KUHA-PROJEKTIN LOPPURAPORTTI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KUHA-PROJEKTIN LOPPURAPORTTI 31.12.2010"

Transkriptio

1 KUHA-PROJEKTIN LOPPURAPORTTI

2 Taustaa KUHA on lyhenne sanoista kulttuuriharrastus vahvuutena työelämässä. Hanke hyödynsi osallistujien harrastustaitoja, mutta samalla myös antoi mahdollisuuden perehtyä muuhun työhön ja kouluttautumismahdollisuuksiin. KUHA tuotti palveluja mm. vanhainkoteihin ja päivkoteihin. KUHA -projektia edelsi yli kahden vuoden valmistelu, jonka aikana projekti muutti muotoaan, mutta perusteiltaan idea pysyi samana. Tarve projektille huomattiin jo 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa toteutetuissa Nuokkarin paja ja Mediarumpu ESR-projekteissa. Musiikkiharrastuksen vahva edustus Porissa on tosiasia, joka on tuonut useita kansallisesti tunnettuja kokoonpanoja tietoisuuteen. Tälle harrastajaryhmälle ei ole toteutettu aktivoivia projekteja, kun taas näytelmä-, AV- ja lastenkulttuurihankkeita on Porissa ollut. Näissäkin musiikinharrastajat ovat olleet vahvasti edustettuina. Tätä taustaa vasten ja tietoisena siitä tosiasiasta, että musiikki on ihmisen mielenterveydelle myönteinen vaikuttaja ja soittamisen tasolla pohjautuu tiimityöskentelyyn, muovautui KUHA - hankkeemme. Projektin valmistelu suoritettiin Palmgren-konservatorion (myöhemmin Palmgren) alaisuudessa. KUHA:a edelsi Treeniryhmä-niminen kuukauden kestoinen ryhmävalmennus marraskuussa ESR-hakemuksemme hylättiin 2009 vuoden alussa ja saman vuoden keväällä kuulimme Välkkyprojektin kiinnostuksesta hankettamme kohtaan mahdollisena rahoittajana. Tämä käynnisti projektimme uudelleen muokkauksen Välkyn tavoitteet huomioiden. Työn alkuun pääsimme vihdoin helmikuussa 2010, tuolloin projektin hallintovastuu siirtyi Porin kaupungin Työllisyysyksikölle ja yhteistyötahoina toimivat Kulttuuriasiainkeskus ja Vapaaaikavirasto. Helmikuun aikana pohjustimme projektin vastaanottamaan osallistujat maaliskuun alussa. Osallistujat Osallistujia hankittiin lehti-ilmoituksella, Facebook avusteisella puskaradiolla, sekä työvoimahallinnon toimenpitein. Kuntoutujat tulivat toimintaan Facebooktuttavan yhteydenottoehdotuksella Klubitalo Sarastukseseen. Sarastuksen kanssa kävimme neuvotteluja ja heidän taholtaan projektiin ilmoittautui kevään aikana kaikkiaan seitsemän henkilöä. Työttömiä osallistujia oli 12. Osallistujista muodostui kaksi ryhmää kolmella tasolla, harjoittelupaikan, musiikin ja työmarkkinastatuksen mukaan. Harjoittelupaikkoina toimivat Nuorisotalon musiikkihuone (myöhemmin Nuokkari) ja kultttuuritalo Annankatu 6:n (myöhemmin Annis). Anniksella toimi lastenmusiikkikokoonpano Peikko-orkesteri, jossa toimi yhdeksän aikana työllistettyä/harjoittelijaa. Nuokkarilla harjoitteli seniorikansalaisille suunnattua musiikkia soittava Mari & Melodia kokoonpano, jossa oli mukana ajalla yhteensä seitsämän kuntoutujaa sekä viisi työllistettyä/harjoittelijaa. Yhden kuntoutujan status muuttui jakson aikana harjoittelijaksi. Aktiivisia kuntoutujia oli toiminnassa n. neljä. Loppuvaiheessa hankkeessa oli kaksi soittajaa, jotka soittivat molemmissa ryhmissä.

3 Statukseltaan pääryhmät olivat työttömät ja mielenterveyskuntoutujat. Mukana oli myös yksi SAMK:n viestinnän opiskelija, joka osallistui toimintaan opinto-ohjelman niin salliessa ja myöhemmin kaupungin kesätyöntekijänä. Ryhmien muodostuminen tapahtui kivuttomasti ja itsestään osallistujien musiikkimieltymysten mukaan. Molemmissa ryhmissä on muusikoita, jotka ovat soittaneet keskenään aikaisemmin. Työvoimatoimenpitein sijoitetuista seitsemällä on sijoitus päättynyt vuoden 2010 aikana, heistä kuitenkin yksi sellainen, jonka sijoitus työelämänvalmennuksessa keskeytyi, mutta jatkui myöhemmin palkkatuella. Päättymisvaiheessa projektissa on kahdeksan työllisyystoimenpitein sijoitettua, joilla on mahdollisuus jatkaa keväälle, kesälle ja syksylle, joten projektin synnyttämiä palveluja voidaan jatkaa vielä projektin päätyttyäkin ainakin henkilöresurssien osalta. Lopettaneiden tilanne : 1 menossa armeijaan tammikuussa 1 suorittaa siviilipalvelusta 2 työtöntä (KUHA:n työt päättyneet joulukuussa) 1 ollut sijoitettuna Nuorten työpajalla, mutta nyt työtön 1 opiskelee musiikkia Eurajoen kristillisessä opistossa Tilanne niiden osalta joilla työsuhde ja musiikkitoimintaa edelleen: 2 menossa Porin Teatteriin 1 siirtyy SEKK ry:n 1 aloitti oppisopimuksella Kulttuuriasiaintoimessa toimii virikeohjaajana Perusturvakeskuksessa 3 osalta tilanne vielä avoin Nuokkarin kokoonpanon Mari & Melodian solisti oli projektissamme mukana vuoroviikoin puolipäiväisesti ja muuten toimii virikeohjaajana Perusturvakeskuksessa elokuusta alkaen. Toiminta Koulutus Koulutus alkoi tiiviillä bändivalmennusosiolla maaliskuussa ja ensimmäinen keikka oli jo maaliskuun lopulla Mari & Melodia kokoonpanolla Nuorisotalolla Kuntohumpat tapahtumassa. Annislaisten koulutus jatkui ilmaisutaidon opetuksella, jossa harjoiteltiin Peikko-orkesterin esitystä. Ensimmäinen päiväkotikeikka oli huhti - kesäkuussa järjestettiin osuuskuntakoulutusta, keikkamyyntikoulutus, yhdistystoiminta koulutusta ja osa studiokoulutuksesta. Koulutusta on syyskaudella jatkettu bändivalmennuksella, ilmaisutaidolla, studiotyövalmennuksella, musiikkivideokoulutuksella, tekijänoikeuskoulutuksella ja osuuskunnan perustamiseen valmistavalla koulutuksella. Osuuskunta koulutukseen osallistuneilla on vakaa aikomus perustaa Ukonjousi osuuskunta vuonna 2011.

4 Studiotyöt saatiin valmiiksi lokakuussa ja tuotoksina on syntynyt demo cd:tä Peikko-orkesterille, Mari & Melodialle, Otavanpojalle (Kalevala-aiheinen rockprojekti jossa osallistujia molemmista kokoonpanoista) ja kesäteatteri projektille (tässä myös osallistujia molemmista kokoonpanoista). Otavanpojan musiikkivideo on saatu valmiiksi lokakuun alussa. Bändivalmennus on ollut jatkuvaa koko toimintajakson aikana. Kuvaus koulutuksen sisällöstä: Kaikki koulutus toteutettiin käytännön läheisenä ja niissä pyrittiin mahdollisimman paljon toimimaan siten, että tuotannon eri vaiheet yhdistyivät kokonaisuudeksi. Bändivalmennus Soittamisen ohjaamisen lisäksi tähän osioon kuului sanoittamiseen, säveltämiseen ja sovittamiseen perehdyttäminen, yksilöohjaus ja keikkakäytännöt (roudaaminen yms.) Ilmaisutaito Koulutusjakso sisälsi lähinnä Peikko-orkesterin näytelmällisen osuuden, johon kuului käsikirjoituksen ideointi, hahmojen luominen, esityksen harjoitteleminen, puvustuksen ja rekvisiitan suunnittelu ja valmistaminen. Mari & Melodian osuuteen kuului lavaesiintymisen harjoittelu. Osuuskuntakoulutus Koulutus jakaantui kahteen osioon siten, että kevät jaksolla oli lyhyet jaksot kulttuuriosuuskuntatoiminnasta painottuen palveluihin, tuotteistamiseen ja käytännön toiminnan toteutukseen sekä suppeaan taloushallinnon jaksoon. Kiinnostus osuuskuntatoimintaan heräsi tämän myötä ja syyskaudella toteutettiin pidempi jakso, joka perehdytti osuuskunnan perustamiseen, taloushallintoon, markkinointiin, lakeihin, hinnoitteluun, palkanlaskentaan, liikeideaan, vastuisiin ja muuhun osuuskunnan byrokratiaan liittyvään. Keikkamyyntikoulutus Kaksipäiväinen koulutus sisälsi asiaa mm. asiakashankinnasta, myyntitekniikoista, taloushallinnosta, promotoinnista ja tuotteistamisesta. Studiotyöskentely Tämä osio toteutettiin sekä kevät että syyskaudella. Käytännönläheisesti tallennettiin omia eri tuotantoja ammattistudiossa. Jakso oli yksi pisimpiä ja suosituimpia koulutusjaksoja. Yhdistystoiminta Kulttuuriyhdistyksen toimintaan perehdyttiin Rapajööti ry:n puheenjohtajan Harri Sippolan opastuksella. Esimerkkinä oli Rapajööti sen perustaminen ja toiminta.

