AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE Suomen Kansanopistoyhdistyksen ajankohtaisasioita

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 17.3.2010. Suomen Kansanopistoyhdistyksen ajankohtaisasioita"

Transkriptio

1 AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE Sisältö: -Avaimia muutoksessa olevan työyhteisön johtamiseen Kansanopistopäivät Kankaanpään Opistolla -OSAAVA-ohjelma, haku päättyy Kansanopistojen ylimääräiset avustukset, haku päättyy Pohjoismaisia avustuksia, jatkuva haku -Vapaan sivistystyön tutkimusapurahat, haku päättyy Opetusministeriön nimi muuttuu -Opiskeluoikeuden peruuttaminen mahdolliseksi -Valtio varautuu lisätoimiin nuorten työllistämiseksi -Alueellista nuorisotyötä vahvistetaan 12,5 miljoonalla -EU-teemavuosi Kansanvalta.fi -sivusto -Kansalaisyhteiskunta.fi -sivusto -Koulutusta -CIMO tiedottaa -Aineistoja Suomen Kansanopistoyhdistyksen ajankohtaisasioita Avaimia muutoksessa olevan työyhteisön johtamiseen Ravintola Limone, Ratamestarinkatu 11 A (2. krs), Helsinki Koulutuksen tavoitteena on tukea osallistujia oman organisaation johtamisessa, motivoinnissa ja työhyvinvoinnin edistämisessä. Pohditaan miten lisätä jaksamista työssä hyvien käytäntöjen kautta. Miten johtajana voin ehkäistä hankalia tilanteita, löytää ratkaisuja hyvään työhön ja tuottaa tehokasta työntekoa. Osa oppimisesta on vertaistukiverkoston luominen. Kouluttajat: Johdon ja henkilöstön työnohjaaja Matti Nokela antaa päivän aikana avaimia motivoituvan työyhteisön johtamiseen. Työhyvinvointipalvelujen johtaja Jyri Juusti Varmasta kertoo Evita -työhyvinvointipalveluista. Kohderyhmä: Esimiestyötä tekevät, työsuojelu- ja luottamushenkilöt sekä työtä tekevät aiheesta kiinnostuneet. Hinta: Koulutuspäivän hinta on 95 euroa sisältäen lounaan ja kahdet kahvit. Ilmoittautuminen: Sähköpostitse osoitteeseen viimeistään Muistathan kertoa mahdolliset erityisruokavaliot. Järjestäjät: Suomen Kansanopistoyhdistys Finlands Folkhögskolförening ry ja Aikuisoppilaitosten toimihenkilöliitto Vuxenpedagogiska institutens funktionärförbund ry. Lisätietoja: LAATU ja LUOVUUS, Kansanopistopäivät Kankaanpään Opistolla Kankaanpään opiston rehtori Antero Saarivirta kirjoittaa Kansanopisto-lehdessä: Aiheen valitsimme siksi, että se on erittäin ajankohtainen, se koskee kaikkia henkilöstöryhmiä ja haluamme jakaa kanssanne omat kokemuksemme. Haluamme tarjota teille koulutuspaketin, joka edistää opistojen jatkuvaa kehittämistä ja henkilökunnan työyhteisötaitoja.

2 Luvassa on mielenkiintoista ja tärkeää asiaa kaikille henkilöstöryhmille. Ilmoittautumiset tapahtuvat opistokohtaisesti opistojen toimistoille lähetetyllä lomakkeella mennessä osoitteella Lomake löytyy myös osoitteesta: Muuta ajankohtaista OSAAVA -ohjelma käynnistyy valtion erityisavustuksella, hakuaika Opetusministeriö on käynnistänyt valtakunnallisen opetustoimen henkilöstön ammatillisen osaamisen kehittämisohjelman, Osaava -ohjelman. Ohjelman tavoitteena on turvata koko opetustoimessa työskentelevän henkilöstön osaamisen suunnitelmallinen kehittäminen. Opettajuuden vaaliminen ja opettajien työolosuhteiden parantaminen on yksi hallitusohjelman keskeisiä tavoitteita. Hallitusohjelmaan on myös kirjattu työnantajan velvoite huolehtia henkilöstön ammatillisesta osaamisesta. Kehittämisohjelman tavoitteita ovat mm. työhyvinvoinnin edistäminen, työelämälähtöisten kouluttautumisen muotojen kehittäminen, tietojen ja taitojen ajantasaistaminen ja tulevaisuuden osaaminen. Myös oppilaitosjohdon koulutus on yksi painopisteistä. Aluehallintovirastot julistavat alueellaan koulutuksen järjestäjien haettavaksi valtion erityisavustuksen Osaava-ohjelman mukaiseen kehittämistoimintaan vuosille Hakuaika on Lue lisää opetusministeriön sivuilta: dex.html Linkki Osaava -työryhmäraporttiin: i Kansanopistojen ylimääräiset avustukset, haku päättyy Ylimääräinen avustus on tarkoitettu oppilaitoksen taloudellisten vaikeuksien helpottamiseen tilanteessa, jossa oppilaitoksella on vaikeuksia käyttökustannusten kattamisessa. Opetushallitus valitsee valtionavustusta saavat kansanopistot ja pyrkii tekemään avustuspäätökset mennessä. Avustus tulee käyttää oppilaitoksen käyttökustannusten kattamiseen. Lisätietoa: Pohjoismaisia avustuksia Vapaan sivistystyön yhteisjärjestön pohjoismaiset avustukset, jatkuva haku: VSY myöntää anomuksesta matka-apurahoja pohjoismaisiin kokouksiin ja seminaareihin osallistuville henkilöille, jotka työskentelevät vapaan sivistystyön oppilaitoksissa tai järjestöissä. Tuki on opetusministeriön rahoittamaa. Lisätietoa: Pohjola-Nordenin stipendit kansanopistojen opettajille, jatkuva haku:

3 Kansanopistojen opettajat voivat hakea Pohjola-Nordenin kautta matka-apurahoja toiseen Pohjoismaahan suuntautuvia opintomatkoja varten. Vapaamuotoiset hakemukset lähetetään postitse Pohjola-Nordeniin. Lisätietoa: d=275 Vapaan sivistystyön tutkimusapurahat haettavissa mennessä Vapaan sivistystyön yhteisjärjestö tukee vapaan sivistystyön tutkimustoimintaa myöntämällä - tutkija-apurahoja ja tutkimuksen kannustusrahoja tutkimustyöhön, sen valmisteluun tai siihen liittyvään opiskeluun kotimaassa tai ulkomailla sekä - matka-apurahoja kansainvälisiin tutkijakonferensseihin osallistumiseen. Vapaan sivistystyön tutkimusapurahojen 2010 hakuaika päättyy Vapaamuotoiset hakemukset osoitetaan Vapaan sivistystyön yhteisjärjestölle. Lisätietoja: Apurahoilla tuettujen tutkimustöiden tiivistelmiä kerätään Aineistot -sivuston Tutkimus-sivuille. Opetusministeriön nimi muuttuu Opetusministeriön nimi muuttuu toukokuun alussa opetus- ja kulttuuriministeriöksi. Koulutus-, tiede-, kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopolitiikan toimiala ja tehtävät säilyvät ennallaan. Toimialaan kuuluvat koulutus ja tiede, taide, kulttuuri, liikunta ja nuorisotyö, arkisto-, museo- ja yleinen kirjastotoimi, evankelis-luterilainen kirkko, ortodoksinen kirkko ja muut uskonnolliset yhdyskunnat, opintotuki sekä tekijänoikeus. Uusi nimi otetaan käyttöön Opiskeluoikeuden peruuttaminen mahdolliseksi Opetusministeriön asettama työryhmä ehdottaa muutoksia koulutusta koskeviin lakeihin koulutuksen ja sen jälkeisen työelämän turvallisuuden parantamiseksi. Muutokset koskisivat mm. opiskelijaksi ottamisen esteitä, opiskeluoikeuden peruuttamista ja palauttamista sekä päihdetestausta ja kurinpitoa. Lue lisää: Valtio varautuu lisätoimiin nuorten työllistämiseksi Valtiovarainministeriön raportissa selvitetään nuorten työllistymisen edistämiskeinoja. Raportissa kartoitetaan työllisyystilannetta sekä arvioidaan toimia nuorten työllisyyden edistämiseksi. Lue lisää: Raportti: Nuoret/Nuoret_tyoemarkkinoilla.pdf

