Pasilan uutiset. Aika vaikuttaa. Vaalipaneeli Pasilassa 1/2015. Valoisaa ja vaikuttavaa kevättä kaikille pasilalaisille! Tervetuloa mukaan toimintaan!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pasilan uutiset. Aika vaikuttaa. Vaalipaneeli Pasilassa 1/2015. Valoisaa ja vaikuttavaa kevättä kaikille pasilalaisille! Tervetuloa mukaan toimintaan!"

Transkriptio

1 Pasilan uutiset 1/2015 Pasila Seura-Böle Samfundet r.y. Aika vaikuttaa Huhtikuun 19. on tärkeä päivä Suomelle. Silloin valittava eduskunta aloittaa työnsä vähintäänkin haasteellisissa olosuhteissa. Epävarmuutta on ilmassa sekä oman yhteiskuntamme arjessa että kansainvälisessä tilanteessa. Silti, tai juuri sen takia, ei kuitenkaan pidä antaa periksi. Vaikka moni kokee, ettei äänestämisellä voi vaikuttaa, on äänestämättä jättäminen täysin vaikutukseton teko. Suomella on jatkossakin 200 kansanedustajaa. Olethan mukana päättämässä keitä he ovat. Jos et ole vielä valinnut ehdokastasi, niin Pasila Seuran järjestämä vaalipaneeli 8.4. tarjoaa mahdollisuuden tulla tutustumaan eri puolueiden ehdokkaisiin. Valtakunnan päätöksentekoon vaikuttamiseen lisäksi on tärkeää toimia myös omalla alueella, naapurustossamme. Muistattehan siis toukokuussa vietettävän naapuruusviikon, josta kerrotaan lisää tässä lehdessä. Valoisaa ja vaikuttavaa kevättä kaikille pasilalaisille! Tervetuloa mukaan toimintaan! Vaalipaneeli Pasilassa Pasila Seura järjestää vaalipaneelin keskiviikkona 8.4. kello 18 Junailijankujan asumisyksikössä Itä-Pasilassa (Junailijankuja 3). Tervetuloa mukaan kuulemaan ehdokkaiden ajatuksia ja näkemyksiä, sopivasti ennakkoäänestyksen ensimmäisenä päivänä. Mukana paneelissa ovat: Pentti Arajärvi, SDP Riku Eskelinen, keskusta Max Janzon, RKP Pia Kopra, perussuomalaiset Tiina Larsson, kokoomus Suvi Linjamaa, KD Hanna Mithiku, vasemmistoliitto Lilja Tamminen, vihreät

2 Antti edistää jakamisen kulttuuria Kemistä kotoisin oleva Antti Laukkanen muutti Länsi-Pasilaan kuusi vuotta sitten. Hän on ollut mukana perustamassa Pasilaan Jaetaan -yhteisöä joka järjestää juhlia joihin tullaan siinä mielessä, että oma jaettava asia on kenelle vain tarkoitettu nyyttäripohjalta ilman vastajakamisen velvoitusta. Jakaa voi myös tavaraa. Jaetaan -yhteisö ei ota yhteisönä kantaa tai edusta mitään mielipidettä. Kuitenkin taustalla on syvällisempi ajatus. Vain voittoihin ja kilpailuun keskittyminen on haitallista tasa-arvon ja ympäristön kannalta. Kyse on jakamisen halusta sekä tahdosta edistää ihmisessä olevaa luontaista inhimillisyyttä elää ilman ahneutta ja toisesta saatavaa mahdollisimman suurta hyötyä. Antin edustama yhteisö eroaa kymmenille paikkakunnille syntyneistä aikapankeista, joissa myöskään ei jaeta euroja keskenään. Aikapankeissa ihmiset tarjoavat aikaansa ja apuansa, työtä yhteisön käyttöön ja odotusarvo on, että saa vastaavasti apua jossain itselle sopivassa tilanteessa. Antin pohdintaan liittyy ajatus isommasta, hiljalleen tapahtuvasta muutoksesta jossa nuoret ovat toimijoina. Maksimaaliseen voittoon tähtäävät yhteiskunnat ovat kenties kulkeneet tiensä päähän ja käyneet mahdottomiksi monen nuoren mielestä. On alettu etsiä omaa suhdetta itseensä, ympäristöön ja maailmaan, samalla kestävää kehitystä tukien ja tavoitellen päämäärää, joka turvaa tuleville sukupolville paremmat toimintamahdollisuudet kuin nykyisillä sukupolvilla on. Antti kehuu Pasilaa asuinyhteisönä joka on kiinnostava ja monipuolinen. Hän viihtyy hyvin Pasilassa muun muassa hyvien yhteyksien ja luonnon läheisyyden takia. On hienoa, että kotiovelta pääsee lenkille ja hiihtämään. Anttikin on huomannut, että Pasilassa tapahtuu entistä enemmän. Pasilasta on tulossa trendipaikka. Lapatossuryhmässä virkistyy Itä-Pasilassa samassa talossa asuvat Anneli ja Elli käyvät tiistaisin asukastalossa Lapatossu ryhmässä. Se on Asukastalon ja kotihoidon kanssa yhdessä aikaansaatu ryhmä. Kotihoito tukee kotona selviytymistä, mutta edesauttaa yksinasuvia lähtemään kodin ulkopuolellekin. Ryhmässä käy muitakin kuin kotihoidon piirissä olevia. Ihmisiä, jotka haluavat helpottaa yksinasuvien arkea. Ryhmään tullaan iloisin mielin ja vastaanotto on samankaltainen. Ihmiset kokevat olevansa tervetulleita. Hyvä olo näkyy ja tuntuu kävijöissä; kotona saa olla ihan riittävästi. Asukastalossa tapaa myös maahanmuuttajataustaisia pasilalaisia. Ennakkoluulot katoavat, kun kohtaa muita täällä asuvia kasvokkain. Olen tutustunut moneen mukavaan ja hyväntahtoiseen ihmiseen, kertoo Anneli. Ryhmässä käynnit virkistävät ja vaikuttavat mielialaankin myönteisesti. Muistikin pelaa paremmin, kun mieli on korkeammalla, sanoo puolestaan Elli. Jos tunnet yksin asuvia vanhuksia, jotka haluaisivat välillä kotoa pois, ota yhteys asukastaloon. Pohditaan yhdessä, miten saadaan yksinasuvalle sosiaalisesti virkistävää toimintaa.

3 PÄÄROOLISSA PASILA! Rahma Rage Itä-Pasilassa asuvan Rahman perhe muutti Somaliasta Suomeen ensimmäistä kertaa vuonna Rahma oli ennen lastensa syntymää Somaliassa englanninkielen ja historian opettajana. Perheen asuinpaikka on vaihtunut olosuhteiden pakosta tiuhaan. Vuonna 2003 perhe, johon kuului vanhemmat ja kuusi lasta, muutti Rahman äidin tilanteen takia Kairoon. Kairossa asuttiin vuoteen Siellä ollessa lapset kävivät englanninkielistä koulua. Koulussa he oppivat myös arabiankielen. Kairosta perhe muutti perheen isän työn perässä Lontooseen. Siellä lapset hyötyivät hyvästä kielitaidostaan ja jatkoivat koulunkäyntiään. Vanhin lapsista ehti jo käydä yliopistoakin. Lontoosta muutettiin vuonna 2013 jälleen Suomeen. Suomessa on turvallisempaa kuin Lontoossa. Rahma on työharjoittelussa asukastalossa. Haastattelu sujuu suomenkielellä ja Rahman lapsetkin opettelevat suomea. Tällä hetkellä kaksi lapsista opiskelee Moldovan pääkaupungissa englanniksi lääketiedettä. Rahma, kuten muutkin somaliäidit, tuntee suurta tuskaa siitä, mitä nuoret tekivät Tapanilassa. Kukaan äiti ei haluaisi oman poikansa toimivan niin, tai oman tyttärensä joutuvan väkivallan uhriksi. Vanhemmat toivovat vain hyvää lapsilleen ja rakkaimmilleen. Vaikka osallisina olivat muutamat nuoret, syyttely kohdistuu koko yhteisöön. Kovimmin surua ja huolta tuntevat äidit. Siksi äidit ovat jo lähteneet liikkeelle ja alkaneet puida tuntojaan yhdessä. Vaikean asian edessä ei osaa olla tekemättä mitään. Rahma toivoo kaikille, niin läheisille kuin muillekin, hyvää. Pahan tekemistä ei oikeuta mikään. PÄÄROOLIS TEATTERIESITYS JALKAUTUU PASILAAN TOUKOKUUSSA! Minä olen Pasila. Ja otan siitä kunnian. Perustarpeesi tyydytän ilman mitään hienostelua ja glamouria, sillä kova ja selkeä on tyylini. Ehkä hienohelmat ottavat sen loukkauksena, mutta muuksi en taivu. Olen selkeä ja mutkaton. Ehkä se joidenkin mielestä on synkkyyttä. Minusta se on turvaa ja vakautta. Helsingin Kaupunginteatterin Pääroolissa Pasila projekti on koonnut oman teatteriryhmän! Tämä parikymmenpäinen joukko valmistaa Pasilan naapuruusviikoille korttelidraaman eli ulkotiloissa kiertävän teatteriesityksen. Estradina toimii koko Pasila eli esityksessä katsojat kulkevat kaupunkialueella esiintyjien mukana. Pasilan naapuruusviikkoa ja esityksen ensi-iltaa vietetään toukokuun viimeisellä viikolla. Esityksen valmistusvaiheita voi seurata kotisivuilla tai facebookissa www. facebook.com/paaroolissapasila. Lippuvaraus alkaa toukokuussa. Lisätietoja kotisivuilta ja asukastalolta! Pääroolissa Pasila projektia tukee Helsingin Kulttuurikeskus. Yhteistyössä HKL:n taidelinja. Itä-Pasilan kaupunkiviljely Kaupunkiviljelyä jatketaan tulevanakin kesänä. Säkkiviljelystä siirrytään kuvanmukaisiin lavakauluksiin, eli puisiin kehyksiin. Tarkempaa tietoa viljelymaksuista, viljelyastioiden määrästä ja paikoista ym. saat kevään kuluessa Itä-Pasilan ilmoitustaululta, asukastalolta ja Heidi Jokiselta.

