Keski-Pohjanmaan liitto, Rantakatu 14, Kokkola, kokoushuone 2. krs.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Keski-Pohjanmaan liitto, Rantakatu 14, Kokkola, kokoushuone 2. krs."

Transkriptio

1 KESKI-POHJANMAAN MAAKUNTASTRATEGIAN KEHITTÄMISTEEMAN YRITTÄVÄ KESKI-POHJANMAA -TYÖRYHMÄ Aika: Torstaina klo Paikka: Keski-Pohjanmaan liitto, Rantakatu 14, Kokkola, kokoushuone 2. krs. Läsnä: Kivinen Paula Kokkolan yliopistokeskus Chydenius Moilanen Kari City Kokkola Jansson Lasse Centria amk Oy Pesola Anne puheenjohtaja Kokkolan seudun kehitys Oy Jyrinki Jouni MTK Keski-Pohjanmaa Jylhä Paula Luke Rautio Heikki Pohjanmaan ELY -keskus/yritystoiminta Mäki-Hakola Pertti Suomen metsäkeskus, Etelä- ja Keski-Pohjanmaan alueyksikkö Kytösaari Jouni Keski-Suomen ELY -keskus Sandberg Jonne Kokkolan kaupunki Kangas Ilkka Kokkolan kaupunki Peltola Markus MTK-metsänomistajat Sundqvist Jarl Pohjanmaan kauppakamari Hollström Marika Keski-Pohjanmaan yrittäjät Matintalo Jarmo Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä Laide Erkki ProAgria Keski-Pohjanmaa Pasanen Heidi Rieska-Leader ry Palosaari-Penttilä Pirjo Pirityiset ry Virtanen Esa Akava Pohjanmaa Alpia Arto Kaustisen seutukunta Hänninen Mikko Kaustisen seutukunta Kellomäki Perttu Kokkolan TE -toimisto Hautamäki Jaakko Keskipohjalaiset kylät ry Lyyski Kaj Keski-Pohjanmaan liitto Harjunpää Tiina sihteeri Keski-Pohjanmaan liitto Rekilä Teppo Keski-Pohjanmaan liitto Rintala Ilkka Keski-Pohjanmaan liitto Sormunen Anne Keski-Pohjanmaan liitto Mäkivirta Merja Keski-Pohjanmaan liitto KOKOUSMUISTIO 1 Kokouksen avaus ja järjestäytyminen Puheenjohtaja Anne Pesola avasi kokouksen. Osallistujien toteaminen Sihteeri kirjasi kokouksen osallistujat muistioon.

2 Esityslistan hyväksyminen Esityslistaan ei huomauttamista. Edellisen kokouksen muistion hyväksyminen Kokouksen muistio hyväksyttiin. 2 MAKO ja Toimeenpanosuunnitelmatyön ajankohtaiskatsaus Tiina Harjunpää esittelin lyhyesti toimeenpanosuunnitelman ajankohtaisia asioita. Maakuntaohjelman toimeenpanosuunnitelma valmistui syksyllä Uuden maakuntaohjelman mukaiset työryhmät käsittelivät syyskuussa järjestäytymiskokouksessaan luonnosta, jonka jälkeen asiakirja on ollut nähtävillä Keski-Pohjanmaan liiton sivuilla. Asiakirja lähetettiin TEMiin lokakuun lopussa jolloin alueellinen hyväksymiskierros saatiin käytyä. Nyt vuosi 2015 on ns. välivuosi, joka tarkoittaa sitä että TEMn ohjeistuksen mukaisesti toimeenpanosuunnitelmasta ei tehdä asiakirjaa tänä vuonna, vaan vasta vuonna Asian suhteen odotetaan ministeriöltä kevään aikana tarkempaa ohjeistusta. Siitä huolimatta työryhmätyöskentelyssä ollaan aktiivisia ja kevään aikana valmistellaan hankelistaukseen pohjautuvaa seurantaa, päivitetään hankkeita ja tarkastellaan kuinka moni ideoista on päässyt toteutusvaiheeseen. Loppukevään/alkukesän työryhmän kokouksessa käydään hanketoiminnan tilannekatsausta päivitettyjen tietojen perusteella ja suunnitellaan syksyn hakukierrosta. Samalla ajatuksia siirretään seuraavaan vuoteen ja uusien hankkeiden ja kehittämistoimenpiteiden suunnitteluun ja syksyn kokouksen teemana on hankkeiden priorisointi ja tulevat vuodet. Teppo Rekilä esitteli Maakuntaohjelman, aluekehittämistyötä ohjaavan asiakirjan ajankohtaiskatsausta. Maakuntaohjelmassa suuressa roolissa olevaa älykkään erikoistumisen strategia on lähtenyt hyvin liikkeelle, toimijat ovat olleet aktiivisesti toteuttamassa strategian tavoitteita. Älykkään energian strategian päätavoite on luoda jotain uutta kemian avulla biotalouden kehittämistoimintaan alueella. Uusi luonnonvarakeskus on aloittanut toimintansa vuoden alusta. Uusi pääjohtaja tulee alueelle vierailemaan tammikuun 26pv. Biolaakso - toimintamalli on lyönyt hyvin läpi myös kansallisella että kansainvälisellä tasolla, ministeriön tasolta on tullut esityksiä mm. biojalostamon sijoittamisesta Kokkolaan ja tätä mahdollisuutta selvitellään. Kysymyksiä ja kommentointia aiheeseen: Aluekehittämisen kenttä on Keski-Pohjanmaan näkökulmasta erittäin haasteellinen ja se herättää kysymyksiä mm. se kuinka hyvin Keski-Suomessa tunnetaan Keski-Pohjanmaan maakuntaohjelma ja sen tavoitteet, kun päätöksenteko ELY -keskuksen osalta on siirtynyt Keski-Suomen ELY -keskukseen. 3 Teemana alueellinen ennakointityö Ennakoinnin ajankohtaiskatsaus, näkökulmana työllisyys Ilkka Rintala esittelee ennakoinnin ajankohtaiskatsausta, näkökulmana koulutus ja työllisyys alueella. Ilkka esittelee Kesu2020 valmistelun vuosikelloa maakunnassa, eli miten koulutuksen kehittämissuunnitelma rakennetaan vuosien ajalle. Kesu2020 valmiina esitettäväksi opetus- ja kulttuuriministeriölle toukokuussa Työ on aloitettu vuoden 2014 alusta.

3 Esittelyssä maakunnan työpaikkakehitys luvulla, elinkeinorakenne vuonna 2012 toimialoittain, ammattirakenne sekä ikärakenne 2011 maakunnassa. Poistumat toimialoittain (työvoima) lähivuosina siihen liittyen myös muuttoliike on ollut hyvää alueella - miten jatkossa? voidaanko säilyttää positiivinen muuttoliike? Kysynnän ja tarjonnan kohtaanto Keski-Pohjanmaalla työvoimatarjonta voidaan pitää lähestulkoon nykytasolla myös tulevaisuudessa - miten saadaan työvoimaa alueelle? Työllisyyden kehitys viiden vuoden päähän tarkasteltuna - työllisyysskenaariota on nostettu menestyksellä ylöspäin ennen kaikkea vahvoilla perusteluilla. Haasteena on edelleen toimialakohtainen kehitys - toimialoittain tarkasteltuna ennakoidaan (vatt) alueelle vahvaa kehitystä Soten ja koulutuksen työpaikkoihin ja muilla aloilla on poistumaa (alkutuotanto, jalostus, yksityiset palvelut ja julkinen hallinto) - positiivinen työpaikkakehitys kuitenkin jatkuu pienimuotoisena vuoden 2030 asti ( +300 työpaikkaa) Kommentointia ja keskustelua aiheesta: Vatt:n tuottamien tietojen ja ennusteiden kanssa voidaan olla eri mieltä, mm. työllisyyden kehitys ennusteiden valossa lupaa työpaikkojen kasvua reilusti mm. oppilaitoksiin ja koulutukseen? Kansalliset ennusteet ovat kaukana maakunnan omista arvioista. Kattavammassa KESU -raportissa kevään aikana tulee tarkempaa tietoa luvuista ja lukujen takaa. Viennin kehitys alueellisesti tilastojen valossa/ Jarl Sundqvist, Pohjanmaan kauppakamari Jarl Sundqvist esitteli kokouksessa viennin kehitystä alueella. (ks.esitys!!) Toimialarakenne Kokkolan seutukunnassa (Kokkola, Kannus?) on vahvasti teollisuuspainotteinen. Vastaa kuitenkin koko Keski-Pohjanmaan lukuja pienin muutoksin (esim.alkutuotannon osalta). Kaupan kehittyminen on positiivista Kokkolassa. Teollisuuden osuudessa suurinta osuutta kantavat metalli sekä kemia. Vienti on aktiivisesti mutta harvojen yritysten hallinnassa. Pksektorin mukaan saaminen vientiponnisteluihin on hyvä tavoite. Enemmän on tehtävä sen eteen. Miten voidaan hyödyntää isojen yritysten vientimenestystä? Vastausta siihen ei ole kunnolla saatu, mutta erilaisia mietteitä on olemassa asiaan. Viennin veturialat alueella (Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa) ovat koneet ja laitteet, metalli, sähkö ja elektroniikka, massa ja paperi, kemia ja muovi, elintarvike sekä kulkuneuvot. Viennin osuus teollisuuden liikevaihdosta on Keski-Pohjanmaalla 54 %, yli maan keskiarvon. Viennin kehitys on taantuman jälkeen noususuhdanteinen lähivuosien osalta. 4 Ajankohtaiset hankehaut ja niiden valmistelu: - EAKR / Kaj Lyyski, Keski-Pohjanmaan liitto Kaj Lyyski esitteli ajankohtaiskatsausta liittyen hankehakuihin ja tulevaan kevään haun suunnitteluun. Helmikuun sihteeristön kokoukseen on tavoitteena saada tällä hetkellä käsittelyssä olevia hankkeita.