4 Alueellista nuorisotyötä vahvistetaan lähes 12,5 miljoonalla eurolla Kulttuuri- ja urheiluministeri Wallin on myöntänyt euroa alueellisen nuorisotyön edistämiseen vuonna Nuorisotoimintaan osoitettiin euroa, nuorten työpajatoimintaan euroa, aluekehittämishankkeisiin miljoona euroa sekä lasten ja nuorten paikallisen harrastustoimintaan euroa. Kasvua viime vuoteen on euroa eli 25 %. Valtion aluehallintouudistuksen mukaisesti nuorisotyön aluehallinnosta vastaavat elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten (ELY) nuorisotoimet. Toiminta on organisoitu siten, että nuorisoasioita hoitavat kuusi ELYä laajennetuilla toimialueilla. Nämä ovat Uudenmaan ELY (Uusimaa, Itä-Uusimaa, Kanta-Häme, Päijät-Häme, Kymenlaakso ja Etelä-Karjala), Varsinais-Suomen ELY (Varsinais-Suomi ja Satakunta), Pohjois-Savon ELY (Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala), Pohjanmaan ELY (Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Pirkanmaa ja Keski-Suomi), Pohjois-Pohjanmaan ELY (Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu) sekä Lapin ELY (Lappi). Lue lisää: EU-teemavuosi 2010 Vuosi 2010 on Euroopan unionissa köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjumisen teemavuosi. Suomessa pääaiheiksi on valittu osallisuus ja yhteenkuuluvuus. Teemavuosi toteutetaan tapahtumien, tilaisuuksien, seminaarien ja tiedottamisen sekä lupaavien käytäntöjen kokoamisen muodostamana kokonaisuutena. Aiheesta lisää: (ml. teemavuoteen liittyviä julisteita ja muuta materiaaleja): ja Lisätietoja: projektisihteeri Eeva Ahtee, puh. (09) , , Kansanvalta.fi on vaikuttajan tietopankki Kansanvalta.fi on suomalaista demokratiaa koskevan tiedon kohtauspaikka. Sivusto palvelee kansalaisia, tutkijoita, hallinnon ammattilaisia, opetustyötä tekeviä ja muita kansanvallasta ja demokratiakysymyksistä kiinnostuneita. Sivuston päätavoitteena on tukea kansalaisten osallistumista ja vaikuttamista, suomalaisen demokratian tutkimusta ja demokratiapolitiikkaa. Lue mm. lisää: tai: Kansalaisyhteiskunta.fi Tämä sivusto palvelee suomalaisia kansalaisjärjestöjä ja niiden toiminnasta kiinnostuneita henkilöitä. Sivusto antaa perustietoa suomalaisesta kansalaisyhteiskunnasta ja toimii kansalaisyhteiskunnan toimijoiden tiedotuskanavana. Sivulle rekisteröitynyt käyttäjä voi tuoda sivuille omia uutisiaan ja tiedottaa kaikille avoimista koulutuksistaan. Sivuston järjestöhakemistosta löytyy linkki yli suomalaisen järjestön sivuille. Rahoitushakemisto puolestaan auttaa hankerahoituksen etsinnässä. Sivustoa ylläpitää Sivistysliitto Kansalaisfoorumi. Lue lisää:

5 Koulutusta Vapaan sivistystyön kieltenopettajien koulutuspäivä Jyväskylässä Rajat rikki - luovuutta, yhteistyötä, metodeja, kulttuuria ja opettajuutta pohditaan vapaan sivistystyön koulutuspäivässä. Koulutuspäivä pidetään pe Jyväskylän seudun kansalaisopistossa Jyväskylässä. Se sisältää useita kielikohtaisia pienryhmäpajoja sekä kieltenopetukseen ja -opettamiseen liittyviä temaattisia työpajoja. Koulutuspäivän yhtenä pääpuhujana on Kari Uusikylä. Koulutuspäivän järjestää Suomen kieltenopettajien liitto, SUKOL ja se on suunniteltu yhteistyössä vapaan sivistystyön kieltenopettajaryhmän kanssa. Lisätietoa: Turvaa, hoivaa, kasvatusta -seminaari Pohjantähti-opistolla Keminmaalla Seminaarin avaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen ja ensimmäisenä alustajana on peruspalveluministeri Paula Risikko. Osallistumismaksu on 30 /päivä, sisältää lounaan ja kahvit. Mikäli tarvitset majoituksen voit varata sen suoraan Hotelli Pohjanrannasta puh. (016) , majoituksen hinta on 2hh 30 /henkilö, 1hh 45 /henkilö, sis. aamiaisen. Ilmoittautumiset mennessä sähköpostilla osoitteeseen tai puhelimella , ilmoita nimesi, yhteystiedot ja mahdollinen ruoka-allergia. Kansalaiskasvatus koulutuksessa ja opetuksessa kello Tampereen ammatillinen opettajakorkeakoulu, Kuntokatu 4, Tampere Seminaari opettajille ja aikuiskouluttajille, tutkijoille ja opiskelijoille: Koulutus palvelee taloudellista kasvua, tehokkuutta ja kilpailukykyä. Koulutus tuottaa osaajia muuttuvan työelämän tarpeisiin. Miten koulutuksessa huomioidaan opiskelijan arki? Miten on opiskelijan elämänhallinnan laita? Millaista kansalaiskasvatusta tarvitaan globaalin ajan kansalaisyhteiskunnassa? Opettajat ja oppilaitokset tekevät työtä aktiivisen kansalaisuuden hyväksi ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Seminaarissa keskustellaan tutkijoiden ja asiantuntijoiden kanssa koulutuksen sosiaalipedagogista tehtävistä. Seminaari toteutetaan dialogisena siten, että jokaista luentoa kommentoivat TAOKKin opettajaopiskelijat pareittain ja myös seminaarin osallistujilla on mahdollisuus vuorovaikutukseen. Järjestäjät: Kansanvalistusseura ja Tampereen ammatillinen opettajakorkeakoulu Seminaarin hinta on 45 euroa, päätoimisilta opiskelijoilta 30 euroa. Lue lisää ja ilmoittaudu viimeistään 31.maaliskuuta: =9&popup=1 Monikulttuurinen nuorisotyö tänään ja tulevaisuudessa -seminaari, , Helsinki

6 Kanneljärven Opisto järjestää Osaava nuorisoala -hankkeeseen liittyen tiistaina klo Nuorten toimintakeskus Hapessa (Sörnäisten rantatie 31, Helsinki) Monikulttuurinen nuorisotyö tänään ja tulevaisuudessa -seminaarin. Seminaari on tarkoitettu monikulttuurisen nuorisotyön tekijöille (järjestöt, kunnat, yksityinen sektori), tutkijoille, opettajille/kouluttajille ja opiskelijoille. Seminaarin tavoite on kohdata ja mahdollistaa verkostojen luominen monikulttuurista nuorisotyötä tekevien kesken Helsinki-Lohja -alueella. Klo 8.30 alkaen voi saapua paikalle aamukahville ja ilmoittautumaan. Seminaari on maksuton, lounasmahdollisuus on omakustanteisesti toimintakeskuksen läheisissä ravintoloissa. Tarkempi ohjelma tulee Kanneljärven Opiston sivuille Ilmoittautumiset mennessä sähköpostitse (nimi, taho, yhteystiedot) tai puhelimitse (019) Tiedustelut: Merja Leinonen tai gsm From Tacit to Explicit: Embodied in PBL - kymmenes suomalainen ongelmaperustaisen oppimisen (PBL) konferenssi sekä pre-konferenssi aloittelijoille Tampereella Konferenssi tarjoaa mahdollisuuden tutkimus- ja kehittämishankkeiden esittelyyn paper session -esityksinä tai postereina. Abstrakteja ( sanaa) ehdotetuista esityksistä odotetaan mennessä. Abstraktit ja esitykset voivat olla suomeksi tai englanniksi. Konferenssin viimeinen ilmoittautumispäivä on Konferenssin hinta on 180, ProBellin jäsenille 160 (sis. materiaalit, lounaat, kahvitarjoilut ja iltaohjelman tarjoiluineen). Lisätietoja: Eduta oy järjestää torstaina 4.5. klo pre-konferenssin niille, joille ongelmaperustainen oppiminen ei ole ennestään tuttua. Hinta on 100 ja se sisältää kahvit ja materiaalit. Kouluttajina toimivat Satu Öystilä ja Matleena Laakso. Prekonferenssin ilmoittautumiset ja tiedustelut sähköpostitse tai puh Länsi- ja Sisä-Suomen alueen vapaan sivistystyön ajankohtaispäivät Kohderyhmä: vapaan sivistystyön oppilaitosten (ja järjestöjen) johto, työntekijät ja luottamushenkilöt sekä kuntien sivistysvirkamiehet Tilaisuuden tarkoituksena on tarjota osallistujille mahdollisuuksia: - muodostaa käsitys vapaan sivistystyön kehittämisohjelman (KEHO) etenemisvaiheesta ja osallistua siihen liittyvään laatukriteerikeskusteluun - päivittää tietoja oppilaitosten kansainvälistymisen mahdollisuuksista ja tuloksista, - osallistua aikuiskasvatuksen tutkimuksen ja koulutuksen yhteistyön tarpeita ja muotoja koskevaan keskusteluun, - tutustua toisiinsa yli oppilaitos- ja sektorirajojen. Lisätietoa: Tilaisuuteen ilmoittaudutaan 7.5. mennessä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston verkkosivuilla osoitteessa Nordisk konferens om Motivation, 3 4 juni 2010, Köpenhamn

