Hirsirakenteita ja keskiaikaisia kirkkoja. Ingmanin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen rakennusrestauroijat Baltiassa 2007

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hirsirakenteita ja keskiaikaisia kirkkoja. Ingmanin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen rakennusrestauroijat Baltiassa 2007"

Transkriptio

1 Hirsirakenteita ja keskiaikaisia kirkkoja Ingmanin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen rakennusrestauroijat Baltiassa 2007

2 Baltian matkaohjelma Ke klo 13 lähtö Ingmanilta klo laiva Helsingistä kohti Tallinnaa To klo 7 saapuminen Tallinnaan aamukävely vanhassa kaupungissa, tutustuminen keskiaikaiseen Tallinnaan klo 10 lähtö kohti Tartoa klo 14 ruokailu Tartossa klo 20 saapuminen Riikaan majoittuminen Pe klo 9 aamukävely vanhassa Riikassa tutustuminen vanhan kaupungin rakennuksiin klo 12 lähtö kohti Vilnaa klo 19 saapuminen Vilnaan majoittuminen La klo 9 lähtö kaupungille tutustuminen kansanvälisen COC-restaurointiprojektin puutaloihin klo ruokailu klo 13 tutustuminen Unescon maailmanperintökohteeseen Vilnan vanhaan kaupunkiin klo 18 tutustuminen uniaattikirkon syntysijoille Vilnan vanhan kaupungin kukkulalle Su klo 9 lähtö kohti Rumsiskeksen ulkoilmamuseolle klo 10 alkaen kiertokävely ulkoilmamuseolla klo 14 kahvit paikallisen restauroijan kotona klo 15 lähtö kohti Tartoa klo saapuminen Tartoon majoittuminen Ma klo 11 tutustuminen Tarton kauppakeskustaan klo 14 tutustuminen Tarton vanhaan kaupunkiin, kiertoajelu taide- ja käsityöläiskaduilla Su 1.5. klo 10 tutustuminen Tarton goottilaiseen sekä uusgoottilaiseen kirkkoon, lähtö kotiin Baltia on alue, jonka historiaan ja rakennuksiin tutustumisessa riittäisi tekemistä sekä mielenkiintoa loputtomiin. Matkamme oli pieni raapaisu Baltian historiaan, kulttuuriin ja yhteiskuntaan. Tämä matkaraportti on puolestaan pieni raapaisu matkamme sisällöstä. Raportti saattaa sisältää epätarkkuuksia ja jopa vääriä päätelmiä. Emme ole ollenkaan pahoillamme, mikäli joku oikaisee tähän kirjaamiamme tietoja. Tarkoitus olikin, että matka sekä raportti synnyttävät keskustelua aiheesta. Raporttiin käytettyä valokuva-aineistoa on kerätty matkalaisten kameroista. Suuri kiitos valokuvista sekä muusta matkan onnistumisesta kuuluu kuljettajallemme Ilkka Keinäselle. Hän oli aktiivisimmista oppilaistamme, kuten edellisen kevään reissullakin Kizillä. Matti Valkonen matkanjohtaja Lapinlahdella Ylemmissä kuvissa Kimmo Räsänen ihmettelee tikkurappausta ja Anni Petäjä vilnalaista peruskorjausta. Kansikuvassa on liettualainen restauroija Valentinas ja suomalaisopiskelijat Jari Ahtinen sekä Mikko Timonen. Pia Valkonen tulkki ja sihteeri

3 Poikkesimme Tallinnan kiertokävelyllä vanhan kaupungin suojelutoimistoon. Toimistossa opiskelijat huomasivat, että toimistotilat on restauroitu huolellisesti ja oikeaoppisesti. Toimiston ulko-oven pielessä on säilynyt keskiajalle tyypilliset portaanpielipilareita. Niitä ei ole enää monessakaan paikassa muualla. Tavallisesti portaanpielipilareissa oli talon omistajan nimi, suvun vaakuna tai jokin muu tunniste.

4 Tallinnassa riittää restauroitavaa. Puisia telineitä on alettu korvata terästelineillä. Työt jatkuvat terästelineillä, mutta uretaania ei tarvitsisi käyttää ikkunoiden tiivistykseen.

5 Vielä menomatkalla ilma Tartossa oli suopea. Tartoon jäi Mikkosen Timon (yläkuvassa vas.) tyttöystävä Ruut Norja (yläkuvassa selin) agentiksi. Hänen ystävänsä Tiina (yläkuvassa oik.) opasti ryhmän syömään. Tämä kirves on kiertänyt maailmaa. Se ei jäänyt tältäkään reissulta pois. Tässä kirves Tartossa.

6 Riikassa metodina väitteet ja todistukset Tutustuimme Riikan vanhaan kaupunkiin siten, että ennen aamiaista opettaja kävi nopeasti kiertämässä vanhan kaupungin ja aamiaisen jälkeen johdatti opiskelijat kierrokselle. Kierroksen tarkoituksena oli opettaa katsomaan rakennuksia ja tekemään havaintoja. Metodina oli se, että opettaja antoi kustakin tarkasteltavasta rakennuksesta jonkin väitteen. Opiskelijoiden tuli erottaa, onko väite totta vai tarua, sekä perustella oma näkemuksensä. Riian yöpaikka sijaitsi vanhassa kaupungissa ja oli ensiluokkainen. Väite 1: Puoliksi puretun talon välipohjan kannatukseen oli käytetty puisia palkkeja, koska rakennuksen rakentamisen aikaan ei Latviassa osattu tehdä muurattuja holvikaaria. Ei ole totta. Puiset välipohjan kannatuspalkit lienevät olleet vain halvemmat kuin muuratut holvikaaret. Lisäksi ne eivät vie niin paljon tilaa kuin holvikaaret. Väite 2: Ylimmän kerroksen lamasalvosseinät oli tikkurapattu, jotta talo näyttäisi arvokkaammalta. Ei ole totta tämäkään. Ensinnäkään ne eivät olleet lamasalvosseinät, vaan pystyhirsiseinät. Tikkurappaus oli tehty myös paloturvallisuuden vuoksi.

