HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 1 (20) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO RAPORTTI. Toimenpideohjelman luonnos nähtävillä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 1 (20) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO RAPORTTI. Toimenpideohjelman luonnos nähtävillä"

Transkriptio

1 HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 1 (20) CITYLOGISTIIKAN TOIMENPIDEOHJELMA Hankenro 4310_1, 0902_2 HEL SISÄLLYS Toimenpideohjelman luonnos nähtävillä Citylogistiikan toimenpideohjelmaan liittynyt vuorovaikutus Yhteenveto asioista, jotka on lisätty Citylogistiikan toimenpideohjelman ehdotukseen luonnosvaiheen jälkeen Viranomaisyhteistyö tiivistelmät viranomaisten kannanotoista sekä vastineet Mielipidekirjeet yhteenveto osallisten mielipiteistä ja vastineet Yleiskaava.fi verkkosivustolle annetut mielipidekirjoitukset ja vastineet Mielipiteen tai muistutuksen esittäjät on ilmaistu koodein, kun kyseessä on yksityishenkilö. Koska henkilötietojen ja henkilörekisterin esittämistä avoimessa verkossa rajoittavat henkilötietolaki ja laki viranomaistoiminnan julkisuudesta, ei koodien selitystä yksityishenkilöiden osalta ole julkaistu vuorovaikutusraportin internet-versiossa. Jäljennökset kaikista kannanotoista ja mielipiteistä sekä koodien selitys ovat nähtävissä Helsingin kaupungin kirjaamossa, käyntiosoite: Kaupungintalo, Pohjoisesplanadi

2 HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 2 (20) Citylogistiikan toimenpideohjelmaan liittynyt vuorovaikutus Citylogistiikan toimenpideohjelma tehtiin yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Elokuun 2013 ja kesäkuun 2014 välissä haastateltiin 20 alan toimijaa neljästätoista eri organisaatiosta. Haastateltujen nimet on esitelty toimenpideohjelman liitteessä 1. Haastatteluissa kysyttiin, mitkä ovat Helsingin kantakaupungin jakelu- ja keräilyliikenteen haasteet ja kyseltiin haastateltujen omia ehdotuksia ongelmien ratkaisemiseksi. Haastattelujen tuloksia käytätettiin hyväksi toimenpiteiden ja niiden ratkaisuehdotusten alustavassa määrittelyssä. Helsingin kauppakamarin valiokunnissa esiteltiin työn alla olevaa citylogistiikan toimenpideohjelmaa useita kertoja: Keskusta-alueen vetovoimaryhmässä ja Yleiskaavan seurantaryhmässä Satama- ja logistiikkavaliokunnassa Lisäksi citylogistiikkatyö on huomioitu Helsingin seudun liikenteen HLJ2015 Ajoneuvo- ja tavaraliikenteen sekä Uudenmaan 4. maakuntakaavan logistiikkateeman valmistelutyössä. Maaliskuun järjestettiin Kaupunkisuunnitteluviraston auditoriossa seminaari, jossa keskusteltiin citylogistiikan ongelmista ja ratkaisuvaihtoehdoista. Seminaariin osallistui 56 asiasta kiinnostunutta virkamiestä, yritysten edustajaa ja paikallista asukasta. Seminaarissa esitettiin eurooppalaisia ratkaisuja citylogistiikan ongelmiin (professori Jarkko Rantala ja tutkija Erika Kallionpää, Tampereen teknillinen korkeakoulu), Helsingin uutta pysäköintipolitiikkaa (liikenneinsinööri Juha Hietanen, kaupunkisuunnitteluvirasto), Iso Roobertinkadun jakelu- ja keräilyliikenteen häiritsevyyttä koskevan kyselyn tulokset (tekniikan ylioppilas Taina Toivanen, Aalto-yliopisto), alustavia toimenpideehdotuksia citylogistiikan kehittämiseen (kansainvälisen logistiikan asiantuntija Ulla Tapaninen), nettikaupan vaikutuksia (Erkki Timmerbacka, Kauppahalli 24) ja yritysten näkemyksiä kantakaupungin logistiikan haasteista ja kehittämismahdollisuuksista (Kovanen Yhtiöt Oy, toimitusjohtaja Heikki Kovanen, Lassila & Tikanoja Oyj, tuotantopäällikkö Tommi Koljonen, Niemi Palvelut Oy, toimitusjohtaja Esa Niemi). Kesäkuussa 2014 Elinkeinoelämän keskusliiton alainen Yleisen teollisuusliiton Logistiikka-asiakkaiden neuvottelukunta perusti oman työryhmän käsittelemään työn alla olevaa citylogistiikan toimenpideohjelmaa. Työryhmä ja kaupunkisuunnitteluviraston edustajat tapasivat kesä- ja elokuussa ja käsittelivät toimenpide-ehdotuksia.

3 HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 3 (20) Syyskuun Citylogistiikan toimenpideohjelman luonnoksesta pyydettiin lausuntoja seuraavilta tahoilta: EK/Yleinen teollisuusliitto, Helsingin seudun liikenne, Paikallisliikenneliitto, Helsingin Yrittäjät, Helsingin seudun kauppakamari, Helsingin kaupunginosayhdistykset ry, Kaupunkilainen ympäristöjärjestö Dodo ry, Helsingin Polkupyöräilijät HEPO ry, Helsingin Kuljetusyrittäjät ry, Autoliitto Helsingin osasto, Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry, Suomen Kiinteistöliitto, Helsingin Taksiautoilijat ry, Helsingin poliisilaitos, Liikenne- ja viestintäministeriö. Kaupungin omista hallintokunnista lausunto pyydettiin Kaupunginkanslian elinkeino-osastolta, Kiinteistövirastosta, Rakennusvirastosta, Rakentamispalvelusta (STARA), Ympäristökeskuksesta, Helsingin kaupungin liikennelaitos liikelaitokselta (HKL). Lausuntoja saatiin kahdeksalta Helsingin kaupungin ulkopuoliselta taholta: EK/Yleinen teollisuusliitto, Helsingin seudun liikenne (HSL), Helsingin seudun kauppakamari, Kaupunkilainen ympäristöjärjestö Dodo ry, Helsingin Kuljetusyrittäjät ry, Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry, Helsingin Taksiautoilijat ry ja Helsingin poliisilaitos. Helsingin kaupungin hallintokunnilta saatiin lausunnot Rakennusvirastolta, Rakentamispalvelusta (STARA), Ympäristökeskukselta ja Helsingin kaupungin liikennelaitos liikelaitokselta (HKL) sekä kommentti Kaupunginkanslian Elinkeino-osastolta. Lisäksi Helsingin kaupungin talous- ja suunnittelukeskuksesta saatiin suullinen kommentti. Lausunnot ja kommentit vastineet niihin on esitelty tässä raportissa. Syyskuun Citylogistiikan toimenpideohjelman luonnos lähetettiin tiedoksi kaikille haastatelluille, ja kaikille maaliskuun seminaariin osallistuneille ja pyydettiin mahdollista kommenttia. Kommentteja saatiin vain Itella Oy:ltä ja Logistiikkayritysten liitolta. Syyskuun Citylogistiikan toimenpideohjelman luonnoksesta julkaistiin blogi-kirjoitus yleiskaava.fi sivulla, jossa pyydettiin ohjelmaan kommentteja mennessä. Kommentit ja vastineet on esitelty tässä vuorovaikutusraportissa. Samalla julkaistiin asiasta lehdistötiedote, jonka perusteella asiasta tiedotettiin Yleisradion Helsingin alueuutisissa, Helsingin Uutisissa ja Iltasanomissa. Kommentti saatiin yhdeltä yksityiseltä henkilöltä, mikä on esitelty tässä raportissa.

4 HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 4 (20) Yhteenveto asioista, jotka on lisätty Citylogistiikan toimenpideohjelman ehdotukseen luonnosvaiheen jälkeen Kappaleeseen 1 on lisätty lause: Helsingin kaupungin ympäristöpolitiikka (hyväksytty kaupunginvaltuustossa ) määrittelee ilmansuojelun osalta pitkän aikavälin tavoitteeksi, että liikenteen pakokaasut eivät heikennä ilmanlaatua eli tieliikenne on lähes päästötöntä. Keskipitkän aikavälin tavoitteena on, että ilmanlaadun raja-arvoja ei ole ylitetty vuoden 2015 jälkeen ja että ilmanlaadun tavoitearvoja sekä kansallisia ohjearvoja ei ylitetä. Tämä toimenpideohjelma pyrkii osaltaan tukemaan näitä tavoitteita. Lisäksi kappaleeseen 1 on lisätty lause: Tästä citylogistiikan toimenpideohjelmasta on rajattu pois satamaliikenne ja Helsingin Energian liikanne. Vuonna molemmista tehdään perustavanlaatuisia investointipäätöksiä, minkä yhteydessä niiden kuljetusyhteydet tullaan muokkaamaan uudestaan. Kappaleeseen 4 on lisätty lause ja kuva: Helsingin kaupungin liikenteestä muodostavat kuorma-autot ja pakettiautot 12,3 % (Lähde: KSV 2013, s. 48). Lisäksi kappaleeseen on lisätty seuraavat lauseet Helsingin seudun liikenteen kuntayhtymän teettämässä jakeluliikenteen tutkimuksessa selvitettiin jakeluliikenteen päivittäistä toimintaa. Tuloksista (ks. kuva 8) näkyy, että pakettiautojen pysäyttämisistä noin 20 % tapahtuu jalkakäytävällä. Lisäksi tulokset näyttävät, että pakettiautoilla tapahtuvan jakeluliikenteen viivästyksistä yli 40 % johtuu pysäkäintipaikan löytämisen vaikeudesta. Toimenpiteeseen 5.1 on lisätty lause: Pollarit tulee suunnitella siten, että ne mahdollistavat huolto- ja jakeluliikenteen sujuvan toiminnan. Toimenpiteen 5.2 sanamuotoa on tarkennettu seuraavasti: Tavaraliikenteen palvelualueet ovat mukana valmisteilla olevan Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman (HLJ 2015) luonnoksessa. Uusien alueiden täsmällinen sijainti, palvelutaso, toteutustaho ja aikataulu vaativat vielä tarkennusta sekä neuvotteluita ELY-keskuksen, kuntien ja yksityisten toimijoiden välillä. Toimenpiteen 5.4 sanamuotoa vähäpäästöisyyden kriteerien muodostamisesta on muokattu seuraavasti: Jakeluliikenteessä käytettäville bensiini- ja dieselkäyttöisille paketti- ja kuorma-autoille myönnettävän pysäköintialennuksen kriteerit määritellään ja tarkistetaan kahden vuoden välein kaupungin ilmansuojelutyöryhmässä. Alustavasti ajoneuvon säännellyt päästöt ovat vähintään Euro 5-tasoa.

5 HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 5 (20) Toimenpiteeseen 5.4 on lisätty lause: Jakeluliikenteen pysäköintilupa myönnetään yrityksille, joilla on voimassa oleva tavaraliikennelupa tai ne harjoittavat postilaissa (415/2011) tarkoitettua postinkuljetusta ja jakelua. Muiden yritysten tulee perustalla luvan tarpeensa jakelu-, keräys- tai huoltotoiminnalla. Myöntämisen yksityiskohdat hiotaan tarkemmin osana kehitystoimia. Toimenpiteeseen 5.5 on lisätty lause: Vuoden 2015 aikana selvitetään mahdollisuutta aloittaa myös yöjakelusta kokeilu. Valmistelu tehdään osana toimenpidettä 5.11 elinkeinoelämän ja viranomaisten yhteistyöryhmää. Toimenpiteen 5.6 muotoiluun lisätty maininta, että toiminnan laajuudesta ja sisällöstä päätetään kokeilun jälkeen. Toimenpiteen 5.8 sanamuotoa on muokattu. Sisältö on pysynyt samana. Toimenpiteeseen 5.11 on lisätty lause: Yleisen teollisuusliiton Logistiikka-asiakkaiden neuvottelukunnan jakelutyöryhmän ja kaupunkisuunnitteluviraston yhteinen työryhmä laajennetaan ja vakinaistetaan. Työryhmään otetaan mukaan rakennusvirasto tuomaan näkökulmaansa katujen rakentamisesta ja kunnossapidosta. Lisäksi työryhmään kutsutaan mukaan Helsingin seudun kauppakamari ja Helsingin kuljetusyrittäjät ry.

