Esitelmöitsijät ja panelistit Julkisen taiteen seminaarissa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Esitelmöitsijät ja panelistit Julkisen taiteen seminaarissa 1.4.2009"

Transkriptio

1 Esitelmöitsijät ja panelistit Julkisen taiteen seminaarissa Järjestäjä: Helsingin kaupungin taidemuseo, Uudenmaan aluetaidemuseo Paikka: Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston (KSV) auditorio, Kansakoulukatu 3 Arkkitehti Klas Fontell on työskennellyt Helsingin kaupungin julkisen taiteen hankinta- ja toteutusryhmässä vuodesta Fontell on toiminut myös mm. Ympäristötaiteen säätiön hallituksessa ja jäsenenä Valtion taideteostoimikunnassa. Lisäksi hän on ollut sihteerinä ja jäsenenä lukuisissa julkisen taiteen palkintolautakunnissa. Fontell on ollut mukana useimmissa Helsingin kaupungin prosenttirahahankkeissa ja vetänyt kaupungin julkisen taiteen projekteja. Hän on pitänyt useita aihepiiriin liittyviä luentoja. Seminaarissa Klas Fontell esittelee julkisen taiteen erilaisia prosesseja ja niiden avainkohtia. Hän havainnoi esitystään Helsingin kaupungin uusimmilla julkisen taiteen hankkeilla. FT Liisa-Maria Hakala-Zilliacus työskentelee kulttuuriasiainneuvoksena opetusministeriön taideyksikössä. Valtion taideteostoimikunnan puheenjohtaja hän on ollut vuodesta Sitä ennen hän toimi pitkään eduskunnan intendenttinä ja oli käynnistämässä eduskunnan taidehankinnat vuonna Hän on ollut mukana useissa julkisen taiteen kilpailuissa, kuten Risto Rytin, Lauri Kristian Relanderin sekä Urho Kekkosen muistomerkkikilpailujen palkintolautakunnissa sekä lisäksi myös eduskunnan molempien lisärakennusten taidekilpailujen järjestelyissä ja palkintolautakunnissa. Tällä hetkellä hän on Helsingin Musiikkitalon taidekilpailun palkintolautakunnan puheenjohtaja. Hakala-Zilliacus on myös kirjoittanut ja luennoinut julkisesta taiteesta. Hakala-Zilliacus pohtii esityksessään sitä, mikä on julkinen tila ja mitä haasteita se taideteokselle asettaa. Valtion julkisiin rakennuksiin on hankittu taideteoksia yli viidenkymmenen vuoden ajan. Valtion taideteostoimikunta perustettiin Hankinnoista karttuvassa valtion taidekokoelmassa on noin teosta, joten se on Ateneumin Taidemuseon kokoelman jälkeen Suomen toiseksi suurin taidekokoelma. Hankinnoissaan valtio ei noudata prosenttiperiaatetta. Maisema-arkkitehti Lotta Kontula Maisema-arkkitehti Lotta Kontula työskentelee projektinjohtajana ja vihertoimialavastaavana Helsingin kaupungin rakennusviraston katu- ja puisto-osastolla. Hän vastaa Investointitoimistossa puisto- ja viherrakentamisen asiantuntija ohjauksesta ja laadunvalvonnasta. Hän oli mukana mm. Jätkäsaaren julkisen taiteen kilpailun

2 palkintolautakunnassa Lotta Kontula esitelmöi aiheesta Taide puistosuunnittelussa. Suunnitteluinsinööri Marko Jylhänlehto työskentelee Helsingin kaupungin rakennusviraston katu- ja puistoosastolla, vastuualueenaan yleisten katu- ja viheralueiden tekninen suunnittelu ja kaavalausunnot sekä muut selvittelytehtävät. Viimeaikoina hän on perehtynyt erityisesti rakennettujen vesiaiheiden ja suihkulähteiden tekniikkaan ja ylläpitoon. Jylhänlehto on toiminut aikaisemmin yksityisessä konsulttiyrityksessä katu- ja vesihuollon suunnittelijana. Jylhänlehto esittelee HKR:n vuonna 2008 teettämän selvityksen, jossa tarkastellaan Helsingin kaupungin hallinnassa olevia suihkulähteitä ja muita vesiaiheita toimivuuden ja kunnossapidon näkökulmasta. FT Liisa Lindgren on Helsingin ja Turun yliopistojen taidehistorian dosentti, joka työskentelee eduskunnan intendenttinä. Liisa Lindgren on tehnyt väitöskirjan suomalaisesta kuvanveistosta. Lisäksi hän on julkaissut tieteellisiä tutkimuksia ja tutkielmia sekä yleistajuisia artikkeleita ja 1900-luvun kuvanveistosta sekä nykytaiteesta. Taide- ja kulttuurihistoriallinen tutkimus Memoria - hautakuvanveisto ja muistojen kulttuuri ilmestyy toukokuussa 2009 suomeksi ja ruotsiksi Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ja Svenska litteratursällskapetin kustantamana. Esitelmässään Liisa Lindgren, muutaman esimerkin avulla, haluaa herättää kysymyksen: kuka ottaa vastuun arvokkaan kulttuuriperinnön säilyttämisestä? Keski-Euroopassa ja Pohjoismaissa on herätty ymmärtämään historiallisesti merkittävien hautausmaiden ja niiden muistomerkkien erityislaatu. Suomessa sen sijaan monet 1800-luvun, mutta myös 1900-luvun alkupuolen hautaveistokset rapistuvat ja uhkaavat tuhoutua hoidon puutteessa. Yksityisten hautamuistomerkkien taideteokset eivät kuulu seurakuntien eivätkä museolaitoksen hoitovastuun piiriin. FM Teija Mononen työskentelee Helsingin kaupungin taidemuseossa ja on erikoistunut Helsingin julkisiin veistoksiin. Hän on ollut mukana Helsingin kaupungin ensimmäisissä prosenttitaidehankkeissa 1990-luvun alussa sekä on toiminut julkisten taidekilpailujen sihteerinä. Hän on ollut www. taidemuseo.fi / julkinen taide -veistossivujen vastaava toimittaja vuodesta 1997 ja on pitänyt esitelmiä Helsingin julkisesta taiteesta kotimaassa ja ulkomailla. Hänen toimenkuvaansa kuuluu Helsingin julkisen taiteen ylläpidon ja huollon suunnittelu ja koordinointi sekä alueellisen taidemuseotoiminnan ja yhteistyön kehittäminen.

