EASON KOULUTUSOHJELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "EASON KOULUTUSOHJELMA"

Transkriptio

1 Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirasto EASON KOULUTUSOHJELMA Maaliskuu 2014 SUPPORT IS OUR MISSION

2

3 Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirasto EASON KOULUTUSOHJELMA Maaliskuu 2014 SUPPORT IS OUR MISSION

4 Europe Direct -palvelu auttaa sinua löytämään vastaukset EU:hun liittyviin kysymyksiisi. Yhteinen maksuton palvelunumero ( * ): ( * ) Saat pyytämäsi tiedot maksutta. Myös useimmat puhelut ovat maksuttomia, joskin jotkin operaattorit, puhelinkioskit tai hotellit voivat periä puheluista maksun. Suuri määrä muuta tietoa Euroopan unionista on käytettävissä internetissä Europapalvelimen kautta ( Luxemburg: Euroopan unionin julkaisutoimisto, 2014 ISBN doi: /14949 Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirasto, 2014 Ei EASO eikä kukaan sen puolesta toimiva henkilö ole vastuussa siitä,miten seuraavia tietoja käytetään. Tekstin jäljentäminen on sallittua, kunhan lähde mainitaan.

5 EASON KOULUTUSOHJELMA 3 Sisällysluettelo EASOn pääjohtajan esipuhe... 5 EASOn koulutusohjelman esittely... 6 Mikä on EASOn koulutusohjelma?... 7 Miten jäsenvaltiot voivat hyödyntää koulutusohjelmaa?... 7 EASOn koulutusmoduulit... 8 EASOn koulutustietojen keruujärjestelmä (Training Cockpit)... 9 EASOn koulutusohjelmia koskevat moduulit Turvapaikka-asioita käsitteleville virkamiehille tarkoitettu EASOn oppimispolku Perusmoduulit Kansainvälisen suojelun myöntämisperusteita (Inclusion) koskeva moduuli Puhuttelutekniikoita koskeva moduuli Näytön arviointia koskeva moduuli Jatkomoduulit Päätösten laatimista ja päätöksentekoa koskeva moduuli Haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden puhuttelua koskeva moduuli Lasten puhuttelua koskeva moduuli Alkuperämaata koskevat tiedot (COI) -moduuli Euroopan yhteistä turvapaikkajärjestelmää koskeva moduuli Kansainvälistä pakolaisoikeutta ja ihmisoikeuksia koskeva moduuli Poissulkemista koskeva moduuli Vaihtoehtoiset moduulit Suojelun päättymistä koskeva moduuli Turvapaikkamenettelydirektiiviä koskeva moduuli Dublin-asetusta koskeva moduuli Turvapaikka-asioista vastaaville johtajille tarkoitettu moduuli... 19

6 Oppiminen on kokemus. Kaikki muu on vain informaatiota. Albert Einstein

7 EASON KOULUTUSOHJELMA 5 EASOn pääjohtajan esipuhe Hyvät kollegat Euroopan unionissa vuoden 2013 kesäkuussa tehty uutta turvapaikkalainsäädäntöpakettia koskeva sopimus oli historiallinen saavutus, jonka avulla voidaan kehittää edelleen Euroopan yhteistä turvapaikkajärjestelmää (CEAS). Lainsäädäntö on nyt vahvistettu, ja tarvitaan yhteistyötä, jotta se toteutuisi myös käytännössä. Koulutuksella on keskeinen asema tässä prosessissa. EASO on sitoutunut koulutusohjelmallaan tukemaan jäsenvaltioita panemaan täytäntöön kansainvälistä suojelua tarvitsevien henkilöiden yhteiset suojeluvaatimukset. Uskon vakaasti, että ainoastaan yhteinen korkeatasoinen koulutus ja koulutusaineisto voivat varmistaa yhteiset käytännöt ja kehittää Euroopan yhteistä turvapaikkajärjestelmää täysimääräisesti. EASO on sitoutunut varmistamaan, että koulutuksemme on kokemus, joka kartuttaa koulutettavan tietoja ja taitoja ja samalla edistää henkilökohtaista kehitystä. Koulutusohjelmamme tavoitteena on vuorovaikutteinen ja käytännönläheinen järjestelmä, joka perustuu todellisten tapausten tutkimuksiin. Tämä toteutetaan antamalla osallistujille sellaiset teoreettiset ja käytännön tiedot ja taidot, joita he voivat hyödyntää jokapäiväisessä työympäristössä. Koulutusohjelma on erinomainen esimerkki jäsenvaltioiden välisestä yhteistyöstä, ja sillä varmistetaan Euroopan yhteisen turvapaikkajärjestelmän yhtenäinen soveltaminen ja yhdenmukaistetaan turvapaikkakäytäntöjä kaikkialla Euroopan unionissa. Samanlaisissa tapauksissa kohtelun on oltava samanlaista, ja annettavien takeiden ja tulosten olisi oltava samat kaikkialla unionissa. Tämä voidaan saavuttaa vain yhteisen koulutuksen avulla. Tri Robert K. Visser EASOn pääjohtaja

8 6 EASON KOULUTUSOHJELMA EASOn koulutusohjelman esittely Tehtävämme on tukea! EASOn koulutusohjelma on yksi EASOn tärkeimmistä työkaluista EU:n jäsenvaltioiden tukemiseksi. EASOn koulutusohjelma on käytännön työkalu, jolla edistetään Haagin ohjelmassa ja myöhemmin Tukholman ohjelmassa vahvistetun Euroopan yhteisen turvapaikkajärjestelmän tehokasta ja yhdenmukaista täytäntöönpanoa. EASO on hyväksynyt tätä varten koulutusstrategian (saatavilla EASOn verkkosivulla osoitteessa jonka tavoitteena on määritellä periaatteet ja menettelyt, joita virasto noudattaa sen perustamisasetuksen (EU) N:o 439/ artiklassa säädetyn koulutuksen järjestämisen yhteydessä: Tukiviraston on luotava ja kehitettävä koulutusta, joka on tarkoitettu kaikille jäsenvaltioiden hallinnon ja oikeuslaitoksen työntekijöille sekä kansallisille viranomaisille, jotka vastaavat turvapaikka-asioista jäsenvaltioissa. ( ) Tukivirasto kehittää tällaista koulutusta läheisessä yhteistyössä jäsenvaltioiden turvapaikkaviranomaisten kanssa ja käyttää tarvittaessa hyväkseen akateemisten instituutioiden ja muiden merkityksellisten organisaatioiden ja järjestöjen asiantuntemusta. ( ) Tarjottavan koulutuksen on oltava korkealuokkaista, ja siinä on määritettävä keskeiset periaatteet ja parhaat käytänteet, jotta hallinnollisia menetelmiä ja päätöksiä sekä oikeuskäytäntöä voidaan lähentää kunnioittaen täysimääräisesti kansallisten tuomioistuinten riippumattomuutta. Turvapaikkamenettelydirektiivin (2013/32/EU) 4 artiklan 3 kohdassa säädetään seuraavaa: Jäsenvaltioiden on varmistettava, että 1 kohdassa tarkoitettu määrittävän viranomaisen henkilöstö on asianmukaisesti koulutettu. ( ) Jäsenvaltioiden on otettava huomioon myös Euroopan turvapaikka-asioiden tukiviraston (EASO) järjestämä ja kehittämä asiaankuuluva koulutus. Tällä tarkoitetaan erityisesti EASOn perustamisasetuksen 6 artiklan 4 kohdassa esitettyä luetteloa. Koulutusohjelmaan liittyvät vuotuiset toimet on esitetty yksityiskohtaisesti EASOn työohjelmassa.

