LAADUKAS TUTKINTOTOIMINTA KÄSIKIRJA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LAADUKAS TUTKINTOTOIMINTA KÄSIKIRJA"

Transkriptio

1 LAADUKAS TUTKINTOTOIMINTA KÄSIKIRJA versio 1.3 Muutoshistoria Versio Päiväys Laatija Muutoksen kuvaus MH Muutokset huomioitu ja päivitetty nettiversio EU Lisätty punaisella muutokset kouluttajavalvonta prosessiin MH Laadunvarmistuksen kuvaus muutettu, termejä tarkennettu, tehty pdf tutvolaatuun hyväksytty yksikköpalaverissa EU,MK,MH,SL,SM kuvauksia tarkennettu 0, SM toinen kuvaus 0, MH ensimmäinen kuvaus Sisällys 1. JOHDANTO TUTKINTOPALVELUT AKEN LAATUPOLITIIKKA TUTKINTOTOIMINNAN VAIKUTTAVUUS RAJAUS LAADUKKAAN TOIMINNAN VARMISTAMINEN LAADUNVARMISTUS KOULUTUS MATERIAALI PROSESSIT ROOLIT... 18

2 1. Johdanto 1.1. Tutkintopalvelut AKE vastaa kuljettajantutkintotoiminnasta (laki kuljettajantutkintotoiminnan järjestämisestä /535). AKE hankkii tarvitsemansa palvelut kuljettajantutkintotoimintojen järjestämiseksi alueellisilta palvelun tuottajilta. Palvelujen tuottamiseksi tehdään alueelliset palvelusopimukset määräajaksi. Sopimuksessa määritellään toiminnan laajuus ja ehdot. Sopimukset kilpailutetaan määräajoin. Palvelun tuottajasta käytetään tuonnempana nimeä sopimuskumppani. Sopimuskumppanin asiakkaita ovat ajokorttia tai ADR-ajolupaa haluavat henkilöt. Tutkintopalveluja järjestettäessä huomioidaan erityisesti niiden laatu ja yhdenmukaisuus, sekä liikenneturvallisuuden vaatimukset. (laki kuljettajantutkintotoiminnan järjestämisestä /535) AKEn laatupolitiikka AKE on toimintasuunnitelmissaan määritellyt tutkintotoiminnalle suuntaviivoja. (Myös palveluntuottajalla on oma laatupolitiikkansa). Missio Tutkintotoiminnan tavoitteena on ajoneuvoliikenteen liikenneturvallisuuden parantaminen ja ympäristöhaittojen vähentäminen. Visio Kuljettajantutkintojen tulee olla kansainvälisesti laadukkaita ja täyttää Euroopan Unionin ja kansallisen lainsäädännön asettamat vaatimukset. Tutkintotoiminnalla varmistetaan, että ajo-oikeutta hakevien asiakkaiden tiedot ja taidot riittävät itsenäiseen kuljettajana toimimiseen liikenteessä. Tavoitteet 1. Uudet kuljettajat ajavat turvallisesti, taloudellisesti ja muut huomioiden 2. Asiakkaat ovat tyytyväisiä tutkintopalveluihin. 3. Tutkintopalvelut ovat laadukkaita Ensimmäisen tavoitteen toteutumista seurataan säännöllisellä kyselyllä, jossa 8000 yhden vuoden ajaneelta henkilöauton kuljettajalta kysytään vuosittain tietoja mm. liikennemenestymisestä ja koulutuksen hyödyllisyydestä. Mahdollisimman monen uuden kuljettajan tulisi selvitä ensimmäisestä kuljettajavuodestaan ilman liikennevahinkoja ja liikennerikkomuksia. (ks. Toisen tavoitteen toteutumista seurataan vuosittaisella asiakastyytyväisyystutkimuksella. Kolmannen tavoitteen toteutuminen varmistetaan mm. arvioinneilla ja sopimuksenmukaisen toiminnan säännöllisellä raportoinnilla: Laadukkaan tutkintotoiminnan tulee täyttää sovitut kriteerit ja olla tasalaatuista. 2(18)

3 1.3. Tutkintotoiminnan vaikuttavuus Tutkintotoiminnan vaikuttavuutta havainnollistaa seuraava viitekehys: Laatupolitiikan mukaisesti tutkintopalveluilla pyritään vaikuttamaan ajokorttia haluavan henkilön käyttäytymiseen. Keskeisimmät vaikutettavat asiat on puettu tavoitteiksi. Tavoitteiden saavuttamiseksi on tarkasteltava palvelujen tuottamista laajasti. Vaikuttavuutta (esimerkiksi liikenneturvallisuus) edistetään parhaiten vain toimimalla yhdessä. Vaikuttavuuden kannalta keskeiset toimijat ovat kuljettajantutkinto, kuljettajakoulutus/harjoittelu sekä hallinnointi, kun vaikutusta tarkastellaan nimenomaan ajokorttia haluavan henkilön näkökulmasta. Koulutuksen ja harjoittelun merkitys on edellä mainituista kolmesta tekijästä merkittävin. Ilman kuljettajana toimimisen koulutusta ja harjoittelua ei vaikuttavuudesta voida tai kannata puhua. Esimerkiksi määrällisesti mitattuna oppilaat viettävät aikaansa kuljettajaopetuksen ja harjoittelun parissa moninkertaisesti tutkintoon verrattuna. Suomalaiseen kuljettajaopetusjärjestelmään sisältyy myös mahdollisuus siihen, että kuljettajaopetuksella voi olla tutkinnon läpäisemisen ohella muitakin tavoitteita (vrt. esim. ajaminen liukkaalla ja pimeällä) Tutkinnolla varmistetaan, että oppilas on hankkinut opetuksessa ja harjoituksissa riittävät tiedot ja taidot. Tutkinto ohjaa opetusta ja harjoittelua. Suomalaisen järjestelmän mukaisesti tutkinnon läpäiseminen ei kuitenkaan ole ainoa uuden kuljettajan mittari. Hallinnoinnilla tarkoitetaan tässä kaikkia niitä säädöksiä, ohjeita ja toimenpiteitä, joilla luodaan puitteet opetukselle, harjoittelulle ja tutkinnolle. Hallinnoinnilla määritellään tavoitteet, määrä ja sisällöt. Onnistunut hallinnointi tehostaa opetusta ja harjoittelua ja lisäksi se parantaa opetuksen, harjoittelun ja tutkinnon yhteistoimintamahdollisuuksia. Hallinnointi Koulutus ja harjoittelu Tutkinto Vaikuttavuus 3(18)

4 1.4. Rajaus Tässä laatukäsikirjassa rajataan tarkastelun ulkopuolelle vaikuttavuuden kannalta keskeiset tekijät: hallinnointi ja koulutus/harjoittelu. Tarkastelu kohdistetaan AKEn ja palveluntuottajien näkökulmasta oleellisimpaan eli laadukkaaseen tutkintotoimintaan. Rajaus tehdään AKEn toimenkuvan vuoksi: AKE vastaa tutkintojen järjestämisestä. Tutkintotoiminnankin osalta keskitytään aluksi laadukkaaseen ajokoeprosessiin. Mikäli resursseja saadaan lisää, jatkossa määritellään myös muut tutkintotoiminnan prosessit. 4(18)

5 2. Laadukkaan toiminnan varmistaminen Tässä laatukäsikirjassa kuvataan edellytykset laadukkaalle kuljettajantutkintotoiminnalle. Laadukkaalla toiminnalla tarkoitetaan tässä, että toiminnalle asetetut vaatimukset täyttyvät ja että toiminta on tasalaatuista. Ks. alla oleva kuva. Laadukkaan toiminnan varmistaminen Laadunvarmistus Prosessit Materiaali Koulutus Kuva. Yllä on kuvaus laadukkaan toiminnan varmistamisesta. Vasemmalla on luettelo kohteena olevista prosesseista. Keskellä olevaan lieriöön tallennetaan toimintaan liittyvä materiaali sähköisessä muodossa (wwww.ake.fi/tutvolaatu). Prosessien ja materiaalien ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi arvioidaan toimintaa säännöllisesti ja suunnitellusti (oikealla). Säännöllisellä koulutuksella ylläpidetään ja kehitetään ammattitaitoa. Havaitut kehitysehdotukset kootaan kehittämistarveluetteloon AKEn sisäiselle palvelimelle, josta luetteloituja ehdotuksia nostetaan kehittämis- ja ylläpitotyön aihioiksi. 5(18)

6 2.1. Laadunvarmistus Tehtävä on varmistaa kuljettajantutkintotoiminnan laatu ja yhdenmukaisuus. Laadunvarmistuksen toteuttaminen ja ohjaus Toiminnasta tehdään vuosisuunnitelma vuodeksi kerrallaan. Suunnitelmasta käy ilmi laadunvarmistuksen eteneminen, tulokset ja arvioinnin yhtenäisen linjan takaamiseksi tehtävät toimenpiteet. Toiminta on kuvattu ja sitä ohjataan arvioinnin työohjeella. Laadunvarmistuksen kehittäminen Kehittäminen on osa TUTVOlaatu-kevytprojektia. Toiminnasta saadaan palautetta AKE-tason kyselylomakkeella. Tämä ja myös muu palaute huomioidaan aina seuraavassa vuosisuunnitelmassa ja työohjeen päivityksissä. 6(18)

7 2.2. Koulutus Tehtävänä on antaa kuljettajantutkinnon vastaanottajille ja toimistohenkilöille säännöllinen jatkokoulutus. Koulutuksen vuosittainen määrä on sovittu kuljettajantutkintojen palvelusopimuksissa. Koulutuksen toteuttaminen AKE suunnittelee ja toteuttaa koulutuksen projektisuunnitelman ja palvelusopimuksissa sovitun mukaisesti. Sopimuskumppani vastaa siitä, että jokainen tutkinnon vastaanottaja ja yksi toimistohenkilö jokaiselta palvelupisteeltä osallistuu koulutukseen. Koulutuksen kehittäminen Koulutusta kehitetään kuljettajantutkintojen laadunvarmistuksessa ja asiakastyytyväisyystutkimuksissa esiin tulleiden kehityskohteiden sekä edellisistä koulutuksista saadun palautteen perusteella. 7(18)

