Helmikuun parhaat tapahtumat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Helmikuun parhaat tapahtumat"

Transkriptio

1 Helmikuun parhaat tapahtumat - Globaalia ympäristökasvatusta Valoniassa 7.2. klo Viimeinen ilmoittautumispäivä koulutukseen on Varsinais-Suomen energia- ja päästötaseen julkistamisseminaari Liedon kunnantalon valtuustosalissa klo Ilmoittautumiset mennessä. - Vesiensuojeluviikko Valonian vesiaiheisessa näyttelyssä (ti-ke klo 12 16, to klo 12 19) ohjattuja kierroksia, kahvia ja pullaa. Katso lisää: tai liity Valonian Facebook-faniksi, jolloin saat tuoreet uutiset etusivullesi. Varsinais-Suomen energia- ja päästötase 2010 julkistetaan Tervetuloa julkistamistilaisuuteen Liedon kunnantalon valtuustosalissa järjestetään keskiviikkona klo julkistamistilaisuus, jossa esitellään vastavalmistunut Varsinais- Suomen energia- ja päästötase Tilaisuudessa on mukana maakunnan merkittäviä energia- ja ilmastoalan toimijoita. Taseen julkistamistilaisuus on ainutkertainen mahdollisuus tutustua koko Varsinais-Suomen kattavaan energia- ja päästötaseeseen. Siitä selviää, paljonko Varsinais-Suomessa kuluu energiaa, miten sitä tuotetaan sekä millaisia kasvihuonekaasupäästöjä varsinaissuomalaiset aiheuttavat. Tilaisuudessa kuullaan myös millaisia aiheeseen liittyviä toimenpiteitä maakunnassa on jo tehty tai tullaan tekemään. Tilaisuuden järjestää Valonian koordinoima EETU energiasta maakunnan etu -hanke. Tilaisuus on maksuton, mutta edellyttää ilmoittautumisen. Ilmoittautumiset pe mennessä. Tilaisuuden jälkeen voit lounastaa omakustannusperiaatteella kunnantalolla. Kerrothan ilmoittautumisen yhteydessä mahdollisesta lounastamisestasi. Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Antti Numminen, energianeuvoja p , eetu. Tarkempi ohjelma ja aikataulu: EETU Energiasta maakunnan etu -hankkeessa parannetaan Varsinais-Suomen maaseudun yritysten toimintakykyä energiakustannuksia pienentämällä. Tavoitteena on myös vähentää energiankulutuksesta ja -tuotannosta aiheutuvia kasvihuonekaasupäästöjä. TIlaisuudessa kerrotaan mm. paljonko Varsinais-Suomessa kulutetaan energiaa.

2 Vesinäyttelyssä ohjattuja kierroksia Valtakunnallista Suomen luonnonsuojeluliiton organisoimaa Luonto- ja ympäristöviikkoa vietetään helmikuussa viikolla 7 vesiensuojelun merkeissä. Valonia on myös mukana teemaviikon tapahtumissa. Valonian ovet ovat auki tiistaista torstaihin Tarjolla on ohjattuja esittelyjä PUHDASTA VETTÄ kansalle ja kaloille -näyttelyssä. Näyttely on auki ti, ke klo ja to Ohjatut kierrokset ovat klo 13 ja klo 14. Kierrosten aikana on kahvitarjoilu. Puhdasta vettä kansalle ja kaloille -näyttely on suunnattu kaikenikäisille. Aikuisille ja nuorille näyttely tarjoaa asiapitoisen tietopaketin vesihuollosta ja vesiensuojelusta. Lapsille näyttelyn aiheet tuodaan tutuiksi Vellamo Vesipisaran sadussa. Kaikilla on mahdollisuus myös tehdä omaa vesiensuojelututkimusta näyttelyn tiedenurkassa ja laskea oma vesijalanjälkensä. Vesiensuojelun teemavuosi Suomen luonnonsuojeluliiton vuoden 2012 teemana on vesi- ja rantaluonnon monimuotoisuuden ja ekosysteemipalvelujen turvaaminen sekä vesistöpäästöjen vähentäminen. Vuoden lajiksi valittu taimen tarvitsee myös puhtaita ja rakentamattomia vesireittejä. Lisätiedot: Projektisuunnittelija Jussi Heikkinen, p , Näyttelyt kiertävät maakuntaa Jo yhdeksässä kirjastossa esillä ollut pienimuotoinen energianäyttely kodin energiankäytöstä ja lämmityksestä jatkaa kierrostaan Loimaan pääkirjastossa Sieltä näyttely siirtyy Alastaron kirjastoon, jossa siihen voi tutustua Näyttelyssä selviää mm. mihin energiaa kuluu kotona ja miten energiaa voi säästää. Pisteessä saa myös tietoa pientalon lämmitysjärjestelmistä, niiden valinnasta ja vaihtamisesta. Energianäyttely on koottu Valonian Voimaa Varsinais-Suomesta -hankkeessa ja sitä voi varata energianeuvoja Liisa Harjulalta p tai Valoniasta voi lainata myös muita kiertäviä näyttelykokonaisuuksia. Näyttelyt sopivat erilaisille ryhmille, monenlaisiin tilaisuuksiin ja tiloihin. Ruoan tarina -näyttelyssä käsitellään sesonkiruokaa, ruoan hiilijalanjälkeä, kasvisruoan hyötyjä, hukkaruokaa sekä jauhelihan elinkaarta. Kännykän monivaiheisesta elinkaaresta kertova näyttely vie puolestaan tutustujansa matkalle Kongon kuparikaivoksista Kiinan elektroniikkatehtaiden kautta suomalaiseen kierrätyskeskukseen. Lomalla luonnon keskellä -julisteiden teemoina ovat ruoka, jätteet, vesi ja energia. Kokonaisuus perustuu Kelaa!-hankkeen julkaisemaan mökkioppaaseen Lomalla luonnon keskellä. Opas ekologiseen mökkeilyyn, jota voi ottaa jaettavaksi näyttelyn yhteyteen. Lisätiedot näyttelyistä: sekä Anne Myllyaho anne. tai p

