Proleko? Tuotantotalouden Kilta Prodekon aikakauslehti 4~2001

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Proleko? Tuotantotalouden Kilta Prodekon aikakauslehti 4~2001"

Transkriptio

1 Proleko? Tuotantotalouden Kilta Prodekon aikakauslehti 4~2001

2

3 Ettekste tajuu maailma on globaali ettekste tajuu siinä koko juttu - J. Karjalainen Pääkirjoitus Ettekste tajuu? TKK on globaali - tai ainakin tarjoaa mahdollisuuden globalistua. Globaloitua (joku voisi väittää että kansainvälistyä olisi näppärämpi sana) voi vaikkapa läh temällä ulkomaille opiskelemaan tai töihin. Globaaliuteen törmää strategian kurssien ja vierailijaluentojen lisäksi myös vaikka konelafkan käytävillä - ulkkareitahan on vuosittain tutalla noin saman verran kuin fukseja! Ulkomaanelävistä, ulkomailla elävistä, ulkomailla matkustamisesta ja siellä matkaoppaan kanssa majoittumisesta onkin sivukaupalla hyvää dataa näiden kansien välissä. Tämän numeron kansikuva on otettu TKY:n rakennuttaman opiskelijoille tarkoitetun kerrostalon peruskiven muurauksesta. Opiskelija-asuntoja nousee siis aivan Leppävaaran uuden ostarin tuntumaan. Jos haluat olla mukana päättämässä tällaisista asioista tai haluat, että päättämässä on tuttujasi, sinun kanssa samalla tavalla ajattelevia, kannattaa aktivoitua TKY:n edustajiston vaaleissa. Marraskuun alussa valitaan uudeksi kaksivuotiskaudeksi 45-jäseninen edustajisto, joka päättää ylioppilaskunnan suurista linjoista ja tekee suuret taloudelliset päätökset. Ai mitä kansikuvassa tarkkaan ottaen oikein on? Ylhäällä vasemmalla olevassa kuvassa on pala Prodekon excuhalkoa - perinne, jonka toivotaan jatkuvan myös uusien teekkareiden mukana. Oikealla Henu pitelee PoRan vichy-pulloa, jota vasemmalla alhaalla olevassa kuvassa muurataan. Hauskaa syksyä kaikille ja erityiset kiitokset lukuisille lehden valmistumista edesauttaneille ihmisille! Helena Proleko? 4~2001 (3)

4 Tuoreilla ajatuksilla maailmankartalle. Nokia Nokia ja Nokia Connecting People ovat Nokia Oyj:n rekisteröimiä tavaramerkkejä. Kaikki oikeudet pidätetään.

5 Sisältö - Proleko? 4~2001 Pääkirjoitus...3 Sisältö...5 ENTROS Opiskelijoiden opiskelijoille järjestämä yrittäjyysohjelma pyörähtää taas käyntiin! Ääni kuuluviin!...7 TKY:n edustajistonvaali marraskuun alussa Dippatyöpörssin johdannaiset pähkinänkuoressa...8 Proleko? investigates: Universities abroad...11 International students at HUT DIEM let us have a look at their universities Naapurin kuulumiset...15 Annin raportti ESTIEM-tapahtumasta Pietarista Lonely Proleko?...18 Prodekon Folke W on kerännyt kaikkien aikojen suosituimmat majoituspaikat näppärästi yhteen pakettiin. Tukhoman maraton...20 Kertomus kilometri kilometriltä siitä, kuinka matka etenee, välillä tuskaisestikin Kiinalainen sotataito - suomalainen yrittäjyys...24 Jussi Räisänen tirkistelee kaksi vuotta sitten perustetun Smartnerin vaiheita Sun Tzun ajatusten kautta, päämääränä yhden startuptarinan valaiseminen Tutalaisia ulkomailla...26 Ainutlaatuiset raportit ystäviltämme maailman ääristä: Jenni kertoo Australia työmaailmasta, Katri ja Sampo opiskelusta Ranskassa Erilaista opiskelua?...31 Oppi perille...32 Proleko? n kolumnisti Singulariteetti löytää tuotantotaloutta kaikkialta ympäriltänsä. Miksi, Pirkka?...34 Miksi pojat on syvältä? Miten painovoima toimi Laika-koiran tapauksessa? Kuinka strategiainsentiivejä voi muuttaa TQM-periaatteella? Kysy lisää: Valmistuneet...36 Ruokatorstai...38 Laszlo vs. Prodeko...40 Julkaisija Päätoimittaja Toimittajat Tuotantotalouden Kilta Prodeko ry Helena Lakervi Esko Eerola Juho Juopperi Janne Väänänen Kansikuva TKY:n uuden opiskelija-asuntolan peruskiven muuraus Proleko? 5~2001 DL Materiaali osoitteella Proleko? 4~2001 (5)

6 Entros Opiskelijoiden järjestämä yrittäjyysohjelma opiskelijoille syksyllä 2001 Kiinnostaako yrittäjyys? Yrittäjyys on arvostettu uravaihtoehto teekkareiden ja kauppislaisten parissa, mutta kynnys ryhtyä itse yrittäjäksi on monelle liian korkea. Entroksen tarkoituksena on laskea kynnystä tutustuttamalla yrittäjyydestä kiinnostuneita opiskelijoita toisiinsa, erilaisiin yrityksiin, yrittäjyyttä tukeviin tahoihin kuten yrityshautomoihin. Entros on Remburssin yrittäjyysohjelma, johon on sovellettu Stratoksen, Remburssin kansainvälisen kaupan ohjelman, menestyskonseptia. Syksyllä 2000 järjestetty ensimmäinen ohjelma koostui seminaareista, yritykselle tehdystä harjoitustyöstä ja ulkomaille suuntautuneesta opintomatkasta. Syksyn 2001 Entros toteutetaan samalla konseptilla, joten mistään business plan kilpailusta ei siis ole kyse, vaan ajatuksena on tarjota osallistuville hyvä kuva yrittäjyydestä uravaihtoehtona lukuisten käytännön esimerkkien kautta. Mukaan pyritään saamaan innovatiivisia ja ennakkoluulottomia opiskelijoita Taikista, Kauppiksesta ja TKK:lta. Kyseessä onkin varsin oivallinen tilaisuus contact networkin laajentamiseen Kuten oheisesta kaaviosta näkyy, Entroksesta saat paljon irti. Kuinka sitten ohjelmaan pääsee mukaan ja kenelle se on tarkoitettu? Enemmän kuin opintoviikkoja ohjelma vaatii kiinnostusta aiheeseen ja avointa mieltä. Nyt viimeistään sinun pitäisi hihkua innostusta tästä mainiosta mahdollisuudesta: Lähde mukaan toista kertaa starttaavaan Entrokseen. Kysyttävää? Ideoita! Palautetta! Entros team at your service: Pasi Salento, Antti Pirttimäki, Jani Seppänen (6) Proleko? 4~2001

7 Ääni kuuluviin! - TKY:n edustajiston vaali 2001 Mitä, missä, milloin Marraskuun 6. ja 7. päivä valitaan TKY:n ylin päättävä elin, edustajisto, kaudeksi Vaalissa on äänioikeus kaikilla korkeakouluun vähintään syksyksi 2001 läsnäoleviksi ilmoittautuneilla ylioppilaskunnan jäsenillä. Vaalissa valitaan 45 jäsentä varamiehineen. Äänestys: tiistaina kello keskiviikkona kello Ennakkoäänestys: keskiviikkona kello torstaina kello perjantaina kello Äänestyspaikat ovat TKK:n päärakennuksen vanhan puolen ala-aulassa sekä varsinaisina että ennakkoäänestyspäivinä. Tiistaina klo 16 järjestetään kaikille avoin vaalipaneeli Teknillisen korkeakoulun E-salissa, tervetuloa kysymään ja keskustelemaan ehdokkaiden kanssa! Edustajisto Teknillisen Korkeakoulun Ylioppilaskunnan ylintä päättävää valtaa käyttää suhteellisilla vaaleilla valittu edustajisto. Edustajisto koostuu 45 jäsenestä ja sen toimikausi on kaksi vuotta. Edustajiston kokouksia on lukukausien aikana noin kerran kuussa. Kaikilla ylioppilaskunnan jäsenillä on kokouksissa läsnäolo-oikeus, ellei edustajisto toisin päätä. Edustajisto nimeää ylioppilaskunnan hallituksen ja sen puheenjohtajan, päättää ylioppilaskunnan suurista linjoista ja tekee suuret taloudelliset päätökset. Edustajiston tehtävänä on myös valvoa, että muut ylioppilaskunnan elimet toimivat lakien ja hyvien tapojen mukaisesti. Ketä kannattaa äänestää? Ehdokkaat ilmoittautuvat TKY:n pääsihteerillä lokakuun alkupäivinä. Tämän jälkeen kannattaa alkaa tarkkailla vaalimainoksia. Prodekolaisia on perintei sesti ollut killan kokoon nähden paljon edustajistossa ja toivottavasti näin on myös jatkossa. Äänestämässä olemme myöskin käyneet ahkerasti - perinne jatkukoon! MUISTA ÄÄNESTÄÄ - VAIN SITEN MAAILMA MUUTTUU KAUNIIMMAKSI! Proleko? 4~2001 (7)