8 2.3. Materiaali Tutkintotoimintaan liittyvä materiaali löytyy osoitteesta: Ohjeet ja määräykset Liikenne- ja viestintäministeriön ja Ajoneuvohallintokeskuksen antamat ohjeet ja määräykset kuljettajaopetuksesta ja -tutkinnoista. Säädösmuutokset Kuljettajantutkinto ja opetustoimintaa koskevia lakimuutoksia. Tiedotteet AKEn tiedotteita kuljettajaopetuksesta ja tutkinnoista, sekä Vaarallisten aineiden kuljetuksista. Lomakkeet Esimerkit viimeisimmistä lomakkeista ja asiakirjoista Opetussuunnitelmat Voimassa olevat opetussuunnitelmat Koulutus Tutkinnon vastaanottajien ja toimistohenkilökunnan koulutuksissa käytetty materiaali. 8(18)

9 2.4. Prosessit Ajokoe Asiakaspalvelu Käsittelykoe Teoriakoe Ajonäyte ADR-ajolupakoe Luovutus Koulutuksen valvonta Kuva. Yllä on lueteltu laadunvarmistuksen kohteena olevat tutkintotoiminnan prosessit. Ensimmäinen arvioitavista prosesseista on ajokoe. Prosesseja liitetään laadunvarmistuksen piiriin sitä mukaa, kun resurssit antavat myöten. Vuosisuunnitelmassa tehdään tarkempi rajaus arvioinnin kohteista. 9(18)

10 Ajokoe Tehtävä: Varmistaa kuljettajan kyky toimia turvallisena, taloudellisena ja sosiaalisena ajoneuvon kuljettajana liikenteessä. Ajokokeen kesto on min luokasta riippuen. Asiakkaat: -ajo-oikeutta haluavat -poliisin ajokokeeseen tai tutkintoon määräämät Lähtötilanne: -ajokokeeseen pääsyn edellytykset täyttyvät Lopputilanne: Ajokoe on vastaanotettu ja kokeen tiedot on syötetty tietojärjestelmään. Vaatimukset: Palvelu on sopimuksenmukaista ja tasalaatuista Menestystekijät: Ammattitaito Vastuut: AKE vastaa toiminnasta ja antaa tarvittavat ohjeet. Mikäli asiakas ei ole tyytyväinen päätökseen, muutosta voi hakea AKEsta. Käytännön toiminnasta vastaa sopimuskumppani palvelusopimuksen mukaisesti. Mittarit: TUTVOkohtaiset raportit, arviointikertomukset, tallennusten valvonta, oikaisuvaatimukset, TUTVOprofiili, autokoulutilastot, Parantaminen: Havaitut poikkeamat korjataan ja kehitysehdotukset toimitetaan AKEn ja ne kirjataan AKEn sisäiselle palvelimelle Ajokokeeseen pääsyn edellytysten tarkistaminen Ilmoittautuminen ja maksu Alkukeskustelu, liikenneajo ja palautteen antaminen Ajokoetietojen tallentaminen Ajokokeeseen pääsyn edellytysten tarkistaminen Ennen ajokokeen alkamista tarkistetaan, että säädetyt vaatimukset täyttyvät. Poliisin myöntämän ajokorttilupapäätöksen voimassaolo tai poliisin määräyksen olemassaolo sekä mahdolliset ajo-oikeuden muutokset tarkistetaan LTJstä. Ilmoittautuminen ja maksu Asiakas ilmoittautuu ajokokeeseen ja maksaa maksun (jos ei ole jo maksanut). Maksu kirjataan sopimuskumppanin maksujärjestelmään. Alkukeskustelu, liikenneajo ja palautteen antaminen Alkukeskustelun jälkeen asiakas ajaa ajokokeen. TUTVO antaa asiakkaalle palautteen ajokokeesta ja täyttää lomakkeet (E100): Todistus saadusta kuljettajaopetuksesta ja suoritetusta kuljettajantutkinnosta ja (E101 ) Ajokokeen arviointitaulukko. Ajokoetietojen tallentaminen Ajokoetiedot tallennetaan KULTI-AKKU-tietojärjestelmään. 10(18)

11 Asiakaspalvelu Tehtävä: Prosessin tehtävä on antaa asiakkaalle informaatio tai palvelu. Mikäli asiakaspalvelija ei pysty auttamaan, tulee asiakasta auttaa oikean tiedon saamiseksi. Asiakkaat: Henkilöt, jotka ottavat yhteyttä henkilökohtaisesti tai muulla tavalla. Lähtötilanne: Asiakas halua palvelua. Lopputilanne: Asiakas on saanut tarvitsemansa palvelun tai informaation. Vaatimukset: Palvelu on sopimuksenmukaista ja tasalaatuista Menestystekijät: Asiakas on tyytyväinen saamaansa palveluun. Mittarit: Asiakaspalautteet, arviointikertomukset Parantaminen: Havaitut poikkeamat korjataan ja kehitysehdotukset toimitetaan AKEn ja ne kirjataan AKEn sisäiselle palvelimelle Yhteydenotto Asiakaspalvelijatyö Palvelu, informaation tai ohjeet Yhteydenotto Asiakas asioi toimistossa ottaa yhteyttä muulla tavalla. Asiakaspalvelijatyö - autokoulujen ilmoitukset -pimeällä ajamisen luvat -opastus ja neuvonta -ajanvaraukset -koeluokan ajoneuvovaatimusten informointi -teoriakokeeseen ohjaaminen -ajokokemustodistukset -ulkomaisten ajokorttien hyväksyminen -piirturikorttihakemusten vastaanotto ja korttien luovutus -ADR-asiat Palvelu, informaatio tai ohjeet Asiakas saa tarvitsemansa palvelun, informaation tai ohjeet 11(18)

12 Käsittelykoe Tehtävä Varmistaa kuljettajan taito käsitellä ajoneuvoa. Käsittelykokeen kesto on min riippuen käsittelykokeen luokasta. Lähtötilanne: -asiakkaalla ei ole ajo-oikeutta. Hänellä on ajokorttilupa. Teoriakoe on läpäisty -asiakkaalla on ajo-oikeus. Asiakkaalla on poliisin määräys ajokokeeseen tai kuljettajantutkintoon. Teoriakoe on läpäisty, mikäli kyseessä on kuljettajantutkintoon määräys. Lopputilanne: Suoritetun käsittelykokeen tiedot on syötetty kuljettajantutkintotietojärjestelmään (KULTI). Asiakkaat Henkilöt, jotka haluavat ajo-oikeuden tai jotka poliisi on määrännyt ajokokeeseen, tai he jotka haluavat ajo-oikeuden takaisin. Vaatimukset Palvelu on sopimuksenmukaista ja tasalaatuista Menestystekijät Ammattitaito Vastuut AKE vastaa toiminnasta ja antaa tarvittavat ohjeet. Mikäli asiakas ei ole tyytyväinen TUT- VOn päätökseen, muutosta tulee hakea AKEsta. Käytännön toiminnasta vastaa sopimuskumppani palvelusopimuksen mukaisesti. Mittarit TUTVOkohtaiset raportit, arviointikertomukset, tallennusten valvonta, oikaisuvaatimukset. Parantaminen Havaitut poikkeamat korjataan ja kehitysehdotukset toimitetaan AKEn ja ne kirjataan AKEn sisäiselle palvelimelle Tutkintoon pääsyn edellytysten tarkistaminen Ilmoittautuminen ja maksu Käsittelykokeen suorittaminen ja palautteen antaminen Tietojen tallentaminen Tutkintoon pääsyn edellytysten tarkistaminen Ennen käsittelykokeenkokeen alkamista TUTVO tarkistaa LTJ:stä poliisin myöntämän ajokorttilupapäätöksen voimassaolon. Ajo-oikeuden muutokset tarkistetaan tarvittaessa LTJ:stä. TUTVO tarkistaa lisäksi, että muut tutkintoon pääsyn edellytykset täyttyvät. Ilmoittautuminen ja maksu Asiakas ilmoittautuu käsittelykokeeseen ja maksaa kokeen tarvittaessa. Maksu kirjataan sopimuskumppanin maksujärjestelmään. Käsittelykokeen suorittaminen ja palautteen antaminen Asiakas suorittaa käsittelykokeen TUTVOlle. Käsittelykoe kestää minuuttia ajokoeluokasta riippuen. TUTVO antaa asiakkaalle palautteen ja täyttää lomakkeet (E100) (E101 ) Tietojen tallentaminen Tutkintotiedot tallennetaan KULTI-järjestelmään. TUTVO merkitsee käsittelykokeen tuloksen todistukseen hyväksytysti suoritetusta kuljettajantutkinnosta käsittelykokeen (E100) ja tallentaa tiedon KULTI-järjestelmään. 12(18)

13 Teoriakoe Tehtävä: Varmistetaan asiakkaan teoreettiset tiedot toimia ajoneuvon kuljettajana. Asiakkaat: - henkilöt, jotka haluavat ajo-oikeuden - henkilöt, jotka poliisi on määrännyt kuljettajantutkintoon. - henkilöt, jotka haluavat uusia tai muuttaa ajo-oikeuden Lähtötilanne: - henkilöllä ei ajo-oikeutta voimassa - henkilöllä ajo-oikeus on voimassa - poliisi on määrännyt kuljettajantutkintoon. Lopputilanne: Asiakas on tehnyt teoriakokeen ja saanut kokeesta palautteen. Vaatimukset: Palvelu on sopimuksenmukaista ja tasalaatuista Menestystekijät: Teoriakoeohjelma toimii. Vastuut: AKE vastaa toiminnasta ja antaa tarvittavat ohjeet. Mikäli asiakas ei ole tyytyväinen päätökseen, muutosta voidaan hakea AKEsta. Käytännön toiminnasta vastaa sopimuskumppani palvelusopimuksen mukaisesti. AKE vastaa TOT ohjelmasta ja sen sisällöstä. Mittarit: Hyväksymisprosentti, koe/kuva/kysymyskohtaiset raportit, oikaisuvaatimukset, tallennusten valvonta, arviointikertomukset Parantaminen: Havaitut poikkeamat korjataan ja kehitysehdotukset toimitetaan AKEn (tutvolaatu@ake.fi) ja ne kirjataan AKEn sisäiselle palvelimelle Ajanvaraus teoriakokeeseen ja tutkintoon pääsyn edellytysten tarkistaminen Ilmoittautuminen ja maksu Teoriakokeen suorittaminen Teoriakokeen tarkastaminen ja palautteen antaminen Tutkintotietojen tallentaminen Ajanvaraus teoriakokeeseen ja tutkintoon pääsyn edellytysten tarkistaminen Autokoulu/asiakas varaa ajan teoriakokeeseen. Tarkistetaan tutkintoon pääsyn edellytykset LTJ:stä. Ilmoittautuminen ja maksu Asiakas ilmoittautuu teoriakokeeseen ja maksaa tutkinto- tai koemaksun. Maksu kirjataan Sopimuskumppanin maksujärjestelmään. Asiakaspalvelija tarkistaa, että kokelas täyttää tutkintoon pääsyn edellytykset Teoriakokeen suorittaminen Asiakas ohjataan teoriakoetilaan ja hän tekee teoriakokeen. Mikäli koe on suullinen, tutkinnon vastaanottaja on läsnä Teoriakokeen tarkastaminen ja palautteen antaminen TOT-ohjelmisto tarkistaa teoriakokeen ja antaa päätöksen automaattisesti kokeen suorittamisen jälkeen. Ohjelma antaa myös palautteen. Tehdystä kokeesta asiakas saa paperitulosteen. Tutkintotietojen tallentaminen Asiakaspalvelija merkitsee kokeen suorittamisen tiedot asiakkaan mukana olevaan lomakkeeseen (E100) ja siirtää eräajona tulokset sähköisesti KULTI-järjestelmään. 13(18)

