Luonnollisesti läheltä -hanke. Vipuvoimaa Pohjois-Pohjanmaan aluekehitykseen Elisa Kangasaho

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Luonnollisesti läheltä -hanke. Vipuvoimaa Pohjois-Pohjanmaan aluekehitykseen Elisa Kangasaho"

Transkriptio

1 Luonnollisesti läheltä -hanke Vipuvoimaa Pohjois-Pohjanmaan aluekehitykseen Elisa Kangasaho EAKR/Pohjois-Pohjanmaan liitto Naturpolis Oy (Koillismaan Aikuiskoulutus Oy)

2 Luonnollisesti läheltä taustaa ja yhteistyökumppaneita Koillismaan luonnontuote- ja matkailualan esiselvityshanke ja kehittämisselvitys. KSAK, KAO, ProAgria, Kuusamon kaupunki, Taivalkosken kunta, MTK, MMM. Lähiruokatyöryhmä. Mm. Kalastusmatkailun kehittäminen, Food&Travel, Syökkö nää lähiruokaa, Arktiset aromit, Kainuulainen lähiruoka -hanke, Maa- ja kotitalousnaiset ja Herkut Helsinkiin. Kansallinen lähiruokaohjelma ja hallitusohjelman tavoitteet.

3 Luonnollisesti läheltä lyhyesti Tarkoituksena on tuottaa pitkäaikaista lisäarvoa alueelle lisäämällä alkutuotannon elinvoimaisuutta ja parantamalla mahdollisuuksia vastata kasvavaan paikallisten tuotteiden kysyntään. Toimenpiteinä ovat osaamisen lisääminen, yhteistoiminnan lisääminen sekä paikallistuotteiden saatavuuden parantaminen. Saatavuutta parannetaan lisäämällä sekä tuottajien keskinäistä että eri toimialojen välistä yhteistyötä, kytkemällä paikallistuotteiden markkinointi yhtenäiseksi kokonaisuudeksi ja osaksi alueen muuta markkinointia sekä parantamalla tuotteiden näkyvyyttä yhteistyössä mm. kaupan alan, ravintoloiden ja matkailuyritysten kanssa.

4 Luonnollisesti läheltä lyhyesti Myös lähiruuan käytön mahdollisuuksia julkisella sektorilla selvitetään, samoin kuin muita alueelta esiin nousevia tarpeita (esim. pienteurastamo). Hanke toteutettiin Kuusamon ja Taivalkosken yritysten ja yhteisöjen kanssa. Hankkeen hallinnoijana toimi Naturpolis Oy ja osatoteuttajana Koillis-Suomen Aikuiskoulutus Oy. Hankkeen toteutusaika: Kokonaiskustannukset: , josta kuntarahoituksen osuus on 20% ( ). Yksityisrahoitusosuus hankkeessa on 10 % ( ). Pohjois- Pohjanmaan liitto myönsi hankkeelle 70% EAKR- ja valtionrahoitusta.

5 Luonnollisesti läheltä - yhteistyökumppanit Aikkilan porotila, Citymarket, Isokenkäisten klubi, Kainuun ammattiopisto, Kitkan Herkku, Koillismaan keittiömestarit, Koillismaan Luonnonkala, Koillismaan maataloustuottajat, Koillismaan Osuuskauppa, Kuusamon Juusto, Kuusamon Lihatuote, Nilon M-market, Palosaaren porotila, Petäjälammen Herkku, Pohjolan Pirtti, Studioravintola Tundra, Pitkäsen maalaisjuustola, Ravintola Hotku, Rantasipi Rukahovi, Ruka Adventures, Rukakeskus, Rukan Salonki, Rukapalvelu, Ruka Safaris, Rukatonttu, Saijan lomakartano. Yhteensä 26 kpl.

6 VILLIRUOKA ON marjoja, sieniä, riistaa, poroa, villikalaa, -vihanneksia ja -yrttejä Villiruoka on osa suomalaista ruokakulttuuria. Suomessa on vahva marjastus- ja sienestysperinne, jota jokamiehenoikeus tukee. Suomen metsästyskulttuuri perustuu aktiivisiin metsästysseuroihin. Villiruokaa suosittelevat niin kokit, ravitsemussuositukset kuin ympäristöjärjestötkin sekä terveysalan ammattilaiset.

7 Moodboard Wild Food Kuusamo Lapland visuaalisen ilmeen kehittely aloitettiin alueen paikallista, vahvoista lähtökohdista: Luonto, valo, riista, marjat ja keskiyön aurinko.

8

9

10 Villiruokatori lyhyesti *Villiruokatoria on kehitetty yhteistyössä Kuusamon kaupungin ja Elisa Oyj/Appelsiinin kanssa. *Kauppapaikka lähiruoan tuottajille, jalostajille ja ostajille. *Alkuvaiheessa noin 10 yritystä, ostajia ja myyjiä kokeilivat/kokeilevat ja kehittävät Kauppapaikan toimivuutta yhdessä Elisa Oyj:n tytäryhtiön Appelsiinin kanssa. *Ensimmäisessä vaiheessa Appelsiini järjesti neljä työpajaa. *Tärkeintä mitä myyjien pitää tehdä, on omat tuotekortit tuotteista/palveluista, joita haluavat myydä villiruokatorilla. *Kaikkia myyjän tuotteita ei tarvitse laittaa villiruokatorille, eikä varmaan ainakaan alkuvaiheessa tulisikaan laittaa, ennen kuin varmistamme villiruokatorin toimivuuden. *Kokeilu ei maksa yrityksille mitään. *Oma työaika on ainoa panostus. *Tästä tulee jatkossa hyvä keino lähiruoan kaupan vilkastuttamiseen. *Esim. pienet toimija,t kuten marjastajatkin, voivat tuoda torille pieniä eriä, mutta sieltä voi ostaa suuriakin eriä.

11 VISIO Lähiruoan tuottajille ja ostajille syntyy helppokäyttöinen palvelu, eräänlainen tori, jota voi tarvittaessa laajentaa kumppani- ja tuotehallinnan suuntaan. Mobiilikäyttö seuraavassa vaiheessa tukee ajankohtaisen tuotetiedon hallintaa.

12 SharePoint Online on mobiilikäyttöinen Poikkeankin noutamaan lähiruokakassin noutopisteestä! Mihin mennään Käyttö vaatii älypuhelinta ja koulutusta. syömään? Mistähän voisi ostaa tuoreita muikkuja? SharePoint on käytettävissä ios, Windows Phone ja Android käyttöjärjestelmillä. Vaikka koulutus veisi aikaa, tukisi se metsässä ja vesillä työtään tekeviä tuottajia. Mitä tänään tekisin? Ostaisiko joku marjoja tai sieniä? Mitä teen tällä kalamäärällä?

13

14

15

16 Villiyrtti- ja kokkikurssia Suolaheinäsämpylät

17

18

19

20

21 Elinvoimaa Koillismaalle tutkimusta ja käytäntöä -loppuseminaari

22

23 Toimenpiteet, tapahtumat, tiedotus Karhujuhlat, Sadonkorjuumarkkinat Kuusamossa, Pro Kuusamo -seminaari, Veteraanipäivä, hankkeen esittelyt. Opintomatkat Haapaveden marjastamo, Viskaalin teurastamo, Vihiluodon kala, Lähiruokatoimijat Haapavesi, Pudasjärven teurastamo, Viskaalin lähiruokakauppa. Työpajat: Saijassa, KSAK, 4 kpl, muut 6 kpl, yht. 11 kpl Sieni- ja yrttikurssit, 4 kpl, Hanke-esittelyt Naturpolis www ja facebook. Naturpoliksen sähköinen uutiskirje, 4 kpl Radio Kajaus, 16 kpl. Hankkeen yrityksien ja hankkeen esittelyä.

24 Toimenpiteet, tapahtumat, tiedotus Ohjausryhmät 10 kertaa. 11. kokous kesäkuussa Seminaarit ja tapahtumat/maistatukset ; Hankinnat ja kilpailutus, Lähiruokaa ja matkailua, Loppuseminaari.18 tapahtumaa ja seminaaria. Maistatukset 6 kpl. Elisa Oyj:n akatemian toimittajat n. 25 kpl vierailulla. Artikkelit Koillissanomat, Koillismaan uutiset, Maaseudun tulevaisuus, Kaleva, Ruoka-Suomi, Matkailulehti Tunturi, RukaKuusamo matkailulehti, Käytännön maamies. Yhteensä 37 kpl.

