TYÖNHAUN OPAS VANKILASTA VAPAUTUVALLE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TYÖNHAUN OPAS VANKILASTA VAPAUTUVALLE"

Transkriptio

1 TYÖNHAUN OPAS VANKILASTA VAPAUTUVALLE Minna Mäkinen 2013

2 2 (29) Työnhaun opas vankilasta vapautuvalle (2013) Sisällysluettelo: * Sisällysluettelo s. 2 * Vankilasta vapautuessasi s. 3 * Etuudet s. 4 * Miten töitä haetaan? s. 5 Työnhakukanavat s. 5 Nuorten työpajat s. 8 Yrittäjyys s. 10 TE-toimiston työnhakijapalveluita s. 11 Työkokeilu s. 11 Työnhakuvalmennus s. 12 Uravalmennus s. 13 Työhönvalmennus s. 13 Palkkatuki s. 13 Työhakemus ja ansioluettelo (CV) s. 14 Työhakemusmalli s. 17 Ansioluettelomalli s. 18 Työhaastattelu s. 19 * Ongelmia työnhaussa? Mistä saan apua? s. 20 * Minulla ei ole koulutusta miten saan ammatin? s. 22 Työvoimapoliittiset koulutukset s. 23 Tietoa oppilaitoksista ja koulutuksista s. 23 Yhteishaku s. 24 Oppisopimuskoulutus s. 25 Tekemällä oppien? s. 26 * Oppimisvaikeuksia? Erityisopetusta tarjolla! s. 27 * Yhteystiedot s. 29

3 3 (29) VANKILASTA VAPAUTUESSASI Käy heti samana päivänä vankilasta vapauduttuasi ilmoittautumassa työttömäksi työnhakijaksi lähimmässä työ- ja elinkeinotoimistossa (eli TE-toimisto/ työkkäri ). TE-toimistojen yhteystiedot löydät mm. internetistä osoitteesta Yhteystiedot. TE-toimiston Työlinjan (yleinen valtakunnallinen neuvonta) puhelinnumero on (ma-to klo 8-17, pe klo 10-17) ja sähköpostiosoite Ilmoittautuessasi TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi, ota mukaasi henkilöllisyystodistus, vapauspassi (tai koevapauspäätös, mikäli olet vapautumassa valvottuun koevapauteen) sekä mahdolliset työ- ja koulutodistuksesi, mikä sinulla on sellaisia ja jos ne ovat tallessa. Voit esittää mahdollisesti puuttuvat todistukset myöhemminkin, mutta työttömyysturva-asioidesi käsittelyä nopeuttaa, kun todistukset ovat jo valmiiksi mukana. Näin saat työttömyysturvaetuuksiin ja mahdolliseen työhön tai koulutukseen hakeutumiseen liittyvät asiasi heti käynnistettyä. Muista varata heti aika myös sosiaalitoimistoon, jollet ole tehnyt sitä jo vankilassa ollessasi. Sosiaalitoimisto edellyttää yleensä tukia myöntäessään, että henkilö on ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistossa. Arkea on paljon helpompi lähteä rakentamaan, kun perustoimeentuloon liittyvät asiat ovat kunnossa. Sama koskee asunnon hakuun ja asumiseen liittyviä asioita. Keskustele asioista oman sosiaalityöntekijäsi kanssa ja mikäli etsit asuntoa niin varmista, että sinulla on asuntohakemukset vetämässä paikallisiin asuntoja tarjoaviin tahoihin (esim. Kriminaalihuollon tukisäätiön (Krits) asunnot, Helsingin kaupungin sosiaaliviraston asumisen tuki (Helsinki), kaupungin asunnot, Y-Säätiö, S-Asunnot, Sininauha-Asunnot, Vuokraturva, VVO, SATO, Apteekkien Eläkekassa, Nuorisoasuntoliitto (NAL Palvelut, v. nuorille aikuisille), Nuorisosäätiö (18-30-v. nuorille aikuisille) jne.). Vuokra-asuntoja on tarjolla myös useilla vakuutus- ja eläkevakuutusyhtiöillä, eläkekassoilla sekä yksityisillä vuokranantajilla (seuraa internet- ja lehtiilmoittelua!), mutta monet vuokranantajat edellyttävät, että luottotiedot ovat kunnossa. Avoimia vuokra-asuntoja löydät internetistä mm. osoitteista ja Mikäli asuntotarpeesi on akuutti, tuo asia selkeästi esille asuntohakemuksissasi. Asunnot myös liikkuvat nopeasti, joten tarkkaile vapautuvia asuntoja jatkuvasti. Ole sinnikäs, muista pitää asuntohakemuksesi voimassa ja uusia ne tarvittaessa (asuntohakemusten voimassaoloajat vaihtelevat eri tahoilla esim. 1-6 kk:n välillä). Älä aliarvioi tukiasuntojen merkitystä on paljon helpompi hakea seuraavaa asuntoa, kun on ensin edes väliaikaisesti katto pään päällä. Myös mahdollisen työssäkäynnin ja arjen jaksamisen kannalta on tärkeää, että on oma asunto.

4 4 (29) HUOM! Jos tarvitset apua virastokiemuroihin (työkkäri, sosiaalivirasto, Kela, asumiseen liittyvät asiat, jne.) tai työnhakuun liittyvissä asioissa, ota yhteyttä oman KRIS-paikallisyhdistyksesi*) Valmiuksia siirtyä työelämään (VST) -hankkeen työntekijöihin (yhteystiedot löydät tämän oppaan lopusta). Autamme sinua niin paperiasioiden hoitamisessa kuin työn tai koulutuksen haussakin, ja tulemme halutessasi mukaasi myös virastoasioille. Varsinkin pitkän ajan jälkeen asioiden hoitaminen saattaa tuntua työläältä, mutta asiat järjestyvät kyllä. Malttia kaikki helpottuu, kunhan saat paperiasiat ja perustoimeentuloon liittyvät asiat rullaamaan. *) KRISillä on paikallisyhdistykset (tilanne ) Helsingissä, Tampereella, Lahdessa ja Seinäjoella sekä lisäksi KRIS-Suomen keskusliitto ry Helsingissä ja taloushallinto Loviisassa. ETUUDET Työ- ja elinkeinotoimisto antaa pyynnöstä sinulle työvoimapoliittisen lausunnon oikeudestasi työttömyysturvaan. Yleensä tähän lausuntoon perustuvat maksajien, eli Kelan ja työttömyyskassojen, maksupäätökset. Lisätietoja: Työmarkkinatukea ja peruspäivärahaa haetaan Kelasta. Hakemuksen voi jättää joko paperisena Kelaan tai, mikäli sinulla on sähköiseen asiointiin vaadittavat verkkopankkitunnukset, sähköisesti Kelan internet-sivujen kautta osoitteessa Toimeentulotuki on viimesijainen toimeentuloturvan muoto. Sitä haetaan oman asuinalueen sosiaaliviraston palvelupisteestä. Hakemus liitteineen jätetään kirjallisesti. Paperisen hakemuslomakkeen saat joko omalta sosiaaliasemaltasi tai tulostettua internetistä osoitteesta Tarkempaa tietoa toimeentulotuesta löydät osoitteesta Kaikkia tukia hakiessasi täytä hakemus huolella ja liitä mukaan pyydetyt liitteet. Näin nopeutat hakemuksesi käsittelyä ja vältyt lisäselvityspyynnöiltä. Jos tarvitset apua lomakkeiden täyttämiseen ja/tai virastoasiointiin, ota yhteyttä oman KRIS-paikallisyhdistyksesi Valmiuksia siirtyä työelämään (VST) -hankkeen työntekijöihin.