3 Helsingin alueella on yli 400 pysyväksi tarkoitettua ulkoveistosta, muistomerkkiä tai ympäristötaiteen teosta, joista keskimäärin puolet on kaupungin hallinnoimilla puisto- ja katualueilla. Esitelmässään Keisarihahmosta hologrammilehmiin Teija Mononen pohtii julkisen taiteen käsitettä sekä selvittää ulkona olevien teosten ylläpidon ja huollon organisointia Helsingissä. Lisäksi hän luo katsauksen ulkoteosten monimuotoisuuteen, materiaalien ja tekniikoiden laajaan skaalaan sekä urbaanin ympäristön yllätyksellisyyteen taiteen ylläpidon kannalta. Arkkitehti Veli Silvo toimii Helsingin kaupungin rakennusviraston katu- ja puisto-osastolla kaupunkikuvaa ja rakennusviraston intressejä valvovana arkkitehtina. Hän työskentelee läheisessä yhteistyössä Helsingin kaupungin taidemuseon kanssa rakennuttajan edustajana ja asiantuntijana erityisesti ns. prosenttitaiteen hankkeissa. Arkkitehti Pia Rantanen on juuri aloittanut Helsingin kaupungin rakennusviraston katu- ja puistoosastolla kaupunkikuvaa ja rakennusviraston intressejä valvovana arkkitehtina Veli Silvon työparina ja seuraajana. Pia Rantasella on kokemusta työskentelystä myös yksityisissä arkkitehtitoimistoissa ja Taideteollisessa korkeakoulussa. Lisäksi hän on suorittanut opintoja teollisesta muotoilusta. Veli Silvon ja Pia Rantasen esitelmän aiheena on Taide yleisillä alueilla rakennusviraston näkökulmasta: prosenttirahaperiaatteen soveltaminen, prosessi ja muutamia esimerkkejä. Konservaattori Tiina Sonninen on erikoistunut koviin materiaaleihin kuten kiveen, rappaus- ja betonipintoihin sekä kipsiin ja julkisivujen keramiikkaan. Työkohteita ovat mm. veistosten jalustat, jalustarakenteet, hautamuistomerkit ja muut vastaavat kivipinnat. Tiina Sonninen on tutkinut tiilirakenteiden suolarapautumista ja kalkkirappausta sekä konservoinut seinämaalauksia ja rakennusten sisä- ja ulkopintoja. Hän on ollut mukana mm. Mikael Schilkinin Kauppatori-reliefin uudelleenkiinnitystiimissä Helsingin Kaupungintalolla Lisäksi hän on osallistunut kansainvälisiin tutkimusprojekteihin ja kirjoittanut konservointialaan liittyviä artikkeleita. Omaa konservointialan yritystä hän on johtanut vuodesta Tiina Sonnisen esitelmän aiheena on kivi-, tiili- ja betonipintojen huolto osana veistosten tai veistoskokonaisuuksien ylläpitoa; mitä ongelmia yleensä esiintyy ja kuinka niistä mahdollisesti voi selviytyä vai voiko lainkaan selviytyä. Lähemmän tarkastelun kohteena ovat mm. Mannerheimin ratsastajapatsas ja erityisesti sen jalusta sekä Ernst Billgrenin Kohtauspaikat-teoksen ylläpito-ongelmat Kampin torilla.

4 Konservaattori Lasse Mattilalla on useiden vuosien kokemus ulkoveistosten ja erityisesti pronssiteosten konservoinnista Helsingissä ja Turussa. Lasse Mattila on aloittanut uransa Oy Ars Longa Ab:n palveluksessa Oma yritys hänellä on ollut vuodesta Konservointi- ja museopalvelut Lasse Mattila Oy on tehnyt lukuisia suuria konservointiprojekteja Helsingissä mm.: J. V. Snellmanin patsas Suomen pankin aukiolla (kuvanveistäjä Emil Wikström), Albert Edelfeltin näköispatsas Ateneumin päätynurmikolla (kuvanveistäjä Ville Vallgren), Yrjö Liipolan Tellervo-patsas Diana-puistossa (kuvanveistäjä Yrjö Liipola), Fredrick Paciuksen rintakuva (kuvanveistäjä Emil Wikström) Kaisaniemen puistossa. Esitelmässään Lasse Mattila valottaa ulkoveistosten konservointiongelmia omien projektiensa kautta. Lisäksi hänellä on lähemmän tarkastelun kohteena helsinkiläisen ala-asteen pihalle ns. prosenttirahateoksena pystytetyn maalilla kokonaan töhrityn pronssiveistoksen tapaus. Taidemuseon johtaja Markku Valkonen on monipuolinen ja pitkäaikainen taidevaikuttaja. Hän toimi Uuden Suomen taidearvostelijana ja kulttuuritoimittajana 1960-luvulla. Tämän jälkeen hän työskenteli kolmen vuosikymmenen ajan Helsingin Sanomien taidearvostelijana ja kuvataiteista vastaavana toimittajana. Hän on Suomen ja maailman taiteen 1-12 julkaisujen päätoimittaja. Lisäksi Valkonen toimi useita vuosia FRAMEn johtajana sekä Taidekeskus Retretin toimitusjohtajana, kunnes aloitti Espoon nykytaiteen museon EMMAn ensimmäisenä johtajana Markku Valkonen käsittelee esitelmässään Espoon viimeaikaisia julkisia taidehankintoja. Kuvanveistäjä Helena Hietanen ja kuvataiteilija Jaakko Niemelä Kuvanveistäjä Helena Hietanen ja kuvataiteilija Jaakko Niemelä ovat tehneet lukuisia julkisia teoksia Suomessa ja ulkomailla näyttelytoimintansa lisäksi. Taiteilijapariskunnan kiinnostuksen kohteena ja teostensa lähtökohtana ovat valo ja tila. Heidän viimeisin yhteinen julkinen teoksensa Helsingissä on Arabianrantaan vuonna 2008 valmistunut VALOPELI, joka on asuinrakennuksen julkisivun valaistus ja valoteos. Esitelmän aiheena on Teoksia valosta ja julkisen taiteen prosesseista kuvataitelijoiden näkökulmasta. Puheenvuoroissaan Hietanen ja Niemelä kertovat teostensa syntyprosesseista kuvaesimerkein ja tuovat esille näkökulmiaan julkisen taiteen mahdollisuuksista.

5 Arkkitehti Annukka Lindroos on Asemakaava-arkkitehti, joka työskentelee Helsingin kaupungin kaupunkisuunnitteluviraston asemakaavaosaston apulaisosastopäällikkönä. Hänen monipuoliseen toimenkuvansa kuuluu mm. erilaiset hallintokuntien ja ulkopuolisten tahojen yhteiset kehittämishankkeet ja julkisen kaupunkitilan parantamiseen tähtäävien suunnittelutöiden koordinointi. Hän on kartoittanut julkisen taiteen sijoituspaikkoja, ollut mukana käynnistämässä kilpailuja ja toiminut palkintolautakuntien jäsenenä. Kaupunkisuunnitteluun ja kaupunkitilan parantamiseen liittyvistä aiheista hän on esitelmöinyt eri tilaisuuksissa ja kirjoittanut lukuisia artikkeleita eri julkaisuihin. Intendentti Anne Kaarna toimii Vantaan taidemuseon näyttelyistä, kokoelmatoiminnasta ja julkisesta taiteesta vastaava intendenttinä. Vantaalla on toteutettu merkittäviä taidehankkeita, vaikka määrärahat ovat pienet. Anne Kaarna ollut mukana mm.tikkurilan lukion ja Pakkalan opetus- ja informaatiotalon (POINT) taidehankkeissa sekä ideoimassa vuorovaikutteista verkkosovellusta, jossa voi interaktiivisesti tutustua edellä mainittujen kohteiden taideteoksiin ja arkkitehtuuriin ( Kaarna toimii julkisen taiteen asiantuntijana Vantaan kaupungin kaavoitus-, ympäristö- ja talosuunnittelun projekteissa. Hän on ollut myös mukana käynnistämässä Leinelän taideprojektia, jossa joukko kuvataiteilijoita on otettu suunnittelemaan uutta Kehäradan varteen valmistuvaa asuinaluetta. Anne Kaarna pohtii taiteen ja kaupunkisuunnittelun suhdetta. Toimittaja-kriitikko Otso Kantokorpi on helsinkiläinen toimittaja, vapaa kirjailija ja taidekriitikko. Vuosina hän oli Taide-lehden päätoimittaja, minkä jälkeen hän on toiminut freelance-taidekriitikkona. Kantokorpi on myös kuratoinut useita näyttelyitä ja toimittanut näyttelyluetteloita. Lisäksi hän on toiminut kustantajana ja kirjoittanut itse useita kirjoja. Kantokorpi on myös opettanut taiteen sosiologiaa eri korkeakouluissa. Maisema-arkkitehti Jussi Luomanen on työskennellyt Helsingin kaupungin rakennusvirastossa maisemaarkkitehtina vuodesta Hän on tällä hetkellä rakennusviraston katuja puisto-osaston suunnittelutoimiston va. toimistopäällikkö. Hän on ollut maisemasuunnittelijana mukana puistohankkeissa, joissa taide on ollut merkittävänä osana suunnittelukonseptia. Näissä projekteissa hän on tehnyt yhteistyötä Helsingin kaupungin taidemuseon ja taiteilijoiden kanssa.

