LAUKAAN KUNNAN TERVEYSKESKUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LAUKAAN KUNNAN TERVEYSKESKUS"

Transkriptio

1 LIITE 9 1 LAUKAAN KUNNAN TERVEYSKESKUS Ohjeet tavallisimmista lasten tartuntataudeista Hygieniatyöryhmä

2 2 Tauti Aiheuttaja ANGIINA Streptokokkibakteeri Nenän ja nielun eritteet. 2 5 vrk. Kuume, mahdollisesti kurkkukipu, usein oksennuksia. Antibioottihoito. Yksi kuumeeton päivä ja kun lapsen yleiskunto on parantunut. ENTEROROKKO (rokotetta ei ole) Coxackie virus. Pisarat, kosketus. 4 6 vrk. Lievä kuume, kielen ja poskien limakalvorakkulat. Rakkuloita myös sormissa ja jaloissa. 1 kuumeeton päivä kotona. HINKUYSKÄ (Pertussis) Hinkuyskäbakteeri. Nenän erite ja ysköslima. Pisaratartunta. Tarttuvuus hoidotta 3 viikkoa vrk Pitkittynyt, puuskittainen yskä, johon saattaa liittyä hinkumista ja oksentelua. alkuhoito oireen mukainen ja antibioottilääkitys. Erytromysiini kuurin ajan 10 vrk ja kun yskä on hellittänyt. ERISTETTÄVÄ aina, jos hoitopaikassa on alle 1 vuotiaita, jotka on hoidettava ennaltaehkäisevästi. KIHOMADOT Madon munat. Kosketus. Kutina alapäässä. Käsihygienia! Pyrvin lääkehoito. Koko perhe hoidetaan samanaikaisesti. Vuodevaatteiden vaihdosta huolehdittava. Tarv. toinen Pyrvin hoito. Ellei kaksi hoitokertaa auta, yhteys lääkäriin. KORVATULEHDUS Bakteeri tai virus Pisaratartunta. Märkäerite. Nuha, korvasärky. oireiden mukainen. Ei poissa oloa. Kunnes yleiskunto on parantunut.

3 3 Tauti Aiheuttaja MENINGOKOKKI- TAUDIT (aivokalvotulehdus) Bakteeri Nenänielun eritteestä pisaratartuntana. on lyhyt. Kuume, niskajäykkyys, yleiskunnon lasku. Sairaalahoito. Lähikontaktihenkilöille rokotus ja antibiootit Kunnes tauti on täysin parantunut. MÄRKÄISET TULEHDUKSET, esim. märkärupi Bakteeri Kosketus, eritteet. on lyhyt. Märkäinen ja vetistävä ihottuma tai näppylä. Hoito lääkärin tai terveydenhoitajan ohjeen mukaan. on tapauskohtainen. Ihon on oltava kuiva. NUHAKUUME Useat eri virukset. Nenän ja nielun eritteet. Pisaratartunta, liman äskettäin tahrimat esineet. Pesemättömät kädet. 1 4 vrk. Nuha, yskä kurkkukipu, kuume ja särkyjä. Kuumelääkityksestä on neuvoteltava etukäteen. Kunnes kuume on laskenut ja yleisvointi parantunut. Yleensä 1-2 kuumeetonta vrk kotona. ONTELOSYYLÄT (molluskat) Virus Kosketus Rasvaus. Jos tulehtuvat, pitää ottaa yhteys neuvolaan. Voi olla. Yleensä mollukat häviävät itsestään. PARVOROKKO Parvovirus Pienet epidemiat vrk. Voimakas punoitus poskissa. Lisäksi raajojen tyviosissa ojentajapuolilla on kutiavaa, pieni paukamaista verkkomaista ihottumaa. Kurkkukipu, kuume 1 kuumeeton päivä kotona. Ihottuma voi kestää 2 3 viikkoa.

