Isyyden kielletyt ja vaikeat tunteet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Isyyden kielletyt ja vaikeat tunteet"

Transkriptio

1 Isyyden kielletyt ja vaikeat tunteet Miehen ja perheen hyvinvointi Miestyön Foorumi IV pari - ja seksuaaliterapeutit Anja Saloheimo ja Minna Oulasmaa Väestöliiton perheverkko

2 Väestöliiton perheverkko Vastaanottotoiminta - Helsingissä: yksilöille ja pareille (maksullinen, ajanvaraus) - Nettivastaanotot (maksuton, ajanvaraus) Sähköpostineuvontaa (maksuton) Puhelinneuvontaa (ilman lisämaksua) Ohjattuja vertaistukiryhmiä Aineiston tuottaminen (maksullisia kirjoja ja vihkosia)

3 Ensin äidit, sitten isät Äidin kielletyt tunteet herätti kysymyksen: Entä isät? Kesällä 2009 käynnistettiin aineiston keruu. Kyselyyn vastasi 93 isää. Kirja julkaistiin syksyllä 2010.

4 Määritelläänkö äitiys suhteessa lapsiin ja isyys suhteessa äitiin? Kohdistuvatko miesten perheeseen liittyvät kielteiset tunteet useammin parisuhteeseen ja naisilla taas lapsiin?

5 Aineistosta Laadullinen ei edustava otos suomalaisista isistä. Super-isät, vihaiset ja katkeroituneet isät. Näkyykö aineistossa hiljainen, arkinen isyys?

6 Mistä isät kertoivat? Vaikka kysyttiin nimenomaan kielteisistä tunteista, isät kuvasivat myös isyyteen liittyvää myönteistä tunnemaailmaa. Isyydessä parasta on isot tunteet. Lapseen rakastuminen kun häntä ensi kerran pitää sylissä

7 Minkälaiset tunteet? Aineistossa saivat useita mainintoja aggressiiviset tunteet, suuttumus, raivo, vastenmielisyyden tunteet, viha, ärsyyntyminen, turhautuminen, syyllisyys, häpeä, riittämättömyys, epävarmuus ja heikkous Lisäksi mainittiin pettymyksen tunteita sekä seksuaalisuuteen liittyviä tunteita Riittämättömyyden tunteet isillä o Ei kysytty erikseen, nousivat runsaasti esiin miesten ilmaisemina.

8 Mitä on tunteiden takana? Yleisiä syitä: valvominen, oman ajan ja tilan puute, työn ja perheen yhteensovittamisen ongelmat, taloudelliset vaikeudet, arkiset tilanteet, vauvan itku, yhteiskunnalliset tekijät Parisuhteeseen liittyviä syitä: lapsen äidin kiukku ja vaatimukset, avioero, lapsen äidin käytös, epätasaarvoinen työnjako, seksuaalinen vastenmielisyys vaimoa kohtaan ja mustasukkaisuus, uusperheen vaikeudet Vauva-ajasta voi jäädä niin paljon hampaankoloon puolison kanssa, että lopulta kaikki vain räjähtää, kun kerää kiukkua sisäänsä tarpeeksi.

9 Tunteiden vertailua Kun äitiyteen liittyvät myytit nostavat äitiyden jalustalle ja riman korkealle, isyyteen liittyvät stereotypiat taas kaventavat isyyttä tai ovat kielteisen sävyisiä. Isällä riittämättömyys, pitäisi tehdä pitkää päivää ja elättää, syyllisyys vähäisestä ajasta perheen parissa. Äidillä kiukku ja epäreiluus poissaolevasta miehestä, joka saa virkistäviä tuulahduksia ulkomaailmasta. Oli valtava kynnys, kun suositeltiin lastenpsykiatria. Eihän sinne voinut mennä, se on luovuttamista, emme pärjää tässäkään.

