Proleko? Tuotantotalouden Kilta Prodekon aikakauslehti 4~2001

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Proleko? Tuotantotalouden Kilta Prodekon aikakauslehti 4~2001"

Transkriptio

1 Proleko? Tuotantotalouden Kilta Prodekon aikakauslehti 4~2001

2

3 Ettekste tajuu maailma on globaali ettekste tajuu siinä koko juttu - J. Karjalainen Pääkirjoitus Ettekste tajuu? TKK on globaali - tai ainakin tarjoaa mahdollisuuden globalistua. Globaloitua (joku voisi väittää että kansainvälistyä olisi näppärämpi sana) voi vaikkapa läh temällä ulkomaille opiskelemaan tai töihin. Globaaliuteen törmää strategian kurssien ja vierailijaluentojen lisäksi myös vaikka konelafkan käytävillä - ulkkareitahan on vuosittain tutalla noin saman verran kuin fukseja! Ulkomaanelävistä, ulkomailla elävistä, ulkomailla matkustamisesta ja siellä matkaoppaan kanssa majoittumisesta onkin sivukaupalla hyvää dataa näiden kansien välissä. Tämän numeron kansikuva on otettu TKY:n rakennuttaman opiskelijoille tarkoitetun kerrostalon peruskiven muurauksesta. Opiskelija-asuntoja nousee siis aivan Leppävaaran uuden ostarin tuntumaan. Jos haluat olla mukana päättämässä tällaisista asioista tai haluat, että päättämässä on tuttujasi, sinun kanssa samalla tavalla ajattelevia, kannattaa aktivoitua TKY:n edustajiston vaaleissa. Marraskuun alussa valitaan uudeksi kaksivuotiskaudeksi 45-jäseninen edustajisto, joka päättää ylioppilaskunnan suurista linjoista ja tekee suuret taloudelliset päätökset. Ai mitä kansikuvassa tarkkaan ottaen oikein on? Ylhäällä vasemmalla olevassa kuvassa on pala Prodekon excuhalkoa - perinne, jonka toivotaan jatkuvan myös uusien teekkareiden mukana. Oikealla Henu pitelee PoRan vichy-pulloa, jota vasemmalla alhaalla olevassa kuvassa muurataan. Hauskaa syksyä kaikille ja erityiset kiitokset lukuisille lehden valmistumista edesauttaneille ihmisille! Helena Proleko? 4~2001 (3)

4 Tuoreilla ajatuksilla maailmankartalle. Nokia Nokia ja Nokia Connecting People ovat Nokia Oyj:n rekisteröimiä tavaramerkkejä. Kaikki oikeudet pidätetään.

5 Sisältö - Proleko? 4~2001 Pääkirjoitus...3 Sisältö...5 ENTROS Opiskelijoiden opiskelijoille järjestämä yrittäjyysohjelma pyörähtää taas käyntiin! Ääni kuuluviin!...7 TKY:n edustajistonvaali marraskuun alussa Dippatyöpörssin johdannaiset pähkinänkuoressa...8 Proleko? investigates: Universities abroad...11 International students at HUT DIEM let us have a look at their universities Naapurin kuulumiset...15 Annin raportti ESTIEM-tapahtumasta Pietarista Lonely Proleko?...18 Prodekon Folke W on kerännyt kaikkien aikojen suosituimmat majoituspaikat näppärästi yhteen pakettiin. Tukhoman maraton...20 Kertomus kilometri kilometriltä siitä, kuinka matka etenee, välillä tuskaisestikin Kiinalainen sotataito - suomalainen yrittäjyys...24 Jussi Räisänen tirkistelee kaksi vuotta sitten perustetun Smartnerin vaiheita Sun Tzun ajatusten kautta, päämääränä yhden startuptarinan valaiseminen Tutalaisia ulkomailla...26 Ainutlaatuiset raportit ystäviltämme maailman ääristä: Jenni kertoo Australia työmaailmasta, Katri ja Sampo opiskelusta Ranskassa Erilaista opiskelua?...31 Oppi perille...32 Proleko? n kolumnisti Singulariteetti löytää tuotantotaloutta kaikkialta ympäriltänsä. Miksi, Pirkka?...34 Miksi pojat on syvältä? Miten painovoima toimi Laika-koiran tapauksessa? Kuinka strategiainsentiivejä voi muuttaa TQM-periaatteella? Kysy lisää: Valmistuneet...36 Ruokatorstai...38 Laszlo vs. Prodeko...40 Julkaisija Päätoimittaja Toimittajat Tuotantotalouden Kilta Prodeko ry Helena Lakervi Esko Eerola Juho Juopperi Janne Väänänen Kansikuva TKY:n uuden opiskelija-asuntolan peruskiven muuraus Proleko? 5~2001 DL Materiaali osoitteella Proleko? 4~2001 (5)

6 Entros Opiskelijoiden järjestämä yrittäjyysohjelma opiskelijoille syksyllä 2001 Kiinnostaako yrittäjyys? Yrittäjyys on arvostettu uravaihtoehto teekkareiden ja kauppislaisten parissa, mutta kynnys ryhtyä itse yrittäjäksi on monelle liian korkea. Entroksen tarkoituksena on laskea kynnystä tutustuttamalla yrittäjyydestä kiinnostuneita opiskelijoita toisiinsa, erilaisiin yrityksiin, yrittäjyyttä tukeviin tahoihin kuten yrityshautomoihin. Entros on Remburssin yrittäjyysohjelma, johon on sovellettu Stratoksen, Remburssin kansainvälisen kaupan ohjelman, menestyskonseptia. Syksyllä 2000 järjestetty ensimmäinen ohjelma koostui seminaareista, yritykselle tehdystä harjoitustyöstä ja ulkomaille suuntautuneesta opintomatkasta. Syksyn 2001 Entros toteutetaan samalla konseptilla, joten mistään business plan kilpailusta ei siis ole kyse, vaan ajatuksena on tarjota osallistuville hyvä kuva yrittäjyydestä uravaihtoehtona lukuisten käytännön esimerkkien kautta. Mukaan pyritään saamaan innovatiivisia ja ennakkoluulottomia opiskelijoita Taikista, Kauppiksesta ja TKK:lta. Kyseessä onkin varsin oivallinen tilaisuus contact networkin laajentamiseen Kuten oheisesta kaaviosta näkyy, Entroksesta saat paljon irti. Kuinka sitten ohjelmaan pääsee mukaan ja kenelle se on tarkoitettu? Enemmän kuin opintoviikkoja ohjelma vaatii kiinnostusta aiheeseen ja avointa mieltä. Nyt viimeistään sinun pitäisi hihkua innostusta tästä mainiosta mahdollisuudesta: Lähde mukaan toista kertaa starttaavaan Entrokseen. Kysyttävää? Ideoita! Palautetta! Entros team at your service: Pasi Salento, Antti Pirttimäki, Jani Seppänen (6) Proleko? 4~2001

