tarkoittaa intuitiivista graafista suunnittelua ja toisaalta sivuston ylläpitoa ja muokkausta niin, että se pysyy kaikenlaisilla laitteilla toimivana.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "tarkoittaa intuitiivista graafista suunnittelua ja toisaalta sivuston ylläpitoa ja muokkausta niin, että se pysyy kaikenlaisilla laitteilla toimivana."

Transkriptio

1 Periaatteet

2 Alusta pageshare.fi on Media Prisma-nimisen organisaation ylläpitämä sivusto. Sivuston kehityksen ylin päämäärä on haastaa nykyisenlainen kapitalismi ja se miten omistus- ja työsuhteet siinä järjestyvät. Erityisesti tähtäämme muuttamaan sen, miten niin kutsuttua henkistä omaisuutta väärinkäytetään: oikeudet siirretään yhtiölle joka ottaa ne tuottaakseen arvoa jonka se muuttaa osingoiksi, samalla pitäen kaikenlaisen kopioinnin kiellettynä. Entä kun koko tuotantorakenne on muuttunut sellaiseksi että teoksen luoja voi pitää oikeutensa, julkaista mitä haluaa, antaa teoksen hallinnoitavaksi alustalle joka ottaa toki osansa myyntituloista mutta käyttää ne alustan kehittämiseen - mihin alusta saa tuloja myös vuokraamalla sivun toimintoja? Tavoitteemme on ohessa luoda alusta jolla voi julkaista pdf/ epub/mp3-muotoisia teoksia niin, että ne ovat toisaalta lukijan näytöllä mahdollisimman puhtaita sekä häiriöttömiä ja toisaalta niiden selaus suurissakin määrissä on mahdollisimman vaivatonta. Yksinkertaisimmillaan tämä

3 tarkoittaa intuitiivista graafista suunnittelua ja toisaalta sivuston ylläpitoa ja muokkausta niin, että se pysyy kaikenlaisilla laitteilla toimivana. Ohjelmisto on kuitenkin vain osa prosessia jonka käyttöä haluamme edistää ja syventää - tällä hetkellä tosin ohjelmisto on yhä kesken, ja vaatii yhä käyttäjänhallinnan asentamisen. Että sivuston tarkoitus tulisi selväksi, tämä on kirjoitettu ikään kuin kaikki osat olisivat valmiit. Teosten lisensointi Kaikki sisältö, joka julkaistaan alustalla, julkaistaan automaattisesti lisenssin Creative Commonsin Attribution- NonCommercial-ShareAlike v4 alla, lisenssin, jonka tulisi olla kaiken tekijänoikeuden perusta alustalähestymisen ohella. Työn tulee tällöin kuulua käyttäjälle tai sen julkaisulla tulee olla kaikkien oikeudenhaltijoiden suostumus, ja se voidaan poistaa alustalta oikeudenhaltijoiden konsensuksella. Lyhyesti velvoitteet ja oikeudet ovat seuraavat: 0. Oikeus jakaa ja kopioida teosta epäkaupallisesti.

4 1. Oikeus tuottaa jälkiperäisiä töitä. 2. Velvoite mainita lähde jos käyttää työtä pohjana. 3. Velvoite lisensoida jälkiperäinen työ samalla lisenssillä. Oikeuksien, eli oikeuden päättää kaupallisesta käytöstä täytyy myös pysyä tekijöillä, sillä alustalla ei voi julkaista siirrettyä tekijänoikeutta. Uskomme että tekijänoikeus on ihmisoikeus, mutta se ei ole omistusoikeus. Se tarkoittaa yksinoikeutta määrätä taloudellisesta toiminnasta jonka tulisikin jäädä yksilöille. Sivulla voidaan julkaista myös Public Domain teoksia. Muoto ja tekijänoikeudet Sellainen organisaation käyttämä aineisto, joka ei ole henkilökohtaista tai uniikkia, vaan laajemman työvoiman muodostama kokonaisuus, on vielä vapaamman copyleftin alaista, kuten taittopohjat sekä koodi. Näin lukuunottamatta logoja ja sanamerkkejä. Alustan koodia, ja kaikkea organisaation luomaa koodia, koskee GNU GPL v3, joka sallii kenen tahansa käyttää

5 julkaistua koodia sillä edellytyksellä, että julkaisee samalla lisenssillä sen päälle luomansa koodin. Kyseessä on vapaa ohjelmisto, jolle ovat ominaisia Free Software Foundationin määritelmän mukaiset perusvapaudet: 0. Ohjelmaa saa käyttää mihin tahansa tarkoitukseen. 1. Ohjelman toteutustapaa saa tutkia, ja ohjelmaa saa muokata omien tarpeiden mukaiseksi. 2. Ohjelman kopioita saa jakaa edelleen lähimmäisen auttamiseksi. 3. Ohjelman muokattuja versioita saa jakaa muille, niin että niistä on hyötyä koko yhteisölle. Ainoa poikkeus periaatteesta, että vain yksilöt omistavat oikeuksia ovat logot ja tavaramerkit, joilla organisaatio identifioi itsensä ja toimintansa - näiden merkitykset ovat organisaation hallinnassa. Logo, toisin kuin tavaramerkkinimet, on avattu niin, että sitä saa käyttää myös jokin toinen organisaatio sillä edellytyksellä, että se sitoutuu kaikkiin Pagesharen periaatteisiin, ja että linkittää selkeästi tälle sivulle.

6 Julkaisumuoto Kaikki, mikä julkaistaan alustalla, julkaistaan digitaalisessa muodossaan täysin ja kokonaan, niin lukuversio kuin teoksen muokattavat tiedostot. Alla mainituista muodoista ei tarvitse käyttää kaikkia - on sallittua julkaista esimerkiksi pelkästään pdf ja meemi, mutta ei mitään muuta, ja jos printtiversio on olemassa, on siitä julkaistava kaikki tiedostot. Teoksella on sivulla viisi ulottuvuutta, jotka on laajemmassa julkaisumuodossa selkeästi määritelty niin että teoksen löytäjä näkee aina viiden elementin toistuvan kaikilla sivuilla. Näiden taustalla on julkaisualustan ja teosten lisenssoinnin dualismi, mutta myöskin sivunumeron linkkien meme ja print - joista meme viittaa tapaan julkaista kansikuva sosiaalisessa mediassa - jonka tueksi löytyy myös printtimateriaaleja teoksen levittämiseen ja print teoksen fyysiseen muotoon - joka taas on saatavilla tarvepainatusalustalla.

7 Tarvepainatusalustojen logiikka on että ne ovat kirjapainon serverillä ja nettikaupassa, niin että kirjoja voidaan tilata ja valmistaa tilausmäärän mukaan koska on mahdollista valmistaa vain yksi järkevällä hinnalla. Elementtien järjestys sivunumerossa on seuraava: 1. Url kyseiselle sivulle 2. Mobiilitiedosto, pdf, epub tai mp3zip 3. Meemilinkki 4. Printti 5. Designit Näistä sekä meemi että printti ovat myös vain viiden kohdan listoja: 1. Url ensimmäiselle sivulle 2. Mobiilitiedosto 3. Designit

8 4. Printti (meemissä) / Meme (in the Print). 5. Koodi (meemissä) / Periaatteet (Printissä) Teoksen sisältöä ei rajoiteta, muotoa sikäli että sen takakansi on lainaus ja sen esipuheessa ei ole selityksiä, ellei kyseessä ole historiallinen teos - teos on saatavissa ilmaiseksikin digitaalisena joten se puhuu omasta puolestaan. Esipuheesta tulee muodon kuvaus jossa on viisi elementtiä, joista viimeiset selitämme viimeisessä luvussa: 1. Pageshare 2. Creative Commons 3. Vapaa ohjelmisto 4. Tekijätiedot 5. Kirja on syndikoitu Valmiiden teosten muoto on A mutta designien päälle voi rakentaa muun laisia muotoja. Designien muoto on:

