Hirsirakenteita ja keskiaikaisia kirkkoja. Ingmanin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen rakennusrestauroijat Baltiassa 2007

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hirsirakenteita ja keskiaikaisia kirkkoja. Ingmanin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen rakennusrestauroijat Baltiassa 2007"

Transkriptio

1 Hirsirakenteita ja keskiaikaisia kirkkoja Ingmanin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen rakennusrestauroijat Baltiassa 2007

2 Baltian matkaohjelma Ke klo 13 lähtö Ingmanilta klo laiva Helsingistä kohti Tallinnaa To klo 7 saapuminen Tallinnaan aamukävely vanhassa kaupungissa, tutustuminen keskiaikaiseen Tallinnaan klo 10 lähtö kohti Tartoa klo 14 ruokailu Tartossa klo 20 saapuminen Riikaan majoittuminen Pe klo 9 aamukävely vanhassa Riikassa tutustuminen vanhan kaupungin rakennuksiin klo 12 lähtö kohti Vilnaa klo 19 saapuminen Vilnaan majoittuminen La klo 9 lähtö kaupungille tutustuminen kansanvälisen COC-restaurointiprojektin puutaloihin klo ruokailu klo 13 tutustuminen Unescon maailmanperintökohteeseen Vilnan vanhaan kaupunkiin klo 18 tutustuminen uniaattikirkon syntysijoille Vilnan vanhan kaupungin kukkulalle Su klo 9 lähtö kohti Rumsiskeksen ulkoilmamuseolle klo 10 alkaen kiertokävely ulkoilmamuseolla klo 14 kahvit paikallisen restauroijan kotona klo 15 lähtö kohti Tartoa klo saapuminen Tartoon majoittuminen Ma klo 11 tutustuminen Tarton kauppakeskustaan klo 14 tutustuminen Tarton vanhaan kaupunkiin, kiertoajelu taide- ja käsityöläiskaduilla Su 1.5. klo 10 tutustuminen Tarton goottilaiseen sekä uusgoottilaiseen kirkkoon, lähtö kotiin Baltia on alue, jonka historiaan ja rakennuksiin tutustumisessa riittäisi tekemistä sekä mielenkiintoa loputtomiin. Matkamme oli pieni raapaisu Baltian historiaan, kulttuuriin ja yhteiskuntaan. Tämä matkaraportti on puolestaan pieni raapaisu matkamme sisällöstä. Raportti saattaa sisältää epätarkkuuksia ja jopa vääriä päätelmiä. Emme ole ollenkaan pahoillamme, mikäli joku oikaisee tähän kirjaamiamme tietoja. Tarkoitus olikin, että matka sekä raportti synnyttävät keskustelua aiheesta. Raporttiin käytettyä valokuva-aineistoa on kerätty matkalaisten kameroista. Suuri kiitos valokuvista sekä muusta matkan onnistumisesta kuuluu kuljettajallemme Ilkka Keinäselle. Hän oli aktiivisimmista oppilaistamme, kuten edellisen kevään reissullakin Kizillä. Matti Valkonen matkanjohtaja Lapinlahdella Ylemmissä kuvissa Kimmo Räsänen ihmettelee tikkurappausta ja Anni Petäjä vilnalaista peruskorjausta. Kansikuvassa on liettualainen restauroija Valentinas ja suomalaisopiskelijat Jari Ahtinen sekä Mikko Timonen. Pia Valkonen tulkki ja sihteeri

3 Poikkesimme Tallinnan kiertokävelyllä vanhan kaupungin suojelutoimistoon. Toimistossa opiskelijat huomasivat, että toimistotilat on restauroitu huolellisesti ja oikeaoppisesti. Toimiston ulko-oven pielessä on säilynyt keskiajalle tyypilliset portaanpielipilareita. Niitä ei ole enää monessakaan paikassa muualla. Tavallisesti portaanpielipilareissa oli talon omistajan nimi, suvun vaakuna tai jokin muu tunniste.

4 Tallinnassa riittää restauroitavaa. Puisia telineitä on alettu korvata terästelineillä. Työt jatkuvat terästelineillä, mutta uretaania ei tarvitsisi käyttää ikkunoiden tiivistykseen.

5 Vielä menomatkalla ilma Tartossa oli suopea. Tartoon jäi Mikkosen Timon (yläkuvassa vas.) tyttöystävä Ruut Norja (yläkuvassa selin) agentiksi. Hänen ystävänsä Tiina (yläkuvassa oik.) opasti ryhmän syömään. Tämä kirves on kiertänyt maailmaa. Se ei jäänyt tältäkään reissulta pois. Tässä kirves Tartossa.

6 Riikassa metodina väitteet ja todistukset Tutustuimme Riikan vanhaan kaupunkiin siten, että ennen aamiaista opettaja kävi nopeasti kiertämässä vanhan kaupungin ja aamiaisen jälkeen johdatti opiskelijat kierrokselle. Kierroksen tarkoituksena oli opettaa katsomaan rakennuksia ja tekemään havaintoja. Metodina oli se, että opettaja antoi kustakin tarkasteltavasta rakennuksesta jonkin väitteen. Opiskelijoiden tuli erottaa, onko väite totta vai tarua, sekä perustella oma näkemuksensä. Riian yöpaikka sijaitsi vanhassa kaupungissa ja oli ensiluokkainen. Väite 1: Puoliksi puretun talon välipohjan kannatukseen oli käytetty puisia palkkeja, koska rakennuksen rakentamisen aikaan ei Latviassa osattu tehdä muurattuja holvikaaria. Ei ole totta. Puiset välipohjan kannatuspalkit lienevät olleet vain halvemmat kuin muuratut holvikaaret. Lisäksi ne eivät vie niin paljon tilaa kuin holvikaaret. Väite 2: Ylimmän kerroksen lamasalvosseinät oli tikkurapattu, jotta talo näyttäisi arvokkaammalta. Ei ole totta tämäkään. Ensinnäkään ne eivät olleet lamasalvosseinät, vaan pystyhirsiseinät. Tikkurappaus oli tehty myös paloturvallisuuden vuoksi.

7 Väite 3: Kuvan kirkkorakennus on rakennettu kerralla valmiiksi ja se edustaa yhtenäisesti goottilaista tyyliä. Goottilaisesta tyylisuunnasta kertoo etenkin ikkunoiden muoto. Ei ole totta. Kirkkorakennukseen on lisätty jälkeenpäin muuta kirkkoa matalampi jatkososa (kuvassa). Jatkososan aukoissa on pyöreämuotoiset holvaukset, mikä viittaa romaaniseen tyyliin. Goottilaista ikkunoissa aukon jakaminen yläosastaan holvikaaren muotoa toistavalla jaotuksella. Romaaninen tyyli on vanhempaa perua kuin goottilainen. Jälkikäteen tehdyn internetsuunnistuksen perusteella kirkko on Pyhän Johanneksen luterilainen kirkko eli liettuaksi Rigas sv. Jana Drauze. Kirkko on mainittu aikakirjoissa ensimmäisen kerran vuonna 1297 ja sitä on laajennettu vuonna Sen yhteydessä oli ennen uskonpuhdistusta dominikaaniluostari. Uskonpuhdistuksen yhteydessä dominikaanit häädettiin Riiasta ja kirkkoa on käytetty muun muassa huonekalutehtaana sekä asevarastona. Netin mukaan kirkko kuitenkin näyttäisi nyt olevan jumalanpalveluskäytössä. Väite 4: Kuvassa olevan kirkko on goottilainen. Kirkkoon on lisätty barokkitorni myöhemmin. Totta. Kirkko on Pietarin kirkko ja se on omistettu Riian suojeluspyhimykselle. Kirkko mainitaan kirjallisissa lähteissä ensimmäisen kerran jo vuonna 1209 ja sen sanotaan olevan hienoimpia goottilaisia kirkkoja koko Baltiassa. Kirkkoa on laajennettu 1300-luvun lopussa sekä 1400-luvun alussa. Kirkon 123,5 metriä korkea torni valmistui lopullisesti vasta vuonna Torni kuitenkin sortui vuonna 1666 ja sortuma surmasi 8 ihmistä. Sen jälleenrakennus keskeytyi tulipaloon Toisen kerran torni paloi vuonna 1721 ja vaurioita se on kärsinyt myös vuoden 1941 pommituksissa.