7 Nordiska ministerrådet (NMR) och Nordiskt nätverk för vuxnas lärande (NVL) inviterar under det danska ordförandeskapet 2010 till en Nordisk konferens om motivation. Konferensen är ett tvärsektoriellt, nordiskt möte där keynote-upplägg, erfarenhetsutbyte, samtal och nätverkande ger möjlighet att diskutera frågor som t.ex: Hur kan man skapa lärande miljöer som motiverar och inbjuder till lärande? Vad kan motivera målgrupper, som riskerar att förbli utanför arbetsliv och utbildning? Vilka grupper når man inte och varför inte? Hur behålla deltagarna i utbildningssystemet? Mer info: Nordiska Folkhögskolan, Kungälv, Sverige, alkaa syksyllä uusi kurssi: Nord: Globe Nordiskassa alkaa syksyllä 2010 uusi linja Nord. Globe. Internationell kurs med skandinaviska perspektiv på globala utmaningar, bland annat miljöfrågor. Välfärd, demokrati, jämställdhet och rättigheter för minoriteter och självstyrande områden i Norden. Engelska/skandinaviska som undervisningsspråk. Opisto toivoo koulutuksesta tiedotettavan mahdollisimman laajoille piireille. Hakuaika päättyy Lisätietoja: One-hour webinars once a month on the theme MOTIVATION The NVL s Distance Group is pleased to invite you to participate in a series of one hour webinars once a month on the theme MOTIVATION. The Webinars will be held on 26thday of each month: February 26th, March, April and May. These four webinars will all be focused around the theme MOTIVATION and will serve as a preparation for a Nordic conference on the theme Motivation (to learn/to participate) to be held by the Nordic Council of Ministers (NMR) and the Nordic Network for Adult Education NVL on June We start on February 26th at 15:30 FI where the focus is on the learner; What motivates people to learn? To answer the question we have invited professor Bjarne Wahlgren at the Danish School of Education The three following webinars are: 2. Webinar 26 March 12:00 FI 3. Webinar 26 April 12:00 FI 4. Webinar 26 May 12:00 FI The webinars are free of charge. Please register HERE to enrol. You will then, receive an with the URL of the meeting room for the first webinar by on February 25th. For more information on the DISTANS group see our Wiki. CIMO tiedottaa Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO esittäytyy kieltenopettajille ja kielija kulttuuriasiantuntijoille CIMO kutsuu kieltenopettajia ja kieli- ja kulttuuriasiantuntijoita torstaina klo seminaariin Monipuolisia kieli- ja kulttuuritaitoja kaiken ikää. Tilaisuuden tarkoituksena on nostaa esille monipuolisen kielitaidon ja kulttuurisen osaamisen merkitystä elinikäisen oppimisen polulla. Ohjelmassa on

8 asiantuntijapuheenvuoroja sekä tietoa CIMOn ohjelmista kieli- ja kulttuuriasiantuntijoille. Lisäksi kuullaan kokemuksia ohjelmiin osallistuneilta. Päivän aikana yleisöllä on myös mahdollisuus keskustella CIMOn asiantuntijoiden kanssa omista suunnitelmistaan. Tilaisuus on maksuton. Ilmoittautuminen päättyy Päivän tarkempi ohjelma ja ilmoittautumislomake löytyvät osoitteesta: https://www.cimo.fi/eman/showevent.phx?eid=eman.1522 Grundtvig -asiantuntijavaihdot, haku päättyy Grundtvig -asiantuntijavaihtoon lähtevä henkilö viettää 3-10 kuukauden pituisen työskentelyjakson jossakin toisessa Elinikäisen oppimisen ohjelmaan osallistuvassa maassa kuukautta kestävän vaihdon tulee ajoittua välille Asiantuntijavaihtoon voivat lähteä kaikki aikuiskoulutuksen parissa työskentelevät henkilöt. Työkokemuksesta riippuen asiantuntija voi esim. - toimia opetus- ja hallinnollisissa tehtävissä - avustaa erityistä tukea tarvitsevia aikuisopiskelijoita (esim. maahanmuuttajat) - välittää tietoa omasta maastaan ja avustaa oman äidinkielensä opetuksessa - osallistua organisaation Grundtvig -hankkeeseen tai muuhun kansainväliseen toimintaan. Hakija etsii vastaanottavan organisaation itse ennen hakemuksen jättämistä. Jos käytettävissä ei ole valmiita kontakteja, voi CIMOon ilmoitettuja paikkatarjouksia katsoa osoitteesta > Elinikäisen oppimisen ohjelma > Grundtvig > Ajankohtaista. Yhteydenotto tapahtuu suoraan ko. organisaatioon. Asiantuntijalle myönnetään tukea matka- ja oleskelukuluihin. Vastaanottavalle organisaatiolle ei makseta tukea, eikä asiantuntija saa vastaanottavasta organisaatiosta palkkaa. Lisätietoa: Elinikäisen oppimisen ohjelman opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille, hakuaika päättyy Elinikäisen oppimisen ohjelman opintovierailut ovat tietyn aiheen ympärille rakennettuja, 3-5 päivän pituisia vierailuja. Kohderyhminä ovat yleissivistävän ja ammatillisen koulutuksen asiantuntijat EU-maissa, ETA-maissa sekä EU:n jäsenmaissa. Ohjelman tarkoituksena on edistää tiedonvaihtoa ja keskustelua eri maiden koulutuksen asiantuntijoiden kesken Euroopassa. Ohjelma sopii myös aikuiskoulutuksen asiantuntijoille. Hakuajat lukuvuoden opintovierailuille ovat: (vierailut ajalla ) (vierailut ajalla ) Vierailukatalogi ja hakulomakkeet julkaistaan Cedefopin verkkosivuilta: EN Hakemus täytetään ja lähetetään sähköisesti. Hakemus tulee myös tulostaa ja lähettää postitse allekirjoitettuna CIMOon määräaikaan mennessä (postileima

9 riittää). Vain sellaiset hakemukset, jotka on lähetetty sekä sähköisesti että postitse, arvioidaan. Lisätietoa ohjelmasta ja tarkemmat ohjeet hakemuksen lähettämiseen CIMOn verkkosivuilla Grundtvig -täydennyskoulutusapurahat Grundtvig -täydennyskoulutusapurahojen hakuaikoja vuonna 2010: (kursseille alkaen ) (kursseille alkaen ) Kaikkien kurssien tulee päättyä viimeistään Täydennyskoulutusapurahoja myönnetään ainoastaan kurssimuotoiseen täydennyskoulutukseen. Konferensseihin ja seminaareihin, "job shadowing" -jaksoihin tai muihin aikuiskoulutuksen vierailuihin voi hakea Grundtvig vierailut ja vaihdot - apurahaa, jossa on jatkuva hakuaika. Voit etsiä itsellesi sopivia kursseja Comenius/Grundtvig -kurssitietokannasta, joka löytyy osoitteesta: Arviointeja, raportteja, tutkimuksia, aineistoja Vapaan sivistystyön opetushenkilöstön kelpoisuus, osaaminen ja työolot Koulutuksen arviointineuvoston arviointiraportti on ilmestynyt. Jyrki Jokinen esitteli tuloksia Kansanopisto-lehdessä numero 1/2010. Koko raportti: Kukoistuksen käsikirjoitus Kukoistuksen käsikirjoitus on professori Pekka Himasen selvitys Suomen henkisen ja aineellisen hyvinvoinnin tekijöistä 2010-luvulla. Pekka Himasen selvityksen ovat tilanneet pääministeri Matti Vanhanen, valtiovarainministeri Jyrki Katainen ja kulttuuriministeri Stefan Wallin. Kukoistuksen käsikirjoitus kokonaisuudessaan: Ehdotus selonteoksi kulttuurin tulevaisuudesta valmistunut Opetusministeriön asettama toimikunta on laatinut ehdotuksen eduskunnalle annettavaksi selonteoksi kulttuurin tulevaisuudesta. Kulttuuripolitiikan tulevaisuuden voimatekijöinä toimikunta näkee kestävän kulttuurin, kulttuurisen moninaisuuden ja luovuuden. Ne ovat edellytys ja perusta kulttuurin yhteiskunnalliselle vaikuttavuudelle, ihmisten hyvinvoinnille sekä kulttuuritoimialojen taloudelle. Lue lisää: html Opaskirja oppimisympäristöjen kehittämiseksi

10 Oppimisen Sillat Kohti osallistavia oppimisympäristöjä - teos esittelee tutkimukseen perustuvia näkökulmia jatkuvuuden luomiseen erilaisten oppimisympäristöjen välille. Teos on syntynyt opetusministeriön rahoittaman Oppiminen ja opetus formaalien ja informaalien oppimisympäristöjen rajapinnoilla -tutkimushankkeen tuloksena. Hanke toteutetaan Helsingin yliopistossa CICERO Learning -verkoston ja opettajankoulutuslaitoksen yhteistyönä. Kirja julkaistaan keväällä 2010 myös ruotsiksi ja englanniksi. Julkaisu löytyy täältä: Lisätietoja hankkeesta: Miten tasa-arvoa edistetään kouluissa ja yliopistoissa Tavoitteiden toteutumista tarkastellaan hallituksen tasa-arvoselontekoa varten tehdyissä taustaselvityksissä Koulutus ja sukupuolten tasa-arvo sekä Sukupuolten tasa-arvo korkeakoulutuksessa ja tutkimuksessa. Hallituksen tasa-arvoselonteko tehdään Suomessa nyt ensimmäistä kertaa, ja se annetaan eduskunnalle syksyllä Selvitykset ovat ilmestyneet sosiaali- ja terveysministeriön julkaisemina. Lue lisää: Linkit selvityksiin: Maahanmuuttajan ympäristöopas julkaistu Ensimmäinen valtakunnallinen maahanmuuttajille suunnattu ympäristöopas on julkaistu. Opas on luettavissa suomeksi, arabiaksi ja somaliksi internetissä osoitteessa > Ekokumppanit Oy > Julkaisut. Kansalaisyhteiskunta ja sen verkostot vastuullisuuden ja vaikuttavuuden kasvun kehinä Artikkeli löytyy opetusministeriön verkkolehdestä Etusivu. Artikkelin on kirjoittanut Sivistysliitto Kansalaisfoorumin pääsihteeri Aaro Harju, joka toimii tällä hetkellä myös Vapaan sivistystyön yhteisjärjestön puheenjohtajana. Artikkeli: Maaliskuun terveisin Sari Virtanen tiedottaja / toimitussihteeri, (09)

