Seuraavat 20 vuotta muuttavat maailmaa enemmän kuin edelliset 200 vuotta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Seuraavat 20 vuotta muuttavat maailmaa enemmän kuin edelliset 200 vuotta"

Transkriptio

1 Seuraavat 20 vuotta muuttavat maailmaa enemmän kuin edelliset 200 vuotta Näkökulmia koulutuksen ja osaamisen tulevaisuuteen Olli Hietanen Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto/turun kauppakorkeakoulu Kansanopistopäivät 2016 Otavan Opisto

2 Trendien hierarkiaa Gigatrendit ovat megatrendien taustalla olevia ajureita (eräänlaisia perimmäisiä syitä ), jotka muuttuvat erittäin hitaasti: väestönkasvu, talouskasvu, keskittyminen, Megatrendit ovat globaaleja muutosprosesseja/trendejä, jotka vaikuttavat kaikkialla: Kiinailmiö, virtualisaatio, kaupungistuminen, ilmaston muutos, Yksi ja sama megatrendi voi aiheuttaa erilaisia trendejä eri alueilla ja toimialoilla. Esimerkiksi Kiinailmiö (megatrendi) aiheuttaa teollistumista Aasiassa (trendi) ja palveluvaltaistumista (trendi) läntisissä teollisuusmaissa (ja silti läntisissä teollisuusmaissakin voi olla alueita, jotka teollistuvat, ilmasto muuttuu erilailla, Gigatrendit, megatrendit ja trendit kertovat toimintaympäristön ja/tai toimialan muutossuunnan. Mutta myös giga- ja megatrendit muuttuvat (muutoskin muuttuu). Teesi synnyttää antiteesin ja trendi synnyttää antitrendin (vastavoiman) ja tästä konfliktista/ristiriidasta syntyy aikanaan kolmas eli uusi (synteesi). Näitä kolmansia (aluksi vain heikkona signaalina näyttäytyviä mahdollisuuksia) voidaan kutsua meta- tai syntrendeiksi. Ne voivat kasvaessaan ja kehittyessään muuttaa giga- ja megatrendejä.

3 Retroilua eli miltä maailma näytti 10 vuotta sitten?

4 Gigatrendit Väestönkasvu: Tämä gigatrendiin ristiriidassa luonnonvarojen rajallisuuden kanssa ja siksi tälle gigatrendille on muutospaineita. Talouskasvu: Rahassa mitattuna maailmankauppa kasvoi kolmin- tai nelinkertaiseksi vuosina (2 2,5 % vuodessa). Vuosina maailmantalous kasvoi kuusinkertaiseksi. Vuotta 1973 edeltäneinä 25 vuotena maailmantalous kasvoi miltei 5 % vuodessa. Kokonaisuudessaan tämä aikakausi on talouskasvun historiassa poikkeava. Globaalitalouden systeeminen muutos (esimerkiksi hidastuminen) voi vaikuttaa tähän gigatrendiin. Teknologian kehitys: nopeammin, enemmän, pienempiä ja parempia (esimerkiksi Mooren laki). Samalla tehokkuus ja nopeus kasvavat. Kaikki sellainen on tehtävä, mikä teknologisesti osataan (teknologinen imperatiivi). Vastaavasti kaikki kiellot edellyttävät hyviä perusteluja (vapaata kilpailua rajoittavina). Teknologiavetoisessa kehityksessä innovaatiopolitiikan haasteena on löytää uusille sovellutuksille käyttäjiä, koska innovaatiot eivät perustu kysyntään/tarpeisiin. Teknologiahypyn todennäköisyys kasvaa.

5 Megatrendit Talouden tervehdyttäminen hallitsee globaalia toimintaympäristöä ja päätöksentekoa lähivuosina. Taantuma on aiheuttanut liikkeen hidastumista ja talouskasvun pysähtymistä. Liikettä pyritään nopeuttamaan/käynnistämään uudelleen valtavilla tukipaketeilla. Kriitikkojen mukaan elvytys ei auta, vaan tarvitaan systeeminen muutos (hidastuminen) muussa tapauksessa seuraava suurlama on täällä entistäkin nopeammin (edelliset olivat 1990-luvun alussa ja 2000l-luvun vaihteessa). Taantuma voi aiheuttaa myös talouspakolaisuutta maailmalla ja EU:n sisällä (mm. täällä jo olevat siirtolaiset voivat siirtyä maasta toiseen). Raputalous: yrityksiä johdetaan ja päätöksiä tehdään lähes pelkästään kustannustehokkuuden ja tuottavuuden näkökulmasta. Kukaan ei ole kiinnostunut visioista. Yhteiskunta kulkee takaperin kuin rapu tietää mistä haluaa pois (korkeista kustannuksista), mutta ei tiedä mihin on menossa. Nopeutuminen: liikkeen ja liikkuvuuden (sekä muutoksen) nopeus kasvaa. Vuonna 1800 ihmisten, tavaroiden ja tiedon kierto maapallon ympäri vei yhä reilun vuoden. Viestinkulku on nopeutunut huimasti 1800luvulta lähtien. Ajurina on ollut teknologian kehitys (mm. rautatie, höyrylaivat, lennätin, puhelin ja internet). Tämä trendi muokkaa globalisaation kehittymistä: määrän ja nopeuden kehittyminen näkyy globalisaation vaiheina ja muodostaa riskejä Mikäli globaalissa taloudessa tapahtuu (alla myöhemmin/ metatrendeissä kuvattu) systeeminen muutos, niin tämä gigatrendi voi menettää merkitystään.

6 Perhostalous: maa ja metsätalous työllistivät suomessa enemmän ja enemmän 2500 vuotta, savupiipputeollisuus 250 vuotta ja tietoyhteiskunta 25 vuotta. Jos trendi jatkuu, niin seuraava menestysklusteri työllistää 2,5 vuotta ja siitä seuraavat vain kuukausia tai päiviä. Tuloksena perhostalous (= yhden kesän klusterit). Toimialojen ekstensiivinen (työllistävä kasvu) muuttuu yhä nopeammin intensiiviseksi (tehokkuuden) kasvuksi. Kulutus kasvaa, Kansainvälisyys/globalisaatio, Keskittyminen, Kaupungistuminen. Blogalisaatio: uuden teknologian varaan rakentuva uusi yhteisöllisyys ja osallistuminen. Arvoja, sitoutumista ja yhteisöllisyyttä määrittelevät uudet blogaalit rakenteet ja verkostot minkä seurauksena kansallisvaltiot joutuvat yhä useammin ristiriitaan omien kansalaistensa/kansalaisryhmien kanssa (mm. anarkia lisääntyy). Tuotteiden, palvelujen ja teknologian yhteisöllinen käyttäminen ja tuottaminen. Tietoyhteiskunnassa kehittyneiden verkostojen yhteisöllistyminen/ virtuaalikulttuurin kehittyminen. Monimutkaiset keskinäisriippuvuudet hidastavat kansainvälistä päätöksentekoa, Venäjän merkitys kasvaa, Ympäristöongelmat laajenevat/kansainvälistyvät, Fossiilisten polttoaineiden ja energian hinta nousee niukentumisen ja ympäristödirektiivien tiukentumisen myötä. Yksilön merkitys on korostunut: yksilöt (yksittäiset toimijat) saavat blogaalissa maailmassa enemmän aikaan hyvässä ja pahassa, Arvot ja tunteet korostuvat työelämässä ja yhteiskunnassa: Tulevaisuus on pikemminkin henkistä kuin fyysistä. Moraali j ja tunteet ovat korvaamassa järjen. Myös yliluonnollinen ja viihteellisyys korostuvat. Kukaan ei ole kiinnostunut siitä, mikä on totta vaan asioita tehdään jos se on kivaa (tai koska joku kokee sen velvollisuudekseen).

7 Kansalliset trendit Lama ja taantuma eivät kierrä Suomea, vaan parhaimmassakin tapauksessa iskevät tänne vain hiukan myöhemmin kuin muualle. Kansainvälisen päätöksenteon ongelmat (esimerkiksi EU:n ja Naton tasolla) nostavat Suomen näkökulmasta Pohjoismaisen yhteistyön merkitystä ja myös YK:n roolia. Pienten maiden yhteistyön ja arvoperheiden merkitys kasvaa Suomen osalta mm. Itämeren alueen, Pohjoisen ulottuvuuden ja Pohjoismaisen yhteistyön sekä Venäjän merkitys sekä hyvässä että pahassa kasvaa. Myös moni hyvä asia kasvaa laman seurauksena: Syntyvyys, lähimatkailu, karkinsyönti, tapahtumien yleisömäärät, kirjastoja ja työväenopistoja käytetään, konsultit yms. ongelmanratkaisijat tekevät rahaa, investointeja tehdään ja turhaa karsitaan. Suomi on jakaantunut aluerakenteeltaan kolmeen osaan: suuret kaupungit, radanvarsien puutarhakaupungit (seutukuntakeskukset ympäristöineen) ja ydinmaaseutu. Polarisaatio: suomalainen yhteiskunta (ja myös maailma) eriarvoistuu. Kuilu esimerkiksi köyhien ja rikkaiden sekä koulutettujen ja kouluttamattomien välillä kasvaa. Lapset, nuoret ja vanhukset ovat todennäköisiä väliinputoajia mm. julkisissa palveluissa. Uusia yhteiskunnasta vieraantuvia väliinputoajaryhmiä ilmestyy perinteisellä tavalla hyväosaisten piiristä Politiikka kolminapaistuu: kannatusta lisäävät valtiopuolue, ympäristöpuolue ja häirikköpuolue. Ympäristö- ja häirikköpuolueiden kasvua hidastaa se, että ne joutuvat käyttämään aikaa ja energiaa "ääriaineksiensa" sanomisten ja tekemisten selvittelyyn ja selittelyyn.

