Liikuttava maakunta Pirkanmaa. - Pidä itsestäsi huolta -

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Liikuttava maakunta Pirkanmaa. - Pidä itsestäsi huolta -"

Transkriptio

1 Liikuttava maakunta Pirkanmaa - Pidä itsestäsi huolta

2 LIIKUTTAVA MAAKUNTA PIRKANMAA - Pidä itsestäsi huolta - 1. Tausta ja toimeenpano 2. Kumppanuudet ja hallinto 2.1. HLU ja kumppanit 2.2. Ohjausryhmä 2.3. Kunnat 2.4. Muut 3. Sisältö 3.1. Kohderyhmät 3.2. Toimintamalli 3.3. Suunnitelma (toteutus kohdassa 4.2. ) 4. Tavoitteet 4.1 Tulos 4.2 Toteutus 5. Resurssit ja talous 5.1. Talous 5.2. Henkilöstö 5.3. Kumppanit Liikuntalähete käytössä Liikunta-/elintapaneuvonta toimii Eri toimijoiden välinen yhteistyö on arkipäivää Liikuntapalvelujen aseman vahvistaminen ja roolin selkeyttäminen Urheiluseurojen aseman vahvistaminen terveysliikunnan toteuttamisessa Liikkumislähete käytössä Liikunta- ja elintapaneuvonta toimii Eri toimijoiden välinen yhteistyö arkipäivää Kunnan, 3.sektorin ja Yritysten sekä yksilön oma vastuu em. toiminnasta PSPH yhteistyön kehittyminen ja UKK:n hyödyntäminen HLU kumppanuus vahvistuu Liikuntapalvelujen asema ja rooli Urheiluseurat terveysliikunnan toteuttajina 6. Prosessikuvaus 6.1 Hankkeen etenemisen keskeiset stepit 7. Lopuksi

3 LIIKUTTAVA MAAKUNTA PIRKANMAA - Pidä itsestäsi huolta - 1. Tausta HLU toteuttaa käytännön tasolla tuki- ja kokeilutoimintaa, joilla nyt laaditun alueellisen terveysliikuntasuunnitelman sisältö jalkautetaan arjen toiminnaksi ja tuetaan pysyvää toimintakulttuurin muutosta erityisesti kuntakohtaisesti räätälöidyin tavoin ja kumppanuuksin. Hämeen Liikunta ja Urheilu ry on yhdessä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin (PSHP: n), UKK- Instituutin sekä laajan neuvottelukunnan (noin 30 kuntien ja järjestöjen edustajaa) kanssa valmistanut Pirkanmaan alueellisen terveysliikuntasuunnitelman, joka valmistui keväällä Alueellinen terveysliikuntasuunnitelma liitteenä (liite 1). Alueellisen terveysliikuntasuunnitelman toimeenpanoa tukevat ja koordinoivat Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, UKK-instituutti sekä Hämeen Liikunta ja Urheilu. Suunnitelman alueellista toteutumista arvioi Pirkanmaan sairaanhoitopiiri. Alueellinen terveysliikuntasuunnitelma on tarkoitettu käytännön työkaluksi lisäämään Pirkanmaan kuntien kaikkien toimialojen, työterveyshuollon ja kolmannen sektorin toimijoiden poikkihallinnollista yhteistyötä sekä tukemaan terveysliikunnan suunnittelua. Kunnissa terveysliikunnan edistämisen seurannan tulee nivoutua osaksi hyvinvointikertomustyötä Maamme hallituksen linjaus kannustaa kuntia liikunnan lisäämiseen väestössä. Fyysistä aktiivisuutta edistämällä on mahdollisuus pidentää työuria, lisätä työhyvinvointia, vähentää eriarvoisuutta ja syrjäytymistä sekä kaventaa sosiaaliluokkien välisiä terveys- ja hyvinvointieroja. Kunta- ja palvelurakenteiden muutokset vauhdittavat kuntien liikuntapalveluiden ja osaamisen kehittämistä poikkihallinnollisesti sekä yhteistyön lisäämistä yli kuntarajojen. Äskettäin julkaistun Terveysliikunnan valtakunnallisen linjauksen (Muutosta liikkeellä!, STM 2013) tavoitteena on edistää terveysliikuntaa kunnissa. HLU haluaa omalta osaltaan olla edistämässä laaja-alaisen liikuntakulttuurin kehittymistä maassamme. Haluamme olla mallina muillekin, ja siksi olemme rakentaneet yhdessä yhteistyökumppaneidemme kanssa vuoden 2016 loppuun kestävän käytännön toimenpiteitä lisäävän ja vahvistavan toimintakokonaisuuden Pirkanmaan 24 kaupungissa/kunnassa. Liikunnan aluejärjestöt ovat yhdessä sitoutuneet laajentamaan hankkeemme tuottamia yhteistyömalleja ja sisältöjä koko maahan.

4 Tuemme kuntakohtaisesti toteutettavia alueellisen terveysliikuntasuunnitelman mukaisia tavoitteita luomalla kuntakohtaisia käytännön toimenpidekokonaisuuksia seuraavien periaatteiden mukaisesti: toimintakulttuurissa ennakoiva ote on keskeistä arvostamme organisaatioiden omaa toimintakulttuuria (kuntakohtaiset toteutusmallit) bencmarking on iso mahdollisuus onnistumiset kiertoon, epäonnistumisista opiksi arjen istumisen vähentäminen liikunnan lisääminen koko ihmisen elämänkulussa liikunnan nostaminen keskeiseksi osaksi terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä sekä sairauksien ehkäisyä, hoitoa ja kuntoutusta toimialat ylittävän toiminnan lisääminen/vahvistaminen kuntien sisällä ja ylikunnalliset (seutukunnalliset) mahdollisuudet kuntien välillä kunta, 3-sektori, yritykset ja omaehtoinen toiminta uusia avauksia ja kokeilukulttuuri käyttöön liikunnan aseman vahvistaminen suomalaisessa yhteiskunnassa Toimeenpano Pirkanmaan alueellisen terveysliikuntasuunnitelman tavoite on auttaa kuntien eri toimijoita lisäämään väestön fyysistä aktiivisuutta. Se on käytännön työväline tukemaan valtakunnallisen terveysliikuntastrategian Muutosta liikkeellä! (STM 2013) ja kuntien hyvinvointikertomusten toimeenpanoa. Suunnitelman lausuntokierroksena on toiminut sen esittely Pirkanmaan alueellisen terveyden edistämisen koordinaation kattavissa 24 kunnassa. Lisäksi suunnitelman laatimiseen osallistuneet henkilöt ovat lähettäneet sen kommentoitavaksi sidosryhmilleen. Lausuntokierroksen jälkeen Pirkanmaan alueellisen terveysliikuntasuunnitelman hyväksyy Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallitus, jonka jälkeen se löytyy vastuuorganisaatioiden (HLU, PSHP ja UKK-instituutti) verkkosivuilta. Kuntakierros toteutettiin keväällä 2014, jotta Pirkanmaan alueellista terveysliikuntasuunnitelmaa voidaan kunnissa käyttää jo vuoden 2015 toiminta- ja taloussuunnittelun apuna. Kuntakierroksen tilaisuuksiin osallistui kuntien johto- ja hyvinvointiryhmien jäseniä, luottamushenkilöitä, kunnan eri toimialojen edustajia, kolmannen sektorin ja urheiluseurojen sekä paikallismedian edustajia. Pirkanmaan alueellisen terveysliikuntasuunnitelman vastuuorganisaatioiden edustajat esittelivät suunnitelman. Kuntakierroksen tilaisuuksissa läsnäolijoilta myös kartoitettiin kuntalaisten fyysisen aktiivisuuden lisäämisen haasteita ja ehdotuksia niiden ratkaisuksi. Näiden minityöpajojen tuotokset palautettiin kuntiin poikkitoiminnallisille hyvinvointityöryhmille, jotka koordinoivat alueellisen terveysliikuntasuunnitelman toimeenpanoa kunnassa. Pirkanmaan alueellinen terveysliikuntasuunnitelma tukee kunnan hyvinvointikertomuksen painopisteiden toimeenpanoa auttamalla pohtimaan mitä kukin toimiala ja sen yksittäiset työntekijät osaltaan voivat tehdä väestön fyysisen aktiivisuuden lisäämiseksi.

