AV-TYÖSELITYS JA TOIMITUSVASTUUT A-osa: AV-URAKAN TYÖSELITYS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "AV-TYÖSELITYS JA TOIMITUSVASTUUT A-osa: AV-URAKAN TYÖSELITYS"

Transkriptio

1 AV-TYÖSELITYS 1 / 6 RAJAKYLÄN KOULU 1-VAIHE AV-TYÖSELITYS JA TOIMITUSVASTUUT A-osa: AV-URAKAN TYÖSELITYS 1. YLEISTÄ Lyhenteet: AV-T = AV-laitetoimittaja S-U = Sähköurakoitsija R-U = Rakennusurakoitsija AV-S = AV-suunnittelija. Tämä työselitys on tarkoitettu av-urakoitsijalle av-urakointia varten AV-laitetoimittajalla on rajapintoja S-U:n järjestelmien ja laitteiden yhteensovittamisessa, joten on suotavaa että osapuolet perehtyvät paitsi omaan toimitukseensa myös muihin järjestelmään liittyviin urakoihin ja toimituksiin. Luonnollisesti yhteistyö tilaajan rakennus- ja taloteknisten osaston kanssa auttaa aikaansaamaan hyvän lopputuloksen ja ehkäisemään mahdollisia suunnittelussa ilmenneitä aukkoja eri suunnitelmien yhteensovittamisessa. 2. AV-JÄRJESTELMIEN ASENNUKSEEN LIITTYVÄT VAATIMUKSET. 2.1 YLEISTÄ AV-laitetoimitus 1-vaiheen luokkatilojen, neuvottelu- ja taukotilojen AVesityslaitteiden toimitukset asennettuna käyttökunnossa käyttöopastuksineen.

2 AV-TYÖSELITYS 2 / Dokumentointi. Av-laitetoimittaja koostaa teknisen kansion, jossa: - järjestelmä- ja laitekohtaiset käyttöohjeet sekä huoltopisteet av-järjestelmästä huoltokirjaan vuosihuoltokohteet ja tarkastukset - laitteiden sarjanumerot - loppupiirustukset: 1) Pohjapiirustukset, joissa toteutusta vastaavat laitesijoittelu, rasiamerkinnät ja kaapelointi. 2) Toteutusta vastaavat AV-järjestelmäkaaviot, joissa merkittynä laitteet, kaapelit ja rasiat. 3) Kaapelivetoluettelo, jossa av-järjestelmäkaaviota vastaavat kaapeli- ja rasiamerkinnät ja vastaavat merkinnät todellista asennusta vastaavalla tavalla. Tekniset kansiot luovutetaan 3 kpl tilaajalle. Paperiversion lisäksi tilaajalle luovutetaan 3 kpl vastaavan sisältöisiä CD-tallenteita. 2.3 Merkinnät. Laitemerkinnät. Rasiat, kaapelit ja laiteliittimet merkitään tilakohtaisesti luonnollisella merkinnällä ja juoksevalla numerolla Esim. HDMI-1 (In tai Out). Tilatunnusta ei tarvita kenttämerkinnöissä, vaan ainoastaan loppuasiakirjoissa. Vastaava tila- ja kaapelitunnus merkitään siis kaapelivetoteloon ja laitelohkokaavioihin. Kaapelivetoluetteloon lisäksi tunnuksen selite. Tunnuksen selitteessä (kaapelivetoluettelossa)mainittava - kaapelityyppi/liittimet - käyttötarkoitus - kytkentäpisteen nimiöinti laitteessa tai rasiassa. 2.4 Asennuspiirustukset (AV-T). Asennuspiirustukset ( mahdollisesti muutettu laitejärjestelmäkaavio ) on toimitettava av-suunnittelijalle ja tilaajalle 2 viikkoa ennen asennusten alkamista tarkastettaviksi. 2.5 Tarvikkeet ja kytkennät Asennustarvikkeissa on kiinnitettävä huomiota liittimien valintaan ja asennuksiin, jotta vältyttäisiin signaalihäviöiltä ja häiriöiltä. Av-urakoitsija voi käyttää valintansa mukaan eri liitintyyppejä kuitenkin siten, että signaalihäviöitä ei pääse syntymään. Kaikki kaapelit, kytkennät ja rasiat on merkittävä selväkielisesti mekaanista kulutusta kestävällä merkkaustavalla. Kaapelit tulee niputtaa mahdollisuuksien mukaan aina yhteen tarvittava liikkumavara huomioiden (käyttötilanteet, huolto ja korjaus ) Kaikki Av-kaapeloinnit tulee olla suojattuja ja liitännöissä on huolehdittava maalenkkien ja oikosulkujen esto.

3 AV-TYÖSELITYS 3 / Runkokaapelointi- ja laiteasennuksiin liittyvät vaatimukset Tiloissa on esityspisteen ja projektoreiden välissa Point to Point tyyppinen 2 x CAT6 (suojattu) signaalisiirtoa varten. Urakoitsija voi käyttää harkintansa mukaan käyttää signaalisiirrossa kuitenkin valitsemaansa kaapelointitapaa. Signaalisiirrossa voidaan käyttää joko valmiskaapeleita tai työmaalla rakennettavia kaapeleita. Pohjapiirustuksissa on merkitty johtoreitit, valmiskaapelit tulee siis valita sen mukaan. CAT -muuntimet/sovittimet tulee sisällyttää asennushintoihin. HDMI-kaapeloinnissa ja aktiivilaitteissa vaaditaan 1080P ja HDCP- tuki. Koko esitysjärjestelmän toimivuus tulee testata ja tarkastaa ennen asennusten alkua ja esittää käyttäjälle kohteen malliluokassa (kiinteä asennus ei välttämätön esittelyssä). Projektorin ja kaiuttimien kaapelointi voidaan päättää suoraan johtoliittimellä käyttöpisteiden runkokaapeloinnit pystykourussa tai lattiarasiassa aina rasia -liittimelle. Liitäntäjohdot sekä projektorille että kaiuttimille tulee sovittaa vähimmäispituuteen. Kaiuttimien tai projektorin viereen näkyville niputettuja liitäntäkaapeleita ei hyväksytä. Projektorit tulee asentaa siten, että kuvaa EI KORJATA sähköisesti. Kuvan yläpinta tulee sijoittaa mahdollisimman ylös kankaan / heijastuspinnan yläreunaan. Älyprojektoreiden kuvan yläreuna h Pöydästä tulevat liitosjohdot ( myös ATK- ja 230V kaapelit ) kourulle tasataan ja niputetaan kaapeliniputtajalla. Läpivientiholkit (kaapelit ja projektoritelineet) alakatossa kuuluvat AV-urakkaan. Tiloissa, jotka on varustettu alakatolla on katon liitäntäpisteet sijoitettu alakaton yläpuolelle. Läpivientiholkit alakatossa kuuluvat AV-urakkaan. Projektoriteline kiinnitetään joko alakaton yläpuolelle suoraan holviin tai valaisinripustuskiskoon. Kiskon kiinnitys varmistettava työmaalla! Projektorin jalan ja tai kaapeleiden läpivienti tulee viimeistellä läpivientihelalla. Kaiuttimet voidaan kiinnittää suoraan alakaton läpi esim. levyvahvikkeeseen. AV-urakoitsija velvoitetaan tutustumaan asennusympäristöön viimeistään 2 viikkoa ennen asennusten aloittamista yhdessä työmaan vastaavan mestarin kanssa. Katselmuksessa varmistetaan, että asennus voidaan suorittaa. Mahdolliset esteet / puutteet tulee ilmoittaa kirjallisesti kohteen valvojalle. Katselmuksen tilaa kohteen valvoja kuitenkin niin, että urakoitsija velvoitetaan ilmoittamaan mahdollisesta katselmuspuutteesta 2 viikkoa ennen asennusten aloittamista 2.7 HDMI / Displayport aktiivilaitteissa ja kaapeloinnissa Valitsimissa ja jakajissa tulee varmistaa, että HDMI- liitännät tukevat Displayportsovittimia. Displayport sovittimia tulee varata HDMI-liitäntöjä vastaava määrä.

