Yritys. Yhteystiedot. Lektar Oy Hiekkakiventie Helsinki. vaihde (09) faksi (09) info@lektar.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yritys. Yhteystiedot. Lektar Oy Hiekkakiventie 7 00710 Helsinki. vaihde (09) 413 55 100 faksi (09) 413 55 120 www.lektar.com info@lektar."

Transkriptio

1 Infrarakentaminen

2 Yritys Lektar-Yhtymä on vuonna 1949 perustettu markkinointi- ja maahantuontiyhtiö, johon kuuluu kolme yritystä: emoyhtiö Lektar Oy ja tytäryritykset Bedika Oy ja Lektar Eesti Oü. Toiminta-ajatuksenamme on toimittaa asiakkaillemme tuotteita juuri heidän tarpeidensa mukaisesti ja näin lisätä asiakkaan toiminnan tehokkuutta. Henkilöstömme asiantuntemuksella ja kokemuksella on tässä suuri merkitys. Lektar Oy maahantuo rakennus- ja sisustustarvikkeita, teknisiä komponentteja ja petrokemian laitteita. Bedika Oy on erikoistunut leipomo- ja pakkauskoneiden maahantuontiin ja markkinointiin. Lektar Eesti Oü toimii Viron markkinoilla Tallinnasta käsin edustaen Lektar-Yhtymän tuotteita. Yhteystiedot Lektar Oy Hiekkakiventie Helsinki vaihde (09) faksi (09) info@lektar.com

3 Infrarakentaminen Lektar on palvellut rakennus- ja infra-alalla asiakkaita jo yli 20 vuotta. Vuonna 2012 perustettiin Lektarin infrarakentamisen osasto vastaamaan rakennusalan kiristyviin laatuvaatimuksiin ja asiakkaiden vaativampiin tarpeisiin. Insinöörimme auttavat infraprojekteissa eteen tulevien ongelmien ratkaisemisessa sekä vaativienkin ratkaisujen suunnittelussa ja toteuttamisessa. Lektar Infra palvelee, tarvitset sitten materiaaleja tai suunnitteluapua. Mitoitamme ja toimitamme mm. stabilointirakenteet, geotekstiilit sekä pohjavedensuojausrakenteet yhdyskuntarakentamiseen ja kaivosteollisuuden tarpeisiin. Myynnin yhteystiedot Juha Hopponen puh

4 STABILOINTI JA LUJITTAMINEN Geoverkot eli lujiteverkot ovat polymeereistä valmistettuja verkkoja, joita käytetään maan stabilointiin ja lujittamiseen. Verkkojen toiminta perustuu murskeen ja verkon vuorovaikutukseen: kun kiviainespartikkelit lukkiutuvat verkon silmäaukkoihin, ei kiviaineksen sivuttaissiirtymää pääse tapahtumaan ja murskepatjan kantavuus paranee merkittävästi. Sopivissa olosuhteissa rakenteen kantavuus oikeanlaisella verkolla voidaan jopa kaksinkertaistaa. Lektar Oy auttaa suunnittelemaan ja mitoittamaan kaikenlaiset lujitusta tai stabilointia vaativat kohteet. Lujitekankaat ovat polymeerikuiduista kudottuja synteettisiä lujitteita, joilla on yleensä suuri vetolujuus yhteen tai kahteen suuntaan. Niitä käytetään jyrkkien luiskien rakentamiseen ja lujitekankaiden avulla voidaan rakentaa heikolle maapohjalle vähemmällä massamäärällä. Geolujitteita käyttämällä kantavat rakenteet voidaan toteuttaa paikan päältä löytyvällä tai muuten heikommalla maa-aineksella kantavuuden kärsimättä. Stabilointi Geoverkon tarkoitus on stabiloida murskekerroksia liikennöinnin aikana tapahtuvien muodonmuutosten minimoimiseksi, kantokyvyn parantamiseksi ja murskekerroksen muodon pysyvyyden varmistamiseksi rakenteissa tai rakenteiden alla teissä, rautateissä ja muilla liikennöidyillä alueilla. Tensar Triax geoverkoille on myönnetty eurooppalainen tekninen hyväksyntä (ETA) stabilointisovelluksia varten.

5 Paalupilarilaatat Joskus paaluttaminen on ainoa realistinen stabilointikeino. Tensar-geoverkkorakenteilla voidaan korvata raskaat ja kalliit betoniset kuormantasauslaatat. Mitoitamme mekaanisesti stabiloidut laattarakenteet asiakkaan tarpeiden mukaan. Luiskat ja seinämät Geoverkot ovat nopea, edullinen ja erittäin kestävä tapa rakentaa jyrkkiä seinämiä ja lujittaa luiskia. Julkisivuun voi rakentaa harkkomuurin tai muun haluamansa viimeistelyn, mutta Tensar-geoverkoilla tehdyt seinämärakenteet toimivat tehokkaasti myös ilman tukimuuria. Pehmeiköt Pehmeikköjä ylittäessä geoverkko on ehdottomasti nopein ja kustannustehokkain tapa rakentaa kantava pohjarakenne esim. tuulivoimapuistoon. Triax-geoverkoilla on helppo rakentaa lähestymistiet ja työskentelykentät raskaalle kalustolle kuten paalutuskoneille. Yhdistelmälujitteilla voidaan rakentaa jopa liejun päälle.

6 POHJAVEDEN SUOJAUS Ympäristöstä ja pohjavedestä huolehtiminen on rakennusprojekteissa yhä tärkeämpää. Tiiviit pohjaveden suojausrakenteet ovat oleellisia mm. jätehuollossa, kaivosteollisuudessa ja maataloudessa. Kaatopaikkojen pohjarakenteisiin keinotekoiset geomembraanieristeet ovat kuuluneet jo vuodesta Teollisten tuotantolaitosten kaatopaikat seuraavat perästä. Muovikalvot ja bentoniittieristeet ovat toimivin tapa tehdä myös kaivosten liete- ja juoksutusaltaista tiiviitä. Lektar Oy toimittaa laadukkaat tiivisrakenteet, niiden suojausrakenteet ja salaojarakenteet kaikkiin pohjavedensuojauskohteisiin. Muovikalvot eli geomembraanit Muovikalvo eli geomembraani on hyvä eriste, kun tarvitaan suojaa aggressiivisilta kemikaaleilta kuten öljyhiilivedyiltä. Muovikalvot saumataan kuumakiilahitsaamalla, jolloin saumaan jää ilmakanava sauman tiiviyden testausta varten. Yleisimmin muovikalvot ovat HDPE-muovia. Joustavamapaa LLDPE-kalvoa käytetään jos rakenteen odotetaan painuvan. Suojageotekstiilit Eristekalvo ei toimi ilman asianmukaista suojausta. Jos suojausrakennetta ei ole tai se on alimitoitettu, muovikalvo puhkeaa helposti jo asennus- ja täyttövaiheessa. Nykyaikainen suojarakenne tehdään käyttämällä sopivaa teknistä suojageotekstiiliä, salaojamattoa, bentoniittimattoa tai näiden yhdistelmää. Suojageotekstiilin tärkein ominaisuus pistekuormien absorboimisessa on staattinen puhkaisulujuus. Lektar Oy auttaa oikean suojausrakenteen suunnittelussa.

