Sisällys. Etelä-Karjalan matkailustrategia Taasha myö tavattii, tuutha sie vastakii. Lausuntoversio

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sisällys. Etelä-Karjalan matkailustrategia 2015 2020. Taasha myö tavattii, tuutha sie vastakii. Lausuntoversio 25.8.2015"

Transkriptio

1 1 Etelä-Karjalan matkailustrategia Taasha myö tavattii, tuutha sie vastakii Lausuntoversio Sisällys Miksi tarvitaan uusi matkailustrategia?... 2 Etelä-Karjala matkailumaakuntana vuonna Ponnistetaan vahvuuksilla eteenpäin... 5 Kohti vuotta Kenelle Etelä-Karjalaa markkinoidaan?... 7 Miten visio saavutetaan?... 8 Yhteistyöllä eteenpäin... 8 Välineet kuntoon... 8 Saavutettavuus läheltä ja kaukaa... 9 Kestävä kehitys turvaa tulevaisuuden Maakunnan matkailukohteet Rauhan Ukonniemen alue Lappeenrannan Linnoitus, satama ja Myllysaari Seuranta ja jatkotoimet Liitteet Liite 1. Toimijat ja kunkin tehtävät strategian toteuttamisessa Liite 2. Matkailustrategiaprosessi... 18

2 2 Miksi tarvitaan uusi matkailustrategia? Karjalaiset ovat tunnettuja vieraanvaraisuudesta. Istu vieras veikkone, haasta vieras veikkone, jää yöks vieras veikkone, todetaan lappeelaisessa sananlaskussa. Matkailu elää vieraanvaraisuudesta; mitä lämpimämmin otamme vieraat vastaan, sitä todennäköisemmin he tulevat uudelleen, vaikka olisivatkin maksavia vieraita. Etelä-Karjalan matkailun näkymiä linjattiin edellisen kerran strategiaksi kymmenen vuotta sitten. Vuosien matkailustrategiaa olivat tekemässä matkailutoimijat ja matkailun kehittäjät. Myös tätä strategiaa työstettäessä hyvä tekemisen meininki on koonnut joukot yhteisen asian pariin. Matkailustrategia määrittää yhteisen tavoitteen ja ohjaa tekemistä. Päättyvän strategiajakson aikana Etelä-Karjalaan saatiin merkittävä matkailukohde, Rauhan Ukonniemen alue, sekä kehitettiin muun muassa Imatran kosken ympäristöä ja Lappeenrannan Linnoituksen ja sataman aluetta. Markkinointiyhteistyö GoSaimaa-brändillä on osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi. Strategiakauden aikana matkailutoimiala on noussut maakunnan elinkeinopolitiikan keskiöön vakavasti otettavaksi elinkeinoksi. Etelä-Karjala on rajan ja vesistöjen maakunta, jossa on lähes kilometriä rantaviivaa. Maakunnasta löytyy yritteliäisyyttä ja rohkeutta tehdä uusia asioita sekä karjalaisuudesta lähtevää elämäniloa. Nostetaan nämä tekijät maakunnan matkailun kehittämistyön kärjiksi. Meidän pitää huolehtia maakunnan saavutettavuudesta ja laadukkaasta palvelutarjonnasta sekä muistaa karjalainen vieraanvaraisuus Hyvä vieras ei oo myöhäne milloikaa. Wall Street Journal listasi kesällä 2014 Saimaan maailman viiden vaikuttavimman järvikohteen joukkoon, joka on oma maailmansa ja kaunis ympäri vuoden. Saimaasta riittää koettavaa oli sitten kesä tai talvi, tyyni tai myrsky. Saimaa on Etelä-Karjalan matkailun sateenvarjo, jonka alle muu tarjonta asemoituu. Saimaa on meidän mahdollisuutemme ja erityisyytemme. Matkailustrategian ykköstavoitteita on saada koko maakunta ja kaikki sen asukkaat tekemään yhdessä töitä Saimaan tunnettuuden lisäämisen ja matkailijoiden viihtymisen eteen. Yhteen hiileen puhaltamalla onnistumme! Matti Viialainen maakuntajohtaja Etelä-Karjalan liitto Kirsti Laine puheenjohtaja Etelä-Karjalan matkailustrategian ohjausryhmä

3 3 Etelä-Karjala matkailumaakuntana vuonna 2015 Etelä-Karjala on osa Järvi-Suomea, joka on yksi Suomen neljästä matkailun suuralueesta 1. Maakuntaa leimaavat Saimaa ja Vuoksi sekä pienemmät järvet ja joet, kuten Kuolimo, Kivijärvi, Simpelenjärvi ja Karjalan Pyhäjärvi sekä Hiitolanjoki. Etelä-Karjala on kiinnostava matkailukohde järviluonnosta, kylpylöistä ja rauhallisesta lomailusta sekä hyvinvoinnista ja ostosmahdollisuuksista kiinnostuneille. Investoinnit kylpylöihin, golfkenttiin, jäähalleihin sekä liikuntamatkailuun ovat lisänneet tarjontaa, kuten tekevät myös Lappeenrannan ja Imatran uudet teatterit. Teatterien omat ohjelmat ja tilat tapahtumapaikkoina avaavat mahdollisuuksia muun muassa kokous- ja kongressimatkailulle. Etelä-Karjalaan saapuu sekä ulkomaisia että kotimaisia matkailijoita, joiden keskuudessa Lappeenrannalla ja Imatralla on perinteisesti ollut kesäkohteen leima. Vuonna 2014 yöpyjistä 47 prosenttia oli ulkomaisia ja heistä 84 prosenttia venäläisiä. Kotimaan matkailijoita oli yöpyjistä 53 prosenttia. Kotimaanmatkailu on viime vuosina kasvanut ja kasvu on jatkunut vuonna 2015: maakunnan kylpylät kiinnostavat suomalaisia. Kaikkiaan Etelä-Karjalassa oli vuonna 2014 rekisteröidyissä majoitusliikkeissä yöpymistä. Sen lisäksi tulevat yöpymiset sukulaisten ja tuttavien luona sekä vapaa-ajanasunnoissa, joita maakunnassa on Maaseutukuntien väkiluku kasvaa merkittävästi kesäkuukausina 3. Etelä-Karjalan matkailua on viimeisen kymmenen vuoden ajan määrittänyt venäläisten ostosmatkailun kasvu ja sitä seurannut nopea suunnanvaihdos vuonna Kesän 2015 arvioiden mukaan aallonpohja on ehkä saavutettu rajanylitysten sekä tax free - ja invoice-kaupan väheneminen on tasaantumassa, mutta entiseen kasvuvauhtiin ei ole nopeaa paluuta. 1 Muut ovat Helsinki ja pääkaupunkiseutu, rannikko ja saaristo sekä Lappi. 2 Suomen virallinen tilasto (SVT): Rakennukset ja kesämökit. ISSN= X. Helsinki: Tilastokeskus. Saantitapa: 3 Suosituimmissa mökkikunnissataipalsaarella ja Ruokolahdella vapaa-ajanasuntoja on selvästi vakituisesti asuttuja asuntoja enemmän ja Savitaipaleella on vapaa-ajanasukkaita on suhteessa vakituisiin asukkaisiin eniten maakunnassa.