14 Ajonäyte Tehtävä Varmistaa asiakkaan kyky ajaa autoa asennetuin apulaittein. Ajonäytteen suorittamiseen varataan aikaa 45 min. Ajonäyte voi tapauskohtaisesti olla lyhyempi, mikäli tarvittavia laitteita tai apuvälineitä ei ole useita. Asiakkaat -Henkilöt, jotka ovat vammautuneet ennen ajo-oikeuden alkamista ja haluavat ajooikeuden. -Henkilöt, jotka ovat vammautuneet niin, että heillä on ajo-oikeus ja poliisi on määrännyt heidät ajonäytteeseen ajo-oikeuden jatkamiseksi. Lähtötilanne: - Asiakkaalla on ajo-oikeus ja määräys ajonäytteeseen. - Asiakkaalla ei ole ajo-oikeutta. Asiakkaalla on ajokorttilupa. Henkilö on vammautunut ennen ajo-oikeuden myöntämistä. Lopputilanne: Suoritetun ajonäytteen tiedot on syötetty KULTI ja LTJ. Vaatimukset Palvelu on sopimuksenmukaista ja tasalaatuista Menestystekijät Ammattitaito Vastuut AKE vastaa toiminnasta ja antaa tarvittavat ohjeet. Mikäli asiakas ei ole tyytyväinen tutvon päätökseen, muutosta tulee hakea AKEsta. Käytännön toiminnasta vastaa sopimuskumppani palvelusopimuksen mukaisesti. Mittarit: Tallennusten valvonta ja arviointikertomukset. Parantaminen Havaitut poikkeamat korjataan ja kehitysehdotukset toimitetaan AKEn (tutvolaatu@ake.fi) ja ne kirjataan AKEn sisäiselle palvelimelle Ajonäytteen suorittamisen edellytysten tarkistus Ilmoittautuminen ja maksu Ajonäyte Ajonäytelausunnon antaminen Ajonäytteen tallentaminen Ajonäytteen tallentaminen Ajonäytteen suorittamisen edellytysten tarkistus Asiakas on varannut ajan ajonäytteeseen. Tarkistetaan ajonäytteen suorittamisen edellytykset LTJ:stä. Ilmoittautuminen ja maksu Asiakas ilmoittautuu ajonäytteeseen ja maksaa ajonäytteen. Ajonäyte TUTVO vastaanottaa ajonäytteen. Ajonäyte voidaan myös ottaa vastaan osana ajokoetta. Ajonäytteen tallentaminen TUTVO kirjaa tiedon suoritetusta ajonäytteestä LTJ- ja KULTI-järjestelmään. Ajonäytelausunnon antaminen TUTVO kirjoittaa lausunnon ajonäytteestä. Yhden saa asiakas, yksi poliisille ja yksi arkistoitavaksi. Lausunto voidaan myös kirjoittaa ajokokeen yhteydessä. Näin toimitaan mikäli vammainen henkilö ajaa ensimmäistä ajokorttiaan tai korottaa ajokortin luokkaa. 14(18)

15 ADR-ajolupakoe Tehtävä: Varmistaa asiakkaan teoreettiset tiedot toimia kuljettajana ajoneuvossa, jossa kuljetetaan vaarallisia aineita. ADR-ajolupakokeen kesto on 50 min. Asiakkaat: Henkilöt jotka haluavat ADR-ajoluvan tai säilyttää ajolupansa voimassaolon Lähtötilanne: - asiakkaalla ei ole ADR-ajolupaa -asiakkaalla on perusajolupa jonka hän korottaa säiliöajoluvaksi -asiakkaalla on perus- tai säiliöajolupa jonka voimassaoloa hän jatkaa ADRtäydennyskokeella Lopputilanne: Asiakas on saanut palautteen ja päätöksen ADR-ajolupakokeesta Vaatimukset Palvelu on sopimuksenmukaista ja tasalaatuista Menestystekijät Ammattitaito Vastuut AKE vastaa toiminnasta ja antaa tarvittavat ohjeet. Mikäli asiakas ei ole tyytyväinen TUT- VOn päätökseen, muutosta tulee hakea AKEsta. Käytännön toiminnasta vastaa sopimuskumppani palvelusopimuksen mukaisesti. Mittarit Hyväksymisprosentti, koesarjakohtaiset raportit, oikaisuvaatimukset, tallennusten valvonta, arviointikertomukset Parantaminen Havaitut poikkeamat korjataan ja kehitysehdotukset toimitetaan AKEn (tutvolaatu@ake.fi) ja ne kirjataan AKEn sisäiselle palvelimelle ADR-ajolupakokeeseen pääsyn edellytysten tarkastaminen Ilmoittautuminen ja maksu Kokeen tekeminen Kokeen tarkastaminen ja tulos Tietojen tallentaminen ADR-ajolupakokeeseen pääsyn edellytysten tarkastaminen Kokeeseen ilmoittautuneiden henkilöiden edellytykset päästä kokeeseen on tarkastettava etukäteen Ilmoittautuminen ja maksu Koetilaisuudessa tarkastetaan henkilöiden henkilöllisyys ja kerätään maksut Kokeen tekeminen Koe tehdään ohjeen mukaisesti Kokeen tarkastus ja tulos TUTVO tarkastaa kokeen ja antaa kokelaalle tuloksen (hyväksytty/hylätty). Hyväksytystä kokeesta saa ADR-ajoluvan. Luvan luovutus on kuvattu omassa prosessissaan (Luovutus) Tietojen tallentaminen Koetiedot tallennetaan Kultiin 15(18)

16 Luovutus Tehtävä Prosessin tehtävä on antaa asiakkaalle ajokortti, ADR-ajolupa tai Piirturikortti Lähtötilanne: Asiakas on suorittanut todistusta, ADR-ajolupaa tai ajokorttia varten vaadittavat kokeet hyväksytysti tai hän on täyttänyt tarvittavan hakemuksen. Lopputilanne: Tiedot on syötetty liikennetietojärjestelmään (LTJ) tai piirturikorttihallinnointijärjestelmään (PIIKO). ja asiakas on saanut tutkintotodistuksen, ADR-ajoluvan, piirturikortin tai väliaikaisen ajokortin. Asiakkaat: Henkilöt, jotka ovat hyväksytysti suorittaneet ajo-oikeuden tai ADR-ajoluvan vaatimukseksi asetetut kokeet tai hakenut piirturikorttia tai ADR-ajolupaa Menestystekijät: Ammattitaito Vastuut: AKE vastaa toiminnasta ja antaa tarvittavat ohjeet. Käytännön toiminnasta vastaa sopimuskumppani palvelusopimuksen mukaisesti. Mittarit: Kirjaamisten ja tallennusten valvonta, arviointikertomukset. Parantaminen: Havaitut poikkeamat korjataan ja kehitysehdotukset toimitetaan AKEn ja ne kirjataan AKEn sisäiselle palvelimelle ADR-ajoluvan, todistuksen, piirturikortin tai ajokortin luovuttamisen edellytysten tarkistaminen ADR-ajoluvan, todistuksen, piirturikortin tai ajokortin luovuttaminen ja luovutustietojen tallentaminen Ajoluvan, todistuksen, piirturikortin tai ajokortin luovuttamisen edellytysten tarkistaminen Tarkistetaan asiakkaan henkilöllisyys ja todistuksen /kortin /luvan tietojen oikeellisuus. Ajoluvan, todistuksen tai ajokortin luovuttaminen ja luovutustietojen tallentaminen Luovutetaan todistuksen/kortin / luvan / tai väliaikaisen ajokortin hyväksytyn kuljettajantutkinnon jälkeen tai hyväksytyn ADR-ajolupakokeen jälkeen tai piirturikortin luovuttamisen jälkeen. Tiedot tallennetaan LTJ:ään tai PIIKOn. 16(18)

17 Kouluttajavalvonta Tehtävä Valvoa ajoharjoitteluratoja, kuljettajaopetusta, ADR-ajolupakoulutusta ja ammattipätevyyskoulutusta AKElle tehdyn suunnitelman mukaisesti, tai AKEn niin erikseen pyytäessä. Asiakkaat: Ajoharjoitteluratoja ja kuljettajaopetusta, ADR-ajolupakoulutusta ja ammattipätevyyskoulutusta antavat yritykset ja yhteisöt. Lähtötilanne: TUTVO on saanut tehtäväkseen valvontakäynnin. Lopputilanne: Suoritetun valvontakäynnin tiedot on kirjoitettu valvontapöytäkirjaan ja se on lähetetty AKEen ja valvonnan kohteelle. Vaatimukset Palvelu on sopimuksen mukaista ja tasalaatuista Menestystekijät Ammattitaito Vastuut AKE vastaa toiminnasta ja antaa tarvittavat ohjeet. Käytännön toiminnasta vastaa sopimuskumppani palvelusopimuksen mukaisesti. Mittarit Arviointikertomukset,valvontapöytäkirjat ja asiakaspalautteet Parantaminen Havaitut poikkeamat korjataan ja kehitysehdotukset toimitetaan AKEn ja ne kirjataan AKEn sisäiselle palvelimelle Valvontakäynnin valmistelu Valvontakäynti Valvontakäynin pöytäkirja Laskutus Valvontakäynnin valmistelu TUTVO tarkastaa aikaisemman käynnin tarkastuskertomuksen ja mahdolliset asiakaspalautteet ja valitukset Valvontakäynti Valvontakäynnillä tarkastetaan ajoharjoitteluradan luvan mukaisuus, radalla mahdollisesti seurattu opetus merkitään kyseisen koulun valvonnaksi. Kuljettajaopetuksen valvontakäyntejä tehdään autokouluihin (aloitus-, määräaikais- ja erityistarkastus) ja ADR-kouluttajien sekä ammattipätevyyskouluttajien koulutustilaisuuksiin. Valvontakäynnin pöytäkirja Valvontakäynnistä kirjoitetaan tarkastuskertomus, joka lähetetään valvonnan kohteelle ja AKEen. Tarkastuskertomus arkistoidaan arkistointiohjeen mukaisesti. Laskutus Sopimuskumppani laskuttaa sopimuksen mukaisesti AKEa. TUTVO lähettää neljännesvuosittain valvontalaskun. Valvontalaskut kerätään yhteenvetoraporttiin AKEen. Valvontalaskut tarkistaa ja hyväksyy AKEn valvonnasta vastaava ylitarkastaja.. 17(18)

