Proleko? Tuotantotalouden Kilta Prodekon aikakauslehti 4~2001

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Proleko? Tuotantotalouden Kilta Prodekon aikakauslehti 4~2001"

Transkriptio

1 Proleko? Tuotantotalouden Kilta Prodekon aikakauslehti 4~2001

2

3 Ettekste tajuu maailma on globaali ettekste tajuu siinä koko juttu - J. Karjalainen Pääkirjoitus Ettekste tajuu? TKK on globaali - tai ainakin tarjoaa mahdollisuuden globalistua. Globaloitua (joku voisi väittää että kansainvälistyä olisi näppärämpi sana) voi vaikkapa läh temällä ulkomaille opiskelemaan tai töihin. Globaaliuteen törmää strategian kurssien ja vierailijaluentojen lisäksi myös vaikka konelafkan käytävillä - ulkkareitahan on vuosittain tutalla noin saman verran kuin fukseja! Ulkomaanelävistä, ulkomailla elävistä, ulkomailla matkustamisesta ja siellä matkaoppaan kanssa majoittumisesta onkin sivukaupalla hyvää dataa näiden kansien välissä. Tämän numeron kansikuva on otettu TKY:n rakennuttaman opiskelijoille tarkoitetun kerrostalon peruskiven muurauksesta. Opiskelija-asuntoja nousee siis aivan Leppävaaran uuden ostarin tuntumaan. Jos haluat olla mukana päättämässä tällaisista asioista tai haluat, että päättämässä on tuttujasi, sinun kanssa samalla tavalla ajattelevia, kannattaa aktivoitua TKY:n edustajiston vaaleissa. Marraskuun alussa valitaan uudeksi kaksivuotiskaudeksi 45-jäseninen edustajisto, joka päättää ylioppilaskunnan suurista linjoista ja tekee suuret taloudelliset päätökset. Ai mitä kansikuvassa tarkkaan ottaen oikein on? Ylhäällä vasemmalla olevassa kuvassa on pala Prodekon excuhalkoa - perinne, jonka toivotaan jatkuvan myös uusien teekkareiden mukana. Oikealla Henu pitelee PoRan vichy-pulloa, jota vasemmalla alhaalla olevassa kuvassa muurataan. Hauskaa syksyä kaikille ja erityiset kiitokset lukuisille lehden valmistumista edesauttaneille ihmisille! Helena Proleko? 4~2001 (3)

4 Tuoreilla ajatuksilla maailmankartalle. Nokia Nokia ja Nokia Connecting People ovat Nokia Oyj:n rekisteröimiä tavaramerkkejä. Kaikki oikeudet pidätetään.

5 Sisältö - Proleko? 4~2001 Pääkirjoitus...3 Sisältö...5 ENTROS Opiskelijoiden opiskelijoille järjestämä yrittäjyysohjelma pyörähtää taas käyntiin! Ääni kuuluviin!...7 TKY:n edustajistonvaali marraskuun alussa Dippatyöpörssin johdannaiset pähkinänkuoressa...8 Proleko? investigates: Universities abroad...11 International students at HUT DIEM let us have a look at their universities Naapurin kuulumiset...15 Annin raportti ESTIEM-tapahtumasta Pietarista Lonely Proleko?...18 Prodekon Folke W on kerännyt kaikkien aikojen suosituimmat majoituspaikat näppärästi yhteen pakettiin. Tukhoman maraton...20 Kertomus kilometri kilometriltä siitä, kuinka matka etenee, välillä tuskaisestikin Kiinalainen sotataito - suomalainen yrittäjyys...24 Jussi Räisänen tirkistelee kaksi vuotta sitten perustetun Smartnerin vaiheita Sun Tzun ajatusten kautta, päämääränä yhden startuptarinan valaiseminen Tutalaisia ulkomailla...26 Ainutlaatuiset raportit ystäviltämme maailman ääristä: Jenni kertoo Australia työmaailmasta, Katri ja Sampo opiskelusta Ranskassa Erilaista opiskelua?...31 Oppi perille...32 Proleko? n kolumnisti Singulariteetti löytää tuotantotaloutta kaikkialta ympäriltänsä. Miksi, Pirkka?...34 Miksi pojat on syvältä? Miten painovoima toimi Laika-koiran tapauksessa? Kuinka strategiainsentiivejä voi muuttaa TQM-periaatteella? Kysy lisää: Valmistuneet...36 Ruokatorstai...38 Laszlo vs. Prodeko...40 Julkaisija Päätoimittaja Toimittajat Tuotantotalouden Kilta Prodeko ry Helena Lakervi Esko Eerola Juho Juopperi Janne Väänänen Kansikuva TKY:n uuden opiskelija-asuntolan peruskiven muuraus Proleko? 5~2001 DL Materiaali osoitteella Proleko? 4~2001 (5)

6 Entros Opiskelijoiden järjestämä yrittäjyysohjelma opiskelijoille syksyllä 2001 Kiinnostaako yrittäjyys? Yrittäjyys on arvostettu uravaihtoehto teekkareiden ja kauppislaisten parissa, mutta kynnys ryhtyä itse yrittäjäksi on monelle liian korkea. Entroksen tarkoituksena on laskea kynnystä tutustuttamalla yrittäjyydestä kiinnostuneita opiskelijoita toisiinsa, erilaisiin yrityksiin, yrittäjyyttä tukeviin tahoihin kuten yrityshautomoihin. Entros on Remburssin yrittäjyysohjelma, johon on sovellettu Stratoksen, Remburssin kansainvälisen kaupan ohjelman, menestyskonseptia. Syksyllä 2000 järjestetty ensimmäinen ohjelma koostui seminaareista, yritykselle tehdystä harjoitustyöstä ja ulkomaille suuntautuneesta opintomatkasta. Syksyn 2001 Entros toteutetaan samalla konseptilla, joten mistään business plan kilpailusta ei siis ole kyse, vaan ajatuksena on tarjota osallistuville hyvä kuva yrittäjyydestä uravaihtoehtona lukuisten käytännön esimerkkien kautta. Mukaan pyritään saamaan innovatiivisia ja ennakkoluulottomia opiskelijoita Taikista, Kauppiksesta ja TKK:lta. Kyseessä onkin varsin oivallinen tilaisuus contact networkin laajentamiseen Kuten oheisesta kaaviosta näkyy, Entroksesta saat paljon irti. Kuinka sitten ohjelmaan pääsee mukaan ja kenelle se on tarkoitettu? Enemmän kuin opintoviikkoja ohjelma vaatii kiinnostusta aiheeseen ja avointa mieltä. Nyt viimeistään sinun pitäisi hihkua innostusta tästä mainiosta mahdollisuudesta: Lähde mukaan toista kertaa starttaavaan Entrokseen. Kysyttävää? Ideoita! Palautetta! Entros team at your service: Pasi Salento, Antti Pirttimäki, Jani Seppänen (6) Proleko? 4~2001

7 Ääni kuuluviin! - TKY:n edustajiston vaali 2001 Mitä, missä, milloin Marraskuun 6. ja 7. päivä valitaan TKY:n ylin päättävä elin, edustajisto, kaudeksi Vaalissa on äänioikeus kaikilla korkeakouluun vähintään syksyksi 2001 läsnäoleviksi ilmoittautuneilla ylioppilaskunnan jäsenillä. Vaalissa valitaan 45 jäsentä varamiehineen. Äänestys: tiistaina kello keskiviikkona kello Ennakkoäänestys: keskiviikkona kello torstaina kello perjantaina kello Äänestyspaikat ovat TKK:n päärakennuksen vanhan puolen ala-aulassa sekä varsinaisina että ennakkoäänestyspäivinä. Tiistaina klo 16 järjestetään kaikille avoin vaalipaneeli Teknillisen korkeakoulun E-salissa, tervetuloa kysymään ja keskustelemaan ehdokkaiden kanssa! Edustajisto Teknillisen Korkeakoulun Ylioppilaskunnan ylintä päättävää valtaa käyttää suhteellisilla vaaleilla valittu edustajisto. Edustajisto koostuu 45 jäsenestä ja sen toimikausi on kaksi vuotta. Edustajiston kokouksia on lukukausien aikana noin kerran kuussa. Kaikilla ylioppilaskunnan jäsenillä on kokouksissa läsnäolo-oikeus, ellei edustajisto toisin päätä. Edustajisto nimeää ylioppilaskunnan hallituksen ja sen puheenjohtajan, päättää ylioppilaskunnan suurista linjoista ja tekee suuret taloudelliset päätökset. Edustajiston tehtävänä on myös valvoa, että muut ylioppilaskunnan elimet toimivat lakien ja hyvien tapojen mukaisesti. Ketä kannattaa äänestää? Ehdokkaat ilmoittautuvat TKY:n pääsihteerillä lokakuun alkupäivinä. Tämän jälkeen kannattaa alkaa tarkkailla vaalimainoksia. Prodekolaisia on perintei sesti ollut killan kokoon nähden paljon edustajistossa ja toivottavasti näin on myös jatkossa. Äänestämässä olemme myöskin käyneet ahkerasti - perinne jatkukoon! MUISTA ÄÄNESTÄÄ - VAIN SITEN MAAILMA MUUTTUU KAUNIIMMAKSI! Proleko? 4~2001 (7)

