Taso 1: Ilmaisuharjoituksia

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Taso 1: Ilmaisuharjoituksia"

Transkriptio

1 Aktiviteetti: Esiintymistaidot Taso 1: Ilmaisuharjoituksia Tavoite: Tarpoja tekee ilmaisuharjoituksia ryhmänsä kanssa ja oppii ilmaisemaan itseään. Aktiviteetin tavoite jo tasoilla 1 2 on valmentautuminen partiossa kouluttamiseen ja johtamiseen sekä sen havainnollistaminen, että johtajalta vaaditaan heittäytymistä ja uskallusta olla esillä. Vartionjohtajan ohje: Esimerkkejä sopivista ilmaisuharjoituksista: Esimerkki 1: Kokouksen alkulämmittely Venytellään, kävellään huoneessa ja johtajan ohjeiden mukaan kuvitellaan, että ollaan esimerkiksi laiskoja kissoja, kiireisiä toimistotätejä, urbaaneja banaaneja. Esimerkki 2: Suun liikkeet, alkulämmittely Avataan äänijänteet ja harjoitellaan vesihiisisihisihississä ja ärränkierränympäriorren. Esimerki 3: Tervehtiminen Kerro tarpojille, että tervehtimisessä on vain 1 sääntö: ensin tervehtii se, joka on fiksumpi. Jokainen kävelee huoneen keskelle muiden eteen ja esittelee itsensä sanomalla "moi" (muita ohjeita ei anneta). Harjoituksen purku on tärkeää: kerro, että tervehtiminen on tärkeää, tervehdyksellä kertoo, että huomaa toiset paikalla olijat ja arvostaa heitä. Vastaavasti paikallaan olijat pystyvät ehkä päättelemään jotakin keskelle kävelevän mielialasta: jännittäkö häntä, onko hän hyvällä vai huonolla tuulella, väsynyt ja kiinnostaako häntä. Kokeilkaa myös vuorollaan esimerkkejä huonoista tavoista tervehtiä: välinpitämättömistä olemuksista, huonosti kuuluvista äänistä, veltoista kädenpuristuksista. Esimerkki 4: Tiikerinmetsästäjä Sovitaan kuvitteellinen tilanne, jossa on kaksi hahmoa. Toinen on tiikerinmetsästäjä. Tiikerinmetsästäjä kohtaa kodin tarve-esineen, joka kysyy: "Mitäs teet?" Metsästäjä vastaa: "No metsästän tiikeriä." Tarve-esine tuhoaa metsästäjän, esimerkiksi silitysrauta silittää metsästäjän. Roolit vaihtuvat: metsästäjä poistuu paikalta ja uusi esine saapuu paikalle, vanha esine alkaa metsästää. Johtaja voi jakaa valmiilla pikkulapuilla esineroolit

2 tai tarpojat voivat itse keksiä esineensä. Esimerkki 5: Sietämätön tunne. 3-4 tarpojaa istuu penkillä ja pian jokaiselle annettu tunne käy sietämättömäksi, he eivät pysty olemaan paikallaan. Johtaja nimeää tunteen, jonka vuoksi olo on sietämätön, esimerkiksi kuumuus. Edessä olevilla henkilöillä on minuutti aikaa kehittää tapahtumaa, kunnes pitää poistua paikalta, koska tunne käy sietämättömäksi. Ilmaisu- ja esiintymistaitoharjoituksia sisältäviä kirjoja on paljon kirjastoissa, pari ytimekästä ja selkeää esimerkkikirjaa ovat Jussi Helminen: Näyttämölle! (Ilmaisutaidon harjoituksia) Anu Löyttyniemi: Sukkela suu, ketterä keho (Ilmaisuharjoituksia) Tarvikkeet: Esinelappuja tiikerinmetsästäjä-harjoitukseen; esim. paistinpannu, vispilä, puukko, pehmolelu, kaukosäädin, kynttilä, taskulamppu, peitto, pinsetit, kaulin.

3 Aktiviteetti: Esiintymistaidot Taso 2: Improvisointi Tavoite: Vartio tekee improvisaatioharjoituksia, joissa harjoitellaan nopeaa tilanteeseen heittäytymistä, tilanteesta selviämistä ja ongelmanratkaisua. Samalla tulee harjoiteltua erilaisia sosiaalisia tilanteita. Aktiviteetin tavoite jo tasoilla 1 2 on valmentautuminen partiossa kouluttamiseen ja johtamiseen sekä sen havainnollistaminen, että johtajalta vaaditaan heittäytymistä ja uskallusta olla esillä. Vartionjohtajan ohje: Esimerkkejä improvisaatioharjoituksista Esimerkki 1: SEIS! Vartiosta valitaan kaksi vapaaehtoista, jotka alkavat esittää jotain tilannetta (esimerkiksi ovat kaupassa ostoksilla). Hetken päästä joku tarpojista sanoo "seis" ja asettuu toisen tilalle. Uutena tilanteeseen tullut keksii jonkin uuden tilanteen ja alkaa näytellä sen mukaan (esimerkiksi on ryöstämässä pankkia). Näytelmään jääneen pitää sopeutua tähän uuteen tilanteeseen ja mennä siihen mukaan. Taas joku sanoo "seis" ja tulee pisimpään näytelmässä olleen tilalle ja aloittaa uuden tilanteen (esimerkiksi on laskemassa verkkoja veteen). Näytelmässä voi olla 2-3 näyttelijää kerrallaan. Aina pisimpään ollut lähtee vaihtopenkille. Kaikki osallistuvat vuorollaan. Näyttelijöiden määrä pysyy koko ajan samana. Kannusta tarpojia keksimään rooleja, jotka rikkovat perinteisiä ikä-, sukupuoli- ja muita stereotypioita. Esimerkki 2: MITÄS TEET? Noin puolet vartiosta keksii itselleen jonkin toiminnon, jota alkavat esittää. Sanotaan, että joku esittää puiden sahaamista. Joku toinen tulee hänen luokseen kysymään: "Mitäs teet?" Hänen on salamannopeasti vastattava jotain aivan muuta kuin mitä esittää tekevänsä. Hän vastaa esimerkiksi "Kastelen kukkia". Kysyjän tehtävänä on ryhtyä esittämään vastaukseksi saamaansa toimintoa. Kaveri, jolta on kysytty, vapautuu esittämisestä ja menee kysymään joltakin muulta leikkijältä "Mitäs teet?" ja alkaa näytellä taas vuorollaan tämän vastaamaa asiaa. Vaihdot kannattaa koettaa pitää nopeina, niin hauskuus säilyy. Esimerkki 3: KONE Vartio on kuin kone. Kaikki sen osaset tekevät omaa pikku tehtäväänsä. Vartion tehtävänä on muodostaa kone, joka liikkuu ja ehkä tekeekin jotain siten, että jokaisella koneen osasella (vartion jäsenellä) on koneen toimintaan liittyvä tärkeä tehtävä. Keksitty kone voi joko kuvastaa vartiota itseään tai jotain aivan muuta.

4 Ilmaisu- ja esiintymistaitoharjoituksia sisältäviä kirjoja on paljon kirjastoissa, pari ytimekästä ja selkeää esimerkkikirjaa ovat Jussi Helminen: Näyttämölle! (Ilmaisutaidon harjoituksia) Anu Löyttyniemi: Sukkela suu, ketterä keho (Ilmaisuharjoituksia)

5 Aktiviteetti: Esiintymistaidot Taso 3-4: Esiintymistaitoja tuleville partiojohtajille Tavoite: Johtamisen yksi tärkeä osa-alue on esiintyminen. Oma itsensä on syytä olla, mutta esiintymistaidoista on apua. Aktiviteetin tavoite on valmentautuminen partiossa kouluttamiseen ja johtamiseen sekä sen havainnollistaminen, että johtajalta vaaditaan heittäytymistä ja uskallusta olla esillä. Tässä aktiviteetissa tarpoja oppii ilmaisemaan itseään ryhmässä. Vartionjohtajan ohje: Tärkeitä asioita esiintymisessä ovat itsensä kontrolloiminen, tavat ja maneerit, äänenkäyttö, tunteiden esille tuominen ja eläytyminen, improvisointi, sijoittautuminen ja asemointi sekä selänkääntäminen. Esimerkki 1: Huono esimerkki johtamisesta Kouluttaja antaa mahdollisimman huonon koulutusesimerkin aiheesta merimiessolmu (puhuu hiljaa, on selkä yleisöön päin, mutisee itsekseen, näpertää niin, ettei kukaan näe). Tarpojien tehtävä on korjata virheet. Esimerkki 2: Erilaisia kouluttajia Tarpojat näyttelevät erilaisia kouluttajia, kuten äänekästä, ujoa, vauhdikasta, hidasta ja kyllästynyttä. Adjektiivit kannattaa jakaa paperilapuilla, samoin kuin aiheet, joista tarpoja puhuu. Näiden aiheiden kannattaa olla tuttuja, kuten teltan pystytys, planeetat, vuodenajat. Lopuksi mietitään, millaista esiintyjää on mukava kuunnella. Esimerkki 3: Mielipiteen ilmaiseminen, esimerkiksi paussi Olen eri mieltä Etsitään ryhmästä tai massasta poikkeavia mielipiteitä. Joku on kasvissyöjä, joku vastustaa yksityisautoilua, joku ei ota osaa vesisotaan, sillä vastustaa aseita. Kaikki eivät tykkää suklaasta. Jokainen saa vuorollaa perustella mielipiteensä, ja muut ovat hiljaa. Johtaja jakaa puheenvuorot. Ketään ei saa mollata mielipiteen takia. Lopuksi toisinajattelija voi markkinoida omaa ajatustaan, jos vaikka muut sen ostaivat. Tai vartionjohtaja aloittaa kertomalla yhden asian, josta luulee olevansa eri mieltä kuin muut. Jos joku on samaa mieltä, hän tulee johtajan luo piiriin. Vai yksi kerrallaan tulee piiriin. Seuraava kertoo myös erilaisesta mielipiteestään ja joku toinen tulee hänen viereensä. Näin jatketaan, kunnes kaikki ovat piirissä.