10 Stereotyyppiset isäkuvat > < äitimyytit Isä tuo leivän pöytään Isä on paljon poissa Isällä on etäinen suhde vauvaan> <äiti rakastuu lapseensa ensisilmäyksellä Isä on väkivaltainen> <äiti ei ole väkivaltainen Kokemus omasta isästä määrittää isyyden Isät eivät puhu tunteistaan Isälle määrä on seksissä tärkeintä Isä on toissijainen vanhempi> <yksi äiti riittää

11 Paineita perheen elatuksesta Monet aineiston isistä kokivat taloudellisen vastuun ahdistavana. Elatusvastuu jopa rajoittaa vanhemmuutta. Riittämättömyyttä ja häpeää, jos ei kykene suoriutumaan toivomallaan tavalla. Jotkut asettaneet selkeästi vanhemmuuden taloudellisen hyvinvoinnin ja uran edelle.

12 Aina poissa? Saako isä olla poissa edes työn takia? Mikä on sopivan pituinen työpäivä? olen töissä myös lauantaisin, minkä vuoksi en voi viedä lastani harrastuksiin eikä minulla itselläni ole sellaisia kodin ulkopuolella. Onko isällä oikeus omiin harrastuksiin?

13 Isän suhde vauvaan Sallitaanko isille hoivavastuuta vauvavaiheessa? Vauvavaiheessa ja imetysaikana lapsi oli paljon äidin suojeluksessa. Leikki-iässä alkoi kontaktin ottaminen ja tietysti lapsen oman itsensä kasvattaminen. Esikoisen hoitoon osallistuin todella paljon. Minä olin vanhemmista herkempiuninen ja heräsin usein lapsen itkuun. Olin myös luonteva tyynnyttelijä.

14 Isänrakkaudesta Emotionaalista sitoutumista Epävarmuus, riittämättömyys ja kyvyttömyys En kokenut vastasyntynyttä kohtaan mitään järjettömän isoja rakkauden tai onnen tunteita. Ehkä se vähän pelotti, että mikäköhän tässä on ja alkaako rakkaus koskaan, mutta toisaalta olin varmaan lukenutkin jostain, että ei se ole mitenkään itsestään selvää. Jotenkin ajattelin, että ehkä se rakkaus siitä kasvaa. Ja on se kasvanutkin.

15 Isien masennuksesta Tutkimus osoittaa, että masentuneen äidin kumppani saattaa myös masentua. Ulkomaisista tutkimuksista viitteitä siitä, että miehillä on masennusta, ahdistusta ja stressiä ennen lapsen syntymää. Toisen tutkimuksen mukaan yleisintä lapsen ollessa 3-6 kk. Masennus on usein seurausta elämäntilanteen mullistuksesta: vaimon sairaus, lapsen sairaus, työttömyys

16 Miesten synnytyksen jälkeinen masennus Heikko sosiaalinen tuki Yhteiskunnan asettamat odotukset Stressi Elämänmuutokset Alkoholi ja sairaudet Masennus toimii puolustusreaktiona liian suuria emotionaalisia mullistuksia vastaan ja ihminen kytkeytyy pois päältä, jotta saa tarvitsemaansa aikaa sopeutumiseen.

17 Synnytyksen jälkeisen masennuksen esiintyvyys naisilla 10% ja miehillä 4%. Kun miehet ottavat enemmän osaa lastensa hoivaan ja investoivat yhä enemmän tunne-elämäänsä lastensa kasvatukseen, tulee synnytyksen jälkeisestä masennuksesta kärsivien miesten osuus kasvamaan.

18 Tässä aineistossa ei tutkittu lääketieteellisen masennuksen esiintyvyyttä, vaan tarkasteltiin niitä elämäntilanteita ja tunteita, jotka saattavat aiheuttaa masennukselle ominaisia oireita vanhemmuuden yhteydessä. Usein isän masennus saa tilan, kun äidin masennus on saatu hallintaan. Äidin ja isän masennus liittyvät joskus toisiinsa ja olla osin samantyyppistä reagointia lapsen tulon liittyviin suuriin mullistuksiin.

19 On myös tilanteita, joissa isä masentuu, vaikka äiti ei ole ollut masentunut. Isän oma reaktio tilanteeseen ja tunteisiin Naisen elämä muuttuu radikaalisti, mutta miehet ovat usein valmistumattomampia lapsen tuloon henkisesti: Uusi rooli isänä voi hämmentää miestä ja aiheuttaa riittämättömyyden tunteita. Roolin ristiriitaisuus - pitäisi pystyä huolehtimaan väsyneestä äidistä samalla kun on itse hämmentynyt Mies joutuu isäksi tullessaan rakentamaan roolinsa uudelleen suhteessa itseen, puolisoon ja lapseen. Mistä löytää voimaa tukea kumppania?