5 5 (29) MITEN TÖITÄ HAETAAN? Työnhaku on nykyään keskittynyt hyvin pitkälti internetin kautta tapahtuvaksi. Työpaikkailmoitukset ovat enimmäkseen internetissä työpaikkojen välitykseen tarkoitetuilla sivustoilla, ja yleensä työnantajat haluavat myös hakemukset sähköisesti joko sähköpostitse tai yrityksen omilta www-sivuilta löytyvän työnhakulomakkeen kautta, josta saapuneet työpaikkahakemukset siirtyvät suoraan yrityksen rekrytointijärjestelmään. Moniin yrityksiin voi kuitenkin edelleen hakea perinteisellä paperihakemuksella. Mikäli haluat soittaa yritykseen ja kysyä lisätietoja avoinna olevasta tehtävästä, lue työpaikkailmoitus ja noudata siinä annettuja ohjeita. Mikäli ilmoituksessa sanotaan Valitettavasti emme ehdi vastata puhelintiedusteluihin., niin säästä kysymyksesi myöhempään ajankohtaan (mikäli pääset jatkoon hakuprosessissa). Jos ilmoituksessa taas on mainittu tietyt soittopäivät ja -kellonajat, niin soita ainoastaan kyseisenä aikana, jolloin rekrytoija on varannut juuri kyseiset ajat lisätiedusteluihin vastaamiseen. Tiettyihin töihin taas saatetaan toivoa soittoa, ja tällöin on ilman muuta hyvä soittaa. Mieti etukäteen huolella kysymykset, joita aiot kysyä, jotta jätät hyvän vaikutelman itsestäsi. Työnhakukanavat Ilmoituksia avoimista työpaikoista löydät internetistä yritysten omilta wwwsivuilta ja mm. seuraavilta työpaikkasivustoilta: (Työ- ja elinkeinotoimiston työpaikkasivusto) (Oikotie) (Monster) (Duunia.net) (Uranus) (Akateemiset rekrytointipalvelut) (Hakukone työpaikan etsintään)

6 6 (29) (Avoimia työpaikkoja) (Työ- ja koulutuspaikkoja) (Avoimia työpaikkoja) (Karttapohjainen työnhakupalvelu) (Valtion avoimet työpaikat) (Kuntien avoimet työpaikat) (Helsingin kaupungin avoimet työpaikat) (Espoon kaupungin avoimet työpaikat) (Vantaan kaupungin avoimet työpaikat) Yritykset käyttävät nykyään usein apunaan uuden henkilöstön palkkaamisessa henkilöstöpalvelu- ja rekrytointialan yrityksiä. Tällöin voi olla mahdollista, että palkattava henkilö työllistyy ns. vuokratyöntekijäksi, jolloin henkilöstöpalvelualan yritys on virallinen työnantaja ja maksaa mm. palkan, mutta varsinainen työ tehdään asiakasyrityksessä. On myös mahdollista, että rekrytointialan yritys hoitaa haku- ja haastatteluprosessin ja on työnantajan apuna valintoja tehtäessä, mutta valittu henkilö työllistyy suoraan asiakasyrityksen palvelukseen. Myös näiden yritysten kautta kannattaa hakea työtä, sillä -vaikka sitten aluksi vain määräaikaisena tai jopa keikkatyönäkin- ne voivat olla juuri kaipaamasi askel ja väylä pidemmän tähtäimen työllistymiseen. Käytä kaikki mahdollisuudet hyväksesi! Kun näytät kuka olet ja mitä osaat, madallat työnantajan kynnystä palkkaamiseesi. Osoittamalla motivaatiosi ja taitosi saatat myös helpottaa muiden lainrikkojataustaisten henkilöiden tietä työmarkkinoille tulevaisuudessa. Alan yrityksiä on paljon, mutta yritykset ovat usein erikoistuneita tiettyjen toimialojen rekrytointeihin (esim. rakennus-, teollisuus-, logistiikka-, toimisto- tai kaupan ala), joten tutki ensin, millä toimialalla yritys, johon haet, toimii.

7 7 (29) Henkilöstöpalvelu- ja rekrytointialan yritysten ilmoituksia avoimista työpaikoista löydät mm. seuraavilta sivustoilta:

8 8 (29) Lisää henkilöstöpalvelualan yritysten www-sivuja löydät Henkilöstöpalvelualan yritysten liiton sivuilta Jäsenyritykset-kohdasta osoitteesta: Edellä mainittujen yritysten lisäksi paikkakunnallasi saattaa olla paikallisia henkilöstö- ja rekrytointialan toimijoita, joiden kautta tarjolla olevat työmahdollisuudet kannattaa myös selvittää. Muista myös hyödyntää omat henkilökohtaiset verkostosi työnhaussa. Jos tunnet ihmisiä, joilla on joko oma yritys tai joiden tiedät työskentelevän yrityksissä, jotka voisivat tarvita työvoimaa, ole aktiivinen ja laita sanaa kiertämään, että haet töitä. Näiden ns. piilotyöpaikkojen kautta työllistyy jatkuvasti paljon ihmisiä ja saatat parhaassa tapauksessa säästää paljon aikaa ja vaivaa verrattuna työnhakuun avoimilta työmarkkinoilta. Nuorten työpajat Useilla paikkakunnilla toimii nuorille tarkoitettuja työpajoja, joissa tarjotaan nuorille mahdollisuus tutustua itseensä ja mahdollisuuksiinsa työkokeilun avulla. Työpajassa pääset tekemään harjoitus- ja tilaustöitä ja kehittämään ammatillista osaamistasi. Työkokemus parantaa mahdollisuuksiasi päästä opiskelemaan. Työpajajaksolla ammatilliset valmiutesi kehittyvät ja taitosi pajan erikoistumisalueella kasvavat. Eri kaupunkien nuorten työpajoilla on erilaisia toimintoja ja erilaiset ikärajat. Eri kaupunkien nuorten työpajoista löydät tietoa hakemalla suoraan hakukone Googlen kautta (www.google.fi) tai suoraan www-osoitteista (20 Suomen suurinta kaupunkia väkiluvun mukaan ): Helsinki: Espoo / Omnian nuorten työpajat: https://www.omnia.fi/web/tyopajat Tampere: (osa työpajoista, pyydä koko Pirkanmaan työpajalistaus VST-työntekijöiltäsi)