9 EASON KOULUTUSOHJELMA 7 Mikä on EASOn koulutusohjelma? Yhteinen ammatillinen koulutusjärjestelmä, joka on tarkoitettu asiaa käsitteleville virkamiehille ja turvapaikka-alan muille toimijoille kaikkialla EU:ssa. Koulutusjärjestelmä, joka kattaa turvapaikkamenettelyn keskeiset näkökohdat, joita tarkastellaan vuorovaikutteisissa moduuleissa. Koulutusohjelma, jossa on yhdistetty eri oppimismenetelmiä, jotka perustuvat koulutuksen teoreettiseen ja käytännölliseen lähestymistapaan sekä verkkooppimiseen ja lähiopetukseen. Eri jäsenvaltioiden asiantuntijaryhmien laatima korkeatasoinen koulutusaineisto, jota päivitetään ja tarkistetaan säännöllisesti eri kansainvälisten järjestöjen, kansalaisyhteiskunnan sidosryhmien, yliopistomaailman ja oikeusalan edustajista muodostuvan EASOn koulutuksen viiteryhmän avustamana. Koulutusmoduulit on laadittu englanniksi, ja jäsenvaltiot käännättävät ne vaiheittain omille kielilleen. Miten jäsenvaltiot voivat hyödyntää koulutusohjelmaa? Ensisijaisena tavoitteena on, että kaikki EU:n kansalliset turvapaikkaviranomaiset käyttävät EASOn koulutusohjelmaa. Jäsenvaltiot voivat käyttää sitä pysyvänä työkaluna määrittäessään turvapaikka-asioista vastaavan henkilöstön koulutuksen viitekehyksen tai täydentäessään kansallisia koulutusrakenteitaan korkeatasoisen ja yhteisesti laaditun koulutusaineiston avulla. EASOn koulutusohjelmalla voidaan myös tukea jäsenvaltioita tarpeen mukaan hätä- tai erityisavun antamisessa erityistilanteissa.

10 8 EASON KOULUTUSOHJELMA EASOn koulutusmoduulit EASOn koulutusohjelmassa on useita vuorovaikutteisia moduuleja, jotka kattavat kansainvälisen suojelun kauttaaltaan. Se antaa osallistujille teoreettiset tiedot ja käytännön taidot, joita Euroopan yhteiseen turvapaikkajärjestelmään liittyvien päivittäisten toimien hoitaminen edellyttää. Jäsenvaltioiden kansainvälisen suojelun alan asiantuntijat ovat laatineet koulutusmoduulit. Ne ovat yksinkertainen mutta tehokas tapa kehittää jokapäiväisissä tehtävissä tarvittavia valmiuksia. Moduulien laadinnassa on otettu huomioon vuoden 1951 pakolaisten oikeusasemaa koskeva yleissopimus ja siihen liittyvä vuoden 1967 pöytäkirja, Euroopan yhteistä turvapaikkajärjestelmää koskevat oikeudelliset asiakirjat sekä muu asiaa koskeva kansainvälinen ja unionin lainsäädäntö. Ne perustuvat todellisiin skenaarioihin, ja niissä esitellään kansainvälisen suojelun alan hyviä käytäntöjä. EASO varmistaa, että koulutusohjelma säilyy korkeatasoisena päivittämällä sitä jäsenvaltioiden asiantuntijoiden ja koulutuksen viiteryhmien avustuksella. Vuodesta 2013 lähtien EASO on laatinut myös koulutusmoduuleja käsitteleviä koulutuskäsikirjoja. Käsikirjat on tarkoitettu työkaluiksi niille, jotka ovat jo suorittaneet tietyn koulutusmoduulin verkko-opinnot ja lähiopetuksen. Käsikirjoissa on tiivistettynä koulutusaineiston keskeiset osat, ja ne tukevat turvapaikka-alan toimijoita heidän päivittäisessä työssään. Käsikirjat käyvät työkalusta, jonka avulla osallistujat voivat pitää yllä koulutuksessa hankkimiaan tietoja ja taitoja, mikä auttaa osallistujia hyödyntämään ja kehittämään koulutuksessa saatua osaamista ja taitoja päivittäisessä työssään.

11 EASON KOULUTUSOHJELMA 9 EASOn koulutustietojen keruujärjestelmä (Training Cockpit) EASO on laatinut jäsenvaltioiden ja EU:n koulutustoimia koskevan tietojenkeruu- ja analysointijärjestelmän. Koulutustietojen keruujärjestelmä on eräänlainen työkalupakki tilastotietojen keräämistä ja tietojen kvantitatiivista analysointia varten, ja se tarjoaa kuvallisen yleiskatsauksen EASOn koulutustyökaluihin. Keruujärjestelmän erilaiset yhdennetyt työkalut auttavat jäsenvaltioita määrittämään kansalliset koulutustavoitteensa ja pitämään ne EASOn koulutuksen mukaisina. Työkalut käsittävät myös erityisten koulutussuositusten antamisen ja maakohtaisten koulutuksen etenemissuunnitelmien laatimisen.

12 10 EASON KOULUTUSOHJELMA EASOn koulutusohjelmia koskevat moduulit Alkuperämaita koskevat tiedot Dublin-asetus Euroopan yhteinen turvapaikkajärjestelmä Haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden puhuttelu Johtajille tarkoitettu moduuli (saatetaan loppuun vuonna 2014) Kansainvälinen pakolaisoikeus ja ihmisoikeudet Kansainvälisen suojelun myöntämisperusteet (Inclusion) Lasten puhuttelu Näytön arviointi Poissulkeminen Puhuttelutekniikat Päätösten laatiminen ja päätöksenteko Sukupuoli, sukupuoli-identiteetti ja seksuaalinen suuntautuminen (laaditaan vuonna 2014) Suojelun päättyminen Turvapaikkamenettelydirektiivi Vastaanottoa koskeva moduuli (laaditaan vuonna 2014)

13 EASON KOULUTUSOHJELMA 11 Turvapaikka-asioita käsitteleville virkamiehille tarkoitettu EASOn oppimispolku EASOn koulutusohjelman kehämäisessä oppimispolussa on otettu huomioon turvapaikka-asioita käsittelevien virkamiesten erityistarpeet. Perus- ja jatkomoduuleilla sekä vaihtoehtoisilla moduuleilla varmistetaan, että osallistujat saavat koulutusta aloilla, jotka ovat tärkeitä heidän erityisten tehtäviensä hoitamiseksi. Ehdotetuilla perusmoduuleilla varmistetaan, että asiaa käsittelevät virkamiehet saavat saman peruskoulutuksen kaikkialla EU:ssa ja että luodaan yhdenmukainen toimintaympäristö. Jatkomoduulien ja vaihtoehtoisten moduulien avulla osallistuja voi syventää erikoistumistaan. Jatkomoduulit ja vaihtoehtoiset moduulit tekevät järjestelmästä joustavan siten, että jäsenvaltiot voivat määrittää asiaa käsittelevän yksittäisen virkamiehen päivittäiseen työhön liittyvät tarpeet.

14 12 EASON KOULUTUSOHJELMA PERUSMODUULIT Suojelun myöntämisperusteet Puhuttelutekniikat Näytön arviointi JATKOMODUULIT Päätösten laatiminen ja päätöksenteko Haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden puhutteleminen Lasten puhutteleminen COI Euroopan yhteinen turvapaikkajärjestelmä Kansainvälinen pakolaisoikeus ja ihmisoikeudet Sukupuoli, sukupuoliidentiteetti ja seksuaalinen suuntautuminen Poissulkeminen VAIHTOEHTOISET MODUULIT Suojelun päättyminen Turvapaikkamenettelydirektiivi Dublin-asetus Vastaanotto Johtajille tarkoitettu moduuli

15 EASON KOULUTUSOHJELMA 13 Perusmoduulit 1. Kansainvälisen suojelun myöntämisperusteita (Inclusion) koskeva moduuli Kansainvälisen suojelun myöntämisperusteita koskevassa moduulissa opastetaan, miten tulkita ja soveltaa vuoden 1951 Geneven yleissopimusta, ja tarkastellaan sen suhdetta uudelleenlaadittuun aseman määrittelyä koskevaan EU:n direktiiviin. Moduuli perustuu järjestelmälliseen ja vuorovaikutteiseen menetelmään. Moduulissa esitetään pakolaisen määritelmä ja perusteet toissijaiselle suojelulle. Niin ikään moduulissa selvennetään käsitteitä, kuten vaino sekä UNHCR:n käsikirjan että uudelleenlaaditun aseman määrittelyä koskevan direktiivin näkökulmasta; yleissopimuksessa vahvistetut vainon syyt, joita ovat rotu, uskonto, kansallisuus, poliittinen mielipide ja tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuuluminen, yhteys vainon (perustellun pelon) ja yleissopimuksessa vahvistettujen syiden välillä; palauttamiskiellon periaate ja muut tärkeät seikat, jotka liittyvät pakolaisaseman ja toissijaisen suojeluaseman myöntämiseen. Koulutuksen päätyttyä osallistujat ovat saaneet tietoa keskeisistä käsitteistä ja mahdollisuuden soveltaa näitä käsitteitä käyttämällä todellisiin tapauksiin perustuvia tutkimuksia. 2. Puhuttelutekniikoita koskeva moduuli Tämä moduuli kattaa määrittämismenettelyyn liittyvät keskeiset tekijät. Useimmissa tapauksissa henkilön kansainvälisen suojelun tarpeen arviointi perustuu ensisijaisesti henkilön puhuttelussa kerättyihin tietoihin. Moduulin tavoitteena on auttaa asiaa käsitteleviä virkamiehiä sellaisten tietojen, taitojen ja valmiuksien hankkimisessa, että he voivat puhutella henkilöitä ammattimaisesti sovellettavaa oikeudellista kehystä noudattaen. Moduuli kattaa teoreettiset näkökohdat ja asiaa koskevan lainsäädännön hyvin käytännönläheisestä näkökulmasta. Sillä edistetään jäsennellyn puhuttelumenetelmän käyttöä, ja se antaa osallistujille hyviä käytännön esimerkkejä, mukaan lukien ohjeet vaikeiden puhuttelutilanteiden hoitamisesta sekä kattavien ja tehokkaiden puhuttelukertomusten laatimisesta. Tarkempaa tietoa puhuttelusta annetaan lasten puhuttelua ja haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden puhuttelua käsittelevissä moduuleissa.

