KUNNOSSAPIDON TUOTEKORTIT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KUNNOSSAPIDON TUOTEKORTIT"

Transkriptio

1 Kunnossapidon tuotekortit (39) KUNNOSSAPIDON TUOTEKORTIT YLEISET VAATIMUKSET 2 0 YHTEENVETO TOIMIVUUSVAATIMUKSISTA 3 1 TALVIHOITO (110) 4 2 LIIKENNEYMPÄRISTÖN HOITO (120) LIIKENNEMERKKIEN HOITO TIEMERKINTÖJEN HOITO PUHTAANAPITO VIHERALUEIDEN HOITO 11 3 RAKENTEIDEN JA LAITTEIDEN HOITO (130) SADEVESI- JA SALAOJAKAIVOJEN, PUTKISTOJEN JA PUMPPAAMOIDEN HOITO RUMPUJEN AUKAISU PÄÄLLYSTEIDEN PAIKKAUS KAITEIDEN, SUOJA-AITOJEN JA REUNAKIVIEN KUNNOSSAPITO SILTOJEN JA LAITUREIDEN HOITO 23 4 SORATEIDEN HOITO (140) SORATIEN PINNAN HOITO SORASTUS OJA- JA LUISKAMATERIAALIEN KÄYTTÖ KULUTUSKERROKSESSA LIIKENTEEN VARMISTAMINEN KELIRIKKOKOHTEISSA 30 5 LIIKENTEEN VARMISTAMINEN ERIKOISTILANTEISSA 32 6 YLLÄPITO JA KORVAUSINVESTOINNIT (2X0) SORAPIENTAREEN KUNNOSSAPITO AVO-OJIEN KUNNOSSAPITO RUMPUJEN KORJAUS, UUSIMINEN JA RAKENTAMINEN SORATIEN RUNKOKELIRIKKOKOHTEIDEN KORJAAMINEN 37 7 KUNNOSSAPIDON TUOTEKORTTIEN VIITEAINEISTO 39 Huom: pääotsikon perään on merkitty sulkeissa laskutuksessa käytettävä tuotenumero

2 Kunnossapidon tuotekortit (39) 1 (1) Versio YLEISET VAATIMUKSET Seuraavat yleiset vaatimukset ovat hyvän hoitotavan mukaisina perusvaatimuksina voimassa aina kaikissa kunnossapitotöissä: Liikennöinti on turvattava kaikissa olosuhteissa, ja liikenteen tarpeet on otettava huomioon. Tiestön tila on hallittava niin, että toimenpiteet pystytään tekemään oikea-aikaisesti ja riittävästi ennakoiden. Liikenneolojen on oltava yllätyksettömät. Samaan hoitoluokkaan kuuluvat tiet on pidettävä yhdenmukaisessa kunnossa, myös urakka-alueiden rajoilla. Turvallisuuden vaarantavat vauriot on korjattava viipymättä. Tienkäyttäjälle ei saa aiheutua vaaraa tiealueella sijaitsevista rakenteista ja kasvustoista. Työmenetelmien ja materiaalien on oltava hyväksyttyjä, ja ne eivät saa kohtuuttomasti haitata kemiallisesti tai mekaanisesti tien rakenteita, varusteita ja ympäristöä, eivätkä aiheuttaa vahinkoa, vaaraa tai kohtuutonta haittaa tienkäyttäjille ja muille osapuolille. Uusittavien ja korjattavien rakenteiden, laitteiden ja varusteiden tulee olla vähintään samaa tasoa kuin korvattava ja niiden tulee täyttää rakennussuunnitelmassa, yleisissä työselityksissä ja laatuvaatimuksissa esitetyt vaatimukset. Korjauksessa ja uusimisessa käytettävien rakenteiden ja materiaalien on oltava rakenteeltaan ja ulkonäöltään mahdollisimman lähellä ympäröiviä tai alkuperäisiä rakenteita ja materiaaleja. Tieympäristön yleisilmeen on oltava selkeä, siisti ja hoidettu.

3 Kunnossapidon tuotekortit (39) 0 YHTEENVETO TOIMIVUUSVAATIMUKSISTA 1 (1) Versio Alueurakassa noudatetaan hyvää hoitotapaa ottaen huomioon mm. liikenteen tarpeiden, tiestön pitkäaikaisen kestävyyden, liikenne- ja työturvallisuuden sekä ympäristön näkökohdat. Alueurakan keskeiset toimivuusvaatimukset ovat: Tieliikenteen toimivuus on varmistettu koko tieverkolla talvellakin. Liikenne- ja opastusmerkit, reunapaalut ym. vastaavat laitteet ovat toimintakunnossa ja täyttävät tehtävänsä. Tiemerkinnät ovat liikenteen tarpeen mukaisessa kunnossa, ja ne toimivat myös syksyllä pimeään aikaan. Liikenneympäristö on riittävän siisti. Epäpuhtaudet eivät haittaa liikennettä. Pysäkkikatokset ja tienvarsikalusteet ovat kunnossa. Tien viheralueet on hoidettu. Kasvustot eivät estä näkemiä. Istutukset, puut ja pensaat ovat elinvoimaisia. Sadevesi- ja salaojakaivot, putkistot sekä pumppaamot toimivat ja niiden toimivuus on varmistettu. Rummut toimivat ja niiden toimivuus on varmistettu. Päällysteet ovat ehyet. Liikennettä vaarantavat ja selvästi haittaavat vauriot ja routaheitot on korjattu ja liikennettä varoitettu. Kaiteet, suoja-aidat ja reunakivet toimivat tehtävässään rakenteena ja ovat asianmukaisessa kunnossa. Siltojen rakenteet ja laiturit ovat puhtaat hiekasta, suolasta ja muista epäpuhtauksista. Siltojen ja laitureiden vuositarkastus on tehty. Soratien pinta on riittävän tasainen, kiinteä ja pölyämätön. Soratien poikkileikkausmuoto on kunnossa. Sorastus on toteutettu suunnitelmallisesti. Kulutuskerros toimii edesauttaen pinnan kestävyyttä. Oja- ja luiskamateriaali on hyödynnetty suunnitelmallisesti toimivaksi soratien kulutuskerrokseksi. Kelirikko ei kohtuuttomasti haittaa liikennettä. Kelirikosta mahdollisesti aiheutuvat haitat ovat hallinnassa. Äkillisiin hoitotöihin on riittävä valmius ja toimet käynnistetään viivytyksettä. Pientareet muodostavat päällysteen kanssa toimivan kokonaisuuden. Vaarallisia luiskavaurioita ei esiinny. Avo-ojat toimivat ja niiden toimivuus on varmistettu. Rummut ovat rakenteellisesti kestävät eivätkä aiheuta ongelmia veden kululle tai tierakenteelle. Runkokelirikkokohteet on korjattu suunnitelmallisesti kuntoon. Edellä mainittuja toimivuusvaatimuksia tarkennetaan seuraavissa luvuissa tuotekuvauksilla ja tarkemmilla laatuvaatimuksilla.

4 Kunnossapidon tuotekortit (39) 1 TALVIHOITO (110) 1 (1) Versio Tuotekuvaus Tuotteeseen kuuluu tiestön tilan hallinta talvihoidon oikea-aikaisuuden varmistamiseksi. Tuotteeseen kuuluu lumen ja sohjon poisto, pinnan tasaus ja liukkauden torjunta: ajoradalla ohituskaistoineen, ramppeineen, liittymineen ja risteyksineen, pientareilla, bussipysäkeillä, levähdys- ja pysäköimisalueilla sekä kevyen liikenteen väylillä. Tuotteeseen kuuluu myös: aurausviitoitus; kinostimet; liikennemerkkien ja opasteiden puhdistus lumivallien madaltaminen; lumen siirto kun lumitila täyttyy sulamisvesihaittojen torjunta ja paannejään poisto jäätien hoito (lossin korvaavien jääteiden hoito ei kuulu tuotteeseen) roska-astioiden, wc-tilojen, hiekkalaatikoiden, tms. kohteiden lumityöt siltojen tms. kohteiden liikennettä vaarantavien jääpuikkojen poisto lumen taivuttamien liikennettä vaarantavien puiden ja oksien raivaus hoitoon otettujen linja-autopysäkkikatosten talvihoito. Rummun sulatus sekä rummun ja siihen liittyvien ojien päiden jääesteiden aukaisu käsitellään kohdassa 3.2 (rumpujen aukaisu). Tieliikenteen toimivuus on varmistettu koko tieverkolla talvellakin. Tarkemmat laatuvaatimukset on esitetty ohjeessa: Teiden talvihoito,, moniste Turvallisuusohjeet ja -vaatimukset on esitetty julkaisuissa: Liikenne tietyömaalla, 5FTienpitoajoneuvot, TIEH ja Liikennejärjestelyt ja työturvallisuus tiellä tehtävässä työssä, TIEH Talvihoitoon liittyvää perustietoa on esitetty julkaisussa: Teiden talvihoito, Menetelmätieto (TIEH ). Julkaisun ohjeita sovelletaan vain siltä osin kuin ne eivät ole ristiriidassa muiden ohjeiden kanssa. Tieosuudelle tai kohteelle voidaan työkohtaisesti määrätä normaalia vaatimusta korkeampi hoidon taso (tarpeen mukainen täsmähoito). Laadun toteamismenetelmä Laadun toteaminen perustuu urakoitsijan laatusuunnitelmaan ja siinä kuvattuun yksityiskohtaiseen raportointiin. Talvihoidon laatu, lumen ja sohjon määrä, polanteen tasaisuus ja liukkaus mitataan tai arvioidaan.

5 Kunnossapidon tuotekortit (39) 1 (3) Versio LIIKENNEYMPÄRISTÖN HOITO (120) 2.1 LIIKENNEMERKKIEN HOITO Tuotekuvaus Tuotteeseen kuuluu liikenne- ja opastusmerkkien (mukaan lukien yksityistieliittymien kärkikolmiot ja pakollista pysähtymistä osoittavat merkit) pitäminen kunnossa. Tuotteeseen kuuluu urakan alkaessa olemassa olevien reunapaalujen (mukaan lukien yksittäiset reunapaalut kaiteiden päissä tms. kohteissa) sekä liikennemerkkien havainnepaalujen pitäminen kunnossa. Tuotteeseen kuuluu liikennevalojen opastimien ja muuttuvien nopeusrajoitusmerkkien ja opasteiden peseminen keväisin ja muulloin tarvittaessa. Kyseisiä laitteita ei saa puhdistaa painepesurilla. Tuotteeseen kuuluu talvinopeusrajoitusten asentaminen syksyllä ja poistaminen keväällä tilaajan ilmoittamina ajankohtina. Tuotteeseen kuuluu lapsimerkkien asianmukainen peittäminen tai poistaminen ja palauttaminen kesäisin koulujen päättyessä ja alkaessa. Tuotteeseen kuuluu talvihoidotta jätettävien levähdys- ja pysäköimisalueiden merkkien asianmukainen peittäminen tai poistaminen syksyllä ja palauttaminen keväällä tilaajan ilmoittamina ajankohtina. Tuotteeseen kuuluu suolauksen vähentämisestä varoittavien merkkien asennus (tai peitteen poisto) syksyllä ja poisto (peittäminen) keväällä. Tuotteeseen kuuluu yksikköhintaperusteisena työnä liikennemerkkien uusiminen, jonka tilaaja tilaa vuosittain tarjouslomakkeessa esitetyssä laajuudessa urakkakohtaisesti. Opastustaulujen ja viittojen uusiminen tilataan erikseen. Tuotteeseen kuuluu kokonaishintaperusteisena edellisestä kappaleesta poiketen pelkän lisäkilven, linja-autopysäkkimerkin ja tienumerokilven uusiminen sen vaurioiduttua (ei täytä kuntoarvovaatimusta). Uusiminen on tehtävä 3 viikon toimenpideajassa. Tilaaja vastaa liikenne-, ja opastusmerkkien sijainnista ja informaatiosisällöstä. Poikkeuksena ovat työmaan ohjaus sekä tilapäiset tien kuntoon liittyvät varoitukset. Routaheitoista varoittavien sekä kelirikkoa ja painorajoitusta osoittavien liikennemerkkien asettaminen käsitellään kohdissa 3.3 (päällysteiden paikkaus) ja 4.4 (liikenteen varmistaminen kelirikkokohteissa). Tilaaja päättää uusien merkkien, kuten tienumeromuutosten tai liittymäjärjestelyjen, asettamisesta. Nämä työt tilataan tarvittaessa lisätöinä. Tilaaja vastaa valaistujen merkkien ja opasteiden energiamaksuista.

6 Kunnossapidon tuotekortit (39) 2 (3) Versio Liikenne- ja opastusmerkit, reunapaalut ym. vastaavat laitteet ovat toimintakunnossa ja täyttävät tehtävänsä. Valta- ja kantateiden sekä taajamien merkkien alin hyväksyttävä kuntoarvo on 3 ja muiden teiden 2. (Liikennemerkkien ja reunapaalujen kuntoluokitus TIEL / 99). Likaantuneet merkit ja liikennevalot puhdistetaan valta- ja kantateillä sekä taajamissa viimeistään 2 vrk:n ja muilla teillä viimeistään 4 vrk:n toimenpideajassa. Toimimattomaksi likaantuneet merkit on puhdistettava viipymättä. Kallistumat ja kiertymät: Maan ollessa roudassa liikennemerkin suurin sallittu kallistuma on 10 % ja kiertymä ei saa haitata merkin luettavuutta. Kallistuneet ja kiertyneet merkit oiotaan keväällä valta- ja kantateillä sekä taajamissa viimeistään ja muilla teillä viimeistään Keväällä tehtävän oikaisun jälkeen liikennemerkin suurin sallittu kallistuma on valta- ja kantateillä sekä taajamissa 2 % ja muilla teillä 4 %. Yksityistieliittymän kärkikolmion ja pakollista pysähtymistä osoittavan merkin suurin sallittu kallistuma on 10 %. Merkin kiertymä ei saa olla valta- ja kantateillä sekä taajamissa esteettisesti häiritsevä, eikä muillakaan teillä haitata merkin luettavuutta. Merkin kallistuman ja kiertymän oikaisu on tehtävä kaikilla teillä 2 viikon toimenpideajassa. Kallistuman tai kiertymän takia toimimattomat merkit on korjattava viimeistään seuraavana arkipäivänä. Liikenteen vaurioittamat merkit, joiden kunto ei ole hyväksyttävä, mutta jotka vielä toimivat, on uusittava 3 viikon kuluessa havainnosta. Liikenteen tuhoamat ja täysin pilalle menneet merkit on uusittava seuraavana arkipäivänä koskien merkkejä nro: Varoitusmerkit 132 ja 171, etuajo-oikeus- ja väistämismerkit ja , kielto- ja rajoitusmerkit 311, , 351 ja 352 sekä (kaikki yleiset nopeudet), määräysmerkit 411, , sekä ohjemerkit Edellä luetelluista merkeistä, mikäli niitä on urakassa, urakoitsijalla tulee olla muutaman kappaleen varasto tarpeen mukaan. Lisäksi merkeistä pitää pystyä tekemään väliaikainen rajoitusmerkintä viipymättä. Muut liikenteen tuhoamat ja täysin pilalle menneet liikennemerkit ja opastetaulut on tilattava seuraavana arkipäivänä kiireellisenä ja merkin ja kilven toimitusaikana on järjestettävä tilapäinen merkintä. Liikennemerkit on hankittava tilaajan hyväksymiltä valmistajilta. Uusittavien merkkien on täytettävä uusille merkeille asetetut vaatimukset. Merkkien korkeusaseman ja sijainnin tien poikkileikkauksessa on oltava yhtenäinen samalla tiejaksolla. Merkin edessä ei saa olla havaittavuutta heikentävää kasvillisuutta. Työnaikaisten ja tarpeettomien merkkien poistosta on huolehdittava. Luvattomat tiealueelle sijoitetut merkit ja opasteet on poistettava viipymättä tilaajan kanssa sovitulla tavalla.