9 9 (29) Vantaa: Turku: Oulu: Jyväskylä: Lahti: Kuopio: Kouvola: Pori: Joensuu: Lappeenranta: irit_ja_retket/nuorten_kesatyoleirit_ja_kaupunkityopajat.iw3 Hämeenlinna: Rovaniemi: Vaasa:

10 10 (29) Seinäjoki: Salo: Kotka: Porvoo: tyopajat Huom! Joissakin kaupungeissa saattaa olla myös aikuisille tarkoitettuja työpajoja. Näihin saat yhteyden joko kaupungin puhelinvaihteen sekä erilaisten työllistämisyhdistysten ja työllisyyshankkeiden kautta. Lisätietoa saat esim. Valtakunnallisesta Työpajayhdistys ry:stä osoitteesta Yrittäjyys Mikäli olet kiinnostunut yrittäjyydestä, löydät hyvää alkavalle yrittäjälle tarkoitettua tietoa ja materiaalia mm. Uusyrityskeskuksen www-sivuilta osoitteesta Uusyrityskeskusverkosto tarjoaa maksutonta ja luottamuksellista neuvontaa yritystoimintaa suunnitteleville ja aloittaville yrittäjille. Työ- ja elinkeinotoimistot järjestävät työvoimapoliittisena koulutuksena erilaisia yrittäjyyskursseja. Nämä, kuten muutkin työvoimapoliittiset koulutukset, löydät osoitteesta

11 11 (29) Lisätietoa yrittäjyydestä löydät internetistä mm. seuraavilta www-sivuilta: TE-toimiston työnhakijapalveluita Työkokeilu Työkokeilu on työ- ja elinkeinotoimiston palvelu, joka ei ole työsuhde. Työkokeilun tavoitteena on tukea ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojen selkiyttämistä tai paluuta työmarkkinoille. Työkokeilun kautta voit saada eväitä jatkopolullesi työhön tai koulutukseen hakeutumiseen ja selvittää soveltuvuuttasi itseäsi kiinnostavalle alalle. Lisäksi saat arvokasta, tuoretta työkokemusta ja -taitoja, mahdollisesti suosittelijan, josta voi olla apua hakiessasi seuraavia työpaikkoja unohtamatta tietenkään rahallisia etuja (tarkista oikeutesi etuuksiin omasta TE-toimistostasi ja Kelasta). Kun olet tehnyt itsesi

12 12 (29) ja osaamisesi tutuksi työnantajalle, voi olla mahdollista, että työllistyt työkokeilun jälkeen vaikkapa palkkatukityöhön tai parhaassa tapauksessa jopa työsuhteeseen. Työkokeilu sekä erilaiset työllistämishankkeet ja työpajat ovat erityisesti lainrikkojataustaisille henkilöille usein nopeampi ja helpompi reitti työelämään kuin työllistyminen suoraan avoimille työmarkkinoille. Voit itsekin hakea työkokeilupaikkoja sinua kiinnostavista yrityksistä, mutta myös TE-toimistosta voi löytyä ilmoituksia. Näiden paikkojen selailu saattaa edellyttää käyntiä virkailijan luona. Voit pyytää oman KRIS-paikallisyhdistyksesi työvoimaohjaajan mukaasi etsimään juuri sinulle sopivia työkokeilupaikkoja! Lisätietoja työkokeilusta: Työnhakuinfo TE-palvelut tukee työnhaussa Työkokeilu Työnhakuvalmennus Työnhakuvalmennuksen tarkoitus on tukea sinua työnhaussasi. Työnhakuvalmennuksessa voit ryhmässä opiskellen päivittää työnhakutaitojasi. Valmennuksessa käydään läpi työnhaun eri osa-alueita, työmarkkinoiden tilannetta ja työnantajien odotuksia sekä tutustutaan työnhaun sähköisiin kanaviin ja välineisiin. Työnhakuvalmennuksen tarkoitus on lisätä valmiuksia omatoimiseen työnhakuun. Työnhakuvalmennuksen kesto on maks. 20 pv. (www.mol.fi Työnhakuinfo TE-palvelut tukee työnhaussa Työnhakuvalmennus)

13 13 (29) Uravalmennus Uravalmennus tukee ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojen selkiyttämistä, ammatilliseen koulutukseen hakeutumista ja työelämävalmiuksien kehittämistä. Uravalmennus voi tulla kyseeseen esim. tilanteissa, kun ammatillinen koulutus puuttuu, tai kun kyse on työelämään palaamisesta, henkilöllä on harkinnassa alan vaihtaminen, yrittäjyys tms. Uravalmennus ei sisällä työharjoittelua ja sen kesto on maks. 40 pv. Työhönvalmennus Työhönvalmennuksella on tarkoitus tarjota asiakkaalle tukea työmarkkinoille siirtymiseen ja siellä pysymiseen. TE-toimisto voi tarjota työhönvalmennusta, kun tarvitset henkilökohtaista tukea työpaikan etsimiseen, työsopimuksen solmimiseen ja/tai työsuhteen vakiinnuttamiseen. Työhönvalmennusta voidaan käyttää sekä ennen työsuhteen alkua että työsuhteen aikana. Työhönvalmennus voidaan toteuttaa yksilö- tai ryhmäpalveluna ja sen kesto on maks. 50 tuntia 12 kk aikana (ajanjakso lasketaan valmennuksen alkamisesta). (www.mol.fi Työnhakuinfo TE-palvelut tukee työnhaussa Työnhakuvalmennus) Palkkatuki Palkkatuki on tarkoitettu asiakkaan työllistymisen edistämiseen silloin, kun tuottavuuden arvioidaan alentuneen osaamisen/ammattitaidon puutteiden, työttömyyden keston, vamman tai sairauden (suhteessa työtehtävään) tai jonkin muun syyn johdosta. Palkkatukea voidaan myöntää määräaikaisen tai toistaiseksi voimassaolevan työsopimuksen perusteella. Palkkatukea voidaan myöntää myös oppisopimuskoulutukseen. Työ- ja elinkeinotoimisto arvioi, onko palkkatuki tarkoituksenmukaisin keino edistää työttömän työnhakijan työllistymistä. Keskeistä arvioinnissa on, parantaako palkkatuettu työ työttömän ammattitaitoa, osaamista ja työmarkkinaasemaa, ja edistääkö se näin hänen työllistymistään avoimille työmarkkinoille. Alle 30-vuotias työtön työnhakija voi saada TE-toimistosta Sanssikortin, jolla hän voi osoittaa töitä hakiessaan työnantajalle, että työnantaja voi hakea hänen palkkaamisekseen palkkatukea. (www.mol.fi Työnhakuinfo TE-palvelut tukee työnhaussa Palkkatuettu työ)

