SUOMEN HUONEKALUKAUPAN LIITTO RY (1926) FORMA RY ( 1979) => SISUSTA KOTIA RY (2012) { }

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SUOMEN HUONEKALUKAUPAN LIITTO RY (1926) FORMA RY ( 1979) => SISUSTA KOTIA RY (2012) { arto.melanko@tempur.fi }"

Transkriptio

1 SUOMEN HUONEKALUKAUPAN LIITTO RY (1926) FORMA RY ( 1979) => SISUSTA KOTIA RY (2012) { }

2 Kodin sisustus! Mukava ala olla töissä, työpaikkoja Mukavuutta! Yhteisöllisyyttä! Tunnelmia! TYYLIÄ! ASENNETTA! OIVALLUKSIA! DESIGNIA!

3 UNELMIA ERGONOMIAA VIIHTYISYYTTÄ TYÖN TOIMIVUUTTA TUOTTAVUUTTA JOKAISEEN KOTIIN! KAIKKI TARVITSEVAT! JULKISIIN TILOIHIN!

4 Huonekalukaupan liikevaihdon alamäki! Muutos edellisvuosina (sis. Sisustustarvikkeet) Lähteet: Tilastokeskus ja Suomen Huonekalukaupan liitto

5 2010, 2011 ja 2012 hieman plussalla, mutta 2013 pitkällä miinuksella

6 KULUTTAJAN HAASTE miksi ostaa ja mitä, ja mistä ostaa? vähäinen tieto tuotteiden laaduista, eroista ja hyödyistä Mistä tiedon saa luotettavasti? Tämä on alamme haaste!

7 MISTÄ LÖYTÄÄ LUOTETTAVAA TIETOA: LAADUSTA JA HYÖDYISTÄ? > nykypäivänä olemme kiinnostuneempia materiaaleista, kestävyydestä, yksityiskohdista, useammista ostokriteereistä, laadun ja muotoilun yhteisvaikutuksesta käyttömukavuuteen ja hyötyihin. > ostaja tarvitsee puolueetonta arviointia, toimittajan tarkkuutta ja kriittisyyttä. Kaupan oma info on osa, missä on muu asiantuntemus? > Kehityskohde ei ole sisustusjuttujen määrä vaan SYVÄLLISYYS artikkelien SISÄLTÖ? Mikä on jutun OPETUS? Ei ole.

8 MISTÄ LÖYTÄÄ LUOTETTAVAA TIETOA: LAADUSTA JA HYÖDYISTÄ? > nykypäivänä olemme kiinnostuneempia materiaaleista, kestävyydestä, yksityiskohdista, useammista ostokriteereistä, laadun ja muotoilun yhteisvaikutuksesta käyttömukavuuteen ja hyötyihin. > ostaja tarvitsee puolueetonta arviointia, toimittajan tarkkuutta ja kriittisyyttä. Kaupan oma info on osa, missä on muu asiantuntemus? > Kehityskohde ei ole sisustusjuttujen määrä vaan SYVÄLLISYYS artikkelien SISÄLTÖ? Mikä on jutun OPETUS? Ei ole. SUOMALAINEN KÄYTTÄÄ VÄHEMMÄN RAHAA SISUSTAMISEEN KUIN MUUT POHJOISMAALAISET. OLEMME KOULUTTANEET sisustuslehdissä ja kaupan mainonnassa OSTAMAAN HALPAA MUTTA EMME HYVÄÄ. EMME OSAA PERUSTELLA HYVÄÄ. HÄPEÄMME KALLISTA.