5 Musiikkivideokoulutus Tämä koulutus sisälsi draamaosion (käsikirjoitus, näytteleminen, leikkauksen periaatteet, ohjaaminen), käytännön valmistelut (kuvauspaikat, rekvisiitan hankinta, aikatauluttaminen) ja tekniikkaosion (kamera, editointilaitteisto, kuvauksen toteutus, valaistus). Tekijänoikeudet Gramexin ja Teoston edustajat alustivat ensin kertomalla toiminnastaan jonka jälkeen esimerkein kertoivat käytännön toimista eri tilanteissa ja eri tulkinnoista koskien epäselviä tilanteita tekijänoikeustapauksissa. Luentoihin osallistujat esittivät paljon kysymyksiä ja näiden kautta saatiin lisätietoa tekijänoikeuskäytännöistä. Lisäksi luennoitsijat jakoivat kirjallista materiaalia. Kouluttajat Kouluttajina toimivat tarjouskilpailun perusteella valitut tahot. Bändivalmennus Jouni Virta n. 450h Kide Leppäpohja n. 353h Rauli Viitala n. 20h Risto Kupari (oto ohjaaja, ei kustannuksia projektille) n. 26h Antti Kaunisto (oto ohjaaja, ei kustannuksia projektille) n. 200h Ilmaisutaito Anne Mäkinen n. 80h Osuuskuntakoulutus Osuuskunta Uulu Osuuskunta Komeetta Sataosaajat Keikkamyyntikoulutus Jussi Syren Studiotyöskentely Aki Peltonen n. 6h n. 3h n. 48h n.12h n. 100h Yhdistystoiminnan esittely Harri Sippola (oto ohjaaja, ei kustannuksia projektille) n.6h Musiikkivideokoulutus SEKK ry n. 75h Tekijän oikeudet Gramex n. 1,5h Teosto n. 1,5h

6 Esitykset Esiintymiset alkoivat maaliskuun lopulla Mari & Melodialla ja Peikoilla Huhtikuun lopulla. Esiintymisiä toimintajakson aikana on ollut Peikoilla yhteensä n.80 kpl pääasiassa Porin päiväkodeissa ja kouluissa, mutta myös ympäristökunnissa. Mari & Melodian osalta keikkoja on ollut n.21 kpl pääasiassa toimintakeskuksissa ja vanhainkodeissa. Esityksistä erityisen maininnan ansaitsee Eetunaukiolla Pori Folkissa tehty KUHA projektin esittely, jossa kaikki kokoonpanot esiintyivät. Tästä esityksestä on dvd taltiointi. Myös Peikko-orkesterin esityksestä Anniksella on dvd taltiointi. Muu toiminta Anniksen kokoonpano on myös toteuttanut muita produktioita mm. kesäteatterinäytelmän musiikin toteuttamisen tallenteeksi ja riimitaiteilijan Pasi Majalahden sanoituksiin tehdyt kaksi sävellystä ja niiden toteutus Majalahden Kokemäenjoki series vol II omakustanne CD:lle. Tämän loppuraportin tekovaiheessa Majalahden kanssa on toteutettu 3 kappaleen kokonaisuus, jonka tallentamiseen on Majalahti tilannut studion Ryhmien yhteisenä produktiona toteutettiin Kalevala-aiheinen musiikkiesitys, Kalevala-aiheesta tehtiin myös musiikkivideo. Karaoke -ryhmä veti karaokea kouluilla 6 kertaa TUL:n eri Iltiksissä. Suomi Areenan, Lainsuojattomat festivaalin ja Anniksen tapahtumien avustaminen (majoitusvalvontaa ja järjestelyä Sonisphere ja Pori Jazz) ja bändi iltojen järjestämiseen liittyvät työt sekä Anniksella (1kpl) että Nuorisotalolla (2 kpl) Kalevala workshoptoimintaa Porin suomalaisen yhteislyseon ja Kuninkaanhaan yläasteille ja Lehdistötilaisuus ja näkyvyys Huhtikuun 22. päivänä pidetty tilaisuus sai huomiota ja näkyvyyttä. KUHA-hanke uutisoitiin Satakunna Kansassa, Satkunnan Työssä ja Ylen alueuutisissa sekä radiossa että televisiossa. Projektimme sai näkyvyyttä Satakunnan Kansan kulttuuritoimituksen jutulla juuri ennen Eetunaukion esitystä Pori Folkissa. Porin kaupungin nettiuutissa olimme myös hyvin näkyvillä. Oma nettisivusto julkaistiin työllisyysyksikön alasivuna syyskuussa. Orkesterit Mari & Melodia, Otavanpoika ja Peikko-orkesteri ovat julkaisseet omat Myspace ja Facebook sivustot. KUHA:sta on myös valmistunut esittelydokumentti (tosin vain suppeaan käyttöön). Tutustumismatkat Projektiin osallistuneet kävivät tutustumassa Ikaalisten taide ja käsiteollisuusoppilaitokseen keväällä. Musiikkivideokoulutuksen aikana syksyllä tutustuimme kuvauspaikkoihin Osalassa, Tammentilalla, Leineperissä ja Euran Viikinkikylässä.

7 Arvio toiminnasta Yhteyden otoista huolimatta maahanmuuttajia ei toimintaan tällä kertaa saatu, koska oli muun kulttuurialan harrastajat/ammattilaiset ja heitä olisi ollut vaikea liittää toimintaan. Koulutuksista vain Gramexin ja Teoston tekijänoikeusluentoihin on osallistunut KUHA:n ulkopuolisia tahoja (Palmgren ja Annis yli 30 hlöä kuhalaisten lisäksi) ja Ikaalisten matkalla oli myös osallistujia muiltakin tahoilta (Palmgren ja Annis). Kuntoutujien suureen määrään alussa ei valmistauduttu. Ohjauksen määrä oli heidän osaltaan alimitoitettua. Heidän puolipäiväinen osallistumisensa ja haluttomuutensa osallistua esityksiin hidastivat harjoittelua ja turhauttivat kokopäiväisiä osallistujia. Kuntoutujien parissa tehty työ on kuitenkin ollut erittäin tuloksellista ja palkitsevaa. Yhteistyö Klubitalo Sarastuksen ja Taiteilijakodin kanssa on toiminut hyvin. Kuntoutujien kanssa tilanne vakiintui neljään enemmän tai vähemmän osallistuvaan kuntoutujaan. Ryhmien jakautuminen fyysisesti kahteen paikkaan ja hallinnon kolmanteen on vaikeuttanut valvontaa ja välillä toteutettiin omia työaikoja ja tähän epäkohtaan allekirjoittanut pari kertaa painavasti puuttui ja alun jälkeen ongelmia ei ollut. Toisaalta tehty työ on ollut erittäin ansiokasta ja luovaa ja luovuus on helposti tapettavissa, joten valvominen on eräänlaista nuoralla kävelyä. Vaikka tarjouspyyntömenettely oli työlästä ja aikaa vievää siitä on selvitty sääntöjen mukaan ja toiminta ei ole juurikaan kärsinyt. Osallistujat päättivät perustaa osuuskunnan 2011 puolella, tosin kaikille asia ei vielä loppuraportin tekovaiheessa ollut varmaa ja projektin ulkopuolisia osallistujia osuuskuntaan tarvitaan. Projekti on osoittanut että pelkästään musiikkipalvelut pystyvät työllistämään kokoaikaisesti yhden kokoonpanon. Ura- ja koulutuspolkukeskustelut osoittivat, että näkemyksiä tulevaisuudesta on suurimmalle osalle osallistujista avautunut. Tosin osalla asia oli selvää jo sijoituksen alkaessa. Toimintamallin toimivuus Välityömarkkinoita ajatellen projektin kehittämä toimintamalli oli toimiva. Projekti työllisti monta pitkäaikaistyötöntä (yli 500 päivää työttöminä olleita kahdeksan hlöä). Palautteissa tuli esille myönteisenä uusiin ihmisiin tutustuminen, sosiaaliset suhteet ja musiikin tekeminen. Kultturiharrastuksen käyttäminen porkkanana työllistämisessä ja sopiva määrä koulutusta ehkäisee syrjäytymistä ja pohjustaa myönteistä mieltä myös muihin työtehtäviin. Mallia voidaan toteuttaa rakenteisiin upotettuna esim. Nuorten työpajan (työllisyysyksikkö), kulttuuritoimen ja vapaa-aikaviraston yhteistyönä siten, ohjaus tulee työpajan ja kulttuuriasiainkeskuksen kautta oto toimintana ja kulttuuriasiainkeskus ja vapaa-aikavirasto järjestävät laitteita ja tiloja toiminnalle. Toiminta olisi myös hyvää tyky toimintaa vakituisessa työsuhteessa toimiville kaupungin työntekijöille.

