Taso 1: Ilmaisuharjoituksia

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Taso 1: Ilmaisuharjoituksia"

Transkriptio

1 Aktiviteetti: Esiintymistaidot Taso 1: Ilmaisuharjoituksia Tavoite: Tarpoja tekee ilmaisuharjoituksia ryhmänsä kanssa ja oppii ilmaisemaan itseään. Aktiviteetin tavoite jo tasoilla 1 2 on valmentautuminen partiossa kouluttamiseen ja johtamiseen sekä sen havainnollistaminen, että johtajalta vaaditaan heittäytymistä ja uskallusta olla esillä. Vartionjohtajan ohje: Esimerkkejä sopivista ilmaisuharjoituksista: Esimerkki 1: Kokouksen alkulämmittely Venytellään, kävellään huoneessa ja johtajan ohjeiden mukaan kuvitellaan, että ollaan esimerkiksi laiskoja kissoja, kiireisiä toimistotätejä, urbaaneja banaaneja. Esimerkki 2: Suun liikkeet, alkulämmittely Avataan äänijänteet ja harjoitellaan vesihiisisihisihississä ja ärränkierränympäriorren. Esimerki 3: Tervehtiminen Kerro tarpojille, että tervehtimisessä on vain 1 sääntö: ensin tervehtii se, joka on fiksumpi. Jokainen kävelee huoneen keskelle muiden eteen ja esittelee itsensä sanomalla "moi" (muita ohjeita ei anneta). Harjoituksen purku on tärkeää: kerro, että tervehtiminen on tärkeää, tervehdyksellä kertoo, että huomaa toiset paikalla olijat ja arvostaa heitä. Vastaavasti paikallaan olijat pystyvät ehkä päättelemään jotakin keskelle kävelevän mielialasta: jännittäkö häntä, onko hän hyvällä vai huonolla tuulella, väsynyt ja kiinnostaako häntä. Kokeilkaa myös vuorollaan esimerkkejä huonoista tavoista tervehtiä: välinpitämättömistä olemuksista, huonosti kuuluvista äänistä, veltoista kädenpuristuksista. Esimerkki 4: Tiikerinmetsästäjä Sovitaan kuvitteellinen tilanne, jossa on kaksi hahmoa. Toinen on tiikerinmetsästäjä. Tiikerinmetsästäjä kohtaa kodin tarve-esineen, joka kysyy: "Mitäs teet?" Metsästäjä vastaa: "No metsästän tiikeriä." Tarve-esine tuhoaa metsästäjän, esimerkiksi silitysrauta silittää metsästäjän. Roolit vaihtuvat: metsästäjä poistuu paikalta ja uusi esine saapuu paikalle, vanha esine alkaa metsästää. Johtaja voi jakaa valmiilla pikkulapuilla esineroolit

2 tai tarpojat voivat itse keksiä esineensä. Esimerkki 5: Sietämätön tunne. 3-4 tarpojaa istuu penkillä ja pian jokaiselle annettu tunne käy sietämättömäksi, he eivät pysty olemaan paikallaan. Johtaja nimeää tunteen, jonka vuoksi olo on sietämätön, esimerkiksi kuumuus. Edessä olevilla henkilöillä on minuutti aikaa kehittää tapahtumaa, kunnes pitää poistua paikalta, koska tunne käy sietämättömäksi. Ilmaisu- ja esiintymistaitoharjoituksia sisältäviä kirjoja on paljon kirjastoissa, pari ytimekästä ja selkeää esimerkkikirjaa ovat Jussi Helminen: Näyttämölle! (Ilmaisutaidon harjoituksia) Anu Löyttyniemi: Sukkela suu, ketterä keho (Ilmaisuharjoituksia) Tarvikkeet: Esinelappuja tiikerinmetsästäjä-harjoitukseen; esim. paistinpannu, vispilä, puukko, pehmolelu, kaukosäädin, kynttilä, taskulamppu, peitto, pinsetit, kaulin.

3 Aktiviteetti: Esiintymistaidot Taso 2: Improvisointi Tavoite: Vartio tekee improvisaatioharjoituksia, joissa harjoitellaan nopeaa tilanteeseen heittäytymistä, tilanteesta selviämistä ja ongelmanratkaisua. Samalla tulee harjoiteltua erilaisia sosiaalisia tilanteita. Aktiviteetin tavoite jo tasoilla 1 2 on valmentautuminen partiossa kouluttamiseen ja johtamiseen sekä sen havainnollistaminen, että johtajalta vaaditaan heittäytymistä ja uskallusta olla esillä. Vartionjohtajan ohje: Esimerkkejä improvisaatioharjoituksista Esimerkki 1: SEIS! Vartiosta valitaan kaksi vapaaehtoista, jotka alkavat esittää jotain tilannetta (esimerkiksi ovat kaupassa ostoksilla). Hetken päästä joku tarpojista sanoo "seis" ja asettuu toisen tilalle. Uutena tilanteeseen tullut keksii jonkin uuden tilanteen ja alkaa näytellä sen mukaan (esimerkiksi on ryöstämässä pankkia). Näytelmään jääneen pitää sopeutua tähän uuteen tilanteeseen ja mennä siihen mukaan. Taas joku sanoo "seis" ja tulee pisimpään näytelmässä olleen tilalle ja aloittaa uuden tilanteen (esimerkiksi on laskemassa verkkoja veteen). Näytelmässä voi olla 2-3 näyttelijää kerrallaan. Aina pisimpään ollut lähtee vaihtopenkille. Kaikki osallistuvat vuorollaan. Näyttelijöiden määrä pysyy koko ajan samana. Kannusta tarpojia keksimään rooleja, jotka rikkovat perinteisiä ikä-, sukupuoli- ja muita stereotypioita. Esimerkki 2: MITÄS TEET? Noin puolet vartiosta keksii itselleen jonkin toiminnon, jota alkavat esittää. Sanotaan, että joku esittää puiden sahaamista. Joku toinen tulee hänen luokseen kysymään: "Mitäs teet?" Hänen on salamannopeasti vastattava jotain aivan muuta kuin mitä esittää tekevänsä. Hän vastaa esimerkiksi "Kastelen kukkia". Kysyjän tehtävänä on ryhtyä esittämään vastaukseksi saamaansa toimintoa. Kaveri, jolta on kysytty, vapautuu esittämisestä ja menee kysymään joltakin muulta leikkijältä "Mitäs teet?" ja alkaa näytellä taas vuorollaan tämän vastaamaa asiaa. Vaihdot kannattaa koettaa pitää nopeina, niin hauskuus säilyy. Esimerkki 3: KONE Vartio on kuin kone. Kaikki sen osaset tekevät omaa pikku tehtäväänsä. Vartion tehtävänä on muodostaa kone, joka liikkuu ja ehkä tekeekin jotain siten, että jokaisella koneen osasella (vartion jäsenellä) on koneen toimintaan liittyvä tärkeä tehtävä. Keksitty kone voi joko kuvastaa vartiota itseään tai jotain aivan muuta.

4 Ilmaisu- ja esiintymistaitoharjoituksia sisältäviä kirjoja on paljon kirjastoissa, pari ytimekästä ja selkeää esimerkkikirjaa ovat Jussi Helminen: Näyttämölle! (Ilmaisutaidon harjoituksia) Anu Löyttyniemi: Sukkela suu, ketterä keho (Ilmaisuharjoituksia)

5 Aktiviteetti: Esiintymistaidot Taso 3-4: Esiintymistaitoja tuleville partiojohtajille Tavoite: Johtamisen yksi tärkeä osa-alue on esiintyminen. Oma itsensä on syytä olla, mutta esiintymistaidoista on apua. Aktiviteetin tavoite on valmentautuminen partiossa kouluttamiseen ja johtamiseen sekä sen havainnollistaminen, että johtajalta vaaditaan heittäytymistä ja uskallusta olla esillä. Tässä aktiviteetissa tarpoja oppii ilmaisemaan itseään ryhmässä. Vartionjohtajan ohje: Tärkeitä asioita esiintymisessä ovat itsensä kontrolloiminen, tavat ja maneerit, äänenkäyttö, tunteiden esille tuominen ja eläytyminen, improvisointi, sijoittautuminen ja asemointi sekä selänkääntäminen. Esimerkki 1: Huono esimerkki johtamisesta Kouluttaja antaa mahdollisimman huonon koulutusesimerkin aiheesta merimiessolmu (puhuu hiljaa, on selkä yleisöön päin, mutisee itsekseen, näpertää niin, ettei kukaan näe). Tarpojien tehtävä on korjata virheet. Esimerkki 2: Erilaisia kouluttajia Tarpojat näyttelevät erilaisia kouluttajia, kuten äänekästä, ujoa, vauhdikasta, hidasta ja kyllästynyttä. Adjektiivit kannattaa jakaa paperilapuilla, samoin kuin aiheet, joista tarpoja puhuu. Näiden aiheiden kannattaa olla tuttuja, kuten teltan pystytys, planeetat, vuodenajat. Lopuksi mietitään, millaista esiintyjää on mukava kuunnella. Esimerkki 3: Mielipiteen ilmaiseminen, esimerkiksi paussi Olen eri mieltä Etsitään ryhmästä tai massasta poikkeavia mielipiteitä. Joku on kasvissyöjä, joku vastustaa yksityisautoilua, joku ei ota osaa vesisotaan, sillä vastustaa aseita. Kaikki eivät tykkää suklaasta. Jokainen saa vuorollaa perustella mielipiteensä, ja muut ovat hiljaa. Johtaja jakaa puheenvuorot. Ketään ei saa mollata mielipiteen takia. Lopuksi toisinajattelija voi markkinoida omaa ajatustaan, jos vaikka muut sen ostaivat. Tai vartionjohtaja aloittaa kertomalla yhden asian, josta luulee olevansa eri mieltä kuin muut. Jos joku on samaa mieltä, hän tulee johtajan luo piiriin. Vai yksi kerrallaan tulee piiriin. Seuraava kertoo myös erilaisesta mielipiteestään ja joku toinen tulee hänen viereensä. Näin jatketaan, kunnes kaikki ovat piirissä.

