Hittivideon valmistuskaava

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hittivideon valmistuskaava"

Transkriptio

1 Hittivideon valmistuskaava Pikaopas tarttuvan videotarinan suunnitteluun. Jussi Koivusaari Lemeon Oy Lemeon Oy 2013

2 ! Miksi lukisit tämän oppaan? Tästä oppaasta on sinulle hyötyä jos suunnittelet videoiden käyttöä markkinoinnissa tai viestinnässä. Tämän oppaan luettuasi osaat käyttää Hittivideon valmistuskaavaa pohtiessasi ja suunnitellessasi tulevan videosi sisältöä. Hittivideon valmistuskaava on yksinkertainen ja helppokäyttöinen metodi, jonka avulla saat videosi erottumaan yritysvideoiden harmaasta massasta. "Voi reppanaa katulasta. Soitan heti tuohon Unicefin lahjoitusnumeroon." "Ei hitto miten on yksinkertainen keksintö. Tilaan heti maanantaina." Tunteen ohjaama johtopätös Omassa työssäni ohjaan sisällön suunnittelua määrittelemälle aina ensimmäiseksi tavoitteena olevan "tunteen ohjaaman johtopäätöksen." Se on nimensä mukaisesti tunteen vallassa tehty johtopäätös eli ihmisen sydämessä syntyvä omaehtoinen halu toimia markkinoijan haluamalla tavalla. Joskus ratsastetaan suurilla tunteilla, joskus aivan arkisilla asioilla. "Jumalauta, että näyttää mageelta. Tuon ostan Pekalle kolmekymppislahjaksi." Tunteen ohjaaman johtopäätöksen synnyttäminen katsojassa on elintärkeää, koska ilman sitä ei synny tarvetta toimia halutulla tavalla ja homma jää puolitiehen. "Miksi helvetissä minä en ole menestynyt vielä noin hyvin. Taidanpa kokeilla samaa kikkaa niin luulisi kassakoneen laulavan."

3 Videolla voi manipuloida tunteita. Asiansa osaava videosisällön suunnittelija pystyy rakentamaan ihmisaivoihin hyvinkin tarkasti määriteltyjä tunnetiloja, joiden vallassa ihminen haluaa omaehtoisesti toimia markkinoijan haluamalla tavalla. Elävän kuvan keinoin kerrotut tarinat liikuttavat ihmistä. Visuaalisen oivalluksen, auttamisen halun, ostamisen himon, ahneuden, kateuden tai pelon istuttaminen ihmisen sydämeen onnistuu elokuvan keinoin niin nopeasti ja perusteellisesti, että näitä häikäilemättömiä keinoja käyttävän markkinoijan lompakko suorastaan pursuaa seteleitä, joista ostaja on ilomielin luopunut. Luolamieskin olisi valinnut videon Jo esihistoriallisella aikakaudella ihminen kertoi tarinoita visualisoimalla ne verellä luolamaalauksiin. Kuvien avulla kerrottu tarina puhuttelee aivojemme vanhinta ja primitiivisintä osaa. Sitä aivojen osaa, joka sekunnin murtoosassa käskee meidän kieltäytyä ja paeta epämiellyttävää tilannetta. Sama alkeellinen esi-isiemme geeniperintö voi saada meidät parissa sekunnissa tuntemaan luottamusta ja halua tarttua videolla näkemäämme hyötyyn.

4 Hoida homma kokonaan ilman adjektiiveja! ADJEKTIIVIT KIELLETTY Voimakkaat tunteen ohjaamat johtopäätökset perustuvat aina adjektiiveihin eli laatusanoihin, joita ihminen muodostaa korviensa väliin näkemänsä ja kuulemansa perusteella. Markkinoijien yleinen helmasynti on äitelien, valmiiksi pureskeltujen ja konkretiaa vailla olevien (lue epäuskottavien) adjektiivien viljeleminen markkinointisisältöihinsä. Videoita suunnitellessa eräs ällistyttävän hyvin toimiva vaaleanpunaisten pullamössöadjektiivien suodatin on kaikkien adjektiivien totaalinen käyttökielto! Laatusanat on rakennettava katsojan korvien väliin ilman latteita adjektiiveja. Kun rakennat videosisältösi kokonaan ilman ääneen lausuttuja laatusanoja, pakotat itsesi näyttämään mistä nuo rakastamasi adjektiivit oikeasti koostuvat. Ajat itsesi väkisinkin konkretian ihanaan ihmemaailmaan. Ja kas kummaa esittelemäsi konkreettiset laatutekijät alkavat muodostaa adjektiiveja katsojan päähän ja vieläpä aivan täysin hänen omasta tahdostaan. Kukaan ei ole markkinoinnin näkökulmasta niin uskottava ostopäätökseen vaikuttava suosittelija kuin ostajakandidaatin oma sisäinen tunnemaailma. Tuon tunnemaailman manipuloiminen markkinoijan eduksi on mielestäni hienointa mitä videoilla voi housut jalassa tehdä.

5 Perse edellä puuhun Videolla näkyvät ja kuuluvat asiat ovat vain ja työkaluja tunteen ohjaaman johtopäätöksen rakentamisessa. Homma kannattaa siis aloittaa tunteen ohjaaman johtopäätöksen määrittelystä. Hirvittävän usein videoiden suunnittelu aloitetaan yksityiskohdista miettimällä millainen video olisi kiva tai hieno. Katsellaan ison budjetin esimerkkejä maailmalta ja haaveillaan samanlaisista merkkiteoksista. Tosin suomalaiseen budjettiin suhteutettuna. Systemaattinen videon suunnittelija tajuaa, että ne asiat mitä videolla loppujen lopuksi näkyy ja kuuluu ovat ainoastaan työkaluja alkumetreillä määritellyn tunteen ohjaaman johtopäätöksen rakentamisessa. Videon suunnittelun aloittaminen yksityiskohdista on sama kuin omakotitalorakentaja tontin ostettuaan kurkkaisi ensimmäiseksi työkalupakkiinsa ja rakentaisi sellaisen talon, jonka niillä vehkeillä saa aikaiseksi. Kyllähän rakennushankkeissakin piirretään ja suunnitellaan ensiksi lopputulos ja vasta sitten hankitaan oikeanlaisia koneita ja materiaaleja ennalta päätetyn lopputuloksen aikaansaamiseksi.

6 Video on putkiaivo Yleisin syyn huonojen videoiden syntyyn on videon erilainen aikakäsitys, jos sitä verrataan kirjoitettuun sisältöön vaikkapa netissä, esitteissä ja tiedotteissa. Videolla asiat ovat peräkkäin. Tekstisisällössä ne ovat rinnakkain. Video on nimittäin kronoloisesti etenevä pötkö, jossa asiat ja tapahtumat on pakko sijoittaa peräkkäin. Kirjoittaessa asiat ovat rinnakkain ja samanaikaisesti näkyvillä. Kirjoitettua tekstiä lukiessaan ihmisellä on valta päättää mitä hän lukee ja mitä ei. Tätä valintaa ohjaa suurimmaksi osaksi eri sisältöjen kiinnostavuus. Videon play-nappi taas vie katsojan matkalle, jossa tapahtumien järjestys ja sisältö on ennalta määrätyssä järjestyksessä peräkkäin. Pakkosyöttö on kiusallista Tekstisisällön lukijalla on valta valita mitä lukea ja mitä ei. Videon katsojalle asioiden järjestys on päätetty markkinoijan toimesta valmiiksi. Kun kirjoittamaan kouliintunut ihminen suunnittelee videota hän hyvin helposti asentaa tarinaansa samat sisällöt kuin nettisivuilla ja esitteessä. Videolla hän joutuu laittamaan asiat peräkkäin ja määräämään missä järjestyksessä katsojan olisi niistä kiinnostuttava. Jos videoon päätyy epäkiinnostavia asioita katsoja ei suinkaan niele niitä pakkosyöttönä vaan mieluummin lopettaa videon katselun.