4 AV-TYÖSELITYS 4 / Laiteluettelot ja laitevaihdot Laitteet ovat tyyppilaitteita, joilla on kuvattu laitteiden laatutavoitteet ja toiminta, joten niistä voidaan poiketa, kunhan tyyppilaitteiden ominaisuudet ja hinta/laatusuhde eivät muutu. 2.9 Muutostyöt Urakoitsijan tulee antaa av-suunnitelmien muutoksen vaikutuksista urakkahintaan yksilöity tarjous tai eritelty laskelma. Muutoksissa noudatetaan yksikköhintaluettelossa sovittuja hintoja tai näiden puuttuessa vastaavin perustein sovittuja hintoja. Jos sopimusasiakirjoista ei saada vastaavaa hintaa tai hinnan määräytymisperusteita eikä hinnasta voida muuten sopia, on työ tehtävä omakustannushintaan yleisten sopimusehtojen YSE 98 mukaisesti ellei rakennuttaja ota sitä toteutettavakseen Käyttökoulutus ja käyttöohjeet AV-U:n on annettava käyttökoulutus tilaajan nimeämille pääkäyttäjille heti toimintakoetarkastuksen yhteydessä pidettävissä erillisissä teknisessä käyttökoulutustilaisuudessa (1 pv). Tämän jälkeen koekäyttöjakson aikana on pidettävä 1 koulutuspäivä, joka kohdistuu eri käyttäjäryhmille. Lisäkoulutuspäivät katsotaan lisätöiksi, joiden hinnoitteluperuste tulee merkitä yksikkö-hintaluetteloon. Järjestelmien käytöstä ja huollosta luovutetaan käyttäjälle selkeät kirjalliset ohjeet. Urakoitsijan tulee valmistaa huonekohtainen laminoitu A4-kokoinen pikakäyttöohje laitejärjestelmien käytöstä Siivous ja suojaaminen: Av-urakoitsija vastaa työpisteen siivouksesta ja pakkausjätteen poiskuljettamisesta. Kiinnitysalueet tulee suojata siten, etteivät mahdollisesti putovat esineet vahingoita kalusteita tai muita pintoja. Seinissä porausreiät tulee viimeistellä joko läpivientiholkein tai kiinnityspohjan värisellä paikka-aineella, mikäli kiinnitettävä esine ei peitä porausjälkeä. Porauspöly tulee imuroida suoraan porauspisteestä. Mahdollisesti levinnyt pöly tulee poistaa heti imuroiden ja/tai kostealla pyyhkien pintoja tai kalusteita vahingoittamatta. Kädet tulee suojata puhtailla puuvilla tai vastaavilla tahraamattomilla työkäsineillä työskenteltäessä kaluste-, katto tai seinäpinnolla. Urakoitsijan tulee kuvata ja kirjata ennen työskentelyn alkua tilan mahdolliset vauriot ja tai tahriintuneet pinnat ja ilmoitettava niistä kohteen vastaavalle mestarille muussa tapauksessa urakoitsija vastaa mahdollisesta puhdistuksesta, korjauksesta ja/tai maalauksesta Ongelmatilanteet AV-asennuksiin liittyvissä vastuissa noudatetaan tämän asiakirjan ohjeita. Mahdollisista virheistä tai epäloogisuuksista tulee informoida av-suunnittelijaa heti.

5 AV-TYÖSELITYS 5 / 6 Ohjeista voidaan poiketa asennustapojen ja teknisten ratkaisujen suhteen, kun toiminnallista tai laadullista ristiriitaa ei synny tämän asiakirjan ja sen liitteenä olevia piirustusten välillä. Muutokset on hyväksytettävä valvojalla. 3. Tilakohtaiset erittelyt. 3.4 Perusopetustilat ( lohkokaavio 700-3A ) Luokat varustetaan pääsääntöisesti älyprojektorilla perusprojektorilla. Signaalivalintaa ohjataan HDMI-valitsimella. C-video / audio ja HDMI-kaapeloidaan projektorille. Projektorin audio-out liittimestä kaiuttimille. Luokissa tulee voida käyttää muuta äänilähdettä kuin valittu esitettävä kuva ( Esim. dokumenttikameran kuva, mutta PC:n ääni. Tämä voidaan toteuttaa joko projektorin sisäisellä audiomatriisilla tai kierrättämällä aktiivikaiuttimien syöttö opettajan pöydän johtokourun kautta ( väliliitännät + 0 db volymesäädin ) Muissa tiloissa järjestelmä toimii perinteiseen tapaan ( AFBV ) VGA-kaapelointia ei toteuteta. B. Muiden urakoitsijoiden vastuut av-toimituksesta (tiedoksi) B2.1 Rakennusurakoitsijan vastuut av-urakasta Asentaa tiloissa - joissa alakattorakenne kaiuttimien ja valkokankaiden kiinnityskohtiin rakenteelliset lisävahvistukset AV-U:n ohjeiden mukaan. Järjestää lukittavan varaston asennustöiden ajaksi, asennustelineet av-u:n käyttöön. B2.2 Irtokalustetoimittajan vastuut sähkö- ja av-urakasta Irtokalustetoimittajan, sähköurakoitsijan ja AV-urakoitsijan on sovittava kalusteen asennuksiin liittyvien AV- ja S-asennusten aikataulusta ja työjärjestyksestä. Kalustetoimittajan on tarkastutettava kalusteiden mitoituskuvat ja rakenteet (kaapelireitit ja läpiviennit) sekä av-suunnittelijalla että AV-U:lla. Kalusterakenteissa on kiinnitettävä erityistä kaapeloinnin helpouteen ja huolettavuuteen. B2.3 Sähköurakoitsija vastuut av-urakasta Kaapelireitit AV-kaapeloinnin mahdollistamiseksi. Mikäli reitti toteutetaan siten, että 230V kaapelit joudutaan asentamaan rinnan av-kaapeleiden kanssa tulee hyllylle asentaa eristelevy- muuten suojaetäisyys on 1 m, risteäminen sallittu. Projektoreille ja kaiuttimille päättyvät runkokaapelit päätetään alas lasketuissa katoissa alakaton yläpuolelle, asennuspaikkaan on varattava huoltoluukut ellei alakatot ole avattavia. Kaikki tilan sisällä olevat av-järjestelmiin sisältyvät pistorasiat tulee olla samassa vaiheessa vaiheeseen ei saa liittää työstökoneita, jäähdytinlaitteita yms.

6 AV-TYÖSELITYS 6 / 6 SU-hankkii, asentaa ja kalustaa (RJ-45) AV-urakoitsijan signaalisiirtoa varten Point to Point -tyyppiset 2 x CAT6 ( suojattu ) kaapelit esitysvälineen ja esityspisteen välille. AV-pohjapiirustuksen mukaan.

RAJAKYLÄN KOULUI, 1-vaihe, PERUSKORJAUS AV-HANKINTAAN LIITTYVIÄ MUITA VAATIMUKSIA

RAJAKYLÄN KOULUI, 1-vaihe, PERUSKORJAUS AV-HANKINTAAN LIITTYVIÄ MUITA VAATIMUKSIA OULUN KAUPUNKI 1 (5) RAJAKYLÄN KOULUI, 1-vaihe, PERUSKORJAUS AV-HANKINTAAN LIITTYVIÄ MUITA VAATIMUKSIA Yleistä Av-laitetoimittaja sitoutuu suorittamaan sovittua urakkasummaa vastaan tämän asiakirjan, tarjouspyynnön

Lisätiedot

YLIVIESKAN KAUPUNGINTALO KOKOUS- JA KONFERENSSIJÄRJESTELMÄ. akustiikka audiovisual melu. Sami Reina Toni Soininen

YLIVIESKAN KAUPUNGINTALO KOKOUS- JA KONFERENSSIJÄRJESTELMÄ. akustiikka audiovisual melu. Sami Reina Toni Soininen 161115-215 9.5.2017 YLIVIESKAN KAUPUNGINTALO KOKOUS- JA KONFERENSSIJÄRJESTELMÄ Sami Reina Toni Soininen Akukon Oy Hiomotie 19, 00380 HELSINKI Y-tunnus 0983772-0 Puh. 010 3200 700 akustiikka audiovisual

Lisätiedot

Induktiosilmukkavahvistimen tulee toistaa kaikki samat äänet mitä kaiuttimista toistetaan (mm.tietokone, langaton mikrofoni, digiboxi).

Induktiosilmukkavahvistimen tulee toistaa kaikki samat äänet mitä kaiuttimista toistetaan (mm.tietokone, langaton mikrofoni, digiboxi). Liite 2 Yksilöity tilojen käyttötarkoitus Esiopetustilat (507,509,607,609): Järjestelmän toiminnan kuvaus: Käyttäjän työpisteeseen tulee seuraavat laitteet: tietokone, monitori, dokumenttikamera, digiboxi,

Lisätiedot

YKSIKKÖHINTALUETTELO 26.1.2015

YKSIKKÖHINTALUETTELO 26.1.2015 YKSIKKÖHINTALUETTELO 26.1.2015 POLVIJÄRVEN KUNTA PITKÄSENLAHDENTIEN VESIHUOLTO 1. YLEISTÄ Rakennusaikana mahdollisesti tehtävät muutostyöt hinnoitellaan noudattaen jäljempänä mainittuja yksikköhintoja.

