TYÖNHAUN OPAS VANKILASTA VAPAUTUVALLE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TYÖNHAUN OPAS VANKILASTA VAPAUTUVALLE"

Transkriptio

1 TYÖNHAUN OPAS VANKILASTA VAPAUTUVALLE Minna Mäkinen 2013

2 2 (29) Työnhaun opas vankilasta vapautuvalle (2013) Sisällysluettelo: * Sisällysluettelo s. 2 * Vankilasta vapautuessasi s. 3 * Etuudet s. 4 * Miten töitä haetaan? s. 5 Työnhakukanavat s. 5 Nuorten työpajat s. 8 Yrittäjyys s. 10 TE-toimiston työnhakijapalveluita s. 11 Työkokeilu s. 11 Työnhakuvalmennus s. 12 Uravalmennus s. 13 Työhönvalmennus s. 13 Palkkatuki s. 13 Työhakemus ja ansioluettelo (CV) s. 14 Työhakemusmalli s. 17 Ansioluettelomalli s. 18 Työhaastattelu s. 19 * Ongelmia työnhaussa? Mistä saan apua? s. 20 * Minulla ei ole koulutusta miten saan ammatin? s. 22 Työvoimapoliittiset koulutukset s. 23 Tietoa oppilaitoksista ja koulutuksista s. 23 Yhteishaku s. 24 Oppisopimuskoulutus s. 25 Tekemällä oppien? s. 26 * Oppimisvaikeuksia? Erityisopetusta tarjolla! s. 27 * Yhteystiedot s. 29

3 3 (29) VANKILASTA VAPAUTUESSASI Käy heti samana päivänä vankilasta vapauduttuasi ilmoittautumassa työttömäksi työnhakijaksi lähimmässä työ- ja elinkeinotoimistossa (eli TE-toimisto/ työkkäri ). TE-toimistojen yhteystiedot löydät mm. internetistä osoitteesta Yhteystiedot. TE-toimiston Työlinjan (yleinen valtakunnallinen neuvonta) puhelinnumero on (ma-to klo 8-17, pe klo 10-17) ja sähköpostiosoite Ilmoittautuessasi TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi, ota mukaasi henkilöllisyystodistus, vapauspassi (tai koevapauspäätös, mikäli olet vapautumassa valvottuun koevapauteen) sekä mahdolliset työ- ja koulutodistuksesi, mikä sinulla on sellaisia ja jos ne ovat tallessa. Voit esittää mahdollisesti puuttuvat todistukset myöhemminkin, mutta työttömyysturva-asioidesi käsittelyä nopeuttaa, kun todistukset ovat jo valmiiksi mukana. Näin saat työttömyysturvaetuuksiin ja mahdolliseen työhön tai koulutukseen hakeutumiseen liittyvät asiasi heti käynnistettyä. Muista varata heti aika myös sosiaalitoimistoon, jollet ole tehnyt sitä jo vankilassa ollessasi. Sosiaalitoimisto edellyttää yleensä tukia myöntäessään, että henkilö on ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistossa. Arkea on paljon helpompi lähteä rakentamaan, kun perustoimeentuloon liittyvät asiat ovat kunnossa. Sama koskee asunnon hakuun ja asumiseen liittyviä asioita. Keskustele asioista oman sosiaalityöntekijäsi kanssa ja mikäli etsit asuntoa niin varmista, että sinulla on asuntohakemukset vetämässä paikallisiin asuntoja tarjoaviin tahoihin (esim. Kriminaalihuollon tukisäätiön (Krits) asunnot, Helsingin kaupungin sosiaaliviraston asumisen tuki (Helsinki), kaupungin asunnot, Y-Säätiö, S-Asunnot, Sininauha-Asunnot, Vuokraturva, VVO, SATO, Apteekkien Eläkekassa, Nuorisoasuntoliitto (NAL Palvelut, v. nuorille aikuisille), Nuorisosäätiö (18-30-v. nuorille aikuisille) jne.). Vuokra-asuntoja on tarjolla myös useilla vakuutus- ja eläkevakuutusyhtiöillä, eläkekassoilla sekä yksityisillä vuokranantajilla (seuraa internet- ja lehtiilmoittelua!), mutta monet vuokranantajat edellyttävät, että luottotiedot ovat kunnossa. Avoimia vuokra-asuntoja löydät internetistä mm. osoitteista ja Mikäli asuntotarpeesi on akuutti, tuo asia selkeästi esille asuntohakemuksissasi. Asunnot myös liikkuvat nopeasti, joten tarkkaile vapautuvia asuntoja jatkuvasti. Ole sinnikäs, muista pitää asuntohakemuksesi voimassa ja uusia ne tarvittaessa (asuntohakemusten voimassaoloajat vaihtelevat eri tahoilla esim. 1-6 kk:n välillä). Älä aliarvioi tukiasuntojen merkitystä on paljon helpompi hakea seuraavaa asuntoa, kun on ensin edes väliaikaisesti katto pään päällä. Myös mahdollisen työssäkäynnin ja arjen jaksamisen kannalta on tärkeää, että on oma asunto.

4 4 (29) HUOM! Jos tarvitset apua virastokiemuroihin (työkkäri, sosiaalivirasto, Kela, asumiseen liittyvät asiat, jne.) tai työnhakuun liittyvissä asioissa, ota yhteyttä oman KRIS-paikallisyhdistyksesi*) Valmiuksia siirtyä työelämään (VST) -hankkeen työntekijöihin (yhteystiedot löydät tämän oppaan lopusta). Autamme sinua niin paperiasioiden hoitamisessa kuin työn tai koulutuksen haussakin, ja tulemme halutessasi mukaasi myös virastoasioille. Varsinkin pitkän ajan jälkeen asioiden hoitaminen saattaa tuntua työläältä, mutta asiat järjestyvät kyllä. Malttia kaikki helpottuu, kunhan saat paperiasiat ja perustoimeentuloon liittyvät asiat rullaamaan. *) KRISillä on paikallisyhdistykset (tilanne ) Helsingissä, Tampereella, Lahdessa ja Seinäjoella sekä lisäksi KRIS-Suomen keskusliitto ry Helsingissä ja taloushallinto Loviisassa. ETUUDET Työ- ja elinkeinotoimisto antaa pyynnöstä sinulle työvoimapoliittisen lausunnon oikeudestasi työttömyysturvaan. Yleensä tähän lausuntoon perustuvat maksajien, eli Kelan ja työttömyyskassojen, maksupäätökset. Lisätietoja: Työmarkkinatukea ja peruspäivärahaa haetaan Kelasta. Hakemuksen voi jättää joko paperisena Kelaan tai, mikäli sinulla on sähköiseen asiointiin vaadittavat verkkopankkitunnukset, sähköisesti Kelan internet-sivujen kautta osoitteessa Toimeentulotuki on viimesijainen toimeentuloturvan muoto. Sitä haetaan oman asuinalueen sosiaaliviraston palvelupisteestä. Hakemus liitteineen jätetään kirjallisesti. Paperisen hakemuslomakkeen saat joko omalta sosiaaliasemaltasi tai tulostettua internetistä osoitteesta Tarkempaa tietoa toimeentulotuesta löydät osoitteesta Kaikkia tukia hakiessasi täytä hakemus huolella ja liitä mukaan pyydetyt liitteet. Näin nopeutat hakemuksesi käsittelyä ja vältyt lisäselvityspyynnöiltä. Jos tarvitset apua lomakkeiden täyttämiseen ja/tai virastoasiointiin, ota yhteyttä oman KRIS-paikallisyhdistyksesi Valmiuksia siirtyä työelämään (VST) -hankkeen työntekijöihin.

5 5 (29) MITEN TÖITÄ HAETAAN? Työnhaku on nykyään keskittynyt hyvin pitkälti internetin kautta tapahtuvaksi. Työpaikkailmoitukset ovat enimmäkseen internetissä työpaikkojen välitykseen tarkoitetuilla sivustoilla, ja yleensä työnantajat haluavat myös hakemukset sähköisesti joko sähköpostitse tai yrityksen omilta www-sivuilta löytyvän työnhakulomakkeen kautta, josta saapuneet työpaikkahakemukset siirtyvät suoraan yrityksen rekrytointijärjestelmään. Moniin yrityksiin voi kuitenkin edelleen hakea perinteisellä paperihakemuksella. Mikäli haluat soittaa yritykseen ja kysyä lisätietoja avoinna olevasta tehtävästä, lue työpaikkailmoitus ja noudata siinä annettuja ohjeita. Mikäli ilmoituksessa sanotaan Valitettavasti emme ehdi vastata puhelintiedusteluihin., niin säästä kysymyksesi myöhempään ajankohtaan (mikäli pääset jatkoon hakuprosessissa). Jos ilmoituksessa taas on mainittu tietyt soittopäivät ja -kellonajat, niin soita ainoastaan kyseisenä aikana, jolloin rekrytoija on varannut juuri kyseiset ajat lisätiedusteluihin vastaamiseen. Tiettyihin töihin taas saatetaan toivoa soittoa, ja tällöin on ilman muuta hyvä soittaa. Mieti etukäteen huolella kysymykset, joita aiot kysyä, jotta jätät hyvän vaikutelman itsestäsi. Työnhakukanavat Ilmoituksia avoimista työpaikoista löydät internetistä yritysten omilta wwwsivuilta ja mm. seuraavilta työpaikkasivustoilta: (Työ- ja elinkeinotoimiston työpaikkasivusto) (Oikotie) (Monster) (Duunia.net) (Uranus) (Akateemiset rekrytointipalvelut) (Hakukone työpaikan etsintään)

6 6 (29) (Avoimia työpaikkoja) (Työ- ja koulutuspaikkoja) (Avoimia työpaikkoja) (Karttapohjainen työnhakupalvelu) (Valtion avoimet työpaikat) (Kuntien avoimet työpaikat) (Helsingin kaupungin avoimet työpaikat) (Espoon kaupungin avoimet työpaikat) (Vantaan kaupungin avoimet työpaikat) Yritykset käyttävät nykyään usein apunaan uuden henkilöstön palkkaamisessa henkilöstöpalvelu- ja rekrytointialan yrityksiä. Tällöin voi olla mahdollista, että palkattava henkilö työllistyy ns. vuokratyöntekijäksi, jolloin henkilöstöpalvelualan yritys on virallinen työnantaja ja maksaa mm. palkan, mutta varsinainen työ tehdään asiakasyrityksessä. On myös mahdollista, että rekrytointialan yritys hoitaa haku- ja haastatteluprosessin ja on työnantajan apuna valintoja tehtäessä, mutta valittu henkilö työllistyy suoraan asiakasyrityksen palvelukseen. Myös näiden yritysten kautta kannattaa hakea työtä, sillä -vaikka sitten aluksi vain määräaikaisena tai jopa keikkatyönäkin- ne voivat olla juuri kaipaamasi askel ja väylä pidemmän tähtäimen työllistymiseen. Käytä kaikki mahdollisuudet hyväksesi! Kun näytät kuka olet ja mitä osaat, madallat työnantajan kynnystä palkkaamiseesi. Osoittamalla motivaatiosi ja taitosi saatat myös helpottaa muiden lainrikkojataustaisten henkilöiden tietä työmarkkinoille tulevaisuudessa. Alan yrityksiä on paljon, mutta yritykset ovat usein erikoistuneita tiettyjen toimialojen rekrytointeihin (esim. rakennus-, teollisuus-, logistiikka-, toimisto- tai kaupan ala), joten tutki ensin, millä toimialalla yritys, johon haet, toimii.

