Hyvällä fiiliksellä 15 pilottia nuorten hyväksi. Yllätetään yhteiskunta JAM

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hyvällä fiiliksellä 15 pilottia nuorten hyväksi. Yllätetään yhteiskunta JAM 3.2.2014"

Transkriptio

1 Hyvällä fiiliksellä 15 pilottia nuorten hyväksi Yllätetään yhteiskunta JAM

2 Yllätetään yhteiskunta JAM Yllätetään yhteiskunta Jam rokkasi Paasitornissa 3.2.! Osallistujia oli yhteensä lähes 90 ja tuloksena syntyi 15 loistavaa ideaa nuorten hyvinvoinnin ja työllistymisen edistämiseksi. Osa ideoista saatiin paikanpäällä jo pitkälle mietittyä, toiset taas vaativat enemmän kehittelyä ennen pilotointia. Parin idean kehittäminen on jo käynnistetty ja muita alamme edistämään heti. Tavoitteena pilotoida mahdollisimman moni upea idea innostamaan ja nostamaan Suomen Spirit-taso huippuun. Suurkiitos kaikille osallistujille. Mukana oli myös nuoria sparraamassa ideoita. Erityiskiitos kriittiselle nuorisoraadillemme heidän arvokkaasta panoksestaan. Olemme koonneet tämän kirjasen aukeamille yhteenvedon kaikista Jamissa synnytetyistä ideoista. Nyt sitten yhdessä edistämme näitä. Toivomme myös, että kirjanen puhaltaa tapaamisessamme hehkuneen innostuksen ja luovuuden kipinän uudelleen hehkumaan. Tämä ensimmäinen uudella tavalla toteutettu laajempi Yllätetään yhteiskunta -tapaaminen onnistui hienosti, mutta se oli vasta verryttelyä. Jamista oppineina nostamme vauhtia ja intoa seuraavassa Yllätetään yhteiskunta tapaamisessa. Yllätetään yhteiskunta terveisin Jari Raitanen

3 Yllätetään yhteiskunta jäsenet, jotka mahdollistivat kaiken tämän Coor Service Management Hakonen Group Deep Lead Katja Noponen Deloitte Lauttasaaren liikuntakeskus Eventgarden Schneider Electric Helsingin kaupunki Luja Group Kirkkohallitus MPY Fazer Pfizer Iin Micropolis Työ ja elinkeinoministeriö Rauman kaupunki Työvalmennus Futuuri Nuorten Akatemia Bowl Circus

4

5

6

7 AnsA Ansaitse auttamalla Mikä idea? Nuoret hankkivat itselleen työpaikan auttamalla vanhuksia. Nuoret tarjoavat asiantuntijapalveluja: esimerkiksi tietokoneen, puhelimen ja netin käyttöä. Vuorovaikutuksessa nuoret oppivat samalla vanhempien ihmisten elämänkokemuksesta. Miten toteutetaan? Pilotti toteutetaan alueellisesti yhteistyössä oppilaitosten ja esimerkiksi palvelutalojen kanssa. Ansaintalogiikka: apua saaneet vanhukset maksavat saamistaan palveluista.

8

9 Heti töihin opiskellen Mikä idea? Uusi tapa hankkia ammatti samalla opiskellen. Tavoitteena hankkia ammatillinen perustutkinto työn ohessa. Huom! Kyseessä ei ole oppisopimus. Koskee nuorta. Mistä työtä löydetään? Vähentämällä vanhemmilta ja kokeneemmilta työntekijöiltä siirretään nuorille rutiinitöitä. Kohdistetaan aloille, joissa nyt/tulevaisuudessa työvoimapula. Miten toteutetaan? Nuorelle tarjotaan oman alansa työtä. Työ/opiskeluviikko on 40 tuntia, josta osa-aikaista työtä 15 tuntia, opiskelua 25 tuntia. Kesällä nuorella kesätyöpaikka samassa työpaikassa, tavoitteena vakituinen työpaikka kahdessa vuodessa. Nuoren tulot + tuet / vuosi samalla kun saa ammatin.