7 Kunnossapidon tuotekortit (39) Liikennemerkkejä koskevia ohjeita on annettu julkaisuissa: Liikennemerkkien ja reunapaalujen kuntoluokitus, TIEL / 99 Liikenne tietyömaalla, Kansio päivitetty , TIEL / 91 3 (3) Versio Liikennemerkkien rakenne ja pystytys, TIEH Reunapaalut Paalujen autoilijaa harhauttamaton toiminta on varmistettava pimeässä. Reunapaalut on puhdistettava niin usein, että paalujen toimivuus pimeässä varmistuu (2 peräkkäistä paalua näkyy lähivaloilla). Paalujen näkyvyyteen on kiinnitettävä erityistä huomiota pimeänä vähälumisena aikana. Puuttuva reunapaalu korvataan talvella tilapäisesti heijastavalla aurausviitalla viipymättä. Paalut suoristetaan, korjataan ja puuttuvat paalut lisätään pääteillä ja taajamissa viimeistään ja muilla teillä viimeistään Paalujen kunto varmistetaan ja heijastimet korjataan kaikilla teillä elokuun aikana. Samalla tiejaksolla reunapaalujen tyyppi voi muuttua vain, jos muutos on vähäinen, tai liikenteen kannalta merkityksetön. Laadun toteamismenetelmä Merkkien laatu arvioidaan silmämääräisesti Liikennemerkkien ja reunapaalujen kuntoluokituksen (TIEL / 99) mukaan. Merkkien suoruus mitataan tarvittaessa.

8 Kunnossapidon tuotekortit (39) 2.2 TIEMERKINTÖJEN HOITO 1 (1) Versio Tämä tuotekortti annetaan lisäkirjeellä Tuotekuvaus Laadun toteamismenetelmä

9 2.3 PUHTAANAPITO Kunnossapidon tuotekortit (39) Tuotekuvaus 1 (2) Versio Tuotteeseen kuuluu tiealueen, luiskien, levähdys- ja pysäköimisalueiden, lauttapaikkojen ja muiden vastaavien tiehen liittyvien alueiden yleisestä siisteydestä huolehtiminen. Tuotteeseen kuuluu jätehuolto, roskien poisto ja päällystettyjen pintojen puhtaanapito. Tuotteeseen kuuluu tienvarsikalusteiden poisto, varastoiminen ja paikoilleen asentaminen tilaajan määritteleminä ajankohtina sekä tienvarsikalusteiden hoito kokonaisuudessaan, mukaan lukien wc-tilojen hoito. Tuotteeseen kuuluu luvattomien mainosten, opasteiden ja rakenteiden poistaminen tiealueelta. Tuotteeseen kuuluu hoitoon otettujen pysäkkikatosten: Kunnossapito, siisteydestä huolehtiminen, roska-astioiden tyhjentäminen sekä rakenteellisista vaurioista, ilkivallasta ja töherryksistä tilaajalle raportoiminen. Urakoitsija on velvollinen raportoimaan tilaajalle tievarusteisiin ilmestyneistä olennaisesti siisteyskuvaan vaikuttavista töherryksistä. Töherrysten esto ja poisto ovat erikseen tilattavia lisätöitä. Tilaaja vastaa levähdys- ja pysäköimisalueen sähkö- ja vesimaksuista. Liikenneympäristö on riittävän siisti. Epäpuhtaudet eivät haittaa liikennettä. Pysäkkikatokset ja tienvarsikalusteet ovat kunnossa. Puhtaanapidon laatu kuvataan kuntoluokituksessa TIEL / 94 ja tienvarsikalusteiden laatu kuntoluokituksessa TIEL / 94. Tiet ja kevyen liikenteen väylät: Tiekohdan puhtaanapidon kuntoarvo on vähintään 3. Vaatimuksen alittavat tiekohdat siistitään valtateiltä, kantateiltä, taajamista sekä kevyen liikenteen väyliltä 1 viikon ja muilta teiltä 2 viikon toimenpideajassa. Levähdys- ja pysäköimisalueet: Puhtaanapidon ja kalusteiden kuntoarvo on vähintään 3. Pöytäpenkkikalusteet puhdistetaan ja huolletaan keväisin ennen levähdysalueelle vientiä. Puhtaanapidon ja kalusteiden siisteyden hyväksytyn laadun alitukset on korjattava välisenä aikana 2 vrk:n ja muuna aikana viikon toimenpideajassa. Rikkoutuneet käyttäjälle vaaraksi olevat kalusteet on korjattava viipymättä ja käyttö estettävä korjaukseen saakka. Erikseen sovittavat alueet hoidetaan päivittäin. Levähdysalueet ja kalustetut pysäköimisalueet hoidetaan välisenä aikana 2-3 kertaa viikossa ja muulloin tarpeen mukaan 1-2 kertaa viikossa. Muut pysäköimisalueet hoidetaan yleensä 1-2 viikon välein.

10 Kunnossapidon tuotekortit (39) 2 (2) Versio Hoitoon otettujen pysäkkikatosten pinnat siistitään, roskat poistetaan sekä roska-astiat tyhjennetään tarpeen mukaan viikoittain. Samalla tehdään tarvittavat vähäiset huoltotyöt kuten kiinnitysten korjaukset. Hiekoitushiekka on poistettava: Taajamista ja kevyen liikenteen väyliltä heti sulan kauden vakiinnuttua huhtikuussa. Puhdistus uusitaan tarpeen mukaan. Varmistetaan, ettei hiekka aiheuta vaaraa pyöräilijöille. Valta- ja kantatiet sekä levähdys- ja pysäköimisalueet on puhdistettava huhtikuun loppuun mennessä. Muut päällystetyt tiet on puhdistettava viimeistään Kevätpuhdistuksen jälkeen päällysteet pidetään hyväksytyn laadun mukaisesti puhtaina seuraavaan liukkaudentorjuntakauteen saakka. Taajama-alueella harjataan, ellei muuta sovita, kostuttavalla keräävällä laitteella, eikä sivuun harjausta sallita. Muualla sallitaan sivuun harjaus. Kuivaharjaus on kaikissa kohteissa kielletty. Keväällä puhdistetaan liikennesaarekkeet ja muut tiehen liittyvät päällystetyt alueet. Tienvarsien roskat kerätään keväällä lumien sulettua mahdollisimman ripeästi, ensin taajamista, kevyen liikenteen väyliltä sekä valta- ja kantateiltä ja lopuksi muilta teiltä viimeistään toukokuun loppuun mennessä. Kevätharjauksen ja -siivouksen loppulaadun on täytettävä välittömästi työn jälkeen kaikilla tieluokilla ja alueilla vähintään kuntoarvo 4. Kevätsiivouksen jälkeen ylläpidetään hyväksytty laatutaso. Roskien keruussa kiinnitetään erityistä huomiota levähdys- ja pysäköimisalueiden sekä taajamien, kevyen liikenteen väylien ja pysäkkien ympäristöön. Yksittäiset rumentavat roskat kerätään säännöllisesti teiden varsilta. Puutavaran käsittelyn tuomien roskien poisto kuuluu puhtaanapitoon: Huolehditaan, että levähdys- ja pysäköimisalueilla, pysäkeillä tms. tapahtuneen puun käsittelyn jäljet tulevat asianmukaisesti siistittyä. Liikennettä vaarantavat kivet, maa-ainekset, jätteet, eläinraadot, roskat, tms. poistetaan viipymättä tienpinnalta ja luiskista. Kallioleikkauksista tippuneet kivet poistetaan luiskista viimeistään 4 viikon kuluessa, elleivät ne aiheuta liikenteelle välitöntä vaaraa. Luvattomat mainokset, opasteet ja rakenteet on poistettava tiealueelta viipymättä. Tarkempi menettely sovitaan tilaajan kanssa. Laadun toteamismenetelmä Puhtaanapidon laatu arvostellaan Tiealueen puhtaanapidon ja sorapientareiden kuntoluokituksen (TIEL / 94) mukaan 5- luokkaisella asteikolla. Laatu todetaan silmämääräisesti. Tienvarsikalusteiden hoidon laatu arvostellaan Tienvarsikalusteiden kuntoluokituksen (TIEL / 94) mukaan 5-luokkaisella asteikolla. Kalusteiden arvostelussa otetaan huomioon vaurioituneisuus, puhtaus ja yleisilme. Laatu todetaan silmämääräisesti.

11 Kunnossapidon tuotekortit (39) 2.4 VIHERALUEIDEN HOITO Tuotekuvaus 1 (7) Versio Tuotteeseen kuuluu tieympäristön viheralueiden hoito: Vesakonraivaus ja niitto sekä nurmikoiden, istutusten ja luonnon kasvustojen hoito. Tuotteeseen kuuluu myös: Näkemien, liikennemerkkien ja opasteiden havaittavuuden ylläpito. Vapaan liikenteen tilan ylläpito. Tielle ilmeisessä kaatumisvaarassa olevien puiden poistaminen. Pinnoitettujen (kiveys tai päällyste) alueiden heinittymisen esto. Kaikkien siltojen keilojen ja luiskien vesakoitumisen estäminen sekä risteyssiltojen etuluiskien heinittymisen estäminen. Vihertöiden aiheuttamien jätteiden huollon järjestäminen. Tilaaja määrittelee teiden viherhoitoluokat, muut tarvittavat vihertöiden reunaehdot sekä inventointitiedot. Urakoitsija on velvollinen esittämään näihin tietoihin perustuvan, toimintalinjat ja laatuvaatimukset täyttävän sekä vihertyöohjeita noudattavan vihertoimintansa kuvauksen tarkennetussa laatusuunnitelmassaan ja päivittämään siihen tarvittavat muutokset vuosittain huhtikuun puoliväliin mennessä. Tien viheralueet on hoidettu. Kasvustot eivät estä näkemiä. Istutukset, puut ja pensaat ovat elinvoimaisia. on esitetty taulukoissa 1-5. Tilaaja tarkentaa erikseen mm. toimenpiteiden ajoitukset, työkerrat ja -laajuudet. Liikennetila on pidettävä vapaana kasvaneista ja taipuneista puista ja oksista teillä (kevyen liikenteen väylillä) seuraavasti: Vapaa liikennetila ulottuu 70 (30) cm päällysteen reunan ulkopuolelle ja koko em. poikkileikkauksen leveydellä 4,8 (2,8) m korkeudelle tien pinnasta. Viherhoitoa ja -luokitusta koskevaa ohjeistoa ja toimintalinjat esitetty julkaisussa: Viherhoito tieympäristössä (TIEL / 00), luvuissa 1-2. Vihertöitä koskevia turvallisuusohjeita on annettu julkaisussa: Niitto- ja vesakonraivaustöiden turvallisuusohje, TIEL / 95..

12 Kunnossapidon tuotekortit (39) 2 (7) Versio Taulukko 1: VESAKONRAIVAUKSEN LAATUVAATIMUKSET HOITOLUOKISSA N1, N2 JA N3 Raivattava alue HOITOLUOKKA N1 N2 N3 valta- ja kantateillä tie- ja näkemäalueen rajoja noudattaen puustorajaan tai 12 m etäisyydelle päällysteen reunasta muilla teillä tie- ja näkemäalueen rajoja noudattaen puustorajaan tai 10 m etäisyydelle päällysteen reunasta ojanpohjat ja ojaluiskat tieja näkemäalueen rajoja noudattaen puustorajaan tai 6 m etäisyydelle päällysteen reunasta kevyen liikenteen väylät tiealueen rajoja noudattaen puustorajaan tai 4 metrin etäisyyteen päällysteen reunasta liittymien, risteysten ja tasoristeysten näkemäalueet kokonaan riistavaara-alueet koko tiealueen leveydeltä Raivauskierto 2-3 vuotta, määritellään työkohdeluettelossa 3 vuotta liittymien risteysten ja tasoristeysten näkemäalueet raivataan vuosittain niin, että näkemät pysyvät aina kunnossa riistavaara-alueet raivataan joka toinen vuosi Raivausajankohta lumen tuloon matkailuteillä on vältettävä raivaustyötä heinäkuussa Muut vaatimukset Liikenneturvallisuus ja tien kunnossapito työ ei saa vaarantaa liikenneturvallisuutta vesakot eivät saa aiheuttaa näkemäesteitä liittymien ja risteysten näkemäalueilla liikenne- ja tiemerkkien havaittavuus on turvattava siltojen keilojen ja luiskien vesakoituminen on estettävä Maisemalliset näkökohdat maisemalliset erityispiirteet huomioidaan liikenneturvallisuuden sallimissa rajoissa Työjälkeen liittyviä vaatimuksia vesakon korkeus leikkauksen jälkeen enintään 15 cm maan pinnasta leikkausjäljen on oltava siisti raivausjätteen on oltava silppuuntunutta, yli 1 metrin mittaista jätettä ei esiinny silppuuntumattomat kaadetut puut on poistettava hoitokauden aikana viereisen puuston on oltava vaurioitumatonta teknisten laitteiden tyvet on vesottu Raivausmenetelmät mekaaninen menetelmä (ei kemiallinen menetelmä) silppuava ja murskaava laite erityiskohteissa raivaussaha ja moottorisaha

