Hittivideon valmistuskaava

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hittivideon valmistuskaava"

Transkriptio

1 Hittivideon valmistuskaava Pikaopas tarttuvan videotarinan suunnitteluun. Jussi Koivusaari Lemeon Oy Lemeon Oy 2013

2 ! Miksi lukisit tämän oppaan? Tästä oppaasta on sinulle hyötyä jos suunnittelet videoiden käyttöä markkinoinnissa tai viestinnässä. Tämän oppaan luettuasi osaat käyttää Hittivideon valmistuskaavaa pohtiessasi ja suunnitellessasi tulevan videosi sisältöä. Hittivideon valmistuskaava on yksinkertainen ja helppokäyttöinen metodi, jonka avulla saat videosi erottumaan yritysvideoiden harmaasta massasta. "Voi reppanaa katulasta. Soitan heti tuohon Unicefin lahjoitusnumeroon." "Ei hitto miten on yksinkertainen keksintö. Tilaan heti maanantaina." Tunteen ohjaama johtopätös Omassa työssäni ohjaan sisällön suunnittelua määrittelemälle aina ensimmäiseksi tavoitteena olevan "tunteen ohjaaman johtopäätöksen." Se on nimensä mukaisesti tunteen vallassa tehty johtopäätös eli ihmisen sydämessä syntyvä omaehtoinen halu toimia markkinoijan haluamalla tavalla. Joskus ratsastetaan suurilla tunteilla, joskus aivan arkisilla asioilla. "Jumalauta, että näyttää mageelta. Tuon ostan Pekalle kolmekymppislahjaksi." Tunteen ohjaaman johtopäätöksen synnyttäminen katsojassa on elintärkeää, koska ilman sitä ei synny tarvetta toimia halutulla tavalla ja homma jää puolitiehen. "Miksi helvetissä minä en ole menestynyt vielä noin hyvin. Taidanpa kokeilla samaa kikkaa niin luulisi kassakoneen laulavan."

3 Videolla voi manipuloida tunteita. Asiansa osaava videosisällön suunnittelija pystyy rakentamaan ihmisaivoihin hyvinkin tarkasti määriteltyjä tunnetiloja, joiden vallassa ihminen haluaa omaehtoisesti toimia markkinoijan haluamalla tavalla. Elävän kuvan keinoin kerrotut tarinat liikuttavat ihmistä. Visuaalisen oivalluksen, auttamisen halun, ostamisen himon, ahneuden, kateuden tai pelon istuttaminen ihmisen sydämeen onnistuu elokuvan keinoin niin nopeasti ja perusteellisesti, että näitä häikäilemättömiä keinoja käyttävän markkinoijan lompakko suorastaan pursuaa seteleitä, joista ostaja on ilomielin luopunut. Luolamieskin olisi valinnut videon Jo esihistoriallisella aikakaudella ihminen kertoi tarinoita visualisoimalla ne verellä luolamaalauksiin. Kuvien avulla kerrottu tarina puhuttelee aivojemme vanhinta ja primitiivisintä osaa. Sitä aivojen osaa, joka sekunnin murtoosassa käskee meidän kieltäytyä ja paeta epämiellyttävää tilannetta. Sama alkeellinen esi-isiemme geeniperintö voi saada meidät parissa sekunnissa tuntemaan luottamusta ja halua tarttua videolla näkemäämme hyötyyn.

4 Hoida homma kokonaan ilman adjektiiveja! ADJEKTIIVIT KIELLETTY Voimakkaat tunteen ohjaamat johtopäätökset perustuvat aina adjektiiveihin eli laatusanoihin, joita ihminen muodostaa korviensa väliin näkemänsä ja kuulemansa perusteella. Markkinoijien yleinen helmasynti on äitelien, valmiiksi pureskeltujen ja konkretiaa vailla olevien (lue epäuskottavien) adjektiivien viljeleminen markkinointisisältöihinsä. Videoita suunnitellessa eräs ällistyttävän hyvin toimiva vaaleanpunaisten pullamössöadjektiivien suodatin on kaikkien adjektiivien totaalinen käyttökielto! Laatusanat on rakennettava katsojan korvien väliin ilman latteita adjektiiveja. Kun rakennat videosisältösi kokonaan ilman ääneen lausuttuja laatusanoja, pakotat itsesi näyttämään mistä nuo rakastamasi adjektiivit oikeasti koostuvat. Ajat itsesi väkisinkin konkretian ihanaan ihmemaailmaan. Ja kas kummaa esittelemäsi konkreettiset laatutekijät alkavat muodostaa adjektiiveja katsojan päähän ja vieläpä aivan täysin hänen omasta tahdostaan. Kukaan ei ole markkinoinnin näkökulmasta niin uskottava ostopäätökseen vaikuttava suosittelija kuin ostajakandidaatin oma sisäinen tunnemaailma. Tuon tunnemaailman manipuloiminen markkinoijan eduksi on mielestäni hienointa mitä videoilla voi housut jalassa tehdä.

5 Perse edellä puuhun Videolla näkyvät ja kuuluvat asiat ovat vain ja työkaluja tunteen ohjaaman johtopäätöksen rakentamisessa. Homma kannattaa siis aloittaa tunteen ohjaaman johtopäätöksen määrittelystä. Hirvittävän usein videoiden suunnittelu aloitetaan yksityiskohdista miettimällä millainen video olisi kiva tai hieno. Katsellaan ison budjetin esimerkkejä maailmalta ja haaveillaan samanlaisista merkkiteoksista. Tosin suomalaiseen budjettiin suhteutettuna. Systemaattinen videon suunnittelija tajuaa, että ne asiat mitä videolla loppujen lopuksi näkyy ja kuuluu ovat ainoastaan työkaluja alkumetreillä määritellyn tunteen ohjaaman johtopäätöksen rakentamisessa. Videon suunnittelun aloittaminen yksityiskohdista on sama kuin omakotitalorakentaja tontin ostettuaan kurkkaisi ensimmäiseksi työkalupakkiinsa ja rakentaisi sellaisen talon, jonka niillä vehkeillä saa aikaiseksi. Kyllähän rakennushankkeissakin piirretään ja suunnitellaan ensiksi lopputulos ja vasta sitten hankitaan oikeanlaisia koneita ja materiaaleja ennalta päätetyn lopputuloksen aikaansaamiseksi.

6 Video on putkiaivo Yleisin syyn huonojen videoiden syntyyn on videon erilainen aikakäsitys, jos sitä verrataan kirjoitettuun sisältöön vaikkapa netissä, esitteissä ja tiedotteissa. Videolla asiat ovat peräkkäin. Tekstisisällössä ne ovat rinnakkain. Video on nimittäin kronoloisesti etenevä pötkö, jossa asiat ja tapahtumat on pakko sijoittaa peräkkäin. Kirjoittaessa asiat ovat rinnakkain ja samanaikaisesti näkyvillä. Kirjoitettua tekstiä lukiessaan ihmisellä on valta päättää mitä hän lukee ja mitä ei. Tätä valintaa ohjaa suurimmaksi osaksi eri sisältöjen kiinnostavuus. Videon play-nappi taas vie katsojan matkalle, jossa tapahtumien järjestys ja sisältö on ennalta määrätyssä järjestyksessä peräkkäin. Pakkosyöttö on kiusallista Tekstisisällön lukijalla on valta valita mitä lukea ja mitä ei. Videon katsojalle asioiden järjestys on päätetty markkinoijan toimesta valmiiksi. Kun kirjoittamaan kouliintunut ihminen suunnittelee videota hän hyvin helposti asentaa tarinaansa samat sisällöt kuin nettisivuilla ja esitteessä. Videolla hän joutuu laittamaan asiat peräkkäin ja määräämään missä järjestyksessä katsojan olisi niistä kiinnostuttava. Jos videoon päätyy epäkiinnostavia asioita katsoja ei suinkaan niele niitä pakkosyöttönä vaan mieluummin lopettaa videon katselun.

