TYÖNHAUN OPAS VANKILASTA VAPAUTUVALLE

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TYÖNHAUN OPAS VANKILASTA VAPAUTUVALLE"

Transkriptio

1 TYÖNHAUN OPAS VANKILASTA VAPAUTUVALLE Minna Mäkinen 2013

2 2 (29) Työnhaun opas vankilasta vapautuvalle (2013) Sisällysluettelo: * Sisällysluettelo s. 2 * Vankilasta vapautuessasi s. 3 * Etuudet s. 4 * Miten töitä haetaan? s. 5 Työnhakukanavat s. 5 Nuorten työpajat s. 8 Yrittäjyys s. 10 TE-toimiston työnhakijapalveluita s. 11 Työkokeilu s. 11 Työnhakuvalmennus s. 12 Uravalmennus s. 13 Työhönvalmennus s. 13 Palkkatuki s. 13 Työhakemus ja ansioluettelo (CV) s. 14 Työhakemusmalli s. 17 Ansioluettelomalli s. 18 Työhaastattelu s. 19 * Ongelmia työnhaussa? Mistä saan apua? s. 20 * Minulla ei ole koulutusta miten saan ammatin? s. 22 Työvoimapoliittiset koulutukset s. 23 Tietoa oppilaitoksista ja koulutuksista s. 23 Yhteishaku s. 24 Oppisopimuskoulutus s. 25 Tekemällä oppien? s. 26 * Oppimisvaikeuksia? Erityisopetusta tarjolla! s. 27 * Yhteystiedot s. 29

3 3 (29) VANKILASTA VAPAUTUESSASI Käy heti samana päivänä vankilasta vapauduttuasi ilmoittautumassa työttömäksi työnhakijaksi lähimmässä työ- ja elinkeinotoimistossa (eli TE-toimisto/ työkkäri ). TE-toimistojen yhteystiedot löydät mm. internetistä osoitteesta Yhteystiedot. TE-toimiston Työlinjan (yleinen valtakunnallinen neuvonta) puhelinnumero on (ma-to klo 8-17, pe klo 10-17) ja sähköpostiosoite Ilmoittautuessasi TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi, ota mukaasi henkilöllisyystodistus, vapauspassi (tai koevapauspäätös, mikäli olet vapautumassa valvottuun koevapauteen) sekä mahdolliset työ- ja koulutodistuksesi, mikä sinulla on sellaisia ja jos ne ovat tallessa. Voit esittää mahdollisesti puuttuvat todistukset myöhemminkin, mutta työttömyysturva-asioidesi käsittelyä nopeuttaa, kun todistukset ovat jo valmiiksi mukana. Näin saat työttömyysturvaetuuksiin ja mahdolliseen työhön tai koulutukseen hakeutumiseen liittyvät asiasi heti käynnistettyä. Muista varata heti aika myös sosiaalitoimistoon, jollet ole tehnyt sitä jo vankilassa ollessasi. Sosiaalitoimisto edellyttää yleensä tukia myöntäessään, että henkilö on ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistossa. Arkea on paljon helpompi lähteä rakentamaan, kun perustoimeentuloon liittyvät asiat ovat kunnossa. Sama koskee asunnon hakuun ja asumiseen liittyviä asioita. Keskustele asioista oman sosiaalityöntekijäsi kanssa ja mikäli etsit asuntoa niin varmista, että sinulla on asuntohakemukset vetämässä paikallisiin asuntoja tarjoaviin tahoihin (esim. Kriminaalihuollon tukisäätiön (Krits) asunnot, Helsingin kaupungin sosiaaliviraston asumisen tuki (Helsinki), kaupungin asunnot, Y-Säätiö, S-Asunnot, Sininauha-Asunnot, Vuokraturva, VVO, SATO, Apteekkien Eläkekassa, Nuorisoasuntoliitto (NAL Palvelut, v. nuorille aikuisille), Nuorisosäätiö (18-30-v. nuorille aikuisille) jne.). Vuokra-asuntoja on tarjolla myös useilla vakuutus- ja eläkevakuutusyhtiöillä, eläkekassoilla sekä yksityisillä vuokranantajilla (seuraa internet- ja lehtiilmoittelua!), mutta monet vuokranantajat edellyttävät, että luottotiedot ovat kunnossa. Avoimia vuokra-asuntoja löydät internetistä mm. osoitteista ja Mikäli asuntotarpeesi on akuutti, tuo asia selkeästi esille asuntohakemuksissasi. Asunnot myös liikkuvat nopeasti, joten tarkkaile vapautuvia asuntoja jatkuvasti. Ole sinnikäs, muista pitää asuntohakemuksesi voimassa ja uusia ne tarvittaessa (asuntohakemusten voimassaoloajat vaihtelevat eri tahoilla esim. 1-6 kk:n välillä). Älä aliarvioi tukiasuntojen merkitystä on paljon helpompi hakea seuraavaa asuntoa, kun on ensin edes väliaikaisesti katto pään päällä. Myös mahdollisen työssäkäynnin ja arjen jaksamisen kannalta on tärkeää, että on oma asunto.

4 4 (29) HUOM! Jos tarvitset apua virastokiemuroihin (työkkäri, sosiaalivirasto, Kela, asumiseen liittyvät asiat, jne.) tai työnhakuun liittyvissä asioissa, ota yhteyttä oman KRIS-paikallisyhdistyksesi*) Valmiuksia siirtyä työelämään (VST) -hankkeen työntekijöihin (yhteystiedot löydät tämän oppaan lopusta). Autamme sinua niin paperiasioiden hoitamisessa kuin työn tai koulutuksen haussakin, ja tulemme halutessasi mukaasi myös virastoasioille. Varsinkin pitkän ajan jälkeen asioiden hoitaminen saattaa tuntua työläältä, mutta asiat järjestyvät kyllä. Malttia kaikki helpottuu, kunhan saat paperiasiat ja perustoimeentuloon liittyvät asiat rullaamaan. *) KRISillä on paikallisyhdistykset (tilanne ) Helsingissä, Tampereella, Lahdessa ja Seinäjoella sekä lisäksi KRIS-Suomen keskusliitto ry Helsingissä ja taloushallinto Loviisassa. ETUUDET Työ- ja elinkeinotoimisto antaa pyynnöstä sinulle työvoimapoliittisen lausunnon oikeudestasi työttömyysturvaan. Yleensä tähän lausuntoon perustuvat maksajien, eli Kelan ja työttömyyskassojen, maksupäätökset. Lisätietoja: Työmarkkinatukea ja peruspäivärahaa haetaan Kelasta. Hakemuksen voi jättää joko paperisena Kelaan tai, mikäli sinulla on sähköiseen asiointiin vaadittavat verkkopankkitunnukset, sähköisesti Kelan internet-sivujen kautta osoitteessa Toimeentulotuki on viimesijainen toimeentuloturvan muoto. Sitä haetaan oman asuinalueen sosiaaliviraston palvelupisteestä. Hakemus liitteineen jätetään kirjallisesti. Paperisen hakemuslomakkeen saat joko omalta sosiaaliasemaltasi tai tulostettua internetistä osoitteesta Tarkempaa tietoa toimeentulotuesta löydät osoitteesta Kaikkia tukia hakiessasi täytä hakemus huolella ja liitä mukaan pyydetyt liitteet. Näin nopeutat hakemuksesi käsittelyä ja vältyt lisäselvityspyynnöiltä. Jos tarvitset apua lomakkeiden täyttämiseen ja/tai virastoasiointiin, ota yhteyttä oman KRIS-paikallisyhdistyksesi Valmiuksia siirtyä työelämään (VST) -hankkeen työntekijöihin.

5 5 (29) MITEN TÖITÄ HAETAAN? Työnhaku on nykyään keskittynyt hyvin pitkälti internetin kautta tapahtuvaksi. Työpaikkailmoitukset ovat enimmäkseen internetissä työpaikkojen välitykseen tarkoitetuilla sivustoilla, ja yleensä työnantajat haluavat myös hakemukset sähköisesti joko sähköpostitse tai yrityksen omilta www-sivuilta löytyvän työnhakulomakkeen kautta, josta saapuneet työpaikkahakemukset siirtyvät suoraan yrityksen rekrytointijärjestelmään. Moniin yrityksiin voi kuitenkin edelleen hakea perinteisellä paperihakemuksella. Mikäli haluat soittaa yritykseen ja kysyä lisätietoja avoinna olevasta tehtävästä, lue työpaikkailmoitus ja noudata siinä annettuja ohjeita. Mikäli ilmoituksessa sanotaan Valitettavasti emme ehdi vastata puhelintiedusteluihin., niin säästä kysymyksesi myöhempään ajankohtaan (mikäli pääset jatkoon hakuprosessissa). Jos ilmoituksessa taas on mainittu tietyt soittopäivät ja -kellonajat, niin soita ainoastaan kyseisenä aikana, jolloin rekrytoija on varannut juuri kyseiset ajat lisätiedusteluihin vastaamiseen. Tiettyihin töihin taas saatetaan toivoa soittoa, ja tällöin on ilman muuta hyvä soittaa. Mieti etukäteen huolella kysymykset, joita aiot kysyä, jotta jätät hyvän vaikutelman itsestäsi. Työnhakukanavat Ilmoituksia avoimista työpaikoista löydät internetistä yritysten omilta wwwsivuilta ja mm. seuraavilta työpaikkasivustoilta: (Työ- ja elinkeinotoimiston työpaikkasivusto) (Oikotie) (Monster) (Duunia.net) (Uranus) (Akateemiset rekrytointipalvelut) (Hakukone työpaikan etsintään)

6 6 (29) (Avoimia työpaikkoja) (Työ- ja koulutuspaikkoja) (Avoimia työpaikkoja) (Karttapohjainen työnhakupalvelu) (Valtion avoimet työpaikat) (Kuntien avoimet työpaikat) (Helsingin kaupungin avoimet työpaikat) (Espoon kaupungin avoimet työpaikat) (Vantaan kaupungin avoimet työpaikat) Yritykset käyttävät nykyään usein apunaan uuden henkilöstön palkkaamisessa henkilöstöpalvelu- ja rekrytointialan yrityksiä. Tällöin voi olla mahdollista, että palkattava henkilö työllistyy ns. vuokratyöntekijäksi, jolloin henkilöstöpalvelualan yritys on virallinen työnantaja ja maksaa mm. palkan, mutta varsinainen työ tehdään asiakasyrityksessä. On myös mahdollista, että rekrytointialan yritys hoitaa haku- ja haastatteluprosessin ja on työnantajan apuna valintoja tehtäessä, mutta valittu henkilö työllistyy suoraan asiakasyrityksen palvelukseen. Myös näiden yritysten kautta kannattaa hakea työtä, sillä -vaikka sitten aluksi vain määräaikaisena tai jopa keikkatyönäkin- ne voivat olla juuri kaipaamasi askel ja väylä pidemmän tähtäimen työllistymiseen. Käytä kaikki mahdollisuudet hyväksesi! Kun näytät kuka olet ja mitä osaat, madallat työnantajan kynnystä palkkaamiseesi. Osoittamalla motivaatiosi ja taitosi saatat myös helpottaa muiden lainrikkojataustaisten henkilöiden tietä työmarkkinoille tulevaisuudessa. Alan yrityksiä on paljon, mutta yritykset ovat usein erikoistuneita tiettyjen toimialojen rekrytointeihin (esim. rakennus-, teollisuus-, logistiikka-, toimisto- tai kaupan ala), joten tutki ensin, millä toimialalla yritys, johon haet, toimii.