10

11 Moving Hearts Mikä idea? Tavoitteena hyvinvointi liikuttamalla sielua kropan kautta. Kohderyhmänä masennuksesta kärsivät vuotiaat nuoret. Nuorten hyvinvointia lisätään ryhmässä tapahtuvalla helpolla Asahi-liikunnalla. Miten toteutetaan? Pilotti toteutetaan kahdessa pilottiryhmässä: 1. pilottiryhmä Auroran sairaalassa, 2. ryhmä Helsinki Missionin vapaaehtoisryhmä. Kokemusten perusteella jalkaudutaan ja toistetaan muualla. Liikunta toteutetaan Asahi-terveysliikuntana, monistusvaiheessa koulutetaan 10 vapaaehtoista Asahikouluttajaksi.

12

13 Ylämummo-palvelu Eli miten löysin aikuisen joka kuuntelee ja ymmärtää Teemu, 15 vee Mikä idea? On suuri joukko nuoria ja lapsia, joilla ei ole ei syistä riittävästi tai juuri lainkaan kontaktia luotettaviin aikuisiin. Luodaan monialainen mobiili/web -palvelu, jossa valta on nuorilla. Sen kautta lapset ja nuoret saavat luotettaviin aikuisiin yhteyden ja voivat keskustella itselleen tärkeistä asioista. Miten toteutetaan? Nuori itse päättää aiheen tai asian mistä hän haluaa keskustella. Ylämummo-palvelun avulla hän löytää luotettavan keskustelukumppanin istumalla omassa huoneessaan tai omalla sohvallaan. Nuori itse valitsee tai hylkää palvelun ehdottamista aikuisista mieluisimman. Hän voi tallentaa sopivimmat aikuiset muistiin. Palvelussa nuoret voivat myös reitata aikuisia. Vapaaehtoisina voivat toimia opiskelijat, työttömät, mummot ja papat sekä esimerkiksi seurakunnat ja järjestöt, eli kaikki joilla on ylimääräistä aikaa tai halua auttaa. Myös vapaaehtoinen voi auttaa omalta kotisohvalta, silloin kun se hänelle sopii (toisin kuin esim. Nuorten puhelimessa vapaaehtoisina toimivat, jotka vastaavat puheluihin MLL:n tiloissa) Vapaaehtoiset seulotaan ja koulutetaan, jotta varmistetaan että he ovat soveltuvia auttamistyöhön.

14

15 Kansalaistili Mikä idea? Idea on sekä aloitteellisille että syrjäytymisuhan alla oleville nuorille tarkoitettu "citizen game", jonka tavoitteena on hyvinvoinninkehittäminen kansalaistaitojen ja -tietojen paremman hallinnan avulla. Kansalaistili on oman elämän ajokortti, jossa on mukana teoriaa, käytäntöä ja kokeita. Miten toteutetaan? Tietoja ja taitoja hankitaan oikeassa maailmassa (koulut ja opinnot, työharjoittelu, harrastukset, vapaaehtoistyö, järjestöt, kansalaistoiminta, jne.) ja/tai virtuaalimaailmassa (pelit, simuloinnit, kurssit, kokeet, jne.). Osallistujan edistymistä ja kehittymistä mittaa UPV (Universaali PeliValuutta, Universal Personal Value/Voucher). Uudet tiedot ja taidot ovat UPV:n kautta vaihdettavissa konkreettisiin asioihin (selviytymissetelit, pääsyliput, opintosuoritukset, sertifikaatit, jne.). Kansalaistiliin tavoitteet ja toteutus räätälöidään pilotissa mukana olevien koulujen kanssa. Kansalaistili on henkilökohtainen ja yhdenvertainen, jokainen pelaan itseään vastaan. Peliä voi käyttää erilaisilla laitteilla.

16

17 Pelistudio Mikä idea? Pelistudio on tarkoitettu alle 20-vuotiaille pelien heavy usereille, "pelifriikeille", joiden elämässä tietokonepelaamisella on suuri rooli. Koulussa heille luodaan koulutuspolku, jonka avulla he voivat saada pelaamisesta ja pelien suunnittelusta itselleen ammatin joko yrittäjän tai toisen palveluksessa. Nuoret "koukutetaan" pelikerhojen kautta mukaan jo ennen lukioikää. Oppilaat testaavat pelejä ja etsivät bugeja, toimivat konkreettisesti yhteistyöttä yritysten kanssa. Oppilas oppii pelistudiolla ollessaan myös yritystoiminnan periaatteet. Pelistudio on paikka, jossa peliyritykset, koulu (opppilaitos) ja nuoret kohtaavat Miten toteutetaan? Pelaaminen valjastetaan hyötykäyttöön. Toteutukseen tulee yritysten lisäksi mukaan Oulun yliopisto, jonka kanssa tehdään koulutusohjelma. Kerhoissa opitaan miten tehdään ideoiden betatestamista.