20 Väsytätkö itsesi kulissielämällä? Suoritatko ammattia, vanhemmuutta, kumppanuutta, kotia?

21 Etäisyys-läheisyys Miten pidän huolta omasta jaksamisestani? Kuinka läheinen tai etäinen olen itseni kanssa? Kuka minä olen? Pystynkö olemaan oma itseni? Hyväksynkö itseni hyvine ja huonoine puolineni? Uskallanko olla läheisilleni oma, epätäydellinen itseni? VÄESTÖLIITTO Minna Oulasmaa 21

22 Läheisyys toisiin ihmisiin Aito kohtaaminen muiden ihmisten kanssa ei toteudu, jos et ole ensin läheinen itsellesi. VÄESTÖLIITTO Minna Oulasmaa 22

23 Isyyllisyys Syyllisyydellä hyvä tarkoitus: korjata tai estää muille haitallista käyttäytymistä Aineistossa syyllisyyttä aiheuttaviksi asioiksi mainittiin o Huutaminen, raivo, hermostuneisuus ja lapseen kohdistuvat vihan ja raivon tunteet o Työ ja ajankäyttö

24 Isillekö tärkeintä seksin määrä? Kokemuksia seksielämän laadun paranemisesta ja syvenemisestä. Useimmilla kokemusta seksielämän hiipumisesta. Sopeutumista muuttuneeseen tilanteeseen: vähemmän aikaa ja mahdollisuuksia seksiin.

25 pitäydyn siinä, että hoitelen itse itseni ja annan hänen olla rauhassa. En halua edes ajatella seksiä, koska siitä ei ole tullut pitkään aikaan kuin paha mieli. Aina joku menee pieleen ja sitten pistetään turhautuneena nukkumaan.

26 Lapsen syntymää seurasi melko pitkä selibaatti. Vaimon vartalo on tietysti erilainen raskauksien ja itsensä laiminlyöntien jälkeen. En voi sanoa, etteivätkö nämä asiat olisi vaikuttaneet heikentävästi seksiin parisuhteessamme.

27 Kaikki lapseen liittyvä huolehtiminen ja velvollisuudet ovat omiaan heikentämään roolia puolisona ja rakastajana. Sitä on monesti mielessään vain isä ja vanhempi, vaikka pitäisi tilaisuuden tullen olla vaimolle kiihkeä romanttinen rakastaja. Vaikeaa on yhtäkkiä siirtyä roolista toiseen. Kotona ei ole siivottu kahteen viikkoon, koko kämppä on hujan hajan. Isompi lapsi kiukuttelee, kun äiti imettää vauvan. Tiskipöytä on täynnä likaisia astioita, ja pyykitkin pitäisi laittaa kuivumaan. Ja sit mies tulee siihen vielä ehdottelee seksiä, antaa pari suukkoa ja ajattelee, et esileikit on nyt siinä.

28 Eron uhkaa? Tänä päivänä monen vauvaperheen vanhemmat ajautuvat vakavaan parisuhde- ja erokriisiin Minkälaiset asiat ajavat tuoreet vauvaperheet eron partaalle? Keskustelkaa pienissä ryhmissä!...monesti toivon, etten olisi ikinä tavannut koko naista. Ehkä elämäni olisi helpompaa. Voisin tehdä mitä haluan, käydä missä haluan, pitää hauskaa. Mutta tässä sitä ollaan, ei auta muuta kuin sopeutua. Jos se sitten tarkoittaa, ettei olla onnellisia, niin sitten se on niin...

29 Mistä mallia isyyteen? Oman isän mallit: sankarit ja antisankarit Peileinä myös muita: isoveli, ystävät, äiti Isyys syntyy monia malleja yhdistelemällä

30 Isien kokemuksia toissijaisuudesta Ulkopuolisuuden kokemuksia vauvavaiheessa, varsinkin jos äiti imettää. Naisten vähättelemät isät. Yhteiskuntakin toisarvoistaa: perhepalvelut suunnattu enemmän naisille. Neuvolasta sekä hyviä että huonoja kokemuksia.

