Taso 1: Ilmaisuharjoituksia

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Taso 1: Ilmaisuharjoituksia"

Transkriptio

1 Aktiviteetti: Esiintymistaidot Taso 1: Ilmaisuharjoituksia Tavoite: Tarpoja tekee ilmaisuharjoituksia ryhmänsä kanssa ja oppii ilmaisemaan itseään. Aktiviteetin tavoite jo tasoilla 1 2 on valmentautuminen partiossa kouluttamiseen ja johtamiseen sekä sen havainnollistaminen, että johtajalta vaaditaan heittäytymistä ja uskallusta olla esillä. Vartionjohtajan ohje: Esimerkkejä sopivista ilmaisuharjoituksista: Esimerkki 1: Kokouksen alkulämmittely Venytellään, kävellään huoneessa ja johtajan ohjeiden mukaan kuvitellaan, että ollaan esimerkiksi laiskoja kissoja, kiireisiä toimistotätejä, urbaaneja banaaneja. Esimerkki 2: Suun liikkeet, alkulämmittely Avataan äänijänteet ja harjoitellaan vesihiisisihisihississä ja ärränkierränympäriorren. Esimerki 3: Tervehtiminen Kerro tarpojille, että tervehtimisessä on vain 1 sääntö: ensin tervehtii se, joka on fiksumpi. Jokainen kävelee huoneen keskelle muiden eteen ja esittelee itsensä sanomalla "moi" (muita ohjeita ei anneta). Harjoituksen purku on tärkeää: kerro, että tervehtiminen on tärkeää, tervehdyksellä kertoo, että huomaa toiset paikalla olijat ja arvostaa heitä. Vastaavasti paikallaan olijat pystyvät ehkä päättelemään jotakin keskelle kävelevän mielialasta: jännittäkö häntä, onko hän hyvällä vai huonolla tuulella, väsynyt ja kiinnostaako häntä. Kokeilkaa myös vuorollaan esimerkkejä huonoista tavoista tervehtiä: välinpitämättömistä olemuksista, huonosti kuuluvista äänistä, veltoista kädenpuristuksista. Esimerkki 4: Tiikerinmetsästäjä Sovitaan kuvitteellinen tilanne, jossa on kaksi hahmoa. Toinen on tiikerinmetsästäjä. Tiikerinmetsästäjä kohtaa kodin tarve-esineen, joka kysyy: "Mitäs teet?" Metsästäjä vastaa: "No metsästän tiikeriä." Tarve-esine tuhoaa metsästäjän, esimerkiksi silitysrauta silittää metsästäjän. Roolit vaihtuvat: metsästäjä poistuu paikalta ja uusi esine saapuu paikalle, vanha esine alkaa metsästää. Johtaja voi jakaa valmiilla pikkulapuilla esineroolit

2 tai tarpojat voivat itse keksiä esineensä. Esimerkki 5: Sietämätön tunne. 3-4 tarpojaa istuu penkillä ja pian jokaiselle annettu tunne käy sietämättömäksi, he eivät pysty olemaan paikallaan. Johtaja nimeää tunteen, jonka vuoksi olo on sietämätön, esimerkiksi kuumuus. Edessä olevilla henkilöillä on minuutti aikaa kehittää tapahtumaa, kunnes pitää poistua paikalta, koska tunne käy sietämättömäksi. Ilmaisu- ja esiintymistaitoharjoituksia sisältäviä kirjoja on paljon kirjastoissa, pari ytimekästä ja selkeää esimerkkikirjaa ovat Jussi Helminen: Näyttämölle! (Ilmaisutaidon harjoituksia) Anu Löyttyniemi: Sukkela suu, ketterä keho (Ilmaisuharjoituksia) Tarvikkeet: Esinelappuja tiikerinmetsästäjä-harjoitukseen; esim. paistinpannu, vispilä, puukko, pehmolelu, kaukosäädin, kynttilä, taskulamppu, peitto, pinsetit, kaulin.

3 Aktiviteetti: Esiintymistaidot Taso 2: Improvisointi Tavoite: Vartio tekee improvisaatioharjoituksia, joissa harjoitellaan nopeaa tilanteeseen heittäytymistä, tilanteesta selviämistä ja ongelmanratkaisua. Samalla tulee harjoiteltua erilaisia sosiaalisia tilanteita. Aktiviteetin tavoite jo tasoilla 1 2 on valmentautuminen partiossa kouluttamiseen ja johtamiseen sekä sen havainnollistaminen, että johtajalta vaaditaan heittäytymistä ja uskallusta olla esillä. Vartionjohtajan ohje: Esimerkkejä improvisaatioharjoituksista Esimerkki 1: SEIS! Vartiosta valitaan kaksi vapaaehtoista, jotka alkavat esittää jotain tilannetta (esimerkiksi ovat kaupassa ostoksilla). Hetken päästä joku tarpojista sanoo "seis" ja asettuu toisen tilalle. Uutena tilanteeseen tullut keksii jonkin uuden tilanteen ja alkaa näytellä sen mukaan (esimerkiksi on ryöstämässä pankkia). Näytelmään jääneen pitää sopeutua tähän uuteen tilanteeseen ja mennä siihen mukaan. Taas joku sanoo "seis" ja tulee pisimpään näytelmässä olleen tilalle ja aloittaa uuden tilanteen (esimerkiksi on laskemassa verkkoja veteen). Näytelmässä voi olla 2-3 näyttelijää kerrallaan. Aina pisimpään ollut lähtee vaihtopenkille. Kaikki osallistuvat vuorollaan. Näyttelijöiden määrä pysyy koko ajan samana. Kannusta tarpojia keksimään rooleja, jotka rikkovat perinteisiä ikä-, sukupuoli- ja muita stereotypioita. Esimerkki 2: MITÄS TEET? Noin puolet vartiosta keksii itselleen jonkin toiminnon, jota alkavat esittää. Sanotaan, että joku esittää puiden sahaamista. Joku toinen tulee hänen luokseen kysymään: "Mitäs teet?" Hänen on salamannopeasti vastattava jotain aivan muuta kuin mitä esittää tekevänsä. Hän vastaa esimerkiksi "Kastelen kukkia". Kysyjän tehtävänä on ryhtyä esittämään vastaukseksi saamaansa toimintoa. Kaveri, jolta on kysytty, vapautuu esittämisestä ja menee kysymään joltakin muulta leikkijältä "Mitäs teet?" ja alkaa näytellä taas vuorollaan tämän vastaamaa asiaa. Vaihdot kannattaa koettaa pitää nopeina, niin hauskuus säilyy. Esimerkki 3: KONE Vartio on kuin kone. Kaikki sen osaset tekevät omaa pikku tehtäväänsä. Vartion tehtävänä on muodostaa kone, joka liikkuu ja ehkä tekeekin jotain siten, että jokaisella koneen osasella (vartion jäsenellä) on koneen toimintaan liittyvä tärkeä tehtävä. Keksitty kone voi joko kuvastaa vartiota itseään tai jotain aivan muuta.