8 Dippatyöpörssin johdannaiset pähkinänkuoressa Useimmat prodekolaiset ovat varmaan jo ehtineet kuulla Prodekon dippatyöpörssistä. Harva sen sijaan on kuullut pörssissä kaupattavista dippatöiden johdannaisista, joita tässä artikkelissa yritetään valottaa. Dippatyöpörssin perusidea on yksinkertaisesti välittää diplomityöpaikkoja opiskelijoille. Kuten missä tahansa oikeassa pörssissä tavallisten vaihdannaisten päälle on kehitelty erilaisia johdannaisinstrumentteja. Näillä instrumenteilla voi vähentää omia riskejään, mutta myös spekuloida. Termiini Termiini on sopimus, jolla dippatyö myydään etukäteen ennalta sovituin ehdoin. Esimerkiksi opiskelija voi sopia dippatyöstään yrityksen kanssa jo fuksina. Termiinisopimuksessa pitää vähintään määritellä palkka sekä diplomityön alkamisaika. Lisäksi sopimuksessa voi määritellä muita ehtoja, kuten diplomityöaiheen. Termiinin avulla opiskelija voi suojautua taantumilta ja muilta talouden ailahteluilta, jotka vaikuttavat negatiivisesti diplomitöiden tarjontaan. Vastaavasti yritys voi vähentää omia riskejään nousukauden vaikutuksilta opiskelijoiden saatavuuteen. Futuuri Futuuri on termiini, joka on standardoitu palkan ja alkamisajan suhteen. Alkamisaikoja on neljä vuodessa ja eri palkkavaihtoehdot alkavat mk/kk ja nousevat siitä ylöspäin 2000 mk välein. Esimerkiksi Nokia voisi myydä viisi dippatyöfutuuria, jotka alkavat ja joiden palkka on mk/kk. Koska futuurit ovat standardoituja ne ovat paljon likvidempejä kuin termiinit ja niiden transaktiokustannukset ovat pienemmät. Optio Yritykset voivat ostaa opiskelijoilta optioita, jotka antavat heille mahdollisuuden, mutta ei velvollisuutta, palkata opiskelija dippatyöntekijäksi tietyin ennalta sovituin ehdoin. Myös opiskelijat voivat ostaa optioita dippatyöpaikkoihin. Näin opiskelija voi päättää meneekö firmaan tekemään dippatyönsä vai ei. Optiosopimuksessa pitää määritellä palkka ja option raukeamispäivämäärä. Ns. amerikkalaiset optiot voi hyödyntää milloin tahansa ennen raukeamispäivämäärä kun ns. eurooppalaiset optiot voi käyttää vain raukeamispäivämääränä. Swap Swap on hyödyllinen johdannainen jos on suunnitellut tekevänsä dippatyönsä ulkomailla. Suomalaisen opiskelijan on kuitenkin paljon helpompi löytää halu amansalainen dippatyö Suomesta kuin ulkomailta. Vastaava pätee kenelle tahansa ulkomaiselle opiskelijalle. Siksi ulkomaille haluava voi hankkia dippatyöpaikan Suomesta ja swap-sopimuksen avulla vaihtaa se ulkomaisen opiskelijan kanssa, joka haluaa Suomeen töihin. Muut johdannaiset Yllä esitetyt instrumentit ovat tärkeimmät johdannaisten perustyypit. On myös olemassa monta muunlaista johdannaista ja ainoastaan mielikuvitus rajoittaa uusien instrumenttien keksimistä. Esimerkiksi pankki voi myöntää muunneltavaa opintolainaa, eli lainaa johon on liitetty amerikkalainen optio vaihtaa laina diplomityöpaikaksi. Jos pankki toteaa tarvitsevansa diplomityöntekijän he voivat lunastaa option, jolloin laina mitätöidään ja opiskelija saa tehdä diplomityönsä pankkiin. Myös erilaisia synteettisiä järjestelyjä voi tehdä. Esimerkkeinä mainittakoon ns. strangle (kuristan itseni, (8) Proleko? 4~2001

9 kun kaikki menee mönkään, kuva 1: myyty strangle) ja condor (kuva 2: ostettu kondorikotka). Kuva 1: Myyty stragle Yhteenveto Johdannaiset ovat opiskelijoille loistava tapa suojautua riskeiltä ja hankkia parempia dippatyöpaikkoja. Ne ovat kiistatta myös hyödyllisiä yrityksille. Tässä on kuitenkin oletuksena, että instrumentteja käytetään oikein. Varmaa on, että dippatyöpörssissä, kuten missä tahansa oikeassa pörssissä, tullaan näkemään keinottelijoita. Ahne opiskelija voi myydä useamman option omaan diplomityöhönsä, ja valmistuessaan korkeasuhdanteen aikana huomata, että kaikki yritykset haluavat käyttää option. Eipä sitten ole hauskaa vääntää esimerkiksi viittä dippaa samaan aikaan. Toisaalta, mikäli opiskelija on suojautunut tätä riskiä vastaan oikein, hän on ostanut muilta vastaavat optiot halvempaan hintaan ja suoriutuu työnjohtajaksi tekijän sijaan. Arvoitukseksi jää vielä tässä vaiheessa, saako tästä itselleen useamman DI-tutkinnon vai ei. Kuva 1: Ostettu condor Niklas Kari ja Jukka Paajanen Devoted to life s balance. Datex-Ohmeda tukee terveydenhuollon ammattilaisia työssään - elämän ylläpitämisessä. Olemme maailman johtava anestesialaitteiden ja -järjestelmien toimittaja ja yksi johtavista tehohoidon laitetoimittajista. Edustamme Instrumentarium-konsernin ydinliiketoimintaa. Lähes koko liikevaihtomme (641 milj. euroa) kertyy viennistä. Meitä on kaikkiaan noin 3400, joista n. neljännes työskentelee Suomessa. Devoted to caring for life

10

11 Proleko? investigates: Universities abroad Have you ever thought of going abroad for a semester or two? If you have, you may have found out that there are plenty of universities that have exchange programs with HUT and DIEM. Most of the universities have web pages, some more informative than others, but how do you really get to know what the universities are like before you commit to spending half a year or even more in one of them? A very valuable resource of information are the foreign students in HUT: they should have a pretty good picture about their university back home! Proleko? asked the international students studying at the moment in DIEM to tell about their universities, how they differ from HUT and what specialities do they have. These are the responses of seven students, coincidentally all from Central Europe. But, I m sure any of the international students here in HUT are happy to tell you about their universities if you just ask them! Université Catholique de Louvain University URL: <http://www.iag.ucl.ac.be> Where: Louvain-la-Neuve, Belgium Exchange programs: Socrates, CEMS (Community of European Management Schools) When to go: During 4 th year of studies What to studey: Finance, Accounting, Marketing, Operations Management, Human Resources, Management Information Systems and Quantitative Methods, Business Policy, Actuarial Sciences. Our university is 250 years old, and that means many things concerning the traditions. The university is on an all-pedestrian campus, and all the students, of them, live on the campus, all around the department buildings. Still, Louvain-la-Neuve is a real city: there are as many residents as students. One hundred years ago, UCL opened a «school of commerce», today s school of management. IAG is a department of the Faculty of Economic, Social and Political Sciences. Since 1991, it has its own prestigious building, centrally located in Louvain-la-Neuve. IAG s Computer Center is linked to UCL s. University libraries offer access to over books and subscriptions - not counting the annual harvest of theses. The Belgian system is quite different from the Finnish one: we don t have such major and minor subjects. If you choose to study industrial engineering and management, you know in advance all the courses you are going to attend, and when. There are of course some options but not before the 3rd year of study. Proleko? 4~2001 (11)

12 Actually, the system is evolving now, so these details may become obsolete as the education turns out to be more practically focused. Anyway, the exchange students have the opportunity to choose the courses they are interested in out of a big list of English taught lectures. There are many possibilities of doing sports on the campus: you just pay an all-inclusive fee (less than 100 FIM) in the beginning of the academic year and you can enjoy as many disciplines as you want: badminton, swimming, climbing, squash, aerobic, football and so on. There are many so-called kots-à-projet on the campus: these are flats, shared by 8-10 students, working on the same project. Examples of projects can be: astronomy, nature, organisation of sport events, catholic activities, scouting, the list goes on. Usually, the exchange students like to live in those flats because of the nice atmosphere, the opportunities of meeting lots of people, and all the activities that are organised in that context. As most of the flats are not equipped with a television, movies are played on Tuesdays and Thursdays for the promotion of the kots-à-projets. The team Erasmus welcomes the exchange students at the airport, and a buddy system has been installed so that each foreign student discovers the Belgian student life with personalised Belgian advices. The team organises also a lot of diversified activities as weekends, barbecue, cheese and wine evenings, visit of Interbrew (the 2nd world brewer) and of the European Institutions. You can see pictures on the website: as a picture is said to tell more than thousand words. As Belgium is the centre of Europe, you have also many possibilities to visit other countries like France, Germany, England, Our university is situated about 15 kilometres from Brussels. As Belgium is a small country, you can easily travel throughout it, from the sea (with a beach and beautiful dunes) to the hills and forests of the Ardennes. Belgium is in the centre of Europe, you have also many possibilities to visit other countries like France, Germany, Luxembourg, The Netherlands, England And then, whatever else you have on your mind! Come and enjoy yourself! Each department of the university has its own guild, or kind of, called cercle. Each cercle owns a bar on the campus and organise a party once a week. If you know that there are more than 10 cercles in Louvainla-Neuve, you can easily imagine that there are always many places where you can enjoy yourself. As beer is a typically Belgian product, those parties are somewhat cultural. We Belgian people are very proud of the diversity offered in that field: many different kinds of special beers (the most famous surely is la chimay bleue, a 11% amber beer with great taste) are available in all the pubs. There are also huge students events, like a party after the June exams, and another at the beginning of the fall term (kind of fuksi welcoming party). Conferences are organised almost each week on hot topics. For more information, contact us!!! Sophie Couteaux and Sophie Wouters (12) Proleko? 4~2001