7 Ääni kuuluviin! - TKY:n edustajiston vaali 2001 Mitä, missä, milloin Marraskuun 6. ja 7. päivä valitaan TKY:n ylin päättävä elin, edustajisto, kaudeksi Vaalissa on äänioikeus kaikilla korkeakouluun vähintään syksyksi 2001 läsnäoleviksi ilmoittautuneilla ylioppilaskunnan jäsenillä. Vaalissa valitaan 45 jäsentä varamiehineen. Äänestys: tiistaina kello keskiviikkona kello Ennakkoäänestys: keskiviikkona kello torstaina kello perjantaina kello Äänestyspaikat ovat TKK:n päärakennuksen vanhan puolen ala-aulassa sekä varsinaisina että ennakkoäänestyspäivinä. Tiistaina klo 16 järjestetään kaikille avoin vaalipaneeli Teknillisen korkeakoulun E-salissa, tervetuloa kysymään ja keskustelemaan ehdokkaiden kanssa! Edustajisto Teknillisen Korkeakoulun Ylioppilaskunnan ylintä päättävää valtaa käyttää suhteellisilla vaaleilla valittu edustajisto. Edustajisto koostuu 45 jäsenestä ja sen toimikausi on kaksi vuotta. Edustajiston kokouksia on lukukausien aikana noin kerran kuussa. Kaikilla ylioppilaskunnan jäsenillä on kokouksissa läsnäolo-oikeus, ellei edustajisto toisin päätä. Edustajisto nimeää ylioppilaskunnan hallituksen ja sen puheenjohtajan, päättää ylioppilaskunnan suurista linjoista ja tekee suuret taloudelliset päätökset. Edustajiston tehtävänä on myös valvoa, että muut ylioppilaskunnan elimet toimivat lakien ja hyvien tapojen mukaisesti. Ketä kannattaa äänestää? Ehdokkaat ilmoittautuvat TKY:n pääsihteerillä lokakuun alkupäivinä. Tämän jälkeen kannattaa alkaa tarkkailla vaalimainoksia. Prodekolaisia on perintei sesti ollut killan kokoon nähden paljon edustajistossa ja toivottavasti näin on myös jatkossa. Äänestämässä olemme myöskin käyneet ahkerasti - perinne jatkukoon! MUISTA ÄÄNESTÄÄ - VAIN SITEN MAAILMA MUUTTUU KAUNIIMMAKSI! Proleko? 4~2001 (7)

8 Dippatyöpörssin johdannaiset pähkinänkuoressa Useimmat prodekolaiset ovat varmaan jo ehtineet kuulla Prodekon dippatyöpörssistä. Harva sen sijaan on kuullut pörssissä kaupattavista dippatöiden johdannaisista, joita tässä artikkelissa yritetään valottaa. Dippatyöpörssin perusidea on yksinkertaisesti välittää diplomityöpaikkoja opiskelijoille. Kuten missä tahansa oikeassa pörssissä tavallisten vaihdannaisten päälle on kehitelty erilaisia johdannaisinstrumentteja. Näillä instrumenteilla voi vähentää omia riskejään, mutta myös spekuloida. Termiini Termiini on sopimus, jolla dippatyö myydään etukäteen ennalta sovituin ehdoin. Esimerkiksi opiskelija voi sopia dippatyöstään yrityksen kanssa jo fuksina. Termiinisopimuksessa pitää vähintään määritellä palkka sekä diplomityön alkamisaika. Lisäksi sopimuksessa voi määritellä muita ehtoja, kuten diplomityöaiheen. Termiinin avulla opiskelija voi suojautua taantumilta ja muilta talouden ailahteluilta, jotka vaikuttavat negatiivisesti diplomitöiden tarjontaan. Vastaavasti yritys voi vähentää omia riskejään nousukauden vaikutuksilta opiskelijoiden saatavuuteen. Futuuri Futuuri on termiini, joka on standardoitu palkan ja alkamisajan suhteen. Alkamisaikoja on neljä vuodessa ja eri palkkavaihtoehdot alkavat mk/kk ja nousevat siitä ylöspäin 2000 mk välein. Esimerkiksi Nokia voisi myydä viisi dippatyöfutuuria, jotka alkavat ja joiden palkka on mk/kk. Koska futuurit ovat standardoituja ne ovat paljon likvidempejä kuin termiinit ja niiden transaktiokustannukset ovat pienemmät. Optio Yritykset voivat ostaa opiskelijoilta optioita, jotka antavat heille mahdollisuuden, mutta ei velvollisuutta, palkata opiskelija dippatyöntekijäksi tietyin ennalta sovituin ehdoin. Myös opiskelijat voivat ostaa optioita dippatyöpaikkoihin. Näin opiskelija voi päättää meneekö firmaan tekemään dippatyönsä vai ei. Optiosopimuksessa pitää määritellä palkka ja option raukeamispäivämäärä. Ns. amerikkalaiset optiot voi hyödyntää milloin tahansa ennen raukeamispäivämäärä kun ns. eurooppalaiset optiot voi käyttää vain raukeamispäivämääränä. Swap Swap on hyödyllinen johdannainen jos on suunnitellut tekevänsä dippatyönsä ulkomailla. Suomalaisen opiskelijan on kuitenkin paljon helpompi löytää halu amansalainen dippatyö Suomesta kuin ulkomailta. Vastaava pätee kenelle tahansa ulkomaiselle opiskelijalle. Siksi ulkomaille haluava voi hankkia dippatyöpaikan Suomesta ja swap-sopimuksen avulla vaihtaa se ulkomaisen opiskelijan kanssa, joka haluaa Suomeen töihin. Muut johdannaiset Yllä esitetyt instrumentit ovat tärkeimmät johdannaisten perustyypit. On myös olemassa monta muunlaista johdannaista ja ainoastaan mielikuvitus rajoittaa uusien instrumenttien keksimistä. Esimerkiksi pankki voi myöntää muunneltavaa opintolainaa, eli lainaa johon on liitetty amerikkalainen optio vaihtaa laina diplomityöpaikaksi. Jos pankki toteaa tarvitsevansa diplomityöntekijän he voivat lunastaa option, jolloin laina mitätöidään ja opiskelija saa tehdä diplomityönsä pankkiin. Myös erilaisia synteettisiä järjestelyjä voi tehdä. Esimerkkeinä mainittakoon ns. strangle (kuristan itseni, (8) Proleko? 4~2001

