Hittivideon valmistuskaava

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hittivideon valmistuskaava"

Transkriptio

1 Hittivideon valmistuskaava Pikaopas tarttuvan videotarinan suunnitteluun. Jussi Koivusaari Lemeon Oy Lemeon Oy 2013

2 ! Miksi lukisit tämän oppaan? Tästä oppaasta on sinulle hyötyä jos suunnittelet videoiden käyttöä markkinoinnissa tai viestinnässä. Tämän oppaan luettuasi osaat käyttää Hittivideon valmistuskaavaa pohtiessasi ja suunnitellessasi tulevan videosi sisältöä. Hittivideon valmistuskaava on yksinkertainen ja helppokäyttöinen metodi, jonka avulla saat videosi erottumaan yritysvideoiden harmaasta massasta. "Voi reppanaa katulasta. Soitan heti tuohon Unicefin lahjoitusnumeroon." "Ei hitto miten on yksinkertainen keksintö. Tilaan heti maanantaina." Tunteen ohjaama johtopätös Omassa työssäni ohjaan sisällön suunnittelua määrittelemälle aina ensimmäiseksi tavoitteena olevan "tunteen ohjaaman johtopäätöksen." Se on nimensä mukaisesti tunteen vallassa tehty johtopäätös eli ihmisen sydämessä syntyvä omaehtoinen halu toimia markkinoijan haluamalla tavalla. Joskus ratsastetaan suurilla tunteilla, joskus aivan arkisilla asioilla. "Jumalauta, että näyttää mageelta. Tuon ostan Pekalle kolmekymppislahjaksi." Tunteen ohjaaman johtopäätöksen synnyttäminen katsojassa on elintärkeää, koska ilman sitä ei synny tarvetta toimia halutulla tavalla ja homma jää puolitiehen. "Miksi helvetissä minä en ole menestynyt vielä noin hyvin. Taidanpa kokeilla samaa kikkaa niin luulisi kassakoneen laulavan."

3 Videolla voi manipuloida tunteita. Asiansa osaava videosisällön suunnittelija pystyy rakentamaan ihmisaivoihin hyvinkin tarkasti määriteltyjä tunnetiloja, joiden vallassa ihminen haluaa omaehtoisesti toimia markkinoijan haluamalla tavalla. Elävän kuvan keinoin kerrotut tarinat liikuttavat ihmistä. Visuaalisen oivalluksen, auttamisen halun, ostamisen himon, ahneuden, kateuden tai pelon istuttaminen ihmisen sydämeen onnistuu elokuvan keinoin niin nopeasti ja perusteellisesti, että näitä häikäilemättömiä keinoja käyttävän markkinoijan lompakko suorastaan pursuaa seteleitä, joista ostaja on ilomielin luopunut. Luolamieskin olisi valinnut videon Jo esihistoriallisella aikakaudella ihminen kertoi tarinoita visualisoimalla ne verellä luolamaalauksiin. Kuvien avulla kerrottu tarina puhuttelee aivojemme vanhinta ja primitiivisintä osaa. Sitä aivojen osaa, joka sekunnin murtoosassa käskee meidän kieltäytyä ja paeta epämiellyttävää tilannetta. Sama alkeellinen esi-isiemme geeniperintö voi saada meidät parissa sekunnissa tuntemaan luottamusta ja halua tarttua videolla näkemäämme hyötyyn.

4 Hoida homma kokonaan ilman adjektiiveja! ADJEKTIIVIT KIELLETTY Voimakkaat tunteen ohjaamat johtopäätökset perustuvat aina adjektiiveihin eli laatusanoihin, joita ihminen muodostaa korviensa väliin näkemänsä ja kuulemansa perusteella. Markkinoijien yleinen helmasynti on äitelien, valmiiksi pureskeltujen ja konkretiaa vailla olevien (lue epäuskottavien) adjektiivien viljeleminen markkinointisisältöihinsä. Videoita suunnitellessa eräs ällistyttävän hyvin toimiva vaaleanpunaisten pullamössöadjektiivien suodatin on kaikkien adjektiivien totaalinen käyttökielto! Laatusanat on rakennettava katsojan korvien väliin ilman latteita adjektiiveja. Kun rakennat videosisältösi kokonaan ilman ääneen lausuttuja laatusanoja, pakotat itsesi näyttämään mistä nuo rakastamasi adjektiivit oikeasti koostuvat. Ajat itsesi väkisinkin konkretian ihanaan ihmemaailmaan. Ja kas kummaa esittelemäsi konkreettiset laatutekijät alkavat muodostaa adjektiiveja katsojan päähän ja vieläpä aivan täysin hänen omasta tahdostaan. Kukaan ei ole markkinoinnin näkökulmasta niin uskottava ostopäätökseen vaikuttava suosittelija kuin ostajakandidaatin oma sisäinen tunnemaailma. Tuon tunnemaailman manipuloiminen markkinoijan eduksi on mielestäni hienointa mitä videoilla voi housut jalassa tehdä.

