SISÄISEN VALVONNAN VÄLIRAPORTIT 2007

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SISÄISEN VALVONNAN VÄLIRAPORTIT 2007"

Transkriptio

1 1 KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄ SISÄISEN VALVONNAN VÄLIRAPORTIT 2007 Tilivelvollisten raportit sisäisen valvonnan toteutuksesta Maakuntahallitus Yhteiset palvelut Talouspalvelut (Henkilöstöpalvelut) Koulutustoimiala ja lukiokoulutus Ammattiopisto Perhepalvelut Terveyden- ja sairaanhoidon palvelut Vanhuspalvelut Ympäristöterveydenhuollon palvelut (Sairaanhoidon palvelut) Sosiaali- ja terveystoimiala Kainuun Työterveys -liikelaitos

2 2 MAAKUNTAHALLITUKSEN SISÄISEN VALVONNAN VÄLIRAPORTTI 2007 Maakuntahallitus toteaa omasta sisäisen valvonnan järjestämisvastuustaan seuraavaa: Sisäisen valvonnan ohjeen edellyttämiä asioita on maakuntahallituksessa käsitelty seuraavasti; 1. Talouden seuranta ja raportointi helmikuussa annettu TA2007 täytäntöönpano-ohjeet, huhtikuussa tehty esitys TA2007 muuttamisesta valtuustolle, käsitelty kolmesti talouden seurantaraporttia sekä kolmesti toimenpiteitä TA2007 pysymiseksi. 2. Organisaatiorakenne käsitelty kahdesti maakuntavaltuuston pyytämä hallinnon rakenneselvitys. 3. Vastuun ja valtuuksien jako ei ilmaantunut tarvetta. 4. Omaisuuden hankinta ja luettelointi tehty päätös maakunnan atk-hankinnoista kaudelle Toimintaketjut hyväksytty maakunnan henkilöstöstrategia ja henkilöstöohjelma Riskienhallinta (henkilöstöriskit, omaisuusriskit, tietoturvariskit) käsitelty Audiator Oy:n tekemä talous- ja henkilöstöhallinnon tietojärjestelmien tarkastuskertomus.

3 3 YHTEISTEN PALVELUIDEN SISÄISEN VALVONNAN VÄLIRAPORTTI 2007 Sisäinen tarkkailu ja asiakaspalautteen hankinta Sisäistä tarkkailua on koko yhteisteisten palveluiden tulosalueella tehty reagoimalla esiin tulleisiin virheisiin pyrkien vast edes välttämään samat virheet, työpaikkakokouksilla ja kehittämiskeskusteluilla. Asiakaskyselyä ei ole tehty. 1) Hallintopalvelut Hallintopalvelut vastaavat maakuntahallituksen ja -valtuuston valmistelu-, sihteeri- ja täytäntöönpanotehtävistä sekä tuottaa hallinto-, arkistointi- ja puhelinpalveluita. Puhelinvaihde hoitaa lisäksi taloushallinnon kassa-palveluita sekä asiakasneuvontaa Kajaanin pääterveysasemalla. Puhelinvaihteen ylläpitämän kassan tarkastukset on suoritettu taloushallinnon ohjeiden mukaisesti. Toiminta on varmistettu ns. työparimenetelmänä ja tärkeimmät toiminnot opettamalla kahta useammalle (toimielimen esityslistat ja pöytäkirjat). 2) Talous- ja henkilöstöpalvelut Talous- ja henkilöstöpalveluita johtaa tulosvastuullinen/tilivastuulliset johtajat, jotka antavat oman raporttinsa. 3) Tietohallinto Tietohallintoyksikkö vastaa seuraavien tietohallintopalveluiden järjestämisestä maakuntahallinnolle ja kunnille: - perustietotekniikan kehittäminen ja ylläpitäminen - tietojärjestelmien ja -prosessien yhteiskäyttöisyyden varmistaminen - tietojärjestelmien, verkkojen ja palveluiden hankinnat - teknologian sekä tietotekniikan kehityksen seuranta ja vaikuttaminen hallinnon toimintatapojen ja työmenetelmien kehittämiseen - tietoturvallisuuden ohjaus ja kehittäminen Sisäinen tarkkailu ja asiakaspalautteen hankinta Tietohallintopalveluissa on pidetty säännöllisesti työyksikön kokouksia, käyty kehittämiskeskustelut ja huolehdittu toiminnan takaavasta henkilöresurssista työparimenetelmällä sekä tehty toimintaohjeita erilaisiin tietohallinnon työtehtäviin liittyen. Hankinnoissa on noudatettu ohjeistuksia ja huolehdittu tietoturvasta esim. vanhojen laitteiden poistossa. Tietohallintopalveluissa on siirrytty sähköposti/kirjalliseen työtilausmenettelyyn. Työ myös kuitataan suoritetuksi sähköpostilla. Näin valvotaan, että toimeksiannot suoritetaan määritellyssä aikataulussa.

4 4 4) Materiaalihallinto Materiaalipalvelut toimivat Kainuun maakunta -kuntayhtymän sosiaali- ja terveystoimen, koulutustoimen ja yhteistenpalveluiden vastuualueilla. Tehtävänä on toimittaa tarvittavat päivittäiset hoito- ja muut tarvikkeet henkilökunnan käyttöön potilaiden hoidossa ja muussa toiminnassa. Materiaalipalvelut hoitaa keskitetysti kuntayhtymän hankintoihin liittyvät kilpailuttamiset ja hankintapäätösten perusteella tehtävät tilaukset ja yhdessä käyttäjäin kanssa tarvittavat sopimukset. Tulosyksiköille varastosta otoista syntyviä kuluja seurataan päivittäin ja viikoittain varastokohtaisesti ja otoksella tulosyksikkökohtaisesti. Varastovalvonta suoritetaan sähköisesti SAP- materiaalihallinnon ohjelmiston kautta. 5) Tekniset palvelut Tekniset palvelut vastaa maakunnan teknisistä palveluista tuottamalle kiinteistötekniikan ja laitetekniikan palvelut maakunnan omistamiin kiinteistöihin ja laitetekniikan (laitteiden ja irtaimiston huolto) palvelut kunnilta vuokrattuihin kiinteistöihin ja tiloihin. Tekniset palvelut huolehtii myös kunnilta vuokrattujen tilojen (yhteensä noin m 2, vuokrasopimuksia noin 120 kpl) vuokrasopimusasioista, talousarvioista, talousarvioiden seurannasta sekä kiinteistöjen hoitoon, korjauksiin, muutoksiin ja ongelmien selvityksiin liittyvistä asioista. Maakunnan kiinteää omaisuutta ja laitteita on hoidettu ja huollettu asianmukaisesti käytettävissä olevien resurssien puitteissa. Lääkintälaitteet ovat kaikki rekisteröity. Ohjelmalla ylläpidetään niiden huoltohistoriaa ja huolto-ohjelmaa osana maakunnan laadun kehittämistyötä tähdäten ISO 9001 Standardin vaatimuksien täyttämiseen. 6) Ravintohuolto Ravintohuolto on mukana Kainuun atriapalvelun ja puhtaanapidon kehittämishankkeessa. Hankkeessa ulkopuolinen kehittäjä ja vertaisryhmät arvioivat ravintohuollon toimintaa. Saatujen asiakaspalautteiden perusteella on pyritty korjaamaan esiin tulleet virheet ja vastedes välttämään samat virheet. On pidetty säännöllisesti työpaikkakokouksia. Toiminta on varmistettu siten, että useampi työntekijä osaa tehdä samoja työtehtäviä (keittäjä, dieettikeittäjä, äidinmaitokeittiö). Elintarvikkeiden omavalvonnan toteuttaminen, (aterioiden- ja kylmiöiden lämpötilojen seuranta, ruokanäytteiden ottaminen ja varasto kierto).

5 Kalevi Yliniemi, hallintojohtaja

6 6 TALOUSJOHTAJAN SISÄISEN VALVONNAN VÄLIRAPORTTI 2007 TALOUDENHOITO 1. Talouden seuranta ja osavuosiraportit Taloutta on viime vuoden ja kuluvan vuoden alijäämistä johtuen käsitelty lähes kaikissa hallituksen ja valtuuston kokouksissa kuluvan vuoden aikana. Esimiesten kanssa on pidetty useita talousongelmaan liittyviä kokouksia taloustilanteeseen liittyen. Lisäksi on järjestetty tietojärjestelmiin ja talouden seurantaan liittyviä koulutuksia seuraavasti: Talouden seurantakoulutusta: / 2 ryhmää, / 2 ryhmää, ryhmää, / 4 ryhmää, / 3 ryhmää, / 1 ryhmä, Kuhmossa, joissa koulutettu yhteensä 147 henkilöä Tilikarttakoulutusta järjestetty: ja Vuosi 2007: MV Talousarvio 2007 MH Talousarvion täytäntöönpano-ohjeet MH Keskustelu vuoden 2006 tilinpäätöksestä ja sen vaikutuksesta vuoden 2007 toimintaan ja talousarvioon Esimieskokous MH Tilinpäätöksen 2006 vaikutukset vuoden 2007 talousarvioon ja talouden raamien korjaus vuodelle 2007 MH Talousarvio muutokset 2007 MV Talousarvio muutokset 2007 MH Talouden seurantaraportti Esimieskokous MH Talouden seurantaraportti MH Raportti toimenpiteistä talousarviossa 2007 pysymiseksi MV Talouden seurantaraportti MV Raportti toimenpiteistä talousarviossa 2007 pysymiseksi MH Toimenpiteet vuoden 2007 talousarviossa pysymiseksi ja talouden tasapainottamiseksi MH Lisäohjeet talousarviossa pysymisen varmistamiseksi MH Talouden tasapainottamisohjelma MH Talouden seurantaraportti MV Talouden tasapainottamisohjelma

7 Terveyden- ja sairaanhoidon vastuualueitten esimiesten kuuleminen ja Vanhuspalveluiden vastuualueiden esimiesten kuuleminen Sairaanhoidollisten palveluiden vastuualueiden esimiesten kuuleminen ja Perhepalveluiden vastuualueiden esimiesten kuuleminen Esimieskokous 2. Organisaatiorakenne Tuloskeskustelut on pidetty vuoden aikana kaikkien Talouspalveluiden henkilöiden kanssa. Talouspalveluissa on lisäksi meneillään TYKES- työyhteisön kehittämishanke, jossa käydään läpi taloushallinnon kaikki toimintaprosessit ja niiden tehostaminen Talouspalveluiden tehokkaan johtamisen kannalta on huonoa se, että henkilöstö on jakautunut kaikkiin Kainuun kuntien alueelle. Lähijohtaminen on vaikeaa ja päivittäiset ohjeet ja neuvot annetaan pääsääntöisesti joko sähköpostin tai puhelimen avulla. 3. Vastuun ja valtuuksien jako Toimintaa ohjaavat säännöt ja ohjeet on tallennettuna maakunnan yhteiseen intranet- järjestelmään, joka löytyy osoitteesta: (talouspalvelut/tiedotteet tai ohjeet). Maakuntahallituksen, maakuntajohtajan ja muiden viranhaltijoiden toimintavaltuuksia koskevat päätökset löytyvät intranetistä osoitteesta (hallintopalvelut/tiedotteet tai ohjeet). Vuoden aikana on laadittu tai täsmennetty seuraavia talouteen liittyviä ohjeita: Talousarvion täytäntöönpano-ohje Maakuntavaltuuston hyväksymät talousarvion muutokset Hankehallinnan ohjeet hyväksyttiin maakunta hallituksessa Lisäksi rahoittajilta on saatu lupa säilyttää sähköisesti hankkeisiin liittyvät tositteet. Tavaroiden ja palveluiden hankinnat on keskitetty Materiaalipalvelujen hankintatoimistoon. Kilpailutukseen liittyvät asiakirjat löytyvät myös Materiaalipalveluista. Maakunnan luottokorttien käyttöoikeudesta päättää maakuntajohtaja. Tällä hetkellä Eurocard -luottokortteja on yhteensä 11 henkilöllä. Lisäksi pienten materiaalien hankintaa varten on otettu käyttöön ns. hankintakortti (Nordea FirstCard), jonka käyttäjistä on luettelo Materiaalipalveluissa. Tällä hetkellä kortin käyttäjiä on 75 kpl. Laskujen hyväksyjistä pidetään luetteloa Rondo-järjestelmässä. Raimo Kallungin suositukset:

8 8 Suositus 9 Suunnataan täsmäkoulutusta sinne missä osaamattomuutta eniten ilmenee. Neuvontaa annetaan päivittäin ja otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti niihin keillä eniten virheellisyyksiä ja ongelmia. Suositus 10 Rondossa tulisi ottaa käyttöön tiliöintirajaukset. Asiatarkastaja ja hyväksyjä näkevät vain ne tilit, joihin heillä on oikeus, eli ei avata koko tilikarttaa näkyviin. Asiaa selvitellään. Rondon uusi versio päivitetään vuoden 2008 aikana, jolloin myös rajaukset parantuvat. Suositus 11 Laskujen oikeellisuuden tarkastukseen tulee kiinnittää huomiota, jotta maksatukseen ei pääse tuplalaskutuksia tai muuten aiheettomia laskuja. Sama lasku ei voi mennä samalla laskunumerolla kahta kertaa, koska järjestelmä hälyttää siitä. Samaa summaa eri laskunumerolla voidaan seurata poimintana Sap-järjestelmässä. Suositus 12 Scannauspisteiden määrää olisi mietittävä (mahdollisesti niitä on liikaa ja ne ovat liian hajallaan eri puolilla kuntayhtymää). Asiaa käsitellään kuntien kanssa käytävissä neuvotteluissa. Suositus 13 Asiatarkastajien ja hyväksyjien määrän uudelleen arviointi olisi paikallaan. Mahdollisesti on luotu liikaa käyttäjätunnuksia järjestelmän käyttöönottovaiheessa. Tällä hetkellä on meneillään käyttölisenssien tarkistus. Kaikki tulosyksiköt eivät ilmoita tulosyksiköissä tapahtuneita henkilöstö muutoksia. Sap- taloushallinnon järjestelmän käyttöoikeuksista pidetään luetteloa Talouspalveluissa. Sap -käyttöoikeuksien pääkäyttäjä on laskentapäällikkö Irma Kärnä. Suositus 2 Pääkäyttäjäkoulutusta tulee lisätä ja keskittää se kahdelle henkilölle, jotka jatkossa hoitaisivat käyttöoikeushallinnan itsenäisesti. Tarvittaisiin sap-järjestelmän pääkäyttäjien koordinoija. Ongelma pahentunut, kun yksi pääkäyttäjistä irtisanoutui lukien. 4. Maksujen suoritus/ ostolaskujen kierto Kaikki maakunnalle saapuvat laskut tallennetaan Rondo

9 9 laskujenkierrätysjärjes-telmään. Maksujen suorituksen perusteena olevat tositteet ovat pääsään-töisesti oikeita ja asiallisia. Edelleenkin tulee kuitenkin laskuja, jotka ovat puutteellisia ja niistä ei löydy laskunkierrätykselle välttämättömiä tietoja. Tämä työllistää turhaan Rondokeskuksen henkilöstöä. Asiasta on annettu ohje Kaimassa. Kaikki asiatarkastajat ja hyväksyjät eivät hallitse laskujen hoitamista ja Rondokeskus joutuu puuttumaan turhan usein laskujen kiertoon. Asian korjaamiseksi järjestetään täsmäkoulutuksia. 5. Tulojen vastaanottaminen Maakunnan pääkassan tarkastuksen on suorittanut rahoitussihteeri Liisa Moilanen helmikuussa ja heinäkuussa. Sosiaali- ja terveystoimen alaiset kassat on tarkistanut Eine Moilanen. 6. Saatavien laskutus, maksusuoritukset ja perintä Kaikki saatavat laskutetaan siten, että niistä syntyy reskontraan avoin lasku, jonka suoritusta voidaan seurata. Perintäpalvelut ostetaan Lindorff Oy:ltä. Perinnässä on tällä hetkellä euroa (4 160 kpl). Saatavia on poistettu luottotappioina varattomuusesteellä olevina yhteensä euroa. Näistä suurin osa jää Lindorfille ns. jälkiperintään ja näistä saatavat suoritukset tuloutetaan erikseen. Kokonaan lopetettuja toimeksiantoja on tähän mennessä euroa (84 kpl). 7. Omaisuuden luettelointi Kiinteästä ja irtain omaisuus on luetteloitu käyttöomaisuus kirjanpidossa. Arvopapereita ja velkakirjoja säilytetään Kajaanin kaupungintalolla Talouspalveluiden kassakaapissa. Lainojen seuranta tapahtuu Talouspalveluissa Analyste lainanhallinta-ohjelmistolla. Käyttöomaisuuskirjanpidon aktivointiraja on euroa. Tietotekniset laitteet merkitään tarralla ja laitteet ovat EfekteAsset -laiterekisterissä, joissa ylläpidetään laitteiden yksilöityä sarjanumeroa ja laitteen muita tietoja. Käyttöomaisuuskirjanpidon ulkopuolisia pienhankintoja ei ole luetteloitu. 8. Maksuvalmiussuunnittelu Maksuvalmiutta seurataan päivittäin. Tällä hetkellä maksuvalmius on huono. Maksuvalmiuden varmistamiseksi on käytössä luotollinen maksuliikennetili, jonka luottolimiitti on 20 milj. euroa. Kunnat ovat maksaneet rahoitusosuutensa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta maakunnalle sopimuksen mukaisesti kuukauden 12 pv. ja kuukauden viimeinen päivä.

10 10 9. Sijoituspolitiikka 10. Lainanotto Maakunnalle ei ole vielä vahvistettu erillisiä sijoitustoimintaan liittyviä ohjeita. Maakunta huolehtii lahjoitusrahastona saadun testamenttirahaston nimeltään Sairaanhoitajien rahasto sijoituksia. Sijoitussalkkua hoitaa OKO Varainhoito Oy. Salkun markkina-arvo oli ,94 euroa ja hankinta-arvo oli ,14 euroa. Vuoden aikana ei ole nostettu lainoja. Talousarvioon merkitty keskussairaalan nopean diagnostiikan tilojen saneeraus ei vielä alkanut vuoden 2007 aikana. Heikko maksuvalmius edellyttää kuitenkin, että vuoden 2008 aikana hankitaan käyttöpääomalainaa maksuvalmiuden turvaamiseksi PALVELUTUOTANNON RISKIEN HALLINTA 11. Toimintaketjut ja vaaralliset työyhdistelmät Vaarallisia työyhdistelmiä on pyritty välttämään. Samat henkilöt eivät voi tehdä laskutukseen ja maksatukseen liittyviä tehtäviä. Kaikki tositteet ja kirjaukset allekirjoittavat laatija ja hyväksyjä yhdessä. Tietojärjestelmiin tehtävistä muutoksista jää lokitiedostoihin merkinnät. 12. Henkilöstöriskien hallinta Henkilöstöriskeihin on pyritty varautumaan luomalla kattava varahenkilöjärjestelmä. Vähintään kaksi henkilöä hallitsee kukin tehtävän. 13. Omaisuusriskien hallinta Maakunnan omaisuus on vakuutettuna Pohjola-yhtiössä ja vakuutuksia hoitaa Novum Oy. Maakunnan vakuutusturva on tarkistettu joulukuussa Tietoturvallisuusriskien hallinta Taloushallinnon tietojärjestelmien verkon ja palvelimen huoltosopimuksista, virustentorjunnasta ja varmuuskopioinnista huolehtii keskitetysti Tietohallintopalvelut. Taloushallinnon tietojärjestelmien ohjelmien ylläpito-sopimukset ja käytön tuki on huolehdittu ohjelmatoimittajien kanssa. Ohjelmien käyttöoikeuksien antaminen on keskitetty pääkäyttäjällä ja hänen sijaisellaan, joilla on oikeus antaa ohjelmien käyttöoikeuksia työntekijän esimiehen päätöksen mukaisesti joko toistaiseksi tai määräajaksi. Suositus 3 Poistetaan Sap All -oikeudet ja rajataan eri käyttäjille oikeudet työtehtävien mukaisesti.

11 11 Työ on meneillään. Asiaa koskeva huomautus on WM-Datan järjestelmien käyttöönottoa koskevalla rästilistalla. Kajaanissa Asta Tolonen

12 12 KOULUTUSTOIMIALAN SISÄINEN VALVONNAN VÄLIRAPORTTI sisältää myös Kainuun Ammattiopiston Koulutustoimialan sisäisen valvonnan ja tarkastuksen järjestämissä otetaan huomioon maakuntahallituksen hyväksymä yleisohje sisäisestä valvonnasta. 1. Talouden seuranta ja raportointi Sisäisen valvonnan olennaiset kohteet ovat Kainuun ammattiopiston talousarvion sekä talous- ja toimintasuunnitelmaan toteutumisen valvonta. Strategisen ja operatiivisen ohjauksen ydinkohteet ovat koulutuspalvelun sisältö, määrä, tulos ja sen tuottamiskustannukset. Talousarvion toteutumista seurataan koulutuslautakunnan, Kainuun ammattiopiston johtokunnan, toimialan johtoryhmän, lukioiden rehtoreiden ja operatiivisen johdon kokouksissa. Talousraportit käsitellään perusteellisesti edellä mainituissa kokouksissa ja korjaustoimiin ryhdytään tarpeen mukaan välittömästi. 2. Organisaatiorakenne Tarkastelujaksolla ei ole muutettu koulutustoimialan organisaatiorakennetta. Lukiokoulutuksen vastuualueen ja Kainuun ammattiopiston tulosyksikköjakoon ei ole tehty muutoksia. Kainuun ammattiopiston organisaatiomuutos Ammatillisessa peruskoulutuksessa siirryttiin kahden rehtorin järjestelmästä yhden rehtorin järjestelmään alkaen. Johtavana rehtorina toimii edelleen Artti Antila ja rehtori Kari Mattila vastaa aikuiskoulutuksesta. Rehtori Raimo Sivonen aloitti ammatillisesta peruskoulutuksesta vastaavana rehtorina. Asiaa on käsitelty koulutuslautakunnassa (KOLTK 37, ) ja Kainuun ammattiopiston johtokunnassa (KAOJK 35, ). Muutoksesta aiheutuva tulosyksiköiden johtajien ja peruskoulutuksesta vastaavan rehtorin toimivallan jako on tarkistettu (johtava rehtori Artti Antilan viranhaltijapäätös / 64). Yhteistyöneuvottelut Kuusamon kaupungin kanssa Lain kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta (169/2007) valmisteluun liittyvänä toimena Opetusministeriö edellytti kaikilta koulutuksen järjestäjiltä ns. vauhdittamiskirjeessä kannanottoa ammatillisen koulutuksen järjestämisverkon kokoamiseen omasta näkökulmastaan. Kainuun maakunta -kuntayhtymä ja Kuusamon kaupunki aloittivat alustavat neuvottelut jo helmikuussa Yhdistymisen valmistelutyö aloitettiin , jolloin perustettiin kaikkiaan seitsemän valmisteluryhmää valmistelemaan kukin omaa sektoriaan yhdistetyn organisaation toiminnassa. Työryhmien työ jatkuu. Kuntalain 77 :n mukaisena Kainuun maakunta -kuntayhtymän ja Kuusamon kaupungin yhteisenä toimielimenä, joka vastaa em. yhteistoiminta-alueen ammatillisesta koulutuksesta annetun lain edellyttämien tehtävien hoitamisesta, tulee

13 13 sopimusperusteisesti olemaan Kainuun ammattiopiston johtokunta. Johtokuntaa pyritään laajentamaan lukien siten, että johtokunnan jäseneksi tulee yksi Kuusamon kaupungin määräämä edustaja. Asiaa on käsitelty koulutuslautakunnassa (KOLTK 21, ja KOLTK 36, ). Maakuntahallitus on hyväksynyt Kuusamon kaupungin ja Kainuun maakunta kuntayhtymän välisen yhteistyösopimuksen MH 188, Kuusamon kaupunginvaltuusto on käsitellyt osaltaan asiaa Sopimus tulee voimaan alkaen. 3. Vastuun ja valtuuksien jako Vastuun ja valtuuksien jako perustuu Kainuun maakuntavaltuuston hyväksymiin sääntöihin. Koulutustoimialan kannalta keskeisiä ovat hallintosääntö, taloussääntö, koulutustoimialan johtosääntö ja Kainuun ammattiopiston johtosääntö. Keskeinen sisäisen valvonnan kohde käytännössä on eri päätöksentekijöiden tekemien viranhaltijapäätösten oikeellisuuden varmistaminen. Maakunnan ohjeiden mukaisesti näistä osa on myös koulutuslautakunnan ja Kainuun ammattiopiston johtokunnan kokouksissa nähtävinä. Kainuun ammattiopiston johtava rehtori Artti Antila on tehnyt delegointipäätöksen / 64. Omaisuuden hankinta ja luettelointi Omaisuuden hankinnassa noudatetaan Kainuun maakuntavaltuuston hyväksymiä sääntöjä sekä ja Kainuun maakunnan hankintaohjetta (materiaalipalvelut ). Yli hankinnoista tehdään viranhaltijapäätökset. Yli 300 hankinnat ja kaikki puhelimet luetteloidaan oppilaitosten kalusto- ja irtaimistorekistereihin. Toimintaketjut Taloushallinnon vaarallisia työyhdistelmiä on ehkäisty järjestelmällisesti. Laskun asiatarkastaja ei voi olla laskun hyväksyjä. 4. Riskien hallinta Henkilöstöriskit Henkilöstölle on otettu lakisääteiset vakuutukset. Työhyvinvoinnin edistämiseen kiinnitetään huomiota järjestämällä henkilöstölle työkykyä ylläpitävää toimintaa. Työilmapiiriä mitataan työolobarometrikyselyllä, jonka tulosten perusteella asetetaan henkilöstöön liittyvät kehittämiskohteet talous- ja