4 4 Ostosmatkailun rinnalla Etelä-Karjalassa kasvoi venäläisten lomamatkailu, jossa viipymä oli ostosmatkailulle tyypillistä yhtä päivää pidempi. Suomi on venäläisten keskuudessa suosituin ulkomaanmatkakohde: sujuva saavutettavuus, luonto, palvelut ja turvallisuus kiinnostavat. 4 Etelä-Karjala on yöpyvien venäläismatkailijoiden keskuudessa pääkaupunkiseudun jälkeen selvästi suosituin kohde 5 ja venäläisten keskimääräinen viipymäaika maakunnassa on hieman kasvanut, mutta venäläismatkailijoiden suhteen on varauduttava nopeisiin muutoksiin. Etelä-Karjalan matkailutarjonnan on oltava kiinnostavaa niin kotimaanmatkailijoiden kuin Venäjältä ja muista maista tulevien matkailijoiden silmissä. Yöpymisten kokonaiskehityksessä kotimaan matkailu on merkittävässä roolissa. Euroopan Unionin alueelta sekä Skandinaviasta ja Aasiasta tulevien matkailijoiden määrä kasvoi vuonna Ruotsalaiset ja saksalaiset ovat matkustaneet Etelä-Karjalaan aiempaa enemmän, joskin kokonaisuudessa kansainvälisten matkailijoiden yöpymiset ovat vähentyneet. Sen sijaan matkailijoiden keskimääräinen viipymisaika maakunnassa on viime vuosina pidentynyt. Kasvaneesta huonemäärästä huolimatta huoneiden käyttöasteet ovat olleet naapurimaakuntia parempia ja huoneiden keskihinta niitä korkeampi. 4 TAK Rajatutkimus Tilastokeskus, Liikenne ja matkailu.

5 5 Majoituksen ja ravitsemuksen työpaikkoja oli Etelä-Karjalassa vuonna Määrässä ei ollut muutosta edelliseen vuoteen, mutta viiden vuoden ajanjaksolla työpaikkojen määrä kasvoi noin 400. Matkailu työllistää myös matkailupalvelujen tuottajia sekä kaupan alan henkilökuntaa ja välillisiä työpaikkoja syntyy muun muassa kiinteistöhuoltoon, mainontaan ja markkinointiin, mediaan, kuljetukseen ja rakentamiseen. Majoitus- ja ravitsemusyritysten liikevaihto kehittyi maakunnassa positiivisesti 2010-luvun alussa, mutta se pieneni vuonna 2013 varsin paljon, kun kehitystä verrataan naapurimaakuntiin. Myös matkailun työpaikat vähenivät. Etelä-Karjalassa venäläismatkailun suhdanteet tuntuvat naapurimaakuntia enemmän. 7 Ponnistetaan vahvuuksilla eteenpäin Alla olevat visualisoidaan valokuvan päälle tai kuvaajaksi ja infograafi kertoo loput eli tekstiä ei ole Vahvuudet: Ihmiset Kulttuuriperintö ja historia Kylpylät Liikuntamatkailu Luonto: erityisesti Saimaa ja vesistöt Monipuolinen majoitustarjonta Ostosmahdollisuudet Retkeilymahdollisuudet Sijainti rajan tuntumassa Tapahtumat Venäjän Pietarin ja pääkaupunkiseudun läheisyys Heikkoudet: Epätietoisuus lentoyhteyksien jatkuvuudesta Kansallis- tai luonnonpuiston puute Kausivaihtelut Painottuminen liian yksipuolisesti venäläismarkkinaan Palvelutarjonnan ja paketoimisen puutteet Saimaan vaikea tavoitettavuus Tapahtumien päällekkäisyys Vaatimattomuus ja uskonpuute Yhteistyössä toimijoiden kesken kehittämistä Infograafiin seuraavat tiedot ja kuvaajat: Taustaksi numeroina näistä jotain: asukkaat, matkailijat, vapaa-ajanasunnot, vuodepaikat, venäläismatkailijoiden määrä, yöpymiset ja matkailutulo kokonaisuutena vuonna 2014 tai viimeisenä mahdollisena vuotena Rahan kulutus käyttökohteen mukaan Matkailutulo toimialoittain Matkailun työllisyysvaikutus Palkka- ja verotulot Matkan pääasiallinen tarkoitus 6 Tilastokeskuksen ylläpitämän Toimiala Onlinen tilastointiperusteet muuttuivat vuonna 2013, joten vertailua ei voi ulottaa vuosiin Tilastokeskus, Elinkeinorakenne ja työssäkäynti.

6 6 Tärkeimmät syyt käynnille Yöpymiset jaoteltuina ulkomaat ja kotimaat Kohti vuotta 2020 Kansallisen matkailun tuotekehityksen strategiset teemat vuoteen 2020 ovat hyvinvointi, kulttuuri, kesä ja talvituotteiden monipuolistaminen. Painopistealueet ovat suomalainen ja paikallinen ruoka, hiljaisuus sekä kulttuurin ja luonnon yhdistäminen. Matkailun tiekartan tavoite on tehdä Suomesta Pohjois-Euroopan ykkösmatkailukohde, jossa on puhdas luonto, hyvinvointia edistävät olosuhteet, omaperäinen kulttuuri ja toimiva infrastruktuuri. Toimenpiteitä ovat matkailukeskuksien ja yritysverkostojen vahvistaminen, kiinnostava tarjonta, vaikuttava markkinointi ja tuotteiden helppo ostaminen sekä kilpailukykyinen ympäristö. Matkailun odotetaan kasvavan viisi prosenttia vuodessa. 8 Kansalliset teemat, painopistealueet, vahvuudet ja toimenpiteet sopivat Etelä-Karjalaan. Maakunnan elinkeinostrategian kärkinä ovat ympäristö, kansainvälisyys ja teknologia, joihin matkailu liittyy vahvasti. Maakuntaohjelmassa tavoitteena on vihreä hyvinvointi ja luonto-, hyvinvointi-, liikunta- ja kulttuurimatkailupalvelujen kehittäminen luontoarvot huomioiden sekä kokeilevaa kehittämistä hyödyntäen. Kuntien strategioissa matkailu on tärkeä kehittämiskohde: tavoitteena on sijainnin hyödyntäminen, matkailijamäärien ja palvelutarjonnan kasvattaminen sekä matkailuun liittyvän infrastruktuurin kehittäminen. Vapaa-ajan asukkaiden huomioiminen nousee esille maaseutukunnissa. Maaseutualueilla matkailu on kasvava elinkeino ja se on yksi Kaakkois-Suomen alueellisen maaseudun kehittämissuunnitelman painopisteistä, joita ovat myös vapa-ajan asuminen ja maaseudun infrastruktuuri eli tiestö sekä tietoliikenneyhteydet. Infrastruktuurin kehittäminen mahdollistaa kannattavan matkailuelinkeinon harjoittamisen maaseudulla. Euroopan maaseuturahaston osarahoittama maaseudun kehittämissuunnitelma antaa resursseja maaseudun matkailun ja matkailuyritysten kehittämiselle sekä maaseudun ja kaupungissa sijaitsevien matkailukohteiden yhteistyölle. 9 Etelä-Karjalan matkailutoimiala kehittyy olemassa olevassa tilanteessa, mutta valintoja tehden. Kehitystyötä tehdään jokaisessa maakunnan yrityksessä huomioimalla matkailijoiden hiljaiset ja ääneen lausutut viestit. Sama tekeminen koskettaa kaikkia eteläkarjalaisia: jokainen kanta-asukkaan ja matkailijan kohtaaminen on mahdollisuus, josta voi seurata uusi matka maakuntaamme. 8 Suomen matkailun tulevaisuuden näkymät, Katse vuoteen TEM raportteja 4/2014; Yhdessä enemmän kasvua ja uudistumista Suomen matkailuun. TEM raportteja 2/ Kaakkois-Suomen alueellinen maaseudun kehittämissuunnitelma Mahdollisuuksien maaseutu Kaakkois-Suomi. Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, rapportteja 8/2015.

