FINNPARTNERSHIP-OHJELMAN TOIMINTARAPORTTI 2015

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "FINNPARTNERSHIP-OHJELMAN TOIMINTARAPORTTI 2015"

Transkriptio

1 FINNPARTNERSHIP-OHJELMAN TOIMINTARAPORTTI

2 FINNPARTNERSHIP-LIIKEKUMPPANUUSOHJELMAN TOIMINTARAPORTTI VUODELTA ) Finnpartnership-ohjelma ) Liikekumppanuustuki Liikekumppanuustuen hallinnointi Liikekumppanuustuen käsittely Valtionavustuspäätökset Liikekumppanuustukisitoumukset ja -maksatukset Myönnetyn LKT:n alueellinen kohdentuminen Tukien kohdentuminen DAC-luokittain Tuen kohdentuminen hakijayrityksen koon mukaan Hakijayrityksen sijainnin mukainen tuen kohdentuminen Tuen toimialoittainen kohdentuminen Liikekumppanuustukihankkeiden tuloksien eli kehitysvaikutusten mittaaminen Liikekumppanuustukihankkeitten toteutus Vastaanotetut loppuraportit Ensimmäinen seurantaraportti Viimeinen seurantaraportti ) Liikekumppanuuksien identifiointi- ja edistämistoiminta (Matchmaking) Matchmaking-tilaisuudet kohdemaissa Matchmaking-yhteydenotot kehitysmaayrityksiltä ja suomalaisilta yrityksiltä Matchmaking-yhteydenottojen markkinointi Matchmaking-toiminnan tulokset LKO:n markkinointi Suomessa Yhteistyö sidosryhmien kanssa ) Neuvontapalvelu yhteiskunta-asioiden (Y & Y) voucher ) Henkilöstö ) Näkymät vuodelle 2016 ja tulevaisuuden kehitystarpeet... 26

3 2 (27) FINNPARTNERSHIP-LIIKEKUMPPANUUSOHJELMAN TOIMINTARAPORTTI VUODELTA 2015 YHTEENVETO Liikekumppanuusohjelman tavoitteena on lisätä suomalaisten ja kehitysmaiden yritysten ja liiketoiminnasta kiinnostuneiden toimijoiden kaupallista yhteistyötä niin, että hankkeet synnyttävät myönteisiä kehitysvaikutuksia kohdemaissa. Taloudellinen, sosiaalinen ja ympäristöllinen kestävyys ovat oleellisia lähtökohtia arvioitaessa ohjelman kautta tuettavia hankkeita. Finnpartnershipin tarjoamia palveluita ovat Liikekumppanuustuen kanavointi suomalaisille yrityksille ja muille toimijoille, liikekumppanuusaloitteiden identifiointipalvelu (Matchmaking) mukaan lukien tuonnin edistämiseen liittyvät palvelut sekä yleinen kehitysmaihin suuntautuviin liikekumppanuushankkeisiin liittyvä neuvonta. Finnpartnership on kysyntävetoinen ohjelma, joka kattaa kaikki OECD DAC -luokitellut kehitysmaat. LK-tuen kysyntä on kohdistunut 119 eri maahan suuntautuviin hankkeisiin, eli 82 %:iin kehitysmaista. Uusina kohdemaina olivat Armenia, Bhutan, Itä-Timor ja Panama. Toimintavuoden aikana rekisteröitiin 191 uutta liikekumppanuustukihakemusta. Hankkeita käsiteltiin hallinnointisyklin mukaan 185 kappaletta. Näistä 168:lle ehdotettiin Finnfundin sisäisessä tukikomitean käsittelyssä myönnettäväksi tukea yhteensä euroa, joka on 70 % enemmän kuin vuonna Ulkoasiainministeriö hylkäsi yhden hakemuksen. Näin ollen liikekumppanuustukea on myönnetty 167 hakijalle euron edestä. Kysyntä kasvoi rajusti ja tavoitteet ylitettiin noin 60 %:lla. Keskimääräinen myönnetty tuki oli euroa, mikä on samaa suuruusluokkaa kuin edellisenä vuonna. Yksittäisten tukien suuruus vaihteli eurosta euroon palvellen niin pienien kuin suurtenkin yritysten kansainvälistymistä. Vuonna 2015 ylivoimaisesti suurin osa hakijayrityksistä oli edelleen pk-yrityksiä. Luvut ovat todiste tuen tärkeydestä varsinkin pk-yritysten toiminnan aloittamiselle uusilla kehittyvillä markkinoilla. Pk-yritysten osuus hyväksytyistä hankkeista oli 88 %, mikä on saman verran kuin vuonna Pk-yrityksille myönnetty osuus euromääräisestä liikekumppanuustuesta oli myös 88 % mikä tarkoittaa, että keskimääräinen myönnetty tuki oli yhtä suuri pk-yrityksillä ja suuryrityksillä. Vuoden hakijasta 129 (68 %) haki ensimmäistä kertaa liikekumppanuustukea. Aikaisemmin liikekumppanuustukea hakeneista yrityksistä 16 (8 %) oli jatkohakemuksia jo aiemmin hyväksytyille hankkeille. Muut 46 hakijaa olivat hakeneet liikekumppanuustukea aikaisemmin toiseen hankkeeseen tai toiseen kohdemaahan. Vuosina on myönnetty yhteensä 898 LK-tukea 682 eri hakijalle. 40 tuen saajan kotipaikkakunta on ulkomailla ja 642:n Suomessa.

4 3 (27) Hieman alle puolet (46 %) tuetuista hankkeista suuntautuu Aasiaan. Hankkeista 39 % suuntautuu Afrikkaan, jonka osuus on laskenut. Latinalaiseen Amerikkaan ja Karibialle suuntautuneiden hankkeiden osuus oli 11 %. Eurooppaan suuntautui 6 hanketta (4 %), mikä oli enemmän kuin vuonna 2014, jolloin Eurooppaan ei suuntautunut yksikään hanke. 33 % tuetuista hankkeista on kohdistunut vähiten kehittyneisiin maihin ja muihin matalan tulotason maihin, mikä on 5 % enemmän kuin vuonna LK-tukea on myönnetty hankkeille, jotka edustavat 20 eri toimialaa. Tieto- ja viestintäteknologiahankkeita oli 25 kpl (15 %:n osuus vuoden 2015 LKT-hankkeista), ympäristöalahankkeita 16 kpl (10 %), energiateollisuushankkeita 16 kpl (10 %), ja koulutuspalveluhankkeita 17 kpl (10 %). Suosituimmat sektorit vaihtelevat vuosittain. Vuonna 2015 oli aikaisempaa enemmän ympäristö- ja energiateollisuushankkeita. Raportointivuonna maksatuksia suoritettiin 79 hankkeelle. Maksatusten kokonaismäärä raportointivuonna oli ,82 euroa. Keskimääräisen maksatuksen osuus keskimääräisestä myönnetystä tuesta oli 39 %. Hankkeista 30 (73 %) on jo maksatuspyyntövaiheessa johtanut liikekumppanuuteen tai etenevät suunnitellusti, mikä on ohjelman tavoite. Viimeisessä seurantaraportointivuorossa olivat vuoden 2011 hankkeet. Raportoinnin yhteydessä 30 hankkeen (41 %) arvioitiin olevan onnistuneita. Tähän mennessä 38 yritystä raportoi investoinneista kohdemaahan. Investointien kokonaisarvo oli yhteensä euroa, mikä on lähes 14 kertaa näille yrityksille maksetun LK-tuen verran. Vuoden 2011 hankkeista 56 (76 %) oli pk-yrityksiä ja 18 (24 %) suuryrityksiä. Hankkeen positiivisista työllistämisvaikutuksista raportoi 28 (38 %) yritystä. Nämä hankkeet ovat työllistäneet suoraan yhteensä 636 henkilöä ja epäsuorasti Työpaikoista 517 oli uusia. Vuoden 2011 hankkeissa työllistyi yhteensä 232 naista, eli 36 % suoraan työllistäneiden yritysten työpaikoista kohdistui naisille. Näiden lisäksi yritykset raportoivat muista kehitysvaikutuksista, kuten teknologian ja osaamisen siirrosta, koulutusvaikutuksista sekä yleisinfrastruktuurin parantamisesta. Vuoden aikana jatkettiin Matchmaking-toiminnon tehostettua markkinointia erinomaisin tuloksin. Raportointivuoden aikana yhteydenottoja kehitysmaista vastaanotettiin 364 kpl, mikä on ennätykselliset 64 % enemmän kuin edellisvuonna. Vuoden aikana konkreettisia hakemuksia saatiin työstettyä 247 kpl (rekisteröity tietokantaan/one-to-one yhteydenoton välitys/kehitysmaatuonnissa avustamista), mikä on yli kaksi kertaa enemmän kuin edellisvuonna. Vuoden aikana jatkoselvityksiin on 295 aloitteesta johtanut 34 %. Ministeriön ja muiden sidosryhmien edustajista koottu neuvoa-antava ja suosituksia tekevä ohjausryhmä kokoontui raportointivuoden aikana neljä kertaa. Ohjausryhmän kokouksissa käsiteltiin mm. ohjelman hallintoa, tavoitteita, tuloksia sekä Team Finland yhteistyötä.

5 4 (27) TOIMINTARAPORTTI 1) Finnpartnership-ohjelma Finnpartnershipin tavoite on lisätä suomalaisten ja kehitysmaiden yritysten ja muiden liiketoimintaa harjoittavien toimijoiden välisiä, kaupallisesti kannattavia ja pitkäaikaisia liikekumppanuuksia tukemalla hankkeiden tunnistamista ja kehittämistä. Ohjelman hallinnosta on solmittu ulkoasiainministeriön (UM) ja Teollisen yhteistyön rahasto Oy:n (Finnfund) välillä vuoteen 2018 asti ulottuva sopimus. Ohjelman yksi päätoiminto on Liikekumppanuustuen (LKT) kanavointi suomalaisten ja kehitysmaatoimijoiden kaupallisesti kannattaviin pitkäaikaisiin liikekumppanuushankkeisiin. Vuonna 2015 vastaanotettiin 191 hakemusta, mikä on 58 % enemmän kuin edellisen vuoden 121 vastaanotettua LKT-hakemusta. Yhteensä 168 hankkeelle 1 esitettiin myönnettäväksi tukea yhteensä euroa. Ulkoasiainministeriö hylkäsi yhden Finnfundin sisäisessä tukikomitean hyväksytyksi esitetyn hakemuksen. Näin ollen liikekumppanuustukea on myönnetty 167 hakijalle euron edestä. Tämä on melkein kaksi kertaa vuonna 2014 myönnetty tuki, joka oli euroa. Yksityiskohtaisempaa tietoa LK-tuesta kuten myös tuettavien hankkeiden tuloksista löytyy kappaleesta 2. Toisen päätoiminnon Matchmaking-palvelun (MM) tehostamista jatkettiin raportointivuonna erittäin erinomaisin tuloksin. MM-palvelun tapahtumista ja tuloksista on yksityiskohtaisesti kerrottu kappaleessa 3. Lisäksi kappaleessa 4 on kooste neuvontapalveluista, kappaleessa 5 tarkemmin henkilöstöstä ja kappaleessa 6 lyhyesti tulevaisuuden näkymistä. 2) Liikekumppanuustuki 2.1. Liikekumppanuustuen hallinnointi Ministeriön hyväksymä LKT:n haku-, myöntö- ja sopimusprosessi on kuvattuna kokonaisuudessaan liitteessä 1. Lisäksi operaattorin työtä ohjaavat vuotuiset yksityiskohtaiset työsuunnitelmat tavoitetasoineen. LKT:n puolella vuosi on jaettu kuuteen kahden kuukauden hakujaksoon. Hakujakson aikana saapuneet hakemukset käsitellään aina seuraavan kahden kuukauden aikana. Ministeriön ja muiden sidosryhmien edustajista koottu neuvoa-antava ja suosituksia tekevä ohjausryhmä (OR) kokoontui raportointivuoden aikana neljä kertaa. 1 Käsitellyt hakemukset 185 kappaletta (168 hyväksyttyä + 17 hylättyä = 185 hakemusta). Vuonna 2014 käsiteltyjä hakemuksia oli 113 kappaletta (90 hyväksyttyä + 23 hylättyä = 113 hakemusta)

6 5 (27) OR:n kokoonpano on koottu liitteeseen 2. OR:n kokouksissa käsiteltiin mm. vuoden 2014 toiminta- ja talousraportti sekä työsuunnitelma ja uudet tavoitteet vuodelle OR:lle esiteltiin myös v hankkeiden viimeisen seurantavaiheen kehitysvaikutuksia. Lisäksi käsiteltiin liikekumppanuustuen uudet ehdot Liikekumppanuustuen käsittely Vuoden 2015 työsuunnitelmassa asetettiin tavoitteeksi muun muassa, että vastaanotettujen tukihakemusten määrä olisi 120 hakemusta, käsiteltävien hankkeiden määrä 125 hanketta ja LK-tuelle varattiin noin 4,2 miljoonaa euroa. Toimintavuoden aikana rekisteröitiin yhteensä 191 uutta LKT-hakemusta. Finnfundin sisäisessä tukikomiteassa käsiteltiin 185 hanketta ja näistä 168:lle esitettiin myönnettävän tukea yhteensä euroa. 17 hakemusta hylättiin. Kysyntä kasvoi rajusti ja tavoitteet ylitettiin 60 %. Tukikomitea kokoontui raportointivuoden aikana kuusi kertaa. Vuoden lopussa käsittelemättömiä hankkeita oli 31, ja ne käsiteltiin mennessä. Syyt 17 hylkäävään päätökseen olivat seuraavat: hakijalla ei ollut taloudellisia resursseja ja/tai riittävää kokemusta ja/tai hankkeen vastuuhenkilöllä oli luottohäiriömerkintöjä (8 kpl) hakija veti hakemuksensa pois (7 kpl) esitettyihin kysymyksiin ei ole vastattu riittävän kattavasti (2 kpl) Keskimääräinen myönnetty tuki vuonna 2015 oli euroa. Yksittäisten myönnettyjen tukien suuruus vaihteli eurosta euroon. Kuvio 1 Keskimääräiset myönnetyt tuet