4 Ilmaisu- ja esiintymistaitoharjoituksia sisältäviä kirjoja on paljon kirjastoissa, pari ytimekästä ja selkeää esimerkkikirjaa ovat Jussi Helminen: Näyttämölle! (Ilmaisutaidon harjoituksia) Anu Löyttyniemi: Sukkela suu, ketterä keho (Ilmaisuharjoituksia)

5 Aktiviteetti: Esiintymistaidot Taso 3-4: Esiintymistaitoja tuleville partiojohtajille Tavoite: Johtamisen yksi tärkeä osa-alue on esiintyminen. Oma itsensä on syytä olla, mutta esiintymistaidoista on apua. Aktiviteetin tavoite on valmentautuminen partiossa kouluttamiseen ja johtamiseen sekä sen havainnollistaminen, että johtajalta vaaditaan heittäytymistä ja uskallusta olla esillä. Tässä aktiviteetissa tarpoja oppii ilmaisemaan itseään ryhmässä. Vartionjohtajan ohje: Tärkeitä asioita esiintymisessä ovat itsensä kontrolloiminen, tavat ja maneerit, äänenkäyttö, tunteiden esille tuominen ja eläytyminen, improvisointi, sijoittautuminen ja asemointi sekä selänkääntäminen. Esimerkki 1: Huono esimerkki johtamisesta Kouluttaja antaa mahdollisimman huonon koulutusesimerkin aiheesta merimiessolmu (puhuu hiljaa, on selkä yleisöön päin, mutisee itsekseen, näpertää niin, ettei kukaan näe). Tarpojien tehtävä on korjata virheet. Esimerkki 2: Erilaisia kouluttajia Tarpojat näyttelevät erilaisia kouluttajia, kuten äänekästä, ujoa, vauhdikasta, hidasta ja kyllästynyttä. Adjektiivit kannattaa jakaa paperilapuilla, samoin kuin aiheet, joista tarpoja puhuu. Näiden aiheiden kannattaa olla tuttuja, kuten teltan pystytys, planeetat, vuodenajat. Lopuksi mietitään, millaista esiintyjää on mukava kuunnella. Esimerkki 3: Mielipiteen ilmaiseminen, esimerkiksi paussi Olen eri mieltä Etsitään ryhmästä tai massasta poikkeavia mielipiteitä. Joku on kasvissyöjä, joku vastustaa yksityisautoilua, joku ei ota osaa vesisotaan, sillä vastustaa aseita. Kaikki eivät tykkää suklaasta. Jokainen saa vuorollaa perustella mielipiteensä, ja muut ovat hiljaa. Johtaja jakaa puheenvuorot. Ketään ei saa mollata mielipiteen takia. Lopuksi toisinajattelija voi markkinoida omaa ajatustaan, jos vaikka muut sen ostaivat. Tai vartionjohtaja aloittaa kertomalla yhden asian, josta luulee olevansa eri mieltä kuin muut. Jos joku on samaa mieltä, hän tulee johtajan luo piiriin. Vai yksi kerrallaan tulee piiriin. Seuraava kertoo myös erilaisesta mielipiteestään ja joku toinen tulee hänen viereensä. Näin jatketaan, kunnes kaikki ovat piirissä.

6 Ilmaisu- ja esiintymistaitoharjoituksia sisältäviä kirjoja on paljon kirjastoissa, pari ytimekästä ja selkeää esimerkkikirjaa ovat Jussi Helminen: Näyttämölle! (Ilmaisutaidon harjoituksia) Anu Löyttyniemi: Sukkela suu, ketterä keho (Ilmaisuharjoituksia)

7 Aktiviteetti: Esiintymistaidot Taso 5: Koulutusharjoitus Tavoite: Tarpoja vetää valmistelemansa koulutusharjoituksen tarpoja-, seikkailija- tai sudenpenturyhmälle. Tarpoja harjoittelee kouluttamista ja saa palautetta. Vartionjohtajan ohje: Auta tarvittaessa vartiolaisia koulutustarvikkeiden hankkimisessa ja tarpojien ohjeistamisessa. Luotsin ohje: Koulutusharjoitukset voi vetää esimerkiksi tarpojien yhteisellä retkellä. Sovi koulutusharjoitusten ajasta ja aiheesta koulutettavan ryhmän johtajien kanssa. Koulutusharjoituksen aiheen on hyvä olla valmiiksi ihan tuttu tarpojalle, esimerkiksi retkikeittimen käyttäminen, myrskylyhdyn sytyttäminen tai suunnanotto kompassilla. Näin luotsit voivat antaa palautetta nimenomaan kouluttamisesta ja esiintymisestä. Samasta aiheesta voi kouluttaa useampikin tarpoja, kun jakaa koulutettavat pieniin, 3 4 hengen ryhmiin. Palautteen annossa muista positiiviset ja onnistuneet asiat, mutta yritä löytää myös jotakin kehitettävää. Tärkeintä on, että tarpoja ottaisi huomioon, minkä ikäisten ryhmää hän kouluttaa. Tarvikkeet: Tarpoja hankkii koulutustarvikkeet.

8 Aktiviteetti: Roolit Taso 1: Esitämme pantomiimeja Tavoite: Tarpojavartio tekee pantomiimiharjoituksia, tarpoja oppii ilmaisemaan itseään sanattomilla viesteillä ja ymmärtää sanattoman viestinnän merkityksen. Sanaton viestintä on osa Vartionjohtajan ohje: Pantomiimi on esitys, jossa jotain aihetta käsitellään täysin äänettömästi, kuvaillen asioita ruumiinkielellä. Koloillassa esitetään esimerkiksi alla olevia aiheita pantomiimina. Aiheet ovat tarkoituksella paikkapaikoin hyvin haastavia ja jopa vaikeita. Miettikää lyhyesti jokaisen pantomiimin jälkeen, miten aiheen olisi voinut esittää eri tavalla pantomiimina. Aiheita pantomiimeihin: Tunteita: - viha - ujous - paha haju - ihastuminen - väsymys - kylmä - kuuma Esineitä: - traktori - vessanpytty - polkupyörä Henkilöitä: - lpkj - luotsi - presidentti - Aku Ankka Elvis - muut suositut popparit ja tähdet - Repomies - opettaja - muurari - linja-auton kuljettaja - kirvesmies - turkulainen teenviljelijä Sauli Niinistö rokkimummo mopotyttö naisnyrkkeilijä - lasta hoitavaa vaaria leipova tarpojaikäinen poika Tapahtumia: - erilaiset urheilulajit - laskun tilaaminen ravintolassa - kellon kysyminen - "Kuinka löydän Lenin-patsaan?" - Ravintolassa: "Haluan syödä kanaa/lihaa/kalaa." - "Olen kasvissyöjä." - "Minulla on laktoosi-intoleranssi." - Apteekissa: "Minulla on vatsa kuralla ja tarvitsen siihen lääkettä." Suomi voittaa (tai häviää) jääkiekon maailmanmestaruuden viimeisen sekunnin maalilla, tarpoja on joukkueen valmentaja missikilpailujen ennakkosuosikkia ei valitakaan voittajaksi/idolskilpailujen ennakkosuosikki putoaa jatkosta Oscar-voittaja kuulee voitostaan ja noutaa palkinnon Maistat herkullisen näköistä kakkua, johon onkin laitettu suolaa sokerin sijaan tarpoja on poimimassa marjoja metsässä, metsänomistaja tulee paikalle hätistämään marjanpoimijaa pois. Tunnelmaan kannattaa ensin virittäytyä erilaisten ilmaisuleikkien avulla. Ryhmässä esiintymisen jälkeen on helpompi laittaa itsensä yksin peliin. Hauskoja leikkejä tunnelman virittämiseksi: Leikki 1: Kävin eilen kaupassa...: Vartio muodostaa ringin, ja yksi vartiolaisista menee ringin keskelle. Hän saa keksiä mitä osti kaupasta, ja muut sen jälkeen esittävät sitä. Esim. "Kävin eilen kaupassa ja ostin jalkapallon." Tämän jälkeen koko muu vartio esittää jalkapalloa. Keskellä olija valitsee parhaan tai haluamansa jalkapallon, josta tulee seuraava keskellä olija.