7 Onnistumisen eväät Tee jokaiselle kohderyhmälle oma video. 1. Rajaa kohderyhmä tarkasti Yksittäisen videon kohderyhmä on rajattava paljon tarkemmin kuin tekstiä kirjoittaessa. Tämä siksi, että kaiken videoon päätyvän sisällön tulee olla ehdottoman kiinnostavaa kohderyhmään kuuluvan ihmisen mielestä. Muuten homma menee pakkosyötöksi. Jos kohderymiä on monta ja heitä kiinnostaa hieman eri näkökulma, tee jokaiselle oma video. Rajaa yhden videon sisältö samalla tavalla kuin rajaisit nettisivuillasi yhden alasivun sisällön 2. Viesti vain yksi asia yhdellä videolla Tätä valintaa ohjaa parhaiten tunteen ohjaaman johtopäätöksen määrittely. Jos esimekiksi myymme CRM- / dokumentinhallinta-softaa yrittäjille, voisi tunteen ohjaaman johtopäätöksen rakentaa röyhkeäasti kateuden ja ahneuden varaan. Videon aiheena olisi silloin tarina menestyneestä yrittäjästä, joka on laskenut auki softan tuomat euromääräisest säästöt vuositasolla. Kun tämän videon näyttää samalla toimialalla touhuavalle yrittäjälle alkaa katsojan oma sisäsyntyinen kateus ja ahneus tehdä myyräntyötään markkinoijan eduksi.

8 Hittivideon valmistuskaava MADE TO STICK Kirjailijat ja markkinointiveljekset Dan ja Chip Heath kirjoittivat kirjan "Made to Stick." Kirjassaan he tutkivat tarttuvia tarinoita ja urbaaneja legendoja. Tarinoita tutkiessaan miehet löysivät kuusi sisältöelementtiä, jotka toistuvat kaikissa vaikuttavissa ja tarttuvissa viesteissä. Tätä salaista reseptiä he kutsuvat SUCCESS-kaavaksi. Suosittelen "Made to Stick"- kirjaa luettavaksi kaikille, jotka ovat tekemisissä markkinoinnin ja viestinnän kanssa. Tämä osio antaa käytännölliset työkalut tunteen ohjaaman johtopäätöksen systemaattiseen rakentamiseen. Itse käytän videosisältöjen suunnittelussa apuna "Hittivideon valmistuskaavaa." Sen pohjaksi olen ottanut Amerikan-veljesten Dan ja Chip Heathin kehittämän SUCCESSkaavan. Hittivideon valmistuskaava koostuu kuudesta siäsältöelementistä, joiden seoksena sikiää tarttuva ja tunteita liikuttava tarina: Hittivideo. Hittivideon päämääränä on tunteen ohjaaman johtopäätöksen synnyttäminen. Mitä useamman hittielementin onnistut leipomaan videoosi - sitä äänekkäämmin laulaa myös laskeutumissivusi konversionappi. Hittivideon valmistuskaavan kuusi salaista elementtiä 1. Tarinallisuus 2. Tunteikkuus 3. Konkreettisuus 4. Yksinkertaisuus 5. Yllätyksellisyys 6. Luotettavuus

9 TARINALLISUUS Näillä keinoilla valjastat tarinan voiman käyttöösi 1. Valitse päähenkilöiksi ihmisiä, joihin kohderyhmä voi samaistua. 2. Pelkkiin asioihin ei voi samaistua. Siksi kerro mieluummin ihmisistä kuin asioista. 3. Aloita juttusi niin, että katsoja ymmärtää olevansa kiinnostavan tarinan alussa. Tarina samaistaa Voimakkain asia, jota tarinallisuudella on mahdollista saavuttaa on katsojan samaistuminen. Tarinassa on aina päähenkilö, johon katsojalla on mahdollista samaistua. Samaistuessaan hän kohdistaa tarinan herättämät tunteet päähenkilön kautta itseensä. Hän kadehtii, vihaa tai säälii päähenkilöä ja tunne on hyvin henkilökihtainen. Markkinoijan haluaman johtopäätöksen sujauttaminen tuon tunnetilan sekaan on koko homman juju. Katsojan kokemaa kateuden tunnetta helpottaa, jos tekee menestyäkseen kaiken kuten päähenkilö. Vihan tunne helpottaa, kun tekee moraalisesti oikean valinnan. Sääli muuttuu helposti auttamisen haluksi. Tarina koukuttaa Tarinalla on vahva taipumus kerätä kuulijoita ympärilleen. Kun ihminen huomaa, että alkamassa on kiinnostava tarina hän pysähtyy ja jää odottamaan jatkoa. Hyvän tarinan alku lataa aina odotuksia tulevista tapahtumista ja siitä mitä päähenkilölle tapahtuu. Samaistumisen ansiosta katsojat ovat sitoutuneita kuulemaan tarinasi loppuun. Täytyy saada tietää saako paha palkkansa ja prinsessa sammakkonsa. Tarina yksinkertaisesti viihdyttää. Varsinkin B2B-markkinoinnin maailmassa tarinallisuutta käytetään niin surkean vähän, että ottamalla sen heti käyttöösi kyykytät monia kilpailijoitasi oikein urakalla.

10 TUNTEIKKUUS Suuria ja pieniä tunteita Näillä onnistut 1. Maailma on raadollinen. Vetoa perustunteisiin: Ahneuteen, kateuteen, laiskuuteen, pelkoon ja turhamaisuuteen. 2. Tyydy vain yhden voimakkaan tunteen herättämiseen yhdellä videolla, muuten olet lirissä videon pituuden ja napakkuuden kanssa. Tunteiden pöllyttäminen markkinointivideossa voi helposti johtaa myös yliyrittämiseen. Kun markkinoit esimerkiksi puolentoista tonnin lumilinkoa, ei ole syytä yrittää saada katsojia itkemään ihastuksesta. Tunteet voivat olla seurausta myös arkisista oivalluksista. Lumilingon tuoma 25:n lumityötunnin säästö yhdessä talvessa ja yhden työkuukauden säästö kuudessa vuodessa on aivan riittäävä laiskuuteen vetoava syy vaihtaa kauramoottori uudenkarheaan Snow Patrollumilinkoon. Ja ei kun tilausnapille. Videon katselu verkkokaupassa lisää muuten ostamisen todennäköisyyttä 65%. Lähde: comscore. Jos tunnepuoli uhkaa jäädä laimeaksi voit kokeilla 80-luvun mainosmiehen varmaa kikkaa: Lisää stooriin kultainen noutaja ja auringonlasku. Toimii aina, mutta käytä harkiten.

11 KONKREETTISUUS Väljähtyneen bisnesjargonin vastakohta Tässä aseesi taisteluun konkretian puolesta 1. Rajaa kohderyhmä tarkasti, jotta voit puhutella heitä täsmällisesti. Jotta voisit jutella kohderymällesi konkreettisesti, on ryhmä rajattava ja määriteltävä erittäin tarkkaan. Yritysviestinnän latteudet ovat usein peruja juuri löysästi rajatusta kohderyhmästä. Kun et rajaa, joudut puhuttelemaan hieman kaikkia. Silloin et puhuttele ketään kunnolla. 2. Luovu adjektiivien käytöstä tyystin. Näytä mistä adjektiivit on oikeasti tehty ja synnytä laatusanat suoraan yleisösi korvien väliin. Tehokas ja varma! Kokonaisvaltaisia ratkaisuja laadulla ja ammattitaidolla! Iloinen ja palveleva! Tyytyväinen asiakas on meille kunnia-asia! Suoritamme työt kokemuksella!

12 YKSINKERTAISUUS Varo monikärkiohjusta Yksinkertaisuuden ydin 1. Kuvaile videosi aihe yhdellä lauseella. Jos tarvitset enemmän lauseita, videosi on monikärkiohjus jolla ei koskaan voiteta taistelua videomarkkinoinnin sotatantereella. 2. Kuvaile videosi aihe jo otsikossa ja thumbnailkuvassa. Näin katsoja tietää mitä tuleman pitää. Esimerkiksi: "Katso miten säästät kuukauden työtunnit lumitöissä." 3. Jos asiasi on riittävän yksinkertainen, voit kenties hylätä hetkeksi jopa tarinallisuuden. Yksikertaisuutta ei voi kylliksi korostaa elävällä kuvalla viestittäessä. Videolla asiat ovat jonossa peräkkäin toisin kuin tekstisisällössä, jossa ne ovat rinnakkain. Videon katselija ei voi valita, mitä hänelle syötetään. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että yhdellä videolla voi viestiä vain hyvin kapean asiakokonaisuuden. Yhden videon sisällön ideaali laajuus on samaa luokkaa kuin nettisvuston yhden alasivun aihepiiri. Yksinkertaisuuden vetooikeus Yksinkertaisuus on hittivideon valmistuskaavassa niin vahva peluri, että sen varjolla voi jopa tarinallisuuden heittää hallitusti romukoppaan. Jos videolla havainnollistetaan yksinkertaisen laitteen ominaisuuksia tai toimintalogiikkaa, on ilmiselvää, että vauhdikasta tarinaa päähenkilöineen ei tarvita. Näytä vain miten vehje toimii ja siinä se. Huomaa kuitenkin, että heti jos kerrot siitä miten alan urakoitsijat ovat tehneet merkittäviä kustannussäästöjä laitteen ominaisuuksien ansiosta, saat aikaiseksi paljon samaistuttavamman ja vaikuttavamman tarinan ottamalla päähenkilöksi jonkun menestyneen urakoitsijan.

