AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE Suomen Kansanopistoyhdistyksen ajankohtaisasioita

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 17.3.2010. Suomen Kansanopistoyhdistyksen ajankohtaisasioita"

Transkriptio

1 AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE Sisältö: -Avaimia muutoksessa olevan työyhteisön johtamiseen Kansanopistopäivät Kankaanpään Opistolla -OSAAVA-ohjelma, haku päättyy Kansanopistojen ylimääräiset avustukset, haku päättyy Pohjoismaisia avustuksia, jatkuva haku -Vapaan sivistystyön tutkimusapurahat, haku päättyy Opetusministeriön nimi muuttuu -Opiskeluoikeuden peruuttaminen mahdolliseksi -Valtio varautuu lisätoimiin nuorten työllistämiseksi -Alueellista nuorisotyötä vahvistetaan 12,5 miljoonalla -EU-teemavuosi Kansanvalta.fi -sivusto -Kansalaisyhteiskunta.fi -sivusto -Koulutusta -CIMO tiedottaa -Aineistoja Suomen Kansanopistoyhdistyksen ajankohtaisasioita Avaimia muutoksessa olevan työyhteisön johtamiseen Ravintola Limone, Ratamestarinkatu 11 A (2. krs), Helsinki Koulutuksen tavoitteena on tukea osallistujia oman organisaation johtamisessa, motivoinnissa ja työhyvinvoinnin edistämisessä. Pohditaan miten lisätä jaksamista työssä hyvien käytäntöjen kautta. Miten johtajana voin ehkäistä hankalia tilanteita, löytää ratkaisuja hyvään työhön ja tuottaa tehokasta työntekoa. Osa oppimisesta on vertaistukiverkoston luominen. Kouluttajat: Johdon ja henkilöstön työnohjaaja Matti Nokela antaa päivän aikana avaimia motivoituvan työyhteisön johtamiseen. Työhyvinvointipalvelujen johtaja Jyri Juusti Varmasta kertoo Evita -työhyvinvointipalveluista. Kohderyhmä: Esimiestyötä tekevät, työsuojelu- ja luottamushenkilöt sekä työtä tekevät aiheesta kiinnostuneet. Hinta: Koulutuspäivän hinta on 95 euroa sisältäen lounaan ja kahdet kahvit. Ilmoittautuminen: Sähköpostitse osoitteeseen viimeistään Muistathan kertoa mahdolliset erityisruokavaliot. Järjestäjät: Suomen Kansanopistoyhdistys Finlands Folkhögskolförening ry ja Aikuisoppilaitosten toimihenkilöliitto Vuxenpedagogiska institutens funktionärförbund ry. Lisätietoja: LAATU ja LUOVUUS, Kansanopistopäivät Kankaanpään Opistolla Kankaanpään opiston rehtori Antero Saarivirta kirjoittaa Kansanopisto-lehdessä: Aiheen valitsimme siksi, että se on erittäin ajankohtainen, se koskee kaikkia henkilöstöryhmiä ja haluamme jakaa kanssanne omat kokemuksemme. Haluamme tarjota teille koulutuspaketin, joka edistää opistojen jatkuvaa kehittämistä ja henkilökunnan työyhteisötaitoja.

2 Luvassa on mielenkiintoista ja tärkeää asiaa kaikille henkilöstöryhmille. Ilmoittautumiset tapahtuvat opistokohtaisesti opistojen toimistoille lähetetyllä lomakkeella mennessä osoitteella Lomake löytyy myös osoitteesta: Muuta ajankohtaista OSAAVA -ohjelma käynnistyy valtion erityisavustuksella, hakuaika Opetusministeriö on käynnistänyt valtakunnallisen opetustoimen henkilöstön ammatillisen osaamisen kehittämisohjelman, Osaava -ohjelman. Ohjelman tavoitteena on turvata koko opetustoimessa työskentelevän henkilöstön osaamisen suunnitelmallinen kehittäminen. Opettajuuden vaaliminen ja opettajien työolosuhteiden parantaminen on yksi hallitusohjelman keskeisiä tavoitteita. Hallitusohjelmaan on myös kirjattu työnantajan velvoite huolehtia henkilöstön ammatillisesta osaamisesta. Kehittämisohjelman tavoitteita ovat mm. työhyvinvoinnin edistäminen, työelämälähtöisten kouluttautumisen muotojen kehittäminen, tietojen ja taitojen ajantasaistaminen ja tulevaisuuden osaaminen. Myös oppilaitosjohdon koulutus on yksi painopisteistä. Aluehallintovirastot julistavat alueellaan koulutuksen järjestäjien haettavaksi valtion erityisavustuksen Osaava-ohjelman mukaiseen kehittämistoimintaan vuosille Hakuaika on Lue lisää opetusministeriön sivuilta: dex.html Linkki Osaava -työryhmäraporttiin: i Kansanopistojen ylimääräiset avustukset, haku päättyy Ylimääräinen avustus on tarkoitettu oppilaitoksen taloudellisten vaikeuksien helpottamiseen tilanteessa, jossa oppilaitoksella on vaikeuksia käyttökustannusten kattamisessa. Opetushallitus valitsee valtionavustusta saavat kansanopistot ja pyrkii tekemään avustuspäätökset mennessä. Avustus tulee käyttää oppilaitoksen käyttökustannusten kattamiseen. Lisätietoa: Pohjoismaisia avustuksia Vapaan sivistystyön yhteisjärjestön pohjoismaiset avustukset, jatkuva haku: VSY myöntää anomuksesta matka-apurahoja pohjoismaisiin kokouksiin ja seminaareihin osallistuville henkilöille, jotka työskentelevät vapaan sivistystyön oppilaitoksissa tai järjestöissä. Tuki on opetusministeriön rahoittamaa. Lisätietoa: Pohjola-Nordenin stipendit kansanopistojen opettajille, jatkuva haku:

3 Kansanopistojen opettajat voivat hakea Pohjola-Nordenin kautta matka-apurahoja toiseen Pohjoismaahan suuntautuvia opintomatkoja varten. Vapaamuotoiset hakemukset lähetetään postitse Pohjola-Nordeniin. Lisätietoa: d=275 Vapaan sivistystyön tutkimusapurahat haettavissa mennessä Vapaan sivistystyön yhteisjärjestö tukee vapaan sivistystyön tutkimustoimintaa myöntämällä - tutkija-apurahoja ja tutkimuksen kannustusrahoja tutkimustyöhön, sen valmisteluun tai siihen liittyvään opiskeluun kotimaassa tai ulkomailla sekä - matka-apurahoja kansainvälisiin tutkijakonferensseihin osallistumiseen. Vapaan sivistystyön tutkimusapurahojen 2010 hakuaika päättyy Vapaamuotoiset hakemukset osoitetaan Vapaan sivistystyön yhteisjärjestölle. Lisätietoja: Apurahoilla tuettujen tutkimustöiden tiivistelmiä kerätään Aineistot -sivuston Tutkimus-sivuille. Opetusministeriön nimi muuttuu Opetusministeriön nimi muuttuu toukokuun alussa opetus- ja kulttuuriministeriöksi. Koulutus-, tiede-, kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopolitiikan toimiala ja tehtävät säilyvät ennallaan. Toimialaan kuuluvat koulutus ja tiede, taide, kulttuuri, liikunta ja nuorisotyö, arkisto-, museo- ja yleinen kirjastotoimi, evankelis-luterilainen kirkko, ortodoksinen kirkko ja muut uskonnolliset yhdyskunnat, opintotuki sekä tekijänoikeus. Uusi nimi otetaan käyttöön Opiskeluoikeuden peruuttaminen mahdolliseksi Opetusministeriön asettama työryhmä ehdottaa muutoksia koulutusta koskeviin lakeihin koulutuksen ja sen jälkeisen työelämän turvallisuuden parantamiseksi. Muutokset koskisivat mm. opiskelijaksi ottamisen esteitä, opiskeluoikeuden peruuttamista ja palauttamista sekä päihdetestausta ja kurinpitoa. Lue lisää: Valtio varautuu lisätoimiin nuorten työllistämiseksi Valtiovarainministeriön raportissa selvitetään nuorten työllistymisen edistämiskeinoja. Raportissa kartoitetaan työllisyystilannetta sekä arvioidaan toimia nuorten työllisyyden edistämiseksi. Lue lisää: Raportti: Nuoret/Nuoret_tyoemarkkinoilla.pdf

