Ryhmätyön lisäksi kukin ryhmäläinen pohtii omia kokemuksiaan ryhmätyöskentelystä kurssipäiväkirjassa (ks. Ohjeet kurssipäiväkirjan tekemiseen).

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ryhmätyön lisäksi kukin ryhmäläinen pohtii omia kokemuksiaan ryhmätyöskentelystä kurssipäiväkirjassa (ks. Ohjeet kurssipäiväkirjan tekemiseen)."

Transkriptio

1 OHJEET RYHMÄTYÖN TEKEMISELLE Ryhmätyön tarkoituksena on päästä omakohtaisesti tarkemmin pohtimaan jotakin kurssilla esillä olevaa asiaa. Ryhmätyön kautta myös pohditaan ja kehitetään tiimityöskentelyn taitoja. Työtapa Ryhmätyö tehdään 3-5 henkilön tiimeissä - ryhmät eivät voi olla tätä suurempia tai pienempiä. Ryhmien muodostaminen ja aiheen alustava valinta tapahtuvat kurssin ensimmäisten luentojen aikana. Ryhmätyötä työstetään aktiivisesti koko kurssin ajan mm. seuraavasti. Kurssin toisella luennolla Merita Petäjä kertoo hyvästä tiimityöskentelystä. Kolmannella luentokerralla Nina Granqvist opastaa projektin aloittamisessa, ja luennon lopulla on aikaa suunnitella ja syventää ryhmätyön aihetta omissa ryhmissään. Kurssin loppupuolella Riku Oksmanin johdolla pohdimme edelleen tiimityöskentelyn haasteita ja organisointia, mm. suhteessa ryhmätyöhön. Käy ilmoittautumassa ryhmääsi MyCoursesissa su klo mennessä. Jos sinulla on tiedossa ryhmä, sovi ja valitse kavereidesi kanssa ryhmistä Jos sinulla ei ole ryhmää tiedossa tai haluat tehdä työn uusien ihmisten kanssa, MyCoursesin ryhmät numero on varattu sattumanvaraisien ryhmien muodostamiseen. Ryhmät on varattu draamaryhmille (ks. ryhmätyömahdollisuus C). Jos haluat palautetta ryhmätyön fokusointiin ja teemoihin, palauta lyhyt suunnitelma ryhmätyöstä MyCoursesissa erilliseen Palautetta ryhmätyöstä - kansioon su 6.3. klo mennessä. Kirjoita raporttiin ryhmäläisten nimet ja opiskelijanumerot. Annamme palautetta viikon kuluessa. Ryhmätyöraportin pituus ja muoto Raportin pituus on sanaa (vaihtoehto C: sanaa). Raportissa on erillinen kansilehti, jossa lukee kurssin nimi, raportin nimi, ja tekijöiden nimet ja opintonumerot. Kansilehdellä näkyy myös raportin sanamäärä. Ryhmän koon kasvaessa on luonnollista olettaa työn laadun myös paranevan. Jos joku ryhmäläinen ei osallistunut ryhmätyön tekemiseen, tästä tulee ilmoittaa nina.granqvist@aalto.fi, ja tehtävä hänen osaltaan hylätään. Näin pyritään sulkemaan pois vapaamatkustaminen. Ryhmätyön lisäksi kukin ryhmäläinen pohtii omia kokemuksiaan ryhmätyöskentelystä kurssipäiväkirjassa (ks. Ohjeet kurssipäiväkirjan tekemiseen). Ryhmätyöraportin palautus Viimeinen palautuspäivä on perjantai klo Tämän jälkeen toimitetut raportit hylätään. Palautus tapahtuu kurssin MyCourses sivulla olevaan palautuskansioon. Ryhmätyön voi tehdä kolmella tavalla: A. Johtaminen organisaatiossa X. Tässä työssä valitaan jokin olemassa oleva yritys, yrityksen osa tai muu organisaatio. Tarkoituksena on kuvata organisaation johtamista, haasteita ja mahdollisia ongelmia. Organisaation koosta riippuen johtamisteeman voi rajata. Työn aineistona käytetään kohdeorganisaatiosta saatavaa kirjallista ja muuta aineistoa. Haastattelun tekeminen on erittäin suositeltavaa.

2 B. Uuden toimialan/ teknologian/ palvelun X synty ja sen vaikutukset yritykseen Y tai yrityksen Y rooli toimialan X murroksessa. Tutkimus pohtii toimialamurroksia ja niiden tuottamia haasteita yritysten liiketoiminnalle, tai toisaalta yritysten mahdollisuuksia tuottaa murroksia ja luoda uutta liiketoimintaa. C. Johtamistilanteen dramatisointi. Tämän harjoituksen tavoitteena on valita jokin johtamisen tilanne (esim. palautteen antaminen, päätöksentekotilanne, jonkin hankalan tilanteen käsittely) ja tuottaa siitä lyhyt näytelmä, joka simuloi tilannetta ja siihen liittyviä eri seikkoja. Simulaatio tarjoaa osallistujille omakohtaisen kokemuksen tilanteesta, ja opettaa myös keinoja erilaisten ryhmätilanteiden fasilitointiin. RYHMÄTÖIDEN TARKEMPI OHJEISTUS Vaihtoehto A. Johtaminen organisaatiossa X Tässä ryhmätyövaihtoehdossa valitaan jokin olemassa oleva yritys, yrityksen osa tai muu organisaatio ja kuvataan sen johtamista, johtamiseen liittyviä haasteita sekä mahdollisia ongelmia. Johtamisteeman voi rajata kurssin teema-alueiden mukaisesti esim. strategiseen johtamiseen, ihmisten työn organisointiin tai muutosjohtamiseen. Työn aineistona käytetään kohdeorganisaatiosta saatavaa kirjallista ja muuta aineistoa (mm. verkkosivut ja lehtijutut). Myös haastattelun tekeminen on erittäin suositeltavaa. Kohteeksi kannattaa valita mieluummin pkyritys tai suurehkon yrityksen osa. Jos valittu kohde on liian suuri, siitä voi olla vaikea sanoa mitään erityistä. Työn rajaus Harjoitustehtävän tarkoituksena on ensin kuvata lyhyesti yritys, organisaatio tai sen osa eli kertoa lukijalle mistä organisaatiosta on kysymys. Sen jälkeen rajataan kysymyksenasettelu (esim. tässä työssä yrityksen X johtamista tarkastellaan lähinnä henkilöstöjohtamisen/ muutoksen hallinnan/ esimiestyön/ strategian luomisen näkökulmasta) ja kerrotaan mihin kuvaus perustuu (käytetty aineisto). Sen jälkeen kuvataan ja analysoidaan johtamista niin rikkaasti ja monipuolisesti kuin aineisto antaa mahdollisuuden. Lopuksi pohditaan organisaation johtamisen ongelmia ja niihin mahdollisesti tarjolla olevia ratkaisukeinoja. Kurssilla opittuja asioita ja käsitteitä on hyvä käyttää apuna työn jäsentämisessä ja kirjoittamisessa. Viittaukset kurssin muuhun materiaaliin ja kirjallisuuteen osoittavat, että tekijät osaavat yhdistää teoreettista ja empiiristä tietoa. Pyrkikää analysoimaan tilannetta pintaa syvemmältä! Valintakriteerit Hyvä kriteeri tietyn yrityksen tai muun organisaation valinnalle on tiedon saatavuus. Onko sinulla tai kaverillasi kontakteja joihinkin yrityksiin tai organisaatioihin? Mistä yrityksistä ja organisaatioista on paljon julkista tietoa? Keitä olisi realistista mahdollista päästä haastattelemaan? Toinen tärkeä valintakriteeri on oma kiinnostuksesi. Opiskelun kuluessa on hyvä valita eri kurssien harjoitustehtävien aiheiksi sellaisia yrityksiä ja toimialoja, joista voisi kuvitella olevansa kiinnostunut myös myöhemmin opintojen jälkeen.