13 European Business School Unicversity URL: <http://www.ebs.de> Where: Oestrich-Winkel, Germany When to go: age: 18-28, every student is welcome! What to study: investment banking, accounting, consulting, entrepreneurship, real estate, marketing, informatics, international management, organisation & personnel European Business School is a private university located in a castle in Oestrich-Winkel, a small village near Frankfurt / Wiesbaden. EBS is a lot smaller in size than Helsinki University of Technology as it only has 700 students. In EBS, only International Business and Informatics are taught. The students must take at least two foreign languages, usually this is English and either French or Spanish. The studies take exactly 4 years and the 3 rd year has to be spent abroad in two different countries. As the university is private, the study fees are quite high. There is also the possibility to achieve an MBA in one year. There are many extra-curricular activities offered to students in EBS: clubs, sports, politics, further languages, parties,... There are actually a lot of events like congresses organized by the students themselves. The river Rhine is close to the university so that means water sports like boats, water ski, all kinds of activities. Also the cities of Wiesbaden and Frankfurt are situated close to the university. As the university is that small, you know almost everyone, it s a big family. The university does not only have a very good reputation, it is also famous for its parties... Sandra Kuisl Université de Technologie de Troyes Helsinki University of Technology is closer to a typical French university than UTT. Contrary to UTT, courses are not compulsory in HUT and the students here can choose any courses in any departments while in UTT when we choose a specialization, we can only take only take the corresponding courses. In UTT it takes 5 years to pass the engineering degree. All the courses start in September for the autumn term and in March for the spring term. There are about 20 courses in English so the courses a foreign student can take depend on his or her knowledge of French. Almost all the extra-curricular activities take place near the school. Therefore it s easy to try a lot of activities. All the inside and outside fields are near the school. Troyes is renowned for its manufacturing shops (a lot of discounts). Troyes is about 150 km far from Paris. Proleko? 4~2001 (13)

14 There are many reasons to choose UTT: 1. Web site in English: 2. Program build for foreign students: * 20 courses in English * intensive French courses before each term 3. Warm welcome and a pleasant stay: * help for administrative registration * personal tutor * a lot of sports (including a weekend of skiing) 4. UTT * is a beautiful building drawn by the Stade de France architect * has a lot of parties 5. French engineering diploma * an excellent reputation in the world University URL: <http://www.utt.fr> Where: Troyes, France Exchange programs: Erasmus (Socrates) When to go: age 18 to 25 What to study: operational safety and the environment, industrial systems and installations control, production systems management Francois Dodet, Michael Hazebroucq, Raphael Pernet Aachen University of Technology In contrary to Helsinki University of Technology, Aachen University of Technology is situated in the heart of the city, not outside. Aachen has inhabitants out of which are students of the university. In RWTH Aachen there are more courses in Economics and Business Administration than in HUT. The extra-curricular activities are about the same as in Helsinki, that is, many parties... There are many things to visit near the RWTH- Aachen university: Cologne, Duesseldorf, The Ruhr Valley, The Eifel National Park, Belgium, The Netherlands and so on. Stefan Klein University URL: <http://www.rwth-aachen.de> Where: Aachen, Germany Excange programs: Socrates/Erasmus When to go: age yrs What to study: E-Commerce, Information Science, General Business Administration, General Economics, Industrial Controlling, Finance, Accounting, International Management, Management of Technology and Innovation, Marketing, Operations Research, European Economics, Public Economics, International Economics, Microeconomics, International Technical and Economic Cooperation, Business Law, Economic History (14) Proleko? 4~2001

15 Naapurin kuulumiset Allekirjoittaneen ensimmäinen ESTIEM -reissu suuntautui uljaan naapurimaamme Venäjän kaupunkiin nimeltä Pietari. Kyseessä oli yhdistelmä Vision seminaari & Activity Week, tapahtuma-aika En ollut koskaan aiemmin ylittänyt itärajaa joten minulle henkilökohtaisesti matkan tarkoituksena oli kasvattaa luonnettani ja päästä eroon ainakin osasta Venäjään kohdistuneista ennakkoluuloistani (uskokaa vaan, niitä oli paljon). Tiistaiaamuna klo 6.56 Anni, Eevis ja Jens lähtivät matkaan turvallisesti suomalaisella VR:n Sibelius junalla. Matka meni yllättävän nopeasti, tosin en vieläkään ymmärrä miksi venäläisten tullimiesten on tarpeellista tietää tarkkaan kuinka paljon rahaa kannan mukanani, onko minulla laukussani kirjoja tai muita julkaisuja jne. Kyselyt aseista ja räjähteistä ymmärsin jo paremmin. Junassa ei saanut liikkua ilman passia, jota muuten piti matkan aikana näyttää ainakin 8 kertaa (HUOM: kirjoittajalla on taipumusta liioitteluun). Matkaamme piristi suomalaistunut italialaismies joka tunsi suunnatonta tarvetta avautua meille ex-vaimostaan, josta hän kylläkin käytti hellittelynimeä suomalainen kyykäärme. Lopulta jouduimme turvautumaan klassiseen kikkaan ja yksitellen laitoimme silmät kiinni esittäen nukkuvaa. Herätessäni seuraavan kerran olimme Venäjän puolella ja italialaismieskin oli nukahtanut. Määränpään lähestyessä alkoi jännittää. Aiemmin saamassamme meilissä järjestäjä kertoi We are looking for the event. Toivoimme kovasti, että tapahtuma olisi jo löytynyt, muutenhan matkamme olisi ollut melkoisen turha. Asemalla pääsin heti loistamaan kielitaidollani kun vastasin meille taksia tarjonneelle miehelle sujuvasti njet (minut paremmin tuntevat varmasti uskovat että hallitsen ko. sanan käytön kielellä kuin kielellä). Meitä vastassa oli kolme venäläisopiskelijaa, jotka olivat odottaneet meitä niin kovasti, että olivat jo edellisenä päivänä seisoneet kaksi tuntia asemalla harjoittelemassa vastaanottoamme. Silmät pyöreinä seurasimme uusia ystäviämme pitkin Pietarin katuja. Tässä vaiheessa olimme vielä naiivin luottavaisia. Ensimmäiset epäilykset heräsivät kun paljastui, ettei oppaillamme ollut tietoa siitä, mihin oikeastaan olimme matkalla. Pienen harhailun jälkeen päädyimme kuitenkin majoituspaikkaamme. En ole tähän päivään mennessä saanut selville oliko asumuksemme opiskelija-asuntola vai hostelli. Joka tapauksessa alakerrassa istui nainen, jolle avaimet jätettiin kun lähdettiin ulos ja joka ei ymmärtänyt englantia (mistä syystä ensimmäisiä venäjäksi oppimiamme sanoja oli huoneemme numero 66). Ensimmäinen vaikutelma huoneestamme kiteytyy sanaan bordelli, tosin kaikki paikalliset jotka kävivät kyläilemässä ihastelivat kovasti kukkatapetteja ja ruusuverhoja joten ajattelimme suosiolla alentaa kriittisyysrajaa. Huoneessa tutustuimme myös ensimmäistä kertaa kylmyyteen, jota oli jatkuva koko matkan ajan. Ystävälliset isäntämme järjestivät meille hotmaker in, jonka jälkeen valittamisen aihetta antoivat ainoastaan seinällä kiipeilevät hämähäkit. Muutaman tunnin levon jälkeen lähdimme yliopistolle tervetulotilaisuuteen. Muutkin osallistujat (1 turkkilainen & 5 italialaista) olivat jo saapuneet paikal le. Esittelimme itsemme ja saimme tietää mm. että italialaiset olivat loogisesti tulleet Venäjälle, koska halusivat parantaa englanninkielen taitoaan ja että kylmyys ei haittaisi, koska seura oli niin kuumaa. Pelailimme jotain kivoja pelejä jonka jälkeen lähdimme illastamaan. Pubissa oli kaikki oli valmiiksi katettuna, live-musa soi ja kaikki olivat innokkaita tutustumaan toisiinsa. Söin ensimmäisen venäläisen ateriani, joka kieltämättä oli parempi kuin mitä odotin. Aterian sekä muutaman kaljan ja vodkan jälkeen siirryimme yökerhoon missä juotiin lisää vodkaa minkä jälkeen erityi- Proleko? 4~2001 (15)