13 YLLÄTYKSELLISYYS Nettiä selaavan ihmisen tarkaavaisuuden kesto vuonna 2012 oli 8 sekuntia. Kultakalalla vastaava aika on 9 sekuntia. Lähde: statisticbrain.com Ihminen on kultakalaakin hätäisempi otus Statsistcbrain.comin julkaisun mukaan nettiselaajan tarkkaavaisuuden kesto (attention span) on 8 sekuntia. Tuossa ajassa katsoja on liimattava videon ääreen. Siinä auttaa yllätyksellisyys. Ohjeet ylläkköön 1. Riko kaavaa, jotta tulisit huomatuksi. 2. Järjestä "positiivnen shokki" ensimmäisten sekuntien aikana. 3. Pidä katsoja koukussa järjestämällä pieniä yllätyksiä n. 10 sekunnin välein. Hittivideo on vuoristorata Harvardin Professori Thales Teixeira tutki viraalivideoiden rakennetta. Hänen löydöksensä oli, että menestyneille viraalivdeoille yhteistä on yllätyksellinen "positiivinen shokki" ensimmäisten sekuntien aikana. Sen lisäksi videoissa toistuu pienemmät väliyllätykset aina noin 7 sekunnin välein. Tämä rakenne on syytä jokaisen videomarkkinoijan pitää mielessä.

14 LUOTETTAVUUS Luotettavat vinkit 1. Pyri aina tunteen ohjaaman johtopäätöksen synnyttämiseen. Se on luotettavin suosittelija. 2. Käytä hyväksesi kohderyhmän auktoriteettaja sekä riippumattomien tahojen lausuntoja. 3. Jos mikään muu ei toimi, lisää lääräri ja uutistenlukija. Ihminen luottaa eniten itseensä Alakouluaikoina Mauno Koiviston ollessa Suomen Tasavallan presidenttinä opetettiin, että uskottavaan mainokseen tarvitaan lääkäri, uutistenlukija tai viimehädässä poliisi. Lääkäriä ja poliisiakin uskottavampi suosittelija on kuitenkin ihmisen oma sisäinen tunnemaailma. Eli se omantunnon ääni, joka käskee lahjoittamaan tai se ahne pirulainen, joka ei jätä yhtään kiveä kääntämättä tiellään maineeseen ja mammonaan tai se laiska paskiainen, joka keinoja kaihtamatta yrittää päästä keksipurkille nousematta edes jakkaralle. Kaikissa kohderyhmissä on myös tiennäyttäjiä ja ihailtuja guruja joiden sanaa opetuslapset uskovat lähes sokeasti. Heitä jokaisen videomarkkinoijankin kannattaa käyttää hyväkseen.

15 Yritysvideosuunnittelijan jäykkäkouristus Hittivideon valmistuskaava 1. Tarinallisuus 2. Tunteikkuus 3. Konkreettisuus 4. Yksinkertaisuus 5. Yllätyksellisyys 6. Luotettavuus Mitä useamman näistä elementeistä saat mukaan videoon, sitä varmemmin käsissäsi on vertaansa vailla oleva rahantekokone: Hittivideo. Aidosti hyvän sisällön tuottaminen yritysmaailmassa on usein kovin vaikeaa. Brändipoliisien kuristusote ja johtajien pelko maineen tahriintumisesta laimentavat tarinankerrontaa. Varsinkin B2B-maailmassa yrityksen viestinnän ja markkinoinnin suunnitelun lähtökohtana on jonkinlainen yleinen ja hiljaa hyväksytty vakavuus. B2B-markkinoinnin pitäisi ottaa mallia kuluttajapuolelta, jossa irrotellaan ja pidetään aidosti hauskaa markkinointisisältöjen kanssa. Muistettakoon, että B2B- viestien vastaanottajana on aina tavallinen ihminen, jonka toimintaa ohjaa ahneus, laiskuus, kateus ja pelko siinä missä kuluttajaakin. Yhtälailla hän haluaa tulla viihdytetyksi. Mieti vaikka itseäsi yrityksesi markkinointipäättäjänä. Avainsana on ihminen. Puhu aina ihmiselle ihmistä kiinostavalla tavalla. Kukaan ei ole halukas kuuntelemaan miten nokkelasti olet kiillottanut yrityksesi viralliset lupaukset.

16 Heikoin lenkki Kaksi vanhaa totuutta on syytä muistaa myös videomarkkinointia tehdessä: 1. "Ku ite tekee, niin saa semmosen ku tulee." 2. "Sopuhintaan saa hipun sontaa." Nykypäivänä on tarjolla pilvin pimein ammattitasoisia mutta kuluttajahintaisia kameroita ja leikkaussoftia. Koskapa videoiden tekeminen on lisäksi vielä sikahauskaa, on itse tekemisen houkutus todella suuri. Sitä kannattaakin kokeilla, jotta tietää mistä on kysymys. Hyvällä onnella itsetekijä onnistuu heti ensimmäisellä kerralla jopa melko hyvin. Silloin kun videoilla tavoitellaan markkinointivoittoja ja rakennetaan yrityksen viestintää, suosittelen ammattiväen käyttämistä suunnittelu- ja tuotantotyössä. Itsetekemisestä menee nimittäin nopeasti uutuudenviehätys. Alun hauskuus ja laatuilluusio alkavat pian murenemaan muiden työkiireiden painaessa videoiden tekemiseen käytettävää aikaa ja energiaa toisaalle. Ammattiporukka kayttää aina kaiken aikansa ja taitonsa videoiden hyväksi ja jaksaa pitkäjänteisesti puksuttaa hommia eteenpäin silloinkin kun itsetekijällä on jo muut innostuksen aiheet mielessä. Itsetekeminen on joissain tapauksissa järkevää. Tee-se-itse-videoista tulee kuitenkin helposti huolella suunnitellun brändi-ilmeen heikoin lenkki. Se mädännyttää mainostoimiston suunnitelutyön hedelmät yhdessä hujauksessa.

17 Kirjoittajasta Tuotantoyhtiö Lemeonin toimitusjohtaja ja vastaava tuottaja Jussi Koivusaari on nähnyt ja kokenut yritysvideoiden siirtymisen DVD:ltä verkkoon. Kun tulin alalle ei nettivideoita käytännössä ollut olemassakaan. Jussi Koivusaari Koivusaari on uransa aikana tuottanut yhteensä satoja yritysvideoita ja mainoksia. Asiantuntijana hän on opastanut markkinointi- ja viestintäihmisiä elävän kuvan käyttöön sekä pörssiettä pienyrityksissä. Vaikeinta asiakkailla tuntuu lähes aina olevan oman iden muuttaminen käytännön tekemiseksi ja puhuttelevaksi Lemeonin asiakkaita vuosien varrelta nykypäivään Nelonen media Fonecta SOK Talentum MLL Yara Suomi Hartwall Viestintätoimisto Pohjoisranta Miltton Cocomms AC Sanafor Haaga-Helia Ediste Noste Moskito television Tarinatalo Metronome Film & Television Sofigate Delipap

E-kirjan kirjoittaminen

E-kirjan kirjoittaminen 1 E-kirjan kirjoittaminen Ohjeet e-kirjan kirjoittamiseen Tämän ohjeistuksen tavoitteena on auttaa sinua luomaan yksinkertainen e-kirja (pdftiedosto) asiakkaallesi. Kirja näyttää hänelle kuinka hyvin ymmärrät

Lisätiedot

TYÖPOHJAT ALUSTAN VIESTINNÄN RAKENTAMISEKSI

TYÖPOHJAT ALUSTAN VIESTINNÄN RAKENTAMISEKSI TYÖPOHJAT ALUSTAN VIESTINNÄN RAKENTAMISEKSI Näillä työpohjilla pystyt systemaattisesti rakentamaan alustaviestinnässä tarvittavat elementit. Kun viestin elementit ovat selkeät, on helppo muodostaa niiden

Lisätiedot

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä 7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä montako tietokirjaa pitää myydä, että olisit suomessa bestseller? Bestseller-listalle Suomessa tietokirjalla on päässyt vuonna 2014 jos on myynyt yli 13500 kappaletta tai