4 Alueellista nuorisotyötä vahvistetaan lähes 12,5 miljoonalla eurolla Kulttuuri- ja urheiluministeri Wallin on myöntänyt euroa alueellisen nuorisotyön edistämiseen vuonna Nuorisotoimintaan osoitettiin euroa, nuorten työpajatoimintaan euroa, aluekehittämishankkeisiin miljoona euroa sekä lasten ja nuorten paikallisen harrastustoimintaan euroa. Kasvua viime vuoteen on euroa eli 25 %. Valtion aluehallintouudistuksen mukaisesti nuorisotyön aluehallinnosta vastaavat elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten (ELY) nuorisotoimet. Toiminta on organisoitu siten, että nuorisoasioita hoitavat kuusi ELYä laajennetuilla toimialueilla. Nämä ovat Uudenmaan ELY (Uusimaa, Itä-Uusimaa, Kanta-Häme, Päijät-Häme, Kymenlaakso ja Etelä-Karjala), Varsinais-Suomen ELY (Varsinais-Suomi ja Satakunta), Pohjois-Savon ELY (Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala), Pohjanmaan ELY (Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Pirkanmaa ja Keski-Suomi), Pohjois-Pohjanmaan ELY (Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu) sekä Lapin ELY (Lappi). Lue lisää: EU-teemavuosi 2010 Vuosi 2010 on Euroopan unionissa köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjumisen teemavuosi. Suomessa pääaiheiksi on valittu osallisuus ja yhteenkuuluvuus. Teemavuosi toteutetaan tapahtumien, tilaisuuksien, seminaarien ja tiedottamisen sekä lupaavien käytäntöjen kokoamisen muodostamana kokonaisuutena. Aiheesta lisää: (ml. teemavuoteen liittyviä julisteita ja muuta materiaaleja): ja Lisätietoja: projektisihteeri Eeva Ahtee, puh. (09) , , Kansanvalta.fi on vaikuttajan tietopankki Kansanvalta.fi on suomalaista demokratiaa koskevan tiedon kohtauspaikka. Sivusto palvelee kansalaisia, tutkijoita, hallinnon ammattilaisia, opetustyötä tekeviä ja muita kansanvallasta ja demokratiakysymyksistä kiinnostuneita. Sivuston päätavoitteena on tukea kansalaisten osallistumista ja vaikuttamista, suomalaisen demokratian tutkimusta ja demokratiapolitiikkaa. Lue mm. lisää: tai: Kansalaisyhteiskunta.fi Tämä sivusto palvelee suomalaisia kansalaisjärjestöjä ja niiden toiminnasta kiinnostuneita henkilöitä. Sivusto antaa perustietoa suomalaisesta kansalaisyhteiskunnasta ja toimii kansalaisyhteiskunnan toimijoiden tiedotuskanavana. Sivulle rekisteröitynyt käyttäjä voi tuoda sivuille omia uutisiaan ja tiedottaa kaikille avoimista koulutuksistaan. Sivuston järjestöhakemistosta löytyy linkki yli suomalaisen järjestön sivuille. Rahoitushakemisto puolestaan auttaa hankerahoituksen etsinnässä. Sivustoa ylläpitää Sivistysliitto Kansalaisfoorumi. Lue lisää:

5 Koulutusta Vapaan sivistystyön kieltenopettajien koulutuspäivä Jyväskylässä Rajat rikki - luovuutta, yhteistyötä, metodeja, kulttuuria ja opettajuutta pohditaan vapaan sivistystyön koulutuspäivässä. Koulutuspäivä pidetään pe Jyväskylän seudun kansalaisopistossa Jyväskylässä. Se sisältää useita kielikohtaisia pienryhmäpajoja sekä kieltenopetukseen ja -opettamiseen liittyviä temaattisia työpajoja. Koulutuspäivän yhtenä pääpuhujana on Kari Uusikylä. Koulutuspäivän järjestää Suomen kieltenopettajien liitto, SUKOL ja se on suunniteltu yhteistyössä vapaan sivistystyön kieltenopettajaryhmän kanssa. Lisätietoa: Turvaa, hoivaa, kasvatusta -seminaari Pohjantähti-opistolla Keminmaalla Seminaarin avaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen ja ensimmäisenä alustajana on peruspalveluministeri Paula Risikko. Osallistumismaksu on 30 /päivä, sisältää lounaan ja kahvit. Mikäli tarvitset majoituksen voit varata sen suoraan Hotelli Pohjanrannasta puh. (016) , majoituksen hinta on 2hh 30 /henkilö, 1hh 45 /henkilö, sis. aamiaisen. Ilmoittautumiset mennessä sähköpostilla osoitteeseen tai puhelimella , ilmoita nimesi, yhteystiedot ja mahdollinen ruoka-allergia. Kansalaiskasvatus koulutuksessa ja opetuksessa kello Tampereen ammatillinen opettajakorkeakoulu, Kuntokatu 4, Tampere Seminaari opettajille ja aikuiskouluttajille, tutkijoille ja opiskelijoille: Koulutus palvelee taloudellista kasvua, tehokkuutta ja kilpailukykyä. Koulutus tuottaa osaajia muuttuvan työelämän tarpeisiin. Miten koulutuksessa huomioidaan opiskelijan arki? Miten on opiskelijan elämänhallinnan laita? Millaista kansalaiskasvatusta tarvitaan globaalin ajan kansalaisyhteiskunnassa? Opettajat ja oppilaitokset tekevät työtä aktiivisen kansalaisuuden hyväksi ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Seminaarissa keskustellaan tutkijoiden ja asiantuntijoiden kanssa koulutuksen sosiaalipedagogista tehtävistä. Seminaari toteutetaan dialogisena siten, että jokaista luentoa kommentoivat TAOKKin opettajaopiskelijat pareittain ja myös seminaarin osallistujilla on mahdollisuus vuorovaikutukseen. Järjestäjät: Kansanvalistusseura ja Tampereen ammatillinen opettajakorkeakoulu Seminaarin hinta on 45 euroa, päätoimisilta opiskelijoilta 30 euroa. Lue lisää ja ilmoittaudu viimeistään 31.maaliskuuta: =9&popup=1 Monikulttuurinen nuorisotyö tänään ja tulevaisuudessa -seminaari, , Helsinki

6 Kanneljärven Opisto järjestää Osaava nuorisoala -hankkeeseen liittyen tiistaina klo Nuorten toimintakeskus Hapessa (Sörnäisten rantatie 31, Helsinki) Monikulttuurinen nuorisotyö tänään ja tulevaisuudessa -seminaarin. Seminaari on tarkoitettu monikulttuurisen nuorisotyön tekijöille (järjestöt, kunnat, yksityinen sektori), tutkijoille, opettajille/kouluttajille ja opiskelijoille. Seminaarin tavoite on kohdata ja mahdollistaa verkostojen luominen monikulttuurista nuorisotyötä tekevien kesken Helsinki-Lohja -alueella. Klo 8.30 alkaen voi saapua paikalle aamukahville ja ilmoittautumaan. Seminaari on maksuton, lounasmahdollisuus on omakustanteisesti toimintakeskuksen läheisissä ravintoloissa. Tarkempi ohjelma tulee Kanneljärven Opiston sivuille Ilmoittautumiset mennessä sähköpostitse (nimi, taho, yhteystiedot) tai puhelimitse (019) Tiedustelut: Merja Leinonen tai gsm From Tacit to Explicit: Embodied in PBL - kymmenes suomalainen ongelmaperustaisen oppimisen (PBL) konferenssi sekä pre-konferenssi aloittelijoille Tampereella Konferenssi tarjoaa mahdollisuuden tutkimus- ja kehittämishankkeiden esittelyyn paper session -esityksinä tai postereina. Abstrakteja ( sanaa) ehdotetuista esityksistä odotetaan mennessä. Abstraktit ja esitykset voivat olla suomeksi tai englanniksi. Konferenssin viimeinen ilmoittautumispäivä on Konferenssin hinta on 180, ProBellin jäsenille 160 (sis. materiaalit, lounaat, kahvitarjoilut ja iltaohjelman tarjoiluineen). Lisätietoja: Eduta oy järjestää torstaina 4.5. klo pre-konferenssin niille, joille ongelmaperustainen oppiminen ei ole ennestään tuttua. Hinta on 100 ja se sisältää kahvit ja materiaalit. Kouluttajina toimivat Satu Öystilä ja Matleena Laakso. Prekonferenssin ilmoittautumiset ja tiedustelut sähköpostitse tai puh Länsi- ja Sisä-Suomen alueen vapaan sivistystyön ajankohtaispäivät Kohderyhmä: vapaan sivistystyön oppilaitosten (ja järjestöjen) johto, työntekijät ja luottamushenkilöt sekä kuntien sivistysvirkamiehet Tilaisuuden tarkoituksena on tarjota osallistujille mahdollisuuksia: - muodostaa käsitys vapaan sivistystyön kehittämisohjelman (KEHO) etenemisvaiheesta ja osallistua siihen liittyvään laatukriteerikeskusteluun - päivittää tietoja oppilaitosten kansainvälistymisen mahdollisuuksista ja tuloksista, - osallistua aikuiskasvatuksen tutkimuksen ja koulutuksen yhteistyön tarpeita ja muotoja koskevaan keskusteluun, - tutustua toisiinsa yli oppilaitos- ja sektorirajojen. Lisätietoa: Tilaisuuteen ilmoittaudutaan 7.5. mennessä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston verkkosivuilla osoitteessa Nordisk konferens om Motivation, 3 4 juni 2010, Köpenhamn

