Toivomme, että opiskelun aloittaminen ja opiskeluyhteisömme jäseneksi liittyminen sujuvat tämän oppaan avulla helposti.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Toivomme, että opiskelun aloittaminen ja opiskeluyhteisömme jäseneksi liittyminen sujuvat tämän oppaan avulla helposti."

Transkriptio

1 OPISKELIJALLE Tervetuloa opiskelemaan Sataeduun. Edessäsi ovat mieleenpainuvat ja tulokselliset opiskeluvuodet. Toivomme, että opiskelun aloittaminen ja opiskeluyhteisömme jäseneksi liittyminen sujuvat tämän oppaan avulla helposti. Me sataedulaiset opastamme sinua mielellään kaikissa opiskeluun liittyvissä asioissa. Opiskeleminen on määrätietoista ja tavoitteellista toimintaa, josta päävastuu on sinulla itselläsi. Ammattitaidon saavuttaminen vaatii aloitekykyä, vastuullisuutta, suunnitelmallisuutta ja tuloksellisuutta opinnoissa. Olemme koonneet tähän oppaaseen tietoa toiminnastamme ja opiskelusta. Tutustu siihen huolellisesti ja säilytä se koko opiskelusi ajan. Toivotamme onnea ja menestystä opinnoissasi! Sataedun henkilökunta

2 SATAEDU Koulutamme nuoria yli 20 ammattiin. Perustutkintoja nuorille on tarjolla 16. Aikuisille perustutkintoon johtavaa koulutusta on tarjolla toistakymmentä eri vaihtoehtoa. Lisäksi Sataedu tarjoaa ammatti- ja erikoisammattitutkintoja. Järjestämme myös kieli-, täydennys- ja korttikoulutuksia sekä yritysten tarpeisiin suunniteltua koulutusta. Sataedulla on toimipaikat Harjavallassa, Huittisissa, Kankaanpäässä, Kokemäellä, Nakkilassa ja Ulvilassa. Niiden lisäksi toimimme myös Tampereella, Turussa ja Raumalla. Sataedussa on noin 3000 opiskelijaa. Heidän koulutuksestaan, palveluistaan ja maakunnallisesta kehittämisestä vastaa lähes 400 osaavaa sataedulaista. Huolehdimme opiskelijoidemme ja henkilöstömme hyvinvoinnista ja turvallisuudesta. Luomme innostusta opiskeluun ja osaamiseen. Rakennamme opiskelijoidemme kanssa tulevaisuutta ekologisesti ja taloudellisesti. Hyvä työskentelyilmapiiri on meille tärkeä. Sataedu kouluttaa ammattilaisia työelämään!

3 OPISKELU SATAEDUSSA Sataedu järjestää sekä nuorten opetussuunnitelmiin perustuvaa koulutusta (ammatillinen perustutkinto 120 ov) että aikuisille suunnattuja näyttötutkintona suoritettavia ammatillisia perustutkintoja sekä ammatti- ja erikoisammattitutkintoja. AMMATILLINEN PERUSTUTKINTO 120 OV Ammatillisten perustutkintojen laajuus on 120 opintoviikkoa (ov). Opinnot on suunniteltu suoritettavaksi 3 vuodessa. Aiemmat opinnot ja työkokemus voivat lyhentää opiskeluaikaa. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen oppimissuunnitelma (HOPS). TUTKINTORAKENNE Ammatilliset tutkinnon osat 90 ov Opinnot jakautuvat pakollisiin ja valinnaisiin tutkinnon osiin. Niiden määrä ja laajuus vaihtelevat tutkinnoittain. Ammatillisten tutkinnon osien pakolliset osat kuuluvat kaikille tutkinnon suorittajille. Koulutusohjelmittain eriytyvät tutkinnon osat mahdollistavat opiskelijoiden erikoistumisen valitsemallaan alueella. Kaikille valinnaiset tutkinnon osat laajentavat ammatillista osaamista sekä tukevat työelämään sijoittumista tai jatko-opintoihin hakeutumista. Työssäoppiminen, yrittäjyys, opinnäytetyö ja opinto-ohjaus ovat osa ammatillisten tutkinnon osien opintoja. Työssäoppiminen Ammatillisista tutkinnon osista vähintään 24 opintoviikkoa on tavoitteellista ja ohjattua työpaikoilla tapahtuvaa opiskelua. Työssäoppimisen aikana opiskelija voi kehittää osaamistaan työelämän eri tehtäviin. Työssäoppimisen tavoitteet ja laajuus määräytyvät alalla vaadittavan ammattitaidon ja opintokokonaisuuksien mukaan. Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat 20 ov Opinnot jakautuvat pakollisiin ja valinnaisiin tutkinnon osiin. Pakollisia tutkinnon osia ovat äidinkielen, ruotsin, englannin, matematiikan, fysiikan ja kemian, yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon, taide ja kulttuurin sekä liikunnan opinnot.

4 Valinnaiset tutkinnon osat voivat olla pakollisten tutkinnon osien valinnaisia lisäosia tai ympäristötietoa, tieto- ja viestintätekniikkaa, etiikkaa, kulttuurien tuntemusta, psykologiaa ja yritystoimintaa. Vapaasti valittavat tutkinnon osat 10 ov Vapaasti valittavat tutkinnon osat voivat olla oman tutkinnon tai muiden koulutusalojen ammatillisia tai ammattitaitoa täydentäviä tutkinnon osia. Opinnot voivat olla myös ylioppilastutkinnon suorittamiseen tai jatko-opintoihin valmentavia opintoja, työkokemusta tai ohjattuja koulutuksen tavoitteita tukevia harrastuksia. HENKILÖKOHTAISTAMINEN JA YKSILÖLLISET SUUNNITELMAT, HOPS Heti opintojen alussa sinulle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma eli HOPS. Henkilökohtaistaminen tarkoittaa ohjaus-, opetus- ja tukitoimiesi yksilöllistä suunnittelua ja toteuttamista. Yksilöllisen opiskelun suunnittelussa hyödynnetään aiemmin eri tavoin hankkimasi taidot ja osaaminen. Valinnaisilla opinnoilla ja työssäoppimisella voit rakentaa sinulle sopivaa, elämäntilanteesi ja työelämän tarpeet huomioivaa opintopolkua. Ryhmänohjaaja laatii HOPSin kanssasi heti opintojen alussa. Tarvittaessa myös muu henkilökunta osallistuu suunnitelman tekoon. HOPSia tarkennetaan ja täydennetään opiskeluaikanasi ohjauskeskusteluissa, vähintään kaksi kertaa lukuvuodessa. Ohjauskeskusteluissa seurataan erityisesti opintojesi etenemistä sekä oppimisen ja osaamisen arviointia. VAIHTOEHTOISIA OPINTOPOLKUJA Opintopolkusi muodostuu pakollisista ja valinnaisista opinnoista. Yksilöllisillä valinnoillasi ja opintopolkusi suunnittelulla voit vaikuttaa mm. työllistymiseesi ja mahdollisiin jatkoopintoihin. Yhdistelmäopinnot Yhdistelmäopinnoilla tarkoitetaan lukiokurssien suorittamista osana ammatillista perustutkintoa. Voit valita kiinnostuksesi mukaan yhdistelmäopintoja mm. seuraavilla tavoilla: - Luet yhden tai useamman aineen kursseja lukiosta. Esimerkiksi lukion englannin kurssit voivat tukea työllistymistäsi tai lukiomatematiikan ja -fysiikan opinnot helpottavat ammattikorkeakouluun pääsyäsi. - Suoritat kaksi tutkintoa: ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon tai kolme tutkintoa: suoritat ammatillisen perustutkinnon, ylioppilastutkinnon ja lukion koko oppimäärän. Tämä antaa kattavan pohjan korkeakouluopintoihin.

5 Yhdistelmäopintoja voi suorittaa kaikissa perustutkinnoissa. Lisätietoa yhdistelmäopinnoista saat opinto-ohjaajalta. AMK Väyläopinnot Sataedun opiskelijana sinulla on mahdollisuus tutustua ammattikorkeakouluopiskeluun SAMKissa tai Diakissa. Voit yhdistää ammatillisiin opintoihin AMK-opintoja. Opintoja kutsutaan väyläopinnoiksi. Voit hyödyntää opintosuorituksiasi myöhemmin, jos jatkat opintojasi ammattikorkeakoulussa. Kysy asiasta lisää opinto-ohjaajalta. SAMKin ja Diakin koulutustarjonnat löytyvät verkosta: Opiskelu ja työssäoppiminen ulkomailla Voit suorittaa osan ammatillisista opinnoista ja työssäoppimisesta ulkomailla. Sataedulla on lukuisia luotettavia ja pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita Euroopassa. Opiskelu ja työssäoppiminen ulkomailla kehittävät kielitaitoasi, vieraiden kulttuurien ja muiden maiden työelämän tuntemustasi. Ajankohtaista tietoa Sataedun kansainvälisestä toiminnasta sekä mahdollisuuksista saat toimipaikan kv-yhteyshenkilöltä. Harjavalta Helena Kiuru, puh Kankaanpää Susanna Kyösti, puh Kokemäki Janika Reunanen, puh Nakkila Suvi Lindberg, puh Ulvila Jaakko Niemelä, puh NY-toiminta Sinulla on mahdollisuus tutustua opintojesi aikana myös yrittäjyyteen. Kansainvälisen Nuori Yrittäjyys ry:n (NY) ohjelman mukaisesti opiskelijat perustavat oman harjoitusyrityksen. Vuoden ajan toimiva yritys on osa NY Vuosi yrittäjänä -opinto-ohjelmaa.

6 NY-toiminnan tarkoituksena on työelämätaitojen ja yrittäjämäisten toimintatapojen oppiminen jo opiskeluaikana. Lisätietoa NY-toiminnasta saat alan opettajilta ja verkossa osoitteesta Urheiluvalmennus (Kankaanpää) Sataedu Kankaanpään urheiluvalmennus järjestetään yhteistyössä Kankaanpään yhteislyseon kanssa. Toisena urheiluvaihtoehtona on pesäpallovalmennusryhmä. Valmennusryhmien mahdollisia vapaita paikkoja voi tiedustella vielä opiskelun alussa. Lisätietoja Kaisa Kallio, puh AIEMMIN HANKITUN OSAAMISEN HUOMIOIMINEN Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Voit korvata opintojasi aiemmin hankkimallasi osaamisella. Näin voit vähentää opintojesi päällekkäisyyttä, jolloin myös koulutusaikasi lyhenee. Tätä kutsutaan meillä osaamisen tunnistamiseksi ja tunnustamiseksi, ja se tehdään HOPSin laatimisen yhteydessä. Aiemmin hankittu osaamisesi voi olla mm. aiempia ammatillisen tutkinnon opintoja, lukioopintoja, ulkomailla suorittuja opintoja, työkokemusta, ohjattua harrastustoimintaa ja vapaaehtoistyötä. Myös kansan-, kansalais- ja työväenopistoissa, ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa suoritetuissa opinnoissa sekä varusmies- ja siviilipalvelussa hankittu osaaminen voidaan huomioida. Osaamista tunnustettaessa verrataan, että aiemmin hankittu osaamisesi vastaa opetussuunnitelman tavoitteita. Sinun on esitettävä asianmukainen todistus osaamisestasi. Jos sinulla ei ole todistusta, osaamisesi arvioidaan näytöillä tai muilla opettajan kanssa sovittavilla arviointikeinoilla. Henkilökohtaistamisesta ja osaamisen tunnustamisesta saa tietoa ryhmänohjaajilta ja opinto-ohjaajalta. OPPISOPIMUSKOULUTUS Oppisopimuskoulutus on suureksi osaksi työpaikalla opiskelua. Opiskelija täydentää osaamistaan osallistumalla lähiopetuspäiviin oppilaitoksessa.

