Toivomme, että opiskelun aloittaminen ja opiskeluyhteisömme jäseneksi liittyminen sujuvat tämän oppaan avulla helposti.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Toivomme, että opiskelun aloittaminen ja opiskeluyhteisömme jäseneksi liittyminen sujuvat tämän oppaan avulla helposti."

Transkriptio

1 OPISKELIJALLE Tervetuloa opiskelemaan Sataeduun. Edessäsi ovat mieleenpainuvat ja tulokselliset opiskeluvuodet. Toivomme, että opiskelun aloittaminen ja opiskeluyhteisömme jäseneksi liittyminen sujuvat tämän oppaan avulla helposti. Me sataedulaiset opastamme sinua mielellään kaikissa opiskeluun liittyvissä asioissa. Opiskeleminen on määrätietoista ja tavoitteellista toimintaa, josta päävastuu on sinulla itselläsi. Ammattitaidon saavuttaminen vaatii aloitekykyä, vastuullisuutta, suunnitelmallisuutta ja tuloksellisuutta opinnoissa. Olemme koonneet tähän oppaaseen tietoa toiminnastamme ja opiskelusta. Tutustu siihen huolellisesti ja säilytä se koko opiskelusi ajan. Toivotamme onnea ja menestystä opinnoissasi! Sataedun henkilökunta

2 SATAEDU Koulutamme nuoria yli 20 ammattiin. Perustutkintoja nuorille on tarjolla 16. Aikuisille perustutkintoon johtavaa koulutusta on tarjolla toistakymmentä eri vaihtoehtoa. Lisäksi Sataedu tarjoaa ammatti- ja erikoisammattitutkintoja. Järjestämme myös kieli-, täydennys- ja korttikoulutuksia sekä yritysten tarpeisiin suunniteltua koulutusta. Sataedulla on toimipaikat Harjavallassa, Huittisissa, Kankaanpäässä, Kokemäellä, Nakkilassa ja Ulvilassa. Niiden lisäksi toimimme myös Tampereella, Turussa ja Raumalla. Sataedussa on noin 3000 opiskelijaa. Heidän koulutuksestaan, palveluistaan ja maakunnallisesta kehittämisestä vastaa lähes 400 osaavaa sataedulaista. Huolehdimme opiskelijoidemme ja henkilöstömme hyvinvoinnista ja turvallisuudesta. Luomme innostusta opiskeluun ja osaamiseen. Rakennamme opiskelijoidemme kanssa tulevaisuutta ekologisesti ja taloudellisesti. Hyvä työskentelyilmapiiri on meille tärkeä. Sataedu kouluttaa ammattilaisia työelämään!

3 OPISKELU SATAEDUSSA Sataedu järjestää sekä nuorten opetussuunnitelmiin perustuvaa koulutusta (ammatillinen perustutkinto 120 ov) että aikuisille suunnattuja näyttötutkintona suoritettavia ammatillisia perustutkintoja sekä ammatti- ja erikoisammattitutkintoja. AMMATILLINEN PERUSTUTKINTO 120 OV Ammatillisten perustutkintojen laajuus on 120 opintoviikkoa (ov). Opinnot on suunniteltu suoritettavaksi 3 vuodessa. Aiemmat opinnot ja työkokemus voivat lyhentää opiskeluaikaa. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen oppimissuunnitelma (HOPS). TUTKINTORAKENNE Ammatilliset tutkinnon osat 90 ov Opinnot jakautuvat pakollisiin ja valinnaisiin tutkinnon osiin. Niiden määrä ja laajuus vaihtelevat tutkinnoittain. Ammatillisten tutkinnon osien pakolliset osat kuuluvat kaikille tutkinnon suorittajille. Koulutusohjelmittain eriytyvät tutkinnon osat mahdollistavat opiskelijoiden erikoistumisen valitsemallaan alueella. Kaikille valinnaiset tutkinnon osat laajentavat ammatillista osaamista sekä tukevat työelämään sijoittumista tai jatko-opintoihin hakeutumista. Työssäoppiminen, yrittäjyys, opinnäytetyö ja opinto-ohjaus ovat osa ammatillisten tutkinnon osien opintoja. Työssäoppiminen Ammatillisista tutkinnon osista vähintään 24 opintoviikkoa on tavoitteellista ja ohjattua työpaikoilla tapahtuvaa opiskelua. Työssäoppimisen aikana opiskelija voi kehittää osaamistaan työelämän eri tehtäviin. Työssäoppimisen tavoitteet ja laajuus määräytyvät alalla vaadittavan ammattitaidon ja opintokokonaisuuksien mukaan. Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat 20 ov Opinnot jakautuvat pakollisiin ja valinnaisiin tutkinnon osiin. Pakollisia tutkinnon osia ovat äidinkielen, ruotsin, englannin, matematiikan, fysiikan ja kemian, yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon, taide ja kulttuurin sekä liikunnan opinnot.

4 Valinnaiset tutkinnon osat voivat olla pakollisten tutkinnon osien valinnaisia lisäosia tai ympäristötietoa, tieto- ja viestintätekniikkaa, etiikkaa, kulttuurien tuntemusta, psykologiaa ja yritystoimintaa. Vapaasti valittavat tutkinnon osat 10 ov Vapaasti valittavat tutkinnon osat voivat olla oman tutkinnon tai muiden koulutusalojen ammatillisia tai ammattitaitoa täydentäviä tutkinnon osia. Opinnot voivat olla myös ylioppilastutkinnon suorittamiseen tai jatko-opintoihin valmentavia opintoja, työkokemusta tai ohjattuja koulutuksen tavoitteita tukevia harrastuksia. HENKILÖKOHTAISTAMINEN JA YKSILÖLLISET SUUNNITELMAT, HOPS Heti opintojen alussa sinulle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma eli HOPS. Henkilökohtaistaminen tarkoittaa ohjaus-, opetus- ja tukitoimiesi yksilöllistä suunnittelua ja toteuttamista. Yksilöllisen opiskelun suunnittelussa hyödynnetään aiemmin eri tavoin hankkimasi taidot ja osaaminen. Valinnaisilla opinnoilla ja työssäoppimisella voit rakentaa sinulle sopivaa, elämäntilanteesi ja työelämän tarpeet huomioivaa opintopolkua. Ryhmänohjaaja laatii HOPSin kanssasi heti opintojen alussa. Tarvittaessa myös muu henkilökunta osallistuu suunnitelman tekoon. HOPSia tarkennetaan ja täydennetään opiskeluaikanasi ohjauskeskusteluissa, vähintään kaksi kertaa lukuvuodessa. Ohjauskeskusteluissa seurataan erityisesti opintojesi etenemistä sekä oppimisen ja osaamisen arviointia. VAIHTOEHTOISIA OPINTOPOLKUJA Opintopolkusi muodostuu pakollisista ja valinnaisista opinnoista. Yksilöllisillä valinnoillasi ja opintopolkusi suunnittelulla voit vaikuttaa mm. työllistymiseesi ja mahdollisiin jatkoopintoihin. Yhdistelmäopinnot Yhdistelmäopinnoilla tarkoitetaan lukiokurssien suorittamista osana ammatillista perustutkintoa. Voit valita kiinnostuksesi mukaan yhdistelmäopintoja mm. seuraavilla tavoilla: - Luet yhden tai useamman aineen kursseja lukiosta. Esimerkiksi lukion englannin kurssit voivat tukea työllistymistäsi tai lukiomatematiikan ja -fysiikan opinnot helpottavat ammattikorkeakouluun pääsyäsi. - Suoritat kaksi tutkintoa: ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon tai kolme tutkintoa: suoritat ammatillisen perustutkinnon, ylioppilastutkinnon ja lukion koko oppimäärän. Tämä antaa kattavan pohjan korkeakouluopintoihin.

5 Yhdistelmäopintoja voi suorittaa kaikissa perustutkinnoissa. Lisätietoa yhdistelmäopinnoista saat opinto-ohjaajalta. AMK Väyläopinnot Sataedun opiskelijana sinulla on mahdollisuus tutustua ammattikorkeakouluopiskeluun SAMKissa tai Diakissa. Voit yhdistää ammatillisiin opintoihin AMK-opintoja. Opintoja kutsutaan väyläopinnoiksi. Voit hyödyntää opintosuorituksiasi myöhemmin, jos jatkat opintojasi ammattikorkeakoulussa. Kysy asiasta lisää opinto-ohjaajalta. SAMKin ja Diakin koulutustarjonnat löytyvät verkosta: Opiskelu ja työssäoppiminen ulkomailla Voit suorittaa osan ammatillisista opinnoista ja työssäoppimisesta ulkomailla. Sataedulla on lukuisia luotettavia ja pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita Euroopassa. Opiskelu ja työssäoppiminen ulkomailla kehittävät kielitaitoasi, vieraiden kulttuurien ja muiden maiden työelämän tuntemustasi. Ajankohtaista tietoa Sataedun kansainvälisestä toiminnasta sekä mahdollisuuksista saat toimipaikan kv-yhteyshenkilöltä. Harjavalta Helena Kiuru, puh Kankaanpää Susanna Kyösti, puh Kokemäki Janika Reunanen, puh Nakkila Suvi Lindberg, puh Ulvila Jaakko Niemelä, puh NY-toiminta Sinulla on mahdollisuus tutustua opintojesi aikana myös yrittäjyyteen. Kansainvälisen Nuori Yrittäjyys ry:n (NY) ohjelman mukaisesti opiskelijat perustavat oman harjoitusyrityksen. Vuoden ajan toimiva yritys on osa NY Vuosi yrittäjänä -opinto-ohjelmaa.