4 4 Tauti Aiheuttaja RAKKULAT SUUSSA Virus Tarttuu rakkuloista Ei hoitoa. Juomat kylmänä, jäätelö. Ei poissa oloa. RIPULI-OKSENNUS- TAUTI Tavallisimmin eri virukset. Esim. Salmonella. Erittyy ulosteissa. Myös nenän ja nielun eritteet mahdolliset Leviää ulosteiden välityksellä. Huom! HUONOSTI PESTYT KÄDET levittävät tautia. Pisaratartunta voi olla mahdollinen. 1 3 vrk. Ripuli, kuume ja oksentelu. Voi olla myös hengitysoireita. Hoito erillisen ohjeen mukaisesti. Ripuli juomaa apteekista. Kunnes oksentelu, kuume ja tihentyneet ulosteet ovat loppuneet. Oltava kotona yleensä ainakin 2 3 vrk. Ripulin jälkeen voivat ulosteet olla löysiä pidempään. SIKOTAUTI (Parotitis) MPR- rokotus tehnyt harvinaiseksi. SILMÄTULEHDUS, märkäinen Sikotautivirus. Nenän ja nielun eritteet. Bakteeri Pisaratartunta vrk. Kosketus, erite. on lyhyt. Kuume ja kipu suuta avattaessa. Turvotus leukakulmassa. oireen mukainen. Silmien rähmiminen ja punoitus. Lääkehoito Kunnes kuume ja turvotukset ovat hävinneet. Tapauskohtaisesti. Jos silmät eivät rähmi, voi olla. SUUTULEHDUS, kuumeinen. Virus Sylki, kosketus Kuume, rakkulat suussa, syömisvaikeudet. Nestehoito. Kuumetta alentavaa lääkettä. Kunnes kuume on laskenut ja yleiskunto parantunut. SYYHY Punkki Kosketus. n. 1 kk. Kutina. Lääkehoito Nix hoito. Kutina. Koko perhe hoidetaan samanaikaisesti. Vaatteiden ja vuodevaatteiden vaihto. Kunnes on hoidettu. Katso syyhyn hoito-ohje.

5 5 Tauti Aiheuttaja SYYLÄT Virus Kosketus, kun syylää on revitty, veri. Ohjeet lääkäriltä tai neuvolasta. Ei poissa oloa. TUHKAROKKO (Morbilli) MPR-rokotus tehnyt harvinaiseksi. Tuhkarokkovirus. Nenän ja nielun eritteet, ysköslima. Pisaratartunta yksilöstä toiseen. Leviää myös huoneilman mukana vrk, tavallisesti 9-11 vrk yskävaiheeseen ja 14-15vrk ihottumavaiheeseen. 1.Kataraalinen vaihe 3 4vrk: kuume, yskä, nuha, verestävät ja valonarat silmät. 2. Ihottumavaihe: korvien ja poskien seudusta alkava ihottuma, leviää kasvoille, vartalolle ja raajoille. Mahd. kuume- ja yskänlääke. 10 vrk oireiden alusta tai noin 5 vrk ihottuma ilmestymisestä ellei ole merkkejä jälkitaudeista. TULIROKKO (Scarlatina) Betahemolyyttinen streptokokkibakteeri. nenän ja nielun eritteet, esim. korvavuoto. Voi olla myös terveitä tartunnan kantajia. Kosketus- ja pisaratartunta. 2 5 vrk. Pahoinvointi, mahdollisesti kurkkukipu, kuume. Ihottuma alkaa yleensä rinnalta ja vartalon sivuilta. Kalpea suun ympäristö ja mansikkakieli. Antibioottihoito 10 vrk. Lääkärin ohjeiden mukaan. TÄI Punkki, saivare Kosketus. n.7 vrk Kutina. Lääkehoito Prioderm tai Nix. Koko perhe hoidetaan samanaikaisesti. Vaatteiden ja vuodevaatteiden vaihto. Kunnes on hoidettu. Katso täin hoito-ohje. VAUVAROKKO (Exanthema subitum) Virustauti Todennäköisesti pisara-tartunta. Tarttuvuus vähäinen. noin 7 vrk. Korkea kuume 0,5 2vuotiaalla. Kuume 3 5 vrk. Kuumeen laskiessa hento pienitäpläinen ihottuma. Kuumelääkitys. Kunnes oireet ovat hävinneet. Yksi kuumeeton päivä kotona.