7 Oppisopimuskoulutus perustuu määräaikaiseen tai vakituiseen työsuhteeseen. Opiskelijan tulee itse etsiä työpaikka. Työstä maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa ja työajan tulee olla vähintään 25 tuntia viikossa. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan oma opiskelusuunnitelma, jossa on määritelty koulutuksen sisältö ja kesto. Suunnitelmassa huomioidaan aikaisempi koulutus, osaaminen ja työkokemus. Oppisopimusopiskelijaksi voit siirtyä myös opintojen eri vaiheissa. Lisätietoa: Sataedun oppisopimustoimisto Merja Tuomola, oppisopimuskoordinaattori puh , SATAEDUSTA ETEENPÄIN Ammatillinen perustutkinto antaa sinulle laaja-alaisen perusosaamisen opiskeltavan alan työtehtäviin. Opinnoissa voit myös suuntautua tiettyihin työtehtäviin. Opintojen aikana sinun kannattaa panostaa työssäoppimispaikan valintaan ja siellä työskentelyyn, koska monet valmistuneista työllistyvät juuri työssäoppimispaikkaansa. Omaa osaamistasi voit syventää ammatti- ja erikoisammattitutkinnoilla. Näiden tutkintojen suorittaminen onnistuu parhaiten, kun sinulle on karttunut työkokemusta. Ammatillinen perustutkinto antaa sinulle myös yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Opiskeluvalmiuksia voit parantaa valitsemalla ammatillisen perustutkinnon yhteyteen lukio-opintoja.

8 OPINTOJEN ETENEMISEN VARMISTAMINEN Ammatillisessa koulutuksessa opit noudattamaan työelämän sääntöjä ja toimimaan luotettavana työyhteisön jäsenenä. Työaikasi määräytyvät työjärjestyksen, HOPSin ja työssäoppimisen suunnitelman pohjalta. Sinun on osallistuttava opetukseen näiltä osin. Sataedussa kiinnitetään erityistä huomiota opiskelijan läsnäoloon, koska poissaoloista aiheutuu opinnoista jälkeen jäämistä ja opiskeluajan pidentymistä. Poissaolot vaikuttavat myös opintosuoritusten arviointiin ja Kelan myöntämän opintotuen saamiseen. OPISKELIJAN VELVOLLISUUDET Lain ammatillisesta koulutuksesta mukaan opiskelijan tulee osallistua opetukseen, jollei hänelle ole myönnetty siitä vapautusta (Laki 630/98, 34 ). OPISKELUAIKA Opiskelijan tulee suorittaa opintonsa enintään yhtä vuotta opintojen laajuudeksi määriteltyä aikaa pidemmässä ajassa, jollei opiskelijalle perustellusta syystä myönnetä opiskelulle jatkoaikaa. Opiskelija, joka ei ole suorittanut opintojaan 1 momentissa mainitussa ajassa, katsotaan eronneeksi. Eronneeksi katsotaan myös sellainen opiskelija, joka pätevää syytä ilmoittamatta on poissa opetuksesta, jos on ilmeistä, ettei hänen tarkoituksenaan ole jatkaa opintoja (Laki 630/98, 31 ). LÄSNÄOLO JA MAHDOLLISET POISSAOLOT Opiskelijan läsnäoloa seurataan sähköisesti Wilma-sovelluksella. Tee Wilmassa poissaoloanomus opettajalle ennakkoon tiedossa olevista poissaoloistasi ja sovi opintojen korvauksesta. - Muutaman tunnin ja korkeintaan 2 päivän poissaolon myöntää opettaja. - Yli 2 päivän poissaolon myöntää ryhmänohjaaja. - Yli viikon poissaolon myöntää koulutusjohtaja. Ennalta arvaamattoman poissaolon sattuessa ota välittömästi yhteyttä opettajaan ja tee Wilmassa kirjallinen poissaoloselvitys opettajalle. Poissaoloksi ei lueta - käyntejä esimerkiksi opinto-ohjaajan, kuraattorin, opiskelijaterveydenhoitajan, lääkärin tai koulupsykologin luona - osallistumista oppilaitoksen edustus- ja kehittämistehtäviin - ennalta sovittuun opiskelijakunnan toimintaan tai tuutorin tehtäviin osallistumista - kutsuntoihin liittyviä poissaoloja. LÄSNÄOLON SEURANTA Opettajat merkitsevät poissaolot välittömästi Wilma-järjestelmään. Alle 18-vuotiaiden opiskelijoiden huoltajat saavat Wilma-tunnukset opintojen alussa ja he voivat näin seurata Wilmaan kirjattuja läsnä- ja poissaolotietoja.

9 Ryhmänohjaaja seuraa opiskelijoiden läsnäoloa. Hän ottaa yhteyttä sinuun ja mikäli olet alle 18-vuotias, myös huoltajaasi, jos poissaoloja kertyy paljon ja opintomenestyksesi on sen vuoksi heikkoa. Yli 30 tunnin selvittämättömistä poissaoloista tiedotetaan myös opintoohjaajalle, yli 60 tunnin poissaoloista alasi koulutuspäällikölle ja yli 100 tunnin poissaoloista rehtorille. Läsnäoloasi ja opintojen etenemistä tuetaan ja edistetään ohjauskeskusteluilla ja yhteistyöllä alle 18-vuotiaan huoltajien kanssa. Selvittämättömistä runsaista poissaoloista voi myös saada kirjallisen varoituksen tai opiskelija voidaan määräaikaisesti erottaa oppilaitoksesta. TYÖTURVALLISUUS JA VAKUUTUKSET Opiskelu edellyttää sinulta hyvää työkykyä. Jotta opiskelusi sujuisi mutkattomasti ja keskeytyksittä, odotamme sinun toimivan terveyttä ja turvallisuutta edistävällä tavalla sekä koulussa että koulumatkalla. Sinut on vakuutettu tapaturman varalta kaikessa opetussuunnitelman mukaisessa toiminnassa ja siihen välittömästi liittyvillä matkoilla. Vakuutusturvan piiriin kuuluvat siten koulupäiväsi koulumatkoineen ja työssäoppiminen Sataedun ulkopuolisilla työpaikoilla. Vahingon sattuessa sinun on tehtävä tapaturmailmoitus. Vakuutusasiat hoidetaan opintotoimistossa. Vakuutus kattaa työssäoppimisen EU:n alueella, mutta ei matkatavaroita tai vapaa-ajan viettoa. EU:n ulkopuolella tapahtuvasta opiskelusta sovitaan erikseen oppilaitoksen kanssa. OPINTOJEN ARVIOINTI Arvioinnit antavat tietoa osaamisestasi itsellesi, huoltajillesi, opettajillesi, oppilaitokselle, työnantajille ja jatko-opintoihin pyrkimistä varten. Osaamisesi syvenee ja laajenee koko koulutuksen ajan. Arvioinnissa oppimistasi arvioidaan kokonaisuutena painottaen opintojen loppuvaiheen osaamistasi. Sinulla on oikeus saada tietoa arviointiperusteista. Oppimisen arviointi Jokaisen tutkinnon osan alussa sinulle selvitetään sen keskeiset sisällöt, tavoitteet, työskentelytavat ja arvioinnin perusteet. Oppimisesi etenemistä arvioidaan koko tutkinnon osan suorittamisen ajan suullisesti ja kirjallisesti. Tavoitteena on, että tiedät, mitä osaat ja mitä sinun on vielä opittava. Arvioinnin perusteella tehdään tarvittaessa muutoksia opetukseesi ja oppimisesi tukemiseen.

10 Oppimisen arviointi kirjataan opintojaksoittain S1, S2 tai S3 merkinnällä. Merkintä tarkoittaa, että olet oppinut riittävästi edetäksesi tältä osin ammattiosaamisen näyttöön. Jos et ole saavuttanut vähintään S1 tasoa oppimisessasi, opintokortissa on merkintä SK (suoritus kesken). Osaamisen arviointi Tutkinnon osien ammattitaito arvioidaan ammattiosaamisen näytöllä tai muulla osaamisen arvioinnilla. Osaamistasi verrataan valtakunnallisten opetussuunnitelmien vaatimustasoihin ja kriteereihin. Tutkintotodistuksen arvosanat annetaan kaikista tutkinnon perusteiden mukaisista tutkinnon osista arviointiasteikolla: kiitettävä K3, hyvä H2 ja tyydyttävä T1. Vain vapaasti valittavat tutkinnon osat voidaan arvioida suoritettu S-merkinnällä. Opintosuoritustesi ja osaamisesi arvioinnista päättää opetuksesta vastaava opettaja tai opettajat yhdessä. Työssäoppimisesi arvioinnista päättävät opetuksesta vastaava opettaja ja työnantajan nimeämä henkilö. Opettajalla on velvollisuus arvioida opintojakso kolmen viikon aikana suorituksesta, esimerkiksi tentistä tai tehtävän palautuksesta. Ammattiosaamisen näytöt Ammattiosaamisen näyttö on koulutuksen järjestäjän ja työelämän yhdessä suunnittelema ja toteuttama työtilanne tai työprosessi. Ammattiosaamisen näytössä osoitat, miten hyvin olet saavuttanut ammatillisten tutkinnon osien ammattitaitovaatimukset. Osoitat osaamisesi tekemällä käytännön työtehtäviä mahdollisimman aidoissa työtilanteissa. Ammatilliseen perustutkintoon johtavassa koulutuksessa ammattiosaamisen näytöt ovat osa koulutusta ja sijoittuvat koko koulutuksen ajalle. Muita osaamisen arvioinnin menetelmiä ovat esimerkiksi työtehtävät, kirjalliset tehtävät, kokeet ja portfolio. Arviointimenetelmistä päättää koulutuksen järjestäjä. Arvioinnin oikaisu Jos olet tyytymätön arviointiin, voit pyytää siihen oikaisua arviointipäätöksen tehneeltä henkilöltä. Suullinen tai kirjallinen oikaisupyyntö on tehtävä 14 päivän kuluessa siitä ajankohdasta, jolloin sinulla on ollut tilaisuus saada arvioinnin tulokset sekä arviointiperusteet tietoosi. Oikaisupyyntö ja sen perustelut kirjataan. Päätös oikaisupyyntöön annetaan kolmen viikon kuluessa sen jättämisestä. Jos olet tyytymätön arvioinnin oikaisupäätökseen, voit hakea oikaisua ammattiosaamisen toimikunnalta. Kirjallinen oikaisu on tehtävä 14 päivän kuluessa siitä, kun olet saanut tiedon päätöksestä. Toimielin voi velvoittaa suorittamaan uuden arvioinnin. Toimielimen päätöksestä ei voi valittaa.