16 sesti Eevis oli kovin onnellinen siitä että huoneemme oli kuudennessa kerroksessa (tietämättömille tiedoksi että Venäjällä ei ole hissejä juuri missään). Aamulla oveemme koputettiin kello 8.05 tiedottamaan, että aamiainen olisi kahdeksalta. Tarkoitus oli olla ekskursiolla olutpanimolla klo 9 ja tässä vaiheessa kuulimmekin ensimmäisen kerran venäläisten lempihokeman Quickly, quickly, we have hurry!. Olutpanimolla vierailu teki hyvää krapulalle. Näimme paljon isoja koneita, joista tullut ääni vaimensi sopivasti sekä isäntämme että hänen tulkkinsa selostukset näkemästämme. Kierroksen lopuksi yhtiö käytti meitä räikeästi hyväkseen teettämällä makuvertailun kolmen eri oluen välillä. Sanottakoon, että venäläinen olut ei hakkaa suomalaista (siis ainakaan minun mielestä). Siirryimme yliopistolle ruokailemaan, meille oli varattuna erillinen kabinetti, johon kolmen ruokalajin ateriamme tarjoiltiin (suostuisikohan Sodexho samaan?). Niin, sen verran vielä venäläisistä ruokailutottumuksista että aamiaisen ollessa klo 8 on lounaan vuoro luonnollisesti klo 15 ja illallisen tietenkin klo 18. Tästä johtuen matkaamme leimasi kylmyyden ja kiireen lisäksi nälkä. Onneksi Pietarista löytyy McDonald s Lounaan jälkeen lähdimme ensimmäiselle nähtävyyskierrokselle. Pietari todella oli juuri niin kaunis kuin väitetään. Suureksi harmiksemme neljä meistä joutui poistumaan kierrokselta kesken kaiken, koska halusimme mennä balettiin. Erosimme muista klo lähteäksemme vaihtamaan tilaisuuteen sopivat vaatteet. Baletti alkoi klo 19, jota ennen meidän piti siis ehtiä vaihtaa vaatteet, vaihtaa rahaa, käydä ostamassa liput ja löytää balettiin. Mukaamme lähti Masha -niminen tyttö (muuten jokaisen venäläistytön nimi on joko Masha, Dasha, Sasha tai Natasha. Kätevää, eikö?) joka hymyili paljon ja ymmärsi vähän. Hän kierrätti meitä kolme tuntia ympäri kaupunkia, missä ajassa ehdimme täysin menettää hermomme ja muuttua hysteerisiksi mutta balettiin emme koskaan päässeet. Lopulta menimme italialaisten seuraksi venäläiseen kansanperinne-esitykseen. Kotiin päästyämme haim me lähikaupasta vodkaa ja purimme patoutumamme juomapeleihin. Torstai oli seminaaripäivä. Istuessani vieraspaikalla eturivissä yritin epätoivoisesti pitää silmiäni auki ja samalla kirota venäläisiä vodkanvalmistajia, mutta koska kahteen asiaan yhtä aikaa keskittyminen on tunnetusti vaikeaa, tyydyin lopulta tekemään ainoastaan jälkimmäistä. Seminaarin aiheena oli Branding Strategy, ja suurinta osaa puhujista oli aidosti mielenkiintoista kuunnella mutta kunnollisen tulkin puute jokseenkin pilasi venäjänkieliset esitykset. Erityisen mielenkiintoisen päivästä teki se, että yliopiston WC ei mielestäni ollut ihmiselle sopiva. Onneksi 10 tuntia kestää helposti käymättä vessassa Seminaarista siirryimme illastamaan ravintolaan jonka vessaan minulla on ikuisesti oleva erityinen tunneside. Jens ja Umut (turkkilainen) eivät olleet oppineet balettiharhailustamme mitään ja lähtivät paikallisten johdattamina internetkahvilaan, joka kuulemma oli havaittu sen jälkeen kun sen edestä oli sahattu edestakaisin viisi kertaa. Seuraavana ohjelmassa oli Q-zar peli, joka vastaa käsittääkseni suomalaista Megazonea (vaikken siellä ole koskaan käynytkään). Rankan päivän huipentuma oli venäläinen sauna, jossa oli mukava naureskella italialaisten ja turkkilaisten lämpöherkkyydelle. Seminaaripäivänä muodostui myös matkamme dominoivin läppä. Kaikki sai alkunsa siitä, kun seminaarin juontaja Pavel kertoi, että kuullessaan ensimmäisen kerran sanan Estiem hän oli käsittänyt järjestön olevan nimeltään Ass team. No, olihan se sellainen yhdistys sitten perustettava. Jäseniä lienee tällä hetkellä parisenkymmentä, meillä on oma laulu ja tanssi, virallinen kulkupeli assmobilekin löytyy. Huonon läpän puolustuksena on se, ettei matkalla juurikaan nukuttu. Päätimmekin jossain vaiheessa lopettaa nukkumisen pysyvästi, koska meillä oli jatkuvasti niin hauskaa väsyneinä. Niin ja torstaina myös Estiemin board saapui Pietariin vauhdittamaan menoamme. (16) Proleko? 4~2001

17 Perjantaina oli vuorossa toinen excumme Phillip Morrisin tupakkatehtaalle. Me jyrkästi savuttomat emme nauttineet kokemuksesta kovinkaan paljon. Kävimme päivän aikana myös vierailemassa St. Isaakin katedraalissa ja söimme jälleen yliopistolla lounaan, mikä italialaisten mukaan oli valmistettu kissanlihasta. Todisteena a) kadulla ei ollut näkynyt yhtään kissoja ( Now you know why ) ja b) muutamat meistä kärsivät aterian jälkeen mahakivusta. Onneksi McDonald s pelasti jälleen päivän. Myöhemmin illastimme ja lähdimme bussilla St. Petersburg by night kierrokselle. Kaupunki oli illalla ehkä vieläkin kauniimpi kuin päivällä, siksi pysähdyimmekin usein ottamaan valokuvia (a.k.a. pelaamaan vodkapullolla pullonpyöritystä). Matkalla laulettiin kuin teekkaribussissa konsanaan, pääosassa klo 24 teiniydestään luopuneelle Eevikselle jokaisella mahdollisella kielellä lauletut onnittelulaulut sekä useat italialaiset biisit. Kierroksen ikävä puoli oli Ass teamin presidenttiä Carloa kohdannut onnettomuus, hän kun loukkasi jalkansa kesken pitämäänsä aerobic-esitystä. Italialaiset pääsivät näin avartamaan maailmankuvaansa näkemällä venäläisen sairaalankin. Tästä eteenpäin Carlo kulki mukana kipsinsä takia vain harvoin ja porukassamme oli selvästi tyhjä paikka. Lauantaina lähdimme kunnon turisteina Peterhofiin, Pietari Suuren kesäasuntoon. Paikka oli upea (vaikka ilma oli hyytävä) ja eräs oppaana työskennellyt isäntämme Sasha kertoi meille paikasta kaiken yksityiskohtaisesti. Olimme saaneet koululta laput, joissa todistettiin, että olemme venäläisiä opiskelijoita, jotta saisimme opiskelija-alennukset kaikissa nähtävyyskohteissa (ja pääsisimme sisään yliopistoon, jonka ovella oli poliisivartiointi). Valitettavasti ero italialaisen ja venäläisen ulkonäön välillä on kovin suuri. Saimme asiat kuitenkin järjestymään, mutta Peterhofin henkilökunta mulkoili meitä vihaisesti. Reissuun meni lähes koko päivä ja edessä oli meidän osaltamme viimeinen ilta. Illastimme Money Honey Saloonissa, jonne myös jäimme bilettämään aterian jälkeen. Paikal la perustetun Vodka teamin ansiosta juomisesta tuli entistä kollektiivisempi tapahtuma ja tunnelma meni suorastaan katon läpi. Herätessämme viimeisenä aamuna sovimme Jensin ja Eeviksen kanssa että emme lähde muiden mukaan museoon (vaikka paikallisten mukaan olisimme kyllä hyvin ehtineet ) ja kerroimme junamme lähtevän neljältä vaikka lipussa luki klo 17. Teimme vielä viimeisen kävelykierroksen, ostimme matkaevästä (vodkaa), olimme asemalla noin klo ja sanottakoon vielä että olimme tässä vaiheessa hyvin tyytyväisiä ovelaan huijaukseemme. Kotimatka oli melko kivuton, tosin ikävä ehti jo iskeä ainakin minuun. Muut osallistujat olivat palaamassa kotiin vasta tiistaina joten aamun tunnelma oli poikkeuksellisen haikea, yhteystietoja vaihdettiin ja kaikki kutsuivat toisiaan vierailulle kotimaahansa. Kotona on mukavaa - ruoka on turvallista, vessassa voi käydä lähes missä tahansa, suihkusta tulee vettä (eikä siellä ole hyönteisiä), ihmiset ymmärtävät mitä heille sanoo ja noin yleisesti ottaen voi luottaa siihen että kaikki toimii niin kuin pitää. Mutta satunnaisesti tuntuu siltä, että olisin voinut tottuakin Pietarin välittömyyteen ja yllätyksellisyyteen. Kaikille vielä tiedoksi että vuonna 2003 kaupunki juhlii 300-vuotissynttäreitään, nähdään siellä? Anni Kauranen Proleko? 4~2001 (17)

18 Lonely Proleko? Folke W. Majoituspaikka Hotel del Rey Hotel Rio Lisboa Sijainti San Jose, Costa Rica Rio de Janeiro, Brasilia Hinta 250 mk/yö 60 mk/yö Kuka käynyt Remburssi (2000), Andihispaanoexcursio (2001) Mona Weck (2000), Vellu Pulkkinen (2000), Andihispaano-excursio (2001) Erikoisuus Hotelli oli samalla myös kaupungin vilkkaimpia kasinoita. Kasinolta löytyi myös seuraa varsinkin miespuoleisille teekkareille ($100/tunti). Hotellin asiakasmaileissa lupaillaan mutapaininäytöksiä. Välillä hanoista ei tule kylmää vettä, ainoastaan kuumaa. Aamuyöstä hotellille saavuttaessa pitää ensin herättää sikeästi nukkuva yövartija. Huoneet soveltuvat myös keissien ratkomiseen - kaljakeissien. Skol! Mitä tapahtui San Jose näyttää melkein amerikkalaiselta kaupungilta. Jenkkituristeja liikkuu joka puolella. Kasinolla häviää rahaa, kuten myös hotellin palveluihin. Riosta löytyi internet-auto: 100 mailia tunnissa! Biitsillä valkoinen mies voi koittaa maastoutua hiekan sekaan. Brasseja vastaan biitsifutis on hikistä puuhaa, joten kannattakin keskittyä sen sijaan maisemien ihailemiseen. (18) Proleko? 4~2001