8 Tämän toimintamallin käytäntöjä tullaan levittämään Satakunnan alueen kuntiin, kuntien kulttuuri-/vapaa-aika-/työllisyysvastaaville tämän loppuraportin muodossa ja antamalla tietoon nettisivustot työllisyysyksikön ja Välkyn alasivustoilla. Lisäksi halukkaille lähetetään ääni- ja kuvatallenteita KUHA:n tuotannosta. Ajatuksena on saada maakunnallista yhteistyötä kulttuurin saralla erityisesti työllistävänä vaihtoehtona. Palaute Suullista palautetta on tullut asiakkailta ja se on ollut poikkeuksetta myönteistä. Suullinen palaute osallistujilta on välillä ollut arvostelevaa, joskin se on liittynyt tilanteisiin, joissa paine omaan onnistumiseen esityksessä on ollut kova. Ohessa ovat palautekoosteet asiakkailta ja osallistujilta, sekä ohjaajien vapaamuotoiset palautteet. Osallistujien palautteessa on huomioitava se, että niistä kolmasosa on kuntoutujien antamaa palautetta. Tavoitteet ja lähtökohdat olivat heidän kohdaltaan erilaiset ja jälkiviisautena voisi ajatella että heille olisi pitänyt tehdä oma palautelomakkeensa. Lopuksi Toiminta on ollut vilkasta ja osoittanut hakkeemme tarpeellisuuden. Vaikka projektimme loppui, suunnitelmat sen juurruttamisesta olemassa oleviin rakenteisiin ovat käynnissä ja osaajia toiminnalle on. Työllistetyt, varsinkin peikoissa, ovat vielä projektin jälkeen työllistettyinä ja pystyvät toteuttamaan tuotantoja. Sujuvasta tiimityöstä kertovat useat omat kappaleet sanoituksineen ja sovituksineen. Koulutukset ja työ ovat antaneet osallistujille ajatuksia työllistymiselleen/kouluttautumiselle jatkossa. Esillä on ollut hoito-, media-, pintakäsittely- ja nuoriso-ohjaajan, maskeeraajan ja kouluavustajan alat. Kulttuurialalle tähtää tuleva osuuskunta. Toisille tämä on ollut välietappi armeijaa/siviilipalvelusta odotellessa. Terveisin Juha Kuusisto Projektinvetäjä

Satakunnan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Välkky-projekti Yrjönkatu 6 (2. krs), PL 266, 28101 PORI Kutsunumero 020 63 60150

Satakunnan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Välkky-projekti Yrjönkatu 6 (2. krs), PL 266, 28101 PORI Kutsunumero 020 63 60150 Satakunnan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Välkky-projekti Yrjönkatu 6 (2. krs), PL 266, 28101 PORI Kutsunumero 020 63 60150 etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi www.ely-keskus.fi/satakunta, www.valkky.fi

Lisätiedot

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat Hallinto 2510 Hyvinvointitoimiala tammikuu 134,9 121,3-13,6 82,8 84,4 3,2 5,4 11,8 7,3 2,3 2,9 3,9 5,8 55,6 38,6 123,1 107,6 91,3 % 88,7 % helmikuu 133,9 118,8-15,1 82,3 83,4 3,9 5,5 11,1 7,6 2,6 3,6 8,1

Lisätiedot

Tiedonsiirron ja nivelvaihetiimin vuosikello. Aika Sisältö Kohderyhmä Vastuutaho Nivelvaihetiimin toimenpiteet ja vastuu/-t

Tiedonsiirron ja nivelvaihetiimin vuosikello. Aika Sisältö Kohderyhmä Vastuutaho Nivelvaihetiimin toimenpiteet ja vastuu/-t Tiedonsiirron ja nivelvaihetiimin vuosikello Aika Sisältö Kohderyhmä Vastuutaho Nivelvaihetiimin toimenpiteet ja vastuu/-t Elokuu Täydennyshaun tulokset Jälkiohjaus Tiedonsiirto koulutusten järjestäjien

Lisätiedot

Loppuraportti. Monikulttuurinen kansalaistaitojen kehittämishanke 94/03/23/2013 Joensuun seudun monikulttuurisuusyhdistys ry

Loppuraportti. Monikulttuurinen kansalaistaitojen kehittämishanke 94/03/23/2013 Joensuun seudun monikulttuurisuusyhdistys ry 1 Loppuraportti 94/03/23/2013 Joensuun seudun monikulttuurisuusyhdistys ry JoMoni ry haki rahoitusta Monikulttuuriselle kansalaistaitojen kehittämishankkeelle. Päärahoittajana hankkeessa on Ely-keskus.

Lisätiedot

Kysely Välkky-projektissa syksyllä 2011 toteutetuista MUUTOS! -koulutuksista

Kysely Välkky-projektissa syksyllä 2011 toteutetuista MUUTOS! -koulutuksista Kysely Välkky-projektissa syksyllä 2011 toteutetuista MUUTOS! -koulutuksista 1. Osallistuin MUUTOS 16! - Viesti ymmärrettävästi! Selkokieli oman työn apuvälineenä - koulutukseen: Vastaajien määrä: 24 Kyllä

Lisätiedot

KOULUMATKATUKI TAMMIKUUSSA 2003

KOULUMATKATUKI TAMMIKUUSSA 2003 Tiedustelut Timo Partio, puh. 020 434 1382 s-posti timo.partio@kela.fi KOULUMATKATUKI TAMMIKUUSSA 2003 Kaikki Tuki maksun vastaanottajan mukaan, 1 000 euroa 2003 Tammikuu 23 555 2 008 1 156 35 374 23 419

Lisätiedot

TYÖTTÖMIEN YLEINEN PERUSTURVA TAMMIKUUSSA 2001

TYÖTTÖMIEN YLEINEN PERUSTURVA TAMMIKUUSSA 2001 Tiedustelut Anne Laakkonen, puh. 00 9 9..00 TYÖTTÖMIEN YLEINEN PERUSTURVA TAMMIKUUSSA 00 Tammi- Muutos Muutos Vuonna kuussa edell. tammikuusta 000 Etuudet, milj. mk 5, 9,5 0, 5 708, Peruspäivärahat 6,

Lisätiedot

Asiakasvalikointi. Tiedotuskanavien vahvistaminen

Asiakasvalikointi. Tiedotuskanavien vahvistaminen Tavoiteltu tulos: Lasten ja nuorten palveluneuvonta ja ohjausyksikkö on löytänyt sellaiset työmuodot, jotka vaikuttavat asiakkaiden elämään myönteisesti. Asiakasvalikointi Asiakasvalikoitumisesta seurantatietoa

Lisätiedot

Kanavan päämääränä on tarjota kuulijoille tunnelmallinen ja inspiroiva levähdyspaikka kauniin ja rentouttavan klassisen musiikin parissa.

Kanavan päämääränä on tarjota kuulijoille tunnelmallinen ja inspiroiva levähdyspaikka kauniin ja rentouttavan klassisen musiikin parissa. Viva Classica on helmikuussa 2010 avattu klassisen musiikin ystäville suunnattu verkkopalvelu ja radiokanava, jota voi kuunnella valtakunnallisesti internetissä osoitteessa www.vivaclassica.fi sekä matkapuhelimella

Lisätiedot

Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry:n

Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry:n Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry toimintasuunnitelma 2019 2019 Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry:n toimintasuunnitelma toimintavuodelle 2019 Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry on yleishyödyllinen yhdistys, jonka

Lisätiedot

TYÖLLISTYMISEN SEURANTA -SELVITYSTEN TULOSTEN KOONTI ( )

TYÖLLISTYMISEN SEURANTA -SELVITYSTEN TULOSTEN KOONTI ( ) TYÖLLISTYMISEN SEURANTA -SELVITYSTEN TULOSTEN KOONTI (2011-2013) Sanna Annala (2011 ja 2012) ja Emma Salmi (2013) Pirkanmaan ammatillisen erityisopetuksen koordinaatiokeskus Kyselyyn osallistuneiden Pirkanmaan

Lisätiedot

Unajan koulun valinnaisaineet

Unajan koulun valinnaisaineet Unajan koulun valinnaisaineet Liikunta 5. luokalla Syvennetään liikkumisen perustaitoja: liikkuvuutta, voimaa, nopeutta ja kestävyyttä. Opitaan yhteistyötaitoja, ryhmässä ja yksilönä toimimista. Liikkumisen