6 Ilmaisu- ja esiintymistaitoharjoituksia sisältäviä kirjoja on paljon kirjastoissa, pari ytimekästä ja selkeää esimerkkikirjaa ovat Jussi Helminen: Näyttämölle! (Ilmaisutaidon harjoituksia) Anu Löyttyniemi: Sukkela suu, ketterä keho (Ilmaisuharjoituksia)

7 Aktiviteetti: Esiintymistaidot Taso 5: Koulutusharjoitus Tavoite: Tarpoja vetää valmistelemansa koulutusharjoituksen tarpoja-, seikkailija- tai sudenpenturyhmälle. Tarpoja harjoittelee kouluttamista ja saa palautetta. Vartionjohtajan ohje: Auta tarvittaessa vartiolaisia koulutustarvikkeiden hankkimisessa ja tarpojien ohjeistamisessa. Luotsin ohje: Koulutusharjoitukset voi vetää esimerkiksi tarpojien yhteisellä retkellä. Sovi koulutusharjoitusten ajasta ja aiheesta koulutettavan ryhmän johtajien kanssa. Koulutusharjoituksen aiheen on hyvä olla valmiiksi ihan tuttu tarpojalle, esimerkiksi retkikeittimen käyttäminen, myrskylyhdyn sytyttäminen tai suunnanotto kompassilla. Näin luotsit voivat antaa palautetta nimenomaan kouluttamisesta ja esiintymisestä. Samasta aiheesta voi kouluttaa useampikin tarpoja, kun jakaa koulutettavat pieniin, 3 4 hengen ryhmiin. Palautteen annossa muista positiiviset ja onnistuneet asiat, mutta yritä löytää myös jotakin kehitettävää. Tärkeintä on, että tarpoja ottaisi huomioon, minkä ikäisten ryhmää hän kouluttaa. Tarvikkeet: Tarpoja hankkii koulutustarvikkeet.

8 Aktiviteetti: Roolit Taso 1: Esitämme pantomiimeja Tavoite: Tarpojavartio tekee pantomiimiharjoituksia, tarpoja oppii ilmaisemaan itseään sanattomilla viesteillä ja ymmärtää sanattoman viestinnän merkityksen. Sanaton viestintä on osa Vartionjohtajan ohje: Pantomiimi on esitys, jossa jotain aihetta käsitellään täysin äänettömästi, kuvaillen asioita ruumiinkielellä. Koloillassa esitetään esimerkiksi alla olevia aiheita pantomiimina. Aiheet ovat tarkoituksella paikkapaikoin hyvin haastavia ja jopa vaikeita. Miettikää lyhyesti jokaisen pantomiimin jälkeen, miten aiheen olisi voinut esittää eri tavalla pantomiimina. Aiheita pantomiimeihin: Tunteita: - viha - ujous - paha haju - ihastuminen - väsymys - kylmä - kuuma Esineitä: - traktori - vessanpytty - polkupyörä Henkilöitä: - lpkj - luotsi - presidentti - Aku Ankka Elvis - muut suositut popparit ja tähdet - Repomies - opettaja - muurari - linja-auton kuljettaja - kirvesmies - turkulainen teenviljelijä Sauli Niinistö rokkimummo mopotyttö naisnyrkkeilijä - lasta hoitavaa vaaria leipova tarpojaikäinen poika Tapahtumia: - erilaiset urheilulajit - laskun tilaaminen ravintolassa - kellon kysyminen - "Kuinka löydän Lenin-patsaan?" - Ravintolassa: "Haluan syödä kanaa/lihaa/kalaa." - "Olen kasvissyöjä." - "Minulla on laktoosi-intoleranssi." - Apteekissa: "Minulla on vatsa kuralla ja tarvitsen siihen lääkettä." Suomi voittaa (tai häviää) jääkiekon maailmanmestaruuden viimeisen sekunnin maalilla, tarpoja on joukkueen valmentaja missikilpailujen ennakkosuosikkia ei valitakaan voittajaksi/idolskilpailujen ennakkosuosikki putoaa jatkosta Oscar-voittaja kuulee voitostaan ja noutaa palkinnon Maistat herkullisen näköistä kakkua, johon onkin laitettu suolaa sokerin sijaan tarpoja on poimimassa marjoja metsässä, metsänomistaja tulee paikalle hätistämään marjanpoimijaa pois. Tunnelmaan kannattaa ensin virittäytyä erilaisten ilmaisuleikkien avulla. Ryhmässä esiintymisen jälkeen on helpompi laittaa itsensä yksin peliin. Hauskoja leikkejä tunnelman virittämiseksi: Leikki 1: Kävin eilen kaupassa...: Vartio muodostaa ringin, ja yksi vartiolaisista menee ringin keskelle. Hän saa keksiä mitä osti kaupasta, ja muut sen jälkeen esittävät sitä. Esim. "Kävin eilen kaupassa ja ostin jalkapallon." Tämän jälkeen koko muu vartio esittää jalkapalloa. Keskellä olija valitsee parhaan tai haluamansa jalkapallon, josta tulee seuraava keskellä olija.

9 Leikki 2: Rikkinäinen puhelinmurha pantomiimina: Vartion jäsenistä kolme viedään huoneesta ulos. He eivät saa kuulla murhapaikkaa eivätkä murha-asetta, jotka loppuvartio päättää. Vartionjohtaja hakee ensimmäisen uhrin sisään ja täysin hiljaisesti (pantomiimina) vie uhrin murhapaikalle ja murhaa hänet sovitulla tavalla. Ensimmäinen uhri hakee seuraavan uhrin ja murhaa tämän mahdollisimman samankaltaisesti. Toinen uhri hakee kolmannen uhrin ja toistaa kokemansa. Kolmas uhri yrittää sanoin selittää, mitä tapahtui. Leikkiä voi varioida vaihtamalla tapahtumaa joksikin muuksi kuin murhaksi. Tapahtumaa ei tarvitse kertoa uhrikolmikolle. Esimerkkitapahtumia: hiustenleikkuu ulkona, hampaan paikkaus lentokoneessa, umpisuolen poistoleikkaus leirillä ja synnyttäminen diskossa. Myös uhrien määrää voi muuttaa jopa siihen saakka, että kaikki vartiolaiset ovat uhreja vuorollaan.

10 Aktiviteetti: Roolit Taso 2: Näyttelemme Tavoite: Vartio harjoittelee lyhyitä mininäytelmiä tutuista aiheista. Tarpoja oppii heittäytymään rooleihin. Vartio oppii, miten näytelmän saa näyttämään siltä, miltä sen pitääkin näyttää. Heittäytymistä ja esiintymistaitoja, joita tarvitsee jokainen, mm. ryhmänjohtajana oleva partiolainen. Vartionjohtajan ohje: Vartio jaetaan puoliksi tai kolmeen osaan. Pienryhmät valitsevat pätkän jostain tutusta elokuvasta, piirretystä, näytelmästä tai muusta vastaavasta ja esittävät sen muille pienryhmille. Toiset pienryhmät yrittävät arvata, mikä näytelmä on kyseessä. Esimerkkejä valintakohteista: B-P:n tarina, Pyhän Yrjön tarina, Kimin tarina, Salatut elämät, Romeo ja Julia, Titanic, Twillight, Harry Potter. Ennen mininäytelmien tekoa kannattaa virittäytyä esittämiseen erilaisia ilmaisuleikkejä leikkimällä (edellisellä tasolla). Korosta tarpojille, että tämän aktiviteetin tarkoituksena on saada näytelmä näyttämään juuri siltä, miltä pitääkin: esimerkiksi näytelmän B-P:n on vastattava tarpojien mielikuvia B-P:stä, Harry Potteriä esittävä ei saisi vaikuttaa kovin aralta eikä Draco Malfoyn esittäjä kovin sympaattiselta. Tarvikkeet: Tarpeen mukaan näytelmärekvisiittaa ja roolivaatteita.