7 7 Välittömät eteläkarjalaiset ja karjalaisuus ovat maakunnan vahvuuksia, joiden todentuminen edellyttää yhdessä tekemistä ja kaikkien osallistumista. Me voimme tehdä yhdessä Saimaan alueesta ja Etelä-Karjalasta sen osana Suomen kolmanneksi tärkeimmän matkailukohteen Helsingin ja Lapin rinnalle. Etelä-Karjalan matkailutoimijat näkevät kotimaakuntansa vuonna 2020 kiinnostavana matkailukohteena ulkomaisille ja kotimaisille matkailijoille. Saimaata hyödynnetään sekä matkailumarkkinoinnissa että matkailupalvelujen kehittämisessä ja tarjonnassa. Tarjolla on hyviä ja laadukkaita tuotteita ja palveluita, jotka houkuttelevat. Niiden toteuttamisessa ja tarjonnassa tehdään yhteistyötä. Asiakkaille tarjotaan hyvää ja mieliinpainuvaa asiakaspalvelua, joka kutsuu matkailijan toistamiseen maakuntaan ja Järvi-Suomeen. Yhteistyö ulotetaan naapurimaakuntiin ja koko Saimaan alueelle. Siihen liittyen tehdään Saimaan alueen yhteismarkkinointia sekä yhteistyötä matkailupalvelujen kehittämisessä ja paketoinnissa sekä matkailun tarpeet huomioivassa aluesuunnittelussa. Saimaan maakuntien tulee tehdä yhdessä töitä, jotta Saimaa ja sen matkailu saadaan kansallisen matkailunkehittämisen ja -markkinoinnin ykköskoriin Lapin ja pääkaupunkiseudun rinnalle. Matkailustrategian visio nojaa kansalliselle tavoitteelle ja Järvi-Suomen suuralueeseen, mutta rajaa sen Saimaan alueelle. Vuonna 2020 Saimaan alue on Suomen kolmen tärkeimmän matkailualueen joukossa. Kenelle Etelä-Karjalaa markkinoidaan? Suomen matkailumarkkinoinnin kohderyhmänä painotetaan moderneja humanisteja, joiden arvo- ja asennemaailmaan sopii Suomeen matkustaminen. He ovat nähneet paljon ja etsivät uusia elämyksiä ja mahdollisuuksia itsensä kehittämiseen. 10 Kulttuurimatkailun kehittämisstrategia nostaa modernien humanistien rinnalle venäläisen vuotiaan keskiluokan sekä kotimaan matkailijat. 11 Suomen matkailumaakuvaa asemoidaan sanoilla luotettavuus, vastakohtaisuus, luovuus sekä päheys, englanniksi cool, joka tarkoittaa huippua ja hienoa, mutta sisältää viittauksen ilmastoomme 12. Etelä-Karjalan tarjonta on kohdallaan: rauhallisen luonnon vastakohtana ovat Imatran ja Lappeenrannan erinomaiset ostosmahdollisuudet sekä elinvoimainen talousmaakunta. Maakunta ottaa 10 Moderneja humanisteja on maailman matkailevasta väestöstä noin 15 prosenttia. Moderneja humanisteja kiinnostavat suomalainen luonto, kulttuuriperintö ja elämäntapa Suomen matkailun tulevaisuuden näkymät, Katse vuoteen TEM raportteja 4/ Temaattiset painopisteet ovat suomalainen elämäntapa, ruoka, design ja arkkitehtuuri sekä luovan talouden sektorit, kuten peliala, elokuva ja musiikki. Kulttuurimatkailun kehittämisstrategia kansainvälisille markkinoille Matkailun edistämiskeskus Asemoinnin johtotähtinä ovat neljä C:tä eli credible, contrasts, creative ja cool. Suomen matkailun tulevaisuuden näkymät, Katse vuoteen TEM raportteja 4/2014.

8 8 osana Saimaan aluetta kasvavan osuuden matkailijoista. Tavoitteena on saada kansainvälisiä matkailijoita maakunnan sijaintiedun vuoksi luonnollisesta suunnasta Venäjältä sekä Keski-Euroopasta ja Aasiasta, ympärivuotistaa kotimaan matkailua tapahtuma- ja palvelutarjontaa kehittämällä sekä pidentää venäläisten ostosmatkailijoiden viipymää. GoSaimaan markkinoinnin kohdealueet ovat pääkaupunkiseutu sekä Venäjä, erityisesti Pietari ja Moskova, että Keski-Eurooppa. Matkailijoita varten kehitetyt palvelut ja rakenteet ovat myös maakunnan asukkaiden käytettävissä. Ne lisäävät palvelutarjontaa ja asukkaiden hyvinvointia sekä maakunnan elinvoimaisuutta ja vetovoimaa asuinpaikkana. Lähimatkailu sekä kokemusten ja elämysten etsiminen läheltä kotia on yksi kasvavista trendeistä. Se on kestävää kehitystä ja kulttuuriperinnön siirtoa, joka tuo asiakkaita maakunnan matkailutoimijoille. Miten visio saavutetaan? Yhteistyöllä eteenpäin Olennainen tekijä Etelä-Karjalan matkailun kehittämisessä on tahtotila. Kun yrittäjät, julkisyhteisöt ja asukkaat haluavat tehdä töitä toimialan eteen, asioita tapahtuu. Kun matkailu kehittyy, se tarjoaa suoraan tai välillisesti elannon yhä useammalle eteläkarjalaiselle sekä tuo elinvoimaa maakuntaan. Matkailutoimiala menestyy, kun matkailuyritykset sekä koko matkailua palveleva infrastruktuuri uudistuu yhteistyötä tehden. Yhteistyöllä saadaan tehokkuutta markkinointiin, myyntiin ja resurssien käyttöön sekä parannettua palvelujen laatua. Toisten palvelujen suosittelu pyritään saamaan vakiintuneeksi toimintatavaksi, mikä lisää isojen ja pienten matkailutoimijoiden yhteistä tekemistä sekä tarjontaa, kun osallistumisvolyymit lisääntyvät. Se edellyttää tutustumista muiden yritysten tarjontaan, mikä antaa pohjaa uusien palvelujen ja palvelupakettien ideoinnille, joka taas luo edellytyksiä matkailijan viipymän kasvattamiselle sekä tämän seuraavalle matkalle. Välineet kuntoon Etelä-Karjalan matkailun suurin ongelma on palvelujen ja tapahtumien myynti. Yhteisiä voimavaroja suunnataan myynnin kehittämiseen yhteistyössä kokeilevan kehittämisen ja nykyteknologian antamin keinoin. Erityinen haaste, mutta myös mahdollisuus on digitalisaatio niin myynnissä ja markkinoinnissa kuin asiakkaiden käyttäytymisen seurannassa ja ennakoinnissa.