4 Tällä hetkellä rakennerahastot.fi ja omilla sivuilla Itä- ja Pohjoisten maakuntien kesken on yhteinen ylimaakunnallinen teemahaku meneillään liittyen yhteisiin painopisteisiin jotka ovat kaivannaisala ja puun uudet käyttömuodot. Ylimaakunnallinen haku on auki, useampi kuin yksi maakunta toimijoina mukana. Hakemukset jätetään 16.2 mennessä EURA - järjestelmään sen maakunnan liittoon jossa hakija toimii. Hankkeet liikkeelle ja päätöksille touko/kesäkuun 2015 mennessä. Sen lisäksi on suunnitteilla keväälle maakunnan liiton seuraava haku, ja siihen halutaan löytää painopisteitä/teemoja joihin tämä työryhmä voi esittää muutaman teeman. Haku tulee auki ja informaatiota tulee Keski- Pohjanmaan nettisivuille. Haku on teemahaku ja hankkeet laitetaan suoraan EURA - järjestelmään ja kilpailevat keskenään rahoituksesta. Ehdotuksia hakuteemoiksi otetaan vastaan tässä kokouksessa mutta niitä voi lähettää myös Keski-Pohjanmaan liittoon helmikuun alkuun saakka. Sen mukaisesti lähdetään valikoimaan kevään hakuteema/hakuteemat. Sovitaan että työryhmän jäsenet voivat esittää teemoja joita olisi maks 2-3 sihteerille (tiina.harjunpaa@keski-pohjanmaa.fi), jonka jälkeen puheenjohtajiston kanssa käydään lyhyt keskustelu teemoista. Keskustelua ja kommentteja: haasteina tilanteessa on ähky kun kaikki haut ovat auki samanaikaisesti, aiheuttaa hakijoille suuren hakuruuhkan. Ongelma on myös - ESR / Jouni Kytösaari, Keski-Pohjanmaan liitto (ks.nettisivuilta materiaali) informaatiota löytyy KPn nettisivuilta ajankohtaista osiosta. Tässä haussa on auki kaikki toimintalinjat 3,4 ja 5. 1haku päättyy helmikuun puolessa välissä ja syyskuun haku päättyy syksyn puolivälissä, eli kaksi hakua vuosittain on auki. Painopisteet ja tarkemmat selvitykset löytyvät.. (ks esitys, löytyy nettisivuilta) Mukana on painopiste mm. toisen ja korkea-asteen opiskelijoiden työelämävalmiuksien lisääminen erityisesti yrittäjyyskasvatuksen keinoin tämä teema on mm, noussut esiin Maakunnan yhteistyöryhmän kokouksessa ja otettu mukaan. Painopisteenä on mm. digitalisaatioon liittyviä kehittämistoimenpiteitä joilla voidaan vastata rakenteellisiin muutoksiin: - kehittää toisen ja korkea-asteen koulutusta siten, että voidaan vastata teollisuus- ja palvelutuotannon Toimintalinja 5: painopisteinä mm. osallisuus sekä monialaisen ammatillisen yhteistyön vahvistaminen ja kehittäminen.. Hakuohjeet on myös luotu kattavasti, jotka auttavat hankkeen suunnittelussa ja hakemuksen laadinnassa. Jouni: TL3 teemana maahanmuutto: nuorten ja muiden heikossa työmarkkinaasemassa olevien TL4, teemana: toisen ja korkea-asteen TL5 vaikeasti työllistettävien joukko

5 - Interreg / Anne Sormunen, Keski-Pohjanmaan liitto Anne Sormunen käy läpi maakuntaa koskevat ohjelmat ja haut. Tiedot laitetaan KP liiton nettisivuille, joista löytyy kattavat tiedot Interreg-ohjlemista. (laita tähän linkki!) Interreg itämeri -ohjelma on laajin ohjelma, ns. ohjaava ohjelma Prioriteetit: * innovaatiokapasitteetti * luonnonvarojen tehokas hallinta * kestävät kulkuyhteydet * instutionaalinen kapasiteetti (sisäinen) Konseptihaku auki Interreg Pohjoinen -ohjelma Prioriteetit: * tutkimuksen, teknisen kehityksen ja innovoinnin vahvistaminen * pk-yritysten kilpailukyvyn parantaminen * ympäristön suojaaminen ja resurssien kestävän kehityksen edistäminen * työllisyyden ja työvoiman liikkuvuuden edistäminen Myös yritys voi olla tällä kaudella hakijana sekä kumppanina hankkeissa! 1. haku auki Perämerenkaaren yhdistykseltä on mahdollista hakea valmistelurahoitusta hankkeiden valmisteluun! Interreg Botnia-Atlantica -ohjelma Prioriteetit: * tutkimuksen ja teknologian kehittämisen ja innovoinnin vahvistaminen * pk-yrityksen kilpailukyvyn parantaminen * ympäristön suojaaminen ja resurssien kestävän kehityksen edistäminen * kestävän liikenteen edistäminen ja pullonkaulojen poistaminen tärkeimmistä liikenneverkkoinfrastruktuureista Pohjoinen periferia -ohjelma Prioriteetit: * Haku auki Lisätietoja voi kysyä yhteyspäällikkö Anne Sormuselta 5 Ajankohtaista aluekehittämisestä - rahoittajien katsaus - toimijoiden tilannekatsaus Pirityiset ry/pirjo Palosaari-Penttilä Kehyspäätökset maaseutuohjelman osalta on tulleet, kevään aikana on ohjelma käynnistymässä. paljon uusia hankkeita ja ideoita on liikkeellä, mielenkiinnolla odotellaan toiminnan käynnistymistä. Kokkolan kansalaiskehittämisstrategiatyö on valmisteilla, helmikuun lopulla valmiiksi. Kokkolan yliopistokeskus Chydenius/ Paula Kivinen

6 Yliopistokeskuksella tapahtuu paljon, hanketoiminnan osalta aktiivisesti mukana laajalla rintamalla. YT-menettelyiltä on vielä säästytty organisaatiossa, voimakkaasti ulkoisen rahoituksen varassa. Hanketoiminta on suuressa roolissa. Metsäkeskus/ Pertti Mäki-Hakola Organisaatiouudeistus on tehty. Toiminnassa palvelualueet ovat laajentuneet. Nykuisen laajentuneen palvelualueen johtajaksi on nimitetty Jorma Vierula. Alueelliset metsäneuvostot valitaan, KPliitto on esittänyt että keski-pohjanaalle perustettaisiin oma metsäneuvosto, tätä myös metsäkeskus tukee. Professuuri vaasan yliopistolle puualalle, suomen metsäsäätiön myöntämällä rahoituksella valmistellaan asiaa. Yhteinen koulutushanke metsänomistajien koulutushanke jossa myös Koulutusyhtyjmä mukana, alueiden välinen energiahanke myös valmisteilla alueellisen keskustelujen pohjalta valmisteltu ja odotellaan maasetuturahaston aukeamista. Puualan kehittämishankkeita Huomioi: omaksi teemaksi ja keskustelun aiheeksi: metsä. ja puuala!!! City Kokkola/ Kari Moilanen 2012 jälkeen Kokkolan kauppaan on yksityistä rahaa investoitu 50 miljoonaa, huippuvuodet ovat olleet kyseessä. Tälle vuodelle on valmistumassa mm. uusi K-rauta, linja-autoaseman suunnittelu (matkakeskus) kaupan kasvu jatkuu hyvänä. Kaupallisen ydinkeskustan merkittävät korttelit on kartoitettu Kokkolan kaupalla menee hyvin! Huomenna Helsingissä kokoontuu 10 pilottikaupunkia ja vertaillaan tiettyjä tunnuslukuja. Kaustisen seutukunta/arto Alpia SOTE uudistusta rakennetaan, ja siihen varmasti paljopn kunnissa laitetaan paukkuja. Kuntarakenneselvitys on siinä tilanteessa että valtuusto päättää helmikuun puoleenväliin mennessä yhteistyön ratkaisuista miten asiassa edetään. keskusteluissa maankäyttö, kaavoitus, yms. yhteistyötä varmasti löytyy kuntien kesken. Kaupan osalta kivijalkakauppojen tulevaisuus on varma ja siihen uskotaan myös kaustiselta. Kosek/ Anne Pesola Vuodenvaihteessa matkailu yhdistyi Kosekiin, matkamessut parhaillaan meneillään jossa osallistuminen suurella rintamalla. Organisaatiorakenne: yrityskehittämisen tiimi, hallinnon tiimi, aluemarkkinoinnin tiimi (tulomuutto, matkailu, sijoittumis ja toimialapalvelu) Kokkolan matkailu Oy pysyy osakeyhtiönä edelleen omanaan, ja siihen kuuluu kaikki voittoa tavoitteleva toiminta. Kannuksen kaupunki/ Terttu Korte Maakuntaviestit toivon mukaan päästään hiihtämään viikon päästä sunnuntaina. pakkasten takia aikataulua on jouduttu alkuperäisestä siirtämään. työllistävä ja iso hanke kokonaisuudessaan. suuret uudistukset kunnissa odottavat tekijäänsä, eli asioita viedään kunnissa eteenpäin. Hanketoiminnan osalta uutta yritysasiamies rekrytoinnilla, kmaaseuturahaston avautumista odotellaan. Kokkolan kaupunki/ Ilkka Kangas Suurten ja samojen asioiden kanssa painitaan SOTE ja kuntarakenne, odotellaan mm. myös SOTE lain voimaantuloa ja sitä miten asiat organisoituvat. ELäköitymisen vuoksi on myös tapahtumassa organisaatiomuutoksia muutaman vuoden sisään. Hanketoiminnan osalta kaupungilla on kovat paineet säästää ja kuntarahoituksen osalta joudutaan tarkkaan priorisoimaan rahoitettavia hankkeita.

