HANKINTAYKSIKÖN JA HANKINNAN KOHTEEN KUVAUS 1. TIETOJA HANKINTAYKSIKÖSTÄ. Yleistä Itä-Suomen yliopistosta (UEF)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HANKINTAYKSIKÖN JA HANKINNAN KOHTEEN KUVAUS 1. TIETOJA HANKINTAYKSIKÖSTÄ. Yleistä Itä-Suomen yliopistosta (UEF)"

Transkriptio

1 LIITE 1 HANKINTAYKSIKÖN JA HANKINNAN KOHTEEN KUVAUS 1. TIETOJA HANKINTAYKSIKÖSTÄ Yleistä Itä-Suomen yliopistosta (UEF) Olemme rajoja rikkova, lupaukset lunastava tieteen moniottelija. Tavoitteenamme on, että oppimisympäristömme on ykkönen kaikkien kotimaisten yliopistojen joukossa. Tarjoamme laadukasta koulutusta, jolla on painoarvoa ja pitkäjänteistä vaikuttavuutta. Olemme yksi Suomen suurimmista tiedeyliopistoista. Opiskelijoita on noin , ja työllistämme lähes henkilöä. Kampuksemme ovat Joensuussa, Kuopiossa ja Savonlinnassa. Monialainen yliopistomme tarjoaa opetusta yli 100 pääaineessa. Tiedekuntia on neljä: filosofinen tiedekunta, luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunta, terveystieteiden tiedekunta sekä yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta. Toiminnassamme korostuu monitieteisyys. Keskeiset tieteidenväliset tutkimusalueemme rakentuvat neljän maailmanlaajuisen haasteen ympärille. Tutkimushaasteina ovat Ikääntyminen, elintavat ja terveys, Oppiminen digitalisoituneessa yhteiskunnassa, Kulttuurien kohtaaminen, liikkuvuus ja rajat sekä Ympäristön muutos ja luonnonvarojen riittävyys. Tasokkaan opetuksen lisäksi tarjoamme opiskelijoillemme nykyaikaisen opiskeluympäristön, jota kehitetään jatkuvasti. Pidämme huolta opiskelijoidemme hyvinvoinnista ja viihtymisestä. Meillä on laajat kansainväliset suhteet ja verkostot. Tutkija-, opettaja- ja opiskelijavaihto on vilkasta. Kahdenvälisiä yhteistyösopimuksia on solmittu noin 100 ulkomaisen yliopiston kanssa. Lisäksi olemme mukana lukuisissa kansainvälisissä verkostoissa ja alakohtaisissa verkostohankkeissa. Tuemme verkostojemme kanssa alueen hyvinvointia ja myönteistä kehitystä. Tavoitteenamme on sijoittua maailman 200 parhaan tutkimusyliopiston joukkoon ja vahvoilla tutkimusaloilla 50 parhaan joukkoon. 2. HANKINNAN TAUSTA / NYKYTILAN KUVAUS Itä-Suomen yliopiston tietotekniikkapalvelut hankkii päätelaitteiden asennuspalveluja kaikille kolmelle kampukselle. Hankinnalla pyritään saavuttamaan kustannussäästöjä ja samalla sujuvoittamaan ja entistä enemmän automatisoimaan tätä asennusprosessia. Tietokoneita on käytössämme 5500 kpl, sisältää Windows-tietokoneita 5000 kpl ja Mactietokoneita kpl:tta. Pääsääntöisesti kaikki tietokoneet hankitaan leasingmenettelyllä ja jonkin verran ostetaan, lähinnä projekteihin. Vuositasolla uusimme tietokoneita kpl:tta. Tietotekniikkapalvelut on tehnyt valmispaketteja loppukäyttäjille tietokoneista helpottamaan tilauksia. Tietokonehankintoja hoitavat Tietototekniikkapalveluiden henkilökunta yhdessä yliopiston hankintayksikön kanssa. Tietokoneet tilataan tällä hetkellä pääsääntöisesti leasingilla ja jonkin verran ostetaan, lähinnä projekteihin. Toimittajiamme ovat tällä hetkellä Atea ja DataInfo. 1(5)

2 3. HANKINNAN LÄHTÖKOHDAT Olemme valitsemassa yhteistyökumppania, joka pystyy kohdassa 1 mainitun tietokonemäärään hoitamaan vuosittain Itä-Suomen yliopiston loppukäyttäjille laadukkaasti ja kustannustehokkaasti, huomioiden myös vihreät arvot. Itä-Suomen yliopistolla on WWF:n myöntämä Green Office status. Green Office on toimistoille tarkoitettu ympäristöjärjestelmä. Toiminnan päämääränä on toimistotyöstä ja toiminnoista aiheutuvan ympäristökuormituksen ja luonnonvarojen kulutuksen jatkuva vähentäminen. Sen avulla pyritään vaikuttamaan luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen sekä ilmastonmuutoksen hidastamiseen. Samalla sitoudutaan noudattamaan WWF:n Green Office-kriteereitä. Palvelu tulee tuottaa suomen kielellä. Palveludokumentaation tulee olla suomenkielistä. 3.1 Työasemavakion esiasennuspalvelu (käyttöjärjestelmä) Tietotekniikkapalvelujen henkilökunta tekee perusimagen valmiiksi. Imagen säilytyspaikka on Tietotekniikkapalvelujen omassa asennuskeskuksessa, josta palvelutoimittaja saa sen käyttöönsä. Käytössämme on MS System Center Configuration Manager (SCCM), ver.2012 R2 tai uudempi, jota tullaan myös jatkossa käyttämään tietokoneidemme elinkaaren hallintaan Esiasennus koskee seuraavia käyttöjärjestelmäympäristöjä: Windows-työasemat Mac OS X-työasemat Asennusten piiriin eivät kuulu tabletit ja puhelimet Perusimagessa oleva ohjelmistokokonaisuus ilman ajuripaketteja Win 10 Muut tarvittavat ohjelmat 3.2 Työasemavakion imagen ylläpito Palvelutoimittaja ylläpitää asennusimagea. Image uusitaan tarvittaessa, mikäli on tullut muutoksia ohjelmistoihin ja ajureihin. Palvelutoimittaja esitestaa imagen toimivuuden ennen varsinaisia asennuksia. Mikäli imagen testaamisessa palvelutoimittaja havaitsee ongelmia, niin asennusimage korjataan yhteistyössä Tietotekniikkapalveluiden kanssa toimivaksi ennen varsinaisia asennuksia. 4. PALVELUTOIMITTAJAN ESIASENNUSPALVELUUN TULEE SISÄLTYÄ SEURAAVAT TEHTÄVÄKOKONAISUUDET 4.1 Esiasennus a) Palvelutoimittaja toteuttaa työasemavakion esiasennuspalvelun Tietotekniikkapalvelujen määrittelemällä tavalla ja asentaa loppukäyttäjän tietokoneeseen imagesta uusimman version. b) Palvelutoimittaja vastaa siitä, että esiasennetun työasemavakion koneen kiintolevylle tai vastaavalle asennetaan Tietotekniikkapalvelujen kanssa yhteistyössä rakennettu ohjelmistokokonaisuus. 2(5)