25 Matkailijakysely Tiedättekö mitä on villiruoka? Oletteko nähnyt tätä tavaramerkkiä aikaisemmin? En osaa sanoa 39% En 54% Kyllä 33% Kaikki vastaajat (N=85) En osaa sanoa 25% Kaikki vastaajat (N=85) En 28% Kyllä 21% % %

26 ALKUTUOTANTO JALOSTUS MYYNTI - JÄLKIHOITO Elintarvikkeista ja luonnosta elinvoimaa Koillismaalle Kuusamo-Taivalkoski vuonna 2021: Lähtökohta: Kuusamon kaupungin julkisen ruokahuollon tuotteista 60% tulee lähialueelta Kuusamon kaupungin strategian tavoitteiden mukaisesti. Taivalkoskella tarkka määritys on vielä työskentelyssä. Ruokamatkailu alueen vetovoimatekijäksi. Nämä edellyttävät investointeja elintarviketuotantoon sekä lisääntyvää myyntityötä ja yhteistyötä eri toimialojen kanssa. Marjat, juurekset, villiyrtit, kasvatetut yrtit sekä vihannekset ja sienet LUOMUMETSÄKARTOITUS, JÄLJITETTÄVYYS. Erill.hanke. Kuluttajat. Paikalliset ja matkailijat. Kotimaa ja ulkomaat.mekin kulttuurimatkailun strategian osa-alueita ovat mm. villiruoka ja ruokaperinne. Maitotaloustuotteet Juustot, jugurtit Kala Villikala ja kasvatettu kala Matkailuyritykset *hyvinvointi *luontokuvaus *golf Kauppa Riista- ja liha Makkarat Maataloustuottajat YHTEISTYÖN KEHÄ Villiruoka on osa suomalaista ruokakulttuuria. Jokaisella Suomen kolkalla omat vahvuutensa. Koillismaalla on hyvät mahdollisuudet nousta villiruoan keskukseksi. Tuottajia pitää saada lisää, samoin lisätä myyntityötä. Kysyntää on jo tällä hetkellä.

27 Matematiikkaa ja ääneen ajattelua Jos Kuusamon taloutta ostaa lähiruokaa 10 eur/viikko lisää aikaisemmasta/vaihtaa paikallisiin tuotteisiin= eur/kk,2,4 milj.eur/vuosi. Helsingin yliopisto/ruraria Insituutin tutkimus: euron lähiruokaostot tuovat alueelle yhden uuden työpaikan. Lisäksi: Jokainen elintarvikeketjuun työllistynyt uusi työpaikka luo 2,4 työpaikkaa lisää. Vähintään 24 uutta työpaikkaa!!!

28 Tämä toiminta tukee hallituksen lähiruokaohjelman tärkeimpiä tavoitteita Monipuolistaa lähiruoan tuotantoa ja lisätä sitä kysyntää vastaavaksi sekä nostaa lähiruoan jalostusastetta. Parantaa pienimuotoisen elintarvikejalostuksen ja myynnin mahdollisuuksia lainsäädännön ja neuvonnan keinoin Kasvattaa lähiruoan osuutta julkisista hankinnoista parantamalla hankintaosaamista ja laadullisia kriteerejä Parantaa alkutuotannon mahdollisuuksia Tiivistää lähiruokasektorilla toimivien yhteistyötä Lisätä ruoan ja ruokaketjun toimijoiden arvostusta

29 Elintarvikkeista ja luonnosta elinvoimaa Koillismaalle Yhteistyösopimuksen ovat tässä vaiheessa allekirjoittaneet seuraavat yritykset ja yhteisöt: Koillismaan Osuuskauppa, Kuusamon Lihatuote, Petäjälammen Herkku, Kuusamon kalajaloste, Kuusamon peruna, Kitkan Herkku, ravintola Hotku, Isokenkäisten klubi, Studioravintola Tundra, Rantasipi Rukahovi, Rukapalvelu, ravintola Kuksa, Rukatonttu, Rukan Salonki, Palosaaren poro- ja kalastustila, Pitkäsen maalaisjuustola, Ruka Kuusamo matkailuyhdistys, Oivangin Lomakartano, Nuorisokeskus Oivanki, Pohjolan Pirtti, Citymarket, Koillismaan Luonnonkala, Saijan Lomakartano Taivalkoski, Kainuun ammattiopisto, kasvisravintola Karpalo, Kuusamo Golf, Riipisen Riistaherkut, Rukakeskus, Pesiölän puutarha Taivalkoski, Aikkilan porotila, Taivalkosken yrittäjät, Ruka Safaris, Ruka Adventures,Kuusamon yrittäjät, Taivalkosken leipomo, Olkkola ja Järvinen perust.yhtiö, Jalavan kauppa; Kuusamon Eräveikot sekä ELOsäätiö (suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö). Lisäksi yhteistyökumppanina on Oulangan kansallispuisto. Yhteensä 42 kpl.

30 Elintarvikkeista ja luonnosta elinvoimaa Koillismaalle Tulevia toimenpiteitä: Oulun erämessujen yhteisesiintyminen toukokuussa Kävijämääräarvio Myydään kesää ja villiruokaa sekä syksyn villiruokamessuja. Kävijöitä n Valtakunnalliset villiruokamessut syyskuussa pe seminaari, la villiruokamarkkinat. Toteutetaan sekä Kuusamossa, Rukalla että kylissä ja mahdollisesti myös Taivalkoskella. Seminaarit ja ohjelmaa yhteistyössä ELO-säätiön kanssa. Kansainvälinen keittiömestarivierailu oli maaliskuun lopussa (Michelin-kokit ja ruokatoimittajia Ranskasta). Hanke oli yksi vierailun järjestäjistä. Villiyrtti- ja sienikoulutuksia sekä luonnossa että keittiössä. Tuotteistamistyöpajoja. Ohjelmapalveluihin liittyviä tuotteistamisia. Opintomatkoja ja vierailuja. Ruokamatkailutuotteena osallistuttiin Hungry for Finland -kilpailuun. Suomeen on valmistunut 1. ruokamatkailustrategia. Tekijä on Haaga-Helia kumppaneineen. Siinä on vahvassa osassa myös villiruoka. Ruokamatkailustrategia on osa MEKin Kulttuurimatkailustrategiaa.

31 Elintarvikkeista ja luonnosta elinvoimaa Koillismaalle Hankeaika on kolme vuotta ja kokonaiskustannusarvio on n euroa. Hankkeelle on Pohjois-Pohjanmaan liitto myöntänyt rahoituksen EU:n rakennerahasto-ohjelmasta. Rahoituksen osuus on 70%. Yritys- ja kuntarahoituksen osuus on molempien 15%. Gastronomic tourism has become a trend. We believe that gastronomic tourism is still an untapped resource in many parts of the world and, if managed and planned properly, has the power to bring recognition, wealth and prestige to many areas that have a real vocation for food or wine production. (Erica Croce &Giovanni Perri. Food and wine tourism) Kuusamo Lapland Wild Food ja Taivalkoski Wild Food brändityön tavoitteena on, että alue on vuonna 2020 Suomen tunnetuin ja kansainvälisesti kiinnostava ruokamatkailukohde. Lisätietoja: >Projektipäällikkö Elisa Kangasaho, puhelin , sähköposti elisa.kangasaho@naturpolis.fi.