7 Kuorma (kpa) Täytön paksuus m Murskeen maksimikoko (mm) Raekokojakauma (mm) HPS5 HPS6 HPS6 HPS7 HPS9 HPS11 HPS9 HPS HPS6 HPS7 HPS7 HPS11 HPS11 HPS12 HPS11 HPS HPS7 HPS9 HPS9 HPS14 HPS12 HPS14 HPS12 HPS HPS8 HPS9 HPS11 HPS17 HPS14 HPS17 HPS14 HPS HPS9 HPS11 HPS14 HPS17 HPS17 HPS19/22 HPS19/22 HPS40 Sopiva suojageotekstiili HPS11 HPS14 HPS17 HPS17 HPS17 HPS22/25 HPS22/25 HPS HPS11 HPS17 HPS17 HPS19 HPS19/22 HPS30/35 HPS30/35 x HPS14 HPS17 HPS19 HPS22 HPS25/30 HPS35/40 HPS35/40 x HPS17 HPS17 HPS22 HPS30 HPS35/40 HPS35/40 HPS35/40 x Taulukko 1. Sopivan suojageotekstiilin valinta. Taulukko on suuntaa-antava ja suojarakenteen lopullinen mitoitus tulee tehdä Lektar Oy:n ja Geofabrics Ltd:n kanssa. Tarvittaessa voimme tehdä kohdekohtaisen sylinteritestin rakennuttajan materiaaleilla juuri sopivan suojausrakenteen löytämiseksi. Bentoniittimatot Bentoniittimatto on geosynteettinen tuote, jossa polypropeenikankaisiin on neulasidottu bentoniittisavea. Bentoniitti on savilaatu, joka paisuu kastuessaan tilavuudeltaan moninkertaiseksi. Bentoniittimatto soveltuu mineraaliseksi tiivistyskerrokseksi esim. kaatopaikkarakenteisiin. Bentoniittimattoa ei tarvitse saumata mekaanisesti. Salaojamatot Salaojamatto on komposiittituote, joka muodostuu vettä johtavasta ytimestä ja sitä suojaavista geotekstiileistä. Ydin voi olla yksisäikeisestä polymeerilangasta pursotettu, verkkomainen tai kuppimaisista näppylöistä koostuva sokkelilevymäinen tuote. Geotekstiili varmistaa, ettei maa-aines tuki ydintä ja heikennä salaojamaton vedenjohtokykyä.

8 MAANRAKENNUSTUOTTEET Geotekstiilit Maanrakennustöiden kulmakivi, geotekstiili, auttaa tekemään rakenteista pitkäikäisempiä ja kestävämpiä. Oikein valittu geotekstiili eli suodatinkangas lujittaa rakennetta estämällä hienomman aineksen pääsyn kantavaan murskekerrokseen. Geotekstiili päästää erittäin hyvin vettä läpi, joten kankaan päälle ei synny vesitaskuja vaan rakenne pysyy kuivana. Lektar tarjoaa Norgeospec-sertifioidut geotekstiilit kaikkeen maa- ja vesirakentamiseen. Alla olevan taulukon avulla valitset helposti oikean geotekstiilin oikeisiin olosuhteisiin. Pohjamaa Pehmeä: Tv, Sa (s u < 25 kpa) Kiinteä: Sa (s u < 25 kpa, Si, Hk, Sr Rakentamisolosuhteet Täyttömateriaalin maksimiraekoko (d max mm) d max <60 60<d max < <d max <500 d max >500 Normaalit N3 N4 N5 N5 Suotuisat N3 N3 - - Normaalit N3 N3 N3 N4 Suotuisat N2 N2 - - Taulukko 2. Rakentamisolosuhteet ovat normaalit jos vähintään kaksi seuraavista olosuhteista toteutuu a) raskas rakentamisen aikainen liikenne (työmaaliikenne), b) murskattu ja teräväsärmäinen täyttömateriaali tai c) tiivistys raskaalla tärykalustolla (täryjyrän paino yli 10 t). Olosuhteet ovat suotuisat jos vain yksi edellä mainituista olosuhteista toteutuu ja lisäksi täyttömateriaalin maksimiraekoko on < 200 mm. Kivikorit Kivikorit ovat luotettava ja edullinen tapa rakentaa tukimuureja maanpainetta vastaan. Kivikorit on helppo mitoittaa luiskiin tai vaikka kalliotunnelien suuaukkoihin suojarakenteiksi. Jos korit täytetään huolellisesti, on lopputulos myös vaikuttavan näköinen. Koneellinen täyttö on nopea ja tehokas vaihtoehto mikäli kivikorirakenne on erityisen suuri. Punotut kivikorit ovat erittäin kestäviä ja soveltuvat sinkityksen ja PVC-pinnoitteen takia hyvin kohteisiin, joissa on korroosion mahdollisuus kuten maanteiden varsiin ja vesirakentamiseen. Hitsatuilla kivikoreilla voidaan puolestaan toteuttaa näyttäviä ja esteettisiä rakenteita.

9 KALLIORAKENTAMINEN Kalliorakentaminen on merkittävä infrarakentamisen osa-alue nyky-yhteiskunnassa. Kaupunkialueella suuret infrahankkeet siirtyvät maan alle, jolloin luotettavia ratkaisuja tarvitaan yhä enemmän. Louhintavaiheessa kallion pinta tuetaan ruiskubetonilla, elementeillä tai verkottamalla. Lopullinen lujitus tehdään betonielementeillä tai ruiskubetonoimalla. Lektar Oy myy tuotteet tunneleiden salaojittamiseen ja vedeneristämiseen, verkot sekä muut komponentit niin kallion väliaikaiseen kuin pitkäaikaiseenkin lujittamiseen. Tarjoamme tuotteet ja ratkaisut myös vaativaan eristämiseen sekä haastaviin salaojituskohteisiin.

10 KAIVOSRAKENTAMINEN Kaivosteollisuus on tärkeä osa globaalia taloutta. Mineraalivaramme mahdollistavat kannattavan kaivostoiminnan myös eri puolilla Suomea. Kalliorakentamisratkaisujen lisäksi kaivostoiminnassa on otettava huomioon ympäristöarvot kuten pohjaveden suojelu, hajuhaitat sekä maisemanäkökohdat. Kaivosten allasrakenteiden tiiviskerrokset rakennetaan enenevässä määrin geosynteettisillä tuotteilla, eli mm. geomembraaneja, suojageotekstiilejä ja salaojamattoja käyttämällä. Oikein suunniteltu eristerakenne on tiivis ja suojattu täyttömateriaalin aiheuttamilta pistekuormilta. Lektar Oy myy erikoisratkaisut esim. kemiallisesti tai biologisesti aggressiivisiin kohteisiin, bioliuotuskenttärakenteisiin ja kovaa mekaanista kestävyyttä vaativiin rakenteisiin. Tuotteemme ja ratkaisumme auttavat rakentamaan raskaalle kalustolle soveltuvia kantavia ja turvallisia kaivosteitä ja kenttiä pienemmillä kustannuksilla. Kysy myös tukimuuriratkaisuista sekä luiskien ja seinämien mekaanisesta stabiloinnista. Lisäksi myymme käänteentekevän kevyet Tensarpolymeerikaivosverkot kaivostunnelin katon ja seinien tukemiseen ja lujittamiseen.

11 Referenssejä Geoverkot: E18 Haminan kehä Kt 51 Kauklahti-Kirkkonummi useita kunnallisteknisiä projekteja mm. Helsingissä Tunneliprojektit: Länsimetro Kehärata, lentokentän alapuoliset glykolisuojarakenteet Pohjaveden suojaus: useita pienempiä kohteita ympäri Suomea Salaojatuotteet: lukuisia talon- ja tienrakennuskohteita ympäri Suomea

12 Yhteystiedot Maahantuoja: Lektar Oy PL Helsinki puh. (09) Versio 2/2014

Kaasu- ja vesitiiviit lattia-/huoltoluukut

Kaasu- ja vesitiiviit lattia-/huoltoluukut Kaasu- ja vesitiiviit lattia-/huoltoluukut Myynnin yhteystiedot Etelä-Suomi ja Kaakkois-Suomi: Robin Stigzelius puh. 040 868 2742 robin@lektar.com Länsi-Suomi ja Pohjois-Suomi: Aki Bergdahl puh. 0400 422

Lisätiedot

Kivikorin kiviaines valitaan ympäristöön sopivaksi, alueelle tyypillisen kiviaineksen mukaan. Julkisivut ladotaan käsin.

Kivikorin kiviaines valitaan ympäristöön sopivaksi, alueelle tyypillisen kiviaineksen mukaan. Julkisivut ladotaan käsin. Helsingin kaupunkitilaohje Kivikorit http://kaupunkitilaohje.hel.fi/kortti/kivikori/ Kivikori on pinnoitetusta teräsverkosta valmistettu kivitäytteinen kori tai patja. Ohutta kivikoripatjaa, jonka korkeus

Lisätiedot

Espoon kaupungin maaperätiedot mallintamisessa. Maa- ja kallioperämallit yhdyskuntasuunnittelussa ja rakentamisessa työpaja 13.3.