11 Aktiviteetti: Roolit Taso 3: Teemme laulunäytelmän Tavoite: Vartio tekee näytelmän ja valitsee sille aiheen, joka voi olla Baden-Powell, Pyhä Yrjö tai jokin ajankohtainen aihe. Lisäksi valitaan muutama tuttu laulu, jotka sopivat näytelmään. Tarpoja oppii yhdistelemään lauluja ja näytelmää ja käyttämään erilaisia tapoja itsensä ilmaisemisessa. Vartionjohtajan ohje: Kannusta vartiolaisia muokkaamaan roolihenkilöiden sukupuolta, ikää tai muuta perinteistä mielikuvaa. Tämä taso voi toimia joko lyhyesti toteutettuna, jolloin valitaan vain yksi säkeistö muutamasta tutusta ja esitetään näytelmä itselle omaksi iloksi joko kokouksessa tai esim. retken iltaohjelmana. Haastavampana toteutuksena taso voi olla myös osa majakkaa, yhteistä retkeä tai leiriä. Jos majakka on vaikkapa yrjönpäiväjuhla, voi tästä tehtävästä saada hyvän pohjan näytelmälle. Silloin suunnitteluun ja harjoitteluun kannattaa varata useampi kokous. Luotsin ohje: Huolehdi, että vartio pääsee halutessaan myös esittämään musikaalin muille ryhmille tai lippukunnan leirille tai yhteiseen juhlaan. Jos kaipaatte asiantuntija-apua, Arjaa voi pyytää ohjaamaan. Tarvikkeet: Laulukirja, tarvittaessa myös nuotit, roolivaatteita ja näytelmärekvisiittaa tarpeen mukaan.

12 Aktiviteetti: Roolit Taso 4: Teemme musikaalin Tavoite: Vartio tekee musikaalin ja valitsee sille aiheen, joka voi olla Baden-Powell, Pyhä Yrjö tai jokin ajankohtainen aihe. Lisäksi valitaan tuttuja lauluja ja sanoitetaan ne uusiksi niin, että ne sopivat näytelmään. Kootaan lauluista oma pieni musikaali, jolle keksitään välipuheenvuorot ja koreografia. Tarpoja oppii yhdistelemään lauluja ja näytelmää ja käyttämään erilaisia tapoja itsensä ilmaisemisessa. Vartionjohtajan ohje: Kannusta vartiolaisia muokkaamaan roolihenkilöiden sukupuolta, ikää tai muuta perinteistä mielikuvaa. Tämä taso voi toimia joko lyhyesti toteutettuna, jolloin valitaan vain yksi säkeistö muutamasta tutusta laulusta ja esitetään näytelmä itselle omaksi iloksi joko kokouksessa tai esim. retken iltaohjelmana. Haastavampana toteutuksena taso voi olla myös osa majakkaa, yhteistä retkeä tai leiriä. Jos majakka on vaikkapa yrjönpäiväjuhla, voi tästä tehtävästä saada hyvän pohjan näytelmälle. Silloin suunnitteluun ja harjoitteluun kannattaa varata useampi kokous. Luotsin ohje: Huolehdi, että vartio pääsee halutessaan myös esittämään musikaalin muille ryhmille tai lippukunnan leirille tai yhteiseen juhlaan. Jos kaipaatte asiantuntija-apua, Arjaa voi pyytää ohjaamaan. Tarvikkeet: Laulukirja, tarvittaessa myös nuotit, roolivaatteita ja näytelmärekvisiittaa tarpeen mukaan.

13 Aktiviteetti: Käsikirjoitus Tasot 1-2: Teemme käsikirjoituksen valmiista tarinasta Tavoite: Vartio tekee oman käsikirjoituksen dramatisoimalla valmista tarinaa. Tarpoja kirjoittaa luovasti valmiin tarinan pohjalta. Vartionjohtajan ohje: Esimerkiksi Pyhän Yrjön tarina tai muu tuttu partiotarina ovat hyviä muokattavia tähän aktiviteettiin, samoin muut tutut sadut ja tarinat. Hauskoja käsikirjoituksia saa myös tekemällä kuvitteellisia jatko-osia suosikkitelevisiosarjoihin, elokuviin tai suosikkilauluille. Tämän aktiviteetin voi myös yhdistää Roolit-aktiviteettiin, ja tehdä käsikirjoituksesta näytelmä. Käsikirjoitusta kannattaa hyödyntää retken tai leirin iltanuotiolla tai lippukunnan juhlassa. Käsikirjoituksen voi tehdä myös toiselle vartiolle tai sudenpentulaumalle. Käsikirjoitus-aktiviteettiin voi käyttää 1-2 kokousta, tai sen voi tehdä retkellä. Vartion voi jakaa pienempiin ryhmiin, 3 5 tarpojan ryhmä toimii parhaiten tässä aktiviteetissa. Tarvikkeet: Valmis tarina, kyniä ja paperia tai tietokone.

14 Aktiviteetti: Käsikirjoitus Taso 3: Teemme käsikirjoituksen valmiista aiheesta Tavoite: Vartio tekee oman käsikirjoituksen valmiista aiheesta. Tarpoja kirjoittaa luovasti valmiin aiheen pohjalta. Vartionjohtajan ohje: Tämän aktiviteetin myös yhdistää Roolit-aktiviteettiin, ja tehdä käsikirjoituksesta näytelmä. Käsikirjoitusta kannattaa hyödyntää retken tai leirin iltanuotiolla tai lippukunnan juhlassa. Käsikirjoituksen voi tehdä myös toiselle vartiolle tai sudenpentulaumalle. Käsikirjoitus-aktiviteettiin voi käyttää 1-2 kokousta, tai sen voi tehdä retkellä. Vartion voi jakaa pienempiin ryhmiin, 3 5 tarpojan ryhmä toimii parhaiten tässä aktiviteetissa. Käsikirjoituksen aihe voi liittyä esim. retken, leirin tai kokouksen teemaan, tarpojaikäisten elämään liittyviin aiheisiin tai tuttuihin satuihin, tarinoihin, elokuviin, tv-sarjoihin tai musiikkiin. Kannusta vartiolaisia muokkaamaan roolihenkilöiden sukupuolta, ikää tai muuta perinteistä mielikuvaa. Tarvikkeet: Aihe, kyniä ja paperia tai tietokone.

15 Aktiviteetti: Käsikirjoitus Taso 4: Käsikirjoitus vapaavalintaisesta aiheesta Tavoite: Vartio tekee oman käsikirjoituksen vapaavalintaisesta aiheesta, tarpoja keksii ja luo uutta. Vartionjohtajan ohje: Tämän aktiviteetin myös yhdistää Roolit-aktiviteettiin, ja tehdä käsikirjoituksesta näytelmä. Käsikirjoitusta kannattaa hyödyntää retken tai leirin iltanuotiolla tai lippukunnan juhlassa. Käsikirjoituksen voi tehdä myös toiselle vartiolle tai sudenpentulaumalle. Käsikirjoitus-aktiviteettiin voi käyttää 1-2 kokousta, tai sen voi tehdä retkellä. Vartion voi jakaa pienempiin ryhmiin, 3 5 tarpojan ryhmä toimii parhaiten tässä aktiviteetissa. Kannusta vartiolaisia keksimään rooleja, jotka rikkovat perinteisiä ikä-, sukupuoli- ja muita stereotypioita. Tarpojat saavat keksiä käsikirjoituksen aiheen itse, mutta jos aiheen löytäminen on vaikeaa, voit antaa heille vinkkejä esimerkiksi tasolta 3. Tarvikkeet: Kyniä ja paperia tai tietokone.

16 Aktiviteetti: Laulut Taso 1: Harjoittelemme partiolauluja Tavoite: Vartio opettelee vähintään 10 uutta partiolaulua, joista ainakin kaksi on vieraalla kielellä. Näin tarpoja osallistuu lauluperinteen säilyttämiseen. Vartionjohtajan ohje: Tämän aktiviteetin voi toteuttaa retkellä, leirillä, iltanuotiolla tai vaikkapa lippukunnan lauluillassa. Aktiviteetin voi tehdä vartioittain, useampi vartio yhdessä tai koko ikäkausi yhdessä. Lauluja, jotka jokaisten tarpojan pitäisi osata, ovat ainakin Partiomarssi, Sinikellojen iltanuotio -laulu, Maa on niin kaunis, Partiolaisten iltavirsi Nyt laulan tästä taipaleesta, Puolalainen nuotiolaulu ( Meil on metsässä nuotiopiiri ) ja Iltanuotiolla sekä tavallisimmat ruokalaulut ja huudot. Korosta tarpojille, että ruokalauluja ja huutoja ei koskaan osaa liikaa, kaikki uudet kannattaa painaa mieliin ja opettaa tilaisuuden tullen muillekin. Partiomarssissa on 2 sanat, toiset ovat olleet aikoinaan suomalaisten poikapartiolaisten käyttämät, toiset taas partiotyttöjärjestön. Nykyään lauletaan yleensä 1 säkeistö kummastakin eli ensin Tie selvä on partiotyttöjen laulusta, sitten Kun usko puhdas säihkyvä on Varmista myös, että kaikki vartiolaiset laulavat Partiolaisten iltavirren oikein: enhän anteeksiannotta jääkään., eikä ethän. (Jeesus ei varmastikaan jää anteeksiannotta) Pyydä luotsia tai muita johtajia tulemaan mukaan laulukokoukseen, jos olet epävarma omasta laulattajan taidoistasi. Sinikellojohtaja, jota kannattaa pyytää laulukokouksiin, on Arja Niittumaa, puh , Tarvikkeet: Partiolaulukirjoja, Sinikellojen OMA-laulumoniste.