Lisätiedot

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet 1. Kysy Asiakkaalta: Tunnista elämästäsi jokin toistuva malli, jota et ole onnistunut muuttamaan tai jokin ei-haluttu käyttäytymismalli tai tunne, tai joku epämiellyttävä

Lisätiedot

MITÄ JA MIKSI IHMISET OSTAVAT

MITÄ JA MIKSI IHMISET OSTAVAT MITÄ JA MIKSI IHMISET OSTAVAT Johdanto Mahdollisuus koputtaa harvoin ovellesi. Koputa sen sijaan mahdollisuuden ovea, jos toivot pääseväsi sisään. J okaisen myyjän on hyvä tiedostaa miten ja miksi pitää

Lisätiedot

KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä

KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä Valmentaja-Akatemia opettaa sinulle kuinka valmentajana pystyt kasvattamaan bisnestäsi, auttamaan useampia ihmisiä ja ansaitsemaan enemmän. www.valmentaja- akatemia.fi

Lisätiedot

markkinointistrategia

markkinointistrategia Menestyksen markkinointistrategia kaava - Selkeät tavoitteet + Markkinointistrategia + Markkinointisuunnitelma + Tehokas toiminta = Menestys 1. markkinat Käytä alkuun aikaa kaivaaksesi tietoa olemassa

Lisätiedot

A n t t i Ap u n e n. Markkinointi

A n t t i Ap u n e n. Markkinointi GURU- A n t t i Ap u n e n J a r i Pa r a n t a i n e n Markkinointi TALENTUM Helsinki 2011 Copyright 2011 Talentum Media Oy ja kirjoittajat Kustantaja: Talentum Media Oy Kirjan kansi: Antti Apunen, Jari

Lisätiedot

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen-

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Käydään läpi kotitehtävä Mieti lomakkeen avulla asioita jotka toimivat hyvin elämässäsi joihin toivoisit muutosta. Asioita, joita haluaisit muuttaa elämässäsi voidaan

Lisätiedot

TEKSTIÄ YLEISÖLLE - tarina viestinnässä

TEKSTIÄ YLEISÖLLE - tarina viestinnässä TEKSTIÄ YLEISÖLLE - tarina viestinnässä Lionspiirin viestintäkoulutus Erkki Hujanen, Oulu 8.10.2015 WWW.KALEVA.FI KALEVA-KONSERNI Pohjois-Suomen suurin media-alan konserni, joka tarjoaa asiakkailleen tuoreita

Lisätiedot

Asiakkaiden osallistaminen on innovaation paras lanseeraus. Laura Forsman FFF, Turun Yliopisto

Asiakkaiden osallistaminen on innovaation paras lanseeraus. Laura Forsman FFF, Turun Yliopisto Asiakkaiden osallistaminen on innovaation paras lanseeraus Laura Forsman FFF, Turun Yliopisto Tuotteita käyttävistä ihmisistä on tullut parempia mainoksia, kuin perinteisistä medioista Miksi näin on? 3

Lisätiedot

Työpahoinvoinnin alkeet. Alueelliset nuorten työpajapäivät Syötekeskus Maija Saviniemi

Työpahoinvoinnin alkeet. Alueelliset nuorten työpajapäivät Syötekeskus Maija Saviniemi Työpahoinvoinnin alkeet Alueelliset nuorten työpajapäivät Syötekeskus 12.11.2014 Maija Saviniemi Miksi olen pessimisti? Miksi tarkastelemme työtä pahoinvoinnin näkökulmasta? Onko työpahoinvoinnissa edes

Lisätiedot

Yleisötapahtuman markkinointi ja viestintä. Johdatus kulttuurituotannon suunnitteluun 2009 Petri Katajarinne

Yleisötapahtuman markkinointi ja viestintä. Johdatus kulttuurituotannon suunnitteluun 2009 Petri Katajarinne Yleisötapahtuman markkinointi ja viestintä Johdatus kulttuurituotannon suunnitteluun 2009 Petri Katajarinne 1 Tapahtuman markkinointi Kohderyhmä Tapahtuman imago ja sisältö Myyntikanava Pääsylipun hinta

Lisätiedot

TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO

TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO Katja Reinikainen Kansalaisareena 2016 Taustaa Tiedotteen kirjoittaminen lähtee tarpeesta tiedottaa yhteisöä/organisaatiota koskevasta asiasta. Tiedotteen tarkoitus

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

suunnattua joukkoviestintää. Tunnistettavan lähettäjän tarkoituksena on yleisön suostuttelu tai yleisöön vaikuttaminen.

suunnattua joukkoviestintää. Tunnistettavan lähettäjän tarkoituksena on yleisön suostuttelu tai yleisöön vaikuttaminen. MAINONTA MED1 MITÄ MAINONTA ON?! Perinteisiä määritelmiä:! Mainonta on maksettua useille vastaanottajille suunnattua joukkoviestintää. Tunnistettavan lähettäjän tarkoituksena on yleisön suostuttelu tai

Lisätiedot

Kun et saa heitä näkemään valoa, saa heidät tuntemaan sen lämpö

Kun et saa heitä näkemään valoa, saa heidät tuntemaan sen lämpö KAUPANPÄÄTÖS Tapio Joki Johdanto Kun et saa heitä näkemään valoa, saa heidät tuntemaan sen lämpö K aupanpäätös on usein sekä myyjille että asiakkaille stressaavin vaihe myyntikeskustelussa ja kaikki se

Lisätiedot

MILLAISIA JUTTUVINKKEJÄ JA TIEDOTTEITA

MILLAISIA JUTTUVINKKEJÄ JA TIEDOTTEITA MILLAISIA JUTTUVINKKEJÄ JA TIEDOTTEITA Viestintä- ja markkinointiseminaari 2.-3.6.2015 Kari Ikonen twitter @IkonenKari 3.6.2015 Alma Aluemedia Maakuntalehdet Alma Aluemedia 4 maakuntalehteä 14 tilattavaa

Lisätiedot

VAIKUTTAVAA VIESTINTÄÄ

VAIKUTTAVAA VIESTINTÄÄ VAIKUTTAVAA VIESTINTÄÄ Parasta Lapsille ry @marjukkak @taru69myth 1. TAVOITE JA SISÄLLÖT KUNTOON MITÄ JA MIKSI? KENELLE MISSÄ, MILLOIN? tavoite vastaanottaja välineet MITEN? viestin sisältö ja formaatti,

Lisätiedot

NÄYTTEILLEASETTAJIEN KICK-OFF

NÄYTTEILLEASETTAJIEN KICK-OFF NÄYTTEILLEASETTAJIEN KICK-OFF NHTEF 2015 Annika Puotsaari, Tiia Paananen 01-12-15 1 FAKTAA JA LUKUJA Aktiivinen näytteilleasettaja = tyytyväinen näytteilleasettaja Aktiivinen näytteilleasettaja saa jopa

Lisätiedot

-va/-vä -partisiippi (AKTIIVIN 1. PARTISIIPPI) tehdään verbin he-persoonan vartalosta

-va/-vä -partisiippi (AKTIIVIN 1. PARTISIIPPI) tehdään verbin he-persoonan vartalosta ! 1/! -va/-vä -partisiippi (AKTIIVIN 1. PARTISIIPPI) tehdään verbin he-persoonan vartalosta Esim. Huom! he lukevat -> lukeva he uivat -> uiva he ajattelevat -> ajatteleva he lepäävät -> lepäävä ne sijaitsevat

Lisätiedot

Itsemurhasta on turvallista puhua

Itsemurhasta on turvallista puhua Itsemurhasta on turvallista puhua Vaikuttaako joku lähelläsi masentuneelta? Voisiko hän miettiä itsemurhaa? AINOA tapa tietää on kysyä asiasta suoraan. Usein ajatellaan: Ettei itsemurhia oikeasti tehdä.