32 KIITOS! Elisa Kangasaho Hanke löytyy myös Facebookista.

Elintarvikkeista ja luonnosta elinvoimaa Koillismaalle Elisa Kangasaho Tyrnävä 31.3.2016. EAKR/Pohjois-Pohjanmaan liitto Naturpolis Oy

Elintarvikkeista ja luonnosta elinvoimaa Koillismaalle Elisa Kangasaho Tyrnävä 31.3.2016. EAKR/Pohjois-Pohjanmaan liitto Naturpolis Oy Elintarvikkeista ja luonnosta elinvoimaa Koillismaalle Elisa Kangasaho Tyrnävä 31.3.2016 EAKR/Pohjois-Pohjanmaan liitto Naturpolis Oy Mitä on villiruoka? VILLIRUOKA ON marjoja, sieniä, riistaa, poroa,

Lisätiedot

Luonnollisesti läheltä-hanke. Luonnollisesti läheltä-hanke EAKR/Pohjois-Pohjanmaan liitto Naturpolis Oy ja Koillismaan Aikuiskoulutus Oy

Luonnollisesti läheltä-hanke. Luonnollisesti läheltä-hanke EAKR/Pohjois-Pohjanmaan liitto Naturpolis Oy ja Koillismaan Aikuiskoulutus Oy Luonnollisesti läheltä-hanke Luonnollisesti läheltä-hanke EAKR/Pohjois-Pohjanmaan liitto Naturpolis Oy ja Koillismaan Aikuiskoulutus Oy Luonnollisesti läheltä taustaa ja yhteistyökumppaneita Koillismaan

Lisätiedot

Elintarvikeala kunnan vetovoimatekijöiden tukena Elintarvikkeista ja luonnosta elinvoimaa Koillismaalle Elisa Kangasaho

Elintarvikeala kunnan vetovoimatekijöiden tukena Elintarvikkeista ja luonnosta elinvoimaa Koillismaalle Elisa Kangasaho Elintarvikeala kunnan vetovoimatekijöiden tukena Elintarvikkeista ja luonnosta elinvoimaa Koillismaalle 9.12.2016 Elisa Kangasaho Mikä Villi? VILLIRUOKA ON marjoja, sieniä, riistaa, poroa, villikalaa,

Lisätiedot

LOPPURAPORTTI. Luonnollisesti läheltä -hanke A32427 Diaarinro 1128/2012

LOPPURAPORTTI. Luonnollisesti läheltä -hanke A32427 Diaarinro 1128/2012 LOPPURAPORTTI Luonnollisesti läheltä -hanke A32427 Diaarinro 1128/2012 1.5.2013 31.3.2015 1 SISÄLLYSLUETTELO sivu 1. Luonnollisesti läheltä-hankkeen perustiedot 3 2. Hankkeen lähtökohta, tavoitteet ja

Lisätiedot

Kuusamo-Lapland. Matkailun kansainvälistymisstrategia ja toimijoiden alueellinen yhteistyö

Kuusamo-Lapland. Matkailun kansainvälistymisstrategia ja toimijoiden alueellinen yhteistyö Kuusamo-Lapland Matkailun kansainvälistymisstrategia ja toimijoiden alueellinen yhteistyö Hyvinvointia meille ja muille seminaari Jyväskylän Paviljonki 26.10.2009 Toimitusjohtaja Mika Perttunen Arvomme

Lisätiedot

Lähiruoka suomalaisen ruokapolitiikan keskiössä

Lähiruoka suomalaisen ruokapolitiikan keskiössä Lähiruoka suomalaisen ruokapolitiikan keskiössä Lähiruokaseminaari 25.3.2013 Kuopio Jaana Husu-Kallio kansliapäällikkö Maa- ja metsätalousministeriö Suomessa 2 854 elintarvikealan yritystä, joista 90%

Lisätiedot

Aluetukku LähiPuoti Remes Oy

Aluetukku LähiPuoti Remes Oy Aluetukku LähiPuoti Remes Oy Yritysten toiminta: LähiPuoti Remes Oy on perustettu 2013, Puotipuksuna Kimmo Remes. Yrityksen kotipaikka on Humppila ja toiminta-alueena Lounais-Häme ja Pirkanmaa. Valikoimissa

Lisätiedot

Lähiruokaa totta kai! Näe hyvä lähelläsi seminaari Joensuu

Lähiruokaa totta kai! Näe hyvä lähelläsi seminaari Joensuu Lähiruokaa totta kai! Näe hyvä lähelläsi seminaari 29.1.14 Joensuu Kirsi Viljanen Lähiruokakoordinaattori Maa- ja metsätalousministeriö kirsi.viljanen@mmm.fi Lähiruoan ja luomun kehittäminen Lähiruoan

Lisätiedot

Lähiruokatukku LähiPuoti Remes Oy

Lähiruokatukku LähiPuoti Remes Oy Lähiruokatukku LähiPuoti Remes Oy Yrityksen toiminta: - LähiPuoti Remes Oy on perustettu tammikuussa 2013, Puotipuksuna Kimmo Remes. - Yrityksen kotipaikka on Humppila ja toiminta-alueena Lounais- ja Etelä-Suomi.

Lisätiedot

KEHITTÄMIS- HANKKEET 26.4.2016

KEHITTÄMIS- HANKKEET 26.4.2016 KEHITTÄMIS- HANKKEET 26.4.2016 KÄYNNISSÄ OLEVAT HANKKEET Naturpolis päätoteuttajana Toteutusaika Rahoitus Budjetti Yrityksiä mukana Elintarvikkeista ja luonnosta elinvoimaa Koillismaalle 1.4.2015-31.1.2018

Lisätiedot

Tehdään lähiruokapäätöksiä tänään! -seminaari

Tehdään lähiruokapäätöksiä tänään! -seminaari Tehdään lähiruokapäätöksiä tänään! -seminaari Kirsi Viljanen Lähiruokakoordinaattori Ruoka-Suomi teemaryhmän pj. Maa- ja metsätalousministeriö kirsi.viljanen@mmm.fi Lähiruoan ja luomun kehittäminen Lähiruoan

Lisätiedot

- Lähiruokatukku ja -myymälä. LähiPuoti Remes. - Paikallisia Herkkuja -

- Lähiruokatukku ja -myymälä. LähiPuoti Remes. - Paikallisia Herkkuja - - Lähiruokatukku ja -myymälä LähiPuoti Remes - Paikallisia Herkkuja - Yrityksen toiminta: LähiPuoti Remes Oy perustetaan ja toiminta alkaa 2012-2013 vaihteessa, Puotipuksu Kimmo Remes. Lähi- ja luomuruokaa

Lisätiedot

Yhteistyö. Opintomatkat 2-4 kpl Itävalta Lappi Skotlanti Pohjois-Ruotsi Järvi-Suomi Uusi-Seelanti

Yhteistyö. Opintomatkat 2-4 kpl Itävalta Lappi Skotlanti Pohjois-Ruotsi Järvi-Suomi Uusi-Seelanti 1.1.2016 31.12.2018 Rukan Salonki tarjoaa korkealaatuisia kokous-, ravintola- ja majoituspalveluita keskellä Kuusamon luontoa. Järeät kelohirsihuvilat asettuvat Salonkijärven ympärille luontoa mukaillen.

Lisätiedot

Lähiruoka on mahdollisuus - hallituksen lähiruokaohjelma

Lähiruoka on mahdollisuus - hallituksen lähiruokaohjelma Lähiruoka on mahdollisuus - hallituksen lähiruokaohjelma keskisuomalainen ruokakulttuuriseminaari IV 29.1.2013 Jyväskylä Kirsi Viljanen lähiruokakoordinaattori Maa- ja metsätalousministeriö Ruoka-Suomi

Lisätiedot

Kestävät hankinnat info Paikalliset tuotteet kuntalaisten lautaselle 16.5.2013 Anu Arolaakso

Kestävät hankinnat info Paikalliset tuotteet kuntalaisten lautaselle 16.5.2013 Anu Arolaakso Kestävät hankinnat info Paikalliset tuotteet kuntalaisten lautaselle 16.5.2013 Anu Arolaakso edistää kestävän ruokaketjun toteuttamista julkisissa ruokapalveluissa toteuttaa valtakunnallisia ja alueellisia

Lisätiedot

Paikalliset tuotteet ruokapöytään ja aitojamakuja.fi

Paikalliset tuotteet ruokapöytään ja aitojamakuja.fi Paikalliset tuotteet ruokapöytään ja aitojamakuja.fi Päivi Töyli Aitoja makuja -hanke, projektipäällikkö Koulutus- ja kehittämiskeskus Brahea, TY Aitoja makuja -hanke (2009-2011) toteuttaa Manner-Suomen

Lisätiedot

Hankkeen taustaa Lähtökohdat:

Hankkeen taustaa Lähtökohdat: Matkailun, kaivostoiminnan ja ympäristön yhteensovittaminen -seminaari Ruka 24.02.2012 2012 FT Pekka Kauppila Hankkeen taustaa Lähtökohdat: Valtakunnallisen matkailustrategian ja Valtioneuvoston 24.3.2011

