Edustajisto 1/2008, pöytäkirjan liite 2.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Edustajisto 1/2008, pöytäkirjan liite 2."

Transkriptio

1 Edustajisto 1/2008, pöytäkirjan liite 2. KUNNALLISPOLIITTINEN OHJELMA 2008

2 Sisältö Arvoisa lukija 2 Rovaniemi opiskelijakaupunkina 3 Rantavitikka Rovaniemi-passi 4 Työllisyys Kansainvälisyys 6 Terveydenhuolto 8 Liikenne 9 Asuminen 11 Toimeentulo 12 Liikunta 13 Kulttuuri 14 Ympäristö 15

3 Arvoisa lukija, Pidät käsissäsi Lapin yliopiston ylioppilaskunnan (LYY) ja Rovaniemen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Camoksen yhteistä kunnallispoliittista ohjelmaa. LYY teki edellisen ohjelman viime kunnallisvaalien aikaan vuonna Kuluneen kolmen vuoden aikana on ehtinyt tapahtua useita muutoksia. Suurin ja vaikuttavin muutos on Rovaniemen kaupungin ja maalaiskunnan yhdistyminen. Muutokset vaativat myös uutta kunnallispoliittista ohjelmaa. Uudistettu ohjelma on myös loistava osoitus ylioppilaskunnan ja ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan yhteistyöstä. Rovaniemellä Lapin yliopistossa opiskelee noin ja Rovaniemen ammattikorkeakoulussa noin opiskelijaa. Lisäksi toiseen asteen oppilaitoksissa (lukiot ja ammattikoulut) mukaan laskettuna yhteismäärä nousee yli opiskelijaan. Useat edellisessä versiossa esitetyt toimenpide-ehdotukset ovat toteutuneet kokonaan tai ainakin osittain. Kuitenkin monissa opiskelijoille tärkeissä asioissa on parannettavaa. Nämä asiat koskettavat korkeakouluopiskelijoiden lisäksi myös toisen asteen opiskelijoita ja Rovaniemellä asuvia nuoria. Rovaniemen kaupungin on syytä nähdä opiskelijoihin panostaminen sijoituksena tulevaisuuteen. Tavoitteemme eivät ole itsekkäitä. Niistä kaikista löytyy myös kaikkia Rovaniemen asukkaita hyödyntäviä kohtia. Lapin yliopiston opiskelijoista vain 42 prosenttia on Rovaniemen asukkaita. Nämä tuhannet muualla kirjoilla olevat opiskelijat ovat käyttämätön voimavara, johon kaupungin kannattaa panostaa. Vaikka suurin osa valmistuneista sijoittuukin työelämään muualle, he toimivat Rovaniemen puolestapuhujina maailmalla. Omassa kaupungissa opiskelleet osaajat ovat kullanarvoisia paikalliselle elinkeinoelämälle ja hallinnolle. Heidät kannattaa jo pelkästään näistä syistä ottaa jatkossa paremmin huomioon kaupungin päätöksenteossa. Sinä joka luet tätä, oletpa sitten opiskelija, kaupunginvaltuutettu, virkamies tai kuntalainen, LYY ja Camos kiittää sinua paneutumisesta opiskelijoiden arkeen. Tehdään yhdessä Rovaniemestä parempi paikka asua, elää ja opiskella.

4 Rovaniemi opiskelijakaupunkina Rantavitikka 2020 Kaupunki koordinoi Rantavitikan kehittämishanketta, jossa otetaan huomioon oppilaitosten ja asukkaiden, erityisesti opiskelijoiden, erityistarpeet. Lapin yliopiston opetustoiminta on keskittynyt uuden lisärakennuksen valmistuttua kokonaan Rantavitikan alueelle. Rovaniemen ammattikorkeakoulun yksiköt toimivat myös Rantavitikan kampusalueella lukuun ottamatta hyvinvointialojen kampusta, joka sijaitsee Ounasvaaralla. Opiskelija-asuminen on myös keskittynyt Rantavitikalle oppilaitosten myötä. Rantavitikkaa voidaankin pitää perustellusti opiskelijoiden kaupunginosana. Rantavitikka 2020 hankkeen myötä aloitetaan Rantavitikan kokonaisvaltainen kehittäminen opiskelijoiden kaupunginosaksi. Kehittämisessä huomioidaan esimerkiksi opiskelija-asuminen, kevyen liikenteen järjestelyt, julkisen liikenteen kehittäminen ja oppilaitosten tarpeet niiden suunnitellessa uudisrakennuksia. Opiskelija-asumisen huomioiminen tarkoittaa sitä, että kaupunki tukee opiskelija-asuntosäätiön uudisrakennus- ja perusparannushankkeita kaikin mahdollisin tavoin sekä priorisoi ne etusijalle. Rantavitikan alueen kevyen liikenteen järjestelyjen kehittämisessä tulee huomioida se, että alueella asuu paljon opiskelijoita. Suurin osa opiskelijoista ei omista autoa ja liikkuu useimmiten kävellen tai pyörällä. Rantavitikalle tulee rakentaa hidastetöyssyjä sekä huolehtia talvella kevyen liikenteen väylien hiekoituksesta ja aurauksesta. Mahdollisen liikenteen lisääntymisen, esimerkiksi tieverkoston muuttumisen myötä, tulee Rantavitikalla huolehtia kevyen liikenteen toimivuudesta ja turvallisuudesta. Sillan rakentaminen Rantavitikalta Paavalniemeen on toivottavaa. Siltahankkeen toteutuessa tulee kiinnittää erityistä huomiota jalankulkijoiden turvallisuuteen. Rantavitikan kehittämisessä opiskelijoiden kaupunginosaksi on tärkeää, että opiskelijoiden asumista tuetaan kaikin käytettävissä olevin keinoin. Opiskelijoiden tarpeet tulee huomioida Rantavitikan alueen kaavoituksessa. Tarkemmin opiskelijaasumisen kehittämisestä kerrotaan kohdassa Asuminen sivulla 10. Oppilaitosten uudisrakennushankkeet tulee priorisoida Rantavitikalla tärkeälle sijalle. Kaupungin tulevaisuuden haaste on kehittää Rantavitikkaa opiskelijaystävällisemmäksi paikaksi. Useat tässä ohjelmassa jatkossa esitetyt kehitysideat koskettavat monilta osin myös Rantavitikkaa.

5 Rovaniemi-passi Opiskelijat, joiden kotikunta on Rovaniemi, saavat Rovaniemi-passin, jolla saa ilmaisia palveluja tai huomattavia alennuksia kaupungilta. Esipuheesta käy jo selville, kuinka harva opiskelija on Rovaniemen kaupungin veronmaksaja. Kaupungin kannattaakin markkinoida Rovaniemeä opiskelijoille entistä enemmän. Rovaniemi on ainakin puheissaan opiskelijakaupunki, mutta sen puolesta tarvitaan myös tekoja. Opiskelijoille on luotava kannustimia, jotka houkuttelevat vaihtamaan Rovaniemen kotikunnakseen. Edellisessä kunnallispoliittisessa ohjelmassa esitettiin Rovaniemi-passia, joka eteni valtuustoaloitteeksi asti. Passin on tarkoitus sisältää esimerkiksi liikunta- ja kulttuuripalveluja, joiden avulla opiskelija tutustuu Rovaniemeen. Passiin käytettävä pieni rahallinen panostus maksaisi itsensä moninkertaisesti takaisin verotuloina. Passin saisi käyttöönsä heti, kun opiskelija on virallisesti rovaniemeläinen. Työllisyys Erilaisten opinnäytetöiden teettämistä opiskelijoilla on lisättävä, koska usein on mielekkäämpää tehdä tutkielma tai opinnäytetyö aidosta työelämän ongelmasta. Toimeksiantaja puolestaan hyötyy saamalla käyttöönsä tuoreimmat korkeakouluissa hankittujen tutkimusten tulokset. Myös työharjoittelupaikkojen tarjoaminen korkeakouluopiskelijoille edistää heidän liittymistä osaksi Rovaniemen työmarkkinoita. Avainasemassa opiskelijoiden tavoittamisessa on yhteistyö oppilaitosten työelämä- ja rekrytointipalveluiden kanssa. Monessa yhteydessä on noussut esille, että harjoittelu- ja kesätyöpaikkojen tarjoamisen sekä opinnäytetöiden ja tutkielmien teettämisen vähäisyydessä on kyse tietämättömyydestä ja asenteista. Opiskelijoiden tarjoamia mahdollisuuksia ei yksinkertaisesti huomata tai niitä ei viitsitä käyttää hyväksi.