9 kun kaikki menee mönkään, kuva 1: myyty strangle) ja condor (kuva 2: ostettu kondorikotka). Kuva 1: Myyty stragle Yhteenveto Johdannaiset ovat opiskelijoille loistava tapa suojautua riskeiltä ja hankkia parempia dippatyöpaikkoja. Ne ovat kiistatta myös hyödyllisiä yrityksille. Tässä on kuitenkin oletuksena, että instrumentteja käytetään oikein. Varmaa on, että dippatyöpörssissä, kuten missä tahansa oikeassa pörssissä, tullaan näkemään keinottelijoita. Ahne opiskelija voi myydä useamman option omaan diplomityöhönsä, ja valmistuessaan korkeasuhdanteen aikana huomata, että kaikki yritykset haluavat käyttää option. Eipä sitten ole hauskaa vääntää esimerkiksi viittä dippaa samaan aikaan. Toisaalta, mikäli opiskelija on suojautunut tätä riskiä vastaan oikein, hän on ostanut muilta vastaavat optiot halvempaan hintaan ja suoriutuu työnjohtajaksi tekijän sijaan. Arvoitukseksi jää vielä tässä vaiheessa, saako tästä itselleen useamman DI-tutkinnon vai ei. Kuva 1: Ostettu condor Niklas Kari ja Jukka Paajanen Devoted to life s balance. Datex-Ohmeda tukee terveydenhuollon ammattilaisia työssään - elämän ylläpitämisessä. Olemme maailman johtava anestesialaitteiden ja -järjestelmien toimittaja ja yksi johtavista tehohoidon laitetoimittajista. Edustamme Instrumentarium-konsernin ydinliiketoimintaa. Lähes koko liikevaihtomme (641 milj. euroa) kertyy viennistä. Meitä on kaikkiaan noin 3400, joista n. neljännes työskentelee Suomessa. Devoted to caring for life

10

11 Proleko? investigates: Universities abroad Have you ever thought of going abroad for a semester or two? If you have, you may have found out that there are plenty of universities that have exchange programs with HUT and DIEM. Most of the universities have web pages, some more informative than others, but how do you really get to know what the universities are like before you commit to spending half a year or even more in one of them? A very valuable resource of information are the foreign students in HUT: they should have a pretty good picture about their university back home! Proleko? asked the international students studying at the moment in DIEM to tell about their universities, how they differ from HUT and what specialities do they have. These are the responses of seven students, coincidentally all from Central Europe. But, I m sure any of the international students here in HUT are happy to tell you about their universities if you just ask them! Université Catholique de Louvain University URL: <http://www.iag.ucl.ac.be> Where: Louvain-la-Neuve, Belgium Exchange programs: Socrates, CEMS (Community of European Management Schools) When to go: During 4 th year of studies What to studey: Finance, Accounting, Marketing, Operations Management, Human Resources, Management Information Systems and Quantitative Methods, Business Policy, Actuarial Sciences. Our university is 250 years old, and that means many things concerning the traditions. The university is on an all-pedestrian campus, and all the students, of them, live on the campus, all around the department buildings. Still, Louvain-la-Neuve is a real city: there are as many residents as students. One hundred years ago, UCL opened a «school of commerce», today s school of management. IAG is a department of the Faculty of Economic, Social and Political Sciences. Since 1991, it has its own prestigious building, centrally located in Louvain-la-Neuve. IAG s Computer Center is linked to UCL s. University libraries offer access to over books and subscriptions - not counting the annual harvest of theses. The Belgian system is quite different from the Finnish one: we don t have such major and minor subjects. If you choose to study industrial engineering and management, you know in advance all the courses you are going to attend, and when. There are of course some options but not before the 3rd year of study. Proleko? 4~2001 (11)

12 Actually, the system is evolving now, so these details may become obsolete as the education turns out to be more practically focused. Anyway, the exchange students have the opportunity to choose the courses they are interested in out of a big list of English taught lectures. There are many possibilities of doing sports on the campus: you just pay an all-inclusive fee (less than 100 FIM) in the beginning of the academic year and you can enjoy as many disciplines as you want: badminton, swimming, climbing, squash, aerobic, football and so on. There are many so-called kots-à-projet on the campus: these are flats, shared by 8-10 students, working on the same project. Examples of projects can be: astronomy, nature, organisation of sport events, catholic activities, scouting, the list goes on. Usually, the exchange students like to live in those flats because of the nice atmosphere, the opportunities of meeting lots of people, and all the activities that are organised in that context. As most of the flats are not equipped with a television, movies are played on Tuesdays and Thursdays for the promotion of the kots-à-projets. The team Erasmus welcomes the exchange students at the airport, and a buddy system has been installed so that each foreign student discovers the Belgian student life with personalised Belgian advices. The team organises also a lot of diversified activities as weekends, barbecue, cheese and wine evenings, visit of Interbrew (the 2nd world brewer) and of the European Institutions. You can see pictures on the website: as a picture is said to tell more than thousand words. As Belgium is the centre of Europe, you have also many possibilities to visit other countries like France, Germany, England, Our university is situated about 15 kilometres from Brussels. As Belgium is a small country, you can easily travel throughout it, from the sea (with a beach and beautiful dunes) to the hills and forests of the Ardennes. Belgium is in the centre of Europe, you have also many possibilities to visit other countries like France, Germany, Luxembourg, The Netherlands, England And then, whatever else you have on your mind! Come and enjoy yourself! Each department of the university has its own guild, or kind of, called cercle. Each cercle owns a bar on the campus and organise a party once a week. If you know that there are more than 10 cercles in Louvainla-Neuve, you can easily imagine that there are always many places where you can enjoy yourself. As beer is a typically Belgian product, those parties are somewhat cultural. We Belgian people are very proud of the diversity offered in that field: many different kinds of special beers (the most famous surely is la chimay bleue, a 11% amber beer with great taste) are available in all the pubs. There are also huge students events, like a party after the June exams, and another at the beginning of the fall term (kind of fuksi welcoming party). Conferences are organised almost each week on hot topics. For more information, contact us!!! Sophie Couteaux and Sophie Wouters (12) Proleko? 4~2001