3 Julkisuus Tietoa kerättäessä tai haastatteluja tehtäessä joidenkin yritysten edustajat saattavat kysyä tulevatko heidän antamansa tiedot jotenkin julki. Voitte luvata, etteivät tule. Kurssin opettaja on velvollinen pitämään harjoitustyössä esiin tulevat asiat salassa. Lisäksi harjoitustyön tarkoituksena ei ole päästä käsiksi joihinkin tärkeisiin yrityssalaisuuksiin. Tarkoitus on paremminkin kirjoittaa kiinnostava kuvaus ja analyysi yrityksen johtamisesta. Vaihtoehto B. Uuden toimialan/ teknologian/ palvelun X synty ja sen vaikutukset yritykseen Y Tässä ryhmätyövaihtoehdossa pohditaan toimialamurroksia ja niiden synnyttämiä haasteita liiketoiminnalle sekä toisaalta yritysten mahdollisuuksia tuottaa murroksia tai uutta liiketoimintaa murrosvaiheissa. Tässä vaihtoehdossa opiskelijat valitsevat jonkin uuden, kehittymässä olevan teknologian tai toiminnan alueen. Näitä voivat olla esim. robotiikka, avaruusmatkailu, 3D-tulostus, virtuaalitodellisuus, sähköauto, tai vaikkapa jakamistalouteen ja/tai digitalisaatioon liittyvät palveluinnovaatiot. Hankkeen huolellinen rajaaminen on tärkeää, jotta työssä päästään pintaa syvemmälle. Työn aineistona käytetään toimiala-analyysejä ja raportteja, lehtijuttuja, tutkimuksia ja mahdollisesti haastatteluita. Työn rajaus Harjoitustehtävän tarkoituksena on kuvata lyhyesti murroksen kohteena oleva toimiala ja pohtia tämän murroksen tuomia haasteita tai mahdollisuuksia jonkin tietyn organisaation liiketoiminnalle. Tässä tehtävässä työn rajaus on tärkeää. Miettikää huolellisesti kysymyksenasettelu (esim. tässä työssä tarkastellaan virtuaalitodellisuuden kehitystä markkinaalueena, ja keskitytään Nokian uuden Oxo kameran rooliin ja mahdollisuuksiin tässä murroksessa). Kertokaa myös mihin kuvaus perustuu (käytetty aineisto). Tuokaa mukaan myös muuta analyysiänne tukevaa materiaalia. Raporttiin sisältyvät seuraavat mm. osiot: - Syntyvän markkina-alueen tai toimialan kuvaus ja sen analyysi - Yrityksen Y responssit uuteen markkinatilanteeseen tai keinot selviytyä (jos kyseessä on jokin yritys, jonka liiketoiminta haastetaan, esim. Sokos-hotellit vs. AirBnb/ house sharing). TAI kuinka yritys Y luo uutta toimialaa, ja millaisia vaikutuksia sillä on markkinaan laajemmin, ja miksi (esim. kuinka Uberin liiketoimintamalli haastaa taksipalvelut liiketoiminta-alueena). Kurssilla opittuja asioita ja käsitteitä on hyvä käyttää apuna työn jäsentämisessä ja kirjoittamisessa. Viittaukset kurssin muuhun materiaaliin ja kirjallisuuteen osoittavat, että osaa yhdistää teoreettista ja empiiristä tietoa. Pyri pintaa syvemmälle!

4 Valintakriteerit Hyvä kriteeri tietyn toimialan tai organisaation valinnalle on tiedon saatavuus. Onko sinulla tai kaverillasi kontakteja joihinkin uuden toimialan yrityksiin? Mistä yrityksistä on paljon julkista tietoa saatavilla? Keitä olisi realistista mahdollista päästä haastattelemaan? Toinen tärkeä valintakriteeri on oma kiinnostuksesi. Opiskelun kuluessa on hyvä valita eri kurssien harjoitustehtävien aiheiksi sellaisia yrityksiä ja toimialoja, joista voisi kuvitella olevansa kiinnostunut myös myöhemmin opintojen jälkeen. Fokus syntyviin ja kehittyviin toimialoihin voi tarjota erityisen kiinnostavia työmahdollisuuksia valmistumisen jälkeen. Vaihtoehto C. Johtamistilanteen dramatisointi Tämän harjoituksen tavoitteena on valita jokin johtamistilanne (esim. palautteen antaminen, päätöksentekotilanne, jonkin hankalan tilanteen käsittely) ja tuottaa siitä lyhyt dramatisointi. Tämän simulaation tarkoituksena on havainnollistaa tilanne ja siihen liittyvät eri osa-alueet. Simulaatio tarjoaa osallistujille omakohtaisen kokemuksen tilanteesta, ja opettaa myös keinoja erilaisten ryhmätilanteiden fasilitointiin. Merita Petäjä kuvaa tehtävänannon toisella luennolla (to 25.2.). Mukaan harjoitukseen mahtuu enimmillään 40 osallistujaa. Ilmoittaudu mukaan to klo mennessä sähköpostilla Ilmoittautuminen on sitova. Harjoitukseen osallistujille ilmoitetaan henkilökohtaisesti mukanaolosta mahdollisimman nopeasti ( paluuviestinä ). Osallistujat valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Tähän tehtävään osallistuville muodostetaan omat ryhmät ma tilaisuudessa (ks. alla). Opiskelijoita ohjaavat Businessteatterin kokeneet valmentajat Merita Petäjä (myös Aaltoyliopiston opintopsykologi) ja Petra Pälmä ( Halutessaan ryhmät voivat esittää lyhyet simulaatiot koko kurssille viimeisellä luennolla joko livenä tai videona. Jos ryhmäläiset eivät halua esittää koko kurssille, video palautetaan MyCoursesin kautta. Tehtävään liittyy seuraavat tapaamiset (läsnäolo näissä on pakollinen): Ma klo ryhmien sparraus/ Merita Petäjä (Otakaari 1, Y347) Ke klo : Petra Pälmä, Businessteatterin ohjaaja ohjaa ryhmiä ja antaa viimeiset vinkit (Otakaari 1, Y347) To Mahdollisuus esittää dramatisoinnit joko livenä tai videoklippeinä koko kurssille Ryhmätyöraportin kirjoittaminen Dramatisointitehtävästä kirjoitetaan ryhmätyöraportti 3-5 hengen ryhmissä. Raportin pituus on sanaa ja siinä arvioidaan dramatisoitua johtamistilannetta kirjallisuuden kautta. Kirjallisuuteen tutustuminen on osa dramatisointia, koska se luo taustaa ja ymmärrystä käsiteltävästä tilanteesta. Jos dramatisoinnin aiheena on esimerkiksi palautteen antaminen,

5 päätöksen tekeminen, muiden innostaminen tai irtisanominen, ryhmätyöraportissa avataan, mitä tällaisen tilanteen hoitamisesta on sanottu kirjallisuudessa. Vain kirjallinen raportti arvioidaan. Raportissa pohditaan myös prosessia, jonka kautta kyseinen aihe valittiin dramatisoitavaksi, sekä erilaisia havaintoja ja kokemuksia kun asioita opitaan draamatyöskentelyn keinoin. Millaisia havaintoja teitte itsestänne? Entä millaisia asioita opitte a) johtamisesta, b) ryhmätyön tekemisestä tätä dramatisointitehtävää tehdessänne? Mitä tapahtui ryhmän johtamisen suhteen? Miten työtavat valittiin? Miten yhteistyö sujui? Tuliko erimielisyyksiä? Osattiinko niitä käsitellä? Millaiset asiat vaikuttivat ilmapiiriin? Miten arvioitte lopputulosta eli itse esitystä? Raportissa käsitellään myös sitä, miten ryhmän jäsenten ymmärrys johtamistilanteesta kehittyi simulaatiota valmistellessa ja miten tämä kokemus liittyy kirjallisuudessa esitettyihin väitteisiin. Raportissa voi olla myös osio, jossa pohditaan miten yleisö otetaan mukaan. Tämä kirjoitetaan esitystilanteen jälkeen.