16 14 EASON KOULUTUSOHJELMA 3. Näytön arviointia koskeva moduuli Näytön arviointi voidaan katsoa ensisijaiseksi menetelmäksi, jossa kansainvälistä suojelua koskevan hakemuksen sisältämät seikat todennetaan tutkimalla ja vertailemalla saatavilla olevia näyttöjä. Moduulin yleisenä tavoitteena on minimoida se vaara, että samanlaisia tapauksia käsitellään eri tavoin jäsenvaltioiden näytön arviointiin soveltamien erilaisten lähestymistapojen vuoksi. Sen tarkoituksena on antaa asiaa käsitteleville virkamiehille ne tiedot ja taidot, joita he tarvitsevat arvioidakseen näyttöjä oikeudenmukaisesti ja yhtenäisesti. Moduuli kattaa teoreettiset näkökohdat ja asiaa koskevan lainsäädännön käytännönläheisestä näkökulmasta. Moduuli edistää jäsennellyn lähestymistavan soveltamista näytön arviointiin, ja se sisältää hyviä käytännön esimerkkejä. Moduulissa sovelletaan vaiheittaista lähestymistapaa ja määritetään, mitä eroja liittyy hakijan lausuntojen uskottavuuden arviointiin (aiempien ja nykyisten seikkojen arviointi) ja vaarojen arviointiin, jossa vahvistetaan, onko hakijalla aihetta perusteltuun pelkoon, jos hän palaa alkuperämaahansa (tulevien vaarojen arviointi).

17 EASON KOULUTUSOHJELMA 15 Jatkomoduulit 4. Päätösten laatimista ja päätöksentekoa koskeva moduuli Oikeudenmukaisen päätöksen laatiminen ja sen esittäminen asianmukaisine perusteluineen on tärkeä näkökohta kansainvälisessä suojelujärjestelmässä. Moduuli antaa osallistujille tarvittavat tiedot ja taidot ja selvittää, mitä huonosti laaditusta päätöksestä seuraa. Osallistujat oppivat tunnistamaan keskeiset tosiseikat ja välttämättömät todisteet ennen päätöksen tekemistä sekä soveltamaan asiaa koskevia oikeudellisia asiakirjoja laadintamenettelyssä. Moduulin suorittamisen jälkeen osallistujat ovat oppineet, miten laatia hyvä, oikeudenmukainen, hyvin perusteltu ja oikeudellisesti moitteeton päätös. 5. Haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden puhuttelua koskeva moduuli Kansainvälisen suojelun hakijan asema on luontaisesti haavoittuva. Joidenkin hakijoiden yksilölliset olosuhteet tekevät heistä kuitenkin erityisen haavoittuvia kansainvälisen suojelun tarpeen määrittämisprosessissa. Terveydentila ja alkuperämaassa, lennolla tai jopa vastaanottavassa maassa sattuneet traumaattiset kokemukset voivat kaikki vaikuttaa hakijan henkilökohtaisessa puhuttelussa antamien tietojen määrään ja laatuun. On ehdottoman tärkeää, että asiaa käsittelevällä virkamiehellä on tiedot ja taidot tunnistaa ja käsitellä tällaisten haavoittuvassa asemassa olevien hakijoiden erityisiä menettelyllisiä tarpeita. Tämä jatkomoduuli perustuu puhuttelutekniikoita koskevaan moduuliin. Siinä noudatetaan samaa järjestelmällistä puhuttelumenetelmää ja opastetaan, miten haavoittuvassa asemassa olevan henkilön puhutteluun valmistaudutaan ja miten se toteutetaan ammattimaisesti, kunnioittavasti ja myötätuntoisesti. Moduulissa keskitytään lisäksi haavoittuvuuden indikaattoreita sekä henkisiä ja fyysisiä vammoja koskeviin erityistietoihin ja neuvotaan, miten käsitellä vaikeita tilanteita ja puhuttelijan omia tarpeita. 6. Lasten puhuttelua koskeva moduuli Lasten puhuttelu edellyttää erityisiä tietoja ja taitoja, sillä lapsen käsitys ympäristöstä sekä hänen muistinsa ja ajantajunsa ovat hyvin erilaiset kuin aikuisten. Siksi on ehdottoman tärkeää, että asiaa käsittelevät virkamiehet ovat selvillä tällaisista

18 16 EASON KOULUTUSOHJELMA ongelmista puhutellessaan lasta henkilökohtaisesti. Moduulissa korostetaan lapsen parhaan edun periaatetta, ja sen on oltava ensisijainen näkökohta lapsia koskevissa toimissa. Tämän moduulin tavoitteena on antaa osallistujille lasten eri kehitysvaiheiden ymmärtämisen edellyttämät tiedot ja taidot, tarjota erityisiä tekniikoita lasten puhuttelemiseksi sekä antaa valmiudet arvioida lapsen antamaa puhuttelua. Moduuli perustuu puhuttelutekniikoita koskevassa perusmoduulissa esitettyyn järjestelmälliseen puhuttelumenetelmään. Sen tavoitteena on auttaa asiaa käsitteleviä virkamiehiä hankkimaan valmiudet tehdä henkilökohtaisia puhutteluja tahdikkaasti ja myötätuntoisesti ottaen asianmukaisesti huomioon lapsen ikä ja kypsyys, kulttuurierot ja trauman ja/tai hädän vaikutukset. 7. Alkuperämaata koskevat tiedot (COI) -moduuli COI-moduuli auttaa asiaa käsitteleviä virkamiehiä kysymyksissä, jotka liittyvät hakijan alkuperämaan poliittiseen, yhteiskunnalliseen, kulttuuriseen ja ihmisoikeuksia koskevaan tilanteeseen. Se on tärkeä työkalu kansainvälisen suojelun määrittelyä koskevassa menettelyssä. COI:tä käytetään henkilökohtaisen puhuttelun valmistelevana työkaluna ja kirjallisena todisteena uskottavuuden arvioinnissa. Moduulin päätarkoitus on auttaa osallistujia ymmärtämään, miten tärkeä merkitys alkuperämaita koskevilla tiedoilla on kansainvälisen suojelun hakemusten arviointimenettelyissä. Osallistujat saavat tietoa menettelyssä huomioon otettavista alkuperämaatietoihin liittyvistä näkökohdista, kuten COI-tutkimuksesta, COI-kysymyksistä ja COIkertomuksista. Osallistujilla on mahdollisuus tarkastella tutkimusstrategioita, lähteiden tyyppejä ja lähteiden arviointia. Osallistujat saavat koulutusta myös COI-tutkimusta koskevien laatuvaatimusten soveltamisessa. 8. Euroopan yhteistä turvapaikkajärjestelmää koskeva moduuli Moduulissa tarkastellaan Euroopan yhteisen turvapaikkajärjestelmän (CEAS) oikeudellista kehystä ja keskitytään kansainvälisen suojelun alan oikeudellisiin kehityskulkuihin Euroopan unionissa. Euroopan yhteisen turvapaikkajärjestelmän perustaminen on ollut yli vuosikymmenen ajan Euroopan unionin tärkeä poliittinen tavoite. Se on ollut merkittävä prosessi koko EU:ssa sovellettavan yhteisen turvapaikkamenettelyn ja yhdenmukaisen aseman saavuttamiseksi. Moduulilla