6 HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 6 (20) Lausunnot ja kannanotot Viranomaisyhteistyö Helsingin kaupungin ympäristölautakunta huomauttaa lausunnossaan, että satamatoimintoihin ja keskustan alueen voimalaitoksiin liittyvää logistiikkaa olisi syytä käsitellä toimenpideohjelmassa laajemmin, luonnoksessa tämä on lähes täysin sivuutettu. Ympäristölautakunta kannattaa jakeluliikenteen pysäköintitunnuksen käyttöönottoa siten, että tunnuksesta saa alennusta vähäpäästöisellä kalustolla. Lisäksi he toivovat, että kaupunki omissa kalustohankinnoissaan ja kilpailutuksissaan pyrkisi painokkaasti huomioimaan päästö- ja melunäkökohdat. Ympäristölautakunta ehdottaa, että pitäisi harkita ympäristövyöhykkeen laajentamista eli päästökriteerien laajentamista myös muulle kuin HSL:n kilpailuttamalle bussiliikenteelle. Lisäksi he ehdottavat, että jakelu- ja keräilyautojen melupäästöille tulee selvittää kriteerejä. Ympäristölautakunta ehdottaa, että jätekuljetusta voitaisiin jatkaa nykyisen kello 21:n jälkeen kello 22:een saakka. Jätteenkeräilyn keräämisestä aikavälin ulkopuolella tulisi järjestää kokeilu, jonka aikana selvitetään toiminnan melu-, liikenne- ym. vaikutukset. Kokeilun alueellisesta tai ajallisesta laajuudesta päätettäisiin erikseen. Ympäristölautakunta tukee ehdotettua kantaa tieliikennelain uudistamiseen sekä huoltotunnelin käytön kehittämistä. Lisäksi ympäristölautakunta ehdottaa, että jatkotyössä tulisi pyrkiä kehittämään kuljetusten loppupään toimitusta kokeilemalla päästöttömiä tai vähäpäästöisiä sekä hiljaisia ratkaisuja, muun muassa polkupyöräkuljetusta, sähköajoneuvoja ja kärrykuljetuksia. Citylogistiikan toimenpideohjelma keskittyy kantakaupungin jakelu-, keräily- ja huoltoliikenteeseen, ja työstä on rajattu ulos satamien ja voimalaitosten tavarakuljetukset. Satamatoimintojen liikennettä ja logistiikkaa kehitetään osana käynnissä olevia satamien kehittämissuunnitelmia (mm. Jätkäsaaren asemakaava) ja Helsingin Energia (Helen) tekee päätökset voimalaitostensa kehittämisestä ja uudistamisesta vuonna Tarkennus tästä rajauksesta on tehty toimenpideohjelmaan. Toimenpiteeseen 5.5 on lisätty lause: Vuoden 2015 aikana selvitetään mahdollisuutta aloittaa myös yöjakelusta kokeilu. Valmistelu tehdään

7 HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 7 (20) osana toimenpidettä 5.11 elinkeinoelämän ja viranomaisten yhteistyöryhmää. Helsingin kaupungin rakennusvirasto kiittää ohjelmasta ja mainitsee että luonnos sisältää hyviä periaatelinjauksia ja hyödyllistä tarkastelua kasvavan jakelu-, keräily- ja huoltoliikenteen toimivuudesta. Rakennusvirasto toivoo lisäksi konkreettisempaa kannanottoa siitä, kuinka toimenpiteet on tarkoitus viedä kaupungin eri hallintokuntien prosessien läpi saumattomasti ja sujuvasti ja kuinka yhteishankkeeksi mielletyt toimenpiteet on suunniteltu resursoitavan. Rakennusvirasto ei kannata jakeluliikenteen pysäköintitunnuksen käyttöönottoa esitetyn sisältöisenä, jossa liikennemerkein voidaan osoittaa tarpeen mukaan pysäköinti jalkakäytävällä tai pyörätiellä. Satunnaisen huoltoliikenteen valvonta vaatii kohtuuttoman paljon resursseja pysäköinninvalvonnalta. Rakennusvirasto kannattaa nimettyjen ja merkittyjen pysäköintipaikkojen suunnittelua jakelu- ja huoltoliikenteelle sekä aikarajoitusten määrittämistä kävely- ja torialueille tehokkaan valvonnan mahdollistamiseksi. Rakennusvirasto huomauttaa, että jo vuodesta 2006 rakennusvirasto on koordinoinut kaivuutöistä aiheutuvien haittojen vähentämistä ja vuodesta 2015 alkaen rakennusvirasto tulee vaatimaan liikenteellisesti merkittäville alueille maankäyttölupaa hakevilta työstä aiheutuvien haittojen hallintasuunnitelman, jonka perusteella hankekohtaiset lupaehdot asetetaan. Kaupungin karttapalvelussa on jo nykyään nähtävissä yleisille alueille sijoittuvat työt ja tapahtumat. Tilapäiset liikennejärjestelyt suunnitelmakuvineen löytyvät kaupungin Internet-sivuilta. Rakennusvirasto ei kannata sähköpostilistan käyttöä tiedottamisessa, sillä listan ylläpito on haasteellista toimijoiden muuttuessa. Se ehdottaa jatkossakin käytettävän kaupungin tiedotuskanavia. Rakennusvirasto ehdottaa katujen täsmähoidon kehittämisprojektia, jossa osapuolina olisi rakennusviraston lisäksi kaupunkisuunnitteluvirasto, elinkeinoelämän edustajat ja yritysten edustajat. Toimenpiteeseen yritysyhteistyö (5.11) tulisi kirjata rakennusvirasto mukaan vastuutahoihin erityisesti tästä näkökulmasta. Citylogistiikan kehittämisohjelman tavoitteena on sekä tehostaa yritysten jakelu-, huolto- että keräilytoimintoja ja samalla vähentää niiden aiheuttamia haittoja. Toisin sanoen tavoitteena on varmistaa lisääntyvän jakelun toimivuus ja tehdä siitä samalla hallitumpaa. Citylogistiikan toimenpideohjelman tultua hyväksytyksi kaupunkisuunnittelulautakunnas-

8 HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 8 (20) sa kaupunkisuunnitteluvirasto aloittaa keskustelut toimenpiteiden toteuttamisesta ja niiden resurssoinnista eri yhteistyötahojen kanssa. Käytännössä jakeluliikenteen pysäköintitunnuksen sisältö ja toteutustapa vaatii vielä suunnittelua, ennen kuin vaadittavia resursseja voidaan määritellä. Jakeluliikenteen pysäköintitunnus on tarkoitus ottaa käyttöön vasta tieliikennelain uudistuksen myötä. Tällöin liikennemerkein osoitetaan pysäköinnin salliminen jalkakäytävällä tai pyörätiellä vain silloin, kun muuta mahdollisuutta jakelun toteuttamiseksi ei ole, ja silloinkin se on sallittua vain ajoneuvolle, jolla on jakeluliikenteen pysäköintitunnus. Rakennusvirasto on lisätty toimenpiteeseen 5.11 erityisesti katujen täsmähoidon näkökulmasta. Helsingin rakentamispalvelu Stara ilmoittaa, että kun toimenpideohjelman toimenpiteitä ryhdytään valmistelemaan, haluaa Stara osallistua toimenpiteiden suunnitteluun ja toteuttamiseen, koska toimenpiteiden avulla voidaan jatkossa varmistaa Staran operatiiviset toimintaedellytykset liikenneympäristössä. Lisäksi Stara huomauttaa, että kaikissa tässä toimenpideohjelmassa esitetyissä toimenpiteissä tulee mahdollistaa katujen ja puistojen kustannustehokas ylläpitäminen. Tämä edellyttää työmaiden tilatarpeen ja rakennustyömaiden tehokkaan työmaalogistiikan huomioimista toimenpideohjelman pohjalta tehtävissä toimenpiteissä ja niiden toteuttamissuunnitelmissa. Helsingin Kaupunginkanslian elinkeino-osasto painottaa, että on huolehdittava siitä, ettei liikennepoliittisten tavoitteiden edistäminen vaaranna elinkeinopoliittisten tavoitteiden toteuttamista, ts. heikennä yritysten toimintaedellytyksiä tai aseta erilaisia yrityksiä eriarvoisen asemaan riippuen niiden liikkumis- ja kuljetustarpeista. Erityisesti elinkeinotoiminnan näkökulmasta katsotaan myönteisesti myös toimenpide-ehdotuksiin sisältyviä uusien älyliikenteen sovellusten ja jakelukonseptien kokeiluja ja käyttöönottoa. Ohjelman esitys siitä, että älyliikenteen sovellusten ja uusien jakelukonseptien käyttöönotossa edetään kokeilujen kautta, on kannatettava. Kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosasto pyysi suullisessa kommentissaan toimenpideohjelmaan lisättäväksi jakeluliikenteen osuuden kaupungin liikenteestä ja selvitystä yritysten vaikeuksista jakeluliikenteessä.

9 HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 9 (20) Paketti- ja kuorma-autojen prosentuaalinen osuus Helsingin kantakaupungin liikenteestä on lisätty citylogistiikan toimenpideohjelmaan. Lisäksi tulokset (kuva 8) HSL:n jakeluliikenteen tutkimuksesta on selitetty tekstissä. Helsingin poliisilaitos ilmoittaa, että sillä ei ole huomautettavaa Kaupunkisuunnitteluvirastossa valmisteilla olevasta citylogistiikan kehittämissuunnitelmaluonnoksesta. Helsingin seudun liikenne kuntayhtymä (HSL) toteaa, että citylogistiikan toimenpideohjelman tavoitteet on tuotu selkeästi esiin ja ne ovat linjassa seudun liikennejärjestelmän tavoitteiden kanssa. Ohjelma täydentää myös hyvin Helsingin kaupungin muita tavoiteohjelmia, erityisesti liikkumisen kehittämisohjelmaa. HSL mainitsee, että tavaraliikenteen palvelualueet ovat mukana myös valmisteilla olevan Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman (HLJ 2015) luonnoksessa. Uusien alueiden täsmällinen sijainti, palvelutaso, toteutustaho ja aikataulu vaativat vielä tarkennusta sekä neuvotteluita ELY-keskuksen, kuntien ja yksityisten toimijoiden välillä. HSL:n näkemyksen mukaan joukkoliikenteen toimivuuden näkökulmasta on tärkeää, että jakelu tapahtuisi mahdollisimman paljon ruuhka-aikojen ulkopuolella. Jätekuljetusten lisäksi myös jakeluliikenteessä voitaisiin kokeilla yöjakelua, mikäli tämä ei aiheuta asukkaille kohtuutonta haittaa. Citylogistiikan toimenpideohjelmaan toimenpiteeseen 5.5 on lisätty lause, että vuoden 2015 aikana selvitetään mahdollisuutta aloittaa myös yöjakelusta kokeilua. Valmistelu tehdään osana toimenpidettä 5.11 elinkeinoelämän ja viranomaisten yhteistyöryhmää. Toimenpiteen 5.2 sanamuotoa on tarkennettu HSL:n lausunnon mukaisesti. Helsingin kaupunki Liikennelaitos -liikelaitos (HKL) pitää kannatettavina Citylogistiikan ohjelman toimenpiteitä, jotka lisäävät osaltaan raitiotieliikenteen ja muun joukkoliikenteen sujuvuutta keskusta-alueilla. Kiinteistöjen jakelu- ja huoltoliikenteen suunnittelutoimenpiteessä tulee huomioida, että jos tontilla tapahtuva jakelu, keräily ja huolto tehdään ajoradan reunassa, niin ko. kadulla mahdollisesti toimivalle raitiotieliikenteelle ei aiheuteta haittaa.