7 6 Muut asiat Pohjanmaan TE -toimisto/ Perttu Kellomäki Ensi viikolla saadaan joulukuun työllisyyskatsaus näkyviin, marraskuun osalta maakuntana ollaan pohjanmaan jälkeen kakkosena työllisyystilastoissa. Tilanne on kuitenkin se että työpaikkoja tulee auki. palkkatukiin ja strarttirahoihin on tulossa leikkauksia ja varojen uudelleen allokointia ja korvamerkintää ministeriön tasolta. Näin ollen palkkatukien Kokonaispotti laskee ja korvamerkitty raha vähenee tuntuvasti. Starttirahoituksen osalta koko pohjanmaalla myydään eioota. Yleinen työryhmän kanta on että tälle asialle pitäisi pystyä tekemään jotain ja vaikuttamaan Akava Pohjanmaa/ Esa Virtanen Akavan viime syksynä oli Akava -päivät Kokkolassa Port Towerissa. Tänä vuonna on myös tulossa. Akateeminen yrittäjyys on pidemmän aikaa ollut kehittämisteemana. Centria amk Oy/ Lasse Jansson Ortanisaatiomuutos vuoden vaihteessa TK yksikkö omaksi, vetäjänä Vesa Martinkauppi, palvelupäällikkö Jani rättö, esko sääskilahti. Lassen vastuualueena TK hankkeet. Pohjanmaan ELY -keskus/ Heikki Rautio Euroopan komissio on hyväksynyt mannersuomen maaseudun kehittämisohjleman. MMM on tehnyt alustavan aikataulun ohjelman avautumisesta. Pyrkimyksenä on että kaikki kehittämisohjelman tukien haut aukeaisivat vielä kevään aikana. Helmikuussa on pienempiä hyakuja (neuvonta) nuoren viljelijän aloitustuki, yritys ja hanketuet huhti-toukokuussa, uutena elementtinä yritysten perustamistuki, maks euroa. päätöksenteko menee syksylle. RR- puolella EAKR tukien päätöksenteko alkamassa yritystukien osalta (Ole ja Tomppa) Kaustisen seutukunta/ Mikko Hänninen Kaustisen seutukunnassa yrityselämän osalta investointeja tehdään koko ajan ja eletään mielenkiintoisia aikoja. Osa investoinneista on ollut pakko tehdä ilman julkista tukia ohjelmakauden vaihdoksen myötä kun tuet eivät ole olleet vielä käytössä. Yrityspalvelut ovat maakunnassa yhdistyneet (kokkola ja kaustisen seutukunta). Toimintamalli otetaan käyttöön, ja pystytään paremmin lpalvelemaan yrityksiä. Ei muita asioita. 7 Seuraava kokous Seuraava kokous touko-kesäkuulle. aika sovitaan lähempänä ajankohtaa. 8 Kokouksen päättäminen Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 11.13

8

KESKI-POHJANMAAN MAAKUNTASTRATEGIAN KEHITTÄMISTEEMAN YRITTÄVÄ KESKI-POHJANMAA -TYÖRYHMÄ

KESKI-POHJANMAAN MAAKUNTASTRATEGIAN KEHITTÄMISTEEMAN YRITTÄVÄ KESKI-POHJANMAA -TYÖRYHMÄ KOKOUSMUISTIO KESKI-POHJANMAAN MAAKUNTASTRATEGIAN KEHITTÄMISTEEMAN YRITTÄVÄ KESKI-POHJANMAA -TYÖRYHMÄ Aika: Torstaina 18.9.2014 klo 9.00 11.00 Paikka: Keski-Pohjanmaan liitto, Rantakatu 14, Kokkola, kokoushuone

Lisätiedot

Pohjanmaan kauppakamari. Toimiala- ja tilastokatsaus Huhtikuu 2015

Pohjanmaan kauppakamari. Toimiala- ja tilastokatsaus Huhtikuu 2015 Pohjanmaan kauppakamari Toimiala- ja tilastokatsaus Huhtikuu 2015 Toimialarakenne kauppakamarialue 2012, yht. n. 110 000 työllistä 7 % 32 % 23 % 6 % Alkutuotanto Teollisuus Rakentaminen Kauppa Yksityiset

Lisätiedot

KESKI-POHJANMAAN MAAKUNTASTRATEGIAN KEHITTÄMISTEEMAN YRITTÄVÄ KESKI-POHJANMAA -TYÖRYHMÄ

KESKI-POHJANMAAN MAAKUNTASTRATEGIAN KEHITTÄMISTEEMAN YRITTÄVÄ KESKI-POHJANMAA -TYÖRYHMÄ KOKOUSMUISTIO KESKI-POHJANMAAN MAAKUNTASTRATEGIAN KEHITTÄMISTEEMAN YRITTÄVÄ KESKI-POHJANMAA -TYÖRYHMÄ Aika: Perjantaina 29.5.2015 klo 9.00 11.00 Paikka: Keski-Pohjanmaan liitto, Rantakatu 14, Kokkola,

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan kärkitavoitteet 2016-2017

Keski-Pohjanmaan kärkitavoitteet 2016-2017 Keski-Pohjanmaan kärkitavoitteet 2016-2017 - Ajankohtaista 17.12.2015 - Hallitusohjelman kärkitavoitteet - AIKO-rahoitus - Toimeenpanosuunnitelman tarkistus Maakuntajohtaja, joulukuu 2015 Keski-Pohjanmaan

Lisätiedot

Aluetalouden tilastoseurannan kehittäminen (ATIK) -hanke: Eväitä Keski-Pohjanmaan uuden maakuntaorganisaation tietopalvelujärjestelmän kehittämiseen

Aluetalouden tilastoseurannan kehittäminen (ATIK) -hanke: Eväitä Keski-Pohjanmaan uuden maakuntaorganisaation tietopalvelujärjestelmän kehittämiseen Sivu 1 Aluetalouden tilastoseurannan kehittäminen (ATIK) -hanke: Eväitä Keski-Pohjanmaan uuden maakuntaorganisaation tietopalvelujärjestelmän kehittämiseen Sivu 2 Sisältö Mitä on aluekehittäminen? (s.

Lisätiedot

Pohjanmaan kauppakamari. Toimiala- ja tilastokatsaus Elokuu 2014

Pohjanmaan kauppakamari. Toimiala- ja tilastokatsaus Elokuu 2014 Pohjanmaan kauppakamari Toimiala- ja tilastokatsaus Elokuu 2014 Tilastoaineiston lähteet: Graafit perustuvat Tilastokeskuksen, ELYkeskuksen ja Pohjanmaan kauppakamarin omaan aineistoon. Toimialarakenne

Lisätiedot

TOIMIALAKATSAUS 2010

TOIMIALAKATSAUS 2010 TOIMIALAKATSAUS 2010 Toimialakatsaus Tämä talouskatsaus tarkastelee tilannetta Pohjanmaan kauppakamarin alueella. Alue on sama kuin Pojanmaan TEkeskuksen alue ja käsittää Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan

Lisätiedot

Toimiala- ja tilastokatsaus toukokuu 2011

Toimiala- ja tilastokatsaus toukokuu 2011 Toimiala- ja tilastokatsaus toukokuu 2011 Tilastoaineiston lähteet: Graafit perustuvat Tilastokeskuksen, Työ- ja elinkeinoministeriön ja ETLAn sekä Pohjanmaan kauppakamarin omaan aineistoon. Toimialarakenne

Lisätiedot

KESKI-POHJANMAAN MAAKUNTASTRATEGIAN KEHITTÄMISTEEMAN OSAAVA KESKI-POHJANMAA -TYÖRYHMÄ

KESKI-POHJANMAAN MAAKUNTASTRATEGIAN KEHITTÄMISTEEMAN OSAAVA KESKI-POHJANMAA -TYÖRYHMÄ KESKI-POHJANMAAN MAAKUNTASTRATEGIAN KEHITTÄMISTEEMAN OSAAVA KESKI-POHJANMAA -TYÖRYHMÄ Aika: Torstaina 18.9.2014 klo 13.00 15.00 Paikka: Keski-Pohjanmaan liitto, Rantakatu 14, Kokkola, kokoushuone 2. krs.

