Hirsirakenteita ja keskiaikaisia kirkkoja. Ingmanin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen rakennusrestauroijat Baltiassa 2007

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hirsirakenteita ja keskiaikaisia kirkkoja. Ingmanin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen rakennusrestauroijat Baltiassa 2007"

Transkriptio

1 Hirsirakenteita ja keskiaikaisia kirkkoja Ingmanin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen rakennusrestauroijat Baltiassa 2007

2 Baltian matkaohjelma Ke klo 13 lähtö Ingmanilta klo laiva Helsingistä kohti Tallinnaa To klo 7 saapuminen Tallinnaan aamukävely vanhassa kaupungissa, tutustuminen keskiaikaiseen Tallinnaan klo 10 lähtö kohti Tartoa klo 14 ruokailu Tartossa klo 20 saapuminen Riikaan majoittuminen Pe klo 9 aamukävely vanhassa Riikassa tutustuminen vanhan kaupungin rakennuksiin klo 12 lähtö kohti Vilnaa klo 19 saapuminen Vilnaan majoittuminen La klo 9 lähtö kaupungille tutustuminen kansanvälisen COC-restaurointiprojektin puutaloihin klo ruokailu klo 13 tutustuminen Unescon maailmanperintökohteeseen Vilnan vanhaan kaupunkiin klo 18 tutustuminen uniaattikirkon syntysijoille Vilnan vanhan kaupungin kukkulalle Su klo 9 lähtö kohti Rumsiskeksen ulkoilmamuseolle klo 10 alkaen kiertokävely ulkoilmamuseolla klo 14 kahvit paikallisen restauroijan kotona klo 15 lähtö kohti Tartoa klo saapuminen Tartoon majoittuminen Ma klo 11 tutustuminen Tarton kauppakeskustaan klo 14 tutustuminen Tarton vanhaan kaupunkiin, kiertoajelu taide- ja käsityöläiskaduilla Su 1.5. klo 10 tutustuminen Tarton goottilaiseen sekä uusgoottilaiseen kirkkoon, lähtö kotiin Baltia on alue, jonka historiaan ja rakennuksiin tutustumisessa riittäisi tekemistä sekä mielenkiintoa loputtomiin. Matkamme oli pieni raapaisu Baltian historiaan, kulttuuriin ja yhteiskuntaan. Tämä matkaraportti on puolestaan pieni raapaisu matkamme sisällöstä. Raportti saattaa sisältää epätarkkuuksia ja jopa vääriä päätelmiä. Emme ole ollenkaan pahoillamme, mikäli joku oikaisee tähän kirjaamiamme tietoja. Tarkoitus olikin, että matka sekä raportti synnyttävät keskustelua aiheesta. Raporttiin käytettyä valokuva-aineistoa on kerätty matkalaisten kameroista. Suuri kiitos valokuvista sekä muusta matkan onnistumisesta kuuluu kuljettajallemme Ilkka Keinäselle. Hän oli aktiivisimmista oppilaistamme, kuten edellisen kevään reissullakin Kizillä. Matti Valkonen matkanjohtaja Lapinlahdella Ylemmissä kuvissa Kimmo Räsänen ihmettelee tikkurappausta ja Anni Petäjä vilnalaista peruskorjausta. Kansikuvassa on liettualainen restauroija Valentinas ja suomalaisopiskelijat Jari Ahtinen sekä Mikko Timonen. Pia Valkonen tulkki ja sihteeri

3 Poikkesimme Tallinnan kiertokävelyllä vanhan kaupungin suojelutoimistoon. Toimistossa opiskelijat huomasivat, että toimistotilat on restauroitu huolellisesti ja oikeaoppisesti. Toimiston ulko-oven pielessä on säilynyt keskiajalle tyypilliset portaanpielipilareita. Niitä ei ole enää monessakaan paikassa muualla. Tavallisesti portaanpielipilareissa oli talon omistajan nimi, suvun vaakuna tai jokin muu tunniste.

4 Tallinnassa riittää restauroitavaa. Puisia telineitä on alettu korvata terästelineillä. Työt jatkuvat terästelineillä, mutta uretaania ei tarvitsisi käyttää ikkunoiden tiivistykseen.

5 Vielä menomatkalla ilma Tartossa oli suopea. Tartoon jäi Mikkosen Timon (yläkuvassa vas.) tyttöystävä Ruut Norja (yläkuvassa selin) agentiksi. Hänen ystävänsä Tiina (yläkuvassa oik.) opasti ryhmän syömään. Tämä kirves on kiertänyt maailmaa. Se ei jäänyt tältäkään reissulta pois. Tässä kirves Tartossa.

6 Riikassa metodina väitteet ja todistukset Tutustuimme Riikan vanhaan kaupunkiin siten, että ennen aamiaista opettaja kävi nopeasti kiertämässä vanhan kaupungin ja aamiaisen jälkeen johdatti opiskelijat kierrokselle. Kierroksen tarkoituksena oli opettaa katsomaan rakennuksia ja tekemään havaintoja. Metodina oli se, että opettaja antoi kustakin tarkasteltavasta rakennuksesta jonkin väitteen. Opiskelijoiden tuli erottaa, onko väite totta vai tarua, sekä perustella oma näkemuksensä. Riian yöpaikka sijaitsi vanhassa kaupungissa ja oli ensiluokkainen. Väite 1: Puoliksi puretun talon välipohjan kannatukseen oli käytetty puisia palkkeja, koska rakennuksen rakentamisen aikaan ei Latviassa osattu tehdä muurattuja holvikaaria. Ei ole totta. Puiset välipohjan kannatuspalkit lienevät olleet vain halvemmat kuin muuratut holvikaaret. Lisäksi ne eivät vie niin paljon tilaa kuin holvikaaret. Väite 2: Ylimmän kerroksen lamasalvosseinät oli tikkurapattu, jotta talo näyttäisi arvokkaammalta. Ei ole totta tämäkään. Ensinnäkään ne eivät olleet lamasalvosseinät, vaan pystyhirsiseinät. Tikkurappaus oli tehty myös paloturvallisuuden vuoksi.

7 Väite 3: Kuvan kirkkorakennus on rakennettu kerralla valmiiksi ja se edustaa yhtenäisesti goottilaista tyyliä. Goottilaisesta tyylisuunnasta kertoo etenkin ikkunoiden muoto. Ei ole totta. Kirkkorakennukseen on lisätty jälkeenpäin muuta kirkkoa matalampi jatkososa (kuvassa). Jatkososan aukoissa on pyöreämuotoiset holvaukset, mikä viittaa romaaniseen tyyliin. Goottilaista ikkunoissa aukon jakaminen yläosastaan holvikaaren muotoa toistavalla jaotuksella. Romaaninen tyyli on vanhempaa perua kuin goottilainen. Jälkikäteen tehdyn internetsuunnistuksen perusteella kirkko on Pyhän Johanneksen luterilainen kirkko eli liettuaksi Rigas sv. Jana Drauze. Kirkko on mainittu aikakirjoissa ensimmäisen kerran vuonna 1297 ja sitä on laajennettu vuonna Sen yhteydessä oli ennen uskonpuhdistusta dominikaaniluostari. Uskonpuhdistuksen yhteydessä dominikaanit häädettiin Riiasta ja kirkkoa on käytetty muun muassa huonekalutehtaana sekä asevarastona. Netin mukaan kirkko kuitenkin näyttäisi nyt olevan jumalanpalveluskäytössä. Väite 4: Kuvassa olevan kirkko on goottilainen. Kirkkoon on lisätty barokkitorni myöhemmin. Totta. Kirkko on Pietarin kirkko ja se on omistettu Riian suojeluspyhimykselle. Kirkko mainitaan kirjallisissa lähteissä ensimmäisen kerran jo vuonna 1209 ja sen sanotaan olevan hienoimpia goottilaisia kirkkoja koko Baltiassa. Kirkkoa on laajennettu 1300-luvun lopussa sekä 1400-luvun alussa. Kirkon 123,5 metriä korkea torni valmistui lopullisesti vasta vuonna Torni kuitenkin sortui vuonna 1666 ja sortuma surmasi 8 ihmistä. Sen jälleenrakennus keskeytyi tulipaloon Toisen kerran torni paloi vuonna 1721 ja vaurioita se on kärsinyt myös vuoden 1941 pommituksissa.