10 HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 10 (20) Lausunnot ja kannanotot Logistiikkayritysten liitto ry kiittää toimenpideohjelmaa ja haluaa painottaa, että jo nyt kantakaupungin jakeluliikenteen kustannukset ovat hyvin suuret, koska jakeluun kuluu paljon enemmän aikaa kuin muualla. Asukaspysäköintiä ja muuta kadunvarsipysäköintiä tulisi saada maanalaisiin pysäköintitiloihin tai rajoittaa muuten, koska muuten kasvavan kaupungin välttämätöntä tavaraliikennettä ei voida hoitaa tehokkaasti. Logistiikkayritysten liitto kannattaa pysäköintijärjestelyjen parantamista katualueella ja suunnitteluyhteistyötä kiinteistöjen kanssa (toimenpide 5.1), tosin toimenpide on hidas. Se tulisi myös ottaa käyttöön rakennustyömaiden logistiikassa. Iso Roobertin kadun osata he eivät näe lukittavia ajoesteitä tai pollareita toimivana ratkaisuna, vaan jakeluliikenteen pysäköintitunnus olisi hyvä keino oikeuttaa ajoon kävelykadulle ja pysäköimään kuormauksen tai purkauksen ajaksi. Samaa jakelutunnusta olisi järkevää soveltaa myös Aleksanterinkadulle. Logistiikkayritysten liitto pitää raskaan liikenteen levähdysalueita kannatettavana toimenpiteenä. Raskaan liikenteen levähdysalueet ovat erityinen ongelma pääkaupunkiseudulla, jossa maa-alueita halutaan varata paremmin tuottavaan käyttöön. Jakeluautoille tulisi löytää lakisääteisiä taukopaikkoja myös ydinkeskustassa arkipäivisin. Tieliikennelain kokonaisuudistukseen liittyen Logistiikkayritysten liitto painottaa, että logistiikan tulee toimia koko valtakunnassa ja siksi he eivät kannata Helsingin kaupungin ehdottamaa tieliikennelain muuttamista vain yhden kaupungin tarpeista. Logistiikkayritysten liitto pitää jakeluliikenteen pysäköintitunnusta kannatettavana toimenpiteenä, joka kuitenkin edellyttää vielä hiomista. On tärkeää, että pysäköintitunnukset on saatavissa helposti ja joustavissa ammattiliikenteen käyttöön ilman kankeaa byrokratiaa. Jotta tunnuksista olisi todellista hyötyä, pitäisi jakelupysäköintipaikkoja olla riittävästi. He pitävät 370:n euron lisäkustannusta vuodessa hyvin suurena. Jos lupa on rekisterinumerokohtainen, tarvittavien lupien määrä on huomattavasti suurempi kuin päivittäin liikenteessä olevien ajoneuvojen määrä. Lisäksi pysäköintitunnuksen luokittelu eri ajoneuvoihin ei juuri vaikuta, koska jo nyt markkinatalous ohjaa kuljetusyrittäjät valitsemaan kustannustehokkaimmat ja nykyaikaisimmat ja siten ympäristöystävällisimmät tuotantovälineet myös jakelutoimintaan. Logistiikkayritysten liitto haluaa lisäksi varmistaa, että jakelupysäköintipaikat ovat oikeasti jakeluliikenteen käytössä. Siksi sallittu enimmäis-

11 HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 11 (20) pysäköintiaika tulisi olla lyhyt. Yleensä jakeluun ei tarvita kuin 15 minuuttia, mutta löytyy paikkoja, joissa jakeluaika tulee olla selvästi pidempi. Logistiikkayritysten liitto toivoo, että voitaisiin kehittää ilman jakelutunnusta olevien autojen nopea tunnistus ja näissä paikoissa olisi korotettu virhemaksu. Logistiikkayritysten liitto huomauttaa, että kävelykaduilla Iso Roobertinkatu ja Aleksanterinkatu jakelu on sallittu 5:00 11:00, mutta kaupat aukeavat vasta kello 10:00, joka antaa liian lyhyen ajan jakelulle. Lisäksi Logistiikkayritysten liitto ehdottaa jätekuljetusten yökeräilyn laajentamista yöjakeluun. Logistiikkayritysten liitto esittää epäilynsä jakelupaikan älytunnistuksen ja varauksen toimivuudesta käytännössä, koska se lisää erilaisia jakelun aikaikkunoita, ja siten vähentää joustavuutta. Sen sijaan mobiilipalvelu, josta voisi nähdä reaaliaikaisesti vapaat jakelupysäköintipaikat olisi toimiva ratkaisu. Lisäksi Logistiikkayritysten liitto kannattaa talvikunnossapidon kehittämistä ja pitää nettikaupan jakelukokeilua ja rakennusyritysten jakelukeskusta kiinnostavana, ja huoltotunnelin kehittämistä tärkeänä. Lisäksi yhteistyöhön ja koulutukseen tulee panostaa. Iso Roobertin kadun kehittämiseen tehdään erillinen suunnitelma, jossa pohditaan useita eri vaihtoehtoja jakelu- ja huoltoliikenteen haittojen vähentämiseksi ilman, että se haittaa varsinaista toimintaa. Raskaan liikenteen levähdysalueet ovat Helsingin seudun liikenteen HLJ2015 suunnitelmassa työn alla. Valitettavasti ydinkeskustassa ei voida tarjota maksuttomia taukopaikkoja, vaan jakeluyritysten tulee turvautua maksullisiin pysäköintipaikkoihin. Citylogistiikan toimenpideohjelman toimenpiteet kohdistuvat vain Helsingin kantakaupungin alueelle. Tieliikennelain uudistaminen tapahtuu Liikenne- ja viestintäministeriön toimesta. Jakeluliikenteen pysäköintitunnus tullaan toteuttamaan mahdollisimman yksinkertaisena, mahdollisesti esimerkiksi extranet-palveluna. Jakelupysäköintipaikkoja joudutaan käyttämään useissa eri tyyppisissä toiminnoissa, kirjeen kuljettamisesta asunto- ja toimistomuuttoihin. Näin ollen ei ole mahdollista rajoittaa käyttöä vain 15 minuuttiin. Sen sijaan jakelutunnuksella pyritään siihen, että jakelupysäköintipaikat säilyvät jakeluliikenteen käytössä. Käyttöönoton yhteydessä mietitään myös mahdollisuus tehdä joustavampia jakeluaikoja eri tarpeisiin. Pysähty-

12 HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 12 (20) mispaikkojen älytunnistusta tullaan kehittämään kokeiluluontoisesti, jolloin useampia vaihtoehtoja testataan. Helsingin Kuljetusyrittäjät ry painottaa, että sujuvasti toimiva, keskustan liike-elämää palveleva jakelu- ja tavaraliikenne luo pohjan Helsingin elinkeinoelämälle ja sitä kautta koko kaupungin taloudelle sekä yleiselle hyvinvoinnille. He toteavat, että toimenpideohjelmaan kirjattu, jokaiseen uuteen tai korjattavaan kiinteistöön laadittava suunnitelma jakelu- ja huoltoliikenteen hoitamiseksi on tärkeä uudistus, samoin kuin järjestely, jolla varataan tontin vieressä olevan ajoradan reunasta paikka lastausruudulle. Kävelykatujen yhteydessä käytettävät pollarit, joiden avaaminen on mahdollista vain kadun asukkaille ja jakeluyrityksille, on myös periaatteessa tärkeä asia, mutta käytännön toteutukseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Pollareiden sijoittelu ja avaamis- ym. toiminnot on toteutettava siten, että ne mahdollistavat huolto- ja jakeluliikenteen sujuvan toiminnan. He pitävät raskaan liikenteen levähdysalueita erittäin tärkeänä. Tieliikennelain uudistaminen siten, että jalkakäytäville ja pyöräteille pysäköinnin ja pysähtymisen on kiellettyä, ellei liikennemerkillä toisin osoiteta, voidaan toteuttaa vain, mikäli jakeluliikenteen pysäköintitunnusjärjestelmä toteutetaan Helsingin keskustassa samanaikaisesti. Lisäksi he pitävät tärkeänä, että heidän pitkään esillä pitämänsä jakeluliikenteen pysäköintitunnusjärjestelmä toteutetaan. He toivovat, että jatkuvan kuukausiluvan hinta asetetaan alemmaksi kuin suunniteltu 370 euroa / vuosi, joka on sama kuin yrityspysäköintitunnuksella. He pitävät myös tärkeänä, että pysäköintitunnuksen hinnoittelulla suositaan ympäristöystävällistä kalustoa. Ja toivovat, että ns. remontti-reiskoille ei pysäköintitunnuksia myönnetä. Pysäköintitunnusten hakeminen ja lunastaminen on voitava hoitaa mahdollisimman sujuvasti ja saamisen ehtona on oltava voimassaoleva tavaraliikennelupa. He painottavat, että tunnus on voitava lunastaa myös lyhyemmäksi kuin 12 kuukauden ajaksi. Lisäksi paikkoja, joita pysäköintitunnuksen omaavat jakeluautot voivat hyödyntää, pitää olla määrältään riittävästi ja eri puolilla kantakaupunkia. Helsingin kuljetusyrittäjät odottavat kiinnostuksella jätekuljetusten yökokeilua, sekä mobiilipalvelua, joka tiedottaisi vapaasta jakelu- ja lastauspaikasta. Lisäksi he kertovat, että rakennusviraston tiedotuskäytäntö tilapäisistä liikennejärjestelyistä on toiminut hyvin. Kuljetusyrittäjät kannattavat verkkokaupan jakelukokeilua, mutta painottavat, että se ei saa lisätä turhaa ajoneuvoliikennettä. Lisäksi he kannattavat rakennusyritysten jakelukeskusta ja huoltotunnelin kehittämistä, ja lupaavat tarvittaessa välittää käyttäjien yhteystietoja. Lopuksi Helsingin kuljetusyrittäjät ilmoittaa kiinnostuksensa olla mukana koulutus- ja keskustelutilai-

13 HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 13 (20) suuksissa, samoin kuin erilaisissa selvittelyprojekteissa, joilla edistetään citylogistiikkaa ja siihen liittyviä tavoitteita. Citylogistiikan toimenpideohjelmaan on lisätty huomio, että pollarit tulee suunnitella siten, että ne mahdollistavat huolto- ja jakeluliikenteen sujuvan toiminnan. Raskaan liikenteen levähdysalueita kehitetään yhdessä koko seudun kanssa (ks. Helsingin seudun liikenne kuntayhtymän vastine). Jakeluliikenteen pysäköintitunnus on tarkoitus ottaa käyttöön samalla kun tieliikennelaki mahdollisesti muuttuu siten, että jalkakäytäville ja pyöräteille ei saa pysähtyä. Hinta 370 euroa on katsottu tarpeeksi korkeaksi, että tunnuksen hankkivat vain ne yritykset, jotka sitä tarvitsevat, mutta samalla sen puolittuminen kannustaa ympäristöystävälliseen toimintaan. Aivan keskustassa esimerkiksi pyöräjakelu on täysin ilmaista. Voimassa oleva tavaraliikennelupa on lisätty kriteeriksi jakeluliikenteen pysäköintitunnukselle, mutta koska suuri osa jakelusta tapahtuu myös ajoneuvoilla, joiden ei tarvitse hakea tavaraliikennelupaa, kuten henkilöautoilla tai postikuljetuksena, tavaraliikennelupaa ei voi pitää ainoana kriteerinä. Tarkennus on lisätty toimenpideohjelmaan. Lisäksi toimenpiteellä 5.1 Pysäköintijärjestelyt kadulla on tarkoitus varmistaa riittävät jakelun pysäyttämispaikat. Helsingin seudun kauppakamari pitää hyvänä, että kaupunki on kartoittanut kantakaupungin huolto- ja jakeluliikenteen ongelmia ja pyrkii ratkaisemaan niitä yhteistyössä elinkeinoelämän kanssa. Valmistelun yhteydessä on saatu kattavasti selvitettyä keskeiset ongelmat ja tuotu esille paljon vaihtoehtoisia kehittämismahdollisuuksia. Jakelun tehostaminen ja sen haittojen vähentäminen on myös yritysten etujen mukaista, mutta tavaraliikenteen ja ylipäätään yritysten sääntelyn lisäämistä tulee välttää. Elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä ei saa heikentää. Ohjelman laatimisen yhteydessä hyvin alkanut vuorovaikutus on turvattava jatkossakin siten, että konkreettisia toimenpiteitä valmistellaan yhdessä elinkeinoelämän kanssa. Suotavaa olisi, että citylogistiikan kehittämistä ja toimenpiteiden seurantaa varten luotaisiin yhteistyöryhmä, jossa edustettuina olisivat yritykset (logistiikka-palveluja tarjoavat ja niitä käyttävät) ja kaikki citylogistiikkaan liittyvät kaupungin virastot. Luonnoksessa esitetään sekä kehittämisprojekteja että suoria toimenpiteitä kaupunkijakelun ongelmien ratkaisemiseksi. Luonnokseen ei kuitenkaan sisälly minkäänlaista kustannus-hyöty- tai yritysvaikutusten tarkastelua, mikä vaikeuttaa toimenpiteiden mielekkyyden ja tehokkuu-