9 MISTÄ LÖYTÄÄ LUOTETTAVAA TIETOA: LAADUSTA JA HYÖDYISTÄ? > nykypäivänä olemme kiinnostuneempia materiaaleista, kestävyydestä, yksityiskohdista, useammista ostokriteereistä, laadun ja muotoilun yhteisvaikutuksesta käyttömukavuuteen ja hyötyihin. > ostaja tarvitsee puolueetonta arviointia, toimittajan tarkkuutta ja kriittisyyttä. Kaupan oma info on osa, missä on muu asiantuntemus? > Kehityskohde ei ole sisustusjuttujen määrä vaan SYVÄLLISYYS artikkelien SISÄLTÖ? Mikä on jutun OPETUS? Ei ole. SUOMALAINEN KÄYTTÄÄ VÄHEMMÄN RAHAA SISUSTAMISEEN VS MUUT POHJOISMAAT. =>OLEMME KOULUTTANEET sisustuslehdissä ja kaupan mainonnassa OSTAMAAN HALPAA MUTTA EMME HYVÄÄ. => EMME OSAA PERUSTELLA HYVÄÄ HÄPEÄMME KALLISTA. EDELLEEN KÄYTTÄMÄTÖN MAHDOLLISUUTEMME: Jos opettaisimme kuluttajia ostamaan 15-25% parempaa. ala olisi paljon kannattavampi paljon useammalle. Kuka opettaa? Sisustustoimittajat, kaikki alalla. Esimerkki: yli 90% DK:ssa myytävistä sängyistä on säätövuoteita => FI alle 10% asiakkaista ostaa säädöt. FI:ssä ostetaan hyödyttömiä rimapohjia! sisustusjutuissa ei opeteta, tai opastetaan jopa väärin, ollaan kehityksestä jäljessä!

10 kehityksestä jäljessä KULUTTAJIEN ODOTUKSET MUUTTUNEET Kuluttajat yhä vaativampia ja osaavampia ostajia (ja sisustusjuttujen lukijoita) - Muutos kuluttajissa / asiakastarpeessa: 10 v. sitten Nainen Tarve Väri, tunnelma Käteinen, edullisuus

11 KULUTTAJIEN ODOTUKSET MUUTTUNEET Kuluttajat yhä vaativampia ja osaavampia ostajia Muutos kuluttajissa / asiakastarpeessa: 10 v. sitten Nyt tullut lisäksi Nainen Mies. Ihan eri mies. Tarve Fakta. Hyödyt, tutkimus Väri, Tunnelma Brändi. Lisäarvo, lupaus Käteinen, edullisuus Osamaksu. Mahdollisuus Tunteeko sisustustoimittaja ja kauppa asiakkaansa, Ja tunteeko heidän muuttuneet odotukset? REAGOIKO?

12 KULUTTAJIEN ODOTUKSET MUUTTUNEET Kuluttajat yhä vaativampia ja osaavampia ostajia - Muutos kuluttajissa: 10 v. sitten Nainen, Väri, Tunnelma, Hinta. - Nyt tullut lisäksi: Mies. Fakta. Brändi. Osamaksu. Kaipaavat kaupalta kokonaisvaltaista, itselleen vaivatonta sisustuspalvelua, eikä vain yhtä irtohuonekalua - Suunnittelupalvelu, oman näköistä, toiminnallinen koti, ja helppo toteutus. Haluavat löytää etsimänsä helposti samasta paikasta - Onko sama paikka huonekalukauppa, ja sen valikoima-osaaminen, myyjän sisustus- ja tuoteosaaminen, onko palvelut valmiina? Vai onko se google?

13 KULUTTAJIEN ODOTUKSET Räätälöityjen konseptien tarve kasvaa - tuotteen: yksilöllisyys, terveellisyys, älykkyys. Palveluiden: joustavuus, laajuus Keskitetty näkyvyys, joka helpottaa asiakkaan sisustus/huonekaluhankinnan suunnittelua - Viestintä netissä, kuvastossa, mediassa, kaupassa. Kauppa keskittymä. Myynniltä odotetaan yhä laaja alaisempaa osaamista, myyntiaktiivisuutta ja tosi asiantuntijuutta - Mutta myyjä tietää vähemmän kuin asiakas! Kauppa sekä myyjä hyväksyy sen kertoo passiivisuudesta, kehityksestä jälkeen jäämisestä, oman roolin kadottamisesta ja asiakkaan tarpeen vähättelystä, kun ollaan vaan esittelijöitä eikä huippumyyjiä, jotka ovat asiantuntijoita, sisustus- ja tuotespesialisteja, unelmien toteuttajia ja hyviä yhteistyökumppaneita. Tulosvaikutukset / myyntierot näkyvät selvästi kun vertaa myyjiä ja kauppoja.