13 European Business School Unicversity URL: <http://www.ebs.de> Where: Oestrich-Winkel, Germany When to go: age: 18-28, every student is welcome! What to study: investment banking, accounting, consulting, entrepreneurship, real estate, marketing, informatics, international management, organisation & personnel European Business School is a private university located in a castle in Oestrich-Winkel, a small village near Frankfurt / Wiesbaden. EBS is a lot smaller in size than Helsinki University of Technology as it only has 700 students. In EBS, only International Business and Informatics are taught. The students must take at least two foreign languages, usually this is English and either French or Spanish. The studies take exactly 4 years and the 3 rd year has to be spent abroad in two different countries. As the university is private, the study fees are quite high. There is also the possibility to achieve an MBA in one year. There are many extra-curricular activities offered to students in EBS: clubs, sports, politics, further languages, parties,... There are actually a lot of events like congresses organized by the students themselves. The river Rhine is close to the university so that means water sports like boats, water ski, all kinds of activities. Also the cities of Wiesbaden and Frankfurt are situated close to the university. As the university is that small, you know almost everyone, it s a big family. The university does not only have a very good reputation, it is also famous for its parties... Sandra Kuisl Université de Technologie de Troyes Helsinki University of Technology is closer to a typical French university than UTT. Contrary to UTT, courses are not compulsory in HUT and the students here can choose any courses in any departments while in UTT when we choose a specialization, we can only take only take the corresponding courses. In UTT it takes 5 years to pass the engineering degree. All the courses start in September for the autumn term and in March for the spring term. There are about 20 courses in English so the courses a foreign student can take depend on his or her knowledge of French. Almost all the extra-curricular activities take place near the school. Therefore it s easy to try a lot of activities. All the inside and outside fields are near the school. Troyes is renowned for its manufacturing shops (a lot of discounts). Troyes is about 150 km far from Paris. Proleko? 4~2001 (13)

14 There are many reasons to choose UTT: 1. Web site in English: 2. Program build for foreign students: * 20 courses in English * intensive French courses before each term 3. Warm welcome and a pleasant stay: * help for administrative registration * personal tutor * a lot of sports (including a weekend of skiing) 4. UTT * is a beautiful building drawn by the Stade de France architect * has a lot of parties 5. French engineering diploma * an excellent reputation in the world University URL: <http://www.utt.fr> Where: Troyes, France Exchange programs: Erasmus (Socrates) When to go: age 18 to 25 What to study: operational safety and the environment, industrial systems and installations control, production systems management Francois Dodet, Michael Hazebroucq, Raphael Pernet Aachen University of Technology In contrary to Helsinki University of Technology, Aachen University of Technology is situated in the heart of the city, not outside. Aachen has inhabitants out of which are students of the university. In RWTH Aachen there are more courses in Economics and Business Administration than in HUT. The extra-curricular activities are about the same as in Helsinki, that is, many parties... There are many things to visit near the RWTH- Aachen university: Cologne, Duesseldorf, The Ruhr Valley, The Eifel National Park, Belgium, The Netherlands and so on. Stefan Klein University URL: <http://www.rwth-aachen.de> Where: Aachen, Germany Excange programs: Socrates/Erasmus When to go: age yrs What to study: E-Commerce, Information Science, General Business Administration, General Economics, Industrial Controlling, Finance, Accounting, International Management, Management of Technology and Innovation, Marketing, Operations Research, European Economics, Public Economics, International Economics, Microeconomics, International Technical and Economic Cooperation, Business Law, Economic History (14) Proleko? 4~2001

15 Naapurin kuulumiset Allekirjoittaneen ensimmäinen ESTIEM -reissu suuntautui uljaan naapurimaamme Venäjän kaupunkiin nimeltä Pietari. Kyseessä oli yhdistelmä Vision seminaari & Activity Week, tapahtuma-aika En ollut koskaan aiemmin ylittänyt itärajaa joten minulle henkilökohtaisesti matkan tarkoituksena oli kasvattaa luonnettani ja päästä eroon ainakin osasta Venäjään kohdistuneista ennakkoluuloistani (uskokaa vaan, niitä oli paljon). Tiistaiaamuna klo 6.56 Anni, Eevis ja Jens lähtivät matkaan turvallisesti suomalaisella VR:n Sibelius junalla. Matka meni yllättävän nopeasti, tosin en vieläkään ymmärrä miksi venäläisten tullimiesten on tarpeellista tietää tarkkaan kuinka paljon rahaa kannan mukanani, onko minulla laukussani kirjoja tai muita julkaisuja jne. Kyselyt aseista ja räjähteistä ymmärsin jo paremmin. Junassa ei saanut liikkua ilman passia, jota muuten piti matkan aikana näyttää ainakin 8 kertaa (HUOM: kirjoittajalla on taipumusta liioitteluun). Matkaamme piristi suomalaistunut italialaismies joka tunsi suunnatonta tarvetta avautua meille ex-vaimostaan, josta hän kylläkin käytti hellittelynimeä suomalainen kyykäärme. Lopulta jouduimme turvautumaan klassiseen kikkaan ja yksitellen laitoimme silmät kiinni esittäen nukkuvaa. Herätessäni seuraavan kerran olimme Venäjän puolella ja italialaismieskin oli nukahtanut. Määränpään lähestyessä alkoi jännittää. Aiemmin saamassamme meilissä järjestäjä kertoi We are looking for the event. Toivoimme kovasti, että tapahtuma olisi jo löytynyt, muutenhan matkamme olisi ollut melkoisen turha. Asemalla pääsin heti loistamaan kielitaidollani kun vastasin meille taksia tarjonneelle miehelle sujuvasti njet (minut paremmin tuntevat varmasti uskovat että hallitsen ko. sanan käytön kielellä kuin kielellä). Meitä vastassa oli kolme venäläisopiskelijaa, jotka olivat odottaneet meitä niin kovasti, että olivat jo edellisenä päivänä seisoneet kaksi tuntia asemalla harjoittelemassa vastaanottoamme. Silmät pyöreinä seurasimme uusia ystäviämme pitkin Pietarin katuja. Tässä vaiheessa olimme vielä naiivin luottavaisia. Ensimmäiset epäilykset heräsivät kun paljastui, ettei oppaillamme ollut tietoa siitä, mihin oikeastaan olimme matkalla. Pienen harhailun jälkeen päädyimme kuitenkin majoituspaikkaamme. En ole tähän päivään mennessä saanut selville oliko asumuksemme opiskelija-asuntola vai hostelli. Joka tapauksessa alakerrassa istui nainen, jolle avaimet jätettiin kun lähdettiin ulos ja joka ei ymmärtänyt englantia (mistä syystä ensimmäisiä venäjäksi oppimiamme sanoja oli huoneemme numero 66). Ensimmäinen vaikutelma huoneestamme kiteytyy sanaan bordelli, tosin kaikki paikalliset jotka kävivät kyläilemässä ihastelivat kovasti kukkatapetteja ja ruusuverhoja joten ajattelimme suosiolla alentaa kriittisyysrajaa. Huoneessa tutustuimme myös ensimmäistä kertaa kylmyyteen, jota oli jatkuva koko matkan ajan. Ystävälliset isäntämme järjestivät meille hotmaker in, jonka jälkeen valittamisen aihetta antoivat ainoastaan seinällä kiipeilevät hämähäkit. Muutaman tunnin levon jälkeen lähdimme yliopistolle tervetulotilaisuuteen. Muutkin osallistujat (1 turkkilainen & 5 italialaista) olivat jo saapuneet paikal le. Esittelimme itsemme ja saimme tietää mm. että italialaiset olivat loogisesti tulleet Venäjälle, koska halusivat parantaa englanninkielen taitoaan ja että kylmyys ei haittaisi, koska seura oli niin kuumaa. Pelailimme jotain kivoja pelejä jonka jälkeen lähdimme illastamaan. Pubissa oli kaikki oli valmiiksi katettuna, live-musa soi ja kaikki olivat innokkaita tutustumaan toisiinsa. Söin ensimmäisen venäläisen ateriani, joka kieltämättä oli parempi kuin mitä odotin. Aterian sekä muutaman kaljan ja vodkan jälkeen siirryimme yökerhoon missä juotiin lisää vodkaa minkä jälkeen erityi- Proleko? 4~2001 (15)