18 2.5. Roolit Euroopan Unioni ja direktiivit: EU asettaa vaatimuksia toiminnalle. Liikenne- ja viestintäministeriö: LVM vastaa kansallisten liikennesäädösten toimeenpanosta. AKE toimii LVMn alaisuudessa. Tutkintotoiminta perustu lakiin. AKE: Toimintaa suuntaavat AKEn toimintasuunnitelmat ja toimintastrategia. Omaa toimintaa ja työntekijöiden viihtyvyyttä seurataan säännöllisin kyselyin. Sopimuskumppani: Yrityksenä sopimuskumppanit toimivat viranomaistehtävissä ja heitä sitovat samat säännöt kuin viranomaisiakin. Toiminnan laajuudesta ja laadusta on sovittu lainsäädännössä ja tutkintosopimuksissa. Asiakkaat: se ryhmä, joille tutkintopalveluja kohdistetaan. Asiakkaiden tyytyväisyyttä toimintaan kysytään säännöllisesti. Saadun palautteen pohjalta kehitetään toimintaa. Etujärjestöt: Suomen Autokoululiitto on autokouluyrittäjien etujärjestö, jonka kanssa tehdään yhteistyötä kansallisella tasolla. Kouluttajat: Autokoulut tarjoavat opetuspalveluja asiakkaille ja tekevät yhteistyötä paikallisten tutkinnon vastaanottajien kanssa. Autokouluilta kerätään vuosittain palautetta AKEn toiminnasta. Opetuslupaopettajat voivat antaa yksityisesti kuljettajaopetusta. Poliisi: myöntää ajokorttiluvan ja luovuttaa varsinaisen ajokortin. Poliisi on liikennetietojärjestelmän suurin käyttäjä. Poliisi valvoo liikennettä. 18(18)

Ajonäytteen suorittaminen

Ajonäytteen suorittaminen Päivämäärä MÄÄRÄYS OHJE Nro 26.11.2009 AKE 52/2009 Sisältöalue Kuljettajantutkinto Toimivallan säädösperusta Valtioneuvoston asetus ajokorttiasetuksen muuttamisesta 30.9.2004, 17 Ajooikeuden muutos Kohderyhmät

Lisätiedot

Porin-Rauman seudun ajoharjoitteluratasäätiö. Liukkaan kelin ajoharjoittelurata Hangassuo, Pori

Porin-Rauman seudun ajoharjoitteluratasäätiö. Liukkaan kelin ajoharjoittelurata Hangassuo, Pori Porin-Rauman seudun ajoharjoitteluratasäätiö Liukkaan kelin ajoharjoittelurata Hangassuo, Pori Ajoharjoittelurata, Hangassuo Pori Liukkaankelin ajoharjoittelurataa ylläpitää Porin-Rauman seudun ajoharjoitteluratasäätiö.

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 23 päivänä kesäkuuta 2011. 706/2011 Laki. kuljettajantutkintotoiminnan järjestämisestä annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 23 päivänä kesäkuuta 2011. 706/2011 Laki. kuljettajantutkintotoiminnan järjestämisestä annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 23 päivänä kesäkuuta 2011 706/2011 Laki kuljettajantutkintotoiminnan järjestämisestä annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 17 päivänä kesäkuuta 2011

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 4 päivänä tammikuuta 2013. 1/2013 Valtioneuvoston asetus. ajokorteista annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 4 päivänä tammikuuta 2013. 1/2013 Valtioneuvoston asetus. ajokorteista annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 4 päivänä tammikuuta 2013 1/2013 Valtioneuvoston asetus ajokorteista annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta Annettu Helsingissä 28 päivänä joulukuuta

Lisätiedot

1.1.2016. Opetusluvan hakijan oheislukemisto mopo (AM120) kevyt nelipyörä (AM121)

1.1.2016. Opetusluvan hakijan oheislukemisto mopo (AM120) kevyt nelipyörä (AM121) 1.1.2016 Opetusluvan hakijan oheislukemisto mopo (AM120) kevyt nelipyörä (AM121) Sisällysluettelo 1 Opetuslupa... 1 1.1 Hakeminen... 1 1.1.1 Asiakirjat 2 1.2 Myöntäminen... 2 1.3 Voimassaolo... 2 1.4 Peruuttaminen...

Lisätiedot

MÄÄRÄYSLUONNOS Poikkeukset kuljettajaopetuksen vähimmäismääristä ja pimeällä ajamisen opetukseen soveltuva ajankohta

MÄÄRÄYSLUONNOS Poikkeukset kuljettajaopetuksen vähimmäismääristä ja pimeällä ajamisen opetukseen soveltuva ajankohta 1 (5) Antopäivä: xx.xx.2013 Säädösperusta: Ajokorttilaki (386/2011) 37 Voimaantulopäivä: 10.6.2013 Voimassa: Toistaiseksi Muutostiedot: Tällä määräyksellä kumotaan Ajoneuvohallintokeskuksen ohje 19/2008

Lisätiedot

Ajokortin hankkiminen uudistuu

Ajokortin hankkiminen uudistuu Ajokortin hankkiminen uudistuu Itä-Suomen liikenneturvallisuusfoorumi 31.5.2018 Tuire Simonen Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Uusi ajokorttilaki ja uudet kuljettajantutkinnot 1.7.2018 alkaen

Lisätiedot

Ajokorttilain muutokset moottoripyörien osalta

Ajokorttilain muutokset moottoripyörien osalta Ajokorttilain muutokset moottoripyörien osalta Marjo Immonen Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Pakolliset tuntimäärät Mikäli moottoripyörän ajo-oikeus on ensimmäinen ajooikeus on suoritettava 4h

Lisätiedot

Ajokorttilaki. Johtava asiantuntija Ari Herrala Ylitarkastaja Mika Hotti. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

Ajokorttilaki. Johtava asiantuntija Ari Herrala Ylitarkastaja Mika Hotti. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Ajokorttilaki Johtava asiantuntija Ari Herrala Ylitarkastaja Mika Hotti Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Ajokorttilaki ja sen sisältö Uusitaan ajokorttiasioita koskeva lainsäädäntö avoitteena kehittää

Lisätiedot

Lääkärin ilmoitusvelvollisuus ajoterveysasioissa:

Lääkärin ilmoitusvelvollisuus ajoterveysasioissa: Lääkärin ilmoitusvelvollisuus ajoterveysasioissa: Kolme näkökulmaa prosessin toimivuuteen M. Peräaho, S. Laapotti, A. Katila & K. Hernetkoski Liikennepsykologia, Turun yliopisto Tausta ja menetelmä Jatkoa

Lisätiedot

Liikenteen turvallisuusvirasto (Trafi) 2/2011 18.8.2011 OHEISLUKEMISTO MOPON TAI KEVYEN NELIPYÖRÄN OPETUSLUPAA HAKEVALLE

Liikenteen turvallisuusvirasto (Trafi) 2/2011 18.8.2011 OHEISLUKEMISTO MOPON TAI KEVYEN NELIPYÖRÄN OPETUSLUPAA HAKEVALLE Liikenteen turvallisuusvirasto (Trafi) 2/2011 18.8.2011 OHEISLUKEMISTO MOPON TAI KEVYEN NELIPYÖRÄN OPETUSLUPAA HAKEVALLE Sisältö Opetuslupa...3 Hakeminen...3 Myöntäminen...3 Voimassaolo...4 Peruuttaminen...4

Lisätiedot

Kuljettajantutkintojen toimistohenkilöiden vuosikoulutus. 11.12.2007 Helsinki 13.12.2007 Oulu

Kuljettajantutkintojen toimistohenkilöiden vuosikoulutus. 11.12.2007 Helsinki 13.12.2007 Oulu Kuljettajantutkintojen toimistohenkilöiden vuosikoulutus 11.12.2007 Helsinki 13.12.2007 Oulu Ohjelma Klo 9.00 Aamukahvi 9.30 Opetus ja tutkinnot yksikön asioita 11.00 Lounas 12.00 Ajokorttiyksikön asioita

Lisätiedot

Jos tarvitset lisää ajoharjoitusta, kustannus 70 / tunti sis. alv:n 24 %.