6 6 Tauti VESIROKKO (Varicellae) Aiheuttaja Vesirokkovirus. Nenän ja nielun eritteet, Ysköslima. Kosketus- ja pisaratartunta. Leviää huoneilman mukana vrk. Tarttuu pari päivää ennen oireita. Kuume, ihottuma joka alkaa Vartalolta punoittavina näppylöinä leviten muuallekin tai muuttuen vesirakkuloiksi. Ihoa voi pyyhkiä 1% menthol spriillä ja arkoja paikkoja rasvata vaseliinilla kutinan helpottamiseksi. Neuvolasta voi kysyä kutinaan auttavaa reseptilääkettä. 10 vrk ihottuman alusta tai kunnes kaikki vesikellot ovat kuivuneet. VIHURIROKKO (Rubella) MPR-rokotus tehnyt harvinaiseksi. Vihurirokkovirus. Nenän ja nielun eritteet, ysköslima. Pisaratartunta. leviää huoneilman mukana vrk. Kuume, usein yskä ja nuha. Turvonneet rauhaset niskan seudussa, ihottuma vartalolla ja kasvoissa. oireiden mukainen. 1 kuumeeton päivä kotona ja kunnes ihottuma on hävinnyt. VIRTSATULEHDUS Voi olla kuume, virtsaamistarve, yökastelu. Lapsilta aina virtsanäyte ensin. Lääkehoito. Yleisvoinnin mukaan voi olla. YSKÄ-NUHA -oire Useat eri virukset. Nenän ja nielun eritteet. Pisaratartunta, liman äskettäin tahrimat esineet. Pesemättömät kädet. 1 4 vrk. Nuha, yskä ja lievä kurkkukipu. Hoito oireiden mukainen, ei antibiootteja. Pelkkä yskänuha - oire ei ole päivähoidon este ellei oire huononna yleiskuntoa. www. terveysportti.fi www. sairaslapsi.com www. ktl.fi

7 7 KIHOMATOTARTUNNAN HOITO PYRVIN lääkehoito Koko perhe hoidetaan. Lääkkeet eivät tapa madonmunia, joten hoito on uusittava n. 2 viikon kuluttua ennen kuin jäljelle jääneistä munista kehittyneet madot ehtivät tuottaa uusia munia. Hoito uusitaan vain niillä perheenjäsenillä, joilla kihomatoja oli alunperin todettu. Joissakin perheissä kihomatovaiva uusiutuu kerran toisensa jälkeen. Tällöin on useimmiten kyseessä uusi tartunta. Joskus vaiva on vain sitkeä ja vaatii useita lääkehoitokertoja. LÄÄKEHOIDON LISÄKSI Käsien pesua tehostetaan (ennen ja jälkeen ruokailun, wc-käynnin yhteydessä, aamuin ja illoin). Kynnet on hyvä pitää lyhyinä. Lääkkeen ottamista seuraavana päivänä lakanat vaihdetaan. Patjat, peitot ja tyynyt imuroidaan tai tuuletetaan (pakkanen tappaa madonmunat). Samana päivänä tehdään normaali viikkosiivous: imuroidaan lattiat, pyyhitä pinnat. Jatkuva suursiivous ei ole tarpeen. Sitkeissä tapauksissa on hyvä pestä tai tuulettaa verhot, sillä kihomadon munia saattaa tällöin olla huonepölyn seassa. Vessan ja kylpyhuoneen hanat ja ovenkahvat voi pyyhkiä tavallista useammin ja vuoteiden ympäristön imuroida pari kertaa viikossa. Monissa perheissä lasten kihomatotartuntoihin suhtaudutaan häpeillen. Asia tuntuu vastenmielisiltä. Hoidon aloittamista viivytellään tai sitten lasta hoidetaan vaivihkaa muille kertomatta. Tällöin kihomatotartuntojen leviäminen niin lapsen toveripiirissä kuin päiväkotiympäristössä on mahdollista. KIHOMATOTARTUNTOJEN EHKÄISEMISESSÄ HYGIENIALLA ON RATKAISEVA MERKITYS Käsien pesu on edelleen oleellisen tärkeää. Erityisesti tämä korostuu ruokailun yhteydessä. Ruokakulttuurin muuttuminen on omalta osaltaan auttanut kihomatojen leviämistä. Nykyaikana aterioidaan yhä useimmin ilman, ettei käsiä on ensin pesty. Samoin pizzat, hampurilaiset ja ranskalaiset maistuvat niin lapsille kuin aikuisillekin varsin usein sormin syöden.