Espoon kaupungin maaperätiedot mallintamisessa. Maa- ja kallioperämallit yhdyskuntasuunnittelussa ja rakentamisessa työpaja 13.3. Espoon kaupungin maaperätiedot mallintamisessa Maa- ja kallioperämallit yhdyskuntasuunnittelussa ja rakentamisessa työpaja..0 Espoon kaupunki Tekninen keskus Geotekniikkayksikkö Rakennettavuusluok

Lisätiedot

Soratien runkokelirikkokohteiden korjaaminen

Soratien runkokelirikkokohteiden korjaaminen Soratien runkokelirikkokohteiden korjaaminen Viiteaineistomoniste 14.1.25 1. TYLT: Penger- ja kerrosrakenteet, TIEH 2217-v-4, sivut 7-8 2. TYLT: Murskaustyöt, TIEL 221289-98, sivut 18-2 3. Rakenteilla

Lisätiedot

RUISKUBETONOINTIOHJEET TECHNOPOLIS 1.6.2015. DI Seppo Petrow

RUISKUBETONOINTIOHJEET TECHNOPOLIS 1.6.2015. DI Seppo Petrow RUISKUBETONOINTIOHJEET TECHNOPOLIS 1.6.2015 DI Seppo Petrow Ruiskubetoni Ruiskubetoni terminä tarkoittaa käytännössä rakentamistapaa, joka sisältää seuraavat osa-alueet: ruiskubetoni materiaalina ruiskubetonointi

Lisätiedot

ECOSE Technology! Eristämisen seuraava sukupolvi. Knauf Insulation. Hyödyt asentajalle. Sideaine ilman lisättyä formaldehydiä.

ECOSE Technology! Eristämisen seuraava sukupolvi. Knauf Insulation. Hyödyt asentajalle. Sideaine ilman lisättyä formaldehydiä. Rakennuseristeet 2 Knauf Insulation tarjoaa eristysratkaisuja ammattilaisille. ECOSE Technology! Eristämisen seuraava sukupolvi ECOSE Technology on vallankumouksellinen sideaineteknologia, joka ei sisällä

Lisätiedot

Toteuta helppo, kevyt ja kestävä viherkatto. Novarbo Viherkatot. www.novarbo.fi

Toteuta helppo, kevyt ja kestävä viherkatto. Novarbo Viherkatot. www.novarbo.fi Toteuta helppo, kevyt ja kestävä viherkatto. Novarbo Viherkatot keet Viherrakentaminen www.novarbo.fi Kevyttä ja kestävää luonnonkauneutta katoille Novarbo Viherkatto on helppo asentaa. Sen erityisominaisuuksia

Lisätiedot

Kiviaines Vaatimus Suodatinkerroksessa käytetään hiekkaa, jonka rakeisuus on kuvan 22342:K1 mukainen.

Kiviaines Vaatimus Suodatinkerroksessa käytetään hiekkaa, jonka rakeisuus on kuvan 22342:K1 mukainen. 1 22342 Suodatinrakenteet 22342.1 Suodatinrakenteen materiaalit, yleistä Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti CE-merkinnällä, kun asetetut kansalliset vaatimustasot tuotteen käyttökohteessa täytetään.

Lisätiedot

YMPÄRISTÖNSUOJAUSRAKENTEIDEN MATERIAALIKYSYMYKSET

YMPÄRISTÖNSUOJAUSRAKENTEIDEN MATERIAALIKYSYMYKSET YMPÄRISTÖNSUOJAUSRAKENTEIDEN MATERIAALIKYSYMYKSET ERISTYSRAKENTEIDEN TOIMINTAPERIAATE Eristäminen perustuu yhdistelmärakenteeseen, joka muodostuu keinotekoisesta eristeestä ja mineraalisesta tiivisteestä.

Lisätiedot

Betonisten ulkoseinäelementtien eristeen suojaus varastoinnissa ja kuljetuksessa

Betonisten ulkoseinäelementtien eristeen suojaus varastoinnissa ja kuljetuksessa BETONITEOLLISUUS RY 31.12.2017 Betonisten ulkoseinäelementtien eristeen suojaus varastoinnissa ja kuljetuksessa 1. Yleistä Tämä ohje on laadittu Betoniteollisuus ry:ssä ja sen tarkoituksena on esittää

Lisätiedot

leijona- Julkisten tilojen kuningas vaativaan ammattikäyttöön www.plast-turf.fi

leijona- Julkisten tilojen kuningas vaativaan ammattikäyttöön www.plast-turf.fi leijona- Julkisten tilojen kuningas vaativaan ammattikäyttöön www.plast-turf.fi & Leijona Economic TUULIKAAPPIMATTO VÄRIVAIHTOEHDOT Seitsemällä eri värivaihtoehdolla Orginal avaa mahdollisuuden tuulikaapin

Lisätiedot

SEINÄJOEN KAUPUNKI ROVEKSEN POHJATUTKIMUS POHJATUTKIMUSSELOSTUS 10.8.2010

SEINÄJOEN KAUPUNKI ROVEKSEN POHJATUTKIMUS POHJATUTKIMUSSELOSTUS 10.8.2010 3136 SEINÄJOEN KAUPUNKI POHJATUTKIMUSSEOSTUS 10.8.2010 SUUNNITTEUTOIMISTO 3136 AUETEKNIIKKA OY TUTKIMUSSEOSTUS JP 10.8.2010 SISÄYSUETTEO 1 TEHTÄVÄ JA SUORITETUT TUTKIMUKSET... 1 2 TUTKIMUSTUOKSET... 1

Lisätiedot

FCG Finnish Consulting Group Oy. Tammelan kunta JÄNIJÄRVEN POHJAPATO. Rakennussuunnitelma 30309-P11912

FCG Finnish Consulting Group Oy. Tammelan kunta JÄNIJÄRVEN POHJAPATO. Rakennussuunnitelma 30309-P11912 FCG Finnish Consulting Group Oy Tammelan kunta JÄNIJÄRVEN POHJAPATO Rakennussuunnitelma 30309-P11912 ENNAKKOKOPIO 10.6.2011 FCG Finnish Consulting Group Oy Rakennussuunnitelma I 10.6.2011 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Pohjarakentamisen kustannustietoja

Pohjarakentamisen kustannustietoja Pohjarakentamisen kustannustietoja Tiehallinnon sisäisiä julkaisuja 19/2002 Tiehallinto Helsinki 2002 ISSN 1457-991X TIEH 4000330 Oy Edita Ab Helsinki 2002 Julkaisua myy/saatavana: Tiehallinto, julkaisumyynti

Lisätiedot

LEIJONA- JULKISTEN TILOJEN KUNINGAS VAATIVAAN AMMATTIKÄYTTÖÖN. www.plast-turf.fi

LEIJONA- JULKISTEN TILOJEN KUNINGAS VAATIVAAN AMMATTIKÄYTTÖÖN. www.plast-turf.fi LEIJONA- JULKISTEN TILOJEN KUNINGAS VAATIVAAN AMMATTIKÄYTTÖÖN www.plast-turf.fi Leijona Original & Leijona Economic TUULIKAAPPIMATTO VÄRIVAIHTOEHDOT Seitsemällä eri värivaihtoehdolla Orginal avaa mahdollisuuden

Lisätiedot

TAMPEREEN KANSI JA AREENA - RD PAALUTUS

TAMPEREEN KANSI JA AREENA - RD PAALUTUS TAMPEREEN KANSI JA AREENA - RD PAALUTUS Olemme osa Keller Grouppia joka on suurin vaativiin geoteknisiin ratkaisuihin erikoistunut toimija maailmassa. Keller Groupin globaali toiminta Olemme osa Kreatea,

Lisätiedot

OHJE 1 (5) 21.10.2015 OHJEITA VESIHUOLTOON LIITTYVIEN KUNNALLISTEKNISTEN TUNNELEIDEN PÄÄLLE JA LÄHEISYYTEEN RAKENTAMISESTA

OHJE 1 (5) 21.10.2015 OHJEITA VESIHUOLTOON LIITTYVIEN KUNNALLISTEKNISTEN TUNNELEIDEN PÄÄLLE JA LÄHEISYYTEEN RAKENTAMISESTA OHJE 1 (5) 21.10.2015 OHJEITA VESIHUOLTOON LIITTYVIEN KUNNALLISTEKNISTEN TUNNELEIDEN PÄÄLLE JA LÄHEISYYTEEN RAKENTAMISESTA 1. YLEISTÄ Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymän (jäljempänä HSY) vesihuoltopalveluihin

Lisätiedot

Bentofix NSP -bentoniittimatto

Bentofix NSP -bentoniittimatto NSP -bentoniittimatto Asennusohje NSP asennetaan siten, että neulasidottu kangas johon on painettu teksti, jää yläpinnaksi. Pohjamaata vasten tuleva alakangas on kudottu ja siinä on sininen ohjausviiva