Lisätiedot

HEINÄVEDEN KUNTA Katuvalaistuksen uusiminen 2016 HEINÄVESI

HEINÄVEDEN KUNTA Katuvalaistuksen uusiminen 2016 HEINÄVESI HEINÄVEDEN KUNTA Katuvalaistuksen uusiminen 2016 HEINÄVESI Muutos Pvm/Tarkastanut Pvm/Hyväksynyt Pvm/Julkaissut Huomautukset 10.02.2016 / HM 1 Katuvalot 2 Piirustukset Heinäveden kunta uusii nykyisiä elohopeahöyrylampuilla

Lisätiedot

Eura kunta Koulukeskuksen paikoitusalue Valaistus Eura HANKINTASELOSTUS SÄHKÖ- JA TELETEKNISET JÄRJESTELMÄT

Eura kunta Koulukeskuksen paikoitusalue Valaistus Eura HANKINTASELOSTUS SÄHKÖ- JA TELETEKNISET JÄRJESTELMÄT Eura kunta Koulukeskuksen paikoitusalue Valaistus Eura HANKINTASELOSTUS SÄHKÖ- JA TELETEKNISET JÄRJESTELMÄT 02.06.2016 Muutos A 26.5.2017 Lisätty piha-alueen valaistus A0 YLEISTIEDOT KOHTEESTA... 2 A01

Lisätiedot

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE SEINÄJOEN KAUPUNKI TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE 15.2.2016 Tämä asiakirja koskee Seinäjoen Kaupungin Törnävänsaaren sillan rakennustöitä. 1 (5) TYÖTURVALLISUUSLIITE 0. YLEISTÄ 0.1 TURVALLISUUSLIITTEEN

Lisätiedot

SÄHKÖURAKKATARJOUS A YLEISTÄ. A.1 Kohde. A.2 Lisä- ja muutostyöt. Sivu 1/6. Tarjous jätettävä rakennuttajalle viimeistään /.2015 klo.

SÄHKÖURAKKATARJOUS A YLEISTÄ. A.1 Kohde. A.2 Lisä- ja muutostyöt. Sivu 1/6. Tarjous jätettävä rakennuttajalle viimeistään /.2015 klo. Sivu 1/6 Tarjous jätettävä rakennuttajalle viimeistään /.2015 klo. Tarjouksen antaja SÄHKÖURAKKATARJOUS A YLEISTÄ A.1 Kohde Vanhustenpalvelukeskus Tuulikannel Taivallahdentie 4B, 74300 Sonkajärvi A.2 Lisä-

Lisätiedot

YKSIKKÖHINTALUETTELO 20.10.2014

YKSIKKÖHINTALUETTELO 20.10.2014 YKSIKKÖHINTALUETTELO 20.10.2014 POLVIJÄRVEN KUNTA KUOREVAARANTIEN ALUEEN VESIHUOLTO 1. YLEISTÄ Rakennusaikana mahdollisesti tehtävät muutostyöt hinnoitellaan noudattaen jäljempänä mainittuja yksikköhintoja.

Lisätiedot

Tila arkistointinumerolle Tila arkistointinumerolle Tila arkistointinumerolle. Tekninen toimi Tilakeskus

Tila arkistointinumerolle Tila arkistointinumerolle Tila arkistointinumerolle. Tekninen toimi Tilakeskus OHJE 1 (5) 31.8.2011 rev2 LUOVUTUSKANSIOT JA HUOLTOKIRJA Luovutuskansiot Luovutuskansioita luovutetaan Tilaajalle 3 sarjaa. Ennen Tilaajalle luovutusta kansiot toimitetaan suunnittelijoille tarkastusta

Lisätiedot

CISCO AIRONET 1242AG -TUKIASEMA

CISCO AIRONET 1242AG -TUKIASEMA CISCO AIRONET 1242AG -TUKIASEMA Asennus ja käyttöönotto -ohjeet 4.11.2010 Jaakko Helskyaho CISCO AIRONET 1242AG 2 (10) SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 3 1.1 Tukiaseman liitännät... 3 1.2 Virransyöttösovitin...

Lisätiedot

KODIN AV-TEKNIIKAN KEHITYSNÄKYM KYMÄT. SANT - kevätseminaari Copyright Granlund TJT

KODIN AV-TEKNIIKAN KEHITYSNÄKYM KYMÄT. SANT - kevätseminaari Copyright Granlund TJT KODIN AV-TEKNIIKAN KEHITYSNÄKYM KYMÄT SANT - kevätseminaari 24.4.2009 Copyright Granlund 24.4.2009 - TJT www.granlund.fi Timo Tuominen Insinööritoimisto Olof Granlund Oy - Helsinki, teleryhmä - AV-suunnittelu,

Lisätiedot

LUOVUTUSKANSIOT JA HUOLTOKIRJA

LUOVUTUSKANSIOT JA HUOLTOKIRJA 1 (5) 11.1.2018 LUOVUTUSKANSIOT JA HUOLTOKIRJA Luovutuskansiot Luovutuskansioita luovutetaan Tilaajalle 2 sarjaa. Ennen Tilaajalle luovutusta kansiot toimitetaan suunnittelijoille tarkastusta varten. Kansiot

Lisätiedot

TUOTEKORTTI KORIPALLOTELINE KATTOON KIINNITTYVÄ RAKENNE (ETEEN TAI TAAKSE KÄÄNTYVÄ)

TUOTEKORTTI KORIPALLOTELINE KATTOON KIINNITTYVÄ RAKENNE (ETEEN TAI TAAKSE KÄÄNTYVÄ) t TUOTEKORTTI KORIPALLOTELINE KATTOON KIINNITTYVÄ RAKENNE (ETEEN TAI TAAKSE KÄÄNTYVÄ) Sisältö I. Komponentit... 3 II. Täydentävät tuotteet... 3 III. Tuotekuvaus... 4 IV. Tuotteen käyttötarkoitus... 4 V.

Lisätiedot

YKSIKKÖHINTALUETTELO 20.08.2013 649 HEINÄVEDEN KUNTA KENTTÄTIEN PERUSPARANNUS

YKSIKKÖHINTALUETTELO 20.08.2013 649 HEINÄVEDEN KUNTA KENTTÄTIEN PERUSPARANNUS YKSIKKÖHINTALUETTELO 20.08.2013 649 HEINÄVEDEN KUNTA KENTTÄTIEN PERUSPARANNUS Rakennusaikana mahdollisesti tehtävät muutostyöt hinnoitellaan noudattaen jäljempänä mainittuja yksikköhintoja. Yksikköhintojen

Lisätiedot

NextMesh Mall wlan asennussuunnitelma Kauppakeskus Tikkuri Vantaa

NextMesh Mall wlan asennussuunnitelma Kauppakeskus Tikkuri Vantaa wlan asennussuunnitelma Kauppakeskus Tikkuri Vantaa 1 2 R-kioskin edustalla 1. kerros 3 Valintalon edessä, kaapeli vedetään 2.kerroksen sähkökaapista 2 3 1 Kulmakonditorian lippa 1 1.Krs Sähkökaappi Netti

Lisätiedot

URAKKARAJALIITE URAKKARAJALIITE MAANRAKENNUS- JA KUITUTÖIDEN URAKKARAJALIITE

URAKKARAJALIITE URAKKARAJALIITE MAANRAKENNUS- JA KUITUTÖIDEN URAKKARAJALIITE URAKKARAJALIITE MAANRAKENNUS- JA KUITUTÖIDEN URAKKARAJALIITE 1. HALLINTOJÄRJESTELYT 1.1. Yleistä 1.2. Informointivelvollisuudet 1.3. Asioiden kirjaaminen 1.4. Työaikataulu 1.5. Piirustusaikataulu Työmaan

Lisätiedot

Asunto Oy Iidesranta 1 Iidesranta 11 33100 TAMPERE SÄHKÖJÄRJESTELMÄKUVAUS

Asunto Oy Iidesranta 1 Iidesranta 11 33100 TAMPERE SÄHKÖJÄRJESTELMÄKUVAUS Asunto Oy Iidesranta 1 Iidesranta 11 33100 TAMPERE SÄHKÖJÄRJESTELMÄKUVAUS Tampere 27.08.2012 GRANLUND TAMPERE OY Arto Lehmus Työ 01762.P000 SISÄLLYSLUETTELO 0 SÄHKÖJÄRJESTELMÄT... 1 01 Yleistä... 1 02

Lisätiedot

LUONNOS. Ylöjärven kaupunki / Yhdyskuntatekniikka Räikäntie 3 / PL 22 33471 Ylöjärvi

LUONNOS. Ylöjärven kaupunki / Yhdyskuntatekniikka Räikäntie 3 / PL 22 33471 Ylöjärvi toukokuu 1998 1 (11) URAKKASOPIMUS Tämä sopimuslomake perustuu Rakennusurakan yleisiin sopimusehtoihin YSE 1998 RT 16-10660, LVI 03-10277, Ratu 417-T, KH X4-00241. Hanke No Rakennuskohde 1 SOPIJAPUOLET

Lisätiedot

HEINÄVEDEN KUNTA Kenttätien perusparannus HEINÄVESI

HEINÄVEDEN KUNTA Kenttätien perusparannus HEINÄVESI HEINÄVEDEN KUNTA Kenttätien perusparannus HEINÄVESI KATUVALAISTUS b 12.5.2015 / HM a 7.4.2015 / HM Muutos Pvm/Tarkastanut Pvm/Hyväksynyt Pvm/Julkaissut Huomautukset 03.12.2013 / HM 1 Katuvalaistus 2 Piirustukset