Lisätiedot

FORSSAN, HUMPPILAN, JOKIOISTEN, TAMMELAN JA YPÄJÄN ALUETALOUDELLINEN MALLI

FORSSAN, HUMPPILAN, JOKIOISTEN, TAMMELAN JA YPÄJÄN ALUETALOUDELLINEN MALLI FORSSAN, HUMPPILAN, JOKIOISTEN, TAMMELAN JA YPÄJÄN ALUETALOUDELLINEN MALLI 2 LÄHIRUOKA SEUDUN VOIMAVARAKSI Lähiruoka on mahdollisimman lähellä tuotettua suomalaista ruokaa, jonka alkuperä tunnetaan. Sen

Lisätiedot

Ruoka-Kouvola: Kumppanuuspöytätyöskentelyn

Ruoka-Kouvola: Kumppanuuspöytätyöskentelyn Ruoka-Kouvola: Kumppanuuspöytätyöskentelyn 2013 2014 tuloksia Manu Rantanen ja Torsti Hyyryläinen 2.9.2015 Kartano Koskenranta RUOKA-ALAN GLOBAALIT JA KYMENLAAKSOLAISET KEHITYSSUUNNAT www.helsinki.fi/yliopisto

Lisätiedot

Lähiruoan koordinaatiohanke

Lähiruoan koordinaatiohanke Lähiruoan koordinaatiohanke Yhdessä tehden parempiin tuloksiin Päivi Töyli Heidi Valtari paivi.toyli@utu.fi heidi.valtari@utu.fi 040 189 1929 0400 487 160 Turun yliopiston Brahea-keskus 15.11.2017 Yhdessä

Lisätiedot

Toivoo, että olette viihtyneet Imatralla

Toivoo, että olette viihtyneet Imatralla Toivoo, että olette viihtyneet Imatralla 51 vuotias, naimisissa, 4 lasta ja 4 lastenlasta harrastuksena golf, penkkiurheilu, kokkailu ja TYÖ kokenut matkailun gona: kapakkatausta Sokos Hotels ketjussa

Lisätiedot

Koillismaalaiset yritykset kaipaavat tietoa ja palvelua alueen yritysneuvontapalveluista

Koillismaalaiset yritykset kaipaavat tietoa ja palvelua alueen yritysneuvontapalveluista LEHDISTÖTIEDOTE, 28.11.2011 JULKAISUVAPAA HETI Yrityskyselyllä tietoa yritysneuvontapalvelusta Koillismaalaiset yritykset kaipaavat tietoa ja palvelua alueen yritysneuvontapalveluista Koillismaalaisille

Lisätiedot

Lähiruokaa netistä kaikille tulevaisuudessa

Lähiruokaa netistä kaikille tulevaisuudessa Lähiruokaa netistä kaikille tulevaisuudessa Lähiruokaa ammattikeittiöihin seminaari. 13.11.2014. Eero Kananen, LähiPro Oy, Ruokaa Suomesta palvelu eero@lahipro.fi, 040 5862850 1 Esityksen sisältö Lähiruoan

Lisätiedot

MATKAILUTOIMIALAN YRITYSTEN KYSELYN TULOKSET LÄHIRUOKA & LUONNONTUOTTEET 20.6.2012

MATKAILUTOIMIALAN YRITYSTEN KYSELYN TULOKSET LÄHIRUOKA & LUONNONTUOTTEET 20.6.2012 MATKAILUTOIMIALAN YRITYSTEN KYSELYN TULOKSET LÄHIRUOKA & LUONNONTUOTTEET 2.6.212 Koillismaan matkailu- ja luonnontuotealan esiselvityshanke 212 S i v u 1 Koillismaan matkailu- ja luonnontuotealan esiselvityshanke

Lisätiedot

Maaseutuohjelman toimeenpanotilanne Pohjois-Savossa

Maaseutuohjelman toimeenpanotilanne Pohjois-Savossa Maaseutuohjelman toimeenpanotilanne Pohjois-Savossa Ohjelmakauden kehys 41,456 milj. euroa Sidonta: Yritystuet 22,180 milj. euroa (54,3%) 471 kpl Hanketuet 18,643 milj. euroa (45,7%) 65 kpl Sidonta yhteensä:

Lisätiedot

Luomuliiketoiminnan kehittäminen. Hankesuunnittelun esittely (haut vasta aukeamassa) 18.3.2015 Hilkka Heikkilä Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Luomuliiketoiminnan kehittäminen. Hankesuunnittelun esittely (haut vasta aukeamassa) 18.3.2015 Hilkka Heikkilä Jyväskylän ammattikorkeakoulu Luomuliiketoiminnan kehittäminen Hankesuunnittelun esittely (haut vasta aukeamassa) 18.3.2015 Hilkka Heikkilä Jyväskylän ammattikorkeakoulu Miksi luomuliiketoimintaa pitää kehittää nyt? LUOMUMYÖNTEISYYS

Lisätiedot

Luomuohjelman arviointi. Sari Rannanpää

Luomuohjelman arviointi. Sari Rannanpää Luomuohjelman arviointi Sari Rannanpää Luomuohjelman arviointi Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI & TK-Eval Kesä syyskuu 2018 Aineisto: dokumentti- ja tilastoaineisto, haastattelut (29), luomualan

Lisätiedot

TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS- JA PALVELUTEHTÄVÄ 14.3.2014 Pekka Keränen

TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS- JA PALVELUTEHTÄVÄ 14.3.2014 Pekka Keränen TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS- JA PALVELUTEHTÄVÄ 14.3.2014 Pekka Keränen Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä OSAO:ssa Kehittämis- ja palvelutehtävä liittyy aluestrategioihin (Pohjois- Pohjanmaan), järjestäjän

Lisätiedot

LÄHIRUOKAA KUNTALAISTEN LAUTASELLE. Lappeenranta 13.2.2014 Hanne Husso

LÄHIRUOKAA KUNTALAISTEN LAUTASELLE. Lappeenranta 13.2.2014 Hanne Husso LÄHIRUOKAA KUNTALAISTEN LAUTASELLE Lappeenranta 13.2.2014 Hanne Husso 24.2.2014 2 - Meri-Lapin alue - Aloite Kemi-Torinon seutuvaltuustolle paikallisten tuotteiden ja raaka-aineiden käytön lisäämiseksi

Lisätiedot

Lähiruoan aluetaloudelliset vaikutukset Kainuussa

Lähiruoan aluetaloudelliset vaikutukset Kainuussa Lähiruoan aluetaloudelliset vaikutukset Kainuussa Susanna Määttä susanna.maatta@helsinki.fi Kainuun Maaseutu- ja Elintarvikepäivä 28.11.2014 9.10.2013 1 Valtakunnallisen lähiruokaselvityksen tuloksia 03.12.2014

Lisätiedot

POHJOIS-POHJANMAAN LIITTO PÖYTÄKIRJA 1/2014 1 (11) Siikasali, Pohjois-Pohjanmaan liitto, Sepänkatu 20 (käynti Nummik.), 1. krs

POHJOIS-POHJANMAAN LIITTO PÖYTÄKIRJA 1/2014 1 (11) Siikasali, Pohjois-Pohjanmaan liitto, Sepänkatu 20 (käynti Nummik.), 1. krs POHJOIS-POHJANMAAN LIITTO PÖYTÄKIRJA 1/2014 1 (11) Matkailun kehittämistoimikunta Aika 04.02.2014 klo 10:00-16:00 Paikka Siikasali, Pohjois-Pohjanmaan liitto, Sepänkatu 20 (käynti Nummik.), 1. krs Läsnä

Lisätiedot

Elinvoimaa lähiruoasta - te tapäivä Virtain kaupunki

Elinvoimaa lähiruoasta - te tapäivä Virtain kaupunki Elinvoimaa lähiruoasta - teemailtapäivä 14.6.2018 Virtain kaupunki Elinvoimaa lähiruoasta hanke Virtain kaupunki, Ruoveden kunta, TAMK ja Ahlman, Pirkanmaan liiton AIKO-rahoitus 1.1.-31.12.2018 Toimenpiteet

Lisätiedot

Elintarviketalouden tutkimusohjelma Lähtökohdat ja tavoitteet Tiedosta ratkaisuja kestäviin valintoihin

Elintarviketalouden tutkimusohjelma Lähtökohdat ja tavoitteet Tiedosta ratkaisuja kestäviin valintoihin Elintarviketalouden tutkimusohjelma Lähtökohdat ja tavoitteet Jari Setälä Loppuseminaari 5.3.2013 RKTL Helsinki Taustaa: Kalatalouden rakennemuutos Kotimarkkinat - Kotimaisen kalan osuus suuri - Silakka

Lisätiedot

SIELTÄHÄN NE PARHAAT ASIAT TULEVAT. OMASTA MAASTA.