Lisätiedot

Sosiaalinen media pk-yritysten markkinoinnissa ja myynnissä. Sirkku Hirvonen

Sosiaalinen media pk-yritysten markkinoinnissa ja myynnissä. Sirkku Hirvonen Sosiaalinen media pk-yritysten markkinoinnissa ja myynnissä Sirkku Hirvonen Millä alkuun sosiaalisessa mediassa Sosiaalisen median strategia vs. kevytsuunnitelma Strategia kirosana Suunnitelma kuitenkin

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

4 ensimmäistä sähköpostiasi

4 ensimmäistä sähköpostiasi 4 ensimmäistä sähköpostiasi 1 Ohjeet Nyt rakennetaan neljä viestiä, jotka voit lähettää sähköpostilistallesi. Jos et vielä osaa rakentaa sähköpostilistaa, lue tämä kirjoitus: http://www.valmentaja-akatemia.fi/sahkopostilista/

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Alakoulun tehtävävihko Tämän vihkon omistaa: Luokka: Listassa on 70 eri tehtävävaihtoehtoa. Yhdestä kirjasta tehdään yksi tehtävä. Sovi opettajan kanssa minkä tehtävän

Lisätiedot

Nam, mistä tätä saa? Asiakaskohtaaminen myyntitapahtumassa

Nam, mistä tätä saa? Asiakaskohtaaminen myyntitapahtumassa Tiistai 23.8.2016 Balentor Oy - Dokumentin ja sen liitteiden sisältämän tiedon tai tietojen osan levittäminen, siirtäminen, julkaiseminen, kopioiminen, saattaminen yleisön saataviin, uudelleen tuottaminen

Lisätiedot

Tekstitaidon koe. Lukijasta kirjoittajaksi. Sari Toivakka, Kauhavan lukio

Tekstitaidon koe. Lukijasta kirjoittajaksi. Sari Toivakka, Kauhavan lukio 1 Tekstitaidon koe Lukijasta kirjoittajaksi 2 1.Tehtävän valitseminen Silmäile aineistoja ja valitse tehtäviä. Pohdi mm. tehtävien kiinnostavuus, helppous, vaikeus, vaarallisuus, käsitteiden tarve. Valitse

Lisätiedot

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset 2014-2015: Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisessa tärkeää: Katse, ääni, kehon kieli Älä pelkää ottaa vaikeita asioita puheeksi: puhu suoraan,

Lisätiedot

TEHTÄVÄEHDOTUKSIA. Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille

TEHTÄVÄEHDOTUKSIA. Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille TEHTÄVÄEHDOTUKSIA Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille 1. Piirrä kuva kirjan päähenkilöstä. 2. Kirjoita postikortti jollekin kirjan henkilölle. 3. Tee kartta kirjan tapahtumapaikoista. 4. Piirrä

Lisätiedot

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen:

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: http://www.kamera73.fi/kuukaudenkuvaaja Kukin seuran jäsen voi laittaa

Lisätiedot

Miten kirjoittaa koulutusten kuvailevat sisällöt Opintopolkuun? Verkkopäätoimittaja Satu Meriluoto, OPH

Miten kirjoittaa koulutusten kuvailevat sisällöt Opintopolkuun? Verkkopäätoimittaja Satu Meriluoto, OPH Miten kirjoittaa koulutusten kuvailevat sisällöt Opintopolkuun? Verkkopäätoimittaja Satu Meriluoto, OPH Koulutuskuvauksen perustehtävä On hyvä aloittaa kuvauksen perustehtävän määrittelystä: - Opintoihin

Lisätiedot

Aloittavan yrittäjän markkinointiopas - mitä tarvitsen kun perustan yrityksen?

Aloittavan yrittäjän markkinointiopas - mitä tarvitsen kun perustan yrityksen? Aloittavan yrittäjän markkinointiopas - mitä tarvitsen kun perustan yrityksen? 1 Olet päättänyt perustaa yrityksen tai olet sen jo perustanut. Kertoaksesi potentiaalisille asiakkaillesi, että olet olemassa,

Lisätiedot

Assari 2.0 Kevät 2011. Aloitustapaamisen ajatuksia (muistiinpanot Systeemianalyysin laboratorion assistenttikoulutukseen 17.1.2011 osallistuneille)

Assari 2.0 Kevät 2011. Aloitustapaamisen ajatuksia (muistiinpanot Systeemianalyysin laboratorion assistenttikoulutukseen 17.1.2011 osallistuneille) Assari 2.0 Kevät 2011 Aloitustapaamisen ajatuksia (muistiinpanot Systeemianalyysin laboratorion assistenttikoulutukseen 17.1.2011 osallistuneille) Kevään valmennuksen tavoitteet Assarijoukkue Yksittäisten

Lisätiedot

Melojan pieni solmuopas. Johdanto. Köysimateriaali. Solmun sitominen. Timo Kiravuo kiravuo@iki.fi

Melojan pieni solmuopas. Johdanto. Köysimateriaali. Solmun sitominen. Timo Kiravuo kiravuo@iki.fi Melojan pieni solmuopas Timo Kiravuo kiravuo@iki.fi Johdanto Meloa voi solmuja osaamatta, mutta osaamalla muutaman perussolmun hän pärjää paremmin. Teltan saa kireäksi, pyykkinaru ei romahda, unohtunut

Lisätiedot

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO Alla oleva kaavio kuvastaa tehdyn testin tuloksia eri osa-alueilla. Kaavion alla on arviot tilanteestasi koskien henkilökohtaisia ominaisuuksiasi, kokemusta ja osaamista, markkinoita

Lisätiedot

Millainen on hyvä työhakemus?

Millainen on hyvä työhakemus? TYÖHAKEMUS- OPAS Millainen on hyvä työhakemus? Hyvä hakemus erottuu joukosta ja vastaa kysymykseen, miksi sinä olisit hyvä valinta tehtävään. Hakemuksessa voit tuoda omaa persoonaasi esiin, jopa ehkä enemmän

Lisätiedot

Facebook-sivu tehokäyttöön. Osa 2 Facebook-sivun julkaisut

Facebook-sivu tehokäyttöön. Osa 2 Facebook-sivun julkaisut Facebook-sivu tehokäyttöön Osa 2 Facebook-sivun julkaisut 2013-3-8 1 Mitä opit tänään Mitä laaja tutkimus kertoo erilaisten julkaisujen saamasta palautteesta Miten luot sisältöstrategian Facebook-sivullesi

Lisätiedot

Palaute kirjasta: www.talentumshop.fi. Copyright 2011 Talentum Media Oy ja tekijät. Kansi: Sanna-Reeta Meilahti Taitto: NotePad Ay, www.notepad.

Palaute kirjasta: www.talentumshop.fi. Copyright 2011 Talentum Media Oy ja tekijät. Kansi: Sanna-Reeta Meilahti Taitto: NotePad Ay, www.notepad. Talentum Helsinki 2011 Copyright 2011 Talentum Media Oy ja tekijät Kansi: Sanna-Reeta Meilahti Taitto: NotePad Ay, www.notepad.fi ISBN: 978-952-14-1723-8 ISBN: 978-952-14-1724-5 (sähkökirja) Kariston Kirjapaino

Lisätiedot

VERKKOMARKKINOINNIN MAHDOLLISUUDET Tietoa ja tuottoa pienteurastamoihin -hanke

VERKKOMARKKINOINNIN MAHDOLLISUUDET Tietoa ja tuottoa pienteurastamoihin -hanke VERKKOMARKKINOINNIN MAHDOLLISUUDET Tietoa ja tuottoa pienteurastamoihin -hanke Eveliina Toivonen 9.9.2016 www.hamk.fi TIETOISKUN SISÄLTÖ 1. Markkinoinnin perusperiaatteet 2. Verkkomarkkinoinnin kolme teemaa

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAISEN AVUN PALVELUSETELI

HENKILÖKOHTAISEN AVUN PALVELUSETELI HENKILÖKOHTAISEN AVUN PALVELUSETELI Mikä on palveluseteli? Palveluseteli on rahallinen avustus kunnalta. Palvelusetelillä voi ostaa palveluita, jotka kunnan kuuluu järjestää asukkailleen. Henkilökohtaisen

Lisätiedot

Työhaastattelu näin onnistut haastattelussa Tervetuloa! Työnhakuveturi 11.3.2015 Satu Myller ja Nina Juhava

Työhaastattelu näin onnistut haastattelussa Tervetuloa! Työnhakuveturi 11.3.2015 Satu Myller ja Nina Juhava Työhaastattelu näin onnistut haastattelussa Tervetuloa! Työnhakuveturi 11.3.2015 Satu Myller ja Nina Juhava 10-12 asiantuntijaluentoa vuosittain 1 000 osallistujaa Teemoina mm. työnhaun uudet tuulet, työnantajien

Lisätiedot

Mitä paradigmoja asiakkaillamme yleensä on valmennukseen tultaessa & millaisia paradigmoja heillä on valmennuksesta lähdettäessä.