17 Aktiviteetti: Laulut Taso 2: Leikimme laululeikkejä Tavoite: Vartio palauttaa mieliin tuttuja laululeikkejä sekä keksii johonkin uuteen lauluun leikin tai tekee jonkin partiolaulun sanoista sketsin. Tarpoja luo ja ideoi vanhasta uutta sekä osallistuu lauluperinteen säilyttämiseen. Vartionjohtajan ohje: Tämän aktiviteetin voi toteuttaa retkellä, leirillä, iltanuotiolla tai vaikkapa lippukunnan lauluillassa. Lauluja, joihin on helppo keksiä leikki tai sketsejä ovat esimerkiksi joululaulut tai partiolaulut kuten Tuoll on mun räiskäle tai Kun mä kuolen. Luotsin ohje: Luotsin tehtävä on antaa rakentavaa palautetta, jos vartio esittää laulun, leikin tai sketsin muille. Tarvikkeet: Partiolaulukirjoja, Sinikellojen OMA-laulumoniste.

18 Aktiviteetti: Laulut Taso 3: Teemme uuden partiolaulun Tavoite: Vartio osallistuu uuden partiolaulun säveltämiseen tai sanoittamiseen tai molempiin. Tarpoja luo ja ideoi vanhasta uutta sekä osallistuu lauluperinteen säilyttämiseen. Vartionjohtajan ohje: Laulut-aktiviteetin voi toteuttaa retkellä, leirillä, iltanuotiolla tai vaikkapa lippukunnan lauluillassa. Tätä aktiviteettia varten vartion voi jakaa myös pienempiin ryhmiin. Jos laulun säveltäminen tuntuu hankalalta, tehkää tuttuun lauluun uudet sanat tai käyttäkää sävelenä esimerkiksi kalevalaisia sävelmiä tai kaikille tuttuja joululauluja. Luotsin ohje: Luotsi antaa rakentavaa palautetta, jos vartio esittää laulun muille. Tarvikkeet: Laulukirjoja, kynä ja paperia.

19 Aktiviteetti: Laulut Taso 4: Teemme uuden partiolaulun 2 Tavoite: Vartio osallistuu uuden partiolaulun säveltämiseen ja/tai sanoittamiseen sekä opettaa tekemänsä laulun muille. Tarpoja luo ja ideoi vanhasta uutta sekä osallistuu lauluperinteen säilyttämiseen. Vartionjohtajan ohje: Laulun keksimiseen kannattaa käyttää aikaa yhden kokouksen verran. Varaa lisäksi aikaa myös laulun harjoitteluun ja opettamiseen muille. Jos laulun säveltäminen tuntuu hankalalta, tehkää tuttuun lauluun uudet sanat tai käyttäkää sävelenä esimerkiksi kalevalaisia sävelmiä tai kaikille tuttuja joululauluja. Tätä aktiviteettia varten vartion voi jakaa pienempiin ryhmiin. Laulut-aktiviteetin voi toteuttaa myös retkellä, leirillä, iltanuotiolla tai vaikkapa lippukunnan lauluillassa. Luotsin ohje: Luotsi huolehtii, että vartiolla on tilaisuus laulun opettamiseen ja että tarpojat saavat rakentavaa palautetta laulustaan ja toiminnastaan opetustilanteessa. Tarvikkeet: Laulukirjoja, kynä ja paperia.

20 Aktiviteetti: Leikki Taso 1: Vedän leikin omalle vartiolleni Tavoite: Tarpoja valitsee tilanteeseen sopivan leikin ja vetää sen. Tarpoja saa myös palautetta vartionjohtajalta tai aikuiselta. Tarpoja opettelee toimimaan hyvänä leikinjohtajana ja johtamaan yhteisleikin. Hän harjoittelee tilanteen arvioimista ja johtamista. Vartionjohtajan ohje: Käykää jo tarpon suuntauksessa tai leikkikokoukseen valmistautuessanne läpi, miten hyvä leikinjohtaja toimii sekä yleisiä ohjeita leikin valintaan ja vetämiseen. Selitä tarpojille, että nyt leikkien vetäminen on jo valmistautumista johtajaharjoitteluun: vedetyn leikin pitää olla tarpojaikäiselle sopiva ja sen verran vieraampi tai monimutkaisempi, että tarpojan pitää opettaa ensin säännöt muille leikkijöille. Leikkiä johtavan tarpojan tehtävä on myös pitää kiinni säännöistä, ja päättää, milloin on aika lopettaa leikki tai vaihtaa sitä. Ilmoita etukäteen kullekin vartiolaiselle, milloin on hänen vuoronsa vetää leikki. Voitte pitää myös 1 leikkikokouksen tai retkellä leikkirupeaman, jossa jokainen vuorollaan vetää leikin. Osaa vartiolaisista voi tällöin pyytää valitsemaan riehakkaan leikin, toisia taas laululeikin ja 2-3 vedettäväksi tulee rauhallinen leikki rupeaman päätökseksi. Luotsin tehtävä on yleensä palautteen anto, mutta jos hän ei ole paikalla, anna tarpojalle palautetta tilanteen hallinnasta, johtamisesta, ohjeiden selkeydestä ja leikin sopivuudesta tilanteeseen viimeistään kokouksen lopuksi. Varaa rauhallinen hetki kahdenkeskiseen palautteen antoon. Vinkkejä uusiksi leikeiksi löytyy kolon toimiston ilmoitustaulun leikkilistalta, Olli Aulion Leikkikirjasta ja kolon kirjaston vanhoista ohjelmalehtisistä sekä myös internetistä, esim. PartioWikistä tai Mannerheimin Lastensuojeluliiton sivuilta: fi.scoutwiki.org/luettelo_leikeistä Lisäksi SP:ltä tai L-SP:ltä tulee muutamia kertoja vuodessa erilaisia materiaalipaketteja, joista ehdottomasti kannattaa aina etsiä uusia leikkejä ja ideoita. Sinikelloissa uudet materiaalipaketit laitetaan yleensä kolon ilmoitustaululle. Luotsin ohje: Luotsi tai vartionjohtaja antaa tarpojalle palautteen tilanteen hallinnasta, johtamisesta, ohjeiden selkeydestä ja leikin sopivuudesta tilanteeseen viimeistään kokouksen lopuksi. Tarvikkeet: Mahdolliset leikkiin tarvittavat välineet.

21 Aktiviteetti: Leikki Taso 2: Vedän leikin toiselle ryhmälle Tavoite: Tarpoja valitsee tilanteeseen sopivan leikin ja vetää sen. Tarpoja saa myös palautetta vartionjohtajalta tai aikuiselta. Tarpoja opettelee toimimaan hyvänä leikinjohtajana ja johtamaan yhteisleikin. Hän harjoittelee tilanteen arvioimista ja johtamista. Vartionjohtajan ohje: Käykää jo tarpon suuntauksessa tai leikkikokoukseen valmistautuessanne läpi, miten hyvä leikinjohtaja toimii sekä yleisiä ohjeita leikin valintaan ja vetämiseen. Selitä tarpojille, että nyt leikkien vetäminen on jo valmistautumista johtajaharjoitteluun: vedetyn leikin pitää olla toiselle ryhmälle sopiva ja sen verran vieraampi tai monimutkaisempi, että tarpojan pitää opettaa ensin säännöt muille leikkijöille. Leikkiä johtavan tarpojan tehtävä on myös pitää kiinni säännöistä, ja päättää, milloin on aika lopettaa leikki tai vaihtaa sitä. Ilmoita etukäteen kullekin vartiolaiselle, milloin on hänen vuoronsa vetää leikki. Voitte pitää myös 1 leikkikokouksen tai retkellä tai leirillä leikkirupeaman, jossa jokainen vuorollaan vetää leikin. Pyydä tällöin osaa vartiolaisista valitsemaan riehakkaan leikin, toisia taas laululeikin ja 2-3 rauhallisen leikin rupeaman päätökseksi. Luotsin tehtävä on yleensä palautteen anto, mutta jos hän ei ole paikalla, anna tarpojalle palautetta tilanteen hallinnasta, johtamisesta, ohjeiden selkeydestä ja leikin sopivuudesta tilanteeseen viimeistään kokouksen lopuksi. Varaa rauhallinen hetki kahdenkeskiseen palautteen antoon. Vinkkejä uusiksi leikeiksi löytyy kolon toimiston ilmoitustaulun leikkilistalta, Olli Aulion Leikkikirjasta ja kolon kirjaston vanhoista ohjelmalehtisistä sekä myös internetistä, esim. PartioWikistä tai Mannerheimin Lastensuojeluliiton sivuilta: fi.scoutwiki.org/luettelo_leikeistä Lisäksi SP:ltä tai L-SP:ltä tulee muutamia kertoja vuodessa erilaisia materiaalipaketteja, joista ehdottomasti kannattaa aina etsiä uusia leikkejä ja ideoita. Sinikelloissa uudet materiaalipaketit laitetaan yleensä kolon ilmoitustaululle. Luotsin ohje: Luotsi tai leikitettävän ryhmän aikuinen antaa tarpojalle palautteen tilanteen hallinnasta, johtamisesta, ohjeiden selkeydestä ja leikin sopivuudesta tilanteeseen viimeistään kokouksen lopuksi. Luotsin tehtävä on myös sopia toisen ryhmän johtajien kanssa siitä, milloin leikkikokous tai hetket vedetään, ja selvittää onko leikitettävissä esim. liikuntarajoitteisia lapsia tai muita huomioon otettavia seikkoja. Tarvikkeet: Mahdolliset leikkiin tarvittavat välineet.