6 Ilmaisu- ja esiintymistaitoharjoituksia sisältäviä kirjoja on paljon kirjastoissa, pari ytimekästä ja selkeää esimerkkikirjaa ovat Jussi Helminen: Näyttämölle! (Ilmaisutaidon harjoituksia) Anu Löyttyniemi: Sukkela suu, ketterä keho (Ilmaisuharjoituksia)

7 Aktiviteetti: Esiintymistaidot Taso 5: Koulutusharjoitus Tavoite: Tarpoja vetää valmistelemansa koulutusharjoituksen tarpoja-, seikkailija- tai sudenpenturyhmälle. Tarpoja harjoittelee kouluttamista ja saa palautetta. Vartionjohtajan ohje: Auta tarvittaessa vartiolaisia koulutustarvikkeiden hankkimisessa ja tarpojien ohjeistamisessa. Luotsin ohje: Koulutusharjoitukset voi vetää esimerkiksi tarpojien yhteisellä retkellä. Sovi koulutusharjoitusten ajasta ja aiheesta koulutettavan ryhmän johtajien kanssa. Koulutusharjoituksen aiheen on hyvä olla valmiiksi ihan tuttu tarpojalle, esimerkiksi retkikeittimen käyttäminen, myrskylyhdyn sytyttäminen tai suunnanotto kompassilla. Näin luotsit voivat antaa palautetta nimenomaan kouluttamisesta ja esiintymisestä. Samasta aiheesta voi kouluttaa useampikin tarpoja, kun jakaa koulutettavat pieniin, 3 4 hengen ryhmiin. Palautteen annossa muista positiiviset ja onnistuneet asiat, mutta yritä löytää myös jotakin kehitettävää. Tärkeintä on, että tarpoja ottaisi huomioon, minkä ikäisten ryhmää hän kouluttaa. Tarvikkeet: Tarpoja hankkii koulutustarvikkeet.

8 Aktiviteetti: Roolit Taso 1: Esitämme pantomiimeja Tavoite: Tarpojavartio tekee pantomiimiharjoituksia, tarpoja oppii ilmaisemaan itseään sanattomilla viesteillä ja ymmärtää sanattoman viestinnän merkityksen. Sanaton viestintä on osa Vartionjohtajan ohje: Pantomiimi on esitys, jossa jotain aihetta käsitellään täysin äänettömästi, kuvaillen asioita ruumiinkielellä. Koloillassa esitetään esimerkiksi alla olevia aiheita pantomiimina. Aiheet ovat tarkoituksella paikkapaikoin hyvin haastavia ja jopa vaikeita. Miettikää lyhyesti jokaisen pantomiimin jälkeen, miten aiheen olisi voinut esittää eri tavalla pantomiimina. Aiheita pantomiimeihin: Tunteita: - viha - ujous - paha haju - ihastuminen - väsymys - kylmä - kuuma Esineitä: - traktori - vessanpytty - polkupyörä Henkilöitä: - lpkj - luotsi - presidentti - Aku Ankka Elvis - muut suositut popparit ja tähdet - Repomies - opettaja - muurari - linja-auton kuljettaja - kirvesmies - turkulainen teenviljelijä Sauli Niinistö rokkimummo mopotyttö naisnyrkkeilijä - lasta hoitavaa vaaria leipova tarpojaikäinen poika Tapahtumia: - erilaiset urheilulajit - laskun tilaaminen ravintolassa - kellon kysyminen - "Kuinka löydän Lenin-patsaan?" - Ravintolassa: "Haluan syödä kanaa/lihaa/kalaa." - "Olen kasvissyöjä." - "Minulla on laktoosi-intoleranssi." - Apteekissa: "Minulla on vatsa kuralla ja tarvitsen siihen lääkettä." Suomi voittaa (tai häviää) jääkiekon maailmanmestaruuden viimeisen sekunnin maalilla, tarpoja on joukkueen valmentaja missikilpailujen ennakkosuosikkia ei valitakaan voittajaksi/idolskilpailujen ennakkosuosikki putoaa jatkosta Oscar-voittaja kuulee voitostaan ja noutaa palkinnon Maistat herkullisen näköistä kakkua, johon onkin laitettu suolaa sokerin sijaan tarpoja on poimimassa marjoja metsässä, metsänomistaja tulee paikalle hätistämään marjanpoimijaa pois. Tunnelmaan kannattaa ensin virittäytyä erilaisten ilmaisuleikkien avulla. Ryhmässä esiintymisen jälkeen on helpompi laittaa itsensä yksin peliin. Hauskoja leikkejä tunnelman virittämiseksi: Leikki 1: Kävin eilen kaupassa...: Vartio muodostaa ringin, ja yksi vartiolaisista menee ringin keskelle. Hän saa keksiä mitä osti kaupasta, ja muut sen jälkeen esittävät sitä. Esim. "Kävin eilen kaupassa ja ostin jalkapallon." Tämän jälkeen koko muu vartio esittää jalkapalloa. Keskellä olija valitsee parhaan tai haluamansa jalkapallon, josta tulee seuraava keskellä olija.

9 Leikki 2: Rikkinäinen puhelinmurha pantomiimina: Vartion jäsenistä kolme viedään huoneesta ulos. He eivät saa kuulla murhapaikkaa eivätkä murha-asetta, jotka loppuvartio päättää. Vartionjohtaja hakee ensimmäisen uhrin sisään ja täysin hiljaisesti (pantomiimina) vie uhrin murhapaikalle ja murhaa hänet sovitulla tavalla. Ensimmäinen uhri hakee seuraavan uhrin ja murhaa tämän mahdollisimman samankaltaisesti. Toinen uhri hakee kolmannen uhrin ja toistaa kokemansa. Kolmas uhri yrittää sanoin selittää, mitä tapahtui. Leikkiä voi varioida vaihtamalla tapahtumaa joksikin muuksi kuin murhaksi. Tapahtumaa ei tarvitse kertoa uhrikolmikolle. Esimerkkitapahtumia: hiustenleikkuu ulkona, hampaan paikkaus lentokoneessa, umpisuolen poistoleikkaus leirillä ja synnyttäminen diskossa. Myös uhrien määrää voi muuttaa jopa siihen saakka, että kaikki vartiolaiset ovat uhreja vuorollaan.

10 Aktiviteetti: Roolit Taso 2: Näyttelemme Tavoite: Vartio harjoittelee lyhyitä mininäytelmiä tutuista aiheista. Tarpoja oppii heittäytymään rooleihin. Vartio oppii, miten näytelmän saa näyttämään siltä, miltä sen pitääkin näyttää. Heittäytymistä ja esiintymistaitoja, joita tarvitsee jokainen, mm. ryhmänjohtajana oleva partiolainen. Vartionjohtajan ohje: Vartio jaetaan puoliksi tai kolmeen osaan. Pienryhmät valitsevat pätkän jostain tutusta elokuvasta, piirretystä, näytelmästä tai muusta vastaavasta ja esittävät sen muille pienryhmille. Toiset pienryhmät yrittävät arvata, mikä näytelmä on kyseessä. Esimerkkejä valintakohteista: B-P:n tarina, Pyhän Yrjön tarina, Kimin tarina, Salatut elämät, Romeo ja Julia, Titanic, Twillight, Harry Potter. Ennen mininäytelmien tekoa kannattaa virittäytyä esittämiseen erilaisia ilmaisuleikkejä leikkimällä (edellisellä tasolla). Korosta tarpojille, että tämän aktiviteetin tarkoituksena on saada näytelmä näyttämään juuri siltä, miltä pitääkin: esimerkiksi näytelmän B-P:n on vastattava tarpojien mielikuvia B-P:stä, Harry Potteriä esittävä ei saisi vaikuttaa kovin aralta eikä Draco Malfoyn esittäjä kovin sympaattiselta. Tarvikkeet: Tarpeen mukaan näytelmärekvisiittaa ja roolivaatteita.

11 Aktiviteetti: Roolit Taso 3: Teemme laulunäytelmän Tavoite: Vartio tekee näytelmän ja valitsee sille aiheen, joka voi olla Baden-Powell, Pyhä Yrjö tai jokin ajankohtainen aihe. Lisäksi valitaan muutama tuttu laulu, jotka sopivat näytelmään. Tarpoja oppii yhdistelemään lauluja ja näytelmää ja käyttämään erilaisia tapoja itsensä ilmaisemisessa. Vartionjohtajan ohje: Kannusta vartiolaisia muokkaamaan roolihenkilöiden sukupuolta, ikää tai muuta perinteistä mielikuvaa. Tämä taso voi toimia joko lyhyesti toteutettuna, jolloin valitaan vain yksi säkeistö muutamasta tutusta ja esitetään näytelmä itselle omaksi iloksi joko kokouksessa tai esim. retken iltaohjelmana. Haastavampana toteutuksena taso voi olla myös osa majakkaa, yhteistä retkeä tai leiriä. Jos majakka on vaikkapa yrjönpäiväjuhla, voi tästä tehtävästä saada hyvän pohjan näytelmälle. Silloin suunnitteluun ja harjoitteluun kannattaa varata useampi kokous. Luotsin ohje: Huolehdi, että vartio pääsee halutessaan myös esittämään musikaalin muille ryhmille tai lippukunnan leirille tai yhteiseen juhlaan. Jos kaipaatte asiantuntija-apua, Arjaa voi pyytää ohjaamaan. Tarvikkeet: Laulukirja, tarvittaessa myös nuotit, roolivaatteita ja näytelmärekvisiittaa tarpeen mukaan.