5 Toimeenpano voidaan käynnistää esim. tarkastelemalla suunnitelman taulukoita hyvinvointiryhmässä ja vertaamalla niiden sisältämiä esimerkkejä ja ehdotuksia oman kunnan käytäntöihin. Uusiin käytäntöihin ei aina tarvita rahaa. On tärkeätä, että kuntalaisten fyysisen aktiivisuuden lisääminen ymmärretään jokaisen toimialan tehtäväksi. Siten sen toimeenpano, seuranta ja arviointi ovat osa normaalia toiminta- ja taloussuunnitteluprosessia. 2. Kumppanuudet ja hallinto 2.1 HLU ja kumppanit HLU vastaa jalkauttamishankkeen kokonaisuudesta. Olemme koonneet alueellisen toimintaklusterin, jossa kumppanimme tuovat oman professionaalisen osaamisensa suunnitelman jalkauttamiseen sekä tehtävään kehittämis- ja arviointityöhön. Tarkemmin klusterimme jäsenet tehtävineen esitellään kohdassa 5.3. Kokonaisuutena hallintoklusterimme tehtävä on toimia taustalla, sillä hankkeen pysyvien toimintakäytänteiden ja kulttuurin muutos tulee lähteä kunnan itse rakentaman toimintatavan ja mallin perustalle. 2.2 Ohjausryhmä Ohjausryhmä toimii hankkeen tukena ja tuottaa osaltaan lisäarvoa HLU:n tekemälle työlle laventaen hankkeet taustalla vaikuttavaa empiiristä ja tieteellistä tietopohjaa. Ryhmän työ on myös innovoida ja edistää hankkeessa toteutettavaa kokeilukulttuuria ja tuoda omat verkostonsa käyttöömme. Ohjausryhmässä ovat edustettuina tutkimus-, terveys-, projekti- ja kuntaosaaminen sekä 3.sektorin toimijoista kansanterveys- ja liikuntajärjestöt. Ohjausryhmän jäsenet esitelty tarkemmin kohdassa Kunnat Kuntien osalta tukeudutaan hallinnollisesti heidän omien hallintoviranomaisten kumppanuuteen. Keskeisiä kumppaneita hallinnollisesti onnistumisen kannalta ovat kuntajohdon lisäksi sosiaali- ja terveystoimi, sivistystoimi, liikunta- ja nuorisotoimi sekä tekninen toimi. Alueellisen terveysliikuntasuunnitelman sisällössä on eri toimialojen keskeiset sisällöt vastuineen ja sisältöineen on esitetty yksityiskohtaisesti (Liite 1). 2.4 Muut (LiKes,.. ) Liikunnan ja kansanterveyden keskusliitto (Likes) valvoo ja arvioi hanketta hankkeen osarahoittajan roolissa. Ilman Likesin myöntämää tukea, ei hanketta olisi voitu tässä laajuudessa toteuttaa.

6 3. Sisältö 3.1. Kohderyhmät Toimintamme tehokkuuden optimoimiseksi ja arviointityön relevanttiuden parantamiseksi kohdistetaan eri sektoreiden toimenpiteet viiteen eri ikäluokkaan kohdennettuina. Ikäluokittaiset kohdennukset ja perustavoitteet ovat: 0 6-vuotiaat Vähintään 2 tuntia reipasta liikuntaa joka päivä. Omaehtoista ja ikäryhmälle sopivaa vuotiaat Vähintään 1 2 tuntia liikuntaa päivittäin monipuolisesti ja ikäryhmälle sopivalla tavalla. Yli 2 tunnin pituisia istumisjaksoja vältettävä ja ruutuaikaa max. 2h/pvä vuotiaat Liiku reippaasti ainakin 2h 30 min. tai 1 h15 min rasittavasti / viikko Liikehallintaa ja lihaskuntia ainakin 2 x viikossa Ikäihmiset 65+-vuotiaat Liiku reippaasti ainakin 2h 30 min. tai 1 h15 min rasittavasti / viikko Lihasvoima-, tasapaino- sekä ketteryysharjoittelua 2-3 x viikossa Venyttely- ja liikkuvuusharjoituksia 2 x viikossa Erityisryhmät Liiku reippaasti ainakin 2h 30 min. tai 1 h15 min rasittavasti / viikko Omien mieltymysten ja rajoitusten mukaista liikuntaa 3.2. Toimintamalli Keskeisenä tavoitteena työssämme on pysyvän toimintakulttuurin muuttaminen siten, että eri hallinnonalat ja toimijat sisällyttävät liikunnallisesti aktiivisen elämäntavan edistämisen osaksi omaa arjen toimintaansa. Toisaalta haluamme olla luomassa uusia innovatiivisia tapoja toteuttaa edellä esitettyjä tavoitteita eri yhteistoiminnallisin muodoin. Rakennamme kuntakohtaiset jalkauttamis- /toteuttamissuunnitelmat, jotka rakentuvat kuntakohtaisten rakenteiden, yhteistyötapojen ja tahtotilan pohjalta siten, että ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa toteuttaa toimintoja. Kuntakohtainen työ perustuu HLU:n ja sen kumppaneiden tuomaa osaamis- ja kokemuspääomaan, joka luovutetaan kuntakohtaiseen käyttöön. Kuntien osalta keskeistä on kehittämishaluisen asenneilmastoon luominen, johdon tuen varmistaminen, liikuntapalvelujen ja hyvinvointiryhmien aktiivisuus sekä yhteistyön mahdollisuuksien näkeminen mm. 3-sektorin toimijoiden suuntaan. Käytännön prosessikuvaus hankkeen suunnitelmallisesta etenemisestä on kohdassa 6.1.

7 4. Tavoitteet Pirkanmaan terveysliikuntasuunnitelman pohjalta on tehty kuntakohtaiset operatiiviset toteuttamissuunnitelmat. Lisäksi toteuttamissuunnitelmaan on saatu sitoutettua kunnan omat toimijat sekä kuntakohtaisesti valitut kumppanit. Kunnallinen liikuntaneuvonta toteutuu kaikissa Pirkanmaan kunnissa. Terveysliikuntasuositusten käytännön toteuttaminen ja liikunnallisen elämäntavan omaksuminen osaksi arkea, on edennyt kohdekunnissa. Yhtenäiset arviointiperusteet on luotu arvioinnin systematisoimiseksi. Koko elinkaarelle kohdistuva toiminta toteutetaan osana kunkin kunnan strategiaa ja hyvinvointisuunnitelmaa. Elinkaariperusteiseen (tai toimialakohtaiseen) operatiiviseen työhön kytketään kunnan omat toimialat (Johto, TekLa, Kaavoitus, SOTE, Sivistys, Liikunta ja nuoriso), koulut, terveydenhuolto (opiskelu-, perus- ja työterveyshuollot), järjestöt sekä yrittäjätoiminta. Terveysliikunnan kehittäjän keskeiset tehtävät ovat yhdessä erityisesti PSHP:n, kuntien liikuntapalvelujen sekä kuntien nimeämien hyvinvointikoordinaattorien (terveydenhuoltolain määrittelemät) kanssa luoda kuntakohtaiset operatiivisen työn toteuttamismallit tavoitteineen, jotta alueellisen terveysliikuntasuunnitelman jalkauttamistoimet ja tavoitteet saadaan toteutettua. 4.1 Tulos Liikuntalähete käytössä Hankkeen tavoite on, että vuoden 2016 lopussa kaikissa Pirkanmaan kunnissa on otettu liikuntalähete käyttöön. Liikuntalähetettä käyttävät terveydenhuollon ammattilaiset lääkärit ja terveydenhoitajat. Tärkeää on myös, että liikuntalähetteen käyttöä laajennetaan koulujen terveydenhoitajien ja liikuntaneuvontaa tekevien apteekkien oikeudeksi. Samoin tärkeää on, että työterveyshuolto entistä enemmässä määrin ottaa liikuntalähetteen käyttöönsä Liikunta-/elintapaneuvonta toimii Jotta liikuntalähete voidaan ottaa käyttöön, on luotava toimiva liikunta- /elintapaneuvontajärjestelmä. Hankkeen tavoite on, että vuoden 2016 lopussa kaikissa Pirkanmaan kunnissa on toiminnassa liikunta-/elintapaneuvontajärjestelmä. Oleellista on se, ettei ole yhtä ainoaa mallia, vaan jokainen kunta luo omaan käyttöönsä oman toimivan järjestelmänsä.

8 4.1.3 Eri toimijoiden välinen yhteistyö on arkipäivää Hankkeen tavoite on, että kunnan eri hallintokuntien yhteistoiminta arjen hyvinvoinnin luomisessa on jokapäiväistä ja luonnollista. Urheiluseurojen ja muiden yhdistysten roolia vahvistetaan siten, että ko. järjestöille annetaan mahdollisuus osallistua entistä enemmän terveysliikuntapainotteiseen toimintaan. Eri ydinsisällöt (UKK, PSPH ja HLU) Hyvinvointityöryhmissä mukana ja toimivat muut hallinnonalat Keskushallinto, tekninen toimi, sivistys muu 3. sektori Pirkanmaan sairaanhoitopiirillä on keskeinen asema hankkeen edistämisessä. Heidän edustajansa on ohjausryhmässä. UKK-instituutin rooli luoda yhteinen mittari, miten arvioidaan terveysliikunnan edistyminen kunnan sisällä ja niiden mittareiden perusteet. Hämeen Liikunnan ja Urheilun rooli on vahvistaa eri osapuolten ja kumppaneiden yhteistoimintaa. Samalla saadaan tuloksena selvyyttä siihen, mikä rooli liikunnan aluejärjestöllä tulevaisuudessa on Liikuntapalvelujen aseman vahvistaminen ja roolin selkeyttäminen Kunnan liikuntatoimen rooli terveysliikunnan edistäjänä on entistä enemmän tärkeämpi. Se on organisoidun urheilun keskeinen yhteistyökumppani. Siksi sen resurssit ja toimintaedellytykset pitää turvata. Kunnan liikuntatoimen edustajan pitää olla aktiivinen hyvinvointityöryhmän jäsenenä ja sitä kautta tuoda esille liikunnan ennalta ehkäisevän toiminnan merkitystä sekä seurayhteistyön (muut 3. sektori) mahdollisuuksien hyödyntämistä Urheiluseurojen aseman vahvistaminen terveysliikunnan toteuttamisessa Tärkeä tavoite on saada urheiluseurat mukaan. Toisaalta seurojen pitää ymmärtää se, että terveysliikuntatoiminta ei ole pois millään muotoa heidän lasten-, nuorten ja kilpailutoiminnasta. Se on suuri mahdollisuus laajentaa seuran kokonaisuutta liikuntakulttuurissa. Sillä saavutetaan entistä enemmän arvostusta ja sitä kautta saadaan seuran muuhunkin toimintaan tekijöitä. Tärkeää seuran kannalta on ymmärtää se, etteivät ne henkilöt, jotka vastaavat kilpaurheilutoiminnasta, ole vastuullisia varsinaisesta seuran terveysliikuntatoiminnasta. Siitä toiminnasta seurassa vastaavat eri henkilöt.