7 7 (29) Henkilöstöpalvelu- ja rekrytointialan yritysten ilmoituksia avoimista työpaikoista löydät mm. seuraavilta sivustoilta:

8 8 (29) Lisää henkilöstöpalvelualan yritysten www-sivuja löydät Henkilöstöpalvelualan yritysten liiton sivuilta Jäsenyritykset-kohdasta osoitteesta: Edellä mainittujen yritysten lisäksi paikkakunnallasi saattaa olla paikallisia henkilöstö- ja rekrytointialan toimijoita, joiden kautta tarjolla olevat työmahdollisuudet kannattaa myös selvittää. Muista myös hyödyntää omat henkilökohtaiset verkostosi työnhaussa. Jos tunnet ihmisiä, joilla on joko oma yritys tai joiden tiedät työskentelevän yrityksissä, jotka voisivat tarvita työvoimaa, ole aktiivinen ja laita sanaa kiertämään, että haet töitä. Näiden ns. piilotyöpaikkojen kautta työllistyy jatkuvasti paljon ihmisiä ja saatat parhaassa tapauksessa säästää paljon aikaa ja vaivaa verrattuna työnhakuun avoimilta työmarkkinoilta. Nuorten työpajat Useilla paikkakunnilla toimii nuorille tarkoitettuja työpajoja, joissa tarjotaan nuorille mahdollisuus tutustua itseensä ja mahdollisuuksiinsa työkokeilun avulla. Työpajassa pääset tekemään harjoitus- ja tilaustöitä ja kehittämään ammatillista osaamistasi. Työkokemus parantaa mahdollisuuksiasi päästä opiskelemaan. Työpajajaksolla ammatilliset valmiutesi kehittyvät ja taitosi pajan erikoistumisalueella kasvavat. Eri kaupunkien nuorten työpajoilla on erilaisia toimintoja ja erilaiset ikärajat. Eri kaupunkien nuorten työpajoista löydät tietoa hakemalla suoraan hakukone Googlen kautta (www.google.fi) tai suoraan www-osoitteista (20 Suomen suurinta kaupunkia väkiluvun mukaan ): Helsinki: Espoo / Omnian nuorten työpajat: https://www.omnia.fi/web/tyopajat Tampere: (osa työpajoista, pyydä koko Pirkanmaan työpajalistaus VST-työntekijöiltäsi)

9 9 (29) Vantaa: Turku: Oulu: Jyväskylä: Lahti: Kuopio: Kouvola: Pori: Joensuu: Lappeenranta: irit_ja_retket/nuorten_kesatyoleirit_ja_kaupunkityopajat.iw3 Hämeenlinna: Rovaniemi: Vaasa:

10 10 (29) Seinäjoki: Salo: Kotka: Porvoo: tyopajat Huom! Joissakin kaupungeissa saattaa olla myös aikuisille tarkoitettuja työpajoja. Näihin saat yhteyden joko kaupungin puhelinvaihteen sekä erilaisten työllistämisyhdistysten ja työllisyyshankkeiden kautta. Lisätietoa saat esim. Valtakunnallisesta Työpajayhdistys ry:stä osoitteesta Yrittäjyys Mikäli olet kiinnostunut yrittäjyydestä, löydät hyvää alkavalle yrittäjälle tarkoitettua tietoa ja materiaalia mm. Uusyrityskeskuksen www-sivuilta osoitteesta Uusyrityskeskusverkosto tarjoaa maksutonta ja luottamuksellista neuvontaa yritystoimintaa suunnitteleville ja aloittaville yrittäjille. Työ- ja elinkeinotoimistot järjestävät työvoimapoliittisena koulutuksena erilaisia yrittäjyyskursseja. Nämä, kuten muutkin työvoimapoliittiset koulutukset, löydät osoitteesta

11 11 (29) Lisätietoa yrittäjyydestä löydät internetistä mm. seuraavilta www-sivuilta: TE-toimiston työnhakijapalveluita Työkokeilu Työkokeilu on työ- ja elinkeinotoimiston palvelu, joka ei ole työsuhde. Työkokeilun tavoitteena on tukea ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojen selkiyttämistä tai paluuta työmarkkinoille. Työkokeilun kautta voit saada eväitä jatkopolullesi työhön tai koulutukseen hakeutumiseen ja selvittää soveltuvuuttasi itseäsi kiinnostavalle alalle. Lisäksi saat arvokasta, tuoretta työkokemusta ja -taitoja, mahdollisesti suosittelijan, josta voi olla apua hakiessasi seuraavia työpaikkoja unohtamatta tietenkään rahallisia etuja (tarkista oikeutesi etuuksiin omasta TE-toimistostasi ja Kelasta). Kun olet tehnyt itsesi

12 12 (29) ja osaamisesi tutuksi työnantajalle, voi olla mahdollista, että työllistyt työkokeilun jälkeen vaikkapa palkkatukityöhön tai parhaassa tapauksessa jopa työsuhteeseen. Työkokeilu sekä erilaiset työllistämishankkeet ja työpajat ovat erityisesti lainrikkojataustaisille henkilöille usein nopeampi ja helpompi reitti työelämään kuin työllistyminen suoraan avoimille työmarkkinoille. Voit itsekin hakea työkokeilupaikkoja sinua kiinnostavista yrityksistä, mutta myös TE-toimistosta voi löytyä ilmoituksia. Näiden paikkojen selailu saattaa edellyttää käyntiä virkailijan luona. Voit pyytää oman KRIS-paikallisyhdistyksesi työvoimaohjaajan mukaasi etsimään juuri sinulle sopivia työkokeilupaikkoja! Lisätietoja työkokeilusta: Työnhakuinfo TE-palvelut tukee työnhaussa Työkokeilu Työnhakuvalmennus Työnhakuvalmennuksen tarkoitus on tukea sinua työnhaussasi. Työnhakuvalmennuksessa voit ryhmässä opiskellen päivittää työnhakutaitojasi. Valmennuksessa käydään läpi työnhaun eri osa-alueita, työmarkkinoiden tilannetta ja työnantajien odotuksia sekä tutustutaan työnhaun sähköisiin kanaviin ja välineisiin. Työnhakuvalmennuksen tarkoitus on lisätä valmiuksia omatoimiseen työnhakuun. Työnhakuvalmennuksen kesto on maks. 20 pv. (www.mol.fi Työnhakuinfo TE-palvelut tukee työnhaussa Työnhakuvalmennus)

13 13 (29) Uravalmennus Uravalmennus tukee ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojen selkiyttämistä, ammatilliseen koulutukseen hakeutumista ja työelämävalmiuksien kehittämistä. Uravalmennus voi tulla kyseeseen esim. tilanteissa, kun ammatillinen koulutus puuttuu, tai kun kyse on työelämään palaamisesta, henkilöllä on harkinnassa alan vaihtaminen, yrittäjyys tms. Uravalmennus ei sisällä työharjoittelua ja sen kesto on maks. 40 pv. Työhönvalmennus Työhönvalmennuksella on tarkoitus tarjota asiakkaalle tukea työmarkkinoille siirtymiseen ja siellä pysymiseen. TE-toimisto voi tarjota työhönvalmennusta, kun tarvitset henkilökohtaista tukea työpaikan etsimiseen, työsopimuksen solmimiseen ja/tai työsuhteen vakiinnuttamiseen. Työhönvalmennusta voidaan käyttää sekä ennen työsuhteen alkua että työsuhteen aikana. Työhönvalmennus voidaan toteuttaa yksilö- tai ryhmäpalveluna ja sen kesto on maks. 50 tuntia 12 kk aikana (ajanjakso lasketaan valmennuksen alkamisesta). (www.mol.fi Työnhakuinfo TE-palvelut tukee työnhaussa Työnhakuvalmennus) Palkkatuki Palkkatuki on tarkoitettu asiakkaan työllistymisen edistämiseen silloin, kun tuottavuuden arvioidaan alentuneen osaamisen/ammattitaidon puutteiden, työttömyyden keston, vamman tai sairauden (suhteessa työtehtävään) tai jonkin muun syyn johdosta. Palkkatukea voidaan myöntää määräaikaisen tai toistaiseksi voimassaolevan työsopimuksen perusteella. Palkkatukea voidaan myöntää myös oppisopimuskoulutukseen. Työ- ja elinkeinotoimisto arvioi, onko palkkatuki tarkoituksenmukaisin keino edistää työttömän työnhakijan työllistymistä. Keskeistä arvioinnissa on, parantaako palkkatuettu työ työttömän ammattitaitoa, osaamista ja työmarkkinaasemaa, ja edistääkö se näin hänen työllistymistään avoimille työmarkkinoille. Alle 30-vuotias työtön työnhakija voi saada TE-toimistosta Sanssikortin, jolla hän voi osoittaa töitä hakiessaan työnantajalle, että työnantaja voi hakea hänen palkkaamisekseen palkkatukea. (www.mol.fi Työnhakuinfo TE-palvelut tukee työnhaussa Palkkatuettu työ)