8 Väite 6: Pietarin kirkon päädyn pilasterit on rakennettu kirkkoon myöhemmin ja pilastereiden materiaalina on käytetty Italiasta tuotua travertiini-kiveä. Väite 5: Kirkon huipulla on kukko (rajautunut kuvasta pois). Kukko on uskonpuhdistuksen peruja. Uskonpuhdistuksessa kirkkojen ristin poistettiin. Tarua. Riian kirkkojen tornikukkoja on internetin mukaan käytetty lähinnä tuuliviireinä. Suomalainen kulttuuritutkija Liisa Kotkanheimo sanoo aapiskukkoja käsittelevässä väitöskirjassaan, että kukko kirkontornin huipulla on viittaus hengelliseen valoon, jota kirkossa julistetaan. Tutkija luotaa kukkosymbolin juuria varhaiskristilliseen ja vielä sitäkin vanhempaan kuvakieleen. Muinaisessa Babyloniassa palvottiin aurinkoa ja muistomerkeissä papit rukoilevat idästä ilmestyvien kukkojen edessä. Myös varhaiskristillisistä marttyyrien hauta-arkuista ja -kivistä on löydetty kukonkuvia elämän vertauskuvina. Näin ei myöskään pidä paikkansa arvelu siitä, että kukot olisivat ilmestyneet Latvian kirkon torneihin Neuvostoliiton ateistisena aikakautena. Voi olla totta. Kirkon tornia (ks. edellinen sivu) on rakennettu ja korjattu useaan otteeseen. Pilasterimateriaali on voitu tuoda Italiasta, sillä tunnetuin travertiini on kirkkaankeltainen, heikosti juovainen roomalainen kivimateriaali Sabiinilaisvuorilta. Travertiinista on rakennettu muun muassa Rooman Colosseum ja Rooman Pietarinkirkko. Väite 6: Pietarin kirkon ovet on maalattu vihreällä sen vuoksi, että ovet muistuttaisivat kupariovia. Väite on tosi. Väite 7: Tämä rakennus on renessanssityylinen ja se on rakennettu 1300-luvulla. Ei ole totta. Oikeanpuoleisen rakennuksen seinässä on vuosiluvut 1334 ja Ensimmäinen vuosiluku kertoo rakennuksen alkuperäisen rakennusvuoden. Taloista oikeanpuolinen on kuuluisa Mustapäiden talo ja vasemmanpuolinen Schwabin talo. Mustapäiden veljeskunta oli naimattomien kauppiaiden kilta, jolla oli oma talo Riian lisäksi Tallinnassa. Monien vaiheiden jälkeen Mustapäiden talo tuhoutui Neuvostoliiton tekemässä ilmaiskussa vuonna 1941 ja sen viimeisetkin rauniot räjäytettiin vuonna Mustapäiden taloa alettiin rakentaa uudestaan vuonna 1994 ja se valmistui vuonna Siksi se näyttikin lähinnä kermakakulta. Talon uudelleen rakentaminen sai pontta rakennuksen seinässä olleesta tekstistä, joka kuuluu seuraavasti: Jos tuhoudun jonain päivänä, rakentakaa minut uudelleen. Lähihistoriaa Raatihuoneen torilla edustaa Mustapäiden oikealla puolella häämöttävä Miehitysmuseo, jossa kerrotaan neuvostomiehityksen ajasta. Museon arkkitehtuuri tuntui Ingmanin opiskelijoista olevan kuin toiselta planeetalta Mustapäiden taloon verrattuna. Tosin Mustapäiden ja Schwabin talojen ylikoristeellisuus oli hieman jopa häiritsevää.

9 Väite 8: Kuvassa taustalla häämöttävän kirkon on rakennuttanut sakslainen piispa vuonna Venäjän keisari Pietari Suuri rakennutti kirkkoon vuonna 1730 bysanttilaisvaikutteisen tornin ja samalla riisui kirkon läntisistä vaikutteista. Totta ja tarua. Riian kaupungin on perustanut saksalainen piispa Albert vuonna 1201 ja Pietari Suuri miehitti Latvian vuonna Kuvassa oleva kirkko on Riaan tuomiokirkko Doma Laukums ja se on Baltian suurin katedraali. Tuomiokirkko vihittiin käyttöön , mutta sitä rakennettiin vielä 1200-luvun lopulla. Vuonna 1254 Rooman paavi Innocentius IV lupasi 40 päivän mittaisen synninpäästön kaikille, jotka antavat rahaa tuomiokirkon rakentamiseen. Kirkko on laajennettu ja korjattu aikojen kuluessa. Sen torni on barokkityylinen - ei bysanttilainen. Väite 9: Tämän väitteen esittivät opiskelijat Olli Goman ja Mikko Timonen. Heidän väitteensä mukaan erään talon ulkoseinässä on rosetti. Väärin. Opettajan mukaan rosetti on koriste sisäkatossa huonetilan keskellä. Kuvan koriste on lähinnä vaakuna, joka kertoo talon asukkaasta. Väite 10 on osin totta. Vaikka rakennus ensisilmäyksellä näyttää klassisen symmetriseltä, ei se tarkemmin tarkasteltuna sitä olekaan. Esimerkiksi talon oikean sivusta alaikkunat ovat kaksi kertaa suuremmat kuin vasemmnapuoleisen sivustan ikkunat. Talossa on jugendin piirteitä, kuten seinien kasvi -, eläin- ja ihmisaiheita. On mahdollista, että rakennus on rakennettu uusrenessanssin hengessä, mutta todennäköisempää on, että se on 1920-luvulta ja myöhäisjugendia. Talossa näyttää olevan eri aikakausien muotokieltä ja koristeaiheita. Väite 10: Tällä 1800-luvun lopun rakennuksessa on tyypillisiä jugendin piirteitä.

10 Väite 11: Rakennus on uusjugendia. Alunperin rakennus on tuhoutunut toisen maailmansodan pommituksissa ja se on rakennettu myöhemmin täysin uudestaan. Voi olla totta. Rakennuksessa on tyypillisinä jugendin piirteinä erilaisia kasvi-, eläin- ja ihmisaiheita. Sen alkuperäinen rakennusvuosi 1907 löytyy talon seinästä, mutta rakennusmateriaalit näyttävät niin uusilta, että talo lienee joko kokonaan rakennettu uudelleen tai peruskorjattu perusteellisesti. Talon ikkunat näyttävät uusilta sileine lasipintoineen. Ikkunoiden yläosissa on aikaisemmin mahdollisesti ollut pienjakoinen ruudutus. Kuriositeettina mainittakoon, että Baltiaan jugend on levinnyt Suomen kautta. Siksi sikäläiset jugendrakennukset näyttävätkin tutuilta. Kirja Näkökulmia Baltain historiaan ja kulttuuriin kertoo arkkitehtuuria käsittelevässä luvussaan, että vuosisadan alussa latvialaiset arkkitehdit kävivät tutustumassa kansallisromanttiseen jugendarkkitehtuuriin, minkä jälkeen suomalainen vaikutus alkoi näkyä Riian arkkitehtuurissa. Väite 12: Maria Magdalenan roomalais-katolisen kirkon lattia on lahonnut asbestimassasta valmistetun päällysteen vuoksi. Lattiassa on myös papin tappajan ja kuoleman kellon aiheuttamia hyönteisvaurioita. Väite on väärä. Kirkon lattiassa ei ole asbestia, vaan päällyste on linoleumia. Vaikka linoleum näyttää muovilta, massa on tehty pellavaöljystä sekä liidusta ja vahvistettu juuttikankaalla. Lattiavauriot eivät ole syntyneet väärästä päällysmateriaalista eivätkä myöskään hyönteisistä. Opettaja varoitti tässä yhteydessä tulevia restauroijia siitä, että asbestia saattaa meillä löytyä etenkin ja 60-luvulla korjattujen koulujen lattiasta. Kirkon alttarirakennelmien puuleikkaukset ovat paikallisen käsityöläisopiskelijan lopputyö.

11 Väite 13: Vihreän talon barokkiaiheisessa poikkipäädyssä näkyy numero 21. Onko se vuosiluku ja jos on, mikä on vuosisata? Luku on vuosiluku Myös Suomessa luvun rakennuksista löytyy samoja barokkiaiheita, kuten Kuopiossa Pohjolankadulla sijaitsevissa Asuntolassa ja Päivölässä. Tässä talossa ikkunat voisivat ulkomuotonsa puolesta olla hyvinkin 1700-luvulta. Koska myös tämän talon lähellä sijaitsevassa talossa oli vuosiluvut 1929 ja 1933, olisi mielenkiintoista tietää niiden merkitys. Väite 14: Rakennus muistuttaa Helsingin vanhinta rakennusta vuonna 1757 rakennettua Sederholmin taloa, jota Ingmanin oppilaat näkivät tulomatkan kiertoajelulla. Riikalaisessa talossa on samoja piirteitä: taitekatto, samat mittasuhteet ja väri. Tosin Sederholmin talo ei ole läheskään alkuperäisessä asussa. Väite 15: Riian tuomiokirkkoaukiolla osoitteessa Doma Laukums 8 sijaitseva uusrenessanssipalatsi on saanut kulmauksessa olevan porttiaiheen antiikin Roomasta. Väite on osin tosi. Rakennuksen klassillistyyliset koristeet, kuten päätykolmio, kupolin sisäpintaa kuvaava kasetointi (ks. yksityiskohtakuva) ja pilarit ovat tosiaankin antiikin roomalaisperua. Koska rakennus on epäsymmetrinen ja muodoiltaan suhteellisen pelkistetty, se ei liene uusrenessanssiaikakauden tuote. Talo voisi olla 1920-lukua klassismia tai neuvostoajan uudisrakennus. Rakennuksen alkuperän voisi selvittää tarkemmin internetistä.

12 Matkalla Riiasta Vilnaan kohtasimme kaikenlaisia siivekkeitä emmekä jätteneen myöskään urheilua väliin (pass...sport, please). Vilnassa saavuimme keskelle rakennustyömaata. Majoituspaikka oli kuitenkin sisäpuolelta siedettävä, vaikka kulku sinne oli järjestetty takapihalta ja kyltit olivat olemattomat. Kuva alla: Vilnan hotellin takapihalla oli meneillään uuden hissikuilun rakentaminen. Kuiluun tehtiin lämpörappaus solumuovieristeen, styroxin, päälle. Suomessa sen sijaan lämpörappaus tehdään tavallisesti mineraalivillan päälle. Styroxin ongelmana on se, että se saattaa laajeta lämmetessään ja murentaa rappausta.

13 COC-projektin kohdetalo Baltasis st. 7 näytti keväällä 2005 vielä tältä (kuva yllä). Keväällä 2007 näkymä oli jo toinen. Korjaustöitä ja suunnitelmia Vilnassa vuosina 2005 ja 2007 Keväällä 2005 restaurointiopettaja Matti Valkonen kävi Vilnassa Celebration of Craft -projektin kirvesmiehenä. COC-projektin tarkoituksena oli luoda yleiseurooppalaiset kriteerit ammattilaisille, jotka pääsevät korjaamaan Unescon maailmanperintökohteita. Projekti alkoi vuonna 2004 Norjasta, jossa erimaalaiset restauroijat kunnostivat ulkorakennuksia Rörosissa. Syksyllä 2004 restaurointiopettajan mukaan Tallinnaan COC-kohdetta restauroimaan lähtivät myös Matin Ingmanin opiskelijat. Kohde oli Kaarlen kirkon tornin puiset osat. Vilnassa COC-kohteet olivat kolme asuintaloa, jotka sijaitsevat hieman Unesco-alueen ulkopuolella. Rakennusten ongelmat olivat moninaiset. Keväällä 2007 Ingmanin delegaatio havaitsi, että rakennuksista kaksi oli korjattu. Korjaustapa oli kuitenkin lievä pettymys, sillä COC-projektilaisilta pyydettyjä ohjeita ei ollut noudatettu. Olli Goman tutustuu kohteeseen kuvaten. Reetta Ruotsalainen ja Baltasis st. 7. Arja Parviainen ja Taina Koistinen tauolla.