14 KAUPAN HAASTEET 10 v. sitten oli enemmän asiakkaita - vai oliko? - 10 vuotta sitten sinkut, parit, kaverit ja perheet kiersivät viikonloppuna kauppoja. Se oli messuilua ja shoppailua, juotiin kahvit, oli lähes ajanviete käydä ideoimassa ja haaveilemassa. - => ENÄÄ EI OLE TÄLLAISTA ONNELAA. - Kun oli osto aie, niin valintaa ennen käytiin jopa 13:ssa kaupassa. Nyt 1-3:ssa. Yleensä mennään sinne mikä katsottu (netti, mainos, suositus) ykkösvaihtoehdoksi. Toiseen ei tarvitse mennä jos homma toimii. => NYT KIERRELLÄÄN NETISSÄ. TUTKITAAN JA VALITAAN. - Kauppa tulkitsi väärin - ajatteli ja oppi huonoille tavoille, että on renkaanpotkijoita, myyjä ei myynyt (asiakas tuli ja osti) tai myyjä valitsi pokat. => NYT PITÄISI MUUTTUA JA OLLA AKTIIVINEN JOKAISELLE

15 KAUPAN HAASTEET LIIAN VÄHÄN ASIAKKAITA MYYMÄLÄSSÄ - MITEN ASIAKKAITA SAA MYYMÄLÄÄN? KUTSU? KETÄ? VIP? - MIKSI ASIAKKAAT TULISIVAT MYYMÄLÄÄN? HYÖTY, SISÄLTÖ? - MYYMÄLÄN TEHTÄVÄ? OPTIMOINTI? TYÖKALU? ELÄMYS? - MISSÄ ASIAKKAAT OVAT, PITÄISIKÖ MENNÄ SINNE? NYT KIERRELLÄÄN NETISSÄ - ONKO KAUPPA MYÖS NETISSÄ? Epämukavuusalue? - MITÄ KAUPPA TEKEE NETISSÄ? Päivityksiä kerran vuodessa! RENKAANPOTKIJOITA? MIKÄ ON MYYMÄLÄN TEHTÄVÄ? NETIN TEHTÄVÄ? - KAUPAN JOHDON, MYYNTIJOHDON, MYYJÄN ASENNE? - JOHDON HERÄTYS? STRATEGIA UPDATE, KOULUTUS? - KAUPAN IHMISTEN INTOHIMO, FIILIS, JAKSAMINEN, MOTIVOINTI, MUUTOSHALU? TYÖMORAALI? IDEOINTI?

16 KAUPAN HAASTEET KETJUUNTUMINEN NÄHDÄÄN YLEENSÄ VAIN PLUSSANA, MUTTA VAIKEINA AIKOINA MIINUKSET OVAT KOROSTUNEET HARVAIN VALTA VÄÄRÄT PÄÄTÖKSET, VANHAT KONSTIT OVAT AJANEET KOKO KETJUN AHTAALLE? MONTA PÄÄTTÄJÄÄ, RAATI EI PÄÄTETÄ, EI UUDISTUTA, POLITIKOIDAAN JA RISKIN PELKOA EI YRITETÄ? SYNERGIA JA MITTAKAAVA SEKÄ VOLYYMI HYÖTY/HAITTA VÄÄRÄT TOIMINNOT JA PÄÄTÖKSET VIE ISOLLA VOLYYMILLA ISOSTI PIELEEN?

17 KAUPAN HAASTEET ALAN YHTEISTYÖ - Sisusta Kotia ry kannustaa ja tarjoaa foorumia => alan viestintä, pr, imago ym yhteistyötä - Kaikilla aloilla on enemmän tai vähemmän vaikeaa kehittää yhteistyötä mikä on keskiaikaista norsunluutorni- ja asemasotaa VS mahdollisuus. KILPAILU KESKENÄÄN - Mainonta, tarjoukset, hullut hinnat: Katteet kärsii kaikilla. Suomi-Soffa kierre. TASKULLAMME EI KÄY OMAN ALAN KILPAILIJA. TASKULLA KÄY MATKUSTAMINEN, LOMAILU SE ON TODELLINEN KILPAILIJA - Kestokulutushyödykkeistä tingitään miten saadaan alana kuluttajat tinkimään jostain muusta kuin sisustamisesta. Alan ja sisustamisen imago, arvot, hyödyt, houkuttelevuus. MARKKINOINTI - Nyky-mainonnan linja on valittu usein ilman tutkimusta ja osaavaa ammattiapua. MIHIN PÄÄTÖKSET PERUSTUVAT? TILASTOTIETO? TRENDIT? - Tietoa vähän, apinointia paljon. Alan yhteinen tilastointi on mahdollisuus. Sisusta Kotia RY on hyvin lähellä saamassa tilastoinnin käyntiin tule mukaan.