9 1. A5 kirja 2. Mobiilitiedostot 3. Pageshare PDF 4. Seedaus 5. Alkuperäistiedostot Näistä seedaus: 1. 5 tarraa, qr yksittäisille sivuille 2. Käyntikortti, qr yksittäiseen hyllyyn 3. Postikortti, qr yksittäiseen teokseen 4. Juliste, qr mobiilitiedostoon 5. Kansi sosiaalisen median jakoa varten

10 Organisaatio jonka muoto mahdollistaa Sivun ylläpitäjä voi tehdä ainakin kaksi olennaista asiaa: 1. Vuokrata kokonaan uusia käyttäjänimä tai hyllyjä. 2. Omassa hyllykössään pitää yllä sopimusta verkkokauppaan ja ylläpitää sosiaalisen median sivua joka on yhteiskäytössä. Alusta voi toisinsanoen hoitaa myös yhteiset sopimukset ja rahaliikenteen ja maksaa kaikille siihen kuuluville syndikaattina: ryhmänä tahoja joilla on autonomia julkaisuistaan, yhteiset sopimukset hinnoista ja joiden suostumusta vailla ei voida vaihtaa keskeisiä sääntöjä. Voitot maksetaan syndikaattimallin mukaisesti, jossa voittoosuudesta 20% jaetaan tasan kaikille kirjoille koska kaikki ovat olleet edistämässä myös kaikkia muita. Muodolla on muutama keskeinen ominaisuus: 1. Toimintamalli on kopioitavissa kokonaan, jokainen teos sisältää uuden dna:n. Tämä tekee myös uusien kappaleiden luomisesta edullista ja yksinkertaista.

11 2. Alusta voi ottaa vastaan rajattoman määrän uusia teoksia, toisin kuin fyysissä kappaleissa, sen suurempi valikoima on, sen paremmin alusta toimii. 3. Tarvepainatustoimijat haluava tilittää rahat yhdelle toimijalle, mutta alusta voi edelleen maksaa jäsenilleen. Bitcoin tekee tämän automatisoinnista helppoa. 4. Alusta käyttää standardimuotoja ja standardiohjelmia, joten se ei joudu tuottajaloukkoon, niitä jotka voi palkata tekemään tämänkaltaisia töitä on paljon. 5. Käyttäjähallinta mahdollistaa sen että alustan asiakkaat voivat itse ladata uudet teokset alustalle joten algoritminen työ vähentää ihmistyön tarvetta.

12 Valtatasot Organisaatio on autonomiaa korostava ja perustuslaillinen enemmän kuin demokraattinen. Ilmoitetun suunnitelman rajoissa alustalla on neuvostoksi kutsuttu ryhmä joka hoitaa sen velvoitteet mutta myös päättää alustan kehityksestä omalla konsensuksellaan. Syndikaatilla ja asiakkailla on oikeus kontrolloida omaa hyllyään, eikä sovittuja rahanjaon periaatteita voi muuttaa ilman käyttäjien konsensusta. Tilanteessa jossa vanha neuvosto ei halua jatkaa toimintaansa, voi käyttäjien yleiskokous päästä konsensukseen toiminnan jatkamisesta. Lisäperiaatteet Alustalla on muutamia lisäperiaatteita. Jos niitä, tai muita sääntöjä rikotaan, organisaatiolla on oikeus poistaa teoksia ja viime kädessä käyttäjiä alustalta. Alusta valvoo myös muutamaa lisäperiaatetta: Ei rasismia, seksismiä, homo- tai transfobiaa tai autoritäärisiä ihanteita edustavia teoksia.

13 Maksupolitiikka Organisaation sopimuskumppaneilla on oikeus saada työstään hyvää palkkaa, jotta alusta ei polje palkkoja tai pyri luomaan kilpailua hinnassa järjestäytyneen työvoiman kanssa. Tämä koskee myös jäsenien toimintaa: on sallittua teettää työtä alustalle vain siten, että se on kunnolla palkattua ja alustan säännöt ovat työn ehtoina, tämä siis koskien muokkaustyötä jossa raakamateriaali paketoidaan printattavaan muotoon. Alustalla ole osakkaita tai sijoittajia: ainoa tapa saada siitä voittoa on tehdä itse merkittävä kontribuutio. Neuvosto voi kuitenkin tarvittaessa ottaa lainaa. Organisaation tehtävä on pyrkiä vakavaraiseksi, jotta alustan toiminta pysyisi käynnissä kaikissa olosuhteissa ja sen ominaisuudet paranisivat. Alustan keskeisenä tuotteena tai palveluna on maksullinen jäsenyys - joko oman tuottajanimen haltijana tai tällaisen valtuuttamana käyttäjänä, tai syndikaatissa. Jäsenillä on oikeus julkaisutoimintojen lisäksi jäsenhintoihin muokkaustyön, printtauksen tai vastaavan suhteen - näistä alusta ottaa 10 %.

14 Alustan käyttövuokrista ja alustan osuudesta sen välittämiin myynteihin muodostuvasta rahavirrasta 90 % jaetaan kehitysrahastoon mutta kymmenys jaetaan tasan neuvoston kesken, paitsi syndikaatissa jossa 10 % siirretään kehitysrahastoon, 20 % voitosta jaetaan kaikille. Kehitysrahasto on neuvoston budjetti. Siitä 20 % voidaan käyttää syndikaatin tukemiseen tarjoamalla julkaisun alustalla tekemiseksi ehdollinen laina: rahat peritään takaisin myynneistä, mutta jos myyntejä ei tule, lainaa ei peritä. Neuvosto voi palkata omia jäseniään töihin, jotka sen tarvitsee tehdä. Tällöin sen on kuitenkin maksettava enimmillään samoja palkkoja kuin se vaatii maksettavan muille muokkaustyön tekijöille.

15 Periaatteissa mainittuja sivuja ja tavaramerkkejä hallinnoi tällä hetkellä MediaPrisma tmi. Y-tunnus Haapaniemenkatu 16 A 53, Helsinki neoinfoshop@gmail.com Facebook: Neoinfoshop Neuvoston jäsenet tällä hetkellä: Luisa-Claudia Sovijärvi Alustan suunnittelija Roosa Lehtinen Graafinen suunnittelija Ben Molini Graafinen suunnittelija David Consuegra Ohjelmistosuunnittelija Venni Turtiainen Neuvonantaja Samuel Leppiniemi Ohjelmistosuunnittelija Antti J. Sipilä Alustan suunnittelija

Peruskirjassa mainittuja sivuja ja mainittuja tekijänoikeuksia hallinnoi tällä hetkellä MediaPrisma tmi.

Peruskirjassa mainittuja sivuja ja mainittuja tekijänoikeuksia hallinnoi tällä hetkellä MediaPrisma tmi. Pageshare Peruskirjassa mainittuja sivuja ja mainittuja tekijänoikeuksia hallinnoi tällä hetkellä MediaPrisma tmi. Y-tunnus 2634267-4 Haapaniemenkatu 16 A 53 00530 Helsinki neoinfoshop@gmail.com Facebook

Lisätiedot

Tässä kirjassa mainittuja sivuja ja mainittuja tekijänoikeuksia hallinnoi tällä hetkellä MediaPrisma tmi.

Tässä kirjassa mainittuja sivuja ja mainittuja tekijänoikeuksia hallinnoi tällä hetkellä MediaPrisma tmi. Pageshare Tässä kirjassa mainittuja sivuja ja mainittuja tekijänoikeuksia hallinnoi tällä hetkellä MediaPrisma tmi. Y-tunnus 2634267-4 Haapaniemenkatu 16 A 53 00530 Helsinki neoinfoshop@gmail.com Facebook

Lisätiedot

Peruskirjassa mainittuja sivuja ja mainittuja tekijänoikeuksia hallinnoi tällä hetkellä MediaPrisma tmi.

Peruskirjassa mainittuja sivuja ja mainittuja tekijänoikeuksia hallinnoi tällä hetkellä MediaPrisma tmi. Pageshare Peruskirjassa mainittuja sivuja ja mainittuja tekijänoikeuksia hallinnoi tällä hetkellä MediaPrisma tmi. Y-tunnus 2634267-4 Haapaniemenkatu 16 A 53 00530 Helsinki neoinfoshop@gmail.com Facebook

Lisätiedot

Ohjelmien lisensoinnista

Ohjelmien lisensoinnista Ohjelmien lisensoinnista Mitä ohjelmoijan on hyvä tietää ohjelmien tekijänoikeuksista ja (erityisesti open source) lisensseistä Tapani Tarvainen 27.11.2015 Lähtökohta: tekijänoikeus Yksinoikeus "määrätä

Lisätiedot

Avoimet lisenssit. Katsaus Creative Commons -lisensointiin. Työelämäpedagogiikan webinaari

Avoimet lisenssit. Katsaus Creative Commons -lisensointiin. Työelämäpedagogiikan webinaari Avoimet lisenssit Katsaus Creative Commons -lisensointiin Työelämäpedagogiikan webinaari 12.3.2019 Arto Ikonen OSC, JYU JYU. Since 1863. 12.3.2019 1 Tekijänoikeus ja lisensointi Tekijänoikeus: tekijän

Lisätiedot

Innovointiprosessi. Lili Aunimo. 11.12.2009 Lili Aunimo

Innovointiprosessi. Lili Aunimo. 11.12.2009 Lili Aunimo Innovointiprosessi Lili Aunimo Lisensointi Tekijänoikeudet: Verkkomultimediaopintojaksolla Ohjelmistolisenssit Sisältölisenssit: kuvat, musiikki, video, teksti Creative Commons http://fi.wikipedia.org/wiki/lisenssi

Lisätiedot

Ohjelmiston lisensoinnin avoimet vaihtoehdot

Ohjelmiston lisensoinnin avoimet vaihtoehdot Ohjelmiston lisensoinnin avoimet vaihtoehdot Ohjelmistoliiketoiminta-seminaari Jyväskylä, 11.4.2007 Matti Saastamoinen Suomen open source -keskus COSS COSS - Centre for Open Source Solutions Kansallinen

Lisätiedot

MITÄ BLOGIIN, WIKIIN TAI KOTISIVUILLE SAA LAITTAA?

MITÄ BLOGIIN, WIKIIN TAI KOTISIVUILLE SAA LAITTAA? MITÄ BLOGIIN, WIKIIN TAI KOTISIVUILLE SAA LAITTAA? Tekijänoikeudet ja tietosuoja verkossa Ella Kiesi 26.3.2009 www.oph.fi Osaamisen ja sivistyksen asialla Vaikuttava lainsäädäntö Tekijänoikeuslaki 404/1961

Lisätiedot

Paikkatiedon lupapolitiikka ja lisensiointimallit. INSPIRE-verkosto Paikkatiedon infrastruktuurin hyödyntäminen 29.9.

Paikkatiedon lupapolitiikka ja lisensiointimallit. INSPIRE-verkosto Paikkatiedon infrastruktuurin hyödyntäminen 29.9. Paikkatiedon lupapolitiikka ja lisensiointimallit INSPIRE-verkosto Paikkatiedon infrastruktuurin hyödyntäminen 29.9.2011 Antti Kosonen 6.10.2011 Miksi paikkatietoja lisensioidaan Paikkatiedot on historiallisesti

Lisätiedot

Opas tekijänoikeudesta valokuvaan, piirrettyyn kuvaan, liikkuvaan kuvaan, ääneen ja musiikkitallenteisiin sekä tekijänoikeudesta internettiin.

Opas tekijänoikeudesta valokuvaan, piirrettyyn kuvaan, liikkuvaan kuvaan, ääneen ja musiikkitallenteisiin sekä tekijänoikeudesta internettiin. Opas tekijänoikeudesta valokuvaan, piirrettyyn kuvaan, liikkuvaan kuvaan, ääneen ja musiikkitallenteisiin sekä tekijänoikeudesta internettiin. TEKIJÄNOIKEUS (Kopiereg - Derechos d autor - Müəlliflik hüquqları

Lisätiedot

QuarkXPress ohjelman uudet ominaisuudet

QuarkXPress ohjelman uudet ominaisuudet QuarkXPress 10.1 -ohjelman uudet ominaisuudet SISÄLTÖ Sisältö QuarkXPress 10.1:n uudet ominaisuudet...3 Uudet ominaisuudet...4 Dynaamiset apuviivat...4 Huomautukset...4 Kirjat...4 Redline-toiminto...4

Lisätiedot

http://creativecommons.fi/

http://creativecommons.fi/ Creative commons http://creativecommons.fi/ Taustaa Richard M. Stallman: Free software From Copy Rights to Copy Left Tavoitteena ohjelmistojen vapaus (Avoin koodi) General Public License, GPL Tekijänoikeus

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Tarkistus. Isabella Adinolfi EFDD-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Tarkistus. Isabella Adinolfi EFDD-ryhmän puolesta 6.9.2018 A8-0245/170 170 Johdanto-osan 3 kappale (3) Digitaalitekniikan nopea kehitys muuttaa jatkuvasti sitä, miten teoksia ja muuta aineistoa luodaan, tuotetaan, jaellaan ja hyödynnetään. Uusia liiketoimintamalleja

Lisätiedot

PagePrism PageShare NeoInfoshop. early beta version

PagePrism PageShare NeoInfoshop. early beta version PagePrism PageShare NeoInfoshop early beta version Oppaassa mainittuja sivuja ja mainittuja tekijänoikeuksia hallinnoi tällä hetkellä MediaPrisma tmi. Y-tunnus 2634267-4 Haapaniemenkatu 16 A 53 00530 Helsinki

Lisätiedot

Tekijänoikeusseminaari. Tekijöiden oikeudet. Erilaisia suojauksia. Tekijänoikeuden kesto. Tarmo Toikkanen 26.10.2010 Itä-Suomen yliopisto

Tekijänoikeusseminaari. Tekijöiden oikeudet. Erilaisia suojauksia. Tekijänoikeuden kesto. Tarmo Toikkanen 26.10.2010 Itä-Suomen yliopisto Tekijänoikeusseminaari Tarmo Toikkanen 26.10.2010 Itä-Suomen yliopisto 1 Tekijöiden oikeudet 2 Erilaisia suojauksia tekijänoikeus: teoksen muoto patentti: uusi tekniikka tavaramerkki: nimi, logo, tunnuslause

Lisätiedot

Avoin lähdekoodi. Jani Kylmäaho Maanmittauslaitos www.oskari.org

Avoin lähdekoodi. Jani Kylmäaho Maanmittauslaitos www.oskari.org Avoin lähdekoodi Jani Kylmäaho Maanmittauslaitos www.oskari.org Avoimen lähdekoodin määritelmä (OSI) Ohjelman täytyy olla vapaasti levitettävissä ja välitettävissä. Lähdekoodin täytyy tulla ohjelman mukana

Lisätiedot

Avoimen lähdekoodin kehitysmallit

Avoimen lähdekoodin kehitysmallit Avoimen lähdekoodin kehitysmallit Arto Teräs Avoimen lähdekoodin ohjelmistot teknisessä laskennassa -työpaja CSC, 25.5.2009 Avoimen lähdekoodin kehitysmallit / Arto Teräs 2009-05-25

Lisätiedot

Vehmaan kunta. Wordpress käyttöopas. Betta Digital Oy

Vehmaan kunta. Wordpress käyttöopas. Betta Digital Oy Vehmaan kunta Wordpress käyttöopas Betta Digital Oy 1 / 22 Sisällys 1. Kirjautuminen... 3 1.1. Sisäänkirjautuminen ei onnistu... 3 2. Hallintapaneeli... 5 2.1. Sisään kirjautuneen hallintanäkymä... 6 3.

Lisätiedot

Kuvausluvat ja tekijänoikeudet

Kuvausluvat ja tekijänoikeudet Kuvausluvat ja tekijänoikeudet Ira Helkamäki Mediatekniikan seminaari 24.1.2012 Sisältö Kuvaaminen Julkisella paikalla ja muualla Tekijänoikeudet Valokuvat, musiikki, elokuvat Tekijänoikeusrikkomus Tekijänoikeusyhdistykset

Lisätiedot

Moodle2. Syyskuu Minna Helynen

Moodle2. Syyskuu Minna Helynen Moodle2 Syyskuu 2012 Minna Helynen minna.helynen@tampere.fi twitter.com/minnahelynen fi.linkedin.com/in/minnahelynen PAOK paokhanke.ning.com #paokhanke (Twitter) facebook.com/paok-verkosto Mitä uutta Moodle

Lisätiedot

Opas koulujen VALO-hankintaan. Elias Aarnio Avoimet verkostot oppimiseen -hanke Educoss Innopark Oy

Opas koulujen VALO-hankintaan. Elias Aarnio Avoimet verkostot oppimiseen -hanke Educoss Innopark Oy Opas koulujen VALO-hankintaan Elias Aarnio Avoimet verkostot oppimiseen -hanke Educoss Innopark Oy Mikä ihmeen VALO? VALO = vapaat ja avoimen lähdekoodin ohjelmistot Kyse on siis Open Sourcesta eli vapaista

Lisätiedot

Järjestöjen viestintävastaavien perehdytys

Järjestöjen viestintävastaavien perehdytys Järjestöjen viestintävastaavien perehdytys TYY 2017 Frida Pessi 20.12.2017 Viestintä eli kommunikaatio Sanomien siirtämistä Merkitysten tuottamista Mutta myös yhteisen ymmärryksen tuottamista (yhteisöllisyys)

Lisätiedot

Järjestätkö itse performanssiesi taltioinnin (videokuvauksen, dokumentoinnin valokuvaamalla tms)?

Järjestätkö itse performanssiesi taltioinnin (videokuvauksen, dokumentoinnin valokuvaamalla tms)? vastaajia vastaamattomia? 4% Kysely - Toukokuu 214 - Performanssitaidetta tekeviltä kysyttiin hdän käytännöistään ja näkemyksistään dokumentaatiosta, tekijänoikeuksista ja arkistoinnista, jakaminen jaetun

Lisätiedot

Purot.net Wiki. Tutkielma. Paavo Räisänen. Centria Ammattikorkeakoulu 24.10.2012

Purot.net Wiki. Tutkielma. Paavo Räisänen. Centria Ammattikorkeakoulu 24.10.2012 Purot.net Wiki Tutkielma Paavo Räisänen Centria Ammattikorkeakoulu 24.10.2012 Sisällysluettelo 1: Esittely 2: Perustaminen 3: Uuden sivun luonti 4: Kuvien lisääminen 5: Linkin lisääminen 6: Lopuksi 1:

Lisätiedot

Lataa Johda näyttö käyttöön hoitotyössä. Lataa

Lataa Johda näyttö käyttöön hoitotyössä. Lataa Lataa Johda näyttö käyttöön hoitotyössä Lataa ISBN: 9789518944549 Sivumäärä: 160 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 32.17 Mb Näyttöön perustuvan toiminnan tarkoituksena on vahvistaa vaikuttavia kustannustehokkaita

Lisätiedot

Mikä on WordPress? itse ylläpidettävä (self-hosted) WordPress.com: ilmainen 3. osapuolen ylläpitämä pilvipalvelu (Cloud-hosted)

Mikä on WordPress? itse ylläpidettävä (self-hosted) WordPress.com: ilmainen 3. osapuolen ylläpitämä pilvipalvelu (Cloud-hosted) WordPress.com Mikä on WordPress? Tällä hetkellä maailman suosituin ns. julkaisujärjestelmä (CMS) Rakennettu blogialustaksi, nykyään myös muussa käytössä ilmainen ns. avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmä

Lisätiedot

Historiaa. Unix kirjoitettiin kokonaan uudestaan C-kielellä 1973. Unix jakautui myöhemmin System V ja BSDnimisiin. Kuutti, Rantala: Linux

Historiaa. Unix kirjoitettiin kokonaan uudestaan C-kielellä 1973. Unix jakautui myöhemmin System V ja BSDnimisiin. Kuutti, Rantala: Linux Historiaa Linux on Unix-yhteensopiva käyttöjärjestelmä. Unixin perusta luotiin 1964 MIT:ssa aloitetussa MULTICS-projektissa (http://www.cs.helsinki.fi/u/kerola/tkhist/k2000/alustukset/unix_hist/unix_historia.htm)

Lisätiedot

YKS, KAKS, HYPPY! -KILPAILUN SÄÄNNÖT

YKS, KAKS, HYPPY! -KILPAILUN SÄÄNNÖT YKS, KAKS, HYPPY! -KILPAILUN SÄÄNNÖT Jotta video voi virallisesti mukana kilpailussa, se on tehtävä alla olevia sääntöjä noudattaen. Kaikki sääntöjen mukaan toteutetut, ajoissa palautetut videot osallistuvat

Lisätiedot

POTENTTIAALISET ASIAKKAAT ASIAKASOPISKELIJAT MAKSULIIKENNE VERKKOKAUPPA VERKKOKOULUTUS MARKKINOINTIAUTOMAATIO SISÄLTÖMARKKINOINTI WWW-SIVUSTO

POTENTTIAALISET ASIAKKAAT ASIAKASOPISKELIJAT MAKSULIIKENNE VERKKOKAUPPA VERKKOKOULUTUS MARKKINOINTIAUTOMAATIO SISÄLTÖMARKKINOINTI WWW-SIVUSTO VERKKOKURSSIKONE.FI NÄIN SE TOIMII POTENTTIAALISET ASIAKKAAT ASIAKASOPISKELIJAT JÄLLEENMYYJÄT $ $ $ $ MAKSULIIKENNE BIOACADEMY.FI MUKSUOPPIAKATEMIA.FI KOIRUUKSIENKLUBI.FI KIDSSKILSACADEMY.COM UUSI KOULUTUSTA

Lisätiedot

Elokuvantekijän pieni tekijänoikeusopas musiikista

Elokuvantekijän pieni tekijänoikeusopas musiikista Elokuvantekijän pieni tekijänoikeusopas musiikista Published: 17.9.2013 Kuuntelet musiikkia, suljet silmäsi ja alat nähdä mielessäsi elokuvan kohtauksia. Päähäsi muodostuu vähitellen täydellinen lyhytelokuva

Lisätiedot

Kuvien käyttö opetuksessa

Kuvien käyttö opetuksessa Kuvien käyttö opetuksessa Tekijänoikeudet ammatin opetuksessa Opentekoa.fi Avainsanat: teoskynnys, CC, kuvaruutukaappaus, kartat, kuvauslupa Creative Commons, kuva, Google, YouTube, Flickr, jakaminen,

Lisätiedot

Valopin alustapalvelu

Valopin alustapalvelu Valopin alustapalvelu Uutta tulee jatkuvasti! Ominaisuuksia versioista 2.2, 2.3 ja 2.4 Jarmo Tanskanen 2013 Valopi Oy Tämän teos teoksen käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 3.0 Muokkaamaton

Lisätiedot

2017 HINNASTO MEDIA-ASSARI

2017 HINNASTO MEDIA-ASSARI 2017 HINNASTO MEDIA-ASSARI SANNA@MEDIA-ASSARI.FI WWW.MEDIA-ASSARI.FI 040 930 58 22 SISÄLLYS Esittely 3 PALVELUT Brändääminen Verkkosivusuunnittelu Painotuotteet 4 5 6 Yhteystiedot 7 Welcome Sanna Döbert

Lisätiedot

Sosiaalisen median hyödyntäminen oppimistehtävissä

Sosiaalisen median hyödyntäminen oppimistehtävissä Sosiaalisen median hyödyntäminen oppimistehtävissä PAOK paokhanke.ning.com #paokhanke (Twitter) facebook.com/paok-verkosto Kevät 2013 Tuija Leppäharju ja Annika Alapiha Hatanpään lukio Facebook työtilana

Lisätiedot

Sosiaalisen median ja Internet-palveluiden käyttöehdot opetuksessa. Elias Aarnio Innopark Oy / Educoss-hanke

Sosiaalisen median ja Internet-palveluiden käyttöehdot opetuksessa. Elias Aarnio Innopark Oy / Educoss-hanke Sosiaalisen median ja Internet-palveluiden käyttöehdot opetuksessa Elias Aarnio Innopark Oy / Educoss-hanke elias.aarnio@innopark.fi Palveluiden käyttö sisältää sopimussuhteen Erilaisten sosiaalisen median

Lisätiedot

Digi-tv vastaanottimella toteutettavat interaktiiviset sovellukset Selvitys GPL-lisensoinnin tuomat ongelmat

Digi-tv vastaanottimella toteutettavat interaktiiviset sovellukset Selvitys GPL-lisensoinnin tuomat ongelmat Selvitys GPL-lisensoinnin tuomat ongelmat Sisällysluettelo 1. Johdanto...3 2. Ongelman kuvaus...4 3. Eri tulkinnat GPL-lisenssistä...5 3.1. Tiukka tulkinta...5 3.2. Väljä tulkinta...5 3.3. Kompromissitulkinta...5

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSOPAS NÄYTTELYNJÄRJESTÄJILLE

TEKIJÄNOIKEUSOPAS NÄYTTELYNJÄRJESTÄJILLE TEKIJÄNOIKEUSOPAS NÄYTTELYNJÄRJESTÄJILLE Seuraa Kuvastoa: www.fb.com/kuvasto www.twitter.com/kuvasto www.kuvasto.fi Graafinen suunnittelu: Fanni Perälä Kuvat: Sanna Peurakoski TAIDETEOSTEN KÄYTTÖ NÄYTTELYIDEN

Lisätiedot

DESCA-sopimuksen ohjelmistomoduuli ja avoimen lähdekoodin ohjelmistot

DESCA-sopimuksen ohjelmistomoduuli ja avoimen lähdekoodin ohjelmistot TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY Kuvapaikka (ei kehyksiä kuviin) DESCA-sopimuksen ohjelmistomoduuli ja avoimen lähdekoodin ohjelmistot EUTI-koulutus 27.03.2017 Hannes Kankaanpää, Senior IPR Officer OPEN

Lisätiedot

24MAGS PIKAOHJE HALLINTAPANEELIN KÄYTTÖÖN

24MAGS PIKAOHJE HALLINTAPANEELIN KÄYTTÖÖN 24MAGS PIKAOHJE HALLINTAPANEELIN KÄYTTÖÖN 24Mags Asiakaspalvelu support@24mags.com 020 734 0570 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. Uuden julkaisun luominen 3 1.1 Julkaisun nimi 3 1.2 Ladattava PDF-tiedosto 3 1.3 pakkauslaatu

Lisätiedot

Tekijänoikeus tuo leivän tekijän pöytään

Tekijänoikeus tuo leivän tekijän pöytään Tekijänoikeus tuo leivän tekijän pöytään Jokaisella on oikeus niiden henkisten ja aineellisten etujen suojaamiseen, jotka johtuvat hänen luomastaan tieteellisestä, kirjallisesta tai taiteellisesta tuotannosta.

Lisätiedot

Pertti Pennanen License 1 (7) EDUPOLI ICTPro1 23.10.2013

Pertti Pennanen License 1 (7) EDUPOLI ICTPro1 23.10.2013 License Pertti Pennanen License 1 (7) SISÄLLYSLUETTELO Lisenssien hallinta... 2 Lisenssisopimus... 2 Yleisimmät lisensiointimallit... 2 OEM lisenssi... 3 Kelluva lisenssi... 3 Työasemakohtainen lisenssi...

Lisätiedot

ILMAINEN KARTTATIETO

ILMAINEN KARTTATIETO ILMAINEN KARTTATIETO MIKÄ ON MUUTTUNUT? Täydellinen vallankumous tietojen vapautumisessa GPS alkuna TIETOJA LÖYTYY PALJON: EROJA SIINÄ, MITEN TIETOA KÄYTETÄÄN. PELKÄSTÄÄN REITTIHAKUUN JA PAIKKOJEN ETSINTÄÄN

Lisätiedot

Euroopan unionin yleinen lisenssi v.1.1

Euroopan unionin yleinen lisenssi v.1.1 Euroopan unionin yleinen lisenssi v.1.1 EUPL Euroopan yhteisö 2007 Tätä Euroopan unionin yleistä lisenssiä ( EUPL ) 1 sovelletaan teokseen tai ohjelmistoon (sellaisina kuin ne määritellään jäljempänä),

Lisätiedot

DATAN AVAAJAN PIKAOPAS

DATAN AVAAJAN PIKAOPAS LOUNAIS-SUOMEN DATAN AVAAJAN PIKAOPAS Miksi avata? Toiminnalle läpinäkyvyyttä Datan arvo kasvaa, kun sitä voidaan hyödyntää Tietoon perustuvaa päätöksentekoa Hyötyä yksilöille, yhteisöille, yrityksille

Lisätiedot

Lataa Luonnonkirja - Zacharias Topelius. Lataa

Lataa Luonnonkirja - Zacharias Topelius. Lataa Lataa Luonnonkirja - Zacharias Topelius Lataa Kirjailija: Zacharias Topelius ISBN: 9789522220561 Sivumäärä: 223 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 31.44 Mb Zacharias Topelius kirjoitti rakastetun lukukirjansa

Lisätiedot

Laskennallisen fysiikan esimerkkejä avoimesta tutkimuksesta Esa Räsänen Fysiikan laitos, Tampereen teknillinen yliopisto

Laskennallisen fysiikan esimerkkejä avoimesta tutkimuksesta Esa Räsänen Fysiikan laitos, Tampereen teknillinen yliopisto Laskennallisen fysiikan esimerkkejä avoimesta tutkimuksesta Esa Räsänen Fysiikan laitos, Tampereen teknillinen yliopisto Julian Voss, Quantum man, 2006 (City of Moses Lake, Washington, USA) Kolme näkökulmaa

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU)

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) 19.5.2017 L 128/59 KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) 2017/863, annettu 18 päivänä toukokuuta 2017, avoimen lähdekoodin ohjelmiston EUPL-lisenssin päivittämisestä julkishallinnon kehittämän ohjelmiston

Lisätiedot

ja Jyväskylän yliopisto

ja Jyväskylän yliopisto Rinnakkaisjulkaiseminen ja Jyväskylän yliopisto Rinnakkaisjulkaiseminen ja Jyväskylän yliopisto Pekka Olsbo Julkaisukoordinaattori Jyväskylän yliopiston kirjasto Julkaisuyksikkö pekka.olsbo@jyu.fi p. 050-5818355

Lisätiedot

Sähkökirjat kurssikirjoiksi Katsaus tekijänoikeuksiin Satu Kangas

Sähkökirjat kurssikirjoiksi Katsaus tekijänoikeuksiin Satu Kangas Sähkökirjat kurssikirjoiksi Katsaus tekijänoikeuksiin Satu Kangas 8.11.2016 Tekijänoikeudet Oikeus valmistaa kappaleita teoksesta Oikeus saattaa teos yleisön saataviin Tekijän isyysoikeus nimen mainitseminen

Lisätiedot

Korkeakoulujen prosessipalvelin: mallintajan palvelinohje Versio 0.2

Korkeakoulujen prosessipalvelin: mallintajan palvelinohje Versio 0.2 Korkeakoulujen prosessipalvelin: mallintajan palvelinohje Versio 0.2 Sisällysluettelo Muutoshistoria...3 1 Johdanto...4 2 Palvelimen käyttöön tarvittavat ohjelmat...4 3 Palvelimelle kirjautuminen...4 4

Lisätiedot

VERKKOKIRJOJEN JA DIGILEHDEN KÄYTTÖOHJE

VERKKOKIRJOJEN JA DIGILEHDEN KÄYTTÖOHJE VERKKOKIRJOJEN JA DIGILEHDEN KÄYTTÖOHJE Huom! Tämä käyttöohje koskee seuraavia verkkokirjoja ja digilehtiä: Joka kodin huoltovihko, Osakkaan remontit taloyhtiössä, Suomen Kiinteistölehti, Taloyhtiön vastuunjakotaulukko

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

Yhteentoimivuusvälineistö: Sanastoeditorin esittelytilaisuus klo Väestörekisterikeskus, Lintulahdenkuja 4, Helsinki

Yhteentoimivuusvälineistö: Sanastoeditorin esittelytilaisuus klo Väestörekisterikeskus, Lintulahdenkuja 4, Helsinki Yhteentoimivuusvälineistö: Sanastoeditorin esittelytilaisuus 9.6.2017 klo 9.30-11.00 Väestörekisterikeskus, Lintulahdenkuja 4, Helsinki Tilaisuuden tarkoitus Tilaisuudessa esiteltiin julkishallinnon yhteistä

Lisätiedot

Manu Setälä Suomen open source -keskus COSS

Manu Setälä Suomen open source -keskus COSS Koodipankit ja kansainvälinen yhteistyö Manu Setälä Suomen open source -keskus COSS www.coss.fi 2 Esityksen sisältö Mitä tarkoittaa koodipankki ja mihin sellaisia tarvitaan Koodipankin lähtökohtia: dokumentointi,

Lisätiedot

Facta Kartta. Helsingin kaupunki Kiinteistövirasto Kaupunkimittaus

Facta Kartta. Helsingin kaupunki Kiinteistövirasto Kaupunkimittaus Helsingin kaupunki Kiinteistövirasto Kaupunkimittaus TARJOUS 66470 13.2.2015 Helsingin kaupunki Kiinteistövirasto, Kaupunkimittausosasto Anu Soukki Rakennusvalvonta Markku Leinonen FACTA TOIMINTOKARTTA

Lisätiedot

Tiedostonhallinta. Yleistä

Tiedostonhallinta. Yleistä Tiedostonhallinta Tiedostonhallinnan kautta voi muokata kaikkia näkymän tiedostoja. Sitä tarvitaan näkymien räätälöintiin ja joidenkin asetusten muuttamiseen. Yleistä Tiedostojen tarkastelu ja muokkaus

Lisätiedot

Paikkatiedon lupapolitiikka ja lisensiointimallit. INSPIRE-verkosto Paikkatiedon infrastruktuurin hyödyntäminen

Paikkatiedon lupapolitiikka ja lisensiointimallit. INSPIRE-verkosto Paikkatiedon infrastruktuurin hyödyntäminen Paikkatiedon lupapolitiikka ja lisensiointimallit INSPIRE-verkosto Paikkatiedon infrastruktuurin hyödyntäminen 22.11.2011 Antti Kosonen 25.11.2011 Miksi paikkatietoja lisensioidaan Paikkatiedot on historiallisesti

Lisätiedot

Nero 7:n Windows Vista TM -tuki

Nero 7:n Windows Vista TM -tuki Nero 7:n Windows Vista TM -tuki Nero AG Sivu 1 Tietoja tekijänoikeudesta ja tavaramerkistä Tämä opaskirjanen ja sen sisältö on Nero AG:n omaisuutta ja suojattu tekijänoikeudella. Kaikki oikeudet pidätetään.

Lisätiedot

Tietokannat, tietokoneohjelmat ja aineistokokoelmat

Tietokannat, tietokoneohjelmat ja aineistokokoelmat Tietokannat, tietokoneohjelmat ja aineistokokoelmat Professori Niklas Bruun, IPR University Center Tekijänoikeus yliopistojen työsuhteessa HANKEN 28.11.2016 Teknologia osana tutkimusta ja opetusta Digitaalinen

Lisätiedot

Tekijänoikeudet digitointihankkeissa

Tekijänoikeudet digitointihankkeissa Tekijänoikeudet digitointihankkeissa Tieteellisen kirjallisuuden tekijänoikeuspäivä Tieteiden talo 26.1.2016 Jukka-Pekka Timonen Harkitsetteko julkaisunne digiointia ja avaamista yleisön käyttöön verkossa

Lisätiedot

Laskennallisen fysiikan esimerkkejä avoimesta tutkimuksesta Esa Räsänen Fysiikan laitos, Tampereen teknillinen yliopisto

Laskennallisen fysiikan esimerkkejä avoimesta tutkimuksesta Esa Räsänen Fysiikan laitos, Tampereen teknillinen yliopisto Laskennallisen fysiikan esimerkkejä avoimesta tutkimuksesta Esa Räsänen Fysiikan laitos, Tampereen teknillinen yliopisto Julian Voss, Quantum man, 2006 (City of Moses Lake, Washington, USA) Kolme näkökulmaa

Lisätiedot

Näin julkaiset dataa. Kuntien avoin data - miten liikkeelle Hami Kekkonen

Näin julkaiset dataa. Kuntien avoin data - miten liikkeelle Hami Kekkonen Näin julkaiset dataa Kuntien avoin data - miten liikkeelle 11.11.2014 Hami Kekkonen Helsinki Region Infoshare www.hri.fi Avoimen datan palvelu, datakatalogi, jossa olevia pääkaupunkiseutua tai sen osia

Lisätiedot

Ensimmäisessä vaiheessa ladataan KGU tietokanta Hallitse tietokantoja toiminnon avulla.

Ensimmäisessä vaiheessa ladataan KGU tietokanta Hallitse tietokantoja toiminnon avulla. 1 Odoo ohjelman demokäyttöön riittää, että asentaa ohjelmiston, ja tietokannan. Jos päättää ottaa ohjelmiston tuotannolliseen käyttöön, on päivitettävä myös XML raporttipohjat, sekä syötettävä yrityksen

Lisätiedot

PROJEKTISIVUJEN PAÄ IVITTAÄ MISEN OHJEET

PROJEKTISIVUJEN PAÄ IVITTAÄ MISEN OHJEET PROJEKTISIVUJEN PAÄ IVITTAÄ MISEN OHJEET Suomen partiolaiset Finlands scouter ry 04/2013, muokattu 02/2015 Tämä ohje on tarkoitettu Suomen Partiolaisten hallinnoimien projektisivustojen sisällöntuottajille

Lisätiedot

VERKKOKIRJASTO theseus

VERKKOKIRJASTO theseus VERKKOKIRJASTO theseus ammattikorkeakoulujen Open Access toteutuksena a Sjölund ija a.sjolund@seamk.fi 02230 theseus verkkokirjasto Kaikille ammattikorkeakouluille yhteinen opinnäyte- j julkaisutietokanta.

Lisätiedot

STT:n yleiset sopimusehdot 1.1.2010

STT:n yleiset sopimusehdot 1.1.2010 YLEISET SOPIMUSEHDOT 1 (5) STT:n yleiset sopimusehdot 1. Käyttöoikeus 2. Käyttöehdot 1 Kappale päivitetty 1.1.2016 alkaen. Asiakkaalla on oikeus käyttää STT:n palvelua ja/tai siihen sisältyviä aineistoja

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUDET VERKOSSA. Annukka Havas 12.05.2011 1

TEKIJÄNOIKEUDET VERKOSSA. Annukka Havas 12.05.2011 1 TEKIJÄNOIKEUDET VERKOSSA Annukka Havas 12.05.2011 1 HAASTEITA JA RAJAPINTOJA -AVOIMET OPPIMISYMPÄRISTÖT JA TIETOVERKOT -SOSIAALINEN MEDIA: YHTEISÖPALVELUT, BLOGIT, KUVIEN JA VIDEOIDEN JAKOPALVELUT -KUKA

Lisätiedot

Microsoft Office 365 / SharePoint -pilvipalvelu

Microsoft Office 365 / SharePoint -pilvipalvelu Microsoft Office 365 / SharePoint -pilvipalvelu Tämän materiaalin käyttäminen ja muokkaaminen on sallittua tietyin ehdoin. Lue tarkemmat tiedot viimeiseltä sivulta. Mikko Lammi mikko.lammi@tampere.fi 040

Lisätiedot

Lataa Eläimet - Jalo Einola. Lataa

Lataa Eläimet - Jalo Einola. Lataa Lataa Eläimet - Jalo Einola Lataa Kirjailija: Jalo Einola ISBN: 9789522353757 Sivumäärä: 160 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 27.75 Mb Teoksessa esitellään yksityiskohtaisesti kaikki eläimet, jotka esiintyvät

Lisätiedot

VALO-ohjelmat ja LTSP kouluissa. Elias Aarnio Innopark, AVO-hanke elias.aarnio@innopark.fi 040-8204614

VALO-ohjelmat ja LTSP kouluissa. Elias Aarnio Innopark, AVO-hanke elias.aarnio@innopark.fi 040-8204614 VALO-ohjelmat ja LTSP kouluissa Elias Aarnio Innopark, AVO-hanke elias.aarnio@innopark.fi 040-8204614 Mikä ihmeen VALO? VALO = Vapaat ja avoimen lähdekoodin ohjelmat Kyse on siis Open Sourcesta eli avoimesta

Lisätiedot

VALO ja tietoyhteiskunnan kehitysvaihtoehdot

VALO ja tietoyhteiskunnan kehitysvaihtoehdot VALO ja tietoyhteiskunnan kehitysvaihtoehdot Jussi Silvonen Joensuun VALO -päivä, 8. 5. 2009 (http://jinux.pokat.org/jussi/) Esityksen rakenne Torikatu 10, Joensuu, SONY Bravia, Lieksan koulut = mitä yhteistä?

Lisätiedot

Postin materiaalit kauppiaille. Lokakuu 2017

Postin materiaalit kauppiaille. Lokakuu 2017 Postin materiaalit kauppiaille Lokakuu 2017 Sisältö: Posti-logo ja sen käyttö Muokattavat bannerit ja ilmoitukset Postin toimitustapoja kuvaavat valmiit tekstit ja muun materiaalin saat käyttöösi sivulta

Lisätiedot

Tekijänoikeus EU:ssa. OAMK , Suvi Julin Aineiston koonnut Elisa Huusko Berggren Group

Tekijänoikeus EU:ssa. OAMK , Suvi Julin Aineiston koonnut Elisa Huusko Berggren Group Tekijänoikeus EU:ssa OAMK 26.3.2013, Suvi Julin Aineiston koonnut Elisa Huusko Luettelo direktiiveistä Tietoyhteiskuntadirektiivi 2001/29/EY Tietokoneohjelmadirektiivi 2009/24/EY Tietokantadirektiivi 96/9/EY

Lisätiedot

Sähköistä asiointia graafisen alan yritysverkostossa - projektin yhteenveto - Ismo Heikkilä, VTT

Sähköistä asiointia graafisen alan yritysverkostossa - projektin yhteenveto - Ismo Heikkilä, VTT Sähköistä asiointia graafisen alan yritysverkostossa - projektin yhteenveto - Ismo Heikkilä, VTT 2 Projektin alkutilanne Suomalaiset tilaavat painotuotteita yhä enemmän ulkomaisista verkkokaupoista kaikkien

Lisätiedot

Lataa Lapsen kaltoinkohtelu. Lataa

Lataa Lapsen kaltoinkohtelu. Lataa Lataa Lapsen kaltoinkohtelu Lataa ISBN: 9789516563940 Sivumäärä: 323 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 20.16 Mb Suureen tarpeeseen tulevan Lapsen kaltoinkohtelu -teoksen toinen, täysin uudistettu painos on

Lisätiedot

Joomla pikaopas. Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta.

Joomla pikaopas. Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta. Joomla pikaopas Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta. Paavo Räisänen www.ohjelmoimaan.net Tätä opasta saa vapaasti kopioida, tulostaa

Lisätiedot

Tietoturva. opettaja Pasi Ranne Luksia, Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Pasi Ranne sivu 1

Tietoturva. opettaja Pasi Ranne Luksia, Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä   Pasi Ranne sivu 1 Tietoturva opettaja Pasi Ranne Luksia, Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä email: pasi.ranne@luksia.fi sivu 1 Miksi tietoturvallisuus on tärkeää? Yksi vakava uhka on verkkojen ja sähköpostin kautta leviävät

Lisätiedot

Operight-tietoisku. Luentorunko. Osio 1: Tekijänoikeuden ABC. Mitä on tekijänoikeus? Kenelle tekijänoikeus syntyy? Opettajan luoma materiaali

Operight-tietoisku. Luentorunko. Osio 1: Tekijänoikeuden ABC. Mitä on tekijänoikeus? Kenelle tekijänoikeus syntyy? Opettajan luoma materiaali Operight-tietoisku Luentorunko Osio 1: Tekijänoikeuden ABC. Mitä on tekijänoikeus? Tekijänoikeus on luovuuden ja investointien suojaa. Tekijänoikeuslain tarkoituksena on tasapainoilla tekijän oikeuksien

Lisätiedot

Koha-Suomi Oy Yhtiöjärjestys

Koha-Suomi Oy Yhtiöjärjestys 1 Koha-Suomi Oy Yhtiöjärjestys 2 1. Yhtiön toiminimi Yhtiön toiminimi on Koha-Suomi Oy, ruotsiksi Koha-Finland Ab ja englanniksi Koha-Finland Ltd. 2. Yhtiön kotipaikka Yhtiön kotipaikka on Mikkeli. 3.

Lisätiedot

Käyttöoikeudet ja käyttäjähallinta

Käyttöoikeudet ja käyttäjähallinta Käyttöoikeudet ja käyttäjähallinta ValueFramen käyttäjäpäivät 30.11.2010 Jarmo Annala, ValueFrame Oy Esityksen sisältö 1 Käsitteet ja terminologia tutuksi 2 Sisäänrakennettujen käyttöoikeusryhmien esittely

Lisätiedot

Avoin lähdekoodi (Open Source) liiketoiminnassa

Avoin lähdekoodi (Open Source) liiketoiminnassa Avoin lähdekoodi (Open Source) liiketoiminnassa Mikko Amper 12.11.2013 Mitä aloittavan BioICT-yrityksen tulisi tietää IPR:istä, niiden hallinnasta ja patentoinnista? Tässä esityksessä ilmaistut mielipiteet

Lisätiedot

Ohjelmistopohjaisen lisenssin käyttö

Ohjelmistopohjaisen lisenssin käyttö 24.11.15 rev. 2 Ohjelmistopohjaisen lisenssin käyttö Yleistä Mastercam on käyttänyt aina suojauspalikkaan sidottuja lisenssejä. Ne ovat suhteellisen helppokäyttöisiä ja lisenssin siirtämiseen ei tarvita

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

MUSIIKINKUSTANNUSSOPIMUS A

MUSIIKINKUSTANNUSSOPIMUS A MUSIIKINKUSTANNUSSOPIMUS A (sopimus nro ) (säveltäjä), (sanoittaja), (sovittaja), (kääntäjä), jota/joita jäljempänä kutsutaan Tekijäksi tai tekstiyhteyden niin vaatiessa Säveltäjäksi, Sanoittajaksi, Sovittajaksi

Lisätiedot

Visma Econet Pro Factoring laskutus Finvoice muodossa

Visma Econet Pro Factoring laskutus Finvoice muodossa Visma Econet Pro Factoring laskutus Finvoice muodossa Oppaan päiväys: 27.4.2012. Asiakasneuvonta: Helpdesk: kirjautuminen Visma Econet infolinen tai osoitteen www.visma.fi kautta Visma Econet Pro: 0600-39-7261

Lisätiedot

Mitä on tekijänoikeus?