7 7 (29) Henkilöstöpalvelu- ja rekrytointialan yritysten ilmoituksia avoimista työpaikoista löydät mm. seuraavilta sivustoilta:

8 8 (29) Lisää henkilöstöpalvelualan yritysten www-sivuja löydät Henkilöstöpalvelualan yritysten liiton sivuilta Jäsenyritykset-kohdasta osoitteesta: Edellä mainittujen yritysten lisäksi paikkakunnallasi saattaa olla paikallisia henkilöstö- ja rekrytointialan toimijoita, joiden kautta tarjolla olevat työmahdollisuudet kannattaa myös selvittää. Muista myös hyödyntää omat henkilökohtaiset verkostosi työnhaussa. Jos tunnet ihmisiä, joilla on joko oma yritys tai joiden tiedät työskentelevän yrityksissä, jotka voisivat tarvita työvoimaa, ole aktiivinen ja laita sanaa kiertämään, että haet töitä. Näiden ns. piilotyöpaikkojen kautta työllistyy jatkuvasti paljon ihmisiä ja saatat parhaassa tapauksessa säästää paljon aikaa ja vaivaa verrattuna työnhakuun avoimilta työmarkkinoilta. Nuorten työpajat Useilla paikkakunnilla toimii nuorille tarkoitettuja työpajoja, joissa tarjotaan nuorille mahdollisuus tutustua itseensä ja mahdollisuuksiinsa työkokeilun avulla. Työpajassa pääset tekemään harjoitus- ja tilaustöitä ja kehittämään ammatillista osaamistasi. Työkokemus parantaa mahdollisuuksiasi päästä opiskelemaan. Työpajajaksolla ammatilliset valmiutesi kehittyvät ja taitosi pajan erikoistumisalueella kasvavat. Eri kaupunkien nuorten työpajoilla on erilaisia toimintoja ja erilaiset ikärajat. Eri kaupunkien nuorten työpajoista löydät tietoa hakemalla suoraan hakukone Googlen kautta (www.google.fi) tai suoraan www-osoitteista (20 Suomen suurinta kaupunkia väkiluvun mukaan ): Helsinki: Espoo / Omnian nuorten työpajat: https://www.omnia.fi/web/tyopajat Tampere: (osa työpajoista, pyydä koko Pirkanmaan työpajalistaus VST-työntekijöiltäsi)

9 9 (29) Vantaa: Turku: Oulu: Jyväskylä: Lahti: Kuopio: Kouvola: Pori: Joensuu: Lappeenranta: irit_ja_retket/nuorten_kesatyoleirit_ja_kaupunkityopajat.iw3 Hämeenlinna: Rovaniemi: Vaasa:

10 10 (29) Seinäjoki: Salo: Kotka: Porvoo: tyopajat Huom! Joissakin kaupungeissa saattaa olla myös aikuisille tarkoitettuja työpajoja. Näihin saat yhteyden joko kaupungin puhelinvaihteen sekä erilaisten työllistämisyhdistysten ja työllisyyshankkeiden kautta. Lisätietoa saat esim. Valtakunnallisesta Työpajayhdistys ry:stä osoitteesta Yrittäjyys Mikäli olet kiinnostunut yrittäjyydestä, löydät hyvää alkavalle yrittäjälle tarkoitettua tietoa ja materiaalia mm. Uusyrityskeskuksen www-sivuilta osoitteesta Uusyrityskeskusverkosto tarjoaa maksutonta ja luottamuksellista neuvontaa yritystoimintaa suunnitteleville ja aloittaville yrittäjille. Työ- ja elinkeinotoimistot järjestävät työvoimapoliittisena koulutuksena erilaisia yrittäjyyskursseja. Nämä, kuten muutkin työvoimapoliittiset koulutukset, löydät osoitteesta

11 11 (29) Lisätietoa yrittäjyydestä löydät internetistä mm. seuraavilta www-sivuilta: TE-toimiston työnhakijapalveluita Työkokeilu Työkokeilu on työ- ja elinkeinotoimiston palvelu, joka ei ole työsuhde. Työkokeilun tavoitteena on tukea ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojen selkiyttämistä tai paluuta työmarkkinoille. Työkokeilun kautta voit saada eväitä jatkopolullesi työhön tai koulutukseen hakeutumiseen ja selvittää soveltuvuuttasi itseäsi kiinnostavalle alalle. Lisäksi saat arvokasta, tuoretta työkokemusta ja -taitoja, mahdollisesti suosittelijan, josta voi olla apua hakiessasi seuraavia työpaikkoja unohtamatta tietenkään rahallisia etuja (tarkista oikeutesi etuuksiin omasta TE-toimistostasi ja Kelasta). Kun olet tehnyt itsesi

12 12 (29) ja osaamisesi tutuksi työnantajalle, voi olla mahdollista, että työllistyt työkokeilun jälkeen vaikkapa palkkatukityöhön tai parhaassa tapauksessa jopa työsuhteeseen. Työkokeilu sekä erilaiset työllistämishankkeet ja työpajat ovat erityisesti lainrikkojataustaisille henkilöille usein nopeampi ja helpompi reitti työelämään kuin työllistyminen suoraan avoimille työmarkkinoille. Voit itsekin hakea työkokeilupaikkoja sinua kiinnostavista yrityksistä, mutta myös TE-toimistosta voi löytyä ilmoituksia. Näiden paikkojen selailu saattaa edellyttää käyntiä virkailijan luona. Voit pyytää oman KRIS-paikallisyhdistyksesi työvoimaohjaajan mukaasi etsimään juuri sinulle sopivia työkokeilupaikkoja! Lisätietoja työkokeilusta: Työnhakuinfo TE-palvelut tukee työnhaussa Työkokeilu Työnhakuvalmennus Työnhakuvalmennuksen tarkoitus on tukea sinua työnhaussasi. Työnhakuvalmennuksessa voit ryhmässä opiskellen päivittää työnhakutaitojasi. Valmennuksessa käydään läpi työnhaun eri osa-alueita, työmarkkinoiden tilannetta ja työnantajien odotuksia sekä tutustutaan työnhaun sähköisiin kanaviin ja välineisiin. Työnhakuvalmennuksen tarkoitus on lisätä valmiuksia omatoimiseen työnhakuun. Työnhakuvalmennuksen kesto on maks. 20 pv. (www.mol.fi Työnhakuinfo TE-palvelut tukee työnhaussa Työnhakuvalmennus)

13 13 (29) Uravalmennus Uravalmennus tukee ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojen selkiyttämistä, ammatilliseen koulutukseen hakeutumista ja työelämävalmiuksien kehittämistä. Uravalmennus voi tulla kyseeseen esim. tilanteissa, kun ammatillinen koulutus puuttuu, tai kun kyse on työelämään palaamisesta, henkilöllä on harkinnassa alan vaihtaminen, yrittäjyys tms. Uravalmennus ei sisällä työharjoittelua ja sen kesto on maks. 40 pv. Työhönvalmennus Työhönvalmennuksella on tarkoitus tarjota asiakkaalle tukea työmarkkinoille siirtymiseen ja siellä pysymiseen. TE-toimisto voi tarjota työhönvalmennusta, kun tarvitset henkilökohtaista tukea työpaikan etsimiseen, työsopimuksen solmimiseen ja/tai työsuhteen vakiinnuttamiseen. Työhönvalmennusta voidaan käyttää sekä ennen työsuhteen alkua että työsuhteen aikana. Työhönvalmennus voidaan toteuttaa yksilö- tai ryhmäpalveluna ja sen kesto on maks. 50 tuntia 12 kk aikana (ajanjakso lasketaan valmennuksen alkamisesta). (www.mol.fi Työnhakuinfo TE-palvelut tukee työnhaussa Työnhakuvalmennus) Palkkatuki Palkkatuki on tarkoitettu asiakkaan työllistymisen edistämiseen silloin, kun tuottavuuden arvioidaan alentuneen osaamisen/ammattitaidon puutteiden, työttömyyden keston, vamman tai sairauden (suhteessa työtehtävään) tai jonkin muun syyn johdosta. Palkkatukea voidaan myöntää määräaikaisen tai toistaiseksi voimassaolevan työsopimuksen perusteella. Palkkatukea voidaan myöntää myös oppisopimuskoulutukseen. Työ- ja elinkeinotoimisto arvioi, onko palkkatuki tarkoituksenmukaisin keino edistää työttömän työnhakijan työllistymistä. Keskeistä arvioinnissa on, parantaako palkkatuettu työ työttömän ammattitaitoa, osaamista ja työmarkkinaasemaa, ja edistääkö se näin hänen työllistymistään avoimille työmarkkinoille. Alle 30-vuotias työtön työnhakija voi saada TE-toimistosta Sanssikortin, jolla hän voi osoittaa töitä hakiessaan työnantajalle, että työnantaja voi hakea hänen palkkaamisekseen palkkatukea. (www.mol.fi Työnhakuinfo TE-palvelut tukee työnhaussa Palkkatuettu työ)