7 6 (27) 2.3. Valtionavustuspäätökset Operaattori haki ulkoasiainministeriöltä valtionavustusta tukikomitean käsittelemiin hankkeisiin yhteensä euroa. Toimintavuoden aikana jätettiin kuusi esitystä LK-tukea koskevasta valtionavusta (taulukko 1). Taulukko 1 Valtionapuesitykset ja päätökset vuonna 2015 esitys pvm euroa päätös pvm päätös vastaanotettu euroa 6/ , ,00 1/ , ,00 2/2015* , ,00 3/ , ,00 4/ , ,00 5/ , ,00 6/ , Yhteensä , ,00 *Ministeriö päätti hylätä yhden hakemuksen, jolle oli esitetty myönnettävän tukea 2.4. Liikekumppanuustukisitoumukset ja -maksatukset Saatuaan valtionapupäätöksen asiakas allekirjoittaa sitoumuslomakkeen, jossa sitoutuu tuen ehtoihin ja vahvistaa ottavansa tuen vastaan. Vuoden 2015 aikana 69 hakijaa palautti allekirjoitetun sitoumuksen, joka on palautettava viimeistään silloin, kun asiakas hakee tuen maksatusta. Tuet erääntyvät kahden vuoden päästä päätöksen tiedonantopäivästä 2. Toimintavuoden 2015 aikana maksatuksia tehtiin vuosina 2012, 2013, 2014 ja 2015 myönnetyistä tuista. Maksatuksia suoritettiin 79 hankkeelle. Maksatusten kokonaismäärä oli ,82 euroa. Tämä on huomattavasti enemmän kuin vuonna 2014, jolloin maksatusten kokonaismäärä oli ,21 euroa. Kuviossa 2 on kuvattu maksatusten osuutta jokaisen vuoden myönnetystä tuesta. Kuvio 2 Maksatusten osuus vuosittain myönnetystä LK-tuesta. *Kaikki tuet eivät ole vielä erääntyneet 2 Tuen saajan tulee hakea maksatusta erääntymispäivään mennessä joko yhdessä tai kahdessa erässä.

8 7 (27) Toimintavuoden aikana erääntyi yhteensä 65 tukea sekä vuonna 2012 että 2013 käsitellyistä hakemuksista. Vuonna 2015 erääntyneisiin tukiin kohdistuneet maksatukset olivat keskimäärin ,32 euroa, kun kaikkien näiden tukien keskikoko oli ,15 euroa. Maksatuksen osuus hankkeelle myönnetystä tuesta oli siis keskimäärin 39 %. Tämä on huomattavasti vähemmän kuin aikaisempina vuosina. Yksittäiset maksatukset vaihtelevat hankekohtaisesti 7 %:sta 100 %:tiin myönnetystä tuesta. Tuista 24 (37 %) jäi käyttämättä kokonaisuudessaan ( euroa) 3, mikä vuorostaan on pienempi osuus kuin edellisenä vuotena. Tukea ei haettu maksatukseen mm. seuraavista syistä: suomalainen/kehitysmaakumppani vetäytyi hankkeesta, joten hanketta ei tästä syystä pystytty viemään eteenpäin hakuprosessi tuntui työläämmältä kuin itse projekti. Hakija halusi ennemmin keskittyä liiketoimintaansa ja sen kehittämiseen kyseinen projekti ei käynnistynyt odotetulla tavalla, joten kustannuksia ei ehtinyt syntyä projektin kuluessa hakijan suunnitelma muuttui niin, että hanke ei enää sopinut liikekumppanuustuen piiriin yhtiön toiminta on lopetettu kannattamattomana tai yhtiö on selvitystilassa Kuviossa 3 on kuvattu keskimääräinen vuosittain myönnetty tuki sekä siihen kohdistunut keskimääräinen maksatus. Vuodelta 2013 on vielä 41 tukea erääntymättä, joten maksatusten osuus saattaa vielä kasvaa. Kuvio 3 Keskimääräiset vuosittaiset myönnetyt tuet ja maksatukset *41 tukea vielä erääntymättä Liitteessä 3 on listattuna yksityiskohtaisemmin toimintavuoden tukimäärät, maksatukset sekä toistaiseksi käyttämättä oleva määrä. 3 Viime vuonna vastaava osuus oli 44 %. Aikaisempina vuosina vastaava osuus on vaihdellut välillä %.

9 8 (27) 2.5. Myönnetyn LKT:n alueellinen kohdentuminen Hieman yli puolet tuetuista hankkeista suuntautuu Aasiaan, mikä on saman verran kuin vuonna Toiseksi eniten hankkeita suuntautuu Afrikkaan, jonka osuus on puolestaan laskenut edellisen vuoden verrattuna. Latinalaiseen Amerikkaan ja Karibialle (LAC) suuntautuneiden hankkeiden osuus on lähes edellisvuoden tasolla. Eurooppaan suuntautui 6 % hankkeista, mikä on enemmän kuin vuonna 2014, jolloin Eurooppaan ei suuntautunut yhtäkään hanketta. Alla olevassa kuviossa on kuvattu jakauma maanosittain. Vuonna 2015 tukea on myönnetty 72 eri maahan 4 kohdistuneisiin hankkeisiin (sekä ensisijaiset että toissijaiset maat) ja koko toiminnan aikana 117 eri maahan kohdistuneisiin hankkeisiin. Vuosien aikana hyväksyttyjen hakemusten maantieteellinen jakauma on kuvattu liitteessä 4. Vuotuiset maanosittaiset muutokset osalta näkyvät myös alla olevasta kuviosta, jossa on esitetty maanosien prosentuaalinen osuus kunkin vuoden myönnetystä tuesta (kuvio 4). Kuvio 4 Prosentuaalinen myönnetty LKT maanosittain vuosina Raportointivuonna Aasiaan suuntautuneille hankkeille myönnettiin hieman suurempia tukia kuin Latinalaiseen Amerikkaan tai Afrikkaan suuntautuneille hankkeille (kuvio 5). Tämä on muutos verrattuna vuoteen 2014, jolloin tuen keskikoko ei juurikaan riippunut maanosasta. 4 Uusia kohdemaita 2015: Armenia, Bhutan, Itä-Timor ja Panama

10 9 (27) Tuen keskikoko maanosittain Aasia Afrikka Eurooppa LAC Kuvio 5 Vuotuisen tuen keskikoko maanosittain Vuosina eniten hakemuksia on kohdistunut Kiinaan, Intiaan ja Vietnamiin. Vuoden 2015 kärjestä löytyvät Intia, Tansania, Vietnam, Kiina ja Etiopia. Näitä maita seuraavat Pakistan, Filippiinit, Kenia, Etelä-Afrikka, Indonesia, Nigeria ja Thaimaa. Useisiin maihin on kohdistunut vain yksi tai pari hakemusta. Hakemukset ovat vuonna 2015 kohdistuneet ensisijaiset maat huomioiden 48 eri maahan ja hankkeiden kaikki kohdemaat huomioiden 77 maahan. Koko toiminnan aikana hakemukset ovat kohdistuneet ensisijaiset maat huomioiden 89 eri maahan ja hankkeiden kaikki kohdemaat huomioiden 119 maahan. Tukea on vuonna 2015 myönnetty eri maahan 5. Liitteessä 3 on listattu kaikki yksittäiset hankkeet vuonna Tukea on kaiken kaikkiaan vuosina myönnetty 117 eri maahan. Tuki on kohdistunut 84 eri ensisijaiseen maahan sekä lisäksi 33 toissijaiseen maahan. Taulukossa 2 on listattu joka vuoden kuusi suosituinta kohdemaata. Taulukko 2 Suosituimmat (ensisijaiset) kohdemaat myönnettyjen tukien mukaan Intia 4 Vietnam 10 Intia 11 Kiina 17 Kiina 29 Kiina 18 Kiina 18 Kiina 12 Intia 12 Intia 16 Bangladesh 2 Kiina 9 Kiina 11 Intia 11 Intia 17 Intia 14 Intia 9 Vietnam 11 Kenia 12 Tansania 14 Kiina 2 Intia 7 Vietnam 9 Vietnam 8 Vietnam 11 Brasilia 7 Vietnam 8 Intia 8 Vietnam 8 Vietnam 14 Kroatia 2 Thaimaa 6 Peru 6 Ukraina 6 Peru 6 Vietnam 7 Tansania 5 Sambia 7 Kiina 7 Kiina 12 Thaimaa 2 Bangladesh 4 Bangladesh 4 Bangladesh 4 Kenia 5 Thaimaa 5 Thaimaa 5 Tansania 7 Brasilia 5 Etiopia 11 Ukraina 2 Kenia 4 Thaimaa 3 Etelä-Afrikka 3 Thaimaa 3 Ghana 4 Brasilia 4 Bangladesh 5 Namibia 5 Pakistan 7 5 Tukea on myönnetty 47 ensisijaiseen kohdemaahan, minkä lisäksi 25 maata on ollut hankkeissa ainoastaan toissijaisena kohdemaana.

11 10 (27) 2.6. Tukien kohdentuminen DAC-luokittain Tuettavien hankkeiden kohdemaina voivat olla kaikki OECD:n 6 kehitysapukomitea DACin 7 listaamat kehitysmaat ja alueet. Kappalemääräisesti laskettuna 33 % vuonna 2015 tuetuista hankkeista on kohdistunut vähiten kehittyneisiin maihin ja muihin matalan tulotason maihin, mikä on 5 % enemmän kuin vuonna Kuvio 6 Vuonna 2015 myönnetty LKT ( ja kpl) DAC-luokittain (suluissa vuoden 2014 luvut) Vähiten kehittyneiden maiden osalta osuus on noussut selvästi sekä kappale- että euromääräisesti edellisvuodesta. Tuen osuus muihin matalan tulotason maihin on puolestaan laskenut selvästi sekä kappale- että euromääräisesti. Alemman keskitulotason maiden osuus ja ylemmän keskitulotason maiden osuus on jotakuinkin edellisvuoden tasolla molemmilla mittareilla mitattuna (kuvio 6). Vuosien aikana myönnettyjen tukien jakautuminen DAC-luokittain ei juurikaan enää vuositasolla muutu (kuvio 7). Vähiten kehittyneiden maiden ja muiden matalan tulotason maiden hankkeiden koko toiminnan ajalta laskettu kappalemääräinen osuus on 35 %. Kuvio 7 Vuosina myönnetty LKT (kpl ja ) DAC-luokittain (suluissa vuoden 2014 luvut) 6 OECD = Organization for Economic Co-operation and Development 7 DAC = Development Assistance Committee

12 11 (27) Liitteessä 4 on listattu yksityiskohtaisesti maanosittainen ja maakohtainen kumulatiivinen LKT:n kohdentuminen vuosina Kuvio 8 kuvaa vuotuisen myönnetyn tuen jakaantumista DAC-luokittain. Vuotuiset osuudet vaihtelevat suuresti. Kuvio 8 Vuotuinen osuus myönnetystä liikekumppanuustuesta DAC-luokituksen mukaan 2.7. Tuen kohdentuminen hakijayrityksen koon mukaan Vuonna 2015 ylivoimaisesti suurin osa hakijayrityksistä oli edelleen pk-yrityksiä. Luvut ovat todiste tuen tärkeydestä varsinkin pk-yritysten toiminnan aloittamiselle uusilla kehittyvillä markkinoilla. Pk-yritysten osuus hyväksytyistä hankkeista oli 88 %, mikä on saman verran kuin vuonna Pk-yrityksille myönnetty osuus euromääräisestä liikekumppanuustuesta oli 88 % mikä tarkoittaa, että keskimääräinen myönnetty tuki oli yhtä suuri pk-yrityksille ja suuryrityksille. Tuen hakijana voi olla joko Suomeen rekisteröity yritys, muualle rekisteröity yritys, jolla on merkittävä linkki Suomeen, Suomessa toimiva tutkimus- tai koulutuslaitos, yliopisto tai muu vastaava organisaatio tai Suomeen rekisteröity yhdistys. Raportointivuonna tuen saajina ovat olleet yritykset (sekä pk- että suuryritykset), tutkimus- ja koulutuslaitokset sekä yksi yhdistys. Tuen prosenttiosuus (30/50/70 %) hyväksytyistä kustannuksista riippuu hakijan koosta sekä hankemaan kehitysmaaluokituksesta. Kuviossa 9 on esitelty myönnettyjen tukien euromääräinen 8 sekä kappalemääräinen jakautuminen hakijan koon sekä juridisen muodon mukaan. 8 Tuen kokonaismäärä 2014: ,- (90 kpl), 2013: ,- (96 kpl), tuen kokonaismäärä 2012: ,- (77 kpl), tuen kokonaismäärä 2011: ,- (114 kpl), tuen kokonaismäärä 2010: ,- (110 kpl), tuen kokonaismäärä 2009: ,- (77 kpl), tuen kokonaismäärä 2008: ,- (68 kpl:ta), tuen kokonaismäärä 2007: ,- (79 kpl), tuen kokonaismäärä 2006: ,- (22 kpl).

13 12 (27) Kuvio 9 V hyväksytyt hankkeet hakijan koon ja juridisen muodon mukaan (suluissa v tiedot) Tuen keskikoko pk-yrityksille oli vuonna 2015 samassa linjassa kuin suuryritysten keskikoko. Keskimääräinen myönnetty tuki oli euroa, mikä on samassa linjassa kuin edellisenä vuonna. Yksittäisten tukien suuruus vaihteli eurosta euroon palvellen niin pienien kuin suurienkin yritysten kansainvälistymistä. Vuosina tuki on vaihdellut välillä euroa. Kuvio 10 kuvaa myönnettyjen tukien keskikokoa hakijan koon ja juridisen muodon mukaan. Kuvio 10 Myönnettyjen LK-tukien keskikoko hakijan koon ja juridisen muodon mukaan v Hakijoiden prosentuaaliset osuudet vuosittaisista kappale- ja euromääräisistä tuista koon ja juridisen muodon mukaan on esitetty kuvioissa 11 ja 12. Parin viime vuoden aikana pk- ja suuryritysten kappale- euromääräiset osuudet ovat vakiintuneet tasoilleen.