6 Kansainvälisyys Rovaniemen kansainvälistymistä arvioitaessa päähuomio tulee kiinnittää kansainvälistoiminnan sisältöön. Rovaniemen kaupungin tulee kehittää kansainvälisille opiskelijoille suunnattuja palveluita. Rovaniemen kaupungin tulee hyödyntää LYY:n ja Camoksen asiantuntemusta kansainvälistymissuunnitelmissa kutsumalla opiskelijajärjestöt kansainvälistymistoimikunnan jäseniksi. Rovaniemen kaupunki on aktivoitunut kansainvälisten asioiden huomioimisessa osana aluepolitiikkaansa. Rovaniemen kaupunkistrategiassa tavoitteeksi on määritelty, että vuonna 2011 Rovaniemi on kansainvälisen osaamisen ja kulttuurin keskus. Tämän tavoitteen toteutumista tukemaan kaupunginhallitus on perustanut erityisen kansainvälistymistoimikunnan, jonka tehtävänä oli laatia keväällä 2007 valmistunut Rovaniemen kansainvälistymisstrategia sekä jatkossa seurata kansainvälistymisstrategian toteutumista. Kansainvälistymisstrategian laadinnassa ovat olleet mukana useita tahoja, mutta opiskelijaedustus on puuttunut. Rovaniemen seudun opiskelijajärjestöt tulee kutsua mukaan neuvottelukuntaan. Terveydenhuolto Kaupunki tarkastaa opiskelijoiden terveyskeskusmaksun. Opiskeluterveydenhuolto on osa kunnallista perusterveydenhuoltoa. Kansanterveyslain (66/1972, 96/2005) 14 :n mukaan jokaisen kunnan tulee pitää yllä alueellaan sijaitsevien oppilaitosten opiskelijoille heidän kotipaikastaan riippumatta opiskelijaterveydenhuoltoa, johon sisältyvät oppilaitosten terveydellisten olojen valvonta, opiskelijan terveyden hoito ja sairaanhoito sekä suun terveydenhoito. Yliopisto-opiskelijoiden terveydenhoitopalvelut on järjestetty Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) kautta. Säätiötä voidaan siis pitää osana kunnallista terveydenhoitojärjestelmää, vaikka se on hallinnollisesti oma yksikkö. YTHS:n Rovaniemen aseman johtokunnassa Rovaniemen kaupungilla on oma edustajansa. Säätiön rahoituksesta vastaavat pääasiassa Kela 64,7 %:n, opiskelijat 18,3 %:n ja yliopistokaupungit 11,7 %:n osuuksilla. YTHS onkin kaupungeille varsin huokea tapa järjestää opiskelijoiden terveyden-hoito. Opiskelijoiden maksuosuuteen on tulossa korotus alkaen. Pidemmällä aikavälillä tämä aiheuttaa paineita myös kaupunkien maksuosuuden korottamiseen.

7 Terveydenhuoltopalvelut ovat puutteelliset. Rovaniemellä ammattikorkeakoulun opiskelijoilla on vaikeuksia erityisesti suun terveydenhuoltopalveluiden saamisessa. Suun terveydenhuolto tulisi olla tasapuolisesti mahdollista jokaiselle opiskelijalle. Paikkakunnalla kirjoilla olevat opiskelijat pääsevät suun terveydenhuoltoon. Terveyskeskusmaksuilla on opiskelijalle suuri taloudellinen merkitys. Siksi opiskelijoiden terveyskeskusmaksu tulisi tarkastaa opiskelijoiden maksukyvyn mukaiseksi. Liikenne Vaihtolippujärjestelmää tulee kehittää edelleen poistamalla keinotekoiset vaihtorajoitukset. Rovaniemen kaupungin tulee laajentaa opiskelija-alennus koskemaan myös seutulippua. Osa kevyen liikenteen väylistä tulee uudelleen päällystää lähitulevaisuudessa teiden turvallisuuden takaamiseksi. Rovaniemen kaupungin tarjoamat julkisen liikenteen palvelut koostuvat pääasiallisesti paikallisbussiliikenteestä. Rovaniemen kaupunki on pyrkinyt kehittämään paikallisliikennettä vuonna 2004 laaditun joukkoliikenteen kehittämissuunnitelman mukaan. Opiskelijan kannalta tämä on käytännössä tarkoittanut vaihtolipun käyttöönottamista. Kuitenkaan nykyistä vaihtolippujärjestelmää ei voi pitää täysin onnistuneena, sillä lipun käyttäminen vaatii matkustajalta tiettyjen linjojen ja vaihtojen käyttämistä. Tätä ei voida pitää vaihtolipun hengen mukaisena ja kaupungin tulee tulevina vuosina yksinkertaistaa vaihtolippujärjestelmää siten, että vaihto voidaan suorittaa millä tahansa pysäkillä tai linjalla, ilman ennakkoehtoa keskusta-alueen pysäkeistä. Rovaniemen kaupunki tukee opiskelijoiden matkustamista tarjoamalla 12 alennuksen taajamalipusta. Opiskelija-alennuksen saa Rovaniemellä kirjoilla oleva opiskelija. Vaikka taajamalipusta saatava alennus on hyvä, on sen tarjoama matkustusalue riittämätön. Moni Rovaniemellä opiskeleva asuu taajamalipun matkustusalueen ulkopuolella. Tästä johtuen kaupungin tulee laajentaa joukkoliikenteen opiskelija-alennus koskemaan myös seutulippua ja sarjalippua. Kevyen liikenteen väylät ovat yhdessä joukkoliikenteen kanssa opiskelijoiden matkustamisen kannalta välttämättömiä. Kuitenkin osassa kevyen liikenteen reiteistä alkaa päällyste olla varsin kulunut ja usein teissä on myös roudan aiheuttamia kuoppia ja railoja. Rovaniemen kaupungin onkin tulevaisuudessa harkittava kevyen liikenteen väylistä uudelleen päällystettäviksi, jotta taataan turvallinen liikkuminen. Talvella kaupungin tulee huolehtia kevyen liikenteen väylien auraamisesta ja hiekoittamisesta.

8 Asuminen Rovaniemellä ymmärretään asumisen merkitys koulutuksen vetovoimatekijänä. Opiskelija-asuntosäätiö rakentaa lisää opiskelija-asuntoja. Kaupunki puoltaa opiskelija-asuntosäätiön korkotukilainahakemuksia sekä takaa opiskelija-asuntosäätiön lainoja edullisin ehdoin. Opiskelija-asumisen suosiminen on eräs tärkeimmistä kaupungin käytettävissä olevista keinoista, koska toimiva ja laadukas asuminen on korkeakouluille tärkeä valtti kilpailtaessa parhaasta opiskelija-aineksesta. Mahdollisimman laadukas opiskelijaaines on avain korkeakoulujen menestykseen korkeakoulujen välisen kilpailun jatkuvasti kiristyessä. Edullista ja opiskelijoiden tarpeisiin soveltuvaa asumista pystyy parhaiten tuottamaan opiskelija-asuntosäätiö. Opiskelijan asumistarpeet ovat erilaiset kuin muilla ryhmillä. Asumisen tulee olla edullista, vaihteleviin elämäntilanteisiin mukautuvaa ja sen tulee tarjota kattavat palvelut pyykinpesumahdollisuuksista asukkaiden yhteistoimintaan. Asuntomarkkinat ovat suuntautuneet Rovaniemellä voimakkaasti omistusasuntojen uudisrakentamiseen. Samalla vuokra-asuntojen määrä on vähentynyt. Tämä on johtanut vuokratason nousemiseen opiskelijan kannalta kohtuuttomalle tasolle. Asuntoja on tarjolla, mutta kohtuuhintaisista ja korkeakoulujen läheisyydessä sijaitsevista asunnoista on puutetta. Korkeakoulutuksen keskittyminen Rantavitikalle on vielä pahentanut tilannetta. Siksi opiskelija-asuntosäätiön tulee toteuttaa Rantavitikalla vähintään DAS Vellikellot -hankkeen toinen vaihe. Rovaniemen kaupungin ja korkeakoulujen tulee edistää opiskelija-asumista tukemalla opiskelija-asuntosäätiön toimintaa. On tärkeää, että kaupunki mahdollistaa opiskelija-asuntojen peruskorjaamisen sekä uudisrakentamisen puoltamalla DAS:n korkotukilainahakemuksia. Samoin kaupungin tulee tarvittaessa taata opiskelijaasuntosäätiön lainoja edullisin ehdoin. Muussa tapauksessa opiskelija-asumisen olosuhteet huononevat ja sen kustannukset kohoavat, mikä olisi korkeakoulutuksen ja Rovaniemen kaupungin vetovoimaisuuden kannalta vahingollista.