14 14 (29) Työhakemus ja ansioluettelo (CV) Avoimia työ- ja harjoittelupaikkoja haetaan hakemuksella, jonka liitteeksi työnantajat pyytävät yleensä ansioluettelon eli CV:n, joka on tiivistelmä henkilön työ- ja koulutushistoriasta. Listaa tiedot aikajärjestyksessä uudemmista vanhempiin päin niin, että tuoreimmat tiedot ovat ylimpänä. Työkokemuksen ja koulutuksen lisäksi ansioluettelossa kannattaa mainita mahdollinen kielitaito, atk-taidot, erilaiset suorittamasi kortit ja sertifikaatit, luottamustoimet ja vapaaehtoistyöt sekä harrastukset. Mahdollinen erityisosaaminen, tieto voimassaolevasta ajokortista ja esim. urheilusaavutukset tai harrastuksissa saavutetut kunniamaininnat kannattaa ilman muuta lisätä ansioluetteloon. Mikäli sinulla on tuore, asiallinen kasvokuva itsestäsi, voit mieluusti liittää sen sähköisessä muodossa hakemukseen ja ansioluetteloon (esim. oikeaan yläkulmaan) tämä auttaa sinua jäämään hakemuksia käsittelevän henkilön mieleen. Muista lopuksi allekirjoittaa käsin paperinen ansioluettelo, jonka otat mukaasi, jos saat kutsun työhaastatteluun. Työhakemuksen ja ansioluettelon laatimiseen kannattaa panostaa, sillä ne ovat sinun työpanoksesi myyntikirje työnantajalle. Annat niiden kautta kuvan itsestäsi yritysten henkilöstö- ja rekrytointiosastojen työhönottajille, jotka eivät entuudestaan tunne sinua. Hakemusta kannattaa hiukan muokata eri työpaikkoja hakiessa ja miettiä, mitä kykyjäsi ja ominaisuuksiasi haluat painottaa juuri tiettyä paikkaa hakiessasi. Ansioluettelo ei myöskään koskaan ole valmis, joten muista päivittää sitä aina, kun olet saanut siihen uutta lisättävää. Mikäli vanhat työtodistuksesi eivät ole tallessa etkä muista ulkoa työnantajien nimiä ja työsuhteiden kestoja, voit tilata tiedot työeläkettä kerryttäneistä työsuhteistasi Eläketurvakeskuksesta (www.tyoelake.fi tai puh ) sekä kunnalle, valtiolle, kirkolle ja Kelalle tehdyistä töistä Kevasta (www.keva.fi tai puh ). Voit käydä kysymässä listausta työhistoriastasi myös työ- ja elinkeinotoimistosta (edellyttäen, että olet aiemmin asioinut TE-toimistossa ja antanut nämä tiedot sinne). Mikäli olet kadottanut työtodistuksia, voit tiedustella todistusjäljennöksiä suoraan työnantajilta, mikäli kyseiset yritykset ovat vielä olemassa.

15 15 (29) Työhakemuksen tulee olla lyhyt ja ytimekäs (maks. 1 sivu), samoin ansioluettelon (maks. 2 sivua). Kerro selkeästi, kuka olet ja mitä osaat. Vankilataustaa ei tarvitse erityisesti korostaa, mutta siitä on hyvä mainita, koska se tulee joka tapauksessa ilmi ennemmin tai myöhemmin. Työnhakusi kannalta on parempi, että työnantaja tietää siitä heti. Mikäli asia tuleee esiin yllätyksenä vasta mahdollisessa haastattelussa, niin se saattaa pahimmassa tapauksessa päättää haastattelun saman tien, jollei työnantaja koe sinun olleen rehellinen. Vaikka onnistuisitkin salaamaan taustasi ja saamaan paikan, on salailun kanssa pidemmän päälle raskasta elää. Työyhteisöissä keskustellaan työn lomassa ja tauoilla paljon myös henkilökohtaisista asioista. Mieti, haluatko edes päästä töihin sellaiseen paikkaan, jossa sinua ei hyväksytä sellaisena kuin olet? Vaikka sinulle menneisyys olisi menneisyyttä, niin työnantajille menneisyydellä on merkitystä jo eri aloilla tehtyjen työvuosien ja hankitun työkokemuksen takiakin. Hakemusta ja ansioluetteloa laatiessasi mieti, miten haluat tuoda taustasi ilmi ja yritä samalla löytää asioista jotain positiivista esim. kertomalla, mitä olet menneisyydestäsi oppinut ja mitä haluat tulevaisuudelta. Meillä jokaisella on oma historiamme ja vaikeista elämäntilanteista selviytyminen kertoo sinusta paljon enemmän kuin ansioluettelon selittämättömät, pitkät työelämästä poissaolojaksot. Kerro myös selvästi, jos olet tehnyt vankilassa työtä (kaikki työ on työkokemusta!) tai opiskellut. Mainitse hakemuksessa myös, mikäli olet suorittanut erilaisia passeja, kortteja tai sertifikaatteja (esim. hygieniapassi, anniskelupassi, työturvallisuuskortti, tulityökortti, märkätila-asentajan asentajan sertifikaatti, jne.). Vaikka vakioasiakirjamallien asiakirjamallien käyttö helpottaa hakemuksen vastaanottajan työtä kokemuksesi hahmottamisessa, niin yhtä ainoaa oikeaa mallia ei näiden työnhakuasiakirjojen kirjoittamiseen ole, vaan elämänhistoriasi ja persoonallisuutesi saavat näkyä myös hakemuksessasi. Muista vielä lopuksi oikolukea hakemuksesi ja ansioluettelosi ja varmista, ettei niihin ole jäänyt asia- tai kirjoitusvirheitä ja että vastaanottajan tiedot ovat hakemuksessa oikein. Muista lähettää hakemus ajoissa, ennen hakuajan päättymistä.

16 16 (29) Vaikkei sinua kiinnostava yritys olisikaan ilmoittanut avoimista työpaikoista, voit silti hakea yritykseen työhön ns. avoimella hakemuksella. Tällöin voit otsikoida hakemuksen avoimeksi hakemukseksi ja kertoa itsestäsi, työ- kokemuksestasi ja osaamisestasi yleisemmin, kun hakemusta ei tarvitse kohdistaa mihinkään tiettyyn avoimeksi ilmoitettuun tehtävään. Monet näistä ns. piilotyöpaikoista täyttyvät hakijoiden oman aktiivisuuden ansiosta, kun hakija on työnhaussaan liikkeellä oikeaan aikaan, oikeassa paikassa. Internetistä löytyy valmiita malleja työhakemuksen ja ansioluettelon laatimiseen, voit etsiä niitä esim. hakusanoilla työhakemusmalli ja ansioluettelomalli Googlen (www.google.fi) kautta tai suoraan esim. -sivuilta( työhakemus ja ansioluettelo -välilehdiltä). Suoraan eri työnhakusivustojen hakulomakkeiden valmiisiin kenttiin tiedot syöttäessäsi et välttämättä tarvitse vapaamuotoista hakemusta ja CV:tä, joskin monilla hakulomakkeilla ne voi halutessaan liittää mukaan erillisinä liitetiedostoina. Seuraavilta sivuilta löydät yksinkertaiset työhakemus- ja ansioluettelomallit, joita voit käyttää pohjina ja muokata niitä itä itsellesi sopiviksi. Huom! Muista vaihtaa omat tietosi malleihin joka kohtaan ja muokata niitä omannäköisiksesi. Jos tarvitset apua tietokoneen käytössä tai hakemuksen ja ansioluette- lon kirjoittamisessa, ota yhteyttä oman KRIS-paikallisyhdistyksesi Valmiuksia siirtyä työelämään (VST) -hankkeen työntekijöihin.

17 17 (29) Työhakemusmalli Heikki Hakija HAKEMUS Kotikuja 1 A HELSINKI Puh Oy Yritys Ab Henkilöstöpäällikkö Topi Työnantaja PL HELSINKI Ilmoituksenne KIINTEISTÖPALVELUALAN HARJOITTELIJA Olen erittäin kiinnostunut avoimeksi ilmoittamastanne kiinteistöpalvelualan harjoittelijan paikasta. Mielestäni minulla on kaikki tähän tehtävään vaaditut taidot ja ominaisuudet, ja toivon tulevani huomioiduksi paikkaa täytettäessä. Olen viimeisten 3 vuoden ajan suorittanut vapausrangaistusta ja vapaudun Olen vankilassa ollessani suorittanut peruskoulun loppuun ja tehnyt töitä (rekisterikilpien valmistus). Olen aikaisemmin työskennellyt mm. lähettinä Kotikylän Firma Oy:ssä ja yleismiehenä Yritys Oy:ssä. Osaan käyttää tietokonetta ja olen käynyt MS Office -tietokoneohjelmakurssin. Olen nuorena ollut töissä merillä ja kiertänyt maailmaa, joten tulen toimeen myös englannin kielellä. Minulla on henkilöautoajokortti (B). Toiveenani on tulevaisuudessa löytää sellainen työpaikka, jossa voisin suorittaa kiinteistöpalvelualan tutkinnon oppisopimuskoulutuksena. Voin aloittaa harjoittelun tai sopimuksen mukaan. Olen reipas ja joustava, tartun työhön kuin työhön. Olen sosiaalinen ja tulen hyvin toimeen ihmisten kanssa. Harrastan kuntosalia, lenkkeilyä ja lukemista. Toivon, että huomioitte hakemukseni ja tulen mielelläni työhaastatteluun. Ystävällisin terveisin [x ~~ [t~ }t Heikki Hakija LIITE ansioluettelo

18 18 (29) Ansioluettelomalli Heikki Hakija ANSIOLUETTELO Kotikuja 1 A HELSINKI Puh HENKILÖTIEDOT KOULUTUS TYÖKOKEMUS LUOTTAMUSTOIMET KIELITAITO suomi ruotsi englanti Nimi: Heikki Hermanni Hakija Syntymäaika ja -paikka: Helsinki Siviilisääty: eronnut Ajokortti: B Peruskoulu Kotikylän peruskoulu 2010 Rekisterikilpien valmistus Helsingin vankila 09/2010 (vapausrangaistuksen aikana) Yleismies Yritys Oy 05/ /1995 Lähetti Kotikylän Firma Oy 03/ /1987 Merimies M/S Paatti Tapahtumavastaava Kotikylän Urheiluseura ry äidinkieli välttävä hyvä ATK-TAIDOT sähköposti, internet, MS Office -ohjelmat (Word, Excel, PowerPoint) MUUT SAAVUTUKSET 1. sija Kotikylän painonnostokisoissa 1999 HARRASTUKSET kuntosali, lenkkeily, lukeminen