8 8 PÄÄTÄIN HOITO PÄÄTÄIT EIVÄT POISTU HIUSPOHJASTA ITSESTÄÄN. NIIDEN HÄÄTÄMINEN VAATII AINA HOITOA. PRIODERM JA NIX - APTEEKISTA SAATAVAT LÄÄKEVALMISTEET Eri valmisteiden hoito ohjeet ja suositellut poikkeavat jonkin verran toisistaan. Seuraa tämän vuoksi tarkoin tuotteen pakkauksessa olevia käyttöohjeita. Kaikkien samassa taloudessa asuvien hiukset hoidetaan kertaalleen, mutta hoito uusitaan vain niillä, joilla päätäitä oli alun perin todettu. Hoidon uusiminen 7-14 vrk:n kuluttua on tärkeää. Toisinaan päätäin hoito voi vaatia useitakin hoitokertoja. Yksi syy tähän on päätäin kehittämä vastustuskyky käytettyjä lääkkeitä kohtaan. Etenkin pienet lapset voivat myös leikkien yhteydessä tartuttaa toisiaan uudelleen. Turhia, varmuuden vuoksi suoritettuja lääkehoitoja tulee välttää. KOTIOLOISSA Lääkehoidon jälkeen lakanat, tyyny- ja pyyheliinat on syytä pestä sekä patjat ja tyynyt imuroida huolella. Pyykin normaalikäsittely riittää. Pakkanen (pakastinlämpötila: n. -20 C) ja toisaalta kuiva kuumuus (n.+80 C) tuhoavat päätäin. Esimerkiksi lasten pipot, lakit, myssyt, lapaset, lelut voi laittaa illalla nukkumaan mennessä muovipussissa pakastimeen, jolloin päätäit ovat seuraavaan aamuun mennessä kuolleet. Kuiva kuumuus tuhoaa päätäin 1 2 tunnissa. Koska päätäi elää hiuspohjan ulkopuolella korkeintaan yhden vuorokauden, pelkkä aika ilman erityisiä desinfiointitoimenpiteitä riittää usein päätäin häätämiseen erilaisista vaatteista, tekstiileistä tai esineitten pinnoilta. Esimerkiksi lapsiperheissä vaatteet ja esineet voi sulkea täksi ajaksi vaikkapa vaatekaappiin. Päiväkoti ikäinen lapsi on syytä eristää päivähoidosta, kunnes hänet ja samassa taloudessa asuvat perheenjäsenet on kertaalleen hoidettu.

9 9 SYYHYN HOITO SYYHYPUNKIT EIVÄT POISTU IHOSTA ITSESTÄÄN. NIIDEN HÄÄTÄMINEN VAATII AINA HOITOA! Apteekista on saatavana itsehoitovalmiste. Syyhyn hoidossa voidaan tarvittaessa turvautua myös muihin lääkärin määräämiin lääkevalmisteisiin. Koska aika tartuntahetkestä oireiden alkamiseen on pitkä (noin yksi kuukausi), kaikki samassa taloudessa asuvat on syytä hoitaa samanaikaisesti. Lisäksi alusvaatteet ja vuodevaatteet pestään. Mikäli tartunta on tapahtunut seksuaalisessa kanssakäymisessä, on tärkeää, että molemmat hoitavat itsensä vaikka syyhy on todettu vain toisella. Syyhyn hoidossa on noudatettava tarkoin lääkevalmisteessa olevia tai lääkärin antamia ohjeita. Lääkehoito uusitaan niiden osalta, joilla tartunta on todettu. Hoidon jälkeen kutina yleensä jatkuu parin viikon ajan kunnes ihon alle jääneet kuolleet punkit poistuvat ihon normaalin paranemisen myötä. Lapset voivat mennä päivähoitoon ja kouluun ensimmäisen hoitokerran jälkeisenä päivänä. Syyhy on poikkeusolojen tauti. Sotien aikana se oli varsin yleinen vitsaus Suomessa. Nykyisin tautia esiintyy maassamme harvakseltaan. Syyhyä esiintyy 5 8 vuoden välein muita vuosia enemmän. Kuitenkaan esimerkiksi kouluissa tai päiväkodeissa syyhypunkit eivät ole viime vuosina merkittävästi lisääntyneet. Uusi syyhyn liittyvä ongelma on epidemiat pitkäaikaispotilaiden osastoilla ja vanhainkodeissa. Vanhuksen kutinana syyksi ei aina osata epäillä syyhypunkkia, jolloin tartunta ehtii helposti levitä potilaasta toiseen. Tämä tapahtuu yleensä henkilökunnan käsien välityksellä. Epidemian kuriin saattaminen edellyttää tällöin niin potilaiden kuin hoitohenkilökunnan samanaikaista hoitamista. Lisäksi tulee ottaa huomioon hoitohenkilökunnan perheenjäsenet. Hoidettavien joukko saattaakin nousta huomattavan suureksi.