HIUKKAVAARA PIKNIK 2012 Työpaja 2, Taide kaupunkitilassa. Kuvanveistäjä Minna Kangasmaa

HIUKKAVAARA PIKNIK 2012 Työpaja 2, Taide kaupunkitilassa. Kuvanveistäjä Minna Kangasmaa HIUKKAVAARA PIKNIK 2012 Työpaja 2, Taide kaupunkitilassa Kuvanveistäjä Minna Kangasmaa Minna Kangasmaa Lace Square - pylväitä ja silmukoita betoni 450 x 450 x 450 cm 2009 Kaakkurin tori, Oulu Julkinen

Lisätiedot

Sinustako julkisen taiteen tekijä? Koulutuspäivä Helsingissä 23.11.2015 Prosentti taiteelle -hanke

Sinustako julkisen taiteen tekijä? Koulutuspäivä Helsingissä 23.11.2015 Prosentti taiteelle -hanke + Sinustako julkisen taiteen tekijä? Koulutuspäivä Helsingissä 23.11.2015 Prosentti taiteelle -hanke + Prosentti taiteelle YMPÄRISTÖTAITEEN SÄÄTIÖ + Miten prosenttiperiaatetta edistetään valtakunnallisesti?

Lisätiedot

Taide rakentamisen yhteydessä kokemuksia ja näkökulmia TAIDETTA SAIRAALOIHIN - SEMINAARI 23.1.2014

Taide rakentamisen yhteydessä kokemuksia ja näkökulmia TAIDETTA SAIRAALOIHIN - SEMINAARI 23.1.2014 Taide rakentamisen yhteydessä kokemuksia ja näkökulmia TAIDETTA SAIRAALOIHIN - SEMINAARI 23.1.2014 Ympäristötaiteen säätiö Perustettu 1990 OKM ja RAKLI Suomalaisen rakennetun ympäristön parantaminen edistämällä

Lisätiedot

Kokemuksia kuvataiteen käytöstä rakennushankkeissa. Laura Uimonen 16.11.2015

Kokemuksia kuvataiteen käytöstä rakennushankkeissa. Laura Uimonen 16.11.2015 Kokemuksia kuvataiteen käytöstä rakennushankkeissa Laura Uimonen 16.11.2015 Tutkimuksen taustaa Rakennusalalta, kunnilta, suunnittelijoilta ja kulttuuri toimijoilta kysyttiin syksyllä 2015 näkemyksiä kuva

Lisätiedot

Taidemuseon tervehdys Asemanrannan yleinen taidekilpailu, esittelytilaisuus Taidemuseon johtaja Taina Lammassaari

Taidemuseon tervehdys Asemanrannan yleinen taidekilpailu, esittelytilaisuus Taidemuseon johtaja Taina Lammassaari Taidemuseon tervehdys Asemanrannan yleinen taidekilpailu, esittelytilaisuus 24.10.2017 Taidemuseon johtaja Taina Lammassaari Julkinen taide Hämeenlinnassa pitkä historia julkisen taiteen parissa taidemuseolla

Lisätiedot

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 27.3.2014

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 27.3.2014 Kauden 2014 2017 alueellisen toiminnan päätavoitteet: 1. Alueen taidemuseoiden aseman vahvistaminen. Uudet taidemuseo- ja taidehankkeet luovat uutta ja tuovat muutoksia toimintakenttään. 2. Julkisen taiteen

Lisätiedot

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 6.3.2014

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 6.3.2014 Kauden 2014 2017 alueellisen toiminnan päätavoitteet: 1. Varsinaissuomalaisen kuvataidekulttuurin tukeminen ja sen tunnettuuden lisääminen 2. Varsinais-Suomi on kuvataiteilijoiden näkökulmasta houkutteleva

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Rakennusvirasto Katu- ja puisto-osasto Investointitoimisto Toimistopäällikkö KIT

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Rakennusvirasto Katu- ja puisto-osasto Investointitoimisto Toimistopäällikkö KIT Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 12 Keski-Pasilassa sijaitsevan Fredrikanterassin taidekilpailun 2. vaiheen palkintojen ja teosten lunastuspalkkioiden maksaminen, kokonaishinta 46 000 euroa HEL 2016-010064

Lisätiedot

PROSENTTITAITEESTA. Päivi Rintaniemi A Big Hug / ao

PROSENTTITAITEESTA. Päivi Rintaniemi A Big Hug / ao PROSENTTITAITEESTA Päivi Rintaniemi A Big Hug prosenttitaide Seinäjoen Asuntomessuilla Pruukinrannan messualueella ovat muotoilija ja kuvanveistäjä Päivi Rintaniemen Big Hug -teos ja kuvataiteilija Elina

Lisätiedot

Bryk & Wirkkala -katseluvarasto. Henna Paunu Intendentti, kokoelmat EMMA Espoon modernin taiteen museo

Bryk & Wirkkala -katseluvarasto. Henna Paunu Intendentti, kokoelmat EMMA Espoon modernin taiteen museo Bryk & Wirkkala -katseluvarasto Henna Paunu Intendentti, kokoelmat EMMA Espoon modernin taiteen museo Kokoelmatoiminnan profiili - Suomalaista ja kansainvälistä nykytaidetta, modernismia ja muotoilua

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) Rakennusvirasto Katu- ja puisto-osasto Investointitoimisto Toimistopäällikkö KIT

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) Rakennusvirasto Katu- ja puisto-osasto Investointitoimisto Toimistopäällikkö KIT Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) 5 Keski-Pasilassa sijaitsevan Fredrikanterassin taidekilpailun palkkioiden ja palkintojen maksaminen, kokonaishinta 90 000 euroa HEL 2016-010064 T 10 03 09 Päätös n

Lisätiedot

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 13.2.2014

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 13.2.2014 Kauden 2014 2017 alueellisen toiminnan päätavoitteet: 1. Aluetaidemuseon asiantuntijaroolin ja alueellisen yhteistyöverkoston vahvistaminen 2. Kiertonäyttelytoiminnan sekä verkkonäyttelyiden kehittäminen

Lisätiedot

KALASATAMAN TAIDEKILPAILU K i l p a i l u o h j e l m a

KALASATAMAN TAIDEKILPAILU K i l p a i l u o h j e l m a 1 KALASATAMAN TAIDEKILPAILU K i l p a i l u o h j e l m a Helsingin kaupunki (kaupunginkanslia, kaupunkisuunnitteluvirasto, taidemuseo ja rakennusvirasto, myöhemmin järjestäjät) järjestää yleisen kaksivaiheisen

Lisätiedot

Miten ja mistä julkisen taiteen työmahdollisuuksia taiteilijalle? Hanna Hannus, projektisuunnittelija

Miten ja mistä julkisen taiteen työmahdollisuuksia taiteilijalle? Hanna Hannus, projektisuunnittelija Miten ja mistä julkisen taiteen työmahdollisuuksia taiteilijalle? Hanna Hannus, projektisuunnittelija YMPÄRISTÖTAITEEN SÄÄTIÖ Kuka julkista taidetta tilaa? Kuka siitä päättää? Miten voin parantaa mahdollisuuksiani?