JOHTAMISEN PERUSTEET (21A00110, 6 op)

JOHTAMISEN PERUSTEET (21A00110, 6 op) JOHTAMISEN PERUSTEET (21A00110, 6 op) SYLLABUS Versio 19.2.2016 Opettajan yhteystiedot Nimi: Nina Granqvist S-posti: nina.granqvist@aalto.fi Huone: 3.33 (Arkadia) Vastaanottoaika: Luentojen jälkeen ja

Lisätiedot

JOHTAMISEN PERUSTEET (21A00110, 6 op)

JOHTAMISEN PERUSTEET (21A00110, 6 op) JOHTAMISEN PERUSTEET (21A00110, 6 op) SYLLABUS Versio 19.2.2017 Opettajan yhteystiedot Nimi: Prof. Nina Granqvist S-posti: nina.granqvist@aalto.fi Huone: 3.33 (Arkadia, Töölö) Vastaanottoaika: Luentojen

Lisätiedot

JOHTAMISEN PERUSTEET (21A00110, 6 op)

JOHTAMISEN PERUSTEET (21A00110, 6 op) JOHTAMISEN PERUSTEET (21A00110, 6 op) SYLLABUS Versio 20.3.2018 Opettajan yhteystiedot Nimi: Prof. Nina Granqvist S-posti: nina.granqvist@aalto.fi Huone: 3.33 (Arkadia, Töölö) Vastaanottoaika: Luentojen

Lisätiedot

JOHTAMISEN PERUSTEET (21A00110, 6 op)

JOHTAMISEN PERUSTEET (21A00110, 6 op) JOHTAMISEN PERUSTEET (21A00110, 6 op) SYLLABUS Versio 22.2.2019 Opettajan yhteystiedot Nimi: Prof. Nina Granqvist; Prof. Olli-Pekka Kauppila S-posti: nina.granqvist@aalto.fi; ollipekka.kauppila@aalto.fi

Lisätiedot

TU-A Itsensä tunteminen ja johtaminen Tervetuloa kurssille!

TU-A Itsensä tunteminen ja johtaminen Tervetuloa kurssille! TU-A1140 - Itsensä tunteminen ja johtaminen Tervetuloa kurssille! Kurssin avaus 5.1. 2017 Eerikki Mäki eerikki.maki@aalto.fi Opiskelijapalautetta aiemmilta kursseilta Oman olemisen ja tietoisten valintojen

Lisätiedot

TU-A Itsensä tunteminen ja johtaminen Tervetuloa kurssille!

TU-A Itsensä tunteminen ja johtaminen Tervetuloa kurssille! TU-A1140 - Itsensä tunteminen ja johtaminen Tervetuloa kurssille! Kurssin avaus 7.1. 2016 Eerikki Mäki eerikki.maki@aalto.fi Opiskelijapalautetta vuoden 2015 kurssista Kurssi poikkesi todella paljon verrattuna

Lisätiedot

Aiheenvalinta ilmoitetaan MyCoursesin keskustelualueella (ei saman yrityksen tarkastelua lähes samasta näkökulmasta) viimeistään tiistaina 27.2.

Aiheenvalinta ilmoitetaan MyCoursesin keskustelualueella (ei saman yrityksen tarkastelua lähes samasta näkökulmasta) viimeistään tiistaina 27.2. 1 (5) Lopputyö Aiheenvalinta viimeistään ti 27.2. MyCoursesin kyseisellä keskustelualueella Suunnitelma 10 %, palautus viimeistään ma 5.3. Tiimiesitys 15 %, tiistaina 27.3. tai torstaina 29.3. Raportti

Lisätiedot

22A00110 Laskentatoimen perusteet (6 op) SYLLABUS. Opettaja. Jari Melgin Huone H 3.35/Töölö Puhelin

22A00110 Laskentatoimen perusteet (6 op) SYLLABUS. Opettaja. Jari Melgin Huone H 3.35/Töölö Puhelin 22A00110 Laskentatoimen perusteet (6 op) SYLLABUS Kurssin asema ja ajankohta; luentojen aika ja paikka Opettaja Liiketoimintaosaamisen perusteet Syksy 2016, II-periodi Ma 13.15 15 Ke 13.15 15 To 13.15

Lisätiedot

ENG3042.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) ENY ENG3044.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) RYM Saija Toivonen

ENG3042.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) ENY ENG3044.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) RYM Saija Toivonen ENG3042.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) ENY ENG3044.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) RYM Henkilökunta Koordinaattori: Opintosihteeri Tiina Nikander Aikatauluun, ohjelmaan, suorituskirjauksiin

Lisätiedot

TU-C3010 Projektien suunnittelu ja ohjaus (5 op.)

TU-C3010 Projektien suunnittelu ja ohjaus (5 op.) TU-C3010 Projektien (5 op.) Kevät 2018 Kurssin tavoitteet ja sisältö Kurssin tavoitteena on opettaa opiskelijoille projektiliiketoiminnan, erityisesti projektinhallinnan käsitteet, toimintatavat ja menetelmät.

Lisätiedot

Johtamisen perusteet (A21A00110, 6 op) SYLLABUS Versio

Johtamisen perusteet (A21A00110, 6 op) SYLLABUS Versio Johtamisen perusteet (A21A00110, 6 op) SYLLABUS Versio 30.9.2019 0BOpettajien yhteystiedot 2BNimi: Hilla Back & Oona Hilkamo 1BKurssin tiedot 3BKurssin asema: KTK-tutkinto, liiketoimintaosaamisen perusteet

Lisätiedot

22A00110 Laskentatoimen perusteet (6 op) SYLLABUS. Opettaja (alkukurssi)

22A00110 Laskentatoimen perusteet (6 op) SYLLABUS. Opettaja (alkukurssi) 22A00110 Laskentatoimen perusteet (6 op) SYLLABUS Kurssin asema ja ajankohta; luentojen aika ja paikka Opettaja (alkukurssi) Opettaja (loppukurssi) Liiketoimintaosaamisen perusteet Syksy 2015, II-periodi

Lisätiedot

Harjoitustyöinfo kevät TU-A1100 Tuotantotalous 1

Harjoitustyöinfo kevät TU-A1100 Tuotantotalous 1 Harjoitustyöinfo kevät 2017 TU-A1100 Tuotantotalous 1 Harjoitustyö Kurssin harjoitustyö on kokonaisuus, joka etenee vaiheittain viikkoharjoituksissa eli harjoitustyön ohjaustilaisuuksissa kurssin luentojen

Lisätiedot

Kandiaikataulu ja -ohjeita

Kandiaikataulu ja -ohjeita Kandiaikataulu ja -ohjeita Kandin tavoitteet Opinto-opas LuK-tutkielma: kirjallinen työ, osoittaa perehtyneisyyttä tutkielman kohteena olevaan aihepiiriin, kykyä tieteelliseen kirjoittamiseen ja tieteellisten

Lisätiedot

Just duunit. Kevät 2015

Just duunit. Kevät 2015 Just duunit Kevät 2015 Just duunit Mitä tehdään? Perustetaan yritys. Miten tehdään? Keksitään yritysidea. Perustetaan yritys. Laaditaan kirjallinen yrityssuunnitelma. Toteutetaan! Just duunit: Tavoite

Lisätiedot

Harjoitustyöinfo kevät TU-A1100 Tuotantotalous 1

Harjoitustyöinfo kevät TU-A1100 Tuotantotalous 1 Harjoitustyöinfo kevät 2016 TU-A1100 Tuotantotalous 1 Harjoitustyö Kurssin harjoitustyö on kokonaisuus, joka etenee vaiheittain viikkoharjoituksissa eli harjoitustyön ohjaustilaisuuksissa kurssin luentojen

Lisätiedot

Ydinteema on oppimisen ohjaaminen ja erityisesti opetuksen suunnittelu.