22 Aktiviteetti: Leikki Tasot 3 4: Opetamme partiotaidon leikin avulla Tavoite: Vartio keksii ja johtaa leikin, jonka avulla leikkijöille opetetaan jokin partiotaito. Vartio saa palautetta aikuiselta. Näin tarpoja opettelee toimimaan hyvänä leikinjohtajana, johtamaan yhteisleikin sekä käyttää luovuuttaan ja kekseliäisyyttään. Vartionjohtajan ohje: Tätä aktiviteettia varten vartion voi jakaa pienempiin esim. 3 6 hengen ryhmiin. Auta luotsin kanssa tarpojia sopivan opetettavan taidon ja sopivanlaisten leikkien löytämisessä: esimerkiksi leikin avulla voisi opettaa trangian kokoamisen, karttamerkkejä, merimerkkejä, ensiapua, partion historiaa, luonnontuntemusta tai kompassin käyttöä. Varmista ensin, että kaikki tarpojat osaavat hyvin opetettavan taidon ja varaa aikaa tarvittaessa kertaamiseen. Opetettavan leikin suunnitteluun ja harjoitteluun kannattaa varata myös aikaa vähintään 1 kokous ja vielä kunnolla aikaa mahdollisten leikkivälineiden keräämiseen ja leikin kertaamiseen ennen leikin vetokertaa. Varmista, että kunkin ryhmän jokaisella tarpojalla on oma roolinsa leikin suunnittelussa ja vetämisessä, eivätkä nämä jää vain yhden tai muutaman ryhmän jäsenen tehtäväksi. Vartio vetää leikin/leikit sudenpennuille, seikkailijoille tai nuoremmille tarpojille. Luotsin tehtävä on yleensä palautteen anto, mutta jos hän ei ole paikalla, anna yhdessä leikitettävän ryhmän johtajien kanssa kullekin tarpojalle palautetta tilanteen hallinnasta, johtamisesta, ohjeiden selkeydestä ja leikin sopivuudesta tilanteeseen viimeistään kokouksen lopuksi. Luotsin ohje: Sovi toisen ryhmän johtajien kanssa, milloin tarpojat voivat vetää leikin heille. Varmista, että taito tulee opetettua ikäkaudelle sopivalla taitotasolla ja tavalla. Anna palautetta tilanteen hallinasta, johtamisesta ja ohjeiden selkeydestä, varaa rauhallinen hetki palautteen antoon. Tarvikkeet: Välineet opetettavan taidon mukaan, esim. kortteja, joissa on karttamerkit, kompassi, narua, trangia.

23 Aktiviteetti: Pelit Taso 1: Pelaamme tuttua peliä maastoversiona Tavoite: Vartio pelaa tuttua peliä maastossa. Tutun pelin pelaaminen uudessa ympäristössä ja vanhojen rajojen rikkominen kehittää luovuutta, yhteistyökyky kehittyy säännöistä sovittaessa ja silloin kun peliä pelataan pareina tai joukkueissa. Vartionjohtajan ohje: Esimerkkinä on vanhasta SP:n sudenpentujen retkiohjelmapaketista skannattu Aarrejahti-peli, joka on Afrikan tähden maastoversio, joka on hauska peli minkä ikäisille tahansa. Vastaavanlaisia pelejä voit kehitellä melkeinpä mistä vain valmiista pelistä. Huomaa, että lippukunnassamme Aarrejahti pelataan paljon eri ikäkausissa, ja tarpojat ovat voineet pelata sitä jo aikaisemmin niin monta kertaa, että on mielekkäämpää valita joku muu peli. Muista peleistä esimerkiksi Cluedon maastoversio kiinnostaa tarpojia varmasti. Luotsin ohje: Auta vartionjohtajia löytämään sopiva peli ja kehittämään siitä maastoversio. Tarvikkeet: Pelin mukaan, esim. aarrejahtiin tarvitaan leikkirahaa: timantteja ja kultaa (esim. kuvina tai helmiä, kiviä tarroja tms.) kosteutta ja kätkemistä kestävissä pusseissa tai rasioissa; 1-2 hevosenkenkää tai sitä vastaavaa esinettä; pilli, kello tai muu vastaava kovaääninen juttu; ja jos halutaan, myös leikin aloittava kirje ja karttoja. Liitteet: Aarrejahti-pelin ohje

Osastonjohtajakurssi Kouluttaminen

Osastonjohtajakurssi Kouluttaminen Osastonjohtajakurssi j Kouluttaminen 16.5.2010 Arttu ja Waahtis Pitkäjärven Vaeltajat Ry Esittelyt Waahtis Partio TKK Nokia Armeija Isän rooli Arttu Järeänä koulutuspäällikkö Kuljetuspäällikkö 2 Sisältö

Lisätiedot

Taso 1: Tutustun turvallisuusohjeisiin

Taso 1: Tutustun turvallisuusohjeisiin Aktiviteetti: Riskit ja turvallisuus Taso 1: Tutustun turvallisuusohjeisiin Tavoite: Tarpoja oppii ennakoimaan ja ymmärtämään, mitkä asiat voivat tehdä retkestä vaarallisen. Vartionjohtajan ohje: Vartio

Lisätiedot

D R A A M A T Y Ö P A J O I S S A O N T I L A A I D E O I L L E J A P E R S O O N I L L E

D R A A M A T Y Ö P A J O I S S A O N T I L A A I D E O I L L E J A P E R S O O N I L L E D R A A M A T Y Ö P A J O I S S A O N T I L A A I D E O I L L E J A P E R S O O N I L L E Draamatyöpajassa ryhmä ideoi ja tuottaa synopsiksen pohjalta musiikkiteatteriesityksen käsikirjoituksen. Käsikirjoitus

Lisätiedot

Taso 1: Pidän yksin omalle ryhmälleni hiljentymishetken

Taso 1: Pidän yksin omalle ryhmälleni hiljentymishetken Aktiviteetti: Hiljentyminen Taso 1: Pidän yksin omalle ryhmälleni hiljentymishetken Tavoite: Tarpoja oppii hiljentymään ja rauhoittumaan kokouksen jälkeen. Vartionjohtajan ohje: Kun kevään tai syksyn kokoukset

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Sanomalehtiviikko Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Esiopetukseen, 3. 7.2.2014 ala- ja yläkouluun sekä lukioon ja ammatilliseen oppilaitokseen Sanomalehtiviikko: esiopetus Vastatkaa vuoronperään

Lisätiedot

OPAS SUDENPENTUJEN VANHEMPAINILTA

OPAS SUDENPENTUJEN VANHEMPAINILTA A K E L A N OPAS 3. SUDENPENTUJEN VANHEMPAINILTA AKELAN OPAS 3. SUDENPENTUJEN VANHEMPAINILTA Tekstit: Ohjelmaryhmä, sudenpenturyhmä, Suvi Jaakkola Avustajat: Partiotalo Kuvitus: Annu Martelius Taitto:

Lisätiedot

VALINNAISKURSSIT 4.LUOKKA

VALINNAISKURSSIT 4.LUOKKA VALINNAISKURSSIT 4.LUOKKA Kursseja on tarjolla yhteensä seitsemän. Design -kursseja kolme. Äly ja väläys -kursseja kaksi. Ilmaisu -kursseja kaksi. Jokainen oppilas valitsee lukuvuodelle kaksi kurssia,

Lisätiedot

Tuuspartion historiaa: Mitä partiossa tehdään?

Tuuspartion historiaa: Mitä partiossa tehdään? Tervetuloa partioon Partio on vastavoima Miks mun pitäis ja Ei kuulu mulle -asenteille. Partiossa toimitaan ryhmissä, jotka noudattavat partio-ohjelmaa. Tärkeää on se, että saa tehdä itse. Pienimmätkin

Lisätiedot

Kokemuksia Unesco-projektista

Kokemuksia Unesco-projektista Kokemuksia Unesco-projektista Puheviestinnän harjoitusten tavoitteet Kuuden oppitunnin mittaisen jakson aikana asetin tavoitteiksi seuraavia oppimis- ja kasvatustavoitteita: Oppilas oppii esittämään omia

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu 2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu Jokaisella lapsella tulisi olla itsestään kuva yksilönä joka ei tarvitse ulkopuolista hyväksyntää ympäristöstään. Heillä

Lisätiedot

PUU PALAA PAKKO VAIHTAA HUHUU-LEIKKI

PUU PALAA PAKKO VAIHTAA HUHUU-LEIKKI PUU PALAA PAKKO VAIHTAA HUHUU-LEIKKI PUU PALAA PAKKO VAIHTAA Keskellä on yksi leikkijä ilman omaa pesää. Ilman omaa pesää oleva leikkijä huutaa: Puu palaa, pakko vaihtaa!. Pesissä olevat leikkijät vaihtavat

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

PARTIO- OHJELMAN SYVÄLLINEN TUNTEMUS Roadshow Kohtaus, 30.1.2015

PARTIO- OHJELMAN SYVÄLLINEN TUNTEMUS Roadshow Kohtaus, 30.1.2015 PARTIO- OHJELMAN SYVÄLLINEN TUNTEMUS Roadshow Kohtaus, 30.1.2015 Par6o on oheiskasva?aja Kaikilla eri kasva?ajilla on samantyyppinen haaste Lapset ja nuoret ovat laajassa mi?akaavassa samanlaisia ja kehitys

Lisätiedot

Arkipäivä kielen kehittäjänä

Arkipäivä kielen kehittäjänä Arkipäivä kielen kehittäjänä Päivi Homanen 18.3.2013 Jyväskylä Ajatusta arkeen se on siinä! Päivä täyttyy lukemattomista tilanteista, joissa voi harjoittaa lapsen kieltä ja kuuloa. Joka päivä Syödään Puetaan

Lisätiedot

1. Helppo ja hauska pöytäteatteri

1. Helppo ja hauska pöytäteatteri 1. Helppo ja hauska pöytäteatteri Nukketeatteri inspiroi ja rikastuttaa niin lasten kuin aikuisten mielikuvitusta. Pöytäteatteri on yksi nukketeatterin muoto. Pöytäteatteria esitetään sananmukaisesti pöydän

Lisätiedot

Kati Sarva. VÄLKKÄLIIKUNTA-AKTIVITEETTIEN VALMISTAMINEN Välkkäpäivään 29.5.

