IRTAIMISTON PUHDISTUSOHJE SISÄILMAONGELMAKOHTEESTA MUUTETTAESSA TAI VUOKRATTAVAAN VÄISTÖTILAAN MUUTETTAESSA TAMPEREEN KAUPUNGIN PALVELURAKENNUKSET

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "IRTAIMISTON PUHDISTUSOHJE SISÄILMAONGELMAKOHTEESTA MUUTETTAESSA TAI VUOKRATTAVAAN VÄISTÖTILAAN MUUTETTAESSA TAMPEREEN KAUPUNGIN PALVELURAKENNUKSET"

Transkriptio

1 IRTAIMISTON PUHDISTUSOHJE SISÄILMAONGELMAKOHTEESTA MUUTETTAESSA TAI VUOKRATTAVAAN VÄISTÖTILAAN MUUTETTAESSA TAMPEREEN KAUPUNGIN PALVELURAKENNUKSET Puhdistusprosessi: Tehtävä Vastuu 1 Aloituspalaveri kohteessa Tike/isännöitsijä 2 Hävitettävä tavara hävitetään käyttäjä 3 Säilytettävä irtaimisto pakataan käyttäjä 4 Pakatut tavarat kuljetetaan puhdistuspisteeseen Tike/Tipa 5 Puhdistustilojen järjestäminen Tike/Tipa 6 Tavarat puhdistetaan Tike/Tipa 7 Puhdistetut tavarat kuljetetaan uuteen tilaan Tike/Tipa 8 Uudet tavarat käyttäjä 9 Puhdistuksen jälkeen käyttäjä 10 Muut asiat käyttäjä 0. Yleistiedot Kohde Aikataulu: Muutto väistötilaan/uuteen Puhdistusaika Muutto takaisin 1. Aloituspalaveri kohteessa Isännöitsijä kutsuu koolle aloituspalaverin kohteessa, jolloin käydään läpi tämä ohje ja miten sitä sovelletaan kyseisessä kohteessa. Käyttäjä voi myös tässä yhteydessä saada tarkentavia ohjeita toimintatapaan. Puhdistusurakoitsija laatii työstä kustannusarvion aloituspalaverin jälkeen. Aloituspalaverissa läsnä: Isännöitsijä Tilapalvelun edustaja Käyttäjän edustaja Puhdistusurakoitsijan edustaja Kuljetusliikkeen edustaja Sisäilmatutkija (Työterveyshoitaja/-lääkäri)

2 2. Säilytettävä vai hävitettävä tavara? Lähtökohtaisesti mahdollisimman paljon tavaroista hävitetään muuton yhteydessä. Vain välttämättömät tavarat puhdistetaan. Hävitettävät: Edulliset ja helposti korvattavissa olevat tavarat hävitetään aina. Kaikki selvästi mikrobivaurioitunut tavara (pinnassa kasvustoa) tai voimakkaasti haiseva tavara ensisijaisesti hävitetään. Pehmeäpintaiset huonekalut hävitetään pääsääntöisesti aina, koska niiden turvallinen puhdistaminen on vaikeaa (sohvat, nojatuolit jne.). Hävitys: Hävitettävää tavaraa ei anneta tai myydä kenellekään vaan se kuljetetaan mahdollisimman pian kaatopaikalle (lavan tyhjennys heti kun se on täyttynyt). Jätelavan toimitusajan sopii käyttäjän edustaja kaupungin konekuskien kanssa (AKK/Jari Vieruaho p ) ja sen maksaa Tilakeskus. Käyttäjä voi sopia lavan tyhjennystaajuudesta suoraan lavatoimittajan kanssa. Hävitettävä tavara lajitellaan mahdollisuuksien mukaan eri jätelajeihin. Tästä sovitaan aloituspalaverissa. 3. Tavaroiden pakkaaminen Käyttäjä tilaa pakkauslaatikot ja niiden kuljetuksen siltä sopimuskumppanilta, kenellä on voimassa oleva pakkaus- ja kuljetussopimus kaupungin kanssa (esim. vuonna 2014 Martela). Kuljetusliike laskuttaa Tilakeskusta. Puhdistettavat irtotavarat pakataan normaalisti muuttolaatikoihin. Muuttolaatikoihin merkitään selkeästi minkä kohteen tavarat ovat ja minne tilaan ne uudessa kohteessa menevät. Pesuun menevät tekstiilit voidaan pakata pesusäkkeihin ja merkitään myös huolellisesti. Huonekalut ja muut isommat tavarat merkitään tarroilla selkeästi. Tarraan merkintä minkä kohteen ja minkä tilan esineestä on kyse. Käyttäjä pakkaa tietokoneet ja muut tietotekniset laitteet muuttolaatikoihin. Verkon aktiivilaitteita ei siirretä/muuteta eikä niihin kosketa. Mikäli aloituspalaverissa sovitaan, että joillekin tavaroista täytyy tehdä desinfiointipuhdistus (kuumennus), ne pakataan ja merkitään erikseen muuttolaatikoihin.