6 NY-toiminnan tarkoituksena on työelämätaitojen ja yrittäjämäisten toimintatapojen oppiminen jo opiskeluaikana. Lisätietoa NY-toiminnasta saat alan opettajilta ja verkossa osoitteesta Urheiluvalmennus (Kankaanpää) Sataedu Kankaanpään urheiluvalmennus järjestetään yhteistyössä Kankaanpään yhteislyseon kanssa. Toisena urheiluvaihtoehtona on pesäpallovalmennusryhmä. Valmennusryhmien mahdollisia vapaita paikkoja voi tiedustella vielä opiskelun alussa. Lisätietoja Kaisa Kallio, puh AIEMMIN HANKITUN OSAAMISEN HUOMIOIMINEN Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Voit korvata opintojasi aiemmin hankkimallasi osaamisella. Näin voit vähentää opintojesi päällekkäisyyttä, jolloin myös koulutusaikasi lyhenee. Tätä kutsutaan meillä osaamisen tunnistamiseksi ja tunnustamiseksi, ja se tehdään HOPSin laatimisen yhteydessä. Aiemmin hankittu osaamisesi voi olla mm. aiempia ammatillisen tutkinnon opintoja, lukioopintoja, ulkomailla suorittuja opintoja, työkokemusta, ohjattua harrastustoimintaa ja vapaaehtoistyötä. Myös kansan-, kansalais- ja työväenopistoissa, ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa suoritetuissa opinnoissa sekä varusmies- ja siviilipalvelussa hankittu osaaminen voidaan huomioida. Osaamista tunnustettaessa verrataan, että aiemmin hankittu osaamisesi vastaa opetussuunnitelman tavoitteita. Sinun on esitettävä asianmukainen todistus osaamisestasi. Jos sinulla ei ole todistusta, osaamisesi arvioidaan näytöillä tai muilla opettajan kanssa sovittavilla arviointikeinoilla. Henkilökohtaistamisesta ja osaamisen tunnustamisesta saa tietoa ryhmänohjaajilta ja opinto-ohjaajalta. OPPISOPIMUSKOULUTUS Oppisopimuskoulutus on suureksi osaksi työpaikalla opiskelua. Opiskelija täydentää osaamistaan osallistumalla lähiopetuspäiviin oppilaitoksessa.

7 Oppisopimuskoulutus perustuu määräaikaiseen tai vakituiseen työsuhteeseen. Opiskelijan tulee itse etsiä työpaikka. Työstä maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa ja työajan tulee olla vähintään 25 tuntia viikossa. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan oma opiskelusuunnitelma, jossa on määritelty koulutuksen sisältö ja kesto. Suunnitelmassa huomioidaan aikaisempi koulutus, osaaminen ja työkokemus. Oppisopimusopiskelijaksi voit siirtyä myös opintojen eri vaiheissa. Lisätietoa: Sataedun oppisopimustoimisto Merja Tuomola, oppisopimuskoordinaattori puh , SATAEDUSTA ETEENPÄIN Ammatillinen perustutkinto antaa sinulle laaja-alaisen perusosaamisen opiskeltavan alan työtehtäviin. Opinnoissa voit myös suuntautua tiettyihin työtehtäviin. Opintojen aikana sinun kannattaa panostaa työssäoppimispaikan valintaan ja siellä työskentelyyn, koska monet valmistuneista työllistyvät juuri työssäoppimispaikkaansa. Omaa osaamistasi voit syventää ammatti- ja erikoisammattitutkinnoilla. Näiden tutkintojen suorittaminen onnistuu parhaiten, kun sinulle on karttunut työkokemusta. Ammatillinen perustutkinto antaa sinulle myös yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Opiskeluvalmiuksia voit parantaa valitsemalla ammatillisen perustutkinnon yhteyteen lukio-opintoja.

8 OPINTOJEN ETENEMISEN VARMISTAMINEN Ammatillisessa koulutuksessa opit noudattamaan työelämän sääntöjä ja toimimaan luotettavana työyhteisön jäsenenä. Työaikasi määräytyvät työjärjestyksen, HOPSin ja työssäoppimisen suunnitelman pohjalta. Sinun on osallistuttava opetukseen näiltä osin. Sataedussa kiinnitetään erityistä huomiota opiskelijan läsnäoloon, koska poissaoloista aiheutuu opinnoista jälkeen jäämistä ja opiskeluajan pidentymistä. Poissaolot vaikuttavat myös opintosuoritusten arviointiin ja Kelan myöntämän opintotuen saamiseen. OPISKELIJAN VELVOLLISUUDET Lain ammatillisesta koulutuksesta mukaan opiskelijan tulee osallistua opetukseen, jollei hänelle ole myönnetty siitä vapautusta (Laki 630/98, 34 ). OPISKELUAIKA Opiskelijan tulee suorittaa opintonsa enintään yhtä vuotta opintojen laajuudeksi määriteltyä aikaa pidemmässä ajassa, jollei opiskelijalle perustellusta syystä myönnetä opiskelulle jatkoaikaa. Opiskelija, joka ei ole suorittanut opintojaan 1 momentissa mainitussa ajassa, katsotaan eronneeksi. Eronneeksi katsotaan myös sellainen opiskelija, joka pätevää syytä ilmoittamatta on poissa opetuksesta, jos on ilmeistä, ettei hänen tarkoituksenaan ole jatkaa opintoja (Laki 630/98, 31 ). LÄSNÄOLO JA MAHDOLLISET POISSAOLOT Opiskelijan läsnäoloa seurataan sähköisesti Wilma-sovelluksella. Tee Wilmassa poissaoloanomus opettajalle ennakkoon tiedossa olevista poissaoloistasi ja sovi opintojen korvauksesta. - Muutaman tunnin ja korkeintaan 2 päivän poissaolon myöntää opettaja. - Yli 2 päivän poissaolon myöntää ryhmänohjaaja. - Yli viikon poissaolon myöntää koulutusjohtaja. Ennalta arvaamattoman poissaolon sattuessa ota välittömästi yhteyttä opettajaan ja tee Wilmassa kirjallinen poissaoloselvitys opettajalle. Poissaoloksi ei lueta - käyntejä esimerkiksi opinto-ohjaajan, kuraattorin, opiskelijaterveydenhoitajan, lääkärin tai koulupsykologin luona - osallistumista oppilaitoksen edustus- ja kehittämistehtäviin - ennalta sovittuun opiskelijakunnan toimintaan tai tuutorin tehtäviin osallistumista - kutsuntoihin liittyviä poissaoloja. LÄSNÄOLON SEURANTA Opettajat merkitsevät poissaolot välittömästi Wilma-järjestelmään. Alle 18-vuotiaiden opiskelijoiden huoltajat saavat Wilma-tunnukset opintojen alussa ja he voivat näin seurata Wilmaan kirjattuja läsnä- ja poissaolotietoja.

9 Ryhmänohjaaja seuraa opiskelijoiden läsnäoloa. Hän ottaa yhteyttä sinuun ja mikäli olet alle 18-vuotias, myös huoltajaasi, jos poissaoloja kertyy paljon ja opintomenestyksesi on sen vuoksi heikkoa. Yli 30 tunnin selvittämättömistä poissaoloista tiedotetaan myös opintoohjaajalle, yli 60 tunnin poissaoloista alasi koulutuspäällikölle ja yli 100 tunnin poissaoloista rehtorille. Läsnäoloasi ja opintojen etenemistä tuetaan ja edistetään ohjauskeskusteluilla ja yhteistyöllä alle 18-vuotiaan huoltajien kanssa. Selvittämättömistä runsaista poissaoloista voi myös saada kirjallisen varoituksen tai opiskelija voidaan määräaikaisesti erottaa oppilaitoksesta. TYÖTURVALLISUUS JA VAKUUTUKSET Opiskelu edellyttää sinulta hyvää työkykyä. Jotta opiskelusi sujuisi mutkattomasti ja keskeytyksittä, odotamme sinun toimivan terveyttä ja turvallisuutta edistävällä tavalla sekä koulussa että koulumatkalla. Sinut on vakuutettu tapaturman varalta kaikessa opetussuunnitelman mukaisessa toiminnassa ja siihen välittömästi liittyvillä matkoilla. Vakuutusturvan piiriin kuuluvat siten koulupäiväsi koulumatkoineen ja työssäoppiminen Sataedun ulkopuolisilla työpaikoilla. Vahingon sattuessa sinun on tehtävä tapaturmailmoitus. Vakuutusasiat hoidetaan opintotoimistossa. Vakuutus kattaa työssäoppimisen EU:n alueella, mutta ei matkatavaroita tai vapaa-ajan viettoa. EU:n ulkopuolella tapahtuvasta opiskelusta sovitaan erikseen oppilaitoksen kanssa. OPINTOJEN ARVIOINTI Arvioinnit antavat tietoa osaamisestasi itsellesi, huoltajillesi, opettajillesi, oppilaitokselle, työnantajille ja jatko-opintoihin pyrkimistä varten. Osaamisesi syvenee ja laajenee koko koulutuksen ajan. Arvioinnissa oppimistasi arvioidaan kokonaisuutena painottaen opintojen loppuvaiheen osaamistasi. Sinulla on oikeus saada tietoa arviointiperusteista. Oppimisen arviointi Jokaisen tutkinnon osan alussa sinulle selvitetään sen keskeiset sisällöt, tavoitteet, työskentelytavat ja arvioinnin perusteet. Oppimisesi etenemistä arvioidaan koko tutkinnon osan suorittamisen ajan suullisesti ja kirjallisesti. Tavoitteena on, että tiedät, mitä osaat ja mitä sinun on vielä opittava. Arvioinnin perusteella tehdään tarvittaessa muutoksia opetukseesi ja oppimisesi tukemiseen.