Jos tarvitset lisää ajoharjoitusta, kustannus 70 / tunti sis. alv:n 24 %. Kurssimaksumme koulutuksesta. MOPOKOULUTUS (AM 120 AJOKORTTILUOKKA) 380 + viranomaismaksut 40 ajokorttilupa, 31 teoriakoe, 28 käsittelykoe. MOPOAUTOKOULUTUS (AM 121) 425 + viranomaismaksut 40 ajokorttilupa,

Lisätiedot

Työkaluja ajokyvyn arviointiin

Työkaluja ajokyvyn arviointiin Työkaluja ajokyvyn arviointiin 23.9.2011 Ajokorttiviranomaisen ja lääkärin yhteistyö ajo-oikeusasioissa Tarkastaja Tero Mäkikyrö Oulun poliisilaitos Lupayksikkö tero.makikyro@poliisi.fi Tausta tieliikennelaista

Lisätiedot

Kuljettajantutkinnon kehittäminen

Kuljettajantutkinnon kehittäminen Kuljettajantutkinnon kehittäminen Säädösinfo 31.10.2017 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Mistä on kyse? - Tausta Liikenne- ja viestintäministeriön päätös kuljettajaopetusuudistuksesta ja HE ajokorttilain

Lisätiedot

Kuljettajantutkinnon vastaanottajien vuosikoulutus. Maaliskuu 2009

Kuljettajantutkinnon vastaanottajien vuosikoulutus. Maaliskuu 2009 Kuljettajantutkinnon vastaanottajien vuosikoulutus Maaliskuu 2009 Ohjelma Klo 9.00 Ajankohtaiset asiat Tilaajan ja palveluntuottajan roolit ja velvollisuudet Sopimuksenmukaisuus 11.00 Lounas 12.00 Ajokokeen

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriön asetus

Liikenne- ja viestintäministeriön asetus Liikenne- ja viestintäministeriön asetus ajokorttiasetuksen soveltamisesta annetun liikenneministeriön päätöksen muuttamisesta Annettu Helsingissä 28 päivänä elokuuta 2008 Liikenne- ja viestintäministeriön

Lisätiedot

HE 21/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta

HE 21/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta HE 21/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tieliikennelain ajokorttiluvan myöntämistä

Lisätiedot

voimaan tulleet muutokset ajokortin hankkimiseen. Marjo Immonen

voimaan tulleet muutokset ajokortin hankkimiseen. Marjo Immonen 1.7.2018 voimaan tulleet muutokset ajokortin hankkimiseen Marjo Immonen Traficom @Immonmar Mikä on Traficom? Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on palveleva liikenteen ja viestinnän lupa-, rekisteri-

Lisätiedot

SISÄLLYS. päätöksen 14 :n muuttamisesta

SISÄLLYS. päätöksen 14 :n muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1997 Julkaistu Helsingissä 3 päivänä helmikuuta 1997 N:o 84 90 SISÄLLYS N:o Sivu 84 Asetus väestötietoasetuksen 2 :n muuttamisesta... 145 85 Valtioneuvoston päätös valtionavustuksia

Lisätiedot

ADR-ajolupakokeiden pitäminen ja arviointi

ADR-ajolupakokeiden pitäminen ja arviointi Ohje 1 (5) Antopäivä: 3.2.2012 Voimaantulopäivä: 10.2.2012 Voimassa: 30.6.2016 saakka Säädösperusta: Asetus vaarallisten aineiden kuljettajien ajoluvasta 401/2011 Muutostiedot: Kumoaa/muuttaa ohjeen TRAFI/22055/03.04.03.01/2011.

Lisätiedot

SUOMEN AUTOKOULULIITTO RY

SUOMEN AUTOKOULULIITTO RY SUOMEN AUTOKOULULIITTO RY Simulaattorin mahdollisuudet 8.12.2015 Jarmo Jokilampi puheenjohtaja TOIMINTA-AJATUS Suomen Autokoululiitto ry on autokouluyrittäjien valtakunnallinen toimialajärjestö, jonka

Lisätiedot

Ajoneuvohallintokeskus PÄÄTÖS Nro 21918/302/2002 PL 120 00101 Helsinki 20.12.2002

Ajoneuvohallintokeskus PÄÄTÖS Nro 21918/302/2002 PL 120 00101 Helsinki 20.12.2002 Ajoneuvohallintokeskus PÄÄTÖS Nro 21918/302/2002 PL 120 00101 Helsinki 20.12.2002 Asia Säädösperusta Päätös Ehdot ja rajoitukset Kuljettajaopetuksen opetussuunnitelman hyväksyminen Ajokorttiasetus 19 2.

Lisätiedot

1.1.2016. Opetusluvan hakijan oheislukemisto A1- A2 ja A-luokat

1.1.2016. Opetusluvan hakijan oheislukemisto A1- A2 ja A-luokat 1.1.2016 Opetusluvan hakijan oheislukemisto A1- A2 ja A-luokat 1 Sisällysluettelo 1 Opetuslupa... 1 1.1 Hakeminen... 1 1.2 Myöntäminen... 2 1.3 Voimassaolo... 2 1.4 Peruuttaminen... 2 1.5 Luvan jatkaminen...

Lisätiedot

HE 146/2017 vp. laiksi ajokorttilain muuttamisesta. Trafin kuljettajantutkinto-työpaja

HE 146/2017 vp. laiksi ajokorttilain muuttamisesta. Trafin kuljettajantutkinto-työpaja HE 146/2017 vp. laiksi ajokorttilain muuttamisesta Trafin kuljettajantutkinto-työpaja 1.12.2017 1 HE ajokorttilain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan Ajokorttimenettelyjä kehitettäväksi Muutoksia kuljettajakoulutukseen

Lisätiedot

LIIKENNE- JA VIESTINTÄVALIOKUNNAN MIETINTÖ 22/2010 vp

LIIKENNE- JA VIESTINTÄVALIOKUNNAN MIETINTÖ 22/2010 vp LIIKENNE- JA VIESTINTÄVALIOKUNNAN MIETINTÖ 22/2010 vp Hallituksen esitys laiksi kuljettajantutkintotoiminnan järjestämisestä annetun lain muuttamisesta JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 26 päivänä lokakuuta

Lisätiedot

Opetusluvan hakijan oheislukemisto mopo (AM120) kevyt nelipyörä (AM121)

Opetusluvan hakijan oheislukemisto mopo (AM120) kevyt nelipyörä (AM121) Opetusluvan hakijan oheislukemisto mopo (AM120) kevyt nelipyörä (AM121) Liikenteen turvallisuusvirasto Helsinki 2014 Sisällysluettelo 1 Opetuslupa... 1 1.1 Hakeminen... 1 1.1.1 Asiakirjat 2 1.2 Myöntäminen...

Lisätiedot

MOPOKOULUTUS (AM 120 AJOKORTTILUOKKA) 380. B-OPETUS 1 370 + 100 pimeän ajon opetus + 40 Nokian ajoharjoitteluradan ratamaksu.

MOPOKOULUTUS (AM 120 AJOKORTTILUOKKA) 380. B-OPETUS 1 370 + 100 pimeän ajon opetus + 40 Nokian ajoharjoitteluradan ratamaksu. Kurssimaksumme koulutuksesta. 1.6.2016 ALKAEN MOPOKOULUTUS (AM 120 AJOKORTTILUOKKA) 380 MOPOAUTOKOULUTUS (AM 121) 425 B-OPETUS 1 370 + 100 pimeän ajon opetus + 40 Nokian ajoharjoitteluradan ratamaksu.

Lisätiedot

ADR-ajolupakokeiden pitäminen ja arviointi

ADR-ajolupakokeiden pitäminen ja arviointi Ohje 1 (5) Antopäivä: 19.12.2011 Voimaantulopäivä: 1.1.2012 Voimassa: 30.6.2016 saakka Säädösperusta: Asetus vaarallisten aineiden kuljettajien ajoluvasta 401/2011 Muutostiedot: Kumoaa/muuttaa ohjeen TRAFI/9872/03.04.03.01/2011.

Lisätiedot

Kuljettajien ammattipätevyys ammatillisessa koulutuksessa

Kuljettajien ammattipätevyys ammatillisessa koulutuksessa Kuljettajien ammattipätevyys ammatillisessa koulutuksessa 6.5.2019 Timo Repo Yli-insinööri Kuljettajien ammattipätevyyskoulutus Koulutus Koulutuksen toteutuksessa noudatetaan sekä lakia ammatillisesta

Lisätiedot

Kuljettajantutkintotoiminnasta vastaavien henkilöiden koulutus

Kuljettajantutkintotoiminnasta vastaavien henkilöiden koulutus 4.10.2006 Kuljettajantutkintotoiminnasta vastaavien henkilöiden koulutus Aika: Paikka: Torstai 2.11.2006 klo 9.00 16.00 Ajoneuvohallintokeskus, Fabianinkatu 32, 00100 Helsinki Kokoushuone Kojelauta (ilmoittautuminen

Lisätiedot

Lausunto La ki. ajokorttilain muuttamisesta. Ajokortteihin, ajokorttilupiin ja eräisiin muihin lupiin liittyvä toimivalta

Lausunto La ki. ajokorttilain muuttamisesta. Ajokortteihin, ajokorttilupiin ja eräisiin muihin lupiin liittyvä toimivalta Liikenne- ja viestintäministeriö kirjaamo@lvm.fi eija.maunu@lvm.fi Viitaten 13.5.2014 päivättyyn lausuntopyyntöönne, LVM054:00/2013, koskien ajokorttilain ja eräiden muiden lakien muutosesityksestä (toimivaltasiirto)

Lisätiedot

Opetusluvan hakijan oheislukemisto mopo (AM120) kevyt nelipyörä (AM121)

Opetusluvan hakijan oheislukemisto mopo (AM120) kevyt nelipyörä (AM121) Opetusluvan hakijan oheislukemisto mopo (AM120) kevyt nelipyörä (AM121) Liikenteen turvallisuusvirasto Helsinki 2013 Sisällysluettelo 1 Opetuslupa... 1 1.1 Hakeminen... 1 1.1.1 Asiakirjat..... 2 1.2 Myöntäminen...

Lisätiedot

Opetusluvan hakijan oheislukemisto A1- A2 ja A-luokat

Opetusluvan hakijan oheislukemisto A1- A2 ja A-luokat Opetusluvan hakijan oheislukemisto A1- A2 ja A-luokat Liikenteen turvallisuusvirasto Helsinki 2013 Sisällysluettelo 1 Opetuslupa... 1 1.1 Hakeminen... 1 1.1.1 Asiakirjat:..... 1 1.2 Myöntäminen... 1 1.3

Lisätiedot

HE 41/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

HE 41/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi HE 41/2008 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyydestä annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

Lapin liikenneturvallisuusfoorumi 2018 Ajokorttiuudistus - liikenneturvallisuus Rovaniemi

Lapin liikenneturvallisuusfoorumi 2018 Ajokorttiuudistus - liikenneturvallisuus Rovaniemi Lapin liikenneturvallisuusfoorumi 2018 Ajokorttiuudistus - liikenneturvallisuus 15.11.2018 Rovaniemi Sampsa Lindberg 050 342 7018 sampsa.lindberg@liitu.fi Sampsa Lindberg tavoitteeni työelämässä on auttaa

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus ajokorttiasetuksen muuttamisesta nnettu Helsingissä 28 päivänä elokuuta 2008 Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty liikenne- ja viestintäministeriön esittelystä, muutetaan

Lisätiedot

Muutokset ADR- ajolupakoulutuksessa ja -kokeissa 1.7.2011.