14 14 toimintasuunnitelmaan. Koulutustoimialan näkökulmasta työterveyshuollon toiminta vaatii asiakaspalveluprosessin kehittämistä. Henkilöstöresurssin mitoitus perustuu opiskelijamääriin (perustutkintokoulutuksessa vuosiopiskelijamäärä ja aikuiskoulutuksessa opiskelijatyöpäivät). Opiskelijamäärien kehitystä ennakoidaan yhteistyössä kuntayhtymän ennakointi- ja seurantaryhmän kanssa. Omaisuusriskit Kiinteistöriskien hallinnasta vastaa kiinteistöjen vuokranantaja. Muun omaisuuden vakuuttaminen perustuu riskianalyysiin, jonka tarkistus on vireillä. Tietoturvariskit Koulutustoimialan tietoturvariskien hallinta perustuu Kainuun ammattiopiston toimintakäsikirjan menettelyohjeeseen Tietojärjestelmän käyttö TO-3, joka koskee opetussuunnitelmaperusteista koulutusta. Koko toimialaa koskeva ja Kainuun maakunta kuntayhtymän tietoturvallisuuden hallintaan sovitettu ohje puuttuu. Kajaani Anssi Tuominen koulutustoimialan johtaja

15 15 PERHEPALVELUJEN SISÄISEN VALVONNAN VÄLIRAPORTTI 2007 Perhepalveluissa on noudatettu Kainuun maakunta kuntayhtymän antamia ohjeita sisäisestä valvonnasta. Sisäinen valvonta toteutetaan pääasiallisesti tavanomaisen toiminnan yhteydessä tapahtuvana seurantana ja ohjauksena 1. Suunnittelujärjestelmät Talousarviot ja toimintasuunnitelmat on tehty annettujen ohjeiden mukaisesti. Perhepalveluissa toimii useita työryhmiä, jotka yhtenäistävät maakunnallisia käytäntöjä ja kehittävät moniammatillista yhteistyötä perhepalvelujen sisällä. Kevään aikana valmisteltiin perhepalvelujen organisaation muutossuunnitelma, joka esiteltiin sosiaali- ja terveyslautakunnalle Alustava suunnitelma perhepalvelujen menojen kasvun hillitsemiseksi on esitetty lautakunnalle Seurantajärjestelmät Perhepalvelujen tulosalueen toimintakertomukset ja osavuosiraportit on tehty annettujen ohjeiden mukaan. Raportit on käsitelty sekä perhepalvelujen johtoryhmässä. Sosiaalihuollon seurantatietojen saanti on alkanut tehostua henkilökunnan ohjelmien käyttöön koulutuksen myötä. easiointi Kainuussa hankkeessa on paneuduttu erityisesti toimeentulotuen ohjelman ja sen käytön kehittämiseen. Terveydenhuollon seurantatiedot saadaan Pegasos- ja Effica -ohjelmista. Taloushallinnon raporteilla seurataan perhepalvelujen kokonaiskustannuksia palvelukokonaisuuksittain ja seuduittain. Sosiaalihuollossa viranhaltijoiden jokapäiväinen päätöksenteko perustuu useisiin eri lakeihin. Asiakkaille on tehty nettiversiot toimeentulotuen ja vammaispalvelulain mukaisten etuuksien myöntämisen perusteista. Seutujen palvelujen kustannusten vertailua suhteessa väestöryhmiin/-määriin jatketaan. Tavoitteena on saada maakunnan väestö palvelujen saannin suhteen yhdenvertaiseen asemaan. Perhepalvelujen tulosalueen talousarvion toteutumista on seurattu kuukausittain. 3. Johtamisen rakenteet Luottamuspula maakunta kuntayhtymän ylimmän johdon ja palveluista vastaavien eri esimiestasojen välillä on vaikeuttanut käytännön työn johtamista ja henkilöstön sitouttamista. Delegointia kuntayhtymässä on tapahtunut päinvastoin kuin yleensä alhaalta ylöspäin, kuitenkin niin, että kaikki

16 16 käytännön järjestelytyöt ovat jääneet lähiesimiesten hoidettaviksi, vain päätöksenteko on keskitetty tai ohjattu organisaation huipulle. Sen seurauksena erityisesti lähiesimiestyö on käynyt työlääksi ja toimimattomaksi, ja ristiriita vastuun ja vallan välillä on ilmeinen. Perhepalvelujen johtamisjärjestelmä on noudattanut maakuntavaltuuston hyväksymää organisaatiorakennetta ja kuluvan vuoden aikana annettuja erillisiä ohjeita. Perhepalvelujen tulosalueella lasten, nuorten ja lapsiperheiden palvelujen yhdistäminen on antanut mahdollisuuden sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijoiden toimivaan yhteistyöhön. Tämä kokonaisuus on nähty tärkeimpänä etuna uudessa organisoitumisessa. Seudullinen organisoituminen on osoittautunut perhepalvelujen monialaisessa palvelukokonaisuudessa osittain toimimattomaksi, ja siksi olemme rakentaneet uuden sektorimallisen organisaation, jossa maakunnallinen tiedonhallinta ja asiantuntijuus vahvistuvat. Uusi organisaatio otetaan käyttöön Sektoriorganisaation rinnalla säilytetään seudullinen organisaatio perhekeskusten muodossa. Perhepalveluja on kehitetty niin, että asiakkaat saavat palvelunsa mahdollisimman tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti. Laadunhallintajärjestelmän toteutus on edennyt useiden palveluprosessien kuvausten ja sisäisten auditointien merkeissä. 4. Talouden hoito Talouden hoidossa on noudatettu talousosaston ohjeita. Taloudenpito on ollut tiukkaa. Sijaisten otossa on käytetty täyttölupajärjestelmää. Perhepalvelujen nettomenot näyttävät ylittävän budjetin elokuun tilanteen pohjalta pääteltynä n. 1,2 %, mikä on noin Tosin toteumasta voi puuttua vielä viivästyneitä laskutuksia, minkä vuoksi loppusaldo voi olla huonompi. Menot ovat ylittymässä lastensuojelun palvelujen ostoissa huostaanotoissa jyrkkä nousu alkuvuodesta, joka tosin tasaantumaan päin loppuvuodesta -, vpl- ja kvl kuljetuksissa noin , toimeentulotuessa n ja vammaisille annetuissa avustuksissa Huolestuttavaa on, että erityisesti nuorten osuus toimeentulotukiasiakkaissa on nousussa. Tämän hetken tiedon mukaan palkkamenoissa ylitetään budjettia hieman, mikä johtuu siitä, että alkuvuodesta saimme muutaman avainviran täytettyä, joihin ei ole ollut tiukan talousarvion vuoksi palkkavarauksia (mm. 2 lastenlääkäriä, 2 psykologia, neuvolalääkäri) ja siitä, että Hyrynsalmen kehitysvammaisten hoitokodin henkilökunta = 4 työntekijää) siirtyi vuoden alussa maakunta -kuntayhtymälle. Kustannusvarausta ei ollut palkoissa vaan asumispalvelujen ostoissa, jossa nyt budjetti alittuukin. Lastensuojeluhankkeen puitteissa suunnitellut sijaishuoltoyksikkö ja lastensuojelulaitos toteutetaan Kainuuseen kuluvan syksyn aikana.

17 17 Kehitysvammaisten tilapäishoitoa keskitetään Kuusanmäen palvelukeskukseen siinä määrin kuin paikkoja vapautuu pitkäaikaishoivasta. Sairauslomilla perhepalvelujen henkilökunta on ollut keskimäärin saman verran kuin viime vuonnakin. Myös palkallisten palveluksessa olopäivien ja työssäolopäivien suhde on suurin piirtein sama kuin viime vuonna vastaavana aikana. 5. Palvelutuotannon riskienhallinta Aiemmin mainituilla perhepalvelujen prosessikuvauksilla varmistetaan asiakkaalle laadukas palvelu ja henkilökunnalle selkeät työnjaot ja turvalliset toimintatavat. Perhepalvelujen tulosalueella on tehty riskikartoituksia ja pelastussuunnitelmia on saatettu ajan tasalle. Työsuojelutarkastuksia on tehty useisiin yksiköihin. Niissä on ilmennyt puutteita huoneilmassa, lattiamateriaaleissa ja laiteturvallisuudessa. Puutteisiin on tartuttu. Mm. kehitysvammaisten työkeskukset on ohjeistettu tarkistamaan ja huolehtimaan käytössä olevien koneiden suojalaitteet. Sosiaali- ja terveydenhuollon poikkeusolojen valmiussuunnitelmaa on tehty yhteistyössä muiden tulosalueiden kanssa. Seudullisia/paikallisia suunnitelmia saatetaan ajan tasalle. Kajaani Helena Ylävaara

18 18 TERVEYDEN- JA SAIRAANHOIDON SISÄISEN VALVONNAN VÄLIRAPORTTI 2007 Sisäinen valvonta toteutui terveyden- ja sairaanhoidon tulosalueella kaikkeen esimiestoimintaan kytkeytyneenä tavanomaisen toiminnan yhteydessä tapahtuneena seurantana, systemaattisten arviointitietojen hankkimisena ja tuloskeskusteluina. 1. Talouden seuranta ja raportointi Yksikkötason toiminnan ja talouden seurantatiedot käsiteltiin säännöllisesti vastuualueiden johtoryhmissä. Vastuualuepäälliköt raportoivat toiminnan ja talouden tilanteesta, niiden suhteesta toimintasuunnitelmaan ja talousarvioon ja erityisesti havaituista poikkeamista kerran kuukaudessa maakunta-kuntayhtymän taloushallintoon. Toiminnan ja talouden tilannetta käsiteltiin kerran kuukaudessa vastuualueittain tulosalueen johtoryhmässä. Havaittujen poikkeamien taustat selviteltiin. Terveyden- ja sairaanhoitopalveluiden tulosalue on pystynyt kokonaisuutena pysymään hyvin annetussa talousarviokehyksessä. Koko maakunta- kuntayhtymän talouden tasapainottamiseksi annetut maakuntahallituksen ohjeet säästötoimenpiteistä on pantu toimeksi. Tuloalueen tulosjohtaja raportoi toiminnan ja talouden tilanteesta kuukausittain maakunta-kuntayhtymän talousjohtajalle. Toiminnan ja talouden tilaa koko tulosalueen osalta käsiteltiin säännöllisesti sosiaali- ja terveystoimialan johtoryhmässä. 2. Organisaatiorakenne Organisaatiorakenteessa ei ole toteutettu muutoksi vuoden 2007 aikana. 3. Vastuu ja valtuuksien jako vastaa sosiaali- ja terveystoimen johtosäännössä säädettyä. 4. Tieto vuoden 2007 hankinnoista saatavissa hankintatoimistosta. 5. Riskejä sisältävät työyhdistelmät on yksiköittäin kartoitettu kattavasti. Riskien hallinnan ja varautumisen suunnittelun aste vaihtelee yksiköittäin. Kajaanissa Mauno Saari vs. terveysjohtaja

19 19 VANHUSPALVELUIDEN SISÄISEN VALVONNAN VÄLIRAPORTTI 2007 Vanhuspalveluissa on noudatettu vuonna 2007 Kainuun maakunta kuntayhtymän antamia ohjeita sisäisestä valvonnasta. Sisäinen valvonta toteutetaan pääasiallisesti tavanomaisen toiminnan yhteydessä tapahtuvana seurantana ja ohjauksena. 1. Suunnittelujärjestelmät Suunnittelujärjestelmä on toiminut sisäisen valvonnan välineenä ja sen avulla on saatu varmuus tavoitteiden saavuttamisesta vanhuspalveluissa. Talousarvio ja -suunnitelma on tehty annettujen ohjeiden mukaisesti. 2. Seurantajärjestelmät Vanhuspalvelujen tulosalueen toiminnan ja talouden toteutumisen osalta raportit on tehty organisaatiossa annettujen ohjeiden mukaisesti. Raportit on laadittu aina annettuihin määräaikoihin mennessä. Raportit on myös käsitelty vanhuspalvelujen johtoryhmässä sekä seudullisissa vastuualuepalavereissa. Raportointia on kehitetty huomioiden päätöksenteon valmistelu ja tulosten seuranta. Järjestelmällinen raportointi ja seuranta toteutuivat tulosalueella kuukausittain tulosalue-, vastuualue- ja tulosyksikkötasolla. Ohjeita on tarkennettu vuoden 2007 alusta. Vanhuspalveluiden johtoryhmässä on käsitelty kuluvan vuoden aikana talouden ja toiminnan toteutumista säännöllisesti seuduittain. Myös seudullisissa vastuualuepalavereissa on myös käsitelty toteumat ja poikkeamat tulosyksiköittäin. Toteumia on verrattu suunniteltuun ja poikkeamiin on pyritty reagoimaan käytettävissä olevan tiedon perusteella. Myös lautakuntaa on informoitu koko ajan toiminnan ja talouden kehityksestä kokousten yhteydessä. Asiakas- ja potilaspalautteita seurataan koko maakunnassa yhteisenä mittauksena. Välittömien asiakas- ja potilaspalautteiden seuranta on jatkuvaa. Välittömiin asiakaspalautteisiin on reagoitu välittömästi, kussakin yksikössä on ollut käytössä palautteiden käyttöön soveltuvia eri menetelmiä ja käytäntöjä. Vanhuspalvelut on osallistunut koko toimialaa koskevan valmiussuunnitelman tekemiseen. Vanhuspalvelujen osiota on erityisesti työstetty yhteistyössä perhepalvelujen tulosalueen kanssa. Lisäksi kuluneen vuoden aikana on vanhuspalvelujen tulosyksiköissä päivitetty turvallisuus- ja pelastussuunnitelmia. Työyksikkökohtaiset työsuojelutarkastukset on aikataulutettu ja niiden toteuttaminen on syksyn 2007 aikana meneillään eri puolilla Kainuuta. 3. Johtamisen rakenteet

