Juuan kunnan terveyskeskus Aimontie 7 Vuodeosasto

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Juuan kunnan terveyskeskus Aimontie 7 Vuodeosasto"

Transkriptio

1 Juuan kunnan terveyskeskus Aimontie 7 Vuodeosasto Potilasopas

2 POTILAANA VUODEOSASTOLLA Vuodeosastolle tulo Vuodeosastolle kannattaa ottaa mukaan Kela kortti käyttämienne lääkkeiden reseptit sekä luettelo kaikista kotona käyttämistänne lääkkeistä henkilökohtaiset astmasuihkeet ja silmätipat lähimmän omaisenne tai yhteyshenkilönne yhteystiedot henkilökohtaiset apuvälineet, esim. kävelykeppi henkilökohtaiseen hygieniaan liittyvät tarvikkeet kuten kampa, hampaidenhoitovälineet, parranajokone Mukaan ei kannata ottaa suuria summia rahaa, luotto- tai pankkikortteja. Vuodeosastolta saatte potilasvaatteet, pesuaineet ja tarvittaessa muut hygieniaan liittyvät tarvikkeet. Huoneessa voitte säilyttää tavaroitanne yöpöydän laatikossa. Potilaiden omat vaatteet säilytetään osastolla lukollisessa potilasvaatekomerossa. Rahakukkaro ja muut arvotavarat voidaan säilyttää kanslian lukollisessa kaapissa. Osaston toiminta ja hoito vuodeosastolla Vuodeosaston henkilökuntaan kuuluu lääkäri, osastonhoitaja, sairaanhoitajia, perus- ja lähihoitajia, laitosapulaisia ja osastosihteeri/terveyskeskusavustaja. Lisäksi osastolla työskentelee päivittäin puhtaus- ja ruokahuollon laitoshuoltajia. Tarvittaessa käytettävissä ovat mm. fysioterapeutin, kotiuttavan sairaanhoitajan, muistihoitajan, sosiaalityöntekijän ja muiden erityistyöntekijöiden palvelut. Vuodeosastolla on myös paljon eri ammattiryhmien opiskelijoita.

3 Vuodeosastolla teille laaditaan hoitosuunnitelma. Hoitosuunnitelman laatimiseen osallistuvat lääkäri, hoitajat sekä mahdollisuuksien mukaan potilas ja hänen omaisensa. Omahoitaja Teillä on mahdollisuus saada omahoitaja, joka yhdessä teidän ja omaistenne sekä muiden hoitoon osallistuvien kanssa suunnittelee ja toteuttaa hoitoanne. Jos teille ei ole jo nimetty omahoitajaa, voitte esittää toivomuksenne omahoitajasta. Ruokailu Aamupala klo 7:30 alkaen Lounas klo 11:20 alkaen Päiväkahvi klo Päivällinen klo 15:45 alkaen Iltapala klo 18 alkaen Voitte neuvotella henkilökunnan kanssa erityisruokavalioistanne ja ruokailutottumuksistanne. Lääkäripalvelut Lääkärinkierto on arkipäivisin (ma pe) aamupäivällä, yleensä klo Lääkäri voi käydä vuodeosastolla tarvittaessa akuuttitilanteissa myös muina aikoina (ma - pe klo 8-16). Ilta-, yö- ja viikonloppupäivystys on Joensuussa, jonne hoitajat ovat tarvittaessa yhteydessä potilaan voinnissa tapahtuvien muutosten vuoksi.