8 Väite 6: Pietarin kirkon päädyn pilasterit on rakennettu kirkkoon myöhemmin ja pilastereiden materiaalina on käytetty Italiasta tuotua travertiini-kiveä. Väite 5: Kirkon huipulla on kukko (rajautunut kuvasta pois). Kukko on uskonpuhdistuksen peruja. Uskonpuhdistuksessa kirkkojen ristin poistettiin. Tarua. Riian kirkkojen tornikukkoja on internetin mukaan käytetty lähinnä tuuliviireinä. Suomalainen kulttuuritutkija Liisa Kotkanheimo sanoo aapiskukkoja käsittelevässä väitöskirjassaan, että kukko kirkontornin huipulla on viittaus hengelliseen valoon, jota kirkossa julistetaan. Tutkija luotaa kukkosymbolin juuria varhaiskristilliseen ja vielä sitäkin vanhempaan kuvakieleen. Muinaisessa Babyloniassa palvottiin aurinkoa ja muistomerkeissä papit rukoilevat idästä ilmestyvien kukkojen edessä. Myös varhaiskristillisistä marttyyrien hauta-arkuista ja -kivistä on löydetty kukonkuvia elämän vertauskuvina. Näin ei myöskään pidä paikkansa arvelu siitä, että kukot olisivat ilmestyneet Latvian kirkon torneihin Neuvostoliiton ateistisena aikakautena. Voi olla totta. Kirkon tornia (ks. edellinen sivu) on rakennettu ja korjattu useaan otteeseen. Pilasterimateriaali on voitu tuoda Italiasta, sillä tunnetuin travertiini on kirkkaankeltainen, heikosti juovainen roomalainen kivimateriaali Sabiinilaisvuorilta. Travertiinista on rakennettu muun muassa Rooman Colosseum ja Rooman Pietarinkirkko. Väite 6: Pietarin kirkon ovet on maalattu vihreällä sen vuoksi, että ovet muistuttaisivat kupariovia. Väite on tosi. Väite 7: Tämä rakennus on renessanssityylinen ja se on rakennettu 1300-luvulla. Ei ole totta. Oikeanpuoleisen rakennuksen seinässä on vuosiluvut 1334 ja Ensimmäinen vuosiluku kertoo rakennuksen alkuperäisen rakennusvuoden. Taloista oikeanpuolinen on kuuluisa Mustapäiden talo ja vasemmanpuolinen Schwabin talo. Mustapäiden veljeskunta oli naimattomien kauppiaiden kilta, jolla oli oma talo Riian lisäksi Tallinnassa. Monien vaiheiden jälkeen Mustapäiden talo tuhoutui Neuvostoliiton tekemässä ilmaiskussa vuonna 1941 ja sen viimeisetkin rauniot räjäytettiin vuonna Mustapäiden taloa alettiin rakentaa uudestaan vuonna 1994 ja se valmistui vuonna Siksi se näyttikin lähinnä kermakakulta. Talon uudelleen rakentaminen sai pontta rakennuksen seinässä olleesta tekstistä, joka kuuluu seuraavasti: Jos tuhoudun jonain päivänä, rakentakaa minut uudelleen. Lähihistoriaa Raatihuoneen torilla edustaa Mustapäiden oikealla puolella häämöttävä Miehitysmuseo, jossa kerrotaan neuvostomiehityksen ajasta. Museon arkkitehtuuri tuntui Ingmanin opiskelijoista olevan kuin toiselta planeetalta Mustapäiden taloon verrattuna. Tosin Mustapäiden ja Schwabin talojen ylikoristeellisuus oli hieman jopa häiritsevää.

9 Väite 8: Kuvassa taustalla häämöttävän kirkon on rakennuttanut sakslainen piispa vuonna Venäjän keisari Pietari Suuri rakennutti kirkkoon vuonna 1730 bysanttilaisvaikutteisen tornin ja samalla riisui kirkon läntisistä vaikutteista. Totta ja tarua. Riian kaupungin on perustanut saksalainen piispa Albert vuonna 1201 ja Pietari Suuri miehitti Latvian vuonna Kuvassa oleva kirkko on Riaan tuomiokirkko Doma Laukums ja se on Baltian suurin katedraali. Tuomiokirkko vihittiin käyttöön , mutta sitä rakennettiin vielä 1200-luvun lopulla. Vuonna 1254 Rooman paavi Innocentius IV lupasi 40 päivän mittaisen synninpäästön kaikille, jotka antavat rahaa tuomiokirkon rakentamiseen. Kirkko on laajennettu ja korjattu aikojen kuluessa. Sen torni on barokkityylinen - ei bysanttilainen. Väite 9: Tämän väitteen esittivät opiskelijat Olli Goman ja Mikko Timonen. Heidän väitteensä mukaan erään talon ulkoseinässä on rosetti. Väärin. Opettajan mukaan rosetti on koriste sisäkatossa huonetilan keskellä. Kuvan koriste on lähinnä vaakuna, joka kertoo talon asukkaasta. Väite 10 on osin totta. Vaikka rakennus ensisilmäyksellä näyttää klassisen symmetriseltä, ei se tarkemmin tarkasteltuna sitä olekaan. Esimerkiksi talon oikean sivusta alaikkunat ovat kaksi kertaa suuremmat kuin vasemmnapuoleisen sivustan ikkunat. Talossa on jugendin piirteitä, kuten seinien kasvi -, eläin- ja ihmisaiheita. On mahdollista, että rakennus on rakennettu uusrenessanssin hengessä, mutta todennäköisempää on, että se on 1920-luvulta ja myöhäisjugendia. Talossa näyttää olevan eri aikakausien muotokieltä ja koristeaiheita. Väite 10: Tällä 1800-luvun lopun rakennuksessa on tyypillisiä jugendin piirteitä.

10 Väite 11: Rakennus on uusjugendia. Alunperin rakennus on tuhoutunut toisen maailmansodan pommituksissa ja se on rakennettu myöhemmin täysin uudestaan. Voi olla totta. Rakennuksessa on tyypillisinä jugendin piirteinä erilaisia kasvi-, eläin- ja ihmisaiheita. Sen alkuperäinen rakennusvuosi 1907 löytyy talon seinästä, mutta rakennusmateriaalit näyttävät niin uusilta, että talo lienee joko kokonaan rakennettu uudelleen tai peruskorjattu perusteellisesti. Talon ikkunat näyttävät uusilta sileine lasipintoineen. Ikkunoiden yläosissa on aikaisemmin mahdollisesti ollut pienjakoinen ruudutus. Kuriositeettina mainittakoon, että Baltiaan jugend on levinnyt Suomen kautta. Siksi sikäläiset jugendrakennukset näyttävätkin tutuilta. Kirja Näkökulmia Baltain historiaan ja kulttuuriin kertoo arkkitehtuuria käsittelevässä luvussaan, että vuosisadan alussa latvialaiset arkkitehdit kävivät tutustumassa kansallisromanttiseen jugendarkkitehtuuriin, minkä jälkeen suomalainen vaikutus alkoi näkyä Riian arkkitehtuurissa. Väite 12: Maria Magdalenan roomalais-katolisen kirkon lattia on lahonnut asbestimassasta valmistetun päällysteen vuoksi. Lattiassa on myös papin tappajan ja kuoleman kellon aiheuttamia hyönteisvaurioita. Väite on väärä. Kirkon lattiassa ei ole asbestia, vaan päällyste on linoleumia. Vaikka linoleum näyttää muovilta, massa on tehty pellavaöljystä sekä liidusta ja vahvistettu juuttikankaalla. Lattiavauriot eivät ole syntyneet väärästä päällysmateriaalista eivätkä myöskään hyönteisistä. Opettaja varoitti tässä yhteydessä tulevia restauroijia siitä, että asbestia saattaa meillä löytyä etenkin ja 60-luvulla korjattujen koulujen lattiasta. Kirkon alttarirakennelmien puuleikkaukset ovat paikallisen käsityöläisopiskelijan lopputyö.

11 Väite 13: Vihreän talon barokkiaiheisessa poikkipäädyssä näkyy numero 21. Onko se vuosiluku ja jos on, mikä on vuosisata? Luku on vuosiluku Myös Suomessa luvun rakennuksista löytyy samoja barokkiaiheita, kuten Kuopiossa Pohjolankadulla sijaitsevissa Asuntolassa ja Päivölässä. Tässä talossa ikkunat voisivat ulkomuotonsa puolesta olla hyvinkin 1700-luvulta. Koska myös tämän talon lähellä sijaitsevassa talossa oli vuosiluvut 1929 ja 1933, olisi mielenkiintoista tietää niiden merkitys. Väite 14: Rakennus muistuttaa Helsingin vanhinta rakennusta vuonna 1757 rakennettua Sederholmin taloa, jota Ingmanin oppilaat näkivät tulomatkan kiertoajelulla. Riikalaisessa talossa on samoja piirteitä: taitekatto, samat mittasuhteet ja väri. Tosin Sederholmin talo ei ole läheskään alkuperäisessä asussa. Väite 15: Riian tuomiokirkkoaukiolla osoitteessa Doma Laukums 8 sijaitseva uusrenessanssipalatsi on saanut kulmauksessa olevan porttiaiheen antiikin Roomasta. Väite on osin tosi. Rakennuksen klassillistyyliset koristeet, kuten päätykolmio, kupolin sisäpintaa kuvaava kasetointi (ks. yksityiskohtakuva) ja pilarit ovat tosiaankin antiikin roomalaisperua. Koska rakennus on epäsymmetrinen ja muodoiltaan suhteellisen pelkistetty, se ei liene uusrenessanssiaikakauden tuote. Talo voisi olla 1920-lukua klassismia tai neuvostoajan uudisrakennus. Rakennuksen alkuperän voisi selvittää tarkemmin internetistä.

12 Matkalla Riiasta Vilnaan kohtasimme kaikenlaisia siivekkeitä emmekä jätteneen myöskään urheilua väliin (pass...sport, please). Vilnassa saavuimme keskelle rakennustyömaata. Majoituspaikka oli kuitenkin sisäpuolelta siedettävä, vaikka kulku sinne oli järjestetty takapihalta ja kyltit olivat olemattomat. Kuva alla: Vilnan hotellin takapihalla oli meneillään uuden hissikuilun rakentaminen. Kuiluun tehtiin lämpörappaus solumuovieristeen, styroxin, päälle. Suomessa sen sijaan lämpörappaus tehdään tavallisesti mineraalivillan päälle. Styroxin ongelmana on se, että se saattaa laajeta lämmetessään ja murentaa rappausta.