13 Kunnossapidon tuotekortit (39) 3 (7) Versio Taulukko 2: NURMETUSTEN HOIDON LAATUVAATIMUKSET HOITOLUOKISSA N1, N2 JA N3 Niitto Niitettävä alue HOITOLUOKKA NI N2 N3 niitto ulotettava vähintään 6 m etäisyydelle päällysteen reunasta keskikaistat on niitettävä kokonaan pensasalueiden mekaaninen niitto erikseen sovittaessa niitto ulotettava vähintään 4 m etäisyydelle päällysteen reunasta niitto ulotettava vähintään 2 m etäisyydelle päällysteen reunasta mikäli kaksi niittokertaa, ensimmäinen niitto ulotetaan vähintään 2 m päällysteen reunasta ensimmäiseen vesomiseen saakka niittoleveyttä voi rajoittaa vahva vesakko (niitto tehdään kapeampana, mikäli vesakko estää; seuraavina kesinä niitto vaatimuksen mukaan) kevyen liikenteen väylä 2 m päällysteen reunasta tien ja kevyen liikenteen väylän sekä levähdys- ja pysäköimisalueiden välisellä alueella niitto ulotettava 10 m päällysteen reunasta tai puustorajaan liittymien, risteysten ja tasoristeysten näkemät on pidettävä kunnossa nurmetetut ja muut pinnoittamattomat murskeella tms. olevat saarekkeet, kiertoliittymät ja välikaistat (elleivät ole määritelty viherhoitoluokkaan E1 tai E2) niitto mahdollisimman läheltä, enintään 20 cm teknisistä laitteista, puista ja pensaista Niittokerrat 1-2 kertaa kesässä, luokan leikkuukerrat määritellään työkohtaisessa tarkennuksessa niittämättä jätettävät tiet määritellään työkohtaisessa tarkennuksessa Niiton ajankohdat vain yhden kerran niitettäessä niitto tehtävä mennessä ensimmäinen niittokerta ennen juhannusta mikäli 2 niittokertaa koulujen lähistöjen tieosuuksille on ajoitettava yksi niittokerta ennen koulujen alkamista Kaiteiden taustat vähintään kerran kesässä yhdeltä terän leveydeltä (vähintään 1,5 m), kuitenkin näkyviltä osin ojan pohjaan, tai luokan edellyttämään niittoleveyteen viimeisen niittokerran yhteydessä joka toinen vuosi, yhdeltä terän leveydeltä (vähintään 1,5m) Kaiteiden alustat kerran kesässä joka toinen vuosi, työkoht. tarkennuksen ja tarkennetun laatusuunnitelman mukaan viimeisen niittokerran yhteydessä viimeistään viikon kuluessa niitosta Pysäkkikatosten taustat viimeisen niittokerran yhteydessä viimeistään viikon kuluessa niitosta Muut vaatimukset Pinnoitetut alueet pinnoitettujen saarekkeiden, kiertoliittymien, välikaistojen, risteyssiltojen etuluiskien jne. heinittyminen on estettävä Niittojälki ja niiton viimeistely nurmen pituus niiton jälkeen 4-10 cm, esteisessä luiskassa mahdollisimman läheltä maata kuivatusrakenteiden toimintaa haittaava niittojäte on poistettava viikon kuluessa nurmetuksen on liityttävä saumattomasti viereisen alueen ympäristöön niitto suoritettava tiejaksoittain niin, että työ valmistuu keskeytyksittä tien molemmin puolin Niittomenetelmät silppuava laite kapeat keskikaistat, kaiteiden alustat ja taustat tarvittaessa siimaleikkurilla ketjumurskaimen käyttö sallittu vain luokassa N3

14 Kunnossapidon tuotekortit (39) 4 (7) Versio Taulukko 3: NURMETUSTEN HOIDON LAATUVAATIMUKSET LUOKISSA T1, T2, E1 JA E2 Niitto T1, E1 puistomainen HOITOLUOKKA T2, E2 luonnonmukainen Niitettävä alue tiealueen rajoja noudattaen puustorajaan, puistoon tai hoidettuun piha-alueeseen keskikaistat koko leveydeltään tien ja levähdys- ja pysäköimisalueiden väliset alueet koko leveydeltä tai puustorajaan tien ja kevyen liikenteen väylän välinen alue kokonaan tai puustorajaan saarekkeet, kiertoliittymät ja välikaistat Niittokerrat 3-5 kertaa kasvukaudessa 2-3 kertaa kasvukaudessa Niiton ajankohta Nurmen pituus nurmi ei saa olla yli 15 cm pitkää nurmi ei saa olla yli 25 cm pitkää nurmea ei saa niittää 4 cm lyhyemmäksi Kaiteiden taustat 2 kertaa kasvukaudessa ajoitettuna kerran kasvukaudessa ajoitettuna toiseen toiseen ja neljänteen niittokertaan niittokertaan Kaiteiden alustat,teknisten 2 kertaa kasvukaudessa ajoitettuna kerran kasvukaudessa ajoitettuna toiseen laitteiden ja puiden tyvet toiseen ja neljänteen niittokertaan niittokertaan Niiton viimeistely tiemaisemaa häiritsevä niittojäte on tiemaisemaa häiritsevä niittojäte on kerättävä 1 viikon kuluessa niitosta kerättävä 2 vrk:n kuluessa niitosta pylväiden, liikennemerkkien ym. teknisten laitteiden sekä puiden ja pensasalueiden ympärystöjen niitto on tehtävä 1 viikon kuluessa alueen niitosta kuivatuslaitteiden toimintaa haittaava niittojäte on kerättävä 1 viikon kuluessa niitosta tielle ja kevyen liikenteen väylälle sinkoutuneet kivet ja roskat on poistettava välittömästi Niittomenetelmät kapeat keskikaistat tarvittaessa siimaleikkurilla kaiteiden alustat ja taustat siimaleikkurilla niitettävä tiejaksoittain siten, että työ valmistuu keskeytyksittä tien molemmin puolin Kevätkunnostus ja syyskunnostus ketjumurskaimen käyttö on kielletty ylimääräinen kasvijäte ja hiekoitushiekka on poistettava siten, että nurmikon vihertyminen ei esty kevätkunnostus on aloitettava, kun nurmikko kestää koneiden painon syyskunnostus on tehtävä kun ympäröivät kasvit ovat tiputtaneet lehtensä tai urakan asettamissa aikarajoissa jo aiemmin hiekoitushiekka on poistettava Paikkaus talvivauriot jotka ovat yli 1,0 m² kokoisia talvivauriot jotka ovat yli 2,0 m² kokoisia on korjattava keväällä on korjattava keväällä kylvö on suoritettava perustamisluokan mukaisella siemenseoksella ja kylvös on peitettävä ja tiivistettävä kaikki mekaaniset vauriot on korjattava heti vaurion ilmaannuttua Kalkitus ja lannoitus erikseen sovittaessa, viljavuustutkimukseen perustuen Rikkakasvien torjunta, rajaus ja kastelu erikseen sovittaessa Muut vaatimukset siisti, puistomainen yleisilme vihreä yleisilme hoitotoimet on tehtävä siten, että nurmipinnassa ei ole suurikokoisia aukkoja, ja että kasvuston elinvoimaisuus säilyy pinnoitettujen alueiden (saarekkeet, kiertoliittymät, välikaistat, risteyssiltojen etuluiskat jne.) heinittyminen on estettävä nurmetuksen on liityttävä saumattomasti viereiseen ympäristöön nurmetuksen ja luonnonmukaisen kasvuston raja on tehtävä portaattomaksi tai muuten luontevaksi

15 Kunnossapidon tuotekortit (39) 5 (7) Versio Taulukko 4: PUIDEN HOIDON LAATUVAATIMUKSET HOITOLUOKISSA T1, T2, E1, E 2 JA N1 HOITOLUOKKA T1, E1 T2, E2, N1 puistomainen luonnonmukainen Paikkausistutus ja puun poistaminen kuolleen tai poistettavan puun korvaamisesta uudella taimella on sovittava erikseen istutettavan taimen on oltava samaa lajiketta kuin poistettu puu urakoitsijan kunnossapitotöissä aiheutuneet mekaaniset vauriot on korjattava heti tai korvattava puu heti, kun se on mahdollista puut, jotka ovat ilmeisessä vaarassa kaatua tielle, poistetaan suuren puun saa kaataa vain ammattihenkilö puun kaadossa on noudatettava kuntakohtaisia puun poistoa koskevia määräyksiä Kastelu kastelu erikseen sovittaessa kahdessa erässä yhteensä litraa puuta kohden urakoitsijan on ilmoitettava tilaajalle kastelun tarpeesta Leikkaukset liikennettä haittaavat oksat on poistettava puita saa leikata vain ammattihenkilö, ainoastaan kuolleiden oksien ja rungon vesiversojen poiston voi tehdä muu henkilö runko- ja juurivesat on poistettava kerran kolmessa vuodessa Leikkausaika leikkaus on tehtävä puulajille sopivana ajankohtana Katupuiden leikkaus katupuiden rungon vapaakorkeus: näkemäalueet 3m, ajoneuvoliikenteen puoli 4,8 m, JK-tien puoli 3,0 m. rungon korkeutta on nostettava vähitellen siten, että puulajille tyypillinen kasvutapa ja esteettinen muoto säilyvät runko- ja juurivesat on poistettava kerran vuodessa Työmenetelmät ja työturvallisuus työvälinein kaikki puunhoitotyöt on tehtävä työturvallisuusmääräyksiä noudattaen ja asianmukaisin Lannoitus ja kalkitus erikseen sovittaessa, viljavuustutkimukseen perustuen Kasvualustan pinta ja rajaukset sekä juuristoalueen pidettävä nurmikosta ja rikkakasveista Urakassa edellytetyt puiden tyvet on hoito vapaana halkaisijaltaan metrin laajuiselta alueelta kivetyillä pinnoilla kasvualustan tukirakenteet on pidettävä kunnossa ja kasvualustapinnat heinistä ja rikkakasveista vapaana puun juuristoalueelle kohdistuneet vahingot ja ongelmat on ilmoitettava tilaajalle ja sovittava korjaustoimenpiteet Tuentojen tarkistus, korjaus ja poisto nopeasti puuta vaurioittavat vahingot esim. öljyvahingot on korjattava välittömästi tuennat ja sidokset on poistettava kun puu on juurtunut paikalleen kunnolla tuentojen kuntoa ja tarvetta on seurattava muun hoidon yhteydessä vähintään kerran vuodessa vaurioituneet tuennat on korjattava välittömästi tuennat ja sidokset eivät saa aiheuttaa puulle kuristumis- tai hankautumisvaara Rungonsuojien tarkistus ja katupuille pysyväksi asennettujen rungonsuojien on oltava kunnossa korjaus rungonsuojat eivät saa aiheuttaa puulle kuristumis- tai hankautumisvaaraa Suojeltujen puiden hoito suojeltujen puiden hoitotoimille on haettava paikallisen ympäristökeskuksen lupa Muut vaatimukset puiden tulee olla terveitä ja elinvoimaisia puut eivät saa aiheuttaa vaaraa tienkäyttäjille puun tukirakenteiden on oltava kunnossa ja puun kasvualustapinnan siisti elinvoimainen, turvallinen, kaunis, pitkäikäinen ja lajilleen tyypillinen puu, joka sopii hyvin kasvuympäristöönsä urakoitsijalla on ilmoitusvelvollisuus vaurioista ja ongelmista puiden kasvussa

16 Kunnossapidon tuotekortit (39) 6 (7) Versio Taulukko 5: PENSAIDEN HOIDON LAATUVAATIMUKSET LUOKISSA T1, T2, E1, E2 JA N1 HOITOLUOKKA T1, E1 T2, E2, N1 puistomainen luonnonmukainen Paikkausistutus kuolleiden kasvien korvaaminen ja paikkaus on sovittava erikseen käytettävä kotimaista alkuperää olevaa samaa lajia ja lajiketta, mikäli niitä on saatavissa; muutoksista on sovittava erikseen paikkaistutukset on suoritettava noudattaen TYLT laatuvaatimuksia Lannoitus, kalkitus ja erikseen sovittaessa, viljavuustutkimuksiin perustuen maanparannus Leikkaus pensaat eivät saa peittää näkemää liikennettä haittaavat oksat on leikattava urakoitsijan on ilmoitettava alasleikkausta vaativista pensaista leikkaustapa ja -ajankohta on valittava kasvilajikohtaisesti Leikkaustapa Siistimisleikkaus vuosittain kasvilajin vaatimalla tavalla kasvukauden aikaisesta halutusta muodosta selkeästi uloskasvaneet, katkenneet ja sairaat versot on poistettava Alasleikkaus alasleikkauksesta sovittava erikseen; alasleikkauksen jälkeen kasvualusta on katettava ainoastaan pensaslajeille, joille se sopii Harvennusleikkaus ensisijainen leikkaustapa pohjoisissa olosuhteissa sekä puumaisilla yksittäispensailla kasvilajikohtainen leikkaustapa ja ajankohta varmistettava leikkausjäljen on oltava siisti Leikattavat aidat leikkausmuodon on oltava asianmukainen leikkaukset on tehtävä huolellisesti ja vain viimeisiä vuosikasvaimia saa leikata Lehtipensasaita vuosittain varhaiskeväällä tai ennen kuin uusi kasvusto on puutunut Havupensasaita vuosittain kevättalvella tai ennen uuden kasvuston puutumista Rikkakasvien torjunta kasvustosta erottuvia huomattavia rikkaruohoja ei saa esiintyä Yleiset laatuvaatimukset kasvualusta- tai katepinnan oltava työn kasvualusta- tai katepinnan oltava työn jälkeen siisti ja tasainen jälkeen yleisilmeeltään siisti ja tasainen Hoitokerrat 2 kertaa kasvukaudessa kerran kasvukaudessa yhdeksi hoitokerraksi katsotaan, kun yhdeksi hoitokerraksi katsotaan, kun yleisilmettä haittaava rikkakasvusto on pensaiden kasvua haittaava rikkakasvusto on poistettu poistettu Torjuntamenetelmät leikkipaikkojen läheisyydessä on käytettävä mekaanisia menetelmiä kemiallinen torjunta on tehtävä valmistajan ohjeen mukaan, tiedottaminen ja ympäristönäkökohdat huomioiden torjunta-aine ja menetelmä on valittava pensaslajin ja torjuttavan rikkakasvin mukaan urakoitsijan on vastattava vahingoista mekaanisesti torjutut rikkakasvit on poistettava juurineen rikkakasvit poistettava siten, että kate ja kasvualustamateriaali eivät sekoitu keskenään Rikkakasvien mekaaninen leikkaaminen Rikkakasvijäte sovittava erikseen nurmikon leikkauksen yhteydessä, yhtä monta kertaa yhdeksi leikkauskerraksi katsotaan, kun yleisilmettä haittaava kasvusto leikattu työn jälkeen viereiset pinnat ovat siistit urakoitsijan on vastattava vahingoista kemiallisesti torjuttua rikkakasvustoa ei saa poistaa mekaanisesti torjuttu näkyvä rikkakasvijäte on poistettava mekaanisesti leikattu, silppuuntunut kasvusto voidaan jättää kasvualustalle taulukko 5 jatkuu seuraavalla sivulla...