14 14 (29) Työhakemus ja ansioluettelo (CV) Avoimia työ- ja harjoittelupaikkoja haetaan hakemuksella, jonka liitteeksi työnantajat pyytävät yleensä ansioluettelon eli CV:n, joka on tiivistelmä henkilön työ- ja koulutushistoriasta. Listaa tiedot aikajärjestyksessä uudemmista vanhempiin päin niin, että tuoreimmat tiedot ovat ylimpänä. Työkokemuksen ja koulutuksen lisäksi ansioluettelossa kannattaa mainita mahdollinen kielitaito, atk-taidot, erilaiset suorittamasi kortit ja sertifikaatit, luottamustoimet ja vapaaehtoistyöt sekä harrastukset. Mahdollinen erityisosaaminen, tieto voimassaolevasta ajokortista ja esim. urheilusaavutukset tai harrastuksissa saavutetut kunniamaininnat kannattaa ilman muuta lisätä ansioluetteloon. Mikäli sinulla on tuore, asiallinen kasvokuva itsestäsi, voit mieluusti liittää sen sähköisessä muodossa hakemukseen ja ansioluetteloon (esim. oikeaan yläkulmaan) tämä auttaa sinua jäämään hakemuksia käsittelevän henkilön mieleen. Muista lopuksi allekirjoittaa käsin paperinen ansioluettelo, jonka otat mukaasi, jos saat kutsun työhaastatteluun. Työhakemuksen ja ansioluettelon laatimiseen kannattaa panostaa, sillä ne ovat sinun työpanoksesi myyntikirje työnantajalle. Annat niiden kautta kuvan itsestäsi yritysten henkilöstö- ja rekrytointiosastojen työhönottajille, jotka eivät entuudestaan tunne sinua. Hakemusta kannattaa hiukan muokata eri työpaikkoja hakiessa ja miettiä, mitä kykyjäsi ja ominaisuuksiasi haluat painottaa juuri tiettyä paikkaa hakiessasi. Ansioluettelo ei myöskään koskaan ole valmis, joten muista päivittää sitä aina, kun olet saanut siihen uutta lisättävää. Mikäli vanhat työtodistuksesi eivät ole tallessa etkä muista ulkoa työnantajien nimiä ja työsuhteiden kestoja, voit tilata tiedot työeläkettä kerryttäneistä työsuhteistasi Eläketurvakeskuksesta (www.tyoelake.fi tai puh ) sekä kunnalle, valtiolle, kirkolle ja Kelalle tehdyistä töistä Kevasta (www.keva.fi tai puh ). Voit käydä kysymässä listausta työhistoriastasi myös työ- ja elinkeinotoimistosta (edellyttäen, että olet aiemmin asioinut TE-toimistossa ja antanut nämä tiedot sinne). Mikäli olet kadottanut työtodistuksia, voit tiedustella todistusjäljennöksiä suoraan työnantajilta, mikäli kyseiset yritykset ovat vielä olemassa.

15 15 (29) Työhakemuksen tulee olla lyhyt ja ytimekäs (maks. 1 sivu), samoin ansioluettelon (maks. 2 sivua). Kerro selkeästi, kuka olet ja mitä osaat. Vankilataustaa ei tarvitse erityisesti korostaa, mutta siitä on hyvä mainita, koska se tulee joka tapauksessa ilmi ennemmin tai myöhemmin. Työnhakusi kannalta on parempi, että työnantaja tietää siitä heti. Mikäli asia tuleee esiin yllätyksenä vasta mahdollisessa haastattelussa, niin se saattaa pahimmassa tapauksessa päättää haastattelun saman tien, jollei työnantaja koe sinun olleen rehellinen. Vaikka onnistuisitkin salaamaan taustasi ja saamaan paikan, on salailun kanssa pidemmän päälle raskasta elää. Työyhteisöissä keskustellaan työn lomassa ja tauoilla paljon myös henkilökohtaisista asioista. Mieti, haluatko edes päästä töihin sellaiseen paikkaan, jossa sinua ei hyväksytä sellaisena kuin olet? Vaikka sinulle menneisyys olisi menneisyyttä, niin työnantajille menneisyydellä on merkitystä jo eri aloilla tehtyjen työvuosien ja hankitun työkokemuksen takiakin. Hakemusta ja ansioluetteloa laatiessasi mieti, miten haluat tuoda taustasi ilmi ja yritä samalla löytää asioista jotain positiivista esim. kertomalla, mitä olet menneisyydestäsi oppinut ja mitä haluat tulevaisuudelta. Meillä jokaisella on oma historiamme ja vaikeista elämäntilanteista selviytyminen kertoo sinusta paljon enemmän kuin ansioluettelon selittämättömät, pitkät työelämästä poissaolojaksot. Kerro myös selvästi, jos olet tehnyt vankilassa työtä (kaikki työ on työkokemusta!) tai opiskellut. Mainitse hakemuksessa myös, mikäli olet suorittanut erilaisia passeja, kortteja tai sertifikaatteja (esim. hygieniapassi, anniskelupassi, työturvallisuuskortti, tulityökortti, märkätila-asentajan asentajan sertifikaatti, jne.). Vaikka vakioasiakirjamallien asiakirjamallien käyttö helpottaa hakemuksen vastaanottajan työtä kokemuksesi hahmottamisessa, niin yhtä ainoaa oikeaa mallia ei näiden työnhakuasiakirjojen kirjoittamiseen ole, vaan elämänhistoriasi ja persoonallisuutesi saavat näkyä myös hakemuksessasi. Muista vielä lopuksi oikolukea hakemuksesi ja ansioluettelosi ja varmista, ettei niihin ole jäänyt asia- tai kirjoitusvirheitä ja että vastaanottajan tiedot ovat hakemuksessa oikein. Muista lähettää hakemus ajoissa, ennen hakuajan päättymistä.