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 26.2.2010. Suomen Kansanopistoyhdistyksen ajankohtaisasioita

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 26.2.2010. Suomen Kansanopistoyhdistyksen ajankohtaisasioita AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 26.2.2010 Sisältö: -Avaimia muutoksessa olevan työyhteisön johtamiseen 14.4.2010 -Kansanopistopäivät 9. 11.8.2010 Kankaanpään Opistolla -Uusi työntekijä Kansanopistoyhdistyksessä

Lisätiedot

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 12.1.2011

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 12.1.2011 AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 12.1.2011 Sisältö: -Suunnittelija Tytti Pantsar palannut -Kansanopistojen rehtorikokous 17.3.2011, Helsinki -Sosiaalinen media ja kansanopistomarkkinointi -koulutus

Lisätiedot

GRUNDTVIG. EU:n aikuiskoulutuksen ohjelma. Kansainvälinen rahoitus kulttuuriperintöhankkeille Helsinki 28.5.2010. Eija Wilen, CIMO

GRUNDTVIG. EU:n aikuiskoulutuksen ohjelma. Kansainvälinen rahoitus kulttuuriperintöhankkeille Helsinki 28.5.2010. Eija Wilen, CIMO GRUNDTVIG EU:n aikuiskoulutuksen ohjelma Kansainvälinen rahoitus kulttuuriperintöhankkeille Helsinki 28.5.2010 Eija Wilen, CIMO Ohjelman tavoitteet kehittää aikuiskoulutuksen eurooppalaista yhteistyötä

Lisätiedot

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig n taustaa Hallitusohjelman tavoite "Opettajan työn houkuttelevuutta parannetaan kehittämällä työolosuhteita. Koulutuksen järjestäjille säädetään velvoite huolehtia siitä, että henkilöstö saa säännöllisesti

Lisätiedot

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig n taustaa Hallitusohjelman tavoite "Opettajan työn houkuttelevuutta parannetaan kehittämällä työolosuhteita. Koulutuksen järjestäjille säädetään velvoite huolehtia siitä, että henkilöstö saa säännöllisesti

Lisätiedot

Opettajien ja opiskelijoiden kansainvälinen liikkuvuus. Kansainvälisyyspäivä kansanopistoille 20.11.2008 Helsinki Eija Wilen, CIMO

Opettajien ja opiskelijoiden kansainvälinen liikkuvuus. Kansainvälisyyspäivä kansanopistoille 20.11.2008 Helsinki Eija Wilen, CIMO Opettajien ja opiskelijoiden kansainvälinen liikkuvuus Kansainvälisyyspäivä kansanopistoille 20.11.2008 Helsinki Eija Wilen, CIMO Grundtvig -liikkuvuustoiminnot Aikuiskoulutushenkilöstön liikkuvuus Täydennyskoulutusapurahat

Lisätiedot

Elinikäisen oppimisen ohjelma

Elinikäisen oppimisen ohjelma Elinikäisen oppimisen ohjelma GRUNDTVIG Liikkuvuustoiminnot 2013 Grundtvig-liikkuvuustoiminnot Aikuiskoulutushenkilöstön liikkuvuus Täydennyskoulutusapurahat Vierailut ja vaihdot Asiantuntijavaihdot (Assistantships)

Lisätiedot

Opettajien osaamisen kehittäminen - tulevaisuuden näkymiä

Opettajien osaamisen kehittäminen - tulevaisuuden näkymiä Opettajien osaamisen kehittäminen - tulevaisuuden näkymiä Kimmo Hämäläinen, pääsihteeri Opetustoimen henkilöstökoulutuksen neuvottelukunta Virtuaaliopetuksen päivät Helsinki 08.12. 09.12.2010 Neuvottelukunnan

Lisätiedot

Nordplus Voksen. Nordplus. Pohjoismaiden ministerineuvoston Puiteohjelma koulutuksen alalla 2008-2011

Nordplus Voksen. Nordplus. Pohjoismaiden ministerineuvoston Puiteohjelma koulutuksen alalla 2008-2011 Nordplus Pohjoismaiden ministerineuvoston Puiteohjelma koulutuksen alalla 28-211 1 Nordplus puiteohjelma 28-211 Tukee koulutuksen yhteistyötä pohjoismaiden ja Baltian maiden kesken Tarkoituksena on vahvistaa

Lisätiedot

Nuorten aikuisten osaamisohjelma Ville Heinonen

Nuorten aikuisten osaamisohjelma Ville Heinonen Nuorten aikuisten osaamisohjelma Ville Heinonen Tausta Nuorten yhteiskuntatakuu Erillinen ohjelma 20 29-vuotiaille, vailla toisen asteen tutkintoa oleville Lisärahoitus ammatti- ja erikoisammattitutkintoon

Lisätiedot

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 7.6.2011. Ajankohtaista kansanopistoasiaa

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 7.6.2011. Ajankohtaista kansanopistoasiaa AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 7.6.2011 Sisältö: -Kansanopistopäivät 2011 Karstulan Ev. opistolla -Kansanopistokokous 25.10.2011 Seurakuntaopistolla Järvenpäässä -Suomen Kansanopistoyhdistys Finlands

Lisätiedot

VASTUUTA OTTAVA PAIKALLISYHTEISÖ KYLÄTOIMINNAN JA LEADER-RYHMIEN VALTAKUNNALLISEN OHJELMAN 2008-2013 ROAD SHOW

VASTUUTA OTTAVA PAIKALLISYHTEISÖ KYLÄTOIMINNAN JA LEADER-RYHMIEN VALTAKUNNALLISEN OHJELMAN 2008-2013 ROAD SHOW LEADER-RYHMIEN VALTAKUNNALLISEN OHJELMAN 2008-2013 ROAD SHOW Suomen Kylätoiminta ry, Maaseutuverkostoyksikkö ja Maaseudun Sivistysliitto järjestävät syksyn 2008 aikana Vastuuta ottavan paikallisyhteisö

Lisätiedot

Yhteishaun ulkopuolinen muu perusopetuksen jälkeinen koulutus mukaan uuteen kansalliseen hakupalveluun ALPE 2 työpaja 18.10.2012

Yhteishaun ulkopuolinen muu perusopetuksen jälkeinen koulutus mukaan uuteen kansalliseen hakupalveluun ALPE 2 työpaja 18.10.2012 Yhteishaun ulkopuolinen muu perusopetuksen jälkeinen koulutus mukaan uuteen kansalliseen hakupalveluun ALPE 2 työpaja 18.10.2012 Opetushallitus / ALPE-tiimi Päivän ohjelma 9:30-10:00 Aamukahvi 10:00-10:15

Lisätiedot

Ohjausta palveleva eurooppalainen verkosto

Ohjausta palveleva eurooppalainen verkosto Euroguidance Ohjausta palveleva eurooppalainen verkosto Euroguidance Eurooppalainen Euroguidance-verkosto tukee ohjausalan ammattilaisia kansainväliseen liikkuvuuteen liittyvissä kysymyksissä ja vahvistaa

Lisätiedot

Toimintaympäristö. Koulutus ja tutkimus. 27.5.2013 Jukka Tapio

Toimintaympäristö. Koulutus ja tutkimus. 27.5.2013 Jukka Tapio Toimintaympäristö Koulutus ja tutkimus Koulutus ja tutkimus Koulutusaste muuta maata selvästi korkeampi 2011 Diat 4 6 Tamperelaisista 15 vuotta täyttäneistä 73,6 % oli suorittanut jonkin asteisen tutkinnon,

Lisätiedot

AJANKOHTAISKIRJE 10/08 KANSANOPISTOILLE 9.10.2008. dnro 25/08. sisältö

AJANKOHTAISKIRJE 10/08 KANSANOPISTOILLE 9.10.2008. dnro 25/08. sisältö AJANKOHTAISKIRJE 10/08 KANSANOPISTOILLE 9.10.2008 dnro 25/08 sisältö -Vapaan sivistystyön kehittämisohjelman väliraportti lausunnoille -Nuoret turvapaikanhakijat kansanopistossa päättöseminaari 12.11.