Lisätiedot

18145 Vaahtolasimurskepenkereet ja -rakenteet

18145 Vaahtolasimurskepenkereet ja -rakenteet 18145 Vaahtolasimurskepenkereet ja -rakenteet Määrämittausohje 1814. 18145.1 Vaahtolasimurskepenkereen ja -rakenteen materiaalit 18145.1.1 Vaahtolasimurskepenkereen ja rakenteen materiaali, yleistä Tuotteen

Lisätiedot

Vuokrapeitteet Myyntipeitteet Telinepeitteet

Vuokrapeitteet Myyntipeitteet Telinepeitteet Vuokrapeitteet Myyntipeitteet Telinepeitteet Untitled-1 1 2/23/2015 11:06:26 AM Vuokrapeitteet väliaikaiseen suojaukseen Miksi kannattaa vuokrata? Vuokraaminen on edullista, koska vältät varastointi-,

Lisätiedot

MIILUX KULUTUSTERÄSTUOTTEET JA PALVELUT. - Kovaa reunasta reunaan ja pinnasta pohjaan -

MIILUX KULUTUSTERÄSTUOTTEET JA PALVELUT. - Kovaa reunasta reunaan ja pinnasta pohjaan - MIILUX KULUTUSTERÄSTUOTTEET JA PALVELUT - Kovaa reunasta reunaan ja pinnasta pohjaan - kulutusteräkset Miilux kulutusterästen käyttökohteita ovat kaikki kohteet, joissa teräkseltä vaaditaan hyvää kulumiskestävyyttä

Lisätiedot

EROOSION TORJUNTA JA HULEVESIEN HALLINTA. Eg- Trading Oy

EROOSION TORJUNTA JA HULEVESIEN HALLINTA. Eg- Trading Oy EROOSION TORJUNTA JA HULEVESIEN HALLINTA Eg- Trading Oy 1) Rakennekatsaus 2) Haaste: hydrauliset voimat 3) Greenfix + Geoweb järjestelmä 4) Tutkimuskohde: Vantaan projekti (2009) Rakenteet Vallin yläpinta

Lisätiedot

Tyllis-esite 2004 17.8.2004 13:19 Page 1 FIN

Tyllis-esite 2004 17.8.2004 13:19 Page 1 FIN Tyllis-esite 2004 17.8.2004 13:19 Page 1 FIN Tyllis-esite 2004 17.8.2004 13:19 Page 2 Suunnittelu & tuotanto Kuljetustoiminnassa erikoistuminen tuo säästöjä. Oikein suunniteltu kalusto tehostaa merkittävästi

Lisätiedot

Tailor-made Transportation Solutions FIN

Tailor-made Transportation Solutions FIN Tailor-made Transportation Solutions FIN Tailor-made Transportation Solutions Tyllis Oy Ab on erikoistunut suunnittelemaan ja valmistamaan räätälöityjä rakenneratkaisuja kuljetusalalle. Yritys suunnittelee

Lisätiedot

LAATUA JA VAHVUUTTA, JOIHIN VOIT LUOTTAA

LAATUA JA VAHVUUTTA, JOIHIN VOIT LUOTTAA Spandeckkävelysillat ja -työtasojärjestelmät LAATUA JA VAHVUUTTA, JOIHIN VOIT LUOTTAA SPANDECK Spandeck on kevyt, alumiinista valmistettu kävelysilta, työtaso ja telinejärjestelmä, kaikki samassa tuotteessa.

Lisätiedot

HSL-järjestelmäväliseinät.

HSL-järjestelmäväliseinät. HSL-järjestelmäväliseinät. Ylivoimainen muuntojoustavuus ja yksilöllinen design. Umpielementtiseinät Puulasiseinät Alumiinilasiseinät Täyslasiseinät OtsaelementiT muutospalvelu HSL Group HSL Group on järjestelmäväliseinien

Lisätiedot

The New Generation in Limetec Design

The New Generation in Limetec Design The New Generation in Limetec Design The New Generation in Limetec Design Limetecin uusi muotoilu - pelkistetyn linjakas ja moderni rakenne Limetec Next - uuden sukupolven muotoilu täysin tiiviillä sandwich-lattiarakenteella

Lisätiedot

Kampista kattoremonttiin, rautatiestä rivitaloon. Talvi kesäksi ja myrsky poudaksi kunnon sääsuojilla

Kampista kattoremonttiin, rautatiestä rivitaloon. Talvi kesäksi ja myrsky poudaksi kunnon sääsuojilla Sääsuojaratkaisut Kampista kattoremonttiin, rautatiestä rivitaloon Talvi kesäksi ja myrsky poudaksi kunnon sääsuojilla KH-sääsuoja kevyt ja edustavan näköinen pulpetti- tai harjakatto yhteensopiva Allround-

Lisätiedot

Tampereen kaupunki, rakennusvalvontavirasto rakennustarkastusinsinööri Jyrki Ottman 03.10.2013

Tampereen kaupunki, rakennusvalvontavirasto rakennustarkastusinsinööri Jyrki Ottman 03.10.2013 Tampereen kaupunki, rakennusvalvontavirasto rakennustarkastusinsinööri Jyrki Ottman voimaan 1.7.2013, kaupan esteiden poisto jäsenmaiden välillä pakollinen CE-merkintä koskee niitä rakennustuotteita, joille

Lisätiedot

Bentoniittimaton etuja ja ongelmia Sopivia käyttökohteita Talvivaaran rakenteet Tutkimuksia ja kokeita

Bentoniittimaton etuja ja ongelmia Sopivia käyttökohteita Talvivaaran rakenteet Tutkimuksia ja kokeita 1 Bentoniittimaton etuja ja ongelmia Sopivia käyttökohteita Talvivaaran rakenteet Tutkimuksia ja kokeita 2 Bentoniittimaton etuja Mineraalisia rakennekerroksia ei ole saatavilla Säästää ympäristöä Hiilijalanjälki

Lisätiedot

Verkkoestejärjestelmä joustava reunasuojausratkaisu rakennustyömaille

Verkkoestejärjestelmä joustava reunasuojausratkaisu rakennustyömaille Verkkoestejärjestelmä joustava reunasuojausratkaisu rakennustyömaille Säädökset ja standardit Verkkoestejärjestelmää on testattu huolellisesti, jotta on voitu varmistua sen toimivuudesta, käyttörajoituksista

Lisätiedot

Icopal Fonda Geoplex 10. Fonda Geoplex 10 Salaojalevy pihakansiin ja viherkatoille

Icopal Fonda Geoplex 10. Fonda Geoplex 10 Salaojalevy pihakansiin ja viherkatoille Icopal Fonda Geoplex 10 Fonda Geoplex 10 Salaojalevy pihakansiin ja viherkatoille Tiivis levy Fonda Geoplex 10 on laadukas salaojalevy, joka parantaa pihakansirakenteiden toimivuutta. Sen avulla vesi voidaan

Lisätiedot

RAKENNUSVALVONTA. Krista Niemi 27.2.2013

RAKENNUSVALVONTA. Krista Niemi 27.2.2013 Krista Niemi 27.2.2013 Kosteudenhallinnalla tarkoitetaan niitä toimenpiteitä, joilla pyritään estämään haitallisen kosteuden kertyminen rakennukseen Kosteudenhallinnan tavoitteena on Estää kosteusvaurioiden

Lisätiedot

Nostin- ja kuljetinkettingit

Nostin- ja kuljetinkettingit Nostin- ja kuljetinkettingit 212 WWW.ERLATEK.FI RUD Nostinkettingit RUD on EN818-7 mukaisten nostinkettinkien suurin valmistaja maailmassa. Kettingit sopivat niin moottoroituihin nostimiin kuin käsitaljoihinkin.