14 Liettulainen restauroija Valentinas leikkaa omatekoisella virityksellään hirsiin paikkauskolon. Baltasis 7 keväällä 2005 COC-projektissa keväällä 2005 Baltasis st 7 talolla työskentelivät liettualaiset, virolaiset, norjalaiset ja Matti yhdessä. Tarkkailijoina kansainvälisten kirvesmiesten lisäksi oli italialaisia, portugalialaisia ja kreikkalaisia asiantuntijoita. Kirvesmiehet tutkivat ensin talon ja havaitsivat, että pahin vauriokohta on eteläseinän hirsissä. Vaurio oli syntynyt räystäältä verhouksen väliin vuotaneesta vedestä. Kun talon ympärillä vielä neuvoteltiin kiihkeästi erilaisista korjaustavoista, päätti Suomi-poika, että hän tekee hirsiseinään paikkausmallin, koska korjausmateriaalia ei kohteeseen ollut etukäteen juurikaan varattu. Vauriokohdasta poistettiin lahonnut puu ja alue rajattiin kiilavan muotoiseksi. Paikkapuut koputeltiin paikkakohtaan ylhäältä päin ja seinässä oleva kiilan muotoinen aukko toimi paikan hahlona. Norjalaisen näkemyksen mukaan lahovaurioita ei olisi tarvinnut poistaa näinkään tarkasti, sillä laho oli jo kuivunut. Sen sijaan suomalaisten sisäilmamääräysten mukaan jo kertaalleen kastunut puukin tulee vaihtaa. Matti Valkonen muotoili hirsipaikkaukseen itsestään kiristyvän puutapin. KIRISTÄVÄ PUUTAPPI Yksittäiset syvemmän lahonneet kohdat seinässä voidaan paikata yllä olevan kuvan mukaisella puupaikalla.paikka on syytä kiinnittää puutapilla, jotta rakenteeseen ei tule työstöä vaikeuttavia nauloja tai ruuveja. Puutappi voidaan muotoilla sellaiseksi, että se kiristää paikkapalikan alustaansa tiukasti. Uraan kiilatut hirren paikat veistetään seinäpinnan mukaisiksi. Valentinas kokeilee paikan viimeistelyyn Ingmanin opiskelijoillekin tutuksi tullutta suomalaisrestauroijan kirvestä. Paikkauskohta näytti tältä keväällä Mitäpä lie verhouksen alla?

15 Baltasis 7:ssä keväällä 2007 pettymyksiä Sisäpiha näytti tältä keväällä 2005 (kuva yllä). Talon asukas ei lähtenyt karkuun, vaikka hän oli tietoinen suomalaisdelegaation tulosta. Haastattelu sujui venäjäksi (kuva alla). Paula Semiä, Olli Gomania ja Mikko Timosta näkyi miellyttävän tämä talon ainut lateksilla sotkematon nurkkaus. Baltasis st. 7:n talolla haastattelimme talon sisäpihan puolen asukasta. Asukas kertoi, että ennen neuvostoaikaa rakennus on ollut yhden rikkaan perheen käytössä. Palvelusväki on asunut nimenomaan pihan puolella. Huoneet sijaitsevat nauhamaisesti talon seinustoilla ja kustakin huoneet olivat yhteydessä toisiinsa. Neuvostoaikana talo jaettiin kahdeksaan erilliseen pienehköön asuntoon. Haastattelemamme asukas on muuttanut taloon viitisen vuotta sitten. Sitä ennen asunto on ollut miehen vanhempien hallussa. Talon korjaukseen oli nyt saatu rahoitusta Liettuan valtion lisäksi EU:sta. Uutisryhmiä kohteen kimpussa keväällä 2005 Tilanne keväällä 2007 Kohteen saamasta julkisesta kiinnostuksesta ja COC-projektilaisten antamista hyvistä neuvoista huolimatta kohde oli korjattu asiantuntemattomasti. Ulkoverhous oli tehty huonolaatuisesta puusta ja asukkaan kertoman mukaan lisäeristys oli tehty mineraalivillalla. Käytetty lateksimaali oli irtoamassa alustastaan jo keväällä Olivatkohan huonosti tehdyt korjaustyöt syy siihen, miksi vilnalaiset projektipäättäjille tuli muuta menoa, kun Ingmanin delegaatio oli tulossa kohteita katsomaan.

16 Sisäpihan nurkkaukseen oli kerääntynyt oikein käyntikortti ja koulukirjaesimerkki korjausvirheistä. Polyuretaania, lateksia ja alumiinia Baltasis 7 -taloon oli jo aikaisemmin vaihdettu alumiini-ikkunoita. Sen sijaan nyt tehdyssä korjauksessa oli säilytetty alkuperäisiä ikkunapuitekoristeita. Toisaalta koristeiden säilyttäminen oli onni - toisaalta yhdistelmä näyttää korostetun kummalliselta. Korjaustyön yhteydessä jäljellä olleet ikkunaluukut oli poistettu. Perusteena oli se, että ikkunaluukkuja ei ollut säilynyt muualla kuin sisäpihan toisessa päädyssä. Vesikaton asbestisementtilevyt oli vaihdettu asianmukaisesti virolaiseen savitiilikattoon, mutta muovipinnoitetut räystäskourut kiiltelevät häiritsevästi. Sisäpihan ulkoverhouksen yläosa oli alkuperäinen. Sen sijaan verhouksen alaosa on uusittu ja sen suunta on muutettu pystyverhoukseksi. Päädyssä ja kadun puolella uusittu ulkoverhous oli tehty huonolaatuisesta ja myös malliltaan erilaisesta panelista. Korjauksen suunnittelemattomuus paistaa läpi muun muassa siellä täällä risteilevistä sähköjohdoista. Eikä räystään alta tursuava sienimäinen muodostelma ole lattia- tai katto sientä. Muodostelma on polyuretaanivaahtoa, jota on käytetty tilkitsemään seinässä olevaa reikää. Mikäli polyuretaanivaahtoa on runsaasti seinäverhouksen alla, aiheuttaa se seinään höyrysulun. Höyrysulku on väärällä puolella rakennetta ja siitä saattaa aiheutua jatkossa laho- ja homevaurioita sekä hirsirakenteeseen että verhoukseen. Väistämätön tuho on viimeistelty maalaamalla verhous lateksilla. Alkuperäisistä koristeellisista uuneista on jäljellä enää rikkonaisia fragmentteja roskakasassa. Jari Ahtinen tekee havaintoja alkuperäisen ja uusitun verhouksen eroista.

17 Ikkunakoiristeiden teossa keväällä 2005 virolaiset Raivo Mokk ja Iivo Puusep. Tikkailla Liettuan Valentinas ja hänen työtoverinsa. Toisilla tikkailla Norjan Vegar Kolbjörn. Lateksikorjaukset eivät ole projektin syytä. Ikkunakoristeita ja projektin poikia 05 Kaukaa katsottuna Baltasis 7 näyttää siedettävältä. Kuvassa oikealla Valentinas kopioi koristeen muotoja. Matkalta silmään tarttunutta Mikko Timonen havaitsi pystyparrun rapistuneen tikkurappauksen sisältä. Aluksi sitä arveltiin niin sanotuksi varhopatsasrakenteeksi. Myöhemmin Rusiskeksen ulkomuseokäynnillä kävi ilmi, että parru on paikallinen tapa jäykistää lamasalvosrakennetta. Tämä karalankkutyyppinen parru toimii kuten suomalaiset hirsirakenteiden ulkopuoliset völjarit. Asiasta lisää myöhemmin tässä dokumentissa ulkomuseoraportin yhteydessä.

18 Celebration of Craft -projektissa mukana ollut Filaretu 8 -talo oli ehostettu. Koska korjaukseen oli tullut avustusrahaa, ei talon sosio-ekonominen rakenne ollut muuttunut. Varattomia ei ole ajettu talosta kadulle. Toivoa jäljellä Vilnan Filaretu st 8:ssa sijaitseva vaalea talo oli keväällä 2005 todella masentavan näköinen. Vaikka senkään korjauksessa ei ole noudatettu restauroinnin periaatteita, oli yleisilme kuitenkin kohentunut. Lateksimaalaus saattaa tässäkin talossa aiheuttaa ongelmia tulevia korjauksia ajatellen. Positiivista oli, että Filaretu 8:n asukkaat ovat saaneet jäädä koteihinsa. Haastattelimme kohteessa 17-vuotiasta nuorukaista, joka on asunut talossa viisivuotiaasta lähtien. Kolmannelle COC-projektin talolle ei ollut tehty onneksi vielä mitään. Osoitteessa Polocko 52 sijaitsevan talon on vuonna 1890-luvulla rakentanut puolalainen upseeri. Ingmanin opiskelijat saivat tehtäväkseen miettiä, mitä talolle pitäisi tehdä. Kiireellisin työ talossa olisi väliaikaisen katteen tekeminen koristeelliselle parvekkeelle. Polosco 52:n pitkäaikainen asukas Richard Mescutavecis kertoi asumisestaan talossa.