14 14 (29) Työhakemus ja ansioluettelo (CV) Avoimia työ- ja harjoittelupaikkoja haetaan hakemuksella, jonka liitteeksi työnantajat pyytävät yleensä ansioluettelon eli CV:n, joka on tiivistelmä henkilön työ- ja koulutushistoriasta. Listaa tiedot aikajärjestyksessä uudemmista vanhempiin päin niin, että tuoreimmat tiedot ovat ylimpänä. Työkokemuksen ja koulutuksen lisäksi ansioluettelossa kannattaa mainita mahdollinen kielitaito, atk-taidot, erilaiset suorittamasi kortit ja sertifikaatit, luottamustoimet ja vapaaehtoistyöt sekä harrastukset. Mahdollinen erityisosaaminen, tieto voimassaolevasta ajokortista ja esim. urheilusaavutukset tai harrastuksissa saavutetut kunniamaininnat kannattaa ilman muuta lisätä ansioluetteloon. Mikäli sinulla on tuore, asiallinen kasvokuva itsestäsi, voit mieluusti liittää sen sähköisessä muodossa hakemukseen ja ansioluetteloon (esim. oikeaan yläkulmaan) tämä auttaa sinua jäämään hakemuksia käsittelevän henkilön mieleen. Muista lopuksi allekirjoittaa käsin paperinen ansioluettelo, jonka otat mukaasi, jos saat kutsun työhaastatteluun. Työhakemuksen ja ansioluettelon laatimiseen kannattaa panostaa, sillä ne ovat sinun työpanoksesi myyntikirje työnantajalle. Annat niiden kautta kuvan itsestäsi yritysten henkilöstö- ja rekrytointiosastojen työhönottajille, jotka eivät entuudestaan tunne sinua. Hakemusta kannattaa hiukan muokata eri työpaikkoja hakiessa ja miettiä, mitä kykyjäsi ja ominaisuuksiasi haluat painottaa juuri tiettyä paikkaa hakiessasi. Ansioluettelo ei myöskään koskaan ole valmis, joten muista päivittää sitä aina, kun olet saanut siihen uutta lisättävää. Mikäli vanhat työtodistuksesi eivät ole tallessa etkä muista ulkoa työnantajien nimiä ja työsuhteiden kestoja, voit tilata tiedot työeläkettä kerryttäneistä työsuhteistasi Eläketurvakeskuksesta (www.tyoelake.fi tai puh ) sekä kunnalle, valtiolle, kirkolle ja Kelalle tehdyistä töistä Kevasta (www.keva.fi tai puh ). Voit käydä kysymässä listausta työhistoriastasi myös työ- ja elinkeinotoimistosta (edellyttäen, että olet aiemmin asioinut TE-toimistossa ja antanut nämä tiedot sinne). Mikäli olet kadottanut työtodistuksia, voit tiedustella todistusjäljennöksiä suoraan työnantajilta, mikäli kyseiset yritykset ovat vielä olemassa.

15 15 (29) Työhakemuksen tulee olla lyhyt ja ytimekäs (maks. 1 sivu), samoin ansioluettelon (maks. 2 sivua). Kerro selkeästi, kuka olet ja mitä osaat. Vankilataustaa ei tarvitse erityisesti korostaa, mutta siitä on hyvä mainita, koska se tulee joka tapauksessa ilmi ennemmin tai myöhemmin. Työnhakusi kannalta on parempi, että työnantaja tietää siitä heti. Mikäli asia tuleee esiin yllätyksenä vasta mahdollisessa haastattelussa, niin se saattaa pahimmassa tapauksessa päättää haastattelun saman tien, jollei työnantaja koe sinun olleen rehellinen. Vaikka onnistuisitkin salaamaan taustasi ja saamaan paikan, on salailun kanssa pidemmän päälle raskasta elää. Työyhteisöissä keskustellaan työn lomassa ja tauoilla paljon myös henkilökohtaisista asioista. Mieti, haluatko edes päästä töihin sellaiseen paikkaan, jossa sinua ei hyväksytä sellaisena kuin olet? Vaikka sinulle menneisyys olisi menneisyyttä, niin työnantajille menneisyydellä on merkitystä jo eri aloilla tehtyjen työvuosien ja hankitun työkokemuksen takiakin. Hakemusta ja ansioluetteloa laatiessasi mieti, miten haluat tuoda taustasi ilmi ja yritä samalla löytää asioista jotain positiivista esim. kertomalla, mitä olet menneisyydestäsi oppinut ja mitä haluat tulevaisuudelta. Meillä jokaisella on oma historiamme ja vaikeista elämäntilanteista selviytyminen kertoo sinusta paljon enemmän kuin ansioluettelon selittämättömät, pitkät työelämästä poissaolojaksot. Kerro myös selvästi, jos olet tehnyt vankilassa työtä (kaikki työ on työkokemusta!) tai opiskellut. Mainitse hakemuksessa myös, mikäli olet suorittanut erilaisia passeja, kortteja tai sertifikaatteja (esim. hygieniapassi, anniskelupassi, työturvallisuuskortti, tulityökortti, märkätila-asentajan asentajan sertifikaatti, jne.). Vaikka vakioasiakirjamallien asiakirjamallien käyttö helpottaa hakemuksen vastaanottajan työtä kokemuksesi hahmottamisessa, niin yhtä ainoaa oikeaa mallia ei näiden työnhakuasiakirjojen kirjoittamiseen ole, vaan elämänhistoriasi ja persoonallisuutesi saavat näkyä myös hakemuksessasi. Muista vielä lopuksi oikolukea hakemuksesi ja ansioluettelosi ja varmista, ettei niihin ole jäänyt asia- tai kirjoitusvirheitä ja että vastaanottajan tiedot ovat hakemuksessa oikein. Muista lähettää hakemus ajoissa, ennen hakuajan päättymistä.

16 16 (29) Vaikkei sinua kiinnostava yritys olisikaan ilmoittanut avoimista työpaikoista, voit silti hakea yritykseen työhön ns. avoimella hakemuksella. Tällöin voit otsikoida hakemuksen avoimeksi hakemukseksi ja kertoa itsestäsi, työ- kokemuksestasi ja osaamisestasi yleisemmin, kun hakemusta ei tarvitse kohdistaa mihinkään tiettyyn avoimeksi ilmoitettuun tehtävään. Monet näistä ns. piilotyöpaikoista täyttyvät hakijoiden oman aktiivisuuden ansiosta, kun hakija on työnhaussaan liikkeellä oikeaan aikaan, oikeassa paikassa. Internetistä löytyy valmiita malleja työhakemuksen ja ansioluettelon laatimiseen, voit etsiä niitä esim. hakusanoilla työhakemusmalli ja ansioluettelomalli Googlen (www.google.fi) kautta tai suoraan esim. -sivuilta( työhakemus ja ansioluettelo -välilehdiltä). Suoraan eri työnhakusivustojen hakulomakkeiden valmiisiin kenttiin tiedot syöttäessäsi et välttämättä tarvitse vapaamuotoista hakemusta ja CV:tä, joskin monilla hakulomakkeilla ne voi halutessaan liittää mukaan erillisinä liitetiedostoina. Seuraavilta sivuilta löydät yksinkertaiset työhakemus- ja ansioluettelomallit, joita voit käyttää pohjina ja muokata niitä itä itsellesi sopiviksi. Huom! Muista vaihtaa omat tietosi malleihin joka kohtaan ja muokata niitä omannäköisiksesi. Jos tarvitset apua tietokoneen käytössä tai hakemuksen ja ansioluette- lon kirjoittamisessa, ota yhteyttä oman KRIS-paikallisyhdistyksesi Valmiuksia siirtyä työelämään (VST) -hankkeen työntekijöihin.

17 17 (29) Työhakemusmalli Heikki Hakija HAKEMUS Kotikuja 1 A HELSINKI Puh Oy Yritys Ab Henkilöstöpäällikkö Topi Työnantaja PL HELSINKI Ilmoituksenne KIINTEISTÖPALVELUALAN HARJOITTELIJA Olen erittäin kiinnostunut avoimeksi ilmoittamastanne kiinteistöpalvelualan harjoittelijan paikasta. Mielestäni minulla on kaikki tähän tehtävään vaaditut taidot ja ominaisuudet, ja toivon tulevani huomioiduksi paikkaa täytettäessä. Olen viimeisten 3 vuoden ajan suorittanut vapausrangaistusta ja vapaudun Olen vankilassa ollessani suorittanut peruskoulun loppuun ja tehnyt töitä (rekisterikilpien valmistus). Olen aikaisemmin työskennellyt mm. lähettinä Kotikylän Firma Oy:ssä ja yleismiehenä Yritys Oy:ssä. Osaan käyttää tietokonetta ja olen käynyt MS Office -tietokoneohjelmakurssin. Olen nuorena ollut töissä merillä ja kiertänyt maailmaa, joten tulen toimeen myös englannin kielellä. Minulla on henkilöautoajokortti (B). Toiveenani on tulevaisuudessa löytää sellainen työpaikka, jossa voisin suorittaa kiinteistöpalvelualan tutkinnon oppisopimuskoulutuksena. Voin aloittaa harjoittelun tai sopimuksen mukaan. Olen reipas ja joustava, tartun työhön kuin työhön. Olen sosiaalinen ja tulen hyvin toimeen ihmisten kanssa. Harrastan kuntosalia, lenkkeilyä ja lukemista. Toivon, että huomioitte hakemukseni ja tulen mielelläni työhaastatteluun. Ystävällisin terveisin [x ~~ [t~ }t Heikki Hakija LIITE ansioluettelo

18 18 (29) Ansioluettelomalli Heikki Hakija ANSIOLUETTELO Kotikuja 1 A HELSINKI Puh HENKILÖTIEDOT KOULUTUS TYÖKOKEMUS LUOTTAMUSTOIMET KIELITAITO suomi ruotsi englanti Nimi: Heikki Hermanni Hakija Syntymäaika ja -paikka: Helsinki Siviilisääty: eronnut Ajokortti: B Peruskoulu Kotikylän peruskoulu 2010 Rekisterikilpien valmistus Helsingin vankila 09/2010 (vapausrangaistuksen aikana) Yleismies Yritys Oy 05/ /1995 Lähetti Kotikylän Firma Oy 03/ /1987 Merimies M/S Paatti Tapahtumavastaava Kotikylän Urheiluseura ry äidinkieli välttävä hyvä ATK-TAIDOT sähköposti, internet, MS Office -ohjelmat (Word, Excel, PowerPoint) MUUT SAAVUTUKSET 1. sija Kotikylän painonnostokisoissa 1999 HARRASTUKSET kuntosali, lenkkeily, lukeminen