16 16 (29) Vaikkei sinua kiinnostava yritys olisikaan ilmoittanut avoimista työpaikoista, voit silti hakea yritykseen työhön ns. avoimella hakemuksella. Tällöin voit otsikoida hakemuksen avoimeksi hakemukseksi ja kertoa itsestäsi, työ- kokemuksestasi ja osaamisestasi yleisemmin, kun hakemusta ei tarvitse kohdistaa mihinkään tiettyyn avoimeksi ilmoitettuun tehtävään. Monet näistä ns. piilotyöpaikoista täyttyvät hakijoiden oman aktiivisuuden ansiosta, kun hakija on työnhaussaan liikkeellä oikeaan aikaan, oikeassa paikassa. Internetistä löytyy valmiita malleja työhakemuksen ja ansioluettelon laatimiseen, voit etsiä niitä esim. hakusanoilla työhakemusmalli ja ansioluettelomalli Googlen (www.google.fi) kautta tai suoraan esim. -sivuilta( työhakemus ja ansioluettelo -välilehdiltä). Suoraan eri työnhakusivustojen hakulomakkeiden valmiisiin kenttiin tiedot syöttäessäsi et välttämättä tarvitse vapaamuotoista hakemusta ja CV:tä, joskin monilla hakulomakkeilla ne voi halutessaan liittää mukaan erillisinä liitetiedostoina. Seuraavilta sivuilta löydät yksinkertaiset työhakemus- ja ansioluettelomallit, joita voit käyttää pohjina ja muokata niitä itä itsellesi sopiviksi. Huom! Muista vaihtaa omat tietosi malleihin joka kohtaan ja muokata niitä omannäköisiksesi. Jos tarvitset apua tietokoneen käytössä tai hakemuksen ja ansioluette- lon kirjoittamisessa, ota yhteyttä oman KRIS-paikallisyhdistyksesi Valmiuksia siirtyä työelämään (VST) -hankkeen työntekijöihin.

17 17 (29) Työhakemusmalli Heikki Hakija HAKEMUS Kotikuja 1 A HELSINKI Puh Oy Yritys Ab Henkilöstöpäällikkö Topi Työnantaja PL HELSINKI Ilmoituksenne KIINTEISTÖPALVELUALAN HARJOITTELIJA Olen erittäin kiinnostunut avoimeksi ilmoittamastanne kiinteistöpalvelualan harjoittelijan paikasta. Mielestäni minulla on kaikki tähän tehtävään vaaditut taidot ja ominaisuudet, ja toivon tulevani huomioiduksi paikkaa täytettäessä. Olen viimeisten 3 vuoden ajan suorittanut vapausrangaistusta ja vapaudun Olen vankilassa ollessani suorittanut peruskoulun loppuun ja tehnyt töitä (rekisterikilpien valmistus). Olen aikaisemmin työskennellyt mm. lähettinä Kotikylän Firma Oy:ssä ja yleismiehenä Yritys Oy:ssä. Osaan käyttää tietokonetta ja olen käynyt MS Office -tietokoneohjelmakurssin. Olen nuorena ollut töissä merillä ja kiertänyt maailmaa, joten tulen toimeen myös englannin kielellä. Minulla on henkilöautoajokortti (B). Toiveenani on tulevaisuudessa löytää sellainen työpaikka, jossa voisin suorittaa kiinteistöpalvelualan tutkinnon oppisopimuskoulutuksena. Voin aloittaa harjoittelun tai sopimuksen mukaan. Olen reipas ja joustava, tartun työhön kuin työhön. Olen sosiaalinen ja tulen hyvin toimeen ihmisten kanssa. Harrastan kuntosalia, lenkkeilyä ja lukemista. Toivon, että huomioitte hakemukseni ja tulen mielelläni työhaastatteluun. Ystävällisin terveisin [x ~~ [t~ }t Heikki Hakija LIITE ansioluettelo

18 18 (29) Ansioluettelomalli Heikki Hakija ANSIOLUETTELO Kotikuja 1 A HELSINKI Puh HENKILÖTIEDOT KOULUTUS TYÖKOKEMUS LUOTTAMUSTOIMET KIELITAITO suomi ruotsi englanti Nimi: Heikki Hermanni Hakija Syntymäaika ja -paikka: Helsinki Siviilisääty: eronnut Ajokortti: B Peruskoulu Kotikylän peruskoulu 2010 Rekisterikilpien valmistus Helsingin vankila 09/2010 (vapausrangaistuksen aikana) Yleismies Yritys Oy 05/ /1995 Lähetti Kotikylän Firma Oy 03/ /1987 Merimies M/S Paatti Tapahtumavastaava Kotikylän Urheiluseura ry äidinkieli välttävä hyvä ATK-TAIDOT sähköposti, internet, MS Office -ohjelmat (Word, Excel, PowerPoint) MUUT SAAVUTUKSET 1. sija Kotikylän painonnostokisoissa 1999 HARRASTUKSET kuntosali, lenkkeily, lukeminen

19 19 (29) Työhaastattelu Jos sait kutsun haastatteluun, olet jo päässyt askeleen eteenpäin rekrytointiprosessissa. Haastattelukutsu on merkki siitä, että työnantaja on sinusta ja osaamisestasi kiinnostunut. Haastattelukutsu on ehdottomasti iloinen uutinen, mutta työpaikka ei kuitenkaan vielä ole varma, joten haastatteluun on syytä valmistautua hyvin! Haastattelukutsut tulevat yleensä puhelimitse, joten varmista, että olet töitä hakiessasi mahdollisen työnantajan tavoitettavissa ja että hakemuksessasi olleet yhteystiedot (erityisesti puhelinnumero) ovat ajan tasalla. Kun haastatteluajankohta on tiedossasi, aloita valmistautuminen ottamalla yrityksestä selvää tutustumalla sen toimintaan etukäteen esim. internetissä. Näin tiedät millaiseen yritykseen olet hakemassa töihin, ja osaat myös haastattelussa vastata mahdollisiin kysymyksiin kuten mitä tiedät yrityksestämme? ja osaat myös itse esittää kysymyksiä haastattelijalle. Selvitä myös, missä yritys sijaitsee, kuinka pääset kätevimmin haastattelupäivänä kulkemaan paikan päälle ja paljonko matkojen kulkemiseen pitää varata aikaa. Varaudu kertomaan yrityksen vastaanotossa, ketä olet tulossa tapaamaan. Muista olla paikalla ajoissa myöhästyminen antaa huolimattoman ja välinpitämättömän kuvan. Pukeudu siististi ja ota ansioluettelosi paperiversiona mukaan haastatteluun. Ole rauhallinen ja rento oma itsesi. Kun haastattelu sitten alkaa, muista perusasiat: kättely ja esittäytyminen. Ole reipas ja rohkea, mutta älä suulas. Kuuntele, kun haastattelija kertoo sinulle yrityksestä ja tehtävänkuvasta ja puhu, kun sinua pyydetään kertomaan itsestäsi. Ole rehellinen taustastasi meillä jokaisella on oma elämänhistoriamme. Muista, että työnantaja on jo kutsunut sinut haastatteluun, joten sinusta ja osaamisestasi ollaan kiinnostuneita. Sinua todennäköisesti pyydetään kertomaan mahdollisesta koulutuksestasi, työkokemuksestasi (erityisesti juuri kyseisen alan kokemuksesta, jos sitä on) sekä vahvuuksistasi ja heikkouksistasi, sekä työntekijänä että ylipäätään persoonana.