3 c) Palvelutoimittaja käyttää työasemavakion koneen esiasentamiseen (ohjelmistokokonaisuuden asentamiseen) asennusjärjestelmänä Itä-Suomen yliopiston Tietotekniikkapalvelujen omaa SCCM -järjestelmää. d) Palvelutoimittaja käynnistää työasemavakion koneen esiasennuskäyttöjärjestelmällä (USB - laite tai PXE) ja palvelutoimittaja asentaa siihen Tietotekniikkapalvelujen SCCM:ltä määritellyn ohjelmistokokonaisuuden 4.2 Tietokoneen nimeäminen ja tarroitus Asennuksessa palvelutoimittaja nimeää tietokoneen Tietotekniikkapalvelujen määrittelemällä tavalla. Tietotekniikkapalvelut määrittelee uuden tietokoneen tarran tiedot, tarran ulkoasun ja tarran sijainnin tietokoneissa. Palvelutoimittaja kiinnittää uuteen esiasennettavaan tietokoneeseen sen nimeä vastaavan tarran. Palvelutoimittajan tulee tarroittaa koneet Tietotekniikkapalvelujen vaatimusten mukaisesti. Palvelutoimittaja vastaa siitä, että tarran materiaali ja siihen tulostettava teksti ja mahdollinen kuva kestävät kulutusta ja käyttöä vähintään viisi vuotta. 4.3 Tietokoneen toimittaminen loppukäyttäjälle a) Palvelutoimittaja toimittaa esiasennetun uuden pöytätyöaseman keskusyksikön, uuden näytön/näytöt, uuden kannettavan tietokoneen telakointiasemineen ja näytön/näytöt yliopiston loppukäyttäjän työtilaan. b) Palvelutoimittaja sopii suoraan ennakkoon yliopiston loppukäyttäjän kanssa, milloin vaihtotyö suoritetaan. c) Palvelutoimittajan tulee asentaa tietokone täysin käyttövalmiiksi ja yhdessä loppukäyttäjän kanssa todeta, että kaikki toimii normaalisti. Mikäli ilmenee ongelmia käyttöönottovaiheessa, niin palvelutoimittajan täytyy välittömästi käynnistää korjaavat toimenpiteet ennen tietokoneen virallista luovuttamista loppukäyttäjälle. d) Palvelutoimittajan esiasennuksen piiriin kuuluvat Itä-Suomen yliopiston henkilökunnan käytössä olevat tietokoneet, atk-luokkien ja luentosalien tietokoneet. 4.4 Loppukäyttäjän tietojen siirto vanhasta tietokoneesta uuteen tietokoneeseen Palvelutoimittaja huolehtii siitä, että vaihdon yhteydessä käyttäjän tiedostot ja muut tarvittavat tiedot siirretään tarvittaessa uuteen koneeseen (tai loppukäyttäjä siirtää itse tiedot pilveen). Palvelutoimittajalla on mahdollisuus käyttää omia ohjelmistojaa tai SCCM-laajennuksia tietojen automaattisesta siirrosta vanhasta tietokoneesta uuteen tietokoneeseen. Palvelutoimittajan on kuitenkin ennakkoon testattava näiden laajennusten toimivuus. Mikäli laajennuksia otetaan käyttöön, näistä laajennuksista on tehtävä dokumentit ja toimitettava Tietotekniikkapalveluihin hyväksyttäväksi. Luentosalien ja atk-luokkien tietokoneista (n kpl) ei tarvitse siirtää tietoja uuteen vaihdettavaan tietokoneeseen. Yliopiston henkilökunnan käytössä olevien tietokoneiden tallennuskapasiteetti vaihtelee välillä 256GB-500GB. 3(5)

4 4.5 Tietotekniikkapalveluiden Asset-tietokannan käyttö Palvelutoimittaja täyttää omalta osaltaan Tietotekniikkapalveluiden ylläpitämää Assettietokantaa uusista tietokonelaitteista. Valitun palvelutoimittajan sovitaan yhdessä mitä tietoja sinne viedään, esim. päivämäärätieto siitä, milloin kone on asennettu loppukäyttäjälle valmiiksi käyttökuntoon, tietokone on poistettu käytöstä leasingpalautusta varten jne. 4.6 Tietokoneen toimittaminen varastoon Palvelutoimittaja huolehtii siitä, että loppukäyttäjän käytöstä poistettu vanha tietokonelaitteisto kokonaisuudessaan viedään Tietotekniikkapalvelujen osoittamaan varastoon kampuksittain Joensuussa, Kuopiossa ja Savonlinnassa. 4.7 Uuden tietokonelaitteiston pakkausmateriaalit ja tilojen siisteys Palveluntoimittaja vie pois kaikki uuden tietokoneen, näytön/näyttöjen ja muiden toimitukseen sisältyvien osien pakkausmateriaalit loppukäyttäjän tiloista. Palvelutoimittaja huolehtii myös siitä, että loppukäyttäjän työtilat jäävät siistiin kuntoon tietokoneen vaihdon jälkeen. Pakkausmateriaalien hävittäminen kuuluu palvelusopimuksen piiriin, eikä palvelutoimittaja laskuta siitä erikseen. Yliopiston jätteiden keräyspisteet eivät ole käytettävissä. 5. OPTIOT Tarjoajan on tarjottava ja hinnoiteltava seuraavat suoritteet: Palvelutoimittajan lähitukipalvelut Joensuun, Kuopion ja Savonlinnan kampuksilla Itä-Suomen yliopiston käytössä olevien ohjelmien sovelluspaketointi, Tietotekniikkapalveluiden SCCM-muutoshallinnan asiantuntijan päivähinta Itä-Suomen ei sitoudu lunastamaan yllä mainittuja suoriteoptioita. Suoriteoptioiden tarjouksen tulee olla voimassa saakka. Itä-Suomen yliopisto ilmoittaa optioiden mahdollisesta lunastamisesta viimeistään kuukautta ennen option käyttöönottoa. 6. AUDITOINTI Ennen palvelusopimuksen allekirjoittamista Itä-Suomen yliopiston Tietotekniikkapalvelut auditoi tulevan sopimuskumppanin. Auditoinnissa tarkastellaan muun muassa, vastaavatko tarjottujen palvelujen saatavuus ja aikataulut palvelutoimittajan tarjouksessa on ilmoitettua. Mikäli näin ei ole, Tietotekniikkapalveluilla on oikeus olla allekirjoittamatta sopimusta kunnes havaitut puutteet on korjattu tai tarvittaessa perua kyseinen palvelusopimus. 4(5)

5 5(5)

Tampere 12.5.2014/SiSu. Vihreämpi, Reilumpi ja Vastuullisempi Itä-Suomen yliopisto? - Vastauksia yhteikuntasitoumuksen kriteereihin

Tampere 12.5.2014/SiSu. Vihreämpi, Reilumpi ja Vastuullisempi Itä-Suomen yliopisto? - Vastauksia yhteikuntasitoumuksen kriteereihin Tampere 12.5.2014/SiSu Vihreämpi, Reilumpi ja Vastuullisempi Itä-Suomen yliopisto? - Vastauksia yhteikuntasitoumuksen kriteereihin Sisältö 1. Taustaa 2. Yhteiskuntasitoumus 3. Yhteiskuntasitoumuksen teemat

Lisätiedot

Mistä on kyse ja mitä hyötyä ne tuovat?

Mistä on kyse ja mitä hyötyä ne tuovat? Pilvipalvelut Mistä on kyse ja mitä hyötyä ne tuovat? Pilvipalvelut - Mistä on kyse ja mitä hyötyä ne tuovat? Suurin osa kaikista uusista it-sovelluksista ja -ohjelmistoista toteutetaan pilvipalveluna.

Lisätiedot

Viestintä Tarjouspyyntö 1 (7)

Viestintä Tarjouspyyntö 1 (7) Viestintä Tarjouspyyntö 1 (7) Tarjouspyyntö: Visuaalinen suunnittelu ja mainostoimistopalvelut Itä-Suomen yliopisto pyytää tällä tarjouspyynnöllä tarjousta yliopiston visuaalisen ilmeen suunnittelutöistä,

Lisätiedot

Asennuksessa kannattaa käyttää asennusohjelman tarjoamia oletusarvoja.