Muutokset ADR- ajolupakoulutuksessa ja -kokeissa 1.7.2011. Muutokset ADR- ajolupakoulutuksessa ja -kokeissa 1.7.2011. Vantaa 11.4.2011, Oulu 12.4.2011, Tampere 14.4.2011 Pekka Kärkkäinen ADR- ajolupakokeet ja myönnetyt ajoluvat 2010 Perusajolupa kokeita 4384,

Lisätiedot

HE 146/2017 vp laiksi ajokorttilain muuttamisesta. Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta

HE 146/2017 vp laiksi ajokorttilain muuttamisesta. Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta HE 146/2017 vp laiksi ajokorttilain muuttamisesta Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta 14.11.2017 1 HE ajokorttilain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan Ajokorttimenettelyjä kehitettäväksi Muutoksia

Lisätiedot

Kuljettajien ammattipätevyys, ohjeita toimintaan alkaen. Timo Repo Yli-insinööri

Kuljettajien ammattipätevyys, ohjeita toimintaan alkaen. Timo Repo Yli-insinööri Kuljettajien ammattipätevyys, ohjeita toimintaan 1.1.2018 alkaen Timo Repo Yli-insinööri Sisältö Kuljettajien ammattipätevyys, yleistä Koulutustoiminnalta edellytettävä okm lupa Ammattipätevyyskoulutus

Lisätiedot

Teoriakokeen kysymysten aihepiirit kysymyksittäin:

Teoriakokeen kysymysten aihepiirit kysymyksittäin: Teoriakokeen kysymysten aihepiirit kysymyksittäin: AV-koe (TOT4) 1. Saan ajaa suoraan tätä kaistaa. 2. Saan kääntyä oikealle tältä kaistalta. 3. Saan kääntyä vasemmalle tältä kaistalta. 4. Ajan suoraan.

Lisätiedot

Ensimmäistä ajokorttia suorittavan pakollinen koulutus, sisältää 4 teoriatuntia tieliikenteen perusteista. Yksi teoriatunti kestää 45minuuttia.

Ensimmäistä ajokorttia suorittavan pakollinen koulutus, sisältää 4 teoriatuntia tieliikenteen perusteista. Yksi teoriatunti kestää 45minuuttia. STRADA MYYRMÄKI, Uomatie 4 Vantaa, p. 010 320 5890 / test 040 455 9628, myyrmaki@strada.fi STRADA MALMI, Kirkonkyläntie 2 HKI, p. 010 320 5892 / text 040 455 9630, malmi@strada.fi STRADA TÄHTIKUSKI NURMIJÄRVI

Lisätiedot

HE 247/2009 vp. muutettavaksi. Laista poistettaisiin säännös raskaan ajoneuvoyhdistelmän. Lakiin lisättäisiin uusi pykälä ajo-oikeuden

HE 247/2009 vp. muutettavaksi. Laista poistettaisiin säännös raskaan ajoneuvoyhdistelmän. Lakiin lisättäisiin uusi pykälä ajo-oikeuden Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan tieliikennelakia sällä menetetyn ajo-oikeuden takaisin saamisesta. muutettavaksi.

Lisätiedot

Liikenteen turvallisuusvirasto 2013. Opetusluvan hakijan oheislukemisto B-luokka

Liikenteen turvallisuusvirasto 2013. Opetusluvan hakijan oheislukemisto B-luokka Opetusluvan hakijan oheislukemisto B-luokka Sisällysluettelo 1 Opetuslupa... 1 1.1 Hakeminen... 1 1.1.1 Asiakirjat... 2 1.2 Myöntäminen... 2 1.3 Voimassaolo... 2 1.4 Peruuttaminen... 2 1.5 Luvan jatkaminen...

Lisätiedot

Lainsäädännön muutokset ja vaikutukset näyttötutkintojen järjestämiseen 2016

Lainsäädännön muutokset ja vaikutukset näyttötutkintojen järjestämiseen 2016 Lainsäädännön muutokset ja vaikutukset näyttötutkintojen järjestämiseen 2016 15.3.2016 Helsinki 16.3.2016 Tampere 21.3.2016 Oulu Anne Liimatainen Ammatillinen perus- ja aikuiskoulutus Näyttötutkintojärjestelmästä

Lisätiedot

Ajokorttilainsäädännön uudistaminen. HE 146/2017 vp. ajokorttilain muuttamisesta/ Eija Maunu Tieliikenteen säädösinfo/trafi/

Ajokorttilainsäädännön uudistaminen. HE 146/2017 vp. ajokorttilain muuttamisesta/ Eija Maunu Tieliikenteen säädösinfo/trafi/ Ajokorttilainsäädännön uudistaminen HE 146/2017 vp. ajokorttilain muuttamisesta/ Eija Maunu Tieliikenteen säädösinfo/trafi/ 31.10.2017 1 Uudistuksen tavoitteet Ajokorttijärjestelmää selkeytetään ja joustavoitetaan

Lisätiedot

AJOTERVEYDEN VALVONTA. Poliisin näkökulma. 29.10.2015 apulaispoliisipäällikkö Antero Rytkölä

AJOTERVEYDEN VALVONTA. Poliisin näkökulma. 29.10.2015 apulaispoliisipäällikkö Antero Rytkölä AJOTERVEYDEN VALVONTA Poliisin näkökulma 29.10.2015 apulaispoliisipäällikkö Antero Rytkölä 1 29.10.2015 Poliisilaitoksesta pääpoliisiasema Tampereella yhteensä 18 toimipistettä 1004 vakituista työntekijää,

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus ASETUSEHDOTUS LUONNOS LVM 16.2.2007 Valtioneuvoston asetus kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyydestä Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty liikenne- ja viestintäministeriön

Lisätiedot

Ensimmäistä ajokorttia suorittavan pakollinen koulutus, sisältää 4 teoriatuntia tieliikenteen perusteista. Yksi teoriatunti kestää 45minuuttia.

Ensimmäistä ajokorttia suorittavan pakollinen koulutus, sisältää 4 teoriatuntia tieliikenteen perusteista. Yksi teoriatunti kestää 45minuuttia. STRADA MYYRMÄKI, Uomatie 4 Vantaa, p. 010 320 5890 / test 040 455 9628, myyrmaki@strada.fi STRADA MALMI, Kirkonkyläntie 2 HKI, p. 010 320 5892 / text 040 455 9630, malmi@strada.fi STRADA TÄHTIKUSKI NURMIJÄRVI

Lisätiedot

Ammattipätevyys 20.4.2015. Jussi-Pekka Laine. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

Ammattipätevyys 20.4.2015. Jussi-Pekka Laine. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Ammattipätevyys 20.4.2015 Jussi-Pekka Laine Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Termistöä Kuorma-autonkuljettaja = ammattinimike henkilölle jonka työ on kuljettaa kuorma-autoa Kuorma-auton kuljettaja

Lisätiedot

SISÄLLYS. 559 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus ajokorttiasetuksen soveltamisesta annetun liikenneministeriön päätöksen muuttamisesta...

SISÄLLYS. 559 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus ajokorttiasetuksen soveltamisesta annetun liikenneministeriön päätöksen muuttamisesta... SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2008 Julkaistu Helsingissä 3 päivänä syyskuuta 2008 N:o 554 560 SISÄLLYS N:o Sivu 554 Valtioneuvoston asetus kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyydestä annetun valtioneuvoston

Lisätiedot

Voimassa: Toistaiseksi. Laki liikenteen turvallisuusvirastosta (863/2009) 2 :n 1 mom. 6 kohta; ajokorttilaki (386/2011) 52 ja 53.

Voimassa: Toistaiseksi. Laki liikenteen turvallisuusvirastosta (863/2009) 2 :n 1 mom. 6 kohta; ajokorttilaki (386/2011) 52 ja 53. 1 (6) Antopäivä: 4.6.2018 Voimaantulopäivä: 01.07.2018 Voimassa: Toistaiseksi Säädöstausta: Laki liikenteen turvallisuusvirastosta (863/2009) 2 :n 1 mom. 6 kohta; ajokorttilaki (386/2011) 52 ja 53. Muutostiedot:

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 878. Tasavallan presidentin asetus

SISÄLLYS. N:o 878. Tasavallan presidentin asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2004 Julkaistu Helsingissä 6 päivänä lokakuuta 2004 N:o 878 883 SISÄLLYS N:o Sivu 878 Tasavallan presidentin asetus biologista monimuotoisuutta koskevaan yleissopimukseen liittyvän

Lisätiedot

Laki. kuljettajantutkintotoiminnan järjestämisestä annetun lain muuttamisesta

Laki. kuljettajantutkintotoiminnan järjestämisestä annetun lain muuttamisesta Laki kuljettajantutkintotoiminnan järjestämisestä annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan kuljettajantutkintotoiminnan järjestämisestä annetun lain (535/1998) 2, 3, 3 a, 3

Lisätiedot

LIITE: OHJEITA OPETUKSEN JA KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJILLE

LIITE: OHJEITA OPETUKSEN JA KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJILLE [27.11.2017] LIITE: OHJEITA OPETUKSEN JA KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJILLE KOSKI-tietovarantoon tallennettavat tiedot Opetuksen ja koulutuksen järjestäjien on siirrettävä tiedot Opetushallituksen KOSKI-tietovarantoon

Lisätiedot

Muutoksia ajokortteihin Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

Muutoksia ajokortteihin Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Muutoksia ajokortteihin 1.7.2018 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. LT-luokan poistuminen LT-luokka (liikennetraktori) poistuu uuden ajokorttilain voimaantulohetkellä Nykyiseen LT-luokkaan kuuluvien

Lisätiedot

AJOKORTTILAINSÄÄDÄNNÖN KOKONAISUUDISTUS

AJOKORTTILAINSÄÄDÄNNÖN KOKONAISUUDISTUS AJOKORTTILAINSÄÄDÄNNÖN KOKONAISUUDISTUS Hallituksen esitys eduskunnalle 21.10.2010 Liikenneministeri Anu Vehviläinen AJOKORTTILAKI Toteutetaan EU:n III ajokorttidirektiivin edellyttämät muutokset, joita

Lisätiedot

Lausuntopyynnössä esitettyihin muihin ehdotuksiin Autokoululiitolla ei ole huomautettavaa.