7 Onnistumisen eväät Tee jokaiselle kohderyhmälle oma video. 1. Rajaa kohderyhmä tarkasti Yksittäisen videon kohderyhmä on rajattava paljon tarkemmin kuin tekstiä kirjoittaessa. Tämä siksi, että kaiken videoon päätyvän sisällön tulee olla ehdottoman kiinnostavaa kohderyhmään kuuluvan ihmisen mielestä. Muuten homma menee pakkosyötöksi. Jos kohderymiä on monta ja heitä kiinnostaa hieman eri näkökulma, tee jokaiselle oma video. Rajaa yhden videon sisältö samalla tavalla kuin rajaisit nettisivuillasi yhden alasivun sisällön 2. Viesti vain yksi asia yhdellä videolla Tätä valintaa ohjaa parhaiten tunteen ohjaaman johtopäätöksen määrittely. Jos esimekiksi myymme CRM- / dokumentinhallinta-softaa yrittäjille, voisi tunteen ohjaaman johtopäätöksen rakentaa röyhkeäasti kateuden ja ahneuden varaan. Videon aiheena olisi silloin tarina menestyneestä yrittäjästä, joka on laskenut auki softan tuomat euromääräisest säästöt vuositasolla. Kun tämän videon näyttää samalla toimialalla touhuavalle yrittäjälle alkaa katsojan oma sisäsyntyinen kateus ja ahneus tehdä myyräntyötään markkinoijan eduksi.

8 Hittivideon valmistuskaava MADE TO STICK Kirjailijat ja markkinointiveljekset Dan ja Chip Heath kirjoittivat kirjan "Made to Stick." Kirjassaan he tutkivat tarttuvia tarinoita ja urbaaneja legendoja. Tarinoita tutkiessaan miehet löysivät kuusi sisältöelementtiä, jotka toistuvat kaikissa vaikuttavissa ja tarttuvissa viesteissä. Tätä salaista reseptiä he kutsuvat SUCCESS-kaavaksi. Suosittelen "Made to Stick"- kirjaa luettavaksi kaikille, jotka ovat tekemisissä markkinoinnin ja viestinnän kanssa. Tämä osio antaa käytännölliset työkalut tunteen ohjaaman johtopäätöksen systemaattiseen rakentamiseen. Itse käytän videosisältöjen suunnittelussa apuna "Hittivideon valmistuskaavaa." Sen pohjaksi olen ottanut Amerikan-veljesten Dan ja Chip Heathin kehittämän SUCCESSkaavan. Hittivideon valmistuskaava koostuu kuudesta siäsältöelementistä, joiden seoksena sikiää tarttuva ja tunteita liikuttava tarina: Hittivideo. Hittivideon päämääränä on tunteen ohjaaman johtopäätöksen synnyttäminen. Mitä useamman hittielementin onnistut leipomaan videoosi - sitä äänekkäämmin laulaa myös laskeutumissivusi konversionappi. Hittivideon valmistuskaavan kuusi salaista elementtiä 1. Tarinallisuus 2. Tunteikkuus 3. Konkreettisuus 4. Yksinkertaisuus 5. Yllätyksellisyys 6. Luotettavuus

9 TARINALLISUUS Näillä keinoilla valjastat tarinan voiman käyttöösi 1. Valitse päähenkilöiksi ihmisiä, joihin kohderyhmä voi samaistua. 2. Pelkkiin asioihin ei voi samaistua. Siksi kerro mieluummin ihmisistä kuin asioista. 3. Aloita juttusi niin, että katsoja ymmärtää olevansa kiinnostavan tarinan alussa. Tarina samaistaa Voimakkain asia, jota tarinallisuudella on mahdollista saavuttaa on katsojan samaistuminen. Tarinassa on aina päähenkilö, johon katsojalla on mahdollista samaistua. Samaistuessaan hän kohdistaa tarinan herättämät tunteet päähenkilön kautta itseensä. Hän kadehtii, vihaa tai säälii päähenkilöä ja tunne on hyvin henkilökihtainen. Markkinoijan haluaman johtopäätöksen sujauttaminen tuon tunnetilan sekaan on koko homman juju. Katsojan kokemaa kateuden tunnetta helpottaa, jos tekee menestyäkseen kaiken kuten päähenkilö. Vihan tunne helpottaa, kun tekee moraalisesti oikean valinnan. Sääli muuttuu helposti auttamisen haluksi. Tarina koukuttaa Tarinalla on vahva taipumus kerätä kuulijoita ympärilleen. Kun ihminen huomaa, että alkamassa on kiinnostava tarina hän pysähtyy ja jää odottamaan jatkoa. Hyvän tarinan alku lataa aina odotuksia tulevista tapahtumista ja siitä mitä päähenkilölle tapahtuu. Samaistumisen ansiosta katsojat ovat sitoutuneita kuulemaan tarinasi loppuun. Täytyy saada tietää saako paha palkkansa ja prinsessa sammakkonsa. Tarina yksinkertaisesti viihdyttää. Varsinkin B2B-markkinoinnin maailmassa tarinallisuutta käytetään niin surkean vähän, että ottamalla sen heti käyttöösi kyykytät monia kilpailijoitasi oikein urakalla.

10 TUNTEIKKUUS Suuria ja pieniä tunteita Näillä onnistut 1. Maailma on raadollinen. Vetoa perustunteisiin: Ahneuteen, kateuteen, laiskuuteen, pelkoon ja turhamaisuuteen. 2. Tyydy vain yhden voimakkaan tunteen herättämiseen yhdellä videolla, muuten olet lirissä videon pituuden ja napakkuuden kanssa. Tunteiden pöllyttäminen markkinointivideossa voi helposti johtaa myös yliyrittämiseen. Kun markkinoit esimerkiksi puolentoista tonnin lumilinkoa, ei ole syytä yrittää saada katsojia itkemään ihastuksesta. Tunteet voivat olla seurausta myös arkisista oivalluksista. Lumilingon tuoma 25:n lumityötunnin säästö yhdessä talvessa ja yhden työkuukauden säästö kuudessa vuodessa on aivan riittäävä laiskuuteen vetoava syy vaihtaa kauramoottori uudenkarheaan Snow Patrollumilinkoon. Ja ei kun tilausnapille. Videon katselu verkkokaupassa lisää muuten ostamisen todennäköisyyttä 65%. Lähde: comscore. Jos tunnepuoli uhkaa jäädä laimeaksi voit kokeilla 80-luvun mainosmiehen varmaa kikkaa: Lisää stooriin kultainen noutaja ja auringonlasku. Toimii aina, mutta käytä harkiten.

11 KONKREETTISUUS Väljähtyneen bisnesjargonin vastakohta Tässä aseesi taisteluun konkretian puolesta 1. Rajaa kohderyhmä tarkasti, jotta voit puhutella heitä täsmällisesti. Jotta voisit jutella kohderymällesi konkreettisesti, on ryhmä rajattava ja määriteltävä erittäin tarkkaan. Yritysviestinnän latteudet ovat usein peruja juuri löysästi rajatusta kohderyhmästä. Kun et rajaa, joudut puhuttelemaan hieman kaikkia. Silloin et puhuttele ketään kunnolla. 2. Luovu adjektiivien käytöstä tyystin. Näytä mistä adjektiivit on oikeasti tehty ja synnytä laatusanat suoraan yleisösi korvien väliin. Tehokas ja varma! Kokonaisvaltaisia ratkaisuja laadulla ja ammattitaidolla! Iloinen ja palveleva! Tyytyväinen asiakas on meille kunnia-asia! Suoritamme työt kokemuksella!