17 Kunnossapidon tuotekortit (39) 7 (7) Versio Kasvualustan pinta ja rajaukset Kevät- ja syyskunnostus Muut vaatimukset rajauksien on oltava siistit kasvuston on oltava yleisilmeeltään siisti rajaukset on kunnostettava kerran kasvukaudessa irrotettu kasviaines on kerättävä pois ja kasvualusta siistittävä kasvusto ja kasvualusta on siistittävä roskista ja ylimääräinen lehti- ja kasvijäte poistettava kevät- ja syykunnostus on suoritettava kevätkunnostus on suoritettava kasvusto on oltava myös syksyllä yleisilmeeltään siisti talvivauriot ja paikkaistutustarve on tarkastettava pensaiden kattamistarve on tarkastettava ja tehtävä erikseen sovittaessa pensasryhmän kasvuston on oltava tervettä ja elinvoimaista kasvustosta erottuvaa huomattavaa rikkakasvustoa ei saa esiintyä pensaiden on oltava yleisilmeeltään aina siistejä ja hoidettuja kasvua haittaavaa rikkakasvustoa ei saa esiintyä pensaiden on oltava yleisilmeeltään siistejä Laadun toteamismenetelmä Toimenpiteiden sopimuksenmukaisuus tarkastetaan tarvittaessa katselmuksessa. Laatu mitataan tai todetaan silmämääräisesti. Urakoitsijan on annettava tilaajalle mahdollisuus tarkastaa niiton ja raivauksen viimeistelty laatu noin 3 km pitkältä vaativalta tieosuudelta tai korkeatasoiselta alueelta. Katselmuksessa varmistetaan hyväksyttävä työjälki ennen töiden jatkamista. Virheet sekä sopimiset laadun tavoitteista ja toteuttamistavasta kirjataan pöytäkirjaan.

18 Kunnossapidon tuotekortit (39) 3 RAKENTEIDEN JA LAITTEIDEN HOITO (130) 1 (1) Versio SADEVESI- JA SALAOJAKAIVOJEN, PUTKISTOJEN JA PUMPPAA- MOIDEN HOITO Tuotekuvaus Tuotteeseen kuuluu sadevesi- ja salaojakaivojen sekä sadevesi- ja salaojaputkistojen tyhjennys ja puhdistus. Tuotteeseen kuuluu mahdollinen putkistojen sulatus sekä keväällä tehtävä rakenteiden toimintatarkastus. Tuotteeseen kuuluu pumppaamoiden putkistojen hoito ja huolto tarvittavine tyhjennyksineen ja puhdistuksineen sekä pumppaamotilan lieteosaan kertyvän lietteen poisto. Tuotteeseen kuuluu myös pumppaamoiden toiminnan jatkuva tarkkailu. Jäätyneiden rumpujen aukaisu käsitellään kohdassa 3.2 (rumpujen aukaisu). Siltojen kuivatusjärjestelmän puhdistus- ja kunnostustyöt käsitellään kohdassa 3.5 (siltojen ja laitureiden hoito). Tilaaja vastaa omistamiensa lämmityskaapeleiden ja pumppaamoiden energiamaksuista. Sadevesi- ja salaojakaivot, putkistot sekä pumppaamot toimivat ja niiden toimivuus on varmistettu. Sadevesikaivot ja -viemärit sekä salaojakaivot tarkistetaan, tyhjennetään ja puhdistetaan keväisin hiekoitushiekan poiston jälkeen ja muulloin kaivon lietepesän täytyttyä tai putkistojen tukkeennuttua. Salaojaputkistot huuhdellaan tarvittaessa niin, että putkistot pysyvät toimintakunnossa. Huolehditaan pumppaamoiden putkistojen hoidosta ja toiminnan varmistamisesta. Toimenpiteiden jälkeen kaivojen ja putkistojen on oltava puhtaat hiekasta ja roskista. Pumppaamoiden putkistojen on oltava toimintakunnossa ja pumppaamoiden lieteosaan kertynyt liete poistettu. Tyhjennyksen yhteydessä puhdistetaan myös kaivon kansiston kehyksen ura ja kannen ritilä. Laadun toteamismenetelmä Laatu todetaan silmämääräisesti.

19 Kunnossapidon tuotekortit (39) 3.2 RUMPUJEN AUKAISU Tuotekuvaus 1 (1) Versio Tuotteeseen kuuluu rumpujen avaaminen ja toiminnan varmistaminen. Urakoitsija on velvollinen raportoimaan tilaajalle kaikista toistuvasti tukkoon jäätyvistä, nopeasti tukkoon liettyvistä ja padottuvista rummuista. Tilaaja vastaa omistamiensa lämmityskaapeleiden energiamaksuista. Rummut toimivat ja niiden toimivuus on varmistettu. Rumpu aukaistaan, kun se on siinä määrin liettynyt tai tukkeutunut, että veden virtaus estyy, syntyy liiallista padotusta ja kuivatusjärjestelmät eivät toimi tai rumpu on jäätynyt umpeen. Aukaisun jälkeen rumpu on puhdas sinne kertyneestä maa-aineksesta ja roskista. Rummun aukaisun yhteydessä liittyvien avo-ojien päitä on avattava tarvittavassa laajuudessa rummun toiminnan varmistamiseksi. Laskuojan pään maa- ja jääesteet on myös poistettava. Jäätyneen rummun avaamiseen ei saa käyttää suolaa. Toimenpideaika rummun aukaisuun on 1 viikko. Jos rummun jäätyminen tai tukkeutuminen vaarantaa liikennettä, vahingoittaa tien rakennetta tai aiheuttaa vahinkoa kolmannelle osapuolelle, on työ tehtävä välittömästi. Laadun toteamismenetelmä Laatu todetaan silmämääräisesti.

20 Kunnossapidon tuotekortit (39) 3.3 PÄÄLLYSTEIDEN PAIKKAUS Tuotekuvaus 1 (2) Versio Tuotteeseen kuuluu materiaaleineen liikennettä vaarantavien ja ajomukavuutta oleellisesti haittaavien päällysteen vaurioiden korjaus ja routaheittojen tasaus sekä sillan kansien purkaumien korjaus. Tuotteeseen kuuluu alle 10 m 2 yhtenäiset pysyvät paikat kuumamassalla (AB, VA) ja alle 20 m 2 paikat kylmämassalla (PAB). Näitä suuremmista paikkauskohteista on urakoitsijan tehtävä esitys tilaajalle. Talviaikana kuumamassaa vaativa paikka voidaan tehdä tilapäisenä kylmällä massalla. Paikkaustyön laajuus tarkennetaan erikseen kuumalle massalle, kylmälle massalle ja esim. halkeamien juotostöille. Tuotteeseen kuuluu routaheitoista varoittavien sekä kelirikkoa ja painorajoitusta osoittavien merkkien asettaminen. Tuotteessa huomioidaan julkaisu: Kelirikkoteiden liikenteen rajoittaminen (TIEH ). Hälytysluonteinen päällystevaurioiden korjaaminen käsitellään kohdassa 5 (liikenteen varmistaminen erikoistilanteissa). Päällysteet ovat ehyet. Liikennettä vaarantavat ja selvästi haittaavat vauriot ja routaheitot on korjattu ja liikennettä varoitettu. Liikennettä vaarantavat reiät, halkeamat, routaheitot ja kynnysmuodostumat on korjattava viipymättä kaikilla teillä (pientareineen ja liittyvine päällystettyine alueineen), silloilla ja kevyen liikenteen väylillä. Tällaisia ovat esimerkiksi: tiellä halkaisijaltaan yli 20 cm ja yli 5 cm syvä reikä sekä yli 5 cm leveä halkeama kevyen liikenteen väylällä halkaisijaltaan yli 10 cm ja yli 3 cm syvä reikä sekä pituussuuntainen yli 3 cm leveä halkeama ilmeisen ajoneuvon rikkoutumisen aiheuttava päällysteen vaurio, kynnysmuodostuma tai routaheitto. Ajomukavuutta oleellisesti haittaavat reiät ja halkeamat on korjattava ja routaheitot tasattava valta- ja kantateillä 1 viikon ja muilla teillä ja kevyen liikenteen väylillä 2 viikon toimenpideajassa. Tällaisia ovat esim: tiellä yli 3 cm syvät reiät sekä yli 3 cm leveät halkeamat kevyen liikenteen väylillä yli 2 cm leveät halkeamat päällysteen vaurio, routaheitto tai sillan päässä oleva yli 2 cm kynnys, jota normaali liikenne joutuu selvästi varomaan. Sillan kansien purkaumat on korjattava 1 viikon toimenpideajassa. Muita vaatimuksia Yksittäisen epätasaisen tienkohdan liikennemerkillä merkitsemisen enimmäisaika on valta- ja kantateillä 1 viikko ja muilla teillä sekä kevyen liikenteen väylillä 2 viikkoa.

21 Kunnossapidon tuotekortit (39) 1 (2) Versio Yksittäiset reiät paikataan kylmällä tai kuumalla massalla. Paikkaustyöhön ryhdyttäessä korjataan kaikki poikkileikkauksessa olevat reiät ja purkautumat. Siltojen kansien asfalttipäällysteen paikkauksesta on annettu ohjeita SILKO-ohjeessa Asfalttipäällysteen paikkaaminen (11/92). Paikkausmassan sideainepitoisuuden on oltava korkea (5,5 6,5 massa-%) ja kiviaineksen maksimiraekooltaan korkeintaan 12 mm. AB-massalla käsin paikattaessa alustan lämpötilan on oltava vähintään 0 o C. PAB-massalla käsin paikattaessa alustan lämpötilan on oltava vähintään 5 C ja VA-massalla paikattaessa 10 C. Lumi ja jää on poistettava ja alusta kuivattava. PAB-massaa ei saa käyttää AB-teillä ja silloilla muuta kuin tilapäisiin paikkauksiin. Nämä tilapäiset paikat tulee korvata kuumamassapaikalla silloilla sekä suolattavilla Is- ja I- luokan teillä päällystyskauden aikana. Paikatun tienpinnan on oltava tasainen ja tiivis (tärylevyä käytettävä isoissa kohteissa). Paikatun kohdan on oltava päällysteen kanssa samassa tasossa ajosuunnassa mitattuna tai enintään 5 mm ylempänä. Paikat ja leveät saumaukset eivät saa olla liukkaita. Liukkaat paikat sekä saumaukset joiden leveys ylittää 5 cm on karkeutettava välittömästi. Kevyen liikenteen väylien paikkausmateriaalin on oltava riittävän kovaa (ei saa pehmetä liikaa helteellä) ja tasaista liikenneturvallisuuden takia. Talvella routaheitot voidaan tasata tilapäisesti muiden kuin valta- ja kantateiden pehmytasfalteilla tekemällä paikka murskeesta (max. 8 mm) jäädyttämällä. Samalla on kuitenkin huolehdittava, että ei aiheuteta vaaraa liikenteelle. Keväällä tilapäiset murskeet on poistetta ja alue siistittävä. Pysyvät vauriot korjataan paikkausmassalla. Teiden yli 1 cm leveät halkeamat on juotettava kiinni vähintään 2 viikkoa ennen ajoratamaalauksia huhti- kesäkuun aikana. Uusia ajoratamerkintöjä ei saa sotkea juotostyöllä. Kesän päällysteohjelmassa olevien teiden halkeamia ei juoteta. Kevyen liikenteen väylien yli 1 cm leveät halkeamat on juotettava kiinni toukokuun loppuun mennessä. Siltojen yli 1 cm leveät halkeamat avarretaan ja juotetaan kiinni yli 40 %:n tartuntavenyvyyden (-30 C) vaatimuksen täyttävällä materiaalilla. Tätä kapeammat halkeamat (yli 3 mm) juotetaan kumibitumilla. Halkeamat on juotettava syyskuun loppuun mennessä. Siltojen päällysteen halkeaman sulkemista on annettu tarkempia ohjeita SILKO-ohjeessa (11/92) "päällysteen halkeaman sulkeminen". Päällysteen ja betonirakenteen välisen sauman tiivistämisestä on annettu ohjeet SILKO-ohjeessa (11/98). Päällysteiden paikkausohjeita on esitetty julkaisussa: Päällysteiden paikkaus (TIEH ). Laadun toteamismenetelmä Laatu mitataan tai arvioidaan silmämääräisesti. Laatu ja toteutuma todetaan työmaakokouksissa.

22 Kunnossapidon tuotekortit (39) 1 (1) Versio KAITEIDEN, SUOJA-AITOJEN JA REUNAKIVIEN KUNNOSSAPITO Tuotekuvaus Tuotteeseen kuuluu tien hoidon, roudan ja luiskan painumisen kaiteisiin ja aitoihin aiheuttamien vaurioiden korjaus sekä selvitetyt kaiteiden ja aitojen vaurioiden korjaukset, jotka korvataan liikennevakuutuksesta. Tuotteeseen kuuluu kaikki reunakiveysten vaurioiden korjaukset ja tuhoutuneiden reunakivien uusimiset. Systemaattiset uusista vaatimuksista, madaltumisesta tai iästä johtuvat kaiteiden, aitojen ja reunakiveysten uusimiset sekä kaiteiteisiin ja aitoihin kohdistuvasta ilkivallasta ja selvittämättömistä liikennevahingoista johtuvien vaurioiden korjaukset eivät kuulu urakkaan, vaan tilataan tarvittavassa laajuudessa lisätyönä. Urakoitsija on velvollinen raportoimaan tilaajalle uudelleenpäällystyksen, rakenteen parantamisen tai vastaavan syyn vuoksi haitallisesti madaltuneista kaiteista ja reunatuista. Urakoitsija on velvollinen raportoimaan tilaajalle toistuvasti kallistuvista kaiteista ja aidoista sekä toistuvasti irtoavista reunatuista. Kaiteet, suoja-aidat ja reunakivet toimivat tehtävässään rakenteena ja ovat asianmukaisessa kunnossa. Kaiteiden vauriokohteet merkitään välittömästi havaittaviksi. Vaaraa aiheuttavat kaidevauriot on korjattava 2 viikon kuluessa ja muut kaidevauriot kuukauden kuluessa. Talvella tulleet kaidevauriot on korjattava viimeistään toukokuun loppuun mennessä. Suoja-aidat on tarkastettava ja vauriot korjattava vuosittain kesäkuun loppuun mennessä. Riista-aidat on korjattava 2 viikon toimenpideajassa vaurion havaitsemisesta. Aukot on tukittava tilapäisesti heti. Irronneet reunakivet on kerättävä ajoradalta välittömästi havaintojen jälkeen. Reunakivet on korjattava paikalleen aurauskauden jälkeen heti sääolosuhteiden salliessa, kuitenkin viimeistään toukokuun loppuun mennessä. Muulloin lumettomana aikana reunakivet on korjattava paikalleen 2 viikon toimenpideajassa. Rakenteelliset ohjeet ja työselitykset on esitetty julkaisuissa: (TYLT) Kovat pintaverhoustyöt, sadevesikourut, sorapinta ja reunatuet (TIEL ). Kesk. kohta 5710 Reunatuet. (TYLT) Tiekaiteet (TIEL / 99) (TYLT) Aidat (TIEH ). Laadun toteamismenetelmä Laatu mitataan tai arvioidaan silmämääräisesti. Laatu ja toteutuma todetaan työmaakokouksissa.