Asennuksessa kannattaa käyttää asennusohjelman tarjoamia oletusarvoja. 1 1 Tivax Laskutus 4.5 1.1 Tivax ohjelman asentaminen TivaxLaskutus version 4.5 asentamiseksi on oltava asennus CD. Asennusohjelma käynnistetään tuplaklikkamalla asennus CD:llä olevaa Tivax45LaskuSetup.exe

Lisätiedot

Yliopistojen valtakunnalliset tasaarvopäivät

Yliopistojen valtakunnalliset tasaarvopäivät Yliopistojen valtakunnalliset tasaarvopäivät 17.-18.4.2012 Uudistunut yliopisto tasa-arvo ja yhdenvertaisuus arjessa Rehtori Perttu Vartiainen Tervetuloa Itä-Suomen yliopistoon! Itä-Suomen yliopisto on

Lisätiedot

Digikamera. Perustietoa digikamerasta ja kuvien siirtämisestä tietokoneelle

Digikamera. Perustietoa digikamerasta ja kuvien siirtämisestä tietokoneelle TEEMA 1 Tietokoneen peruskäyttö Digikamera Perustietoa digikamerasta ja kuvien siirtämisestä tietokoneelle Tämä tietopaketti hahmottaa lukijalle, millä tavalla kuvat voidaan siirtää kamerakännykästä tai

Lisätiedot

23.11.2009. Riihimäen seudun aluedataverkon tietokonehankinnat 2010. RHL-Data Oy:n asiakkaat, joiden hankintoja tarjouspyyntö koskee

23.11.2009. Riihimäen seudun aluedataverkon tietokonehankinnat 2010. RHL-Data Oy:n asiakkaat, joiden hankintoja tarjouspyyntö koskee VAATIMUSMÄÄRITTELY Työasemahankinnat 2010 23.11.2009 RHL-DATA OY:N ASIAKKAIDEN TIETOKONEHANKINNAT 2010 1. TAUSTATIETOJA Riihimäen seudun aluedataverkon tietokonehankinnat 2010 RHL-Data Oy:n asiakkaat,

Lisätiedot

Loppukäyttäjän perustietotekniikkapalvelut nyt ja tulevaisuudessa

Loppukäyttäjän perustietotekniikkapalvelut nyt ja tulevaisuudessa Loppukäyttäjän perustietotekniikkapalvelut nyt ja tulevaisuudessa Valtorin asiakaspäivä Projektipäällikkö Sari Stenman & ryhmän vetäjä Jyrki Lehtonen Loppukäyttäjän perustietotekniikkaratkaisun kehityspolku

Lisätiedot

LIIKENNEVALOJEN OHJAUS- JA VALVONTAJÄRJESTELMÄ

LIIKENNEVALOJEN OHJAUS- JA VALVONTAJÄRJESTELMÄ LIIKENNEVALOJEN OHJAUS- JA VALVONTAJÄRJESTELMÄ Liite 1: 19.8.2015 Liikennevalojen ohjaus- ja valvontajärjestelmä Sivu 1 / 4 Sisällys 1 Johdanto 2 2 Hankintayksikkö 2 3 Hankinnan kohde 2 3.1 Ohjelmistotoimitus

Lisätiedot

Työasemien hallinta Microsoft System Center Configuration Manager 2007. Jarno Mäki Head of Training Operations M.Eng, MCT, MCSE:Security, MCTS

Työasemien hallinta Microsoft System Center Configuration Manager 2007. Jarno Mäki Head of Training Operations M.Eng, MCT, MCSE:Security, MCTS Työasemien hallinta Microsoft System Center Configuration Jarno Mäki Head of Training Operations M.Eng, MCT, MCSE:Security, MCTS IT Education Center Agenda Yleistä työasemien hallinnasta Työasemien hallinta

Lisätiedot

TIETEIDENVÄLISIÄ RATKAISUJA

TIETEIDENVÄLISIÄ RATKAISUJA 20 20 TIETEIDENVÄLISIÄ RATKAISUJA UEF // University of Eastern Finland Itä-Suomen yliopisto // STRATEGIA 2015 2020 // 2020 Strategiset TAVOITTEET Yliopistomme on kansainvälisesti tunnettu ja yhteiskunnallisesti

Lisätiedot

Anna kaasunvalvontasi osaaviin käsiin. Elinkaaripalvelu

Anna kaasunvalvontasi osaaviin käsiin. Elinkaaripalvelu Anna kaasunvalvontasi osaaviin käsiin Elinkaaripalvelu Sisällys Kuvaus... 4 5 Palveluprosessi Palvelut...6 7 Laitteet palveluna Etätuki Lähituki Huoltopalvelut...8 Ennakkohuollot Korjaushuollot Pilvipalvelut

Lisätiedot

HARJOITUS 3: Asennetaan Windows Vista koneeseen Windows 7 Professional upgrade ohjelmisto (Windows 7 käyttöjärjestelmän asennus)

HARJOITUS 3: Asennetaan Windows Vista koneeseen Windows 7 Professional upgrade ohjelmisto (Windows 7 käyttöjärjestelmän asennus) HARJOITUS 3: Asennetaan Windows Vista koneeseen Windows 7 Professional upgrade ohjelmisto (Windows 7 käyttöjärjestelmän asennus) Microsoft Windows Vista Business Microsoft Winodows 7 Professional Upgrade

Lisätiedot

Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive

Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive Koulutuksen aikana harjoitellaan tiedostojen ja kuvien siirtoa Google Drive-palveluun sekä tiedostojen jakamista Lisäksi harjoitellaan Google Docs (Asikirjat)

Lisätiedot

Tietokeskus on Suomen läheisin ja nopein, teknisesti osaava IT-palvelutalo, jonka lähes 200 alan ammattilaista ovat palvelleet asiakkaita

Tietokeskus on Suomen läheisin ja nopein, teknisesti osaava IT-palvelutalo, jonka lähes 200 alan ammattilaista ovat palvelleet asiakkaita Tietokeskus on Suomen läheisin ja nopein, teknisesti osaava IT-palvelutalo, jonka lähes 200 alan ammattilaista ovat palvelleet asiakkaita ylivoimaisella huolenpidolla jo kolme vuosikymmentä. Asiakas Case

Lisätiedot

Turvapaketti Omahallinta.fi ka ytto ohje

Turvapaketti Omahallinta.fi ka ytto ohje Turvapaketti Omahallinta.fi ka ytto ohje 05/2015 Vaihda tämän ohjeen mukaisesti VSP Nettiturva TURVAPAKETTI-palveluun 14.6.2015 mennessä, jotta tietoturvapalvelusi säilyy voimassa! Kirjautuminen Palveluun

Lisätiedot

Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive

Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive Koulutuksen aikana harjoitellaan tiedostojen ja kuvien siirtoa Google Drive-palveluun sekä tiedostojen jakamista Lisäksi harjoitellaan Google Docs (Asikirjat)

Lisätiedot

Linuxissa uusi elämä 1

Linuxissa uusi elämä 1 17.06.19 Linuxissa uusi elämä 1 Linux on hyvä vaihtoehto Windowsille Uusiin tai vanhempiin tietokoneisiin Miksi käyttäisin Linuxia Tekniikan Maailman Linux vinkki Siirtyisinkö Linuxiin? 17.06.19 Linuxissa

Lisätiedot

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ aaro.leikari@hotmail.com TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ 25.01.2016 SISÄLLYS 1. Käyttöjärjestelmän asentaminen... 1 1.1 Windowsin asettamia laitteistovaatimuksia... 1 1.2 Windowsin asentaminen...