19 19 (29) Työhaastattelu Jos sait kutsun haastatteluun, olet jo päässyt askeleen eteenpäin rekrytointiprosessissa. Haastattelukutsu on merkki siitä, että työnantaja on sinusta ja osaamisestasi kiinnostunut. Haastattelukutsu on ehdottomasti iloinen uutinen, mutta työpaikka ei kuitenkaan vielä ole varma, joten haastatteluun on syytä valmistautua hyvin! Haastattelukutsut tulevat yleensä puhelimitse, joten varmista, että olet töitä hakiessasi mahdollisen työnantajan tavoitettavissa ja että hakemuksessasi olleet yhteystiedot (erityisesti puhelinnumero) ovat ajan tasalla. Kun haastatteluajankohta on tiedossasi, aloita valmistautuminen ottamalla yrityksestä selvää tutustumalla sen toimintaan etukäteen esim. internetissä. Näin tiedät millaiseen yritykseen olet hakemassa töihin, ja osaat myös haastattelussa vastata mahdollisiin kysymyksiin kuten mitä tiedät yrityksestämme? ja osaat myös itse esittää kysymyksiä haastattelijalle. Selvitä myös, missä yritys sijaitsee, kuinka pääset kätevimmin haastattelupäivänä kulkemaan paikan päälle ja paljonko matkojen kulkemiseen pitää varata aikaa. Varaudu kertomaan yrityksen vastaanotossa, ketä olet tulossa tapaamaan. Muista olla paikalla ajoissa myöhästyminen antaa huolimattoman ja välinpitämättömän kuvan. Pukeudu siististi ja ota ansioluettelosi paperiversiona mukaan haastatteluun. Ole rauhallinen ja rento oma itsesi. Kun haastattelu sitten alkaa, muista perusasiat: kättely ja esittäytyminen. Ole reipas ja rohkea, mutta älä suulas. Kuuntele, kun haastattelija kertoo sinulle yrityksestä ja tehtävänkuvasta ja puhu, kun sinua pyydetään kertomaan itsestäsi. Ole rehellinen taustastasi meillä jokaisella on oma elämänhistoriamme. Muista, että työnantaja on jo kutsunut sinut haastatteluun, joten sinusta ja osaamisestasi ollaan kiinnostuneita. Sinua todennäköisesti pyydetään kertomaan mahdollisesta koulutuksestasi, työkokemuksestasi (erityisesti juuri kyseisen alan kokemuksesta, jos sitä on) sekä vahvuuksistasi ja heikkouksistasi, sekä työntekijänä että ylipäätään persoonana.

20 20 (29) Työhaastattelu ei koskaan ole yksipuolinen arviointitilanne, vaan sinulla on tapaamisen aikana yhtä lailla mahdollisuus ja oikeus arvioida, onko tehtävänkuva sitä mitä olit hakemassa, ja millaisen kuvan saat yrityksestä, sen toiminnasta, henkilöstöstä ja mahdollisista tulevista esimiehistäsi. Mieti jo etukäteen, mitä voit kysyä haastattelijoilta työpaikkailmoitus ja yrityksen www-sivut eivät varmaankaan kertoneet ihan kaikkea, vaan ainakin tehtävänkuvasta keksit jotain kysyttävää? Tehtävänkuvaan liittyvien tarkennusten lisäksi on myös aivan asiallista kysyä tiimin koosta, työajoista, palkkatasosta, jne., mutta älä jää viilaamaan pilkkua. Ole aktiivinen ja tuo motivaatiosi esiin, mutta älä keskity kyselemään pelkästään esim. työn mukanaan tuomista etuuksista. Anna työnantajan mieluummin huomata, miksi sinut kannattaa palkata, äläkä kasaa esteitä palkkaamisellesi. Muista, että on parempi aloittaa jostakin ja saada ns. jalka oven väliin uuteen yritykseen seuraavia työpaikkoja on joka tapauksessa paljon helpompi etsiä ja saada, kun on työssä eikä työttömänä. Älä myöskään moiti aikaisempia työnantajiasi, vaan mieti entisistä työpaikoistasi jotain hyvää, mitä itse olet kyseisessä työssä oppinut kaikesta voi löytää jotain hyvää. Mitä vaativampi tehtävä on kyseessä, sitä useampia haastattelukierroksia yritykset saattavat järjestää. Samat neuvot pätevät kaikilla kierroksilla. Onnea haastatteluun! ONGELMIA TYÖNHAUSSA? MISTÄ SAAN APUA? Työnhaku avoimilta työmarkkinoilta on kovaa puuhaa, ja käy jo itsessään työstä. Työnhaku voi jossakin vaiheessa alkaa tuntua turhauttavalta, varsinkin olet lähettänyt paljon hakemuksia ja saanut hakemuksiisi useita ei kiitos -vastauksia. Älä lannistu! Hakijoita on paljon ja jos yritys hakee vain yhtä työntekijää, jää moni muukin ilman paikkaa, sinä et ole ainut. Työnhaku ei ole helppoa kenellekään. Jatka yrittämistä seuraava paikka voi olla jo sinun! Mitä enemmän hakemuksia kirjoittaa ja mitä useammissa työhaastatteluissa käy, sitä enemmän hakemiseen tulee rutiinia. Jos tunnet, että olet jumissa työ- tai harjoittelupaikkojen haun kanssa, tietokonetaitosi eivät ole ajan tasalla tai haluat apua paikkojen haussa tai hakemusten kirjoittamisessa, ota yhteyttä oman KRIS-paikallisyhdistyksesi Valmiuksia siirtyä työelämään (VST) -hankkeen työntekijöihin. Mietitään yhdessä, mitä voisimme tehdä tehostaaksemme työnhakuasi ja auttaaksemme sinua pääsemään tavoitteeseesi.

TE-toimiston palvelut

TE-toimiston palvelut TE-toimiston palvelut Suvi Lindén Asiantuntija Uudenmaan TE-toimisto 1 TE-toimiston palvelut työllistymisen edistämiseksi Työllistymisen tueksi: Työkokeilu Palkkatuki Kurssit ja valmennukset: Uravalmennus

Lisätiedot

Miten toimit, kun löydät sopivan työpaikkailmoituksen? Lue ilmoitus huolellisesti läpi.

Miten toimit, kun löydät sopivan työpaikkailmoituksen? Lue ilmoitus huolellisesti läpi. Miten toimit, kun löydät sopivan työpaikkailmoituksen? Lue ilmoitus huolellisesti läpi. Selvitä ilmoituksesta pyydetäänkö sinua ottamaan yhteyttä: soittamalla, lähettämällä hakemus tai täyttämällä lomake.

Lisätiedot

SUKUPUOLI % Nainen 50 Mies 50

SUKUPUOLI % Nainen 50 Mies 50 SUKUPUOLI % Nainen 50 Mies 50 IKÄ % 18 24 9 25-34 35-44 26 45-54 30 55-60 13 Yli 60 7 ASEMA % Työntekijä 23 Alempi toimihenkilö 13 Ylempi toimihenkilö 31 Johtava asema 6 Opiskelija 9 Perhe-/opinto-/vuorotteluvapaalla

Lisätiedot

TYÖNHAKU LYHYT OPPIMÄÄRÄ

TYÖNHAKU LYHYT OPPIMÄÄRÄ TYÖNHAKU LYHYT OPPIMÄÄRÄ TYÖNHAUN ALOITTAMINEN Moni lähtee heti hakemaan töitä huomattuaan kiinnostavan työpaikkailmoituksen. Tavallaan se onkin juuri oikea tapa: usein hakijoita aletaan haastatella heti

Lisätiedot

TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA

TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA Sisällysluettelo: 1. Johdanto 2. Omien taitojen tunnistaminen 3. Omista taidoista kertominen 4. Työnhaun viidakko 5. Miten ylläpitää motivaatiota? 6. Työntekijöiden terveisiä

Lisätiedot

OPAS TYÖ- JA ELINKEINOTOIMISTON UUDELLE MAAHANMUUTTAJAASIAKKAALLE

OPAS TYÖ- JA ELINKEINOTOIMISTON UUDELLE MAAHANMUUTTAJAASIAKKAALLE OPAS TYÖ- JA ELINKEINOTOIMISTON UUDELLE MAAHANMUUTTAJAASIAKKAALLE TERVETULOA TYÖ- JA ELINKEINOTOIMISTON ASIAKKAAKSI! Työ- ja elinkeinotoimistoa kutsutaan lyhenteellä TE-toimisto. TE-toimiston asiakkuuden

Lisätiedot

Kohti duunia: työnhaun opas nuorille

Kohti duunia: työnhaun opas nuorille Kohti duunia: työnhaun opas nuorille Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto 1 2013 Uudenmaan TE-toimisto/ Marina Misukka Perusohjeita työnhakuun - Kaiken perusta on oma aktiivisuutesi. Kyse on Sinun työnhaustasi,

Lisätiedot

Uudenmaan TE-toimisto

Uudenmaan TE-toimisto Uudenmaan TE-toimisto Nuorten palvelut 1 Uudenmaan TE-toimiston toimipaikat Helsinki (Pasila, Keskusta ja Itäkeskus) Espoo (Leppävaara) Vantaa (Tikkurila) Hyvinkää Järvenpää Lohja Porvoo Raasepori (Tammisaari)

Lisätiedot

TYÖNHAKUINFO. Materiaali on tarkoitettu kaikille työuransa alussa oleville työnhakijoille.

TYÖNHAKUINFO. Materiaali on tarkoitettu kaikille työuransa alussa oleville työnhakijoille. TYÖNHAKUINFO Materiaali on tarkoitettu kaikille työuransa alussa oleville työnhakijoille. SISÄLTÖ: Työnhausta Työnantajan odotuksia työnhakijaa kohtaan Työnhakuprosessi Työhakemus Ansioluettelo (CV) Työhaastattelu

Lisätiedot

Yleistä kuntouttamiseen liittyen

Yleistä kuntouttamiseen liittyen Työhön kuntoutumisen tukitoimet TE-hallinnossa 3.11.2015 1 Yleistä kuntouttamiseen liittyen Julkisen työ ja yrityspalvelulakiin liittyviä palveluita. Ovat toissijaisia palveluita eli aina ensin selvitettävä

Lisätiedot

TE-palvelut työnantajille. 25.9.2014 Toimisto Otsikko

TE-palvelut työnantajille. 25.9.2014 Toimisto Otsikko TE-palvelut työnantajille 1 Ilmoita avoin työpaikka Paikan ilmoittaminen verkossa, te-palvelut.fi Kun teet työnantajana yhteistyösopimuksen TE-toimiston kanssa, saat omalta TE-toimistoltasi käyttöösi verkkopalvelutunnukset

Lisätiedot

Yhteystiedot. Jyväskylän oppisopimuskeskus Puistokatu 2 C, Kolmikulma PL 472, 40101 Jyväskylä Avoinna ma pe klo 9-15

Yhteystiedot. Jyväskylän oppisopimuskeskus Puistokatu 2 C, Kolmikulma PL 472, 40101 Jyväskylä Avoinna ma pe klo 9-15 Yhteystiedot Jyväskylän oppisopimuskeskus Puistokatu 2 C, Kolmikulma PL 472, 40101 Jyväskylä Avoinna ma pe klo 9-15 Nuorten oppisopimuskoulutus Tarja Orellana, koulutustarkastaja p. 040 341 5189 tarja.orellana@jao.fi

Lisätiedot

Green Care seminaari. Kokkolan työvoiman palvelukeskus. 10.4.2013 Toimisto Otsikko

Green Care seminaari. Kokkolan työvoiman palvelukeskus. 10.4.2013 Toimisto Otsikko Green Care seminaari Kokkolan työvoiman palvelukeskus 1 Kokkolan työvoiman palvelukeskus (TYP) Työvoiman palvelukeskus on TE-toimiston, kaupungin sekä KELAN yhteinen palveluyksikkö Tavoitteena on moniammatillisesti

Lisätiedot

Valmentaudu tuleviin opintoihin!