5 Perse edellä puuhun Videolla näkyvät ja kuuluvat asiat ovat vain ja työkaluja tunteen ohjaaman johtopäätöksen rakentamisessa. Homma kannattaa siis aloittaa tunteen ohjaaman johtopäätöksen määrittelystä. Hirvittävän usein videoiden suunnittelu aloitetaan yksityiskohdista miettimällä millainen video olisi kiva tai hieno. Katsellaan ison budjetin esimerkkejä maailmalta ja haaveillaan samanlaisista merkkiteoksista. Tosin suomalaiseen budjettiin suhteutettuna. Systemaattinen videon suunnittelija tajuaa, että ne asiat mitä videolla loppujen lopuksi näkyy ja kuuluu ovat ainoastaan työkaluja alkumetreillä määritellyn tunteen ohjaaman johtopäätöksen rakentamisessa. Videon suunnittelun aloittaminen yksityiskohdista on sama kuin omakotitalorakentaja tontin ostettuaan kurkkaisi ensimmäiseksi työkalupakkiinsa ja rakentaisi sellaisen talon, jonka niillä vehkeillä saa aikaiseksi. Kyllähän rakennushankkeissakin piirretään ja suunnitellaan ensiksi lopputulos ja vasta sitten hankitaan oikeanlaisia koneita ja materiaaleja ennalta päätetyn lopputuloksen aikaansaamiseksi.

6 Video on putkiaivo Yleisin syyn huonojen videoiden syntyyn on videon erilainen aikakäsitys, jos sitä verrataan kirjoitettuun sisältöön vaikkapa netissä, esitteissä ja tiedotteissa. Videolla asiat ovat peräkkäin. Tekstisisällössä ne ovat rinnakkain. Video on nimittäin kronoloisesti etenevä pötkö, jossa asiat ja tapahtumat on pakko sijoittaa peräkkäin. Kirjoittaessa asiat ovat rinnakkain ja samanaikaisesti näkyvillä. Kirjoitettua tekstiä lukiessaan ihmisellä on valta päättää mitä hän lukee ja mitä ei. Tätä valintaa ohjaa suurimmaksi osaksi eri sisältöjen kiinnostavuus. Videon play-nappi taas vie katsojan matkalle, jossa tapahtumien järjestys ja sisältö on ennalta määrätyssä järjestyksessä peräkkäin. Pakkosyöttö on kiusallista Tekstisisällön lukijalla on valta valita mitä lukea ja mitä ei. Videon katsojalle asioiden järjestys on päätetty markkinoijan toimesta valmiiksi. Kun kirjoittamaan kouliintunut ihminen suunnittelee videota hän hyvin helposti asentaa tarinaansa samat sisällöt kuin nettisivuilla ja esitteessä. Videolla hän joutuu laittamaan asiat peräkkäin ja määräämään missä järjestyksessä katsojan olisi niistä kiinnostuttava. Jos videoon päätyy epäkiinnostavia asioita katsoja ei suinkaan niele niitä pakkosyöttönä vaan mieluummin lopettaa videon katselun.

7 Onnistumisen eväät Tee jokaiselle kohderyhmälle oma video. 1. Rajaa kohderyhmä tarkasti Yksittäisen videon kohderyhmä on rajattava paljon tarkemmin kuin tekstiä kirjoittaessa. Tämä siksi, että kaiken videoon päätyvän sisällön tulee olla ehdottoman kiinnostavaa kohderyhmään kuuluvan ihmisen mielestä. Muuten homma menee pakkosyötöksi. Jos kohderymiä on monta ja heitä kiinnostaa hieman eri näkökulma, tee jokaiselle oma video. Rajaa yhden videon sisältö samalla tavalla kuin rajaisit nettisivuillasi yhden alasivun sisällön 2. Viesti vain yksi asia yhdellä videolla Tätä valintaa ohjaa parhaiten tunteen ohjaaman johtopäätöksen määrittely. Jos esimekiksi myymme CRM- / dokumentinhallinta-softaa yrittäjille, voisi tunteen ohjaaman johtopäätöksen rakentaa röyhkeäasti kateuden ja ahneuden varaan. Videon aiheena olisi silloin tarina menestyneestä yrittäjästä, joka on laskenut auki softan tuomat euromääräisest säästöt vuositasolla. Kun tämän videon näyttää samalla toimialalla touhuavalle yrittäjälle alkaa katsojan oma sisäsyntyinen kateus ja ahneus tehdä myyräntyötään markkinoijan eduksi.