12 Aktiviteetti: Roolit Taso 4: Teemme musikaalin Tavoite: Vartio tekee musikaalin ja valitsee sille aiheen, joka voi olla Baden-Powell, Pyhä Yrjö tai jokin ajankohtainen aihe. Lisäksi valitaan tuttuja lauluja ja sanoitetaan ne uusiksi niin, että ne sopivat näytelmään. Kootaan lauluista oma pieni musikaali, jolle keksitään välipuheenvuorot ja koreografia. Tarpoja oppii yhdistelemään lauluja ja näytelmää ja käyttämään erilaisia tapoja itsensä ilmaisemisessa. Vartionjohtajan ohje: Kannusta vartiolaisia muokkaamaan roolihenkilöiden sukupuolta, ikää tai muuta perinteistä mielikuvaa. Tämä taso voi toimia joko lyhyesti toteutettuna, jolloin valitaan vain yksi säkeistö muutamasta tutusta laulusta ja esitetään näytelmä itselle omaksi iloksi joko kokouksessa tai esim. retken iltaohjelmana. Haastavampana toteutuksena taso voi olla myös osa majakkaa, yhteistä retkeä tai leiriä. Jos majakka on vaikkapa yrjönpäiväjuhla, voi tästä tehtävästä saada hyvän pohjan näytelmälle. Silloin suunnitteluun ja harjoitteluun kannattaa varata useampi kokous. Luotsin ohje: Huolehdi, että vartio pääsee halutessaan myös esittämään musikaalin muille ryhmille tai lippukunnan leirille tai yhteiseen juhlaan. Jos kaipaatte asiantuntija-apua, Arjaa voi pyytää ohjaamaan. Tarvikkeet: Laulukirja, tarvittaessa myös nuotit, roolivaatteita ja näytelmärekvisiittaa tarpeen mukaan.

13 Aktiviteetti: Käsikirjoitus Tasot 1-2: Teemme käsikirjoituksen valmiista tarinasta Tavoite: Vartio tekee oman käsikirjoituksen dramatisoimalla valmista tarinaa. Tarpoja kirjoittaa luovasti valmiin tarinan pohjalta. Vartionjohtajan ohje: Esimerkiksi Pyhän Yrjön tarina tai muu tuttu partiotarina ovat hyviä muokattavia tähän aktiviteettiin, samoin muut tutut sadut ja tarinat. Hauskoja käsikirjoituksia saa myös tekemällä kuvitteellisia jatko-osia suosikkitelevisiosarjoihin, elokuviin tai suosikkilauluille. Tämän aktiviteetin voi myös yhdistää Roolit-aktiviteettiin, ja tehdä käsikirjoituksesta näytelmä. Käsikirjoitusta kannattaa hyödyntää retken tai leirin iltanuotiolla tai lippukunnan juhlassa. Käsikirjoituksen voi tehdä myös toiselle vartiolle tai sudenpentulaumalle. Käsikirjoitus-aktiviteettiin voi käyttää 1-2 kokousta, tai sen voi tehdä retkellä. Vartion voi jakaa pienempiin ryhmiin, 3 5 tarpojan ryhmä toimii parhaiten tässä aktiviteetissa. Tarvikkeet: Valmis tarina, kyniä ja paperia tai tietokone.

14 Aktiviteetti: Käsikirjoitus Taso 3: Teemme käsikirjoituksen valmiista aiheesta Tavoite: Vartio tekee oman käsikirjoituksen valmiista aiheesta. Tarpoja kirjoittaa luovasti valmiin aiheen pohjalta. Vartionjohtajan ohje: Tämän aktiviteetin myös yhdistää Roolit-aktiviteettiin, ja tehdä käsikirjoituksesta näytelmä. Käsikirjoitusta kannattaa hyödyntää retken tai leirin iltanuotiolla tai lippukunnan juhlassa. Käsikirjoituksen voi tehdä myös toiselle vartiolle tai sudenpentulaumalle. Käsikirjoitus-aktiviteettiin voi käyttää 1-2 kokousta, tai sen voi tehdä retkellä. Vartion voi jakaa pienempiin ryhmiin, 3 5 tarpojan ryhmä toimii parhaiten tässä aktiviteetissa. Käsikirjoituksen aihe voi liittyä esim. retken, leirin tai kokouksen teemaan, tarpojaikäisten elämään liittyviin aiheisiin tai tuttuihin satuihin, tarinoihin, elokuviin, tv-sarjoihin tai musiikkiin. Kannusta vartiolaisia muokkaamaan roolihenkilöiden sukupuolta, ikää tai muuta perinteistä mielikuvaa. Tarvikkeet: Aihe, kyniä ja paperia tai tietokone.

15 Aktiviteetti: Käsikirjoitus Taso 4: Käsikirjoitus vapaavalintaisesta aiheesta Tavoite: Vartio tekee oman käsikirjoituksen vapaavalintaisesta aiheesta, tarpoja keksii ja luo uutta. Vartionjohtajan ohje: Tämän aktiviteetin myös yhdistää Roolit-aktiviteettiin, ja tehdä käsikirjoituksesta näytelmä. Käsikirjoitusta kannattaa hyödyntää retken tai leirin iltanuotiolla tai lippukunnan juhlassa. Käsikirjoituksen voi tehdä myös toiselle vartiolle tai sudenpentulaumalle. Käsikirjoitus-aktiviteettiin voi käyttää 1-2 kokousta, tai sen voi tehdä retkellä. Vartion voi jakaa pienempiin ryhmiin, 3 5 tarpojan ryhmä toimii parhaiten tässä aktiviteetissa. Kannusta vartiolaisia keksimään rooleja, jotka rikkovat perinteisiä ikä-, sukupuoli- ja muita stereotypioita. Tarpojat saavat keksiä käsikirjoituksen aiheen itse, mutta jos aiheen löytäminen on vaikeaa, voit antaa heille vinkkejä esimerkiksi tasolta 3. Tarvikkeet: Kyniä ja paperia tai tietokone.

16 Aktiviteetti: Laulut Taso 1: Harjoittelemme partiolauluja Tavoite: Vartio opettelee vähintään 10 uutta partiolaulua, joista ainakin kaksi on vieraalla kielellä. Näin tarpoja osallistuu lauluperinteen säilyttämiseen. Vartionjohtajan ohje: Tämän aktiviteetin voi toteuttaa retkellä, leirillä, iltanuotiolla tai vaikkapa lippukunnan lauluillassa. Aktiviteetin voi tehdä vartioittain, useampi vartio yhdessä tai koko ikäkausi yhdessä. Lauluja, jotka jokaisten tarpojan pitäisi osata, ovat ainakin Partiomarssi, Sinikellojen iltanuotio -laulu, Maa on niin kaunis, Partiolaisten iltavirsi Nyt laulan tästä taipaleesta, Puolalainen nuotiolaulu ( Meil on metsässä nuotiopiiri ) ja Iltanuotiolla sekä tavallisimmat ruokalaulut ja huudot. Korosta tarpojille, että ruokalauluja ja huutoja ei koskaan osaa liikaa, kaikki uudet kannattaa painaa mieliin ja opettaa tilaisuuden tullen muillekin. Partiomarssissa on 2 sanat, toiset ovat olleet aikoinaan suomalaisten poikapartiolaisten käyttämät, toiset taas partiotyttöjärjestön. Nykyään lauletaan yleensä 1 säkeistö kummastakin eli ensin Tie selvä on partiotyttöjen laulusta, sitten Kun usko puhdas säihkyvä on Varmista myös, että kaikki vartiolaiset laulavat Partiolaisten iltavirren oikein: enhän anteeksiannotta jääkään., eikä ethän. (Jeesus ei varmastikaan jää anteeksiannotta) Pyydä luotsia tai muita johtajia tulemaan mukaan laulukokoukseen, jos olet epävarma omasta laulattajan taidoistasi. Sinikellojohtaja, jota kannattaa pyytää laulukokouksiin, on Arja Niittumaa, puh , Tarvikkeet: Partiolaulukirjoja, Sinikellojen OMA-laulumoniste.

17 Aktiviteetti: Laulut Taso 2: Leikimme laululeikkejä Tavoite: Vartio palauttaa mieliin tuttuja laululeikkejä sekä keksii johonkin uuteen lauluun leikin tai tekee jonkin partiolaulun sanoista sketsin. Tarpoja luo ja ideoi vanhasta uutta sekä osallistuu lauluperinteen säilyttämiseen. Vartionjohtajan ohje: Tämän aktiviteetin voi toteuttaa retkellä, leirillä, iltanuotiolla tai vaikkapa lippukunnan lauluillassa. Lauluja, joihin on helppo keksiä leikki tai sketsejä ovat esimerkiksi joululaulut tai partiolaulut kuten Tuoll on mun räiskäle tai Kun mä kuolen. Luotsin ohje: Luotsin tehtävä on antaa rakentavaa palautetta, jos vartio esittää laulun, leikin tai sketsin muille. Tarvikkeet: Partiolaulukirjoja, Sinikellojen OMA-laulumoniste.