31 Liian hyvä isä EI rankkuus- miellyttämis- kilpailua vanhempien välille Vain isä kelpaa pyyhkimään Vain isän laittamaa puuroa suostutaan syömään aamulla Vain isä syli lohduttaa Vain isä saa hakea tarhasta 70% isistä uskoo pystyvänsä hoitamaan kodin ja lapset yhtä hyvin kuin puolisonsa. Perhebarometri 2006 Pysytään yhdessä Otava 2006 Yksinäinen vihainen äiti kadehtii isän työtä ja itsenäisyyttä, vaikka isä haluaisi olla enemmän läsnä ja tukeva puoliso ja isä. Syyllisyyden ja syyllistämisen kierre on valmis.

32 Pienryhmätehtävä isien toissijaisuuden kokemuksiin liittyen: Minkälaista kohtaamista isät kaipaavat ammattihenkilöiltä? Mitä ammattihenkilöt tarvitsevat tähän?

ISÄTIETOA. Asiaa isyydestä ja sen merkityksestä, työn ja perheen yhteensovittamisesta sekä isien kohtaamisesta lapsiperheiden palveluissa

ISÄTIETOA. Asiaa isyydestä ja sen merkityksestä, työn ja perheen yhteensovittamisesta sekä isien kohtaamisesta lapsiperheiden palveluissa ISÄTIETOA Asiaa isyydestä ja sen merkityksestä, työn ja perheen yhteensovittamisesta sekä isien kohtaamisesta lapsiperheiden palveluissa Milla Kekkonen Johanna Lilja Karoliina Nieminen 3 ESIPUHE Perhevapaiden

Lisätiedot

Sanasta miestä. Kokemuksia miesten kriisityöstä. Ensi- ja turvakotien liitto ry, Helsinki

Sanasta miestä. Kokemuksia miesten kriisityöstä. Ensi- ja turvakotien liitto ry, Helsinki Sanasta miestä Sanasta miestä Kokemuksia miesten kriisityöstä Ensi- ja turvakotien liitto ry, Helsinki Ensi- ja turvakotien liiton julkaisu 36 Ulkoasu: Markus Itkonen Taitto: Timo Jaakola Kirjapaino:

Lisätiedot

UUSPERHE PERHEENÄ 13.10.2011. Pekka Larkela, Perheterapeutti VET Nina Wasenius-Frantsi, Uusperheneuvoja SUPLI

UUSPERHE PERHEENÄ 13.10.2011. Pekka Larkela, Perheterapeutti VET Nina Wasenius-Frantsi, Uusperheneuvoja SUPLI UUSPERHE PERHEENÄ 13.10.2011 Pekka Larkela, Perheterapeutti VET Nina Wasenius-Frantsi, Uusperheneuvoja SUPLI Otimme itsemme ja lapsemme. Synnytimme historioistamme yhdessä perheen -Uusperheen (Ketola-Orava

Lisätiedot

Yhdessä opas parisuhteeseen

Yhdessä opas parisuhteeseen Yhdessä opas parisuhteeseen Oma, puolison tai lapsen sairastuminen vaikuttaa parisuhteeseen ja perheeseen. Parisuhde tarvitsee aikaa ja tilaa. Sitä pitää huoltaa ja muokata elämäntilanteiden mukaan. 11/2013

Lisätiedot

LAPSETTOMAT ÄITIPUOLET

LAPSETTOMAT ÄITIPUOLET LAPSETTOMAT ÄITIPUOLET Kehittämistyö Uusperheneuvojakoulutus 2014 Laura Mannila 2014 SISÄLLYS 1. Johdanto 3 2. Haastattelumateriaali: seitsemän lapsettoman äitipuolen tarinat 6 3. Itsekäs nainen ja paha

Lisätiedot

Uusperheneuvojakoulutus 2012

Uusperheneuvojakoulutus 2012 Uusperheneuvojakoulutus 2012 Eron psyykkinen työstäminen Milla Sahla Uusperheneuvojakoulutuksen kehittämistyö 1 Sisällysluettelo Sisällysluettelo...2 Johdanto...3 Avio- ja avoerot Suomessa...4 Eroamisen