20 20 (29) Työhaastattelu ei koskaan ole yksipuolinen arviointitilanne, vaan sinulla on tapaamisen aikana yhtä lailla mahdollisuus ja oikeus arvioida, onko tehtävänkuva sitä mitä olit hakemassa, ja millaisen kuvan saat yrityksestä, sen toiminnasta, henkilöstöstä ja mahdollisista tulevista esimiehistäsi. Mieti jo etukäteen, mitä voit kysyä haastattelijoilta työpaikkailmoitus ja yrityksen www-sivut eivät varmaankaan kertoneet ihan kaikkea, vaan ainakin tehtävänkuvasta keksit jotain kysyttävää? Tehtävänkuvaan liittyvien tarkennusten lisäksi on myös aivan asiallista kysyä tiimin koosta, työajoista, palkkatasosta, jne., mutta älä jää viilaamaan pilkkua. Ole aktiivinen ja tuo motivaatiosi esiin, mutta älä keskity kyselemään pelkästään esim. työn mukanaan tuomista etuuksista. Anna työnantajan mieluummin huomata, miksi sinut kannattaa palkata, äläkä kasaa esteitä palkkaamisellesi. Muista, että on parempi aloittaa jostakin ja saada ns. jalka oven väliin uuteen yritykseen seuraavia työpaikkoja on joka tapauksessa paljon helpompi etsiä ja saada, kun on työssä eikä työttömänä. Älä myöskään moiti aikaisempia työnantajiasi, vaan mieti entisistä työpaikoistasi jotain hyvää, mitä itse olet kyseisessä työssä oppinut kaikesta voi löytää jotain hyvää. Mitä vaativampi tehtävä on kyseessä, sitä useampia haastattelukierroksia yritykset saattavat järjestää. Samat neuvot pätevät kaikilla kierroksilla. Onnea haastatteluun! ONGELMIA TYÖNHAUSSA? MISTÄ SAAN APUA? Työnhaku avoimilta työmarkkinoilta on kovaa puuhaa, ja käy jo itsessään työstä. Työnhaku voi jossakin vaiheessa alkaa tuntua turhauttavalta, varsinkin olet lähettänyt paljon hakemuksia ja saanut hakemuksiisi useita ei kiitos -vastauksia. Älä lannistu! Hakijoita on paljon ja jos yritys hakee vain yhtä työntekijää, jää moni muukin ilman paikkaa, sinä et ole ainut. Työnhaku ei ole helppoa kenellekään. Jatka yrittämistä seuraava paikka voi olla jo sinun! Mitä enemmän hakemuksia kirjoittaa ja mitä useammissa työhaastatteluissa käy, sitä enemmän hakemiseen tulee rutiinia. Jos tunnet, että olet jumissa työ- tai harjoittelupaikkojen haun kanssa, tietokonetaitosi eivät ole ajan tasalla tai haluat apua paikkojen haussa tai hakemusten kirjoittamisessa, ota yhteyttä oman KRIS-paikallisyhdistyksesi Valmiuksia siirtyä työelämään (VST) -hankkeen työntekijöihin. Mietitään yhdessä, mitä voisimme tehdä tehostaaksemme työnhakuasi ja auttaaksemme sinua pääsemään tavoitteeseesi.

Miten markkinoin osaamistani? Työnhaun opas

Miten markkinoin osaamistani? Työnhaun opas Miten markkinoin osaamistani? Työnhaun opas Ura- ja rekrytointipalvelut Helsingin yliopisto Ura- ja rekrytointipalvelut teksti Marina Misukka 2. uudistettu painos Yliopistopaino 2004 TYÖNHAUN OPAS MITEN

Lisätiedot

TYÖNHAUN TEHTÄVÄKIRJA

TYÖNHAUN TEHTÄVÄKIRJA TYÖNHAUN TEHTÄVÄKIRJA OPAS TYÖLLISTYMISEN TUEKSI Tähän Työnhaun tehtäväkirjaan on kerätty Maamark - projektin (Maahanmuuttajat markkinoille ESR 2003-2007) työnhakuklubeissa käytettyä materiaalia. Kaikkea

Lisätiedot

MAST. selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä. Työhön! selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä

MAST. selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä. Työhön! selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä MAST selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä Työhön! selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä Työhön! Selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä Kirjoittajat: Piia Virtanen ja Hanna Stenroos

Lisätiedot

Teemu Malinen. teemu malinen - työtä on! www.tyonhakuopas.com

Teemu Malinen. teemu malinen - työtä on! www.tyonhakuopas.com 1 Teemu Malinen Oletko tuotteistanut itsesi ja osaamisesi? Miten annat itsestäsi positiivisen kuvan rekrytoijalle? Tiedätkö mitä sinulta saa kysyä työhaastattelussa? Mitä on A/B testaus? Miten se hyödyttää

Lisätiedot

Työelämäsertifikaatti - maahanmuuttajille

Työelämäsertifikaatti - maahanmuuttajille Työelämäsertifikaatti - maahanmuuttajille Sisältö Johdanto... 3 Osa 1 Työlainsäädäntö 1. Yleistä Suomesta... 4 2. Osaaminen ja koulutus... 8 3. Työnhaku... 12 4. Työmarkkinajärjestelmä... 13 5. Työsopimus...