18 Aktiviteetti: Laulut Taso 3: Teemme uuden partiolaulun Tavoite: Vartio osallistuu uuden partiolaulun säveltämiseen tai sanoittamiseen tai molempiin. Tarpoja luo ja ideoi vanhasta uutta sekä osallistuu lauluperinteen säilyttämiseen. Vartionjohtajan ohje: Laulut-aktiviteetin voi toteuttaa retkellä, leirillä, iltanuotiolla tai vaikkapa lippukunnan lauluillassa. Tätä aktiviteettia varten vartion voi jakaa myös pienempiin ryhmiin. Jos laulun säveltäminen tuntuu hankalalta, tehkää tuttuun lauluun uudet sanat tai käyttäkää sävelenä esimerkiksi kalevalaisia sävelmiä tai kaikille tuttuja joululauluja. Luotsin ohje: Luotsi antaa rakentavaa palautetta, jos vartio esittää laulun muille. Tarvikkeet: Laulukirjoja, kynä ja paperia.

19 Aktiviteetti: Laulut Taso 4: Teemme uuden partiolaulun 2 Tavoite: Vartio osallistuu uuden partiolaulun säveltämiseen ja/tai sanoittamiseen sekä opettaa tekemänsä laulun muille. Tarpoja luo ja ideoi vanhasta uutta sekä osallistuu lauluperinteen säilyttämiseen. Vartionjohtajan ohje: Laulun keksimiseen kannattaa käyttää aikaa yhden kokouksen verran. Varaa lisäksi aikaa myös laulun harjoitteluun ja opettamiseen muille. Jos laulun säveltäminen tuntuu hankalalta, tehkää tuttuun lauluun uudet sanat tai käyttäkää sävelenä esimerkiksi kalevalaisia sävelmiä tai kaikille tuttuja joululauluja. Tätä aktiviteettia varten vartion voi jakaa pienempiin ryhmiin. Laulut-aktiviteetin voi toteuttaa myös retkellä, leirillä, iltanuotiolla tai vaikkapa lippukunnan lauluillassa. Luotsin ohje: Luotsi huolehtii, että vartiolla on tilaisuus laulun opettamiseen ja että tarpojat saavat rakentavaa palautetta laulustaan ja toiminnastaan opetustilanteessa. Tarvikkeet: Laulukirjoja, kynä ja paperia.

20 Aktiviteetti: Leikki Taso 1: Vedän leikin omalle vartiolleni Tavoite: Tarpoja valitsee tilanteeseen sopivan leikin ja vetää sen. Tarpoja saa myös palautetta vartionjohtajalta tai aikuiselta. Tarpoja opettelee toimimaan hyvänä leikinjohtajana ja johtamaan yhteisleikin. Hän harjoittelee tilanteen arvioimista ja johtamista. Vartionjohtajan ohje: Käykää jo tarpon suuntauksessa tai leikkikokoukseen valmistautuessanne läpi, miten hyvä leikinjohtaja toimii sekä yleisiä ohjeita leikin valintaan ja vetämiseen. Selitä tarpojille, että nyt leikkien vetäminen on jo valmistautumista johtajaharjoitteluun: vedetyn leikin pitää olla tarpojaikäiselle sopiva ja sen verran vieraampi tai monimutkaisempi, että tarpojan pitää opettaa ensin säännöt muille leikkijöille. Leikkiä johtavan tarpojan tehtävä on myös pitää kiinni säännöistä, ja päättää, milloin on aika lopettaa leikki tai vaihtaa sitä. Ilmoita etukäteen kullekin vartiolaiselle, milloin on hänen vuoronsa vetää leikki. Voitte pitää myös 1 leikkikokouksen tai retkellä leikkirupeaman, jossa jokainen vuorollaan vetää leikin. Osaa vartiolaisista voi tällöin pyytää valitsemaan riehakkaan leikin, toisia taas laululeikin ja 2-3 vedettäväksi tulee rauhallinen leikki rupeaman päätökseksi. Luotsin tehtävä on yleensä palautteen anto, mutta jos hän ei ole paikalla, anna tarpojalle palautetta tilanteen hallinnasta, johtamisesta, ohjeiden selkeydestä ja leikin sopivuudesta tilanteeseen viimeistään kokouksen lopuksi. Varaa rauhallinen hetki kahdenkeskiseen palautteen antoon. Vinkkejä uusiksi leikeiksi löytyy kolon toimiston ilmoitustaulun leikkilistalta, Olli Aulion Leikkikirjasta ja kolon kirjaston vanhoista ohjelmalehtisistä sekä myös internetistä, esim. PartioWikistä tai Mannerheimin Lastensuojeluliiton sivuilta: fi.scoutwiki.org/luettelo_leikeistä Lisäksi SP:ltä tai L-SP:ltä tulee muutamia kertoja vuodessa erilaisia materiaalipaketteja, joista ehdottomasti kannattaa aina etsiä uusia leikkejä ja ideoita. Sinikelloissa uudet materiaalipaketit laitetaan yleensä kolon ilmoitustaululle. Luotsin ohje: Luotsi tai vartionjohtaja antaa tarpojalle palautteen tilanteen hallinnasta, johtamisesta, ohjeiden selkeydestä ja leikin sopivuudesta tilanteeseen viimeistään kokouksen lopuksi. Tarvikkeet: Mahdolliset leikkiin tarvittavat välineet.

21 Aktiviteetti: Leikki Taso 2: Vedän leikin toiselle ryhmälle Tavoite: Tarpoja valitsee tilanteeseen sopivan leikin ja vetää sen. Tarpoja saa myös palautetta vartionjohtajalta tai aikuiselta. Tarpoja opettelee toimimaan hyvänä leikinjohtajana ja johtamaan yhteisleikin. Hän harjoittelee tilanteen arvioimista ja johtamista. Vartionjohtajan ohje: Käykää jo tarpon suuntauksessa tai leikkikokoukseen valmistautuessanne läpi, miten hyvä leikinjohtaja toimii sekä yleisiä ohjeita leikin valintaan ja vetämiseen. Selitä tarpojille, että nyt leikkien vetäminen on jo valmistautumista johtajaharjoitteluun: vedetyn leikin pitää olla toiselle ryhmälle sopiva ja sen verran vieraampi tai monimutkaisempi, että tarpojan pitää opettaa ensin säännöt muille leikkijöille. Leikkiä johtavan tarpojan tehtävä on myös pitää kiinni säännöistä, ja päättää, milloin on aika lopettaa leikki tai vaihtaa sitä. Ilmoita etukäteen kullekin vartiolaiselle, milloin on hänen vuoronsa vetää leikki. Voitte pitää myös 1 leikkikokouksen tai retkellä tai leirillä leikkirupeaman, jossa jokainen vuorollaan vetää leikin. Pyydä tällöin osaa vartiolaisista valitsemaan riehakkaan leikin, toisia taas laululeikin ja 2-3 rauhallisen leikin rupeaman päätökseksi. Luotsin tehtävä on yleensä palautteen anto, mutta jos hän ei ole paikalla, anna tarpojalle palautetta tilanteen hallinnasta, johtamisesta, ohjeiden selkeydestä ja leikin sopivuudesta tilanteeseen viimeistään kokouksen lopuksi. Varaa rauhallinen hetki kahdenkeskiseen palautteen antoon. Vinkkejä uusiksi leikeiksi löytyy kolon toimiston ilmoitustaulun leikkilistalta, Olli Aulion Leikkikirjasta ja kolon kirjaston vanhoista ohjelmalehtisistä sekä myös internetistä, esim. PartioWikistä tai Mannerheimin Lastensuojeluliiton sivuilta: fi.scoutwiki.org/luettelo_leikeistä Lisäksi SP:ltä tai L-SP:ltä tulee muutamia kertoja vuodessa erilaisia materiaalipaketteja, joista ehdottomasti kannattaa aina etsiä uusia leikkejä ja ideoita. Sinikelloissa uudet materiaalipaketit laitetaan yleensä kolon ilmoitustaululle. Luotsin ohje: Luotsi tai leikitettävän ryhmän aikuinen antaa tarpojalle palautteen tilanteen hallinnasta, johtamisesta, ohjeiden selkeydestä ja leikin sopivuudesta tilanteeseen viimeistään kokouksen lopuksi. Luotsin tehtävä on myös sopia toisen ryhmän johtajien kanssa siitä, milloin leikkikokous tai hetket vedetään, ja selvittää onko leikitettävissä esim. liikuntarajoitteisia lapsia tai muita huomioon otettavia seikkoja. Tarvikkeet: Mahdolliset leikkiin tarvittavat välineet.