16 sesti Eevis oli kovin onnellinen siitä että huoneemme oli kuudennessa kerroksessa (tietämättömille tiedoksi että Venäjällä ei ole hissejä juuri missään). Aamulla oveemme koputettiin kello 8.05 tiedottamaan, että aamiainen olisi kahdeksalta. Tarkoitus oli olla ekskursiolla olutpanimolla klo 9 ja tässä vaiheessa kuulimmekin ensimmäisen kerran venäläisten lempihokeman Quickly, quickly, we have hurry!. Olutpanimolla vierailu teki hyvää krapulalle. Näimme paljon isoja koneita, joista tullut ääni vaimensi sopivasti sekä isäntämme että hänen tulkkinsa selostukset näkemästämme. Kierroksen lopuksi yhtiö käytti meitä räikeästi hyväkseen teettämällä makuvertailun kolmen eri oluen välillä. Sanottakoon, että venäläinen olut ei hakkaa suomalaista (siis ainakaan minun mielestä). Siirryimme yliopistolle ruokailemaan, meille oli varattuna erillinen kabinetti, johon kolmen ruokalajin ateriamme tarjoiltiin (suostuisikohan Sodexho samaan?). Niin, sen verran vielä venäläisistä ruokailutottumuksista että aamiaisen ollessa klo 8 on lounaan vuoro luonnollisesti klo 15 ja illallisen tietenkin klo 18. Tästä johtuen matkaamme leimasi kylmyyden ja kiireen lisäksi nälkä. Onneksi Pietarista löytyy McDonald s Lounaan jälkeen lähdimme ensimmäiselle nähtävyyskierrokselle. Pietari todella oli juuri niin kaunis kuin väitetään. Suureksi harmiksemme neljä meistä joutui poistumaan kierrokselta kesken kaiken, koska halusimme mennä balettiin. Erosimme muista klo lähteäksemme vaihtamaan tilaisuuteen sopivat vaatteet. Baletti alkoi klo 19, jota ennen meidän piti siis ehtiä vaihtaa vaatteet, vaihtaa rahaa, käydä ostamassa liput ja löytää balettiin. Mukaamme lähti Masha -niminen tyttö (muuten jokaisen venäläistytön nimi on joko Masha, Dasha, Sasha tai Natasha. Kätevää, eikö?) joka hymyili paljon ja ymmärsi vähän. Hän kierrätti meitä kolme tuntia ympäri kaupunkia, missä ajassa ehdimme täysin menettää hermomme ja muuttua hysteerisiksi mutta balettiin emme koskaan päässeet. Lopulta menimme italialaisten seuraksi venäläiseen kansanperinne-esitykseen. Kotiin päästyämme haim me lähikaupasta vodkaa ja purimme patoutumamme juomapeleihin. Torstai oli seminaaripäivä. Istuessani vieraspaikalla eturivissä yritin epätoivoisesti pitää silmiäni auki ja samalla kirota venäläisiä vodkanvalmistajia, mutta koska kahteen asiaan yhtä aikaa keskittyminen on tunnetusti vaikeaa, tyydyin lopulta tekemään ainoastaan jälkimmäistä. Seminaarin aiheena oli Branding Strategy, ja suurinta osaa puhujista oli aidosti mielenkiintoista kuunnella mutta kunnollisen tulkin puute jokseenkin pilasi venäjänkieliset esitykset. Erityisen mielenkiintoisen päivästä teki se, että yliopiston WC ei mielestäni ollut ihmiselle sopiva. Onneksi 10 tuntia kestää helposti käymättä vessassa Seminaarista siirryimme illastamaan ravintolaan jonka vessaan minulla on ikuisesti oleva erityinen tunneside. Jens ja Umut (turkkilainen) eivät olleet oppineet balettiharhailustamme mitään ja lähtivät paikallisten johdattamina internetkahvilaan, joka kuulemma oli havaittu sen jälkeen kun sen edestä oli sahattu edestakaisin viisi kertaa. Seuraavana ohjelmassa oli Q-zar peli, joka vastaa käsittääkseni suomalaista Megazonea (vaikken siellä ole koskaan käynytkään). Rankan päivän huipentuma oli venäläinen sauna, jossa oli mukava naureskella italialaisten ja turkkilaisten lämpöherkkyydelle. Seminaaripäivänä muodostui myös matkamme dominoivin läppä. Kaikki sai alkunsa siitä, kun seminaarin juontaja Pavel kertoi, että kuullessaan ensimmäisen kerran sanan Estiem hän oli käsittänyt järjestön olevan nimeltään Ass team. No, olihan se sellainen yhdistys sitten perustettava. Jäseniä lienee tällä hetkellä parisenkymmentä, meillä on oma laulu ja tanssi, virallinen kulkupeli assmobilekin löytyy. Huonon läpän puolustuksena on se, ettei matkalla juurikaan nukuttu. Päätimmekin jossain vaiheessa lopettaa nukkumisen pysyvästi, koska meillä oli jatkuvasti niin hauskaa väsyneinä. Niin ja torstaina myös Estiemin board saapui Pietariin vauhdittamaan menoamme. (16) Proleko? 4~2001