14 HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 14 (20) den arviointia. On tärkeää, että kaikkien toimenpiteiden vaikutuksia seurataan ja analysoidaan ja että ei-toivottuihin vaikutuksiin reagoidaan viipymättä. Käytännön toteutuksessa on myös otettava huomioon muutoksiin tarvittava riittävän pitkä siirtymäaika. Kauppakamari pitää hyvänä ehdotusta kiinteistöjen jakelu- ja huoltosuunnitelmista, kunhan se ei johda ylimitoitettuihin selvitysvaatimuksiin. Kuorman purkuruutuja tulisi paikoitellen olla enemmän kuin yksi ja niiden tulisi olla myös nykyistä suurempia. Sama vaatimus olisi syytä ulottaa myös pelkkiin asuinkiinteistöihin, joita asia koskee ainakin jätehuollon osalta. Kauppakamari pitää raskaan liikenteen levähdysalueita tärkeänä kehityskohteena. Kauppakamari pitää ehdotusta tieliikennelain muuttamista siten, että jalkakäytäville ja pyöräteille pysäköinti ja pysäyttäminen olisi kielletty, ellei liikennemerkillä toisin osoiteta, vahvasti ylimitoitettuna ja riskialttiina. Kielto hankaloittaisi kohtuuttomasti huolto- ja jakeluliikennettä ja näin ollen vahingoittaisi kantakaupungin elinvoimaisuutta. Vaikka pysäyttämiskiellosta olisi mahdollista poiketa liikennemerkein, on käytännössä mahdotonta ennakoida kaikkia vaihtoehtoisia poikkeamistarpeita ja osoittaa paikat liikennemerkeillä. Lisäksi pysäyttämiskielto vaikeuttaisi kohtuuttomasti myös asukkaiden omia tavarankuljetuksia. Kauppakamari huomauttaa jakeluliikenteen pysäköintitunnuksesta, että se tulee toteuttaa ilman ehdotettua tieliikennelain muuttamista. Lisäksi tunnuksen hakeminen tulee tehdä mahdollisimman yksinkertaiseksi, jotta sen kustannuksia lisäävä vaikutus on mahdollisimman vähäinen. Kauppakamari kannattaa luonnoksessa ehdotettua kokeilua jätekuljetusten aikaistamisesta. Kauppakamari ehdottaa, että kokeilu laajennettaisiin koskemaan koko kantakaupungin aluetta ja kaikkea huolto- ja jakeluliikennettä. Kauppakamari kertoo, että jakelupaikan älytunnistus ja varaus (kokeilu) voi aiheuttaa ruuhkia odottamisessa ja johtaa tehottomuuteen. Kauppakamari myös huomauttaa, että luonnoksesta puuttuu talveen liittyvät erityishaasteet ja kantakaupungissa näkyvä matkailuliikenne. Myös muuttokuljetukset tulisi ottaa huomioon toimenpideohjelmassa. Kauppakamari pitää hyvänä katuesteiden tiedottamispalvelun parantamista ja yksinkertaistamista, sekä rakennusyritysten jakelukeskuksen kokeilua. Lisäksi Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevan huoltotunnelin saaminen tehokkaampaan käyttöön on erittäin tärkeää. Viimeiseksi Kauppakamari huomauttaa, että ohjelmaluonnoksessa ei ole lainkaan pohdittu joukkoliikennekaistojen laajempaa hyödyntämistä huolto- ja jakeluliikenteessä.

15 HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 15 (20) Citylogistiikan toimenpideohjelman valmistelussa Elinkeinoelämän keskusliiton jäsenliitto Yleinen teollisuusliitto ja sen alainen Logistiikkaasiakkaiden neuvottelukunta on perustanut työryhmän pohtimaan pääkaupunkiseudun logistiikka-asioita. Citylogistiikan toimenpideohjelmassa ehdotetaan, että työryhmä toiminta vakinaistetaan osaksi kaupunkisuunnitteluviraston toimintaa ja työryhmään kutsutaan mukaan mm. Helsingin seudun kauppakamari ja Helsingin kuljetusyrittäjät ry. Citylogistiikan toimenpideohjelman tavoitteena on nykyisen epäselvän lastausta ja purkua koskevan lain selkeyttäminen. Parhaiten jakelutoiminnan tehostaminen tapahtuu siten, että jakelu- ja keräilyliikenteelle on käytössä tarpeeksi vapaana olevia kadunvarsipaikkoja. Tämä varmistetaan sijoittamalla kadun varteen joko pysäköintikieltopaikkoja, jotka ovat kaikkien pysäyttäjien käytössä. Vilkkaisiin jakelupaikkoihin varataan myös vain jakeluliikenteelle varattuja pysäköintikieltopaikkoja. Samalla tieliikennelain muutos antaa mahdollisuuden rauhoittaa muut jalkakäytävät ja pyörätiet jakelu- ja huoltoliikenteeltä. Citylogistiikan toimenpideohjelmassa ehdotetaan jakelu- ja huoltosuunnitelmaa kaikkiin kiinteistöihin, myös asuinkiinteistöihin ainakin jätehuollon osalta. Muuttokuljetusten osalta todetaan, että citylogistiikan toimenpideohjelman ehdottama jakeluliikenteen pysäköintitunnus myönnetään myös muuttoautoille joko jatkuvana lupana ja myös yksityishenkilöille päivälupana. Tämä mahdollistaa jakeluliikenteelle varattujen pysähtymispaikkojen käyttämiseen tarvittaessa myös muuttoon. Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 25 :ssä on kielletty erityisen häiritsevää melua aiheuttavien koneiden ja laitteiden käyttö asuntojen läheisyydessä klo Ympäristökeskukseen tulee yhteydenottoja sekä öisistä kaupan jakelun että varhain aloitetun jätteiden keräyksen aiheuttamista meluhaitoista. Hiljaisten jakelu- ja keräysmenetelmien sekä kaluston kehittäminen onkin välttämätön edellytys varhaisemman toiminnan mahdollistamiseksi. Toimenpiteeseen 5.5 on lisätty lause: Vuoden 2015 aikana selvitetään mahdollisuutta aloittaa myös yöjakelusta kokeilu. Valmistelu tehdään osana toimenpidettä 5.11 elinkeinoelämän ja viranomaisten yhteistyöryhmää. Jakelupaikan älytunnistus ja -varaus kokeilussa tullaan selvittämään eri vaihtoehtoja, myös pelkkää vapaan paikan tiedottamista. Kokemusten jälkeen päätetään toimenpiteen lopullisesta muodosta. Joukkoliikennekaistojen käyttöönottoa huolto- ja jakeluliikenteessä on pohdittu työryhmässä. Citylogistiikan toimenpideohjelma perustuu osaltaan Helsingin strategiaohjelmaan , jossa edistetään kestä-

16 HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 16 (20) vää liikkumista lisäämällä kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen osuutta liikenteessä prosenttiyksiköllä vuosittain. Tavoite on niin haastava, että tässä vaiheessa ei ole mahdollista hidastaa joukkoliikennekaistojen sujuvuutta ohjaamalla sinne lisää muuta liikennettä. Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston pysäköintipolitiikan toimenpideohjelmassa (hyväksytty kaupunginhallituksessa ) on oma kärkitoimenpide talvipysäköintiratkaisuista. Odotamme näiden toimenpiteiden kokemuksia, ennen kuin citylogistiikalle ehdotetaan omia toimenpiteitään talveksi. Pysäköintipolitiikassa on myös oma toimenpidekohtansa matkailuliikenteelle. Rakli ry antaa kiitosta lausunnosta ja antaa lausunnot kahdesta toimenpiteestä. Pysäköintijärjestelyistä kalualueella he korostavat, että vaadittavan suunnitelman on hyvä olla muodoltaan ja vaatimuksiltaan mahdollisimman kevyt, kuten ohjelmassa on esitetty. Näin kiinteistönomistaja voi suunnitella toimintaansa parhaaksi katsomallaan tavalla. Lisäksi he osallistuvat mielellään citylogistiikan jatkokehittämiseen esim. työryhmissä ja keskustelutilaisuuksissa. Helsingin Taksiautoilijat ry kiittää ohjelmasta ja kertoo olevansa erittäin halukas yhteistyöhön Helsingin kaupungin kanssa. Helsingin taksiautoilijat kiinnittävät huomiota tavara- ja henkilöliikenteen välisiin eroihin. Matkustajan tulo ja poistuminen taksista on pääsääntöisesti nopeampi tapahtuma kuin tavaralastaus ja purkaminen. Takseilla on myös velvoite avustaa asiakas autoon ja autosta pois. Helsingin Taksiautoilijat ry ehdottaa, että kaupunkisuunnitteluvirasto ja Taksi Helsinki tekevät yhdessä alustavan selvityksen siitä, millä tavoin Taksi Helsingin tietojärjestelmää ja tietokantaa voitaisiin hyödyntää liikenteen sujuvoittamisessa esimerkiksi informaatiopalvelulla liikenneesteistä ja jakeluautojen kuormanpurku- ja pysäköintipaikkojen tilausvälityspalveluilla. Lisäksi he kertovat että Taksi Helsinki suunnittelee pientavaralogistiikan palveluiden tarjoamista. Jakelu tapahtuisi jo olemassa olevalla kalustolla, ajankohtina, joina henkilökuljetustarve on vähäisempi ja vastaanottaja varmemmin tavoitettavissa. Citylogistiikan toimenpideohjelma koskee kaikkea tavaroiden lastausta ja purkausta kantakaupungin alueella. Ehdotettu muutos tieliikennelakiin koskee kaikkea jalkakäytävillä ja pyöräteillä pysäyttämistä ja pysä-

17 HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 17 (20) köintiä. Poikkeukset kieltoon jalkakäytävillä ja pyöräteillä pysähtumisestä voidaan osoittaa liikennemerkein. Dodo ry pyytää määrittelemään citylogistiikan uudestaan, siten että se ei sisällä vain citytavarankuljetusta vaan myös palveluita ja ihmisiä. Dodo ry esittää kokonaan uuden ehdotuksen uudelleen määrittelemänsä logistiikan eli liikkumisen visioksi. Dodo ry pyytää linkittämään tavoitteet selkeämmin kaupungin kestävän kehityksen tavoitteisin, eikä vain CO2 tavoitteisiin. Tällä pyrittäisiin myös muuttamaan liikennekulttuuria kaupungissa vähäpäästöisemmäksi. Dodo ry vaatii huolellisempaa nykyisen liikennekulttuurin ongelmien tunnistamista, ja että tavara- ja jakeluliikenteelle varattujen paikkojen väärinkäytön valvontaa tulee tehostaa. Lisäksi Dodo ry vaatii kuvailua liikennekulttuuria ohjaavista normeista. Dodo ry esittää huolestumisensa, että uudistettukaan tieliikennelaki ei välttämättä tarjoa riittäviä keinoja puuttua ei-toivottuun liikennekäyttäytymiseen, ja painottaa valvonnan tehostamista myös nykyisen lain turvin. Dodo ry painottaa, että pysäköinninvalvontaa pitäisi tehostaa jo nykylain ollessa voimassa. Citylogistiikan toimenpideohjelmassa on keskitytty perinteiseen logistiikan eli materiaalivirtojen hallintaan. Kaupunkisuunnitteluviraston liikkumisen toimenpideohjelma (hyväksytty Kaupunkisuunnittelulautakunnassa ) käsittelee tarkemmin kaikkea kaupungissa tapahtuvaa liikkumista. Citylogistiikan toimenpideohjelmassa ajoneuvojen ympäristöystävällisyyttä kehitetään tarjoamalla yrityksille alennus jakeluliikenteen pysäköintitunnuksesta. Alennus perustuu ympäristökeskuksen määrittelemiin kriteereihin ja niitä tarkastellaan kahden vuoden välein kaupungin ilmansuojelutyöryhmässä. Citylogistiikan toimenpideohjelmaan on lisätty yhteys kaupungin ilmansuojelutavoitteisiin. Citylogistiikan toimenpideohjelma keskittyy ongelmien ratkaisemiseen ja uuden liikennekulttuurin luomiseen, nykyiset ongelmat jakeluliikenteessä on esitelty taustaraportissa SITO (2013): Elinkeinoelämän liikennetarpeet Helsingin citylogistiikan ja asiakasliikenteen kehittämistarpeet - esiselvitys. Erityisen tärkeänä on pidetty nykyisen tieliikennelain epäselvyyksien tunnistamista ja ehdotusta sen selventämiseksi. Citylogistiikan toimenpideohjelman taustatyössä on todettu, että nykylaki ei anna pysäköinninvalvontaan riittävän selkeää toimintaohjeistusta, jotta valvonta voisi olla nykyisillä resursseilla tehokkaampaa. Toimenpideohjelma tähtää lain selkeyttämiseen tässä asiassa.