Valmentaudu tuleviin opintoihin! Valmentaudu tuleviin opintoihin! Perusopetuksen jälkeinen valmistava koulutus 2015 2016 Koe tekemisen, osaamisen ja onnistumisen iloa! Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus (Valma) Valmentavassa

Lisätiedot

Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille. Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto

Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille. Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto 1 31.3.2015 Johdanto Tämä info on tarkoitettu tuotannollisista ja taloudellisista syistä irtisanotuille työntekijöille

Lisätiedot

Ajankohtaiset muutokset TEpalveluissa

Ajankohtaiset muutokset TEpalveluissa Ajankohtaiset muutokset TEpalveluissa Hämeen TE-toimisto 1 Muutokset TE-palveluissa Asiakasta koskevat määritelmät Asiakas JTYPL:n mukaisia palveluita, tukia tai korvauksia hakeva tai saava yksityinen

Lisätiedot

Tukea opiskelijan työllistymiseen tietoa opettajalle

Tukea opiskelijan työllistymiseen tietoa opettajalle Tukea opiskelijan työllistymiseen tietoa opettajalle 2 Milloin opiskelija voi tarvita tukea työllistymiseen? Miten oppilaitoksessa voidaan ohjata työllistymisessä? Ammatillisen koulutuksen tavoitteena

Lisätiedot

Markku Haurinen Koulutus- ja työhönvalmentaja

Markku Haurinen Koulutus- ja työhönvalmentaja Markku Haurinen Koulutus- ja työhönvalmentaja 050 434 0928 Markku.haurinen@jns.fi Yrityskansio sisältö Työllisyyden kuntakokeilu Koulutus- ja työhönvalmennus Työkokeilu Palkkatuki Esimerkkilaskelmat palkkatuesta

Lisätiedot

AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA

AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA OPISKELUPAIKAN VALINTA ON ISO PÄÄTÖS, MUTTA LOPPUELÄMÄÄSI SE EI LUKITSE. UNELMA-AMMATIIN VOI PÄÄTYÄ MONTAA ERI REITTIÄ JA MINKÄ IKÄISENÄ TAHANSA. KATSO ARMANIN TARINA TÄSTÄ

Lisätiedot

TYÖNHAKU Työnhaun lyhyt oppimäärä

TYÖNHAKU Työnhaun lyhyt oppimäärä TYÖNHAKU Työnhaun lyhyt oppimäärä Työnhaun aloittaminen Moni lähtee heti hakemaan töitä huomattuaan kiinnostavan työpaikkailmoituksen. Tavallaan se onkin juuri oikea tapa: usein hakijoita aletaan haastatella

Lisätiedot

Oppisopimuskoulutus. Tekemällä oppii

Oppisopimuskoulutus. Tekemällä oppii Oppisopimuskoulutus Tekemällä oppii Sopii kuin nakutettu Perustietoa oppisopimuksesta Oppisopimus on käytännöllinen tapa kouluttautua ja kouluttaa yritykseen ammattitaitoista henkilöstöä sekä kehittää

Lisätiedot

Mistä nuorille töitä? Palvelujohtaja Pirjo Juntunen

Mistä nuorille töitä? Palvelujohtaja Pirjo Juntunen Mistä nuorille töitä? Palvelujohtaja Pirjo Juntunen 1 10.3.2015 www.te-palvelut.fi (entinen mol.fi) www.te-palvelut.fi -verkkopalvelu on käytetyin, tunnetuin julkinen maksuton valtakunnallinen alueellinen

Lisätiedot

TYÖHAASTATTELU- OPAS

TYÖHAASTATTELU- OPAS TYÖHAASTATTELU- OPAS Työhaastattelu Työhaastattelu on työnhakijan ja rekrytoivan tahon vuorovaikutteinen kohtaaminen. Haastattelussa käydään yleensä läpi sekä työnhakijan persoonaan että ammattitaitoon

Lisätiedot

NUORTEN TUETTU OPPISOPIMUS alle 25-vuotiaille vantaalaisille. OPAS NUORELLE JA TYÖPAIKALLE Nuorisopalvelut/Työpajatoiminta

NUORTEN TUETTU OPPISOPIMUS alle 25-vuotiaille vantaalaisille. OPAS NUORELLE JA TYÖPAIKALLE Nuorisopalvelut/Työpajatoiminta NUORTEN TUETTU OPPISOPIMUS alle 25-vuotiaille vantaalaisille OPAS NUORELLE JA TYÖPAIKALLE Nuorisopalvelut/Työpajatoiminta Sisällysluettelo Nuorelle 3 Työpaikalle 4 Opiskelija / työpaikkaohjaaja / esimies

Lisätiedot

Millainen on hyvä työhakemus?

Millainen on hyvä työhakemus? TYÖHAKEMUS- OPAS Millainen on hyvä työhakemus? Hyvä hakemus erottuu joukosta ja vastaa kysymykseen, miksi sinä olisit hyvä valinta tehtävään. Hakemuksessa voit tuoda omaa persoonaasi esiin, jopa ehkä enemmän

Lisätiedot

Kiinni työelämään: TE-toimisto työnhakijan palveluksessa. www.mol.fi

Kiinni työelämään: TE-toimisto työnhakijan palveluksessa. www.mol.fi Työnhakijalle Kiinni työelämään: TE-toimisto työnhakijan palveluksessa www.mol.fi Etsitkö työpaikkaa? Haluatko vaihtaa nykyisen työpaikkasi mieluisampaan? Mietitkö, mitä lisäkoulutusta tarvitset, jotta

Lisätiedot

Valmistaudu tuleviin opintoihin!

Valmistaudu tuleviin opintoihin! Valmistaudu tuleviin opintoihin! Perusopetuksen jälkeinen valmistava koulutus 2017 2018 Oletko vailla opiskelupaikkaa? Ei hätää, tarjolla on useita mahdollisuuksia! Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava

Lisätiedot

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille TE-palvelut yrityksille ja työnantajille te-palvelut.fi Kun yrityksessä tarvitaan uutta, osaavaa työvoimaa tai näköpiirissä on uutta osaamista vaativa muutostilanne, kannattaa hyödyntää TE-palveluja. Olemme

Lisätiedot

Palkkatukityön merkitys ja tavoitteet

Palkkatukityön merkitys ja tavoitteet Palkkatukityön merkitys ja tavoitteet Parantaa työttömän työnhakijan ammattitaitoa, osaamista ja työmarkkina-asemaa ja näin edistää hänen työllistymistään avoimille työmarkkinoille TE-toimisto arvioi,

Lisätiedot

VETELIN KUNNAN KESÄTYÖTUKI 2015

VETELIN KUNNAN KESÄTYÖTUKI 2015 VETELIN KUNNAN KESÄTYÖTUKI 2015 NUORI Tähtää Työelämään! Nuorten kesätyötuki 2015 Vetelin kunta on varannut kesälle 2015 nuorten työllistämiseen yhteensä 5 600. Kesätyötuen tavoitteena on kannustaa nuoria

Lisätiedot

Te-toimisto. työllistymisen tukimuodot

Te-toimisto. työllistymisen tukimuodot Te-toimisto työllistymisen tukimuodot Kirsi Elg Asiantuntija, Jyväskylän työvoiman palvelukeskus Keski-Suomen TE-toimisto Tuetun työllistymisen palvelulinja 1 Asiakkaalle hänen palvelutarpeensa mukaista

Lisätiedot

Pirkanmaan oppisopimuskeskus - TEKEMÄLLÄ OPPII -

Pirkanmaan oppisopimuskeskus - TEKEMÄLLÄ OPPII - Pirkanmaan oppisopimuskeskus - TEKEMÄLLÄ OPPII - Pirkanmaan oppisopimuskeskus p Perus, ammatti- ja erikoisammattitutkintokoulutusta Yhteistyöoppilaitokset 17 kuntaa Valittavana yli 360 tutkintoa Tietopuolinen

Lisätiedot

Työhakemuksen tekeminen

Työhakemuksen tekeminen Työhakemuksen tekeminen Annamari Rovamo Työelämäpalvelut kevätlukukausi 2015 annamari.rovamo@jyu.fi CV-työpaja 20.2. Lähetä CV osoitteeseen annamari.rovamo@jyu.fi Deadline ke 18.2. Työskentely pienryhmissä

Lisätiedot

Näyttötutkinnot. Osoita osaamisesi joustavasti ja yksilöllisesti näyttötutkinnossa

Näyttötutkinnot. Osoita osaamisesi joustavasti ja yksilöllisesti näyttötutkinnossa Näyttötutkinnot Osoita osaamisesi joustavasti ja yksilöllisesti näyttötutkinnossa Tietoa näyttötutkinnoista tutkintoja järjestävistä oppilaitoksista työvoimatoimistoista oppisopimustoimistoista kirjastoista

Lisätiedot

Oppisopimuksella ammattiin

Oppisopimuksella ammattiin Oppisopimuksella ammattiin Video: oppisopimuskoulutus: Puualan perustutkinto https://www.youtube.com/watch?v=pvxiyx zaivm Oppisopimus on Työssä oppimista, jota täydennetään opiskelulla oppilaitoksessa

Lisätiedot

Työnhaun lähtökohtia. mitä osaat. mitä haluat. millä ehdoilla

Työnhaun lähtökohtia. mitä osaat. mitä haluat. millä ehdoilla Työnhaun lähtökohtia mitä osaat mitä haluat millä ehdoilla Työpaikat haussa.. Avoimet paikat julkinen haku Kaikki näkee, kaikki hakee Kilpailutilanne Hakemuksia paljon Avoimet paikat ei julkinen Tieto

Lisätiedot

Mikä on ammatillinen tutkinto?