3 Anu Keltaniemi aloitti Rullaa-hankkeessa Anu Keltaniemi aloitti Juuso Pullin tilalla projektipäällikkönä Valonian Rullaa kestävä logistiikka ja liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa -hankkeessa. Keltaniemi vastaa muun muassa projektin hallinnoinnista. Rullaa on osa EsLogC Etelä-Suomen logistiikkajärjestelmän kehittäminen -hanketta. Keltaniemi työskentelee myös Valonian yläkerrassa UBC:ssa (Union of the Baltic Cities) ympäristön- ja kestävän kehityksen sihteeristössä projektipäällikkönä SNOOP-tutkimushankkeessa, jossa selvitetään laivojen ilmapäästöjen vaikutuksia meriympäristöön Itämeren alueella Suomen ja Viron yhteistyönä. Hanketta koordinoi Turun kaupungin ympäristönsuojelutoimisto. Yhteystiedot: Anu Keltaniemi, p , turku.fi. Lihaton tammikuu 2012 keräsi osallistujia ILMANKOS-projekti yhdessä Ilmastoinfon ja Valonian kanssa haastoivat suomalaisia lihattoman tammikuun viettoon vuoden alusta. Kampanjaan ilmoittautui tänä vuonna mukaan lähes 2500 henkilöä. Kampanjan tavoitteena oli kokeilla kasvisruokaa kuukauden ajan ja kannustaa ympäristön kannalta kestävämpiin ruokavalintoihin. Tammikuussa on perinteisesti lunastettu uuden vuoden lupauksia. Ryhtiliikkeistä kuuluisin on tipaton tammikuu, jolla on jo vuosikymmenten perinteet. Ympäristötietoisuuden kasvu ja keskustelu ruokavalintojen ilmastovaikutuksista ovat synnyttäneet uuden tavan aloittaa edellistä parempi vuosi Ekokumppanien projektipäällikkö Sanna Ovaska kertoo lihattoman kuukauden taustasta. ILMANKOS-projekti julkaisi kampanjan aikana kasvisreseptejä nettisivuillaan ja kampanjan Facebook-sivulla, jotta uuteen ruokavalioon siirtyminen kävisi vaivattomammin. Kampanjan Facebook-sivu löytyy hakusanalla Lihaton tammikuu Sivustolla monet osallistujista jakoivat kokemuksiaan kuukaudesta sekä uusista ruokakokeiluista. Sivulle linkitettiin myös osallistujien omia ruokablogeja. ILMANKOS-projektin nettisivut:

4 Tapahtumia mm. perheille ja kasvattajille Ympäristökasvatuksen kentällä tapahtuu Valonia järjestää kevään ja kesän aikana useita ympäristökasvatustapahtumia ja -koulutuksia Perheiden talvitapahtuma Pakkasmyllerrys kutsuu Ruskon idylliselle kirkon mäelle lauantaina Tapahtumassa voi osallistua kädentaitopajaan, pulkkamäkeen, koiravaljakkoajelulle, jousiammuntaan ja paistaa lettuja. Tapahtuman järjestävät Pakki-hanke ja MLL:n Varsinais- Suomen piirin Isähanke yhdessä paikallisten yhdistysten kanssa. Varsinais-Suomen ympäristökasvatuspäivää vietetään klo Yläneellä Luontokapinetissa. Kauden päätapahtuma keskittyy tänä vuonna luontokasvatukseen, eläimiin ja Luontokapinetin näyttelyyn. Ympäristökasvatuspäivä on avoin kaikille kiinnostuneille. Turusta Yläneelle järjestetään bussikuljetus, josta peritään pieni maksu. Viimeinen ilmoittautumispäivä on ti 3.4. Kesä alkaa ViherVillitys koko perheen kesätapahtumasta lauantaina 9. kesäkuuta. Parin vuoden tauon jälkeen tapahtuma järjestetään taas Ruissalossa kasvitieteellisen puutarhan piha-alueella. ViherVillityksen järjestää Varsinais-Suomen Pyöreä pöytä ja siihen kuuluvat yhdistykset. Globaalia ympäristökasvatusta -koulutus pureutuu Maan ystävien, Valonian ja Maailmankoulun globaalin ympäristökasvatuksen teemoihin ja monipuolisiin materiaaleihin mm. veden, ruoan ja vastuullisen vaikuttamisen osalta. Lisäksi vuotiaiden nuorten kanssa työskenteleville (kuten opettajille, nuorisotyöntekijöille, muille kasvattajille ja opiskelijoille) suunnatussa koulutuksessa pohditaan, miten materiaaleja voi hyödyntää omassa kasvatustyössä. Koulutus järjestetään tiistaina 7.2. klo Valoniassa, mutta viimeinen ilmoittautumispäivä on jo 3.2. Jätteet ja kulutus -teemakoulutuksessa maaliskuussa Salossa tutustutaan uudistuvan jätelain aiheuttamiin muutoksiin. Koulutus soveltuu sekä Vihreä lippu -ohjelmaan osallistuville että muille kasvattajille. Valonia tarttuu suosiota saaneisiin luontoharrastuskursseihin järjestämällä koulutussarjan kaikille kiinnostuneille. Toukokuussa aloitetaan tutustumalla sammaleisiin ja jäkäliin. Kesäkuussa perehdytään puihin ja pensaisiin ja elokuussa järjestetään jännittävä ötökkäretki. Kursseista tulee tarkempaa tietoa myöhemmin. Lisätietoja: Pirjo Rinne, ympäristökasvatuksen koordinaattori, p , valonia.fi, Omat pulkat ja liukurit kannattaa ottaa mukaan Pakkasmyllerrys-perhetapahtumaan la Ruskon kirkon mäelle.

5 Pakista potkua yhdistysten ympäristötyöhön Helmikuussa Valoniassa käynnistyy vuoden kestävä ympäristökasvatushanke PAKKI työkaluja paikallisten yhdistysten ympäristötyötön -hanke. Hankkeen päätavoitteina on lisätä yhdistysten ympäristövastuullisuutta ja lasten ja nuorten ympäristötietoisuutta. Hanke jatkaa pieneltä osin vuodenvaihteessa loppuneen Menetelmähankkeen työtä. Hankkeessa tuodaan yhdistyksille uusia mahdollisuuksia yhteistyöhön sekä omalla paikkakunnalla että yli kuntarajojen. Hankkeen myötä kestävän elämäntavan konkreettiset vaihtoehdot tulevat tutummiksi useammille ihmisille, ympäristötietoisten yhdistysten määrä kasvaa ja yhdistysjäsenet vievät kestävämmät käytännöt omaan arkielämään. Yhteisillä tapahtumilla yhdistysten näkyvyys omalla paikkakunnalla lisääntyy ja kuntalaisten vapaa-ajantoiminta elävöityy. Hanke rahoitetaan pääosin Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman maaseuturahastosta. Hankkeen toiminta-alueena on toimintaryhmä Varsin Hyvä ry:n alue (Lieto, Masku, Nousiainen, Paimio, Rusko, Sauvo, Vahto, Pöytyän Yläne, sekä Turusta Maaria ja Paattinen, Kaarinasta Piikkiön alue ja Kuusiston saari, Naantalista Luonnonmaan saari ja Livonsaari) Jos kiinnostuit hankkeen toiminnasta, ota yhteyttä: Heidi Seiko- Ahlström valonia.fi, p Hankkeen toimintaa Perhetapahtumat Pakkasmyllerrys ja ViherVillitys Varsinais-Suomen ympäristökasvatuspäivä Koulujen lähiluontoretket Yhdistysten kestävän kehityksen suunnitelmat Yhdistysten te lat Varsinais-Suomen ympäristö kasvatusverkoston yhteistyö Kestävän tapahtuman järjestämisopas Järjestöillä on merkittäviä mahdollisuuksia tehdä ekologisesti ja sosiaalisesti kestäviä valintoja. Samalla ne voivat ottaa kantaa ihmisten ja ympäristön kannalta paremman tulevaisuuden puolesta. Talviretkellä ympäristökasvatusyhdistys Haavin väkeä.