18 HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 18 (20) Itella Oy Itella Oy pyytää muokkaamaan toimenpide 5.8:n sanamuotoa. Pyydetty sanamuotoilu ei muuta toimenpiteen sisältöä. Toimenpide on uudelleenmuotoiltu pyynnön mukaan. Saapuneessa mielipidekirjoituksessa esittäjä kiittää ohjelmasta ja sen parannusehdotuksista. Lisäksi hän haluaa korostaa tarvetta kouluttaa sekä jakeluliikennettä että pysäköinninvalvojia tiedostamaan, että jalkakäytäväpysäköinti on kielletty. Ei niin kannatettavana toimenpiteenä hän mainitsee jätekuljetusten sallimisen iltapäivällä ja illalla - koska tällöin pienet lapset leikkivät pihoilla, ja raskaat kuorma-autot ja leikkivät lapset ovat vaarallinen yhdistelmä. Citylogistiikan toimenpideluonnoksen toimenpiteet koskevat kantakaupungin kiinteistöjä, jotka ovat hyvin erilaisia. Toimenpide 5.1:ssä ehdotetaan kaikkiin kiinteistöihin jakelu/huoltosuunnitelma. Mikäli kyseisen kiinteistön piha toimii lasten leikkialueena, tulee suunnitelmassa varmistaa leikkivien lasten turvallisuus.

19 HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 19 (20) Yleiskaava.fi verkkosivustolle annetut mielipidekirjoitukst ja vastineet Citylogistiikan toimenpideohjelman luonnos julkaistiin lyhyen kirjoituksen saattelemana yleiskaava.fi nettisivulla Siihen pyydettiin kommentteja mennessä. Kommentteja tuli yhdeksän kappaletta, ja lisäksi kaksi vastakommenttia aiempaan esitettyyn kommenttiin. M1 kommentoi jätteiden kuormausaikoja siten, että jätekuljetukset asuinkiinteistöjen pihoilta on ajoitettava aikaan, jolloin pihoilla ei ole pieniä lapsia. Turvallisin aika aikainen aamu (tai keskipäivä, jolloin pienet tarhassa, kotona, kouluissa). M2 huomautti, että yleensä päiväsaika on turvallisin aika ajaa kiinteistöihin, kun lapset ovat koulussa ja hoidossa. M3 ehdottaa, että kantakaupungin kaduille voisi varata jo nyt liikennemerkillä paikan lastaaville ajoneuvoille, jotka olisivat nyt jo jakeluautojen, jäteautojen, invataksien ja luvan saaneiden yksityisautojen käytössä. Lastaamiseen varatut paikat olisivat pois pitkäaikaispysäköinnistä. Korvaavia paikkoja saisi helposti muuttamalla parkkipaikkoja vinoparkkipaikoiksi, kuten on tehty Museokadulla. M4 lisäsi, että vanhusten ja invalidien lisäksi myös lapsiperheet tarvitsevat pysähtymispaikkoja. M5 ehdottaa, että jalkakäytäville ja pyöräteille pysäköinnin ja pysäyttämisen tulisi olla kiellettyä, eikä liikennemerkeillä voisi asiaa muuttaa. M4 vastaa kysymyksellä, että mihin silloin ajetaan kun tehdään muuttoa? M6 toivoo lisää resursseja pysäköinninvalvontaan ja ruuhkamaksujen käyttöönottoa. M7 toivoo, että jalkakäytäviä ja muita kävelyalueita suojeltaisiin nykyistä selvästi enemmän pollareilla. Lisäksi hän pitää jalkakäytäville ja pyöräteille pysäköinnin kieltämistä ja jakeluliikenteen pysäköintitunnusta hyvinä ideoina. M8 kertoo, että lähetysten toimittaminen keskusta-alueelle on muuttunut vuosi vuodelta vaikeammaksi. Aikarajoitukset eivät toimi ja huoltoliikenteelle varattuja pysäköintiruutuja on liian vähän ja nekin muussa käytössä. Keskustan huoltotunneli ei toimi pienten kuormien jakelussa, jossa se lisäisi huomattavasti yksittäisen pienen kuljetuksen jakeluaikaa. Hän ehdottaa, että Aleksanterinkadulle tulee varata tilaa ympärivuorokautiselle huoltoliikenteelle. Hän pitää jakeluliikenteen pysäköintitunnusta hyvänä ideana, mutta ehdottaa, että jakeluyrityksellä olisi mahdollisuus lunastaa lisätunnuksia edullisemmalla hinnalla.

20 HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 20 (20) Citylogistiikan toimenpideluonnoksen toimenpiteet koskevat kantakaupungin kiinteistöjä, jotka ovat hyvin erilaisia. Citylogistiikan toimenpideohjelman toimenpide 1 ehdottaa jokaiseen kiinteistöön jakelu/huoltosuunnitelman tekemistä, jossa otetaan huomioon pysähtymistarpeet. Mikäli kyseisen kiinteistön piha toimii lasten leikkialueena, tulee suunnitelmassa varmistaa leikkivien lasten turvallisuus. Helsingin kantakaupungin alueella on jo useita kymmeniä pysäköintikieltopaikkoja mm. ruokakauppojen edustalla. Nämä paikat ovat nyt jo kaikkien pysähtyjien käytössä. Citylogistiikan toimenpideohjelman tavoitteena on ollut selkeyttää nykyistä jalkakäytäville ja pyöräteille pysähtymisen ja pysäköinnin käytäntöä antamalla selkeä perusohje. On kuitenkin tilanteita kaupungissa, jossa ei voida osoittaa liike- tai asuinkiinteistön jakelu- ja huoltoliikenteelle pysäköinti- tai pysähtymispaikkaa ajoradan reunassa, esimerkiksi raitiovaunukiskojen tai bussikaistan vuoksi, jolloin kyseisessä kohdassa on sallittava myös jalkakäytävälle tai pyörätielle pysähtyminen. Pysäköinninvalvontaa helpottamaan tällaiset kohdat tulee merkitä erikseen. Pysäköinninvalvonnan resurssit ja ruuhkamaksujen käyttöönotto eivät kuulu tämän toimenpideohjelman mahdollisiin toimenpiteisiin. Citylogistiikan kehittämisohjelman toimenpide 5.1:ssä esitetään pollareiden lisäämistä kävelykaduille. Citylogistiikan toimenpideohjelmassa ehdotetaan keskustan huoltotunnelin käytön esteiden selvittämistä. Toimenpideohjelmassa esitetään että jakeluyritysten pysäköintitunnus olisi ajoneuvokohtainen, jotta se kohdistuu tasapuolisesti isoille ja pienemmille jakeluyrityksille ja kannustaa kaluston tehokkaaseen käyttöön.

Citylogistiikan toimenpideohjelman päivitys

Citylogistiikan toimenpideohjelman päivitys Citylogistiikan toimenpideohjelman päivitys Nykyinen citylogistiikan toimenpideohjelma Helsingin nykyinen citylogistiikan toimenpideohjelma hyväksyttiin kaupunginhallituksessa 23.3.2015 Tavoitteena oli

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (12) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (12) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/2014 1 (12) Asia tulisi käsitellä 306 Ympäristölautakunnan lausunto kaupunkisuunnitteluvirastolle Citylogistiikan toimenpideohjelmasta HEL 2014-011170 T 08 00 00 Lausunto

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 3/ (11) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Esityslista 3/ (11) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Esityslista 3/2015 1 (11) Päätöshistoria Liikennelaitos -liikelaitos (HKL) HKL-Infrapalvelut 3.11.2014 HEL 2014-011170 T 08 00 00 Lisätiedot Kaupunkisuunnitteluviraston liikennesuunnitteluosasto

Lisätiedot

Jakeluliikenteen pysäköintitunnus

Jakeluliikenteen pysäköintitunnus Jakeluliikenteen pysäköintitunnus 7.11.2018 Lähtökohtia 2 Nykyisiä haasteita Kaupunkikeskustan ruuhkautuminen ja ahtaus. Kilpailu jalkakäytävän tilasta. Kävelijät ja pyöräilijät kokevat jakeluliikenteen

Lisätiedot

Citylogistiikan toimenpideohjelma 24.3.2014. Ulla Tapaninen Kaupunkisuunnitteluvirasto

Citylogistiikan toimenpideohjelma 24.3.2014. Ulla Tapaninen Kaupunkisuunnitteluvirasto Citylogistiikan toimenpideohjelma 24.3.2014 Ulla Tapaninen Kaupunkisuunnitteluvirasto Tausta asukasmäärät kasvavat liikennemäärät kasvavat, ellei tehdä mitään lisätään kaupungin asumisviihtyvyyttä yritysten

Lisätiedot

Pakettiautot tukkivat kadut, pyörätiet ja jalkakäytävät Miten tavarat kauppoihin ja koteihin Helsingin ruuhkaisessa keskustassa?

Pakettiautot tukkivat kadut, pyörätiet ja jalkakäytävät Miten tavarat kauppoihin ja koteihin Helsingin ruuhkaisessa keskustassa? Pakettiautot tukkivat kadut, pyörätiet ja jalkakäytävät Miten tavarat kauppoihin ja koteihin Helsingin ruuhkaisessa keskustassa? Ulla Tapaninen Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto 23.4.2014 tausta asukasmäärät

Lisätiedot

Citylogistiikka elävässä kaupunkikeskustassa Ulla Tapaninen Helsingin kaupunki. 00.0.2008 Esitelmän pitäjän nimi

Citylogistiikka elävässä kaupunkikeskustassa Ulla Tapaninen Helsingin kaupunki. 00.0.2008 Esitelmän pitäjän nimi Citylogistiikka elävässä kaupunkikeskustassa Ulla Tapaninen Helsingin kaupunki 00.0.2008 Esitelmän pitäjän nimi Työn tavoite Tausta asukasmäärät ja liikennemäärät kasvavat, ellei tehdä mitään Citylogistiikan

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO RAPORTTI

HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO RAPORTTI HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 1 (5) HOTELLI MARSKI, ASEMAKAAVAN MUUTOSEHDOTUS NRO 12355 Hankenro 0888_3 HEL 2014-000888 SISÄLLYS Osallistumis- ja arviointisuunnitelma ja asemakaavaluonnosaineisto nähtävillä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 34/ (6) Kaupunkiympäristölautakunta Asia/ kaupunkiympäristön toimialajohtaja Mikko Aho

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 34/ (6) Kaupunkiympäristölautakunta Asia/ kaupunkiympäristön toimialajohtaja Mikko Aho Helsingin kaupunki Pöytäkirja 34/2018 1 (6) 617 Jakeluliikenteen pysäköintitunnuksen käyttöönotto HEL 2018-010313 T 08 02 04 Päätös Käsittely päätti hyväksyä liitteenä 1 olevan Jakeluliikenteen pysäköintitunnus

Lisätiedot

Hallituksen esitysluonnos tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitysluonnos tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Turun kaupunki Lausunto 12.04.2017 LVM/417/03/2013 Asia: LVM/417/03/2013 Hallituksen esitysluonnos tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Lausunnonantajan lausunto Voitte kirjoittaa lausuntonne

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO RAPORTTI

HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO RAPORTTI HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 1 (5) HERTTONIEMENRANTA, HITSAAJANKATU 7 ASEMAKAAVAN MUUTOSEHDOTUS NRO 12120 Hankenro 3363_1 HEL 2011-008080 SISÄLLYS Osallistumis- ja arviointisuunnitelma ja kaavaluonnos

Lisätiedot

Lakiesitys tieliikennelaista

Lakiesitys tieliikennelaista Lakiesitys tieliikennelaista Kuntaliiton näkemykset Liikenne- ja viestintävaliokunta 20.3.2018, Hanna Kemppainen Liikenteenohjauslaitteen asettaminen 71 Kunnan tulisi tehdä hallinnollinen päätös kaikista

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 11/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Esityslista 11/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Esityslista 11/2016 1 (5) 1 Yhteiskäyttöautoyrityksiä koskevan pysäköintitunnusjärjestelmän kokemukset (a-asia) Pöydälle 22.03.2016 HEL 2013-010765 T 08 03 01 01 Hankenumero 0902_28