23 Kunnossapidon tuotekortit (39) 3.5 SILTOJEN JA LAITUREIDEN HOITO Tuotekuvaus 1 (3) Versio Tuotteeseen kuuluu siltojen ja laitureiden puhtaanapito, jatkuva tarkkailu ja vuositarkastukset. Tuotteeseen kuuluu myös siltakeilojen sidekiveysten purkautumien pienet korjaukset. Kaikkien siltojen keilojen ja luiskien vesakoitumisen estäminen sekä risteyssiltojen etuluiskien heinittymisen estäminen käsitellään kohdassa 2.4 (viheralueiden hoito). Siltojen päällysteiden sekä reunapalkin ja päällysteen välisen sauman korjaukset kuuluvat tuotteeseen 3.3 (päällysteiden paikkaus). Rankkasateiden ja tulvien aiheuttamien äkillisten liikennettä vaarantavien luiska- ja keilavaurioiden korjaaminen käsitellään kohdassa 5 (liikenteen varmistaminen erikoistilanteissa). Siltojen ja laitureiden jatkuva tarkkailu Urakoitsija on velvollinen ilmoittamaan jatkuvan tarkkailun ja muiden hoitotöiden yhteydessä havaitsemistaan puutteista ja vaurioista tilaajalle. Urakoitsija kirjaa huomautuksensa työmaapäiväkirjaan ja valokuvaa tarvittaessa vauriokohteen. Siltojen rakenteet ja laiturit ovat puhtaat hiekasta, suolasta ja muista epäpuhtauksista. Siltojen ja laitureiden vuositarkastus on tehty. 1. Vuositarkastukset Siltojen vuositarkastukset on tehtävä ja täytetyt vuositarkastuslomakkeet toimitettava tilaajalle mennessä. Tarkastajan on oltava urakoitsijan työnjohdosta tai sillantarkastuskurssin suorittanut henkilö. Tarkastus suoritetaan silmämääräisesti. Urakkaan kuuluvaan siltaluetteloon merkitään tarkastetun sillan kohdalle päivämäärä ja tarkastajan nimimerkki. Jos tarkastuksessa havaitaan raportoitavia vaurioita tai huoltotoimenpiteitä, täytetään sillasta vuositarkastuslomake (ks. kunnossapidon alueurakan laadunvarmistus ja laaturaportointi) ja siitä on tehtävä siltaluetteloon erillinen merkintä. Tarkastuslomakkeeseen merkitään erikseen hoitotöitä ja korjaustöitä vaativat toimenpiteet. Korjaustyötä vaativista toimenpiteistä on ilmoitettava tilaajalle seuraavassa työmaakokouksessa. Kiireellisistä liikenneturvallisuuteen liittyvistä vaurioista on ilmoitettava tilaajalle välittömästi. Laitureiden vuositarkastus tehdään mennessä. Tarkastukset ja niissä havaitut vauriot ja huoltotyötarpeet kirjataan työmaapäiväkirjaan. Vauriot ja tarvittavat huoltotyöt on ilmoitettava myös tilaajalle.

24 Kunnossapidon tuotekortit (39) 2 (3) Versio Sillan kansi, reunapalkit ja kaiteet Sillan kansi, reunapalkit ja kaiteet on puhdistettava vuosittain 1.6. mennessä. Kansi pestään korkeapainepesurilla ja tarvittaessa käytetään koneharjausta. Erityistä huomiota on kiinnitettävä päällysteen ja reunapalkin välisen sauman puhdistamiseen. Samalla tarkastetaan sauman tiiviys. Kaiteiden pesu ulotetaan reunapalkin yläpinnasta ajotiejohteen alapintaan asti. Kaidetolpan pesu on tehtävä kaikilta puolilta tolppaa. Siltojen pesuvesi voidaan ohjata sellaisenaan ympäristöön risteyssiltoja ja sähköistettyjen rautateiden ylikulkusiltoja lukuun ottamatta. Sähköistettyjen ratojen ylikulkusiltojen töissä on noudatettava Ratahallintokeskuksen erityisohjeita. Näitä siltoja ei saa pestä sähköä katkaisematta, joten töistä on aina sovittava Ratahallintokeskuksen kanssa. 3. Liikuntasaumalaitteet Liikuntasaumalaitteiden ensimmäinen puhdistus on tehtävä vuosittain kannen pesun jälkeen 1.6. mennessä ja toinen Liikuntasaumalaitteista poistetaan kertynyt hiekka ja muu irtonainen aines harjaamalla ja vesipesulla. Liikuntasaumalaitteiden on oltava puhtaat toimenpiteiden jälkeen. 4. Maatuet, välituet ja laakeritasot Tien reunasta enintään 5 m etäisyydellä olevat suolaroiskeiden tai suolasumun rasittamat risteyssiltojen maa- ja välituet on pestävä vuosittain 1.6. mennessä korkeapainepesurilla. Maa- ja välitukien pesu ulotetaan 3 m korkeuteen ajoradan pinnasta mitattuna. Välitukien alaosien ympärillä oleva irtonainen hiekka ja maa-aines on poistettava maanpinnan tasoon 1.6. mennessä. Laakeritasoilla havaitusta runsaasta hiekasta ja muusta irtoainesta sekä vuotavasta liikuntasaumalaitteesta on tehtävä merkintä vuositarkastuslomakkeeseen. Rakenteiden pintojen on oltava puhtaita suolahiekasta - erityisesti tukien alaosissa. 5. Kuivatusjärjestelmä Kuivatusjärjestelmän puhdistus- ja kunnostustyöt on tehtävä vuosittain 1.6. mennessä. Varmistetaan veden ohjautuminen luiskan yläosassa oleviin sillanpäiden luiskakouruihin ja sadevesikaivoihin. Mahdolliset vuotokohdat paikataan tai saumataan. Luiskakourujen, syöksytorvien ja putkistojen tukkeumat avataan ja puhdistetaan sekä sadevesikaivot tyhjennetään keväisin hiekoitushiekan poiston jälkeen.

Hoidon ja ylläpidon tuotekortit

Hoidon ja ylläpidon tuotekortit Hoidon ja ylläpidon tuotekortit 19.1.2009 Sisällysluettelo Yleiset vaatimukset 2 0 Yhteenveto toimivuusvaatimuksista 3 1 Talvihoito 4 2 Liikenneympäristön hoito 5 2.1 Liikennemerkkien, opasteiden, ohjauslaitteiden

Lisätiedot

Laatuvaatimukset

Laatuvaatimukset Laatuvaatimukset 1.10.2008 Suuremmat muutokset pohdintaan toimintalinjojen kautta Reunalumet, vähäiset lumet Tasaisuuden sentit jne Yöajan lievennysten poisto Sorateiden laatuvaatimukset Laatuvaatimukset

Lisätiedot

Kunnossapidon tuotekortit 23.1.2006

Kunnossapidon tuotekortit 23.1.2006 Kunnossapidon tuotekortit 23.1.2006 Sisällysluettelo Yleiset vaatimukset 2 0 Yhteenveto toimivuusvaatimuksista 3 1 Talvihoito 4 2 Liikenneympäristön hoito 5 2.1 Liikennemerkkien, opasteiden, ohjauslaitteiden

Lisätiedot

Hoidon ja ylläpidon tuotekortit

Hoidon ja ylläpidon tuotekortit Hoidon ja ylläpidon tuotekortit 31.1.2014 Sisällysluettelo Liikennevirasto Hoidon ja ylläpidon alueurakka 2014, Tuotekortit, versio 31.1.2014 Yleiset vaatimukset 2 0 Yhteenveto toimivuusvaatimuksista 3

Lisätiedot

Kunnossapidon tuotekortit 22.1.2007

Kunnossapidon tuotekortit 22.1.2007 Kunnossapidon tuotekortit 22.1.2007 Sisällysluettelo Yleiset vaatimukset 2 0 Yhteenveto toimivuusvaatimuksista 3 1 Talvihoito 4 2 Liikenneympäristön hoito 5 2.1 Liikennemerkkien, opasteiden, ohjauslaitteiden

Lisätiedot

Maanteiden hoidon ja ylläpidon tuotekortit 30.1.2015

Maanteiden hoidon ja ylläpidon tuotekortit 30.1.2015 Maanteiden hoidon ja ylläpidon tuotekortit 30.1.2015 Nämä tuotekortit yksilöivät hoidon ja ylläpidon alueurakkaan kuuluvat työt laatuvaatimuksineen. Mainitut työt ovat alueurakan kokonaishintaperusteiseen

Lisätiedot

Ylläpito. Talvihoito. Viheralueiden hoito. Liikennealueiden hoito. Perusomaisuus. Puhtaanapito. Kalusteiden ja varusteiden hoito.

Ylläpito. Talvihoito. Viheralueiden hoito. Liikennealueiden hoito. Perusomaisuus. Puhtaanapito. Kalusteiden ja varusteiden hoito. Talvihoito Viheralueiden hoito Liikennealueiden hoito Perusomaisuus Puhtaanapito Kalusteiden ja varusteiden hoito Rakenteiden hoito Kunnossapito Talvihoidon erillistuote Ylläpito Erillistuotteet Kunnossa-

Lisätiedot

URAKKA-ALUEIDEN KESÄHOIDON TEHTÄVÄKORTIT

URAKKA-ALUEIDEN KESÄHOIDON TEHTÄVÄKORTIT URAKKA-ALUEIDEN KESÄHOIDON TEHTÄVÄKORTIT Pvm. Suorite Piha-alueiden ja jalkakäytävien puhtaanapito Nurmikoiden hoito Pensaiden hoito PIHA-ALUEIDEN JA JALKAKÄYTÄVIEN PUHTAANAPITO Puhtaanapitotyöhön kuuluu

Lisätiedot

TYÖSELITYS TUUSULAN VIHERALUEIDEN KUNNOSSAPITOURAKKA ALUEELLA C TUUSULAN KESKUS JA NUMMENHARJU KAUDELLE 1.4.2016-31.3.2018

TYÖSELITYS TUUSULAN VIHERALUEIDEN KUNNOSSAPITOURAKKA ALUEELLA C TUUSULAN KESKUS JA NUMMENHARJU KAUDELLE 1.4.2016-31.3.2018 Sivu 1/6 Tilaaja: Tuusulan kunta, KETEK/ Kunnossapito ja viheralueet PL 60 04301 Tuusula TYÖSELITYS TUUSULAN VIHERALUEIDEN KUNNOSSAPITOURAKKA ALUEELLA C TUUSULAN KESKUS JA NUMMENHARJU KAUDELLE 1.4.2016-31.3.2018

Lisätiedot

1000 TALVIHOITO: KADUT, TORIT, AUKIOT, KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄT, LINJA- AUTOPYSÄKIT, PYSÄKÖINTIALUEET Valmistelevat työt

1000 TALVIHOITO: KADUT, TORIT, AUKIOT, KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄT, LINJA- AUTOPYSÄKIT, PYSÄKÖINTIALUEET Valmistelevat työt Sivu 1 JOKELAN ALUEURAKKA 2O13 2O17 Tuusulan Jokelan alueurakkaa 2013 2017 koskevaan urakkatarjouspyyntöönne viitaten tarjoudumme suorittamaan urakassa esiin tulevia kokonaishintaan kuuluvia tehtäviä hinnoin

Lisätiedot

PEHKO-projekti Hoidon ja ylläpidon alueurakat Kemi ja Karstula

PEHKO-projekti Hoidon ja ylläpidon alueurakat Kemi ja Karstula PEHKO-projekti Hoidon ja ylläpidon alueurakat Kemi ja Karstula 2016-2021 Tekstitarkennukset Tarjouspyyntökirje Tämän alueurakan alueella pilotoidaan päällysteiden ennakoivan hoidon ja kunnostuksen ohjelmointia

Lisätiedot

TAPIOLAN ALUEURAKKA /19 KATUYLLÄPIDON TEHTÄVÄLUETTELO JA TEHTÄVÄKOHTAISET TÄYDENNYKSET. Alueurakointi Yleinen tehtäväluettelo 2003

TAPIOLAN ALUEURAKKA /19 KATUYLLÄPIDON TEHTÄVÄLUETTELO JA TEHTÄVÄKOHTAISET TÄYDENNYKSET. Alueurakointi Yleinen tehtäväluettelo 2003 Tapiolan alueurakka 2012-2017/19 1 (6) TAPIOLAN ALUEURAKKA 2012 2017/19 KATUYLLÄPIDON TEHTÄVÄLUETTELO JA TEHTÄVÄKOHTAISET TÄYDENNYKSET Alueurakointi Yleinen tehtäväluettelo 2003 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ

Lisätiedot

Viherhoitosuunnitelmat ja kohdekortti

Viherhoitosuunnitelmat ja kohdekortti Maija Elo, Aino-Kaisa Nuotio Viherhoitosuunnitelmat ja kohdekortti Toteuttamisvaiheen ohjaus Tiehallinto Helsinki 2003 Kannen kuva: Aino-Kaisa Nuotio, Turun moottoritie ISBN 951-803-016-2 TIEH 2200018-03

Lisätiedot

Väylät aurataan muiden väylien tultua auratuiksi. Ainoastaan arkipäivisin klo 7 ja 16 välillä, lukuun ottamatta erityisen vaikeita olosuhteita.

Väylät aurataan muiden väylien tultua auratuiksi. Ainoastaan arkipäivisin klo 7 ja 16 välillä, lukuun ottamatta erityisen vaikeita olosuhteita. 12.3.2015 HOITOTASON MÄÄRITTELY 2015 1/5 Lumen poisto Aloitetaan, kun lunta on Aloitetaan, kun lunta on kertynyt enintään 3 cm. kertynyt enintään 5 cm. Aurataan ennen asuntokatuja. Polanteen poisto Polanteet

Lisätiedot

JOKELAN ALUEURAKKA 2013 2017

JOKELAN ALUEURAKKA 2013 2017 Sivu 1 JOKELAN ALUEURAKKA 2013 2017 TEHTÄVÄLUETTELO JA TEHTÄVÄKOHTAISET TÄYDENNYKSET Sivu 2 Alueurakointi Yleinen tehtäväluettelo 2003 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 2. TEHTÄVÄLUETTELO 2.1 KOKONAISHINTAAN

Lisätiedot

Palvelusopimuksen sopimusasiakirjaluettelon kohta 9. Palvelusopimuksen sopimusasiakirjaluettelon kohta 10

Palvelusopimuksen sopimusasiakirjaluettelon kohta 9. Palvelusopimuksen sopimusasiakirjaluettelon kohta 10 LIIKENNEVIRASTO 1 (5) Tekniset ohjeet alkavissa alueurakoissa alkavat maanteiden hoidon ja ylläpidon alueurakat n kohta 9 Hoidon ja ylläpidon tuotekortit 31.1.2014 http://www2.liikennevirasto.fi/julkaisut/pdf5/hoidon_tuotekortti2014.pdf

Lisätiedot

Työhön ryhdytään, kun lumikerroksen paksuus on keskimäärin 6 cm. Aurataan laatustandardin alituttua pääsääntöisesti kp-luokka I jälkeen.