4 Virikkeet Radiota voitte kuunnella huoneissa kuulokkeella tai hoitajat voivat tuoda huoneeseen radion/cd-soittimen. Televisiot ovat akuutin aulassa ja vuorohoidon päiväaulassa. Jos joudutte olemaan pitkään vuodeosastolla, voitte neuvotella hoitajien kanssa omien laitteiden tuomisesta osastolle. Vuodeosastolle tulee Karjalainen, Vaarojen Sanomat, Pohjois-Karjala ja Kodin Pellervo. Kirjoja löytyy akuutin kanslian läheisyydessä olevasta hyllystä. Vuodeosastolla järjestetään pienimuotoista viriketoimintaa, jonka ohjelma löytyy vuorohoidon ja akuutin väliseltä ilmoitustaululta. Lions club käy torstaisin ulkoiluapuna. Ev.lut. srk:n hartaudet ovat parillisina viikkoina perjantaisin. Helluntaisrk:n laulajat käyvät maanantai-iltaisin (ei kk:n toinen ma). Tupakka ja päihteet Toivomme, että ette tupakoi vuodeosastolla ollessanne. Jos tupakoimatta oleminen ei onnistu, tupakointia varten on oma tila. Terveyskeskuksen ulko-ovien läheisyydessä ei saa tupakoida. Pitkäaikaissairaille on mahdollista tuoda lääkärin tai hoitajan luvalla lukolliseen lääkekaappiin pieni määrä alkoholia, jonka hoitajat annostelevat kohtuudella ( yömyssy ). Muiden päihteiden tuominen terveyskeskukseen ja niiden käyttö on terveyskeskuksessa ehdottomasti kielletty. Puhelimen käyttö Potilashuoneissa ei ole puhelimia. Omaa matkapuhelinta saa käyttää kaikissa vuodeosaston tiloissa, ellei sitä erikseen kielletä. Puhelimen käytössä toivotaan muita huomioivaa käyttäytymistä niin

5 potilashuoneissa kuin yleisissä tiloissa. Jos teillä ei ole omaa matkapuhelinta, voitte tarvittaessa soittaa ja vastaanottaa lyhyitä puheluita vuodeosaston puhelimella. Vierailuajat Vierailijat ovat aina tervetulleita vuodeosastolle. Toivomme kuitenkin vierailujen tapahtuvan klo aamu- ja iltatoimien rauhoittamiseksi. Pyydämme teitä huomioimaan potilaidemme oikeuden yksityisyyteen ja siksi poistumaan potilashuoneista läheisenne ja hänen potilastovereidensa hoitojen ajaksi. Turvallisuussyistä vuodeosaston ulko-ovi on lukittuna klo Oven ollessa lukittuna pääsette osastolle soittamalla ovikelloa tai soittamalla vuodeosastolle. Ajoittain vuodeosaston väli- ja ulko-ovet ovat lukittuina myös muina aikoina potilaiden turvallisuuden vuoksi. Ruokatavaroiden tuonnista tulee neuvotella osaston henkilökunnan kanssa. Terveyskeskuksessa ei ole varsinaisia kahviopalveluja. Kahviautomaatti löytyy pääaulasta, entisen kahvion tilasta. Kotikallion palvelukeskuksessa (terveyskeskuksen läheisyydessä) sijaitsee Lounaskahvila Piironki. Jos omainen yöpyy vuodeosastolla omaisensa luona, esim. saattohoitovaiheen aikana, hoitajat voivat tilata pyynnöstä ruoan terveyskeskuksen keittiöltä (hinta 8,20 ). Vointia koskevat tiedustelut Henkilökunta antaa voinnistanne tietoa vain luvallanne. Jos potilas ei sairautensa vuoksi pysty antamaan lupaa, annetaan tietoja vain lähiomaisille. Toivomme, että omaiset/läheiset sopisivat keskenään, kuka tiedustelee puhelimitse potilaan vointia. Toivomme, että arkipäivinä vointia koskevia tiedusteluja ei tehtäisi lääkärinkiertoja ruokailuaikoina.

6 Käsihygienia Käsidesinfektioainetta (käsihuuhdetta) on potilashuoneissa, wc-tiloissa ja ulko-ovien läheisyydessä. Toivomme, että käytätte käsihuuhdetta hoitajien ohjeiden mukaan infektioiden leviämisen estämiseksi. Vierailijoiden tulee käyttää osastoilla olevaa käsidesinfektioainetta osastolle tultaessa ja sieltä poistuttaessa. Hajusteet Pyydämme välttämään voimakkaita hajusteita ja tuoksuvia kukkia, koska ne voivat aiheuttaa oireita allergisille ja astmaatikoille. SAIRAALASTA LÄHTEMINEN Kotiutuminen vuodeosastolta pyritään suunnittelemaan ennakkoon mahdollisimman hyvin, jotta mahdollinen kotihoito ja muut kotona tarvittavat tukitoimet olisivat kunnossa vuodeosastolta lähtiessä. Lääkäri ja hoitajat keskustelevat teidän ja omaistenne kanssa mm. kuinka selviätte jatkossa kotona, tarvitsetteko kotihoitoa tai apuvälineitä sekä mahdollisesta muutoksista palveluihinne tai asumiseenne. Jos ette pysty enää sairautenne ja vointinne vuoksi palaamaan kotiinne, kotiuttava sairaanhoitaja järjestelee jatkohoitopaikkaa neuvotellen teidän, omaistenne, lääkärin ja vuodeosaston hoitajien kanssa. Kotiutumiseen liittyvissä järjestelyissä voivat olla tarvittaessa apuna myös fysioterapeutti, apuvälinelainaamon kuntohoitaja ja sosiaalityöntekijä. Lähtiessä saatte tarvittavat kotihoito- ja jatkohoitoohjeet, lääkemääräykset ja todistukset. Lasku hoitojaksosta lähetetään kotiin.