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

Otan valokuidun käyttööni heti, kun valokuitu on asennettu tai päivämäärästä (viimeistään 18 kk sisällä asennuksesta).

Otan valokuidun käyttööni heti, kun valokuitu on asennettu tai päivämäärästä (viimeistään 18 kk sisällä asennuksesta). TILAUSSOPIMUS 1/4 Nimi Osoite Postinumero ja Postitoimipaikka Henkilötunnus Puhelinnumero Sähköposti Asuntoni kuuluu seuraavan yhtiön (kunnan) alueella: Limingan Kuitu Oy Tyrnävän Kuitu Oy Lumijoen Kuitu

Lisätiedot

erasmartcardkortinlukijaohjelmiston

erasmartcardkortinlukijaohjelmiston erasmartcardkortinlukijaohjelmiston asennusohje Sisällysluettelo 1. erasmartcard... 2 2. erasmartcard-ohjelmiston normaali asennus... 3 2.1. Ennen asennusta... 3 2.2. Asennus... 3 3. Muut asennustavat...

Lisätiedot

Pertti Pennanen License 1 (7) EDUPOLI ICTPro1 23.10.2013

Pertti Pennanen License 1 (7) EDUPOLI ICTPro1 23.10.2013 License Pertti Pennanen License 1 (7) SISÄLLYSLUETTELO Lisenssien hallinta... 2 Lisenssisopimus... 2 Yleisimmät lisensiointimallit... 2 OEM lisenssi... 3 Kelluva lisenssi... 3 Työasemakohtainen lisenssi...

Lisätiedot

erasmartcard-kortinlukijaohjelmiston asennusohje (mpollux jää toiseksi kortinlukijaohjelmistoksi)

erasmartcard-kortinlukijaohjelmiston asennusohje (mpollux jää toiseksi kortinlukijaohjelmistoksi) erasmartcard-kortinlukijaohjelmiston asennusohje (mpollux jää toiseksi kortinlukijaohjelmistoksi) Sisällysluettelo 1 erasmartcard 3 2 erasmartcard-ohjelmiston normaali asennus 4 2.1 Ennen asennusta 4 2.2

Lisätiedot

PPKY Selänne pyytää tarjouksia tietoteknisistä laitteista seuraavasti:

PPKY Selänne pyytää tarjouksia tietoteknisistä laitteista seuraavasti: ATK-laitteet TARJOUSPYYNTÖ PPKY Selänne on kolmen kunnan muodostama peruspalvelukuntayhtymä, joka hoitaa Haapajärven, Pyhäjärven kaupunkien sekä Reisjärven kunnan peruspalvelut ja siihen kuuluvien kuntien

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 4: Microsoft Windows Deployment Services asennus ja hallinta

TEHTÄVÄ 4: Microsoft Windows Deployment Services asennus ja hallinta TEHTÄVÄ 4: Microsoft Windows Deployment Services asennus ja hallinta Windows Deployment Services, WDS Käyttöjärjestelmän asennus työasemalle Dynamic Host Configuration Protocol, DHCP * Domain Name System,

Lisätiedot

MINITV POCKET43 MINI DV VIDEOKAMERA

MINITV POCKET43 MINI DV VIDEOKAMERA MINITV POCKET43 MINI DV VIDEOKAMERA MAAILMAN PIENIN VIDEOKAMERA PIKAOHJE Copyright 2009 Bat. Power Oy www.batpower.fi Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään Versio 1.0 JOHDANTO Kiitos kun ostit MiniDV MD80

Lisätiedot

RESTON IT- YMPÄRISTÖ 31.1.2014. Mika Siiskonen. Tietohallinto

RESTON IT- YMPÄRISTÖ 31.1.2014. Mika Siiskonen. Tietohallinto RESTON IT- YMPÄRISTÖ Mika Siiskonen Tietohallinto resto_it_opiskelijat.docx 1 / 4 Sisällys 1. Tietokoneet... 2 2. Palvelut... 2 2.1. Tietokoneiden ohjelmat... 2 2.2. Savonian tarjoamat palvelut... 2 2.3.

Lisätiedot

CipherLab CPT-8001L -tiedonkeruupäätteen käyttö Ecomin kanssa

CipherLab CPT-8001L -tiedonkeruupäätteen käyttö Ecomin kanssa CipherLab CPT-8001L -tiedonkeruupäätteen käyttö Ecomin kanssa Sisällys Laitteen käyttöönotto...3 Latauskehdon asennus...3 Tiedonsiirto-ohjelman asennus...4 Keräilylaitteen käyttö...5 Viivakoodien luku...5

Lisätiedot

Itä Suomen yliopisto tulevaisuuden yliopisto ajassa

Itä Suomen yliopisto tulevaisuuden yliopisto ajassa Itä Suomen yliopisto tulevaisuuden yliopisto ajassa Itä Suomen yliopisto tulevaisuuden yliopisto ajassa Joensuun ja Kuopion yliopistot yhdistyivät Itä Suomen yliopistoksi 1.1.2010 Itä Suomen yliopisto

Lisätiedot

E-AINEISTOJEN ESILLEPANO KIRJASTOSSA Asiakastablettien tekninen ratkaisu

E-AINEISTOJEN ESILLEPANO KIRJASTOSSA Asiakastablettien tekninen ratkaisu E-AINEISTOJEN ESILLEPANO KIRJASTOSSA Asiakastablettien tekninen ratkaisu Tomi Pervala Tietotekniikkasuunnittelija ICT-Palveluyksikkö Helsingin kaupunginkirjasto 3.6.2014 LÄHTÖTILANNE Tablettilaitteita

Lisätiedot

1 Tivax siirto uuteen koneeseen

1 Tivax siirto uuteen koneeseen Tivax siirto uuteen koneeseen 1 1 Tivax siirto uuteen koneeseen 1.1 Tivax ohjelman asentaminen Huom. Siirrossa mahdollisesti esiintyvien ongelmien ratkaisu on veloituksetonta ainoastaan asiakkaille, joilla

Lisätiedot

Itä-Suomen yliopisto koko maakunnan hyväksi Jukka Mönkkönen, akateeminen rehtori

Itä-Suomen yliopisto koko maakunnan hyväksi Jukka Mönkkönen, akateeminen rehtori Itä-Suomen yliopisto koko maakunnan hyväksi Jukka Mönkkönen, akateeminen rehtori Pohjois-Savon maakuntaseminaari 21.9.2012 Itä-Suomen yliopisto monialainen, kansainvälinen tiedeyliopisto MISSIO Itä-Suomen

Lisätiedot

MICROSOFT OFFICE KOTIKÄYTTÖOHJELMA TILAUSOHJE. Microsoft Office Home Use Program (HUP)

MICROSOFT OFFICE KOTIKÄYTTÖOHJELMA TILAUSOHJE. Microsoft Office Home Use Program (HUP) MICROSOFT OFFICE KOTIKÄYTTÖOHJELMA Microsoft Office Home Use Program (HUP) TILAUSOHJE 1. Siirry Kotikäyttöohjelma-sivustolle Kotikäyttöohjelma-sivuston osoite on https://hup.microsoft.com Valitse sijaintisi