Työhön ryhdytään, kun lumikerroksen paksuus on keskimäärin 6 cm. Aurataan laatustandardin alituttua pääsääntöisesti kp-luokka I jälkeen. Talvihoito Auraus Työhön ryhdytään, kun kuivaa irtolunta on keskimäärin 4 cm. Aurataan mahdollisimman pian laatustandardin alituttua ja ennen vuorokauden liikenteen huipputunteja (klo 7 ja 16). Jatkuvan

Lisätiedot

Talvikunnossapito KOKEMÄEN KAUPUNKI YHDYSKUNTAOSASTO KOKEMÄEN KAUPUNKI. Tehtäväkortti. Viimeksi päivitetty 10.8.2015

Talvikunnossapito KOKEMÄEN KAUPUNKI YHDYSKUNTAOSASTO KOKEMÄEN KAUPUNKI. Tehtäväkortti. Viimeksi päivitetty 10.8.2015 KOKEMÄEN KAUPUNKI YHDYSKUNTAOSASTO KOKEMÄEN KAUPUNKI Talvikunnossapito Tehtäväkortti Viimeksi päivitetty 10.8.2015 KOKEMÄEN KAUPUNKI YHDYSKUNTAOSASTO Tehtäväkortti Sisällysluettelo 1 Auraus... 1 1.1 Milloin

Lisätiedot

Hoidon ja ylläpidon yhteisalueurakka Ranua , erityispiirteet

Hoidon ja ylläpidon yhteisalueurakka Ranua , erityispiirteet Hoidon ja ylläpidon yhteisalueurakka Ranua 2016-2021, erityispiirteet Ranuan kunta Hoidettava tiestö pääasiassa Ranuan kirkonkylää. Lisäksi Ristijärvi- Penämö ja Simontaipaleentie yht. 27,5 km 1.03 Tiestön

Lisätiedot

KUNTOMÄÄRITYKSEN PERIAATTEET

KUNTOMÄÄRITYKSEN PERIAATTEET KUNTOMÄÄRITYKSEN PERIAATTEET 3. painos ISBN 951-47-9082-0 TIEL 2230010 Oy Edita Ab Helsinki 1999 Julkaisua myy Tiehallinto, julkaisumyynti Telefax 0204 22 2652 Tielaitos TIEHALLINTO Tie- ja liikennetekniikka

Lisätiedot

Tiestön kunnossapito Sysmän kunnan alueella

Tiestön kunnossapito Sysmän kunnan alueella Tiestön kunnossapito Sysmän kunnan alueella Sysmän kansankäräjät 2013, Uudenmaan ELY-keskus 25.8.2013 Hoito ylläpito - investoinnit Hoito: Heinolan alueurakka 2012 17 Talvihoito Sorateiden hoito (sis.

Lisätiedot

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Logistiikan koulutusohjelma / Tuotantotalous. Antti Vidgrén KONEELLISEN VESAKONRAIVAUKSEN JA NIITON KUSTANNUKSET

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Logistiikan koulutusohjelma / Tuotantotalous. Antti Vidgrén KONEELLISEN VESAKONRAIVAUKSEN JA NIITON KUSTANNUKSET KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Logistiikan koulutusohjelma / Tuotantotalous Antti Vidgrén KONEELLISEN VESAKONRAIVAUKSEN JA NIITON KUSTANNUKSET Opinnäytetyö 2014 TIIVISTELMÄ KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

LIITE 2 TEHTÄVÄKORTTI LOIMAAN KAUPUNGIN TALVIKUNNOSSAPIDON ALUEURAKKA 2015-2019

LIITE 2 TEHTÄVÄKORTTI LOIMAAN KAUPUNGIN TALVIKUNNOSSAPIDON ALUEURAKKA 2015-2019 LIITE 2 TEHTÄVÄKORTTI LOIMAAN KAUPUNGIN TALVIKUNNOSSAPIDON ALUEURAKKA 2015-2019 8.6.2015 Sisällysluettelo 1 Auraus........................................... 3 1.1 Milloin työ on suoritettava...............................................

Lisätiedot

KATUJEN TALVIHOIDON LAATUVAATIMUKSET

KATUJEN TALVIHOIDON LAATUVAATIMUKSET KATUJEN TALVIHOIDON LAATUVAATIMUKSET 2(12) SISÄLLYSLUETTELO Auraus: ajoradat... 3 Auraus: jalkakäytävät, kevyen liikenteen väylät, laatukäytävät... 4 Sohjon poisto: ajoradat, kevyen liikenteen väylät...

Lisätiedot

VIHERALUEIDEN HOITOLUOKITUS ELI ABC-LUOKITUS ÄÄNEKOSKEN KAUPUNGISSA. Tähän tarvittaessa otsikko

VIHERALUEIDEN HOITOLUOKITUS ELI ABC-LUOKITUS ÄÄNEKOSKEN KAUPUNGISSA. Tähän tarvittaessa otsikko VIHERALUEIDEN HOITOLUOKITUS ELI ABC-LUOKITUS ÄÄNEKOSKEN KAUPUNGISSA Tähän tarvittaessa otsikko PUISTOYKSIKKÖ HENKILÖSTÖRESURSSIT PUISTOTYÖNTEKIJÄT 2,5 HENKILÖÄ PUISTOTYÖNJOHTAJA 1 HLÖ KAUPUNGINPUUTARHURI

Lisätiedot

POHJOIS-ESPOON ALUEURAKKA /20

POHJOIS-ESPOON ALUEURAKKA /20 Asianumero 834/02.08.00/2013 1 (8) POHJOIS-ESPOON ALUEURAKKA 2013-2018/20 KATUYLLÄPIDON TEHTÄVÄLUETTELO JA TEHTÄVÄKOHTAISET TÄYDENNYKSET Asianumero 834/02.08.00/2013 2 (8) SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 2.

Lisätiedot

Liite 4. Työkohtainen tarkennus. Raision talvihoidon alueurakka Raision kaupunki

Liite 4. Työkohtainen tarkennus. Raision talvihoidon alueurakka Raision kaupunki Liite Työkohtainen tarkennus Raision talvihoidon alueurakka 2019-2022 Raision kaupunki 23.5.2019 2 (6) Sisällys 0 Yleistä... 3 1 Talvihoito... 3 1.1. Lumen ja sohjon poisto sekä pinnan tasaus... 3 Talvihoitoluokat...

Lisätiedot

POHJOIS-ESPOON ALUEURAKKA 2013-2018/20

POHJOIS-ESPOON ALUEURAKKA 2013-2018/20 Asianumero 834/02.08.00/2013 ESPOON KAUPUNKI POHJOIS-ESPOON ALUEURAKKA 2013-2018/20 PIHOJEN HOIDON TYÖKORTIT (tarjouslomake 4a) Pihojen hoidon työkortit 2013 2(16) YLEISTÄ HUOMIOITAVAA LUMITYÖT, LIUKKAUDENTORJUNTA

Lisätiedot

Näin pidät yksityistiesi

Näin pidät yksityistiesi Näin pidät yksityistiesi kunnossa Kun olet hankkinut OTSO:lta upouuden tien, tai jos olemassa oleva tiesi on juuri laitettu kuntoon, siitä kannattaa pitää huolta. Tien säännöllinen hoitaminen pidentää

Lisätiedot

23.2.2016 Matti Antikainen. Hoidon ja ylläpidon alueurakka Kuopio 2016-2021

23.2.2016 Matti Antikainen. Hoidon ja ylläpidon alueurakka Kuopio 2016-2021 Hoidon ja ylläpidon alueurakka Kuopio 2016-2021 1 Hoidon ja ylläpidon alueurakka Kuopio 2016-2021 Hoidon ja ylläpidon alueurakka Kuopio 2016-2021 Pääasiallinen alue: Kuopio Leppävirta Varkaus Siilinjärvi

Lisätiedot

Metsäkeskus Pohjois-Savo Tietoa tienpitoon -kehittämishanke

Metsäkeskus Pohjois-Savo Tietoa tienpitoon -kehittämishanke Yksityistien vuosittainen kunnossapito Metsäkeskus Pohjois-Savo Tietoa tienpitoon -kehittämishanke Yksityistien vuosittainen kunnossapito Vuosittainen kunnossapito on tieosakkaiden avaintehtävä. Kunnossapitotöiden

Lisätiedot

URAKKA-ALUEIDEN KESÄHOIDON TEHTÄVÄKORTIT

URAKKA-ALUEIDEN KESÄHOIDON TEHTÄVÄKORTIT URAKKA-ALUEIDEN KESÄHOIDON TEHTÄVÄKORTIT Pvm. Suorite 9.3.2016 Viheralueiden puhtaanapito 9.3.2016 Nurmikoiden hoito 9.3.2016 Pensaiden ja puiden hoito 9.3.2016 Perennojen ja kevätkukkasipulien hoito 9.3.2016

Lisätiedot

Liite 3 TURVALLISUUSASIAKIRJA. Raision talvihoidon alueurakka Raision kaupunki

Liite 3 TURVALLISUUSASIAKIRJA. Raision talvihoidon alueurakka Raision kaupunki Liite 3 TURVALLISUUSASIAKIRJA Raision talvihoidon alueurakka 2019 2022 23.5.2019 Raision kaupunki 2(7) TURVALLISUUSASIAKIRJA Sisällys 1. YLEISTÄ... 3 1.1 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus... 3 1.2 Päätoteuttaja...

Lisätiedot

Aluevastaava Raija Kreutzer. Hoidon ja ylläpidon alueurakka Orivesi

Aluevastaava Raija Kreutzer. Hoidon ja ylläpidon alueurakka Orivesi Hoidon ja ylläpidon alueurakka Orivesi 2016 2021 Yleistä urakka-alueesta: 5-vuotinen vaativa urakka Sijaitsee Pirkanmaan maakunnassa Sijoittuu Oriveden, Mänttä-Vilppulan, Juupajoen sekä osin Tampereen

Lisätiedot

TUOTANTOSOPIMUS PUISTOJEN JA YLEISTEN ALUEIDEN KUNNOSSAPIDOSTA 1/3. Asikkalan kunnan ylläpitämien puistojen ja yleisten alueiden kunnossapito

TUOTANTOSOPIMUS PUISTOJEN JA YLEISTEN ALUEIDEN KUNNOSSAPIDOSTA 1/3. Asikkalan kunnan ylläpitämien puistojen ja yleisten alueiden kunnossapito TUOTANTOSOPIMUS PUISTOJEN JA YLEISTEN ALUEIDEN KUNNOSSAPIDOSTA 1/3 Sopimuksen kohde Tilaaja Tuottaja Asikkalan kunnan ylläpitämien puistojen ja yleisten alueiden kunnossapito Asikkalan kunta, tekninen

Lisätiedot

KUNTOMÄÄRITYKSEN PERIAATTEET

KUNTOMÄÄRITYKSEN PERIAATTEET KUNTOMÄÄRITYKSEN PERIAATTEET Liikennemerkkien ja reunapaalujen tehtävänä on varoittaa, ohjata ja opastaa liikennettä sekä välittää informaatiota tienkäyttäjille. Kuntomäärityksen tarkoituksena on saada

Lisätiedot

TARJOUSHINTA (alv 0 %) TARJOUSHINTA (alv 23 %) URAKKAHINTA YHTEENSÄ (sis. alv 23%) JYVÄSKYLÄN ETELÄINEN ALUEURAKKA HINTATARJOUSLOMAKE, YHTEENVETO

TARJOUSHINTA (alv 0 %) TARJOUSHINTA (alv 23 %) URAKKAHINTA YHTEENSÄ (sis. alv 23%) JYVÄSKYLÄN ETELÄINEN ALUEURAKKA HINTATARJOUSLOMAKE, YHTEENVETO JYVÄSKYLÄN ETELÄINEN ALUEURAKKA HINTATARJOUSLOMAKE, YHTEENVETO LIIKENNEVÄYLIEN JA -ALUEIDEN SEKÄ VIHERALUEIDEN HOITO JA KUNNOSSAPITO Urakkatarjouspyyntöönne 22.03.2012 viitaten tarjoudumme suorittamaan

Lisätiedot

POHJOIS-ESPOON ALUEURAKKA /20

POHJOIS-ESPOON ALUEURAKKA /20 1(5) POHJOIS-ESPOON ALUEURAKKA 2013-2018/20 KIINTEISTÖJEN PIHA-ALUEET 1. YLEISTÄ 2. TALVIHOITO Asianumero 834/02.08.00/2013 Tässä asiakirjassa esitetyt suoritusvelvollisuuteen liittyvät asiat koskevat

Lisätiedot

Opas katualueiden hoidosta ja vastuurajoista Reisjärven kunnassa

Opas katualueiden hoidosta ja vastuurajoista Reisjärven kunnassa Opas katualueiden hoidosta ja vastuurajoista Reisjärven kunnassa päivitetty 12.11.2017 Katualueiden kunnossa- ja puhtaanapidon vastuunjako Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta

Lisätiedot

Syksyllä 2012 ja 2013 alkaneet maanteiden hoidon ja ylläpidon alueurakat

Syksyllä 2012 ja 2013 alkaneet maanteiden hoidon ja ylläpidon alueurakat LIIKENNEVIRASTO Palvelusopimuksen sopimusasiakirjaluettelo 1 (5) Syksyllä 2012 ja 2013 alkaneet maanteiden hoidon ja ylläpidon alueurakat 9. Hoidon ja ylläpidon tuotekortit 31.1.2012 http://www2.liikennevirasto.fi/julkaisut/pdf5/hoidon_tuotekortti2012.pdf

Lisätiedot

Liikennemerkkien ja reunapaalujen

Liikennemerkkien ja reunapaalujen Kunnossapidon laatu Tielaitos Liikennemerkkien ja reunapaalujen kuntoluokitus 1FI 1 1 Kunnossapidon ohjaus Helsinki 1994 Tuotannon palvelukeskus ö' // Kunnossapidon laatu Liikennemerkkien ja reunapaalujen

Lisätiedot

Katujen kunnossapitoluokitus ja -tehtävät

Katujen kunnossapitoluokitus ja -tehtävät Katujen kunnossapitoluokitus ja -tehtävät Katujen kunnossapitoluokitus ja -tehtävät Raision yleisten alueiden kunnossapidosta vastaa Raision kaupungin Teknisen keskuksen Kunnallistekniset palvelut yksikkö.