8 Hittivideon valmistuskaava MADE TO STICK Kirjailijat ja markkinointiveljekset Dan ja Chip Heath kirjoittivat kirjan "Made to Stick." Kirjassaan he tutkivat tarttuvia tarinoita ja urbaaneja legendoja. Tarinoita tutkiessaan miehet löysivät kuusi sisältöelementtiä, jotka toistuvat kaikissa vaikuttavissa ja tarttuvissa viesteissä. Tätä salaista reseptiä he kutsuvat SUCCESS-kaavaksi. Suosittelen "Made to Stick"- kirjaa luettavaksi kaikille, jotka ovat tekemisissä markkinoinnin ja viestinnän kanssa. Tämä osio antaa käytännölliset työkalut tunteen ohjaaman johtopäätöksen systemaattiseen rakentamiseen. Itse käytän videosisältöjen suunnittelussa apuna "Hittivideon valmistuskaavaa." Sen pohjaksi olen ottanut Amerikan-veljesten Dan ja Chip Heathin kehittämän SUCCESSkaavan. Hittivideon valmistuskaava koostuu kuudesta siäsältöelementistä, joiden seoksena sikiää tarttuva ja tunteita liikuttava tarina: Hittivideo. Hittivideon päämääränä on tunteen ohjaaman johtopäätöksen synnyttäminen. Mitä useamman hittielementin onnistut leipomaan videoosi - sitä äänekkäämmin laulaa myös laskeutumissivusi konversionappi. Hittivideon valmistuskaavan kuusi salaista elementtiä 1. Tarinallisuus 2. Tunteikkuus 3. Konkreettisuus 4. Yksinkertaisuus 5. Yllätyksellisyys 6. Luotettavuus

9 TARINALLISUUS Näillä keinoilla valjastat tarinan voiman käyttöösi 1. Valitse päähenkilöiksi ihmisiä, joihin kohderyhmä voi samaistua. 2. Pelkkiin asioihin ei voi samaistua. Siksi kerro mieluummin ihmisistä kuin asioista. 3. Aloita juttusi niin, että katsoja ymmärtää olevansa kiinnostavan tarinan alussa. Tarina samaistaa Voimakkain asia, jota tarinallisuudella on mahdollista saavuttaa on katsojan samaistuminen. Tarinassa on aina päähenkilö, johon katsojalla on mahdollista samaistua. Samaistuessaan hän kohdistaa tarinan herättämät tunteet päähenkilön kautta itseensä. Hän kadehtii, vihaa tai säälii päähenkilöä ja tunne on hyvin henkilökihtainen. Markkinoijan haluaman johtopäätöksen sujauttaminen tuon tunnetilan sekaan on koko homman juju. Katsojan kokemaa kateuden tunnetta helpottaa, jos tekee menestyäkseen kaiken kuten päähenkilö. Vihan tunne helpottaa, kun tekee moraalisesti oikean valinnan. Sääli muuttuu helposti auttamisen haluksi. Tarina koukuttaa Tarinalla on vahva taipumus kerätä kuulijoita ympärilleen. Kun ihminen huomaa, että alkamassa on kiinnostava tarina hän pysähtyy ja jää odottamaan jatkoa. Hyvän tarinan alku lataa aina odotuksia tulevista tapahtumista ja siitä mitä päähenkilölle tapahtuu. Samaistumisen ansiosta katsojat ovat sitoutuneita kuulemaan tarinasi loppuun. Täytyy saada tietää saako paha palkkansa ja prinsessa sammakkonsa. Tarina yksinkertaisesti viihdyttää. Varsinkin B2B-markkinoinnin maailmassa tarinallisuutta käytetään niin surkean vähän, että ottamalla sen heti käyttöösi kyykytät monia kilpailijoitasi oikein urakalla.

10 TUNTEIKKUUS Suuria ja pieniä tunteita Näillä onnistut 1. Maailma on raadollinen. Vetoa perustunteisiin: Ahneuteen, kateuteen, laiskuuteen, pelkoon ja turhamaisuuteen. 2. Tyydy vain yhden voimakkaan tunteen herättämiseen yhdellä videolla, muuten olet lirissä videon pituuden ja napakkuuden kanssa. Tunteiden pöllyttäminen markkinointivideossa voi helposti johtaa myös yliyrittämiseen. Kun markkinoit esimerkiksi puolentoista tonnin lumilinkoa, ei ole syytä yrittää saada katsojia itkemään ihastuksesta. Tunteet voivat olla seurausta myös arkisista oivalluksista. Lumilingon tuoma 25:n lumityötunnin säästö yhdessä talvessa ja yhden työkuukauden säästö kuudessa vuodessa on aivan riittäävä laiskuuteen vetoava syy vaihtaa kauramoottori uudenkarheaan Snow Patrollumilinkoon. Ja ei kun tilausnapille. Videon katselu verkkokaupassa lisää muuten ostamisen todennäköisyyttä 65%. Lähde: comscore. Jos tunnepuoli uhkaa jäädä laimeaksi voit kokeilla 80-luvun mainosmiehen varmaa kikkaa: Lisää stooriin kultainen noutaja ja auringonlasku. Toimii aina, mutta käytä harkiten.