7 Nordiska ministerrådet (NMR) och Nordiskt nätverk för vuxnas lärande (NVL) inviterar under det danska ordförandeskapet 2010 till en Nordisk konferens om motivation. Konferensen är ett tvärsektoriellt, nordiskt möte där keynote-upplägg, erfarenhetsutbyte, samtal och nätverkande ger möjlighet att diskutera frågor som t.ex: Hur kan man skapa lärande miljöer som motiverar och inbjuder till lärande? Vad kan motivera målgrupper, som riskerar att förbli utanför arbetsliv och utbildning? Vilka grupper når man inte och varför inte? Hur behålla deltagarna i utbildningssystemet? Mer info: Nordiska Folkhögskolan, Kungälv, Sverige, alkaa syksyllä uusi kurssi: Nord: Globe Nordiskassa alkaa syksyllä 2010 uusi linja Nord. Globe. Internationell kurs med skandinaviska perspektiv på globala utmaningar, bland annat miljöfrågor. Välfärd, demokrati, jämställdhet och rättigheter för minoriteter och självstyrande områden i Norden. Engelska/skandinaviska som undervisningsspråk. Opisto toivoo koulutuksesta tiedotettavan mahdollisimman laajoille piireille. Hakuaika päättyy Lisätietoja: One-hour webinars once a month on the theme MOTIVATION The NVL s Distance Group is pleased to invite you to participate in a series of one hour webinars once a month on the theme MOTIVATION. The Webinars will be held on 26thday of each month: February 26th, March, April and May. These four webinars will all be focused around the theme MOTIVATION and will serve as a preparation for a Nordic conference on the theme Motivation (to learn/to participate) to be held by the Nordic Council of Ministers (NMR) and the Nordic Network for Adult Education NVL on June We start on February 26th at 15:30 FI where the focus is on the learner; What motivates people to learn? To answer the question we have invited professor Bjarne Wahlgren at the Danish School of Education The three following webinars are: 2. Webinar 26 March 12:00 FI 3. Webinar 26 April 12:00 FI 4. Webinar 26 May 12:00 FI The webinars are free of charge. Please register HERE to enrol. You will then, receive an with the URL of the meeting room for the first webinar by on February 25th. For more information on the DISTANS group see our Wiki. CIMO tiedottaa Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO esittäytyy kieltenopettajille ja kielija kulttuuriasiantuntijoille CIMO kutsuu kieltenopettajia ja kieli- ja kulttuuriasiantuntijoita torstaina klo seminaariin Monipuolisia kieli- ja kulttuuritaitoja kaiken ikää. Tilaisuuden tarkoituksena on nostaa esille monipuolisen kielitaidon ja kulttuurisen osaamisen merkitystä elinikäisen oppimisen polulla. Ohjelmassa on

8 asiantuntijapuheenvuoroja sekä tietoa CIMOn ohjelmista kieli- ja kulttuuriasiantuntijoille. Lisäksi kuullaan kokemuksia ohjelmiin osallistuneilta. Päivän aikana yleisöllä on myös mahdollisuus keskustella CIMOn asiantuntijoiden kanssa omista suunnitelmistaan. Tilaisuus on maksuton. Ilmoittautuminen päättyy Päivän tarkempi ohjelma ja ilmoittautumislomake löytyvät osoitteesta: https://www.cimo.fi/eman/showevent.phx?eid=eman.1522 Grundtvig -asiantuntijavaihdot, haku päättyy Grundtvig -asiantuntijavaihtoon lähtevä henkilö viettää 3-10 kuukauden pituisen työskentelyjakson jossakin toisessa Elinikäisen oppimisen ohjelmaan osallistuvassa maassa kuukautta kestävän vaihdon tulee ajoittua välille Asiantuntijavaihtoon voivat lähteä kaikki aikuiskoulutuksen parissa työskentelevät henkilöt. Työkokemuksesta riippuen asiantuntija voi esim. - toimia opetus- ja hallinnollisissa tehtävissä - avustaa erityistä tukea tarvitsevia aikuisopiskelijoita (esim. maahanmuuttajat) - välittää tietoa omasta maastaan ja avustaa oman äidinkielensä opetuksessa - osallistua organisaation Grundtvig -hankkeeseen tai muuhun kansainväliseen toimintaan. Hakija etsii vastaanottavan organisaation itse ennen hakemuksen jättämistä. Jos käytettävissä ei ole valmiita kontakteja, voi CIMOon ilmoitettuja paikkatarjouksia katsoa osoitteesta > Elinikäisen oppimisen ohjelma > Grundtvig > Ajankohtaista. Yhteydenotto tapahtuu suoraan ko. organisaatioon. Asiantuntijalle myönnetään tukea matka- ja oleskelukuluihin. Vastaanottavalle organisaatiolle ei makseta tukea, eikä asiantuntija saa vastaanottavasta organisaatiosta palkkaa. Lisätietoa: Elinikäisen oppimisen ohjelman opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille, hakuaika päättyy Elinikäisen oppimisen ohjelman opintovierailut ovat tietyn aiheen ympärille rakennettuja, 3-5 päivän pituisia vierailuja. Kohderyhminä ovat yleissivistävän ja ammatillisen koulutuksen asiantuntijat EU-maissa, ETA-maissa sekä EU:n jäsenmaissa. Ohjelman tarkoituksena on edistää tiedonvaihtoa ja keskustelua eri maiden koulutuksen asiantuntijoiden kesken Euroopassa. Ohjelma sopii myös aikuiskoulutuksen asiantuntijoille. Hakuajat lukuvuoden opintovierailuille ovat: (vierailut ajalla ) (vierailut ajalla ) Vierailukatalogi ja hakulomakkeet julkaistaan Cedefopin verkkosivuilta: EN Hakemus täytetään ja lähetetään sähköisesti. Hakemus tulee myös tulostaa ja lähettää postitse allekirjoitettuna CIMOon määräaikaan mennessä (postileima

9 riittää). Vain sellaiset hakemukset, jotka on lähetetty sekä sähköisesti että postitse, arvioidaan. Lisätietoa ohjelmasta ja tarkemmat ohjeet hakemuksen lähettämiseen CIMOn verkkosivuilla Grundtvig -täydennyskoulutusapurahat Grundtvig -täydennyskoulutusapurahojen hakuaikoja vuonna 2010: (kursseille alkaen ) (kursseille alkaen ) Kaikkien kurssien tulee päättyä viimeistään Täydennyskoulutusapurahoja myönnetään ainoastaan kurssimuotoiseen täydennyskoulutukseen. Konferensseihin ja seminaareihin, "job shadowing" -jaksoihin tai muihin aikuiskoulutuksen vierailuihin voi hakea Grundtvig vierailut ja vaihdot - apurahaa, jossa on jatkuva hakuaika. Voit etsiä itsellesi sopivia kursseja Comenius/Grundtvig -kurssitietokannasta, joka löytyy osoitteesta: Arviointeja, raportteja, tutkimuksia, aineistoja Vapaan sivistystyön opetushenkilöstön kelpoisuus, osaaminen ja työolot Koulutuksen arviointineuvoston arviointiraportti on ilmestynyt. Jyrki Jokinen esitteli tuloksia Kansanopisto-lehdessä numero 1/2010. Koko raportti: Kukoistuksen käsikirjoitus Kukoistuksen käsikirjoitus on professori Pekka Himasen selvitys Suomen henkisen ja aineellisen hyvinvoinnin tekijöistä 2010-luvulla. Pekka Himasen selvityksen ovat tilanneet pääministeri Matti Vanhanen, valtiovarainministeri Jyrki Katainen ja kulttuuriministeri Stefan Wallin. Kukoistuksen käsikirjoitus kokonaisuudessaan: Ehdotus selonteoksi kulttuurin tulevaisuudesta valmistunut Opetusministeriön asettama toimikunta on laatinut ehdotuksen eduskunnalle annettavaksi selonteoksi kulttuurin tulevaisuudesta. Kulttuuripolitiikan tulevaisuuden voimatekijöinä toimikunta näkee kestävän kulttuurin, kulttuurisen moninaisuuden ja luovuuden. Ne ovat edellytys ja perusta kulttuurin yhteiskunnalliselle vaikuttavuudelle, ihmisten hyvinvoinnille sekä kulttuuritoimialojen taloudelle. Lue lisää: html Opaskirja oppimisympäristöjen kehittämiseksi

10 Oppimisen Sillat Kohti osallistavia oppimisympäristöjä - teos esittelee tutkimukseen perustuvia näkökulmia jatkuvuuden luomiseen erilaisten oppimisympäristöjen välille. Teos on syntynyt opetusministeriön rahoittaman Oppiminen ja opetus formaalien ja informaalien oppimisympäristöjen rajapinnoilla -tutkimushankkeen tuloksena. Hanke toteutetaan Helsingin yliopistossa CICERO Learning -verkoston ja opettajankoulutuslaitoksen yhteistyönä. Kirja julkaistaan keväällä 2010 myös ruotsiksi ja englanniksi. Julkaisu löytyy täältä: Lisätietoja hankkeesta: Miten tasa-arvoa edistetään kouluissa ja yliopistoissa Tavoitteiden toteutumista tarkastellaan hallituksen tasa-arvoselontekoa varten tehdyissä taustaselvityksissä Koulutus ja sukupuolten tasa-arvo sekä Sukupuolten tasa-arvo korkeakoulutuksessa ja tutkimuksessa. Hallituksen tasa-arvoselonteko tehdään Suomessa nyt ensimmäistä kertaa, ja se annetaan eduskunnalle syksyllä Selvitykset ovat ilmestyneet sosiaali- ja terveysministeriön julkaisemina. Lue lisää: Linkit selvityksiin: Maahanmuuttajan ympäristöopas julkaistu Ensimmäinen valtakunnallinen maahanmuuttajille suunnattu ympäristöopas on julkaistu. Opas on luettavissa suomeksi, arabiaksi ja somaliksi internetissä osoitteessa > Ekokumppanit Oy > Julkaisut. Kansalaisyhteiskunta ja sen verkostot vastuullisuuden ja vaikuttavuuden kasvun kehinä Artikkeli löytyy opetusministeriön verkkolehdestä Etusivu. Artikkelin on kirjoittanut Sivistysliitto Kansalaisfoorumin pääsihteeri Aaro Harju, joka toimii tällä hetkellä myös Vapaan sivistystyön yhteisjärjestön puheenjohtajana. Artikkeli: Maaliskuun terveisin Sari Virtanen tiedottaja / toimitussihteeri, (09)