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 50. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 50. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 19.05.2016 Sivu 1 / 1 1392/2016 11.01.01 50 Lausunto Helsingin ympäristölautakunnalle Helsingin kaupungin ilmansuojelusuunnitelman 2017-2024 luonnoksesta Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 9/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Esityslista 9/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Esityslista 9/2014 1 (5) 1 Yhteiskäyttöautoyritysten pysäköintitunnus (a-asia) Pöydälle 25.03.2014 HEL 2013-010765 T 08 03 01 01 Päätösehdotus päättää: ottaa käyttöön yhteiskäyttöautoyrityksiä

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO RAPORTTI

HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO RAPORTTI HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 1 (5) VARTIOHARJUN HOIVAKOTI, ASEMAKAAVAN MUUTOSEHDOTUS NRO 12139 Hankenro 0749_14 HEL 2011-007117 SISÄLLYS Osallistumis- ja arviointisuunnitelma ja kaavaluonnos nähtävillä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/ (6) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/ (6) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/2013 1 (6) 229 Töölöntorin tilapäiset pysäköintijärjestelyt HEL 2013-006803 T 08 01 03 Päätös Käsittely päätti hyväksyä liikennesuunnitteluosaston piirustuksen 6209-3 mukaiset

Lisätiedot

Pysäköinninvalvonta ja pysäköintipalvelut

Pysäköinninvalvonta ja pysäköintipalvelut Pysäköinninvalvonta ja pysäköintipalvelut Jakelu- ja kuljetusliikenteen ympäristöasiat -seminaari 7.11.2018 Kaija Kossila Kunnallinen pysäköinninvalvoja Tehtävät 1(2) Valvonta Pysäköintivirheiden ja joutokäynnin

Lisätiedot

Esa Mettälä, valvontapäällikkö / 5.11.2015

Esa Mettälä, valvontapäällikkö / 5.11.2015 Esa Mettälä, valvontapäällikkö / 5.11.2015 Valvonta on oleellinen osa toimivaa liikennejärjestelmää Valvonnan tarkoitus ja tavoite on osaltaan edistää turvallista ja sujuvaa liikennettä kaduilla. Yhteiset

Lisätiedot

VUOROVAIKUTUSRAPORTTI

VUOROVAIKUTUSRAPORTTI HELSINGIN KAUPUNKI KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Kaavakartta nro 12408 Hankenro 1541_8 HEL 2015-010121 27.9.2016 1 (4) VUOROVAIKUTUSRAPORTTI Tähtitorninkatu 16 18, asemakaavan muutos (nro 12408) Vuorovaikutusraportin

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 1 (3) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO RAPORTTI

HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 1 (3) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO RAPORTTI HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 1 (3) KORTTELIN 21677 ASEMAKAAVAN MUUTOSEHDOTUS NRO 12223 Hankenro 3601_3 HEL 2013-005529 SISÄLLYS Osallistumis- ja arviointisuunnitelma ja kaavaluonnos nähtävillä 12.8.

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 1 (3) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO RAPORTTI

HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 1 (3) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO RAPORTTI HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 1 (3) MÄKELÄNKATU 95, KÄPYLÄ ASEMAKAAVAN MUUTOSEHDOTUS NRO 12251 Hankenro 1181_1 HEL 2012-010207 SISÄLLYS Osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä asemakaavan muutosluonnos

Lisätiedot

VUOROVAIKUTUSRAPORTTI

VUOROVAIKUTUSRAPORTTI HELSINGIN KAUPUNKI KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Kaavakartta nro 12408 Hankenro 1541_8 HEL 2015-010121 27.9.2016, täydennetty 18.5.2017 1 (5) VUOROVAIKUTUSRAPORTTI Tähtitorninkatu 16 18, asemakaavan muutos

Lisätiedot

Citylogistiikka. Toimenpideohjelma. Helsingin kaupunki Kaupunkisuunnitteluvirasto

Citylogistiikka. Toimenpideohjelma. Helsingin kaupunki Kaupunkisuunnitteluvirasto Helsingin kaupunki Kaupunkisuunnitteluvirasto Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston liikennesuunnitteluosaston selvityksiä 2014:2 Citylogistiikka Toimenpideohjelma Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

Lisätiedot

Luonnos. Citylogistiikka. Toimenpideohjelma. Helsingin kaupunki Kaupunkisuunnitteluvirasto

Luonnos. Citylogistiikka. Toimenpideohjelma. Helsingin kaupunki Kaupunkisuunnitteluvirasto Helsingin kaupunki Kaupunkisuunnitteluvirasto Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston liikennesuunnitteluosaston selvityksiä 2014:2 Citylogistiikka Toimenpideohjelma Luonnos Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

Lisätiedot

Kontulankujan pysäköintiongelmat

Kontulankujan pysäköintiongelmat Kontulankujan pysäköintiongelmat Kontulankuja on umpikuja, jonka varrella on useita suuria kerrostaloja, joilla on suuret pysäköintialueet omasta takaa. Tästä huolimatta kujan varren pysäköinti on riistäytynyt

Lisätiedot

ILMANSUOJELUTYÖRYHMÄN EHDOTUS VÄHÄPÄÄSTÖISTEN AJONEUVOJEN EDISTÄMISESTÄ JA YMPÄRISTÖVYÖHYKKEEN PERUSTAMISESTA

ILMANSUOJELUTYÖRYHMÄN EHDOTUS VÄHÄPÄÄSTÖISTEN AJONEUVOJEN EDISTÄMISESTÄ JA YMPÄRISTÖVYÖHYKKEEN PERUSTAMISESTA ILMANSUOJELUTYÖRYHMÄN EHDOTUS VÄHÄPÄÄSTÖISTEN AJONEUVOJEN EDISTÄMISESTÄ JA YMPÄRISTÖVYÖHYKKEEN PERUSTAMISESTA 30.3.2010 ILMANSUOJELUTYÖRYHMÄ EHDOTTAA SEURAAVAA: Vähäpäästöisten ajoneuvojen edistäminen

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/2015 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 210 02.12.2015. 210 Asianro 8005/02.05.00.00/2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/2015 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 210 02.12.2015. 210 Asianro 8005/02.05.00.00/2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/2015 1 (1) 210 Asianro 8005/02.05.00.00/2015 Pysäköinnin taksatarkistukset 2016 alkaen Kaupungininsinööri Ismo Heikkinen Rakentamisen ja kunnossapidon tukipalvelut Pysäköintitaksojen

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO RAPORTTI

HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO RAPORTTI HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 1 (5) SUOMEN KANSALLISTEATTERIA KOSKEVA ASEMAKAAVAN MUUTOSEHDOTUS NRO 12027 Hankenro 0890_1 (Kslk dnro 2009-449) HEL 2012-004893 SISÄLLYS Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Yhteiskäyttöautoilun edistämissuunnitelma

Yhteiskäyttöautoilun edistämissuunnitelma Yhteiskäyttöautoilun edistämissuunnitelma Tarja Jääskeläinen, HSL Miksi yhteiskäyttöautoilua kannattaa tukea? Osa kestävää liikennejärjestelmää Ympäristöhyödyt: vähemmän ja uudempia autoja vähemmän hiilidioksipäästöjä

Lisätiedot

1 (5) Ksv:n hankenro 0836 HEL VUOROVAIKUTUSRAPORTTI II. Hernesaaren osayleiskaava (nro 12385)

1 (5) Ksv:n hankenro 0836 HEL VUOROVAIKUTUSRAPORTTI II. Hernesaaren osayleiskaava (nro 12385) 1 (5) 19.1.2016 Ksv:n hankenro 0836 HEL 2011-003791 VUOROVAIKUTUSRAPORTTI II Hernesaaren osayleiskaava (nro 12385) Vuorovaikutusraportin sisältö ja siinä käytetyt koodit 7.2.2012 päivätyssä vuorovaikutusraportissa

Lisätiedot

HSL:n tavaraliikennetutkimusten tulosseminaari 3.4.2014

HSL:n tavaraliikennetutkimusten tulosseminaari 3.4.2014 HSL:n tavaraliikennetutkimusten tulosseminaari 3.4.2014 Suvi Rihtniemi HSL:n toimitusjohtaja Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä HSL liikuttaa meitä kaikkia HSL tarjoaa kattavat liikkumismahdollisuudet

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 29/ (6) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 29/ (6) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 29/2015 1 (6) 372 Asukas- ja yrityspysäköintijärjestelmän ehtojen tarkistaminen sekä asukas- ja yritys-pysäköintivyöhykkeen F (Etu-Töölö) laajentaminen HEL 2015-011924 T 08

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 99. Valmistelijat / lisätiedot: Raija Kasanen, puh

Espoon kaupunki Pöytäkirja 99. Valmistelijat / lisätiedot: Raija Kasanen, puh 24.08.2016 Sivu 1 / 1 3210/2016 08.01.03 99 Vastaus valtuustokysymykseen koskien kotihoidon parkkipaikkoja ja -lupia Valmistelijat / lisätiedot: Raija Kasanen, puh. 050 553 1063 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Kestävä kaupunkiliikkuminen Helsingissä Tilannekatsaus 2017

Kestävä kaupunkiliikkuminen Helsingissä Tilannekatsaus 2017 Kestävä kaupunkiliikkuminen Helsingissä Tilannekatsaus 2017 Anna Pätynen ja Jari Rantsi (8.12.2017) Kestävän kaupunkiliikkumisen edistäminen on osa ratkaisua, jolla vähennetään liikenteestä aiheutuvia

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 151. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 151. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 17.11.2014 Sivu 1 / 1 2893/08.00.00/2014 Kaupunginhallitus 314 3.11.2014 151 Valtuustoaloite autoilun vähäpäästöisyyden edistämisestä Espoossa Valmistelijat / lisätiedot: Petri Suominen, puh.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 30/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 30/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 30/2015 1 (5) 397 Länsisatamankadun ja Hyväntoivonkadun liikennesuunnitelma HEL 2015-001788 T 08 00 00 Hankenro 0848_2 Päätös päätti hyväksyä liikennesuunnitteluosaston piirustuksen

Lisätiedot

Äänestys: JAA-ehdotus: Esityksen mukaan

Äänestys: JAA-ehdotus: Esityksen mukaan Helsingin kaupunki Esityslista 14/2015 1 (5) Päätöshistoria Kaupunginhallitus 14.09.2015 852 Päätös Käsittely Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Lisätiedot

Tieliikennelain uudistus Tampereen näkökulmasta Liikenneinsinööri Timo Seimelä Timo Seimelä

Tieliikennelain uudistus Tampereen näkökulmasta Liikenneinsinööri Timo Seimelä Timo Seimelä Tieliikennelain uudistus Tampereen näkökulmasta Liikenneinsinööri Timo Seimelä 1 15.9.2016 Timo Seimelä 2 Kehittämistoiveita tieliikennelakiin Pysäköinti Kameravalvonta Pyöräilyn edistäminen Raitiotie

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 13/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Esityslista 13/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Esityslista 13/2016 1 (5) 7 Helsingin kaupungin ilmansuojelusuunnitelma 2017-2024 (b-asia) HEL 2015-005732 T 11 00 01 Lausuntoehdotus antaa ympäristölautakunnalle seuraavan lausunnon:

Lisätiedot

YHTEISKÄYTTÖAUTOPALVELUJEN EDITÄMINEN OULUSSA 12/2017

YHTEISKÄYTTÖAUTOPALVELUJEN EDITÄMINEN OULUSSA 12/2017 YHTEISKÄYTTÖAUTOPALVELUJEN EDITÄMINEN OULUSSA 12/2017 TYÖN TAVOITTEET Selvittää kaupungin roolia palvelutarjonnan ja konseptin kehittämisessä. Muodostaa periaatteet yhteiskäyttöisten ajoneuvojen käytön

Lisätiedot

Lausunto hallituksen esityksestä tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Lausunto hallituksen esityksestä tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Lausunto hallituksen esityksestä tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Liikenne- ja viestintävaliokunnan kuuleminen 11.4.2018 1 Yleistä Tampereen kaupunki pitää tieliikennelain uudistusta

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 33/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/

Helsingin kaupunki Esityslista 33/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/ Helsingin kaupunki Esityslista 33/2014 1 (5) 7 Alppikylän tonttien 41298/4 ja 5 asemakaavan (nro 12292) (b-asia) HEL 2014-006690 T 10 03 03 Ksv 0742_43, Reppukatu 16 ja Alppikylänkatu 5, karttaruutu K7/P3

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI Oas /16 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 5315_1 HEL