9 Liikunta Tilavuoroja tulee myöntää LYY:n ja Camoksen käyttöön riittävästi, jotta halukkaille pystytään järjestämään liikuntapalveluita. Kaupungin opiskelijoilta pyytämiä tilavuokria tulee laskea, jotta liikuntapalveluiden järjestäminen olisi mahdollista LYY:lle ja Camokselle samoin ehdoin kuin rovaniemeläisille urheiluseuroille. Kaupungin tulee myöntää tuntuvat opiskelija-alennukset kaupungin tarjoamiin liikuntapalveluihin. Kaupungin liikuntapalvelut tulee olla korkeakouluopiskelijoille helposti saavutettavia ja kohtuuhintaisia. Tulevaisuudessa Rovaniemen kaupungin korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi ja terveyden kannalta riittävä liikunta tulisi huomioida kaupungin liikuntapalveluiden suunnittelussa. On kaupungin kannalta suuri etu, että opiskelijat ovat työkuntoisia ja terveitä. Kaupungin liikuntapalveluiden tulee tukea korkeakouluopiskelijoiden riittävää liikkumista. Kulttuuri Rovaniemen kaupunki, LYY ja Camos järjestävät aina vuosittain tapaamisen, johon osallistuu eri kulttuuritoimijoita Rovaniemeltä. Rovaniemen kaupungin tulee edelleen tarjota monipuolista kulttuuritarjontaa ja tukea opiskelijoiden kulttuurielämää. Esimerkkinä tästä ovat alennukset niin teatteriin kuin taidenäyttelyihinkin. Aikaisemmin mainittu Rovaniemi-passi sisältäisi etuja opiskelijalle, jotka houkuttelevat opiskelijoita osallistumaan kaupungin kulttuuritarjontaan ja myös rohkaisevat opiskelijoita tutkimaan kaupungin tarjoamia mahdollisuuksia. Rovaniemen kaupungin on tuettava erilaisia tapahtumia, joita LYY ja Camos järjestävät. Kaupunki voi tarjota eri tiloja ja alueita tapahtumien järjestämiseen. Myös lupaasioiden sujuvuus kaupungin kanssa on tärkeää Ympäristö Ympäristönäkökulma tulee ottaa huomioon kaikessa kaupungin päätöksenteossa. Viihtyisä ja ympäristöystävällinen kaupunki on kaikkien etu. Rovaniemen kaupungin tulee tukea ja opastaa asukkaitaan ympäristöä vähemmän kuluttaviin elintapoihin, sekä mahdollistaa ympäristöystävällisten käytäntöjen toteuttaminen.

10 Kierrättämisestä ja jätteiden käsittelystä tulee saada tietoa vaivattomasti. Ekopisteitä ja roska-astioita pitäisi saada enemmän eri puolille kaupunkia ja näkyville paikoille. Etenkin pahvinkeräystilanne on huolestuttava ja pahvinkeräyspisteitä tulisi olla paremmin kaikkien tavoitettavissa. Kaupungin tulee huomioida kestävä kehitys kaikissa hankinnoissa, kaavoituksessa, koulutuksessa ja kasvatuksessa. Rovaniemen kaupunki voi omalla toiminnallaan vaikuttaa niin alueen ympäristöystävällisten vaihtoehtojen kehittymiseen kuin ihmisten asenteisiin.

O DIAKON POLIITTINEN OHJELMA

O DIAKON POLIITTINEN OHJELMA O DIAKON POLIITTINEN OHJELMA Esipuhe Tämä poliittinen ohjelma on Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan O Diakon linjaus opiskelijan yhteiskunnasta ja korkeakoulusta. Tässä ohjelmassa linjataan

Lisätiedot

Johdanto. Strategia on hyväksytty edustajiston kokouksessa 15.4.2010.

Johdanto. Strategia on hyväksytty edustajiston kokouksessa 15.4.2010. STRATEGIA 2015 Johdanto Strategian tarkoitus on ohjata ylioppilaskunnan toimintaa ja päätöksentekoa. Ylioppilaskunnan toimijat vaihtuvat useasti, joten keskeiset tavoitteet ja toimintatavat on syytä kirjata

Lisätiedot

Hyväksytty edustajiston kokouksessa 4/2012 (21.3.2012) STRATEGIA 2017

Hyväksytty edustajiston kokouksessa 4/2012 (21.3.2012) STRATEGIA 2017 Hyväksytty edustajiston kokouksessa 4/2012 (21.3.2012) STRATEGIA 2017 1 Johdanto Strategian tarkoitus on ohjata ylioppilaskunnan toimintaa ja päätöksentekoa. Ylioppilaskunnan toimijat vaihtuvat useasti,

Lisätiedot

OPISKELIJA JKL KUNTAPOLIITTINEN OHJELMA JYY

OPISKELIJA JKL KUNTAPOLIITTINEN OHJELMA JYY OPISKELIJA JKL KUNTAPOLIITTINEN OHJELMA 2017-2018 Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta JYY JYY ja JAMKO haluavat olla mukana tekemässä Jyväskylästä Suomen parasta opiskelijakaupunkia. Jyväskylässä jokainen

Lisätiedot

Vihreä lista. Edusta jistovaalit 2017 VAALIOHJELMA

Vihreä lista. Edusta jistovaalit 2017 VAALIOHJELMA Vihreä lista Edusta jistovaalit 2017 VAALIOHJELMA Ylioppilaskunta edustaa yliopiston opiskelijoita ja on siten merkittävä yhteiskunnallinen ja poliittinen vaikuttaja niin yliopistolla ja opiskelukaupungissa

Lisätiedot

Lapin yliopiston ylioppilaskunta Kunnallispoliittinen ohjelma 2004. Kuva: Jaakko Ranta

Lapin yliopiston ylioppilaskunta Kunnallispoliittinen ohjelma 2004. Kuva: Jaakko Ranta Lapin yliopiston ylioppilaskunta Kunnallispoliittinen ohjelma 2004 Kuva: Jaakko Ranta Sisällysluettelo Lukijalle 3 1. Taustaa 1.1. Yleistä 4 1.2. Korkeakouluopiskelijat Rovaniemen kaupungissa 4 2. Toimenpide-ehdotukset

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun opiskelijakuntien kaupunkipoliittinen ohjelma

Pääkaupunkiseudun opiskelijakuntien kaupunkipoliittinen ohjelma Pääkaupunkiseudun opiskelijakuntien kaupunkipoliittinen ohjelma Johdanto Pääkaupunkiseutuun kuuluu neljä kaupunkia: Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen. Ne muodostavat yhdessä noin 1,2 miljoonan asukkaan

Lisätiedot

Pidetään kaikki mukana. Jokaista ihmistä pitää arvostaa

Pidetään kaikki mukana. Jokaista ihmistä pitää arvostaa ver Ohjelma kuntavaaleihin Pidetään kaikki mukana Jokaista ihmistä pitää arvostaa SDP:n tavoite on inhimillinen Suomi. SDP haluaa, että Suomessa kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia. Jokaista ihmistä pitää

Lisätiedot

Opiskeluterveydenhuollon lainsäädännön kehitys ja nykytila

Opiskeluterveydenhuollon lainsäädännön kehitys ja nykytila Opiskeluterveydenhuollon lainsäädännön kehitys ja nykytila Maire Kolimaa, neuvotteleva virkamies STM 25.05.11 Opiskeluterveydenhuolto kansanterveyslakiin vuonna 1977 kunnan velvollisuudeksi, terveyskeskukset

Lisätiedot

Millaisessa kunnassa haluan asua? Kyselytutkimuksen raportti 18.7.2012

Millaisessa kunnassa haluan asua? Kyselytutkimuksen raportti 18.7.2012 Millaisessa kunnassa haluan asua? Kyselytutkimuksen raportti 18.7.2012 Reija Salovaara Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi, Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL), Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntienliitto

Lisätiedot

TUUSULAN KUNNALLISJÄRJESTÖ Vaaliohjelma ELINVOIMAA TUUSULAAN - HALLINNOSTA IHMISTEN YHTEISÖKSI

TUUSULAN KUNNALLISJÄRJESTÖ Vaaliohjelma ELINVOIMAA TUUSULAAN - HALLINNOSTA IHMISTEN YHTEISÖKSI TUUSULAN KUNNALLISJÄRJESTÖ Vaaliohjelma 2017 - ELINVOIMAA TUUSULAAN - HALLINNOSTA IHMISTEN YHTEISÖKSI Keskustalla on yhdessä tekemisestä 110 vuotinen perinne. Keskusta rakentaa politiikkansa ihmisen, ei