Lisätiedot

Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille

Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille Onni löytyy arjesta. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tampereen osasto ry:llä käynnistyi vuonna 2012 kolmivuotinen Lapsi ja ero -kehittämishanke,

Lisätiedot

Kaksikulttuurista arkea suomalais-thaimaalaisissa lapsiperheissä

Kaksikulttuurista arkea suomalais-thaimaalaisissa lapsiperheissä Kaksikulttuurista arkea suomalais-thaimaalaisissa lapsiperheissä SELVITYS SUOMALAIS-THAIMAALAISTEN LAPSIPERHEIDEN TILANTEESTA SEKÄ ERITYISPIIRTEISTÄ, -TARPEISTA JA -HAASTEISTA Monikulttuuriyhdistys Familia

Lisätiedot

MATKALLA UUSPERHEEN PERHEYTYMISEEN PIENOISTIETOPAKETTI UUSPERHEEN YDINKYSYMYKSISTÄ. Helena Lehtimäki

MATKALLA UUSPERHEEN PERHEYTYMISEEN PIENOISTIETOPAKETTI UUSPERHEEN YDINKYSYMYKSISTÄ. Helena Lehtimäki MATKALLA UUSPERHEEN PERHEYTYMISEEN PIENOISTIETOPAKETTI UUSPERHEEN YDINKYSYMYKSISTÄ Helena Lehtimäki Lappeenrannan uusperheneuvojakoulutus 2014-2015 MATKALLA UUSPERHEEN PERHEYTYMISEEN SISÄLLYSLUETTELO:

Lisätiedot

ERO JA ISYYS Opas eroperheiden kanssa työskenteleville

ERO JA ISYYS Opas eroperheiden kanssa työskenteleville Simo Pernu Mikko Pohjola ERO JA ISYYS Opas eroperheiden kanssa työskenteleville SISÄLLYS ESIPUHE...2 1 JOHDANTO...4 2 VANHEMMUUDEN MUUTOKSET...7 2.1 Muutoksia vanhemmuudessa...7 2.2 Isyyden muutokset...11

Lisätiedot

Opas. syöpäpotilaan läheiselle. Kun läheinen sairastuu syöpään perhe ja parisuhde miten itse jaksaa

Opas. syöpäpotilaan läheiselle. Kun läheinen sairastuu syöpään perhe ja parisuhde miten itse jaksaa Opas syöpäpotilaan läheiselle Kun läheinen sairastuu syöpään perhe ja parisuhde miten itse jaksaa Te k s t i Sinikka Arhovaara ja Leena Rosenberg sekä Harri Vertio ja Hilkka Karesluoto Ku v i t u s Bosse

Lisätiedot

Odotuksen onnea, tupakoinnin tuskaa

Odotuksen onnea, tupakoinnin tuskaa Odotuksen onnea, tupakoinnin tuskaa Käsityksiä ja kokemuksia tupakoinnista raskauden aikana Suomen Syöpäyhdistys ry 1 ODOTUKSEN ONNEA, TUPAKOINNIN TUSKAA Kustantaja: Suomen Syöpäyhdistys ry Ulkoasu ja

Lisätiedot

23. Synnytyksenjälkeinen masennus

23. Synnytyksenjälkeinen masennus 23.01 23. Synnytyksenjälkeinen masennus 23.01 Johdanto 3 23.10 Mitä tarkoitetaan synnytyksenjälkeisellä masennuksella? 3 23.20 Äidin masennuksen riskit ja tunnistaminen 4 23.25 Masentuneen äidin tuen tarve

Lisätiedot

Vauva tulee taloon! Raskausajan ja vauvavuoden päiväkirja. Anna Suutarla Marjo Kankkonen

Vauva tulee taloon! Raskausajan ja vauvavuoden päiväkirja. Anna Suutarla Marjo Kankkonen Vauva tulee taloon! Raskausajan ja vauvavuoden päiväkirja Anna Suutarla Marjo Kankkonen Tämä työkirja on osa Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tukea vanhemmille -aineistoa. Työkirjan on tuottanut MLL:n