Lisätiedot

Taidetta Turun taidemuseossa

Taidetta Turun taidemuseossa Taidetta Turun taidemuseossa Turun taidemuseon toimintaa ylläpitää Konstföreningen i Åbo - Turun Taideyhdistys ry. Vuonna 1891 toimintansa aloittanut Taideyhdistys on perustettu edistämään taiteen harrastusta,

Lisätiedot

SUNNUNTAINA 18.03.2012 TAIDEMUSEORETKI HELSINKIIN

SUNNUNTAINA 18.03.2012 TAIDEMUSEORETKI HELSINKIIN s.1 SUNNUNTAINA 18.03.2012 TAIDEMUSEORETKI HELSINKIIN Henkisyys taiteessa Helene Schjerfbeck juhlanäyttely, Gyllenberg taidemuseo Outi Heiskanen Alkumeri, Didrichsenin museo Sunnuntaina 18.03.2012 klo

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI Oas /16 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 0944_18 HEL

HELSINGIN KAUPUNKI Oas /16 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 0944_18 HEL HELSINGIN KAUPUNKI Oas 1246-00/16 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 0944_18 HEL 2016-004225 10.5.2016 ANNALAN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Suunnittelun tavoitteet ja

Lisätiedot

TAIDETTA SAIRAALOIHIN

TAIDETTA SAIRAALOIHIN TAIDETTA SAIRAALOIHIN HUS:n taideseminaari 23.1.2014 Taidetoimikunnan ensimmäinen toimintavuosi 2/13/2014 Riitta Lehtonen 1 HUS:N TAIDETOIMIKUNNAN VUOSI 2013 2/13/2014 2 HUS:iin perustettiin vuodenvaihteessa

Lisätiedot

Hienovarainen ympäristön puolustaja

Hienovarainen ympäristön puolustaja Teoksesta Vieraana pohjoisen valossa. 2009. Rovaniemi: Lapin yliopisto. Toimitus: Olli Tiuraniemi ja Marjo Laukkanen Kuvatoimitus: Pirjo Puurunen Graafinen suunnittelu: Annika Hanhivaara Hienovarainen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (12) Taidemuseon johtokunta TMJ/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (12) Taidemuseon johtokunta TMJ/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/2016 1 (12) 15 Taidemuseon toiminta Helsingin kuvataidekentässä ja kokoelmapolitiikan uusimisen linjaukset HEL 2016-001587 T 00 01 01 Päätös Käsittely päätti hyväksyä valmistelua

Lisätiedot

Miten taiteilija voi itse parantaa työllistymistään julkisen taiteen hankkeissa? Hanna Hannus, projektisuunnittelija

Miten taiteilija voi itse parantaa työllistymistään julkisen taiteen hankkeissa? Hanna Hannus, projektisuunnittelija Miten taiteilija voi itse parantaa työllistymistään julkisen taiteen hankkeissa? Hanna Hannus, projektisuunnittelija Sisältö Kuka julkista taidetta tilaa? Kuka siitä päättää? Miten voin parantaa mahdollisuuksiani?

Lisätiedot

MITEN? Tutustu kaupunkitilaohjeeseen osoitteessa

MITEN? Tutustu kaupunkitilaohjeeseen osoitteessa 31.5.2016 MIKÄ? Helsingin kaupunkitilaohje on julkisen tilan hankintojen, suunnittelun, rakentamisen ja ylläpidon käsikirja suunnittelijoille, viranomaisille ja päättäjille. Lisäksi ohje toimii taustatietona

Lisätiedot

Verkostoitumalla uusia tuotteita. Case: Serlachius-museot

Verkostoitumalla uusia tuotteita. Case: Serlachius-museot Verkostoitumalla uusia tuotteita Case: Serlachius-museot Hele Kaunismäki / Kulttuurin ketju -hanke, Turku Touring, 31.8.2011 Serlachius-museot Mäntän Serlachius-museot koostuvat kahdesta museosta: Gösta

Lisätiedot

Jokainen kilpailun toiseen vaiheeseen valittu luonnosidea palkitaan 2 000 eurolla ideakilpailun tultua ratkaistuksi.

Jokainen kilpailun toiseen vaiheeseen valittu luonnosidea palkitaan 2 000 eurolla ideakilpailun tultua ratkaistuksi. Helsingin Musiikkitalon taidekilpailu KILPAILUOHJELMA Valtion taideteostoimikunta kutsuu taiteilijoita yleiseen taidekilpailuun, jonka tarkoituksena on löytää ehdotuksia Helsingin Musiikkitaloon ja sen

Lisätiedot

KAUKO RÄSÄNEN kuvanveistäjä 1926 2015

KAUKO RÄSÄNEN kuvanveistäjä 1926 2015 KAUKO RÄSÄNEN kuvanveistäjä 1926 2015 Taideopinnot: Suomen Taideakatemian koulu 1946-50 Kotimaiset yhteis- ja ryhmänäyttelyt: Osallistunut näyttelyihin vuodesta 1948 Suomen Taiteilijaseuran vuosinäyttelyt

Lisätiedot

Ajaton klassikko. Tapiolan Aura Revontulentie 7, Espoo, Tapiola. Toimitila, joka säilyttää tyylinsä. Modernisti muuntautuva, ajattoman edustava.

Ajaton klassikko. Tapiolan Aura Revontulentie 7, Espoo, Tapiola. Toimitila, joka säilyttää tyylinsä. Modernisti muuntautuva, ajattoman edustava. Kiinteistö-Tapiola Oy Ajaton klassikko Toimitila, joka säilyttää tyylinsä. Modernisti muuntautuva, ajattoman edustava. Pääkonttoritason toimitila Tapiolassa jo tänään huomisen arvoalueella Tapiolan Aura

Lisätiedot

Ideoita ja tehtäviä Museovierailuun

Ideoita ja tehtäviä Museovierailuun Ideoita ja tehtäviä Museovierailuun 1 / 13 2015 Etelä-Karjalan taidemuseo Sisällys 3 Johdanto tehtävät: 4 Museo ilmiönä 1 5 Museo ilmiönä 2 6 Henkilökohtainen taidekokemus 1 7 Henkilökohtainen taidekokemus

Lisätiedot

Tunnettujen taiteilijoiden tekemiä hautamuistomerkkejä Malmin hautausmaalla

Tunnettujen taiteilijoiden tekemiä hautamuistomerkkejä Malmin hautausmaalla Tunnettujen taiteilijoiden tekemiä hautamuistomerkkejä Malmin hautausmaalla 1 24 19-289 Auriala: Aimo Tukiainen, 1981 Aimo Tukiainen (s.1917 k.1996) kuului sodanjälkeisten vuosien keskeisimpiin suomalaisiin

Lisätiedot

. FIDEM 2002,Pariisi,Ranska ( Kansainvälisen mitalitaiteen liiton joka toinen vuosi järjestämä kansainvälinen mitalinäyttely )

. FIDEM 2002,Pariisi,Ranska ( Kansainvälisen mitalitaiteen liiton joka toinen vuosi järjestämä kansainvälinen mitalinäyttely ) Ansioluettelo - CV Tapio Kettunen, kuvanveistäjä Synt. 06.10.1963,Tuusniemi Kilpalantie 15 37470 Vesilahti p.040 515 28 73 t.kettunen@hotmail.com www.sunpoint.net/~k1963 Intagram: tapio_kettunen_ Opinnot.