Lisätiedot

Uutta nostetta urallesi! Tarjolla hyviä tyyppejä. Onnistumisen takana oma aktiivisuus ja oikea asenne

Uutta nostetta urallesi! Tarjolla hyviä tyyppejä. Onnistumisen takana oma aktiivisuus ja oikea asenne Uutta nostetta urallesi! Tarjolla hyviä tyyppejä Onnistumisen takana oma aktiivisuus ja oikea asenne Pääkirjoitus CV selkeäksi ja verkostot hyödyksi Korkeakoulutettujen nopea työllistyminen koulutustaan

Lisätiedot

Ammatilliset näyttötutkinnot ARVIOIJAN OPAS. versio 1.0

Ammatilliset näyttötutkinnot ARVIOIJAN OPAS. versio 1.0 Ammatilliset näyttötutkinnot ARVIOIJAN OPAS versio 1.0 2 Hyvä arvioija, tämä arvioijan perehdytysmateriaali on valmistunut kolmen oppilaitoksen yhteistyönä Opetushallituksen osarahoittamassa LATU laadukas

Lisätiedot

Kaikki irti harjoittelusta Osa 1 Käytännön opas harjoittelijalle 2015

Kaikki irti harjoittelusta Osa 1 Käytännön opas harjoittelijalle 2015 Kaikki irti harjoittelusta Osa 1 Käytännön opas harjoittelijalle 2015 Lampila Satu, Jurvakainen Anne, Pesonen Johanna ja Liimatainen Jaana O. Yliopisto-opintojen työelämäintegraatio hanke 2013 Sisällysluettelo

Lisätiedot

OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE. Onnistunut vapaaehtoistoiminta

OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE. Onnistunut vapaaehtoistoiminta OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE Onnistunut vapaaehtoistoiminta OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE Onnistunut vapaaehtoistoiminta Sisältö Lukijalle... 5 1 Ennen kuin vapaaehtoinen saapuu... 7 1.1. Koko yhteisö toimintaa

Lisätiedot

Nuorisopalvelut 2010. Nuorten palveluopas. www.nurmijarvi.fi

Nuorisopalvelut 2010. Nuorten palveluopas. www.nurmijarvi.fi Nuorisopalvelut 2010 Nuorten palveluopas www.nurmijarvi.fi SISÄLTÖ ASUMINEN 2 INTERNET 7 OPISKELU 11 TYÖELÄMÄ 24 OMA TALOUS 38 TERVEYS 40 SOSIAALIPALVELUT 48 POLIISIN PALVELUT JA OIKEUDENKÄYNTI 53 VAPAA-AIKA

Lisätiedot

Mia Ehrnrooth. sopimus. Nuori kokkikokelas saa paikan. Koulutuksesta työkaluja ohjaukseen. Oppisopimuksen ennakkojakso tutustuttaa alaan ja työhön

Mia Ehrnrooth. sopimus. Nuori kokkikokelas saa paikan. Koulutuksesta työkaluja ohjaukseen. Oppisopimuksen ennakkojakso tutustuttaa alaan ja työhön OPPI sopimus 2015 Nuori kokkikokelas saa paikan Koulutuksesta työkaluja ohjaukseen Oppisopimuksen ennakkojakso tutustuttaa alaan ja työhön NÄYTTELIJÄ Mia Ehrnrooth Merkonomiksi oppisopimuksella 1 Noin

Lisätiedot

Mitä se oikeesti on? Raportti. - Ajatuksia nuorista, työelämästä ja nuorisotakuun edistämisestä Porvoon seudulla

Mitä se oikeesti on? Raportti. - Ajatuksia nuorista, työelämästä ja nuorisotakuun edistämisestä Porvoon seudulla Raportti Mitä se oikeesti on? - Ajatuksia nuorista, työelämästä ja nuorisotakuun edistämisestä Porvoon seudulla Anu Sipilä Bestis Nuorisotakaajat Porvoossa Sisällys Mistä aloittaa?... 1 Peruskoulu... 2

Lisätiedot

Hyvällä mallilla II. -tukitoimien työkalupakki opettajille ja ohjaajille

Hyvällä mallilla II. -tukitoimien työkalupakki opettajille ja ohjaajille Hyvällä mallilla II -tukitoimien työkalupakki opettajille ja ohjaajille Hyvällä mallilla -tukitoimien työkalupakki opettajille ja ohjaajille II Sisältö... Johdanto 7 I Nuoren elämänhallinnan tukeminen

Lisätiedot

TÄÄ KUULUU MYÖS SULLE! Nuorisotakuu Hämeenlinnan seudulla

TÄÄ KUULUU MYÖS SULLE! Nuorisotakuu Hämeenlinnan seudulla TÄÄ KUULUU MYÖS SULLE! Nuorisotakuu Hämeenlinnan seudulla Maija Säkäjärvi Riitta Kinnunen Sosiaalikehitys Oy Sisällys Saatesanat 3 Johdanto 4 1 Koulutuksen merkitys nuorisotakuun perustana 6 2 Hämeenlinnan

Lisätiedot

Työelämätaidot Tarja Surakka & Tomi Rantamäki

Työelämätaidot Tarja Surakka & Tomi Rantamäki o s a a Miten toimit työmarkkinoilla tiedä Millaisessa maailmassa työyhteisöt toimivat Miten toimit osana työyhteisöä Miten työyhteisöt toimivat Miten toimit töissä Mikä sinulle on tärkeää Työelämätaidot

Lisätiedot

Se on se avain! Tutkimuksia ja selvityksiä 46. Tampereen yliopiston opintotoimisto

Se on se avain! Tutkimuksia ja selvityksiä 46. Tampereen yliopiston opintotoimisto Tampereen yliopiston opintotoimisto Tutkimuksia ja selvityksiä 46 2004 Se on se avain! Kasvatustieteiden tieteenalaohjelmasta valmistuneiden tarinoita opiskelusta ja työhön sijoittumisesta Kirsti Jokihaara

Lisätiedot

Vammaiset, vajaakuntoiset ja kuntoutujat työmarkkinoilla Opas työnantajille

Vammaiset, vajaakuntoiset ja kuntoutujat työmarkkinoilla Opas työnantajille Vammaiset, vajaakuntoiset ja kuntoutujat työmarkkinoilla Opas työnantajille Sisältö 1. Julkaisun tarkoitus... 1 2. Mitä tarkoitetaan vammaisella, vajaakuntoisella ja kuntoutujalla?... 2 3. Monimuotoinen

Lisätiedot

Opas koulujen ja yritysten yhteistyöhön

Opas koulujen ja yritysten yhteistyöhön Opas koulujen ja yritysten yhteistyöhön Miksi yhteistyötä? 1. Suomi tarvitsee nuorensa nopeammin hyvään työelämään 2. Nuorella tulee olla paremmat mahdollisuudet tehdä koulutus- ja uravalintansa tietoon