8 Syntrendit Maailma moninapaistuu: Kehityksen (maailmantalouden) painopiste on kääntymässä kohti Aasiaa ja myös Venäjän rooli kasvaa. Maailman moninapaistuessa voi samalla syntyä uusia valtakoalitioita Lähi-itä valmistautuu toimimaan löyhemmin lännen kontrollissa. Jos Eurooppa heikkenee, niin Islamin merkitys ja valta kasvaa Kiinan ja Venäjän talous ratkaisevat Aasian tulevaisuuden. Aasiassa nähdään pikemminkin sota kuin rauhanprosessi. Mikäli Kiinan ja Venäjän taloudet ajautuvat taantumaan samalla kun Obaman keinot loppuvat kesken, niin voimme nähdä Aasiassa pahimmillaan eräänlaisen 3. maailmansodan alkunäytöksen. Niukentuminen: väestönkasvu + varallisuuden kasvusta johtuva kulutuksen kasvu + rajalliset luonnonvarat = niukentuminen. Tämä megatrendi voi aikaa myöden nousta gigatrendiksi. Kaikille ei enää riitä kaikkea. Seurauksena on kulutusrakenteen muutos (jakaminen, omistamisen merkityksen väheneminen, less is more ja ennen kaikkea yhteisöllisen käytön ja jakamisen aikakausi), moderni nälänhätä, energiakriisi ja tehokkuusvetoinen hintojen nousu. Kestävästä kehityksestä (esimerkiksi energiatehokkuudesta) ja vastuullisesta liiketoiminnasta on tulossa kilpailukykytekijä. Kriittisiä resursseja ovat mm. energia, vesi, ruoka, metsät, metallit (yms. raakaaineet) ja (viljelys)maa mutta myös koulutus, tieto, dialogi, tekniikka, raha jne.

9 Kolmas sektori ja uudet osallistumisen muodot: Kolmannen sektorin ja erilaisten vertaisyhteisöjen ja oman avun merkitys kasvaa. Samalla kehittyy uusia osallistumisen ja vaikuttamisen tapoja: TV-keräyksistä, rokkikonserteista ja katastrofien jälkeisistä keräyksistä tulee vastuullisuuden valtavirtaa. Yhteiskunta ja kulttuuri moninaistuu ja eriarvoistuu, Globalisaation vastustus kasvaa ja vastustus saa erilaisia muotoja eri alueilla, perinteiset demokraattiset järjestelmät haastetaan/joutuvat kritiikin kohteiksi, erilaisia puolustavia toimenpiteitä, ääriliikkeet ja ilmiöt uskonnossa ja politiikassa, Islam, eriarvoistumiskehitys Kiinassa, Intiassa ja Venäjällä. Anarkian ja terrorismin määrä kasvaa. Muutosvastarintailmiöt nousevat esiin entistä voimallisempina. Tämä näkyy aluksi mellakoina ja mielenosoituksina myöhemmin anarkiana ja yhteiskunnasta eristäytymisenä. Varsinkin harvaan asutuilla seuduilla otetaan vastuuta itsestä ja naapurista. Online (moni)mediayhteiskunta: mediavetoinen yhteiskunta, 24/7, verkkokauppa, viestinnän, brändin ja imagon merkityksen kasvu, lyhyt aikajänne, osaoptimointi, arkiset esineet muuttuvat mediaksi, uudet käyttökulttuurit, toden ja virtuaalisen ero sumenee. Ensimmäiset globaalipuolueet syntyvät lähitulevaisuudessa Globaalit kuljetuskäytävät muuttuvat tuotantokäytäviksi. Globalisaatio 3.0/kolmas osittuminen. Ensimmäisessä osituksessa tuotanto irtosi kulutuksesta. Toisessa osituksessa tuotantokin hajosi kansainvälisiksi arvo- ja alihankintaketjuiksi. Kolmannessa osituksessa globalisaatio palaa kotiin : kansainvälistyminen on kääntymässä uudestaan paikallisuudeksi esimerkiksi lähituotannoksi.

10 Maaseudun, kansallisromantiikan ja perinteiden arvostus kasvaa. Tämän trendin myötä myös lähi-ja luomuruuan arvostus kasvaa. Agribusiness globalisoituu ja maatalouden innovaatiojärjestelmästä (sekä elintarvike- ja metsäteollisuuden superalihankintaverkostoista). Maa- ja metsätaloudesta kehittyy kasviperäinen bioraakaaineklusteri Lantin toinen puoli on se, että kansallisromantiikan ohella kasvaa myös kansallismielisyys ja kansallismielisyyden vaikutuksesta myös muukalaisviha. Slow life ja leppoistelu nostavat päätään. hyvätuloiset pyrkivät jatkossa vähentämään työhön käyttämäänsä aikaa ja viettävät sitä enemmän perheen kesken (Sarkomaaherätys). Ajattelutapa ja toimintamalli, jossa yksityinen kuluttaminen nähdään hyvinvoinnin päämääränä ajautuu kriisiin. Ympäristöliike radikalisoituu. Tieto lisääntyy (myös ristiriitainen tieto), mutta aikaa on enää arvaamiseen: Päätöksiä tehdään nopean ja pinnallisen tiedon perusteella. Metahallinta (pysyvyys/ pystyvyys illuusio) muutoksen keskelle: mikään ei saa vain tapahtua. Ennakointi, laskettavuus, arviointi. Kaiken on perustuttava tutkimukseen oltava referenssi, jonka suhteen arvioida. Sisältö ei ole tärkeää tärkeää on tekotapa, tekniikka, hallinto, management, byrokratia, muodollisten vaatimusten täyttäminen Jatkuva kritiikki: kaikki alistetaan/altistetaan jatkuvalle arvioinnille. Muutos itseisarvona: jatkuva pyrkimisen, haastamisen ja kasvun kulttuuri

11 Sekä että yhteiskunta, jossa ääripäät kasvavat yhtä aikaa: köyhyys ja rikkaus, hyvinvointi ja pahoinvointi, kestävä kehitys ja kulutuksen/tuotantovolyymien kasvu, erikoistuminen pieniin yksityiskohtiin ja kokonaisoptimoinnin tarve, yksilöllisyys ja yhteisöllisyys, kilpailu ja verkostoitumisen/ yhteistyön tarve, innovaatioyliopistossa yhdistetään mm. tekniikka ja taide (design), maailman moninapaistuminen. Tuloksena on mm. kokonaisuuden hallinnan ja muutoksen ymmärtämisen vaikeutuminen: maailman tapahtumilla ei ole punaista lankaa. Sekä että yhteiskunnan voi ymmärtää myös trendeinä ja antitrendeinä: jos on kasvava trendi, niin myös sen vastakohta/antitrendi kasvaa (lantin molemmat puolet kasvavat yhtä nopeasti ). Kolmansien kehittyminen? Vaikka sekä että onkin tämän hetken vahvimpia ilmiöitä, niin tulevaisuudessa näiden ääripäiden väliin muodostuu kolmansia: maaseudun ja kaupungin väliin nk. Kolmas Suomi (vuorovaikutusalueiden/ kehyskuntien vahva kasvu) sekä reaali- ja virtuaalimaailman väliin kehittyvä kolmas (esimerkiksi satu ja roolipelit, jotka ovat fyysisiä, mutta eivät perustu tietoon ja totuuteen: mitä sen on väliä, että onko rooli tai tarina totta jos se on kivaa ja toimii?).

12 Ja miten sitten kävikään?

13 Teknologinen murros on vasta alkanut Seuraavat 20 vuotta voivat muuttaa maailmaa enemmän kuin edelliset 200 vuotta. Ihmiskunta on julkaissut tähän mennessä noin 50 miljoonaa tieteellistä artikkelia. Puolet niistä on julkaistu 20 viime vuotena. Jos trendi jatkuu, niin seuraavien vuoden kuluessa julkaistaan yhtä paljon tiedettä, kuin tähän mennessä yhteensä. Tee lista kaikista niistä asioista, jotka ovat täysin mahdottomia. Kun lista on valmis niin kysy, että ovatko ne mahdottomia vielä 1000 vuoden päästä? Melkein kaikki nykyinen teknologia olisi ollut mahdottomien listalla tuhat vuotta sitten (Michio Kaku)

14 Radikaalit teknologiat kunta.fi/fi/tietoae duskunnasta/julk aisut/documents/ tuvj_ pdf kunta.fi/fi/tietoae duskunnasta/julk aisut/documents/ tuvj_ pdf _ pdf#search=eduskuntatunnus%3A%22tuvm%22 Esimerkiksi Tekniseen korkeakouluun perustettiin jo 1950-luvulla teoreettisen sähkötekniikan professuuri ja 1960-luvulla ensimmäinen tietoliikennetekniikan professuuri. Samaan aikaan perustettiin Tampereen yliopistoon (1965) ja Helsingin yliopistoon (1967) tietojenkäsittelytieteen professuurit ja Oulun yliopistoon (1965) sähkötekniikan osasto. Näistä investoinneista tietotekniikkaan (ml. radiotekniikka) ja tietoliikenteeseen sai alkunsa suomalainen tietotekninen osaaminen. Suomen viennistä sähkötekniikan ja elektroniikan osuudet olivat vuonna %, %, %, %, %. Tiede ja perustutkimus muuttuvat siis liiketoiminnaksi ja teollisuudeksi, mutta aikajänteet voivat olla hyvin pitkiä. Teknologiakorit 1-25 etenemisnopeus 3.64 Teknologiakorit etenemisnopeus 3.36 Teknologiakorit etenemisnopeus 3.00 Teknologiakorit etenemisnopeus 2.76 Kehittyykö joku täällä nopeammin kuin muut? Jos ryhdytään toimimaan vasta silloin, kun uudet teknologiat ovat jo kypsiä ja varmoja, niin olemme auttamatta myöhässä. Teknologinen edelläkävijyys edellyttää visionäärisyyttä ja rohkeutta, ja tätä tulevaisuusvaliokunta on pyrkinyt luomaan omalla teknologian ennakoinnin mallillaan.