8 Dippatyöpörssin johdannaiset pähkinänkuoressa Useimmat prodekolaiset ovat varmaan jo ehtineet kuulla Prodekon dippatyöpörssistä. Harva sen sijaan on kuullut pörssissä kaupattavista dippatöiden johdannaisista, joita tässä artikkelissa yritetään valottaa. Dippatyöpörssin perusidea on yksinkertaisesti välittää diplomityöpaikkoja opiskelijoille. Kuten missä tahansa oikeassa pörssissä tavallisten vaihdannaisten päälle on kehitelty erilaisia johdannaisinstrumentteja. Näillä instrumenteilla voi vähentää omia riskejään, mutta myös spekuloida. Termiini Termiini on sopimus, jolla dippatyö myydään etukäteen ennalta sovituin ehdoin. Esimerkiksi opiskelija voi sopia dippatyöstään yrityksen kanssa jo fuksina. Termiinisopimuksessa pitää vähintään määritellä palkka sekä diplomityön alkamisaika. Lisäksi sopimuksessa voi määritellä muita ehtoja, kuten diplomityöaiheen. Termiinin avulla opiskelija voi suojautua taantumilta ja muilta talouden ailahteluilta, jotka vaikuttavat negatiivisesti diplomitöiden tarjontaan. Vastaavasti yritys voi vähentää omia riskejään nousukauden vaikutuksilta opiskelijoiden saatavuuteen. Futuuri Futuuri on termiini, joka on standardoitu palkan ja alkamisajan suhteen. Alkamisaikoja on neljä vuodessa ja eri palkkavaihtoehdot alkavat mk/kk ja nousevat siitä ylöspäin 2000 mk välein. Esimerkiksi Nokia voisi myydä viisi dippatyöfutuuria, jotka alkavat ja joiden palkka on mk/kk. Koska futuurit ovat standardoituja ne ovat paljon likvidempejä kuin termiinit ja niiden transaktiokustannukset ovat pienemmät. Optio Yritykset voivat ostaa opiskelijoilta optioita, jotka antavat heille mahdollisuuden, mutta ei velvollisuutta, palkata opiskelija dippatyöntekijäksi tietyin ennalta sovituin ehdoin. Myös opiskelijat voivat ostaa optioita dippatyöpaikkoihin. Näin opiskelija voi päättää meneekö firmaan tekemään dippatyönsä vai ei. Optiosopimuksessa pitää määritellä palkka ja option raukeamispäivämäärä. Ns. amerikkalaiset optiot voi hyödyntää milloin tahansa ennen raukeamispäivämäärä kun ns. eurooppalaiset optiot voi käyttää vain raukeamispäivämääränä. Swap Swap on hyödyllinen johdannainen jos on suunnitellut tekevänsä dippatyönsä ulkomailla. Suomalaisen opiskelijan on kuitenkin paljon helpompi löytää halu amansalainen dippatyö Suomesta kuin ulkomailta. Vastaava pätee kenelle tahansa ulkomaiselle opiskelijalle. Siksi ulkomaille haluava voi hankkia dippatyöpaikan Suomesta ja swap-sopimuksen avulla vaihtaa se ulkomaisen opiskelijan kanssa, joka haluaa Suomeen töihin. Muut johdannaiset Yllä esitetyt instrumentit ovat tärkeimmät johdannaisten perustyypit. On myös olemassa monta muunlaista johdannaista ja ainoastaan mielikuvitus rajoittaa uusien instrumenttien keksimistä. Esimerkiksi pankki voi myöntää muunneltavaa opintolainaa, eli lainaa johon on liitetty amerikkalainen optio vaihtaa laina diplomityöpaikaksi. Jos pankki toteaa tarvitsevansa diplomityöntekijän he voivat lunastaa option, jolloin laina mitätöidään ja opiskelija saa tehdä diplomityönsä pankkiin. Myös erilaisia synteettisiä järjestelyjä voi tehdä. Esimerkkeinä mainittakoon ns. strangle (kuristan itseni, (8) Proleko? 4~2001

9 kun kaikki menee mönkään, kuva 1: myyty strangle) ja condor (kuva 2: ostettu kondorikotka). Kuva 1: Myyty stragle Yhteenveto Johdannaiset ovat opiskelijoille loistava tapa suojautua riskeiltä ja hankkia parempia dippatyöpaikkoja. Ne ovat kiistatta myös hyödyllisiä yrityksille. Tässä on kuitenkin oletuksena, että instrumentteja käytetään oikein. Varmaa on, että dippatyöpörssissä, kuten missä tahansa oikeassa pörssissä, tullaan näkemään keinottelijoita. Ahne opiskelija voi myydä useamman option omaan diplomityöhönsä, ja valmistuessaan korkeasuhdanteen aikana huomata, että kaikki yritykset haluavat käyttää option. Eipä sitten ole hauskaa vääntää esimerkiksi viittä dippaa samaan aikaan. Toisaalta, mikäli opiskelija on suojautunut tätä riskiä vastaan oikein, hän on ostanut muilta vastaavat optiot halvempaan hintaan ja suoriutuu työnjohtajaksi tekijän sijaan. Arvoitukseksi jää vielä tässä vaiheessa, saako tästä itselleen useamman DI-tutkinnon vai ei. Kuva 1: Ostettu condor Niklas Kari ja Jukka Paajanen Devoted to life s balance. Datex-Ohmeda tukee terveydenhuollon ammattilaisia työssään - elämän ylläpitämisessä. Olemme maailman johtava anestesialaitteiden ja -järjestelmien toimittaja ja yksi johtavista tehohoidon laitetoimittajista. Edustamme Instrumentarium-konsernin ydinliiketoimintaa. Lähes koko liikevaihtomme (641 milj. euroa) kertyy viennistä. Meitä on kaikkiaan noin 3400, joista n. neljännes työskentelee Suomessa. Devoted to caring for life

10

11 Proleko? investigates: Universities abroad Have you ever thought of going abroad for a semester or two? If you have, you may have found out that there are plenty of universities that have exchange programs with HUT and DIEM. Most of the universities have web pages, some more informative than others, but how do you really get to know what the universities are like before you commit to spending half a year or even more in one of them? A very valuable resource of information are the foreign students in HUT: they should have a pretty good picture about their university back home! Proleko? asked the international students studying at the moment in DIEM to tell about their universities, how they differ from HUT and what specialities do they have. These are the responses of seven students, coincidentally all from Central Europe. But, I m sure any of the international students here in HUT are happy to tell you about their universities if you just ask them! Université Catholique de Louvain University URL: <http://www.iag.ucl.ac.be> Where: Louvain-la-Neuve, Belgium Exchange programs: Socrates, CEMS (Community of European Management Schools) When to go: During 4 th year of studies What to studey: Finance, Accounting, Marketing, Operations Management, Human Resources, Management Information Systems and Quantitative Methods, Business Policy, Actuarial Sciences. Our university is 250 years old, and that means many things concerning the traditions. The university is on an all-pedestrian campus, and all the students, of them, live on the campus, all around the department buildings. Still, Louvain-la-Neuve is a real city: there are as many residents as students. One hundred years ago, UCL opened a «school of commerce», today s school of management. IAG is a department of the Faculty of Economic, Social and Political Sciences. Since 1991, it has its own prestigious building, centrally located in Louvain-la-Neuve. IAG s Computer Center is linked to UCL s. University libraries offer access to over books and subscriptions - not counting the annual harvest of theses. The Belgian system is quite different from the Finnish one: we don t have such major and minor subjects. If you choose to study industrial engineering and management, you know in advance all the courses you are going to attend, and when. There are of course some options but not before the 3rd year of study. Proleko? 4~2001 (11)

12 Actually, the system is evolving now, so these details may become obsolete as the education turns out to be more practically focused. Anyway, the exchange students have the opportunity to choose the courses they are interested in out of a big list of English taught lectures. There are many possibilities of doing sports on the campus: you just pay an all-inclusive fee (less than 100 FIM) in the beginning of the academic year and you can enjoy as many disciplines as you want: badminton, swimming, climbing, squash, aerobic, football and so on. There are many so-called kots-à-projet on the campus: these are flats, shared by 8-10 students, working on the same project. Examples of projects can be: astronomy, nature, organisation of sport events, catholic activities, scouting, the list goes on. Usually, the exchange students like to live in those flats because of the nice atmosphere, the opportunities of meeting lots of people, and all the activities that are organised in that context. As most of the flats are not equipped with a television, movies are played on Tuesdays and Thursdays for the promotion of the kots-à-projets. The team Erasmus welcomes the exchange students at the airport, and a buddy system has been installed so that each foreign student discovers the Belgian student life with personalised Belgian advices. The team organises also a lot of diversified activities as weekends, barbecue, cheese and wine evenings, visit of Interbrew (the 2nd world brewer) and of the European Institutions. You can see pictures on the website: as a picture is said to tell more than thousand words. As Belgium is the centre of Europe, you have also many possibilities to visit other countries like France, Germany, England, Our university is situated about 15 kilometres from Brussels. As Belgium is a small country, you can easily travel throughout it, from the sea (with a beach and beautiful dunes) to the hills and forests of the Ardennes. Belgium is in the centre of Europe, you have also many possibilities to visit other countries like France, Germany, Luxembourg, The Netherlands, England And then, whatever else you have on your mind! Come and enjoy yourself! Each department of the university has its own guild, or kind of, called cercle. Each cercle owns a bar on the campus and organise a party once a week. If you know that there are more than 10 cercles in Louvainla-Neuve, you can easily imagine that there are always many places where you can enjoy yourself. As beer is a typically Belgian product, those parties are somewhat cultural. We Belgian people are very proud of the diversity offered in that field: many different kinds of special beers (the most famous surely is la chimay bleue, a 11% amber beer with great taste) are available in all the pubs. There are also huge students events, like a party after the June exams, and another at the beginning of the fall term (kind of fuksi welcoming party). Conferences are organised almost each week on hot topics. For more information, contact us!!! Sophie Couteaux and Sophie Wouters (12) Proleko? 4~2001