19 Ulkomaille suunnatessa täytyy ennemmin tai myöhemmin valita majoituspaikka. Majoituksen löytämisen tekee ongelmalliseksi ulkomailla puhuttavat kummalliset kielet sekä kohtuullisen hinta- ja laatutason löytäminen. Sattumaa tai ei, Prodekolaiset ovat matkustaneet laajalti ympäri maailmaa, joten onkin aika koota hyväksi havaitut majoituspaikat maailman todellisista matkustajan paratiiseista. Näitä kantiksia kannattaa käyttää! Gana s Guest House (osoite mongoliaksi) Hostel Turku Ulan Bator, Mongolia Turku, Turku 30 mk/yö 49 mk/yö Jussi Räisänen (1999), Tero Mäkinen & Markus Lauttia (2000) Puolipitkät excursiot (1996, 1998, 2000) Vierasmaja sijaitsee jurtassa, jossa on kaminalla toimiva lämmitys. Vieraiden käytössä on myös sauna, jonka lauteita ei ole hiottu. Isäntäväen, joille maistuu salmiakkikossu, jurtasta löytyy internet. Gana itse pitää miehistä, varsinkin amerikkalaisista sellaisista. Ikkunat mitoitettu Thunder-pöntön sisään kantamiselle. Tyhjä pönttö mahtuukin jo ovesta ulos. Turun yöelämä siirtyy ovelasti hosteliin samaan aikaan teekaribussin (ja JJ:n) kanssa. Ulan Batorissa syödään hushuureja (kokolihalihis ilman riisiä) ja juodaan suolateetä. Natiivit ovat ystävällisiä ja kutsuvat junamatkustajia kotiinsa syömään. Paikalliset vodkat myydään kietaisukorkeilla: pullo juodaan aina tyhjäksi porukalla. Koiria pitää varoa: isäntäväen kasvojen menetystä varjellakseen niitä pitää aina pelätä vaarallisina kodinpuolustajina. Ulkomailla, kuten Turussa, täytyy pitää auton ovet lukossa ajon aikana. Muuten auto viedään alta pysähtyessä liikennevaloihin (ks. Proleko? 2/2000). Turussa on myös havaittu tirkisteleviä bussikuskeja. Proleko? 4~2001 (19)

20 Tukholman maraton Maratonin pituus on 42 km 195 m. Parhaimmillaan se juostaan noin kahteen tuntiin ja viiteentoista minuuttiin. Juomapisteitä oli Tukholmassa noin kolmenkilometrin välein. Treenaus alkoi helmikuussa. Aluksi varsin epäsäännöllisesti ja harvoin, mutta kuitenkin. Huhtikuun puoleenväliin mennessä olin jo päässyt kohtuulliseen kuntoon. Tällöin kuitenkin polveni hajosivat, ja harjoittelu jäi kuukaudenajaksi varsin surkeaksi. Tilanne korjaantui, kun toukokuun puolessa välissä ostin uudet kengät. Parin viikon aikana juoksin sitten vielä 110 kilometriä. Viimeinen viikko ennen maratonia meni lepäillessä. Olimme saapuneet Tukholmaan Finnairin matkassa edellisenä iltana. Majoituimme maratonreitin varrelle lähelle vanhaa kaupunkia asuntolaivaan. Hotelli oli ollut halpa, mutta perillä syykin paljastui. Meillä oli neljän hengen hytit, joiden lattiapinta-ala oli alle neljä neliömetriä. Koska emme ehtineet pasta-partyihin kävimme sitten syömässä italialaisessa ravintolassa pastaa ja mereneläviä. Yö ei olosuhteista johtuen mennyt hirveän hyvin, mutta luottavaisina kuitenkin lähdimme aamupäivällä kohti stadionia. Kolmisen tuntia alueella meni valmisteluja tehden. Lähtöhetki koitti paikallista aikaa Olimme Riston kanssa sopineet juoksevamme yhtä matkaa ja päätimme lähteä liikkeelle kohtuullisen kunnianhimoisesti. Ryömimme valkoisen ryhmän läpi keltaiseen joukkoon. Kun pääsimme liikkeelle, Risto lähti raivaamaan tietä eteenpäin ja minä seurasin perässä. Tungos oli tässä vaiheessa aivan hirveä, enkä olisi halunnut olla se etana, joka oli päättänyt yrittää juuri tänään uskaliasta kadun ylitystä. Alussa suurin ongelma oli, ettei kompastunut kanssakilpailijoihin. Risto raivasi edelleen kyynärpäillä meille tietä eteenpäin ja sijoituksemme parani tasaisesti. Jälkeenpäin harmittelimme sitä, että alun hässäkkään kului arvaamattoman paljon energiaa. Seuraavalla kerralla täytyy päästä lähtemään edempää. Tai sitten tyytyä tilanteeseen ja juosta massan mukana. 5 km Olimme Riston kanssa nousseet eteenpäin ja ohitimme 3.30:n jäniksen. Vauhtimme oli varsin hyvää. Tässä vaiheessa pääsimme jo juoksemaan vapaammin. Jotta Cooperin testistä saa kiitettävän, eli 3000 metriä, täytyy 12 minuutin testistä saada kilometriaika painettua neljään minuuttiin. Meillä oli Riston kanssa kilometriaika parhaimmillaan Lienee selvää, että maratonin pituisella matkalla tällainen vauhti tarkoittaa helposti väsymystä myöhemmin. Tiedostimme asian Riston kanssa, mutta toisaalta juoksu kulki erinomaisesti, joten mitä sitä suotta hidastelemaan. Tässä vaiheessa oli erittäin kuuma ja kun reitti kaartoi Djurgårdenin puistoon, jossa ei tuullut ollenkaan, alkoi minulle tulla vähän jano. Kovasta vauhdista johtuen en kuitenkaan ehtinyt juoda kahdella ensimmäisellä pisteellä kuin yhdet mukilliset. Jälkeenpäin katsottuna tämä oli paha virhe. 10 km Ensimmäinen kymmenen kilometriä oli mennyt aikaan 00:48. Tällä vauhdilla maraton olisi ohi kolmessa tunnissa ja parissakymmenessä minuutissa. Juoksu kulki edelleen varsin mukavasti ja jatkoimme Riston kanssa eteenpäin. Välillä kadotimme tässä vaiheessa toisemme eräällä juomapisteellä, mutta parinkymmenen minuutin jälkeen törmäsimme taas toisiimme toisen juomapisteen jälkeen. Meillä ei ole tietoa, kumpi (20) Proleko? 4~2001

MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS

MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS Tiistilän koulu English Grades 7-9 Heikki Raevaara MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS Meeting People Hello! Hi! Good morning! Good afternoon! How do you do? Nice to meet you. / Pleased to meet you.

Lisätiedot

Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2017 Jenni Laine

Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2017 Jenni Laine Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2017 Jenni Laine 4.1.2017 KIELIKESKUS LANGUAGE CENTRE Puhutko suomea? Do you speak Finnish? -Hei! -Moi! -Mitä kuuluu? -Kiitos, hyvää. -Entä sinulle?

Lisätiedot

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011 Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen sekä Leena Kuusisto Alkuperäisidea: Julieta Lehto 01 INT. RAVINTOLAVAUNU - ALKUILTA Tyttö istuu junan ravintolavaunussa pienen baaripöydän

Lisätiedot

anna minun kertoa let me tell you

anna minun kertoa let me tell you anna minun kertoa let me tell you anna minun kertoa I OSA 1. Anna minun kertoa sinulle mitä oli. Tiedän että osaan. Kykenen siihen. Teen nyt niin. Minulla on oikeus. Sanani voivat olla puutteellisia mutta

Lisätiedot

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot

AYYE 9/ HOUSING POLICY

AYYE 9/ HOUSING POLICY AYYE 9/12 2.10.2012 HOUSING POLICY Mission for AYY Housing? What do we want to achieve by renting apartments? 1) How many apartments do we need? 2) What kind of apartments do we need? 3) To whom do we

Lisätiedot

Kysymys 5 Compared to the workload, the number of credits awarded was (1 credits equals 27 working hours): (4)

Kysymys 5 Compared to the workload, the number of credits awarded was (1 credits equals 27 working hours): (4) Tilasto T1106120-s2012palaute Kyselyn T1106120+T1106120-s2012palaute yhteenveto: vastauksia (4) Kysymys 1 Degree programme: (4) TIK: TIK 1 25% ************** INF: INF 0 0% EST: EST 0 0% TLT: TLT 0 0% BIO:

Lisätiedot

Information on preparing Presentation

Information on preparing Presentation Information on preparing Presentation Seminar on big data management Lecturer: Spring 2017 20.1.2017 1 Agenda Hints and tips on giving a good presentation Watch two videos and discussion 22.1.2017 2 Goals

Lisätiedot

Tietoa Joensuun Eliittikisoista

Tietoa Joensuun Eliittikisoista Tietoa Joensuun Eliittikisoista Harjoittelu ja verryttely Yleisurheilukenttä (Keskuskenttä) Kisan aikana Joensuu Areena + kuntosali Pesäpallokenttä ja Louhelan kenttä heitoille Uimahalli Vesikko + kuntosali

Lisätiedot

SELL Student Games kansainvälinen opiskelijaurheilutapahtuma

SELL Student Games kansainvälinen opiskelijaurheilutapahtuma SELL Student Games kansainvälinen opiskelijaurheilutapahtuma Painonnosto 13.5.2016 (kansallinen, CUP) Below in English Paikka: Nääshalli Näsijärvenkatu 8 33210 Tampere Alustava aikataulu: Punnitus 12:00-13:00

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

BOARD PROGRAM Hallitusohjelma

BOARD PROGRAM Hallitusohjelma BOARD PROGRAM Hallitusohjelma Henrikki Soininen AYYH VPJ PROJEKTIT PROJECTS 1.2 Tilaohjelma opiskelijakeskukselle/student center 3.3 Tutoroinnin arvostus/valuation of tutoring 5.1 Kuntavaalitavoitteet/Municipal

Lisätiedot

Expression of interest

Expression of interest Expression of interest Avoin hakemus tohtorikoulutettavaksi käytäntö Miksi? Dear Ms. Terhi virkki-hatakka I am writing to introduce myself as a volunteer who have the eagerness to study in your university.