4 Pasilan virkeät Eläkkeensaajat Vireät ja virkeät Pasilan Eläkkeensaajat ovat saavuttaneet 20 vuoden iän. Tapausta juhlimme Kinaporin Palvelukeskuksessa, jonne oli saapunut runsaasti juhlijoita ja meno oli niin kuin vain 20-vuotiaalla voi olla. Laulu raikasi, nauru helisi ja ystävien tapaaminen oli riemukasta. Ja jos vain aika olisi sallinut, niin varmaan olisi tanssilattiakin täyttynyt. Ohjelma oli pääsääntöisesti viihdyttävää, mutta hieman asiaakin oli mukana. Eläkeläisten tulevaisuutta pohdiskeli puheessaan EKL.n puheenjohtaja Matti Hellsten. Samoin Vanhus- ja lähimmäispalveluliiton puheenjohtaja Vappu Taipale toi persoonallisella ja mukaansa tempaavalla tavalla puheessaan esiin eläkeläisten tulevaisuuden toiveita ja tarpeita, sekä samalla perään kuulutti aktiivista toimintaa. Vapun mottohan on, että Ikäännytään iloisesti ja tätä mottoa me yhdistyksessämme yritämme noudattaa ja löytää iloa moninaisen toimintamme piiristä. Aina kasvavat eläkeläisryhmät ovat tarpeellisia ja sanoisinpa melkeinpä välttämättömiä, heidän panoksensa yhteiskunnan rattaiden pyörittämiseen on varteen otettava voimavara. Yhä enemmän ja enemmän tarvitaan mummoja ja pappoja lastenlasten hoivaamiseen, puhumattakaan läheishoitajuudesta, jossa jokainen kynnelle kykenevä auttaa puolisoaan, naapuriaan, tuttavaansa tai muuten apua tarvitsevaa selviytymään arjen pyörittämisestä. Juhlat tuli juhlittua ja on aika palata arkeen. Tosin meillä arkikin on pientä juhlaa, sillä toimintaa ja menoa meillä riittää. On monenlaista kerhoa ja yhteisiä tapaamisia, teattereissa, taidenäyttelyissä ja elokuvissa käymme säännöllisesti. Aina silloin tällöin piipahdamme teatterimatkalle maakuntiinkin ja silloin tutustumme myös ko. paikkakuntaan paikallisten oppaiden johdattamina. Tulevana kesänä matkaamme Mänttään Serlachius museoihin/taidenäyttelyihin tutustumaan ja käymmepä jopa Savonlinnan Oopperajuhlilla nauttimassa La Traviatan esityksestä. Tervetuloa joukkoomme, vaikkapa kokeilemaan ja löytämään uusia harrastuksia, tai tuomaan omia ideoita ja harrastusvinkkejä jäsenistöllemme. Jäsentapaamisemme ovat aina parillisen viikon tiistaisin klo Itä-Pasilan Seurakuntakodissa Opastinsilta 6. Älä jää yksin kotiin vanhenemaan vaan tulee joukkoomme nuortumaan. Pasilan Eläkkeensaajat Paula Paananen Tiedottaja Yhdistyksen kotisivut:http://pasila.elakkeensaajat.fi/

5 Pysäköintiä Pasilassa Itä-Pasilassa ja Länsi-Pasilassa ison osan pysäköinnistä hoitavat Itä-Pasilan Pysäköinti ja Länsi-Pasilan autopaikat, jotka toimivat keskenään kimpassa. Yhtiöillä on sama henkilökunta ja yhteiset järjestelmät. Ratkaisu on ollut onnistunut toiminnallisesti ja taloudellisesti. Yhtiöt ovat laajentaneet toimintaansa myös alueen ulkopuolelle ja ovat valmiita ottamaan lisää vastuita Pasilan kasvun myötä. Pysäköintiyhtiön omistavat alueen asuintalot ja liikekiinteistöt ja mukana on myös Helsingin kaupunki. Yhtiön omistajat ovat saaneet jopa tuloja omistamastaan yhtiöstä, koska liiketaloudellisesti hinnoitellut pysäköintipaikat ovat kerryttäneet rahaa kassaan. Edut asukkaille Alueen asukkaita yhtiö pitää erityisasemassa, olemmehan me omistaja-asiakkaita. Asukkaille tarjotaan sopimuspysäköintiä edullisella hinnalla. Länsi-pasilalaiset ovat viime vuonna maksaneet autopaikasta 29,10 euroa kuukaudessa. Itä-Pasilan puolella lämpimän parkkipaikan saa 40 eurolla Veturiparkista, jonne jalankulku on Kumpulantieltä, Asemapäällikönkadulta tai Junailijanaukiolta. Ajo tapahtuu joko Ratapihantieltä tai Kumpulantieltä. kokoaa aika ajoin taloyhtiöiden ja liikekiinteistöjen edustajat tapaamisiin. Asuintaloja hallinnossa edustaa Erkki Rantala ja hänenkin kauttaan palautetta voi antaa. Pysäköintiyhtiöiden kesällä 2014 valittu toimitusjohtaja, dipl.-ins. Joni Mikkola toivoo, että aluetta tarkastellaan yhtenä kokonaisuutena. Tärkeätä on luoda koko Pasilan alueelle yhtenäinen palvelujärjestelmä sekä pitää julkinen tila käyttökelpoisena ja hyvässä kunnossa. Erityisesti uuden osan tulee niveltyä sillan länsi- ja itäosassa oleviin aikaisemmin rakennettuihin osiin niin, että kaupunkirakenteelle ominainen kerroksellisuus jää näkyviin. Tämä tuo toimitusjohtaja Mikkolan mukaan arkkitehtuuriin kiinnostavuutta. Jo nyt Pasilaa tullaan katsomaan kaukaakin ja alueen omaleimainen ilme viehättää monia. Uusi rakentaminen tuo uusia palveluja kotipiiriimme, mutta samalla on pidettävä viihtyisänä nykyinen asuinympäristömme. Lisätiedot: Joni Mikkolaa haastatteli Helinä Tuominen Pysäköintiyhtiöiden toimisto sijaitsee Pasilan aseman toisessa kerroksessa. Toimisto myy arvokortteja lyhytaikaiseen pysäköintiin. Tuntiveloitus on 2 euroa päiväsaikaan ja 1 euron kello Kortin voi antaa myös vieraansa käyttöön. Voi ostaa myös viikkokortin. Harva tuntee pysäköintiyhtiön omatoimisille asukkaille tarjoamaa mahdollisuutta autonpesuun. Pesupaikat sijaitsevat lännen puolella, Pysäköintihalleissa P1 Palkkatila, P2 Maistraatti sekä P5 Hannanportti. Näistä P1 Palkkatila on myös muiden kuin lännen sopimusasiakkaiden käytössä. Halliin pääsee maksamalla edullisen lyhytaikaisen pysäköinnin maksun. Noin kymmeneen pesukertaan riittävä lippu maksaa 20 euroa. Toimisto opastaa kortin oston yhteydessä tarkemmin. Sopimusasiakkaat voivat myös säilyttää renkaita lukitussa tilassa maksua vastaan. Pysäköintiyhtiömme ovat kehitysmyönteisiä Oman toimintansa kehittämisen ohella pysäköintiyhtiöt haluavat osaltaan vaikuttaa koko Pasilan kehittämiseen. Yhtiö ylläpitää vuoropuhelua alueen muiden kehittäjien kanssa ja on avoin uusille ajatuksille. Tässä mielessä se