7 Väite 3: Kuvan kirkkorakennus on rakennettu kerralla valmiiksi ja se edustaa yhtenäisesti goottilaista tyyliä. Goottilaisesta tyylisuunnasta kertoo etenkin ikkunoiden muoto. Ei ole totta. Kirkkorakennukseen on lisätty jälkeenpäin muuta kirkkoa matalampi jatkososa (kuvassa). Jatkososan aukoissa on pyöreämuotoiset holvaukset, mikä viittaa romaaniseen tyyliin. Goottilaista ikkunoissa aukon jakaminen yläosastaan holvikaaren muotoa toistavalla jaotuksella. Romaaninen tyyli on vanhempaa perua kuin goottilainen. Jälkikäteen tehdyn internetsuunnistuksen perusteella kirkko on Pyhän Johanneksen luterilainen kirkko eli liettuaksi Rigas sv. Jana Drauze. Kirkko on mainittu aikakirjoissa ensimmäisen kerran vuonna 1297 ja sitä on laajennettu vuonna Sen yhteydessä oli ennen uskonpuhdistusta dominikaaniluostari. Uskonpuhdistuksen yhteydessä dominikaanit häädettiin Riiasta ja kirkkoa on käytetty muun muassa huonekalutehtaana sekä asevarastona. Netin mukaan kirkko kuitenkin näyttäisi nyt olevan jumalanpalveluskäytössä. Väite 4: Kuvassa olevan kirkko on goottilainen. Kirkkoon on lisätty barokkitorni myöhemmin. Totta. Kirkko on Pietarin kirkko ja se on omistettu Riian suojeluspyhimykselle. Kirkko mainitaan kirjallisissa lähteissä ensimmäisen kerran jo vuonna 1209 ja sen sanotaan olevan hienoimpia goottilaisia kirkkoja koko Baltiassa. Kirkkoa on laajennettu 1300-luvun lopussa sekä 1400-luvun alussa. Kirkon 123,5 metriä korkea torni valmistui lopullisesti vasta vuonna Torni kuitenkin sortui vuonna 1666 ja sortuma surmasi 8 ihmistä. Sen jälleenrakennus keskeytyi tulipaloon Toisen kerran torni paloi vuonna 1721 ja vaurioita se on kärsinyt myös vuoden 1941 pommituksissa.

8 Väite 6: Pietarin kirkon päädyn pilasterit on rakennettu kirkkoon myöhemmin ja pilastereiden materiaalina on käytetty Italiasta tuotua travertiini-kiveä. Väite 5: Kirkon huipulla on kukko (rajautunut kuvasta pois). Kukko on uskonpuhdistuksen peruja. Uskonpuhdistuksessa kirkkojen ristin poistettiin. Tarua. Riian kirkkojen tornikukkoja on internetin mukaan käytetty lähinnä tuuliviireinä. Suomalainen kulttuuritutkija Liisa Kotkanheimo sanoo aapiskukkoja käsittelevässä väitöskirjassaan, että kukko kirkontornin huipulla on viittaus hengelliseen valoon, jota kirkossa julistetaan. Tutkija luotaa kukkosymbolin juuria varhaiskristilliseen ja vielä sitäkin vanhempaan kuvakieleen. Muinaisessa Babyloniassa palvottiin aurinkoa ja muistomerkeissä papit rukoilevat idästä ilmestyvien kukkojen edessä. Myös varhaiskristillisistä marttyyrien hauta-arkuista ja -kivistä on löydetty kukonkuvia elämän vertauskuvina. Näin ei myöskään pidä paikkansa arvelu siitä, että kukot olisivat ilmestyneet Latvian kirkon torneihin Neuvostoliiton ateistisena aikakautena. Voi olla totta. Kirkon tornia (ks. edellinen sivu) on rakennettu ja korjattu useaan otteeseen. Pilasterimateriaali on voitu tuoda Italiasta, sillä tunnetuin travertiini on kirkkaankeltainen, heikosti juovainen roomalainen kivimateriaali Sabiinilaisvuorilta. Travertiinista on rakennettu muun muassa Rooman Colosseum ja Rooman Pietarinkirkko. Väite 6: Pietarin kirkon ovet on maalattu vihreällä sen vuoksi, että ovet muistuttaisivat kupariovia. Väite on tosi. Väite 7: Tämä rakennus on renessanssityylinen ja se on rakennettu 1300-luvulla. Ei ole totta. Oikeanpuoleisen rakennuksen seinässä on vuosiluvut 1334 ja Ensimmäinen vuosiluku kertoo rakennuksen alkuperäisen rakennusvuoden. Taloista oikeanpuolinen on kuuluisa Mustapäiden talo ja vasemmanpuolinen Schwabin talo. Mustapäiden veljeskunta oli naimattomien kauppiaiden kilta, jolla oli oma talo Riian lisäksi Tallinnassa. Monien vaiheiden jälkeen Mustapäiden talo tuhoutui Neuvostoliiton tekemässä ilmaiskussa vuonna 1941 ja sen viimeisetkin rauniot räjäytettiin vuonna Mustapäiden taloa alettiin rakentaa uudestaan vuonna 1994 ja se valmistui vuonna Siksi se näyttikin lähinnä kermakakulta. Talon uudelleen rakentaminen sai pontta rakennuksen seinässä olleesta tekstistä, joka kuuluu seuraavasti: Jos tuhoudun jonain päivänä, rakentakaa minut uudelleen. Lähihistoriaa Raatihuoneen torilla edustaa Mustapäiden oikealla puolella häämöttävä Miehitysmuseo, jossa kerrotaan neuvostomiehityksen ajasta. Museon arkkitehtuuri tuntui Ingmanin opiskelijoista olevan kuin toiselta planeetalta Mustapäiden taloon verrattuna. Tosin Mustapäiden ja Schwabin talojen ylikoristeellisuus oli hieman jopa häiritsevää.