20 20 Vanhuspalveluiden osalta johtamisjärjestelmä on noudattanut päätettyä organisaatiorakennetta. Ratkaisu- ja päätösvalta on delegoitu voimassa olevien ohjeiden ja säännösten mukaisesti, mm. taloussääntö, johtosääntö sekä lautakunnan delegointivaltuuspäätös. Viranhaltijoiden toimivaltansa puitteissa tekemät päätökset on dokumentoitu ja ne ovat olleet helposti saatavilla. Toimintoja on pyritty koko ajan määrätietoisesti johtamaan niin, että palvelut ja asiakasmaksut kohtelisivat kuntalaisia tasapuoliseksi, oikeudenmukaisesti ja lailli sesti. Esille tulleisiin räikeisiin epäkohtiin on puututtu välittömästi. Ohjeita ja sääntöjä on aktiivisesti toteutetun laatutyön kautta päivitetty, yhdenmukaistettu sekä maakunnallistettu. Laadunhallintajärjestelmä on toteutettu varsin pitkälle tekemällä kuvaukset palveluprosesseista sekä toteuttamalla sisäisiä auditointeja. Tulosalueella on toteutunut johtoryhmätyöskentely ja ryhmä on kokoontunut kuukausittain. Seudullisesti yhteistyömuotoina ovat edelleen olleet seutukohtaiset vastuualuekokoukset. Lisäksi vanhuspalvelujen tulosalueen normaalia yhteistyökäytäntöä ovat eri toimijoiden keskinäiset tapaamiset (esim. sas-ohjaajat), työpaikkakokoukset, kehityskeskustelut sekä arjessa tapahtuva normaali kanssakäyminen henkilöstön ja johdon välillä. Tulosyksiköiden päälliköt ovat myös kokoontuneet keskenään säännöllisesti ja he ovat linjanneet toimintoja maakunnallisesti. Henkilöstön suunnittelua, käyttöä, määrää, toiminta- ja osaamistarpeiden muutoksia sekä koulutus- ja kehittämistarpeita on seurattu yhteisissä keskusteluissa henkilöstön kanssa. Henkilöstö on osallistunut mahdollisuuksien mukaan täydennyskoulutuksiin. Tosin henkilöstön täydennyskoulutusvelvoite ei näytä kuluvan vuoden osalta toteutuvan kaikkien kohdalla. Maakunnallisen ajattelun ja toimintatapojen vahvistamiseksi sekä henkilöstön hyvinvoinnin ja jaksamisen tukemiseksi vanhuspalvelujen tulosalueella on toiminut ja on alkamassa useita tykes-ryhmiä. Haastetta johtamiseen vanhuspalvelujen osalta tuo henkilöstön edelleen korkeat sairauspoissaolot sekä vajaakuntoisten työntekijöiden suuri määrä. Henkilöstö kokee ja viestii kuormittuneisuutta jatkuvien työvuorojärjestelyjen mm. työvuorojen vaihtamisen ja tuplatyövuorojen vuoksi, myöskään ylitöiltä ei ole vältytty. Huoli henkilöstön ja esimiesten jaksamisesta on tiedostettu ja sitä on tuotu esiin eri yhteyksissä. Vuoden 2007 talousarvion täytäntöönpano ohjeiden täydentyminen uudella täyttölupamenettelyllä ( ) on aiheuttanut esimiehiltä paljon palautetta. Pääsääntöisesti he kokevat nykyisen menettelyn kömpelöksi, monimutkaiseksi ja työlääksi. Tätä he perustelevat mm. sillä, että käytäntö vie paljon aikaa, lisäksi vastuukysymykset aiheuttavat erittäin suurta ristiriitaa. Esimiehet kokevat, että valta ja vastuu eivät käy tällä hetkellä käsi kädessä. Sijaispalveluyksiköstä on muodostunut esimiesten mukaan ylimääräinen taso sijaisten rekrytoinnissa. Sillä ko. yksikkö ei ole vähentänyt tai poistanut

21 21 esimiesten sijaisjärjestelyihin käyttämää työaikaa. Keskustelua vanhuspalvelujen organisaation toimivuudesta on käyty kuluvan vuoden aikana. Erityisesti sitä on käyty Kajaanin seudun osalta, sillä Kajaanin seutu poikkeaa kahdesta muusta seudusta kokonsa sekä asiakas- ja työntekijämäärien ja sitä kautta myös hallittavuutensa osalta. Lisäksi vanhuspalveluissa on sellaisia tukipalveluja, joiden keskittäminen joko osittain tai kokonaan lisäisi mitä todennäköisimmin myös toiminnan tehokkuutta. Organisaatiomuutosta valmistelemaan on nimetty työryhmä, joka jättää esityksensä vuoden 2007 loppuun mennessä. Kokonaisuutena vanhuspalveluja on kehitetty koko ajan niin, että kainuulaiset ikäihmiset saavat tarvitsemansa palvelut mahdollisimman tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti huomioiden kuitenkin seutujen erilaisuuden ja paikalliset olosuhteet. Toiminta on ollut vuoden 2007 kirjatun toimintasuunnitelman mukaista sekä sille asetettuihin määrällisiin tavoitteisiin pyrkivää toimintaa. 4. Talouden hoito Talouden hoidossa on noudatettu annettuja ohjeita. Talouden pito on ollut koko vuoden tiukkaa, mutta kaikista tehdyistä interventioista huolimatta vanhuspalvelut ei näytä pääsevän asetettuun tavoitteeseen. Toimintaa on koko ajan sopeutettu käytettävissä oleviin resursseihin, mm. määrärahasidonnaisten palvelujen myöntämisessä siten, että loppuvuodesta joudutaan tiukan taloustilanteen vuoksi tekemään kielteisiä päätöksiä määrärahasidonnaisten palvelujen osalta. Myös henkilöstön palkkaamisessa on noudatettu tiukkaa linjaa ja (vakituiset ja määräaikaiset) koko ajan on käytetty olemassa olevaa täyttölupajärjestelmää. Vanhuspalvelujen toimintamenot näyttävät ylittävän elokuun ennusteen mukaan 1,7 miljoonaa euroa. Ylitysennuste on varsin suuri ja se jakautuu karkeasti henkilöstökulujen ja asiakaspalvelujen ostojen kesken. Henkilöstökuluissa suurin ylitys näyttää olevan Kajaanin seudulla. Tätä selittää mm. henkilöstön suuret sairauspoissaolot sekä se, että tiukan talousarvion vuoksi ei ole ollut riittävästi palkkavarauksia mm. lakisääteisten vuosilomien sijaisuuksiin. Asiakaspalvelujen ostoissa ylitystä näyttää tulevan asumispalvelujen ostojen osalta. Tätä selittää mm. maksujen korotukset tavallisessa palveluasumisessa sekä uusien asiakkaiden siirtyminen kuntayhtymän asiakaskohtaisen tuen piiriin. Myös toimintatuotoissa nimenomaan maksutuottojen osalta ei vanhuspalvelut näytä ennusteen mukaan pääsevän arvioituun tulokseen. Tämä selittyy hyvin pitkälle sillä, että kuluneen vuoden aikana on jouduttu elokuun loppuun mennessä tekemään 142 asiakasmaksualennusta tai asiakasmaksujen poistopäätöstä. Esimerkiksi Kajaanin seudulla kyseisiä päätöksiä on jouduttu tekemään tänä vuonna 33 kappaletta enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Pelkästään Kajaanin seudun osalta kyseisten päätösten taloudellinen

22 22 vaikutus on arviolta n euroa. Loppuvuoden osalta vanhuspalveluissa tehdään kaikki mahdollinen, jotta tuleva talousarvion ylitys saataisiin mahdollisimman pieneksi. Tämä tarkoittaa yksiköissä tilapäistä henkilöstön mitoitusten alentumista, määrärahasidonnaisten palvelujen osalta kielteisiä päätöksiä sekä muutoinkin toimintojen sopeuttamista olemassa oleviin resursseihin. Tulevista ylityksistä sekä niistä johtuvista toiminnan muutoksista ja niiden vaikutuksista on informoitu sosiaali- ja terveyslautakuntaa koko ajan. Kajaanissa Eija Tolonen, vanhuspalvelujohtaja YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON SISÄISEN VALVONNAN VÄLIRAPORTTI 2007 Ympäristöterveydenhuollon tulosalueen sisäistä valvontaa on toteutettu seuraavasti: 1. Suunnittelujärjestelmät Ympäristöterveydenhuollon tulosalueen talousarvio ja -suunnitelma on tehty osana sosiaali- ja terveystoimialan talousarviota ja suunnitemaa. Suunnittelujärjestelmä toimii tulosalueen sisäisen valvonnan välineenä. 2. Seurantajärjestelmät Toiminnan ja talouden osalta seurantaraportit on tehty organisaatiossa annettujen ohjeiden mukaisesti. Osavuosiraportit on toimitettu talousjohtajalle. Raporttien avulla on saatu ajankohtaista tietoa toiminnasta ja seurattu talouden ja toiminnallisten tavoitteiden toteutumista. Säännöllisissä tulosalueen ja vastuualueiden kokouksissa on käsitelty talousarvion toteumaa ja tavoitteiden toteutumista. Ympäristöterveydenhuollon viranomaistoiminnan osalta lainsäädäntö asettaa osalle toimintaa suunnitelma- ja raportointivelvollisuuden. Suunnitelmien toteutumista seurataan vastuualuepalavereissa ja vuotta 2007 koskevat tiedot kootaan vuosiraportin laadinnan yhteydessä vuoden 2008 alussa. Elintarvike- ja tuoteturvallisuusvalvonnan suunnitelmat ja toteutumisen arviointi v on käsitelty sosiaali- ja terveyslautakunnassa ja asiakirjat on toimitettu Oulun lääninhallitukseen. Talous- ja uimavesivalvonnan osalta on raportointi-velvollisuus lääninhallitukselle. Asiakaspalautekysely toteutettiin vuoden 2007 alussa ja sen tulokset

23 23 ympäristöterveydenhuollon kaikilla vastuualueilla olivat hyvät. Vuoden 2006 aikana kerättiin tietoa reklamaatioista ja saatua palautetta käytetään toiminnan kehittämiseen. 3. Johtamisen rakenteet Ympäristöterveydenhuollon tulosalueen osalta johtamisjärjestelmä noudattaa päätettyä sosiaali- ja terveystoimen organisaatiorakennetta. Ratkaisu- ja päätösvaltaa on delegoitu voimassa olevien ohjeiden ja säännösten mukaisesti, mm. taloussääntö, johtosääntö sekä lautakunnan delegointivaltuuspäätös. Viranhaltijoiden toimivaltansa puitteissa tekemät päätökset on dokumentoitu. Tulosalueella on käytössä säännölliset kokouskäytännöt. Tulosalueen johtoryhmä on kokoontunut pääsääntöisesti kerran kuukaudessa. Johtoryhmän kokouksissa käsitellään sen hetkinen taloudellinen tilanne ja toiminnalliset ajankohtaiset asiat. Tällöin sovitaan myös tarvittavista toimenpiteistä. Vastuualueiden kokoukset on pidetty terveysvalvonnan ja laboratorion osalta pääsääntöisesti kerran kuukaudessa ja eläinlääkintähuollon osalta harvemmin. Vastuualueiden kokouksissa käsitellään taloudellista tilannetta ja ajankohtaisia toiminnallisia asioita ja sovitaan tarvittavista toimenpiteistä. Em. kokouksissa on käsitelty myös talous- ja toimintasuunnitelma sekä asetetut tavoitteet. Kokouksista on laadittu pöytäkirjat. Terveysvalvonnan laadunhallintatyötä on jatkettu. Laboratoriossa laatutyötä on tehty usean vuoden ajan. Eläinlääkintähuolto on aloittanut alkuvuodesta laatutyön. Laadunhallintatyön avulla parannetaan palvelun laatua ja sovitaan yhteisistä työ- ja toimintakäytännöistä. Henkilökunnalla on ollut mahdollisuus osallistua talous- ja henkilöstö-hallintoon liittyviin koulutuksiin. Henkilöstölle on tiedotettu ajankohtaisista asioista ja pyrittiin aktivoimaan Kaiman käyttöön. Kehityskeskustelut on aloitettu ja ne keskittyvät pääasiassa loppuvuoteen. 4. Talouden hoito Talouden hoidossa on noudatettu annettuja ohjeita. Taloushallinnosta kuukausittain saadut raportit on käsitelty tulosalueen johtoryhmässä ja vastuualueiden palavereissa. Poikkeamien syyt on selvitetty. Kuluvan vuoden toteuman perusteella ympäristöterveydenhuollon