6 Messukeskuksen muutosta Pasilaan 40 vuotta Messukeskuksen rakentamisesta Pasilaan on kulunut tasan 40 vuotta. Messukeskus vihittiin käyttöön Ennen Pasilaan muuttoa Suomen Messut järjesti näyttelynsä Mannerheimintiellä, nykyisessä Töölön kisahallissa. Messutoiminnan kasvaessa muutto suurempiin tiloihin kävi ajankohtaiseksi. Uusi tontti löytyi Pasilasta. 70-luvun Pasila näytti kovin erilaiselta kuin nykypäivänä: Messukeskus nousi käytännössä keskelle ei-mitään. Itä-Pasilan asuinalue rakennettiin vuosina Pasila oli kaupungin laidalla, puinen asemarakennus törötti maakerkkinä keskellä peltoja. Lähin kauppa oli Töölössä. Uusien hallien ympärillä leijui usein vieno lannan tuoksu, sillä vieressä toimi Käpylän ravirata hevostalleineen. Hallien valmistuminen meni täpärälle: viimeiset työkoneet ajettiin pihasta pois suurin piirtein samoihin aikoihin, kun Kekkosen musta virta-auto kaarsi pihaan Messukeskuksen avajaisiin. Vuosikymmenten mittaan Messukeskusta on rakennettu uutterasti kansainväliset mitat täyttäväksi tapahtumakeskukseksi. Yritysmuotona on pysynyt osuuskunta, mikä on mahdollistanut ansaittujen eurojen keskittämisen toiminnan kehittämiseen jäsenten ja asiakkaiden eduksi. Nykyinen Messukeskus käsittää 7 näyttelyhallia, 40 erikokoista kokoustilaa sekä 21 ravintolaa ja kahvilaa. Messukeskus on suunniteltu nimenomaan näyttely-, kokous- ja kongressikäyttöön, joten tilat ovat asiakkaiden kannalta erittäin toimivat ja myös huippukuntoiset, sillä ne remontoitiin suurelta osin uusiksi vuoden 2013 aikana. Nykyisin Messukeskuksen tapahtumiin osallistui vuosittain noin näytteilleasettajaa ja yli miljoonaa kävijää. Teksti: Tarja Gordienko Kuvat: Messukeskus

7 Pasila uudistuu Keski-Pasilan Tripla-hanketta koskeva asemakaava sai lainvoiman Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi Pasilan keskustakorttelin asemakaavan tammikuussa Asemakaava sai lainvoiman Asemakaavan lainvoimaisuuden myötä Tripla-hanketta jatketaan suunnitelman mukaisesti. Rakennuslupaa hankkeen ensimmäiselle vaiheelle, pysäköintilaitokselle, haetaan kesäkuussa, ja Triplan rakentaminen on tavoitteena käynnistää vuoden 2015 lopulla hankkeen sijoittajan tai sijoittajien varmistuttua. Katutyöt aiheuttavat muutoksia liikennejärjestelyihin Rakennustyöt Keski-Pasilan keskuksen Triplan rakennusalueella sekä sen läheisyydessä jatkuvat katutöillä. Pasilankadun pohjoisosa, Kyllikinportin ja Veturitien välillä, levennetään 2+2-kaistaiseksi. Pasilan Poliisitalon kohdalla louhitaan kalliota kadun itäreunalla kadun levennyksen vuoksi. Tästä aiheutuu ympäristöön lyhytaikaisesti melua ja tärinää. Pasilankadulla, Esterinportin ja Kyllikinportin välillä, saneerataan myös kadun alla kulkevia putkia ja siirretään raitiotiekiskoja. Rakentamisen aikana joudutaan tekemään muutoksia liikennejärjestelyihin. Nopeusrajoituksia tullaan tilapäisesti alentamaan. Muutokset eivät vaikuta bussipysäkkien sijaintiin, mutta työn aikana voi kevyen liikenteen reitteihin tulla lyhytkestoisia muutoksia. Teollisuuskadulla, Ratapihantien ja Jämsänkadun välillä, rakennetaan katuja. Työhön sisältyvät Sähköttäjänpuiston, Jämsänpuistikon, Kuortaneenkadun, Sähköttäjänsillan, Konepajanraitin ja Konepajanraitin sillan rakennustyöt. Rakennustyöt Pasilankadun osalta tehdään vuoden 2015 aikana ja Teollisuuskadun työt vuoden 2016 loppuun mennessä. Ajankohtaista asiaa Keski-Pasilasta -tilaisuus pidettiin 24. maaliskuuta Vanhan läänintalon auditoriossa. Esillä oli asiaa liittyen Triplan rakentamisen aloitukseen, joukkoliikenneterminaaliin ja asemakokonaisuuteen, katu- ja tietöihin sekä läntiseen lisäraiteeseen. Jos et päässyt tilaisuuteen paikalle, voit tutustua esitysmateriaaleihin osoitteessa tai katsoa tallenteen tilaisuudesta osoitteessa Tietoa Pasilan muutoksesta uusipasila.fi yit.fi/tripla facebook.com/pasilauudistuu Pasilan alueen ratatyöt Liikenneviraston sivuilla liikennevirasto.fi/keskipasila Ilmoitustaulu Resiinakujalla Palautetta Helsingin kaupungille voi antaa osoitteessa hel.fi/palaute Tilaa Uusi Pasila -uutiskirje osoitteessa uusipasila.fi

8 Kevättä ilmassa Pasilan asukastalossa pystytetään kevään ja kesän merkkejä! Tule jättämään puumerkkisi esim. runon, ajatuksen, muiston tai virkkuun muodossa. Erilaisia, pieniä yhteisö-/ ympäristötaideteoksia tehdään ulos ja sisälle. Poikkea asukastalolle aukioloaikoina tai maanantaisin klo: Voit tuoda mukanasi nappeja, helmiä, rautalankaa tms. tai oman idean taideteokselle. Lisää infoa asukastalosta ja Facebookista. Naapuruusviikko toukokuussa Euroopan naapuripäivää vietetään tänä vuonna Naapuripäivän tarkoituksena on kannustaa ihmisiä tutustumaan toisiinsa ja keskustelemaan keskenään. Naapuripäivä luo edellytykset toimivalle yhteiselolle ja lisää yhteisön solidaarisuutta ja yhteenkuuluvuutta. Pasilassa pistämme paremmaksi ja vietämme kokonaista naapuruusviikkoa viikolla 22, eli toukokuuta. Naapuruusviikon aikana Pasilan yhteisöt ja toimijat järjestävät tapahtumia, joista tiedotamme tarkemmin myöhemmin. Kaupunginteatterin jalkautuva esiintyjäryhmä kiertää viikon aikana tiistaista torstaihin tapaamassa naapureita. Pasaati VEIKKAUS POSTI FILMTOWN Asemapäällikönkuja 3 puh: arkisin lauantaisin sunnuntai aukiolot vuoden loppuun Osallistukaa kilpailuun! Pasila Seura järjestää haastekilpailun taloyhtiöille, työpaikoille ja muille alueen yhteisöille. Järjestäkää viikon aikana tapahtuma, iso tai pieni, ja ilmoittakaa siitä meille huhtikuun loppuun mennessä. Näin olette mukana luomassa yhteishenkeä sekä osallistutte kilpailuun jossa arvotaan hyviä yllätyspalkintoja. Järjestettävä tapahtuma voi olla esimerkiksi talkoot, pihakirppis, yhteinen grillaushetki tai vaikka futismatsi. Pääasia on, että tapahtumaan on helppo osallistua ja naapuritkin ovat tervetulleita mukaan. Jos haluatte teatterin porukan mukaan tapahtumaanne, niin mainitkaa siitä ilmoittautumisen yhteydessä. PASILAN UUTISET JULKAISIJA Pasila Seura ry. Böle samfundet rf. PÄÄTOIMITTAJA/TOIMITUS- PÄÄLLIKKÖ: Heta Välimäki TOIMITUSSIHTEERI: Veikko Väisänen p TOIMITUSKUNTA: Veikko Väisänen, Raija Hukkamäki, Helinä Tuominen ja Susa Laine. Sähköposti: Toimituksen osoite: Asukastalo, Topparikuja 2, Helsinki LIITY JÄSENEKSI! Jäsenmaksu 15, Nordea IBAN FI Oman viitenumerosi saat toimitussihteeriltä. PASILAN Asukastalo Lisätietoja ja ilmoittautumiset tempaukseen tapahtumaviikon yhteyshenkilölle: Veikko Väisänen Pasilan asukastalo, , Pasilan Asukastalo on Pasilan asukkaiden kohtaamispaikka, kokoontumistila ja toimintapiste sekä aktiivinen toimija alueen hyvinvoinnin edistämisessä. Asukastalossa on monipuolista toimintaa kaikenikäisille, edullista kahvia/pullaa ja mahdollisuus käyttää nettiä. Perjantaisin on tarjolla edullisesti keittoa ja sämpylää klo Miesten keskusteluryhmä on perjantaisin Kalliolan Nuoret järjestää samoissa tiloissa omaa toimintaa nuorille. Asukastalon tilojen toisessa päässä toimii leikkipuisto Lehdokki. Aukioloajat ma, ti, ke 8-17, to 8-18, pe Tiloja voi varata kokoontumisiin muinakin aikoina. Osoite Topparikuja 2. p Lisää asukastalosta löytyy parhaiten googlaamalla Pasilan asukastalo.