Lisätiedot

Palon aikana toimivien Flamerex-kaapeleiden asennusohje

Palon aikana toimivien Flamerex-kaapeleiden asennusohje Palon aikana toimivien Flamerex-kaapeleiden asennusohje PALON AIKANA TOIMIVIEN Flamerex-KAAPELEIDEN ASENNUSOHJE Flamerex FRHF-kaapelin rakenne OHJEEN TARKOITUS Noudattamalla tätä ohjetta Reka Kaapeli Oy:n

Lisätiedot

837/ /2017 Tela SÄHKÖSELITYS

837/ /2017 Tela SÄHKÖSELITYS 837/10.03.02/2017 Tela 2.5.2017 39 SÄHKÖSELITYS SÄHKÖTOIMISTO RAIMO PEHKONEN OY Iitin kunta Kausalan koulu Äänentoisto- ja koulujärjestelmän uudistaminen 2017 12.04.2017 A. ESITIEDOT TYÖKOHDE JA SEN SIJAINTI

Lisätiedot

1(4) SAKKY, SAVONIA, RAVINTOLA- JA AULATILOJEN MUUTOS, VAIHE 3 SÄHKÖTÖIDEN HANKINTAOHJE

1(4) SAKKY, SAVONIA, RAVINTOLA- JA AULATILOJEN MUUTOS, VAIHE 3 SÄHKÖTÖIDEN HANKINTAOHJE 1(4) SAKKY, SAVONIA, RAVINTOLA- JA AULATILOJEN MUUTOS, VAIHE 3 SÄHKÖTÖIDEN HANKINTAOHJE 1. RAKENNUSKOHDE JA YLEISOHJEET Rakennuskohde on Kuopiossa, Sammakkolammentie 2:ssa olevassa Hotelli Savonian ravintolassa.

Lisätiedot

Ranuan jäähalli LVI-työselostus LVI-TYÖSELOSTUS. IV-urakka KOHDE

Ranuan jäähalli LVI-työselostus LVI-TYÖSELOSTUS. IV-urakka KOHDE LVI-TYÖSELOSTUS IV-urakka KOHDE Ranuan jäähalli 24.4.2015 1 Sisältö LVI-TYÖSELOSTUS... 1 1. Yleistä rakennuskohteesta... 3 1.1 Rakennuskohteen tiedot... 3 1.1.1 Rakennuttaja... 3 1.1.2 Käyttäjän edustaja...

Lisätiedot

KAUHAJOEN KOULUKESKUS J-OSAN PERUSKORJAUS SÄHKÖURAKKA (SU)

KAUHAJOEN KOULUKESKUS J-OSAN PERUSKORJAUS SÄHKÖURAKKA (SU) KAUHAJOEN KOULUKESKUS YKSIKKÖHINTALUETTELO 1 (6) KAUHAJOEN KOULUKESKUS J-OSAN PERUSKORJAUS SÄHKÖURAKKA (SU) YKSIKKÖHINTALUETTELO Urakoitsija: Osoite: Käsittelijä: Puhelin: Fax: KAUHAJOEN KOULUKESKUS YKSIKKÖHINTALUETTELO

Lisätiedot

Moderni ja kustannustehokas järjestelmä sähkön ja datan syöttöön työpisteelle

Moderni ja kustannustehokas järjestelmä sähkön ja datan syöttöön työpisteelle 2019 Moderni ja kustannustehokas järjestelmä sähkön ja datan syöttöön työpisteelle Pajap vakiopistorasiapylväs on kustannustehokas, nopea ja vaivaton väline sähkön ja tietoliikennekaapelointien rakentamiseen.

Lisätiedot

Lue huolella koko käyttöohje ennen tuotteen käyttöönottoa. Muista säästää käyttöohje tulevaisuuden varalle TURVALLISUUSTIETOJA

Lue huolella koko käyttöohje ennen tuotteen käyttöönottoa. Muista säästää käyttöohje tulevaisuuden varalle TURVALLISUUSTIETOJA Lue huolella koko käyttöohje ennen tuotteen käyttöönottoa. Muista säästää käyttöohje tulevaisuuden varalle Pidätämme kaikki oikeudet teknisten tietojen muutoksiin, emme myöskään vastaa mahdollisista teksti

Lisätiedot

Työmaan siivous pintojen ja kalusteiden asennuksen aikana

Työmaan siivous pintojen ja kalusteiden asennuksen aikana KUOPION KAUPUNKI RAKENNUSSIIVOUSOHJE 1(5) Tilakeskus Siivoustoimi 8.2.2006 raksiivohj.doc RAKENTAMISEN AIKAINEN SIIVOUS - Urakoitsijoiden vastuut rakennussiivouksesta ja jätteiden lajittelusta määritellään

Lisätiedot

INFRASAUNAN ASENNUSOHJE. Lisätiedot: HL-Heat Oy Vesijärvenkatu 4 M 3 15100 Lahti 0400 871 611 03-734 5830 www.hl-heat.fi e-mail: info@hl-heat.

INFRASAUNAN ASENNUSOHJE. Lisätiedot: HL-Heat Oy Vesijärvenkatu 4 M 3 15100 Lahti 0400 871 611 03-734 5830 www.hl-heat.fi e-mail: info@hl-heat. INFRASAUNAN ASENNUSOHJE Lisätiedot: HL-Heat Oy Vesijärvenkatu 4 M 3 15100 Lahti 0400 871 611 03-734 5830 www.hl-heat.fi e-mail: info@hl-heat.fi INFRASAUNA + YHDISTELMÄSAUNA INFRASAUNAN ASENNUS JA KÄYTTÖOHJEET

Lisätiedot

Urakkaohjelma. Pvm. 14.11.2014. Projekti nro Projekti 1649V01. Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus. Kittilä VESIJOHTOJEN SANEERAUS

Urakkaohjelma. Pvm. 14.11.2014. Projekti nro Projekti 1649V01. Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus. Kittilä VESIJOHTOJEN SANEERAUS Laatija Rauno Huuki Urakkaohjelma Pvm. 14.11.2014 Sivu 1(9) Projekti nimi, Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus Projekti nro Projekti 1649V01 Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus Kittilä

Lisätiedot

URAKKAOHJELMA. Riihipuisto

URAKKAOHJELMA. Riihipuisto URAKKAOHJELMA Urakkaohjelma Sivu 2 / 10 SISÄLLYSLUETTELO: 1. TIEDOT RAKENNUSHANKKEESTA... 4 1.1 RAKENNUSKOHDE... 4 1.2 RAKENNUSKOHTEEN LAAJUUS... 4 1.3 RAKENNUTTAJA... 4 1.4 PÄÄSUUNNITTELIJA... 4 2. URAKKAMUOTO...

Lisätiedot

Työohje mittauskeskuksen rakentamiseen

Työohje mittauskeskuksen rakentamiseen Liite 9 Työohje mittauskeskus 15.2.2019 Sivu 1 / 5 Työohje mittauskeskuksen rakentamiseen Urakoitsija huolehtii kustannuksellaan, että hänen suorittaman työn ja siihen käytettyjen materiaalien tulee olla

Lisätiedot

CISCO AIRONET 1131AG -TUKIASEMA

CISCO AIRONET 1131AG -TUKIASEMA CISCO AIRONET 1131AG -TUKIASEMA Asennus ja käyttöönotto -ohjeet 8.10.2010 Jaakko Helskyaho CISCO AIRONET 1131AG 2 (7) SISÄLLYSLUETTELO 1 ASENNUS... 3 1.1 Kannen avaaminen... 3 1.2 Tukiaseman liitännät...

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ. Riihipellontie 5 talot A - B - C, 7 talot A - B - C ja 8 talot A - B - C SAARIJÄRVI ULKO-OVIEN JA PARVEKEOVIEN UUSIMISURAKKA

TARJOUSPYYNTÖ. Riihipellontie 5 talot A - B - C, 7 talot A - B - C ja 8 talot A - B - C SAARIJÄRVI ULKO-OVIEN JA PARVEKEOVIEN UUSIMISURAKKA Sivu 1 / 5 TARJOUSPYYNTÖ ULKO-OVIEN JA PARVEKEOVIEN UUSIMISURAKKA Urakassa noudatetaan Rakennusurakan yleisiä sopimusehtoja YSE 1998 RT 16-10660 (viittauksissa on käytetty lyhennettä YSE). Riihipellontie

Lisätiedot

Liittymiskaapelin suojaus- ja maadoituselektrodi

Liittymiskaapelin suojaus- ja maadoituselektrodi Ohje 1 (3) 23.4.2014 Liittymiskaapelin suojaus- ja maadoituselektrodi Yleistä Liittymiskaapelityyppinä käytetään omakotitalojohdoissa AMCMK 3 x 25 + 16 ja suuremmissa poikkipinnoissa AXMK -maakaapeleita.