Lisätiedot

Suihkuinjektoinnissa syntyvän paluuvirtauslietteen jatkokäsittelymahdollisuudet

Suihkuinjektoinnissa syntyvän paluuvirtauslietteen jatkokäsittelymahdollisuudet Suihkuinjektoinnissa syntyvän paluuvirtauslietteen jatkokäsittelymahdollisuudet Pohjanvahvistuspäivä 21.8.2014 Diplomityö, Mikko Möttönen 2013 YIT Rakennus Oy Valvoja: Prof. Leena Korkiala-Tanttu Ohjaaja:

Lisätiedot

Vaahtolasimurske rakentamisessa

Vaahtolasimurske rakentamisessa Vaahtolasimurske rakentamisessa Jarmo Pekkala, diplomi-insinööri Myyntipäällikkö, Uusioaines Oy jarmo.pekkala@uusioaines.com Vaahtolasimurske on lasista valmistettua kevytkiviainesta. Sitä käytetään rakentamisessa

Lisätiedot

PVL-vaijerilenkki. Seinäelementtien pystysaumaliitoksiin. Tekninen käyttöohje

PVL-vaijerilenkki. Seinäelementtien pystysaumaliitoksiin. Tekninen käyttöohje PVL-vaijerilenkki Seinäelementtien pystysaumaliitoksiin Versio: FI 10/2012 Laskentanormit: EC+NA Betoniyhdistyksen käyttöselosteet BY 5 B-EC 2 N:o 26 (PVL 60, PVL 80, PVL, PVL 120) BY 5 B-EC 2 N:o 32 (PVL

Lisätiedot

K. Schütte GmbH. Meluntorjunta Käytännön ratkaisuja

K. Schütte GmbH. Meluntorjunta Käytännön ratkaisuja K. Schütte GmbH Meluntorjunta Käytännön ratkaisuja Vahva kumppani meluntorjunnassa Tuotteet Meluntorjuntajärjestelmät - Teolliset tuotteet meluntorjuntaan - Kattava valikoima alumiini- ja lasielementtejä

Lisätiedot

JOINTS FIRE DAMPER PRO+ IV-palopelti

JOINTS FIRE DAMPER PRO+ IV-palopelti TUOTEKUVAUS on erityinen palopelti, joka ei vaadi mekaanisia tai sähköisiä toimilaitteita. Palopelti toteuttaa parhaimmillaan EI120-paloluokan IV-kanavien osastoivien rakenteiden läpivienneissä. Tuote

Lisätiedot

1 RAKENNNESELVITYS. 9 LIITE 5. s. 1. Korutie 3 Työnumero: 8.9.2011 Ilkka Meriläinen 51392.27

1 RAKENNNESELVITYS. 9 LIITE 5. s. 1. Korutie 3 Työnumero: 8.9.2011 Ilkka Meriläinen 51392.27 9 LIITE 5. s. 1 1 RAKENNNESELVITYS 1.1 TEHTÄVÄN MÄÄRITTELY Selvitys on rajattu koskemaan :ssa olevan rakennuksen 1. ja 2. kerroksen tiloihin 103, 113, 118, 204 ja 249 liittyviä rakenteita. 1.2 YLEISKUVAUS

Lisätiedot

HB-GRAMOS-julkisivulaatat

HB-GRAMOS-julkisivulaatat JULKISIVULAATAT HB-GRAMOS-julkisivulaatat Teknistä ylivoimaa julkisivuratkaisuihin JULKISIVULAATAT Vaativiin olosuhteisiin oikea ratkaisu Rankakiinnitys -soveltuu uudisrakentamiseen ja saneerauskohteeseen

Lisätiedot

Kuokkatien ja Kuokkakujan alueen rakennettavuusselvitys

Kuokkatien ja Kuokkakujan alueen rakennettavuusselvitys KIRKKONUMMEN KUNTA SEPÄNKANNAS III Kuokkatien ja Kuokkakujan alueen rakennettavuusselvitys P18602 7.5.2012 2 (6) SISÄLLYSLUETTELO: 1 YLEISTÄ... 3 2 TUTKIMUKSET... 3 3 POHJASUHTEET... 3 4 KATUALUEET...

Lisätiedot

Kivikorit. Asennusohje. Oy ViaCon Ab, Vernissakatu 8, 01300 VANTAA Puh. 0207 415 400 e-mail: viacon@viacon.fi www.viacon.fi

Kivikorit. Asennusohje. Oy ViaCon Ab, Vernissakatu 8, 01300 VANTAA Puh. 0207 415 400 e-mail: viacon@viacon.fi www.viacon.fi Kivikorit Asennusohje Oy ViaCon Ab, Vernissakatu 8, 01300 VANTAA Puh. 0207 415 400 e-mail: viacon@viacon.fi www.viacon.fi Asennusohje Pidätämme oikeuden muutoksiin. Tämä asennusohje on ohjeellinen, eikä

Lisätiedot

Maarakentaminen, maa-ainekset

Maarakentaminen, maa-ainekset Maarakentaminen, maa-ainekset Maisemarakentamisen tekniikka ja materiaalit kurssi 26.9.2016 mm paikalliset materiaalit: Islanti paikalliset materiaalit: Espanja paikalliset materiaalit: Suomi Kuvalähde:

Lisätiedot

TEKNINEN TIEDOTE SISÄLTÖ PALONKESTÄVÄ NR YLÄPOHJA

TEKNINEN TIEDOTE SISÄLTÖ PALONKESTÄVÄ NR YLÄPOHJA TEKNINEN TIEDOTE PALONKESTÄVÄ NR YLÄPOHJA 1.8.2016 SISÄLTÖ 1.0 YLEISTÄ...2 2.0 PALOSSA KANTAVA ALAPAARRE...3 2.1 Alapuolinen palo...3 2.2 Yläpuolinen palo...5 2.3 Alapaarteen stabiliteetti...5 3.0 PALORISTIKKO...7

Lisätiedot

Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan OPS2015-2019

Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan OPS2015-2019 Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan OPS2015-2019 Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutus 2015-2019 1. Vuosi 2. Vuosi 3. Vuosi 4. Vuosi Rakennusinsinöörin perusosaaminen 84 op. Ammatillinen osaaminen 60

Lisätiedot

YTIMESTÄ ASIAA - MIKÄ IHMEEN SALAOJAMATTO? Esim. HDPE-geoverkko + UV-stabiloitu PP-suodatinkangas

YTIMESTÄ ASIAA - MIKÄ IHMEEN SALAOJAMATTO? Esim. HDPE-geoverkko + UV-stabiloitu PP-suodatinkangas YTIMESTÄ ASIAA - MIKÄ IHMEEN SALAOJAMATTO? Minna Leppänen 11.11.2010 SALAOJAMATTO Geokomposiitti Hyvin vettä johtava sydän + suodatinkangas yhdellä tai kahdella puolella Ydin voi olla geoverkko (geonet)

Lisätiedot

Keinot tiskiin! Miten kiviainekset pannaan riittämään kestävästi? Jukka Annevirta, INFRA ry

Keinot tiskiin! Miten kiviainekset pannaan riittämään kestävästi? Jukka Annevirta, INFRA ry Keinot tiskiin! Miten kiviainekset pannaan riittämään kestävästi? Jukka Annevirta, TARVITAANKO KIVIAINEKSIA VIELÄ 2020- LUVUN SUOMESSA? JA MISTÄ LÄHTEISTÄ KIVIAINEKSET OTETAAN? Maa- ja vesirakennus-, asfaltti-

Lisätiedot

Kopadi Oy - Timanttilaikat ammattikäyttöön

Kopadi Oy - Timanttilaikat ammattikäyttöön Kopadi Oy - Timanttilaikat ammattikäyttöön Toisen sukupolven KX-SARJAN timanttisegmenttien valmistuksessa on käytetty uusinta KX-teknologiaa, jossa timanttihiukkaset ovat tasaisena rivistönä sideaineessa.

Lisätiedot

Palokatkot. Asennusmenetelmät. PeO. Palokatkomiehet.fi

Palokatkot. Asennusmenetelmät. PeO. Palokatkomiehet.fi Palokatkot Asennusmenetelmät PeO Palokatkomiehet.fi Oikein asennetun palokatkon tulee täyttää sille asetetut toiminnalliset vaatimukset sekä sen tulee kestää suunniteltu käyttöikä (huolto- ja kunnossapito).