Tärkein infektiota ehkäisevä toimenpide on hyvä käsihygienia. Erityisesti käsien pesun merkitystä on syytä korostaa tässä kohdassa.

Tärkein infektiota ehkäisevä toimenpide on hyvä käsihygienia. Erityisesti käsien pesun merkitystä on syytä korostaa tässä kohdassa. PIENTEN LASTEN TAVALLISIMMAT TARTUNTATAUDIT Pienet lapset sairastavat paljon. Päivähoidossa olevat alle 3-vuotiaat sairastavat keskimäärin 100 päivää vuosittain ja kotihoidossa olevat 40 päivää. Yli 3-vuotiaat

Lisätiedot

YLEISIMMÄT TARTUNTATAUDIT

YLEISIMMÄT TARTUNTATAUDIT Sosiaali- ja terveystoimi 2010 Tartuntatauti- ja hygieniayksikkö YLEISIMMÄT TARTUNTATAUDIT Tauti Aiheuttaja Itämisaika Tartunta-aika Oireet Hoito Ehkäisy Poissaolo Nuhakuume -pisaratartunta -kosketustartunta

Lisätiedot

Mikäli teillä on kysyttävää, omalta lastenneuvolan terveydenhoitajalta voi kysyä neuvoa puhelintunnin aikana.

Mikäli teillä on kysyttävää, omalta lastenneuvolan terveydenhoitajalta voi kysyä neuvoa puhelintunnin aikana. LASTENNEUVOLA PIENTEN LASTEN TAVALLISIMMAT TARTUNTATAUDIT KUUMEISEN LAPSEN HOITO Kuumeisen lapsen hoito on pääasiassa oireiden mukaista hoitoa. Lapsen yleisvointia kannattaa seurata, se kertoo paljon.

Lisätiedot

Tauti Aiheuttaja Itämisaika Tartunta-aika Oireet Hoito Ehkäisy Poissaolo. Kuume, väsymys, lihassärky, nuha, kurkkukipu, yskä.

Tauti Aiheuttaja Itämisaika Tartunta-aika Oireet Hoito Ehkäisy Poissaolo. Kuume, väsymys, lihassärky, nuha, kurkkukipu, yskä. HELSINGIN KAUPUNKI VARHAISKASVATUSVIRASTO 12.1.2015 Taulukossa on tietoja tavallisimmista lasten sairauksista ja yleinen ohje poissaolosta. Lapsen sairastuessa tulee tarvittaessa kääntyä terveydenhuoltohenkilöstön

Lisätiedot

Nuha, yskä, kurkkukipu, mahdollisesti myös kuume, väsymys. Äkillisesti alkava korkea kuume, samat kuin flunsassa

Nuha, yskä, kurkkukipu, mahdollisesti myös kuume, väsymys. Äkillisesti alkava korkea kuume, samat kuin flunsassa Nuhakuume, hengitystie-infektio Influenssa A, B 1-3 vrk 1-3 vrk 1 vrk ennen oireita jatkuen 5 vrk oireiden Nuha, yskä, kurkkukipu, mahdollisesti myös kuume, väsymys Äkillisesti alkava korkea kuume, samat

Lisätiedot

Infektiotautien ehkäisy hygieniaohjeistus päiväkodeille, ryhmäperhepäiväkodeille, kotiperhepäivähoitoon ja perhepuistoihin.