10 Oppimisen arviointi kirjataan opintojaksoittain S1, S2 tai S3 merkinnällä. Merkintä tarkoittaa, että olet oppinut riittävästi edetäksesi tältä osin ammattiosaamisen näyttöön. Jos et ole saavuttanut vähintään S1 tasoa oppimisessasi, opintokortissa on merkintä SK (suoritus kesken). Osaamisen arviointi Tutkinnon osien ammattitaito arvioidaan ammattiosaamisen näytöllä tai muulla osaamisen arvioinnilla. Osaamistasi verrataan valtakunnallisten opetussuunnitelmien vaatimustasoihin ja kriteereihin. Tutkintotodistuksen arvosanat annetaan kaikista tutkinnon perusteiden mukaisista tutkinnon osista arviointiasteikolla: kiitettävä K3, hyvä H2 ja tyydyttävä T1. Vain vapaasti valittavat tutkinnon osat voidaan arvioida suoritettu S-merkinnällä. Opintosuoritustesi ja osaamisesi arvioinnista päättää opetuksesta vastaava opettaja tai opettajat yhdessä. Työssäoppimisesi arvioinnista päättävät opetuksesta vastaava opettaja ja työnantajan nimeämä henkilö. Opettajalla on velvollisuus arvioida opintojakso kolmen viikon aikana suorituksesta, esimerkiksi tentistä tai tehtävän palautuksesta. Ammattiosaamisen näytöt Ammattiosaamisen näyttö on koulutuksen järjestäjän ja työelämän yhdessä suunnittelema ja toteuttama työtilanne tai työprosessi. Ammattiosaamisen näytössä osoitat, miten hyvin olet saavuttanut ammatillisten tutkinnon osien ammattitaitovaatimukset. Osoitat osaamisesi tekemällä käytännön työtehtäviä mahdollisimman aidoissa työtilanteissa. Ammatilliseen perustutkintoon johtavassa koulutuksessa ammattiosaamisen näytöt ovat osa koulutusta ja sijoittuvat koko koulutuksen ajalle. Muita osaamisen arvioinnin menetelmiä ovat esimerkiksi työtehtävät, kirjalliset tehtävät, kokeet ja portfolio. Arviointimenetelmistä päättää koulutuksen järjestäjä. Arvioinnin oikaisu Jos olet tyytymätön arviointiin, voit pyytää siihen oikaisua arviointipäätöksen tehneeltä henkilöltä. Suullinen tai kirjallinen oikaisupyyntö on tehtävä 14 päivän kuluessa siitä ajankohdasta, jolloin sinulla on ollut tilaisuus saada arvioinnin tulokset sekä arviointiperusteet tietoosi. Oikaisupyyntö ja sen perustelut kirjataan. Päätös oikaisupyyntöön annetaan kolmen viikon kuluessa sen jättämisestä. Jos olet tyytymätön arvioinnin oikaisupäätökseen, voit hakea oikaisua ammattiosaamisen toimikunnalta. Kirjallinen oikaisu on tehtävä 14 päivän kuluessa siitä, kun olet saanut tiedon päätöksestä. Toimielin voi velvoittaa suorittamaan uuden arvioinnin. Toimielimen päätöksestä ei voi valittaa.

11 TUKEA OPINTOJEN SUORITTAMISEEN Tukiopetus Voit pyytää opettajaltasi tukiopetusta, jos olet esimerkiksi sairauden tai muun syyn vuoksi jäänyt tilapäisesti jälkeen opinnoistasi tai oppimisvaikeuksiesi takia opintojen eteneminen hidastuu. Ohjattu opintorästien suorittaminen Eri toimipaikoissa järjestetään niin sanottua pajatoimintaa, joissa opiskelijat voivat suorittaa rästiin jääneitä opintojaan. Pajassa voit tehdä ohjatusti esimerkiksi kirjallisia tehtäviä, kokeita, tutkintotilaisuuden toteuttamissuunnitelmia, ammattiosaamisen näytön suunnitelmia sekä opinnäytetyötä. Lisätietoja saat opinto-ohjaajaltasi. Ammatillinen erityisopetus Erityisopetus on tarkoitettu sinulle, joka tarvitset erityisiä opetusjärjestelyjä tai opiskelijahuoltopalveluja oppimisvaikeuksiesi, sairautesi, vammaisuutesi tai muun syyn vuoksi. Opetuksessa keskitytään vahvojen osaamisalueidesi tukemiseen, jotta voisit siirtyä työelämään osaamistasi vastaaviin tehtäviin. HOJKS Erityisopetusta tarvitsevalle opiskelijalle laaditaan aina HOJKS, henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma. HOJKSiin kirjataan tarvitsemasi tuki- ja kuntoutustoimet, erityisen tuen suunnitelma ja toteuttaminen. Mikäli ammattitaitovaatimuksiasi on mukautettu, henkilökohtaiseen opetuksen järjestämistä koskevaan suunnitelmaan sisältyy henkilökohtainen opetussuunnitelma, jossa määritellään yksilölliset oppimisen tavoitteesi. Ne perustuvat opiskelemasi tutkinnon perusteisiin. Lisätietoa: Harjavalta Sanna Kenttä, puh Kankaanpää Helena Sävilammi, puh Kokemäki Sari Vieno, puh Nakkila Outi Kaski, puh Ulvila Mikko Knuuttila, puh

12 OPISKELIJAPALVELUT Opiskelijapalvelut tukevat ja edistävät hyvinvointiasi, oppimaan oppimistasi ja opintojesi etenemistä ajallaan. OPINTO-OHJAUS Opinto-ohjaus on tiedotusta, neuvontaa ja ohjausta. Opinto-ohjaaja vastaa opintoohjauksesta. Lähin yhteyshenkilösi ja ohjaajasi opiskeluasioissa on ryhmänohjaaja. Lisäksi opettajat ohjaavat sinua kehittämään opiskelutaitojasi ja löytämään omat vahvuutesi. Sinulla on oikeus saada henkilökohtaista ohjausta opinnoissasi. Opinto-ohjaaja tukee ja ohjaa sinua mm. - yksilöllisiin koulutus- ja urapolkuihin kiinnostuksesi, työmahdollisuutesi ja jatkoopintosi huomioiden - tavoitteidesi saavuttamisessa ja opiskelusi esteiden poistamisessa - huomiomailla erityisen tuen ja tukipalvelujen tarpeesi. Ryhmänohjaaja - perehdyttää sinut opiskelukäytäntöihin, tiedottaa ajankohtaisista asioista ja vastaa ammatillisesta ohjauksestasi yhdessä muiden opettajien kanssa - vastaa henkilökohtaisen opiskelusuunnitelmasi HOPSin ja tarvittaessa henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskevan suunnitelmasi HOJKSin tekemisestä ja päivittämisestä kanssasi - seuraa opintojesi etenemistä sekä läsnäoloasi opetuksessa - on tarvittaessa yhteydessä huoltajaasi. Opinto-ohjaajat toimipaikoittain Harjavalta Piia Lahti, puh Kankaanpää Kaisa Kallio, puh Kokemäki Johanna Rantalainen, puh Nakkila Aira Luttinen, puh Ulvila Minna Takkunen, puh OPISKELUHUOLTO Opiskeluhuollon henkilöstö tukee opintojasi ja tarvittaessa auttaa tunnistamaan, lieventämään ja poistamaan opiskelusi esteitä. Opiskeluhuolto sisältää oppilaitoksen omien ohjaus- ja tukipalveluiden lisäksi opiskeluterveydenhoitajan palvelut sekä kuraattori-

13 ja psykologipalvelut. Sinulla on oikeus henkilökohtaiseen opiskeluhuoltoon. Teemme yhteistyötä huoltajasi ja tarvittaessa myös muiden yhteistyötahojen kanssa Opiskeluhuollon tehtävänä on edistää opiskelijoiden ja oppilaitosyhteisön hyvinvointia sekä kotien ja oppilaitoksen välistä yhteistyötä. OPISKELUTERVEYDENHOITO Opiskeluterveydenhuolto tukee, edistää ja seuraa hyvinvointiasi ja terveyttäsi. Opiskeluterveydenhoitajan palvelut ja vastaanotto on järjestetty kaikissa toimipaikoissamme. Opiskeluterveydenhoitaja ohjaa sinut tarvittaessa lääkärin tai hammaslääkärin vastaanotolle sekä muihin terveydenhuollon palveluihin. Opiskeluterveydenhoitajat toimipaikoittain Harjavalta Ritva Virtanen, puh maanantai ja keskiviikko klo 8 16 perjantai klo 8 14 Kankaanpää Eija Hietikko ja Pia Rajala puh joka päivä ilman ajanvarausta klo ja puhelinajat klo ja Muuna aikana ajanvarauksella. Kokemäki Taru Simula, puh tiistai ja torstai klo 8 16 perjantai klo puhelinaika ma-pe klo 8 9 Nakkila Ritva Virtanen, puh tiistai ja torstai klo 8 16 Ulvila Sanna Fallström, puh tiistai ja keskiviikko klo 8 15 KURAATTORI Kuraattori tukee ja turvaa koulunkäyntisi sosiaalisia edellytyksiä. Kuraattoriin voit ottaa yhteyttä, kun opiskelumotivaatio on kadoksissa. Yhteinen keskustelu auttaa selkeyttämään ajatuksia. Kaikki keskustelut ovat luottamuksellisia. Kuraattori - toimii tukenasi ja kuuntelijanasi yllättävissä ja vaikeissa tilanteissa