Mitä on tekijänoikeus? Tekijänoikeudet Elina Ulpovaara 21.9.2009 2009 Mitä on tekijänoikeus? Tekijänoikeuslaki 8.7.1961/404 Tekijänoikeuden kohde ja sisällys 1 Sillä, joka on luonut kirjallisen tai taiteellisen teoksen, on tekijänoikeus

Lisätiedot

Maanmittauslaitoksen nimistö Spatialite-tietokantana. - kuvitettu ohje Quantum GIS 1.8.0 -ohjelmaa varten

Maanmittauslaitoksen nimistö Spatialite-tietokantana. - kuvitettu ohje Quantum GIS 1.8.0 -ohjelmaa varten Maanmittauslaitoksen nimistö Spatialite-tietokantana - kuvitettu ohje Quantum GIS 1.8.0 -ohjelmaa varten Taustaa Maanmittauslaitoksen nimistöaineistot ovat ladattavissa tekstitiedostoina Maanmittauslaitoksen

Lisätiedot

Kirjaudu sisään oikeasta yläkulmasta tai klikkaamalla kohtaa Omat sivut.

Kirjaudu sisään oikeasta yläkulmasta tai klikkaamalla kohtaa Omat sivut. Omat sivut Kirjaudu sisään oikeasta yläkulmasta tai klikkaamalla kohtaa Omat sivut. Syötä kirjastokorttisi numero tai henkilötunnus sekä pin-koodi. Jos sinulla on edelliseen verkkokirjastoon luotu tunnus

Lisätiedot

JHS Avoimen tietoaineiston käyttölupa

JHS Avoimen tietoaineiston käyttölupa JHS Avoimen tietoaineiston käyttölupa Anne Kauhanen-Simanainen ja Marjut Salokannel Esittely julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunnalle (JUHTA) 11.12.2014 Valtioneuvoston periaatepäätös (3.3.2011)

Lisätiedot

Käyttöehdot, KoulutusOnline, päivitetty Yleistä

Käyttöehdot, KoulutusOnline, päivitetty Yleistä Käyttöehdot, KoulutusOnline, päivitetty 13.3.2018 Yleistä Näissä käyttöehdoissa säännellään Helsingin seudun kauppakamarin palveluyhtiön Helsingin Kamari Oy:n julkaiseman KoulutusOnline-palvelun käyttöä.

Lisätiedot

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin ARVO - verkkomateriaalien arviointiin Arvioitava kohde: Jenni Rikala: Aloittavan yrityksen suunnittelu, Arvioija: Heli Viinikainen, Arviointipäivämäärä: 12.3.2010 Osa-alue 5/8: Mediaelementit Edellinen

Lisätiedot

GroupWise Calendar Publishing Host User

GroupWise Calendar Publishing Host User GroupWise 8 Calendar Publishing Host User 8 17. lokakuu 2008 Novell GroupWise Calendar Publishing Host User PIKAKÄYNNISTYS www.novell.com YLEISTÄ Novell GroupWise Calendar Publishing Host User on Web-pohjainen

Lisätiedot

IPR ja DRM. Määritelmät

IPR ja DRM. Määritelmät IPR ja DRM Eetu Luoma Dr.Elma projekti TKTL, Jyväskylän yliopisto Määritelmät IPR Intellectual Property Rights eli immateriaalioikeudet Jaetaan pääosin teollisiin oikeuksiin - keksinnöt (patentit), tavaramerkit,

Lisätiedot

Päivitys Navigo Portalin versioon 5.1

Päivitys Navigo Portalin versioon 5.1 Päivitys Navigo Portalin versioon 5.1 Mikä muuttuu? 1 Johdanto...2 2 Sivun asetukset...2 3 Piilotetut Portlet-otsikot ja painikkeet...2 4 Portletin toimintolinkit ovat kuvakkeina...2 5 Uusi sisältö luodaan

Lisätiedot

Xerdacom Calendar 3.0. KatrinaXML-moottori. Opas seurakuntien Katrinakäyttäjille. Suomi EI VALMIS JULKAISTAVAKSI!

Xerdacom Calendar 3.0. KatrinaXML-moottori. Opas seurakuntien Katrinakäyttäjille. Suomi EI VALMIS JULKAISTAVAKSI! Xerdacom Calendar 3.0 KatrinaXML Tapahtumien lisääjän opas, Suomi 1 (7) Xerdacom Calendar 3.0 KatrinaXML-moottori Opas seurakuntien Katrinakäyttäjille Suomi EI VALMIS JULKAISTAVAKSI! Xerdacom Calendar

Lisätiedot

Immateriaalioikeudet. Onko niille oikeutusta?

Immateriaalioikeudet. Onko niille oikeutusta? Immateriaalioikeudet Onko niille oikeutusta? kai.kimppa@utu.fi Uusi tekijänoikeuslaki Perustuu EU direktiiviin Perustuu WIPOn ja WTOn sopimuksiin Yhä tiukempia lakeja kun muuten ei pystytä pitämään kopiointia

Lisätiedot

KOKKOLANSEUDUN KEHITYS OY:N OSAKKEIDEN KAUPPAA KOSKEVA KAUPPAKIRJA

KOKKOLANSEUDUN KEHITYS OY:N OSAKKEIDEN KAUPPAA KOSKEVA KAUPPAKIRJA KOKKOLANSEUDUN KEHITYS OY:N OSAKKEIDEN KAUPPAA KOSKEVA KAUPPAKIRJA 2 (5) 1 OSAPUOLET 1.1 Myyjä Kannuksen kaupunki (Y-tunnus: 0178455-6 ) 1.2 Ostaja Kokkolan kaupunki (Y-tunnus 0179377-8 ) 2 SOPIMUKSEN

Lisätiedot

Webkoulutus 10.11.2012

Webkoulutus 10.11.2012 Webkoulutus 10.11.2012 Yleistä kotisivuista Ohjelma Lions liiton ohjeet websivuista Kotisivut Lions-liiton palvelimella Kotisivujen pohjamateriaali Kompozer ohjelma ja sen käyttö 10.11.2011 DC Mika Mustonen

Lisätiedot

Safari-selaimen ohjelmistolisenssi kuluttajan näkökulmasta

Safari-selaimen ohjelmistolisenssi kuluttajan näkökulmasta -selaimen ohjelmistolisenssi kuluttajan näkökulmasta Teknologiaoikeuden seminaari 2008 n rajaus Rajaus -selaimen lisenssisopimus kuluttajan näkökulmasta Lyhyellä etsimisellä ei löytynyt erityisemmin artikkeleita

Lisätiedot

Valokuvilla on väliä

Valokuvilla on väliä Valokuvilla on väliä Kuvan koko ja muoto Alkuperäinen kuva 1. Klikkaa hiirellä kuvaa, jolloin saat näkyviin muokkauskehikon 3. Säilyttää oikean kuvasuhteen 2. Vie hiiri pikkuneliön päälle ja pidä painike

Lisätiedot