Lisätiedot

Etsivä nuorisotyö 2013 tilastoraportti

Etsivä nuorisotyö 2013 tilastoraportti OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Etsivä nuorisotyö 2013 tilastoraportti Trenditietoja 2008-2013 Häggman Erik 2014 OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Sivu 1 [KI R J O I T A Y R I T Y K S E N O S O I T E ] Sisältö

Lisätiedot

Elinikäisen oppimisen ohjelma - Lifelong Learning Programme, LLP

Elinikäisen oppimisen ohjelma - Lifelong Learning Programme, LLP Elinikäisen oppimisen ohjelma - Lifelong Learning Programme, LLP on Euroopan unionin koulutusohjelma, joka tarjoaa mahdollisuuksia eurooppalaiseen yhteistyöhön kaikilla koulutuksen tasoilla esikoulusta

Lisätiedot

GRUNDTVIG. EU:n aikuiskoulutuksen ohjelma. Riika Väliahde, CIMO 24.4.2009. www.cimo.fi/grundtvig

GRUNDTVIG. EU:n aikuiskoulutuksen ohjelma. Riika Väliahde, CIMO 24.4.2009. www.cimo.fi/grundtvig GRUNDTVIG EU:n aikuiskoulutuksen ohjelma Riika Väliahde, CIMO 24.4.2009 www.cimo.fi/grundtvig Ohjelman tavoitteet kehittää aikuiskoulutuksen eurooppalaista yhteistyötä ja lisätä liikkuvuuksien määrää kehittää

Lisätiedot

OPETUSTOIMEN HENKILÖSTÖKOULUTUS 2011

OPETUSTOIMEN HENKILÖSTÖKOULUTUS 2011 OPETUSTOIMEN HENKILÖSTÖKOULUTUS 2011 Krisse Sulonen ja Minna Taivassalo-Salkosuo Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen -yksikkö Opetushallitus RAHOITUSKEHYKSET 2011 RAHOITUSALUE VASTUUVIRANOMAINEN

Lisätiedot

APURAHAHAKEMUS Linjattu säätiön hallituksessa 15.12.2004

APURAHAHAKEMUS Linjattu säätiön hallituksessa 15.12.2004 AGRONOMILIITON TIEDE- JA TUTKIMUSSÄÄTIÖ P. Makasiinikatu 6 A 8, 00130 Helsinki Puh. (09) 2511 160, faksi (09) 2511 1610 Saapunut: 1 APURAHAHAKEMUS Linjattu säätiön hallituksessa 15.12.2004 A Matka-apuraha

Lisätiedot

Kansainvälisyys kilpailuetu! CIMOn tarjonta yrityksille

Kansainvälisyys kilpailuetu! CIMOn tarjonta yrityksille Kansainvälisyys kilpailuetu! CIMOn tarjonta yrityksille Anni Kallio CIMO 16.4.2015 CIMOn perustehtävä on edistää suomalaisen yhteiskunnan kansainvälistymistä. Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön

Lisätiedot

EUROPEAN LABEL - KIELTENOPETUKSEN EUROOPPALAINEN LAATULEIMA SEKÄ VUODEN KIELTENOPETTAJA 2010

EUROPEAN LABEL - KIELTENOPETUKSEN EUROOPPALAINEN LAATULEIMA SEKÄ VUODEN KIELTENOPETTAJA 2010 TIEDOTE 16/2010 1 (5) 2.3.2010 Perusopetuksen, lukio-opetuksen, ammatillisen peruskoulutuksen ja aikuiskoulutuksen järjestäjille EUROPEAN LABEL - KIELTENOPETUKSEN EUROOPPALAINEN LAATULEIMA SEKÄ VUODEN

Lisätiedot

jäsenkysely a) maaseutututkija 30,4% 41 b) maaseudun kehittäjä 31,9% 43 c) hallintoviranomainen 15,6% 21 d) opiskelija 3,7% 5

jäsenkysely a) maaseutututkija 30,4% 41 b) maaseudun kehittäjä 31,9% 43 c) hallintoviranomainen 15,6% 21 d) opiskelija 3,7% 5 jäsenkysely 1) Olen tällä hetkellä Kysymykseen vastanneet: 135 (ka: 2,4) a) maaseutututkija 30,4% 41 b) maaseudun kehittäjä 31,9% 43 c) hallintoviranomainen 15,6% 21 d) opiskelija 3,7% 5 e) jokin muu,

Lisätiedot

Tiina ja Antti Herlinin säätiö myöntää sekä vapaamääräisiä että kokovuotiseen tieteelliseen työhön tarkoitettuja tutkimusavustuksia.!

Tiina ja Antti Herlinin säätiö myöntää sekä vapaamääräisiä että kokovuotiseen tieteelliseen työhön tarkoitettuja tutkimusavustuksia.! HAKUOHJEET 2014 Tiina ja Antti Herlinin säätiön ensimmäinen hakuaika järjestetään 1.-30.11.2014. Säätiö vastaanottaa avustushakemuksia sekä yhteisöiltä että yksityishenkilöiltä. Avustuksia myönnetään säätiön

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus järjestävät yhteistyössä ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa kuusi samansisältöistä ammatillisen

Lisätiedot

HUIPUT KEHIIN WORKSHOP Näkökulmia lahjakkaiden koulutukseen

HUIPUT KEHIIN WORKSHOP Näkökulmia lahjakkaiden koulutukseen Mari Räkköläinen HUIPUT KEHIIN WORKSHOP Näkökulmia lahjakkaiden koulutukseen Turengin asema 17.1.2013 Opetusneuvos Mari Räkköläinen Opetushallitus / Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen Valtion

Lisätiedot

Taito-ohjelma yleisesti ja syksyn haun erityispiirteet

Taito-ohjelma yleisesti ja syksyn haun erityispiirteet Taito-ohjelma yleisesti ja syksyn haun erityispiirteet Taito-hakuinfo OKM 7.9.2016 Päivi Bosquet Marika Lindroth Taito-ohjelma Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahastoohjelma Toimintalinja:

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat,

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, 30.9.2015 1 / 5 Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoon liittyvistä asioista, liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelman tuki alueellisen elinvoimaisuuden vahvistamisessa Työ- ja elinkeinoministeriö Alueosasto Kumppanuussopimus kokoaa rahastojen tulostavoitteet

Lisätiedot

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 27.1.2010

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 27.1.2010 AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 27.1.2010 Sisältö: -temadag för svenskspråkiga folkhögskolor 8.2.2010 -rehtorikokous 16.2.2010 -kansanopistopäivät 9. 11.8.2010 Kankaanpään Opistolla -opistojen pitkäkestoinen

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus uudistus. Maaseuturakentamisen ajankohtaispäivä 16.2.2010

Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus uudistus. Maaseuturakentamisen ajankohtaispäivä 16.2.2010 Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus uudistus Maaseuturakentamisen ajankohtaispäivä 16.2.2010 1 Aluehallinto uudistui 1.1.2010 Valtion aluehallinnon viranomaisten rooleja, tehtäviä,

Lisätiedot

Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015

Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015 27.8.2014 päivitetty Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015 Jyväskylän koulutuskuntayhtymän yhteistyötavoitteet lukioiden ja peruskoulujen kanssa Jokaisen peruskoulunsa päättävän nuoren tulisi löytää

Lisätiedot

Etsivä ja ehkäisevä nuorisotyö

Etsivä ja ehkäisevä nuorisotyö Etsivä ja ehkäisevä nuorisotyö Nuorisotoimen monet mahdollisuudet Johtaja Georg Henrik Wrede 1 Nuorisotyön mahdollisuudet - nuorelle Nuorisotyö on harrastamista ja omaa tekemistä lukuisissa järjestöissä.

Lisätiedot

CIMO Osallisuus-työpaja

CIMO Osallisuus-työpaja This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for anyuse which may be made

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelujen laatu Suositus tulossa !

Ikäihmisten palvelujen laatu Suositus tulossa ! 1 Ikäihmisten palvelujen laatu Suositus tulossa 13.2.2008! Kehittämispäällikkö Päivi Voutilainen Sosiaali- ja terveysministeriö / Perhe- ja sosiaaliosasto 24.11.2008 2 Ikääntyneiden palvelujen kehittämistä

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriön Eurooppatiedotus. EU-rahoitus. 25. marraskuuta 2009 1

Ulkoasiainministeriön Eurooppatiedotus. EU-rahoitus. 25. marraskuuta 2009 1 Ulkoasiainministeriön Eurooppatiedotus EU-rahoitus 25. marraskuuta 2009 1 Rahoituksen pääryhmät EU-rahoitus Kansallisten viranomaisten hallinnoima Suoraan Euroopan komissiolta haettava 2 Kansallisten viranomaisten

Lisätiedot

Grundtvig-workshopit Hakuneuvonta järjestäjille Katariina Vinblad, CIMO

Grundtvig-workshopit Hakuneuvonta järjestäjille Katariina Vinblad, CIMO Grundtvig-workshopit 2012 Hakuneuvonta järjestäjille 25.1.2012 Katariina Vinblad, CIMO Grundtvig-ohjelmassa erityistavoitteena vastata Euroopan väestön ikääntymisestä aiheutuvaan koulutushaasteeseen kehittää

Lisätiedot

Elinikäisen oppimisen ohjelma

Elinikäisen oppimisen ohjelma Elinikäisen oppimisen ohjelma GRUNDTVIG Liikkuvuustoiminnot 2012 Grundtvig-liikkuvuustoiminnot Aikuiskoulutushenkilöstön liikkuvuus Täydennyskoulutusapurahat Vierailut ja vaihdot Asiantuntijavaihdot (Assistantships)

Lisätiedot

Ilmoittautuneet eri henkilöt maakunnittain 2012-2016 1. Opetuskieli. Tutkintokerta kevät 2016

Ilmoittautuneet eri henkilöt maakunnittain 2012-2016 1. Opetuskieli. Tutkintokerta kevät 2016 Ilmoittautuneet eri henkilöt maakunnittain 2012-2016 1 kevät 2016 Miehet Naiset Miehet Naiset Miehet Naiset Uusimaa 4968 6690 11658 593 753 1346 5561 7443 13004 Varsinais- 1333 1974 3307 104 104 208 1437

Lisätiedot

Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle?

Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle? Opiskelijoiden liikkuvuus Pohjoismaissa seminaari 3.12.2009 Kuopio Merja Kuokkanen/Kansainväliset opiskelijapalvelut, Itä Suomen yliopisto, Joensuun kampus Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle?

Lisätiedot

JOKU PÄÄTTÄÄ AINA. Nyt

JOKU PÄÄTTÄÄ AINA. Nyt Kuinka voin vaikuttaa omiin asioihini? Onko arjen valinnoilla merkitystä? Hyödyttääkö osallistuminen? Kannattaako aktivismi? Millaisessa maailmassa haluaisin elää? Joku päättää aina. Vaikuta. Vaikuta.

Lisätiedot

Kevään 2015 yhteishaku

Kevään 2015 yhteishaku Kevään 215 yhteishaku Yhteishaussa toiselle asteelle hakeneiden 9.-luokkalaisten määrä, sekä osuus ensisijaisvalinnoista ammatilliseen tai lukiokoulutukseen vuosina 21 215, % 7 6 5 4 3 2 1 21 211 212 213

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat,

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, 18.12.2015 1 / 5 Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoon liittyvistä asioista, liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta

Lisätiedot

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut Euroopan unionin poikittaisohjelma opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut-ohjelma Opintovierailut on osa Elinikäisen oppimisen ohjelman poikittaisohjelmaa. Ohjelman

Lisätiedot

Hissi - Esteetön Suomi 2017 Toimintasuunnitelma 1.4-31.12.2013 Vesa Ijäs kehittämispäällikkö

Hissi - Esteetön Suomi 2017 Toimintasuunnitelma 1.4-31.12.2013 Vesa Ijäs kehittämispäällikkö Hissi - Esteetön Suomi 2017 Toimintasuunnitelma 1.4-31.12.2013 Vesa Ijäs kehittämispäällikkö Osaamiskeskusohjelma 2007 2013 13 klusteria 21 osaamiskeskusta Lahden Seudun Kehitys LADEC Henkilöstöä 75 Asumisen

Lisätiedot

Nordplus- ja Erasmus+ -ohjelmat. Hilma Ruokolainen Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö

Nordplus- ja Erasmus+ -ohjelmat. Hilma Ruokolainen Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö Nordplus- ja Erasmus+ -ohjelmat Hilma Ruokolainen Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö Nordplus (2012 2016) vahvistaa Pohjoismaiden välistä koulutusyhteistyötä tukea koulutuksen innovatiivisten tuotteiden, prosessien

Lisätiedot

Järjestöjen rahoituslähteitä Yleiskatsaus Tiina Sivonen, Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry PÄHKINÖITÄ PUSSIIN KOULUTUS

Järjestöjen rahoituslähteitä Yleiskatsaus Tiina Sivonen, Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry PÄHKINÖITÄ PUSSIIN KOULUTUS Järjestöjen rahoituslähteitä Yleiskatsaus Tiina Sivonen, Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry PÄHKINÖITÄ PUSSIIN KOULUTUS 13.2.2014 Rahoituslähteitä kehittämishankkeisiin ja toiminnan toteuttamiseen Kansalliset

Lisätiedot

Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset

Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset Ulla Silventoinen, Liikuntatoimen ylitarkastaja, PSAVI 28.9.2017 1 Valtionavustukset liikunnan tukemiseen Liikuntapaikkarakentamisen valtionavustukset Kehittämisavustukset:

Lisätiedot

OHJELMA 9.00 Kahvit (SALI) 9.15 Tervetuloa, Lasse Heiskanen, lasten ja nuorten liikunnan kehittäjä, EKLU ry Liikkuva koulu yhteinen asia, Eino Havas,

OHJELMA 9.00 Kahvit (SALI) 9.15 Tervetuloa, Lasse Heiskanen, lasten ja nuorten liikunnan kehittäjä, EKLU ry Liikkuva koulu yhteinen asia, Eino Havas, OHJELMA 9.00 Kahvit (SALI) 9.15 Tervetuloa, Lasse Heiskanen, lasten ja nuorten liikunnan kehittäjä, EKLU ry Liikkuva koulu yhteinen asia, Eino Havas, johtaja, Likes-tutkimuskeskus Tutkittua tietoa liikkuvista

Lisätiedot

Etsivä nuorisotyö 2012

Etsivä nuorisotyö 2012 OPETUS JA KULTTUURIMINISTERIÖ Etsivä nuorisotyö 2012 Trenditiedot 2008-2012 Erik Häggman 2013 [KIRJOITA YRITYKSEN OSOITE] Sisältö 1. Johdanto... 5 2. Etsivän nuorisotyön palvelujen saatavuus 2008 2012...

Lisätiedot

Grundtvig. liikkuvuustoiminnot. Euroopan unionin. ohjelma aikuiskoulutukselle

Grundtvig. liikkuvuustoiminnot. Euroopan unionin. ohjelma aikuiskoulutukselle Grundtvig Euroopan unionin ohjelma aikuiskoulutukselle liikkuvuustoiminnot Grundtvig Aikuiskoulutuksen Grundtvig-ohjelman tavoitteena on vastata Euroopan väestön ikääntymisestä aiheutuvaan koulutushaasteeseen

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus järjestävät yhteistyössä ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa kuusi samansisältöistä ammatillisen

Lisätiedot

Kansainvälisty kanssamme Muutoksen tuulia muilta mailta Haastateltavina Raija Collin ja Anita Martikainen Torniossa Nina Eskola, CIMO

Kansainvälisty kanssamme Muutoksen tuulia muilta mailta Haastateltavina Raija Collin ja Anita Martikainen Torniossa Nina Eskola, CIMO Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO Kansainvälisty kanssamme Muutoksen tuulia muilta mailta Haastateltavina Raija Collin ja Anita Martikainen 27.4.2015 Torniossa Nina Eskola, CIMO Mikä

Lisätiedot

MAAHANMUUTTAJILLE JÄRJESTETTÄVÄN AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN VALMISTAVAN KOULUTUKSEN OPISKELIJAT VALTIONOSUUSTILASTOISSA

MAAHANMUUTTAJILLE JÄRJESTETTÄVÄN AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN VALMISTAVAN KOULUTUKSEN OPISKELIJAT VALTIONOSUUSTILASTOISSA LÄÄNI MAAHANMUUTTAJILLE JÄRJESTETTÄVÄN AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN VALMISTAVAN KOULUTUKSEN OPISKELIJAT VALTIONOSUUSTILASTOISSA 1999-2001 20.1.1999 20.9.1999 v. 1999 20.1.2000 20.9.2000 v. 2000 20.1.2001

Lisätiedot

Parempaa huomista ihmisille. Yhdistykset ja Euroopan sosiaalirahasto

Parempaa huomista ihmisille. Yhdistykset ja Euroopan sosiaalirahasto Parempaa huomista ihmisille Yhdistykset ja Euroopan sosiaalirahasto Porvoo 20.4.2016 Hämeen ELY-keskus Merja Rossi Yhdistykset hyvinvointia luomassa EU -ohjelman ja Euroopan sosiaalirahaston ESR tavoitteena

Lisätiedot

HYVÄ ALUEFOORUM 29.10.2009

HYVÄ ALUEFOORUM 29.10.2009 HYVÄ ALUEFOORUM 29.10.2009 KASTE-OHJELMA Margit Päätalo Kaste-suunnittelija, Pohjois-Suomi puh. 044-703 4093 margit.paatalo@ouka.fi Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma (Kaste) 2008-2011

Lisätiedot

Lapin sivistysjohtajien syyspäivät

Lapin sivistysjohtajien syyspäivät Lapin sivistysjohtajien syyspäivät - AVI nyt ja tulevaisuudessa Lapin AVI 31.8.2016 1 Hallituksen reformi; kunta, maakunta, valtio Kunnalla on edelleen vastuu osaamisen ja sivistyksen edistämisestä, terveyden

Lisätiedot

Taiteen edistämiskeskus Lounais-Suomen aluetoimipiste

Taiteen edistämiskeskus Lounais-Suomen aluetoimipiste Taiteen edistämiskeskus Lounais-Suomen aluetoimipiste Taiteen edistämiskeskus Aiemmin Taiteen keskustoimikunta (1968 2012) Tehtävänä taiteen edistäminen kansallisesti ja kansainvälisesti Myös kulttuurin

Lisätiedot

Marita Uusitalo Sosiaalihuollon ylitarkastaja. Itä-Suomen aluehallintovirasto Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue

Marita Uusitalo Sosiaalihuollon ylitarkastaja. Itä-Suomen aluehallintovirasto Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue Marita Uusitalo Sosiaalihuollon ylitarkastaja Itä-Suomen aluehallintovirasto Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue Itä-Suomen aluehallintovirasto 3.10.2013 1 Lastensuojeluilmoitusten ja lasten

Lisätiedot

Työttömät* työnhakijat ELY-keskuksittain

Työttömät* työnhakijat ELY-keskuksittain Työttömät* työnhakijat ELY-keskuksittain Yleisimmät akavalaistutkinnot 2014/9 ja 2015/9 Ekonomisti Heikki Taulu Koko maa -1000 0 1000 2000 3000 4000 5000 6000 7000 8000 6271 678 6949 3597 798 4395 2848