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig n taustaa Hallitusohjelman tavoite "Opettajan työn houkuttelevuutta parannetaan kehittämällä työolosuhteita. Koulutuksen järjestäjille säädetään velvoite huolehtia siitä, että henkilöstö saa säännöllisesti

Lisätiedot

Opettajien osaamisen kehittäminen - tulevaisuuden näkymiä

Opettajien osaamisen kehittäminen - tulevaisuuden näkymiä Opettajien osaamisen kehittäminen - tulevaisuuden näkymiä Kimmo Hämäläinen, pääsihteeri Opetustoimen henkilöstökoulutuksen neuvottelukunta Virtuaaliopetuksen päivät Helsinki 08.12. 09.12.2010 Neuvottelukunnan

Lisätiedot

Elinikäisen oppimisen ohjelma

Elinikäisen oppimisen ohjelma Elinikäisen oppimisen ohjelma GRUNDTVIG Liikkuvuustoiminnot 2013 Grundtvig-liikkuvuustoiminnot Aikuiskoulutushenkilöstön liikkuvuus Täydennyskoulutusapurahat Vierailut ja vaihdot Asiantuntijavaihdot (Assistantships)

Lisätiedot

Taito-ohjelma yleisesti ja syksyn haun erityispiirteet

Taito-ohjelma yleisesti ja syksyn haun erityispiirteet Taito-ohjelma yleisesti ja syksyn haun erityispiirteet Taito-hakuinfo OKM 7.9.2016 Päivi Bosquet Marika Lindroth Taito-ohjelma Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahastoohjelma Toimintalinja:

Lisätiedot

APURAHAHAKEMUS Linjattu säätiön hallituksessa 15.12.2004

APURAHAHAKEMUS Linjattu säätiön hallituksessa 15.12.2004 AGRONOMILIITON TIEDE- JA TUTKIMUSSÄÄTIÖ P. Makasiinikatu 6 A 8, 00130 Helsinki Puh. (09) 2511 160, faksi (09) 2511 1610 Saapunut: 1 APURAHAHAKEMUS Linjattu säätiön hallituksessa 15.12.2004 A Matka-apuraha

Lisätiedot

Etsivä nuorisotyö 2012

Etsivä nuorisotyö 2012 OPETUS JA KULTTUURIMINISTERIÖ Etsivä nuorisotyö 2012 Trenditiedot 2008-2012 Erik Häggman 2013 [KIRJOITA YRITYKSEN OSOITE] Sisältö 1. Johdanto... 5 2. Etsivän nuorisotyön palvelujen saatavuus 2008 2012...

Lisätiedot

Elinikäisen oppimisen ohjelma - Lifelong Learning Programme, LLP

Elinikäisen oppimisen ohjelma - Lifelong Learning Programme, LLP Elinikäisen oppimisen ohjelma - Lifelong Learning Programme, LLP on Euroopan unionin koulutusohjelma, joka tarjoaa mahdollisuuksia eurooppalaiseen yhteistyöhön kaikilla koulutuksen tasoilla esikoulusta

Lisätiedot

Ilmoittautuneet eri henkilöt maakunnittain 2012-2016 1. Opetuskieli. Tutkintokerta kevät 2016

Ilmoittautuneet eri henkilöt maakunnittain 2012-2016 1. Opetuskieli. Tutkintokerta kevät 2016 Ilmoittautuneet eri henkilöt maakunnittain 2012-2016 1 kevät 2016 Miehet Naiset Miehet Naiset Miehet Naiset Uusimaa 4968 6690 11658 593 753 1346 5561 7443 13004 Varsinais- 1333 1974 3307 104 104 208 1437

Lisätiedot

Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle?

Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle? Opiskelijoiden liikkuvuus Pohjoismaissa seminaari 3.12.2009 Kuopio Merja Kuokkanen/Kansainväliset opiskelijapalvelut, Itä Suomen yliopisto, Joensuun kampus Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle?

Lisätiedot

CIMO Osallisuus-työpaja

CIMO Osallisuus-työpaja This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for anyuse which may be made

Lisätiedot

OHJELMA 9.00 Kahvit (SALI) 9.15 Tervetuloa, Lasse Heiskanen, lasten ja nuorten liikunnan kehittäjä, EKLU ry Liikkuva koulu yhteinen asia, Eino Havas,

OHJELMA 9.00 Kahvit (SALI) 9.15 Tervetuloa, Lasse Heiskanen, lasten ja nuorten liikunnan kehittäjä, EKLU ry Liikkuva koulu yhteinen asia, Eino Havas, OHJELMA 9.00 Kahvit (SALI) 9.15 Tervetuloa, Lasse Heiskanen, lasten ja nuorten liikunnan kehittäjä, EKLU ry Liikkuva koulu yhteinen asia, Eino Havas, johtaja, Likes-tutkimuskeskus Tutkittua tietoa liikkuvista

Lisätiedot

Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015

Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015 27.8.2014 päivitetty Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015 Jyväskylän koulutuskuntayhtymän yhteistyötavoitteet lukioiden ja peruskoulujen kanssa Jokaisen peruskoulunsa päättävän nuoren tulisi löytää

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelujen laatu Suositus tulossa !

Ikäihmisten palvelujen laatu Suositus tulossa ! 1 Ikäihmisten palvelujen laatu Suositus tulossa 13.2.2008! Kehittämispäällikkö Päivi Voutilainen Sosiaali- ja terveysministeriö / Perhe- ja sosiaaliosasto 24.11.2008 2 Ikääntyneiden palvelujen kehittämistä

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat,

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, 18.12.2015 1 / 5 Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoon liittyvistä asioista, liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta

Lisätiedot

Nordplus- ja Erasmus+ -ohjelmat. Hilma Ruokolainen Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö

Nordplus- ja Erasmus+ -ohjelmat. Hilma Ruokolainen Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö Nordplus- ja Erasmus+ -ohjelmat Hilma Ruokolainen Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö Nordplus (2012 2016) vahvistaa Pohjoismaiden välistä koulutusyhteistyötä tukea koulutuksen innovatiivisten tuotteiden, prosessien

Lisätiedot

Järjestöjen rahoituslähteitä Yleiskatsaus Tiina Sivonen, Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry PÄHKINÖITÄ PUSSIIN KOULUTUS

Järjestöjen rahoituslähteitä Yleiskatsaus Tiina Sivonen, Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry PÄHKINÖITÄ PUSSIIN KOULUTUS Järjestöjen rahoituslähteitä Yleiskatsaus Tiina Sivonen, Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry PÄHKINÖITÄ PUSSIIN KOULUTUS 13.2.2014 Rahoituslähteitä kehittämishankkeisiin ja toiminnan toteuttamiseen Kansalliset

Lisätiedot

Ajankohtaista ammattikoulutuksen laadunhallinnasta

Ajankohtaista ammattikoulutuksen laadunhallinnasta Kansallinen laatuverkosto 3-2012 Keuda 12.10. 2012 klo 9.00-15.00 Ajankohtaista ammattikoulutuksen laadunhallinnasta Opetusneuvos Opetusneuvos Opetushallitus Email: leena.koski@oph.fi KESU 85. Vahvistetaan

Lisätiedot

Taiteen edistämiskeskus Lounais-Suomen aluetoimipiste

Taiteen edistämiskeskus Lounais-Suomen aluetoimipiste Taiteen edistämiskeskus Lounais-Suomen aluetoimipiste Taiteen edistämiskeskus Aiemmin Taiteen keskustoimikunta (1968 2012) Tehtävänä taiteen edistäminen kansallisesti ja kansainvälisesti Myös kulttuurin

Lisätiedot

MAAHANMUUTTAJILLE JÄRJESTETTÄVÄN AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN VALMISTAVAN KOULUTUKSEN OPISKELIJAT VALTIONOSUUSTILASTOISSA

MAAHANMUUTTAJILLE JÄRJESTETTÄVÄN AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN VALMISTAVAN KOULUTUKSEN OPISKELIJAT VALTIONOSUUSTILASTOISSA LÄÄNI MAAHANMUUTTAJILLE JÄRJESTETTÄVÄN AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN VALMISTAVAN KOULUTUKSEN OPISKELIJAT VALTIONOSUUSTILASTOISSA 1999-2001 20.1.1999 20.9.1999 v. 1999 20.1.2000 20.9.2000 v. 2000 20.1.2001

Lisätiedot

Maaseuturahaston toimenpiteet laajakaistan edistämiseksi. Rovaniemi

Maaseuturahaston toimenpiteet laajakaistan edistämiseksi. Rovaniemi Maaseuturahaston toimenpiteet laajakaistan edistämiseksi Rovaniemi 7.6.2011 Laajakaistahankkeet EU:n elvytysvaroilla rahoitettavat laajat hajaasutusalueiden laajakaistahankkeet - Pilottihankkeet Pertunmaa

Lisätiedot

Hanketoiminnan kansalliset rahoituslähteet: Kirjastot, liikunta ja nuoriso

Hanketoiminnan kansalliset rahoituslähteet: Kirjastot, liikunta ja nuoriso Hanketoiminnan kansalliset rahoituslähteet: Kirjastot, liikunta ja nuoriso Kirsi Kohonen Suunnittelija Itä-Suomen aluehallintovirasto Itä-Suomen aluehallintovirasto, Kirsi Kohonen, OKT-vastuualue 5.9.2014

Lisätiedot

Kansainvälisty kanssamme Muutoksen tuulia muilta mailta Haastateltavina Raija Collin ja Anita Martikainen Torniossa Nina Eskola, CIMO

Kansainvälisty kanssamme Muutoksen tuulia muilta mailta Haastateltavina Raija Collin ja Anita Martikainen Torniossa Nina Eskola, CIMO Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO Kansainvälisty kanssamme Muutoksen tuulia muilta mailta Haastateltavina Raija Collin ja Anita Martikainen 27.4.2015 Torniossa Nina Eskola, CIMO Mikä

Lisätiedot

Parempaa huomista ihmisille. Yhdistykset ja Euroopan sosiaalirahasto

Parempaa huomista ihmisille. Yhdistykset ja Euroopan sosiaalirahasto Parempaa huomista ihmisille Yhdistykset ja Euroopan sosiaalirahasto Porvoo 20.4.2016 Hämeen ELY-keskus Merja Rossi Yhdistykset hyvinvointia luomassa EU -ohjelman ja Euroopan sosiaalirahaston ESR tavoitteena

Lisätiedot

Expression of interest

Expression of interest Expression of interest Avoin hakemus tohtorikoulutettavaksi käytäntö Miksi? Dear Ms. Terhi virkki-hatakka I am writing to introduce myself as a volunteer who have the eagerness to study in your university.