Lisätiedot

Pohjanmaan kauppakamari. Toimiala- ja tilastokatsaus Tammikuu 2013

Pohjanmaan kauppakamari. Toimiala- ja tilastokatsaus Tammikuu 2013 Pohjanmaan kauppakamari Toimiala- ja tilastokatsaus Tammikuu 2013 Tilastoaineiston lähteet: Graafit perustuvat Tilastokeskuksen, Työ- ja elinkeinoministeriön ja ETLAn sekä Pohjanmaan kauppakamarin omaan

Lisätiedot

Pohjanmaan kauppakamari. Toimiala- ja tilastokatsaus Elokuu 2013

Pohjanmaan kauppakamari. Toimiala- ja tilastokatsaus Elokuu 2013 Pohjanmaan kauppakamari Toimiala- ja tilastokatsaus Elokuu 2013 Tilastoaineiston lähteet: Graafit perustuvat Tilastokeskuksen, Työ- ja elinkeinoministeriön ja ETLAn sekä Pohjanmaan kauppakamarin omaan

Lisätiedot

KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ INFOTILAISUUS

KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ INFOTILAISUUS KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ 2014 2020 INFOTILAISUUS KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ 2014 2020 aikataulua 23.1 Suomen rakennerahasto-ohjelma hyväksytty valtioneuvostossa ja toimitettu loppukeväästä komission käsittelyyn,

Lisätiedot

MAAKUNTAOHJELMA 2014-2017 Toimeenpanosuunnitelma -työryhmät ja maaseudun teemaryhmä, jäsenet

MAAKUNTAOHJELMA 2014-2017 Toimeenpanosuunnitelma -työryhmät ja maaseudun teemaryhmä, jäsenet MAAKUNTAOHJELMA 2014-2017 Toimeenpanosuunnitelma -työryhmät ja maaseudun teemaryhmä, jäsenet Osaava KP S-posti Mutka Marita Tynjälä Pekka Kokkolan yliopistokeskus Chydenius marita.mutka@chydenius.fi Forsell

Lisätiedot

TOIMIALAKATSAUS 2010

TOIMIALAKATSAUS 2010 TOIMIALAKATSAUS 2010 Toimialakatsaus Tämä talouskatsaus tarkastelee tilannetta Pohjanmaan kauppakamarin alueella. Alue on sama kuin Pojanmaan TEkeskuksen alue ja käsittää Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan

Lisätiedot

KESKI-POHJANMAAN MAAKUNTASTRATEGIAN KEHITTÄMISTEEMAN OSAAVA KESKI-POHJANMAA -TYÖRYHMÄ

KESKI-POHJANMAAN MAAKUNTASTRATEGIAN KEHITTÄMISTEEMAN OSAAVA KESKI-POHJANMAA -TYÖRYHMÄ MUISTIO KESKI-POHJANMAAN MAAKUNTASTRATEGIAN KEHITTÄMISTEEMAN OSAAVA KESKI-POHJANMAA -TYÖRYHMÄ Aika: Maanantaina 2.5.2017 klo 9.30 11.30 Paikka: Keski-Pohjanmaan liitto, Rantakatu 14, Kokkola, kokoushuone

Lisätiedot

Otsikko Sivu. 33 Kokouksen avaaminen Edellisen kokouksen pöytäkirja Uusimaa-ohjelma 2.0:n toimeenpanosuunnitelman valmistelu syksyllä 2018

Otsikko Sivu. 33 Kokouksen avaaminen Edellisen kokouksen pöytäkirja Uusimaa-ohjelma 2.0:n toimeenpanosuunnitelman valmistelu syksyllä 2018 PÖYTÄKIRJA 5/2018 1 Maakunnan yhteistyöryhmän AIKA 22.10.2018 klo 13:00-15:00 PAIKKA Uudenmaan liitto KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 33 Kokouksen avaaminen 4 34 Edellisen kokouksen pöytäkirja 5 35 Uusimaa-ohjelma

Lisätiedot

KESKI-POHJANMAAN MAAKUNTASTRATEGIAN KEHITTÄMISTEEMAN OSAAVA KESKI-POHJANMAA -TYÖRYHMÄ

KESKI-POHJANMAAN MAAKUNTASTRATEGIAN KEHITTÄMISTEEMAN OSAAVA KESKI-POHJANMAA -TYÖRYHMÄ KOKOUSMUISTIO KESKI-POHJANMAAN MAAKUNTASTRATEGIAN KEHITTÄMISTEEMAN OSAAVA KESKI-POHJANMAA -TYÖRYHMÄ Aika: Torstaina 4.6.2015 klo 9.00 11.00 Paikka: Keski-Pohjanmaan liitto, Rantakatu 14, Kokkola, kokoushuone

Lisätiedot

Joensuu Risto Poutiainen Kehittämisjohtaja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

Joensuu Risto Poutiainen Kehittämisjohtaja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto Kestävää kasvua ja työtä EU 2014-2020 Tilannekatsaus Joensuu Risto Poutiainen Kehittämisjohtaja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto 1 Kestävää kasvua ja työtä EU 2014-2020 Tilannekatsaus Sisältörunko Ohjelman

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaa. Maakuntainfo. Marko Muotio

Keski-Pohjanmaa. Maakuntainfo. Marko Muotio Keski-Pohjanmaa Maakuntainfo Marko Muotio Yleistä Keski-Pohjanmaasta Keski-Pohjanmaan on väestömäärältään yksi Suomen pienemmistä maakunnista Maakunnan väestön määrä 31.12.2014 oli kaikkiaan 68 832 henkilöä

Lisätiedot

EU:n rakennerahastokausi Kestävää kasvua ja työtä - ohjelma. Carola Gunell,

EU:n rakennerahastokausi Kestävää kasvua ja työtä - ohjelma. Carola Gunell, EU:n rakennerahastokausi 2014-2020 Kestävää kasvua ja työtä - ohjelma Carola Gunell, 22.5.2014 Paljon muutoksia 2014-2020 kaudella! Ohjelma-alue koostuu kahdesta alueelta: IP-alue ELSA-alue Päätöksenteko

Lisätiedot

Syksyn 2019 rakennerahastohaun ylimaakunnalliset teemat Itä- ja Pohjois-Suomessa

Syksyn 2019 rakennerahastohaun ylimaakunnalliset teemat Itä- ja Pohjois-Suomessa Syksyn 2019 rakennerahastohaun ylimaakunnalliset teemat Itä- ja Pohjois-Suomessa 4.9.2019 Oulu Soile Juuti, ohjelmapäällikkö Pohjois-Savon liitto soile.juuti@pohjois-savo.fi Syksyllä päättyviä rahoitushakuja

Lisätiedot

KESKI-POHJANMAAN MAAKUNTASTRATEGIAN KEHITTÄMISTEEMAN TOIMIVA KESKI-POHJANMAA -TYÖRYHMÄ

KESKI-POHJANMAAN MAAKUNTASTRATEGIAN KEHITTÄMISTEEMAN TOIMIVA KESKI-POHJANMAA -TYÖRYHMÄ KOKOUSMUISTIO KESKI-POHJANMAAN MAAKUNTASTRATEGIAN KEHITTÄMISTEEMAN TOIMIVA KESKI-POHJANMAA -TYÖRYHMÄ Aika: Perjantaina 22.5.2015 klo 9.00 11.00 Paikka: Keski-Pohjanmaan liitto, Rantakatu 14, Kokkola, kokoushuone

Lisätiedot

KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ aikataulua

KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ aikataulua KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ 2014 2020 INFOTILAISUUS KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ 2014 20230 aikataulua 23.1 Suomen rakennerahasto-ohjelma hyväksytty valtioneuvostossa ja toimitettu loppukeväästä komission käsittelyyn,

Lisätiedot

ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS -TAVOITE LÄNSI-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMAN SEURANTAKOMITEAN KOKOUS 1/2012

ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS -TAVOITE LÄNSI-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMAN SEURANTAKOMITEAN KOKOUS 1/2012 ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS -TAVOITE LÄNSI-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMAN 2007 2013 SEURANTAKOMITEAN KOKOUS 1/2012 ESITYSLISTA Aika 7. 8.6.2012 7.6. klo 12 16.30, lounas klo 11 8.6. klo 9, aamukahvia

Lisätiedot

Itämeren alueen Interreg B ohjelma ja alueiden välinen Interreg C ohjelma

Itämeren alueen Interreg B ohjelma ja alueiden välinen Interreg C ohjelma Itämeren alueen Interreg B ohjelma ja alueiden välinen Interreg C ohjelma 2014-2020 Uutta rahoituskautta kohti hanketoimijoiden yhteistyötilaisuus uusista rahoitusmahdollisuuksista Lahti, 14.5.2013 Neuvotteleva

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä ESR 2014-2020

Kestävää kasvua ja työtä ESR 2014-2020 Kestävää kasvua ja työtä ESR 2014-2020 13.3..2015 Taina Lommi taina.lommi@ely-keskus.fi EU-rahoitusohjelmia ENI ESR Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 - ohjelmassa Euroopan sosiaalirahasto rahoituksen