13 European Business School Unicversity URL: <http://www.ebs.de> Where: Oestrich-Winkel, Germany When to go: age: 18-28, every student is welcome! What to study: investment banking, accounting, consulting, entrepreneurship, real estate, marketing, informatics, international management, organisation & personnel European Business School is a private university located in a castle in Oestrich-Winkel, a small village near Frankfurt / Wiesbaden. EBS is a lot smaller in size than Helsinki University of Technology as it only has 700 students. In EBS, only International Business and Informatics are taught. The students must take at least two foreign languages, usually this is English and either French or Spanish. The studies take exactly 4 years and the 3 rd year has to be spent abroad in two different countries. As the university is private, the study fees are quite high. There is also the possibility to achieve an MBA in one year. There are many extra-curricular activities offered to students in EBS: clubs, sports, politics, further languages, parties,... There are actually a lot of events like congresses organized by the students themselves. The river Rhine is close to the university so that means water sports like boats, water ski, all kinds of activities. Also the cities of Wiesbaden and Frankfurt are situated close to the university. As the university is that small, you know almost everyone, it s a big family. The university does not only have a very good reputation, it is also famous for its parties... Sandra Kuisl Université de Technologie de Troyes Helsinki University of Technology is closer to a typical French university than UTT. Contrary to UTT, courses are not compulsory in HUT and the students here can choose any courses in any departments while in UTT when we choose a specialization, we can only take only take the corresponding courses. In UTT it takes 5 years to pass the engineering degree. All the courses start in September for the autumn term and in March for the spring term. There are about 20 courses in English so the courses a foreign student can take depend on his or her knowledge of French. Almost all the extra-curricular activities take place near the school. Therefore it s easy to try a lot of activities. All the inside and outside fields are near the school. Troyes is renowned for its manufacturing shops (a lot of discounts). Troyes is about 150 km far from Paris. Proleko? 4~2001 (13)

14 There are many reasons to choose UTT: 1. Web site in English: 2. Program build for foreign students: * 20 courses in English * intensive French courses before each term 3. Warm welcome and a pleasant stay: * help for administrative registration * personal tutor * a lot of sports (including a weekend of skiing) 4. UTT * is a beautiful building drawn by the Stade de France architect * has a lot of parties 5. French engineering diploma * an excellent reputation in the world University URL: <http://www.utt.fr> Where: Troyes, France Exchange programs: Erasmus (Socrates) When to go: age 18 to 25 What to study: operational safety and the environment, industrial systems and installations control, production systems management Francois Dodet, Michael Hazebroucq, Raphael Pernet Aachen University of Technology In contrary to Helsinki University of Technology, Aachen University of Technology is situated in the heart of the city, not outside. Aachen has inhabitants out of which are students of the university. In RWTH Aachen there are more courses in Economics and Business Administration than in HUT. The extra-curricular activities are about the same as in Helsinki, that is, many parties... There are many things to visit near the RWTH- Aachen university: Cologne, Duesseldorf, The Ruhr Valley, The Eifel National Park, Belgium, The Netherlands and so on. Stefan Klein University URL: <http://www.rwth-aachen.de> Where: Aachen, Germany Excange programs: Socrates/Erasmus When to go: age yrs What to study: E-Commerce, Information Science, General Business Administration, General Economics, Industrial Controlling, Finance, Accounting, International Management, Management of Technology and Innovation, Marketing, Operations Research, European Economics, Public Economics, International Economics, Microeconomics, International Technical and Economic Cooperation, Business Law, Economic History (14) Proleko? 4~2001

15 Naapurin kuulumiset Allekirjoittaneen ensimmäinen ESTIEM -reissu suuntautui uljaan naapurimaamme Venäjän kaupunkiin nimeltä Pietari. Kyseessä oli yhdistelmä Vision seminaari & Activity Week, tapahtuma-aika En ollut koskaan aiemmin ylittänyt itärajaa joten minulle henkilökohtaisesti matkan tarkoituksena oli kasvattaa luonnettani ja päästä eroon ainakin osasta Venäjään kohdistuneista ennakkoluuloistani (uskokaa vaan, niitä oli paljon). Tiistaiaamuna klo 6.56 Anni, Eevis ja Jens lähtivät matkaan turvallisesti suomalaisella VR:n Sibelius junalla. Matka meni yllättävän nopeasti, tosin en vieläkään ymmärrä miksi venäläisten tullimiesten on tarpeellista tietää tarkkaan kuinka paljon rahaa kannan mukanani, onko minulla laukussani kirjoja tai muita julkaisuja jne. Kyselyt aseista ja räjähteistä ymmärsin jo paremmin. Junassa ei saanut liikkua ilman passia, jota muuten piti matkan aikana näyttää ainakin 8 kertaa (HUOM: kirjoittajalla on taipumusta liioitteluun). Matkaamme piristi suomalaistunut italialaismies joka tunsi suunnatonta tarvetta avautua meille ex-vaimostaan, josta hän kylläkin käytti hellittelynimeä suomalainen kyykäärme. Lopulta jouduimme turvautumaan klassiseen kikkaan ja yksitellen laitoimme silmät kiinni esittäen nukkuvaa. Herätessäni seuraavan kerran olimme Venäjän puolella ja italialaismieskin oli nukahtanut. Määränpään lähestyessä alkoi jännittää. Aiemmin saamassamme meilissä järjestäjä kertoi We are looking for the event. Toivoimme kovasti, että tapahtuma olisi jo löytynyt, muutenhan matkamme olisi ollut melkoisen turha. Asemalla pääsin heti loistamaan kielitaidollani kun vastasin meille taksia tarjonneelle miehelle sujuvasti njet (minut paremmin tuntevat varmasti uskovat että hallitsen ko. sanan käytön kielellä kuin kielellä). Meitä vastassa oli kolme venäläisopiskelijaa, jotka olivat odottaneet meitä niin kovasti, että olivat jo edellisenä päivänä seisoneet kaksi tuntia asemalla harjoittelemassa vastaanottoamme. Silmät pyöreinä seurasimme uusia ystäviämme pitkin Pietarin katuja. Tässä vaiheessa olimme vielä naiivin luottavaisia. Ensimmäiset epäilykset heräsivät kun paljastui, ettei oppaillamme ollut tietoa siitä, mihin oikeastaan olimme matkalla. Pienen harhailun jälkeen päädyimme kuitenkin majoituspaikkaamme. En ole tähän päivään mennessä saanut selville oliko asumuksemme opiskelija-asuntola vai hostelli. Joka tapauksessa alakerrassa istui nainen, jolle avaimet jätettiin kun lähdettiin ulos ja joka ei ymmärtänyt englantia (mistä syystä ensimmäisiä venäjäksi oppimiamme sanoja oli huoneemme numero 66). Ensimmäinen vaikutelma huoneestamme kiteytyy sanaan bordelli, tosin kaikki paikalliset jotka kävivät kyläilemässä ihastelivat kovasti kukkatapetteja ja ruusuverhoja joten ajattelimme suosiolla alentaa kriittisyysrajaa. Huoneessa tutustuimme myös ensimmäistä kertaa kylmyyteen, jota oli jatkuva koko matkan ajan. Ystävälliset isäntämme järjestivät meille hotmaker in, jonka jälkeen valittamisen aihetta antoivat ainoastaan seinällä kiipeilevät hämähäkit. Muutaman tunnin levon jälkeen lähdimme yliopistolle tervetulotilaisuuteen. Muutkin osallistujat (1 turkkilainen & 5 italialaista) olivat jo saapuneet paikal le. Esittelimme itsemme ja saimme tietää mm. että italialaiset olivat loogisesti tulleet Venäjälle, koska halusivat parantaa englanninkielen taitoaan ja että kylmyys ei haittaisi, koska seura oli niin kuumaa. Pelailimme jotain kivoja pelejä jonka jälkeen lähdimme illastamaan. Pubissa oli kaikki oli valmiiksi katettuna, live-musa soi ja kaikki olivat innokkaita tutustumaan toisiinsa. Söin ensimmäisen venäläisen ateriani, joka kieltämättä oli parempi kuin mitä odotin. Aterian sekä muutaman kaljan ja vodkan jälkeen siirryimme yökerhoon missä juotiin lisää vodkaa minkä jälkeen erityi- Proleko? 4~2001 (15)