Ydinteema on oppimisen ohjaaminen ja erityisesti opetuksen suunnittelu. A-jakso: viikot 45 50 B-jakso: viikot 2 7 C-jakso: viikot 10-14 Aloitusseminaari ABC-jakson harjoittelijoille ti 23.10.2011 klo 12.30-14.00. C jakson infotilaisuus ti 19.2. 2013 Normaalikoulun luokka B

Lisätiedot

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Opintotyyppi Koulutusala Vastaava yliopisto HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa. aineopintoja ala Lapin yliopisto Taiteiden

Lisätiedot

TU-C1010 Ihminen ryhmässä

TU-C1010 Ihminen ryhmässä TU-C1010 Ihminen ryhmässä 13.9.2017 Johdanto organisaatiokäyttäytymiseen ja kurssin käytännöt Kari Jalonen & Hanna Timonen kari.jalonen@aalto.fi, hanna.timonen@aalto.fi Miksi ihmistieteiden ymmärrys on

Lisätiedot

Aalto CHEM Kandidaattiseminaari (+ BTT/KEM/MTE seminaarit)

Aalto CHEM Kandidaattiseminaari (+ BTT/KEM/MTE seminaarit) Aalto CHEM Kandidaattiseminaari (+ BTT/KEM/MTE seminaarit) Kevät 2016 Aloitusluento 20.01.2016 TkT Eero Hiltunen 1 Tänään Yleistä kandidaattiseminaarista Aikataulut ja osasuoritukset Aiheet ja ohjaajat

Lisätiedot

Suoritusraportointi: Loppuraportti

Suoritusraportointi: Loppuraportti 1 (5) Suoritusraportointi: Loppuraportti Tiimitehtävä, 20 % kurssin arvosanasta Ryhmän vetäjä toimittaa raportit keskitetysti projektiyrityksille Raportti sisältää kaksi osiota: Johdon tiivistelmän (Executive

Lisätiedot

JOHDANTO. Rak Rakennusalan yritysten strateginen johtaminen Rak Rakennusalan yritysten strateginen johtaminen

JOHDANTO. Rak Rakennusalan yritysten strateginen johtaminen Rak Rakennusalan yritysten strateginen johtaminen Rak-63.3246 Rakennusalan yritysten strateginen johtaminen JOHDANTO 25.2.2016 Rak-63.3246 Rakennusalan yritysten strateginen johtaminen Kurssin vastaava opettaja: Assistant Professor Antti Peltokorpi antti.peltokorpi@aalto.fi

Lisätiedot

AALTO PK-JOKO 79. Uuden sukupolven johtamisvalmennus

AALTO PK-JOKO 79. Uuden sukupolven johtamisvalmennus AALTO PK-JOKO 79 Uuden sukupolven johtamisvalmennus Kenelle PK-JOKO soveltuu? Pienten ja keskisuurten yritysten toimitusjohtajille nykyisille ja tuleville avainhenkilöille tulosyksiköiden johdolle Joilla

Lisätiedot

Juonneryhmätyöskentely klo Vetäjät:

Juonneryhmätyöskentely klo Vetäjät: Juonneryhmätyöskentely 31.8.2006 klo 13.30 17.00 Vetäjät: Aikataulu to 31.8. klo 13.30 17.00 Juonne- ja vertaisryhmien tavoite (10 min) Esittäytyminen (45 min) Vertaisryhmien muodostaminen (20 min) Kehittämishankkeiden

Lisätiedot

Opetuksen uudistajat I -juonne klo Vetäjä: Merja Ruotsalainen (OY)

Opetuksen uudistajat I -juonne klo Vetäjä: Merja Ruotsalainen (OY) Opetuksen uudistajat I -juonne 6.5.2004 klo 13.30 17.00 Vetäjä: Merja Ruotsalainen (OY) Aikataulu to klo 13.30 17.00 Juonne- ja vertaisryhmien tavoite (10 min) Esittäytyminen (30 min) Vertaisryhmien muodostaminen,

Lisätiedot

Luento 4, , Mediaviestintä Vastuuopettaja Miia Jaatinen, valtiot.tri, dosentti Kurssiassistentti Jenni Kaarne

Luento 4, , Mediaviestintä Vastuuopettaja Miia Jaatinen, valtiot.tri, dosentti Kurssiassistentti Jenni Kaarne TU-C9280 Viestintä 1 Luento 4, 7.10.2016, Mediaviestintä Vastuuopettaja Miia Jaatinen, valtiot.tri, dosentti Kurssiassistentti Jenni Kaarne Agenda Alustus Keskustelua Ryhmätyö: Aallon mediaviestinnän analyysia

Lisätiedot

A&O:n käyttöohje. 1. Rekisteröityminen ja kurssille ilmoittautuminen. 2. Sisäänkirjautuminen. (Lisää löydät osoitteesta:

A&O:n käyttöohje. 1. Rekisteröityminen ja kurssille ilmoittautuminen. 2. Sisäänkirjautuminen. (Lisää löydät osoitteesta: A&O:n käyttöohje (Lisää löydät osoitteesta: http://ao4.ee.tut.fi/wiki/) 1. Rekisteröityminen ja kurssille ilmoittautuminen Mene osoitteeseen http://ao4.ee.tut.fi TTY:n opiskelijat voivat rekisteröityä

Lisätiedot

Johdanto palautettaviin harjoituksiin

Johdanto palautettaviin harjoituksiin Markkinoinnin perusteet 23A00110 Johdanto palautettaviin harjoituksiin Ilona Mikkonen, KTT Aalto yliopiston kauppakorkeakoulu Markkinoinnin laitos Päivän agenda Ohjeet case-työskentelyyn Mikä on case?

Lisätiedot

Biokemian menetelmät I P (10 op / 8 op / 3,5 op) Juha Kerätär (F210, Kontinkangas,

Biokemian menetelmät I P (10 op / 8 op / 3,5 op) Juha Kerätär (F210, Kontinkangas, Biokemian menetelmät I 740151P (10 op / 8 op / 3,5 op) Juha Kerätär (F210, Kontinkangas, juha.keratar@oulu.fi) Yleistä kurssista Kurssin sivut Noppa-portaalissa: https://noppa.oulu.fi/noppa/kurssi/740151

Lisätiedot

21C21000 Kiertotalouden strategiat ja johtaminen (6 op)

21C21000 Kiertotalouden strategiat ja johtaminen (6 op) 21C21000 Kiertotalouden strategiat ja johtaminen (6 op) Kurssiesite Versio 4 (26.3.2019) Opettajan yhteystiedot Nimi: Olli Sahimaa S-posti: olli.sahimaa@aalto.fi Huone: Väre, Otakaari 14, R208 Vastaanottoaika:

Lisätiedot

TU-C3010 Projektien suunnittelu ja ohjaus (5 op.)

TU-C3010 Projektien suunnittelu ja ohjaus (5 op.) TU-C3010 Projektien suunnittelu ja ohjaus (5 op.) Kevät 2019 Kurssin tavoitteet ja sisältö Kurssin tavoitteena on opettaa opiskelijoille projektiliiketoiminnan, erityisesti projektinhallinnan käsitteet,

Lisätiedot

Kuvataiteen syventävät sivuaineopinnot 60 op, Lapin avoin yliopisto (HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa.