Lisätiedot

Meille. tulee. vauvat. Opas monikkovauvojen odotukseen ja hoitoon

Meille. tulee. vauvat. Opas monikkovauvojen odotukseen ja hoitoon Meille tulee vauvat Opas monikkovauvojen odotukseen ja hoitoon Hyvät monikkolasten vanhemmat Meille tulee vauvat isbn 978-952-245-410-2 (painettu) isbn 978-952-245-411-9 (verkko) ULKOASU JA Taitto Tuomas

Lisätiedot

NAISTEN EROTARINOITA - millaista on olla eronnut nainen, jolla on lapsia

NAISTEN EROTARINOITA - millaista on olla eronnut nainen, jolla on lapsia NAISTEN EROTARINOITA - millaista on olla eronnut nainen, jolla on lapsia Tampereen yliopisto Terveystieteen laitos Pro gradu tutkielma Anne Rummukainen Kevät 2007 TIIVISTELMÄ TAMPEREEN YLIOPISTO Terveystieteen

Lisätiedot

YLIOPPILAIDEN TERVEYDENHOITOSÄÄTIÖ OPPAITA 6. Parisuhdeopas opiskelijoille

YLIOPPILAIDEN TERVEYDENHOITOSÄÄTIÖ OPPAITA 6. Parisuhdeopas opiskelijoille YLIOPPILAIDEN TERVEYDENHOITOSÄÄTIÖ OPPAITA 6 2009 Parisuhdeopas opiskelijoille Julkaisija: Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö Tilaukset: Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö/julkaisut Töölönkatu 37 A 00260

Lisätiedot

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom sisällysluettelo aluksi mitä mielenterveyden ongelmat ovat? tunteiden häiriöt toiminnan häiriintyminen ajattelun häiriintyminen mistä mielenterveyden häiriöt johtuvat?

Lisätiedot

ÄITIYS JA SEKSUAALISUUS

ÄITIYS JA SEKSUAALISUUS Lopputyö Seksuaalineuvojakoulutus Kevät 2014 Sexpo-säätiö ÄITIYS JA SEKSUAALISUUS Emma Dufva 2 SISÄLLYS JOHDANTO 3 1. MITÄ TARKOITAMME, KUN PUHUMME ÄITIYDESTÄ TAI SEKSUAALISUUDESTA? 4 1.1. Äitiydestä yleisesti

Lisätiedot

MIKSI MASENNUIN? Äitien omia kokemuksia synnytyksen jälkeisestä masennuksesta

MIKSI MASENNUIN? Äitien omia kokemuksia synnytyksen jälkeisestä masennuksesta MIKSI MASENNUIN? Äitien omia kokemuksia synnytyksen jälkeisestä masennuksesta Jenni Päivinen Kati Sell Opinnäytetyö, syksy 2004 Diakonia-ammattikorkeakoulu, Järvenpään yksikkö Diakoninen sosiaali-, terveys-

Lisätiedot

PARISUHTEEN JA SEKSUAALISUUDEN MUUTOKSIA RASKAUDEN AIKANA JA NIIHIN LIITTYVÄ TUKI

PARISUHTEEN JA SEKSUAALISUUDEN MUUTOKSIA RASKAUDEN AIKANA JA NIIHIN LIITTYVÄ TUKI PARISUHTEEN JA SEKSUAALISUUDEN MUUTOKSIA RASKAUDEN AIKANA JA NIIHIN LIITTYVÄ TUKI Kelppe-Räsänen Elina Nieminen Suvi Opinnäytetyö, syksy 2003 Diakonia-ammattikorkeakoulu, Helsingin yksikkö Diakoninen sosiaali-,

Lisätiedot

OPAS ALKOHOLISTIN PUOLISON AUTTAMISEEN JA TUKEMISEEN ALKOHOLIPERHEESSÄ

OPAS ALKOHOLISTIN PUOLISON AUTTAMISEEN JA TUKEMISEEN ALKOHOLIPERHEESSÄ Maarit Tyrväinen OPAS ALKOHOLISTIN PUOLISON AUTTAMISEEN JA TUKEMISEEN ALKOHOLIPERHEESSÄ Opinnäytetyö Sosiaalialan koulutusohjelma Marraskuu 2010 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 4.11.2010 Tekijä(t)