19 EASON KOULUTUSOHJELMA 17 pyritään lisäämään asiaa käsittelevien virkamiesten ja muiden turvapaikka-alan toimijoiden tietämystä ja kehittämään yhteistä näkemystä heidän roolistaan Euroopan yhteisen turvapaikkamenettelyn täytäntöönpanon keskeisinä toimijoina. Moduulin tarkoituksena on myös auttaa asiaa käsitteleviä virkamiehiä kehittämään tarvittavia taitoja yhteisten oikeudellisten välineiden oikeudelliset asiakirjat ja oikeuskäytäntö mukaan lukien täytäntöönpanon ymmärtämiseksi ja edistää siten turvapaikka-asioita koskevan unionin säännöstön yhdenmukaista soveltamista. Lisäksi asiaa käsittelevien virkamiesten on helpompi ymmärtää EASOn roolia Euroopan yhteisen turvapaikkamenettelyn täytäntöönpanon parantamisessa. 9. Kansainvälistä pakolaisoikeutta ja ihmisoikeuksia koskeva moduuli Moduulissa esitetään yleiskatsaus perusihmisoikeuksia koskeviin asiakirjoihin ja tarkastellaan niiden merkitystä pakolaisten ja toissijaista suojelua saavien henkilöiden suojeluvaatimusten määrittämisen yhteydessä. Kansainvälisen pakolaisoikeuden merkittäviä kehityskulkuja koskeva historiallinen yleiskatsaus muodostaa vakaan kehyksen tärkeiden periaatteiden, kuten pakolaisten palauttamiskiellon, syrjimättömyyden ja kriminalisoinnin kiellon ymmärtämiseksi. Moduulin lopussa osallistujat ymmärtävät, mitä suoria vaikutuksia ihmisoikeusasiakirjoilla on kansainvälisen suojelun alalla. Osallistujat saavat valmiudet soveltaa pakolaisoikeuden pääperiaatteita ja yksilöidä ja arvioida tilanteita, joissa ihmisoikeusnäkökohtien huomiotta jättäminen kansainvälistä suojelua koskevien hakemusten käsittelyssä voi johtaa kansainvälisten ihmisoikeussäädösten rikkomiseen. 10. Poissulkemista koskeva moduuli Poissulkemista koskevassa moduulissa asiaa käsittelevät virkamiehet voivat erikoistua vuoden 1951 Geneven yleissopimuksen 1 artiklan D, E ja F kohdassa tarkoitetun sekä aseman määrittelyä koskevassa EU:n direktiivissä säädetyn poissulkemislausekkeen arvioimiseen ja soveltamiseen. Osallistujat oppivat myös, miten kansainvälinen oikeus, kansallinen lainsäädäntö, kansalliset toimintalinjat ja toimintakäytännöt, kansallinen tai kansainvälinen oikeuskäytäntö, kuten Euroopan unionin tuomioistuimen ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytäntö, UNHCR:n ohjeet ja muiden tärkeiden järjestöjen tai toimijoiden ohjeet vaikuttavat poissulkemislausekkeen soveltamiseen. Osallistujat saavat tiedot ja taidot, jotka ovat edellytyksenä sille, että säädöksiä sovelletaan tarkasti mutta suppeasti, kun otetaan huomioon poissulkemistapauksiin liittyvä todistustaakka ja näyttökynnys.

20 18 EASON KOULUTUSOHJELMA Vaihtoehtoiset moduulit 11. Suojelun päättymistä koskeva moduuli Moduulissa asiaa käsittelevät virkamiehet voivat erikoistua peruuttamis- ja lakkaamislausekkeiden soveltamiseen sekä muihin tilanteisiin, jotka voivat johtaa suojeluaseman päättymiseen, kuten pakolaisaseman uusimatta jättämiseen. Osallistujat oppivat myös tulkitsemaan olosuhteita, jotka johtavat suojelun päättymiseen aseman määrittelyä koskevan direktiivin mukaisesti. Moduulin suoritettuaan osallistujilla on valmiudet ymmärtää suojelun päättymiseen liittyviä syitä sekä valmistella ja laatia suojelun päättymistä koskevia päätöksiä. 12. Turvapaikkamenettelydirektiiviä koskeva moduuli Moduulissa annetaan tietoa yleisistä periaatteista ja takeista, joita kaikkien jäsenvaltioiden on noudatettava kansallisissa turvapaikkamenettelyissään turvapaikkamenettelydirektiivin mukaisesti. Osallistujat saavat tietoa direktiivin soveltamisalaan kuuluvista seikoista, kuten pääsystä menettelyyn, jäsenvaltioiden asiaa koskevista velvoitteista ja kansainvälistä suojelua hakevalle henkilölle myönnettävistä takeista, hakijan oikeudesta oikeusapuun, hakijan velvollisuuksista, UNHCR:n asemasta ja erityisiä menettelyllisiä takeita tarvitsevien hakijoiden takeista. 13. Dublin-asetusta koskeva moduuli Moduuli antaa osallistujille tiedot ja taidot Dublin III -asetuksen soveltamisesta ja sen toimintaan liittyvistä peruskysymyksistä. Osallistujat voivat myös tutustua EURODACtietokantaan ja Dublinet-nimiseen sähköiseen verkkoon. Sen lisäksi, että osallistujat saavat tietoa Dublin-asetuksen tarkoituksesta ja sisällöstä, he oppivat soveltamaan asetuksen tiettyjä näkökohtia tilanteissa, jotka koskevat ilman huoltajaa olevien alaikäisten perheen yhdistämistä, opt-out-lausekkeita, humanitaarisia lausekkeita tai sovellettavia määräaikoja. Koulutusmoduulin lopussa osallistujat ovat hankkineet ne tiedot ja taidot, joita sitovan Dublin III -asetuksen soveltaminen edellyttää siten, että samalla noudatetaan muita ihmisoikeusasiakirjoja.

21 EASON KOULUTUSOHJELMA Turvapaikka-asioista vastaaville johtajille tarkoitettu moduuli Moduulissa tarkastellaan kansainvälisen suojelun alalla työskentelevien johtajien päivittäisiin tehtäviin liittyviä eri näkökohtia. Se kattaa sekä teoreettiset että käytännön tiedot, ja sen tavoitteena on auttaa alan johtajia kehittämään osaamistaan, jotta varmistetaan, että heidän osastonsa laativat tehokkaasti hyviä ohjeita kansainvälisten ja EU:n vaatimusten mukaisesti. Moduulin ensisijainen kohderyhmä on turvapaikkapäätöksiä tekevien virkamiesten kanssa työskentelevät johtajat. ( 1 ) ( 1 ) Huomautus: kattavat kuvaukset sukupuolesta, sukupuoli-identiteetistä ja seksuaalisesta suuntautumisesta sekä vastaanottoa koskevista moduuleista eivät ole vielä saatavilla, sillä ne laaditaan vasta vuonna 2014.

22

23 MISTÄ EU:N JULKAISUJA SAA? Maksuttomat julkaisut: yksi kappale: EU Bookshopista ( enemmän kuin yksi kappale tai julisteet/kartat: Euroopan unionin edustustoista ( muissa kuin EU-maissa sijaitsevista lähetystöistä ( index_fi.htm), ottamalla yhteyttä Europe Direct -palveluun ( fi.htm) tai soittamalla (maksuton numero koko EU:n alueella) (*). (*) Saat pyytämäsi tiedot maksutta. Myös useimmat puhelut ovat maksuttomia, joskin jotkin operaattorit, puhelinkioskit tai hotellit voivat periä puheluista maksun. Maksulliset julkaisut: EU Bookshopista ( Maksulliset tilaukset: Euroopan unionin julkaisutoimiston myyntiedustajalta ( others/agents/index_fi.htm).