9 Leikki 2: Rikkinäinen puhelinmurha pantomiimina: Vartion jäsenistä kolme viedään huoneesta ulos. He eivät saa kuulla murhapaikkaa eivätkä murha-asetta, jotka loppuvartio päättää. Vartionjohtaja hakee ensimmäisen uhrin sisään ja täysin hiljaisesti (pantomiimina) vie uhrin murhapaikalle ja murhaa hänet sovitulla tavalla. Ensimmäinen uhri hakee seuraavan uhrin ja murhaa tämän mahdollisimman samankaltaisesti. Toinen uhri hakee kolmannen uhrin ja toistaa kokemansa. Kolmas uhri yrittää sanoin selittää, mitä tapahtui. Leikkiä voi varioida vaihtamalla tapahtumaa joksikin muuksi kuin murhaksi. Tapahtumaa ei tarvitse kertoa uhrikolmikolle. Esimerkkitapahtumia: hiustenleikkuu ulkona, hampaan paikkaus lentokoneessa, umpisuolen poistoleikkaus leirillä ja synnyttäminen diskossa. Myös uhrien määrää voi muuttaa jopa siihen saakka, että kaikki vartiolaiset ovat uhreja vuorollaan.

10 Aktiviteetti: Roolit Taso 2: Näyttelemme Tavoite: Vartio harjoittelee lyhyitä mininäytelmiä tutuista aiheista. Tarpoja oppii heittäytymään rooleihin. Vartio oppii, miten näytelmän saa näyttämään siltä, miltä sen pitääkin näyttää. Heittäytymistä ja esiintymistaitoja, joita tarvitsee jokainen, mm. ryhmänjohtajana oleva partiolainen. Vartionjohtajan ohje: Vartio jaetaan puoliksi tai kolmeen osaan. Pienryhmät valitsevat pätkän jostain tutusta elokuvasta, piirretystä, näytelmästä tai muusta vastaavasta ja esittävät sen muille pienryhmille. Toiset pienryhmät yrittävät arvata, mikä näytelmä on kyseessä. Esimerkkejä valintakohteista: B-P:n tarina, Pyhän Yrjön tarina, Kimin tarina, Salatut elämät, Romeo ja Julia, Titanic, Twillight, Harry Potter. Ennen mininäytelmien tekoa kannattaa virittäytyä esittämiseen erilaisia ilmaisuleikkejä leikkimällä (edellisellä tasolla). Korosta tarpojille, että tämän aktiviteetin tarkoituksena on saada näytelmä näyttämään juuri siltä, miltä pitääkin: esimerkiksi näytelmän B-P:n on vastattava tarpojien mielikuvia B-P:stä, Harry Potteriä esittävä ei saisi vaikuttaa kovin aralta eikä Draco Malfoyn esittäjä kovin sympaattiselta. Tarvikkeet: Tarpeen mukaan näytelmärekvisiittaa ja roolivaatteita.

11 Aktiviteetti: Roolit Taso 3: Teemme laulunäytelmän Tavoite: Vartio tekee näytelmän ja valitsee sille aiheen, joka voi olla Baden-Powell, Pyhä Yrjö tai jokin ajankohtainen aihe. Lisäksi valitaan muutama tuttu laulu, jotka sopivat näytelmään. Tarpoja oppii yhdistelemään lauluja ja näytelmää ja käyttämään erilaisia tapoja itsensä ilmaisemisessa. Vartionjohtajan ohje: Kannusta vartiolaisia muokkaamaan roolihenkilöiden sukupuolta, ikää tai muuta perinteistä mielikuvaa. Tämä taso voi toimia joko lyhyesti toteutettuna, jolloin valitaan vain yksi säkeistö muutamasta tutusta ja esitetään näytelmä itselle omaksi iloksi joko kokouksessa tai esim. retken iltaohjelmana. Haastavampana toteutuksena taso voi olla myös osa majakkaa, yhteistä retkeä tai leiriä. Jos majakka on vaikkapa yrjönpäiväjuhla, voi tästä tehtävästä saada hyvän pohjan näytelmälle. Silloin suunnitteluun ja harjoitteluun kannattaa varata useampi kokous. Luotsin ohje: Huolehdi, että vartio pääsee halutessaan myös esittämään musikaalin muille ryhmille tai lippukunnan leirille tai yhteiseen juhlaan. Jos kaipaatte asiantuntija-apua, Arjaa voi pyytää ohjaamaan. Tarvikkeet: Laulukirja, tarvittaessa myös nuotit, roolivaatteita ja näytelmärekvisiittaa tarpeen mukaan.

12 Aktiviteetti: Roolit Taso 4: Teemme musikaalin Tavoite: Vartio tekee musikaalin ja valitsee sille aiheen, joka voi olla Baden-Powell, Pyhä Yrjö tai jokin ajankohtainen aihe. Lisäksi valitaan tuttuja lauluja ja sanoitetaan ne uusiksi niin, että ne sopivat näytelmään. Kootaan lauluista oma pieni musikaali, jolle keksitään välipuheenvuorot ja koreografia. Tarpoja oppii yhdistelemään lauluja ja näytelmää ja käyttämään erilaisia tapoja itsensä ilmaisemisessa. Vartionjohtajan ohje: Kannusta vartiolaisia muokkaamaan roolihenkilöiden sukupuolta, ikää tai muuta perinteistä mielikuvaa. Tämä taso voi toimia joko lyhyesti toteutettuna, jolloin valitaan vain yksi säkeistö muutamasta tutusta laulusta ja esitetään näytelmä itselle omaksi iloksi joko kokouksessa tai esim. retken iltaohjelmana. Haastavampana toteutuksena taso voi olla myös osa majakkaa, yhteistä retkeä tai leiriä. Jos majakka on vaikkapa yrjönpäiväjuhla, voi tästä tehtävästä saada hyvän pohjan näytelmälle. Silloin suunnitteluun ja harjoitteluun kannattaa varata useampi kokous. Luotsin ohje: Huolehdi, että vartio pääsee halutessaan myös esittämään musikaalin muille ryhmille tai lippukunnan leirille tai yhteiseen juhlaan. Jos kaipaatte asiantuntija-apua, Arjaa voi pyytää ohjaamaan. Tarvikkeet: Laulukirja, tarvittaessa myös nuotit, roolivaatteita ja näytelmärekvisiittaa tarpeen mukaan.