Mitä paradigmoja asiakkaillamme yleensä on valmennukseen tultaessa & millaisia paradigmoja heillä on valmennuksesta lähdettäessä. Mitä paradigmoja asiakkaillamme yleensä on valmennukseen tultaessa & millaisia paradigmoja heillä on valmennuksesta lähdettäessä. Selkokielellä paradigma tarkoittaa oikeana pidettyä, yleisesti hyväksyttyä

Lisätiedot

Tarinankerronnan hyödyntäminen viestinnässä. Ammatillisen koulutuksen viestintä- ja markkinointiseminaari

Tarinankerronnan hyödyntäminen viestinnässä. Ammatillisen koulutuksen viestintä- ja markkinointiseminaari Tarinankerronnan hyödyntäminen viestinnässä Ammatillisen koulutuksen viestintä- ja markkinointiseminaari 2015 2.6.2015 Uudistuva viestintätoimisto Aino Ruikka, viestintätoimisto AC-Sanafor Aino on kuluttajaviestinnän

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

OSA 1: PAKETOI OSAAMISESI KURSSIIN, JOKA MYY

OSA 1: PAKETOI OSAAMISESI KURSSIIN, JOKA MYY KURSSIPLANNER OSA 1: PAKETOI OSAAMISESI KURSSIIN, JOKA MYY ASIANTUNTEMUS / ELÄMÄNKOKEMUS: Missä itse olet onnistunut, menestynyt tai mitä olet saavuttanut, missä olet erityisen hyvä (ja tiedät että kaikki

Lisätiedot

PORTFOLIO-OHJEET. 1. Periodi. Lukuvuosi 2006-07 FyKeMaTT -aineet

PORTFOLIO-OHJEET. 1. Periodi. Lukuvuosi 2006-07 FyKeMaTT -aineet PORTFOLIO-OHJEET Lukuvuosi 2006-07 FyKeMaTT -aineet 1. Periodi portfolioryhmä, keskustelu, kirjoitus (2-3 sivua) Palautuspäivä: ennen keskustelua tai viimeistään 20.10.2006 klo 16:00 Perusharjoittelun

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

KESKIVIIKKO 14.9.2011. Ryhmätyö 1. asioille. aikaa tähän. Ei meillä ole. omaltakannalta: Onko pakko? saatu jo

KESKIVIIKKO 14.9.2011. Ryhmätyö 1. asioille. aikaa tähän. Ei meillä ole. omaltakannalta: Onko pakko? saatu jo EKOTUKIKITOIMINNAN PERUSKOULUTUS OSA III KESKIVIIKKO 14.9.2011 Koulutustilaisuudessa tehtiin kolme ryhmätyötä. Seuraavassa on koonti ryhmätöiden tuloksista. Ryhmätyö 1 Ensimmäisessä ryhmätyössä osallistujat

Lisätiedot

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Sukupuoli ja ikä Haastattelin Kirjasto 10:ssä 14 henkilöä, joista seitsemän oli naisia (iät 24, 25, 36, 36, 50,

Lisätiedot

Kansainvälistymiseen tarvitset rohkean tarinan

Kansainvälistymiseen tarvitset rohkean tarinan Kansainvälistymiseen tarvitset rohkean tarinan Sisältömarkkinoinnilla kasvuun seminaari 6.6. / Kati Keronen Kuvalähde: https://www.flickr.com/photos/psd/8591351239 Tervehdys! @KatiKeronen Asiakaslähtöisen

Lisätiedot

JARKKO KURVINEN LAURI SIPILÄ VOITTAJAN RESEPTI TOIMIALASI VALLOITUKSEEN

JARKKO KURVINEN LAURI SIPILÄ VOITTAJAN RESEPTI TOIMIALASI VALLOITUKSEEN JARKKO KURVINEN LAURI SIPILÄ VOITTAJAN RESEPTI TOIMIALASI VALLOITUKSEEN Talentum Helsinki 2014 Copyright 2014 Talentum Media Oy ja kirjoittajat Kustantaja: Talentum Media Oy Kansi: Samuli Alapuranen Taitto:

Lisätiedot

HYVINVOIVA SIHTEERI. Haasta itsesi huipulle seminaari Tapio Koskimaa Työhyvinvointipäällikkö

HYVINVOIVA SIHTEERI. Haasta itsesi huipulle seminaari Tapio Koskimaa Työhyvinvointipäällikkö HYVINVOIVA SIHTEERI Haasta itsesi huipulle seminaari 23.9.2016 Tapio Koskimaa Työhyvinvointipäällikkö SIHTEERI 2 26.9.2016 SIHTEERI ENNEN Kun esimies tuli aamulla töihin, hänen sihteerinsä oli ovella vastassa

Lisätiedot

Ajatuksia oppimisesta

Ajatuksia oppimisesta Ajatuksia oppimisesta Turun normaalikoulun kouluttajat Tampereen normaalikoulun 3. 6. sekä 7. 9. luokkalaiset Tampereen yliopiston 2.vsk luokanopettajaopiskelijat OPPIMINEN ON MUUTOS. Luonto ja opetus

Lisätiedot

Testaus ja säästöt: Ajatuksia testauksen selviämisestä lama-aikana

Testaus ja säästöt: Ajatuksia testauksen selviämisestä lama-aikana Testaus ja säästöt: Ajatuksia testauksen selviämisestä lama-aikana Muutamia ajatuksia siitä, miten testaus pärjää lama-ajan säästötalkoissa. Laman patologioita ja mahdollisuuksia. Säästämisen strategioita.

Lisätiedot

Somepulssi 2016 Live-lähetykset somessa. Kysely sosiaalisesta mediasta ja live-lähetyksistä aktiivisille somenkäyttäjille

Somepulssi 2016 Live-lähetykset somessa. Kysely sosiaalisesta mediasta ja live-lähetyksistä aktiivisille somenkäyttäjille Somepulssi 2016 Live-lähetykset somessa Kysely sosiaalisesta mediasta ja live-lähetyksistä aktiivisille somenkäyttäjille Somepulssi-kyselystä Somepulssi 2016 -kyselyssä kartoitettiin sosiaalisen median

Lisätiedot

Ehyeksi aikuiseksi osa 3. 12 askelta Ehyempään aikuisuuteen - Opas Kristus-keskeisen parantumisen tielle, 1996

Ehyeksi aikuiseksi osa 3. 12 askelta Ehyempään aikuisuuteen - Opas Kristus-keskeisen parantumisen tielle, 1996 12 askelta Ehyempään aikuisuuteen - Opas Kristus-keskeisen parantumisen tielle, 1996 Saarnaajan kirjasta (4:9-12) voidaan lukea Kristus-keskeisen kumppanuuden periaate: Kaksin on parempi kuin yksin, sillä

Lisätiedot

VÄRIKÄS HYNYSENRANTA. Interaktiivinen videosovellus Lappeenrannassa ei ainakaan voi markkinointiviestintäpäällikkö Mirka Rahman

VÄRIKÄS HYNYSENRANTA. Interaktiivinen videosovellus Lappeenrannassa ei ainakaan voi markkinointiviestintäpäällikkö Mirka Rahman VÄRIKÄS HYNYSENRANTA Interaktiivinen videosovellus Lappeenrannassa ei ainakaan voi markkinointiviestintäpäällikkö Mirka Rahman Toinen kaunis kaupunki veden äärellä Jossa on hyvä opiskella, elää, yrittää

Lisätiedot

PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA

PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA Helsingin terveyskeskus poliklinikka Puheterapeutit: K. Laaksonen, E. Nykänen, R. Osara, L. Piirto, K. Pirkola, A. Suvela, T. Tauriainen ja T. Vaara PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA Lapsi oppii puheen tavallisissa

Lisätiedot

ASIAKASPALVELU ILKKA KOPPELOMÄKI. kouluttaja, itsensä johtamisen valmentaja, yrittäjä

ASIAKASPALVELU ILKKA KOPPELOMÄKI. kouluttaja, itsensä johtamisen valmentaja, yrittäjä Tärkeimpiä asioita luennon osallistujalle. M IELEENPAINUVA ASIAKASPALVELU ILKKA KOPPELOMÄKI kouluttaja, itsensä johtamisen valmentaja, yrittäjä M ITÄ ON MIELEENPAINUVA ASIAKASPALVELU? Mieleenpainuvan asiakaspalvelun

Lisätiedot

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea?