7 Sähköinen lääkemääräys eli eresepti Juuassa on siirrytty sähköiseen lääkemääräykseen. eresepti on lääkemääräys, jonka lääkäri laatii ja allekirjoittaa sähköisesti. eresepti tallennetaan Kelan ylläpitämään tietokantaan Reseptikeskukseen. Reseptikeskuksen tietojen perusteella lääkkeen voi hakea mistä tahansa sähköisen reseptin käyttöön ottaneesta apteekista. Kyytiasiat Voitte neuvotella hoitajien ja lääkärin kanssa kotimatkaa varten tarvittavasta kyydistä ja sen tilaamisesta. Jos tarvitsette kotimatkaanne varten taksikyydin, hoitajat tilaavat kyydin taksin tilausvälityskeskuksen numerosta Saatte matkaa varten todistuksen (lomake SV 67) ja maksatte taksille vain omavastuuosuuden 14,25, ja taksi hakee loppukustannuksen suorakorvauksena Kelalta sähköisesti jälkikäteen. Vaikka kotimatkanne olisi lyhyt, kannattaa taksi tilata aina keskuksesta, koska pienetkin matkat kerryttävät omavastuun maksukattoa. Jos taksi tilataan jostain muusta numerosta, esim. suoraan taksilta, joudutte maksamaan koko kyytimaksun itse ja hakemaan korvauksen Kelalta jälkikäteen. Palaute hoidosta Vuodeosaston henkilökunta toivoo, että annatte palautetta saamastanne hoidosta. Palautetta voi antaa suullisesti tai osaston palautelaatikkoon (akuutin käytävällä sekä vuodeosaston ulko-oven läheisyydessä). POTILAAN OIKEUDET Oikeusturvan parantamiseksi Suomessa on laki potilaan oikeuksista. Laki koskee kaikkea terveydenhuollon ja sosiaalihuollon laitoksissa annettavia terveydenhuollon palveluita. Lain mukaan hoitoon tarvitaan potilaan suostumus ja hoidon on tapahduttava yhteisymmärryksessä potilaan kanssa. Potilaalle on

8 annettava tiedot hänen terveydentilastaan ja hoidosta: mitä hoitoon sisältyy, millaisia riskejä siihen liittyy ja mitä eri hoitovaihtoehtoja potilaalla on. Potilaalla on oikeus tarkistaa hänestä potilasasiakirjoihin merkityt tiedot. Hoitoonsa tai siihen liittyvään kohteluun tyytymätön potilas tai hänen omaisensa voi tehdä kirjallisen muistutuksen hoitopaikkansa terveydenhuollosta vastaavalle johtajalle (Juuassa johtava lääkäri). Ennen muistutuksen tekemistä asia kannattaa yrittää selvittää potilasta hoitaneen henkilökunnan kanssa. Yhteyttä voi ottaa myös osastonhoitajaan tai johtavaan hoitajaan. Potilaalla tai hänen omaisellaan on oikeus tehdä hallintokantelu, jos hän on tyytymätön terveydenhuollossa saamaansa hoitoon tai palveluun. Ennen kantelun tekemistä kannattaa kuitenkin harkita myös muita keinoja, joilla asia voitaisiin selvittää ja ratkaista. Lisätietoja asiasta on Valviran (valvira.fi) tai Aluehallintoviraston (avi.fi) nettisivuilla. Hoidosta johtuvat haitat ja virheet käsittelee Potilasvakuutuskeskus. Lisätietoja saat potilasasiamiehiltä tai Potilasvakuutuskeskuksen nettisivuilta (potilasvakuutuskeskus.fi). Hoitolaitoksella on oltava potilasasiamies, joka antaa tietoja potilaalle hänen oikeuksistaan sekä tarvittaessa avustaa potilasta muistutuksen tai kantelun teossa sekä neuvoo ja tarvittaessa avustaa potilasta potilasvahingon, korvausasian tai vahingonkorvausasian vireillepanossa.