Lisätiedot

VHOPE-sovelluksen ja VHOPE-kirjastotiedostojen asentaminen

VHOPE-sovelluksen ja VHOPE-kirjastotiedostojen asentaminen VHOPE-sovelluksen ja VHOPE-kirjastotiedostojen asentaminen Vaihe 1: Asenna VHOPE PC:hen täytyy asentaa VHOPE-sovellus, ennen kuin USB-muistitikun esitysaineistoa voidaan ryhtyä käyttämään. VCN (Volvo Corporate

Lisätiedot

Yleinen ohjeistus Windows tehtävään

Yleinen ohjeistus Windows tehtävään Yleinen ohjeistus tehtävään Yleiset ohjeet: Jollei muuten ohjeisteta, käytä aina salasanana Qwerty7 Tämä salasana on myös käyttäjän salasana valmiiksi asennetuissa palvelimissa, ellei muuta mainita. Palvelimien

Lisätiedot

Aineistosiirron testauksen aloituksen ohje Trafin sopimuskumppaneille

Aineistosiirron testauksen aloituksen ohje Trafin sopimuskumppaneille TraFin ulkoinen integraatio Aineistosiirron testauksen aloituksen ohje Trafin sopimuskumppaneille Ohje 26.2.2014 Versio 1.1, Hyväksytty Luottamuksellinen Vastuutaho Trafi MUUTOSHISTORIA Versio Päiväys

Lisätiedot

MP3 Manager Software for Sony Network Walkman

MP3 Manager Software for Sony Network Walkman MP3 Manager Software for Sony Network Walkman Käyttöohje WALKMAN on Sony Corporationin kuulokestereotuotteisiin liittyvä rekisteröity tavaramerkki. on Sony Corporationin tavaramerkki. NW- E55/75 2004 Sony

Lisätiedot

Käyttövalmiiksi asennus & päivitys älypuhelin

Käyttövalmiiksi asennus & päivitys älypuhelin Käyttövalmiiksi asennus & päivitys älypuhelin Voimme siirtää kaikki yhteystietosi ja asetuksesi vanhasta matkapuhelimestasi uuteen niin, että pääset käyttämään matkapuhelintasi heti alusta alkaen. Haluatko,

Lisätiedot

mipro TARJOUS MISO Net valvomokoneiden päivitys Tuusulan kunta Lassi Jutila

mipro TARJOUS MISO Net valvomokoneiden päivitys Tuusulan kunta Lassi Jutila Tuusulan kunta Lassi Jutila TARJOUS Tuusulan kunta MISO Net valvomokoneiden päivitys ~. - - - :~ - -- -~ -- Kurinanmäki 9 Telephone +358 15 200 11 Business D: F103640775 Fl-50600 MIKKELI Fax +358 15200

Lisätiedot

Kodinkoneet Määräaikaan mennessä klo 16:00 tulleet kysymykset

Kodinkoneet Määräaikaan mennessä klo 16:00 tulleet kysymykset Kodinkoneet Määräaikaan mennessä 19.10.2012 klo 16:00 tulleet kysymykset 1. Tarjouspyynnössä on mainittu PDF dokumentti "Oulun_kaup_ymp_polit_OuluKasvaaKestavasti.pdf", kyseistä dokumenttia ei kuitenkaan

Lisätiedot

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Turvapaketti Asennusohje 04/2016 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://oma.ipp.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot

DNA Mokkula E180 - korjaus päivityksen yhteydessä syntyneeseen ongelmaan

DNA Mokkula E180 - korjaus päivityksen yhteydessä syntyneeseen ongelmaan DNA Mokkula E180 - korjaus päivityksen yhteydessä syntyneeseen ongelmaan Tätä ohjetta tai sen osaa ei saa kopioida tai välittää missään muodossa ilman DNA Oy:n kirjallista suostumusta. Tavaramerkit ja

Lisätiedot

Tarjouspyyntö monitoimilaitteista

Tarjouspyyntö monitoimilaitteista Sivu 1 / 5 Tarjouspyyntö monitoimilaitteista Tilaaja Epilepsialiito ry Malmin kauppatie 26, 00700 Helsinki Y-tunnus: 0221136-2 Hankintamenettely Hankintamenettelynä käytetään avointa menettelyä. Hankinnasta

Lisätiedot

UEF Cross-Border Network

UEF Cross-Border Network FIRST-koordinaattorikokous CIMO 21.11.2011 FIRST-verkoston kokemuksia yhteistyöstä: UEF Cross-Border Network Merja Kuokkanen/Itä-Suomen yliopisto Verkoston toimijat Koordinaattori 1.1.2010 alkaen Itä-Suomen

Lisätiedot

Suun terveydenhuollon tarveaineiden ja tarvikkeiden sekä oikomisen tarveaineiden ja tarvikkeiden hankinta

Suun terveydenhuollon tarveaineiden ja tarvikkeiden sekä oikomisen tarveaineiden ja tarvikkeiden hankinta 1 (5) Suun terveydenhuollon tarveaineiden ja tarvikkeiden sekä oikomisen tarveaineiden ja tarvikkeiden hankinta Sisällys 1. Yleistä... 2 2. Määritelmät... 2 3. Tavoitteet... 3 4. Asiakkaat... 3 5. Tuotteita

Lisätiedot

Version päivittäminen

Version päivittäminen Version päivittäminen Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1 Uuden version haku internetistä ja ohjelmiston rekisteröinti...3 1.1 Ohjelmiston Rekisteröiminen...3 1.2 Internet-rekisteröinnin

Lisätiedot

Liitäntäkaapelin CA-42 pika-asennusohje

Liitäntäkaapelin CA-42 pika-asennusohje Liitäntäkaapelin CA-42 pika-asennusohje 9234594 2. painos Nokia, Nokia Connecting People ja Pop-Port ovat Nokia Oyj:n rekisteröityjä tavaramerkkejä. Copyright 2005 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Johdanto

Lisätiedot

OpusCapitan Windows 7 - käyttöönotto. Kimmo Kouhi, varatoimitusjohtaja

OpusCapitan Windows 7 - käyttöönotto. Kimmo Kouhi, varatoimitusjohtaja OpusCapitan Windows 7 - käyttöönotto Kimmo Kouhi, varatoimitusjohtaja Agenda OpusCapita yrityksenä ja tarjooma lyhyesti Windows 7 -projekti Evaluointi Evaluoinnin tulokset Käyttöönottoprojekti OpusCapita

Lisätiedot

Asteri Laskutus (Dos)

Asteri Laskutus (Dos) Asteri Laskutus (Dos) Vuosipäivitys 3.11.2007 Päivityksen asentaminen... 4 Uudelle koneelle siirtäminen... 6 - pikakuvake Vistan työpöydälle... 7 Tulostaminen kun tulostaminen ei onnistu... 11 - tulostaminen

Lisätiedot

Lilli Huolenpito PALVELUKUVAUS

Lilli Huolenpito PALVELUKUVAUS 1 (6) v 2.1 Lilli Huolenpito PALVELUKUVAUS Sisällysluettelo 1 Palvelun yleiskuvaus ja palveluvaihtoehdot... 3 2 Palvelun sisältö... 3 2.1 Lilli Huolenpito Mini... 4 2.2 Lilli Huolenpito Perus... 4 2.3

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET INTERNET-ASENNUS. Navita Yritysmalli. YHTEYSTIEDOT Visma Solutions Oy Mannerheiminkatu 5 53900 LAPPEENRANTA Puh.