18

19 Lupa puhua kauniisti ja positiivisesti lapsille Mikä idea? Taustalla lasten viihtymättömyys, kohderyhmänä kaikki aikuiset vanhemmat, isovanhemmat, ihmiset ammateissa, joissa ovat lasten kanssa tekemisissä. Syrjäytetty lapsi on tulevaisuudessa syrjäytynyt nuori. Tällä hetkellä puuttuu itse lapsilta saatua tietoa. Pilotin kohderyhmänä nelosluokkalaiset. Miten toteutetaan? Lapsille hyvinvointipassi, johon kirjataan kaikki hyvät asiat: onko kukaan hymyillyt hänelle, onko passiin tullut jotain positiivista ja kannustavaa vaikkapa viikon aikana. Jos ei ole, aikuisten puututtava asiaan.

20

21 Hyvevointia elämään Mikä idea? Jokainen lapsi ja nuori haluaa olla hyvä siinä mitä osaa olla mukana porukassa, kuulua hyvään jengiin. Tavoitteena koulu, johon oppilas menee joka aamu mielellään. Miten toteutetaan? Mukana olevissa kouluissa määritellään hyveet, joiden mukaan halutaan olla ja toimia. Kouluyhteisö, eli luokan oppilaat, määrittelee ne itse. Tavoitteena elää ja toimia niiden mukaan koulussa.

22

23 Koulun valtaus Mikä idea? Koulun valtaus idea: koulu on auki silloin kun se on kiinni. Koulut ovat useimmiten tyhjillään varsinaisen koulupäivän päätyttyä. Koulupäivä on päättynyt eikvätkä esim. urheiluseurojen vuorot ole vielä alkaneet. Koulut otetaan käyttöön klo järjestämällä siellä esimerkiksi erilaisia kerhoja. Miten toteutetaan? Valtaus tehdään nuorten ehdoilla, nuoret itse luovat juttuja esimerkiksi erilaisten appsien kautta. Esimerkkinä futiskerho liikuntasalissa > nuori näkee appsin kautta koska, missä, paljonko on tulossa porukkaa ym. Järjestelmän kautta saadaan myös aina valvoja paikalle. Vapaaehtoisina valvojina toimivat eläkeläiset, myös ilman työtä olevat koulunsa jo lopettaneet vanhemmat nuoret, jotka saisivat vapaaehtoistyöstä pisteitä yhteishakua varten. Nuorten lisäksi ohjelmaa voivat järjestää myös kolmannen sektorin toimijat, esimerkiksi Marttojen vetämä Kokkikerho tai paikallisen urheiluseuran järjestämät aktiviteetit.

24

25 Uuden luomisen keskus Mikä idea? Nuorille perustetaan/nuoret perustavat firman, joka valmistaa ja markkinoi tuotteita erilaisesta kierrätysmateriaalista. Tarkoitettu esimerkiksi juuri ammattikouluista valmistuneille nuorille, jotka ovat kiinnostuneita käsillä tekemisestä, vihreästä teknologiasta ja kierrätyksestä. Miten toteutetaan? Tuotteiden valmistusmateriaalit hankitaan kierrätyskeskuksista, yrityksistä, roskalavoilta mistä vain materiaalia löytyy. Kysymys on oikeasta liiketoiminnasta, nuoret saavat palkkaa työstään.

26

27 Trading Faces Mikä idea? Trading Faces on vaihto-ohjelma, josa tuodaan jotain uutta yritysten ja ammitillisten oppilaistosten yhteistyöhön perinteisten työharjoitteluiden ja opettajien TET-päivien lisäksi. Trading Faces -ideassa yritysten ammattilaiset menevät esimerkiksi ammattikouluun työskentelemään yhdessä oppilaiden kanssa. Näin oppilaat oppivat suoraan ammattilaisilta. Ammattilaiset antavat arvokasta tietoa oikeasta työelämästa. Lisäksi ammattilaiset tutustuvat opiskelijoihin, ja voivat samalla valita itselleen sopivat työharjoittelijat. Tavoitteena tiedon ja osaamisen lisääminen ja syventäminen, samalla Trading Faces boostaa elämässä pärjäämistä. Miten toteutetaan? Kouluun menevien ammattilaisten lisäksi vaihto tapahtuu toisinkin päin: oppilaat menevät työpaikoille, tekemään "oikeaa" työtä. He eivät mene sinne arvioitaviksi, vaan oppimaan. He kokevat olevansa vertaisia ammattilaisten kanssa.