Lisätiedot

Työttömät* työnhakijat ELY-keskuksittain

Työttömät* työnhakijat ELY-keskuksittain Työttömät* työnhakijat ELY-keskuksittain Yleisimmät akavalaistutkinnot 2014/6 ja 2015/6 Ekonomisti Heikki Taulu Koko maa 6255 696 6951 3602 860 4462 3621 482 4103 2632 340 2972 2289 306 2595 2103 460 2563

Lisätiedot

Virkamiesvaihto. Kansainvälistymismahdollisuuksia. valtiolla työskenteleville

Virkamiesvaihto. Kansainvälistymismahdollisuuksia. valtiolla työskenteleville Virkamiesvaihto Kansainvälistymismahdollisuuksia valtiolla työskenteleville Virkamiesvaihto-ohjelmat Virkamiesvaihto-ohjelmat tukevat valtionhallinnon työntekijöiden kansainvälistä liikkuvuutta ja henkilöstön

Lisätiedot

Hanketoiminnan kansalliset rahoituslähteet: Kirjastot, liikunta ja nuoriso

Hanketoiminnan kansalliset rahoituslähteet: Kirjastot, liikunta ja nuoriso Hanketoiminnan kansalliset rahoituslähteet: Kirjastot, liikunta ja nuoriso Kirsi Kohonen Suunnittelija Itä-Suomen aluehallintovirasto Itä-Suomen aluehallintovirasto, Kirsi Kohonen, OKT-vastuualue 5.9.2014

Lisätiedot

28.05.2012. Yliopiston vanha juhlasali S212 (S-rakennus), Seminaarinkatu 15, Jyväskylä. Seminaarin tavoitteena on

28.05.2012. Yliopiston vanha juhlasali S212 (S-rakennus), Seminaarinkatu 15, Jyväskylä. Seminaarin tavoitteena on KUTSU LSSAVI/05.12.02/2012 28.05.2012 Hallintopalvelut PIENKOULUSEMINAARI Aika: 09. - 10.10.2012 Paikka: Yliopiston vanha juhlasali S212 (S-rakennus), Seminaarinkatu 15, Jyväskylä Aluehallintovirastot

Lisätiedot

Maaseuturahaston toimenpiteet laajakaistan edistämiseksi. Rovaniemi

Maaseuturahaston toimenpiteet laajakaistan edistämiseksi. Rovaniemi Maaseuturahaston toimenpiteet laajakaistan edistämiseksi Rovaniemi 7.6.2011 Laajakaistahankkeet EU:n elvytysvaroilla rahoitettavat laajat hajaasutusalueiden laajakaistahankkeet - Pilottihankkeet Pertunmaa

Lisätiedot

ERASMUS + AMMATILLINEN KOULUTUS (KA1) LIIKKUVUUSHANKKEIDEN LYHYT OPPIMÄÄRÄ

ERASMUS + AMMATILLINEN KOULUTUS (KA1) LIIKKUVUUSHANKKEIDEN LYHYT OPPIMÄÄRÄ ERASMUS + AMMATILLINEN KOULUTUS (KA1) LIIKKUVUUSHANKKEIDEN LYHYT OPPIMÄÄRÄ Webinaari liikkuvuushanketta suunnittelevalle Ideasta projektiksi osa I 24.11.2015 Erasmus+ ohjelman päätoiminnot (Key Actions)

Lisätiedot

Ajankohtaista ammattikoulutuksen laadunhallinnasta

Ajankohtaista ammattikoulutuksen laadunhallinnasta Kansallinen laatuverkosto 3-2012 Keuda 12.10. 2012 klo 9.00-15.00 Ajankohtaista ammattikoulutuksen laadunhallinnasta Opetusneuvos Opetusneuvos Opetushallitus Email: leena.koski@oph.fi KESU 85. Vahvistetaan

Lisätiedot

Ammattistartin järjestäminen ja rahoitus. Johtaja Mika Tammilehto Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen yksikkö 12.4.

Ammattistartin järjestäminen ja rahoitus. Johtaja Mika Tammilehto Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen yksikkö 12.4. Ammattistartin järjestäminen ja rahoitus Johtaja Mika Tammilehto Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen yksikkö 12.4.2010 Ammattikoulutuksen kriittiset tehtävät Muuttuvassa työelämässä

Lisätiedot

Ajankohtaista kestävän kehityksen kasvatuksen edistämisessä

Ajankohtaista kestävän kehityksen kasvatuksen edistämisessä Ajankohtaista kestävän kehityksen kasvatuksen edistämisessä Ilmastonmuutos / koulut Koulujen keke-ohjelmat Osaamisen levittäminen Ilmastonmuutoksen hidastaminen Hallitusten välinen ilmastopaneeli IPCC:

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminta kiinnostaa edelleen! Järjestöbarometrin 2008 kertomaa. Juha Peltosalmi Vapaaehtoistoiminnan seminaari Joensuu 5.12.

Vapaaehtoistoiminta kiinnostaa edelleen! Järjestöbarometrin 2008 kertomaa. Juha Peltosalmi Vapaaehtoistoiminnan seminaari Joensuu 5.12. Vapaaehtoistoiminta kiinnostaa edelleen! Järjestöbarometrin 2008 kertomaa Juha Peltosalmi Vapaaehtoistoiminnan seminaari Joensuu 5.12.2008 JÄRJESTÖBAROMETRI Ajankohtaiskuva sosiaali- ja terveysjärjestöistä

Lisätiedot

HEVOSYRITYS HUIPPUKUNTOON KIERTUE 2010-2013

HEVOSYRITYS HUIPPUKUNTOON KIERTUE 2010-2013 ALUEELLINEN KOULUTUSKALENTERI (tilanne 24.6.2010) Teemapäivät on suunnattu toimiville hevosyrityksille; ravi-, ratsastus-, kasvatus-, siittola-, ym. yrittäjille. Aiheet soveltuvat hyvin myös toimintaa

Lisätiedot

Rahoituksen tukikeinot

Rahoituksen tukikeinot Rahoituksen tukikeinot Liikkuva koulu kiertue Vaasa 22.11.2012 Yksikön päällikkö Ismo Myllyaho Pohjanmaan ELY, Vaasa Pohjanmaa ELY-keskus: Elinkeinot, työvoima, osaaminen ja kulttuuri työllisyyden edistäminen,

Lisätiedot

Kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimien ajankohtaiset asiat

Kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimien ajankohtaiset asiat Kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimien ajankohtaiset asiat Eeva Hiltunen Sivistystoimentarkastaja Itä-Suomen aluehallintovirasto Mikkeli 5.3.2014 Itä-Suomen aluehallintovirasto, Eeva Hiltunen, OKT-vastuualue

Lisätiedot

Uusi liikuntalaki ja sen merkitys vantaalaiseen liikuntaan

Uusi liikuntalaki ja sen merkitys vantaalaiseen liikuntaan Uusi liikuntalaki ja sen merkitys vantaalaiseen liikuntaan Vantaan Liikuntayhdistys ry juhlaseminaari 21.10.2014 ylitarkastaja Sari Virta Lähtökohdat Yhteiskunnan muutos: kansalaisten vähentynyt päivittäinen

Lisätiedot

Kasvun polut ja kasvuyrittäjyys osana kaupunkiseudun elinvoimaa. Kaupunginvaltuuston seminaari 30.9.2013 Toimitusjohtaja Ari Hiltunen

Kasvun polut ja kasvuyrittäjyys osana kaupunkiseudun elinvoimaa. Kaupunginvaltuuston seminaari 30.9.2013 Toimitusjohtaja Ari Hiltunen Kasvun polut ja kasvuyrittäjyys osana kaupunkiseudun elinvoimaa Kaupunginvaltuuston seminaari 30.9.2013 Toimitusjohtaja Ari Hiltunen 3 000 Perustettujen yritysten lkm suurilla kaupunkiseuduilla 2006-2012

Lisätiedot

Järjestökenttä väestön terveys- ja hyvinvointitietojen hyödyntäjänä

Järjestökenttä väestön terveys- ja hyvinvointitietojen hyödyntäjänä Järjestökenttä väestön terveys- ja hyvinvointitietojen hyödyntäjänä Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen päivän esitys RAY-kiertueella Satakunnassa 25.2.2015 Janne Jalava, RAY, seurantapäällikkö, dosentti

Lisätiedot

Suomen Vuokranantajien jäsenkysely 2012 Yhteenvetoraportti, N=845, Julkaistu: 12.12.2012. Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat

Suomen Vuokranantajien jäsenkysely 2012 Yhteenvetoraportti, N=845, Julkaistu: 12.12.2012. Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat Suomen Vuokranantajien jäsenkysely 2012 Yhteenvetoraportti, N=845, Julkaistu: 12.12.2012 Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat 1. Sukupuoli 1. Nainen 415 49,11% 2. Mies 430 50,89% 2. Ikä 1. alle 30 19 2,25%

Lisätiedot

RR-HAKUINFO Varsinais-Suomi

RR-HAKUINFO Varsinais-Suomi RR-HAKUINFO Varsinais-Suomi ESR-sisällöt Pekka Stenfors Keski-Suomen ELY-keskus/ Turku 13.6.2014 Hallinnon muutokset ESR-rakennerahastohallinto Varsinais-Suomen osalta 1.1.2014 alkaen Keski-Suomen ELY-keskuksessa

Lisätiedot

Rakennusalan työsuojelun peruskurssi

Rakennusalan työsuojelun peruskurssi Rakennusalan työsuojelun peruskurssi 1. jakso 2. 4.10. ja 2. jakso 23. 24.10.2012 Siikaranta-opisto opitaan yhdessä Rakennusalan työsuojelun peruskurssi, Siikaranta-opisto 1. jakso 2. 4.10. ja 2. jakso

Lisätiedot

TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS- JA PALVELUTOIMINNAN KEHITTÄMINEN

TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS- JA PALVELUTOIMINNAN KEHITTÄMINEN TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS- JA PALVELUTOIMINNAN KEHITTÄMINEN Työelämän kehittämis- ja palvelutoiminta uudistuu -seminaari 3.11.2010 Hilton Helsinki Strand Hallitusneuvos Merja Leinonen merja.leinonen@minedu.fi

Lisätiedot

Mitä tapahtuu Opin ovissa?