24 BZ FI-C doi: /14949

EASOn koulutusohjelma

EASOn koulutusohjelma European Asylum Support Office EASOn koulutusohjelma helmikuu 2016 SUPPORT IS OUR MISSION European Asylum Support Office EASOn koulutusohjelma helmikuu 2016 SUPPORT IS OUR MISSION Luxembourg: Euroopan

Lisätiedot

EASOn koulutusohjelma

EASOn koulutusohjelma European Asylum Support Office EASOn koulutusohjelma Toukokuu 2017 SUPPORT IS OUR MISSION European Asylum Support Office EASOn koulutusohjelma Toukokuu 2017 SUPPORT IS OUR MISSION Luxembourg: Euroopan

Lisätiedot

EASOn koulutusluettelo

EASOn koulutusluettelo European Asylum Support Office EASOn koulutusluettelo 2018 SUPPORT IS OUR MISSION Käsikirjoitus valmistunut heinäkuussa 2018. Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirasto tai kukaan Euroopan turvapaikka-asioiden

Lisätiedot

Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta

Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta 3.8.2010 TYÖASIAKIRJA kansainvälisen suojelun myöntämistä tai poistamista koskevissa menettelyissä jäsenvaltioissa

Lisätiedot

Euroopan yhteinen turvapaikkajärjestelmä

Euroopan yhteinen turvapaikkajärjestelmä Euroopan yhteinen turvapaikkajärjestelmä Sisäasiat Europe Direct -palvelu auttaa sinua löytämään vastaukset EU:hun liittyviin kysymyksiisi. Yhteinen maksuton palvelunumero (*): 00 800 6 7 8 9 10 11 (*)

Lisätiedot

14708/16 paf/msu/kkr 1 DGD 1B

14708/16 paf/msu/kkr 1 DGD 1B Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. marraskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten väliset asiat: 2016/0133 (COD) 2016/0222 (COD) 2016/0223 (COD) 2016/0224 (COD) 2016/0225 (COD) 14708/16 ASILE 80 ASIM 157 RELEX

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA- NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE

LIITE. asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA- NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.9.2015 COM(2015) 490 final ANNEX 7 LIITE asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA- NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE Pakolaiskriisin hallinta: Euroopan muuttoliikeagendaan

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.6.2015 COM(2015) 292 final 2015/0131 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS terrorismin ennaltaehkäisyä koskevan Euroopan neuvoston yleissopimuksen (ETS 196) allekirjoittamisesta Euroopan

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.12.2015 COM(2015) 664 final 2015/0304 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin puolesta satamavaltioiden suorittamaa valvontaa koskevan Pariisin yhteisymmärryspöytäkirjan

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI 2013/32/EU,

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI 2013/32/EU, L 180/60 Euroopan unionin virallinen lehti 29.6.2013 DIREKTIIVIT EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI 2013/32/EU, annettu 26 päivänä kesäkuuta 2013, kansainvälisen suojelun myöntämistä tai poistamista

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.9.2017 COM(2017) 544 final 2017/0234 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisasiain päävaltuutetun ohjelman toimeenpanevassa komiteassa Euroopan unionin

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0278/2. Tarkistus. Christel Schaldemose ja muita

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0278/2. Tarkistus. Christel Schaldemose ja muita 6.4.2016 A8-0278/2 2 Johdanto-osan A kappale A. katsoo, että sisämarkkinat ovat keskeinen unionin talouskasvua ja työpaikkojen luomista elvyttävä väline; A. katsoo, että sisämarkkinat ovat keskeinen unionin

Lisätiedot

10417/16 team/vpy/si 1 DG B 3A

10417/16 team/vpy/si 1 DG B 3A Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 17. kesäkuuta 2016 (OR. en) 10417/16 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Valtuuskunnat SOC 418 GENDER 29 ANTIDISCRIM 41 FREMP

Lisätiedot

TARKISTUKSET esittäjä(t): Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta

TARKISTUKSET esittäjä(t): Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta 27.11.2018 A8-0370/ 001-014 TARKISTUKSET 001-014 esittäjä(t): Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta Mietintö Miriam Dalli A8-0370/2018 Neuvoston päätösten (EU) 2015/1523 ja (EU) 2015/1601

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 23. syyskuuta 2015 (OR. en) Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 23. syyskuuta 2015 (OR. en) Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 23. syyskuuta 2015 (OR. en) 12313/15 ADD 7 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 23. syyskuuta 2015 Vastaanottaja: JAI 685 ASIM 93 FRONT 196 RELEX 741 CADREFIN 58 ENFOPOL 261 PROCIV

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.7.2018 C(2018) 4543 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) /, annettu 18.7.2018, eurooppalaisen luokituksen taitojen, osaamisen ja ammattien luettelon hyväksymisestä ja

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0305/4. Tarkistus. Mireille D'Ornano ENF-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0305/4. Tarkistus. Mireille D'Ornano ENF-ryhmän puolesta 21.10.2015 A8-0305/4 4 Johdanto-osan 7 kappale 7) Syyt, joiden perusteella direktiivillä (EU) 2015/412 muutettiin direktiiviä 2001/18/EY viljelyyn tarkoitettujen muuntogeenisten organismien osalta, pätevät

Lisätiedot

10062/19 team/as/mh 1 JAI.1

10062/19 team/as/mh 1 JAI.1 Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 6. kesäkuuta 2019 (OR. en) 10062/19 ENFOPOL 289 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Päivämäärä: 6. kesäkuuta 2019 Vastaanottaja: Valtuuskunnat

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 10. maaliskuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 10. maaliskuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 10. maaliskuuta 2015 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2014/0259 (NLE) 6732/15 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: SOC 150 EMPL 77 MIGR 13 JAI 149 NEUVOSTON PÄÄTÖS jäsenvaltioiden

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.10.2018 C(2018) 6560 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) /, annettu 11.10.2018, valvontamenetelmästä ja jäsenvaltioiden raportointia koskevista järjestelyistä julkisen

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 21.12.2011 KOM(2011) 904 lopullinen 2011/0441 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS jäsenvaltioiden antamasta selityksestä, jonka mukaan ne hyväksyvät Euroopan unionin edun mukaisesti

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta

EUROOPAN PARLAMENTTI Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta 2014/0202(COD) 5.2.2015 TARKISTUKSET 5-19 Mietintöluonnos Cecilia Wikström (PE544.476v01-00) ehdotuksesta Euroopan

Lisätiedot

Direktiivin 98/34/EY ja vastavuoroista tunnustamista koskevan asetuksen välinen suhde

Direktiivin 98/34/EY ja vastavuoroista tunnustamista koskevan asetuksen välinen suhde EUROOPAN KOMISSIO YRITYS- JA TEOLLISUUSTOIMINNAN PÄÄOSASTO Toimintaohjeet 1 Bryssel 1.2.2010 - Direktiivin 98/34/EY ja vastavuoroista tunnustamista koskevan asetuksen välinen suhde 1. JOHDANTO Tämän asiakirjan

Lisätiedot

NEUVOSTON JA KOMISSION YHTEINEN LAUSUMA KILPAILUVIRANOMAISTEN VERKOSTON TOIMINNASTA

NEUVOSTON JA KOMISSION YHTEINEN LAUSUMA KILPAILUVIRANOMAISTEN VERKOSTON TOIMINNASTA NEUVOSTON JA KOMISSION YHTEINEN LAUSUMA KILPAILUVIRANOMAISTEN VERKOSTON TOIMINNASTA "1. Tänään annetulla asetuksella perustamissopimuksen 81 ja 82 artiklassa vahvistettujen kilpailusääntöjen täytäntöönpanosta

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. heinäkuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. heinäkuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. heinäkuuta 2015 (OR. en) 11130/15 ASIM 62 RELEX 633 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Valtuuskunnat Ed. asiak. nro: 10830/2/15 REV 2 ASIM

Lisätiedot

12926/16 team/hkd/jk 1 GIP 1B

12926/16 team/hkd/jk 1 GIP 1B Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 12. lokakuuta 2016 (OR. en) 12926/16 OJ CONS 48 JAI 804 COMIX 648 ESITYSLISTAEHDOTUS Asia: EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTON 3490. istunto (oikeus ja sisäasiat) Päivä: 13. ja

Lisätiedot

LIITE. Muutettua ehdotusta koskeva yksityiskohtainen selvitys. Oheisasiakirja. muutettuun ehdotukseen EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI

LIITE. Muutettua ehdotusta koskeva yksityiskohtainen selvitys. Oheisasiakirja. muutettuun ehdotukseen EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 1.6.2011 KOM(2011) 319 lopullinen LIITE Muutettua ehdotusta koskeva yksityiskohtainen selvitys Oheisasiakirja muutettuun ehdotukseen EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI

Lisätiedot

EUROOPAN KOMISSIO VIESTINNÄN PÄÄOSASTO EU-TALLEKIRJASTO LIITE III KUMPPANUUSSOPIMUKSEEN LIITTYVÄT OHJEET

EUROOPAN KOMISSIO VIESTINNÄN PÄÄOSASTO EU-TALLEKIRJASTO LIITE III KUMPPANUUSSOPIMUKSEEN LIITTYVÄT OHJEET EUROOPAN KOMISSIO VIESTINNÄN PÄÄOSASTO Kansalaisviestintä Kansalaissuhteet EU-TALLEKIRJASTO LIITE III Bryssel COMM.C.3.002/RCA KUMPPANUUSSOPIMUKSEEN LIITTYVÄT OHJEET Tässä asiakirjassa annetaan ohjeita

Lisätiedot

Tiivistelmä vaikutusten arvioinnista

Tiivistelmä vaikutusten arvioinnista EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 3.12.2008 SEK(2008) 2945 C6-0477/08 KOMISSION YKSIKÖIDEN VALMISTELUASIAKIRJA Oheisasiakirja Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI turvapaikanhakijoiden

Lisätiedot

KOMISSION DIREKTIIVI (EU) /, annettu ,

KOMISSION DIREKTIIVI (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.5.2019 C(2019) 3580 final KOMISSION DIREKTIIVI (EU) /, annettu 15.5.2019, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/128/EY muuttamisesta yhdenmukaistettujen riski-indikaattoreiden

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EU) N:o.../... annettu [ ] päivänä [ ]kuuta [ ],

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EU) N:o.../... annettu [ ] päivänä [ ]kuuta [ ], EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Luonnos Bryssel... C KOMISSION ASETUS (EU) N:o.../... annettu [ ] päivänä [ ]kuuta [ ], muuhun kuin kaupalliseen lentotoimintaan liittyvistä teknisistä vaatimuksista ja hallinnollisista

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. helmikuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. helmikuuta 2016 (OR. en) Conseil UE Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. helmikuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2015/0314 (NLE) 5626/16 LIMITE PUBLIC ASIM 9 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS Ruotsin

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus neuvoston päätökseksi

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus neuvoston päätökseksi EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 14.7.2014 COM(2014) 459 final ANNEX 1 LIITE asiakirjaan Ehdotus neuvoston päätökseksi eurooppalaisen yhteisyrityksen perustamisesta ITERiä ja fuusioenergian kehittämistä varten

Lisätiedot

Työturvallisuus- ja työterveyslainsäädännön soveltaminen itsenäisiin ammatinharjoittajiin *

Työturvallisuus- ja työterveyslainsäädännön soveltaminen itsenäisiin ammatinharjoittajiin * P5_TA(2002)0498 Työturvallisuus- ja työterveyslainsäädännön soveltaminen itsenäisiin ammatinharjoittajiin * Euroopan parlamentin lainsäädäntöpäätöslauselma ehdotuksesta neuvoston suositukseksi työturvallisuus-

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 14.7.2016 C(2016) 4407 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 14.7.2016, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 600/2014 täydentämisestä kolmansien maiden

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 5.10.2017 COM(2017) 574 final 2017/0252 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin, Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Georgian välisellä assosiaatiosopimuksella

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 22.9.2016 COM(2016) 621 final 2016/0301 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EU ICAO-sekakomiteassa omaksuttavasta Euroopan unionin kannasta, joka koskee päätöstä ilmaliikenteen hallintaa

Lisätiedot

Eurooppa-neuvosto Neuvosto

Eurooppa-neuvosto Neuvosto FI NEUVOSTON PÄÄSIHTEERISTÖ YLEISTIETOA Eurooppa-neuvosto Neuvosto Eurooppaa rakentamassa SYYSKUU 2013 Oikeudellinen huomautus Tämän esitteen on tuottanut neuvoston pääsihteeristö ainoastaan tiedotustarkoituksiin.

Lisätiedot

Puheenjohtajavaltio esitti tämän jälkeen ehdotuksen neuvoston päätelmiksi eurooppalaisesta oikeusalan koulutuksesta 2.

Puheenjohtajavaltio esitti tämän jälkeen ehdotuksen neuvoston päätelmiksi eurooppalaisesta oikeusalan koulutuksesta 2. EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 19. lokakuuta 2011 (24.10) (OR. en) 15690/11 JAI 743 JUSTPEN 8 JUSTCIV 272 ILMOITUS Lähettäjä: Puheenjohtajavaltio Vastaanottaja: Pysyvien edustajien komitea / Neuvosto

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.2.2014 COM(2014) 81 final 2014/0041 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin kannasta Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Korean tasavallan väliseen vapaakauppasopimukseen

Lisätiedot

Coreperia pyydetään suosittelemaan neuvostolle, että se hyväksyisi tämän ilmoituksen liitteessä olevat neuvoston päätelmät.

Coreperia pyydetään suosittelemaan neuvostolle, että se hyväksyisi tämän ilmoituksen liitteessä olevat neuvoston päätelmät. EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 11. helmikuuta 2011 (16.02) (OR. en) 6387/11 FREMP 13 JAI 101 COHOM 44 JUSTCIV 19 JURINFO 5 ILMOITUS: I/A-KOHTA Lähettäjä: Pääsihteeristö Vastaanottaja: Coreper/Neuvosto

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 2.5.2018 COM(2018) 249 final 2018/0117 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS ETA:n sekakomiteassa Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta ETAsopimuksen liitteen XI (Sähköinen

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. maaliskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. maaliskuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. maaliskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0045 (NLE) 6715/16 ASIM 22 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS Italian ja Kreikan

Lisätiedot

P7_TA(2011)0136 Kansainvälisen suojelun myöntämistä tai poistamista koskevat menettelyt ***I

P7_TA(2011)0136 Kansainvälisen suojelun myöntämistä tai poistamista koskevat menettelyt ***I P7_TA(2011)0136 Kansainvälisen suojelun myöntämistä tai poistamista koskevat menettelyt ***I Euroopan parlamentin lainsäädäntöpäätöslauselma 6. huhtikuuta 2011 ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 20.11.2012 COM(2012) 677 final 2012/0320 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS jäsenvaltioiden valtuuttamisesta ratifioimaan, Euroopan unionin edun vuoksi, työturvallisuutta kemikaaleja

Lisätiedot

SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Korean tasavallan välisen vapaakauppasopimuksen tekemisestä

SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Korean tasavallan välisen vapaakauppasopimuksen tekemisestä EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 20. elokuuta 200 (OR. en) 8505/0 Toimielinten välinen asia: 200/0075 (NLE) WTO 09 SERVICES 7 COMER 58 COASI 64 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan

Lisätiedot

KI-78-09-820-FI-C. Auringon salaisuus

KI-78-09-820-FI-C. Auringon salaisuus KI-78-09-820-FI-C Auringon salaisuus Auringon salaisuus Julkaisutoimisto ISBN 978-92-79-12506-5 OIKEUDELLINEN HUOMAUTUS Euroopan komissio tai kukaan sen puolesta toimiva henkilö ei vastaa seuraavien tietojen

Lisätiedot

PUBLIC AD 5/17 CONF-RS 5/17 1 LIMITE FI. Bryssel, 22. helmikuuta 2017 (OR. en) KONFERENSSI LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN SERBIA AD 5/17 LIMITE

PUBLIC AD 5/17 CONF-RS 5/17 1 LIMITE FI. Bryssel, 22. helmikuuta 2017 (OR. en) KONFERENSSI LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN SERBIA AD 5/17 LIMITE Conseil UE KONFERENSSI LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN SERBIA Bryssel, 22. helmikuuta 2017 (OR. en) AD 5/17 PUBLIC LIMITE CONF-RS 5 LIITTYMISTÄ KOSKEVA ASIAKIRJA Asia: EUROOPAN UNIONIN YHTEINEN KANTA Luku

Lisätiedot

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.12.2016 COM(2016) 793 final KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE Tiettyjen neuvoston direktiivin 91/692/EY mukaisesti annettujen unionin ympäristöalan

Lisätiedot

13335/12 UH/phk DG E 2

13335/12 UH/phk DG E 2 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 11. syyskuuta 2012 (OR. en) 13335/12 Toimielinten välinen asia: 2012/0222 (NLE) AVIATION 127 RELEX 763 OC 467 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS EU ICAO-sekakomiteassa

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 10.4.2013 COM(2013) 193 final 2013/0104 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS yhteisön tullikoodeksista (uudistettu tullikoodeksi) annetun asetuksen (EY) N:o

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 7. kesäkuuta 2011 (20.06) (OR. en) 11207/11. Toimielinten välinen asia: 2009/0165 (COD) ASILE 45 CODEC 980 EHDOTUS