13 COC-projektin kohdetalo Baltasis st. 7 näytti keväällä 2005 vielä tältä (kuva yllä). Keväällä 2007 näkymä oli jo toinen. Korjaustöitä ja suunnitelmia Vilnassa vuosina 2005 ja 2007 Keväällä 2005 restaurointiopettaja Matti Valkonen kävi Vilnassa Celebration of Craft -projektin kirvesmiehenä. COC-projektin tarkoituksena oli luoda yleiseurooppalaiset kriteerit ammattilaisille, jotka pääsevät korjaamaan Unescon maailmanperintökohteita. Projekti alkoi vuonna 2004 Norjasta, jossa erimaalaiset restauroijat kunnostivat ulkorakennuksia Rörosissa. Syksyllä 2004 restaurointiopettajan mukaan Tallinnaan COC-kohdetta restauroimaan lähtivät myös Matin Ingmanin opiskelijat. Kohde oli Kaarlen kirkon tornin puiset osat. Vilnassa COC-kohteet olivat kolme asuintaloa, jotka sijaitsevat hieman Unesco-alueen ulkopuolella. Rakennusten ongelmat olivat moninaiset. Keväällä 2007 Ingmanin delegaatio havaitsi, että rakennuksista kaksi oli korjattu. Korjaustapa oli kuitenkin lievä pettymys, sillä COC-projektilaisilta pyydettyjä ohjeita ei ollut noudatettu. Olli Goman tutustuu kohteeseen kuvaten. Reetta Ruotsalainen ja Baltasis st. 7. Arja Parviainen ja Taina Koistinen tauolla.

14 Liettulainen restauroija Valentinas leikkaa omatekoisella virityksellään hirsiin paikkauskolon. Baltasis 7 keväällä 2005 COC-projektissa keväällä 2005 Baltasis st 7 talolla työskentelivät liettualaiset, virolaiset, norjalaiset ja Matti yhdessä. Tarkkailijoina kansainvälisten kirvesmiesten lisäksi oli italialaisia, portugalialaisia ja kreikkalaisia asiantuntijoita. Kirvesmiehet tutkivat ensin talon ja havaitsivat, että pahin vauriokohta on eteläseinän hirsissä. Vaurio oli syntynyt räystäältä verhouksen väliin vuotaneesta vedestä. Kun talon ympärillä vielä neuvoteltiin kiihkeästi erilaisista korjaustavoista, päätti Suomi-poika, että hän tekee hirsiseinään paikkausmallin, koska korjausmateriaalia ei kohteeseen ollut etukäteen juurikaan varattu. Vauriokohdasta poistettiin lahonnut puu ja alue rajattiin kiilavan muotoiseksi. Paikkapuut koputeltiin paikkakohtaan ylhäältä päin ja seinässä oleva kiilan muotoinen aukko toimi paikan hahlona. Norjalaisen näkemyksen mukaan lahovaurioita ei olisi tarvinnut poistaa näinkään tarkasti, sillä laho oli jo kuivunut. Sen sijaan suomalaisten sisäilmamääräysten mukaan jo kertaalleen kastunut puukin tulee vaihtaa. Matti Valkonen muotoili hirsipaikkaukseen itsestään kiristyvän puutapin. KIRISTÄVÄ PUUTAPPI Yksittäiset syvemmän lahonneet kohdat seinässä voidaan paikata yllä olevan kuvan mukaisella puupaikalla.paikka on syytä kiinnittää puutapilla, jotta rakenteeseen ei tule työstöä vaikeuttavia nauloja tai ruuveja. Puutappi voidaan muotoilla sellaiseksi, että se kiristää paikkapalikan alustaansa tiukasti. Uraan kiilatut hirren paikat veistetään seinäpinnan mukaisiksi. Valentinas kokeilee paikan viimeistelyyn Ingmanin opiskelijoillekin tutuksi tullutta suomalaisrestauroijan kirvestä. Paikkauskohta näytti tältä keväällä Mitäpä lie verhouksen alla?

15 Baltasis 7:ssä keväällä 2007 pettymyksiä Sisäpiha näytti tältä keväällä 2005 (kuva yllä). Talon asukas ei lähtenyt karkuun, vaikka hän oli tietoinen suomalaisdelegaation tulosta. Haastattelu sujui venäjäksi (kuva alla). Paula Semiä, Olli Gomania ja Mikko Timosta näkyi miellyttävän tämä talon ainut lateksilla sotkematon nurkkaus. Baltasis st. 7:n talolla haastattelimme talon sisäpihan puolen asukasta. Asukas kertoi, että ennen neuvostoaikaa rakennus on ollut yhden rikkaan perheen käytössä. Palvelusväki on asunut nimenomaan pihan puolella. Huoneet sijaitsevat nauhamaisesti talon seinustoilla ja kustakin huoneet olivat yhteydessä toisiinsa. Neuvostoaikana talo jaettiin kahdeksaan erilliseen pienehköön asuntoon. Haastattelemamme asukas on muuttanut taloon viitisen vuotta sitten. Sitä ennen asunto on ollut miehen vanhempien hallussa. Talon korjaukseen oli nyt saatu rahoitusta Liettuan valtion lisäksi EU:sta. Uutisryhmiä kohteen kimpussa keväällä 2005 Tilanne keväällä 2007 Kohteen saamasta julkisesta kiinnostuksesta ja COC-projektilaisten antamista hyvistä neuvoista huolimatta kohde oli korjattu asiantuntemattomasti. Ulkoverhous oli tehty huonolaatuisesta puusta ja asukkaan kertoman mukaan lisäeristys oli tehty mineraalivillalla. Käytetty lateksimaali oli irtoamassa alustastaan jo keväällä Olivatkohan huonosti tehdyt korjaustyöt syy siihen, miksi vilnalaiset projektipäättäjille tuli muuta menoa, kun Ingmanin delegaatio oli tulossa kohteita katsomaan.

16 Sisäpihan nurkkaukseen oli kerääntynyt oikein käyntikortti ja koulukirjaesimerkki korjausvirheistä. Polyuretaania, lateksia ja alumiinia Baltasis 7 -taloon oli jo aikaisemmin vaihdettu alumiini-ikkunoita. Sen sijaan nyt tehdyssä korjauksessa oli säilytetty alkuperäisiä ikkunapuitekoristeita. Toisaalta koristeiden säilyttäminen oli onni - toisaalta yhdistelmä näyttää korostetun kummalliselta. Korjaustyön yhteydessä jäljellä olleet ikkunaluukut oli poistettu. Perusteena oli se, että ikkunaluukkuja ei ollut säilynyt muualla kuin sisäpihan toisessa päädyssä. Vesikaton asbestisementtilevyt oli vaihdettu asianmukaisesti virolaiseen savitiilikattoon, mutta muovipinnoitetut räystäskourut kiiltelevät häiritsevästi. Sisäpihan ulkoverhouksen yläosa oli alkuperäinen. Sen sijaan verhouksen alaosa on uusittu ja sen suunta on muutettu pystyverhoukseksi. Päädyssä ja kadun puolella uusittu ulkoverhous oli tehty huonolaatuisesta ja myös malliltaan erilaisesta panelista. Korjauksen suunnittelemattomuus paistaa läpi muun muassa siellä täällä risteilevistä sähköjohdoista. Eikä räystään alta tursuava sienimäinen muodostelma ole lattia- tai katto sientä. Muodostelma on polyuretaanivaahtoa, jota on käytetty tilkitsemään seinässä olevaa reikää. Mikäli polyuretaanivaahtoa on runsaasti seinäverhouksen alla, aiheuttaa se seinään höyrysulun. Höyrysulku on väärällä puolella rakennetta ja siitä saattaa aiheutua jatkossa laho- ja homevaurioita sekä hirsirakenteeseen että verhoukseen. Väistämätön tuho on viimeistelty maalaamalla verhous lateksilla. Alkuperäisistä koristeellisista uuneista on jäljellä enää rikkonaisia fragmentteja roskakasassa. Jari Ahtinen tekee havaintoja alkuperäisen ja uusitun verhouksen eroista.

17 Ikkunakoiristeiden teossa keväällä 2005 virolaiset Raivo Mokk ja Iivo Puusep. Tikkailla Liettuan Valentinas ja hänen työtoverinsa. Toisilla tikkailla Norjan Vegar Kolbjörn. Lateksikorjaukset eivät ole projektin syytä. Ikkunakoristeita ja projektin poikia 05 Kaukaa katsottuna Baltasis 7 näyttää siedettävältä. Kuvassa oikealla Valentinas kopioi koristeen muotoja. Matkalta silmään tarttunutta Mikko Timonen havaitsi pystyparrun rapistuneen tikkurappauksen sisältä. Aluksi sitä arveltiin niin sanotuksi varhopatsasrakenteeksi. Myöhemmin Rusiskeksen ulkomuseokäynnillä kävi ilmi, että parru on paikallinen tapa jäykistää lamasalvosrakennetta. Tämä karalankkutyyppinen parru toimii kuten suomalaiset hirsirakenteiden ulkopuoliset völjarit. Asiasta lisää myöhemmin tässä dokumentissa ulkomuseoraportin yhteydessä.