15 Esineiden Internet, automatisaatio ja robotisaatio Pakkaukset tunnistavat kuka niitä käyttää ja valmistavat käyttäjälleen henkilökohtaista sisältöä; käyttöohjeita, diagnooseja yms. Pakkausta koskettamalla saa suoraa kuvaa sodista, lehmistä, avaruusasemasta, kalastajasta Älytalot tuottavat energiansa ja tarkkailevat veden ja sisäilman laatua, energian kulutusta ja asukkaiden terveyttä. Myös design on virtuaalinen: tapettien värit, valaistus, äänet ja tuoksut ovat säädeltävissä. Huonekalut, lattia, jääkaappi, pakkaukset ja vaatteet kommunikoivat keskenään ja sisältävät palvelujärjestelmiä. Esimerkiksi jääkaappi tietää mikä on loppu tai pilaantunutta ja kertoo lähikaupan tarjoukset. Vaatteet, huonekalut, jääkaappi ja asunnon rakenteet seuraavat terveyttä ja ohjeistavat terveelliseen ruokavalioon, liikuntaan, lääkitykseen tms. Palvelurobotti Kaveria testattiin ylivieskalaisessa vanhusten palvelukodissa. ( 2011) Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa robotit ovat alkaneet tehdä sydänleikkauksia (Yle 2011) Tietokoneiden välinen supernopea pörssikaupankäynti eli robotti-kauppa on muokannut rajusti sijoitusmarkkinoita. (Talouselämä 2011) Robots Can Now Teach Other Robots, Thanks To The Robo Internet ( Bio-Bots: Nano-Bots ja klaytroniikka Chatbots: Googlen sci-fi-auto sai ajo-luvan Kaliforniassa (Taloussanomat 2012) TS : Elektroniikkaa hyönteisten selkään ( de/600946/elektroniikkaa +hyonteisen+selkaan)

16 Digitalisaatio, blogalisaatio, Big data, My Data, tiedon louhinta ja lisätty todellisuus Alusta- ja jakamistalouden kansalaiset ovat aktiivisia. Asiat tapahtuivat ensin alhaalta ylös (CtoB) ja nyt alhaalta alas (CtoC). Seuraavaksi disruption disruptio: kyborgi ei tarvitse edes Uberia Minkälaista olisi Suomen luontomatkailu, jos antaisimme sen kehittämisen Roviolle tai Supercellille? Mitä voisi Suomen metsissä nähdä ja järvistä kalastaa? Ja entä jos Veikkaus antaisi 50:stä pyydystetystä örkistä ? Don t you worry bout a thing: Entä jos kaikilla Ifin asiakkailla olisi älylasit ja puhuvat vaatteet? Ja oma IF-avatar suojelusenkelinä?

17 Sampovisio: voimme tuottaa kaikesta orgaanisesta biomassaa, josta voimme valmistaa mitä tahansa Biokausi: vuonna 2050 kaikki se mikä voidaan tehdä bioraaka-aineista myös tehdään niistä

18 Elävät materiaalit ja koneet Synteettinen biologia Onko mahdollista tehdä keppi, joka isketään maahan, minkä jälkeen se valmistaa ihmeellisiä asioita? Eikö omenapuu jo ole tällainen? Aalto Biofilia/Maurizio Montalti HS : Tulevaisuuden kodeissa voi olla likaa syöviä mattoja ja tunnistavia seiniä ( HS : Maailman kaikki arkistot voisi tallentaa laatikolliseen siemeniä. Yksi ainoa puu voisi tallentaa kaiken sen tiedon, mitä lapsi ja nuori oppii kouluaikanaan.

19 3D tulostus Tulevaisuuden tuotteet ovat! ohjelmistoja ja algoritmejä ja biomassasta voi tulostaa mitä tahansa. Mitä kulkee tulevaisuuden älyverkoissa? Sähköä, tietoa, rahaa ja tavaroita Risteilijän kokoinen 3D tulostin voisi valmistaa mitä tahansa Vuonna 2013 keinolihapihvi maksoi euroa. Nyt se maksaa 11 euroa. Vuonna 2050 lehmä on pelkkä algoritmi: Astronautti tarvitsi jakoavainta Nasa lähetti sähköpostilla Esimerkiksi Biovakka voi tulevaisuudessa tehdä kaiken sen, minkä sähköyhtiöt, TeliaSonera, Nordea, Kesko ja Marimekko nykyään. Printattu silmä nettiyhteydellä 2027: Nanorobotteja aivoihin 2030:

20 Teknologinen imperatiivi On sanottu, että uusi teknologia (esimerkiksi automatisaatio ja robotit) vievät meiltä työn luvun Iltasanomissa olisi lukenut, että HÖYRYKONEET VIEVÄT MEIDÄN KAIKKI TYÖPAIKAT! Kaikki uudet teknologiat (höyrykone, auto, juna jne.) ehkä vähensivätkin aluksi työpaikkoja, mutta loivat samalla uusia. Mitä nopeammin otamme uuden teknologian käyttöön, sitä paremmin ja nopeammin se työllistää. Esimerkiksi Valmet Automotive, eli Ugin autotehdas: Suomen robotisoituneimpia tehtaita, mutta siitä huolimatta myös yksi eniten uutta työvoimaa palkkaavista yrityksistä Varsinais-Suomessa Mutta uudella teknologialla on tehtävä uusia asioita uudella tavalla. Kirurgit ja autoasentajat ovat onnistuneet tässä. Ovatko nettikauppa, media ja ehkä opetuskin epäonnistuneet tässä?

21 Uudet toimintamallit

22

23 Kiertotalous

24

25 Kokeiluyhteiskunta ja älykäs erikoistuminen kaisut/documents/tuvj_ pdf Kokeiluyhteiskunta, alueelliset pilotit, demonstraatiot ja referenssit (älykäs alueellinen erikoistuminen). Julkiset innovatiiviset hankinnat ja normitalkoot. Byrokratialoukun purkaminen. uskunnasta/julkaisut/documents/tu vj_ pdf Mahdollistava valtio kokeileva Suomi

26 Ihminen kaiken keskellä

27 Elämysyhteiskunta Terveys Huonekalut ja tarvikkeet Vaatteet ja jalkineet Liikenne Sekalaiset tarvikkeet ja palvelut Asuminen ja energia Ruoka ja juoma Vinnari 2006 Härskit K70-kerholaiset ja lapselliset 30-kymppiset syövät rinnat paljaina TosiTV:ssä kilpaa matoja. Enemmän mediaa kuin koskaan ja vähemmän toimittajia. Tyhjänpäiväinen ohjelmavirta.

28 Pahoinvointiyhteiskunta? BKT:n rinnalle on luotu hyvinvoinnin mittareita, kuten aidon kehityksen mittari (GPI, Genuine Progress Index) ja kestävän taloudellisen kehityksen mittari (ISEW, Index of Sustainable Economic Development). GPI- mittari kääntyi Yhdysvalloissa laskuun jo 1970-luvun puolessa välissä ja on edelleen alempana kuin silloin. Suomen kestävä taloudellinen hyvinvointi (ISEW) oli huipussaan vuonna Nykyään se on vain noin puolet vuoden 1983 tasosta. Samaan aikaan Suomen bruttokansantuote on lähes kaksinkertaistunut. Suomessa jää joka päivä 6 alle 30 vuotiasta nuorta ihmistä sairaseläkkeelle pelkästään masennuksen vuoksi. (THL). Joka toinen suomalainen sairastuu elämänsä aikana johonkin psyykkiseen sairauteen (depressio, ahdistus, addiktiot jne.). Suomessa syödään päivittäin psyykenlääkettä (masennuslääkkeet, rauhoittavat lääkkeet, unilääkkeet jne.). Joka toinen päivä yksinäinen vanhus tekee itsemurhan. (VNK) Vuonna 1987 syntynyt kohortti (60 000): 26%:lla rikosrekisteri (pojat 38,4%). 23% turvautunut toimeentulotukeen ja 1/5 on käyttänyt ennen aikuisikää psykiatrisen erikoissairaanhoidon palveluita tai psyyken lääkkeitä. (Paananen et all. 2012) Suomi oli 2000 luvun alussa nopeimmin eriarvoistuva OECD-maa. (Tilastokeskus) Lama hidasti. Seuraava nousukausi katkaisee Suomen kansan. Syrjäytyminen on periytyvää Maailman 85 rikkainta ihmistä omistaa saman verran kuin 3,5 miljardia köyhintä ihmistä (Oxfam). Epätasa-arvo on yksi pakolaisuuden ajureista. Ylikulutuspäivä (13.8.) 2016

29 Onnellisuustalous Maistuisiko seitsemäs kuppi kahvia? Samalla kun hyvinvointivaltio heikkenee, niin kansalaisyhteiskunta vahvistuu (yritykset, järjestöt, yhdistykset, säätiöt, yksilöt, perheet, yhteisöt ) Arvojen merkitys kasvaa. Tapahtuu yksilöllisstymistä sekä arvopohjaista heimoutumista ja uusyhteisöllisyyttä. Samalla Luottamusyhteiskunta heikkenee. Radikalisoitumista. Markku Wilenius 2009 Kymmenestä maailman nopeimmin kasvavasta liiketoimintainnovaatiosta kahdeksan on Suomessa kielletty: Voisiko alustatalous tuottaa lähipalvelut? Onnellisuustalous

30 Uusi oppiminen ja kumppanuus kansalaisyhteiskunnan kanssa Tulevaisuusvaliokunnan Uusi oppiminen -jaosto: Ahkeruus on tärkeämpää kuin lahjakkuus. Vaikka kaikki eivät voikaan olla hyviä esimerkiksi kielissä ja matematiikassa, niin kaikki voivat olla mahdollisimman hyviä. Lisäksi jokaisen ihmisen sisällä on kukka: jokin asia, jossa juuri hän on kauneimmillaan. Ei verrattuna muihin, vaan omana itsenään. Varhaiskasvatuksen, koulujärjestelmän ja työelämän on saatava nämä kukat esiin. Varsinais-Suomen maakuntaohjelma on kumppanuusohjelma: Ihmiset kukkivat kello 16 jälkeen. Menevät töiden jälkeen laulamaan, maalaamaan, tanssimaan jne. Tuetaan siis kansalaisyhteiskunnan kukkimista eli järjestöjä. Se tuottaa iloa sekä harrastajille että myös yleisölle, on parasta ennalta ehkäisevää sotea ja synnyttää myös työpaikkoja ja yrittäjyyttä. Tulevaisuuskasvatus/tulevaisuusohjaus

31 es/default/opm/julkaisut/201 5/liitteet/okm8.pdf?lang=fi etoaeduskunnasta/julkaisut/ Documents/tuvj_ pdf Koulu on tärkein asia maailmassa Juuri Suomessa on kyetty toteuttamaan amerikkalainen unelma: synnytpä isoon taloon tai pieneen torppaan, oletpa tyttö tai poika, terve tai sairas, niin sinulla on mahdollisuus oman ahkeruutesi ja unelmiesi perusteella kasvaa putkimieheksi, poliisiksi, lääkäriksi, filmitähdeksi tai presidentiksi. Olemme peruskoulun avulla onnistuneet osallistamaan koko pienen kansamme hyvinvointivaltion rakentamiseen.suomi on elänyt ensin puulla ja sitten tietoja viestintäteknologialla. Jatkuva muutos nostaa esille aina uusia kärkialoja ja vie ne taas mennessään. Taitavat insinöörimme (ja muut osaajat) keksivät aina uutta kun tarvitaan: niin kauan kuin meillä on koulu. Mutta jos luovumme koulusta, niin luovumme tulevaisuudestamme. Koulu on tietoyhteiskuntamme ja innovaatiojärjestelmämme ydin. (Kansa)koulu on kuitenkin keksitty jo 1800-luvulla. Silloin tieto oli harvinaista. Siksi koulun tehtävänä oli tiedon opettaminen. Jos koulu keksittäisiin vasta nyt, niin minkälaisen koulun tekisimme? Mistä nyt on pulaa? Missä opetus nyt tapahtuisi ja miten? Mikä on koulun missio?