13 Aktiviteetti: Käsikirjoitus Tasot 1-2: Teemme käsikirjoituksen valmiista tarinasta Tavoite: Vartio tekee oman käsikirjoituksen dramatisoimalla valmista tarinaa. Tarpoja kirjoittaa luovasti valmiin tarinan pohjalta. Vartionjohtajan ohje: Esimerkiksi Pyhän Yrjön tarina tai muu tuttu partiotarina ovat hyviä muokattavia tähän aktiviteettiin, samoin muut tutut sadut ja tarinat. Hauskoja käsikirjoituksia saa myös tekemällä kuvitteellisia jatko-osia suosikkitelevisiosarjoihin, elokuviin tai suosikkilauluille. Tämän aktiviteetin voi myös yhdistää Roolit-aktiviteettiin, ja tehdä käsikirjoituksesta näytelmä. Käsikirjoitusta kannattaa hyödyntää retken tai leirin iltanuotiolla tai lippukunnan juhlassa. Käsikirjoituksen voi tehdä myös toiselle vartiolle tai sudenpentulaumalle. Käsikirjoitus-aktiviteettiin voi käyttää 1-2 kokousta, tai sen voi tehdä retkellä. Vartion voi jakaa pienempiin ryhmiin, 3 5 tarpojan ryhmä toimii parhaiten tässä aktiviteetissa. Tarvikkeet: Valmis tarina, kyniä ja paperia tai tietokone.

14 Aktiviteetti: Käsikirjoitus Taso 3: Teemme käsikirjoituksen valmiista aiheesta Tavoite: Vartio tekee oman käsikirjoituksen valmiista aiheesta. Tarpoja kirjoittaa luovasti valmiin aiheen pohjalta. Vartionjohtajan ohje: Tämän aktiviteetin myös yhdistää Roolit-aktiviteettiin, ja tehdä käsikirjoituksesta näytelmä. Käsikirjoitusta kannattaa hyödyntää retken tai leirin iltanuotiolla tai lippukunnan juhlassa. Käsikirjoituksen voi tehdä myös toiselle vartiolle tai sudenpentulaumalle. Käsikirjoitus-aktiviteettiin voi käyttää 1-2 kokousta, tai sen voi tehdä retkellä. Vartion voi jakaa pienempiin ryhmiin, 3 5 tarpojan ryhmä toimii parhaiten tässä aktiviteetissa. Käsikirjoituksen aihe voi liittyä esim. retken, leirin tai kokouksen teemaan, tarpojaikäisten elämään liittyviin aiheisiin tai tuttuihin satuihin, tarinoihin, elokuviin, tv-sarjoihin tai musiikkiin. Kannusta vartiolaisia muokkaamaan roolihenkilöiden sukupuolta, ikää tai muuta perinteistä mielikuvaa. Tarvikkeet: Aihe, kyniä ja paperia tai tietokone.

15 Aktiviteetti: Käsikirjoitus Taso 4: Käsikirjoitus vapaavalintaisesta aiheesta Tavoite: Vartio tekee oman käsikirjoituksen vapaavalintaisesta aiheesta, tarpoja keksii ja luo uutta. Vartionjohtajan ohje: Tämän aktiviteetin myös yhdistää Roolit-aktiviteettiin, ja tehdä käsikirjoituksesta näytelmä. Käsikirjoitusta kannattaa hyödyntää retken tai leirin iltanuotiolla tai lippukunnan juhlassa. Käsikirjoituksen voi tehdä myös toiselle vartiolle tai sudenpentulaumalle. Käsikirjoitus-aktiviteettiin voi käyttää 1-2 kokousta, tai sen voi tehdä retkellä. Vartion voi jakaa pienempiin ryhmiin, 3 5 tarpojan ryhmä toimii parhaiten tässä aktiviteetissa. Kannusta vartiolaisia keksimään rooleja, jotka rikkovat perinteisiä ikä-, sukupuoli- ja muita stereotypioita. Tarpojat saavat keksiä käsikirjoituksen aiheen itse, mutta jos aiheen löytäminen on vaikeaa, voit antaa heille vinkkejä esimerkiksi tasolta 3. Tarvikkeet: Kyniä ja paperia tai tietokone.

16 Aktiviteetti: Laulut Taso 1: Harjoittelemme partiolauluja Tavoite: Vartio opettelee vähintään 10 uutta partiolaulua, joista ainakin kaksi on vieraalla kielellä. Näin tarpoja osallistuu lauluperinteen säilyttämiseen. Vartionjohtajan ohje: Tämän aktiviteetin voi toteuttaa retkellä, leirillä, iltanuotiolla tai vaikkapa lippukunnan lauluillassa. Aktiviteetin voi tehdä vartioittain, useampi vartio yhdessä tai koko ikäkausi yhdessä. Lauluja, jotka jokaisten tarpojan pitäisi osata, ovat ainakin Partiomarssi, Sinikellojen iltanuotio -laulu, Maa on niin kaunis, Partiolaisten iltavirsi Nyt laulan tästä taipaleesta, Puolalainen nuotiolaulu ( Meil on metsässä nuotiopiiri ) ja Iltanuotiolla sekä tavallisimmat ruokalaulut ja huudot. Korosta tarpojille, että ruokalauluja ja huutoja ei koskaan osaa liikaa, kaikki uudet kannattaa painaa mieliin ja opettaa tilaisuuden tullen muillekin. Partiomarssissa on 2 sanat, toiset ovat olleet aikoinaan suomalaisten poikapartiolaisten käyttämät, toiset taas partiotyttöjärjestön. Nykyään lauletaan yleensä 1 säkeistö kummastakin eli ensin Tie selvä on partiotyttöjen laulusta, sitten Kun usko puhdas säihkyvä on Varmista myös, että kaikki vartiolaiset laulavat Partiolaisten iltavirren oikein: enhän anteeksiannotta jääkään., eikä ethän. (Jeesus ei varmastikaan jää anteeksiannotta) Pyydä luotsia tai muita johtajia tulemaan mukaan laulukokoukseen, jos olet epävarma omasta laulattajan taidoistasi. Sinikellojohtaja, jota kannattaa pyytää laulukokouksiin, on Arja Niittumaa, puh , Tarvikkeet: Partiolaulukirjoja, Sinikellojen OMA-laulumoniste.