9 9 Markkinointiyhteistyötä jatketaan GoSaimaan puitteissa sitä edelleen kehittäen yhdessä Etelä-Savon kanssa, jotta se palvelee tehokkaimmin erikokoisia yrityksiä. Myös kunnat tekevät markkinointia. Majoituksen rinnalle markkinoinnin kärjiksi voidaan nostaa matkailutuotteita ja muita sisältöjä. Yritysten oma markkinointi sekä maakuntamarkkinointi jatkuvat aluemarkkinoinnin rinnalla ja ovat osa kokonaisuutta. Tuotekehitys ja paketointi perustuvat yrittäjien ideoille ja yritysten tarjonnalle, mutta siinä hyödynnetään kehittämishankkeiden mahdollisuuksia. Yhdessä maakunnan sisällä sekä naapurimaakuntien kanssa rakennetut palvelupaketit ovat keino saada Saimaan alueelle lisää matkailijoita. Tapahtumat ovat tärkeä osa kokonaisuutta ja niiden suhteen maakunnassa on paljon ympärivuotista tarjontaa, mutta yhtä isoa ja kansallisesti tai kansainvälisesti tunnettua tapahtumaa ei ole eikä sitä lähdetä tietoisesti rakentamaan, mutta olemassa oleville tapahtumille annetaan mahdollisuus kehittyä luontaisen kasvun kautta suureksi tapahtumaksi. Niitä hyödynnetään matkailussa ja sen kehittämistyössä sekä markkinoinnissa. Tapahtumajärjestäjien yhteistyötä lisätään aloittamalla maakunnalliset tapaamiset. Olemassa olevien tapahtumien sekä uusien tapahtumien ajoittamiseen ja päällekkäisyyteen kiinnitetään huomiota hyödyntäen vuosikelloajattelua. Työkaluna ajoittamisessa käytetään maakunnallista tapahtumakalenteria, jota kehitetään, jotta sen käyttö lisääntyy. Tapahtumatarjonnan lisääminen esimerkiksi pääsiäiseen ja uuteen vuoteen palvelisi matkailua. Saavutettavuus läheltä ja kaukaa Etelä-Karjalaa koskevat liikenteen kehittämislinjaukset on tehty Kaakkois-Suomen liikennestrategiassa Liikennejärjestelmästrategia nostaa esille kansainvälisten yhteyksien sekä rajatoimintojen sujuvuuden tärkeyden, monille matkailuyrityksille tärkeän alemman tieverkon toimivuuden sekä työpaikkojen ja palvelukeskittymien saavutettavuuden parantamisen. 13 Saavutettavuuden turvaaminen eli sujuvien yhteyksien turvaaminen selkeä tavoite. Kansainväliset lento- ja rautatieyhteydet Lappeenrantaan ja Imatralle, riittävät kotimaan rautatieyhteydet sekä toimivat rajanylitykset ovat keskeisiä menestymisen edellytyksiä. Myös venesatamaverkoston ja -väylien sekä niiden palvelujen, kuten veneiden, kanoottien ja potkurien vuokraus, ja laivaliikenteen kehittäminen tukevat saavutettavuutta. Matkailijan on oltava helppo saapua Etelä-Karjala riippumatta matkasuunnasta tai kulkuvälineestä. 13 Kaakkois-Suomen liikennestrategia Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 2015.

10 10 Saavutettavuuteen liittyy vahvasti maakunnan sisäinen liikenne ja matkailijan pääsy Saimalle. Liikkuminen majoitusliikkeisiin ja matkailukohteiden välillä sekä luontokohteisiin on hankalaa, jos käytettävissä ei ole omaa tai vuokra-autoa tai venettä. Esimerkiksi Rauhan alue on julkisen liikenteen avulla heikosti saavutettavissa ja siitä kärsivät myös Rauhassa työskentelevät. Sujuvien liikenneketjujen aikaansaaminen lento- ja junayhteyksiltä matkailukohteisiin julkisen liikenteen, helpon autonvuokrauksen ja yrittäjien yhdessä järjestämien kyytien avulla on tarpeellista, jotta matkailu voi kasvaa. Etelä-Karjalan liikennejärjestelmäsuunnitelmassa 2030 tavoitteeksi asetetaan joukkoliikenteen edellytysten parantaminen, käytön lisääminen sekä matkustajamäärien lisääminen. Tässä yhteydessä on huomioitava matkailijoiden sekä matkailun parissa työskentelevien tarpeet: sekä matkailijat että asukkaat hyötyvät maakunnan sisäisen liikenteen ja liikennejärjestelmien kehittämisestä. 14 Kestävä kehitys turvaa tulevaisuuden Aikaansa seuraava matkailuyritys ymmärtää vastuullisten toimintatapojen merkityksen elinkeinonsa ja ympäristönsä tulevaisuudelle. Kilpailukykyinen toiminta edellyttää kestävien valintojen näkymistä asiakkaalle, mutta erityisen tärkeää se on Etelä-Karjalan kaltaisille luonto- ja hyvinvointikohteina profiloituville matkailualueille. Matkailijoille tärkeimpiä kestävyyden osoituksia ovat vesi- ja energiatehokkuus, jätehuolto, paikallisten tuotteiden ja palveluiden käyttö, paikallinen työllistäminen, kulttuuriperinnön vaaliminen ja paikallisen väestön huomioiminen. Matkailutoimiala ja sen kehittäminen Etelä-Karjalassa perustuu kestävän kehityksen mukaiseen yhteistoimintaan. Matkailun kestävä kehitys perustuu kolmeen keskeiseen teemaan: 1) Liiketaloudellinen kestävyys Matkailuelinkeino rakentuu vahvalle ja liiketaloudellisesti kannattavalle ja suhdannevaihteluja kestävälle pohjalle. 2) Sosiaalinen kestävyys Matkailu tuo alueelle hyvinvointia, luo työ- ja opiskelupaikkoja ja edistää paikallisen väestön viihtyvyyttä, hyvinvointia ja harrastusmahdollisuuksia. Matkailussa hyödynnetään maakunnan tuotteita, omaa osaamista ja joukkovoimaa. 3) Ympäristöllinen kestävyys Etelä-Karjalan ja Saimaan alueen matkailu rakentuu vahvasti ympäristön ja luonnon kestävän kehityksen mukaiseen hyödyntämiseen eivätkä matkailun investoinnit ja matkailijavirrat muodosta uhkaa toimintaympäristölle. Tähän liittyy esimerkiksi energiatehokkaiden ja ympäristöystävällisten tuotantomenetelmien suosiminen. 14 Etelä-Karjalan liikennejärjestelmäsuunnitelma 2030 päivitys Etelä-Karjalan liitto.