32 Viestejä kouluille Lasten hyvinvointi ja nuorten siirtyminen peruskoulusta jatkokoulutuksen kautta työelämään on hyvinvointiyhteiskunnan ydinprosessi. Mitä useampi nuori pääsee normaalin, arkisen elämän uralle, sitä paremmin hyvinvointiyhteiskuntamme toimii. Jatkuva ja nopeutuva muutos edellyttää myös elinikäistä oppimista. Tietojen ja taitojen opettamisen lisäksi koulu myös suojaa lapsen ja nuoren kehitystä ja tasaa terveyseroja. Onnistumisen kokemukset koulussa tai harrastuksissa tukevat lasten ja nuorten kehitystä. Kaverit, yhteisöllisyys, Identiteetti sekä oikean ja väärän erottaminen. Koulu ja koulutusjärjestelmä luovat pohjaa myös luottamusyhteiskunnalle ja aktiiviselle kansalaisuudelle. Myös kouluilla on teknologinen imperatiivi. Koulujen on otettava käyttöön uusin teknologia mahdollisimman nopeasti ja laajasti. Tämä edellyttää myös opettajankoulutuksen ja varsinkin opettajien täydennyskoulutuksen kehittämistä (vrt. lääkäri: ei ole koskaan valmis). Ja yhteistyötä alan yritysten kanssa. Kokeiluja ja yhdessä kehittämistä. Parhaillaan koulujen väliset erot kasvavat. Innostuneet opettajat ja rehtorit voivat tehdä lähes mitä vain. Muut jäävät jälkeen Varhaiskasvatuksen ja sen tukitoimien avulla voidaan ennaltaehkäistä kouluiässä kasautuvia ongelmia.

Näkökulmia tulevaisuuteen ja tulevaisuuden yrittäjyyteen

Näkökulmia tulevaisuuteen ja tulevaisuuden yrittäjyyteen Näkökulmia tulevaisuuteen ja tulevaisuuden yrittäjyyteen Olli Hietanen Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto/turun kauppakorkeakoulu Suomen yrityskummit ry:n kevätkokous Hotelli Holiday Inn, Turku

Lisätiedot

Tekijöiden tulevaisuus

Tekijöiden tulevaisuus Tekijöiden tulevaisuus Olli Hietanen Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto/turun kauppakorkeakoulu Mikkelin kesäpäivät Mikkelin kesäyliopisto 11.6.2015 Mikkelin konsertti- ja kongressitalo Mikaeli

Lisätiedot

Tulevaisuuden liiketoimintaosaaminen ja visionäärinen johtaminen

Tulevaisuuden liiketoimintaosaaminen ja visionäärinen johtaminen Tulevaisuuden liiketoimintaosaaminen ja visionäärinen johtaminen Olli Hietanen Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto/turun kauppakorkeakoulu Turun kauppakorkeakoulun Alumnipäivä 19.9.2015 Todennäköinen

Lisätiedot

Virtualisaatio, robotisaatio ja biokausi tulevat mikä muuttuu työelämässä ja koulutuksessa?

Virtualisaatio, robotisaatio ja biokausi tulevat mikä muuttuu työelämässä ja koulutuksessa? Virtualisaatio, robotisaatio ja biokausi tulevat mikä muuttuu työelämässä ja koulutuksessa? Olli Hietanen Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto/turun kauppakorkeakoulu Yhdessä teemme tulevaisuuden

Lisätiedot

Unelma tulevaisuuden peruskoulusta

Unelma tulevaisuuden peruskoulusta Unelma tulevaisuuden peruskoulusta Olli Hietanen Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto/turun kauppakorkeakoulu Tulevaisuuden peruskoulu Kehittämiskouluverkoston Kick Off -seminaari 12.9.2014 klo

Lisätiedot

Seuraavat 20 vuotta muuttavat maailmaa enemmän kuin edelliset 200

Seuraavat 20 vuotta muuttavat maailmaa enemmän kuin edelliset 200 Seuraavat 20 vuotta muuttavat maailmaa enemmän kuin edelliset 200 Olli Hietanen Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto/turun kauppakorkeakoulu Green ICT seminaari Porin yliopistokeskus 4.9.2014

Lisätiedot

Biotalous nousevana megatrendinä Vuonna 2050 kaikki mikä voidaan tehdä bioraaka-aineista, myös tehdään niistä

Biotalous nousevana megatrendinä Vuonna 2050 kaikki mikä voidaan tehdä bioraaka-aineista, myös tehdään niistä Biotalous nousevana megatrendinä Vuonna 2050 kaikki mikä voidaan tehdä bioraaka-aineista, myös tehdään niistä Olli Hietanen Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto/turun kauppakorkeakoulu MTK:n maatalous-

Lisätiedot

Kestääkö hyvinvointiyhteiskunta?

Kestääkö hyvinvointiyhteiskunta? Kestääkö hyvinvointiyhteiskunta? Olli Hietanen Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto/turun kauppakorkeakoulu KANSALAISYHTEISKUNNAN TILA JA TULEVAISUUS Heinolan Setlementtipäivät 24. 26.4.2014 Väestönkasvu

Lisätiedot

Yritys ja tulevaisuus - kuinka tulevaisuuteen nähdään?

Yritys ja tulevaisuus - kuinka tulevaisuuteen nähdään? Yritys ja tulevaisuus - kuinka tulevaisuuteen nähdään? Olli Hietanen Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto/turun kauppakorkeakoulu Turun kauppakamari Messukeskus 7.5.2014 Tulevaisuus Seuraavat

Lisätiedot

USKALLUSTA JA LUOVUUTTA JOHDETAAN UNOHTAMALLA JA HULLUNKURISILLA PERHEILLÄ

USKALLUSTA JA LUOVUUTTA JOHDETAAN UNOHTAMALLA JA HULLUNKURISILLA PERHEILLÄ USKALLUSTA JA LUOVUUTTA JOHDETAAN UNOHTAMALLA JA HULLUNKURISILLA PERHEILLÄ XV kansallinen Kaupunkifoorumi Salo, Astrum-keskus 21.5.2013 Olli Hietanen Turun yliopisto, Tulevaisuuden tutkimuskeskus Jos luovuus

Lisätiedot

Näkemyksiä tulevaisuuden muutoksista ja haasteista

Näkemyksiä tulevaisuuden muutoksista ja haasteista Näkemyksiä tulevaisuuden muutoksista ja haasteista Olli Hietanen Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto/turun kauppakorkeakoulu Forssan kaupungin, Humppilan kunnan, Jokioisten kunnan ja Tammelan

Lisätiedot

Tulevaisuus haastaa johtamisen?

Tulevaisuus haastaa johtamisen? Tulevaisuus haastaa johtamisen? -makupaloja tulevaisuusajattelusta TSE een ohjelmissa Olli Hietanen Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto/turun kauppakorkeakoulu Uudista ja Uudistu 25.9. - 26.9.2013

Lisätiedot

Mitä tulevaisuus tuo tullessaan?

Mitä tulevaisuus tuo tullessaan? Mitä tulevaisuus tuo tullessaan? Olli Hietanen Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto/turun kauppakorkeakoulu Suomalainen ruokaketju vuonna 2030 Agronomiliitto 26.10.2013 Radisson Blu Marina Palace

Lisätiedot

Älyruokaa vai ruokaälyä?

Älyruokaa vai ruokaälyä? Älyruokaa vai ruokaälyä? Olli Hietanen Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto Ammattikeittiöosaajat ry:n ja Kuntaruokailun asiantuntijat ry:n Kevään ammattilaisseminaari Scandic Park, Helsinki 9.4.2014

Lisätiedot

TKI aluekehittäminen - tulevaisuuden trendit

TKI aluekehittäminen - tulevaisuuden trendit TKI aluekehittäminen - tulevaisuuden trendit Olli Hietanen Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto/turun kauppakorkeakoulu Satakunnan Tulevaisuusfoorumi 2014 17.12.2014 Teknologiakeskus ooga es Pripoli

Lisätiedot

Visionäärisellä johtamisella kohti tulevaa trendit ja heikot signaalit päätöksenteon tukena

Visionäärisellä johtamisella kohti tulevaa trendit ja heikot signaalit päätöksenteon tukena Visionäärisellä johtamisella kohti tulevaa trendit ja heikot signaalit päätöksenteon tukena Olli Hietanen KymiBusiness 2009 Kuusankoskitalo 28.10.2009 Johdatus tulevaisuusajatteluun Murrosajattelu uutta

Lisätiedot

Globaalit trendit Ihmiset vaurastuvat ja elävät pidempään. Keskiluokka kasvaa ja eriarvoisuus lisääntyy. Taloudellinen ja poliittinen painopiste

Globaalit trendit Ihmiset vaurastuvat ja elävät pidempään. Keskiluokka kasvaa ja eriarvoisuus lisääntyy. Taloudellinen ja poliittinen painopiste JYU. Since 1863. Globaalit trendit Ihmiset vaurastuvat ja elävät pidempään. Keskiluokka kasvaa ja eriarvoisuus lisääntyy. Taloudellinen ja poliittinen painopiste siirtyy Aasiaan. Globalisaatioprosessin

Lisätiedot

VOISIKO SUOMI OLLA BIO- JA KIERTOTALOUDEN KASVUALUSTA? Harri Jaskari Kansanedustaja, KOK Talousvaliokunnan varapj.

