Omais- ja perhehoidon lisäpanostusten kustannusten arviointi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Omais- ja perhehoidon lisäpanostusten kustannusten arviointi"

Transkriptio

1 Omais- ja perhehoidon lisäpanostusten kustannusten arviointi Lainsäädännöllä tulevat muutokset: - perhehoidon vähimmäispalkkioiden korotus - omais- ja perhehoitajien vapaiden lisääminen (ml. muiden kuin sopimuksen tehneiden omaishoitajien vapaat) - omais- ja perhehoitajien hyvinvointi- ja terveystarkastukset - omaishoitajien valmennus ja täydennyskoulutus Kärkihankkeella tuetaan em. uudistusten toimeenpanoa. Lisäksi kärkihankkeen ja muun kehittämistyön myötä edistetään näiden jo nykyisessä lainsäädännössä olevien toimintojen laajenemista: - perhehoitajien työnohjaus, täydennyskoulutus, vertaisryhmätoiminta ja muut tukipalvelut - omaishoitajien sijaisjärjestelyjen kehittäminen (jonka oletetaan lisäävään vapaiden käyttöä) Lisäpanostusten kustannukset on arvioitu hyödyntämällä olemassa olevaa tilastotietoa sekä helmikuussa 2016 toteutettua kuntakyselyä. Kuntakyselystä on saatu mm. sellaista tilastotietoa, jota valtakunnallisista tilastoista ei saada. Koska lakiuudistusten on tarkoitus tulla voimaan , on vuodelle 2016 laskettu puolet kustannuksista. Vuodesta 2017 lähtien kustannukset on laskettu täysimääräisesti, vaikka todennäköisesti kunnat laajentavat palveluja vähitellen. Laskennassa on käytetty samoja omais- ja perhehoitajamääriä kuin säästölaskelmassa, jotta lisäpanostusten tarve perustuisi samalle hoitajamäärän kasvulle kuin säästöarviokin. Mukaan on kuitenkin otettu vain uudistuksista johtuva hoitajamäärien kasvu eikä esim. ikärakenteen myötä lisääntyvä hoitajamäärä. Tämä ns. peruskasvu huomioituu valtionosuuspohjan kertoimilla, joiden avulla valtionosuuksia korotetaan mm. ikärakenteen muutoksesta tulevilla muutoksilla. Laskelmassa on arvioitu myös hallinnollisen työn lisääntyminen. Uudistusten ei oleteta aiheuttavan merkittäviä tietojärjestelmämuutoksia asiakastietojärjestelmiin, sillä pääasiassa on kyse jo olemassa olevien palvelujen laajentamisesta. Kunnille on kuitenkin laskelmassa varattu vuodelle 2016 rahoitusta mahdollisten tietojärjestelmämuutosten kattamiseksi. Tarkat oletukset näkyvät laskelma-välilehdeltä.

2 Luonnos Lakimuutokset punaisella, muut mustalla Kustannukset, milj. euroa Toimenpiteet (punaisella) ja lisätietoa laskennasta (sinisellä) perhehoitajien vapaiden lisääminen = minimivapailla olevien perhehoitajien kokonaismäärä * sijaishoidon hpvhinta * Perhehoitajien vapaita lisättäisiin yhdestä arkipäivästä kahteen vuorokauteen kuukaudessa. 3,6 7,3 7,3 7,4 7,5 Osa kuntakyselyn vastaajista vastasi vain jonkin asiakasryhmän näkökulmasta (esim. lasten ja nuorten tai ikääntyneiden perhehoidon osalta), joten vastauksista saatuja määriä minimivapaapäivien piirissä olevista ei voi suoraan suhteuttaa perhehoitajien kokonaismääriin. Tämän vuoksi kyselyn antamaa tulosta on vedetty ylöspäin, jotta minimivapaapäivien piirissä olevien määrää ei ainakaan aliarvioida. Laskennassa on oletettu, että 2/3:lla perhehoitajista on minimimäärä vapaita. perhehoidon vähimmäispalkkioiden korotus = vähimmäispalkkiolla olevien perhehoitoasiakkaiden kokonaismäärä * korotus (sotumaksuineen) * 12 Korotetaan 83,75 / kk (nykyisin 691,25 euroa, jatkossa 775 euroa) 1,6 3,2 3,3 3,4 3,6 Osa kuntakyselyn vastaajista vastasi vain jonkin asiakasryhmän näkökulmasta (esim. lasten ja nuorten tai ikääntyneiden perhehoidon osalta), joten vastauksista saatuja määriä vähimmäispalkkiolla olevista ei voi suoraan suhteuttaa perhehoitajien kokonaismääriin. Tämän vuoksi kyselyn antamaa tulosta on vedetty ylöspäin, jotta vähimmäispalkkiolla olevien määrää ei ainakaan aliarvioida. Laskennassa on oletettu, että kolmasosalla on vähimmäispalkkio. Lisätään sotu-maksuja ja tapaturmavakuutuksia 24 % korotuksen osalta (muut kuin eläkemenoperusteiset sotumaksut 23 % + tapaturmavakuutus 1 %). perhehoitajien hyvinvointi- ja terveystarkastukset = puolet perhehoitajien kokonaismäärästä * tarkastuksen hinta perhehoitajien työnohjaus = perhehoitajien kokonaismäärä * työnohjauksen hinta vuodessa/hoitaja * käyttöönottavien kuntien väestöosuus 0,2 0,4 0,4 0,4 0,4 Päätoimisten perhehoitajien osalta mahdollisuus hyvinvointi- ja terveystarkastukseen olisi tarjottava vähintään joka toinen vuosi. Muiden perhehoitajien osalta tarkastusten järjestäminen olisi kunnan harkinnassa. 1,3 2,6 2,7 2,7 2,8 Kyse on jo olemassa olevassa lainsäädännössä olevan palvelun laajenemiseksi annettavasta lisäpanostuksesta. Kuntakyselyn mukaan 69 % väestöstä asuu kunnissa, jotka aikovat lisätä tätä palvelua.

3 perhehoitajien täydennyskoulutus = perhehoitajien kokonaismäärä * täydennyskoulutuksen hinta vuodessa/hoitaja * käyttöönottavien kuntien väestöosuus Täydennyskoulutuksen aikainen hoidettavan hoito sisältyy perhehoitajien vapaisiin. 0,9 1,9 1,9 1,9 1,9 Kyse on jo olemassa olevassa lainsäädännössä olevan palvelun laajenemiseksi annettavasta lisäpanostuksesta. Kuntakyselyn mukaan 61 % väestöstä asuu kunnissa, jotka aikovat lisätä tätä palvelua. perhehoitajien vertaisryhmätoiminta ja muut tukipalvelut = perhehoitajien kokonaismäärä * vertaisryhmätoiminnan hinta vuodessa/hoitaja * käyttöönottavien kuntien väestöosuus 0,7 1,4 1,4 1,5 1,5 Kyse on jo olemassa olevassa lainsäädännössä olevan palvelun laajenemiseksi annettavasta lisäpanostuksesta. Kuntakyselyn mukaan 93 % väestöstä asuu kunnissa, jotka aikovat lisätä tätä palvelua. omaishoitajien vapaan laajennus (sopimuksen tehneet) = niiden omaishoitajien määrä, jotka eivät ole tähän mennessä olleet oikeutettuja (15 %) * vapaiden määrä (2 pv) * sijaishoidon hpvhinta * keskimääräiset kuukaudet (0,85*12) = sopimusten päivitys (ml. tarvittavat päätökset), 60 min./hoidettava v. 2016, muutetaan htv:ksi ja kerrotaan keskimääräisellä palkalla omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystarkastukset = tarkastusten piiriin tulevien omaishoitajien kokonaismäärä (46 %) * tarkastuksen hinta Kaikilla sopimuksen tehneillä omaishoitajilla olisi jatkossa oikeus vähintään kahteen vapaavuorokauteen kuukaudessa. Lisäksi ympärivuorokautisesti tai jatkuvasti hoitoon sidotut omaishoitajat olisivat oikeutettuja kolmeen vapaavuorokauteen samoin edellytyksin kuin nykyisinkin 8,0 16,5 17,1 17,7 18,4 Kuntakyselyn mukaan oikeus on nykyään 90 %:lla. Aiemmissa selvityksissä osuus on ollut pienempi, joten laskennassa oletetaan osuudeksi 85 %. 0,2 0,0 0,0 0,0 0,0 Laskennan pohjana oleva omaishoidon asiakasmäärä on asiakkaita vuoden aikana, jossa on mukana vaihtuvuus eli kaikki asiakkaat eivät ole omaishoidon piirissä koko vuotta. Oulun datan perusteella hoitokuukausia on keskimäärin 85 % vuodessa, ja laskennassa on käytetty oletuksena tätä tietoa. Omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystarkastuksia on ohjeistettu kuntainfolla vuonna 2015 niin, että pitkään hoitaneille tulisi tehdä joka toinen vuosi. Ne ovat perustuneet työikäisten osalta terveydenhuoltolakiin ja ikääntyneiden osalta vanhuspalvelulakiin. Lyhytaikaisille tai työterveyshuollon piirissä oleville niitä ei ohjeen mukaan ole välttämättä ollut tarpeen antaa. Kunnille on vuodesta 2015 lähtien lisätty valtionosuutta. Omaishoitajien osalta tarkastusten järjestäminen olisi uuden lainkin jälkeen kunnan harkinnassa. 1,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Kuntakyselyn mukaan vajaa 9 % saa jo nyt, joten vuosittain palvelua saisi 46 %.