28

29 Oman elämänsä pilotti Mikä idea? Oman elämänsä pilotti -ohjelma tarjoaa nuorelle uravalmennusta somessa ja livenä. Vuoden mittainen projekti, eli nuorta valmennetaan vuoden ajan ja tavoitteena on löytää nuorelle työpaikka, oppisopimuspaikka tai sopiva jatkokoulutuspaikka. Valmennuksen tuloksena eksyksissä oleva nuori kasvattaa siivet ja lähtee lentoon, eli hänestä kehittyy kirjaimellisesti oman elämänsä pilotti. Vähintään 800 (tavoitteena 1 000) nuorelle hankitaan pilotin avulla työsopimus, oppisopimus tai mahdollisuus jatkokoulutukseen. Toteutetaan 20 paikkakunnalla, 50 nuorta per paikkakunta. 3 miljoonan euron panoksella saavutetaan 1 miljardin säästö. Miten toteutetaan? Pilotti toteutetaan ura/aluevalmentajien vetämänä. Nuoret itse hakeutuvat aktiivisesti mukaan, ei työvoimatoimiston kautta. Koko juttu tehdään nuorten ehdoilla. Pilotti toteutetaan somevetoisesti, sitä markkinoidaan somen lisäksi radiossa ja muualla mediassa.

30

31 Olen huipputyyppi Mikä idea? Alakouluikäiset lapset saadaan tunnistamaan oma synnynnäinen intohimonsa ja voimaannutetaan lapsi seuraamaan sitä onnellisen elämän saavuttamiseksi. Intohimo = Työ = Elämä = Ilo. Opetetaan myös vanhemmille mitä intohimo on, samoin opettajille. Lapsia opetetaan näkemään toisissaan kauneutta. Tuloksena intohimoa ja menestystä, lapsi voi paremmin, koulussa on vähemmän kiusaamista. Miten toteutetaan? Pilottitoteutetaan lifecoachin avulla. Aluksi valitaan viisi koulua ja näistä kouluista yhteensä 10 koululuokkaa (1.-5. luokat). Jokaista luokkaa kohti on yksi life coach, eli heitäkin yhteensä 10 kpl. Valmennuksen kick-off, jossa paikalla opettajat ja lasten vanhemmat Tämän jälkeen lapsille pidetään kahden tunnin mittainen Olen huipputyyppi -valmennus Seuraavan puolen vuoden ajan life coach pitää lasten kanssa joka toinen viikko 20 min kiitollisuuspiirin Lapsi tuntee olevansa huipputyyppi!

32

33 Lupa tienata Mikä idea? Opintotuen tulorajat laitetaan täydellisesti remonttiin. Opintotuen tuloraja poistetaan niiltä opiskelijoilta, jotka suoriutuvat opinnoissaan mallikaasti, eli suorittavat vähintään 55 opintopistettä lukuvuoden aikana. Opiskelijoille annetaan License to earn. Miten toteutetaan? Toteutuksessa mukana Yllätetään yhteiskunta, Suomen Yrittäjät, Keskuskauppakamari, SYL (Suomen ylioppilaskuntien liitto, SAMOK (Suomen ammattikorkeakoulujen opiskelijaliitto), SAKKI (Suomen ammattiin opiskelevien liitto).

34

35 Jelppi Mikä idea? Saada nuorten omat ideat ja niiden toteutus kohtaamaan. Miten toteutetaan? Luodaan Jelppi-valuutta, jota -saitti tukee. Yritykset lahjoittavat jelppejä, ne voivat olla aikaa, rahaa, tavaraa. Idealla edistetään yhteisöllisyyttä ja työllisyyttä. Mukana esimerkiksi, ystäväpalvelu, erilaiset tapahtumat.