11 KONKREETTISUUS Väljähtyneen bisnesjargonin vastakohta Tässä aseesi taisteluun konkretian puolesta 1. Rajaa kohderyhmä tarkasti, jotta voit puhutella heitä täsmällisesti. Jotta voisit jutella kohderymällesi konkreettisesti, on ryhmä rajattava ja määriteltävä erittäin tarkkaan. Yritysviestinnän latteudet ovat usein peruja juuri löysästi rajatusta kohderyhmästä. Kun et rajaa, joudut puhuttelemaan hieman kaikkia. Silloin et puhuttele ketään kunnolla. 2. Luovu adjektiivien käytöstä tyystin. Näytä mistä adjektiivit on oikeasti tehty ja synnytä laatusanat suoraan yleisösi korvien väliin. Tehokas ja varma! Kokonaisvaltaisia ratkaisuja laadulla ja ammattitaidolla! Iloinen ja palveleva! Tyytyväinen asiakas on meille kunnia-asia! Suoritamme työt kokemuksella!

12 YKSINKERTAISUUS Varo monikärkiohjusta Yksinkertaisuuden ydin 1. Kuvaile videosi aihe yhdellä lauseella. Jos tarvitset enemmän lauseita, videosi on monikärkiohjus jolla ei koskaan voiteta taistelua videomarkkinoinnin sotatantereella. 2. Kuvaile videosi aihe jo otsikossa ja thumbnailkuvassa. Näin katsoja tietää mitä tuleman pitää. Esimerkiksi: "Katso miten säästät kuukauden työtunnit lumitöissä." 3. Jos asiasi on riittävän yksinkertainen, voit kenties hylätä hetkeksi jopa tarinallisuuden. Yksikertaisuutta ei voi kylliksi korostaa elävällä kuvalla viestittäessä. Videolla asiat ovat jonossa peräkkäin toisin kuin tekstisisällössä, jossa ne ovat rinnakkain. Videon katselija ei voi valita, mitä hänelle syötetään. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että yhdellä videolla voi viestiä vain hyvin kapean asiakokonaisuuden. Yhden videon sisällön ideaali laajuus on samaa luokkaa kuin nettisvuston yhden alasivun aihepiiri. Yksinkertaisuuden vetooikeus Yksinkertaisuus on hittivideon valmistuskaavassa niin vahva peluri, että sen varjolla voi jopa tarinallisuuden heittää hallitusti romukoppaan. Jos videolla havainnollistetaan yksinkertaisen laitteen ominaisuuksia tai toimintalogiikkaa, on ilmiselvää, että vauhdikasta tarinaa päähenkilöineen ei tarvita. Näytä vain miten vehje toimii ja siinä se. Huomaa kuitenkin, että heti jos kerrot siitä miten alan urakoitsijat ovat tehneet merkittäviä kustannussäästöjä laitteen ominaisuuksien ansiosta, saat aikaiseksi paljon samaistuttavamman ja vaikuttavamman tarinan ottamalla päähenkilöksi jonkun menestyneen urakoitsijan.

13 YLLÄTYKSELLISYYS Nettiä selaavan ihmisen tarkaavaisuuden kesto vuonna 2012 oli 8 sekuntia. Kultakalalla vastaava aika on 9 sekuntia. Lähde: statisticbrain.com Ihminen on kultakalaakin hätäisempi otus Statsistcbrain.comin julkaisun mukaan nettiselaajan tarkkaavaisuuden kesto (attention span) on 8 sekuntia. Tuossa ajassa katsoja on liimattava videon ääreen. Siinä auttaa yllätyksellisyys. Ohjeet ylläkköön 1. Riko kaavaa, jotta tulisit huomatuksi. 2. Järjestä "positiivnen shokki" ensimmäisten sekuntien aikana. 3. Pidä katsoja koukussa järjestämällä pieniä yllätyksiä n. 10 sekunnin välein. Hittivideo on vuoristorata Harvardin Professori Thales Teixeira tutki viraalivideoiden rakennetta. Hänen löydöksensä oli, että menestyneille viraalivdeoille yhteistä on yllätyksellinen "positiivinen shokki" ensimmäisten sekuntien aikana. Sen lisäksi videoissa toistuu pienemmät väliyllätykset aina noin 7 sekunnin välein. Tämä rakenne on syytä jokaisen videomarkkinoijan pitää mielessä.