Lisätiedot

Lopputäytön materiaali tai siinä olevat aineet eivät saa vahingoittaa putkia tai kaapeleita eikä niiden

Lopputäytön materiaali tai siinä olevat aineet eivät saa vahingoittaa putkia tai kaapeleita eikä niiden InfraRYL, Päivitys 6.4.2017 / KM 1 18330 Lopputäytöt Tässä luvussa käsitellään ensisijaisesti liikennöitäville alueille rakennettavien johto- ja putkikaivantojen lopputäyttöjä. Vaatimuksia voidaan soveltaa

Lisätiedot

Kingspan-ohjekortti nro 106

Kingspan-ohjekortti nro 106 Toukokuu 2016 Kingspan-ohjekortti nro 106 HÖYRYNSULKURATKAISUOHJE Kingspan Therma -eristeet höyrynsulkuratkaisuna Kingspan Therma -eristeet alhaisen lämmönjohtavuuden ja korkean vesihöyrynvastuksen ansiosta

Lisätiedot

TERRAFAME OY:N KAIVOSHANKE. Geosuunnitelma Primary heap, lohkot 5 ja 6. Primary heap, lohkot 5 ja 6

TERRAFAME OY:N KAIVOSHANKE. Geosuunnitelma Primary heap, lohkot 5 ja 6. Primary heap, lohkot 5 ja 6 TERRAFAME OY:N KAIVOSHANKE Geosuunnitelma Primary heap, lohkot 5 ja 6 Primary heap, lohkot 5 ja 6 2 (4) TERRAFAME OY KAIVOSHANKE Geosuunnitelma; Primary heap, lohkot 5 ja 6 Yleistä Tämä geosuunnitelma

Lisätiedot

TUOTTEEN NIMI EDUSTAJA/ VALMISTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY. Myönnetty 1.10.2013. Alkuperäinen englanninkielinen

TUOTTEEN NIMI EDUSTAJA/ VALMISTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY. Myönnetty 1.10.2013. Alkuperäinen englanninkielinen TUOTTEEN NIMI SERTIFIKAATTI VTT-C-10100-13 Myönnetty 1.10.2013 Alkuperäinen englanninkielinen Xella kattoelementit Xella lattiaelementit EDUSTAJA/ VALMISTAJA Xella Danmark A/S Helge Nielsen Allé 7 DK-8723

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus

Ympäristöministeriön asetus Luonnos 11.12.2012 Ympäristöministeriön asetus rakentamisen suunnittelutehtävän vaativuusluokan määräytymisestä nnettu Helsingissä.. päivänä..kuuta 201. Ympäristöministeriön päätöksen mukaisesti säädetään

Lisätiedot

Sinkityt profiloidut Teräsputket

Sinkityt profiloidut Teräsputket Teräsputket Sinkityt profiloidut Teräsputket MATERIAALIT Teräsputkien materiaalina käytetään kuumasinkittyä terästä G, AZ185 tai G1000, kun sisähalkaisija on pienempi kuin 2000 mm. Suuremmilla halkaisijoilla,

Lisätiedot

a Strong Aura Aura SI PARHAAKSI KATTOSI PARHAAKSI pi betonikattotiili Ulkomitat: erikoispinnoitteella

a Strong Aura Aura SI PARHAAKSI KATTOSI PARHAAKSI pi betonikattotiili Ulkomitat: erikoispinnoitteella a Strong Aura Aura attotiili AURA-kattotiili perinteisenä betonikattotiilenä perinteisenä betonikattotiilenä sopii sopii ltaan suomalaisiin muotoilultaan rakennuksiin. suomalaisiin Kattotiilen rakennuksiin.

Lisätiedot

Spandeck. UpRight INSTANT Zip-Up. telinejärjestelmä. Täyttää korkealla tehtävästä työstä annetun direktiivin vaatimukset

Spandeck. UpRight INSTANT Zip-Up. telinejärjestelmä. Täyttää korkealla tehtävästä työstä annetun direktiivin vaatimukset Spandeck telinejärjestelmä Täyttää korkealla tehtävästä työstä annetun direktiivin vaatimukset UpRight INSTANT Zip-Up SPANDECK Spandeck on kevyt, alumiinista valmistettu kävelysilta, työtaso ja telinejärjestelmä,

Lisätiedot

FCG Finnish Consulting Group Oy. Tammelan kunta HEINIJÄRVEN POHJAPATO. Rakennussuunnitelma 30309-P11912

FCG Finnish Consulting Group Oy. Tammelan kunta HEINIJÄRVEN POHJAPATO. Rakennussuunnitelma 30309-P11912 FCG Finnish Consulting Group Oy Tammelan kunta HEINIJÄRVEN POHJAPATO Rakennussuunnitelma 30309-P11912 ENNAKKOKOPIO 10.6.2011 FCG Finnish Consulting Group Oy Rakennussuunnitelma I 10.6.2011 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Kopadi Oy, timanttihiomalaikat

Kopadi Oy, timanttihiomalaikat Timanttihiomalaikat Kopadi Oy, timanttihiomalaikat Kopadi Oy:n timanttihiomalaikat on suunniteltu betonin hiontaan sekä erilaisten pintamateriaalien poistamiseen kuten: tasoitteet, liimat, maalit, epoksi,

Lisätiedot

Rakennustoimisto Pohjola Oy Rakennuskeskus Centra Katinen, Hämeenlinna

Rakennustoimisto Pohjola Oy Rakennuskeskus Centra Katinen, Hämeenlinna Rakennustoimisto Pohjola Oy Rakennuskeskus Centra Katinen, Hämeenlinna RAKENNETTAVUUSSELVITYS LUONNOS 8.9.2011 1. YLEISTÄ Päivämäärä 08.09.2011 Proj. nro 82138231 Selvityksen kohde on Katisen kaupunginosassa,

Lisätiedot

Ohje Suodatinkankaiden vaatimukset esitetään luvussa 21120. Viitteet 21120 Suodatinkankaat, InfraRYL osa 1.

Ohje Suodatinkankaiden vaatimukset esitetään luvussa 21120. Viitteet 21120 Suodatinkankaat, InfraRYL osa 1. 1 21110 Suodatinkerrokset Suodatinkankaiden vaatimukset esitetään luvussa 21120. 21120 Suodatinkankaat, InfraRYL osa 1. 21110.1 Suodatinkerroksen materiaalit Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti

Lisätiedot

Käytettäessä Leca -kevytsoraa painumien vähentämiseksi tulee ottaa huomioon seuraavat asiat:

Käytettäessä Leca -kevytsoraa painumien vähentämiseksi tulee ottaa huomioon seuraavat asiat: 20/12/2018 PAINUMAT Leca -kevytsora tarjoaa suuria etuja, kun täytyy ratkaista painumiin liittyviä ongelmia. Se tarjoaa tehokkaat ratkaisut tehokkaalla ja nopealla rakentamisella ja matalilla kustannuksilla.

Lisätiedot

Betoroc- murskeet. Tuomo Joutsenoja 18.10.2012

Betoroc- murskeet. Tuomo Joutsenoja 18.10.2012 Betoroc- murskeet Tuomo Joutsenoja 18.10.2012 Rudus Oy lyhyesti Emoyhtiö irlantilainen CRH plc CRH plc liikevaihto 2010: 17,2 mrd henkilöstö2010: noin 80 000 toimipaikkoja 2010: yli 3700, 35 maassa Rudus

Lisätiedot

Kustannustehokkain tiiliverhoiltu seinärakenne

Kustannustehokkain tiiliverhoiltu seinärakenne Kustannustehokkain tiiliverhoiltu seinärakenne Kestävä seinärakenne PAROC-elementit ovat laadukkaita, teräspintaisia sandwichelementtejä, joiden ydin on kivivillaa. Niiden tärkeimpiä käyttökohteita ovat

Lisätiedot

Ilmaeristeiset ylijännitesuojat

Ilmaeristeiset ylijännitesuojat Ilmaeristeiset ylijännitesuojat Eurolaite Oy on vuonna 1988 perustettu sähkötekniikan tuotteiden maahantuontiin, markkinointiin ja myyntiin erikoistunut asiantuntijayritys. Keskeisenä tavoitteena on hyvä

Lisätiedot

Koja - ilman ammattilainen

Koja - ilman ammattilainen Koja - ilman ammattilainen Oasis of The Seas Luotettavat ja yksilölliset ratkaisut ilmankäsittelyyn Koja Oy tuottaa laadukkaita ja elinkaarikustannuksiltaan edullisia ilmankäsittelylaitteita ja prosessipuhaltimia

Lisätiedot

UUSIOMATERIAALIT RAKENTAMISESSA UUMA 2 KAAKKOIS-SUOMEN ALUESEMINAARI 5.5.2015 UUSIORAKENTEET KOUVOLASSA 2007-20011 REIJO KIUKAS