Lisätiedot

KÄSITTELY, ASENNUS JA HUOLTO-OHJEET

KÄSITTELY, ASENNUS JA HUOLTO-OHJEET KÄSITTELY, ASENNUS JA HUOLTO-OHJEET : käsittely-, asennus- ja huolto-ohjeet SISÄLLYSLUETTELO 1. KATTOSÄTEILIJÖIDEN VASTAANOTTO... 3 1.1 Vastaanottotarkastus... 3 1.2 Toimituksen purkaminen... 3 2. KATTOSÄTEILIJÖIDEN

Lisätiedot

Lisä- ja muutostyöt 6.5.2014. Talonrakennusteollisuus ry VT, KTM Paavo Mattila

Lisä- ja muutostyöt 6.5.2014. Talonrakennusteollisuus ry VT, KTM Paavo Mattila Lisä- ja muutostyöt Talonrakennusteollisuus ry VT, KTM Lisä- ja muutostyöt Keskeisin riidanaihe rakennusurakassa Suorittamistarve aiheuttavat suunnitelmien muutokset virheelliset, ristiriitaiset tai puutteelliset

Lisätiedot

NextMesh Mall wlan asennussuunnitelma Martinlaakson Ostari Kivivuorentie 4, Vantaa

NextMesh Mall wlan asennussuunnitelma Martinlaakson Ostari Kivivuorentie 4, Vantaa wlan asennussuunnitelma Martinlaakson Ostari Kivivuorentie 4, 1 1 Parturiliike Mansnerin kulma Jakamo 1. krs IV-konehuoneen perällä, käynti ulkokautta Sähkökaappi 1. krs Internet, Dual Eth, LAN switch,

Lisätiedot

NAF SPK kuiturasia. NAF SPK kuituboksi. NAF SPK pohjalevy. Kuitu kotiin

NAF SPK kuiturasia. NAF SPK kuituboksi. NAF SPK pohjalevy. Kuitu kotiin NAF SPK kuiturasia NAF SPK kuituboksi Sähkönumero 7264899 Sisälle asennettava muovinen kotelo Ulkomitat 115x85x20mm, KxLxS Paikka yhdelle SC duplex tai LC quattro Kaapelin läpivienti molemmilla sivuilla

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, RESERVIKOMPPANIAN ASEMAKAAVA-ALUE

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, RESERVIKOMPPANIAN ASEMAKAAVA-ALUE JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, RESERVIKOMPPANIAN ASEMAKAAVA-ALUE VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS 20.5.2013 Järvenpään kaupunki työ nro 5582 Eltel Networks Oy työ nro JK-U382 SISÄLTÖ 1 VALAISTUS 1.1 Yleistä

Lisätiedot

Pientalorakentajan opas

Pientalorakentajan opas Pientalorakentajan opas 1. Ota rohkeasti yhteyttä Forssan Verkkopalvelut Oy:n henkilökuntaan Saat neuvoja ja opastusta sähköistyksen ja tarvittavan sähköliittymän toteuttamisesta. Samalla varmistat sähkön

Lisätiedot

Moderni ja kustannustehokas järjestelmä sähkön ja datan syöttöön työpisteelle

Moderni ja kustannustehokas järjestelmä sähkön ja datan syöttöön työpisteelle 2016 Moderni ja kustannustehokas järjestelmä sähkön ja datan syöttöön työpisteelle Pajap vakiopistorasiapylväs on kustannustehokas, nopea ja vaivaton väline sähkön ja tietoliikennekaapelointien rakentamiseen.

Lisätiedot

KOUKKUTIE, KUMPUTIE, KUNNASTIE, LAALAHDENKUJA JA PEKANKATU

KOUKKUTIE, KUMPUTIE, KUNNASTIE, LAALAHDENKUJA JA PEKANKATU TAMPEREEN KAUPUNKI LIITE 5 TURVALLISUUSASIAKIRJA KOUKKUTIE, KUMPUTIE, KUNNASTIE, LAALAHDENKUJA JA PEKANKATU RUOTULA JA TAKAHUHTI Suunnitelmanumerot:14105, 14104, 14103, 14163, 14164 TAMPEREEN KAUPUNKI

Lisätiedot

Tuotekuvasto 2017 ESITYS PRESSON KALUSTEET NÄYTTÖ PRESSON KALUSTEET PÖYTÄ PRESSON KALUSTEET AUDIO PRESSON KALUSTEET LATAUS PISTEET PRESSON

Tuotekuvasto 2017 ESITYS PRESSON KALUSTEET NÄYTTÖ PRESSON KALUSTEET PÖYTÄ PRESSON KALUSTEET AUDIO PRESSON KALUSTEET LATAUS PISTEET PRESSON Tuotekuvasto 2017 ESITYS NÄYTTÖ PÖYTÄ AUDIO LATAUS PISTEET vakioi positiivisen käyttökokemuksen Kuvassa Presson Cabin sarjan Cabin55-SP2 ja Cabin55-SideTable Pidätämme oikeuden muuttaa tuotteiden rakennetta

Lisätiedot

Moderni ja kustannustehokas järjestelmä sähkön ja datan syöttöön työpisteelle

Moderni ja kustannustehokas järjestelmä sähkön ja datan syöttöön työpisteelle Moderni ja kustannustehokas järjestelmä sähkön ja datan syöttöön työpisteelle Pajap vakiopistorasiapylväs on kustannustehokas, nopea ja vaivaton väline sähkön ja tietoliikennekaapelointien rakentamiseen.

Lisätiedot

1 Urakkasopimus YSE 1998 RT Tämä sopimuslomake perustuu Rakennusurakan yleisiin sopimusehtoihin YSE 1998.

1 Urakkasopimus YSE 1998 RT Tämä sopimuslomake perustuu Rakennusurakan yleisiin sopimusehtoihin YSE 1998. 1 Urakkasopimus YSE 1998 RT 80260 RT 80260 1(5) URAKKASOPIMUS YSE 1998 Tämä sopimuslomake perustuu Rakennusurakan yleisiin sopimusehtoihin YSE 1998. Hanke Numero Rakennuskohde Urakkasopimus PÄÄURAKKA 1

Lisätiedot

Ähtärin seurakunta Liite 5 1.1 KEITTIÖURAKASTA AIHEUTUVAT TYÖT JA VELVOITTEET

Ähtärin seurakunta Liite 5 1.1 KEITTIÖURAKASTA AIHEUTUVAT TYÖT JA VELVOITTEET 1. KEITTIÖURAKAN YLEISET OHJEET JA VAATIMUKSET 1.1 KEITTIÖURAKASTA AIHEUTUVAT TYÖT JA VELVOITTEET 1.1.1 Pääurakkaan Yleiset pääurakoitsijan velvoitteet urakkarajaliitteen mukaan Urakoitsija antaa veloituksetta

Lisätiedot

Isännöitsijätoimisto Tili-Kiinti Oy ISA Haarniskatie 6 D, 00910 Helsinki, puh. (09) 325 6221, faksi (09) 328 1696 isannointi@tili-kiinti.inet.

Isännöitsijätoimisto Tili-Kiinti Oy ISA Haarniskatie 6 D, 00910 Helsinki, puh. (09) 325 6221, faksi (09) 328 1696 isannointi@tili-kiinti.inet. 1 ( 6 ) ILMOITUS HUONEISTON KORJAUSTÖISTÄ pvm. / 201 Ilmoitus on jätettävät isännöitsijätoimistoon hyvissä ajoin ennen suunnitellun korjaustyön aloittamista (vähintään 2 viikkoa ennen töiden aloitusta

Lisätiedot

VALAISTUSSUUNNITELMA VALAISTUSSUUNNITELMASELOSTUS Yritystie ja Yrittäjänkatu

VALAISTUSSUUNNITELMA VALAISTUSSUUNNITELMASELOSTUS Yritystie ja Yrittäjänkatu VALAISTUSSUUNNITELMA VALAISTUSSUUNNITELMASELOSTUS Yritystie ja Yrittäjänkatu SISÄLLYSLUETTELO: Projektin tiedot... 2 Toimivuusvaatimukset... 2 Tekniset vaatimukset... 2 11200 Poistettavat, siirrettävät

Lisätiedot

Teollisuusautomaation standardit Osio 10

Teollisuusautomaation standardit Osio 10 Teollisuusautomaation standardit Osio 10 Osio 1: SESKOn Komitea SK 65: Teollisuusprosessien ohjaus Osio 2: Toiminnallinen turvallisuus: periaatteet Osio 3: Toiminnallinen turvallisuus: standardisarja IEC

Lisätiedot

GA-2 Rasvanerottimen hälytin kahdella anturilla Käyttö- ja asennusohje

GA-2 Rasvanerottimen hälytin kahdella anturilla Käyttö- ja asennusohje Labkotec Oy Myllyhaantie 6 33960 PIRKKALA Puh: 029 006 260 Fax: 029 006 1260 19.9.2014 Internet: www.labkotec.fi 1/11 GA-2 Rasvanerottimen hälytin kahdella anturilla Copyright 2014 Labkotec Oy Varaamme