Lisätiedot

Opiskeluterveydenhuolto ja sen kehittäminen. Susanna Fagerlund-Jalokinos

Opiskeluterveydenhuolto ja sen kehittäminen. Susanna Fagerlund-Jalokinos Opiskeluterveydenhuolto ja sen kehittäminen Susanna Fagerlund-Jalokinos Opiskeluterveydenhuoltoa säätelee Terveydenhuoltolaki (1326/2010) ja Valtioneuvoston asetus neuvolatoiminnasta, koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Suj/7 1 HKL-LIIKELAITOKSEN JOHTOKUNTA

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Suj/7 1 HKL-LIIKELAITOKSEN JOHTOKUNTA HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Suj/7 1 7 LAUSUNTO VALTUUSTOALOITTEESTA (RISSANEN) KOSKIEN OPISKELIJALIPUN MYÖNTÄMISTÄ KANSAINVÄLISILLE VAIHTO- OPISKELIJOILLE HKL 2009-190, Halke 2008-2375/666, 19.2.2009

Lisätiedot

Miten opiskelijat viihtyvät Turussa? Opiskelijakaupunki Turku -media-aamiainen Vierailukeskus Joki

Miten opiskelijat viihtyvät Turussa? Opiskelijakaupunki Turku -media-aamiainen Vierailukeskus Joki Miten opiskelijat viihtyvät Turussa? Opiskelijakaupunki Turku -media-aamiainen 30.8.2018 Vierailukeskus Joki Mistä on kyse? Pysyvä toimintamalli Turun kaupungin, korkeakoulujen, opiskelijajärjestöjen ja

Lisätiedot

Ikäryhmät ja alennusryhmät Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteessä 1.7.2014 alkaen. Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 3.3.2013:

Ikäryhmät ja alennusryhmät Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteessä 1.7.2014 alkaen. Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 3.3.2013: Page 1 of 5 Liite 9 Ikäryhmät ja alennusryhmät Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteessä 1.7.2014 alkaen Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 3.3.2013: Jotta joukkoliikennejärjestelmä olisi aidosti yhtenäinen

Lisätiedot

Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan valtakunnallisen vaikuttamisen ohjelma

Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan valtakunnallisen vaikuttamisen ohjelma Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan valtakunnallisen vaikuttamisen ohjelma Esipuhe Tämä poliittinen ohjelma on Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan (OSAKO) linjaus opiskelijan yhteiskunnasta,

Lisätiedot

Raaseporin perusturvan palvelutuotanto ja hyvinvointipalvelut Eva Storgårds 1

Raaseporin perusturvan palvelutuotanto ja hyvinvointipalvelut Eva Storgårds 1 Raaseporin perusturvan palvelutuotanto ja hyvinvointipalvelut 7.4.2011 Eva Storgårds 1 Visio Perustehtävä Kaupungin missio eli perustehtävä on palvelujen järjestäminen kansalaisille suomen ja ruotsin kielellä

Lisätiedot

Paimion Sosialidemokraatit kuntavaaliohjelma 2017 SOSIALIDEMOKRAATTINEN PUOLUE

Paimion Sosialidemokraatit kuntavaaliohjelma 2017 SOSIALIDEMOKRAATTINEN PUOLUE Paimion Sosialidemokraatit kuntavaaliohjelma 2017 Inhimillisyyttä ja turvaa Palveluja järjestettäessä tulee ottaa huomioon yksin asuvien, eläkeläisten, perheiden ja erityistä tukea tarvitsevien tilanne.

Lisätiedot

AMK-opiskelijaliikkeen vaalitavoitteet 2019

AMK-opiskelijaliikkeen vaalitavoitteet 2019 AMK-opiskelijaliikkeen vaalitavoitteet 2019 Sukupolvipolitiikka, osaaminen ja sivistys tulevaisuuden kivijalaksi. 12.10.2018 Vaalien tärkeät kysymykset 2 Miten kehitämme korkeakoulutusta vastaamaan tulevaisuuden

Lisätiedot

NYKYTILA-ARVIO. UHAT Rahoitus Vaihtuvuus Jäsenprosentti ja jäsenmäärän merkitys valtakunnalliseen vaikuttavuuteen Vapaaehtoisuus

NYKYTILA-ARVIO. UHAT Rahoitus Vaihtuvuus Jäsenprosentti ja jäsenmäärän merkitys valtakunnalliseen vaikuttavuuteen Vapaaehtoisuus STRATEGIA -2020 JOHDANTO Strategia luo suuntaviivat toiminnalle ja opastaa opiskelijakuntaa paikallisessa (LUC2020) ja valtakunnallisessa toimintaympäristön muutoksessa. Strategian tavoite on löytää ratkaisuja

Lisätiedot

OPISKELIJAN KUOPIO. Kehitysideoita opiskelijanäkökulmasta. 23.6.2009 Mikko Luoto Kesäharjoittelija mluoto@hytti.uku.fi

OPISKELIJAN KUOPIO. Kehitysideoita opiskelijanäkökulmasta. 23.6.2009 Mikko Luoto Kesäharjoittelija mluoto@hytti.uku.fi OPISKELIJAN KUOPIO Kehitysideoita opiskelijanäkökulmasta 23.6.2009 Mikko Luoto Kesäharjoittelija mluoto@hytti.uku.fi 1 Opiskelijan Kuopio Opiskelijan Kuopio -selvitykseen on koottu opiskelijoille tärkeitä

Lisätiedot

MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU

MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU 1.9. 30.11.2016 Alustava vastausraportti (28.11.2016) Vantaan kaupunkisuunnittelussa tehdään parhaillaan suunnitelmaa tulevaisuuden Myyrmäestä. Suunnitelmalla varmistetaan

Lisätiedot

PIRKANMAA 2025 Luvassa kirkastuvaa

PIRKANMAA 2025 Luvassa kirkastuvaa PIRKANMAA 2025 Luvassa kirkastuvaa PIRKANMAA 2025 PIRKANMAAN MAAKUNTASUUNNITELMA Pirkanmaan visio Vuonna 2025 Pirkanmaa on vauras, rohkeasti uudistumiskykyinen, osaamista hyödyntävä kasvumaakunta. Pirkanmaalla

Lisätiedot

Opiskeluterveydenhuoltoon oikeutetut opiskelijat

Opiskeluterveydenhuoltoon oikeutetut opiskelijat Opiskeluterveydenhuoltoon oikeutetut opiskelijat 19.11.2018 Maire Kolimaa SISÄLTÖ Terveydenhuoltolaki (1326/2010) Valtioneuvoston asetus neuvolatoiminnasta, koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta selkä lasten

Lisätiedot

Lyhyellä aikavälillä tulee toteuttaa seuraavat toimenpiteet opiskelijan toimeentulon parantamiseksi:

Lyhyellä aikavälillä tulee toteuttaa seuraavat toimenpiteet opiskelijan toimeentulon parantamiseksi: Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto Opiskelijapoliittinen ohjelma Hyväksytty liittokokouksessa 15.4.2012 YKSILÖ Opiskelijan toimeentulo Opiskelijan toimeentulo turvataan parhaiten siirtymällä perustuloon.