18 KAUPAN HAASTEET VALIKOIMA TUOTEKEHITYS YHTEISTYÖ VALMISTAJAAN SUUNNITTELIJOIDEN LAATU INVESTOINTI DESIGNIIN - Mallistot samanlaisia tai ainakin saman näköisiä eri liikkeissä mistä tämä kertoo? - Kalusteiden argumentit, syyt miksi ostaa ovat hämäriä missä pihvi? Luu jää käteen myyjälle ja asiakkaalle? Tuotteen ja kaupan asiakaslupaus on usein sanahelinää. - Design on enemmän kuin silmä näkee, ennen kaikkea miltä tuote tuntuu, miten kestää, mitä se tekee, mitä siitä hyötyy, ekologisuus, onko älykkyyttä ja lisäarvoa,? - Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty kannattaisiko investoida suunnitteluun? KOULUTUS VERKOSTOITUMINEN - YHTEISTYÖ - VIESTINTÄ - On selvää että se mistä on tingitty, ja se mikä on ollut työlästä, olisikin ollut tulevaisuuden kannalta tärkeää. On puuhasteltu logistiikassa, it:ssä, rakenteissa, taloushallinnossa ym projekteissa ja fokus tärkeimmästä/ydin asiasta jota kehittää (kauppa, myynti, myyntijohdon ja myyjien koulutus ja motivointi) on lapsen kengissä. - Alalla on osaamista ja näkemystä. Miksi pitää painaa turhissa projekteissa, kun tulokset ovat näkyvillä, ja alalla voidaan huonosti? Kysyvä ei eksy kysytkö? => jos edes ketjun voimat ei riitä, niin miten yhdet hartiat riittävät, ovatko perusteet esim. alan sisäisen yhteistyön ulkopuolelle jäämiseen kestävät? Ja miksi ei koulutusta?

19 KAUPAN HAASTEET HUONO TALOUSTILANNE - Reilusti sama vaikea tilanne kaikilla. Mutta toisaalta mitä odotit? Helppoutta? - Helppoa olla johtaja ja myyjä kun on hyvä taloustilanne ja ala kasvaa, entä nyt? - Menestyjiäkin on, on nousijoita ja laskijoita. Syytä omaa tekemistä, älä olosuhteita. - Perustele miksi teet mitä teet, kyseenalaista, keskity vahvuuksiin. - Jos ei onnistu niin eikö olisi aika tehdä jotain toisin? Paremmin? Enemmän? LIIKAA JAKELUA - Laskennallisesti hyvin kilpailtu ala. Ja juuri siksi on tehtävä oma työ paremmin. - On tärkeää erottua, oltava asiantuntija ja kiinnostava. Lunastettava asiakaslupaus. - Busines as usual = pää pensaaseen. Asiakkaita on ovatko ne sinun asiakkaita - kuunteletko ja ymmärrätkö muutosta/asiakasta nyt enemmän ja paremmin. Bottom line: Nyt asiakas valitsee mitä ostaa, ja mistä ostaa ja miksi. muutos ja talouden epävakaus on ympäristösi adaptoidu, kehity.

20 YHTEISTYÖLLÄ VOI SAAVUTTAA SEN MITÄ YKSIN EI TERVETULOA SPARRAAMAAN SAMAN ALAN KOLLEGA- ASIANTUNTIJOIDEN KANSSA. HAASTEET VOIDAAN SELÄTTÄÄ KUN NE TUNNISTAA JA ETSII NIIHIN PARHAAT RATKAISUT KIITOS.

Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti

Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti Riku Santti Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti pikaopas Lue tästä oppaasta, miten remontin Ostajaksi opitaan ja mitkä ovat remontin ostamisen vaiheet. Jos ei osaa tehdä, voiko

Lisätiedot

Kuvastojen muuttuva maailma

Kuvastojen muuttuva maailma Kuvaston tekijä. Kuvasto, katalooki, tuoteluettelo rakkaalla lapsella on monta nimeä. Ne ovat tärkeitä markkinoinnin ja myynnin tukimateriaaleja monelle teollisuuden ja kaupan yritykselle niin kuluttaja-

Lisätiedot

Yrityksen johtaminen matkailusidonnaisen yrityksen arjessa Toinen ydinkokonaisuus