36 JAM osallistujat Osallistuneet Nuorten raati: Anita Koski Jukka Suomela Ove Uljas Nella Hokkanen Anna Nordling Kari Väänänen Pekka Korhonen Marco Buttglieri Antti Isomäki Kata Sorvali Pertti Alaja Petra J. Antti Kylliäinen Katja Noponen Päivi Saatsi Tanja Ruotsalainen Anu Timmerbacka Keijo Mikkonen Riikka Poukka Aino Nyyssönen Ari Alatossava Kirsi Salo Risto Lehtinen Jonas Sarkameri Arja-Liisa Mauno Lasse Parvinen Risto Penttilä Anton Partanen Eeva Piha Leena Masalin Sampo Manninen Roope Suorela Eija Kiviranta Liisa Winqvist Sanna Lauslahti Riia Partanen Heidi Ekholm-Talas Maija Kotamäki Tapio Luoma Roope Rytkönen Heimo Langinvainio Markku Kehus Teppo Rantanen Suvi Merikaarto Heini Hämäläinen Marko Kerola Terhi Majasalmi Amir Benatia Jaana Kymäläinen Markus Keränen Tiina Hoskari Sauli Niiranen Jaana Rautakoski Matti Kari Tiina Kivisaari Hassan Maikal Jani Kesälä Merit Linden Timo Hannukainen Pauli Karjalainen Janne Savolainen Mika Kiljunen Timo Wallenius Jari Tainio Mikko Mäkelä Tommi Kinnunen Jarno Anttalainen Mikko Tanner Tommi Laitio Johannes Koponen Minna Sirviö Topi Jokinen Joni Vesalainen Minna-Maari Harmaala Tuija Pulkkinen Jore Marjaranta Minttu Jores Tuuli Kaskinen Juha Rintamäki Olli Valtonen Ville Turkka Juha Stenbäck Oras Tynkkynen Ville Vainio Visa Huuskonen

37 Kiitos! Lisätiedot ideoiden etenemisestä sekä Yllätetään yhteiskunta ryhmästä jari.raitanen(at)devoi.fi

JAM. mahdottomasta mahdollinen 3/2/14

JAM. mahdottomasta mahdollinen 3/2/14 JAM mahdottomasta mahdollinen 3/2/14 1 TÄMÄN YLLÄTETÄÄN YHTEISKUNTA -KIRJASEN OVAT MAHDOLLISTANEET: TYÖ -JA ELINKEINOMINISTERIÖ SCHNEIDER ELECTRIC FINLAND OY 2 STAFFPOINT-KONSERNI KATJA NOPONEN OY HELSINGIN

Lisätiedot

Hieno innostunut porukka synnytti 16 uutta ideaa nuorten työllisyyden parantamiseksi. Yllätetään yhteiskunta JAM 28.4.2014

Hieno innostunut porukka synnytti 16 uutta ideaa nuorten työllisyyden parantamiseksi. Yllätetään yhteiskunta JAM 28.4.2014 Hieno innostunut porukka synnytti 16 uutta ideaa nuorten työllisyyden parantamiseksi Yllätetään yhteiskunta JAM 28.4.2014 Yllätetään yhteiskunta JAM 28.4.2014 Yllätetään yhteiskunta JAM innosti jälleen

Lisätiedot

SAMALLE VIIVALLE. Malleja monikulttuuristen nuorten ja työelämän kumppanuuteen. Kesätyöpaikka. tutuksi. Sarja. kuva. Työelämäillat.

SAMALLE VIIVALLE. Malleja monikulttuuristen nuorten ja työelämän kumppanuuteen. Kesätyöpaikka. tutuksi. Sarja. kuva. Työelämäillat. SAMALLE VIIVALLE Malleja monikulttuuristen nuorten ja työelämän kumppanuuteen Ura haaveet Hissipuhe Ideasta tuotteeksi kesätyöpaikka Tietoa myös vanhemmille Sarja kuva Verkostot tutuksi Apuun Työelämäillat

Lisätiedot

Lupa kokeilla. < Erilaiset tavat toteuttaa opetusta> ammatillisella toisella asteella

Lupa kokeilla. < Erilaiset tavat toteuttaa opetusta> ammatillisella toisella asteella Lupa kokeilla < Erilaiset tavat toteuttaa opetusta> ammatillisella toisella asteella Lupa kokeilla Erilaiset tavat toteuttaa opetusta ammatillisella toisella asteella Toimitus: Jaana Kilpinen, Juha Pusa,

Lisätiedot

Yritä huvikses Perusopetuksen yrittäjyyskasvatusopas

Yritä huvikses Perusopetuksen yrittäjyyskasvatusopas Yritä huvikses Perusopetuksen yrittäjyyskasvatusopas Aktiivisille nuorille ja tuleville yrittäjille sekä heidän opettajilleen Tämän aineiston tarkoitus on kannustaa nuoria pohtimaan yrittäjyyttä yhtenä