Lisätiedot

Oleellisimmat muutokset urakkaohjelmassa. HaKoYki

Oleellisimmat muutokset urakkaohjelmassa. HaKoYki Oleellisimmat muutokset urakkaohjelmassa HaKoYki 2014-2017 Kadut Yleistä Yksityistiekäytännöt muuttuvat 30.4.2015 jälkeen, jolloin kaupunki avustaa yksityisteitä enää vain rahallisesti. Urakkaan voi jäädä

Lisätiedot

Aluevastaava Sakari Häyhä. Imatran alueurakka

Aluevastaava Sakari Häyhä. Imatran alueurakka Imatran alueurakka 2016-2021 Hoidon ja ylläpidon alueurakka Imatra 2016-2021 Pääasiallinen alue: Imatra Ruokolahti Rautjärvi Parikkala Sekä osia: Savonlinna Lappeenranta Taipalsaari Yleistä urakka-alueesta:

Lisätiedot

Parikkalan kunta Tekninen toimi Harjukuja Parikkala puh KATUJEN KUNNOSSAPITO LUOKITUS Talvihoito

Parikkalan kunta Tekninen toimi Harjukuja Parikkala puh KATUJEN KUNNOSSAPITO LUOKITUS Talvihoito Talvihoito 1 Katujen ja kevyenliikenteen väylien kunnossapitoluokitus Talvikunnossapito 1.0 Yleistä Parikkalan kunnan kadut on jaettu kolmeen eri kunnossapitoluokkaan. Kunnossapitoluokituksen avulla määritetään

Lisätiedot

TUOTANTOSOPIMUS PUISTOJEN JA YLEISTEN ALUEIDEN KUNNOSSAPIDOSTA 1/3. Asikkalan kunnan ylläpitämien puistojen ja yleisten alueiden kunnossapito

TUOTANTOSOPIMUS PUISTOJEN JA YLEISTEN ALUEIDEN KUNNOSSAPIDOSTA 1/3. Asikkalan kunnan ylläpitämien puistojen ja yleisten alueiden kunnossapito TUOTANTOSOPIMUS PUISTOJEN JA YLEISTEN ALUEIDEN KUNNOSSAPIDOSTA 1/3 Sopimuksen kohde Tilaaja Tuottaja Asikkalan kunnan ylläpitämien puistojen ja yleisten alueiden kunnossapito Asikkalan kunta, tekninen

Lisätiedot

Muutoksia ja tarkennuksia päivättyyn tarjouspyyntöön ja Karttulan alueurakan julkiseen hankintakilpailuun

Muutoksia ja tarkennuksia päivättyyn tarjouspyyntöön ja Karttulan alueurakan julkiseen hankintakilpailuun KUOPION KAUPUNKI Kaupunkiympäristön palvelualue Rakentamisen ja kunnossapidon palvelut Karttulan alueurakka 2017 2022 5.4.2017 Lisäkirje 1 Muutoksia ja tarkennuksia 2.3.2017 päivättyyn tarjouspyyntöön

Lisätiedot

ELY-keskuksen talvihoitoinfo Varsinais-Suomi. Timo Laaksonen, kunnossapitopäällikkö

ELY-keskuksen talvihoitoinfo Varsinais-Suomi. Timo Laaksonen, kunnossapitopäällikkö ELY-keskuksen talvihoitoinfo 6.11.2018 Varsinais-Suomi Timo Laaksonen, kunnossapitopäällikkö Sääolosuhteet muuttuneet etenkin rannikolla Varsinaiset talvikelit tulevat myöhemmin ja kestävät lyhyemmän aikaa

Lisätiedot

YKSITYISTEIDEN KUNNOSSAPITO JA HIUKAN PERUSPARANTAMSESTA

YKSITYISTEIDEN KUNNOSSAPITO JA HIUKAN PERUSPARANTAMSESTA YKSITYISTEIDEN KUNNOSSAPITO JA HIUKAN PERUSPARANTAMSESTA Auraus ja linkous Asutuilla teillä sallitaan lunta yleensä max 8-10 cm Sohjoa max 4-5 cm Tie aurattu yleensä klo 6-7 Kuorma-auto- tai traktoriaura

Lisätiedot

TAPIOLAN AU 2012-2017/19

TAPIOLAN AU 2012-2017/19 1 Asianumero 1411/02.08.00/2012 ESPOON KAUPUNKI TAPIOLAN AU 2012-2017/19 PIHOJEN HOIDON TYÖKORTIT 2012 2 YLEISTÄ HUOMIOITAVAA LUMITYÖT, LIUKKAUDENTORJUNTA JA PUHTAANAPITO EI KUULU PIHOISSA URAKKAAN. KOHTEISSA

Lisätiedot

ORIVEDEN KAUPUNGIN LIIKENNEALUEIDEN TALVIHOITO

ORIVEDEN KAUPUNGIN LIIKENNEALUEIDEN TALVIHOITO Talvihoidon tuotekortit ORIVEDEN KAUPUNGIN LIIKENNEALUEIDEN TALVIHOITO TALVIHOIDON TUOTEKORTIT Talvihoidon tuotekortit 1 (14) SISÄLLYSLUETTELO LIIKENNEALUEIDEN TALVIHOITO... 2 1. YLEISTÄ... 2 2. LUMEN

Lisätiedot

Lauttaliikenteen palvelutaso ja sanktioluokitus. Maantielauttaliikennepalvelu Barösund, Pellinki ja Skåldö xx.xx.

Lauttaliikenteen palvelutaso ja sanktioluokitus. Maantielauttaliikennepalvelu Barösund, Pellinki ja Skåldö xx.xx. Lauttaliikenteen palvelutaso ja sanktioluokitus Maantielauttaliikennepalvelu Barösund, 1.1.2018-31.12.2027 1 Yleistä... 3 2 Liikennöinti... 3 2.1 Kuljetus... 3 2.2 Kuljetuskaluston ja laitteiden hoito

Lisätiedot

Liikennemerkkien kuntoluokitus

Liikennemerkkien kuntoluokitus Liikennemerkkien kuntoluokitus Liikennemerkkien kuntoluokitus Toteuttamisvaiheen ohjaus Tiehallinto Helsinki 2009 Verkkojulkaisu pdf (www.tiehallinto.fi/julkaisut) 978-952-221-256-6 2200060-v-09 TIEHALLINTO

Lisätiedot

TIEN KU 1 VATUSJÄRJ ESTE LMÄN KUNNON ARVIOI NTI

TIEN KU 1 VATUSJÄRJ ESTE LMÄN KUNNON ARVIOI NTI ](2 3/i,,/n KUNNOSSAPIDON LAATU TIEN KU 1 VATUSJÄRJ ESTE LMÄN KUNNON ARVIOI NTI TIE- JA VESIRAKENNUSHALLITUS Kurinossapitotoimisto TVH 743925 HELSINKI 1985 KUNNOSSAPIDON LAATU TIEN KU 1 VATUSJÄRJ ESTE

Lisätiedot

Sivu 1 / 5. Kuntatekniikka Kommunteknik 13.5.2015 VIHERALUEIDEN TAKUUAJAN HOIDON TYÖSELOSTUS 1. YLEISTÄ

Sivu 1 / 5. Kuntatekniikka Kommunteknik 13.5.2015 VIHERALUEIDEN TAKUUAJAN HOIDON TYÖSELOSTUS 1. YLEISTÄ Sivu 1 / 5 VIHERALUEIDEN TAKUUAJAN HOIDON TYÖSELOSTUS 1. YLEISTÄ Tämän työselostuksen mukaiset takuuajan hoitotyöt käsittävät rakennusurakkaan kuuluvien viheralueiden hoitotyöt. Takuuajan hoito alkaa vastaanottokatselmuksessa

Lisätiedot

Tekninen palvelualue Kunnallistekniset palvelut 21.3.2011 TALVIKUNNOSSAPITO KEVYTLIIKENNEVÄYLILLÄ

Tekninen palvelualue Kunnallistekniset palvelut 21.3.2011 TALVIKUNNOSSAPITO KEVYTLIIKENNEVÄYLILLÄ Savonlinnan kaupunki TYÖOHJEITA Tekninen palvelualue Kunnallistekniset palvelut 21.3.2011 TALVIKUNNOSSAPITO KEVYTLIIKENNEVÄYLILLÄ YLEISTÄ Laki kadun ja eräiden alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (547/2005)

Lisätiedot

Lauttaliikenteen palvelutaso ja sanktioluokitus. Maantielauttaliikenne Kietävälä

Lauttaliikenteen palvelutaso ja sanktioluokitus. Maantielauttaliikenne Kietävälä Lauttaliikenteen palvelutaso ja sanktioluokitus Maantielauttaliikenne Kietävälä 1.10.2017 31.12.2019 1 Yleistä 3 2 Liikennöinti 3 2.1 Kuljetus 3 2.2 Kuljetuskaluston ja laitteiden hoito ja ylläpito 3 2.3

Lisätiedot

Kouvolan kaupungin viheralueiden hoidosta, kunnossa- ja puhtaanapidosta sekä muista erikseen sovittavista töistä

Kouvolan kaupungin viheralueiden hoidosta, kunnossa- ja puhtaanapidosta sekä muista erikseen sovittavista töistä Dnro 3726/00.06.00/2014 1(6) PALVELUSOPIMUS / Palveluosa Kouvolan kaupungin viheralueiden hoidosta, kunnossa- ja puhtaanapidosta sekä muista erikseen sovittavista töistä 1. Palveluosan voimassaoloaika:

Lisätiedot

Kiinteistöjen talvikunnossapito

Kiinteistöjen talvikunnossapito Työkohtainen työselostus, Kiinteistöjen talvikunnossapito 2016 2017 1000 TALVIHOITO, KADUT, KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄT, KIINTEISTÖT Talvihoidon tavoitteena on turvata liikenteen häiriötön sujuminen sekä

Lisätiedot

2 Sijoituspaikan valinta LIIKENNEVIRASTO 2 (6) Dnro 917/1046/2011

2 Sijoituspaikan valinta LIIKENNEVIRASTO 2 (6) Dnro 917/1046/2011 LIIKENNEVIRASTO 2 (6) 1 Yleistä Vaaleja koskevalla ulkomainoksella on tärkeä merkitys vaalityössä. Tienvarsimainonnassa on sille lainsäädännöllä annettu erityisasema. Maantielain mukaan vaaleja koskevat

Lisätiedot

Aluevastaava Raija Kreutzer. Hoidon ja ylläpidon alueurakka Kangasala

Aluevastaava Raija Kreutzer. Hoidon ja ylläpidon alueurakka Kangasala Hoidon ja ylläpidon alueurakka Kangasala 2016 2021 Yleistä urakka-alueesta: 5-vuotinen perusurakka Sijaitsee Pirkanmaan maakunnassa Sijoittuu Kangasalan, Pälkäneen ja osin Valkeakosken kuntien alueelle

Lisätiedot

PIHA-ALUEIDEN TALVIHOIDON TEHTÄVÄKORTIT

PIHA-ALUEIDEN TALVIHOIDON TEHTÄVÄKORTIT LIITE 9/1 PIHA-ALUEIDEN TALVIHOIDON TEHTÄVÄKORTIT Talvihoito Pvm. Suorite Auraus piha-alueilla Sohjon poisto piha-alueilla Lumen lähisiirto ja läjitys Lumen kuormaus ja kuljetus Liukkaudentorjunta piha-alueilla

Lisätiedot

PALVELUSOPIMUS / Palveluosa Kouvolan kaupungin viheralueiden hoidosta, kunnossa- ja puhtaanapidosta sekä muista erikseen sovittavista töistä

PALVELUSOPIMUS / Palveluosa Kouvolan kaupungin viheralueiden hoidosta, kunnossa- ja puhtaanapidosta sekä muista erikseen sovittavista töistä Dnro 927/00.06.00/2013 1(4) PALVELUSOPIMUS / Palveluosa Kouvolan kaupungin viheralueiden hoidosta, kunnossa- ja puhtaanapidosta sekä muista erikseen sovittavista töistä 1. Palveluosan voimassaoloaika:

Lisätiedot

Tienpidosta Pohjois- Savossa

Tienpidosta Pohjois- Savossa Tienpidosta Pohjois- Savossa Pohjois-Savon kylät ry:n syyspäivä 18.11.2017 Huttunen Tommi 18.11.2017 Ennakkotoiveita Voisimmeko saada jonkun Pohjois-Savon Ely-keskuksesta alustamaan ja kertomaan tiestöön

Lisätiedot

VARUSTE- JA LAITEINVENTOINTIOHJE HARJA-KÄYTTÄJILLE

VARUSTE- JA LAITEINVENTOINTIOHJE HARJA-KÄYTTÄJILLE 1 (5) VARUSTE- JA LAITEINVENTOINTIOHJE HARJA-KÄYTTÄJILLE Varusteet ovat tierekisterin 500-sarjan tietolajeja. Kaikki varusteita koskevat muutokset voidaan kirjata Harjan kautta. Tietojen kirjaamista varten

Lisätiedot

Satu Pekkanen. Hoidon ja ylläpidon alueurakka Karstula

Satu Pekkanen. Hoidon ja ylläpidon alueurakka Karstula 23.2.2016 Satu Pekkanen Hoidon ja ylläpidon alueurakka Karstula 2016-2021 1 Karstulan alueurakka 2016-2021 Hoidon ja ylläpidon alueurakka Karstula 2016-2021 Pääasiallinen alue: Karstula Saarijärvi Kyyjärvi

Lisätiedot

23312 Katupuut. InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 26.3.2015/KM 1 JULKAISTAAN

23312 Katupuut. InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 26.3.2015/KM 1 JULKAISTAAN InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 26.3.2015/KM 1 23312 Katupuut Katupuilla tarkoitetaan kadun- tai liikenneväylän keski- tai välikaistoille sekä lähelle kadunvartta istutettavia runkopuita, joiden rungonkorkeutta

Lisätiedot

Tarkastustoiminnan päämäärä ja tarkoitus

Tarkastustoiminnan päämäärä ja tarkoitus BETONIRAKENTEIDEN KORJAAMINEN JA RAKENNUSFYSIIKKA Siltojen tarkastukset 7.2.2018 Tarkastustoiminnan päämäärä ja tarkoitus Liikenneturvallisuuden takaaminen Taitorakenteen ja sen rakenteiden toimivuuden

Lisätiedot

Emäkosken silta, katselmus

Emäkosken silta, katselmus 1 (6) Lausunto 31.10.2012 Emäkosken silta, katselmus 11.10.2012 1 Lähtötilanne Tämä lausunto perustuu sillalla 11.10.2012 tehtyyn katselmukseen. Katselmukseen osallistuivat Jouni Saranpää ja Markku Leppänen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖASIAA KIINTEISTÖNHOIDOSSA Kiinteistönhoidon ympäristöpäivä Ympäristönsuojelupäällikkö Jari Leinonen

YMPÄRISTÖASIAA KIINTEISTÖNHOIDOSSA Kiinteistönhoidon ympäristöpäivä Ympäristönsuojelupäällikkö Jari Leinonen YMPÄRISTÖASIAA KIINTEISTÖNHOIDOSSA Kiinteistönhoidon ympäristöpäivä 15.11.2016 Ympäristönsuojelupäällikkö Jari Leinonen YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET JA KIINTEISTÖNHOITO 11 Ajoneuvojen, koneiden, veneiden