Lisätiedot

MUSEOT KULTTUURIPALVELUINA

MUSEOT KULTTUURIPALVELUINA Elina Arola MUSEOT KULTTUURIPALVELUINA Tutkimuskohteena Mikkelin museot Opinnäytetyö Kulttuuripalvelujen koulutusohjelma Marraskuu 2005 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 25.11.2005 Tekijä(t) Elina

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Faculty of Agriculture and Forestry. Forestry

Faculty of Agriculture and Forestry. Forestry Faculty of Agriculture and Forestry Promoting the sustainable use of bioresources by high level teaching based on scientific research Maatalous-metsä tieteellinen tiedekunta Faculty of Agriculture and

Lisätiedot

LET S GO! 6 KOEALUE 7-9 Nä hnyt:

LET S GO! 6 KOEALUE 7-9 Nä hnyt: LET S GO! 6 KOEALUE 7-9 Nä hnyt: On jälleen tullut testata osaamisesi. Koekappaleina ovat kappaleet 7-9. Muista LUKEA KAPPALEITA ÄÄNEEN useaan otteeseen ja opetella erityisen hyvin KUVASANASTOT ja 3A-TEHTÄVÄT.

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

EVALUATION FOR THE ERASMUS+-PROJECT, STUDENTSE

EVALUATION FOR THE ERASMUS+-PROJECT, STUDENTSE #1 Aloitettu: 6. marraskuuta 2015 9:03:38 Muokattu viimeksi: 6. marraskuuta 2015 9:05:26 Käytetty aika: 00:01:47 IP-osoite: 83.245.241.86 K1: Nationality Finnish K2: The program of the week has been very

Lisätiedot

Matkustaminen Yleistä

Matkustaminen Yleistä - Olennaiset Voisitko auttaa minua? Avun pyytäminen Puhutko englantia? Tiedustelu henkilöltä puhuuko hän englantia Can you help me, please? Do you speak English? Puhutteko _[kieltä]_? Tiedustelu henkilöltä

Lisätiedot

Matkustaminen Yleistä

Matkustaminen Yleistä - Olennaiset Can you help me, please? Avun pyytäminen Do you speak English? Tiedustelu henkilöltä puhuuko hän englantia Voisitko auttaa minua? Puhutko englantia? Do you speak _[language]_? Tiedustelu henkilöltä

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Opiskelijat valtaan! TOPIC MASTER menetelmä lukion englannin opetuksessa. Tuija Kae, englannin kielen lehtori Sotungin lukio ja etälukio

Opiskelijat valtaan! TOPIC MASTER menetelmä lukion englannin opetuksessa. Tuija Kae, englannin kielen lehtori Sotungin lukio ja etälukio Opiskelijat valtaan! TOPIC MASTER menetelmä lukion englannin opetuksessa Tuija Kae, englannin kielen lehtori Sotungin lukio ja etälukio Päättääkö opettaja ohjelmasta? Vai voisivatko opiskelijat itse suunnitella

Lisätiedot

Siirtymä maisteriohjelmiin tekniikan korkeakoulujen välillä Transfer to MSc programmes between engineering schools

Siirtymä maisteriohjelmiin tekniikan korkeakoulujen välillä Transfer to MSc programmes between engineering schools Siirtymä maisteriohjelmiin tekniikan korkeakoulujen välillä Transfer to MSc programmes between engineering schools Akateemisten asioiden komitea Academic Affairs Committee 11 October 2016 Eija Zitting

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

ESITTELY. Valitse oppilas jonka haluaisit esitellä luokallesi ja täytä alla oleva kysely. Age Grade Getting to school. School day.

ESITTELY. Valitse oppilas jonka haluaisit esitellä luokallesi ja täytä alla oleva kysely. Age Grade Getting to school. School day. ESITTELY Valitse oppilas jonka haluaisit esitellä luokallesi ja täytä alla oleva kysely NOTES ON McMath student s name Age Grade Getting to school School day Favorite subjects Least favorite subjects Electives

Lisätiedot

Research in Chemistry Education

Research in Chemistry Education Research in Chemistry Education The Unit of Chemistry Teacher Education, Department of Chemistry, University of Helsinki Chemistry Education Centre Kemma, National LUMA Centre, University of Helsinki Prof.

Lisätiedot

Welcome to. Finland Lahti Wellamo Community College. 11 December 2007

Welcome to. Finland Lahti Wellamo Community College. 11 December 2007 Welcome to Finland Lahti Wellamo Community College 11 December 2007 We operate in the premises of Lahti Adult Education Centre The building was inaugurated exactly 20 year ago and was built to serve university

Lisätiedot

Suomi 2A. Tiistai

Suomi 2A. Tiistai Suomi 2A Tiistai 14.2.2017 Tänään Sanatyypit Mennään! Rektio (verbi + sana) Mutta ensin Kotitehtävät: imperfekti, pikkusanat, matkailusanat, sanatyypit:kysymyksiä? Infoa Info: Suomi 2B Suomi 2B 28.2.-6.4.2017

Lisätiedot

KUOPION KANSALAISOPISTO Kuopio Community College Welcome - Tervetuloa!

KUOPION KANSALAISOPISTO Kuopio Community College Welcome - Tervetuloa! KUOPION KANSALAISOPISTO Kuopio Community College 2012-2013 Welcome - Tervetuloa! CONTENTS: Education system and adult education in Finland Kuopio Community College I I I I I I I I basic information main

Lisätiedot

HUMAN RESOURCE DEVELOPMENT PROJECT AT THE UNIVERSITY OF NAMIBIA LIBRARY

HUMAN RESOURCE DEVELOPMENT PROJECT AT THE UNIVERSITY OF NAMIBIA LIBRARY HUMAN RESOURCE DEVELOPMENT PROJECT AT THE UNIVERSITY OF NAMIBIA LIBRARY Kaisa Sinikara, University Librarian, Professor and Elise Pirttiniemi, Project Manager, Helsinki University Library Ellen Namhila,

Lisätiedot

Teacher's Professional Role in the Finnish Education System Katriina Maaranen Ph.D. Faculty of Educational Sciences University of Helsinki, Finland

Teacher's Professional Role in the Finnish Education System Katriina Maaranen Ph.D. Faculty of Educational Sciences University of Helsinki, Finland Teacher's Professional Role in the Finnish Education System Katriina Maaranen Ph.D. Faculty of Educational Sciences University of Helsinki, Finland www.helsinki.fi/yliopisto This presentation - Background

Lisätiedot

Results on the new polydrug use questions in the Finnish TDI data

Results on the new polydrug use questions in the Finnish TDI data Results on the new polydrug use questions in the Finnish TDI data Multi-drug use, polydrug use and problematic polydrug use Martta Forsell, Finnish Focal Point 28/09/2015 Martta Forsell 1 28/09/2015 Esityksen

Lisätiedot

Salasanan vaihto uuteen / How to change password

Salasanan vaihto uuteen / How to change password Salasanan vaihto uuteen / How to change password Sisällys Salasanakäytäntö / Password policy... 2 Salasanan vaihto verkkosivulla / Change password on website... 3 Salasanan vaihto matkapuhelimella / Change

Lisätiedot

Erasmus Charter for Higher Education Hakukierros kevät 2013 Anne Siltala, CIMO

Erasmus Charter for Higher Education Hakukierros kevät 2013 Anne Siltala, CIMO Erasmus Charter for Higher Education 2014-2020 Hakukierros kevät 2013 Anne Siltala, CIMO 2/2009 Mikä on Erasmus-peruskirja? Erasmus-peruskirja (Erasmus Charter for Higher Education, ECHE) säilyy korkeakoulun

Lisätiedot

RANTALA SARI: Sairaanhoitajan eettisten ohjeiden tunnettavuus ja niiden käyttö hoitotyön tukena sisätautien vuodeosastolla

RANTALA SARI: Sairaanhoitajan eettisten ohjeiden tunnettavuus ja niiden käyttö hoitotyön tukena sisätautien vuodeosastolla TURUN YLIOPISTO Hoitotieteen laitos RANTALA SARI: Sairaanhoitajan eettisten ohjeiden tunnettavuus ja niiden käyttö hoitotyön tukena sisätautien vuodeosastolla Pro gradu -tutkielma, 34 sivua, 10 liitesivua

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

TALLINNA (OSA 1)

TALLINNA (OSA 1) TALLINNA (OSA 1) 26.-29.5.2016 HOTELLI JA BALETTI SAVOY BOUTIQUE HOTEL VAKIOMESTAMME TALLINNASSA Saavuttuamme Pärnusta luksusbussilla (2 euroa/hlö) kävelimme reilun kilometrin päähän hotelliimme Savoy

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

Alueen asukkaiden käsitykset kampuksesta

Alueen asukkaiden käsitykset kampuksesta Alueen asukkaiden käsitykset kampuksesta Myllypuron alueen asukkaiden keskuudessa kerättävien aineistojen kerääminen ja jäsentely. Mielenkiinnon kohteina myllypurolaisten käsitykset kampuksesta ja sen

Lisätiedot

Green Growth Sessio - Millaisilla kansainvälistymismalleilla kasvumarkkinoille?