12 YKSINKERTAISUUS Varo monikärkiohjusta Yksinkertaisuuden ydin 1. Kuvaile videosi aihe yhdellä lauseella. Jos tarvitset enemmän lauseita, videosi on monikärkiohjus jolla ei koskaan voiteta taistelua videomarkkinoinnin sotatantereella. 2. Kuvaile videosi aihe jo otsikossa ja thumbnailkuvassa. Näin katsoja tietää mitä tuleman pitää. Esimerkiksi: "Katso miten säästät kuukauden työtunnit lumitöissä." 3. Jos asiasi on riittävän yksinkertainen, voit kenties hylätä hetkeksi jopa tarinallisuuden. Yksikertaisuutta ei voi kylliksi korostaa elävällä kuvalla viestittäessä. Videolla asiat ovat jonossa peräkkäin toisin kuin tekstisisällössä, jossa ne ovat rinnakkain. Videon katselija ei voi valita, mitä hänelle syötetään. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että yhdellä videolla voi viestiä vain hyvin kapean asiakokonaisuuden. Yhden videon sisällön ideaali laajuus on samaa luokkaa kuin nettisvuston yhden alasivun aihepiiri. Yksinkertaisuuden vetooikeus Yksinkertaisuus on hittivideon valmistuskaavassa niin vahva peluri, että sen varjolla voi jopa tarinallisuuden heittää hallitusti romukoppaan. Jos videolla havainnollistetaan yksinkertaisen laitteen ominaisuuksia tai toimintalogiikkaa, on ilmiselvää, että vauhdikasta tarinaa päähenkilöineen ei tarvita. Näytä vain miten vehje toimii ja siinä se. Huomaa kuitenkin, että heti jos kerrot siitä miten alan urakoitsijat ovat tehneet merkittäviä kustannussäästöjä laitteen ominaisuuksien ansiosta, saat aikaiseksi paljon samaistuttavamman ja vaikuttavamman tarinan ottamalla päähenkilöksi jonkun menestyneen urakoitsijan.

13 YLLÄTYKSELLISYYS Nettiä selaavan ihmisen tarkaavaisuuden kesto vuonna 2012 oli 8 sekuntia. Kultakalalla vastaava aika on 9 sekuntia. Lähde: statisticbrain.com Ihminen on kultakalaakin hätäisempi otus Statsistcbrain.comin julkaisun mukaan nettiselaajan tarkkaavaisuuden kesto (attention span) on 8 sekuntia. Tuossa ajassa katsoja on liimattava videon ääreen. Siinä auttaa yllätyksellisyys. Ohjeet ylläkköön 1. Riko kaavaa, jotta tulisit huomatuksi. 2. Järjestä "positiivnen shokki" ensimmäisten sekuntien aikana. 3. Pidä katsoja koukussa järjestämällä pieniä yllätyksiä n. 10 sekunnin välein. Hittivideo on vuoristorata Harvardin Professori Thales Teixeira tutki viraalivideoiden rakennetta. Hänen löydöksensä oli, että menestyneille viraalivdeoille yhteistä on yllätyksellinen "positiivinen shokki" ensimmäisten sekuntien aikana. Sen lisäksi videoissa toistuu pienemmät väliyllätykset aina noin 7 sekunnin välein. Tämä rakenne on syytä jokaisen videomarkkinoijan pitää mielessä.

14 LUOTETTAVUUS Luotettavat vinkit 1. Pyri aina tunteen ohjaaman johtopäätöksen synnyttämiseen. Se on luotettavin suosittelija. 2. Käytä hyväksesi kohderyhmän auktoriteettaja sekä riippumattomien tahojen lausuntoja. 3. Jos mikään muu ei toimi, lisää lääräri ja uutistenlukija. Ihminen luottaa eniten itseensä Alakouluaikoina Mauno Koiviston ollessa Suomen Tasavallan presidenttinä opetettiin, että uskottavaan mainokseen tarvitaan lääkäri, uutistenlukija tai viimehädässä poliisi. Lääkäriä ja poliisiakin uskottavampi suosittelija on kuitenkin ihmisen oma sisäinen tunnemaailma. Eli se omantunnon ääni, joka käskee lahjoittamaan tai se ahne pirulainen, joka ei jätä yhtään kiveä kääntämättä tiellään maineeseen ja mammonaan tai se laiska paskiainen, joka keinoja kaihtamatta yrittää päästä keksipurkille nousematta edes jakkaralle. Kaikissa kohderyhmissä on myös tiennäyttäjiä ja ihailtuja guruja joiden sanaa opetuslapset uskovat lähes sokeasti. Heitä jokaisen videomarkkinoijankin kannattaa käyttää hyväkseen.

15 Yritysvideosuunnittelijan jäykkäkouristus Hittivideon valmistuskaava 1. Tarinallisuus 2. Tunteikkuus 3. Konkreettisuus 4. Yksinkertaisuus 5. Yllätyksellisyys 6. Luotettavuus Mitä useamman näistä elementeistä saat mukaan videoon, sitä varmemmin käsissäsi on vertaansa vailla oleva rahantekokone: Hittivideo. Aidosti hyvän sisällön tuottaminen yritysmaailmassa on usein kovin vaikeaa. Brändipoliisien kuristusote ja johtajien pelko maineen tahriintumisesta laimentavat tarinankerrontaa. Varsinkin B2B-maailmassa yrityksen viestinnän ja markkinoinnin suunnitelun lähtökohtana on jonkinlainen yleinen ja hiljaa hyväksytty vakavuus. B2B-markkinoinnin pitäisi ottaa mallia kuluttajapuolelta, jossa irrotellaan ja pidetään aidosti hauskaa markkinointisisältöjen kanssa. Muistettakoon, että B2B- viestien vastaanottajana on aina tavallinen ihminen, jonka toimintaa ohjaa ahneus, laiskuus, kateus ja pelko siinä missä kuluttajaakin. Yhtälailla hän haluaa tulla viihdytetyksi. Mieti vaikka itseäsi yrityksesi markkinointipäättäjänä. Avainsana on ihminen. Puhu aina ihmiselle ihmistä kiinostavalla tavalla. Kukaan ei ole halukas kuuntelemaan miten nokkelasti olet kiillottanut yrityksesi viralliset lupaukset.

16 Heikoin lenkki Kaksi vanhaa totuutta on syytä muistaa myös videomarkkinointia tehdessä: 1. "Ku ite tekee, niin saa semmosen ku tulee." 2. "Sopuhintaan saa hipun sontaa." Nykypäivänä on tarjolla pilvin pimein ammattitasoisia mutta kuluttajahintaisia kameroita ja leikkaussoftia. Koskapa videoiden tekeminen on lisäksi vielä sikahauskaa, on itse tekemisen houkutus todella suuri. Sitä kannattaakin kokeilla, jotta tietää mistä on kysymys. Hyvällä onnella itsetekijä onnistuu heti ensimmäisellä kerralla jopa melko hyvin. Silloin kun videoilla tavoitellaan markkinointivoittoja ja rakennetaan yrityksen viestintää, suosittelen ammattiväen käyttämistä suunnittelu- ja tuotantotyössä. Itsetekemisestä menee nimittäin nopeasti uutuudenviehätys. Alun hauskuus ja laatuilluusio alkavat pian murenemaan muiden työkiireiden painaessa videoiden tekemiseen käytettävää aikaa ja energiaa toisaalle. Ammattiporukka kayttää aina kaiken aikansa ja taitonsa videoiden hyväksi ja jaksaa pitkäjänteisesti puksuttaa hommia eteenpäin silloinkin kun itsetekijällä on jo muut innostuksen aiheet mielessä. Itsetekeminen on joissain tapauksissa järkevää. Tee-se-itse-videoista tulee kuitenkin helposti huolella suunnitellun brändi-ilmeen heikoin lenkki. Se mädännyttää mainostoimiston suunnitelutyön hedelmät yhdessä hujauksessa.