Lausuntopyynnössä esitettyihin muihin ehdotuksiin Autokoululiitolla ei ole huomautettavaa. Sivu 1/10 Liikenne- ja viestintäministeriö Kirjaamo PL 31 00023 VALTIONEUVOSTO Liikenne- ja viestintäministeriön lausuntopyyntöön ajokorttilainsäädännön asetusluonnoksista toteaa kunnioittavasti seuraavaa:

Lisätiedot

Ajokorttikoulutusta uudistetaan

Ajokorttikoulutusta uudistetaan Faktalehti 28/2017 Ajokorttikoulutusta uudistetaan Kuljettajakoulutuksesta tutkintopainotteinen Nykyinen ajokortin suoritusmalli perustuu määrämuotoisella opetussuunnitelman mukaisella opetuksella saatuihin

Lisätiedot

Taksiliikenneluvan ja taksinkuljettajan luvan hakeminen 1.7 alkaen. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

Taksiliikenneluvan ja taksinkuljettajan luvan hakeminen 1.7 alkaen. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Taksiliikenneluvan ja taksinkuljettajan luvan hakeminen 1.7 alkaen Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Taksiliikenneluvan hakeminen Nopein tapa hankkia uudenmallinen taksiliikennelupa on hakea sitä

Lisätiedot

KULJETTAJANTUTKINTOJEN TOIMISTOHENKILÖIDEN KOULUTUSPÄIVÄ

KULJETTAJANTUTKINTOJEN TOIMISTOHENKILÖIDEN KOULUTUSPÄIVÄ KULJETTAJANTUTKINTOJEN TOIMISTOHENKILÖIDEN KOULUTUSPÄIVÄ Aika: 17.11.2004 ja 25.11.2004 Paikka: HELSINKI, Pääpostin auditorio, Mannerheiminaukio 1 B JYVÄSKYLÄ, Messu- ja kongressikeskus Paviljonki, Messukatu

Lisätiedot

NUORISON TERVEYSTODISTUS

NUORISON TERVEYSTODISTUS t löydökset Käytettävä ole käytettävä Vakuutan antamani tiedot oikeiksi 1 (4) POTILASASIAKIRJOIHIN t löydökset Käytettävä ole käytettävä 2 (4) TUTKITULLE t löydökset Käytettävä ole käytettävä 3 (4) TUTKITULLE

Lisätiedot

MH-LUONNEKUVAUKSEN TOIMIHENKILÖ- JA KUVAAJAKOULUTUSOHJE

MH-LUONNEKUVAUKSEN TOIMIHENKILÖ- JA KUVAAJAKOULUTUSOHJE MH-LUONNEKUVAUKSEN TOIMIHENKILÖ- JA KUVAAJAKOULUTUSOHJE Hyväksytty Kennelliitossa 9.4.2014 Voimassa 1.5.2014 alkaen KOULUTUSOHJE MH-TOIMIHENKILÖKOULUTUS Hyväksytty Kennelliitossa 9.4.2014, voimassa 1.5.2014.

Lisätiedot

Ammattipätevyyslainsäädäntö

Ammattipätevyyslainsäädäntö Kuljettajien ammattipätevyys Yli-insinööri Timo Repo Ammattipätevyyslainsäädäntö Laki 273/2007 Asetus 640/2007 Myös ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö ja Okm kirje 2015 OKM/232/531/2015 Trafi jatkokoulutuksen

Lisätiedot

Laki. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

Laki. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: Laki taksinkuljettajien ammattipätevyydestä Annettu Helsingissä 18 päivänä syyskuuta 2009 1 Soveltamisala Tässä laissa säädetään ammattipätevyydestä, joka kuljettajalta

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus ajokorteista annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti kumotaan ajokorteista annetun valtioneuvoston asetuksen (423/2011) 36 ja 37 sekä

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 70/2015 Laki. ajokorttilain muuttamisesta

SÄÄDÖSKOKOELMA. 70/2015 Laki. ajokorttilain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 9 päivänä helmikuuta 2015 70/2015 Laki ajokorttilain muuttamisesta Annettu Helsingissä 6 päivänä helmikuuta 2015 Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan ajokorttilain

Lisätiedot

ADR -ajolupakokeet. Pekka Rahkola. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

ADR -ajolupakokeet. Pekka Rahkola. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. ADR -ajolupakokeet Pekka Rahkola Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. ADR ajolupakokeiden muutokset 1.7.2017 ADR/TNA -tilastoja vuodelta 2016 ADR ajolupakokeisiin tulevat muutokset Toimintaohjeet

Lisätiedot

KULJETTAJANTUTKINNON VASTAANOTTAJIEN VUOSIKOULUTUS

KULJETTAJANTUTKINNON VASTAANOTTAJIEN VUOSIKOULUTUS KULJETTAJANTUTKINNON VASTAANOTTAJIEN VUOSIKOULUTUS Aika: 20. 21.10.2004 ja 3.-4.11.2004 Paikka: Cumulus Airport Hotel / Rantasipi Congress Center, Robert Huberin tie 4, Vantaa / Hotelli Haaga, Nuijamiestentie

Lisätiedot

Kela Kanta-palvelut Terveydenhuollon todistusten välitys Toiminnalliset prosessit

Kela Kanta-palvelut Terveydenhuollon todistusten välitys Toiminnalliset prosessit Kela Kanta-palvelut 19.5.2016 Terveydenhuollon todistusten välitys Toiminnalliset prosessit Kela Kanta-palvelut 19.5.2016 Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Todistuksen välitys vastaanottokäynnin yhteydessä (perusprosessi)3

Lisätiedot

KOSKI-tietovarannon käyttöönotto TIETOJA OPETUSHENKILÖSTÖLLE. Olli Laaksonen

KOSKI-tietovarannon käyttöönotto TIETOJA OPETUSHENKILÖSTÖLLE. Olli Laaksonen KOSKI-tietovarannon käyttöönotto 1.1.2018 TIETOJA OPETUSHENKILÖSTÖLLE Olli Laaksonen 12.12.2017 KOSKI-tietovarantoon tallennettavat tiedot Koulutuksen järjestäjien on siirrettävä tiedot Opetushallituksen

Lisätiedot

Työssäoppimisen (TOP) prosessi. Omnian ammattiopisto. Päivitys Omnian ammattiopiston johtoryhmä

Työssäoppimisen (TOP) prosessi. Omnian ammattiopisto. Päivitys Omnian ammattiopiston johtoryhmä Työssäoppimisen (TOP) prosessi Omnian ammattiopisto Päivitys 11.11.2014 Omnian ammattiopiston johtoryhmä Työssäoppimisen (TOP) toteuttamisprosessi 1. SOVELTAMISALUE - Prosessia sovelletaan kaikissa Omnian

Lisätiedot

1. Yleistä... 2. 2. Näyttötutkinnon järjestämisedellytykset... 2. 3. Tiedotus, neuvonta ja ohjaus... 2. 4. Tutkintosuoritusten arvioijat...

1. Yleistä... 2. 2. Näyttötutkinnon järjestämisedellytykset... 2. 3. Tiedotus, neuvonta ja ohjaus... 2. 4. Tutkintosuoritusten arvioijat... Pysyväisohjeet tutkintojen järjestäjille Hyväksytty suntion tutkintotoimikunnan kokouksessa 19.3.2012 SISÄLLYS 1. Yleistä... 2 2. Näyttötutkinnon järjestämisedellytykset... 2 3. Tiedotus, neuvonta ja ohjaus...

Lisätiedot

Poliisi vastaa edelleen ajokortin haltijoiden ajoterveyden ja ajokyvyn valvonnasta, määrää ajokiellot ja peruuttaa luvat.

Poliisi vastaa edelleen ajokortin haltijoiden ajoterveyden ja ajokyvyn valvonnasta, määrää ajokiellot ja peruuttaa luvat. LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ Muistio Hallitusneuvos Eija Maunu 10.11.2015 VALTIONEUVOSOTON ASETUS ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ MUUTOSTEN TAUSTA Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ajokorteista

Lisätiedot

Yleislääketieteen erityiskoulutuksen pituus on 3 vuotta kokopäiväisenä koulutuksena.

Yleislääketieteen erityiskoulutuksen pituus on 3 vuotta kokopäiväisenä koulutuksena. YLEISLÄÄKETIETEEN ERITYISKOULUTUSTA KOSKEVAT OHJEET 2011-2012, 2012-2013 1. Johdanto Yleislääketieteen erityiskoulutuksen suorittaminen on edellytys oikeudelle toimia sairasvakuutuksen piirissä Euroopan

Lisätiedot

Uuden ajokorttilain muutoksia 1912013 19.1.2013. Koulutuspäällikkö

Uuden ajokorttilain muutoksia 1912013 19.1.2013. Koulutuspäällikkö Uuden ajokorttilain muutoksia 1912013 19.1.2013 Antero Lammi Koulutuspäällikkö Käsiteltävät asiat Kuljettajaopetuksen (B) uudistus Mopon ja mopoautojen ajo-oikeuksien oikeuksien uudistus Moottoripyöräkorttien

Lisätiedot

EKL -täydennyskoulutuksen kurssisuunnitelma. Erikoiskuljetusten liikenteenohjaajakoulutus - Liite 4

EKL -täydennyskoulutuksen kurssisuunnitelma. Erikoiskuljetusten liikenteenohjaajakoulutus - Liite 4 EKL -täydennyskoulutuksen kurssisuunnitelma Erikoiskuljetusten liikenteenohjaajakoulutus - Liite 4 DOKUMENTIN MUUTOSHISTORIA Version Pvm Muutoksen sisältö nro 1.0 26.11.2009 1.1 31.5.2010 Lisätty kokeeseen

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 12 päivänä toukokuuta 2011. 423/2011 Valtioneuvoston asetus. ajokorteista. Annettu Helsingissä 5 päivänä toukokuuta 2011

Julkaistu Helsingissä 12 päivänä toukokuuta 2011. 423/2011 Valtioneuvoston asetus. ajokorteista. Annettu Helsingissä 5 päivänä toukokuuta 2011 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 12 päivänä toukokuuta 2011 423/2011 Valtioneuvoston asetus ajokorteista Annettu Helsingissä 5 päivänä toukokuuta 2011 Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka

Lisätiedot

Käsittelykokeet alkaen luokissa BE, C1E, CE, D1E ja DE

Käsittelykokeet alkaen luokissa BE, C1E, CE, D1E ja DE 1 (6) Käsittelykokeet 1.7.2018 alkaen luokissa BE, C1E, CE, D1E ja DE Käsittelykokeiden tavoite Käsittelykokeen tavoitteena on varmistaa, että ajokorttia suorittava osaa käsitellä ajoneuvoyhdistelmää turvallisesti