18 Celebration of Craft -projektissa mukana ollut Filaretu 8 -talo oli ehostettu. Koska korjaukseen oli tullut avustusrahaa, ei talon sosio-ekonominen rakenne ollut muuttunut. Varattomia ei ole ajettu talosta kadulle. Toivoa jäljellä Vilnan Filaretu st 8:ssa sijaitseva vaalea talo oli keväällä 2005 todella masentavan näköinen. Vaikka senkään korjauksessa ei ole noudatettu restauroinnin periaatteita, oli yleisilme kuitenkin kohentunut. Lateksimaalaus saattaa tässäkin talossa aiheuttaa ongelmia tulevia korjauksia ajatellen. Positiivista oli, että Filaretu 8:n asukkaat ovat saaneet jäädä koteihinsa. Haastattelimme kohteessa 17-vuotiasta nuorukaista, joka on asunut talossa viisivuotiaasta lähtien. Kolmannelle COC-projektin talolle ei ollut tehty onneksi vielä mitään. Osoitteessa Polocko 52 sijaitsevan talon on vuonna 1890-luvulla rakentanut puolalainen upseeri. Ingmanin opiskelijat saivat tehtäväkseen miettiä, mitä talolle pitäisi tehdä. Kiireellisin työ talossa olisi väliaikaisen katteen tekeminen koristeelliselle parvekkeelle. Polosco 52:n pitkäaikainen asukas Richard Mescutavecis kertoi asumisestaan talossa.

19 Rumsiskes ja ulkoilmamuseo Oppaana Rumsiskeksen ulkoilmamuseossa meillä oli liettualainen restaurointikirvesmies Valentinas. Hän työskentelee museossa vartijana ja talojen huoltajana. Museoon on kerätty rakennuksia eri puolilta Liettuaa kyläkokonaisuuksiksi. Opiskelijoiden tehtävänä oli tarkkailla rakennusteknisiä ratkaisuja ja erilaisia korjaustapoja sekä niiden samankaltaisuuksia ja eroavuuksia omiimme verrattuna. Museon uudisrakennuskohteissakin vaalitaan perinteisiä työtapoja. Tässä meille kävi ilmi, mitä tarkoitti pystyparru rakenteen sisällä. Sen tehtävä on pitää seinä suorassa linjassa. Kohteessa on osattu ottaa huomioon hirsiseinän painuminen myös ikkunoiden ja ovien yläpuolella. Vierailulla Valentinaksen kotona opiskelijoita kiinnostivat talon isännän itsetekemät kirveet.

20 Tarton jugend, empire, uusgoottilaisuus ja varsinainen goottilaisuus Goottilaisen kirkon raunio Tartossa antoi konkreettisen kuvan tyylisuunnan rakennusten rakenteista. Rauniota oli tuettu erilaisin tukirakentein ja siinä oli tehty täydentäviä tiilirekonstruktioita. Raunion toisessa päässä oli museorakennus, johon on mahdollista tutustua seuraavalla kerralla tarkemmin. Tartossa voi vertailla eri aikakausien rakennuksia. Kuvan uusgoottilainen kirkko on rakennettu vuonna Käynti Tarton yliopistorakennuksen sisällä poiki pitkän pohdinnan rakennuksen kokemista muutoksista parin vuosisadan aikana.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

PORIN KIVINILLÄ SIJAITSEVAN LATOLUODON UITTOTUVAN JA SEN YMPÄRISTÖN KUNNOSTUS Maastokatselmus ja neuvottelu 13.11.2015

PORIN KIVINILLÄ SIJAITSEVAN LATOLUODON UITTOTUVAN JA SEN YMPÄRISTÖN KUNNOSTUS Maastokatselmus ja neuvottelu 13.11.2015 Muistio 1 (5) PORIN KIVINILLÄ SIJAITSEVAN LATOLUODON UITTOTUVAN JA SEN YMPÄRISTÖN KUNNOSTUS Maastokatselmus ja neuvottelu 13.11.2015 Paikalla: Tiedottaja Paula Gröhn, Melamajavat Hallituksen jäsen Jussi

Lisätiedot

Kosteus- ja mikrobivauriot kuntien rakennuksissa. Petri Annila

Kosteus- ja mikrobivauriot kuntien rakennuksissa. Petri Annila Kosteus- ja mikrobivauriot kuntien rakennuksissa Petri Annila Kosteus- ja mikrobivauriot kuntien rakennuksissa Sijoittuminen COMBI-hankkeeseen WP3 Rakenneratkaisujen lämpö- ja kosteustekninen toiminta

Lisätiedot

Keskiajan kirkkorakennukset

Keskiajan kirkkorakennukset Keskiajan kirkkorakennukset Mikko Vestola Koulun nimi UE2 -kurssin tutkielma Aihe: 8. Kirkkorakennukset Opettaja: Opettajan nimi 19.3.2003 Arvosana: Erinomainen 2 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO...3 2 KESKIAJAN

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

Anjalankatu, asemakaavan muutos, rakennusinventointi Karttaliite. Alueen historia

Anjalankatu, asemakaavan muutos, rakennusinventointi Karttaliite. Alueen historia Karttaliite Alueen historia Salon kauppala 1943 Vuoden 1943 kartassa Anjalankadun (Anjalantie) varrella on rakennuksia, jotka sijoittuvat katulinjaan. Tontin takaosassa on talousrakennuksia. Terhinkadun

Lisätiedot

Säilyneisyys ja arvottaminen

Säilyneisyys ja arvottaminen Raahen 5. kaupunginosan korttelin 18 rakennushistoriallinen selvitys ja arvottaminen 4465-4288 Raahe 5. kaupunginosan korttelin 18 rakennushistoriaselvitys. Suunnittelukeskus Oy 1 Säilyneisyyden kriteerit

Lisätiedot

Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä

Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä PAAVO KEVÄTSEMINAARI 2014 Teema: Tutkimus ja käytäntö vuoropuhelussa 21.3.2014 Tutkija Riikka Haahtela, Tampereen yliopisto Esityksessäni vastaan

Lisätiedot

Pirttimäki Tommi PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE

Pirttimäki Tommi PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 24.05.16 10693 Pirttimäki Tommi 045 326 1711 TILAAJA Satakunnan Ulosottovirasto PL 9 32701 Huittinen sanna.paivaniemi@oikeus.fi TYÖKOHDE Antinkuja 2 27710 Köyliö

Lisätiedot

ASUNTO OY MARS RAKENNUSHISTORIASELVITYS 25.4.2013

ASUNTO OY MARS RAKENNUSHISTORIASELVITYS 25.4.2013 Asunto Oy Mars Pieni Roobertinkatu 8 / Korkeavuorenkatu 27 00130 Helsinki Kaupunginosa 3 / Kortteli 58 / Tontti 17 ASUNTO OY MARS RAKENNUSHISTORIASELVITYS 25.4.2013 1 KOHDE 1.1 Yleistä Asunto Oy Mars sijaitsee

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungintalo peruskorjaus ja entistäminen SUOJELURAKENNUKSEN ERITYISPIIRTEET alustava

Jyväskylän kaupungintalo peruskorjaus ja entistäminen SUOJELURAKENNUKSEN ERITYISPIIRTEET alustava Jyväskylän kaupungintalo peruskorjaus ja entistäminen SUOJELURAKENNUKSEN ERITYISPIIRTEET alustava 23.03.2010 Kaupungintalo on osa valtakunnallisesti merkittävää Jyväskylän Kirkkopuiston ja hallintokeskuksen

Lisätiedot

Turtosen alueen säilynyt rakennuskanta

Turtosen alueen säilynyt rakennuskanta Liite raporttiin Turtosen tilan inventointi Turtosen alueen säilynyt rakennuskanta Turtosen pihapiirissä on tällä hetkellä viisi rakennusta - päärakennus - aittarakennus - entinen sikala - kalustovaja

Lisätiedot

MYYDÄÄN VARIKKOKIINTEISTÖ KAUPPAKATU 69 VARKAUS

MYYDÄÄN VARIKKOKIINTEISTÖ KAUPPAKATU 69 VARKAUS MYYDÄÄN VARIKKOKIINTEISTÖ KAUPPAKATU 69 VARKAUS Helsinki. Y-tunnus 1048559-0 Kauppakatu 69, 78200 Varkaus Myyntikohde: Myyntikohteena on varikkokiinteistö, jolla sijaitsee noin 1 842 kem 2 toimisto- ja

Lisätiedot

Kylmäniemen kalasataman rakennushistorian inventointi / Esko Puijola

Kylmäniemen kalasataman rakennushistorian inventointi / Esko Puijola Kylmäniemen kalasataman rakennushistorian inventointi 18.10.2011 / Esko Puijola Kalasataman nykyinen rakennuskanta vv verkkovaja 14 km kalamaja 2 pääasiallinen runkorakenne rakentamisvuodet harmaa hirsi

Lisätiedot

1(54) SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO. 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 5A 2. Kunta Kokkola

1(54) SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO. 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 5A 2. Kunta Kokkola SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO KOHDEINVENTOINTILOMAKE 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 5A 2. Kunta Kokkola RAKENNUS 5 4. Kylä/rekisterinumero 5. Kaup.osa/kortteli/talo 6.

Lisätiedot

Ryhmätyöprojekti, 9. luokka

Ryhmätyöprojekti, 9. luokka Ryhmätyöprojekti, 9. luokka Opettajan määräämissä noin kolmen hengen ryhmissä toteutetaan projekti, jossa yhdistyy yhtälöiden ratkaiseminen hahmotuskyky ja luovuus annettujen resurssien käyttö tutustuminen

Lisätiedot

Lehtismäki, Kaanaa Kumputie 41, Raisio

Lehtismäki, Kaanaa Kumputie 41, Raisio 25.9.2013 Lehtismäki, Kaanaa Kumputie 41, Raisio KUNTOARVIORAPORTTI 2 SISÄLTÖ 1 YLEISTIEDOT... 3 1.1 Kuntotarkastus kohde... 3 1.2 Yhteyshenkilöt... 3 1.3 Kohteen kuvaus... 3 1.4 Kuntotarkastuksen tarkoitus...