6 Liikkumisen ohjaus etsi kotiaan Kestävän liikkumisen hankkeesta hyviä tuloksia Hankkeen tavoitteena oli liikkumisen ohjauksen vakiinnuttaminen Varsinais-Suomessa ja kestävien kulkumuotojen käytön lisääminen. Hankkeessa laadittiin Varsinais- Suomen liikkumisen ohjauksen toimintasuunnitelma palvelukeskustoiminnan aloittamiseksi, perustettiin maakunnallinen liikkumisen ohjauksen verkosto, järjestettiin liikkumisen ohjauksen seminaari, tehtiin liikkumissuunnitelmia pilottiyrityksiin ja -työpaikoille, markkinoitiin työsuhdematkalippua työpaikkapilottien osana sekä toteutettiin monipuolista viisaan liikkumisen kansalaiskampanjointia. Hankkeessa toteutettiin myös Turun kaupungin Ekotukihenkilökoulutuksissa liikkuvuusteeman luento-osuus. Lisäksi hankkeessa valmistui kandidaatin tutkielma työnantajan ohjauskeinoista kestävän liikenteen edistämiseen ja tuotettiin liikkumisen ohjauksen tueksi materiaalia kuten polkupyörän satulansuojia ja kirjallista opastusmateriaalia. Hankkeen järjestämiin koulutuksiin, kilpailuihin ja muihin aktiviteetteihin osallistui yhteensä yli henkilöä. Varsinais-Suomen liikkumisen ohjauksen toimenpidesuunnitelma ehdotus val- Eettiset hankinnat esillä Salossa mistui joulukuussa 2011 ja sen työstäminen viedään päätökseen vuoden 2012 alkupuolella. Toimenpidesuunnitelma toiminee jatkossa apuna Turun kaupunkiseudun ja maakunnan liikkumisen ohjaukseen liittyvien päätösten valmistelussa. Toimenpidesuunnitelmaehdotuksessa on käsitelty liikkumisen ohjauksen järjestämisen vaihtoehtoja maakunnassa sekä määritetty liikkumisen ohjauksen kärkitoimenpiteitä lähivuosille. Lisätiedot: Kestävän liikkumisen koordinaattori Paula Väisänen, p , valonia.fi. Torstaina järjestetään yhteistyöpäivä aiheesta Eettiset hankinnat kunnissa klo Salon kaupungintalolla. Aiheina ovat mm. tuotanto-olot hankintojen taustalla, luomu- ja lähiruoka Turun elintarvikehankinnoissa, hankintojen eettisyys tarjouspyynnöissä sekä Reilu kauppa. Lisäksi yhteistyöpäivässä on ohjelmassa vastuulliset hankinnat kestävä kehitys ja tekstiilipalvelut, Diversey Vastuulliset ja kestävän kehityksen periaatteet sekä ostotoiminnan eettiset periaatteet. Varaa tapahtumalle aika kalenteristasi! Ohjelma julkaistaan kokonaisuudessaan Valonian nettisivuilla ja maaliskuun kuukausitiedotteessa. Ilmoittautumiset: Martina Uotinen, p tai Lisätietoja:

7 Ennakkotieto: Liikkumissuunnitelmaseminaari Keinoja kestävämpään työmatkaliikenteeseen ja yritystoimintaan Valonia järjestää klo työpaikoille suunnatun liikkumissuunnitelmaseminaarin Vanhalla Raatihuoneella (Vanha Suurtori 5, Turku). Seminaarissa esitellään Varsinais- Suomessa toteutettuja työpaikkojen liikkumissuunnitelmapilotteja sekä kuullaan ajankohtaisia kestävää liikkumista koskevia kuulumisia valtakunnan tasolta. Toisena aiheena on yritysten ympäristöhallinnan työkalujen esitteleminen. Työpajaosiossa paneudutaan työkalujen käyttöön ja liikkumissuunnitelmien tekemiseen tarkemmin. Tilaisuuden tarkempi ohjelma tulee Valonian internetsivuille, Työpaikan liikkumissuunnitelma (eng. Work Place Travelplan) on organisaatioon tehty strategia, jonka avulla tunnistetaan organisaation keinot edistää kestäviä liikkumismuotoja ja vähentää henkilöauton käyttöä. Liikkumissuunnitelman laatimisella kiinteistön ja sen lähiympäristön olemassa olevat tilat ja esim. pysäköintipaikat saadaan optimaalisempaan käyttöön, parannetaan turvallisuutta ja pystytään paremmin palvelemaan myös asiakkaiden liikkumistarpeita. Työpaikat voivat valita laajasta valikoimasta ohjauskeinoja ja kannustimia omalle työpaikalleen sopivimmat tavat. Lisätiedot ja ilmoittautumiset torstaihin mennessä: Paula Väisänen, kestävän liikkumisen koordinaattori, p Valonian liikkumissuunnitelmapilotit Valonia on toteuttanut kolme työpaikkojen liikkumissuunnitelmapilottia osana kestävän liikkumisen ja logistiikan hankkeita. Ensimmäinen kohde oli Turun yliopistollisen keskussairaalan kantasairaalan alue Turussa, toisena kohteena mukaan tuli Raisiokonsernin Raision toimipaikka ja kolmantena pilottina toimi Varsinais-Suomen ELY-keskus. Kohteisiin toteutettiin yhteistyössä työpaikan kanssa sähköinen kysely, analysoitiin kyselyn tuloksia ja laadittiin toimenpide-ehdotukset. TYKSin kyselyyn vastasi 23 %, Raisio-konsernin kyselyyn 41 % ja Varsinais-Suomen ELYkeskuksen kyselyyn 55 % työntekijöistä. Työpaikkapilottien osana markkinoitiin työsuhdematkalippua ja kaikissa kohteissa järjestettiin vähintään kaksi henkilökuntatilaisuutta työn aikana. Liikkumissuunnitelmat toteutettiin osana Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa hanketta ja Rullaa kestävä logistiikka ja liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa hanketta. Lisäksi Rullaa-hankkeessa tehtiin työmatkaliikkumiskysely kahdelle työpaikka-alueelle, joista toinen sijaitsee Liedossa ja toinen Turussa. Selvitysten tulokset julkaistaan Valonian internetsivuilla. Mikäli et halua olla kuukausitiedotteen postituslistalla, ilmoita siitä osoitteessa

Kestävän kehityksen hyvät käytännöt päivähoidon käyttöön

Kestävän kehityksen hyvät käytännöt päivähoidon käyttöön Kestävän kehityksen hyvät käytännöt päivähoidon käyttöön 1 Kestävän kehityksen hyvät käytännöt paivähoidon käyttöön Tähän esitteeseen on koottu kaikki 4V-hankkeessa vuosina 2008-2010 kootut hyvät käytännöt

Lisätiedot

ASKEL HYVÄÄN LIIKKUMISEEN. Liikkumisen ohjauksen kehittäminen Hyvinkäällä Koontimuistio 23.6.2011

ASKEL HYVÄÄN LIIKKUMISEEN. Liikkumisen ohjauksen kehittäminen Hyvinkäällä Koontimuistio 23.6.2011 ASKEL HYVÄÄN LIIKKUMISEEN Liikkumisen ohjauksen kehittäminen Hyvinkäällä Koontimuistio 23.6.2011 ASKEL HYVÄÄN LIIKKUMISEEN LIIKKUMISEN OHJAUKSEN KEHITTÄMINEN HYVINKÄÄLLÄ SISÄLTÖ JOHDANTO A. TOIMENPITEIDEN

Lisätiedot

Euroopan neuvoston Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia - eurooppalainen nuorisokampanja monimuotoisuuden ja osallisuuden edistämiseksi 2006-2007

Euroopan neuvoston Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia - eurooppalainen nuorisokampanja monimuotoisuuden ja osallisuuden edistämiseksi 2006-2007 Euroopan neuvoston Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia - eurooppalainen nuorisokampanja monimuotoisuuden ja osallisuuden edistämiseksi 2006-2007 Kansallisen kampanjan raportti ja arviointi Riikka Jalonen,