17 Perjantaina oli vuorossa toinen excumme Phillip Morrisin tupakkatehtaalle. Me jyrkästi savuttomat emme nauttineet kokemuksesta kovinkaan paljon. Kävimme päivän aikana myös vierailemassa St. Isaakin katedraalissa ja söimme jälleen yliopistolla lounaan, mikä italialaisten mukaan oli valmistettu kissanlihasta. Todisteena a) kadulla ei ollut näkynyt yhtään kissoja ( Now you know why ) ja b) muutamat meistä kärsivät aterian jälkeen mahakivusta. Onneksi McDonald s pelasti jälleen päivän. Myöhemmin illastimme ja lähdimme bussilla St. Petersburg by night kierrokselle. Kaupunki oli illalla ehkä vieläkin kauniimpi kuin päivällä, siksi pysähdyimmekin usein ottamaan valokuvia (a.k.a. pelaamaan vodkapullolla pullonpyöritystä). Matkalla laulettiin kuin teekkaribussissa konsanaan, pääosassa klo 24 teiniydestään luopuneelle Eevikselle jokaisella mahdollisella kielellä lauletut onnittelulaulut sekä useat italialaiset biisit. Kierroksen ikävä puoli oli Ass teamin presidenttiä Carloa kohdannut onnettomuus, hän kun loukkasi jalkansa kesken pitämäänsä aerobic-esitystä. Italialaiset pääsivät näin avartamaan maailmankuvaansa näkemällä venäläisen sairaalankin. Tästä eteenpäin Carlo kulki mukana kipsinsä takia vain harvoin ja porukassamme oli selvästi tyhjä paikka. Lauantaina lähdimme kunnon turisteina Peterhofiin, Pietari Suuren kesäasuntoon. Paikka oli upea (vaikka ilma oli hyytävä) ja eräs oppaana työskennellyt isäntämme Sasha kertoi meille paikasta kaiken yksityiskohtaisesti. Olimme saaneet koululta laput, joissa todistettiin, että olemme venäläisiä opiskelijoita, jotta saisimme opiskelija-alennukset kaikissa nähtävyyskohteissa (ja pääsisimme sisään yliopistoon, jonka ovella oli poliisivartiointi). Valitettavasti ero italialaisen ja venäläisen ulkonäön välillä on kovin suuri. Saimme asiat kuitenkin järjestymään, mutta Peterhofin henkilökunta mulkoili meitä vihaisesti. Reissuun meni lähes koko päivä ja edessä oli meidän osaltamme viimeinen ilta. Illastimme Money Honey Saloonissa, jonne myös jäimme bilettämään aterian jälkeen. Paikal la perustetun Vodka teamin ansiosta juomisesta tuli entistä kollektiivisempi tapahtuma ja tunnelma meni suorastaan katon läpi. Herätessämme viimeisenä aamuna sovimme Jensin ja Eeviksen kanssa että emme lähde muiden mukaan museoon (vaikka paikallisten mukaan olisimme kyllä hyvin ehtineet ) ja kerroimme junamme lähtevän neljältä vaikka lipussa luki klo 17. Teimme vielä viimeisen kävelykierroksen, ostimme matkaevästä (vodkaa), olimme asemalla noin klo ja sanottakoon vielä että olimme tässä vaiheessa hyvin tyytyväisiä ovelaan huijaukseemme. Kotimatka oli melko kivuton, tosin ikävä ehti jo iskeä ainakin minuun. Muut osallistujat olivat palaamassa kotiin vasta tiistaina joten aamun tunnelma oli poikkeuksellisen haikea, yhteystietoja vaihdettiin ja kaikki kutsuivat toisiaan vierailulle kotimaahansa. Kotona on mukavaa - ruoka on turvallista, vessassa voi käydä lähes missä tahansa, suihkusta tulee vettä (eikä siellä ole hyönteisiä), ihmiset ymmärtävät mitä heille sanoo ja noin yleisesti ottaen voi luottaa siihen että kaikki toimii niin kuin pitää. Mutta satunnaisesti tuntuu siltä, että olisin voinut tottuakin Pietarin välittömyyteen ja yllätyksellisyyteen. Kaikille vielä tiedoksi että vuonna 2003 kaupunki juhlii 300-vuotissynttäreitään, nähdään siellä? Anni Kauranen Proleko? 4~2001 (17)

Tisle 4/2005. Harjoittelu-extra

Tisle 4/2005. Harjoittelu-extra Tisle 4/2005 1 Harjoittelu-extra 2 Tisle 4/2005 Julkaisija Päätoimittaja Painos Painopaikka Kirjoittajat Kuvat Oikoluku Taitto Kemistikilta ry Kemistintie 1 02150 Espoo www.chemistry.hut.i/kk Taru Tukiainen

Lisätiedot

INFACTO TUOTANTOTALOUDEN KILTA INDECSIN OPISKELIJALEHTI 4/2004

INFACTO TUOTANTOTALOUDEN KILTA INDECSIN OPISKELIJALEHTI 4/2004 INFACTO TUOTANTOTALOUDEN KILTA INDECSIN OPISKELIJALEHTI 1 4/2004 Toimitus: Julkaisija: TTY:n Tuotantotalouden kilta Indecs Kustantaja: Indecs Päätoimittaja: Auli Tiainen Taitto: Auli Tiainen Toimittajat:

Lisätiedot

INFACTO TUOTANTOTALOUDEN OPISKELIJALEHTI

INFACTO TUOTANTOTALOUDEN OPISKELIJALEHTI INFACTO TUOTANTOTALOUDEN OPISKELIJALEHTI 4/2005 INFACTO NFACTO Toimitus: Pääkirjoitus: Julkaisija: TTY:n tuotantotalouden kilta Indecs Kustantaja: Indecs indecs@students.cc.tut.fi Päätoimittaja ja taittaja:

Lisätiedot

Pörssi ry:n juhlavuosimerkki

Pörssi ry:n juhlavuosimerkki Pörssi ry:n juhlavuosimerkki Selaapa tämän vuoden mitä tahansa Pörssikurssia, niin et voi välttyä lukemasta meneillään olevasta juhlavuodesta. Arvoisa ainejärjestömme on elättänyt itsensä 0 vuoden ikään.