VOISIKO SUOMI OLLA BIO- JA KIERTOTALOUDEN KASVUALUSTA? Harri Jaskari Kansanedustaja, KOK Talousvaliokunnan varapj. VOISIKO SUOMI OLLA BIO- JA KIERTOTALOUDEN KASVUALUSTA? 11.6.2018 Harri Jaskari Kansanedustaja, KOK Talousvaliokunnan varapj. Sampovisio: voimme tuottaa kaikesta orgaanisesta biomassaa, josta voimme valmistaa

Lisätiedot

Katse asiakaskokemuksen tulevaisuuteen. Demos Helsinki Satu Korhonen

Katse asiakaskokemuksen tulevaisuuteen. Demos Helsinki Satu Korhonen Katse asiakaskokemuksen tulevaisuuteen Demos Helsinki Satu Korhonen satu.korhonen@demoshelsinki.fi Twitter @satu_koo Demos Helsinki on riippumaton yhdistysmuotoinen ajatushautomo. Tavoitteenamme on kestävämpi

Lisätiedot

Kaikkien osaaminen käyttöön

Kaikkien osaaminen käyttöön Kaikkien osaaminen käyttöön miksi aihe on Sitralle ja Suomelle keskeinen ja miten Sitran Ratkaisu 100 -haastekilpailu vie asiaa eteenpäin? Kalle Nieminen Asiantuntija, Sitra 13.12.2016 Kaikkien osaaminen

Lisätiedot

Miksi jokaisen osaaminen pitäisi saada hyödynnettyä?

Miksi jokaisen osaaminen pitäisi saada hyödynnettyä? 15.3. MAAHANMUUTTAJAT AMMATILLISESSA KOULUTUKSESSA Miksi jokaisen osaaminen pitäisi saada hyödynnettyä? Kalle Nieminen, asiantuntija Miksi jokaisen osaaminen pitäisi saada hyödynnettyä? Megatrendit Kestävyyskriisi

Lisätiedot

Tulevaisuuden uimaseura.

Tulevaisuuden uimaseura. Tulevaisuuden uimaseura #urheiluseura @SipiKoo Ennen oli paremmin? Ennen oli helpompaa? Ennen oli ennen. Nyt on nyt. Hyvän seuran ulottuvuudet Resurssien hankintakyky Jatkuvuus, toimintaympäristön lukutaito

Lisätiedot

Kohti seuraavaa sataa

Kohti seuraavaa sataa Kohti seuraavaa sataa Suomen keskeiset kysymykset 2020-luvulla 8.12.2017 POSTERINÄYTTELYN TULOKSIA Keskeiset kysymykset TOP 10 Miten irtikytketään hyvinvointi luonnonvarojen kestämättömästä käytöstä ja

Lisätiedot

Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta

Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta 1. Hyvinvointia Suomelle Teknologiateollisuus on Suomen tärkein vientiala. Teknologiayritykset toimivat kansainvälisillä markkinoilla ja tuovat Suomeen vientituloja,

Lisätiedot

Urheiluseurat 2020. @SipiKoo

Urheiluseurat 2020. @SipiKoo Urheiluseurat 2020 @SipiKoo Ennen oli paremmin? Ennen oli helpompaa? Ennen oli ennen. Nyt on nyt. Menestyvä? Hyvän seuran ulottuvuudet Resurssien hankintakyky Jatkuvuus, toimintaympäristön lukutaito Yleinen

Lisätiedot

Teknotarinoita. Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta. Lisää löytyy osoitteesta

Teknotarinoita. Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta. Lisää löytyy osoitteesta Teknotarinoita Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta. Lisää löytyy osoitteesta www.visiolehti.fi 1 Hyvinvointia Suomelle Teknologiateollisuus on Suomen tärkein vientiala. Teknologiayritykset toimivat

Lisätiedot

Kilpailu tulevaisuuden Suomelle

Kilpailu tulevaisuuden Suomelle Kalle Nieminen Asiantuntija, Sitra 28.11.2016 Miksi juuri nyt? Megatrendit 2016 Osaamisen tunnistaminen tulevaisuudessa Ratkaisu 100 Kilpailu tulevaisuuden Suomelle 1 Miten haaste on valittu? 1. 2. 3.

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Globaalin talouden murros. Leena Mörttinen 22.1.2015

Globaalin talouden murros. Leena Mörttinen 22.1.2015 Globaalin talouden murros Leena Mörttinen 22.1.2015 Globaalin talouden murros: kolme näkökulmaa 1. Teollisuuden murros: uudet teknologiat sekä tuhoavat että luovat uutta 2. Politiikan murros: poliittiset

Lisätiedot

Megatrendit: mitä ne ovat ja miksi ne tulee huomioida Kotka visiotyössä?

Megatrendit: mitä ne ovat ja miksi ne tulee huomioida Kotka visiotyössä? Esitelmä 25.1.2018 Megatrendit: mitä ne ovat ja miksi ne tulee huomioida Kotka 2025 -visiotyössä? Demos Helsinki Aleksi Neuvonen @leksis Megatrendit...ovat pitkäkestoisesti yhteiskuntaa muokkaavia, tyypillisesti

Lisätiedot

Teknologiateollisuus = Mahdollisuuksien Maailma! Miten kerromme sen nuorille, heidän opettajilleen ja vanhemmilleen?

Teknologiateollisuus = Mahdollisuuksien Maailma! Miten kerromme sen nuorille, heidän opettajilleen ja vanhemmilleen? Teknologiateollisuus = Mahdollisuuksien Maailma! Miten kerromme sen nuorille, heidän opettajilleen ja vanhemmilleen? 2 2017 BR Teknologiateollisuus 2 Kone- ja tuotantotekniikan opiskelu Miksi teknologia!

Lisätiedot

KOULUTUS TULEVAISUUDESSA

KOULUTUS TULEVAISUUDESSA KOULUTUS TULEVAISUUDESSA Lukio Suomessa - Tulevaisuusseminaari 3.4.2014 Johanna Ollila, projektipäällikkö Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turun yliopisto TULEVAISUUDENTUTKIMUS Havainnointia mm. tilastot,

Lisätiedot

ONNISTUVA SUOMI TEHDÄÄN LÄHELLÄ. Kuntaliiton strategia valtuustokaudelle

ONNISTUVA SUOMI TEHDÄÄN LÄHELLÄ. Kuntaliiton strategia valtuustokaudelle ONNISTUVA SUOMI TEHDÄÄN LÄHELLÄ Kuntaliiton strategia valtuustokaudelle 2017-2021 MUUTOSTEN MAAILMANPYÖRÄ: Kuntien ja alueiden muutosajurit Kaupungistuminen Elämäntapojen muutokset Älykäs hyvinvointi-

Lisätiedot

ONNISTUVA SUOMI TEHDÄÄN LÄHELLÄ. Strategia valtuustokaudelle

ONNISTUVA SUOMI TEHDÄÄN LÄHELLÄ. Strategia valtuustokaudelle ONNISTUVA SUOMI TEHDÄÄN LÄHELLÄ Strategia valtuustokaudelle 2017-2021 MUUTOSTEN MAAILMANPYÖRÄ: Kuntien ja alueiden muutosajurit Elämäntapojen muutokset Älykäs hyvinvointi- ja terveysteknologia Syrjäytyminen

Lisätiedot

Suomen metsäbiotalouden tulevaisuus

Suomen metsäbiotalouden tulevaisuus Suomen metsäbiotalouden tulevaisuus Puumarkkinapäivät Reima Sutinen Työ- ja elinkeinoministeriö www.biotalous.fi Biotalous on talouden seuraava aalto BKT ja Hyvinvointi Fossiilitalous Luontaistalous Biotalous:

Lisätiedot

Elinkeino-ohjelman painoalat

Elinkeino-ohjelman painoalat Elinkeino-ohjelman painoalat Elinkeino-ohjelman painoalat 1. Uudistuva teollisuus. Nykyinen rakennemuutos on mahdollista kääntää laadullisesti uudenlaiseksi kasvuksi panostamalla uusiin liiketoimintamalleihin

Lisätiedot

uusia päämääriä Rio+20 Lisää tähän ja otsikko kestävä kehitys tuloksia ja Johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala, EK

uusia päämääriä Rio+20 Lisää tähän ja otsikko kestävä kehitys tuloksia ja Johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala, EK Rio+20 Lisää tähän ja otsikko kestävä kehitys tuloksia ja uusia päämääriä Johtaja, EK Säteilevät Naiset seminaari Rion ympäristö- ja kehityskonferenssi 1992 Suurten lukujen tapahtuma 180 valtiota, 120

Lisätiedot

YKI-TREENIT SUOMEN KIELEN YLIMMÄN TASON KOETTA VARTEN C1-C2 KESKUSTELUNAIHEITA

YKI-TREENIT SUOMEN KIELEN YLIMMÄN TASON KOETTA VARTEN C1-C2 KESKUSTELUNAIHEITA YKI-TREENIT SUOMEN KIELEN YLIMMÄN TASON KOETTA VARTEN C1-C2 KESKUSTELUNAIHEITA Mikä pelastaa maailman ilmastonlämpenemiseltä? Heti ratkaisun kimppuun: toimenpiteet, koska otsikossa aiheena: Mikä pelastaa?