Kati Sarva. VÄLKKÄLIIKUNTA-AKTIVITEETTIEN VALMISTAMINEN Välkkäpäivään 29.5. VÄLKKÄLIIKUNTA-AKTIVITEETTIEN VALMISTAMINEN Välkkäpäivään 29.5. Opettajainfo klo 8-9 Viertokadun juhlasalissa Pajapäivät omissa kotiluokissa (5-9 lk) Työskentelyryhmien koko porukan mukaan klo 9.00 omaan

Lisätiedot

TURVATAITOKOULUTUS 2012-2013 LOPPUTYÖ: Sosiodraama

TURVATAITOKOULUTUS 2012-2013 LOPPUTYÖ: Sosiodraama TURVATAITOKOULUTUS 2012-2013 LOPPUTYÖ: Sosiodraama Tekijät: Auli Siltanen, Vaajakosken päiväkoti, erityislastentarhanopettaja Eva Iisakka, Haapaniemen päiväkoti, lastenhoitaja Sanna Leppänen, Linnan päiväkoti,

Lisätiedot

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä LASTEN OIKEUDET Setan Transtukipiste Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä >> SUKUPUOLEN MONINAISUUS ON JOIDENKIN LASTEN OMINAISUUS Joskus lapsi haluaa olla välillä poika ja välillä tyttö.

Lisätiedot

ELÄVÄ VEISTOS -TAIDEPAJA OPETTAJAN OPAS

ELÄVÄ VEISTOS -TAIDEPAJA OPETTAJAN OPAS ELÄVÄ VEISTOS -TAIDEPAJA OPETTAJAN OPAS Elävä veistos -taidepaja Elävä veistos -taidepajan teemoina ovat ihmiskeho, liike ja roolit. Työskentelymuodot ovat leikillisiä ja pajan sisältö suhteutetaan lasten

Lisätiedot

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT Ideoita opettajille Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Piirrä kuva kirjan päähenkilöstä. Kirjoita henkilöstä luonnekuvaus. 2. Tee ja kirjoita postikortti jollekin kirjan henkilölle.

Lisätiedot

TURVATAITOKOULUTUS 2012-2013 Eeva Iisakka Haapaniemen päiväkoti, Auli Siltanen Vaajakosken päiväkoti, Sanna Leppänen Linnan päiväkoti

TURVATAITOKOULUTUS 2012-2013 Eeva Iisakka Haapaniemen päiväkoti, Auli Siltanen Vaajakosken päiväkoti, Sanna Leppänen Linnan päiväkoti TURVATAITOKOULUTUS 2012-2013 Eeva Iisakka Haapaniemen päiväkoti, Auli Siltanen Vaajakosken päiväkoti, Sanna Leppänen Linnan päiväkoti Lopputyö: sosiodraama Tekijät: Auli Siltanen, Vaajakosken päiväkoti,

Lisätiedot

Sinä olet kuin Lasse, koska... Tavoittelet unelmaasi. Pidät itsesi kunnossa. Käytät voimiasi viisaasti. Sinulla on tahdonvoimaa.

Sinä olet kuin Lasse, koska... Tavoittelet unelmaasi. Pidät itsesi kunnossa. Käytät voimiasi viisaasti. Sinulla on tahdonvoimaa. Sinä olet kuin Lasse, koska... Tavoittelet unelmaasi. Pidät itsesi kunnossa. Käytät voimiasi viisaasti. Sinulla on tahdonvoimaa. Kehität taitojasi jatkuvasti. Osaat keskittyä yhteen asiaan. Kuljet rohkeasti

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi esiopetus kevät Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista, että

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely TOIMI NÄIN Pysäytä keskustelu hetkeksi ja sanoita havaitsemasi ristiriita. Kysy osallistujilta, mitä he ajattelevat havainnostasi. Sopikaa

Lisätiedot

KÄSIKIRJOITTAMINEN Rinna Härkönen / Yle

KÄSIKIRJOITTAMINEN Rinna Härkönen / Yle KÄSIKIRJOITTAMINEN Rinna Härkönen / Yle Idea ja rakenne Lähde: Jouko Aaltonen: Käsikirjoittajan työkalupakki (1993, Painatuskeskus Oy) 1. Valitse aihe joka todella kiinnostaa sinua. Päätä teema. Mikä on

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin

Lisätiedot

Sopulihyppyjä ja tonttuhäntien tähtitaivas Päiväkotilapsien luovaa mediankäyttöä Molla-hankkeessa

Sopulihyppyjä ja tonttuhäntien tähtitaivas Päiväkotilapsien luovaa mediankäyttöä Molla-hankkeessa Sopulihyppyjä ja tonttuhäntien tähtitaivas Päiväkotilapsien luovaa mediankäyttöä Molla-hankkeessa Esitys löytyy Mollan sivuilta: Molla.ejuttu.fi Molla- media, osallisuus, lapsi. Kurkistus pienten lasten

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 8 Kuljettaminen II

Harjoitussuunnitelma viikko 8 Kuljettaminen II Harjoitussuunnitelma viikko 8 Kuljettaminen II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku = Keila Harjoituskerran

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin.

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. 3. 4. Mitä sanomalehteä luet? Etsi lehdestä seuraavat perustiedot: a) lehden nimi b) ilmestymisnumero c) irtonumeron hinta d) päätoimittaja e)

Lisätiedot

NÄIN SAAT LISÄÄ JOHTAJIA. Lätzä ja Petra 19.1.2012

NÄIN SAAT LISÄÄ JOHTAJIA. Lätzä ja Petra 19.1.2012 NÄIN SAAT LISÄÄ JOHTAJIA Lätzä ja Petra 19.1.2012 Missä mennään? Partiolaisten jäsenmäärä on laskenut rajusti muutamassa vuodessa Nyt SP:ssä jäseniä n. 55 000 Samanlaisella kehityksellä, 10 vuoden kuluttua

Lisätiedot

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat).

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat). Laske kymmeneen Tavoite: Oppilaat osaavat laskea yhdestä kymmeneen ja kymmenestä yhteen. Osallistujamäärä: Vähintään 10 oppilasta kartioita, joissa on numerot yhdestä kymmeneen. (Käytä 0-numeroidun kartion

Lisätiedot

Papu-sammakko seikkailee ympäri Suomea ja opettaa viittomia

Papu-sammakko seikkailee ympäri Suomea ja opettaa viittomia Papu-sammakko seikkailee ympäri Suomea ja opettaa viittomia Papu-sammakko on Kehitysvammaliiton hanke, jossa leikkimielinen pehmohahmo vie eteenpäin tärkeitä viestintä- ja tunneasioita. Sammakko matkustaa

Lisätiedot

JÄÄPALLO-OHJAAJAN OPAS 2014-2015

JÄÄPALLO-OHJAAJAN OPAS 2014-2015 JÄÄPALLO-OHJAAJAN OPAS 2014-2015 Leikkejä, luisteluharjoitteita ja lajiharjoitteita lapsille ja nuorille Toteutettu yhteistyössä Ruotsin jääpalloliiton kanssa Harjoitusten rakenne esimerkki 60 min: Huomioi

Lisätiedot

LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA

LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA Nimi: Syntymäaika: Esiopetusryhmä: / 20 Suunnitelma on laadittu Perheenjäsenet: Lapseni lähimmät kaverit ja muut tärkeät ihmiset: Tärkeät puhelinnumerot: Erikoisruokavaliot

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

TILAISUUS TEKEE TAITURIN LIIKKUMAAN

TILAISUUS TEKEE TAITURIN LIIKKUMAAN TILAISUUS TEKEE TAITURIN LIIKKUMAAN HOUKUTTELEVA YMPÄRISTÖ PÄIVÄKODIN ARJESSA Lotta Kivelä (lto) Lansantien päiväkoti, Espoo Kirsi Huotari (lh) Veräjäpellon esiopetus, Espoo LIIKUNTA ON LAPSELLE OMINAINEN

Lisätiedot

1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, )

1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, ) ALAKOULUT Luokat 1 2 Kuvasta tarinaksi Tarvikkeet: Sanoma- ja aikakauslehtiä, sakset 1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, ) 2. Oppilaat