19 Rumsiskes ja ulkoilmamuseo Oppaana Rumsiskeksen ulkoilmamuseossa meillä oli liettualainen restaurointikirvesmies Valentinas. Hän työskentelee museossa vartijana ja talojen huoltajana. Museoon on kerätty rakennuksia eri puolilta Liettuaa kyläkokonaisuuksiksi. Opiskelijoiden tehtävänä oli tarkkailla rakennusteknisiä ratkaisuja ja erilaisia korjaustapoja sekä niiden samankaltaisuuksia ja eroavuuksia omiimme verrattuna. Museon uudisrakennuskohteissakin vaalitaan perinteisiä työtapoja. Tässä meille kävi ilmi, mitä tarkoitti pystyparru rakenteen sisällä. Sen tehtävä on pitää seinä suorassa linjassa. Kohteessa on osattu ottaa huomioon hirsiseinän painuminen myös ikkunoiden ja ovien yläpuolella. Vierailulla Valentinaksen kotona opiskelijoita kiinnostivat talon isännän itsetekemät kirveet.

20 Tarton jugend, empire, uusgoottilaisuus ja varsinainen goottilaisuus Goottilaisen kirkon raunio Tartossa antoi konkreettisen kuvan tyylisuunnan rakennusten rakenteista. Rauniota oli tuettu erilaisin tukirakentein ja siinä oli tehty täydentäviä tiilirekonstruktioita. Raunion toisessa päässä oli museorakennus, johon on mahdollista tutustua seuraavalla kerralla tarkemmin. Tartossa voi vertailla eri aikakausien rakennuksia. Kuvan uusgoottilainen kirkko on rakennettu vuonna Käynti Tarton yliopistorakennuksen sisällä poiki pitkän pohdinnan rakennuksen kokemista muutoksista parin vuosisadan aikana.

LIITE 5 VIKARHOLMENIN ASEMAKAAVAN LAAJENNUKSEN VANHAN HUVILARAKENNUSKANNAN RAKENNUSINVENTOINTI

LIITE 5 VIKARHOLMENIN ASEMAKAAVAN LAAJENNUKSEN VANHAN HUVILARAKENNUSKANNAN RAKENNUSINVENTOINTI LIITE 5 VIKARHOLMENIN ASEMAKAAVAN LAAJENNUKSEN VANHAN HUVILARAKENNUSKANNAN RAKENNUSINVENTOINTI RANTATIE 68 (RNr 7:116) Hirsirunkoinen kesämökki on rakennettu 1930-luvun lopulla, todennäköisesti vuonna

Lisätiedot

OSUUSLIIKE SALLAN KESKUSTOIMIPAIKAN KIINTEISTÖ

OSUUSLIIKE SALLAN KESKUSTOIMIPAIKAN KIINTEISTÖ OSUUSLIIKE SALLAN KESKUSTOIMIPAIKAN KIINTEISTÖ Rakennushistoriaselvitys 10.10.2013 Arkkitehtitoimisto Pia Krogius Sisällys 1. JOHDANTO 4 Kohde 4 Tehtävä 4 Perustiedot 6 2. TAUSTAA 7 Osuusliike Salla 7

Lisätiedot

Kuntokartoitus katselmus Prijuutissa 2.12.2013

Kuntokartoitus katselmus Prijuutissa 2.12.2013 Insinööritoimisto Kimmo Kaitila Oy RAPORTTI Tuusulan kunta/ Tilakeskus Kuntokartoitus katselmus Prijuutissa 2.12.2013 Kohde on Hyrylässä Ajomiehentiellä sijaitseva vanha kauppiastalo ( tila 3:282 ). Rakennus

Lisätiedot

KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo. Kirkkokatu 9. 53100 Lappeenranta 17.12.2009

KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo. Kirkkokatu 9. 53100 Lappeenranta 17.12.2009 1(9) KUNTOTARKASTUS Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo Kirkkokatu 9 53100 Lappeenranta 17.12.2009 2(9) 1.YLEISTIETOA KOHTEESTA Kohde: Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo Kirkkokatu 9 53100 Lappeenranta

Lisätiedot

Korjausrakentamiskeskus Tammelan ulkoväritystutkimus

Korjausrakentamiskeskus Tammelan ulkoväritystutkimus 5 2015 Korjausrakentamiskeskus Tammelan ulkoväritystutkimus Historiaa Tammelan korjausrakentamiskeskuksen nykyinen päärakennus on alunperin rakennettu useita huoneistoja käsittäväksi asuinrakennukseksi.

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

Ksenia Pietarilainen -keppinuket

Ksenia Pietarilainen -keppinuket Ksenia Pietarilainen -keppinuket - Leikkaa hahmot ja lavasteet irti. - Liimaa hahmon peilikuvat yhteen pohjapaloistaan. - Taita hahmot pystyyn siten, että valkoinen pala jää pöytää vasten. - Liimaa hahmo

Lisätiedot

Keskiajan kirkkorakennukset

Keskiajan kirkkorakennukset Keskiajan kirkkorakennukset Mikko Vestola Koulun nimi UE2 -kurssin tutkielma Aihe: 8. Kirkkorakennukset Opettaja: Opettajan nimi 19.3.2003 Arvosana: Erinomainen 2 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO...3 2 KESKIAJAN

Lisätiedot

MERKKIAINETUTKIMUS, 14.11.2014 VIERTOLAN KOULU, JOKIRANNAN YKSIKKÖ, PAVILJONKI

MERKKIAINETUTKIMUS, 14.11.2014 VIERTOLAN KOULU, JOKIRANNAN YKSIKKÖ, PAVILJONKI MERKKIAINETUTKIMUS, 14.11.2014 VIERTOLAN KOULU, JOKIRANNAN YKSIKKÖ, PAVILJONKI Sivu 1 / 9 SISÄLLYS: 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 1.1. Kohde... 2 1.2. Tutkimuksen tilaaja... 2 2. Tiivistelmä... 2 3.

Lisätiedot

RÄNNIEN ASENNUS, VANHAN MAALIN POISTOA ULKOSEINISTÄ, KASVIMAAN ISTUTUS. Kaarinalaiset nuoret ja Jari Suormaa, Notke projekti. Toukokuun viikonloppu.

RÄNNIEN ASENNUS, VANHAN MAALIN POISTOA ULKOSEINISTÄ, KASVIMAAN ISTUTUS. Kaarinalaiset nuoret ja Jari Suormaa, Notke projekti. Toukokuun viikonloppu. RÄNNIEN ASENNUS, VANHAN MAALIN POISTOA ULKOSEINISTÄ, KASVIMAAN ISTUTUS Kaarinalaiset nuoret ja Jari Suormaa, Notke projekti. Toukokuun viikonloppu. Talossa oli vain yksi ränni alun perin. Turun yliopisto

Lisätiedot

PORIN KIVINILLÄ SIJAITSEVAN LATOLUODON UITTOTUVAN JA SEN YMPÄRISTÖN KUNNOSTUS Maastokatselmus ja neuvottelu 13.11.2015

PORIN KIVINILLÄ SIJAITSEVAN LATOLUODON UITTOTUVAN JA SEN YMPÄRISTÖN KUNNOSTUS Maastokatselmus ja neuvottelu 13.11.2015 Muistio 1 (5) PORIN KIVINILLÄ SIJAITSEVAN LATOLUODON UITTOTUVAN JA SEN YMPÄRISTÖN KUNNOSTUS Maastokatselmus ja neuvottelu 13.11.2015 Paikalla: Tiedottaja Paula Gröhn, Melamajavat Hallituksen jäsen Jussi

Lisätiedot

Säilyneisyys ja arvottaminen

Säilyneisyys ja arvottaminen Raahen 5. kaupunginosan korttelin 18 rakennushistoriallinen selvitys ja arvottaminen 4465-4288 Raahe 5. kaupunginosan korttelin 18 rakennushistoriaselvitys. Suunnittelukeskus Oy 1 Säilyneisyyden kriteerit

Lisätiedot

Kosteus- ja mikrobivauriot kuntien rakennuksissa. Petri Annila

Kosteus- ja mikrobivauriot kuntien rakennuksissa. Petri Annila Kosteus- ja mikrobivauriot kuntien rakennuksissa Petri Annila Kosteus- ja mikrobivauriot kuntien rakennuksissa Sijoittuminen COMBI-hankkeeseen WP3 Rakenneratkaisujen lämpö- ja kosteustekninen toiminta

Lisätiedot

Käpylän peruskoulun sisäilma- ja kosteusongelmiin liittyvä katselmus

Käpylän peruskoulun sisäilma- ja kosteusongelmiin liittyvä katselmus 1 Helsingin kaupunki MUISTIO HKR-Rakennuttaja Rakennuttajatoimisto 1 Riitta Harju 9.3.2009 Käpylän peruskoulu Väinölänkatu 7 ja Untamontie 2 00610 HELSINKI Käpylän peruskoulun sisäilma- ja kosteusongelmiin

Lisätiedot

Pirttimäki Tommi PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE

Pirttimäki Tommi PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 24.05.16 10693 Pirttimäki Tommi 045 326 1711 TILAAJA Satakunnan Ulosottovirasto PL 9 32701 Huittinen sanna.paivaniemi@oikeus.fi TYÖKOHDE Antinkuja 2 27710 Köyliö

Lisätiedot

Anjalankatu, asemakaavan muutos, rakennusinventointi Karttaliite. Alueen historia

Anjalankatu, asemakaavan muutos, rakennusinventointi Karttaliite. Alueen historia Karttaliite Alueen historia Salon kauppala 1943 Vuoden 1943 kartassa Anjalankadun (Anjalantie) varrella on rakennuksia, jotka sijoittuvat katulinjaan. Tontin takaosassa on talousrakennuksia. Terhinkadun

Lisätiedot

Bonola, eli entinen Lappeenrannan maatalous- ja puutarhaoppilaitoksen (LaMPola) rehtorin asunto.