11 TUKEA OPINTOJEN SUORITTAMISEEN Tukiopetus Voit pyytää opettajaltasi tukiopetusta, jos olet esimerkiksi sairauden tai muun syyn vuoksi jäänyt tilapäisesti jälkeen opinnoistasi tai oppimisvaikeuksiesi takia opintojen eteneminen hidastuu. Ohjattu opintorästien suorittaminen Eri toimipaikoissa järjestetään niin sanottua pajatoimintaa, joissa opiskelijat voivat suorittaa rästiin jääneitä opintojaan. Pajassa voit tehdä ohjatusti esimerkiksi kirjallisia tehtäviä, kokeita, tutkintotilaisuuden toteuttamissuunnitelmia, ammattiosaamisen näytön suunnitelmia sekä opinnäytetyötä. Lisätietoja saat opinto-ohjaajaltasi. Ammatillinen erityisopetus Erityisopetus on tarkoitettu sinulle, joka tarvitset erityisiä opetusjärjestelyjä tai opiskelijahuoltopalveluja oppimisvaikeuksiesi, sairautesi, vammaisuutesi tai muun syyn vuoksi. Opetuksessa keskitytään vahvojen osaamisalueidesi tukemiseen, jotta voisit siirtyä työelämään osaamistasi vastaaviin tehtäviin. HOJKS Erityisopetusta tarvitsevalle opiskelijalle laaditaan aina HOJKS, henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma. HOJKSiin kirjataan tarvitsemasi tuki- ja kuntoutustoimet, erityisen tuen suunnitelma ja toteuttaminen. Mikäli ammattitaitovaatimuksiasi on mukautettu, henkilökohtaiseen opetuksen järjestämistä koskevaan suunnitelmaan sisältyy henkilökohtainen opetussuunnitelma, jossa määritellään yksilölliset oppimisen tavoitteesi. Ne perustuvat opiskelemasi tutkinnon perusteisiin. Lisätietoa: Harjavalta Sanna Kenttä, puh Kankaanpää Helena Sävilammi, puh Kokemäki Sari Vieno, puh Nakkila Outi Kaski, puh Ulvila Mikko Knuuttila, puh

12 OPISKELIJAPALVELUT Opiskelijapalvelut tukevat ja edistävät hyvinvointiasi, oppimaan oppimistasi ja opintojesi etenemistä ajallaan. OPINTO-OHJAUS Opinto-ohjaus on tiedotusta, neuvontaa ja ohjausta. Opinto-ohjaaja vastaa opintoohjauksesta. Lähin yhteyshenkilösi ja ohjaajasi opiskeluasioissa on ryhmänohjaaja. Lisäksi opettajat ohjaavat sinua kehittämään opiskelutaitojasi ja löytämään omat vahvuutesi. Sinulla on oikeus saada henkilökohtaista ohjausta opinnoissasi. Opinto-ohjaaja tukee ja ohjaa sinua mm. - yksilöllisiin koulutus- ja urapolkuihin kiinnostuksesi, työmahdollisuutesi ja jatkoopintosi huomioiden - tavoitteidesi saavuttamisessa ja opiskelusi esteiden poistamisessa - huomiomailla erityisen tuen ja tukipalvelujen tarpeesi. Ryhmänohjaaja - perehdyttää sinut opiskelukäytäntöihin, tiedottaa ajankohtaisista asioista ja vastaa ammatillisesta ohjauksestasi yhdessä muiden opettajien kanssa - vastaa henkilökohtaisen opiskelusuunnitelmasi HOPSin ja tarvittaessa henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskevan suunnitelmasi HOJKSin tekemisestä ja päivittämisestä kanssasi - seuraa opintojesi etenemistä sekä läsnäoloasi opetuksessa - on tarvittaessa yhteydessä huoltajaasi. Opinto-ohjaajat toimipaikoittain Harjavalta Piia Lahti, puh Kankaanpää Kaisa Kallio, puh Kokemäki Johanna Rantalainen, puh Nakkila Aira Luttinen, puh Ulvila Minna Takkunen, puh OPISKELUHUOLTO Opiskeluhuollon henkilöstö tukee opintojasi ja tarvittaessa auttaa tunnistamaan, lieventämään ja poistamaan opiskelusi esteitä. Opiskeluhuolto sisältää oppilaitoksen omien ohjaus- ja tukipalveluiden lisäksi opiskeluterveydenhoitajan palvelut sekä kuraattori-

13 ja psykologipalvelut. Sinulla on oikeus henkilökohtaiseen opiskeluhuoltoon. Teemme yhteistyötä huoltajasi ja tarvittaessa myös muiden yhteistyötahojen kanssa Opiskeluhuollon tehtävänä on edistää opiskelijoiden ja oppilaitosyhteisön hyvinvointia sekä kotien ja oppilaitoksen välistä yhteistyötä. OPISKELUTERVEYDENHOITO Opiskeluterveydenhuolto tukee, edistää ja seuraa hyvinvointiasi ja terveyttäsi. Opiskeluterveydenhoitajan palvelut ja vastaanotto on järjestetty kaikissa toimipaikoissamme. Opiskeluterveydenhoitaja ohjaa sinut tarvittaessa lääkärin tai hammaslääkärin vastaanotolle sekä muihin terveydenhuollon palveluihin. Opiskeluterveydenhoitajat toimipaikoittain Harjavalta Ritva Virtanen, puh maanantai ja keskiviikko klo 8 16 perjantai klo 8 14 Kankaanpää Eija Hietikko ja Pia Rajala puh joka päivä ilman ajanvarausta klo ja puhelinajat klo ja Muuna aikana ajanvarauksella. Kokemäki Taru Simula, puh tiistai ja torstai klo 8 16 perjantai klo puhelinaika ma-pe klo 8 9 Nakkila Ritva Virtanen, puh tiistai ja torstai klo 8 16 Ulvila Sanna Fallström, puh tiistai ja keskiviikko klo 8 15 KURAATTORI Kuraattori tukee ja turvaa koulunkäyntisi sosiaalisia edellytyksiä. Kuraattoriin voit ottaa yhteyttä, kun opiskelumotivaatio on kadoksissa. Yhteinen keskustelu auttaa selkeyttämään ajatuksia. Kaikki keskustelut ovat luottamuksellisia. Kuraattori - toimii tukenasi ja kuuntelijanasi yllättävissä ja vaikeissa tilanteissa

14 - neuvoo ja ohjaa sinua sosiaalipalveluihin liittyvissä asioissa - toimii sovittelijana erilaisissa ristiriitatilanteissa - tukee opiskelutaitojesi kehittymistä ja on tarvittaessa mukana opintoihisi liittyvissä palavereissa - ohjaa tarvittaessa psykologin palveluihin - pyytää tarvittaessa tueksesi muita asiantuntijoita ja viranomaisia Kuraattorit toimipaikoittain Kankaanpää Raili Mustaniemi, puh Harjavalta ja Kokemäki Kati Lehtotie, puh Nakkila ja Ulvila Kirsi Mäkipere, puh OPISKELIJATUUTORIT Opiskelijatuutorit auttavat sinua erityisesti opiskelun alkuvaiheessa. Heiltä saat opiskelua helpottavia käytännön neuvoja. Tuutorit toimivat myös vieraiden ja perusopetusryhmien oppaina sekä markkinoivat Sataedua eri tapahtumissa. Tuutorit koulutetaan tehtäviinsä ja heidän on mahdollista saada toiminnastaan suoritus vapaasti valittaviin opintoihin. Jos olet kiinnostunut tuutorina toimimisesta, kysy lisätietoa tuutoreilta ja opinto-ohjaajalta. OPINTOTOIMISTON PALVELUT Jokaisessa toimipaikassamme on opintotoimisto, jossa voit hoitaa opintoihisi liittyviä asioita opintosihteerin kanssa. Opintosihteeri neuvoo sinua opintososiaalisten etuuksien, mm. opinto- ja koulumatkatuen hakemisessa. Opintosihteeriltä saat opiskeluun liittyviä todistuksia ja asiakirjoja, esim. virallisen opintokortin tai opiskelutodistuksen. Sujuvan palvelun takaamiseksi, ilmoitathan muuttuneet yhteystietosi mahdollisimman pikaisesti opintotoimistoon. Opintotoimistot toimipaikoittain Harjavalta Opintotoimisto sijaitsee hallintokäytävällä 2. kerroksessa. Opintosihteeri Saija Kuusisto, puh Aukioloajat: klo 9 11, klo Joka kuukauden 1. tiistai klo 17 asti. Aukioloajat:

15 maanantai - torstai klo 8 11, klo perjantaisin klo 8 11, klo Joka kuukauden 1. tiistai klo 17 asti. Kankaanpää Kuninkaanlähteenkadun opintotoimisto sijaitsee päärakennuksen 1. kerroksessa. Opintosihteeri Satu Maljanen, puh , sosiaali- ja terveysalan opintosihteeri Aulikki Ytterkodes, puh Aukioloajat: klo 9 11 ja klo Kokemäki Opintotoimisto sijaitsee päärakennuksen 2. kerroksessa. Opintosihteeri Tiina Mäenpää, puh Aukioloajat: klo , klo , klo Nakkila Opintotoimisto sijaitsee Pakkalan aulassa, Pakkalantie 3. Opintosihteeri Sirpa Levomaa, puh Aukioloajat: klo 9 13 Ulvila Opintotoimisto sijaitsee päärakennuksen 2. kerroksessa. Opintosihteeri Päivi Malmi, puh Aukioloajat: klo , klo , klo OPISKELIJAKORTIT Sakki ry:n opiskelijakortti Voit hankkia Ammattiin Opiskelevat SAKKI ry:n opiskelijakortin. Alennuksiin oikeuttavalla SAKKI-kortilla saat mm. Matkahuollon ja VR:n opiskelijoille myöntämät valtakunnalliset matkustusedut. Opintotoimistosta saatavassa hakemuslomakkeessa on lisätietoja jäseneduista. SAKKI ry:n jäsenmaksu määräytyy sen mukaan, kuinka moneksi vuodeksi jäseneksi liitytään. Ajankohtaiset jäsenmaksutiedot ja muuta lisätietoa: Matkahuollon ja VR:n opiskelijakortti Matkahuollon ja VR:n yhteistä opiskelijakorttia varten tarvitset passikuvan sekä opiskelijatodistuksen, jonka saat maksutta opintotoimistosta. Opiskelijakorttiin sinun tulee