Lisätiedot

Kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimien ajankohtaiset asiat

Kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimien ajankohtaiset asiat Kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimien ajankohtaiset asiat Eeva Hiltunen Sivistystoimentarkastaja Itä-Suomen aluehallintovirasto Mikkeli 5.3.2014 Itä-Suomen aluehallintovirasto, Eeva Hiltunen, OKT-vastuualue

Lisätiedot

Grundtvig-workshopit Hakuneuvonta järjestäjille Katariina Vinblad, CIMO

Grundtvig-workshopit Hakuneuvonta järjestäjille Katariina Vinblad, CIMO Grundtvig-workshopit 2012 Hakuneuvonta järjestäjille 25.1.2012 Katariina Vinblad, CIMO Grundtvig-ohjelmassa erityistavoitteena vastata Euroopan väestön ikääntymisestä aiheutuvaan koulutushaasteeseen kehittää

Lisätiedot

Virkamiesvaihto. Kansainvälistymismahdollisuuksia. valtiolla työskenteleville

Virkamiesvaihto. Kansainvälistymismahdollisuuksia. valtiolla työskenteleville Virkamiesvaihto Kansainvälistymismahdollisuuksia valtiolla työskenteleville Virkamiesvaihto-ohjelmat tukevat valtionhallinnon työntekijöiden kansainvälistä liikkuvuutta ja henkilöstön kehittämistä. Kansainvälisen

Lisätiedot

Ammattillisen koulutuksen laadunhallinta

Ammattillisen koulutuksen laadunhallinta Alueellisen laatuverkoston LAMPPU2015 ensimmäinen tapaaminen 15.2.2013 Ammattillisen koulutuksen laadunhallinta Opetusneuvos Opetusneuvos Opetushallitus Email:leena.koski@oph.fi Ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

Satakunnan biokaasu- ja energiapäivä Nakkilassa

Satakunnan biokaasu- ja energiapäivä Nakkilassa Satakunnan biokaasu- ja energiapäivä 1.9.2016 Nakkilassa Suomen rakennerahasto-ohjelman Kestävää kasvua ja työtä vähähiiliset hankkeet ja hankehaku Satakunnassa Jyrki Tomberg Satakuntaliitto Esityksen

Lisätiedot

Osallistamalla osaamista -toimenpidekokonaisuus

Osallistamalla osaamista -toimenpidekokonaisuus Osallistamalla osaamista -toimenpidekokonaisuus Esa Pirnes kulttuuriasiainneuvos kulttuuri- ja taidepolitiikan osasto opetus- ja kulttuuriministeriö Merja Hilpinen ylitarkastaja nuoriso- ja liikuntapolitiikan

Lisätiedot

Toisen asteen ammatillinen koulutus - rahoitusjärjestelmän uudistaminen - opiskelijamäärät. Opetusministeri Kiurun tiedotustilaisuus 27.6.

Toisen asteen ammatillinen koulutus - rahoitusjärjestelmän uudistaminen - opiskelijamäärät. Opetusministeri Kiurun tiedotustilaisuus 27.6. Toisen asteen ammatillinen koulutus - rahoitusjärjestelmän uudistaminen - opiskelijamäärät Opetusministeri Kiurun tiedotustilaisuus 27.6.2013 Ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijamäärien sopeuttaminen

Lisätiedot

Rakennusala työllistää RT:n katsaus Tapio Kari

Rakennusala työllistää RT:n katsaus Tapio Kari Rakennusala työllistää RT:n katsaus Tapio Kari Rakennusteollisuus RT Tapio Kari Rakennusteollisuus RT Tapio Kari Rakennusteollisuus RT Tapio Kari Rakennusteollisuus RT Tapio Kari Työkokeilu Kuuden euron

Lisätiedot

Kirje 26.05.2016. Ammatillisen koulutuksen järjestäjärakenteen kehittämisohjelma

Kirje 26.05.2016. Ammatillisen koulutuksen järjestäjärakenteen kehittämisohjelma Kirje OKM/41/592/2016 26.05.2016 Jakelussa mainituille Viite Asia Ammatillisen koulutuksen järjestäjärakenteen kehittämisohjelma 1. Johdanto Osana pääministeri Juha Sipilän hallituksen strategista hallitusohjelmaa,

Lisätiedot

ALUESEMINAARI Tampere https://drive.google.com/file/d/0bxdgmsxgd KXZeDJNcmZMMGswLXc/view

ALUESEMINAARI Tampere https://drive.google.com/file/d/0bxdgmsxgd KXZeDJNcmZMMGswLXc/view ALUESEMINAARI Tampere 26.3.2015 https://drive.google.com/file/d/0bxdgmsxgd KXZeDJNcmZMMGswLXc/view Olipa kerran Tarina, tulevaisuus, unelmat Jouni Kangasniemi * kehittämispäällikkö * opetus- ja kulttuuriministeriö

Lisätiedot

Taiteen edistämiskeskus. Valtion tukea taiteelle ja kulttuurille

Taiteen edistämiskeskus. Valtion tukea taiteelle ja kulttuurille Taiteen edistämiskeskus Valtion tukea taiteelle ja kulttuurille Taiteen edistämiskeskus Taiteen edistämiskeskus (Taike) edistää taidetta kansallisesti ja kansainvälisesti. Myös kulttuurin edistäminen kuuluu

Lisätiedot

Osallistamalla osaamista Luovaa osaamista. Haku Valtteri Karhu Marika Lindroth

Osallistamalla osaamista Luovaa osaamista. Haku Valtteri Karhu Marika Lindroth Osallistamalla osaamista Luovaa osaamista Haku 1.1 1.3.2016 Valtteri Karhu Marika Lindroth Tavoitteet Vahvistetaan nuorten elämänhallintaa, osallisuutta ja voimavaroja, jotta motivaatio opiskeluun ja

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan rahoitusmahdollisuuksista

Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan rahoitusmahdollisuuksista Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan rahoitusmahdollisuuksista Museoista hyvinvointia ja terveyttä Vava Lunabba Suunnittelija Opetus- ja kulttuuriministeriö Kulttuuribudjetin jakautuminen 2011

Lisätiedot

Tekesin ja TEM:n myöntämä rahoitus (kansallinen) sekä Finnveran lainat ja takaukset v. 2010-2014

Tekesin ja TEM:n myöntämä rahoitus (kansallinen) sekä Finnveran lainat ja takaukset v. 2010-2014 Tekesin ja TEM:n myöntämä rahoitus (kansallinen) sekä Finnveran lainat ja takaukset v. 2010-2014 Lähteet: Tekes, Pohjois-Savon ELY-keskus ja Finnvera 4.1.2016 Tekes:n ja TEM:n myöntämä rahoitus (kansallinen)

Lisätiedot

Taito-ohjelma yleisesti ja alkavan haun erityiskysymykset

Taito-ohjelma yleisesti ja alkavan haun erityiskysymykset Taito-ohjelma yleisesti ja alkavan haun erityiskysymykset Taito-hakuinfo Tieteiden talo 13.1.2016 Päivi Bosquet Marika Lindroth Taito-ohjelma Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahastoohjelma

Lisätiedot

Elinikäisen oppimisen ohjelma

Elinikäisen oppimisen ohjelma Elinikäisen oppimisen ohjelma GRUNDTVIG Liikkuvuustoiminnot 2012 Grundtvig-liikkuvuustoiminnot Aikuiskoulutushenkilöstön liikkuvuus Täydennyskoulutusapurahat Vierailut ja vaihdot Asiantuntijavaihdot (Assistantships)

Lisätiedot

HARJOITTELU VUONNA Tiedotustilaisuus ti klo

HARJOITTELU VUONNA Tiedotustilaisuus ti klo TAMPEREEN YLIOPISTO Kasvatustieteiden yksikkö Elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen koulutus HARJOITTELU VUONNA 2016 Tiedotustilaisuus ti 1.12.2015 klo 13.00-14 (Virta 113) Harjoittelu osana opintoja KASELOHA

Lisätiedot

Talousarvioesitys Nuorisotyö

Talousarvioesitys Nuorisotyö 91. Nuorisotyö S e l v i t y s o s a : Opetus- ja kulttuuriministeriö vastaa nuorisotyön ja -politiikan yleisestä kehittämisestä ja nuorisopolitiikan yhteensovittamisesta valtakunnan tasolla. Tukenaan