9 Juuan potilasasiamies Oiva Oksman, puh sähköposti: Juuan sosiaaliasiamies Riitta Manninen-Rouvali, puh sähköposti: Attendon potilasasiamies (Attendon vastaanotot, päivystys) Maarit Heiskanen Puh , vaihde Sähköposti: Attendo Terveyspalvelut Oy, PL 750, Helsinki

10 POTILASMAKSUT Potilasmaksut perustuvat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annettuun lakiin ja asetukseen sekä Juuan kunnan sosiaali- ja terveyslautakunnan tekemiin päätöksiin. Laitoshoidon asiakasmaksut alkaen: Lyhytaikainen laitoshoito Hoitopäivämaksu 34,80 euroa Hoitopäivämaksu maksukaton täytyttyä 16,10 euroa Päivä- ja yöhoito 16,10 euroa Kuntoutushoito vuodeosastolla 12,10 euroa Omaishoidon vuorokausimaksu 11,30 euroa (ei oteta huomioon maksukattoon) Maksu lääkärintodistuksesta ja lausunnosta 36,20 euroa (paitsi Ajo-oikeuden saamiseksi tai säilyttämiseksi tarvittava lääkärintodistus 43,60 euroa ja Rintamaveteraanien kuntoutuslausunto maksuton) Pitkäaikaisen laitoshoidon asiakasmaksu edellyttää lääkärin tekemää pitkäaikaishoitopäätöstä. Maksun määräämistä varten hoidossa olevalta tai hänen edustajaltaan pyydetään selvitys perhetilanteesta ja tuloista, joiden perusteella maksu määrätään. Tuloselvitys tehdään päätöksentekoajankohdan mukaisten tulojen perusteella. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksukatto Potilaan maksamille julkisen terveydenhuollon tietyille maksuille on säädetty enimmäismäärä, maksukatto. Maksukatto on alkaen 679 euroa. Jos maksujen yhteismäärä ylittää kalenterivuoden aikana 679 euroa, ovat maksukattoon sisältyvät palvelut tämän jälkeen kalenterivuoden loppuun saakka maksuttomia. Lyhytaikaisesta laitoshoidosta peritään kuitenkin maksukaton täyttymisen jälkeen 16,10

11 euron hoitopäivämaksu. Maksukattoa laskettaessa otetaan huomioon perheen alaikäiset lapset huoltajien valinnan mukaan toisen maksukertymää laskettaessa. Maksukattoon lasketaan terveyskeskusmaksut, yksilökohtaisen fysioterapian maksut, poliklinikkamaksut, päiväkirurgisen hoidon maksut, sarjahoitomaksut, lyhytaikaisen laitoshoidon maksut, yö- ja päivähoidon maksut sekä kuntoutushoidon maksut. Maksukaton ulkopuolelle jäävät kotona annettavan palvelun maksut (kotipalvelu ja lyhytaikainen kotisairaanhoito sekä erikoissairaanhoidon järjestämä hoito potilaan kotona), yksityislääkärin lähetteellä tehdyistä laboratorio- ja kuvantamistutkimuksista perittävät maksut, suun- ja hampaiden tutkimus ja hoito, sairaankuljetus, pitkäaikainen laitoshoito, lääkärintodistusmaksut, käyttämättä ja peruuttamatta jätetystä palvelusta perittävä maksu, lakisääteisistä vakuutuksista maksetut maksut sekä toimeentulotukena myönnetyt asiakasmaksut. Maksukaton täyttymisen jälkeen myönnetään vapaakortti. Vapaakortin myöntää se terveydenhuollon laitos, jossa maksukatto on täyttynyt. Vapaakortti on maksukaton täyttymisestä lähtien voimassa kalenterivuoden loppuun saakka. Alkuperäiset kuitit suoritetuista hoitomaksuista on hyvä säilyttää, sillä vapaakortin saamiseksi on pyydettäessä esitettävä myös alkuperäiset kuitit suoritetuista hoitomaksuista.