Lisätiedot

JOENSUUN ASEMANSEUDUN KEHITTÄMINEN KÄYTTÄJÄKYSELYN TULOKSET

JOENSUUN ASEMANSEUDUN KEHITTÄMINEN KÄYTTÄJÄKYSELYN TULOKSET Kuva: Juha-Pekka Vartiainen JOENSUUN ASEMANSEUDUN KEHITTÄMINEN KÄYTTÄJÄKYSELYN TULOKSET Lisätietoja: Hanna Herkkola, hanna.herkkola@ramboll.fi, 5 51 55 VASTAAJIEN TAUSTATIEDOT 1. Sukupuolenne?. Ikäryhmänne

Lisätiedot

Nuorisotakuun toteuttaminen

Nuorisotakuun toteuttaminen Nuorisotakuun toteuttaminen Hyvinvointi- ja turvallisuuspalveluja sekä nuorisotakuun toteutumista koskeva kehittämisneuvottelu 4.8.2013 Saariselkä Lapin ELY-keskus Tiina Keränen 11.9.2013 Nuorisotakuu

Lisätiedot

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta ja sen palvelut

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta ja sen palvelut Aalto-yliopiston ylioppilaskunta ja sen palvelut Osa kolmikantaa Opiskelijat Professorit Yliopistoyhteisö Henkilökunta Opiskelijatoiminnan yhteisöt Ylioppilaskunta Korkeakoulujärjestö Kilta Ainejärjestö

Lisätiedot

Euroopan unionin rakennerahastokauden jälkiä Pirkanmaalta

Euroopan unionin rakennerahastokauden jälkiä Pirkanmaalta Page 1 of 6 Euroopan unionin rakennerahastokauden 2007 2013 jälkiä Pirkanmaalta Page 2 of 6 OSAAMISELLA KILPAILUKYKYÄ Pienten ja keskisuurten yritysten kilpailukykyä on parannettu kehittämällä yritysten

Lisätiedot

Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan valtakunnallisen vaikuttamisen ohjelma

Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan valtakunnallisen vaikuttamisen ohjelma Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan valtakunnallisen vaikuttamisen ohjelma Esipuhe Tämä poliittinen ohjelma on Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan (OSAKO) linjaus opiskelijan yhteiskunnasta,

Lisätiedot

LIIKUNTAA JA KULTTUURIA KAIKILLE

LIIKUNTAA JA KULTTUURIA KAIKILLE LIIKUNTAA JA KULTTUURIA KAIKILLE KENELLE LIIKUNTAA JA KULTTUURIA KAIKILLE-TOIMINTA ON TARKOITETTU? Perhe- ja sosiaalipalveluiden sekä työttömien terveystarkastuksen asiakkaille. Asiakkaille joiden muuten

Lisätiedot

Lappeenrannan alueen korkeakoulujen kunnallispoliittinen ohjelma

Lappeenrannan alueen korkeakoulujen kunnallispoliittinen ohjelma Lappeenrannan alueen korkeakoulujen kunnallispoliittinen ohjelma Lappeenrannan teknillisen yliopiston ylioppilaskunta LTKY Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Sisällysluettelo Johdanto 1.

Lisätiedot

Oikeus opintotukeen ulkomailla tai Suomessa tapahtuviin opintoihin

Oikeus opintotukeen ulkomailla tai Suomessa tapahtuviin opintoihin Oikeus opintotukeen ulkomailla tai Suomessa tapahtuviin opintoihin Lainsäädäntö ja ohjeistus Opintotukilaki Opintotukiasetus Kotikuntalaki Hallintolaki Ulkomaalaislaki Kelan ohjeet Oikeuskäytäntö 2 Opintotuen

Lisätiedot

Kestävää liikkumista Pirkanmaalla. Harri Vitikka, Pirkanmaan ELY-keskus, L-vastuualue

Kestävää liikkumista Pirkanmaalla. Harri Vitikka, Pirkanmaan ELY-keskus, L-vastuualue Kestävää liikkumista Pirkanmaalla Harri Vitikka, Pirkanmaan ELY-keskus, L-vastuualue PIRKANMAAN ELY-KESKUKSEN STRATEGISET PAINOTUKSET 2012 2015 1. Hyvän yhdyskuntarakenteen ja liikennejärjestelmän kehitys

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan elinkeinostrategia

Sonkajärven kunnan elinkeinostrategia Sonkajärven kunnan elinkeinostrategia Sonkajärven kunta ottaa kaikessa toiminnassaan huomioon vaikutukset elinkeinoelämään ja yritystoimintaan. Tavoitteena on, että kunta osaltaan edesauttaa tervettä kilpailua,

Lisätiedot

Kuinka tärkeää on, että päättäjät kuuntelevat nuorten mielipiteitä?

Kuinka tärkeää on, että päättäjät kuuntelevat nuorten mielipiteitä? Kuinka tärkeää on, että päättäjät kuuntelevat nuorten mielipiteitä? Ei lainkaan tärkeää En osaa sanoa Ei kovin tärkeää 6% 1% 5% 38% Erittäin tärkeää Useampi kuin joka kolmas kokee erittäin tärkeäksi, että

Lisätiedot

RATKAISUJA TULEVAISUUDEN TYÖKYKYYN

RATKAISUJA TULEVAISUUDEN TYÖKYKYYN RATKAISUJA TULEVAISUUDEN TYÖKYKYYN Nuorten ja opiskelijoiden mielenterveyden edistämisen toimenpideohjelma NYYTI RY:N VAIKUTTAMISEN STRATEGIA Nyyti ry on vuonna 1984 perustettu nuorten ja opiskelijoiden

Lisätiedot

Suonenjoen kaupunki Kysely lapsiperheille

Suonenjoen kaupunki Kysely lapsiperheille Suonenjoen kaupunki Kysely lapsiperheille 1. Vastaajan tiedot / Taustamuuttujaosio Vastaajaa koskeva tieto 1.1. sukupuoli mies nainen 1.2. ikä alle 20 vuotta 20 30 vuotta 31 40 vuotta yli 40 vuotta 1.3.

Lisätiedot

ONNELLINEN ARKI - KYSELY

ONNELLINEN ARKI - KYSELY ONNELLINEN ARKI - KYSELY Keravan kaupunki 2017 KAUPUNKISTRATEGIAN TAUSTAKYSELY Kysely oli auki 4.9.-14.9. välisen ajan. Kyselyyn vastasi yhteensä 583 vastaajaa. Vastaajista 68 % oli naisia ja 30 % miehiä.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 198. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 198. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 14.11.2016 Sivu 1 / 1 2496/2016 08.01.00 Kaupunginhallitus 283 26.9.2016 Valtuusto 171 31.10.2016 198 Valtuustoaloite Espoon yli 68-vuotiaiden eläkeläisten liikkumisesta julkisella liikenteellä

Lisätiedot

Luonnos ViNOn opiskelijapoliittiseksi ohjelmaksi

Luonnos ViNOn opiskelijapoliittiseksi ohjelmaksi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 Luonnos ViNOn opiskelijapoliittiseksi ohjelmaksi 25.2.2012 ohjelmassa puhutaan

Lisätiedot

OPETUSMINISTERIÖN SEKÄ KORKEAKOULUJEN JA TIEDELAITOSTEN JOHDON SEMINAARI JYVÄSKYLÄSSÄ 14.-15.11.2007

OPETUSMINISTERIÖN SEKÄ KORKEAKOULUJEN JA TIEDELAITOSTEN JOHDON SEMINAARI JYVÄSKYLÄSSÄ 14.-15.11.2007 OPETUSMINISTERIÖN SEKÄ KORKEAKOULUJEN JA TIEDELAITOSTEN JOHDON SEMINAARI JYVÄSKYLÄSSÄ 14.-15.11.2007 TULEVAISUUDEN KORKEAKOULU OPISKELIJANÄKÖKULMASTA Tämä puheenvuoro pohjautuu opiskelijanäkökulmasta kuvattuun

Lisätiedot

Minun arkeni. - tehtäväkirja

Minun arkeni. - tehtäväkirja Minun arkeni - tehtäväkirja 1 Hyvä kotihoidon asiakas, Olet saanut täytettäväksesi Minun arkeni -tehtäväkirjan. ALUKSI Kirjanen tarjoaa sinulle mahdollisuuden pysähtyä tarkastelemaan arkeasi ja hyvinvointiisi

Lisätiedot

Opiskelijan parempaa terveyttä

Opiskelijan parempaa terveyttä Opiskelijan parempaa terveyttä FAKTA YTHS toimii aktiivisesti opiskelijoiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. YTHS on opiskeluterveydenhuollon asiantuntija Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS)

Lisätiedot

TIEMAKSUT. Mahdollisuus edesauttaa seudun kestävää kasvua

TIEMAKSUT. Mahdollisuus edesauttaa seudun kestävää kasvua Osaston johtaja Sini Puntanen Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä TIEMAKSUT Mahdollisuus edesauttaa seudun kestävää kasvua 11.2.2016 Taustaa Helsingin seutu on selvittänyt, olisiko seudulla edellytyksiä

Lisätiedot

Länsi-Uudenmaan MAL- yhteistyö: ASUNTOPOLIITTINEN TULEVAISUUSDIALOGI

Länsi-Uudenmaan MAL- yhteistyö: ASUNTOPOLIITTINEN TULEVAISUUSDIALOGI Länsi-Uudenmaan MAL- yhteistyö: ASUNTOPOLIITTINEN TULEVAISUUSDIALOGI 2.3.2010 Monkola, KH1, MAL koordinaattori Mariitta Vuorenpää RYHMÄTYÖMUISTIO 1: 12.3.2010 Osallistujat: Jussi Savela, Heikki Rouvinen,