Lisätiedot

Maahanmuuttajat ja maahanmuuttajakoulutus vapaan sivistystyön oppilaitoksissa

Maahanmuuttajat ja maahanmuuttajakoulutus vapaan sivistystyön oppilaitoksissa Maahanmuuttajat ja maahanmuuttajakoulutus vapaan sivistystyön oppilaitoksissa TULOKSIA Selvitysraportin julkistaminen 20.4.2016 Helsingin kaupungin työväenopisto Leena Saloheimo Vapaa Sivistystyö ry Selvitys

Lisätiedot

Kielitivolin koordinaattoritapaaminen

Kielitivolin koordinaattoritapaaminen Täydennyskoulutuksen lähijakso 13.-14.4.2010 Kielitivolin koordinaattoritapaaminen 4.-5.5.2010 Anna-Kaisa Mustaparta Uusi hankehaku 22.5. asti Hakutiedote, linkki sähköiseen hakulomakkeeseen ja lomakkeen

Lisätiedot

Suomen rakennerahasto-ohjelman EAKR-painotukset ja Etelä-Karjalan maakuntaohjelma

Suomen rakennerahasto-ohjelman EAKR-painotukset ja Etelä-Karjalan maakuntaohjelma Suomen rakennerahasto-ohjelman 2014 2020 EAKR-painotukset ja Etelä-Karjalan maakuntaohjelma Uuden rakennerahastokauden infotilaisuus Satu Sikanen 13.3.2014 Rakennerahasto-ohjelmassa esitettyjä kehittämishaasteita

Lisätiedot

Asia HAKUTIEDOTE 2013 Ammatillinen lisäkoulutus Valtakunnalliset työelämän kehittämis- ja palvelutehtävän valtionavustukset

Asia HAKUTIEDOTE 2013 Ammatillinen lisäkoulutus Valtakunnalliset työelämän kehittämis- ja palvelutehtävän valtionavustukset HAKUTIEDOTE 7.2.2013 22/2013 Asia HAKUTIEDOTE 2013 Ammatillinen lisäkoulutus Valtakunnalliset työelämän kehittämis- ja palvelutehtävän valtionavustukset Taustaa Säädösperusta Valtionavustuslaki (688/2001)

Lisätiedot

Grundtvigoppimiskumppanuus

Grundtvigoppimiskumppanuus Grundtvigoppimiskumppanuus Perustietoa ja hakuohjeita 18.1.2012 CIMO Tavoite ja toiminta Oppimiskumppanuuden tavoitteena on edistää aikuiskoulutuksen toimijoiden keskinäistä yhteistyötä eri maissa Yhteisen

Lisätiedot

Kyselytutkimus uusiutuvasta energiasta ja tuulivoimasta kuntapäättäjien parissa. Suomen tuulivoimayhdistys ry & Energiateollisuus ry 16.1.

Kyselytutkimus uusiutuvasta energiasta ja tuulivoimasta kuntapäättäjien parissa. Suomen tuulivoimayhdistys ry & Energiateollisuus ry 16.1. Kyselytutkimus uusiutuvasta energiasta ja tuulivoimasta kuntapäättäjien parissa Suomen tuulivoimayhdistys ry & Energiateollisuus ry 16.1.2017 Tutkimusasetelma Aula Research Oy toteutti suomalaisten kuntavaikuttajien

Lisätiedot

OPINTOVIERAILUJEN JÄRJESTÄMINEN. Tiedotustilaisuus, Helsinki Paula Tyrväinen/CIMO

OPINTOVIERAILUJEN JÄRJESTÄMINEN. Tiedotustilaisuus, Helsinki Paula Tyrväinen/CIMO OPINTOVIERAILUJEN JÄRJESTÄMINEN Tiedotustilaisuus, Helsinki 7.9.2009 Paula Tyrväinen/CIMO Miksi järjestää opintovierailu? Opintovierailun järjestäminen mahdollistaa: verkostoitumisen eurooppalaisten kollegojen

Lisätiedot

Jyrki Vihriälä / EduCluster Finland Oy / Kokkola Hyvät käytännöt seminaari, laatustrategian toimeenpanon tuki

Jyrki Vihriälä / EduCluster Finland Oy / Kokkola Hyvät käytännöt seminaari, laatustrategian toimeenpanon tuki Jyrki Vihriälä / EduCluster Finland Oy 11.12.2012 / Kokkola Hyvät käytännöt seminaari, laatustrategian toimeenpanon tuki OSALLISTUJILLE MAKSUTON KOULUTUS Opetushallituksen rahoittamaa osallistujille maksutonta

Lisätiedot

Liikunta tulevaisuuden kunnassa?

Liikunta tulevaisuuden kunnassa? Liikunta tulevaisuuden kunnassa? 2017 Sivistys, Terveyden edistäminen, Hyvinvointi, Osaaminen, Elinvoima, TeHyLi? Kari Sjöholm 3.12. 2015 26 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2 0 Kuntien ja kuntayhtymien lainakanta

Lisätiedot

Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla

Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla Lapin aikuiskoulutusstrategia 2020 TIIVISTELMÄ Suomen huipulla Lapissa on laadukkaat ja joustavat jatkuvan oppimisen pitkospuut, jotka takaavat tulevaisuuden osaamisen,

Lisätiedot

Hyvän ohjauksen kriteerit Lähde: Opetusneuvos Juhani Pirttiniemi Opetushallitus

Hyvän ohjauksen kriteerit Lähde: Opetusneuvos Juhani Pirttiniemi Opetushallitus Hyvän ohjauksen kriteerit Lähde: Opetusneuvos Juhani Pirttiniemi Opetushallitus Kaakkois-Suomen ELO -verkosto järjestää Kymenlaakson toisen Hyvät käytännöt -kiertueen tilaisuuden 29.10.2014 Ohjaus työelämään

Lisätiedot

Turku, Pori, Tampere

Turku, Pori, Tampere Ammatillisten oppilaitosten kansainväliseen, ja erityisesti EU-alueen toimintaan osallistuville ja siitä kiinnostuneille, erityisesti ATTO - aineiden opettajille Turku, Pori, Tampere Elämme kansainvälisessä

Lisätiedot

Nuorisotakuu koulutus Nuorisotakuun toteuttaminen Pohjois-Suomen alueella nuorisotoimen näkökulmasta

Nuorisotakuu koulutus Nuorisotakuun toteuttaminen Pohjois-Suomen alueella nuorisotoimen näkökulmasta Nuorisotakuu koulutus 21.3.2014 Nuorisotakuun toteuttaminen Pohjois-Suomen alueella nuorisotoimen näkökulmasta Kirsi-Marja Stewart, Opetus- ja kulttuuritoimi 25.3.2014 1 Nuorisotakuun toteuttaminen Nuorisotakuusta

Lisätiedot

Lapin alueen kirjastostrategia ja Yleisten kirjastojen suunta Yleisten kirjastojen neuvosto

Lapin alueen kirjastostrategia ja Yleisten kirjastojen suunta Yleisten kirjastojen neuvosto Lapin alueen kirjastostrategia ja Yleisten kirjastojen suunta 2016-2020 Yleisten kirjastojen neuvosto 7.4.2016 Satu Ihanamäki, Lapin aluehallintovirasto 7.4.2016 1 Lapin yleiset kirjastot Lähde: Lapin

Lisätiedot

Jaana Walldén jaana.wallden(at)minedu.fi

Jaana Walldén jaana.wallden(at)minedu.fi Monialainen viranomaisverkosto, etsivä nuorisotyö ja nuorten työpajatoiminta. Tuloksia vuodesta 2012 14.5.2013 Jaana Walldén jaana.wallden(at)minedu.fi Paikallisten viranomaisten monialainen yhteistyö

Lisätiedot

Ajankohtaista nuorten työpajatoiminnasta ja sen valtionavustuksista. Etelä-Suomen nuorten työpajatoiminnan kehittämispäivä

Ajankohtaista nuorten työpajatoiminnasta ja sen valtionavustuksista. Etelä-Suomen nuorten työpajatoiminnan kehittämispäivä Ajankohtaista nuorten työpajatoiminnasta ja sen valtionavustuksista Etelä-Suomen nuorten työpajatoiminnan kehittämispäivä 15.11.2016 1 Nuorten työpajatoiminta ja sen muutokset Nuorten työpajatoiminta monipuolisena

Lisätiedot

Mistä tukea kotouttamiseen? ESR:n mahdollisuudet. Vastaanottava maaseutu 22.1.2016. Sirpa Liljeström Työ- ja elinkeinoministeriö Alueosasto

Mistä tukea kotouttamiseen? ESR:n mahdollisuudet. Vastaanottava maaseutu 22.1.2016. Sirpa Liljeström Työ- ja elinkeinoministeriö Alueosasto Mistä tukea kotouttamiseen? ESR:n mahdollisuudet Vastaanottava maaseutu 22.1.2016 Sirpa Liljeström Työ- ja elinkeinoministeriö Alueosasto Rahoituksen jako rahastojen välillä (pl. alueellinen yhteistyö)

Lisätiedot

Päijät-Hämeen maakuntatilaisuus

Päijät-Hämeen maakuntatilaisuus Päijät-Hämeen maakuntatilaisuus 22.4.2016 Päijät-Hämeen maakuntatalous Kuntien sosiaali- ja terveystoimen nettokustannukset Tulevaisuuden kunta -verkkoaivoriihen välitulokset Aineistot: www.kunnat.net/maakuntatilaisuudet