Lisätiedot

ANSIOLUETTELO. Kuvanveistäjä Erkki Kannosto 4. 9.1945 Tampere Asuu ja työskentelee Helsingissä ja Tervakoskella 040-5892825

ANSIOLUETTELO. Kuvanveistäjä Erkki Kannosto 4. 9.1945 Tampere Asuu ja työskentelee Helsingissä ja Tervakoskella 040-5892825 ANSIOLUETTELO Kuvanveistäjä Erkki Kannosto 4. 9.1945 Tampere Asuu ja työskentelee Helsingissä ja Tervakoskella 040-5892825 TAIDEOPINNOT Suomen taideakatemiankoulu 1966 1970 VALTION TAITEILIJA APURAHAT

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/2013 1 (7) Kaupunginvaltuusto Kj/64 25.09.2013

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/2013 1 (7) Kaupunginvaltuusto Kj/64 25.09.2013 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/2013 1 (7) 351 Sj / Valtuutettu Belle Selene Xian aloite kunniasta suomalaisuudelle päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti katsoa valtuutettu Belle Selene Xian

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI Oas /16 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 0890_6 HEL

HELSINGIN KAUPUNKI Oas /16 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 0890_6 HEL HELSINGIN KAUPUNKI Oas 1252-00/16 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 0890_6 HEL 2016 004230 19.5.2016 SÄÄTALON ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Suunnittelun tavoitteet ja

Lisätiedot

RAKENNETUN SUOMEN TARINA

RAKENNETUN SUOMEN TARINA RAKENNETUN SUOMEN TARINA LASSE ANSAHARJU / VASTAVALO.FI Rakennusurakka Suomi: runsaan sadan vuoden työ takana, mitä siitä näkyy tässä ajassa? Kirja on ainutlaatuinen esitys rakennetun ympäristömme vaiheista

Lisätiedot

PROSENTTI RAKENNUSKUSTANNUKSISTA TAITEESEEN HANKE

PROSENTTI RAKENNUSKUSTANNUKSISTA TAITEESEEN HANKE TYRNÄVÄN KUNTA KIRKKORISTEYKSEN TAIDEHANKINNAN HANKESUUNNITELMA 4.8.2014 Sivu 1/7 PROSENTTI RAKENNUSKUSTANNUKSISTA TAITEESEEN HANKE Kirkkoristeyksen kiertoliittymän taidehankinnan hankesuunnitelma Sivu

Lisätiedot

Kuopion kuvataiteilijat ry, Ars Libera. Aapatie 1, 70780 Kuopio. 050-4901531/ 040-7621830. www.arslibera.com

Kuopion kuvataiteilijat ry, Ars Libera. Aapatie 1, 70780 Kuopio. 050-4901531/ 040-7621830. www.arslibera.com TOIMINTASUUNNITELMA 2014 Kuopion kuvataiteilijat ry, Ars Libera. Aapatie 1, 70780 Kuopio. 050-4901531/ 040-7621830. www.arslibera.com 1. YHDISTYS 2. ORGANISAATIO Kuopion kuvataiteilijat ry eli Ars Libera

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/ (5) Kaupunginhallitus Kaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/ (5) Kaupunginhallitus Kaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/2013 1 (5) 209 Nimistötoimikunnan asettaminen toimikaudeksi 2013-2014 HEL 2013-001302 T 00 00 02 Päätös päätti asettaa toimikaudeksi 2013-2014 yhdeksänjäsenisen nimistötoimikunnan,

Lisätiedot

Museoiden jaottelu pääpiirteissään

Museoiden jaottelu pääpiirteissään Suomen museot Suomessa on yli tuhat museota (yksi museo 5000 asukasta kohden) Pääosa museoista on kulttuurihistoriallisia museoita Suuri osa museoista on pieniä Ammatillisesti hoidettuja (museoammatillinen

Lisätiedot

Länsirannan taideohjelma 11.6.2014

Länsirannan taideohjelma 11.6.2014 Länsirannan taideohjelma 11.6.2014 TAIDEOHJELMAN TAVOITTEET Porvoon Länsirannan taideohjelman laadinta käynnistettiin tukemaan alueen korkealaatuisen rakentamisen tavoitteita. Taideohjelman tavoitteena

Lisätiedot

Mikkelin taidemuseon kokoelmapoliittinen ohjelma

Mikkelin taidemuseon kokoelmapoliittinen ohjelma Mikkelin taidemuseon kokoelmapoliittinen ohjelma Taidekokoelmat Mikkelin taidemuseo 5.1.2006 1. Johdanto Mikkelin taidemuseon toiminta alkoi vuonna 1970 Johannes Haapasalon museo nimisenä. Taidemuseon

Lisätiedot

Alustava käyttösuunnitelma 2019 vs. 2018

Alustava käyttösuunnitelma 2019 vs. 2018 Alustava käyttösuunnitelma 2019 vs. 2018 TA-tili TA /SEUKO 2 RAHAPELITOIMINNAN VOITTOVARAT TAITEEN EDISTÄMISEEN TA 2018 TAE 2019 29.80.52. MOMENTTI YHTEENSÄ 238 294 000 246 260 000 1) Luova työ ja tuotanto

Lisätiedot

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 20.3.2014

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 20.3.2014 Kauden 2014 2017 alueellisen toiminnan päätavoitteet: 1. Taidetoimijoiden ja taiteilijoiden yhteistyön kehittäminen sekä alueellisella että kansainvälisellä tasolla 2. Taidemuseon merkityksen kasvattaminen

Lisätiedot

Fredikanterassin taidekilpailu

Fredikanterassin taidekilpailu K i l p a i l u o h j e l m a Fredikanterassin taidekilpailu Helsingin kaupunki (Kaupunginkanslia ja Taidemuseo HAM yhteistyössä Kaupunkisuunnitteluviraston, Rakennusviraston ja Rakennusvalvontaviraston

Lisätiedot

Suomalaisen kultttuuriperinnön korostaminen valaistuksella- Helsingin keskusta-alueen valaistavia veistoksia. Sirpa Laitinen

Suomalaisen kultttuuriperinnön korostaminen valaistuksella- Helsingin keskusta-alueen valaistavia veistoksia. Sirpa Laitinen Suomalaisen kultttuuriperinnön korostaminen valaistuksella- Helsingin keskusta-alueen valaistavia veistoksia Sirpa Laitinen Helsingin keskustan taideteosten valaistus Tavoitteet ja lähtökohdat Helsingin

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/ (5) Kaupunginhallitus Kaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/ (5) Kaupunginhallitus Kaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/2013 1 (5) 700 Kiinteistöviraston hallinto-osaston osastopäällikön virkaan valitseminen HEL 2013-001979 T 01 01 01 01 Päätös päätti valita kiinteistöviraston hallinto-osaston

Lisätiedot

EUROOPAN RAKENNUSPERINTÖPÄIVÄT 2009 Teemana kunnan- ja kaupungintalot Kankaanpää. äätöksenteon paikat

EUROOPAN RAKENNUSPERINTÖPÄIVÄT 2009 Teemana kunnan- ja kaupungintalot Kankaanpää. äätöksenteon paikat EUROOPAN RAKENNUSPERINTÖPÄIVÄT 2009 Teemana kunnan- ja kaupungintalot Kankaanpää ään n pääp äätöksenteon paikat Näyttelyn kokosi Maija Anttila avustajinaan Teija Kaarnametsä, Marjo Lahtinen ja Margit Mantila

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Asuntotuotantotoimikunta Tj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Asuntotuotantotoimikunta Tj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2013 1 (5) 117 Asuntotuotantotoimikunnan lausunto Outi Alanko-Kahiluodon ym. valtuustoaloitteesta kulttuurin prosenttiperiaatteen laajentamisesta Helsingissä HEL 2013-002196

Lisätiedot

Suomen Kulttuurirahasto. Kristiina Havas

Suomen Kulttuurirahasto. Kristiina Havas Suomen Kulttuurirahasto Kristiina Havas Suomen Kulttuurirahasto Historia eturyhmistä ja instituutioista riippumaton, henkisesti ja taloudellisesti itsenäinen kulttuurin tukija Kulttuurirahaston sääntömääräinen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/ (5) Kaupunginhallituksen johtamisen jaosto Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/ (5) Kaupunginhallituksen johtamisen jaosto Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/2017 1 (5) 22 Kaupunkiympäristön toimialan maankäyttö ja kaupunkirakenne -palvelukokonaisuuden kaupunkitila- ja maisemasuunnittelupäällikön viran täyttäminen HEL 2017-001317