Lisätiedot

Kevään 2016 toimintasuunnitelma

Kevään 2016 toimintasuunnitelma POIS SYRJÄSTÄ Kevään 2016 toimintasuunnitelma Kehittämisosion nimi: VERKOSTOMAISEN YHTEISTYÖN KEHITTÄMINEN 1) Mitä kehittämisosiossa on saatava aikaan kevään 2016 aikana? Tavoite 1: 1. Verkostomaisen yhteistyön

Lisätiedot

TYÖTÄ JA TEKIJÖITÄ ARBEETTI ARBEETTI. Eri työnantajat TYÖPANKKI TYÖPANKKI. Työpankki etsii ja kartoittaa työntekijöitä eri yhteistyötahojen kanssa

TYÖTÄ JA TEKIJÖITÄ ARBEETTI ARBEETTI. Eri työnantajat TYÖPANKKI TYÖPANKKI. Työpankki etsii ja kartoittaa työntekijöitä eri yhteistyötahojen kanssa TYÖTÄ JA TEKIJÖITÄ OY ISOKATU 21 26100 RAUMA 02-8222 900 Eri työnantajat Työpankki etsii ja kartoittaa työntekijöitä eri yhteistyötahojen kanssa Työsopimus työntekijän Ja työpankin välille Työpankki vuokraa/välittää

Lisätiedot

Intensiivikurssi uusille opiskelijoille

Intensiivikurssi uusille opiskelijoille Insinöörikoulutuksen ja tietojenkäsittelyn tärkeät päivät 2013 2014 heinäkuu elokuu 26 29 syyskuuta Elokuu 2013 27 30 28 31 elokuu 291 302 313 syyskuu 14 25 36 47 58 69 10 7 11 8 12 9 10 13 11 14 12 15

Lisätiedot

KUMPPANUUSSOPIMUS. Sopimuksen osapuolet ja soveltaminen

KUMPPANUUSSOPIMUS. Sopimuksen osapuolet ja soveltaminen KUMPPANUUSSOPIMUS Rantasalmen kunnassa Rapiapajalla ja Remmituvassa tapahtuvaa työllistämistä ja kuntouttavaa työtoimintaa sekä nuoren työelämään valmentautumisjaksoa varten. Sopimuksen osapuolet ja soveltaminen

Lisätiedot

Projektin tilannekatsaus

Projektin tilannekatsaus Kuntasektorin yhteinen KA Asianhallinnan viitearkkitehtuuri Projektin tilannekatsaus Heini Holopainen Kuntien Tiera Oy heini.holopainen@tiera.fi Sisältö» Taustaa Mitä tarkoitetaan viitearkkitehtuurilla

Lisätiedot

HKL:n johtamisjärjestelmän uudistaminen

HKL:n johtamisjärjestelmän uudistaminen HKL:n johtamisjärjestelmän uudistaminen Suunnittelu & Valmistelu Toimeenpano Vakiinnuttaminen HKL johtoryhmä työpaja 13.5.2015 1 Uuden johtamisjärjestelmän suunnittelu ja valmistelu 1. Projektin tavoitteet,

Lisätiedot

Katse tulevaisuuteen. ASPA-pilotit puolenvälin krouvissa -seminaari Ylitarkastaja Jaana Salmi

Katse tulevaisuuteen. ASPA-pilotit puolenvälin krouvissa -seminaari Ylitarkastaja Jaana Salmi Katse tulevaisuuteen ASPA-pilotit puolenvälin krouvissa -seminaari 14.1. Ylitarkastaja Jaana Salmi Uusia toimijoita pilottipisteisiin Keskusteluja käyty tähän mennessä Tullin, Maanmittauslaitoksen, oikeusministeriön

Lisätiedot

Hyvää huomenta ja tervetuloa

Hyvää huomenta ja tervetuloa Hyvää huomenta ja tervetuloa POP Oppilashuollon laadun ja palvelurakenteen kehittämisohjelma 20.5.2009 Ritva Järvinen Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen yksikön päällikkö Terveisiä Opetushallituksesta

Lisätiedot

TYÖELÄMÄÄN TUTUSTUMINEN - RAPORTTI (OPPILAS TÄYTTÄÄ)

TYÖELÄMÄÄN TUTUSTUMINEN - RAPORTTI (OPPILAS TÄYTTÄÄ) Espoo, Helsinki, Kauniainen, Vantaa TYÖELÄMÄÄN TUTUSTUMINEN - RAPORTTI (OPPILAS TÄYTTÄÄ) OPPILAS JA PUHELIN KOULU JA LUOKKA TYÖPAIKKA JA PUHELIN OPO JA PUHELIN 1 RAPORTTI TYÖELÄMÄÄN TUTUSTUMISESTA Työpaikka

Lisätiedot

Wiurila Golf & Country Club ry. Nuorisotoimikunta

Wiurila Golf & Country Club ry. Nuorisotoimikunta Wiurila Golf & Country Club ry Nuorisotoimikunta 2013 Nuorisotoimikunta ja ohjaajat: (yhteystiedot) Puheenjohtaja: Pasi Kuhalainen pasi.kuhalainen(at)wgcc.fi 040 823 8781 PRO: Miikka Heinonen miikka.heinonen(at)wgcc.fi

Lisätiedot

Renessanssi-hanke. - Sosiaalisen resilienssin ja yhteiskuntavastuullisen työllistämisen kehittämishanke

Renessanssi-hanke. - Sosiaalisen resilienssin ja yhteiskuntavastuullisen työllistämisen kehittämishanke Renessanssi-hanke - Sosiaalisen resilienssin ja yhteiskuntavastuullisen työllistämisen kehittämishanke 2015 2018 Heikki Rantala Oma Häme II Järjestöfoorumi : Renessanssi-hankkeen järjestöyhteistyö Heikki

Lisätiedot

TAMMIKUU 2016 VIIKKO 1

TAMMIKUU 2016 VIIKKO 1 TAMMIKUU 2016 VIIKKO 1 MAANANTAI 4 TIISTAI 5 KESKIVIIKKO 6 Loppiainen TORSTAI 7 PERJANTAI 8 LAUANTAI 9 SUNNUNTAI 10 Jussi Kiiskilä Valteri-koulu, Onerva 1 TAMMIKUU 2016 VIIKKO 2 MAANANTAI 11 TIISTAI 12

Lisätiedot

MONIKULTTUURISUUS TAITO- JA TAIDEAINEISSA KIELEN OPPIMISEN APUVÄLINEENÄ -hanke

MONIKULTTUURISUUS TAITO- JA TAIDEAINEISSA KIELEN OPPIMISEN APUVÄLINEENÄ -hanke MONIKULTTUURISUUS TAITO- JA TAIDEAINEISSA KIELEN OPPIMISEN APUVÄLINEENÄ -hanke LOPPURAPORTTI Heli Karppinen Kaukametsän opisto PL 251, 87101 Kajaani SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO..2 2 HANKKEEN TAUSTA JA

Lisätiedot

Mahdollisuus epäonnistua -

Mahdollisuus epäonnistua - Mahdollisuus epäonnistua - Muuramen Hyvinvointi Oy:n perustaminen ja kuoppaaminen Sami Niemi Uskalla kokeilla - verkostofoorumi 16.11.2016 1 Tehtäväksi anto sotekokonaisuuden uudistamiselle Muuramen kunta

Lisätiedot

Kulttuuriosuuskunta ILME

Kulttuuriosuuskunta ILME Vuonna 2011 oulussa perustettu monialainen ammattitaiteilijoiden osuuskunta Tuottaa yhteisö- ja soveltavantaiteen produktioita, hankkeita, esityksiä, näyttelyitä työpajoja ja muita palveluita Oulun kaupungin

Lisätiedot

Tammikuu. Huhtikuu. Helmikuu. Toukokuu

Tammikuu. Huhtikuu. Helmikuu. Toukokuu Porstua 1997-2016 Tammikuu KAIKILLE AVOIN VALOKUVAKILPAILU Kilpailun aiheena on tällä kertaa Yhdessä. Kilpailuun osallistumiseen ei tarvita aikaisempaa kokemusta tai arvokasta kuvauskalustoa. Kilpailun

Lisätiedot

YHTEENVETO VERKKO-OPETUKSEN PERUSTEET (VOP) -KOULUTUKSESTA syksyllä 2003 SAADUSTA PALAUTTEESTA

YHTEENVETO VERKKO-OPETUKSEN PERUSTEET (VOP) -KOULUTUKSESTA syksyllä 2003 SAADUSTA PALAUTTEESTA 1 Itä-Suomen virtuaaliyliopisto YHTEENVETO VERKKO-OPETUKSEN PERUSTEET (VOP) -KOULUTUKSESTA syksyllä 23 SAADUSTA PALAUTTEESTA Henkilöstökoulutushankkeessa järjestettiin Verkko-opetuksen perusteet (VOP)