Lisätiedot

Sinulla on oikeus - vaadi sen toteuttamista! eli mihin valtioneuvoston lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma 2012-2015 velvoittaa

Sinulla on oikeus - vaadi sen toteuttamista! eli mihin valtioneuvoston lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma 2012-2015 velvoittaa Sinulla on oikeus - vaadi sen toteuttamista! eli mihin valtioneuvoston lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma 2012-2015 velvoittaa Sisältö Sinulla on oikeus - vaadi sen toteuttamista! - eli mihin

Lisätiedot

AIVO - Aikuisopiskelun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelut

AIVO - Aikuisopiskelun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelut www.aikuiskoulutuksenvoima.fi SISÄLTÖ Johdanto...3 Aikuiskoulutus...3 1 Hakukelpoisuus...4 2 Koulutusväylät...5 2.1 Toisen asteen koulutus...5 Aikuisten lukiokoulutus...5 Ammatillinen aikuiskoulutus...5

Lisätiedot

Lupa kokeilla. < Erilaiset tavat toteuttaa opetusta> ammatillisella toisella asteella

Lupa kokeilla. < Erilaiset tavat toteuttaa opetusta> ammatillisella toisella asteella Lupa kokeilla < Erilaiset tavat toteuttaa opetusta> ammatillisella toisella asteella Lupa kokeilla Erilaiset tavat toteuttaa opetusta ammatillisella toisella asteella Toimitus: Jaana Kilpinen, Juha Pusa,

Lisätiedot

Suomeen työhön. te-palvelut.fi. Opas Suomesta kiinnostuneille työntekijöille ja yrittäjille. Anton Ivanov/Shutterstock

Suomeen työhön. te-palvelut.fi. Opas Suomesta kiinnostuneille työntekijöille ja yrittäjille. Anton Ivanov/Shutterstock Suomeen työhön Opas Suomesta kiinnostuneille työntekijöille ja yrittäjille Anton Ivanov/Shutterstock te-palvelut.fi Työ- ja elinkeinoministeriö, 11/2014 Taitto: Edita Publishing Oy Paino: Edita Prima Oy

Lisätiedot

Ryhmänohjaajan käsikirja 7.2.2013

Ryhmänohjaajan käsikirja 7.2.2013 Ryhmänohjaajan käsikirja 7.2.2013 1 (20) Sisällysluettelo Alkusanat ryhmänohjaajalle... 2 1. Ryhmänohjaaja... 3 1.1. Ryhmänohjaajan rooli... 4 1.2. Ryhmänohjaajan työkalut verkossa... 4 1.3. Ryhmänohjaajien

Lisätiedot

Soolibooli 1/12. Iina Luoto: Antaako luokanopettajakoulutus riittävät valmiudet työelämään? s. 8 27.1.2012

Soolibooli 1/12. Iina Luoto: Antaako luokanopettajakoulutus riittävät valmiudet työelämään? s. 8 27.1.2012 Soolibooli 1/12 27.1.2012 Iina Luoto: Antaako luokanopettajakoulutus riittävät valmiudet työelämään? s. 8 Sisällys >>> 3 Tutkimuksesta potkua opettajankoulutukseen Pääkirjoitus. 4 Mennen tullen Ajankohtaisia

Lisätiedot

opiskelijan ohjaajana

opiskelijan ohjaajana Työpaikkaohjaaja opiskelijan ohjaajana Frisk, T. (toim.) www.ohjaan.fi Tämänteoksenkopioiminenontekijänoikeuslain (404/61, muutt. 712/96) ja valokuvalain (495/61, muutt. 446/96) mukaisesti kielletty lukuun

Lisätiedot

Eilakaislan yhteysviesti 1/2010. Eilakaislan ja Suomen Sokerin yhteistyö on tiivistä

Eilakaislan yhteysviesti 1/2010. Eilakaislan ja Suomen Sokerin yhteistyö on tiivistä Eilakaislan yhteysviesti 1/2010 Eilakaislan ja Suomen Sokerin yhteistyö on tiivistä Tässä numerossa s. 12-13 3 Pääkirjoitus Pääkirjoitus 4-7 Suomen Sokerin ja Eilakaislan yhteistyö on hedelmällistä. 8-9

Lisätiedot

KUNTOUTTAVAN PÄIVÄKESKUKSEN TOI- MINTAMALLI JA TÄRKEIMMÄT ASIAKAS- TYÖHÖN LIITTYVÄT PALVELUT OPAS TYÖNTEKIJÖILLE

KUNTOUTTAVAN PÄIVÄKESKUKSEN TOI- MINTAMALLI JA TÄRKEIMMÄT ASIAKAS- TYÖHÖN LIITTYVÄT PALVELUT OPAS TYÖNTEKIJÖILLE 33 KUNTOUTTAVAN PÄIVÄKESKUKSEN TOI- MINTAMALLI JA TÄRKEIMMÄT ASIAKAS- TYÖHÖN LIITTYVÄT PALVELUT OPAS TYÖNTEKIJÖILLE TEIJA NUUTINEN ViaDia Joensuu ry 1 Sisällys 1 Saatteeksi... 4 2 ViaDia = diakonian kautta...

Lisätiedot

TE-PALVELUJEN ASIAKKUUSLINJAUKSET

TE-PALVELUJEN ASIAKKUUSLINJAUKSET Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset Kirje Työ- ja elinkeinotoimistot 10.12.2013 TEM/2551/00.03.05.02/2013 TE-PALVELUJEN ASIAKKUUSLINJAUKSET TE-palvelujen asiakkuuslinjaukset korvaavat työ- ja elinkeinoministeriön

Lisätiedot

Naisjohtajan tulee sanoa tahdon ja myös tarkoittaa sitä. www.hrviesti.fi. Elina Piispanen: 1/2014 Menestyvä Johtaja 2013 Tue tiimiä, tähtää tuloksiin

Naisjohtajan tulee sanoa tahdon ja myös tarkoittaa sitä. www.hrviesti.fi. Elina Piispanen: 1/2014 Menestyvä Johtaja 2013 Tue tiimiä, tähtää tuloksiin 1/2014 Menestyvä Johtaja 2013 Tue tiimiä, tähtää tuloksiin Rekrytointi Rekrytointi siirtyy uuteen aikaan Työ ja hyvinvointi Stressistä eroon harjoittelemalla Elina Piispanen: www.hrviesti.fi HINTA 14,50

Lisätiedot