14 13 (27) Kuvio 11 Vuosina hyväksytyt hankkeet (kpl) hakijan koon ja juridisen muodon mukaan Kuvio 12 Vuosina hyväksytyt hankkeet ( ) hakijan koon ja juridisen muodon mukaan Vuonna 2015 myönnetyt 167 LK-tukea kohdistuivat 147 yritykselle. Yhdelle yritykselle myönnettiin kolme LK-tukea, nämä kaikki suuntautuivat eri maihin. 18 yritykselle myönnettiin kaksi LK-tukea, joista 13 hakijoiden hankkeet suuntautuivat kahteen eri maahan ja joista viisi hanketta oli aiempien samana vuonna myönnettyjen hankkeiden jatkohakemuksia. 129 hakijayritystä (88 %) haki ensimmäistä kertaa LK-tukea. Aikaisemmin LK-tukea saaneiden yritysten hakemuksista 16 (11 %) oli nk. jatkohakemuksia jo aiemmin hyväksytyille hankkeille. Kahdella hakijalla oli kaksi samanlaista hanketta kahteen eri kohdemaahan.

15 14 (27) 2.8. Hakijayrityksen sijainnin mukainen tuen kohdentuminen Vuosina on myönnetty 898 LK-tukea 681 eri hakijalle. 40 tuen saajan kotipaikkakunta on ulkomailla ja 641:n kotipaikkakunta on Suomessa. Uusmaalaisille yrityksille on myönnetty kappalemäärällisesti 55 % tuesta. Vuonna 2014 vastaava prosenttiluku oli 54 %. Kuviossa 13 alla on jaoteltu ELY-keskusten toiminta-alueitten mukaan 9. Kuvio 13 Myönnetyt tuet alueittain 2.9. Tuen toimialoittainen kohdentuminen Vuonna 2015 LK-tukea on myönnetty hankkeille, jotka edustavat 20 eri toimialaa. Eniten on ollut Tieto- ja viestintäteknologiahankkeita 25 kpl (15 %:n osuus vuoden 2015 LKT-hankkeista), ympäristöalahankkeita 16 kpl (10 %), energiateollisuushankkeita 16 kpl (10 %), ja koulutusalan hankkeita 17 kpl (10 %). Vuonna 2014 suosituin sektori oli myös tieto- ja viestintäteknologia ja seuraavaksi suosituimpia olivat palveluala ja koulutuspalvelu. Näiden jälkeen seurasivat käsityö- ja ympäristöala. Suosituimmat sektorit vaihtelevat vuosittain ja vuosien aikana myönnettyjen tukien toimialoittainen yksityiskohtainen jakautuminen (25 eri toimialalle) sekä kappale- että euromääräisesti löytyy liitteestä 5. Kaiken kaikkiaan tieto- ja viestintäteknologian (17 %), ympäristöalan (8 %), energiateollisuuden (8 %), palvelualan (8 %) sekä tuotantotekniikan ja -laitteiston (7 %) hankkeita on ollut eniten. Vuonna 2015 oli edellisiin vuosiin verrattuna suhteellisen paljon ympäristö- ja energiateollisuushankkeita. Karkeampi DAC-sektoriluokituksen mukainen kappale- ja euromääräinen jakauma vuonna 9 Suomen 20 maakuntaa on yhdistetty 15 toiminta-alueeksi elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksissa (ELY-keskuksissa). Ahvenanmaa ei kuulu ELY-keskusten 15 toiminta-alueeseen.

16 15 (27) 2015 oli seuraava: tuotanto 56 % (kpl) ja 59 % ( ), talouselämän perusrakenteet 32 % (kpl) ja 32 % ( ) sekä sosiaalinen kehitys 11 % (kpl) ja 8 % ( ) Liikekumppanuustukihankkeiden tulosten eli kehitysvaikutusten mittaaminen Finnpartnership selvittää liikekumppanuustukihanke-esitysten tukikelpoisuuden sekä niiden arvioidut kehitysvaikutukset erillisen, ministeriön hyväksymän politiikan periaatteiden mukaisesti. Tavoitteiden kannalta on olennaista, että tuettavat hankkeet ovat osa kestävää kehitystä. Kestävän kehityksen takaamiseksi on tärkeää, että Finnpartnershipin kautta tuetuilla hankkeilla on pitkäaikaisia myönteisiä vaikutuksia kohdemaiden kehitykseen. Tuettavien hankkeiden mahdollisista kehitysvaikutuksista voidaan tuen myöntämisen yhteydessä tehdä ainoastaan karkea arvio. Todelliset kehitysvaikutukset voidaan arvioida tarkemmin vasta hankkeiden toteutuksen jälkeen, mikä on otettu huomioon myös tuen maksamisen jälkeen vaadittavassa raportoinnissa. Tuloksista raportoidaan kahden vuoden ajan (katso myös 2.11.). Hankkeiden kehitysvaikutusten politiikassa määriteltyjä mitattavia kehitysvaikutuksia ovat vaikutukset kohdemaan työllisyyteen, sukupuolten väliseen tasa-arvoon, kohdemaan työväestön henkisen pääoman lisäämiseen (koulutus), teknologian ja osaamisen siirtoon, kohdemaan tuotannon monipuolistamiseen, kohdemaan yleisinfrastruktuurin parantamiseen, työolosuhteisiin ja sosiaalietuuksiin yrityksessä ja sen ympäristössä (Kansainvälisen työjärjestön ILO:n sääntöjen noudattaminen, työturvallisuus, palkkataso, asunto-/terveys- tms. edut) ja erityisiin myönteisiin ympäristövaikutuksiin (esim. uusiutuva energia tai muu kestävää kehitystä tukeva tuotantotapa) Liikekumppanuustukihankkeitten toteutus Liikekumppanuustuen saajat raportoivat operaattorille seuraavasti: Loppuraportti maksatuspyynnön yhteydessä 10, Seurantaraportti I (loppuraporttia seuraavana vuotena) 11, sekä Seurantaraportti II (ensimmäistä seurantaraporttia seuraavana vuotena) Vuonna 2015 raportoivat pääosin vuonna 2013 LK-tukea saaneet hankkeet. 11 Vuonna 2015 raportoivat vuonna 2012 LK-tukea saaneet hankkeet. 12 Vuonna 2015 raportoivat vuonna 2011 LK-tukea saaneet hankkeet.

17 16 (27) Raportointivelvollisuus syntyy tuen saajalle, kun tuen saaja allekirjoittaa sitoumuksen saatuaan valtionavustuspäätöksen. Jos tuen saaja ei täytä raportointivaatimuksia, ministeriöllä on oikeus vaatia liikekumppanuustuen takaisinmaksua. Näin ollen tuen saajalta, jolle ei suoriteta maksatusta, ei myöskään vaadita raportointia Vastaanotetut loppuraportit Vuonna 2015 erääntyi viimeinen erä vuonna 2012 tukea saaneista hankkeista sekä osa vuonna 2013 tukea saaneista hankkeista. Kaikkiaan 65:sta tukea saaneesta maksatusta haki 41. Näistä hankkeista 30 (73 %) on jo maksatuspyyntövaiheessa johtanut liikekumppanuuteen tai etenevät suunnitellusti, mikä on ohjelman tavoite. Loppuraportissa tulee vähintään mainita sen työn edistyminen, johon tukea on myönnetty, ja josta maksatusta pyydetään. Tuen saaja raportoi myös, ovatko esim. esivalmistelutyöt jo johtaneet etabloitumiseen tai milloin etabloituminen on odotettavissa. Erääntyneistä hankkeista on raportoitu alla olevan taulukon mukaisesti: Taulukko 3. Loppuraportoinnin mukainen hanketilanne maksatuspyynnön yhteydessä (vuonna 2012/2013 tukea saaneet, vuonna 2015 erääntyneet hankkeet) Tilanne maksatushetkellä Kpl hanketta Tulos Tuella tehtävä työ toteutettu tai etenee suunnitellusti 30 + Kesken 4 ~ Ei toteudu 7 - Maksatusta pyytäneet yhteensä % hankkeista oli johtanut liikekumppanuuteen tai etenivät suunnitellusti. Kesken olevien hankkeiden osuus oli vuonna %. Hankkeista 17 % ei todennäköisesti toteudu. Nämä luvut eivät poikkea edellisen vuoden vastaavista 13. Kesken olevat hankkeet ovat raportoineet mm. pitkittyneistä tai kariutuneista partnerineuvotteluista johtuvista aikataulupoikkeamista. Yksi hakija ilmoitti, että projekti on riippuvainen tuotekehityksestä, eikä yritys ole saanut kehitettyä toimivaa tuotetta kohdemaan markkinoille. Myös yhden hakijan ja yhden kohdemaapartnerin taloudellinen tilanne on aiheuttanut keskeneräisen hankkeen. 13 Kesken: Vuoden 2012 LKT 11 %; 2011 LKT 20,2 %; uusien ehtojen mukainen vuoden 2010 LKT 19,4 %; vanhojen ehtojen mukainen vuoden 2010 LKT 34,8 %; vuoden 2009 LKT 22 %. Ei toteutunut: Vuoden 2012 LKT 16 %; vuoden 2011 LKT 19 %; uusien ehtojen mukainen vuoden 2010 LKT 13,9 %; vanhojen ehtojen mukainen vuoden 2010 LKT 21,7 %; vuoden 2009 LKT 12 %

18 17 (27) Yksi tärkeimmistä syistä siihen, että hankkeita ei toteuteta, on yritysten ilmoitusten mukaan vaikeus löytää sopiva paikallinen partneri, jonka kanssa voitaisiin päästä molempia osapuolia tyydyttävään sopimukseen. Lisäksi raportoitiin kohdemaan raskaista juridisista järjestelmistä, byrokratiasta tai maariskeistä, joiden takia hanketta ei saatu vietyä eteenpäin. Yksi hakija ilmoitti ongelmana olevan kohdemaasta saatavilla olevien materiaalien heikko laatu, joka johti projektin lopettamiseen kannattamattomana Ensimmäinen seurantaraportti Kaikkiaan vuonna 2012 myönnettiin 77 hankkeelle tukea yhteensä ,00 euroa ja näistä 77 hankkeesta 44:lle maksettiin tukea. Näistä 44:stä kahdeksan on aikaisempien hankkeiden jatkohakemuksia 14, joista on raportoitu erikseen. Näin ollen hanketuloksista raportoidessa tässä käytetään määrää 36. Raportoinnin kohteena oleville 36 yritykselle maksettiin LK-tukea yhteensä ,53 euroa 15. Tähän mennessä 13 yritystä raportoi investoinneista kohdemaahan. Investointien kokonaisarvo on yhteensä noin 8,4 miljoonaa euroa, mikä on yli 12 kertaa näille yrityksille maksetun LK-tuen verran. Investointeja tehneistä 85 % on pk- ja 15 % suuryrityksiä. Loppuraportoinnin perusteella 10 (27 %) hanketta oli jo johtanut liikekumppanuuteen vuonna Seuraavan vuoden seurantaraporttiin onnistuneiden hankkeiden määrä on kuitenkin poikkeuksellisesti kasvanut, sillä vuonna 2015 onnistuneita hankkeita oli 19 (53 %). Tämä tarkoittaa sitä, että aiemmin keskeneräiset hankkeet ovat edenneet hyvin. Seurantaraportoinnin perusteella 11 hanketta (31 %) on joko kesken tai niitä on toistaiseksi lykätty. Näistä hankkeista osa saattaa edetä tulevaisuudessa. Osa keskeneräisistä hankkeista on puolestaan pysähtynyt mm. yhteistyökumppanin vetäytymisen johdosta tai kohdemaiden haastavan turvallisuustilanteen tai liiketoimintaympäristön muutosten seurauksena. Kaikista hankkeista 6 (17 %) ei ole onnistunut tai on muutoin päätetty Viimeinen seurantaraportti Kaikkiaan vuonna 2011 myönnettiin 114 hankkeelle tukea yhteensä euroa. Näistä 83:lle maksettiin tukea. 31 (27 %) yritystä ei pyytänyt maksatusta. Niistä hank- 14 Kaksi jatkohakemuksista on vuoden 2008 hankkeiden jatkohakemuksia, kolme on vuoden 2009 hankkeiden jatkohakemuksia, yksi on vuoden 2010 hankkeen jatkohakemus ja kaksi on vuoden 2011 hankkeiden jatkohakemuksia. 15 Jatkohankkeille maksettiin ,14 eli yhteensä LK-tukea maksettiin ,67, joka on noin 33 % myönnetystä tuesta.