Kahvila Elsie. Sipoon palveluasumisen tukiyhdistys ry.

Kahvila Elsie. Sipoon palveluasumisen tukiyhdistys ry. Kahvila Elsie Sipoon palveluasumisen tukiyhdistys ry. Hyvät sipoolaiset, Olet saanut käteesi aivan uuden esitteen, joka kertoo Palvelutalo Elsieen perustettavasta kahvilasta. Tämä kahvila avautuu maanantaina

Lisätiedot

kevät 2016 Kuva: Anna Rytkönen Vuoden tunnus: Kaikki, minkä teette, tehkää rakastavin mielin! 1. Kor. 16:14

kevät 2016 Kuva: Anna Rytkönen Vuoden tunnus: Kaikki, minkä teette, tehkää rakastavin mielin! 1. Kor. 16:14 kevät 2016 Kuva: Anna Rytkönen Vuoden tunnus: Kaikki, minkä teette, tehkää rakastavin mielin! 1. Kor. 16:14 Tervehdys Turun NNKY jäsen Taas saimme käyntiin uuden toimintavuoden. Tämä vuosi on juhlavuotemme.

Lisätiedot

syksy 2015 kevät 2014

syksy 2015 kevät 2014 syksy 2015 kevät 2014 Kuva Keimiöltä 2014 /Helmi Neuvonen Vuoden tunnus: Armo tulkoon kaikkien niiden osaksi, jotka rakastavat Herraamme Jeesusta Kristusta, armo ja katoamattomuus. Ef. 6:24 Hyvä NNKY-väki

Lisätiedot

TOIMINTAKALENTERI JA MUU TOIMINTA

TOIMINTAKALENTERI JA MUU TOIMINTA TOIMINTAKALENTERI JA MUU TOIMINTA Päivitetty 06.07.2015 HEINÄKUU 2015 Avoinna tiistaisin ja perjantaisin klo 10-13 Salla Harteelan taulunäyttely Ti 21.7. Päättyy ilmoittautuminen Pöytyän teatterin esitykseen

Lisätiedot

Keski-Pasilan keskus Tripla

Keski-Pasilan keskus Tripla Keski-Pasilan keskus Tripla Rakennustyön aikaiset liikenteenjärjestelyt v. 2014 2016 TIEDOTUSTILAISUUS 22.5.2014 ALUSTAVA VERSIO 15.5.2014 1 Keski-Pasilan keskus Tripla Rakennustyön aikaiset liikenteenjärjestelyt

Lisätiedot

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen.

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen. Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014 www.mikkelinkvtuki.fi Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2015 www.mikkelinkvtuki.fi Syksyn hehku on lupaus tulevasta.

Lisätiedot

CADDIES asukaskyselyn tulokset

CADDIES asukaskyselyn tulokset CADDIES asukaskyselyn tulokset Kysely toteutettiin 27.4.-17.5.2009 Kyselyyn vastattiin Internet-pohjaisella lomakkeella osoitteessa http://kaupunginosat.net/asukaskysely tai paperilomakkeella Arabianrannan,

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013 JÄSENKIRJE 2/2013 13.9.2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY Syksyn tuuli jo puissa puhaltelee ja on tullut aika ryhtyä hommiin. Syksyn toimintakalenteriin on koottu tuttuun tapaan yritysvierailuja ja

Lisätiedot

Kannuksen Kotiseutupäivät Kotiseutupäivillä yhdistystä edustivat Ritva Niemikorpi, Martti Määttä ja Leila Keski-Korpi.

Kannuksen Kotiseutupäivät Kotiseutupäivillä yhdistystä edustivat Ritva Niemikorpi, Martti Määttä ja Leila Keski-Korpi. Jäsentiedote 11.10.2010 Iloiset syksyn toivotukset jäsenistöllemme! Vaikka viimeiset lehdet putoilevatkin jo puista, ei yhdistyksemme siirry talviunille. Porhallamme iloisesti kohti joulua ja syksyn ja

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Workshop: Verkostot ja niiden merkitys sihteerin/assistentin työssä. 8.2.2010 Paasitorni

Workshop: Verkostot ja niiden merkitys sihteerin/assistentin työssä. 8.2.2010 Paasitorni Workshop: Verkostot ja niiden merkitys sihteerin/assistentin työssä 8.2.2010 Paasitorni Verkostot sihteerin ja assistentin työssä ammatilliset yhdistykset kollegat muissa yrityksissä henkilökohtaiset kontaktit

Lisätiedot

Asukastoiminta kannattaa

Asukastoiminta kannattaa Asukastoiminta kannattaa Asukastoiminnan edelläkävijä Asukastoiminta on asukkaiden omaehtoista yhteistoimintaa. Se tukee hyvää naapuruutta ja on omiaan luomaan yhteisöllisyyttä. On tutkittua tietoa, että

Lisätiedot

ISSN 0784-2503 1/2007. 100. Monirunkovenelehti. Otteita vuosien varrelta. proaprojekti etenee

ISSN 0784-2503 1/2007. 100. Monirunkovenelehti. Otteita vuosien varrelta. proaprojekti etenee ISSN 0784-2503 6 1/2007 Kaikkien aikojen 100. Otteita vuosien varrelta proaprojekti etenee Martin Hildebrand PUHEENJOHTAJAN P A L S T A Monirunkovenelehdellä alkaa olla ikää. Käsissänne on lehtemme tasan

Lisätiedot

Helsingin sosiaali- ja terveysviraston henkilöstö JHL 015 ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2016. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Helsingin sosiaali- ja terveysviraston henkilöstö JHL 015 ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2016. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Helsingin sosiaali- ja terveysviraston henkilöstö :n toimintasuunnitelma vuodelle 2016 :n toimintasuunnitelma 2016 Yhdistyksemme Yhdistyksemme on aktiivinen jäsenistönsä edunvalvonnassa, seuraamalla tarkoin

Lisätiedot

KOTIRUKKANEN työryhmä yhteistyön lisäämiseksi asumisyksiköissä

KOTIRUKKANEN työryhmä yhteistyön lisäämiseksi asumisyksiköissä KOTIRUKKANEN työryhmä yhteistyön lisäämiseksi asumisyksiköissä Mitä Kotirukkasella tavoitellaan? Kotirukkasen avulla tiivistetään yhteistyötä asumisyksikön työntekijöiden, asukkaiden ja läheisten välillä.