Yrityksen johtaminen matkailusidonnaisen yrityksen arjessa Toinen ydinkokonaisuus Yrityksen johtaminen matkailusidonnaisen yrityksen arjessa Toinen ydinkokonaisuus Kertomuksen laatija Tomi Enäjärvi 1 Hyvä OIVAlainen Toinen OIVA Matkailuyrittäjien koulutusohjelman ydinkokonaisuus, viiden

Lisätiedot

Taiteen markkinatutkimus

Taiteen markkinatutkimus Taiteen markkinatutkimus Raportti kuvataiteen ja taidekäsityön markkinoista Suomessa 01 Johdanto Johdanto Suomessa tehdään kauniita, mielenkiintoisia ja vaikuttavia kuvataideteoksia ja taidekäsityötuotteita.

Lisätiedot

Interaktiivinen markkinointi

Interaktiivinen markkinointi Uskomus nro 4 MYYNTI KÄVISI PAREMMIN JOS MARKKINOITAISIIN ENEMMÄN Satunnainen myyjä arvioi oikeaksi keskimäärin: 3,26 JOHTO Brandimarkkinointi Interaktiivinen markkinointi Henkilökohtainen myyntityö sisäinen

Lisätiedot

Kulttuuritoimijan markkinointiopas

Kulttuuritoimijan markkinointiopas Kulttuuritoimijan markkinointiopas C. 58 Kulttuuritoimijan markkinointiopas Julkaisija: Etelä-Pohjanmaan liitto Julkaisu C:58 ISBN 987-951-766-119-5 ISSN 1237-9948 Taitto: Mainostoimisto Jukka Kaminen

Lisätiedot

Tilitoimistotyo n vetovoima

Tilitoimistotyo n vetovoima Tilitoimistotyo n vetovoima Innovaatioleiri Tertin kartano 6. kesäkuuta 2014 Maailman muutoksissa uusi tilitoimistotyö Toisen asteen koulutusjärjestelmä on rakentunut tarpeeseen varmistaa ammattitaitoista

Lisätiedot

Tulkaa pois takapihalta!

Tulkaa pois takapihalta! 2/ 2009 ASIAKASLEHTI ON KUNKKU KUVASTO KIEHTOO SISUSTAJAA KOHDENNETTU KUTSU TEPSI MULTASORMEN ASIAKKAISIIN Myyntiproffa ryöpyttää: Tulkaa pois takapihalta! HANSAPRINTIN ASIAKASLEHTI hansapress 2/2009 pääkirjoitus

Lisätiedot

Ostamisen ymmärtämistä myyntiprosessi

Ostamisen ymmärtämistä myyntiprosessi Ostamisen ymmärtämistä myyntiprosessi Petteri Laine Elokuu 2009 2 (19) Tämä dokumentti on kirjoitettu selkeyttämään ja käsitettä myyntiprosessi, englanniksi Opportunity Process. Myyntiprosessi sekoitetaan

Lisätiedot

Vältä 7 kalleinta virhettä internetmarkkinoinnissa ja opi ottamaan maksimaalinen hyöty internetistä markkinointikanavana

Vältä 7 kalleinta virhettä internetmarkkinoinnissa ja opi ottamaan maksimaalinen hyöty internetistä markkinointikanavana Vältä 7 kalleinta virhettä internetmarkkinoinnissa ja opi ottamaan maksimaalinen hyöty internetistä markkinointikanavana Teemu Kinnunen internetmarkkinointi.fi Kuka on Teemu Kinnunen ja miksi häntä kannattaa

Lisätiedot

Dokumentin on julkaissut Teemu Kinnunen Veitikantie 42-44 A 10 Rovaniemi, Suomi, Finland

Dokumentin on julkaissut Teemu Kinnunen Veitikantie 42-44 A 10 Rovaniemi, Suomi, Finland Tekijänoikeudet (c) 2011 Teemu Kinnunen, Kaikki oikeudet pidätetään Tämä dokumentti on tekijänoikeuslailla suojattu. Tekstin tai sen osan kopioiminen kaupalliseen käyttöön on ehdottomasti kielletty. Lukija

Lisätiedot

Tuotteistajan pikaopas 3.0

Tuotteistajan pikaopas 3.0 jari parantainen Tuotteistajan pikaopas 3.0 Lue, kuinka tuotteistaminen auttaa kasvattamaan tulostasi. Löydät tästä oppaasta kymmeniä käytännöllisiä esimerkkejä ja neuvoja, miten tuotteistat palvelusi.