17 Aktiviteetti: Laulut Taso 2: Leikimme laululeikkejä Tavoite: Vartio palauttaa mieliin tuttuja laululeikkejä sekä keksii johonkin uuteen lauluun leikin tai tekee jonkin partiolaulun sanoista sketsin. Tarpoja luo ja ideoi vanhasta uutta sekä osallistuu lauluperinteen säilyttämiseen. Vartionjohtajan ohje: Tämän aktiviteetin voi toteuttaa retkellä, leirillä, iltanuotiolla tai vaikkapa lippukunnan lauluillassa. Lauluja, joihin on helppo keksiä leikki tai sketsejä ovat esimerkiksi joululaulut tai partiolaulut kuten Tuoll on mun räiskäle tai Kun mä kuolen. Luotsin ohje: Luotsin tehtävä on antaa rakentavaa palautetta, jos vartio esittää laulun, leikin tai sketsin muille. Tarvikkeet: Partiolaulukirjoja, Sinikellojen OMA-laulumoniste.

18 Aktiviteetti: Laulut Taso 3: Teemme uuden partiolaulun Tavoite: Vartio osallistuu uuden partiolaulun säveltämiseen tai sanoittamiseen tai molempiin. Tarpoja luo ja ideoi vanhasta uutta sekä osallistuu lauluperinteen säilyttämiseen. Vartionjohtajan ohje: Laulut-aktiviteetin voi toteuttaa retkellä, leirillä, iltanuotiolla tai vaikkapa lippukunnan lauluillassa. Tätä aktiviteettia varten vartion voi jakaa myös pienempiin ryhmiin. Jos laulun säveltäminen tuntuu hankalalta, tehkää tuttuun lauluun uudet sanat tai käyttäkää sävelenä esimerkiksi kalevalaisia sävelmiä tai kaikille tuttuja joululauluja. Luotsin ohje: Luotsi antaa rakentavaa palautetta, jos vartio esittää laulun muille. Tarvikkeet: Laulukirjoja, kynä ja paperia.

19 Aktiviteetti: Laulut Taso 4: Teemme uuden partiolaulun 2 Tavoite: Vartio osallistuu uuden partiolaulun säveltämiseen ja/tai sanoittamiseen sekä opettaa tekemänsä laulun muille. Tarpoja luo ja ideoi vanhasta uutta sekä osallistuu lauluperinteen säilyttämiseen. Vartionjohtajan ohje: Laulun keksimiseen kannattaa käyttää aikaa yhden kokouksen verran. Varaa lisäksi aikaa myös laulun harjoitteluun ja opettamiseen muille. Jos laulun säveltäminen tuntuu hankalalta, tehkää tuttuun lauluun uudet sanat tai käyttäkää sävelenä esimerkiksi kalevalaisia sävelmiä tai kaikille tuttuja joululauluja. Tätä aktiviteettia varten vartion voi jakaa pienempiin ryhmiin. Laulut-aktiviteetin voi toteuttaa myös retkellä, leirillä, iltanuotiolla tai vaikkapa lippukunnan lauluillassa. Luotsin ohje: Luotsi huolehtii, että vartiolla on tilaisuus laulun opettamiseen ja että tarpojat saavat rakentavaa palautetta laulustaan ja toiminnastaan opetustilanteessa. Tarvikkeet: Laulukirjoja, kynä ja paperia.

20 Aktiviteetti: Leikki Taso 1: Vedän leikin omalle vartiolleni Tavoite: Tarpoja valitsee tilanteeseen sopivan leikin ja vetää sen. Tarpoja saa myös palautetta vartionjohtajalta tai aikuiselta. Tarpoja opettelee toimimaan hyvänä leikinjohtajana ja johtamaan yhteisleikin. Hän harjoittelee tilanteen arvioimista ja johtamista. Vartionjohtajan ohje: Käykää jo tarpon suuntauksessa tai leikkikokoukseen valmistautuessanne läpi, miten hyvä leikinjohtaja toimii sekä yleisiä ohjeita leikin valintaan ja vetämiseen. Selitä tarpojille, että nyt leikkien vetäminen on jo valmistautumista johtajaharjoitteluun: vedetyn leikin pitää olla tarpojaikäiselle sopiva ja sen verran vieraampi tai monimutkaisempi, että tarpojan pitää opettaa ensin säännöt muille leikkijöille. Leikkiä johtavan tarpojan tehtävä on myös pitää kiinni säännöistä, ja päättää, milloin on aika lopettaa leikki tai vaihtaa sitä. Ilmoita etukäteen kullekin vartiolaiselle, milloin on hänen vuoronsa vetää leikki. Voitte pitää myös 1 leikkikokouksen tai retkellä leikkirupeaman, jossa jokainen vuorollaan vetää leikin. Osaa vartiolaisista voi tällöin pyytää valitsemaan riehakkaan leikin, toisia taas laululeikin ja 2-3 vedettäväksi tulee rauhallinen leikki rupeaman päätökseksi. Luotsin tehtävä on yleensä palautteen anto, mutta jos hän ei ole paikalla, anna tarpojalle palautetta tilanteen hallinnasta, johtamisesta, ohjeiden selkeydestä ja leikin sopivuudesta tilanteeseen viimeistään kokouksen lopuksi. Varaa rauhallinen hetki kahdenkeskiseen palautteen antoon. Vinkkejä uusiksi leikeiksi löytyy kolon toimiston ilmoitustaulun leikkilistalta, Olli Aulion Leikkikirjasta ja kolon kirjaston vanhoista ohjelmalehtisistä sekä myös internetistä, esim. PartioWikistä tai Mannerheimin Lastensuojeluliiton sivuilta: fi.scoutwiki.org/luettelo_leikeistä Lisäksi SP:ltä tai L-SP:ltä tulee muutamia kertoja vuodessa erilaisia materiaalipaketteja, joista ehdottomasti kannattaa aina etsiä uusia leikkejä ja ideoita. Sinikelloissa uudet materiaalipaketit laitetaan yleensä kolon ilmoitustaululle. Luotsin ohje: Luotsi tai vartionjohtaja antaa tarpojalle palautteen tilanteen hallinnasta, johtamisesta, ohjeiden selkeydestä ja leikin sopivuudesta tilanteeseen viimeistään kokouksen lopuksi. Tarvikkeet: Mahdolliset leikkiin tarvittavat välineet.