Lisätiedot

PARISUHDE ENSIMMÄISEN LAPSEN JÄLKEEN

PARISUHDE ENSIMMÄISEN LAPSEN JÄLKEEN PARISUHDE ENSIMMÄISEN LAPSEN JÄLKEEN Marianna Roine Opinnäytetyö Kevät 2001 Diakonia - ammattikorkeakoulu Järvenpään yksikkö OPINNÄYTETYÖN TIIISTELMÄ DIAKONIA AMMATTIKORKEAKOULU/JÄRVENPÄÄN YKSIKKÖ Marianna

Lisätiedot

ULKOSUOMALAISEN SELVIYTYMISOPAS

ULKOSUOMALAISEN SELVIYTYMISOPAS ULKOSUOMALAISEN SELVIYTYMISOPAS Toim. Maria Onuigbo ja Jarmo Karjalainen Lukijalle Elämän laadun vaaliminen on erityisen tärkeää silloin, kun asutaan ulkomailla eikä käytettävissä ole perinteistä sosiaalista

Lisätiedot

Ihmiset toivovat parisuhdetta, joka olisi onnellinen ja kestäisi mahdollisimman kauan. Mutta onko se mahdollista?

Ihmiset toivovat parisuhdetta, joka olisi onnellinen ja kestäisi mahdollisimman kauan. Mutta onko se mahdollista? KESTÄVÄN PARISUHTEEN SALAISUUS (Otteita Kaarina Määtän kirjasta koonnut Ulla Andersson) Kaarina Määttä on etsinyt kirjaansa varten tapoja, joita suomalaiset käyttävät saadakseen parisuhteensa toimimaan.

Lisätiedot

Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut?

Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut? Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut? Opas läheisille sekä lasten ja nuorten parissa työskenteleville Uittomäki Susanna, Mynttinen Sirpa ja Laimio Anne 1 Uittomäki Susanna, Mynttinen Sirpa, Laimio

Lisätiedot

Avioeroprosessi on hyvin henkilökohtainen matka, mutta samalla siinä on jotain yleisesti ja yhteisesti koettua. ALUEET

Avioeroprosessi on hyvin henkilökohtainen matka, mutta samalla siinä on jotain yleisesti ja yhteisesti koettua. ALUEET 1 NAISTEN KOKEMUKSIA AVIOEROSTA JA SELVIYTYMISESTÄ Päivi Korvuo ja Minna Tenhunen-Kejonen: pro gradu tutkielma, Kuopion yliopisto 2000. (Tiivistelmä Ulla Andersson) AVIOERO PROSESSINA: Avioeroprosessi

Lisätiedot

LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ

LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ 1 Oppaan suunnittelussa on ollut apuna työryhmä Kaisu Johansson Mika Niemelä Arja Mainio Kaisa-Mari Paananen Sami Räsänen Kuvat Tarja Paananen OPAS VANHEMMILLE LASTEN TUKEMISEEN,

Lisätiedot

Vanhemman opas Tietoa ja tukea lapsiperheen eroon

Vanhemman opas Tietoa ja tukea lapsiperheen eroon VANHEMMAN OPAS Vanhemman opas Tietoa ja tukea lapsiperheen eroon Ulkoasu ja taitto: Tanja Holmberg Piirrokset: Eero Ruoranen Julkaisija: Lastensuojelun Keskusliitto/Neuvokeskus-projekti ISBN 978-951-9424-80-4

Lisätiedot

LAPSUUS PÄIHDEPERHEESSÄ MITEN SE NÄKYY AIKUISUUDESSA?

LAPSUUS PÄIHDEPERHEESSÄ MITEN SE NÄKYY AIKUISUUDESSA? LAPSUUS PÄIHDEPERHEESSÄ MITEN SE NÄKYY AIKUISUUDESSA? Saana Siltasalmi Opinnäytetyö, syksy 2005 Diakonia-ammattikorkeakoulu Järvenpään yksikkö Sosionomi (AMK) TIIVISTELMÄ Siltasalmi, Saana. Lapsuus päihdeperheessä

Lisätiedot