19 19 (29) Työhaastattelu Jos sait kutsun haastatteluun, olet jo päässyt askeleen eteenpäin rekrytointiprosessissa. Haastattelukutsu on merkki siitä, että työnantaja on sinusta ja osaamisestasi kiinnostunut. Haastattelukutsu on ehdottomasti iloinen uutinen, mutta työpaikka ei kuitenkaan vielä ole varma, joten haastatteluun on syytä valmistautua hyvin! Haastattelukutsut tulevat yleensä puhelimitse, joten varmista, että olet töitä hakiessasi mahdollisen työnantajan tavoitettavissa ja että hakemuksessasi olleet yhteystiedot (erityisesti puhelinnumero) ovat ajan tasalla. Kun haastatteluajankohta on tiedossasi, aloita valmistautuminen ottamalla yrityksestä selvää tutustumalla sen toimintaan etukäteen esim. internetissä. Näin tiedät millaiseen yritykseen olet hakemassa töihin, ja osaat myös haastattelussa vastata mahdollisiin kysymyksiin kuten mitä tiedät yrityksestämme? ja osaat myös itse esittää kysymyksiä haastattelijalle. Selvitä myös, missä yritys sijaitsee, kuinka pääset kätevimmin haastattelupäivänä kulkemaan paikan päälle ja paljonko matkojen kulkemiseen pitää varata aikaa. Varaudu kertomaan yrityksen vastaanotossa, ketä olet tulossa tapaamaan. Muista olla paikalla ajoissa myöhästyminen antaa huolimattoman ja välinpitämättömän kuvan. Pukeudu siististi ja ota ansioluettelosi paperiversiona mukaan haastatteluun. Ole rauhallinen ja rento oma itsesi. Kun haastattelu sitten alkaa, muista perusasiat: kättely ja esittäytyminen. Ole reipas ja rohkea, mutta älä suulas. Kuuntele, kun haastattelija kertoo sinulle yrityksestä ja tehtävänkuvasta ja puhu, kun sinua pyydetään kertomaan itsestäsi. Ole rehellinen taustastasi meillä jokaisella on oma elämänhistoriamme. Muista, että työnantaja on jo kutsunut sinut haastatteluun, joten sinusta ja osaamisestasi ollaan kiinnostuneita. Sinua todennäköisesti pyydetään kertomaan mahdollisesta koulutuksestasi, työkokemuksestasi (erityisesti juuri kyseisen alan kokemuksesta, jos sitä on) sekä vahvuuksistasi ja heikkouksistasi, sekä työntekijänä että ylipäätään persoonana.

20 20 (29) Työhaastattelu ei koskaan ole yksipuolinen arviointitilanne, vaan sinulla on tapaamisen aikana yhtä lailla mahdollisuus ja oikeus arvioida, onko tehtävänkuva sitä mitä olit hakemassa, ja millaisen kuvan saat yrityksestä, sen toiminnasta, henkilöstöstä ja mahdollisista tulevista esimiehistäsi. Mieti jo etukäteen, mitä voit kysyä haastattelijoilta työpaikkailmoitus ja yrityksen www-sivut eivät varmaankaan kertoneet ihan kaikkea, vaan ainakin tehtävänkuvasta keksit jotain kysyttävää? Tehtävänkuvaan liittyvien tarkennusten lisäksi on myös aivan asiallista kysyä tiimin koosta, työajoista, palkkatasosta, jne., mutta älä jää viilaamaan pilkkua. Ole aktiivinen ja tuo motivaatiosi esiin, mutta älä keskity kyselemään pelkästään esim. työn mukanaan tuomista etuuksista. Anna työnantajan mieluummin huomata, miksi sinut kannattaa palkata, äläkä kasaa esteitä palkkaamisellesi. Muista, että on parempi aloittaa jostakin ja saada ns. jalka oven väliin uuteen yritykseen seuraavia työpaikkoja on joka tapauksessa paljon helpompi etsiä ja saada, kun on työssä eikä työttömänä. Älä myöskään moiti aikaisempia työnantajiasi, vaan mieti entisistä työpaikoistasi jotain hyvää, mitä itse olet kyseisessä työssä oppinut kaikesta voi löytää jotain hyvää. Mitä vaativampi tehtävä on kyseessä, sitä useampia haastattelukierroksia yritykset saattavat järjestää. Samat neuvot pätevät kaikilla kierroksilla. Onnea haastatteluun! ONGELMIA TYÖNHAUSSA? MISTÄ SAAN APUA? Työnhaku avoimilta työmarkkinoilta on kovaa puuhaa, ja käy jo itsessään työstä. Työnhaku voi jossakin vaiheessa alkaa tuntua turhauttavalta, varsinkin olet lähettänyt paljon hakemuksia ja saanut hakemuksiisi useita ei kiitos -vastauksia. Älä lannistu! Hakijoita on paljon ja jos yritys hakee vain yhtä työntekijää, jää moni muukin ilman paikkaa, sinä et ole ainut. Työnhaku ei ole helppoa kenellekään. Jatka yrittämistä seuraava paikka voi olla jo sinun! Mitä enemmän hakemuksia kirjoittaa ja mitä useammissa työhaastatteluissa käy, sitä enemmän hakemiseen tulee rutiinia. Jos tunnet, että olet jumissa työ- tai harjoittelupaikkojen haun kanssa, tietokonetaitosi eivät ole ajan tasalla tai haluat apua paikkojen haussa tai hakemusten kirjoittamisessa, ota yhteyttä oman KRIS-paikallisyhdistyksesi Valmiuksia siirtyä työelämään (VST) -hankkeen työntekijöihin. Mietitään yhdessä, mitä voisimme tehdä tehostaaksemme työnhakuasi ja auttaaksemme sinua pääsemään tavoitteeseesi.

TYÖNHAKU LYHYT OPPIMÄÄRÄ

TYÖNHAKU LYHYT OPPIMÄÄRÄ TYÖNHAKU LYHYT OPPIMÄÄRÄ TYÖNHAUN ALOITTAMINEN Moni lähtee heti hakemaan töitä huomattuaan kiinnostavan työpaikkailmoituksen. Tavallaan se onkin juuri oikea tapa: usein hakijoita aletaan haastatella heti

Lisätiedot

Kohti duunia: työnhaun opas nuorille

Kohti duunia: työnhaun opas nuorille Kohti duunia: työnhaun opas nuorille Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto 1 2013 Uudenmaan TE-toimisto/ Marina Misukka Perusohjeita työnhakuun - Kaiken perusta on oma aktiivisuutesi. Kyse on Sinun työnhaustasi,

Lisätiedot

TYÖNHAKU Työnhaun lyhyt oppimäärä

TYÖNHAKU Työnhaun lyhyt oppimäärä TYÖNHAKU Työnhaun lyhyt oppimäärä Työnhaun aloittaminen Moni lähtee heti hakemaan töitä huomattuaan kiinnostavan työpaikkailmoituksen. Tavallaan se onkin juuri oikea tapa: usein hakijoita aletaan haastatella

Lisätiedot

Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille. Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto

Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille. Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto 1 31.3.2015 Johdanto Tämä info on tarkoitettu tuotannollisista ja taloudellisista syistä irtisanotuille työntekijöille

Lisätiedot

Markku Haurinen Koulutus- ja työhönvalmentaja

Markku Haurinen Koulutus- ja työhönvalmentaja Markku Haurinen Koulutus- ja työhönvalmentaja 050 434 0928 Markku.haurinen@jns.fi Yrityskansio sisältö Työllisyyden kuntakokeilu Koulutus- ja työhönvalmennus Työkokeilu Palkkatuki Esimerkkilaskelmat palkkatuesta

Lisätiedot

Millainen on hyvä työhakemus?

Millainen on hyvä työhakemus? TYÖHAKEMUS- OPAS Millainen on hyvä työhakemus? Hyvä hakemus erottuu joukosta ja vastaa kysymykseen, miksi sinä olisit hyvä valinta tehtävään. Hakemuksessa voit tuoda omaa persoonaasi esiin, jopa ehkä enemmän

Lisätiedot

Mistä nuorille töitä? Palvelujohtaja Pirjo Juntunen

Mistä nuorille töitä? Palvelujohtaja Pirjo Juntunen Mistä nuorille töitä? Palvelujohtaja Pirjo Juntunen 1 10.3.2015 www.te-palvelut.fi (entinen mol.fi) www.te-palvelut.fi -verkkopalvelu on käytetyin, tunnetuin julkinen maksuton valtakunnallinen alueellinen

Lisätiedot

TYÖHAASTATTELU- OPAS

TYÖHAASTATTELU- OPAS TYÖHAASTATTELU- OPAS Työhaastattelu Työhaastattelu on työnhakijan ja rekrytoivan tahon vuorovaikutteinen kohtaaminen. Haastattelussa käydään yleensä läpi sekä työnhakijan persoonaan että ammattitaitoon

Lisätiedot

Työnhaun lähtökohtia. mitä osaat. mitä haluat. millä ehdoilla

Työnhaun lähtökohtia. mitä osaat. mitä haluat. millä ehdoilla Työnhaun lähtökohtia mitä osaat mitä haluat millä ehdoilla Työpaikat haussa.. Avoimet paikat julkinen haku Kaikki näkee, kaikki hakee Kilpailutilanne Hakemuksia paljon Avoimet paikat ei julkinen Tieto

Lisätiedot

TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV

TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV TAVOITTEET Annetaan tietoa ja valmiuksia työnhakuun liittyvistä taidoista ja menetelmistä, mukaan lukien simuloitu työhaastattelu. Työnhakuun liittyvien

Lisätiedot

Te-toimisto. työllistymisen tukimuodot

Te-toimisto. työllistymisen tukimuodot Te-toimisto työllistymisen tukimuodot Kirsi Elg Asiantuntija, Jyväskylän työvoiman palvelukeskus Keski-Suomen TE-toimisto Tuetun työllistymisen palvelulinja 1 Asiakkaalle hänen palvelutarpeensa mukaista

Lisätiedot

CV-OPAS. Ansioluettelon lyhyt oppimäärä

CV-OPAS. Ansioluettelon lyhyt oppimäärä CV-OPAS Ansioluettelon lyhyt oppimäärä Millainen on hyvä CV? Ansioluettelo, Curriculum Vitae eli CV, on työnhaun tärkein ja käytetyin asiakirja ja se kannattaa tehdä ajatuksella. Hyvä CV on looginen ja