Lisätiedot

KYSELY ASUMISTARPEISTA IKÄÄNTYVILLE, JÄRVENPÄÄ ASUMINEN NYT

KYSELY ASUMISTARPEISTA IKÄÄNTYVILLE, JÄRVENPÄÄ ASUMINEN NYT KYSELY ASUMISTARPEISTA IKÄÄNTYVILLE, JÄRVENPÄÄ ASUMINEN NYT Tämän kyselyn tavoitteena on kartoittaa ikääntyvien tulevaisuuden asumistarpeita ja odotuksia. Kysely on tarkoitettu yli 55-vuotiaille Järvenpäässä

Lisätiedot

Sähköinen hyvinvointikertomus Versio 0.3: Aiempaa poikkitoiminnallisemmat indikaattoripaketit

Sähköinen hyvinvointikertomus Versio 0.3: Aiempaa poikkitoiminnallisemmat indikaattoripaketit Nuoret Sähköinen hyvinvointikertomus Versio.3: Aiempaa poikkitoiminnallisemmat indikaattoripaketit Hyvinvoinnin ulottuvuudet (teemat) Elämänkaariajattelu A. Osallisuus & vaikuttaminen B. Elämänlaatu &

Lisätiedot

R I N N A L L A K U L K E M I S T A J A K O H T U U H I N T A I S I A K O T E J A

R I N N A L L A K U L K E M I S T A J A K O H T U U H I N T A I S I A K O T E J A R I N N A L L A K U L K E M I S T A J A K O H T U U H I N T A I S I A K O T E J A M i t e n n u o r t e n a s u m i s e n h a a s t e i s i i n v a s t a t a a n SUOMESSA ON 1600 ASUNNOTONTA ALLE 25-VUOTIASTA.

Lisätiedot

Kunnallispoliittinen ohjelma

Kunnallispoliittinen ohjelma Kunnallispoliittinen ohjelma Yleistä Tampereen kolme korkeakoulua opiskelijoineen ovat merkittävä tekijä kaupungin elinvoimaisuuden ja kehittymisen kannalta nyt ja tulevaisuudessa. Tampereella asuu yli

Lisätiedot

Opiskelijoiden oikeus hoitoon. Kv-kevätpäivät Maiju Joutjärvi Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus rajat ylittävän terveydenhuollon ryhmä

Opiskelijoiden oikeus hoitoon. Kv-kevätpäivät Maiju Joutjärvi Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus rajat ylittävän terveydenhuollon ryhmä 146 Opiskelijoiden oikeus hoitoon Kv-kevätpäivät 2019 Maiju Joutjärvi Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus rajat ylittävän terveydenhuollon ryhmä Hoito-oikeus Suomessa sairausvakuutetulla on Kela-kortti

Lisätiedot

MITÄ HYVINVOINTI ON KUNTALAISELLE? ja miten kunta sen mahdollistaa?

MITÄ HYVINVOINTI ON KUNTALAISELLE? ja miten kunta sen mahdollistaa? MITÄ HYVINVOINTI ON KUNTALAISELLE? ja miten kunta sen mahdollistaa? Suomen Kuntaliitto Toinen linja 14, 00530 Helsinki Puhelin 09 7711 etunimi.sukunimi@kuntaliitto.fi www.kuntaliitto.fi Helsinki 2019 Esipuhe

Lisätiedot

Suomen opiskelijaystävällisin kaupunki

Suomen opiskelijaystävällisin kaupunki Student Friendly Tampere Sub programme for EUniverCities LAP Suomen opiskelijaystävällisin kaupunki Lähtökohdat Tampereen keskeinen vahvuus on alueen monipuoliset oppilaitokset, laadukas osaaminen ja osaajat

Lisätiedot

Tyrnävän kunnan laaja hyvinvointikertomus Toimenpiteet ja suunnitelma

Tyrnävän kunnan laaja hyvinvointikertomus Toimenpiteet ja suunnitelma Tyrnävän kunnan laaja hyvinvointikertomus 2017-2020 Toimenpiteet ja suunnitelma Hyvinvointityö Tyrnävällä Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen osana kaikkea kunnan toimintaa Osallisuuden ja yhteisöllisyyden

Lisätiedot

OPISKELIJAMETROPOLI-HANKE PKS-KOKO kesäseminaari Karoliina Kapanen, erityissuunnittelija Hanne Hämäläinen, projektisuunnittelija

OPISKELIJAMETROPOLI-HANKE PKS-KOKO kesäseminaari Karoliina Kapanen, erityissuunnittelija Hanne Hämäläinen, projektisuunnittelija OPISKELIJAMETROPOLI-HANKE PKS-KOKO kesäseminaari 9.6.2011 Karoliina Kapanen, erityissuunnittelija Hanne Hämäläinen, projektisuunnittelija PKS-KOKO 2010-2013 PKS-KOKO on osa uutta valtakunnallista alueellisen

Lisätiedot

OPISKELIJAN PAREMPAA TERVEYTTÄ

OPISKELIJAN PAREMPAA TERVEYTTÄ OPISKELIJAN PAREMPAA TERVEYTTÄ FAKTA YTHS toimii aktiivisesti opiskelijoiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. YTHS ON OPISKELUTERVEYDENHUOLLON ASIANTUNTIJA Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS)

Lisätiedot

Toimiva kaupunki. Anni Sinnemäki

Toimiva kaupunki. Anni Sinnemäki Toimiva kaupunki Anni Sinnemäki 23.11.2017 Anni Sinnemäki Apulaispormestari, Kaupunkiympäristön toimiala 24.11.2017 Anni Sinnemäki 2 Maailman toimivin kaupunki Helsingin strategia vuosille 2017-2021 24.11.2017

Lisätiedot

OPISKELIJAKUNTA HUMAKO

OPISKELIJAKUNTA HUMAKO Hyväksytty edustajiston syyskokouksessa 5.11.2010 TOIMINTASUUNNITELMA 2011 OPISKELIJAKUNTA HUMAKO 2011 Toimintasuunnitelma HUMAKON TEHTÄVÄ YLEISESTI Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta HUMAKO

Lisätiedot

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni Ihmisen hyvinvointi on kokonaisuus, jossa on eri osa-alueita. Tämä mittari auttaa sinua hahmottamaan, mitä asioita hyvinvointiisi kuuluu. Osa-alueet:

Lisätiedot

Kemin kaupunkistrategian 2030 valmistelu Kuntalaisten osallistaminen Yhteenveto kyselyjen tuloksista

Kemin kaupunkistrategian 2030 valmistelu Kuntalaisten osallistaminen Yhteenveto kyselyjen tuloksista Kemin kaupunkistrategian 2030 valmistelu Kuntalaisten osallistaminen Yhteenveto kyselyjen tuloksista 24.10.2017 Kuntalaisten osallistaminen KYSELYT INNODUEL-SOVELLUKSELLA: Lukiolaiset: Millaisessa Kemissä

Lisätiedot

1(6) Sosiaalilautakunta 7.2.2012 4 LASTENSUOJELUN AVO- JA SIJAISHUOLLON OHJEET. 1. Hoitopalkkio

1(6) Sosiaalilautakunta 7.2.2012 4 LASTENSUOJELUN AVO- JA SIJAISHUOLLON OHJEET. 1. Hoitopalkkio 1(6) Sosiaalilautakunta 7.2.2012 4 LASTENSUOJELUN AVO- JA SIJAISHUOLLON OHJEET 1. Hoitopalkkio 1.1.2012 voimaan tulleen perhehoitajalain muutosten mukaisesti perhehoidossa maksettavan hoitopalkkion määrä

Lisätiedot

IISALMEN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOTEEN 2010

IISALMEN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOTEEN 2010 IISALMEN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOTEEN 2010 KAUPUNGIN TOIMINTAA OHJAAVAT ARVOT perusturvallisuus tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus asiakaslähtöisyys omatoimisuus ja lähimmäisenvastuu avoimuus ympäristön kunnioitus

Lisätiedot

KV-PÄIVÄT OULU Aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen

KV-PÄIVÄT OULU Aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen KV-PÄIVÄT OULU Aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen Terttu Virtanen Aikuiskoulutusjohtaja Helsingin tekniikan alan oppilaitos Ammatillisen aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen oleellinen osa oppilaitosten

Lisätiedot

Valovoimainen Oulu Kaupunkistrategia 2026

Valovoimainen Oulu Kaupunkistrategia 2026 Valovoimainen Oulu Kaupunkistrategia 2026 Visio 2026 Valovoimainen Oulu #oulu #oulu2026 Oulun valovoimaisuus on kasvua, oululaista asennetta ja tapa toimia. Yhdessä tekemisen kulttuuri ja korkea osaaminen