UUSIOMATERIAALIT RAKENTAMISESSA UUMA 2 KAAKKOIS-SUOMEN ALUESEMINAARI 5.5.2015 UUSIORAKENTEET KOUVOLASSA 2007-20011 REIJO KIUKAS UUSIOMATERIAALIT RAKENTAMISESSA UUMA 2 KAAKKOIS-SUOMEN ALUESEMINAARI 5.5.2015 UUSIORAKENTEET KOUVOLASSA 2007-20011 REIJO KIUKAS TOTEUTUNEET KOHTEET Kohde Rakenne pit. toteutunutkm Hyypiä areenan kenttä

Lisätiedot

Betonimurskeen hankinta ja käyttö

Betonimurskeen hankinta ja käyttö Betonimurskeen hankinta ja käyttö HANKINNAT KESTÄVIEN MAARAKENNUSRATKAISUJEN MAHDOLLISTAJANA Turku 9.10.2018 Jani Pieksemä, Rudus Oy Betoroc-murske Rudus Oy valmistaa CE-merkittyä betonimursketta noin

Lisätiedot

Purkubetonin hyödyntäminen Helsingin infrarakentamisessa

Purkubetonin hyödyntäminen Helsingin infrarakentamisessa Purkubetonin hyödyntäminen Helsingin infrarakentamisessa Tieinfran kestävyys ja kiertotalous päivä 15.5.2019 Jyväskylä Katja Lehtonen Ytekki Oy Sisältö Betonimurskeen työmaavalvonta Materiaalin laatuasiat

Lisätiedot

PASSION PROSYSTEM. Alumiininen piennosturijärjestelmä UUSI! ÄLYKKÄÄMPI JA TURVALLISEMPI. Since 1912

PASSION PROSYSTEM. Alumiininen piennosturijärjestelmä UUSI! ÄLYKKÄÄMPI JA TURVALLISEMPI. Since 1912 PASSION IN CRANES PROSYSTEM Alumiininen piennosturijärjestelmä UUSI! ÄLYKKÄÄMPI JA TURVALLISEMPI Since 1912 PROSYSTEM Alumiininen piennosturijärjestelmä on maailman kehittynein työpajanosturi. Sen ainutlaatuiset

Lisätiedot

Noutomyymälä avoinna arkisin klo 7-16 Hiekkakiventie 7, 00710 Helsinki SISÄLLYSLUETTELO

Noutomyymälä avoinna arkisin klo 7-16 Hiekkakiventie 7, 00710 Helsinki SISÄLLYSLUETTELO Tekniset eristeet 2 3 SISÄLLYSLUETTELO Mobius TH solukumiputkieristeet... 4 Mobius TH-C solukumiputkieristeet... 4 Mobius TH solukumieristelevyt... 4 Mobius TH solukumieristekulmat... 4 Mobius TH solukumieriste

Lisätiedot

VAATIVIEN MAANRAKENNUSPROJEKTIEN TOTEUTTAJA

VAATIVIEN MAANRAKENNUSPROJEKTIEN TOTEUTTAJA VAATIVIEN MAANRAKENNUSPROJEKTIEN TOTEUTTAJA MENESTYVÄÄ MAANRAKENNUSTA VUODESTA 1974 Perustettu vuonna 1974 Perustaja: Mauri Jokela Omistuspohja: perheyritys Henkilöstö: 80 Liikevaihto: 40,1 milj. (2018)

Lisätiedot

Jalotakan teräshormit

Jalotakan teräshormit Jalotakan teräshormit Tuoteluettelo 2010-2011 25 Jalotakan teräshormit ovat CE-merkittyjä tuotteita. Tämä takaa tuoteiden korkean laadun sekä turvallisuuden. Aluskatteen tiiviste Savupiipun eristetyn osan

Lisätiedot

Kehä I, Vallikallio STU1

Kehä I, Vallikallio STU1 Kehä I Vallikallio Kehä I, Vallikallio STU1 Tilaaja Rakennuttaja Pääurakoitsija Espoon kaupunki Tiehallinto, Uudenmaan tiepiiri YIT Rakennus Oy Infrapalvelut IMP (Maa-, vesi- ja pohjarakentaminen) IKR

Lisätiedot

Projekti: Koululaisenpolku. Kemi

Projekti: Koululaisenpolku. Kemi Projekti: Koululaisenpolku Kemi Sisältö Yritysesittely Koululaisenpolku Projektina Uusiomateriaalit Mitä opittiin? Muita kohteita Veljekset Toivanen Oy on perustettu vuonna 1989. Maanrakennusalan palveluista

Lisätiedot

Betoniteollisuus tänään DI Seppo Petrow RTT ry

Betoniteollisuus tänään DI Seppo Petrow RTT ry Betoniteollisuus tänään DI Seppo Petrow RTT ry Betoni muutti maailmaa n. 2000 vuotta vanha Pantheon Roomassa on tunnetuimpia vanhoja betonirakenteita Portland-sementti keksittiin1800-luvulla Suomeen 1800-luvun

Lisätiedot

PYSTYPINTOJEN LUONNONKIVIVERHOILUT , Juuso Rainio

PYSTYPINTOJEN LUONNONKIVIVERHOILUT , Juuso Rainio PYSTYPINTOJEN LUONNONKIVIVERHOILUT 8.2.2017, Juuso Rainio LUONNONKIVIVERHOILU, mitä missä milloin Luonnonkivi on ainutlaatuinen materiaali. Ø Itse kivimateriaali on jo tuote Ø Jokainen kivilaatta on yksilöllinen

Lisätiedot

Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin

Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin SPU Sauna-Satu soveltuu saunan seinien ja kattojen sekä kosteiden tilojen

Lisätiedot

TONA. Taloudellinen ja ekologinen keraaminen savupiippujärjestelmä CERAMIC GUARANTEE

TONA. Taloudellinen ja ekologinen keraaminen savupiippujärjestelmä CERAMIC GUARANTEE TONA Taloudellinen ja ekologinen keraaminen savupiippujärjestelmä CERAMIC GUARANTEE TONA Johtava eurooppalainen keraamisten savupiippujen toimittaja TONA aloitti keraamisten tuotteiden valmistuksen vuonna

Lisätiedot

ASENNUSOHJE 2. AMU-YLITYSPALKKI ja BISTÅL-TIKASRAUDOITE. sivu MATERIAALITIETO 1 TOIMITUSSISÄLTÖ 1 TÄRKEÄÄ 2

ASENNUSOHJE 2. AMU-YLITYSPALKKI ja BISTÅL-TIKASRAUDOITE. sivu MATERIAALITIETO 1 TOIMITUSSISÄLTÖ 1 TÄRKEÄÄ 2 2009 ASENNUSOHJE 2 AMU-YLITYSPALKKI ja BISTÅL-TIKASRAUDOITE sivu MATERIAALITIETO 1 TOIMITUSSISÄLTÖ 1 TÄRKEÄÄ 2 AMU-YLITYSPALKKI 1. Perustietoa 3 2. Älä pätki! 3 3. Asennus 4 1. kaksi tapaa 4 2. palkin

Lisätiedot

ASENNUSOHJE PALOKITTI

ASENNUSOHJE PALOKITTI ASENNUSOHJE PALOKITTI Würth Palokitti on muokattava palokatkotuote kaapeli- ja putkiläpivientien tiivistämiseen, sekä seinä että lattiarakenteissa. Ominaisuudet: Muokattava punainen kitti, toimitetaan

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET SILENCIO 24 / 36 SILENCIO EL

ASENNUSOHJEET SILENCIO 24 / 36 SILENCIO EL ASENNUSOHJEET 24 / 36 EL Näin saavutetaan paras ääneneristys Betonielementit ja betoniset ontelolaatat Betonisten välipohjien ääneneristys riippuu paljolti siitä, millaisia kantavat rakenteet ovat. Laatta-

Lisätiedot

TERADOWEL- ja ULTRADOWELkuormansiirtojärjestelmä

TERADOWEL- ja ULTRADOWELkuormansiirtojärjestelmä TERADOWEL- ja ULTRADOWELkuormansiirtojärjestelmä Vaarnalevyt lattioiden liikuntasaumoihin Versio: FI 6/2014 Tekninen käyttöohje TERADOWEL- ja ULTRADOWELkuormansiirtojärjestelmät Vaarnalevyt lattioiden