Lisätiedot

OSAAMISTODISTUS* Todistus Jupiter säätiössä valmennusjakson aikana tunnistetusta ja saavutetusta ammatillisesta osaamisesta

OSAAMISTODISTUS* Todistus Jupiter säätiössä valmennusjakson aikana tunnistetusta ja saavutetusta ammatillisesta osaamisesta OSAAMISTODISTUS* Todistus Jupiter säätiössä valmennusjakson aikana tunnistetusta ja saavutetusta ammatillisesta osaamisesta Nimi Ville Valmentautuja Henkilötunnus 031111-094W Valmennuksen järjestäjä Todistuksen

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2015

Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 Kumpulan Speksi ry 6. maaliskuuta 2015 1 Sisältö 1 Yleistä 3 2 Hallinto 3 3 Yhteistyö 3 4 Toiminta 3 4.1 Produktio 3 4.2 Ympäristötoiminta 3 4.3 Yhdenvertaisuustoiminta

Lisätiedot

VUOSIKELLOT Hyväksytty ohjausryhmässä

VUOSIKELLOT Hyväksytty ohjausryhmässä VUOSIKELLOT 2018-2019 Hyväksytty ohjausryhmässä 30.10.2018 TAMMIKUU Graduaiheet yliopistolle keväällä alkaviin seminaareihin MARRASKUU Taitoseminaariryhmien yhteiset demonstraatiot: ti 6.11.2018 klo 9-15

Lisätiedot

Työmatkaliikkumisen aktivointihanke Hinku-kunnille

Työmatkaliikkumisen aktivointihanke Hinku-kunnille Työmatkaliikkumisen aktivointihanke Hinku-kunnille Liikkumisen ohjauksen hanke Lappeenrannassa ja Loimaalla - Loppuraportti 16.11.2017 - Hankkeen lähtökohdat ja rahoitus Työmatkaliikkumisen aktivointihanke

Lisätiedot

Työllistymisen seuranta selvityksen tulokset Emma Salmi

Työllistymisen seuranta selvityksen tulokset Emma Salmi Työllistymisen seuranta selvityksen tulokset 2013 23.1.2014 Emma Salmi Vastaajien taustatiedot 1/2 Yhteensä 48 vastaajaa Vastaajista miehiä 46% ja naisia 54% Vastanneet valmistuneet seuraavista oppilaitoksista:

Lisätiedot

Kempeleen kunnan työpaja ZUUMI-PAJA Toimintasuunnitelma 2016

Kempeleen kunnan työpaja ZUUMI-PAJA Toimintasuunnitelma 2016 Kempeleen kunnan työpaja ZUUMI-PAJA Toimintasuunnitelma 2016 Kempeleen kunta Nuorisopalvelut xx.xx.2015 Johdanto Nuorisotyö ja -politiikka kuuluvat kunnan tehtäviin (Nuorisolaki, Kuntien nuorisotyö ja

Lisätiedot

Lucia-päivä 13.12.2013

Lucia-päivä 13.12.2013 Lucia-päivä 13.12.2013 Perjantai 13.12.2013 oli tapahtumarikas päivä: oli Lucia-päivä! Päivä alkoi klo 8.15 juhlasalissa, kun Luciat esiintyivät EKOn väen ja joulupuuroon kutsuttujen vieraiden edessä.

Lisätiedot

Länsi-Pohjan Ikäihminen toimijana-hankkeen aikataulu

Länsi-Pohjan Ikäihminen toimijana-hankkeen aikataulu Länsi-Pohjan Ikäihminen toimijana-hankkeen aikataulu (Alustava aikataulu, täydentyy sitä mukaa kun kuntien kanssa saadaan sovittua asioista) Hankeaika: 1.10.2013-31.10.2014 (+ 30.9.2013) Syyskuu Länsi-Pohjan

Lisätiedot

Työllisyyskatsaus ja työllisyyspalveluiden tilannetta

Työllisyyskatsaus ja työllisyyspalveluiden tilannetta Työllisyyskatsaus ja työllisyyspalveluiden tilannetta Työllisyyspalveluiden tekemää arviota VAHVUUDET: -vahvaa metsä ja palveluteollisuutta -suurimat työnantajat Lieksan kaupunki, Pankaboard, toimialana

Lisätiedot

YLLÄTETÄÄN KOTIKUNTA- KAMPANJAN TAUSTAA

YLLÄTETÄÄN KOTIKUNTA- KAMPANJAN TAUSTAA YLLÄTETÄÄN KOTIKUNTA- KAMPANJAN TAUSTAA - Työttömyys on syrjäytymisen suurimpia riskitekijöitä ja tähän tematiikkaan puututtiin paikallisesti - Tavoitteena oli luoda jokaiseen hankekuntaan henki, että

Lisätiedot

Eurajokelainen Jani hankki uuden työn nelikymppisenä Satakunnan työttömyys on ollut yhtä pieni vain ennen suurta 90-luvun lamaa

Eurajokelainen Jani hankki uuden työn nelikymppisenä Satakunnan työttömyys on ollut yhtä pieni vain ennen suurta 90-luvun lamaa Satakunta Eurajokelainen Jani hankki uuden työn nelikymppisenä Satakunnan työttömyys on ollut yhtä pieni vain ennen suurta 90-luvun lamaa Satakunnan työttömyys on ollut yhtä pieni vain ennen suurta 1990-

Lisätiedot

Kongressijäerjestäjäkysely 2013

Kongressijäerjestäjäkysely 2013 Kongressijäerjestäjäkysely 23 kuviot Finland Convention Bureau Taloustutkimus Oy, 8.3.2 Christel Nummela T-65, FCB, Delegaattitutkimus 23, Kuviot, CN 2..22 2 Sisällysluettelo dia Kongressivieraiden määrän

Lisätiedot

Työllisyyssetelillä työllistyneet ja kuntalisät yhdistyksille v (FPM ) Myönnetyt työllisyyssetelit/kuukausi

Työllisyyssetelillä työllistyneet ja kuntalisät yhdistyksille v (FPM ) Myönnetyt työllisyyssetelit/kuukausi Häme työllisyyskatsaus v. 2017: Janakkala tilanne kuukauden lopussa Työttömien osuus työvoimasta Työttömät työnhakijat (ml. lomautetut) Alle 25-vuotiaden työttömien osuus alle 25-vuotiaasta työvoimasta

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Eräiden taiteen perusopetuksen oppilaitosten opetussuunnitelmien muutosten hyväksyminen 1.8.

Espoon kaupunki Pöytäkirja Eräiden taiteen perusopetuksen oppilaitosten opetussuunnitelmien muutosten hyväksyminen 1.8. 23.09.2015 Sivu 1 / 1 988/02.05.01/2015 144 Eräiden taiteen perusopetuksen oppilaitosten opetussuunnitelmien muutosten hyväksyminen 1.8.2015 alkaen Valmistelijat / lisätiedot: Leena Lemiläinen-Honkanen,

Lisätiedot

6.4.2010. Tornion Järjestöyhdistys ry Kemintie 53 95420 Tornio

6.4.2010. Tornion Järjestöyhdistys ry Kemintie 53 95420 Tornio LOPPURAPORTTI 1 / 5 MAHIS PROJEKTIN LOPPURAPORTTI AJALTA 1.4.2007 30.3.2010 Projektin nimi Projektipäällikkö Ohjausryhmä Mahis projekti Tornion Järjestöyhdistys ry Kemintie 53 95420 Tornio Sauli Hyöppinen

Lisätiedot

TAMMIKUU 2017 VIIKKO 1

TAMMIKUU 2017 VIIKKO 1 TAMMIKUU 2017 VIIKKO 1 MAANANTAI 2 TIISTAI 3 KESKIVIIKKO 4 TORSTAI 5 PERJANTAI 6 Loppiainen LAUANTAI 7 SUNNUNTAI 8 1 TAMMIKUU 2017 VIIKKO 2 MAANANTAI 9 TIISTAI 10 KESKIVIIKKO 11 TORSTAI 12 PERJANTAI 13

Lisätiedot

Nivelvaiheen tiedonsiirtopalaverit (kolmikantakeskustelut)

Nivelvaiheen tiedonsiirtopalaverit (kolmikantakeskustelut) Hyvinkään varhaiskasvatus ja perusopetus Lapsi Kasvun ja oppimisen asiantuntijat Luokanopettaja Nivelvaiheen tiedonsiirtopalaverit (kolmikantakeskustelut) Esiopetuksesta perusopetukseen lastentarhanopettajan,

Lisätiedot

TUOTE-, PROSESSI- JA MENETELMÄKÄYTÄNNÖN KUVAUSLOMAKE

TUOTE-, PROSESSI- JA MENETELMÄKÄYTÄNNÖN KUVAUSLOMAKE 1. Hyvän käytännön nimeäminen ja kuvaaminen: Työpajoilla suoritettavien ammatillisten opintojen toimintamalli - Satakunta & Laitila (Puitesopimus ammatillisen opintojen suorittamisesta työpajalla) Toimintamallin