9 4.2 Toteutus Liikkumislähete käytössä Osaaminen ja promoaminen Tämän toiminnan olennaisena osana on järjestää koulutusta kaikille osapuolille. Vuoden 2015 aikana aloitetaan ko. koulutus terveydenhoitajien paikallisten yhdistysten kanssa. Lisäksi koulutusta järjestetään muille osapuolille tarpeen mukaan. Hyödynnetään kumppaniemme omia viestintä välineistöä, osaamista ja arvovaltaa Liikunta- ja elintapaneuvonta toimii Liikunta- ja elintapaneuvonnan oleellisia asioita on, että on tiedossa kunnan kaikki liikuntapaikat ja ketkä liikuntaa järjestävät ja luonnehdinta liikunnan sisällöstä. Luonnollisin tämän tiedon kerääjänä ja päivittäjänä toimisi kunnan liikuntatoimesta vastaava elin. Jokaisessa kunnassa sovitaan erikseen se, mikä on liikuntaneuvonnan fyysinen paikka ja miten lähetteen saanut henkilö toimii, varaako hän itse ajan vai varaako ajan lähetteen lähettäjä Eri toimijoiden välinen yhteistyö arkipäivää Terveydenhuoltolaki edellyttää kunnan eri hallintokuntien välisen yhteistoiminnan kehittämisen. Jokaisen vastuulla on omalla toimialueellaan luoda edellytyksiä terveyden edistämiseen johon yhtenä tärkeänä osana on terveysliikunta. Näiden asioiden edistämisessä suuri rooli on kuntien hyvinvointikoordinaattoreilla ja hyvinvointiryhmillä. Yhteistyö hyvinvointikoordinaattorin ja HLU:n liikunnan kehittäjän kanssa on keskeinen. Erityisen tärkeää on luoda kunnan ja 3. sektorin yhteistyön edellytykset. Siinä asiassa Hämeen Liikunnan ja Urheilun rooli on korostetun tärkeä. Samoin kunnan alueella toimivien yritysten mukaan saaminen on tärkeää erityisesti aktiivisemman arjen luomisessa niin työaikana kuin työmatkaliikunnan edistämisessä. Valistuksen osuutta lisätään, jotta yksilö ymmärtäisi myös itse oman vastuunsa liikkua riittävästi oman terveytensä kannalta katsottuna Liikuntapalvelujen asema ja rooli Kunnan liikuntatoimi huolehtii Hämeen Liikunnan ja Urheilun sekä seuratoimijoiden osaamisen kuntakohtaisesta hyödyntämisestä ja yhteistoiminnan entisestään tiivistämisestä. Tässä työssä kunnan sisällä erityisesti sosiaali- ja terveystoimen suuntaan on saatava käytännön tasolle. Liikuntatoimien kumppaneina terveysliikunnan edistämistyössä ovat urheiluseurat, kansanterveysjärjestöjen paikallisyhdistykset, kyläyhteisöt, kaupunginosajärjestöt, kansan- ja työväenopistot ym.

10 4.2.5 Urheiluseurat terveysliikunnan toteuttajina Hämeen Liikunnan ja Urheilun keskeinen tehtävä on saada seurat mukaan. Rooli on vastata vertaisohjaajakoulutuksesta ja koordinoida kaikkea hankkeeseen liittyvää koulutuksesta. 5. Resurssit ja talous 5.1 Taloussuunnitelma (HLU) v v v Menot: Henkilöstömenot , , ,- Vuokrat 2.500, , ,- Ulkopuoliset palvelut 4.000, , ,- Matka- ja majoitus 1.500, , ,- Materiaalit 2.000, , ,- Muut 1.000, , ,- yht , , ,- Tulot: LiKes (KKI-ohjelma) , , ,- HLU omarahoitus , , ,- yht , , ,- Lisäksi hankkeet toteutukseen kertyviä kustannukset (kumppanien panostus (hankkeen välillinen tuki) Henkilökustannukset: UKK , , ,- PSPH , , ,- Sydänliitto 2.500, , ,- Hengitysliitto 5.000, , ,- Kunnat , , ,- Muut kustannukset: mm. tilakustannukset , , ,- yht , , ,- Kustannukset yhteensä (HLU+kumppanit): Kaikki yhteensä , , ,-

11 5.2 Henkilöstö 5.3 Kumppanit Liikunnan kehittäjän palkkaaminen Terveysliikunnasta vastaavan projektipäällikön työpanos Koulutuspäällikön panos Yhteyssihteerin panos Aluejohtajan panos Kuntien terveysliikuntakoordinaattoreiden panos (24 kpl) Yhteistyökumppaneiden henkilöstön työpanokset (erikseen kohta c) Ohjausryhmän panos Terveyden edistämisen ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Tutkija Erja Toropainen, UKK-instituutti Ylilääkäri Miisa Visakorpi, Työterveyspalvelu Viisari Kenttäpäällikkö Sari Kivimäki, KKI-ohjelma Liikunnan suunnittelija Janne Haarala, Hengitysliitto Liikuntakoordinaattori Satu Kankkonen, Nokian kaupunki Aluejohtaja Ari Koskinen, Hämeen Liikunta ja Urheilu Projektipäällikkö Harri Appelroth, Hämeen Liikunta ja Urheilu Liikunnan kehittäjä Sampsa Kivistö, Hämeen Liikunta ja Urheilu (toimii sihteerinä) Pirkanmaan Sairaanhoitopiiri UKK-instituutti Pirkanmaan liitto Pirkanmaan kunnat Kuntien hyvinvointikoordinaattorit ( 24 kpl) Kansanterveysjärjestöt Urheiluseurat Kansanterveysjärjestöjen paikallisyhdistykset Kyläyhteisöt Kaupunkiosayhdistykset Yritykset

12 6. Prosessikuvaus Hankkeen etenemisen keskeiset stepit Vuosi 2014: Vuosi 2015: Vuosi 2016: Kenttäkierros kaikkien kaupunkien/kuntien kanssa erikseen Alueellisen terveysliikuntasuunnitelman valmistaminen, ohjausryhmätyöskentelyt, lausunnot, ja vahvistaminen Terveysliikunnan kehittäjän rekrytointi Käytännön jalkauttamistoimintojen suunnittelu kuntakohtaisesti: o hyvinvointiryhmien ja -koordinaattorien roolit o liikuntapalvelujen tukitoimet o hallinnollinen yhteistyö o HLU ja kumppaneiden tukitoimet 3. sektori tietoiseksi ja halukkaat mukaan kuntakohtaiseen työhön Kokeilutoimintojen aloittaminen Kuntakohtaisten sitouttamistoimien toteutus Koulutus- ja konsultointitoimet Bencmarking tilaisuudet osallisille (yhteiset osallistujakunnille) Kuntakohtaiset yhteistyöpajat 3. sektori mahdollistajana Osaamisen lisääminen ja tutkimukset hankkeen osalta Arvioinnin sisällöt ja kehitystoimet Kokeilutoiminnat ja muutossuunnat Yhteistyöpajat Onnistumisten ja epäonnistumisten jakaminen sekä kuntien sisäisenä että kuntien välisenä toimintana Osallisten huippuseminaari, jossa nostot onnistumisista Toimintakulttuurin muutosten tukitoimet Arvioinnin toteutus ja tulokset

13 7. Lopuksi Liikunnallisesti aktiivinen elämä lisää sinunkin hyvinvointiasi. Kansanterveys paranee, kansantalous kiittää yhdessä elämme jatkossa maassa, jossa asuu maailman liikkuvin urheilukansa. Kiitämme jo etukäteen kaikkia kumppaneitamme, sillä ilman teitä (heitä) tämäkään hankekokonaisuus ei voisi toteutua. Hämeen Liikunta ja Urheilu ry:n puolesta Ari Koskinen Aluejohtaja Harri Appelroth Projektipäällikkö

YHTEISTYÖSSÄ ETEENPÄIN Pirkanmaan alueellinen terveysliikuntasuunnitelma - toteutus ja jalkauttaminen