16 vuosittain hankkia uusi lukukausi- tai lukuvuositarra. Opiskelija-alennukset ja muuta lisätietoa: OPISKELIJAKUNTATOIMINTA Kaikissa Sataedun toimipaikoissa opiskelijakuntaa edustaa opiskelijakunnan hallitus. Hallitukseen valitaan jokaiselta opintoalalta edustaja ja tälle varaedustaja. Opiskelijakunnan hallituksen tehtävänä on edistää opiskelijoiden viihtyvyyttä, yhteistoimintaa ja opiskelua sekä osallistua koulutuksen kehittämiseen tekemällä esityksiä ja antamalla lausuntoja koulutusta koskevissa asioissa. Opinto-ohjaaja kutsuu koolle ensimmäisen opiskelijakunnan hallituksen kokouksen, jossa hallitus valitsee puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan sekä sihteerin. Opiskelijakunnan hallituksen kokoonpano on nähtävissä oppilaitoksen ilmoitustauluilla. Toimipaikkojen opiskelijakunnan hallitusten puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat muodostavat Sataedun yhteisen opiskelijakunnan hallituksen. Yhteisen hallituksen tehtävänä on edistää Sataedun toimipaikkojen opiskelijakuntien yhteistyötä, valvoa ammatillisesta koulutuksesta säädetyn lain (630/98) toteutumista, ajaa opiskelijakuntien etuja sekä edustaa opiskelijakuntia erilaisissa toimielimissä ja yhteistyöryhmissä.

17 TIETOHALLINTO JA TIEDONKULKU Käyttäjätunnus Sataedun atk-verkkoon Sinulle annetaan opiskeluajaksi käyttäjätunnus Sataedun atk-verkkoon. Pääset kirjautumaan sillä Sataedun verkkoon ja voit käyttää työhakemistoa, Moodlea, Wilmaa ja sähköpostia opiskelusi aikana. Wilma Wilma on opiskelijahallinto-ohjelman www-liittymä, jonka kautta voit tarkastella opintosuorituksiasi ja läsnäolotietojasi sekä olla yhteydessä opettajiin. Wilma on myös kanava sinun, kodin ja koulun väliseen viestintään. Ryhmänohjaajat seuraavat Wilman avulla läsnäoloasi koulutuksessa ja pitävät tarvittaessa yhteyttä huoltajaasi. Jos olet alle 18-vuotias, huoltajasi saa tunnuksen Wilmaan ja voi näin seurata koulunkäyntiäsi ja opintojesi etenemistä. Osoite Wilmaan on https://wilma.sataedu.fi/ Opiskelijan sähköposti Oppilaitos lähettää opiskelijoille tiedotteita vain Voit halutessasi itse kääntää Sataedun sähköpostin omaan henkilökohtaiseen sähköpostiisi. Osoite sähköpostiin on https://posti.sataedu.fi. Sataedun sähköpostin kääntöohje omaan sähköpostiin - mene - valitse Sisään uuteen webmailiin - valitse ikkunan oikeasta yläkulmasta Omat asetukset - valitse avautuvasta ikkunasta Suodattimet -välilehti - valitse vasemmalta Lisää suodatin -kuvake - anna suodattimelle nimi Siirto - valitse Saapuva sähköposti -riviltä Kaikki viestit - valitse Suorita seuraavat tapahtumat -riviltä Uudelleen ohjaa viestit - kirjoita sen perässä olevaan ruutuun osoite, johon haluat postien siirtyvän - paina tallenna Moodle Opiskelijat perehdytetään heti opintojen alussa opiskelun tukena käytettävään Moodleverkko-oppimisympäristöön. Moodlea käytetään tehtävien palautuksessa, työssäoppimisen ohjauksessa ja sosiaalisen median tavoin erilaisissa keskusteluissa. Joitain kursseja voi suorittaa Moodlessa verkko-opintoina. Moodlesta löytyy paljon opintojen kulkuun, jatko-opintoihin ja työelämään liittyvää ohjeistusta. Facebook Sataedu on myös Facebookissa. Voit liittyä tykkääjien joukkoon osoitteessa Satedun Facebook-sivu on julkinen, eli voit seurata Sataedun kuulumisia, vaikket itse olisikaan kirjautuneena Facebookissa. Myös opintoohjaajat tiedottavat ja kertovat koulun tapahtumista omilla oposivuillaan Facebookissa.

18 Sataedulla on myös virallisen Facebook sivuston lisäksi yhteisösivustoja, joiden tykkääjäksi kannattaa liittyä. Sataedun yhteisöjä ovat mm. facebook.com/salongit facebook.com/suutarit facebook.com/ravintolaruukku facebook.com/ravintolahovi facebook.com/vaatetusala Sataedun tapahtumia voit seurata myös Twitterissä

19 KILPAILUTOIMINTAA Taitaja2015 SM-kilpailu Taitaja2015 Ammattitaidon SM-kilpailu järjestetään Turussa Taitaja on Suomen suurin ammatillisen koulutuksen vuosittainen tapahtuma, jossa liki 450 nuorta 40 eri alalta kilpailee oman lajinsa Suomen mestaruudesta. Kilpailuun voivat osallistua kaikki kilpailuvuonna 20 vuotta täyttävät tai nuoremmat ammatillisessa peruskoulutuksessa oppilaitoksessa tai oppisopimuksella opiskelevat. Kilpailija voi osallistua Taitaja-kilpailuun useamman kerran. Jos olet kiinnostunut valmentautumaan ja osallistumaan Taitaja-kilpailuun, kysy lisää oman alasi opettajalta. Lisätietoa osoitteesta TaitajaPLUS-ammattitaitokilpailut Taitaja-kisojen yhteydessä järjestetään erityistä tukea tarvitsevien TaitajaPLUSammattitaitokilpailut. Osallistumisen edellytyksenä on kilpailijalle tehty HOJKS eli henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma. Lisätietoa osoitteesta SAKUstars kilpailu SAKUstars kilpailu järjestetään Oulussa SAKUstars on kulttuurikilpailu kaikille ammattiin opiskeleville. Kilpailijat voivat esiintyä, saada palautetta tuomareilta ja seurata muiden kilpailijoiden esityksiä. Vuosittaisissa SAKUstars -kilpailuissa on sarjoja sekä lähetettäville että paikanpäällä tehtäville töille tai suorituksille. Osallistujat voivat olla aloittelijoita, harrastajia tai taiteen alan opiskelijoita. Lisätietoja kilpailusta Kilpailut järjestävä SAKU ry on Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto. Sataedun opiskelijana sinulla on mahdollisuus osallistua myös muihin SAKU ry:n järjestämiin tapahtumiin. SAKU ry:n opiskelijatoiminnassa on tarjolla monipuolinen kattaus liikuntaa ja kulttuuria, koulutusta harrastustoiminnan tuutoreille sekä työelämään valmistavia leirejä ja kursseja. Lisätietoa osoitteesta

20 OPINTOJEN RAHOITUS JA ASUMINEN Opiskelukustannukset Opetus ja oppilaitoksessa tarjottava päivittäinen ateria ovat sinulle maksuttomia. Maksat itse oppikirjat, opiskeluvälineet, osan työvaatetuksesta ja työturvallisuusvälineistä. Tarkempaa tietoa oman alasi opiskelukustannuksista saat ryhmänohjaajaltasi. Opintotuki Opintotukea ovat 17 vuotta täyttäneille maksettava opintoraha, vuokralla asuville lapsettomille opiskelijoille maksettava asumislisä sekä valtion takaama opintolaina. - Opintoraha on verollista tuloa, jonka suuruus määräytyy hakijan iän, asumistavan ja perhesuhteiden mukaan. Vanhempien tulot ja omat tulot voivat vaikuttaa opintorahan suuruuteen. - Asumislisä on verotonta tuloa. Voit saada asumislisää enintään 80 prosenttia vuokrasopimuksessa mainituista hyväksyttävistä asumismenoistasi. Asumislisää ei myönnetä, jos sinulla on mahdollisuus asua oppilaitoksen maksuttomassa asuntolassa, eikä sinulla ole erityistä syytä kieltäytyä asuntolapaikasta. - Opintolaina on valtion takaama laina, joka pitää maksaa takaisin. Opintolainan valtiontakauksen suuruus riippuu iästäsi ja oppilaitoksestasi. Lisätietoa Hae opintotuki verkossa: Koulumatkatuki Koulumatkatukea saat, jos olet päätoiminen opiskelija, käytät julkista liikennevälinettä koulupäivittäin ja koulumatkasi ylittää yhteen suuntaan laskettuna 10 kilometriä. Omavastuusi on 43 euroa kuukaudessa (v. 2014). Koulumatkatukea sinun on haettava erikseen joka lukuvuodeksi. Hakemuksen saat opintotoimistosta tai ASUMINEN Kankaanpää Oppilaitoksen alueella on oma 55 hengen asuntola, jossa asutaan vain koulupäivinä. Asuminen on maksutonta. Ennen muuttoa maksettava takuumaksu on 90 euroa. Asuntolassa on yhden ja kahden hengen huoneita, joissa on oma tai jaettu solukeittiö. Asuntolanhoitaja auttaa opiskelijoita asumiseen liittyvissä asioissa sekä vastaa yleisestä järjestyksestä ja järjestyssääntöjen noudattamisesta. Asuntolaan haetaan opintotoimistosta tai asuntolanhoitajalta saatavalla hakulomakkeella. Lukuvuoden aikana mahdollisesti vapautuvia huoneita voit tiedustella suoraan asuntolasta.

SALON SEUDUN AMMATTIOPISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ

SALON SEUDUN AMMATTIOPISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ SALON SEUDUN AMMATTIOPISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ Hallitus 3.5.2015 64 1 1 Järjestyssäännön tarkoitus Järjestyssääntö luo edellytykset opiskelun kasvatuksellisten ja opetuksellisten tavoitteiden saavuttamiselle

Lisätiedot

JÄRJESTYSSÄÄNNÖT. Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia

JÄRJESTYSSÄÄNNÖT. Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia Voimaan 28.8.2014 sisältävät opiskelijan tai harjoittelijan oikeuksia ja velvollisuuksia koskevia määräyksiä, joiden lähtökohtana ovat ammatillisesta

Lisätiedot

SALON SEUDUN AMMATTIOPISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ

SALON SEUDUN AMMATTIOPISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ SALON SEUDUN AMMATTIOPISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ Hallitus 6.9.2016 102 1 1 Järjestyssäännön tarkoitus Järjestyssääntö luo edellytykset opiskelun kasvatuksellisten ja opetuksellisten tavoitteiden saavuttamiselle

Lisätiedot

SORA-SÄÄNNÖKSET JA NÄYTTÖTUTKINNOT

SORA-SÄÄNNÖKSET JA NÄYTTÖTUTKINNOT SORA-SÄÄNNÖKSET JA NÄYTTÖTUTKINNOT Sora-säännösten toimeenpano ammatillisessa koulutuksessa seminaari, Helsinki 25.10.2012 Hallitusneuvos Merja Leinonen merja.leinonen@minedu.fi Muutokset lyhyesti opiskelijaksi

Lisätiedot

Arviointisuunnitelma 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa L 630/1998, 13 (muutettu L 787/2014) Arvioinnin opasta.