Bonola, eli entinen Lappeenrannan maatalous- ja puutarhaoppilaitoksen (LaMPola) rehtorin asunto. Bonola, eli entinen Lappeenrannan maatalous- ja puutarhaoppilaitoksen (LaMPola) rehtorin asunto. Koulumiljööstä vanha rehtorin talo yli 2000 neliön pihapiirineen sai uudet omistajat vuonna 2010. Siitä

Lisätiedot

Tarhapuiston päiväkoti, Havukoskentie 7, Vantaa. 24.11.2011 Työnumero:

Tarhapuiston päiväkoti, Havukoskentie 7, Vantaa. 24.11.2011 Työnumero: RAKENNETEKNINEN SELVITYS LIITE 4 s. 1 1 RAKENTEET 1.1 YLEISKUVAUS Tutkittava rakennus on rakennettu 1970-luvun jälkipuoliskolla. Rakennukseen on lisätty huoltoluukut alustatilaan 1999. Vesikatto on korjattu

Lisätiedot

KUNTOTUTKIMUS: VARASTO-/TALLIRAKENNUS

KUNTOTUTKIMUS: VARASTO-/TALLIRAKENNUS : VARASTO-/TALLIRAKENNUS Kotka, Langinkoski 05/2010 Suhonen, Järvinen Kymenlaakson ammattikorkeakoulu 1. Yleistä 1.1. Ajankohta Kuntotutkimus suoritettiin kahden päivän aikana 11. 12.5.2010. 1.2. Työn

Lisätiedot

Kaivosvoudintie 6 01610 Vantaa. Vantaan Kaupunki PL 6007

Kaivosvoudintie 6 01610 Vantaa. Vantaan Kaupunki PL 6007 Vesivahingon kosteuskartoitus Tarkastuskohde: Kaivokselan päiväkoti Kaivosvoudintie 6 01610 Vantaa Tilaaja: Krohn Mikko Vantaan Kaupunki PL 6007 Vahinkonumero: Tarkastaja: Hannu Peltola 040-538 7944 Tarkastuspvm:

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

ASUNTO OY MARS RAKENNUSHISTORIASELVITYS 25.4.2013

ASUNTO OY MARS RAKENNUSHISTORIASELVITYS 25.4.2013 Asunto Oy Mars Pieni Roobertinkatu 8 / Korkeavuorenkatu 27 00130 Helsinki Kaupunginosa 3 / Kortteli 58 / Tontti 17 ASUNTO OY MARS RAKENNUSHISTORIASELVITYS 25.4.2013 1 KOHDE 1.1 Yleistä Asunto Oy Mars sijaitsee

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Kesäinen Balttia ja Minsk Hollolan kansallisten seniorien matkakohteena heinäkuussa 2014

Kesäinen Balttia ja Minsk Hollolan kansallisten seniorien matkakohteena heinäkuussa 2014 Kesäinen Balttia ja Minsk Hollolan kansallisten seniorien matkakohteena heinäkuussa 2014 Pieni kuvakertomus matkastamme. Hollolan kansallisten seniorien onnistunut kesäretki suuntautui heinäkuussa Baltian

Lisätiedot

AS OY KASTINLINNAN KOHDEINVENTOINTI, KORTTELIN 131 TONTTI 5

AS OY KASTINLINNAN KOHDEINVENTOINTI, KORTTELIN 131 TONTTI 5 1 (11) 15.12.2009 AS OY KASTINLINNAN KOHDEINVENTOINTI, KORTTELIN 131 TONTTI 5 Liittyy asemakaavaan 8286 Keskellä As Oy Kastinlinna As Oy Kastinlinnan sisäpiha KOHDEINVENTOINTI, AS OY KASTINLINNA 1. Lääni

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä

Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä PAAVO KEVÄTSEMINAARI 2014 Teema: Tutkimus ja käytäntö vuoropuhelussa 21.3.2014 Tutkija Riikka Haahtela, Tampereen yliopisto Esityksessäni vastaan

Lisätiedot

Janakkala, Sauvala, RATALAHTI

Janakkala, Sauvala, RATALAHTI !jo / '1/2. 20/2.. Janakkala, Sauvala, RATALAHTI 26.9.2007, Kaija Kiiveri-Hakkarainen, Anu Laurila Yleiskuva Ratalahden torpasta 26.9.2007. Ratalahden sijainti Renko ja Janakkalan rajan tuntumassa. Kohde:

Lisätiedot

JULKAISIJA. Eduskuntatiedotus TAITTo JA KUvITUKSeT. Hanna Lahti / Huomen GDI

JULKAISIJA. Eduskuntatiedotus TAITTo JA KUvITUKSeT. Hanna Lahti / Huomen GDI SUOMEKSI JULKAISIJA Eduskuntatiedotus 2017 TAITTo JA KUvITUKSeT Hanna Lahti / Huomen GDI Hei, mitä täällä tapahtuu? Äiti? Eipäs kun opettaja. Kuka näistä asioista päättää? Ei, vaan kansanedustajat! Mihin

Lisätiedot

RAKUUNANTIE 19 PALKKIYHTYMÄ OY

RAKUUNANTIE 19 PALKKIYHTYMÄ OY Tontti sijaitsee Huopalahdentien ja Rakuunantien risteyksessä, kahden eriluonteisen kaupunkirakenteen rajapinnassa. Rajakohtaa korostaa ja sen osaltaan muodostaa Huopalahdentien ylittävä kävelysilta, jolla

Lisätiedot

Urajärven kartano ja kulttuuripuisto. Rakennusten kunnostus- ja konservointityöt 2009-2013

Urajärven kartano ja kulttuuripuisto. Rakennusten kunnostus- ja konservointityöt 2009-2013 Urajärven kartano ja kulttuuripuisto Rakennusten kunnostus- ja konservointityöt 2009-2013 Päärakennus, Keittiö Keittiö ennen restaurointia Seinältä löytyneitä fragmentteja vanhasta tapetoinnista Konservaattori

Lisätiedot

Verkkovajan restaurointi

Verkkovajan restaurointi Riihen restaurointi Pahoin vuotanut, tiensä päähän tullut vanha pärekatto uusittiin. Vuotavan katon aiheuttamat lahovauriot vesikaton ja välikaton rakenteissa korjattiin entisen kaltaiseksi. Päätyseiniä

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Vaasan & Vaasan Kokemuksia Baltian liiketoiminnasta

Vaasan & Vaasan Kokemuksia Baltian liiketoiminnasta 1 2009/1 Vaasan & Vaasan Kokemuksia Baltian liiketoiminnasta Finpron seminaari 22.1.2009 Harri Roos 2 2009/1 Vaasan & Vaasan -konserni Johtava tuoreleivonnan toimija Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa

Lisätiedot

Säilyneisyys ja arvottaminen

Säilyneisyys ja arvottaminen RAAHE 5. kaupunginosan korttelin 17 rakennushistoriallinen selvitys ja arvottaminen 20.11.2007 FG Suunnittelukeskus Oy Raahen 5. kaupunginosan korttelin 17 rakennushistoriallinen selvitys 1 Säilyneisyyden

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungintalo peruskorjaus ja entistäminen SUOJELURAKENNUKSEN ERITYISPIIRTEET alustava

Jyväskylän kaupungintalo peruskorjaus ja entistäminen SUOJELURAKENNUKSEN ERITYISPIIRTEET alustava Jyväskylän kaupungintalo peruskorjaus ja entistäminen SUOJELURAKENNUKSEN ERITYISPIIRTEET alustava 23.03.2010 Kaupungintalo on osa valtakunnallisesti merkittävää Jyväskylän Kirkkopuiston ja hallintokeskuksen

Lisätiedot

Hinnasto ja toimitussisällöt 2012

Hinnasto ja toimitussisällöt 2012 Hinnasto ja toimitussisällöt 2012 Sisältöluettelo s. 1 Hinnasto s. 2 Trond s. 3 H-cabin s. 8 Sahib s. 13 Stole s. 19 Villa Tyyne s. 25 Ole s. 31 Ole-2 s. 36 Stabbur s. 42 Taru-sauna s. 49 Asennus s. 53

Lisätiedot

Asbestikatselmuksen laajuus: Asbestikartoitus on tehty koko rakennusten osalta.

Asbestikatselmuksen laajuus: Asbestikartoitus on tehty koko rakennusten osalta. I. Tanninen Oy Kortepolku 15, 70900 TOIVALA Puh. (017) 263 3570 tai GSM 050 469 9789 Fax (017) 263 3572 ismo.tanninen@pp.inet.fi ismo.tanninen@tanninen.fi www.tanninen.fi 14.5.2013 MUISTIO Kohde: Muuruveden

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI LAUSUNTO 153 1 KAUPUNGINMUSEO KESKI-UUDENMAAN MAAKUNTAMUSEO Sanna Granbacka 18.12.2009

HELSINGIN KAUPUNKI LAUSUNTO 153 1 KAUPUNGINMUSEO KESKI-UUDENMAAN MAAKUNTAMUSEO Sanna Granbacka 18.12.2009 HELSINGIN KAUPUNKI LAUSUNTO 153 1 Rakennusvalvontaviraston lausuntopyyntö 4.12.2009, 8-3385-09-E LAIVASTOKATU 4 (8/147/4), ULLAKKORAKENTAMIS- JA HISSI- SUUNNITELMAT Museo 2009-277 Kaupunginmuseo on tutustunut

Lisätiedot

Kulttuurimatka Krakovaan 4 päivää 3 yötä

Kulttuurimatka Krakovaan 4 päivää 3 yötä Kulttuurimatka Krakovaan 4 päivää 3 yötä Vietä pitkä viikonloppu kesäisessä Krakovassa Finnairin suorilla lennoilla Helsingistä! Krakovan värikäs historia ja eloisa nykypäivä, hyvin säilynyt UNESCO:n maailmanperintökohteisiin

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungintalon peruskorjaus Tiedotustilaisuus 3.3.2010

Jyväskylän kaupungintalon peruskorjaus Tiedotustilaisuus 3.3.2010 Jyväskylän kaupungintalon peruskorjaus Tiedotustilaisuus 3.3.2010 Esko Eriksson Kiinteistöjohtaja Jyväskylän Tilapalvelu Kaupungintalon peruskorjauksen hankesuunnitelman lähtökohdat Rakennuksen tekninen