22 Aktiviteetti: Leikki Tasot 3 4: Opetamme partiotaidon leikin avulla Tavoite: Vartio keksii ja johtaa leikin, jonka avulla leikkijöille opetetaan jokin partiotaito. Vartio saa palautetta aikuiselta. Näin tarpoja opettelee toimimaan hyvänä leikinjohtajana, johtamaan yhteisleikin sekä käyttää luovuuttaan ja kekseliäisyyttään. Vartionjohtajan ohje: Tätä aktiviteettia varten vartion voi jakaa pienempiin esim. 3 6 hengen ryhmiin. Auta luotsin kanssa tarpojia sopivan opetettavan taidon ja sopivanlaisten leikkien löytämisessä: esimerkiksi leikin avulla voisi opettaa trangian kokoamisen, karttamerkkejä, merimerkkejä, ensiapua, partion historiaa, luonnontuntemusta tai kompassin käyttöä. Varmista ensin, että kaikki tarpojat osaavat hyvin opetettavan taidon ja varaa aikaa tarvittaessa kertaamiseen. Opetettavan leikin suunnitteluun ja harjoitteluun kannattaa varata myös aikaa vähintään 1 kokous ja vielä kunnolla aikaa mahdollisten leikkivälineiden keräämiseen ja leikin kertaamiseen ennen leikin vetokertaa. Varmista, että kunkin ryhmän jokaisella tarpojalla on oma roolinsa leikin suunnittelussa ja vetämisessä, eivätkä nämä jää vain yhden tai muutaman ryhmän jäsenen tehtäväksi. Vartio vetää leikin/leikit sudenpennuille, seikkailijoille tai nuoremmille tarpojille. Luotsin tehtävä on yleensä palautteen anto, mutta jos hän ei ole paikalla, anna yhdessä leikitettävän ryhmän johtajien kanssa kullekin tarpojalle palautetta tilanteen hallinnasta, johtamisesta, ohjeiden selkeydestä ja leikin sopivuudesta tilanteeseen viimeistään kokouksen lopuksi. Luotsin ohje: Sovi toisen ryhmän johtajien kanssa, milloin tarpojat voivat vetää leikin heille. Varmista, että taito tulee opetettua ikäkaudelle sopivalla taitotasolla ja tavalla. Anna palautetta tilanteen hallinasta, johtamisesta ja ohjeiden selkeydestä, varaa rauhallinen hetki palautteen antoon. Tarvikkeet: Välineet opetettavan taidon mukaan, esim. kortteja, joissa on karttamerkit, kompassi, narua, trangia.

23 Aktiviteetti: Pelit Taso 1: Pelaamme tuttua peliä maastoversiona Tavoite: Vartio pelaa tuttua peliä maastossa. Tutun pelin pelaaminen uudessa ympäristössä ja vanhojen rajojen rikkominen kehittää luovuutta, yhteistyökyky kehittyy säännöistä sovittaessa ja silloin kun peliä pelataan pareina tai joukkueissa. Vartionjohtajan ohje: Esimerkkinä on vanhasta SP:n sudenpentujen retkiohjelmapaketista skannattu Aarrejahti-peli, joka on Afrikan tähden maastoversio, joka on hauska peli minkä ikäisille tahansa. Vastaavanlaisia pelejä voit kehitellä melkeinpä mistä vain valmiista pelistä. Huomaa, että lippukunnassamme Aarrejahti pelataan paljon eri ikäkausissa, ja tarpojat ovat voineet pelata sitä jo aikaisemmin niin monta kertaa, että on mielekkäämpää valita joku muu peli. Muista peleistä esimerkiksi Cluedon maastoversio kiinnostaa tarpojia varmasti. Luotsin ohje: Auta vartionjohtajia löytämään sopiva peli ja kehittämään siitä maastoversio. Tarvikkeet: Pelin mukaan, esim. aarrejahtiin tarvitaan leikkirahaa: timantteja ja kultaa (esim. kuvina tai helmiä, kiviä tarroja tms.) kosteutta ja kätkemistä kestävissä pusseissa tai rasioissa; 1-2 hevosenkenkää tai sitä vastaavaa esinettä; pilli, kello tai muu vastaava kovaääninen juttu; ja jos halutaan, myös leikin aloittava kirje ja karttoja. Liitteet: Aarrejahti-pelin ohje

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu 2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu Jokaisella lapsella tulisi olla itsestään kuva yksilönä joka ei tarvitse ulkopuolista hyväksyntää ympäristöstään. Heillä

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

Tuuspartion historiaa: Mitä partiossa tehdään?

Tuuspartion historiaa: Mitä partiossa tehdään? Tervetuloa partioon Partio on vastavoima Miks mun pitäis ja Ei kuulu mulle -asenteille. Partiossa toimitaan ryhmissä, jotka noudattavat partio-ohjelmaa. Tärkeää on se, että saa tehdä itse. Pienimmätkin

Lisätiedot

Sinä olet kuin Lasse, koska... Tavoittelet unelmaasi. Pidät itsesi kunnossa. Käytät voimiasi viisaasti. Sinulla on tahdonvoimaa.

Sinä olet kuin Lasse, koska... Tavoittelet unelmaasi. Pidät itsesi kunnossa. Käytät voimiasi viisaasti. Sinulla on tahdonvoimaa. Sinä olet kuin Lasse, koska... Tavoittelet unelmaasi. Pidät itsesi kunnossa. Käytät voimiasi viisaasti. Sinulla on tahdonvoimaa. Kehität taitojasi jatkuvasti. Osaat keskittyä yhteen asiaan. Kuljet rohkeasti

Lisätiedot

Kati Sarva. VÄLKKÄLIIKUNTA-AKTIVITEETTIEN VALMISTAMINEN Välkkäpäivään 29.5.

Kati Sarva. VÄLKKÄLIIKUNTA-AKTIVITEETTIEN VALMISTAMINEN Välkkäpäivään 29.5. VÄLKKÄLIIKUNTA-AKTIVITEETTIEN VALMISTAMINEN Välkkäpäivään 29.5. Opettajainfo klo 8-9 Viertokadun juhlasalissa Pajapäivät omissa kotiluokissa (5-9 lk) Työskentelyryhmien koko porukan mukaan klo 9.00 omaan

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat).

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat). Laske kymmeneen Tavoite: Oppilaat osaavat laskea yhdestä kymmeneen ja kymmenestä yhteen. Osallistujamäärä: Vähintään 10 oppilasta kartioita, joissa on numerot yhdestä kymmeneen. (Käytä 0-numeroidun kartion

Lisätiedot

PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA

PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA Helsingin terveyskeskus poliklinikka Puheterapeutit: K. Laaksonen, E. Nykänen, R. Osara, L. Piirto, K. Pirkola, A. Suvela, T. Tauriainen ja T. Vaara PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA Lapsi oppii puheen tavallisissa

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY 2007 Mary K. Rothbart, D. E. Evans. All Rights Reserved. Finnish translation: Professor Katri Räikkönen-Talvitie and the Developmental Psychology Research Group, University of Helsinki, Finland The Adult

Lisätiedot

Lasten osio. PIKI ideointipäivä 22.9.2009. PIKI verkkokirjasto projekti Leila Virta

Lasten osio. PIKI ideointipäivä 22.9.2009. PIKI verkkokirjasto projekti Leila Virta Lasten osio PIKI ideointipäivä 22.9.2009 PIKI verkkokirjasto projekti Leila Virta Osion nimi ja kohderyhmä Lapset vai lapsille? (vrt nuoret vai nuorille) Pääasiallinen kohderyhmä: lukutaitoiset lapset

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Raahen kaupunki 30.3.2015 LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE

Raahen kaupunki 30.3.2015 LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE Raahen kaupunki 30.3.2015 Varhaiskasvatuspalvelut LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE Lapsen nimi Syntymäaika / 20 Hoitopaikka Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (vasu) on huoltajien

Lisätiedot

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus.

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. Ympäristö a. Tässä jaksossa ympäristö rakennetaan pedagogiikkaa tukevien periaatteiden mukaisesti ja

Lisätiedot

Osallistu kilpailuun Kesän 2017 parhaalle tapahtumalle nimi?

Osallistu kilpailuun Kesän 2017 parhaalle tapahtumalle nimi? Osallistu kilpailuun Kesän 2017 parhaalle tapahtumalle nimi? Kesäkuussa 2017 Lappeenrannassa nähdään ja koetaan sirkusta, kansantanssia ja teatteria lasten ja nuorten esittämänä, kun Nurtsi-nuorisosirkusfestivaali,

Lisätiedot

Valmennuksen kehityskortit

Valmennuksen kehityskortit Valmennuksen kehityskortit Valmennuksen kehityskortit auttavat tutoria, kouluttajaa ja valmentajaa pohtimaan valmennuksen laatutekijöitä systemaattisemmin ja syvällisemmin. Korttien tavoitteena on virittää

Lisätiedot

Papuri.papunet.net. Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman

Papuri.papunet.net. Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman Papuri.papunet.net Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman Tiesitkö, että kuka tahansa voi tehdä itse oman radio-ohjelman internetiin? Tässä kirjassa kerrotaan, miten se onnistuu. Saat ohjeet

Lisätiedot

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja Esittäytyminen Helpottaa tulevan päivän kulkua. Oppilaat saavat lyhyesti tietoa päivästä. Ohjaajat ja oppilaat näkevät jatkossa toistensa nimet nimilapuista, ja voivat kutsua toisiaan nimillä. Maalarinteippi,

Lisätiedot

PARTIOJOHTAJAPERUSKURSSIN JOHTAMISHARJOITUS

PARTIOJOHTAJAPERUSKURSSIN JOHTAMISHARJOITUS PARTIOJOHTAJAPERUSKURSSIN JOHTAMISHARJOITUS Johtamisharjoituksen tavoitteet Johtamisharjoituksen eli ns. välitehtävän tarkoitus on antaa sinulle onnistunut kokemus johtamisesta partiossa. Harjoituksen

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

2. Mikä on eniten kalastettu kala Saaristomerellä? 3. Mitä kaloja ihminen pystyy kasvattamaan kalanviljelylaitoksissa?

2. Mikä on eniten kalastettu kala Saaristomerellä? 3. Mitä kaloja ihminen pystyy kasvattamaan kalanviljelylaitoksissa? 36- leikin ohjeet 36- leikki on versio ulkoleikistä, jonka on kehittänyt Saara Susiluoma Jyväskylän luontokoulusta. Nimi tulee 36 kysymyksestä, jotka on kirjoitettu erillisille paperilapuille. Kuhunkin

Lisätiedot

Kuvio 1 Tasapaino (Equilibrium) on suljettujen ja avointen tietorakenteiden dynaaminen suhde