Arviointisuunnitelma 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa L 630/1998, 13 (muutettu L 787/2014) Arvioinnin opasta. Arviointisuunnitelma Arviointisuunnitelma on osa Raahen Porvari- ja Kauppakoulun 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa Opetushallituksen määräyksiin perustuvien liiketalouden perustutkinnon (Dno

Lisätiedot

Sastamalan oppilaitosten järjestyssäännöt

Sastamalan oppilaitosten järjestyssäännöt Sastamalan oppilaitosten järjestyssäännöt 1. JÄRJESTYSSÄÄNTÖJEN TAVOITE Järjestyssääntöjen tavoitteena on fyysisesti, psyykkisesti ja sosiaalisesti turvallinen, viihtyisä sekä oppimisen kannalta tuloksellinen

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 2011 Opiskelijan arvioinnin kokonaisuus uusissa perustutkinnon perusteissa arvioinnin tehtävät ja tavoitteet arvioinnista tiedottaminen osaamisen tunnistaminen

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu

Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Ammatilliset tutkinnot Yhteensä yli 350 kpl erilaisia tutkintoja

Lisätiedot

Koulutustarjonta 2014. Opintopolku.fi -hakupalvelu

Koulutustarjonta 2014. Opintopolku.fi -hakupalvelu Koulutustarjonta 2014 Opintopolku.fi -hakupalvelu Muutoksia yhteishaussa Valintaperusteet Pisteytys muuttunut aiemmasta käytännöstä Harkintaan perustuva valinta Aiemmin joustava valinta Pääsy- ja soveltuvuuskokeet

Lisätiedot

TUTKINNON PERUSTEET MUUTTUVAT KAIKILLA OPISKELIJOILLA

TUTKINNON PERUSTEET MUUTTUVAT KAIKILLA OPISKELIJOILLA TIEDOTE 1(5) TUTKINNON PERUSTEET MUUTTUVAT KAIKILLA OPISKELIJOILLA 1.8.2015 Tutkinnon perusteet muuttuvat valtakunnallisesti syksyllä 2015, ja kaikki oppilaitoksen opiskelijat siirtyvät suorittamaan tutkintonsa

Lisätiedot

Kelan etuudet aikuisopiskelijalle. Nina Similä 28.8.2012

Kelan etuudet aikuisopiskelijalle. Nina Similä 28.8.2012 Kelan etuudet aikuisopiskelijalle Nina Similä 28.8.2012 Opintotuki Aikuisopiskelija voi hakea Kelasta opintotukea, jos hänen opintojaan ei tueta muun lain perusteella. Ensin kannattaa selvittää oikeudet

Lisätiedot

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEET AMMATILLISEN TUTKINNON OSAN MUODOSTUMINEN JA TUTKINNON OSIEN VALINNAISUUS 19.11.2008 Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 5.2.2015 M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Osaamisen tunnistaminen Aikaisemmin hankittua osaamista verrataan perustutkinnon perusteissa määriteltyihin ammattitaitovaatimuksiin

Lisätiedot

Opiskelijan arviointi liiketalouden perustutkinnossa Työpaja

Opiskelijan arviointi liiketalouden perustutkinnossa Työpaja Opiskelijan arviointi liiketalouden perustutkinnossa Työpaja 30.1.2013 Arvioinnin opas Arvioinnin suunnittelu Arvioinnista tiedottaminen Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Oppimisen arviointi Osaamisen

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov

Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov Anu Hultqvist OSAO, Koulutuspäällikkö TtM, Työelämäpedagogi, NTM Perustutkintojen tutkinnonperusteiden uudistuminen ja ammatillisen

Lisätiedot

TIE NÄYTTÖTUTKINTOON

TIE NÄYTTÖTUTKINTOON TIE NÄYTTÖTUTKINTOON Käytännönläheinen opiskelijan opas Porvoon Kauppaoppilaitos Yrityspalvelu Företagsservice Opistokuja 1, 06100 Porvoo www.pkol.fi 019-5740700 yp@ pkol.fi 1 Opas on tarkoitettu opiskelemaan

Lisätiedot

Oppisopimuskoulutus. Tekemällä oppii

Oppisopimuskoulutus. Tekemällä oppii Oppisopimuskoulutus Tekemällä oppii Sopii kuin nakutettu Perustietoa oppisopimuksesta Oppisopimus on käytännöllinen tapa kouluttautua ja kouluttaa yritykseen ammattitaitoista henkilöstöä sekä kehittää

Lisätiedot

Axxell Utbildning Ab. Opiskelu aikuisena

Axxell Utbildning Ab. Opiskelu aikuisena Axxell Utbildning Ab Opiskelu aikuisena 1. YLEISTÄ VALMISTAVASTA KOULUTUKSESTA JA NÄYTTÖTUTKINNOISTA Näyttötutkintojärjestelmä perustuu läheiseen yhteistyöhön työelämän kanssa ja tarjoaa etenkin aikuisille

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 16 päivänä elokuuta 2011. 951/2011 Laki. ammatillisesta koulutuksesta annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 16 päivänä elokuuta 2011. 951/2011 Laki. ammatillisesta koulutuksesta annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 16 päivänä elokuuta 2011 951/2011 Laki ammatillisesta koulutuksesta annetun lain muuttamisesta Annettu Naantalissa 12 päivänä elokuuta 2011 Eduskunnan päätöksen

Lisätiedot

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8.

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8. Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille Hyväksytty 1.0/27.8.2009 Johtoryhmä Opetussuunnitelma 2.0/24.06.2010 2 (20) Sisällysluettelo 1 Tietoa Ammattiopisto

Lisätiedot

Ammatillinen koulutus

Ammatillinen koulutus Ammatillinen koulutus pähkinänkuoressa AMMA projekti, 2005. Ammatillinen koulutus maahanmuuttajille. YLIOPISTOT 4-7 vuotta Suomen koulutusjärjestelmä AMMATTIKORKEA- KOULUT, 4 vuotta Suomessa kaikki käyvät

Lisätiedot

Asuntolan järjestyssäännöt

Asuntolan järjestyssäännöt Asuntolan järjestyssäännöt Koulutuksen järjestäjä on päättänyt näistä järjestyssäännöistä 26.1.2016 ja ne ovat voimassa 1.2.2016 alkaen toistaiseksi. Järjestyssääntöjen valmisteluvaiheessa on kuultu sekä

Lisätiedot

OPISKELIJAN ARVIOINTI

OPISKELIJAN ARVIOINTI OPISKELIJAN ARVIOINTI 26.3.2013 Jyväskylä Opiskelijan arvioinnin kokonaisuus perustutkinnon perusteissa arvioinnin tehtävät ja tavoitteet arvioinnista tiedottaminen osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Lisätiedot

LAPIN AMMATTIOPISTO. Opiskelijan opas 2012-2013

LAPIN AMMATTIOPISTO. Opiskelijan opas 2012-2013 LAPIN AMMATTIOPISTO Opiskelijan opas 2012-2013 SISÄLTÖ OPINTOTOIMISTOJEN YHTEYSTIEDOT... 3 Nuorten ammatillinen koulutus... 3 Aikuiskoulutus... 3 LUKUVUODEN AIKATAULUT... 4 Lukuvuoden aloitus- ja päättymispäivämäärät

Lisätiedot

Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt

Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt Järjestyssääntöjä sovelletaan Jyväskylän ammattiopistossa (Laki ammatillisesta koulutuksesta 630/1998/35 ), johon kuuluvana pidetään opetuksen käytössä olevia

Lisätiedot

Tutkinnon, opetuksen ja arvioinnin tietomalli, luonnos

Tutkinnon, opetuksen ja arvioinnin tietomalli, luonnos , opetuksen ja arvioinnin tietomalli, luonnos OPH Koulutusala Opintoala / Osaamisala Koulutusohjelma Tutkintonimike Koulutuksen järjestäjä & Työelämä Opiskelija & Opettaja Koulutus Hakemus Koulutuksen

Lisätiedot

ARVIOIJAKOULUTUS. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja

ARVIOIJAKOULUTUS. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja ARVIOIJAKOULUTUS Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja SISÄLTÖ 1. YLEISTÄ NÄYTTÖTUTKINNOISTA 2. TUTKINTORAKENNE 3. AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN 1. Tutkintotilaisuuden suorittamissuunnitelma

Lisätiedot

Mikä on näyttötutkinto? Tässä oppaassa on kerrottu lyhyesti ja selkeästi, mitä näyttötutkinto tarkoittaa.