Lisätiedot

KYSELY ASUMISTARPEISTA JYVÄSKYLÄN IKÄÄNTYVILLE ASUMINEN NYT

KYSELY ASUMISTARPEISTA JYVÄSKYLÄN IKÄÄNTYVILLE ASUMINEN NYT KYSELY ASUMISTARPEISTA JYVÄSKYLÄN IKÄÄNTYVILLE ASUMINEN NYT Tämän kyselyn tavoitteena on kartoittaa ikäihmisten tulevaisuuden asumistarpeita ja odotuksia. Kysely on tarkoitettu yli 55-vuotiaille Jyväskylässä

Lisätiedot

Ristijärven kuntastrategia

Ristijärven kuntastrategia Ristijärven kuntastrategia 2018-2030 Johdanto Kuntastrategiassa esitetään Ristijärven kunnan tavoitteet kaudelle 2018-2030. Kuntastrategian tavoitteet tarkennetaan vuosittain arvioitaviksi toimenpiteiksi

Lisätiedot

Esteettömyys ja kansainvälinen opiskelijavaihto Tarkistuslista vaihtoon lähteville opiskelijoille ja korkeakouluille

Esteettömyys ja kansainvälinen opiskelijavaihto Tarkistuslista vaihtoon lähteville opiskelijoille ja korkeakouluille Esteettömyys ja kansainvälinen opiskelijavaihto Tarkistuslista vaihtoon lähteville opiskelijoille ja korkeakouluille Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO on yhteistyössä Esteetön opiskelu

Lisätiedot

KATU- JA PUISTOFOORUMIN KYSELYTUTKIMUS KEVÄÄLLÄ 2010

KATU- JA PUISTOFOORUMIN KYSELYTUTKIMUS KEVÄÄLLÄ 2010 KATU- JA PUISTOFOORUMIN KYSELYTUTKIMUS KEVÄÄLLÄ 2010 Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Tikkakosken asukkaiden mielipiteitä ja näkemyksiä Jyväskylän kaupungin katu-, puisto-, veneily- ja jätehuoltopalveluista

Lisätiedot

Strategia Vapaa-aikalautakunta

Strategia Vapaa-aikalautakunta Strategia 2016-2020 Vapaa-aikalautakunta Strategiset pääteemat Kasvava, viihtyisä ja vetovoimainen elinympäristö -Houkuttelevat asumisen edellytykset -Monipuoliset, helposti saatavilla olevat ja laadukkaat

Lisätiedot

POLKUPYÖRÄLÄHETTI PALVELUPOLKU

POLKUPYÖRÄLÄHETTI PALVELUPOLKU POLKUPYÖRÄLÄHETTI PALVELUPOLKU Maiju Malk Heidi Nalli Mikko Hyrkkänen Lotta Blomqvist Metropolia ammattikorkeakoulu 9.9.2011 Palvelupolku perustuu Olli Anttosen, Paavo Kuukasjärven ja Ville Brandt haastatteluihin.

Lisätiedot

Strategiamme Johdanto

Strategiamme Johdanto Strategia 2015-2016 Strategiamme 2015-2016 Johdanto Ruoveden tuleva kuntastrategia tehdään jäljellä olevalle valtuustokaudelle, jonka jälkeen uusi valtuusto päivittää strategian vastaamaan sen hetken tilannetta.

Lisätiedot

Lapin yliopiston ylioppilaskunnan toimintasuunnitelma

Lapin yliopiston ylioppilaskunnan toimintasuunnitelma 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Lapin yliopiston ylioppilaskunnan toimintasuunnitelma vuodelle 2014 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Sisällys Teemavuosi 2014 Tavoite 1: Nollataan talous

Lisätiedot

NYKYINEN SUUNTA. edellytykset. vaikutukset

NYKYINEN SUUNTA. edellytykset. vaikutukset NYKYINEN SUUNTA Joukkoliikenteen uudet mobiilipalvelut helpottavat matkustamista Luonto ja virkistysreitit ovat suosittuja liikkumispaikkoja Auto on kätevin tapa liikkua. Kävellen, pyörällä ja joukkoliikenteelläkin

Lisätiedot

Iisalmen kaupunkistrategia Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto

Iisalmen kaupunkistrategia Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto Iisalmen kaupunkistrategia 2030 Kaupunginhallitus 27.11.2017 Kaupunginvaltuusto 4.12.2017 Visio 2030 Suomen houkuttelevin seutukaupunki VETOVOIMA JA KASVU TOIMIVA KAUPUNKIYMPÄRISTÖ JA RAKENTAMINEN Strategiset

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOTEEN

LAPUAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOTEEN LAPUAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOTEEN ARVOT Lapuan kaupunkikonsernin noudattamat arvot, joihin jokainen konsernissa työskentelevä henkilö sitoutuu. Oikeudenmukaisuus ja Tasapuolisuus Ihmisarvo on korvaamaton.

Lisätiedot

Selostus valtuustoaloitteeseen opiskelijoiden yhteisöllisyyden lisäämisestä oppilaitoksissa

Selostus valtuustoaloitteeseen opiskelijoiden yhteisöllisyyden lisäämisestä oppilaitoksissa Selostus 1 (5) Selostus valtuustoaloitteeseen opiskelijoiden yhteisöllisyyden lisäämisestä oppilaitoksissa Koulutuskuntayhtymän opiskelijakunta Pyro ja kuntayhtymän edustajat ovat kartoittaneet nykyisen

Lisätiedot

Korkeakouluopiskelijoiden toimeentulo ja rahankäyttö

Korkeakouluopiskelijoiden toimeentulo ja rahankäyttö Korkeakouluopiskelijoiden toimeentulo ja rahankäyttö Yhteenveto tutkimuksen tuloksista Laatinut: Q-Tutkimus / Jonna Kirjavainen Tutkimuksen taustaa Tutkimuksen tarkoituksena selvittää opiskelijoiden rahantuloa,

Lisätiedot

Oulun seudun kuntien maankäytön toteuttamisohjelma luonnos

Oulun seudun kuntien maankäytön toteuttamisohjelma luonnos Oulun seudun kuntien maankäytön toteuttamisohjelma luonnos 1.11.2012 Haukipudas Kiiminki seutusuunnittelija Anne Leskinen 14.11.2012 Hailuoto Oulunsalo Oulu Kempele Lumijoki Liminka Tyrnävä Muhos 2 Oulun

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2013 1 (5) 470 V Ryj / Valtuutettu Outi Alanko-Kahiluodon aloite pienituloisimpien maksuttomasta joukkoliikennekortista päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

KIRSIKODIN StRategINeN SuuNNItelma

KIRSIKODIN StRategINeN SuuNNItelma KIRSIKODIN strateginen suunnitelma 2018-2023 Kuvassa ylärivissä vasemmalta: Emma-Kaisa Komi Piia Vaarala Laura Nykänen Jukka-Pekka Levy Niina Kari Alarivissä vasemmalta: Kirsi Mikkonen Santtu Miettinen

Lisätiedot

Rovaniemen senioribarometri 2010 Tulokset graafisesti. Simo Pokki Vertikal Oy

Rovaniemen senioribarometri 2010 Tulokset graafisesti. Simo Pokki Vertikal Oy Rovaniemen senioribarometri 2010 Tulokset graafisesti Simo Pokki Vertikal Oy 60 Asuinpaikka ikäryhmittäin (kpl) 50 50 47 43 40 36 30 29 20 19 22 23 20 15 10 7 12 9 10 7 6 5 10 10 5 4 0 Kairantiimi RovaTiimi

Lisätiedot

Miten opiskelijat viihtyvät Turussa? Opiskelijakaupunki Turku -kyselyn tulokset (2018)

Miten opiskelijat viihtyvät Turussa? Opiskelijakaupunki Turku -kyselyn tulokset (2018) Miten opiskelijat viihtyvät Turussa? Opiskelijakaupunki Turku -kyselyn tulokset (2018) Opiskelijakaupunki Turku -kyselyyn vastasi 2119 opiskelijaa Turku opiskelijakaupunkina Työ ja harjoittelu Kysely toteutettiin

Lisätiedot

Kysely kotona asuvien vuotiaiden vammaisten henkilöiden asumisen tarpeista

Kysely kotona asuvien vuotiaiden vammaisten henkilöiden asumisen tarpeista Valitse kohde. 1 (13) 28.3.2014 Kysely kotona asuvien 15-35 -vuotiaiden vammaisten henkilöiden asumisen tarpeista A. Taustatiedot Syntymävuosi? Sukupuoli? nainen mies Äidinkieli? suomi ruotsi muu Postinumero?