Kuvio 1 Tasapaino (Equilibrium) on suljettujen ja avointen tietorakenteiden dynaaminen suhde Kuvio 1 Tasapaino (Equilibrium) on suljettujen ja avointen tietorakenteiden dynaaminen suhde Suljetut skeemat eivät muutu prosessin kuluessa Tasapaino Avoimet skeemat voivat muuttua prosessin kuluessa

Lisätiedot

Neuvokas perhe. Ideoita lapsiperheen arkeen: Syöminen, liikkuminen ja ruutuaika

Neuvokas perhe. Ideoita lapsiperheen arkeen: Syöminen, liikkuminen ja ruutuaika Neuvokas perhe Ideoita lapsiperheen arkeen: Syöminen, liikkuminen ja ruutuaika Sisältö: Ruoka ja syöminen lapsiperheessä. Liikkuminen lapsiperheessä. Ruutuaika ja sen mukanaan tuomat haasteet. Lapset opettelevat

Lisätiedot

HYP on lyhenne sanoista Huomioivaa Yhdessäoloa Päivittäin HYP on asenne ja yhdessäolotapa:

HYP on lyhenne sanoista Huomioivaa Yhdessäoloa Päivittäin HYP on asenne ja yhdessäolotapa: Huomioivaa Yhdessäoloa Päivittäin ihmisille, jotka ovat vaarassa jäädä yksin HYP jakson käynnistyskokous Tutustu myös opasvihkoon Sheridan Forster: Huomioivan yhdessäolon malli HYP Mikä HYP on HYP on lyhenne

Lisätiedot

320075 Mitä nyt (4) What now?

320075 Mitä nyt (4) What now? 320075 Mitä nyt (4) What now? Lapset joutuvat usein tilanteisiin, joissa on hyvä miettiä omia reaktioitaan ennen toimimista. Tässä korttisarjassa esitetään erilaisia hankalia tilanteita, joihin jokainen

Lisätiedot

VAHVAT, HYVINVOIVAT LIPPUKUNNAT

VAHVAT, HYVINVOIVAT LIPPUKUNNAT YHTEINEN TEHTÄVÄMME Partiokasvatuksen ansiosta yhä useammat lapset ja nuoret kasvavat tasapainoisiksi, vastuuntuntoisiksi, aktiivisiksi ja itsenäisiksi yhteisön jäseniksi SIKSI TAVOITTEENAMME ON: VAHVAT,

Lisätiedot

PUHUMINEN Harjoit- Osaa KUULLUN YMMÄRTÄMINEN Harjoit-Osaa. pvm pvm pvm pvm TAITOTASO A1 Suppea viestintä kaikkien tutuimmissa tilanteissa

PUHUMINEN Harjoit- Osaa KUULLUN YMMÄRTÄMINEN Harjoit-Osaa. pvm pvm pvm pvm TAITOTASO A1 Suppea viestintä kaikkien tutuimmissa tilanteissa PIENTEN KIELIREPPU SUOMEN KIELEN OPPIMISEN SEURANTA VARHAISKASVATUKSESSA JA ALKUOPETUKSESSA (sovellus eurooppalaisesta viitekehyksestä) Lapsen nimi : Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: PUHUMINEN Harjoit-

Lisätiedot

TAITO TARTTUU TREENAAMALLA!

TAITO TARTTUU TREENAAMALLA! TAITO TARTTUU TREENAAMALLA! TAIDON OPPIMINEN TAITO TARTTUU TAITOTASON VAIHEET Suunnittele harjoitus 1, jossa on neljä osiota omalle joukkueellesi - (Pohdi mitä harjoitteita käyttäisit samaan harjoitteluun

Lisätiedot

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Sukupuoli ja ikä Haastattelin Kirjasto 10:ssä 14 henkilöä, joista seitsemän oli naisia (iät 24, 25, 36, 36, 50,

Lisätiedot

IHMINEN: kehonosat ja elimet

IHMINEN: kehonosat ja elimet IHMINEN: kehonosat ja elimet AIHE: S1: Kasvu ja kehitys (OPS 2014) IKÄLUOKKA: alkuopetus TAVOITTEET: Opetuskokonaisuudelle asetettuja käsitteellisenä tavoitteena on ihmisen kehonosien mieleen palauttaminen

Lisätiedot

Keskeneräisten tarujen kirja

Keskeneräisten tarujen kirja Keskeneräisten tarujen kirja Tarve kokeilla jotain uutta Peliesittelyt ja digitarina Laadi peliesittely valitsemastasi pelistä. Sisällytä esittelyysi ainakin seuraavat asiat: Pelin nimi Lyhyt esittely

Lisätiedot

DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely:

DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely: lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely: 10-vuotias Tefik on kotoisin Kosovosta mutta asuu tällä hetkellä perheensä kanssa

Lisätiedot

TERVETULOA RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTI MIINANTUPAAN!

TERVETULOA RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTI MIINANTUPAAN! TERVETULOA RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTI MIINANTUPAAN! RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTIEN TOIMINTAA OHJAAVAT ARVOT JA TAVOITTEET: Toimintamme arvot : 1. Kodinomaisuus 2. Lämpö 3. Turvallisuus 4. Yhteistyö Toiminnan

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2014

TOIMINTASUUNNITELMA 2014 1 TOIMINTASUUNNITELMA 2014 n Partiolaiset ry toteuttaa partiotoimintaa lapsille ja nuorille n kunnassa. Lippukunta on Lounais-Suomen Partiopiiri ry:n ja Suomen Partiolaiset ry:n jäsen. Vuonna 2014 lippukunta

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2016

Toimintasuunnitelma 2016 Partiolippukunta Vihterä ry Toimintasuunnitelma 2016 Mahdollistamme alueen lapsille ja nuorille laadukasta ja mielekästä partiotoimintaa Yleistä toiminnasta Partiolippukunta Vihterä ry:n tarkoituksena

Lisätiedot

Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta. Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta

Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta. Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta Harjoitteen tavoitteet ja hyödyt Harjoitteen tavoitteena on varmistaa, että

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

Vertaisopastuksella verkkoon

Vertaisopastuksella verkkoon Vertaisopastuksella verkkoon Hanna Kaisti Hämeenlinnan kaupunginkirjasto Tehdään yhdessä: osallistava tapahtumatuotanto kirjastossa 13.10.2016. Pori Vertaisopastus Vertaisopastus on vapaaehtoisten kirjaston

Lisätiedot

Säännöt. Pelivalmistelut

Säännöt. Pelivalmistelut Haasteet Haasteet 1. Lusikka kuppiin 2. Posse Pong 3. Räkäpallo 4. Syömäpuikkohaaste 5. hamsteriposket 6. Lattian kautta kuppiin 7. Korttipalapeli 8. Lajitteluhaaste 9. Pingis ristinolla 10. Lusikkaflipperi

Lisätiedot

Millainen on hyvä työhakemus?

Millainen on hyvä työhakemus? TYÖHAKEMUS- OPAS Millainen on hyvä työhakemus? Hyvä hakemus erottuu joukosta ja vastaa kysymykseen, miksi sinä olisit hyvä valinta tehtävään. Hakemuksessa voit tuoda omaa persoonaasi esiin, jopa ehkä enemmän

Lisätiedot

Pienen lapsen kiukku. KK Elisa Haapala ja KK Sallamari Keto-Tokoi Oulun yliopisto

Pienen lapsen kiukku. KK Elisa Haapala ja KK Sallamari Keto-Tokoi Oulun yliopisto Pienen lapsen kiukku KK Elisa Haapala ja KK Sallamari Keto-Tokoi Oulun yliopisto Sisältö: Lapsen psyykkisen kehityksen vaiheet Temperamentti Mikä lasta kiukuttaa? Konstit ja keinot kiukkutilanteissa Tavoitteet:

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

Eväspussi. Onko lähipiirissä esiintynyt hitautta tai vaikeutta lukemaan ja kirjoittamaan oppimisessa? Millaista?

Eväspussi. Onko lähipiirissä esiintynyt hitautta tai vaikeutta lukemaan ja kirjoittamaan oppimisessa? Millaista? Liite Pienten Kielireppuun. Eväspussi Oman äidinkielen vahva hallinta tukee kaikkea oppimista. Tämän vuoksi keskustelemme kielten kehityksestä aina varhaiskasvatuskeskustelun yhteydessä. Kopio Kielirepusta

Lisätiedot

Kokemäen kaupunki Sivistystoimi

Kokemäen kaupunki Sivistystoimi Esioppilaan itsearvionti Lomakkeet 1- Ohje Esiopetuksessa kehitetään lasten edellytyksiä itsearvointiin. Lapsia rohkaistaan kuvaamaan, mistä he esiopetuksessa pitävät, missä he ovat omasta mielestään onnistuneet

Lisätiedot

Partiojohtajien peruskurssi III/2012 Onnistuimme antamaan kurssilaisille eväitä partiojohtajuuteen. Uskomme, että jokainen sai jotakin uutta

Partiojohtajien peruskurssi III/2012 Onnistuimme antamaan kurssilaisille eväitä partiojohtajuuteen. Uskomme, että jokainen sai jotakin uutta Partiojohtajien peruskurssi III/2012 Onnistuimme antamaan kurssilaisille eväitä partiojohtajuuteen. Uskomme, että jokainen sai jotakin uutta ajateltavaa tai uusia oivalluksia. 26 kurssilaista, 1 ilman

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

kielipassi Moduuli 1

kielipassi Moduuli 1 kielipassi Moduuli 1 minä ja lähipiiri MINÄ / IHMINEN / MODUULI 1 / A1.3 Osaan kertoa perustiedot itsestäni kirjallisesti ja suullisesti. Osaan vastata henkilötietokysymyksiin. Osaan täyttää henkilötietolomakkeen.