9 Väite 8: Kuvassa taustalla häämöttävän kirkon on rakennuttanut sakslainen piispa vuonna Venäjän keisari Pietari Suuri rakennutti kirkkoon vuonna 1730 bysanttilaisvaikutteisen tornin ja samalla riisui kirkon läntisistä vaikutteista. Totta ja tarua. Riian kaupungin on perustanut saksalainen piispa Albert vuonna 1201 ja Pietari Suuri miehitti Latvian vuonna Kuvassa oleva kirkko on Riaan tuomiokirkko Doma Laukums ja se on Baltian suurin katedraali. Tuomiokirkko vihittiin käyttöön , mutta sitä rakennettiin vielä 1200-luvun lopulla. Vuonna 1254 Rooman paavi Innocentius IV lupasi 40 päivän mittaisen synninpäästön kaikille, jotka antavat rahaa tuomiokirkon rakentamiseen. Kirkko on laajennettu ja korjattu aikojen kuluessa. Sen torni on barokkityylinen - ei bysanttilainen. Väite 9: Tämän väitteen esittivät opiskelijat Olli Goman ja Mikko Timonen. Heidän väitteensä mukaan erään talon ulkoseinässä on rosetti. Väärin. Opettajan mukaan rosetti on koriste sisäkatossa huonetilan keskellä. Kuvan koriste on lähinnä vaakuna, joka kertoo talon asukkaasta. Väite 10 on osin totta. Vaikka rakennus ensisilmäyksellä näyttää klassisen symmetriseltä, ei se tarkemmin tarkasteltuna sitä olekaan. Esimerkiksi talon oikean sivusta alaikkunat ovat kaksi kertaa suuremmat kuin vasemmnapuoleisen sivustan ikkunat. Talossa on jugendin piirteitä, kuten seinien kasvi -, eläin- ja ihmisaiheita. On mahdollista, että rakennus on rakennettu uusrenessanssin hengessä, mutta todennäköisempää on, että se on 1920-luvulta ja myöhäisjugendia. Talossa näyttää olevan eri aikakausien muotokieltä ja koristeaiheita. Väite 10: Tällä 1800-luvun lopun rakennuksessa on tyypillisiä jugendin piirteitä.

10 Väite 11: Rakennus on uusjugendia. Alunperin rakennus on tuhoutunut toisen maailmansodan pommituksissa ja se on rakennettu myöhemmin täysin uudestaan. Voi olla totta. Rakennuksessa on tyypillisinä jugendin piirteinä erilaisia kasvi-, eläin- ja ihmisaiheita. Sen alkuperäinen rakennusvuosi 1907 löytyy talon seinästä, mutta rakennusmateriaalit näyttävät niin uusilta, että talo lienee joko kokonaan rakennettu uudelleen tai peruskorjattu perusteellisesti. Talon ikkunat näyttävät uusilta sileine lasipintoineen. Ikkunoiden yläosissa on aikaisemmin mahdollisesti ollut pienjakoinen ruudutus. Kuriositeettina mainittakoon, että Baltiaan jugend on levinnyt Suomen kautta. Siksi sikäläiset jugendrakennukset näyttävätkin tutuilta. Kirja Näkökulmia Baltain historiaan ja kulttuuriin kertoo arkkitehtuuria käsittelevässä luvussaan, että vuosisadan alussa latvialaiset arkkitehdit kävivät tutustumassa kansallisromanttiseen jugendarkkitehtuuriin, minkä jälkeen suomalainen vaikutus alkoi näkyä Riian arkkitehtuurissa. Väite 12: Maria Magdalenan roomalais-katolisen kirkon lattia on lahonnut asbestimassasta valmistetun päällysteen vuoksi. Lattiassa on myös papin tappajan ja kuoleman kellon aiheuttamia hyönteisvaurioita. Väite on väärä. Kirkon lattiassa ei ole asbestia, vaan päällyste on linoleumia. Vaikka linoleum näyttää muovilta, massa on tehty pellavaöljystä sekä liidusta ja vahvistettu juuttikankaalla. Lattiavauriot eivät ole syntyneet väärästä päällysmateriaalista eivätkä myöskään hyönteisistä. Opettaja varoitti tässä yhteydessä tulevia restauroijia siitä, että asbestia saattaa meillä löytyä etenkin ja 60-luvulla korjattujen koulujen lattiasta. Kirkon alttarirakennelmien puuleikkaukset ovat paikallisen käsityöläisopiskelijan lopputyö.

11 Väite 13: Vihreän talon barokkiaiheisessa poikkipäädyssä näkyy numero 21. Onko se vuosiluku ja jos on, mikä on vuosisata? Luku on vuosiluku Myös Suomessa luvun rakennuksista löytyy samoja barokkiaiheita, kuten Kuopiossa Pohjolankadulla sijaitsevissa Asuntolassa ja Päivölässä. Tässä talossa ikkunat voisivat ulkomuotonsa puolesta olla hyvinkin 1700-luvulta. Koska myös tämän talon lähellä sijaitsevassa talossa oli vuosiluvut 1929 ja 1933, olisi mielenkiintoista tietää niiden merkitys. Väite 14: Rakennus muistuttaa Helsingin vanhinta rakennusta vuonna 1757 rakennettua Sederholmin taloa, jota Ingmanin oppilaat näkivät tulomatkan kiertoajelulla. Riikalaisessa talossa on samoja piirteitä: taitekatto, samat mittasuhteet ja väri. Tosin Sederholmin talo ei ole läheskään alkuperäisessä asussa. Väite 15: Riian tuomiokirkkoaukiolla osoitteessa Doma Laukums 8 sijaitseva uusrenessanssipalatsi on saanut kulmauksessa olevan porttiaiheen antiikin Roomasta. Väite on osin tosi. Rakennuksen klassillistyyliset koristeet, kuten päätykolmio, kupolin sisäpintaa kuvaava kasetointi (ks. yksityiskohtakuva) ja pilarit ovat tosiaankin antiikin roomalaisperua. Koska rakennus on epäsymmetrinen ja muodoiltaan suhteellisen pelkistetty, se ei liene uusrenessanssiaikakauden tuote. Talo voisi olla 1920-lukua klassismia tai neuvostoajan uudisrakennus. Rakennuksen alkuperän voisi selvittää tarkemmin internetistä.

