Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan kielistrategia

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan kielistrategia"

Transkriptio

1 1/12 Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan kielistrategia Sisällysluettelo 1 Johdanto Nykytila Keskeiset arvot Tulevaisuudenvisiot ja tavoitteet Yhdenvertaiset mahdollisuudet Elävä kolmekielisyys arjessa Kielet ovat yhteinen asia Positiivinen perusasenne Kielet käytännössä Suomi, ruotsi ja englanti HYYn toiminnassa HYYn hallitus ja asiantuntijat Viestintä Vastuualueet ja kääntäjät Palvelut jäsenille ja järjestöille Edunvalvonta Helsingin yliopisto Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö ja Nyyti ry Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Suomen ylioppilaskuntien liitto Svenska studerandes intresseförening Toteutus ja seuranta... 7

2 2/12 1 Johdanto 1.1 Nykytila Helsingin yliopiston ylioppilaskunnassa oli syyskuussa 2013 noin 1800 ruotsinkielistä jäsentä sekä noin 2000 kansainvälistä opiskelijaa. Ylioppilaskunnassa ruotsin kielellä on virallinen asema, joka on kirjoitettu sääntöihin. Ylioppilaskunnan hallintokieli on suomi. HYY on Suomen suurin kaksikielinen ylioppilaskunta. Kaksikielisyys velvoittaa ylioppilaskuntaa tarjoamaan palveluita sekä tiedottamaan asioista molemmilla kotimaisilla kielillä. Jatkuvasti kansainvälistyvä yliopisto tuo HYYn jäseniksi enemmän kansainvälisiä opiskelijoita, joiden opiskelu- ja viestintäkieli on useimmiten englanti. Tämä lisää paineita englannin kielen käyttöön sekä yliopistolla että ylioppilaskunnassa sekä luo velvoitteita tuoda kansainväliset opiskelijat osaksi ylioppilaskuntaa, yliopistoyhteisöä ja näiden toimintaa. Ylioppilaskunnassa on myös ruotsinkielisiä ja englanninkielisiä järjestöjä, joiden täytyy saada tarpeelliset tiedot eri järjestöpalveluista ja pystyä toimimaan ylioppilaskunnan piirissä kuten suomenkieliset järjestöt. 1.2 Keskeiset arvot Ylioppilaskunnan viralliset kielet ja englanti nähdään positiivisessa valossa ja ymmärretään kaikkien kielten käytön tarpeellisuus ylioppilaskunnan jäsenten tasavertaisessa kohtelussa. Moninaiset ajatukset ja toimintatavat rikastuttavat ylioppilaskunnan toimintaa. Käytetty kieli ei saa olla este ylioppilaskunnassa toimimiselle ja organisaation omakseen tuntemiselle. Eri kielillä toimimisen mahdollisuudet avaavat ovia osallisuudelle. Tiedon ja palvelujen löytyminen äidinkielellä suomen- ja ruotsinkielisille ja englannin kielellä kansainvälisille opiskelijoille mahdollistaa näiden ryhmien edustajien toiminnan ylioppilaskunnassa sekä oman ylioppilaskuntaidentiteetin löytämisen. Monikielisyys ja kansainvälisyys mahdollistavat monenlaisten jäsenten ja toimijoiden osallisuuden ylioppilaskunnassa. Ylioppilaskunnan kielistrategia toimii työkaluna ja ohjenuorana tämän toteutumiseksi käytännössä.

3 3/12 2 Tulevaisuudenvisiot ja tavoitteet 2.1 Yhdenvertaiset mahdollisuudet HYYn toiminta ja palvelut ovat helposti lähestyttäviä kaikille jäsenille. Keskustoimisto palvelee jäseniä ja järjestöjä niin suomeksi, ruotsiksi kuin englanniksikin ja oleellinen tieto sekä järjestöille että jäsenille on saatavilla kaikilla kolmella kielellä. Jäsenillä on yhdenvertaiset mahdollisuudet toimia osana ylioppilaskuntaa riippumatta kielestä. 2.2 Elävä kolmekielisyys arjessa Suomea ja ruotsia puhutaan kaikissa HYYn toimielimissä, juhlissa ja arjessa. HYYn toimintaa leimaa elävä kolmekielisyys, jossa jokainen tietää voivansa puhua suomea, ruotsia tai englantia ja myös uskaltaa tehdä niin. Ylioppilaskunnan kolmekielisyys näkyy myös suomenkielisille jäsenille arkipäivässä, ruohonjuuritasolla. Suomen-, ruotsin- ja englanninkieliset järjestöt HYYssä tekevät yhteistyötä kolmekielisesti. 2.3 Kielet ovat yhteinen asia Kielikysymyksiä pidetään yhteisinä asioina, jotka näkyvät kaikessa toiminnassa. Tiedonvälitys ja jäsenpalvelut toimivat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Edunvalvonta koskee kaikkia opiskelijoita kielestä riippumatta ja siksi näiden kielten tulee olla läsnä kaikessa edunvalvonnassa sekä myös tapahtumissa. Myös suomenkieliset aktiivit tuovat esiin kielikysymyksiä edunvalvonnassa ja tekevät aloitteita, jotka koskevat ruotsin ja englannin kieltä. Kaikki ylioppilaskunnassa muistavat, että on olemassa myös äidinkieleltään ruotsinkielisiä ja vieraskielisiä jäseniä ja että he kaikki eivät osaa suomea. 2.4 Positiivinen perusasenne Eri kielten käyttö HYYssä ei tunnu pakottavalta. Toimijat ymmärtävät, että on hyödyllistä saada harjoitella ja käyttää useampaa kieltä. Kielet kuuluvat arkeen HYYssä myös keskustoimistolaisten kesken ja asenteet kaksikielisyyttä ja kansainvälisyyttä kohtaan ovat positiivisia. Kommunikointi kullakin kielellä on toimivaa, ja kynnys haluamansa kielen käyttöön on matala.

4 4/12 3 Kielet käytännössä 3.1 Suomi, ruotsi ja englanti HYYn toiminnassa HYY on virallisesti kaksikielinen yhteisö, minkä myös pitää näkyä kaikessa sen toiminnassa. Kaikilla jäsenillä on tasavertainen mahdollisuus asioida HYYssä ja siksi myös englannin kielen käyttö on ensisijaisen tärkeää. Ylioppilaskunnan tärkeimpien asiakirjojen, kuten sääntöjen, strategioiden ja hallitusohjelman, tulee olla saatavana myös ruotsiksi ja englanniksi HYYn hallitus ja asiantuntijat Niin keskustoimiston työntekijöiden kuin luottamushenkilöidenkin tulee pyrkiä siihen, että HYY on aktiivisesti kaksikielinen ylioppilaskunta, jossa myös englannin kielellä on tärkeä rooli. Opasteet ja ilmoitukset esimerkiksi keskustoimiston poikkeavista aukioloajoista ovat luettavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Eri kielten käyttöön suhtaudutaan positiivisesti. Keskustelussa voidaan käyttää monia kieliä samaan aikaan, jos osapuolet niitä ymmärtävät Viestintä HYY huomioi kielet kaikessa tiedotus- ja viestintätoiminnassaan. HYYn tiedotuksen tulee olla mahdollisuuksien mukaan kolmikielistä Vastuualueet ja kääntäjät HYYn henkilökunta, hallitus ja muut toimijat huolehtivat kieliasioiden toteutumisesta yhteisesti. Eritysvastuu kieliasioiden seurannasta ja kehittämisestä on kieliasioista ja kansainvälisistä opiskelijoista vastaavalla hallituksen jäsenellä ja asiantuntijalla. Edunvalvonta kielikysymyksissä on koko ylioppilaskunnan tehtävä ja osaamisalueiden kesken tehdään aktiivisesti yhteistyötä. Yhteistyön kautta HYY välittää luonnollista suhtautumistaan ruotsin ja englannin kielen käyttöön myös muille järjestöille ja toimijoille. HYYssä toimii osa-aikaisina yksi ruotsin ja yksi englannin kielen kääntäjä Palvelut jäsenille ja järjestöille Tiedot ylioppilaskunnan palveluista jäsenille ja järjestöille ovat helposti saatavilla niin suomeksi, ruotsiksi kuin englanniksi, muun muassa HYYn verkkosivuilla. Erityisesti jäsenja järjestökirjeen tekstien tulee olla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Jäsenkirje lähetetään jäsenen äidinkielellä, jos se on suomi tai ruotsi, muussa tapauksessa englanniksi. Laajemmin edustajistolle ja jäsenistölle lähetettävissä sähköposteissa tulee vähintään otsikkojen olla suomen, ruotsin ja englannin kielillä.

5 5/12 HYYn palvelutoimisto tarjoaa jäsenille ja järjestöille laadukasta palvelua myös ruotsiksi ja englanniksi. Myös ylioppilaskunnan muut palvelut toimivat kolmikielisesti. Lapsiparkki ja oikeusapu toimivat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Niiden tulee toimia näin jatkossakin. Opiskelijakalenteri julkaistaan suomeksi ja ruotsiksi. Ylioppilaslehteä ja Studentbladetia käytetään yhtäläisinä tiedotuskanavina jäsenille. HYY kannustaa sekä Ylioppilaslehteä että Studentbladetia käyttämään lehdessä myös englannin kieltä. HYYn piirissä toimivia järjestöjä muistutetaan säännöllisesti ylioppilaskunnan kolmikielisyydestä sekä kannustetaan ja tuetaan rinnakkaiskielisessä toiminnassa. 3.2 Edunvalvonta Helsingin yliopisto HYYn tavoitteena on, että Helsingin yliopisto kehittää kansainvälistymismahdollisuuksia omilla kampuksillaan panostamalla kansainväliseen oppimisympäristöön. Lisäksi laajennetaan yhteistyötä muiden pohjoismaisten yliopistojen kanssa, erityisesti koskien opettaja- ja opiskelijavaihtoa. HYY tukee yliopistoa aktiivisesti muun muassa liikkuvuuden ja kotikansainvälistymisen kehittämisessä. HYY kannustaa kansainvälisiä opiskelijoita osallistumaan yliopistohallintoon ja edistää myös muiden kielten kuin suomen käyttömahdollisuuksia hallinnossa. Opinnot: Helsingin yliopiston vieraskielisen ja ruotsinkielisen opetuksen tulee olla yhtä tasokasta kuin suomenkielisen. Opettavan henkilökunnan kielitaito otetaan huomioon jo rekrytointitilanteissa. Henkilökunnalle on myös mahdollisuus kehittää ja ylläpitää kielitaitoaan kielikursseilla ja kansainvälisessä opettajavaihdossa. HYY tekee aktiivisesti työtä parantaakseen ruotsinkielisten opiskelijoiden edellytyksiä opiskella omalla äidinkielellään. HYY varmistaa, että Helsingin yliopisto säilyy kaksikielisenä, monitieteisenä ja sillä on valtakunnallinen vastuu muun muassa ruotsinkielisten juristien, eläinlääkäreiden, sosiaalityöntekijöiden, ja lääkäreiden kouluttamisessa ja siten myös tärkeä rooli kieltä ylläpitävänä ja kehittävänä instituutiona. Ruotsinkielisiä opetusvirkoja tulee olla riittävästi. Tärkeä päämäärä on, että ruotsinkieliset opiskelijat saavat opinto-ohjausta äidinkielellään, ja kansainväliset opiskelijat englanniksi. Tenttikysymykset on saatava hyvällä ruotsin kielellä. Opiskelijoille varmistetaan myös mahdollisuus vastata luennoilla, sekä esitellä omaa työtään suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Myös oikeus kirjoittaa lopputyönsä omalla kotimaisella kielellä on varmistettava.

6 6/12 Palvelut: Kansainvälisillä opiskelijoilla tulee olla mahdollisuus saada ohjausta ja neuvontaa englanniksi ja ruotsinkielisillä omalla äidinkielellään. On tärkeää että myös tukipalvelut kuten yliopiston verkkosivut, yliopistolaisen sähköinen työpöytä (Moodle) ja intranet Flamma, sekä kirjasto- ja ATK-palvelut toimivat ruotsiksi ja englanniksi Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö ja Nyyti ry HYY tekee edunvalvontatyötä englannin- ja ruotsinkielisen ajanvarauksen ja hoidon parantamiseksi ja valvoo YTHS:n kielistrategian toteutumista. YTHS:n tulee tarjota henkilökunnalle mahdollisuus kehittää kielitaitoaan. HYY edistää kansainvälisten opiskelijoiden terveydenhuoltoon ja tarpeisiin liittyvän tiedon keruuta, jotta YTHS ja Nyyti voivat kehittää palvelujaan myös kansainvälisille opiskelijoille Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö HYY toimii etenkin Hoasin ruotsinkielisen suullisen palvelun parantamiseksi. HYY kannustaa Hoasia ottamaan kielitaidon huomioon rekrytoinneissaan, jotta Hoasilla voitaisiin taata myös ruotsinkielinen asiakaspalvelu sekä asianmukainen lomakkeiden ja sopimusten kehittäminen ja päivittäminen Helsingin kaupunki Helsingin kasvava määrä kansainvälisiä opiskelijoita kaipaa palvelua muuallakin kuin yliopistolla. Monella kansainvälisellä opiskelijalla on myös mahdollisuus kirjautua kuntalaiseksi. Kunnalliset palvelut ovat saatavilla englannin kielellä vaihtelevasti. Helsingin kaupungin tulkkipalvelu tarjoaa monille mahdollisuuden saada esimerkiksi terveydenhoitopalveluja äidinkielellään. Toisaalta monet viranomaiset tiedottavat edelleen vain kahdella kotimaisella kielellä Suomen ylioppilaskuntien liitto Liittokokouksiin, sektoritapaamisiin ja muihin vastaaviin tilaisuuksiin tarkoitetun materiaalin tulee jatkossakin olla käännettynä hyvissä ajoin myös ruotsiksi. Kaiken kampanjamateriaalin tulee olla saatavilla ruotsiksi ja tarvittaessa englanniksi, niin pian kuin mahdollista. HYY kannustaa SYL:oa tiedottamaan toiminnastaan ja tärkeistä edunvalvonnallisista muutoksista myös englanninkielellä.

7 7/ Svenska studerandes intresseförening Tällä hetkellä Svenska studerandes intresseföreningenin (SSI) ensisijainen tehtävä on julkaista Studentbladet-lehteä. HYY tukee SSI:tä tässä toiminnassa, muun muassa ostamalla HYY-sivun palstatilan jokaisessa lehden numerossa. Sen lisäksi SSI:n pitää ottaa aktiivisempi rooli ruotsin- ja kaksikielisten opiskelija- ja ylioppilaskuntien yhteistyön syventämiseksi Suomessa. HYY kannustaa SSI:tä tekemään enemmän aloitteita edunvalvontakysymyksissä. Tämän voi toteuttaa esimerkiksi SYL:n kanssa tehtävää yhteistyötä lisäämällä, jossa SSI voisi toimia asiantuntijana kaksikielisyyttä koskevissa kysymyksissä. 4 Toteutus ja seuranta Kielistrategia tulee arvioida jokaisen vuoden lopussa. Arvioinnin tekevät kansainvälisistä asioista ja kaksikielisyydestä vastaavat henkilöt. Arvioinnin ja siitä tehtyjen johtopäätösten perusteella uusi hallitus arvioi strategiaan päivittämisen tarvetta vuoden alussa. Tarpeen vaatiessa hallitus ryhtyy toimenpiteisiin parantaakseen ja kehittääkseen toimintaa sekä ruotsin ja englannin kielten asemaa ylioppilaskunnassa ja yliopistossa. Kielistrategia on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tämä strategia tulee päivittää vähintään kerran viidessä vuodessa, seuraavan kerran vuonna 2018.

8 8/12 Liitteet (2kpl) Liite 1: Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan ruotsin- ja englanninkielinen tiedotus käytännössä Tämän dokumentin tarkoituksena on konkretisoida ja tukea HYYn kielistrategiassa määriteltyä sisäistä toimintaa käytännössä. Dokumentti on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Alla määritellään hyödylliset tiedotuskanavat sekä dokumentit jotka HYYssä systemaattisesti käännetään. Lisäksi jokaisen ylioppilaskunnan toimijan (asiantuntija, hallituksen jäsenet, valiokunta-aktiivit) tulee ottaa huomioon ruotsin- ja englanninkielisen tiedotuksen tarve muussa toiminnassaan sekä pohtia mitä muuta oman edunvalvonta-alue informaatiosta ja ajankohtaisesta materiaalista tulisi olla saatavilla myös ruotsiksi ja englanniksi. Ruotsinkielisen tiedotuksen kanavat HYYn ruotsinkieliset verkkosivut HYYn piirissä toimivat ruotsinkieliset järjestöt Pääasiassa ruotsinkieliset käyttävät samoja sähköpostilistoja kuin suomenkielisetkin. Erityisiä ruotsinkielisiä sähköpostilistoja ovat: kaksikielisyysvaliokunnan yliopiston luvalla voi tavoittaa kaikki Helsingin yliopiston ruotsinkieliset opiskelijat listan kautta Kaksikielisyysvaliokunta Ylioppilaskalenteri Studentbladetin HYY-sivu HYYn ruotsinkieliset painotuotteet kuten fuksiopas Jäsentiedote / medlemsbulletin (jäsentiedote lähetetään opiskelijoille hyy-info-listan kautta joka toinen viikko lukukausien aikana). HYYn Facebook ja tarvittaessa Twitter kaksikielisyysvaliokunnan Facebook Englanninkielisen tiedotuksen kanavat HYYn englanninkieliset verkkosivut kansainvälisten opiskelijoiden sähköpostilistat: foreign-students@helsinki.fi, degreestudents@helsinki.fi, ESN-valiokunta ja muut valiokunnat jossa käytetään englanninkieltä HYYn piirissä toimivat englanninkieliset järjestöt Ylioppilaskalenterin englanninkielinen osio HYYn englanninkieliset esitteet kuten fuksiopas Orientation Handbookin ylioppilaskunnan osuus yliopiston kansainvälisten opiskelijoiden blogi Yliopiston kansainvälisten opiskelijoiden Facebook sivu HYYn Facebooksivu ja tarvittaessa Twitter

9 9/12 Ruotsin kielelle käännettävä aineisto Ruotsin kielelle käännetään kaikki HYYssä tuotettava ja julkaistava materiaali, lukuun ottamatta hallinnon asiakirjoja kuten hallituksen ja edustajiston kokousmateriaalit ja esityslistat. Hallinnon asiakirjat käännetään pyynnöstä. Lisäksi selvityksistä ja lausunnoista riittää ruotsinkielinen kooste pyydettäessä. Englannin kielelle käännettävä aineisto Englannin kielelle käännetään mahdollisuuksien mukaan kaikki tarvittava HYYssa tuotettava ja julkaistava materiaali, lukuun ottamatta hallinnon asiakirjoja kuten hallituksen ja edustajiston kokousmateriaalit ja esityslistat. Hallinnon asiakirjat käännetään pyynnöstä. Lisäksi selvityksistä ja lausunnoista riittää englanninkielinen kooste pyydettäessä. Alle listatut aineistot käännetään aina englanniksi Fuksiopas ja uusien opiskelijoiden tervetulokirje Verkkosivut HYYn säännöt Edustajistovaalien materiaali Suurten tapahtumien kuten vuosijuhlaviikon, avajaiskarnevaalien ja muiden uusien opiskelijoiden tapahtumien, Floran päivän, itsenäisyyspäivän jne. tiedotusmateriaali Jäsen- ja järjestötiedotteet sekä muut ajankohtaiset tiedotteet harkinnan mukaan Kannanotot Selvityksistä yhteenveto Nettisivuille tulevista lausunnoista yhteenveto Kyselyt Kierrätysopas, asunnonhakuopas Jäsen- ja järjestölomakkeet HYYn tilojen käyttöehdot (myös Vanhan tilojen käyttöehdot) Tilavarausjärjestelmä Järjestöpalveluopas Toiminta-avustushakemus Kyltit ja opasteet Kutsut Materiaalit kääntäjille Informaation tulee lähteä kaikilla kolmella kielellä yhtä aikaa aina kun se on käytännössä mahdollista. Sekä kääntäjän että tiedottajan kanssa on hyvissä ajoin sovittava oikoluku- ja käännöstöistä. Materiaali kannattaa lähettää kääntäjälle vähintään kaksi päivää ennen julkaisua. Toimita kääntäjälle tiedottajan jo oikolukema teksti. Viestissä tulee mainita, mikä teksti on kyseessä (tiedote, kannanotto, kutsu etc.), missä se julkaistaan ja mihin mennessä käännös tarvitaan. Kääntäjien yhteystiedot: Englannin kielen kääntäjä: Johanna Kouva, Ruotsin kielen kääntäjä: Theresa Norrmen,

10 10/12 Visio toimenpide vastuualueet Tulevaisuuden visiot ja tavoitteet Yhdenvertaiset mahdollisuudet Monikielisyys nähdään rikkautena eikä lisätyönä. Palvelutoimisto voisi ottaa käyttöön kieliliput ensisijaisten palvelukielten selkeyttämiseksi. kaikki, hallinto Elävä kolmekielisyys arjessa kielet ovat yhteinen asia positiivinen perusasenne ylioppilaskunnan puheet pidetään mahdollisuuksien mukaan kolmekielisesti HYYn toimistolla pidetään säännöllisesti kahvitaukoja ruotsiksi usein käytetyt lyhyet tiedotustekstit löytyvät kolmikielisinä hallituksen perehdytykseen kuluu osio kielten merkityksestä ylioppilaskunnan toiminnassa kielitaidoille annetaan henkilökunnan rekrytoinnissa painoarvoa luodaan positiivinen kampanja monikielisyydestä yliopiston kanssa kaikki kielivastaava, palvelutoimisto, viestintä kielivastaava kielivastaava hallinto kielisektori, viestintä Kielet käytännössä oma toiminta Puheenjohtaja tarkistaa kokousten alussa mikä tai mitkä ovat sopivimmat kielet kyseiselle kokoukselle. hallinto

11 11/12 hallitus ja asiantuntijat viestintä kolmekielisesti osaamisalueet järjestöpalvelut Painotuotteet pyritään toteuttamaan kolmikielisinä tilan niin salliessa. hallitusta ja asiantuntijoita rohkaistaan käyttämään heille luonnollisinta kieltä Kaikissa edustajistolle tai jäsenistölle lähtevissä sähköpostiviesteissä tulee olla vähintään otsikot käännetty ruotsiksi ja englanniksi. Muodollista oikeinkirjoitusta tärkeämpää on viestin tavoittaminen. Jokainen hallituksen jäsen ja asiantuntija on vastuussa siitä että viestintä tehdään kolmikielisesti ja käännöstyö huomioidaan toteutusaikataulussa. Kaikki palvelut palvelutoimistossa sujuvat kolmikielisesti. Facebookin statuspäivitykset tehdään kolmikielisesti. Twitterissä käytetään viestin mukaan luonnollisinta kieltä. Jokaisen hallituksen on varmistettava että on toimielimiä, jotka ovat vastuussa myöskielikysymyksiin liittyvästä edunvalvonnasta. Hallituksen kielivastaava antaa heille tarpeeksi tietoja kielten asemasta ylioppilaskunnassa ja yliopistolla. järjestöille tiedotetaan kansainvälisten opiskelijoiden vastaanotosta järjestöjä kannustetaan tekemään yhteistyötä kielirajojen yli ja järjestämään kaksikielistä toimintaa Järjestökoulutuksia järjestetään kolmekielisesti. Materiaalit voidaan kääntää ja koulutuksen avainsanat voidaan kirjoittaa ruotsiksi ja englanniksi esitykseen viestintä ja edunvalvonta kaikki kaikki kaikki, viestintä hallitus, puheenjohtaja kansainväliset asiat ja järjestövastaavat järjestövastaavat järjestövastaavat, kieliasiat

12 12/12 edunvalvontaa opinnot ja palvelut YTHS ja Nyyti SYL kansainvälistymisen tulisi olla osaa HOPS:ia kansainvälisyys ja kielten opiskelu nostetaan esille yliopiston urapalveluissa Tehdään yhteistyötä Svenska ärenden - yksikön ja tiedekuntaneuvostojen kanssa jotta jokainen opiskelija voi opiskella suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi HYY valvoo YTHSn kielistrategian jalkauttamista ja lobbaa Nyytin palveluiden englanniksi löytymisen puolesta vaikutetaan SSIn kanssa jotta enemmän SYL:on kokousmateriaaleja löytyisi myös ruotsiksi ja tarvittaessa englanniksi kansainväliset asiat kansainväliset asiat, työelämäasiat kielivastaava, korkeakoulupolitiikan vastaavat kielivastaava ja sosiaalipolitiikan vastaava kielivastaava Yhteistyö etsiessään yhteistyökumppaneita kampanjoihin HYYn toimijat muistavat miettiä monikielisyyttä ja myös erilaisia toimijoita sen mukaan kaikki, kielivastaava

Kielistrategia

Kielistrategia Helsingin yliopiston ylioppilaskunta Kielistrategia 2018-2023 Kohti aidosti kansainvälistä ja kolmikielistä yliopistoyhteisöä Sisällysluettelo: Sivu 1 Johdanto 3 1.1 Nykytila ja taustaa 3 1.2 Keskeiset

Lisätiedot

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan kaksikielisyysstrategia

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan kaksikielisyysstrategia HYY:n kaksikielisyysstrategia, hyväksytty 19.11.2003 Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan kaksikielisyysstrategia Johdanto HYY on Suomen suurin ylioppilaskunta ja myös suurin kaksikielinen ylioppilaskunta.

Lisätiedot

HALLITUKSEN ESITYS LIITON KIELISTRATEGIAKSI 2014-2016

HALLITUKSEN ESITYS LIITON KIELISTRATEGIAKSI 2014-2016 HALLITUKSEN ESITYS LIITON KIELISTRATEGIAKSI 2014-2016 1. Johdanto Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto - SAMOK ry edustaa lähes 140 000 ammattikorkeakouluopiskelijaa. Vuonna 2013 SAMOKilla

Lisätiedot

Kielelliset. linjaukset

Kielelliset. linjaukset Kielelliset linjaukset 1 1 Aaltoyliopiston kielelliset linjaukset Aalto-yliopiston kielelliset periaatteet Aallossa käytetään kolmea työkieltä: suomea, ruotsia ja englantia Kaikki voivat osallistua keskusteluun

Lisätiedot

Omalla äidinkielellä tapahtuva hoito auttaa potilasta osallistumaan hoitoonsa

Omalla äidinkielellä tapahtuva hoito auttaa potilasta osallistumaan hoitoonsa Kieliohjelma Omalla äidinkielellä tapahtuva hoito auttaa potilasta osallistumaan hoitoonsa Kieliohjelman työryhmä Vaasan keskussairaala, Vaasa 6.6.2011. Vähemmistökielinen lautakunta, päivitetty 10.2.2014.

Lisätiedot

- englanninkieliset dokumentit TYYn sivuilla: http://www.tyy.fi/in-english/studentunion/documents-0

- englanninkieliset dokumentit TYYn sivuilla: http://www.tyy.fi/in-english/studentunion/documents-0 Kielikysymys - merkitä tiedoksi keskustelun ylioppilaskunnan käyttämistä kielistä ja käännettävistä dokumenteista sekä velvoittaa hallituksen valmistelemaan asian päätöksentekoon helmikuun edustajiston

Lisätiedot

TURUN YLIOPISTON KIELIOHJELMA.

TURUN YLIOPISTON KIELIOHJELMA. TURUN YLIOPISTON KIELIOHJELMA 1 www.utu.fi/kieliohjelma KANSAINVÄLINEN JA MONIKULTTUURINEN TURUN YLIOPISTO Vuonna 1920 perustettu Turun yliopisto on maailman vanhin suomenkielinen yliopisto. Yliopistolain

Lisätiedot

Uudenmaan yhdistys ry TOIMINTASUUNNITELMA 2011

Uudenmaan yhdistys ry TOIMINTASUUNNITELMA 2011 Uudenmaan yhdistys ry TOIMINTASUUNNITELMA 2011 1 SISÄLLYS 1. YHDISTYKSEN TOIMINNAN TAVOITTEET 2 2. HALLITUS JA SEN KOKOONTUMINEN 2 3. JÄSENTOIMINTA 2 4. JÄRJESTÖ- JA PAIKALLISOSASTOTOIMINTA 3 5. OPISKELIJATOIMINTA

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2017

TOIMINTASUUNNITELMA 2017 TOIMINTASUUNNITELMA 2017 SISÄLLYS 1. YHDISTYKSEN TOIMINNAN TARKOITUS JA TOIMINTAMUODOT 2 2. HALLITUS JA SEN TOIMINTA 3 3. JÄSENTOIMINTA 3 4. JÄRJESTÖ- JA PAIKALLISOSASTOTOIMINTA 4 5. OPISKELIJATOIMINTA

Lisätiedot

ISBN Tilausnumero Suomen Kuntaliitto 2007

ISBN Tilausnumero Suomen Kuntaliitto 2007 Osana HUP-hanketta Espoo, Helsinki, Kauniainen ja Vantaa kehittävät yhdessä ruotsinkielisiä palveluja pääkaupunkiseudulla. Hankkeen käynnistivät Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunta, Suomen Kuntaliitto,

Lisätiedot

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma 2018-2020 Hyväksytty hallituksen kokouksessa 12/2017 Hyväksytty edustajiston kokouksessa 1/2018 1. Yhdenvertainen ja tasa-arvoinen LYY Lapin yliopiston ylioppilaskunnan

Lisätiedot

VIESTINTÄSTRATEGIA Oulun yliopiston ylioppilaskunta

VIESTINTÄSTRATEGIA Oulun yliopiston ylioppilaskunta VIESTINTÄSTRATEGIA 2017 2020 Oulun yliopiston ylioppilaskunta Sisällysluettelo 1. Johdanto 2. Nykytila 2.1. Kehittämiskohteiden toteutuminen 3. Perusviesti 4. Viestintä ylioppilaskunnan strategian toteuttajana

Lisätiedot

Kielistrategiasta toiminnasta

Kielistrategiasta toiminnasta Kielistrategiasta toiminnasta Heidi Rontu FT, Dos, Aalto-yliopisto, heidi.rontu@aalto.fi Kerstin Stolt, Arcada ammattikorkeakoulu kerstin.stolt@arcada.fi Session ohjelma Alustus kielistrategioista Aalto-yliopisto

Lisätiedot

Hallintotieteellisen alan kieliopinnot

Hallintotieteellisen alan kieliopinnot Hallintotieteellisen alan kieliopinnot 26.8.2015 Susanna Mäenpää Kielipalvelutkielten opetusta kaikille tiedekunnille Suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat kotimaisten ja vieraiden kielten opinnot

Lisätiedot

KANSAINVÄLISTYMISEN YHDISTYSOPAS

KANSAINVÄLISTYMISEN YHDISTYSOPAS KANSAINVÄLISTYMISEN YHDISTYSOPAS Kansainvälisyys on aina jollain tavalla osa koko yhdistyskentän toimintaa. Kun yhdistys pitää kansainvälisyyttä tärkeänä arvona ja kansainvälisiä opiskelijoita potentiaalisina

Lisätiedot

JHL 240 TOIMINTASUUNNITELMA 2010

JHL 240 TOIMINTASUUNNITELMA 2010 JHL 240 TOIMINTASUUNNITELMA 2010 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat JHL ry 240 /Maire Korkeamäki JHL ry. 240 2 (7) TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2010 1. JOHDANTO Tämä toimintasuunnitelma on laadittu

Lisätiedot

ISYY:n JÄRJESTÖPÄIVÄ Ainejärjestöjen kv-vastaavat. Järjestökoulutus 11.2.2014

ISYY:n JÄRJESTÖPÄIVÄ Ainejärjestöjen kv-vastaavat. Järjestökoulutus 11.2.2014 ISYY:n JÄRJESTÖPÄIVÄ Ainejärjestöjen kv-vastaavat Järjestökoulutus 11.2.2014 Keskustelun teemoja Kansainvälisyys yliopistossa ja ylioppilaskunnassa Miten kansainvälisyys tällä hetkellä näkyy ainejärjestöissä?

Lisätiedot

Tiivistelmä toimintasuunnitelmasta

Tiivistelmä toimintasuunnitelmasta Tiivistelmä toimintasuunnitelmasta Johdanto Karlskogan kunta kuuluu suomen kielen hallintoalueeseen vuodesta 2012 lähtien. Kunta hyväksyi vähemmistölain velvoitteet tehdessään päätökseen liittymisestä

Lisätiedot

Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan strategia

Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan strategia Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan strategia Johdanto Tampereen yliopiston ylioppilaskunta Tamyn toiminta päättyy 31.12.2017 kolmen tamperelaisen korkeakoulun yhdistymisen myötä. Tamy ja Tampereen teknillisen

Lisätiedot

ITÄ-SUOMEN YLIOPISTON YLIOPPILASKUNTA (ISYY) VIESTINTÄOHJEISTUS

ITÄ-SUOMEN YLIOPISTON YLIOPPILASKUNTA (ISYY) VIESTINTÄOHJEISTUS ITÄ-SUOMEN YLIOPISTON YLIOPPILASKUNTA (ISYY) VIESTINTÄOHJEISTUS Hyväksytty hallituksessa 16.10.2013 Yleistä Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan (ISYY) viestinnästä vastaavat ylioppilaskunnan hallituksen

Lisätiedot

Kansainvälisyys osana korkeakouluopintoja kokemuksia ja haasteita suomalaisista korkeakouluista

Kansainvälisyys osana korkeakouluopintoja kokemuksia ja haasteita suomalaisista korkeakouluista Kansainvälisyys osana korkeakouluopintoja kokemuksia ja haasteita suomalaisista korkeakouluista Irma Garam, CIMO Kv kevätpäivät Lahti 22.5.2012 Jun- 12 Selvitys: Kansainvälisyys osana korkeakouluopintoja

Lisätiedot

Ainejärjestöjen kansainvälisyyskoulutus. 2.2.2013 Jaana Romppainen, JYYn hallituksen kv-vastaava

Ainejärjestöjen kansainvälisyyskoulutus. 2.2.2013 Jaana Romppainen, JYYn hallituksen kv-vastaava Ainejärjestöjen kansainvälisyyskoulutus 2.2.2013 Jaana Romppainen, JYYn hallituksen kv-vastaava Kv-opiskelijat yliopistossamme Toukokuussa 2012 JY:ssa opiskeli 1117 ulkomaalaista opiskelijaa 92 eri maasta

Lisätiedot

Kieli- ja viestintäopinnot ja valmentavat kieliopinnot Karelia ammattikorkeakoulussa Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu

Kieli- ja viestintäopinnot ja valmentavat kieliopinnot Karelia ammattikorkeakoulussa Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu 1 Kieli- ja viestintäopinnot ja valmentavat kieliopinnot Karelia ammattikorkeakoulussa 2019 Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu 2 Sisältö - Miksi opiskella kieliä? - Miksi opiskelisin

Lisätiedot

Sopo-koulutus Järjestöseminaari 1.2.2014

Sopo-koulutus Järjestöseminaari 1.2.2014 Sopo-koulutus Järjestöseminaari 1.2.2014 Veera Ylimaunu Hallituksen jäsen Sosiaalipolitiikka, kuntapolitiikka, ylioppilaskylä Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Koulutuksen sisältö - Esittäytyminen

Lisätiedot

KOULUTUS JÄRJESTÖJEN KV-VASTAAVILLE. Järjestökoulutus 12.2.2014

KOULUTUS JÄRJESTÖJEN KV-VASTAAVILLE. Järjestökoulutus 12.2.2014 KOULUTUS JÄRJESTÖJEN KV-VASTAAVILLE Järjestökoulutus 12.2.2014 Koulutuksen sisältö Kansainvälisyys yliopistossa ja ylioppilaskunnassa Miten kansainvälisyys tällä hetkellä näkyy ainejärjestöissä? Kvvastaavana

Lisätiedot

ORIVESI-JUUPAJOKI KUNTALIITOSSELVITYS. Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Juupajoki-Orivesi kuntaliitosselvitykseen liittyvää viestintää.

ORIVESI-JUUPAJOKI KUNTALIITOSSELVITYS. Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Juupajoki-Orivesi kuntaliitosselvitykseen liittyvää viestintää. Viestintäsuunnitelma Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Juupajoki-Orivesi kuntaliitosselvitykseen liittyvää viestintää. Tiedottamisessa noudatetaan hyvän kunnallisen tiedottamisen periaatteita. Kuntalain

Lisätiedot

Kielellisten linjausten toimeenpanosuunnitelma DRAFT

Kielellisten linjausten toimeenpanosuunnitelma DRAFT Kielellisten linjausten toimeenpanosuunnitelma 2019-2023 DRAFT5 10.1.2019 Suunnitelma on hyväksytty xx.yy.zzzz rehtorin päätöksellä. Resurssipäätökset tehdään erikseen. Johdanto Aalto-yliopiston kielellisten

Lisätiedot

Teknillistieteellisen alan kieliopinnot Hanna Snellman Opintoasiat / Kielipalvelut-yksikkö

Teknillistieteellisen alan kieliopinnot Hanna Snellman Opintoasiat / Kielipalvelut-yksikkö Teknillistieteellisen alan kieliopinnot 31.8.2017 Hanna Snellman Opintoasiat / Kielipalvelut-yksikkö Kielipalvelutkielten opetusta kaikille tiedekunnille suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat

Lisätiedot

Itä Suomen yliopiston ylioppilaskunta. Viestintästrategia

Itä Suomen yliopiston ylioppilaskunta. Viestintästrategia VIESTINTÄSTRATEGIA 16.4.2010 Itä Suomen yliopiston ylioppilaskunta Viestintästrategia Suvantokatu 6, 80100 Joensuu 050 341 6346 PL 1627 (Yliopistonranta 3), 70211 KUOPIO 044 576 8419 PL 86 (Kuninkaankartanonkatu

Lisätiedot

Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 0 JHL ry 240. Helsingin kaupungin toimistovirkailijat JHL ry 240. Toimintasuunnitelma 2011

Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 0 JHL ry 240. Helsingin kaupungin toimistovirkailijat JHL ry 240. Toimintasuunnitelma 2011 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 0 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat Toimintasuunnitelma 2011 Carita Bardakci 24.11.2010 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 1 TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE

Lisätiedot

TEEKKAREIDEN URHEILU- JA VOIMAILUKERHO RY

TEEKKAREIDEN URHEILU- JA VOIMAILUKERHO RY Sisällys TEEKKAREIDEN URHEILU- JA VOIMAILUKERHO RY... 1... 1 1. UUSI TOIMINTA 19.11.2018-2019... 3 1.1. Aiemmin käynnistyneet projektit... 3 1.2. Uudet projektit... 3 2. VAKIINTUNUT TOIMINTA VUONNA 2019...

Lisätiedot

JIK ky:n viestinnän strategia 2015 2018

JIK ky:n viestinnän strategia 2015 2018 JIK ky:n viestinnän strategia 2015 2018 johtoryhmä 12.5.2015 YT-ryhmä 5.6.2015 johtokunta 18.6.2015 yhtymäkokous 2.12.2015 Sisältö 1. Tausta 2 2. Terveydenhuollon kuntayhtymän viestintää ohjaavat säädökset

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan liiton viestintä. viestintäpäällikkö Arja Hankivaara

Pohjois-Pohjanmaan liiton viestintä. viestintäpäällikkö Arja Hankivaara Pohjois-Pohjanmaan liiton viestintä viestintäpäällikkö Arja Hankivaara 12.10.2017 Hallintosääntö (hyväksytty mkv:ssa 5.6.2017) maakuntahallitus johtaa viestintää ja tiedottamista toimielimet luovat edellytyksiä

Lisätiedot

Lausunto Opiskelijoiden Liikuntaliiton liittokokousmateriaalien ennakkomateriaaleista

Lausunto Opiskelijoiden Liikuntaliiton liittokokousmateriaalien ennakkomateriaaleista Lausunto Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta (JYY) 18.10.2010 Lausunto Opiskelijoiden Liikuntaliiton liittokokousmateriaalien ennakkomateriaaleista Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta lausuu Opiskelijoiden

Lisätiedot

Tekniikan alan kieliopinnot

Tekniikan alan kieliopinnot Tekniikan alan kieliopinnot 29.8.2019 HANNA SNELLMAN / OPINTOASIAT KIELIKESKUS Kielikeskus Linginno KIELTEN OPETUSTA KAIKILLE AKATEEMISILLE YKSIKÖILLE suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat kotimaisten

Lisätiedot

Ylioppilaskunnan ensisijaisen sisäisen tiedottamisen ryhmän muodostavat hallitus, edustajiston puheenjohtajat ja henkilökunta.

Ylioppilaskunnan ensisijaisen sisäisen tiedottamisen ryhmän muodostavat hallitus, edustajiston puheenjohtajat ja henkilökunta. ITÄ-SUOMEN YLIOPISTON YLIOPPILASKUNTA VIESTINTÄOHJEISTUS Hyväksytty hallituksessa 8.12.2011 Yleistä Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan (ISYY) viestinnästä vastaavat ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja,

Lisätiedot

Ammattimaista viestintää. Ruotsin asiatekstinkääntäjien liitto

Ammattimaista viestintää. Ruotsin asiatekstinkääntäjien liitto Ammattimaista viestintää kieliammattilaisten avulla Ruotsin asiatekstinkääntäjien liitto Dobrý den! Guten Tag! Hola! Bonjour! Hej! Hello! Shalom! Monikielinen maailmamme Maailman sanotaan pienenevän, mutta

Lisätiedot

JOHTAMISKORKEAKOULUN YLIOPPILAIDEN VIESTINTÄSUUNNITELMA 2012

JOHTAMISKORKEAKOULUN YLIOPPILAIDEN VIESTINTÄSUUNNITELMA 2012 JOHTAMISKORKEAKOULUN YLIOPPILAIDEN VIESTINTÄSUUNNITELMA 2012 19.3.2012 SISÄLLYS: 1. Viestinnän tavoitteet ja periaatteet 2. JKY:n hallituksen viestinnälliset vastuualueet 3. JKY:n viestintäkanavat 4. Viestintäsuunnitelman

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta ja vapaa-aika. Sanni Marjanen Eetu Rantakangas Koulutus tutorleirillä 26.4.2015

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta ja vapaa-aika. Sanni Marjanen Eetu Rantakangas Koulutus tutorleirillä 26.4.2015 Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta ja vapaa-aika Sanni Marjanen Eetu Rantakangas Koulutus tutorleirillä 26.4.2015 Mikä on suosikkipaikkasi Jyväskylässä? Jyväskylä on fuksin uusi koti Ihminen on onnellisempi,

Lisätiedot

Kielellisten linjausten toimeenpanosuunnitelma DRAF

Kielellisten linjausten toimeenpanosuunnitelma DRAF Kielellisten linjausten toimeenpanosuunnitelma 2019-2023 DRAF 22.11.2018 Suunnitelma on hyväksytty xx.yy.zzzz päätöksellä. Resurssipäätökset tehdään erikseen. Johdanto Aalto-yliopiston kielellisten linjausten

Lisätiedot

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta ja sen palvelut

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta ja sen palvelut Aalto-yliopiston ylioppilaskunta ja sen palvelut Osa kolmikantaa Opiskelijat Professorit Yliopistoyhteisö Henkilökunta Opiskelijatoiminnan yhteisöt Ylioppilaskunta Korkeakoulujärjestö Kilta Ainejärjestö

Lisätiedot

Yhdistyksestä voidaan käyttää epävirallista englanninkielistä nimeä TOKYO Student association of the School of Art and Design.

Yhdistyksestä voidaan käyttää epävirallista englanninkielistä nimeä TOKYO Student association of the School of Art and Design. Taideteollisen korkeakoulun ylioppilaat TOKYO ry Hallituksen työjärjestys I luku Yleisiä säännöksiä 1 Soveltamisala. Sen lisäksi, mitä Taideteollisen korkeakoulun ylioppilaat TOKYO ry (TOKYO ry) säännöissä

Lisätiedot

Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan viestintästrategia

Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan viestintästrategia Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan viestintästrategia Hyväksytty edustajiston kokouksessa 25.10.2017 Viestintästrategia 1. Johdanto Tampereen yliopiston ylioppilaskunta (Tamy) ja Tampereen teknillisen

Lisätiedot

Suomen kieliolot ja kielilainsäädäntö

Suomen kieliolot ja kielilainsäädäntö Suomen kieliolot ja kielilainsäädäntö Kielenhuoltoseminaari 10.4.2015 Tukholmassa Ylitarkastaja Maria Soininen Oikeusministeriö, Helsinki 1 Kielelliset oikeudet Suomessa Suomen perustuslain 17 : Oikeus

Lisätiedot

Tavoiteohjelma Saate:

Tavoiteohjelma Saate: 1/5 Tavoiteohjelma 2013 Saate: Edustajisto linjasi organisaation kehittämisen toimenpiteiden yhteydessä seuraavasti: Hallitukselle laaditaan toimintasuunnitelma, jonka edustajisto käsittelee ja hyväksyy

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA 2017

VIESTINTÄSUUNNITELMA 2017 VIESTINTÄSUUNNITELMA 2017 Turun Cheerleadingseura Smash ry SISÄLLYS 1 VIESTINNÄN TAVOITTEET JA KOHDERYHMÄT... 3 2 VIESTINNÄN VÄLINEET JA TYÖKALUT... 4 2.1 Sähköposti... 4 2.2 Seuran Facebook-ryhmä... 4

Lisätiedot

OPISKELIJAKUNTA HUMAKO

OPISKELIJAKUNTA HUMAKO Hyväksytty edustajiston syyskokouksessa 5.11.2010 TOIMINTASUUNNITELMA 2011 OPISKELIJAKUNTA HUMAKO 2011 Toimintasuunnitelma HUMAKON TEHTÄVÄ YLEISESTI Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta HUMAKO

Lisätiedot

Muutokset tai lisäykset alleviivattu. Poistot yliviivattu. Yhdistyksen säännöt. 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka

Muutokset tai lisäykset alleviivattu. Poistot yliviivattu. Yhdistyksen säännöt. 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Muutokset tai lisäykset alleviivattu. Poistot yliviivattu. Yhdistyksen säännöt 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Helsingin yliopiston jatko-opiskelijat ry, ruotsiksi Doktorander vid

Lisätiedot

tehdä itsensä tunnetuksi aktiivisena, jäsenistään huolehtivana ja vastuunsa kantavana järjestönä.

tehdä itsensä tunnetuksi aktiivisena, jäsenistään huolehtivana ja vastuunsa kantavana järjestönä. MAOL TIEDOTTAA Liiton tavoitteena on sisäisen ja ulkoisen tiedotuksen avulla tehdä itsensä tunnetuksi aktiivisena, jäsenistään huolehtivana ja vastuunsa kantavana järjestönä. Liiton eri tiedotuskanavat

Lisätiedot

Hyväksytty edustajiston kokouksessa 4/2012 (21.3.2012) STRATEGIA 2017

Hyväksytty edustajiston kokouksessa 4/2012 (21.3.2012) STRATEGIA 2017 Hyväksytty edustajiston kokouksessa 4/2012 (21.3.2012) STRATEGIA 2017 1 Johdanto Strategian tarkoitus on ohjata ylioppilaskunnan toimintaa ja päätöksentekoa. Ylioppilaskunnan toimijat vaihtuvat useasti,

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2013

Toimintasuunnitelma 2013 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat Toimintasuunnitelma 2013 Carita Bardakci 22.11.2012 1.1.1.1.1.1.1.1.1 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 1 TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2013 1. JOHDANTO JA

Lisätiedot

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma 2016 Toimintasuunnitelman pääkohdat Järjestötoiminta JHL 103 edustaa Jyväskylän kaupungilla ja osakeyhtiöissä työskenteleviä,

Lisätiedot

1 YLEISTÄ 2 ORGANISAATIO. Jäsenet

1 YLEISTÄ 2 ORGANISAATIO. Jäsenet 1 YLEISTÄ Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta (myöhemmin O Diako) on Diakonia-ammattikorkeakoulun (myöhemmin Diak) sitoutumaton opiskelijoiden etujärjestö, opiskelijakunta. O Diakon tarkoitus

Lisätiedot

Yhdistysohjelman toimenpide -ehdotukset

Yhdistysohjelman toimenpide -ehdotukset Yhdistysohjelma Yhdistysohjelman toimenpide -ehdotukset TOIMINTA 1. Yhdistyksen perustoimintaa ja ohjelmaa rakennetaan rohkeasti uudelleen Yhdistyksen toiminta on jäsenlähtöistä ja se näyttäytyy raikkaana

Lisätiedot

Toisen kotimaisen kielen kokeilu perusopetuksessa huoltajan ja oppilaan näkökulmasta

Toisen kotimaisen kielen kokeilu perusopetuksessa huoltajan ja oppilaan näkökulmasta Toisen kotimaisen kielen kokeilu perusopetuksessa huoltajan ja oppilaan näkökulmasta Tiedotusmateriaalia kokeilusta koulujen käyttöön Opetushallitus 2018 1. Mistä huoltajan on hyvä olla tietoinen ennen

Lisätiedot

Tavoitteena hyvinvoinnin edistämisen kumppanuus SAKU RY:N STRATEGIA

Tavoitteena hyvinvoinnin edistämisen kumppanuus SAKU RY:N STRATEGIA Tavoitteena hyvinvoinnin edistämisen kumppanuus SAKU RY:N STRATEGIA 2012 2016 Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry Lähtökohdat ennen: liikunnan kilpailutoimintaa ja kulttuurikisat

Lisätiedot

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta ISYY. Järjestökoulutus, Joensuu, ti

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta ISYY. Järjestökoulutus, Joensuu, ti Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta ISYY Järjestökoulutus, Joensuu, ti 5.2.18 Mikä ISYY? Ylioppilaskunta tavoitteena on opiskelijoiden aseman ja hyvinvoinnin edistäminen yliopistossa ja yhteiskunnassa

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON KIELIPOLITIIKAN TOIMENPIDEOHJELMA

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON KIELIPOLITIIKAN TOIMENPIDEOHJELMA JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON KIELIPOLITIIKAN TOIMENPIDEOHJELMA 2015 2016 Rehtorin päätös 22.4.2015 SISÄLTÖ 1 Yliopisto työympäristönä...1 2 Yliopisto opiskeluympäristönä...4 3 Yliopisto yhteiskunnallisena vaikuttajana...6

Lisätiedot

Info Kieli- ja viestintäopinnoista ja valmentavista kieliopinnoista Karelia ammattikorkeakoulussa 2016

Info Kieli- ja viestintäopinnoista ja valmentavista kieliopinnoista Karelia ammattikorkeakoulussa 2016 2 Info Kieli- ja viestintäopinnoista ja valmentavista kieliopinnoista Karelia ammattikorkeakoulussa 2016 Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu 3 Miksi kieliä? Opiskelu on kansainvälistä.

Lisätiedot

TYYN STRATEGIA PERUSTEHTÄVÄ

TYYN STRATEGIA PERUSTEHTÄVÄ TYYN STRATEGIA PERUSTEHTÄVÄ TYY tekee Turun yliopistosta parhaan mahdollisen paikan opiskella, opiskelijoista hyvinvoivia ja opiskeluajasta ikimuistoisen. VISIO Ihanteiden TYY on opiskelijoiden avoin ja

Lisätiedot

TiVoLin viestintä. Seuran www-sivujen päivitysvastaavat. rahastonhoitaja, toimialavastaavat. Kiva-, Aili-, ja Lanu työryhmät

TiVoLin viestintä. Seuran www-sivujen päivitysvastaavat. rahastonhoitaja, toimialavastaavat. Kiva-, Aili-, ja Lanu työryhmät TiVoLin viestintä Seuran www-sivujen päivitysvastaavat Seuratoiminnan työryhmä Projektien työryhmät Johtokunta: pj, sihteeri, rahastonhoitaja, toimialavastaavat Kiva-, Aili-, ja Lanu työryhmät Valmentajat,

Lisätiedot

Jatko-opintoja ruotsista kiinnostuneille

Jatko-opintoja ruotsista kiinnostuneille Jatko-opintoja ruotsista kiinnostuneille Opiskeluvaihtoehtoja yliopistossa (n.5v.) ja ammattikorkeakoulussa (n. 3,5v.) Yliopistossa keskitytään enemmän teoriaan, amk:ssa käytäntöön mm. erilaisten työelämäprojektien

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Hyväksytty JHL 212:n syyskokouksessa

Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Hyväksytty JHL 212:n syyskokouksessa Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Hyväksytty :n syyskokouksessa 25.11.2016 Sivu 2 / 10 Sisällysluettelo Järjestötoiminta... 3 Edunvalvonta...

Lisätiedot

SUOMEN YLIOPPILASKUNTIEN LIITTO VUONNA SYL-kummi Mikko Koskinen ÅASn vieraana

SUOMEN YLIOPPILASKUNTIEN LIITTO VUONNA SYL-kummi Mikko Koskinen ÅASn vieraana SUOMEN YLIOPPILASKUNTIEN LIITTO VUONNA 2006 SYL-kummi Mikko Koskinen ÅASn vieraana 14.2.2006 KUKA MIKKO? SYLH 2006 Koulutuspolitiikka, ympäristö, tasa-arvo pehmeä kopo TYYn kasvatti hallitus 2005, tylkkärin

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON KIELIPOLITIIKKA

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON KIELIPOLITIIKKA JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON KIELIPOLITIIKKA SISÄLTÖ Kielipolitiikka yliopiston kansainvälisyyden tukena ja vauhdittajana...1 1 Yliopisto työympäristönä...3 2 Yliopisto opiskeluympäristönä...4 3 Yliopisto yhteiskunnallisena

Lisätiedot

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ry. Ohjesääntö

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ry. Ohjesääntö 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ry Ohjesääntö Tällä ohjesäännöllä

Lisätiedot

TREY. Tampereen ylioppilaskunta. Strategia Hyväksytty Tampereen ylioppilaskunnan edustajiston kokouksessa

TREY. Tampereen ylioppilaskunta. Strategia Hyväksytty Tampereen ylioppilaskunnan edustajiston kokouksessa TREY Tampereen ylioppilaskunta Strategia 2019-2022 Hyväksytty Tampereen ylioppilaskunnan edustajiston kokouksessa 6.11.2018. Strategian visuaalinen esitysasu ylioppilaskunnan brändin mukaisesti tulossa

Lisätiedot

Eevaleena Isoviita. Vinkkejä viestintään

Eevaleena Isoviita. Vinkkejä viestintään 24.2.2018 Eevaleena Isoviita Vinkkejä viestintään Nykytila: miten yhdistys viestii tällä hetkellä Työpajaosallistujat kertoivat oman yhdistyksen viestinnästä tällä hetkellä Yhdistyksen viestinnästä vastaa

Lisätiedot

Viestintävastaavien koulutus 1.2.2014

Viestintävastaavien koulutus 1.2.2014 Viestintävastaavien koulutus 1.2.2014 Ainejärjestöjen tiedotus ja viestintä Ainejärjestö yhdistää opiskelijoita ja välittää tietoa eri suuntiin. Sen kautta opiskelijat saavat tärkeää tietoa ja ainejärjestö

Lisätiedot

Hei uusi opiskelija! Vaasan yliopiston ylioppilaskunta

Hei uusi opiskelija! Vaasan yliopiston ylioppilaskunta Hei uusi opiskelija! Vaasan yliopiston ylioppilaskunta Mitä haluamme kertoa teille? Mikä on VYY? Mikä on jäsenmaksu ja mitä sillä saa? Mistä saa opiskelijakortin? Ketä siellä VYY:ssä oikein on? Miten sinä

Lisätiedot

Helsingin kaupungin toimistovirkailijat JHL ry 240. Toimintasuunnitelma 2012

Helsingin kaupungin toimistovirkailijat JHL ry 240. Toimintasuunnitelma 2012 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat Toimintasuunnitelma 2012 Carita Bardakci 23.11.2011 1.1.1.1 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 1 TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2012 1. JOHDANTO JA TOIMINTA-AJATUS

Lisätiedot

Periaatteet Yritysyhteistyö Käyttöoikeus Kanavat Nimi Logo Typografia Värit Diaesitys Sähköposti KY-Aktiivi Allekirjoitus Nettisivut

Periaatteet Yritysyhteistyö Käyttöoikeus Kanavat Nimi Logo Typografia Värit Diaesitys Sähköposti KY-Aktiivi Allekirjoitus Nettisivut Periaatteet Yritysyhteistyö Käyttöoikeus Kanavat Nimi Logo Typografia Värit Diaesitys Sähköposti KY-Aktiivi Allekirjoitus Nettisivut Tässä oppaassa määritetään Turun KY:n eri viestintäkanavien käytöstä,

Lisätiedot

Vihreä lista. Edusta jistovaalit 2017 VAALIOHJELMA

Vihreä lista. Edusta jistovaalit 2017 VAALIOHJELMA Vihreä lista Edusta jistovaalit 2017 VAALIOHJELMA Ylioppilaskunta edustaa yliopiston opiskelijoita ja on siten merkittävä yhteiskunnallinen ja poliittinen vaikuttaja niin yliopistolla ja opiskelukaupungissa

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT Palauteraportti Luonnonvara-ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja. Juho Niemelä. Opiskelijakunta JAMKO

JUPINAVIIKOT Palauteraportti Luonnonvara-ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja. Juho Niemelä. Opiskelijakunta JAMKO JUPINAVIIKOT 2019 Palauteraportti Luonnonvara-ala Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja Juho Niemelä Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 2 Johdanto... 3 Palautteiden

Lisätiedot

Kieliopinnot KTM-tutkinnossa Hanna Snellman/Opintoasiat Kielipalvelut-yksikkö

Kieliopinnot KTM-tutkinnossa Hanna Snellman/Opintoasiat Kielipalvelut-yksikkö Kieliopinnot KTM-tutkinnossa 4.9.2017 Hanna Snellman/Opintoasiat Kielipalvelut-yksikkö Kielipalvelut: kielten opetusta kaikille tiedekunnille suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat kotimaisten

Lisätiedot

Teknillistieteellisen alan kieliopinnot

Teknillistieteellisen alan kieliopinnot Teknillistieteellisen alan kieliopinnot 30.8.2018 HANNA SNELLMAN / OPINTOASIAT KIELIKESKUS Kielikeskus Linginno KIELTEN OPETUSTA KAIKILLE AKATEEMISILLE YKSIKÖILLE suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat

Lisätiedot

Kieli sosiaali- ja terveydenhuollossa

Kieli sosiaali- ja terveydenhuollossa Kieli sosiaali- ja terveydenhuollossa Kielelliset oikeudet kuuluvat yksilön perusoikeuksiin. Omakielinen sosiaali- ja terveydenhuolto on tärkeä osa ihmisen perusturvallisuutta kaikissa elämän vaiheissa.

Lisätiedot

Konstruktio ry. Toimintasuunnitelma 2017

Konstruktio ry. Toimintasuunnitelma 2017 Konstruktio ry Toimintasuunnitelma 2017 Yleistä Vuonna 2017 yliopiston koulutusuudistusten myötä perustettu uusi sosiaalitieteiden ainejärjestö Konstruktio ry (tästä eteenpäin Konstruktio) keskittyy uuden

Lisätiedot

AO TOIMINTASUUNNITELMA 2018

AO TOIMINTASUUNNITELMA 2018 AO TOIMINTASUUNNITELMA 2018 Johdanto Toimintasuunnitelmassa asetetaan tavoitteet Ammatilliset Opettajat AO ry:n toiminnalle vuodeksi 2018. Toimintasuunnitelma perustuu OAJ:n nelivuotiseen strategiaan,

Lisätiedot

SIL2020 Strategia. Avainhenkilöpäivät Eila Pohjola

SIL2020 Strategia. Avainhenkilöpäivät Eila Pohjola SIL2020 Strategia Avainhenkilöpäivät 26.10.2014 Eila Pohjola Keskustelun tavoite Käydä avointa keskustelua liiton toiminnasta, sen kehittämisestä sekä lajitoimikuntien toiveista liittyen SIL 2020 strategiaan

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2012

Toimintasuunnitelma 2012 2012 Mites se tehdään? Edarin kokous 12. lokakuuta 2011 Ville Poikolainen Tällä hetkellä strategisempaa ohjausta tekee hallitus muun keskustoimiston ohella. Ohjaavimmat dokumentit laki, säännöt, Aalto-linja

Lisätiedot

Uudenmaan liiton kieliohjelma

Uudenmaan liiton kieliohjelma Mv 2/2012 Asia nro 23 Uudenmaan liiton kieliohjelma TAUSTAA Uudenmaan liitto on kaksikielinen kuntayhtymä, joka lain mukaan vastaa mm. Uudenmaan aluesuunnittelusta ja -kehittämisestä. Näiden lisäksi liitolla

Lisätiedot

SAKU ry ammatillisen koulutuksen hyvinvoinnin edistämisen KUMPPANINA. Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry

SAKU ry ammatillisen koulutuksen hyvinvoinnin edistämisen KUMPPANINA. Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry SAKU ry ammatillisen koulutuksen hyvinvoinnin edistämisen KUMPPANINA Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry Hyvä hetki ajattelutavan muutokselle ESR-tuen avulla päästiin kehittämään

Lisätiedot

Toiminnan arvoperiaatteet

Toiminnan arvoperiaatteet Sivu 1/5 1 Yleistä Teologian Ylioppilaiden Tiedekuntayhdistyksen arvoperustana on luovuttamaton yleismaailmallinen ihmisarvo ja kaiken elämän arvokkuus itsessään. Yhdistys sitoutuu toiminnassaan yhdenvertaisuuteen,

Lisätiedot

Johdanto. Strategia on hyväksytty edustajiston kokouksessa 15.4.2010.

Johdanto. Strategia on hyväksytty edustajiston kokouksessa 15.4.2010. STRATEGIA 2015 Johdanto Strategian tarkoitus on ohjata ylioppilaskunnan toimintaa ja päätöksentekoa. Ylioppilaskunnan toimijat vaihtuvat useasti, joten keskeiset tavoitteet ja toimintatavat on syytä kirjata

Lisätiedot

Ehdotus hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi kielilain 5 :n muuttamisesta

Ehdotus hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi kielilain 5 :n muuttamisesta Ehdotus hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi kielilain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kielilakia. Esityksen mukaan yksikielinen kunta voitaisiin

Lisätiedot

Edustajiston koulutus Johanna Pietiläinen, Hallintopäällikkö

Edustajiston koulutus Johanna Pietiläinen, Hallintopäällikkö Edustajiston koulutus 27.1.2016 Johanna Pietiläinen, Hallintopäällikkö 46 Ylioppilaskunta Yliopiston opiskelijoiden keskuudessa on ylioppilaskunta, jolla on itsehallinto. Ylioppilaskunnan tarkoituksena

Lisätiedot

Mihin meitä viedään? #uusilukio yhteistyötä rakentamassa

Mihin meitä viedään? #uusilukio yhteistyötä rakentamassa Mihin meitä viedään? #uusilukio yhteistyötä rakentamassa Valtakunnalliset Vapaan sivistystyön päivät 2018 Sivistys, kulttuuri ja seikkailu Tiina Silander Uusi lukio tukee ja innostaa! Lukiouudistus on

Lisätiedot

Kielet näkyviin ja kuuluviin

Kielet näkyviin ja kuuluviin Kielet näkyviin ja kuuluviin lastentarhanopettajat, luokanopettajat, alaluokkien kieltenopettajat Pe 23.3.18 klo 9.00 12.30 Oulu, Kirkkotorin koulutuskeskus, Asemakatu 5 Sirpa Tenhu, Eija Ruohomäki OPH,

Lisätiedot

Lääkisedunvalvojan tietoisku

Lääkisedunvalvojan tietoisku Lääkisedunvalvojan tietoisku Tämä ohjeistus on suunnattu lääketieteellisten tiedekuntien hallinnon opiskelijaedustajille ja muille opiskelijaedunvalvojille Tarkoituksena on antaa helposti lähestyttävä

Lisätiedot

Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma

Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma ssa opiskellaan suomea ja ruotsia aidosti kaksikielisessä ympäristössä. Ohjelmaan sisältyy kolme pääainetta: suomenkieliset opiskelevat pääaineenaan ruotsia, ruotsinkieliset joko ruotsia äidinkielenä tai

Lisätiedot

Finland Toimintasuunnitelma 2012 1 (6) Toimintasuunnitelma. Finland

Finland Toimintasuunnitelma 2012 1 (6) Toimintasuunnitelma. Finland Finland Toimintasuunnitelma 2012 1 (6) Toimintasuunnitelma Finland 2012 Finland Toimintasuunnitelma 2012 2 (6) Sisällysluettelo 1 Yhdistyksen tehtävä... 3 1.1 Yhdistyksen tarkoitus... 3 1.2 Yhdistyksen

Lisätiedot

Viestintä- ja tiedotuskoulutus 2014. Taimo Halme Viestintävastaava Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta

Viestintä- ja tiedotuskoulutus 2014. Taimo Halme Viestintävastaava Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Viestintä- ja tiedotuskoulutus 2014 Taimo Halme Viestintävastaava Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Viestintä on valtaa Ainejärjestö on antanut tiedottajalleen mandaatin kontrolloida tiedon liikkumista

Lisätiedot

SAKU-strategia

SAKU-strategia 1 (6) SAKU-strategia 2012 2016 Sisältö: 1. TOIMINTA-AJATUS 2. TOIMINTAPERIAATTEET 3. VISIO 3.1 Visio 2016 3.2 Vision mukaiset päämäärät 3.3 Tavoitteet ja menestystekijät 1. TOIMINTA-AJATUS SAKU ry edistää

Lisätiedot

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL n julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma 2017 Pääkohdat 1 / 2 Järjestötoiminta Liitto JHL;n 2017 toimintasuunnitelma ja sen strategiset tavoitteet ohjaavat myös toimintaamme.

Lisätiedot

AO TOIMINTASUUNNITELMA 2017

AO TOIMINTASUUNNITELMA 2017 AO TOIMINTASUUNNITELMA 2017 Johdanto Toimintasuunnitelmassa asetetaan tavoitteet Ammatilliset Opettajat AO ry:n toiminnalle vuodeksi 2017. Toimintasuunnitelma perustuu OAJ:n nelivuotiseen strategiaan,

Lisätiedot

JHL 240 yhdistyksen toimintasuunnitelma 2015 59. toimintavuosi

JHL 240 yhdistyksen toimintasuunnitelma 2015 59. toimintavuosi JHL 240 yhdistyksen toimintasuunnitelma 2015 59. toimintavuosi syys 13.11.2014 Liite 1 Tapahtuma/tehtävä Tavoite Kuka järjestää Milloin Arviointi Järjestötoiminta Tehdään jäsenkartoitus ammattinimikkeistä

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT KEVÄT 2014

JUPINAVIIKOT KEVÄT 2014 JUPINAVIIKOT KEVÄT 2014 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Tekniikan ala Julkinen Sanna Johansson Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYSLUETTELO 10TUJohdantoU10T... 3 10TUPalautteiden tiivistelmäu10t... 4 10TU5.

Lisätiedot

AIKIS Aikuisten maahanmuuttajien kielikoulutus 2008 2011

AIKIS Aikuisten maahanmuuttajien kielikoulutus 2008 2011 AIKIS Aikuisten maahanmuuttajien kielikoulutus 2008 2011 Projektin tavoitteet Projektin tavoitteet Aikis -hankkeen tavoitteena on koordinoida aikuisille maahanmuuttajille tarkoitetun suomen ja ruotsin

Lisätiedot