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 7. kesäkuuta 2011 (20.06) (OR. en) 11207/11. Toimielinten välinen asia: 2009/0165 (COD) ASILE 45 CODEC 980 EHDOTUS EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 7. kesäkuuta 2011 (20.06) (OR. en) 11207/11 Toimielinten välinen asia: 2009/0165 (COD) ASILE 45 CODEC 980 EHDOTUS Lähettäjä: Euroopan komissio Päivä: 7. kesäkuuta 2011

Lisätiedot

EUROOPAN KOMISSIO OIKEUS- JA KULUTTAJA-ASIOIDEN PÄÄOSASTO TIEDONANTO

EUROOPAN KOMISSIO OIKEUS- JA KULUTTAJA-ASIOIDEN PÄÄOSASTO TIEDONANTO EUROOPAN KOMISSIO OIKEUS- JA KULUTTAJA-ASIOIDEN PÄÄOSASTO Bryssel 18. tammikuuta 2019 REV1 korvaa 21. marraskuuta 2017 päivätyn tiedonannon TIEDONANTO YHDISTYNEEN KUNINGASKUNNAN ERO EUROOPAN UNIONISTA

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 20.12.2017 C(2017) 8871 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu 20.12.2017, kolmansista maista peräisin olevia perinteisiä elintarvikkeita koskevista hallinnollisista

Lisätiedot

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/0404(COD)

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/0404(COD) Euroopan parlamentti 2014-2019 Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta 29.5.2017 2016/0404(COD) LAUSUNTOLUONNOS ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 13.10.2017 COM(2017) 593 final 2017/0258 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS tavarakaupan muodollisuuksien yksinkertaistamista koskevalla 20 päivänä toukokuuta 1987 tehdyllä yleissopimuksella

Lisätiedot

Työsuhteen ehtoja koskeva direktiiviehdotus. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta

Työsuhteen ehtoja koskeva direktiiviehdotus. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta Työsuhteen ehtoja koskeva direktiiviehdotus Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta 28.2.2018 Direktiiviehdotuksen taustaa Direktiiviehdotuksen taustalla vuonna 1991 annettu todentamisdirektiivi, jonka tarkoituksena

Lisätiedot

Oikeudellisten asioiden valiokunta ILMOITUS JÄSENILLE (53/2013)

Oikeudellisten asioiden valiokunta ILMOITUS JÄSENILLE (53/2013) EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Oikeudellisten asioiden valiokunta 16.5.2013 ILMOITUS JÄSENILLE (53/2013) Asia: Liettuan parlamentin perusteltu lausunto ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi

Lisätiedot

Helsinki 25. maaliskuuta 2009 Asiakirja: MB/12/2008 lopullinen

Helsinki 25. maaliskuuta 2009 Asiakirja: MB/12/2008 lopullinen Helsinki 25. maaliskuuta 2009 Asiakirja: MB/12/2008 lopullinen PÄÄTÖS EUROOPAN PARLAMENTIN, NEUVOSTON JA KOMISSION ASIAKIRJOJEN SAAMISESTA YLEISÖN TUTUSTUTTAVAKSI ANNETUN EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus neuvoston päätökseksi

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus neuvoston päätökseksi EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.5.2014 COM(2014) 274 final ANNEX 1 LIITE asiakirjaan Ehdotus neuvoston päätökseksi Euroopan yhteisöjen ja niiden jäsenvaltioiden sekä Serbian tasavallan välisellä vakautus-

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. lokakuuta 2016 (OR. en) Hanke: asiakirjojen julkisuuteen sovellettava jäsenvaltioiden lainsäädäntö

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. lokakuuta 2016 (OR. en) Hanke: asiakirjojen julkisuuteen sovellettava jäsenvaltioiden lainsäädäntö Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. lokakuuta 2016 (OR. en) 13558/16 INF 185 API 107 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia: Neuvoston pääsihteeristö Valtuuskunnat Hanke: asiakirjojen julkisuuteen

Lisätiedot

U 35/2009 vp. Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors

U 35/2009 vp. Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors U 35/2009 vp Valtioneuvoston kirjelmä Eduskunnalle ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi Euroopan turvapaikka-asioiden tukiviraston perustamisesta (tukivirastoasetus) Perustuslain

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.7.2018 C(2018) 4552 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) /, annettu 18.7.2018, eurooppalaista luokitusta käyttävän yhteisen tietoteknisen järjestelmän kautta tapahtuvaa

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena toisinto asiakohdassa mainitusta asiakirjasta, jonka turvallisuusluokitus on poistettu.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena toisinto asiakohdassa mainitusta asiakirjasta, jonka turvallisuusluokitus on poistettu. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 29. lokakuuta 2018 (OR. en) 6512/04 DCL 1 JUSTCIV 28 TURVALLISUUSLUOKITUKSEN POISTAMINEN Asiakirja: 6512/04 Päivämäärä: 20. helmikuuta 2004 Muuttunut jakelu: Julkinen

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 10.8.2018 COM(2018) 580 final 2018/0306 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Kanadan sekä Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden välisellä laaja-alaisella talous- ja kauppasopimuksella

Lisätiedot

Ref. Ares(2014) /07/2014

Ref. Ares(2014) /07/2014 Ref. Ares(2014)2338517-14/07/2014 EUROOPAN KOMISSIO YRITYS- JA TEOLLISUUSTOIMINNAN PÄÄOSASTO Toimintaohjeet 1 Bryssel 1.2.2010 - Direktiivin 2001/95/EY ja vastavuoroista tunnustamista koskevan asetuksen

Lisätiedot

***I EUROOPAN PARLAMENTIN KANTA

***I EUROOPAN PARLAMENTIN KANTA EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Konsolidoitu lainsäädäntöasiakirja 23.5.2013 EP-PE_TC1-COD(2013)0104 ***I EUROOPAN PARLAMENTIN KANTA vahvistettu ensimmäisessä käsittelyssä 23. toukokuuta 2013 Euroopan parlamentin

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI 2011/95/EU,

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI 2011/95/EU, 20.12.2011 Euroopan unionin virallinen lehti L 337/9 DIREKTIIVIT EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI 2011/95/EU, annettu 13 päivänä joulukuuta 2011, vaatimuksista kolmansien maiden kansalaisten

Lisätiedot

Ohjeet. keskusvastapuolten ja kauppapaikkojen tapahtumasyötteiden antamisesta arvopaperikeskusten saataville 08/06/2017 ESMA FI

Ohjeet. keskusvastapuolten ja kauppapaikkojen tapahtumasyötteiden antamisesta arvopaperikeskusten saataville 08/06/2017 ESMA FI Ohjeet keskusvastapuolten ja kauppapaikkojen tapahtumasyötteiden antamisesta arvopaperikeskusten saataville 08/06/2017 ESMA70-151-298 FI Sisällysluettelo 1 Soveltamisala... 3 2 Määritelmät... 4 3 Tarkoitus...

Lisätiedot

12724/16 ht/ess/jk 1 DGD 1B

12724/16 ht/ess/jk 1 DGD 1B Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 4. lokakuuta 2016 (OR. en) Toimielinten väliset asiat: 2016/0133 (COD) 2016/0222 (COD) 2016/0223 (COD) 2016/0224 (COD) 12724/16 ASILE 39 CODEC 1350 ILMOITUS Lähettäjä:

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 16.5.2019 C(2019) 3557 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu 16.5.2019, Euroopan unionin rautatiejärjestelmän osajärjestelmää käyttötoiminta ja liikenteen hallinta

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 21.10.2009 KOM(2009) 554 lopullinen 2009/0165 (COD) Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI kansainvälisen suojelun myöntämistä tai poistamista koskevissa

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 12. kesäkuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 12. kesäkuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 12. kesäkuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0008 (NLE) 9666/17 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: ENV 544 COMER 73 MI 452 ONU 72 SAN 221 IND 138 NEUVOSTON

Lisätiedot

12310/16 pmm/mmy/pt 1 DG F 2B

12310/16 pmm/mmy/pt 1 DG F 2B Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 19. syyskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2015/0310 (COD) 12310/16 ILMOITUS Asia: Äänestystulos VOTE 52 INF 161 PUBLIC 57 CODEC 1280 Euroopan parlamentin

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. joulukuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. joulukuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. joulukuuta 2015 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2015/0136 (NLE) 14112/15 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: JUSTCIV 263 TRANS 364 MAR 148 ENV 710 NEUVOSTON PÄÄTÖS