19 18 (27) keista, joille tukea on maksettu, kuusi on aikaisempien hankkeiden jatkohakemuksia 16. Näistä on raportoitu erikseen. Lisäksi kolme on maksatuksen jälkeen ajautunut konkurssiin, joten hankkeista ei ole viimeistä seurantaraporttia. Näin ollen hanketuloksista raportoidessa käytetään määrää 74. Raportoinnin kohteena oleville 74 yritykselle maksettiin liikekumppanuustukea yhteensä ,78 euroa. Tähän mennessä 38 yritystä raportoi investoinneista kohdemaahan. Investointien kokonaisarvo on yhteensä euroa, mikä on lähes 14 kertaa näille yrityksille maksetun LK-tuen verran. Jos jatkohankkeet lasketaan mukaan, maksatusten summa on ,86 euroa ja investointeja tehneitä yrityksiä on 39. Investointeja tehneet yritykset ml. jatkohankkeet ovat investoineet yhteensä euroa, mikä on lähes 14 kertaa maksetun liikekumppanuustuen verran. Vuoden 2011 hankkeista 56 (76 %) oli pk-yrityksiä ja 18 (24 %) olisuuryrityksiä. Tässä on suuri ero vuoden 2010 hankkeisiin, jolloin raportoiduista hankkeista 88 % oli pk-yrityksiä ja 12 % suuryrityksiä. Nyt raportoiduista hankkeista 16 (22 %) suuntautui vähiten kehittyneisiin maihin (LDC), yhdeksän hankkeista (12 %) muun matalan tulotason maihin (LIC), 37 hankkeista (50 %) alemman keskitulotason maihin (LMIC) ja 12 (16 %) hankkeista kohdistui ylemmän keskitulotason maihin (UMIC). Toisen ja viimeisen seurantaraportin yhteydessä 30 hankkeen (41 %) arvioitiin olevan onnistuneita. Viisi hanketta on kesken ja yhtä lykätty (yhteensä 8 %). Kaikista raportoiduista hankkeista 38 (51 %) ei toteutunut. Tämä on suurempi osuus kuin aikaisempina vuosina 17. Ei-onnistuneiden hankkeiden kohdealueen kehitystaso on lähes sama kuin jos verrataan kaikkia raportoituja hankkeita ja niiden alueellista jakaumista. Täten ei voida tehdä johtopäätöstä siitä, että hankkeen onnistuminen olisi välttämättä kiinni kohdealueen kehityksestä. Viisitoista yritystä on kertonut hankkeiden olevan tuottavia jo tässä vaiheessa. Loput 59 arvioivat hankkeensa tässä vaiheessa tuottamattomiksi. Näistä 23 arvioi, että hankkeet tulevat olemaan tuottavia tulevaisuudessa ja 20 yritystä arvioi, että hankkeet eivät ole tuottavia tulevaisuudessa. Loput eivät ole osanneet arvioida, miten todennäköisesti hanke menestyy tulevaisuudessakaan. Useat yritykset ilmoittivat saaneensa arvokasta tietoa kohdemarkkinoista ja alueesta sekä toimintaympäristöstä selvitysten avulla, riippumatta hankkeen taloudellisesta tuottavuudesta. 16 Yksi jatkohakemuksista on vuoden 2008 hankkeen jatkohakemus, yksi on vuoden 2009 hankkeen jatkohakemus ja neljä vuoden 2010 hankkeiden jatkohakemuksia. Näiden hankkeiden onnistumisesta on raportoitu vuosina tehdyissä kehitysvaikutusraporteissa. 17 Epäonnistuneet hankkeet vuonna kpl (38 %), vuonna kpl (32 %), kpl (31 %), vuonna kpl (33 %), vuonna kpl (39 %)

20 19 (27) Hankkeiden aikaansaamista suorista työllistämisvaikutuksista raportoi 23 yritystä eli 31 % kaikista hankkeista. Nämä hankkeet ovat työllistäneet suoraan yhteensä 636 henkilöä. Työpaikoista 517 oli uusia. Suoraan työllistävistä yrityksistä 18 arvioi työllistävänsä yhteensä 222 työntekijää nykyistä enemmän seuraavien kahden vuoden aikana. Myös 15 yritystä, jotka eivät tällä hetkellä työllistä, arvioivat työllistävänsä kahden vuoden kuluessa yhteensä 79 henkilöä. Suoraan työllistävistä hankkeista 13 ilmoitti myös työllistävänsä epäsuorasti yhteensä 1384 henkilöä. Lisäksi viisi yritystä, jotka eivät työllistäneet suoraan, työllistivät kuitenkin epäsuorasti yhteensä 16 henkilöä. Vuoden 2011 hankkeissa työllistyi yhteensä 232 naista, mikä on 36 % suoraan työllistäneiden yritysten työpaikoista. Tämä on melkein 30 % enemmän kuin vuoden 2010 hankkeissa, jolloin 180 naista työllistyi. Kaikkiaan naisia työllisti 16 yritystä eli 70 % suorasta työllistämisestä raportoineista yrityksistä, mikä on lähes sama kuin vuotta aikaisemmin (65 %). Yrityksistä 30 (41 %) arvioi, että niillä on ollut positiivinen vaikutus naisten työllistymiseen ja työolosuhteisiin tai suotuisia piirteitä, jotka ovat vaikuttaneet positiivisesti sukupuolten väliseen tasa-arvoon. Tämä on enemmän kuin vuoden 2010 hankkeissa, jolloin positiivista vaikutuksista raportoi 19 (29 %) kaikista hankkeista. Sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen on yksi Suomen kehityspoliittisen toimenpideohjelman ja kehitysyhteistyön läpileikkaavista tavoitteista 18. Yrityksistä 28 (38 %) raportoi hankkeeseen liittyneen teknologian ja tietotaidon siirtoon liittyviä kehitysvaikutuksia. Tämä on huomattavasti vähemmän kuin aikaisempina vuosina, jolloin luku on ollut %. Aikaisempina vuosina hakijayritysten joukossa on ollut enemmän teknologiayrityksiä, mikä voi osaltaan selittää tätä teknologian ja tietotaitoon siirtyvää pudotusta. Yrityksistä 41 (55 %) raportoi hankkeeseen liittyneen koulutusvaikutuksia. Koulutus on sisältänyt muun muassa tuotantoon, kokoonpanoon, ohjelmistokehitykseen ja taloushallintoon liittyviä asioita. Osa yrityksistä ilmoitti hankkeiden sisältäneen laatukoulutusta, taloushallinnon koulutusta, 3D-suunnittelua, tuotetietoutta, tuotantoeläinten hyvinvointiin ja elintarvikkeiden tuontimääräyksiin liittyvää koulutusta, ITjärjestelmäkoulutusta, ohjelmointia sekä koulutusta mobiileissa oppimisympäristöissä. Suoraan työllistävistä yrityksistä 11 (48 %) maksaa keskimääräistä parempaa palkkaa (15 % kaikista hankkeista). Yritykset ovat arvioineet, että palkat ovat olleet noin % paikallista palkkatasoa korkeampia. Yksittäisiä muita toimenpiteitä ovat ol- 18 Suomen kehityspoliittinen toimenpideohjelma: Valtioneuvoston periaatepäätös

21 20 (27) leet esim. vakuutukset, kuljetukset työpaikalle, ruokailun ja terveydenhoidon järjestäminen työntekijöille sekä tarvittaessa myös perheenjäsenten sairaanhoito mukaan lukien ulkomaisten lääkärien saatavuus. Yhteensä 16 yritystä (22 %) raportoi hankkeella olleen kehitysvaikutuksia kohdemaan yleiseen infrastruktuuriin, mikä on suunnilleen sama kuin aikaisempina vuosina. Tällä kertaa eniten oli vaikutettu lastentarhojen, koulujen, sairaaloiden tai terveyskeskusten parantamiseen. Yrityksistä 41 (55 %) raportoi hankkeen vaikuttaneen kohdemaan markkinoihin ja niiden rakenteeseen. Tämä on suurempi luku kuin vuoden 2010 raportoiduissa hankkeissa, joissa osuus oli 45 %. Yritykset raportoivat hankkeen vaikuttaneen kohdemaan markkinoihin ja niiden rakenteeseen esimerkiksi aloittamalla uusien tuotteiden tuotannon, parantamalla olemassa olevien tuotteiden laatua, parantamalla perushyödykkeiden saatavuutta, vahvistamalla kohdemaan vientikauppaa sekä lisäämällä raakaaineiden tuotantoa kohdemaassa. Myös hankkeiden sijaitseminen maaseudulla tai teollistumattomissa kaupungeissa tai paikallisten pien- ja suuryritysten välisten yhteyksien vahvistaminen on vaikuttanut positiivisesti kohdemaan markkinoihin ja niiden rakenteeseen Kaikilta hankkeilta toimialasta riippumatta edellytetään kokonaisvaltaista ympäristövaikutusten huomioon ottamista ja niistä raportoimista. Yrityksistä 34 (46 %) raportoi hankkeeseen liittyvistä muista positiivisista ympäristövaikutuksista. Näitä oli esimerkiksi lisääntynyt energiatehokkaiden menetelmien, ympäristöystävällisten tuotantomenetelmien ja raaka-aineiden käyttö sekä hankkeessa toteutettu ympäristöstrategia. Yksityiskohtaisempaa tietoa hankkeiden etenemisestä voi lukea kotisivuilla olevista seurantaraporteista. Hankkeiden kehitysvaikutukset viimeisimpien seurantaraporttien mukaan on myös koottu liitteeseen 6. Yritysten raportoimat hankkeiden etenemiset löytyvät liitteestä 7. 3) Liikekumppanuuksien identifiointi- ja edistämistoiminta (Matchmaking) MM-toimintaan katsotaan kuuluvan kohdemaiden ja kotimaan yrityskontaktien työstämisen sekä järjestettävien tilaisuuksien lisäksi yhteistyön tiivistäminen Suomen kehitysmaaedustustojen, kansainvälisten sisarorganisaatioiden sekä suomalaisten ja kohdemaiden kaupallisten toimijoiden kanssa. Lisäksi tavoitteena on tarjota palveluita kehitysmaatuonnin edistämiseen liittyen.

22 21 (27) Raportointivuonna jatkettiin vuonna 2013 aloitettua MM-palvelun tehostamista. Kehitysmaista haettiin lisää niin sanottuja yritysbongaajia, joiden toivotaan löytävän kohdemaista varteenotettavia yrityksiä ja ohjaavan niitä MM-palvelun pariin. Löytäessään hyvän yrityksen bongaajat saavat toimeksiannon yrityksen taustojen tarkistamisesta. Myös Suomessa tapahtuvien liikekumppaneiden identifioimisen toimeksiannoissa jatkettiin laadulla kilpailemista Matchmaking-tilaisuudet kohdemaissa MM-tilaisuuksia on järjestetty 16 maassa. Tilaisuuksien aikana esiteltiin pääasiallisesti LKO:n tuomat mahdollisuudet kehitysmaiden yrityksille sekä tarjottiin tilaisuuskohtaista tietoa suomalaisista yrityksistä, Suomen markkinoista sekä yleistä Suomitietoa. Listaus tilaisuuksista löytyy liitteestä 8. Taulukko 4 Tilaisuudet kohdemaissa vuonna 2015 Kohdemaissa järjestettävät tilaisuudet Koko vuosi (cum) T1 T2 T3 Toteutunut 36 (+3) kpl 4 Peru 3 Egypti 4 Uganda (tavoite) Tarpeen mukaan, 1-2 Vietnam 2 Tansania 2 Etiopia 2 kpl/maa, yht Egypti 1 Ruanda 2 Indonesia 1 Myanmar 2 Panama 1 Pakistan 2 Pakistan 2 Sri Lanka 2 Tunisia 2 Vietnam 1 Ecuador 1 Kenia 1 Kuuba Tilaisuuksien lisäksi Finnpartnership tapasi matkojen yhteydessä mahdollisuuksien mukaan suurlähetystöjen ja kauppakamareiden edustajia, pääsektoreiden toimijoita sekä Finpron, maitten ministeriöiden ja vienninedistämisorganisaatioiden edustajia yhteistyömahdollisuuksien kartoittamiseksi Matchmaking-yhteydenotot kehitysmaayrityksiltä ja suomalaisilta yrityksiltä Raportointivuoden aikana yhteydenottoja kehitysmaista vastaanotettiin 364 kpl, mikä on ennätykselliset 64 % enemmän kuin edellisvuonna. Vuoden aikana konkreettisia hakemuksia saatiin työstettyä 247 kpl (rekisteröity tietokantaan / one-toone yhteydenoton välitys / kehitysmaatuonnissa avustamista), mikä on yli kaksi kertaa enemmän kuin edellisvuonna. Taulukko 5 tiivistää MM-toiminnassa mukana olleiden yritysten lukumäärän sekä kuvaa, mitä aloitteille on tehty.

23 22 (27) Taulukko 5 Matchmaking-yhteydenotot vuonna 2015 Yrityksen Kontaktin luonne Tavoite Koko vuosi T1 T2 T3 alkuperä Yrityksen MM-hakemus rekisteröity tietokantaan kehitysmaa One-to-one -yhteydenotot ja tiedonvälitys kehitysmaa Kehitysmaatuonti kehitysmaa Aktiivisen MM-toiminnan kohteena olleet yritykset yhteensä > joista aiempien raportointijaksojen aikana saapuneita kehitysmaa Yrityskontaktit, joita ei ole vielä rekisteröity tietokantaan (prosessi kesken, tietoja puuttuu) kehitysmaa Kaikki vastaanotetut yhteydenotot yhteensä 220 kehitysmaista Vuoden aikana tietokantaan siirretyt partnerinhakuilmoitukset jakaantuivat 23 sektorin välille. Tietokantaan rekisteröitiin kehitysmaayrityksiä eniten maatalous- ja elintarviketeollisuudesta (33 kpl), tekstiiliteollisuudesta (24 kpl), IT-teollisuudesta (20 kpl), sekä tuotantotekniikka ja laitteistotoimialalta (15 kpl). Hakemuksia rekisteröitiin tietokantaan 25 maasta. Eniten hakemuksia rekisteröitiin Ukrainasta (29 kpl), missä heijastuu Ukrainassa toimivan aktiivisen yritysbongaajan tuloksellinen työ. Vietnamista rekisteröitiin 19 yritystä, mikä on tulosta aktiivisista yritysbongaajista ja Vietnam-tapahtumista. Monta partnerihakuilmoitusta on myös tullut Sri Lankasta (14 kpl), Intiasta (13 kpl), Perusta (11 kpl), Ecuadorista (11 kpl) ja Kiinasta (10 kpl), joissa myös toimii monta aktiivista yritysbongaajaa tai maissa on toteutettu Doing Business with Finland-tapahtumia. Kehitysmaatuontiin liittyvä neuvonta on kohdistunut yrityksiin, jotka toimivat Sri Lankassa, Makedoniassa, Panamassa ja Tunisiassa. One-to-one yhteydenotot tulivat enimmäkseen Tansaniasta (16 kpl), Vietnamista (16 kpl), Egyptistä (14 kpl), Ugandasta (8 kpl) ja Ruandasta (8 kpl). Tämä on suora tulos näissä kohdemaissa järjestetyistä tilaisuuksista. One-to-one yhteydenotoista eniten toimii koulutuspalvelualalla (20 kpl), tieto- ja viestintäteknologia-alalla (18 kpl) ja maatalous- ja elintarviketeollisuusalalla (17kpl). Laadullisesti vahvat hakemukset tulevat maista, joissa on olemassa taho, joka voi tukea tai auttaa hakemuksen teossa, kuten yritysbongaajat tai kansalliset toimijat (vienninedistämisorganisaatio, toimialaliitto jne.). Yksityiskohtainen taulukko aktiivisista MM-yhteydenotoista ja niiden jakautumisesta maittain ja sektoreittain on liitteessä 9.