Lisätiedot

Luovaa osaamista. Valtteri Karhu

Luovaa osaamista. Valtteri Karhu Luovaa osaamista Valtteri Karhu OKM:n valtakunnalliset toimenpidekokonaisuudet rakennerahasto-ohjelmassa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus 1. Osuvaa osaamista 2. Kotona Suomessa (OKM ja TEM) 3. Osallistamalla

Lisätiedot

Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere

Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere Opintojaksolla tutustutaan nykyaikaisen, joustavan, oppivana organisaationa toimivan työyhteisön tunnusmerkkeihin ja toimintaperiaatteisiin. Samalla opitaan

Lisätiedot

Kysely Yhteystiedot Kansalaisopisto Kansalaisopiston numero Yhteyshenkilön nimi. Vapaasta sivistystyöstä annetun lain mukainen koulutus

Kysely Yhteystiedot Kansalaisopisto Kansalaisopiston numero Yhteyshenkilön nimi. Vapaasta sivistystyöstä annetun lain mukainen koulutus OPETUSHALLITUS Tieto ja rahoitus -yksikkö PERUSTIEDOT/Kansalaisopisto Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Kysely 2013 1. Yhteystiedot Kansalaisopisto Kansalaisopiston numero Yhteyshenkilön nimi Puhelinnumero

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU TUTKIMUSTEN JA SEURANNAN VALOSSA Koulut Liikkumaan Rovaniemi

LIIKKUVA KOULU TUTKIMUSTEN JA SEURANNAN VALOSSA Koulut Liikkumaan Rovaniemi LIIKKUVA KOULU TUTKIMUSTEN JA SEURANNAN VALOSSA Koulut Liikkumaan 23.2.2016 Rovaniemi Koulu liikuttaa ja istuttaa Liikkuva koulu -tutkimuksen tuloksia 2010 2015 Tuija Tammelin, Janne Kulmala, Harto Hakonen

Lisätiedot

Pohjanmaan maakuntatilaisuus

Pohjanmaan maakuntatilaisuus Pohjanmaan maakuntatilaisuus 6.4.2016 Pohjanmaan maakuntatalous Kuntien sosiaali- ja terveystoimen nettokustannukset Tulevaisuuden kunta -verkkoaivoriihen välitulokset Pohjanmaan maakuntatalous Maakuntatilaisuus

Lisätiedot

Nurmijärven kunnan kulttuuriavustussääntö

Nurmijärven kunnan kulttuuriavustussääntö Nurmijärven kunnan kulttuuriavustussääntö www.nurmijarvi.fi 2 NURMIJÄRVEN KUNNAN KULTTUURIAVUSTUSSÄÄNTÖ 1.YLEISET PERIAATTEET 2. AVUSTUKSET 2.1 Tuotantotuki 2.2 Yhdistyksen vuokra-avustus 2.3 Työskentelyapuraha

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelma

Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelma EU:n rakennerahasto-ohjelmakauden info- ja koulutustilaisuus 14.11.2013 Valtion virastotalo Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma EU-koordinaattori Mika Villa, Varsinais-Suomen

Lisätiedot

28.2.2013 OSAAVA OHJELMAN MUKAISTEN KEHITTÄMISHANKKEIDEN VALTIOAVUS- TUSPÄÄTÖKSET VUOSILLE 2013-2014

28.2.2013 OSAAVA OHJELMAN MUKAISTEN KEHITTÄMISHANKKEIDEN VALTIOAVUS- TUSPÄÄTÖKSET VUOSILLE 2013-2014 ESITTELYMUISTIO Opetustoimen ryhmän esimies Tuomo Laitila 28.2.2013 OSAAVA OHJELMAN MUKAISTEN KEHITTÄMISHANKKEIDEN VALTIOAVUS- TUSPÄÄTÖKSET VUOSILLE 2013-2014 1. Säädökset ja ohjeet Aluehallintovirastoista

Lisätiedot

2) aktiivisella kansalaisuudella nuorten tavoitteellista toimintaa kansalaisyhteiskunnassa;

2) aktiivisella kansalaisuudella nuorten tavoitteellista toimintaa kansalaisyhteiskunnassa; Annettu Helsingissä 27 päivänä tammikuuta 2006 Nuorisolaki Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 luku Yleiset säännökset 1 Tavoite Tämän lain tarkoituksena on tukea nuorten kasvua ja itsenäistymistä,

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan maakuntatilaisuus

Etelä-Pohjanmaan maakuntatilaisuus Etelä-Pohjanmaan maakuntatilaisuus 15.4.2016 Etelä-Pohjanmaan maakuntatalous Kuntien sosiaali- ja terveystoimen nettokustannukset Tulevaisuuden kunta -verkkoaivoriihen välitulokset Aineistot: www.kunnat.net/maakuntatilaisuudet

Lisätiedot

Aikuisohjauksen koordinaatioprojekti

Aikuisohjauksen koordinaatioprojekti Aikuisohjauksen koordinaatioprojekti ESR TL 3:n kehittämisohjelma: Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluiden valtakunnallisella kehittämisohjelmalla Projektipäällikkö

Lisätiedot

SEURAPOSTI 1 / 2013. Seurapostissa tällä kertaa

SEURAPOSTI 1 / 2013. Seurapostissa tällä kertaa SEURAPOSTI 1 / 2013 Seurapostissa tällä kertaa Ansiomerkit 2013 haku viimeistään 28.2.2013 Ringeten Tukirahaston avustukset vuodelle 2013 Hae seuratoiminnan kehittämistukea 15.3. mennessä Lähde ringetteleirille!

Lisätiedot

Koulutusasiainneuvottelukunta Jouni Ponnikas Valtakunnallinen aikuiskoulutuksen ennakointi hanke, OPH

Koulutusasiainneuvottelukunta Jouni Ponnikas Valtakunnallinen aikuiskoulutuksen ennakointi hanke, OPH Koulutusasiainneuvottelukunta 5.10.2016 Jouni Ponnikas Valtakunnallinen aikuiskoulutuksen ennakointi hanke, OPH 11.4.2013 Kainuun liitto/nimi 1 Valtakunnallinen aikuiskoulutuksen ennakointi hanke, OPH

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (9) Suomenkielisen työväenopiston jk reh/6 27.08.2013

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (9) Suomenkielisen työväenopiston jk reh/6 27.08.2013 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (9) 72 A. Belle Selene Xian valtuustoaloite vähäosaisten opiskelun tarpeesta HEL 2013-003033 T 00 00 03 Päätös Johtokunta päätti antaa valtuutettu Belle Selene Xian

Lisätiedot

Avauspuheenvuoro kehittämispäällikkö Ritva Kaikkonen. Ohjaus yrittäjyyteen Kaakkois-Suomen ELO-verkosto

Avauspuheenvuoro kehittämispäällikkö Ritva Kaikkonen. Ohjaus yrittäjyyteen Kaakkois-Suomen ELO-verkosto Avauspuheenvuoro kehittämispäällikkö Ritva Kaikkonen Ohjaus yrittäjyyteen 27.10.2015 Kaakkois-Suomen ELO-verkosto Ohjaus yrittäjyyteen tilaisuuden teemana TYÖELÄMÄTAIDOT JA YRITTÄJYYS Oivallinen mahdollisuus

Lisätiedot

Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus

Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus Myötätuulessa-laivaseminaari, 20.3.2012 Mika Saarinen, yksikön päällikkö, Ammatillinen koulutus, CIMO Ammatillisen koulutuksen kansainvälisyys uudessa KESUssa

Lisätiedot

Valtionavustuslaki (688/2001) Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annettu laki (1705/2009) ja asetus (1766/2009)

Valtionavustuslaki (688/2001) Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annettu laki (1705/2009) ja asetus (1766/2009) HAKUTIEDOTE 45/2010 4.5.2010 Asia HAKUTIEDOTE 2010 Yleissivistävä koulutus Oppilaanohjauksen kehittäminen Taustaa Valtionavustuslaki (688/2001) Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annettu laki (1705/2009)

Lisätiedot

Aikuisohjauksen kehittämisen satoa OpinTori-projektinpäätösseminaari Oulu

Aikuisohjauksen kehittämisen satoa OpinTori-projektinpäätösseminaari Oulu Aikuisten tieto-, neuvonta-ja ohjauspalvelujen kehittäminen Suomessa Aikuisohjauksen kehittämisen satoa OpinTori-projektinpäätösseminaari 19.3.2013 Oulu Projektipäällikkö Auli Ryhänen Aikuisohjauksen koordinaatioprojekti,

Lisätiedot

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran LAUSUNTO Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmasta vuosille 2011 2016

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran LAUSUNTO Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmasta vuosille 2011 2016 Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran LAUSUNTO Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmasta vuosille 2011 2016 Tiivistelmä Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura haluaa esittää seuraavan lausunnon

Lisätiedot

Taiteen edistämiskeskus Pirkanmaan aluetoimipiste

Taiteen edistämiskeskus Pirkanmaan aluetoimipiste Taiteen edistämiskeskus Pirkanmaan aluetoimipiste Infoiltapäivä kulttuurin ja luovien alojen kansainvälisistä rahoitusmahdollisuuksista Tampereella 11.5.2016 erityisasiantuntija Sari Ilmola Taiken valtakunnallisia

Lisätiedot

POHJOIS-POHJANMAA. Nuorten maakunta! AKL. Pohjois-Pohjanmaa. asukkaita pinta-ala km2 asukastih.