ASENNUSOHJEET INTERNET-ASENNUS. Navita Yritysmalli. YHTEYSTIEDOT Visma Solutions Oy Mannerheiminkatu 5 53900 LAPPEENRANTA Puh. 1/5 ASENNUSOHJEET INTERNET-ASENNUS Navita Yritysmalli YHTEYSTIEDOT Visma Solutions Oy Mannerheiminkatu 5 53900 LAPPEENRANTA Puh. 010 7564 986 Käyttöönotto Matti Sihvo Koulutus Jan-Markus Viikari LAITEVAATIMUKSET

Lisätiedot

Maatalouden Laskentakeskus Oy Minun Maatilani - ohjelmiston palvelusopimus

Maatalouden Laskentakeskus Oy Minun Maatilani - ohjelmiston palvelusopimus Maatalouden Laskentakeskus Oy Minun Maatilani - ohjelmiston palvelusopimus Sisältö Käsitteet Tämä asiakirja on oikeudellisesti sitova sopimus asiakkaan ja Suomen Maatalouden Laskentakeskus Oy:n välillä.

Lisätiedot

TRUST USB VIDEO EDITOR

TRUST USB VIDEO EDITOR TRUST USB VIDEO EDITOR Pika-asennusohje SF Versio 1.0 1 1. Johdanto Tämä käyttöohje on tarkoitettu Trust USB Video Editor -tuotteen käyttäjille. Tuotteen asentamisessa tarvitaan jonkin verran kokemusta

Lisätiedot

Operatiiviset päivät Ohjeita luennoitsijoille AV-tekniikasta

Operatiiviset päivät Ohjeita luennoitsijoille AV-tekniikasta Operatiiviset päivät 15.-17.11.2017 Ohjeita luennoitsijoille AV-tekniikasta 1. Luentosalin AV-tekniikka ja esityksen valmistelu Helsingin Messukeskuksen luentotilojen varustukseen kuuluu verkkoliittymä

Lisätiedot

Novapoint Finnish Value Pack 16.20 Asennusohje Mar-06 1(5)

Novapoint Finnish Value Pack 16.20 Asennusohje Mar-06 1(5) Novapoint Finnish Value Pack 16.20 Asennusohje Mar-06 1(5) Novapoint Finnish Value Pack 16.20 Asennusohje 1. Käyttöoikeudet ja asennusvaatimukset Novapoint Finnish Value Pack 16.20 asennus vaatii järjestelmänvalvojan

Lisätiedot

100KUITU 100/100Mbit/s. 1000KUITU 1000/1000Mbit/s. 40 /kk. 60 /kk TILAUSSOPIMUS 1/4. Henkilötunnus. Sähköposti

100KUITU 100/100Mbit/s. 1000KUITU 1000/1000Mbit/s. 40 /kk. 60 /kk TILAUSSOPIMUS 1/4. Henkilötunnus. Sähköposti TILAUSSOPIMUS 1/4 Nimi Osoite Postinumero ja Postitoimipaikka Henkilötunnus Puhelinnumero Toimitusosoite (jos sama ei tarvitse täyttää) Sähköposti Asuntoni kuuluu seuraavan yhtiön (kunnan) alueella: Limingan

Lisätiedot

v4.0 Palvelukuvaus 1.11.2014

v4.0 Palvelukuvaus 1.11.2014 v4.0 Palvelukuvaus 1.11.2014 - 2-5 Internetsivustopaketti nettihelmi nettihelmi on Avaimet käteen Internetsivusto ratkaisu. Palvelu sisältää laadukkaan graafisen ulkoasun nettihelmi perussivupohjaan ja

Lisätiedot

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. järjestelmätyöt: työskentely

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. järjestelmätyöt: työskentely Hyväksymismerkinnät 1 (7) Näytön kuvaus: Opiskelija osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä toimimalla tieto- ja tietoliikennealan yrityksissä erilaisissa työkokonaisuuksissa ja tehtävissä sekä

Lisätiedot

TIETOKONE JA VERKOT IT PC & NETWORK SUPPORT TAITAJA 2001 LAHTI KÄYTTÖJÄRJESTELMIEN JA OHJELMISTOJEN ASENTAMINEN SEKÄ KONFIGUROINTI

TIETOKONE JA VERKOT IT PC & NETWORK SUPPORT TAITAJA 2001 LAHTI KÄYTTÖJÄRJESTELMIEN JA OHJELMISTOJEN ASENTAMINEN SEKÄ KONFIGUROINTI TIETOKONE JA VERKOT IT PC & NETWORK SUPPORT TAITAJA 2001 LAHTI KÄYTTÖJÄRJESTELMIEN JA OHJELMISTOJEN ASENTAMINEN SEKÄ KONFIGUROINTI Käyttöjärjestelmien ja ohjelmistojen asentaminen ja konfigurointi Pe 13.30-16.30

Lisätiedot

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.3. Nokia 8310 -puhelimelle. Copyright Nokia Mobile Phones 2001. Kaikki oikeudet pidätetään Issue 6

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.3. Nokia 8310 -puhelimelle. Copyright Nokia Mobile Phones 2001. Kaikki oikeudet pidätetään Issue 6 PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.3 Nokia 8310 -puhelimelle Copyright Nokia Mobile Phones 2001. Kaikki oikeudet pidätetään Issue 6 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. JÄRJESTELMÄVAATIMUKSET...1 3. PC SUITE -OHJELMISTON

Lisätiedot

UEF LUKUINA TIEDE & KOULUTUS = VAIKUTTAVIA TEKOJA VAIKUTTAVIA TEKOJA. UEF. 236 M KOKONAISRAHOITUS OPETTAJAA JA TUTKIJAA

UEF LUKUINA TIEDE & KOULUTUS = VAIKUTTAVIA TEKOJA VAIKUTTAVIA TEKOJA. UEF. 236 M KOKONAISRAHOITUS OPETTAJAA JA TUTKIJAA UEF LUKUINA TIEDE & KOULUTUS = VAIKUTTAVIA TEKOJA. 2 500 15 500 OLEMME UEF TYÖNTEKIJÄÄ 1 550 OPETTAJAA JA TUTKIJAA 950 MUUTA ASIANTUNTIJAA OPISKELIJAA 13 850 PERUSOPISKELIJAA 1 650 JATKO-OPISKELIJAA Itä-Suomen

Lisätiedot

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen PIKAOPAS Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen Sisällysluettelo 1. Johdanto...1 2. Mitä tarvitaan...1 3. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen...2 3.1 Ennen asennusta...2

Lisätiedot

Kysymykset ja vastaukset

Kysymykset ja vastaukset Viite: TH01/PeRo Lapin ammattikorkeakoulu Oy Kysymykset ja vastaukset TYÖTERVEYSPALVELUIDEN HANKINTA Lapin ammattikorkeakoulu Oy Jokiväylä 11 C, 96300 Rovaniemi Sisältö 1 Kysymykset ja vastaukset... 3

Lisätiedot

DOCUMENT MANAGER FI/ NO/ SE

DOCUMENT MANAGER FI/ NO/ SE PALVELUKUVAUS 1 (6) DOCUMENT MANAGER FI/ NO/ SE PALVELUKUVAUS 2 (6) CONTENTS 1. DOCUMENT MANAGER... 3 2. DOCUMENT MANAGER - KUVAUS... 3 2.1 Tuotteet... 4 2.1.1 Data Management... 4 2.1.2 ipost Letter...

Lisätiedot

Lue käyttöohje huolellisesti läpi ennen tuotteen käyttöönottoa.