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Maarit Mykkänen, Savon Vammaisasuntosäätiö Kehitysvammaliiton opintopäivät 2015 Tuetusti päätöksentekoon -projekti Projektin toiminta-aika: 2011-31.7.2015

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

Monikanavaisen verkkokaupan perustaminen, rakentaminen ja markkinointi sekä kansainvälinen kauppa

Monikanavaisen verkkokaupan perustaminen, rakentaminen ja markkinointi sekä kansainvälinen kauppa Monikanavaisen verkkokaupan perustaminen, rakentaminen ja markkinointi sekä kansainvälinen kauppa 3.11.2016 1 Kokenut ja osaava toimittaja & Toimituksia vuodesta 1991 liikevaihto 5,3 M 2015, tulos 1 MEUR

Lisätiedot

Hankkeen viestintä ja tuloksista kertominen

Hankkeen viestintä ja tuloksista kertominen Hankkeen viestintä ja tuloksista kertominen Koonti Näkyy, kuuluu ja vaikuttaa! -tulosviestinnän koulutuksen (Tampere 8.12.2016) materiaaleista. Kaikki päivän materiaalit löydät: https://1drv.ms/f/s!anjvcgvt_x1ehddqn-tspw6v2x_ffg

Lisätiedot

TIEDONHAKU INTERNETISTÄ

TIEDONHAKU INTERNETISTÄ TIEDONHAKU INTERNETISTÄ Internetistä löytyy hyvin paljon tietoa. Tietoa ei ole mitenkään järjestetty, joten tiedonhaku voi olla hankalaa. Tieto myös muuttuu jatkuvasti. Tänään tehty tiedonhaku ei anna

Lisätiedot

Videointerventioiden eettistä pohdintaa. Jukka Mäkelä Lastenpsykiatri, lasten psykoterapian, Theraplay-terapian ja MIMvuorovaikutusvideoinnin

Videointerventioiden eettistä pohdintaa. Jukka Mäkelä Lastenpsykiatri, lasten psykoterapian, Theraplay-terapian ja MIMvuorovaikutusvideoinnin Videointerventioiden eettistä pohdintaa Jukka Mäkelä Lastenpsykiatri, lasten psykoterapian, Theraplay-terapian ja MIMvuorovaikutusvideoinnin kouluttaja Eettiset lähtökohdat Ensimmäinen eettinen periaate:

Lisätiedot

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN 1 TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN A) Sisältökysymykset: 1. Miksi pojan nimeksi tuli Peukaloinen? 2. Millainen Peukaloinen oli lapsena? 3. Miten Peukaloinen ohjasi hevosta oikeaan paikkaan? 4. Mitä vastaan

Lisätiedot

1. Kirja kantaa -lukudiplomi Oppilaan ohjeet 1.- 6. luokille

1. Kirja kantaa -lukudiplomi Oppilaan ohjeet 1.- 6. luokille 1. Kirja kantaa -lukudiplomi Oppilaan ohjeet 1.- 6. luokille A. Näin suoritat lukudiplomin 1. Ohjeet alakoululaisille Lue vuoden aikana luokan lukudiplomiin tarvittavat kirjat, tee jokaiseen lukemaasi

Lisätiedot

Mobiilitutkimus 2016 Sneak peek. Lassi Miettinen Mobile Advisor & Innovator Sanoma Media Finland

Mobiilitutkimus 2016 Sneak peek. Lassi Miettinen Mobile Advisor & Innovator Sanoma Media Finland Mobiilitutkimus 2016 Sneak peek Lassi Miettinen Mobile Advisor & Innovator Sanoma Media Finland Mobiilitutkimus 2016 Sanoma & TNS Gallup helmimaaliskuussa 2016 Vastaajia 1286 Sisältö Älylaitteiden omistus

Lisätiedot

Adoptiomaatapaamisen järjestäminen

Adoptiomaatapaamisen järjestäminen Adoptiomaatapaamisen järjestäminen 2016 Aina tulee yllätyksiä. Hyvällä suunnittelulla turvaa paljon, reagointikyvyllä ja hyvillä hermoilla pelastaa kaiken. Tekijä: Julia Kurki 2 Vapaaehtoistyö tapahtuman

Lisätiedot

Työnhaku 2.0. #viestikoulu. 11.2.2016 Sanna Saarikangas

Työnhaku 2.0. #viestikoulu. 11.2.2016 Sanna Saarikangas Työnhaku 2.0 A s i a n t u n t i j a b r ä n d i v e r k o s s a, t y ö n h a k u s o m e s s a j a v i s u a a l i n e n C V 11.2.2016 Sanna Saarikangas Mitä? Ohjelmassa Miten ja miksi työnhaku on muuttunut

Lisätiedot

Heikosta vastauksesta puuttuvat konkreettiset faktat, mikä näkyy esimerkiksi

Heikosta vastauksesta puuttuvat konkreettiset faktat, mikä näkyy esimerkiksi Heikosta vastauksesta puuttuvat konkreettiset faktat, mikä näkyy esimerkiksi asioiden esittämisenä ympäripyöreästi esimerkkien puuttumisena siten, ettei tehtävässä annettuja tai vastauksen kannalta olennaisia

Lisätiedot

MIELEN HYVINVOINTIA TIETOISUUSTAIDOILLA ELI MINDFULNESSILLA

MIELEN HYVINVOINTIA TIETOISUUSTAIDOILLA ELI MINDFULNESSILLA MIELEN HYVINVOINTIA TIETOISUUSTAIDOILLA ELI MINDFULNESSILLA MINDFULNESS ON TIETOISTA LÄSNÄOLOA Mindfulness on valintaa ja tietoinen päätös kohdistaa huomio nykyhetkeen. Tavoitteena on luoda uudenlainen

Lisätiedot

VERKKOMARKKINOINNIN MAHDOLLISUUDET Tietoa ja tuottoa pienteurastamoihin -hanke

VERKKOMARKKINOINNIN MAHDOLLISUUDET Tietoa ja tuottoa pienteurastamoihin -hanke VERKKOMARKKINOINNIN MAHDOLLISUUDET Tietoa ja tuottoa pienteurastamoihin -hanke Eveliina Toivonen www.hamk.fi TYÖPAJAN SISÄLTÖ 1. Kuulumiset 2. Kertaus aiemmasta tietoiskusta 3. Uusia ideoita 4. Tärpit

Lisätiedot

Pelot vaikuttavat myös aikuisen elämään. Ne voivat olla tiettyjen käyttäytymismalliemme taustalla eikä aina mitenkään tiedostettuja asioita.

Pelot vaikuttavat myös aikuisen elämään. Ne voivat olla tiettyjen käyttäytymismalliemme taustalla eikä aina mitenkään tiedostettuja asioita. Järvenpää 1.2.2009 Saarna Joh 6: 16-21 Älä pelkää, älkää pelätkö! Joku on laskenut että Raamatussa on nämä lauseet 365 kertaa. Jokaiselle päivälle riittää siis oma älä pelkää -lause. Äsken kuullussa evankeliumitekstissä

Lisätiedot

Aino Kääriäinen Aino Kääriäinen yliopistonlehtori Helsingin yliopisto

Aino Kääriäinen Aino Kääriäinen yliopistonlehtori Helsingin yliopisto 30.9.2011 Aino Kääriäinen yliopistonlehtori Helsingin yliopisto 1 2 1 Asiakirjojen kirjoittamisesta? Asiakkaiden tekemisten kirjoittamisesta? Työntekijöiden näkemysten kirjoittamisesta? Työskentelyn dokumentoinnista?

Lisätiedot

SLMSC - Uusia tuotteita, uusia voittoja. Moduuli 4

SLMSC - Uusia tuotteita, uusia voittoja. Moduuli 4 SLMSC - Uusia tuotteita, uusia voittoja Moduuli 4 Miksi uusien tuotteiden tuominen markkinoille on tärkeää? Kuluttajat kaipaavat jatkuvaa muutosta Myös kilpailijat voivat pakottaa muutokseen esittelemällä

Lisätiedot

Sari Kuusela. Organisaatioelämää. Kulttuurin voima ja vaikutus

Sari Kuusela. Organisaatioelämää. Kulttuurin voima ja vaikutus Sari Kuusela Organisaatioelämää voima ja vaikutus Talentum Helsinki 2015 Copyright 2015 Talentum Media Oy ja Sari Kuusela Kustantaja: Talentum Media Oy Kansi: Janne Harju Sisuksen ulkoasu: Sami Piskonen,

Lisätiedot

Sosiaalinen media pk-yritysten markkinoinnissa ja myynnissä. Sirkku Hirvonen

Sosiaalinen media pk-yritysten markkinoinnissa ja myynnissä. Sirkku Hirvonen Sosiaalinen media pk-yritysten markkinoinnissa ja myynnissä Sirkku Hirvonen Millä alkuun sosiaalisessa mediassa Sosiaalisen median strategia vs. kevytsuunnitelma Strategia kirosana Suunnitelma kuitenkin