17 Kirjoittajasta Tuotantoyhtiö Lemeonin toimitusjohtaja ja vastaava tuottaja Jussi Koivusaari on nähnyt ja kokenut yritysvideoiden siirtymisen DVD:ltä verkkoon. Kun tulin alalle ei nettivideoita käytännössä ollut olemassakaan. Jussi Koivusaari Koivusaari on uransa aikana tuottanut yhteensä satoja yritysvideoita ja mainoksia. Asiantuntijana hän on opastanut markkinointi- ja viestintäihmisiä elävän kuvan käyttöön sekä pörssiettä pienyrityksissä. Vaikeinta asiakkailla tuntuu lähes aina olevan oman iden muuttaminen käytännön tekemiseksi ja puhuttelevaksi Lemeonin asiakkaita vuosien varrelta nykypäivään Nelonen media Fonecta SOK Talentum MLL Yara Suomi Hartwall Viestintätoimisto Pohjoisranta Miltton Cocomms AC Sanafor Haaga-Helia Ediste Noste Moskito television Tarinatalo Metronome Film & Television Sofigate Delipap

Sisällöt liikkeelle. Kaisa Mikkola 25.11.2014

Sisällöt liikkeelle. Kaisa Mikkola 25.11.2014 Sisällöt liikkeelle Kaisa Mikkola 25.11.2014 Alma 360 Alma 360 on sisältötoimisto, jossa tehdään tavoitteista totta. Videot ovat oleellinen osa monikanavaista sisällöntuotantoa. Kuukaudessa toteutetaan

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

E-kirjan kirjoittaminen

E-kirjan kirjoittaminen 1 E-kirjan kirjoittaminen Ohjeet e-kirjan kirjoittamiseen Tämän ohjeistuksen tavoitteena on auttaa sinua luomaan yksinkertainen e-kirja (pdftiedosto) asiakkaallesi. Kirja näyttää hänelle kuinka hyvin ymmärrät

Lisätiedot

Ohjeistus maailman asiakasystävällisimpään myyntiin. Oskari Lammi

Ohjeistus maailman asiakasystävällisimpään myyntiin. Oskari Lammi Ohjeistus maailman asiakasystävällisimpään myyntiin Oskari Lammi 1 Asiakastyytyväisyys mitä ja miksi Asiakas määrittelee hyvän ja huonon palvelun laadun. Jos palvelun laatu ei tyydytä asiakasta, on hänen

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

TYÖPOHJAT ALUSTAN VIESTINNÄN RAKENTAMISEKSI

TYÖPOHJAT ALUSTAN VIESTINNÄN RAKENTAMISEKSI TYÖPOHJAT ALUSTAN VIESTINNÄN RAKENTAMISEKSI Näillä työpohjilla pystyt systemaattisesti rakentamaan alustaviestinnässä tarvittavat elementit. Kun viestin elementit ovat selkeät, on helppo muodostaa niiden

Lisätiedot

KÄSIKIRJOITTAMINEN Rinna Härkönen / Yle

KÄSIKIRJOITTAMINEN Rinna Härkönen / Yle KÄSIKIRJOITTAMINEN Rinna Härkönen / Yle Idea ja rakenne Lähde: Jouko Aaltonen: Käsikirjoittajan työkalupakki (1993, Painatuskeskus Oy) 1. Valitse aihe joka todella kiinnostaa sinua. Päätä teema. Mikä on

Lisätiedot

Mistä kannattaa aloittaa?

Mistä kannattaa aloittaa? Olet saanut yritysidean ja päättänyt perustaa yrityksen. Yhtä aikaa muiden perustamistoimenpiteiden kanssa täytyy alkaa miettimään yrityksen markkinointia. Ilman markkinointia yrityksellä ei ole yhtään

Lisätiedot

Hevospalveluiden tuotteistaminen ja asiakaslähtöinen markkinointi Susanna Lahnamäki

Hevospalveluiden tuotteistaminen ja asiakaslähtöinen markkinointi Susanna Lahnamäki Hevospalveluiden tuotteistaminen ja asiakaslähtöinen markkinointi Susanna Lahnamäki Tällä mennään Tuotteistaminen & asiakaslähtöinen markkinointi Vähän teoriaa, enemmän käytäntöä. http://www.youtube.com/watch?v=uk0zrvzvtb4

Lisätiedot

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT Ideoita opettajille Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Piirrä kuva kirjan päähenkilöstä. Kirjoita henkilöstä luonnekuvaus. 2. Tee ja kirjoita postikortti jollekin kirjan henkilölle.

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen-

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Käydään läpi kotitehtävä Mieti lomakkeen avulla asioita jotka toimivat hyvin elämässäsi joihin toivoisit muutosta. Asioita, joita haluaisit muuttaa elämässäsi voidaan

Lisätiedot

Videotuotanto SOK:lla. Tehokas nettivideo 5.2.2015

Videotuotanto SOK:lla. Tehokas nettivideo 5.2.2015 Videotuotanto SOK:lla Tehokas nettivideo 5.2.2015 Viestintä ja yhteiskuntasuhteet +asiakasvuorovaikutus ja asiakasymmärrys Kai Ovaskainen Strateginen viestintä ja vaikuttaminen Kai Ovaskainen Monikanavainen

Lisätiedot

Kumula, Asiantuntijan blogiteksti

Kumula, Asiantuntijan blogiteksti Kumula, 11.6.2019 Asiantuntijan blogiteksti Hei! Olen Mari. Digiajan kirjoituskoulu Kide on perustettu, jotta tekstit olisivat loistavia eikä niiden kirjoittaminen olisi (aina) tuskallista. www.kidekoulu.fi

Lisätiedot

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä 7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä montako tietokirjaa pitää myydä, että olisit suomessa bestseller? Bestseller-listalle Suomessa tietokirjalla on päässyt vuonna 2014 jos on myynyt yli 13500 kappaletta tai

Lisätiedot

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet 1. Kysy Asiakkaalta: Tunnista elämästäsi jokin toistuva malli, jota et ole onnistunut muuttamaan tai jokin ei-haluttu käyttäytymismalli tai tunne, tai joku epämiellyttävä

Lisätiedot

Elävä kuva oppimisympäristönä. Käsikirjoitus

Elävä kuva oppimisympäristönä. Käsikirjoitus Elävä kuva oppimisympäristönä Käsikirjoitus Mihin käsikirjoitusta tarvitaan? Elokuva (lyhyt, täyspitkä, dokumentti)- ja tv -tuotannot Mainokset Musiikkivideot Nettisivut Trailerit Kirjat Kuunnelmat Mikä

Lisätiedot

KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä

KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä Valmentaja-Akatemia opettaa sinulle kuinka valmentajana pystyt kasvattamaan bisnestäsi, auttamaan useampia ihmisiä ja ansaitsemaan enemmän. www.valmentaja- akatemia.fi

Lisätiedot

Yhteenveto 10.12.2012 Eija Seppänen MARKKINOINNIN UUSI KUVA

Yhteenveto 10.12.2012 Eija Seppänen MARKKINOINNIN UUSI KUVA Yhteenveto 10.12.2012 Eija Seppänen MARKKINOINNIN UUSI KUVA 1 Verkkoaivoriiheen osallistuneet olen markkinoinnin ammattilainen 42% ostan markkinointipalveluja 19% myyn markkinointipalveluja 4% vastaan

Lisätiedot

MITÄ JA MIKSI IHMISET OSTAVAT

MITÄ JA MIKSI IHMISET OSTAVAT MITÄ JA MIKSI IHMISET OSTAVAT Johdanto Mahdollisuus koputtaa harvoin ovellesi. Koputa sen sijaan mahdollisuuden ovea, jos toivot pääseväsi sisään. J okaisen myyjän on hyvä tiedostaa miten ja miksi pitää