11 11 Kestävä kehitys tarkoittaa Etelä-Karjalan luonnon ja kulttuuriperinnön hyödyntämistä palveluissa ja elinympäristöjen suunnittelussa siten, että ihmisten maakunnan asukkaiden ja matkailijoiden hyvinvointi ja terveys kohentuvat. Palvelu- ja tapahtumatarjontaa kehitetään siten, että se nostaa esille aidot asiat, joita kansainväliset matkailijat etsivät. Etelä-Karjalan maakunnassa edistetään kestävän kehityksen mukaista matkailua suuntaamalla tarjontaa myös maakunnan asukkaille. Kestävä kehitys vaikuttaa koko yhdyskuntarakenteeseen ja on yksi Valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden mukaisista maankäyttö- ja rakennuslain sekä alueidenkäytön suunnittelun tavoitteista. Se on huomioitu Etelä-Karjalan maakuntakaavassa sekä ympäristöministeriön vahvistusta odottavassa Etelä-Karjalan kaupan, matkailun, elinkeinojen ja liikenteen vaihemaakuntakaavassa. Matkailustrategian toteutusprosessin aikana voidaan tarkastella Saimaan alueen maakuntien matkailun kehittämistä kaavoituksen ja yhdyskuntarakenteen näkökulmasta. Matkailijat eivät tunnista maakuntarajoja he tulevat Järvi-Suomeen ja Saimaalle. Kolmas infrastruktuuriin ja yhdyskuntatekniikkaan liittyvä elementti ovat rakentaminen ja yhdyskuntatekniikkaan liittyvät toimenpiteet, jotka ajoittuvat Suomessa käytännön syistä usein kesäkauteen. Matkailutoimijat toivovat, että kunnat voisivat rakennus- ja kunnostustöitä ajoittaessaan mahdollisuuksien mukaan huomioida matkailun tarpeet ja sesongit, jotta ne eivät lisäisi matkailupalvelun tai tapahtuman saavutettavuuteen liittyviä ongelmia. Vieraanvaraisuus kannattaa Vieraanvaraisuus 15, asiakkaan sydämellinen huomioiminen, on hyvä perusta matkailuyrityksen kannattavalle liiketoiminnalle. Vieraanvaraisuuden määrittäminen ei ole yksiselitteistä. Perinteisen ruuan ja yösijan tarjoamisen lisäksi siihen liittyvät asenne, tarinat ja toimivat rakenteet, jotka tekevät matkasta nauttimisen sujuvaksi ja helpoksi. Vieraanvaraisuus voidaan jakaa yksityiseen ja kaupalliseen vieraanvaraisuuteen. Jälkimmäisessä on mukana kaupallisen voiton tavoittelu, mutta myös yksityiseen vieraanvaraisuuteen kuuluva pyyteettömyys eli se ylimääräinen, joka tekee tilanteesta ylivertaisen asiakaskokemuksen. Vieraanvaraiset matkailukohteet ovat persoonallisia ja niissä on hyvä palvelu, mutta olennainen osa kokonaisuutta ovat laadukkaat palvelut ja tuotteet, osuva markkinointi ja helppo ostaminen. Tavoitteena on, että vuonna 2020 Etelä-Karjalassa tarjotaan matkailijoille vieraanvaraisesti laadukkaita palveluja ja tuotteita. 15 Vieraanvaraisuutta matkailussa pohditaan myös Lapissa, esimerkiksi Nousiainen, Jatta, Vieraanvaraisuuden käsitteellisiä ja paikallisia ulottuvuuksia. Mistä on lappilainen vieraanvaraisuus tehty -selvityshankkeen raportti. MTI:n julkaisuja, Rovaniemi 2015 ja Ozor, Heini, Vieraanvaraisuuden toteutuminen monikulttuurisessa työympäristössä, Rovaniemen ammattikorkeakoulun matkailun koulutusohjelman opinnäytetyö 2010.

12 12 Vieraanvaraisuus on prosessi, johon kuuluvat innostuminen, ostaminen, saapuminen, viipyminen, lähteminen ja uuden ostopäätöksen tekeminen sekä asiakkaan huomioiminen prosessin eri vaiheissa. Vieraanvaraisuus on teko, jolla asiakas saadaan tuntemaan itsensä lämpimästi vastaanotetuksi ja johon osallistuvat matkailuyritysten ja muiden yritysten henkilökunta sekä maakunnan asukkaat. Matkailija kohdataan Etelä-Karjalassa hyväntuulisesti ja avoimesti. Samalla maakunnasta tulee sydämellisempi paikka myös meille vakituisille asukkaille. Eteläkarjalaista vieraanvaraisuutta kuvastavat välittömyys ja moderni karjalaisuus. Olemme ylpeitä kotimaakunnastamme ja sen tarjonnasta sekä haluamme menestyä yhdessä. Menemme positiivisina karjalaisina eteenpäin, mikä näkyy maakunnan ilmapiirissä ja elinvoimaisuudessa. Osana Suomi 100 -juhlavuotta toteutetaan Elinvoimainen Etelä-Karjala -kampanja, jossa maakunnan hyvät asiat nousevat esille. Vieraanvaraisuus ja erinomainen asiakaspalvelu luovat edellytykset matkailijoiden hyville kokemuksille. Asiakaskokemus on matkailijan henkilökohtainen näkemys Etelä-Karjalasta sekä sen tuotteista ja palveluista. Kokemus muodostuu kaikilla aisteilla tehdyistä havainnoista, kohtaamisista, mielikuvista ja elämyksistä ennen matkaa, matkan aikana ja myös matkan jälkeenkin. Vieraanvaraisuudella ja erinomaisella asiakaskokemuksella voidaan erottautua muista matkailualueista. Suusta suuhun markkinointi, sosiaalisen median rikas uutisvirta ja kokemuksien jakaminen on hyvin tehokas viestintä- ja markkinointikeino matkailutoimialalla. Hyvien asiakaskokemuksien luominen ja niiden hyödyntäminen alueen mielikuvan ja tunnettavuuden lisäämisessä on tehokas ja yhteinen avain maakunnan vetovoiman lisäämiseen. Loppukäyttäjän eli asiakkaan palvelukokemus ratkaisee, onnistummeko maakunnan matkailussa. Maakunnan matkailukohteet Saimaa leimaa Etelä-Karjalan matkailua ja markkinointia sekä rakentaa mielikuvaa Etelä-Karjalasta yhtenä Saimaan maakunnista. Saimaan tunnetuksi tekemisessä tarvitaan maakuntarajat sekä kuntien ja yritysten väliset rajat ylittävää yhteistyötä. Kun matkailija saadaan Saimaan alueelle, hänet pitää saada pysymään täällä mahdollisimman pitkään ja tekemään seuraava ostopäätös. GoSaimaan päätuotteet markkinoinnissa ovat kylpylät, golf, Saimaalla tapahtuu eli aktiviteetit sekä valitut tapahtumat. Saimaa on alueen matkailunähtävyyksistä tunnetuin, mutta se ei ole matkailijalle kovin helposti saavutettavissa. Sen vuoksi on tärkeää kehittää matkailijoiden mahdollisuuksia kokea Saimaa ja ostaa