24 23 (27) Ulkopuolisia toimijoita on käytetty määrättyjen MM-hakemusten edelleen työstössä. Tarkoituksena on näin varmistaa hakemusten taso sekä parantaa niiden markkinoitavuutta suomalaisille yrityksille. Työ koostui pääasiallisesti kohdemaissa tehtävästä yritysten taustojen tarkistuksesta (kahdessa vaiheessa) sekä Suomessa tehtävästä yritysten hakemusten aktiivisempaan markkinointiin tähtäävästä työstä. Näissä tapauksissa myös tieto onnistumisesta, eli yhteistyön alkaminen yritysten välillä, välittyy Finnpartnershipille. Raportointivuoden aikana saatiin valmiiksi ulkopuolisten konsulttien avulla 32 kehitysmaayrityksen 19 yhdistäminen suomalaisyrityksiin. Taustojentarkistukseen on käytetty pääasiassa konsultteja, jotka ovat tulleet mukaan Matchmaking-pilotin kautta. Sopimukset on solmittu yhteensä 35 yritysbongaajan (22 maassa) ja 44 Suomessa toimivan konsultin kanssa Matchmaking-yhteydenottojen markkinointi Kehitysmaiden yritysten partnerinhakuilmoituksista tiedotettiin myös kuukausittaisissa uutiskirjeissä. Kuukausittaisen uutiskirjeen vastaanottajat koostuvat yrityksistä, kattojärjestöistä, alueellisista kehitysorganisaatioista ja muista partnereista. Loppuvuodesta suomenkielinen vastaanottajalista koostui (kasvua vuodessa 8 %) ja englanninkielinen 547 (kasvua 28 %) henkilöstä tai henkilön edustamasta organisaatiosta. Markkinoinnissa yhteistyötä suomalaisten ja kehitysmaalaisten yritysten tukiorganisaatioiden kanssa vahvistetaan jatkuvasti, ml. Team Finland-verkosto toimii entistä aktiivisemmin Matchmaking-toiminnan tulokset Liiketoimintamahdollisuuksien identifiointitoiminnan seurauksena on syntynyt useita liikeyhteyksiä. Vuoden 2014 aikana jatkoselvityksiin yhteistyön aloittamiseksi yritysten välillä on johtanut alla olevan taulukon mukaan 295 aloitteesta 101 aloitetta, eli yhteensä 34 % työstetyistä hakemuksista. Taulukossa 6 on kuvattu MM-toiminnan tuloksia. Seuranta on lähetetty tammikuussa 2016 Partner Search tietokannassa oleville yrityksille. Näiden lisäksi one-to-one yhteydenottojen etenemistä on seurattu mahdollisuuksien mukaan x Vietnam, 4 x Peru, 4 x Kolumbia, 3 x Intia, 3 x Chile, 2 x Indonesia, 2 x Ukraina, 1 x Afganistan, Kiina, Egypti, Etiopia, Pakistan, Ruanda, Sri Lanka

25 24 (27) Taulukko 6 Matchmaking-toiminnon seurannan tulokset vuosina Kommunikointia yritysten välillä Yritysvierailu tai tapaaminen suunnitteilla Yritysvierailu tai tapaaminen toteutettu Konkreettisesta yhteistyöstä sovittu Konkreettinen yhteistyö aloitettu tai toimeenpantu LKT-hakemus vastaanotettu yhteensä 30 (36 %) 36 (31 %) 26 (25 %) 14 (14 %) 16 (22 %) 62 (38 %) 101 (34 %) Ei vielä tulosta 37 (44 %) 74 (63 %) 72 (70 %) 77 (76 %) 42 (58 %) 53 (33 %) 121 (41 %) Ei vastausta kyselyyn 17 (20 %) 8 (7 %) 5 (5 %) 11 (11 %) 16 (22 %) 46 (29 %) 73 (25 %) yhteensä % 100 % 100 % 100 % 100 % 100 % 100 % 3.5. LKO:n markkinointi Suomessa Vuonna 2015 operaattori esitteli toimintaansa ja palveluitaan 46 erilaisessa tapahtumassa tai tilaisuudessa tavoitteen ollessa 28 tilaisuutta. Lähes kaikki tilaisuudet ovat olleet muiden järjestämiä yhteistilaisuuksia, mikä on mahdollistanut LK-ohjelmasta tiedottamisen useimmissa tilaisuuksissa suhteellisesti pienemmillä resursseilla. Tarpeen mukaan pyritään saamaan muiden toimijoiden edustajia edustamaan myös Finnpartnershipiä. Liitteessä 8 on listattu kaikki markkinointitilaisuudet Yhteistyö sidosryhmien kanssa Raportointivuoden aikana Vinkkaajat -toiminto on saatu käyntiin ja ensimmäiset tätä kautta kansainväliseen yhteistyöhön ohjatut suomalaisyritykset on saatu keskusteluun kehitysmaiden yritysten kanssa. Yhteistyötä Finpron kanssa on kohdemaatyön osalta tiivistetty yhdistämällä Finnpartnershipin Doing Business with Finland seminaarin ja VKE-matkan fokusta ja kartoittamalla kasvuohjelmien yritysten mahdollisuutta olla mukana Finnpartnershipin Doing Business with Finland seminaarien esittelyissä. Paikallisten yritysten kiinnostus suomalaisyrityksiä kohtaan luotiin Matchmaking-esitykseen liitettävillä suomalaisyritysten markkinointi-ikkunoilla, jotka Finnpartnership esittelee esityksen lopussa lyhyesti. Team Finland-yhteistyötä Tekesin kanssa on tiivistetty esimerkiksi järjestämällä yhteinen seminaari Vietwater-tapahtuman yhteydessä Hanoissa. Operaattori on toiminut aktiivisesti Team Finland työssä ja on yleensä aina mukana Team Finland koulutusten järjestelyissä. Aktiivisesti operaattori on toiminut erityisesti TF Uusimaa- ja valtakunnallisessa TF-toiminnassa, tuonut yritysesimerkkejä koulutustilaisuuksiin ja ollut aktiivisesti vaikuttamassa vuoden

26 25 (27) 2015 TF-koulutuksiin ja tapahtumiin molemmilla tasoilla. Operaattori otti myös kantaa uuteen kehityspoliittiseen linjaukseen ja totesi sen sopivan hyvin vuosien alustaviin suunnitelmiin. 4) Neuvontapalvelu Finnpartnership-ohjelma tarjoaa suomalaisyrityksille LK-tuen ja MM-palvelun lisäksi kehitysmaahankkeisiin liittyviä neuvontapalveluja. Neuvontapalveluiden kysyntä vaihtelee suuresti, samoin yritysten tarpeet neuvojen suhteen. Olennainen tehtävä on lisäksi ollut ohjata yrityksiä muiden kansainvälistymispalveluita tarjoavien tahojen, kuten ELY-keskusten, Finnveran, Finpron, Tekesin, eli Team Finlandin-palveluiden piiriin ja myös kansainvälisten palveluiden piiriin kuten Nopef, NIB, Maailmanpankki ja alueelliset kehityspankit. Finnpartnershipin ylläpitämä kehitysmaatietopankki sisältää hyödyllistä tietoa kehitysmaihin suuntaaville yrityksille. Kehitysmaatietopankista voi etsiä kohdemaata koskevaa yleistä maatietoa, tapahtumia, linkkejä hyödyllisten tahojen nettisivuille, sekä erilaisia maaraportteja ja talouskatsauksia. Tiedot liiketoimintapankkiin saadaan yhteistyökumppaneilta ja näin maa- ja sektorikohtaisen tiedon määrä on kiinni paljolti yhteistyökumppaneiden aktiivisuudesta. Operaattori auttaa yleisellä tasolla liikekumppanuusyrityksiä hankkeiden kehittämisessä ja toteuttamisessa koko hankkeen elinkaaren ajan, mutta ohjaa asiakkaita tarvittaessa kääntymään myös muiden, esim. konsulttien, puoleen yksityiskohtaisempaa neuvontaa varten. Operaattorin tarjoama neuvontapalvelu on avoin myös muille kuin LK-tukea hakeville yrityksille. Yleinen neuvontapalvelu on toteutettu Finnpartnershiptiimille allokoiduin henkilöstöresurssein sekä Finnfundin henkilöstön avulla, mm. rahoitus- ja ympäristöasiantuntijoiden toimesta. Yhteensä neuvontaan on käytetty keskimäärin noin 29,5 tuntia kuukaudessa tavoitteen ollessa noin 21 tuntia kuukaudessa. LKT-hakijoille tarjottiin vuoden 2015 aikana myös rahoitusneuvontaa. Yksityiskohtaisempaa, erillistä hankekohtaista rahoitusneuvontaa tarjottiin vuoden aikana 145 asiakkaalle ja näistä 55 ilmoitti halukkuutensa neuvontaan. Palautteen perusteella suurin osa asiakkaista on kokenut neuvonnan hyödylliseksi yhteiskunta-asioiden (Y & Y) voucher LKT-hakijoille tarjottiin neuvontaa koskien ympäristö- ja yhteiskuntavaikutuksia (Y&Yvoucher). Raportointivuoden aikana on valmistunut 92 yrityksen neuvonta. Y&Yvouchereista saatu palaute on ollut positiivista ja lisännyt suomalaisten yhtiöiden osaamista. Tätä tietotaitoa käytetään, kun liiketoimintaa harjoitetaan kehitysmaassa,

FINNPARTNERSHIP-OHJELMAN TOIMINTARAPORTTI 2016

FINNPARTNERSHIP-OHJELMAN TOIMINTARAPORTTI 2016 FINNPARTNERSHIP-OHJELMAN TOIMINTARAPORTTI 2016 1.1. 31.12.2016 FINNPARTNERSHIP-LIIKEKUMPPANUUSOHJELMAN TOIMINTARAPORTTI VUODELTA 2016... 1 1) Finnpartnership-ohjelma... 3 2) Liikekumppanuustuki... 3 2.1.

Lisätiedot

FINNPARTNERSHIP-OHJELMAN TOIMINTARAPORTTI 2011

FINNPARTNERSHIP-OHJELMAN TOIMINTARAPORTTI 2011 FINNPARTNERSHIP-OHJELMAN TOIMINTARAPORTTI 2011 1.1. 31.12.2011 FINNPARTNERSHIP-LIIKEKUMPPANUUSOHJELMAN TOIMINTARAPORTTI VUODELTA 2011... 1 1) Finnpartnership-ohjelma... 5 2) Liikekumppanuustuki... 6 2.1.

Lisätiedot

FINNPARTNERSHIP-OHJELMAN TOIMINTARAPORTTI 2013

FINNPARTNERSHIP-OHJELMAN TOIMINTARAPORTTI 2013 FINNPARTNERSHIP-OHJELMAN TOIMINTARAPORTTI 2013 1.1. 31.12.2013 FINNPARTNERSHIP-LIIKEKUMPPANUUSOHJELMAN TOIMINTARAPORTTI VUODELTA 2013... 1 1) Finnpartnership-ohjelma... 4 2) Liikekumppanuustuki... 4 2.1.

Lisätiedot

FINNPARTNERSHIP-OHJELMAN TOIMINTARAPORTTI 2014

FINNPARTNERSHIP-OHJELMAN TOIMINTARAPORTTI 2014 FINNPARTNERSHIP-OHJELMAN TOIMINTARAPORTTI 2014 1.1. 31.12.2014 FINNPARTNERSHIP-LIIKEKUMPPANUUSOHJELMAN TOIMINTARAPORTTI VUODELTA 2014...2 1) Finnpartnership-ohjelma...4 2) Liikekumppanuustuki...4 2.1.

Lisätiedot

FINNPARTNERSHIP-OHJELMAN TOIMINTARAPORTTI 2012

FINNPARTNERSHIP-OHJELMAN TOIMINTARAPORTTI 2012 FINNPARTNERSHIP-OHJELMAN TOIMINTARAPORTTI 2012 1.1. 31.12.2012 FINNPARTNERSHIP-LIIKEKUMPPANUUSOHJELMAN TOIMINTARAPORTTI VUODELTA 2012... 1 1) Finnpartnership-ohjelma... 5 2) Liikekumppanuustuki... 6 2.1.

Lisätiedot

liikekumppanuustukea ja neuvontapalveluja tuonnin lisäämiseksi kehitysmaista

liikekumppanuustukea ja neuvontapalveluja tuonnin lisäämiseksi kehitysmaista liikekumppanuustukea ja neuvontapalveluja tuonnin lisäämiseksi kehitysmaista 20. elokuuta 2007 Liikekumppanuusohjelma Finnpartnership Ulkoasiainministeriön rahoittama ja Finnfundin hallinnoima ohjelma.

Lisätiedot

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin 21.5.2013 Finnpartnership-liikekumppanuusohjelma tausta ja tavoite Ulkoasiainministeriön rahoittama ja Finnfundin hallinnoima ohjelma Tavoitteena lisätä suomalaisten

Lisätiedot

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin 25.9.2013 Finnpartnership-liikekumppanuusohjelma tausta ja tavoite Ulkoasiainministeriön rahoittama ja Finnfundin hallinnoima ohjelma Tavoitteena lisätä suomalaisten

Lisätiedot

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin. Verkoilla maailmalle

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin. Verkoilla maailmalle Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin Verkoilla maailmalle 12.6.2013 Finnpartnership-liikekumppanuusohjelma tausta ja tavoite Ulkoasiainministeriön rahoittama ja Finnfundin hallinnoima ohjelma Tavoitteena

Lisätiedot

FINNPARTNERSHIP-OHJELMAN TOIMINTARAPORTTI 2008

FINNPARTNERSHIP-OHJELMAN TOIMINTARAPORTTI 2008 FINNPARTNERSHIP-OHJELMAN TOIMINTARAPORTTI 2008 1.1. 31.12.2008 1 FINNPARTNERSHIP-LIIKEKUMPPANUUSOHJELMAN TOIMINTARAPORTTI VUODELTA 2008... 2 1) Finnpartnership-ohjelma... 5 2) Liikekumppanuustuki... 6

Lisätiedot

FINNPARTNERSHIP-OHJELMAN TOIMINTARAPORTTI 2010

FINNPARTNERSHIP-OHJELMAN TOIMINTARAPORTTI 2010 FINNPARTNERSHIP-OHJELMAN TOIMINTARAPORTTI 2010 1.1. 31.12.2010 FINNPARTNERSHIP-LIIKEKUMPPANUUSOHJELMAN TOIMINTARAPORTTI VUODELTA 2010... 1 1) Finnpartnership-ohjelma... 4 2) Liikekumppanuustuki... 5 2.1.