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI RAPORTTI 1 PROSENTTIRAHATYÖRYHMÄ PROSENTTIRAHATYÖRYHMÄN RAPORTTI

HELSINGIN KAUPUNKI RAPORTTI 1 PROSENTTIRAHATYÖRYHMÄ PROSENTTIRAHATYÖRYHMÄN RAPORTTI HELSINGIN KAUPUNKI RAPORTTI 1 N RAPORTTI HELSINGIN KAUPUNKI RAPORTTI 2 SISÄLLYSLUETTELO: 1. Tiivistelmä 2. Prosenttirahatyöryhmän asettaminen ja tehtävänanto 3. Prosenttirahaperiaate strategioissa ja päätöksissä

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI Oas 1033-01/16 1 (6) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 0815_1 HEL 2011-004816 26.4.2016

HELSINGIN KAUPUNKI Oas 1033-01/16 1 (6) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 0815_1 HEL 2011-004816 26.4.2016 HELSINGIN KAUPUNKI Oas 1033-01/16 1 (6) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 0815_1 HEL 2011-004816 26.4.2016 LINNANMÄEN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Tämä osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

2008 La Regina Di Quadri, Modica, Italia

2008 La Regina Di Quadri, Modica, Italia Pekka Hepoluhta s. 1957, asuu ja työskentelee Espoossa Opinnot Taideteollisen korkeakoulun koulutuskeskus 1979-1981 Vapaa Taidekoulu 1978-1982 Näyttelyt 2012 Galleria Ama, Helsinki 2011-12 Tuttuus, Vantaan

Lisätiedot

19 % 1,2. Museokäyntien ennätysvuosi % museokäynneistä oli maksettuja käyntejä. TILASTOKORTTI 2/2016 MUSEOKÄYNTIEN KASVU

19 % 1,2. Museokäyntien ennätysvuosi % museokäynneistä oli maksettuja käyntejä. TILASTOKORTTI 2/2016 MUSEOKÄYNTIEN KASVU Museokäyntien ennätysvuosi 2016 MUSEOKÄYNTIEN KASVU Vuonna 2016 Suomen ammatillisesti hoidetuissa museoissa tehtiin kaikkien aikojen käyntiennätys. Museokäyntejä tilastoitiin kaikissa museokohteissa yhteensä

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA

KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA Kutsu KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA Kutsu kuulemaan niitä julkisia esitelmiä, jotka Oulun yliopiston nimitetyt professorit pitävät Linnanmaalla Yliopistokatu 9 (KTK122), 10. toukokuuta 2016 klo 12.15 alkaen.

Lisätiedot

Robert Wilson/ Tapio Wirkkalan puisto

Robert Wilson/ Tapio Wirkkalan puisto Robert Wilson/ Tapio Wirkkalan puisto Puiston avajaiset 22.10.2012 Polku Punaiset kivipaadet kuva: Päivi Kiuru kuva: Päivi Kiuru TAPIO WIRKKALAN PUISTO Kun Robert Wilson piirsi puiston suunnitelman, se

Lisätiedot

Ylivoimaisia digitaalilsia palveluita kuvataiteen sektorille Galleristeille, taiteilijoille, museoille, taidemessuille, taidevuokraamoille,

Ylivoimaisia digitaalilsia palveluita kuvataiteen sektorille Galleristeille, taiteilijoille, museoille, taidemessuille, taidevuokraamoille, Ylivoimaisia digitaalilsia palveluita kuvataiteen sektorille Galleristeille, taiteilijoille, museoille, taidemessuille, taidevuokraamoille, huutokaupoille, taidekouluille, taidekilpailuille ARTEST on maailmanlaajuinen

Lisätiedot

Valaistus kaupunki- ja liikennesuunnittelussa Suunnittelijan kokemuksia

Valaistus kaupunki- ja liikennesuunnittelussa Suunnittelijan kokemuksia Liikenteen humua vai hämärää hiljaisuutta? 26.2.2015 Valaistus kaupunki- ja liikennesuunnittelussa Suunnittelijan kokemuksia Marjut Kauppinen, arkkitehti SAFA Marjut Kauppinen Arkkitehti (SAFA) Rakennukset,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 22/2011 1 (5) Kiinteistölautakunta Vp/6 01.12.2011

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 22/2011 1 (5) Kiinteistölautakunta Vp/6 01.12.2011 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 22/2011 1 (5) 571 Kiinteistöviraston tonttiosaston apulaisosastopäällikön viran täyttäminen HEL 2011-003819 T 01 01 01 01 Päätös päätti valita kiinteistöviraston tonttiosaston

Lisätiedot

Säätiön tarkoitus.

Säätiön tarkoitus. Säätiön tarkoitus Säätiön tarkoituksena on rakennetun ympäristön parantaminen tukemalla taiteellisesti korkeatasoisten ympäristöjen, ympäristötaideteosten ja ympäristötaidehankkeiden suunnittelua ja toteuttamista,

Lisätiedot

Kuvataiteen syventävät sivuaineopinnot 60 op, Lapin avoin yliopisto (HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa.

Kuvataiteen syventävät sivuaineopinnot 60 op, Lapin avoin yliopisto (HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa. Kuvataiteen syventävät sivuaineopinnot 60 op, Lapin avoin yliopisto (HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa.) Opintotyyppi Syventäviä opintoja Koulutusala Kuvataideala

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI Oas /16 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 5315_1 HEL

HELSINGIN KAUPUNKI Oas /16 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 5315_1 HEL HELSINGIN KAUPUNKI Oas 1256-00/16 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 5315_1 HEL 2016-006570 14.6.2016 KELLOSAARENRANTA, ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Suunnittelun tavoitteet

Lisätiedot

Helsingfors stad Föredragningslista 14/ (5) Stadsfullmäktige Kj/

Helsingfors stad Föredragningslista 14/ (5) Stadsfullmäktige Kj/ Helsingfors stad Föredragningslista 14/2013 1 (5) Beslutshistoria Kaupunginhallitus 09.09.2013 931 Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa: Kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (5) Kaupunginhallitus Kaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (5) Kaupunginhallitus Kaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/2014 1 (5) 75 Nimistötoimikunnan uuden jäsenen ja varajäsenen asettaminen jäljellä olevaksi toimikaudeksi 2013-2014 Päätös päätti nimetä nimistötoimikuntaan sen jäljellä

Lisätiedot

JUHLARAHALAUTAKUNTA 1/5 VALTIONEUVOSTO 200 VUOTTA -JUHLARAHA

JUHLARAHALAUTAKUNTA 1/5 VALTIONEUVOSTO 200 VUOTTA -JUHLARAHA JUHLARAHALAUTAKUNTA 1/5 KILPAILUOHJELMA Juhlarahalautakunta järjestää valtiovarainministeriön valtuuttamana kilpailun Valtioneuvosto 200 vuotta -juhlarahan taiteellisen suunnittelun toteuttamiseksi. Palkintolautakuntaan

Lisätiedot

Taidetta rakennushankkeisiin!