Lisätiedot

Videotuotantojen kilpailutuksen käsikirja. MASSIVE Helsinki / TrueStory 11.9.2014

Videotuotantojen kilpailutuksen käsikirja. MASSIVE Helsinki / TrueStory 11.9.2014 Videotuotantojen kilpailutuksen käsikirja MASSIVE Helsinki / TrueStory 11.9.2014 Ja kaikki alkoi suunnittelusta... Ennen kilpailutusta mieti tarkkaan, että mihin tarkoitukseen videotuotanto tulee ja mitä

Lisätiedot

Toimiva verkkosivusto lehdelle. Riikka Räisänen Projektipäällikkö, Digitaalinen markkinointi riikka.raisanen@verkkoasema.fi Puhelin: +35840 194 8650

Toimiva verkkosivusto lehdelle. Riikka Räisänen Projektipäällikkö, Digitaalinen markkinointi riikka.raisanen@verkkoasema.fi Puhelin: +35840 194 8650 Toimiva verkkosivusto lehdelle Riikka Räisänen Projektipäällikkö, Digitaalinen markkinointi riikka.raisanen@verkkoasema.fi Puhelin: +35840 194 8650 Miksi? Tavoitteet Mitä myyt? Mitä ja miten haluat asiakkaillesi

Lisätiedot

PIENI KAMPANJAKOULU. Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU

PIENI KAMPANJAKOULU. Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU PIENI KAMPANJAKOULU Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU PIENI KAMPANJAKOULU Sana kampanja on peräisin ranskalaisesta sanasta campagne ja tarkoittaa että, pyritään vaikuttamaan

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

OVATKO LIIDIT KIVEN ALLA?

OVATKO LIIDIT KIVEN ALLA? OVATKO LIIDIT KIVEN ALLA? SISÄLTÖMARKKINOINTI HELPOTTAA LIIDIEN LAPIOINTIA Eroon kylmäsoitoista. Yritysten välisessä kaupassa hyvien liidien löytäminen on usein kovan työn takana. Joskus voi tuntua siltä,

Lisätiedot

A n t t i Ap u n e n. Markkinointi

A n t t i Ap u n e n. Markkinointi GURU- A n t t i Ap u n e n J a r i Pa r a n t a i n e n Markkinointi TALENTUM Helsinki 2011 Copyright 2011 Talentum Media Oy ja kirjoittajat Kustantaja: Talentum Media Oy Kirjan kansi: Antti Apunen, Jari

Lisätiedot

60% 10% 1. MIKSI IHMEESSÄ VERKKOASIAKASPALVELUUN KANNATTAA PANOSTAA? Ole läsnä ja tavoitettavissa. Suomalaisista noin 90 % käyttää nettiä viikoittain.

60% 10% 1. MIKSI IHMEESSÄ VERKKOASIAKASPALVELUUN KANNATTAA PANOSTAA? Ole läsnä ja tavoitettavissa. Suomalaisista noin 90 % käyttää nettiä viikoittain. Tavoita ja vaikuta Oletko koskaan ollut epätietoinen siitä, mitä tuotteita tai palveluita yritys, jonka sivuilla vierailet, oikeasti tarjoaa? Jos olet, niin on todennäköisesti asiakkaasikin. Hän voi olla

Lisätiedot

Taivas+Helvettikirjan. opetuksessa. Opettajan ohje. One on One Publishing Oy, Henry Fordin Katu 6, 00150 Helsinki www.taivasjahelvetti.

Taivas+Helvettikirjan. opetuksessa. Opettajan ohje. One on One Publishing Oy, Henry Fordin Katu 6, 00150 Helsinki www.taivasjahelvetti. Taivas+Helvettikirjan käyttäminen opetuksessa Opettajan ohje Taivas+Helvetti Taivas+Helvetti Vol. 1 julkaistiin vuonna 2013 ja sen suosio ylitti kaikki odotukset. Lukijat inspiroituivat kirjan rehellisistä

Lisätiedot

-miksi lause 'ensimmäisenä aloittaneet tienaavat kaiken rahan' ei pidä paikkaansa?

-miksi lause 'ensimmäisenä aloittaneet tienaavat kaiken rahan' ei pidä paikkaansa? Mitä on MLM! Monitasomarkkinoinnin perusasioita: -Historia -Mistä raha tulee? -mitä on 'vivuttaminen'? -miksi siitä puhutaan?(6 kk esimerkki) -organisaatimalli *binäärinen organisaatiomalli *ylivuoto -palkkiojärjestelmä

Lisätiedot

TEKSTIÄ YLEISÖLLE - tarina viestinnässä

TEKSTIÄ YLEISÖLLE - tarina viestinnässä TEKSTIÄ YLEISÖLLE - tarina viestinnässä Lionspiirin viestintäkoulutus Erkki Hujanen, Oulu 8.10.2015 WWW.KALEVA.FI KALEVA-KONSERNI Pohjois-Suomen suurin media-alan konserni, joka tarjoaa asiakkailleen tuoreita

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Miksi viedä vuosikertomus verkkoon?

Miksi viedä vuosikertomus verkkoon? Miksi viedä vuosikertomus verkkoon? Jussi Kuparinen Key Account Manager Koodiviidakko Oy - Ohjelmistoja digitaaliseen viestintään Mistä Viidakosta on kyse? Ohjelmistoyritys Työkaluja digitaaliseen viestintään

Lisätiedot

Opetusmateriaalin visuaalinen suunnittelu. Kirsi Nousiainen 27.5.2005

Opetusmateriaalin visuaalinen suunnittelu. Kirsi Nousiainen 27.5.2005 Opetusmateriaalin visuaalinen suunnittelu Kirsi Nousiainen 27.5.2005 Visuaalinen suunnittelu Ei ole koristelua Visuaalinen ilme vaikuttaa vastaanottokykyyn rauhallista jaksaa katsoa pitempään ja keskittyä

Lisätiedot

MATKAILUPALVELUJEN SÄHKÖINEN MYYNTI JA MARKKINOINTI. Pia Behm, CEO/Owner

MATKAILUPALVELUJEN SÄHKÖINEN MYYNTI JA MARKKINOINTI. Pia Behm, CEO/Owner MATKAILUPALVELUJEN SÄHKÖINEN MYYNTI JA MARKKINOINTI Pia Behm, CEO/Owner Kuka puhuu? - erusway Oy 10/13: Auttaa yrityksiä saamaan lisää asiakkaita Venäjältä - Google Partner - Tärkeimmät asiakkaat matkailun

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin

Lisätiedot

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT Turvaympyrä i TUTUT IHMISET Sinun kehosi on tärkeä ja arvokas. Kukaan ei saa koskea siihen ilman sinun lupaa. Tärkeä tietää: Suorista käsi eteesi

Lisätiedot

Palveluverkkotyöryhmä. Viestintä

Palveluverkkotyöryhmä. Viestintä + Palveluverkkotyöryhmä Viestintä + Sisältö n Ymmärrämmekö sidosryhmiä? n Ymmärretäänkö meitä? n Mistä sidosryhmät saavat tietoa palveluverkkoasioista ja keneltä? n Mikä voi mennä pieleen jos viestintävastuu

Lisätiedot

Näy ja kuulu! Pikaopas viestintään teemaviikoille. #OurHeroIsZero

Näy ja kuulu! Pikaopas viestintään teemaviikoille. #OurHeroIsZero Näy ja kuulu! Pikaopas viestintään teemaviikoille Viikon tavoitteet Kansainvälisellä World Green Building Weekillä haluamme kiinnittää huomion kestävään, tuottoisaan ja viihtyisään rakennettuun ympäristöön

Lisätiedot

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI!