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 22.12.2006 KOM(2006) 909 lopullinen 2006/0282 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI säännellyillä markkinoilla kaupankäynnin kohteeksi otettavien

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0023/3. Tarkistus. Cristian Dan Preda PPE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0023/3. Tarkistus. Cristian Dan Preda PPE-ryhmän puolesta 4.3.2015 A8-0023/3 3 165 kohta 165. panee tyytyväisenä merkille, että Moldovassa kumottiin lokakuussa 2013 laki, jolla kiellettiin kaikkien muiden kuin avioliittoon tai perheeseen liittyvien suhteiden

Lisätiedot

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS,

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS, EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.6.2010 KOM(2010)280 lopullinen 2010/0168 (NLE) Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS, moottoriajoneuvojen hyväksymistä sähköturvallisuuden osalta koskevan Yhdistyneiden Kansakuntien Euroopan

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 26.5.2016 COM(2016) 304 final 2016/0157 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS viisumien myöntämisen helpottamisesta tehdyn Euroopan unionin ja Georgian välisen sopimuksen mukaisesti

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Oikeudellisten ja sisämarkkina-asioiden valiokunta 13. tammikuuta 2004 VÄLIAIKAINEN 2002/0043(CNS) LAUSUNTOLUONNOS oikeudellisten ja sisämarkkina-asioiden valiokunnalta kansalaisvapauksien

Lisätiedot

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE. Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 6 kohdan mukaisesti

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE. Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 6 kohdan mukaisesti EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 5.4.2016 COM(2016) 184 final 2013/0081 (COD) KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 6 kohdan mukaisesti neuvoston

Lisätiedot

*** SUOSITUSLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/0383(NLE)

*** SUOSITUSLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/0383(NLE) Euroopan parlamentti 2014-2019 Kansainvälisen kaupan valiokunta 2016/0383(NLE) 9.6.2017 *** SUOSITUSLUONNOS esityksestä neuvoston päätökseksi Euroopan unionin ja Chilen tasavallan välisen, luonnonmukaisesti

Lisätiedot

Tiedote yleisen tietosuoja-asetuksen mukaisista tiedonsiirroista sopimuksettoman brexitin tapauksessa

Tiedote yleisen tietosuoja-asetuksen mukaisista tiedonsiirroista sopimuksettoman brexitin tapauksessa Tiedote yleisen tietosuoja-asetuksen mukaisista tiedonsiirroista sopimuksettoman brexitin tapauksessa Annettu 12. helmikuuta 2019 Johdanto Jos ETA ja Yhdistynyt kuningaskunta eivät pääse sopimukseen (sopimukseton

Lisätiedot

A8-0373/5. Perustelu

A8-0373/5. Perustelu 7.12.2016 A8-0373/5 5 Johdanto-osan 7 kappale (7) Toimivaltaisten viranomaisten olisi määriteltävä julkisessa henkilöliikenteessä sovellettavien julkisen palvelun velvoitteiden eritelmät. Tällaisten eritelmien

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Tarkistus. Julia Reda Verts/ALE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Tarkistus. Julia Reda Verts/ALE-ryhmän puolesta 6.9.2018 A8-0245/204 204 Johdanto-osan 38 kappale Kun tietoyhteiskunnan palveluiden tarjoajat tallentavat käyttäjiensä verkkoon lataamia tekijänoikeussuojattuja teoksia tai muuta aineistoa ja tarjoavat

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja COM(2019) 462 final. Liite: COM(2019) 462 final 13089/19 RELEX.1.B

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja COM(2019) 462 final. Liite: COM(2019) 462 final 13089/19 RELEX.1.B Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 14. lokakuuta 2019 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2019/0220(NLE) 13089/19 EHDOTUS Lähettäjä: Saapunut: 14. lokakuuta 2019 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Asia:

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0464/62. Tarkistus. Anneleen Van Bossuyt sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnan puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0464/62. Tarkistus. Anneleen Van Bossuyt sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnan puolesta 10.4.2019 A8-0464/62 62 Johdanto-osan 14 kappale (14) Tämä asetus olisi pantava täytäntöön työohjelmilla. Koska työohjelmien tavoitteet ovat keskipitkän tai pitkän aikavälin tavoitteita ja koska niissä

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D043528/02.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D043528/02. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. maaliskuuta 2016 (OR. en) 6937/16 TRANS 72 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 7. maaliskuuta 2016 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: D043528/02 Asia: Neuvoston

Lisätiedot

Oikeudellisten asioiden valiokunta ILMOITUS JÄSENILLE (33/2010)

Oikeudellisten asioiden valiokunta ILMOITUS JÄSENILLE (33/2010) EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Oikeudellisten asioiden valiokunta 9.12.2010 ILMOITUS JÄSENILLE (33/2010) Asia: Puolan parlamentin alahuoneen (Sejm) perusteltu lausunto Euroopan parlamentin ja neuvoston

Lisätiedot

15295/14 HG/phk DGB 3. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. joulukuuta 2014 (OR. en) 15295/14. Toimielinten välinen asia: 2014/0295 (NLE) PECHE 526

15295/14 HG/phk DGB 3. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. joulukuuta 2014 (OR. en) 15295/14. Toimielinten välinen asia: 2014/0295 (NLE) PECHE 526 Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. joulukuuta 2014 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2014/0295 (NLE) 15295/14 PECHE 526 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS LIS-kalastuksen

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 8.5.2017 COM(2017) 214 final 2017/0091 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Eteläisen Intian valtameren kalastussopimuksen (SIOFA) osapuolten kokouksessa Euroopan unionin puolesta esitettävästä

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 7. maaliskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 7. maaliskuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 7. maaliskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0040 (NLE) 6396/16 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: COEST 48 UD 33 WTO 40 NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin,

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 169/2010 vp. Hallituksen esitys laiksi Suomen keskusviranomaisesta

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 169/2010 vp. Hallituksen esitys laiksi Suomen keskusviranomaisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 169/2010 vp Hallituksen esitys laiksi Suomen keskusviranomaisesta eräissä elatusapua koskevissa kansainvälisissä asioissa, laiksi elatusvelvoitteita koskevan neuvoston asetuksen soveltamisesta

Lisätiedot

Ohjeet ja suositukset

Ohjeet ja suositukset Ohjeet ja suositukset Ohjeet ja suositukset CPSS-IOSCOn rahoitusmarkkinainfrastruktuureja koskevien periaatteiden täytäntöönpanosta keskusvastapuolten osalta 4.9.2014 ESMA/2014/1133 Päiväys: 4.9 2014 ESMA/2014/1133

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 26.2.2016 COM(2016) 89 final 2016/0053 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin kannasta vaarallisten aineiden kuljetusta käsittelevän OTIFasiantuntijakomitean 54. kokouksessa

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0209 (CNS) 13885/16 SC 181 ECON 984 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivin 2011/16/EU

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 2.8.2012 COM(2012) 439 final 2012/0213 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS tehostetun yhteistyön yleistä kehystä koskevan Euroopan unionin ja Euroopan lennonvarmistusjärjestön välisen

Lisätiedot

EASO Vuosikertomus 2013

EASO Vuosikertomus 2013 European Asylum Support Office EASO Vuosikertomus 2013 Kesäkuu 2014 SUPPORT IS OUR MISSION 1 512 2 111 15 osallistujaa EASOn kokouksissa kuukausi- ja neljännesvuosikertomusta turvapaikkatilanteesta EU:ssa

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0108/1. Tarkistus. Benedek Jávor Verts/ALE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0108/1. Tarkistus. Benedek Jávor Verts/ALE-ryhmän puolesta 21.3.2019 A8-0108/1 1 29 kohta 29. panee merkille, että taloudellisen tuen maksamista kutsutuille vierailijaryhmille koskevat tarkistetut säännöt tulivat voimaan 1. tammikuuta 2017; kehottaa pääsihteeriä

Lisätiedot

KANSALLISEN PARLAMENTIN PERUSTELTU LAUSUNTO TOISSIJAISUUSPERIAATTEESTA

KANSALLISEN PARLAMENTIN PERUSTELTU LAUSUNTO TOISSIJAISUUSPERIAATTEESTA Euroopan parlamentti 2014-2019 Oikeudellisten asioiden valiokunta 26.10.2016 KANSALLISEN PARLAMENTIN PERUSTELTU LAUSUNTO TOISSIJAISUUSPERIAATTEESTA Asia: Puolan tasavallan parlamentin alahuoneen perusteltu

Lisätiedot