12 YHTEYSTIETOJA Vuodeosasto, Akuuttitiimi Vuodeosasto, Vuorohoitotiimi Vuodeosasto, Lepola Tk-avustaja, Eija Kivelä Osastonhoitaja, Sanna Niinimäki Johtava hoitaja, Jenni Halonen Kotiuttava sairaanhoitaja Tiina Turunen Muistihoitaja Eija Hokkanen Fysioterapeutti, vuodeosasto Leena Salmi Fysioterapeutti, vanhustenhuolto Outi Ruotsalainen Apuvälinelainaamo Seija Halonen Kotihoidon esimies Tarja Sormunen Talouspäällikkö, Erkki Ilvonen Pitkäaikaishoitomaksut, toimistonhoitaja, Sirpa Hara Laskutus, toimistovirkailija Mervi Puoskari Sosiaalityöntekijät (soittoaika ma pe klo 9:00 10:00) Anneli Ruokolainen Merja Koistinen Harri Tiitta

Sairaalapalvelut Katriinan sairaala Osasto 2B

Sairaalapalvelut Katriinan sairaala Osasto 2B Sairaalapalvelut Katriinan sairaala Osasto 2B KÄSIEN DESINFEKTIO-OHJE KÄSIHUUHTEEN KÄYTTÖ huoneeseen mennessä huoneesta poistuttaessa 2 painallusta huuhdetta hierotaan käsiin kunnes kädet ovat kuivat YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot

Sairaalapalvelut Geriatrinen akuuttiyksikkö Arviointi- ja akuuttiosasto AKOS1

Sairaalapalvelut Geriatrinen akuuttiyksikkö Arviointi- ja akuuttiosasto AKOS1 Sairaalapalvelut Geriatrinen akuuttiyksikkö Arviointi- ja akuuttiosasto AKOS1 Käsien desinfektio-ohje KÄSIHUUHTEEN KÄYTTÖ huoneeseen mennessä huoneesta poistuttaessa 2 painallusta huuhdetta hierotaan käsiin

Lisätiedot

PALVELUOPAS IKÄIHMISILLE

PALVELUOPAS IKÄIHMISILLE PALVELUOPAS IKÄIHMISILLE Rautalammin kunta Kunnanvirasto Kuopiontie 11 77700 Rautalampi puh.vaihde 040 164 2000 www.rautalampi.fi 2 3 Lukijalle IKÄIHMISTEN PALVELUOPAS Tämä palveluopas on tarkoitettu ikäihmisille,

Lisätiedot

ikäihmisten palveluopas Jokioisten kunta

ikäihmisten palveluopas Jokioisten kunta ikäihmisten palveluopas Jokioisten kunta Sisällys: LUKIJALLE... 1 JOKIOISTEN KUNNAN VANHUSTYÖN OHJELMA... 2 APUVÄLINEET JA HOITOTARVIKKEET... 3 ASIAKKAAN JA POTILAAN OIKEUDET... 4 SOSIAALI- JA POTILASASIAMIES...

Lisätiedot

Ikäihmisten palveluopas 2015 Tietoa palveluista laukaalaisille

Ikäihmisten palveluopas 2015 Tietoa palveluista laukaalaisille Ikäihmisten palveluopas 2015 Tietoa palveluista laukaalaisille LAUKAAN KUNTA Vanhusten palvelut 2 VANHUSTEN PALVELUJEN TULOSYKSIKKÖ: Vanhuspalvelujen johtaja Pirkko Uuttu Pelloskuja 3, 41340 Laukaa puh.