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! SINULLA ON OIKEUKSIA! Netistä saa enemmän irti, kun pitää oikeuksistaan huolta ja toimii itse vastuullisesti. Nettiä voi käyttää lähes jokainen ja jokainen

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Ryhdy työtapatestaajaksi.

Ryhdy työtapatestaajaksi. Ryhdy työtapatestaajaksi. Kokeile sinulle uutta työtapaa ja kirjoita siitä 925 Blogiin. Inspiroi ja inspiroidu. www.925media.fi #työtapatesti Etsimme innokkaita uusien työtapojen kokeilijoita. Lähes kaikki,

Lisätiedot

julkaiseminen verkossa

julkaiseminen verkossa julkaiseminen verkossa SuPerin webmastereiden koulutuspäivä Viestintä-Piritta Piritta Seppälä Vuosi 2015 www.viestintapiritta.fi viestintä-pirittan piritta @piritta Sosiaalisen median kouluttaja ja asiantuntija

Lisätiedot

Työpahoinvoinnin alkeet. Alueelliset nuorten työpajapäivät Syötekeskus Maija Saviniemi

Työpahoinvoinnin alkeet. Alueelliset nuorten työpajapäivät Syötekeskus Maija Saviniemi Työpahoinvoinnin alkeet Alueelliset nuorten työpajapäivät Syötekeskus 12.11.2014 Maija Saviniemi Miksi olen pessimisti? Miksi tarkastelemme työtä pahoinvoinnin näkökulmasta? Onko työpahoinvoinnissa edes

Lisätiedot

Vinkkejä hankeviestintään

Vinkkejä hankeviestintään Vinkkejä hankeviestintään Viestintä vs. tiedottaminen Tiedon siirto ja vaihdanta kokonaisuutena Kanavina esim. nettisivut, intrat, uutiskirjeet, esitteet ja logot, kokoukset ja tilaisuudet, sosiaalinen

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

ALAKOULUT 1 2lk. Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia.

ALAKOULUT 1 2lk. Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia. ALAKOULUT 1 2lk Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia. 1A) Pohtikaa, miksi Molli asuu linnassa, jonka piha on täynnä kieltokylttejä? IB) Kirjoittakaa

Lisätiedot

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Vertaile itseäsi ja kirjan päähenkilöä. Mitä teissä on samaa, mitä erilaista? 2. Kirjoita kirje valitsemallesi kirjan henkilölle. 3. Kuvittele,

Lisätiedot

SISÄLTÖMARKKINOINTI. Viestintää uusissa vaatteissa vai markkinointia vanhoissa vaatteissa? @MinnaPerila

SISÄLTÖMARKKINOINTI. Viestintää uusissa vaatteissa vai markkinointia vanhoissa vaatteissa? @MinnaPerila SISÄLTÖMARKKINOINTI Viestintää uusissa vaatteissa vai markkinointia vanhoissa vaatteissa? @MinnaPerila SISÄLTÖMARKKINOINTI JA NATIIVIMAINONTA OVAT NYT IN. MIKSI? Digitaalinen maailma antaa uusia reviirejä

Lisätiedot

Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt

Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt 2018 WWW.PITKOSPUU.FI Sosiaalisen median mahdollisuudet Sosiaalinen media eli some, on tuonut tulleessaan muutoksen markkinointiin niin suunnittelussa kuin toteutuksessa.

Lisätiedot

TAIKURI VERTAISRYHMÄT

TAIKURI VERTAISRYHMÄT TAIKURI VERTAISRYHMÄT C LAPSILLE JOIDEN VANHEMMAT OVAT ERONNEET Erofoorumi 3.11.15 Tina Hav erinen Suom en Kasv atus- ja perheneuvontaliitto Kenelle ja miksi? Alakouluikäisille kahden kodin lapsille joiden

Lisätiedot

Lobbaaminen kirjastotyössä / Ville Vaarne

Lobbaaminen kirjastotyössä / Ville Vaarne Lobbaaminen kirjastotyössä / 11.9.2019 Ville Vaarne Voiko viestinnällä muuttaa ihmisen ajattelua? Eipä oikein, mutta jo olemassa olevia käsityksiä voi vahvistaa. Lopputulos: Kirjastojen puolesta puhuminen

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

Sharie Coombes. Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa

Sharie Coombes. Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa NÄYTESIVUT Sharie Coombes Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa Tässä pdf-tiedostossa on mukana kirjasta seuraavat näytteet: Esipuhe Näytesivut Tutustu kirjaan verkkokaupassamme TERVETULOA

Lisätiedot

Valmistaudu peliin, keskity omaan pelaamiseesi. Porin Narukerä Markku Gardin 6.2.2015

Valmistaudu peliin, keskity omaan pelaamiseesi. Porin Narukerä Markku Gardin 6.2.2015 Valmistaudu peliin, keskity omaan pelaamiseesi Porin Narukerä Markku Gardin 6.2.2015 Mentaaliharjoittelun perusta (hyvä tietää) Aivot ohjaavat - hermojärjestelmät, hormonit ja lihakset toimeenpanevat Omat

Lisätiedot

Assari 2.0 Kevät 2011. Aloitustapaamisen ajatuksia (muistiinpanot Systeemianalyysin laboratorion assistenttikoulutukseen 17.1.2011 osallistuneille)

Assari 2.0 Kevät 2011. Aloitustapaamisen ajatuksia (muistiinpanot Systeemianalyysin laboratorion assistenttikoulutukseen 17.1.2011 osallistuneille) Assari 2.0 Kevät 2011 Aloitustapaamisen ajatuksia (muistiinpanot Systeemianalyysin laboratorion assistenttikoulutukseen 17.1.2011 osallistuneille) Kevään valmennuksen tavoitteet Assarijoukkue Yksittäisten

Lisätiedot

HAASTEELLISEN OPPILAAN TAI VANHEMMAN KOHTAAMINEN

HAASTEELLISEN OPPILAAN TAI VANHEMMAN KOHTAAMINEN HAASTEELLISEN OPPILAAN TAI VANHEMMAN KOHTAAMINEN Aggressiivisen asiakkaan kohtaaminen Sisällys: - Aggression tasot - Kokonaisvalmiuden saavuttaminen - Pelon oireet - Pelko toiminnan ohjaajana - Keinot

Lisätiedot

Asiakkaiden osallistaminen on innovaation paras lanseeraus. Laura Forsman FFF, Turun Yliopisto

Asiakkaiden osallistaminen on innovaation paras lanseeraus. Laura Forsman FFF, Turun Yliopisto Asiakkaiden osallistaminen on innovaation paras lanseeraus Laura Forsman FFF, Turun Yliopisto Tuotteita käyttävistä ihmisistä on tullut parempia mainoksia, kuin perinteisistä medioista Miksi näin on? 3

Lisätiedot

Joomla pikaopas. Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta.

Joomla pikaopas. Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta. Joomla pikaopas Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta. Paavo Räisänen www.ohjelmoimaan.net Tätä opasta saa vapaasti kopioida, tulostaa

Lisätiedot

Tallilehti Kavionkopse nro. 1

Tallilehti Kavionkopse nro. 1 Tallilehti Kavionkopse nro. 1 Sisällys: A osa Tallin säännöt. B osa Haluatko hoitajaksi? Kuvia tallin hevosista. C osa Hevosaiheisia tehtäviä ja kysymyksiä (hoitajille ja henkilökunnan jäsenille). D osa

Lisätiedot

Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa!

Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa! Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa! - Elikkä tässä ohjeessa näet kuinka voit tehdä peda.net palveluun koti/etätehtäviä tai vaikka kokeitten tekoa, tapoja on rajattomasti.