Lisätiedot

Biotalouden mahdollisuudet. Jouko Niinimäki & Antti Haapala Oulun yliopisto

Biotalouden mahdollisuudet. Jouko Niinimäki & Antti Haapala Oulun yliopisto Biotalouden mahdollisuudet EU:n energiaomavaraisuus ja -turvallisuus EU:n raaka-aineomavaraisuus ja turvallisuus EU:n kestävän kehityksen tavoitteet Metsäteollisuuden rakennemuutos Suomen metsäala on merkittävässä

Lisätiedot

SUUNNITTELUN MUUTTUVA TOIMINTAYMPÄRISTÖ. Markku Moilanen, hallituksen puheenjohtaja, SKOL SKOL konsulttipäivä,

SUUNNITTELUN MUUTTUVA TOIMINTAYMPÄRISTÖ. Markku Moilanen, hallituksen puheenjohtaja, SKOL SKOL konsulttipäivä, SUUNNITTELUN MUUTTUVA TOIMINTAYMPÄRISTÖ Markku Moilanen, hallituksen puheenjohtaja, SKOL SKOL konsulttipäivä, 18.4.2016 MEGATRENDIT MUOKKAAVAT MAAILMAA ARVOT JA ARVOKETJUT MUUTTUVAT MINKÄ PITÄÄ MUUTTUA

Lisätiedot

Kohti tulevaisuutta - opettaja uudistumisen ytimessä

Kohti tulevaisuutta - opettaja uudistumisen ytimessä Kohti tulevaisuutta - opettaja uudistumisen ytimessä Taito 2016 - Oppimisen ydintä etsimässä Tampere 11.5.2016 Pirjo Ståhle Tietojohtamisen professori Aalto-yliopisto Elintaso 16 kertaa korkeampi Elinaika

Lisätiedot

Soteuttamo on sosiaali- ja terveysalan uudistamisen ja verkostojen kehittämisen työkalupakki.

Soteuttamo on sosiaali- ja terveysalan uudistamisen ja verkostojen kehittämisen työkalupakki. Mikä? Soteuttamo on sosiaali- ja terveysalan uudistamisen ja verkostojen kehittämisen työkalupakki. Soteuttamot ovat avoimia tapahtumia, joissa yksityisen, julkisen ja kolmannen sektorin palveluntuottajat

Lisätiedot

Liikenteen ja elinkeinoelämän tulevaisuus. Johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP Finland Oy

Liikenteen ja elinkeinoelämän tulevaisuus. Johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP Finland Oy Liikenteen ja elinkeinoelämän tulevaisuus Johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP Finland Oy Suomi globaalissa yhteisössä Globalisaatio ja elinkeinorakenteen muutos Suomen riippuvuus kansainvälisestä kaupasta

Lisätiedot

Automaatio ja älykkäät ratkaisut tulevat rakennuksiin

Automaatio ja älykkäät ratkaisut tulevat rakennuksiin Automaatio ja älykkäät ratkaisut tulevat rakennuksiin Hyvinvointia älysähköllä Erkki Aalto, kehitysjohtaja, RAKLI ry KNX Partnerpäivä, 6.11.2014, Tampere Automaatio ja alykkäät ratkaisut, Erkki Aalto,

Lisätiedot

Suomi nousuun. Aineeton tuotanto

Suomi nousuun. Aineeton tuotanto Suomi nousuun Aineeton tuotanto TEM/EIO nostaa keskusteluun yrityksille tärkeitä pullonkauloja ja luo edellytyksiä toimivalle toimintaympäristölle jossa yritykset voivat uudistua ja kasvaa. Tunnistamme

Lisätiedot

KV-verkostot tunturissa Megatrendit & Ratkaisu 100 Suomi pärjää vain osaamiselle

KV-verkostot tunturissa Megatrendit & Ratkaisu 100 Suomi pärjää vain osaamiselle KV-verkostot tunturissa Megatrendit & Ratkaisu 100 Suomi pärjää vain osaamiselle Kalle Nieminen, Sitra @nieminenkalle Miten haaste on valittu? 1. 2. 3. Kysyimme suomalaisilta, mikä haaste Suomen on ratkaistava?

Lisätiedot

Pidetään kaikki mukana. Jokaista ihmistä pitää arvostaa

Pidetään kaikki mukana. Jokaista ihmistä pitää arvostaa ver Ohjelma kuntavaaleihin Pidetään kaikki mukana Jokaista ihmistä pitää arvostaa SDP:n tavoite on inhimillinen Suomi. SDP haluaa, että Suomessa kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia. Jokaista ihmistä pitää

Lisätiedot

Taantumasta rakennemuutokseen: Miten Suomen käy? Matti Pohjola

Taantumasta rakennemuutokseen: Miten Suomen käy? Matti Pohjola Taantumasta rakennemuutokseen: Miten Suomen käy? Matti Pohjola Suomen kansantalouden haasteet 1) Syvä taantuma jonka yli on vain elettävä 2) Kansantalouden rakennemuutos syventää taantumaa ja hidastaa

Lisätiedot

Kunnat ja uusi paikallisuus 2020-luvulla

Kunnat ja uusi paikallisuus 2020-luvulla Kunnat ja uusi paikallisuus 2020-luvulla Tulevaisuuden tutkijat puhuvat valitettavan vähän tulevaisuuden kunnista, mutta kiitettävän paljon uuteen paikallisuuteen liittyvistä ilmiöistä. +6,0 % Bruttokansantuotteen

Lisätiedot

Häme-ohjelma Maakuntasuunnitelma ja maakuntaohjelma. Järjestöfoorum Riihimäki. Hämäläisten hyväksi Hämeen parasta kehittämistä!

Häme-ohjelma Maakuntasuunnitelma ja maakuntaohjelma. Järjestöfoorum Riihimäki. Hämäläisten hyväksi Hämeen parasta kehittämistä! Maakuntasuunnitelma ja maakuntaohjelma Hämeen parasta kehittämistä! Järjestöfoorum 4.9.2017 Riihimäki Maakunnan suunnittelujärjestelmään kuuluvat -maakuntasuunnitelma, -alueiden käytön suunnittelua ohjaava

Lisätiedot

Maailmantalouden trendit

Maailmantalouden trendit Maailmantalouden trendit Maailmantalouden kehitystrendit lyhyellä ja pitkällä aikavälillä ja niiden vaikutukset suomalaiseen metsäteollisuuteen. Christer Lindholm Maailmantalouden trendit 25.05.2011 1

Lisätiedot

Lausunto tulevaisuusvaliokunnalle asiassa VNS 6/2017 vp Valtioneuvoston tulevaisuusselonteon 1. osa Jaettu ymmärrys työn murroksesta

Lausunto tulevaisuusvaliokunnalle asiassa VNS 6/2017 vp Valtioneuvoston tulevaisuusselonteon 1. osa Jaettu ymmärrys työn murroksesta Lausunto tulevaisuusvaliokunnalle asiassa VNS 6/2017 vp Valtioneuvoston tulevaisuusselonteon 1. osa Jaettu ymmärrys työn murroksesta 7.11.2017 Paula Laine Johtaja, ennakointi ja strategia Sitra TYÖN JA

Lisätiedot

Sosiaaliset innovaatiot ja investoinnit Suomessa. Hannu Hämäläinen 30.10.2015 InnoSI, Kuntaliitto

Sosiaaliset innovaatiot ja investoinnit Suomessa. Hannu Hämäläinen 30.10.2015 InnoSI, Kuntaliitto Sosiaaliset innovaatiot ja investoinnit Suomessa Hannu Hämäläinen 30.10.2015 InnoSI, Kuntaliitto Kehitysmatkalla suomalaisessa innovaatiopolitiikassa: teknologisista innovaatioista sosiaalisiin innovaatioihin

Lisätiedot

Työelämän vaatimukset tulevaisuudessa

Työelämän vaatimukset tulevaisuudessa Työelämän vaatimukset tulevaisuudessa Olli Hietanen Vaikuta ja vaikutu osaamisen suurseminaari Osio: Elinkaarioppiminen osaamisen päivittäminen työelämässä 9.10.2008 Turku 1 Jos luovuus on vastaus niin

Lisätiedot

Työelämä nyt ja tulevaisuudessa

Työelämä nyt ja tulevaisuudessa Mika Valtanen Opteam 22.11.2016 Työelämä nyt ja tulevaisuudessa 22.11.2016 Opteam Rauma Nortamonkatu 18, 26100 Rauma 10 000 TYÖNTEKIJÄÄ 1 000VALMENNUSTA VUOSITTAIN 45 000 TYÖHAKEMUSTA VUOSITTAIN HENKILÖ-

Lisätiedot

Globaali keskinäisriippuvuus kasvavat jännitteet

Globaali keskinäisriippuvuus kasvavat jännitteet Kestävyyskriisi nyt! Globaali keskinäisriippuvuus ja kasvavat jännitteet Teknologia muuttaa kaiken Megatrendit Suomen täyttäessä 100-vuotta maailma on epävarmuuden tilassa. Miltä huominen pohjolassa

Lisätiedot

Lausunto sosiaali- ja terveysvaliokunnalle asiassa VNS 6/2017 vp Valtioneuvoston tulevaisuusselonteon 1. osa: Jaettu ymmärrys työn murroksesta

Lausunto sosiaali- ja terveysvaliokunnalle asiassa VNS 6/2017 vp Valtioneuvoston tulevaisuusselonteon 1. osa: Jaettu ymmärrys työn murroksesta Lausunto sosiaali- ja terveysvaliokunnalle asiassa VNS 6/2017 vp Valtioneuvoston tulevaisuusselonteon 1. osa: Jaettu ymmärrys työn murroksesta 3.10.2017 Paula Laine Johtaja, ennakointi ja strategia Sitra

Lisätiedot

MITEN METSÄTEOLLISUUS PÄRJÄÄ GLOBAALISSA TALOUDESSA? Päättäjien Metsäakatemia Maarit Lindström Metsäteollisuus ry

MITEN METSÄTEOLLISUUS PÄRJÄÄ GLOBAALISSA TALOUDESSA? Päättäjien Metsäakatemia Maarit Lindström Metsäteollisuus ry MITEN METSÄTEOLLISUUS PÄRJÄÄ GLOBAALISSA TALOUDESSA? Päättäjien Metsäakatemia 26.4.2017 Maarit Lindström Metsäteollisuus ry Asuminen tekoäly kaupungistuminen Robotiikka Digitalisaatio Väestön ikääntyminen

Lisätiedot

VASTUULLISUUS JA RUOKA ATERIA 13 -tapahtuma 5.11.2013

VASTUULLISUUS JA RUOKA ATERIA 13 -tapahtuma 5.11.2013 VASTUULLISUUS JA RUOKA ATERIA 13 -tapahtuma 5.11. Meri Vehkaperä, KTL, lehtori, konsultti S-posti: meri.vehkapera@haaga-helia.fi Puh. 040 514 0646 2 Tänään aiheena Vastuullisuuden käsitteitä ja tasoja

Lisätiedot

Tulevaisuuden liikenne kysyntä ja tarjonta muutoksessa. Johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP Finland Oy

Tulevaisuuden liikenne kysyntä ja tarjonta muutoksessa. Johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP Finland Oy Tulevaisuuden liikenne kysyntä ja tarjonta muutoksessa Johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP Finland Oy Liikenne on johdettua kysyntää Kauppa Teollisuus A Liikenne tie, rautatie, meri, lento palvelu,

Lisätiedot

Siksi nyt on tärkeää. On mahdollista että: TYÖN JA TOIMEENTULON ARVOITUS. Työ muuttuu mutta sitä on runsaasti ja palkkatyötä riittää kaikille.