Lisätiedot

Liite 1. KYSELYLOMAKKEET

Liite 1. KYSELYLOMAKKEET Liite 1. KYSELYLOMAKKEET Lomake 1: Käyttäjäkysely 1. Kuinka kauan olette työskennelleet tässä rakennuksessa? 2. Missä huonetilassa työskentelette pääasiallisesti? 3. Työpisteenne sisäilman laatu: Oletteko

Lisätiedot

Jyväskylä Valon kaupunki 22.9.2012

Jyväskylä Valon kaupunki 22.9.2012 Jyväskylä Valon kaupunki 22.9.2012 Alvar Aallon jalanjäljillä Lähdimme Kirstin kanssa kahden tutustumaan junakyydillä Jyväskylän elämään, maisemiin ja ihmisiin. Jyväskylä on minulle nuoruudestani tuttu

Lisätiedot

TERVANOKKA. Alustava kuntoselvitys 18.01.2016. ri Tapani Alatalo Rakennus Oy Uudenmaan SANEERAUSTEKNIIKKA

TERVANOKKA. Alustava kuntoselvitys 18.01.2016. ri Tapani Alatalo Rakennus Oy Uudenmaan SANEERAUSTEKNIIKKA TERVANOKKA Alustava kuntoselvitys 18.01.2016 ri Tapani Alatalo Rakennus Oy Uudenmaan SANEERAUSTEKNIIKKA puh 020-7792 722, 040-7067620 tapani.alatalo@saneeraustekniikka.com Kytkinkatu 4E 04220 KERAVA 1

Lisätiedot

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Sokkelin päällä Lattiapinnan päällä

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Sokkelin päällä Lattiapinnan päällä PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 29.07.13 7809 Joensuu Henri 0458814141 TILAAJA Euran kunta Sorkkistentie 10 27511 Eura Rantanen Markus 044 4224882 TYÖKOHDE Euran kunta Kotivainiontie 3 27400

Lisätiedot

TEIJON VOIMALAITOS & RETKEILYALUE

TEIJON VOIMALAITOS & RETKEILYALUE T arkastusraportti TEIJON VOIMALAITOS & RETKEILYALUE Perniö, SALO 1 METSÄHALLITUS Mia Puotunen 2008 T ARKASTUSRAPORTTI 13.11.2008 TEIJON VOIMALAITOS JA RETKEILYALUE Teijon retkeilyalue, Perniö VOIMALAITOS

Lisätiedot

Tervetuloa Lapinlahden kirkkoon! Kirkon suunnitteli arkkitehti Frans Anatolius Sjöström vuonna 1877.

Tervetuloa Lapinlahden kirkkoon! Kirkon suunnitteli arkkitehti Frans Anatolius Sjöström vuonna 1877. LAPINLAHDEN KIRKKO Tervetuloa Lapinlahden kirkkoon! Kirkon suunnitteli arkkitehti Frans Anatolius Sjöström vuonna 1877. Kirkkoa rakennettiin vuosina 1877-1880. Kirkon rakennusmestarina toimi Johannes Store

Lisätiedot

LIITE 1 DOKUMENTOINTI RAKENTEET. Yleistä

LIITE 1 DOKUMENTOINTI RAKENTEET. Yleistä 1 DOKUMENTOINTI LIITE 1 RAKENTEET Yleistä Rakenteet arvioitiin silmämääräisesti 19.3.2009. Asiantuntija-apuna arvioinnissa olivat mukana Pälkäneen kunnan rakennusmestari Asko Valkama ja Pirkanmaan maakuntamuseon

Lisätiedot

LINNANKATU 34, TURKU MYYNTIESITE THIS IS WHERE THE STORY BEGINS.

LINNANKATU 34, TURKU MYYNTIESITE THIS IS WHERE THE STORY BEGINS. LINNANKATU 34, TURKU MYYNTIESITE TURKU, KERROSTALO 2 4h+k+vh+kh+kph+s+erill.wc+las.p., 182 m, 719 000 Vastaava välittäjä Kaarina Nikkanen MYYNTINEUVOTTELIJA, KiAT, PARTNER 040 053 2642 kaarina@bolkv.fi

Lisätiedot

Vaasan & Vaasan Kokemuksia Baltian liiketoiminnasta

Vaasan & Vaasan Kokemuksia Baltian liiketoiminnasta 1 2009/1 Vaasan & Vaasan Kokemuksia Baltian liiketoiminnasta Finpron seminaari 22.1.2009 Harri Roos 2 2009/1 Vaasan & Vaasan -konserni Johtava tuoreleivonnan toimija Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa

Lisätiedot

RAKENNUSTEKNINEN KUNTOARVIO TEOLLISUUS ALUEEN HUOLTOHALLIKIINTEISTÖ SAHATEOLLISUUSTIE JUUKA

RAKENNUSTEKNINEN KUNTOARVIO TEOLLISUUS ALUEEN HUOLTOHALLIKIINTEISTÖ SAHATEOLLISUUSTIE JUUKA RAKENNUSTEKNINEN KUNTOARVIO TEOLLISUUS ALUEEN HUOLTOHALLIKIINTEISTÖ SAHATEOLLISUUSTIE 3 83900 JUUKA 14.02.2011 Sisällys Esipuhe...3 1 Yleistä kiinteistöstä...3 2 Asiakirjat...3 3 Rakenteiden ja järjestelmien

Lisätiedot

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon Suomen lippu Suomessa on laki, miten saat liputtaa. Lipussa on valkoinen pohja ja sininen risti. Se on kansallislippu. Jokainen suomalainen saa liputtaa. Jos lipussa on keskellä vaakuna, se on valtionlippu.

Lisätiedot

NAANTALI ITÄ-TAMMISTON RAKENNUSTAPAOHJEET

NAANTALI ITÄ-TAMMISTON RAKENNUSTAPAOHJEET ITÄ-TAMMISTO RAKENNUSTAPAOHJEET KORTTELIT 24-27 NAANTALI 18.08.2010 NAANTALI ITÄ-TAMMISTON RAKENNUSTAPAOHJEET A R K K I T E H T I T O I M I S T O T A R M O M U S T O N E N O Y LEHMUSTIE 27 A 20720 TURKU

Lisätiedot

2 6000 m 2 vapaata toimistotilaa Rakennusvuosi 1997 Toimistotilaa 12 604 m 2 Vapaana ~6 000 m 2 Kerroksia 7 Tilojen kunto Sijaitsevat parkkitalossa P5, johon kulku yhdyskäytävän kautta. Vieraspaikat sijaitsevat

Lisätiedot

Jousenkaaren koulun Sisäilmastotilanne Maija Lehtinen

Jousenkaaren koulun Sisäilmastotilanne Maija Lehtinen Jousenkaaren koulun Sisäilmastotilanne 21.3.2015 Maija Lehtinen Jousenkaaren koulu Valmistunut 1961 Peruskorjattu kahdessa vaiheessa 1996 ja 1998 21.3.2016 2 Kohdekohtainen sisäilmaryhmä Jousenkaaren koululle

Lisätiedot

ESS-KONTAKTILOMAKE tutustumista varten

ESS-KONTAKTILOMAKE tutustumista varten TILASTOKESKUS..00 Haastattelu- ja tutkimuspalvelut 000 TILASTOKESKUS ESS-KONTAKTILOMAKE tutustumista varten Haastattelija: Kohdehenkilö: Kohdenumero: Kohdehenkilön puhelinnumero:.. Ei puhelinta salainen

Lisätiedot

LABDIEN RIGA! HYVÄÄ PÄIVÄÄ RIIKA! Käyttäytymistieteellisen tiedekunnan kirjaston virkistysmatka Riikaan 06/05

LABDIEN RIGA! HYVÄÄ PÄIVÄÄ RIIKA! Käyttäytymistieteellisen tiedekunnan kirjaston virkistysmatka Riikaan 06/05 LABDIEN RIGA! HYVÄÄ PÄIVÄÄ RIIKA! Käyttäytymistieteellisen tiedekunnan kirjaston virkistysmatka Riikaan 06/05 Käyttäytymistieteellisen tiedekunnan kirjaston väki toteutti pitkään suunnitellun virkistys-

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Designmuseossa (Korkevuorenkatu 23) aukkotehtävä

Designmuseossa (Korkevuorenkatu 23) aukkotehtävä Designmuseossa (Korkevuorenkatu 23) aukkotehtävä Täydennä teksti sen mukaan mitä kuulet nauhalta. Opettaja / opiskelija tauottaa nauhan sopivissa kohdissa. Voitte myös miettiä muita tilanteeseen sopivia

Lisätiedot

HONKA LOUNATUULI 160 m 2 l 180 m 2

HONKA LOUNATUULI 160 m 2 l 180 m 2 HONKA LOUNATUULI 160 m 2 l 180 m 2 RANTATALON TUNNELMAA valoisassa kodissa Lounatuuli edustaa New England -tyyppistä arkkitehtuuria, joka vie ajatukset merelle ja rannalle, vaikka kotisi olisi keskellä

Lisätiedot

Rakennusta alkuperäisasussaan

Rakennusta alkuperäisasussaan Raunion Tila 834-423-1-33 Omistajat Anne Rämö ja Juha Kujala Suunnittelu Jutta Varjus Rakentaminen Rauli Thynell, Juha itse ja sukulaiset Rakennuksen peruskorjaus, toisen kerroksen ja kuistin rakentaminen

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Itä-Suomen senioriviinakauppiaiden jäsentiedote 3/2015

Itä-Suomen senioriviinakauppiaiden jäsentiedote 3/2015 Itä-Suomen senioriviinakauppiaiden jäsentiedote 3/2015 KESÄTEATTERI KIINNOSTI Kuopion Uudessa Kesäteatterissa Rauhalahdessa esitettiin kuluneena kesänä täysille katsomoille musikaalia Solistina Olavi Virta.