Lisätiedot

Tervetuloa! Keskustan suuralueen aluekokous tiistaina 29.11. klo 18 kaupungintalon valtuustosalissa. Keskustan suuralueen asukaslehti Syksy 2011

Tervetuloa! Keskustan suuralueen aluekokous tiistaina 29.11. klo 18 kaupungintalon valtuustosalissa. Keskustan suuralueen asukaslehti Syksy 2011 Keskustan suuralueen asukaslehti Syksy 2011 www.katoppa.fi Tervetuloa! Keskustan suuralueen aluekokous tiistaina 29.11. klo 18 kaupungintalon valtuustosalissa. Aiheesta lisää sivulla 7 Keskusta Raksila

Lisätiedot

SALON SEUDUN YRITTÄJYYSKASVATUKSEN POLKU

SALON SEUDUN YRITTÄJYYSKASVATUKSEN POLKU SALON SEUDUN Yrittäjyyskasvatuksen polku...3 Arvot yrittäjyyskasvatuksen polulla...5 Toimijat ja tehtävävastuut...6 Perusasteen yrittäjyyskasvatus...8 Toisenasteen yrittäjyykasvatus...15 Korkea-asteen

Lisätiedot

Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön

Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Selkokielinen opas Suomen Pakolaisapu ry Suomen Pakolaisapu ry 1 ZZ Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Toim. Yuko Kametani, Anne Korppinen ja

Lisätiedot

Ryhmän ohjaajan käsikirja

Ryhmän ohjaajan käsikirja Ryhmän ohjaajan käsikirja KIITOKSET Tuulia Aho Atte Airaksinen Katja Danska-Honkala Sirpa Erkkilä-Häkkinen Minna Flyktman Kristiina Hannula Helsingin Maalariammattikoulu Heikki Hujanen JAO / Hyvinvointi

Lisätiedot

Ripaus osallisuutta, hyppysellinen vaikuttamista. Osallisuuden reseptejä Oulun seudun kunnista

Ripaus osallisuutta, hyppysellinen vaikuttamista. Osallisuuden reseptejä Oulun seudun kunnista Ripaus osallisuutta, hyppysellinen vaikuttamista Osallisuuden reseptejä Oulun seudun kunnista Sisällysluettelo Johdanto 4 OSALLISUUS RAKENTEISSA 7 Oppilaskunnan hallituksen vaalit 8 Oppilaskunta opettajien

Lisätiedot

Nopeaa konseptointia Neloskierteen pyörteissä HANNA TUURI

Nopeaa konseptointia Neloskierteen pyörteissä HANNA TUURI Nopeaa konseptointia Neloskierteen pyörteissä HANNA TUURI 1 Nopeaa konseptointia Neloskierteen pyörteissä Taitto ja grafiikat Minna Nissilä Tampereen ammattikorkeakoulun julkaisuja. Sarja B. Raportteja

Lisätiedot

Parasta osallisuutta. Nuorten Keski-Suomi ry

Parasta osallisuutta. Nuorten Keski-Suomi ry Kädessäsi on Parasta Osallisuutta -julkaisu, jonka sivuille on kerätty tarinoita ja kuvauksia erilaisista keskisuomalaisista toimintaympäristöistä, joissa toteutetaan esimerkillisesti lasten ja nuorten

Lisätiedot

TAITAJASTA YRITTÄJÄKSI

TAITAJASTA YRITTÄJÄKSI TAITAJASTA YRITTÄJÄKSI TAITAJASTA YRITTÄJÄKSI Julkaisija: Skills Finland ry Toimitustyö: Emmi Oksanen Ulkoasu ja taitto: Viestintätoimisto VCA Oy Kannen kuvat: Tarmo Valmela, Silja Lindqvist, Juha Roininen,

Lisätiedot

SUOMEN LASTEN JA NUORTEN SÄÄTIÖ. Vuosikatsaus 2014

SUOMEN LASTEN JA NUORTEN SÄÄTIÖ. Vuosikatsaus 2014 SUOMEN LASTEN JA NUORTEN SÄÄTIÖ Vuosikatsaus 2014 Sisältö ALKUSANAT 5 1. SÄÄTIÖN TARKOITUS JA TOIMINTA-AJATUS 6 2. TOIMINNAN ARVOT 6 3. SÄÄTIÖN VISIO VUOTEEN 2015 6 4. TOIMINNAN TAVOITTEET 6 Elämäntaitojen