Mikä on näyttötutkinto? Tässä oppaassa on kerrottu lyhyesti ja selkeästi, mitä näyttötutkinto tarkoittaa. Mikä on näyttötutkinto? Tässä oppaassa on kerrottu lyhyesti ja selkeästi, mitä näyttötutkinto tarkoittaa. Aikuisten maahanmuuttajien ammatillisten näyttötutkintojen kehittäminen hyvinvointialalla -hanke

Lisätiedot

Opetussuunnitelma alkaen

Opetussuunnitelma alkaen Opetussuunnitelma 1.8.2015 alkaen Ennen 1.8.2015 aloittaneet siirtyvät opiskelemaan 1.8.2015 jälkeen uusien tutkinnon perusteiden mukaan. Muutosta ohjaavat lainsäädäntö ja asetusmuutokset sekä Opetushallituksen

Lisätiedot

Tutkinnon perusteista OPSiin, HOPSiin ja HOJKSiin

Tutkinnon perusteista OPSiin, HOPSiin ja HOJKSiin YHDESSÄ Tutkinnon perusteista OPSiin, HOPSiin ja HOJKSiin AMISTO 2.1.2014 Anu Raudasoja HAMK ammatillinen opettajakorkeakoulu 1.1.2014 YHDESSÄ Teemat: 1. Tutkinnon perusteista OPSiin 2. OPSista HOPSiin

Lisätiedot

TOIMINTAOHJE. Opiskeluoikeuden ja kurinpitoasioiden toimielin. JEDU SORA toimikunta

TOIMINTAOHJE. Opiskeluoikeuden ja kurinpitoasioiden toimielin. JEDU SORA toimikunta TOIMINTAOHJE Opiskeluoikeuden ja kurinpitoasioiden toimielin JEDU SORA toimikunta Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä, JEDU Toimintaohje on hyväksytty yhtymähallituksessa 11.12.2014 1 Yleistä Ammatillisen

Lisätiedot

OPISKELIJAN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET

OPISKELIJAN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET SYKSY 2013 OPISKELIJAN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET (Laki ammatillisesta koulutuksesta 630/1998 muutoksineen, 5 luku) 26 Opiskelijaksi hakeutuminen Opiskelijaksi pyrkivällä on oikeus vapaasti hakeutua haluamaansa

Lisätiedot

Oppimisen tuki Stadin ammattiopistossa

Oppimisen tuki Stadin ammattiopistossa Oppimisen tuki Stadin ammattiopistossa Stadin ammattiopisto: - Kaikkien oppilaitos - Opiskelijalle esteetön opiskelu siinä ryhmässä, missä hän aloittaa - Yksilölliset opintopolut crister.nyberg@hel.fi

Lisätiedot

OPPISOPIMUS. www.esedu.fi/oppisopimus oppisopimuspalvelut Tapani Rytkönen

OPPISOPIMUS. www.esedu.fi/oppisopimus oppisopimuspalvelut Tapani Rytkönen OPPISOPIMUS www.esedu.fi/oppisopimus oppisopimuspalvelut Tapani Rytkönen OPPISOPIMUSKOULUTUS TYÖSSÄ OPPIMINEN TEORIAOPINNOT TUTKINTOTILAISUUDET työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä järjestettäviä

Lisätiedot

yle.fi/aihe/abitreenit

yle.fi/aihe/abitreenit Kaksoistutkinto Saimaan ammattiopisto Sampossa lv 206-207 Kaksoistutkinnon opinto-ohjaaja: Virpi Miettinen virpi.miettinen@edusampo.fi p. 040 550 62 www.ylioppilastutkinto.fi yle.fi/aihe/abitreenit www.imatranyhteislukio.fi

Lisätiedot

Tutkinnon suorittajan osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Tutkinnon suorittajan osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Tutkinnon suorittajan osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Arviointiriihi AEL 25.3.2014 Markku Kokkonen Opetushallitus 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Säädökset

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 24.11.2008 Pirkko Laurila ja Raili Laasonen Osaamisen ja sivistyksen asialla LABORATORIOALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ Johdanto

Lisätiedot

Muutoksia 1.8.2015. Muutoksia 1.8.2015

Muutoksia 1.8.2015. Muutoksia 1.8.2015 Muutoksia 1.8.2015 Laki ammatillisesta koulutuksesta L787/2014 tulee voimaan 1.8.2015 Koulutuksen järjestäjä: laatii ja hyväksyy opetussuunnitelman (14 ), joka antaa opiskelijalle mahdollisuuden yksilölliseen

Lisätiedot

Koulutuksen lainsäädäntö (Annika Hongiston kokooma) Perusopetuslaki ja asetus Lukiolaki ja asetus Julkisuus ja tietosuoja opetustoimessa

Koulutuksen lainsäädäntö (Annika Hongiston kokooma) Perusopetuslaki ja asetus Lukiolaki ja asetus Julkisuus ja tietosuoja opetustoimessa Koulutuksen lainsäädäntö (Annika Hongiston kokooma) Perusopetuslaki ja asetus Lukiolaki ja asetus Julkisuus ja tietosuoja opetustoimessa Perusopetuslaki ja asetus Lain säätää aina eduskunta, asetuksen

Lisätiedot

Opiskelijalle voidaan antaa kirjallinen varoitus, kun hän

Opiskelijalle voidaan antaa kirjallinen varoitus, kun hän Opiskelijaksi soveltuminen Tiedote 25.8.2015 TIEDOTE OPISKELIJALLE TAI OPISKELIJAKSI HAKEUTUVALLE Ns. SORA -laki (SOveltumattomuuden RAtkaisut) tuli voimaan 1.1.2012. Laki koskee opiskelijaksi ottamisen

Lisätiedot

Hyria Koulutus Oy esittäytyy. HYRIA / Leena Hietanen

Hyria Koulutus Oy esittäytyy. HYRIA / Leena Hietanen Hyria Koulutus Oy esittäytyy 1 HYRIA / Leena Hietanen 25.11.2014 Toimipisteet Hyvinkäällä: HYRIA HYVINKÄÄ Karankatu 3 5 rautatieasema HYRIA HYVINKÄÄ Uudenmaankatu 20 muuttamassa Karankadulle, mahdollisesti

Lisätiedot

OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kaustinen 24.4.2015

OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kaustinen 24.4.2015 OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kaustinen 24.4.2015 Uudet määräykset Voimaan 1.8.2015 koskee myös jatkavia opiskelijoita! Opetuskeskeisyydestä

Lisätiedot

SATAEDU Satakunnan ammattiopisto, Satakunnan aikuiskoulutuskeskus

SATAEDU Satakunnan ammattiopisto, Satakunnan aikuiskoulutuskeskus SATAEDU Satakunnan ammattiopisto, Satakunnan aikuiskoulutuskeskus AIKUISTEN OPINTO-OHJAUS Koonti: Johanna Rantalainen opinto-ohjaaja, Harjavallan yksikkö AIKUISOPISKELIJOIDEN MÄÄRÄT SATAEDUSSA SATAKUNNAN

Lisätiedot

OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMINEN AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA

OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMINEN AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMINEN AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA 19.3.2009 Pirkko Laurila Osaamisen tunnustamisen taustaa Oppimisympäristöjen monipuolistuminen Koulutuksen taloudellisuuden, tehokkuuden

Lisätiedot

Lähihoitaja 80 ov (120) / 2v Yo-pohjainen koulutus SOTE. Kokkolan sosiaali- ja terveysalan opisto

Lähihoitaja 80 ov (120) / 2v Yo-pohjainen koulutus SOTE. Kokkolan sosiaali- ja terveysalan opisto Lähihoitaja 80 ov (120) / 2v Yo-pohjainen koulutus SOTE LÄHIHOITAJA - Lähellä sinua Sosiaali- ja terveysalan opistolla tarjoamme Sinulle mahdollisuuden hankkia ihmisläheisen ammatin, jonka työllistymisnäkymät

Lisätiedot

OPETUSHALLITUKSEN OPPILAITOSTIETOJÄRJESTELMÄ (OPTI) NUORTEN AMMATILLINEN KOULUTUS 28.11.2007 1( 10) Hakuehdot Vuosi: Koulutuksen järjestäjä:

OPETUSHALLITUKSEN OPPILAITOSTIETOJÄRJESTELMÄ (OPTI) NUORTEN AMMATILLINEN KOULUTUS 28.11.2007 1( 10) Hakuehdot Vuosi: Koulutuksen järjestäjä: OPETUSHALLITUKSEN OPPILAITOSTIETOJÄRJESTELMÄ (OPTI) NUORTEN AMMATILLINEN KOULUTUS 8.11.007 1( 10) Hakuehdot Vuosi: 008 Koulutuksen järjestäjä: Oppilaitos: 10057 Salon seudun ammattiopisto Opetuspiste:

Lisätiedot

AMMATTILUKIOTOIMINTA TORNIOSSA Toisen asteen koulutuksen yhteistyö Torniossa

AMMATTILUKIOTOIMINTA TORNIOSSA Toisen asteen koulutuksen yhteistyö Torniossa Toisen asteen koulutuksen yhteistyö Torniossa Mikä on ammattilukiotoiminta Torniossa? Mitä tahansa ammatillista perustutkintoa opiskeleva opiskelija voi opiskella perustutkinnon rinnalle myös ylioppilastutkinnon

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön!

Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön! Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön! Ammattistartin kokeilun päätösseminaari Jyväskylä 13.4.2010 Opetusneuvos Ulla Aunola OPH/Ammattikoulutus/Tutkinnot Osaamisen ja sivistyksen asialla Valmistavien

Lisätiedot

Muutokset 1.8.2015 alkaen

Muutokset 1.8.2015 alkaen Muutokset 1.8.2015 alkaen Laki ammatillisesta peruskoulutuksesta (L630/1998, muutos L787/2014) tuli voimaan 1.8.2015 Koulutuksen järjestäjä: laatii ja hyväksyy opetussuunnitelman (14 ), joka antaa opiskelijalle

Lisätiedot

7.12.2009 LÄÄKEALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN UUDISTUMINEN, VALINNAISUUS. Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi

7.12.2009 LÄÄKEALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN UUDISTUMINEN, VALINNAISUUS. Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi LÄÄKEALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN UUDISTUMINEN, TUTKINNON MUODOSTUMINEN JA VALINNAISUUS Opetushallitus infotilaisuus 7.12.2009 Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen

Lisätiedot

Rovaniemen koulutuskuntayhtymän ammatillisen peruskoulutuksen näyttötoimikunta

Rovaniemen koulutuskuntayhtymän ammatillisen peruskoulutuksen näyttötoimikunta Rovaniemen koulutuskuntayhtymän ammatillisen peruskoulutuksen näyttötoimikunta Ammattiosaamisen näyttöjen suunnittelu, toteutus ja arviointi Laki ammatillisesta koulutuksesta 630 / 1998, 25 a : Ammattiosaamisen

Lisätiedot

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA 0 AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA Toimitilahuoltajan perustutkinto Hyväksytty Bovallius- ammattiopiston ja koulutuskeskus Agricolan Pieksämäen ammatillisen koulutuksen toimielimessä 29.3.2011. 1

Lisätiedot

TERV ETULOA

TERV ETULOA 2 TERV ETULOA VALINTAINFOON 3 Video näyttötutkinnosta SUOMEN KOULUTUSJÄRJESTELMÄ 4 Y L I O P I S T O T J A T I E D E K O R K E A K O U L U T A M M AT T I K O R K E A K O U L U TYÖELÄMÄ Erikoisammattitutkinnot

Lisätiedot

Muutettuja määräyksiä on noudatettava lukien.