Lisätiedot

JHL 240 yhdistyksen toimintasuunnitelma 2015 59. toimintavuosi

JHL 240 yhdistyksen toimintasuunnitelma 2015 59. toimintavuosi JHL 240 yhdistyksen toimintasuunnitelma 2015 59. toimintavuosi syys 13.11.2014 Liite 1 Tapahtuma/tehtävä Tavoite Kuka järjestää Milloin Arviointi Järjestötoiminta Tehdään jäsenkartoitus ammattinimikkeistä

Lisätiedot

Aloituskalvo PASILA. Mainitse Jari ja Petri Mainitse Popa Ari

Aloituskalvo PASILA. Mainitse Jari ja Petri Mainitse Popa Ari PASILA Aloituskalvo projektinjohtaja Niina Puumalainen projekti-insinööri Petri Hoppula ja projekti-insinööri Jari Virmanen Mainitse Jari ja Petri Mainitse Popa Ari PASILA PASILA NYT yli 23 000 työpaikkaa

Lisätiedot

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus VASSO MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Mies Suomessa, Suomi miehessä-luentosarja Helsinki 26.11.2008 MERJA

Lisätiedot

Ikäihmisten asuminen ja yhteisöllisyys miten yhteisöllisyys voi tukea ikäihmisten toimintakykyisyyttä?

Ikäihmisten asuminen ja yhteisöllisyys miten yhteisöllisyys voi tukea ikäihmisten toimintakykyisyyttä? Ikäihmisten asuminen ja yhteisöllisyys miten yhteisöllisyys voi tukea ikäihmisten toimintakykyisyyttä? TALOYHTIÖN VARAUTUMINEN ASUKKAIDEN IKÄÄNTYMISEEN -seminaari vanhustyön johtaja Oulun kaupunki Oulun

Lisätiedot

TAATALAN PALVELUKESKUKSEN LOKAKUUN KUUKAUSIOHJELMA

TAATALAN PALVELUKESKUKSEN LOKAKUUN KUUKAUSIOHJELMA TAATALAN PALVELUKESKUKSEN LOKAKUUN KUUKAUSIOHJELMA TERVETULOA MUKAAN! Taatalan palvelukeskuksen harrastusryhmät ja kulttuuriohjelmat ovat kaikille avoimia. Ryhmät ja tapahtumat ovat pääsääntöisesti maksuttomia.

Lisätiedot

RATAPIHAKORTTELIT. Keski-Pasila Ratapihakorttelit. OAS- vaihe toukokuu 2012 Asukastilaisuus Pasilan kirjastossa

RATAPIHAKORTTELIT. Keski-Pasila Ratapihakorttelit. OAS- vaihe toukokuu 2012 Asukastilaisuus Pasilan kirjastossa Keski-Pasila Ratapihakorttelit RATAPIHAKORTTELIT OAS- vaihe toukokuu 2012 Asukastilaisuus Pasilan kirjastossa 30.5.2012 Asukastilaisuus Laiturilla 3.9.2013 Suunnitteluperiaatteet Kslk lokakuu 2013 Keski-Pasilan

Lisätiedot

Senioribarometri 2006. SEINÄJOEN KAUPUNKI SOSIAALI- JA TERVEYSKESKUS / HJ www.seinajoki.fi

Senioribarometri 2006. SEINÄJOEN KAUPUNKI SOSIAALI- JA TERVEYSKESKUS / HJ www.seinajoki.fi Senioribarometri 2006 Senioribarometrin tarkoitus Päätimme heti pilotoida myös Senioribarometrin, sillä vanhemman väestön tarpeet ja toiveet ovat meille tärkeitä sekä toiminnallisesti että taloudellisesti.

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

UUTISKIRJE TOUKOKUU 2016

UUTISKIRJE TOUKOKUU 2016 UUTISKIRJE TOUKOKUU 2016 HSY:n kompostointikurssi Aiheuttaako kompostointi päänvaivaa? Oletko suunnitellut kompostin perustamista? Tule käytännölliselle ja maksuttomalle kompostointikurssille ma 2.5.2016

Lisätiedot

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN Tähän vihkoon on koottu kysymyksiä, jotka auttavat sinua miettimään omaa vointiasi. Vihkon kysymykset auttavat sinua myös miettimään, millaista apua

Lisätiedot

Kissaihmisten oma kahvila!

Kissaihmisten oma kahvila! Kissaihmisten oma kahvila! Teksti ja kuvat: Annika Pitkänen Jo ulkopuolelta voi huomata, ettei tamperelainen Purnauskis ole mikä tahansa kahvila. Ikkunalaudalla istuu kissa katselemassa uteliaana ohikulkevia

Lisätiedot

1 Kokouksen avaus, laillisuus ja päätösvaltaisuus Puheenjohtaja totesi kokouksen lailliseksi ja päätösvaltaiseksi.

1 Kokouksen avaus, laillisuus ja päätösvaltaisuus Puheenjohtaja totesi kokouksen lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. 4/13 Aika 10.4.2013 klo 17.30 Paikka Urheilukentän huoltorakennus Osallistujat Niina Kivinen (pj), Marke Paavola (si), Katri Paavola, Ari Kankkonen, Ari Pekkarinen, Pekka Nikula, Heli Sorvisto, Marjo Salminen,

Lisätiedot

Seinät puhuvat asukkaat tekemässä tulevaisuuden tiloja

Seinät puhuvat asukkaat tekemässä tulevaisuuden tiloja Seinät puhuvat asukkaat tekemässä tulevaisuuden tiloja ASPA-palveluiden Koti on enemmän -seminaari 16.4.2013 Tutkija Tuuli Kaskinen Demos Helsinki Twitter: @tuulikas Tavoitteena on tukea kehitysvammaisia

Lisätiedot

Meikäläisiä Satakunnasta

Meikäläisiä Satakunnasta Meikäläisiä Satakunnasta syystiedote 2014 päivitys 17.9.2014 Meikäläisiä Satakunnassa on kehitysvammaisten Me Itse ry:n aktivistien sekä MEKA TV toiminnoissa osallistuvien meikäläisten yhteinen työnimi.

Lisätiedot

UUTISKIRJE HELMIKUU 2016

UUTISKIRJE HELMIKUU 2016 UUTISKIRJE HELMIKUU 2016 Satuhetki Saduttaako? Joka kuukauden ensimmäinen tiistai on hyvä aika suunnistaa kirjastoon kuuntelemaan millaisia jänniä tarinoita satutäti Katrilla on tällä kertaa kerrottavana.

Lisätiedot

Sadut ja tarinat hanke 2012 sivistys on siistiä Projektiin varattiin rahaa 10 000 euroa mitä sillä saatiin?

Sadut ja tarinat hanke 2012 sivistys on siistiä Projektiin varattiin rahaa 10 000 euroa mitä sillä saatiin? Sadut ja tarinat hanke 2012 sivistys on siistiä Projektiin varattiin rahaa 10 000 euroa mitä sillä saatiin? Yhteensä 25 teatteri- ja musiikkiesitystä (9800 euroa) Kirjakassit (1000 euroa) Kirjakasseissa

Lisätiedot

POWER PARKIIN TÖYSÄN 4H-YHDISTYS. 4H-yhdistyksen kautta saatavana kotipalveluapua siivouksiin. Lasten Lauluilta. Leikkipuistoon! Leikkipuistoon!

POWER PARKIIN TÖYSÄN 4H-YHDISTYS. 4H-yhdistyksen kautta saatavana kotipalveluapua siivouksiin. Lasten Lauluilta. Leikkipuistoon! Leikkipuistoon! Nro 6/2013 TÖYSÄN 4H-YHDISTYS Kotisivumme ovat uudistuneet. Osoitteesta www.toysa.4h.fi löydät tietoa 4H tapahtumista, kerhoista, kotipalvelusta ym. Meidät löydät myöskin Facebookista > Töysän NeljäHoo.

Lisätiedot

Anne Niemi. Osaava ja pätevä ja mukava

Anne Niemi. Osaava ja pätevä ja mukava eduskuntaan 2015 Hyvä ystävä, tule kanssani yhteiselle matkallemme tekemään Suomesta parempi paikka yrittää, tehdä työtä ja pitää huoli kaikista. Muutos parempaan alkaa nyt. Seuraa Annea Ota yhteyttä minuun.