21 Aktiviteetti: Leikki Taso 2: Vedän leikin toiselle ryhmälle Tavoite: Tarpoja valitsee tilanteeseen sopivan leikin ja vetää sen. Tarpoja saa myös palautetta vartionjohtajalta tai aikuiselta. Tarpoja opettelee toimimaan hyvänä leikinjohtajana ja johtamaan yhteisleikin. Hän harjoittelee tilanteen arvioimista ja johtamista. Vartionjohtajan ohje: Käykää jo tarpon suuntauksessa tai leikkikokoukseen valmistautuessanne läpi, miten hyvä leikinjohtaja toimii sekä yleisiä ohjeita leikin valintaan ja vetämiseen. Selitä tarpojille, että nyt leikkien vetäminen on jo valmistautumista johtajaharjoitteluun: vedetyn leikin pitää olla toiselle ryhmälle sopiva ja sen verran vieraampi tai monimutkaisempi, että tarpojan pitää opettaa ensin säännöt muille leikkijöille. Leikkiä johtavan tarpojan tehtävä on myös pitää kiinni säännöistä, ja päättää, milloin on aika lopettaa leikki tai vaihtaa sitä. Ilmoita etukäteen kullekin vartiolaiselle, milloin on hänen vuoronsa vetää leikki. Voitte pitää myös 1 leikkikokouksen tai retkellä tai leirillä leikkirupeaman, jossa jokainen vuorollaan vetää leikin. Pyydä tällöin osaa vartiolaisista valitsemaan riehakkaan leikin, toisia taas laululeikin ja 2-3 rauhallisen leikin rupeaman päätökseksi. Luotsin tehtävä on yleensä palautteen anto, mutta jos hän ei ole paikalla, anna tarpojalle palautetta tilanteen hallinnasta, johtamisesta, ohjeiden selkeydestä ja leikin sopivuudesta tilanteeseen viimeistään kokouksen lopuksi. Varaa rauhallinen hetki kahdenkeskiseen palautteen antoon. Vinkkejä uusiksi leikeiksi löytyy kolon toimiston ilmoitustaulun leikkilistalta, Olli Aulion Leikkikirjasta ja kolon kirjaston vanhoista ohjelmalehtisistä sekä myös internetistä, esim. PartioWikistä tai Mannerheimin Lastensuojeluliiton sivuilta: fi.scoutwiki.org/luettelo_leikeistä Lisäksi SP:ltä tai L-SP:ltä tulee muutamia kertoja vuodessa erilaisia materiaalipaketteja, joista ehdottomasti kannattaa aina etsiä uusia leikkejä ja ideoita. Sinikelloissa uudet materiaalipaketit laitetaan yleensä kolon ilmoitustaululle. Luotsin ohje: Luotsi tai leikitettävän ryhmän aikuinen antaa tarpojalle palautteen tilanteen hallinnasta, johtamisesta, ohjeiden selkeydestä ja leikin sopivuudesta tilanteeseen viimeistään kokouksen lopuksi. Luotsin tehtävä on myös sopia toisen ryhmän johtajien kanssa siitä, milloin leikkikokous tai hetket vedetään, ja selvittää onko leikitettävissä esim. liikuntarajoitteisia lapsia tai muita huomioon otettavia seikkoja. Tarvikkeet: Mahdolliset leikkiin tarvittavat välineet.

22 Aktiviteetti: Leikki Tasot 3 4: Opetamme partiotaidon leikin avulla Tavoite: Vartio keksii ja johtaa leikin, jonka avulla leikkijöille opetetaan jokin partiotaito. Vartio saa palautetta aikuiselta. Näin tarpoja opettelee toimimaan hyvänä leikinjohtajana, johtamaan yhteisleikin sekä käyttää luovuuttaan ja kekseliäisyyttään. Vartionjohtajan ohje: Tätä aktiviteettia varten vartion voi jakaa pienempiin esim. 3 6 hengen ryhmiin. Auta luotsin kanssa tarpojia sopivan opetettavan taidon ja sopivanlaisten leikkien löytämisessä: esimerkiksi leikin avulla voisi opettaa trangian kokoamisen, karttamerkkejä, merimerkkejä, ensiapua, partion historiaa, luonnontuntemusta tai kompassin käyttöä. Varmista ensin, että kaikki tarpojat osaavat hyvin opetettavan taidon ja varaa aikaa tarvittaessa kertaamiseen. Opetettavan leikin suunnitteluun ja harjoitteluun kannattaa varata myös aikaa vähintään 1 kokous ja vielä kunnolla aikaa mahdollisten leikkivälineiden keräämiseen ja leikin kertaamiseen ennen leikin vetokertaa. Varmista, että kunkin ryhmän jokaisella tarpojalla on oma roolinsa leikin suunnittelussa ja vetämisessä, eivätkä nämä jää vain yhden tai muutaman ryhmän jäsenen tehtäväksi. Vartio vetää leikin/leikit sudenpennuille, seikkailijoille tai nuoremmille tarpojille. Luotsin tehtävä on yleensä palautteen anto, mutta jos hän ei ole paikalla, anna yhdessä leikitettävän ryhmän johtajien kanssa kullekin tarpojalle palautetta tilanteen hallinnasta, johtamisesta, ohjeiden selkeydestä ja leikin sopivuudesta tilanteeseen viimeistään kokouksen lopuksi. Luotsin ohje: Sovi toisen ryhmän johtajien kanssa, milloin tarpojat voivat vetää leikin heille. Varmista, että taito tulee opetettua ikäkaudelle sopivalla taitotasolla ja tavalla. Anna palautetta tilanteen hallinasta, johtamisesta ja ohjeiden selkeydestä, varaa rauhallinen hetki palautteen antoon. Tarvikkeet: Välineet opetettavan taidon mukaan, esim. kortteja, joissa on karttamerkit, kompassi, narua, trangia.

23 Aktiviteetti: Pelit Taso 1: Pelaamme tuttua peliä maastoversiona Tavoite: Vartio pelaa tuttua peliä maastossa. Tutun pelin pelaaminen uudessa ympäristössä ja vanhojen rajojen rikkominen kehittää luovuutta, yhteistyökyky kehittyy säännöistä sovittaessa ja silloin kun peliä pelataan pareina tai joukkueissa. Vartionjohtajan ohje: Esimerkkinä on vanhasta SP:n sudenpentujen retkiohjelmapaketista skannattu Aarrejahti-peli, joka on Afrikan tähden maastoversio, joka on hauska peli minkä ikäisille tahansa. Vastaavanlaisia pelejä voit kehitellä melkeinpä mistä vain valmiista pelistä. Huomaa, että lippukunnassamme Aarrejahti pelataan paljon eri ikäkausissa, ja tarpojat ovat voineet pelata sitä jo aikaisemmin niin monta kertaa, että on mielekkäämpää valita joku muu peli. Muista peleistä esimerkiksi Cluedon maastoversio kiinnostaa tarpojia varmasti. Luotsin ohje: Auta vartionjohtajia löytämään sopiva peli ja kehittämään siitä maastoversio. Tarvikkeet: Pelin mukaan, esim. aarrejahtiin tarvitaan leikkirahaa: timantteja ja kultaa (esim. kuvina tai helmiä, kiviä tarroja tms.) kosteutta ja kätkemistä kestävissä pusseissa tai rasioissa; 1-2 hevosenkenkää tai sitä vastaavaa esinettä; pilli, kello tai muu vastaava kovaääninen juttu; ja jos halutaan, myös leikin aloittava kirje ja karttoja. Liitteet: Aarrejahti-pelin ohje