Lisätiedot

sivu 6 Luova työ vaatii höntsäilyä sivu 3 sivut 8-9 sivu 12 Timo Leppänen: Onneksi olkoon Suomussalmen Yrittäjät Eero Suutari vs Timo Korhonen:

sivu 6 Luova työ vaatii höntsäilyä sivu 3 sivut 8-9 sivu 12 Timo Leppänen: Onneksi olkoon Suomussalmen Yrittäjät Eero Suutari vs Timo Korhonen: Kainuun Yrittäjät ry:n tiedotuslehti www.yrittajat.fi/kainuu Kainuun Yrittäjät ry:n tiedotuslehti 27.2.2014 Luova työ vaatii höntsäilyä sivu 6 Timo Leppänen: Onneksi olkoon Suomussalmen Yrittäjät sivu

Lisätiedot

Hankkeita, toimintaa, tuloksia. EU:n rakennerahastokausi 2007 2013

Hankkeita, toimintaa, tuloksia. EU:n rakennerahastokausi 2007 2013 Hankkeita, toimintaa, tuloksia EU:n rakennerahastokausi 2007 2013 Vipuvoimaa EU:lta 2007 2013 Rakennerahastot Suomessa Mitä Euroopan unionin rakennerahastoilla on saatu aikaan Suomessa? E uroopan unionin

Lisätiedot

Kaksi vokaalia - ne kaksi tolppaa

Kaksi vokaalia - ne kaksi tolppaa 02 2015 Kaksi vokaalia - ne kaksi tolppaa vastaa hyväntuulisesti nauraen heinäkuussa virallisesti eläkkeelle siirtyvä kunnanjohtaja Markku Kehus, kun häneltä kysytään, millaisia keskusteluja viriää Iistä

Lisätiedot

Energia- ja ilmastoasiantuntijatoimiston perustaminen Kymenlaaksoon

Energia- ja ilmastoasiantuntijatoimiston perustaminen Kymenlaaksoon Energia- ja ilmastoasiantuntijatoimiston perustaminen Kymenlaaksoon - selvitys toimiston toteutusmalleista Annika Aalto-Partanen Rahoitus: 70 % EAKR-rahoitus, Kaakkois-Suomen ELY-keskus. 30 % Kymenlaakson

Lisätiedot

Kilpailijoiden haku verkossa on jo UUSI KITARASANKARI VALITAAN RAISIOSSA LOKAKUUN LOPUSSA. Raisio-päivät 26.-28.8. SEUTULIPPU: 30 päivää 60 eurolla

Kilpailijoiden haku verkossa on jo UUSI KITARASANKARI VALITAAN RAISIOSSA LOKAKUUN LOPUSSA. Raisio-päivät 26.-28.8. SEUTULIPPU: 30 päivää 60 eurolla IK - Itella Posti Oy - Julkinen tiedote jokaiseen jakelupisteeseen M Itella Posti Oy 4 2011 Raision kaupungin tiedotuslehti Raisio-päivät 26.-28.8. Sivu 3 KOULURUUAN TOP 3 UUSI KITARASANKARI VALITAAN RAISIOSSA

Lisätiedot

Nivelrikkoisen hyvä arki -hanke 1.3. 31.12.2012

Nivelrikkoisen hyvä arki -hanke 1.3. 31.12.2012 Nivelrikkoisen hyvä arki -hanke 1.3. 31.12.2012 SISÄLLYSLUETTELO Hankkeen tausta... 3 Keskeiset tavoitteet... 3 Resurssit... 4 Menetelmät...4 Tärkeimmät tuotokset... 5 Kyselyn kooste... 5 Nivelluennot...

Lisätiedot

Kiinteistö VIESTI. KATARIINA LAAKSONEN Velvoitepysäköintiin on löydettävä kohtuullinen ja järkevä ratkaisu. www.kiinteistoliitto.

Kiinteistö VIESTI. KATARIINA LAAKSONEN Velvoitepysäköintiin on löydettävä kohtuullinen ja järkevä ratkaisu. www.kiinteistoliitto. Kiinteistö Tammikuu 1/2014 VIESTI MIKKO VIRKAMäKI Taloyhtiöiden alueellinen yhteistyö olisi hieno asia sivu 5 KATARIINA LAAKSONEN Velvoitepysäköintiin on löydettävä kohtuullinen ja järkevä ratkaisu. sivut

Lisätiedot

TIETO OSALLISTAA OMAAN ELÄMÄÄN

TIETO OSALLISTAA OMAAN ELÄMÄÄN TIETO OSALLISTAA OMAAN ELÄMÄÄN Raportti Nuorten tieto- ja neuvontapalveluiden kansallisen koordinaatio- ja kehittämiskeskuksen toiminnasta sekä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista Suomessa vuonna 2008