Mikä on ammatillinen tutkinto? Mikä on ammatillinen tutkinto? Tässä oppaassa on kerrottu lyhyesti ja selkeästi, mitä ammatillinen tutkinto tarkoittaa. Kainuun ammattiopisto Opintie 3, 87100 Kajaani p. (08) 61 651 www.kao.fi Mikä on

Lisätiedot

Hakutoimiston palvelut ja erilaiset hakuväylät v. 2018

Hakutoimiston palvelut ja erilaiset hakuväylät v. 2018 Hakutoimiston palvelut ja erilaiset hakuväylät v. 2018 Ajankohtaista Amiksesta 2017 Laura Linnavuori 13.10.2017 Salpauksen hakutoimisto Hakutoimisto tarjoaa tietoa Koulutuskeskus Salpauksen monipuolisesta

Lisätiedot

Palkkatuki 29.10.2015

Palkkatuki 29.10.2015 Palkkatuki 29.10.2015 Palkkatuki Työnantaja voi hakea palkkatukea työhön palkattavan työttömyyden keston perusteella. Mahdollista hakea myös työhön palkattavan vamman tai sairauden perusteella. Myöntäminen

Lisätiedot

CV-OPAS. Ansioluettelon lyhyt oppimäärä

CV-OPAS. Ansioluettelon lyhyt oppimäärä CV-OPAS Ansioluettelon lyhyt oppimäärä Millainen on hyvä CV? Ansioluettelo, Curriculum Vitae eli CV, on työnhaun tärkein ja käytetyin asiakirja ja se kannattaa tehdä ajatuksella. Hyvä CV on looginen ja

Lisätiedot

Miten autan nuoren opintoihin? Palvelujohtaja Mari Tuomikoski

Miten autan nuoren opintoihin? Palvelujohtaja Mari Tuomikoski Miten autan nuoren opintoihin? Palvelujohtaja Mari Tuomikoski z Ohjaako palkka ammatinvalintaa? 2 10.3.2015 Entä auringonlaskun ammatit ja suosikkiammatit? 3 10.3.2015 Verkkopalveluissa on saatavilla laajasti

Lisätiedot

Täydellinen osoite: Siviilisääty: naimaton avio/avoliitossa eronnut. Puolison tilanne: työssä työtön kotona opiskelemassa

Täydellinen osoite: Siviilisääty: naimaton avio/avoliitossa eronnut. Puolison tilanne: työssä työtön kotona opiskelemassa 1 Alla on työhön, koulutukseen, omiin suunnitelmiisi ja elämäntilanteeseesi liittyviä kysymyksiä. Pohdi kysymyksiä etukäteen vaikka et niihin kaikkiin vastaisikaan. Etukäteen mietityt asiat helpottavat

Lisätiedot

muutos mahdollisuudeksi Uudelleensijoittumisella uusiin työtehtäviin

muutos mahdollisuudeksi Uudelleensijoittumisella uusiin työtehtäviin muutos mahdollisuudeksi Uudelleensijoittumisella uusiin työtehtäviin Uudelleensijoittuminen tarjoaa mahdollisuuden jatkaa valtion palveluksessa Alueellistamisen ja tuottavuuden parantamiseen tähtäävien

Lisätiedot

hanke Apua ja tukea rekrytoinnin eri vaiheisiin www.rakennerahastot.fi TE -toimiston palkkatuki Kaupungin työllistämistuki

hanke Apua ja tukea rekrytoinnin eri vaiheisiin www.rakennerahastot.fi TE -toimiston palkkatuki Kaupungin työllistämistuki hanke Apua ja tukea rekrytoinnin eri vaiheisiin TE -toimiston palkkatuki Kaupungin työllistämistuki Kaupungin kesätyöllistämistuki nuorille TE-palvelut Oppisopimus Työkokeilu Rekrytointikoulutus www.rakennerahastot.fi

Lisätiedot

Kelan työhönvalmennus. Päivi Väntönen Projektipäällikkö, Kela @vantonenpp paivi.vantonen@kela.fi 11.11.2014

Kelan työhönvalmennus. Päivi Väntönen Projektipäällikkö, Kela @vantonenpp paivi.vantonen@kela.fi 11.11.2014 Kelan työhönvalmennus Päivi Väntönen Projektipäällikkö, Kela @vantonenpp paivi.vantonen@kela.fi 11.11.2014 Kela tukee työllistymisessä ja opiskelussa Ammatillinen kuntoutusselvitys (2015) Työkokeilu (2015)

Lisätiedot

TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV

TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV TAVOITTEET Annetaan tietoa ja valmiuksia työnhakuun liittyvistä taidoista ja menetelmistä, mukaan lukien simuloitu työhaastattelu. Työnhakuun liittyvien

Lisätiedot

Paranna työnhakutaitojasi netissä!

Paranna työnhakutaitojasi netissä! Paranna työnhakutaitojasi netissä! te-palvelut.fi/jobitti CV-netti anna työnantajan löytää sinut Laita oma työnhakuilmoitus nettiin ilmaiseksi. CV-netin käyttöön tarvitset vain verkkopankkitunnukset ja

Lisätiedot

Ohjaus- ja seurantalomake 1 (7) Kuntalisä työttömiä palkkatuella työllistäville järjestöille, yhdistyksille ja säätiöille

Ohjaus- ja seurantalomake 1 (7) Kuntalisä työttömiä palkkatuella työllistäville järjestöille, yhdistyksille ja säätiöille Ohjaus- ja seurantalomake 1 (7) Oulun kaupunki maksaa yleishyödyllisille kuntalisää palkkatuella työllistettävän oululaisen henkilön palkkakuluihin. Kuntalisän maksamisessa noudatetaan Oulun kaupungin

Lisätiedot

SISÄLLYS. Malmi-Pukinmäki -alueen Ansa nuorten ryhmän tekemän kesätyöoppaan päivitetty versio 2014.

SISÄLLYS. Malmi-Pukinmäki -alueen Ansa nuorten ryhmän tekemän kesätyöoppaan päivitetty versio 2014. Kesätyöopas 2014 SISÄLLYS Top 10 -vinkit... 4 Työhakemuksen malli... 6 Ansioluettelo eli CV... 8 Ansioluettelon malli... 9 Nuorten oikeudet ja velvollisuudet... 10 Helsingin kaupungin kesätyöt ja Ansio-kurssi...

Lisätiedot

Työnhakijan TE-palvelut verkossa

Työnhakijan TE-palvelut verkossa 1.2017 Työnhakijan TE-palvelut verkossa Juuri silloin, kun sinulle parhaiten sopii OMA ASIOINTI te-palvelut.fi Oma asiointi -palvelu Asioi TE-toimiston kanssa verkossa henkilöasiakkaan Oma asiointi -palvelussa.

Lisätiedot

Työskentely ja työnhaku ulkomailla

Työskentely ja työnhaku ulkomailla Työskentely ja työnhaku ulkomailla Miksi lähteä töihin ulkomaille? Uudet haasteet Opit uutta Työskentelytavat, kommunikointi, kulttuuri, kieli Verkostoidut Työkokemus Työkokemus ulkomailta on sinulle eduksi

Lisätiedot

Nuorisotakuun toimeenpano TE-palveluissa

Nuorisotakuun toimeenpano TE-palveluissa Nuorisotakuun toimeenpano TE-palveluissa Palveluesimies Päivi Kuusela Osaamisen kehittämispalvelut, nuoret 1 5.11.2013 TE-palvelut Lappi Päivi Kuusela TEM:n linjaukset nuorisotakuun toteuttamisessa TE-hallinnossa

Lisätiedot

Tähtäimessä työmarkkinat polkuja ja poteroita

Tähtäimessä työmarkkinat polkuja ja poteroita Tähtäimessä työmarkkinat polkuja ja poteroita Uudenmaan TE-toimisto Tuetun työllistymisen palvelulinja 1 22.9.2015 Uudenmaan TE-toimisto Anne Hirvonen Tilastotietoa koko maa 2 22.9.2015 Uudenmaan TE-toimisto

Lisätiedot

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille TE-palvelut yrityksille ja työnantajille te-palvelut.fi Kun yrityksessä tarvitaan uutta, osaavaa työvoimaa tai näköpiirissä on uutta osaamista vaativa muutostilanne, kannattaa hyödyntää TE-palveluja. Olemme

Lisätiedot

11.02.2015/ Anna-Liisa Lämsä. Työnantajien näkemyksiä erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä

11.02.2015/ Anna-Liisa Lämsä. Työnantajien näkemyksiä erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä Työnantajien näkemyksiä erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä Työnantajakysely ja työnantajien haastattelut Vuoden 2014 alussa työnantajille tehty työnantajakysely 161 vastaajaa 51 työnantajan

Lisätiedot

Urapalvelut. CHEM & ENG Susanna Saarinen, koordinaattori career-tech@aalto.fi. into.aalto.fi/careerweb

Urapalvelut. CHEM & ENG Susanna Saarinen, koordinaattori career-tech@aalto.fi. into.aalto.fi/careerweb Urapalvelut CHEM & ENG Susanna Saarinen, koordinaattori career-tech@aalto.fi into.aalto.fi/careerweb Apua työnhakuun - Aalto CareerWeb Työpaikkaportaali CareerWeb Job Channel Työnhaun opas Linkkejä työpaikkasivustoille

Lisätiedot

TYÖTTÖMIEN NUORTEN ÄÄNI

TYÖTTÖMIEN NUORTEN ÄÄNI TYÖTTÖMIEN NUORTEN ÄÄNI TUTKIMUKSEN TAVOITTEET Tutkimuksen tavoi.eet ja toteutus Tutkimuksen tavoite Tutkimuksessa selvitesin nuorten työnömien työnömyyden ja työssä olemisen kestoa, ajatuksia työllistymisen

Lisätiedot

SAVON OPPISOPIMUSKESKUS. Kauppakatu 28 B 3.krs, (Kauppakeskus Aapeli) (PL 87) 70110 Kuopio. Asiakaspalvelu p. 044 785 3067

SAVON OPPISOPIMUSKESKUS. Kauppakatu 28 B 3.krs, (Kauppakeskus Aapeli) (PL 87) 70110 Kuopio. Asiakaspalvelu p. 044 785 3067 SAVON OPPISOPIMUSKESKUS Kauppakatu 28 B 3.krs, (Kauppakeskus Aapeli) (PL 87) 70110 Kuopio Asiakaspalvelu p. 044 785 3067 www.sakky.fi/oppisopimuskoulutus etunimi.sukunimi(at)sakky.fi tai oppisopimuskeskus@sakky.fi

Lisätiedot

Nuorten Oppisopimuskoulutus

Nuorten Oppisopimuskoulutus Nuorten Oppisopimuskoulutus Oppisopimuksella tarkoitetaan työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä harjoitettavia ammatillisia opintoja, joita täydennetään tietopuolisilla opinnoilla. Työ + koulu