4 omaishoitajien valmennus Kunta järjestää, järjestöt voisivat tuottaa. Valmennuksen aikainen hoidettavan hoito sisältyy omaishoitajien vapaisiin. = uusien omaishoitajien määrä * valmennuksen hinta vuodessa/hoitaja 2,4 5,1 5,2 5,5 5,9 omaishoitajien täydennyskoulutus = puolet vanhojen omaishoitajien kokonaismäärästä * täydennyskoulutuksen hinta vuodessa/hoitaja muiden kuin sopimuksen tehneiden omaishoitajien sijaisjärjestelyt = niiden omaishoitajien määrä, joilla ei ole sopimusta, mutta joiden hoito on sitovaa * vapaiden keskimääräinen määrä (1,5 pv) * sijaishoidon hpvhinta * 12 = päätösten teko ja tarvittaessa hoito- ja palvelusuunnitelman päivitys: 60 min./hoidettava v. 2016, sen jälkeen 60 minuuttia uusille (15 % vaihtuvuus), muutetaan htv:ksi ja kerrotaan keskimääräisellä palkalla 3,6 7,5 7,8 8,0 8,3 Vanhoille omaishoitajjille täydennyskoulutusta järjestetään joka toinen vuosi. Täydennyskoulutuksen aikainen hoidettavan hoito sisältyy omaishoitajien vapaisiin. Lisätään sosiaalihuoltolakiinsäännös kunnan mahdollisuudesta järjestää vapaita ja vapaan aikaista sijaishoitoa ilman omaishoitosopimusta omaistaan tai läheistään hoitaville henkilöille. Tarkoituksena rajata niihin, joiden antama hoito ja huolenpito on päivittäin sitovaa. 10,6 21,2 21,2 21,2 21,2 Oletus on, että sopimuksen ulkopuolella olevat käyttäisivät 18 päivää vuodessa. 0,28 0,04 0,04 0,04 0,04 Kaikille vapaiden piiriin tuleville on laskettu päätösten teko vuonna Muille vuosille päätökset on laskettu 15 prosentille (vaihtuvuus).

5 sijaisjärjestelyjen kehittäminen = 50 % niistä omaishoitajista, jotka ovat tähän mennessä olleet oikeutettuja, mutta eivät ole käyttäneet * vapaiden keskimääräinen määrä (2 pv) * sijaishoidon hpvhinta * keskimääräiset kuukaudet (0,85*12) = 50 % niistä perhehoitajista, jotka ovat tähän mennessä olleet oikeutettuja, mutta eivät ole käyttäneet * vapaiden keskimääräinen määrä (2 pv) * sijaishoidon hpvhinta * 12 Ohjataan kuntia informaatio-ohjauksella ja osana iäkkäiden kotihoidon ja kaikenikäisten omaishoidon kärkihanketta laajentamaan hoitajien tosiasiassa käytettävissä olevaa palveluvalikoimaa siten, että mahdollisimman moni hoitaja voisi käyttää lakisääteisiä ja muita vapaita. Erityisesti painopiste lyhytaikaisen perhehoidon sekä toisaalta kiertävien perhehoitajien käyttömahdollisuuksien ohjeistamisessa. 7,5 15,4 16,0 16,6 17,2 Laskennassa oletetaan, että puolet niistä omaishoitajista, jotka ovat tähän mennessä olleet oikeutettuja, mutta eivät ole käyttäneet, alkaa näiden toimien myötä käyttää vapaita. 1,8 3,6 3,6 3,7 3,7 Laskennassa oletetaan, että puolet niistä perhehoitajista, jotka eivät ole eivät ole käyttäneet (oletus: sama osuus jättänyt käyttämättä kuin omaishoidossa), alkaa näiden toimien myötä käyttää vapaita. Hallinnollisen työn lisääntyminen = kaikkien perhehoitosopimusten päivitys 60 min./hoitaja v. 2016, muutetaan htv:ksi ja kerrotaan keskimääräisellä palkalla = kaikkien omaishoidettavien hoito- ja palvelusuunnitelmien päivitys (ml. tarvittavat päätökset) 60 min./hoidettava v. 2016, muutetaan htv:ksi ja kerrotaan keskimääräisellä palkalla Suunnittelumääräraha: euroa per järjestäjä (152 kpl) 0, Päivitykseen on varattu laskennallisesti tunti kaikille (joillain asiakkailla se voi olla enemmän ja joillain vähemmän). 1, Päivitykseen on varattu laskennallisesti tunti kaikille (joillain asiakkailla se voi olla enemmän ja joillain vähemmän). 2, Suunnittelumääräraha sisältää palvelujen suunnitteluun käytettäviä kertaluonteisia kuluja (omaishoitajien valmennuksen ja täydennyskoulutuksen sisällön ja toteuttamistavan suunnittelu, hyvinvointi- ja terveystarkastusten järjestämisen suunnittelu, prosessikuvaukset (mm. yhteistyö Kelan kanssa), kunnan henkilöstön täydennyskoulutus ja hoitajien rekrytointi). Varattu summa ( euroa per järjestäjä) vastaa 4 htkk työmäärän kustannuksia. Tietojärjestelmämuutokset 2, Tietojärjestelmiin tarvittavat muutokset tehdään osana muuta tietojärjestelmien päivitystyötä, mutta tietojärjestelmien päivitykseen varataan könttäsumma eli 2 miljoonaa euroa kaikille kunnille yhteensä vuonna Yhteensä 49,3 88,2 90,0 92,2 94,8