12 Matkalla Riiasta Vilnaan kohtasimme kaikenlaisia siivekkeitä emmekä jätteneen myöskään urheilua väliin (pass...sport, please). Vilnassa saavuimme keskelle rakennustyömaata. Majoituspaikka oli kuitenkin sisäpuolelta siedettävä, vaikka kulku sinne oli järjestetty takapihalta ja kyltit olivat olemattomat. Kuva alla: Vilnan hotellin takapihalla oli meneillään uuden hissikuilun rakentaminen. Kuiluun tehtiin lämpörappaus solumuovieristeen, styroxin, päälle. Suomessa sen sijaan lämpörappaus tehdään tavallisesti mineraalivillan päälle. Styroxin ongelmana on se, että se saattaa laajeta lämmetessään ja murentaa rappausta.

13 COC-projektin kohdetalo Baltasis st. 7 näytti keväällä 2005 vielä tältä (kuva yllä). Keväällä 2007 näkymä oli jo toinen. Korjaustöitä ja suunnitelmia Vilnassa vuosina 2005 ja 2007 Keväällä 2005 restaurointiopettaja Matti Valkonen kävi Vilnassa Celebration of Craft -projektin kirvesmiehenä. COC-projektin tarkoituksena oli luoda yleiseurooppalaiset kriteerit ammattilaisille, jotka pääsevät korjaamaan Unescon maailmanperintökohteita. Projekti alkoi vuonna 2004 Norjasta, jossa erimaalaiset restauroijat kunnostivat ulkorakennuksia Rörosissa. Syksyllä 2004 restaurointiopettajan mukaan Tallinnaan COC-kohdetta restauroimaan lähtivät myös Matin Ingmanin opiskelijat. Kohde oli Kaarlen kirkon tornin puiset osat. Vilnassa COC-kohteet olivat kolme asuintaloa, jotka sijaitsevat hieman Unesco-alueen ulkopuolella. Rakennusten ongelmat olivat moninaiset. Keväällä 2007 Ingmanin delegaatio havaitsi, että rakennuksista kaksi oli korjattu. Korjaustapa oli kuitenkin lievä pettymys, sillä COC-projektilaisilta pyydettyjä ohjeita ei ollut noudatettu. Olli Goman tutustuu kohteeseen kuvaten. Reetta Ruotsalainen ja Baltasis st. 7. Arja Parviainen ja Taina Koistinen tauolla.

14 Liettulainen restauroija Valentinas leikkaa omatekoisella virityksellään hirsiin paikkauskolon. Baltasis 7 keväällä 2005 COC-projektissa keväällä 2005 Baltasis st 7 talolla työskentelivät liettualaiset, virolaiset, norjalaiset ja Matti yhdessä. Tarkkailijoina kansainvälisten kirvesmiesten lisäksi oli italialaisia, portugalialaisia ja kreikkalaisia asiantuntijoita. Kirvesmiehet tutkivat ensin talon ja havaitsivat, että pahin vauriokohta on eteläseinän hirsissä. Vaurio oli syntynyt räystäältä verhouksen väliin vuotaneesta vedestä. Kun talon ympärillä vielä neuvoteltiin kiihkeästi erilaisista korjaustavoista, päätti Suomi-poika, että hän tekee hirsiseinään paikkausmallin, koska korjausmateriaalia ei kohteeseen ollut etukäteen juurikaan varattu. Vauriokohdasta poistettiin lahonnut puu ja alue rajattiin kiilavan muotoiseksi. Paikkapuut koputeltiin paikkakohtaan ylhäältä päin ja seinässä oleva kiilan muotoinen aukko toimi paikan hahlona. Norjalaisen näkemyksen mukaan lahovaurioita ei olisi tarvinnut poistaa näinkään tarkasti, sillä laho oli jo kuivunut. Sen sijaan suomalaisten sisäilmamääräysten mukaan jo kertaalleen kastunut puukin tulee vaihtaa. Matti Valkonen muotoili hirsipaikkaukseen itsestään kiristyvän puutapin. KIRISTÄVÄ PUUTAPPI Yksittäiset syvemmän lahonneet kohdat seinässä voidaan paikata yllä olevan kuvan mukaisella puupaikalla.paikka on syytä kiinnittää puutapilla, jotta rakenteeseen ei tule työstöä vaikeuttavia nauloja tai ruuveja. Puutappi voidaan muotoilla sellaiseksi, että se kiristää paikkapalikan alustaansa tiukasti. Uraan kiilatut hirren paikat veistetään seinäpinnan mukaisiksi. Valentinas kokeilee paikan viimeistelyyn Ingmanin opiskelijoillekin tutuksi tullutta suomalaisrestauroijan kirvestä. Paikkauskohta näytti tältä keväällä Mitäpä lie verhouksen alla?

15 Baltasis 7:ssä keväällä 2007 pettymyksiä Sisäpiha näytti tältä keväällä 2005 (kuva yllä). Talon asukas ei lähtenyt karkuun, vaikka hän oli tietoinen suomalaisdelegaation tulosta. Haastattelu sujui venäjäksi (kuva alla). Paula Semiä, Olli Gomania ja Mikko Timosta näkyi miellyttävän tämä talon ainut lateksilla sotkematon nurkkaus. Baltasis st. 7:n talolla haastattelimme talon sisäpihan puolen asukasta. Asukas kertoi, että ennen neuvostoaikaa rakennus on ollut yhden rikkaan perheen käytössä. Palvelusväki on asunut nimenomaan pihan puolella. Huoneet sijaitsevat nauhamaisesti talon seinustoilla ja kustakin huoneet olivat yhteydessä toisiinsa. Neuvostoaikana talo jaettiin kahdeksaan erilliseen pienehköön asuntoon. Haastattelemamme asukas on muuttanut taloon viitisen vuotta sitten. Sitä ennen asunto on ollut miehen vanhempien hallussa. Talon korjaukseen oli nyt saatu rahoitusta Liettuan valtion lisäksi EU:sta. Uutisryhmiä kohteen kimpussa keväällä 2005 Tilanne keväällä 2007 Kohteen saamasta julkisesta kiinnostuksesta ja COC-projektilaisten antamista hyvistä neuvoista huolimatta kohde oli korjattu asiantuntemattomasti. Ulkoverhous oli tehty huonolaatuisesta puusta ja asukkaan kertoman mukaan lisäeristys oli tehty mineraalivillalla. Käytetty lateksimaali oli irtoamassa alustastaan jo keväällä Olivatkohan huonosti tehdyt korjaustyöt syy siihen, miksi vilnalaiset projektipäättäjille tuli muuta menoa, kun Ingmanin delegaatio oli tulossa kohteita katsomaan.