Lisätiedot

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012 Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen Pekka Peura 28.01.2012 MOTIVAATIOTA JA AKTIIVISUUTTA LISÄÄVÄN OPPIMISYMPÄRISTÖN ESITTELY (lisätietoja maot.fi)

Lisätiedot

SOSIAALISEN MEDIAN TYÖKALUPAKKI

SOSIAALISEN MEDIAN TYÖKALUPAKKI SOSIAALISEN MEDIAN TYÖKALUPAKKI TYÖKALUPAKKI eli sosiaalisen median pikaopas nenäilijälle Nenätapahtuman tueksi. Näiden ohjeiden avulla tempaiset verkostosi mukaan sosiaalisessa mediassa. MISTÄ LIIKKEELLE?

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

FACE TO FACE -SEMINAARI

FACE TO FACE -SEMINAARI FACE TO FACE -SEMINAARI Menesty messuilla Forma Messut 24.5.2010 Tämän hetken ilmiöitä messuilla Huomiotalous Ihan jotakin muuta mania Viihdyttämiskilpailu Ilmaisen himo Moniaistillisuus Paljon viestejä

Lisätiedot

markkinointistrategia

markkinointistrategia Menestyksen markkinointistrategia kaava - Selkeät tavoitteet + Markkinointistrategia + Markkinointisuunnitelma + Tehokas toiminta = Menestys 1. markkinat Käytä alkuun aikaa kaivaaksesi tietoa olemassa

Lisätiedot

-va/-vä -partisiippi (AKTIIVIN 1. PARTISIIPPI) tehdään verbin he-persoonan vartalosta

-va/-vä -partisiippi (AKTIIVIN 1. PARTISIIPPI) tehdään verbin he-persoonan vartalosta ! 1/! -va/-vä -partisiippi (AKTIIVIN 1. PARTISIIPPI) tehdään verbin he-persoonan vartalosta Esim. Huom! he lukevat -> lukeva he uivat -> uiva he ajattelevat -> ajatteleva he lepäävät -> lepäävä ne sijaitsevat

Lisätiedot

MILLAISIA JUTTUVINKKEJÄ JA TIEDOTTEITA

MILLAISIA JUTTUVINKKEJÄ JA TIEDOTTEITA MILLAISIA JUTTUVINKKEJÄ JA TIEDOTTEITA Viestintä- ja markkinointiseminaari 2.-3.6.2015 Kari Ikonen twitter @IkonenKari 3.6.2015 Alma Aluemedia Maakuntalehdet Alma Aluemedia 4 maakuntalehteä 14 tilattavaa

Lisätiedot

Mitä on markkinointiviestintä?

Mitä on markkinointiviestintä? Mitä on markkinointiviestintä? Tiina Karppinen 17.3.2011 Markkinointiviestintä on yrityksen ulkoisiin sidosryhmiin kohdistuvaa viestintää, jonka tarkoituksena on välillisesti tai suoraan saada aikaan kysyntää

Lisätiedot

Se on siinä. Brändiohjeisto SIVU 1

Se on siinä. Brändiohjeisto SIVU 1 Brändiohjeisto Se on siinä Uusi Junttan. Uusi ilme ja entistä tarkempi katse tulevaisuuteen. Uudistuminen on tehty Junttanin periaatteiden mukaan; kun siihen kerran ryhdytään niin tehdään sitten kunnolla.

Lisätiedot

1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, )

1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, ) ALAKOULUT Luokat 1 2 Kuvasta tarinaksi Tarvikkeet: Sanoma- ja aikakauslehtiä, sakset 1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, ) 2. Oppilaat

Lisätiedot

Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa verkossa liikkuvin kuvin

Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa verkossa liikkuvin kuvin Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa verkossa liikkuvin kuvin 5.3.2009 Sanomatalossa Reidar Wasenius Prometium Oy ...eli mitä ihmisiin vaikuttajan kannattaa ajatella videoleikkeistä verkossa...?

Lisätiedot

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään.

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään. 28.12.2007 HN Palvelun tuotteistaminen, palvelutuote Miksi on oltava tuote? Jotta olisi jotain myytävää! Voiko osaaminen olla tuote? Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta

Lisätiedot

Hyvä johtaja? Jossain vaiheessa hyvä johtaja osaa väistyä. kalle.isokallio@kalkhas.fi 2. Hyvä johtaminen?

Hyvä johtaja? Jossain vaiheessa hyvä johtaja osaa väistyä. kalle.isokallio@kalkhas.fi 2. Hyvä johtaminen? Hyvä johtaja? Aleksanteri Suuri Napoleon Hitler Jossain vaiheessa hyvä johtaja osaa väistyä. kalle.isokallio@kalkhas.fi 1 Hyvä johtaminen? Riippuu siitä, minkälaisia yksilöitä johtaa. Pitää vain saada

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI. Alakoulun tehtävät

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI. Alakoulun tehtävät OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Alakoulun tehtävät Listassa on 70 eri tehtävävaihtoehtoa. Yhdestä kirjasta tehdään yksi tehtävä. Sovi aikuisen kanssa minkä tehtävän teet mistäkin lukemastasi kirjasta.

Lisätiedot

Näin suunnittelet ja rakennat oman verkkokurssin. Työkirja. TiiaKonttinen

Näin suunnittelet ja rakennat oman verkkokurssin. Työkirja. TiiaKonttinen Näin suunnittelet ja rakennat oman verkkokurssin Työkirja TiiaKonttinen Hei, ihan huippua, että latasit tämän oppaan ja haluat oppia, miten voit suunnitella ja tehdä oman verkkokurssisi. Tämän työkirjan

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

NÄYTTEILLEASETTAJIEN KICK-OFF

NÄYTTEILLEASETTAJIEN KICK-OFF NÄYTTEILLEASETTAJIEN KICK-OFF NHTEF 2015 Annika Puotsaari, Tiia Paananen 01-12-15 1 FAKTAA JA LUKUJA Aktiivinen näytteilleasettaja = tyytyväinen näytteilleasettaja Aktiivinen näytteilleasettaja saa jopa

Lisätiedot

Design yrityksen viestintäfunktiona

Design yrityksen viestintäfunktiona Design yrityksen viestintäfunktiona Hanna Päivärinta VTM Pro gradun esittely Tutkimuksen taustaa Design on ollut pitkään puhutteleva ilmiö Designia tuntuu olevan kaikkialla Helsinki World Design Capital

Lisätiedot

Haasteellisten käyttäytymistilanteiden ehkäisy. 18.05.2015 Irmeli Kauppi, sh, TunteVa-kouluttaja

Haasteellisten käyttäytymistilanteiden ehkäisy. 18.05.2015 Irmeli Kauppi, sh, TunteVa-kouluttaja Haasteellisten käyttäytymistilanteiden ehkäisy Pesutilanteet Vastustelu pesutilanteissa on aika yleistä Voi johtua pelosta Alapesu voi pelottaa, jos ihmistä on käytetty hyväksi seksuaalisesti tai hän on

Lisätiedot

Useasti Kysyttyä ja Vastattua

Useasti Kysyttyä ja Vastattua 1. Miksen ostaisi tykkääjiä, seuraajia tai katsojia? Sinun ei kannata ostaa palveluitamme mikäli koet että rahasi kuuluvat oikeastaan kilpailijoidesi taskuun. 2. Miksi ostaisin tykkääjiä, seuraajia tai

Lisätiedot

suunnattua joukkoviestintää. Tunnistettavan lähettäjän tarkoituksena on yleisön suostuttelu tai yleisöön vaikuttaminen.

suunnattua joukkoviestintää. Tunnistettavan lähettäjän tarkoituksena on yleisön suostuttelu tai yleisöön vaikuttaminen. MAINONTA MED1 MITÄ MAINONTA ON?! Perinteisiä määritelmiä:! Mainonta on maksettua useille vastaanottajille suunnattua joukkoviestintää. Tunnistettavan lähettäjän tarkoituksena on yleisön suostuttelu tai