Lisätiedot

m kaava-alueen rajan ulkopuolella oleva viiva.

m kaava-alueen rajan ulkopuolella oleva viiva. Määräysnumero Ulkoasu 0.9 selitys ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA - MÄÄRÄYKSET: 1.011 1.021 1.041 1.0411 1.042 1.0421 2.07 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue. Mikäli rakennuksen pituus on yli 12 metriä,

Lisätiedot

Kuolemajärven kirkko. Koonnut Pentti Loukonen 10.9.2015. Kuolemajärven kirkko 1931

Kuolemajärven kirkko. Koonnut Pentti Loukonen 10.9.2015. Kuolemajärven kirkko 1931 Kuolemajärven kirkko Koonnut Pentti Loukonen 10.9.2015 Kuolemajärven kirkko 1931 2 Kuolemajärven kirkot Varhaisimpina aikoina Äyräpään kihlakunta muodostui Heinjoen, Kanneljärven, Kivennavan, Kuolemajärven

Lisätiedot

Näin lisäeristät 3. Hirsitalon ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC extra ja PAROC WPS 3n

Näin lisäeristät 3. Hirsitalon ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC extra ja PAROC WPS 3n Näin lisäeristät 3 Hirsitalon ulkopuolinen lisäeristys Eristeinä PAROC extra ja PAROC WPS 3n Tammikuu 2012 Hirsitalon ulkopuolinen lisäeristäminen PAROC extralla ja PAROC WPS 3n -levyillä Oikein tehty

Lisätiedot

Ilkka Mäntyvaara. Dubai, esitys lounaskokouksessa 19.1.2015

Ilkka Mäntyvaara. Dubai, esitys lounaskokouksessa 19.1.2015 Ilkka Mäntyvaara Dubai, esitys lounaskokouksessa 19.1.2015 Tämä esitys perustuu käyntiin Dubaissa marraskuussa 2014. Dubai on yksi Yhdistyneiden Arabiemiraattien seitsemästä emiraatista. Se sijaitsee Persian

Lisätiedot

Retki Panssariprikaatiin 10.5.2011

Retki Panssariprikaatiin 10.5.2011 Retki Panssariprikaatiin 10.5.2011 Retkellä oli mukana 12 senioria ja heidän seuralaistaan. Matkaan lähdettiin Tokeen bussilla Vanhalta kirkolta kello 11.00. Panssariprikaatin portilla meitä oli vastassa

Lisätiedot

1) Maan muodon selvittäminen. 2) Leveys- ja pituuspiirit. 3) Mittaaminen

1) Maan muodon selvittäminen. 2) Leveys- ja pituuspiirit. 3) Mittaaminen 1) Maan muodon selvittäminen Nykyään on helppo sanoa, että maa on pallon muotoinen olet todennäköisesti itsekin nähnyt kuvia maasta avaruudesta kuvattuna. Mutta onko maapallomme täydellinen pallo? Tutki

Lisätiedot

Kesä 2015 elävää historiaa joka päivä!

Kesä 2015 elävää historiaa joka päivä! TALOMUSEO GLIMS Kesä 2015 elävää historiaa joka päivä! Kuva: Olli Hakamies Glimsintie 1, Espoo (Jorvin sairaalan vieressä) www.espoonkaupunginmuseo.fi TALOMUSEO GLIMS Glimsintie 1, 02740 Espoo (Jorvin

Lisätiedot

JOENSUUN INARINKULMA

JOENSUUN INARINKULMA JOENSUUN INARINKULMA Joensuun keskustan osayleiskaava & INARINKULMA Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö omistaa Joensuun kaupungin keskustassa, Niskakadun ja Torikadun kulmassa tontin 167-2-22-2, jossa

Lisätiedot

Venäjän Kontupohjan ja Petroskoin vierailu ja kirjastoseminaari 12.-16.5.

Venäjän Kontupohjan ja Petroskoin vierailu ja kirjastoseminaari 12.-16.5. 2013 Venäjän Kontupohjan ja Petroskoin vierailu ja kirjastoseminaari 12.-16.5. Liisa BenHenia, Eija Kämäräinen, Pirkko Lindberg, Raija Seppänen, Ari Koistinen, Jarkko Oinonen AVI ELY 10.6.2013 Lähiyhteistyön

Lisätiedot

LAUSUNTO TERWARAITTI, SAHANRANTA, VAALA RANTASAUNAN KORJAUSARVIO JA LISÄRAKENTAMISMAHDOLLISUUDET TONTILLE

LAUSUNTO TERWARAITTI, SAHANRANTA, VAALA RANTASAUNAN KORJAUSARVIO JA LISÄRAKENTAMISMAHDOLLISUUDET TONTILLE +358-40-5573581 1 / 3 4.11.2014 LAUSUNTO VAALAN KUNTA - kunnanjohtaja Tytti Määttä - tekninen Juha Airaksinen - aluearkkitehti Harri Lindroos TERWARAITTI, SAHANRANTA, VAALA RANTASAUNAN KORJAUSARVIO JA

Lisätiedot

Hanskat tiskiin vai vasara käteen?

Hanskat tiskiin vai vasara käteen? Hanskat tiskiin vai vasara käteen? Mitä suomalaiset ajattelevat kotiensa kunnossapidosta ja korjaamisesta Tiedotustilaisuus 12.4.2011 Tina Wessman, Qualitems Oy Tutkimuksen tarkoitus ja toteutus Tarkoitus:

Lisätiedot

Oulu ennen ja nyt. Pohjois-Pohjanmaan museo Oppimateriaalia kouluille / AK

Oulu ennen ja nyt. Pohjois-Pohjanmaan museo Oppimateriaalia kouluille / AK 1 Pohjois-Pohjanmaan museo Oppimateriaalia kouluille / AK Oulu ennen ja nyt Tätä materiaalia voi käyttää apuna esimerkiksi historian tai kuvataiteiden opinnoissa. Tehtävät sopivat niin yläasteelle kuin

Lisätiedot

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kummikirje syksy 2016 25.11.2016 Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kiitos teille kaikille tuesta ja esirukouksista Viipurin turvakodin toiminnan puolesta! Teidän avullanne lapsen elämä muuttuu

Lisätiedot

Adventtimatka Roomaan joulukuun pimeydestä Rooman valoon 04.12 09.12.2016

Adventtimatka Roomaan joulukuun pimeydestä Rooman valoon 04.12 09.12.2016 Adventtimatka Roomaan joulukuun pimeydestä Rooman valoon 04.12 09.12.2016 Matkaoppaana legendaarinen Italian asiantuntija Silja Tuominen Matkaemäntänä Hanna Ekola, musiikissa Hannan tilaisuuksissa mukana

Lisätiedot

Kenguru 2015 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) RATKAISUT

Kenguru 2015 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) RATKAISUT sivu 1 / 10 3 pistettä 1. Kuinka monta pilkkua kuvan leppäkertuilla on yhteensä? (A) 17 (B) 18 (C) 19 (D) 20 (E) 21 Ratkaisu: Pilkkuja on 1 + 1 + 1 + 2 + 2 + 1 + 3 + 2 + 3 + 3 = 19. 2. Miltä kuvan pyöreä

Lisätiedot

Lahden kaupungin Paavolan kaupunginosan korttelissa 401 sijaitsevan tontin nro 22:n vuokraoikeus sekä sillä olevat rakennukset

Lahden kaupungin Paavolan kaupunginosan korttelissa 401 sijaitsevan tontin nro 22:n vuokraoikeus sekä sillä olevat rakennukset MYYNTIESITE v.181 Asuntokauppa J. Valtonen LKV Kalliomaankatu 18, 15150 Lahti 0400 715 668, jsvaltonen@gmail.com www.vaihtoasunnot.com Lahden kaupungin Paavolan kaupunginosan korttelissa 401 sijaitsevan

Lisätiedot

Kiltauutiset 1/2014. Kaartin Jääkärirykmentin Kilta

Kiltauutiset 1/2014. Kaartin Jääkärirykmentin Kilta Kiltauutiset 1/2014 Kaartin Jääkärirykmentin Kilta Kaartin Jääkärirykmentin Kilta KUTSU Paikka: Perinnetalo/ Jääkärisali Aika: 26.4.2014 klo 11:00 alkaen Tilaisuuden kesto noin tunnin Esityslista Kaartin

Lisätiedot

1(36) SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO. 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 1A 2. Kunta Kokkola

1(36) SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO. 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 1A 2. Kunta Kokkola SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO KOHDEINVENTOINTILOMAKE 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 1A 2. Kunta Kokkola RAKENNUS 7 (s) 4. Kylä/rekisterinumero 5. Kaup.osa/kortteli/talo

Lisätiedot

HIRSIRAKENNUKSEN LÄMPÖ- JA KOSTEUSTEKNINEN TOIMINTA

HIRSIRAKENNUKSEN LÄMPÖ- JA KOSTEUSTEKNINEN TOIMINTA HIRSIRAKENNUKSEN LÄMPÖ- JA KOSTEUSTEKNINEN TOIMINTA 9.9.2016 Prof. Juha Vinha TTY, Rakennustekniikan laitos Vain hyviä syitä: Julkisen hirsirakentamisen seminaari, 8.-9.9.2016, Pudasjärvi MASSIIVIHIRSISEINÄN

