Opinto-opas SISÄLLYSLUETTELO

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Opinto-opas SISÄLLYSLUETTELO"

Transkriptio

1 OPINTO-OPAS

2 Opinto-opas SISÄLLYSLUETTELO AIKATAULUT Uusintakuulustelut Ruokailuvuorot Yläkoulun välituntikellot Vanhempainillat OPISKELU TAPIOLAN LUKIOSSA Kurssivalinnat Kurssien suorittaminen Kurssien itsenäinen suorittaminen Muita tapoja suorittaa kurssi Koeviikko Poissaolot ja myöhästymiset Jaksoarvostelut ja todistukset Asiointi kansliassa Lokerot Pysäköinti SUJUVAN ARJEN AVUKSI Musiikkilinjan ensimmäisen vuoden musiikin opinnot Tapiolan lukion järjestyssäännöt Yleistä Opiskelu Lukion opiskelija on itse vastuussa opinnoistaan Vilppi tai vilpin yritys Myöhästymiset Poissaolot Välitunnit Ruokailu Koulun tilat ja välineet Tupakka ja muut päihteet Kurssitarjonta Espoo-Kauniainen-Kirkkonummi Tietotekniset laitteet, tunnukset ja salasanat Kuntalaisverkko Wilma Fronter Pelastautuminen hätätilanteessa Me kehitämme Tapiolan lukiota Tapiolan lukion johtokunta Opettajakokoukset ja työryhmät Tapiolan lukion Tuki ry OPISKELUN TUKENA Ohjaus Tapiolan lukiossa Opiskelija Rehtori Opinto-ohjaaja Ryhmänohjaajat Aineenopettajat Koulusihteeri Hyvinvoinnin tukeminen Opiskelijahuolto Lukion terveydenhuolto Terveydenhoitaja Lukiopsykologi Lukiokuraattori Lukion erityisopettaja YLIOPPILASTUTKINTO, LUKIODIPLOMIT JA MUUT PÄÄTTÖTYÖT YO-tutkinnon rakenne ja suorittaminen Lukiodiplomit ja puheviestinnän päättökoe OpiT ihmisestä. OpiT elämästä. OpiT maailmasta. Keskustele ja kyseenalaista. Opinto-oppaan kuvituksessa on käytetty kuvataiteen Ku01-ryhmissä lukuvuonna syntyneitä blind drawing -harjoitustöitä.

3 AIKATAULUT OPISKELU TAPIOLAN LUKIOSSA UUSINTAKUULUSTELUT Hylätyn kokeen voit uusia kerran kahden koetta seuraavan uusintakuulustelun aikana. Voit uusia myös 1., 2. ja 3. jaksossa saamasi hyväksytyn suorituksen 3. jakson uusintakuulustelussa. 4. ja 5. jaksossa saamasi hyväksytyn suorituksen saat uusia seuraavan lukuvuoden ensimmäisessä uusintakuulustelussa. Ilmoittautuminen uusintaan tapahtuu Wilma-järjestelmän Tentit-osion kautta. Ilmoittautumisaikataulut ilmoitetaan RO-tuokion viikkotiedotteessa lukuvuoden aikana. RUOKAILUVUOROT Tapiolan lukio ruokailee kahdessa vuorossa seuraavasti: klo luokat: D4, F1, F2, B6, B8, B9, B10 C1, C2 ja C3 klo luokat: C4 - C11 YLÄKOULUN VÄLITUNTIKELLOT Yläkoulu soittaa kelloja oppitunnin alkamisen merkiksi. Kellot soivat ma, ke-pe klo 8.12, 9.42, 11.42, ja Tiistaina kellot soivat klo 8.12, 9.42, ja Kellojen soitto toimii lukiolaisillekin merkkinä tuntien alkamisesta lukuunottamatta klo sekä tiistain klo soittoa. VANHEMPAINILLAT Ensimmäisen vuositason vanhempainilta on ensimmäisen jakson aikana, toisen vuositason toisessa ja abivuoden vanhempainilta kolmannessa jaksossa. vanhempainillan ajankohdat ja aikataulut löytyvät lukuvuosikalenterista. KURSSIVALINNAT Seuraavan lukuvuoden kurssitarjottimen suunnittelu aloitetaan tammi/helmikuussa tehtävillä esivalinnoilla. Lopullisen kurssitarjottimen valmistuttua seuraavan lukuvuoden kurssivalinnat tehdään huhti-/toukokuun aikana. Apua valintoihisi saat ryhmänohjaajalta, opinto-ohjaajalta sekä aineen opettajilta. Valinnat syötetään suoraan Wilmaan. Tarvittavan ohjeistuksen saat opinto-ohjaajalta ja ryhmänohjaustuokioissa. KURSSIEN SUORITTAMINEN Kurssi suoritetaan osallistumalla opetukseen ja mahdolliseen kokeeseen ja tekemällä vaaditut tehtävät. Kurssin ensimmäisellä tunnilla sovitaan yhteiset menettelytavat. Kaikki työt täytyy palauttaa opettajan määräämään päivään mennessä. Palauttamattomien töiden takia kurssinumeroa voidaan alentaa tai ne voivat aiheuttaa kurssin arvostelematta jättämisen. Lisäaikaa voi mahdollisesti saada vain sitä etukäteen pyytämällä. Ole läsnä kurssilla, jolle olet ilmoittautunut. Runsaiden poissaolojen vuoksi opettaja voi harkintansa mukaan jättää kurssin arvostelematta. KURSSIN ITSENÄINEN SUORITTAMINEN Kursseja voi suorittaa myös itsenäisesti. Suositeltavaa on kuitenkin, ettet suorita itsenäisesti kahta peräkkäistä kurssia samassa aineessa. Täytä itsenäisen suorituksen lomake ja palauta se opettajan lokeroon viimeistään edellisen jakson koeviikon aikana. Jos aiot suorittaa kurssin itsenäisesti, älä ilmoittaudu kurssille kurssitarjottimeen. Tule jakson ensimmäisenä tiistaina hakemaan ohjeet opettajaltasi klo Läsnäolo tehtävänjakotilaisuudessa on suoritusta hakeville pakollinen. Itsenäiset tehtävät jaetaan seuraavissa luokissa: kaikki kielet kemia fysiikka, matematiikka musiikki uskonto, filosofia, psykologia historia, yhteiskuntaoppi, et äidinkieli kuvataide biologia, maantiede terveystieto, liikunta C10, C11 B6 B8 F1 C7 C6 C4 D4 B10 C3

4 MUITA TAPOJA SUORITTAA KURSSI Lukion kursseiksi voi hyväksilukea lukioaikanasi suorittamiasi kursseja. Tällaisia ovat esim. muissa lukioissa (yhteistarjottimen kurssit), työväenopistossa, vaihto-oppilasvuotenasi suorittamasi Tapiolan lukion opetussuunnitelmaa vastaavat kurssit. Kysy lisätietoja opoilta ja aineenopettajilta. PYSÄKÖINTI Koulualueella on merkityt pysäköintipaikat polkupyörille ja mopoille. Pysäköintipaikkoja ei ole opiskelijoiden autoille tai mopoautoille. KOEVIIKKO Jokaisen jakson viimeinen viikko on koeviikko. Johtonumeron mukaiset koepäivät löydät oheisesta kalenterista. Vältä lomamatkoja koeviikon aikana. POISSAOLOT JA MYÖHÄSTYMISET Kaikista poissaoloista tulee ilmoittaa ja anoa vapautusta etukäteen. Vain sairauspoissaolot selvitetään Wilmassa. Opiskelijoiden huoltajille annetaan Wilma-tunnukset, joilla voi kirjautua tähän ohjelmaan. Espoossa aiemmin saatu tunnus ja salasana ovat päteviä myös lukiossa. Täysi-ikäinen opiskelija selvittää itse poissaolonsa. Runsaat poissaolot saattavat johtaa kurssin arvostelematta jättämiseen ja selvittämättömät arvosanat alentavat kurssiarvosanaa. Älä myöhästy oppitunneilta. Jos näin kuitenkin tapahtuu, mene paikallesi häiriötä aiheuttamatta. Muista erikoiskäytäntö koeviikolla sairastuessasi: Jos sairastut koeviikolla tai muuna koepäivänä, huoltajan tulee ilmoittaa sinun poissaolostasi ennen kokeen alkua asianomaiselle opettajalle Wilman tai sähköpostin avulla. Jos sairastumisestasi ei ilmoiteta ennen kokeen alkua, niin kurssia ei voida arvostella eikä sinulla ole uusintaoikeutta. Vältä lomamatkoja koeviikon aikana. JAKSOARVOSTELUT JA TODISTUKSET Jokaisen jakson arviointi päivittyy valintaohjelma Wilmaan opettajien arvioitua kurssisuoritukset. Lukuvuoden päätteeksi jaetaan paperinen todistus lukuvuoden kurssisuorituksista. Kaikki muut todistukset voit tarvittaessa pyytää kanslian henkilökunnalta. ASIOINTI KANSLIASSA Lukion kanslia on avoinna klo Muutoksista ilmoitetaan kanslian ovella. Kanslian luona olevista lokeroista löytyvät useimmat lukiossa käytössä olevat lomakkeet. LOKEROT Lokeroita jakaa vahtimestari. Täytä lokeron käyttösopimuslomake, ja toimita se liitteineen vahtimestarille. Lomakkeessa on kaikki tarvittavat toimintaohjeet. Hakiessasi lokeroavainta vahtimestarilta sinulla tulee olla mukana allekirjoitettu lokeron käyttösopimuslomake.