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

Tulevaisuuden sisällöt ja joustava printtikonsepti

Tulevaisuuden sisällöt ja joustava printtikonsepti 2 4. 1 1. 2 0 1 6 Tulevaisuuden sisällöt ja joustava printtikonsepti Hanna Repo, Asiakkuusjohtaja Risto Laine, Myyntijohtaja Otavamedia OMA Autamme asiakkaitamme luomaan merkityksellistä vuorovaikutusta

Lisätiedot

ISBN ISBN (sähkökirja) BALTO print Anna palautetta:

ISBN ISBN (sähkökirja) BALTO print Anna palautetta: TALENTUM HELSINKI 2013 Copyright Talentum Media Oy ja kirjoittajat Kustantaja: Talentum Media Oy Kansi: Ea Söderberg Taitto: Maria Mitrunen ISBN 978-952-14-2036-8 ISBN 978-952-14-2037-5 (sähkökirja) BALTO

Lisätiedot

Papuri.papunet.net. Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman

Papuri.papunet.net. Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman Papuri.papunet.net Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman Tiesitkö, että kuka tahansa voi tehdä itse oman radio-ohjelman internetiin? Tässä kirjassa kerrotaan, miten se onnistuu. Saat ohjeet

Lisätiedot

201 vastausta. Tiivistelmä. Sukupuoli. Ikä. 1) Käytän Nuorisotiloja. Tyttö % Poika %

201 vastausta. Tiivistelmä. Sukupuoli. Ikä. 1) Käytän Nuorisotiloja. Tyttö % Poika % 201 vastausta Tiivistelmä Sukupuoli Tyttö 100 50 % Poika 101 50 % Ikä 6lk 23 11 % 7lk 38 19 % 8lk 44 22 % 9lk 52 26 % Lukio/ammattikoulu 36 18 % Olen vanhempi kuin edelliset vastausvaihtoehdot 8 4 % 1)

Lisätiedot

Yhtälönratkaisusta. Johanna Rämö, Helsingin yliopisto. 22. syyskuuta 2014

Yhtälönratkaisusta. Johanna Rämö, Helsingin yliopisto. 22. syyskuuta 2014 Yhtälönratkaisusta Johanna Rämö, Helsingin yliopisto 22. syyskuuta 2014 Yhtälönratkaisu on koulusta tuttua, mutta usein sitä tehdään mekaanisesti sen kummempia ajattelematta. Jotta pystytään ratkaisemaan

Lisätiedot

Kohti duunia: työnhaun opas nuorille

Kohti duunia: työnhaun opas nuorille Kohti duunia: työnhaun opas nuorille Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto 1 2013 Uudenmaan TE-toimisto/ Marina Misukka Perusohjeita työnhakuun - Kaiken perusta on oma aktiivisuutesi. Kyse on Sinun työnhaustasi,

Lisätiedot

Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / muistio

Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / muistio Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / 24.4. muistio Parasta ja hyödyllistä hankkeessa on ollut Tapaamiset. On tutustuttu toisiimme ja eri kaupunkien matkailutiloihin. Muiden tekemisen peilaaminen omaan toimintaan

Lisätiedot

Tehtävät. tunteisiin liittyvät tehtävät 1 8. Tunteet kehossani. ilo viha jännitys häpeä ahdistus onnellisuus

Tehtävät. tunteisiin liittyvät tehtävät 1 8. Tunteet kehossani. ilo viha jännitys häpeä ahdistus onnellisuus Tehtävät tunteisiin liittyvät tehtävät 1 8 1 Tunteet kehossani Kirjoita tai piirrä, missä seuraavassa listatut tunteet tuntuvat kehossasi ilo viha jännitys häpeä ahdistus onnellisuus Mukailtu lähde: mielenterveystalo.fi

Lisätiedot

UUSASIAKASHANKINTA. Johdanto

UUSASIAKASHANKINTA. Johdanto HINTAVASTAVÄITTEE T TYÖKIRJA.docx UUSASIAKASHANKINTA Johdanto Laatu on paras liiketoimintasuunnitelma M iten löytää enemmän ja parempia uusia asiakkaita, on yksi myyjän ydintaidoista. Millainen strategia

Lisätiedot

Työhakemus ja CV. Koulutussuunnittelija Niina Pitkänen Työelämäpalvelut HTKY002 Osaaminen ja työelämätietous 21.11.2014

Työhakemus ja CV. Koulutussuunnittelija Niina Pitkänen Työelämäpalvelut HTKY002 Osaaminen ja työelämätietous 21.11.2014 Työhakemus ja CV Koulutussuunnittelija Niina Pitkänen Työelämäpalvelut HTKY002 Osaaminen ja työelämätietous 21.11.2014 Työhakemus Osaaminen Luettavuus Lisäarvo Työkokemus Koulutus Erottuminen Motivaatio

Lisätiedot

Lähteet: Tuhat ja yksi yötä. 1994. Tuhannen ja yhdenyön satuja. 1994.

Lähteet: Tuhat ja yksi yötä. 1994. Tuhannen ja yhdenyön satuja. 1994. Kertomus Sehrezadesta Viisaan ja rakastetun sulttaanin valtasi viha, kun hänelle selvisi, että hänen kaunis puolisonsa oli pettänyt häntä. Hän surmautti puolisonsa ja otti käyttöön sellaisen tavan, että

Lisätiedot

Luokka näytön käyttäminen opetuksessa.

Luokka näytön käyttäminen opetuksessa. Luokka näytön käyttäminen opetuksessa. - Kaikki alkaa totta kai kaukosäätimestä. - Source napista pääset valikkoon, mistä voit valita minkä lähteen otat käyttöön - Magic IWB S on piirto-ohjelma (valkotaulu)

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Missä Jumala on? Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä

Lisätiedot

Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ

Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ Talentum Helsinki 2015 Copyright 2015 Talentum Media Oy ja kirjoittajat Kansi, ulkoasu ja kuvitus: Maria Mitrunen 978-952-14-2411-3 978-952-14-2412-0

Lisätiedot

Eväspussi. Onko lähipiirissä esiintynyt hitautta tai vaikeutta lukemaan ja kirjoittamaan oppimisessa? Millaista?

Eväspussi. Onko lähipiirissä esiintynyt hitautta tai vaikeutta lukemaan ja kirjoittamaan oppimisessa? Millaista? Liite Pienten Kielireppuun. Eväspussi Oman äidinkielen vahva hallinta tukee kaikkea oppimista. Tämän vuoksi keskustelemme kielten kehityksestä aina varhaiskasvatuskeskustelun yhteydessä. Kopio Kielirepusta

Lisätiedot

Peliteoria luento 2. May 26, 2014. Peliteoria luento 2

Peliteoria luento 2. May 26, 2014. Peliteoria luento 2 May 26, 2014 Pelien luokittelua Peliteoriassa pelit voidaan luokitella yhteistoiminnallisiin ja ei-yhteistoiminnallisiin. Edellisissä kiinnostuksen kohde on eri koalitioiden eli pelaajien liittoumien kyky

Lisätiedot

buildingsmart Finland

buildingsmart Finland buildingsmart Finland Tero Järvinen buildingsmart Finland Talotekniikkatoimialaryhmä Finnbuild 2014 03.10.2014 TALOTEKNIIKKATOIMIALARYHMÄN KYSELY Kyselyn tarkoitus Kartoittaa talotekniikan tietomallikäytäntöjä

Lisätiedot

JARI JUSLÉN NETTI. mullistaa markkinoinnin. Hyödynnä uudet mahdollisuudet

JARI JUSLÉN NETTI. mullistaa markkinoinnin. Hyödynnä uudet mahdollisuudet JARI JUSLÉN NETTI mullistaa markkinoinnin Hyödynnä uudet mahdollisuudet TALENTUM 2009 Copyright 2009 Talentum Media Oy ja tekijä Kustantaja: Talentum Media Oy Kansi: Riikka Rajapuro Taitto: Lapine Oy ISBN

Lisätiedot

MARTAT VERKOSSA. Jouko Marttila

MARTAT VERKOSSA. Jouko Marttila MARTAT VERKOSSA Jouko Marttila 1.10.2016 Mobiili-internet on ykkönen Lähes puolet asiakkaista hakee tietoa sosiaalisesta mediasta ostopäätösten tueksi Facebook Yritykset käyttävät markkinointiin ja asiakaspalveluun.

Lisätiedot

Millainen maailmani pitäisi olla?

Millainen maailmani pitäisi olla? Millainen maailmani pitäisi olla? Luomme itsellemme huomaamattamme paineita keräämällä mieleen asioita joiden pitäisi olla toisin kuin ne ovat. Tällä aiheutamme itsellemme paitsi tyytymättömyyttä mutta

Lisätiedot