Lisätiedot

Kysely Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson järjestöille 2015 Saimaan ammattikorkeakoulu Sanna-Leena Mikkonen

Kysely Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson järjestöille 2015 Saimaan ammattikorkeakoulu Sanna-Leena Mikkonen Selvitys järjestöjen ja oppilaitosten yhteistyöstä Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa Kysely Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson järjestöille 2015 Saimaan ammattikorkeakoulu Kysely Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson

Lisätiedot

LCCE. Projektivastaava. Opinnäytetyö. Katosrakenne. merkeissä. yhteyttä yhteistyön merkeissä. LCCE-projekti. Mu06M yritysvierailulle Loviisaan

LCCE. Projektivastaava. Opinnäytetyö. Katosrakenne. merkeissä. yhteyttä yhteistyön merkeissä. LCCE-projekti. Mu06M yritysvierailulle Loviisaan P 2011 Lokakuu LCCE Marraskuu Joulukuu Tammikuu Syyskuu Helmikuu Lokakuu Maaliskuu Marras Huh Lcce lyhyesti MediaModo Oikeita projekteja, Tilan suunnittelu oikeiden ja yritysten toteutus. kanssa. Projektit

Lisätiedot

Romanioppilaan perusopetuksen tukeminen hankkeen tulokset. Raimo Salo, Oulun kaupungin opetustoimi

Romanioppilaan perusopetuksen tukeminen hankkeen tulokset. Raimo Salo, Oulun kaupungin opetustoimi Romanioppilaan perusopetuksen tukeminen hankkeen tulokset Raimo Salo, Oulun kaupungin opetustoimi Romanioppilaan perusopetuksen tukeminen Elokuu 2008 joulukuu 2011 Opetushallituksen rahoitus Oulun kaupungin

Lisätiedot

VUOSISUUNNITELMA 2015 2016

VUOSISUUNNITELMA 2015 2016 1 JOENSUUN KONSERVATORIO Vuosisuunnitelma käsitelty opettajakunnassa 18/9 2015 Toteutuksen arviointi käsitelty opettajakunnassa VUOSISUUNNITELMA 2015 2016 1. OPISKELIJAMÄÄRÄT SYKSY Tilanne 20.9. - ammatillinen

Lisätiedot

Kuntalisät yhdistyksille v. 2017: tilanne Sotainvalidien veljesliitto, 300 /kk, 12 kk Sotainvalidien veljesliitto, 300 /kk, 1 kk Yhteensä

Kuntalisät yhdistyksille v. 2017: tilanne Sotainvalidien veljesliitto, 300 /kk, 12 kk Sotainvalidien veljesliitto, 300 /kk, 1 kk Yhteensä Häme työllisyyskatsaus v. 2016: Janakkala tilanne kuukauden lopussa Työttömien osuus työvoimasta Työttömät työnhakijat (ml. lomautetut) Alle 25-vuotiaiden työttömien osuus alle 25-vuotiaasta työvoimasta

Lisätiedot

Kuntalisät yhdistyksille v. 2017: tilanne Sotainvalidien veljesliitto, 300 /kk, 12 kk Sotainvalidien veljesliitto, 300 /kk, 1 kk Yhteensä

Kuntalisät yhdistyksille v. 2017: tilanne Sotainvalidien veljesliitto, 300 /kk, 12 kk Sotainvalidien veljesliitto, 300 /kk, 1 kk Yhteensä Häme työllisyyskatsaus v. 2016: Janakkala tilanne kuukauden lopussa Työttömien osuus työvoimasta Työttömät työnhakijat (ml. lomautetut) Alle 25-vuotiaiden työttömien osuus alle 25-vuotiaasta työvoimasta

Lisätiedot

Laukaan Kalevalaiset Naiset ry Toimintasuunnitelma 2019

Laukaan Kalevalaiset Naiset ry Toimintasuunnitelma 2019 Sisältö 1. Yleistä... 3 2. Toiminnan tavoitteet vuonna 2019... 3 3. Toiminta... 3 4. Tiedotus... 4 5. Hallinto... 4 5.1. Vuosikokous... 4 5.2. Hallitus... 4 6. Yhteistyötahot... 5 7. Talous... 5 Liite:

Lisätiedot

Koulutusta ja valmennusta EGR -tuella 9.6.2014

Koulutusta ja valmennusta EGR -tuella 9.6.2014 5.6.2014 Koulutusta ja valmennusta EGR -tuella Salon seudun sanomat 15.1.2013 Etunimi Sukunimi, Organisaatio Video-ohjaaja, kampaaja, keikkatalkkari... Linja-autonkuljettaja, yhdistelmäajoneuvokuljettaja,

Lisätiedot

Häme työllisyyskatsaus v. 2015: Janakkala tilanne kuukauden lopussa Tammi Helmi Maalis Huhti Touko

Häme työllisyyskatsaus v. 2015: Janakkala tilanne kuukauden lopussa Tammi Helmi Maalis Huhti Touko Häme työllisyyskatsaus v. 2015: Janakkala tilanne kuukauden lopussa Tammi Helmi Maalis Huhti Touko Työttömien osuus työvoimasta 10,5 % 10,6 % 10,3 % 10,0 % 9,7 % Työttömät työnhakijat (ml. lomautetut)

Lisätiedot

SyTy lastensuojelun systeemisen toimintamallin käyttöönotto ja juurrutushanke Esityksen nimi / Tekijä 1

SyTy lastensuojelun systeemisen toimintamallin käyttöönotto ja juurrutushanke Esityksen nimi / Tekijä 1 SyTy lastensuojelun systeemisen toimintamallin käyttöönotto ja juurrutushanke 2018-2019 11.2.2019 11.2.2019 Esityksen nimi / Tekijä 1 TAVOITTEET JA KESKEISET TEHTÄVÄT 1. Luodaan mallin pysyvää toimeenpanoa

Lisätiedot

Kulttuuri saavutettavaksi Satakunnassa - hanke moottorina uudistuksille?

Kulttuuri saavutettavaksi Satakunnassa - hanke moottorina uudistuksille? Kulttuuri saavutettavaksi Satakunnassa - hanke moottorina uudistuksille? Emma Susi, kulttuurituottaja Porin kaupungin kulttuuriasiainkeskus Kulttuuri saavutettavaksi Satakunnassa hankkeen päätösseminaari

Lisätiedot

KiVa-koulu Lovisanejdens högstadiumissa vuosiluokka 7 + tukioppilaat

KiVa-koulu Lovisanejdens högstadiumissa vuosiluokka 7 + tukioppilaat 11.5.2018 KiVa-koulu Lovisanejdens högstadiumissa 2017-2018 vuosiluokka 7 + tukioppilaat 5.9.2017. 1. aihe: Miten vuorovaikutus vaikuttaa? Oppitunnit 1-3. Meidän luokkamme ryhmänä. Laaditaan luokkakohtaiset

Lisätiedot

PAJA-HANKE JA MEDIAPAJA

PAJA-HANKE JA MEDIAPAJA Heinolan kansalaisopisto Jyränkölän Setlementti PAJA-HANKE JA MEDIAPAJA Sirkka Suomi, rehtori Mikko Kallio, koulutussuunnittelija Kuvat: Anne Heilman / Mediapaja Heinolan kansalaisopiston Mediapaja Työllistämiseen

Lisätiedot

Työssäoppiminen yrittäjänä. Leonardo da vinci hankkeiden päätösseminaari 14.5.2012

Työssäoppiminen yrittäjänä. Leonardo da vinci hankkeiden päätösseminaari 14.5.2012 Työssäoppiminen yrittäjänä Leonardo da vinci hankkeiden päätösseminaari 14.5.2012 TOY työssäoppiminen yri äjäna TOYn idea on tarjota opiskelijoille mahdollisuus kehi ää omaa yritysideaansa ja toteuttaa

Lisätiedot

Raportti Tapahtumia kaikille! -oppaasta tehdystä kyselystä

Raportti Tapahtumia kaikille! -oppaasta tehdystä kyselystä Raportti Tapahtumia kaikille! -oppaasta tehdystä kyselystä Kulttuuria kaikille -palvelu 4.1.2017 2 / 6 Johdanto Tapahtumia kaikille! Opas saavutettavan kulttuurifestivaalin järjestämiseen on Kulttuuria

Lisätiedot

Päätöspöytäkirja 15/2018

Päätöspöytäkirja 15/2018 Päätöspöytäkirja 15/2018 Päätöspvm 28.2.2018 Elinkeino- ja työvoimapalvelut Porin kaupunki Konsernihallinnon toimiala Dnro PORI/459/02.05.01/2018 Toimialajohtaja Otsikko Porin retkeily- ja virkistysreittien

Lisätiedot

Vaatimusmääritelystä UML:n avulla

Vaatimusmääritelystä UML:n avulla Vaatimusmääritelystä UML:n avulla Mitä käyttötapauskaaviolla voi kuvata? Mitkä ovat sen keskeiset elementit? Miten laaditaan käyttötapauskaavio? Miksi laaditaan kirjallisia kuvauksia? Miksi käyttötapaukset