Muutettuja määräyksiä on noudatettava lukien. OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN Dnro 28/011/2004 MÄÄRÄYS Velvoittavana noudatettava Päivämäärä 27.8.2004 Ammatillisen koulutuksen järjestäjät Tutkintotoimikunnat AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 6 päivänä lokakuuta /2014 Laki. ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 6 päivänä lokakuuta /2014 Laki. ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 6 päivänä lokakuuta 2014 788/2014 Laki ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 3 päivänä lokakuuta 2014 Eduskunnan

Lisätiedot

Vammaisten opiskelijoiden valmentava ja kuntouttava tt opetus ja ohjaus ammatillisessa koulutuksessa opetussuunnitelman perusteet

Vammaisten opiskelijoiden valmentava ja kuntouttava tt opetus ja ohjaus ammatillisessa koulutuksessa opetussuunnitelman perusteet Vammaisten opiskelijoiden valmentava ja kuntouttava tt opetus ja ohjaus ammatillisessa koulutuksessa opetussuunnitelman perusteet t OPH:n infotilaisuus 23.11.2009 Vammaisten opiskelijoiden valmentava ja

Lisätiedot

Kuvasanakirja. näyttötutkinnoista ja henkilökohtaistamisesta

Kuvasanakirja. näyttötutkinnoista ja henkilökohtaistamisesta Kuvasanakirja näyttötutkinnoista ja henkilökohtaistamisesta Suomen koulutusjärjestelmä Yliopisto- ja korkeakoulututkinnot Ammattikorkeakoulututkinnot Työelämä Erikoisammattitutkinnot Lukio/ Ylioppilastutkinto

Lisätiedot

VAO LUOTSI2 Laajennetun työssäoppimisen hanke 2012-2013. Työssäoppimisen kartoitus Vaasan ammattiopistossa Hillevi Kivelä 7.11.

VAO LUOTSI2 Laajennetun työssäoppimisen hanke 2012-2013. Työssäoppimisen kartoitus Vaasan ammattiopistossa Hillevi Kivelä 7.11. VAO LUOTSI2 Laajennetun työssäoppimisen hanke 2012-2013 Työssäoppimisen kartoitus Vaasan ammattiopistossa Hillevi Kivelä 7.11.2013 Kehittämiskohde: Opintopolut Mitä? Tutkintojen opintopoluissa toteutetaan

Lisätiedot

Näyttötutkinto ja tutkintotilaisuuksien arviointi Peruskoulutus

Näyttötutkinto ja tutkintotilaisuuksien arviointi Peruskoulutus Näyttötutkinto ja tutkintotilaisuuksien arviointi Peruskoulutus Sisältö 1. Suomen koulutusjärjestelmä 2. Ammattitaidon hankkiminen (näyttötutkinto ja ammatillinen peruskoulutus) 3. Arviointi KORKEAKOULUTUTKINTO

Lisätiedot

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma Lisäopetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 14.10.2010 88 www.nurmijarvi.fi 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus... 3 2. Lisäopetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

Osaamispisteet ja opintosuoritusten eurooppalainen siirtojärjestelmä (ECVET) ammatillisessa koulutuksessa

Osaamispisteet ja opintosuoritusten eurooppalainen siirtojärjestelmä (ECVET) ammatillisessa koulutuksessa Osaamispisteet ja opintosuoritusten eurooppalainen siirtojärjestelmä (ECVET) ammatillisessa koulutuksessa ECVET tulee, oletko valmis! seminaarisarja 13.9.2013 Opetusneuvos Hanna Autere 29.8.2013 Mikä on

Lisätiedot

Opetusministerin esittelystä säädetään 21 päivänä elokuuta 1998 annetun lukiolain (629/1998) nojalla:

Opetusministerin esittelystä säädetään 21 päivänä elokuuta 1998 annetun lukiolain (629/1998) nojalla: Lukioasetus 6.11.1998/810 Opetusministerin esittelystä säädetään 21 päivänä elokuuta 1998 annetun lukiolain (629/1998) nojalla: 1 luku Opetus 1 Opetuksen määrä Opetusta eri oppiaineissa ja opinto-ohjausta

Lisätiedot

AMMATTIOPISTO LAPPIAN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

AMMATTIOPISTO LAPPIAN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT AMMATTIOPISTO LAPPIAN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 1 Oikeus turvalliseen oppimisympäristöön Jokaisella oppilaitosyhteisön jäsenellä, opiskelijoilla, opettajilla, henkilökunnalla sekä vierailijoilla on oikeus turvalliseen

Lisätiedot

Opiskelijan arviointi ja todistukset ammattistartissa

Opiskelijan arviointi ja todistukset ammattistartissa Opiskelijan arviointi ja todistukset ammattistartissa Verkostoseminaari 24.-25.11.2010 Helsinki Ulla Aunola, opetusneuvos, Ammattikoulutus/Tutkinnot Opiskelijan arviointi opsin luku 4. Oppimisen arviointi

Lisätiedot

11.12.2012. Ammattistarttilaisen polku - Starttaako moottori

11.12.2012. Ammattistarttilaisen polku - Starttaako moottori Ammattistarttilaisen polku - Starttaako moottori 1 APUA MULLA EI OO OPISKELUPAIKKAA! MITÄ MÄ TEEN? Zoomausopas opiskelijoille jotka eivät saaneet 2 asteen koulutuspaikkaa Hakuaikaa myöhennettiin heinäkuulle

Lisätiedot

Liite 7: Yh 17.6.2015 Liite Jr 16.6.2015 Asuntolatoiminta

Liite 7: Yh 17.6.2015 Liite Jr 16.6.2015 Asuntolatoiminta Asuntolatoiminta SISÄLLYSLUETTELO 1. Lähtökohdat... 3 2. Asuntolatoiminnan toimintasuunnitelma / vuosikello... 3 3. Asukasvalinnat... 3 4. Asuntolatoiminnan kehittäminen... 4 5. PKKY:n asuntoloiden toimintaohjeet...

Lisätiedot

Näyttötutkinnon suorittajan opas sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Näyttötutkinnon suorittajan opas sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Näyttötutkinnon suorittajan opas sosiaali- ja terveysalan perustutkinto TAI aikuiskoulutus näyttötutkinnon suorittajan opas 2 Sisältö Mitä ovat näyttötutkinnot 3 Henkilökohtaistaminen 4 Näyttötutkinnon

Lisätiedot

Tekemällä oppii projektin opinnollistamisen malli

Tekemällä oppii projektin opinnollistamisen malli Tekemällä oppii projektin opinnollistamisen malli Tekemällä oppii projektin loppuseminaari Oppimisen onni ja opinnollistaminen 12.11.2013 Sirpa Rintala Opinnollistaminen Työpaikkakohtainen Kaksisuuntainen

Lisätiedot

Työturvallisuus ammatillisessa peruskoulutuksessa. 4.2.2015 Tuija Laukkanen Ammatillinen peruskoulutus yksikkö

Työturvallisuus ammatillisessa peruskoulutuksessa. 4.2.2015 Tuija Laukkanen Ammatillinen peruskoulutus yksikkö Työturvallisuus ammatillisessa peruskoulutuksessa 4.2.2015 Tuija Laukkanen Ammatillinen peruskoulutus yksikkö Työturvallisuus ammatillisessa peruskoulutuksessa 1/2 Tutkinnon perusteisiin sisältyy erilaisia

Lisätiedot

Oikeus opintotukeen ulkomailla tai Suomessa tapahtuviin opintoihin

Oikeus opintotukeen ulkomailla tai Suomessa tapahtuviin opintoihin Oikeus opintotukeen ulkomailla tai Suomessa tapahtuviin opintoihin Lainsäädäntö ja ohjeistus Opintotukilaki Opintotukiasetus Kotikuntalaki Hallintolaki Ulkomaalaislaki Kelan ohjeet Oikeuskäytäntö 2 Opintotuen

Lisätiedot

OPISKELIJAN ARVIOINTI TYÖSSÄOPPIMINEN NÄYTTÖ

OPISKELIJAN ARVIOINTI TYÖSSÄOPPIMINEN NÄYTTÖ OPISKELIJAN ARVIOINTI TYÖSSÄOPPIMINEN NÄYTTÖ ARVIOINNIN PERUSLÄHTÖKOHTIA Arviointikriteerit ovat kirjalliset, jotka toimitetaan työpaikalle Arvioinnin perustana on aina etukäteen sovitut tavoitteet Arvioinnin

Lisätiedot

SAVON OPPISOPIMUSKESKUS Savon koulutuskuntayhtymä. Kauppakatu 28 B 3.krs, Kauppakeskus Aapeli (PL 87) 70110 Kuopio. tori

SAVON OPPISOPIMUSKESKUS Savon koulutuskuntayhtymä. Kauppakatu 28 B 3.krs, Kauppakeskus Aapeli (PL 87) 70110 Kuopio. tori SAVON OPPISOPIMUSKESKUS Savon koulutuskuntayhtymä Kauppakatu 28 B 3.krs, Kauppakeskus Aapeli (PL 87) 70110 Kuopio tori t Asiakaspalvelu p. 044 785 3067 www.sakky.fi/oppisopimuskoulutus etunimi.sukunimi(at)sakky.fi

Lisätiedot

Yhteistyö tutkinnon järjestäjän ja vankilan välillä. Näyttötutkintojen arviointi

Yhteistyö tutkinnon järjestäjän ja vankilan välillä. Näyttötutkintojen arviointi Yhteistyö tutkinnon järjestäjän ja vankilan välillä Näyttötutkintojen arviointi Sirpa Rintala Tekemällä oppii -projekti TEKEMÄLLÄ OPPII 1.8.2010-31.12.2013 Vankeudesta vapauteen ja opiskelusta työpaikalle

Lisätiedot

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 1 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN SISÄLTÖ 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus 3 2. Lisäopetuksen

Lisätiedot

2014 2015 Elämän eväät

2014 2015 Elämän eväät 2014 2015 Elämän eväät YLEISTÄ s. 3 HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 4 KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 5 AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN VALMENTAVA

Lisätiedot

ECVET osana ammatillisen koulutuksen tutkintojärjestelmän kehittämistä

ECVET osana ammatillisen koulutuksen tutkintojärjestelmän kehittämistä ECVET osana ammatillisen koulutuksen tutkintojärjestelmän kehittämistä Opintoviikoista osaamispisteisiin, ECVET Round Table - keskustelutilaisuus Helsinki ma 9.12.2013 opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu.fi

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen näyttötutkinnoissa

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen näyttötutkinnoissa Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen näyttötutkinnoissa Markku Kokkonen Opetushallitus 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Henkilökohtaistaminen Laki ammatillisesta

Lisätiedot

HAKEMUS: KOULUNKÄYNNIN JA AAMU JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN OHJAUKSEN AMMATTITUTKINTOON VALMISTAVA KOULUTUS. 1. Henkilötiedot. Sukunimi:

HAKEMUS: KOULUNKÄYNNIN JA AAMU JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN OHJAUKSEN AMMATTITUTKINTOON VALMISTAVA KOULUTUS. 1. Henkilötiedot. Sukunimi: 1 HAKEMUS: Turun kristillinen opisto / opiskelijavalinnat Lustokatu 7 20380 TURKU KOULUNKÄYNNIN JA AAMU JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN OHJAUKSEN AMMATTITUTKINTOON VALMISTAVA KOULUTUS (Opisto täyttää: hakemus vastaanotettu:

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perusteiden muutokset ja osaamisperusteisuuden vahvistaminen ammatillisessa peruskoulutuksessa 1.8.