24 24 tulosalue tulee pysymään talousarvion raamissa (TA07 1,99 milj. euroa). 5. Palvelutuotannon riskien hallinta Työympäristön riskitekijöihin puututaan niiden ilmetessä ja ennaltaehkäisemällä. Kuhmon eläinlääkärin vastaanottotiloja on kuluneena vuonna saneerattu toimivammiksi, jolloin on huomioitu myös työturvallisuusasioita. Ympäristöterveydenhuolto on osallistunut sosiaali- ja terveydenhuollon valmiussuunnitelman sekä elintarvike- ja vesiperäisten epidemioiden selvittämistä koskevan suunnitelman valmistelutyöhön. Päivi Nykänen ympäristöterveydenhuollon tulosalueen johtaja

25 25 SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMIALAN SISÄISEN VALVONNAN VÄLIRAPORTTI 2007 Sosiaali- ja terveystoimialalla on noudatettu vuonna 2007 Kainuun maakunta kuntayhtymän antamia ohjeita sisäisestä valvonnasta. Sisäinen valvonta toteutetaan pääasiallisesti tavanomaisen toiminnan yhteydessä tapahtuvana seurantana ja ohjauksena. 1. Suunnittelujärjestelmät Suunnittelujärjestelmä on toiminut sisäisen valvonnan välineenä. Talousarvio ja - suunnitelma on tehty annettujen ohjeiden mukaisesti. Maakuntavaltuusto hyväksyi talousarvion 2007 muutokset Sosiaali- ja terveyslautakunta käsitteli ja Toimenpiteet vuoden 2007 talousarviossa pysymiseksi ja talouden tasapainottamiseksi. Talouden tasapainottamisohjelmaa valmistellaan ja viedään lautakunnan käsiteltäväksi lokakuussa Seurantajärjestelmät Toiminnan ja talouden toteutumisen osalta raportit on tehty organisaatiossa annettujen ohjeiden mukaisesti. Toiminnan ja talouden toteutumisesta on annettu osavuosiraportit ohjeiden mukaisesti kaksi kertaa vuodessa. Toimintakertomus laadittiin annettuun määräaikaan mennessä. Sosiaali- ja terveystoimen johtoryhmässä on käsitelty kerran kuukaudessa koko toimialan toteumat tulosalueittain. Toimialan tulosalueiden johtoryhmissä on myös käsitelty toteumat vastuualueittain. Tavoitteiden toteutumista on seurattu johtoryhmässä ja lautakuntaa on informoitu toiminnan ja talouden kehityksestä kuukausittain. Tulosalueilta tulleiden tietojen perusteella ennusteet tuntuivat oikeilta. Asiakas- ja potilaspalautteita seurataan koko maakunnassa yhteisenä mittauksena. Välittömien asiakas- ja potilaspalautteiden seuranta on jatkuvaa, lisäksi kussakin yksikössä on käytössä sen käyttöön soveltuvia eri menetelmiä ja käytäntöjä. Vastuualueiden ja yksiköiden omat palautekyselyt tehdään osassa yksiköitä säännöllisesti vuosittain. 3. Johtamisen rakenteet Sosiaali- ja terveystoimialan osalta johtamisjärjestelmä noudattaa päätettyä organisaatiorakennetta.

26 26 Ratkaisu- ja päätösvalta on delegoitu voimassa olevien ohjeiden ja säännösten mukaisesti, mm. taloussääntö, johtosääntö sekä lautakunnan delegointivaltuuspäätös. Viranhaltijoiden toimivaltansa puitteissa tekemät päätökset on dokumentoitu ja ne ovat olleet saatavilla. Toiminnassa on pyritty noudattamaan hyväksyttyä talousarviota ja käyttösuunnitelmaa, mutta asetettuja tavoitteita ei saavutettu. Toimialan ja sen vastuualueiden yhteistyömuotoina on ollut johtoryhmätyö, työpaikkakokoukset, tuloskeskustelut sekä työrutiineihin sisältyvä kanssakäyminen henkilöstön ja johdon välillä. Henkilöstön suunnittelua, käyttöä, määrää, toiminta- ja osaamistarpeiden muutoksia sekä koulutus- ja kehittämistarpeita seurataan yhteisissä keskusteluissa henkilöstön kanssa. Henkilöstöhallinnosta saadaan kuukausittain henkilöstöä koskevat raportit jotka käsitellään tulosalueittain. Tuloskeskustelut ovat toteutuneet toimialalla lähes 100 %:sti vuoden 2007 aikana. Työpaikkapalavereita on pidetty ja niissä on käyty läpi henkilöiden vastuut ja valtuudet oman työn osalta. 4. Talouden seuranta Sosiaali- ja terveystoimialan toimintatulot ovat vuodelle ,5 milj. euroa. Tuloja kertyi elokuun loppuun mennessä 18,2 milj. euroa eli 57,1 % koko vuoden osuudesta. Kun tuloihin lisätään elokuulle kuuluvat laskuttamattomat tulot, tulokertymä vuodelle 2007 on 0,6 milj. euroa suurempi kuin budjetoitu. Toimintakulut ylittyivät yhteensä 7,5 milj. euroa joista henkilöstökulut ylittyivät 4,5 milj. euroa, palvelujen ostot ylittyivät 1,5 milj. euroa, avustukset ylittyivät 1,6 milj. euroa ja vuokrat 0,4 milj. euroa. Henkilöstökuluja on kertynyt elokuun loppuun mennessä 71,7 milj. euroa on 68 % koko vuodelle varatusta määrärahasta joka on 105,4 milj. euroa. Seurantaraportissa on huomioitu loppuvuodelle tulevat palkantarkistukset siten, että 1.9. lukien 0,5 %:n järjestelyerä, lukien yleiskorotus 3,4 % ja joulukuussa ns. jouluraha 270 euroa/henkilö. Asiakaspalvelujen ostoja on kertynyt elokuun loppuun mennessä 22,6 milj. euroa. tämä on 65,1 % budjetoidusta. Tästä summasta puuttuu kuitenkin erikoissairaan- hoidon ostopalveluja heinä- elokuulta 0,8 milj. euroa ja muita ostoja 0,8 milj. euroa. Ennusteen perusteella asiakaspalvelujen ostot ylittyvät 1,5 milj. euroa. Ylitykset ovat tulossa lastensuojelun laitoshoidon menoihin 1,2 milj. euroa ja vanhusten asumispalveluihin 0,8 milj. euroa. Muut asiakaspalvelujen ostot jäävät alle 0,2 milj. euroa.

27 27 Aineet ja tavarat ovat toteutuneet elokuun loppuun mennessä 65,7 % budjetoidusta. Ennusteen perusteella aineet ja tavarat alittaa budjetoidun 0,2 milj. euroa. Avustukset ylittyivät toimialalla 1,6 milj. euroa. Avustukset ovat toteutuneet budjetoidusta 71,8 %. Toimeentulotuki, omaishoidontuki ja elatustukimenot ylittävät talousarvion. Vuokrat ovat toteutuneet 70,2 % budjetoidusta ja tulevat ylittämään talousarvion 0,4 milj. euroa. Taloutta on käsitelty sosiaali- ja terveystoimen johtoryhmän kokouksissa sekä sosiaalija terveyslautakunnan kokouksissa kuluvan vuoden aikana. Esimiesten kanssa on pidetty useita talousongelmaan liittyviä kokouksia taloustilanteeseen liittyen. Sosiaali- ja terveyslautakunta / 21 Tämän hetkisten tietojen mukainen vuoden 2006 tilinpäätösennuste jaettiin lautakunnalle / 53 Keskustelu vuoden 2007 toiminta- ja taloussuunnitelmasta / 65 Tilinpäätöksen 2006 vaikutukset vuoden 2007 talousarvioon Kainuun maakunta -kuntayhtymän vuoden 2006 tilinpäätös / 97 Talousarviomuutokset / 131 Maakuntajohtaja Hannu Leskinen antoi kokouksen alussa lautakunnalle tiedoksi maakunnan talouden kehityksestä katsauksen / 139 Talouden seurantaraportti ajalta / 140 Toimenpiteet vuoden 2007 talousarviossa pysymiseksi ja talouden tasapainottamiseksi Talouden ja toiminnan seurantaraportti ajalta / 164 Toimenpiteet vuoden 2007 talousarviossa pysymiseksi ja talouden tasapainottamiseksi / 193 Talouskatsaus sosiaali- ja terveystoimialan talouden toteuman ja henkilötyövuodet tilanteen mukaisena ja vuoden 2008 taloussuunnitelman tämän hetkisen valmistelutilanteen ja Talouden tasapainottamisohjelma / 202 Lisäohjeet vuoden 2007 talousarviossa pysymisen varmistamiseksi

28 / 218 Sosiaali- ja terveydenhuollon talous- ja toimintasuunnitelma vuodelle Esimieskokous Terveyden- ja sairaanhoidon vastuualueitten esimiesten kuuleminen ja Vanhuspalveluiden vastuualueiden esimiesten kuuleminen Sairaanhoidollisten palveluiden vastuualueiden esimiesten kuuleminen ja Perhepalveluiden vastuualueiden esimiesten kuuleminen Esimieskokous Sosiaali- ja terveystoimialan johtoryhmä Talousarvio Taloustilanne ja talousarvion täytäntöönpano-ohje Talousasiat ja vuoden 2007 talousarvion täytäntöönpano-ohje Muutettu talousarvio Vuoden 2007 uusi talousarvioehdotus ja talouden ennuste Talousarvio Tiedotus- ja keskustelutilaisuus taloustilanteesta ja osavuosiraportista Lisätalousarviossa pysyminen Vuoden 2008 taloussuunnitelman valmistelutilanne, Talouden toteuma ja talouden tasapainottamisen luonnos Lautakuntaseminaari Talousarvion 2008 valmistelutilanne Talouden seuranta ja tilikarttakoulutusta on järjestetty yhdessä talouspalvelujen kanssa seuraavasti: Talouden seurantakoulutusta: / 2 ryhmää, / 2 ryhmää, ryhmää, / 4 ryhmää, / 3 ryhmää, / 1 ryhmä, Kuhmossa, joissa koulutettu yhteensä 147 henkilöä Tilikarttakoulutusta järjestetty: ja

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 31.10.2007

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 31.10.2007 KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄ 1 TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 31.1.27 Liite nro: 1 TOIMINTATUOTOT Maakunnan talousarvion (MV 23.4.7) (ilman liikelaitoksia) mukaan toimintatuotot ovat vuodelle 27

Lisätiedot

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 31.8.2008 (ilman liikelaitoksia)

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 31.8.2008 (ilman liikelaitoksia) 1 TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 31.8.2008 (ilman liikelaitoksia) Maakunnan talousarvio 2008 hyväksyttiin maakuntavaltuustossa 13.12.2007 135. Sosiaali- ja terveystoimialan osalta on hyväksyttyä

Lisätiedot

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA (ilman liikelaitoksia)

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA (ilman liikelaitoksia) 1 TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 30.9.2008 (ilman liikelaitoksia) Maakunnan talousarvio 2008 hyväksyttiin maakuntavaltuustossa 13.12.2007 135. Sosiaali- ja terveystoimialan osalta on hyväksyttyä

Lisätiedot

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA (ilman liikelaitoksia)

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA (ilman liikelaitoksia) 1 TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 31.10.2008 (ilman liikelaitoksia) Maakunnan talousarvio 2008 hyväksyttiin maakuntavaltuustossa 13.12.2007 135. Sosiaali- ja terveystoimialan osalta on hyväksyttyä

Lisätiedot

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄ 1 TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 31.8.212 ALUSTAVA ARVIO Maakunnan talousarvio 212 ja toimintasuunnitelma 213 215 hyväksyttiin maakuntavaltuustossa 28.11.211 62. Käyttösuunnitelma

Lisätiedot

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄ 1 TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 31.7.211 Maakunnan talousarvio 211 ja toimintasuunnitelma 211 214 hyväksyttiin maakuntavaltuustossa 29.11.21 74. Käyttösuunnitelma

Lisätiedot

SISÄISEN VALVONNAN RAPORTIT 2007

SISÄISEN VALVONNAN RAPORTIT 2007 Liite nro: 1 KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄ SISÄISEN VALVONNAN RAPORTIT 2007 Tilivelvollisten raportit sisäisen valvonnan toteutuksesta Yhteiset palvelut Talouspalvelut Henkilöstöpalvelut Koulutustoimiala

Lisätiedot

Tilinpäätös Talousjohtaja Eija Tolonen-Manninen. Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä

Tilinpäätös Talousjohtaja Eija Tolonen-Manninen. Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Tilinpäätös 2013 Talousjohtaja Eija Tolonen-Manninen Tilikauden tulos 2013 Tilinpäätös on 3,4 miljoonaa euroa ylijäämäinen sen jälkeen, kun on huomioitu kunnille palautettava maksuosuus 3,4 miljoonaa euroa

Lisätiedot

RAPORTTI TOIMENPITEISTÄ V. 2007 TALOUSARVIOSSA PYSYMISEKSI

RAPORTTI TOIMENPITEISTÄ V. 2007 TALOUSARVIOSSA PYSYMISEKSI 1 RAPORTTI TOIMENPITEISTÄ V. 2007 TALOUSARVIOSSA PYSYMISEKSI Hallituksen alainen toiminta Suunnittelu- ja kehittämisyksikkö Yhteiset palvelut Toiminta sopeutuu talousarvion 2007 voimavaroihin vähentämällä