16 sesti Eevis oli kovin onnellinen siitä että huoneemme oli kuudennessa kerroksessa (tietämättömille tiedoksi että Venäjällä ei ole hissejä juuri missään). Aamulla oveemme koputettiin kello 8.05 tiedottamaan, että aamiainen olisi kahdeksalta. Tarkoitus oli olla ekskursiolla olutpanimolla klo 9 ja tässä vaiheessa kuulimmekin ensimmäisen kerran venäläisten lempihokeman Quickly, quickly, we have hurry!. Olutpanimolla vierailu teki hyvää krapulalle. Näimme paljon isoja koneita, joista tullut ääni vaimensi sopivasti sekä isäntämme että hänen tulkkinsa selostukset näkemästämme. Kierroksen lopuksi yhtiö käytti meitä räikeästi hyväkseen teettämällä makuvertailun kolmen eri oluen välillä. Sanottakoon, että venäläinen olut ei hakkaa suomalaista (siis ainakaan minun mielestä). Siirryimme yliopistolle ruokailemaan, meille oli varattuna erillinen kabinetti, johon kolmen ruokalajin ateriamme tarjoiltiin (suostuisikohan Sodexho samaan?). Niin, sen verran vielä venäläisistä ruokailutottumuksista että aamiaisen ollessa klo 8 on lounaan vuoro luonnollisesti klo 15 ja illallisen tietenkin klo 18. Tästä johtuen matkaamme leimasi kylmyyden ja kiireen lisäksi nälkä. Onneksi Pietarista löytyy McDonald s Lounaan jälkeen lähdimme ensimmäiselle nähtävyyskierrokselle. Pietari todella oli juuri niin kaunis kuin väitetään. Suureksi harmiksemme neljä meistä joutui poistumaan kierrokselta kesken kaiken, koska halusimme mennä balettiin. Erosimme muista klo lähteäksemme vaihtamaan tilaisuuteen sopivat vaatteet. Baletti alkoi klo 19, jota ennen meidän piti siis ehtiä vaihtaa vaatteet, vaihtaa rahaa, käydä ostamassa liput ja löytää balettiin. Mukaamme lähti Masha -niminen tyttö (muuten jokaisen venäläistytön nimi on joko Masha, Dasha, Sasha tai Natasha. Kätevää, eikö?) joka hymyili paljon ja ymmärsi vähän. Hän kierrätti meitä kolme tuntia ympäri kaupunkia, missä ajassa ehdimme täysin menettää hermomme ja muuttua hysteerisiksi mutta balettiin emme koskaan päässeet. Lopulta menimme italialaisten seuraksi venäläiseen kansanperinne-esitykseen. Kotiin päästyämme haim me lähikaupasta vodkaa ja purimme patoutumamme juomapeleihin. Torstai oli seminaaripäivä. Istuessani vieraspaikalla eturivissä yritin epätoivoisesti pitää silmiäni auki ja samalla kirota venäläisiä vodkanvalmistajia, mutta koska kahteen asiaan yhtä aikaa keskittyminen on tunnetusti vaikeaa, tyydyin lopulta tekemään ainoastaan jälkimmäistä. Seminaarin aiheena oli Branding Strategy, ja suurinta osaa puhujista oli aidosti mielenkiintoista kuunnella mutta kunnollisen tulkin puute jokseenkin pilasi venäjänkieliset esitykset. Erityisen mielenkiintoisen päivästä teki se, että yliopiston WC ei mielestäni ollut ihmiselle sopiva. Onneksi 10 tuntia kestää helposti käymättä vessassa Seminaarista siirryimme illastamaan ravintolaan jonka vessaan minulla on ikuisesti oleva erityinen tunneside. Jens ja Umut (turkkilainen) eivät olleet oppineet balettiharhailustamme mitään ja lähtivät paikallisten johdattamina internetkahvilaan, joka kuulemma oli havaittu sen jälkeen kun sen edestä oli sahattu edestakaisin viisi kertaa. Seuraavana ohjelmassa oli Q-zar peli, joka vastaa käsittääkseni suomalaista Megazonea (vaikken siellä ole koskaan käynytkään). Rankan päivän huipentuma oli venäläinen sauna, jossa oli mukava naureskella italialaisten ja turkkilaisten lämpöherkkyydelle. Seminaaripäivänä muodostui myös matkamme dominoivin läppä. Kaikki sai alkunsa siitä, kun seminaarin juontaja Pavel kertoi, että kuullessaan ensimmäisen kerran sanan Estiem hän oli käsittänyt järjestön olevan nimeltään Ass team. No, olihan se sellainen yhdistys sitten perustettava. Jäseniä lienee tällä hetkellä parisenkymmentä, meillä on oma laulu ja tanssi, virallinen kulkupeli assmobilekin löytyy. Huonon läpän puolustuksena on se, ettei matkalla juurikaan nukuttu. Päätimmekin jossain vaiheessa lopettaa nukkumisen pysyvästi, koska meillä oli jatkuvasti niin hauskaa väsyneinä. Niin ja torstaina myös Estiemin board saapui Pietariin vauhdittamaan menoamme. (16) Proleko? 4~2001

17 Perjantaina oli vuorossa toinen excumme Phillip Morrisin tupakkatehtaalle. Me jyrkästi savuttomat emme nauttineet kokemuksesta kovinkaan paljon. Kävimme päivän aikana myös vierailemassa St. Isaakin katedraalissa ja söimme jälleen yliopistolla lounaan, mikä italialaisten mukaan oli valmistettu kissanlihasta. Todisteena a) kadulla ei ollut näkynyt yhtään kissoja ( Now you know why ) ja b) muutamat meistä kärsivät aterian jälkeen mahakivusta. Onneksi McDonald s pelasti jälleen päivän. Myöhemmin illastimme ja lähdimme bussilla St. Petersburg by night kierrokselle. Kaupunki oli illalla ehkä vieläkin kauniimpi kuin päivällä, siksi pysähdyimmekin usein ottamaan valokuvia (a.k.a. pelaamaan vodkapullolla pullonpyöritystä). Matkalla laulettiin kuin teekkaribussissa konsanaan, pääosassa klo 24 teiniydestään luopuneelle Eevikselle jokaisella mahdollisella kielellä lauletut onnittelulaulut sekä useat italialaiset biisit. Kierroksen ikävä puoli oli Ass teamin presidenttiä Carloa kohdannut onnettomuus, hän kun loukkasi jalkansa kesken pitämäänsä aerobic-esitystä. Italialaiset pääsivät näin avartamaan maailmankuvaansa näkemällä venäläisen sairaalankin. Tästä eteenpäin Carlo kulki mukana kipsinsä takia vain harvoin ja porukassamme oli selvästi tyhjä paikka. Lauantaina lähdimme kunnon turisteina Peterhofiin, Pietari Suuren kesäasuntoon. Paikka oli upea (vaikka ilma oli hyytävä) ja eräs oppaana työskennellyt isäntämme Sasha kertoi meille paikasta kaiken yksityiskohtaisesti. Olimme saaneet koululta laput, joissa todistettiin, että olemme venäläisiä opiskelijoita, jotta saisimme opiskelija-alennukset kaikissa nähtävyyskohteissa (ja pääsisimme sisään yliopistoon, jonka ovella oli poliisivartiointi). Valitettavasti ero italialaisen ja venäläisen ulkonäön välillä on kovin suuri. Saimme asiat kuitenkin järjestymään, mutta Peterhofin henkilökunta mulkoili meitä vihaisesti. Reissuun meni lähes koko päivä ja edessä oli meidän osaltamme viimeinen ilta. Illastimme Money Honey Saloonissa, jonne myös jäimme bilettämään aterian jälkeen. Paikal la perustetun Vodka teamin ansiosta juomisesta tuli entistä kollektiivisempi tapahtuma ja tunnelma meni suorastaan katon läpi. Herätessämme viimeisenä aamuna sovimme Jensin ja Eeviksen kanssa että emme lähde muiden mukaan museoon (vaikka paikallisten mukaan olisimme kyllä hyvin ehtineet ) ja kerroimme junamme lähtevän neljältä vaikka lipussa luki klo 17. Teimme vielä viimeisen kävelykierroksen, ostimme matkaevästä (vodkaa), olimme asemalla noin klo ja sanottakoon vielä että olimme tässä vaiheessa hyvin tyytyväisiä ovelaan huijaukseemme. Kotimatka oli melko kivuton, tosin ikävä ehti jo iskeä ainakin minuun. Muut osallistujat olivat palaamassa kotiin vasta tiistaina joten aamun tunnelma oli poikkeuksellisen haikea, yhteystietoja vaihdettiin ja kaikki kutsuivat toisiaan vierailulle kotimaahansa. Kotona on mukavaa - ruoka on turvallista, vessassa voi käydä lähes missä tahansa, suihkusta tulee vettä (eikä siellä ole hyönteisiä), ihmiset ymmärtävät mitä heille sanoo ja noin yleisesti ottaen voi luottaa siihen että kaikki toimii niin kuin pitää. Mutta satunnaisesti tuntuu siltä, että olisin voinut tottuakin Pietarin välittömyyteen ja yllätyksellisyyteen. Kaikille vielä tiedoksi että vuonna 2003 kaupunki juhlii 300-vuotissynttäreitään, nähdään siellä? Anni Kauranen Proleko? 4~2001 (17)