Lisätiedot

INFACTO TUOTANTOTALOUDEN OPISKELIJALEHTI 3/2004

INFACTO TUOTANTOTALOUDEN OPISKELIJALEHTI 3/2004 INFACTO TUOTANTOTALOUDEN OPISKELIJALEHTI 1 3/2004 Toimitus: Päätoimittajalta Julkaisija: TTY:n Tuotantotalouden kilta Indecs Kustantaja: Indecs indecs@students.cc.tut.fi Päätoimittaja: Emilia Mattila Taitto:

Lisätiedot

Proleko? Tuotantotalouden Kilta Prodekon aikakauslehti 3~2001

Proleko? Tuotantotalouden Kilta Prodekon aikakauslehti 3~2001 Proleko? Tuotantotalouden Kilta Prodekon aikakauslehti 3~2001 Pääkirjoitus Hei, ja hauskaa vapunjälkeistä aikaa! Tätä pääkirjoitusta kirjoittaessani ja taittoasua hioessani osa opiskelijoista viettää

Lisätiedot

Kiltalehti 1/2010. Tietojohtajakilta Man@gerin virallinen uutislehti 1/2010

Kiltalehti 1/2010. Tietojohtajakilta Man@gerin virallinen uutislehti 1/2010 Tietojohtajakilta Man@gerin virallinen uutislehti 1/2010 1 Accenture on Suomen paras työpaikka. 2010 Accenture. All rights reserved. Neljättä kertaa. Arkea huippusuoritusten tekijöille. Jos haluat työn,

Lisätiedot

INFACTO TUOTANTOTALOUDEN OPISKELIJALEHTI 4/2004

INFACTO TUOTANTOTALOUDEN OPISKELIJALEHTI 4/2004 INFACTO TUOTANTOTALOUDEN OPISKELIJALEHTI 1 4/2004 Toimitus: Päätoimittajalta Julkaisija: TTY:n Tuotantotalouden kilta Indecs Kustantaja: Indecs indecs@students.cc.tut.fi Päätoimittaja: Emilia Mattila Taitto:

Lisätiedot

Oulun yliopiston informaatiotutkimuksen opiskelijoiden lehti 3/2003 RELEVANSSI. (c) Jari Kostet

Oulun yliopiston informaatiotutkimuksen opiskelijoiden lehti 3/2003 RELEVANSSI. (c) Jari Kostet Oulun yliopiston informaatiotutkimuksen opiskelijoiden lehti 3/2003 RELEVANSSI (c) Jari Kostet 1 Sisällysluettelo: Pääkirjoitus s. 1 PJ:n palsta s. 2 Vaasan Kirjastopäivillä s. 3-4 Valta ja vallattomat

Lisätiedot

Testaa: Mihin kaupunginosaan kuulut? s. 6. kuuluviin. s. 20

Testaa: Mihin kaupunginosaan kuulut? s. 6. kuuluviin. s. 20 Testaa: Mihin kaupunginosaan kuulut? s. 6 Jalkapallofanien ääni kuuluviin s. 20 3 2015 SISÄLTÖ OPISKELIJAELÄMÄÄ OULULAISITTAIN 4 TESTAA MISSÄ OULUN KAUPUNGINOSASSA SINUN TULISI ASUA 6 120 DAYS IN FINLAND

Lisätiedot

Korkeakouluissa! Mahdollisuuksia maahanmuuttajille.

Korkeakouluissa! Mahdollisuuksia maahanmuuttajille. Mahdollisuuksia maahanmuuttajille. Korkeakouluissa! METROPOLIA AMMATTIKORKEAKOULU AALTO-YLIOPISTO ARCADA NYLANDS SVENSKA YRKESHÖGSKOLA DIAKONIA-AMMATTIKORKEAKOULU HAAGA-HELIA AMMATTIKORKEAKOULU HELSINGIN

Lisätiedot

pääkirjoitus Mia Hyvät lukijat,

pääkirjoitus Mia Hyvät lukijat, 3 proleko 1/10 Sisältö 4 Pääkirjoitus 6 Puhiksen palsta 7 Kiltakummin terveiset 8 Prodekon hallitus 2010 12 Proleko?n toimituskunta 2010 14 Kohti maailman parasta ylioppilaskuntaa 16 Europe 3D: Politiikkaa,

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS 4. Optimilaiset maailmalla 6 Naamat länsinaapurimme malliin 12 fuksiviikot & fuksiaiset 20

OSAVUOSIKATSAUS 4. Optimilaiset maailmalla 6 Naamat länsinaapurimme malliin 12 fuksiviikot & fuksiaiset 20 Q OSAVUOSIKATSAUS 4 Optimi ry:n virallinen äänenkannattaja 5. vsk nro 4 marraskuu 2007 Optimilaiset maailmalla 6 Naamat länsinaapurimme malliin 12 fuksiviikot & fuksiaiset 20 .:Pääkirjoitus:. K.I.S.S.

Lisätiedot

Mitä kuuluu tutalaisen kesään?

Mitä kuuluu tutalaisen kesään? Tampereen teknillisen yliopiston tuotantotalouden kilta Indecsin opiskelijalehti III/09 infacto Mitä kuuluu tutalaisen kesään? Infacton kesäextra, s. 26-39 Ajatuksia fuksiviikolta sivu 12 Haaste: kasvinsyöntiä

Lisätiedot

KOLEHTI. Nro 12.3 KONEINSINOORIKILLAN LEHTI

KOLEHTI. Nro 12.3 KONEINSINOORIKILLAN LEHTI KOLEHTI Nro 12.3 KONEINSINOORIKILLAN LEHTI : : Sisältö KoLehti 3/12 Standardoidut 6 5 Pääkirjoitus 22 6 Puhiksen pallilta 7 Kummisedän terveiset 28 KOPO-nurkkaus 34 Lukijoiden viestit Muut 8 Kokemus nimeltä

Lisätiedot

Infacto. TuotanTOtalouden kilta indecs. Tampereen teknillinen yliopisto

Infacto. TuotanTOtalouden kilta indecs. Tampereen teknillinen yliopisto Infacto TuotanTOtalouden kilta indecs Tampereen teknillinen yliopisto 2/2006 Toimitus: Julkaisija: TTY:n tuotantotalouden kilta Indecs Kustantaja: Indecs indecs@tut.fi Päätoimittaja ja taittaja: Anni Rouvinen

Lisätiedot

Proleko? Tuotantotalouden Kilta Prodekon aikakauslehti N:o 1 2000 Pääkirjoitus Kerronpa teille, hyvät lukijat zen tarinan Oppilas sanoi opettajalleen: "Aion omistautua miekkailuopeillesi, kuinka kauan

Lisätiedot

22 Islanninhevosvaellus

22 Islanninhevosvaellus Pö siku si Kapitalistisen ilosanoman tuoja 2 / 2012 6 Sokos-johtaja Sillanmäki 12 Rinnerieha 2012 20 NESU Sring Conference 2012 22 Islanninhevosvaellus 30 Jäsenkysely 2012 32 PHB 1 2 Kela vaatii opintopisteitä