Kuvataiteen syventävät sivuaineopinnot 60 op, Lapin avoin yliopisto (HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa. Kuvataiteen syventävät sivuaineopinnot 60 op, Lapin avoin yliopisto (HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa.) Opintotyyppi Syventäviä opintoja Koulutusala Kuvataideala

Lisätiedot

21C00250 Organisaatiokäyttäytyminen, 6 op

21C00250 Organisaatiokäyttäytyminen, 6 op 21C00250 Organisaatiokäyttäytyminen, 6 op SYLLABUS Versio 17.8.2016 Opettajan yhteystiedot Nimi: Apulaisprofessori Olli-Pekka Kauppila, KTT S-posti: olli-pekka.kauppila@aalto.fi Huone: Arkadia E.3.11,

Lisätiedot

OPINNÄYTE Keuda Tuusula Hiusalan perustutkinto Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

OPINNÄYTE Keuda Tuusula Hiusalan perustutkinto Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto OPINNÄYTE Keuda Tuusula Hiusalan perustutkinto Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto 17.8.2011 TUTKINNON PERUSTEET Opiskelija suunnittelee ja tekee omaa osaamistaan

Lisätiedot

Kon Hydrauliikka ja pneumatiikka Tutkimustehtävät - info

Kon Hydrauliikka ja pneumatiikka Tutkimustehtävät - info Kon-41.3023 Hydrauliikka ja pneumatiikka Tutkimustehtävät - info 1. Yleistä - Hydrauliikan ja Pneumatiikan tutkimustehtävät ja niihin sisältyvät laboratorioharjoitukset tehdään neljän (4) hengen ryhmissä,

Lisätiedot

OHJEET LUENTOPÄIVÄKIRJAN KIRJOITTAMISEEN

OHJEET LUENTOPÄIVÄKIRJAN KIRJOITTAMISEEN OHJEET LUENTOPÄIVÄKIRJAN KIRJOITTAMISEEN Luentopäiväkirja toimii sekä opiskelijalle oppimisen välineenä että kurssin vetäjälle oppimisen arvioinnin välineenä. Päiväkirjan avulla oppiminen ja kurssin suoritus

Lisätiedot

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Opintotyyppi Koulutusala Oppiaine Vastaava yliopisto HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa. aineopintoja Kuvataideala Kuvataide

Lisätiedot

OPINNÄYTE Keuda Tuusula Hiusalan perustutkinto Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

OPINNÄYTE Keuda Tuusula Hiusalan perustutkinto Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto OPINNÄYTE Keuda Tuusula Hiusalan perustutkinto Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto 31.8.2011 TUTKINNON PERUSTEET Opiskelija suunnittelee ja tekee omaa osaamistaan

Lisätiedot

YRITYSVASTUU JA -ETIIKKA: KNOWING, DOING, BEING

YRITYSVASTUU JA -ETIIKKA: KNOWING, DOING, BEING A0040 YRITYSVASTUU JA -ETIIKKA (3 op) Kurssiohje (Päivitetty 0.3.08) Opettajan yhteystiedot Nimi: Leena Lankoski S-posti: leena.lankoski@aalto.fi Vastaanottoaika: Tavattavissa kontaktiopetuksen yhteydessä

Lisätiedot

Pitkä ja monivaiheinen prosessi

Pitkä ja monivaiheinen prosessi Sähköinen ylioppilaskoe Äidinkielen opettajain liiton talvipäivät Lahti 17.1.2016 Minna-Riitta Luukka YTL & Jyväskylän yliopisto ylioppilastutkinto.fi digabi.fi Pitkä ja monivaiheinen prosessi Joulukuu

Lisätiedot

35C00250 Hankintojen johtaminen Kurssin esittely

35C00250 Hankintojen johtaminen Kurssin esittely Tieto- ja palvelutalouden laitos / logistiikka 35C00250 Hankintojen johtaminen Kurssin esittely Kurssin tavoitteet Kurssin suorittaminen Työmäärä ja tyytyväisyys Tiedotus ja yhteystiedot Kurssin tavoitteet

Lisätiedot

811393A JOHDATUS TUTKIMUSTYÖHÖN

811393A JOHDATUS TUTKIMUSTYÖHÖN 811393A JOHDATUS TUTKIMUSTYÖHÖN Harjoitus 1: Tutkimussuunnitelma 19.9.2017 Mari Karjalainen 1 Yleistä kurssin suorittamisesta Tutkimusaiheen päätät itse, voit laajentaa JTT-tutkielman pohjalta kandityön

Lisätiedot

Pikaohjeet A&O oppimisympäristön käytön aloittamiseen

Pikaohjeet A&O oppimisympäristön käytön aloittamiseen Pikaohjeet A&O oppimisympäristön käytön aloittamiseen 1. Kirjaudu A&O-ympäristöön Verkkopalvelun sisällöntuotanto kurssilla käytettävä A&O alusta löytyy verkko-osoitteesta: http://ao4.ee.tut.fi/hypermedia/

Lisätiedot

Ryhmät ja tiimit. Päivä Teema Vierailijat/ tehtävät Ma Johdanto kurssille Intro, kurssin suorittaminen, tutor-rekry

Ryhmät ja tiimit. Päivä Teema Vierailijat/ tehtävät Ma Johdanto kurssille Intro, kurssin suorittaminen, tutor-rekry Ryhmät ja tiimit Prof. Nina Granqvist Johtamisen perusteet 21A00110 01.03.2018 Päivä Teema Vierailijat/ tehtävät Ma 19.2. Johdanto kurssille Intro, kurssin suorittaminen, tutor-rekry TEEMA I: IHMISET ORGANISAATIOISSA

Lisätiedot

A130A0760 Ekonomin viestintätaidot

A130A0760 Ekonomin viestintätaidot A130A0760 Ekonomin viestintätaidot Johdanto ja ohjeita kurssille Opettajat: Päivi Maijanen-Kyläheiko Heidi Parkkinen Lauri Haiko Mirka Rahman Päivän ohjelma 9.15 10.00 Esittäytyminen 10.00 10.45 Kurssin

Lisätiedot

Akateemiset taidot. 2. tapaaminen

Akateemiset taidot. 2. tapaaminen Akateemiset taidot 2. tapaaminen kurssin vastuuopettaja on Lauri Ylinen sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi@helsinki.fi huone C435 seuratkaa kurssin verkkosivua (courses.helsinki.fi/fi/mat20005/125180298)

Lisätiedot

Tietotekniikan kandidaattiseminaari

Tietotekniikan kandidaattiseminaari Tietotekniikan kandidaattiseminaari Luento 1 14.9.2011 1 Luennon sisältö Seminaarin tavoitteet Seminaarin suoritus (tehtävät) Kandidaatintutkielman aiheen valinta Seminaarin aikataulu 2 2011 Timo Männikkö

Lisätiedot

LIIKETOIMINNAN CASE-KURSSI A370A0400. Nuorempi tutkija, KTM Heidi Tuominen Puh. 040 572 1563 Email. heidi.j.tuominen@lut.fi

LIIKETOIMINNAN CASE-KURSSI A370A0400. Nuorempi tutkija, KTM Heidi Tuominen Puh. 040 572 1563 Email. heidi.j.tuominen@lut.fi LIIKETOIMINNAN CASE-KURSSI A370A0400 Nuorempi tutkija, KTM Heidi Tuominen Puh. 040 572 1563 Email. heidi.j.tuominen@lut.fi Kurssitietoa KTK3, 3. 4. periodi, 6 op 1. Infoluento 2. Ryhmien muodostaminen

Lisätiedot

TU-C9280 Viestintä 1. Luento 3, , Sisäinen viestintä Vastuuopettaja Miia Jaatinen, valtiot.tri, dosentti Kurssiassistentti Jenni Kaarne

TU-C9280 Viestintä 1. Luento 3, , Sisäinen viestintä Vastuuopettaja Miia Jaatinen, valtiot.tri, dosentti Kurssiassistentti Jenni Kaarne TU-C9280 Viestintä 1 Luento 3, 30.9.2016, Sisäinen viestintä Vastuuopettaja Miia Jaatinen, valtiot.tri, dosentti Kurssiassistentti Jenni Kaarne Agenda Alustus Keskustelua Ryhmätyö: Aallon sisäisen viestinnän

Lisätiedot

Kurssin käytännön järjestelyt. Tuotantotalous 1 Joel Kauppi

Kurssin käytännön järjestelyt. Tuotantotalous 1 Joel Kauppi Kurssin käytännön järjestelyt Tuotantotalous 1 Joel Kauppi Kurssin henkilökunta Vastuuopettaja prof. Paul Lillrank (TU-A1100 ja TU-A1200) Assistentit Joel Kauppi (Pääassistentti) Niko Pronin Elias Peterzens

Lisätiedot

OPINTOJEN SUUNNITTELU

OPINTOJEN SUUNNITTELU OPINTOJEN SUUNNITTELU JA AJANKÄYTTÖ KM Satu-Tuulia Vuoksenranta 2016 OPINTOJEN SUUNNITTELU JA AJANKÄYTTÖ Minä opiskelijana Opintojen suunnittelun reunaehtoja Ajankäyttö, HOPS Opiskelun haasteiden yli MIKSI