Lisätiedot

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT Välitämme ja vastaamme lapsesta, asetamme rajat Ohjaamme lapsiamme omatoimisuuteen Pyrimme kasvattamaan lapsiamme terveisiin elämäntapoihin huom! Esimerkin voima :) Tarjoamme

Lisätiedot

Ohjeistus kouluttajille

Ohjeistus kouluttajille Ohjeistus kouluttajille Käytyäsi Tajua mut! -toimintamallin kouluttajakoulutuksen olet valmis perehdyttämään kollegoitasi ja oman työyhteisösi jäseniä Tajua mut! -toimintamallin käyttöön. Jos toimipaikkasi

Lisätiedot

NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET

NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET RUDOLF KOIVU NÄYTTELYYN LIITTYVÄ NUKKETEATTERI NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET Itsekseen tekeville Nukketeatterissa voi leikkiä teatteriesitystä kokeilemalla nukeilla näyttelemistä erilaisissa lavasteissa.

Lisätiedot

Oppilaskunnan pajapäivä: verta, hikeä ja kyyneleitä

Oppilaskunnan pajapäivä: verta, hikeä ja kyyneleitä Oppilaskunnan pajapäivä: verta, hikeä ja kyyneleitä Oppilaskunnan pajapäivästä ei puuttunut vauhtia eikä vaarallisia tilanteita. Pajupillin veistäminen vaati verta ja tanssi, katukoris ja jalkapallo puskivat

Lisätiedot

LAPSEN JA PERHEEN ARJEN KARTOITTAMINEN

LAPSEN JA PERHEEN ARJEN KARTOITTAMINEN Sofian vastaanottokoti LIITE 1: Tulotietolomake 1 Päivämäärä Keskusteluissa läsnä LAPSEN JA PERHEEN ARJEN KARTOITTAMINEN LAPSEN NIMI SYNTYMÄAIKA LAPSEN PERHE Lapsen vanhemmat Sisarukset Isovanhemmat Muita

Lisätiedot

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Päiväkodissamme toteutetaan varhaiskasvatusta ja esiopetusta vahvasti leikin, liikunnan ja luovuuden kautta. Leikki ja liikunta kuuluvat päivittäin

Lisätiedot

<<<<<<< Taikahatun taikoma ennustus

<<<<<<< Taikahatun taikoma ennustus Taikahatun taikoma ennustus Ennustukset sopivat hyvin iloisen mielialan nostattamiseksi esimerkiksi ryhmän kokoontumisen lopuksi, kauden ensimmäiselle tai viimeiselle tapaamiskerralle sekä juhliin. Varsinkin

Lisätiedot

Koostanut Juulia Lahdenperä ja Rami Luisto. Salakirjoituksia

Koostanut Juulia Lahdenperä ja Rami Luisto. Salakirjoituksia Salakirjoituksia Avainsanat: salakirjoitus, suoraan numeroiksi, Atblash, Caesar-salakirjoitus, ruudukkosalakirjoitus, julkisen avaimen salakirjoitus, RSA-salakirjoitus Luokkataso: 3.-5. luokka, 6.-9. luokka,

Lisätiedot

Säännöt. useamman tunnin kokonaisuus 5.-6.-luokkalaisille

Säännöt. useamman tunnin kokonaisuus 5.-6.-luokkalaisille ET, monialaiset, opetusideoita Säännöt useamman tunnin kokonaisuus 5.-6.-luokkalaisille Johdattelua sääntöihin - lautapeli: oppilaille annetaan pelilauta ja heidän tulee kehittää peliin omat säännöt koonta:

Lisätiedot

MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ!

MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ! MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ! Nuortenillan toiminta-ajatus ja tavoite Kahden eri seurakunnan nuoret kohtaavat toisiaan ja tutustuvat seurakuntien nuorisotoimintaan, jakavat kokemuksia, ideoita,

Lisätiedot

Mesikämmen 2/2006 2/2006

Mesikämmen 2/2006 2/2006 Mesikämmen 2/2006 2/2006 Partiolippukunta Mankkaan Eräsusien tiedotuslehti 2/2006 2 Mesikämmen 2/2006 Mesikämmen on partiolippukunta Mankkaan Eräsusien virallinen tiedotuslehti. Päätoimittaja ja taitto:

Lisätiedot

YRITTÄJYYSPROJEKTI HYVÄNTEKEVÄISYYSILTA

YRITTÄJYYSPROJEKTI HYVÄNTEKEVÄISYYSILTA YRITTÄJYYSPROJEKTI HYVÄNTEKEVÄISYYSILTA HANKEIDEA Hyväntekeväisyysilta, joka järjestetään jonkin paikallisen järjestön (esim. Lions clubin) kanssa Illan tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen Illan aikana

Lisätiedot

Vinkkejä vanhemmille. Nuoret ja päihteet

Vinkkejä vanhemmille. Nuoret ja päihteet Vinkkejä vanhemmille Nuoret ja päihteet Vinkkejä vanhemmille Päihteiden aiheuttamat terveysongelmat ovat vuosi vuodelta lisääntyneet. Mitä nuorempana päihteiden käyttö aloitetaan, sitä todennäköisemmin

Lisätiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vastausta Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vesa.raasumaa@gmail.com Muokkaa tätä lomaketta Tiivistelmä Olen 5% Tyttö 5 % Poika 5 % 5% Vuosiluokkani on 8,% 3,8% 7. 5 % 8. 8. % 9. 7 3.8 % 5% Alakouluni

Lisätiedot

Miten liikkuminen näkyy Helsingin varhaiskasvatuksen strategisissa linjauksissa?

Miten liikkuminen näkyy Helsingin varhaiskasvatuksen strategisissa linjauksissa? Miten liikkuminen näkyy Helsingin varhaiskasvatuksen strategisissa linjauksissa? Strategia => viraston tuloskortti => alueen toimintasuunnitelma Sanoista tekoihin Onko tuloskortin kirjaus näkynyt toimintana

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 1 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Nakkilan Partiolaiset ry toteuttaa partiotoimintaa lapsille ja nuorille Nakkilan kunnassa. Lippukunta on Lounais-Suomen Partiopiiri ry:n ja Suomen Partiolaiset ry:n jäsen. Lippukunta

Lisätiedot

OLS Jalkapallo. OLS Kaupunkisarja

OLS Jalkapallo. OLS Kaupunkisarja OLS Jalkapallo OLS Kaupunkisarja OLS Kaupunkisarjassa lapsi pääsee aloittamaan jalkapalloharrastuksen lähellä kotia. Muut harrastukset vs. OLS Kaupunkisarja Kaupunkisarjatoiminnan lisäksi lapsilla pitää

Lisätiedot

Mitäs peliä sitä oikein pelataan? Susanna Snellman Vyyhti-hanke

Mitäs peliä sitä oikein pelataan? Susanna Snellman Vyyhti-hanke Mitäs peliä sitä oikein pelataan? Case: Vyyhtipeli Susanna Snellman Vyyhti-hanke Pelillisyys vai peli? - Pelillistäminen tarkoittaa toiminnon tai menetelmän pelillistämistä (joskus se voi olla myös leikillistämistä)

Lisätiedot

4-VUOTIAAN LAPSEN KEHITYKSEN SEURANTA /LUOTTAMUKSELLINEN

4-VUOTIAAN LAPSEN KEHITYKSEN SEURANTA /LUOTTAMUKSELLINEN 1 Posion neuvola/päivähoito 4-VUOTIAAN LAPSEN KEHITYKSEN SEURANTA /LUOTTAMUKSELLINEN Lapsen nimi: Syntymäaika: Vanhemmat / huoltajat: Päivähoito-/kerhopaikka: Hoitaja: Terveydenhoitaja: 1. SOSIAALISET

Lisätiedot

ARVAA MIKÄ AMMATTI -sanaselityspeli. AMMATTIPELI kysymysnopalla. puutarhuri. poliisi

ARVAA MIKÄ AMMATTI -sanaselityspeli. AMMATTIPELI kysymysnopalla. puutarhuri. poliisi ARVAA MIKÄ AMMATTI -sanaselityspeli Arvaa mikä ammatti -pelin korteissa on 60 suomalaisille tuttua ammattia. Tulosta sopiva määrä kortteja. Kortteja on runsaasti, ja alussa on helpompia sanoja. Lopussa

Lisätiedot

Vastustaja vai kilpakumppani? Ringeten Reilu Peli periaatteet Suomen Ringetteliiton syyskokous

Vastustaja vai kilpakumppani? Ringeten Reilu Peli periaatteet Suomen Ringetteliiton syyskokous Ringeten Reilu Peli periaatteet 12.11.2011 Suomen Ringetteliiton syyskokous Ringette on suurenmoinen peli. Se tarjoaa parhaimmillaan mukana oleville ympäristön, jossa opitaan voittamaan ja häviämään sekä

Lisätiedot

Kulttuuria ja urheilua -reitti Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät.