Lisätiedot

muutos mahdollisuudeksi Uudelleensijoittumisella uusiin työtehtäviin

muutos mahdollisuudeksi Uudelleensijoittumisella uusiin työtehtäviin muutos mahdollisuudeksi Uudelleensijoittumisella uusiin työtehtäviin Uudelleensijoittuminen tarjoaa mahdollisuuden jatkaa valtion palveluksessa Alueellistamisen ja tuottavuuden parantamiseen tähtäävien

Lisätiedot

Oppisopimuksella ammattiin

Oppisopimuksella ammattiin Oppisopimuksella ammattiin Video: oppisopimuskoulutus: Puualan perustutkinto https://www.youtube.com/watch?v=pvxiyx zaivm Oppisopimus on Työssä oppimista, jota täydennetään opiskelulla oppilaitoksessa

Lisätiedot

Hakijan opas englanninkieliseen liiketalouden perustutkintoon

Hakijan opas englanninkieliseen liiketalouden perustutkintoon Hakijan opas englanninkieliseen liiketalouden perustutkintoon 2017 Oulun seudun ammattiopisto OSAO Kaukovainion yksikkö, liiketalous Kotkantie 2 C, 90250 Oulu www.osao.fi Sisällys Pääsyvaatimukset... 2

Lisätiedot

Miten autan nuoren opintoihin? Palvelujohtaja Mari Tuomikoski

Miten autan nuoren opintoihin? Palvelujohtaja Mari Tuomikoski Miten autan nuoren opintoihin? Palvelujohtaja Mari Tuomikoski z Ohjaako palkka ammatinvalintaa? 2 10.3.2015 Entä auringonlaskun ammatit ja suosikkiammatit? 3 10.3.2015 Verkkopalveluissa on saatavilla laajasti

Lisätiedot

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille TE-palvelut yrityksille ja työnantajille te-palvelut.fi Kun yrityksessä tarvitaan uutta, osaavaa työvoimaa tai näköpiirissä on uutta osaamista vaativa muutostilanne, kannattaa hyödyntää TE-palveluja. Olemme

Lisätiedot

TYÖTTÖMIEN NUORTEN ÄÄNI

TYÖTTÖMIEN NUORTEN ÄÄNI TYÖTTÖMIEN NUORTEN ÄÄNI TUTKIMUKSEN TAVOITTEET Tutkimuksen tavoi.eet ja toteutus Tutkimuksen tavoite Tutkimuksessa selvitesin nuorten työnömien työnömyyden ja työssä olemisen kestoa, ajatuksia työllistymisen

Lisätiedot

Työnhakijan TE-palvelut verkossa

Työnhakijan TE-palvelut verkossa 1.2017 Työnhakijan TE-palvelut verkossa Juuri silloin, kun sinulle parhaiten sopii OMA ASIOINTI te-palvelut.fi Oma asiointi -palvelu Asioi TE-toimiston kanssa verkossa henkilöasiakkaan Oma asiointi -palvelussa.

Lisätiedot

OSAAMISKARTOITUS 1 (7) Monialakoulutus Etelä-Pohjanmaa v. 2009-2011 hakeutumisen vaiheeseen

OSAAMISKARTOITUS 1 (7) Monialakoulutus Etelä-Pohjanmaa v. 2009-2011 hakeutumisen vaiheeseen 1. TYÖNHAKIJAN PERUSTIEDOT OSAAMISKARTOITUS 1 (7) Työnhakijan nimi Sosiaaliturvatunnus Lähiosoite Postinumero Sähköpostiosoite 2. AIKAISEMPI KOULUTUS Postitoimipaikka puh. gsm Pohjakoulutus, suoritusvuosi

Lisätiedot

Nuorten Oppisopimuskoulutus

Nuorten Oppisopimuskoulutus Nuorten Oppisopimuskoulutus Oppisopimuksella tarkoitetaan työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä harjoitettavia ammatillisia opintoja, joita täydennetään tietopuolisilla opinnoilla. Työ + koulu

Lisätiedot

AMMATTIKORKEAKOULUJEN SUOMENKIELINEN AIKUISKOULUTUS amk-tutkinnot ja yamk-tutkinnot KEVÄÄN JA SYKSYN 2012 YHTEISHAKU

AMMATTIKORKEAKOULUJEN SUOMENKIELINEN AIKUISKOULUTUS amk-tutkinnot ja yamk-tutkinnot KEVÄÄN JA SYKSYN 2012 YHTEISHAKU AMMATTIKORKEAKOULUJEN SUOMENKIELINEN AIKUISKOULUTUS amk-tutkinnot ja yamk-tutkinnot KEVÄÄN JA SYKSYN 2012 YHTEISHAKU Eija Taipalus, opiskelijavalintakoordinaattori Tutustu ammattikorkeakoulujen koulutustarjontaan

Lisätiedot

Työhakemus ja CV. Koulutussuunnittelija Niina Pitkänen Työelämäpalvelut HTKY002 Osaaminen ja työelämätietous 21.11.2014

Työhakemus ja CV. Koulutussuunnittelija Niina Pitkänen Työelämäpalvelut HTKY002 Osaaminen ja työelämätietous 21.11.2014 Työhakemus ja CV Koulutussuunnittelija Niina Pitkänen Työelämäpalvelut HTKY002 Osaaminen ja työelämätietous 21.11.2014 Työhakemus Osaaminen Luettavuus Lisäarvo Työkokemus Koulutus Erottuminen Motivaatio

Lisätiedot

Oppisopimuskoulutuksen esittely

Oppisopimuskoulutuksen esittely Oppisopimuskoulutuksen esittely Jyväskylän oppisopimuskeskus Oppisopimuskoulutus on työpaikalla käytännön työssä toteutettavaa ammatillista koulutusta, jota täydennetään oppilaitoksessa järjestettävillä

Lisätiedot

FAQ, Rekrytointimoduuli

FAQ, Rekrytointimoduuli 1 FAQ, SISÄLTÖ FAQ, Rekrytointimoduuli... 2 Miten rekrytointipohjat löytyvät?... 2 Miksi rekrytointilistauksessa eivät näy kaikki rekrytoinnit tai juuri luomani uusi rekrytointi?... 2 Miten voin muokata

Lisätiedot

Markku Haurinen Koulutus- ja työhönvalmentaja 050 434 0928 markku.haurinen@jns.fi

Markku Haurinen Koulutus- ja työhönvalmentaja 050 434 0928 markku.haurinen@jns.fi Markku Haurinen Koulutus- ja työhönvalmentaja 050 434 0928 markku.haurinen@jns.fi Yrityskansio sisältö Työllisyyden kuntakokeilu Koulutus- ja työhönvalmennus Työkokeilu Palkkatuki Esimerkkilaskelmat palkkatuesta

Lisätiedot

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU ETUSIVU Kun tulet SOKU-järjestelmän (SOKU) etusivulle, näet listan avoimista työpaikoista. Yläpalkissa mustalla ympyröitynä on Kirjaudu-nappi Kun klikkaat sitä, pääset kirjautumissivulle.

Lisätiedot

Tervetuloa Työnvälitykseen

Tervetuloa Työnvälitykseen Tervetuloa Työnvälitykseen Välkommen till Arbetsförmedlingen Finska Tämä on Työnvälitys Haetko työtä? Haluatko lisätietoja työmarkkinoista? Tarvitsetko vinkkejä ja neuvoja löytääksesi haluamasi työn?

Lisätiedot

työpaikka oppisopmuskoulutus koulutus Ammatti tutkinto yrittäjä

työpaikka oppisopmuskoulutus koulutus Ammatti tutkinto yrittäjä työpaikka oppisopmuskoulutus koulutus Ammatti tutkinto yrittäjä Hanki tutkinto tai kehitä osaamistasi! OPISKELE AMMATTI OPPISOPIMUKSELLA. Oppisopimuskoulutus on työsuhteeseen tai yrittäjyyteen perustuvaa

Lisätiedot

Hyvinkää Järvenpää Kerava Mäntsälä Nurmijärvi Pornainen Sipoo Tuusula. PARKKI Nuorten työllistymisen edistämiseksi

Hyvinkää Järvenpää Kerava Mäntsälä Nurmijärvi Pornainen Sipoo Tuusula. PARKKI Nuorten työllistymisen edistämiseksi Hyvinkää Järvenpää Kerava Mäntsälä Nurmijärvi Pornainen Sipoo Tuusula PARKKI Nuorten työllistymisen edistämiseksi Keski-Uudenmaan nuorisotakuun kuntakokeilu 2016 Sisällys PARKKI -kokeilu... 3 Suunnittelu

Lisätiedot

Tätä ohjetta sovelletaan ennen alkaneisiin työsuhteisiin. Tampereen työllistämistuen myöntämisen edellytykset työnantajalle

Tätä ohjetta sovelletaan ennen alkaneisiin työsuhteisiin. Tampereen työllistämistuen myöntämisen edellytykset työnantajalle Tätä ohjetta sovelletaan ennen 1.10.2016 alkaneisiin työsuhteisiin. TAMPEREEN TYÖLLISTÄMISTUKI Tampereen työllistämistuen tavoitteena on edistää yksilöllisiä erityispalveluita tarvitsevien työnhakijoiden

Lisätiedot

AMMATILLINEN OSAAMISKARTOITUS rakennus- ja lvi-ala. Pasi Ollikainen

AMMATILLINEN OSAAMISKARTOITUS rakennus- ja lvi-ala. Pasi Ollikainen AMMATILLINEN OSAAMISKARTOITUS rakennus- ja lvi-ala Pasi Ollikainen 8.9.2016 Amiedu yli 40 vuoden kokemus koulutuksesta Vuonna 2015 yli 22 000 opiskelijaa 300 aikuiskoulutuksen asiantuntijaa ja laaja yhteistyöverkosto

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Henkilöstö ja koulutustiedustelu 2014

Henkilöstö ja koulutustiedustelu 2014 Henkilöstö ja koulutustiedustelu 2014 Kysely koskee yrityksen / organisaation henkilöstöä Suomessa 1 YRITYKSEN HENKILÖSTÖMÄÄRÄ JA ENNUSTE llmoittakaa yrityksenne palveluksessa olevan henkilöstön lukumäärä