Lisätiedot

Asia: lausuntopyyntö metropolihallintolakia valmistelevan työryhmän väliraportista

Asia: lausuntopyyntö metropolihallintolakia valmistelevan työryhmän väliraportista LAUSUNTO Helsinki 10.6.2014 Viite: Lausuntopyyntö VM093:00/2013 (16.4.2014) Asia: lausuntopyyntö metropolihallintolakia valmistelevan työryhmän väliraportista SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on valtakunnallisten

Lisätiedot

Kaavin koulukeskuksen liikennesuunnitelma OLLI MÄKELÄ PILVI LESCH

Kaavin koulukeskuksen liikennesuunnitelma OLLI MÄKELÄ PILVI LESCH Kaavin koulukeskuksen liikennesuunnitelma OLLI MÄKELÄ PILVI LESCH 10.10.2013 Sisältö 1 Lähtökohdat... 7 2 Nykytila... 9 3 Suunnitelman sisältö... 14 3.1 Toimenpiteet... 14 3.2 Liikennejärjestelyt: nykyiset

Lisätiedot

JULKISEN, YKSITYISEN JA KOLMANNEN SEKTORIN YHTEISTYÖN

JULKISEN, YKSITYISEN JA KOLMANNEN SEKTORIN YHTEISTYÖN JULKISEN, YKSITYISEN JA KOLMANNEN SEKTORIN YHTEISTYÖN KEHITTÄMINEN ITÄ-SUOMESSA Maarita Mannelin maakuntasuunnittelija Pohjois-Karjalan jos ajaa maakuntaliitto a 6.2.2015 Maarita Mannelin Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

Liikennejärjestelmän ja seudullisen suunnittelun keinot ilmastotavoitteita vauhdittamassa

Liikennejärjestelmän ja seudullisen suunnittelun keinot ilmastotavoitteita vauhdittamassa Liikennejärjestelmän ja seudullisen suunnittelun keinot ilmastotavoitteita vauhdittamassa KAUPUNKISUUNNITTELULLA PAREMPAA ILMANLAATUA JA ILMASTOA, HSY 18.1.2018 Osaston johtaja Sini Puntanen, HSL Helsingin

Lisätiedot

Suomalainen kunta. Menestystarina yhä vuonna 2017

Suomalainen kunta. Menestystarina yhä vuonna 2017 Suomalainen kunta Menestystarina yhä vuonna 2017 Suomalainen kunta menestystarina yhä vuonna 2017 Suomalainen kunnallishallinto on kansainvälinen menestystarina. Kunnat järjestävät kansalaisten hyvinvointipalvelut

Lisätiedot

Säästöpankin Säästämisbarometri 2013. HUOM. Ei julkisuuteen ennen 31.10.2013 klo 9.00

Säästöpankin Säästämisbarometri 2013. HUOM. Ei julkisuuteen ennen 31.10.2013 klo 9.00 Säästöpankin Säästämisbarometri 2013 HUOM. Ei julkisuuteen ennen 31.10.2013 klo 9.00 Säästöpankit osa suomalaista yhteiskuntaa jo 191 vuotta Suomen vanhin pankkiryhmä. Ensimmäinen Säästöpankki perustettiin

Lisätiedot

Perustehtävä ja arvot. Arvot toimintatapoina

Perustehtävä ja arvot. Arvot toimintatapoina Perustehtävä ja arvot Kajaani luo asukkaille, yrityksille ja yhteisöille hyvinvointia, turvallisuutta, sujuvaa arkea sekä menestymisen edellytyksiä. Arvojamme ovat oikeudenmukaisuus, suvaitsevaisuus, turvallisuus,

Lisätiedot

Korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistus. Opopatio Ilmari Hyvönen

Korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistus. Opopatio Ilmari Hyvönen Korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistus Opopatio 13.10.2017 Ilmari Hyvönen Aiheita Miksi opiskelijavalintoja uudistetaan? Opiskelijavalintauudistuksen valmistelu Ylioppilastutkinnon ja ammatillisen

Lisätiedot

Yleishyödyllisten vuokrataloyhteisöjen rooli kuntien elinvoimaisuuden ja elinkeinoelämän toiminnan tukena. johtaja Tatu Rauhamäki

Yleishyödyllisten vuokrataloyhteisöjen rooli kuntien elinvoimaisuuden ja elinkeinoelämän toiminnan tukena. johtaja Tatu Rauhamäki Yleishyödyllisten vuokrataloyhteisöjen rooli kuntien elinvoimaisuuden ja elinkeinoelämän toiminnan tukena johtaja Tatu Rauhamäki Työllisyys Hyvinvoinnin lisäämiseksi parasta politiikkaa on yritysten toimintaympäristön

Lisätiedot

OPISKELIJAPOLIITTINEN LINJAPAPERI

OPISKELIJAPOLIITTINEN LINJAPAPERI 23. LOKAKUUTA 2017 OPISKELIJAPOLIITTINEN LINJAPAPERI LAPIN YLIOPISTON YLIOPPILASKUNTA EDUSTAJISTO HYVÄKSYNYT KOKOUKSESSA 6/2017 Johdanto Lapin yliopiston ylioppilaskunnassa (LYY) on ollut vuosina 2014-17

Lisätiedot

Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan toimintasuunnitelma 2012

Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan toimintasuunnitelma 2012 Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan toimintasuunnitelma 2012 Numerot otsikoiden edessä tarkoitaa prioriteettiä 1 = tärkeä, 2 = melko tärkeä Edunvalvonta 1 Luodaan METKAlle poliittinen ohjelma

Lisätiedot

TOIMINTALINJA Lakeudenportin Ratsastajat ry

TOIMINTALINJA Lakeudenportin Ratsastajat ry TOIMINTALINJA (1/5) Lakeudenportin Ratsastajat ry TOIMINTALINJA 2017 1. Visio Lakeudenportin Ratsastajat ryn visiona on tarjota koko perheelle mahdollisuus harrastaa hevosten parissa. Tarkoituksena on

Lisätiedot

Perustehtävä ja arvot

Perustehtävä ja arvot Perustehtävä ja arvot Kajaani luo asukkaille, yrityksille ja yhteisöille hyvinvointia, turvallisuutta, sujuvaa arkea sekä menestymisen edellytyksiä. Arvojamme ovat oikeudenmukaisuus, suvaitsevaisuus, turvallisuus,

Lisätiedot

Kohtuuhintainen asuminen ja kaupunkisuunnittelu

Kohtuuhintainen asuminen ja kaupunkisuunnittelu Maankäyttö- jamaankennuslak Kohtuuhintainen asuminen ja kaupunkisuunnittelu Kaavamerkinnät ja -määräykset Y-PÄIVÄ Satakuntatalo 17.1.2018 Matti Vatilo, YM Kaupunkisuunnittelu yhteiskunnan arvojen tulkkina

Lisätiedot

On ilo tuoda valtiovallan tervehdys tähän Kankaanpään ryhmäkodin harjannostajaisiin!

On ilo tuoda valtiovallan tervehdys tähän Kankaanpään ryhmäkodin harjannostajaisiin! 30.1.2015 Kankaanpään kehitysvammaisten ryhmäkodin harjannostajaiset Hyvä juhlaväki, On ilo tuoda valtiovallan tervehdys tähän Kankaanpään ryhmäkodin harjannostajaisiin! Tämä hanke on tärkeä monessakin

Lisätiedot

Korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistus Ilmari Hyvönen

Korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistus Ilmari Hyvönen Korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistus 7.11.2017 Ilmari Hyvönen 1 Aiheita Ylioppilastutkinnon ja ammatillisen koulutuksen suorittaneet korkeakoulujen valinnoissa: tilastoja Miksi opiskelijavalintoja

Lisätiedot

Hyödyntää Kokoomuksen kansallisesti vahvaa asemaa ajaessaan Kauniaisten itsenäisyyden säilymistä.

Hyödyntää Kokoomuksen kansallisesti vahvaa asemaa ajaessaan Kauniaisten itsenäisyyden säilymistä. Kauniaisten Kokoomuksen kuntavaalit 2012 Kauniainen säilytetään itsenäisenä kuntana Suomen valtion taloudellinen tilanne vaatii merkittäviä rakennemuutoksia niin valtion kuin kuntienkin toimintaan. Nykyinen

Lisätiedot