Lisätiedot

SISÄISEN VALVONNAN RAPORTIT VUODELTA 2006

SISÄISEN VALVONNAN RAPORTIT VUODELTA 2006 KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄ SISÄISEN VALVONNAN RAPORTIT VUODELTA 2006 Tilivelvollisten raportit sisäisen valvonnan toteutuksesta Yhteiset palvelut Talouspalvelut Henkilöstöpalvelut Koulutustoimiala ja

Lisätiedot

SISÄISEN VALVONNAN PERUSTEET

SISÄISEN VALVONNAN PERUSTEET P A I M I O N K A U P U N K I SISÄISEN VALVONNAN PERUSTEET Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 12.2.2015 11 Voimaan 1.3.2015 alkaen 1 Sisällysluettelo Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala... 3 Sisäisen valvonnan

Lisätiedot

SISÄISEN VALVONNAN VÄLIRAPORTIT 30.6.2008

SISÄISEN VALVONNAN VÄLIRAPORTIT 30.6.2008 1 KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄ SISÄISEN VALVONNAN VÄLIRAPORTIT 30.6.2008 Tilivelvollisten raportit sisäisen valvonnan toteutuksesta Maakuntahallitus Yhteiset palvelut Talouspalvelut Henkilöstöpalvelut

Lisätiedot

Sisäisen valvonnan ja Riskienhallinnan perusteet

Sisäisen valvonnan ja Riskienhallinnan perusteet Sisäisen valvonnan ja Riskienhallinnan perusteet 9.5.2018 Sisällys 1. Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala... 2 2. Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan tavoite ja tarkoitus... 2 3. Sisäisen valvonnan

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET

KEMIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET KEMIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Kaupunginvaltuusto 4.3.2014 16 Voimaantulo 1.4.2014 2 1. LAINSÄÄDÄNTÖPERUSTA JA SOVELTAMISALA Kuntalain 13 :n

Lisätiedot

Kivijärven kunta Khall Liite nro 1. TALOUSARVIO 2018 TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET

Kivijärven kunta Khall Liite nro 1. TALOUSARVIO 2018 TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET TALOUSARVIO 2018 TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET 1 SISÄLLYS 1. TALOUTTA OHJAAVAT SÄÄNNÖKSET... 3 1.1. Kuntalaki... 3 1.2. Hallintosääntö ja konserniohjeet... 3 1.3. Täytäntöönpano-ohjeet... 3 2. TALOUSARVION NOUDATTAMINEN...

Lisätiedot

Liite nro: TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA

Liite nro: TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄ 1 Liite nro: TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 30.9.2010 Maakunnan talousarvio 2010 ja toimintasuunnitelma 2010 2013 hyväksyttiin maakuntavaltuustossa 14.12.2009 134.

Lisätiedot

uvut 1. Käyty / ei käyty 2. Talouden tasapainottamisohjelman toteutuma 3. Ohjeiden päivittäminen ja uusien toimintojen käyttöön 4.

uvut 1. Käyty / ei käyty 2. Talouden tasapainottamisohjelman toteutuma 3. Ohjeiden päivittäminen ja uusien toimintojen käyttöön 4. Hallintopalvelukeskuksen toiminnallisten tavoitteiden toteuma 1.1. 31.7.2015 Hallintolautakunta (=valtuustoon nähden sitovia) Sitovat tavoitteet Mittarit/Tunnusl uvut Mittarin tulos/ 7/2015 Henkilöstön

Lisätiedot

Ravintola Koukun Helmi, Rauhaniementie 21, Tampere. 51 Tampereen Voimia Liikelaitoksen toimitusjohtajan katsaus

Ravintola Koukun Helmi, Rauhaniementie 21, Tampere. 51 Tampereen Voimia Liikelaitoksen toimitusjohtajan katsaus Tampere Pöytäkirja 7/2018 1 (12) Aika 18.12.2018, klo 16:33-17:19 Paikka Ravintola Koukun Helmi, Rauhaniementie 21, 33180 Tampere Käsitellyt asiat 49 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 50 Pöytäkirjan

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet

Keski-Pohjanmaan erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Keski-Pohjanmaan erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Sisäinen valvonta ja riskienhallinta käsitteinä Kuntalain säännökset kuntayhtymän sisäisestä

Lisätiedot

VUODEN 2009 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET

VUODEN 2009 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET VUODEN 2009 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET 1. TALOUTTA JA TOIMINTAA KOSKEVAT OHJEET JA SÄÄNNÖT Kaupungin taloudenhoitoa ja sen järjestämistä ohjaavat kuntalain 8. luku, kirjanpitolaki ja asetus, kirjanpitolautakunnan

Lisätiedot

SÄÄNTÖKOKOELMA 055. Kaupunginkanslia JOENSUUN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ. Kaupunginvaltuuston hyväksymä

SÄÄNTÖKOKOELMA 055. Kaupunginkanslia JOENSUUN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ. Kaupunginvaltuuston hyväksymä 1 JOENSUUN KAUPUNKI Kaupunginkanslia KUNNALLINEN SÄÄNTÖKOKOELMA 055 JOENSUUN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä 16.12.1996 4 :n 2 momentti poistettu (KV 25.11.2002) Muutos 11 :n 3 momenttiin

Lisätiedot

Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Valtuustoseminaari

Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Valtuustoseminaari Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta Valtuustoseminaari 23.5.2017 Miksi? Asetettujen tavoitteiden saavuttaminen Toiminnan kehittäminen ja parantaminen Toiminnan taloudellisuus ja tuloksellisuus

Lisätiedot

Vieremän kunnan Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet

Vieremän kunnan Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet 1 Vieremän kunnan Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Valtuusto 23.3.2015 16 2 Vieremän kunnan sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala Kuntalain

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä 5.5.2015/JP

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä 5.5.2015/JP 1 Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä 5.5.2015/JP TALOUSARVION 2015 TOTEUTUMINEN AJALTA Koulutusyhtymä tilikauden 1-3/2015 jaksotettu tulos on 138.000 euroa negatiivinen. Poistoero- ja investointien toteutumisvarausten

Lisätiedot

Liite/Kvalt , 29 ISONKYRÖN KUNNAN JA KUNTAKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET. Isonkyrön kunta

Liite/Kvalt , 29 ISONKYRÖN KUNNAN JA KUNTAKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET. Isonkyrön kunta Öo Liite/Kvalt 13.10.2014, 29 ISONKYRÖN KUNNAN JA KUNTAKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Isonkyrön kunta Isonkyrön kunnan ja kuntakonsernin 1 (5) Sisällys 1 Lainsäädäntöperusta

Lisätiedot

ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2014

ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2014 1 Keski-Pohjanmaan liiton maakuntavaltuustolle Tarkastuslautakunnan ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2014 Mikä on hyvä tavoite: Hyvä tavoite toteuttaa kuntalaisen tarpeita, on realistinen mutta tarpeeksi haastava,

Lisätiedot

Palvelutuotannon lautakunnan vuoden 2017 talousarvion käyttösuunnitelma. Talousarvio 2017 ja vuosien taloussuunnitelma

Palvelutuotannon lautakunnan vuoden 2017 talousarvion käyttösuunnitelma. Talousarvio 2017 ja vuosien taloussuunnitelma Palvelutuotannon lautakunta 3 26.01.2017 Palvelutuotannon lautakunnan vuoden 2017 talousarvion käyttösuunnitelma 838/02.02.02/2016 Palvelutuotannon lautakunta 26.01.2017 3 Talousarvio 2017 ja vuosien 2018-2019

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Sosiaali- ja terveyslautakunnalle tiedoksi saapuneet asiat, päätökset ja kirjelmät

Espoon kaupunki Pöytäkirja Sosiaali- ja terveyslautakunnalle tiedoksi saapuneet asiat, päätökset ja kirjelmät 20.03.2013 Sivu 1 / 1 890/00.01.01/2013 30 terveyslautakunnalle tiedoksi saapuneet asiat, päätökset ja kirjelmät Valmistelijat / lisätiedot: Hietanen Tommi, puh. (09) 816 23001 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Oulunkaaren taloustiedote Kesäkuu 2013

Oulunkaaren taloustiedote Kesäkuu 2013 Oulunkaaren taloustiedote Kesäkuu 2013 Julkaistu 7.8.2013 Tasainen toteuma (%) Tammi Helmi Maalis Huhti Touko Kesä Heinä Elo Syys Loka Marras Joulu 8,3 % 16,7 % 25,0 % 33,3 % 41,7 % 50,0 % 58,3 % 66,7

Lisätiedot

Yhtymähallitus Yhtymävaltuusto Siun sote - kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet

Yhtymähallitus Yhtymävaltuusto Siun sote - kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Yhtymähallitus 23.11.2017 Yhtymävaltuusto 1.12.2017 Siun sote - kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet 2(5) Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala...

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/ (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/ (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/2013 1 (6) 65 Sosiaaliviraston tilinpäätös 2012 HEL 2013-003171 T 02 06 01 00 Päätös päätti merkitä tiedoksi sosiaaliviraston vuoden 2012 tilinpäätöksen. Esittelijä Lisätiedot

Lisätiedot

Inarin kunta SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET

Inarin kunta SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET 0 Inarin kunta SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Valtuusto / /2017 1 Sisällysluettelo 1. Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala...2 2. Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan tavoite ja tarkoitus;

Lisätiedot

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET 1.1.2014

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET 1.1.2014 1 Parikkalan kunta SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET 1.1.2014 1. Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala Kuntalain 13 :n mukaan valtuuston tulee päättää kunnan ja kuntakonsernin sisäisen valvonnan

Lisätiedot

SASTAMALAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN TALOUSSÄÄNTÖ

SASTAMALAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN TALOUSSÄÄNTÖ SASTAMALAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN TALOUSSÄÄNTÖ Sisällys 1 YLEISIÄ MÄÄRÄYKSIÄ... 2 1 Taloussäännön soveltaminen... 2 2 Taloudellisuus ja tulosvastuu... 2 3 Sisäinen valvonta... 2 4 Riskienhallinta... 2 2

Lisätiedot

Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Hyväksytty: kaupunginvaltuusto xx.xx.2014 xx

Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Hyväksytty: kaupunginvaltuusto xx.xx.2014 xx Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Hyväksytty: kaupunginvaltuusto xx.xx.2014 xx 2 1. Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala Kuntalain 13 :n mukaan valtuuston tulee päättää kunnan ja kuntakonsernin

Lisätiedot

Uudenkaupungin kaupungin sisäisen valvonnan ja riskien hallinnan perusteet

Uudenkaupungin kaupungin sisäisen valvonnan ja riskien hallinnan perusteet Uudenkaupungin kaupungin sisäisen valvonnan ja riskien hallinnan perusteet Kh 12.8.2019 1 Sisällys 1. LAINSÄÄDÄNTÖ... 2 2. SOVELTAMISALA... 2 3. KÄSITEMÄÄRITTELYÄ... 3 4. SISÄISEN VALVONNAN TAVOITTEET...

Lisätiedot

Helsingin kaupunki 1 (2) Sosiaali- ja terveysvirasto

Helsingin kaupunki 1 (2) Sosiaali- ja terveysvirasto Helsingin kaupunki 1 (2) Sosiaali- ja terveysvirasto 14.1.2016 Sosiaali- ja terveysviraston tarkennettu ylitysoikeusesitys vuoden 2015 talousarviomäärärahoihin HEL 2015-010093 T 02 02 00 Sosiaali- ja terveysvirasto

Lisätiedot

Sairaanhoitopiirin johtajan jatkodelegoinnit hankintoja koskien

Sairaanhoitopiirin johtajan jatkodelegoinnit hankintoja koskien 1 (7) Sairaanhoitopiirin johtajan jatkodelegoinnit hankintoja koskien Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtosäännön 24 :n mukaan sairaanhoitopiirin johtaja tai sairaalan johtaja päättää talousarvion ja hallituksen

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI 10.12.2014 Taloushallintopalvelu Kaupunki- ja konsernilaskenta

HELSINGIN KAUPUNKI 10.12.2014 Taloushallintopalvelu Kaupunki- ja konsernilaskenta HELSINGIN KAUPUNKI 10.12.2014 Taloushallintopalvelu Kaupunki- ja konsernilaskenta 2 08 Hankintakeskus (Keskuskirjanpidontaulukot, ei tarvitse täyttää) (1 000 euroa) Talousarvio TA-muutokset Yhteensä Toteutunut

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2012 Nro 4. Kotkan kaupungin. KOTKAN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 23.1.2012) l LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2012 Nro 4. Kotkan kaupungin. KOTKAN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 23.1.2012) l LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA 2012 Nro 4 KOTKAN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 23.1.2012) l LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Soveltamisala 2 Toimintaperiaatteet Tässä taloussäännössä annetaan

Lisätiedot

Talousarvion toteutuminen kesäkuu 2018

Talousarvion toteutuminen kesäkuu 2018 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 290 27.8.2018 111 Talousarvion toteutuminen kesäkuu 2018 Päätöshistoria Kaupunginhallitus 27.8.2018 290 Asianro 55/02.02.02/2018 Talousjohtaja Anna-Kristiina

Lisätiedot

Delegointisäännön tullessa voimaan vastuualueet ovat:

Delegointisäännön tullessa voimaan vastuualueet ovat: Sosiaali- ja terveystoimen delegointisääntö Sosiaali- ja terveysjohtajan päätös 11.6.2019 77 Voimassa 1.7.2019 alkaen 1 Delegointisäännön tausta ja tarkoitus 2 Sosiaali- ja terveystoimialan organisaatio

Lisätiedot

Lisämäärärahan myöntäminen sosiaalityöhön, vammaispalveluihin, päivähoitoon ja vanhusten asumispalveluihin

Lisämäärärahan myöntäminen sosiaalityöhön, vammaispalveluihin, päivähoitoon ja vanhusten asumispalveluihin Sosiaali- ja terveyslk 50 11.10.2011 Kunnanhallitus 317 07.11.2011 Lisämäärärahan myöntäminen sosiaalityöhön, vammaispalveluihin, päivähoitoon ja vanhusten asumispalveluihin 351/030.033/2010 SOSTE 50 Sosiaali-

Lisätiedot

KAINUUN TOISEN ASTEEN KOULUTUSLIIKELAITOKSEN (KAIKU -LIIKELAITOKSEN) JOHTOSÄÄNTÖ

KAINUUN TOISEN ASTEEN KOULUTUSLIIKELAITOKSEN (KAIKU -LIIKELAITOKSEN) JOHTOSÄÄNTÖ KAINUUN TOISEN ASTEEN KOULUTUSLIIKELAITOKSEN (KAIKU -LIIKELAITOKSEN) JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 24.9.2012 57. Voimassa 1.1.2013 alkaen. 1. Yleistä 1 Soveltamisala Tätä johtosääntöä sovelletaan

Lisätiedot

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄ 1 TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 31.7.21 Maakunnan talousarvio 21 ja toimintasuunnitelma 21 213 hyväksyttiin maakuntavaltuustossa 14.12.29 134. TOIMINTATUOTOT Maakunnan

Lisätiedot

Teknisen lautakunnan vuoden 2012 tilinpäätöksen ylitysoikeus

Teknisen lautakunnan vuoden 2012 tilinpäätöksen ylitysoikeus Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Tekninen lautakunta 21 12.2.2013 Asianro 183/02.02.00/2013 105 Teknisen lautakunnan vuoden 2012 tilinpäätöksen ylitysoikeus Päätöshistoria Tekninen lautakunta 12.2.2013

Lisätiedot

Kankaanpään kaupunki SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET

Kankaanpään kaupunki SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Kankaanpään kaupunki SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET 2 Sisällys SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET... 3 Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan tavoite ja tarkoitus... 3 Vastuut

Lisätiedot

Oulunkaaren taloustiedote Kesäkuu 2016

Oulunkaaren taloustiedote Kesäkuu 2016 Oulunkaaren taloustiedote Kesäkuu 2016 Julkaistu 27.7.2016 1 Tasainen toteuma (%) Tammi Helmi Maalis Huhti Touko Kesä Heinä Elo Syys Loka Marras Joulu 8,3 % 16,7 % 25,0 % 33,3 % 41,7 % 50,0 % 58,3 % 66,7

Lisätiedot

KYHALL Peruspalvelukuntayhtymä Selänteen perussopimuksen 5 :n mukaan jäsenkuntien valtuustot hyväksyvät Selänteen tilinpäätöksen.

KYHALL Peruspalvelukuntayhtymä Selänteen perussopimuksen 5 :n mukaan jäsenkuntien valtuustot hyväksyvät Selänteen tilinpäätöksen. Kuntayhtymähallitus 17 28.02.2013 Tarkastuslautakunta 28 16.05.2013 Tarkastuslautakunta 35 28.05.2013 Tilinpäätös vuodelta 2012 23/02.02.02/2013 KYHALL 28.02.2013 17 Peruspalvelukuntayhtymä Selänteen perussopimuksen

Lisätiedot

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän talousarvio 2014 ja -suunnitelma vuosille

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän talousarvio 2014 ja -suunnitelma vuosille Hallitus 51 13.11.2013 Hallitus 75 04.12.2013 Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän talousarvio 2014 ja -suunnitelma vuosille 2015-2017 H 51 (Valmistelija: talousjohtaja Eija Tolonen-Manninen)

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalveluiden perustehtävä, asiakaslähtöisyys ja tarpeenmukaisuus

Sosiaali- ja terveyspalveluiden perustehtävä, asiakaslähtöisyys ja tarpeenmukaisuus Sosiaali- ja terveyspalveluiden perustehtävä, asiakaslähtöisyys ja tarpeenmukaisuus Palvelujärjestelmä -seminaari 27.5.09 TP 270509 1 Soten toiminta-ajatus Sosiaali- ja terveystoimi edistää yhdessä kainuulaisten

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 171. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 171. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 17.11.2015 Sivu 1 / 1 171 Rakennuslautakunnan vuoden 2015 lokakuun kuukausiraportti (Kh) Valmistelijat / lisätiedot: Tuija Nyyssönen, puh. 050 344 5063 Veronica Rehn-Kivi, puh. 09 816

Lisätiedot

LOVIISAN KAUPUNGIN JA LAPINJÄRVEN KUNNAN SOPIMUS SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUIDEN YHTEISTOIMINTA-ALUEESTA

LOVIISAN KAUPUNGIN JA LAPINJÄRVEN KUNNAN SOPIMUS SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUIDEN YHTEISTOIMINTA-ALUEESTA LOVIISAN KAUPUNGIN JA LAPINJÄRVEN KUNNAN SOPIMUS SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUIDEN YHTEISTOIMINTA-ALUEESTA Loviisan kaupunginvaltuusto xx.xx.2014 xx Lapinjärven kunnanvaltuusto xx.xx.2014 xx 2

Lisätiedot

Oulunkaaren taloustiedote Toukokuu 2016

Oulunkaaren taloustiedote Toukokuu 2016 Oulunkaaren taloustiedote Toukokuu 2016 Julkaistu 22.6.2016 1 Tasainen toteuma (%) Tammi Helmi Maalis Huhti Touko Kesä Heinä Elo Syys Loka Marras Joulu 8,3 % 16,7 % 25,0 % 33,3 % 41,7 % 50,0 % 58,3 % 66,7

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan talousarvion käyttösuunnitelma vuodelle 2019

Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan talousarvion käyttösuunnitelma vuodelle 2019 Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan talousarvion käyttösuunnitelma vuodelle 2019 Talousarvion noudattamista koskevat ohjeet Talousarvion sitovuuden osalta kaupunginhallitus esittää noudatettavaksi

Lisätiedot

Arviointikertomus vuoden 2016 toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta

Arviointikertomus vuoden 2016 toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta Kaupunginvaltuusto 65 19.06.2017 Tekninen lautakunta 79 31.08.2017 Arviointikertomus vuoden 2016 toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta Kaupunginvaltuusto 19.06.2017 65 TARK.LTK

Lisätiedot

Yhtymähallitus 204 23.10.2012. Vuoden 2012 talousarviomuutokset 542/02.02.00/2012. Yhall 19.6.2012 135

Yhtymähallitus 204 23.10.2012. Vuoden 2012 talousarviomuutokset 542/02.02.00/2012. Yhall 19.6.2012 135 Yhtymähallitus 204 23.10.2012 Vuoden 2012 talousarviomuutokset 542/02.02.00/2012 Yhall 19.6.2012 135 Valmistelija: Talous- ja hallintojohtaja Seija Kärkkäinen, seija.karkkainen(at) ylasavonsote.fi, puh

Lisätiedot

Härkätien sosiaali- ja terveyspalvelut

Härkätien sosiaali- ja terveyspalvelut YHTEISTOIMINTASOPIMUS SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUIDEN JÄRJESTÄMISESTÄ HÄRKÄTIEN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON YHTEISTOIMINTA-ALUEELLA 1.1.2015 31.12.2016 1. Sopimuksen osapuolet Tämän yhteistoimintasopimuksen

Lisätiedot

Talouden ja toiminnan seurantaraportti ajalta

Talouden ja toiminnan seurantaraportti ajalta Maakuntahallitus I 180 10.10.2011 Maakuntavaltuusto 53 24.10.2011 Talouden ja toiminnan seurantaraportti ajalta 1.1. - 31.8.2011 MH 180 Taloussäännön ohjeiden mukaisesti maakunnan tulee tehdä talouden

Lisätiedot

ELINVOIMAPALVELUT. 1. Valvontaympäristö l. johtamisen ja hallinnon järjestäminen ARVIOINTIHUOMIOT 2018

ELINVOIMAPALVELUT. 1. Valvontaympäristö l. johtamisen ja hallinnon järjestäminen ARVIOINTIHUOMIOT 2018 ELINVOIMAPALVELUT 1. Valvontaympäristö l. johtamisen ja hallinnon järjestäminen Toimintakulttuuri Organisaatiota johdetaan tehokkaasti, organisaation toiminta on tuloksellista ja toiminnan kehittäminen

Lisätiedot

Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet

Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Sipoon kunta Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Voimaantulo xx.xx.2017 Kunnanvaltuusto xx.x.2017 Sisällysluettelo 1 Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala... 2 2 Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan

Lisätiedot

TALOUSARVION 2014 TÄYTÄNTÖÖNPANO - OHJE

TALOUSARVION 2014 TÄYTÄNTÖÖNPANO - OHJE SIIKAJOEN KUNTA TALOUSARVION 2014 TÄYTÄNTÖÖNPANO - OHJE Vuoden 2014 talousarvion täytäntöönpanossa ja toteutuksessa on noudatettava valtuuston 11.12.2013 hyväksymää talousarviota ja sen perusteluja hallintosäännön

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 176. Rakennuslautakunta 21.11.2013 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 176. Rakennuslautakunta 21.11.2013 Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 21.11.2013 Sivu 1 / 1 176 Rakennuslautakunnan seurantaraportti 10/2013 (kh-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Tuija Nyyssönen, puh. (09) 816 24811 Veronica Rehn-Kivi, puh. 09 816 26600

Lisätiedot

TALOUSARVION 2014 TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJE

TALOUSARVION 2014 TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJE TALOUSARVION 2014 TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJE 1. SITOVUUDEN MÄÄRITTELY Kunnan toiminnassa ja taloudenhoidossa on noudatettava valtuuston hyväksymää talousarviota. Talousarvion käyttötalousosassa on asetettu kunnan

Lisätiedot

Kemijärven kaupungin tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2018

Kemijärven kaupungin tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2018 Kaupunginhallitus 101 28.03.2019 Kemijärven kaupungin tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2018 151/04.047/2019 KH 28.03.2019 101 Kuntalain (410/2015) 113 :n mukaan kunnan tilikausi on kalenterivuosi.

Lisätiedot

KAJAANIN KAUPUNGINTEATTERI - OULUN LÄÄNIN ALUETEATTERI -LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ

KAJAANIN KAUPUNGINTEATTERI - OULUN LÄÄNIN ALUETEATTERI -LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ KAJAANIN KAUPUNGINTEATTERI - OULUN LÄÄNIN ALUETEATTERI -LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 6.11.2007 71 Muutos: 3 kv 25.2.2013 31 I YLEISTÄ 1 Ylläpitäjä ja nimi Liikelaitoksen

Lisätiedot

SISÄISEN TARKASTUKSEN YKSIKÖN TOIMINNAN TOTEUTUMISEN VUOSIYHTEENVETO 2016

SISÄISEN TARKASTUKSEN YKSIKÖN TOIMINNAN TOTEUTUMISEN VUOSIYHTEENVETO 2016 Sivu 1/5 JOENSUUN KAUPUNKI SISÄISEN TARKASTUKSEN YKSIKKÖ TARKASTUSPÄÄLLIKKÖ TIMO MANNINEN TARKASTUSSIHTEERI SEIJA KUNNASLUOTO SISÄISEN TARKASTUKSEN YKSIKÖN TOIMINNAN TOTEUTUMISEN VUOSIYHTEENVETO 2016 Jakelu:

Lisätiedot

Tuusulan kunta Ote pöytäkirjasta 8/ ( 5) Keski- Uudenmaan ympäristölautakunta

Tuusulan kunta Ote pöytäkirjasta 8/ ( 5) Keski- Uudenmaan ympäristölautakunta Tuusulan kunta Ote pöytäkirjasta 8/2018 1 ( 5) 92 Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, osavuosikatsaus tammi-elokuu 2018 TUUDno-2018-1097 Liitteet Valmistelija / lisätiedot: Risto Mansikkamäki risto.mansikkamaki@tuusula.fi

Lisätiedot

Oulunkaaren taloustiedote Lokakuu 2015

Oulunkaaren taloustiedote Lokakuu 2015 Oulunkaaren taloustiedote Lokakuu 2015 Julkaistu 25.11.2015 1 Tasainen toteuma (%) Tammi Helmi Maalis Huhti Touko Kesä Heinä Elo Syys Loka Marras Joulu 8,3 % 16,7 % 25,0 % 33,3 % 41,7 % 50,0 % 58,3 % 66,7