6 Taustatiedot Huom! Asiakas- ja hoitajamäärät päivitettävä, jos skenaario päivittyy. Nämä luvut ovat omaishoidon skenaariosta 4 ja perhehoidon skenaariosta 2. Asiakasmääristä on vähennetty peruslaskelman lisäykset, sillä valtionosuuspohja korottaa vuosittain valtionosuuksia mm. ikärakenteen muutoksen mukaan. Omaishoitajien kokonaismäärä Asiakkaiden kokonaismäärä skenaariosta 5 Uusien omaishoitajien kokonaismäärä Asiakkaiden nettolisäys + vaihtuvuus (15 % asiakkaiden kokonaismäärästä). Oulun datan mukaan vaihtuvuus on 15 %. Ikääntyneitä hoitavien omaishoitajien määrä asiakkaiden kokonaismäärä skenaariosta 5 Niiden omaishoitajien määrä, joilla ei ole sopimusta, mutta joiden hoito on sitovaa THLn kyselyn mukaan on sellaista omaishoitajaa, joilla ei ole sopimusta, mutta jotka täyttäisivät kriteerit. Heistä osa siirtyy ajan myötä sopimusomaishoitajiksi. Kaikki kunnat eivät myönnä vapaita kaikille hoitajille eivätkä kaikki ilman sopimusta olevat hoitajat hae tai käytä vapaita. Laskennassa on määräksi on oletettu puolet eli hoitajaa. Perhehoitajien kokonaismäärä Ikääntyneiden perhehoitokotien määrä skenaariosta (= vammaisten perhehoitokotien määrä v ,5*lasten ja nuorten perhekotien määrä v (koska oletetaan, että puolet niistä olisi kahden hoitajan perhekoteja)). Perhehoitoasiakkaiden kokonaismäärä Ikääntyneiden perhehoitoasiakkaiden määrä skenaariosta (= vammaisten ja lasten ja nuorten määrä v. 2014). Sijaishoidon hpvhinta Oletus: 2/3 vapaapäivistä toteutuisi tehostetussa palveluasumisessa ja 1/3 toimeksiantosopimussuhteisessa sijaisperhehoidossa (tehostettu palveluasuminen 141 euroa ja perhehoito 70 euroa per vuorokausi) Hyvinvointi- ja terveystarkastuksen hinta/tarkastus THLn yksikkökustannusraportin ja FCGn tietojen perusteella arvioitu yksikköhinta. Täydennyskoulutuksen hinta vuodessa Valmennuksen hinta vuodessa Työnohjauksen hinta vuodessa Vertaisryhmätoiminnan ja muun tuen hinta vuodessa Kuntasektorin kuukausipalkat ammateittain vuonna 2014 Lähihoitaja Kokonaisansion keskiarvo, e/kk 2655 Vuodessa yhteensä Sairaanhoitaja Keskiarvo

HE 85/2016 VP. Omaishoidon kehittäminen - kuuleminen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Erkki Papunen Anne-Mari Raassina

HE 85/2016 VP. Omaishoidon kehittäminen - kuuleminen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Erkki Papunen Anne-Mari Raassina HE 85/2016 VP Omaishoidon kehittäminen - kuuleminen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa Erkki Papunen Anne-Mari Raassina 25.5.2016 Tausta ja tavoite Taustalla hallitusohjelman kirjaukset omaishoitajien ja

Lisätiedot

Omaishoidon ja perhehoidon lakimuutokset

Omaishoidon ja perhehoidon lakimuutokset Omaishoidon ja perhehoidon lakimuutokset Koulutustilaisuus / Turku, hallitussihteeri STM/STO Kehittämisen tausta ja tavoite Taustalla hallitusohjelman kirjaukset omaishoitajien, vastaavien vapaaehtoishoitajien

Lisätiedot

Omaishoidon ja perhehoidon kehittäminen

Omaishoidon ja perhehoidon kehittäminen Omaishoidon ja perhehoidon kehittäminen Info-tilaisuus / Kuopio Anne-Mari Raassina, STM 19.10.2016 Kehittämisen tausta ja tavoite Taustalla hallitusohjelman kirjaukset omaishoitajien, vastaavien vapaaehtoishoitajien

Lisätiedot

Perhehoidon kehittäminen - kuuleminen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa

Perhehoidon kehittäminen - kuuleminen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa HE 86/2016 VP Perhehoidon kehittäminen - kuuleminen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa Erkki Papunen Anne-Mari Raassina 25.5.2016 Tausta ja tavoite Taustalla hallitusohjelman kirjaukset perhehoitajien vapaajärjestelmän

Lisätiedot

Omaishoidon ja perhehoidon kehittäminen

Omaishoidon ja perhehoidon kehittäminen Omaishoidon ja perhehoidon kehittäminen Info-tilaisuus / Tampere 14.11.2016 Anne-Mari Raassina 1 14.11.2016 Omais- ja perhehoidon kehittämisen tausta ja tavoitteet Hallitusohjelman kirjaukset omaishoitajien,

Lisätiedot

Apila, Kangasala Ajankohtaista omaishoidossa ja liitossa

Apila, Kangasala Ajankohtaista omaishoidossa ja liitossa Apila, Kangasala 24.5.2016 Ajankohtaista omaishoidossa ja liitossa Lähellä ja tukena -seminaari Tiistai 24.5.2016 klo 13. 16.00 Kuntoutumiskeskus Apila, Reumantie 6, 36200 Kangasala Seminaarin ohjelma

Lisätiedot

Ajankohtaista omaishoidossa

Ajankohtaista omaishoidossa Ajankohtaista omaishoidossa Omaishoitolain muutokset 1.7.2016 Sosiaalihuoltolain muutos 1.7.2016 Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaiken ikäisten omaishoitoa kärkihankkeen kuulumiset Kotihoidon

Lisätiedot

2. Lakiuudistukset toteutetaan, jolloin omaishoidon ja perhehoidon kattavuus nousee (skenaariolaskelma)

2. Lakiuudistukset toteutetaan, jolloin omaishoidon ja perhehoidon kattavuus nousee (skenaariolaskelma) Omais- ja perhehoidon lakimuutosten vaikutusten arviointi Laskelma lyhyesti Laskelmien muotoilussa otettiin huomioon Kuntaliiton ja STM:n laatusuositus ikääntyneiden palveluista (omaishoidon kattavuudelle

Lisätiedot

Lausunto hallituksen esitykseen eduskunnalle laeiksi omaishoidon tuesta annetun lain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta

Lausunto hallituksen esitykseen eduskunnalle laeiksi omaishoidon tuesta annetun lain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta Eduskunta Sosiaali- ja terveysvaliokunta HE 85/2016 vp, Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi omaishoidon tuesta annetun lain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta Lausunto hallituksen esitykseen eduskunnalle

Lisätiedot

Helsinki /2016. Omaishoitoa koskevaan lainsäädäntöön muutoksia alkaen

Helsinki /2016. Omaishoitoa koskevaan lainsäädäntöön muutoksia alkaen TERVEYSMINISTERIÖ KUNTAINFO Helsinki 13.10.2016 6/2016 Omaishoitoa koskevaan lainsäädäntöön muutoksia 1.7.2016 alkaen Tausta Muutokset omaishoidon tuesta annettuun lakiin (937/2005, omaishoitolaki), sosiaalihuoltolakiin

Lisätiedot

SOSTE Lausunto

SOSTE Lausunto Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö: Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi omaishoidon tuesta annetun lain ja sosiaalihuoltolain muuttamisesta 1. Vastaajataho ja yhteyshenkilön tiedot SOSTE

Lisätiedot

KEHITTÄMISOHJELMA KOHO JA OMAISHOITAJIEN ASEMA. Anneli Kiljunen Omaishoitajat ja läheiset -liiton puheenjohtaja Kansanedustaja

KEHITTÄMISOHJELMA KOHO JA OMAISHOITAJIEN ASEMA. Anneli Kiljunen Omaishoitajat ja läheiset -liiton puheenjohtaja Kansanedustaja KANSALLINEN OMAISHOIDON KEHITTÄMISOHJELMA KOHO JA OMAISHOITAJIEN ASEMA 21.8.2014 1 Anneli Kiljunen Omaishoitajat ja läheiset -liiton puheenjohtaja Kansanedustaja - Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Lainsäädäntö hyvän perhehoidon turvaajana

Lainsäädäntö hyvän perhehoidon turvaajana Lainsäädäntö hyvän perhehoidon turvaajana VII Valtakunnalliset lastensuojelun perhehoidon päivät Jyväskylässä 9.-, hallitussihteeri STM/STO Lähtökohdat Lähtökohta 1: lainsäädäntö Lastensuojelulaki 50.

Lisätiedot

Omaishoidon tuen kuntakysely 2012

Omaishoidon tuen kuntakysely 2012 Omaishoidon tuen kuntakysely 2012 - Alustavia tuloksia ja havaintoja. 18.1.2013 EERO SILJANDER, CHESS/THL. 1 Omaishoidon tuen kuntakysely 2012 taustat ja aineisto. STM:n toimeksiantona THL:lle 2012 toteuttaa

Lisätiedot

Helsinki /2016

Helsinki /2016 KUNTAINFO Helsinki 28.10.2016 7/2016 PERHEHOITOLAKIIN MUUTOKSIA 1.7.2016 LUKIEN Tausta Pääministeri Juha Sipilän hallituksen ohjelman mukaisesti perhehoitolakiin on tehty eräitä muutoksia. Muutosten tavoitteena

Lisätiedot

OMAISHOIDON TUEN KEHITYS

OMAISHOIDON TUEN KEHITYS OMAISHOIDON TUEN KEHITYS Omais- ja perhehoidon kyselyn (OMPE) tuloksia Päijät-Hämeen omaishoidon maakuntapäivä 19.3.2019 Suvi Leppäaho, tutkija, THL 19.3.2019 Omais- ja perhehoidon kysely (OMPE), 2018

Lisätiedot

Omaishoitajan lakisääteiset vapaat

Omaishoitajan lakisääteiset vapaat Omaishoitajan lakisääteiset vapaat Taivalkosken sosiaali- ja terveyspalvelut Päivitetty 25.3.2019 SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA 18.12.2018 Sisällysluettelo 1 Omaishoitajan lakisääteiset vapaat... 2 2

Lisätiedot

Omaishoitoa Kuka maksaa? Sari Kehusmaa, tutkija, FT, Kelan tutkimusosasto Sari.kehusmaa@kela.fi

Omaishoitoa Kuka maksaa? Sari Kehusmaa, tutkija, FT, Kelan tutkimusosasto Sari.kehusmaa@kela.fi Omaishoitoa Kuka maksaa? Sari Kehusmaa, tutkija, FT, Kelan tutkimusosasto Sari.kehusmaa@kela.fi Miten Suomi hoitaa? Hoito keskittyy koteihin Laitoshoidon purkaminen edellyttää kaiken kotona annettavan

Lisätiedot

Omaishoitajan lakisääteiset vapaat

Omaishoitajan lakisääteiset vapaat Omaishoitajan lakisääteiset vapaat Taivalkosken sosiaali- ja terveyspalvelut Päivitetty 20.12.2018 SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA 18.12.2018 Sisällysluettelo 1 Omaishoitajan lakisääteiset vapaat... 2 2

Lisätiedot

HE 85/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi omaishoidon tuesta annetun lain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta

HE 85/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi omaishoidon tuesta annetun lain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi omaishoidon tuesta annetun lain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi omaishoidon tuesta annettua

Lisätiedot

Omaishoidon tuen toimintaohje Sote- johtoryhmä Liisa Niiranen

Omaishoidon tuen toimintaohje Sote- johtoryhmä Liisa Niiranen Omaishoidon tuen toimintaohje Sote- johtoryhmä 24.5.2017 Liisa Niiranen 21.9.2017 1 Toiminta-ohjeen valmistelu Kysely kunnille omaishoidon tuen nykytilanteesta. Kaikille kunnille lähetetty kutsu osallistua

Lisätiedot

Kansallinen omaishoidon kehittämisohjelma

Kansallinen omaishoidon kehittämisohjelma Kansallinen omaishoidon kehittämisohjelma Ajankohtaista omaishoidosta ja muistiohjelmasta Kuntamarkkinat 11.9.2014 Eevaliisa Virnes, erityisasiantuntija Kansallinen omaishoidon kehittämisohjelma KOHO-työryhmän

Lisätiedot

Asiantuntijalausunto HE 85/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi omaishoidon tuesta annetun lain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta.

Asiantuntijalausunto HE 85/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi omaishoidon tuesta annetun lain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta. LAUSUNTO 1/5 Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta Kuulemistilaisuus sosiaali- ja terveysvaliokunta 26.5.2016 klo 10.00 Asiantuntijalausunto HE 85/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi omaishoidon

Lisätiedot

Omaishoitajan vapaa sijaishoitajatoimeksiantosopimuksella

Omaishoitajan vapaa sijaishoitajatoimeksiantosopimuksella Omaishoitajan vapaa sijaishoitajatoimeksiantosopimuksella Taivalkosken sosiaali- ja terveyspalvelut Päivitetty 20.12.2018 SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA 18.12.2018 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 1.1

Lisätiedot

Katsaus omais- ja perhehoidon edistämisestä sekä eräistä kärkihankkeista

Katsaus omais- ja perhehoidon edistämisestä sekä eräistä kärkihankkeista Katsaus omais- ja perhehoidon edistämisestä sekä eräistä kärkihankkeista Marjo Lavikainen, Erkki Papunen, Anne-Mari Raassina & Päivi Voutilainen Sosiaali- ja terveysvaliokunta 13.10.2015 Hyvinvointi ja

Lisätiedot

TYRNÄVÄN KUNTA Sosiaali- ja terveyslautakunta Iäkkäiden palvelut, Vammaispalvelut OMAISHOIDONTUKI VUONNA 2018

TYRNÄVÄN KUNTA Sosiaali- ja terveyslautakunta Iäkkäiden palvelut, Vammaispalvelut OMAISHOIDONTUKI VUONNA 2018 TYRNÄVÄN KUNTA Sosiaali- ja terveyslautakunta Iäkkäiden palvelut, Vammaispalvelut OMAISHOIDONTUKI VUONNA 2018 Omaishoidontuki mahdollistaa henkilön kotihoidon alentuneesta toimintakyvystä, sairaudesta,

Lisätiedot

Kaikenikäisten omaishoidon vahvistaminen Päijät-Hämeessä

Kaikenikäisten omaishoidon vahvistaminen Päijät-Hämeessä Kaikenikäisten omaishoidon vahvistaminen Päijät-Hämeessä Päijät-Hämeen omaishoidon maakuntapäivä Anu Olkkonen-Nikula Ikääntyneiden palvelujen kehitysjohtaja I&O kärkihanke 2016-2018 Sosiaali- ja terveysministeriö

Lisätiedot

Kansallinen omaishoidon kehittämisohjelma. Työryhmän väliraportti. STM:n raportteja ja muistioita 2013:10

Kansallinen omaishoidon kehittämisohjelma. Työryhmän väliraportti. STM:n raportteja ja muistioita 2013:10 Kansallinen omaishoidon kehittämisohjelma Työryhmän väliraportti. STM:n raportteja ja muistioita 2013:10 Omaishoidon nykytilanne Laki omaishoidon tuesta voimaan 1.1.2006 Omaishoidon tuki on hoidettavan

Lisätiedot

Sopimusomaishoitajien valmennus kuntien tehtäväksi alkaen > Ovet-valmennus

Sopimusomaishoitajien valmennus kuntien tehtäväksi alkaen > Ovet-valmennus Sopimusomaishoitajien valmennus kuntien tehtäväksi 1.1.2018 alkaen > Ovet-valmennus Ovet-valmennusta omaishoitajille Omaishoitolan muutos 1.7.2016; valmennus kuntien tehtäväksi 1.1.2018 alkaen Ovet-valmennus

Lisätiedot

Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon - OSSI

Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon - OSSI Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon - OSSI Kainuun osahanke ErinOmainen erityislasten omaishoidon kehittäminen OSSI hanke Tavoitteet Muistisairaan

Lisätiedot

HE 86/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi perhehoitolain muuttamisesta

HE 86/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi perhehoitolain muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi perhehoitolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi perhehoitolakia. Esityksen mukaan toimeksiantosuhteisten perhehoitajien

Lisätiedot

Omaishoitajan vapaat mikä muuttuu vai muuttuuko mikään? Lyhytaikaishoidon kehittäminen seminaari Jyväskylä / Merja Purhonen

Omaishoitajan vapaat mikä muuttuu vai muuttuuko mikään? Lyhytaikaishoidon kehittäminen seminaari Jyväskylä / Merja Purhonen Omaishoitajan vapaat mikä muuttuu vai muuttuuko mikään? Lyhytaikaishoidon kehittäminen seminaari Jyväskylä 03.11.2016 / Merja Purhonen Vapaan järjestyminen on tärkeää Tukee läheistään hoitavien omaisten

Lisätiedot

PÄIJÄT-HÄMEEN MAAKUNTAPROFIILI

PÄIJÄT-HÄMEEN MAAKUNTAPROFIILI PÄIJÄT-HÄMEEN MAAKUNTAPROFIILI Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa (I&O-kärkihanke) 21.6.2018 1 1. PALVELUTARPEEN ENNAKOINTI 21.6.2018 2 PALVELUTARPEEN ENNAKOINTI

Lisätiedot

Omaishoidon tuki Espoossa_ yli 50 -vuotiaat Seminaari omaishoidosta Espoossa 26.10.2015

Omaishoidon tuki Espoossa_ yli 50 -vuotiaat Seminaari omaishoidosta Espoossa 26.10.2015 Omaishoidon tuki Espoossa_ yli 50 -vuotiaat Seminaari omaishoidosta Espoossa 26.10.2015 Vanhusten palvelujen johtaja Matti Lyytikäinen Espoon kaupunki Omaishoidon tuki on palvelukokonaisuus, joka koostuu

Lisätiedot

Hyvää perhehoitoa Keski-Suomessa - prosessikoulutus

Hyvää perhehoitoa Keski-Suomessa - prosessikoulutus Hyvää perhehoitoa Keski-Suomessa - prosessikoulutus Arvokas elämä hanke Keski-Suomen Vammaispalvelusäätiö Perhehoitoliitto Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Koulutuksen sisällöt 28.8. Hyvän perhehoidon

Lisätiedot

Omaishoitajan vapaa sijaishoitaja toimeksiantosopimuksella. Taivalkoski

Omaishoitajan vapaa sijaishoitaja toimeksiantosopimuksella. Taivalkoski Omaishoitajan vapaa sijaishoitaja toimeksiantosopimuksella Taivalkoski 20.10.2015 Taivalkosken sosiaali- ja terveyspalvelut Hyväksytty 04.08.2015 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 1.1 Omaishoitajan vapaan

Lisätiedot

KESKI-POHJANMAAN MAAKUNTAPROFIILI

KESKI-POHJANMAAN MAAKUNTAPROFIILI KESKI-POHJANMAAN MAAKUNTAPROFIILI Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa (I&O-kärkihanke) 3.8.2018 1 1. PALVELUTARPEEN ENNAKOINTI 3.8.2018 2 PALVELUTARPEEN ENNAKOINTI

Lisätiedot

omaishoidon tueksi Omaishoitajan vapaan järjestämisen haasteita, näkökulmia Omaishoito perhehoito

omaishoidon tueksi Omaishoitajan vapaan järjestämisen haasteita, näkökulmia Omaishoito perhehoito Perhehoito Lapissa uusia mahdollisuuksia omaishoidon tueksi Sirkka Nissi Onnela, aluevastaava, Omaishoitajat ja Läheiset liitto Omaishoitajan vapaan järjestämisen haasteita, näkökulmia Omaishoito perhehoito

Lisätiedot

Kehittyvä vanhustyö, Seinäjoki Laki muuttui muuttuuko omaishoitajan arki? Marja Tuomi. Lähellä ja tukena

Kehittyvä vanhustyö, Seinäjoki Laki muuttui muuttuuko omaishoitajan arki? Marja Tuomi. Lähellä ja tukena Kehittyvä vanhustyö, Seinäjoki 2.2.2017 Laki muuttui muuttuuko omaishoitajan arki? Marja Tuomi Esityksen kulku Omaishoitajat ja läheiset liitosta Omaishoito Suomessa Laki omaishoidon tuesta Muutokset lakiin

Lisätiedot

Perhehoito osana omaishoitoa Oulunkaarella. Sari Vitikka

Perhehoito osana omaishoitoa Oulunkaarella. Sari Vitikka Perhehoito osana omaishoitoa Oulunkaarella Sari Vitikka 19.9.2018 Oulunkaari - Hyvinvointia ihmistä lähellä Viisi kuntaa yhteistyössä Noin 1200 monialaista osaajaa 27 400 kuntalaista Talousarvio 122 M

Lisätiedot

Kotihoito omaishoidon tukipalveluna

Kotihoito omaishoidon tukipalveluna TUTKIMUKSESTA TIIVIISTI 1 TAMMIKUU 2018 Päälöydökset Vain pieni osa kaikista omaishoidossa olevista sai vuonna 2016 kotihoidon tukipalvelua. Omaishoidon tuen kattavuus 75 vuotta täyttäneillä vaihtelee

Lisätiedot

OMAIS JA PERHEHOITO Sari Lähteenmäki

OMAIS JA PERHEHOITO Sari Lähteenmäki OMAIS JA PERHEHOITO 8.9.2017 Sari Lähteenmäki Omaishoitosopimukset Omaishoidon sopimuksia yhteensä 1207 kpl alaikäiset 157 18 64 v. 180 65 74 v. 207 75 84 v. 399 +85 v. 264 Omaishoidettavista 72 % yli

Lisätiedot

Perhehoitajille maksettavat hoitopalkkio, kulukorvaus ja käynnistämiskorvaus 1.1.2015 alkaen. 45,43 / kerta Kestoltaan < 10h/vrk

Perhehoitajille maksettavat hoitopalkkio, kulukorvaus ja käynnistämiskorvaus 1.1.2015 alkaen. 45,43 / kerta Kestoltaan < 10h/vrk 1 IKÄIHMISTEN PERHEHOITO Perhehoitajille maksettavat hoitopalkkio, kulukorvaus ja käynnistämiskorvaus 1.1.2015 alkaen. HOITOPALKKIO Peruste: Perhehoitajalaki 3.11.2006/ 948 Vähimmäiskulukorvaus 1.1.2015

Lisätiedot

Työkokous Toimiva kotihoito Lappiin

Työkokous Toimiva kotihoito Lappiin Työkokous Toimiva kotihoito Lappiin 21.2.2018 I & O - kärkihanke Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa Muutosagentti Johanna Lohtander 1 22.2.2018 Johanna Lohtander

Lisätiedot

TAE 2017 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33

TAE 2017 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 TAE 2017 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 Hallintovaliokunta (HaV) HE 134/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle vuoden 2017 talousarvioksi 7.10.2016 Yleistä Pääluokan loppusumma 14,6 mrd. euroa,

Lisätiedot

RAI-vertailukehittämisen seminaari Palvelujärjestelmä ja omaiset

RAI-vertailukehittämisen seminaari Palvelujärjestelmä ja omaiset RAI-vertailukehittämisen seminaari Palvelujärjestelmä ja omaiset 4.4.2013 Helsinki Elli Aaltonen Ylijohtaja, Kansallisen omaishoitotyöryhmän puheenjohtaja Itä-Suomen aluehallintovirasto, ylijohtaja Elli

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 147

Espoon kaupunki Pöytäkirja 147 14.12.2016 Sivu 1 / 1 4020/2016 00.01.01 147 Omaishoidon tuen toimintaohjeen hyväksyminen Valmistelijat / lisätiedot: Päivi Vilkki, puh. 050 544 6737 Anu Autio, puh. 043 825 9890 Hannele Vepsäläinen, puh.

Lisätiedot

Talousarvioesitys 2017

Talousarvioesitys 2017 30. Valtionosuus kunnille peruspalvelujen järjestämiseen (arviomääräraha) Momentille myönnetään 8 558 543 000 euroa. Määrärahaa saa käyttää: 1) kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annetun lain (1704/2009)

Lisätiedot

TAE 2017 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33

TAE 2017 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 TAE 2017 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 Valtiovarainvaliokunta, kunta- ja terveysjaosto (KuTJ) HE 134/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle vuoden 2017 talousarvioksi 26.9.2016 Yleistä Pääluokan

Lisätiedot

Uusi palvelumuoto- Perhehoito Sosiaali- ja terveyslautakunta

Uusi palvelumuoto- Perhehoito Sosiaali- ja terveyslautakunta Uusi palvelumuoto- Perhehoito 28.2.2017 Sosiaali- ja terveyslautakunta 1 Perhehoito - hoivaa ja huolenpitoa ikäihmisille Maria Kuukkanen 2 Mitä perhehoito on? Ympäri- tai osavuorokautisen hoivan ja muun

Lisätiedot

Kansallinen omaishoidon kehittämisohjelma Työryhmän loppuraportti

Kansallinen omaishoidon kehittämisohjelma Työryhmän loppuraportti Kansallinen omaishoidon kehittämisohjelma Työryhmän loppuraportti Anne-Mari Raassina Neuvotteleva virkamies STM Työryhmän toimeksianto laatia kansallinen omaishoidon kehittämisohjelma, johon sisältyvät

Lisätiedot

Lähellä ja tukena 16.4.2015 Ylihärmä Aluevastaavat Sari Havela ja Pia Järnstedt

Lähellä ja tukena 16.4.2015 Ylihärmä Aluevastaavat Sari Havela ja Pia Järnstedt Lähellä ja tukena 16.4.2015 Ylihärmä Aluevastaavat Sari Havela ja Pia Järnstedt Omaishoito? Omaishoito ja vanhuspalvelulaki Omaishoitoa tuetaan pääasiassa omaishoitolain ja sosiaalihuoltolain perusteella

Lisätiedot

Omaishoidon kehittäminen Keski-Suomessa seminaari

Omaishoidon kehittäminen Keski-Suomessa seminaari Omaishoidon kehittäminen Keski-Suomessa seminaari 23.5.2017 Mitä on tärkeää huomioida omaishoidon tuen kehittämisessä Merja Purhonen, järjestöpäällikkö Liiton toiminnan tarkoitus omaishoitoperheen aseman

Lisätiedot

Omaishoitajien ensitietopäivä 20.5.2014

Omaishoitajien ensitietopäivä 20.5.2014 Omaishoitajien ensitietopäivä 20.5.2014 Omaishoidon tuki Sosiaalityöntekijä omaishoitoperheen tukena Sosiaalityöntekijä Marjaana Elsinen Seinäjoen keskussairaala Omaishoidon sanastoa omaishoito: vanhuksen,

Lisätiedot

Perhehoitolaki 263/2015

Perhehoitolaki 263/2015 Perhehoitolaki 263/2015 10.9.2015 Valtakunnalliset erityishuoltopäivät Maria Porko Keskeinen sisältö Perhehoitoa koskevat säännökset yhteen lakiin Perhehoitoa mahdollista antaa perhehoidossa olevan kotona

Lisätiedot

Muut ehdotukset ja säästöjen laskenta Arviot Lisätietoja. Lääkärintodistusten vähentäminen

Muut ehdotukset ja säästöjen laskenta Arviot Lisätietoja. Lääkärintodistusten vähentäminen Lääkärintodistusten vähentäminen Vammaispalvelut: kolmasosa kuljetuspalvelujen asiakkaista/v. * lääkärintodistuksen kustannus (terveyskeskuslääkärin tuntipalkka (63,3 euroa)*20 min.) 0,7 Kelan kuntoutuspäätökset

Lisätiedot

Lapsiperheiden sosiaalipalvelut

Lapsiperheiden sosiaalipalvelut Lapsiperheiden sosiaalipalvelut Muutokset kuntien järjestämissä palveluissa, henkilöstössä, kustannuksissa ja palveluiden rahoituksessa Suomen Kuntaliitto 10.10.2018 Puustinen-Korhonen, Lehtonen, Mehtonen

Lisätiedot

VANHUSTEN, VAMMAISTEN JA PITKÄAIKAISSAIRAIDEN OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMISPERUSTEET

VANHUSTEN, VAMMAISTEN JA PITKÄAIKAISSAIRAIDEN OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMISPERUSTEET Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä VANHUSTEN, VAMMAISTEN JA PITKÄAIKAISSAIRAIDEN OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMISPERUSTEET 1.1.2016 alkaen Yhtymähallitus 16.12.2015 ( 86) Yhtymähallitus 17.12.2014 ( 129) Yhtymähallitus

Lisätiedot

Omaishoidon tuen myöntämisen yleiset periaatteet:

Omaishoidon tuen myöntämisen yleiset periaatteet: Hallinnollinen ohje 1 (6) Kehitysvammaisten, vammaisten ja sairaiden henkilöiden omaishoidon tuen myöntämisperusteet 1.1.2018 alkaen Omaishoidontuki Omaishoitolain (937/2005) mukaan omaishoidolla tarkoitetaan

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMISEN PERUSTEET JA SOVELTAMISOHJEET

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMISEN PERUSTEET JA SOVELTAMISOHJEET JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMISEN PERUSTEET JA SOVELTAMISOHJEET 1.1.2019 alkaen Sisällys OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMISEN PERUSTEET... 3 Omaishoidon tuen tarkoitus... 3

Lisätiedot

asettavat vaatimuksia monimuotoiselle ja yksilölliselle tukemiselle Omaishoitajat ja Läheiset Liitto 1 www.omaishoitajat.fi

asettavat vaatimuksia monimuotoiselle ja yksilölliselle tukemiselle Omaishoitajat ja Läheiset Liitto 1 www.omaishoitajat.fi Laitoshoitoa vähennetään Tavoitteena, että laitoshoidossa vain 3 % yli 75 vuotiaista omaishoidon tarve kasvaa omaishoitoa ei tueta riittävästi Omaishoidon tuen saajia 39.000; kustannukset noin 170miljoonaa

Lisätiedot

Oulun kaupunki Sosiaali- ja terveysvaliokunta 2.6.2016. Sosiaalijohtaja Arja Heikkinen

Oulun kaupunki Sosiaali- ja terveysvaliokunta 2.6.2016. Sosiaalijohtaja Arja Heikkinen Oulun kaupunki Sosiaali- ja terveysvaliokunta 2.6.2016 Sosiaalijohtaja Arja Heikkinen Yleistä: Oulun kaupungissa on tällä hetkellä noin 250 lastensuojelun, 13 ikäihmisten ja 3 kehitysvammaisten ja vammaisten

Lisätiedot

Oulun kaupungin vanhusten, vammaisten ja pitkäaikaissairaiden

Oulun kaupungin vanhusten, vammaisten ja pitkäaikaissairaiden Oulun kaupungin vanhusten, vammaisten ja pitkäaikaissairaiden omaishoidon tuen ohjeet ja kriteerit 1.5.2017 Hyvinvointilautakunta 30.3.2017 35 Hyvinvointipalvelut 1 (7) VANHUSTEN, VAMMAISTEN JA PITKÄAIKAISSAIRAIDEN

Lisätiedot

Helsinki /2018

Helsinki /2018 TERVEYSMINISTERIÖ KUNTAINFO Helsinki 14.2.2018 2/2018 Ikäihmisten palvelujen järjestäminen kunnissa STM ja Kuntaliitto julkaisivat uudistetun laatusuosituksen hyvän ikääntymisen turvaamiseksi ja palvelujen

Lisätiedot

TUULTA PURJEISIIN KOMMENTTIPUHEENVUORO Matti Mäkelä omaishoitaja

TUULTA PURJEISIIN KOMMENTTIPUHEENVUORO Matti Mäkelä omaishoitaja TUULTA PURJEISIIN KOMMENTTIPUHEENVUORO 21.3.2016 Matti Mäkelä omaishoitaja 22 -vuotta hoitoa ja huolenpitoa Kotikuntoutusta, jatkuvaa hälytystilassa oloa 140 000 lääkkeen antoa 130 000 nostoa / siirtymistä

Lisätiedot

Sosiaalilautakunta 5.5.2015 27 NURMEKSEN KAUPUNKI. Omaishoidon tuen ohje

Sosiaalilautakunta 5.5.2015 27 NURMEKSEN KAUPUNKI. Omaishoidon tuen ohje Sosiaalilautakunta 5.5.2015 27 NURMEKSEN KAUPUNKI Omaishoidon tuen ohje SISÄLLYS 1. Yleistä... 1 2. Omaishoidon tuen myöntäminen... 1 2.1. Tuen hakeminen... 1 2.2. Tuen myöntämisedellytykset... 1 3. Hoitopalkkio...

Lisätiedot

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa (I&O kärkihanke)

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa (I&O kärkihanke) Sosiaali- ja terveysvaliokunta keskiviikko 12.10.2016 klo 09:30 / HE 134/2016 Pyydetty tilastoyhteenveto (12.10.2016) Asiantuntija: Anja Noro, THT, dosentti, Projektipäällikkö, STM kotihoitoa ja vahvistetaan

Lisätiedot

Kuuden suurimman kaupungin vanhusten sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannusten vertailu Vanhuspalvelujen Kuusikko

Kuuden suurimman kaupungin vanhusten sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannusten vertailu Vanhuspalvelujen Kuusikko Kuuden suurimman kaupungin vanhusten sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannusten vertailu Vanhuspalvelujen Kuusikko 1 75 vuotta täyttäneen väestön määrän absoluuttinen ja suhteellinen kehitys Kuusikossa

Lisätiedot

TOIMEKSIANTOSUHTEINEN PERHEHOITO LAPSEN, NUOREN JA PERHEEN TUKENA. Maria Kuukkanen kehittämispäällikkö

TOIMEKSIANTOSUHTEINEN PERHEHOITO LAPSEN, NUOREN JA PERHEEN TUKENA. Maria Kuukkanen kehittämispäällikkö TOIMEKSIANTOSUHTEINEN PERHEHOITO LAPSEN, NUOREN JA PERHEEN TUKENA Maria Kuukkanen kehittämispäällikkö MITÄ PERHEHOITO ON? Perhehoito on henkilön hoidon, kasvatuksen ja muun ympärivuorokautisen huolenpidon

Lisätiedot

Perhehoito sopii ikäihmiselle,

Perhehoito sopii ikäihmiselle, IKÄIHMISTEN PERHEHOITO Hoivaa ja huolenpitoa perheessä Ikäihmisten perhehoidolla tarkoitetaan ikäihmisen hoidon ja huolenpidon järjestämistä LLKY:n valmentamassa ja hyväksymässä perhekodissa tai ikäihmisen

Lisätiedot

Miten kunnissa on varauduttu vanhuspalvelulain toimeenpanoon?

Miten kunnissa on varauduttu vanhuspalvelulain toimeenpanoon? Miten kunnissa on varauduttu vanhuspalvelulain toimeenpanoon? Anja Noro, THT, gerontologian dosentti, Tutkimuspäällikkö, Ikäihmisten palvelut yksikkö, THL KASTE-seminaari 13.11.2013 Vanhuspalvelulain toimeenpanon

Lisätiedot

Maakunnallinen ikäihmisten neuvonta ja asiakasohjaus Ikä- ja muistiystävällinen Pirkanmaa -seminaari Mari Patronen ja Essi Mäki-Hallila

Maakunnallinen ikäihmisten neuvonta ja asiakasohjaus Ikä- ja muistiystävällinen Pirkanmaa -seminaari Mari Patronen ja Essi Mäki-Hallila Maakunnallinen ikäihmisten neuvonta ja asiakasohjaus Ikä- ja muistiystävällinen Pirkanmaa -seminaari 7.9.2017 Mari Patronen ja Essi Mäki-Hallila Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten

Lisätiedot

(Tässä ohjeessa kunta tarkoittaa Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymää)

(Tässä ohjeessa kunta tarkoittaa Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymää) 1 OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMISPERUSTEET 1.1.2015 alkaen (Tässä ohjeessa kunta tarkoittaa Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymää) 1. Omaishoidon tuen perusteet Laki omaishoidon tuesta (937/ 2005) Asiakasmaksulaki

Lisätiedot

LAPINLAHDEN KUNNAN OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMIS- JA MAKSUPERUSTEET 1.6.2012 ALKAEN

LAPINLAHDEN KUNNAN OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMIS- JA MAKSUPERUSTEET 1.6.2012 ALKAEN 1 LAPINLAHDEN KUNNAN OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMIS- JA MAKSUPERUSTEET 1.6.2012 ALKAEN (Laki omaishoidontuesta 2.12.2005/937) Omaishoidon tuen sisältö: Omaishoidon tuella tarkoitetaan vanhuksen, vammaisen

Lisätiedot

Valtakunnallinen AlueAvain. Avaimia paikallisyhdistysten toimintaan Helsinki ja Oulu

Valtakunnallinen AlueAvain. Avaimia paikallisyhdistysten toimintaan Helsinki ja Oulu Valtakunnallinen AlueAvain Avaimia paikallisyhdistysten toimintaan 2.2.2017 Helsinki ja 6.4.2017 Oulu Ohjelma: Aamukahvi klo 9.30 alkaen 10.00 Avaus Ajankohtaista omaishoidosta ja liitosta järjestöpäällikkö

Lisätiedot

OMAISHOIDON TUKI. Muutokset mahdollisia

OMAISHOIDON TUKI. Muutokset mahdollisia OMAISHOIDON TUKI 2019 Muutokset mahdollisia Omaishoidolla tarkoitetaan vanhuksen, vammaisen tai sairaan henkilön hoidon ja huolenpidon järjestämistä kotioloissa omaisen tai muun läheisen henkilön toimesta.

Lisätiedot

Ikääntyneiden hoiva ja huolenpito. Toimenpiteet ja suunnitelmat tavoitteiden saavuttamiseksi

Ikääntyneiden hoiva ja huolenpito. Toimenpiteet ja suunnitelmat tavoitteiden saavuttamiseksi Ikääntyneiden hoiva ja huolenpito Toimenpiteet ja suunnitelmat tavoitteiden saavuttamiseksi Palveluvaliokunta R Inkala 10.2.2016 Tavoite vuodelle 2016: Tehostetun kotihoidon käynnistäminen kuntaan - yöpartiotoiminta=

Lisätiedot

Jaa arkesi tukea tarvitsevan kanssa. Sinustako perhehoitaja? PERHEHOITO ETELÄ-SAVOSSA

Jaa arkesi tukea tarvitsevan kanssa. Sinustako perhehoitaja? PERHEHOITO ETELÄ-SAVOSSA Jaa arkesi tukea tarvitsevan kanssa Sinustako perhehoitaja? PERHEHOITO ETELÄ-SAVOSSA Haluatko tehdä työtä kotonasi tai asiakkaan kotona, kiireettömästi, Mitä perhehoito on? 1. jakaen arkeasi ikäihmisten

Lisätiedot

Omaishoidon tuen yleiset myöntämisedellytykset omaishoitolain 937/2005 mukaan

Omaishoidon tuen yleiset myöntämisedellytykset omaishoitolain 937/2005 mukaan OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMISPERUSTEET 1.1.2015 Mitä omaishoidon tuki on? Omaishoidon tuki on lakisääteinen sosiaalipalvelu, jonka järjestämisestä kunnan tulee huolehtia määrärahojensa puitteissa. Omaishoidon

Lisätiedot

OMAISHOIDON TUKI TOIMINTAOHJE yli 65-vuotiaat

OMAISHOIDON TUKI TOIMINTAOHJE yli 65-vuotiaat OMAISHOIDON TUKI TOIMINTAOHJE yli 65-vuotiaat Päivitetty 27.11.2018 1. Omaishoidon tuen myöntämisedellytykset ja hoitajan soveltuvuus Henkilö tarvitsee alentuneen toimintakyvyn vuoksi kotioloissa hoitoa

Lisätiedot

Omaishoitajat ja Läheiset - Liitto ry

Omaishoitajat ja Läheiset - Liitto ry Omaishoitajat ja Läheiset - Liitto ry VAIKUTA KUNNALLISVAALEISSA Kunnallisvaalimateriaali omaishoidosta paikallisyhdistyksille ja puolueiden ehdokkaille Kunnallisvaalit 28.10.2012 ennakkoäänestys kotimaassa

Lisätiedot

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa 2 MAAKUNNALLINEN VALMISTELU SATAKUNNASSA Satakunnan 17 kuntaa Pohjois-Satakunnan Peruspalvelukuntayhtymä (6) Porin perusturvan

Lisätiedot

Omaishoidon tuen myöntämis- ja maksuperusteet 1.3.2012 alkaen

Omaishoidon tuen myöntämis- ja maksuperusteet 1.3.2012 alkaen Omaishoidon tuen myöntämis- ja maksuperusteet 1.3.2012 alkaen Omaishoidon tuen tarkoitus ja sisältö Omaishoidon tuella on tarkoitus mahdollistaa asiakkaan kotona asuminen sitä tukevine perus- ja erityispalveluineen.

Lisätiedot

HE 89/2016 vp. Esitys liittyy valtion vuoden 2016 toiseen lisätalousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä.

HE 89/2016 vp. Esitys liittyy valtion vuoden 2016 toiseen lisätalousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annetun lain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kunnan peruspalvelujen

Lisätiedot

Kehykset Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 (kunnat ja kuntatalous)

Kehykset Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 (kunnat ja kuntatalous) Kehykset 2017-2020 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 (kunnat ja kuntatalous) Hallintovaliokunta (HaV) VNS 3/2016 vp Julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2017 2020 Yleistä Pääluokan määrärahataso

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMISEN PERUSTEET JA SOVELTAMISOHJEET

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMISEN PERUSTEET JA SOVELTAMISOHJEET JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMISEN PERUSTEET JA SOVELTAMISOHJEET 1.1.2018 alkaen Sisällys OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMISEN PERUSTEET... 3 Omaishoidon tuen tarkoitus... 3

Lisätiedot

Tässä esitteessä: Palvelusetelistä perustietoa

Tässä esitteessä: Palvelusetelistä perustietoa 2/2014 1 ( 5 ) PALVELUSETELI Tässä esitteessä: Palvelusetelistä perustietoa Palvelusetelin käyttöalueet - Henkilökohtainen apu ja kodin ulkopuolinen avustaminen vpl:n mukaan - Säännöllinen kotihoito, -

Lisätiedot

Talousarvioesitys 2017

Talousarvioesitys 2017 30. Valtionosuus kunnille peruspalvelujen järjestämiseen (arviomääräraha) Momentille myönnetään 8 542 914 000 euroa. Määrärahaa saa käyttää: 1) kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annetun lain (1704/2009)

Lisätiedot

Kehitä ja vaikuta! -klinikka Valtakunnallinen AlueAvain

Kehitä ja vaikuta! -klinikka Valtakunnallinen AlueAvain Kehitä ja vaikuta! -klinikka Valtakunnallinen AlueAvain 19.10.2016 Järjestöt kärkihankkeissa ja omaishoidon palveluiden kehittämisessä Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa

Lisätiedot

Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät ja TP Simo Simo TP 2016

Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät ja TP Simo Simo TP 2016 Horisontti 7 Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät ja 6 5 1 89 4 3 116 328 1 24 1 44 3 463 1 56 4 795 761 2 76 6 48 365 1 92 12 649 472 1 445 Perhehoidon ja lyhytaikaisen avohuollon

Lisätiedot

HOITO- JA HOIVAPALVELUT

HOITO- JA HOIVAPALVELUT Hoito- ja hoivapalvelut Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä HOITO- JA HOIVAPALVELUT IKÄIHMISTEN OMAISHOITO Myöntämisperusteet Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä PL 4 (Meijerikatu 2) 74101 Iisalmi Puhelinvaihde (017) 272

Lisätiedot

Omaishoidon tuen myöntämisperusteet 1.1.2015 alkaen

Omaishoidon tuen myöntämisperusteet 1.1.2015 alkaen Omaishoidon tuen myöntämisperusteet 1.1.2015 alkaen OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMINEN Omaishoidon tuki on lakisääteinen sosiaalipalvelu, jonka järjestämisestä vastaa kunta. Omaishoidolla tarkoitetaan vanhuksen,

Lisätiedot

Asiakasmaksulain muutosten vaikutuksia mikrosimulointimenetelma lla arvioituna

Asiakasmaksulain muutosten vaikutuksia mikrosimulointimenetelma lla arvioituna Asiakasmaksulain muutosten vaikutuksia mikrosimulointimenetelma lla arvioituna Liite THL:n lausuntoon THL/164/4.00.02/2019 asiakasmaksulaista HE 310/2018 Sisällys 1. Hallituksen esityksen kokonaisvaikutukset...

Lisätiedot

Perhehoitajan sukunimi ja etunimet

Perhehoitajan sukunimi ja etunimet Maakunnallinen vammaisten ja ikäihmisten koordinointi-pilotti 1 Sopijapuolet Perhehoidon järjestämisestä vastaava kunta tai kuntayhtymä Kunnan edustajan nimi ja yhteystiedot Perhehoitajan sukunimi ja etunimet

Lisätiedot

Talousarvioesitys 2016

Talousarvioesitys 2016 30. Valtionosuus kunnille peruspalvelujen järjestämiseen (arviomääräraha) Momentille myönnetään 9 121 792 000 euroa. Määrärahaa saa käyttää: 1) kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annetun lain (1704/2009)

Lisätiedot

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa 1 8.11.2017 I & O /PR Palveluissa havaittuja puutteita Iäkkäiden palvelujärjestelmä Järjestelmä on pirstaleinen Rakenne ei ole

Lisätiedot

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa Kärkihanke toteutetaan, koska Korjaustoimiin on tarvetta Iäkkäiden palvelujärjestelmä on pirstaleinen, sen rakenne ei ole uudistunut

Lisätiedot

Kuuden suurimman kaupungin vanhusten sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannusten vertailu 2015

Kuuden suurimman kaupungin vanhusten sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannusten vertailu 2015 Kuuden suurimman kaupungin vanhusten sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannusten vertailu 2015 1 75 vuotta täyttäneen väestön määrän absoluuttinen ja suhteellinen kehitys Kuusikossa 31.12.2011 31.12.2015

Lisätiedot

TUUSNIEMEN KUNNAN OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMISPERUSTEET

TUUSNIEMEN KUNNAN OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMISPERUSTEET TUUSNIEMEN KUNNAN OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMISPERUSTEET Sosiaalilautakunta 26.10.2015 29 Päivitys: Sosiaalilautakunta 11.4.2016 1 SISÄLLYSLUETTELO 2 1. PERUSTEET 3 2. OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMISEDELLYTYKSET

Lisätiedot

OMAISHOIDON TUKI TOIMINTAOHJEET yli 65-vuotiaat

OMAISHOIDON TUKI TOIMINTAOHJEET yli 65-vuotiaat OMAISHOIDON TUKI TOIMINTAOHJEET yli 65-vuotiaat Päivitetty 11.8.2017 1(9) 1. Omaishoidon tuen myöntämisedellytykset ja hoitajan soveltuvuus Henkilö tarvitsee alentuneen toimintakyvyn vuoksi kotioloissa

Lisätiedot