Taidetta rakennushankkeisiin! Taidetta rakennushankkeisiin! Taidemaalariliitto järjesti seminaarisarjan taidehankkeista rakennushankkeissa. Seminaarit pidettiin tm gallerian tiloissa Helsingissä kolmena maanantaina syys- ja lokakuun

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (6) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (6) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2012 1 (6) 490 V Ryj / Vt Emma Karin aloite Kulosaaren melumuurin avaamisesta katutaiteelle päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Lisätiedot

Taideteos kierrätystölkeistä, yksityiskohta lavasteesta 2016 Aleksis Kiven peruskoulussa 7. 9. luokat

Taideteos kierrätystölkeistä, yksityiskohta lavasteesta 2016 Aleksis Kiven peruskoulussa 7. 9. luokat KUVATAIDETTA Taideteos kierrätystölkeistä, yksityiskohta lavasteesta 2016 Aleksis Kiven peruskoulussa 7. 9. luokat 1. KUVATAIDELUOKAT 7-9 LK. lyijykynä, tussi, muste ja hiilipiirustusta akvarelli, pastelli

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2010. Y-tunnus: 2199820-1. Puh: +358 9 1733 6653 tai +358 40 527 5535. www.kiasmafoundation.fi

TOIMINTAKERTOMUS 2010. Y-tunnus: 2199820-1. Puh: +358 9 1733 6653 tai +358 40 527 5535. www.kiasmafoundation.fi TOIMINTAKERTOMUS 2010 NYKYTAITEEN MUSEO KIASMAN TUKISÄÄTIÖ UNDERSTÖDSSTIFTELSEN FÖR MUSEET FÖR NUTIDSKONST KIASMA KIASMA MUSEUM OF CONTEMPORARY ART FOUNDATION TOIMINTAKERTOMUS 2010 Y-tunnus: 2199820-1

Lisätiedot

Taidenäyttely osallistumisen areenana. Anni Venäläinen Projektisuunnittelija Porin taidemuseo

Taidenäyttely osallistumisen areenana. Anni Venäläinen Projektisuunnittelija Porin taidemuseo Taidenäyttely osallistumisen areenana Anni Venäläinen Projektisuunnittelija Porin taidemuseo PORIN TAIDEMUSEON PEDAGOGINEN YKSIKKÖ FM Mirja Ramstedt-Salonen on toiminut Porin taidemuseon museolehtorina

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI Oas /16 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 0576_1 HEL

HELSINGIN KAUPUNKI Oas /16 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 0576_1 HEL HELSINGIN KAUPUNKI Oas 1262-00/16 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 0576_1 HEL 2015-012866 26.8.2016 UIMARANNANTIE 8 ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Suunnittelun tavoitteet

Lisätiedot

KUNTATASON APOLITYÖN KOKEMUKSIA. Yhteinen metropolimme yhteinen apolimme / Kulttuurikeskus Korjaamo

KUNTATASON APOLITYÖN KOKEMUKSIA. Yhteinen metropolimme yhteinen apolimme / Kulttuurikeskus Korjaamo KUNTATASON APOLITYÖN KOKEMUKSIA Katariina Haigh, kaupunginarkkitehti, arkkitehti SAFA Yhteinen metropolimme yhteinen apolimme / Kulttuurikeskus Korjaamo 10.12.2009 LOHJAN ARKKITEHTUURIPOLIITTINEN OHJELMA

Lisätiedot

JUHLARAHALAUTAKUNTA Porvoon valtiopäivät 200 vuotta KILPAILUOHJELMA

JUHLARAHALAUTAKUNTA Porvoon valtiopäivät 200 vuotta KILPAILUOHJELMA KILPAILUOHJELMA Juhlarahalautakunta järjestää valtiovarainministeriön valtuuttamana kilpailun Porvoon valtiopäivät 200 vuotta -juhlarahan taiteellisen suunnittelun toteuttamiseksi. Kilpailuohjelman liitteessä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (7) Kulttuuri- ja kirjastolautakunta Kupo/Kultj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (7) Kulttuuri- ja kirjastolautakunta Kupo/Kultj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/2013 1 (7) 75 Kulttuuri- ja kirjastolautakunnan lausunto Belle Selene Xian valtuustoaloitteesta Kunnia suomalaisuudelle HEL 2013-003801 T 00 00 03 Päätös päätti antaa asiasta

Lisätiedot

Taide rakennushankkeessa

Taide rakennushankkeessa Taide rakennushankkeessa - taidekonsultti asiantuntija-apuna Betoni yllättää 22.1.2015 / Tuula Lehtinen Frei Zimmer Oy Perustettu vuonna 2007 Omistajina kuvataiteilija Tuula Lehtinen ja arkkitehti Lasse

Lisätiedot

LAPINLAHDEN TAIDEKATU

LAPINLAHDEN TAIDEKATU LAPINLAHDEN TAIDEKATU Lapinlahden taidekatua ryhdyttiin rakentamaan 1990- luvun alussa, esiin haluttiin tuoda Lapinlahden vahvuus taide- ja kulttuuripitäjänä. Taidekatu alkaa valtatie 5:n ylikulusta ja

Lisätiedot

Taiteen käyttö, hankintatavat ja sisällyttäminen rakennushankkeisiin ja kaupunkisuunnitteluun

Taiteen käyttö, hankintatavat ja sisällyttäminen rakennushankkeisiin ja kaupunkisuunnitteluun TAMPEREEN KAUPUNGIN JULKISEN TAITEEN PERIAATTEET Taiteen käyttö, hankintatavat ja sisällyttäminen rakennushankkeisiin ja kaupunkisuunnitteluun 1 Johdanto Julkisella taiteella tarkoitetaan julkisessa tilassa

Lisätiedot

HAM on Helsingin kokoinen taidemuseo

HAM on Helsingin kokoinen taidemuseo Tiedote 19.5.2015 Helsingin taidemuseo uudistuu HAM on Helsingin kokoinen taidemuseo Helsingin taidemuseo HAM avaa uudistuneet tilansa Tennispalatsissa 25.9.2015. Avajaisnäyttelyt sisältävät helsinkiläisten

Lisätiedot

1 (5) Ksv:n hankenro 0953_2 HEL 2016-003052 7.4.2016 Oas 1239-00/16 KORTTELEIDEN 10575 JA 10576 ASEMAKAAVAN MUUTOS

1 (5) Ksv:n hankenro 0953_2 HEL 2016-003052 7.4.2016 Oas 1239-00/16 KORTTELEIDEN 10575 JA 10576 ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELEIDEN 10575 JA 10576 ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Suunnittelun tavoitteet ja alue 1 (5) Ksv:n hankenro 0953_2 HEL 2016-003052 7.4.2016 Oas 1239-00/16 Hermannin rantatien,

Lisätiedot

Lahden arkkitehtuuripoli0ikka ja taide kaupunki0lassa

Lahden arkkitehtuuripoli0ikka ja taide kaupunki0lassa Lahden arkkitehtuuripoli0ikka ja taide kaupunki0lassa Päivi Airas 12.5.2015 JULKISEN TAITEEN TYÖRYHMÄ NYT - julkisessa tilassa olevien teosten kunnossapito - virkamiestyöryhmä - ei budjetoituja resursseja

Lisätiedot

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (8)

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (8) Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (8) 113 Kaupungin ehdokkaiden nimeäminen valtion taidetoimikuntien jäseniksi vuosille 2017-2018 HEL 2016-005463 T 00 01 06 Päätös Päätöksen perustelut päätti nimetä

Lisätiedot

Pooli 6 Koulutus, taide, korkeakulttuuri ja hyvinvointi*

Pooli 6 Koulutus, taide, korkeakulttuuri ja hyvinvointi* Koulutus, taide, korkeakulttuuri ja hyvinvointi* Poolissa mukana 16 toimijaa: Aaltoyliopisto Aboa Vetus & Ars Nova Designmuseo Helsingin yliopisto Hiekan taidemuseo Jyväskylän taidemuseo Jyväskylän yliopisto

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle Etkot & Jatkot Ateneumin taidebattle Sisällys 1. Tervetuloa Ateneumiin! 2. Ateneumin taidebattle Etkot 3. Kun tulette Ateneumiin 4. Museoetiketti Jatkot 5. Ateneum pähkinänkuoressa 1. Tervetuloa Ateneumiin!