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

MAST. Ryhmäyttämisopas

MAST. Ryhmäyttämisopas MAST Ryhmäyttämisopas Sisällys 1 Mikä on ryhmäyttämisopas? 3 2 Miksi ryhmäyttäminen on tärkeää? 4 3 Ryhmän rakentuminen 5 4 Tutustumisharjoitukset 7 4.1 Tutuiksi 7 4.2 Parin ja ryhmän muodostaminen 13

Lisätiedot

1000 ja 1 luovaa harjoitusta

1000 ja 1 luovaa harjoitusta Kim Lautamo 2014 Kehittämistehtävä/Työvalmentajan EAT2 1000 ja 1 luovaa harjoitusta On niitä, jotka saavat asiat tapahtumaan, niitä, jotka katsovat, kun asiat tapahtuvat ja niitä, jotka ihmettelevät, mitä

Lisätiedot

Mediapuuhaa perheille

Mediapuuhaa perheille Mediapuuhaa perheille Vinkkejä ja toimintaideoita vanhemmille Anniina Lundvall 0 M e d i a k a s v a t u s s e u r a 2 0 1 3 Sisällys Iloa medioista koko perheelle! 2 Ulkoleikkejä ja -tekemistä 2 Lemppariohjelmahippa

Lisätiedot

LÄRPÄKE SKETSIT, LEIKIT JA NÄYTELMÄT. Nimi:

LÄRPÄKE SKETSIT, LEIKIT JA NÄYTELMÄT. Nimi: LÄRPÄKE SKETSIT, LEIKIT JA NÄYTELMÄT Nimi: ESIPUHE Lärpäke on sketsejä, leikkejä ja hengellisiä näytelmiä sisältävä iltaohjelmavihko. Olen valinnut kaikki ohjelmanumerot täysin oman pääni mukaan. Jotta

Lisätiedot

Ryhmänohjaajakoulutuksen. tukimateriaali

Ryhmänohjaajakoulutuksen. tukimateriaali Ryhmänohjaajakoulutuksen tukimateriaali Julkaisija: Suomen Partiolaiset Finlands Scouter ry Suunnittelu ja tekstit: Anita Isokääntä, Kaisa Johto, Marika Mansikkamäki, Janne Jantunen Ristolainen, Maria

Lisätiedot

Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan

Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan 1 Oppaasta Luovuutta! Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan on kokoelma taide-

Lisätiedot

Tuki- ja virikeaineisto

Tuki- ja virikeaineisto Osallistavat menetelmät Tuki- ja virikeaineisto Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry 1 OSALLISTAVAT MENETELMÄT 2 1.1 Osallistavien menetelmien määritelmä 2 1.2 Ohjaajan rooli 3 1.3 Osallistavat menetelmät

Lisätiedot

KITT. Koko Ikäkauden Tarpojatapaaminen. Hämeen Partiopiiri ry

KITT. Koko Ikäkauden Tarpojatapaaminen. Hämeen Partiopiiri ry KITT Koko Ikäkauden Tarpojatapaaminen Hämeen Partiopiiri ry 2013 Hämeen Partiopiirin Tarpojajaosto on työstänyt vuoden 2013 aikana KITT-pakettia lippukunnille. Toivomme, että tämä kyseinen paketti antaa

Lisätiedot

SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6. Tehokas ohjaaja... 6. Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA...

SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6. Tehokas ohjaaja... 6. Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA... 1 2 SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6 Tehokas ohjaaja... 6 Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA... 8 1.2 TUTUSTUMISTA RAAMATTUUN... 11 1.3 LOPPUSKABAN OHJEISTUS

Lisätiedot

Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf

Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf Kouluvierailuopas Maailmankaupoille Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf Sisällysluettelo Mistä lisätietoa Reilusta kaupasta? 5 Mitä on Reilu kauppa? 6 Viestintä

Lisätiedot

terhi summa ja kaisu tuominen fasilitaattorin työkirja

terhi summa ja kaisu tuominen fasilitaattorin työkirja terhi summa ja kaisu tuominen fasilitaattorin työkirja Menetelmiä sujuvaan ryhmätyöskentelyyn Kepan raporttisarja / Kehitysyhteistyön palvelukeskus, 103 ISSN: 1236-4797 ISBN: 978-952-200-137-5 (nid.) ISBN:

Lisätiedot

Ryhmäytysmateriaali. - Ryhmäytys keskeyttämisen ehkäisyn menetelmänä ja koulussa jaksamisen tukena. VANTAAN KAUPUNKI Vantaan ammattiopisto Varia

Ryhmäytysmateriaali. - Ryhmäytys keskeyttämisen ehkäisyn menetelmänä ja koulussa jaksamisen tukena. VANTAAN KAUPUNKI Vantaan ammattiopisto Varia VANTAAN KAUPUNKI Vantaan ammattiopisto Varia Ryhmäytysmateriaali - Ryhmäytys keskeyttämisen ehkäisyn menetelmänä ja koulussa jaksamisen tukena Maarit Sirkka Projektityöntekijä Solmu projekti 2007 Muokkaus

Lisätiedot

Fiilistä asumiseen -hanke. Materiaalipaketti

Fiilistä asumiseen -hanke. Materiaalipaketti Seinäjoen ammattikorkeakoulun sosiaalialan opiskelijat Fiilistä asumiseen -hanke Materiaalipaketti Syksy 2013 Sosiaali- ja terveysalan yksikkö Sosiaalialan koulutusohjelma 2 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 TUNNETAAN

Lisätiedot

Lippukunnan viestintä on moniportaista. Johtajiston sisäinen viestintä on a ja o

Lippukunnan viestintä on moniportaista. Johtajiston sisäinen viestintä on a ja o Viestintä OIKEAA TIETOA OIKEILLE IHMISILLE Viestintä on paljon muutakin kuin yksisuuntaista tiedottamista. Viestinnällä voidaan luoda yhteisöllisyyttä, me-henkeä, ratkaista hankalia tilanteita ja jopa

Lisätiedot

VIHREÄ DRAAMA -HARJOITUKSET

VIHREÄ DRAAMA -HARJOITUKSET VIHREÄ DRAAMA -HARJOITUKSET YMPÄRISTÖKASVATUSTA DRAAMA- HARJOITUSTEN AVULLA VIHREÄ DRAAMA on ympäristökasvatusmenetelmä, jota toteutetaan draaman keinoin. Se on yhdessä tekemistä ja osallistumista. Kyse

Lisätiedot

1. me. Ryhmän perustamisesta, ryhmänä toimimisesta, vaeltajuudesta, projekteista...