Lisätiedot

OSSINLAMMEN SILTA SUUNNITELMASELOSTUS EHDOTUS: FORMULA

OSSINLAMMEN SILTA SUUNNITELMASELOSTUS EHDOTUS: FORMULA OSSINLAMMEN SILTA SUUNNITELMASELOSTUS EHDOTUS: FORMULA SISÄLLYSLUETTELO 1 TAUSTATIETOJA... 3 1.1 HISTORIAA... 3 1.2 OTANIEMEN ALUEEN ARKKITEHTUURISTA... 3 1.3 SILTAPAIKAN SIJAINTI... 3 1.4 ALUEESEEN LIITTYVÄT

Lisätiedot

Eri ikäisten kuntarakennusten korjaustarpeet. Petri Annila

Eri ikäisten kuntarakennusten korjaustarpeet. Petri Annila Eri ikäisten kuntarakennusten korjaustarpeet Petri Annila Eri ikäisten kuntarakennusten korjaustarpeet Esityksen sisältö Tausta ja tutkimusaineisto Tutkimusmenetelmät Tulokset Yhteenveto 2 Tausta Osa COMBI-tutkimushanketta

Lisätiedot

Kivipolku Lappeenrannan linnoituksessa

Kivipolku Lappeenrannan linnoituksessa Kivipolku Lappeenrannan linnoituksessa Aloitetaan matkamme yllä olevan kuvan osoittaman muistomerkin luota. Pohditaan ensin hetki Lappeenrannan ja linnoituksen historiaa: Lappeenrannan kaupungin historia

Lisätiedot

MYYDÄÄN VARIKKOKIINTEISTÖ KAUPPAKATU 69 VARKAUS

MYYDÄÄN VARIKKOKIINTEISTÖ KAUPPAKATU 69 VARKAUS MYYDÄÄN VARIKKOKIINTEISTÖ KAUPPAKATU 69 VARKAUS Helsinki. Y-tunnus 1048559-0 Kauppakatu 69, 78200 Varkaus Myyntikohde: Myyntikohteena on varikkokiinteistö, jolla sijaitsee noin 1 842 kem 2 toimisto- ja

Lisätiedot

TVH:n Oulun tiemestaripiirin tukikohta Rouskutie 1, Oulu RAKENNUSHISTORIASELVITYS. Arkkitehtitoimisto Pia Krogius 2014

TVH:n Oulun tiemestaripiirin tukikohta Rouskutie 1, Oulu RAKENNUSHISTORIASELVITYS. Arkkitehtitoimisto Pia Krogius 2014 TVH:n Oulun tiemestaripiirin tukikohta Rouskutie 1, Oulu RAKENNUSHISTORIASELVITYS Arkkitehtitoimisto Pia Krogius 2014 SISÄLLYS JOHDANTO Kohde Yllä näkymä tontilta. Etualalla toimistorakennus, takana huoltamorakennus.

Lisätiedot

Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä ikinä?

Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä ikinä? Mitkä ammatit sinua kiinnostavat? Mitkä asiat ilahduttavat sinua? Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä

Lisätiedot

HISTORIASUUNNISTUS KOKKOLASSA

HISTORIASUUNNISTUS KOKKOLASSA HISTORIASUUNNISTUS KOKKOLASSA Etsi karttaan merkityt numeroidut kohteet ja tee niihin liittyvät tehtävät. Jokaisesta kohteesta on vanha kuva ja kysymyksiä. Voit kiertää kohteet haluamassasi järjestyksessä.

Lisätiedot

VÄINÖLÄNNIEMI AL-39 III VI IV III III III. saa-2. p sr sr dB p saa-2. 35dB. ap (1-35-1) 35dB. sr-30. saa-2 saa-2.

VÄINÖLÄNNIEMI AL-39 III VI IV III III III. saa-2. p sr sr dB p saa-2. 35dB. ap (1-35-1) 35dB. sr-30. saa-2 saa-2. 990:0M50 S 4 S4 6 3 9 S0 3 4 5 7 36 5 83.4 84.3 84.3 84.8 87.9 88.5 83.5 Satamakatu Koljonniemenkatu Minna Canthin katu 50 0 0 40 30 0 500 76500 yap/50 ap/00pm rto- ap/sr- saa- (--) (--) p sr-5 4500 ap

Lisätiedot

Turtosen alueen säilynyt rakennuskanta

Turtosen alueen säilynyt rakennuskanta Liite raporttiin Turtosen tilan inventointi Turtosen alueen säilynyt rakennuskanta Turtosen pihapiirissä on tällä hetkellä viisi rakennusta - päärakennus - aittarakennus - entinen sikala - kalustovaja

Lisätiedot

12 AO 704:1:60 704:1:71 PELTONIEMENRAITTI / e= % e=0.20 LUUKONTIE 704:1:70 704:1:76. e= :1:72 704:1:66. e= :1:67 .

12 AO 704:1:60 704:1:71 PELTONIEMENRAITTI / e= % e=0.20 LUUKONTIE 704:1:70 704:1:76. e= :1:72 704:1:66. e= :1:67 . 4::7 4::60 4::66 4::67 4::68 4:: 4::69 4::7 4::76 :: 4:6:44 Luuko Peltoniemenraitti0 k 4 LUUKONTE AO AR e=00 e=00 YK PELTONEMENRATT / 009 AR e=00 0% 9 k 6 VP e=00 vk VP 7 74 7 7 7 7 69 0 4 89 48 8 8 76

Lisätiedot

Ikkunamallit. Ikkunainventointi, kuvaliite 1

Ikkunamallit. Ikkunainventointi, kuvaliite 1 1 Annikki Ikkunamallit 2 Annikki Ikkunoista dokumentoitiin niiden profilointi, heloitus, ikkunamallit sekä ikkunoiden silmämääräinen kunto. Profiilimallit sekä heloitus ovat omina liitteinään. Ikkunoiden

Lisätiedot

Lehtismäki, Kaanaa Kumputie 41, Raisio

Lehtismäki, Kaanaa Kumputie 41, Raisio 25.9.2013 Lehtismäki, Kaanaa Kumputie 41, Raisio KUNTOARVIORAPORTTI 2 SISÄLTÖ 1 YLEISTIEDOT... 3 1.1 Kuntotarkastus kohde... 3 1.2 Yhteyshenkilöt... 3 1.3 Kohteen kuvaus... 3 1.4 Kuntotarkastuksen tarkoitus...

Lisätiedot

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Sokkelin päällä Lattiapinnan päällä

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Sokkelin päällä Lattiapinnan päällä PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 29.07.13 7809 Joensuu Henri 0458814141 TILAAJA Euran kunta Sorkkistentie 10 27511 Eura Rantanen Markus 044 4224882 TYÖKOHDE Euran kunta Kotivainiontie 3 27400

Lisätiedot

TOHOLAMMIN URHEILUHALLIN PERUSKORJAUS/LAAJENNUS VAI KOKONAAN UUSI URHEILUHALLI

TOHOLAMMIN URHEILUHALLIN PERUSKORJAUS/LAAJENNUS VAI KOKONAAN UUSI URHEILUHALLI TOHOLAMMIN URHEILUHALLIN PERUSKORJAUS/LAAJENNUS VAI KOKONAAN UUSI URHEILUHALLI Urheiluhallin suunnittelu aloitettu 2010 Maaliskuussa 2010 valmistui ensimmäinen Ins Tsto Juha Kärkimaa Oy:n laatima kuntoarvio

Lisätiedot

KAUPUNGINTALON peruskorjaus ja entisöinti TYÖMAA- ja SUUNNITTELUTILANNE 25.5.2011 ARK-KANTONEN OY

KAUPUNGINTALON peruskorjaus ja entisöinti TYÖMAA- ja SUUNNITTELUTILANNE 25.5.2011 ARK-KANTONEN OY KAUPUNGINTALON peruskorjaus ja entisöinti TYÖMAA- ja SUUNNITTELUTILANNE 25.5.2011 ARK-KANTONEN OY RAKENNUSURAKOITSIJAN VALINTA ON KÄYNNISSÄ. LVISA-URAKAT OVAT LASKENNASSA. RAKENNUSLUPA ODOTTAA KESKI-SUOMEN

Lisätiedot

TERVANOKKA. Alustava kuntoselvitys 18.01.2016. ri Tapani Alatalo Rakennus Oy Uudenmaan SANEERAUSTEKNIIKKA

TERVANOKKA. Alustava kuntoselvitys 18.01.2016. ri Tapani Alatalo Rakennus Oy Uudenmaan SANEERAUSTEKNIIKKA TERVANOKKA Alustava kuntoselvitys 18.01.2016 ri Tapani Alatalo Rakennus Oy Uudenmaan SANEERAUSTEKNIIKKA puh 020-7792 722, 040-7067620 tapani.alatalo@saneeraustekniikka.com Kytkinkatu 4E 04220 KERAVA 1

Lisätiedot

AINUTLAATUISTA PALVELUASUMISTA EIRASSA

AINUTLAATUISTA PALVELUASUMISTA EIRASSA AINUTLAATUISTA PALVELUASUMISTA EIRASSA Villa Ensi Säätiö tarjoaa turvallista asumismukavuutta keskellä kauneinta Helsinkiä. Villa Ensin tuettua asumista tarvitseville henkilöille tarkoitetut huoneistot

Lisätiedot

Liite 1. KYSELYLOMAKKEET

Liite 1. KYSELYLOMAKKEET Liite 1. KYSELYLOMAKKEET Lomake 1: Käyttäjäkysely 1. Kuinka kauan olette työskennelleet tässä rakennuksessa? 2. Missä huonetilassa työskentelette pääasiallisesti? 3. Työpisteenne sisäilman laatu: Oletteko

Lisätiedot

1(54) SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO. 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 5A 2. Kunta Kokkola

1(54) SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO. 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 5A 2. Kunta Kokkola SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO KOHDEINVENTOINTILOMAKE 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 5A 2. Kunta Kokkola RAKENNUS 5 4. Kylä/rekisterinumero 5. Kaup.osa/kortteli/talo 6.