SIELTÄHÄN NE PARHAAT ASIAT TULEVAT. OMASTA MAASTA. SIELTÄHÄN NE PARHAAT ASIAT TULEVAT. OMASTA MAASTA. Se tulee omalle pöydälle tai kaverin kylmälaukkuun tutusta kaupasta. Me kannamme sen kassalle tutunnäköisessä pakkauksessa, josta tiedämme tarkkaan, mitä

Lisätiedot

Luomu keittiöissä LISÄÄ KASVIKSIA

Luomu keittiöissä LISÄÄ KASVIKSIA Luomu keittiöissä LISÄÄ KASVIKSIA Savon koulutuskuntayhtymän asiantuntijayksikkö Edistää kestävän ruokaketjun toteuttamista julkisissa ruokapalveluissa, mm. lähi- ja luomuruoan käytön lisäämistä ja hankintaosaamista

Lisätiedot

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA LÄHIRUOKA

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA LÄHIRUOKA KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020 LÄHIRUOKA http://maakunta.kainuu.fi/ilmastostrategia Kainuun ilmastostrategia 2020-projekti valmistellaan maakunnallinen strategia ilmastomuutoksen hillitsemiseksi ja siihen

Lisätiedot

Lähiruoka tuo leivän moneen hämäläispöytään

Lähiruoka tuo leivän moneen hämäläispöytään Lähiruoka tuo leivän moneen hämäläispöytään Lähde: HY Ruralia-instituutti; Ruokatuotannon aluetaloudellisen vaikuttavuuden selvitys Hämeessä, 2012 MTK Häme Ohjelmapäällikkö Päivi Rönni Lähiruoka on.. MTK:n

Lisätiedot

Green Key - te tapäivä tuotteiden vastuullisuudesta Mokkamestarit, Tampere Meira, Helsinki

Green Key - te tapäivä tuotteiden vastuullisuudesta Mokkamestarit, Tampere Meira, Helsinki Green Key - teemailtapäivä tuotteiden vastuullisuudesta 17.4. Mokkamestarit, Tampere 25.4. Meira, Helsinki Ympäristömerkityt tuotteet Green Key sertifioiduissa kohteissa Aina Green Key -kohteissa: Päivittäiset

Lisätiedot

Mahdollisuuksien maaseutu Kaakkois-Suomi

Mahdollisuuksien maaseutu Kaakkois-Suomi Mahdollisuuksien maaseutu Kaakkois-Suomi Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020 Etelä-Karjalan MYR Koulutustilaisuus 13.11.2017 Kaakkois-Suomen ELY-keskus Maaseudun kehittäminen Manner-Suomen

Lisätiedot

Luomu ammattikeittiöissä. Lähiruoka-tuottajatapaaminen. Polvijärvi

Luomu ammattikeittiöissä. Lähiruoka-tuottajatapaaminen. Polvijärvi Luomu ammattikeittiöissä Lähiruoka-tuottajatapaaminen Polvijärvi 6.2.2014 EkoCentria lyhyesti Kehittämisyksikkö, joka edistää kestävien valintojen toteuttamista julkisissa ruokapalveluissa Rahoitukset

Lisätiedot

Ruokaketjuhankkeet mitä uutta luvassa. Eveliina Viitanen Maaseutuvirasto

Ruokaketjuhankkeet mitä uutta luvassa. Eveliina Viitanen Maaseutuvirasto Ruokaketjuhankkeet mitä uutta luvassa Eveliina Viitanen Maaseutuvirasto Hakuvaihe Syksyn 2014 haku 78 hakemusta, joista 47 hyväksyttyä hanketta Avustusta haettiin yhteensä yli 17 miljoonaa 1-vuotisia:

Lisätiedot

Ann Louise Erlund ProjektijohtajaYrkeshögskolan Novia. StiftelsenFinlandssvenskaJordfondensr.

Ann Louise Erlund ProjektijohtajaYrkeshögskolan Novia. StiftelsenFinlandssvenskaJordfondensr. Ann Louise Erlund ProjektijohtajaYrkeshögskolan Novia StiftelsenFinlandssvenskaJordfondensr. Rannikon Ruoka Ruoka-artesaanit ovat uusi kasvava ammattikunta pohjoismaissa. Artesaaniruoan jatkojalostuksessa

Lisätiedot

Keruutuotteet Keski-Suomessa Kasvi-idea Keski-Suomi

Keruutuotteet Keski-Suomessa Kasvi-idea Keski-Suomi Keruutuotteet Keski-Suomessa Kasvi-idea Keski-Suomi ProAgria Keski-Suomi Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaiset www.maajakotitalousnaiset.fi www.proagria.fi Maaseutuneuvonnan naisjärjestö, yksi Suomen suurimmista

Lisätiedot

Tutkittua tietoa luomusta

Tutkittua tietoa luomusta Tutkittua tietoa luomusta Luomumarkkinoiden ja liiketoiminnan nykytila Sinikka Mynttinen, Aalto yliopiston Pienyrityskeskus 4.3.2014 Kansainväliset luomumarkkinat Luomumarkkinoiden kehitys Euroopassa ja

Lisätiedot

Lähis-opas julkisille keittiöille

Lähis-opas julkisille keittiöille Lähis-opas julkisille keittiöille Vastuulliset julkiset elintarvikehankinnat -seminaari 22.3.2017 Helsinki Kirsi Viljanen Lähiruokakoordinaattori Maa- ja metsätalousministeriö www.mmm.fi/lahiruoka lahiruokaohjelma.blogspot.fi

Lisätiedot

Koillismaan matkailu- ja luonnontuotealan esiselvityshanke

Koillismaan matkailu- ja luonnontuotealan esiselvityshanke LOPPURAPORTTI Koillismaan matkailu- ja luonnontuotealan esiselvityshanke 1.1.-31.8.2012 Sisältö 1. Hankkeen tiedot... 2 2. Yhteenveto hankkeesta... 2 3. Hankkeen tavoitteet... 3 3.1 Yleiset tavoitteet...

Lisätiedot

LUOMURAAKA-AINE KIINNOSTAA RAVINTOLOITA TURUSSA. Johanna Mattila LounaFood Aitoa Makua Varsinais-Suomesta

LUOMURAAKA-AINE KIINNOSTAA RAVINTOLOITA TURUSSA. Johanna Mattila LounaFood Aitoa Makua Varsinais-Suomesta LUOMURAAKA-AINE KIINNOSTAA RAVINTOLOITA TURUSSA Johanna Mattila LounaFood Aitoa Makua Varsinais-Suomesta TAVOITTEET Lisätä luomu- ja lähiruokatuotteiden tarjontaa Turun keskusta-alueen ravintoloissa Saada

Lisätiedot

Lähiruoan käytön aluetaloudelliset vaikutukset Satakunnassa

Lähiruoan käytön aluetaloudelliset vaikutukset Satakunnassa Lähiruoan käytön aluetaloudelliset vaikutukset Satakunnassa KTM Leena Viitaharju leena.viitaharju@helsinki.fi, 4.12.2014 Pori Satakunta Sikses parhaita makuelämyksiä 9.10.2013 1 Yleisenä tavoitteena Suomessa

Lisätiedot

Luonnontuotteita pohjoisesta miten vastata matkailun ja maailman kysyntään Olos, Muonio

Luonnontuotteita pohjoisesta miten vastata matkailun ja maailman kysyntään Olos, Muonio Luonnontuotteita pohjoisesta miten vastata matkailun ja maailman kysyntään 29.9.2016 Olos, Muonio Anne Ristioja Luonnontuotealan toimialapäällikkö Lapin ELY-keskus Miksi luonnontuotteita matkailuun ja

Lisätiedot

Ruka-Kuusamo Matkailuyhdistys ry

Ruka-Kuusamo Matkailuyhdistys ry 11/9/2012 1 Ruka-Kuusamo Matkailuyhdistys ry Perustettu syksyllä 2002 10 vuotisjuhlat lokakuussa Jäsenyrityksiä lähes 170 (matkailuyrityksiä, kauppaliikkeitä, kiinteistönvälittäjiä, huoltofirmoja, liikennöitsijöitä)