Lisätiedot

MYYNNIN HAASTEET B2B MYYNTITYÖSSÄ

MYYNNIN HAASTEET B2B MYYNTITYÖSSÄ 1 Opinnäytetyö (AMK) Tradenomi Yrityksen tietohallinto 2011 Tero Rekola/Tommi Heinonen MYYNNIN HAASTEET B2B MYYNTITYÖSSÄ Kyselytutkimus myynnin ammattilaisille 2 OPINNÄYTETYÖ (AMK) TIIVISTELMÄ TURUN AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

Kulttuuritoimijan. markkinointiopas C.58

Kulttuuritoimijan. markkinointiopas C.58 Kulttuuritoimijan markkinointiopas C.58 2 Kulttuuritoimijan markkinointiopas Julkaisija: Etelä-Pohjanmaan liitto Kannen kuva: Saapasjalkakissa, Anu Lakaniemi. Julkaisu C:58 ISBN 987-951-766-119-5 ISSN

Lisätiedot

Selvitys palveluiden kaupallistamisesta 2007

Selvitys palveluiden kaupallistamisesta 2007 Selvitys palveluiden kaupallistamisesta 2007 Palvelumyynti - uskallusta luvata? Palveluiden myynti vaatii aivan erilaista osaamista kuin perinteinen tuotemyynti. Tuotteet voivat olla hyvin samankaltaisia,

Lisätiedot

Päivitetty 25.3.2014 Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme

Päivitetty 25.3.2014 Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme Päivitetty 25.3.2014 Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme SISÄLTÖ JOHDANTO VINKKI NUMERO 1: Pohjatyöt kuntoon ennen aloitusta! Kenelle markkinoit tuotteitasi ja palveluitasi? Miten haluat kohdata asiakkaasi?

Lisätiedot

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot

2/10 HAAGA-HELIA SIGNALS. HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulun sidosryhmälehti

2/10 HAAGA-HELIA SIGNALS. HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulun sidosryhmälehti 2/10 HAAGA-HELIA SIGNALS HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulun sidosryhmälehti KOLUMNI Biblo on viestinnän ammattilaisille ja muille viestintää työkseen tekeville suunniteltu uusi verkkopalvelu ja kasvualusta

Lisätiedot

7 SYYTÄ MIKSI YRITTÄJÄT EPÄONNISTUVAT

7 SYYTÄ MIKSI YRITTÄJÄT EPÄONNISTUVAT 7 SYYTÄ MIKSI YRITTÄJÄT EPÄONNISTUVAT Ota oppia, Vältä karikot ja Menesty. YRITTÄJÄ.NET ESIPUHE ESIPUHE YRITTÄJÄ.net SISÄLLYSLUETTELO Aluksi haluamme kertoa hyvin lyhyesti tämän ilmaisen oppaan 1. taustalla

Lisätiedot

Tampereen ammattikorkeakoulu Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma Janne-Ville Ojala. Opinnäytetyö. Verkkokauppa ja sen hyödyllisyys ATK-yrityksessä

Tampereen ammattikorkeakoulu Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma Janne-Ville Ojala. Opinnäytetyö. Verkkokauppa ja sen hyödyllisyys ATK-yrityksessä Tampereen ammattikorkeakoulu Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma Janne-Ville Ojala Opinnäytetyö Verkkokauppa ja sen hyödyllisyys ATK-yrityksessä Työn ohjaaja Tampere 6/2009 Petri Heliniemi Tampereen ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

KLiK. Oikotie. menestykseen. ammattinaosaaminen -verkosto

KLiK. Oikotie. menestykseen. ammattinaosaaminen -verkosto KLiK Oikotie menestykseen ammattinaosaaminen -verkosto Sisältö Suuntaa menestyksen oikotielle... 3 Visio, missio ja strategia yrityksen kivijalka... 4 Ely-keskuksen kehittämispalvelut Pk-yrityksille...