Lisätiedot

Pyhän Henrikin katedraali

Pyhän Henrikin katedraali Pyhän Henrikin katedraali Veistosten puhdistaminen ja retusointi Rakennusentisöintiliike Ukri Oy Titti Pyörälä 2014 SISÄLLYSLUETTELO KOHDE 3 YLEISTÄ 3 VAURIOT 4 PUHDISTAMINEN 8 RETUSOINTI 9 2 TILAAJA Pyhän

Lisätiedot

Kylmäniemen kalasataman rakennushistorian inventointi / Esko Puijola

Kylmäniemen kalasataman rakennushistorian inventointi / Esko Puijola Kylmäniemen kalasataman rakennushistorian inventointi 18.10.2011 / Esko Puijola Kalasataman nykyinen rakennuskanta vv verkkovaja 14 km kalamaja 2 pääasiallinen runkorakenne rakentamisvuodet harmaa hirsi

Lisätiedot

KK-Kartoitus RAPORTTI 312/2015 1/7

KK-Kartoitus RAPORTTI 312/2015 1/7 KK-Kartoitus RAPORTTI 312/2015 1/7 Niinimaantie 691, 63210 Niinimaa Omakotitalon kuntokatselmus 9.12.2015 klo 10.00 KK-Kartoitus RAPORTTI 312/2015 2/7 Tilaus 2.12.2015: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto

Lisätiedot

ASBESTIN JA HAITTA-AINEIDEN ESIINTYMINEN

ASBESTIN JA HAITTA-AINEIDEN ESIINTYMINEN 4.9.2012 Sivu 1/5 LAUSUNTO AKAAN KAUPUNKI KIINTEISTÖPALVELUT jaakko.parviainen@akaa.fi ASBESTIN JA HAITTA-AINEIDEN ESIINTYMINEN PURETTAVA PAJANTIEN PÄIVÄKOTI PAJANTIE 6 37830 VIIALA YLÖ-ASBEST OY Arto

Lisätiedot

Leppäkorven koulu VALOKUVAT

Leppäkorven koulu VALOKUVAT 1 (7) (V)= Vahha osa (U)= Uudempi osa) Kuva 1. Vanha rakennus sisäpihalle (V). Uudempi rakennus pilkistää taka-alalla vasemmalla. Kuva 4. Tyypillinen liittyvän rakennuksen nurkkahalkeama (V). Kuva 2. Vanha

Lisätiedot

Ryhmätyöprojekti, 9. luokka

Ryhmätyöprojekti, 9. luokka Ryhmätyöprojekti, 9. luokka Opettajan määräämissä noin kolmen hengen ryhmissä toteutetaan projekti, jossa yhdistyy yhtälöiden ratkaiseminen hahmotuskyky ja luovuus annettujen resurssien käyttö tutustuminen

Lisätiedot

Tervetuloa Lapinlahden kirkkoon! Kirkon suunnitteli arkkitehti Frans Anatolius Sjöström vuonna 1877.

Tervetuloa Lapinlahden kirkkoon! Kirkon suunnitteli arkkitehti Frans Anatolius Sjöström vuonna 1877. LAPINLAHDEN KIRKKO Tervetuloa Lapinlahden kirkkoon! Kirkon suunnitteli arkkitehti Frans Anatolius Sjöström vuonna 1877. Kirkkoa rakennettiin vuosina 1877-1880. Kirkon rakennusmestarina toimi Johannes Store

Lisätiedot

Matkaraportti: Italia

Matkaraportti: Italia Matkaraportti: Italia Noora Heikkonen Vietimme Italiassa neljä viikkoa ja viisi päivää. Tässä ajassa ehdimme tutustua sekä asuinkaupunkiimme Padovaan että muihinkin Pohjois- Italian tunnetuimpiin kaupunkeihin.

Lisätiedot

HYVINKIN Kiertoajelu Riikassa Latvian maataloustuotannon esittely Seminaarin osallistujien esittäytyminen ja odotukset

HYVINKIN Kiertoajelu Riikassa Latvian maataloustuotannon esittely Seminaarin osallistujien esittäytyminen ja odotukset Hyvät maitotilayrittäjät Tervetuloa Perinteisen LaatuKlubin 10-vuotisjuhlaseminaariin Riikaan Aika Tiistai torstai 29.11. - 1.12.2011 Paikka Riika, Latvia, Kylpylähotelli Radisson Blu Hotel Latvija Seminaarissa

Lisätiedot

ARK 2006-11-10..2007-01-04 1 ( 10 )

ARK 2006-11-10..2007-01-04 1 ( 10 ) ARK 2006-11-10..2007-01-04 1 ( 10 ) HINKABÖLEN KOTISEUTUMUSEO - MUNAPIRTTI K O R J A U S S U U N N I T E L M A I I - K U V A L I I T T E E T - T U P A R A K E N N U S ARK 2006-11-10..2007-01-04 2 ( 10

Lisätiedot

https://www.sokoshotels.fi/en/st-petersburg/sokos-hotel-olympia-garden

https://www.sokoshotels.fi/en/st-petersburg/sokos-hotel-olympia-garden 03.05.2018 10:00-14:30 Allegro juna lähtee Helsinki-Pietari 3,5 tuntia 14:30-17:00 Saapuminen Pietariin, Pietari kiertoajelu bussilla 17:00-18:30 Pietari-Paavalin linnoitukseen Neva-joen Jänissaarelle

Lisätiedot

NAANTALI ITÄ-TAMMISTON RAKENNUSTAPAOHJEET

NAANTALI ITÄ-TAMMISTON RAKENNUSTAPAOHJEET ITÄ-TAMMISTO RAKENNUSTAPAOHJEET KORTTELIT 24-27 NAANTALI 18.08.2010 NAANTALI ITÄ-TAMMISTON RAKENNUSTAPAOHJEET A R K K I T E H T I T O I M I S T O T A R M O M U S T O N E N O Y LEHMUSTIE 27 A 20720 TURKU

Lisätiedot

Ostosmatka Keskisen kyläkauppaan Tuuriin La 23.2.2013

Ostosmatka Keskisen kyläkauppaan Tuuriin La 23.2.2013 Ostosmatka Keskisen kyläkauppaan Tuuriin La 23.2.2013 Lähtöpaikat: Lapinlahti Siilinjärvi Kuopio Hinta: 32 / henkilö (edellyttää 30 lähtijää) Sitovat ilmoittautumiset 9.2 mennessä: Jaana Neuvonen p.044-5640

Lisätiedot

TEIJON VOIMALAITOS & RETKEILYALUE

TEIJON VOIMALAITOS & RETKEILYALUE T arkastusraportti TEIJON VOIMALAITOS & RETKEILYALUE Perniö, SALO 1 METSÄHALLITUS Mia Puotunen 2008 T ARKASTUSRAPORTTI 13.11.2008 TEIJON VOIMALAITOS JA RETKEILYALUE Teijon retkeilyalue, Perniö VOIMALAITOS

Lisätiedot

Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012

Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012 Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012 Vihertien leikkipuistorakennus Vihertie / Uomakuja 12 01620 VANTAA 1. YLEISTÄ Kohteen yleistiedot Vihertien

Lisätiedot

Dessien kirkon rakentaminen, Etiopia

Dessien kirkon rakentaminen, Etiopia 1 Dessien kirkon rakentaminen, Etiopia Raportti 18.2.2014 Tämän raportin tarkoituksena on antaa ajankohtainen tilannekatsaus kirkon rakennusprojektista ja sen taloudellisesta tilanteesta ja haasteista.

Lisätiedot

VANTAAN KESKUSVARIKKO VALOKUVAT 1 (5)

VANTAAN KESKUSVARIKKO VALOKUVAT 1 (5) 1 (5) Kuva 1. Toimistosiiven itäpää ja korkeamman korjaamosiiven pohjoispääty. Kuva 4. Vesi vuotaa kuvassa keskellä näkyvän kellon päälle. Vuoto on peräisin ylemmältä katolta, ei ylösnostosta. Kuva 2.

Lisätiedot

PAJAKATU 2. Rakennushistoriaselvitys. Tampereen Infratuotanto Liikelaitos Suunnittelupalvelut Asemakaavasuunnittelu 26.9.2009

PAJAKATU 2. Rakennushistoriaselvitys. Tampereen Infratuotanto Liikelaitos Suunnittelupalvelut Asemakaavasuunnittelu 26.9.2009 PAJAKATU 2 Rakennushistoriaselvitys Tampereen Infratuotanto Liikelaitos Suunnittelupalvelut Asemakaavasuunnittelu 26.9.2009 1 Pajakatu 2 rakennushistoriaselvitys Inventointi Yleistiedot osoite Pajakatu

Lisätiedot

Jyväskylä Valon kaupunki 22.9.2012

Jyväskylä Valon kaupunki 22.9.2012 Jyväskylä Valon kaupunki 22.9.2012 Alvar Aallon jalanjäljillä Lähdimme Kirstin kanssa kahden tutustumaan junakyydillä Jyväskylän elämään, maisemiin ja ihmisiin. Jyväskylä on minulle nuoruudestani tuttu

Lisätiedot

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) sivu 1/5

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) sivu 1/5 Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) sivu 1/5 3 pisteen tehtävät 1. Miettisen perhe syö 3 ateriaa päivässä. Kuinka monta ateriaa he syövät viikon aikana? A) 7 B) 18 C) 21 D) 28 E) 37 2. Aikuisten pääsylippu

Lisätiedot

Mistä lähtökohdat, kenen ehdoilla :

Mistä lähtökohdat, kenen ehdoilla : RAKC.3004 Rakennustekniikka Luento 1 / osa 2. Rationaalinen tilasuunnittelu Dipl. ins. Hannu Hirsi A E 01.09.15 Mistä lähtökohdat, kenen ehdoilla : Asiakkaan, käyttäjän tarpeet ja toiminta : Rakennuksesta

Lisätiedot

TURUN SUNNUNTAIMAALARIT KULTTUURIMATKALLA TALLINNASSA 12. - 15.05.2011 Pirkko Hirsimäki (Kuvat ja teksti)