Infektiotautien ehkäisy hygieniaohjeistus päiväkodeille, ryhmäperhepäiväkodeille, kotiperhepäivähoitoon ja perhepuistoihin. Infektiotautien ehkäisy hygieniaohjeistus päiväkodeille, ryhmäperhepäiväkodeille, kotiperhepäivähoitoon ja perhepuistoihin. 26.3.2012 Sisältö 1 Yleistä... 3 2 Infektiotautien tarttuminen... 4 3 Infektiotautien

Lisätiedot

Päivitys 14.5.2013 TAVALLISIMPIA LASTEN SAIRASTAMIA INFEKTIOITA NIIDEN ITÄMISAIKA, OIREET, HOITO-OHJEET JA ERISTÄMISTARVE

Päivitys 14.5.2013 TAVALLISIMPIA LASTEN SAIRASTAMIA INFEKTIOITA NIIDEN ITÄMISAIKA, OIREET, HOITO-OHJEET JA ERISTÄMISTARVE Päivitys 14.5.2013 TAVALLISIMPIA LASTEN SAIRASTAMIA INFEKTIOITA NIIDEN ITÄMISAIKA, OIREET, HOITO-OHJEET JA ERISTÄMISTARVE YLEISIÄ OHJEITA! -Hyvä käsihygienian merkitys korostuu lasten päivähoitopaikoissa/kouluissa

Lisätiedot

TERVEEKSI KOTIKONSTEIN Omahoito-opas

TERVEEKSI KOTIKONSTEIN Omahoito-opas TERVEEKSI KOTIKONSTEIN -opas Säilytäthän tämän oppaan 3 Tässä oppaassa on esitelty tavallisimpien kotona hoidettavien sairauksien ja niiden oireiden sekä tapaturmien omahoito-ohjeita. Oireiden alkuvaiheessa

Lisätiedot

TERVEHEKS KOTIKONSTEIN Itsehoito-opas

TERVEHEKS KOTIKONSTEIN Itsehoito-opas TERVEHEKS KOTIKONSTEIN -opas RAMPE hanke, Pohjois-Karjala 2012 Kansikuva: Viivi 6v Takasivu: Eemeli 6v Tässä oppaassa on esitelty tavallisimpien kotona hoidettavien sairauksien ja niiden oireiden sekä

Lisätiedot

HYVÄT VANHEMMAT INFEKTIOIDEN AIHEUTTAJAT JA NIIDEN LEVIÄMINEN

HYVÄT VANHEMMAT INFEKTIOIDEN AIHEUTTAJAT JA NIIDEN LEVIÄMINEN 9/2013 HYVÄT VANHEMMAT Varhaiskasvatuksen ensisijaisena tavoitteena on edistää lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Hyvinvoivalla lapsella on mahdollisimman hyvät kasvun, oppimisen ja kehittymisen edellytykset.

Lisätiedot

Loiset pienet mutta epämiellyttävät seuralaiset kotona ja päiväkodissa

Loiset pienet mutta epämiellyttävät seuralaiset kotona ja päiväkodissa Näin hoidan Loiset pienet mutta epämiellyttävät seuralaiset kotona ja päiväkodissa Timo Rostila ja Eeva Salo Täit, syyhypunkit ja kihomadot eivät ole mennyttä aikaa, vaan niitä löytyy lapsilta jatkuvasti,

Lisätiedot

Leikki-ikäinen sairastaa opaslehtinen vanhemmille

Leikki-ikäinen sairastaa opaslehtinen vanhemmille Opaslehtinen 1 (25) Tiina Tonteri Leikki-ikäinen sairastaa opaslehtinen vanhemmille Janakkalan kunta Kunnanvirasto Puh. (03) 68011 tai (019) 75801 Juttilantie 1 Fax (03) 6801209 tai (019) 7580209 14200

Lisätiedot

Ohjeita infektioriskien vähentämiseksi Rauman varhaiskasvatuksessa

Ohjeita infektioriskien vähentämiseksi Rauman varhaiskasvatuksessa Ohjeita infektioriskien vähentämiseksi Rauman varhaiskasvatuksessa Päivitetty 2014 Tämän ohjeistuksen on tehnyt työryhmä (2007): Aaltonen Leena Kartano Riikka Keskitalo Sirke Komminaho Maritta Laaksonen

Lisätiedot

Minna Barck LASTEN YLEISIMMÄT INFEKTIOTAUDIT OHJAUSMATERIAALI APTEEKIN HENKILÖSTÖLLE

Minna Barck LASTEN YLEISIMMÄT INFEKTIOTAUDIT OHJAUSMATERIAALI APTEEKIN HENKILÖSTÖLLE Minna Barck LASTEN YLEISIMMÄT INFEKTIOTAUDIT OHJAUSMATERIAALI APTEEKIN HENKILÖSTÖLLE Hoitotyön koulutusohjelma Terveydenhoitotyön suuntautumisvaihtoehto 2012 LASTEN YLEISIMMÄT INFEKTIOTAUDIT OHJAUSMATERIAALI