Green Growth Sessio - Millaisilla kansainvälistymismalleilla kasvumarkkinoille? Green Growth Sessio - Millaisilla kansainvälistymismalleilla kasvumarkkinoille? 10.10.01 Tuomo Suortti Ohjelman päällikkö Riina Antikainen Ohjelman koordinaattori 10/11/01 Tilaisuuden teema Kansainvälistymiseen

Lisätiedot

1. Veturis Travel S.A.

1. Veturis Travel S.A. 1 Alla listattuna harjoittelupaikkoja, joista eri organisaatiot ovat ilmoittaneet. Yritykset etsivät harjoittelijaa tiettyihin työtehtäviin (mahdollisesti tiettynä ajankohtana). 1. Veturis Travel S.A.

Lisätiedot

ENE-C2001 Käytännön energiatekniikkaa. Aloitustapaaminen 11.4.2016. Osa II: Projekti- ja tiimityö

ENE-C2001 Käytännön energiatekniikkaa. Aloitustapaaminen 11.4.2016. Osa II: Projekti- ja tiimityö ENE-C2001 Käytännön energiatekniikkaa Aloitustapaaminen 11.4.2016 Osa II: Projekti- ja tiimityö Sisältö Projektityö Mitä on projektityö? Projektityön tekeminen: ositus, aikatauluhallinta, päätöksenteon

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

asiantuntijuutta kohti kouluprojektia rakentamalla

asiantuntijuutta kohti kouluprojektia rakentamalla Määränpää tuntematon. Kielenopettajan asiantuntijuutta kohti kouluprojektia rakentamalla Leena Kuure Oulun yliopisto Humanistinen tiedekunta Englantilainen filologia Language Learning and New Technologies

Lisätiedot

Olet vastuussa osaamisestasi

Olet vastuussa osaamisestasi Olet vastuussa osaamisestasi Ohjelmistoammattilaisuuden uudet haasteet Timo Vehmaro 02-12-2015 1 Nokia 2015 Mitä osaamista tulevaisuudessa tarvitaan? Vahva perusosaaminen on kaiken perusta Implementaatio

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Tiedote/Newsletter 8/2016

Tiedote/Newsletter 8/2016 Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelijakunta TIEDOTE NEWSLETTER Tiedote/Newsletter 8/2016 Tanssiaisten illalliskortit ovat vielä myynnissä! Hae omasi KAMOn kioskeilta ja osallistu lukuvuoden tyylikkäimpiin

Lisätiedot

REIPPAAN TYTöN URAPOLKU. Evaitaä uraohjaukseen 9.10 Emilia Mahlio

REIPPAAN TYTöN URAPOLKU. Evaitaä uraohjaukseen 9.10 Emilia Mahlio REIPPAAN TYTöN URAPOLKU Evaitaä uraohjaukseen 9.10 Emilia Mahlio Olipa kerran reipas tyttö, joka oli niin reipas ettei hänestä tarvinnut huolta kantaa. Hän piti puolensa, ilmaisi asiansa, lunasti lupauksensa

Lisätiedot

Copernicus, Sentinels, Finland. Erja Ämmälahti Tekes,

Copernicus, Sentinels, Finland. Erja Ämmälahti Tekes, Copernicus, Sentinels, Finland Erja Ämmälahti Tekes, 24.5.2016 Finnish Space industry in the European context European Space industry has been constantly growing and increasing its direct employment in

Lisätiedot

Travel General. General - Essentials. General - Conversation. Asking for help. Asking if a person speaks English

Travel General. General - Essentials. General - Conversation. Asking for help. Asking if a person speaks English - Essentials Voisitko auttaa minua? Asking for help Puhutko englantia? Asking if a person speaks English Puhutteko _[kieltä]_? Asking if a person speaks a certain language En puhu _[kieltä]_. Clarifying

Lisätiedot

Mauste-hanke. Maahanmuuttajien englanninkielinen perhevalmennus th Niina Happonen th Pauliina Rissanen

Mauste-hanke. Maahanmuuttajien englanninkielinen perhevalmennus th Niina Happonen th Pauliina Rissanen Mauste-hanke Maahanmuuttajien englanninkielinen perhevalmennus th Niina Happonen th Pauliina Rissanen Maahanmuuttajien englanninkielinen perhevalmennus Tarkoituksena tarjota: - tasalaatuisia palveluita

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä 6.10. 14.11.2014 Sisustusrakennusalan opiskelijat Anne Kinnunen ja Johanna Laukkanen Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto Ajatuksena oli lähteä työharjoittelujakson

Lisätiedot

Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA

Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA Niklas Sillander Luksia Marraskuu, 2015 Matkaan mars! Laukku on pakattu ja kaikki tarvittava varmistettu moneen kertaan olevan mukana joten nyt vain odotellaan kyytiä lentokentälle,

Lisätiedot

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä?

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä? Tehtävät 1 ravintoon liittyvät tehtävät 1 4 Opiskelijaelämä ja ruokailu Pohdi, miten ruokailusi on muuttunut opintojen aloittamisen jälkeen. 2 Oma ruokarytmini Millainen on oma ruokarytmisi? Oletko huomannut

Lisätiedot

Skenaario 1: Paavo kokouksessa

Skenaario 1: Paavo kokouksessa Vaatimusmäärittely liite A: Skenaariot 1-6 Skenaario 1: kokouksessa Osapuolet Tero Eeva Siirrettävä data Paikkatieto Kalenterimerkinnät Käyttäjän tunnistus Oikeuksien luovutus Käyttäjäprofiilit Tilanne

Lisätiedot

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE JO ITSENÄISTYNEILTÄ- ITSENÄISTYVILLE NUORILLE Talla.... vihkolla haluamme jakaa kokemuksiamme teille. Omilleen-toiminnan kokemusasiantuntijaryhmä on suunnitellut vihkon sisällön. Ryhmään on osallistunut

Lisätiedot

FinFamily PostgreSQL installation ( ) FinFamily PostgreSQL

FinFamily PostgreSQL installation ( ) FinFamily PostgreSQL FinFamily PostgreSQL 1 Sisällys / Contents FinFamily PostgreSQL... 1 1. Asenna PostgreSQL tietokanta / Install PostgreSQL database... 3 1.1. PostgreSQL tietokannasta / About the PostgreSQL database...

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Technische Daten Technical data Tekniset tiedot Hawker perfect plus

Technische Daten Technical data Tekniset tiedot Hawker perfect plus Technische Daten Technical data Tekniset tiedot Hawker perfect plus PzS-Zellen Hawker perfect plus, mit Schraubverbindern, Abmessungen gemäß DIN/EN 60254-2 und IEC 254-2 Serie L PzS-cells Hawker perfect

Lisätiedot

Esikaupallisesti ratkaisu ongelmaan. Timo Valli 58. ebusiness Forum 21.5.2013

Esikaupallisesti ratkaisu ongelmaan. Timo Valli 58. ebusiness Forum 21.5.2013 Esikaupallisesti ratkaisu ongelmaan Timo Valli 58. ebusiness Forum 21.5.2013 Today we're still just scratching the surface of what's possible Technology should do the hard work so that people can get on

Lisätiedot

Miehittämätön meriliikenne

Miehittämätön meriliikenne Rolls-Royce & Unmanned Shipping Ecosystem Miehittämätön meriliikenne Digimurros 2020+ 17.11. 2016 September 2016 2016 Rolls-Royce plc The 2016 information Rolls-Royce in this plc document is the property

Lisätiedot

Aalto-yliopiston laatujärjestelmä ja auditointi. Aalto-yliopisto Inkeri Ruuska, Head of Planning & Management Support

Aalto-yliopiston laatujärjestelmä ja auditointi. Aalto-yliopisto Inkeri Ruuska, Head of Planning & Management Support Aalto-yliopiston laatujärjestelmä ja auditointi Aalto-yliopisto Inkeri Ruuska, Head of Planning & Management Support 16.11.2016 The quality policy principles governing the activities of Aalto University

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

koiran omistajille ja kasvattajille 2013 for dog owners and breeders in 2013

koiran omistajille ja kasvattajille 2013 for dog owners and breeders in 2013 Irlanninsusikoiran luonnekysely A survey of the temperament of Irish wolfhounds koiran omistajille ja kasvattajille 213 for dog owners and breeders in 213 Teksti / author: Jalostustoimikunta / breeding

Lisätiedot

ECSEL - Electronic Components and Systems for European Leadership

ECSEL - Electronic Components and Systems for European Leadership ECSEL lyhyesti 2015 ECSEL - Electronic Components and Systems for European Leadership The Public-Private Partnership keeping Europe at the Forefront of Technology Development Electronic Components and

Lisätiedot

Pitäisi olla semmosta lämpöö VÄLITTÄVÄN OPETTAJAN 10 TEESIÄ

Pitäisi olla semmosta lämpöö VÄLITTÄVÄN OPETTAJAN 10 TEESIÄ KOULU TURVAPAIKKANA? oppilaan psyykkistä hyvinvointia edistämässä Jyväskylä 5.11.2015 Pitäisi olla semmosta lämpöö VÄLITTÄVÄN OPETTAJAN 10 TEESIÄ Tanja Äärelä KT, yliopistonlehtori, Lapin yliopisto erityisluokanopettaja,

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

Exercise 1. (session: )

Exercise 1. (session: ) EEN-E3001, FUNDAMENTALS IN INDUSTRIAL ENERGY ENGINEERING Exercise 1 (session: 24.1.2017) Problem 3 will be graded. The deadline for the return is on 31.1. at 12:00 am (before the exercise session). You

Lisätiedot

OLS for refugees webinaari

OLS for refugees webinaari OLS for refugees webinaari SISÄLTÖ: 1. OLS for refugees, tausta 2. OLS-testin ja kurssin esitttely 3. OLS for refugees, erityistä huomioitavaa OLS for refugees Objective: make OLS assessment and courses

Lisätiedot

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Johdanto Aloimme etsimään työssäoppimispaikkaa ulkomailta, koska olimme kiinnostuneet mahdollisuudesta

Lisätiedot

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti!