Lisätiedot

Internetmarkkinoinnin aloittajan pikaopas

Internetmarkkinoinnin aloittajan pikaopas Opas vastaa mm. seuraaviin kysymyksiin: Miksi markkinoida Internetissä? Miten saada internetmarkkinoinnilla tulosta? Mitä askeleita kohti tehokasta internetmarkkinointia? Mistä saat lisätietoa menestyksekkäästä

Lisätiedot

Sähköinen julkaiseminen tietokirjailijan näkökulmasta. Pirjo Rautianen / Moguli pr

Sähköinen julkaiseminen tietokirjailijan näkökulmasta. Pirjo Rautianen / Moguli pr Sähköinen julkaiseminen tietokirjailijan näkökulmasta Pirjo Rautianen / Moguli pr 1 Sähköinen julkaiseminen tietokirjailijan näkökulmasta -tutkimuksen on ideoinut ja toteuttanut uusmediatutkija, FM Pirjo

Lisätiedot

Taitomarkkinointi. Käsityö- ja muotoiluyritysten markkinointi selvitys. Muotoilu Taidekäsityö Käsityö

Taitomarkkinointi. Käsityö- ja muotoiluyritysten markkinointi selvitys. Muotoilu Taidekäsityö Käsityö Taitomarkkinointi Käsityö- ja muotoiluyritysten markkinointi selvitys Muotoilu Taidekäsityö Käsityö Tämän selvityksen on rahoittanut työvoima- ja elinkeinoministeriö ja Euroopan sosiaalirahasto ja se on

Lisätiedot

Yrityskohtaistaminen ja johdanto koulutukseen Ensimmäinen ydinkokonaisuus

Yrityskohtaistaminen ja johdanto koulutukseen Ensimmäinen ydinkokonaisuus Yrityskohtaistaminen ja johdanto koulutukseen Ensimmäinen ydinkokonaisuus Kertomuksen laatija Tomi Enäjärvi 1 Hyvä OIVAlainen OIVA Matkailuyrittäjien koulutusohjelman ensimmäinen viiden päivän kestoinen

Lisätiedot

Tevallako tulevaisuuteen?

Tevallako tulevaisuuteen? Tevallako tulevaisuuteen? Selvitys muoti- ja designalan hyödyntämättömistä voimavaroista ja potentiaalista Diges ry Selvityksen toteuttaja Kirsi Lille (TaM) 17/2010 Uudenmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen

Lisätiedot

L IIKETALOUS. ALOITTAVAN YRITYKSEN MARKKINOINTISUUNNITELMA CASE: Bedbest Oy

L IIKETALOUS. ALOITTAVAN YRITYKSEN MARKKINOINTISUUNNITELMA CASE: Bedbest Oy T AMPEREEN A MMATTIKORKEAKOULU L IIKETALOUS OPINNÄYTETYÖRAPORTTI ALOITTAVAN YRITYKSEN MARKKINOINTISUUNNITELMA CASE: Bedbest Oy Laura Kuokkanen Liiketalouden koulutusohjelma huhtikuu 2007 Työn ohjaaja:

Lisätiedot

LIIDIT HALTUUN MARKKINOINTIVIESTINNÄN AVULLA YRITYSASIAKASPALVELUSSA

LIIDIT HALTUUN MARKKINOINTIVIESTINNÄN AVULLA YRITYSASIAKASPALVELUSSA Opinnäytetyö (AMK) Liiketalous Markkinointi urheilijoille 2011 Kim Kärkkäinen LIIDIT HALTUUN MARKKINOINTIVIESTINNÄN AVULLA YRITYSASIAKASPALVELUSSA OPINNÄYTETYÖ (AMK) TIIVISTELMÄ TURUN AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

Mary Kay uramahdollisuus mahdollisuus sinullekin!

Mary Kay uramahdollisuus mahdollisuus sinullekin! Mary Kay uramahdollisuus mahdollisuus sinullekin! Asiakkaille haluan sanoa suuren kiitoksen kun olet löytänyt kiireisestä kalenteristasi aikaa saapua paikalle ja kuunnella tämän tovin Mary Kay yrityksestä

Lisätiedot

Teollisuuden palveluliiketoiminta pk-yrityksessä KEHITTÄMISOPAS. Jorma Hokkanen Antti Isoviita

Teollisuuden palveluliiketoiminta pk-yrityksessä KEHITTÄMISOPAS. Jorma Hokkanen Antti Isoviita Teollisuuden palveluliiketoiminta pk-yrityksessä KEHITTÄMISOPAS Jorma Hokkanen Antti Isoviita SISÄLTÖ 1. JOHDANTO 2. TEOLLISUUDEN PALVELULIIKETOIMINNAN KÄSITE 3. TEOLLISUUDEN PALVELULIIKETOIMINNAN NYKYTASON

Lisätiedot