POHJOIS-POHJANMAA. Nuorten maakunta! AKL. Pohjois-Pohjanmaa. asukkaita pinta-ala km2 asukastih. POHJOIS-POHJANMAA Nuorten maakunta! AKL 2.2011 Pohjois-Pohjanmaa asukkaita 395 000 pinta-ala 37 400 km2 asukastih. 11 as/km2 AKL 2.2011 1 Pohjois- Pohjanmaa 34 kuntaa (+Vaalan kunta Kainuusta liiton jäsen)

Lisätiedot

Kansainvälisyys muuttuvassa ammatillisessa koulutuksessa

Kansainvälisyys muuttuvassa ammatillisessa koulutuksessa Kansainvälisyys muuttuvassa ammatillisessa koulutuksessa Ikaalinen 22.11.2016 Askelmerkit tulevaan - reformi Rahoituksen taso alenee 2014-2017. OPH ja CIMO yhdistyvät 2017. Lainsäädäntö uudistuu 2018.

Lisätiedot

Valtion kehittämisavustus kunnille maahanmuuttajien kotouttamiseen liikunnan avulla

Valtion kehittämisavustus kunnille maahanmuuttajien kotouttamiseen liikunnan avulla Valtion kehittämisavustus kunnille maahanmuuttajien kotouttamiseen liikunnan avulla Monikulttuurisen liikuntakentän uudistaminen seminaari 3.1.2011 Helsinki Yksikön päällikkö Ismo Myllyaho Pohjanmaan elinkeino-,

Lisätiedot

Korkeakoulutuksen ja osaamisen kehittäminen on tulevaisuuden kilpailukyvyn keskeisin tekijä Tausta-aineisto

Korkeakoulutuksen ja osaamisen kehittäminen on tulevaisuuden kilpailukyvyn keskeisin tekijä Tausta-aineisto Korkeakoulutuksen ja osaamisen kehittäminen on tulevaisuuden kilpailukyvyn keskeisin tekijä Tausta-aineisto Työllisten insinöörien ja arkkitehtien määrä Turussa ja muissa suurimmissa kaupungeissa Suomessa

Lisätiedot

Opintovierailun järjestäminen Suomessa Tiedotustilaisuus Helsinki Paula Tyrväinen/CIMO

Opintovierailun järjestäminen Suomessa Tiedotustilaisuus Helsinki Paula Tyrväinen/CIMO Opintovierailun järjestäminen Suomessa 2012-2013 Tiedotustilaisuus Helsinki 1.9.2011 Paula Tyrväinen/CIMO Miksi järjestää opintovierailu? Vierailu mahdollistaa verkostoitumisen eurooppalaisten kollegojen

Lisätiedot

CIMO. Elinikäisen oppimisen ohjelma LLP POIKITTAISOHJELMAT

CIMO. Elinikäisen oppimisen ohjelma LLP POIKITTAISOHJELMAT Elinikäisen oppimisen ohjelma LLP POIKITTAISOHJELMAT Comenius Kouluopetus n. 15 % Elinikäisen oppimisen ohjelma Lifelong learning programme LLP Erasmus Korkea-asteen koulutus n. 45 % Leonardo da Vinci

Lisätiedot

Nuorisotakuun toteuttaminen

Nuorisotakuun toteuttaminen Nuorisotakuun toteuttaminen Hyvinvointi- ja turvallisuuspalveluja sekä nuorisotakuun toteutumista koskeva kehittämisneuvottelu 4.8.2013 Saariselkä Lapin ELY-keskus Tiina Keränen 11.9.2013 Nuorisotakuu

Lisätiedot

HARJOITTELU VUONNA Tiedotustilaisuus ke klo

HARJOITTELU VUONNA Tiedotustilaisuus ke klo TAMPEREEN YLIOPISTO Kasvatustieteiden yksikkö Elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen koulutus HARJOITTELU VUONNA 2017 Tiedotustilaisuus ke 23.11.2016 klo 10.00-11 (Virta 114) Harjoittelu osana opintoja KASELOHA

Lisätiedot

Valtio Expo 20.5.2014. Hallitusneuvos Tarja Hyvönen

Valtio Expo 20.5.2014. Hallitusneuvos Tarja Hyvönen Valtio Expo 20.5.2014 Hallitusneuvos Tarja Hyvönen 2 Velvollisuus käyntiasioinnin turvaamiseen Perustuslain hyvän hallinnon periaate Pääsy hallinnon palveluihin turvattava myös niille, jotka eivät voi,

Lisätiedot

Rakenneuudistus toinen aste Helsinki

Rakenneuudistus toinen aste Helsinki Rakenneuudistus toinen aste Helsinki 25.9.2014 Eeva-Riitta Pirhonen Ylijohtaja 16-18 ikäluokkien kehitys (Tilastokeskus) LUKION OPISKELIJAMÄÄRÄT PERUSTIETOKYSELYN 20.1.2014 MUKAAN (OPH) Omistaja Järjestäjien

Lisätiedot

Opetussuunnitelmat uudistuvat! OPStuki 2016 -koulutuksen toinen aalto alkamassa tervetuloa!

Opetussuunnitelmat uudistuvat! OPStuki 2016 -koulutuksen toinen aalto alkamassa tervetuloa! 17.11.2014 Opetussuunnitelmat uudistuvat! OPStuki 2016 -koulutuksen toinen aalto alkamassa tervetuloa! OPStuki 2016 Hyvinvoiva koulu Perusteista paikalliseksi opetussuunnitelmaksi Tukikoulutus on enorssi-verkoston

Lisätiedot

KJY:n Työssäoppimisen verkosto: Laatua yhdessä tehden

KJY:n Työssäoppimisen verkosto: Laatua yhdessä tehden 1 KJY:n Työssäoppimisen verkosto tapaa toisensa viidennen kerran 27. 28.9.2010 Helsingissä. Seminaari päättää KJY:n Työssäoppiminen ja sen ohjaus hankkeen. Seminaarin ensimmäinen päivä on kansainvälinen

Lisätiedot

Teema ja strategiset alueet. Yhdessä 2017. Suomi tulevaisuudessa. Suomi nyt. Suomen 100 vuotta. Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät

Teema ja strategiset alueet. Yhdessä 2017. Suomi tulevaisuudessa. Suomi nyt. Suomen 100 vuotta. Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät UUSIMAA Teema ja strategiset alueet Yhdessä 2017 Suomen 100 vuotta Suomi nyt Suomi tulevaisuudessa Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät 2 Monimuotoinen kokonaisuus 3 Hae mukaan Ehdotus juhlavuoden ohjelmaksi.

Lisätiedot

Opetus, tutkimus ja kehittämistoiminta sosiaalihuollossa. Marja Heikkilä Hankepäällikkö Keski-Suomen SOTE 2020 hanke

Opetus, tutkimus ja kehittämistoiminta sosiaalihuollossa. Marja Heikkilä Hankepäällikkö Keski-Suomen SOTE 2020 hanke Opetus, tutkimus ja kehittämistoiminta sosiaalihuollossa Marja Heikkilä Hankepäällikkö Keski-Suomen SOTE 2020 hanke Olemmeko jälleen kerran lähtöruudussa? Uusi sosiaalihuoltolakiesitys ei puhu opetuksesta,

Lisätiedot

TE-palvelut. aina saatavilla

TE-palvelut. aina saatavilla TE-palvelut aina saatavilla z TE-palvelut perustuvat lakiin julkisista työvoima- ja yrityspalveluista Työ- ja elinkeinotoimistot (TE-toimistot) Työ- ja elinkeinohallinnon asiakaspalvelukeskus (TE-aspa)

Lisätiedot

Työllisyyspoliittinen avustus -tarkoitus ja tuettava toiminta

Työllisyyspoliittinen avustus -tarkoitus ja tuettava toiminta Työllisyyspoliittinen avustus -tarkoitus ja tuettava toiminta Toimijalle, joka järjestää ja kehittää työttömille työnhakijoille työmahdollisuuksia tai työkokeiluja sekä niihin liittyviä palveluja ja toimintamalleja

Lisätiedot

Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille. Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto

Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille. Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto 1 31.3.2015 Johdanto Tämä info on tarkoitettu tuotannollisista ja taloudellisista syistä irtisanotuille työntekijöille

Lisätiedot

Taiteen edistämiskeskus. Erityisasiantuntija Henri Terho

Taiteen edistämiskeskus. Erityisasiantuntija Henri Terho Taiteen edistämiskeskus Erityisasiantuntija Henri Terho henri.terho@minedu.fi www.taike.fi Taiteen edistämiskeskus Opetus- ja kulttuuriministeriön alainen asiantuntijavirasto. Tehtävät: Edistää taidetta

Lisätiedot

KIELITIVOLI Tavoitteet ja toimintatavat. Uusien koordinaattorien tapaaminen Helsingissä

KIELITIVOLI Tavoitteet ja toimintatavat. Uusien koordinaattorien tapaaminen Helsingissä KIELITIVOLI Tavoitteet ja toimintatavat Uusien koordinaattorien tapaaminen Helsingissä 3.11.2010 Toiminnan tavoitteet Tavoitteena on turvata nykyistä useammalle oppilaalle mahdollisuus opiskella englannin

Lisätiedot

Etelä-Savon alueellinen verkostotapaaminen Mikkeli 19.02.2014 Verkostokuulumisia

Etelä-Savon alueellinen verkostotapaaminen Mikkeli 19.02.2014 Verkostokuulumisia Etelä-Savon alueellinen verkostotapaaminen Mikkeli 19.02.2014 Verkostokuulumisia Jaana Lerssi-Uskelin 7.3.2014 Alueilla tapahtuu, Etelä-Savo (2013) 19.2.Työhyvinvoinnin peruskäsitteet ja siitä saatu hyöty

Lisätiedot