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä Infotilaisuus hankehakijoille. Kalevi Pölönen ELY-keskus

Kestävää kasvua ja työtä Infotilaisuus hankehakijoille. Kalevi Pölönen ELY-keskus Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 Infotilaisuus hankehakijoille ELY-keskus 22.1.2015 Komission näkemys Suomen kilpailukyvystä Nurkkakuntaisuus uhkaa Merkittävimmät ongelmat jalostusasteessa ja innovaatiotoiminnassa

Lisätiedot

POHJOIS-POHJANMAAN LIITTO PÖYTÄKIRJA 7/ (14) Keisanen Päivi. Timisjärvi Katarina Jäsen. Kurvinen Anne-Maaria ELY-keskus

POHJOIS-POHJANMAAN LIITTO PÖYTÄKIRJA 7/ (14) Keisanen Päivi. Timisjärvi Katarina Jäsen. Kurvinen Anne-Maaria ELY-keskus POHJOIS-POHJANMAAN LIITTO PÖYTÄKIRJA 7/2017 1 (14) MYR:in sihteeristö Aika 03.10.2017 klo 09:00-10:10 Paikka Siikasali, Sepänkatu 20, Oulu Läsnä Rämet Jussi Puheenjohtaja Laukkanen Heikki sihteeri Ilola

Lisätiedot

Ohjelmakausi TEM Maaliskuu 2012

Ohjelmakausi TEM Maaliskuu 2012 Ohjelmakausi 2014-2020 TEM Maaliskuu 2012 Hallituksen linjaukset Rakennerahastouudistuksesta 2014+ (1) Hallitusohjelma Alueiden suunnittelu- ja päätöksentekojärjestelmää kehitetään siten, että kansallinen

Lisätiedot

Yritysten näkymät Pohjanmaalla 14.9.2010 Bengt Jansson

Yritysten näkymät Pohjanmaalla 14.9.2010 Bengt Jansson Yritysten näkymät Pohjanmaalla 14.9.2010 Bengt Jansson Toimialarakenne 2009, P:maa+ K-P yht. n. 112 800 työllistä 28 % 10 % 24 % Alkutuotanto Teollisuus Rakentaminen Kauppa Yksityiset palvelut Julkinen

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan liitto MYR sihteeristö 2/2019 ( ) 1 KESKI-POHJANMAAN LIITTO - MELLERSTA ÖSTERBOTTENS FÖRBUND

Keski-Pohjanmaan liitto MYR sihteeristö 2/2019 ( ) 1 KESKI-POHJANMAAN LIITTO - MELLERSTA ÖSTERBOTTENS FÖRBUND Keski-Pohjanmaan liitto MYR sihteeristö 2/2019 (5.4.2019) 1 KESKI-POHJANMAAN LIITTO - MELLERSTA ÖSTERBOTTENS FÖRBUND Sihteeristö 2/2019 ESITYSLISTA Kokousaika: Perjantai 5.4.2019 klo 9.30- Kokouspaikka:

Lisätiedot

Työvoiman saatavuus Lapissa Rovaniemi Rahoitusasiantuntija Liisa Irri

Työvoiman saatavuus Lapissa Rovaniemi Rahoitusasiantuntija Liisa Irri Euroopan sosiaalirahaston mahdollisuudet edistää työvoiman saatavuutta Työvoiman saatavuus Lapissa Rovaniemi 5.6.2017 Rahoitusasiantuntija Liisa Irri ESR:n toimintalinjat ja erityistavoitteet TL 3 Työllisyys

Lisätiedot

KESKI-POHJANMAAN MAAKUNTASTRATEGIAN KEHITTÄMISTEEMAN MAASEUDUN TEEMARYHMÄ. Keski-Pohjanmaan liitto, Rantakatu 14, Kokkola, kokoushuone 2. krs.

KESKI-POHJANMAAN MAAKUNTASTRATEGIAN KEHITTÄMISTEEMAN MAASEUDUN TEEMARYHMÄ. Keski-Pohjanmaan liitto, Rantakatu 14, Kokkola, kokoushuone 2. krs. KOKOUSMUISTO KESKI-POHJANMAAN MAAKUNTASTRATEGIAN KEHITTÄMISTEEMAN MAASEUDUN TEEMARYHMÄ Aika: Perjantaina 19.9.2014 klo 8.30 10.00 Paikka: Keski-Pohjanmaan liitto, Rantakatu 14, Kokkola, kokoushuone 2.

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelma

Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelma Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma Euroopan sosiaalirahaston ajankohtaiset kuulumiset Rakennerahastoinfo 24.1.2019 Rahoituspäällikkö Riitta Ilola ESR v. 2018 Myönnetty ESR-rahoitus

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma. Keski-Suomen ELY-keskus Ylijohtaja Juha S. Niemelä

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma. Keski-Suomen ELY-keskus Ylijohtaja Juha S. Niemelä Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma Keski-Suomen ELY-keskus Ylijohtaja Juha S. Niemelä Kumppanuussopimus kokoaa rahastojen tulostavoitteet ja yhteensovituksen Landsbygdsutvecklings

Lisätiedot

Pirkanmaan liiton EAKR haku mennessä

Pirkanmaan liiton EAKR haku mennessä Pirkanmaan liiton EAKR haku 16.2.2015 mennessä EU-rahoitteisen hanketoiminnan hakuinfo Tiina Harala Yleistä Pirkanmaan liiton EAKR-hausta Haku päättyy 16.2.2015 Auki molemmat toimintalinjat ja periaatteessa

Lisätiedot

Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus

Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus 9.5.2018 Rakennerahasto-ohjelma Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 (EAKR, ESR) Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) - Tavoitteena: - Parantaa työllisyyttä, lisätä

Lisätiedot

Rahoitusmahdollisuudet tulevalla ohjelmakaudella

Rahoitusmahdollisuudet tulevalla ohjelmakaudella Rahoitusmahdollisuudet tulevalla ohjelmakaudella Matkailuyritysverkosto Myyntiä, markkinointia, edunvalvontaa 3.10.2013 Survon kartano Ulla Mehto-Hämäläinen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma Kehittämisohjelmasta

Lisätiedot

ESR YHTEENSÄ 2, , ,432 0 EU 1, , ,208 0 Valtio 0, , ,916 0 Kunta 0, , ,308 0

ESR YHTEENSÄ 2, , ,432 0 EU 1, , ,208 0 Valtio 0, , ,916 0 Kunta 0, , ,308 0 Maakuntaohjelman toimeenpanosuunnitelma Taulukko täytetään soveltuvin osin erikseen vuosille 2018 ja 2019 19.10.2017 VAIN VALKOISELLA POHJALLA 0:LLA MERKITTYIHIN SOLUIHIN VOI TÄYTTÄÄ LUKUJA LIITE 2 Vuosi:

Lisätiedot

Etelä-Suomi Etelä-Karjala, Kanta-Häme, Kymenlaakso, Päijät-Häme ja Uusimaa

Etelä-Suomi Etelä-Karjala, Kanta-Häme, Kymenlaakso, Päijät-Häme ja Uusimaa HAKUINFO Hämeen ELY-keskuksen alueellinen ESR-haku 13.2.2015 Etelä-Suomi Etelä-Karjala, Kanta-Häme, Kymenlaakso, Päijät-Häme ja Uusimaa Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 - rakennerahasto-ohjelma Ohjelma-asiakirja:

Lisätiedot

Alueellinen kilpailukyky ja työllisyys tavoite. Pohjois-Suomen toimenpideohjelma 2007-2013 EAKR

Alueellinen kilpailukyky ja työllisyys tavoite. Pohjois-Suomen toimenpideohjelma 2007-2013 EAKR Alueellinen kilpailukyky ja työllisyys tavoite Pohjois-Suomen toimenpideohjelma 2007-2013 EAKR 15.2.2007 Terttu Väänänen Pohjois-Suomen ohjelma- -alue Asukasluku: 634 472 as. Pinta-ala: 133 580 km2 Maakunnat:

Lisätiedot

KESKI-POHJANMAAN MAAKUNTASTRATEGIAN KEHITTÄMISTEEMAN MAASEUDUN TEEMARYHMÄ

KESKI-POHJANMAAN MAAKUNTASTRATEGIAN KEHITTÄMISTEEMAN MAASEUDUN TEEMARYHMÄ KOKOUSMUISTIO KESKI-POHJANMAAN MAAKUNTASTRATEGIAN KEHITTÄMISTEEMAN MAASEUDUN TEEMARYHMÄ Aika: Tiistai 29.11.2016 klo 9.00 11.00 Paikka: Keski-Pohjanmaan liitto kokoushuone 2 krs Läsnä: Kaipainen Jouni

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/ Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/ Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/2016 1 n kokous Kokousaika kello 14:00 16.15 Kokouspaikka Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Asialista: Sivu 1 Kokouksen avaus

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan hakuinfo EAKR

Etelä-Pohjanmaan hakuinfo EAKR Etelä-Pohjanmaan hakuinfo EAKR Päivi Mäntymäki Aamupäivän ohjelmasta Klo 9.00 Klo 10.00 Klo 10.30 Klo 12.00 EAKR Kahvitauko ESR Tilaisuus päättyy 2 EAKR-haku Hakemuksia vain toimintalinjaan 2 Uuden tiedon