1. me. Ryhmän perustamisesta, ryhmänä toimimisesta, vaeltajuudesta, projekteista... 1. me Ryhmän perustamisesta, ryhmänä toimimisesta, vaeltajuudesta, projekteista... Hei, me mennään! 1 vinkkejä vaeltajaryhmää perustaville. Hauska tutustua 1 Tutustumistapoja 2 Pykällys eli vaeltajaksi

Lisätiedot

Adventtikalenterikampanjan. asiamiesohje. 2012 Kalenterin kuvittaja: Lasse Katainen

Adventtikalenterikampanjan. asiamiesohje. 2012 Kalenterin kuvittaja: Lasse Katainen Adventtikalenterikampanjan asiamiesohje 2012 Kalenterin kuvittaja: Lasse Katainen Sisällysluettelo Hyvä kalenteriasiamies 3 Kalenteriasiamiehen tehtävät 5 Missä ja miten käy parhaiten kauppa? 8 Turvallisuus

Lisätiedot

YLEISOHJEET OPETTAJALLE

YLEISOHJEET OPETTAJALLE YLEISOHJEET OPETTAJALLE Olemme suunnitelleet yläkouluun ja lukioon kolme erilaista draamallista oppituntikokonaisuutta, joissa sukelletaan Molièren Saiturin maailmaan, kaikissa hieman eri näkökulmasta.

Lisätiedot

Kaveritaidot kaikille. Opas luokanopettajalle

Kaveritaidot kaikille. Opas luokanopettajalle Kaveritaidot kaikille Opas luokanopettajalle Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen. MLL:n keskusjärjestön

Lisätiedot

Tarinoita muuttuvalta planeetalta. Tehtäväpaketti

Tarinoita muuttuvalta planeetalta. Tehtäväpaketti Tarinoita muuttuvalta planeetalta Tehtäväpaketti Tervetuloa eläytymään muuttuvan planeetan tarinoihin! Tähän tehtäväpakettiin on koottu harjoituksia, joiden avulla tarinakokoelman aiheet heräävät eloon.

Lisätiedot

ISOSTELU LYHYT OPPIMÄÄRÄ. Nimi:

ISOSTELU LYHYT OPPIMÄÄRÄ. Nimi: ISOSTELU LYHYT OPPIMÄÄRÄ Nimi: 1. LUKU ISONEN MIKÄ ON ISONEN? PUUTTUVA RENGAS Isonen toimii linkkinä leiriläisten ja vetäjien välillä. Hän puhuu leiriläisille vetäjien ajatuksia ja vetäjille leiriläisten

Lisätiedot

Av A aimet aimet Av A oimuuteen

Av A aimet aimet Av A oimuuteen Avaimet Avoimuuteen Avaimet avoimuuteen Julkaisija: Avaus-monikulttuurisuushanke, Suomen Partiolaiset - Finlands Scouter ry. Julkaisun rahoitus: Hankkeen rahoittaja EU:n kotouttamisrahasto Tekijät: Aktiviteetit

Lisätiedot

S ISÄLTÖ 1. JÄLKIÄ TEKEMÄÄN... 3 2. MAAILMA... 4 3. MEDIA... 7 4. YMPÄRISTÖN SUOJELU...10. Syksy 2012 Lounais-Suomen Partiopiiri ry Sudenpentujaosto

S ISÄLTÖ 1. JÄLKIÄ TEKEMÄÄN... 3 2. MAAILMA... 4 3. MEDIA... 7 4. YMPÄRISTÖN SUOJELU...10. Syksy 2012 Lounais-Suomen Partiopiiri ry Sudenpentujaosto Vaikeat jäljet S ISÄLTÖ 1. JÄLKIÄ TEKEMÄÄN... 3 2. MAAILMA... 4 3. MEDIA... 7 4. YMPÄRISTÖN SUOJELU...10 Syksy 2012 Lounais-Suomen Partiopiiri ry Sudenpentujaosto 2 1. JÄLKIÄ TEKE MÄ Ä N Sudenpentujen

Lisätiedot

vartiolaisten TAITOMERKIT

vartiolaisten TAITOMERKIT vartiolaisten TAITOMERKIT Vartiolaisten taitomerkit Tekstit: Edellisiin versioihin perustuen Kirsi Hanhikangas, Niina Johansson, Pekka Järvenpää, Riku Mulari, Mika Niiniketo, Eija Rissanen ja Leena Talaja

Lisätiedot

Taso 1: Pakkausjäte. Aktiviteetti: Eettinen ruoka. Ruohola, Junni, Reiman, Toivonen MSK. Ihmisen vaikutus ympäristöön

Taso 1: Pakkausjäte. Aktiviteetti: Eettinen ruoka. Ruohola, Junni, Reiman, Toivonen MSK. Ihmisen vaikutus ympäristöön Aktiviteetti: Eettinen ruoka Taso 1: Pakkausjäte Tavoite: Vartio suunnittelee, hankkii ja valmistaa aterian kokouksessa tai retkellä niin, että syntyy hyvin vähän tai ei ollenkaan pakkausjätettä. Tarpoja

Lisätiedot

Kevät 2010 Lounais-Suomen Partiopiiri ry Sudenpentujaosto

Kevät 2010 Lounais-Suomen Partiopiiri ry Sudenpentujaosto Siirtymävaihe 2 Kevät 2010 Lounais-Suomen Partiopiiri ry Sudenpentujaosto S ISÄLTÖ SISÄLTÖ... 3 1. MIKÄ IHMEEN SIIRTYMÄVAIHE?... 4 2. SANASTO... 5 3. SIIRTYMÄVAIHE KOLMESSA LAUMAILLASSA... 6 Ensimmäinen

Lisätiedot

Erilaisia osallisuusmenetelmiä

Erilaisia osallisuusmenetelmiä Erilaisia osallisuusmenetelmiä Rauna Nerelli, Suomen Lasten Parlamentti Tässä on muutamia menetelmiä, joita voi käyttää lasten kanssa ryhmässä toimittaessa, kun halutaan vahvistaa lasten osallisuutta ja

Lisätiedot

Taso 1: Valitsen oikeat varusteet keliin kuin keliin

Taso 1: Valitsen oikeat varusteet keliin kuin keliin Aktiviteetti: Huolehdi itsestäsi Taso 1: Valitsen oikeat varusteet keliin kuin keliin Tavoite: Tarpoja oppii huolehtimaan itsestään erilaisissa tilanteissa. Tarpoja oppii pakkaamaan oikeat tavarat oikeaan

Lisätiedot

Lukijalle - intoa yrittämiseen!

Lukijalle - intoa yrittämiseen! INTO tittelisivu Lukijalle - intoa yrittämiseen! Into -yrittäjyyteen! Toimittaja: Työryhmä: Ilona Kokko Kari Elo, Yksityisyrittäjäin säätiö Minna Riikka Järvinen, Kerhokeskus - koulututyön tuki ry Marjo

Lisätiedot