HELSINGIN KAUPUNKI Oas /16 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 5315_1 HEL HELSINGIN KAUPUNKI Oas 1256-00/16 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 5315_1 HEL 2016-006570 14.6.2016 KELLOSAARENRANTA, ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Suunnittelun tavoitteet

Lisätiedot

Keskustelutilaisuus

Keskustelutilaisuus 17.8.2016 Keskustelutilaisuus Liisankatu 14 Asemakaavan muutos OAS + Luonnos Kaupunkisuunnitteluvirasto Marjaana Yläjääski Mitä alueelle suunnitellaan? - Kaksi uutta asuinkerrostaloa - yht. 3400 k-m² -

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (7) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (7) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/2016 1 (7) 119 Yhteiskäyttöautoyrityksiä koskevan pysäköintitunnusjärjestelmän kokemukset HEL 2013-010765 T 08 03 01 01 Hankenumero 0902_28 Päätös päätti merkitä tiedoksi

Lisätiedot

Kävelyn ja pyöräilyn sääntöjä

Kävelyn ja pyöräilyn sääntöjä Kävelyn ja pyöräilyn sääntöjä 7.5.2015, Helsinki Mikko Karhunen, Liikenne- ja viestintäministeriö Määritelmiä TLL 2 Määritelmiä Tieliikennelainsäädännössä tarkoitetaan: 5) suojatiellä jalankulkijoiden

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Lsp/2 1 b KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNTA

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Lsp/2 1 b KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNTA HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Lsp/2 1 b 2 LASTAUSRUUTUJEN JA DIPLOMAATTIAUTOJEN PYSÄKÖINTIPAIKKOJEN MERKINTÖJEN TEHOSTAMINEN Kslk 2010-1228 EHDOTUS Kaupunkisuunnittelulautakunta päättänee esittää kaupunginhallitukselle,

Lisätiedot

Sujuvaa pysäköintiä Helsingissä

Sujuvaa pysäköintiä Helsingissä Sujuvaa pysäköintiä Helsingissä Tässä oppaassa kerrotaan, missä ja miten Helsingissä voi pysäköidä, kuka päättää pysäköintipaikoista, miksi pysäköintiä valvotaan ja mistä pysäköintilupia saa. Yhteisten

Lisätiedot

VÄLITARKASTELU ASUKASPYSÄKÖINNIN HINNAN KOROTUSTEN JA LAAJENTAMISEN VAIKUTUKSISTA

VÄLITARKASTELU ASUKASPYSÄKÖINNIN HINNAN KOROTUSTEN JA LAAJENTAMISEN VAIKUTUKSISTA VÄLITARKASTELU ASUKASPYSÄKÖINNIN HINNAN KOROTUSTEN JA LAAJENTAMISEN VAIKUTUKSISTA Välitarkastelun tausta ja tavoite Kaupunginhallituksessa vuoden 2014 helmikuussa hyväksytyn Helsingin pysäköintipolitiikan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (7) Ympäristölautakunta Ypv/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (7) Ympäristölautakunta Ypv/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/2012 1 (7) 304 Liian aikainen jätteiden kuormaaminen Pursimiehenkadulla HEL 2012-013541 T 11 01 06 02 Päätös Päätökseen velvoitettu Asian vireille tulo Asian käsittely

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI Oas /16 1 (6) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 0579_8 HEL

HELSINGIN KAUPUNKI Oas /16 1 (6) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 0579_8 HEL HELSINGIN KAUPUNKI Oas 1253-00/16 1 (6) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 0579_8 HEL 2015-007362 19.5.2016 VUOSAAREN KESKUSTA, AROMIKUJAN ALUEEN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

Lisätiedot

http://billingsgazette.com/entertainment/enjoy/501blog/article_134369c7-5022-5b5e-b019-018d0f39a613.html Liikennejärjestelmänäkökulma liikkumisen ohjauksen seudulliseen yhteistyöhön LIVE-tilaisuus 18.4.2012

Lisätiedot

Helsingin kaupunki 1 (3) Kaupunkisuunnitteluvirasto

Helsingin kaupunki 1 (3) Kaupunkisuunnitteluvirasto Helsingin kaupunki 1 (3) Kaupunkisuunnitteluvirasto 17.12.2012 Kaupunginhallitus Venäjän Suomen suurlähetystön tontin asemakaavan muutosehdotuksesta annetut lausunnot (nro 12117) HEL 2011-007184 T 10 03

Lisätiedot

Helsingin liikkumisen kehittämisohjelma

Helsingin liikkumisen kehittämisohjelma Helsingin liikkumisen kehittämisohjelma RIL Liikennesuunnittelun kehittyminen Helsingissä 25.9.2014 00.0.2008 Esitelmän pitäjän nimi Liikennejärjestelmällä on ensisijassa palvelutehtävä Kyse on ennen kaikkea

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/ (7) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/ (7) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/2014 1 (7) 194 Asukas- ja yrityspysäköinnin laajentaminen uusille alueille HEL 2014-007195 T 08 03 01 01 Hankenro 0902_10 Päätös päätti ottaa käyttöön asukas- ja yrityspysäköintitunnusjärjestelmän

Lisätiedot

Liikenteen kasvihuonekaasupäästöjen. vähentäminen. Saara Jääskeläinen, liikenne- ja viestintäministeriö Ilmansuojelupäivät

Liikenteen kasvihuonekaasupäästöjen. vähentäminen. Saara Jääskeläinen, liikenne- ja viestintäministeriö Ilmansuojelupäivät Liikenteen kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen Saara Jääskeläinen, liikenne- ja viestintäministeriö Ilmansuojelupäivät 20.-21.8.2019 16.8.2019 1 Liikenteen kansalliset ilmastotavoitteet Suomen tulee

Lisätiedot

Helsingfors stad Föredragningslista 20/2014 1 (6) Stadsfullmäktige Kj/10 10.12.2014

Helsingfors stad Föredragningslista 20/2014 1 (6) Stadsfullmäktige Kj/10 10.12.2014 Helsingfors stad Föredragningslista 20/2014 1 (6) Beslutshistoria Kaupunginhallitus 01.12.2014 1258 Päätös Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle seuraavaa: Kaupunginvaltuusto päättää katsoa

Lisätiedot

Pysäköinti Turussa mitä, missä, milloin?

Pysäköinti Turussa mitä, missä, milloin? Pysäköinti Turussa mitä, missä, milloin? 4.12.2017 Liikenneinsinööri Jaana Mäkinen, Turun kaupungin ympäristötoimiala: Pysäköinnin linjaukset mitä kaikkea ne käsittelevät? TkT Kalle Vaismaa, WSP Finland

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/2015 1 (5) 409 Lapinmäentien alustava liikennesuunnitelma HEL 2015-012907 T 08 00 00 Hankenro 4229_2 Päätös päätti hyväksyä liikennesuunnitteluosaston piirustuksen 6525-1

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN MUUTOS / PRESIDENTINKADUN YMPÄRISTÖ LAUSUNNOT VASTINEINEEN

ASEMAKAAVAN MUUTOS / PRESIDENTINKADUN YMPÄRISTÖ LAUSUNNOT VASTINEINEEN 7.9.2017 LIITE 9.4 PRESIDENTINKADUN YMPÄRISTÖ EHDOTUKSESTA SAADUT Ehdotusvaiheen aineisto hyväksyttiin 12.4.2017 kaupunkirakennelautakunnassa ja nähtävänä aineisto on ollut MRL 65 :n ja MRA 27 :n mukaisesti

Lisätiedot

KERAVAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJAN OTE N:o 4/2015 Kaupunkikehitysjaosto

KERAVAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJAN OTE N:o 4/2015 Kaupunkikehitysjaosto Dnro KH/KV: 345 /2015 35 KERCA V (2301) ASEMAKAAVAN MUUTOS 20.5.2015/35 Kkj. 35 Asemakaavan muutosalue sijaitsee 9. Alikeravan kaupunginosassa, noin 3 km:n etäisyydellä kaupungin keskustasta etelään, Kercan

Lisätiedot

Tampereen kestävä kaupunkiliikenne

Tampereen kestävä kaupunkiliikenne Tampereen kestävän liikkumisen ideointikeskustelu 20.11.2014 Tampereen kestävä kaupunkiliikenne 20.11.2014 Suunnittelupäällikkö Tampere kasvaa voimakkaasti liikennejärjestelmän kehittäminen on välttämätöntä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/ (7) Kaupunginhallitus Kaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/ (7) Kaupunginhallitus Kaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/2016 1 (7) 404 Asukas- ja yrityspysäköintijärjestelmän ehdot HEL 2015-011924 T 08 00 00 Esitys päätti hyväksyä: liitteenä olevat asukas- ja yrityspysäköintijärjestelmän

Lisätiedot

Helsingin seudun logistiikan haasteet ja mahdollisuudet

Helsingin seudun logistiikan haasteet ja mahdollisuudet Helsingin seudun logistiikan haasteet ja mahdollisuudet Ulla Tapaninen Kansainvälisen logistiikan asiantuntija Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto 6.9.2013 00.0.2008 Esitelmän pitäjän nimi Helsingin seudun

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 8/ (6) Ympäristölautakunta Ypst/

Helsingin kaupunki Esityslista 8/ (6) Ympäristölautakunta Ypst/ Helsingin kaupunki Esityslista 8/2013 1 (6) 2 Selvitys ympäristövyöhykkeestä Helsingissä ja eräissä Euroopan kaupungeissa vuonna 2012 HEL 2013-005744 T 11 00 01 Päätösehdotus Esittelijä Tausta päättänee

Lisätiedot

Ap-normit. Toimikunnat

Ap-normit. Toimikunnat Ap-normit Toimikunnat 20.11.2014 Lausuntopyyntö toimikunnille Kuntakehitys ja kuntakehityslautakunta selvittävät mahdollisuuksia päivittää käytettäviä autopaikkanormeja Määritetään aluekohtaisesti kuinka

Lisätiedot

Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma (HLJ 2011) Suoma Sihto

Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma (HLJ 2011) Suoma Sihto Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma (HLJ 2011) Suoma Sihto 5.11.2009 HLJ 2011 -suunnitelma Laadintaprosessi ja aikataulu Syyskuu 2009 HLJ 2011:n puiteohjelma, YTV:n hallitus 13.6.2008 Liikennejärjestelmäsuunnitelmat

Lisätiedot

Raskaan liikenteen taukopaikat yhteistyömallin kehittäminen taukopaikkojen toteuttamiseksi

Raskaan liikenteen taukopaikat yhteistyömallin kehittäminen taukopaikkojen toteuttamiseksi Raskaan liikenteen taukopaikat yhteistyömallin kehittäminen taukopaikkojen toteuttamiseksi OHJELMA 9.00 Tilaisuuden avaus, yksikön päällikkö Janne Kojo, Uudenmaan ELY-keskus 9.15 Raskaan liikenteen taukopaikkojen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirjanote 9/ (4) Kaupunginhallitus Asia/ Pöytäkirjanote tarkastamaton

Helsingin kaupunki Pöytäkirjanote 9/ (4) Kaupunginhallitus Asia/ Pöytäkirjanote tarkastamaton Helsingin kaupunki Pöytäkirjanote 9/2018 1 (4) Pöytäkirjanote tarkastamaton PL 1 00099 HELSINGIN KAUPUNKI Liikenne- ja viestintäministeriö Miettinen Kirsi PL 31 (Eteläesplanadi 18) 00023 Valtioneuvosto

Lisätiedot

Muistutukset ja lausunnot sekä kaupungin vastineet niihin

Muistutukset ja lausunnot sekä kaupungin vastineet niihin TAMPEREEN KAUPUNKI 7.5.2018 PETSAMO, Saukonpuiston koulu, Kaupinkatu 30, asemakaavan muutos Asemakaava nro 8569 Diaarinumero: TRE: 5287/10.02.01/2014 Muistutukset ja lausunnot sekä kaupungin vastineet

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (12) Kaupunkisuunnitteluvirasto 6/2014 Liikennesuunnitteluosasto Liikennesuunnittelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (12) Kaupunkisuunnitteluvirasto 6/2014 Liikennesuunnitteluosasto Liikennesuunnittelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (12) 30 Pysäköintijärjestelyt Kaarelantiellä, Tanotorventiellä, Pajupillintiellä, Raitamaantiellä ja Paimenhuilunpolulla HEL 2014-002049 T 08 01 03 Päätös Kustannusennuste

Lisätiedot

ammattilaisten verkottajana sekä tiedon tuottajana.

ammattilaisten verkottajana sekä tiedon tuottajana. LAUSUNTO 1 (5) Uudenmaan liitto toimisto@uudenmaanliitto.fi Aleksanterinkatu 48 A 00100 Helsinki Viite: Lausuntopyyntö 14.6.2010 KOKO UUDENMAAN MAAKUNTAOHJELMA 2011-2014, LUONNOS Lausunnonantajasta Asunto-,

Lisätiedot

Kuka maksaa asukaspysäköinnin?