14 LUOTETTAVUUS Luotettavat vinkit 1. Pyri aina tunteen ohjaaman johtopäätöksen synnyttämiseen. Se on luotettavin suosittelija. 2. Käytä hyväksesi kohderyhmän auktoriteettaja sekä riippumattomien tahojen lausuntoja. 3. Jos mikään muu ei toimi, lisää lääräri ja uutistenlukija. Ihminen luottaa eniten itseensä Alakouluaikoina Mauno Koiviston ollessa Suomen Tasavallan presidenttinä opetettiin, että uskottavaan mainokseen tarvitaan lääkäri, uutistenlukija tai viimehädässä poliisi. Lääkäriä ja poliisiakin uskottavampi suosittelija on kuitenkin ihmisen oma sisäinen tunnemaailma. Eli se omantunnon ääni, joka käskee lahjoittamaan tai se ahne pirulainen, joka ei jätä yhtään kiveä kääntämättä tiellään maineeseen ja mammonaan tai se laiska paskiainen, joka keinoja kaihtamatta yrittää päästä keksipurkille nousematta edes jakkaralle. Kaikissa kohderyhmissä on myös tiennäyttäjiä ja ihailtuja guruja joiden sanaa opetuslapset uskovat lähes sokeasti. Heitä jokaisen videomarkkinoijankin kannattaa käyttää hyväkseen.

15 Yritysvideosuunnittelijan jäykkäkouristus Hittivideon valmistuskaava 1. Tarinallisuus 2. Tunteikkuus 3. Konkreettisuus 4. Yksinkertaisuus 5. Yllätyksellisyys 6. Luotettavuus Mitä useamman näistä elementeistä saat mukaan videoon, sitä varmemmin käsissäsi on vertaansa vailla oleva rahantekokone: Hittivideo. Aidosti hyvän sisällön tuottaminen yritysmaailmassa on usein kovin vaikeaa. Brändipoliisien kuristusote ja johtajien pelko maineen tahriintumisesta laimentavat tarinankerrontaa. Varsinkin B2B-maailmassa yrityksen viestinnän ja markkinoinnin suunnitelun lähtökohtana on jonkinlainen yleinen ja hiljaa hyväksytty vakavuus. B2B-markkinoinnin pitäisi ottaa mallia kuluttajapuolelta, jossa irrotellaan ja pidetään aidosti hauskaa markkinointisisältöjen kanssa. Muistettakoon, että B2B- viestien vastaanottajana on aina tavallinen ihminen, jonka toimintaa ohjaa ahneus, laiskuus, kateus ja pelko siinä missä kuluttajaakin. Yhtälailla hän haluaa tulla viihdytetyksi. Mieti vaikka itseäsi yrityksesi markkinointipäättäjänä. Avainsana on ihminen. Puhu aina ihmiselle ihmistä kiinostavalla tavalla. Kukaan ei ole halukas kuuntelemaan miten nokkelasti olet kiillottanut yrityksesi viralliset lupaukset.

16 Heikoin lenkki Kaksi vanhaa totuutta on syytä muistaa myös videomarkkinointia tehdessä: 1. "Ku ite tekee, niin saa semmosen ku tulee." 2. "Sopuhintaan saa hipun sontaa." Nykypäivänä on tarjolla pilvin pimein ammattitasoisia mutta kuluttajahintaisia kameroita ja leikkaussoftia. Koskapa videoiden tekeminen on lisäksi vielä sikahauskaa, on itse tekemisen houkutus todella suuri. Sitä kannattaakin kokeilla, jotta tietää mistä on kysymys. Hyvällä onnella itsetekijä onnistuu heti ensimmäisellä kerralla jopa melko hyvin. Silloin kun videoilla tavoitellaan markkinointivoittoja ja rakennetaan yrityksen viestintää, suosittelen ammattiväen käyttämistä suunnittelu- ja tuotantotyössä. Itsetekemisestä menee nimittäin nopeasti uutuudenviehätys. Alun hauskuus ja laatuilluusio alkavat pian murenemaan muiden työkiireiden painaessa videoiden tekemiseen käytettävää aikaa ja energiaa toisaalle. Ammattiporukka kayttää aina kaiken aikansa ja taitonsa videoiden hyväksi ja jaksaa pitkäjänteisesti puksuttaa hommia eteenpäin silloinkin kun itsetekijällä on jo muut innostuksen aiheet mielessä. Itsetekeminen on joissain tapauksissa järkevää. Tee-se-itse-videoista tulee kuitenkin helposti huolella suunnitellun brändi-ilmeen heikoin lenkki. Se mädännyttää mainostoimiston suunnitelutyön hedelmät yhdessä hujauksessa.