18 Lonely Proleko? Folke W. Majoituspaikka Hotel del Rey Hotel Rio Lisboa Sijainti San Jose, Costa Rica Rio de Janeiro, Brasilia Hinta 250 mk/yö 60 mk/yö Kuka käynyt Remburssi (2000), Andihispaanoexcursio (2001) Mona Weck (2000), Vellu Pulkkinen (2000), Andihispaano-excursio (2001) Erikoisuus Hotelli oli samalla myös kaupungin vilkkaimpia kasinoita. Kasinolta löytyi myös seuraa varsinkin miespuoleisille teekkareille ($100/tunti). Hotellin asiakasmaileissa lupaillaan mutapaininäytöksiä. Välillä hanoista ei tule kylmää vettä, ainoastaan kuumaa. Aamuyöstä hotellille saavuttaessa pitää ensin herättää sikeästi nukkuva yövartija. Huoneet soveltuvat myös keissien ratkomiseen - kaljakeissien. Skol! Mitä tapahtui San Jose näyttää melkein amerikkalaiselta kaupungilta. Jenkkituristeja liikkuu joka puolella. Kasinolla häviää rahaa, kuten myös hotellin palveluihin. Riosta löytyi internet-auto: 100 mailia tunnissa! Biitsillä valkoinen mies voi koittaa maastoutua hiekan sekaan. Brasseja vastaan biitsifutis on hikistä puuhaa, joten kannattakin keskittyä sen sijaan maisemien ihailemiseen. (18) Proleko? 4~2001

19 Ulkomaille suunnatessa täytyy ennemmin tai myöhemmin valita majoituspaikka. Majoituksen löytämisen tekee ongelmalliseksi ulkomailla puhuttavat kummalliset kielet sekä kohtuullisen hinta- ja laatutason löytäminen. Sattumaa tai ei, Prodekolaiset ovat matkustaneet laajalti ympäri maailmaa, joten onkin aika koota hyväksi havaitut majoituspaikat maailman todellisista matkustajan paratiiseista. Näitä kantiksia kannattaa käyttää! Gana s Guest House (osoite mongoliaksi) Hostel Turku Ulan Bator, Mongolia Turku, Turku 30 mk/yö 49 mk/yö Jussi Räisänen (1999), Tero Mäkinen & Markus Lauttia (2000) Puolipitkät excursiot (1996, 1998, 2000) Vierasmaja sijaitsee jurtassa, jossa on kaminalla toimiva lämmitys. Vieraiden käytössä on myös sauna, jonka lauteita ei ole hiottu. Isäntäväen, joille maistuu salmiakkikossu, jurtasta löytyy internet. Gana itse pitää miehistä, varsinkin amerikkalaisista sellaisista. Ikkunat mitoitettu Thunder-pöntön sisään kantamiselle. Tyhjä pönttö mahtuukin jo ovesta ulos. Turun yöelämä siirtyy ovelasti hosteliin samaan aikaan teekaribussin (ja JJ:n) kanssa. Ulan Batorissa syödään hushuureja (kokolihalihis ilman riisiä) ja juodaan suolateetä. Natiivit ovat ystävällisiä ja kutsuvat junamatkustajia kotiinsa syömään. Paikalliset vodkat myydään kietaisukorkeilla: pullo juodaan aina tyhjäksi porukalla. Koiria pitää varoa: isäntäväen kasvojen menetystä varjellakseen niitä pitää aina pelätä vaarallisina kodinpuolustajina. Ulkomailla, kuten Turussa, täytyy pitää auton ovet lukossa ajon aikana. Muuten auto viedään alta pysähtyessä liikennevaloihin (ks. Proleko? 2/2000). Turussa on myös havaittu tirkisteleviä bussikuskeja. Proleko? 4~2001 (19)

20 Tukholman maraton Maratonin pituus on 42 km 195 m. Parhaimmillaan se juostaan noin kahteen tuntiin ja viiteentoista minuuttiin. Juomapisteitä oli Tukholmassa noin kolmenkilometrin välein. Treenaus alkoi helmikuussa. Aluksi varsin epäsäännöllisesti ja harvoin, mutta kuitenkin. Huhtikuun puoleenväliin mennessä olin jo päässyt kohtuulliseen kuntoon. Tällöin kuitenkin polveni hajosivat, ja harjoittelu jäi kuukaudenajaksi varsin surkeaksi. Tilanne korjaantui, kun toukokuun puolessa välissä ostin uudet kengät. Parin viikon aikana juoksin sitten vielä 110 kilometriä. Viimeinen viikko ennen maratonia meni lepäillessä. Olimme saapuneet Tukholmaan Finnairin matkassa edellisenä iltana. Majoituimme maratonreitin varrelle lähelle vanhaa kaupunkia asuntolaivaan. Hotelli oli ollut halpa, mutta perillä syykin paljastui. Meillä oli neljän hengen hytit, joiden lattiapinta-ala oli alle neljä neliömetriä. Koska emme ehtineet pasta-partyihin kävimme sitten syömässä italialaisessa ravintolassa pastaa ja mereneläviä. Yö ei olosuhteista johtuen mennyt hirveän hyvin, mutta luottavaisina kuitenkin lähdimme aamupäivällä kohti stadionia. Kolmisen tuntia alueella meni valmisteluja tehden. Lähtöhetki koitti paikallista aikaa Olimme Riston kanssa sopineet juoksevamme yhtä matkaa ja päätimme lähteä liikkeelle kohtuullisen kunnianhimoisesti. Ryömimme valkoisen ryhmän läpi keltaiseen joukkoon. Kun pääsimme liikkeelle, Risto lähti raivaamaan tietä eteenpäin ja minä seurasin perässä. Tungos oli tässä vaiheessa aivan hirveä, enkä olisi halunnut olla se etana, joka oli päättänyt yrittää juuri tänään uskaliasta kadun ylitystä. Alussa suurin ongelma oli, ettei kompastunut kanssakilpailijoihin. Risto raivasi edelleen kyynärpäillä meille tietä eteenpäin ja sijoituksemme parani tasaisesti. Jälkeenpäin harmittelimme sitä, että alun hässäkkään kului arvaamattoman paljon energiaa. Seuraavalla kerralla täytyy päästä lähtemään edempää. Tai sitten tyytyä tilanteeseen ja juosta massan mukana. 5 km Olimme Riston kanssa nousseet eteenpäin ja ohitimme 3.30:n jäniksen. Vauhtimme oli varsin hyvää. Tässä vaiheessa pääsimme jo juoksemaan vapaammin. Jotta Cooperin testistä saa kiitettävän, eli 3000 metriä, täytyy 12 minuutin testistä saada kilometriaika painettua neljään minuuttiin. Meillä oli Riston kanssa kilometriaika parhaimmillaan Lienee selvää, että maratonin pituisella matkalla tällainen vauhti tarkoittaa helposti väsymystä myöhemmin. Tiedostimme asian Riston kanssa, mutta toisaalta juoksu kulki erinomaisesti, joten mitä sitä suotta hidastelemaan. Tässä vaiheessa oli erittäin kuuma ja kun reitti kaartoi Djurgårdenin puistoon, jossa ei tuullut ollenkaan, alkoi minulle tulla vähän jano. Kovasta vauhdista johtuen en kuitenkaan ehtinyt juoda kahdella ensimmäisellä pisteellä kuin yhdet mukilliset. Jälkeenpäin katsottuna tämä oli paha virhe. 10 km Ensimmäinen kymmenen kilometriä oli mennyt aikaan 00:48. Tällä vauhdilla maraton olisi ohi kolmessa tunnissa ja parissakymmenessä minuutissa. Juoksu kulki edelleen varsin mukavasti ja jatkoimme Riston kanssa eteenpäin. Välillä kadotimme tässä vaiheessa toisemme eräällä juomapisteellä, mutta parinkymmenen minuutin jälkeen törmäsimme taas toisiimme toisen juomapisteen jälkeen. Meillä ei ole tietoa, kumpi (20) Proleko? 4~2001

MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS

MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS Tiistilän koulu English Grades 7-9 Heikki Raevaara MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS Meeting People Hello! Hi! Good morning! Good afternoon! How do you do? Nice to meet you. / Pleased to meet you.

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition)

Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition) Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition) Esko Jalkanen Click here if your download doesn"t start automatically Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition) Esko Jalkanen

Lisätiedot

Network to Get Work. Tehtäviä opiskelijoille Assignments for students. www.laurea.fi

Network to Get Work. Tehtäviä opiskelijoille Assignments for students. www.laurea.fi Network to Get Work Tehtäviä opiskelijoille Assignments for students www.laurea.fi Ohje henkilöstölle Instructions for Staff Seuraavassa on esitetty joukko tehtäviä, joista voit valita opiskelijaryhmällesi

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2017 Jenni Laine

Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2017 Jenni Laine Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2017 Jenni Laine 4.1.2017 KIELIKESKUS LANGUAGE CENTRE Puhutko suomea? Do you speak Finnish? -Hei! -Moi! -Mitä kuuluu? -Kiitos, hyvää. -Entä sinulle?

Lisätiedot

Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2018 Päivi Paukku & Jenni Laine Centre for Language and Communication Studies

Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2018 Päivi Paukku & Jenni Laine Centre for Language and Communication Studies Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2018 Päivi Paukku & Jenni Laine 4.1.2018 Centre for Language and Communication Studies Puhutko suomea? -Hei! -Hei hei! -Moi! -Moi moi! -Terve! -Terve

Lisätiedot

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011 Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen sekä Leena Kuusisto Alkuperäisidea: Julieta Lehto 01 INT. RAVINTOLAVAUNU - ALKUILTA Tyttö istuu junan ravintolavaunussa pienen baaripöydän

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

anna minun kertoa let me tell you

anna minun kertoa let me tell you anna minun kertoa let me tell you anna minun kertoa I OSA 1. Anna minun kertoa sinulle mitä oli. Tiedän että osaan. Kykenen siihen. Teen nyt niin. Minulla on oikeus. Sanani voivat olla puutteellisia mutta

Lisätiedot

TIETEEN PÄIVÄT OULUSSA 1.-2.9.2015

TIETEEN PÄIVÄT OULUSSA 1.-2.9.2015 1 TIETEEN PÄIVÄT OULUSSA 1.-2.9.2015 Oulun Yliopisto / Tieteen päivät 2015 2 TIETEEN PÄIVÄT Järjestetään Oulussa osana yliopiston avajaisviikon ohjelmaa Tieteen päivät järjestetään saman konseptin mukaisesti

Lisätiedot

HELBUS CONDUCT. Welcome to HELBUS. We are happy you are here!