Lisätiedot

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Opintotyyppi Koulutusala Vastaava yliopisto HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa. aineopintoja ala Lapin yliopisto Taiteiden

Lisätiedot

Keskustelutilaisuus

Keskustelutilaisuus 17.8.2016 Keskustelutilaisuus Liisankatu 14 Asemakaavan muutos OAS + Luonnos Kaupunkisuunnitteluvirasto Marjaana Yläjääski Mitä alueelle suunnitellaan? - Kaksi uutta asuinkerrostaloa - yht. 3400 k-m² -

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle Etkot & Jatkot Ateneumin taidebattle Sisällys 1. Tervetuloa Ateneumiin! 2. Ateneumin taidebattle Etkot 3. Kun tulette Ateneumiin 4. Museoetiketti Jatkot 5. Ateneum pähkinänkuoressa 1. Tervetuloa Ateneumiin!

Lisätiedot

MAURI OLAVI KEINÄNEN, CURRICULUM VITAE. Kuvataiteilija ja maisteri (TM). Mauri Olavi Keinänen / Wikipedia. e-mail. mauri.keinanen@hotmail.

MAURI OLAVI KEINÄNEN, CURRICULUM VITAE. Kuvataiteilija ja maisteri (TM). Mauri Olavi Keinänen / Wikipedia. e-mail. mauri.keinanen@hotmail. MAURI OLAVI KEINÄNEN, CURRICULUM VITAE Kuvataiteilija ja maisteri (TM). Mauri Olavi Keinänen / Wikipedia e-mail. mauri.keinanen@hotmail.com Puh. 044-3299678 OPINNOT - Lahden Taideinstituutti, ammattikorkeakoulu,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (13) Taidemuseo 22/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (13) Taidemuseo 22/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (13) 51 Taidemuseon taideteoslaina, Ateneum taidemuseolle 17.10.2014-22.03.2015 HEL 2014-009842 T 12 02 03 00 Päätös Taidemuseon johtaja päätti taidelainasta Ateneumin taidemuseolle.

Lisätiedot

Jukka-Pekka Levy. Kettukin vuoden taiteilija 2011

Jukka-Pekka Levy. Kettukin vuoden taiteilija 2011 Jukka-Pekka Levy Kettukin vuoden taiteilija 2011 AURINKOPOIKA Galleria ARX, Hämeenlinna 22.3. 21.4.2011 Puupiirroskollaasi Jukka-Pekka Levy - Aurinkopoika Kehitysvammaisten taiteilijoiden tuki ry Taitto:

Lisätiedot

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Opintotyyppi Koulutusala Oppiaine Vastaava yliopisto HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa. aineopintoja Kuvataideala Kuvataide

Lisätiedot

MUNKKINIEMI, TIILIMÄKI 22 ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

MUNKKINIEMI, TIILIMÄKI 22 ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Kaupunkiympäristön toimiala Asemakaavoitus Oas 1404-00/19 1 (5) Hankenro 0740_58 HEL 2018-012908 7.2.2019 MUNKKINIEMI, TIILIMÄKI 22 ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Suunnittelun

Lisätiedot

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi Neuvottelupäivämäärä

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi Neuvottelupäivämäärä Kauden 2014 2017 alueellisen toiminnan päätavoitteet: 1. Kuvataidetta ja visuaalista kulttuuria koskevan tiedon saavutettavuutta, saatavuutta ja välittämistä edistetään laadukkailla ja monipuolisilla museopedagogisilla

Lisätiedot

Ottaisin mieluummin ponin

Ottaisin mieluummin ponin Ottaisin mieluummin ponin ja muita totuuksia Suomen taiteen helmistä VIRPI SALMI atena Rakas lukija, Ensimmäinen painos, 2018 etukannen kuva: Akseli Gallen-Kallela, Poika ja varis (1884). Antell-kokoelma,

Lisätiedot

KYSELY: Prosenttiperiaate Suomen suurimmissa kaupungeissa 2012

KYSELY: Prosenttiperiaate Suomen suurimmissa kaupungeissa 2012 KYSELY: Prosenttiperiaate Suomen suurimmissa kaupungssa 2012 Kysely kartoittaa julkisen taiteen hankintaa ja etenkin ns. prosenttiperiaatteen käyttöä Suomen suurimmissa kaupungssa. Kyselyn toteuttaa Kulttuuripoliittisen

Lisätiedot

Vierailulla Urho Kekkosen museossa

Vierailulla Urho Kekkosen museossa Vierailulla Urho Kekkosen museossa Teksti, kuvat ja Sari Salovaara 10.5.2012 sivu 2 / 9 Sisällys Johdanto... 3 Tamminiemen uudistukset parantavat saavutettavuutta... 4 Elämyksiä eri aistein... 5 Muita

Lisätiedot

Annukka Larsen Valon kaupunki koordinaattori Jyväskylän kaupunki

Annukka Larsen Valon kaupunki koordinaattori Jyväskylän kaupunki Annukka Larsen ÄIJÄLÄNRANNAN VALAISTUSPERIAATTEET VALAISTUSPERIAATTEET LYHYESTI: - Ensimmäinen kokonaan ledillä valaistu asuinalue Jyväskylässä - Valaisinkohtainen ohjaus ja käyttäjälähtöinen ohjaustapa

Lisätiedot

ANSIOLUETTELO. Markku Arantila s. Espoo 1960. Opinnot. Yksityisnäyttelyt

ANSIOLUETTELO. Markku Arantila s. Espoo 1960. Opinnot. Yksityisnäyttelyt ANSIOLUETTELO Markku Arantila s. Espoo 1960 Sairaalantie 13 B 10 35100 Orivesi Opinnot Taideteollinen Korkeakoulu, taiteilijan pedagogiset opinnot 1997-2000 Vapaa Taidekoulu 1978-1982 Yksityisnäyttelyt

Lisätiedot

JUHLARAHALAUTAKUNTA 1/5 KONSTA JYLHÄ JA KANSANMUSIIKKI

JUHLARAHALAUTAKUNTA 1/5 KONSTA JYLHÄ JA KANSANMUSIIKKI JUHLARAHALAUTAKUNTA 1/5 KILPAILUOHJELMA Juhlarahalautakunta järjestää valtiovarainministeriön valtuuttamana kilpailun Konsta Jylhä ja kansanmusiikki -juhlarahan taiteellisen suunnittelun toteuttamiseksi.

Lisätiedot

Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää. Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia

Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää. Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia Tutkielmatyöskentely opettaa tieteellisen ja analyyttisen kirjoittamisen taitoja.

Lisätiedot

Taidekoulutus. Yksityisnäyttelyitä: CURRICULUM VITAE. Nimi: Anja Levoranta. s.1938, Noormarkku

Taidekoulutus. Yksityisnäyttelyitä: CURRICULUM VITAE. Nimi: Anja Levoranta. s.1938, Noormarkku CURRICULUM VITAE Nimi: Anja Levoranta s.1938, Noormarkku Taidekoulutus Kurssimuotoisia opintoja mm. Vapaassa taidekoulussa, Oriveden opistossa, Kuusamon kansanopistossa ja Helsingin Taiteilijaseuran kursseilla.

Lisätiedot

1 (5) Ksv:n hankenro 1541_8 HEL Oas /16 TÄHTITORNINKATU 16 18, ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

1 (5) Ksv:n hankenro 1541_8 HEL Oas /16 TÄHTITORNINKATU 16 18, ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA TÄHTITORNINKATU 16 18, ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Suunnittelun tavoitteet ja alue 1 (5) Ksv:n hankenro 1541_8 HEL 2015-010121 9.2.2016 Oas 1232-00/16 Suomen Lähetysseuran

Lisätiedot

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita Tapiolan lukiossa Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita kursseja mielenkiintonsa mukaan vapaassa

Lisätiedot