Lisätiedot

sihteeristö Maakunnan yhteistyöryhmä Etelä-Suomen seuraava EAKR-hankehaku MYRS

sihteeristö Maakunnan yhteistyöryhmä Etelä-Suomen seuraava EAKR-hankehaku MYRS Maakunnan yhteistyöryhmän 43 05.10.2016 sihteeristö Maakunnan yhteistyöryhmä 42 17.10.2016 Etelä-Suomen seuraava EAKR-hankehaku MYRS 05.10.2016 43 Etelä-Suomen maakunnan liittojen vuoden 2017 EAKR-haku

Lisätiedot

Koulutuspäivä Hippos/ProAgria ProAgria

Koulutuspäivä Hippos/ProAgria ProAgria Koulutuspäivä Hippos/ProAgria ProAgria 9.4.2008 Vesa Niskanen Yksikönpäällikkö Uudenmaan TE-keskus/maaseutuosasto Sivu 1 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2007-2013 (MAKE) Unohtakaa kaikki se mitä

Lisätiedot

Pirkanmaan liiton EAKR haku mennessä

Pirkanmaan liiton EAKR haku mennessä Pirkanmaan liiton EAKR haku 4.3.2019 mennessä Pirkanmaan liiton hakuinfo Tiina Harala Yleistä Pirkanmaan liiton EAKR-hausta Haku päättyy 4.3.2019 Auki molemmat toimintalinjat ja kaikki EAKR:n erityistavoitteet

Lisätiedot

Toimialakatsaus 2011

Toimialakatsaus 2011 Toimialakatsaus 2011 Tilastoaineiston lähteet: Graafit perustuvat Tilastokeskuksen, Työ- ja elinkeinoministeriön ja ETLAn sekä Pohjanmaan kauppakamarin omaan aineistoon. Toimialarakenne 2009, P:maa + K-P

Lisätiedot

KESKI-POHJANMAAN MAAKUNTASTRATEGIAN KEHITTÄMISTEEMAN HYVINVOIVA KESKI-POHJANMAA -TYÖRYHMÄ

KESKI-POHJANMAAN MAAKUNTASTRATEGIAN KEHITTÄMISTEEMAN HYVINVOIVA KESKI-POHJANMAA -TYÖRYHMÄ KOKOUSMUISTIO KESKI-POHJANMAAN MAAKUNTASTRATEGIAN KEHITTÄMISTEEMAN HYVINVOIVA KESKI-POHJANMAA -TYÖRYHMÄ Aika: Maanantaina 15.9.2014 klo 9.00 11.00 Paikka: Keski-Pohjanmaan liitto, Rantakatu 14, Kokkola,

Lisätiedot

Manner- Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 nvm Sirpa Karjalainen MMM

Manner- Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 nvm Sirpa Karjalainen MMM Manner- Suomen maaseudun kehittämisohjelma 014 00 nvm Sirpa Karjalainen MMM Sivu 1 Ohjelman varojen kohdennus Luonnonhaittakorvaus* Ympäristökorvaus Neuvonta Eläinten hyvinvointi Luomuviljelyn tuki Maatalousinvestoinnit

Lisätiedot

Etelä- ja Länsi-Suomen alueellinen suunnitelma. ja EU:n komission lähtökohdat kumppanuussopimusneuvotteluihin Suomen kanssa

Etelä- ja Länsi-Suomen alueellinen suunnitelma. ja EU:n komission lähtökohdat kumppanuussopimusneuvotteluihin Suomen kanssa EU:n rakennerahastokausi 2014-2020 Etelä- ja Länsi-Suomen alueellinen suunnitelma (versio 25.10.2012) ja EU:n komission lähtökohdat kumppanuussopimusneuvotteluihin Suomen kanssa Mari Kuparinen 16.11.2012

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelma

Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelma EU:n rakennerahasto-ohjelmakauden info- ja koulutustilaisuus 14.11.2013 Valtion virastotalo Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma EU-koordinaattori Mika Villa, Varsinais-Suomen

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA No 1/ Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA No 1/ Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA No 1/2017 1 n kokous Kokousaika kello 9:00 12:00 Kokouspaikka Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Asialista: Sivu 1 Kokouksen avaus

Lisätiedot

Ajankohtaista maaseutuohjelmasta. Kukka Kukkonen, asiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Maaseudun kehittämisen rahoitusinfo 25.2.

Ajankohtaista maaseutuohjelmasta. Kukka Kukkonen, asiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Maaseudun kehittämisen rahoitusinfo 25.2. Ajankohtaista maaseutuohjelmasta Kukka Kukkonen, asiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Maaseudun kehittämisen rahoitusinfo 25.2.2015, Pohto Sivu 1 26.2.2015 Ajankohtaista Ohjelmien ja säädösten tilanne

Lisätiedot

Miten maakuntaohjelmaa on toteutettu Pohjois-Savossa. Aluekehitysjohtaja Satu Vehreävesa

Miten maakuntaohjelmaa on toteutettu Pohjois-Savossa. Aluekehitysjohtaja Satu Vehreävesa Miten maakuntaohjelmaa 2014-2017 on toteutettu Pohjois-Savossa Aluekehitysjohtaja Satu Vehreävesa 15.5.2017 Pohjois-Savon maakuntasuunnitelman 2030 ja maakuntaohjelman 2014-2017 toimintalinjat Aluerahoitukset

Lisätiedot

EU:n rakennerahastokausi 2014-2020

EU:n rakennerahastokausi 2014-2020 EU:n rakennerahastokausi 2014-2020 Etelä- ja Länsi-Suomen alueellinen suunnitelma (versio 30.11.2012) ja EU:n komission lähtökohdat kumppanuussopimusneuvotteluihin Suomen kanssa Mari Kuparinen 17.1.2013

Lisätiedot

Maaseuturahaston mahdollisuudet 2014-2020

Maaseuturahaston mahdollisuudet 2014-2020 Maaseuturahaston mahdollisuudet 2014-2020 Satakunnan rahoitusinfo Pori 5.6.2014 Satakunnan ELY-keskus, Aluekehitysyksikkö, Timo Pukkila 6.6.2014 1 Maaseuturahasto Satakunnassa 2007-2013 Satakunnan ELY-keskus

Lisätiedot

TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Yritys- ja alueosasto

TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Yritys- ja alueosasto TYÖ JA ELINKEINOMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Yritys ja alueosasto 10.3.2016 EUROOPAN ALUEELLINEN YHTEISTYÖ TAVOITETTA 2014 2020 TOTEUTTAVIEN RAJAT YLITTÄVÄN YHTEISTYÖN OHJELMIEN VUODEN 2016 VALTION RAHOITUSOSUUDEN

Lisätiedot

ESR YHTEENSÄ 2, , ,421 0 EU 1, , ,211 0 Valtio 0, , ,908 0 Kunta 0, , ,303 0

ESR YHTEENSÄ 2, , ,421 0 EU 1, , ,211 0 Valtio 0, , ,908 0 Kunta 0, , ,303 0 Maakuntaohjelman toimeenpanosuunnitelma Taulukko täytetään soveltuvin osin erikseen vuosille 2017 ja 2018 9.6.2016 VAIN VALKOISELLA POHJALLA 0:LLA MERKITTYIHIN SOLUIHIN VOI TÄYTTÄÄ LUKUJA LIITE 2 Vuosi:

Lisätiedot

LÄNSI-SUOMEN EAKR-OHJELMA

LÄNSI-SUOMEN EAKR-OHJELMA LÄNSI-SUOMEN EAKR-OHJELMA Vipuvoimaa EU:lta Keski-Suomeen 2007-2013 Koulutustilaisuudet 23.11. ja 4.12.2007 www.keskisuomi.fi/eulehti Pirjo Peräaho Hilkka Laine Keski-Suomen liitto LÄNSI-SUOMEN EAKR-OHJELMA

Lisätiedot

Yleistä & ajankohtaista maaseutuohjelmasta. Veli Koski, Keski-Suomen ELY-keskus Maaseudun hanketuki-info

Yleistä & ajankohtaista maaseutuohjelmasta. Veli Koski, Keski-Suomen ELY-keskus Maaseudun hanketuki-info Yleistä & ajankohtaista maaseutuohjelmasta Veli Koski, Keski-Suomen ELY-keskus Maaseudun hanketuki-info 27.5.2015 Sivu 1 27.5.2015 Hakujen alkaminen 11.5.2015 haettavaksi ovat avautuneet: o Yritystuet

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 9 1. Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies. Asialista 1. Kokouksen avaus...