Lisätiedot

ARJEN PELASTAJAT: ATK-OHJAUSTA IKÄIHMISILLE

ARJEN PELASTAJAT: ATK-OHJAUSTA IKÄIHMISILLE ARJEN PELASTAJAT: ATK-OHJAUSTA IKÄIHMISILLE Arjen pelastajat - Klubitalo Tönäri Tönäri valitsi kehittämisen kohteeksi ikäihmisten atk-kurssin Valmistelu: Pilotti 8.10. 3.12.2015 Idean esittely mahdolliselle

Lisätiedot

Maakunnallisten nuorisovaltuustojen perustamis- ja kehittämishanke. Ainomaija Rajoo

Maakunnallisten nuorisovaltuustojen perustamis- ja kehittämishanke. Ainomaija Rajoo Maakunnallisten nuorisovaltuustojen perustamis- ja kehittämishanke Ainomaija Rajoo - - maakunnan tulee asettaa nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi nuorisovaltuusto, jolle

Lisätiedot

puheenjohtaja /sihteeri Syyskokous Päätösten vahvistaminen hallitus marraskuu 300 yhdistyksen jäsenet Anneli Nikulainen, Oxana Tarasyuk ja Sanna Husu

puheenjohtaja /sihteeri Syyskokous Päätösten vahvistaminen hallitus marraskuu 300 yhdistyksen jäsenet Anneli Nikulainen, Oxana Tarasyuk ja Sanna Husu Järjestötoiminta Hallituksen kokoukset kuukausittain Edunvalvonnan varmistaminen ja yhdistyksen toiminnan suunnittelu, tiedon jakaminen. puheenjohtaja /sihteeri kerran kuukaudessa Kevätkokous Päätösten

Lisätiedot

Tabletit ja pilvipalvelu opettajan työkaluina lukiossa Hanna Naalisvaara ja Sari Tapola, Digabi - kouluttajat (luokka 41084)

Tabletit ja pilvipalvelu opettajan työkaluina lukiossa Hanna Naalisvaara ja Sari Tapola, Digabi - kouluttajat (luokka 41084) Lauantai 29.11.2014 pajat Klo13:00-13:45 Paja 1 Paja 2 Paja 3 Paja 4 Paja 5 Paja 6 Digabi - ohjelmistoihin tutustuminen Jussi Tyni, Digabi - kouluttaja (luokka 41032) Moodle työpaja sähköinen koe Tentti

Lisätiedot

Tärkein visiomme on johdattaa kaikenikäiset sekä taustaltaan erilaiset ihmiset taidemusiikin kiehtovaan maailmaan.

Tärkein visiomme on johdattaa kaikenikäiset sekä taustaltaan erilaiset ihmiset taidemusiikin kiehtovaan maailmaan. Viva Classica on helmikuussa 2010 avattu klassisen musiikin ystäville suunnattu verkkopalvelu ja radiokanava, jota voi kuunnella valtakunnallisesti internetissä osoitteessa www.vivaclassica.fi sekä matkapuhelimella

Lisätiedot

Harjoittelijoiden palaute yliopiston tukemasta harjoittelusta 2012

Harjoittelijoiden palaute yliopiston tukemasta harjoittelusta 2012 Harjoittelijoiden palaute yliopiston tukemasta harjoittelusta 2012 Urapalvelut/ Susan Blomberg Yliopisto tukee opiskelijoidensa työharjoittelua myöntämällä harjoittelutukea tutkintoon sisällytettävään

Lisätiedot

Työpaja 2: Työpaikalla tapahtuva oppiminen

Työpaja 2: Työpaikalla tapahtuva oppiminen MAAHANMUUTTAJAT AMMATILLISESSA KOULUTUKSESSA 14. 15.3.2017 Työpaja 2: Työpaikalla tapahtuva oppiminen Maahanmuuttopäällikkö Lisbeth Mattsson, Pohjois-Savon ELY-keskus Vastaava asiantuntija Sari Turunen-Zwinger,

Lisätiedot

Metsänhoitoyhdistysväen hyvinvointi ja hallittu muutos hanke. Etelä-Suomen ja Länsi-Suomen metsänomistajain liitot

Metsänhoitoyhdistysväen hyvinvointi ja hallittu muutos hanke. Etelä-Suomen ja Länsi-Suomen metsänomistajain liitot Metsänhoitoyhdistysväen hyvinvointi ja hallittu muutos hanke Etelä-Suomen ja Länsi-Suomen metsänomistajain liitot Metsänhoitoyhdistysväen hyvinvointi ja Tavoitteet: hallittu muutos -hanke 1. Toimihenkilöiden

Lisätiedot

Henkilöstö- ja koulutussuunnitelmasta tulee käydä ilmi kunnan koko huomioon ottaen ainakin:

Henkilöstö- ja koulutussuunnitelmasta tulee käydä ilmi kunnan koko huomioon ottaen ainakin: JOROISTEN KUNTA HENKILÖSTÖ- JA KOULUTUSSUUNNITELMA 214 1. Johdanto Laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa määrää, että kunnassa on laadittava yhteistoimintamenettelyssä vuosittain

Lisätiedot

Yllätetään yhteiskunta -yritysyhteisössä Kotka

Yllätetään yhteiskunta -yritysyhteisössä Kotka Mistä kaikki alkoi? Rannikkopajalla nuorille tarjottavien palveluiden määrää lisättiin käynnistämällä 2010 vuoden maaliskuussa Nuorta ei jätetä -hankkeen työhönvalmennuspalvelu Vuoden aikana työhönvalmennuksessa

Lisätiedot

4. Valmis valitsijayhdistys vai ihan oma?

4. Valmis valitsijayhdistys vai ihan oma? EHDOLLE ASETTUMINEN 1. Päätä lähteä ehdolle 2. Saa kaveri mukaan 3. Kysy apua 4. Valmis valitsijayhdistys vai ihan oma? 5. Ehdolleasettumislomake 6. Kampanjoi 7. Tule valituksi! 1. PÄÄTÄ LÄHTEÄ EHDOLLE

Lisätiedot

VUOSI VALMISTUMISESTA -SIJOITTUMISSEURANTA JAMKISSA VUONNA 2009 AMK-TUTKINNON SUORITTANEILLE

VUOSI VALMISTUMISESTA -SIJOITTUMISSEURANTA JAMKISSA VUONNA 2009 AMK-TUTKINNON SUORITTANEILLE VUOSI VALMISTUMISESTA -SIJOITTUMISSEURANTA JAMKISSA VUONNA 2009 AMK-TUTKINNON SUORITTANEILLE - KYSELYN TOTEUTUS - KÄSITYKSET AMK-TUTKINNOSTA JA KOULUTUKSESTA - AMK-TUTKINNON TUOTTAMA OSAAMINEN - TYÖLLISTYMISEEN

Lisätiedot

VUOSISUUNNITELMA

VUOSISUUNNITELMA 1 JOENSUUN KONSERVATORIO Vuosisuunnitelma käsitelty opettajakunnassa 4.10.2016 Toteutuksen arviointi käsitelty opettajakunnassa VUOSISUUNNITELMA 2016 2017 SYKSY Tilanne 20.9. - ammatillinen koulutus 76

Lisätiedot

TILANNEKATSAUS. Työllisyyskatsaus/perustetut yritykset. kesäkuu Salo / Salon seutukunta. Tommi Virtanen

TILANNEKATSAUS. Työllisyyskatsaus/perustetut yritykset. kesäkuu Salo / Salon seutukunta. Tommi Virtanen TILANNEKATSAUS Työllisyyskatsaus/perustetut yritykset kesäkuu 2017 Salo / Salon seutukunta Tommi Virtanen TYÖMARKKINAT TILANNE VERRATTUNA VUODENTAKAISEEN KESÄKUU 2017 VÄKILUKU 53 418-391 TYÖTTÖMYYS- PROSENTTI

Lisätiedot

Loppuraportti työelämäjaksosta ISS - palveluilla

Loppuraportti työelämäjaksosta ISS - palveluilla 1 Loppuraportti työelämäjaksosta ISS - palveluilla Sisällysluettelo Yhteenveto sivu 1 Työelämäjakson tavoitteet, tehtäväkuvaus ja tulokset sivu 2 Taustatiedot organisaatiosta sivu 2 Koulutustilaisuudet

Lisätiedot

KOKEMUKSIA VERTAISARVIOINNISTA

KOKEMUKSIA VERTAISARVIOINNISTA KÄYTÄNNÖSSÄ PARAS. KOKEMUKSIA VERTAISARVIOINNISTA Seminaari 23.11. Vaasa Working Quality Quality in Work -hanke Kehittämispäällikkö Hillevi Kivelä Working Quality - Quality in Work Esityksen sisältö Taustaa