Siksi nyt on tärkeää. On mahdollista että: TYÖN JA TOIMEENTULON ARVOITUS. Työ muuttuu mutta sitä on runsaasti ja palkkatyötä riittää kaikille. TYÖN JA TOIMEENTULON ARVOITUS Työn maailma on tuntemattoman äärellä: automatisaatio, robotisaatio, keinoäly ja digitaaliset alustat muokkaavat eri aloja teollisuudesta hoivaan ja tietotyöhön. Todennäköisesti

Lisätiedot

Vetovoimaa ja osaamista Live Delphin yhteenveto

Vetovoimaa ja osaamista Live Delphin yhteenveto Vetovoimaa ja osaamista Live Delphin yhteenveto Kuopio 1.11.2017 TODENNÄKÖISYYS 1. Vetovoimaisuus -teesi: Vuonna 2025 useampi kuopiolainen käy töissä seutukunnissa, kuin sieltä käydään töissä Kuopiossa.

Lisätiedot

Maahanmuuttajien saaminen työhön

Maahanmuuttajien saaminen työhön Maahanmuuttajien saaminen työhön Maahanmuuttajien kotoutumisessa kielitaito ja jo olemassa olevan osaamisen tunnistaminen ovat merkittävässä roolissa oikeiden koulutuspolkujen löytämiseksi ja maahanmuuttajien

Lisätiedot

Onko kestävän kehityksen indikaattoreista iloa? Janne Rinne Suomen ympäristökeskus (SYKE)

Onko kestävän kehityksen indikaattoreista iloa? Janne Rinne Suomen ympäristökeskus (SYKE) Onko kestävän kehityksen indikaattoreista iloa? Janne Rinne Suomen ympäristökeskus (SYKE) Kansalliset kestävän kehityksen indikaattorit Ensimmäiset keke-indikaattorit 2000 Kokoelmaa päivitetty ja uudistettu

Lisätiedot

Vuokatin menestystarina unohtamalla entistä kohti uutta

Vuokatin menestystarina unohtamalla entistä kohti uutta Vuokatin menestystarina unohtamalla entistä kohti uutta Olli Hietanen Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto VUOKATIN MATKAILUALUEEN KEHITTÄMISSEMINAARI Sokos Hotel Vuokatti 10.3.2014 Vuokatti -

Lisätiedot

Suomen täyttäessä 100-vuotta maailma on epävarmuuden tilassa. Miltä huominen pohjolassa näyttää?

Suomen täyttäessä 100-vuotta maailma on epävarmuuden tilassa. Miltä huominen pohjolassa näyttää? Suomen täyttäessä 100-vuotta maailma on epävarmuuden tilassa. Miltä huominen pohjolassa näyttää? Reaktiomme seuraavaan kolmeen trendiin määrittelee pohjoismaisen mallin suunnan. TYÖN JA TOIMEENTULON ARVOITUS

Lisätiedot

Aasian taloudellinen nousu

Aasian taloudellinen nousu Aasian taloudellinen nousu Iikka Korhonen Suomen Pankki 27.4.2011 Maailmantalouden painopiste siirtyy itään Japanin ja myöhemmin Etelä-Korean taloudellinen nousu antoi ensisysäyksen modernin Aasian taloudelliselle

Lisätiedot

Energia ja luonnonvarat: tulevaisuuden gigatrendit. Johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala, EK

Energia ja luonnonvarat: tulevaisuuden gigatrendit. Johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala, EK Energia ja luonnonvarat: tulevaisuuden gigatrendit Johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala, EK Energia ja luonnonvarat: tulevaisuuden gigatrendit Gigaluokan muuttujia Kulutus ja päästöt Teknologiamarkkinat

Lisätiedot

SUOMALAIS-VENÄLÄINEN PÄÄTTÄJIEN METSÄFOORUMI 2. - 4.3.2011 GLOBAALIT KILPAILUKYVYN EDELLYTYKSET MUUTOKSESSA

SUOMALAIS-VENÄLÄINEN PÄÄTTÄJIEN METSÄFOORUMI 2. - 4.3.2011 GLOBAALIT KILPAILUKYVYN EDELLYTYKSET MUUTOKSESSA SUOMALAIS-VENÄLÄINEN PÄÄTTÄJIEN METSÄFOORUMI 2. - 4.3.2011 GLOBAALIT KILPAILUKYVYN EDELLYTYKSET MUUTOKSESSA 2.4.2011 Petteri Pihlajamäki Executive Vice President, Pöyry Management Consulting Oy Esityksen

Lisätiedot

Keski-Suomen skenaariot vetovoiman näkökulmasta

Keski-Suomen skenaariot vetovoiman näkökulmasta Keski-Suomen skenaariot vetovoiman näkökulmasta Kansainvälistymisen sylissä niukoin resurssein Kansainvälisyys ++++ Tietoliikenneyhteydet Junalla tunnissa Helsinkiin Metsä => uusia tuotteita ja palveluja

Lisätiedot

Globaali keskinäisriippuvuus kasvavat jännitteet

Globaali keskinäisriippuvuus kasvavat jännitteet Globaali keskinäisriippuvuus ja kasvavat jännitteet kaiken Megatrendit 2016 KENELLÄ ON VISIO? Millaista yhteiskuntaa rakennamme teknologian avulla? "Muuttuuko ihmiskunta enemmän seuraavan 30 vuoden aikana

Lisätiedot

Osuustoiminnallinen yhteisyrittäminen aikamme ilmiönä. Vanhempi tutkija, KTT Eliisa Troberg

Osuustoiminnallinen yhteisyrittäminen aikamme ilmiönä. Vanhempi tutkija, KTT Eliisa Troberg Osuustoiminnallinen yhteisyrittäminen aikamme ilmiönä Vanhempi tutkija, KTT Eliisa Troberg Esityksen sisältö Mistä lähdettiin liikkeelle? Uudet tuulet alkavat puhaltaa... Missä mennään nyt? Osuuskuntatrendejä

Lisätiedot

Digitaalinen talous ja kilpailukyky

Digitaalinen talous ja kilpailukyky Digitaalinen talous ja kilpailukyky Matti Pohjola Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Industrialismi + nationalismi => Suomen vaurastuminen 64"000" Bkt$asukasta$kohden$(euroa$vuoden$2010$hinnoin)$ 32"000"

Lisätiedot

Vetovoimaa kone- ja tuotantotekniikan ammatilliselle koulutukselle - VETOVOIMAKELLO

Vetovoimaa kone- ja tuotantotekniikan ammatilliselle koulutukselle - VETOVOIMAKELLO Vetovoimaa kone- ja tuotantotekniikan ammatilliselle koulutukselle - VETOVOIMAKELLO 2 Miksi teknologia! Miksi kone- ja tuotantotekniikka! 3 Teknologiateollisuus mahdollisuuksien maailma Teknologia työllistää

Lisätiedot

Seuraavat 20 vuotta muuttavat maailmaa enemmän kun edelliset 200 - miten se näkyy maankäytössä?

Seuraavat 20 vuotta muuttavat maailmaa enemmän kun edelliset 200 - miten se näkyy maankäytössä? Seuraavat 20 vuotta muuttavat maailmaa enemmän kun edelliset 200 - miten se näkyy maankäytössä? Olli Hietanen Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto/turun kauppakorkeakoulu Österbotten 2040 - Pohjanmaa

Lisätiedot

Kohti vähäpäästöistä Suomea. Espoon tulevaisuusfoorumi

Kohti vähäpäästöistä Suomea. Espoon tulevaisuusfoorumi Kohti vähäpäästöistä Suomea Espoon tulevaisuusfoorumi 27.1.2010 Mitä tulevaisuusselonteko sisältää? Tavoite: vähäpäästöinen Suomi TuSessa hahmotellaan polkuja kohti hyvinvoivaa ja vähäpäästöistä yhteiskuntaa

Lisätiedot

Taide- ja taiteilijapolitiikan suuntaviivat ja Taiken tehtävät uuden lain näkökulmasta

Taide- ja taiteilijapolitiikan suuntaviivat ja Taiken tehtävät uuden lain näkökulmasta Taide- ja taiteilijapolitiikan suuntaviivat ja Taiken tehtävät uuden lain näkökulmasta Paula Tuovinen, johtaja 6.3.2019 Taiken perustehtävä taata Taiteilijan mahdollisuudet tehdä taiteellista työtä ja

Lisätiedot

KATSE TULEVAISUUDESSA

KATSE TULEVAISUUDESSA NUORISOBAROMETRI 2016 KATSE TULEVAISUUDESSA Luottamus tulevaisuuteen on elämän mielekkyyden kannalta ratkaisevan tärkeää. Ilman myönteisiä tulevaisuuden näkymiä nykyisyyskin näyttää synkältä. Nuoret suhtautuvat

Lisätiedot

Talouskasvua ja materiaalivirtaa vai kohtuutta. Eija Koski Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy

Talouskasvua ja materiaalivirtaa vai kohtuutta. Eija Koski Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy Talouskasvua ja materiaalivirtaa vai kohtuutta Eija Koski Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy Ranskalainen arvoitus: Vesihyasintti Huomaat lammessa vesihyasintin Sen määrä kaksinkertaistuu joka päivä

Lisätiedot

Yritysvastuu ja etiikka -kurssi Aalto Yliopiston Kauppakorkeakoulu Asmo Kalpala

Yritysvastuu ja etiikka -kurssi Aalto Yliopiston Kauppakorkeakoulu Asmo Kalpala -kurssi Aalto Yliopiston Kauppakorkeakoulu 12.4.2017 Asmo Kalpala Vastuullisuus on sydämen sivistystä, tietoa ja tahtoa tuottaa hyvää. Kysymys: Oletteko valinneet kaupalliset opinnot vaikuttaaksenne maailmaan?