Lisätiedot

Putketon uppoasennus

Putketon uppoasennus Putketon uppoasennus Asennus rakenteeseen: perusasiat Kaapelia asennettaessa suoraan rakenteeseen ilman asennusputkea jätetään kaapelille liikkumavaraa. Vältetään risteämiä muiden kaapeleiden kanssa. Asennustilaa

Lisätiedot

NextMesh Mall Wifi Kauppakeskus Columbus Vuotie 45, Helsinki

NextMesh Mall Wifi Kauppakeskus Columbus Vuotie 45, Helsinki Wifi Kauppakeskus Columbus Vuotie 45, Helsinki 1 Tukiasemien sijainnit Tukiasemien 1 ja 2 kaapelipituudet on laskettu monimittarikeskukselta 1. Tukiaseman 3 kaapelipituus on laskettu sähkökaapilta. Monimittarikeskuksesta

Lisätiedot

LISÄ- JA MUUTOSTYÖKÄYTÄNNÖT. Prof. Jouko Kankainen JoKa-konsultit Oy

LISÄ- JA MUUTOSTYÖKÄYTÄNNÖT. Prof. Jouko Kankainen JoKa-konsultit Oy LISÄ- JA MUUTOSTYÖKÄYTÄNNÖT Prof. Jouko Kankainen JoKa-konsultit Oy ENNALTA SOPIMISEN PERIAATE (1/3) 1) Muutostöissä Pääsääntö: ennalta sopiminen (43.2 ) Tilaajan osoitettava selvästi muutokset urakoitsijalle

Lisätiedot

Bussikorttien latausta ja seutulipun rinnakkaiskortin myyntiä koskeva myyntipalvelu

Bussikorttien latausta ja seutulipun rinnakkaiskortin myyntiä koskeva myyntipalvelu 1 Sopimus LUONNOS Dnro xxxx-2014 xx.xx.2014 Ympäristötoimiala Bussikorttien latausta ja seutulipun rinnakkaiskortin myyntiä koskeva myyntipalvelu 1 Sopimuksen osapuolet Oy Matkahuolto Ab (jäljempänä Matkahuolto)

Lisätiedot

Kohde: Työ N:o Revisio/Pvm. Raivaaja puiston valaistus Kiuruveden Kunta Päiväys Piirustus N:o

Kohde: Työ N:o Revisio/Pvm. Raivaaja puiston valaistus Kiuruveden Kunta Päiväys Piirustus N:o 74700 Kiuruvesi Piirustus N:o Nimitys PIIRUSTUSLUETTELO Mitta- kaava Sivuja 000 SÄHKÖTAPASELITYS A4 2 Kohde: Työ N:o Revisio/Pvm. Raivaaja puiston valaistus 13016 Kiuruveden Kunta Päiväys Piirustus N:o

Lisätiedot

Ennen mahdollista uusintakaivua on hankittava ajan tasalla oleva kartta.

Ennen mahdollista uusintakaivua on hankittava ajan tasalla oleva kartta. KAUKOLÄMPÖ-, KAUKOJÄÄHDYTYS- 1(5) JA KAASUJOHDOT YLEINEN OHJE 3 115-1 Luotu 16.12.2013 Korvaa ohjeen 10.02.2012 Voimassa toistaiseksi 1 Yleistä Sähkölaitoksen sijaintikartoilla on esitettynä maahan asennettuja

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, TUPALANKULMA VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS 4.5.2015. Järvenpään kaupunki työ 5667 Eltel Networks Oy työ JK-U416

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, TUPALANKULMA VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS 4.5.2015. Järvenpään kaupunki työ 5667 Eltel Networks Oy työ JK-U416 JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, TUPALANKULMA VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS 4.5.2015 Järvenpään kaupunki työ 5667 Eltel Networks Oy työ JK-U416 SISÄLTÖ 1 VALAISTUS 1.1 Yleistä 1.2 Työselityksen käyttöalue 1.3

Lisätiedot

Bussikorttien latausta koskeva myyntipalvelu

Bussikorttien latausta koskeva myyntipalvelu 1 Sopimus Dnro xxxx-2014 x.x.2014 Ympäristötoimiala Bussikorttien latausta koskeva myyntipalvelu 1 Sopimuksen osapuolet M Roine Oy ja Turun kaupungin Ympäristötoimialan (jäljempänä joukkoliikenne) sopivat

Lisätiedot

SOPIMUS TAVARAN X HANKINNASTA

SOPIMUS TAVARAN X HANKINNASTA LIITE 5A SOPIMUS SOPIMUS TAVARAN X HANKINNASTA 1. OSAPUOLET JA YHTEYSHENKILÖT Tilaaja: Jyväskylän yliopisto Pl 35 40014 Jyväskylän yliopisto (jäljempänä Tilaaja ) Tilaajan yhteyshenkilö sopimusasioissa:

Lisätiedot

ESITYSTEKNIIKAN JA KULUTUSELEKTRONIIKAN LAITTEIDEN JA NIIHIN LIITTYVIEN PALVELUJEN HANKINTA

ESITYSTEKNIIKAN JA KULUTUSELEKTRONIIKAN LAITTEIDEN JA NIIHIN LIITTYVIEN PALVELUJEN HANKINTA LISÄTIETO 16.1.2009 ESITYSTEKNIIKAN JA KULUTUSELEKTRONIIKAN LAITTEIDEN JA NIIHIN LIITTYVIEN PALVELUJEN HANKINTA TRE: 11590/02.07.01/2008 1. Kysymys: Tarjouspyyntönne liite 1 (Kohta 1. AV LAITTEET JA VALKOKANKAAT,

Lisätiedot

Rakennusalan tiedonantovelvollisuus. urakkaneuvotteluissa ja sopimuksissa. Asiamies Karri Kivioja 12.5.2014 Vantaa

Rakennusalan tiedonantovelvollisuus. urakkaneuvotteluissa ja sopimuksissa. Asiamies Karri Kivioja 12.5.2014 Vantaa urakkaneuvotteluissa ja sopimuksissa Asiamies Karri Kivioja 12.5.2014 Vantaa Urakkatiedot Tilaajan velvollisuus antaa urakkatietoja on jokaisen tilaajan itsensä vastuulla myös ilman erillistä sopimista.

Lisätiedot

Sähköasennukset 2. Kenelle. Sisältö. Tuotenumero: 411163. 68,00 (+ alv 10%) normaalihinta 51,00 (+ alv 10%) jäsenhinta

Sähköasennukset 2. Kenelle. Sisältö. Tuotenumero: 411163. 68,00 (+ alv 10%) normaalihinta 51,00 (+ alv 10%) jäsenhinta Sähköasennukset 2 Tuotenumero: 411163 68,00 (+ alv 10%) normaalihinta 51,00 (+ alv 10%) jäsenhinta Sähköasennukset-kirjasarja käsittelee rakennusten sähköasennuksia koskevia määräyksiä, ohjeita ja käytännön

Lisätiedot

CSEasyn toimintaperiaate

CSEasyn toimintaperiaate CSEasyn toimintaperiaate Pultti (6x) Rajoitinkappale Tavallinen vanne CSEasy-rengas CSEasy-sovitin Puristuslevy Sisäsovitin koostuu kolmesta esiasennetusta lohkosta ja yhdestä esiasennetusta kumisesta

Lisätiedot

SET-100 Rajakytkinyksikkö Käyttö- ja asennusohje

SET-100 Rajakytkinyksikkö Käyttö- ja asennusohje Labkotec Oy Myllyhaantie 6 33960 PIRKKALA Vaihde: 029 006 260 Fax: 029 006 1260 7.5.2015 Internet: www.labkotec.fi 1/9 SET-100 Rajakytkinyksikkö Copyright 2015 Labkotec Oy Varaamme oikeuden muutoksiin

Lisätiedot

Case: Asuinkerrostalon sisäantennijärjestelmän toteutus. Seppo Seitsonen Orbion Consulting Oy Puh. 050 566 8200 seppo.seitsonen@orbionconsulting.

Case: Asuinkerrostalon sisäantennijärjestelmän toteutus. Seppo Seitsonen Orbion Consulting Oy Puh. 050 566 8200 seppo.seitsonen@orbionconsulting. Case: Asuinkerrostalon sisäantennijärjestelmän toteutus Seppo Seitsonen Orbion Consulting Oy Puh. 050 566 8200 seppo.seitsonen@orbionconsulting.fi Orbionin esittely Pohjoismainen, riippumaton, tietoliikennealan

Lisätiedot

VARMISTA SÄHKÖTURVALLISUUS

VARMISTA SÄHKÖTURVALLISUUS V A R M I S T A S Ä H K Ö T U R V A L L I S U U S K Ä Y T Ä A S E N N U K S I S S A A M M A T T I L A I S T A VARMISTA SÄHKÖTURVALLISUUS KÄYTÄ ASENNUKSISSA AMMATTILAISTA Kiinteitä sähköasennuksia saavat

Lisätiedot

Itellan Asennuspalvelut

Itellan Asennuspalvelut 1 (9) Itellan Asennuspalvelut Asennettava laitteet ja asennusten sisältö 2 (9) Sisällysluettelo Asennusten sisällön yleiskuvaus... 3 1. Liesi... 4 2. Astianpesukone... 4 3. Kylmälaitteet... 4 4. Pesukone...