5 SUJUVAN ARJEN AVUKSI Musiikkilinjanensimmäisenvuodenmusiikinopinnot Lukioaikanasuoritettujamusiikinkurssejapitääollavähintään12jaenintään35kurssia. Musiikkilinjalaisen12kurssiakoostuu: - 5musiikkitiedonkurssia(MUL) - 4kuoro?jaorkesterikurssia;orkesterisoitinpääaineenaväh.2orkesterikurssia - 3muutamusiikinkurssiaomanvalinnanmukaan(laulu,lauluyhtye,bändi,bigbandjne.) Musiikkioppilaitoksissa suoritettuja tutkintoja voi hyväksi lukea musiikkilinjalla syventävinä ja soveltavina kursseina. Ne eivät korvaa pakollisia musiikkilinjan määrittelemää 12 musiikin kurssia. Hyväksiluettavuuskoskeelukioaikanasuoritettujatutkintojajaniidenkorvaavuushaetaanerikseen. Opiskelijat, jotka suorittavat vähintään 12 kurssia oppilaitoksen opetussuunnitelmassa määriteltyjä koulutustehtävän mukaisia opintoja, ovat oikeutettuja vähentämään valtioneuvoston asetuksen (955/2002) 8 :n mukaisten pakollisten kurssien määrästä 8 kurssia. Opiskelijan tulee kuitenkin suorittaapuoletjokaoppiaineenpakollisistakursseista.erityisenkoulutustehtävän(musiikki)mukaisten kurssientuleeollamuitakuinopetussuunnitelmanmääriteltyjäpakollisiajavaltakunnallisiakursseja. Musiikkitiedonpakollisetkurssitsuositellaansuoritettavaksiseuraavasti: MUL1jaMUL2 1.vuositasolla MUL3jaMUL4 2.vuositasolla MUL5 3.vuositasolla 1.vuodenkurssienvalitseminentarjottimeltasekäopetuksenajankohta Kurssivalintojatehdessä,kannattaaensinvalitakurssitarjottimeltamusiikkitiedonkurssit(MUL1ja2) sekäkuorotjaorkesteri. Ilmoittaudu haluamiisi pienryhmäopetuksiin (laulu, lauluyhtye, bändi, vapaa säestys, musateknologia jne).opetusaikasovitaanlukuvuodenalussaopettajienkanssa. Musiikkiteatteriopetusonjohtonumerolla8jaksoissa2 5. Kuorokurssit ja orkesterikurssit ovat 6. johtonumerolla hajautettuina jaksoihin 1?3 seuraavasti: kamarikuoro maanantaisin, nais? ja mieskuoro keskiviikkoisin ja orkesteri perjantaisin. Kamarikuoro jatkuu johtonumerolla 6 maanantaisin myös 4. ja 5. jaksossa. Näin opiskelija voi suorittaa kaksi kamarikuorokurssialukuvuodenaikana.opiskelijankannattaapyrkiäjättämäänjohtonumero6tyhjäksi muiltaopinnoiltakokoensimmäisenvuodenajan. Musiikkilinjanopiskelijasaaollamuultakuinmusiikinkurssiltakorkeintaanyhdenoppitunnin viikossapoisollakseenhajautetunmusiikinkurssintunneilla.

6 TAPIOLAN LUKION JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Yleistä Järjestyssääntöjen tarkoituksena on taata turvallinen ja viihtyisä kouluympäristö. Kouluyhteisön jäsenen tulee käyttäytyä asiallisesti ja noudattaa hyviä tapoja. Järjestyssäännöt ovat voimassa kouluaikana ja koulunkäyntiin välittömästi liittyvissä tilaisuuksissa. Kouluajaksi katsotaan työjärjestyksen mukainen työpäivä ja koulumatkat. Koulunkäyntiin välittömästi liittyviä tilaisuuksia ovat opintokäynnit, -matkat ja retket sekä koulun järjestämät juhlat, opiskelijakunnan koulun tiloissa järjestämät tilaisuudet ja tilaisuudet, joihin kouluyhteisön jäsen osallistuu koulun edustajana. Opiskelu Oppitunnit alkavat ja päättyvät täsmällisesti työjärjestyksessä ja kalenterissa ilmoitettuina aikoina. Päivän viimeinen oppitunti voidaan aloittaa aikaisemmin opettajan ja opiskelijoiden niin sopiessa. Työjärjestyksen mukaisista ajoista voidaan muutoinkin rehtorin luvalla tilapäisesti poiketa erityisistä syistä. Lukion opiskelija on itse vastuussa opinnoistaan Opiskelijan tulee hankkia ennen kurssin alkua kurssilla tarvittavat oppikirjat ja muut välttämättömät opiskeluvälineet. Opiskelijan tulee osallistua oppitunneille säännöllisesti ja tehdä annetut tehtävät ajallaan. Opiskelijan tulee antaa itselleen ja muille työrauha. Jos opiskelija ei noudata tätä sääntöä, opettaja voi poistaa hänet oppitunnilta. Vilppi tai vilpin yritys Vilpillinen toiminta koetilanteessa tai muussa työskentelyssä, kuten tutkielman, kirjoitelman tai esitelmän valmistelussa voi johtaa suorituksen hylkäämiseen ja kurssin keskeytymiseen. Myöhästymiset Opiskelijan tulee saapua ajoissa oppitunnille. Toistuva myöhästely voi alentaa kurssin arvosanaa. Poissaolot Poissaoloon, jonka syy on muu kuin sairaus, on pyydettävä etukäteen lupa. Ryhmänohjaaja voi myöntää luvan enintään viideksi koulupäiväksi ja rehtori pidemmäksi ajaksi. Lupa poissaoloon on anottava kirjallisesti.poissaoloista huolimatta kaikki kurssilla vaaditut tehtävät on suoritettava. Poissaolot vaikuttavat kurssin arviointiin, ja ne voivat johtaa kurssin arvostelematta jättämiseen. Poissaolot on selvitettävä jakson loppuun mennessä. Välitunnit Koulun alueella jokaisen tulee käyttäytyä niin, ettei vaaraa synny eikä vahinkoa aiheudu. Pyörät ja moottoriajoneuvot jätetään niille osoitetuille paikoille. Tapaturmasta, onnettomuudesta tai muusta opiskelijan turvallisuutta vaarantavista tilanteista on välittömästi ilmoitettava terveydenhoitajalle, jollekin opettajalle tai muulle henkilökuntaan kuuluvalle. Viihdepelaaminen koulun tietokoneilla on kielletty. Opiskelijan tulee noudattaa koulun henkilökunnan antamia ohjeita. Ruokailu Ruokailussa noudatetaan hyviä tapoja, otetaan huomioon muut ruokailijat ja osoitetaan huomaavaisuutta henkilökunnalle. Ruokailujonossa etuilu on kielletty. Ruokailussa noudatetaan keittiöhenkilökunnan ja ruokailun valvojan antamia ohjeita. Ruokailuun mennään ilmoitettuina ruokailuaikoina. Päällysvaatteita ei viedä ruokalaan. Siisteys on huomaavaisuutta. Vahingon sattuessa jokainen siivoaa omat jälkensä. Koulun tilat ja välineet Koulun omaisuutta tulee käsitellä huolellisesti. Opiskelija on velvollinen korvamaan koulun omaisuudelle tahallaan aiheuttamansa vahingon. Vahingosta on välittömästi ilmoitettava rehtorille tai muulle henkilökunnalle. Opetustiloissa noudatetaan niiden käytöstä erikseen annettuja ohjeita. Jos koulun tiloissa järjestetystä tilaisuudesta aiheutuu ylimääräistä siivoustarvetta, tilaisuuden järjestäjät huolehtivat kustannuksista. Ulkopuolisten asiaton oleskelu koulun tiloissa on kielletty. Koulun tiloissa ja piha-alueella käyttäydytään siististi. Omat jäljet tulee siivota ja jätteet lajitella asianmukaisesti eri puolilla koulua sijaitseviin kierrätysastioihin. Tupakka ja muut päihteet Päihteiden käyttö ja hallussapito on kielletty koulussa ja koulun toimintaan liittyvissä tilaisuuksissa. Kouluyhteisön jäsen ei saa esiintyä päihteiden vaikutuksen alaisena koulussa ja koulun toimintaan liittyvissä tilaisuuksissa. Tupakkatuotteiden käyttö on koulualueella ja kouluaikana kielletty. Järjestyssääntöjen rikkominen voi johtaa kirjalliseen varoitukseen tai lukiosta määräajaksi erottamiseen. Järjestyssäännöt on päivitetty keväällä 2015 ja Tapiolan lukion johtokunta on hyväksynyt ne kokouksessaan Espoossa

7 KURSSITARJONTA ESPOO-KAUNIAINEN-KIRKKONUMMI Yhteisen kurssitarjonnan kurssit on tarkoitettu kaikille lukiolaisille. Voit valita opintoja kaikista oppilaitoksista riippumatta siitä, missä oppilaitoksessa opiskelet. Alla olevan linkin avulla pääset sivustolle, josta löytyy tarkemmat ohjeet. Noudata sieltä löytyviä ohjeita tai/ja ota yhteyttä omaan ryhmänohjaajaan / opinto-ohjaajaan. Päivahoito_ja_koulutus Lukiokoulutus Opetuksen_sisaltö Yhteinen_kurssitarjonta Espoo Kauniainen Kirkkonummi TIETOTEKNISET LAITTEET, TUNNUKSET JA SALASANAT Fronter Espoon kaupungilla on koulujen käytössä Fronter-oppimisympäristö, johon kaikilla lukion opiskelijoilla on käyttöoikeus. Palvelu löytyy osoitteesta espoo/ ja kirjautumiseen tarvittavat tunnukset saat hyväksyttyäsi tvt-käyttöoikeussopimuksen. Fronteria käytetään opiskeluvälineenä useilla kursseilla. PELASTAUTUMINEN HÄTÄTILANTEESSA Hälytyksen sattuessa poistu rakennuksesta lyhintä mahdollista reittiä. Jokaisessa luokassa on poistumiskartta, johon on merkitty poistumistiet sekä kokoontumispaikka Kulttuurikeskuksen takana oleva amfi-teatteri. Kokoontumispaikalla ilmoittaudu meneillään olevan tai alkavan oppituntisi opettajalle. Muistathan jättää ajotien pelastuslaitoksen käyttöön ja, että koulurakennukseen saa palata vain rehtorin annettua siihen luvan. Koulussa saa käyttää omia tietoteknisiä laitteita (tabletti, läppäri, kännykkä). On kuitenkin syytä huomata, että ne ovat oppitunneilla opiskelua, ei viihdekäyttöä varten, joten niitä käytetään vain opettajan luvalla. Koululla on myös tabletteja ja tietokoneita opiskelijoiden käyttöön. Koulussa on WLAN-verkko (espoo_oppilas). Sen käyttäjätunnus on Espoo.oppilas ja salasana on selkareppu. Kuntalaisverkko Koulun työasemat on liitetty Espoon kuntalaisverkkoon. Verkon palvelujen käyttö edellyttää kirjautumista henkilökohtaisella käyttäjätunnuksella, joka jaetaan kaikille opiskelijoille ryhmänohjaajan toimesta. Tunnuksen saamiseksi on hyväksyttävä käyttöoikeussitoumus Wilmassa. Tunnus on muotoa etunimi.sukunimi (ilman ääkkösiä). Kuntalaisverkon salasanoista vastaa Pekka Niemi. Wilma Wilma on opiskelijarekisterin käyttöliittymä, jonka avulla voit mm. tehdä ja muokata kurssivalintoja, ilmoittautua uusinta- ja korotuskokeisiin, vastata kyselyihin, tarkistaa kurssisuorituksesi ja yo-kirjoitusten suoritus- ja ilmoittautumistiedot sekä nähdä oman lukujärjestyksesi. Myös poissaoloseuranta tapahtuu Wilman kautta ja sen pikaviesti- ja tiedotetoimintojen kautta esim. opinto-ohjaaja, kurssin opettaja tai rehtori voi laittaa tiedotteen yksittäiselle opiskelijalle, koko opetusryhmälle tai kaikille opiskelijoille. Wilma löytyy osoitteesta ja sen käyttö edellyttää käyttäjätunnusta. Espoolaisessa yläkoulussa opiskelleiden wilma -tunnukset toimivat myös lukiossa. Muualta tulleet opiskelijat saavat henkilökohtaiset tunnukset lukukauden alussa. Wilman käyttö kannattaa opetella heti lukio-opintojen alettua, sillä sitä käytetään paljon eri yhteyksissä ja sen keskeisten toimintojen hallinta ja Wilman seuraaminen yleensäkin on välttämätöntä. Wilma-tunnuksia hallinnoi koulusihteeri Marjaliisa Johansson.

8 ME KEHITÄMME TAPIOLAN LUKIOTA Tapiolan lukion johtokunta Johtokunnan tehtävät ja ratkaisuvalta on määrätty Espoon kaupungin sivistystoimen lautakuntien ja johtokuntien johtosäännössä. Johtokunnan tehtävissä korostuvat koulun tukeminen sekä hyvän yhteistyön ja turvallisen opiskeluympäristön ylläpitäminen. Johtokunnan ratkaisuvaltaan kuuluu koulun toiminnan kannalta keskeisistä asioista päättäminen. Johtokunta hyväksyy mm. koulun opetussuunnitelman, lukuvuosisuunnitelman ja määrärahojen käyttösuunnitelman. Espoossa opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta valitsee johtokuntien jäsenet ja varajäsenet valtuuston toimikaudeksi eli neljäksi vuodeksi kerrallaan. Lautakunta nimeää johtokunnille myös puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Johtokunnissa ovat edustettuina oppilaiden huoltajat/kuntalaiset sekä koulun henkilökunta. Myös lukioiden opiskelijoiden edustajat osallistuvat johtokuntatyöhön. Opettajakokoukset ja työryhmät Tapiolan lukion opettajakunta pitää säännöllisesti opettajakokouksia, joihin myös opiskelijakunnan edustajilla on oikeus osallistua. Asioiden valmistelu ja kehittäminen tapahtuu pääsääntöisesti opettajakunnan päättämissä työryhmissä. Opiskelijakunnan toivotaan nimeävän oman edustajan jokaiseen työryhmään. Tapiolan lukion opiskelijakunta Tapiolan lukion opiskelijat muodostavat opiskelijakunnan, jonka keskuudesta valitaan vuodeksi kerrallaan opiskelijakunnan hallitus. Jos haluat vaikuttaa, osallistu vaaleihin äänestämällä, asetu ehdolle ja/tai osallistu eri tapahtumien järjestämiseen. Tapiolan lukion opiskelijakunta on toiminut aktiivisesti mm. tapahtumien ja teemaviikkojen järjestäjänä sekä varojen hankkijana yhteistyössä Kirkon ulkomaanavun kautta Nepalin Mugun tyttöjen kummikoulumme hyväksi. Opiskelijakunnan hallitus osallistuu lukion kehittämiseen opettajakokouksien sekä työryhmätyöskentelyn kautta. Lisäksi hallitus ja rehtori pitävät yhteisen kokouksen vähintään 3 kertaa lukuvuoden aikana. Tapiolan lukion Tuki ry. Tuki ry. on tärkeä yhteisö koulun ja kodin välillä tukemassa sinun opiskeluasi. Toiminnan piirissä ovat luokkatoimikunnat, musiikki-, fysiikka-, harraste- sekä tapahtumatoimikunnat. Olet ehkä osallistunut retkille, opintomatkoille, Marrasmarkkinoille tai Wanhempain Wallattomiin. Monessa niissä ovat vanhemmat ja Tuki ry. vahvasti mukana. Jos sinulla tai vanhemmillasi on ideoita esim. vaikuttaa opiskeluun liittyviin asioihin varmistaa taloudellinen tuki opinnoille jakaa opiskelijoita tai vanhempia yhteisesti vaikuttavia asioita voi tuki ry. mahdollistaa näiden toteutumisen. Opiskelijan vanhemmat voivat liittyä Tuki ry:hyn maksamalla jäsenmaksun. Jäsenmaksu käytetään yllä mainittuun toimintaan. Sinä ja vanhempasi saatte lisää tietoa Tuki ry:n toiminnasta OPISKELUN TUKENA OHJAUS TAPIOLAN LUKIOSSA Tapiolan lukiossa noudatetaan koko koulu ohjaa -periaatetta, jonka perusperiaatteita alla oleva vastuujako noudattaa. Opiskelija Opiskelija suunnittelee opintopolkunsa ohjauksen eri toimijoiden tuella ja vastaa suunnitelman päivittämisestä ja toteutumisesta. Rehtori Rehtori luo edellytykset onnistuneelle lukion kokonaisohjaukselle järjestämällä riittävät resurssit, tukemalla ohjaajia ja luomalla ohjaukselle suotuisat rakenteet. Rehtori on vastuussa yo-tutkintojen järjestelyistä ja tiedottamisesta. Opinto-ohjaaja Opinto-ohjaaja ohjaa opiskelijoita lukio-opintojen ja ylioppilastutkinnon suunnittelussa ja toteuttamisessa yhdessä muiden ohjaajien kanssa. Opinto-ohjaaja on päävastuussa opinto-ohjauksen kokonaissuunnittelusta. Opinto-ohjaajan päätehtävä on opiskelun, elämänsuunnittelun ja uravalinnan ohjaus. Ryhmäohjaajat Ryhmänohjaaja on opiskelijan lähiohjaaja, joka kannustaa ja ohjaa opiskelijoitaan lukio-opintojen ajan. Hän työskentelee ryhmäläistensä opintojen sujumisen ja hyvinvoinnin edistämiseksi yhdessä muiden ohjauksen toimijoiden kanssa. Lähiohjaajana hän tuntee opiskelijan opiskelu- ja elämäntilanteen. Ryhmänohjaajana hän luo yhteisöllisyyttä ja turvallista opiskeluilmapiiriä ryhmässään ja lukiossa. Ryhmänohjaaja on säännöllisesti yhteydessä opiskelijoihin ryhmänohjaustunneilla ja henkilökohtaisissa tapaamisissa. Ryhmänohjaajan tehtävä on seurata ryhmäläistensä kurssikertymää ja poissaoloja sekä puuttua ongelmiin mahdollisimman pian. Hän huolehtii myös yhteyksistä huoltajiin ja opiskelijahuoltoryhmään. Ryhmänohjaaja käyttää aktiivisesti lukion sähköisiä ohjausvälineitä. Aineenopettajat Aineenopettaja tuntee oman aineensa opiskelutekniikoita ja ohjaa opiskelijaa oppimaan oppimisen taitoja sekä kursseilla että opiskelijan valmistautuessa ylioppilastutkintoon. Aineenopettaja huomioi opetuksessa ja arvioinnissa myös erilaiset oppijat. Aineenopettaja on selvillä oman aineensa jatkokoulutusmahdollisuuksista ja työelämän tarpeista, ja esittelee niitä kursseillaan. Koulusihteeri Koulusihteeri tuntee lukion rakenteen ja toimintakulttuurin. Asiantuntemuksen ansiosta hän pystyy neuvomaan opiskelijoita tarkoituksenmukaisesti käytännön tilanteissa.

9 HYVINVOINNIN TUKEMINEN Opiskelijahuolto Lukion opiskeluhuollolla tarkoitetaan lukion toimintakulttuurin yhteisöllistä kehittämistä opiskelijoiden terveyden ja hyvinvoinnin sekä opintomenestyksen edistämiseksi. Yksilöllisessä opiskeluhuollossa toimitaan opiskelijan auttamiseksi moniammatillisena yhteistyönä varhaisen puuttumisen periaatteiden mukaisesti. Tapiolan lukion yhteisölliseen opiskeluhuoltoryhmään kuuluvat rehtori, terveydenhoitaja, psykologi, kuraattori, erityisopettaja, opinto-ohjaaja sekä opettajakunnan jäsen. Kaksi kertaa lukuvuodessa opiskeluhuoltoryhmä pitää yhteistyökokouksen opiskelijoiden ja huoltajien edustajien kanssa. Ensimmäisen vuoden opiskelijat perehdytetään opiskeluhuollon toimintatapoihin ja tehtäväalueeseen ensimmäisen jakson aikana. Huoltajille opiskeluhuollosta tiedotetaan vanhempainilloissa sekä tarvittaessa wilmatiedotteilla. Lukion terveydenhuolto Opiskeluterveydenhuolto sekä edistää opiskelijoiden terveyttä että vastaa heidän sairauksiensa hoidon järjestämisestä yhteistyössä terveysasemien kanssa. Terveydenhoitajan tarkastus on ensimmäisen ja lääkärintarkastus toisen lukuvuoden aikana. Toisen lukuvuoden tarkastus on samalla kutsuntojen ennakkotarkastus. Muille opiskelijoille terveystarkastus tehdään tarvittaessa. Lääkärintarkastuksessa opiskelija saa uudelleen nuorisonterveystodistuksen, mikäli sitä tarvitsee. Tämä todistus kelpaa ajokortti- ja työpaikkalääkärintodistukseksi. Terveydenhoitajan puoleen voi kääntyä rokotus, seksuaalineuvonta, raskaudenehkäisy, päihde ja mielenterveysasioissa sekä muissa terveyteen liittyvissä asioissa. Terveydenhoitajalla on myös avovastaanottoaika, jolloin opiskelijat voivat asioida akuuteissa asioissa ilman ajanvarausta. Opiskeluterveydenhuollon lääkärin vastaanotolle opiskelija voi hakeutua terveydenhoitajan kautta. Tarvittaessa opiskelija ohjataan lisätutkimuksiin tai erikoissairaanhoitoon. Tapaturmien ensiavusta huolehditaan yhdessä muun oppilaitoksen henkilöstön kanssa. Ensiaputilanteessa huoltajalla on vastuu opiskelijan saattamisesta jatkohoitoon. Terveydenhoitaja Seija Vuori puh Lukiopsykologi Lukiopsykologi on lukion yhteisöllisen opiskeluhuoltoryhmän ja kriisiryhmän jäsen. Erikseen sovitusti psykologi osallistuu opiskelijan asioiden selvittelyyn monialaisessa asiantuntijaryhmässä. Lukiopsykologi ohjaa, neuvoo ja tukee lukiolaisia yksilötapaamisilla hyvinvointiin, opiskeluun ja elämäntilanteeseen liittyvissä asioissa. Tavoitteena on opiskelijoiden myönteisen nuoruusiän kehityksen, toimintakyvyn ja mielenterveyden tukeminen. Lukiopsykologin vastaanotolle hakeutumisen syinä voivat olla esim. väsymys, stressi, ahdistuneisuus, jännittäminen, masentuneisuus, ihmissuhteet, äkilliset elämänmuutokset ja kriisitilanteet, opintojen sujumiseen liittyvät asiat tai tulevaisuuden suunnitelmat. Lukiopsykologin vastaanotolla järjestettävät tapaamiset ovat luottamuksellisia, vapaaehtoisia ja maksuttomia. Käyntimäärät ja niiden toteuttamistapa sovitaan yksilöllisesti opiskelijan kanssa. Tapaamiset järjestetään työpäivän aikana, ja tarvittaessa psykologi kirjoittaa opiskelijalle poissaolotodistuksen oppitunnin ajaksi. Opiskelija voi hakeutua vastaanotolle itse tai esimerkiksi huoltajan, terveydenhoitajan, ryhmänohjaajan tai opinto-ohjaajan suosittelemana. Psykologi Jenni Keltanen toimii kaikkien Tapiolan alueen lukioiden psykologina. Vastaanotto on Tapiolan keskustassa osoitteessa Itätuulentie 2 B. Tapaamisajan voi varata psykologilta puhelimitse tai tekstiviestillä ( ), sähköpostitse (jenni. keltanen@espoo.fi) tai Wilma-viestillä. Lukiokuraattori Lukiokuraattori on lukion sosiaalityöntekijä. Hänen kanssaan voi keskustella kaikkiin sosiaalisiin suhteisiin liittyvistä asioista, kuten ihmis- ja perhesuhteista sekä erilaisista elämänmuutoksista ja sosiaaliturvasta. Opiskelija on tervetullut keskustelemaan myös, jos oma kehitys tai itsenäistyminen mietityttää. Kuraattorin pääasiallisimmat työskentelytavat ovat keskustelu ja ratkaisujen etsiminen yhdessä opiskelijan kanssa. Tarvittaessa kuraattori on yhteydessä myös nuoren vanhempiin tai muihin ammattiryhmiin sekä ohjaa nuoren jatkohoitoon tai muiden palvelujen piiriin. Lukiokuraattori tapaa opiskelijoita sovitusti lukiolla. Hänet tavoittaa puhelinnumerosta (myös tekstiviestit). Myös lukiolaisen vanhemmat voivat olla kuraattoriin yhteydessä, jos ovat huolissaan omasta nuoresta tai perheen tilanteesta Lukiokuraattori Riikka Tainio puh etunimi.sukunimi@espoo.fi

10 Lukion erityisopettaja Erityisopettaja kartoittaa mahdollisia lukemisen ja kirjoittamisen erityisvaikeuksia ensimmäisten kouluviikkojen aikana. Lukiseula tehdään kaikille ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoille. Erityisopettaja kutsuu opiskelijoita haastatteluun ja mahdolliseen tarkempaan yksilölliseen lukitestiin seulatulosten perusteella. Oppimiseen liittyvissä erityisvaikeuksissa on mahdollista saada yksilöohjausta ja tukea. Päävastuu lukitestaukseen osallistumisesta ja erityisjärjestelyjen hakemisesta on opiskelijalla ja huoltajalla. Rehtori neuvoo erityisjärjestelyjen hakemisessa. Tarkempia menettelyohjeita kannattaa kysyä lukion erityisopettajalta, rehtorilta tai opintojen ohjaajalta. Lisätietoja erityisjärjestelyistä ylioppilaskirjoituksissa löytyy sivulta Tapiolan lukion erityisopettajana toimii Inka Saajoranta-Kurvinen, puh ylioppilastutkinto, lukiodiplomit ja muut päättötyöt YLIOPPILASTUTKINNON RAKENNE JA SUORITTAMINEN Ylioppilastutkinto on lukion päättötutkinto. Lukion opiskelija osallistuu koko tutkintoon eikä vain yksittäisiin kokeisiin. Ylioppilaskokeet järjestetään kaksi kertaa vuodessa, syksyllä ja keväällä. Tutkinto on suoritettava enintään kolmen peräkkäisen tutkintokerran aikana. Tutkinnon suorittaminen alkaa, kun ilmoittaudut ensimmäisen kerran tutkintoon. Ylioppilastutkintoon kuuluu neljä pakollista koetta, joista äidinkielen koe on kaikille pakollinen. Kolme muuta pakollista koetta valitaan neljästä seuraavasta: toisen kotimaisen kielen koe yksi vieraan kielen koe matematiikan koe reaaliaineissa järjestettävä koe. Tutkintoon tulee kuulua vähintään yksi A-tason koe (kielet A-taso tai pitkä matematiikka). Pakollisten kokeiden lisäksi opiskelija voi osallistua yhteen tai useampaan ylimääräiseen kokeeseen. Opiskelija saa oikeuden osallistua yo-tutkinnon kokeeseen, kun hän on opiskellut ennen kirjalliseen kokeeseen osallistumista vähintään asianomaisen oppiaineen pakolliset kurssit. Vieraan kielen lyhyen oppimäärän kokeeseen voi osallistua, kun on opiskellut vähintään kolme lukiokurssia tätä kieltä. Yo-tutkinto perustuu kuitenkin ao. aineen pakollisiin ja valtakunnallisiin syventäviin kursseihin. Syksyisin Tapiolan lukion opiskelijoille järjestetään vapaaehtoinen lukiseula, jonka perusteella opiskelijan mahdollisesti saaman lukilausunnon avulla opiskelija voi hakea erityisjärjestelyjä tai arvosanan korotusta Ylioppilastutkintolautakunnalta. Erityisen tärkeää on kokeilla haettavia erityisjärjestelyitä esim. koeviikoilla ennen erityisjärjestelyiden hakemista. Lukio järjestää ohjausta ja tiedotustilaisuuksia ylioppilaskirjoituksiin liittyvissä asioissa. On ehdottoman tärkeää osallistua näihin tilaisuuksiin. Tarkemmat määräykset ja ohjeet löytyvät Ylioppilastutkintolautakunnan kotisivuilta Lisätietoa löytyy myös Tapiolan lukion Fronter -huoneesta. LUKIODIPLOMIT JA PUHEVIESTINNÄN PÄÄTTÖKOE Lukiodiplomit ovat ylioppilaskoetta vastaava taito- ja taideaineiden päättökoe. Ennen lukiodiplomikurssille osallistumista sinulla täytyy olla koossa alustavat opinnot, esim. kuvataiteessa vähintään neljä hyväksytysti suoritettua kurssia. Opetushallitus julkaisee tehtävät, ja ne ovat valtakunnallisia. Arviointiin osallistuu oma opettaja toisen alan ammattilaisen kanssa. Opiskelija ei saa saada ohjausta lukiodiplomikurssian aikana. Lukiodiplomisuorituksesta vai saada lisäpisteitä jatko-opintoihin pyrkiessä. Tapiolan lukiossa lukiodiplomin voi suorittaa kuvataiteessa, liikunnassa ja musiikissa. Todistus lukiodiplomisuorituksesta jaetaan ylioppilastutkintotodistuksen liitteenä. Tapiolan lukiossa voit suorittaa myös puheviestinnän päättökokeen. Kysy lisätietoja aineenopettajilta.

11 OpiT ihmisestä. OpiT elämästä. OpiT maailmasta. Keskustele ja kyseenalaista.

Opinto-opas SISÄLLYSLUETTELO

Opinto-opas SISÄLLYSLUETTELO OPINTO-OPAS 2016-2017 Opinto-opas 2016-2017 SISÄLLYSLUETTELO AIKATAULUT Uusintakuulustelut Ruokailuvuorot Yläkoulun välituntikellot Vanhempainillat OPISKELU TAPIOLAN LUKIOSSA Kurssivalinnat Kurssien suorittaminen

Lisätiedot

AKAAN LUKIO. Vanhempainilta 1A ja 1B

AKAAN LUKIO. Vanhempainilta 1A ja 1B AKAAN LUKIO Vanhempainilta 1A ja 1B 11.10.2018 ILLAN AIHEET lukion ja opettajien esittely tavoitteista lukio-opiskelusta KYSYMYKSIÄ JA KESKUSTELUA! 1.vuosikurssin ryhmänohjaajat 1A Tanja Merikari, ruotsi,

Lisätiedot

Suonenjoen lukion ohjaussuunnitelma

Suonenjoen lukion ohjaussuunnitelma Suonenjoen lukion ohjaussuunnitelma Ohjauksen tavoite Opinto-ohjauksen tavoitteena on ohjata opiskelijaa itsenäisyyteen ja vastuullisuuteen siten, että hän pystyy suunnittelemaan oman henkilökohtaisen

Lisätiedot

YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE. Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista

YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE. Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista Abi- info YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista Käytännön vinkkejä Ajoissa paikalle Ongelmatilanteissa yhteys rehtoriin ja kouluun YTL:n www-sivuihin on linkki

Lisätiedot

YLIOPPILAAKSI, TODISTUKSET TASKUSSA.

YLIOPPILAAKSI, TODISTUKSET TASKUSSA. YLIOPPILAAKSI, TODISTUKSET TASKUSSA www.ylioppilastutkinto.fi TUTKINNOT JA TODISTUKSET Lukion oppimäärä Ylioppilastutkinto vähintään 75 kurssia, sisältäen ops:in mukaisesti pakolliset ja vähintään 10 syventävää

Lisätiedot

YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE. Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista

YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE. Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista Abi- info YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista Käytännön vinkkejä Ajoissa paikalle Ongelmatilanteissa yhteys rehtoriin ja kouluun YTL:n www-sivuihin on linkki

Lisätiedot

YLIOPPILASKIRJOITUKSET. Info

YLIOPPILASKIRJOITUKSET. Info YLIOPPILASKIRJOITUKSET Info 15.11.2018 RAKENNE Tutkintoon kuuluu neljä koetta. Äidinkielen koe pakollinen kaikille Lisäksi kolme seuraavista neljästä: * Toinen kotimainen kieli * Matematiikka * Yksi vieras

Lisätiedot

YLIOPPILASKIRJOITUKSET. Info

YLIOPPILASKIRJOITUKSET. Info YLIOPPILASKIRJOITUKSET Info 14.11.2017 RAKENNE Tutkintoon kuuluu neljä koetta. Äidinkielen koe pakollinen kaikille Lisäksi kolme seuraavista neljästä: * Toinen kotimainen kieli * Matematiikka * Yksi vieras

Lisätiedot

Kahden tutkinnon opintojen opas. Pieksämäki

Kahden tutkinnon opintojen opas. Pieksämäki 2012-2013 Kahden tutkinnon opintojen opas Pieksämäki Sisältö 1. YLEISTÄ... 3 2. AMMATILLISTEN JA LUKIO-OPINTOJEN YHTEENSOVITTAMINEN... 4 2.1 Vaihtojaksot... 4 2.2 Verkko-opinnot... 4 3. OPISKELU PIEKSÄMÄEN

Lisätiedot

Ylioppilastutkinto yleisohjeita kevät 2019

Ylioppilastutkinto yleisohjeita kevät 2019 Ylioppilastutkinto yleisohjeita kevät 2019 Ylioppilastutkinto Lautakunnan ohje sivut kokelaille: https://www.ylioppilastutkinto.fi/ylioppilastutkin to/kokelaille Neljä pakollista ainetta on tehtävä valmiiksi

Lisätiedot

YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE. Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista

YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE. Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista Abi- info YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista Käytännön vinkkejä Ajoissa paikalle Ongelmatilanteissa yhteys rehtoriin ja kouluun YTL:n www-sivuihin on linkki

Lisätiedot

TUTKINNON RAKENNE. Kaikille pakollinen koe: Äidinkieli

TUTKINNON RAKENNE. Kaikille pakollinen koe: Äidinkieli TUTKINNON RAKENNE Kaikille pakollinen koe: Äidin TUTKINNON RAKENNE Kaikille pakollinen koe: Äidin Näistä valittava kolme pakollista koetta: Ruotsi Vieras Matematiikka Reaalikoe TUTKINNON RAKENNE Kaikille

Lisätiedot

YO-INFO 13.5.2014 KIERTOTUNTIKAAVIO KOEVIIKKO. Rehtori Mika Strömberg 14.5.2014

YO-INFO 13.5.2014 KIERTOTUNTIKAAVIO KOEVIIKKO. Rehtori Mika Strömberg 14.5.2014 YO-INFO 13.5.2014 Rehtori Mika Strömberg KIERTOTUNTIKAAVIO KOEVIIKKO - ensi lukuvuonna: valmistelu + koe + palautus - järjestys: 7 1 2 3 4 5 6 1 lv. 2014-2015 VALINNAT - kurssitarjottimen eka versio valmistui

Lisätiedot

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN 21.10.2015

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN 21.10.2015 TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN 21.10.2015 21.10.2015 Kaurialan lukio Mistä kouluun liittyvistä asioista olette keskustelleet kotona? Yhteystietoja koulumme kotisivut: www.kktavastia.fi/ ryhmänohjaajan sähköpostiosoite:

Lisätiedot

Tervetuloa aloittamaan uutta lukuvuotta!

Tervetuloa aloittamaan uutta lukuvuotta! Tervetuloa aloittamaan uutta lukuvuotta! Lisää teksti napsauttamalla Abien ryhmänohjaus ke 9.8.2017 Opiskelijailmoituslomake Tarkista, että tietosi pitävät paikkansa ja korjaa tarvittaessa vanhat tai virheelliset

Lisätiedot

Ylioppilastutkinto yleisohjeita syksy 2018

Ylioppilastutkinto yleisohjeita syksy 2018 Ylioppilastutkinto yleisohjeita syksy 2018 Ylioppilastutkinto Neljä pakollista ainetta on tehtävä valmiiksi kolmen (3) peräkkäisen tutkintokerran aikana. Jokaisella ilmoittautumiskerralla ilmoittaudut

Lisätiedot

YLIOPPILAS KEVÄT 2020

YLIOPPILAS KEVÄT 2020 YLIOPPILAS KEVÄT 2020 LUKION KURSSIT (LUKION PÄÄTTÖTODISTUS) YLIOPPILASKIRJOITUKSET (YLIOPPILASTUTKINTOTODISTUS) YLIOPPILASTUTKINTO NELJÄ PAKOLLISTA KOETTA VIERAS KIELI ÄIDINKIELI TOINEN KOTIMAINEN KIELI

Lisätiedot

Tervetuloa Kaurialan lukion vanhempainiltaan

Tervetuloa Kaurialan lukion vanhempainiltaan Tervetuloa Kaurialan lukion vanhempainiltaan Kevään tapahtumia Huoltajakyselyn tuloksia Ylioppilaskirjoitukset ja hajauttaminen Opinto-ohjaajan katsaus Ryhmänohjaajan tapaaminen 16.4.2019 Toisen vuosikurssin

Lisätiedot

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN 13.10.2016 13.10.2016 Kaurialan lukio Mistä kouluun liittyvistä asioista olette keskustelleet kotona? Yhteystietoja koulumme kotisivut: www.kktavastia.fi/ ryhmänohjaajan sähköpostiosoite:

Lisätiedot

Postiosoite Käyntiosoite Puhelin Telefax

Postiosoite Käyntiosoite Puhelin Telefax 23.8.2011 Postiosoite Käyntiosoite Puhelin Telefax Helsingin medialukio Helsingin medialukio PL 3512 Moisiontie 3 Telefax 00099 Helsingin kaupunki 00730 Helsinki (09) 310 82918 (09) 310 82926 YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot

Oppilashuolto. lasten ja nuorten hyvinvointia varten

Oppilashuolto. lasten ja nuorten hyvinvointia varten Oppilashuolto lasten ja nuorten hyvinvointia varten Oppilashuolto Oppilashuolto on oppilaiden fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista huolehtimista. Oppilashuolto kuuluu kaikille kouluyhteisössä

Lisätiedot

YO-tutkinto. YO-info 5.5.2015

YO-tutkinto. YO-info 5.5.2015 YO-tutkinto YO-info 5.5.2015 1 YLEISESTI O Ylioppilastutkinnon toimeenpanosta vastaa Ylioppilastutkintolautakunta (YTL) O Ylioppilastutkinto on valtakunnallinen päättötutkinto O Ylioppilastutkintotodistukseen

Lisätiedot

YLIOPPILASTUTKINTO. Mitä, Missä, Milloin.

YLIOPPILASTUTKINTO. Mitä, Missä, Milloin. YLIOPPILASTUTKINTO Mitä, Missä, Milloin. Ylioppilastutkinnon rakenne Kaikille yhteisenä pakollisena kokeena on äidinkielen koe ja lisäksi pakolliseksi on valittava kolme seuraavista kokeista: toisen kotimaisen

Lisätiedot

YO-tutkinto. YO-info 13.11.2014

YO-tutkinto. YO-info 13.11.2014 YO-tutkinto YO-info 13.11.2014 1 YLEISESTI O Ylioppilastutkinnon toimeenpanosta vastaa Ylioppilastutkintolautakunta (YTL) O Ylioppilastutkinto on valtakunnallinen päättötutkinto O Ylioppilastutkintotodistukseen

Lisätiedot

2015-2016. Kirjoittajainfo KYL 11.5.2015. Kouvolan Yhteislyseo

2015-2016. Kirjoittajainfo KYL 11.5.2015. Kouvolan Yhteislyseo Kirjoittajainfo KYL 11.5.2015 Lukio-opinnoista Lukion päättötodistus Minimi 75 kurssia Pakolliset kurssit ja vähintään 10 valtakunnallista syventävää kurssia suoritettuina Lukiokoulutuksen päätteeksi ylioppilastutkinto

Lisätiedot

YO-info Pertti Tuomi rehtori. kerava.fi

YO-info Pertti Tuomi rehtori. kerava.fi YO-info 15.11.2017 Pertti Tuomi rehtori Ylioppilastutkinnon rakenne Kaikille yhteisenä pakollisena kokeena on äidinkielen koe ja lisäksi pakolliseksi on valittava kolme seuraavista kokeista: toisen kotimaisen

Lisätiedot

Tietoa lukio-opinnoista. Syksy 2016

Tietoa lukio-opinnoista. Syksy 2016 Tietoa lukio-opinnoista Syksy 2016 Lukion kurssimäärä Päättötodistukseen vaaditaan 75 kurssia. Pakollisia 47 (MB) tai 51 (MA) kurssia. Syventäviä kursseja tulee olla vähintään 10, loput kurssit voivat

Lisätiedot

YO-info S2015 26.8.2015. rehtori Mika Strömberg

YO-info S2015 26.8.2015. rehtori Mika Strömberg YO-info S2015 26.8.2015 rehtori Mika Strömberg YLIOPPILASTUTKINTO NELJÄ PAKOLLISTA KOETTA VIERAS KIELI ÄIDINKIELI TOINEN KOTIMAINEN KIELI MATEMATIIKKA AINEREAALI HUOM! * yksi vaativampi koe (A-kieli/pitkä

Lisätiedot

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN 25.10.2017 25.10.2017 Kaurialan lukio Mistä kouluun liittyvistä asioista olette keskustelleet kotona? Yhteystietoja koulumme kotisivut: www.kktavastia.fi/ ryhmänohjaajan sähköpostiosoite:

Lisätiedot

Ylioppilastutkinto yleisohjeita syksy 2019

Ylioppilastutkinto yleisohjeita syksy 2019 Ylioppilastutkinto yleisohjeita syksy 2019 Ylioppilastutkinto Lautakunnan ohje sivut kokelaille: https://www.ylioppilastutkinto.fi/ylioppilastutkin to/kokelaille Neljä pakollista ainetta on tehtävä valmiiksi

Lisätiedot

YO-info K2015 19.1.2015. Rehtori Mika Strömberg

YO-info K2015 19.1.2015. Rehtori Mika Strömberg YO-info K2015 19.1.2015 Rehtori Mika Strömberg LUKION PÄÄTTÖTODISTUS LUKIO-OPINNOT YHTEENSÄ VÄHINTÄÄN 75 KRS - opiskelijan suorittamissa opinto-ohjelmansa mukaisissa pakollisissa ja valtakunnallisissa

Lisätiedot

Musiikkiesitys lukio-opinnoista ylioppilastutkinnosta opettajien tapaaminen 2. vsk ryhmänohjaajat luokissa 3. vsk jatko-opinnoista ala-aulassa

Musiikkiesitys lukio-opinnoista ylioppilastutkinnosta opettajien tapaaminen 2. vsk ryhmänohjaajat luokissa 3. vsk jatko-opinnoista ala-aulassa Tervetuloa! Musiikkiesitys lukio-opinnoista ylioppilastutkinnosta opettajien tapaaminen 2. vsk ryhmänohjaajat luokissa 3. vsk jatko-opinnoista ala-aulassa Ylioppilas Lukion oppimäärä min. 75 kurssia (pakolliset,

Lisätiedot

LUKIO-OPINNOT. Viherlaakson lukion opinto-ohjaajat Riina Laasonen & Salla Purho

LUKIO-OPINNOT. Viherlaakson lukion opinto-ohjaajat Riina Laasonen & Salla Purho LUKIO-OPINNOT Viherlaakson lukion opinto-ohjaajat Riina Laasonen & Salla Purho Opinto-ohjaajat Riina Laasonen 1 D, E, F Salla Purho - 1 A, B, C MITÄ LUKIOSTA ON HYVÄ TIETÄÄ? Oppimateriaalit hankittava

Lisätiedot

YO-INFO K2016 ILMOITTAUTUMINEN 2.11.2015. Rehtori Mika Strömberg

YO-INFO K2016 ILMOITTAUTUMINEN 2.11.2015. Rehtori Mika Strömberg YO-INFO K2016 ILMOITTAUTUMINEN 2.11.2015 Rehtori Mika Strömberg LUKION PÄÄTTÖTODISTUS AMMATILLINEN PERUSTUTKINTO YLIOPPILASTODISTUS KEVÄT 2016? LUKION PÄÄTTÖTODISTUS Lukio-opinnot yhteensä vähintään 75

Lisätiedot

YO-info S2014 3.9.2014. rehtori Mika Strömberg

YO-info S2014 3.9.2014. rehtori Mika Strömberg YO-info S2014 3.9.2014 rehtori Mika Strömberg YLIOPPILASTUTKINTO NELJÄ PAKOLLISTA KOETTA VIERAS KIELI ÄIDINKIELI TOINEN KOTIMAINEN KIELI MATEMATIIKKA AINEREAALI HUOM! * yksi vaativampi koe (A-kieli/pitkä

Lisätiedot

Tervetuloa lukioon. Aloitusinfoa

Tervetuloa lukioon. Aloitusinfoa Tervetuloa lukioon Aloitusinfoa Ryhmänohjaaja Päivi Franzon Tavoitat minut parhaiten sähköpostitse: paivi.franzon@edukouvola.fi Koulupäivän aikana voit yrittää myös puhelimitse opettajainhuone: 020 615

Lisätiedot

Kirjoittajainfo KYL 11.5.2012

Kirjoittajainfo KYL 11.5.2012 Kirjoittajainfo KYL 11.5.2012 Lukio-opinnoista Lukion päättötodistus Minimi 75 kurssia Pakolliset kurssit ja vähintään 10 valtakunnallista syventävää kurssia suoritettuina Lukiokoulutuksen päätteeksi ylioppilastutkinto

Lisätiedot

YLIOPPILASTUTKINTO. Vanhempainilta

YLIOPPILASTUTKINTO. Vanhempainilta YLIOPPILASTUTKINTO Vanhempainilta 15.11.2016 YO-TUTKINTO MUODOSTUU 1) PAKOLLISISTA kokeista (4 kpl): Äidinkieli / suomi toisena kielenä JA kolme seuraavista: -vieras kieli - ruotsi - matematiikka - reaaliaine

Lisätiedot

15 Huoltajailta Tapio Karvonen 1

15 Huoltajailta Tapio Karvonen 1 15 Huoltajailta 8.11.2016 Tapio Karvonen 1 Yhteislyseo Kaksi toimipistettä (1.8.-7.2.2016 ) Lyseon toimipiste, Kymen Lukon toimipiste yhteinen opettajakunta yhteinen kurssitarjonta laaja osaaminen Evakkoon

Lisätiedot

YO-info [Alatunnisteteksti]

YO-info [Alatunnisteteksti] YO-info 7.5.2019 [pvm] [Alatunnisteteksti] Yleistä YO-tutkinnosta suoritettava enintään kolmen perättäisen tutkintokerran aikana esim. S2019, K2020, S2020 tutkintoon kuuluu vähintään neljä koetta: äidinkieli

Lisätiedot

Abien vanhempainilta Tervetuloa!

Abien vanhempainilta Tervetuloa! Abien vanhempainilta 27.8.2013 Tervetuloa! Lukuvuoden tapahtumia/abit Syksyn yo-kokeet 9.9. 27.9.2013 1. jakson koeviikko 25.9. 1.10.2013 Retkiä oppilaitoksiin Syysloma 21.10-27.10.2013 2. jakson koeviikko

Lisätiedot

ABI-INFO Ilmoittautuminen syksyn 2019 ylioppilaskirjoituksiin

ABI-INFO Ilmoittautuminen syksyn 2019 ylioppilaskirjoituksiin ABI-INFO Ilmoittautuminen syksyn 2019 ylioppilaskirjoituksiin to 25.4.2019, klo 10.00-11.00 Palauta Wilmassa tehtävä yoilmoittautumisesi ALLEKIRJOITETTUNA (paperiversio) viimeistään ma 20.5.2019 kansliaan!!!

Lisätiedot

AMMATTILUKIO

AMMATTILUKIO 2 AMMATTILUKIO 3 AMMATTILUKIO: KAKSI TUTKINTOA Ammatillinen tutkinto + lukio-opintoja ja yo-tutkinto (joko 4 pakollista koetta S2021 alkaen TAI 5 koetta K2022 alkaen). 4 MITÄ HYÖDYT Lukio-opinnot kehittävät

Lisätiedot

Ylioppilastutkinto yleisohjeita syksy 2016

Ylioppilastutkinto yleisohjeita syksy 2016 Ylioppilastutkinto yleisohjeita syksy 2016 Ylioppilastutkinto Neljä pakollista ainetta on tehtävä valmiiksi kolmen (3) peräkkäisen tutkintokerran aikana. Jokaisella ilmoittautumiskerralla ilmoittaudut

Lisätiedot

Kirjoittajainfo KYL 13.5.2014

Kirjoittajainfo KYL 13.5.2014 Kirjoittajainfo KYL 13.5.2014 Lukio-opinnoista Lukion päättötodistus Minimi 75 kurssia Pakolliset kurssit ja vähintään 10 valtakunnallista syventävää kurssia suoritettuina Lukiokoulutuksen päätteeksi ylioppilastutkinto

Lisätiedot

TERVETULOA!

TERVETULOA! TERVETULOA! 26.4.2019 ILMOITTAUTUMINEN (1/2) Sitova ilmoittautuminen vain syksyn 2019 YO-kokeisiin Wilmaan 14.5. mennessä ILMOITTAUTUMINEN (2/2) Lomake tarkastetaan ja allekirjoitetaan RO-tuokiossa 16.5.

Lisätiedot

Yo-infoa ykkösille tammikuussa Lisätietoa yo-kirjoituksista löydät sivulta

Yo-infoa ykkösille tammikuussa Lisätietoa yo-kirjoituksista löydät sivulta Yo-infoa ykkösille tammikuussa 2014 Lisätietoa yo-kirjoituksista löydät sivulta www.ylioppilastutkinto.fi Kaikille pakollinen koe: Äidinkieli / suomi toisena kielenä Näistä valittava kolme pakollista koetta:

Lisätiedot

Ylioppilastutkinnosta ja sen hajauttamisesta. Tavoitteellinen opiskelu ja jatko-opinnot

Ylioppilastutkinnosta ja sen hajauttamisesta. Tavoitteellinen opiskelu ja jatko-opinnot Ylioppilastutkinnosta ja sen hajauttamisesta Tavoitteellinen opiskelu ja jatko-opinnot 2. vuositason vanhempainilta 0 Pohjois-Tapiolan lukio Rehtori Sinikka Luoma, sinikka.luoma@espoo.fi Opinto-ohjaaja,

Lisätiedot

YO-INFO S2017 ILMOITTAUTUMINEN rehtori Mika Strömberg

YO-INFO S2017 ILMOITTAUTUMINEN rehtori Mika Strömberg YO-INFO S2017 ILMOITTAUTUMINEN 8.5.2017 rehtori Mika Strömberg YLIOPPILAS (KEVÄT 2018?) LUKION KURSSIT (LUKION PÄÄTTÖTODISTUS) AMMATTIOPISTON KURSSIT (AMMATILLINEN PERUSTUTKINTO) YLIOPPILASKIRJOITUKSET

Lisätiedot

Yo-infoa ykkösille tammikuussa Lisätietoa yo-kirjoituksista löydät sivulta

Yo-infoa ykkösille tammikuussa Lisätietoa yo-kirjoituksista löydät sivulta Yo-infoa ykkösille tammikuussa 2015 Lisätietoa yo-kirjoituksista löydät sivulta www.ylioppilastutkinto.fi Kaikille pakollinen koe: Äidinkieli / suomi toisena kielenä Näistä valittava kolme pakollista koetta:

Lisätiedot

Tervetuloa!

Tervetuloa! Tervetuloa! 31.10.2017 ILMOITTAUTUMINEN Ilmoittautuminen nyt vain kevään 2018 YO-kokeisiin Wilmaan viimeistään 17.11. Lomake jaetaan RO-tuokiossa 20.11. allekirjoitettavaksi ILMOITTADU WILMASSA Suunnitelma

Lisätiedot

Lukio-opinnoistaopinnoista

Lukio-opinnoistaopinnoista Kirjoittajainfo KYL 6.5.2010 Lukio-opinnoistaopinnoista Lukion päättötodistus» Minimi 75 kurssia» Pakolliset kurssit ja vähintään 10 valtakunnallista syventävää kurssia suoritettuina Lukiokoulutuksen päätteeksi

Lisätiedot

Opiskeluhuoltotyön suunnitelma 2014-2015

Opiskeluhuoltotyön suunnitelma 2014-2015 Opiskeluhuoltotyön suunnitelma 2014-2015 Opiskeluhuoltoryhmä on moniammatillinen asiantuntijaryhmä, jonka keskeisenä tavoitteena tavoitteena on tukea opiskelijoita opintojen etenemisen ja hyvinvoinnin

Lisätiedot

YLIOPPILASTUTKINTO. -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen

YLIOPPILASTUTKINTO. -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen YLIOPPILASTUTKINTO -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen TUTKINNON RAKENNE (1) Neljä pakollista ainetta, äidinkieli ja kolme seuraavista: Ruotsi Matematiikka Yksi reaaliaine Vieras kieli

Lisätiedot

Ylioppilaskokeisiin ilmoittautuminen

Ylioppilaskokeisiin ilmoittautuminen Ylioppilaskokeisiin ilmoittautuminen Ilmoittautuminen kevään 2017 tutkintoon alkaa pe 4.11. ja päättyy pe 18.11. Mikäli osallistuit syksyn yo-kirjoituksiin, voit odottaa niiden lopulliset tulokset ja ilmoittautua

Lisätiedot

Ylioppilastutkinto yleisohjeita kevät 2018

Ylioppilastutkinto yleisohjeita kevät 2018 Ylioppilastutkinto yleisohjeita kevät 2018 Ylioppilastutkinto Neljä pakollista ainetta on tehtävä valmiiksi kolmen (3) peräkkäisen tutkintokerran aikana. Jokaisella ilmoittautumiskerralla ilmoittaudut

Lisätiedot

TERVETULOA!

TERVETULOA! TERVETULOA! 4.5.2018 ILMOITTAUTUMINEN (1/2) Sitova ilmoittautuminen vain syksyn 2018 YO-kokeisiin Wilmaan viimeistään 15.5. ILMOITTAUTUMINEN (2/2) Lomake tarkastetaan ja allekirjoitetaan RO-tuokiossa Suunnitelma

Lisätiedot

YO-kokeet kevät 2019

YO-kokeet kevät 2019 YO-kokeet kevät 2019 15.11.2018 Pertti Tuomi rehtori Ylioppilastutkinnon rakenne (nyt) Kaikille yhteisenä pakollisena kokeena on äidinkielen koe ja lisäksi pakolliseksi on valittava kolme seuraavista kokeista:

Lisätiedot

YO-info K2016 25.1.2016. rehtori Mika Strömberg

YO-info K2016 25.1.2016. rehtori Mika Strömberg YO-info K2016 25.1.2016 rehtori Mika Strömberg LUKION PÄÄTTÖTODISTUS AMMATILLINEN PERUSTUTKINTO YLIOPPILASTODISTUS KEVÄT 2016? LUKION PÄÄTTÖTODISTUS LUKIO-OPINNOT YHTEENSÄ VÄHINTÄÄN 75 KRS - opiskelijan

Lisätiedot

2015-16. Opinto-opas. Kerimäen lukio

2015-16. Opinto-opas. Kerimäen lukio 2015-16 Opinto-opas Kerimäen lukio Opinto-opas Näin opiskellaan Kerimäen lukiossa Tervetuloa opiskelemaan Kerimäen lukioon! Opintoihin liittyvissä kysymyksissä sinua neuvovat rehtori, opinto-ohjaaja ja

Lisätiedot

Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan

Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan yleistä 2. vuositason opiskelijoista yo-tutkinto abivuosi opinto-ohjaus ja jatko-opintoihin pyrkiminen mahdollisuus tutustua sähköisiin kokeisiin luokassa 2O Missä mennään?

Lisätiedot

TERVETULOA!

TERVETULOA! TERVETULOA! 4.5.2017 ILMOITTAUTUMINEN (1/2) Sitova ilmoittautuminen vain syksyn 2017 YO-kokeisiin Wilmaan 19.5. mennessä ILMOITTAUTUMINEN (2/2) Lomake jaetaan RO-tuokiossa allekirjoitettavaksi Suunnitelma

Lisätiedot

YLIOPPILASTUTKINTO - nyt voimassa oleva lainsäädäntö

YLIOPPILASTUTKINTO - nyt voimassa oleva lainsäädäntö YLIOPPILASTUTKINTO - nyt voimassa oleva lainsäädäntö 31.10.2019 TUTKINNON RAKENNE Kaikille pakollinen koe Näistä valittava kolme pakollista koetta: ÄIDINKIELI TOINEN KOTIMAINEN KIELI VIERAS KIELI MATE-

Lisätiedot

Miten kurssit tehdään Eirassa?

Miten kurssit tehdään Eirassa? Miten kurssit tehdään Eirassa? Peruskoulussa sinun pitää olla tunneilla, tehdä kurssiin kuuluvat tehtävät ja osallistua loppukokeisiin. Verkkokurssit (suomen kielen kirjoituskurssi s2kki2v ja s2klu2v)

Lisätiedot

Tervetuloa Kaurialan lukion vanhempainiltaan

Tervetuloa Kaurialan lukion vanhempainiltaan Tervetuloa Kaurialan lukion vanhempainiltaan Kevään tapahtumia Ylioppilaskirjoitukset ja hajauttaminen Opinto-ohjaajan katsaus Ryhmänohjaajan tapaaminen 19.4.2017 Toisen vuosikurssin vanhempainilta Yleisiä

Lisätiedot

Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan!

Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan! Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan! yleistä 2. vuositason opiskelijoista yo-tutkinto ensi lukuvuoden kurssivalinnat opinto-ohjaus ja jatko-opintoihin pyrkiminen Missä mennään? Nyt arvioituna 9 jaksoa

Lisätiedot

Yleisesti. Siirtyminen sähköiseen YO-kokeeseen

Yleisesti. Siirtyminen sähköiseen YO-kokeeseen Vanhempainilta YO-tutkinnosta 26.1.2016 Yleisesti Ylioppilastutkinnon toimeenpanosta vastaa ylioppilastutkintolautakunta (YTL) ylioppilastutkinto.fi Ylioppilastutkinto on valtakunnallinen päättötutkinto

Lisätiedot

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET Ohjeita kurssivalintojen tekemiseen ylioppilaskirjoitusten näkökulmasta Tämän koonnin tavoitteena on auttaa Sinua valitsemaan oikeat kurssit oikeaan aikaan suhteessa

Lisätiedot

ABI-INFO I. Älä muuta perustyylidiaa. Kevään 2018 tutkintoon Tampereen aikuislukio

ABI-INFO I. Älä muuta perustyylidiaa. Kevään 2018 tutkintoon Tampereen aikuislukio ABI-INFO I Älä muuta perustyylidiaa Kevään 2018 tutkintoon Tampereen aikuislukio vs. rehtori Elina Karapalo puh. 040 8697 416 elina.karapalo@tampere.fi opinto-ohjaajat: Ritva Lintonen puh. 050 3257 409

Lisätiedot

Ylioppilastutkinto. Mäntsälän lukio Syksy 2016

Ylioppilastutkinto. Mäntsälän lukio Syksy 2016 Ylioppilastutkinto Mäntsälän lukio Syksy 2016 1 Ylioppilastutkinnon rakenne Valittava neljä pakollista ainetta: äidinkieli kaikille pakollinen loput kolme pakollista (vähintään yksi pitkä) valittava seuraavista:

Lisätiedot

1. OHJAUSSUUNNITELMA Ohjauksen työnjako ja sisällöt. Liite 4: Ohjaussuunnitelma Rehtori Opinto-ohjaaja. Ensimmäinen vuositaso

1. OHJAUSSUUNNITELMA Ohjauksen työnjako ja sisällöt. Liite 4: Ohjaussuunnitelma Rehtori Opinto-ohjaaja. Ensimmäinen vuositaso Liite 4: Ohjaussuunnitelma 1. OHJAUSSUUNNITELMA Lukion ohjaustoiminnan tavoitteena on auttaa opiskelijaa suunnittelemaan ja toteuttamaan omaa opinto-ohjelmaansa, tukea häntä oppimisen taitojen kehittämisessä

Lisätiedot

Tervetuloa!

Tervetuloa! Tervetuloa! 14.11.2017 1. Kevään 2018 korkeakoulujen ja yliopistojen valintaperusteista ja tulevasta valintauudistuksesta Turun yliopiston opintoneuvoja Maria Henninen 2. Abivuosi ja (digitaaliset) ylioppilaskokeet

Lisätiedot

Reisjärven lukion ohjaussuunnitelma

Reisjärven lukion ohjaussuunnitelma Reisjärven lukion ohjaussuunnitelma OPPIMISEN OHJAUKSEN TAVOITE Ohjauksen tavoitteena on tukea opiskelijan kehittymistä oppijana, sekä ohjata opiskelijaa itsenäisyyteen ja vastuullisuuteen. Häntä ohjataan

Lisätiedot

Kevään 2018 yo-kokeiden päivämäärät

Kevään 2018 yo-kokeiden päivämäärät Kevään 2018 yo-kokeiden päivämäärät Kuullunymmärtämiskokeet ke 14.2. venäjä, pitkä ja lyhyt oppimäärä (paperilla) Kirjalliset kokeet ma 12.2. äidinkieli, suomi ja ruotsi, tekstitaidon koe (paperilla) ma

Lisätiedot

Syksyn 2018 ylioppilaskokeet

Syksyn 2018 ylioppilaskokeet Syksyn 2018 ylioppilaskokeet Lue YTL:n tiedote kokelaille https://www.ylioppilastutkinto.fi/maaraykset/tiedote-kokelaille Syksyn 2018 yo-kokeiden päivämäärät ma 17.9. äidinkieli (suomi ja ruotsi), lukutaidon

Lisätiedot

OPS-kommentointi. 1. Nimi tai taho: Avoimet vastaukset: Nimi - Marja-Liisa Mikkola. Vastaajien määrä: 1. Anonyymi. Nimi

OPS-kommentointi. 1. Nimi tai taho: Avoimet vastaukset: Nimi - Marja-Liisa Mikkola. Vastaajien määrä: 1. Anonyymi. Nimi OPS-kommentointi 1. Nimi tai taho: Anonyymi 1 Nimi Avoimet vastaukset: Nimi - Marja-Liisa Mikkola 2. Mitä osiota kommentti koskee? Kirjoita kommenttisi oikealla olevaan ruutuun. Mitä osiota kommentti koskee?

Lisätiedot

YO-INFO K2017 ILMOITTAUTUMINEN / rehtori Mika Strömberg

YO-INFO K2017 ILMOITTAUTUMINEN / rehtori Mika Strömberg YO-INFO K2017 ILMOITTAUTUMINEN 9.11.2016 / 10.11.2016 rehtori Mika Strömberg LUKION PÄÄTTÖTODISTUS AMMATILLINEN PERUSTUTKINTO YLIOPPILASTODISTUS KEVÄT 2017? LUKION PÄÄTTÖTODISTUS Lukio-opinnot yhteensä

Lisätiedot

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET Ohjeita kurssivalintojen tekemiseen ylioppilaskirjoitusten näkökulmasta Tämän koonnin tavoitteena on auttaa Sinua valitsemaan oikeat kurssit oikeaan aikaan suhteessa

Lisätiedot

Opinto-opas

Opinto-opas Opinto-opas 2017-2018 10.8.2017 1 Lukijalle Opinto-opas on tarkoitettu kaikille Tapiolan lukiossa opiskeleville ja lukioomme opiskelijoiksi aikoville. Oppaan avulla saat tietoa lukio-opinnoista, voit tutustua

Lisätiedot

Ylioppilastutkinto yleisohjeita kevät 2017

Ylioppilastutkinto yleisohjeita kevät 2017 Ylioppilastutkinto yleisohjeita kevät 2017 Ylioppilastutkinto Neljä pakollista ainetta on tehtävä valmiiksi kolmen (3) peräkkäisen tutkintokerran aikana. Jokaisella ilmoittautumiskerralla ilmoittaudut

Lisätiedot

Ylioppilaskokeisiin ilmoittautuminen

Ylioppilaskokeisiin ilmoittautuminen Ylioppilaskokeisiin ilmoittautuminen Sitova ilmoittautuminen syksyn 2017 tutkintoon ti 2.5. - ma 29.5. Wilmassa. Ilmoittautumisen allekirjoittaminen kansliassa viim. ma 29.5. Kevään tutkintoon ilmoittautuminen

Lisätiedot

Ylioppilastutkinto. Älä muuta perustyylidiaa

Ylioppilastutkinto. Älä muuta perustyylidiaa Ylioppilastutkinto Ylioppilastutkintotodistukseen vaaditaan yo-kirjoitusten lisäksi lukion päättötodistus tai ammatillisen tutkinnon todistus Kokelaan tulee itse olla tietoinen ylioppilaskokeiden määräyksistä

Lisätiedot

Ylioppilastutkinto. Mäntsälän lukio Syksy 2016

Ylioppilastutkinto. Mäntsälän lukio Syksy 2016 Ylioppilastutkinto Mäntsälän lukio Syksy 2016 1 Ylioppilastutkinnon rakenne Valittava neljä pakollista ainetta: äidinkieli kaikille pakollinen loput kolme pakollista (vähintään yksi pitkä) valittava seuraavista:

Lisätiedot

Tutkinnon suorittamisesta

Tutkinnon suorittamisesta Kevät 2019 Tutkinnon suorittamisesta Voit hajauttaa tutkinnon pakolliset kokeet kolmeen peräkkäiseen kertaan: (esim. kevät 2019, syksy 2019, kevät 2020) Ilmoittautuminen on sitova, syksyn tutkintoon ilmoittaudutaan

Lisätiedot

ALOITUS S2015 II-tutkinto

ALOITUS S2015 II-tutkinto ALOITUS S2015 II-tutkinto 12.8.2015 rehtori MIKA STRÖMBERG apulaisrehtori KRISTIINA HEIKURA Imatran yhteislukio YHDISTELMÄTUTKINTO Suoritetaan yhtä aikaa ammatillisia opintoja sekä lukio-opintoja ammatillinen

Lisätiedot

SAVONLINNAN TAIDELUKIO. Ylioppilaskokeen rakenne infoa huoltajille 22.1.2013

SAVONLINNAN TAIDELUKIO. Ylioppilaskokeen rakenne infoa huoltajille 22.1.2013 Ylioppilaskokeen rakenne infoa huoltajille 22.1.2013 TUTKINNON RAKENNE SAVONLINNAN TAIDELUKIO Kaikille pakollinen koe: Äidinkieli Näistä valittava kolme pakollista koetta: Toinen kotimainen kieli Vieras

Lisätiedot

Abien vanhempainilta Tervetuloa

Abien vanhempainilta Tervetuloa Abien vanhempainilta 21.1.2019 Tervetuloa Vanhempainillan aiheet Jatkokoulutukseen hakemisesta Kevään yo-kirjoitukset, valmistautuminen yo-kokeeseen, lukio-opinnot päätökseen Ryhmänohjaajien tapaaminen

Lisätiedot

Ylioppilastutkinto. Ylioppilastutkintotodistukseen vaaditaan yo-kirjoitusten lisäksi lukion päättötodistus

Ylioppilastutkinto. Ylioppilastutkintotodistukseen vaaditaan yo-kirjoitusten lisäksi lukion päättötodistus Ylioppilastutkinto Ylioppilastutkintotodistukseen vaaditaan yo-kirjoitusten lisäksi lukion päättötodistus Tutkinnon rakenne Tutkintoon kuuluu vähintään neljä pakollista koetta Äidinkieli Äidinkielen koe

Lisätiedot

Kurssien esivalintaopas lukuvuodelle Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio

Kurssien esivalintaopas lukuvuodelle Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio Kurssien esivalintaopas lukuvuodelle 2019-2020 Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio Valitse ja vaikuta! Esivalinnat lukuvuodelle 2019-2020 Lukion opiskelijoilta kerätään esivalinnat kurssivalinnoista

Lisätiedot

Ylioppilaskirjoitukset tutuksi 26.4.2012. Tervetuloa!

Ylioppilaskirjoitukset tutuksi 26.4.2012. Tervetuloa! Ylioppilaskirjoitukset tutuksi 26.4.2012 Tervetuloa! Ylioppilastutkinnon yleiset käytännöt Syksyn 2012 ylioppilaskirjoituksiin ilmoittautuminen ja osallistuminen rehtori Satu Nokelainen Opiskeltavien aineiden

Lisätiedot

YO-INFO K2018 ilmoittautuminen ja aikataulut. rehtori MIKA STRÖMBERG Imatran yhteislukio

YO-INFO K2018 ilmoittautuminen ja aikataulut. rehtori MIKA STRÖMBERG Imatran yhteislukio YO-INFO K2018 ilmoittautuminen ja aikataulut rehtori MIKA STRÖMBERG Imatran yhteislukio KEVÄT 2018? LUKION PÄÄTTÖTODISTUS AMMATILLINEN PERUSTUTKINTO YLIOPPILASTODISTUS LUKION PÄÄTTÖTODISTUS Lukio-opinnot

Lisätiedot

ILMOITTAUTUMINEN SYKSYN 2016 YO-KIRJOITUKSIIN. Info abeille/ Toni Uusimäki rehtori, Kauhavan lukio

ILMOITTAUTUMINEN SYKSYN 2016 YO-KIRJOITUKSIIN. Info abeille/ Toni Uusimäki rehtori, Kauhavan lukio ILMOITTAUTUMINEN SYKSYN 2016 YO-KIRJOITUKSIIN Info abeille/9.5.2016 Toni Uusimäki rehtori, Kauhavan lukio 1 YLIOPPILASTUTKINTO 5 REAALIAINEEN KOKEESEEN ILMOITTAUTUMINEN Kokelas ilmoittautuu reaaliaineen

Lisätiedot

Ylioppilastutkinnosta ja sen hajauttamisesta. Tavoitteellinen opiskelu ja jatko-opinnot

Ylioppilastutkinnosta ja sen hajauttamisesta. Tavoitteellinen opiskelu ja jatko-opinnot Ylioppilastutkinnosta ja sen hajauttamisesta Tavoitteellinen opiskelu ja jatko-opinnot 2. vuositason vanhempainilta Pohjois-Tapiolan lukio Rehtori Sinikka Luoma, sinikka.luoma@espoo.fi Opinto-ohjaaja,

Lisätiedot

Vanhempainilta YO-tutkinnosta

Vanhempainilta YO-tutkinnosta Vanhempainilta YO-tutkinnosta Yleisesti Ylioppilastutkinnon toimeenpanosta vastaa ylioppilastutkintolautakunta (YTL) ylioppilastutkinto.fi Ylioppilastutkinto on valtakunnallinen päättötutkinto Kokeet järjestetään

Lisätiedot

Ylioppilaskirjoitukset tutuksi. Tervetuloa!

Ylioppilaskirjoitukset tutuksi. Tervetuloa! Ylioppilaskirjoitukset tutuksi Tervetuloa! 11.4.2018 Illan aiheina: Ylioppilastutkinnon yleiset käytännöt Valmistautuminen digitaalisiin ylioppilaskokeisiin Syksyn 2018 tutkintoon ilmoittautuminen ja osallistuminen

Lisätiedot

YLIOPPILASTUTKINTO. -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen

YLIOPPILASTUTKINTO. -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen YLIOPPILASTUTKINTO -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen TUTKINNON RAKENNE (1) Neljä pakollista ainetta, äidinkieli ja kolme seuraavista: Ruotsi Matematiikka Yksi reaaliaine Vieras kieli

Lisätiedot

Lukiosanasto. Kerimäen lukio

Lukiosanasto. Kerimäen lukio Lukiosanasto hajautettu yo tutkinto Ylioppilastutkinnon voi hajauttaa eri suorituskertoihin. Tutkinnon voi suorittaa enintään kolmena perättäisenä Lukiosanastoon on koottu joukko tärkeimpiä lukio-opiskeluun

Lisätiedot

YLIOPPILASTUTKINTO. -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen. Hämeenllinnan lyseon lukio

YLIOPPILASTUTKINTO. -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen. Hämeenllinnan lyseon lukio YLIOPPILASTUTKINTO -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen TUTKINNON RAKENNE (1) Neljä pakollista ainetta, äidinkieli ja kolme seuraavista: Ruotsi Matematiikka Yksi reaaliaine Vieras kieli

Lisätiedot

vieras kieli, pitkä oppimäärä 8:45 englanti 11 saksa 13 ranska 15 venäjä / espanja toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä 8:45

vieras kieli, pitkä oppimäärä 8:45 englanti 11 saksa 13 ranska 15 venäjä / espanja toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä 8:45 20.1.2012 Ylioppilaskirjoitukset, 2012K 1. YO-tutkinnosta lyhyesti Hajautus Tutkinnon voi suorittaa kerralla tai hajauttaa enintään kolmeen peräkkäiseen suorituskertaan, esim. S2011, K2012, S2012. Oikeus

Lisätiedot

Lukuvuoden aikataulu. Elokuu Turvallisuusinfo lukiolaisille juhlasalissa klo ?? Mahdollinen Abitti -kertaus

Lukuvuoden aikataulu. Elokuu Turvallisuusinfo lukiolaisille juhlasalissa klo ?? Mahdollinen Abitti -kertaus ABIT 2018-2019 Lukuvuoden aikataulu Elokuu 28.8. Turvallisuusinfo lukiolaisille juhlasalissa klo 12.25-12.45?? Mahdollinen Abitti -kertaus Syyskuu 4.9. Abien 100 päivää teema, päivänavaus, musiikkia välitunneilla

Lisätiedot