Lisätiedot

Yksinhuoltajana monikkoperheessä

Yksinhuoltajana monikkoperheessä Yksinhuoltajana monikkoperheessä J A N N A R A N T A L A L A S T E N P S Y K I A T R I A N E R I K O I S L Ä Ä K Ä R I P A R I - JA P E R H E P S Y K O T E R A P E U T T I 4. 9. 2 0 1 5 w w w. j a n n

Lisätiedot

Sisältömarkkinoinnilla vauhtia pkyritysten. Katri Tanni / Differo Oy Maaliskuu 2014

Sisältömarkkinoinnilla vauhtia pkyritysten. Katri Tanni / Differo Oy Maaliskuu 2014 Sisältömarkkinoinnilla vauhtia pkyritysten kaupan käyntiin Katri Tanni / Differo Oy Maaliskuu 2014 Differosta Autamme yrityksiä jalkauttamaan myynnin puhetta verkkoon sisältöstrategian avulla Differosta

Lisätiedot

Märsky 29.10.2012. Heikki Pajunen Novetos Oy. Luomme menestystarinoita yhdessä

Märsky 29.10.2012. Heikki Pajunen Novetos Oy. Luomme menestystarinoita yhdessä Märsky 29.10.2012 Heikki Pajunen Novetos Oy Luomme menestystarinoita yhdessä Aamun ajatus By Positiivarit: Maanantai 29.10.2012 AAMUN AJATUS Elämä on 10-prosenttisesti sitä miten elää ja 90-prosenttisesti

Lisätiedot

Kiipulan ammattiopisto. Liiketalous ja tietojenkäsittely. Erja Saarinen

Kiipulan ammattiopisto. Liiketalous ja tietojenkäsittely. Erja Saarinen Kiipulan ammattiopisto Liiketalous ja tietojenkäsittely Erja Saarinen 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Hyvät internetsivut... 3 3. Kuvien koko... 4 4. Sivujen lataus... 4 5. Sivukartta... 5 6. Sisältö...

Lisätiedot

4 ensimmäistä sähköpostiasi

4 ensimmäistä sähköpostiasi 4 ensimmäistä sähköpostiasi 1 Ohjeet Nyt rakennetaan neljä viestiä, jotka voit lähettää sähköpostilistallesi. Jos et vielä osaa rakentaa sähköpostilistaa, lue tämä kirjoitus: http://www.valmentaja-akatemia.fi/sahkopostilista/

Lisätiedot

Yleisötapahtuman markkinointi ja viestintä. Johdatus kulttuurituotannon suunnitteluun 2009 Petri Katajarinne

Yleisötapahtuman markkinointi ja viestintä. Johdatus kulttuurituotannon suunnitteluun 2009 Petri Katajarinne Yleisötapahtuman markkinointi ja viestintä Johdatus kulttuurituotannon suunnitteluun 2009 Petri Katajarinne 1 Tapahtuman markkinointi Kohderyhmä Tapahtuman imago ja sisältö Myyntikanava Pääsylipun hinta

Lisätiedot

NÄYTTEILLEASETTAJAOPAS

NÄYTTEILLEASETTAJAOPAS NÄYTTEILLEASETTAJAOPAS Opas onnistuneeseen osallistumiseen Suunnittele! Toteuta! Seuraa! Arvioi! = Paras ikinä saatu tulos! easyfairs.com easyfairs työkalupakki Tervetuloa näytteilleasettajaksi easyfairs

Lisätiedot

kertaa samat järjestykseen lukkarissa.

kertaa samat järjestykseen lukkarissa. Opetuksen toistuva varaus ryhmällee TY10S11 - Tästä tulee pitkä esimerkki, sillä pyrin nyt melko yksityiskohtaisesti kuvaamaan sen osion mikä syntyy tiedon hakemisesta vuosisuunnittelusta, sen tiedon kirjaamiseen

Lisätiedot

Turvallisuus. Ymmärrys. Lämpö. Ylivertainen Palvelukokemus TERVEYSTALON HALUTUN PALVELUKOKEMUKSEN MÄÄRITTELY

Turvallisuus. Ymmärrys. Lämpö. Ylivertainen Palvelukokemus TERVEYSTALON HALUTUN PALVELUKOKEMUKSEN MÄÄRITTELY Ylivertainen Palvelukokemus TERVEYSTALON HALUTUN PALVELUKOKEMUKSEN MÄÄRITTELY Turvallisuus Lämpö & Ymmärrys Terveystalossa tunnen olevani parhaissa käsissä. Asiakkaalle välittyy lämmin tunnelma. Minusta

Lisätiedot

Itsemurhasta on turvallista puhua

Itsemurhasta on turvallista puhua Itsemurhasta on turvallista puhua Vaikuttaako joku lähelläsi masentuneelta? Voisiko hän miettiä itsemurhaa? AINOA tapa tietää on kysyä asiasta suoraan. Usein ajatellaan: Ettei itsemurhia oikeasti tehdä.

Lisätiedot

3. Arvot luovat perustan

3. Arvot luovat perustan 3. Arvot luovat perustan Filosofia, uskonto, psykologia Integraatio: opintojen ohjaus Tässä jaksossa n Omat arvot, yrityksen arvot n Visio vie tulevaisuuteen Osio 3/1 Filosofia Uskonto 3. Arvot luovat

Lisätiedot

Aloittavan yrittäjän markkinointiopas - mitä tarvitsen kun perustan yrityksen?

Aloittavan yrittäjän markkinointiopas - mitä tarvitsen kun perustan yrityksen? Aloittavan yrittäjän markkinointiopas - mitä tarvitsen kun perustan yrityksen? 1 Olet päättänyt perustaa yrityksen tai olet sen jo perustanut. Kertoaksesi potentiaalisille asiakkaillesi, että olet olemassa,

Lisätiedot

Kilpailija-analyysi - markkinatilanne

Kilpailija-analyysi - markkinatilanne Kilpailija-analyysi - markkinatilanne Tässä modulissa kyse on siitä, että kirkastetaan ja haetaan faktoja markkinatilanteesta, jotta tiedämme, missä olemme suhteessa muihin sekä miten voisimme sitten erottua

Lisätiedot

NETTISIVUOHJE. MUITA OHJEITA käyttäjän lisääminen, mediakirjasto, sähköpostien lisääminen

NETTISIVUOHJE. MUITA OHJEITA käyttäjän lisääminen, mediakirjasto, sähköpostien lisääminen NETTISIVUOHJE SISÄLTÖ 2 JULKAISUJÄRJESTELMÄ tietoa WordPress julkaisujärjestelmästä perustoiminnot (kirjautuminen, asetukset) 6 MUITA OHJEITA käyttäjän lisääminen, mediakirjasto, sähköpostien lisääminen

Lisätiedot

Yrityksesi verkossa: Miksi ja miten. Mikael Alatalo, palvelutuotantojohtaja, Fonecta

Yrityksesi verkossa: Miksi ja miten. Mikael Alatalo, palvelutuotantojohtaja, Fonecta Yrityksesi verkossa: Miksi ja miten Mikael Alatalo, palvelutuotantojohtaja, Fonecta Asunnonvälitys Autokauppa Matka-ala Vaatekauppa Mitä verkossa ympärillämme Logistiset palvelut Pankki- ja vakuuttaminen

Lisätiedot

TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO

TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO Katja Reinikainen Kansalaisareena 2016 Taustaa Tiedotteen kirjoittaminen lähtee tarpeesta tiedottaa yhteisöä/organisaatiota koskevasta asiasta. Tiedotteen tarkoitus

Lisätiedot