17 Kirjoittajasta Tuotantoyhtiö Lemeonin toimitusjohtaja ja vastaava tuottaja Jussi Koivusaari on nähnyt ja kokenut yritysvideoiden siirtymisen DVD:ltä verkkoon. Kun tulin alalle ei nettivideoita käytännössä ollut olemassakaan. Jussi Koivusaari Koivusaari on uransa aikana tuottanut yhteensä satoja yritysvideoita ja mainoksia. Asiantuntijana hän on opastanut markkinointi- ja viestintäihmisiä elävän kuvan käyttöön sekä pörssiettä pienyrityksissä. Vaikeinta asiakkailla tuntuu lähes aina olevan oman iden muuttaminen käytännön tekemiseksi ja puhuttelevaksi Lemeonin asiakkaita vuosien varrelta nykypäivään Nelonen media Fonecta SOK Talentum MLL Yara Suomi Hartwall Viestintätoimisto Pohjoisranta Miltton Cocomms AC Sanafor Haaga-Helia Ediste Noste Moskito television Tarinatalo Metronome Film & Television Sofigate Delipap

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot

Päivitetty 25.3.2014 Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme

Päivitetty 25.3.2014 Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme Päivitetty 25.3.2014 Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme SISÄLTÖ JOHDANTO VINKKI NUMERO 1: Pohjatyöt kuntoon ennen aloitusta! Kenelle markkinoit tuotteitasi ja palveluitasi? Miten haluat kohdata asiakkaasi?

Lisätiedot

Kirjoittajan opas sähköpostimarkkinoijille, jotka eivät ole kirjoittamisen ammattilaisia

Kirjoittajan opas sähköpostimarkkinoijille, jotka eivät ole kirjoittamisen ammattilaisia Kirjoittajan opas sähköpostimarkkinoijille, jotka eivät ole kirjoittamisen ammattilaisia HEIKKI MATIAS LUOMA 2 Kirjoittajan opas sähköpostimarkkinoijille, jotka eivät ole kirjoittamisen ammattilaisia Heikki

Lisätiedot

Vältä 7 kalleinta virhettä internetmarkkinoinnissa ja opi ottamaan maksimaalinen hyöty internetistä markkinointikanavana

Vältä 7 kalleinta virhettä internetmarkkinoinnissa ja opi ottamaan maksimaalinen hyöty internetistä markkinointikanavana Vältä 7 kalleinta virhettä internetmarkkinoinnissa ja opi ottamaan maksimaalinen hyöty internetistä markkinointikanavana Teemu Kinnunen internetmarkkinointi.fi Kuka on Teemu Kinnunen ja miksi häntä kannattaa

Lisätiedot

TOIMIVAT KOTISIVUT. ja menestyvä markkinointi 2014. Sisään! Roy Gonzalez

TOIMIVAT KOTISIVUT. ja menestyvä markkinointi 2014. Sisään! Roy Gonzalez TOIMIVAT KOTISIVUT ja menestyvä markkinointi 2014 Sisään! Roy Gonzalez 2 TOIMIVAT KOTISIVUT ja menestyvä markkinointi 2014 Hyvä lukija, Olen koko aikuisikäni ollut mukana markkinoinnin ja mainonnan maailmassa.

Lisätiedot

Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf

Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf Kouluvierailuopas Maailmankaupoille Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf Sisällysluettelo Mistä lisätietoa Reilusta kaupasta? 5 Mitä on Reilu kauppa? 6 Viestintä

Lisätiedot

INTERNETMARKKINOINTI.FI / TEEMU KINNUNEN / teemu.kinnunen@internetmarkkinointi.fi

INTERNETMARKKINOINTI.FI / TEEMU KINNUNEN / teemu.kinnunen@internetmarkkinointi.fi 10 syytä sille, miksi verkkosivustosi EI myy sis. ratkaisut ongelmiin! Terve ja kiitos mielenkiinnostasi raporttiani kohtaan! Nimeni on Teemu Kinnunen ja esittelen sinulle 10 ylivoimaisesti yleisintä syytä

Lisätiedot

Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti

Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti Riku Santti Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti pikaopas Lue tästä oppaasta, miten remontin Ostajaksi opitaan ja mitkä ovat remontin ostamisen vaiheet. Jos ei osaa tehdä, voiko

Lisätiedot

ANTTI LARVALA CAL360 DEGREES. CAL360 DEGREES, www.cal360d.com, antti.larvala@cal360d.com

ANTTI LARVALA CAL360 DEGREES. CAL360 DEGREES, www.cal360d.com, antti.larvala@cal360d.com ANTTI LARVALA CAL360 DEGREES IDEANIKKARIN HUNAJAPURKKI Johdanto Viime keväänä, kun olin myymässä asuntoani, sain päähäni hullun ajatuksen. Ajattelin testata ihan käytännössä ideaani uudesta markkinointitavasta.

Lisätiedot

Vaikuttavan sähköpostimarkkinoinnin. perusteet. White paper

Vaikuttavan sähköpostimarkkinoinnin. perusteet. White paper Vaikuttavan sähköpostimarkkinoinnin perusteet White paper Vaikuttavan sähköpostimarkkinoinnin perusteet Sähköpostimarkkinoinnin maailma pursuaa tärkeitä neuvoja niin toimitettavuudesta kuin mobiilioptimoinnistakin,

Lisätiedot

AC-SANAFORIN VIESTINTÄOPAS: Sosiaalinen media. osana julkisten organisaatioiden. viestintää

AC-SANAFORIN VIESTINTÄOPAS: Sosiaalinen media. osana julkisten organisaatioiden. viestintää AC-SANAFORIN VIESTINTÄOPAS: Sosiaalinen media osana julkisten organisaatioiden viestintää HELMIKUU 2014 Sisällysluettelo 2 Sisällysluettelo... 2 3 Johdanto... 3 Kirjoittajat... 6 Kansalaisen näkökulma...