13 13 Saimaaseen liittyviä palveluja. Saimaan, Vuoksen ja ainutlaatuisen Saimaan kanavan sekä maakunnan muita järvi- ja jokikohteita ja palveluja on kehitetty ja monipuolistettu, mutta työtä pitää jatkaa asiakkaita kuunnellen sekä helppoa ostamista ja sujuvaa saavuttamista tavoitellen. Saimaan saavutettavuuden helpottumiseen tähtää GeoPark-hanke, jossa selvitetään mahdollisuutta perustaa GeoPark Saimaa sekä tehdään Saimaan matkailun kehittämistyötä. GeoPark tarjoaa alustan Saimaan tuotteistamiselle, yhteistyön lisäämiselle, palvelupaketeille ja uusien markkinoiden haltuunottoon. Se muodostuu verkostosta, jossa on mukana kohteita ja palveluntarjoajia Etelä-Karjalasta ja Etelä-Savosta. Kokonaisuuteen liittyy Sarviniemen retkeily- ja matkailukäyttö. Etelä-Karjalassa on asemansa vakiinnuttaneita vetovoimakohteita sekä niitä täydentäviä tai vielä potentiaalisia matkailukohteita. Vetovoimakohteet ovat houkuttelevat maakuntaan ja tarjoavat tekemistä meneillään olevalle vierailulle ja antavat kimmokkeen palata maakuntaan. Vetovoimakohteissa on tarjolla matkailijoita ja paikallisia kiinnostavia palveluja ja tapahtumia. Vetovoimakohteet ovat kartassa oranssilla ja muut kohteet on merkitty punaisella ja sinisellä tai punertavalla viivalla (karttaselvitys siirtyy karttaan lopullisessa versiossa). Kohteet toimivat maakunnan matkailutarjonnan runkoverkkona, jonka ympärille rakentuu muu tarjonta, kuten retkeily- ja pyöräilyreitistöt ja muut matkailu- ja majoituskohteet. Monipuolisten matkailukohdetarjonnan kehittämistä jatketaan ja luodaan edellytyksiä niissä toimivien yrittäjien yhteistyölle sekä tarjonnan paketoimiselle sekä kohteiden sujuvalle saavutettavuudelle. Tässä hyödynnetään tarinallistamista ja palvelumuotoilua sekä paketointia siten, että pienetkin kohteet voivat olla osa esimerkiksi teemallista tai alueellista kokonaisuutta. Tavoitteeksi asetetaan kiinnostavien kohteiden kokoaminen kartalle, joka on saatavilla sekä paperilla että GoSaimaa-sivustolla. Sen pohjalle voidaan rakentaa myös mobiiliopastuksia. Maakunnan luontokohteet lisätään Luontoon.fi-palveluun. Tietoja päivitetään säännöllisesti. - Karttaan lisätään Parikkalan patsaspuisto.

14 14 Vetovoimakohteiden tavoitteet: Rauhan Ukonniemen alue Ukonniemen alue kehittyy yhdeksi Suomen merkittävimmistä liikunta- ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailukeskuksista. Rauhan Ukonniemen alueen matkailupalveluja ja aluetta kehitetään sekä tiivistetään yhteistyötä alueella toimivien yritysten välillä. Majoituspaikkoja rakennetaan lisää. Rauhassa tavoitteena lähivuosina useita satoja vuodepaikkoja. Rauha ja Ukonniemi jatkavat luontevaa yhteen kasvua ja muodostavat yhteen ja muodostavat Suomen mittakaavassa ainutlaatuisen urheilukaupungin. Yritysten yhteistyön lisääminen. Opastuksen ja viihtyvyyden parantaminen. Liikenneyhteyksien parantaminen. Rauhan ja Ukonniemen latureittien ja muun urheilureitistön yhteensovittaminen ja yhtenäistäminen. Ukonniemessä kehitetään liikunta- ja urheilumatkailun fasiliteetteja huomioiden tilaa vievän liikuntapaikkarakentamisen tarpeet. Ukonnimen majoitus- ja ravitsemustarjonnan rakentaminen jatkuu. Lammassaaren sataman palveluita ja varustusta nykyaikaistetaan Saimaan Geopark-satamaksi (opastuspisteineen) sekä matkustaja- ja vierasvenesatamaa kehitetään yhdeksi eteläisen Saimaan houkuttelevimmista veneilykohteista. Taimitarhalta vapautuvan alueen suunnittelu ja kehittäminen vapaa-ajan ja virkistyskäytön tarpeisiin hyödyntäen ideakilpailua. Imatran koski, Kruunupuisto, Valtionhotelli ja Vuoksi Imatran kaupunki perustaa Vuoksi-ohjausryhmän, joka koordinoi Vuoksen alueen matkailun, virkistyskäytön ja infran kehittämistä. Valtionhotellin alueen jatkokehittäminen huomioiden uudet matkailutuotteet ja -palvelut liittyen Imatrankosken keskustan aktiiviseen kehittämiseen. Kruununpuiston kansallismaiseman ylläpito tehdyn ylläpito- ja hoitosuunnitelman mukaisesti sekä toimintojen kehittäminen osana uusien luonto- ja kulttuurimatkailukonseptien kehittämistä. Vuoksen ranta-alueiden kehittäminen virkistys- ja matkailukäytön näkökulmasta huomioiden mm. Varpasaaren/Pässiniemen kehittämistoimet ja Vuoksen ja Saimaan geologiaan, luontoon ja kulttuuriin perustuvan tietokeskuksen suunnittelu ja toteuttaminen uusia innovatiivisia teknologioita hyödyntäen. Optiona kansainvälinen ulottuvuus Vuoksen kalastusmatkailun kehittämiseksi (Veden Vuoksi -hanke). Lappeenrannan Linnoitus, satama ja Myllysaari Lappeenrannan kaupunki toteuttaa kehittämissuunnitelmaa yhdessä yritysten kanssa. Linnoituksen toimintamalleja ja infrastruktuuria (muun muassa kesäteatterin käyttö, opasteet ja valaistus) kehitetään yhdessä yrittäjien kanssa tavoitteena Linnoituksen palvelujen monipuolistaminen ja toimivat yhteistyömallit. Lappeenrannan museot osallistuvat aktiivisesti Linnoituksen kehittämiseen ja uusien tuotteiden toteuttamiseen yhdessä Linnoituksen toimijoiden kanssa. Linnoituksen kulttuurimatkailun edistäminen ja siihen liittyvä tuotteistaminen. Hiekkalinnaa ja siihen liittyviä uusia matkailutuotteita kehitetään yhteistyössä yritysten kanssa.

POHJOIS-SAVON MATKAILUSTRATEGIA

POHJOIS-SAVON MATKAILUSTRATEGIA POHJOIS-SAVON 2015 MATKAILUSTRATEGIA A:73 Kuopio 2011 Painosmäärä 100 kpl Taitto Thomasmedia Painopaikka Kopijyvä ISSN 1797-4402 ISBN 978-952-5759-56-3 ISSN pdf 978-952-5759-57-0 Pohjois-Savon liitto PL

Lisätiedot

PÄIJÄT-HÄMEEN MATKAILUN KANSAINVÄLISTYMISEN YLEISSUUNNITELMA 2015-2017

PÄIJÄT-HÄMEEN MATKAILUN KANSAINVÄLISTYMISEN YLEISSUUNNITELMA 2015-2017 PÄIJÄT-HÄMEEN MATKAILUN KANSAINVÄLISTYMISEN YLEISSUUNNITELMA 2015-2017 ASIKKALA HARTOLA HEINOLA HOLLOLA HÄMEENKOSKI KÄRKÖLÄ LAHTI NASTOLA ORIMATTILA PADASJOKI SYSMÄ Hartola Sysmä Padasjoki Alankomaat Venäjä