Lisätiedot

PALVELUOPAS. Tietoa palveluista Konneveden ikäihmisille

PALVELUOPAS. Tietoa palveluista Konneveden ikäihmisille 1 PALVELUOPAS Tietoa palveluista Konneveden ikäihmisille 2 Lukijalle IKÄIHMISTEN PALVELUOPAS Tämä palveluopas on tarkoitettu ikäihmisille, heidän omaisilleen ja läheisilleen sekä muille kuntalaisille avuksi

Lisätiedot

PALVELUOPAS IKÄIHMISILLE

PALVELUOPAS IKÄIHMISILLE PALVELUOPAS IKÄIHMISILLE Rautalammin kunta Kunnanvirasto Kuopiontie 11 77700 Rautalampi puh.vaihde 040 164 2000 www.rautalampi.fi 2 3 Lukijalle IKÄIHMISTEN PALVELUOPAS Tämä palveluopas on tarkoitettu ikäihmisille,

Lisätiedot

VANHUSTEN PALVELUOPAS

VANHUSTEN PALVELUOPAS VANHUSTEN PALVELUOPAS Riihimäen kaupunki Koti- ja vanhuspalvelut Temppelikatu 10 11100 Riihimäki p. 019 758 4364 Päiväys 4/2015 SISÄLLYS KOTONA ASUMISTA TUKEVAT PALVELUT sivut 1-6 Palveluneuvonta Muistisairaiden

Lisätiedot

! 10 vinkkiä turvallisempaan hoitoon!

! 10 vinkkiä turvallisempaan hoitoon! / 1 Potilaan opas Jokainen meistä on joskus potilas. Tämä opas kertoo mahdollisuuksistasi vaikuttaa hoitosi turvallisuuteen koko hoitojaksosi ajan. Saat vinkkejä turvallisen hoidon takaamiseksi, tietoa

Lisätiedot

LUKIJALLE!...- 5 - KELA, VETERAANIKUNTOUTUS, KUNTIEN PALVELUT...- 6 -

LUKIJALLE!...- 5 - KELA, VETERAANIKUNTOUTUS, KUNTIEN PALVELUT...- 6 - LUKIJALLE!...- 5 - KELA, VETERAANIKUNTOUTUS, KUNTIEN PALVELUT...- 6-1. KELAN MAKSAMAT ETUUDET... - 6-1.1. Kansaneläke (vanhuuseläke)...- 6-1.2. Rintamalisä...- 6-1.3. Ylimääräinen rintamalisä...- 6-1.4.

Lisätiedot

KARKKILA NUMMI-PUSULA VIHTI. Palveluopas Karviaisen alueen ikäihmisille

KARKKILA NUMMI-PUSULA VIHTI. Palveluopas Karviaisen alueen ikäihmisille KARKKILA NUMMI-PUSULA VIHTI Palveluopas Karviaisen alueen ikäihmisille 1 6.6.2011 2 Sisällysluettelo 1. PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ KARVIAINEN... 6 1.2. Ikäihmisten palvelulinja... 6 2. APUVÄLINEET... 7 3. ASUMINEN;

Lisätiedot

Palveluopas 2014 2015 Omaishoitajille ja läheisille

Palveluopas 2014 2015 Omaishoitajille ja läheisille Palveluopas 2014 2015 Omaishoitajille ja läheisille AMMATTILAISTEN KÄYTTÄMÄT HOITOTARVIKKEET NYT KAIKKIEN SAATAVINA JÄSENETU Omaishoitajat ja läheiset -liitto ry:n jäsenille ARJEN APUVÄLINEET Tuet ja suojat

Lisätiedot

Mistä saan apua? Tärkeää tietoa sosiaaliturvasta Suomen MS-liiton julkaisusarja n:o 17. Paula Sjöblom Ari Sainio Juha Romppanen

Mistä saan apua? Tärkeää tietoa sosiaaliturvasta Suomen MS-liiton julkaisusarja n:o 17. Paula Sjöblom Ari Sainio Juha Romppanen Mistä saan apua? Tärkeää tietoa sosiaaliturvasta Suomen MS-liiton julkaisusarja n:o 17 Kirjoittajat: Päivitys: Anne Saaristo Paula Sjöblom Ari Sainio Juha Romppanen Anne Saaristo 1. painos 1999 2. täysin

Lisätiedot

OPPAAN TARKOITUS... 1

OPPAAN TARKOITUS... 1 Opas SISÄLTÖ OPPAAN TARKOITUS... 1 SUKUPUOLI-IDENTITEETTIASIOIDEN TUTKIMUS JA HOITO... 1 Sukupuoli-identiteetistä... 1 Lääketieteellinen hoito... 1 Sukupuolen korjaustutkimuksiin hakeutuminen... 2 STM:n

Lisätiedot

Onneksi on omaishoitaja. Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry Närståendevårdare och Vänner -Förbundet rf. Tiedä, taida, selviydyt...