Lisätiedot

Yhteystiedot. Jyväskylän oppisopimuskeskus Puistokatu 2 C, Kolmikulma PL 472, Jyväskylä Avoinna ma pe klo 9-15

Yhteystiedot. Jyväskylän oppisopimuskeskus Puistokatu 2 C, Kolmikulma PL 472, Jyväskylä Avoinna ma pe klo 9-15 1 Yhteystiedot Jyväskylän oppisopimuskeskus Puistokatu 2 C, Kolmikulma PL 472, 40101 Jyväskylä Avoinna ma pe klo 9-15 www.jao.fi/fi/jyvaskylan-oppisopimuskeskus oppisopimus@jao.fi 2 Oppisopimuskoulutus

Lisätiedot

Kotoutujan alkuhaastattelu ja palvelutarpeen arviointi kunnassa

Kotoutujan alkuhaastattelu ja palvelutarpeen arviointi kunnassa Henkilö- ja yhteystiedot Nimi Henkilötunnus Osoite Kansalaisuus ja äidinkieli (-kielet) Puhelin Sähköposti Siviilisääty Maahantulopäivä Muutto pvm. tähän kuntaan Lähimmän omaisen nimi ja yhteystieto Oleskeluluvan

Lisätiedot

Työnhaun haasteet uusia tapoja hakea työtä

Työnhaun haasteet uusia tapoja hakea työtä Työnhaun haasteet uusia tapoja hakea työtä Työelämän muutostuulet Työelämä muuttuu, oletko valmis? - Millainen tulevaisuus sinun kohdallasi on? Otatko vastaan sen mitä tulee vai voisitko mahdollisesti

Lisätiedot

Lapin innovaatioassistentti -valmennuskokonaisuus (kevät 2017)

Lapin innovaatioassistentti -valmennuskokonaisuus (kevät 2017) Lapin innovaatioassistentti -valmennuskokonaisuus (kevät 2017) Lapin innovaatioassistentti -valmennuksen tiedot: Valmennuksen osiot: Hakijasta tekijäksi -valmennus ja Innoassari-valmennus Valmennuksen

Lisätiedot

KOTOUTUMISKOULUTUS EDUPOLISSA Porvoo

KOTOUTUMISKOULUTUS EDUPOLISSA Porvoo KOTOUTUMISKOULUTUS EDUPOLISSA Porvoo 22.11. 2016 KOTOUTUMISKOULUTUS Kotoutumiskoulutus toteutetaan Opetushallituksen kotoutumiskoulutuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaan (OPH 1/011/2012) Toteutuksessa

Lisätiedot

Väärien alavalintojen vaikutukset työllistymiseen

Väärien alavalintojen vaikutukset työllistymiseen Muutamia esimerkkejä käytännön tilanteista TE-toimistossa: 1) valmistunut autonasentajaksi 31.5 ja haluaa muita töitä jo 3.6 (kun työtön ) 2) eronnut ammattioppilaitoksesta 2 kk:n opiskelun jälkeen ja

Lisätiedot

REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010

REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010 REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010 Kuntoutuksen mahdollisuudet ja rooli syrjäytymisen ehkäisyssä 17.2.2011 Pirjo Kannisto Opetusministeriön linjauksia tulevaisuuden oppisopimuskoulutukseen

Lisätiedot

AMMATTIKORKEAKOULUJEN NUORTEN SUOMENKIELINEN KOULUTUS

AMMATTIKORKEAKOULUJEN NUORTEN SUOMENKIELINEN KOULUTUS AMMATTIKORKEAKOULUJEN NUORTEN SUOMENKIELINEN KOULUTUS KEVÄÄN JA SYKSYN 2012 YHTEISHAKU Eija Taipalus, opiskelijavalintakoordinaattori Tutustu ammattikorkeakoulujen koulutustarjontaan ja koulutusalojen

Lisätiedot

TYÖNHAUN LÄHTÖKOHTIA. mitä haluat. mitä osaat. millä ehdoilla

TYÖNHAUN LÄHTÖKOHTIA. mitä haluat. mitä osaat. millä ehdoilla TYÖNHAUN LÄHTÖKOHTIA - Oulun yliopiston Ohjaus- ja työelämäpalvelujen koulutusmateriaalia - mitä haluat mitä osaat millä ehdoilla TYÖNHAUN SUUNNITELMA Tavoite saavutettu? Haastattelu Aloita tästä: Mitä

Lisätiedot

Opsotäppä X. Vastaus asiakaslähtöisyyteen. Taitajapedagogiikkaa parhaimmillaan. Lisäarvoa asiakkaille opiskelijalle ja työnantajalle.

Opsotäppä X. Vastaus asiakaslähtöisyyteen. Taitajapedagogiikkaa parhaimmillaan. Lisäarvoa asiakkaille opiskelijalle ja työnantajalle. Opsotäppä X Vastaus asiakaslähtöisyyteen. Taitajapedagogiikkaa parhaimmillaan. Lisäarvoa asiakkaille opiskelijalle ja työnantajalle. https://www.youtube.com/watch?v=hudvcsibcyo https://www.youtube.com/playlist?list=plmhprup4imy4hrconl7cujhtcjl5ygerf

Lisätiedot

OPAL: Laatuvertailun tulokset

OPAL: Laatuvertailun tulokset 1 / 6 5.4.2016 10:14 OPAL: Laatuvertailun tulokset Takaisin Koulutuksia Opiskelijoita Kansallinen, ESR, Ammatillinen, Nonstop, Rintamakoulutus, , Päättymispäivämäärä 01.01.2015 jälkeen, Päättymispäivämäärä

Lisätiedot

Työnhaun askeleet. työnhakuopas huonokuuloisille nuorille

Työnhaun askeleet. työnhakuopas huonokuuloisille nuorille Työnhaun askeleet työnhakuopas huonokuuloisille nuorille JOHDANTO Ammatinvalinta voi tuntua jännittävältä ja vaikealta. Millaista työtä haluan tehdä? Millaisessa työssä olisin hyvä? Kysymyksiin voi olla

Lisätiedot

Nuorisotakuu Te-hallinnossa. Anna-Kaisa Räsänen

Nuorisotakuu Te-hallinnossa. Anna-Kaisa Räsänen Nuorisotakuu Te-hallinnossa Anna-Kaisa Räsänen 15.11.2013 Nuorisotakuu 2013 - määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, työkokeilu-, opiskelu-,

Lisätiedot

Oma asiointi palvelu

Oma asiointi palvelu Oma asiointi palvelu 1.1. 2017 1 Oma asiointi palvelu henkilöasiakkaan asioinnissa Päivityksiä tehty 1.1. 2017 ja seuraavat tulossa loppukeväästä 2017 Palvelussa henkilöasiakkaalle mm.: yhteystiedot, työttömyysturvatiedot,

Lisätiedot

Ohjaamo Espoo. Uusi monialainen matalan kynnyksen palvelupiste työelämän ja koulutuksen ulkopuolella oleville vuotiaille nuorille

Ohjaamo Espoo. Uusi monialainen matalan kynnyksen palvelupiste työelämän ja koulutuksen ulkopuolella oleville vuotiaille nuorille Ohjaamo Espoo Uusi monialainen matalan kynnyksen palvelupiste työelämän ja koulutuksen ulkopuolella oleville 17-29- vuotiaille nuorille Asiakasmäärät vuonna 2016 Ohjaamo Espoossa on yksilöasiakkaiden käyntikertoja

Lisätiedot

Tutkintojen tunnustaminen ja rinnastaminen

Tutkintojen tunnustaminen ja rinnastaminen Tutkintojen tunnustaminen ja rinnastaminen Opiskelupaikan hakijalle Suomessa ammatilliseen koulutukseen voi hakea peruskoulun tai lukion todistuksella Jos olet suorittanut koulutuksen ulkomailla, haet

Lisätiedot

Urapalvelut. CHEM & ENG Susanna Saarinen, koordinaattori career-tech@aalto.fi. into.aalto.fi/careerweb

Urapalvelut. CHEM & ENG Susanna Saarinen, koordinaattori career-tech@aalto.fi. into.aalto.fi/careerweb Urapalvelut CHEM & ENG Susanna Saarinen, koordinaattori career-tech@aalto.fi into.aalto.fi/careerweb Mistä löydän vinkkejä työnhakuun? Kandiopiskelijan CV ja hakukirje Urapalvelut Apua työnhakuun - Aalto

Lisätiedot

Tietoa yritystoiminnasta Yritys-Suomi on kattavin verkkopalvelu yrittäjäksi aikoville ja toimiville yrittäjille. www.yrityssuomi.

Tietoa yritystoiminnasta Yritys-Suomi on kattavin verkkopalvelu yrittäjäksi aikoville ja toimiville yrittäjille. www.yrityssuomi. Yrittäjyys Työ- ja elinkeinotoimistosta löydät monipuolisesti palveluja, jos olet yrittäjä, kiinnostunut itsesi työllistämisestä yrittäjänä tai aloittamassa yritystoimintaa. Minustako yrittäjä? Tutki ensin,

Lisätiedot

AMMATTIKORKEAKOULUJEN

AMMATTIKORKEAKOULUJEN AMMATTIKORKEAKOULUJEN NUORTEN SUOMENKIELINEN KOULUTUS KEVÄÄN JA SYKSYN 2010 YHTEISHAKU Eija Taipalus, opiskelijavalintakoordinaattori Tutustu ammattikorkeakoulujen koulutustarjontaan ja koulutusalojen

Lisätiedot

10 vinkkiä kesätöiden hakuun

10 vinkkiä kesätöiden hakuun 10 vinkkiä kesätöiden hakuun Töihin kesäksi? Lue tästä parhaat vinkit kesätöiden hakuun. 1. Aloita nyt, ja jatka tarvittaessa aina heinäkuuhun saakka Suuret yritykset tekevät päätöksensä kesätyöpaikkojen

Lisätiedot

ALPE. Erityisoppilaitosten haku Muu perusopetuksen jälkeisen koulutuksen haku

ALPE. Erityisoppilaitosten haku Muu perusopetuksen jälkeisen koulutuksen haku ALPE Erityisoppilaitosten haku Muu perusopetuksen jälkeisen koulutuksen haku Käsiteltävät asiat Taustaa Tiivistelmä keskeisistä muutoksista Muutokset hakijan kannalta Muutokset virkailijan kannalta Avoimet

Lisätiedot

Valmentaudu tuleviin opintoihin!