HELBUS CONDUCT. Welcome to HELBUS. We are happy you are here! HELBUS CONDUCT Welcome to HELBUS. We are happy you are here! Our mission is to offer young people a path to a career in international business. Let us be your steppingstone for global opportunities! Explore

Lisätiedot

Information on Finnish Courses Autumn Semester 2017 Jenni Laine & Päivi Paukku Centre for Language and Communication Studies

Information on Finnish Courses Autumn Semester 2017 Jenni Laine & Päivi Paukku Centre for Language and Communication Studies Information on Finnish Courses Autumn Semester 2017 Jenni Laine & Päivi Paukku 24.8.2017 Centre for Language and Communication Studies Puhutko suomea? -Hei! -Hei hei! -Moi! -Moi moi! -Terve! -Terve terve!

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 3 (Finnish Edition)

Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 3 (Finnish Edition) Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 3 (Finnish Edition) Esko Jalkanen Click here if your download doesn"t start automatically Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 3 (Finnish Edition) Esko Jalkanen Uusi Ajatus Löytyy

Lisätiedot

Miksi Suomi on Suomi (Finnish Edition)

Miksi Suomi on Suomi (Finnish Edition) Miksi Suomi on Suomi (Finnish Edition) Tommi Uschanov Click here if your download doesn"t start automatically Miksi Suomi on Suomi (Finnish Edition) Tommi Uschanov Miksi Suomi on Suomi (Finnish Edition)

Lisätiedot

AYYE 9/ HOUSING POLICY

AYYE 9/ HOUSING POLICY AYYE 9/12 2.10.2012 HOUSING POLICY Mission for AYY Housing? What do we want to achieve by renting apartments? 1) How many apartments do we need? 2) What kind of apartments do we need? 3) To whom do we

Lisätiedot

Immigration Studying. Studying - University. Stating that you want to enroll. Stating that you want to apply for a course.

Immigration Studying. Studying - University. Stating that you want to enroll. Stating that you want to apply for a course. - University I would like to enroll at a university. Stating that you want to enroll I want to apply for course. Stating that you want to apply for a course an undergraduate a postgraduate a PhD a full-time

Lisätiedot

ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012

ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012 ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012 Torstaina 4.10. saapuivat osallistujat ympäri Suomea ja Norjan Trondheimista. Illalla kokoonnuimme Kaplaakin kiltahuoneelle, jonne

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot

Kysymys 5 Compared to the workload, the number of credits awarded was (1 credits equals 27 working hours): (4)

Kysymys 5 Compared to the workload, the number of credits awarded was (1 credits equals 27 working hours): (4) Tilasto T1106120-s2012palaute Kyselyn T1106120+T1106120-s2012palaute yhteenveto: vastauksia (4) Kysymys 1 Degree programme: (4) TIK: TIK 1 25% ************** INF: INF 0 0% EST: EST 0 0% TLT: TLT 0 0% BIO:

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

ECVETin soveltuvuus suomalaisiin tutkinnon perusteisiin. Case:Yrittäjyyskurssi matkailualan opiskelijoille englantilaisen opettajan toteuttamana

ECVETin soveltuvuus suomalaisiin tutkinnon perusteisiin. Case:Yrittäjyyskurssi matkailualan opiskelijoille englantilaisen opettajan toteuttamana ECVETin soveltuvuus suomalaisiin tutkinnon perusteisiin Case:Yrittäjyyskurssi matkailualan opiskelijoille englantilaisen opettajan toteuttamana Taustaa KAO mukana FINECVET-hankeessa, jossa pilotoimme ECVETiä

Lisätiedot

Oma sininen meresi (Finnish Edition)

Oma sininen meresi (Finnish Edition) Oma sininen meresi (Finnish Edition) Hannu Pirilä Click here if your download doesn"t start automatically Oma sininen meresi (Finnish Edition) Hannu Pirilä Oma sininen meresi (Finnish Edition) Hannu Pirilä

Lisätiedot

Maahanmuutto Opiskelu

Maahanmuutto Opiskelu - Yliopisto Haluaisin hakea yliopistoon. Kerrot, että haluat hakea yliopistoon I would like to enroll at a university. Haluan hakea. Kerrot, että haluat hakea johonkin tutkinto-ohjelmaan I want to apply

Lisätiedot

SELL Student Games kansainvälinen opiskelijaurheilutapahtuma

SELL Student Games kansainvälinen opiskelijaurheilutapahtuma SELL Student Games kansainvälinen opiskelijaurheilutapahtuma Painonnosto 13.5.2016 (kansallinen, CUP) Below in English Paikka: Nääshalli Näsijärvenkatu 8 33210 Tampere Alustava aikataulu: Punnitus 12:00-13:00

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

You can check above like this: Start->Control Panel->Programs->find if Microsoft Lync or Microsoft Lync Attendeed is listed

You can check above like this: Start->Control Panel->Programs->find if Microsoft Lync or Microsoft Lync Attendeed is listed Online Meeting Guest Online Meeting for Guest Participant Lync Attendee Installation Online kokous vierailevalle osallistujalle Lync Attendee Asennus www.ruukki.com Overview Before you can join to Ruukki

Lisätiedot

Information on preparing Presentation

Information on preparing Presentation Information on preparing Presentation Seminar on big data management Lecturer: Spring 2017 20.1.2017 1 Agenda Hints and tips on giving a good presentation Watch two videos and discussion 22.1.2017 2 Goals

Lisätiedot

Tietoa Joensuun Eliittikisoista

Tietoa Joensuun Eliittikisoista Tietoa Joensuun Eliittikisoista Harjoittelu ja verryttely Yleisurheilukenttä (Keskuskenttä) Kisan aikana Joensuu Areena + kuntosali Pesäpallokenttä ja Louhelan kenttä heitoille Uimahalli Vesikko + kuntosali

Lisätiedot

Choose Finland-Helsinki Valitse Finland-Helsinki

Choose Finland-Helsinki Valitse Finland-Helsinki Write down the Temporary Application ID. If you do not manage to complete the form you can continue where you stopped with this ID no. Muista Temporary Application ID. Jos et onnistu täyttää lomake loppuun

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Nuku hyvin, pieni susi -????????????,?????????????????. Kaksikielinen satukirja (suomi - venäjä) (www.childrens-books-bilingual.com) (Finnish Edition)

Nuku hyvin, pieni susi -????????????,?????????????????. Kaksikielinen satukirja (suomi - venäjä) (www.childrens-books-bilingual.com) (Finnish Edition) Nuku hyvin, pieni susi -????????????,?????????????????. Kaksikielinen satukirja (suomi - venäjä) (www.childrens-books-bilingual.com) (Finnish Edition) Click here if your download doesn"t start automatically

Lisätiedot

JA CHALLENGE 18.-19.4.2013. Anna-Mari Sopenlehto Central Administration The City Development Group Business Developement and Competence

JA CHALLENGE 18.-19.4.2013. Anna-Mari Sopenlehto Central Administration The City Development Group Business Developement and Competence JA CHALLENGE 18.-19.4.2013 Anna-Mari Sopenlehto Central Administration The City Development Group Business Developement and Competence 12.11.2014 Challenges of the City of Turku What kind of city you would

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Matkustaminen Majoittuminen

Matkustaminen Majoittuminen - Majoituspaikan löytäminen Where can I find? Ohjeiden kysyminen majoituspaikan löytämiseksi... a room to rent?... a hostel?... a hotel?... a bed and breakfast?... a camping site? What are the prices like

Lisätiedot

Matkustaminen Majoittuminen

Matkustaminen Majoittuminen - Majoituspaikan löytäminen Where can I find? Ohjeiden kysyminen majoituspaikan löytämiseksi Where can I find?... a room to rent?... a room to rent?... a hostel?... a hostel?... a hotel?... a hotel?...

Lisätiedot

Erasmus Intensive Language Course KV kevätpäivät Kuopio 9.5.2011 Päivi Martin, Lapin yliopisto

Erasmus Intensive Language Course KV kevätpäivät Kuopio 9.5.2011 Päivi Martin, Lapin yliopisto Erasmus Intensive Language Course KV kevätpäivät Kuopio 9.5.2011 Päivi Martin, Lapin yliopisto EILC KOKEMUKSIA LAPISTA HAKEMUS BUDJETTI JÄRJESTÄVÄTAHO & VASTUU TYÖNJAKO KIELENOPETUS OHJELMA JA PALJON KOKEMUKSIA

Lisätiedot

Skene. Games Refueled. Muokkaa perustyyl. napsautt. @Games for Health, Kuopio. 2013 kari.korhonen@tekes.fi. www.tekes.fi/skene

Skene. Games Refueled. Muokkaa perustyyl. napsautt. @Games for Health, Kuopio. 2013 kari.korhonen@tekes.fi. www.tekes.fi/skene Skene Muokkaa perustyyl. Games Refueled napsautt. @Games for Health, Kuopio Muokkaa alaotsikon perustyyliä napsautt. 2013 kari.korhonen@tekes.fi www.tekes.fi/skene 10.9.201 3 Muokkaa Skene boosts perustyyl.