16 Sisäpihan nurkkaukseen oli kerääntynyt oikein käyntikortti ja koulukirjaesimerkki korjausvirheistä. Polyuretaania, lateksia ja alumiinia Baltasis 7 -taloon oli jo aikaisemmin vaihdettu alumiini-ikkunoita. Sen sijaan nyt tehdyssä korjauksessa oli säilytetty alkuperäisiä ikkunapuitekoristeita. Toisaalta koristeiden säilyttäminen oli onni - toisaalta yhdistelmä näyttää korostetun kummalliselta. Korjaustyön yhteydessä jäljellä olleet ikkunaluukut oli poistettu. Perusteena oli se, että ikkunaluukkuja ei ollut säilynyt muualla kuin sisäpihan toisessa päädyssä. Vesikaton asbestisementtilevyt oli vaihdettu asianmukaisesti virolaiseen savitiilikattoon, mutta muovipinnoitetut räystäskourut kiiltelevät häiritsevästi. Sisäpihan ulkoverhouksen yläosa oli alkuperäinen. Sen sijaan verhouksen alaosa on uusittu ja sen suunta on muutettu pystyverhoukseksi. Päädyssä ja kadun puolella uusittu ulkoverhous oli tehty huonolaatuisesta ja myös malliltaan erilaisesta panelista. Korjauksen suunnittelemattomuus paistaa läpi muun muassa siellä täällä risteilevistä sähköjohdoista. Eikä räystään alta tursuava sienimäinen muodostelma ole lattia- tai katto sientä. Muodostelma on polyuretaanivaahtoa, jota on käytetty tilkitsemään seinässä olevaa reikää. Mikäli polyuretaanivaahtoa on runsaasti seinäverhouksen alla, aiheuttaa se seinään höyrysulun. Höyrysulku on väärällä puolella rakennetta ja siitä saattaa aiheutua jatkossa laho- ja homevaurioita sekä hirsirakenteeseen että verhoukseen. Väistämätön tuho on viimeistelty maalaamalla verhous lateksilla. Alkuperäisistä koristeellisista uuneista on jäljellä enää rikkonaisia fragmentteja roskakasassa. Jari Ahtinen tekee havaintoja alkuperäisen ja uusitun verhouksen eroista.

17 Ikkunakoiristeiden teossa keväällä 2005 virolaiset Raivo Mokk ja Iivo Puusep. Tikkailla Liettuan Valentinas ja hänen työtoverinsa. Toisilla tikkailla Norjan Vegar Kolbjörn. Lateksikorjaukset eivät ole projektin syytä. Ikkunakoristeita ja projektin poikia 05 Kaukaa katsottuna Baltasis 7 näyttää siedettävältä. Kuvassa oikealla Valentinas kopioi koristeen muotoja. Matkalta silmään tarttunutta Mikko Timonen havaitsi pystyparrun rapistuneen tikkurappauksen sisältä. Aluksi sitä arveltiin niin sanotuksi varhopatsasrakenteeksi. Myöhemmin Rusiskeksen ulkomuseokäynnillä kävi ilmi, että parru on paikallinen tapa jäykistää lamasalvosrakennetta. Tämä karalankkutyyppinen parru toimii kuten suomalaiset hirsirakenteiden ulkopuoliset völjarit. Asiasta lisää myöhemmin tässä dokumentissa ulkomuseoraportin yhteydessä.

18 Celebration of Craft -projektissa mukana ollut Filaretu 8 -talo oli ehostettu. Koska korjaukseen oli tullut avustusrahaa, ei talon sosio-ekonominen rakenne ollut muuttunut. Varattomia ei ole ajettu talosta kadulle. Toivoa jäljellä Vilnan Filaretu st 8:ssa sijaitseva vaalea talo oli keväällä 2005 todella masentavan näköinen. Vaikka senkään korjauksessa ei ole noudatettu restauroinnin periaatteita, oli yleisilme kuitenkin kohentunut. Lateksimaalaus saattaa tässäkin talossa aiheuttaa ongelmia tulevia korjauksia ajatellen. Positiivista oli, että Filaretu 8:n asukkaat ovat saaneet jäädä koteihinsa. Haastattelimme kohteessa 17-vuotiasta nuorukaista, joka on asunut talossa viisivuotiaasta lähtien. Kolmannelle COC-projektin talolle ei ollut tehty onneksi vielä mitään. Osoitteessa Polocko 52 sijaitsevan talon on vuonna 1890-luvulla rakentanut puolalainen upseeri. Ingmanin opiskelijat saivat tehtäväkseen miettiä, mitä talolle pitäisi tehdä. Kiireellisin työ talossa olisi väliaikaisen katteen tekeminen koristeelliselle parvekkeelle. Polosco 52:n pitkäaikainen asukas Richard Mescutavecis kertoi asumisestaan talossa.

19 Rumsiskes ja ulkoilmamuseo Oppaana Rumsiskeksen ulkoilmamuseossa meillä oli liettualainen restaurointikirvesmies Valentinas. Hän työskentelee museossa vartijana ja talojen huoltajana. Museoon on kerätty rakennuksia eri puolilta Liettuaa kyläkokonaisuuksiksi. Opiskelijoiden tehtävänä oli tarkkailla rakennusteknisiä ratkaisuja ja erilaisia korjaustapoja sekä niiden samankaltaisuuksia ja eroavuuksia omiimme verrattuna. Museon uudisrakennuskohteissakin vaalitaan perinteisiä työtapoja. Tässä meille kävi ilmi, mitä tarkoitti pystyparru rakenteen sisällä. Sen tehtävä on pitää seinä suorassa linjassa. Kohteessa on osattu ottaa huomioon hirsiseinän painuminen myös ikkunoiden ja ovien yläpuolella. Vierailulla Valentinaksen kotona opiskelijoita kiinnostivat talon isännän itsetekemät kirveet.