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 22 päivänä tammikuuta 2013. 23/2013 Puolustusministeriön asetus. puolustusvoimien ajokorteista ja ajoluvista

Julkaistu Helsingissä 22 päivänä tammikuuta 2013. 23/2013 Puolustusministeriön asetus. puolustusvoimien ajokorteista ja ajoluvista SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 22 päivänä tammikuuta 2013 23/2013 Puolustusministeriön asetus puolustusvoimien ajokorteista ja ajoluvista Annettu Helsingissä 18 päivänä tammikuuta 2013 Puolustusministeriön

Lisätiedot

SUOMEN AUTOKOULULIITTO RY

SUOMEN AUTOKOULULIITTO RY SUOMEN AUTOKOULULIITTO RY AUTOKOULUJEN OPETUSPALVELUIDEN KEHITTÄMINEN 25.5.2016 Jarmo Jokilampi puheenjohtaja TULEVAISUUTTA EI VOI ENNUSTAA, TULEVAISUUS ON TÄSSÄ JA NYT! (Prince Ea) Suomen liikenneturvallisuustilanne

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 9 päivänä helmikuuta /2015 Laki. kuljettajantutkintotoiminnan järjestämisestä annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 9 päivänä helmikuuta /2015 Laki. kuljettajantutkintotoiminnan järjestämisestä annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 9 päivänä helmikuuta 2015 73/2015 Laki kuljettajantutkintotoiminnan järjestämisestä annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 6 päivänä helmikuuta 2015

Lisätiedot

Töysän autokoulun kevennetyn C1 ja C1E luokkien kuljettajaopetuksen kokeilu

Töysän autokoulun kevennetyn C1 ja C1E luokkien kuljettajaopetuksen kokeilu Töysän autokoulun kevennetyn C1 ja C1E luokkien kuljettajaopetuksen kokeilu Kokeilun väliraportti Lokakuu 2017 Mika Hatakka Tutkimus ja Koulutus Humaani Oy 1 Sisältö Aineisto... 3 Tutkintopaikat ja kokelaiden

Lisätiedot

Marja Kuhmonen Sosiaalihuollon ylitarkastaja. Itä-Suomen aluehallintovirasto Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue

Marja Kuhmonen Sosiaalihuollon ylitarkastaja. Itä-Suomen aluehallintovirasto Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue Marja Kuhmonen Sosiaalihuollon ylitarkastaja Itä-Suomen aluehallintovirasto Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue Itä-Suomen aluehallintovirasto 13.12.2010 1 YKSITYINEN SOSIAALIPALVELU: Laki

Lisätiedot

Kokeilu Riski Kehitys Kilpailuetu. Liikenneopetus HAMK/HAMI Sampsa Lindberg

Kokeilu Riski Kehitys Kilpailuetu. Liikenneopetus HAMK/HAMI Sampsa Lindberg Kokeilu Riski Kehitys Kilpailuetu Liikenneopetus 2017 23.11.2016 HAMK/HAMI Sampsa Lindberg LIITU ON AVOIN VAIKUTTAJA JA TOIMIJA KULJETTAJAKOULUTUSALALLA Aiheita Hiukan historiaa Kokeilun tarkoitus Kokeiluja

Lisätiedot

Lausunto luonnoksesta Valtioneuvoston asetukseksi ajokorteista annetun Valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta

Lausunto luonnoksesta Valtioneuvoston asetukseksi ajokorteista annetun Valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta 1 18.5.2018 LVM/139/03/2018 Liikenne- ja viestintäministeriö kirjaamo@lvm.fi Suomen Autokoululiitto ry kiittää lausuntopyynnöstä Lausunto luonnoksesta Valtioneuvoston asetukseksi ajokorteista annetun Valtioneuvoston

Lisätiedot

Viranomaisvaatimusten rajaukset ja tulevaisuus:

Viranomaisvaatimusten rajaukset ja tulevaisuus: Viranomaisvaatimusten rajaukset ja tulevaisuus: Miten viranomainen näkee raskaan kaluston simulaatioopetuksen lähitulevaisuudessa. Sampsa Lindberg 14.2.2012 Vantaa Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

Lisätiedot

VALINTAKRITEERIT. Suomen Terveydenhoitajaliitto ylläpitää erityispätevyys-rekisteriä, johon hakijalle myönnetty erityispätevyys kirjataan.

VALINTAKRITEERIT. Suomen Terveydenhoitajaliitto ylläpitää erityispätevyys-rekisteriä, johon hakijalle myönnetty erityispätevyys kirjataan. VALINTAKRITEERIT Terveydenhoitajan erityispätevyyttä hakevan henkilön tulee olla Suomen Terveydenhoitajaliiton jäsen. Hakijalla tulee olla suoritettuna terveydenhoitajan tutkinto (opistoaste tai amk) ja

Lisätiedot

Voimassa oleva laki. - Ajoneuvon kuvaus siirretään uudeksi 2 momentiksi. Soveltamisalan rajaus

Voimassa oleva laki. - Ajoneuvon kuvaus siirretään uudeksi 2 momentiksi. Soveltamisalan rajaus 2 Soveltamisalan rajaus - Ajoneuvon kuvaus siirretään uudeksi 2 momentiksi. Tämän lain säännöksiä ajo-oikeudesta ja ajokortista sekä muusta ajettaessa mukana pidettävästä luvasta tai todistuksesta sovelletaan

Lisätiedot

Arvioinnin uusiminen ja arvosanan korottaminen

Arvioinnin uusiminen ja arvosanan korottaminen Arvioinnin uusiminen ja arvosanan korottaminen Arvioinnin uusiminen ja arvosanan korottaminen (1) Opiskelijalle tulee järjestää mahdollisuus näytön tai muun osaamisen osoittamisen uusintaan tai hyväksytyn

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kuljettajantutkintotoiminnan järjestämisestä annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kuljettajantutkintotoiminnan

Lisätiedot

Axxell Utbildning Ab. Opiskelu aikuisena

Axxell Utbildning Ab. Opiskelu aikuisena Axxell Utbildning Ab Opiskelu aikuisena 1. YLEISTÄ VALMISTAVASTA KOULUTUKSESTA JA NÄYTTÖTUTKINNOISTA Näyttötutkintojärjestelmä perustuu läheiseen yhteistyöhön työelämän kanssa ja tarjoaa etenkin aikuisille

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNGIN SUOMENKIELISEN TYÖVÄENOPISTON JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä kesäkuun 17 p:nä 2009

HELSINGIN KAUPUNGIN SUOMENKIELISEN TYÖVÄENOPISTON JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä kesäkuun 17 p:nä 2009 3 11 01.1 HELSINGIN KAUPUNGIN SUOMENKIELISEN TYÖVÄENOPISTON JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä kesäkuun 17 p:nä 2009 1 Toimiala Helsingin kaupungin suomenkielisen työväenopiston johtokunta ja sen

Lisätiedot

KULJETTAJAKOULUTUKSEN KEHITTÄMINEN/ Auton ajo-oikeus

KULJETTAJAKOULUTUKSEN KEHITTÄMINEN/ Auton ajo-oikeus LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ MUISTIO Sivu 1 (8) KULJETTAJAKOULUTUKSEN KEHITTÄMINEN/ Auton ajo-oikeus Kehittämisestä yleensä Uudet kuljettajat muodostavat edelleen selkeän riskiryhmän liikenteessä.

Lisätiedot

OMA ASIOINTI HENKILÖASIAKKAALLE Ilmoittautuminen työnhakijaksi

OMA ASIOINTI HENKILÖASIAKKAALLE Ilmoittautuminen työnhakijaksi OMA ASIOINTI HENKILÖASIAKKAALLE Ilmoittautuminen työnhakijaksi Ilmoittaudu työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi Oma asiointi -sivuston kautta. Jos sinulla ei ole työnhakua aloittaessasi

Lisätiedot

Muutoksia 1.8.2015. Muutoksia 1.8.2015

Muutoksia 1.8.2015. Muutoksia 1.8.2015 Muutoksia 1.8.2015 Laki ammatillisesta koulutuksesta L787/2014 tulee voimaan 1.8.2015 Koulutuksen järjestäjä: laatii ja hyväksyy opetussuunnitelman (14 ), joka antaa opiskelijalle mahdollisuuden yksilölliseen

Lisätiedot

Ylioppilastutkinto yleisohjeita kevät 2019

Ylioppilastutkinto yleisohjeita kevät 2019 Ylioppilastutkinto yleisohjeita kevät 2019 Ylioppilastutkinto Lautakunnan ohje sivut kokelaille: https://www.ylioppilastutkinto.fi/ylioppilastutkin to/kokelaille Neljä pakollista ainetta on tehtävä valmiiksi

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 1995 Julkaistu Helsingissä 29 päivänä joulukuuta 1995 N:o 1787 1796. Asetus työllisyysasetuksen muuttamisesta.

SÄÄDÖSKOKOELMA. 1995 Julkaistu Helsingissä 29 päivänä joulukuuta 1995 N:o 1787 1796. Asetus työllisyysasetuksen muuttamisesta. SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1995 Julkaistu N:o 1787 1796 SISÄLLYS N:o Sivu 1787 työllisyysasetuksen muuttamisesta... 4135 1788 työttömien aloitteellisuuden tukemisesta... 4137 1789 työllisyysasetuksen muuttamisesta

Lisätiedot

Opiskelijan arviointi ja todistukset ammattistartissa

Opiskelijan arviointi ja todistukset ammattistartissa Opiskelijan arviointi ja todistukset ammattistartissa Verkostoseminaari 24.-25.11.2010 Helsinki Ulla Aunola, opetusneuvos, Ammattikoulutus/Tutkinnot Opiskelijan arviointi opsin luku 4. Oppimisen arviointi

Lisätiedot

Koulutus- ja kehittämispäivä A1- ja A2 luokkien korotuskoulutuksista 4.5.2015 Suomen Moottoripyörämuseo, Lahti Sampsa Lindberg

Koulutus- ja kehittämispäivä A1- ja A2 luokkien korotuskoulutuksista 4.5.2015 Suomen Moottoripyörämuseo, Lahti Sampsa Lindberg Koulutus- ja kehittämispäivä A1- ja A2 luokkien korotuskoulutuksista 4.5.2015 Suomen Moottoripyörämuseo, Lahti Sampsa Lindberg Päivän ohjelma 10.00-11.30 Tutustuminen Moottoripyörämuseon näyttelyyn 11.30-12.30

Lisätiedot