Kuka maksaa asukaspysäköinnin? kohtaan 3. Kuka maksaa asukaspysäköinnin? Käyttäjä maksaa todellisten kulujen mukaan EHDOTUS: Pysäköinnin hintaan progressio autojen määrä kotitaloudessa auton koon mukaan peivät p lisää byrokratiaa EHDOTUS:

Lisätiedot

Asemakaavan muutoksen selostus, joka koskee 29.11.2011 päivättyä, 13.2.2012 tarkistettua asemakaavakarttaa nro 002146

Asemakaavan muutoksen selostus, joka koskee 29.11.2011 päivättyä, 13.2.2012 tarkistettua asemakaavakarttaa nro 002146 Vantaan kaupunki Maankäyttö ja ympäristö Marja-Vantaa-projekti Asemakaavan muutoksen selostus, joka koskee 29.11.2011 päivättyä, 13.2.2012 tarkistettua asemakaavakarttaa nro 002146 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT

Lisätiedot

Otteet Otteen liitteet

Otteet Otteen liitteet Helsingin kaupunki Pöytäkirja 22/2012 1 (5) 304 Viilarintie välillä Viikintie - Holkkitie, nro 29955/1-3 ja Viikintie Viilarintien kiertoliittymän kohdalla, nro 29956/1, katusuunnitelmien hyväksyminen,

Lisätiedot

CASE RUUHKAMAKSUT. Kaisa Leena Välipirtti. Paremman sääntelyn päivä 25.11.2010

CASE RUUHKAMAKSUT. Kaisa Leena Välipirtti. Paremman sääntelyn päivä 25.11.2010 CASE RUUHKAMAKSUT Kaisa Leena Välipirtti Paremman sääntelyn päivä 25.11.2010 Tienkäyttömaksuista Käyttäjäperusteisista liikenteen hinnoittelumalleista ja älykkäistä tiemaksujärjestelmistä maininta hallitusohjelmassa

Lisätiedot

HEL KALASATAMAN KESKUS 2 ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

HEL KALASATAMAN KESKUS 2 ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA HELSINGIN KAUPUNKI KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Oas 1269-00/16 Hankenro 2123_6 HEL 2016-006416 24.10.2016 1 (5) KALASATAMAN KESKUS 2 ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Kalasataman keskuksen

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI Oas /17 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 3161_4 HEL osuutta kehitetään kävelykatuna.

HELSINGIN KAUPUNKI Oas /17 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 3161_4 HEL osuutta kehitetään kävelykatuna. HELSINGIN KAUPUNKI Oas 1303-00/17 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 3161_4 HEL 2017-003471 9.5.2017 SILTASAARENPORTIN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Suunnittelun tavoitteet

Lisätiedot

Viisas liikkuminen. Ympäristöystävälliset liikkumisvalinnat. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

Viisas liikkuminen. Ympäristöystävälliset liikkumisvalinnat. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Viisas liikkuminen Ympäristöystävälliset liikkumisvalinnat Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Tarja Jääskeläinen, päivitetty 7.6.2013 Valitse viisaasti liikenteessä Liikkumalla kävellen, pyörällä ja

Lisätiedot

Autojen yhteiskäyttö liikenne- ja viestintäministeriön näkökulmasta

Autojen yhteiskäyttö liikenne- ja viestintäministeriön näkökulmasta Autojen yhteiskäyttö liikenne- ja viestintäministeriön näkökulmasta Saara Jääskeläinen, liikenne- ja viestintäministeriö Autojen yhteiskäyttö Turkuun työpaja 9.2.2010 Liikennesektorille kohdistuvia haasteita

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI Oas /17 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 0740_39 HEL

HELSINGIN KAUPUNKI Oas /17 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 0740_39 HEL HELSINGIN KAUPUNKI Oas 1287-00/17 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 0740_39 HEL 2015-007184 15.3.2017 MAUNUNNEVANTIE 3, ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Suunnittelun tavoitteet

Lisätiedot

Helsingin kaupunki 1 (3) Kaupunkisuunnitteluvirasto

Helsingin kaupunki 1 (3) Kaupunkisuunnitteluvirasto Helsingin kaupunki 1 (3) Kaupunginhallitus Itä-Pasilan Allianssin tonttia 17023/2 ja tontin itäpuolista katu- ja puistoaluetta koskevasta asemakaavan muutosehdotuksesta annetut lausunnot (nro 12077) HEL

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 6/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Esityslista 6/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Esityslista 6/2016 1 (5) 2 Kauppatorin ja Lyypekinlaiturin pysäköintisuunnitelma (b-asia) HEL 2016-001199 T 08 01 03 Päätösehdotus Tiivistelmä Esittelijän perustelut päättää hyväksyä

Lisätiedot

Maakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnittelu

Maakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnittelu Maakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnittelu (Maakunnan liikennejärjestelmäsuunnitelma) Maakuntainsinööri Patrick Hublin, Pohjois-Savon liitto Itä-Suomen liikennejärjestelmäpäivät 31.10.2018 Joensuu Laki

Lisätiedot

Valtakadun liikenne Marian aukion kohdalla. Yrityskyselyjen tulokset

Valtakadun liikenne Marian aukion kohdalla. Yrityskyselyjen tulokset Valtakadun liikenne Marian aukion kohdalla Yrityskyselyjen tulokset Marian aukio asemakaavoissa o Telia FI -;- 15.09.., 0 ~ - \ \. - P.C.,,.... I "' r -:-:- j I ==-- 1 i! Yritysvaikutusten arviointi Kokonaisvaltaiset

Lisätiedot

Oas /18 1 (5) Hankenro 0592_13 HEL

Oas /18 1 (5) Hankenro 0592_13 HEL Kaupunkiympäristön toimiala Asemakaavoitus Oas 1349-00/18 1 (5) Hankenro 0592_13 HEL 2017-010023 4.4.2018 VUOSAARI, MERIKORTTIKUJA 6, ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Suunnittelun

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/ (6) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/ (6) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/2013 1 (6) 112 V Kaj / Valtuutettu Emma Karin aloite Vaasankadun muuttamisesta kävely- tai pihakaduksi HEL 2012-011875 T 00 00 03 Päätös päätti esittää kaupunginvaltuustolle,

Lisätiedot

Muutoksenhaku Oikaisuvaatimusohje, kaupunkisuunnittelulautakunta

Muutoksenhaku Oikaisuvaatimusohje, kaupunkisuunnittelulautakunta Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (9) 13 Pysäköinnin kieltäminen Koroistentie 7 vastapäätä HEL 2013-009910 T 08 01 03 Päätös Kustannusennuste Aloite Tapa ja päivämäärä Sisältö Päätöksen perustelut päätti,

Lisätiedot

VUOROVAIKUTUSRAPORTTI

VUOROVAIKUTUSRAPORTTI HELSINGIN KAUPUNKI KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Kaavakartta nro 12459 Hankenro 5344_2 HEL 2016-013448 11.4.2017 1 (11) VUOROVAIKUTUSRAPORTTI Wäinö Aaltosen tie 7 asemakaavan muutos (nro 12459) Vuorovaikutusraportin

Lisätiedot

Päijät-Hämeen liikennejärjestelmäsuunnitelma. MOR Tapio Ojanen

Päijät-Hämeen liikennejärjestelmäsuunnitelma. MOR Tapio Ojanen Päijät-Hämeen liikennejärjestelmäsuunnitelma MOR 29.10.2013 Tapio Ojanen Taustat ja lähtökohdat Päijät-Hämeen liikennejärjestelmäsuunnitelman laatiminen on ollut käynnissä laajana sidosryhmien välisenä

Lisätiedot

Pakila, Pakilantie 59, Pakilantie 81a ja Ripusuontie 59:n asemakaavan muutos (nro 12233)

Pakila, Pakilantie 59, Pakilantie 81a ja Ripusuontie 59:n asemakaavan muutos (nro 12233) Kaupunkiympäristön toimiala Asemakaavoitus Kaavakartta nro 12233 1 (6) Hankenro 0741_18 HEL 2012-013959 12.3.2019 VUOROVAIKUTUSRAPORTTI Pakila, Pakilantie 59, Pakilantie 81a ja Ripusuontie 59:n asemakaavan

Lisätiedot

Länsi-Uudenmaan liikennejärjestelmäsuunnitelma. 3.10.2013 Riitta Murto-Laitinen Erkki Vähätörmä

Länsi-Uudenmaan liikennejärjestelmäsuunnitelma. 3.10.2013 Riitta Murto-Laitinen Erkki Vähätörmä Länsi-Uudenmaan liikennejärjestelmäsuunnitelma 3.10.2013 Riitta Murto-Laitinen Erkki Vähätörmä Mikä on liikennejärjestelmäsuunnitelma ja miksi sitä tehdään? Liikennejärjestelmä sisältää liikenteen kokonaisuuden,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 10/2015 1 (5) Kaupunginvaltuusto Kaj/9 20.5.2015

Helsingin kaupunki Esityslista 10/2015 1 (5) Kaupunginvaltuusto Kaj/9 20.5.2015 Helsingin kaupunki Esityslista 10/2015 1 (5) 9 Munkkiniemen Kartanontie 22:n asemakaavan muuttaminen (nro 12255, tontti 30008/22) HEL 2011-006696 T 10 03 03 Päätösehdotus Tiivistelmä Esittelijän perustelut

Lisätiedot

Helsingin liikennesuunnittelun tavoitteet ja toimintalinjaukset

Helsingin liikennesuunnittelun tavoitteet ja toimintalinjaukset Helsingin liikennesuunnittelun tavoitteet ja toimintalinjaukset 2 Liikenne kasvavassa kaupungissa Helsinki kasvaa, liikenne lisääntyy Helsinki ja Helsingin seutu kasvavat voimakkaasti. Helsingin väkiluvun

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON SELONTEKO KESKIPITKÄN AIKAVÄLIN ILMASTOPOLITIIKAN SUUNNITELMASTA VUOTEEN 2030

VALTIONEUVOSTON SELONTEKO KESKIPITKÄN AIKAVÄLIN ILMASTOPOLITIIKAN SUUNNITELMASTA VUOTEEN 2030 VALTIONEUVOSTON SELONTEKO KESKIPITKÄN AIKAVÄLIN ILMASTOPOLITIIKAN SUUNNITELMASTA VUOTEEN 2030 LIIKENNE- JA VIESTINTÄVALIOKUNNAN ASIANTUNTIJAKUULEMINEN Arto Hovi 17.10.2017 Arvio Liikenneviraston keskipitkän

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 17/ (5) Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) TJ/

Helsingin kaupunki Esityslista 17/ (5) Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) TJ/ Helsingin kaupunki Esityslista 17/2016 1 (5) 3 Yhteistyösopimus Espoon kaupungin kanssa koskien Raide-Jokerilinjan suunnittelua ja toteuttamista HEL 2016-009656 T 00 01 06 Esitysehdotus Taustaa esittää

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 6/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Esityslista 6/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Esityslista 6/2014 1 (5) 2 Tyynenmerenkadun lisäkaistan liikennesuunnitelma (a-asia) HEL 2014-002343 T 08 00 00 Päätösehdotus Tiivistelmä Esittelijä Lähtökohdat päättää hyväksyä liikennesuunnitteluosaston

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 36/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 36/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 36/2012 1 (5) 486 Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto valtuustoaloitteesta, joka koskee Liisankadun kehittämistä kevyen liikenteen tarpeisiin HEL 2012-011878 T 00 00 03

Lisätiedot

Lausunto. Laki Liikenneviraston liikenteenohjaus- ja hallintapalveluiden muuttamisesta osakeyhtiöksi.

Lausunto. Laki Liikenneviraston liikenteenohjaus- ja hallintapalveluiden muuttamisesta osakeyhtiöksi. Tampereen kaupunki, Kaupunkiympäristö Lausunto 07.02.2018 TRE 9502/2017 Asia: LVM/2394/03/2017 Luonnos hallituksen esitykseksi laiksi Liikenneviraston liikenteenohjaus ja hallintapalveluiden muuttamisesta

Lisätiedot