Lisätiedot

MARIANKADUN KUMPPANUUSTALON TIEDOTE Numero 2 / 2015 (16.4.2015)

MARIANKADUN KUMPPANUUSTALON TIEDOTE Numero 2 / 2015 (16.4.2015) MARIANKADUN KUMPPANUUSTALON TIEDOTE Numero 2 / 2015 (16.4.2015) Valmisteluryhmän terveiset Kumppanuustalon suunnittelu ja valmistelu etenee 1. Kulmassa toteutettiin suunnitteluilta 10.2.2015. Tilaisuudessa

Lisätiedot

Helmi toukokuun tapahtumat ja toimintakalenteri ja yhteyshenkilöt

Helmi toukokuun tapahtumat ja toimintakalenteri ja yhteyshenkilöt Helmi toukokuun tapahtumat ja toimintakalenteri ja yhteyshenkilöt Aikoihin voi tulla muutoksia. Seuraa ilmoitteluamme Hämeen Sanomissa ja Kaupunkiuutisissa. Tapahtumat ovat Hyvinvointikeskuksessa, Hallituskatu

Lisätiedot

Tekninen ja ympäristötoimiala

Tekninen ja ympäristötoimiala Lahden seudun ympäristöpalvelut Tekninen ja ympäristötoimiala 6.11.2006 24.11. alkaa kaamos. Aurinko painuu alas Suomen pohjoisimmassa kolkassa, Nuorgamissa noustakseen seuraavan kerran taivaanrantaan

Lisätiedot

SETLEMENTTILIITON LIITTOKOKOUSTAPAHTUMA 20. 21.4.2012

SETLEMENTTILIITON LIITTOKOKOUSTAPAHTUMA 20. 21.4.2012 SETLEMENTTILIITON LIITTOKOKOUSTAPAHTUMA 20. 21.4.2012 Perjantai 20.4. Sukupuolisensitiivisen työn monet mahdollisuudet - Paneelikeskustelu Verkostokokoontumisia Lauantai 21.4. Viestintäkoulutus Asiantuntijana

Lisätiedot

******************************************************************************** Huom! Uusi vertaisryhmä käynnistyy.

******************************************************************************** Huom! Uusi vertaisryhmä käynnistyy. ELOKUU TAPAHTUMAT: To 6.8. Klo 11.00-14.30.Virkistyspäivä Pyhännän Ahvenjärvellä. Mukana Anne Happo, Muistiluotsista. Lähtö Haapaveden toimiston pihalta klo 9.00. Mahdollisuus on nousta matkan varrelta

Lisätiedot

Kodin ja koulun yhteistyö 2.0 vanhempien osallisuus tulevaisuuden koulussa

Kodin ja koulun yhteistyö 2.0 vanhempien osallisuus tulevaisuuden koulussa Kodin ja koulun yhteistyö 2.0 vanhempien osallisuus tulevaisuuden koulussa Kotkan perusopetuksen pajapäivä, 10.10.2015 Tuija Metso Suomen Vanhempainliitto Vanhempainyhdistysten yhteistyöjärjestö noin 1350

Lisätiedot

Sydämellisesti tervetuloa! SUOMEN KYLÄTOIMINTA RY. Merk. Riitta Bagge,

Sydämellisesti tervetuloa! SUOMEN KYLÄTOIMINTA RY. Merk. Riitta Bagge, 27.10.2008 Suomen Kylätoiminta ry Kylätoiminnan ja Leaderryhmien eduntekijä LEADER-PARLAMENTTI 26.-27.11.2008 Suomen Kylätoiminta ry (SYTY) ja sen Leader-jaosto järjestävät Leader-parlamentin ja neuvottelupäivät

Lisätiedot

Jokaiselle sairastuneelle laaditaan hoitosuunnitelma. Järjestetään yhteistyössä OYS:n ja Oulun seudun muistiyhdistyksen

Jokaiselle sairastuneelle laaditaan hoitosuunnitelma. Järjestetään yhteistyössä OYS:n ja Oulun seudun muistiyhdistyksen Muistipolku Tämä esite on tarkoitettu muistisairaille ja heidän läheisilleen. Esitteeseen on kirjattu palveluita, joita sairastunut voi tarvita sairautensa eri vaiheissa. Esite auttaa valitsemaan jokaiselle

Lisätiedot

Kävijäkysely 6.-7.9.2007. Helsingin Messukeskus

Kävijäkysely 6.-7.9.2007. Helsingin Messukeskus Kävijäkysely 6.-7.9.007 S&A päivät ät Helsingin Messukeskus Business to Business Mediat Oy Kävijäkysely S & A päivät 6.-7.9.007, Helsingin Messukeskus Vastaajia 5 Tutkimus toteutettiin internet-kyselynä,

Lisätiedot

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä?

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä? Tehtävät 1 ravintoon liittyvät tehtävät 1 4 Opiskelijaelämä ja ruokailu Pohdi, miten ruokailusi on muuttunut opintojen aloittamisen jälkeen. 2 Oma ruokarytmini Millainen on oma ruokarytmisi? Oletko huomannut

Lisätiedot

TOIMINTAKALENTERI ja MUU TOIMINTA

TOIMINTAKALENTERI ja MUU TOIMINTA TOIMINTAKALENTERI ja MUU TOIMINTA Päivitetty 2.4.2013 Tapahtumia tulee koko ajan lisää ja toimintakalenteria päivitetään säännöllisesti, nouda aina uusin päivitetty Olohuoneesta! Vertaisryhmissä keskustellaan

Lisätiedot

TOIMINTAKALENTERI ja MUU TOIMINTA

TOIMINTAKALENTERI ja MUU TOIMINTA TOIMINTAKALENTERI ja MUU TOIMINTA Päivitetty 24.01.2014 Tapahtumia tulee koko ajan lisää ja toimintakalenteria päivitetään säännöllisesti, nouda aina uusin päivitetty Olohuoneesta! Vertaisryhmissä keskustellaan

Lisätiedot

Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan

Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan Janakkala- Hattulan perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alue Janakkalan neuvola Lapsi 4 vuotta Arvoisat vanhemmat Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan terveydenhoitajalle / 201 klo. Käynti on osa

Lisätiedot

Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin

Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin Lapsen nimi: LASTEN OIKEUKSIEN JULISTUS Lapsella on oikeus Erityiseen suojeluun ja hoivaan Riittävään osuuteen yhteiskunnan voimavaroista Osallistua ikänsä ja kehitystasonsa

Lisätiedot

Kolmannen luokan luokkalehti

Kolmannen luokan luokkalehti Kolmasluokkalainen 5 Pääkirjoitus 6 Sähkökatkos koulussa 8 Lumiluola 10 Erityisopettajan haastattelu 12 Rehtorin haastattelu 14 Maalivahti Miikka Kiprusoff 16 Kuviskerho 18 3. luokan sarjakuvia 3 Kolmasluokkalainen

Lisätiedot

Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka

Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka TAPAAMINEN Tehtävä Tutki liikuntapiirakkaa ja suunnittele itsellesi oma piirakka. Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka Liikuntapiirakka: UKK-instituutti 34 TAPAAMINEN Oma liikuntapiirakkani 35 TAPAAMINEN

Lisätiedot

ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA

ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA Aurinkoista KESÄÄ! ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA marketta.sarahonka@edu.hel.fi Keväinen tervehdys täältä koulusta! Lukuvuosi 2014-2015 lähenee kovaa vauhtia loppuaan! Luonnossa on jo kauan ollut

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

Leija-hanke. 10.3.2014 Ryhmänohjaajakoulutus Reetta Pauni ja Tarja Janhunen

Leija-hanke. 10.3.2014 Ryhmänohjaajakoulutus Reetta Pauni ja Tarja Janhunen Leija-hanke 10.3.2014 Ryhmänohjaajakoulutus Reetta Pauni ja Tarja Janhunen YVPL Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry Olemme lastensuojelujärjestö Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry on lastensuojelujärjestö,

Lisätiedot

, Onneksi on omaishoitaja. Mistä voimia arkeen?