Lue käyttöohje huolellisesti läpi ennen tuotteen käyttöönottoa. KÄYTTÖOHJE 1 (5) VAROITUKSET Lue käyttöohje huolellisesti läpi ennen tuotteen käyttöönottoa. HUOMIO! Laite ei sovellu alle 3-vuotiaille lapsille. Sisältää pieniä osia - Tukehtumisvaara. Pidä huoli ettei

Lisätiedot

MTData-autopäätteiden ohjelmistopäivitys

MTData-autopäätteiden ohjelmistopäivitys Autoilija- ja kuljettajatiedote View this email in your browser MTData-autopäätteiden ohjelmistopäivitys MTData -autopäätteisiin asennetaan uusi ohjelmistopäivitys. Päivitykset lähetetään autoihin jaksoittain

Lisätiedot

TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO

TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO HARJOITUS: asennus ja konfigurointi TVAT-141 Windows Server 2008 Trial (120 days) Active Directory, AD Domain Name System, DNS Dynamic Host Configuration Protocol,

Lisätiedot

laitteen käyttökuntoon asennus suomenkieliset kirjalliset käyttöohjeet takuuaika (vähintään 24 kuukautta) vuosihuoltosopimus

laitteen käyttökuntoon asennus suomenkieliset kirjalliset käyttöohjeet takuuaika (vähintään 24 kuukautta) vuosihuoltosopimus TARJOUSPYYNTÖ Kudoskäsittelyautomaatti ja huolto 1(5) Tutkimus- ja laboratorio-osasto Pvm/Datum/Date Dnro/Dnr/ DNo Eläintautibakteriologian tutkimusyksikkö 01.06.2015 Evira/3903/0071/2015 TARJOUSPYYNTÖ

Lisätiedot

DJI PÄIVITYSOHJEET. Haetaan ajurit ja ohjelmistot osoitteesta http://www.dji.com/products/everyone. 1. Valitaan oma kopterimalli.

DJI PÄIVITYSOHJEET. Haetaan ajurit ja ohjelmistot osoitteesta http://www.dji.com/products/everyone. 1. Valitaan oma kopterimalli. Future Retail Oy Sahaajankatu 26 A 00880 Helsinki (09) 4282 7070 huolto@futurertail.fi www.futureretail.fi DJI PÄIVITYSOHJEET Haetaan ajurit ja ohjelmistot osoitteesta http://www.dji.com/products/everyone

Lisätiedot

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n asennus ja päivitys Päivitä BIOS, sovellukset ja ohjaimet ja suorita Windows Update Valitse asennustyyppi Asenna Windows 8.1 Käy Samsungin päivitystukisivust

Lisätiedot

FILOSOFISEN TIEDEKUNNAN STRATEGIA uef.fi. UEF // University of Eastern Finland // Itä-Suomen yliopisto

FILOSOFISEN TIEDEKUNNAN STRATEGIA uef.fi. UEF // University of Eastern Finland // Itä-Suomen yliopisto 20 20 FILOSOFISEN TIEDEKUNNAN STRATEGIA 2015 2020 uef.fi UEF // University of Eastern Finland // Itä-Suomen yliopisto Filosofinen tiedekunta: Ihminen kulttuurisena ja yhteiskunnallisena toimijana Filosofinen

Lisätiedot

UEF TIETEIDENVÄLISIÄ RATKAISUJA. uef.fi/strategia

UEF TIETEIDENVÄLISIÄ RATKAISUJA. uef.fi/strategia UEF TIETEIDENVÄLISIÄ RATKAISUJA uef.fi/strategia Itä-Suomen yliopisto // STRATEGIA 2015 2020 Hallitus 1.4.2014 I Ratkaisuja maailmanlaajuisiin haasteisiin Muuttuvan maailman monimutkaisten haasteiden ratkaiseminen

Lisätiedot

Seuraavat Windowsin käyttöjärjestelmäversiot tukevat Novell Filr -työpöytäsovellusta:

Seuraavat Windowsin käyttöjärjestelmäversiot tukevat Novell Filr -työpöytäsovellusta: Novell Filr -työpöytäsovellus lueminut Huhtikuu 2015 1 Tuotteen yleiskatsaus Novell Filr -työpöytäsovelluksella voit synkronoida Novell Filr -tiedostoja tietokoneesi tiedostojärjestelmän kanssa ja muokata

Lisätiedot

Itä-Suomen yliopiston Tutkimusetiikan seminaari ITÄ-SUOMEN YLIOPISTON TUTKIMUSEETTISEN TOIMIKUNNAN TEHTÄVÄT

Itä-Suomen yliopiston Tutkimusetiikan seminaari ITÄ-SUOMEN YLIOPISTON TUTKIMUSEETTISEN TOIMIKUNNAN TEHTÄVÄT Itä-Suomen yliopiston Tutkimusetiikan seminaari 21.3.2011 ITÄ-SUOMEN YLIOPISTON TUTKIMUSEETTISEN TOIMIKUNNAN TEHTÄVÄT TUTKIMUSEETTINEN TOIMIKUNTA (http://www.uef.fi/uef/tutkimusetiikka) professori Risto

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 5: Microsoft Virtual PC asennus ja hallinta

TEHTÄVÄ 5: Microsoft Virtual PC asennus ja hallinta TEHTÄVÄ 5: Microsoft Virtual PC asennus ja hallinta Windows 7 Enterprise Windows XP Pro Microsoft Virtual PC Windows XP Pro * * Tietokone, jossa on jo asennettuna Windows XP Pro Tomi Stolpe Turun AKK 5.11.2009

Lisätiedot

Taitaja 2015 Windows finaalitehtävä

Taitaja 2015 Windows finaalitehtävä Taitaja 2015 Windows finaalitehtävä Tehtäväkuvaus Tehtävänäsi on siirtää, asentaa ja määritellä yrityksen Windows -ratkaisuihin perustuva IT-ympäristö. Käytä salasanaa Qwerty123, jos muuta ei ole pyydetty.

Lisätiedot

Työajan kohdentamisen järjestelmä

Työajan kohdentamisen järjestelmä TTY-säätiö Tarjouspyyntö 1 (5) Työajan kohdentamisen järjestelmä Toimintayksiköt (TaY) 33014 TTY-säätiö sr (Tampereen teknillinen yliopisto, TTY) PL 527 33101 Tampere (TAMK) Kuntokatu 3 33520 Tampere Yhteyshenkilö

Lisätiedot

Ulkoiset laitteet. Asiakirjan osanumero: Tässä oppaassa kerrotaan lisävarusteena saatavien ulkoisten laitteiden käytöstä.

Ulkoiset laitteet. Asiakirjan osanumero: Tässä oppaassa kerrotaan lisävarusteena saatavien ulkoisten laitteiden käytöstä. Ulkoiset laitteet Asiakirjan osanumero: 419462-351 Tammikuu 2007 Tässä oppaassa kerrotaan lisävarusteena saatavien ulkoisten laitteiden käytöstä. Sisällysluettelo 1 USB-laitteen käyttäminen USB-laitteen

Lisätiedot

LIITE 1 HANKINNAN KOHTEEN KUVAUS

LIITE 1 HANKINNAN KOHTEEN KUVAUS LIITE 1 HANKINNAN KOHTEEN KUVAUS Tässä asiakirjassa kuvataan tarkemmin YTHS:n tarpeet ja vaatimukset, joita tarjottaville palveluille on asetettu. Tarjoajan on sitouduttava täyttämään tässä asiakirjassa

Lisätiedot

TRUST SIGHT FIGHTER VIBRATION FEEDBACK & PREDATOR QZ 500

TRUST SIGHT FIGHTER VIBRATION FEEDBACK & PREDATOR QZ 500 TRUST SIGHT FIGHTER VIBRATION FEEDBACK & PREDATOR QZ 500 Pika-asennusohje Versio 1.0 1 1. Johdanto Tämä käyttöohje on tarkoitettu Trust Sight Fighter Vibration Feedback - ja Predator QZ 500 - tuotteiden

Lisätiedot

ANVIA VARMUUSKOPIOINTI 2.3

ANVIA VARMUUSKOPIOINTI 2.3 1(6) ANVIA VARMUUSKOPIOINTI 2.3 Asioita, jotka tulee huomioida ennen asennusta! Koska palvelu sisältää myös sharing-ominaisuuden, on asiakas itse vastuussa millaisia tiedostoja palvelimelle varmuuskopioi

Lisätiedot

- Mitä on tullut tehtyä?