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Yhdistyspäivä

Yhdistyspäivä Yhdistyspäivä 7.4.2017 Esiintyminen Joissa ihmiset puhuvat toistensa kanssa ovat esiintymistilanteita (Pelias1992). Suppeammin vain teatteri-ilmaisu tai esteettisen tekstin esittäminen Tavallisimpia esiintymisiä

Lisätiedot

Tutustumisleikkejä ja vastaavaa ohjelmaa

Tutustumisleikkejä ja vastaavaa ohjelmaa Tutustumisleikkejä ja vastaavaa ohjelmaa Miksi leikkejä? Leikit helpottaa ihmisiin tutustumista ja nimien muistamista. Oikeanlaiset leikit eivät ole liian vaivaannuttavia ja kiusallisia vaan tekevät tehtävänsä:

Lisätiedot

OSA 1. Milloin? AIKA. Keskiviikkona. Peruslause + konjunktio + omistuslause

OSA 1. Milloin? AIKA. Keskiviikkona. Peruslause + konjunktio + omistuslause OSA 1 Peruslause + konjunktio + omistuslause Esim. Tänään Anita kirjoittaa nopeasti töissä, koska hänellä on tärkeää asiaa. Milloin? AIKA Viime yönä Lauantaina Tänään Päivisin Iltaisin Aamuisin Joka vuosi

Lisätiedot

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä porrastaen, mikä mahdollistaa lapsen yksilöllisen kohtaamisen ja turvallisen vuorovaikutusilmapiirin. Pienryhmä

Lisätiedot

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI!

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! SINULLA ON OIKEUKSIA! Netistä saa enemmän irti, kun pitää oikeuksistaan huolta ja toimii itse vastuullisesti. Nettiä voi käyttää lähes jokainen ja jokainen

Lisätiedot

KOUKUTA KESÄLEIRILLÄ KESÄLEIRI OSANA LIPPUKUNNAN KASVUA

KOUKUTA KESÄLEIRILLÄ KESÄLEIRI OSANA LIPPUKUNNAN KASVUA KOUKUTA KESÄLEIRILLÄ KESÄLEIRI OSANA LIPPUKUNNAN KASVUA KAIKKI IRTI KESÄLEIRISTÄ! Tulevana kesänä on suunta lippukunnan omalle kesäleirille. Nappaa tästä vinkit käyttöösi: Kesäleiri on monelle matalan

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A VALMISTAUTUMINEN. Otteita vetäjän ohjeista

ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A VALMISTAUTUMINEN. Otteita vetäjän ohjeista 1 Otteita vetäjän ohjeista ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A Tarkista että o aikataulut on sovittu ja koulutustila on varattu o osallistujat ovat saaneet kutsun ajoissa o sinulla on nimilista, jonka avulla sijoitat

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana - egroupjr - Villihiiret - Karttaketut (aloittelijat) - Karttaketut - Karttaketut aloittelevat - Karttaketut

Lisätiedot

Ideoita pihapeleihin taikasauva, aarrearkku ja kristallipallo avainsanoilla

Ideoita pihapeleihin taikasauva, aarrearkku ja kristallipallo avainsanoilla Ideoita pihapeleihin taikasauva, aarrearkku ja kristallipallo avainsanoilla Lähde: Amob ideointipalveri 2010 Saarijärven koulu Kirkonrotta / Rönttö / Kymmenen tikkua laudalla: piilossa olija voi nähdä

Lisätiedot

Agricolan Monenlaista luettavaa 2

Agricolan Monenlaista luettavaa 2 Helikopteri Jo 500 vuotta sitten italialainen keksijä Leonardo da Vinci suunnitteli helikopterin. Silloin sellaista ei kuitenkaan osattu vielä valmistaa. Vasta 70 vuotta sitten tehtiin ensimmäinen toimiva

Lisätiedot

Vanhempi lapsen mediavalintojen ohjaajana. Suvi Tuominen

Vanhempi lapsen mediavalintojen ohjaajana. Suvi Tuominen Vanhempi lapsen mediavalintojen ohjaajana Suvi Tuominen Mikä KAVI? Kansallinen audiovisuaalinen arkisto ja Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus yhdistyivät 1.1.2014 Lakisääteisiä tehtäviä mm. audiovisuaalisen

Lisätiedot

Lapsen kannustaminen arjessa ja haasteiden kääntäminen taidoiksi. Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry

Lapsen kannustaminen arjessa ja haasteiden kääntäminen taidoiksi. Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry Lapsen kannustaminen arjessa ja haasteiden kääntäminen taidoiksi Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry Luennon sisältö Lapsen kannustaminen Erilaiset tavat kannustaa

Lisätiedot

PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA

PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA Helsingin terveyskeskus poliklinikka Puheterapeutit: K. Laaksonen, E. Nykänen, R. Osara, L. Piirto, K. Pirkola, A. Suvela, T. Tauriainen ja T. Vaara PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA Lapsi oppii puheen tavallisissa

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2016

Toimintasuunnitelma 2016 Partiolippukunta Vihterä ry Toimintasuunnitelma 2016 Mahdollistamme alueen lapsille ja nuorille laadukasta ja mielekästä partiotoimintaa Yleistä toiminnasta Partiolippukunta Vihterä ry:n tarkoituksena

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi esiopetus talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista, että

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Esimiehen opas erityisesti vuorotyötä tekevissä yksiköissä

Esimiehen opas erityisesti vuorotyötä tekevissä yksiköissä Työhyvinvointikyselyn tulosten käsittely ja hyvinvointisuunnitelman laatiminen työyksikön hyvinvointipajassa Esimiehen opas erityisesti vuorotyötä tekevissä yksiköissä Lapin sairaanhoitopiirin työhyvinvointisyke

Lisätiedot

75289 Laskuvarjo. Ideoita LASKUVARJO leikkeihin

75289 Laskuvarjo. Ideoita LASKUVARJO leikkeihin 75289 Laskuvarjo Ideoita LASKUVARJO leikkeihin LASKUVARJO leikit, tuotenumero 75289 Leikkivarjon käyttö: - hauskaa, jännittävää, erilaista ja motivoivaa toimintaa Leikin valmisteluissa ja opettelemisessa

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

LEIKIN VOIMA 16.1.2015. Milla Salonen, lastentarhanopettaja Jokiuoman päiväkoti, Vantaa Vesiheinät esiopetusryhmä

LEIKIN VOIMA 16.1.2015. Milla Salonen, lastentarhanopettaja Jokiuoman päiväkoti, Vantaa Vesiheinät esiopetusryhmä LEIKIN VOIMA 16.1.2015 Milla Salonen, lastentarhanopettaja Jokiuoman päiväkoti, Vantaa Vesiheinät esiopetusryhmä Leikkiagenttien matkat - Ryhmä on mukana Vantaan leikkipilotti- hankkeessa mukana Leikkiagentteina

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Matematiikan assistenttien koulutuspäivä

Matematiikan assistenttien koulutuspäivä Matematiikan assistenttien koulutuspäivä 6.9.2010 Linda Havola, Helle Majander Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Sisältö Esittäytyminen Hyvän laskuharjoitusten

Lisätiedot

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT Turvaympyrä i TUTUT IHMISET Sinun kehosi on tärkeä ja arvokas. Kukaan ei saa koskea siihen ilman sinun lupaa. Tärkeä tietää: Suorista käsi eteesi

Lisätiedot

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille.

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan (PWR1) Valitaan

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

Sudenpentuluotsi (Yliakela) Sudenpentuluotsi johtaa sudenpentuosastoa ja vastaa sen toiminnasta.

Sudenpentuluotsi (Yliakela) Sudenpentuluotsi johtaa sudenpentuosastoa ja vastaa sen toiminnasta. Sudenpentuluotsi (Yliakela) Sudenpentuluotsi johtaa sudenpentuosastoa ja vastaa sen toiminnasta. Sudenpentuosaston johtaminen: - seuraa laumojen toimintaa ja huolehtii, että se on sudenpentuohjelman mukaista,

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 1 Pallo tutuksi I

Harjoitussuunnitelma viikko 1 Pallo tutuksi I Harjoitussuunnitelma viikko 1 Pallo tutuksi I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa Harjoituskerran tavoitteena on

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Sano näin itsellesi Ohjaa lasta Jos lapsi on jatkuvasti vihainen Kun aikuista suututtaa Ole etuviisas Kun aikuisen tunteet kiehuvat

SISÄLTÖ. Sano näin itsellesi Ohjaa lasta Jos lapsi on jatkuvasti vihainen Kun aikuista suututtaa Ole etuviisas Kun aikuisen tunteet kiehuvat Tunteet SISÄLTÖ Värikylläinen tunne-elämä Tunne on aina viesti Olet malli tunteiden ilmaisemisessa Auta lasta tunnistamaan Auta lasta nimeämään Kiukku lapsen haasteena Kun lapsi kiukustuu Sano näin itsellesi

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2014

TOIMINTASUUNNITELMA 2014 1 TOIMINTASUUNNITELMA 2014 n Partiolaiset ry toteuttaa partiotoimintaa lapsille ja nuorille n kunnassa. Lippukunta on Lounais-Suomen Partiopiiri ry:n ja Suomen Partiolaiset ry:n jäsen. Vuonna 2014 lippukunta