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 9 1. Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies. Asialista 1. Kokouksen avaus... Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 9 1 n kokous Kokousaika kello 9-11 Kokouspaikka Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Asialista 1. Kokouksen avaus... 3 2. Asialistan

Lisätiedot

Otsikko Sivu. 52 Kokouksen avaaminen Edellisen kokouksen pöytäkirja 5

Otsikko Sivu. 52 Kokouksen avaaminen Edellisen kokouksen pöytäkirja 5 PÖYTÄKIRJA 7/2019 1 AIKA 23.09.2019 klo 11:30 PAIKKA Uudenmaan liitto, Esterinportti 2 B, Maakuntasali KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 52 Kokouksen avaaminen 4 53 Edellisen kokouksen pöytäkirja 5 54 EU:n

Lisätiedot

KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ SUOMEN RAKENNERAHASTO-OHJEL- MAN MYÖNTÄMISVALTUUKSIEN JAKO VUONNA 2019

KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ SUOMEN RAKENNERAHASTO-OHJEL- MAN MYÖNTÄMISVALTUUKSIEN JAKO VUONNA 2019 TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ Päätösehdotus Liite 2 Alueet ja kasvupalvelut -osasto 31.1.2019 Jakelussa mainituille KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ 2014 2020 SUOMEN RAKENNERAHASTO-OHJEL- MAN MYÖNTÄMISVALTUUKSIEN

Lisätiedot

Yritys- ja hankerahoitus Pohjois-Karjala vuosi 2016

Yritys- ja hankerahoitus Pohjois-Karjala vuosi 2016 Yritys- ja hankerahoitus Pohjois-Karjala vuosi 2016 Rahoituksen kohdentuminen Pohjois-Karjalassa Rahoituslähteet: Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR), sosiaalirahasto (ESR) Kestävää kasvua ja työtä -ohjelma

Lisätiedot

Yleistä maaseutuohjelmasta

Yleistä maaseutuohjelmasta Yleistä maaseutuohjelmasta -Hankehallinnointikoulutus 15.1.2018 Maria Konsin-Palva Uudenmaan maaseutuohjelmavastaava Uudenmaan ELY-keskus Sivu 1 Hankehallinnointikoulutus 15.1. Leader-ryhmät ja ELY-keskukset

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma. Hämeen ELY-keskus Pekka Mutanen 7.10.2014

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma. Hämeen ELY-keskus Pekka Mutanen 7.10.2014 Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma Hämeen ELY-keskus Pekka Mutanen 7.10.2014 Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 -ohjelma Sisaltää EAKR Euroopan aluekehitysrahaston ja ESR

Lisätiedot

EUROOPPA-PÄIVÄ

EUROOPPA-PÄIVÄ EUROOPPA-PÄIVÄ EUROOPAN SOSIAALIRAHASTON (ESR) RAHOITUS Euroopan Sosiaalirahaston rahoitus Millainen hanke voi saada rahoitusta Kuka voi hakea rahoitusta Miten ja milloin haen rahoitusta ESR-osarahoitetun

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelman ohjelman tilannekatsaus

Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelman ohjelman tilannekatsaus Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 Suomen rakennerahasto-ohjelman ohjelman tilannekatsaus Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman seurantakomitean kokous Turku, 23.5.2016 Ylitarkastaja Hanna-Mari Kuhmonen,

Lisätiedot

MAAKUNTAOHJELMA MAKO -työryhmät ja ALKE tilannekuvatyöryhmä, jäsenet Osaaminen jäsen varajäsen organisaatio Aittola Marko Jokela

MAAKUNTAOHJELMA MAKO -työryhmät ja ALKE tilannekuvatyöryhmä, jäsenet Osaaminen jäsen varajäsen organisaatio Aittola Marko Jokela MAAKUNTAOHJELMA 2018-2021 MAKO -työryhmät ja ALKE tilannekuvatyöryhmä, jäsenet 28.2.2019 Osaaminen Aittola Marko Jokela Anne Kokkolan yliopistokeskus Chydenius Elfving Jennie Ovaskainen Marko Centria amk

Lisätiedot

Etelä- ja Länsi-Suomen alueellinen suunnitelma. ja EU:n komission lähtökohdat kumppanuussopimusneuvotteluihin Suomen kanssa

Etelä- ja Länsi-Suomen alueellinen suunnitelma. ja EU:n komission lähtökohdat kumppanuussopimusneuvotteluihin Suomen kanssa EU:n rakennerahastokausi 2014-2020 Etelä- ja Länsi-Suomen alueellinen suunnitelma (versio 25.10.2012) ja EU:n komission lähtökohdat kumppanuussopimusneuvotteluihin Suomen kanssa Aluekehitysjohtaja Varpu

Lisätiedot

PAIKKA Botta, Museokatu 10, Helsinki, Chydenius-kabinetti, lounas klo Juhlasalissa. Otsikko Sivu. 33 Kokouksen järjestäytyminen 4

PAIKKA Botta, Museokatu 10, Helsinki, Chydenius-kabinetti, lounas klo Juhlasalissa. Otsikko Sivu. 33 Kokouksen järjestäytyminen 4 PÖYTÄKIRJA 4/2016 1 Maakunnan yhteistyöryhmä AIKA 31.08.2016 klo 11:30-13:35 PAIKKA Botta, Museokatu 10, Helsinki, Chydenius-kabinetti, lounas klo 11.00 Juhlasalissa KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 33 Kokouksen

Lisätiedot

Ajankohtaista maaseuturahastosta

Ajankohtaista maaseuturahastosta Ajankohtaista maaseuturahastosta Maaseuturahaston rahoitusinfo Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Tiina Suutari, ryhmäpäällikkö Vuoden 2017 rahoitus Maaseutuohjelman rahoituskiintiö vuodelle 2017 on yhteensä

Lisätiedot

KYMENLAAKSON LIITTO Regional Council of Kymenlaakso

KYMENLAAKSON LIITTO Regional Council of Kymenlaakso 1 / 5 AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JAOSTO 1 / 2015 PÖYTÄKIRJA KL/161/000208/2015 Aika: 9.3.2015 14:00-15:00 Paikka: Kotka, maakuntatalo 1 Kokouksen avaus As. nro 1 2 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus

Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus 14.2.2017 Pirkanmaan liiton EAKR-rahoitus - Pirkanmaan liitolla on vuosittain myönnettävissä noin 2 miljoonaa euroa Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoitusta

Lisätiedot

Ohjelmakausi 2014-2020

Ohjelmakausi 2014-2020 Hämeen liiton EAKR-info 11.6.2014 Osmo Väistö, Hämeen liitto Ohjelmakausi 2014-2020 Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020, Suomen rakennerahasto-ohjelma Rakennerahasto-ohjelman rahoitus vuonna 2014 Kanta-Hämeessä

Lisätiedot

ESITYSLISTA Päijät-Hämeen yhteistyöryhmä /2017

ESITYSLISTA Päijät-Hämeen yhteistyöryhmä /2017 SISÄLLYSLUETTELO 1. KOKOUKSEN AVAUS 4 2. KOKOUKSEN PÄÄTÖSVALTAISUUS 4 3. KOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYKSEN HYVÄKSYMINEN 4 4. PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN VALITSEMINEN 4 5. MAAKUNTAUUDISTUKSEN TILANNEKATSAUS 4 6. YHTEISTYÖRYHMÄN

Lisätiedot

Katse työllisyyteen Hyvinvointifoorumi Kajaanissa 8.12.2014 Anne Huotari Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Katse työllisyyteen Hyvinvointifoorumi Kajaanissa 8.12.2014 Anne Huotari Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ESR-hankkeet ja rahoitusmahdollisuudet Katse työllisyyteen Hyvinvointifoorumi Kajaanissa 8.12.2014 Anne Huotari Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Alueellinen ESR-rahoitus Kainuussa ohjelmakaudella 2014-2020,

Lisätiedot

Uusi SeutUra -hanke. Uusi SeutUra hanke edistää osaavan työvoiman ja Pielisen Karjalan työpaikkojen kohtaamista

Uusi SeutUra -hanke. Uusi SeutUra hanke edistää osaavan työvoiman ja Pielisen Karjalan työpaikkojen kohtaamista Uusi SeutUra -hanke Uusi SeutUra hanke edistää osaavan työvoiman ja Pielisen Karjalan työpaikkojen kohtaamista Pielisen Karjalan vahvat klusterit Tässä aineistossa on tarkasteltu Pielisen Karjalan eli

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisohjelman tilannekatsaus

Maaseudun kehittämisohjelman tilannekatsaus Maaseudun kehittämisohjelman tilannekatsaus MYR 13.3.2015 Ulla Mehto-Hämäläinen Keski-Suomen ELY-keskus Sivu 1 16.3.2015 Työryhmät MYR asettanut kaksi työryhmää maaseudun kehittämisohjelman tueksi: biotalouden

Lisätiedot

sihteeristö Maakunnan yhteistyöryhmä Etelä-Suomen seuraava EAKR-hankehaku MYRS

sihteeristö Maakunnan yhteistyöryhmä Etelä-Suomen seuraava EAKR-hankehaku MYRS Maakunnan yhteistyöryhmän 57 07.10.2015 sihteeristö Maakunnan yhteistyöryhmä 50 19.10.2015 Etelä-Suomen seuraava EAKR-hankehaku MYRS 07.10.2015 57 Etelä-Suomen maakunnan liittojen vuoden 2016 EAKR-haku

Lisätiedot

Business as (un)usual rahoittajan näkökulma Ilmi Tikkanen

Business as (un)usual rahoittajan näkökulma Ilmi Tikkanen Business as (un)usual rahoittajan näkökulma 13.8.2013 Ilmi Tikkanen EU hankkeiden vaikuttavuudesta Havaintoja EU:n ohjelmakaudelta 2007 2013 Tuleva EU:n ohjelmakausi 2014 2020 (valmistelu) Etelä-Suomen