- Mitä on tullut tehtyä? Asiantuntijavideoluennot oppimisympäristön pohjana - Mitä on tullut tehtyä? UEF/Oppimisympäristöjen kehittäminen 2015 Erkko Sointu (KT), tutkijatohtori Teemu Valtonen (KT), yliopistotutkija (tenure track)

Lisätiedot

1. Tuo web selaimella toimiminen ilman asennuksia ei oikein onnistu. Onko tuo välttämätön ominaisuus Simulandiassa?

1. Tuo web selaimella toimiminen ilman asennuksia ei oikein onnistu. Onko tuo välttämätön ominaisuus Simulandiassa? Kysymykset 30.4.2019 ja vastaukset 3.5.2019 1. Tuo web selaimella toimiminen ilman asennuksia ei oikein onnistu. Onko tuo välttämätön ominaisuus Simulandiassa? v: Jos viittaatte Liitteen 3 kohtaan 4.1.3,

Lisätiedot

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP Asioita, jotka tulee huomioida ennen asennusta! Koska palvelu sisältää myös sharing-ominaisuuden, on asiakas itse vastuussa millaisia tiedostoja palvelimelle varmuuskopioi ja kenelle

Lisätiedot

SALAKIRJOITUKSEN VAIKUTUS SUORITUSKYKYYN UBUNTU 11.10 käyttöjärjestelmässä -projekti

SALAKIRJOITUKSEN VAIKUTUS SUORITUSKYKYYN UBUNTU 11.10 käyttöjärjestelmässä -projekti Järjestelmäprojekti 1 projektisuunnitelma ICT4TN007-2 SALAKIRJOITUKSEN VAIKUTUS SUORITUSKYKYYN UBUNTU 11.10 käyttöjärjestelmässä -projekti Versio 0.1 Tekijät Keijo Nykänen Tarkastanut Hyväksynyt HAAGA-HELIA

Lisätiedot

Tietovaraston hyödyntäminen johtamisessa Teija Strandman Laatupäällikkö Ylä-Savon ammattiopisto

Tietovaraston hyödyntäminen johtamisessa Teija Strandman Laatupäällikkö Ylä-Savon ammattiopisto Tietovaraston hyödyntäminen johtamisessa Teija Strandman Laatupäällikkö Ylä-Savon ammattiopisto Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä Omistajakuntien maantieteellinen pinta-ala: 9310 km2 (vrt. Uusimaa n. 9500

Lisätiedot

Palvelukuvaus Omakannan Omatietovaranto

Palvelukuvaus Omakannan Omatietovaranto Palvelukuvaus Omakannan Omatietovaranto 24.10.2018 Kela, Kanta-palvelut Muutoshistoria Versio Muutos Tekijä PVM 1.0 Ensimmäinen julkaistava versio pilotointivaihetta varten 1.1 Päivitetty sisältöä vastaamaan

Lisätiedot

TAMPERE TARJOUSPYYNTÖ 1 (5) 4.3.2009

TAMPERE TARJOUSPYYNTÖ 1 (5) 4.3.2009 TAMPERE TARJOUSPYYNTÖ 1 (5) METSÄKONESIMULAATTORI Pyydämme tarjoustanne Tampereen ammattikorkeakoulun metsäja konetekniikan opetukseen tulevasta a) metsäkonesimulaattorista ja b) puunkorjuuketjun toimintojen

Lisätiedot

Tamico Yrityssähköposti

Tamico Yrityssähköposti ------- Tamico Yrityssähköposti Pikakäyttöopas ver. 106165-6, 18.8.2014 Sisältö 1 Johdanto... 1 1.1 Yleistä palvelusta... 1 2 Web-sähköpostin käyttäminen Tamico Yrityssähköposti -palvelussa.... 2 2.1 Yrityssähköpostipalveluun

Lisätiedot

Finnish Value Pack Asennusohje Vianova Systems Finland Oy Versio 18.10 12.4.2011

Finnish Value Pack Asennusohje Vianova Systems Finland Oy Versio 18.10 12.4.2011 Finnish Value Pack Asennusohje Vianova Systems Finland Oy Versio 18.10 12.4.2011 2(6) 1. Käyttöoikeudet ja asennusvaatimukset 2. Asennus Novapoint Finnish Value Pack 18.10 sovellusten asennus vaatii järjestelmänvalvojan

Lisätiedot

TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO

TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TEHTÄVÄ 2: Symantec Endpoint Protection Manager, SEPM keskitetyn tietoturva hallintaohjelmiston asennus, sekä vaadittavien palveluiden/roolien käyttöönottaminen

Lisätiedot

Visma Avendon asennusohje

Visma Avendon asennusohje Visma Avendon asennusohje 1 Versio 5.21 On tärkeää, että käytössäsi on aina uusin toimittamamme versio ohjelmistosta. Asentamalla viimeisimmän version saat käyttöösi ohjelman tuoreimmat ominaisuudet ja

Lisätiedot

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto Windows 10:n asennus, päivitysten tarkistus ja Abitti-asetukset Kytke tietokone verkkovirtaan ennen koneen käynnistämistä! Windows 10 Home käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

Hakalahden päiväkodin laajennusosan irtokalustehankinnat

Hakalahden päiväkodin laajennusosan irtokalustehankinnat Hakalahden päiväkodin laajennusosan irtokalustehankinnat Hankintayksikkö Ylivieskan kaupunki, Tekniset palvelut Kyöstintie 4, 84101 Ylivieska 1. Hankinta Tällä tarjouspyynnöllä Ylivieskan kaupunki (jäljempänä

Lisätiedot

Työpaikkojen sijainti vastavalmistuneilla vuosina

Työpaikkojen sijainti vastavalmistuneilla vuosina Työpaikkojen sijainti vastavalmistuneilla vuosina 2011-2015 Vuosina 2010-2014 valmistuneet Suunnittelija Outi Suorsa Kaikkien vastavalmistuneiden työpaikkojen sijaintimaakunnat (f. = 2553) 25 20 21 19,2

Lisätiedot

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Klikkaa sitä Windows-versiota, jonka haluat kopioida USB-tikulle, niin pääset suoraan oikeaan oppaaseen. Windows

Lisätiedot

Visma Liikkuvan työn ratkaisut VLS lisensointi. Ylläpitäjän opas

Visma Liikkuvan työn ratkaisut VLS lisensointi. Ylläpitäjän opas Visma Liikkuvan työn ratkaisut Ylläpitäjän opas Lisätietoja lisensseihin liittyvistä asioista voi tiedustella Visman tilaustoimistosta: orderoffice@visma.com Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden

Lisätiedot

Storage IT Automaattinen Tiedonvarmennuspalvelu. Palvelukuvaus 1 (5)

Storage IT Automaattinen Tiedonvarmennuspalvelu. Palvelukuvaus 1 (5) Storage IT Automaattinen Tiedonvarmennuspalvelu Palvelukuvaus 1 (5) 1. Palvelun yleiskuvaus Storage IT automaattinen tiedonvarmennuspalvelu on Storage IT Oy:n asiakkailleen tarjoama palvelu, joka mahdollistaa

Lisätiedot