Lisätiedot

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin. EK:n Ympäristöfoorumi

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin. EK:n Ympäristöfoorumi Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin EK:n Ympäristöfoorumi 6.10.2010 Finnpartnership-liikekumppanuusohjelma tausta ja tavoite Ulkoasiainministeriön rahoittama ja Finnfundin hallinnoima ohjelma Tavoitteena

Lisätiedot

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin. Golden Gavia-lounas Siv Ahlberg

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin. Golden Gavia-lounas Siv Ahlberg Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin Golden Gavia-lounas Siv Ahlberg 24.4.2012 Finnpartnership-liikekumppanuusohjelma tausta ja tavoite Ulkoasiainministeriön rahoittama ja Finnfundin hallinnoima ohjelma

Lisätiedot

FINNPARTNERSHIP-OHJELMAN TOIMINTARAPORTTI 2009 1.1. 31.12.2009

FINNPARTNERSHIP-OHJELMAN TOIMINTARAPORTTI 2009 1.1. 31.12.2009 FINNPARTNERSHIP-OHJELMAN TOIMINTARAPORTTI 2009 1.1. 31.12.2009 FINNPARTNERSHIP-LIIKEKUMPPANUUSOHJELMAN TOIMINTARAPORTTI VUODELTA 2009... 1 1) Finnpartnership-ohjelma... 4 2) Liikekumppanuustuki... 4 2.1.

Lisätiedot

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin 4.6.2014 Finnpartnership-liikekumppanuusohjelma tausta ja tavoite Ulkoasiainministeriön rahoittama ja Finnfundin hallinnoima ohjelma Tavoitteena lisätä suomalaisten

Lisätiedot

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin 20.9.2011 Finnpartnership-liikekumppanuusohjelma tausta ja tavoite Ulkoasiainministeriön rahoittama ja Finnfundin hallinnoima ohjelma Tavoitteena lisätä suomalaisten

Lisätiedot

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin 20.9.2011 Finnpartnership-liikekumppanuusohjelma tausta ja tavoite Ulkoasiainministeriön rahoittama ja Finnfundin hallinnoima ohjelma Tavoitteena lisätä suomalaisten

Lisätiedot

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin 4.6.2014 Finnpartnership-liikekumppanuusohjelma tausta ja tavoite Ulkoasiainministeriön rahoittama ja Finnfundin hallinnoima ohjelma Tavoitteena lisätä suomalaisten

Lisätiedot

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin 29.6.2011 Finnpartnership-liikekumppanuusohjelma tausta ja tavoite Ulkoasiainministeriön rahoittama ja Finnfundin hallinnoima ohjelma Tavoitteena lisätä suomalaisten

Lisätiedot

neuvontapalveluja ja liikekumppanuustukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin

neuvontapalveluja ja liikekumppanuustukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin neuvontapalveluja ja liikekumppanuustukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin Liikekumppanuusohjelma Finnpartnership Ulkoasiainministeriön rahoittama ja Finnfundin hallinnoima. Tavoitteena lisätä suomalaisten

Lisätiedot

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin Suvi Lähdevuori 3.6.2015 Finnpartnership tausta ja tavoite Ulkoasiainministeriön rahoittama ja Finnfundin hallinnoima ohjelma Tavoitteena lisätä suomalaisten ja

Lisätiedot

Developing business together. SUOMI

Developing business together. SUOMI SUOMI Developing business together. Finnpartnership tarjoaa suomalaisyrityksille uusia yhteistyömahdollisuuksia kehitysmaissa Finnpartnership-liikekumppanuusohjelma tarjoaa suomalaisyrityksille kehitysmaaliiketoimintaan

Lisätiedot

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin 19.9.2012 Finnpartnership-liikekumppanuusohjelma tausta ja tavoite Ulkoasiainministeriön rahoittama ja Finnfundin hallinnoima ohjelma Tavoitteena lisätä suomalaisten

Lisätiedot

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin 2015 Finnpartnership-liikekumppanuusohjelma tausta ja tavoite Ulkoasiainministeriön rahoittama ja Finnfundin hallinnoima ohjelma Tavoitteena lisätä suomalaisten

Lisätiedot

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin 20.3.2012 Finnpartnership-liikekumppanuusohjelma tausta ja tavoite Ulkoasiainministeriön rahoittama ja Finnfundin hallinnoima ohjelma Tavoitteena lisätä suomalaisten

Lisätiedot

Kehitysvaikutuksia vuoden 2006 liikekumppanuustukihakemukset

Kehitysvaikutuksia vuoden 2006 liikekumppanuustukihakemukset OR-2/2010 Liite 4 1(7) 12.10.2010 Kehitysvaikutuksia vuoden 2006 liikekumppanuustukihakemukset Tässä raportissa on kuvattu vuonna 2006 myönnettyjen liikekumppanuustukien kohteina olleiden projektien toteutus

Lisätiedot

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin. 16.11.2010 Matti Kerppola, Finnfund

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin. 16.11.2010 Matti Kerppola, Finnfund Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin 16.11.2010 Matti Kerppola, Finnfund Finnpartnership-liikekumppanuusohjelma tausta ja tavoite Ulkoasiainministeriön rahoittama ja Finnfundin hallinnoima ohjelma

Lisätiedot

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin 2015 Finnpartnership-liikekumppanuusohjelma tausta ja tavoite Ulkoasiainministeriön rahoittama ja Finnfundin hallinnoima ohjelma Tavoitteena lisätä suomalaisten

Lisätiedot

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin. Ilmastobisnestä yrityksille-seminaari 29.9.2011 UM, Merikasarmi Siv Ahlberg

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin. Ilmastobisnestä yrityksille-seminaari 29.9.2011 UM, Merikasarmi Siv Ahlberg Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin Ilmastobisnestä yrityksille-seminaari 29.9.2011 UM, Merikasarmi Siv Ahlberg Finnpartnership-liikekumppanuusohjelma tausta ja tavoite Ulkoasiainministeriön rahoittama

Lisätiedot

Kehitysvaikutuksia vuoden 2007 liikekumppanuustukihakemukset

Kehitysvaikutuksia vuoden 2007 liikekumppanuustukihakemukset 1(14) Kehitysvaikutuksia vuoden 2007 liikekumppanuustukihakemukset Tiivistelmä Raportoinnin kohteena oleville 60 yritykselle maksettiin liikekumppanuustukea yhteensä 1.683.299,85 euroa. 14 yritystä on

Lisätiedot

Team Finland. Pia Salokoski. EU:n tarjoamat kehitysyhteistyömahdollisuudet seminaari 2.10.2015

Team Finland. Pia Salokoski. EU:n tarjoamat kehitysyhteistyömahdollisuudet seminaari 2.10.2015 Team Finland Pia Salokoski EU:n tarjoamat kehitysyhteistyömahdollisuudet seminaari 2.10.2015 Team Finland Tavoitteena pk-yritysten viennin kaksinkertaistaminen vuoteen 2020 mennessä. Kuinka mahdollistamme

Lisätiedot

Toimintaraportti 2017

Toimintaraportti 2017 Toimintaraportti 2017 Finnpartnership-liikekumppanuusohjelma www.finnpartnership.fi Vuosi 2017 oli Finnpartnership-liikekumppanuusohjelman kolmen vuoden mittaisen ohjelmakauden keskimmäinen vuosi. Monet

Lisätiedot

Kehitysvaikutuksia vuoden 2008 liikekumppanuustukihakemuksien ensimmäinen seurantaraportointi

Kehitysvaikutuksia vuoden 2008 liikekumppanuustukihakemuksien ensimmäinen seurantaraportointi 1(14) Kehitysvaikutuksia vuoden 2008 liikekumppanuustukihakemuksien ensimmäinen seurantaraportointi Tiivistelmä Raportoinnin kohteena oli 53 yritystä, joille maksettiin liikekumppanuustukea yhteensä 1

Lisätiedot

Toimintaraportti 2018 Finnpartnership-liikekumppanuusohjelma

Toimintaraportti 2018 Finnpartnership-liikekumppanuusohjelma Toimintaraportti 2018 Finnpartnership-liikekumppanuusohjelma www.finnpartnership.fi Vuosi 2018 oli Finnpartnership-liikekumppanuusohjelman kolmen vuoden mittaisen ohjelmakauden viimeinen vuosi. Vuoden

Lisätiedot

Finnpartnershipin ja Finnfundin kanssa Afrikkaan

Finnpartnershipin ja Finnfundin kanssa Afrikkaan Finnpartnershipin ja Finnfundin kanssa Afrikkaan KiVi Kilpailukykyä viennistä ja kansainvälistymisestä Afrikan mahdollisuudet Matti Kerppola 1.12.2011 Finnpartnership-liikekumppanuusohjelma tausta ja tavoite

Lisätiedot

Finnfund numeroina

Finnfund numeroina Finnfund lyhyesti Finnfund lyhyesti Teollisen yhteistyön rahasto Oy - valtion omistama kehitysrahoitusyhtiö Suomen valtio (UM) 93,4 %, Finnvera 6,5 %, EK 0,1 % Perustettu 1980 Toimisto Helsingissä, henkilökunnan

Lisätiedot

Kehitysvaikutuksia 2015 vuoden 2011 liikekumppanuustukihakemusten viimeinen seurantaraportointi

Kehitysvaikutuksia 2015 vuoden 2011 liikekumppanuustukihakemusten viimeinen seurantaraportointi Kehitysvaikutuksia 2015 vuoden 2011 liikekumppanuustukihakemusten viimeinen seurantaraportointi 1(13) Sisällysluettelo 1. Myönnettyjen liikekumppanuustukihankkeiden kehitysvaikutuksia... 2 1.1. Hankkeiden

Lisätiedot

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin. Mukaan globaaliin liiketoimintaan! Mahdollisuuksia yrityksille ja työnhakijoille 3.11.

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin. Mukaan globaaliin liiketoimintaan! Mahdollisuuksia yrityksille ja työnhakijoille 3.11. Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin Mukaan globaaliin liiketoimintaan! Mahdollisuuksia yrityksille ja työnhakijoille 3.11.2015 Finnpartnership tausta ja tavoite Ulkoasiainministeriön rahoittama ja

Lisätiedot

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin Noora Piri 28.3.2017 Finnpartnership tausta ja tavoite Ulkoasiainministeriön rahoittama ja Finnfundin hallinnoima ohjelma Tavoitteena lisätä suomalaisten ja kehitysmaayritysten

Lisätiedot

Vuonna 2009 tukea saaneet hankkeet Hankkeita yhteensä 77 kpl Tukea myönnetty yhteensä 4 154 403,00

Vuonna 2009 tukea saaneet hankkeet Hankkeita yhteensä 77 kpl Tukea myönnetty yhteensä 4 154 403,00 Vuonna 2009 tukea saaneet hankkeet Hankkeita yhteensä 77 kpl Tukea myönnetty yhteensä 4 154 403,00 Koko Maa Toimiala Hankkeen vaihe % Summa Vietnam Terveys ja lääketeollisuus 70 % 67 312,00 Suuryritys

Lisätiedot

Kehitysvaikutuksia vuoden 2009 liikekumppanuustukihakemusten II, viimeinen seurantaraportointi

Kehitysvaikutuksia vuoden 2009 liikekumppanuustukihakemusten II, viimeinen seurantaraportointi Kehitysvaikutuksia vuoden 2009 liikekumppanuustukihakemusten II, viimeinen seurantaraportointi 1(19) Sisällysluettelo Tiivistelmä... 2 1. Liikekumppanuustukihankkeiden toteutuksen seuranta... 4 2. Myönnettyjen

Lisätiedot

Erasmus+ korkeakoulutukselle KA107 globaali liikkuvuus

Erasmus+ korkeakoulutukselle KA107 globaali liikkuvuus Erasmus+ korkeakoulutukselle KA107 globaali liikkuvuus Hakukierros 2015 (4.3.2015) Korkeakoulutuksen Erasmus+ -globaalin liikkuvuuden ensimmäisellä hakukierroksella tukea haki 30 korkeakoulua ja kaksi

Lisätiedot

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin 19.9.2012 Finnpartnership-liikekumppanuusohjelma tausta ja tavoite Ulkoasiainministeriön rahoittama ja Finnfundin hallinnoima ohjelma Tavoitteena lisätä suomalaisten

Lisätiedot

Kehitysvaikutuksia 2014 vuoden 2010 liikekumppanuustukihakemusten viimeinen seurantaraportointi

Kehitysvaikutuksia 2014 vuoden 2010 liikekumppanuustukihakemusten viimeinen seurantaraportointi Kehitysvaikutuksia 2014 vuoden 2010 liikekumppanuustukihakemusten viimeinen seurantaraportointi 1(11) Sisällysluettelo 1. Myönnettyjen liikekumppanuustukihankkeiden kehitysvaikutuksia... 2 1.1. Hankkeiden

Lisätiedot

Miten Finnfund ja Finnpartnership voivat tukea yritysten hankkeita Vietnamissa

Miten Finnfund ja Finnpartnership voivat tukea yritysten hankkeita Vietnamissa Miten Finnfund ja Finnpartnership voivat tukea yritysten hankkeita Vietnamissa UM:n Vietnam seminaari 07.06.2007 Jaakko Kangasniemi Finnfund markkinaehtoista riskirahoitusta Pitkäaikaista riskinottoa kehitysmaissa