Lisätiedot

ALA- JA YLÄKOULUN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS

ALA- JA YLÄKOULUN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS ALA- JA YLÄKOULUN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS www.nurmijarvi.fi ELOKUU 7. luokkalaisten ryhmäyttämiset syyskuun SYYSKUU Vanhempainilta 7. luokkalaisten huoltajille lokakuun loppuun Alueen vastaava nuoriso-ohjaaja

Lisätiedot

TILANNEKATSAUS. Työllisyyskatsaus/perustetut yritykset. kesä-/heinäkuu Salo / Salon seutukunta. Tommi Virtanen

TILANNEKATSAUS. Työllisyyskatsaus/perustetut yritykset. kesä-/heinäkuu Salo / Salon seutukunta. Tommi Virtanen TILANNEKATSAUS Työllisyyskatsaus/perustetut yritykset kesä-/heinäkuu 2017 Salo / Salon seutukunta Tommi Virtanen TYÖMARKKINAT TILANNE VERRATTUNA VUODENTAKAISEEN KESÄKUU 2017 VÄKILUKU 53 367-447 TYÖTTÖMYYS-

Lisätiedot

Osallistavaa tiedotusta Porin malliin Heli Nukki, Porin kaupunkisuunnittelu

Osallistavaa tiedotusta Porin malliin Heli Nukki, Porin kaupunkisuunnittelu Osallistavaa tiedotusta Porin malliin Heli Nukki, Porin kaupunkisuunnittelu Näyttely- kokonaisuus Osarahoitus: Euroopan aluekehitysrahasto Länsi-Suomi Toimintalinja 3: Alueiden saavutettavuuden ja toimintaympäristön

Lisätiedot

SIMUPEDA -ohjaajakoulutuksen esittely, ohjaajan opas ja mentorointi

SIMUPEDA -ohjaajakoulutuksen esittely, ohjaajan opas ja mentorointi SIMUPEDA -ohjaajakoulutuksen esittely, ohjaajan opas ja mentorointi 19.3.2014 Eeva Haavisto Birgitta Ojala Savon ammatti- ja aikuisopisto SIMUPEDA ohjaajakoulutus (2op.) Kohderyhmänä on sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

SOSKU-hankkeen kokemuksia luovasta toiminnasta

SOSKU-hankkeen kokemuksia luovasta toiminnasta SOSKU-hankkeen kokemuksia luovasta toiminnasta 27.9.2018 Metropolia, Helsinki Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU Jarno Karjalainen SOSKU-hanke SOSKU-hankkeen kokemuksia yleisesti

Lisätiedot

Oulussa on sydäntä sivistykselle. Annetaan lasten ja nuorten kertoa siitä.

Oulussa on sydäntä sivistykselle. Annetaan lasten ja nuorten kertoa siitä. Oulussa on sydäntä sivistykselle. Annetaan lasten ja nuorten kertoa siitä. Oulu oivaltaa -tutkimusmatkat Oulu on saanut uuden sivistysohjelman, jossa on konkreettisia asioita, joilla Oulusta tehdään entistä

Lisätiedot

ISS Palveluiden esitys Työ- ja elinkeinoministeriölle nuorten työllisyyden kehittämisestä. Maria Dahlberg 1.12.2011

ISS Palveluiden esitys Työ- ja elinkeinoministeriölle nuorten työllisyyden kehittämisestä. Maria Dahlberg 1.12.2011 ISS Palveluiden esitys Työ- ja elinkeinoministeriölle nuorten työllisyyden kehittämisestä Maria Dahlberg 1.12.2011 Tavoitteemme nuorten yhteiskuntatakuu projektiin liittyen 1. Haluamme olla mukana kehittämässä

Lisätiedot

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry.

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Tiedotussuunnitelma Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. 1 1. Lähtökohdat... 2 2. Tiedottamisen tarpeet... 2 3. Tiedottamisen tavoitteet... 2 4. Sisäinen tiedotus... 3 5. Ulkoinen

Lisätiedot

Luova lava lapsille -leirit. Kerhotoiminnan Opas. Suomen Nuorisoseurat ry

Luova lava lapsille -leirit. Kerhotoiminnan Opas. Suomen Nuorisoseurat ry Luova lava lapsille -leirit Kerhotoiminnan Opas Suomen Nuorisoseurat ry Luova lava lapsille kerhotoiminta Nuorisoseuroissa Luova lava -toiminta on Nuorisoseurojen esittävien taiteiden leiri- ja kerhotoimintaa,

Lisätiedot

HUITTISTEN PILOTIN LOPPURAPORTTI 1.10.2012 30.9.2013. LÄNSI 2013 Länsi-Suomen päihde- ja mielenterveystyön jatko- ja juurruttamishanke

HUITTISTEN PILOTIN LOPPURAPORTTI 1.10.2012 30.9.2013. LÄNSI 2013 Länsi-Suomen päihde- ja mielenterveystyön jatko- ja juurruttamishanke HUITTISTEN PILOTIN LOPPURAPORTTI 1.10.2012 30.9.2013 LÄNSI 2013 Länsi-Suomen päihde- ja mielenterveystyön jatko- ja juurruttamishanke Tarja Horn Marjo Virtanen 29.10.2013 Sisällysluettelo Johdanto... 3

Lisätiedot

Opintojen suunnittelu ja HOPS Riikka Leikola

Opintojen suunnittelu ja HOPS Riikka Leikola Opintojen suunnittelu ja HOPS Riikka Leikola Mitä kurssilla tehdään? Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu Opiskelukäytännöt IT-harjoitus ja kirjastoharjoitus VP1 Ohjaustapaaminen Kansainvälistymistyöpajat

Lisätiedot

Harjoittelusta sanottua

Harjoittelusta sanottua Harjoittelun tavoite Turun yliopiston opiskelijoiden opintoihin liittyy pakollinen tai vapaavalintainen harjoittelu, jolla on merkittävä positiivinen vaikutus opiskelijan urasuunnitelmiin ja opiskelumotivaatioon.

Lisätiedot

VUOSIKELLOT

VUOSIKELLOT VUOSIKELLOT 2017-2018 Päivitetty 6.11.2017 Graduaiheet yliopistolle keväällä alkaviin seminaareihin MARRASKUU Taitoseminaariryhmien yhteiset demonstraatiot: ti 14.11.2017 klo 9-14.30 ja ti 21.11.2017 klo

Lisätiedot

TET työelämä tutuksi. Juniori kohtaa seniorin

TET työelämä tutuksi. Juniori kohtaa seniorin TET työelämä tutuksi Juniori kohtaa seniorin Työelämä tutuksi TET eli työelämään tutustuminen on yläasteen ja lukion oppilaille järjestettävä opetussuunnitelman mukainen työelämään tutustumisjakso. Sen

Lisätiedot

Nuorten yhteiskuntatakuu eli nuorisotakuu 2013

Nuorten yhteiskuntatakuu eli nuorisotakuu 2013 Nuorten yhteiskuntatakuu eli nuorisotakuu 2013 24.10.2012 Turku Kjell Henrichson Yhteiskuntatakuun taustoja 110 000 perusasteen varassa olevaa alle 30-vuotiasta. 55 000 työtöntä alle 30-vuotiasta, joista

Lisätiedot

Yrittäjyyskasvatuksen toimintamalli Koulutuskeskus Salpauksessa. Hanna Salminen Projektipäällikkö

Yrittäjyyskasvatuksen toimintamalli Koulutuskeskus Salpauksessa. Hanna Salminen Projektipäällikkö Yrittäjyyskasvatuksen toimintamalli Koulutuskeskus Salpauksessa Hanna Salminen Projektipäällikkö Rocket 2020 Rohkeasti Amis TAVOITE 1 Yli tutkintorajojen ja koulutusmuotojen välisen joustavuuden lisääminen

Lisätiedot

31.3.2011/ Niina Laitinen

31.3.2011/ Niina Laitinen 31.3.2011/ Niina Laitinen Tutkimus tehdään Satakunnan TE-toimistoille (4), ELY-keskukselle ja Työmieli-hankkeelle Puhelinhaastattelut toteutettiin huhtikesäkuussa sekä syyskuun aikana 2010 Kohderyhmänä

Lisätiedot

TOIVO-TOIMINTAMALLI TYÖPAJOJEN SUUNNITTELU- JA ARVIOINTIKEHIKKO!

TOIVO-TOIMINTAMALLI TYÖPAJOJEN SUUNNITTELU- JA ARVIOINTIKEHIKKO! SUUNNITELMA (LUONNOS) Työpajan/toiminnan järjestäjä/vastuutaho Nimi, organisaatio Turun ammattikorkeakoulun kirjasto- ja tietopalvelualan opiskelijat Satu Heikkinen, Kukka Olsoni ja Anna-Maija Saariaho

Lisätiedot

Arvo- ja terveyskasvatus

Arvo- ja terveyskasvatus Opettajien perehdytyksen merkitys Arvo- ja terveyskasvatus v15.2.2018 Toimintamallin perusta Sosiaalipedagogiikka Seikkailupedagogiikka Kokemusoppiminen Positiivinen mielenterveys (SWEMWBS) 1 Opettajien

Lisätiedot