Kulttuuria ja urheilua -reitti Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät. Ohjeet Kulttuurikuntoilun tehtäviä varten Kulttuuria ja urheilua -reitti Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät. TEHTÄVÄT ENNEN KÄVELYÄ TEHTÄVÄ 1 Lue kävelyn

Lisätiedot

Minä ohjaajana - kokonaisvaltainen ihmiskäsitys

Minä ohjaajana - kokonaisvaltainen ihmiskäsitys Tavoite Harjoitus on tarkoitettu elämäntapamuutosohjaajalle ohjaajan oman ihmiskäsityksen tiedostamiseen. Jokaisella meistä painottuu ihmiskäsityksessä joku puoli: koulutustausta, omat mielenkiinnon kohteet

Lisätiedot

Juontajan opas. Sisällys

Juontajan opas. Sisällys Juontajan opas Tämä opas on tarkoitettu avuksi teille, jotka luotsaatte Suomen Lähetysseuran ja seurakuntien yhteisen Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuden alusta loppuun. Aivan ensimmäiseksi Suomen Lähetysseurassa

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Missä Jumala on? Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN KULTTUURIKESKUS VILLA ARTTU KEVÄT 2017 OHJELMA

LASTEN JA NUORTEN KULTTUURIKESKUS VILLA ARTTU KEVÄT 2017 OHJELMA LASTEN JA NUORTEN KULTTUURIKESKUS VILLA ARTTU KEVÄT 2017 OHJELMA Susanna K. Lehto. Lasten ja nuorten taidekeskuksen arkisto Tervetuloa Villa Artun näyttelyihin, työpajoihin ja tapahtumiin! Pelattava näyttely

Lisätiedot

Leikkipuistomme tavoitteena on tarjota lapsille tuttu, turvallinen, virikkeellinen ja monipuolisesti palveleva ympäristö.

Leikkipuistomme tavoitteena on tarjota lapsille tuttu, turvallinen, virikkeellinen ja monipuolisesti palveleva ympäristö. KUUSISTON LEIKKIPUISTON TOIMINTASUUNNITELMA KEVÄÄLLE 2016. Leikkipuistomme tavoitteena on tarjota lapsille tuttu, turvallinen, virikkeellinen ja monipuolisesti palveleva ympäristö. Lasten kanssa puistossamme

Lisätiedot

Millainen maailmani pitäisi olla?

Millainen maailmani pitäisi olla? Millainen maailmani pitäisi olla? Luomme itsellemme huomaamattamme paineita keräämällä mieleen asioita joiden pitäisi olla toisin kuin ne ovat. Tällä aiheutamme itsellemme paitsi tyytymättömyyttä mutta

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

HYVÄ MINÄ! Tutkimusretki itsetuntoon - työpaja

HYVÄ MINÄ! Tutkimusretki itsetuntoon - työpaja HYVÄ MINÄ! Tutkimusretki itsetuntoon - työpaja Mervi Juusola Tietokirjailija, kuvataideterapeutti ja neuropsykiatrinen valmentaja www.mielenvoimaa.net Varhaiskasvatuspäivät 6.11.2015 Sosiaalisten taitojen

Lisätiedot

8. Jäällä tapahtuva toiminta - lajileikit ja pelit

8. Jäällä tapahtuva toiminta - lajileikit ja pelit 8. Jäällä tapahtuva toiminta - lajileikit ja pelit Leikkien käyttäminen lajitaitojen oppimisen tukena Leikit ja pelit jäällä Jääkiekkoleikit LEIKKIEN KÄYTTÄMINEN LAJITAITOJEN OPPIMISEN TUKENA Leikkien

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU Honkajoen kunta Sivistystoimi Varhaiskasvatus KIS KIS KISSANPOIKA KISSA TANSSII JÄÄLLÄ SUKAT KENGÄT KAINALOSSA HIENO PAITA PÄÄLLÄ VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU 3-5 VUOTIAAT Lapsen nimi Syntymäaika Päivähoitopaikka

Lisätiedot

KEHO ON LEIKKI - kirjan rakenne. Susanne Ingman-Friberg kätilö YAMK projektikoordinaattori

KEHO ON LEIKKI - kirjan rakenne. Susanne Ingman-Friberg kätilö YAMK projektikoordinaattori KEHO ON LEIKKI - kirjan rakenne Susanne Ingman-Friberg kätilö YAMK projektikoordinaattori OSA 1 Tutkimus Mitä on lapsen seksuaalisuus Väestöliitossa tehty LASEKE-tutkimus Ammattilaisten ajatuksia lasten

Lisätiedot

Mitä leirilippukunnanjohtajilta ja - luotseilta odotetaan?

Mitä leirilippukunnanjohtajilta ja - luotseilta odotetaan? Mitä leirilippukunnanjohtajilta ja - luotseilta odotetaan? Roolisi leirilippukunnanjohtajana (LLPKJ) tai leiriluotsina on äärimmäisen tärkeä Roihun onnistumisen kannalta. Näihin tärkeisiin rooleihin kohdistuu

Lisätiedot

Ennen Roihua Kipinöi, leirin jälkeen nautitaan Hiilloksista

Ennen Roihua Kipinöi, leirin jälkeen nautitaan Hiilloksista Ennen Roihua Kipinöi, leirin jälkeen nautitaan Hiilloksista Kuva: Antti Kurkinen Ei-Vielä-Partiolaiset mukaan Roihuamaan! Lippukunnat saavat Sp:n lippukuntapostin mukana materiaalia Roihun ja partion markkinointitapahtuman

Lisätiedot

Suunnittele ja toteuta lukuhetki!

Suunnittele ja toteuta lukuhetki! Minä luen sinulle -kampanja (2017) Suunnittele ja toteuta lukuhetki! Tietoa ja vinkkejä oppilaitoksille ja vammais- ja vanhustyön yksiköille Hyvä lukija, Selkokieli - yhteinen kieli tämä pieni opas tarjoaa

Lisätiedot

Kaveritaidot -toiminta

Kaveritaidot -toiminta Kaveritaidot -toiminta Kaveritaidot ovat sosiaalisten taitojen harjoittelemista ja kehittämistä. Kaveritaito -toiminta on tarkoitettu henkilöille, joilla on vaikeuksia sosiaalisessa vuorovaikutuksessa

Lisätiedot

Kiusattu ei saa apua. Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiusaamiskysely Kiusattu ei saa apua

Kiusattu ei saa apua. Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiusaamiskysely Kiusattu ei saa apua Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiusaamiskysely 2006 Kiusattu ei saa apua Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiusaamiskysely 2006 Kiusattu ei saa apua Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiusaamiskyselyyn

Lisätiedot

Kenguru 2012 Junior sivu 1 / 8 (lukion 1. vuosi)

Kenguru 2012 Junior sivu 1 / 8 (lukion 1. vuosi) Kenguru 2012 Junior sivu 1 / 8 Nimi Ryhmä Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta

Lisätiedot

Harjoite 9: Tavoitteenasettelu menestyksekkään kilpailemisen apuna

Harjoite 9: Tavoitteenasettelu menestyksekkään kilpailemisen apuna Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 2: Taitava kilpailija Harjoite 9: Tavoitteenasettelu menestyksekkään kilpailemisen apuna Harjoitteen tavoitteet ja hyödyt Oikein toteutettu ja urheilijalle

Lisätiedot

Maanantai 13.6.2016 klo 9.00 13.00 (F2066 ja F2063) Tehtävä 1 - Audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelma

Maanantai 13.6.2016 klo 9.00 13.00 (F2066 ja F2063) Tehtävä 1 - Audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelma AUDIOVISUAALISEN MEDIAKULTTUURIN KOULUTUSOHJELMA 2016 Maanantai 13.6.2016 klo 9.00 13.00 (F2066 ja F2063) Tehtävä 1 - Audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelma Tehtävän materiaalit Lyhytelokuva

Lisätiedot

Palloultimate Soveltaminen:

Palloultimate Soveltaminen: Liikuntaseikkailu Liikuntavinkit2013 Palloultimate Peliä pelataan suurehkolla kentällä, ulkona alueeksi sopii esimerkiksi puolikas jalkapallokenttä. Kentän molemmissa päädyissä on koko kentän levyinen

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

OHJEET OPETTAJALLE: Lukuseikkailun tavoitteet:

OHJEET OPETTAJALLE: Lukuseikkailun tavoitteet: OHJEET OPETTAJALLE: Lukuseikkailun tavoitteet: innostaa ja kannustaa lasta lukemaan herättää ja ylläpitää kirjallisuuden harrastusta tutustuttaa kirjallisuuden eri lajeihin antaa elämyksiä ja herättää

Lisätiedot

JOULUAJAN KYSYMYKSET. Käyttöideoita

JOULUAJAN KYSYMYKSET. Käyttöideoita JOULUAJAN KYSYMYKSET Kortit juhlatunnelman herättelyä ja juhlan suunnittelua varten Kysymykset liittyvät: mielipiteisiin kokemuksiin toiveisiin muistoihin. Alussa on helppoja ja lopussa vaikeita kysymyksiä.

Lisätiedot

Lippukunta- vierailu

Lippukunta- vierailu Lippukuntavierailu Sisältö Tekijät Mikä on Koululaisten Seikkailuviikko? s. 3 Yhteydenotto kouluun tai iltapäiväkerhoon s. 4 Vierailun suunnittelu s. 5 Ohjelma s. 7 Ulkona toteutettava s.7 Sisällä toteutettava

Lisätiedot

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti Aihe 3 4. luokkien elämyspäivä Rantokankaalla Tavoitteet edistää ryhmäytymistä yhteistoiminnallisilla aktiviteeteilla luontoelämysten kokeminen Kohderyhmä ja koko 9 10-vuotiaat oppilaat, 36 lasta ja neljä

Lisätiedot

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI VASU TAVOITTEET Tasapainoinen, tyytyväinen ja hyvinvoiva lapsi Lapsen tulee tuntea, että hänestä välitetään Haluamme välittää lapselle tunteen, että maailma on hyvä ja siihen uskaltaa kasvaa VIHREÄ LIPPU

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot