AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE Suomen Kansanopistoyhdistyksen ajankohtaisasioita

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 17.3.2010. Suomen Kansanopistoyhdistyksen ajankohtaisasioita"

Transkriptio

1 AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE Sisältö: -Avaimia muutoksessa olevan työyhteisön johtamiseen Kansanopistopäivät Kankaanpään Opistolla -OSAAVA-ohjelma, haku päättyy Kansanopistojen ylimääräiset avustukset, haku päättyy Pohjoismaisia avustuksia, jatkuva haku -Vapaan sivistystyön tutkimusapurahat, haku päättyy Opetusministeriön nimi muuttuu -Opiskeluoikeuden peruuttaminen mahdolliseksi -Valtio varautuu lisätoimiin nuorten työllistämiseksi -Alueellista nuorisotyötä vahvistetaan 12,5 miljoonalla -EU-teemavuosi Kansanvalta.fi -sivusto -Kansalaisyhteiskunta.fi -sivusto -Koulutusta -CIMO tiedottaa -Aineistoja Suomen Kansanopistoyhdistyksen ajankohtaisasioita Avaimia muutoksessa olevan työyhteisön johtamiseen Ravintola Limone, Ratamestarinkatu 11 A (2. krs), Helsinki Koulutuksen tavoitteena on tukea osallistujia oman organisaation johtamisessa, motivoinnissa ja työhyvinvoinnin edistämisessä. Pohditaan miten lisätä jaksamista työssä hyvien käytäntöjen kautta. Miten johtajana voin ehkäistä hankalia tilanteita, löytää ratkaisuja hyvään työhön ja tuottaa tehokasta työntekoa. Osa oppimisesta on vertaistukiverkoston luominen. Kouluttajat: Johdon ja henkilöstön työnohjaaja Matti Nokela antaa päivän aikana avaimia motivoituvan työyhteisön johtamiseen. Työhyvinvointipalvelujen johtaja Jyri Juusti Varmasta kertoo Evita -työhyvinvointipalveluista. Kohderyhmä: Esimiestyötä tekevät, työsuojelu- ja luottamushenkilöt sekä työtä tekevät aiheesta kiinnostuneet. Hinta: Koulutuspäivän hinta on 95 euroa sisältäen lounaan ja kahdet kahvit. Ilmoittautuminen: Sähköpostitse osoitteeseen viimeistään Muistathan kertoa mahdolliset erityisruokavaliot. Järjestäjät: Suomen Kansanopistoyhdistys Finlands Folkhögskolförening ry ja Aikuisoppilaitosten toimihenkilöliitto Vuxenpedagogiska institutens funktionärförbund ry. Lisätietoja: LAATU ja LUOVUUS, Kansanopistopäivät Kankaanpään Opistolla Kankaanpään opiston rehtori Antero Saarivirta kirjoittaa Kansanopisto-lehdessä: Aiheen valitsimme siksi, että se on erittäin ajankohtainen, se koskee kaikkia henkilöstöryhmiä ja haluamme jakaa kanssanne omat kokemuksemme. Haluamme tarjota teille koulutuspaketin, joka edistää opistojen jatkuvaa kehittämistä ja henkilökunnan työyhteisötaitoja.

2 Luvassa on mielenkiintoista ja tärkeää asiaa kaikille henkilöstöryhmille. Ilmoittautumiset tapahtuvat opistokohtaisesti opistojen toimistoille lähetetyllä lomakkeella mennessä osoitteella Lomake löytyy myös osoitteesta: Muuta ajankohtaista OSAAVA -ohjelma käynnistyy valtion erityisavustuksella, hakuaika Opetusministeriö on käynnistänyt valtakunnallisen opetustoimen henkilöstön ammatillisen osaamisen kehittämisohjelman, Osaava -ohjelman. Ohjelman tavoitteena on turvata koko opetustoimessa työskentelevän henkilöstön osaamisen suunnitelmallinen kehittäminen. Opettajuuden vaaliminen ja opettajien työolosuhteiden parantaminen on yksi hallitusohjelman keskeisiä tavoitteita. Hallitusohjelmaan on myös kirjattu työnantajan velvoite huolehtia henkilöstön ammatillisesta osaamisesta. Kehittämisohjelman tavoitteita ovat mm. työhyvinvoinnin edistäminen, työelämälähtöisten kouluttautumisen muotojen kehittäminen, tietojen ja taitojen ajantasaistaminen ja tulevaisuuden osaaminen. Myös oppilaitosjohdon koulutus on yksi painopisteistä. Aluehallintovirastot julistavat alueellaan koulutuksen järjestäjien haettavaksi valtion erityisavustuksen Osaava-ohjelman mukaiseen kehittämistoimintaan vuosille Hakuaika on Lue lisää opetusministeriön sivuilta: dex.html Linkki Osaava -työryhmäraporttiin: i Kansanopistojen ylimääräiset avustukset, haku päättyy Ylimääräinen avustus on tarkoitettu oppilaitoksen taloudellisten vaikeuksien helpottamiseen tilanteessa, jossa oppilaitoksella on vaikeuksia käyttökustannusten kattamisessa. Opetushallitus valitsee valtionavustusta saavat kansanopistot ja pyrkii tekemään avustuspäätökset mennessä. Avustus tulee käyttää oppilaitoksen käyttökustannusten kattamiseen. Lisätietoa: Pohjoismaisia avustuksia Vapaan sivistystyön yhteisjärjestön pohjoismaiset avustukset, jatkuva haku: VSY myöntää anomuksesta matka-apurahoja pohjoismaisiin kokouksiin ja seminaareihin osallistuville henkilöille, jotka työskentelevät vapaan sivistystyön oppilaitoksissa tai järjestöissä. Tuki on opetusministeriön rahoittamaa. Lisätietoa: Pohjola-Nordenin stipendit kansanopistojen opettajille, jatkuva haku:

3 Kansanopistojen opettajat voivat hakea Pohjola-Nordenin kautta matka-apurahoja toiseen Pohjoismaahan suuntautuvia opintomatkoja varten. Vapaamuotoiset hakemukset lähetetään postitse Pohjola-Nordeniin. Lisätietoa: d=275 Vapaan sivistystyön tutkimusapurahat haettavissa mennessä Vapaan sivistystyön yhteisjärjestö tukee vapaan sivistystyön tutkimustoimintaa myöntämällä - tutkija-apurahoja ja tutkimuksen kannustusrahoja tutkimustyöhön, sen valmisteluun tai siihen liittyvään opiskeluun kotimaassa tai ulkomailla sekä - matka-apurahoja kansainvälisiin tutkijakonferensseihin osallistumiseen. Vapaan sivistystyön tutkimusapurahojen 2010 hakuaika päättyy Vapaamuotoiset hakemukset osoitetaan Vapaan sivistystyön yhteisjärjestölle. Lisätietoja: Apurahoilla tuettujen tutkimustöiden tiivistelmiä kerätään Aineistot -sivuston Tutkimus-sivuille. Opetusministeriön nimi muuttuu Opetusministeriön nimi muuttuu toukokuun alussa opetus- ja kulttuuriministeriöksi. Koulutus-, tiede-, kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopolitiikan toimiala ja tehtävät säilyvät ennallaan. Toimialaan kuuluvat koulutus ja tiede, taide, kulttuuri, liikunta ja nuorisotyö, arkisto-, museo- ja yleinen kirjastotoimi, evankelis-luterilainen kirkko, ortodoksinen kirkko ja muut uskonnolliset yhdyskunnat, opintotuki sekä tekijänoikeus. Uusi nimi otetaan käyttöön Opiskeluoikeuden peruuttaminen mahdolliseksi Opetusministeriön asettama työryhmä ehdottaa muutoksia koulutusta koskeviin lakeihin koulutuksen ja sen jälkeisen työelämän turvallisuuden parantamiseksi. Muutokset koskisivat mm. opiskelijaksi ottamisen esteitä, opiskeluoikeuden peruuttamista ja palauttamista sekä päihdetestausta ja kurinpitoa. Lue lisää: Valtio varautuu lisätoimiin nuorten työllistämiseksi Valtiovarainministeriön raportissa selvitetään nuorten työllistymisen edistämiskeinoja. Raportissa kartoitetaan työllisyystilannetta sekä arvioidaan toimia nuorten työllisyyden edistämiseksi. Lue lisää: Raportti: Nuoret/Nuoret_tyoemarkkinoilla.pdf

4 Alueellista nuorisotyötä vahvistetaan lähes 12,5 miljoonalla eurolla Kulttuuri- ja urheiluministeri Wallin on myöntänyt euroa alueellisen nuorisotyön edistämiseen vuonna Nuorisotoimintaan osoitettiin euroa, nuorten työpajatoimintaan euroa, aluekehittämishankkeisiin miljoona euroa sekä lasten ja nuorten paikallisen harrastustoimintaan euroa. Kasvua viime vuoteen on euroa eli 25 %. Valtion aluehallintouudistuksen mukaisesti nuorisotyön aluehallinnosta vastaavat elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten (ELY) nuorisotoimet. Toiminta on organisoitu siten, että nuorisoasioita hoitavat kuusi ELYä laajennetuilla toimialueilla. Nämä ovat Uudenmaan ELY (Uusimaa, Itä-Uusimaa, Kanta-Häme, Päijät-Häme, Kymenlaakso ja Etelä-Karjala), Varsinais-Suomen ELY (Varsinais-Suomi ja Satakunta), Pohjois-Savon ELY (Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala), Pohjanmaan ELY (Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Pirkanmaa ja Keski-Suomi), Pohjois-Pohjanmaan ELY (Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu) sekä Lapin ELY (Lappi). Lue lisää: EU-teemavuosi 2010 Vuosi 2010 on Euroopan unionissa köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjumisen teemavuosi. Suomessa pääaiheiksi on valittu osallisuus ja yhteenkuuluvuus. Teemavuosi toteutetaan tapahtumien, tilaisuuksien, seminaarien ja tiedottamisen sekä lupaavien käytäntöjen kokoamisen muodostamana kokonaisuutena. Aiheesta lisää: (ml. teemavuoteen liittyviä julisteita ja muuta materiaaleja): ja Lisätietoja: projektisihteeri Eeva Ahtee, puh. (09) , , Kansanvalta.fi on vaikuttajan tietopankki Kansanvalta.fi on suomalaista demokratiaa koskevan tiedon kohtauspaikka. Sivusto palvelee kansalaisia, tutkijoita, hallinnon ammattilaisia, opetustyötä tekeviä ja muita kansanvallasta ja demokratiakysymyksistä kiinnostuneita. Sivuston päätavoitteena on tukea kansalaisten osallistumista ja vaikuttamista, suomalaisen demokratian tutkimusta ja demokratiapolitiikkaa. Lue mm. lisää: tai: Kansalaisyhteiskunta.fi Tämä sivusto palvelee suomalaisia kansalaisjärjestöjä ja niiden toiminnasta kiinnostuneita henkilöitä. Sivusto antaa perustietoa suomalaisesta kansalaisyhteiskunnasta ja toimii kansalaisyhteiskunnan toimijoiden tiedotuskanavana. Sivulle rekisteröitynyt käyttäjä voi tuoda sivuille omia uutisiaan ja tiedottaa kaikille avoimista koulutuksistaan. Sivuston järjestöhakemistosta löytyy linkki yli suomalaisen järjestön sivuille. Rahoitushakemisto puolestaan auttaa hankerahoituksen etsinnässä. Sivustoa ylläpitää Sivistysliitto Kansalaisfoorumi. Lue lisää:

5 Koulutusta Vapaan sivistystyön kieltenopettajien koulutuspäivä Jyväskylässä Rajat rikki - luovuutta, yhteistyötä, metodeja, kulttuuria ja opettajuutta pohditaan vapaan sivistystyön koulutuspäivässä. Koulutuspäivä pidetään pe Jyväskylän seudun kansalaisopistossa Jyväskylässä. Se sisältää useita kielikohtaisia pienryhmäpajoja sekä kieltenopetukseen ja -opettamiseen liittyviä temaattisia työpajoja. Koulutuspäivän yhtenä pääpuhujana on Kari Uusikylä. Koulutuspäivän järjestää Suomen kieltenopettajien liitto, SUKOL ja se on suunniteltu yhteistyössä vapaan sivistystyön kieltenopettajaryhmän kanssa. Lisätietoa: Turvaa, hoivaa, kasvatusta -seminaari Pohjantähti-opistolla Keminmaalla Seminaarin avaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen ja ensimmäisenä alustajana on peruspalveluministeri Paula Risikko. Osallistumismaksu on 30 /päivä, sisältää lounaan ja kahvit. Mikäli tarvitset majoituksen voit varata sen suoraan Hotelli Pohjanrannasta puh. (016) , majoituksen hinta on 2hh 30 /henkilö, 1hh 45 /henkilö, sis. aamiaisen. Ilmoittautumiset mennessä sähköpostilla osoitteeseen tai puhelimella , ilmoita nimesi, yhteystiedot ja mahdollinen ruoka-allergia. Kansalaiskasvatus koulutuksessa ja opetuksessa kello Tampereen ammatillinen opettajakorkeakoulu, Kuntokatu 4, Tampere Seminaari opettajille ja aikuiskouluttajille, tutkijoille ja opiskelijoille: Koulutus palvelee taloudellista kasvua, tehokkuutta ja kilpailukykyä. Koulutus tuottaa osaajia muuttuvan työelämän tarpeisiin. Miten koulutuksessa huomioidaan opiskelijan arki? Miten on opiskelijan elämänhallinnan laita? Millaista kansalaiskasvatusta tarvitaan globaalin ajan kansalaisyhteiskunnassa? Opettajat ja oppilaitokset tekevät työtä aktiivisen kansalaisuuden hyväksi ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Seminaarissa keskustellaan tutkijoiden ja asiantuntijoiden kanssa koulutuksen sosiaalipedagogista tehtävistä. Seminaari toteutetaan dialogisena siten, että jokaista luentoa kommentoivat TAOKKin opettajaopiskelijat pareittain ja myös seminaarin osallistujilla on mahdollisuus vuorovaikutukseen. Järjestäjät: Kansanvalistusseura ja Tampereen ammatillinen opettajakorkeakoulu Seminaarin hinta on 45 euroa, päätoimisilta opiskelijoilta 30 euroa. Lue lisää ja ilmoittaudu viimeistään 31.maaliskuuta: =9&popup=1 Monikulttuurinen nuorisotyö tänään ja tulevaisuudessa -seminaari, , Helsinki

6 Kanneljärven Opisto järjestää Osaava nuorisoala -hankkeeseen liittyen tiistaina klo Nuorten toimintakeskus Hapessa (Sörnäisten rantatie 31, Helsinki) Monikulttuurinen nuorisotyö tänään ja tulevaisuudessa -seminaarin. Seminaari on tarkoitettu monikulttuurisen nuorisotyön tekijöille (järjestöt, kunnat, yksityinen sektori), tutkijoille, opettajille/kouluttajille ja opiskelijoille. Seminaarin tavoite on kohdata ja mahdollistaa verkostojen luominen monikulttuurista nuorisotyötä tekevien kesken Helsinki-Lohja -alueella. Klo 8.30 alkaen voi saapua paikalle aamukahville ja ilmoittautumaan. Seminaari on maksuton, lounasmahdollisuus on omakustanteisesti toimintakeskuksen läheisissä ravintoloissa. Tarkempi ohjelma tulee Kanneljärven Opiston sivuille Ilmoittautumiset mennessä sähköpostitse (nimi, taho, yhteystiedot) tai puhelimitse (019) Tiedustelut: Merja Leinonen tai gsm From Tacit to Explicit: Embodied in PBL - kymmenes suomalainen ongelmaperustaisen oppimisen (PBL) konferenssi sekä pre-konferenssi aloittelijoille Tampereella Konferenssi tarjoaa mahdollisuuden tutkimus- ja kehittämishankkeiden esittelyyn paper session -esityksinä tai postereina. Abstrakteja ( sanaa) ehdotetuista esityksistä odotetaan mennessä. Abstraktit ja esitykset voivat olla suomeksi tai englanniksi. Konferenssin viimeinen ilmoittautumispäivä on Konferenssin hinta on 180, ProBellin jäsenille 160 (sis. materiaalit, lounaat, kahvitarjoilut ja iltaohjelman tarjoiluineen). Lisätietoja: Eduta oy järjestää torstaina 4.5. klo pre-konferenssin niille, joille ongelmaperustainen oppiminen ei ole ennestään tuttua. Hinta on 100 ja se sisältää kahvit ja materiaalit. Kouluttajina toimivat Satu Öystilä ja Matleena Laakso. Prekonferenssin ilmoittautumiset ja tiedustelut sähköpostitse tai puh Länsi- ja Sisä-Suomen alueen vapaan sivistystyön ajankohtaispäivät Kohderyhmä: vapaan sivistystyön oppilaitosten (ja järjestöjen) johto, työntekijät ja luottamushenkilöt sekä kuntien sivistysvirkamiehet Tilaisuuden tarkoituksena on tarjota osallistujille mahdollisuuksia: - muodostaa käsitys vapaan sivistystyön kehittämisohjelman (KEHO) etenemisvaiheesta ja osallistua siihen liittyvään laatukriteerikeskusteluun - päivittää tietoja oppilaitosten kansainvälistymisen mahdollisuuksista ja tuloksista, - osallistua aikuiskasvatuksen tutkimuksen ja koulutuksen yhteistyön tarpeita ja muotoja koskevaan keskusteluun, - tutustua toisiinsa yli oppilaitos- ja sektorirajojen. Lisätietoa: Tilaisuuteen ilmoittaudutaan 7.5. mennessä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston verkkosivuilla osoitteessa Nordisk konferens om Motivation, 3 4 juni 2010, Köpenhamn

7 Nordiska ministerrådet (NMR) och Nordiskt nätverk för vuxnas lärande (NVL) inviterar under det danska ordförandeskapet 2010 till en Nordisk konferens om motivation. Konferensen är ett tvärsektoriellt, nordiskt möte där keynote-upplägg, erfarenhetsutbyte, samtal och nätverkande ger möjlighet att diskutera frågor som t.ex: Hur kan man skapa lärande miljöer som motiverar och inbjuder till lärande? Vad kan motivera målgrupper, som riskerar att förbli utanför arbetsliv och utbildning? Vilka grupper når man inte och varför inte? Hur behålla deltagarna i utbildningssystemet? Mer info: Nordiska Folkhögskolan, Kungälv, Sverige, alkaa syksyllä uusi kurssi: Nord: Globe Nordiskassa alkaa syksyllä 2010 uusi linja Nord. Globe. Internationell kurs med skandinaviska perspektiv på globala utmaningar, bland annat miljöfrågor. Välfärd, demokrati, jämställdhet och rättigheter för minoriteter och självstyrande områden i Norden. Engelska/skandinaviska som undervisningsspråk. Opisto toivoo koulutuksesta tiedotettavan mahdollisimman laajoille piireille. Hakuaika päättyy Lisätietoja: One-hour webinars once a month on the theme MOTIVATION The NVL s Distance Group is pleased to invite you to participate in a series of one hour webinars once a month on the theme MOTIVATION. The Webinars will be held on 26thday of each month: February 26th, March, April and May. These four webinars will all be focused around the theme MOTIVATION and will serve as a preparation for a Nordic conference on the theme Motivation (to learn/to participate) to be held by the Nordic Council of Ministers (NMR) and the Nordic Network for Adult Education NVL on June We start on February 26th at 15:30 FI where the focus is on the learner; What motivates people to learn? To answer the question we have invited professor Bjarne Wahlgren at the Danish School of Education The three following webinars are: 2. Webinar 26 March 12:00 FI 3. Webinar 26 April 12:00 FI 4. Webinar 26 May 12:00 FI The webinars are free of charge. Please register HERE to enrol. You will then, receive an with the URL of the meeting room for the first webinar by on February 25th. For more information on the DISTANS group see our Wiki. CIMO tiedottaa Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO esittäytyy kieltenopettajille ja kielija kulttuuriasiantuntijoille CIMO kutsuu kieltenopettajia ja kieli- ja kulttuuriasiantuntijoita torstaina klo seminaariin Monipuolisia kieli- ja kulttuuritaitoja kaiken ikää. Tilaisuuden tarkoituksena on nostaa esille monipuolisen kielitaidon ja kulttuurisen osaamisen merkitystä elinikäisen oppimisen polulla. Ohjelmassa on

8 asiantuntijapuheenvuoroja sekä tietoa CIMOn ohjelmista kieli- ja kulttuuriasiantuntijoille. Lisäksi kuullaan kokemuksia ohjelmiin osallistuneilta. Päivän aikana yleisöllä on myös mahdollisuus keskustella CIMOn asiantuntijoiden kanssa omista suunnitelmistaan. Tilaisuus on maksuton. Ilmoittautuminen päättyy Päivän tarkempi ohjelma ja ilmoittautumislomake löytyvät osoitteesta: https://www.cimo.fi/eman/showevent.phx?eid=eman.1522 Grundtvig -asiantuntijavaihdot, haku päättyy Grundtvig -asiantuntijavaihtoon lähtevä henkilö viettää 3-10 kuukauden pituisen työskentelyjakson jossakin toisessa Elinikäisen oppimisen ohjelmaan osallistuvassa maassa kuukautta kestävän vaihdon tulee ajoittua välille Asiantuntijavaihtoon voivat lähteä kaikki aikuiskoulutuksen parissa työskentelevät henkilöt. Työkokemuksesta riippuen asiantuntija voi esim. - toimia opetus- ja hallinnollisissa tehtävissä - avustaa erityistä tukea tarvitsevia aikuisopiskelijoita (esim. maahanmuuttajat) - välittää tietoa omasta maastaan ja avustaa oman äidinkielensä opetuksessa - osallistua organisaation Grundtvig -hankkeeseen tai muuhun kansainväliseen toimintaan. Hakija etsii vastaanottavan organisaation itse ennen hakemuksen jättämistä. Jos käytettävissä ei ole valmiita kontakteja, voi CIMOon ilmoitettuja paikkatarjouksia katsoa osoitteesta > Elinikäisen oppimisen ohjelma > Grundtvig > Ajankohtaista. Yhteydenotto tapahtuu suoraan ko. organisaatioon. Asiantuntijalle myönnetään tukea matka- ja oleskelukuluihin. Vastaanottavalle organisaatiolle ei makseta tukea, eikä asiantuntija saa vastaanottavasta organisaatiosta palkkaa. Lisätietoa: Elinikäisen oppimisen ohjelman opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille, hakuaika päättyy Elinikäisen oppimisen ohjelman opintovierailut ovat tietyn aiheen ympärille rakennettuja, 3-5 päivän pituisia vierailuja. Kohderyhminä ovat yleissivistävän ja ammatillisen koulutuksen asiantuntijat EU-maissa, ETA-maissa sekä EU:n jäsenmaissa. Ohjelman tarkoituksena on edistää tiedonvaihtoa ja keskustelua eri maiden koulutuksen asiantuntijoiden kesken Euroopassa. Ohjelma sopii myös aikuiskoulutuksen asiantuntijoille. Hakuajat lukuvuoden opintovierailuille ovat: (vierailut ajalla ) (vierailut ajalla ) Vierailukatalogi ja hakulomakkeet julkaistaan Cedefopin verkkosivuilta: EN Hakemus täytetään ja lähetetään sähköisesti. Hakemus tulee myös tulostaa ja lähettää postitse allekirjoitettuna CIMOon määräaikaan mennessä (postileima

9 riittää). Vain sellaiset hakemukset, jotka on lähetetty sekä sähköisesti että postitse, arvioidaan. Lisätietoa ohjelmasta ja tarkemmat ohjeet hakemuksen lähettämiseen CIMOn verkkosivuilla Grundtvig -täydennyskoulutusapurahat Grundtvig -täydennyskoulutusapurahojen hakuaikoja vuonna 2010: (kursseille alkaen ) (kursseille alkaen ) Kaikkien kurssien tulee päättyä viimeistään Täydennyskoulutusapurahoja myönnetään ainoastaan kurssimuotoiseen täydennyskoulutukseen. Konferensseihin ja seminaareihin, "job shadowing" -jaksoihin tai muihin aikuiskoulutuksen vierailuihin voi hakea Grundtvig vierailut ja vaihdot - apurahaa, jossa on jatkuva hakuaika. Voit etsiä itsellesi sopivia kursseja Comenius/Grundtvig -kurssitietokannasta, joka löytyy osoitteesta: Arviointeja, raportteja, tutkimuksia, aineistoja Vapaan sivistystyön opetushenkilöstön kelpoisuus, osaaminen ja työolot Koulutuksen arviointineuvoston arviointiraportti on ilmestynyt. Jyrki Jokinen esitteli tuloksia Kansanopisto-lehdessä numero 1/2010. Koko raportti: Kukoistuksen käsikirjoitus Kukoistuksen käsikirjoitus on professori Pekka Himasen selvitys Suomen henkisen ja aineellisen hyvinvoinnin tekijöistä 2010-luvulla. Pekka Himasen selvityksen ovat tilanneet pääministeri Matti Vanhanen, valtiovarainministeri Jyrki Katainen ja kulttuuriministeri Stefan Wallin. Kukoistuksen käsikirjoitus kokonaisuudessaan: Ehdotus selonteoksi kulttuurin tulevaisuudesta valmistunut Opetusministeriön asettama toimikunta on laatinut ehdotuksen eduskunnalle annettavaksi selonteoksi kulttuurin tulevaisuudesta. Kulttuuripolitiikan tulevaisuuden voimatekijöinä toimikunta näkee kestävän kulttuurin, kulttuurisen moninaisuuden ja luovuuden. Ne ovat edellytys ja perusta kulttuurin yhteiskunnalliselle vaikuttavuudelle, ihmisten hyvinvoinnille sekä kulttuuritoimialojen taloudelle. Lue lisää: html Opaskirja oppimisympäristöjen kehittämiseksi

10 Oppimisen Sillat Kohti osallistavia oppimisympäristöjä - teos esittelee tutkimukseen perustuvia näkökulmia jatkuvuuden luomiseen erilaisten oppimisympäristöjen välille. Teos on syntynyt opetusministeriön rahoittaman Oppiminen ja opetus formaalien ja informaalien oppimisympäristöjen rajapinnoilla -tutkimushankkeen tuloksena. Hanke toteutetaan Helsingin yliopistossa CICERO Learning -verkoston ja opettajankoulutuslaitoksen yhteistyönä. Kirja julkaistaan keväällä 2010 myös ruotsiksi ja englanniksi. Julkaisu löytyy täältä: Lisätietoja hankkeesta: Miten tasa-arvoa edistetään kouluissa ja yliopistoissa Tavoitteiden toteutumista tarkastellaan hallituksen tasa-arvoselontekoa varten tehdyissä taustaselvityksissä Koulutus ja sukupuolten tasa-arvo sekä Sukupuolten tasa-arvo korkeakoulutuksessa ja tutkimuksessa. Hallituksen tasa-arvoselonteko tehdään Suomessa nyt ensimmäistä kertaa, ja se annetaan eduskunnalle syksyllä Selvitykset ovat ilmestyneet sosiaali- ja terveysministeriön julkaisemina. Lue lisää: Linkit selvityksiin: Maahanmuuttajan ympäristöopas julkaistu Ensimmäinen valtakunnallinen maahanmuuttajille suunnattu ympäristöopas on julkaistu. Opas on luettavissa suomeksi, arabiaksi ja somaliksi internetissä osoitteessa > Ekokumppanit Oy > Julkaisut. Kansalaisyhteiskunta ja sen verkostot vastuullisuuden ja vaikuttavuuden kasvun kehinä Artikkeli löytyy opetusministeriön verkkolehdestä Etusivu. Artikkelin on kirjoittanut Sivistysliitto Kansalaisfoorumin pääsihteeri Aaro Harju, joka toimii tällä hetkellä myös Vapaan sivistystyön yhteisjärjestön puheenjohtajana. Artikkeli: Maaliskuun terveisin Sari Virtanen tiedottaja / toimitussihteeri, (09)

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 3.10.2011

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 3.10.2011 AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 3.10.2011 Sisältö: -Kansanopistoyhdistys Elinikäisen oppimisen ja ohjauksen kampanjan viikon päätapahtumassa 4.10.2011 Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä -Suomen

Lisätiedot

Vuosikertomus 2008. Vapaan sivistystyön yhteisjärjestö Samverkande bildningsorganisationerna ry

Vuosikertomus 2008. Vapaan sivistystyön yhteisjärjestö Samverkande bildningsorganisationerna ry Vuosikertomus 2008 Vapaan sivistystyön yhteisjärjestö Samverkande bildningsorganisationerna ry Vapaan sivistystyön yhteisjärjestö on vuonna 1969 perustettu alan yhteinen edunvalvontajärjestö ja kohtaamispaikka.

Lisätiedot

Vapaan sivistystyön yhteisjärjestö

Vapaan sivistystyön yhteisjärjestö Vuosikertomus 2009 Vapaan sivistystyön yhteisjärjestö on vuonna 1969 perustettu alan yhteinen edunvalvontajärjestö ja kohtaamispaikka. Se ylläpitää kansainvälisiä yhteyksiä ja kehittää vapaan sivistystyön

Lisätiedot

Kasvaminen maailmanlaajuiseen vastuuseen

Kasvaminen maailmanlaajuiseen vastuuseen Opetusministeriö Undervisningsministeriet Kasvaminen maailmanlaajuiseen vastuuseen Globaalivastuuprojektin ohjausryhmän loppuraportti Opetusministeriön julkaisuja 2010:9 Kasvaminen maailmanlaajuiseen vastuuseen

Lisätiedot

JÄRJESTÖTIEDOTE 5.10.2011

JÄRJESTÖTIEDOTE 5.10.2011 JÄRJESTÖTIEDOTE 5.10.2011 Järjestötiedote on Järjestöhautomon kuukausittain julkaisema tiedote järjestötoiminnan ajankohtaisista asioista. Tiedotteen kautta saat tietoa ajankohtaisista tapahtumista ja

Lisätiedot

cupore Lapset ja media Kolmen hankekokonaisuuden arviointi Tarja Savolainen

cupore Lapset ja media Kolmen hankekokonaisuuden arviointi Tarja Savolainen cupore Lapset ja media Kolmen hankekokonaisuuden arviointi Tarja Savolainen Cuporen verkkojulkaisuja 7 / 2011 Cuporen verkkojulkaisuja 7 Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö Kirjoittajat ja

Lisätiedot

Opetusministeriön kansalaisjärjestöstrategia

Opetusministeriön kansalaisjärjestöstrategia Opetusministeriö Undervisningsministeriet Opetusministeriön kansalaisjärjestöstrategia Opetusministeriön julkaisuja 2010:16 Opetusministeriön kansalaisjärjestöstrategia Opetusministeriön julkaisuja 2010:16

Lisätiedot

SELVITYS. Kuuluuko kansainvälisyys kaikille? Kansainvälistymismahdollisuuksien tasa-arvo CIMOn ohjelmissa. Anne Siltala

SELVITYS. Kuuluuko kansainvälisyys kaikille? Kansainvälistymismahdollisuuksien tasa-arvo CIMOn ohjelmissa. Anne Siltala SELVITYS Kuuluuko kansainvälisyys kaikille? Kansainvälistymismahdollisuuksien tasa-arvo CIMOn ohjelmissa Anne Siltala Julkaisua on rahoiteu Euroopan komission tuella. Komissio ei vastaa julkaisun sisällöstä.

Lisätiedot

Kasvaminen maailmanlaajuiseen vastuuseen

Kasvaminen maailmanlaajuiseen vastuuseen Opetus- ja kulttuuriministeriö Undervisnings- och kulturministeriet Kasvaminen maailmanlaajuiseen vastuuseen Projektin 2007 2009 keskeiset tulokset Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2011:13 Monica

Lisätiedot

Koulualan pohjoismaisen yhteistyön kehittäminen

Koulualan pohjoismaisen yhteistyön kehittäminen MARKKU LINNA Koulualan pohjoismaisen yhteistyön kehittäminen Selvitys 2011 KOULUALAN POHJOISMAISEN YHTEISTYÖN KEHITTÄMINEN Selvitys Markku Linna 26.9.2011 1 2 Kannen graafi nen suunnittelu Satu Salmivalli

Lisätiedot

Ennakoivaa vai jälkihoitoa henkilöstöpalvelut vai henkilöstöhallinto?

Ennakoivaa vai jälkihoitoa henkilöstöpalvelut vai henkilöstöhallinto? Henkilöstöjohdon ryhmä HENRY ry Ennakoivaa vai jälkihoitoa henkilöstöpalvelut vai henkilöstöhallinto? Monessa eri toiminnoissa puhutaan tänä päivän ennakoivasta työstä. Markkinoinnin tulee ennakoida tulevia

Lisätiedot

Kilpailukyky inhimillinen vallankumous

Kilpailukyky inhimillinen vallankumous Henkilöstöjohdon ryhmä HENRY ry Kilpailukyky inhimillinen vallankumous Otsikko kuvaa HENRYn vuoden 2010 teemaa. Se herättää meitä henkilöstöihmisiä yhdistämään voimavaramme suomalaisen työelämän ja hyvinvoinnin

Lisätiedot

Mistä hyvä työelämä on tehty?

Mistä hyvä työelämä on tehty? Henkilöstöjohdon ryhmä HENRY ry Mistä hyvä työelämä on tehty? Suomessa pyritään Euroopan parhaaseen työelämään vuoteen 2020 mennessä. HENRY ry:n HR Barometrissa v. 2013 nousivat henkilöstöjohtamisen haasteiksi

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA ***************************************************************************

AJANKOHTAISTA *************************************************************************** 15.3.2011 Tiedote välittää ajankohtaista tietoa nuoriso- ja kulttuurialan kansainvälisistä mahdollisuuksista, koulutuksista, tapahtumista ja avustuksista sekä muista kansainvälisyyteen ja monikulttuurisuuteen

Lisätiedot

Ohjaus on työtä nuoren tulevaisuuden hyväksi

Ohjaus on työtä nuoren tulevaisuuden hyväksi 1 Ohjaus on työtä nuoren tulevaisuuden hyväksi Kerro kuntatyöstä materiaalit kätevästi netistä Uudistunut Kuntatyo.fi-sivusto tarjoaa aineistoa opiskelijoiden tukemiseen. Kerro verkkosivuston ja sieltä

Lisätiedot

Koulutuksen ja kulttuurin pääosasto KOULUTUS JA KULTUURI. Ohjelmaopas. Sisältö

Koulutuksen ja kulttuurin pääosasto KOULUTUS JA KULTUURI. Ohjelmaopas. Sisältö 1 Koulutuksen ja kulttuurin pääosasto KOULUTUS JA KULTUURI Ohjelmaopas Sisältö Esipuhe 3 Ohjelmat Sokrates 4 Comenius: kouluopetus 8 Erasmus: korkea-asteen koulutus 11 Grundtvig: aikuiskoulutus ja muut

Lisätiedot

Kansainvälisyys juhlapuheista koulun arkeen

Kansainvälisyys juhlapuheista koulun arkeen Kansainvälisyys juhlapuheista koulun arkeen tietoa kuntapäättäjille ja rehtoreille Kansainvälisyys juhlapuheista koulun arkeen Kouluthan ovat kansainvälistyneet vai ovatko? Kansainvälisyyttä on tuotu koulujen

Lisätiedot

Taas on vuosi vierähtänyt. Ei kuitenkaan

Taas on vuosi vierähtänyt. Ei kuitenkaan Henkilöstöjohdon ryhmä HENRY ry HENRY 20 vuotta! Taas on vuosi vierähtänyt. Ei kuitenkaan mikä tahansa vuosi, vaan HENRYn 20-vuotisjuhlavuosi. Kahdenkymmenen vuoden aikana HENRY on rakentunut hyvälle perustalle

Lisätiedot

Selvitys kulttuurimatkailun kehittämiseen sopivista rahoitusohjelmista 1/2010

Selvitys kulttuurimatkailun kehittämiseen sopivista rahoitusohjelmista 1/2010 Selvitys kulttuurimatkailun kehittämiseen sopivista rahoitusohjelmista 1/2010 Tekijä: Nina Vesterinen, fememare Oy Tiivistelmä Tämä selvitystyö on koonnut lyhyesti yhteen eritasoiset ohjelmat ja instrumentit

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS 2012. Vapaan sivistystyön yhteisjärjestö Samverkande bildningsorganisationerna ry

VUOSIKERTOMUS 2012. Vapaan sivistystyön yhteisjärjestö Samverkande bildningsorganisationerna ry VUOSIKERTOMUS 2012 Vapaan sivistystyön yhteisjärjestö Samverkande bildningsorganisationerna ry VSY-SBO ry 2 (21) SISÄLTÖ 1 Järjestötoiminta 3 1.1 Järjestörakenteen kehittäminen 3 1.2 Kansallinen vaikuttamistyö

Lisätiedot

ALUEVIISARI 1 /2014 - ALUETYÖ TIEDOTTAA

ALUEVIISARI 1 /2014 - ALUETYÖ TIEDOTTAA - ALUETYÖ TIEDOTTAA Omaishoitajat ja läheiset -liitto ry:n paikallisyhdistyksiin lähetetään kaksi ALUEVIISARI-tiedotetta vuonna 2014. Tässä ALUEVIISARISSA kerrotaan aluetyöstä, esitellään aluekohtaiset

Lisätiedot

Viivi Seirala. Eläköön taidekasvatus!

Viivi Seirala. Eläköön taidekasvatus! Viivi Seirala Eläköön taidekasvatus! TEKIJÄ Viivi Seirala KUVAT Tommi Anttonen, Heli Sorjonen, Futureimagebank.fi ja Comma Image 1. painos ISBN 978-952-213-870-5 (pdf) Suomen Kuntaliitto Helsinki 2012

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2005

TOIMINTAKERTOMUS 2005 TOIMINTAKERTOMUS 2005 TOIMINTAKERTOMUS 2005 VAPAAN SIVISTYSTYÖN YHTEISJÄRJESTÖ - SAMVERKANDE BILDNINGSORGANISATIONERNA RY y Sisällysluettelo PÄÄSIHTEERIN KATSAUS VUODESTA 2005 3 TOIMINTAKERTOMUS 2005 4

Lisätiedot

Henryn kevätkokous 28.3.2007. Uudista & Uudistu 2007. Vuoden henkilöstöteko -kilpailu 2007. HENRY-tilaisuudet ja -tietoiskut

Henryn kevätkokous 28.3.2007. Uudista & Uudistu 2007. Vuoden henkilöstöteko -kilpailu 2007. HENRY-tilaisuudet ja -tietoiskut Henryn kevätkokous 28.3.2007 HENRYn kevätkokous pidetään keskiviikkona 28.3.2007 klo 17 Postitalossa kokoustilassa K2, Mannerheiminaukio 1 B, Helsinki. Kokouksessa käsitellään sääntöjen mukaiset kevätkokousasiat.

Lisätiedot

Puheenjohtajaehdokkaat esittäytyvät sisäsivuilla

Puheenjohtajaehdokkaat esittäytyvät sisäsivuilla Puheenjohtajaehdokkaat esittäytyvät sisäsivuilla 1 Kansanopisto ponnahduslaudaksi jatkoon: 2 Oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo eivät toteudu opinto-ohjauksessa ei oppilaan eikä opinto-ohjaajan kannalta Suomalaisen

Lisätiedot

MEIDÄN MAAILMA OPAS KANSAINVÄLISEEN NUORISOTOIMINTAAN

MEIDÄN MAAILMA OPAS KANSAINVÄLISEEN NUORISOTOIMINTAAN MEIDÄN MAAILMA OPAS KANSAINVÄLISEEN NUORISOTOIMINTAAN Innostu kansainvälisyydestä! Miten kansainvälisyys saadaan yhdistettyä järjestön toimintaan? Mitä tapoja on järjestää kansainvälistä toimintaa ja

Lisätiedot

Kirje nuorisotakuun alueellisille ja paikallisille toimijoille

Kirje nuorisotakuun alueellisille ja paikallisille toimijoille Dnro TEM066:00/2011 TEM/1740/00.04.01/2011 12.3.2013 Jakelussa mainituille Asia: NUORISOTAKUUN TOTEUTUS Kirje nuorisotakuun alueellisille ja paikallisille toimijoille Arvoisa vastaanottaja, Me allekirjoittaneet

Lisätiedot

Hyvä medialukutaito. Opetus- ja kulttuuriministeriö. Undervisnings- och kulturministeriet. Suuntaviivat 2013 2016

Hyvä medialukutaito. Opetus- ja kulttuuriministeriö. Undervisnings- och kulturministeriet. Suuntaviivat 2013 2016 Opetus- ja kulttuuriministeriö Undervisnings- och kulturministeriet Hyvä medialukutaito Suuntaviivat 2013 2016 Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2013:11 Hyvä medialukutaito Suuntaviivat 2013

Lisätiedot

LÖYDÄ ITSELLESI PARAS TAPA OPPIA

LÖYDÄ ITSELLESI PARAS TAPA OPPIA LÖYDÄ ITSELLESI PARAS TAPA OPPIA 2015 Ota talteen! SISÄLTÖ KSL KOULUTTAA 5 TIETOA OSALLISTUJALLE 5 HELSINKI 7 LAHTI 11 OULU 22 TAMPERE 25 UUTTA 2015: JYVÄSKYLÄ AMMATILLINEN LISÄKOULUTUS 29 TILAUSKOULUTUS

Lisätiedot

EHYT IKÄHANKE ESITTÄYTYY. Hankkeen toiminnassa ja seminaarissa perehdytään hyvään ikääntymiseen 12-14 > 18 >

EHYT IKÄHANKE ESITTÄYTYY. Hankkeen toiminnassa ja seminaarissa perehdytään hyvään ikääntymiseen 12-14 > 18 > EHYT 3 17.9.2013 Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n järjestötiedote IKÄHANKE ESITTÄYTYY Hankkeen toiminnassa ja seminaarissa perehdytään hyvään ikääntymiseen 12-14 > Minna Lehtinen EHYT ry:n aluefoorumit jatkuvat

Lisätiedot