Lisätiedot

Nuorten ja aikuisten oppimisvaikeudet s. 14-16

Nuorten ja aikuisten oppimisvaikeudet s. 14-16 3/2010 ADHD-liiton jäsenlehti Tule mukaan vaikuttamaan, mielipiteesi on tärkeä s. 12-13 Nuorten ja aikuisten oppimisvaikeudet s. 14-16 Jäsenyhdistykseltä Sählärit pelaavat taas s. 20-21 1 3/ 2 0 10 s i

Lisätiedot

KuvaSeppälä-yhtiöiden sidosryhmälehti 2 2013

KuvaSeppälä-yhtiöiden sidosryhmälehti 2 2013 KuvaSeppälä-yhtiöiden sidosryhmälehti 2 2013 LUKEMISTA OPETTAJILLE Haavi-Heikki ojentaa auttavan kätensä - eikä päästä irti s. 4 Vuoden 2013 luokanopettaja kannustaa nuoria opettajan työhön s. 10 Esikoulu

Lisätiedot

aikun kaiku Raahen Autopelti Oy:llä on hyvät kokemukset oppisopimuskoulutuksesta Metallialan monet mahdollisuudet

aikun kaiku Raahen Autopelti Oy:llä on hyvät kokemukset oppisopimuskoulutuksesta Metallialan monet mahdollisuudet RAAHEN AIKUN ASIAKASLEHTI NRO 1/2012 aikun kaiku Raahen Autopelti Oy:llä on hyvät kokemukset oppisopimuskoulutuksesta 8 9 Metallialan monet mahdollisuudet 6 7 Veera Saari innostui koulunkäyntiavustajan

Lisätiedot

Meidän juttu. Nuoret tapahtuman järjestäjinä

Meidän juttu. Nuoret tapahtuman järjestäjinä Meidän juttu Nuoret tapahtuman järjestäjinä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen. MLL:n keskusjärjestön

Lisätiedot

Telmivä mieli sanotaan, että hulluus ja nerous kulkevat käsi kädessä s. 14

Telmivä mieli sanotaan, että hulluus ja nerous kulkevat käsi kädessä s. 14 ADHD-liiton jäsenlehti Porina-nurkka Porina-projektin kuulumisia s. 8 Telmivä mieli sanotaan, että hulluus ja nerous kulkevat käsi kädessä s. 14 Erityinen nuori rippikouluun s. 16 s i s ä l l y s Tässä

Lisätiedot

OPETUKSEN YRITYSPALAT. käytännön malleja yrittäjyyskasvatukseen

OPETUKSEN YRITYSPALAT. käytännön malleja yrittäjyyskasvatukseen OPETUKSEN YRITYSPALAT käytännön malleja yrittäjyyskasvatukseen 1 Toimitus: Kasvu yrittäjyyteen -hanke: Katriina Huvi, Tiina Paukkonen, Arja Rantamäki, Helena Hannu, Pirjo Hauvala, Taina Matis, Satu Mursula

Lisätiedot

Yrittäjyyden Ikkuna -katalogi

Yrittäjyyden Ikkuna -katalogi Yrittäjyyden Ikkuna -katalogi Yrittäjyyskasvatuksen palveluja lähellä sinua! Hyvä yrittäjyyskasvatuksen toimija, Luet parhaillaan SeDuuni2-hankkeessa tuotettua Yrittäjyyden ikkuna -katalogia, jossa on

Lisätiedot

ARKI UUDESSA MAASSA OLGA KIRJANEN. Maahanmuuttajan arki -hankkeen raportti. Etelä-Karjala-instituutti Raportti 9 Lappeenrannan teknillinen yliopisto

ARKI UUDESSA MAASSA OLGA KIRJANEN. Maahanmuuttajan arki -hankkeen raportti. Etelä-Karjala-instituutti Raportti 9 Lappeenrannan teknillinen yliopisto ARKI UUDESSA MAASSA Maahanmuuttajan arki -hankkeen raportti. OLGA KIRJANEN Etelä-Karjala-instituutti Raportti 9 Lappeenrannan teknillinen yliopisto 9. ARKI UUDESSA MAASSA Maahanmuuttajan arki -hankkeen

Lisätiedot

OPINTOMAAILMA OPISKELUAIKA ON TÄYTTÄ ELÄMÄÄ! Levikki Länsi-Suomi 2/2011. Lukiolaisen ja peruskoululaisen TIETOPAKETTI jatko-opinnoista