YHTEISTYÖSSÄ ETEENPÄIN Pirkanmaan alueellinen terveysliikuntasuunnitelma - toteutus ja jalkauttaminen YHTEISTYÖSSÄ ETEENPÄIN Pirkanmaan alueellinen terveysliikuntasuunnitelma - toteutus ja jalkauttaminen Miten lisätä hallintokuntien välistä yhteistyötä ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa ja kuntien liikuntapalveluketjuja

Lisätiedot

Lisää liikettä Liikunta Parempia tuloksia - Urheilu

Lisää liikettä Liikunta Parempia tuloksia - Urheilu Lisää liikettä Liikunta Parempia tuloksia - Urheilu Alueellinen terveysliikuntasuunnitelma Suunnitelma tehtiin yhdessä: Sairaanhoitopiiri - Normiohjaus - Osaaminen UKK-Instituutti - Informaatio-ohjaus

Lisätiedot

Pirkanmaan alueellinen. hyvinvointikertomus Lausuntopyynnön esittelyn tueksi

Pirkanmaan alueellinen. hyvinvointikertomus Lausuntopyynnön esittelyn tueksi Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus 2017 2020 Lausuntopyynnön esittelyn tueksi TAVOITE: TERVEYSEROJEN KAVENTAMINEN Linjaa terveyden edistämisen alueellisen koordinaation painopisteet Pirkanmaalla

Lisätiedot

Voimaa verkostoista. Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen, Pshp, Perusterveydenhuollon yksikkö 17.3.2014

Voimaa verkostoista. Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen, Pshp, Perusterveydenhuollon yksikkö 17.3.2014 Voimaa verkostoista Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen, Pshp, Perusterveydenhuollon yksikkö 17.3.2014 2 17.3.2014 Pirkanmaan alueellisen terveyden edistämisen koordinaation organisaatio Koordinaatio taso

Lisätiedot

Terveyden edistämisen neuvottelukunta Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen

Terveyden edistämisen neuvottelukunta Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Terveyden edistämisen neuvottelukunta 2009-2013 Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Alueellinen TED-työryhmä (2010) Kuntakierros 2009 Kuntien toiveet Terveyden edistämisen neuvottelukunta 2009 Alueellinen

Lisätiedot

Terveyttä ja hyvinvointia edistävän liikunnan uusi strategia 2020. Kari Sjöholm erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto 11.09.2013

Terveyttä ja hyvinvointia edistävän liikunnan uusi strategia 2020. Kari Sjöholm erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto 11.09.2013 Terveyttä ja hyvinvointia edistävän liikunnan uusi strategia 2020 Kari Sjöholm erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto 11.09.2013 Terveyttä ja hyvinvointia edistävän liikunnan linjaukset/visio 2020 VISIO

Lisätiedot

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Tavoitteena liikunta-aktiivisuuden edistäminen Keinoina liikkumisympäristöjen kehittäminen Ohjauskeinot: Resurssiohjaus

Lisätiedot

Hyvinvoinnin rakenne Satakunnassa (ehdotus) Piia Astila Hyvinvoinnin asiantuntija, TtM Satakuntaliitto Hytevertaisfoorumi THL 25.4.

Hyvinvoinnin rakenne Satakunnassa (ehdotus) Piia Astila Hyvinvoinnin asiantuntija, TtM Satakuntaliitto Hytevertaisfoorumi THL 25.4. Hyvinvoinnin rakenne Satakunnassa (ehdotus) Piia Astila Hyvinvoinnin asiantuntija, TtM Satakuntaliitto Hytevertaisfoorumi THL 25.4.2018 Satakunnan maakuntauudistuksen tarkennettu toimintasuunnitelma ajalle

Lisätiedot

Terveysliikunnan palveluketju mitä on yhteistyö käytännössä? Työpaja 3

Terveysliikunnan palveluketju mitä on yhteistyö käytännössä? Työpaja 3 Terveysliikunnan palveluketju mitä on yhteistyö käytännössä? Työpaja 3 Työpajan vetäjä: Sampsa Kivistö /HLU 1 Työpaja 3: Hallintokuntien välisen yhteistyön kehittäminen ja vakiinnuttaminen Tehtävä 1: ESITTÄYTYMINEN

Lisätiedot

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Tavoitteena liikunta-aktiivisuuden edistäminen Keinoina liikkumisympäristöjen kehittäminen Ohjauskeinot: Resurssiohjaus

Lisätiedot

HYVINVOINTIKERTOMUKSEN MITTARIT

HYVINVOINTIKERTOMUKSEN MITTARIT HYVINVOINTIKERTOMUKSEN MITTARIT Liikunnan palveluketju vahvaksi 26.5.2015 Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Motto: Hyvin suunniteltu on jo puoleksi tehty 2 26.5.2015 Terveydenhuoltolaki 1326/2010, 12

Lisätiedot

Alueellisen hyvinvointikertomuksen ja suunnitelman valmistelu ja tilannekatsaus Pirkanmaalta

Alueellisen hyvinvointikertomuksen ja suunnitelman valmistelu ja tilannekatsaus Pirkanmaalta Alueellisen hyvinvointikertomuksen ja suunnitelman valmistelu ja tilannekatsaus Pirkanmaalta Maarit Varjonen-Toivonen, ylilääkäri PSHP ja Johanna Riippi, Pirkanmaa 2021 muutosvalmistelusuunnittelija Maakuntien

Lisätiedot

Pirkanmaan alueellinen kulttuurihyvinvointisuunnitelma. Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen

Pirkanmaan alueellinen kulttuurihyvinvointisuunnitelma. Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Pirkanmaan alueellinen kulttuurihyvinvointisuunnitelma Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Pirkanmaan alueellinen kulttuurihyvinvointisuunnitelma TAVOITE: Hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen mahdollistamalla

Lisätiedot

VESOTE-hanke. UKK-instituutti KKI-ohjelma Diabetesliitto Mielenterveyden keskusliitto STM

VESOTE-hanke. UKK-instituutti KKI-ohjelma Diabetesliitto Mielenterveyden keskusliitto STM VESOTE-hanke Vaikuttavaa elintapaohjausta sosiaali- ja terveydenhuoltoon poikkihallinnollisesti (VESOTE) -hanke Yksi STM:n rahoittamista hallituksen kärkihankkeista (2017 18) Edistetään terveyttä ja hyvinvointia

Lisätiedot

PÄIJÄT-HÄMEEN TERVEYSLIIKUNTASTRATEGIA

PÄIJÄT-HÄMEEN TERVEYSLIIKUNTASTRATEGIA PÄIJÄT-HÄMEEN TERVEYSLIIKUNTASTRATEGIA Aluejärjestöt Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry (PHLU) Alueellinen liikunnan ja urheilun järjestö, toimimme 16 kunnan alueella Päijät-Hämeessä Olemme yksi 15 aluejärjestöstä

Lisätiedot

Virtaa verkostoihin liikunnasta VIRVELI

Virtaa verkostoihin liikunnasta VIRVELI Virtaa verkostoihin liikunnasta VIRVELI Malleja paikalliseen, toimivaan, terveyttä edistävään sovellettuun liikuntatoimintaan Lounais-Suomessa Konsultointi- ja kehittämishanke 2006 2009 Soveli-järjestöjen

Lisätiedot

Terveyden edistämisen neuvottelukunta

Terveyden edistämisen neuvottelukunta Terveyden edistämisen neuvottelukunta Kokous 8.6.2017 Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Aiheet Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus 2017-2020 - Yhteenvetoa toimeenpanosta Pirkanmaan maakunta- ja

Lisätiedot

Vaikuttavaa elintapaohjausta sosiaali- ja terveydenhuoltoon poikkihallinnollisesti (VESOTE) -hanke

Vaikuttavaa elintapaohjausta sosiaali- ja terveydenhuoltoon poikkihallinnollisesti (VESOTE) -hanke Vaikuttavaa elintapaohjausta sosiaali- ja terveydenhuoltoon poikkihallinnollisesti (VESOTE) -hanke Puolen Suomen sote-hanke VESOTE projektipäällikkö Sari Kivimäki VESOTE VESOTE on yksi STM:n rahoittamista

Lisätiedot

Hilkka Halonen. toimitusjohtaja Meriva sr.

Hilkka Halonen. toimitusjohtaja Meriva sr. Hilkka Halonen toimitusjohtaja Meriva sr hilkka.halonen@meriva.com Hyvinvointi määritelmät Elintaso tulot, asuminen, työllisyys, koulutus ja terveys Yhteisyyssuhteet paikallis- ja perheyhteisyys, ystävyyssuhteet

Lisätiedot

Hyvinvointijohtaminen Salossa. Marita Päivärinne

Hyvinvointijohtaminen Salossa. Marita Päivärinne Hyvinvointijohtaminen Salossa Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kunnassa Tavoitteita tulevaisuuden kunnan ja maakunnan väliselle yhteistyölle hyvinvoinnin edistämisessä SALON HYVINVOINTIKERTOMUS vuosilta

Lisätiedot

PIRKANMAALLE LAADITAAN KULTTUURIHYVINVOINTISUUNNITELMA!