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja xx/2013 1 (1) Perusturva- ja terveyslautakunta 89 22.10.2013. 89 Asianro 7575/02.02.00/2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja xx/2013 1 (1) Perusturva- ja terveyslautakunta 89 22.10.2013. 89 Asianro 7575/02.02.00/2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja xx/2013 1 (1) 89 Asianro 7575/02.02.00/2013 Talousarviomuutokset 2013 / perusturvan ja terveydenhuollon palvelualueet Kaupungin talousarvion sitovuusmääräysten mukaan bruttobudjetoiduilla

Lisätiedot

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari. Kunnanhallitus 47 30.03.2015 Kunnanvaltuusto 20 15.06.2015 Vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen Khall 30.03.2015 47 30.3.2015 Kuntalain 68 :n mukaan kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätös

Lisätiedot

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän talousarvio 2014 ja -suunnitelma vuosille

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän talousarvio 2014 ja -suunnitelma vuosille Hallitus 51 13.11.2013 Hallitus 75 04.12.2013 Yhtymävaltuusto 26 18.12.2013 Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän talousarvio 2014 ja -suunnitelma vuosille 2015-2017 H 51 (Valmistelija: talousjohtaja

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ

SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ Lautakunnan 5.5.2009 hyväksymä versio SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ 1 Yleiset määräykset Pietarsaaren sosiaali- ja terveyslautakunta on se toimielin, jolla sosiaali- ja terveydenhuoltolainsäädännön

Lisätiedot

Käyttösuunnitelman valmistelu 2019 ja talousarvion muutokset. Tilinpäätös Jarkko Raatikainen Talousjohtaja

Käyttösuunnitelman valmistelu 2019 ja talousarvion muutokset. Tilinpäätös Jarkko Raatikainen Talousjohtaja Käyttösuunnitelman valmistelu 2019 ja talousarvion muutokset Tilinpäätös 2018 Jarkko Raatikainen Talousjohtaja 18.3.2019 Vuoden 2019 talousarvio hyväksyttiin valtuustossa 10.12.2018 Käyttösuunnitelmassa

Lisätiedot

Nurmijärven kunnan sosiaali- ja terveystoimen toimialan johtosääntö

Nurmijärven kunnan sosiaali- ja terveystoimen toimialan johtosääntö Nurmijärven kunnan sosiaali- ja terveystoimen toimialan johtosääntö www.nurmijarvi.fi Nurmijärven kunnan sosiaali- ja terveystoimen toimialan johtosääntö Sisällysluettelo 1. Toimialan toiminta-ajatus...

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 102. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 102. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 21.08.2014 Sivu 1 / 1 102 Rakennuslautakunnan seurantaraportti I/2014 (kh-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Veronica Rehn-Kivi, puh. 09 816 26600 Tuija Nyyssönen, puh. 050 344 5063 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET PKSSK:SSA

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET PKSSK:SSA POHJOIS-KARJALAN SAIRAANHOITO- JA SOSIAALIPALVELUJEN KUNTAYHTYMÄ Johtoryhmä 7.4.2015 Yhtymähallitus 27.4.2015 SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET PKSSK:SSA Sisällys 1. Lainsäädäntö 3 2. Soveltamisala

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLAUTAKUNNAN OSAVUOSIKATSAUS

YMPÄRISTÖLAUTAKUNNAN OSAVUOSIKATSAUS YMPÄRISTÖLAUTAKUNNAN OSAVUOSIKATSAUS 30.4.2017 2/YMPLA 24.5.2017 Katsausajankohtaa vastaavan käyttötalouden toteuman tulisi tasaisen kertymän mukaan olla 33,3 %. Kokonaisuutena ympäristölautakunnan käyttötalous

Lisätiedot

Päätän siirtää hankintavaltuuksia koskevaa päätösvaltaa liitteen mukaisesti.

Päätän siirtää hankintavaltuuksia koskevaa päätösvaltaa liitteen mukaisesti. PÄÄTÖSPÖYTÄKIRJA Pirkanmaan sairaanhoitopiiri 13.3.2017 63 TOIMIVALLAN SIIRTO / HANKINTOJA KOSKEVAT JATKODELEGOINNIT Päätös Päätän siirtää hankintavaltuuksia koskevaa päätösvaltaa liitteen mukaisesti.

Lisätiedot

KARKKILAN KAUPUNKI TALOUSRAPORTTI TEKNINEN LAUTAKUNTA 4/ KÄYTTÖTALOUS

KARKKILAN KAUPUNKI TALOUSRAPORTTI TEKNINEN LAUTAKUNTA 4/ KÄYTTÖTALOUS KARKKILAN KAUPUNKI TALOUSRAPORTTI TEKNINEN LAUTAKUNTA 4/2016 1 KÄYTTÖTALOUS LISÄTIETOJA: Käyttötalouden toimintatuotot ja kulut kirjautuvat toiminnan kausipainotteisuudesta johtuen vaihtelevasti eri tilikausilla.

Lisätiedot

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 13.12.2004 Voimaantulo: 1.1.2005 Muutettu: 22.1.2007 Muutettu: 8.12.2008 (jäsenmäärä), voimaantulo 1.1.2009 Muutettu:

Lisätiedot

Ympäristöterveydenhuollon toimintasääntö

Ympäristöterveydenhuollon toimintasääntö Ympäristöterveydenhuollon toimintasääntö Johtokunta 29.5.2009 91 Yhtymäkokous 24.6.2009 91 Johtokunta 18.2.2011 23 Sisältö 1 Tavoitteet 2 2 Monijäseninen toimielin 2 3 Toimielimen tehtävät 2 4 Ympäristöterveydenhuollon

Lisätiedot

HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN TOIMINNAN JA TALOUDEN SEURANTARAPORTTI TAMMI-HELMIKUU 2015

HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN TOIMINNAN JA TALOUDEN SEURANTARAPORTTI TAMMI-HELMIKUU 2015 HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN LAUTAKUNTA 21 14.04.2015 HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN TOIMINNAN JA TALOUDEN SEURANTARAPORTTI TAMMI-HELMIKUU 2015 9/00/02/00/02/2015 HYKS 21 HYKS-sairaanhoitoalueen tammi-helmikuun 2015

Lisätiedot

Esittelijä / valmistelija / lisätietojen antaja: sivistysjohtaja Silja Silvennoinen puh.(09) tai sähköposti

Esittelijä / valmistelija / lisätietojen antaja: sivistysjohtaja Silja Silvennoinen puh.(09) tai sähköposti Kasvatus- ja opetuslautakunta 69 21.10.2014 Hyvinvointitoimikunta 53 05.11.2014 Lausunto Karkkilan kaupungin talousarviosta vuodelle 2015 122/02.02/2014 Kasvatus- ja opetuslautakunta 21.10.2014 69 Esittelijä

Lisätiedot

Dnro:375/ /2013 Ehdotus kunanhallitukselle

Dnro:375/ /2013 Ehdotus kunanhallitukselle Dnro:375/02.02.01/2013 Ehdotus kunanhallitukselle 27.6.2016 Perusturvan sisäisen valvonnan suunnitelma vuodelle 2016 Sisällys 1. JOHDANTO 2 1.1. Sisäisen valvonnan, ulkoisen valvonnan ja riskienhallinnan

Lisätiedot

Kunnallisen toiminnan periaatteet, määritelty ja toimitaanko niiden mukaisesti? 3 strategialähtöiset

Kunnallisen toiminnan periaatteet, määritelty ja toimitaanko niiden mukaisesti? 3 strategialähtöiset Laukaan kunta/ tekninen osasto e Ei sovellettavissa 2016 1 Välttävästi 2 Tyydyttävästi 3 Hyvin Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan arviointimalli 4 Erinomaisesti Johtamistapa ja valvontakulttuuri Arvio

Lisätiedot

Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet

Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Porin kaupungin ja kaupunkikonsernin Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet KH 27.1.2014, KV 10.2.2014 Työryhmädokumentti 23.1.2014 Sisällysluettelo 1. Johdanto 2 2. Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan

Lisätiedot

Oulun kaupunki. Ulkoisen tarkastuksen johtosääntö. Voimaantulo

Oulun kaupunki. Ulkoisen tarkastuksen johtosääntö. Voimaantulo Oulun kaupunki Ulkoisen tarkastuksen johtosääntö Voimaantulo 1.1.2013 päätöspäivä voimaantulo Johtamisjärjestelmätoimikunta 5.10.2012 22 Yhdistymishallitus 7.11.2012 110 Kaupunginvaltuusto 12.11.2012 10

Lisätiedot

Talouden seurantaraportti Kaupunginhallitus

Talouden seurantaraportti Kaupunginhallitus Talouden seurantaraportti 1.1.-30.9.2018 Kaupunginhallitus 12.11.2018 1 Tilinpäätösennuste Toiminnantuotot ylittävät budjetoidun noin 5,4 m Maanmyyntitulot +2,0 m Elokaaren myyntivoitto +1,5 m Tuleva lastensuojelun

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN TOIMIALAN ESIKUNNAN TOIMINTAOHJE

ESPOON KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN TOIMIALAN ESIKUNNAN TOIMINTAOHJE Sosiaali- ja terveystoimen esikunnan 1 (5) ESPOON KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN TOIMIALAN ESIKUNNAN TOIMINTAOHJE Perusturvajohtaja 20.12.2012 Voimaan 1.1.2013 Perusturvajohtaja 24.2.2014 Voimaan

Lisätiedot

Oulun kaupunki. Sivistys- ja kulttuuripalvelujen johtosääntö

Oulun kaupunki. Sivistys- ja kulttuuripalvelujen johtosääntö Oulun kaupunki Sivistys- ja kulttuuripalvelujen johtosääntö päätöspäivä voimaantulo Johtamisjärjestelmätoimikunta 5.10.2012 22 Yhdistymishallitus 7.11.2012 117 Kaupunginvaltuusto 12.11.2012 14 1.1.2013

Lisätiedot

Oulun kaupunki. Hyvinvointipalvelujen johtosääntö

Oulun kaupunki. Hyvinvointipalvelujen johtosääntö Oulun kaupunki Hyvinvointipalvelujen johtosääntö päätöspäivä voimaantulo Johtamisjärjestelmätoimikunta 5.10.2012 22 Yhdistymishallitus 7.11.2012 116 Kaupunginvaltuusto 12.11.2012 13 1.1.2013 Kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

Luumäen kunta Loppuraportti 2013

Luumäen kunta Loppuraportti 2013 Luumäen kunta Loppuraportti 2013 Tarkastuslautakunta 10.4.2014 BDO Audiator Oy JHTT, KHT Ulla-Maija Tuomela Hallinnon tarkastus Valtuuston ja hallituksen pöytäkirjat 2013 Tarkastuksessa on käyty läpi pöytäkirjat

Lisätiedot

Kaupungin talouden ohjaus. Luottamushenkilökoulutus

Kaupungin talouden ohjaus. Luottamushenkilökoulutus Kaupungin talouden ohjaus Luottamushenkilökoulutus 9.8.2017 Talousarvio ja suunnitelma Kuntalaki 110 Valtuuston on vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä kunnalle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio

Lisätiedot

VAASAN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET. Vaasan kaupunginvaltuuston hyväksymät 16.12.

VAASAN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET. Vaasan kaupunginvaltuuston hyväksymät 16.12. VAASAN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Vaasan kaupunginvaltuuston hyväksymät 16.12.2013 153 VAASAN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaisija: Espoon kaupunginkanslia. N:o 37 ESPOON KAUPUNGIN KIRJASTOTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ

ESPOON KAUPUNGIN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaisija: Espoon kaupunginkanslia. N:o 37 ESPOON KAUPUNGIN KIRJASTOTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 'ESPOON'KAU ES30 STO ESPOON KAUPUNGIN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaisija: Espoon kaupunginkanslia N:o 37 ESPOON KAUPUNGIN KIRJASTOTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston 11.1.1989 hyväksymä ja 19.4.1989 muuttama

Lisätiedot

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Tarkastuslautakunta Kuntayhtymän valtuusto Kuntayhtymän hallitus Sisäinen tarkastus Tilintarkastaja Johtokunta Tulosalueet NordLab -laboratorioliikelaitos

Lisätiedot

Porvoon ammattiopiston johtosääntö

Porvoon ammattiopiston johtosääntö 12.4.2002 Porvoon ammattiopiston johtosääntö Kyjory 12.4.02 Yh YK PORVOON AMMATTIOPISTON JOHTOSÄÄNTÖ 1.LUKU YLEISTÄ 1. Ylläpitäjä Porvoon ammattiopiston omistaja on Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä ja

Lisätiedot

Kunnanvirastossa 5.10.2015 klo 9.00-15.00

Kunnanvirastossa 5.10.2015 klo 9.00-15.00 LUVIAN KUNTA Kokouspäivämäärä 80 Kokousaika 29.9.2015 klo 17.30 Kokouspaikka Kunnanvirasto Käsiteltävät asiat 69 70 71 72 73 74 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

Sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Luottamushenkilöiden perehdytystilaisuus 4.4.2013

Sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Luottamushenkilöiden perehdytystilaisuus 4.4.2013 Sisäinen valvonta ja riskienhallinta Luottamushenkilöiden perehdytystilaisuus Sisällys 1. Johdanto 2. Nykytilanne 3. Sisäinen valvonta 4. Riskienhallinta 5. Kuntalain muutos 1.7.2012 1. Johdanto Sisäinen

Lisätiedot