OPINTOMAAILMA OPISKELUAIKA ON TÄYTTÄ ELÄMÄÄ! Levikki Länsi-Suomi 2/2011. Lukiolaisen ja peruskoululaisen TIETOPAKETTI jatko-opinnoista OPINTOMAAILMA Levikki Länsi-Suomi 2/2011 Opiskelupaikan valinnasta saattaa riippua, missä ja miten ihminen loppuikänsä viettää. Valintaviidakossa suunnistaminen vaatii tietoa. Tämä Opintomaailma-lehden

Lisätiedot

VUOSI- KERTOMUS 2014

VUOSI- KERTOMUS 2014 VUOSI- KERTOMUS 2014 SISÄLLYSLUETTELO 1. TÖIHIN!-PALVELU OSANA ISOMPAA KOKONAISUUTTA. S. 3 4 1.1 Elinkeinopolitiikka on Jyväskylässä painopiste...4 2. TYÖN MERKITYS IHMISELLE. S. 5 6 2.1. Töihin!-palvelu

Lisätiedot

amicase Esimies ei ole koskaan täysinoppinut Ami-säätiön sidosryhmälehti 1 2005 Noste auttaa jaksamaan s.14 Tehokas Spar Akatemia s.

amicase Esimies ei ole koskaan täysinoppinut Ami-säätiön sidosryhmälehti 1 2005 Noste auttaa jaksamaan s.14 Tehokas Spar Akatemia s. amicase Ami-säätiön sidosryhmälehti 1 2005 Esimies ei ole koskaan täysinoppinut Tehokas Spar Akatemia s.10 Noste auttaa jaksamaan s.14 Johtaminen vaatii oppimista s.16 amicase 1 2005 Sisältö 4 Jet vahvistaa

Lisätiedot

Lehti. uudistuu! OPINTO- OHJAAJA. ammattilehti 1/2015. Suomen opinto-ohjaajat ry:n järjestölehti

Lehti. uudistuu! OPINTO- OHJAAJA. ammattilehti 1/2015. Suomen opinto-ohjaajat ry:n järjestölehti OPINTO- OHJAAJA ammattilehti 1/2015 Lehti uudistuu! Suomen opinto-ohjaajat ry:n järjestölehti Uutuudet tammikuussa 2015! Uusi pätevä Futurix Oppilaan tueksi Futurix 7 9 Täysin uudistettu oppilaanohjaksen

Lisätiedot

Taitaja2012 -tapahtuman julkaisu

Taitaja2012 -tapahtuman julkaisu Taitaja2012 -tapahtuman julkaisu 2 Anssi ja Renne, Taitajan viemät 6 Jämsän yläkoulun 8E Taitajan odotuksessa 8 Lauri Ihalainen pohtii osaamisen merkitystä 4, 12, 14 Valitse kiinnostuksen kohteesi tapahtumassa

Lisätiedot

1/14. Lapset ja nuoret. Aleksi innostui laskemisesta Lumilauantai-tapahtumassa Sotshissa luvassa mahtipontiset paralympialaiset

1/14. Lapset ja nuoret. Aleksi innostui laskemisesta Lumilauantai-tapahtumassa Sotshissa luvassa mahtipontiset paralympialaiset www.vammaisurheilu.fi 6,90 1/14 TEEMA Lapset ja nuoret Aleksi innostui laskemisesta Lumilauantai-tapahtumassa Sotshissa luvassa mahtipontiset paralympialaiset Kokousta & Sporttia! Kokoustilat 10 800 henkilön

Lisätiedot

Sosiaalinen media nuoren ohjauksessa Toimittanut Helena Tirronen

Sosiaalinen media nuoren ohjauksessa Toimittanut Helena Tirronen VERTAISENA VERKOSSA Sosiaalinen media nuoren ohjauksessa Toimittanut Helena Tirronen V E R TA IS E N A VERKOSSA Sosiaalinen media nuoren ohjauksessa Toimittanut Helena Tirronen Tampereen ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

KuvaSeppälä-yhtiöiden sidosryhmälehti 1 2015

KuvaSeppälä-yhtiöiden sidosryhmälehti 1 2015 KuvaSeppälä-yhtiöiden sidosryhmälehti 1 2015 LUKEMISTA OPETTAJILLE Valokuvaaja ei ole koskaan valmis s. 4 Kempeleen Kirkonkylän yhtenä iskoulussa rakennetaan uutta toimintakulttuuria s. 10 Tieto- ja viestintätekniikka

Lisätiedot