3 Arvio laatikkomäärästä ja kustannuksista (laatikot + kuljetus): Laskutustiedot (verkko ja vaihe): 4. Tavaroiden kuljetus Muuttoliike kuljettaa puhdistettavat tavarat puhdistuspisteeseen. Kuljetukseen sisältyy tavaroiden ja muuttolaatikoiden kanto lähtöpisteestä autoon, kuljetus sekä tavaroiden ja muuttolaatikoiden kanto puhdistustiloihin. Pestävät tekstiilit voidaan kuljetuttaa käyttäjän normaalin tekstiilien pesun mukaisesti. 5. Puhdistustilat (tämä ohje puhdistajalle) Puhdistus tehdään pääosin aina puhtaissa tiloissa. Käyttäjä pakkaa tavaran muuttolaatikoihin ja tavara kuljetetaan puhtaaseen tilaan puhdistettavaksi. Puhdistuskulut laskutetaan omaisuudenhallinnasta ja laskut hyväksyy Tilakeskuksen tilapalvelut. Irtaimiston puhdistamiseen käytettävä tila on kokonaisuudessaan eristettävä muista tiloista osastoivilla suojaseinillä. Puhdistustilan ilmanvaihto järjestetään koneellisesti siten, että puhdistustila on alipaineinen ja poistoilma johdetaan suodattimella varustetun puhaltimen kautta ulos. Jos puhdistustilan vieressä epäillään tai on havaittu sisäilmaongelmaa, korvausilma tilaan tulee järjestää suodattimen läpi (hepasuodatus tai vähintään F7 suodatin). Likaisten tavaroiden tila, puhdistustila ja jo puhdistettujen tavaroiden tila ovat kaikki erillisiä tiloja. Käytännössä tarvitaan siis vähintään kolme vierekkäistä erikseen alipaineistettua tilaa. Mikäli puhdistustavaroille tehdään otsonointia, se voidaan tehdä puhtaimmassa tilassa tai täysin erillisessä tilassa. 6. Tavaroiden puhdistaminen Käyttäjä ei tee varsinaista puhdistusta, vaan sen tekevät puhdistukseen erikoistuneet asiantuntijat. Mikäli tavaroissa on kuitenkin irtolikaa, näkyvää likaa tai pölykertymää, edellytetään että käyttäjä puhdistaa ne ennen muuttoa/pakkausta.