Lisätiedot

Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op

Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op Minna Daniel 15.6.2016 1 Opinnot Joka vuosi aloittaa 85 aikuisopetukseen suuntautuvaa opiskelijaa, joista puolet tutkintoopiskelijoita

Lisätiedot

Aalto CHEM Kandidaattiseminaari (+ BTT/KEM/MTE seminaarit)

Aalto CHEM Kandidaattiseminaari (+ BTT/KEM/MTE seminaarit) Aalto CHEM Kandidaattiseminaari (+ BTT/KEM/MTE seminaarit) Syksy 2015 Aloitusluento 16.09.2015 TkT Eero Hiltunen Tänään Yleistä kandidaattiseminaarista Aikataulut ja osasuoritukset Koulutusohjelmien omat

Lisätiedot

Johdon mentoripohjainen koulutus- ja valmennusohjelma

Johdon mentoripohjainen koulutus- ja valmennusohjelma Digitaalinen Polku Johdon mentoripohjainen koulutus- ja valmennusohjelma Yritysjohdon tukena Digitaalinen Polku pilottiohjelma alkaa! Kilpailukyky 2014 Digitaalinen Polku 2014 Osallistuminen ja kriteerit

Lisätiedot

A35C00250 Hankintojen johtaminen Kurssin esittely

A35C00250 Hankintojen johtaminen Kurssin esittely Tieto- ja palvelutalouden laitos / logistiikka A35C00250 Hankintojen johtaminen Kurssin esittely Kurssin tavoitteet Kurssin suorittaminen Kurssin tavoitteet Kurssin tavoitteet Tutustuttaa hankintatoimen

Lisätiedot

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET Ohjeita kurssivalintojen tekemiseen ylioppilaskirjoitusten näkökulmasta Tämän koonnin tavoitteena on auttaa Sinua valitsemaan oikeat kurssit oikeaan aikaan suhteessa

Lisätiedot

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Ohjeet opiskelijalle Opiskelija harjoittelee omassa opetustyössään ammatillisessa koulutuksessa. Opetusharjoittelussa keskeisenä tavoitteena

Lisätiedot

Konsensus ja alustava palaute sekä johdatus vertaisarviointiraportin valmisteluun

Konsensus ja alustava palaute sekä johdatus vertaisarviointiraportin valmisteluun Koulutuspäivä: VERTAISARVIOINTI JA VERTAISARVIOIJANA TOIMIMINEN Koulutuspäivä 13.2.2012, klo 09.00 16.00 Konsensus ja alustava palaute sekä johdatus vertaisarviointiraportin valmisteluun Opetusneuvos Leena

Lisätiedot

Yhteisöllisen oppimisen työpaja 9.12.2010 Reflektori 2010 Tulokset

Yhteisöllisen oppimisen työpaja 9.12.2010 Reflektori 2010 Tulokset Yhteisöllisen oppimisen työpaja 9.12.2010 Reflektori 2010 Tulokset Fasilitointi: Kati Korhonen-Yrjänheikki, TEK; Dokumentointi työpajassa: Ida Mielityinen, TEK; Fläppien dokumentointi tulosraporttia varten:

Lisätiedot

Sisältö: Kurssi koostuu johdantoluennoista, analysoitavien elokuvien katselusta, harjoitustöiden tekemisestä sekä verkkokeskusteluista.

Sisältö: Kurssi koostuu johdantoluennoista, analysoitavien elokuvien katselusta, harjoitustöiden tekemisestä sekä verkkokeskusteluista. ELOKUVATUTKIMUS KEVÄÄN 2016 ALUSTAVA OPETUSOHJELMA 687516P Elokuva-analyysi (luennot + www-seminaari), 5 op Opettaja: Kimmo Laine Kurssilla tutustutaan elokuvan kerronnallisiin ja tyylillisiin peruspiirteisiin

Lisätiedot

Johtajuus ja asiantuntijaviestintä

Johtajuus ja asiantuntijaviestintä Uusittu 16.11.2010 Johtajuus ja asiantuntijaviestintä Leif Åberg syyslukukausi 2010 12.11. - 17.12.2009 perjantaisin kello 9-13 Unioninkatu 40, sali 6 Kurssi on viestinnän erikoiskurssi (5 op), tai osa

Lisätiedot

Tietotekniikan opintojen aktivointi

Tietotekniikan opintojen aktivointi Tietotekniikan opintojen aktivointi 8.6.2011 Auri Kaihlavirta Päivän agenda HOPSien käsittelyä Päättötyön kirjoittamisen keinoja Opponoinnista Kirjoitustehtävä 1 1 Ryhmätehtävä: HOPSin jälkeen Kirjaa paperille

Lisätiedot

JOHTAMINEN LIHATILOILLA WORKSHOP VILLE TUOMI & MIKAEL HALLBÄCK LEVÓN-INSTITUUTTI

JOHTAMINEN LIHATILOILLA WORKSHOP VILLE TUOMI & MIKAEL HALLBÄCK LEVÓN-INSTITUUTTI JOHTAMINEN LIHATILOILLA WORKSHOP VILLE TUOMI & MIKAEL HALLBÄCK LEVÓN-INSTITUUTTI Johtaminen lihatiloilla workshop Ville Tuomi & Mikael Hallbäck Helmi-maaliskuu 2018 Päivän tavoitteet Tilaisuuden tavoitteena

Lisätiedot

MONOGRAFIAN KIRJOITTAMINEN. Pertti Alasuutari

MONOGRAFIAN KIRJOITTAMINEN. Pertti Alasuutari MONOGRAFIAN KIRJOITTAMINEN Pertti Alasuutari Lyhyt kuvaus Monografia koostuu kolmesta pääosasta: 1. Johdantoluku 2. Sisältöluvut 3. Päätäntäluku Lyhyt kuvaus Yksittäinen luku koostuu kolmesta osasta

Lisätiedot

FastLane-koulutusohjelma

FastLane-koulutusohjelma FastLane-koulutusohjelma Parasta eurooppalaista liiketoiminnan osaamista kasvu-, kansainvälistymis- ja uudistumishakuisten pk-yritysten johtoryhmille Kun koko johtoryhmä osallistuu, varmistetaan yhteinen

Lisätiedot

Osaamisportfolio. Opiskelijan portfolio-ohje [Asiakirjan nro] Päivitetty viimeksi (5) MIKÄ OSAAMISPORTFOLIO ON?

Osaamisportfolio. Opiskelijan portfolio-ohje [Asiakirjan nro] Päivitetty viimeksi (5) MIKÄ OSAAMISPORTFOLIO ON? Opiskelijan portfolio-ohje [Asiakirjan nro] Päivitetty viimeksi 27.12.2017 1 (5) Osaamisportfolio MIKÄ OSAAMISPORTFOLIO ON? Osaamisportfoliossa osoitat joko sellaisenaan tai erikseen annettujen tehtävien

Lisätiedot

Harjoittelu P. Kauppatieteiden kandidaatin tutkinto-ohjelma. Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu

Harjoittelu P. Kauppatieteiden kandidaatin tutkinto-ohjelma. Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu . Harjoittelu 724100P Kauppatieteiden kandidaatin tutkinto-ohjelma Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu 2019 Harjoittelu (724100P, 5 op) opintojakson kuvaus Kauppatieteiden kandidaatin tutkinto-ohjelmassa

Lisätiedot

Kurssin käytännön järjestelyt. Tuotantotalous 1 Tuomo Tanila

Kurssin käytännön järjestelyt. Tuotantotalous 1 Tuomo Tanila Kurssin käytännön järjestelyt Tuotantotalous 1 Tuomo Tanila For English speaking students The lectures of this course are only in Finnish on spring semester 2017. The assignment, weekly exercises and the