Lisätiedot

Alustavia kehitysvaikutuksia vuoden 2010 vanhojen ehtojen mukaisten liikekumppanuustukihakemuksien ensimmäinen seurantaraportointi

Alustavia kehitysvaikutuksia vuoden 2010 vanhojen ehtojen mukaisten liikekumppanuustukihakemuksien ensimmäinen seurantaraportointi Alustavia kehitysvaikutuksia vuoden 2010 vanhojen ehtojen mukaisten liikekumppanuustukihakemuksien ensimmäinen seurantaraportointi 1(17) Sisällysluettelo Tiivistelmä... 2 1. Liikekumppanuustukihankkeiden

Lisätiedot

Kehitysvaikutuksia 2017 vuoden 2013 liikekumppanuustukihakemusten viimeinen seurantaraportointi

Kehitysvaikutuksia 2017 vuoden 2013 liikekumppanuustukihakemusten viimeinen seurantaraportointi Kehitysvaikutuksia 2017 vuoden 2013 liikekumppanuustukihakemusten viimeinen seurantaraportointi 1(18) Sisällysluettelo 1. Vuoden 2013 liikekumppanuustukihankkeiden kehitysvaikutuksia... 2 1.1. Hankkeiden

Lisätiedot

FINNPARTNERSHIP-OHJELMAN TOIMINTARAPORTTI 2007 1.1. 31.12.2007

FINNPARTNERSHIP-OHJELMAN TOIMINTARAPORTTI 2007 1.1. 31.12.2007 1 FINNPARTNERSHIP-OHJELMAN TOIMINTARAPORTTI 2007 1.1. 31.12.2007 2 FINNPARTNERSHIP-LIIKEKUMPPANUUSOHJELMAN TOIMINTARAPORTTI VUODELTA 2007 YHTEENVETO Liikekumppanuusohjelman tavoitteena on lisätä suomalaisten

Lisätiedot

Kehitysvaikutuksia 2016 vuoden 2012 liikekumppanuustukihakemusten viimeinen seurantaraportointi

Kehitysvaikutuksia 2016 vuoden 2012 liikekumppanuustukihakemusten viimeinen seurantaraportointi Kehitysvaikutuksia 2016 vuoden 2012 liikekumppanuustukihakemusten viimeinen seurantaraportointi 1(20) Sisällysluettelo 1. Myönnettyjen liikekumppanuustukihankkeiden kehitysvaikutuksia... 2 1.1. Hankkeiden

Lisätiedot

Finnpartnershipin ja Finnfundin pilotoinnin ja kasvupolun rahoitus cleantech-alueella

Finnpartnershipin ja Finnfundin pilotoinnin ja kasvupolun rahoitus cleantech-alueella Finnpartnershipin ja Finnfundin pilotoinnin ja kasvupolun rahoitus cleantech-alueella Finnpartnershipin ja Finnfundin kohdemaat 2 Finnpartnership lyhyesti Ulkoasiainministeriön rahoittama liikekumppanuusohjelma

Lisätiedot

Team Finland LetsGrow

Team Finland LetsGrow Team Finland LetsGrow Rahoitusohjelma Elokuu 2014 Finnveralta ja Tekesiltä rahoitusta, Finprolta neuvontaa kansainväliseen kasvuun Hyvässä taloudellisessa tilanteessa olevalle Suomeen rekisteröidylle pk-yritykselle

Lisätiedot

Hankerahoitusta yrityksille kehitysmaissa ja Venäjällä

Hankerahoitusta yrityksille kehitysmaissa ja Venäjällä Hankerahoitusta yrityksille kehitysmaissa ja Venäjällä Asiantunteva kumppani yritysten kehitysmaahankkeisiin Finnfund on suomalainen kehitysrahoitusyhtiö, joka tarjoaa pitkäaikaisia investointilainoja

Lisätiedot

Sisältö. Vuosi Finnfund lyhyesti. Toimitusjohtajan katsaus. Taloudelliset avainluvut. Kehitysvaikutuksia numeroina.

Sisältö. Vuosi Finnfund lyhyesti. Toimitusjohtajan katsaus. Taloudelliset avainluvut. Kehitysvaikutuksia numeroina. Sisältö Vuosi 2017 Finnfund lyhyesti Toimitusjohtajan katsaus Taloudelliset avainluvut Kehitysvaikutuksia numeroina Grafiikkaa Omistajat ja osakepääoma Finnpartnership 1 3 6 8 9 13 14 Kehitysmaarahoituksen

Lisätiedot

Yritysten kansainvälistyminen ja Team Finland-palvelut. EK:n yrityskyselyn tulokset

Yritysten kansainvälistyminen ja Team Finland-palvelut. EK:n yrityskyselyn tulokset Yritysten kansainvälistyminen ja Team Finland-palvelut EK:n yrityskyselyn tulokset Vientiyritysten määrä kasvussa 25 2 Kansainvälistä kauppaa tekevien yritysten lukumäärä* 22 21 2 19 23 15 16 1 5 28 212

Lisätiedot

Vuonna 2008 tukea saaneet hankkeet

Vuonna 2008 tukea saaneet hankkeet 1(6) Vuonna 2008 tukea saaneet hankkeet Hankkeita yhteensä 68 kpl Tukea myönnetty yhteensä 3 591 597,10 Yrityksen koko Kohdemaa Toimiala Hankkeen vaihe % Tukisumma Pk-yritys Filippiinit Valmistusteollisuus

Lisätiedot

KIVININET 30.10 Rajatonta kasvua Kaakossa

KIVININET 30.10 Rajatonta kasvua Kaakossa KIVININET 30.10 Rajatonta kasvua Kaakossa Mikko Härkönen, TEM mikko.harkonen@tem.fi MIKÄ TEAM FINLAND? Team Finland verkosto edistää Suomen taloudellisia ulkosuhteita, maakuvaa, yritysten kansainvälistymistä

Lisätiedot

Finnfund ja Finnpartnership - Markkinaehtoista riskirahoitusta teollisiin hankkeisiin

Finnfund ja Finnpartnership - Markkinaehtoista riskirahoitusta teollisiin hankkeisiin Finnfund ja Finnpartnership - Markkinaehtoista riskirahoitusta teollisiin hankkeisiin haastavilla markkinoilla Kasvua kansainvälisiltä markkinoilta Salo 16.11.2010 Matti Kerppola, Finnfund Finnfund lyhyesti

Lisätiedot

Miten Finnfund ja Finnpartnership voivat tukea yritysten hankkeita Ukrainassa

Miten Finnfund ja Finnpartnership voivat tukea yritysten hankkeita Ukrainassa Miten Finnfund ja Finnpartnership voivat tukea yritysten hankkeita Ukrainassa UM:n Ukraina-seminaari 25.10.2007 Jaakko Kangasniemi Finnfund markkinaehtoista riskirahoitusta Pitkäaikaista riskinottoa kehitysmaissa

Lisätiedot

Liite 5. Alustavia kehitysvaikutuksia vuoden 2009 liikekumppanuustukihakemuksien ensimmäinen seurantaraportointi

Liite 5. Alustavia kehitysvaikutuksia vuoden 2009 liikekumppanuustukihakemuksien ensimmäinen seurantaraportointi Liite 5 Alustavia kehitysvaikutuksia vuoden 2009 liikekumppanuustukihakemuksien ensimmäinen seurantaraportointi 1(18) Sisällysluettelo Tiivistelmä... 2 1. Liikekumppanuustukihankkeiden toteutuksen seuranta...

Lisätiedot

Ruotsi-klinikka Lahti Heli Flink, Asiantuntija/ TF-koordinaattori Häme, Tekes

Ruotsi-klinikka Lahti Heli Flink, Asiantuntija/ TF-koordinaattori Häme, Tekes Ruotsi-klinikka Lahti 22.1.2016 Heli Flink, Asiantuntija/ TF-koordinaattori Häme, Tekes Team Finland Tavoitteena pk-yritysten viennin kaksinkertaistaminen vuoteen 2020 mennessä. Team Finland vie Suomea

Lisätiedot

Liite 4. Kehitysvaikutuksia vuoden 2008 liikekumppanuustukihakemusten II, viimeinen seurantaraportointi

Liite 4. Kehitysvaikutuksia vuoden 2008 liikekumppanuustukihakemusten II, viimeinen seurantaraportointi Liite 4 Kehitysvaikutuksia vuoden 2008 liikekumppanuustukihakemusten II, viimeinen seurantaraportointi 1(18) Sisällysluettelo Tiivistelmä... 2 1. Liikekumppanuustukihankkeiden toteutuksen seuranta... 4

Lisätiedot

Kehitysvaikutuksia 2018 Vuoden 2014 hankkeiden seurantaraportti

Kehitysvaikutuksia 2018 Vuoden 2014 hankkeiden seurantaraportti Kehitysvaikutuksia 2018 Vuoden 2014 hankkeiden seurantaraportti www.finnpartnership.fi Ulkoministeriön liikekumppanuusohjelma Finnpartnershipin tavoitteena on lisätä suomalaisten ja kehitysmaiden yritysten

Lisätiedot

Liikekumppanuustukea kaupallisiin hankkeisiin kehittyvissä maissa.

Liikekumppanuustukea kaupallisiin hankkeisiin kehittyvissä maissa. Liikekumppanuustukea kaupallisiin hankkeisiin kehittyvissä maissa www.finnpartnership.fi fp@finnpartnership.fi 25.4.2017 Finnpartnership tarjoaa Rahallista valtionavustustukea kehittyviin maihin suuntautuviin,

Lisätiedot

Team Finland-verkosto edistää Suomen taloudellisia ulkosuhteita, yritysten kansainvälistymistä, Suomeen suuntautuvia investointeja sekä maakuvaa.

Team Finland-verkosto edistää Suomen taloudellisia ulkosuhteita, yritysten kansainvälistymistä, Suomeen suuntautuvia investointeja sekä maakuvaa. TEAM FINLAND: TAUSTAA Team Finland-verkosto edistää Suomen taloudellisia ulkosuhteita, yritysten kansainvälistymistä, Suomeen suuntautuvia investointeja sekä maakuvaa. Taustatekijät 1. Maailmantalouden

Lisätiedot

TEM. Valtioneuvoston asetus kiertotalouden investointi- ja kehittämishankkeisiin myönnettävästä avustuksesta. Soveltamisala

TEM. Valtioneuvoston asetus kiertotalouden investointi- ja kehittämishankkeisiin myönnettävästä avustuksesta. Soveltamisala 1 LUONNOS 13.11.2017 TY TEM Valtioneuvoston asetus kiertotalouden investointi- ja kehittämishankkeisiin myönnettävästä avustuksesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään valtionavustuslain (688/2001)

Lisätiedot

Luomun vientiseminaari 16.5. Team Finlandin anti luomuviennille

Luomun vientiseminaari 16.5. Team Finlandin anti luomuviennille Luomun vientiseminaari 16.5. Team Finlandin anti luomuviennille Ylitarkastaja Mikko Härkönen, TEM mikko.harkonen@tem.fi TEAM FINLAND: TAUSTAA Team Finland-verkosto edistää Suomen taloudellisia ulkosuhteita,

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

LIITE. asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 30.10.2014 COM(2014) 674 final ANNEX 1 LIITE Loppukertomus vuoden 2007 ja 30 päivän kesäkuuta 2014 välillä allekirjoitetut EIP:n rahoitustoimet kattavan 25 päivänä lokakuuta 2011

Lisätiedot

Pk- ja kansainvälistymisrahoitus KiVi seminaari Mikkeli 25.1.2012 26.1.2012

Pk- ja kansainvälistymisrahoitus KiVi seminaari Mikkeli 25.1.2012 26.1.2012 1 Pk- ja kansainvälistymisrahoitus KiVi seminaari Mikkeli 25.1.2012 Finnveran rahoitus kasvaville ja kansainvälistyville yrityksille vuonna 2010 Rahoituskanta 902,1 milj. vientitakuiden vastuukanta 201,2

Lisätiedot

Team Finland palvelut yrityksille

Team Finland palvelut yrityksille Team Finland palvelut yrityksille Team Finland 29.5.2018 Jari Kauppila, Team Finland koordinaattori ELY-keskus Varsinais-Suomi Team.Finland.fi TeamFinland Team Finland on yrityksille kansainvälistymispalveluita

Lisätiedot

Sisältö. Vuosi Toimitusjohtajan katsaus. Avainluvut. Viisivuotiskatsaus. Grafiikkaa. Omistajat ja osakepääoma. Finnpartnership 2015

Sisältö. Vuosi Toimitusjohtajan katsaus. Avainluvut. Viisivuotiskatsaus. Grafiikkaa. Omistajat ja osakepääoma. Finnpartnership 2015 Sisältö Vuosi 2015 Toimitusjohtajan katsaus Avainluvut Viisivuotiskatsaus Grafiikkaa Omistajat ja osakepääoma Finnpartnership 2015 1 4 5 6 10 11 Toimitusjohtajan katsaus Vuonna 2015 ymmärrys vastuullisesti

Lisätiedot

ELY-keskukselta viime vuonna 11,2 miljoonaa euroa yritystoiminnan ja maaseudun kehittämiseen

ELY-keskukselta viime vuonna 11,2 miljoonaa euroa yritystoiminnan ja maaseudun kehittämiseen 10.1.2014 RAHOITUKSEN VUOSIKATSAUS 1.1. - 31.12.2013 ELY-keskukselta viime vuonna 11,2 miljoonaa euroa yritystoiminnan ja maaseudun kehittämiseen Satakunnan ELY-keskus rahoitti viime vuonna yrityksiä noin

Lisätiedot

Markkinaehtoista riskirahoitusta yksityisille hankkeille haastavilla markkinoilla. Siv Ahlberg Golden Gavia-lounas 24.4.2012

Markkinaehtoista riskirahoitusta yksityisille hankkeille haastavilla markkinoilla. Siv Ahlberg Golden Gavia-lounas 24.4.2012 Markkinaehtoista riskirahoitusta yksityisille hankkeille haastavilla markkinoilla Siv Ahlberg Golden Gavia-lounas 24.4.2012 Teollisen yhteistyön rahasto Oy (Finnfund) - valtion omistama kehitysrahoitusyhtiö.