Mitä tapahtuu Opin ovissa? Mitä tapahtuu Opin ovissa? Alueellisten TNO -asiantuntijoiden koulutus 5.-6.3.2013 Jyväskylä Projektipäällikkö Auli Ryhänen Aikuisohjauksen koordinaatioprojekti, JAMK ammatillinen opettajakorkeakoulu auli.ryhanen@jamk.fi

Lisätiedot

Virkamiesvaihto. Kansainvälistymismahdollisuuksia. valtiolla työskenteleville

Virkamiesvaihto. Kansainvälistymismahdollisuuksia. valtiolla työskenteleville Virkamiesvaihto Kansainvälistymismahdollisuuksia valtiolla työskenteleville Virkamiesvaihto-ohjelmat tukevat valtionhallinnon työntekijöiden kansainvälistä liikkuvuutta ja henkilöstön kehittämistä. Kansainvälisen

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Aktiivinen ikääntyminen ja sukupolvien välinen solidaarisuus EU:n 2012 teemavuosi Tavoitteet: Edistää kaikkien ihmisten elinvoimaa ja arvokkuutta Lisätä ymmärrystä aktiivisen ikääntymisen

Lisätiedot

KAAKKOIS-SUOMEN ELO - TILAISUUDET SYKSY 2015 (KOOSTE)

KAAKKOIS-SUOMEN ELO - TILAISUUDET SYKSY 2015 (KOOSTE) ELINIKÄINEN OPPIMINEN JA OHJAUS KAAKKOIS-SUOMEN ELO - TILAISUUDET SYKSY 2015 (KOOSTE) VARAATHAN KALENTERIISI AJANKOHDAT! OHJELMAT SAA MYÖHEMMIN. 20.8.2015 YHTEISTYÖSSÄ ASIAKKAAN PARHAAKSI! Kaakkois-Suomen

Lisätiedot

Virkamiesvaihto. Kansainvälistymismahdollisuuksia. valtiolla työskenteleville

Virkamiesvaihto. Kansainvälistymismahdollisuuksia. valtiolla työskenteleville Virkamiesvaihto Kansainvälistymismahdollisuuksia valtiolla työskenteleville Virkamiesvaihto-ohjelmat tukevat valtionhallinnon työntekijöiden kansainvälistä liikkuvuutta ja henkilöstön kehittämistä. Kansainvälisen

Lisätiedot

Expression of interest

Expression of interest Expression of interest Avoin hakemus tohtorikoulutettavaksi käytäntö Miksi? Dear Ms. Terhi virkki-hatakka I am writing to introduce myself as a volunteer who have the eagerness to study in your university.

Lisätiedot

Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä

Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä Uudistunut aluehallinto ja työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä -seminaari Helsinki 30.3.2010 Merja Leinonen Mitä työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä on?

Lisätiedot

Ammattillisen koulutuksen laadunhallinta

Ammattillisen koulutuksen laadunhallinta Alueellisen laatuverkoston LAMPPU2015 ensimmäinen tapaaminen 15.2.2013 Ammattillisen koulutuksen laadunhallinta Opetusneuvos Opetusneuvos Opetushallitus Email:leena.koski@oph.fi Ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

lokakuu tiedote Laita viesti osoitteeseen info@espoonvapaaehtoisverkosto.fi kuukauden viimeisenä perjantaina.

lokakuu tiedote Laita viesti osoitteeseen info@espoonvapaaehtoisverkosto.fi kuukauden viimeisenä perjantaina. lokakuu tiedote Jos Sinulla on tiedotettavaa: kirjoita teksti suoraan sähköpostin viestiosaan, viestin pituus enintään 600 merkkiä, ei erikoismerkkejä ( VERSAALIA, kursiivia, lihavointeja, väriä yms.),

Lisätiedot

Talousarvioesitys Nuorisotyö

Talousarvioesitys Nuorisotyö 91. Nuorisotyö S e l v i t y s o s a : Opetus- ja kulttuuriministeriö vastaa nuorisotyön ja -politiikan yleisestä kehittämisestä ja nuorisopolitiikan yhteensovittamisesta valtakunnan tasolla. Tukenaan

Lisätiedot

Lasten ja nuorten liikunnan kehittäminen

Lasten ja nuorten liikunnan kehittäminen Lasten ja nuorten liikunnan kehittäminen Liikunta oppimisen tukena seminaari Virpiniemen liikuntaopisto 30.1.2013 31.1.2013 Pohjois-Pohjanmaan ELY -keskus Vastuualueet: Liikenne Ympäristö Elinkeinot Toimipaikka:

Lisätiedot

Taito-ohjelma yleisesti ja kevään haun erityispiirteet

Taito-ohjelma yleisesti ja kevään haun erityispiirteet Taito-ohjelma yleisesti ja kevään haun erityispiirteet Taito-hakuinfo OKM 25.1.2017 Päivi Bosquet Taito-ohjelma Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahastoohjelma Toimintalinja: TL 4 Koulutus,

Lisätiedot

Länsi ja Sisä-Suomen nuorten työpajatoiminnan kehittämispäivä Merja Hilpinen

Länsi ja Sisä-Suomen nuorten työpajatoiminnan kehittämispäivä Merja Hilpinen Länsi ja Sisä-Suomen nuorten työpajatoiminnan kehittämispäivä 6.6.2017 Merja Hilpinen Länsi- ja Sisä-Suomen nuorten työpajatoiminnan kehittämispäivä 3.5.2017 Nuorten työpajatoiminnan valtionavustuskelpoisuushaku

Lisätiedot

ALUESEMINAARI Tampere https://drive.google.com/file/d/0bxdgmsxgd KXZeDJNcmZMMGswLXc/view

ALUESEMINAARI Tampere https://drive.google.com/file/d/0bxdgmsxgd KXZeDJNcmZMMGswLXc/view ALUESEMINAARI Tampere 26.3.2015 https://drive.google.com/file/d/0bxdgmsxgd KXZeDJNcmZMMGswLXc/view Olipa kerran Tarina, tulevaisuus, unelmat Jouni Kangasniemi * kehittämispäällikkö * opetus- ja kulttuuriministeriö

Lisätiedot

TPY:N JÄSENORGANISAATIOT VUONNA 2011 (23.11.2011)

TPY:N JÄSENORGANISAATIOT VUONNA 2011 (23.11.2011) TPY:N JÄSENORGANISAATIOT VUONNA 11 (23.11.11) Finström Hammarland Sund Lumparland Hyvinkää Mäntsälä Myrskylä Lapinjärvi Huittinen Punkalaidun Urjala Kylmäkoski Nousiainen Aura Lieto Tarvasjoki Turku Petäjävesi

Lisätiedot

Toisen asteen ammatillinen koulutus - rahoitusjärjestelmän uudistaminen - opiskelijamäärät. Opetusministeri Kiurun tiedotustilaisuus 27.6.

Toisen asteen ammatillinen koulutus - rahoitusjärjestelmän uudistaminen - opiskelijamäärät. Opetusministeri Kiurun tiedotustilaisuus 27.6. Toisen asteen ammatillinen koulutus - rahoitusjärjestelmän uudistaminen - opiskelijamäärät Opetusministeri Kiurun tiedotustilaisuus 27.6.2013 Ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijamäärien sopeuttaminen

Lisätiedot

Kirje 26.05.2016. Ammatillisen koulutuksen järjestäjärakenteen kehittämisohjelma

Kirje 26.05.2016. Ammatillisen koulutuksen järjestäjärakenteen kehittämisohjelma Kirje OKM/41/592/2016 26.05.2016 Jakelussa mainituille Viite Asia Ammatillisen koulutuksen järjestäjärakenteen kehittämisohjelma 1. Johdanto Osana pääministeri Juha Sipilän hallituksen strategista hallitusohjelmaa,

Lisätiedot

Grundtvigoppimiskumppanuus

Grundtvigoppimiskumppanuus Grundtvigoppimiskumppanuus Perustietoa ja hakuohjeita 18.1.2012 CIMO Tavoite ja toiminta Oppimiskumppanuuden tavoitteena on edistää aikuiskoulutuksen toimijoiden keskinäistä yhteistyötä eri maissa Yhteisen

Lisätiedot

Grundtvig. Euroopan unionin. ohjelma. aikuiskoulutukselle

Grundtvig. Euroopan unionin. ohjelma. aikuiskoulutukselle Grundtvig Euroopan unionin ohjelma aikuiskoulutukselle Grundtvig-ohjelma Aikuiskoulutuksen Grundtvig-ohjelma tarjoaa kansainvälistymismahdollisuuksia kaikille aikuiskoulutuksen parissa toimiville. Ohjelman

Lisätiedot