Lisätiedot

OPINNÄYTEOHJEET. Seminaarisessio 1 ARTS3016.KAND TAITEEN KANDIDAATIN OPINNÄYTE JA SEMINAARI. Antti Pirinen, Aalto ARTS, Muotoilun laitos 2017

OPINNÄYTEOHJEET. Seminaarisessio 1 ARTS3016.KAND TAITEEN KANDIDAATIN OPINNÄYTE JA SEMINAARI. Antti Pirinen, Aalto ARTS, Muotoilun laitos 2017 OPINNÄYTEOHJEET Seminaarisessio 1 ARTS3016.KAND TAITEEN KANDIDAATIN OPINNÄYTE JA SEMINAARI Antti Pirinen, Aalto ARTS, Muotoilun laitos 2017 Aloitusviikon ohjelma ARTS3016.kand TAITEEN KANDIDAATIN OPINNÄYTE

Lisätiedot

Kurssin esittely. Kurssin esittely. MS-C2107 Sovelletun matematiikan tietokonetyöt 1

Kurssin esittely. Kurssin esittely. MS-C2107 Sovelletun matematiikan tietokonetyöt 1 MS-C2107 Sovelletun matematiikan tietokonetyöt MS-C2107 Sovelletun matematiikan tietokonetyöt 1 Opettajat Tuntiopettaja ja pa a assistentti TkK Anna Anttalainen (LST). Harrastuksia vapaaehtoistoiminta

Lisätiedot

Näkökulmia monimuoto-opetukseen

Näkökulmia monimuoto-opetukseen 1 Näkökulmia monimuoto-opetukseen Tietokoneohjelma on kuin runo, se ei valmistu koskaan Bill Gates Aiheita 2 Lähtötason arviointi Tentti ja/tai tentitön vaihtoehto yhdessä Kotitehtävät vs. luokkaharjoitukset

Lisätiedot

LC-8011 Työelämän venäjän perusteet 1. Aalto-yliopisto Kielikeskus Alexandra Belikova

LC-8011 Työelämän venäjän perusteet 1. Aalto-yliopisto Kielikeskus Alexandra Belikova LC-8011 Työelämän venäjän perusteet 1 Aalto-yliopisto Kielikeskus Alexandra Belikova Työelämän venäjän perusteet 1: aika ja paikka Opetusperiodi I+II tai II+III tai III+IV (syksy 2016, kevät 2017) - pitempi

Lisätiedot

AHOT-menettely. OPISKELIJAN PORTFOLIO-OHJE päivitetty 31.5.2011, 7.2.2012, 30.5.2012 OSAAMISPORTFOLIO

AHOT-menettely. OPISKELIJAN PORTFOLIO-OHJE päivitetty 31.5.2011, 7.2.2012, 30.5.2012 OSAAMISPORTFOLIO OPISKELIJAN PORTFOLIO-OHJE päivitetty 31.5.2011, 7.2.2012, 30.5.2012 OSAAMISPORTFOLIO Aiemmin hankitun osaamisen hyväksymiseksi osaksi opintoja Opiskelijan nimi Vuosikurssi ja suuntautumisvaihtoehto/ Yamk

Lisätiedot

ENG3042.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) ENY. ENG3044.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) RYM

ENG3042.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) ENY. ENG3044.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) RYM ENG3042.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) ENY ENG3044.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) RYM Tiistai 10. tammikuuta 2017, klo 12:15-12:45 (K216, Otakaari 4) Juhana Hiironen RYM/KTA Tärkeät

Lisätiedot

TYÖHAASTATTELU- OPAS

TYÖHAASTATTELU- OPAS TYÖHAASTATTELU- OPAS Työhaastattelu Työhaastattelu on työnhakijan ja rekrytoivan tahon vuorovaikutteinen kohtaaminen. Haastattelussa käydään yleensä läpi sekä työnhakijan persoonaan että ammattitaitoon

Lisätiedot

Markkinoitten mallintaminen ja Internet-markkinat

Markkinoitten mallintaminen ja Internet-markkinat Markkinoitten mallintaminen ja Internet-markkinat Kurssiohjeita: Lue ainakin kertaalleen huolella! Harjoitustyö ja harjoitukset Harjoitustyö palautetaan kahdessa osassa Moodleen. Ensimmäisen osan palautuspäivä

Lisätiedot

PHYS-A0120 Termodynamiikka (TFM) Käytännön järjestelyt ensimmäisessä projektityössä

PHYS-A0120 Termodynamiikka (TFM) Käytännön järjestelyt ensimmäisessä projektityössä PHYS-A0120 Termodynamiikka (TFM) Käytännön järjestelyt ensimmäisessä projektityössä Perjantai 30.10.2015 Projektityön tarkoitus Oppia termodynamiikkaa: esim. lämpövarastot, lämmönsiirto, erilaiset syklit,

Lisätiedot

Tavoitteet: Kurssilla tarkastellaan viestintää johtamisen ja asiantuntijatyön näkökulmasta. Teoreettisesti kurssi nojaa. dynaamisiin muutosmalleihin

Tavoitteet: Kurssilla tarkastellaan viestintää johtamisen ja asiantuntijatyön näkökulmasta. Teoreettisesti kurssi nojaa. dynaamisiin muutosmalleihin Johtajuus ja asiantuntijaviestintä Yleistä Leif Åberg kevät 2012 Aika ja paikka: 20.01. - 02.03.2012 perjantaisin kello 9-13 Unioninkatu 40, sali 6 Kurssi on viestinnän erikoiskurssi (5 op), tai osa Johtamisen

Lisätiedot

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä erikoistumiskoulutus (30 op) OPINTOJAKSOKUVAUKSET. Kaikille yhteiset opinnot (yhteensä 10 op)

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä erikoistumiskoulutus (30 op) OPINTOJAKSOKUVAUKSET. Kaikille yhteiset opinnot (yhteensä 10 op) OPINTOJAKSOKUVAUKSET Kaikille yhteiset opinnot (yhteensä 10 op) Strategiana digitaalinen liiketoiminta tunnistaa oman liiketoimintasi kannalta merkittävät digitaalisaation megatrendit ja toimintaympäristön

Lisätiedot

Neuvontaa käyttäytymistieteellisen tiedekunnan opiskelijoille tilastollisten menetelmien käytössä kevätlukukaudella 2007

Neuvontaa käyttäytymistieteellisen tiedekunnan opiskelijoille tilastollisten menetelmien käytössä kevätlukukaudella 2007 Neuvontaa käyttäytymistieteellisen tiedekunnan opiskelijoille tilastollisten menetelmien käytössä kevätlukukaudella 2007 Dosentti Erkki Komulaisen pitää kevätlukukaudella 2007 vastaanoton maanantaisin

Lisätiedot

A-jakso: viikot B-jakso: viikot 2 7 C-jakso: viikot 8-13 Aloitusluento ABC-jakson harjoittelijoille ti klo

A-jakso: viikot B-jakso: viikot 2 7 C-jakso: viikot 8-13 Aloitusluento ABC-jakson harjoittelijoille ti klo A-jakso: viikot 44 49 B-jakso: viikot 2 7 C-jakso: viikot 8-13 Aloitusluento ABC-jakson harjoittelijoille ti 25.10.2016 klo 12.30-14.00 paikka L302 A-jakson Infotilaisuus 25.10. 2016 klo 14.15 14.35 Normaalikoulun

Lisätiedot

TIEY1 Opintojen ohjattu suunnittelu (2 op) eli LuK-vaiheen HOPS-ohjaus eli Opettajatuutorointi

TIEY1 Opintojen ohjattu suunnittelu (2 op) eli LuK-vaiheen HOPS-ohjaus eli Opettajatuutorointi TIEY1 Opintojen ohjattu suunnittelu (2 op) eli LuK-vaiheen HOPS-ohjaus eli Opettajatuutorointi Pentti Hietala Tay/TKT 23.8.2016 Mitä? Jokaisella aloittavalla opiskelijalla on HOPSopettaja l. omaopettaja