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perusteiden muutokset ja osaamisperusteisuuden vahvistaminen ammatillisessa peruskoulutuksessa 1.8. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perusteiden muutokset ja osaamisperusteisuuden vahvistaminen ammatillisessa peruskoulutuksessa 1.8.2015 Opetusneuvos Aira Rajamäki Lait ja asetukset, tutkintojen

Lisätiedot

Opetusministerin esittelystä säädetään ammatillisesta koulutuksesta 21 päivänä elokuuta 1998 annetun lain (630/1998) nojalla:

Opetusministerin esittelystä säädetään ammatillisesta koulutuksesta 21 päivänä elokuuta 1998 annetun lain (630/1998) nojalla: Asetus ammatillisesta koulutuksesta 6.11.1998/811 Opetusministerin esittelystä säädetään ammatillisesta koulutuksesta 21 päivänä elokuuta 1998 annetun lain (630/1998) nojalla: 1 luku Opetus 1 Koulutusalat

Lisätiedot

Valmentavat koulutukset Vankilaopetuksenpäivät 2015 Tampere 7.10.2015. opetusneuvos Anne Mårtensson Ammatillisen koulutuksen osasto

Valmentavat koulutukset Vankilaopetuksenpäivät 2015 Tampere 7.10.2015. opetusneuvos Anne Mårtensson Ammatillisen koulutuksen osasto Valmentavat koulutukset Vankilaopetuksenpäivät 2015 Tampere 7.10.2015 opetusneuvos Anne Mårtensson Ammatillisen koulutuksen osasto Säädökset Hallitus antoi eduskunnalle 23.10.2014 esityksen ammatillisesta

Lisätiedot

VALMA Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus. Käynnistyy 11.8.2015

VALMA Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus. Käynnistyy 11.8.2015 VALMA Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus Käynnistyy 11.8.2015 Korvaa nykyiset neljä koulutusta Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus (Ammattistartti) Ammatilliseen

Lisätiedot

VAO LUOTSI2 Laajennetun työssäoppimisen hanke Työssäoppimisen kartoitus Vaasan ammattiopistossa Hillevi Kivelä 7.11.

VAO LUOTSI2 Laajennetun työssäoppimisen hanke Työssäoppimisen kartoitus Vaasan ammattiopistossa Hillevi Kivelä 7.11. VAO LUOTSI2 Laajennetun työssäoppimisen hanke 2012-2013 Työssäoppimisen kartoitus Vaasan ammattiopistossa Hillevi Kivelä 7.11.2013 7.11.2013 2 Miten vastataan työelämälähtöisyyteen?? 7.11.2013 3 7.11.2013

Lisätiedot

LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO

LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO Lastenohjaaja 1 TUTKINNON RAKENNE Pakolliset tutkinnon osat 70 ov - Lapsen kasvun ohjaus ja huolenpito 30ov - Perhelähtöinen ja yhteisöllinen kasvatustyö 25 ov - Koululaisten

Lisätiedot

AIKAISEMPIEN OPINTOJEN TUNNUSTAMINEN YLEISET HAKUOHJEET

AIKAISEMPIEN OPINTOJEN TUNNUSTAMINEN YLEISET HAKUOHJEET 1 AIKAISEMPIEN OPINTOJEN TUNNUSTAMINEN YLEISET HAKUOHJEET Opiskelija täyttää itse hakemansa opintojakson tiedot eli mitä opintojaksoa tai opintojakson osaa hän hakee tunnustettavaksi. Samoin opiskelija

Lisätiedot

G. Musiikkialan perustutkinto. Opetussuunnitelma 2013-14 1. AMMATILLISET OPINNOT 90 OV. 1.1. Työtehtävän suunnittelu 10 ov

G. Musiikkialan perustutkinto. Opetussuunnitelma 2013-14 1. AMMATILLISET OPINNOT 90 OV. 1.1. Työtehtävän suunnittelu 10 ov G. Musiikkialan perustutkinto Opetussuunnitelma 2013-14 1. AMMATILLISET OPINNOT 90 OV 1.1. Työtehtävän suunnittelu Yrittäjyysosaaminen ja työelämätaidot Yrittäjyyden perus 3 ov - yrittäjyys ja yrittäjyyden

Lisätiedot

AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO. Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma, peligrafiikan osaamisala

AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO. Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma, peligrafiikan osaamisala AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma, peligrafiikan osaamisala Voimassa 1.8.2015 alkaen 2 Sisällys 1 AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO, PELIGRAFIIKAN

Lisätiedot

OSAAMISEN TUNNUSTAMINEN JA TUNNISTAMINEN (08/2015)

OSAAMISEN TUNNUSTAMINEN JA TUNNISTAMINEN (08/2015) 1 OSAAMISEN TUNNUSTAMINEN JA TUNNISTAMINEN (08/2015) Kuka tunnustaa aikaisemmin hankittua osaamista? Osaamisen tunnustaminen on osa opiskelijan arviointia, ja sitä koskevat samat säädökset kuin muutakin

Lisätiedot

VIROLAHDEN PERUSKOULUN YLÄASTEEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

VIROLAHDEN PERUSKOULUN YLÄASTEEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT VIROLAHDEN PERUSKOULUN YLÄASTEEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 31.1.2000 Yleistä 1 Koulun alue on kortteli 57-YO. Koulun piha-alue on koulukiinteistön, Rantatien sekä koulun kentän erottama alue. 2 Kouluajaksi katsotaan

Lisätiedot

Hallituksen esitys ns. SORAlainsäädännöksi. Sakari Karjalainen Ammatillisen koulutuksen seminaari 17.-18.11.2010 Tampere

Hallituksen esitys ns. SORAlainsäädännöksi. Sakari Karjalainen Ammatillisen koulutuksen seminaari 17.-18.11.2010 Tampere Hallituksen esitys ns. SORAlainsäädännöksi Sakari Karjalainen Ammatillisen koulutuksen seminaari 17.-18.11.2010 Tampere Hallituksen esityksen tavoitteena on edistää potilas- ja asiakasturvallisuutta, liikenneturvallisuutta,

Lisätiedot

A m mattilaisille on kysyntää!

A m mattilaisille on kysyntää! A m mattilaisille on kysyntää! 1 3 Sisältö Ammattilaisille on kysyntää Ammattilaisille on kysyntää... 3 Arvot... 5 Koulutusalat KSAO:ssa... 5 Koulutusväylät... 5 Organisaatio... 7 Nuoret... 9 Kansainvälinen

Lisätiedot

OPINTOJEN JA OSAAMISEN HYVÄKSILUKEMISEN MENETTELYOHJE

OPINTOJEN JA OSAAMISEN HYVÄKSILUKEMISEN MENETTELYOHJE OPINTOJEN JA OSAAMISEN HYVÄKSILUKEMISEN MENETTELYOHJE Ammattikorkeakoulun hallitus hyväksynyt 28.8.2013 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 3 2. Hyväksilukeminen... 3 2.1. Hyväksilukemismenettelyyn liitetään

Lisätiedot

Opinnollistaminen oppilaitoksen näkökulmasta

Opinnollistaminen oppilaitoksen näkökulmasta Opinnollistaminen oppilaitoksen näkökulmasta Marjut Nyström, lehtori Keskuspuiston ammattiopisto 23.9.2015 Erityisesti Sinulle Opinnollistamisen määritelmä Opinnollistamisella tarkoitetaan ammatillisen

Lisätiedot

OPISKELIJAN ARVIOINTI UUSISSA PERUSTUTKINNON PERUSTEISSA

OPISKELIJAN ARVIOINTI UUSISSA PERUSTUTKINNON PERUSTEISSA OPISKELIJAN ARVIOINTI UUSISSA PERUSTUTKINNON PERUSTEISSA 2011 Arviointiasteikon muutos - miksi? asteikko T1, T2, H3, H4, K5 -> T1, H2,K3 ammattiosaamisen näyttöjen myötä opiskelijan osaamisen arviointi

Lisätiedot

Turvallisuusalan perustutkinto. Tutkinto- ja koulutusohjelmakohtainen ammattiosaamisen näyttöjen. toteuttamis- ja arviointisuunnitelma

Turvallisuusalan perustutkinto. Tutkinto- ja koulutusohjelmakohtainen ammattiosaamisen näyttöjen. toteuttamis- ja arviointisuunnitelma ammattiosaamisen näytöt 1 (8) Turvallisuusalan perustutkinto Tutkinto- ja koulutusohjelmakohtainen ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamis- ja arviointisuunnitelma Suunnitelma on hyväksytty Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

25.9.2015. Keudan ammattiopisto

25.9.2015. Keudan ammattiopisto Keudan ammattiopisto 2 25.9.2015 Matkailupalvelujen tuottaja Vaatetusompelija Elektroniikka-asentaja Nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja Talonrakentaja Sisustusompelija (Uusi!) Kunnossapitoasentaja (Uusi!)

Lisätiedot

Työssäoppiminen (ammattillinen peruskoulutus) ja työpaikkaohjaajan tehtävät. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu

Työssäoppiminen (ammattillinen peruskoulutus) ja työpaikkaohjaajan tehtävät. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Työssäoppiminen (ammattillinen peruskoulutus) ja työpaikkaohjaajan tehtävät Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Työssäoppiminen ammatillisessa peruskoulutuksessa Kaikissa toisen asteen

Lisätiedot

Henkilökohtaistaminen, arvioinnin uudet käytännöt ja todistusmääräys

Henkilökohtaistaminen, arvioinnin uudet käytännöt ja todistusmääräys Henkilökohtaistaminen, arvioinnin uudet käytännöt ja todistusmääräys Opso ry:n syysseminaari 29.10.2015 Tampere Riikka Vacker opetusneuvos Henkilökohtaistaminen 1.8.2015 alkaen Valtioneuvoston asetus 794/2015,

Lisätiedot

TERVETULOA TYÖPAIKKAOHJAAJA- KOULUTUKSEEN! 1.-2.2.2011

TERVETULOA TYÖPAIKKAOHJAAJA- KOULUTUKSEEN! 1.-2.2.2011 TERVETULOA TYÖPAIKKAOHJAAJA- KOULUTUKSEEN! 1.-2.2.2011 TI 1.2.2011 TYÖSSÄ OPPIMISEN OHJAAMINEN 8.00 -> Linjastoaamiainen (ruokala, Rustholli) 9.00 -> Työpaikkaohjaajan tietoperusta 9.30 -> Oppimis- ja

Lisätiedot

Ammatillisten perustutkintojen uudistus Educa-tietoisku 24.1.2014

Ammatillisten perustutkintojen uudistus Educa-tietoisku 24.1.2014 Ammatillisten perustutkintojen uudistus Educa-tietoisku 24.1.2014 Sirkka-Liisa Kärki Yksikön päällikkö, opetusneuvos Ammatillinen peruskoulutus yksikkö Tutkintojärjestelmän/perusteiden kehittämisen tahtotila

Lisätiedot