Valmentaudu tuleviin opintoihin! Valmentaudu tuleviin opintoihin! Perusopetuksen jälkeinen koulutus 2016 2017 Koe tekemisen, osaamisen ja onnistumisen iloa! Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus (Valma) Valmentavassa koulutuksessa

Lisätiedot

TE-toimiston odotukset välityömarkkinoilta asiakkaan työllistymisen eri vaiheissa

TE-toimiston odotukset välityömarkkinoilta asiakkaan työllistymisen eri vaiheissa TE-toimiston odotukset välityömarkkinoilta asiakkaan työllistymisen eri vaiheissa Kuntoutumisvaihe Keskeistä on terveydentilaan ja elämänhallintaan liittyvät asiat Prosessivastuu kunnalla ja terveydenhuollolla,

Lisätiedot

Osallistumislupahakemus ja ilmoittautuminen tilintarkastajatutkintoon

Osallistumislupahakemus ja ilmoittautuminen tilintarkastajatutkintoon Hakemusta voi tarvittaessa täydentää erillisillä liitteillä Haen osallistumislupaa (Ohje 1) HT-tutkintoon KHT- tutkintoon JHT- tutkintoon Ilmoittaudun tutkintokokeeseen HT-tutkinto KHT-tutkinto JHT-tutkinto

Lisätiedot

Quid novi - mitä uutta Kelan ammatillisessa kuntoutuksessa

Quid novi - mitä uutta Kelan ammatillisessa kuntoutuksessa Quid novi - mitä uutta Kelan ammatillisessa kuntoutuksessa 23.9.2014 Irma Paso vakuutussihteeri, kuntoutuksen etuusvastaava Kela, Oulun vakuutuspiiri Ammatillinen kuntoutusjärjestelmä Suomessa 1/2 Kuntoutuksen

Lisätiedot

Palkkatuen muutokset 2017

Palkkatuen muutokset 2017 Palkkatuen muutokset 2017 Timo Jalvanti Pirkanmaan TE-toimisto/Tukitiimi 1 Palkkatuen muutoksia vuoden 2017 alusta. Tuen hakeminen - Palkkatukihakemuksessa ei enää kysytä työsopimuslakiin viittaavia asioita

Lisätiedot

Osatyökykyisten TE-palvelut

Osatyökykyisten TE-palvelut Osatyökykyisten TE-palvelut YHTEISTYÖFOORUMI Työllisyyspoliittiset hankkeet ja TE-palvelut 23.9.2014 Ilkka Rantanen asiantuntija, työkykykoordinaattori Pirkanmaan TE-toimisto, Yksilöllisesti tuettu työnvälitys

Lisätiedot

Katariina Männikkö. Haku perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen uudistuu 24.1.2013 Kotitalousopetuksen järjestäjien tilaisuus

Katariina Männikkö. Haku perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen uudistuu 24.1.2013 Kotitalousopetuksen järjestäjien tilaisuus Katariina Männikkö Haku perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen uudistuu 24.1.2013 Kotitalousopetuksen järjestäjien tilaisuus Mikä muuttuu kotitalousopetuksen järjestäjien kannalta? Kotitalousopetus poistuu

Lisätiedot

TEK Työttömyystutkimus 2013-2014

TEK Työttömyystutkimus 2013-2014 TEK Työttömyystutkimus 2013-2014 Perustuloksia Arttu Piri Mitä ja miksi? Tutkimuksen fokusalueita: - Työttämien tekkiläisten demografiset taustat - Irtisanomispaketit: - yleisyys ja sisältö - Oman työnhakuosaamisen

Lisätiedot

Työn kaari kuntoon. Palvelut työntekijälle työkyvyn heiketessä

Työn kaari kuntoon. Palvelut työntekijälle työkyvyn heiketessä Työn kaari kuntoon Palvelut työntekijälle työkyvyn heiketessä 2 Keva tukee työssä jatkamista työkyvyn heikentyessä Jos sinulla on sairaus, jonka vuoksi työkykysi on uhattuna, Kevan tukema ammatillinen

Lisätiedot

Kummiyritystoiminta Liedossa

Kummiyritystoiminta Liedossa Kummiyritystoiminta Liedossa Ajatus syntyi vuonna 2009 Nuorten vastavalmistuneiden kasvava työttömyys Tiukka taloustilanne on vaikeuttanut työpaikan saantia Vastavalmistuneita on runsaasti valmiina työhön

Lisätiedot

Kiinni työelämään. te-palvelut.fi

Kiinni työelämään. te-palvelut.fi Kiinni työelämään te-palvelut.fi Kiinni työelämään TE-palvelut käytettävissäsi Etsitkö työpaikkaa? Haluatko vaihtaa nykyisen työpaikkasi mieluisampaan? Mietitkö, mitä lisäkoulutusta tarvitset, jotta pääset

Lisätiedot

Opintopolku-aamu vastuukäyttäjille Opintopolku.fi

Opintopolku-aamu vastuukäyttäjille Opintopolku.fi Opintopolku-aamu vastuukäyttäjille Yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen Hakijoita 76 600, 3200 hakijaa vähemmän kuin edellisenä vuonna Uusi hakutoiveiden muuttamismahdollisuus sähköpostiosoitteessa

Lisätiedot

Tervetuloa Omnian aikuisopistoon

Tervetuloa Omnian aikuisopistoon Tervetuloa Omnian aikuisopistoon Hyvinvointi Liike-elämä Palvelut Tekniikka ja taito Video Näyttötutkinnosta https://www.youtube.com/watch?v=4rg3c 3Krpko&feature=youtu.be Omnian aikuisopiston toimipisteet

Lisätiedot

VALMIUKSIA SIIRTYÄ TYÖELÄMÄÄN (VST) -HANKE KRIS

VALMIUKSIA SIIRTYÄ TYÖELÄMÄÄN (VST) -HANKE KRIS VALMIUKSIA SIIRTYÄ TYÖELÄMÄÄN (VST) -HANKE KRIS Taustaa KRIS-Tampereella VST-hanke aloitettu v. 2008, nyt meneillään VST II Helsingissä VST-hanke aloitettiin 1.9.2011 Tampereella hankkeessa työskentelevät

Lisätiedot

Rahoituspohjan muutos - työttömyysetuuksien käyttötarkoituksen laajentaminen

Rahoituspohjan muutos - työttömyysetuuksien käyttötarkoituksen laajentaminen Etelä-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimisto MUUTOKSET PALKKATUKEEN Rahoituspohjan muutos - työttömyysetuuksien käyttötarkoituksen laajentaminen Välityömarkkinatoimijoille määräkiintiöt - yhdistyksille,

Lisätiedot

Oppisopimuksen käyttö ja kehittämistarpeet

Oppisopimuksen käyttö ja kehittämistarpeet Oppisopimuksen käyttö ja kehittämistarpeet Oppisopimuksen tulevaisuuden näkymiä -tilaisuus 15.6.2016 Satu Ågren Ketä EK edustaa? EK edustaa kattavasti kaikkia yksityisiä toimialoja ja kaikenkokoisia yrityksiä.

Lisätiedot

Työhaastattelu näin onnistut haastattelussa Tervetuloa! Työnhakuveturi 11.3.2015 Satu Myller ja Nina Juhava

Työhaastattelu näin onnistut haastattelussa Tervetuloa! Työnhakuveturi 11.3.2015 Satu Myller ja Nina Juhava Työhaastattelu näin onnistut haastattelussa Tervetuloa! Työnhakuveturi 11.3.2015 Satu Myller ja Nina Juhava 10-12 asiantuntijaluentoa vuosittain 1 000 osallistujaa Teemoina mm. työnhaun uudet tuulet, työnantajien

Lisätiedot

Uudenmaan Työ- ja elinkeinotoimisto

Uudenmaan Työ- ja elinkeinotoimisto Uudenmaan Työ- ja elinkeinotoimisto Riku Hautamäki Yritysasiakkuuskoordinaattori 1 TE-lyhenteestä TE-toimisto = Työ- ja elinkeinotoimisto (ent. työvoimatoimisto), työkkäri. Koko Suomessa 15 alueellisesti

Lisätiedot

Osaamisen viestintä työnhaussa

Osaamisen viestintä työnhaussa Osaamisen viestintä työnhaussa - kun harjoittelu, osa-aikatyön haku tai valmistuminen häämöttää 26.11.2013 klo 16.15-18 Pinni B1100 Tampereen yliopisto, opintopalvelut, ura- ja rekrytointipalvelut Reeta

Lisätiedot

HAKEMUS: SUNTION AMMATTITUTKINTOON VALMISTAVA KOULUTUS

HAKEMUS: SUNTION AMMATTITUTKINTOON VALMISTAVA KOULUTUS 1 HAKEMUS: Turun kristillinen opisto / opiskelijavalinnat Lustokatu 7 20380 TURKU SUNTION AMMATTITUTKINTOON VALMISTAVA KOULUTUS (Opisto täyttää: hakemus vastaanotettu: ) KATSO TÄYTTÖHJEET VIIMEISELTÄ SIVULTA.