Lisätiedot

OHJEITA PÄIVÄHOIDOSSA OLEVIEN LASTEN INFEKTIOIDEN EHKÄISYYN JA HOITOON

OHJEITA PÄIVÄHOIDOSSA OLEVIEN LASTEN INFEKTIOIDEN EHKÄISYYN JA HOITOON OHJEITA PÄIVÄHOIDOSSA OLEVIEN LASTEN INFEKTIOIDEN EHKÄISYYN JA HOITOON Tampereen kaupunki Päivähoito Lasten ja nuorten terveyspalvelut 4.7.2007/ph 305 PÄIVÄHOIDON JA PERUSOPETUKSEN TUOTANTOALUE OALUE PÄIVÄHOIDON

Lisätiedot

LASTEN SAIRAUDET JA PÄIVÄHOITO

LASTEN SAIRAUDET JA PÄIVÄHOITO LASTEN SAIRAUDET JA PÄIVÄHOITO YLEISIMMISTÄ LASTEN SAIRAUKSISTA LYHYESTI... 3/2008 Flunssa eli ylähengitysteiden virustulehdus (=virusinfektio) on ylivoimaisesti yleisin sairaus. Oireita ovat; yskä, nuha

Lisätiedot

Saarijärven kaupunki Varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelma

Saarijärven kaupunki Varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelma Saarijärven kaupunki Varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelma Sisällysluettelo Johdanto... 3 Lääkehoidon osaamisen varmistaminen ja ylläpitäminen... 4 Varhaiskasvatuksen lääkehoidon riskitekijät ja ongelmakohdat...

Lisätiedot

Vauvan infektiotaudit Kotihoito-ohjeita vanhemmille

Vauvan infektiotaudit Kotihoito-ohjeita vanhemmille Vauvan infektiotaudit Kotihoito-ohjeita vanhemmille Peppanen, Tiina 2011 Hyvinkää Laurea-ammattikorkeakoulu Hyvinkää Vauvan infektiotaudit Kotihoito-ohjeita vanhemmille Tiina Peppanen Hoitotyö Opinnäytetyö

Lisätiedot

Neuvolan rokotusopas

Neuvolan rokotusopas Neuvolan rokotusopas Mannerheimin Lastensuojeluliitto Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Toinen linja 17, 00530 Helsinki PL 30, 00271 Helsinki p. 075 324 51 p. 0206 106 000 mll@mll.fi www.thl.fi www.mll.fi

Lisätiedot

Päätäit Suomen Apteekkariliitto 2006

Päätäit Suomen Apteekkariliitto 2006 Päätäit Suomen Apteekkariliitto 2006 Lukijalle Kouluissa ja päiväkodeissa päätäitä esiintyy erityisesti syksyisin pipokauden alkaessa. Päätäiden häätäminen onnistuu, kun hoito aloitetaan heti. Hoidon

Lisätiedot

ISSN 1236-116X ISBN 952-00-1902-2 (nid.) ISBN 952-00-1903-0 (PDF) Taitto: AT-julkaisutoimisto Oy Kuvitus: Järvenpään englantilaisen leikkikoulun

ISSN 1236-116X ISBN 952-00-1902-2 (nid.) ISBN 952-00-1903-0 (PDF) Taitto: AT-julkaisutoimisto Oy Kuvitus: Järvenpään englantilaisen leikkikoulun Sosiaali- ja terveysministeriön oppaita 2005:28 Infektioriskin vähentäminen päivähoidossa Helsinki 2005 2 ISSN 1236-116X ISBN 952-00-1902-2 (nid.) ISBN 952-00-1903-0 (PDF) Taitto: AT-julkaisutoimisto Oy

Lisätiedot

Syyhypunkki on ihmisen loinen,

Syyhypunkki on ihmisen loinen, S UOMEN L ÄÄKÄRILEHTI 18 19/2002 VSK 57 2015 Alkuperäistutkimus Syyhyepidemia vanhusten hoitolaitoksessa OUTI LYYTIKÄINEN SIRKKA-LIISA VALLE TIMO ROSTILA RAIJA MANSNER OUTI KARPPINEN MARIKA SEGER TIMO