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Ensimmäinen kohteemme tällä viikolla oli Anttolan palvelukeskus. Aloitimme aamun reippaasti pihapeleillä. Yksi asukkaista ymmärsi petanquen idean

Lisätiedot

Julkaisun laji Opinnäytetyö. Sivumäärä 43

Julkaisun laji Opinnäytetyö. Sivumäärä 43 OPINNÄYTETYÖN KUVAILULEHTI Tekijä(t) SUKUNIMI, Etunimi ISOVIITA, Ilari LEHTONEN, Joni PELTOKANGAS, Johanna Työn nimi Julkaisun laji Opinnäytetyö Sivumäärä 43 Luottamuksellisuus ( ) saakka Päivämäärä 12.08.2010

Lisätiedot

Keskeisiä näkökulmia RCE-verkoston rakentamisessa Central viewpoints to consider when constructing RCE

Keskeisiä näkökulmia RCE-verkoston rakentamisessa Central viewpoints to consider when constructing RCE Keskeisiä näkökulmia RCE-verkoston rakentamisessa Central viewpoints to consider when constructing RCE Koordinaattorin valinta ja rooli Selection and role of the coordinator Painopiste: tiede hallinto

Lisätiedot

ASUNTOSUUNNITTELU TÄNÄÄN

ASUNTOSUUNNITTELU TÄNÄÄN ASUNTOSUUNNITTELU TÄNÄÄN MINIMIASUMINEN JAETUT TILAT HANNU HUTTUNEN 12.12.2016 GOLBAALIT HAASTEET ILMASTON MUUTOS SIIRTOLAISUUS KAUPUNKIEN KASVU KOTOISET HAASTEET UUDET TEKNOLOGIAT ENERGIATEHOKKUUS KESTÄVÄ

Lisätiedot

Venäjä-yhteistyö Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa

Venäjä-yhteistyö Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa Venäjä-yhteistyö Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa 11.11.2010 Valtakunnalliset ammattikorkeakoulujen liiketalouden koulutusalan kehittämispäivät Learning and Competence Creating Ecosystem LCCE Tutkimuspäällikkö

Lisätiedot

Mitä museo voi tehdä Wikimedian & Wikipedian kanssa

Mitä museo voi tehdä Wikimedian & Wikipedian kanssa Mitä museo voi tehdä Wikimedian & Wikipedian kanssa Wikipedia Recent Changes Map Valtakunnalliset museopäivät, Inari 26.5.2016 Heikki Kastemaa Mitä tein Raahessa lauantaina? Luettelo Raahen patsaista ja

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta a/a aamiainen aamiaisen aamiaista aamiaisia aamu aamun aamua aamuja aamupäivä aamupäivän aamupäivää aamupäiviä aatto aaton aattoa aattoja ahkera ahkeran ahkeraa ahkeria ai aihe aiheen aihetta aiheita aika

Lisätiedot

Vertaispalaute. Vertaispalaute, /9

Vertaispalaute. Vertaispalaute, /9 Vertaispalaute Vertaispalaute, 18.3.2014 1/9 Mistä on kyse? opiskelijat antavat palautetta toistensa töistä palaute ei vaikuta arvosanaan (palautteen antaminen voi vaikuttaa) opiskelija on työskennellyt

Lisätiedot

Perustietoa hankkeesta / Basic facts about the project. Koulutuksen järjestäjät oppilaitoksineen. Oppilaitokset Suomessa: Partners in Finland:

Perustietoa hankkeesta / Basic facts about the project. Koulutuksen järjestäjät oppilaitoksineen. Oppilaitokset Suomessa: Partners in Finland: Perustietoa hankkeesta / Basic facts about the project Kam oon China- verkostoon kuuluu kaksitoista (12) koulutuksen järjestäjää eri puolilta Suomea. Verkosto on perustettu 1998 alkaen. Hankkeen hallinnoijana

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

Tuloksia ja kokemuksia / results and experiences

Tuloksia ja kokemuksia / results and experiences EUROPEAN REGIONAL DEVELOPMENT FUND INTERREG IVC 2007-2013 interregional cooperation across Europe Tuloksia ja kokemuksia / results and experiences Interreg IVC/ Interreg Europe 26 May 2015, Helsinki INTERREG

Lisätiedot

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset sanat selkeät sanat CC Kirsi Alastalo 2016 Kuvat: Papunetin kuvapankki, www.papunet.net, Sclera

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

Co-Design Yhteissuunnittelu

Co-Design Yhteissuunnittelu Co-Design Yhteissuunnittelu Tuuli Mattelmäki DA, associate professor Aalto University School of Arts, Design and Architecture School of Arts, Design and Architecture design with and for people Codesign

Lisätiedot

Security server v6 installation requirements

Security server v6 installation requirements CSC Security server v6 installation requirements Security server version 6.x. Version 0.2 Pekka Muhonen 2/10/2015 Date Version Description 18.12.2014 0.1 Initial version 10.02.2015 0.2 Major changes Contents

Lisätiedot

#TietoHack. Kehittäjäyhteistyö ja avoimuus uudet yhteistyömallit. Janne Mönkkönen

#TietoHack. Kehittäjäyhteistyö ja avoimuus uudet yhteistyömallit. Janne Mönkkönen #TietoHack Kehittäjäyhteistyö ja avoimuus uudet yhteistyömallit Janne Mönkkönen Lead Software Architect Tieto, Healthcare & Welfare janne.monkkonen@tieto.com Tiedon ja OuluHealthin 22. - 23.4. järjestämässä

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon Suomen lippu Suomessa on laki, miten saat liputtaa. Lipussa on valkoinen pohja ja sininen risti. Se on kansallislippu. Jokainen suomalainen saa liputtaa. Jos lipussa on keskellä vaakuna, se on valtionlippu.

Lisätiedot

Kuinka tehostat asiakashankintaa ja myyntiä markkinoinnin automaatiolla? Copyright Element AB, 2015. All rights reserved.

Kuinka tehostat asiakashankintaa ja myyntiä markkinoinnin automaatiolla? Copyright Element AB, 2015. All rights reserved. Kuinka tehostat asiakashankintaa ja myyntiä markkinoinnin automaatiolla? B2B Merkittävä markkinaosuus Pohjoismaissa. Element toteuttanut yli 200 Lead-to-Revenue Management -projektia alkaen vuodesta 2009

Lisätiedot

NAO- ja ENO-osaamisohjelmien loppuunsaattaminen ajatuksia ja visioita

NAO- ja ENO-osaamisohjelmien loppuunsaattaminen ajatuksia ja visioita NAO- ja ENO-osaamisohjelmien loppuunsaattaminen ajatuksia ja visioita NAO-ENO työseminaari VI Tampere 3.-4.6.2015 Projektisuunnittelija Erno Hyvönen erno.hyvonen@minedu.fi Aikuiskoulutuksen paradigman

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

MATKAILUALAN TIETEELLISIÄ LEHTIÄ julkaisufoorumin tasoluokittain

MATKAILUALAN TIETEELLISIÄ LEHTIÄ julkaisufoorumin tasoluokittain MATKAILUALAN TIETEELLISIÄ LEHTIÄ julkaisufoorumin tasoluokittain 11042014 Julkaisufoorumin päivitysten vuoksi tasoluokka kannattaa aina tarkistaa julkaisufoorumin julkaisukanavan haku -sivulta: http://www.tsv.fi/julkaisufoorumi/haku.php?lang

Lisätiedot

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 Valmistelut Hochschule Offenburg Offenburg Gengenbach Asuminen Opiskelut Yhteydenpito kotimaahan Vapaa-aika Mietteitä vaihdosta Kuvia reissusta

Lisätiedot

Tyttö, joka eli kahdesti

Tyttö, joka eli kahdesti Nettiraamattu lapsille Tyttö, joka eli kahdesti Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible

Lisätiedot

Perustietoa hankkeesta

Perustietoa hankkeesta Perustietoa hankkeesta Kiina-verkosto on perustettu 1990 luvulla. Kam oon China verkoston nimellä toiminta on jatkunut vuodesta 2007 alkaen. Hankkeen hallinnoija: Kalajokilaakson koulutuskuntayhtymä 1.8.2012

Lisätiedot