PIRKANMAALLE LAADITAAN KULTTUURIHYVINVOINTISUUNNITELMA! PIRKANMAALLE LAADITAAN KULTTUURIHYVINVOINTISUUNNITELMA! 31.1.2017 Arttu Haapalainen taiteen ja hyvinvoinnin läänintaiteilija Taiteen edistämiskeskus / Pirkanmaa Soile Vuolle hyvinvointikoordinaattori ja

Lisätiedot

Hyvinvointikoordinaattori Antti Anttonen

Hyvinvointikoordinaattori Antti Anttonen Hyvinvointikoordinaattori Antti Anttonen Työn sisältö Kuntastrategia ja kunnan hyvinvointiohjelma liikuntaa edistämässä Miten eri väestöryhmät liikkuvat ja Hollolan kunta liikunnan edistäjänä Kuvaus Hollolan

Lisätiedot

Kainuun Liikunta ry STRATEGIA

Kainuun Liikunta ry STRATEGIA Kainuun Liikunta ry STRATEGIA 2018-2021 KAINUUN LIIKUNNAN VISIO Lapsena syntyvä liikunnallinen elämäntapa on terveyden ja hyvinvoinnin perustekijä sekä elämysten lähde, jota tuetaan mahdollistamalla liikunnan

Lisätiedot

Liikuntaneuvonnalla on nyt näytön paikka

Liikuntaneuvonnalla on nyt näytön paikka Liikuntaneuvonnalla on nyt näytön paikka Jyrki Komulainen Ohjelmajohtaja, dosentti Kunnossa kaiken ikää (KKI) ohjelma Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö LIKES Maakunnallinen liikuntaneuvonta

Lisätiedot

LIITE. JAKE Järjestö- ja kansalaistoiminnan kehittämishanke

LIITE. JAKE Järjestö- ja kansalaistoiminnan kehittämishanke LIITE JAKE Järjestö- ja kansalaistoiminnan kehittämishanke Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 JAKE JÄRJESTÖ- JA KANSALAISTOIMINNAN KEHITTÄMISHANKE JAKE-hanke on Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen,

Lisätiedot

Muutosta liikkeellä! TEHYLI 2020 & HAO kärkihanke/liikkuva koulu

Muutosta liikkeellä! TEHYLI 2020 & HAO kärkihanke/liikkuva koulu Muutosta liikkeellä! TEHYLI 2020 & HAO kärkihanke/liikkuva koulu HYTE-AVI-kokous 3.6.2016, THL Kulttuuriasiainneuvos Päivi Aalto-Nevalainen Opetus- ja kulttuuriministeriö, liikunnan vastuualue Linjaukset

Lisätiedot

SÄHKÖINEN HYVINVOINTIKERTOMUS

SÄHKÖINEN HYVINVOINTIKERTOMUS SÄHKÖINEN HYVINVOINTIKERTOMUS www.hyvinvointikertomus.fi Keitele, Pielavesi, Tervo, Vesanto 30.3.2012 Ulla Ojuva, 044 417 3836, ulla.ojuva@isshp.fi Mervi Lehmusaho, 044 711 3913, mervi.lehmusaho@kuh.fi

Lisätiedot

Julkisen ja kolmannen sektorin yhteistyö terveyden edistämisessä edellytyksiä ja esteitä

Julkisen ja kolmannen sektorin yhteistyö terveyden edistämisessä edellytyksiä ja esteitä Julkisen ja kolmannen sektorin yhteistyö terveyden edistämisessä edellytyksiä ja esteitä Heli Hätönen, TtT, erityisasiantuntija Ikäihmisten liikunnan foorumi. 4.12.2013, Helsinki 2.12.2013 Hätönen 1 Sisältö

Lisätiedot

Hyvinvoitityö kuntien vahvuudeksi - seminaari Vuokatti, Katinkulta

Hyvinvoitityö kuntien vahvuudeksi - seminaari Vuokatti, Katinkulta Hyvinvoitityö kuntien vahvuudeksi - seminaari 28.9.2017 Vuokatti, Katinkulta Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja, sairaanhoitopiirin johtaja, sote - ja maakuntauudistuksen valmisteluryhmän varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Yksi elämä -terveystalkoot

Yksi elämä -terveystalkoot Yksi elämä -terveystalkoot Yksi elämä 2012 2017 Yksi elämä -terveystalkoiden tavoitteena on terveempi Suomi! Vuonna 2012 Aivoliitto, Diabetesliitto ja Sydänliitto käynnistivät yhteiset terveystalkoot,

Lisätiedot

Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen

Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus 2017-2020 Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus 2017 2020 TAVOITE: TERVEYSEROJEN KAVENTAMINEN Linjaa terveyden edistämisen

Lisätiedot

Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille

Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille 2016-2021 Anne Taulu, Toiminnanjohtaja, FT, TtM, sh (AMK) Soveltava Liikunta SoveLi ry Esityksen rakenne 1.

Lisätiedot

Liikuntajärjestö työhyvinvointipalveluiden keskiössä. Mikko Ikävalko Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry

Liikuntajärjestö työhyvinvointipalveluiden keskiössä. Mikko Ikävalko Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry Liikuntajärjestö työhyvinvointipalveluiden keskiössä Mikko Ikävalko EteläKarjalan Liikunta ja Urheilu ry 15 64vuotiaiden suomalaisten fyysisen aktiivisuuden toteutuminen suhteessa suosituksiiin (%) Vain

Lisätiedot

Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus YHTEENVETO

Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus YHTEENVETO Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus YHTEENVETO 2013-2014 9.10.2014 Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Pirkanmaan alueellisen terveyden edistämisen koordinaation painopisteet 2013 2016, Pirkanmaan

Lisätiedot

Yhdyspintapalvelut mitä, miten ja kenelle?

Yhdyspintapalvelut mitä, miten ja kenelle? Yhdyspintapalvelut mitä, miten ja kenelle? Anne Taulu, FT, TtM, sh, ylitarkastaja, terveyden, hyvinvoinnin ja liikunnan edistäminen, Lounais-Suomen aluehallintovirasto Työpajatyöskentelyssä mukana: Hanna

Lisätiedot

SAKU-strategia

SAKU-strategia 1 (6) SAKU-strategia 2012 2016 Sisältö: 1. TOIMINTA-AJATUS 2. TOIMINTAPERIAATTEET 3. VISIO 3.1 Visio 2016 3.2 Vision mukaiset päämäärät 3.3 Tavoitteet ja menestystekijät 1. TOIMINTA-AJATUS SAKU ry edistää

Lisätiedot

Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille

Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille 2016-2021 Tommi Yläkangas, Toiminnanjohtaja, Soveltava Liikunta SoveLi ry Esityksen rakenne 1. Soveltava Liikunta

Lisätiedot

JULKISEN, YKSITYISEN JA KOLMANNEN SEKTORIN YHTEISTYÖN

JULKISEN, YKSITYISEN JA KOLMANNEN SEKTORIN YHTEISTYÖN JULKISEN, YKSITYISEN JA KOLMANNEN SEKTORIN YHTEISTYÖN KEHITTÄMINEN ITÄ-SUOMESSA Maarita Mannelin maakuntasuunnittelija Pohjois-Karjalan jos ajaa maakuntaliitto a 6.2.2015 Maarita Mannelin Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

Elintapaohjauksen palvelutarjotin

Elintapaohjauksen palvelutarjotin Elintapaohjauksen palvelutarjotin LLE-seminaari Sari Kivimäki, Tommi Vasankari 21.3.2018 UKK-instituutti KKI-ohjelma Diabetesliitto Mielenterveyden keskusliitto STM Vaikuttavaa elintapaohjausta sosiaali-

Lisätiedot

LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKKÖ HYVINVOINTIA EDISTÄMÄSSÄ

LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKKÖ HYVINVOINTIA EDISTÄMÄSSÄ LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKKÖ HYVINVOINTIA EDISTÄMÄSSÄ HYVINVOINTIJOHTAMISELLA ONNISTUMISEN POLUILLE JA HYVÄÄN ARKEEN LAPISSA KOULUTUS 2.4.2014 Sinikka Suorsa Vs.suunnittelija

Lisätiedot

Uimaseurasta terveyttä ja elinvoimaa Taustatietoa harrasteliikunnan kehittämiseen

Uimaseurasta terveyttä ja elinvoimaa Taustatietoa harrasteliikunnan kehittämiseen Uimaseurasta terveyttä ja elinvoimaa Taustatietoa harrasteliikunnan kehittämiseen Miksi vesiliikuntaa? Monipuolista uimaseuratoimintaa! Esimerkki Tampereelta https://youtu.be/nk2u0b6_2gs https://youtu.be/8ji4lkvdqcg

Lisätiedot

Monialainen yhteistyö

Monialainen yhteistyö Monialainen yhteistyö - miten toimialat voivat hyötyä toisistaan yhteisten ja toimialakohtaisten tavoitteiden saavuttamisessa Alueelliset nuorisotyöpäivät 18.2.2016 Liikuntatoimen ylitarkastaja Ulla Silventoinen

Lisätiedot

Kinnula, Pihtipudas ja Viitasaari elinvoimapaja

Kinnula, Pihtipudas ja Viitasaari elinvoimapaja Kinnula, Pihtipudas ja Viitasaari elinvoimapaja 2.4.2019 Kuinka meillä voidaan? Hyvinvoinnin tila ja hyvinvointikertomukset kunnissamme Nina Peränen, hyvinvointikoordinaattori KSSHP Terveys WHO: täydellisen

Lisätiedot

Sivistystoimentarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto

Sivistystoimentarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Sivistystoimentarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Tavoitteena liikunta-aktiivisuuden edistäminen Keinoina liikkumisympäristöjen kehittäminen Ohjauskeinot: Resurssiohjaus

Lisätiedot

Liikunta tulevaisuuden sivistyskunnassa

Liikunta tulevaisuuden sivistyskunnassa Liikunta tulevaisuuden sivistyskunnassa Miten alue- sekä maakuntauudistus muuttaa toimintaa / toimintamalleja? Sari Virta Ylitarkastaja 17.10.2017 Miten liikuntatoiminta tulevaisuudessa sijoittuu kuntaorganisaatiossa?