Lisätiedot

Feedbackly Live case

Feedbackly Live case Feedbackly Live case Oppimistavoitteet 1. Opiskelija osaa analysoida yrityksen liiketoimintaympäristöä sekä hyödyntää asiakasymmärrystä liiketoiminnan kehittämisessä 2. Opiskelija hallitsee segmentoinnin

Lisätiedot

FastLane-koulutusohjelma

FastLane-koulutusohjelma FastLane-koulutusohjelma Parasta eurooppalaista liiketoiminnan osaamista kasvu-, kansainvälistymis- ja uudistumishakuisten pk-yritysten johtoryhmille Kun koko johtoryhmä osallistuu, varmistetaan yhteinen

Lisätiedot

A-jakso: viikot B-jakso: viikot 2 7 C-jakso: viikot 8-13 Aloitusluento ABC-jakson harjoittelijoille ti klo

A-jakso: viikot B-jakso: viikot 2 7 C-jakso: viikot 8-13 Aloitusluento ABC-jakson harjoittelijoille ti klo A-jakso: viikot 44 49 B-jakso: viikot 2 7 C-jakso: viikot 8-13 Aloitusluento ABC-jakson harjoittelijoille ti 25.10.2016 klo 12.30-14.00 paikka L302 1 A-jakson Infotilaisuus 25.10. 2016 klo 14.15 14.35

Lisätiedot

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Ohjeet opiskelijalle Vaihtoehdoissa A ja B opiskelija harjoittelee joko

Lisätiedot

Ajankohtaista KEINOsta Kuntamarkkinat KEINOlaiset

Ajankohtaista KEINOsta Kuntamarkkinat KEINOlaiset Ajankohtaista KEINOsta Kuntamarkkinat 12.-13.9.2018 KEINOlaiset 18.9.2018 KEINO 1 Sisältö o KEINOsta lyhyesti o Ajankohtaista: o Tilaajaryhmätoiminta käynnistyy! o Muutosagenttien haku alkaa! o Kestävien

Lisätiedot

klo 14:15 salissa FYS2

klo 14:15 salissa FYS2 Kandi info 2016: Orientaatio LuK työn ja tutkielman tekemiseen keväällä 2017 28.11.2016 klo 14:15 salissa FYS2 28.11.2016 Jussi Maunuksela 1 Infon tarkoituksena on perehdyttää LuK tutkielman suorittamiseen

Lisätiedot

Keramiikka TAI-E Keramiikan työpaja,

Keramiikka TAI-E Keramiikan työpaja, Keramiikka TAI-E1112 - Keramiikan työpaja, 08.08.2016-26.08.2016, Taiteen laitos, kuvataidekasvatus 1.8. 2016 Tavoitteet Tuntimäärät: 5 opintopistettä Kontaktiopetus 60h, itsenäinen työskentely 75h. 135

Lisätiedot

Kurssijärjestelyt. CS-1180 Verkkojulkaisemisen perusteet (5 op) Hanna Hämäläinen Informaatioverkostot / Mediatekniikan laitos

Kurssijärjestelyt. CS-1180 Verkkojulkaisemisen perusteet (5 op) Hanna Hämäläinen Informaatioverkostot / Mediatekniikan laitos Kurssijärjestelyt CS-1180 Verkkojulkaisemisen perusteet (5 op) Hanna Hämäläinen Informaatioverkostot / Mediatekniikan laitos (Alkuperäiset luentokalvot: Markku Laine) 10. Tammikuuta 2017 Luennon sisältö

Lisätiedot

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä 30 op erikoistumiskoulutus

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä 30 op erikoistumiskoulutus Osaamistavoitteet Strategiana digitaalinen liiketoiminta tunnistaa oman liiketoimintasi kannalta merkittävät digitaalisaation megatrendit ja toimintaympäristön muutokset. kehittää oman pk-yrityksen liiketoimintastrategiaa

Lisätiedot

PHYS-A0120 Termodynamiikka (TFM) Maanantai

PHYS-A0120 Termodynamiikka (TFM) Maanantai PHYS-A0120 Termodynamiikka (TFM) Maanantai 26.10.2015 Käytännönjärjestelyt Kurssin alkuosan henkilökunnasta Kurssi jakautuu kahteen osaan: ensimmäistä 3 viikkoa luennoi TkT Kati Miettunen ja jälkimmäistä

Lisätiedot

Oppimispäiväkirja Nimi:

Oppimispäiväkirja Nimi: Oppimispäiväkirja Nimi: Tässä projektissa tavoitteena on Lisätään ymmärrystä siitä, millaista on asettua vieraaseen kulttuuriin. Viron kielen, kulttuurin ja tarinoiden tarkastelu luo lähtökohdan tavoitteen

Lisätiedot

VALINTAKOEOHJE, syksy LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU Insinööri (ylempi AMK), kestävä kaupunkiympäristö

VALINTAKOEOHJE, syksy LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU Insinööri (ylempi AMK), kestävä kaupunkiympäristö VALINTAKOEOHJE, syksy 2018 LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU Insinööri (ylempi AMK), kestävä kaupunkiympäristö 1 SISÄLLYS YLEISTÄ VALINTAKOKEESTA... 2 Valintakokeen rakenne... 2 Valintakokeen osa A. Työelämälähtöisen

Lisätiedot

Startti lokakuun alussa

Startti lokakuun alussa Ryhmät RAMKin ohjaussuunnitelmaan (opetuksen tukitoimet) ja ryhmän suunnitelma Yhteydenotto sähköpostitse loppuvaiheen opiskelijoihin ja markkinointi Ilmoittautuminen sähköpostitse ohjaajalle ja ryhmään

Lisätiedot

Tekniikan Tiennäyttäjät juonne II klo Vetäjä: Markku Närhi

Tekniikan Tiennäyttäjät juonne II klo Vetäjä: Markku Närhi Tekniikan Tiennäyttäjät juonne II 6.5.2004 klo 13.30 17.00 Vetäjä: Markku Närhi Aikataulu to klo 13.30 17.00 Juonne- ja vertaisryhmien tavoite (10 min) Esittäytyminen (15 min) Miellekarttatyöskentely (45

Lisätiedot

Opiskelijan motivaation rakentuminen ja ylläpitäminen virtuaaliympäristössä

Opiskelijan motivaation rakentuminen ja ylläpitäminen virtuaaliympäristössä Opiskelijan motivaation rakentuminen ja ylläpitäminen virtuaaliympäristössä Esimerkkinä Palvelujen markkinointi kurssin verkkototeutus Virpi Näsänen 16.11.2016 Lähtökohtatilanne Sovimme Aalto-yliopiston

Lisätiedot

JOHTAMISEN ERIKOISAMMATTI- TUTKINTO Panostus oman johtamisen kehittämiseen

JOHTAMISEN ERIKOISAMMATTI- TUTKINTO Panostus oman johtamisen kehittämiseen JOHTAMISEN ERIKOISAMMATTI- TUTKINTO Panostus oman johtamisen kehittämiseen JOHTAMISEN ERIKOISAMMATTITUTKINTO, JET20 KENELLE Kokeneille, tulosvastuullisille ja/tai kehittämisvastuussa oleville päälliköille

Lisätiedot

Kurssin suorittaminen. Merkkituotteet strategisessa markkinoinnissa KTT Eiren Tuusjärvi

Kurssin suorittaminen. Merkkituotteet strategisessa markkinoinnissa KTT Eiren Tuusjärvi Kurssin suorittaminen Merkkituotteet strategisessa markkinoinnissa KTT Eiren Tuusjärvi Kurssin tavoitteena: Kehittää syvällinen ymmärrys ja analyyttisiä kehikkoja brändien strategisesta roolista liiketoiminnassa

Lisätiedot

Päätösluento Nina Granqvist Johtamisen perusteet 21A

Päätösluento Nina Granqvist Johtamisen perusteet 21A Päätösluento Nina Granqvist Johtamisen perusteet 21A00110 01.04.2016 Edellisellä luennolla Ambidextrous organization vs. 2 1 Päivä Oppimistapahtuman yleisteema Vierailijat Ma 22.2. Johdanto kurssille Prof.

Lisätiedot