, Onneksi on omaishoitaja. Mistä voimia arkeen? 17.4.2012, Onneksi on omaishoitaja Mistä voimia arkeen? Teemat joita käsittelen Voimia vapaa-ajasta Voimia itsestä Voimia läheisistä Luvan antaminen itselle Omaishoitajan hyvinvointi Omaishoitajan on tärkeää

Lisätiedot

Tervetuloa Kerttuliin. Muuttajalle ja hänen läheisilleen

Tervetuloa Kerttuliin. Muuttajalle ja hänen läheisilleen Tervetuloa Kerttuliin Muuttajalle ja hänen läheisilleen TERVETULOA KerttuliIN! Toivotamme teidät lämpimästi tervetulleeksi joukkoomme. Kerttuli sijaitsee Aurajoen rannan tuntumassa, osoitteessa Hovioikeudenkatu

Lisätiedot

Haastattelun suorittaja (1.kerta) Päivä Haastattelun suorittaja (2.kerta) Päivä

Haastattelun suorittaja (1.kerta) Päivä Haastattelun suorittaja (2.kerta) Päivä TULOHAASTATTELU Nimi Nuoren nro Haastattelun suorittaja (1.kerta) Päivä Haastattelun suorittaja (2.kerta) Päivä Tulohaastattelun tarkoituksena on nuoren mielipiteiden kuuleminen ja nuoren tilanteen laajempi

Lisätiedot

Olarin koulu ja koti ry n

Olarin koulu ja koti ry n Olarin koulu ja koti ry n "Koko kylä kasvattaa" -pelisäännöt Lisää tietoa OKKY n toiminnasta: www. okky. nettisivu. org Yhteyttä voit ottaa sähköpostitse: kotijakoulu@gmail. com OLARIN KOULU JA KOTI -YHDISTYS

Lisätiedot

OIKARISTEN. sukuseura ry:n. Toimintakertomus vuodelta. Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen

OIKARISTEN. sukuseura ry:n. Toimintakertomus vuodelta. Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen OIKARISTEN sukuseura ry:n Toimintakertomus vuodelta Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen 2011 OIKARISTEN SUKUSEURA RY TOIMINTAKERTOMUS 30.11.2011 Oikaristen 11-vuotias sukuseura toimii

Lisätiedot

Rauman MTY Friski Tuult ry. Jäsenkirje 5/2015

Rauman MTY Friski Tuult ry. Jäsenkirje 5/2015 Rauman MTY Friski Tuult ry Jäsenkirje 5/2015 Rauman MTY Friski Tuult ry Eteläkatu 7 A 4-5 26100 Rauma puh (02) 821 1065 www.friskituult.fi friski@friskituult.fi RAUMAN MTY FRISKI TUULT RY 1 Sisällys Yhdistyksen

Lisätiedot

Esikoulunopettajan ja huoltajan välinen

Esikoulunopettajan ja huoltajan välinen Esikoulunopettajan ja huoltajan välinen LAPSET PUHEEKSI keskustelu Muokattu työversio 19.8.2015 LAPSET PUHEEKSI KESKUSTELU 1. Esittely, tutustuminen, menetelmän tarkoituksen ja keskustelun kulun selvittäminen

Lisätiedot

Järjestötiedote 3/2015

Järjestötiedote 3/2015 10.3.2015 Järjestötiedote 3/2015 Jakelu: Omakotiliiton jäsenjärjestöjen (piirit, yhdistykset) hallitusten jäsenet, noin 1120 vastaanottajaa. Järjestötiedote lähetetään sähköpostitse käytettäväksi sisäisessä

Lisätiedot

Lähitori Kuusela tapahtumat syyskuussa 2015

Lähitori Kuusela tapahtumat syyskuussa 2015 Lähitori Kuusela tapahtumat syyskuussa 2015 Viikko 36 (1.9.-6.9.) Ti 1.9. - Klo 10.00 Voimavara ryhmä, (Päivätoiminnan tila 1. krs). Lisätietoja ja ilmoittautumiset: toimintaterapeutti Jatta Ahlvik 044-7225935.

Lisätiedot

Turtolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Turtolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Turtolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma YHTEYSTIEDOT Turtolan päiväkoti Turtolantanhua 3, 33710 Tampere Johtaja Tiina Orimus Varajohtaja Satu Rekilä p.040 5052440 Lukonmäen päiväkoti p. 040-7040663

Lisätiedot

Tapanilan kirkko. Kevät 2015

Tapanilan kirkko. Kevät 2015 Tapanilan kirkko Kevät 2015 Aikuisille Naisten jumppa maanantaisin klo 18 Kamarikuoro aloittaa ti 13.1 klo 18.30 Merja Wirkkala p. 09 2340 4495 Alfa-kurssi tiistaisin klo 18.30. 20.30 Alkaa 24.2. Tule

Lisätiedot

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kummikirje 1-2016 3.5. 2016 Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Olen uusi Venäjän alueen kummityön kordinaattori Ammi Kallio. Tämä on ensimmäinen kummikirje, jonka kirjoitan teille alueelta.

Lisätiedot

Tervetuloa Mäntyrinteeseen

Tervetuloa Mäntyrinteeseen Tervetuloa Tervetuloa Kurjenpesään! Mäntyrinteeseen Muuttajalle ja hänen läheisilleen Muuttajalle ja hänen läheisilleen Tervetuloa KURJENPESÄÄN! Toivotamme teidät lämpimästi tervetulleeksi joukkoomme.

Lisätiedot

OKKY:N TOIMINNAN PERIAATTEET

OKKY:N TOIMINNAN PERIAATTEET I O L U K I OKKY:N TOIMINNAN PERIAATTEET Jarmo Koskimaa 29.09.2011 OLARIN KOULU JA KOTI -YHDITY R I N K U J A 2 Olarin koulu ja koti yhdistyksen 21. toimintavuosi käynnistyy Tervetuloa vuosikokoukseen!

Lisätiedot

Tervetuloa Mäntyrinteeseen

Tervetuloa Mäntyrinteeseen Tervetuloa Tervetuloa Höveliin Mäntyrinteeseen Muuttajalle ja hänen läheisilleen Muuttajalle ja hänen läheisilleen Tervetuloa HÖVELIIN! Toivotamme teidät lämpimästi tervetulleeksi joukkoomme. Höveli sijaitsee

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Kalevanharjun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Kalevanharjun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Kalevanharjun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Tarjoamme lapsille niin kodinomaista elämää kuin se on mahdollista laitoksessa.säännöllisen päivärytmin avulla luomme lapsille turvallisuutta.

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

LEIRIHAKEMUKSEN voi tehdä netissä; www.lahdenseurakuntayhtyma.fi/tule_mukaan/diakoniatyon_retkille_ja_leirille.

LEIRIHAKEMUKSEN voi tehdä netissä; www.lahdenseurakuntayhtyma.fi/tule_mukaan/diakoniatyon_retkille_ja_leirille. 1 LEIRIHAKEMUKSEN voi tehdä netissä; www.lahdenseurakuntayhtyma.fi/tule_mukaan/diakoniatyon_retkille_ja_leirille. Hakemuslomakkeita saa myös diakoniatyöntekijöiltä tai Diakoniakeskus Marian neuvonnasta.

Lisätiedot

KINGI ON TÄÄLLÄ! TERVETULOA HELSINGIN HAUSKIMPAAN KAUPUNGINOSAAN.

KINGI ON TÄÄLLÄ! TERVETULOA HELSINGIN HAUSKIMPAAN KAUPUNGINOSAAN. KINGI ON TÄÄLLÄ! TERVETULOA HELSINGIN HAUSKIMPAAN KAUPUNGINOSAAN. Pohjoismaiden laajin laitevalikoima on saanut uuden odotetun hurjimuksen. Uskallatko kokea kesän uutuuslaitteen KINGIn ja 75 metrin vapaapudotuksen?

Lisätiedot

Suomalainen kulttuuri ja elämäntapa

Suomalainen kulttuuri ja elämäntapa 2009-2013 Suomalainen kulttuuri ja elämäntapa Suomalainen ajankäyttö Suomalainen viestintä ja käytöstavat Suomalainen elämäntapa Aikatauluja ja sovittuja tapaamisaikoja on hyvä noudattaa täsmällisesti.

Lisätiedot

10 11.30 Näytelmäpiiri 12 13.30 Senioritanssi ohjaa Anja Friari 14 15 Tasapainorymä. Suljettu ryhmä.

10 11.30 Näytelmäpiiri 12 13.30 Senioritanssi ohjaa Anja Friari 14 15 Tasapainorymä. Suljettu ryhmä. 1 SENTRAALI -IKÄIHMISTEN KOHTAAMISPAIKKA Porrassalmenkatu 28, 50100 Mikkeli MARRASKUU 2015 OHJELMA Avaamme ovet aamuisin klo 8.45 MA 2.11. 9.00- Inkerin aamujumppa 10 12 Käsityökahvila 12.15 14.15 Vanhustyönkeskusliiton

Lisätiedot

KEVÄÄN 2011 RYHMÄTOIMINTAA JAALAN ALUEEN IKÄIHMISILLE

KEVÄÄN 2011 RYHMÄTOIMINTAA JAALAN ALUEEN IKÄIHMISILLE Sovellettu kuntosali klo. 10-11. Terveyskeskuksen jatkoryhmä, ilmoittautuminen. Kuntosaliryhmä klo. 13-14, ei Tasapainoryhmä klo. 14:45-15:45. Monipuolista tasapaino- ja lihasvoimaharjoittelua. Ei Paikka:

Lisätiedot

Neuvontapisteen ja sen kumppaneiden neuvontapalvelut ovat käytettävissäsi maksutta, nimettömänä ja ilman ajanvarausta.