Lisätiedot

LUOMUA ILMAN LISÄKUSTANNUKSIA

LUOMUA ILMAN LISÄKUSTANNUKSIA LUOMUA ILMAN LISÄKUSTANNUKSIA TAVOITE 20/2020 julkisten keittiöiden tarjoamasta ruoasta 20 % tulee olla luomua vuoteen 2020 mennessä Julkinen sektori toimii kestävien hankintojen edelläkävijänä ja esimerkkinä

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisohjelma

Maaseudun kehittämisohjelma Maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 Tilannekatsaus joulukuu 2014 Sivu 1 5.12.2014 Jyrki Pitkänen Aikataulu (1) Valtioneuvosto hyväksyi Manner-Suomen maaseutuohjelman huhtikuussa EU:n komission käsittely:

Lisätiedot

ELINTARVIKKEISTA JA LUONNOSTA ELINVOIMAA KOILLISMAALLE A Villiruokahanke LOPPURAPORTTI

ELINTARVIKKEISTA JA LUONNOSTA ELINVOIMAA KOILLISMAALLE A Villiruokahanke LOPPURAPORTTI ELINTARVIKKEISTA JA LUONNOSTA ELINVOIMAA KOILLISMAALLE A70184 Villiruokahanke LOPPURAPORTTI 1.2.2015 31.3.2018 uva: Jarmo Pitkänen Elintarvikkeista ja luonnosta elinvoimaa Koillismaalle A70184 LOPPURAPORTTI

Lisätiedot

Eteläsavolaisen ruokamatkailun kehittämishanke Ruoka matkailun keskiöön

Eteläsavolaisen ruokamatkailun kehittämishanke Ruoka matkailun keskiöön Eteläsavolaisen ruokamatkailun kehittämishanke Ruoka matkailun keskiöön 2013-2014 Ruokamatkailun mahdollisuudet ja haasteet infotilaisuuden 25.9. ohjelma Eteläsavolaisen ruokamatkailun kehittämishanke

Lisätiedot

Perusteita lähiruoan kestävyysvaikutuksista viestimiseen. Argumenttipankki

Perusteita lähiruoan kestävyysvaikutuksista viestimiseen. Argumenttipankki Perusteita lähiruoan kestävyysvaikutuksista viestimiseen Argumenttipankki Tämän argumenttipankin tarkoituksena on helpottaa lähiruokaketjuun kuuluvia yrityksiä tunnistamaan, kehittämään ja parantamaan

Lisätiedot

Haetaan kaupallisia kalastajia Lokkaan

Haetaan kaupallisia kalastajia Lokkaan Haetaan kaupallisia kalastajia Lokkaan Markku Ahonen, Lapin kalatalouden toimintaryhmä Risto Pyhäjärvi, Lokan Luonnonvara osuuskunta Marjaana Aarnio, Sodankylän kunta KALATALOUDEN TOIMINTARYHMÄT Euroopan

Lisätiedot

Lähiruoan käytön aluetaloudelliset vaikutukset Lapissa

Lähiruoan käytön aluetaloudelliset vaikutukset Lapissa Lähiruoan käytön aluetaloudelliset vaikutukset Lapissa KTM Leena Viitaharju leena.viitaharju@helsinki.fi, 4.11.2014 Rovaniemi Omavarainen Lappi 9.10.2013 1 Yleisenä tavoitteena Suomessa on lähiruoan tuotannon

Lisätiedot

LÄHIRUOAN KOORDINAATIOHANKE

LÄHIRUOAN KOORDINAATIOHANKE LÄHIRUOAN KOORDINAATIOHANKE valtakunnallisten koordinaatiohankkeiden ja yhteistyötoimenpiteen hakulanseeraus 24.4.2015 Kirsi Viljanen kirsi.viljanen@mmm.fi Sivu 1 27.4.2015 Taustaa ja perusteluita koordinaatiolle

Lisätiedot

Miksi ruokaa pitää tuottaa Suomessa, eikö perulainen pihvi kelpaa?

Miksi ruokaa pitää tuottaa Suomessa, eikö perulainen pihvi kelpaa? Miksi ruokaa pitää tuottaa Suomessa, eikö perulainen pihvi kelpaa? -Lähiruoan käytön aluetaloudelliset vaikutukset Suomessa KTM Leena Viitaharju leena.viitaharju@helsinki.fi, Kouvola, 5.4.2016 9.10.2013

Lisätiedot

Lähiraaka aineiden hyödynnettävyys hankkijan, päättäjän ja tarjoajan näkökulmasta. Sirpa Korhonen FCG Efeko Oy

Lähiraaka aineiden hyödynnettävyys hankkijan, päättäjän ja tarjoajan näkökulmasta. Sirpa Korhonen FCG Efeko Oy Lähiraaka aineiden hyödynnettävyys hankkijan, päättäjän ja tarjoajan näkökulmasta Sirpa Korhonen FCG Efeko Oy Mitä lähiruokaan siirtyminen kunnalta edellyttää? Lähtökohtana yhteinen halu kehittää alueellista

Lisätiedot

Yritysten kasvun suunta Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät

Yritysten kasvun suunta Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät Yritysten kasvun suunta 2019 Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät Yrityksen toimipaikkakunta (N=407) Joku muu, mikä? Vaala Utajärvi Tyrnävä Taivalkoski Siikalatva Siikajoki Raahe Pyhäntä Pyhäjärvi Pyhäjoki Pudasjärvi

Lisätiedot

Miten pitkä matka 2020 tavoitteisiin?

Miten pitkä matka 2020 tavoitteisiin? Miten pitkä matka 2020 tavoitteisiin? 20/20 seminaari 21.3.2013 EkoCentria lyhyesti Kehittämisyksikkö, joka edistää kestävien valintojen toteuttamista julkisissa ruokapalveluissa Rahoitukset maa- ja metsätalousministeriö,

Lisätiedot

Yhteiskunnallinen yrittäjyys Oulun seudulla

Yhteiskunnallinen yrittäjyys Oulun seudulla Yhteiskunnallinen yrittäjyys Oulun seudulla Yhteiskunnallinen yrittäjyys Oulun seudulla -projekti Suomalaisen Työn Liiton Yhteiskunnallinen yritys -merkki Diakin Yhteiskunnallinen yrittäjyys Oulun seudulla

Lisätiedot

Lähiruoan aluetaloudelliset vaikutukset ja käytön edistäminen julkisissa ammattikeittiöissä

Lähiruoan aluetaloudelliset vaikutukset ja käytön edistäminen julkisissa ammattikeittiöissä Lähiruoan aluetaloudelliset vaikutukset ja käytön edistäminen julkisissa ammattikeittiöissä KTM Leena Viitaharju leena.viitaharju@helsinki.fi Lahti, 2.10.2013 Ruralia-instituutti 2.10.2013 1 Rahoittaja:

Lisätiedot

Green Care mitä se on? Sanna Vinblad Green Care Lapland alajaosto Omavarainen Lappi

Green Care mitä se on? Sanna Vinblad Green Care Lapland alajaosto Omavarainen Lappi Green Care mitä se on? Sanna Vinblad Green Care Lapland alajaosto Omavarainen Lappi 4.11.2014 Mistä nyt puhutaan? Taustaa luontolähtöiselle hyvinvointitoiminnalle Taustaa ja tutkimuksia Tarve ja kysyntä

Lisätiedot

Luomua käytettäisiin, jos siihen olisi varaa Luomun päättäjäkyselyn tuloksia

Luomua käytettäisiin, jos siihen olisi varaa Luomun päättäjäkyselyn tuloksia Luomua käytettäisiin, jos siihen olisi varaa Luomun päättäjäkyselyn tuloksia LÄHELTÄ JA LUOMUA, Seinäjoki 30.11.2016 Projektipäällikkö Leena Viitaharju 2.12.2016 1 Esityksen sisältö: Taustaa: Luomun käyttö

Lisätiedot

2017/TR. Ideat lentoon, investoinnit käyntiin

2017/TR. Ideat lentoon, investoinnit käyntiin 2017/TR Ideat lentoon, investoinnit käyntiin Tukimuodot Yrityksen investointituki, tukitaso 20 30% Rakennuksen, rakenteen tai rakennelman rakentaminen, laajentaminen, korjaaminen tai hankkiminen Uusien