20 Tarton jugend, empire, uusgoottilaisuus ja varsinainen goottilaisuus Goottilaisen kirkon raunio Tartossa antoi konkreettisen kuvan tyylisuunnan rakennusten rakenteista. Rauniota oli tuettu erilaisin tukirakentein ja siinä oli tehty täydentäviä tiilirekonstruktioita. Raunion toisessa päässä oli museorakennus, johon on mahdollista tutustua seuraavalla kerralla tarkemmin. Tartossa voi vertailla eri aikakausien rakennuksia. Kuvan uusgoottilainen kirkko on rakennettu vuonna Käynti Tarton yliopistorakennuksen sisällä poiki pitkän pohdinnan rakennuksen kokemista muutoksista parin vuosisadan aikana.

Joensuun ortodoksisen seurakunnan Pyhän Nikolaoksen Kirkko. Restaurointityöt 2005-2006

Joensuun ortodoksisen seurakunnan Pyhän Nikolaoksen Kirkko. Restaurointityöt 2005-2006 1 Joensuun ortodoksisen seurakunnan Pyhän Nikolaoksen Kirkko Restaurointityöt 2005-2006 2 SISÄLLYSLUETTELO Johdanto s.2 1. Sisäänkäynnit ja portaat s.3 2. Seinien alaosat s.6 3. Pohjoinen sisäänkäynti

Lisätiedot

Venla Vuorela. Vanhan talon henki. Neuvoja vanhojen puurakennusten hoitoon

Venla Vuorela. Vanhan talon henki. Neuvoja vanhojen puurakennusten hoitoon Venla Vuorela Vanhan talon henki Neuvoja vanhojen puurakennusten hoitoon Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin Pohjois-Karjalan TE-keskus on rahoittanut

Lisätiedot

JOENSUUN RUUTUKAAVAN KORTTELIN 48 POHJOISOSAN RAKENNUSHISTORIASELVITYS

JOENSUUN RUUTUKAAVAN KORTTELIN 48 POHJOISOSAN RAKENNUSHISTORIASELVITYS JOENSUUN RUUTUKAAVAN KORTTELIN 48 POHJOISOSAN RAKENNUSHISTORIASELVITYS Pekka Piiparinen 2014 Arkkitehtitoimisto Torikka & Karttunen 2 1. JOHDANTO 3 2. KORTTELI 48:N POHJOISOSA 3 2.1. Kuvaus 3 2.2. Rakennukset

Lisätiedot

KURESAAREN KAUPUNKIKIERROS

KURESAAREN KAUPUNKIKIERROS 1 KURESAAREN KAUPUNKIKIERROS Kuresaaren kaupunkikierros järjestettiin 26.6.2012 klo 10.00 alken. Kokoontuminen oli Vanalinna Kohvikissa klo 10.00. Mukaan oli tullut 10 henkilöä ja oppaanamme toimi Maria

Lisätiedot

KORJAA KORJAUSRAKENTAMISEN EXTRA REMONTOI UNELMAKSI PINKOPAHVIN LIIMAAMINEN LEIJONALEVYILLÄ HARKITEN KORJAUSRAKENTAJAN. s.2. s.6. s.11. s.

KORJAA KORJAUSRAKENTAMISEN EXTRA REMONTOI UNELMAKSI PINKOPAHVIN LIIMAAMINEN LEIJONALEVYILLÄ HARKITEN KORJAUSRAKENTAJAN. s.2. s.6. s.11. s. www.suomenkuitulevy.fi Suomen Kuitulevy Oy KORJAUSRAKENTAMISEN EXTRA s.2 KORJAA HARKITEN s.6 Kalevi Järvinen opastaa seinät sileiksi PINKOPAHVIN LIIMAAMINEN s.11 Satavuotiaasta hirsitalosta KORJAUSRAKENTAJAN

Lisätiedot

Pyhäkkökierros Ilomantsin ortodoksiset pyhäköt - Lisäksi Ilomantsin historiaa

Pyhäkkökierros Ilomantsin ortodoksiset pyhäköt - Lisäksi Ilomantsin historiaa 1 Pyhäkkökierros Ilomantsin ortodoksiset pyhäköt - Lisäksi Ilomantsin historiaa Ilomantsin ortodoksinen seurakunta 2 Sisältö Esipuhe... 4 Elian kirkko seurakunnan pääpyhäkkö 120 vuotta... 5 Aiemmat Elian

Lisätiedot

KUKKIVA HAMINA. VIIMEISIN PÄIVITYS 4.3.2014 Haminan kaupunki

KUKKIVA HAMINA. VIIMEISIN PÄIVITYS 4.3.2014 Haminan kaupunki KUKKIVA HAMINA K e s k u s t a n r a k e n n e t u n y m p ä r i s t ö n o h j e i s t o VIIMEISIN PÄIVITYS 4.3.2014 Haminan kaupunki SISÄLLYS Yleistä 1 Ohjelman perusta... 1 Tavoite 1 Toimintatavat 1

Lisätiedot

RAKENNUSOIKEUS 8. Asialista. 1. Läsnäolijoiden toteaminen. 2. Päivän työjärjestyksestä ja tavoitteista sopiminen. 3. Edellisen kokouksen pöytäkirja

RAKENNUSOIKEUS 8. Asialista. 1. Läsnäolijoiden toteaminen. 2. Päivän työjärjestyksestä ja tavoitteista sopiminen. 3. Edellisen kokouksen pöytäkirja RAKENNUSOIKEUS 8 Pispalan pamauksessa perustetun työryhmän kahdeksas kokoontuminen Aika: Tiistai 8.7.2008 kello 18:00 alkaen Paikka: Pispalan kirjastotalo Puheenjohtaja/sihteeri: Asialista 1. Läsnäolijoiden

Lisätiedot

Pekkalan koulu, Ruovesi. katselmus 19.-23.9.2011. Kallion Savo-seura Böök Huttunen Savolainen

Pekkalan koulu, Ruovesi. katselmus 19.-23.9.2011. Kallion Savo-seura Böök Huttunen Savolainen Pekkalan koulu, Ruovesi. katselmus 19.-23.9.2011 Kallion Savo-seura Böök Huttunen Savolainen Ilmakuvassa vuodelta 1960 on keskellä Pekkalan yläkoulu, jonka vasemmalla puolella koivikon takana näkyy urheilukenttä.