Lisätiedot

Muokkaa salibandyjoukkueestasi kokoelma tähtiä, joka treenaa ja pelaa kuin kone!

Muokkaa salibandyjoukkueestasi kokoelma tähtiä, joka treenaa ja pelaa kuin kone! Muokkaa salibandyjoukkueestasi kokoelma tähtiä, joka treenaa ja pelaa kuin kone! Kirjoittanut: Ville-Matti Hakanpää 2011 1 1. Lupaus Miten salibandyn juniorijoukkue saadaan tekemään töitä tehokkaasti harjoituksesta

Lisätiedot

Dokumentin on julkaissut Teemu Kinnunen Veitikantie 42-44 A 10 Rovaniemi, Suomi, Finland

Dokumentin on julkaissut Teemu Kinnunen Veitikantie 42-44 A 10 Rovaniemi, Suomi, Finland Tekijänoikeudet (c) 2011 Teemu Kinnunen, Kaikki oikeudet pidätetään Tämä dokumentti on tekijänoikeuslailla suojattu. Tekstin tai sen osan kopioiminen kaupalliseen käyttöön on ehdottomasti kielletty. Lukija

Lisätiedot

Ainakin tämä kannattaa tietää mainonnasta MARKKINOINTIOPAS Pikaopas pienyrittäjälle, joka haluaa ottaa puskaradiostakin kaikki hyödyt irti

Ainakin tämä kannattaa tietää mainonnasta MARKKINOINTIOPAS Pikaopas pienyrittäjälle, joka haluaa ottaa puskaradiostakin kaikki hyödyt irti 2010 Ainakin tämä kannattaa tietää mainonnasta MARKKINOINTIOPAS Pikaopas pienyrittäjälle, joka haluaa ottaa puskaradiostakin kaikki hyödyt irti YritysHelsinki Sähköposti: yrityshelsinki@hel.fi Puh. 09-310

Lisätiedot

YRITYSTENKIN KANNATTAISI HYMYILLÄ! Yritysilmeopas

YRITYSTENKIN KANNATTAISI HYMYILLÄ! Yritysilmeopas YRITYSTENKIN KANNATTAISI HYMYILLÄ! Yritysilmeopas Sisällysluettelo ALKUSANAT YRITYSILME liikemerkki & logo värimaailma typografia slogan sommittelu graafiset tehosteet & taustagrafiikka grafiikkaohjelmat

Lisätiedot

10 askelta Facebook-markkinointiin 1/51

10 askelta Facebook-markkinointiin 1/51 10 askelta Facebook-markkinointiin 1/51 10 askelta Facebook-markkinointiin 2/51 10 askelta Facebookmarkkinointiin Jari Juslén 10 askelta Facebook-markkinointiin 3/51 10 askelta Facebook-markkinointiin

Lisätiedot

Brändimarkkinoijan FaceBook-opaS

Brändimarkkinoijan FaceBook-opaS Suomen ensimmäinen, aito ja alkuperäinen Brändimarkkinoijan FaceBook-opaS janne niini / Fiercer media 1 Lue kuinka Facebook-markkinoinnin avulla kasvatat brändiäsi kustannustehokkaasti ja tarkasti eri

Lisätiedot

Pieni opas EU-hankkeen toteuttamiseen

Pieni opas EU-hankkeen toteuttamiseen Pieni opas EU-hankkeen toteuttamiseen Opas on tuotettu osana Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen Vapaaehtoistyö yleishyödyllisessä yhteisössä (VETY) -hanketta (2014). Sisällysluettelo Mistä EU-rahoitusta

Lisätiedot

Juha Varto. Filosofian taito

Juha Varto. Filosofian taito filosofian taito Juha Varto Filosofian taito copyright Juha Varto 2005 (1992) 3 T ä m ä t e k s t i o n t a r k o i t e t t u l u e t t a v a k s i. T e k s t i ä e i v o i k ä y t t ä ä j o n k i n y

Lisätiedot

Opas: Kuinka teen kyselyn.