Lisätiedot

Elintarvikeyrittäjyyden kehittäminen Pohjois Savossa. Vuokko Niemitalo Sisä Savon seutuyhtymä 1.12.2009

Elintarvikeyrittäjyyden kehittäminen Pohjois Savossa. Vuokko Niemitalo Sisä Savon seutuyhtymä 1.12.2009 Elintarvikeyrittäjyyden kehittäminen Pohjois Savossa Vuokko Niemitalo Sisä Savon seutuyhtymä 1.12.2009 Kehittämistyötä tekeviä Yrityspalvelut: elinkeinoasiamiehet, yrityspalvelupisteet, uusyrityskeskus

Lisätiedot

Voimametsistä viherkattoihin -työpaja

Voimametsistä viherkattoihin -työpaja Voimametsistä viherkattoihin -työpaja 1 Teppo Tutkija 12.6.2015 Voimametsistä viherkattoihin Ekosysteemipalveluista ja ympäristöystävällisestä viherrakentamisesta lisäarvoa matkailuun 1.1.2015-31.12.2017

Lisätiedot

Elintarvikkeiden suoramyynti lainsäädäntö ja omavalvonta

Elintarvikkeiden suoramyynti lainsäädäntö ja omavalvonta Elintarvikkeiden suoramyynti lainsäädäntö ja omavalvonta Huomisen Osaajat hanke KASVUA HÄMEESSÄ HUOMISEN HÄMÄLÄINEN RUOKA Maatilamyynnin omavalvontaneuvoja koulutus MAATILAMYYNNIN MAHDOLLISUUDET- RAJOITTAVA

Lisätiedot

Lähiruoan aluetaloudelliset vaikutukset ja käytön edistäminen julkisissa ammattikeittiöissä

Lähiruoan aluetaloudelliset vaikutukset ja käytön edistäminen julkisissa ammattikeittiöissä Lähiruoan aluetaloudelliset vaikutukset ja käytön edistäminen julkisissa ammattikeittiöissä KTM Leena Viitaharju ja HTM Susanna Määttä leena.viitaharju@helsinki.fi, susanna.maatta@helsinki.fi 11.6.2014

Lisätiedot

Luomu- ja lähiruoantuotanto ja markkinat

Luomu- ja lähiruoantuotanto ja markkinat Luomu- ja lähiruoantuotanto ja markkinat 1.8.2012 31.12.2014 Kehitetään paikallis- ja luomuelintarvikeketjun yhteistyötä, jotta asiakaslähtöisten tuotteiden määrä lisääntyy. Luomustatus ja paikallisen

Lisätiedot

Lähiruoan käytön aluetaloudelliset vaikutukset

Lähiruoan käytön aluetaloudelliset vaikutukset Lähiruoan käytön aluetaloudelliset vaikutukset KTM Leena Viitaharju leena.viitaharju@helsinki.fi, 9.10.2014 Tampere Lähiruoka on bisnes! 9.10.2013 1 Yleisenä tavoitteena Suomessa on lähiruoan tuotannon

Lisätiedot

Maakuntaohjelma Matkailu yksi Keski-Suomen kehittämiskärjistä

Maakuntaohjelma Matkailu yksi Keski-Suomen kehittämiskärjistä Maakuntaohjelma 2018 2021 Matkailu yksi Keski-Suomen kehittämiskärjistä Aluekehittäminen Keski-Suomen liiton ydintehtävä on maakunnan kehittäminen. Aluekehityslainsäädännön mukaisesti Keski-Suomen liitto

Lisätiedot

Näkymiä hevosten Pohjois-Pohjanmaalta. projektipäällikkö Heini Iinatti

Näkymiä hevosten Pohjois-Pohjanmaalta. projektipäällikkö Heini Iinatti Näkymiä hevosten Pohjois-Pohjanmaalta projektipäällikkö Heini Iinatti Hevosten Pohjois-Pohjanmaa - hevostalouden kehittämisohjelma Laadittiin 2008, valmis 2009 Tunnistettiin kehittämistarpeet Määriteltiin

Lisätiedot

Onko elintarviketalous kasvuala kasvua lähiruuasta? Lähiruoka-seminaari

Onko elintarviketalous kasvuala kasvua lähiruuasta? Lähiruoka-seminaari Onko elintarviketalous kasvuala kasvua lähiruuasta? Lähiruoka-seminaari 18.9.2012 Heikki Juutinen Elintarvikeala muutoksessa 1. Ruuan kysyntä kasvaa maailmalla 2. Kuluttajat haluavat tietää, missä ja miten

Lisätiedot

SEUDULLINEN KEHITTÄMISTYÖRYHMÄ KOKOONTUI 24.6.2013 TAIVALKOSKELLA

SEUDULLINEN KEHITTÄMISTYÖRYHMÄ KOKOONTUI 24.6.2013 TAIVALKOSKELLA SEUDULLINEN KEHITTÄMISTYÖRYHMÄ KOKOONTUI TAIVALKOSKELLA Seudullinen kehittämistyöryhmä kokoontui Taivalkosken monitoimitalolla maanantaina. Asialistalla oli useita hankkeita, joihin haettiin kuntarahoitusta

Lisätiedot

Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa.

Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa. Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille 16.-20.10.2016 Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa. osallistujat: Timo Väänänen, Porokylän Leipomo Oy Ari Kukkonen, Porokylän

Lisätiedot

Ajankohtaista maaseuturahastosta

Ajankohtaista maaseuturahastosta Ajankohtaista maaseuturahastosta Maaseuturahaston rahoitusinfo Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus 27.11.2015 Tiina Suutari, ryhmäpäällikkö Kukka Kukkonen, asiantuntija Sivu 1 4.12.2015 Yhteenveto vuodesta 2015

Lisätiedot

Metsäluomu biotalouden mahdollisuutena Luomufoorumi 3.2.2016

Metsäluomu biotalouden mahdollisuutena Luomufoorumi 3.2.2016 Metsäluomu biotalouden mahdollisuutena Eija Vuorela Suomen 4H-liitto/Youngfour Oy Luonnontuotteet monipuolistuvissa arvoverkoissa (LUMOA) -hanke Yhteistyössä Rainer Peltola LUKE 2 Mennään metsään Suomi

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan elintarviketalous tilastojen valossa. Pohjois-Pohjanmaan elintarviketalous 2016 nousuun! Erityisasiantuntija Ari Näpänkangas

Pohjois-Pohjanmaan elintarviketalous tilastojen valossa. Pohjois-Pohjanmaan elintarviketalous 2016 nousuun! Erityisasiantuntija Ari Näpänkangas Pohjois-Pohjanmaan elintarviketalous tilastojen valossa Pohjois-Pohjanmaan elintarviketalous 2016 nousuun! Erityisasiantuntija Ari Näpänkangas Elintarviketeollisuus elintarvikkeiden valmistus (TOL 10)

Lisätiedot

Lähiruoan koordinaatiohanke

Lähiruoan koordinaatiohanke Lähiruoan koordinaatiohanke Yhdessä tehden parempiin tuloksiin Päivi Töyli Heidi Valtari paivi.toyli@utu.fi heidi.valtari@utu.fi 040 189 1929 0400 487 160 Turun yliopiston Brahea-keskus 15.11.2017 Yhdessä

Lisätiedot

VALKEATIEN MATKAILUMARKKINOINNIN TUOTTEISTAMINEN

VALKEATIEN MATKAILUMARKKINOINNIN TUOTTEISTAMINEN 1 LOPPURAPORTTI VALKEATIEN MATKAILUMARKKINOINNIN TUOTTEISTAMINEN Kuva: Paavo Hamunen Kuusamo 27.9.2007 Sauli Juurikka projektipäällikkö 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Taustaa... 3 2. Projektin organisointi... 3

Lisätiedot

PÄÄTÖSLUETTELO 11.02.2013. Päätösluettelo. Päätöspvmväli 12.01.2013-08.02.2013 Tulosta Hakija/Vireillepanija Tulosta päätös.