Lisätiedot

SEURASA AREN ULKOMUSEON ARKKITEHTUURIA TUTKIMASSA

SEURASA AREN ULKOMUSEON ARKKITEHTUURIA TUTKIMASSA SEURASA AREN ULKOMUSEON ARKKITEHTUURIA TUTKIMASSA Oppimateriaali kuvataiteen opettajien avuksi ARKKITEHTUURIA TUTKIMASSA s. 02/16 Axel Olai Heikelin vuonna 1909 perustama Seurasaaren ulkomuseo tarjoaa

Lisätiedot

Hannu Rinne. KesämöKKi. KunnOSTaMinen KESÄ- JA TALVIKÄYTTÖÖN WSOY

Hannu Rinne. KesämöKKi. KunnOSTaMinen KESÄ- JA TALVIKÄYTTÖÖN WSOY Hannu Rinne KesämöKKi KunnOSTaMinen KESÄ- JA TALVIKÄYTTÖÖN WSOY Perinnemestarin kesämökki Hannu rinne KESÄMÖKKI kunnostaminen kesä- Ja TaLVikäyTTöön WsoY Kirja on saanut apurahan WSOY:n kirjallisuussäätiöltä.

Lisätiedot

KOTISEUTUJULKAISU 2009

KOTISEUTUJULKAISU 2009 8 KOTISEUTUJULKAISU 2009 Lehden julkaisija: WIRMO -SEURA ry Sisällysluettelo 2009 Arvoisa lukija, Marja Virpi...1 Mynämäen seurakunnan ja kirkon vanhoista vaiheista, Markus Hiekkanen...3 Mynämäen kirkon

Lisätiedot

IIN VANHAN HAMINAN KORJAUSOHJEISTO

IIN VANHAN HAMINAN KORJAUSOHJEISTO IIN VANHAN HAMINAN KORJAUSOHJEISTO Iin kunta Arkkitehtitoimisto Ajantaju 2011 1 IIN VANHAN HAMINAN KORJAUSOHJEISTO Sisältö IIN VANHAN HAMINAN KORJAUSOHJEISTO... 1 Iin kunta... 1 Arkkitehtitoimisto Ajantaju...

Lisätiedot

kenttätyöt 10. 15.2.2012

kenttätyöt 10. 15.2.2012 kenttätyöt 10. 15.2.2012 Pajan pohjois- ja länsijulkisivua luoteisnurkasta nähtynä vuonna 1968. Etualalla on pieni puistomainen vehreä tila Pajan ja Voimalan välissä. (Kuva: Suomen Rautatiemuseo / O. Karasjoki)

Lisätiedot

JUMALANSYNNYTTÄJÄN KUVA KIRKOSSA

JUMALANSYNNYTTÄJÄN KUVA KIRKOSSA JUMALANSYNNYTTÄJÄN KUVA KIRKOSSA Jumalansynnyttäjän kuvat Ohridin Perivleptos -kirkon seinämaalauksissa vuodelta 1295 Tänään suuren Kuninkaan elävä temppeli tulee temppeliin valmistautuakseen Hänen jumalalliseksi

Lisätiedot

SOANLAHDENKADUN YMPÄRISTÖN ALUE- JA RAKENNUSINVENTOINTI

SOANLAHDENKADUN YMPÄRISTÖN ALUE- JA RAKENNUSINVENTOINTI SOANLAHDENKADUN YMPÄRISTÖN ALUE- JA RAKENNUSINVENTOINTI Osa B: Inventoidut rakennukset Pekka Piiparinen 2014 Arkkitehtitoimisto Torikka & Karttunen 2 SISÄLTÖ JOHDANTO 3 INVENTOIDUT RAKENNUKSET 5 Pielisensuunkatu

Lisätiedot

UUDENKYLÄN VALTAKUNNALLISEN RAKENNETUN KULTTUURIYMPÄRISTÖN LIITTYMINEN MAISEMAAN

UUDENKYLÄN VALTAKUNNALLISEN RAKENNETUN KULTTUURIYMPÄRISTÖN LIITTYMINEN MAISEMAAN HISTORIA- JA MAISEMASELVITYS UUSIKYLÄ III A FORSSAN KAUPUNKI MAANKÄYTÖN SUUNNITTELU UUDENKYLÄN VALTAKUNNALLISEN RAKENNETUN KULTTUURIYMPÄRISTÖN LIITTYMINEN MAISEMAAN Sirkka Köykkä 30.5.2011 Karttaliite

Lisätiedot

Koskettava julkistamistilaisuus Paimiossa

Koskettava julkistamistilaisuus Paimiossa Lokakuu 2014 65. vuosikerta nro 10 Koskettava julkistamistilaisuus Paimiossa Johannekselaisten sota-ajan historia on nyt yksien kansien välissä. Historiantutkija, FT Pirkko Kanervon uurastuksen tulos,

Lisätiedot

Ortodoksinen aikakauslehti 2 29. 3. 2012 7

Ortodoksinen aikakauslehti 2 29. 3. 2012 7 aamun koitto Ortodoksinen aikakauslehti 2 29. 3. 2012 7 Kristus nousi kuolleista totisesti nousi! Aamun koitto Ortodoksinen aikakauslehti nyt Huhtikuu 2012 4-5 Kohtuullisesti Jyväskylässä. Seurakunnan

Lisätiedot

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Restauroinnin koulutusohjelma. Johanna Jauho

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Restauroinnin koulutusohjelma. Johanna Jauho KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Restauroinnin koulutusohjelma Johanna Jauho TAITEILIJAKOTI ERKKOLAN TUVAN UUNIN RESTAUROINTI JA TUT- KIMUS TAITEILIJAKOTIEN UUNEISTA Opinnäytetyö 2014 2 TIIVISTELMÄ KYMENLAAKSON