Lisätiedot

Team Finland ajankohtaiskatsaus. Marko Laiho, TEM Team Finland

Team Finland ajankohtaiskatsaus. Marko Laiho, TEM Team Finland Team Finland ajankohtaiskatsaus Marko Laiho, TEM Team Finland Tekesin Serve-ohjelman tutkimusbrunssi 16.12.2013 TEAM FINLAND: TAUSTAA JA TARKOITUS Team Finland -verkosto edistää Suomen taloudellisia ulkosuhteita,

Lisätiedot

ELY-keskukselta viime vuonna 13,6 miljoonaa euroa yritystoiminnan ja maaseudun kehittämiseen

ELY-keskukselta viime vuonna 13,6 miljoonaa euroa yritystoiminnan ja maaseudun kehittämiseen 1.3. 2013 RAHOITUKSEN VUOSIKATSAUS 1.1. - 31.12.2012 ELY-keskukselta viime vuonna 13,6 miljoonaa euroa yritystoiminnan ja maaseudun kehittämiseen Satakunnan ELY-keskus rahoitti viime vuonna 199 yrityshanketta,

Lisätiedot

VÄLI- JA LOPPURAPORTOINTI

VÄLI- JA LOPPURAPORTOINTI Tuija Nikkari 2012 VÄLI- JA LOPPURAPORTOINTI Raportointikoulutus 23.8.12 Raportoinnin tarkoitus Raportoinnin tehtävänä on tuottaa tietoa projektin etenemisestä ja tuloksista rahoittajalle, yhteistyökumppaneille

Lisätiedot

Verkkokaupan kasvuohjelma tavoitteena globaali pk-yrittäjyys

Verkkokaupan kasvuohjelma tavoitteena globaali pk-yrittäjyys Verkkokaupan kasvuohjelma tavoitteena globaali pk-yrittäjyys Kari Pokkinen, Finpro 16.4.2015 2 Finpro Export Finland yritysten kansainvälistäjä Export Finland on suomalaisten yritysten kansainvälistäjä,

Lisätiedot

EUSA-järjestelmän ohje maksatushakemuksille

EUSA-järjestelmän ohje maksatushakemuksille EUSA-järjestelmän ohje maksatushakemuksille 0 Sisällys Maksatushakemuksien täyttäminen sähköisessä järjestelmässä... 2 Ennakkomaksatushakemus... 2 Välimaksatushakemus... 3 Välimaksatushakemus operatiivinen

Lisätiedot

Tuntematon yritysrahoitus Jyväskylä Team Finland-verkosto maailmalla yritysten tukena. Juha Markkanen / UM Vientisuurlähettiläs

Tuntematon yritysrahoitus Jyväskylä Team Finland-verkosto maailmalla yritysten tukena. Juha Markkanen / UM Vientisuurlähettiläs Tuntematon yritysrahoitus Jyväskylä 5.3.2018 Team Finland-verkosto maailmalla yritysten tukena Juha Markkanen / UM Vientisuurlähettiläs Tavoitteenamme on pk-yritysten viennin tuplaaminen vuoteen 2020 mennessä

Lisätiedot

Team Finland / Business Finland yrityspalvelut. Joensuu Juha Markkanen / UM Vientisuurlähettiläs

Team Finland / Business Finland yrityspalvelut. Joensuu Juha Markkanen / UM Vientisuurlähettiläs Team Finland / Business Finland yrityspalvelut Joensuu 20.4.2018 Juha Markkanen / UM Vientisuurlähettiläs Tavoitteenamme on pk-yritysten viennin tuplaaminen vuoteen 2020 mennessä Mikä Team Finland? Kyse

Lisätiedot

NEFCO:n tarjoamat rahoitusinstrumentit ympäristöalan hankkeille

NEFCO:n tarjoamat rahoitusinstrumentit ympäristöalan hankkeille NEFCO:n tarjoamat rahoitusinstrumentit ympäristöalan hankkeille Pohjoismaiden ympäristörahoitusyhtiö NEFCO Mikael Reims Manager Green Growth yritysfoorumi Helsinki, 28.5.2013 NEFCO Pohjoismaiden ympäristörahoitusyhtiö

Lisätiedot

Sisäministeriön asetus

Sisäministeriön asetus Sisäministeriön asetus vapaaehtoisen paluun avustuksesta Sisäministeriön päätöksen mukaisesti säädetään kansainvälistä suojelua hakevan vastaanotosta sekä ihmiskaupan uhrin tunnistamisesta ja auttamisesta

Lisätiedot

1. ULKOASIAINMINISTERIÖN ROOLI TEAM FINLAND -VERKOSTOSSA

1. ULKOASIAINMINISTERIÖN ROOLI TEAM FINLAND -VERKOSTOSSA Ulkoasiainministeriö Taloudellisten ulkosuhteiden osasto 4.10.2016 Asia: HE 134/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2017 Team Finlandin toiminta Kirjallinen asiantuntijalausunto;

Lisätiedot

BEAM-ohjelma. KEHITYSYHTEISTYÖ JA KEHITTYVÄT MARKKINAT Ohjelmapäällikkö Minh Lam 2.3.2016 Kuntaliitto

BEAM-ohjelma. KEHITYSYHTEISTYÖ JA KEHITTYVÄT MARKKINAT Ohjelmapäällikkö Minh Lam 2.3.2016 Kuntaliitto BEAM-ohjelma KEHITYSYHTEISTYÖ JA KEHITTYVÄT MARKKINAT Ohjelmapäällikkö Minh Lam 2.3.2016 Kuntaliitto 2 Tarve Suomen talouden elinehto on elinkeinoelämän uudistuminen ja kasvaminen. Suomalaisilla yrityksillä

Lisätiedot

Finnveran osavuosikatsaus 1.1. 30.6.2008. Tausta-aineisto 28.8.2008

Finnveran osavuosikatsaus 1.1. 30.6.2008. Tausta-aineisto 28.8.2008 Finnveran osavuosikatsaus 1.1. 30.6.2008 Tausta-aineisto 28.8.2008 Sisältö 1. Alkuvuosi lyhyesti 2. Finnveran liiketoiminta 1.1. 30.6.2008 Kotimaan ja viennin rahoitus 3. Finnvera-konsernin avainluvut

Lisätiedot

Harjoittelu kehitysyhteistyötehtävissä ja kehitys- tai kehittyvissä maissa

Harjoittelu kehitysyhteistyötehtävissä ja kehitys- tai kehittyvissä maissa Harjoittelu kehitysyhteistyötehtävissä ja kehitys- tai kehittyvissä maissa ma 21.5.2012 klo. 14.45-15.30 Tarja Nousiainen CIMO tarja.nousiainen@cimo.fi p. 0295 338 609 Korkeakoulujen kansainvälisten asioiden

Lisätiedot

Team Finland yritysten kansainvälistymisen tukena

Team Finland yritysten kansainvälistymisen tukena Team Finland yritysten kansainvälistymisen tukena Tytteli Karvonen-Juntura Team Finland-koordinaattori Lapin ELY-keskus 05.09.2018 2 Tietoa, työkaluja ja verkostoja suomalaisten yritysten ja muiden toimijoiden

Lisätiedot

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin 10.10.2014 Finnpartnership-liikekumppanuusohjelma tausta ja tavoite Ulkoasiainministeriön rahoittama ja Finnfundin hallinnoima ohjelma Tavoitteena lisätä suomalaisten

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu kohde- ja lähtömaittain (Lähde: CIMO)

Vaihto-opiskelu kohde- ja lähtömaittain (Lähde: CIMO) 1 / 9 Vaihto-opiskelu kohde- ja lähtömaittain 2005 2015 (Lähde: CIMO) Suomesta Kaikki yhteensä 8487 8610 8232 8667 9388 10123 9931 10014 10189 10171 10139 Aasia 885 1019 1088 1256 1552 1790 1737 1727 1920

Lisätiedot

Sisältö. Vuosi 2014. Toimitusjohtajan katsaus. Avainluvut. Viisivuotiskatsaus. Grafiikkaa. Omistajat ja osakepääoma. Finnpartnership 2014

Sisältö. Vuosi 2014. Toimitusjohtajan katsaus. Avainluvut. Viisivuotiskatsaus. Grafiikkaa. Omistajat ja osakepääoma. Finnpartnership 2014 Sisältö Vuosi 2014 Toimitusjohtajan katsaus Avainluvut Viisivuotiskatsaus Grafiikkaa Omistajat ja osakepääoma Finnpartnership 2014 1 4 5 6 10 11 Toimitusjohtajan katsaus Aurinkoenergiasta tuli arkipäivää

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu Suomesta kohde- ja lähtömaittain (Lähde: CIMO)

Vaihto-opiskelu Suomesta kohde- ja lähtömaittain (Lähde: CIMO) 1 / 9 Vaihto-opiskelu Suomesta kohde- ja lähtömaittain 2000 2011 (Lähde: CIMO) Suomesta Kaikki yhteensä 6880 7475 7434 7555 8241 8487 8610 8232 8667 9388 10123 9931 Aasia 515 524 574 512 773 885 1019 1088

Lisätiedot

Suomesta 1 / 9. Kaikki yhteensä. 515 Afganistan. 3 Arabiemiirikunnat. 2 Armenia Azerbaidžan Bangladesh. 2 5 Georgia Hongkong.

Suomesta 1 / 9. Kaikki yhteensä. 515 Afganistan. 3 Arabiemiirikunnat. 2 Armenia Azerbaidžan Bangladesh. 2 5 Georgia Hongkong. / Vaihto opiskelu Suomesta kohde ja lähtömaittain 000 00 (Lähde: CIMO) Suomesta 000 00 000 00 00 00 00 00 00 00 00 Kaikki yhteensä 0 0 0 Aasia Afganistan Arabiemiirikunnat Armenia Azerbaidžan Bangladesh

Lisätiedot

Energiantuotannon toimenpideohjelman tuloksia vuodelta 2010

Energiantuotannon toimenpideohjelman tuloksia vuodelta 2010 Energiantuotannon toimenpideohjelman tuloksia vuodelta 21 Liittymistilanne Vuoden 21 loppuun mennessä energiantuotannon toimenpideohjelmaan oli liittynyt yhteensä 34 yritystä, jotka koostuvat 21 raportoivasta

Lisätiedot

Kestävää Kasvua Yrityksen näkökulma

Kestävää Kasvua Yrityksen näkökulma Kestävää Kasvua Yrityksen näkökulma Kenneth Ekman CTO CrisolteQ Ltd 29200 Harjavalta TEAM FINLAND Toiminta ja Palvelut Yritysten kansainvälistymistä tukevat palvelut Vaikuttaminen ulkomaiseen toimintaympäristöön

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriön VKE-palvelut. Elinkeinoelämän ympäristöfoorumi 6.10.2010

Ulkoasiainministeriön VKE-palvelut. Elinkeinoelämän ympäristöfoorumi 6.10.2010 Ulkoasiainministeriön VKE-palvelut Elinkeinoelämän ympäristöfoorumi Vienninedistämisorganisaatiot Työ- ja elinkeinoministeriö Finpron vientikeskusverkosto 40 maassa Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy Alueraportti, Helsinki

Pk-yritysbarometri, syksy Alueraportti, Helsinki Pk-yritysbarometri, syksy 216 Alueraportti, 1: Yritysten osuudet eri toimialoilla, % Teollisuus 4 7 Rakentaminen Kauppa 13 1 1 16 Palvelut 61 68 Muut 1 2 3 4 6 7 8 Koko Uusimaa, sisältäen Helsingin 2 2:

Lisätiedot

kansainväliseen liiketoimintaan 16.8.2013 #1027684

kansainväliseen liiketoimintaan 16.8.2013 #1027684 Kasvuväylä Vauhtia kansainväliseen liiketoimintaan 16.8.2013 #1027684 Kasvuväylä Kotimarkkinoilta kansainväliseen kasvuun Kasvuun ja kansainvälistymiseen parhaiten sopivat julkiset palvelut ja rahoitus

Lisätiedot

Ulkomaanjaksot kohde- ja lähtömaittain (Lähde: Vipunen ja CIMO)

Ulkomaanjaksot kohde- ja lähtömaittain (Lähde: Vipunen ja CIMO) Ulkomaanjaksot kohde- ja lähtömaittain 2008 2017 (Lähde: Vipunen ja CIMO) Suomesta Kaikki yhteensä 8667 9388 10123 9931 10014 10189 10171 10139 10444 9551 Aasia 1256 1552 1790 1737 1727 1920 1783 1762

Lisätiedot

Team Finland -palvelut kansainvälistymiseen Kajaani 24.5.2016

Team Finland -palvelut kansainvälistymiseen Kajaani 24.5.2016 Team Finland -palvelut kansainvälistymiseen Kajaani 24.5.2016 Tuula Väisänen palveluneuvoja, Team Finland koordinaattori, Kainuu puh. 0295 023 590 tuula.vaisanen@tekes.fi Mikä Team Finland? tarjoaa kansainväliseen

Lisätiedot

Teknologiateollisuus ry:n Team Finland-kyselyn tulokset. Markku Ihonen,

Teknologiateollisuus ry:n Team Finland-kyselyn tulokset. Markku Ihonen, Teknologiateollisuus ry:n Team Finland-kyselyn tulokset Markku Ihonen, 23.3.16 Team Finland-kyselyn tausta Tammikuussa 16 Teknologiateollisuuden 16 jäsenyrityksen toimitusjohtajalle, saatu 1 vastausta

Lisätiedot

Markkinaehtoista riskirahoitusta yksityisille hankkeille haastavilla markkinoilla

Markkinaehtoista riskirahoitusta yksityisille hankkeille haastavilla markkinoilla Markkinaehtoista riskirahoitusta yksityisille hankkeille haastavilla markkinoilla Vierivä KiVi ei sammaloidu Yrittäjien kokemuksia kansainvälistymisestä 11.11.2009 Pori Matti Kerppola, Finnfund Finnfund

Lisätiedot