Lisätiedot

1. HENKILÖKOHTAISTAMISSUUNNITELMA

1. HENKILÖKOHTAISTAMISSUUNNITELMA Liite 1.1 Savon ammatti- ja aikuisopisto Liiketalous, kauppa ja tietojenkäsittely Kuopion toimialue 1. HENKILÖKOHTAISTAMISSUUNNITELMA 1.1 / Savon ammatti- ja aikuisopisto PL 87 (Presidentinkatu 3 E1) www.sakky.fi

Lisätiedot

OSAAMISKARTOITUS 1 (7) Monialakoulutus Etelä-Pohjanmaa v. 2009-2011 hakeutumisen vaiheeseen

OSAAMISKARTOITUS 1 (7) Monialakoulutus Etelä-Pohjanmaa v. 2009-2011 hakeutumisen vaiheeseen 1. TYÖNHAKIJAN PERUSTIEDOT OSAAMISKARTOITUS 1 (7) Työnhakijan nimi Sosiaaliturvatunnus Lähiosoite Postinumero Sähköpostiosoite 2. AIKAISEMPI KOULUTUS Postitoimipaikka puh. gsm Pohjakoulutus, suoritusvuosi

Lisätiedot

Erityisopetuksena järjestettävän ammatillisen koulutuksen haku - Haku- ja valintaprosessi

Erityisopetuksena järjestettävän ammatillisen koulutuksen haku - Haku- ja valintaprosessi Erityisopetuksena järjestettävän ammatillisen koulutuksen haku - Haku- ja valintaprosessi 6.2.2015 Esityksen sisältö Yleistä erityisopetuksena järjestettävän ammatillisen koulutuksen hausta Haku- ja valintaprosessin

Lisätiedot

SAVON OPPISOPIMUSKESKUS Savon koulutuskuntayhtymä. Kauppakatu 28 B 3.krs, Kauppakeskus Aapeli (PL 87) 70110 Kuopio. tori

SAVON OPPISOPIMUSKESKUS Savon koulutuskuntayhtymä. Kauppakatu 28 B 3.krs, Kauppakeskus Aapeli (PL 87) 70110 Kuopio. tori SAVON OPPISOPIMUSKESKUS Savon koulutuskuntayhtymä Kauppakatu 28 B 3.krs, Kauppakeskus Aapeli (PL 87) 70110 Kuopio tori t Asiakaspalvelu p. 044 785 3067 www.sakky.fi/oppisopimuskoulutus etunimi.sukunimi(at)sakky.fi

Lisätiedot

Palkkatuen ja työkokeilun mahdollisuudet välityömarkkinoilla Katja Pietilä Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto

Palkkatuen ja työkokeilun mahdollisuudet välityömarkkinoilla Katja Pietilä Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto Palkkatuen ja työkokeilun mahdollisuudet välityömarkkinoilla 22.5.2017 Katja Pietilä Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto 1 20.9.2017 Palkkatuki Palkkatuki on työttömän työnhakijan työllistymisen edistämiseksi

Lisätiedot

Uudistetut julkiset työvoima- ja yrityspalvelut työnhaun ja työssä pysymisen tukena. Kaapelitehdas 11.2.2013 Ylitarkastaja Hanna Liski-Wallentowitz

Uudistetut julkiset työvoima- ja yrityspalvelut työnhaun ja työssä pysymisen tukena. Kaapelitehdas 11.2.2013 Ylitarkastaja Hanna Liski-Wallentowitz Uudistetut julkiset työvoima- ja yrityspalvelut työnhaun ja työssä pysymisen tukena Kaapelitehdas 11.2.2013 Ylitarkastaja Hanna Liski-Wallentowitz TE-toimiston uudistettu palvelumalli Palvelumalli perustuu

Lisätiedot

Urapalvelut. CHEM Susanna Saarinen, Asiantuntija into.aalto.fi/careerweb

Urapalvelut. CHEM Susanna Saarinen, Asiantuntija into.aalto.fi/careerweb Urapalvelut CHEM Susanna Saarinen, Asiantuntija susanna.saarinen@aalto.fi into.aalto.fi/careerweb Apua työnhakuun - Aalto CareerWeb Työpaikkaportaali CareerWeb Job Channel Työnhaun opas CV- ja hakukirjemalleja

Lisätiedot

Näy netissä! Hio LinkedIn profiilisi kuntoon ja paranna näkyvyyttäsi

Näy netissä! Hio LinkedIn profiilisi kuntoon ja paranna näkyvyyttäsi Näy netissä! Hio LinkedIn profiilisi kuntoon ja paranna näkyvyyttäsi 19.10.2015 1 Agenda Lyhyesti atalentista Miksi LinkedIn Profiilin hionti Kansikuva Otsikko Yhteystiedot Summary Skills Kiinnostuksenkohteet

Lisätiedot

PALKKATUKI OSATYÖKYKYISEN TYÖLLISTYMISEN EDISTÄMISEKSI

PALKKATUKI OSATYÖKYKYISEN TYÖLLISTYMISEN EDISTÄMISEKSI PALKKATUKI OSATYÖKYKYISEN TYÖLLISTYMISEN EDISTÄMISEKSI 11.5.2017 1 Palkkatuen myöntämisen yleiset edellytykset 1) työ- ja elinkeinotoimisto arvioi työttömän työnhakijan työttömyyden johtuvan ammatillisen

Lisätiedot

OPPISOPIMUSKOULUTUS Kouluttaudu ammattiin työtä tekemällä.

OPPISOPIMUSKOULUTUS Kouluttaudu ammattiin työtä tekemällä. OPPISOPIMUSKOULUTUS Kouluttaudu ammattiin työtä tekemällä. MITÄ OPPISOPIMUKSELLA VOI OPISKELLA? Oppisopimus on työssäoppimista ja opiskelua oppilaitoksessa Oppisopimuksen avulla voit suorittaa perustutkinnon

Lisätiedot

Nuorten oppisopimus rekrytointikanava ja ammattitaidon kasvattaja. Tarja Saaren- Seppälä, FT 26.3.2015

Nuorten oppisopimus rekrytointikanava ja ammattitaidon kasvattaja. Tarja Saaren- Seppälä, FT 26.3.2015 Nuorten oppisopimus rekrytointikanava ja ammattitaidon kasvattaja Tarja Saaren- Seppälä, FT 26.3.2015 SAIRAALAN PUHTAANAPITO JA VÄLINEHUOLTOPALVELUT Korkean hygieniatason takaavia tilojen puhtaanapitopalveluja,

Lisätiedot

TIE NÄYTTÖTUTKINTOON

TIE NÄYTTÖTUTKINTOON TIE NÄYTTÖTUTKINTOON Käytännönläheinen opiskelijan opas Porvoon Kauppaoppilaitos Yrityspalvelu Företagsservice Opistokuja 1, 06100 Porvoo www.pkol.fi 019-5740700 yp@ pkol.fi 1 Opas on tarkoitettu opiskelemaan

Lisätiedot

Hakijan opas englanninkieliseen liiketalouden perustutkintoon

Hakijan opas englanninkieliseen liiketalouden perustutkintoon Hakijan opas englanninkieliseen liiketalouden perustutkintoon 2017 Oulun seudun ammattiopisto OSAO Kaukovainion yksikkö, liiketalous Kotkantie 2 C, 90250 Oulu www.osao.fi Sisällys Pääsyvaatimukset... 2

Lisätiedot

Kiinni työelämään. te-palvelut.fi

Kiinni työelämään. te-palvelut.fi Kiinni työelämään te-palvelut.fi Kiinni työelämään TE-palvelut käytettävissäsi Etsitkö työpaikkaa? Haluatko vaihtaa nykyisen työpaikkasi mieluisampaan? Mietitkö, mitä lisäkoulutusta tarvitset, jotta pääset

Lisätiedot

OMA ASIOINTI HENKILÖASIAKKAALLE Ilmoittautuminen työnhakijaksi

OMA ASIOINTI HENKILÖASIAKKAALLE Ilmoittautuminen työnhakijaksi OMA ASIOINTI HENKILÖASIAKKAALLE Ilmoittautuminen työnhakijaksi Ilmoittaudu työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi Oma asiointi -sivuston kautta. Jos sinulla ei ole työnhakua aloittaessasi

Lisätiedot

Työhakemus ja CV: - CV kertoo historiasta

Työhakemus ja CV: - CV kertoo historiasta Tampere 12.2.2014 Työhakemus ja CV: - Työhakemuksen tarkoitus on myydä à Myydä osaamistasi ja taitojasi - Kyse on mielikuvien luomisesta à Mitkä ovat tärkeimmät myyntivalttini, joilla vakuutan työnantajan

Lisätiedot

AMMATTIKORKEAKOULUJEN SUOMENKIELINEN AIKUISKOULUTUS amk-tutkinnot ja yamk-tutkinnot KEVÄÄN JA SYKSYN 2012 YHTEISHAKU

AMMATTIKORKEAKOULUJEN SUOMENKIELINEN AIKUISKOULUTUS amk-tutkinnot ja yamk-tutkinnot KEVÄÄN JA SYKSYN 2012 YHTEISHAKU AMMATTIKORKEAKOULUJEN SUOMENKIELINEN AIKUISKOULUTUS amk-tutkinnot ja yamk-tutkinnot KEVÄÄN JA SYKSYN 2012 YHTEISHAKU Eija Taipalus, opiskelijavalintakoordinaattori Tutustu ammattikorkeakoulujen koulutustarjontaan

Lisätiedot

MUUTOSTURVA 5.4.2012 1

MUUTOSTURVA 5.4.2012 1 MUUTOSTURVA 5.4.2012 1 Tavoite Nopeampi työllistyminen ja muutoksen aikaisen turvan lisääminen tuotannollisissa ja taloudellisissa irtisanomistilanteissa ja pidempiaikaisissa lomautustilanteissa (vähintään

Lisätiedot

Työ- ja elinkeinotoimisto tänään

Työ- ja elinkeinotoimisto tänään Työ- ja elinkeinotoimisto tänään Kiuruvesi 11.4.2013 Helena Määttälä 1 18.4.2013 Pohjois-Savon työ- ja elinkeinotoimisto Otsikko TE-TOIMISTO UUDISTUS 2013 Palveluverkko Palvelumalli perustuu kolmeen palvelulinjaan

Lisätiedot

TE-palvelut. Uudenmaan ELY-keskus Jani Lehto

TE-palvelut. Uudenmaan ELY-keskus Jani Lehto TE-palvelut Uudenmaan ELY-keskus Jani Lehto 5.11. TE-palvelut perustuvat lakiin julkisista työvoima- ja yrityspalveluista TE-palvelut ovat julkisia työ- ja elinkeinopalveluita, joita tarjoavat Työ- ja

Lisätiedot

TE-toimiston palvelut ja muutosturva

TE-toimiston palvelut ja muutosturva TE-toimiston palvelut ja muutosturva Mitä on muutosturva? TE-toimiston, työnantajan ja henkilöstön välistä yhteistyötä, jonka tavoitteena on: Antaa tukea työnhakuun ja auttaa työllistymään uudelleen mahdollisimman

Lisätiedot

Q1 Olen. Koulutuskysely kevät / 47. Answered: 2,264 Skipped: 0. Mies. Nainen 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% 15.55% 352.