Lisätiedot

TYÖSELOSTUS SÄH 1344 TAHKONPOLUN KOULUN KAMERAVALVONTA- JÄRJESTELMÄ

TYÖSELOSTUS SÄH 1344 TAHKONPOLUN KOULUN KAMERAVALVONTA- JÄRJESTELMÄ TAHKONPOLUN KOULUN KAMERAVALVONTA- JÄRJESTELMÄ PIHTIPUDAS 21.06.2017 TAHKONPOLUN KOULU 21.6.2017 2 SISÄLLYSLUETTELO Kohteen yleistiedot 4 Rakennuskohde ja sen sijainti 4 HALLINTO JA OHJAUS 4 Käyttö- ja

Lisätiedot

BeoLab 7 1. Opaskirja

BeoLab 7 1. Opaskirja BeoLab 7 1 Opaskirja Päivittäinen käyttö 3 Kun kaiutin on asennettu seuraavilla sivuilla kuvatulla tavalla, kytke koko järjestelmä sähköverkkoon. Kaiuttimen suojaus Kaiuttimessa on lämpösuojausjärjestelmä,

Lisätiedot

YKSITYISKOHDILLA ON MERKITYSTÄ

YKSITYISKOHDILLA ON MERKITYSTÄ Orbis OptoMast TM Valokuitu- ja sähkökaapeloinnin kokonaisratkaisu 5G YKSITYISKOHDILLA ON MERKITYSTÄ Miten OptoMast TM toimii? Vuodesta 2007 valmistettu Orbiksen OptoMast -valikoima sisältää lukuisia erilaisia

Lisätiedot

NextMesh Mall Wifi Kauppakeskus Espoontori Kamreerintie 3, 02770 Espoo

NextMesh Mall Wifi Kauppakeskus Espoontori Kamreerintie 3, 02770 Espoo Wifi Kauppakeskus Espoontori Kamreerintie, 02770 Espoo Tukiasemat 1. ja 2. kerros 2 Kerros 55 m 20 m Sähkökaappi A-rapun tuulikaapissa 1 Kerros 65 m Talojakamo parkkihallissa C-rapun lähellä 2 21 m 1 Sähkökaappi

Lisätiedot

TURVAVALAISTUS KUNNOSSAPITO-OHJELMA HUOLTOPÄIVÄKIRJA KÄYTTÖÖNOTTOTARKASTUS PÖYTÄKIRJA

TURVAVALAISTUS KUNNOSSAPITO-OHJELMA HUOLTOPÄIVÄKIRJA KÄYTTÖÖNOTTOTARKASTUS PÖYTÄKIRJA TURVAVALAISTUS KUNNOSSAPITO-OHJELMA HUOLTOPÄIVÄKIRJA KÄYTTÖÖNOTTOTARKASTUS PÖYTÄKIRJA Exilight Oy Hermiankatu 6-8A Tel. +358 (0)10 773 5400 33720 Tampere Fax. +358 (0)10 773 5409 Kiinteistö: Omistaja:

Lisätiedot

ASENNETTAVAT LAITTEET JA ASENNUSTEN SISÄLTÖ

ASENNETTAVAT LAITTEET JA ASENNUSTEN SISÄLTÖ [N:o] 0 (9) ASENNETTAVAT LAITTEET JA ASENNUSTEN SISÄLTÖ Posti Oy 18.2.2016 Posti Oy Hankinta Domicile: Helsinki VAT-number FI01093579 [Click and type text] 1 (9) Sisällys 1. Asennuksiin sisältyy... 2 2.

Lisätiedot

KVR-URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA

KVR-URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA 11.4.2014 Sivu 1/6 Tilaaja: Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen ky PL 230 13101 Hämeenlinna Hanke: Mustiala Uusi Navetta KVR-URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen ky PL 230,

Lisätiedot

TILAAJAN TURVALLISUUSSÄÄNNÖT

TILAAJAN TURVALLISUUSSÄÄNNÖT PERHON KUNNAN PIHOJEN JA TEIDEN TALVIPUHTAANPITO 2015 2018 TILAAJAN TURVALLISUUSSÄÄNNÖT 1(4) URAKOITSIJOITA VELVOITTAVAT YLEISET TURVALLISUUSKÄYTÄNNÖT PERHON KUNNAN RAKENNUSURAKOISSA JA KUNNOSSAPITOTÖISSÄ

Lisätiedot

SOPIMUS KLAUKKALAN VANHUSTENTALON LIIKUNTASALIN KUNTOSALILAITTEIDEN HANKINNASTA

SOPIMUS KLAUKKALAN VANHUSTENTALON LIIKUNTASALIN KUNTOSALILAITTEIDEN HANKINNASTA 1 (5) SOPIMUS KLAUKKALAN VANHUSTENTALON LIIKUNTASALIN KUNTOSALILAITTEIDEN HANKINNASTA 1. Osapuolet ja yhteyshenkilöt Tilaaja: Tilaajan yhteyshenkilö Toimittaja: Y-tunnus: Toimittajan yhteyshenkilö 2. Sovellettavat

Lisätiedot

Smart installation systems RÄÄTÄLÖIDYT RATKAISUT KOHTEESEEN KUIN KOHTEESEEN

Smart installation systems RÄÄTÄLÖIDYT RATKAISUT KOHTEESEEN KUIN KOHTEESEEN Smart installation systems RÄÄTÄLÖIDYT RATKAISUT KOHTEESEEN KUIN KOHTEESEEN 2 Pidätämme oikeuden tuotemuutoksiin. Sisällysluettelo Yleistä... 4-7 Pistorasiapylväs SmartiS SMARTPOLE 1-S ja 1-K... 8 Pistorasiapylväs

Lisätiedot

Kaukonäyttö DuoC. FI Asennusohje Sivu 02

Kaukonäyttö DuoC. FI Asennusohje Sivu 02 Kaukonäyttö DuoC FI Asennusohje Sivu 02 Kaukonäyttö DuoC Sisällysluettelo Käytetyt symbolit... 2 Käyttötarkoitus... 2 Tekniset tiedot... 3 Asennusohje Anturin asennus... 5 EisEx-lämmittimen asennus...

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ 534/ (3)

TARJOUSPYYNTÖ 534/ (3) TARJOUSPYYNTÖ 534/2017 11.10.2017 1 (3) ESPER-hanke, Kuuma sairaala RST-KALUSTEET Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen ky. pyytää tarjoustanne ESPER-hankkeeseen kuuluvan Kuuman sairaalan ensimmäiseen

Lisätiedot

19 RISTIKYTKENTÄKAAPIT MetalliovelLA

19 RISTIKYTKENTÄKAAPIT MetalliovelLA Tietoverkkotuotteet 19 RISTIKYTKENTÄKAAPIT MetalliovelLA Kaapin leveys 600 mm Kaapin leveys 800mm Kaappirunko, jossa katto, sivut/takaseinä, ovi ja sokkelikulmat. Kaapin ovi on standardina varustettu lukolla.

Lisätiedot

PIKAKÄYTTÖOHJE V S&A Matintupa

PIKAKÄYTTÖOHJE V S&A Matintupa PIKAKÄYTTÖOHJE V1.0 2007 S&A Matintupa MITTALAITE; PAINIKKEET, PORTIT, OSAT PAIKALLINEN portti (local, L) PÄÄPORTTI (master, M) LCD NÄYTTÖ PÄÄTETUNNISTIN VIRTAKYTKIN FUNKTIONÄPPÄIN Jännitteen syöttö VAHVISTUS/

Lisätiedot

ESITIEDOT RAKENNUSKOHTEESTA RAKENNUSKOHDE RAKENNUTTAJA KÄYTTÄJÄT SUUNNITTELIJAT JA ASIANTUNTIJAT

ESITIEDOT RAKENNUSKOHTEESTA RAKENNUSKOHDE RAKENNUTTAJA KÄYTTÄJÄT SUUNNITTELIJAT JA ASIANTUNTIJAT 1 ESITIEDOT RAKENNUSKOHTEESTA... 2 1.1 RAKENNUSKOHDE... 2 1.2 RAKENNUTTAJA... 2 1.3 KÄYTTÄJÄT... 2 1.4 SUUNNITTELIJAT JA ASIANTUNTIJAT... 2 1.5 URAKAN SISÄLTÖ... 4 1.6 HANKINTARAJAT... 4 2.0 YLEISET TEKNISET

Lisätiedot

LVI-työselitys HATTULAN SEURAKUNTA VIRASTO- JA SEURAKUNTATALO. Ulkopuoliset viemäriputket 09.06.2015

LVI-työselitys HATTULAN SEURAKUNTA VIRASTO- JA SEURAKUNTATALO. Ulkopuoliset viemäriputket 09.06.2015 LVI-työselitys HATTULAN SEURAKUNTA VIRASTO- JA SEURAKUNTATALO Ulkopuoliset viemäriputket 09.06.2015 HATTULAN SEURAKUNTA LVI SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ 1 1.1 RAKENNUSKOHDE 1 1.3 SUUNNITTELIJAT 1 1.4 HANKINNAN

Lisätiedot

Käyttöohje. Asiakaspalvelu. Lue tämä käyttöohje aina ennen Stedox. Supportin käyttöä ja asennusta.