14 - neuvoo ja ohjaa sinua sosiaalipalveluihin liittyvissä asioissa - toimii sovittelijana erilaisissa ristiriitatilanteissa - tukee opiskelutaitojesi kehittymistä ja on tarvittaessa mukana opintoihisi liittyvissä palavereissa - ohjaa tarvittaessa psykologin palveluihin - pyytää tarvittaessa tueksesi muita asiantuntijoita ja viranomaisia Kuraattorit toimipaikoittain Kankaanpää Raili Mustaniemi, puh Harjavalta ja Kokemäki Kati Lehtotie, puh Nakkila ja Ulvila Kirsi Mäkipere, puh OPISKELIJATUUTORIT Opiskelijatuutorit auttavat sinua erityisesti opiskelun alkuvaiheessa. Heiltä saat opiskelua helpottavia käytännön neuvoja. Tuutorit toimivat myös vieraiden ja perusopetusryhmien oppaina sekä markkinoivat Sataedua eri tapahtumissa. Tuutorit koulutetaan tehtäviinsä ja heidän on mahdollista saada toiminnastaan suoritus vapaasti valittaviin opintoihin. Jos olet kiinnostunut tuutorina toimimisesta, kysy lisätietoa tuutoreilta ja opinto-ohjaajalta. OPINTOTOIMISTON PALVELUT Jokaisessa toimipaikassamme on opintotoimisto, jossa voit hoitaa opintoihisi liittyviä asioita opintosihteerin kanssa. Opintosihteeri neuvoo sinua opintososiaalisten etuuksien, mm. opinto- ja koulumatkatuen hakemisessa. Opintosihteeriltä saat opiskeluun liittyviä todistuksia ja asiakirjoja, esim. virallisen opintokortin tai opiskelutodistuksen. Sujuvan palvelun takaamiseksi, ilmoitathan muuttuneet yhteystietosi mahdollisimman pikaisesti opintotoimistoon. Opintotoimistot toimipaikoittain Harjavalta Opintotoimisto sijaitsee hallintokäytävällä 2. kerroksessa. Opintosihteeri Saija Kuusisto, puh Aukioloajat: klo 9 11, klo Joka kuukauden 1. tiistai klo 17 asti. Aukioloajat:

15 maanantai - torstai klo 8 11, klo perjantaisin klo 8 11, klo Joka kuukauden 1. tiistai klo 17 asti. Kankaanpää Kuninkaanlähteenkadun opintotoimisto sijaitsee päärakennuksen 1. kerroksessa. Opintosihteeri Satu Maljanen, puh , sosiaali- ja terveysalan opintosihteeri Aulikki Ytterkodes, puh Aukioloajat: klo 9 11 ja klo Kokemäki Opintotoimisto sijaitsee päärakennuksen 2. kerroksessa. Opintosihteeri Tiina Mäenpää, puh Aukioloajat: klo , klo , klo Nakkila Opintotoimisto sijaitsee Pakkalan aulassa, Pakkalantie 3. Opintosihteeri Sirpa Levomaa, puh Aukioloajat: klo 9 13 Ulvila Opintotoimisto sijaitsee päärakennuksen 2. kerroksessa. Opintosihteeri Päivi Malmi, puh Aukioloajat: klo , klo , klo OPISKELIJAKORTIT Sakki ry:n opiskelijakortti Voit hankkia Ammattiin Opiskelevat SAKKI ry:n opiskelijakortin. Alennuksiin oikeuttavalla SAKKI-kortilla saat mm. Matkahuollon ja VR:n opiskelijoille myöntämät valtakunnalliset matkustusedut. Opintotoimistosta saatavassa hakemuslomakkeessa on lisätietoja jäseneduista. SAKKI ry:n jäsenmaksu määräytyy sen mukaan, kuinka moneksi vuodeksi jäseneksi liitytään. Ajankohtaiset jäsenmaksutiedot ja muuta lisätietoa: Matkahuollon ja VR:n opiskelijakortti Matkahuollon ja VR:n yhteistä opiskelijakorttia varten tarvitset passikuvan sekä opiskelijatodistuksen, jonka saat maksutta opintotoimistosta. Opiskelijakorttiin sinun tulee

16 vuosittain hankkia uusi lukukausi- tai lukuvuositarra. Opiskelija-alennukset ja muuta lisätietoa: OPISKELIJAKUNTATOIMINTA Kaikissa Sataedun toimipaikoissa opiskelijakuntaa edustaa opiskelijakunnan hallitus. Hallitukseen valitaan jokaiselta opintoalalta edustaja ja tälle varaedustaja. Opiskelijakunnan hallituksen tehtävänä on edistää opiskelijoiden viihtyvyyttä, yhteistoimintaa ja opiskelua sekä osallistua koulutuksen kehittämiseen tekemällä esityksiä ja antamalla lausuntoja koulutusta koskevissa asioissa. Opinto-ohjaaja kutsuu koolle ensimmäisen opiskelijakunnan hallituksen kokouksen, jossa hallitus valitsee puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan sekä sihteerin. Opiskelijakunnan hallituksen kokoonpano on nähtävissä oppilaitoksen ilmoitustauluilla. Toimipaikkojen opiskelijakunnan hallitusten puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat muodostavat Sataedun yhteisen opiskelijakunnan hallituksen. Yhteisen hallituksen tehtävänä on edistää Sataedun toimipaikkojen opiskelijakuntien yhteistyötä, valvoa ammatillisesta koulutuksesta säädetyn lain (630/98) toteutumista, ajaa opiskelijakuntien etuja sekä edustaa opiskelijakuntia erilaisissa toimielimissä ja yhteistyöryhmissä.

17 TIETOHALLINTO JA TIEDONKULKU Käyttäjätunnus Sataedun atk-verkkoon Sinulle annetaan opiskeluajaksi käyttäjätunnus Sataedun atk-verkkoon. Pääset kirjautumaan sillä Sataedun verkkoon ja voit käyttää työhakemistoa, Moodlea, Wilmaa ja sähköpostia opiskelusi aikana. Wilma Wilma on opiskelijahallinto-ohjelman www-liittymä, jonka kautta voit tarkastella opintosuorituksiasi ja läsnäolotietojasi sekä olla yhteydessä opettajiin. Wilma on myös kanava sinun, kodin ja koulun väliseen viestintään. Ryhmänohjaajat seuraavat Wilman avulla läsnäoloasi koulutuksessa ja pitävät tarvittaessa yhteyttä huoltajaasi. Jos olet alle 18-vuotias, huoltajasi saa tunnuksen Wilmaan ja voi näin seurata koulunkäyntiäsi ja opintojesi etenemistä. Osoite Wilmaan on https://wilma.sataedu.fi/ Opiskelijan sähköposti Oppilaitos lähettää opiskelijoille tiedotteita vain Voit halutessasi itse kääntää Sataedun sähköpostin omaan henkilökohtaiseen sähköpostiisi. Osoite sähköpostiin on https://posti.sataedu.fi. Sataedun sähköpostin kääntöohje omaan sähköpostiin - mene - valitse Sisään uuteen webmailiin - valitse ikkunan oikeasta yläkulmasta Omat asetukset - valitse avautuvasta ikkunasta Suodattimet -välilehti - valitse vasemmalta Lisää suodatin -kuvake - anna suodattimelle nimi Siirto - valitse Saapuva sähköposti -riviltä Kaikki viestit - valitse Suorita seuraavat tapahtumat -riviltä Uudelleen ohjaa viestit - kirjoita sen perässä olevaan ruutuun osoite, johon haluat postien siirtyvän - paina tallenna Moodle Opiskelijat perehdytetään heti opintojen alussa opiskelun tukena käytettävään Moodleverkko-oppimisympäristöön. Moodlea käytetään tehtävien palautuksessa, työssäoppimisen ohjauksessa ja sosiaalisen median tavoin erilaisissa keskusteluissa. Joitain kursseja voi suorittaa Moodlessa verkko-opintoina. Moodlesta löytyy paljon opintojen kulkuun, jatko-opintoihin ja työelämään liittyvää ohjeistusta. Facebook Sataedu on myös Facebookissa. Voit liittyä tykkääjien joukkoon osoitteessa Satedun Facebook-sivu on julkinen, eli voit seurata Sataedun kuulumisia, vaikket itse olisikaan kirjautuneena Facebookissa. Myös opintoohjaajat tiedottavat ja kertovat koulun tapahtumista omilla oposivuillaan Facebookissa.

18 Sataedulla on myös virallisen Facebook sivuston lisäksi yhteisösivustoja, joiden tykkääjäksi kannattaa liittyä. Sataedun yhteisöjä ovat mm. facebook.com/salongit facebook.com/suutarit facebook.com/ravintolaruukku facebook.com/ravintolahovi facebook.com/vaatetusala Sataedun tapahtumia voit seurata myös Twitterissä

19 KILPAILUTOIMINTAA Taitaja2015 SM-kilpailu Taitaja2015 Ammattitaidon SM-kilpailu järjestetään Turussa Taitaja on Suomen suurin ammatillisen koulutuksen vuosittainen tapahtuma, jossa liki 450 nuorta 40 eri alalta kilpailee oman lajinsa Suomen mestaruudesta. Kilpailuun voivat osallistua kaikki kilpailuvuonna 20 vuotta täyttävät tai nuoremmat ammatillisessa peruskoulutuksessa oppilaitoksessa tai oppisopimuksella opiskelevat. Kilpailija voi osallistua Taitaja-kilpailuun useamman kerran. Jos olet kiinnostunut valmentautumaan ja osallistumaan Taitaja-kilpailuun, kysy lisää oman alasi opettajalta. Lisätietoa osoitteesta TaitajaPLUS-ammattitaitokilpailut Taitaja-kisojen yhteydessä järjestetään erityistä tukea tarvitsevien TaitajaPLUSammattitaitokilpailut. Osallistumisen edellytyksenä on kilpailijalle tehty HOJKS eli henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma. Lisätietoa osoitteesta SAKUstars kilpailu SAKUstars kilpailu järjestetään Oulussa SAKUstars on kulttuurikilpailu kaikille ammattiin opiskeleville. Kilpailijat voivat esiintyä, saada palautetta tuomareilta ja seurata muiden kilpailijoiden esityksiä. Vuosittaisissa SAKUstars -kilpailuissa on sarjoja sekä lähetettäville että paikanpäällä tehtäville töille tai suorituksille. Osallistujat voivat olla aloittelijoita, harrastajia tai taiteen alan opiskelijoita. Lisätietoja kilpailusta Kilpailut järjestävä SAKU ry on Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto. Sataedun opiskelijana sinulla on mahdollisuus osallistua myös muihin SAKU ry:n järjestämiin tapahtumiin. SAKU ry:n opiskelijatoiminnassa on tarjolla monipuolinen kattaus liikuntaa ja kulttuuria, koulutusta harrastustoiminnan tuutoreille sekä työelämään valmistavia leirejä ja kursseja. Lisätietoa osoitteesta

20 OPINTOJEN RAHOITUS JA ASUMINEN Opiskelukustannukset Opetus ja oppilaitoksessa tarjottava päivittäinen ateria ovat sinulle maksuttomia. Maksat itse oppikirjat, opiskeluvälineet, osan työvaatetuksesta ja työturvallisuusvälineistä. Tarkempaa tietoa oman alasi opiskelukustannuksista saat ryhmänohjaajaltasi. Opintotuki Opintotukea ovat 17 vuotta täyttäneille maksettava opintoraha, vuokralla asuville lapsettomille opiskelijoille maksettava asumislisä sekä valtion takaama opintolaina. - Opintoraha on verollista tuloa, jonka suuruus määräytyy hakijan iän, asumistavan ja perhesuhteiden mukaan. Vanhempien tulot ja omat tulot voivat vaikuttaa opintorahan suuruuteen. - Asumislisä on verotonta tuloa. Voit saada asumislisää enintään 80 prosenttia vuokrasopimuksessa mainituista hyväksyttävistä asumismenoistasi. Asumislisää ei myönnetä, jos sinulla on mahdollisuus asua oppilaitoksen maksuttomassa asuntolassa, eikä sinulla ole erityistä syytä kieltäytyä asuntolapaikasta. - Opintolaina on valtion takaama laina, joka pitää maksaa takaisin. Opintolainan valtiontakauksen suuruus riippuu iästäsi ja oppilaitoksestasi. Lisätietoa Hae opintotuki verkossa: Koulumatkatuki Koulumatkatukea saat, jos olet päätoiminen opiskelija, käytät julkista liikennevälinettä koulupäivittäin ja koulumatkasi ylittää yhteen suuntaan laskettuna 10 kilometriä. Omavastuusi on 43 euroa kuukaudessa (v. 2014). Koulumatkatukea sinun on haettava erikseen joka lukuvuodeksi. Hakemuksen saat opintotoimistosta tai ASUMINEN Kankaanpää Oppilaitoksen alueella on oma 55 hengen asuntola, jossa asutaan vain koulupäivinä. Asuminen on maksutonta. Ennen muuttoa maksettava takuumaksu on 90 euroa. Asuntolassa on yhden ja kahden hengen huoneita, joissa on oma tai jaettu solukeittiö. Asuntolanhoitaja auttaa opiskelijoita asumiseen liittyvissä asioissa sekä vastaa yleisestä järjestyksestä ja järjestyssääntöjen noudattamisesta. Asuntolaan haetaan opintotoimistosta tai asuntolanhoitajalta saatavalla hakulomakkeella. Lukuvuoden aikana mahdollisesti vapautuvia huoneita voit tiedustella suoraan asuntolasta.

SALON SEUDUN AMMATTIOPISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ

SALON SEUDUN AMMATTIOPISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ SALON SEUDUN AMMATTIOPISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ Hallitus 3.5.2015 64 1 1 Järjestyssäännön tarkoitus Järjestyssääntö luo edellytykset opiskelun kasvatuksellisten ja opetuksellisten tavoitteiden saavuttamiselle

Lisätiedot

Keudan järjestyssääntö Hyväksytty yhtymähallituksessa

Keudan järjestyssääntö Hyväksytty yhtymähallituksessa Keudan järjestyssääntö Hyväksytty yhtymähallituksessa 19.4.2012 Järjestyssääntöjen soveltaminen 1. Järjestyssäännöt on tehty yhteisiksi pelisäännöiksemme, jotka luovat viihtyisyyttä, turvallisuutta ja

Lisätiedot

(Luonnos ) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ

(Luonnos ) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ (Luonnos 19.11.2008) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ Johdanto 1 SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINNON, LÄHIHOITAJA, TAVOITTEET JA TUTKINNON MUODOSTUMINEN 1.1 Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon tavoitteet 1.2 Sosiaali-

Lisätiedot

JÄRJESTYSSÄÄNNÖT. Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia

JÄRJESTYSSÄÄNNÖT. Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia Voimaan 28.8.2014 sisältävät opiskelijan tai harjoittelijan oikeuksia ja velvollisuuksia koskevia määräyksiä, joiden lähtökohtana ovat ammatillisesta

Lisätiedot

SALON SEUDUN AMMATTIOPISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ

SALON SEUDUN AMMATTIOPISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ SALON SEUDUN AMMATTIOPISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ Hallitus 6.9.2016 102 1 1 Järjestyssäännön tarkoitus Järjestyssääntö luo edellytykset opiskelun kasvatuksellisten ja opetuksellisten tavoitteiden saavuttamiselle

Lisätiedot

SORA-SÄÄNNÖKSET JA NÄYTTÖTUTKINNOT

SORA-SÄÄNNÖKSET JA NÄYTTÖTUTKINNOT SORA-SÄÄNNÖKSET JA NÄYTTÖTUTKINNOT Sora-säännösten toimeenpano ammatillisessa koulutuksessa seminaari, Helsinki 25.10.2012 Hallitusneuvos Merja Leinonen merja.leinonen@minedu.fi Muutokset lyhyesti opiskelijaksi

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen M.Lahdenkauppi

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen M.Lahdenkauppi Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 6.2.2013 M.Lahdenkauppi Opiskelijan arvioinnin kokonaisuus perustutkinnon perusteissa arvioinnin tehtävät ja tavoitteet arvioinnista tiedottaminen osaamisen tunnistaminen

Lisätiedot

Arviointisuunnitelma 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa L 630/1998, 13 (muutettu L 787/2014) Arvioinnin opasta.

Arviointisuunnitelma 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa L 630/1998, 13 (muutettu L 787/2014) Arvioinnin opasta. Arviointisuunnitelma Arviointisuunnitelma on osa Raahen Porvari- ja Kauppakoulun 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa Opetushallituksen määräyksiin perustuvien liiketalouden perustutkinnon (Dno

Lisätiedot

Sastamalan oppilaitosten järjestyssäännöt

Sastamalan oppilaitosten järjestyssäännöt Sastamalan oppilaitosten järjestyssäännöt 1. JÄRJESTYSSÄÄNTÖJEN TAVOITE Järjestyssääntöjen tavoitteena on fyysisesti, psyykkisesti ja sosiaalisesti turvallinen, viihtyisä sekä oppimisen kannalta tuloksellinen

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu

Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Ammatilliset tutkinnot Yhteensä yli 350 kpl erilaisia tutkintoja

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 2011 Opiskelijan arvioinnin kokonaisuus uusissa perustutkinnon perusteissa arvioinnin tehtävät ja tavoitteet arvioinnista tiedottaminen osaamisen tunnistaminen

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Työssäoppiminen laissa (630/1998)ja asetuksessa (811/1998) koulutuksesta

Lisätiedot

Mikä on AV-viestinnän koulutuspäällikön nimi ja puhelinnumero Koulutuspäälikkö on Jaana Vestergren ja puh

Mikä on AV-viestinnän koulutuspäällikön nimi ja puhelinnumero Koulutuspäälikkö on Jaana Vestergren ja puh Koska alkaa kolmas jakso? Kolmas jakso alkaa 9.1.2017 Mikä on AV-viestinnän koulutuspäällikön nimi ja puhelinnumero Koulutuspäälikkö on Jaana Vestergren ja puh. 040 3340995 Kuka on AV-viestinnän opo? OPO

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Suunnittelun lähtökohdat Suunnittelun pohjana aina voimassa oleva

Lisätiedot

Kelan etuudet aikuisopiskelijalle. Nina Similä 28.8.2012

Kelan etuudet aikuisopiskelijalle. Nina Similä 28.8.2012 Kelan etuudet aikuisopiskelijalle Nina Similä 28.8.2012 Opintotuki Aikuisopiskelija voi hakea Kelasta opintotukea, jos hänen opintojaan ei tueta muun lain perusteella. Ensin kannattaa selvittää oikeudet

Lisätiedot

Koulutustarjonta 2014. Opintopolku.fi -hakupalvelu

Koulutustarjonta 2014. Opintopolku.fi -hakupalvelu Koulutustarjonta 2014 Opintopolku.fi -hakupalvelu Muutoksia yhteishaussa Valintaperusteet Pisteytys muuttunut aiemmasta käytännöstä Harkintaan perustuva valinta Aiemmin joustava valinta Pääsy- ja soveltuvuuskokeet

Lisätiedot

Opiskelijan arvioinnin muutokset ja osaamisen tunnustaminen siirtymävaiheessa M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE

Opiskelijan arvioinnin muutokset ja osaamisen tunnustaminen siirtymävaiheessa M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Opiskelijan arvioinnin muutokset ja osaamisen tunnustaminen siirtymävaiheessa 12.2.2015 M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Oppimisen arviointi Oppimista arvioidaan antamalla opiskelijalle suullista tai

Lisätiedot

Raamit ja tuki henkilökohtaistamiseen. (työpaja 4) Oulu Ammatillisen koulutuksen reformi kohti uusia toimintatapoja

Raamit ja tuki henkilökohtaistamiseen. (työpaja 4) Oulu Ammatillisen koulutuksen reformi kohti uusia toimintatapoja Raamit ja tuki henkilökohtaistamiseen (työpaja 4) Ammatillisen koulutuksen reformi kohti uusia toimintatapoja Oulu 27.9.2017 Keskeiset käsitteet Henkilökohtaistaminen = toiminta, jossa tunnistetaan ja

Lisätiedot

TUTKINNON PERUSTEET MUUTTUVAT KAIKILLA OPISKELIJOILLA

TUTKINNON PERUSTEET MUUTTUVAT KAIKILLA OPISKELIJOILLA TIEDOTE 1(5) TUTKINNON PERUSTEET MUUTTUVAT KAIKILLA OPISKELIJOILLA 1.8.2015 Tutkinnon perusteet muuttuvat valtakunnallisesti syksyllä 2015, ja kaikki oppilaitoksen opiskelijat siirtyvät suorittamaan tutkintonsa

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 5.2.2015 M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Osaamisen tunnistaminen Aikaisemmin hankittua osaamista verrataan perustutkinnon perusteissa määriteltyihin ammattitaitovaatimuksiin

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen reformi

Ammatillisen koulutuksen reformi Ammatillisen koulutuksen reformi Laki ammatillisesta koulutuksesta hyväksyttiin eduskunnassa 30.6.2017 Keskeiset muutokset Uusi laki ammatillisesta koulutuksesta voimaan 1.1.2018 Yksi näyttöön perustuva

Lisätiedot

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat HIUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEET AMMATILLISEN TUTKINNON OSAN MUODOSTUMINEN JA TUTKINNON OSIEN VALINNAISUUS 12.12.2008 Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen asialla Tutkinnon

Lisätiedot

TIE NÄYTTÖTUTKINTOON

TIE NÄYTTÖTUTKINTOON TIE NÄYTTÖTUTKINTOON Käytännönläheinen opiskelijan opas Porvoon Kauppaoppilaitos Yrityspalvelu Företagsservice Opistokuja 1, 06100 Porvoo www.pkol.fi 019-5740700 yp@ pkol.fi 1 Opas on tarkoitettu opiskelemaan

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttö Ammatillisiin perustutkintoihin on liitetty ammattiosaamisen näytöt osaksi opiskelijan arviointia

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov

Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov Anu Hultqvist OSAO, Koulutuspäällikkö TtM, Työelämäpedagogi, NTM Perustutkintojen tutkinnonperusteiden uudistuminen ja ammatillisen

Lisätiedot

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEET AMMATILLISEN TUTKINNON OSAN MUODOSTUMINEN JA TUTKINNON OSIEN VALINNAISUUS 19.11.2008 Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen

Lisätiedot

Opiskelijan arviointi liiketalouden perustutkinnossa Työpaja

Opiskelijan arviointi liiketalouden perustutkinnossa Työpaja Opiskelijan arviointi liiketalouden perustutkinnossa Työpaja 30.1.2013 Arvioinnin opas Arvioinnin suunnittelu Arvioinnista tiedottaminen Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Oppimisen arviointi Osaamisen

Lisätiedot

OPISKELIJAN ARVIOINNIN KOKONAISUUS Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

OPISKELIJAN ARVIOINNIN KOKONAISUUS Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen OPISKELIJAN ARVIOINNIN KOKONAISUUS Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 11.11.2009 Osaamisen tunnistaminen selvitetään ennen kyseisten opintojen alkamista, mitä ja millaista osaamista opiskelijalla

Lisätiedot

Opiskelijan arvioinnin muutokset ja osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen periaatteet ja arvosanojen muuntaminen

Opiskelijan arvioinnin muutokset ja osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen periaatteet ja arvosanojen muuntaminen Opiskelijan arvioinnin muutokset ja osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen periaatteet ja arvosanojen muuntaminen 19.3.2015 Messukeskus Aira Rajamäki, opetusneuvos Ammatillinen peruskoulutus Oppimisen

Lisätiedot

Ammatillinen koulutus

Ammatillinen koulutus Ammatillinen koulutus pähkinänkuoressa AMMA projekti, 2005. Ammatillinen koulutus maahanmuuttajille. YLIOPISTOT 4-7 vuotta Suomen koulutusjärjestelmä AMMATTIKORKEA- KOULUT, 4 vuotta Suomessa kaikki käyvät

Lisätiedot

Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma

Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma 19.3.2009 Pirkko Laurila Osaamisen ja sivistyksen asialla Tutkinnon perusteiden ja koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelman hierarkia Laki ja asetukset Ammatillisen

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt

Ammattiosaamisen näytöt Työpaikkaohjaaja kouluttajakoulutus Veijo Kykkänen Ammattiosaamisen näytöt Ammattiosaamisen näytöt ovat ammatillisten perustutkintojen opetussuunnitelmaperusteisessa koulutuksessa osa opiskelijan arviointia.

Lisätiedot

Oppisopimuskoulutus. Tekemällä oppii

Oppisopimuskoulutus. Tekemällä oppii Oppisopimuskoulutus Tekemällä oppii Sopii kuin nakutettu Perustietoa oppisopimuksesta Oppisopimus on käytännöllinen tapa kouluttautua ja kouluttaa yritykseen ammattitaitoista henkilöstöä sekä kehittää

Lisätiedot

Järjestyssääntöjen soveltaminen Kontiolahden kunnassa

Järjestyssääntöjen soveltaminen Kontiolahden kunnassa 1 (5) Kasvatus- ja koulutuslautakunta 28.10.2015 KONTIOLAHDEN KUNNAN PERUSOPETUKSEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Järjestyssääntöjen tehtävänä on luoda perusta koulutyön kasvatuksellisten ja opetuksellisten tavoitteiden

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 12.12.2008 Elisabet Kinnunen ja Anne Huhtala Osaamisen ja sivistyksen asialla LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ Johdanto

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 16 päivänä elokuuta 2011. 951/2011 Laki. ammatillisesta koulutuksesta annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 16 päivänä elokuuta 2011. 951/2011 Laki. ammatillisesta koulutuksesta annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 16 päivänä elokuuta 2011 951/2011 Laki ammatillisesta koulutuksesta annetun lain muuttamisesta Annettu Naantalissa 12 päivänä elokuuta 2011 Eduskunnan päätöksen

Lisätiedot

Sisältö Mitä muuta merkitään?

Sisältö Mitä muuta merkitään? HOKSin rakenne Asetuksen (673/2017, 9 ) kohta Koulutuksen järjestäjä merkitsee opiskelijan henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaan ainakin seuraavat tiedot: 1) suoritettava tutkinto tai valmentava

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 25 päivänä maaliskuuta /2015 Laki. ammatillisesta peruskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 25 päivänä maaliskuuta /2015 Laki. ammatillisesta peruskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 25 päivänä maaliskuuta 2015 246/2015 Laki ammatillisesta peruskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 20 päivänä maaliskuuta 2015 Eduskunnan

Lisätiedot

Asuntolan järjestyssäännöt

Asuntolan järjestyssäännöt Asuntolan järjestyssäännöt Koulutuksen järjestäjä on päättänyt näistä järjestyssäännöistä 26.1.2016 ja ne ovat voimassa 1.2.2016 alkaen toistaiseksi. Järjestyssääntöjen valmisteluvaiheessa on kuultu sekä

Lisätiedot

Oppimisen aikainen arviointi Osallistumistodistukset

Oppimisen aikainen arviointi Osallistumistodistukset Oppimisen aikainen arviointi Osallistumistodistukset Markku Kokkonen Opetushallitus 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi L ammatillisesta aikuiskoulutuksesta (631/1998,

Lisätiedot

Axxell Utbildning Ab. Opiskelu aikuisena

Axxell Utbildning Ab. Opiskelu aikuisena Axxell Utbildning Ab Opiskelu aikuisena 1. YLEISTÄ VALMISTAVASTA KOULUTUKSESTA JA NÄYTTÖTUTKINNOISTA Näyttötutkintojärjestelmä perustuu läheiseen yhteistyöhön työelämän kanssa ja tarjoaa etenkin aikuisille

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 24.11.2008 Annamaija Aro ja Hanna Ketonen Osaamisen ja sivistyksen asialla TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

OPISKELIJAN ARVIOINTI

OPISKELIJAN ARVIOINTI OPISKELIJAN ARVIOINTI 26.3.2013 Jyväskylä Opiskelijan arvioinnin kokonaisuus perustutkinnon perusteissa arvioinnin tehtävät ja tavoitteet arvioinnista tiedottaminen osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Lisätiedot

Lukion opetussuunnitelman perusteiden (määräys 60/011/2015) muutoksista johtuvat korjaukset (punaisella uudet tekstit) (07/2016) oppaassa:

Lukion opetussuunnitelman perusteiden (määräys 60/011/2015) muutoksista johtuvat korjaukset (punaisella uudet tekstit) (07/2016) oppaassa: Lukion opetussuunnitelman perusteiden (määräys 60/011/2015) muutoksista johtuvat korjaukset (punaisella uudet tekstit) (07/2016) oppaassa: Arvioinnin opas 2015 (Oppaat ja käsikirjat 2015:11) - s. 18 viimeinen

Lisätiedot

Mikä on näyttötutkinto? Tässä oppaassa on kerrottu lyhyesti ja selkeästi, mitä näyttötutkinto tarkoittaa.

Mikä on näyttötutkinto? Tässä oppaassa on kerrottu lyhyesti ja selkeästi, mitä näyttötutkinto tarkoittaa. Mikä on näyttötutkinto? Tässä oppaassa on kerrottu lyhyesti ja selkeästi, mitä näyttötutkinto tarkoittaa. Aikuisten maahanmuuttajien ammatillisten näyttötutkintojen kehittäminen hyvinvointialalla -hanke

Lisätiedot

Mikä on ammatillinen tutkinto?

Mikä on ammatillinen tutkinto? Mikä on ammatillinen tutkinto? Tässä oppaassa on kerrottu lyhyesti ja selkeästi, mitä ammatillinen tutkinto tarkoittaa. Kainuun ammattiopisto Opintie 3, 87100 Kajaani p. (08) 61 651 www.kao.fi Mikä on

Lisätiedot

LAPIN AMMATTIOPISTO. Opiskelijan opas 2012-2013

LAPIN AMMATTIOPISTO. Opiskelijan opas 2012-2013 LAPIN AMMATTIOPISTO Opiskelijan opas 2012-2013 SISÄLTÖ OPINTOTOIMISTOJEN YHTEYSTIEDOT... 3 Nuorten ammatillinen koulutus... 3 Aikuiskoulutus... 3 LUKUVUODEN AIKATAULUT... 4 Lukuvuoden aloitus- ja päättymispäivämäärät

Lisätiedot

ARVIOINTI ARVIOINNIN OPPAASSA

ARVIOINTI ARVIOINNIN OPPAASSA ARVIOINTI ARVIOINNIN OPPAASSA Ammatillinen peruskoulutus 21.3.2013 Arvioinnin opas, sisältö Luvut A ja B samansisältöisiä: Arvioinnin suunnittelu Arvioinnista tiedottaminen Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Lisätiedot

Tutkinnon perusteista OPSiin, HOPSiin ja HOJKSiin

Tutkinnon perusteista OPSiin, HOPSiin ja HOJKSiin YHDESSÄ Tutkinnon perusteista OPSiin, HOPSiin ja HOJKSiin AMISTO 2.1.2014 Anu Raudasoja HAMK ammatillinen opettajakorkeakoulu 1.1.2014 YHDESSÄ Teemat: 1. Tutkinnon perusteista OPSiin 2. OPSista HOPSiin

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 19.11.2008 Marja Hollo ja Hanna Ketonen Osaamisen ja sivistyksen asialla KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

Opetussuunnitelma alkaen

Opetussuunnitelma alkaen Opetussuunnitelma 1.8.2015 alkaen Ennen 1.8.2015 aloittaneet siirtyvät opiskelemaan 1.8.2015 jälkeen uusien tutkinnon perusteiden mukaan. Muutosta ohjaavat lainsäädäntö ja asetusmuutokset sekä Opetushallituksen

Lisätiedot

Vammaisten valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus opetussuunnitelman perusteiden toimeenpano

Vammaisten valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus opetussuunnitelman perusteiden toimeenpano Vammaisten valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus opetussuunnitelman perusteiden toimeenpano 3. 4.12.2009, Helsinki Liisa Metsola Ammattikoulutuksen kehittäminen-yksikkö Liiisa.metsola@oph.fi Opetussuunnitelman

Lisätiedot

ARVIOIJAKOULUTUS. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja

ARVIOIJAKOULUTUS. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja ARVIOIJAKOULUTUS Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja SISÄLTÖ 1. YLEISTÄ NÄYTTÖTUTKINNOISTA 2. TUTKINTORAKENNE 3. AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN 1. Tutkintotilaisuuden suorittamissuunnitelma

Lisätiedot

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8.

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8. Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille Hyväksytty 1.0/27.8.2009 Johtoryhmä Opetussuunnitelma 2.0/24.06.2010 2 (20) Sisällysluettelo 1 Tietoa Ammattiopisto

Lisätiedot

OPISKELIJAN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET

OPISKELIJAN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET SYKSY 2013 OPISKELIJAN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET (Laki ammatillisesta koulutuksesta 630/1998 muutoksineen, 5 luku) 26 Opiskelijaksi hakeutuminen Opiskelijaksi pyrkivällä on oikeus vapaasti hakeutua haluamaansa

Lisätiedot

Tutkinnon, opetuksen ja arvioinnin tietomalli, luonnos

Tutkinnon, opetuksen ja arvioinnin tietomalli, luonnos , opetuksen ja arvioinnin tietomalli, luonnos OPH Koulutusala Opintoala / Osaamisala Koulutusohjelma Tutkintonimike Koulutuksen järjestäjä & Työelämä Opiskelija & Opettaja Koulutus Hakemus Koulutuksen

Lisätiedot

Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt

Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt Järjestyssääntöjä sovelletaan Jyväskylän ammattiopistossa (Laki ammatillisesta koulutuksesta 630/1998/35 ), johon kuuluvana pidetään opetuksen käytössä olevia

Lisätiedot

Osaamisperusteisuuden edistäminen ammatillisessa koulutuksessa

Osaamisperusteisuuden edistäminen ammatillisessa koulutuksessa Osaamisperusteisuuden edistäminen ammatillisessa koulutuksessa 8.4.2016 Kati Lounema yksikön päällikkö, opetusneuvos, Opetushallitus Säädökset Tutkinnon perusteet Valmentavan koulutuksen perusteet Koulutuksen

Lisätiedot

syksy 2016 Mitä tarkoittaa osaamisen tunnustaminen, OSTU?

syksy 2016 Mitä tarkoittaa osaamisen tunnustaminen, OSTU? syksy 2016 Mitä tarkoittaa, OSTU? Osaamisen tunnistamisessa on kyse siitä, että selvitetään, mitä opiskelija osaa opintoja aloittaessaan. Opettajan velvollisuus on aina ennen uuden tutkinnon osan aloittamista

Lisätiedot

Opintojen yksilöllistäminen ja henkilökohtaistaminen. Verkostoista voimaa -seminaari , Amiedu

Opintojen yksilöllistäminen ja henkilökohtaistaminen. Verkostoista voimaa -seminaari , Amiedu Opintojen yksilöllistäminen ja henkilökohtaistaminen Verkostoista voimaa -seminaari 9.10.2017, Amiedu Sisältö Ammatillisen koulutuksen reformin mukainen henkilökohtaistaminen (Laki 531/2017) Pohdinta ryhmissä

Lisätiedot

Oppimisen aikainen arviointi Näyttötutkinnon suorittajan arviointi. Markku Kokkonen Opetushallitus

Oppimisen aikainen arviointi Näyttötutkinnon suorittajan arviointi. Markku Kokkonen Opetushallitus Oppimisen aikainen arviointi Näyttötutkinnon suorittajan arviointi Markku Kokkonen Opetushallitus L ammatillisesta aikuiskoulutuksesta (631/1998, 8 ) Koulutuksen järjestäjä päättää näyttötutkintoon valmistavan

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 12.12.2008 Merja Lahdenkauppi, Riitta Karusaari & Tuula Junttila Osaamisen ja sivistyksen asialla MATKAILUALAN/ HOTELLI-, RAVINTOLA-

Lisätiedot

AMMATILLISESTA KOULUTUKSESTA ANNETUN LAIN (531/2017) JA ASETUKSEN SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET

AMMATILLISESTA KOULUTUKSESTA ANNETUN LAIN (531/2017) JA ASETUKSEN SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET AMMATILLISESTA KOULUTUKSESTA ANNETUN LAIN (531/2017) JA ASETUKSEN SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET Ammatillisen tutkinnon suorittamista ja ammatillista koulutusta koskevat yleiset siirtymäsäännökset Vuoden 2018 alusta

Lisätiedot

SAVON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ

SAVON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ SAVON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Yksi Suomen suurimmista ammatillisen perus-, jatko- ja täydennyskoulutuksen järjestäjistä n. 8000 opiskelijaa Henkilöstöä n. 850 Koulutamme ammattilaisia neljällä eri paikkakunnalla

Lisätiedot

Oppimisen tuki Stadin ammattiopistossa

Oppimisen tuki Stadin ammattiopistossa Oppimisen tuki Stadin ammattiopistossa Stadin ammattiopisto: - Kaikkien oppilaitos - Opiskelijalle esteetön opiskelu siinä ryhmässä, missä hän aloittaa - Yksilölliset opintopolut crister.nyberg@hel.fi

Lisätiedot

Arvioinnin mukauttaminen ja arvioinnista poikkeaminen

Arvioinnin mukauttaminen ja arvioinnista poikkeaminen Arvioinnin mukauttaminen ja arvioinnista poikkeaminen Mukauttaminen ja erityinen tuki (1) Opiskelijalla on oikeus erityiseen tukeen, jos hän oppimisvaikeuksien, vamman, sairauden tai muun syyn vuoksi tarvitsee

Lisätiedot

TOIMINTAOHJE. Opiskeluoikeuden ja kurinpitoasioiden toimielin. JEDU SORA toimikunta

TOIMINTAOHJE. Opiskeluoikeuden ja kurinpitoasioiden toimielin. JEDU SORA toimikunta TOIMINTAOHJE Opiskeluoikeuden ja kurinpitoasioiden toimielin JEDU SORA toimikunta Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä, JEDU Toimintaohje on hyväksytty yhtymähallituksessa 11.12.2014 1 Yleistä Ammatillisen

Lisätiedot

LAKI AMMATILLISESTA KOULUTUKSESTA HALLITUKSEN ESITYS ERITYISOPETUS JA VALMENTAVAT KOULUTUKSET

LAKI AMMATILLISESTA KOULUTUKSESTA HALLITUKSEN ESITYS ERITYISOPETUS JA VALMENTAVAT KOULUTUKSET LAKI AMMATILLISESTA KOULUTUKSESTA HALLITUKSEN ESITYS ERITYISOPETUS JA VALMENTAVAT KOULUTUKSET 6.4.2017 Uudistus voimaan 1.1.2018 Hallituksen esitys eduskunnalle huhtikuussa 2017 Eduskuntakäsittely keväällä