Lisätiedot

Kouvolan seudun matkailun master plan

Kouvolan seudun matkailun master plan Kouvolan seudun matkailun master plan 26.9.2012 25.9.2012 Page 1 Kouvolan seudun matkailun master plan Tavoitteena yrittäjien, kehittäjien, kuntien ja konsultin näkemykset kirkastettuna niin, että matkailuelinkeinolla

Lisätiedot

PÄIJÄT-HÄMEEN MATKAILUN KANSAINVÄLISTYMISEN YLEISSUUNNITELMA 2015-2017

PÄIJÄT-HÄMEEN MATKAILUN KANSAINVÄLISTYMISEN YLEISSUUNNITELMA 2015-2017 KANSAINVÄLISTYMISEN YLEISSUUNNITELMA 2015-2017 ASIKKALA HARTOLA HEINOLA HOLLOLA HÄMEENKOSKI KÄRKÖLÄ LAHTI NASTOLA ORIMATTILA PADASJOKI SYSMÄ JOHDANTO Hartola Padasjoki Hämeenkoski Hollola Asikkala Sysmä

Lisätiedot

LAPIN MATKAILUSTRATEGIA 2015-2018

LAPIN MATKAILUSTRATEGIA 2015-2018 LAPIN MATKAILUSTRATEGIA 2015-2018 We weren t born to follow Jon Bon Jovi Lapin liitto ISBN Julkaisusarja Strategiaprosessista ja strategian kokoamisesta vastasi matkailuasiantuntija Satu Luiro Lapin liitosta.

Lisätiedot

TEM raportteja 4/2014

TEM raportteja 4/2014 TEM raportteja 4/2014 Suomen matkailun tulevaisuuden näkymät Katse vuoteen 2030 Elinkeino- ja innovaatio-osasto 17.1.2014 Sisällys Tiivistelmä... 4 Esipuhe... 6 I SUOMEN MATKAILU VUONNA 2013... 7 1 Matkailun

Lisätiedot

Etelä-Karjalan maakunnan elinvoimakatsaus

Etelä-Karjalan maakunnan elinvoimakatsaus 14.5.2014 Etelä-Karjalan kuntarakenneselvitys Etelä-Karjalan maakunnan elinvoimakatsaus - kooste väestönkehityksen, elinkeinopoliitikan ja osaamisen tilastoista sekä alustavista havainnoista Etelä-Karjalan

Lisätiedot

Sälli kouluttaa - maaseutumatkailu menestyy

Sälli kouluttaa - maaseutumatkailu menestyy Joanna Vihtonen (toim.) Sälli kouluttaa - maaseutumatkailu menestyy Lahden ammattikorkeakoulun julkaisu, sarja C Artikkelikokoelmat, raportit ja muut ajankohtaiset julkaisut, osa 166 1 Joanna Vihtonen

Lisätiedot

Sanna Hiltunen ja Kati Sinivuori (toim.) Menolippu maalle! > Artikkelikokoelma Päijät-Hämeen maaseutumatkailun mahdollisuuksista

Sanna Hiltunen ja Kati Sinivuori (toim.) Menolippu maalle! > Artikkelikokoelma Päijät-Hämeen maaseutumatkailun mahdollisuuksista Sanna Hiltunen ja Kati Sinivuori (toim.) Menolippu maalle! Lahden ammattikorkeakoulun julkaisu, sarja C, Artikkelikokoelmat, raportit ja muut ajankohtaiset julkaisut, osa 85 > Artikkelikokoelma Päijät-Hämeen

Lisätiedot

Sappeen matkailualueen kehittämissuunnitelma 1

Sappeen matkailualueen kehittämissuunnitelma 1 Alkusanat Sappee on yksi eteläisen Suomen suosituimpia hiihtokeskuksia, jonka kehitys on viime vuosina ollut nopeaa. Kilpailu hiihtokeskusten kesken on kuitenkin kiihtymässä ja siinä mukana pysyminen edellyttää

Lisätiedot

Suomen matkailustrategia 2020. 4 hyvää syytä edistää matkailutoimialojen kehitystä

Suomen matkailustrategia 2020. 4 hyvää syytä edistää matkailutoimialojen kehitystä Suomen matkailustrategia 2020 4 hyvää syytä edistää matkailutoimialojen kehitystä SISÄLTÖ Tiivistelmä...3 Johdanto...5 Neljä hyvää syytä edistää matkailutoimialojen kehitystä...6 Matkailualan trendit...13

Lisätiedot

Oulun seudun matkailustrategian päivitys 2020 ja toimenpideohjelma 2014-2020 30.4.2014. BusinessOulu

Oulun seudun matkailustrategian päivitys 2020 ja toimenpideohjelma 2014-2020 30.4.2014. BusinessOulu Oulun seudun matkailustrategian päivitys 2020 ja toimenpideohjelma 2014-2020 30.4.2014 1 Strategiset tavoitteet vuoteen 2020 Oulun rekisteröityjen majoitusvuorokausien osalta tavoitellaan 1 000 000 yöpymistä,

Lisätiedot

POHJOIS-SAVON MATKAILUSTRATEGIA 2001-2006

POHJOIS-SAVON MATKAILUSTRATEGIA 2001-2006 POHJOIS-SAVON MATKAILUSTRATEGIA 2001-2006 ALKUSANAT Pohjois-Savon matkailustrategia 2001-2006 on valmistunut. Strategiaa on valmisteltu laajana maakunnallisena yhteistyönä. Valmistelua on ohjannut Pohjois-Savon

Lisätiedot

Hankehakemus. Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma. Viranomaisen merkintöjä. 1 Viranomainen, jolle hakemus osoitetaan

Hankehakemus. Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma. Viranomaisen merkintöjä. 1 Viranomainen, jolle hakemus osoitetaan 1 (22) Hankehakemus Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma Viranomaisen merkintöjä Saapumispäivämäärä 20.5.2015 Käsittelijä Merja Taipale Hakemusnumero 301570 Hakemustyyppi Uusi

Lisätiedot

Salla 2020 - matkailun kehittämisohjelma

Salla 2020 - matkailun kehittämisohjelma Salla 2020 - matkailun kehittämisohjelma Sallan kunta Kevät 2013 Sisällysluettelo 1. Johdanto 2. Kehittämisen lähtökohdat 3. Sallan matkailun visio ja imago 4. Toiminnalliset tavoitteet 5. Strategiset

Lisätiedot

Länsi-Saimaan kehittämisyhdistyksen strategia 2014-2020. OIVA Oivalluksista vaarin

Länsi-Saimaan kehittämisyhdistyksen strategia 2014-2020. OIVA Oivalluksista vaarin Länsi-Saimaan kehittämisyhdistyksen strategia 2014-2020 OIVA Oivalluksista vaarin SISÄLLYSLUETTELO Johdanto... 1 1. Kohdealue... 1 2. Edellisten ohjelmakausien analyysi... 3 3. Alueen vahvuudet, heikkoudet,

Lisätiedot

KANNATTAVUUSTUTKIMUS - Mukkulan kartanoalue, Lahti

KANNATTAVUUSTUTKIMUS - Mukkulan kartanoalue, Lahti KANNATTAVUUSTUTKIMUS - Mukkulan kartanoalue, Lahti Yhteistyössä Lahden kaupunki, Lahden Alueen Kehittämisyhtiö Oy - LAKES, Vanajanlinna Oy ja SISÄLLYSLUETTELO 1 PROJEKTIN TAUSTAT... 4 1.1 Taustaa... 4

Lisätiedot

Tiivistelmä: 4. Uusien investointien aktivointitoiminnalla (vieraan pääoman sijoittajien haku ulkomailta) nopeutetaan majoituskapasiteetin kasvua.