Lisätiedot

GlaxoSmithKline Consumer Healthcare Piispasilta 9 A 02230 Espoo. Hoida huuliherpestä ennen kuin se puhkeaa kunnolla

GlaxoSmithKline Consumer Healthcare Piispasilta 9 A 02230 Espoo. Hoida huuliherpestä ennen kuin se puhkeaa kunnolla GlaxoSmithKline Consumer Healthcare Piispasilta 9 A 02230 Espoo 03/2006 (2006-2206-1) Hoida huuliherpestä ennen kuin se puhkeaa kunnolla Huuliherpes Herpes Simplex -virus 1 Mikä on huuliherpes ja miten

Lisätiedot

Flunssa. Suomen Apteekkariliitto 2009

Flunssa. Suomen Apteekkariliitto 2009 Flunssa 25 Suomen Apteekkariliitto 2009 2 Flunssa Nuhakuume eli flunssa on akuutti ja lyhytkestoinen ylähengitysteiden virustulehdus, joka paranee itsestään. Aikuinen suomalainen sairastaa vuosittain keskimäärin

Lisätiedot

HEVOSEN PERUSTERVEYDENHUOLTO

HEVOSEN PERUSTERVEYDENHUOLTO HEVOSEN PERUSTERVEYDENHUOLTO Yhteenveto HevosAgron järjestämien tiedotustilaisuuksien (17.9.2011 Oulussa ja 12.11.2011 Kuusamossa) eläinlääkäreiden Katja Hautalan ja Tanja Tenhosen luennoista. Sisältö

Lisätiedot

INFLUENSSA A(H1N1) OHJE JÄÄKIEKOSSA

INFLUENSSA A(H1N1) OHJE JÄÄKIEKOSSA Suomen jääkiekkoliitto INFLUENSSA A(H1N1) OHJE JÄÄKIEKOSSA Laatija: MarkkuTuominen CMO YLEISTÄ Maailmalla leviän Influenssa A(H1N1) viruksen oletetaan aiheuttavan epidemian Suomessa seuraavan 3 kuukauden

Lisätiedot

Vinkkejä lääkkeistä, terveysvaaroista ja niiden ennaltaehkäisystä sekä rokotuksista Perusturvapalvelut Tartuntatautihoitaja Tuija Munne

Vinkkejä lääkkeistä, terveysvaaroista ja niiden ennaltaehkäisystä sekä rokotuksista Perusturvapalvelut Tartuntatautihoitaja Tuija Munne Matkalle Lähtevälle Vinkkejä lääkkeistä, terveysvaaroista ja niiden ennaltaehkäisystä sekä rokotuksista Perusturvapalvelut Tartuntatautihoitaja Tuija Munne Vinkkejä matkailijalle lääkkeistä, terveysvaaroista

Lisätiedot

LOVIISAN KAUPUNKI SOSIAALITOIMEN PANDEMIASUUNNITELMA 2009

LOVIISAN KAUPUNKI SOSIAALITOIMEN PANDEMIASUUNNITELMA 2009 LOVIISAN KAUPUNKI SOSIAALITOIMEN PANDEMIASUUNNITELMA 2009 1. Suunnitelman perusteet Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut Kansallisen varautumissuunnitelman influenssapandemiaa varten (STM:n selvityksiä

Lisätiedot

LÄÄKÄRILEHTISUOMEN LÄÄKÄRILEHTI

LÄÄKÄRILEHTISUOMEN LÄÄKÄRILEHTI LÄÄKÄRILEHTISUOMEN LÄÄKÄRILEHTI FINLANDS LÄKARTIDNING FINNISH MEDICAL JOURNAL WWW.LAAKARILEHTI.FI Lasten allergiat Ohjeet ehkäisystä, diagnosoinnista ja hoidosta Liite 18 6.5.2011 Teija Dunder, Mikael

Lisätiedot

Lääkelaitoksen julkaisusarja 1/2003 Terveydenhuollon laadunhallinta

Lääkelaitoksen julkaisusarja 1/2003 Terveydenhuollon laadunhallinta Lääkelaitoksen julkaisusarja 1/2003 Terveydenhuollon laadunhallinta Hygienia suun terveydenhuollossa Jakelu: Lääkelaitos Terveydenhuollon laitteet ja tarvikkeet PL 55 00301 Helsinki Puh. (09) 4733 4242

Lisätiedot