Lisätiedot

Neljänsuora esiintyi 15.8.2013 Salon iltatorilla, kuva Suvisalo ry / Anne Nenonen

Neljänsuora esiintyi 15.8.2013 Salon iltatorilla, kuva Suvisalo ry / Anne Nenonen SALON KAUPUNGIN TIEDOTUSLEHTI 6-8 / 2014 Salon kaupunkitiedote www.salo.fi 6-8 /2014 3.-9.6.2014 Salon kesäasukas LÄMPIMÄSTI TERVETULOA SALOON Salossa riittää jälleen tänä kesänä näkemistä ja kokemista

Lisätiedot

Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Vaikuttaminen -teeman tehtäväpaketit

Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Vaikuttaminen -teeman tehtäväpaketit Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Vaikuttaminen -teeman tehtäväpaketit Tämä on Kehittämiskeskus Opinkirjon tuottaman Yks, kaks toimimaan! -materiaalin PDF-kirjaston tiedosto. Linkki sähköiseen materiaaliin

Lisätiedot

Varsinais-Suomen ilmasto- ja energiastrategia 2020

Varsinais-Suomen ilmasto- ja energiastrategia 2020 Varsinais-Suomen ilmasto- ja energiastrategia 2020 2 LUOTSI Varsinais-Suomen ilmasto- ja energiastrategia 2020 Piirros: Anne Myllyaho Murrekäännös: Risto Vuorinen, Turkuseura Sisällysluettelo Varsinais-Suomen

Lisätiedot

Miten vaikutan? Kansalaistoimijan vaikuttamisopas. Anne Ilvonen. OK-opintokeskus

Miten vaikutan? Kansalaistoimijan vaikuttamisopas. Anne Ilvonen. OK-opintokeskus Miten vaikutan? Kansalaistoimijan vaikuttamisopas Anne Ilvonen OK-opintokeskus Sisältö Vaikuttaminen on jokaisen kansalaistaito... 5 1. Mitä vaikuttaminen on?... 6 1.1. Valta... 7 1.2. Osallistuminen...

Lisätiedot

Maailmankansalainen eurooppalainen suomalainen turkulainen. Kansainvälisen nuorisotoiminnan mandaatteja ja mahdollisuuksia

Maailmankansalainen eurooppalainen suomalainen turkulainen. Kansainvälisen nuorisotoiminnan mandaatteja ja mahdollisuuksia Maailmankansalainen eurooppalainen suomalainen turkulainen Kansainvälisen nuorisotoiminnan mandaatteja ja mahdollisuuksia Case - Turun seudun kansainvälisen nuorisotoiminnan nykypäivää ja tulevaisuuden

Lisätiedot

PERUSTETAAN LIPPUKUNTA

PERUSTETAAN LIPPUKUNTA PERUSTETAAN LIPPUKUNTA SISÄLLYS 1. LUKIJALLE... 3 2. MITÄ PARTIO ON?... 4 3. LIPPUKUNNAN PERUSTAMINEN... 6 4. LIPPUKUNNAN SÄÄNNÖT...17 5. LIPPUKUNNAN TOIMINTA...19 6. TIEDOTETAAN TOIMINNASTA...29 7. EVÄITÄ

Lisätiedot

Varsinais-Suomen maakunnallisen virkistysalueyhdistyksen perustamisen selvitys Tapio Hartikainen Maaliskuu 2015

Varsinais-Suomen maakunnallisen virkistysalueyhdistyksen perustamisen selvitys Tapio Hartikainen Maaliskuu 2015 Varsinais-Suomen maakunnallisen virkistysalueyhdistyksen perustamisen selvitys Tapio Hartikainen Maaliskuu 2015 varsinais-suomen liitto egentliga finlands förbund regional council of southwest finland

Lisätiedot

Outdoors Finland II. Loppuraportti. aktiviteettien kehittämisohjelman kansallinen koordinointi 2012 2014. Heli Saari

Outdoors Finland II. Loppuraportti. aktiviteettien kehittämisohjelman kansallinen koordinointi 2012 2014. Heli Saari Outdoors Finland II aktiviteettien kehittämisohjelman kansallinen koordinointi 2012 2014 Loppuraportti Heli Saari Helsinki 24.3.2015 1 LOPPURAPORTTI 1. Hankkeen toteuttajan nimi Matkailun edistämiskeskus,

Lisätiedot

OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE. Onnistunut vapaaehtoistoiminta

OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE. Onnistunut vapaaehtoistoiminta OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE Onnistunut vapaaehtoistoiminta OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE Onnistunut vapaaehtoistoiminta Sisältö Lukijalle... 5 1 Ennen kuin vapaaehtoinen saapuu... 7 1.1. Koko yhteisö toimintaa

Lisätiedot

Valtioneuvoston periaatepäätös Kestävästä kulutuksesta ja tuotannosta 'Vähemmästä viisaammin'

Valtioneuvoston periaatepäätös Kestävästä kulutuksesta ja tuotannosta 'Vähemmästä viisaammin' Valtioneuvoston periaatepäätös Kestävästä kulutuksesta ja tuotannosta 'Vähemmästä viisaammin' Pääministeri Jyrki Kataisen hallituksen ohjelman mukaan hallitus tavoittelee Suomea, joka on maailman eturintamassa

Lisätiedot

HYVÄ SYDÄNYSTÄVÄ Joensuun Sydänyhdistysten tiedotuslehti vuosille 2012 2013

HYVÄ SYDÄNYSTÄVÄ Joensuun Sydänyhdistysten tiedotuslehti vuosille 2012 2013 HYVÄ SYDÄNYSTÄVÄ Joensuun Sydänyhdistysten tiedotuslehti vuosille 2012 2013 SUOMEN SYDÄNLIITTO RY Oltermannintie 8, PL 50, 00621 HELSINKI www.sydanliitto.fi, puh. (09) 752 7521 Suomen Sydänliitto on ihmisten

Lisätiedot

Hyvä arki Hämeenlinnan maaseutualueille

Hyvä arki Hämeenlinnan maaseutualueille Hyvä arki Hämeenlinnan maaseutualueille HÄMEENLINNAN MAASEUTUOHJELMA 2015 Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 21.5.2012 Koordinointi: Kehittämispalvelut/Marja Leena Souru 1 SISÄLLYS JOHDANTO JA TAVOITTEET...

Lisätiedot

BRICKA Nuorisotyön ja koulun duetto. Enemmän duona kuin soolona!

BRICKA Nuorisotyön ja koulun duetto. Enemmän duona kuin soolona! HANKEAVUSTUKSEN KÄYTTÖTARKOITUS BRICKA Nuorisotyön ja koulun duetto! Enemmän duona kuin soolona on kehittämishanke, jota koordinoi Porvoon kaupungin nuorisopalvelut. Hankkeen yhtenä tavoitteena on kehittää,

Lisätiedot

KOKODEMO. Ikääntyminen on kunnia-asia s.6 Vappu Taipale kannustaa ikääntyneitä onnelliseen ja omannäköiseen elämään.

KOKODEMO. Ikääntyminen on kunnia-asia s.6 Vappu Taipale kannustaa ikääntyneitä onnelliseen ja omannäköiseen elämään. DEMO-verkosto KOKODEMO Ikääntyminen on kunnia-asia s.6 Vappu Taipale kannustaa ikääntyneitä onnelliseen ja omannäköiseen elämään. 2 Aktiivisen ikääntymisen teemavuosi 2012 Hyvät käytännöt ja toimintamallit

Lisätiedot

Miten yleiskaava tehdään ja miten sen valmisteluun voi osallistua?

Miten yleiskaava tehdään ja miten sen valmisteluun voi osallistua? HELSINGIN YLEISKAAVA Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Miten yleiskaava tehdään ja miten sen valmisteluun voi osallistua? Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston yleissuunnitteluosaston selvityksiä 2012:1

Lisätiedot

Aktiivinen kansalaisuus ja avoimet oppimisympäristöt tulevaisuudessa

Aktiivinen kansalaisuus ja avoimet oppimisympäristöt tulevaisuudessa Kirsi Saloniemi Aktiivinen kansalaisuus ja avoimet oppimisympäristöt tulevaisuudessa Aktiivi-hankkeen ennakointiraportti Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun julkaisuja Sarja B. Raportit ja selvitykset 3/2011

Lisätiedot

MAAKUNTASUUNNITELMA 2035+ MAAKUNTAOHJELMA 2014 2017. varsinais-suomen liitto egentliga finlands förbund regional council of southwest finland

MAAKUNTASUUNNITELMA 2035+ MAAKUNTAOHJELMA 2014 2017. varsinais-suomen liitto egentliga finlands förbund regional council of southwest finland VARSINAIS-SUOMEN MAAKUNTASTRATEGIA MAAKUNTASUUNNITELMA 2035+ MAAKUNTAOHJELMA 2014 2017 varsinais-suomen liitto egentliga finlands förbund regional council of southwest finland Varsinais-Suomen maakuntastrategia

Lisätiedot