Tiivistelmä: 4. Uusien investointien aktivointitoiminnalla (vieraan pääoman sijoittajien haku ulkomailta) nopeutetaan majoituskapasiteetin kasvua. Kainuu - maailman suomalaisin maakunta Tiivistelmä: Kainuun matkailustrategia 2011 2020 pohjautuu matkailutoimialan merkittävään asemaan Kainuun koko elinkeinoelämässä. Strategian keskeisimmät osat ovat

Lisätiedot

NÄKYVÄ SAARISTO. Selvitystyön loppuraportti

NÄKYVÄ SAARISTO. Selvitystyön loppuraportti NÄKYVÄ SAARISTO Selvitystyön loppuraportti Maaliskuu 2013 1 Tausta, menetelmät ja prosessi 1.1 Projektin tausta Turun saaristo on kiinnostava ja vetovoimainen matkailualue ja Saariston rengastien avulla

Lisätiedot

Etelä-Karjalan liitto. Kaik lutviutuup! Etelä-Karjalan maakuntaohjelma 2014 2017

Etelä-Karjalan liitto. Kaik lutviutuup! Etelä-Karjalan maakuntaohjelma 2014 2017 1 Etelä-Karjalan liitto Kaik lutviutuup! Etelä-Karjalan maakuntaohjelma 2014 2017 2 Etelä-Karjalan maakuntaohjelma 2014 2017 Esipuhe...3 1 Johdanto...4 2 Etelä-Karjalan nykytila ja kehitysnäkymät...6 3

Lisätiedot

Katsaus KOKO:n toimintaan vuonna 2011

Katsaus KOKO:n toimintaan vuonna 2011 2011 KOKO LAPPEENRANTA IMATRA SEUTU Lappeenranta Imatra seutu 24.1.2012 Katsaus KOKO:n toimintaan vuonna 2011 KOKO:n toiminnasta laadittiin vuonna 2010 työ- ja elinkeinoministeriön ohjeistuksen ja maakunnan

Lisätiedot

kehittämissuunnitelma

kehittämissuunnitelma TAHKO 2030 kehittämissuunnitelma FCG Finnish Consulting Group Oy Raportti I Nilsiän kaupunki TAHKO 2030 KEHITTÄMISSUUNNITELMA Raportti FCG Finnish Consulting Group Oy Raportti II SISÄLLYSLUETTELO 1 Johdanto...

Lisätiedot

Kutkan Kuntakierros. Raportti heinäkuu 2011. Talka Anu

Kutkan Kuntakierros. Raportti heinäkuu 2011. Talka Anu Kutkan Kuntakierros Raportti heinäkuu 2011 Talka Anu 1 Sisällysluettelo TAUSTAA... 2 TOTEUTUS... 2 TULOKSIA... 3 Mitä hyvää on Etelä-Karjalassa?... 4 Mitä toivotaan lisää?... 6 Miten toivotut asiat voidaan

Lisätiedot

Nouseva Rannikkoseutu elinvoimaa paikallisuudesta

Nouseva Rannikkoseutu elinvoimaa paikallisuudesta Nouseva Rannikkoseutu elinvoimaa paikallisuudesta kehittämissuunnitelma 2014-2020 sisältö 3 Alkusanat 4 Rannikkoseutu toiminta-alueena 6 Alueanalyysi kehittämistyön lähtökohtana 7 SWOT 10 Toiminta-alueen

Lisätiedot

Sonja Aatsinki TYÖHYVINVOINTIMATKAILUA SALLAN MALLIIN: TAPAUSTUTKIMUS HYVINVOINTIVALMENNUSHANKKEEN TUOTEKEHITYSPROSESSISTA

Sonja Aatsinki TYÖHYVINVOINTIMATKAILUA SALLAN MALLIIN: TAPAUSTUTKIMUS HYVINVOINTIVALMENNUSHANKKEEN TUOTEKEHITYSPROSESSISTA Sonja Aatsinki TYÖHYVINVOINTIMATKAILUA SALLAN MALLIIN: TAPAUSTUTKIMUS HYVINVOINTIVALMENNUSHANKKEEN TUOTEKEHITYSPROSESSISTA Pro gradu tutkielma Matkailututkimus / Matkailualan liiketoimintapainotteinen

Lisätiedot

Yhteenveto kulttuurimatkailun nykytilasta & kehittämistarpeet toimenpide-esityksineen. 22.5.2010 fememare Oy Nina Vesterinen

Yhteenveto kulttuurimatkailun nykytilasta & kehittämistarpeet toimenpide-esityksineen. 22.5.2010 fememare Oy Nina Vesterinen Yhteenveto kulttuurimatkailun nykytilasta & kehittämistarpeet toimenpide-esityksineen 22.5.2010 fememare Oy Nina Vesterinen 0 Tiivistelmä Matkailun edistämiskeskus MEK on saanut valtakunnallisessa matkailustrategiassa

Lisätiedot

Päijät-Hämeen maaseutumatkailun. kehittämissuunnitelma

Päijät-Hämeen maaseutumatkailun. kehittämissuunnitelma Päijät-Hämeen maaseutumatkailun kehittämissuunnitelma 1 1 Päijät-Hämeen maaseutumatkailun kehittämissuunnitelma 1 1 PÄIJÄT-HÄMEEN MAASEUTUMATKAILUN KOORDINOINTIHANKE Lahden ammattikorkeakoulu, matkailun

Lisätiedot

Kysely ekarjala -portaalin sisältöjen tulevaisuudesta

Kysely ekarjala -portaalin sisältöjen tulevaisuudesta Kysely ekarjala portaalin sisältöjen tulevaisuudesta 1. Edustamasi taho Vastaajien määrä: 35 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Kunta/kaupunki Oppilaitos Yritys Muu, Mikä? Avoimet vastaukset: Muu, Mikä?

Lisätiedot

Vuoksen alueen luonto- ja kulttuurimatkailun yleissuunnitelma

Vuoksen alueen luonto- ja kulttuurimatkailun yleissuunnitelma Vuoksen alueen luonto- ja kulttuurimatkailun yleissuunnitelma Minna Kähtävä-Marttinen 2011 Vuoksen alueen luonto- ja kulttuurimatkailun yleissuunnitelma SISÄLLYS Johdanto 2 1. Sijainti ja saavutettavuus

Lisätiedot

Toimenpiteet Pirkanmaan kasvattamiseen kansainvälisenä matkailukohteena

Toimenpiteet Pirkanmaan kasvattamiseen kansainvälisenä matkailukohteena Pirkanmaan elämystalouden strategia 2013 2015 Toimenpiteet Pirkanmaan kasvattamiseen kansainvälisenä matkailukohteena 1. Toimeksianto ja tavoite Pirkanmaan elämystalouden strategian tavoitteena on vahvistaa

Lisätiedot