Lisätiedot

Nordia-ilta Eriarvoistuminen ja arjen turvallisuus. Arjen turvaa Resurssien järkevää käyttöä ja voimavarojen kokoamista uudessa kunnassa

Nordia-ilta Eriarvoistuminen ja arjen turvallisuus. Arjen turvaa Resurssien järkevää käyttöä ja voimavarojen kokoamista uudessa kunnassa Nordia-ilta 26.4.2017 Eriarvoistuminen ja arjen turvallisuus Arjen turvaa Resurssien järkevää käyttöä ja voimavarojen kokoamista uudessa kunnassa Ilpo Tapaninen Pohjois-Pohjanmaan liitto Tärkeimmät

Lisätiedot

Työssä oppiminen. Risto Tanskanen Työturvallisuuskeskus TTK Sykettätyöhön.fi-palvelu sykettatyohon.fi

Työssä oppiminen. Risto Tanskanen Työturvallisuuskeskus TTK Sykettätyöhön.fi-palvelu sykettatyohon.fi Työssä oppiminen Risto Tanskanen Työturvallisuuskeskus TTK Toimintaympäristön raju muutos Olemme murtautumassa teollisen ajan taloudesta informaatioyhteiskunnan kautta verkostoyhteiskuntaan. Talous globalisoituu

Lisätiedot

UUSI AIKA. Sisällys NYT ON AIKA VALITA HYVÄ ELÄMÄ JA TULEVAISUUS, JOKA ON MAHDOLLINEN.

UUSI AIKA. Sisällys NYT ON AIKA VALITA HYVÄ ELÄMÄ JA TULEVAISUUS, JOKA ON MAHDOLLINEN. UUSI AIKA NYT ON AIKA VALITA HYVÄ ELÄMÄ JA TULEVAISUUS, JOKA ON MAHDOLLINEN. Me voimme päästä irti nykyisestä kestämättömästä elämäntavastamme ja maailmastamme ja luoda uuden maailman, joka ei ole enää

Lisätiedot

KATSE TULEVAISUUDESSA

KATSE TULEVAISUUDESSA NUORISOBAROMETRI 2016 KATSE TULEVAISUUDESSA Luottamus tulevaisuuteen on elämän mielekkyyden kannalta ratkaisevan tärkeää. Ilman myönteisiä tulevaisuuden näkymiä nykyisyyskin näyttää synkältä. Nuoret suhtautuvat

Lisätiedot

Luovuus, innovatiivisuus ja julkinen sektori. Virpi Einola-Pekkinen VM 30.8.2011

Luovuus, innovatiivisuus ja julkinen sektori. Virpi Einola-Pekkinen VM 30.8.2011 Luovuus, innovatiivisuus ja julkinen sektori Virpi Einola-Pekkinen VM 30.8.2011 Miten luovuus ja innovatiivisuus liittyvät julkiseen sektoriin? Hallituksen tahtotila: Avoin, oikeudenmukainen ja rohkea

Lisätiedot

GLOBALISAATIO A R K - C T U L E V A I S U U D E N S U U N N I T T E L U R Y H M Ä

GLOBALISAATIO A R K - C T U L E V A I S U U D E N S U U N N I T T E L U R Y H M Ä GLOBALISAATIO ARK-C5005 TULEVAISUUDEN SUUNNITTELU RYHMÄ 1 1.3.2017 GLOBALISAATIO "maapalloistuminen tai maailmanlaajuistuminen" ihmisten ja alueiden jatkuvaa maailmanlaajuista yhtenäistymistä kansainvälisen

Lisätiedot

MARTTAJÄRJESTÖN STRATEGIA Marttaliiton vuosikokous

MARTTAJÄRJESTÖN STRATEGIA Marttaliiton vuosikokous MARTTAJÄRJESTÖN STRATEGIA Marttaliiton vuosikokous 27.4.2019 MARTAT ON KOTITALOUSNEUVONTA- JÄRJESTÖ Edistämme kotien ja perheiden toimivaa ja kestävää arkea. Toiminnassamme löytää ja oppii yhdessä tekemällä

Lisätiedot

Kestävä talous & hyvinvointi: tulevaisuuden näkymiä

Kestävä talous & hyvinvointi: tulevaisuuden näkymiä Kestävä talous & hyvinvointi: tulevaisuuden näkymiä Tutkimusjohtaja, HTT, YTM, dosentti Jari Kaivo-oja Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun kauppakorkeakoulu, Turun yliopisto Kestävä talous Edellyttää

Lisätiedot

Tukiverkostoon yhdessä tulevaisuuspäivä 24.4.2015. Merja Toijonen, ennakointiasiantuntija

Tukiverkostoon yhdessä tulevaisuuspäivä 24.4.2015. Merja Toijonen, ennakointiasiantuntija Tukiverkostoon yhdessä tulevaisuuspäivä 24.4.2015 Merja Toijonen, ennakointiasiantuntija 27.4.2015 Maapallon megatrendit ja Suomi Digitalisaatio ja robottitekniikan laajamittainen käyttöönotto uuden teollistamisen

Lisätiedot

Vantaa ja sen tulevaisuus

Vantaa ja sen tulevaisuus Vantaa ja sen tulevaisuus K-E Michelsen 12.1.2017 30.1.2017 1 Tulevaisuudesta ja sen ennustamisesta Markku Wilenius (2014): Tulevaisuus on salattu maailma ja sen täsmällinen tietäminen on harhaa. Sattuma

Lisätiedot

Pirkkalan kunnan strategia

Pirkkalan kunnan strategia Pirkkalan kunnan strategia 2018 2022 Missio Miksi olemme olemassa? Yhdessä Pirkkalan parhaaksi Kunta on kuntalaisia varten; elinmahdollisuudet, hyvä elämän laatu, tulevaisuuden rakentaminen, paikkakunnan

Lisätiedot

Kuntaliitosverkoston seminaari ti 8.12.2015 klo 10.00-15.00, kh. A 3.6.

Kuntaliitosverkoston seminaari ti 8.12.2015 klo 10.00-15.00, kh. A 3.6. Kuntaliitosverkoston seminaari ti klo 10.00-15.00, kh. A 3.6. 09.30-10.00 AAMUKAHVIT 10.00-10.15 Avaus tulevaisuuteen () 10.15-10.35 Kunta- ja palvelurakenteiden kolme tulevaisuuden skenaariota (Jarmo

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön STRATEGIA 2030

Maa- ja metsätalousministeriön STRATEGIA 2030 Maa- ja metsätalousministeriön STRATEGIA 2030 Uusiutuva Suomi mahdollisuuksien maailma Monet nyt itsestään selvinä pitämämme asiat ovat ainutlaatuisia. Puhdas ruoka ja vesi ovat tulevaisuudessa elintärkeintä

Lisätiedot

Lahja Suomelle. Digi tuli, ura suli. Vai suliko? Eduskunta perusti Sitran lahjaksi 50-vuotiaalle itsenäiselle Suomelle.

Lahja Suomelle. Digi tuli, ura suli. Vai suliko? Eduskunta perusti Sitran lahjaksi 50-vuotiaalle itsenäiselle Suomelle. Digi tuli, ura suli. Vai suliko? Perttu Jämsén Uusi työelämä ja kestävä talous Sitra Lahja Suomelle Eduskunta perusti Sitran lahjaksi 50-vuotiaalle itsenäiselle Suomelle. Tehtäväksi julkiselle tulevaisuustalolle

Lisätiedot

Tulevaisuuden haasteet ja oppimisympäristöt

Tulevaisuuden haasteet ja oppimisympäristöt Jari Metsämuuronen, erikoistutkija 24.4.2008 enorssin kevätseminaari, Helsinki Tulevaisuuden haasteet ja oppimisympäristöt 1 For learning and competence Tulevaisuudesta tietämisen periaatteita Tulevaisuus

Lisätiedot

Metsäpolitiikan suunta ja toimeenpano: Hallitusohjelma ja Kansallinen metsästrategia 2025

Metsäpolitiikan suunta ja toimeenpano: Hallitusohjelma ja Kansallinen metsästrategia 2025 Metsäpolitiikan suunta ja toimeenpano: Hallitusohjelma ja Kansallinen metsästrategia 2025 Metsäneuvos Marja Kokkonen MMM/LVO/MBY Puuta liikkeelle ja luontopolitiikkaa luottamuksella seminaari 14.10.2015

Lisätiedot

ZA4880. Flash Eurobarometer 239 (Young people and science) Country Specific Questionnaire Finland

ZA4880. Flash Eurobarometer 239 (Young people and science) Country Specific Questionnaire Finland ZA4880 Flash Eurobarometer 239 (Young people and science) Country Specific Questionnaire Finland FLASH 239 YOUNG PEOPLE AND SCIENCE D1. Sukupuoli [ÄLÄ KYSY - MERKITSE SOPIVIN] Mies...1 Nainen...2 D2. Minkä

Lisätiedot

Kohti vähäpäästöistä Suomea. Oulun tulevaisuusfoorumi

Kohti vähäpäästöistä Suomea. Oulun tulevaisuusfoorumi Kohti vähäpäästöistä Suomea Oulun tulevaisuusfoorumi 20.4.2010 Tulevaisuusselonteon sisällöstä Miksi tulevaisuusselonteko? Tulevaisuusselonteko täydentää ilmasto- ja energiastrategiaa pitkän aikavälin

Lisätiedot

3. Arvot luovat perustan

3. Arvot luovat perustan 3. Arvot luovat perustan Filosofia, uskonto, psykologia Integraatio: opintojen ohjaus Tässä jaksossa n Omat arvot, yrityksen arvot n Visio vie tulevaisuuteen Osio 3/1 Filosofia Uskonto 3. Arvot luovat

Lisätiedot

Vähähiilinen yhteiskunta globaalina tavoitteena Päättäjien metsäakatemia 15.IX 2010

Vähähiilinen yhteiskunta globaalina tavoitteena Päättäjien metsäakatemia 15.IX 2010 Vähähiilinen yhteiskunta globaalina tavoitteena Päättäjien metsäakatemia 15.IX 2010 Aleksi Neuvonen Demos Helsinki www.demos.fi Ilmastonmuutos = ongelma, uhka Ilmastonmuutos = ongelma, uhka Vähähiilinen

Lisätiedot