Lisätiedot

Aluevastaava Janne Saari. Hoidon ja ylläpidon alueurakka Harjavalta

Aluevastaava Janne Saari. Hoidon ja ylläpidon alueurakka Harjavalta Hoidon ja ylläpidon alueurakka Harjavalta 2016-2021 Yleistä urakka-alueesta: 5-vuotinen perusurakka Sijaitsee Satakunnan maakunnassa Sijoittuu pääosin Harjavallan, Euran ja Säkylän kuntien alueelle Tiestöä

Lisätiedot

Heka-Maunula Oy:n isännöimien kiinteistöjen piha-alueiden hoitourakka HOITOTYÖSELOSTUS

Heka-Maunula Oy:n isännöimien kiinteistöjen piha-alueiden hoitourakka HOITOTYÖSELOSTUS :n isännöimien kiinteistöjen piha-alueiden hoitourakka HOITOTYÖSELOSTUS TÄSSÄ URAKASSA NOUDATETAAN KIINTEISTÖRYL 09 Tässä työselostuksessa mainituin poikkeuksin 18.11.2014 Laatinut: Piha- ja puistosuunnittelu

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.5.2018 COM(2018) 274 final ANNEX 1 LIITE asiakirjaan Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI tieinfrastruktuurin turvallisuuden hallinnasta annetun direktiivin

Lisätiedot

"Esteettömyyden hallinta tiestön hoitopalveluiden hankintaketjussa" Esteetön liikkumisympäristö - koulutus, Oulu 23.2.2006

Esteettömyyden hallinta tiestön hoitopalveluiden hankintaketjussa Esteetön liikkumisympäristö - koulutus, Oulu 23.2.2006 1 Esteetön liikkumisympäristö - koulutus, Oulu 23.2.2006 "Esteettömyyden hallinta tiestön hoitopalveluiden hankintaketjussa" Martti Oulun tiepiiri 2 Tiestön hoidon hankinta Tiehallinnossa Hoitourakoitsijan

Lisätiedot

LIIKENNEVIRASTON OHJEITA. Siltojen hoito

LIIKENNEVIRASTON OHJEITA. Siltojen hoito 29 2014 LIIKENNEVIRASTON OHJEITA Liikenneviraston ohjeita 29/2014 Liikennevirasto Helsinki 2014 Kannen kuva: Mika Schroderus Verkkojulkaisu pdf (www.liikennevirasto.fi) ISSN-L 1798-663X ISSN 1798-6648

Lisätiedot

Maanteiden talvihoitoluokat Lapin alueella 2013-

Maanteiden talvihoitoluokat Lapin alueella 2013- Maanteiden talvihoitoluokat Lapin alueella 2013-11.10.2013 1 Talvihoitoluokka I Tie pääosan ajasta paljas Voi esiintyä kapeita, matalia polannekaistoja ajokaistojen ja ajourien välissä Sään muutostilanteissa

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA

TURVALLISUUSASIAKIRJA 1 TURVALLISUUSASIAKIRJA SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 2 1.1 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus 2 1.2 Päätoteuttaja 2 1.3 Töiden yhteensovitus 2 1.4 Yhdyshenkilöt 3 2. TYÖALUE JA SEN OLOSUHTEET 3 2.1 Ylläpitoalue

Lisätiedot

Varilan kuntoradan putkisilta

Varilan kuntoradan putkisilta 4.11.2016 2 (7) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä...3 2 Muu päällysrakenne (pääkannattaja putki)...3 3 Päällyste...3 4 Kaiteet...3 5 Muut varusteet ja laitteet...3 6 Siltapaikan rakenteet...4 7 Sillan rakenneosien

Lisätiedot

Kunnossapidon hoitosopimuksella kunnan hoidossa olevat yksityistiet, Kittilä

Kunnossapidon hoitosopimuksella kunnan hoidossa olevat yksityistiet, Kittilä Kunnossapidon hoitosopimuksella kunnan hoidossa olevat yksityistiet, Kittilä Arvoisa tiekunnan edustaja, Tiekunnan tienne kunnossapidon pääurakoitsija seuraavat viisi (5) vuotta on NCC ROADS Oy. Urakka-aika

Lisätiedot

T Y Ö S E L O S T U S

T Y Ö S E L O S T U S 1(7) Espoon kaupunki Espoo Kaupunkitekniikkaliikelaitos Ylläpito TYÖSELOSTUS, YLEISET VIHERALUEET 24.3.2014 1232/10.03.01/2014 ASEMA-ALUEIDEN LÄHIYMPÄRISTÖJEN LIIKENNE- JA VIHERALUEIDENHOITO 2014 2015

Lisätiedot

ELY keskuksen talvihoitoinfo Satakunta. Timo Laaksonen, kunnossapitopäällikkö

ELY keskuksen talvihoitoinfo Satakunta. Timo Laaksonen, kunnossapitopäällikkö ELY keskuksen talvihoitoinfo 9.11.2018 Satakunta Timo Laaksonen, kunnossapitopäällikkö Talvikelit haastavat Viime talvikausien sääolosuhteet ovat olleet poikkeuksellisen vaikeat tienpidolle ja liikenteelle.

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) Inframodel3-työpaja Varusteet / IM3-arvojoukot Markku Pienimäki, FINNMAP Infra Built Environment Process Innovations

Lisätiedot

TUOTANTOSOPIMUS PUISTOJEN JA YLEISTEN ALUEIDEN KUNNOSSAPIDOSTA 1/3. Asikkalan kunnan ylläpitämien puistojen ja yleisten alueiden kunnossapito

TUOTANTOSOPIMUS PUISTOJEN JA YLEISTEN ALUEIDEN KUNNOSSAPIDOSTA 1/3. Asikkalan kunnan ylläpitämien puistojen ja yleisten alueiden kunnossapito TUOTANTOSOPIMUS PUISTOJEN JA YLEISTEN ALUEIDEN KUNNOSSAPIDOSTA 1/3 Sopimuksen kohde Tilaaja Tuottaja Asikkalan kunnan ylläpitämien puistojen ja yleisten alueiden kunnossapito Asikkalan kunta, tekninen

Lisätiedot

Kiinteistö Oy Auroranlinnan isännöimien kiinteistöjen viheralueiden hoitourakka HOITOTYÖSELOSTUS

Kiinteistö Oy Auroranlinnan isännöimien kiinteistöjen viheralueiden hoitourakka HOITOTYÖSELOSTUS n isännöimien kiinteistöjen viheralueiden hoitourakka HOITOTYÖSELOSTUS TÄSSÄ URAKASSA NOUDATETAAN KIINTEISTÖRYL 09 Tässä työselostuksessa mainituin poikkeuksin 27.12.2012 Laatinut: Piha- ja puistosuunnittelu

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA

TURVALLISUUSASIAKIRJA TEKNINEN OSASTO Asematie 4, 2.krs 73100 LAPINLAHTI TURVALLISUUSASIAKIRJA KATUJEN TALVIHOIDON ALUEURAKKA 2017/2018 2019/2020 Alueurakka 1 Alueurakka 2 Alueurakka 3 Alueurakka 4 2(7) TURVALLISUUSASIAKIRJA

Lisätiedot

LIIKENTEEN OHJAUS Yleisohjeet liikennemerkkien käytöstä

LIIKENTEEN OHJAUS Yleisohjeet liikennemerkkien käytöstä 361 NOPEUSRAJOITUS Mitat (mm): c suuri 900 normaali 640 pieni 400 Yleistä Merkissä oleva luku osoittaa ajoneuvon suurimman sallitun nopeuden kilometreinä tunnissa. Merkki on voimassa kyseisellä tiellä

Lisätiedot

12.2.2013 / Aluevastaava Risto Loikkanen. Hoidon ja ylläpidon alueurakka Hämeenlinna 2013 2018

12.2.2013 / Aluevastaava Risto Loikkanen. Hoidon ja ylläpidon alueurakka Hämeenlinna 2013 2018 Hoidon ja ylläpidon alueurakka Hämeenlinna 2013 2018 Yleistä urakka-alueesta Vaativa urakka. Tiestöä alueella on yhteensä 1191 km 2-ajorataisia teitä 54 km Sorateitä tiestöstä on 255 km ( 21 % urakan tiestöstä)

Lisätiedot

R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN VÄLILLÄ KIMONKYLÄ - HEVOSSUO, KOUVOLA TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET JA TYÖSELOSTUKSET

R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN VÄLILLÄ KIMONKYLÄ - HEVOSSUO, KOUVOLA TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET JA TYÖSELOSTUKSET R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN 30.5.2014 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN 2 SISÄLLYSLUETTELO 1-50 Yleiset perusteet... 3 10 Maaperä... 3 50 Mittaustyöt... 3 1000 Maa-,

Lisätiedot

Tieverkon ylläpidon perusviestejä tukevaa materiaalia

Tieverkon ylläpidon perusviestejä tukevaa materiaalia Tieverkon ylläpidon perusviestejä tukevaa materiaalia Versio 28.8.2006 2 Ylläpidon toimintaympäristö 2006 Tieverkko 78 168 km (65 % päällystetty) Liikennesuorite 34 Mrd ajokm/v Vuotuinen ylläpito 0,22

Lisätiedot

Raskaat kuljetukset yksityisteillä

Raskaat kuljetukset yksityisteillä Raskaat kuljetukset yksityisteillä Lähtökohta: tien on kestettävä se liikenne, joka osakaskiinteistöille suuntautuu (YksL 7 ja 8 ). Mikäli näin ei ole, on tiekunnan asia ja vastuu ryhtyä tien parantamistoimiin.

Lisätiedot

LISÄÄNTYNYT PINTAKELIRIKKO YHÄ SUUREMPI ONGELMA MITEN SORATIE KUIVATETAAN?

LISÄÄNTYNYT PINTAKELIRIKKO YHÄ SUUREMPI ONGELMA MITEN SORATIE KUIVATETAAN? LISÄÄNTYNYT PINTAKELIRIKKO YHÄ SUUREMPI ONGELMA MITEN SORATIE KUIVATETAAN? Jarkko Pirinen Soratiepäivä 16.5.2019 MIKSI SORATEITÄ PITÄÄ KUIVATTAA? Sorateiden osuus Suomen maantieverkon pituudesta noin 35

Lisätiedot

Päällystettyjen teiden kuivatuksen kunnossapidon toimintalinjat. Väyläviraston julkaisuja 16/2019

Päällystettyjen teiden kuivatuksen kunnossapidon toimintalinjat. Väyläviraston julkaisuja 16/2019 Päällystettyjen teiden kuivatuksen kunnossapidon toimintalinjat Väyläviraston julkaisuja 16/2019 Väyläviraston julkaisuja Sisällysluettelo 16/2019 Esipuhe 3 Kuivatuksen kunnossapito on tärkeä osa päällysteiden

Lisätiedot

Tekn.ltk 21.1.2014 ASIA NRO 7

Tekn.ltk 21.1.2014 ASIA NRO 7 LIIKENNEALUEIDEN YLLÄPIDON TUOTANTOSOPIMUS Sopimuksen kohde Tilaaja Tuottaja Asikkalan kunnan ylläpitämien liikennealueiden kunnossapito Asikkalan kunta, tekninen lautakunta Noudatettavat asiakirjat Sopimuskausi

Lisätiedot

Aluevastaava Sakari Häyhä. Lappeenrannan alueurakka

Aluevastaava Sakari Häyhä. Lappeenrannan alueurakka Lappeenrannan alueurakka 2016-2021 Hoidon ja ylläpidon alueurakka Lappeenranta 2016-2021 Pääasiallinen alue: Lappeenranta Luumäki Lemi Taipalsaari Savitaipale Yleistä urakka-alueesta: 5-vuotinen vaativa

Lisätiedot

URAKKAOHJELMAN LIITE OUKA/1280/ /2015 RAJAKYLÄ PATENIEMI HOLSTINMÄKI -ALUEURAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA

URAKKAOHJELMAN LIITE OUKA/1280/ /2015 RAJAKYLÄ PATENIEMI HOLSTINMÄKI -ALUEURAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA RAJAKYLÄ PATENIEMI HOLSTINMÄKI -ALUEURAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA 16.3.2015 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 3 1.1 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus... 3 1.2 Päätoteuttaja... 3 1.3 Töiden yhteensovitus...

Lisätiedot

Liikennejärjestelyjen erityispiirteet Jyväskylässä. Janne Hölttä

Liikennejärjestelyjen erityispiirteet Jyväskylässä. Janne Hölttä Liikennejärjestelyjen erityispiirteet Jyväskylässä Janne Hölttä 11.3.2019 8.3.2019 Tietyömaalla tapahtuneet onnettomuudet Jyväskylässä 3/8/2019 2 Liikenteenohjaussuunnitelma Kaupungin periaatekuvat: https://www.jyvaskyla.fi/elinkeino-jatyollisyys/luvat/yleisten-alueidenluvat/katutyolupa/katutyohon-liittyvat

Lisätiedot

29.1.2008 / Anne Leppänen/Asko Pöyhönen. Toiminta- ja laatusuunnitelman sisältövaatimuksista

29.1.2008 / Anne Leppänen/Asko Pöyhönen. Toiminta- ja laatusuunnitelman sisältövaatimuksista 2 Hyvä tarjousvaiheen toiminta- ja laatusuunnitelma Kaikki mitä on luvattu tarjousvaiheen laatusuunnitelmassa on löydyttävä myös sopimuskatselmuksessa (on urakoitsijaa sitova)!!! Asiat oikeassa järjestyksessä

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun vihertöiden ohjeet

Pääkaupunkiseudun vihertöiden ohjeet Pääkaupunkiseudun vihertöiden ohjeet Viheralueiden käytön valvonta kaivutöitä viheralueella viheralueen vuokraus työmaakäyttöön tilapäinen liikennejärjestely viheralueella Aloituskatselmus Työnaikainen

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun vihertöiden ohjeet

Pääkaupunkiseudun vihertöiden ohjeet Pääkaupunkiseudun vihertöiden ohjeet 1 Viheralueiden käytön valvonta kaivutöitä viheralueella viheralueen vuokraus työmaakäyttöön tilapäinen liikennejärjestely viheralueella Aloituskatselmus Työnaikainen

Lisätiedot

Vieraslajien torjunta väylänpidossa - tavoitteet ja ohjeet

Vieraslajien torjunta väylänpidossa - tavoitteet ja ohjeet Vieraslajien torjunta väylänpidossa - tavoitteet ja ohjeet Anne-Mari Haakana, Liikennevirasto Vieraslajiasioiden neuvottelukunnan kokous 27.11.2017 Joka kesäisiä keskustelua ja kyselyjä aiheuttavia teemoja

Lisätiedot