Opas: Kuinka teen kyselyn. Opas: Kuinka teen kyselyn. Oppaasi kyselyiden, tiedonkeruun, arviointimaailman ja liiketoiminnan tärkeimpien sidosryhmien ymmärtämiseen. Alkusanat tekijöiltä Olemme toimineet palautteenkeruun alalla jo

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

INTERNETMARKKINOINTI.FI / TEEMU KINNUNEN / teemu.kinnunen@internetmarkkinointi.fi

INTERNETMARKKINOINTI.FI / TEEMU KINNUNEN / teemu.kinnunen@internetmarkkinointi.fi 10 syytä sille, miksi verkkosivustosi EI myy sis. ratkaisut ongelmiin! Terve ja kiitos mielenkiinnostasi raporttiani kohtaan! Nimeni on Teemu Kinnunen ja esittelen sinulle 10 ylivoimaisesti yleisintä syytä

Lisätiedot

Messuosaston suunnittelu Suomen Putkiuudistus Oy:lle. Pia Piltz, Raita Särkkä

Messuosaston suunnittelu Suomen Putkiuudistus Oy:lle. Pia Piltz, Raita Särkkä Messuosaston suunnittelu Suomen Putkiuudistus Oy:lle Pia Piltz, Raita Särkkä 12.3.2015 Tiivistelmä Päiväys 12.3.2015 Tekijä(t) Pia Piltz, Raita Särkkä Koulutusohjelma Liiketalous Raportin/Opinnäytetyön

Lisätiedot

Markkinoinnin. Pienyrittäjän pikaopas

Markkinoinnin. Pienyrittäjän pikaopas Markkinoinnin Pienyrittäjän pikaopas Jesse Soininen, Tero Leponiemi, Reidar Wasenius Jesse Soininen, Tero Leponiemi, Reidar Wasenius YHTEISÖLLINEN MEDIA MEDIA YHTEISÖLLINEN osana yrityksen arkea osana

Lisätiedot

Ehdokkaan viestintä ja markkinointi

Ehdokkaan viestintä ja markkinointi Ehdokkaan viestintä ja markkinointi Suvi Reijonen, Ville Tuominen ja Kirsi Syväri Viestinnällä luot tunnettuutta ja mainetta Viestinnän ensimmäisenä tavoitteena on hankkia sinulle ehdokkaana tunnettuutta:

Lisätiedot

Myynti - Brian Tracyn cd Referoinut/suomentanut Juha Ahola, tammi- huhtikuu 2008

Myynti - Brian Tracyn cd Referoinut/suomentanut Juha Ahola, tammi- huhtikuu 2008 http://www.vauhtipyörä.fi/blog 1/7 Myynti - Brian Tracyn cd Referoinut/suomentanut Juha Ahola, tammi- huhtikuu 2008 Moni myyjä on häpeissään ja ujona siitä, että on myyjä. He ajattelevat, että myyjänä

Lisätiedot

JOHDANTO. - Henri Liljeroos, Digivallankumous.fi

JOHDANTO. - Henri Liljeroos, Digivallankumous.fi JOHDANTO Haluatko matkustella? Viettää enemmän aikaa perheesi kanssa? Muuttaa maailmaa? Auttaa muita muuttamaan maailmaa? Ehkä haluat tarjota omille vanhemmillesi mukavat eläkepäivät. Haluatko kirjoittaa

Lisätiedot

Ammattiylpeys katoavaa kansanperinnettä? Anssi Koskenvesa, diplomi-insinööri Mittaviiva Oy www.mittaviiva.fi

Ammattiylpeys katoavaa kansanperinnettä? Anssi Koskenvesa, diplomi-insinööri Mittaviiva Oy www.mittaviiva.fi Anssi Koskenvesa, diplomi-insinööri Mittaviiva Oy www.mittaviiva.fi 424 Rakentajain kalenterin päätoimittajana olen halunnut kirjoittaa yllä olevalla otsikolla, sillä huoli alamme toimintatavoista on suuri.

Lisätiedot

TYYLIKKÄÄN JA KÄYTETTÄVYYDELTÄÄN HYVÄN WWW-SIVUSTON SUUNNITTELU JA TOTEUTUS

TYYLIKKÄÄN JA KÄYTETTÄVYYDELTÄÄN HYVÄN WWW-SIVUSTON SUUNNITTELU JA TOTEUTUS 1 Minna Haarala TYYLIKKÄÄN JA KÄYTETTÄVYYDELTÄÄN HYVÄN WWW-SIVUSTON SUUNNITTELU JA TOTEUTUS Case Mainoset ja Maigrafi Oy Liiketalouden koulutusohjelma 2004 2 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 1 1.1 Työn taustaa...

Lisätiedot

PRESENTAATIOIDEN PELIKIRJA. Ajatuksia ja vinkkejä ideoiden myymiseen osana menestyksesi työkalupakkia vuonna 2014.

PRESENTAATIOIDEN PELIKIRJA. Ajatuksia ja vinkkejä ideoiden myymiseen osana menestyksesi työkalupakkia vuonna 2014. PRESENTAATIOIDEN PELIKIRJA 2014 Ajatuksia ja vinkkejä ideoiden myymiseen osana menestyksesi työkalupakkia vuonna 2014. Miksi tapa kertoa ideoistamme pitää muuttaa? Vuonna 2008 keskiverto ihminen vastaanotti

Lisätiedot