Lisätiedot

Opiskelijan kansainvälistymisopas Internationalisation Guide for Students

Opiskelijan kansainvälistymisopas Internationalisation Guide for Students Helsinki Metropolia University of Applied Sciences Box 4000 (Bulevardi 31) FI-00079 Metropolia, Finland (FI-00180 Helsinki, Finland) Tel. +358 9 7424 5000 Fax. +358 9 7424 5002 www.metropolia.fi/en www.facebook.com/metropoliaamk

Lisätiedot

Pörssikurssi. Yrityselämä. teemana. www.porssi.org. Kapitalistisen ilosanoman tuoja, 38. vsk, nro 2. huhtikuu 2005

Pörssikurssi. Yrityselämä. teemana. www.porssi.org. Kapitalistisen ilosanoman tuoja, 38. vsk, nro 2. huhtikuu 2005 Pörssikurssi www.porssi.org Kapitalistisen ilosanoman tuoja, 38. vsk, nro 2. huhtikuu 2005 teemana Yrityselämä Pääkirjoitus Elämä on Minustako yrittäjä? Tätä samaa kysymystä moni meistä on varmaan pohtinut.

Lisätiedot

Proleko? Tuotantotalouden Kilta Prodekon aikakauslehti 5~2001

Proleko? Tuotantotalouden Kilta Prodekon aikakauslehti 5~2001 Proleko? Tuotantotalouden Kilta Prodekon aikakauslehti 5~2001 Pääkirjoitus Vaalit on aina valinnan paikka. Ja kun valinta ei satukaan omalle kohdalle se kirvelee aina, vaikka sitä ei ulospäin näyttäisikään.

Lisätiedot

Proleko? 1/04. Tuotantotalouden kilta Prodekon aikakauslehti

Proleko? 1/04. Tuotantotalouden kilta Prodekon aikakauslehti Proleko? 1/04 Tuotantotalouden kilta Prodekon aikakauslehti Pääkirjoitus Uusi toimitus, uudet kujeet... Hyvä lukija, Pitelet käsissäsi vuoden 2004 ensimmäistä Proleko?a. Kyllä, se on tosiaan vihdoin ilmestynyt.

Lisätiedot

Fuksit juhlivat uusia haalareitaan. sivu 12. Vision of Responsibility. sivu 20

Fuksit juhlivat uusia haalareitaan. sivu 12. Vision of Responsibility. sivu 20 Tampereen teknillisen yliopiston tuotantotalouden kilta Indecsin opiskelijalehti I/09 infacto Fuksit juhlivat uusia haalareitaan. sivu 12 Vision of Responsibility. sivu 20 Seminaari kokosi eurooppalaiset

Lisätiedot

Vappu ÄRSYKE01/2011. Ärsyke 1/2011 1

Vappu ÄRSYKE01/2011. Ärsyke 1/2011 1 Vappu ÄRSYKE01/2011 Ärsyke 1/2011 1 Pääkirjoitus osa 3 Ärsyke 1/2011 Päätoimittaja Annakaisa Varjus annakaisa.k.varjus@jyu.fi Taitto Noora Mäkelä Kansi Annakaisa Varjus Minna Canth Painopaikka Jyväskylän

Lisätiedot

Tutapäivät lappeen Rannassa. sivu 3

Tutapäivät lappeen Rannassa. sivu 3 TAMPEREEN TEKNILLISEN YLIOPISTON TUOTANTOTALOUDEN KILTA INDECSIN OPISKELIJALEHTI I/08 infacto Tutapäivät lappeen Rannassa. sivu 3 Valkoisiin pukeutuminen muodissa. sivu 22 Sauna taas kuumana, fuksit juhlistivat

Lisätiedot

Indeksit. infacto... III/13. 4 Pääkirjoitus 5 Puheenjohtajan palsta 6 Hallopedin kynästä

Indeksit. infacto... III/13. 4 Pääkirjoitus 5 Puheenjohtajan palsta 6 Hallopedin kynästä Tampereen teknillisen yliopiston tuotantotalouden kilta Indecsin opiskelijalehti III/13 infacto... III/13 Indeksit 4 Pääkirjoitus 5 Puheenjohtajan palsta 6 Hallopedin kynästä 9 TEK-palsta 10 Alumnin kuulumisia

Lisätiedot

Proleko? 3/04. Tuotantotalouden Kilta Prodekon aikakauslehti

Proleko? 3/04. Tuotantotalouden Kilta Prodekon aikakauslehti Proleko? 3/04 Tuotantotalouden Kilta Prodekon aikakauslehti 2 Proleko? 3/04 Pääkirjoitus Tervehdykset etäpäätoimittajalta Huomasin tänään olevani todella kaukana. Olen viimeiset muutamat viikot kuvitellut

Lisätiedot

Oulun yliopiston informaatiotutkimuksen opiskelijoiden lehti 1/2003 RELEVANSSI

Oulun yliopiston informaatiotutkimuksen opiskelijoiden lehti 1/2003 RELEVANSSI Oulun yliopiston informaatiotutkimuksen opiskelijoiden lehti 1/2003 RELEVANSSI Sisällysluettelo Pääkirjoitus s. 1 Hallituksen esittelyä s. 2-4 Tarina oman kirjan sivuilta Relevanssiin s. 4-5 Kultturiolut

Lisätiedot

Kasarminmäellä 1 /2012. Yrityskoulutusta ja innovaatioita. Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri / Kymenlaakson ammattikorkeakoulu 01.

Kasarminmäellä 1 /2012. Yrityskoulutusta ja innovaatioita. Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri / Kymenlaakson ammattikorkeakoulu 01. Tähän jutun nimi Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri / Kymenlaakson ammattikorkeakoulu 1 /2012 / Yrityskoulutusta ja innovaatioita Kasarminmäellä 01. Tähän jutun nimi sisältö / Kansainvälinen liiketoiminta

Lisätiedot

KV-MAISTERIVAIHEEN HAKUAIKA PÄÄTTYY PIAN INDECS-KONSERNILLE JÄYNÄÄMISEN SM-KULTAA!

KV-MAISTERIVAIHEEN HAKUAIKA PÄÄTTYY PIAN INDECS-KONSERNILLE JÄYNÄÄMISEN SM-KULTAA! Tampereen Teknillisen yliopiston TuoTanToTalouden kilta indecsin opiskelijalehti i/12 UUSI HALLITUS VALITTU KV-MAISTERIVAIHEEN HAKUAIKA PÄÄTTYY PIAN INDECS-KONSERNILLE JÄYNÄÄMISEN SM-KULTAA! KYYKÄN MM

Lisätiedot