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelman tuki alueellisen elinvoimaisuuden vahvistamisessa Työ- ja elinkeinoministeriö Alueosasto Kumppanuussopimus kokoaa rahastojen tulostavoitteet

Lisätiedot

Ajankohtaista ESR-ohjelmassa

Ajankohtaista ESR-ohjelmassa Ajankohtaista ESR-ohjelmassa 24.4.2012 Hanketapaaminen, Suomussalmi ESR-koordinaattori Verna Mustonen Kainuun ELY-keskus Hanke TL Toteuttaja Toteutusaika S11564 PALi Mittalaitelaboratorion ja Biotekniikan

Lisätiedot

EU:n tuleva rr-ohjelmakausi Eira Varis Aluekehityspäällikkö Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

EU:n tuleva rr-ohjelmakausi Eira Varis Aluekehityspäällikkö Pohjois-Karjalan maakuntaliitto EU:n tuleva rr-ohjelmakausi 2014-2020 Eira Varis Aluekehityspäällikkö Pohjois-Karjalan maakuntaliitto Aluepolitiikka 2014-2020 Euroopan komission rahoituskehysehdotus 10/2011 336 miljardia euroa, 5,3%

Lisätiedot

Rakennerahastot ja kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen kaupunkialueilla. Työ- ja elinkeinoministeriö Alueosasto

Rakennerahastot ja kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen kaupunkialueilla. Työ- ja elinkeinoministeriö Alueosasto Rakennerahastot ja kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen kaupunkialueilla Työ- ja elinkeinoministeriö Alueosasto - yleistä Ohjelman EAKR- ja ESR-rahoitusta ei käytetä yhteisölähtöisen paikalliskehittämisen

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä ohjelma Maakuntavaltuusto Jussi Lehtinen

Kestävää kasvua ja työtä ohjelma Maakuntavaltuusto Jussi Lehtinen Kestävää kasvua ja työtä ohjelma 2014 2020 Maakuntavaltuusto 15.12.2014 Jussi Lehtinen EAKR rahoituksen jakautuminen ohjelmakaudella 2014 2020, Kymenlaakso Pk yritysten kilpailukyvyn parantaminen n. 28

Lisätiedot

EU:n rajat ylittävän alueellisen yhteistyön ohjelmien rooli Itämeristrategian toteuttamisessa

EU:n rajat ylittävän alueellisen yhteistyön ohjelmien rooli Itämeristrategian toteuttamisessa EU:n rajat ylittävän alueellisen yhteistyön ohjelmien rooli Itämeristrategian toteuttamisessa Itämeren alue kutsuu miten Suomessa vastataan? Helsinki/TEM, 8.9.2010 Petri Haapalainen, TEM petri.haapalainen@tem.fi

Lisätiedot

ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa

ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa 5.2.2016 AIKO Hallitukselle on tärkeää, että koko Suomen erilaiset voimavarat saadaan hyödynnettyä kasvun ja työllistymisen varmistamiseksi. Siksi

Lisätiedot

Pohjois-Savon liitto, maakuntasali, Sepänkatu 1, Kuopio

Pohjois-Savon liitto, maakuntasali, Sepänkatu 1, Kuopio Esityslista 2/2017 1 (5) Aika ma 20.3.2017 klo 9.00 Paikka Pohjois-Savon liitto, maakuntasali, Sepänkatu 1, Kuopio Kokouksen esityslista liitteineen on saatavana Pohjois-Savon liiton www-sivuilta: www.pohjois-savo.fi/myr

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan maakuntaliiton EAKR-rahoitus

Pohjois-Karjalan maakuntaliiton EAKR-rahoitus Pohjois-Karjalan maakuntaliiton EAKR-rahoitus Ulla-Riitta Pölönen Pohjois-Karjalan maakuntaliitto 25.1.2018 Kestävää kasvua ja työtä -rakennerahaston toimintalinjat ja erityistavoitteet Kestävää kasvua

Lisätiedot

MAAKUNTAOHJELMA MAKO -työryhmät ja ALKE tilannekuvatyöryhmä, jäsenet Osaaminen jäsen varajäsen organisaatio Aittola Marko Jokela

MAAKUNTAOHJELMA MAKO -työryhmät ja ALKE tilannekuvatyöryhmä, jäsenet Osaaminen jäsen varajäsen organisaatio Aittola Marko Jokela MAAKUNTAOHJELMA 2018-2021 MAKO -työryhmät ja ALKE tilannekuvatyöryhmä, jäsenet 19.2.2019 Osaaminen Aittola Marko Jokela Anne Kokkolan yliopistokeskus Chydenius Elfving Jennie Ovaskainen Marko Centria amk

Lisätiedot

KESKI-POHJANMAAN MAAKUNTASTRATEGIAN KEHITTÄMISTEEMAN YRITTÄVÄ KESKI-POHJANMAA -TYÖRYHMÄ

KESKI-POHJANMAAN MAAKUNTASTRATEGIAN KEHITTÄMISTEEMAN YRITTÄVÄ KESKI-POHJANMAA -TYÖRYHMÄ KOKOUSMUISTIO KESKI-POHJANMAAN MAAKUNTASTRATEGIAN KEHITTÄMISTEEMAN YRITTÄVÄ KESKI-POHJANMAA -TYÖRYHMÄ Aika: 8.9.2016 klo 9.00 11.00 Paikka: Keski-Pohjanmaan liitto, Rantakatu 14, Kokkola, kokoushuone 2.

Lisätiedot

Euroopan alueellisen yhteistyön ja Keskinen Itämeri/Central Baltic ohjelman merkitys Suomessa

Euroopan alueellisen yhteistyön ja Keskinen Itämeri/Central Baltic ohjelman merkitys Suomessa Euroopan alueellisen yhteistyön ja Keskinen Itämeri/Central Baltic ohjelman merkitys Suomessa Suomen CB kontaktipisteen avajaiset Uudenmaan liitto, 15.10.2014 harry.ekestam@tem.fi Rakennerahastojen Euroopan

Lisätiedot

Ajankohtaista ESR-rahoituksessa. Verna Mustonen , Kajaani

Ajankohtaista ESR-rahoituksessa. Verna Mustonen , Kajaani Ajankohtaista ESR-rahoituksessa Verna Mustonen 29.8.2017, Kajaani ESR:n toimintalinjat ja erityistavoitteet TL 3 Työllisyys ja työvoiman liikkuvuus (47 %) ET 6.1 Nuorten ja muiden heikossa työmarkkina-asemassa

Lisätiedot

KESKI-POHJANMAAN MAAKUNTASTRATEGIAN KEHITTÄMISTEEMAN MAASEUDUN TEEMARYHMÄ. Riistaravintola Pikku Peura, Valkeisenjärvi

KESKI-POHJANMAAN MAAKUNTASTRATEGIAN KEHITTÄMISTEEMAN MAASEUDUN TEEMARYHMÄ. Riistaravintola Pikku Peura, Valkeisenjärvi KOKOUSMUISTIO KESKI-POHJANMAAN MAAKUNTASTRATEGIAN KEHITTÄMISTEEMAN MAASEUDUN TEEMARYHMÄ Aika: Perjantaina 12.6.2015 klo 10.00 12.00 Paikka: Riistaravintola Pikku Peura, Valkeisenjärvi Läsnä: Kaipainen

Lisätiedot

Osallisuutta, osaamista, työtä ja hyvinvointia

Osallisuutta, osaamista, työtä ja hyvinvointia Osallisuutta, osaamista, työtä ja hyvinvointia Euroopan sosiaalirahasto ESR Porvoo 7.2.2019 Hämeen ELY-keskus Merja Rossi Euroopan sosiaalirahasto ESR EU -ohjelman ja Euroopan sosiaalirahaston ESR tavoitteena

Lisätiedot

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry Jarmo Lusa

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry Jarmo Lusa Henkilöstöjärjestöjen tiedonvaihtoryhmä, kokous 7/2017 Aika: to klo 14.00 16.00 Paikka: Etelä-Pohjanmaan liitto, Maakuntasali (Kampusranta 9 C, Seinäjoki, Frami, 4. kerros) Osallistujat: Julkisalan koulutettujen

Lisätiedot

Hankekahvit Sotkamo Verna Mustonen

Hankekahvit Sotkamo Verna Mustonen Ajankohtaista ESR-rahoituksessa Hankekahvit Sotkamo Verna Mustonen 19.1.2017 ESR:n toimintalinjat ja erityistavoitteet TL 3 Työllisyys ja työvoiman liikkuvuus (47 %) ET 6.1 Nuorten ja muiden heikossa työmarkkina-asemassa

Lisätiedot

Satakunnan Leader-ryhmät Noormarkku

Satakunnan Leader-ryhmät Noormarkku Satakunnan Leader-ryhmät Noormarkku 12.2.2015 Mitä Leader on? Kannustetaan paikallisia toimijoita omaehtoiseen kehittämistyöhön. Neuvotaan ideoiden kehittelyssä ja valmistelussa hankkeiksi. Myönnetään

Lisätiedot