TURUN SUNNUNTAIMAALARIT KULTTUURIMATKALLA TALLINNASSA 12. - 15.05.2011 Pirkko Hirsimäki (Kuvat ja teksti) TURUN SUNNUNTAIMAALARIT KULTTUURIMATKALLA TALLINNASSA 12. - 15.05.2011 Pirkko Hirsimäki (Kuvat ja teksti) Matkalle lähdettiin torstai-iltana mukavasti Kauppatorin laidalta Taivassalon auton bussilla. Kuljettajina

Lisätiedot

MATKAOHJELMA 1.4.2009 1 (5)

MATKAOHJELMA 1.4.2009 1 (5) MATKAOHJELMA 1.4.2009 1 (5) Matka 14: Myanmar (11 pvä/ 10 yötä) 1 yö Yangon- 1 yö Bagan- 2 yötä Mandalay- 2 yötä Inle-järvi- 1 yö Yangon- 3 yötä Ngpali Hotellit: Summit Park View Hotel (Yangon), Thazin

Lisätiedot

Matka Kronstadtiin keväällä 2007. Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta

Matka Kronstadtiin keväällä 2007. Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta Matka Kronstadtiin keväällä 2007 Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta Su-Ma, 13-14.5. Tulimme kaikki matkalle lähtijät koulun pihalle sunnuntai-iltana kello kymmenen maissa. Yksi matkalaisista kuitenkin

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungintalon peruskorjaus ja osittainen entisöinti LOKAKUU 2012 ARK-KANTONEN OY

Jyväskylän kaupungintalon peruskorjaus ja osittainen entisöinti LOKAKUU 2012 ARK-KANTONEN OY VALOKUVAT TUIJA ILVES / ARK-KANTONEN OY RIIKKA MÄKIPELKOLA / YLIOPISTON MUSEO TYÖMAATILANNE: JULKISIVUN MAALAUSTYÖT JATKUVAT VAPAUDENKADUN PUOLELLA. PIHASIVUJEN VANHOJEN MAALIEN POISTO JA KORJAUSRAPPAUKSET

Lisätiedot

LABDIEN RIGA! HYVÄÄ PÄIVÄÄ RIIKA! Käyttäytymistieteellisen tiedekunnan kirjaston virkistysmatka Riikaan 06/05

LABDIEN RIGA! HYVÄÄ PÄIVÄÄ RIIKA! Käyttäytymistieteellisen tiedekunnan kirjaston virkistysmatka Riikaan 06/05 LABDIEN RIGA! HYVÄÄ PÄIVÄÄ RIIKA! Käyttäytymistieteellisen tiedekunnan kirjaston virkistysmatka Riikaan 06/05 Käyttäytymistieteellisen tiedekunnan kirjaston väki toteutti pitkään suunnitellun virkistys-

Lisätiedot

Pohjois-Viro 16. 19.5.2013.

Pohjois-Viro 16. 19.5.2013. Pohjois-Viro 16. 19.5.2013. Torstai 16.5. klo 6.30 lähtö Lahdesta, kuljetuksista vastaan tuttu Reissu-Ruoti ja luottokuskimme Jukka Ruoti klo 9.15 laiva lähtee. Matkalla meribrunssi (kuuluu matkan hintaan)

Lisätiedot

SURF IDEA BOOK 2013. www.surfaces.fi YOUR IDEA. OUR SURFACES.

SURF IDEA BOOK 2013. www.surfaces.fi YOUR IDEA. OUR SURFACES. SURF IDEA BOOK 2013 Arkkitehti: Ota yhteyttä saat 15 itunes App Store -lahjakortin käytettäväksi iphone ja ipad -applikaatioihin! Linkki sisällä 1 2 Vapaus keskittyä arkkitehtuurin suunnitteluun Puucomp

Lisätiedot

SEPÄNKATU 9 70100 KUOPIO

SEPÄNKATU 9 70100 KUOPIO SEPÄNKATU 9 70100 KUOPIO MYYDÄÄN Tarjousten perusteella ARVOKIINTEISTÖ KIINTEISTÖN PERUSTIEDOT KIINTEISTÖTUNNUS 297-1-21-4 TONTIN PINTA-ALA 1206m² PÄÄRAKENNUS 1027m² SAUNA 160m² RAKENNUSTEN PERUSTIEDOT

Lisätiedot

Alkusarja 9 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen

Alkusarja 9 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen Alkusarja 9 vrk LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen VIRALLISET FANIMATKAT 2 WWW.AIKAMATKAT.FI BUSSIMATKA KATOWICEEN 31.8. 8.9.2014 9 KULJETUS: LAUTTA + BUSSI HINTAAN SISÄLTYY LAUTTAMATKAT

Lisätiedot

LINNANKATU 34, TURKU MYYNTIESITE THIS IS WHERE THE STORY BEGINS.

LINNANKATU 34, TURKU MYYNTIESITE THIS IS WHERE THE STORY BEGINS. LINNANKATU 34, TURKU MYYNTIESITE TURKU, KERROSTALO 2 4h+k+vh+kh+kph+s+erill.wc+las.p., 182 m, 719 000 Vastaava välittäjä Kaarina Nikkanen MYYNTINEUVOTTELIJA, KiAT, PARTNER 040 053 2642 kaarina@bolkv.fi

Lisätiedot

LIITE 1 DOKUMENTOINTI RAKENTEET. Yleistä

LIITE 1 DOKUMENTOINTI RAKENTEET. Yleistä 1 DOKUMENTOINTI LIITE 1 RAKENTEET Yleistä Rakenteet arvioitiin silmämääräisesti 19.3.2009. Asiantuntija-apuna arvioinnissa olivat mukana Pälkäneen kunnan rakennusmestari Asko Valkama ja Pirkanmaan maakuntamuseon

Lisätiedot

Suomen Raamattuopiston Säätiö omistaa Kauniaisten kaupungissa tontin osoitteessa Helsingintie 10.

Suomen Raamattuopiston Säätiö omistaa Kauniaisten kaupungissa tontin osoitteessa Helsingintie 10. Kauniaisten kaupunki Kaupunginhallitus PL 52 02701 Kauniainen 20.1.2015 Suomen Raamattuopiston Säätiö Helsingintie 10 02700 Kauniainen K a u n i a i n e n Kv & Kh G r a n k u l l a S t f & S t s ånl p

Lisätiedot

ENSIRAPORTTI/LISÄTUTKIMUS

ENSIRAPORTTI/LISÄTUTKIMUS ENSIRAPORTTI/LISÄTUTKIMUS Vantaan taidemuseo, Paalutori 3 01600 VANTAA Raportointi pvm: 26.3.2012 Työ A12283 KOHDE: TILAT: TILAAJA: ISÄNNÖINTI: Vantaan Taidemuseo, Paalutori 3 01600 VANTAA Näyttelytila

Lisätiedot

Kirkon ylläpito seurakunnan tehtävänä

Kirkon ylläpito seurakunnan tehtävänä Kirkon ylläpito seurakunnan tehtävänä Antti Pihkala Eura 9.10.2013 Tilanteita, toimintatapoja Tilaston kertomaa vuodelta 2011 ja 2012: Valmistuneet kirkot ja kappelit 0 0 Seurakuntataloja valmistunut 2

Lisätiedot

2 6000 m 2 vapaata toimistotilaa Rakennusvuosi 1997 Toimistotilaa 12 604 m 2 Vapaana ~6 000 m 2 Kerroksia 7 Tilojen kunto Sijaitsevat parkkitalossa P5, johon kulku yhdyskäytävän kautta. Vieraspaikat sijaitsevat

Lisätiedot

EUROOPAN KULTTUURIYMPÄRISTÖPÄIVÄT 2016 PORUKAN PAIKAT, YHTEISET YMPÄRISTÖT

EUROOPAN KULTTUURIYMPÄRISTÖPÄIVÄT 2016 PORUKAN PAIKAT, YHTEISET YMPÄRISTÖT EUROOPAN KULTTUURIYMPÄRISTÖPÄIVÄT 2016 PORUKAN PAIKAT, YHTEISET YMPÄRISTÖT Cultural heritage -makers 2016, LASTU, Lapinlahti, Finland LASTU School of Architecture and Environmental Culture LASTU School

Lisätiedot

Tuusulan rovastikunnan ja Nurmijärven rovastikunnan yhteinen matka Viron Viljandin rovastikuntaan 3-4.10.2015

Tuusulan rovastikunnan ja Nurmijärven rovastikunnan yhteinen matka Viron Viljandin rovastikuntaan 3-4.10.2015 Tuusulan rovastikunnan ja Nurmijärven rovastikunnan yhteinen matka Viron Viljandin rovastikuntaan 3-4.10.2015 Matkalla mukana: Ilkka Järvinen, Hyvinkään seurakunta, lääninrovasti Ulla Rosenqvist, Tuusulan

Lisätiedot

Tynnyrisaunan asennusohje (1013)

Tynnyrisaunan asennusohje (1013) Tynnyrisaunan asennusohje (1013) 1 Asenna tynnyri suoralla alustalla Huom: Osa no: 1 ei kuulu toimitukseen. Asenna saunan tukiosa, osat sopivat jyrsittyihin uriin. Ruuvaa kiinni osat (ruuvien reijät merkittyinä,

Lisätiedot

RAKENNUSTEKNINEN KUNTOARVIO TEOLLISUUS ALUEEN HUOLTOHALLIKIINTEISTÖ SAHATEOLLISUUSTIE JUUKA

RAKENNUSTEKNINEN KUNTOARVIO TEOLLISUUS ALUEEN HUOLTOHALLIKIINTEISTÖ SAHATEOLLISUUSTIE JUUKA RAKENNUSTEKNINEN KUNTOARVIO TEOLLISUUS ALUEEN HUOLTOHALLIKIINTEISTÖ SAHATEOLLISUUSTIE 3 83900 JUUKA 14.02.2011 Sisällys Esipuhe...3 1 Yleistä kiinteistöstä...3 2 Asiakirjat...3 3 Rakenteiden ja järjestelmien

Lisätiedot