Lisätiedot

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) ratkaisut sivu 1/5

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) ratkaisut sivu 1/5 Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) ratkaisut sivu 1/5 3 pisteen tehtävät 1) Miettisen perhe syö 3 ateriaa päivässä. Kuinka monta ateriaa he syövät viikon aikana? A) 7 B) 18 C) 21 D) 28 E) 37 2) Aikuisten

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Historiallisesti arvokkaan kohteen toiminnallinen paloturvallisuussuunnittelu - esimerkkitapauksena Porvoon museo

Historiallisesti arvokkaan kohteen toiminnallinen paloturvallisuussuunnittelu - esimerkkitapauksena Porvoon museo Historiallisesti arvokkaan kohteen toiminnallinen paloturvallisuussuunnittelu - esimerkkitapauksena Porvoon museo Hietaniemi J. & Rinne T. SISÄLTÖ Historiallisesti arvokkaan kohteen toiminnallisen paloturvallisuussuunnittelun

Lisätiedot

KUUKAUSITIEDOTE HEINÄKUU 2015

KUUKAUSITIEDOTE HEINÄKUU 2015 29.7.2015 Sivu 1/9 Hämeenlinnan kaupunki Linnan Tilapalvelut liikelaitos PL 84 13101 Hämeenlinna Hanke: Tuomelan koulun peruskorjaus KUUKAUSITIEDOTE HEINÄKUU 2015 Tällä tiedotteella pyrimme kuvaamaan rakennuskohteen

Lisätiedot

Kuntokartoitus. Sivuja:1/17. Vastaanottaja: Gun Adamsson Länsi-Uudenmaan Ulosottovirasto. Von Julinintie 169, Fiskars. Tutkimus pvm: 21.10.

Kuntokartoitus. Sivuja:1/17. Vastaanottaja: Gun Adamsson Länsi-Uudenmaan Ulosottovirasto. Von Julinintie 169, Fiskars. Tutkimus pvm: 21.10. Sivuja:1/17 Vastaanottaja: Gun Adamsson Länsi-Uudenmaan Ulosottovirasto Kuntokartoitus Kohde: Von Julinintie 169, Fiskars Tutkimus pvm: 21.10.15 Raportointi pvm: 8.11.15 Tutkija: Rakennusmestari Mikael

Lisätiedot

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Alppilan lukio on järjestänyt yhdessä Espoonlahden ja Kauhavan lukioiden sekä Europaschule Langerwehen kanssa yhdessä Opetushallituksen osin tukeman kurssin

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

PORVOON MUSEON OPETUSPALVELUT 2016

PORVOON MUSEON OPETUSPALVELUT 2016 PORVOON MUSEON OPETUSPALVELUT 2016 TERVETULOA KONKKARONKKAAN! Porvoon museon työpajatoiminta keväällä 2016 Holmin talon alakerrassa avautui maaliskuussa 2014 kokeellinen työpajatila - KONKKARONKKA. Uusissa

Lisätiedot

Retki Satakuntaan ja Varsinais-Suomeen 3.9.2011

Retki Satakuntaan ja Varsinais-Suomeen 3.9.2011 Retki Satakuntaan ja Varsinais-Suomeen 3.9.2011 Aamulla seitsemältä lähdimme liikkeelle Espoosta, ensimmäinen kohde oli Säkylän Myllylähde, josta saa alkunsa Säkylän Pyhäjoki, joka puolestaan luovuttaa

Lisätiedot

40700 Jyväskylä etunimi.sukunimi@prosolve.fi

40700 Jyväskylä etunimi.sukunimi@prosolve.fi 1(5) KOSTEUSMITTAUSTARKASTUS ASUNTOKAUPPAA VARTEN 2(5) 1 YLEISTIETOA TARKASTUKSESTA Kohde Pienkerrostalohuoneisto Osoite Rakennusvuosi 1989 Käyttötarkoitus Asuinhuoneisto Tarkastuksen tilaaja(t) Tarkastuksen

Lisätiedot

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen ELÄMÄN HALLINTA & HYVÄ ARKI ITSEVARMA URHEILIJA MYÖNTEINEN ASENNE MOTIVAATIO & TAVOITTEEN ASETTAMINEN Myönteinen asenne Pidä hyvää huolta sisäisestä lapsestasi,

Lisätiedot

SAIRASHUONEENKATU 11, TURKU MYYNTIESITE THIS IS WHERE THE STORY BEGINS.

SAIRASHUONEENKATU 11, TURKU MYYNTIESITE THIS IS WHERE THE STORY BEGINS. SAIRASHUONEENKATU 11, TURKU MYYNTIESITE TURKU, KERROSTALO 2 3h+k+kph+las.p, 62 m, 161 000 Vastaava välittäjä Maija Maunula Asuntomyyjä, KiAT, Partner 044 252 9733 maija@bolkv.fi Osta mitä rakastat. Näyttävän

Lisätiedot

MERIKATU 13, HELSINKI MYYNTIESITE THIS IS WHERE THE STORY BEGINS.

MERIKATU 13, HELSINKI MYYNTIESITE THIS IS WHERE THE STORY BEGINS. MERIKATU 13, HELSINKI MYYNTIESITE HELSINKI, KERROSTALO 2 4h+k+kph+wc+las.p+2at., 193 m, 2 360 000 Vastaava välittäjä Matias Von Schantz Myyntineuvottelija, Partner 0500 870872 matias@bolkv.fi Harvinaisuus!

Lisätiedot

LOKINRINNE 1, ESPOO KAUPUNKIYMPÄRISTÖN TUULISUUSLAUSUNTO

LOKINRINNE 1, ESPOO KAUPUNKIYMPÄRISTÖN TUULISUUSLAUSUNTO Vastaanottaja Espoon asunnot Oy Asiakirjatyyppi Lausunto Päivämäärä 12.06.2016 LOKINRINNE 1, ESPOO KAUPUNKIYMPÄRISTÖN TUULISUUSLAUSUNTO LOKINRINNE 1, ESPOO KAUPUNKIYMPÄRISTÖN TUULISUUSLAUSUNTO Päivämäärä

Lisätiedot

Asemakaavan seurantalomake

Asemakaavan seurantalomake Asemakaavan seurantalomake Asemakaavan perustiedot ja yhteenveto Kunta 297 Kuopio Täyttämispvm 6.02.206 Kaavan nimi Kaivannonlahti Hyväksymispvm Ehdotuspvm Hyväksyjä Vireiltulosta ilm. pvm 05..202 Hyväksymispykälä

Lisätiedot

Kalliola /10

Kalliola /10 Kalliola- 1/10 Uusikaupunki (895) Kuivarauma (482) Kalliola 1 001 Muu asuinrakennus 002 Kellari, kellarivaja 003 Navetta 004 Muu karjarakennus 005 Sauna Osoite: Postinumero: Postitoimipaikka: Historia

Lisätiedot

KATTOTUTKIMUS MAATULLIN ALA-ASTE KIMNAASIPOLKU 5, HELSINKI

KATTOTUTKIMUS MAATULLIN ALA-ASTE KIMNAASIPOLKU 5, HELSINKI KATTOTUTKIMUS MAATULLIN ALA-ASTE KIMNAASIPOLKU 5, HELSINKI SISÄLLYS: RAPORTTI Nro: 09091 KATTOTUTKIMUS, KIMNAASIPOLKU 5 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 2. Tiivistelmä... 2 3. Havainnot kohteessa... 2

Lisätiedot

LAAJENNUSRAKENNUS APILA JA AALLON KIRJASTON PERUSKORJAUS

LAAJENNUSRAKENNUS APILA JA AALLON KIRJASTON PERUSKORJAUS S E I N Ä J O E N K A U P U N G I N K I R J A S T O M A A K U N T A K I R J A S T O LAAJENNUSRAKENNUS APILA JA AALLON KIRJASTON PERUSKORJAUS KATSAUS SEINÄJOEN KIRJASTON LAAJENNUKSEN SYNTYHISTORIAAN APILAN

Lisätiedot

VANTAAN KAUPUNKI. NAVETHALIA Oraskuja 1 01370 Vantaa . 1 (20) 1920540 Ari Kuusisto 5.5.2009. Sisältö KUNTOARVIORAPORTTI 5.5.2009.

VANTAAN KAUPUNKI. NAVETHALIA Oraskuja 1 01370 Vantaa . 1 (20) 1920540 Ari Kuusisto 5.5.2009. Sisältö KUNTOARVIORAPORTTI 5.5.2009. . 1 (20) Sisältö KUNTOARVIORAPORTTI 5.5.2009 Projekti VANTAAN KAUPUNKI NAVETHALIA Oraskuja 1 01370 Vantaa Rev. Päiväys Muuttanut Hyväksynyt Muutos P:\\Kuntoarvio_.doc Aaro Kohonen Oy www.aarokohonen.com

Lisätiedot

Pohjan ja leikkauksen tekeminen Casa Parrista

Pohjan ja leikkauksen tekeminen Casa Parrista 1 / 12 Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto 24.11.2015 Pohjan ja leikkauksen tekeminen Casa Parrista Talon sijoittaminen maastoon 2 / 12 1. File --> import --> valitse maastotiedosto (tai

Lisätiedot

TALLINNA (OSA 1)

TALLINNA (OSA 1) TALLINNA (OSA 1) 26.-29.5.2016 HOTELLI JA BALETTI SAVOY BOUTIQUE HOTEL VAKIOMESTAMME TALLINNASSA Saavuttuamme Pärnusta luksusbussilla (2 euroa/hlö) kävelimme reilun kilometrin päähän hotelliimme Savoy

Lisätiedot

JOKELA - VÄLIPOHJAN KANTAVUUDEN MÄÄRITYS RAPORTTI 1. KRS. KATON VAAKARAKENTEISTA Torikatu 26 80100 Joensuu 02.09.2011

JOKELA - VÄLIPOHJAN KANTAVUUDEN MÄÄRITYS RAPORTTI 1. KRS. KATON VAAKARAKENTEISTA Torikatu 26 80100 Joensuu 02.09.2011 JOENSUUN JUVA OY JOKELA - VÄLIPOHJAN KANTAVUUDEN MÄÄRITYS RAPORTTI 1. KRS. KATON VAAKARAKENTEISTA Torikatu 26 80100 Joensuu 02.09.2011 JOENSUUN JUVA OY Penttilänkatu 1 F 80220 Joensuu Puh. 013 137980 Fax.