Lisätiedot

Laatua liikuntaneuvontaan

Laatua liikuntaneuvontaan Laatua liikuntaneuvontaan 24.8.2013 Liikuntaneuvonnan asema Terveydenhuoltolaki edellyttää terveysneuvontaa kunnan kaikkiin terveydenhuoltopalveluihin sekä väestön terveyden ja hyvinvoinnin seuraamista.

Lisätiedot

KUNTIEN JA MAAKUNTIEN VASTUUT JA ROOLIT HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN EDISTÄMISESSÄ

KUNTIEN JA MAAKUNTIEN VASTUUT JA ROOLIT HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN EDISTÄMISESSÄ KUNTIEN JA MAAKUNTIEN VASTUUT JA ROOLIT HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN EDISTÄMISESSÄ Sosiaali- ja terveysjohdon neuvottelupäivät Helsinki, Selvityshenkilöraportti 14.8.2015 3) Itsehallintoalueiden ja kuntien

Lisätiedot

Alueelliset verkostot ja yhteistyö-teemapaja

Alueelliset verkostot ja yhteistyö-teemapaja Alueelliset verkostot ja yhteistyö-teemapaja Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen alueellisten toimijoiden vertaisfoorumi 9.5.2019 Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen, Pshp Tampereen yliopistollinen sairaala

Lisätiedot

Ajankohtaista hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä

Ajankohtaista hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä Ajankohtaista hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä Tallink Silja, 11.5.2017 Anne Taulu, Ylitarkastaja, FT, TtM, sh Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen Lounais-Suomen aluehallintovirasto 1 Hyvinvoinnin

Lisätiedot

Kohti liikunnan saumatonta palveluketjua Eriku Sari Kivimäki Kenttäpäällikkö Kunnossa kaiken ikää (KKI) -ohjelma

Kohti liikunnan saumatonta palveluketjua Eriku Sari Kivimäki Kenttäpäällikkö Kunnossa kaiken ikää (KKI) -ohjelma Kohti liikunnan saumatonta palveluketjua Eriku 3.12.2015 Sari Kivimäki Kenttäpäällikkö Kunnossa kaiken ikää (KKI) -ohjelma 1. Palveluketju liikkumaan ja kohti aktiivisempaa elämäntapaa 2. Liikuntaneuvonnan

Lisätiedot

Terveyden edistämisen neuvottelukunta

Terveyden edistämisen neuvottelukunta Terveyden edistämisen neuvottelukunta 17.1.2014 Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Pirkanmaan alueellisen TED-koordinaation kokonaisuus: aiheet Alueellinen terveysliikuntasuunnitelma Ennaltaehkäisevät

Lisätiedot

SAKU ry ammatillisen koulutuksen hyvinvoinnin edistämisen KUMPPANINA. Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry

SAKU ry ammatillisen koulutuksen hyvinvoinnin edistämisen KUMPPANINA. Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry SAKU ry ammatillisen koulutuksen hyvinvoinnin edistämisen KUMPPANINA Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry Hyvä hetki ajattelutavan muutokselle ESR-tuen avulla päästiin kehittämään

Lisätiedot

Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus

Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus Terveyden edistämisen neuvottelukunta 9.10.2015 Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Sisältö Lainsäädäntöperusta Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus 2012

Lisätiedot

Liikunnan asema Tulevaisuuden kunnassa ja rajapintayhteistyö Lounais-Suomen kuntien liikuntaseminaari

Liikunnan asema Tulevaisuuden kunnassa ja rajapintayhteistyö Lounais-Suomen kuntien liikuntaseminaari Liikunnan asema Tulevaisuuden kunnassa ja rajapintayhteistyö Lounais-Suomen kuntien liikuntaseminaari 22.-23.9.2016 ylitarkastaja Sari Virta Alustuksen rakenne Tiedolla johtaminen Hyvinvoinnin edistäminen

Lisätiedot

Espoo Active City Liikuntapalvelut

Espoo Active City Liikuntapalvelut E A ti Cit Espoo Active City Liikuntapalvelut Espoo-strategia 2010 2013 (Kv 7.9.2009 /elinvoimainen ja kilpailukykyinen kaupunki) Tieteen, taiteen ja talouden sekä liikunnan yhdistämisen vetovoima Liikuntavisiosta

Lisätiedot

Terveydenhuoltolaki ja terveyden edistäminen - mitä muutoksia yhteistoiminta-alueilla?

Terveydenhuoltolaki ja terveyden edistäminen - mitä muutoksia yhteistoiminta-alueilla? Terveydenhuoltolaki ja terveyden edistäminen - mitä muutoksia yhteistoiminta-alueilla? YHTEISTOIMINTA-ALUEVERKOSTON XIV TAPAAMINEN 17.2.2011 Helsinki Neuvotteleva virkamies Kerttu Perttilä, STM 1 2.3.2011

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN HYVINVOINTISTRATEGIA 2020

KESKI-SUOMEN HYVINVOINTISTRATEGIA 2020 20.1.2012 Hannu Korhonen KESKI-SUOMEN HYVINVOINTISTRATEGIA 2020 1 Maakuntaohjelma linjaa valintoja 1 VISIONA YKSILÖLÄHTÖINEN, YHTEISÖLLINEN JA ELÄMÄNMAKUINEN KESKI-SUOMI Hyvinvointi on keskeinen kilpailukykytekijä

Lisätiedot

MAAKUNNALLISEN TERVEYSLIIKUNTASTRATEGIAN TOTEUTUS KUNTATASOLLA ERI TOIMIALOJEN YHTEISTYÖNÄ 15.9.2011. Asikkalan liikuntapalvelut Matti Kettunen

MAAKUNNALLISEN TERVEYSLIIKUNTASTRATEGIAN TOTEUTUS KUNTATASOLLA ERI TOIMIALOJEN YHTEISTYÖNÄ 15.9.2011. Asikkalan liikuntapalvelut Matti Kettunen MAAKUNNALLISEN TERVEYSLIIKUNTASTRATEGIAN TOTEUTUS KUNTATASOLLA ERI TOIMIALOJEN YHTEISTYÖNÄ 15.9.2011 Asikkalan liikuntapalvelut Matti Kettunen PÄIJÄT-HÄMEEN TERVEYSLIIKUNTASTRATEGIA 2009-2020 Terveysliikunnan

Lisätiedot

Terveyden edistämisen neuvottelukunta ja Pirkanmaan hyvinvointikoordinaattoreiden verkosto

Terveyden edistämisen neuvottelukunta ja Pirkanmaan hyvinvointikoordinaattoreiden verkosto Terveyden edistämisen neuvottelukunta ja Pirkanmaan hyvinvointikoordinaattoreiden verkosto Kokous 9.2.2018 Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Aiheet Pienryhmätyöskentely 1 Ehdotus Pirkanmaan hyvinvointikoordinaattoreiden

Lisätiedot

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Työpaja

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Työpaja Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Työpaja 9.3.2017 Yhteenveto: Sari Mäkinen ja Tiina Konttajärvi 16.3.2017 1 www.pirkanmaa2019.fi Teemat 1. Hyvinvoinnin edistäminen ja hyvinvointierojen kaventaminen

Lisätiedot

Kaikki mukaan ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan

Kaikki mukaan ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan Suunnittelija Laura Sormunen Kaikki mukaan ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan Itä-Suomen Liikkeellä voimaa vuosiin -seminaari, 6.5.2014 Toimenpideohjelman taustat Terveytensä kannalta

Lisätiedot

Tavoitteena hyvinvoinnin edistämisen kumppanuus SAKU RY:N STRATEGIA

Tavoitteena hyvinvoinnin edistämisen kumppanuus SAKU RY:N STRATEGIA Tavoitteena hyvinvoinnin edistämisen kumppanuus SAKU RY:N STRATEGIA 2012 2016 Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry Lähtökohdat ennen: liikunnan kilpailutoimintaa ja kulttuurikisat

Lisätiedot

Liikkuva koulu nykytilan arviointi

Liikkuva koulu nykytilan arviointi Liikkuva koulu nykytilan arviointi Yhtenäiskoulut.9.1 LIKES-tutkimuskeskus Arvioinnin täyttäneet yhtenäiskoulut Nykytilan arvioinnin on täyttänyt yhtenäiskoulua (.9. mennessä) Liikkuva koulu -tiimissä

Lisätiedot

Hyvinvointikertomukset ja -strategiat elämään

Hyvinvointikertomukset ja -strategiat elämään Hyvinvointikertomukset ja -strategiat elämään Työkokouspäivä 22.3.2011 Avauspuheenvuoro Yksikön päällikkö Riitta Pöllänen Lapin aluehallintovirasto Lapin aluehallintovirasto, Peruspalvelut, oikeusturva

Lisätiedot

Terveyden edistämisen neuvottelukunta

Terveyden edistämisen neuvottelukunta Terveyden edistämisen neuvottelukunta 5.6.2014 Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Terveyden edistämisen neuvottelukunta ASIALISTA 5.6.2014 1 Kokouksen avaus Pj Antero Saksala 2 Edellisen kokouksen muistio

Lisätiedot

YHTEISKEHITTÄMISPÄIVÄ VAIKUTTAVAMPAA ELINTAPAOHJAUSTA VERKOSTOLLA HUS PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKÖN JOHTAJA, YLILÄÄKÄRI TAPANI HÄMÄLÄINEN

YHTEISKEHITTÄMISPÄIVÄ VAIKUTTAVAMPAA ELINTAPAOHJAUSTA VERKOSTOLLA HUS PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKÖN JOHTAJA, YLILÄÄKÄRI TAPANI HÄMÄLÄINEN YHTEISKEHITTÄMISPÄIVÄ 22.8.2018 VAIKUTTAVAMPAA ELINTAPAOHJAUSTA VERKOSTOLLA HUS PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKÖN JOHTAJA, YLILÄÄKÄRI TAPANI HÄMÄLÄINEN 25.9.2017 2 TERVEYDENHUOLTOLAKI 35 PERUSTERVEYDENHUOLLON

Lisätiedot

Kaikki mukaan ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan

Kaikki mukaan ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan viestintäsuunnittelija Anne Honkanen Kaikki mukaan ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun Liikkeellä voimaa vuosiin -seminaari, 29.4.2014 Toimenpideohjelman

Lisätiedot

Liikuntapolkua pitkin aktiiviseksi liikkujaksi 2012-2014 - kehittämishankkeen prosessikuvaus

Liikuntapolkua pitkin aktiiviseksi liikkujaksi 2012-2014 - kehittämishankkeen prosessikuvaus Liikuntapolkua pitkin aktiiviseksi liikkujaksi 2012-2014 - kehittämishankkeen prosessikuvaus Projektin vaihteet - sopimukset - tiedottaminen 7. Seuranta 1. Käynnistyminen - hankevalmistelut - tiedottaminen

Lisätiedot

Terveyden edistämisen neuvottelukunta

Terveyden edistämisen neuvottelukunta Terveyden edistämisen neuvottelukunta 30.8.2013 Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus 1. Tausta ja tarkoitus 2. Alueellisen tason toimenpiteet 3. Strategiat, ohjelmat,

Lisätiedot

EHKÄISEVÄN TYÖN TURVAAMINEN KUNNISSA

EHKÄISEVÄN TYÖN TURVAAMINEN KUNNISSA EHKÄISEVÄN TYÖN TURVAAMINEN KUNNISSA Juha Mieskolainen Länsi-Suomen lääninhallitus 12.11.2008 Päihdehaittojen ehkäisy eri KASTE-ohjelma 2008-2011: Päätavoitteet: ohjelmissa Osallisuus lisääntyy ja syrjäytymien

Lisätiedot

Miten ehkäisevän päihdetyön rakenteet pitäisi järjestää kunnassa?

Miten ehkäisevän päihdetyön rakenteet pitäisi järjestää kunnassa? Miten ehkäisevän päihdetyön rakenteet pitäisi järjestää kunnassa? Ehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilöpäivä 28.9.2017 Rokua PSAVI, ylitarkastaja Raija Fors 2.10.2017 1 Kunnat vastaavat paikallisen ehkäisevän

Lisätiedot

Erityisen hyvää liikuntaa

Erityisen hyvää liikuntaa Erityisen hyvää liikuntaa Saku Rikala KKI-Päivät 16.-17.3.2016 Soveltava Liikunta SoveLi ry Valtakunnallinen liikuntajärjestö Tavoitteena parantaa pitkäaikaissairaiden ja vammaisten mahdollisuuksia liikuntaan

Lisätiedot

LIIKUNNAN KUNTAKUMPPANUUDEN PAINOPISTEITA KUNTIEN TOIMIJOIDEN MÄÄRITTÄMÄNÄ

LIIKUNNAN KUNTAKUMPPANUUDEN PAINOPISTEITA KUNTIEN TOIMIJOIDEN MÄÄRITTÄMÄNÄ LIIKUNNAN KUNTAKUMPPANUUDEN PAINOPISTEITA KUNTIEN TOIMIJOIDEN MÄÄRITTÄMÄNÄ 24.1.2019 I) LIIKUNNALLISEN ELÄMÄNTAVAN EDISTÄMINEN MADALTAMALLA LIIKUNTAAN OSALLISTUMISEN KYNNYSTÄ JO KEHITETTYJEN TOIMINTATAPOJEN,

Lisätiedot

Liikkuva Päijät-Häme kiertue Makera-hanke, yhteistyössä Päijät-Hämeen Liitto

Liikkuva Päijät-Häme kiertue Makera-hanke, yhteistyössä Päijät-Hämeen Liitto Liikkuva Päijät-Häme kiertue 2019-2020 Makera-hanke, yhteistyössä Päijät-Hämeen Liitto Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry (PHLU) liikunnan aluejärjestö toimii 16 kunnan alueella jäseniä ovat seurat,

Lisätiedot

KANGASALAN KUNTA PÄÄTÖSPÖYTÄKIRJA Dnro SI 1091/2017. Kunnanjohtaja

KANGASALAN KUNTA PÄÄTÖSPÖYTÄKIRJA Dnro SI 1091/2017. Kunnanjohtaja Kunnanjohtaja 4.10.2017 1 233 HYVINVOINTITYÖN RAKENTEET KANGASALLA JA TYÖRYHMINEN NIMEÄMINEN Sivistyskeskus, hyvinvointikoordinaattori Maija Mäkinen 3.10.2017 Kuntalain 410/2015 (1 ) mukaan kunta edistää

Lisätiedot

Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen MENESTYSSUUNNITELMA. Luonnos

Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen MENESTYSSUUNNITELMA. Luonnos Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen MENESTYSSUUNNITELMA Luonnos 9.5.2016 3 Suomen elinvoimalle on ensiarvoisen tärkeää, että tämä kokonaisuus toimii vaikuttavasti, inspiroivasti ja tuloksellisesti.

Lisätiedot

Liikkuva työyhteisö kuinka voimme lisätä liikettä varhaiskasvattajan työhyvinvoinnin tueksi. Matleena Livson, asiantuntija, työyhteisöliikunta

Liikkuva työyhteisö kuinka voimme lisätä liikettä varhaiskasvattajan työhyvinvoinnin tueksi. Matleena Livson, asiantuntija, työyhteisöliikunta Liikkuva työyhteisö kuinka voimme lisätä liikettä varhaiskasvattajan työhyvinvoinnin tueksi Matleena Livson, asiantuntija, työyhteisöliikunta Millaisia ovat / voisivat olla juuri teidän työyhteisöllenne

Lisätiedot

Liikkuva koulu nykytilan arviointi

Liikkuva koulu nykytilan arviointi Liikkuva koulu nykytilan arviointi Alakoulut 0..0 LIKES-tutkimuskeskus Arvioinnin täyttäneet alakoulut Nykytilan arvioinnin on täyttänyt 7 alakoulua (0.. mennessä) Liikkuva koulu -tiimissä Opettajainkokouksessa

Lisätiedot

Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen MENESTYSSUUNNITELMA

Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen MENESTYSSUUNNITELMA Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen MENESTYSSUUNNITELMA Liikunta ja urheilu ovat Suomen merkittävin kansanliike. Jokaisen hyvinvointi rakentuu liikunnalliselle arjelle. Huippu-urheilijat inspiroivat

Lisätiedot

Liikunnan edistäminen kunnissa - TEA 2016

Liikunnan edistäminen kunnissa - TEA 2016 Liikunnan edistäminen kunnissa - TEA 2016 6.10.2016 Tilastokatsaus 9/2016 1 Johdanto THL ja opetus- ja kulttuuriministeriö keräävät tietoa kuntien toiminnasta ja resursseista kuntalaisten liikunta-aktiivisuuden

Lisätiedot

Terveyden edistämisen neuvottelukunta

Terveyden edistämisen neuvottelukunta Terveyden edistämisen neuvottelukunta 1.4.2016 Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Aiheet Pirkanmaan alueellisen hyvinvointikertomus 2017-2020:n perustana käytettävät kansalliset ja alueelliset suunnitelmat,

Lisätiedot

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen nykytila Lapissa

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen nykytila Lapissa Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen nykytila Lapissa Tuula Kokkonen, ylitarkastaja, Lapin AVI, Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat vastuualue 7.3.217 1 Sisältö Terveydenedistämisaktiivisuus Lapin maakunnassa

Lisätiedot

Ikäihmisten liikunnan kansallinen toimenpideohjelma Liikunnasta terveyttä ja hyvinvointia. Kari Koivumäki suunnittelija, OKM

Ikäihmisten liikunnan kansallinen toimenpideohjelma Liikunnasta terveyttä ja hyvinvointia. Kari Koivumäki suunnittelija, OKM Ikäihmisten liikunnan kansallinen toimenpideohjelma Liikunnasta terveyttä ja hyvinvointia Kari Koivumäki suunnittelija, OKM Toimenpideohjelman lähtökohta Terveyttä edistävän liikunnan neuvottelukunta (Teli)

Lisätiedot

PTH-yksikkö - toimija lähellä kuntaa

PTH-yksikkö - toimija lähellä kuntaa PTH-yksikkö - toimija lähellä kuntaa Järjestämissuunnitelma PPSHP - mistä nyt sovittava? Päivi Hirsso 190402012 Perusterveydenhuollon vahvistaminen perusterveydenhuollon yksiköiden perustehtävänä Terveydenhuoltolain

Lisätiedot

Terveyden edistämisen neuvottelukunta Kokous Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen

Terveyden edistämisen neuvottelukunta Kokous Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Terveyden edistämisen neuvottelukunta Kokous 25.11.2014 Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Pirkanmaan alueellisen terveyden edistämisen koordinaation painopisteet 2013 2016, Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus,

Lisätiedot

Vaikuttavaa elintapaneuvontaa sosiaali- ja terveydenhuoltoon (VESOTE) -hanke

Vaikuttavaa elintapaneuvontaa sosiaali- ja terveydenhuoltoon (VESOTE) -hanke Vaikuttavaa elintapaneuvontaa sosiaali- ja terveydenhuoltoon (VESOTE) -hanke Edistetään terveyttä ja hyvinvointia sekä vähennetään eriarvoisuutta (Hyvät käytännöt pysyvään käyttöön / elintatapohjauksen

Lisätiedot

PIRKANMAAN ALUEELLINEN KULTTUURIHYVINVOINTI- SUUNNITELMA

PIRKANMAAN ALUEELLINEN KULTTUURIHYVINVOINTI- SUUNNITELMA PIRKANMAAN ALUEELLINEN KULTTUURIHYVINVOINTI- SUUNNITELMA KULTTUURIHYVINVOINTI- SUUNNITELMA Pirkanmaan alueellinen kulttuurihyvinvointisuunnitelma on strateginen alueellinen asiakirja, joka sijoittuu alueelliseen

Lisätiedot

Ympäristön muutos. Uusi hyvinvointi. Kunta hyvinvoinnin edistäjänä - verkostoprojekti. Tulevaisuuden kunta. Muuttuva johtaminen.

Ympäristön muutos. Uusi hyvinvointi. Kunta hyvinvoinnin edistäjänä - verkostoprojekti. Tulevaisuuden kunta. Muuttuva johtaminen. Hyvinvointiennakointi Hyvinvointijohtaminen kunnassa ja yhdyspinnoilla Uusi hyvinvointi Ympäristön muutos Kunta hyvinvoinnin edistäjänä - verkostoprojekti Hyvinvointinäkökulmaa yhdyspintasopimu ksiin Tulevaisuuden

Lisätiedot

Ulla Silventoinen, OKT-vastuualue, PSAVI

Ulla Silventoinen, OKT-vastuualue, PSAVI 1.12.2014 1 Tulevaisuusselonteko, VNK 18/2013 Terveelliset elintavat ja terveyden ylläpito ovat olennaisia hyvinvoinnin edellytyksiä. Erityinen tulevaisuuden huoli on liikkumaton elämäntapa, joka heikentää

Lisätiedot

Liikkuvan koulun johtaminen -rehtorin näkökulma. Antti Blom, Varkaus,

Liikkuvan koulun johtaminen -rehtorin näkökulma. Antti Blom, Varkaus, Liikkuvan koulun johtaminen -rehtorin näkökulma Antti Blom, Varkaus, 11.04.17 Rehtorin rooli opettajien Liikkuva koulu toiminnan mahdollistajana Keskustelua väittämistä Rehtorin tehtävä on luoda edellytyksiä

Lisätiedot

Liikkumisen edistäminen omassa työssäni Ota kaveri mukaan!

Liikkumisen edistäminen omassa työssäni Ota kaveri mukaan! Liikkumisen edistäminen omassa työssäni Ota kaveri mukaan! Liikunnan palveluketju vahvaksi suunnitelmista toiminnaksi 26.5.2015 Erja Toropainen THM, tutkija Liikuntaneuvontaan vaikuttavia seikkoja Yhteiskunta

Lisätiedot

Laajassa hyvinvointikertomuksessa, laajassa hyvinvointisuunnitelmassa sekä vuosisuunnitelmassa 2019 olevat indikaattorit

Laajassa hyvinvointikertomuksessa, laajassa hyvinvointisuunnitelmassa sekä vuosisuunnitelmassa 2019 olevat indikaattorit Laajassa hyvinvointikertomuksessa, laajassa hyvinvointisuunnitelmassa sekä vuosisuunnitelmassa 2019 olevat indikaattorit Indikaattorit on valittu sen perusteella, että ne huomioidaan HYTE-kertoimessa.

Lisätiedot

TERVEYDEN EDISTÄMINEN - PUHEISTA TEKOIHIN LIIKKUMALLA

TERVEYDEN EDISTÄMINEN - PUHEISTA TEKOIHIN LIIKKUMALLA TERVEYDEN EDISTÄMINEN - PUHEISTA TEKOIHIN LIIKKUMALLA Kevätpäivän tasaus Kajaani 21.3.2011 Juha Rehula Puheenjohtaja, Kuntoliikuntaliitto Sosiaali- ja terveysministeri Suomen Kuntoliikuntaliitto ry 1 Tulevaisuuden

Lisätiedot

Kunnan sisäinen yhteistyö. luokanopettaja Tapio Ala-Rautalahti Ikaalisten kaupunki Kilvakkalan koulu

Kunnan sisäinen yhteistyö. luokanopettaja Tapio Ala-Rautalahti Ikaalisten kaupunki Kilvakkalan koulu Kunnan sisäinen yhteistyö luokanopettaja Tapio Ala-Rautalahti Ikaalisten kaupunki Kilvakkalan koulu Liikkuva koulu -ohjelma terveelliset elämäntavat oppimisvalmiudet osallisuus kouluviihtyvyys hyvinvointi

Lisätiedot

Henkilöstöliikuntabarometri

Henkilöstöliikuntabarometri Henkilöstöliikuntabarometri 2019 Lakipiste saavutettu? Liikunta linkittyy vahvasti työhyvinvointiin, henkilöstön yhteishenkeen ja työnantajamielikuvaan eniten merkitystä koettiin olevan yritys- ja työnantajakuvaan.

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2012

Toimintasuunnitelma 2012 Toimintasuunnitelma 2012 YLEISTÄ Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Socom Oy toimii Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa. Socomin osakkaina on 15 Kaakkois-Suomen kuntaa ja alueen ammattikorkeakoulut

Lisätiedot

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toteutuminen kunnassa. - rakenteet, vastuut, seuranta ja voimavarat

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toteutuminen kunnassa. - rakenteet, vastuut, seuranta ja voimavarat Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toteutuminen kunnassa - rakenteet, vastuut, seuranta ja voimavarat syyskuu 2015 Tutkimuksesta tiiviisti 31/2015 1 Johdanto THL kerää kunnan johdolta tietoa hyvinvoinnin

Lisätiedot

VESOTE-SEMINAARI

VESOTE-SEMINAARI VESOTE-SEMINAARI Koe, opi ja ota käyttöön! Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen PSHP/ Perusterveydenhuollon yksikkö 1 VESOTE-seminaari Koe, opi ja ota käyttöön Tampere 2 VESOTE- Vaikuttavaa elintapaohjausta

Lisätiedot

Missä mennään liikuntakaavoituksessa? Leena Soudunsaari Arkkitehtuurin tiedekunta, Oulun yliopisto

Missä mennään liikuntakaavoituksessa? Leena Soudunsaari Arkkitehtuurin tiedekunta, Oulun yliopisto Missä mennään liikuntakaavoituksessa? 1.9.2017 Leena Soudunsaari Arkkitehtuurin tiedekunta, Liikuntakaavoitus Arki- ja terveysliikunnan olosuhteiden edistäminen Mitä on liikuntakaavoitus? Ajankohtainen

Lisätiedot

Yhteistyön tiivistäminen uusissa maakunnissa Kumppanuuspäivä

Yhteistyön tiivistäminen uusissa maakunnissa Kumppanuuspäivä Yhteistyön tiivistäminen uusissa maakunnissa Kumppanuuspäivä 18.10.2017 Asko Peltola Maakuntajohtaja Etelä-Pohjanmaan liitto Mitä tapahtuu? Sote-tehtävät siirtyvät kunnilta maakunnille yli puolet kuntien

Lisätiedot