Lisätiedot

BOARD PROGRAM Hallitusohjelma

BOARD PROGRAM Hallitusohjelma BOARD PROGRAM Hallitusohjelma Henrikki Soininen AYYH VPJ PROJEKTIT PROJECTS 1.2 Tilaohjelma opiskelijakeskukselle/student center 3.3 Tutoroinnin arvostus/valuation of tutoring 5.1 Kuntavaalitavoitteet/Municipal

Lisätiedot

MUSEOT KULTTUURIPALVELUINA

MUSEOT KULTTUURIPALVELUINA Elina Arola MUSEOT KULTTUURIPALVELUINA Tutkimuskohteena Mikkelin museot Opinnäytetyö Kulttuuripalvelujen koulutusohjelma Marraskuu 2005 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 25.11.2005 Tekijä(t) Elina

Lisätiedot

Expression of interest

Expression of interest Expression of interest Avoin hakemus tohtorikoulutettavaksi käytäntö Miksi? Dear Ms. Terhi virkki-hatakka I am writing to introduce myself as a volunteer who have the eagerness to study in your university.

Lisätiedot

Mun/miun nimi on Paul. Mikä sun/siun nimi on? Mun/miun nimi on Jani. minun, mun, miun nimeni my name sinun, sun, siun nimesi your name

Mun/miun nimi on Paul. Mikä sun/siun nimi on? Mun/miun nimi on Jani. minun, mun, miun nimeni my name sinun, sun, siun nimesi your name 1 MINÄ ITSE MAAT, KIELET ja KANSALAISUUDET TERVEHDYKSET ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Paul

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Faculty of Agriculture and Forestry. Forestry

Faculty of Agriculture and Forestry. Forestry Faculty of Agriculture and Forestry Promoting the sustainable use of bioresources by high level teaching based on scientific research Maatalous-metsä tieteellinen tiedekunta Faculty of Agriculture and

Lisätiedot

Matkustaminen Yleistä

Matkustaminen Yleistä - Olennaiset Voisitko auttaa minua? Avun pyytäminen Puhutko englantia? Tiedustelu henkilöltä puhuuko hän englantia Can you help me, please? Do you speak English? Puhutteko _[kieltä]_? Tiedustelu henkilöltä

Lisätiedot

Matkustaminen Yleistä

Matkustaminen Yleistä - Olennaiset Can you help me, please? Avun pyytäminen Do you speak English? Tiedustelu henkilöltä puhuuko hän englantia Voisitko auttaa minua? Puhutko englantia? Do you speak _[language]_? Tiedustelu henkilöltä

Lisätiedot

Matkustaminen Yleistä

Matkustaminen Yleistä - Olennaiset Voisitko auttaa minua? Avun pyytäminen Puhutko englantia? Tiedustelu henkilöltä puhuuko hän englantia Can you help me, please? Do you speak English? Puhutteko _[kieltä]_? Tiedustelu henkilöltä

Lisätiedot

EVALUATION FOR THE ERASMUS+-PROJECT, STUDENTSE

EVALUATION FOR THE ERASMUS+-PROJECT, STUDENTSE #1 Aloitettu: 6. marraskuuta 2015 9:03:38 Muokattu viimeksi: 6. marraskuuta 2015 9:05:26 Käytetty aika: 00:01:47 IP-osoite: 83.245.241.86 K1: Nationality Finnish K2: The program of the week has been very

Lisätiedot

Opintomatkat PDF. ==>Download: Opintomatkat PDF ebook By Risto Antikainen

Opintomatkat PDF. ==>Download: Opintomatkat PDF ebook By Risto Antikainen Opintomatkat PDF ==>Download: Opintomatkat PDF ebook By Risto Antikainen Opintomatkat PDF By Risto Antikainen - Are you searching for Opintomatkat pdf Books? Now, you will be happy that Opintomatkat PDF

Lisätiedot

Projektisykli. SKY Kansainvälistyvä kansanopisto 27.-28.11.2007 HEO

Projektisykli. SKY Kansainvälistyvä kansanopisto 27.-28.11.2007 HEO Projektisykli SKY Kansainvälistyvä kansanopisto 27.-28.11.2007 HEO Projektin ideointi Arviointi Tarvittavien toimenpiteiden nimeäminen Toteutus Projektisuunnitelman muotoilu Rahoitus Projektin ideointi

Lisätiedot

Opiskelijat valtaan! TOPIC MASTER menetelmä lukion englannin opetuksessa. Tuija Kae, englannin kielen lehtori Sotungin lukio ja etälukio

Opiskelijat valtaan! TOPIC MASTER menetelmä lukion englannin opetuksessa. Tuija Kae, englannin kielen lehtori Sotungin lukio ja etälukio Opiskelijat valtaan! TOPIC MASTER menetelmä lukion englannin opetuksessa Tuija Kae, englannin kielen lehtori Sotungin lukio ja etälukio Päättääkö opettaja ohjelmasta? Vai voisivatko opiskelijat itse suunnitella

Lisätiedot

ProAgria. Opportunities For Success

ProAgria. Opportunities For Success ProAgria Opportunities For Success Association of ProAgria Centres and ProAgria Centres 11 regional Finnish ProAgria Centres offer their members Leadership-, planning-, monitoring-, development- and consulting

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

LET S GO! 6 KOEALUE 7-9 Nä hnyt:

LET S GO! 6 KOEALUE 7-9 Nä hnyt: LET S GO! 6 KOEALUE 7-9 Nä hnyt: On jälleen tullut testata osaamisesi. Koekappaleina ovat kappaleet 7-9. Muista LUKEA KAPPALEITA ÄÄNEEN useaan otteeseen ja opetella erityisen hyvin KUVASANASTOT ja 3A-TEHTÄVÄT.

Lisätiedot

Digitalisoituminen, verkottuminen ja koulutuksen tulevaisuus. Teemu Leinonen teemu.leinonen@taik.fi Medialaboratorio Taideteollinen korkeakoulu

Digitalisoituminen, verkottuminen ja koulutuksen tulevaisuus. Teemu Leinonen teemu.leinonen@taik.fi Medialaboratorio Taideteollinen korkeakoulu Digitalisoituminen, verkottuminen ja koulutuksen tulevaisuus Teemu Leinonen teemu.leinonen@taik.fi Medialaboratorio Taideteollinen korkeakoulu The future is already here - it is just unevenly distributed.

Lisätiedot

Business Opening. Arvoisa Herra Presidentti Very formal, recipient has a special title that must be used in place of their name

Business Opening. Arvoisa Herra Presidentti Very formal, recipient has a special title that must be used in place of their name - Opening Finnish Norwegian Arvoisa Herra Presidentti Very formal, recipient has a special title that must be used in place of their name Hyvä Herra, Formal, male recipient, name unknown Hyvä Rouva Formal,

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Mitä Master Class:ssa opittiin?

Mitä Master Class:ssa opittiin? Mitä Master Class:ssa opittiin? Tutkimuskoordinaattori Kaisa Korhonen-Kurki, Helsingin yliopisto Tutkija Katriina Soini, Helsingin yliopisto Yliopistopedagogi Henna Asikainen, Helsingin yliopisto Tausta

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

Raportti työharjoittelusta ulkomailla

Raportti työharjoittelusta ulkomailla Eevi Takala PIN10 12.5.2013 Raportti työharjoittelusta ulkomailla Opiskelen pintakäsittelyalan viimeisellä vuodella ja olin puolet (5vk) työharjoitteluajastani Saksassa töissä yhdessä kahden muun luokkalaiseni

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

National Building Code of Finland, Part D1, Building Water Supply and Sewerage Systems, Regulations and guidelines 2007

National Building Code of Finland, Part D1, Building Water Supply and Sewerage Systems, Regulations and guidelines 2007 National Building Code of Finland, Part D1, Building Water Supply and Sewerage Systems, Regulations and guidelines 2007 Chapter 2.4 Jukka Räisä 1 WATER PIPES PLACEMENT 2.4.1 Regulation Water pipe and its

Lisätiedot

IFAGG WORLD CUP I, CHALLENGE CUP I and GIRLS 12-14 OPEN INTERNATIONAL COMPETITION 1 st 2 nd April 2011, Vantaa Finland

IFAGG WORLD CUP I, CHALLENGE CUP I and GIRLS 12-14 OPEN INTERNATIONAL COMPETITION 1 st 2 nd April 2011, Vantaa Finland IFAGG WORLD CUP I, CHALLENGE CUP I and GIRLS 12-14 OPEN INTERNATIONAL COMPETITION 1 st 2 nd April 2011, Vantaa Finland Vantaa Gymnastics Club and Finnish Gymnastics Federation are very pleased to welcome

Lisätiedot

Opiskelusta taidot työelämään Tiedon merkitys työelämässä. Kimmo Vänni TAMK 05.02.2008

Opiskelusta taidot työelämään Tiedon merkitys työelämässä. Kimmo Vänni TAMK 05.02.2008 Opiskelusta taidot työelämään Tiedon merkitys työelämässä Kimmo Vänni TAMK 05.02.2008 Mistä kaikesta tässä tulisi tietää? Keskeiset työtehtävät Toimit teknisenä kouluttajana sekä asiantuntijana. Keskityt