Lisätiedot

Tähän kaupunkiin haluat aina uudestaan!

Tähän kaupunkiin haluat aina uudestaan! Euroopan mielenkiintoisimpia kaupunkikohteita! Venäjän toiseksi suurin kaupunki, entinen Venäjän keisarikunnan pääkaupunki 1712-1918 Dramaattinen historia kolme maailmansotaa ja kolme vallankumousta UNESCON

Lisätiedot

Kulttuuri kärkenä nuorten ystävyyskuntatoiminnassa. Kansainvälinen toiminta Pohjoismaiset kulttuuripäivät

Kulttuuri kärkenä nuorten ystävyyskuntatoiminnassa. Kansainvälinen toiminta Pohjoismaiset kulttuuripäivät Kulttuuri kärkenä nuorten ystävyyskuntatoiminnassa Kansainvälinen toiminta Pohjoismaiset kulttuuripäivät 1991-2013 1 Ystävyyskunnat Kurikalla on neljä ystävyyskuntaa: ruotsalainen Ockelbo, norjalainen

Lisätiedot

Mitä kirkkojen katot kertovat?! Keskiaikaisten kirkkojen kattorakenteiden tutkimus ja korjaaminen! Restaurointimestarit Huttunen & Saarinen,

Mitä kirkkojen katot kertovat?! Keskiaikaisten kirkkojen kattorakenteiden tutkimus ja korjaaminen! Restaurointimestarit Huttunen & Saarinen, Mitä kirkkojen katot kertovat?! Keskiaikaisten kirkkojen kattorakenteiden tutkimus ja korjaaminen! Restaurointimestarit Huttunen & Saarinen, Arkkitehtitoimisto Livady!! KANSANRAKENNUS RESTAUROINTIKOHTEENA

Lisätiedot

Näin lisäeristät 2. Purueristeisen seinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n

Näin lisäeristät 2. Purueristeisen seinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Näin lisäeristät 2 Purueristeisen seinän ulkopuolinen lisäeristys Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Tammikuu 2012 Ulkopuolinen lisäeristys PAROC Renova levyllä Puurunkoinen, purueristeinen talo,

Lisätiedot

HOMEKOIRATARKASTUS RAPORTTI

HOMEKOIRATARKASTUS RAPORTTI HOMEKOIRATARKASTUS RAPORTTI Mäkeläntie 2, Pulkkila 17.5.2014 HOMEKOIRATARKASTUS RAPORTTI M Ä K E L Ä N T I E 2, P U L K K I LA Kohde Osia koulurakennuksesta osoitteessa Mäkeläntie 2, 92600 Pulkkila Tilaaja

Lisätiedot

Nieuw Terbregge, Rotterdam Mecanoo 2001 ARK-C4500 referenssianalyysi Jaana Miettinen

Nieuw Terbregge, Rotterdam Mecanoo 2001 ARK-C4500 referenssianalyysi Jaana Miettinen Nieuw Terbregge, Rotterdam Mecanoo 2001 ARK-C4500 referenssianalyysi Jaana Miettinen https://funwithresearch.files.wordpress.com P https://funwithresearch.files.wordpress.com Kolmikerroksiset talot on

Lisätiedot

RAKENNEKOSTEUSMITTAUSRAPORTTI Työnumero:

RAKENNEKOSTEUSMITTAUSRAPORTTI Työnumero: RAKENNEKOSTEUSMITTAUSRAPORTTI Työ:3503160 Kohde: Kaivokselan koulu, Vantaa Osoite: Kaivosvoudintie 10, 01610 Vantaa Yhteyshenkilö: Juha Leppälä, p. 040 522 4062 juha.leppala@iss.fi Vahinkotapahtuma: Toimeksianto:

Lisätiedot

Jeesus söi viimeisen aterian oppilaittensa kanssa. Aterialla Jeesus otti leivän, mursi siitä palan ja kiitti.

Jeesus söi viimeisen aterian oppilaittensa kanssa. Aterialla Jeesus otti leivän, mursi siitä palan ja kiitti. Viimeinen ateria Jeesus sanoi oppilailleen: - On tullut minun aikani mennä pois. Jeesus tarkoitti, että hän kuolee pian. Oppilailleen Jeesus lupasi: - Minä olen aina teidän kanssanne. Älkää olko surullisia.

Lisätiedot

JOKELA - VÄLIPOHJAN KANTAVUUDEN MÄÄRITYS KORJAUS RAPORTTI VÄLIAIKAISTUENNOISTA Torikatu Joensuu

JOKELA - VÄLIPOHJAN KANTAVUUDEN MÄÄRITYS KORJAUS RAPORTTI VÄLIAIKAISTUENNOISTA Torikatu Joensuu JOENSUUN JUVA OY JOKELA - VÄLIPOHJAN KANTAVUUDEN MÄÄRITYS KORJAUS RAPORTTI VÄLIAIKAISTUENNOISTA Torikatu 26 80100 Joensuu 04.07.2011 JOENSUUN JUVA OY Penttilänkatu 1 F 80220 Joensuu Puh. 013 137980 Fax.

Lisätiedot

adverbiaali on lauseenjäsen, joka ilmaisee aikaa, paikkaa, tapaa määrää, syytä, keinoa tai jotakin muuta seikkaa.

adverbiaali on lauseenjäsen, joka ilmaisee aikaa, paikkaa, tapaa määrää, syytä, keinoa tai jotakin muuta seikkaa. Adverbiaali adverbiaali on lauseenjäsen, joka ilmaisee aikaa, paikkaa, tapaa määrää, syytä, keinoa tai jotakin muuta seikkaa. Tänään (aika) koulussa (paikka) puhuttiin varovasti (tapa) vähän (määrä) vahingossa

Lisätiedot

Näin lisäeristät 1. Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n

Näin lisäeristät 1. Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Näin lisäeristät 1 Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Tammikuu 2012 Ulkopuolinen lisäeristys PAROC Renova -levyllä Julkisivujen uusimisen yhteydessä

Lisätiedot

ULVILA Liikistö. Keskiaikaisen kappelinpaikan ja hautausmaan koekaivaus. Tiina Jäkärä Yksityinen tutkimuskaivaus

ULVILA Liikistö. Keskiaikaisen kappelinpaikan ja hautausmaan koekaivaus. Tiina Jäkärä Yksityinen tutkimuskaivaus ULVILA Liikistö Keskiaikaisen kappelinpaikan ja hautausmaan koekaivaus Tiina Jäkärä 2008 Yksityinen tutkimuskaivaus Tutkimuskohde: Ulvila Liikistö Ulvila Pappila rno 1:20 Tutkimus: keskiaikaisen kappelinpaikan

Lisätiedot

VIIDES LINJA 12, HELSINKI MYYNTIESITE THIS IS WHERE THE STORY BEGINS.

VIIDES LINJA 12, HELSINKI MYYNTIESITE THIS IS WHERE THE STORY BEGINS. VIIDES LINJA 12, HELSINKI MYYNTIESITE HELSINKI, KERROSTALO 2 1h, avok, kph, parvi, 28 m, 210 000 Vastaava välittäjä Nina Lampinen Kiinteistönvälittäjä, LKV, Partner 0400 943258 nina@bolkv.fi Upean jugendtalon

Lisätiedot

Postimäki. historiasta nykypäivään!

Postimäki. historiasta nykypäivään! Postimäki historiasta nykypäivään! Postimäki on museo- ja kulttuurialue Ilolan kylässä, 9 km Porvoosta koilliseen. Mäellä sijaitsee yksi Suomen parhaiten säilyneistä aidoista mäkitupalaisalueista. Vanhimmat

Lisätiedot

Portfolio / Santtu Rantanen

Portfolio / Santtu Rantanen Portfolio / Santtu Rantanen 2 Santtu Rantanen Muotoilija Puuseppä Luovahulluus@gmail.com Luovahulluus.googlepages.com +358 40 7262 262 Pohjoinen Liipolankatu 13 A15 15500 Lahti 4 Ennen muotolijaksi ryhtymistä

Lisätiedot

Juankosken rakennuskulttuurin inventointi 2011

Juankosken rakennuskulttuurin inventointi 2011 Juankosken rakennuskulttuurin inventointi 2011 Joulukuu 2011 Juha Rajahalme, rakennusarkkitehti AMK RakennusArkki RA Juankosken rakennuskulttuurin inventointi 2011 Inventoinnin tausta Juankosken keskustaajamassa

Lisätiedot

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat?

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat? GENETIIVI yksikkö -N KENEN? MINKÄ? monikko -DEN, -TTEN, -TEN, -EN YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian Minkä osia oksat ovat? puu

Lisätiedot

Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake

Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake Huoltajan tulee täyttää ja lähettää tämä sähköinen lomake 3.1.2014 klo 1.00 mennessä. Pyydämme teitä lukemaan huolellisesti Meksiko-stipendien hakuohjeet. Lomake

Lisätiedot