Lisätiedot

Kapteeninkatu 11 - Ensimmäiset sata vuotta 1901-2001

Kapteeninkatu 11 - Ensimmäiset sata vuotta 1901-2001 Kapteeninkatu 11 - Ensimmäiset sata vuotta 1901-2001 Sokean miehen elämäntyö 2 Kapteeninkatu 11 on sokean miehen elämäntyö Vuorenlinnan eli nykyisen As.Oy Kapteeninkatu 11:n historia on jo sadan vuoden

Lisätiedot

VALAMON YSTÄVÄT RY:N LEHTI NUMERO

VALAMON YSTÄVÄT RY:N LEHTI NUMERO Valamon Ystävä VALAMON YSTÄVÄT RY:N LEHTI NUMERO 82 15.6.2011 VALAMON YSTÄVÄT RY TOIMISTO Unioninkatu 39 A 6, 4. kerros. 00170 Helsinki. Puh. (09) 135 5715 Toimisto avoinna: ke 15.00-16.30 Kesätauko 1.6.-15.8.

Lisätiedot

HIRVITALO - PISPALAN NYKYTAITEEN KESKUS. Kirja kaikesta maan ja taivaan välillä. toimitus, taitto ja suunnittelu Mikko Nurmi.

HIRVITALO - PISPALAN NYKYTAITEEN KESKUS. Kirja kaikesta maan ja taivaan välillä. toimitus, taitto ja suunnittelu Mikko Nurmi. HIRVITALO - PISPALAN NYKYTAITEEN KESKUS Kirja kaikesta maan ja taivaan välillä toimitus, taitto ja suunnittelu Mikko Nurmi kansi Mira Heija erityiskiitos Eeva-Liisa Grönlund, Jaana Uusimäki, Pauliina Leikas,

Lisätiedot

Museoviraston raportteja 3. Engelin merkintöjä. Havaintoja tavasta rakentaa Pietarissa ja rakennusmateriaalien ominaisuuksista

Museoviraston raportteja 3. Engelin merkintöjä. Havaintoja tavasta rakentaa Pietarissa ja rakennusmateriaalien ominaisuuksista Museoviraston raportteja 3 Engelin merkintöjä Havaintoja tavasta rakentaa Pietarissa ja rakennusmateriaalien ominaisuuksista Engelin merkintöjä Havaintoja tavasta rakentaa Pietarissa ja rakennusmateriaalien

Lisätiedot

R A N N A S T A R A K E N N U K S E E N R U O K O R A K E N T A M I S T A I T Ä M E R E N A L U E E L L A Toim. Helga Stenman

R A N N A S T A R A K E N N U K S E E N R U O K O R A K E N T A M I S T A I T Ä M E R E N A L U E E L L A Toim. Helga Stenman R A N N A S T A R A K E N N U K S E E N R U O K O R A K E N T A M I S T A I T Ä M E R E N A L U E E L L A Toim. Helga Stenman TURUN U AMMATTIKORKEAKOULU M A T K A K O U R A N N A S T A R A K E N N U K

Lisätiedot

Vanha maatalousrakennus. käytössä SOILI MIEKKALA ANNA-MAIJA KIRKKARI TYÖTEHOSEURA MAATALOUS. Työtehoseuran raportteja ja oppaita 25 HELSINKI 2006

Vanha maatalousrakennus. käytössä SOILI MIEKKALA ANNA-MAIJA KIRKKARI TYÖTEHOSEURA MAATALOUS. Työtehoseuran raportteja ja oppaita 25 HELSINKI 2006 Vanha maatalousrakennus uudessa käytössä TYÖTEHOSEURA SOILI MIEKKALA ANNA-MAIJA KIRKKARI Työtehoseuran raportteja ja oppaita 25 HELSINKI 2006 MAATALOUS Vanha maatalousrakennus uudessa käytössä. Soili Miekkala

Lisätiedot

kevät-kesä 2008 Kotina Aurora Rauhala Kosketus Torni-Ainola Talvirakentajan Erikoisedut Kosketus New Yorkissa

kevät-kesä 2008 Kotina Aurora Rauhala Kosketus Torni-Ainola Talvirakentajan Erikoisedut Kosketus New Yorkissa ANNUSTALONEWS kevät-kesä 2008 Kotina Aurora Rauhala Kosketus Torni-Ainola Talvirakentajan Erikoisedut Kosketus New Yorkissa Me rakennamme taloja, mutta ensisijaisesti kuitenkin Koteja. sisältö KANNUSTALO

Lisätiedot

Hassisen Sukuseura r.y.

Hassisen Sukuseura r.y. Hassisen Sukuseura r.y. 2012 Kiertotien kievari, Kontiolahti 19.7.2008 Joukiisenranta, Eno 18.7.2009 Taistelijan Talo ja Itäpiste, Ilomantsi 17.7.2010 Ortodoksinen kulttuurikeskus, Joensuu 23.7.2011 Sisältö

Lisätiedot

laajasti. Ollaan kuulolla! Mitä edellytetään meidän toiminnaltamme,

laajasti. Ollaan kuulolla! Mitä edellytetään meidän toiminnaltamme, Tämä on Täydellisen ympyrän 19. julkaisuvuosi. Lehti on järjestyksessä kahdeskymmenesseitsemäs. Lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa. Julkaisija Tampereen Taiteilijaseura ry Kuninkaankatu 2, 33210 Tampere,

Lisätiedot

KIINTEISTÖNVÄLITTÄJÄ IMAGO KUNNOSSA? ENERGIATODISTUS MITÄ TAPAHTUU MEILLÄ. Opiskelijat gallupissa: onko välittäjien. Uudistunut

KIINTEISTÖNVÄLITTÄJÄ IMAGO KUNNOSSA? ENERGIATODISTUS MITÄ TAPAHTUU MEILLÄ. Opiskelijat gallupissa: onko välittäjien. Uudistunut KVKL- KIINTEISTÖNVÄLITTÄJÄ Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton jäsen- ja sidosryhmälehti 2/2013 Tässä numerossa: Opiskelijat gallupissa: onko välittäjien IMAGO KUNNOSSA? ENERGIATODISTUS tekeminen käytännössä

Lisätiedot