Lisätiedot

OULULAISILLE YRITYKSILLE MYÖNNETTÄVÄ KUNTALISÄ OPPISOPIMUSKOULUTUKSEEN (450 (350 eur/kk)

OULULAISILLE YRITYKSILLE MYÖNNETTÄVÄ KUNTALISÄ OPPISOPIMUSKOULUTUKSEEN (450 (350 eur/kk) 2014 OULULAISILLE YRITYKSILLE MYÖNNETTÄVÄ KUNTALISÄ OPPISOPIMUSKOULUTUKSEEN (450 (350 eur/kk) Työllistymiseen liittyvänä tukimuotona Oulun kaupunki myöntää yritysten palkkatuettuihin oppisopimustyösuhteisiin

Lisätiedot

Työttömyys. Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi

Työttömyys. Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi Työttömyys Työttömyysajan tuet Lyhyesti ja selkeästi Sisällys Työttömyysajan tuet 1 Kelan tuet työttömälle 2 Kun jäät työttömäksi 2 Työttömyyspäiväraha 2 Työmarkkinatuki 3 Työtulot ja työttömyysetuus sovitetaan

Lisätiedot

1/6. Erikoissosiaalityöntekijän koulutus Hyvinvointipalveluiden erikoisalan hakulomake 2011

1/6. Erikoissosiaalityöntekijän koulutus Hyvinvointipalveluiden erikoisalan hakulomake 2011 1/6 Täytä hakulomake tietokoneella (lomakkeen saa sähköisesti osoitteesta: www.sosnet.fi) tai selvällä käsialalla. Valintaprosessin helpottamiseksi toivomme, ettet niittaa papereita yhteen, vaan käytät

Lisätiedot

Oppilaanohjaajat Nina Andersson Jenni Roos Minna Määttä

Oppilaanohjaajat Nina Andersson Jenni Roos Minna Määttä Oppilaanohjaajat Nina Andersson Jenni Roos Minna Määttä 1 2 Kevään yhteishaku: Nettihaku osoitteessa www.opintopolku.fi Koulutustarjontaan voi jo tutustua Mukana ammatillinen peruskoulutus, lukiokoulutus

Lisätiedot

Kuntarekryjärjestelmän viestipohjien tagit 12.8.2014

Kuntarekryjärjestelmän viestipohjien tagit 12.8.2014 Kuntarekryjärjestelmän viestipohjien tagit 12.8.2014 Työnhakijan tietojen tagit (=hakulomakkeen kentät) = Vastaanottajan (työnhakija tai työntekijä) -kentät Henkilötiedot; Sukunimi Henkilötiedot; Etunimi

Lisätiedot

Postinumero ja paikka:

Postinumero ja paikka: Nurmijärven kunta Vammaispalvelut Keskustie 2 A, 01900 Nurmijärvi VAMMAISPALVELULAIN MUKAINEN KULJETUSPALVELU- HAKEMUS 1 (6) 1. HAKIJAN HENKILÖTIEDOT Sukunimi ja etunimet: Henkilötunnus: Osoite: Puhelin

Lisätiedot

Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015

Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015 27.8.2014 päivitetty Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015 Jyväskylän koulutuskuntayhtymän yhteistyötavoitteet lukioiden ja peruskoulujen kanssa Jokaisen peruskoulunsa päättävän nuoren tulisi löytää

Lisätiedot

Oulun kaupungin nuorten työpajatoiminnan ja ammatillisen koulutuksen välinen yhteistyö 2.5.2012. Anu Anttila

Oulun kaupungin nuorten työpajatoiminnan ja ammatillisen koulutuksen välinen yhteistyö 2.5.2012. Anu Anttila Oulun kaupungin nuorten työpajatoiminnan ja ammatillisen koulutuksen välinen yhteistyö 2.5.2012 Anu Anttila Yhteistyö ammatillisen koulutuksen kanssa on kiteytetty viiteen toimintamalliin 1. Työpajalla

Lisätiedot

Abiturienttien vanhempainilta 19.1.2019. Opinto-ohjaajan puheenvuoro

Abiturienttien vanhempainilta 19.1.2019. Opinto-ohjaajan puheenvuoro Abiturienttien vanhempainilta 19.1.2019 Opinto-ohjaajan puheenvuoro KOULUTUSRAKENNE SUOMESSA: YLIOPISTOT AMMATTIKORKEAKOULUT JATKOTUTKINNOT tohtori, lisensiaatti YLEMMÄT KORKEAKOULU- TUTKINNOT (2-3 v.)

Lisätiedot

Kun ilmoitat avoimen työpaikan TE-toimistoon, kerro, oletko kiinnostunut rekrytoimaan palkkatuen avulla.

Kun ilmoitat avoimen työpaikan TE-toimistoon, kerro, oletko kiinnostunut rekrytoimaan palkkatuen avulla. Palkkatuki Palkkatuki on työttömän työnhakijan työllistymisen edistämiseksi tarkoitettu tuki, jota TE-toimisto voi käytettävissään olevien määrärahojen puitteissa myöntää työnantajalle palkkauskustannuksiin.

Lisätiedot

Digitarinat. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamat Nopso-hankkeet 2014 2015 Etelä-Kymenlaakson ammattiopistossa: Oppiminen on yhteispeliä

Digitarinat. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamat Nopso-hankkeet 2014 2015 Etelä-Kymenlaakson ammattiopistossa: Oppiminen on yhteispeliä Digitarinat Oppiminen on yhteispeliä Qr-koodi Youtube soittolistaan: Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamat Nopso-hankkeet 2014 2015 Etelä-Kymenlaakson ammattiopistossa: TYÖPAIKKAOHJAAJIEN KOULUTUS

Lisätiedot

PERUSTIETOLOMAKE Tuo täytetty lomake mukanasi haastatteluun

PERUSTIETOLOMAKE Tuo täytetty lomake mukanasi haastatteluun 1 Alla on työhön, koulutukseen, omiin suunnitelmiisi ja elämäntilanteeseesi liittyviä kysymyksiä. Pohdi kysymyksiä etukäteen vaikka et niihin kaikkiin vastaisikaan. Etukäteen mietityt asiat helpottavat

Lisätiedot

Opiskelijan ohje Wilmassa (wilma.diak.fi) tehtäville ahot -hakemuksille

Opiskelijan ohje Wilmassa (wilma.diak.fi) tehtäville ahot -hakemuksille Osaamisen tunnistamisen hakeminen_ohje opiskelija_20161219 19.12.2016 PM, EN Opiskelijan ohje Wilmassa (wilma.diak.fi) tehtäville ahot -hakemuksille Hakuaika Ahot-hakuaika on viimeistään elokuussa seuraavaa

Lisätiedot

Nuorten oppisopimuskoulutus ja koulutussopimus

Nuorten oppisopimuskoulutus ja koulutussopimus Nuorten oppisopimuskoulutus ja koulutussopimus Suomen Yrittäjien näkökulma Miikka Venäläinen Päijät-Hämeen Yrittäjät 1 Suomen Yrittäjät Yrittäjien oma järjestö Paikallisyhdistykset Aluejärjestöt Toimialajärjestöt

Lisätiedot

Työnhakuvalmennus Löydä paikkasi auringossa

Työnhakuvalmennus Löydä paikkasi auringossa Työnhakuvalmennus Löydä paikkasi auringossa CV = ansioluettelo = resume Millainen on hyvä CV? 1. Mene heti asiaan - Panosta helppolukuisuuteen - Lukijan on löydettävä CV:stasi kymmenessä sekunnissa oleellisimmat

Lisätiedot

SOSIAALINEN MEDIA TYÖNHAUSSA

SOSIAALINEN MEDIA TYÖNHAUSSA SOSIAALINEN MEDIA TYÖNHAUSSA MMA-risteily 3.10.2015 Martti Kuusanmäki COO & FOUNDER martti@duunitori.fi 050 413 7667 kuusanmaki MARTTI KUUSANMÄKI COO & FOUNDER +358 50 413 7667 martti@duunitori.fi @kuusanmaki

Lisätiedot

Etsitkö työlle tekijää? Hyödynnä työhönvalmennusta.

Etsitkö työlle tekijää? Hyödynnä työhönvalmennusta. Etsitkö työlle tekijää? Hyödynnä työhönvalmennusta www.eksote.fi Onko yrityksessäsi työtehtäviä, jotka ovat vailla tekijää ja niiden tekemiseen menee vain muutama tunti päivässä? Olisivatko lisäkädet tarpeen

Lisätiedot

Ammatillinen erityisopetus tänään, tulevaisuuden näkymiä ja haasteita Ammatillisen erityisopetuksen yhteistyö sekä Ammattiopisto Luovi

Ammatillinen erityisopetus tänään, tulevaisuuden näkymiä ja haasteita Ammatillisen erityisopetuksen yhteistyö sekä Ammattiopisto Luovi Ammatillinen erityisopetus tänään, tulevaisuuden näkymiä ja haasteita Ammatillisen erityisopetuksen yhteistyö sekä Ammattiopisto Luovi Ammatillisen koulutuksen laatuverkoston tapaaminen 23.11.2010, Oulu

Lisätiedot

1. HAKIJAN HENKILÖTIEDOT

1. HAKIJAN HENKILÖTIEDOT Sosiaali- ja terveysvirasto Vammaispalvelu Metsolantie 2, 04200 Kerava KULJETUSPALVELUHAKEMUS JA -ARVIOINTI 1 (8) 1. HAKIJAN HENKILÖTIEDOT Sukunimi ja etunimet: Henkilötunnus: Ammatti: Osoite: Postinumero:

Lisätiedot

Työnvälityksen aluevastuu ja määräaikaishaastattelut

Työnvälityksen aluevastuu ja määräaikaishaastattelut Työnvälityksen aluevastuu ja määräaikaishaastattelut palvelujohtaja, työnvälitys- ja yrityspalvelut Huhtiniemi Jukka palvelujohtaja, henkilöasiakaspalvelut Lehto Katri Sidosryhmätilaisuus 10.1.2017 Etelä-Pohjanmaan

Lisätiedot

Elinikäiseen oppimiseen liittyvä ohjaus

Elinikäiseen oppimiseen liittyvä ohjaus Aikuisopotoiminta Joutsassa 4/2010-5/2011 Seija Vuori Aikuisohjausta paikallisesti hanke, Joutsan kunta 31.5.2011 Elinikäiseen oppimiseen liittyvä ohjaus CEDEFOPIN (=Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskuksen)

Lisätiedot

Jatko-opintoihin hakeminen

Jatko-opintoihin hakeminen Jatko-opintoihin hakeminen Jatko-opintovaihtoehtoja Yliopisto Ammattikorkeakoulu Ammattiopisto, YO-pohjainen koulutus nuorisokoulutus aikuiskoulutus oppisopimus Valintakriteerit AMK ja yliopisto YO-todistusvalinta

Lisätiedot

TERV ETULOA

TERV ETULOA 2 TERV ETULOA VALINTAINFOON 3 Video näyttötutkinnosta SUOMEN KOULUTUSJÄRJESTELMÄ 4 Y L I O P I S T O T J A T I E D E K O R K E A K O U L U T A M M AT T I K O R K E A K O U L U TYÖELÄMÄ Erikoisammattitutkinnot

Lisätiedot

Ammattitaitoista työvoimaa yhteistyöllä -projekti

Ammattitaitoista työvoimaa yhteistyöllä -projekti YHDEKSÄN N + 1 KYSYMYSTÄ YSEILLE Pohjois-Karjalan kauppakamari ja Pohjois-Karjalan Aikuisopisto toteuttivat 13.-24.11.2006 Yhdeksän + 1 kysymystä yseille internetkyselyn Pohjois-Karjalan peruskoulujen

Lisätiedot