Neuvontapisteen ja sen kumppaneiden neuvontapalvelut ovat käytettävissäsi maksutta, nimettömänä ja ilman ajanvarausta. Neuvontapisteen ja sen kumppaneiden neuvontapalvelut ovat käytettävissäsi maksutta, nimettömänä ja ilman ajanvarausta. Infon palveluja Tietoa sosiaali- ja terveysjärjestöjen tarjoamasta tuesta, toiminnasta

Lisätiedot

HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2015 VUOSIKERTOMUS

HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2015 VUOSIKERTOMUS HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2015 VUOSIKERTOMUS YLEISTÄ Yhdistyksen tarkoitus on edistää fyysisesti vammaisten ihmisten mahdollisuuksia toimia yhteiskunnan tasa-arvoisina ja täysivaltaisina jäseninä

Lisätiedot

Hangon - Hangö JHL ry Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Hangon - Hangö JHL ry Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Hangon - Hangö JHL ry Toimintasuunnitelma 2017 Toimintasuunnitelma 2017 Hallitus on vastuussa toimintasuunnitelman ja talousarvion laatimisesta, seurannasta ja arvioinnista Yhdistyksen toimintasuunnitelma

Lisätiedot

Espoon kaupunginkirjasto Asukaskysely/Espoonlahti Syksy 2014

Espoon kaupunginkirjasto Asukaskysely/Espoonlahti Syksy 2014 Espoonlahden kirjastoverkko Asukaskyselyn yhteenveto Taustatiedot Millainen on sinun kirjastosi -asukaskysely lähettiin Espoonlahden kaikkiin talouksiin elokuussa 2014. Ne taloudet, joilla on mainostenjakokielto,

Lisätiedot

Minun elämäni. Mari Vehmanen, Laura Vesa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Minun elämäni. Mari Vehmanen, Laura Vesa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Minun elämäni Mari Vehmanen, Laura Vesa Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Minulla on kehitysvamma Meitä kehitysvammaisia suomalaisia on iso joukko. Meidän on tavanomaista vaikeampi oppia ja ymmärtää asioita,

Lisätiedot

Tervetuloa Tienviittoja tulevaisuuteen ikäperheseminaariin 4.11.2014

Tervetuloa Tienviittoja tulevaisuuteen ikäperheseminaariin 4.11.2014 Tervetuloa Tienviittoja tulevaisuuteen ikäperheseminaariin 4.11.2014 Ohjelma 9.30 Avaussanat Riitta Hakoma, vammaispalvelujen johtaja, Etelä-Karjalan Sosiaali- ja terveyspiiri 9.45 Kehitysvammaisten Palvelusäätiön

Lisätiedot

Kuvat: Katri Saarela ja Kirkon kuvapankki KCSA Maria Manelius ja Vesa Ranta

Kuvat: Katri Saarela ja Kirkon kuvapankki KCSA Maria Manelius ja Vesa Ranta Kuvat: Katri Saarela ja Kirkon kuvapankki KCSA Maria Manelius ja Vesa Ranta Mihin hyvään sinä uskot? Ehdokkaaksi tarvitaan juuri sinua! Ehdokkaiksi tarvitaan kaikenikäisiä ja eri tavoin ajattelevia seurakuntalaisia,

Lisätiedot

Kevään jumpat KEVÄTKOKOUS

Kevään jumpat KEVÄTKOKOUS Hämeen Naisvoimistelijat ry:n jäsentiedote 1/2017 www.hameennaisvoimistelijat.fi HIKOILE, NAUTI VIRKISTY! Kevään jumpat 9.1. 14.5.2017 Kevään jumppakausi alkaa maanantaina 9.1.2017. Ensimmäisellä jumppaviikolla

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe Ilolan perhe 1 Pentti ja Liisa ovat Reinon, Jaanan ja Veeran isä ja äiti. Heidän lapsiaan ovat Reino, Jaana ja Veera. 'Pikku-Veera' on perheen nuorin. Hän on vielä vauva. Henry-vaari on perheen vanhin.

Lisätiedot

Sinut ry:n lehti Testaa tietosi Sinuista. Nuoren kertomus: Sijoitustausta on ollut minulle voimavara

Sinut ry:n lehti Testaa tietosi Sinuista. Nuoren kertomus: Sijoitustausta on ollut minulle voimavara Sinut ry:n lehti 2014 Testaa tietosi Sinuista Nuoren kertomus: Sijoitustausta on ollut minulle voimavara Mikä tää on? Hyppysissäsi oleva lehti on sijaisperheiden nuorille suunnattu Sinutlehti. Suomen Sijaiskotinuorten

Lisätiedot

Jäsenkirje / Kevät 2016

Jäsenkirje / Kevät 2016 Jäsenkirje / Kevät 2016 Hei MLL Kaarinan jäsen! Kiitos, että kuulut paikallisyhdistykseemme. Uusi jäsenyyskausi on startattu käyntiin osittain uudella hallituksella. Uusien ja vanhojen jäsenten yhteystiedot

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

PUISTOLAN SEURAKUNTAPIIRIN kevät 2016

PUISTOLAN SEURAKUNTAPIIRIN kevät 2016 PUISTOLAN SEURAKUNTAPIIRIN kevät 2016 Puistolan kirkko Tapulin seurakuntakoti PUISTOLAN KIRKKO Messut sunnuntaisin klo 10 17.1. 2.su.lopp. Jeesus ilmaisee jumalallisen voimansa. Esko M. Laine, Sofia Tuomenvirta,

Lisätiedot

Menestys lähtee kauppapaikasta Uusi Martinlaakson Ostari

Menestys lähtee kauppapaikasta Uusi Martinlaakson Ostari Menestys lähtee kauppapaikasta Uusi Martinlaakson Ostari 01 ostari on osa sujuvaa arkea riittävä, nopea ja helppo. 02 sijaitsee lähellä ihmisiä, harrastuksia ja kulkureittejä. 03 vahva ja vakiintunut kauppapaikka

Lisätiedot

Rimmin Räpylä. Rimmilän kyläyhdistyksen tiedotuslehti 2/2015

Rimmin Räpylä. Rimmilän kyläyhdistyksen tiedotuslehti 2/2015 Rimmin Räpylä Rimmilän kyläyhdistyksen tiedotuslehti 2/2015 Puheenjohtajan palsta Vireä kyläyhdistyksemme on toiminut jo yli 13 vuotta ja aina vaan tekemistä riittää. Vappuna on yhteisiä menoja, äitienpäivän

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry Perhetalo Heideken Sepänkatu 3 20700 Turku p. 02 273 6000 info.varsinais-suomi@mll.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Lisätiedot

Helsingin tuomiokirkko Kesä 2013

Helsingin tuomiokirkko Kesä 2013 Helsingin tuomiokirkko Kesä 2013 Taas kukkasilla kukkulat, oi Herra, kaikki vyötät ja laumat lukemattomat taas laitumilla syötät. Näin kaikki maa nyt iloissaan sinulle laulaa kiitostaan, julistaa kunniaasi.

Lisätiedot

LIIKUNTASUUNNITELMA. Kotka 29.9.2015 Anni Pentti

LIIKUNTASUUNNITELMA. Kotka 29.9.2015 Anni Pentti LIIKUNTASUUNNITELMA Kotka 29.9.2015 Anni Pentti Liikuntasuunnitelma kotihoidossa Suunnitelma asiakkaan liikkumiskyvyn ja fyysisen toimintakyvyn ylläpitämisestä ja parantamisesta Suunnitelmaan kirjataan

Lisätiedot

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet,

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, kannettavat tietokoneet, älypuhelimet, tablettitietokoneet,

Lisätiedot

Minun arkeni. - tehtäväkirja

Minun arkeni. - tehtäväkirja Minun arkeni - tehtäväkirja 1 Hyvä kotihoidon asiakas, Olet saanut täytettäväksesi Minun arkeni -tehtäväkirjan. ALUKSI Kirjanen tarjoaa sinulle mahdollisuuden pysähtyä tarkastelemaan arkeasi ja hyvinvointiisi

Lisätiedot

Piirrä kuvasi tauluun.

Piirrä kuvasi tauluun. Linus ja Ismenia haluaisivat tutustua sinuun. Piirrä kuvasi tauluun. Artikla 7. Jokaisella lapsella on oikeus nimeen ja kansalaisuuteen. Mikä on sinun nimesi ja kansalaisuutesi? On hauska tutustua uusiin

Lisätiedot