PÄÄTÖSLUETTELO 11.02.2013. Päätösluettelo. Päätöspvmväli 12.01.2013-08.02.2013 Tulosta Hakija/Vireillepanija Tulosta päätös. 1/5 Hakuehto Käyttäjä pvmväli 12.01.2013-08.02.2013 Tulosta Hakija/Vireillepanija Tulosta päätös Järjestys luettelo Arvo Mirja Hiltula Viranhaltija/päätöstyyppi, pykälänumero Viranhaltijan päätöstyypit

Lisätiedot

Myydään leipomokahvilasekatavarakauppa

Myydään leipomokahvilasekatavarakauppa Myydään leipomokahvilasekatavarakauppa Juankosken keskustassa huippupaikalla Yrityksen nimi: Sepon Valinta Oy Yrityksen osoite: Juankoskentie 17, 73500 Juankoski Perustamisvuosi: 1986 Toimiala: Kauppa

Lisätiedot

Suomi luonnollisen hyvinvoinnin lähde

Suomi luonnollisen hyvinvoinnin lähde Suomi luonnollisen hyvinvoinnin lähde Hyvinvointimatkailun kehittämisstrategia 2014-2018 Otteita tutkimuksesta Suomi hyvinvointimatkailun kohdemaana (Itä-Suomen yliopisto) Liisa Renfors 04.12.2014 Haikon

Lisätiedot

Kitkan viisas -hanke

Kitkan viisas -hanke Kitkan viisas -hanke Dnro 836/3561-2013, hankenumero 1002789 27.6.2013 30.9.2015 Sisällysluettelo 1. Hankkeen tiedot... 2 2. Yhteenveto hankkeesta... 2 3. Hankkeen tavoitteet... 3 3.1 Tavoitteet toimenpidekokonaisuuksittain...

Lisätiedot

Luonnontuotteista ruokamatkailuun vetovoimaa ja nimisuojatuotteita? Mirja Pummila, elintarvike- ja yritysasiantuntija

Luonnontuotteista ruokamatkailuun vetovoimaa ja nimisuojatuotteita? Mirja Pummila, elintarvike- ja yritysasiantuntija Luonnontuotteista ruokamatkailuun vetovoimaa ja nimisuojatuotteita? Mirja Pummila, elintarvike- ja yritysasiantuntija MAA- JA KOTITALOUSNAISET Juuret maalla Ruokamatkailu Ruokamatkailu on kansainvälinen

Lisätiedot

Luonto kasvattaa metsissä ja soilla maukkaan marjasadon

Luonto kasvattaa metsissä ja soilla maukkaan marjasadon Luonto kasvattaa metsissä ja soilla maukkaan marjasadon Jokaisen luonnossa liikkujan on mahdollista hyödyntää metsien tarjoamia luonnonantimia. Luonto kasvattaa metsissä ja soilla maukkaan marjasadon Suomessa

Lisätiedot

Ajankohtaista maaseutuverkostosta toukokuu 2014

Ajankohtaista maaseutuverkostosta toukokuu 2014 Ajankohtaista maaseutuverkostosta toukokuu 2014 VIESTII KOULUTTAA KERÄÄ JA LEVITTÄÄ HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ EDISTÄÄ KANSAINVÄLISTYMISTÄ EDISTÄÄ YHTEISTYÖTÄ Manner-Suomen ja Ahvenanmaan maaseudun kehittämisohjelmien

Lisätiedot

Miten metsästä lisää raaka-ainetta jalostettavaksi?

Miten metsästä lisää raaka-ainetta jalostettavaksi? Luonnontuotealan innovaatioverkosto ja toimialan uudet mahdollisuudet -hanke (LT-INNO) Miten metsästä lisää raaka-ainetta jalostettavaksi? MMM Juha Rutanen Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti, Seinäjoki

Lisätiedot

Kyllä maalla on mukavaa!

Kyllä maalla on mukavaa! Kyllä maalla on mukavaa! Kotimaan vapaa-ajan markkinat Kotimaan matkailun nykytrendit ja tulevaisuuden näkymät Jyväskylä 1.9.2016 Kimmo Aalto Toiminnanjohtaja Lomalaidun Ry 15.12.2016 kimmo.aalto@lomalaidun.fi

Lisätiedot

Tulossuunnittelu 2016-2019 Kaakkois-Suomen ELY-keskus. Strategiset valinnat

Tulossuunnittelu 2016-2019 Kaakkois-Suomen ELY-keskus. Strategiset valinnat Kaakkois-Suomen ELY-keskus Strategiset valinnat Tulossopimusesityksen pitkän aikavälin strategiset tavoitteet Rajallinen määrä asioita Linjassa hallitusohjelman ja sen kärkihankkeiden kanssa Linjassa maakuntaohjelmien

Lisätiedot

Satakunta Sikses parhaita makuelämyksiä

Satakunta Sikses parhaita makuelämyksiä Satakunta Sikses parhaita makuelämyksiä Seminaari 4.12.2014 Pori Yhteinen seminaari Sikses parasta aitoja makuja Satakunnasta 1.2.2012-31.12.2014 Toteuttajat: Pyhäjärvi-instituutti, Satafood ja ProAgria

Lisätiedot

LÄHIRUOAN KOORDINAATIOHANKE

LÄHIRUOAN KOORDINAATIOHANKE LÄHIRUOAN KOORDINAATIOHANKE Yhdessä tehden parempiin tuloksiin Päivi Töyli Heidi Valtari paivi.toyli@utu.fi heidi.valtari@utu.fi 040 189 1929 0400 487 160 Turun yliopiston Brahea-keskus 27.10.2015 Hankkeen

Lisätiedot

Ruokamaa Pohjanmaaseminaari. - Matriket Österbottenseminarium

Ruokamaa Pohjanmaaseminaari. - Matriket Österbottenseminarium Ruokamaa Pohjanmaaseminaari - Matriket Österbottenseminarium ruokakulttuuriasiamies/ ombusdsman för matkultur Anni-Mari Syväniemi Maaseutuyrittäjyyyslinja/ 1 Ruoka ei ratkaise kaikkea, mutta ilman ruokaa

Lisätiedot

PYYDYKSESTÄ PÖYTÄÄN MARKKINOINNIN, KALASTAJIEN VERKOSTOITUMISEN JA JALOSTUSOSAAMISEN KEHITTÄMISHANKE

PYYDYKSESTÄ PÖYTÄÄN MARKKINOINNIN, KALASTAJIEN VERKOSTOITUMISEN JA JALOSTUSOSAAMISEN KEHITTÄMISHANKE PYYDYKSESTÄ PÖYTÄÄN MARKKINOINNIN, KALASTAJIEN VERKOSTOITUMISEN JA JALOSTUSOSAAMISEN KEHITTÄMISHANKE HANKKEEN TAUSTA JA TARVE Kalaa syödään entistä enemmän (toive kotimaisesta kalasta). Kotimaisen kalan

Lisätiedot

Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä jätti valtuuston kokouksessa 9.12.2013 seuraavan sisältöisen aloitteen:

Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä jätti valtuuston kokouksessa 9.12.2013 seuraavan sisältöisen aloitteen: Kunnanhallitus 9 13.01.2014 Tekninen lautakunta 20 18.02.2014 Kunnanhallitus 63 03.03.2014 Valtuustoaloite lähiruoan lisäämiseksi kunnan ruokahankinnoissa 50/00.02/2014 Kunnanvaltuusto 9.12.2013 161 Kristillisdemokraattien

Lisätiedot

ONNISTUU! LUOMU ON MAHDOLLISTA

ONNISTUU! LUOMU ON MAHDOLLISTA ONNISTUU! LUOMU ON MAHDOLLISTA Savon koulutuskuntayhtymän asiantuntijayksikkö Edistää kestävän ruokaketjun toteuttamista julkisissa ruokapalveluissa, mm. lähi- ja luomuruoan käytön lisäämistä ja hankintaosaamista

Lisätiedot

Luomu ammattikeittiöissä. Näe hyvä LÄHELLÄSI -seminaari 29.1.2014

Luomu ammattikeittiöissä. Näe hyvä LÄHELLÄSI -seminaari 29.1.2014 Luomu ammattikeittiöissä Näe hyvä LÄHELLÄSI -seminaari 29.1.2014 EkoCentria lyhyesti Kehittämisyksikkö, joka edistää kestävien valintojen toteuttamista julkisissa ruokapalveluissa Rahoitukset maa- ja metsätalousministeriö,

Lisätiedot