Onneksi on omaishoitaja. Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry Närståendevårdare och Vänner -Förbundet rf. Tiedä, taida, selviydyt... Onneksi on omaishoitaja 1991 2011 Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry Närståendevårdare och Vänner -Förbundet rf Tiedä, taida, selviydyt... 2011-2012 PALVELUOPAS omaishoitajille, vammaisille,pitkäaikaissairaille

Lisätiedot

Tervetuloa Vihnuskodille. Järvikoto Marian pirtti Oskarin tupa. Vihnuskatu 5-7, 37150 NOKIA

Tervetuloa Vihnuskodille. Järvikoto Marian pirtti Oskarin tupa. Vihnuskatu 5-7, 37150 NOKIA Tervetuloa Vihnuskodille Järvikoto Marian pirtti Oskarin tupa Vihnuskatu 5-7, 37150 NOKIA Tervetuloa VIHNUSKOTI on Nokian kaupungin vanhuspalvelukeskus Vihnuskoti koostuu kahdesta vanhainkodin osastosta

Lisätiedot

Pa lve l u o pa s S e i n ä j o e n i k ä i h m i s i l l e 2 0 1 5

Pa lve l u o pa s S e i n ä j o e n i k ä i h m i s i l l e 2 0 1 5 Palveluopas Seinäjoen ikäihmisille 2015 Lukijalle Tämä palveluopas sisältää tietoa arkipäivää helpottavista palveluista sekä erilaisista ikääntyville suunnatuista toiminnoista. Oppaaseen on kerätty tietoa

Lisätiedot

IKÄIHMISTEN PALVELUOPAS. Kauniainen

IKÄIHMISTEN PALVELUOPAS. Kauniainen IKÄIHMISTEN PALVELUOPAS Kauniainen 2 Ambulanssi / sairaankuljetus Yleinen hälytysnumero 112 Anemone, ks. Villa Anemone Apteekki Kauniaisten Apteekki, Kirkkotie 15. Avoinna ma-to klo 9-20, pe 9-18, la 9-16.

Lisätiedot

Seniori-info puh. 020 615 8439 ma-pe klo 9-14.30. Senioriopas

Seniori-info puh. 020 615 8439 ma-pe klo 9-14.30. Senioriopas Seniori-info puh. 020 615 8439 ma-pe klo 9-14.30 Senioriopas Sisällysluettelo Varhaiset palvelut.................... 5 Seniori-info 5 Palvelutarpeen arviointi ja palveluohjaus 5 Ryhmät 6 Gerontologinen

Lisätiedot

Tiedä, taida, selviydyt... 2010-2011 PALVELUOPAS. omaishoitajille, vammaisille,pitkäaikaissairaille ja ikääntyville

Tiedä, taida, selviydyt... 2010-2011 PALVELUOPAS. omaishoitajille, vammaisille,pitkäaikaissairaille ja ikääntyville Tiedä, taida, selviydyt... 2010-2011 PALVELUOPAS omaishoitajille, vammaisille,pitkäaikaissairaille ja ikääntyville Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry Närståendevårdare och Vänner -Förbundet rf Tervetuloa

Lisätiedot

SYÖPÄPOTILAAN SOSIAALIETUUDET PÄHKINÄNKUORESSA...

SYÖPÄPOTILAAN SOSIAALIETUUDET PÄHKINÄNKUORESSA... 1 Sisällys SYÖPÄPOTILAAN SOSIAALIETUUDET PÄHKINÄNKUORESSA.... 2 Viranomaisilla on velvollisuus neuvoa.... Sosiaalityöntekijä.... Potilasasiamies.... Sosiaaliasiamies.... Julkinen terveydenhuolto.... Julkisen

Lisätiedot

Ikäihmisten palveluopas [Tiedoston alaotsikko] Loimaan sosiaali- ja terveyspalvelukeskus

Ikäihmisten palveluopas [Tiedoston alaotsikko] Loimaan sosiaali- ja terveyspalvelukeskus Ikäihmisten palveluopas [Tiedoston alaotsikko] Loimaan sosiaali- ja terveyspalvelukeskus 1.1.2015 1 Sisällysluettelo KOTONA ASUMISTA TUKEVAT PALVELUT... 3 Kotihoito... 3 Kotihoidon yhteystiedot... 3 Ikäihmisten

Lisätiedot

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm- qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm- qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm- qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm-

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm- qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm- qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm- qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm- qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnm PAKILAKOTI Opaslehtinen omaiselle 1 Tärkeät yhteystiedot: Postiosoitteet:

Lisätiedot

SOSIAALIPALVELUJEN OMAVALVONTASUUNNITELMA

SOSIAALIPALVELUJEN OMAVALVONTASUUNNITELMA SOSIAALIPALVELUJEN OMAVALVONTASUUNNITELMA 1. TOIMINTAYKSIKÖN PERUSTIEDOT Palvelujen tuottaja Yksityinen palvelujen tuottaja Kunta Palvelujen tuottajan nimi Vihnuskoti osasto A Palvelumuoto ja asiakasryhmä,

Lisätiedot

IKÄIHMISTEN PALVELUOPAS

IKÄIHMISTEN PALVELUOPAS IKÄIHMISTEN PALVELUOPAS PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI 2015 SISÄLLYS APTEEKKI... 4 ASIAKASMAKSUKATTO... 4 ASUMINEN... 5 Vanhusten vuokra-asunnot... 5 Palveluasuminen... 5 Kaupungin palveluasumisyksiköt:... 5 Tehostettu

Lisätiedot

SOSIAALITURVAOPAS 2013 1 (59)

SOSIAALITURVAOPAS 2013 1 (59) SOSIAALITURVAOPAS 2013 1 2 Lukijalle Munuais- ja maksaliiton Sosiaaliopas 2013 kokoaa keskeiset tiedot munuais- ja maksasairaiden sosiaaliturvasta. Opas on tarkoitettu sekä munuais- ja maksasairauksiin

Lisätiedot

V I P VARKAUTELAISEN IKÄIHMISEN PALVELUOPAS

V I P VARKAUTELAISEN IKÄIHMISEN PALVELUOPAS V I P VARKAUTELAISEN IKÄIHMISEN PALVELUOPAS 2015 Hyvä varkautelainen Kädessä pitelemänne paperinippu on opas Varkauden kaupungin, yksityisten palveluntuottajien ja kolmannen sektorin tuottamista palveluista.

Lisätiedot

syksy 2014 Ikäihmisten palveluopas Ruovesi Virtain kaupunki Helena Pesu

syksy 2014 Ikäihmisten palveluopas Ruovesi Virtain kaupunki Helena Pesu syksy 2014 Ikäihmisten palveluopas Ruovesi Virtain kaupunki Helena Pesu syksy 2014 Sisällysluettelo 1. PALVELUOHJAUS... 3 2. HYVINVOINTIA EDISTÄVÄT KOTIKÄYNNIT... 3 3. RUOVEDEN KOTIHOITO... 3 Ruoveden

Lisätiedot

IKÄIHMISTEN PALVELUOPAS

IKÄIHMISTEN PALVELUOPAS IKÄIHMISTEN PALVELUOPAS PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI 2014 SISÄLLYS APTEEKKI... 4 ASIAKASMAKSUKATTO... 4 ASUMINEN... 5 Vanhusten vuokra-asunnot... 5 Palveluasuminen... 5 Kaupungin palveluasumisyksiköt:... 5 Tehostettu

Lisätiedot

Senioriopas. ikäihmisille Seniori-info puh. 020 615 8439 ma - pe klo 9-14.30

Senioriopas. ikäihmisille Seniori-info puh. 020 615 8439 ma - pe klo 9-14.30 Senioriopas ikäihmisille Seniori-info puh. 020 615 8439 ma - pe klo 9-14.30 Sisällysluettelo Varhaiset palvelut... 3 Seniori-info... 3 Palveluohjaus ja palvelutarpeen arviointi... 3 Hyvän olon ryhmät...

Lisätiedot