Lisätiedot

Travel Accommodations

Travel Accommodations - Finding Mistä löytäisin? Asking for directions to accommodation...vuokrahuoneen?...hostellin?...hotellin?...b&b:n?...leirintäalueen? Minkä hintainen se on? Enquiring about the prices - Booking Onko teillä

Lisätiedot

Clubs at The English School. Fall 2014. Week Schedule for the Clubs. Mondays Drama Club, grades 3-4, at 14:20-15:30, starting at September 8 th, 2014

Clubs at The English School. Fall 2014. Week Schedule for the Clubs. Mondays Drama Club, grades 3-4, at 14:20-15:30, starting at September 8 th, 2014 Fall 2014 Week Schedule for the Clubs Mondays Drama Club, grades 3-4, at 14:20-15:30, starting at September 8 th, 2014 Tuesdays Chess Club, grades 1-9, at 12:30-15:30, starting on August 26 th, 2014 Wednesdays

Lisätiedot

Hankkeiden vaikuttavuus: Työkaluja hankesuunnittelun tueksi

Hankkeiden vaikuttavuus: Työkaluja hankesuunnittelun tueksi Ideasta projektiksi - kumppanuushankkeen suunnittelun lähtökohdat Hankkeiden vaikuttavuus: Työkaluja hankesuunnittelun tueksi Erasmus+ -ohjelman hakuneuvonta ammatillisen koulutuksen kumppanuushanketta

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

Lapin Rovaniemen moduuli 2 verkko-opiskelijoiden kysymyksiä tetoimiston virkailijoiden tapaamiseen AC-huoneessa:

Lapin Rovaniemen moduuli 2 verkko-opiskelijoiden kysymyksiä tetoimiston virkailijoiden tapaamiseen AC-huoneessa: Lapin Rovaniemen moduuli 2 verkko-opiskelijoiden kysymyksiä tetoimiston virkailijoiden tapaamiseen AC-huoneessa: Koulutukseen ja Te-toimiston rooliin liittyviä kysymykset: 1. Olen yli 30-vuotias mutta

Lisätiedot

BEST LEIRIKOULU EVER! 2014

BEST LEIRIKOULU EVER! 2014 BEST LEIRIKOULU EVER! 2014 1.päivä Maanantaiaamuna (22.9) koko luokka kokoontui yhdeksältä kellotornille. Jännitys oli ilmassa, lähdemme tänään leirikouluun Saksaan! Tatu oli jakanut meidät edellispäivänä

Lisätiedot

Tervetuloa bussimatkalle, jonka avainsanoja. Welcome on board! We hope you enjoy your

Tervetuloa bussimatkalle, jonka avainsanoja. Welcome on board! We hope you enjoy your www.vent Tervetuloa bussimatkalle, jonka avainsanoja ovat asiakaslähtöisyys ja laadukkuus. Vuonna 1928 startannut, jo kolmannen polven perheyritys, Ventoniemi Oy on liikenteen moniosaaja. Tilausajomme

Lisätiedot

Research in Chemistry Education

Research in Chemistry Education Research in Chemistry Education The Unit of Chemistry Teacher Education, Department of Chemistry, University of Helsinki Chemistry Education Centre Kemma, National LUMA Centre, University of Helsinki Prof.

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

Siirtymä maisteriohjelmiin tekniikan korkeakoulujen välillä Transfer to MSc programmes between engineering schools

Siirtymä maisteriohjelmiin tekniikan korkeakoulujen välillä Transfer to MSc programmes between engineering schools Siirtymä maisteriohjelmiin tekniikan korkeakoulujen välillä Transfer to MSc programmes between engineering schools Akateemisten asioiden komitea Academic Affairs Committee 11 October 2016 Eija Zitting

Lisätiedot

Constructive Alignment in Specialisation Studies in Industrial Pharmacy in Finland

Constructive Alignment in Specialisation Studies in Industrial Pharmacy in Finland Constructive Alignment in Specialisation Studies in Industrial Pharmacy in Finland Anne Mari Juppo, Nina Katajavuori University of Helsinki Faculty of Pharmacy 23.7.2012 1 Background Pedagogic research

Lisätiedot

SCIENTIX - LUMA-opettajien. uusia ideoita opetukseen. M ij P ll i. Maija Pollari LUMA-keskus Suomi MAOL-kevätkoulutuspäivä 18.4.

SCIENTIX - LUMA-opettajien. uusia ideoita opetukseen. M ij P ll i. Maija Pollari LUMA-keskus Suomi MAOL-kevätkoulutuspäivä 18.4. SCIENTIX - LUMA-opettajien verkkoportaalista t uusia ideoita opetukseen M ij P ll i Maija Pollari LUMA-keskus Suomi MAOL-kevätkoulutuspäivä 18.4.2015 Mitä ajatuksia herättävät nämä yhdistelmät: Opettaja

Lisätiedot

Valmistautuminen maratonille. www.janakkalanjana.info

Valmistautuminen maratonille. www.janakkalanjana.info Valmistautuminen maratonille www.janakkalanjana.info Viikko ennen H-hetkeä Harjoittelu vähenee. Muista, viimeisen viikon harjoittelulla ei rakenneta, vaan tuhotaan kuntoa! Tankkaus: Lihakset täytetään

Lisätiedot

Pojan Sydan: Loytoretki Isan Rakkauteen (Finnish Edition)

Pojan Sydan: Loytoretki Isan Rakkauteen (Finnish Edition) Pojan Sydan: Loytoretki Isan Rakkauteen (Finnish Edition) M. James Jordan Click here if your download doesn"t start automatically Pojan Sydan: Loytoretki Isan Rakkauteen (Finnish Edition) M. James Jordan

Lisätiedot

THE LANGUAGE SURVIVAL GUIDE

THE LANGUAGE SURVIVAL GUIDE FINNISH THE LANGUAGE SURVIVAL GUIDE 4 0 0 W O R D S T O G E T S T A R T E D I N A N Y L A N G U A G E BY THE FOREIGN LANGUAGE COLLECTIVE Verbs Verbit To be Olla I Minä olen You Sinä olet He/She/It Hän/Se

Lisätiedot

Capacity Utilization

Capacity Utilization Capacity Utilization Tim Schöneberg 28th November Agenda Introduction Fixed and variable input ressources Technical capacity utilization Price based capacity utilization measure Long run and short run

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

ESITTELY. Valitse oppilas jonka haluaisit esitellä luokallesi ja täytä alla oleva kysely. Age Grade Getting to school. School day.

ESITTELY. Valitse oppilas jonka haluaisit esitellä luokallesi ja täytä alla oleva kysely. Age Grade Getting to school. School day. ESITTELY Valitse oppilas jonka haluaisit esitellä luokallesi ja täytä alla oleva kysely NOTES ON McMath student s name Age Grade Getting to school School day Favorite subjects Least favorite subjects Electives

Lisätiedot

Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015

Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015 Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015 Rayong Marriott Resort Rayongin alue tuli vähän yllättäen osaksi tämän kertaista Thaimaan matkaamme. Olemme niin intohimoisia hiekkarantakävelijöitä eli varpaistelijoita,

Lisätiedot

DECIPHER Development & Export of Cultural Initiatives for the Promotion & Harmonisation of Employer-led Resources

DECIPHER Development & Export of Cultural Initiatives for the Promotion & Harmonisation of Employer-led Resources DECIPHER Development & Export of Cultural Initiatives for the Promotion & Harmonisation of Employer-led Resources Leonardo da Vinci 2009 2011 Kansainvälisyyttä Etelä-Pohjanmaan matkailuun seminaari, Lapua

Lisätiedot

Jatko-opintovaihtoehdot/ Further studies

Jatko-opintovaihtoehdot/ Further studies Jatko-opintovaihtoehdot/ Further studies Lukion jälkeen.. Ammatillinen toinen aste 2v. Ammattikorkeakoulut 3,5-4v. Yliopistot 5,5-6 v. Opinnot ulkomailla After Upper Secondary Vocational school, 2 years

Lisätiedot

KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA

KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA Lähdimme vappuaamuna 1.5.jännittävälle elokuvamatkalle Irlantiin Kitisenrannan koulun pihalta. Mukana olivat Taneli Juntunen (9b), Joonas Tuovinen (9b),

Lisätiedot

KUOPION KANSALAISOPISTO Kuopio Community College Welcome - Tervetuloa!

KUOPION KANSALAISOPISTO Kuopio Community College Welcome - Tervetuloa! KUOPION KANSALAISOPISTO Kuopio Community College 2012-2013 Welcome - Tervetuloa! CONTENTS: Education system and adult education in Finland Kuopio Community College I I I I I I I I basic information main

Lisätiedot

Welcome to. Finland Lahti Wellamo Community College. 11 December 2007

Welcome to. Finland Lahti Wellamo Community College. 11 December 2007 Welcome to Finland Lahti Wellamo Community College 11 December 2007 We operate in the premises of Lahti Adult Education Centre The building was inaugurated exactly 20 year ago and was built to serve university

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi EP Senioripoliisit Kevätmatka 2017 Tämän matkan valmistelu alkoi jo kuukausia ennen sen toteutumista taustoittamalla matkakohteita ja nyt päädyttiin perinteisesti Viroon ja siihen, että olemme koko ajan

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007 Matti Talala& Jarkko Jakkula MIKSI? Hollannin menestyneet kamppailu-urheilijat saivat meidän kiinnostuksen heräämään Eindhovenia kohtaan. Olisihan se hienoa mennä opiskelijavaihtoon

Lisätiedot