjestelmä FULL DC Inverter -32 C - +50 C SPLIT- tai MULTISPLIT-järjestelmä FULL DC Inverter Paremman ympäristön puolesta. -32 C - +50 C LÄMMITYKSEEN ja ILMASTOINTIIN asuin- ja toimistorakennuksissa ENERGIA- TEHOKKUUTTA www.onninen.fi Järjestelmä

Lisätiedot

MONOSPLIT- tai MULTISPLIT-järjestelmä FULL DC Inverter -32 C - +

MONOSPLIT- tai MULTISPLIT-järjestelmä FULL DC Inverter -32 C - + SPLIT- tai MULTISPLIT-järjestelmä FULL DC Inverter Paremman ympäristön puolesta. C 50-32 C - + LÄMMITYKSEEN ja ILMASTOINTIIN asuin- ja toimistorakennuksissa www.onninen.fi ENERGIA TEHOKKU UTTA Järjestelmä

Lisätiedot

Palopelti ETPS-EI EI 60 S / EI 120 S

Palopelti ETPS-EI EI 60 S / EI 120 S Palopelti ETPS-EI EI 60 S / EI 120 S Kuva 1 ER1 Kuva 2 ER3 ETPS-EI on kantikas palopelti jota on saatavilla moottori- ja sulakemallina. Pellin vaippa on valmistettu kuumasinkitystä teräslevystä ja sulkupelti

Lisätiedot

ABLOY -OVENSULKIMET KÄYTTÖMUKAVUUTTA JA TURVALLISUUTTA

ABLOY -OVENSULKIMET KÄYTTÖMUKAVUUTTA JA TURVALLISUUTTA R ABLOY -OVENSULKIMET KÄYTTÖMUKAVUUTTA JA TURVALLISUUTTA ABLOY -ovensuljinten luotettavuus erilaisissa vaativissa ympäristöissä ja olosuhteissa lisää turvallisuutta ja säästää energiaa. 1 ABLOY -OVENSULKIMET

Lisätiedot