Käyttöohje. Asiakaspalvelu. Lue tämä käyttöohje aina ennen Stedox. Supportin käyttöä ja asennusta. Me haluamme tehdä työnteosta helpompaa, tehokkaampaa ja turvallisempaa rakentajille ympäri maailman kehittämällä luovia menetelmiä ja työkaluja, jotka helpottavat rakennusalan asennustöitä. Oikeanlaisilla

Lisätiedot

OPAS OMAKOTITALON. rakentajalle

OPAS OMAKOTITALON. rakentajalle OPAS OMAKOTITALON rakentajalle RAKENTAJAN 1. Tämän oppaan tarkoituksena on antaa oleellisimpia neuvoja omakotitalorakentajalle sähköistämiseen liittyvissä asioissa. Tarkempia tietoja sähköliittymän rakentamisesta,

Lisätiedot

KORKEUSSÄÄTÖPÖYTÄ. Asennus- ja käyttöohjeet

KORKEUSSÄÄTÖPÖYTÄ. Asennus- ja käyttöohjeet KORKEUSSÄÄTÖPÖYTÄ TYYPPI: ATE600-ATE2300 Asennus- ja käyttöohjeet S/N: 2004T40S200010 Alkaen: 10. 05. 2004 Rev.: 2.0 4136100, 4136101, 4136102, 4136103, 4136104, 4136105, 4136106, 4136107, 4136108, 4136109,

Lisätiedot

RT KVR-URAKKATARJOUS. Hanke Nro. Tilaaja. Rakennuttaja. Käyttäjä. KVR-suorituksen kohde. Tarjouksen antaja. Sovellettavat sopimusehdot

RT KVR-URAKKATARJOUS. Hanke Nro. Tilaaja. Rakennuttaja. Käyttäjä. KVR-suorituksen kohde. Tarjouksen antaja. Sovellettavat sopimusehdot KVR-URAKKATARJOUS elokuu 2001 korvaa RT 80232 1 (5) tarkistettu, muuttamaton, 2. painos, syyskuu 2016 Hanke Nro pyyntöönne viitaten tarjoudumme suorittamaan siinä mainitun KVRsuorituksen seuraavasti: Tilaaja

Lisätiedot

Vastaanottotarkastus, pöytäkirja

Vastaanottotarkastus, pöytäkirja Vastaanottotarkastus, pöytäkirja RAKENNUSKOHDE TAI SEN OSA, URAKAN KOHDE TAI SEN OSA Raision Ammattiopisto, laiturirakennuksen laajennustyöt RAKENNUTTAJA TAI TILAAJA Naantalin tilalaitos Käsityöläiskatu

Lisätiedot

SET/V. Yläraja-anturi KÄYTTÖ- JA ASENNUSOHJE

SET/V. Yläraja-anturi KÄYTTÖ- JA ASENNUSOHJE Labkotec Oy Myllyhaantie 6 33960 PIRKKALA Puh. 029 006 260 Fax 029 006 1260 Internet: www.labkotec.fi 1.2.2019 Yläraja-anturi KÄYTTÖ- JA ASENNUSOHJE 1(5) SYMBOLIEN MERKITYS 2. TEKNISET TIEDOT Huomioitava

Lisätiedot

HÄMEEN TIEPIIRI MT252 PARANTAMINEN, HYRKIN ETELÄINEN KIERTOLIITTYMÄ SASTAMALA TIEVALAISTUS R11-SE100 TYÖKOHTAINEN TYÖSELITYS

HÄMEEN TIEPIIRI MT252 PARANTAMINEN, HYRKIN ETELÄINEN KIERTOLIITTYMÄ SASTAMALA TIEVALAISTUS R11-SE100 TYÖKOHTAINEN TYÖSELITYS HÄMEEN TIEPIIRI MT252 PARANTAMINEN, HYRKIN ETELÄINEN KIERTOLIITTYMÄ SASTAMALA TIEVALAISTUS R11-SE100 TYÖKOHTAINEN TYÖSELITYS Muutos A Korjattu 18.4.2011 R5291 SISÄLLYSLUETTELO I 7511 1 7512 1 7513 2 7513

Lisätiedot

Keskuskauppakamari, Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry, Tietotekniikan liitto ry ja Teknologiateollisuus ry, 2009

Keskuskauppakamari, Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry, Tietotekniikan liitto ry ja Teknologiateollisuus ry, 2009 IT2010 sopimusehdot LUONNOS 29.6.2009 TOIMITUSSOPIMUS 1. SOPIMUKSEN KOHDE Alla mainitut asiakas ja toimittaja ovat sopineet tässä sopimuksessa sovituin ehdoin siitä, että toimittaja toimittaa asiakkaalle

Lisätiedot

Joensuun sairaalan VIRVE-verkon hankinta

Joensuun sairaalan VIRVE-verkon hankinta Joensuun sairaalan VIRVE-verkon hankinta Hannu Tuomainen Sähköinsinööri Miksi rakennettiin Lisääntynyt Virven käyttö hoitotyössä Paljon katvealueita energiatehokkuuden mukanaan tuomat kuuluvuusongelmat

Lisätiedot

NIKKARINKUJA / VEISTÄMONTIE KIIMINKI

NIKKARINKUJA / VEISTÄMONTIE KIIMINKI KIIMINGIN KUNTA 28.2.2011 NIKKARINKUJA / VEISTÄMONTIE KIIMINKI Työkohtainen työselitys Täydentää julkaisua InfraRYL 2006 Infrarakentamisen yleiset laatuvaatimukset Osa 2 Järjestelmät ja täydentävät osat

Lisätiedot

Rakennusalan tiedonantovelvollisuus

Rakennusalan tiedonantovelvollisuus Rakennusalan tiedonantovelvollisuus Päätoteuttajan nimeäminen Työntekijätietojen kuukausittaista tiedonantovelvollisuutta ei ole yksityishenkilön omaan käyttöön rakennuttamassa kohteessa, mikäli työmaalle

Lisätiedot

Tuotekuvasto 2017 ESITYS PRESSON KALUSTEET NÄYTTÖ PRESSON KALUSTEET PÖYTÄ PRESSON KALUSTEET AUDIO PRESSON KALUSTEET LATAUS PISTEET PRESSON

Tuotekuvasto 2017 ESITYS PRESSON KALUSTEET NÄYTTÖ PRESSON KALUSTEET PÖYTÄ PRESSON KALUSTEET AUDIO PRESSON KALUSTEET LATAUS PISTEET PRESSON Tuotekuvasto 2017 ESITYS NÄYTTÖ PÖYTÄ AUDIO LATAUS PISTEET vakioi positiivisen käyttökokemuksen Kuvassa Presson Cabin sarjan Cabin55-SP2 ja Cabin55-SideTable Pidätämme oikeuden muuttaa tuotteiden rakennetta

Lisätiedot

IT2015 EKT ERITYISEHTOJA OHJELMISTOJEN TOIMITUKSISTA KETTERIEN MENETELMIEN PROJEKTEILLA LUONNOS

IT2015 EKT ERITYISEHTOJA OHJELMISTOJEN TOIMITUKSISTA KETTERIEN MENETELMIEN PROJEKTEILLA LUONNOS 20.4.2015 IT2015 EKT ERITYISEHTOJA OHJELMISTOJEN TOIMITUKSISTA KETTERIEN MENETELMIEN PROJEKTEILLA 1 1.1 SOVELTAMINEN Näitä erityisehtoja sovelletaan ohjelmistojen tai niiden osien toimituksiin ketterien

Lisätiedot

ABLOY Sähkösuunnittelijan tietokansio 7.9.2007

ABLOY Sähkösuunnittelijan tietokansio 7.9.2007 ABLOY Sähkösuunnittelijan tietokansio.9.00 Ohessa Abloy Oy:n tuottama sähkösuunnittelijanopas käyttöösi Oppaasta löydät mm. ABLOY tuotteiden Oviympäristöt sähkölukoille, oviautomatiikalle ja palonsulkujärjestelmille.

Lisätiedot

:: Suunnittelu- ja asennusohje. :: Suunnittelu- ja asennusohje

:: Suunnittelu- ja asennusohje. :: Suunnittelu- ja asennusohje :: Suunnittelu- ja asennusohje 1 2 :: Suunnittelu- ja asennusohje Muunto-järjestelmällä voit toteuttaa mitä erilaisimpia säilytysratkaisuja kodin eri tiloihin. Muunto perustuu seinäpanelointiin ja monipuoliseen

Lisätiedot