Lisätiedot

ELEMENTO 5 SUORASIVUINEN PILARILLINEN UMPIKIERREPORRAS

ELEMENTO 5 SUORASIVUINEN PILARILLINEN UMPIKIERREPORRAS Asennusohje 1 (6) ELEMENTO 5 SUORASIVUINEN PILARILLINEN UMPIKIERREPORRAS ASENNUSOHJE YLEISTÄ Elementit asennetaan runkotyövaiheessa kerros kerrallaan asennussuunnitelman mukaisessa järjestyksessä. Tilaaja/työmaa

Lisätiedot

INFRARYL POHJAVESISUOJAUKSET

INFRARYL POHJAVESISUOJAUKSET INFRARYL 14230 POHJAVESISUOJAUKSET Liikenneviraston sidosryhmätilaisuus 19.3.2018 Pohjaveden suojaukset päivittyvät ohjeet Keskeisimmät muutokset: voimassa oleva versio vs. työryhmän nykyinen versio. LUVUN

Lisätiedot

HAJA-ASUTUSALUEEN JÄTEVEDEN KÄSITTELY ASENNUSOHJEET. Uponorumpisäiliö. 10 m 3

HAJA-ASUTUSALUEEN JÄTEVEDEN KÄSITTELY ASENNUSOHJEET. Uponorumpisäiliö. 10 m 3 HAJA-ASUTUSALUEEN JÄTEVEDEN KÄSITTELY ASENNUSOHJEET Uponorumpisäiliö 10 m 3 1 Monta huolta vähemmän luotettavilla Uponor-ratkaisuilla Teit hyvän ratkaisun valitessasi luotettavan Uponorjätevesijärjestelmän.

Lisätiedot

3.a. Helposti rakennettavaa aluetta -Sr, Hk, Mr, Si. Vaikeasti rakennettava pehmeikkö lyhyehkö paalutus 2-5m

3.a. Helposti rakennettavaa aluetta -Sr, Hk, Mr, Si. Vaikeasti rakennettava pehmeikkö lyhyehkö paalutus 2-5m 2 5 6 5 7 7 1. Helposti rakennettavaa aluetta -Sr, Hk, Mr, Si 3 3.a Vaikeasti rakennettava pehmeikkö lyhyehkö paalutus 2-5m 1. Vaikeasti rakennettava pehmeikkö paaluperustus 5-12m kadut, pihat mahd. kalkkipilarointi

Lisätiedot

KULJETINKETJUJA VAATIVIIN TARPEISIIN

KULJETINKETJUJA VAATIVIIN TARPEISIIN KULJETINKETJUJA VAATIVIIN TARPEISIIN 1 SISÄLTÖ 4 SIVULEVYJEN KULUTUSPINNAT 5 RAKENNE 7 KULJETINKETJU SFS 2380 8 KIINNITYSREIÄT R2 9 KIINNITYSKORVAKKEET K2 K22 10 KULJETINKETJU SMS 1698 11 KULJETINKETJUT

Lisätiedot

K e s t ä v ä s t i - s u o m a l a i s e s t a k i v e s t ä.

K e s t ä v ä s t i - s u o m a l a i s e s t a k i v e s t ä. Terästeollisuuden kuonatuotteista uusiomateriaaleja rakentamisen tarpeisiin K e s t ä v ä s t i - s u o m a l a i s e s t a k i v e s t ä. Morenia Oy on Metsähallitus-konsernin tytäryhtiö. www.morenia.fi

Lisätiedot

KUNINGASPALKKI LIIMAPUU

KUNINGASPALKKI LIIMAPUU KUNINGASPALKKI LIIMAPUU Yksilölliset puuratkaisut KUNINGASPALKKI LIIMAPUU YKSILÖLLISET PUURATKAISUT Kuningaspalkki liimapuu valmistetaan lujuuslajitellusta kuusi- ja mäntysahatavarasta. Lamellit sahataan

Lisätiedot

IR-lämmitin CIR Kohteisiin, jossa halutaan hillittyä muotoilua ja huomaamatonta toimintaa

IR-lämmitin CIR Kohteisiin, jossa halutaan hillittyä muotoilua ja huomaamatonta toimintaa 500-2000 W Sähkölämmitys 12 mallia IR-lämmitin CIR Kohteisiin, jossa halutaan hillittyä muotoilua ja huomaamatonta toimintaa Käyttökohteet CIR tuo mukavuutta terasseille, parvekkeille ja ulkoilmaravintoloihin

Lisätiedot

Ydinpolttoainekierto. Kaivamisesta hautaamiseen. Jari Rinta-aho, Radiokemian laboratorio 3.11.2014

Ydinpolttoainekierto. Kaivamisesta hautaamiseen. Jari Rinta-aho, Radiokemian laboratorio 3.11.2014 Ydinpolttoainekierto Kaivamisesta hautaamiseen Jari Rinta-aho, Radiokemian laboratorio 3.11.2014 Kuka puhuu? Tutkijana Helsingin yliopiston Radiokemian laboratoriossa Tausta: YO 2008 Fysiikan opiskelijaksi

Lisätiedot

Sinkityt profiloidut Teräsputket

Sinkityt profiloidut Teräsputket Teräsputket Sinkityt profiloidut Teräsputket MATERIAALIT Teräsputkien materiaalina käytetään kuumasinkittyä terästä G, AZ185 tai G1000, kun sisähalkaisija on pienempi kuin 2000. Suureilla halkaisijoilla,

Lisätiedot

KYVO2, LAHTI ENERGIAN JÄTTEEN KAASUTUSLAITOS RUUKIN TERÄSPAALUPÄIVÄ 27.1.2011 H. LAUHAKARI

KYVO2, LAHTI ENERGIAN JÄTTEEN KAASUTUSLAITOS RUUKIN TERÄSPAALUPÄIVÄ 27.1.2011 H. LAUHAKARI KYVO2, LAHTI ENERGIAN JÄTTEEN KAASUTUSLAITOS RUUKIN TERÄSPAALUPÄIVÄ 27.1.2011 H. LAUHAKARI YLEISTIETOA HANKKEESTA: HANKKEEN RAKENNUTTAJA LAHTI ENERGIA 100 % JÄTTEESTÄ KAASUTTAMALLA ENERGIAA TUOTTAVA VOIMALAITOS

Lisätiedot

BENDERS seinäelementit. Seinäelementit ja perustukset. Lisää Bendersistä: www.benders.fi

BENDERS seinäelementit. Seinäelementit ja perustukset. Lisää Bendersistä: www.benders.fi BENDERS seinäelementit Seinäelementit ja perustukset Lisää Bendersistä: www.benders.fi 2 Sisältö Seinäelementit 4-10 Seinäelementtien tarvikkeet 11 Perustukset 12-15 Perustustarvikkeet 15 3 Seinäelementti

Lisätiedot

Työn nro. PL 120 30101 Forssa puh. 03 4243 100 www.foamit.fi. Päiväys. Lattianpäällyste huoneselostuksen mukaan

Työn nro. PL 120 30101 Forssa puh. 03 4243 100 www.foamit.fi. Päiväys. Lattianpäällyste huoneselostuksen mukaan MAANVARAINEN ALAPOHJA puh 03 4243 100 wwwfoamitfi AP 101 X Lattianpäällyste huoneselostuksen mukaan Tasoite tarvittaessa rakennusselostuksen mukaan 60 mm Teräsbetonilaatta, raudoitus betoniteräsverkolla

Lisätiedot

HB-PRIIMA-VÄLISEINÄLEVY

HB-PRIIMA-VÄLISEINÄLEVY HB-PRIIMA-VÄLISEINÄLEVY Kestävä väliseinä kätevästi Valitse väliseinämateriaaliksi monipuolinen ja turvallinen HB-Priima Nykyaikaisena kivipohjaisena materiaalina HB-Priima-harkkolevyt soveltuvat erinomaisesti

Lisätiedot

Kiinteistö- ja rakentamisfoorumi. Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL ry

Kiinteistö- ja rakentamisfoorumi. Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL ry Kiinteistö- ja rakentamisfoorumi Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL ry Hyvä suunnittelu kannattaa aina. Siitä syntyy rakennuksesi käytettävyys, turvallisuus ja arvo, olipa kohde minkä kokoinen

Lisätiedot

PUHDISTUS JA PYYHINTÄ

PUHDISTUS JA PYYHINTÄ Oikeat pyyhetarvikkeet mahdollistavat työn sujuvuuden ja kustannussäästöt PUHDISTUS JA PYYHINTÄ Tarkastele käyttettyjä konepyyhkeitänne. Huomaatko että niistä valtaosa on vain osittain likaisia? Koska

Lisätiedot