Q1 Olen. Koulutuskysely kevät / 47. Answered: 2,264 Skipped: 0. Mies. Nainen 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% 15.55% 352. Q1 Olen Answered: 2,264 Skipped: 0 Mies Nainen Mies Nainen 15.55% 352 84.45% 1,912 Total 2,264 1 / 47 Q2 Ikäni on Answered: 2,264 Skipped: 0 15 17 vuotta 18 20 vuotta 21 25 vuotta 26 30 vuotta yli 31 vuotta

Lisätiedot

Oppisopimuskoulutuksen esittely

Oppisopimuskoulutuksen esittely Oppisopimuskoulutuksen esittely Jyväskylän oppisopimuskeskus Oppisopimuskoulutus on työpaikalla käytännön työssä toteutettavaa ammatillista koulutusta, jota täydennetään oppilaitoksessa järjestettävillä

Lisätiedot

Lemminkäisen Urapolun käyttöohje

Lemminkäisen Urapolun käyttöohje Lemminkäisen Urapolun käyttöohje 1 Sisällys 1 Kuinka haen avoimeen tehtävään?... 3 2 Rekisteröityminen Lemminkäisen Urapolkuun... 3 3 Hakijaprofiilin täydentäminen... 3 3.1 Henkilötietojen täyttäminen...

Lisätiedot

Kiipulan urasuuntapalvelut Janakkala Hämeenlinna Riihimäki Tampere Lahti Vantaa Espoo

Kiipulan urasuuntapalvelut Janakkala Hämeenlinna Riihimäki Tampere Lahti Vantaa Espoo Kiipulan urasuuntapalvelut Janakkala Hämeenlinna Riihimäki Tampere Lahti Vantaa Espoo Kiipulan koulutus- ja kuntoutuskeskus PL 13, 14201 Turenki puh. (03) 685 21, www.kiipula.fi 1 Urasuuntapalvelut mitä

Lisätiedot

Väyliä Työelämään. Tietoa työnantajalle

Väyliä Työelämään. Tietoa työnantajalle Väyliä Työelämään Tietoa työnantajalle Sisällysluettelo Diili 4-5 Hankkeen tavoitteena on auttaa ammattikoulutettuja alle 29-vuotiaita työnhakijoita työllistymään hyödyntäen työvoimahallinnon palveluita

Lisätiedot

Avoin ammattiopisto. Stadin ammattiopiston avointen opintojen toimintamalli

Avoin ammattiopisto. Stadin ammattiopiston avointen opintojen toimintamalli Avoin ammattiopisto Stadin ammattiopiston avointen opintojen toimintamalli Taustaa Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän Nuorten tuki hanke Ohjaamo malli Nuorten pitkäkestoinen ohjaus ja tuki http://avoinammattiopisto.ning.com/page/ohjaamo-1

Lisätiedot

Olen valmis. Työnhakuopas valmistuneille

Olen valmis. Työnhakuopas valmistuneille Olen valmis Työnhakuopas valmistuneille OLEN VALMIS TYÖNHAKUOPAS VALMISTUNEILLE MIHIN? >> TYÖHÖN TÄRKEÄÄ PANOSTA NÄIHIN: TYÖHAKEMUS JA CV MIKSI? ANNAT NIISSÄ KUVAN ITSESTÄSI TYÖNANTAJALLE MIKSI? TYÖNANTAJALLE

Lisätiedot

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU ETUSIVU Kun tulet SOKU-järjestelmän (SOKU) etusivulle, näet listan avoimista työpaikoista. Yläpalkissa mustalla ympyröitynä on Kirjaudu-nappi Kun klikkaat sitä, pääset kirjautumissivulle.

Lisätiedot

Työhakemus ja CV. Koulutussuunnittelija Niina Pitkänen Työelämäpalvelut HTKY002 Osaaminen ja työelämätietous 21.11.2014

Työhakemus ja CV. Koulutussuunnittelija Niina Pitkänen Työelämäpalvelut HTKY002 Osaaminen ja työelämätietous 21.11.2014 Työhakemus ja CV Koulutussuunnittelija Niina Pitkänen Työelämäpalvelut HTKY002 Osaaminen ja työelämätietous 21.11.2014 Työhakemus Osaaminen Luettavuus Lisäarvo Työkokemus Koulutus Erottuminen Motivaatio

Lisätiedot

AMMATILLINEN OSAAMISKARTOITUS rakennus- ja LVI-ala. Pasi Ollikainen

AMMATILLINEN OSAAMISKARTOITUS rakennus- ja LVI-ala. Pasi Ollikainen AMMATILLINEN OSAAMISKARTOITUS rakennus- ja LVI-ala Pasi Ollikainen 28.3.2017 Amiedu yli 40 vuoden kokemus koulutuksesta Osaamiskartoituksia vuonna 2016 Rakentaminen, pintakäsittely ja LVI Hoito- ja hoiva-ala

Lisätiedot

Markku Haurinen Koulutus- ja työhönvalmentaja 050 434 0928 markku.haurinen@jns.fi

Markku Haurinen Koulutus- ja työhönvalmentaja 050 434 0928 markku.haurinen@jns.fi Markku Haurinen Koulutus- ja työhönvalmentaja 050 434 0928 markku.haurinen@jns.fi Yrityskansio sisältö Työllisyyden kuntakokeilu Koulutus- ja työhönvalmennus Työkokeilu Palkkatuki Esimerkkilaskelmat palkkatuesta

Lisätiedot

EURES Töihin Eurooppaan

EURES Töihin Eurooppaan EURES Töihin Eurooppaan Maailmalle! Lappeenranta 26.4.2017, Kouvola 27.4.2017 28.4.2017 Eures? EURES on eurooppalainen työnvälitysverkosto, jonka lyhenne tulee sanoista European Employment Services. EURES

Lisätiedot

SIKATILOJEN TYÖNANTAJAOSAAMINEN

SIKATILOJEN TYÖNANTAJAOSAAMINEN SIKATILOJEN TYÖNANTAJAOSAAMINEN 2.10.2012 14.2.2013 Rekrytointi REKRYTOINTI Työnantajakuva? Työn sisällöt? Osaava työvoima? Työn kannustearvo (palkkaus/palkitseminen)? Työvoiman liikkuvuus/pysyvyys? Mitä

Lisätiedot

Vaasan kaupungin nuorten kesätyöt haetaan Kuntarekry.fi työnhakuportaalin kautta.

Vaasan kaupungin nuorten kesätyöt haetaan Kuntarekry.fi työnhakuportaalin kautta. Mistä on kyse Lyhyt palvelukuvaus Vaasan kaupungin nuorten kesätyöt haetaan Kuntarekry.fi työnhakuportaalin kautta. Kuntarekry.fi on valtakunnallinen kunta-alan työnhakupalvelu ja kuntatyönantajien rekrytointipalvelu.

Lisätiedot

OPPISOPIMUSKOULUTUS SELKOSUOMEKSI. LATUVA - laatua, tukea ja valmennusta työssä tapahtuvaan ammatillisen kielen oppimiseen

OPPISOPIMUSKOULUTUS SELKOSUOMEKSI. LATUVA - laatua, tukea ja valmennusta työssä tapahtuvaan ammatillisen kielen oppimiseen OPPISOPIMUSKOULUTUS SELKOSUOMEKSI LATUVA - laatua, tukea ja valmennusta työssä tapahtuvaan ammatillisen kielen oppimiseen Oppisopimuskoulutus Alkupalaveri, jossa arvioidaan oppisopimuksen edellytykset.

Lisätiedot

Hyvinkää Järvenpää Kerava Mäntsälä Nurmijärvi Pornainen Sipoo Tuusula. PARKKI Nuorten työllistymisen edistämiseksi

Hyvinkää Järvenpää Kerava Mäntsälä Nurmijärvi Pornainen Sipoo Tuusula. PARKKI Nuorten työllistymisen edistämiseksi Hyvinkää Järvenpää Kerava Mäntsälä Nurmijärvi Pornainen Sipoo Tuusula PARKKI Nuorten työllistymisen edistämiseksi Keski-Uudenmaan nuorisotakuun kuntakokeilu 2016 Sisällys PARKKI -kokeilu... 3 Suunnittelu

Lisätiedot

Tervetuloa työ- ja elinkeinotoimiston infotilaisuuteen

Tervetuloa työ- ja elinkeinotoimiston infotilaisuuteen Tervetuloa työ- ja elinkeinotoimiston infotilaisuuteen 1 Oulun seudun työ- ja elinkeinotoimisto Osoite: Torikatu 34 40 Toimisto avoinna ma pe klo 9 15.45 puhelin 010 194029 www.oulunseuduntetoimisto.fi

Lisätiedot

22.02.12. Oppisopimus. - väylä ammattitaitoon. Pirjo Leskinen koulutustarkastaja Pohjois-Karjalan oppisopimuskeskus. www.pkky.

22.02.12. Oppisopimus. - väylä ammattitaitoon. Pirjo Leskinen koulutustarkastaja Pohjois-Karjalan oppisopimuskeskus. www.pkky. Oppisopimus - väylä ammattitaitoon Pirjo Leskinen koulutustarkastaja Pohjois-Karjalan oppisopimuskeskus www.pkky.fi/oppisopimus Määritelmä: OPPISOPIMUS ON PÄÄOSIN TYÖPAIKALLA KÄYTÄNNÖN TYÖTEHTÄVISSÄ TAPAHTUVA

Lisätiedot

Ulkomaille työssäoppimaan! Lybeckerin KV-top info

Ulkomaille työssäoppimaan! Lybeckerin KV-top info Ulkomaille työssäoppimaan! Lybeckerin KV-top info Työssäoppimisesta Kaikkiin ammatillisiin tutkintoihin sisaltyy vähintaan 20 opintoviikkoa työssaoppimista. Työpaikoilla, aidossa työympäristössa tapahtuva

Lisätiedot

KULJETUSPALVELUHAKEMUS saapumispv

KULJETUSPALVELUHAKEMUS saapumispv KULJETUSPALVELUHAKEMUS saapumispv vaikeavammainen hakija VpL 2, VpA 5 Kuljetuspalveluun (VpA 5 ) oikeutetulla on mahdollisuus saada välttämättömien työhön ja opiskeluun liittyvien matkojen lisäksi vähintään

Lisätiedot