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

SUDENPENTUJEN OSALLISTUMINEN ADVENTTIKALENTERI- KAMPANJAAN

SUDENPENTUJEN OSALLISTUMINEN ADVENTTIKALENTERI- KAMPANJAAN SUDENPENTUJEN OSALLISTUMINEN ADVENTTIKALENTERI- KAMPANJAAN 2017 1. vuonna VARAINHANKINTA-JÄLKI Jos lauma on toiminut jo enemmän kuin yhden vuoden, voidaan jälki tehdä myös 2. tai 3. vuonna 2. tai 3. vuonna

Lisätiedot

Raahen kaupunki 30.3.2015 LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE

Raahen kaupunki 30.3.2015 LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE Raahen kaupunki 30.3.2015 Varhaiskasvatuspalvelut LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE Lapsen nimi Syntymäaika / 20 Hoitopaikka Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (vasu) on huoltajien

Lisätiedot

TEHTÄVÄKÄSKY Perheretki ERÄTAIDOT. Rasti 1. Tehtävä Erätulilla. Aika ja taitotehtävä

TEHTÄVÄKÄSKY Perheretki ERÄTAIDOT. Rasti 1. Tehtävä Erätulilla. Aika ja taitotehtävä ERÄTAIDOT Rasti 1 Erätulilla Aika ja taitotehtävä Aika alkoi tehtäväkäskyn saatuanne ja katkeaa narun katketessa. Rastimies keskeyttää suorituksen viimeistään 30 minuutin kuluttua. Vartion tehtävänä on

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

24.1. kotitalousluokka nokkapentu Olivia Rajala Hanna. leivonta teeleivät, kotikokki 6:1,2,3,6,7 sisaruspiiri

24.1. kotitalousluokka nokkapentu Olivia Rajala Hanna. leivonta teeleivät, kotikokki 6:1,2,3,6,7 sisaruspiiri SUDET KEVÄT 2017 TAMMIKUU AKELA 10.1. Pappila nokkapentu Sandra Inkinen ta joulumuistot kuvin, sanoin tai sarjakuvana Johanna, Hanna lemmikkieläimen hoito-ohje ja ohjeen esittely trangian kasaus ja purku

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 7 Kuljettaminen I

Harjoitussuunnitelma viikko 7 Kuljettaminen I Harjoitussuunnitelma viikko 7 Kuljettaminen I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerran

Lisätiedot

Ookko verkossa- hanke Hirvasen Mustikka- eskarissa 2013-2015

Ookko verkossa- hanke Hirvasen Mustikka- eskarissa 2013-2015 Ookko verkossa- hanke Hirvasen Mustikka- eskarissa 2013-2015 Ookko verkossa- hanke käynnistyi keväällä 2013 Uuraisilla! Hankkeen alussa meillä oli välineinä päiväkodin kannettava tietokone sekä Huomasimme

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU Toiminnallinen esiopetus on: Toiminnallinen esiopetus on tekemällä oppimista. Vahvistaa vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, sekä

Lisätiedot

Piirrä kuvasi tauluun.

Piirrä kuvasi tauluun. Linus ja Ismenia haluaisivat tutustua sinuun. Piirrä kuvasi tauluun. Artikla 7. Jokaisella lapsella on oikeus nimeen ja kansalaisuuteen. Mikä on sinun nimesi ja kansalaisuutesi? On hauska tutustua uusiin

Lisätiedot

Kolikon tie Koululaistehtävät

Kolikon tie Koululaistehtävät Kolikon tie Koululaistehtävät I Tehtävät ennen Heureka-vierailua Rahojen ja Suomen Rahapajan historia 1. Ota selvää missä ja milloin raha otettiin ensimmäisen kerran käyttöön. 2. Minkälaisia ensimmäiset

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus.

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. Ympäristö a. Tässä jaksossa ympäristö rakennetaan pedagogiikkaa tukevien periaatteiden mukaisesti ja

Lisätiedot

Valmennuksen kehityskortit

Valmennuksen kehityskortit Valmennuksen kehityskortit Valmennuksen kehityskortit auttavat tutoria, kouluttajaa ja valmentajaa pohtimaan valmennuksen laatutekijöitä systemaattisemmin ja syvällisemmin. Korttien tavoitteena on virittää

Lisätiedot

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja Esittäytyminen Helpottaa tulevan päivän kulkua. Oppilaat saavat lyhyesti tietoa päivästä. Ohjaajat ja oppilaat näkevät jatkossa toistensa nimet nimilapuista, ja voivat kutsua toisiaan nimillä. Maalarinteippi,

Lisätiedot

- 0-100 numerot + euro, euroa, euron, sentti, senttiä + sataa + tuhat, tuhatta

- 0-100 numerot + euro, euroa, euron, sentti, senttiä + sataa + tuhat, tuhatta 3 Numeeriset taidot Ubah oppaana selittää tehtävät. Erityisesti 3.1.3.3 merkit täytyy selittää + jos opiskelija ei ymmärrä, voi katsoa muutaman ensimmäisen koneen tekemänä Äänet: - 0-100 numerot + euro,

Lisätiedot

Tallilehti Kavionkopse nro. 1

Tallilehti Kavionkopse nro. 1 Tallilehti Kavionkopse nro. 1 Sisällys: A osa Tallin säännöt. B osa Haluatko hoitajaksi? Kuvia tallin hevosista. C osa Hevosaiheisia tehtäviä ja kysymyksiä (hoitajille ja henkilökunnan jäsenille). D osa

Lisätiedot

VAHVAT, HYVINVOIVAT LIPPUKUNNAT

VAHVAT, HYVINVOIVAT LIPPUKUNNAT YHTEINEN TEHTÄVÄMME Partiokasvatuksen ansiosta yhä useammat lapset ja nuoret kasvavat tasapainoisiksi, vastuuntuntoisiksi, aktiivisiksi ja itsenäisiksi yhteisön jäseniksi SIKSI TAVOITTEENAMME ON: VAHVAT,

Lisätiedot

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY 2007 Mary K. Rothbart, D. E. Evans. All Rights Reserved. Finnish translation: Professor Katri Räikkönen-Talvitie and the Developmental Psychology Research Group, University of Helsinki, Finland The Adult

Lisätiedot

PARTIOJOHTAJAPERUSKURSSIN JOHTAMISHARJOITUS

PARTIOJOHTAJAPERUSKURSSIN JOHTAMISHARJOITUS PARTIOJOHTAJAPERUSKURSSIN JOHTAMISHARJOITUS Johtamisharjoituksen tavoitteet Johtamisharjoituksen eli ns. välitehtävän tarkoitus on antaa sinulle onnistunut kokemus johtamisesta partiossa. Harjoituksen

Lisätiedot

Kertomustaulut. Johdanto. Pakkauksen sisältö

Kertomustaulut. Johdanto. Pakkauksen sisältö Kertomustaulut Johdanto Tämä peli luotiin puheen ja kielen häiriöistä kärsiville lapsille, jotka tarvitsivat apua tarinankerronnassa, kun he esimerkiksi halusivat kuvailla luokkaretken tapahtumia. Kertomustaulut-peli

Lisätiedot

Musiikkipäiväkirjani: Soitetaan rytmissä omaa ääntä käyttämällä (RV1) Juhlitaan kaikkia tunnettuja kielen ääniä.

Musiikkipäiväkirjani: Soitetaan rytmissä omaa ääntä käyttämällä (RV1) Juhlitaan kaikkia tunnettuja kielen ääniä. Musiikkipäiväkirjani: Soitetaan rytmissä omaa ääntä käyttämällä (RV1) Juhlitaan kaikkia tunnettuja kielen ääniä. Musiikkipäiväkirjani: Soitetaan rytmissä omaa ääntä... (RV1) Juhlitaan kaikkia tunnettuja

Lisätiedot

Leikit ja pelit suomen kielen opetuksessa. Aurora Vasama 7.5.2015 Maahanmuuttajaopetuksen kehittämispäivä

Leikit ja pelit suomen kielen opetuksessa. Aurora Vasama 7.5.2015 Maahanmuuttajaopetuksen kehittämispäivä Leikit ja pelit suomen kielen opetuksessa 7.5.2015 Maahanmuuttajaopetuksen kehittämispäivä Leikin merkitys välttämätöntä emotionaaliselle, sosiaaliselle ja kognitiiviselle kehitykselle kieli, syy-seuraus

Lisätiedot

Papuri.papunet.net. Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman

Papuri.papunet.net. Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman Papuri.papunet.net Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman Tiesitkö, että kuka tahansa voi tehdä itse oman radio-ohjelman internetiin? Tässä kirjassa kerrotaan, miten se onnistuu. Saat ohjeet

Lisätiedot

Lasten osio. PIKI ideointipäivä 22.9.2009. PIKI verkkokirjasto projekti Leila Virta

Lasten osio. PIKI ideointipäivä 22.9.2009. PIKI verkkokirjasto projekti Leila Virta Lasten osio PIKI ideointipäivä 22.9.2009 PIKI verkkokirjasto projekti Leila Virta Osion nimi ja kohderyhmä Lapset vai lapsille? (vrt nuoret vai nuorille) Pääasiallinen kohderyhmä: lukutaitoiset lapset

Lisätiedot