4 ATK-laitteet puhdistaa erikseen erikoisliike. Soittolaitteet puhdistetaan erikseen erikoisliikkeessä. Arvio kustannuksista (puhdistus): 6.1 Puhdistustavat (tämä ohje puhdistajalle) A1) Irtaimiston puhdistus tehdään HEPA-suodattimella (väh 98 % suodatus 3 m:n hiukkasille) varustetulla M- tai H-luokan imurilla ja nihkeäpyyhinnällä tai tarvittaessa kosteapyyhkimällä mikrokuitupyyhkeellä ja heikosti emäksisellä puhdistusaineliuoksella. Desinfioivia aineita ei lähtökohtaisesti käytetä, mutta jos epäillään, että pinnalla on runsaasti mikrobeja sisältävää likaa, voidaan käyttää klooria tai perhappoja sisältäviä desinfioivia puhdistusaineita. Pyyhintä tehdään aikaisintaan 1 vrk:n kuluttua imuroinnista, jotta suurimmat pölyhiukkaset ehtivät riittävästi laskeutua! - Tavanomaista pölynimurisuodatinta ei saa käyttää koska mahdollinen homepöly ja muut pienet hiukkaset pääsevät sen läpi ja leviävät sisäilmaan. HEPA-suodatin poistaa tehokkaasti pölyn, siitepölyn ja bakteerit. A2) Irtaimiston puhdistuksessa voi käyttää myös paineilmapuhallusta jos pyyhintä/imurointi ei ole mahdollista, kunhan paineilma ei levitä mahdollisia epäpuhtauksia jo puhdistettujen irtaimistojen pinnoille. Työskentelypisteessä on oltava hyvä kohdepoisto. B) Pesua kestävät tavarat ja tekstiilit (lelut, verhot jne.) pestään vähintään 60 asteessa pyykinpesukoneessa tai astianpesukoneessa, huuhteludesinfektiokoneessa tai lämpödesinfioivassa pesuautomaatissa, puhdistettavasta tavarasta riippuen. Pestyt tavarat ja tekstiilit pakataan pesun jälkeen puhtaisiin muuttolaatikoihin/säkkeihin. Jos muuttolaatikoiden puhtaudesta ei ole varmuutta, ne puhdistetaan kohdan A1 mukaisesti. C) Kirjojen ja mappien kannet imuroidaan (erillisiä sivuja ei tarvitse yksitellen imuroida) D) Irtonaiset paperit skannataan jos niitä ei voi hävittää (vain erikoistapauksissa imuroidaan). E) Tietokoneiden ja ATK-tarvikkeiden pinnat imuroidaan ja nihkeäpyyhitään. Sisäosat käsitellään paineilmalla. Työskentelyssä tulee huomioida sähköturvallisuusohjeet. Lähtökohtaisesti nämä puhdistukset sovitaan erikseen erikoisliikkeen kanssa. F) Puhdistuksen jälkeen pehmeille ja huokoisille tavaroille tehdään otsonointikäsittely. Tarve sovitaan tapauskohtaisesti aloituskokouksessa.

5 G) Mikäli tavaroissa on puhdistuksen jälkeen edelleen poikkeavaa hajua, ne hävitetään. H) Syntyvä siivousjäte ja puhdistusvälineet suljetaan ilmatiiviisti ja kuljetetaan päivittäin pois alueelta. 6.2 Puhdistajan suojaus (tämä ohje puhdistajalle) Tavaroiden puhdistajan on käytettävä henkilökohtaisia suojaimia, joilla estetään mahdollisten epäpuhtauksien pääsy puhdistajan hengitysteihin ja iholle. Käytännössä varusteena on kertakäyttöasu, hengityssuojain ja suojalasit. Asu vaihdetaan päivittäin. Likaisen ja puhdistetun tavaran säilytystilojen välillä ei kuljeta samalla asulla, vaan varusteet vaihdetaan ennen tilasta toiseen siirtymistä. 6.3 Puhdistustuloksen todentaminen Tuotteiden puhdistuksen lopputulos todennetaan Tampereen ympäristöterveyden terveydensuojeluviranomaisen ottamien näytteiden avulla. Isännöitsijä sopii viranomaisvalvonnan laajuudesta. 7. Tavaroiden kuljetus uuteen tilaan Puhdistusliike pakkaa puhdistetut tavarat puhdistettuihin muuttolaatikoihin. Kuljetusliike pakkaa puhdistetut tavarat puhdistettuun autoon (puhdistettu tavalla A1) ja kuljettaa ne uuteen tilaan. Kuljetusliike kantaa tavarat ja muuttolaatikot tiloihin. Käyttäjät purkavat muuttolaatikot. 8. Uudet kalusteet ja tavarat Uusien kalusteiden ja tavaroiden hankinnassa pitää huomioida, että ne täyttävät rakennusmateriaalien päästöluokan M1 ja paloturvallisuusohjeet. Kalusteiden ja tavaroiden toimitus tulee sopia siten, että ne ehtivät tuulettua tilassa ennen käyttäjien tuloa pakkausjätteet pois kuljetettuna (väh. 3 7 päivää). Uudet huonekalut imuroidaan hepa-suodattimella varustetulla imurilla ja lisäksi nihkeäpyyhitään tiloissa heti pakkauksesta purkamisen jälkeen.

6 Hävitettävien tilalle hankitut, välttämättömät korvaavat kalusteet ja tavarat maksaa Tilakeskus. Normaalit vuosittain muutenkin uusittavan irtaimiston (kynät, kumit yms.) uusimisen maksaa asiakas. 9. Puhdistuksen jälkeen Erityisesti pehmeiden kalusteiden kohdalla tulee huomioida, että poikkeuksellisen herkät ihmiset voivat saada oireita puhdistetustakin irtaimistosta varsinkin ns. vaikeissa sisäilmaongelmakohteissa. Mikäli puhdistetuissa tavaroissa havaitaan uudessa tilassa poikkeavaa hajua tai ne aiheuttavat oireita käyttäjille, ne hävitetään. 10. Muut asiat Muuttaja tekee muutosta muuttoilmoituksen: https://palvelut2.tampere.fi/e3/lomakkeet/881/lomake.html

Kalliolan koulu. Muuton puhtaudenhallinta 8.5..2015. TPA Andersson Oy Juha Takkunen

Kalliolan koulu. Muuton puhtaudenhallinta 8.5..2015. TPA Andersson Oy Juha Takkunen Kalliolan koulu Muuton puhtaudenhallinta 8.5..2015 TPA Andersson Oy Juha Takkunen 2 Sisältö 1. MUUTTOPROSESSIN KUVAUS... 3 1.1 Kohdetiedot... 3 1.2 Muuton puhtaudenhallinnan tavoitteet... 3 1.3 Muuttoprosessin

Lisätiedot

Ohje siivoukseen ja irtaimiston puhdistukseen kosteus- ja homevauriokorjausten jälkeen

Ohje siivoukseen ja irtaimiston puhdistukseen kosteus- ja homevauriokorjausten jälkeen Ohje siivoukseen ja irtaimiston puhdistukseen kosteus- ja homevauriokorjausten jälkeen 2 Sisällys/Sivu 1. Yleistä tietoa homepölystä ja homeen hajusta... 3 2. Pölyn leviämisen estäminen kosteus- ja homevaurioiden

Lisätiedot

TOIMINTAOHJE ILOMANTSIN KUNNAN TYÖPAIKKOJEN KOSTEUS- JA HOMEVAURIOEPÄILYISSÄ SEKÄ SISÄILMAONGELMISSA

TOIMINTAOHJE ILOMANTSIN KUNNAN TYÖPAIKKOJEN KOSTEUS- JA HOMEVAURIOEPÄILYISSÄ SEKÄ SISÄILMAONGELMISSA Ilomantsin kunta 31.8.2010 1 (1) Kunnan kiinteistöjen käyttäjille TOIMINTAOHJE ILOMANTSIN KUNNAN TYÖPAIKKOJEN KOSTEUS- JA HOMEVAURIOEPÄILYISSÄ SEKÄ SISÄILMAONGELMISSA Ilomantsin kunta, Soihtulantie 7,

Lisätiedot

Mikrobi- ja hajuvaurioituneen arkistomateriaalin puhdistamisen onnistumisen arviointi

Mikrobi- ja hajuvaurioituneen arkistomateriaalin puhdistamisen onnistumisen arviointi Mikko Kallinen Mikrobi- ja hajuvaurioituneen arkistomateriaalin puhdistamisen onnistumisen arviointi Aducate Reports and Books 4/2010 Aducate Centre for Training and Development MIKKO KALLINEN Mikrobi-

Lisätiedot

ASUMISTERVEYS. Huolellinen korjaussuunnitelma. rahaa ja aikaa s. 4 5 Asumisterveysliiton irtaimiston puhdistamisohje s. 7

ASUMISTERVEYS. Huolellinen korjaussuunnitelma. rahaa ja aikaa s. 4 5 Asumisterveysliiton irtaimiston puhdistamisohje s. 7 ASUMISTERVEYS Asumisterveysliitto AsTe ry:n tiedotuslehti 1/2014 Huolellinen korjaussuunnitelma säästää rahaa ja aikaa s. 4 5 Asumisterveysliiton irtaimiston puhdistamisohje s. 7 @home SISÄLTÖ 3 Talkoot

Lisätiedot

Aika Elokuu - marraskuu 2013 Täydennys: 01/2014. Paikka Vesilahden Kirkonkylän koulu Rakennusaika: 1953. 37470 Vesilahti laajennus: 2000

Aika Elokuu - marraskuu 2013 Täydennys: 01/2014. Paikka Vesilahden Kirkonkylän koulu Rakennusaika: 1953. 37470 Vesilahti laajennus: 2000 1 VAURIOTARKASTUS Aika Elokuu - marraskuu 2013 Täydennys: 01/2014 Paikka Vesilahden Kirkonkylän koulu Rakennusaika: 1953 Rautialantie 77 remontoitu: 1991 vanhaosa 37470 Vesilahti laajennus: 2000 Läsnä

Lisätiedot

ILMANVAIHTOLAITOSTEN PUHTAUDEN VARMISTAMINEN. Mika Jumpponen Sirpa Kolari Pertti Pasanen. Sisäilmaopas 8 Sisäilmayhdistys ry.

ILMANVAIHTOLAITOSTEN PUHTAUDEN VARMISTAMINEN. Mika Jumpponen Sirpa Kolari Pertti Pasanen. Sisäilmaopas 8 Sisäilmayhdistys ry. Ilmanvaihtojärjestelmän puhtauden varmistaminen 1 ILMANVAIHTOLAITOSTEN PUHTAUDEN VARMISTAMINEN Mika Jumpponen Sirpa Kolari Pertti Pasanen Sisäilmaopas 8 Sisäilmayhdistys ry. 2 Sisäilmaopas 8 Sisällysluettelo

Lisätiedot

HOMEVAURIOITUNEEN RAKENNUSMATERIAALIN PUHDISTUSOHJE RAKENNEOSILLE, JOITA EI VOI POISTAA

HOMEVAURIOITUNEEN RAKENNUSMATERIAALIN PUHDISTUSOHJE RAKENNEOSILLE, JOITA EI VOI POISTAA HOMEVAURIOITUNEEN RAKENNUSMATERIAALIN PUHDISTUSOHJE RAKENNEOSILLE, JOITA EI VOI POISTAA Syyskuu 2013 Sisällys 1 Johdanto...3 2 Yleistä homevaurion korjaamisesta...4 3 Rakennusmateriaalien Yleiset puhdistusohjeet...5

Lisätiedot

TARJOILUPAIKKOJEN OMAVALVONTASUUNNITELMA

TARJOILUPAIKKOJEN OMAVALVONTASUUNNITELMA Laadittu / TARJOILUPAIKKOJEN OMAVALVONTASUUNNITELMA Toimintaa koskevat osiot on rastitettu sisällysluetteloon X = kuuluu toimintaamme Sivu s. 3 s. 5 s. 6 s. 7 s. 9 s. 10 Asiat ja vastuuhenkilöt 1 Toimipaikan

Lisätiedot

MUISTILISTA MUUTTOSIIVOUKSEEN

MUISTILISTA MUUTTOSIIVOUKSEEN MUISTILISTA MUUTTOSIIVOUKSEEN www.moveria.fi. Katso myös www.moveria.se/blogg Valmistelu Tyhjennä koko asunnon huonekalut, muuttolaatikot ja kaikki tavarat, jotka vielä ovat kaapeissa ja laatikoissa. Muista

Lisätiedot

1 Menetelmät 82-0239 TYÖLAJIT Menetelmät. Työlajit 82 Purkutyö 34 Peltityö 51 Puurunkotyö TYÖSISÄLTÖ. Ylläpitävät työt suojausten ylläpito

1 Menetelmät 82-0239 TYÖLAJIT Menetelmät. Työlajit 82 Purkutyö 34 Peltityö 51 Puurunkotyö TYÖSISÄLTÖ. Ylläpitävät työt suojausten ylläpito 1 Menetelmät 82-0239 TYÖLAJIT Menetelmät 82-0239 Työlajit 82 Purkutyö 34 Peltityö 51 Puurunkotyö Marraskuu 2000 1 (12) Korvaa kortin 82-0088 KOSTEUS- JA MIKROBIVAURIOITUNEIDEN RAKENTEIDEN PURKU Rivning

Lisätiedot

Tämä asiakirja koskee kaikkia kohteessa toimivia urakoitsijoita.

Tämä asiakirja koskee kaikkia kohteessa toimivia urakoitsijoita. 26.02.2014 1/24 HANKE: Laukaan paloasema, uudisrakennus Jyväskyläntie 141 41340 LAUKAA TILAAJA: Laukaan kunta / tilapalvelu PL 6 41341 LAUKAA TERVE TALO OHJE JAETTU URAKKA, ALISTAMISEHDOIN Tämä asiakirja

Lisätiedot

Ohje omavalvontasuunnitelman laatimiseksi

Ohje omavalvontasuunnitelman laatimiseksi Ohje omavalvontasuunnitelman laatimiseksi Ympäristöterveydenhuolto 8.7.2014 JIK-peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä, Y-tunnus: 2220682-7 Ympäristöterveydenhuolto, Asematie 5, 60800 ILMAJOKI terveystarkastajat@jikky.fi

Lisätiedot

Pölyntorjunta rakennustyömaalla Hannu Koski, Inga Mattila, Aimo Taipale. Maantiivistäminen talonrakentamisessa Tuomas Laitinen, Jouko Törnqvist

Pölyntorjunta rakennustyömaalla Hannu Koski, Inga Mattila, Aimo Taipale. Maantiivistäminen talonrakentamisessa Tuomas Laitinen, Jouko Törnqvist Koulutus- ja itseopiskeluaineistot Pölynhallinnan ja maan tiivistämisen kestävät toimintamallit talonrakennusalalla Pölyntorjunta rakennustyömaalla Hannu Koski, Inga Mattila, Aimo Taipale Maantiivistäminen

Lisätiedot

... 4... 6 3 Kunnossapitovastuu ja remontit... 9 4 Vakuutukset... 10

... 4... 6 3 Kunnossapitovastuu ja remontit... 9 4 Vakuutukset... 10 Kodin käyttöopas 2 Sisällysluettelo 1 Asunto-osakeyhtiö... 2 Uudessa kodissa............. 4.......... 6 3 Kunnossapitovastuu ja remontit......... 9 4 Vakuutukset......... 10 5 Kodin huolto ja kodissa tehtävät

Lisätiedot

ASUINTILOJEN KÄYTTÖOHJEET

ASUINTILOJEN KÄYTTÖOHJEET ASUINTILOJEN KÄYTTÖOHJEET Tutustu kansion sisältöön, sieltä löydät vastauksen moniin asumista koskeviin kysymyksiin. 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 ASUMISEN TEKNIIKKA JA VASTUUT...3 3 YHTEISTILAT...4 3.1 PORRASHUONEET,

Lisätiedot

URAKKARAJALIITE (YSE 1998)

URAKKARAJALIITE (YSE 1998) Rakennuskohde Terveyskeskus, Oulainen, korjaus- ja muutossuunnittelu - URAKKARAJALIITE (YSE 1998) Päiväys 24.4.2014 Tämä urakkarajaliite koskee seuraavia urakoita: PÄÄURAKKA (RU) LVI-URAKKA A- URAKKA SÄ-

Lisätiedot

Sisäilmaopas. Miten rakennusten sisäilmaongelmia selvitetään ja sisäilman laatua parannetaan? www.allergia.com

Sisäilmaopas. Miten rakennusten sisäilmaongelmia selvitetään ja sisäilman laatua parannetaan? www.allergia.com ALLERGIA- JA ASTMALIITTO ALLERGI- OCH ASTMAFÖRBUNDET Miten rakennusten sisäilmaongelmia selvitetään ja sisäilman laatua parannetaan? www.allergia.com Sisältö tässä oppaassa Sisäilma - ihmisen tärkein ympäristö...4

Lisätiedot

Lääkelaitoksen julkaisusarja 1/2003 Terveydenhuollon laadunhallinta

Lääkelaitoksen julkaisusarja 1/2003 Terveydenhuollon laadunhallinta Lääkelaitoksen julkaisusarja 1/2003 Terveydenhuollon laadunhallinta Hygienia suun terveydenhuollossa Jakelu: Lääkelaitos Terveydenhuollon laitteet ja tarvikkeet PL 55 00301 Helsinki Puh. (09) 4733 4242

Lisätiedot

ELIXAIR E416. E416 ja E1250 KANAVASUODIN KÄYTTÖ JA HUOLTO-OHJE

ELIXAIR E416. E416 ja E1250 KANAVASUODIN KÄYTTÖ JA HUOLTO-OHJE ELIXAIR E416 E416 ja E1250 KANAVASUODIN KÄYTTÖ JA HUOLTO-OHJE KÄYTTÖOHJE 1 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. ELIXAIRIN TOIMINTA... 4 2. ELIXAIR KANAVASUOTIMEN SIJOITUS JA ASENNUS... 5 Kanavasuotimien mitoitus... 5

Lisätiedot

OHJEITA KORJAUSRAKENTAMISEN PÖLYNTORJUNTAAN

OHJEITA KORJAUSRAKENTAMISEN PÖLYNTORJUNTAAN PUTUSA -tutkimushanke OHJEITA KORJAUSRAKENTAMISEN PÖLYNTORJUNTAAN Sisältö Korjausrakentamisen pölyt. 2 Pölyistä aiheutuvat haitat..... 2 Pölyntorjunnan tavoitteet.... 3 Pölyntorjunnan keinot.... 3 Tärkeimmät

Lisätiedot

Kapeammalla palstalla on sanasto, jossa

Kapeammalla palstalla on sanasto, jossa Puhdistuspalvelu Sisältö MATERIAALIN KÄYTTÄJÄLLE... 4 1 MITÄ SIIVOUS ON?... 5 2 YLLÄPITOSIIVOUS... 7 2.1 PUHDISTUSMENETELMÄT... 7 2.2 SIIVOUSVÄLINEET... 9 2.3 PESUAINEEN KÄYTTÖOHJE... 13 2.4 SIIVOUSKONEET...

Lisätiedot

Miksei ilmanvaihto toimi kunnolla? Esko Kukkonen, diplomi-insinööri ausum@vartioharju.inet.fi

Miksei ilmanvaihto toimi kunnolla? Esko Kukkonen, diplomi-insinööri ausum@vartioharju.inet.fi Esko Kukkonen, diplomi-insinööri ausum@vartioharju.inet.fi Ilmanvaihdon tulisi parantaa huoneilman laatua, mutta valitettavan usein se ei sitä kunnolla tee. Koneelliset ilmanvaihtolaitteet koetaan usein

Lisätiedot

Korjaa sisäilmasto kerralla kuntoon

Korjaa sisäilmasto kerralla kuntoon 18.marraskuuta 2007 1 Marraskuu 2007, 18.vuosikerta Korjaa sisäilmasto kerralla kuntoon Seuraa säännöllisesti Sisäilmaston ongelmat kehittyvät vähitellen. Mitä aiemmin ongelma havaitaan, sitä helpompaa

Lisätiedot

Ohjeita ja suosituksia pakkaamiseen ja varastointiin Pelicanin tiloissa. Pakkaus ohjeita Kirjat ja dokumentit Vaatteet ja tekstiilit

Ohjeita ja suosituksia pakkaamiseen ja varastointiin Pelicanin tiloissa. Pakkaus ohjeita Kirjat ja dokumentit Vaatteet ja tekstiilit Ohjeita ja suosituksia pakkaamiseen ja varastointiin Pelicanin tiloissa. Näillä ohjeilla pakkaat ja varastoit tavarasi niin, että ne säilyvät hyvässä kunnossa, kunnes taas tarvitset niitä. Varastoitavien

Lisätiedot

Ilmanvaihtojärjestelmien puhtaus ja puhdistus toimistorakennuksessa

Ilmanvaihtojärjestelmien puhtaus ja puhdistus toimistorakennuksessa Marko Angelvuo Ilmanvaihtojärjestelmien puhtaus ja puhdistus toimistorakennuksessa Aducate Reports and Books 4/2011 Aducate Centre for Training and Development MARKO ANGELVUO Ilmanvaihtojärjestelmien puhtaus

Lisätiedot

JOENSUUN KAUPUNGIN TOIMINTAOHJEET SISÄILMAONGELMISSA

JOENSUUN KAUPUNGIN TOIMINTAOHJEET SISÄILMAONGELMISSA JOENSUUN KAUPUNGIN TOIMINTAOHJEET SISÄILMAONGELMISSA Henkilöstö- ja työllisyyjaosto Kaupunginhallitus 1 SISÄLTÖ 1. JOHDANTO... 2 2. SISÄILMATYÖRYHMÄN JÄSENET JA TEHTÄVÄT... 2 3. ERI TOIMIJOIDEN TEHTÄVÄT

Lisätiedot

Kotisiivouksen suunnittelu

Kotisiivouksen suunnittelu Kotisiivouksen suunnittelu Kun teet kotisiivouksen itse, niin kannattaa tehdä suunnitelma, mitä siivotaan päivittäin, viikoittain ja mitä harvimmin. Esimerkki suunnitelmasta Päivittäin 1. Tavaroiden järjestely

Lisätiedot

VÄLINEHUOLTO H Y G I E N I A J A A S E P T I I K K A C O P Y R I G H T M A R I A K A H I L A M P I

VÄLINEHUOLTO H Y G I E N I A J A A S E P T I I K K A C O P Y R I G H T M A R I A K A H I L A M P I VÄLINEHUOLTO H Y G I E N I A J A A S E P T I I K K A C O P Y R I G H T M A R I A K A H I L A M P I IHMINEN INFEKTIOIDEN LEVITTÄJÄNÄ Taudinaiheuttaja siirtyy ihmisestä toiseen eri tavoin. Tartunnan lähteenä

Lisätiedot

Hevosen pääntauti ELÄINLÄÄKÄRI

Hevosen pääntauti ELÄINLÄÄKÄRI Hevosen pääntauti ELÄINLÄÄKÄRI 2 Hevosen pääntauti Sisällys Johdanto...3 Taudinaiheuttaja...4 Taudinkuva...5 Tartunnan leviäminen ja taudinkantajat...6 Taudin toteaminen...7 Toimenpiteet taudin ilmetessä...8

Lisätiedot