Lisätiedot

Osaamisperusteisuutta vahvistamassa

Osaamisperusteisuutta vahvistamassa Osaamisperusteisuutta vahvistamassa 18.12.2015 opetusneuvos Hanna Autere ja yli-insinööri Kati Lounema, Opetushallitus Tutkintojärjestelmän kehittämisen tahtotila (TUTKE 2) osaamisperusteisuus työelämälähtöisyys

Lisätiedot

LIITE 1 1(3) AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN JA NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEET MUUT MÄÄRÄYKSET

LIITE 1 1(3) AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN JA NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEET MUUT MÄÄRÄYKSET LIITE 1 1(3) AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN JA NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEET - - - 5 MUUT MÄÄRÄYKSET 5.6 Kodin ja oppilaitoksen yhteistyö 5.7 Opiskelijahuolto Sen lisäksi, mitä laissa ammatillisesta

Lisätiedot

KURINPIDOLLISET TOIMENPITEET DIAKONIA-AMMATTIKORKEAKOULUSSA

KURINPIDOLLISET TOIMENPITEET DIAKONIA-AMMATTIKORKEAKOULUSSA KURINPIDOLLISET TOIMENPITEET DIAKONIA-AMMATTIKORKEAKOULUSSA Hyväksytty Diakonia-ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksessa 10062016 Kurinpitomenettelyt Diakissa ovat: A. Opetustilanteesta poistaminen Opetusta

Lisätiedot

Opiskelijalle voidaan antaa kirjallinen varoitus, kun hän

Opiskelijalle voidaan antaa kirjallinen varoitus, kun hän Opiskelijaksi soveltuminen Tiedote 25.8.2015 TIEDOTE OPISKELIJALLE TAI OPISKELIJAKSI HAKEUTUVALLE Ns. SORA -laki (SOveltumattomuuden RAtkaisut) tuli voimaan 1.1.2012. Laki koskee opiskelijaksi ottamisen

Lisätiedot

yle.fi/aihe/abitreenit

yle.fi/aihe/abitreenit Kaksoistutkinto Saimaan ammattiopisto Sampossa lv 206-207 Kaksoistutkinnon opinto-ohjaaja: Virpi Miettinen virpi.miettinen@edusampo.fi p. 040 550 62 www.ylioppilastutkinto.fi yle.fi/aihe/abitreenit www.imatranyhteislukio.fi

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 24.11.2008 Pirkko Laurila ja Raili Laasonen Osaamisen ja sivistyksen asialla LABORATORIOALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ Johdanto

Lisätiedot

SATAEDU Satakunnan ammattiopisto, Satakunnan aikuiskoulutuskeskus

SATAEDU Satakunnan ammattiopisto, Satakunnan aikuiskoulutuskeskus SATAEDU Satakunnan ammattiopisto, Satakunnan aikuiskoulutuskeskus AIKUISTEN OPINTO-OHJAUS Koonti: Johanna Rantalainen opinto-ohjaaja, Harjavallan yksikkö AIKUISOPISKELIJOIDEN MÄÄRÄT SATAEDUSSA SATAKUNNAN

Lisätiedot

OPPISOPIMUS. www.esedu.fi/oppisopimus oppisopimuspalvelut Tapani Rytkönen

OPPISOPIMUS. www.esedu.fi/oppisopimus oppisopimuspalvelut Tapani Rytkönen OPPISOPIMUS www.esedu.fi/oppisopimus oppisopimuspalvelut Tapani Rytkönen OPPISOPIMUSKOULUTUS TYÖSSÄ OPPIMINEN TEORIAOPINNOT TUTKINTOTILAISUUDET työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä järjestettäviä

Lisätiedot

Kahden tutkinnon kotiväenilta ti

Kahden tutkinnon kotiväenilta ti Kahden tutkinnon kotiväenilta ti 11.10.2016 Kahden tutkinnon opinnot Jyväskylän ammattiopistossa koulutuspäällikkö Taina Roivainen Arjessa sattuu ja tapahtuu opinto-ohjaaja Tarja Nykänen ja Sirpa Puikkonen

Lisätiedot

Tutkinnon suorittajan osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Tutkinnon suorittajan osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Tutkinnon suorittajan osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Arviointiriihi AEL 25.3.2014 Markku Kokkonen Opetushallitus 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Säädökset

Lisätiedot

OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kaustinen 24.4.2015

OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kaustinen 24.4.2015 OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kaustinen 24.4.2015 Uudet määräykset Voimaan 1.8.2015 koskee myös jatkavia opiskelijoita! Opetuskeskeisyydestä

Lisätiedot

Koulutuksen lainsäädäntö (Annika Hongiston kokooma) Perusopetuslaki ja asetus Lukiolaki ja asetus Julkisuus ja tietosuoja opetustoimessa

Koulutuksen lainsäädäntö (Annika Hongiston kokooma) Perusopetuslaki ja asetus Lukiolaki ja asetus Julkisuus ja tietosuoja opetustoimessa Koulutuksen lainsäädäntö (Annika Hongiston kokooma) Perusopetuslaki ja asetus Lukiolaki ja asetus Julkisuus ja tietosuoja opetustoimessa Perusopetuslaki ja asetus Lain säätää aina eduskunta, asetuksen

Lisätiedot

Muutoksia 1.8.2015. Muutoksia 1.8.2015

Muutoksia 1.8.2015. Muutoksia 1.8.2015 Muutoksia 1.8.2015 Laki ammatillisesta koulutuksesta L787/2014 tulee voimaan 1.8.2015 Koulutuksen järjestäjä: laatii ja hyväksyy opetussuunnitelman (14 ), joka antaa opiskelijalle mahdollisuuden yksilölliseen

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön!

Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön! Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön! Ammattistartin kokeilun päätösseminaari Jyväskylä 13.4.2010 Opetusneuvos Ulla Aunola OPH/Ammattikoulutus/Tutkinnot Osaamisen ja sivistyksen asialla Valmistavien

Lisätiedot

AMMATTILUKIOTOIMINTA TORNIOSSA Toisen asteen koulutuksen yhteistyö Torniossa

AMMATTILUKIOTOIMINTA TORNIOSSA Toisen asteen koulutuksen yhteistyö Torniossa Toisen asteen koulutuksen yhteistyö Torniossa Mikä on ammattilukiotoiminta Torniossa? Mitä tahansa ammatillista perustutkintoa opiskeleva opiskelija voi opiskella perustutkinnon rinnalle myös ylioppilastutkinnon

Lisätiedot

OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMINEN AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA

OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMINEN AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMINEN AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA 19.3.2009 Pirkko Laurila Osaamisen tunnustamisen taustaa Oppimisympäristöjen monipuolistuminen Koulutuksen taloudellisuuden, tehokkuuden

Lisätiedot

Rovaniemen koulutuskuntayhtymän ammatillisen peruskoulutuksen näyttötoimikunta

Rovaniemen koulutuskuntayhtymän ammatillisen peruskoulutuksen näyttötoimikunta Rovaniemen koulutuskuntayhtymän ammatillisen peruskoulutuksen näyttötoimikunta Ammattiosaamisen näyttöjen suunnittelu, toteutus ja arviointi Laki ammatillisesta koulutuksesta 630 / 1998, 25 a : Ammattiosaamisen

Lisätiedot

Tässä esityksessä on kustakin pykälästä esillä vain ne momentit, joihin esitetään muutoksia.

Tässä esityksessä on kustakin pykälästä esillä vain ne momentit, joihin esitetään muutoksia. LIITE 1 (5) 18.10.2013 OAJ:N ESITYS SÄÄNNÖSMUUTOKSIKSI PYKÄLÄMUODOSSA Tässä esityksessä on kustakin pykälästä esillä vain ne momentit, joihin esitetään muutoksia. 4 a Erikoissairaanhoidossa olevan oppivelvollisen

Lisätiedot

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA 0 AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA Toimitilahuoltajan perustutkinto Hyväksytty Bovallius- ammattiopiston ja koulutuskeskus Agricolan Pieksämäen ammatillisen koulutuksen toimielimessä 29.3.2011. 1

Lisätiedot

Lähihoitaja 80 ov (120) / 2v Yo-pohjainen koulutus SOTE. Kokkolan sosiaali- ja terveysalan opisto

Lähihoitaja 80 ov (120) / 2v Yo-pohjainen koulutus SOTE. Kokkolan sosiaali- ja terveysalan opisto Lähihoitaja 80 ov (120) / 2v Yo-pohjainen koulutus SOTE LÄHIHOITAJA - Lähellä sinua Sosiaali- ja terveysalan opistolla tarjoamme Sinulle mahdollisuuden hankkia ihmisläheisen ammatin, jonka työllistymisnäkymät

Lisätiedot

Osaamisperusteisuus ja henkilökohtaistaminen. Markku Kokkonen Ammatillinen koulutus ajassa seminaari Huhtikuu 2017

Osaamisperusteisuus ja henkilökohtaistaminen. Markku Kokkonen Ammatillinen koulutus ajassa seminaari Huhtikuu 2017 Osaamisperusteisuus ja henkilökohtaistaminen Markku Kokkonen Ammatillinen koulutus ajassa seminaari Huhtikuu 2017 Esityksen sisältö Osaamisperusteisuus ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma Lisäopetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 14.10.2010 88 www.nurmijarvi.fi 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus... 3 2. Lisäopetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

Arvioinnin uusiminen ja arvosanan korottaminen

Arvioinnin uusiminen ja arvosanan korottaminen Arvioinnin uusiminen ja arvosanan korottaminen Arvioinnin uusiminen ja arvosanan korottaminen (1) Opiskelijalle tulee järjestää mahdollisuus näytön tai muun osaamisen osoittamisen uusintaan tai hyväksytyn

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen reformi ja kestävä kehitys. Petri Sotarauta

Ammatillisen koulutuksen reformi ja kestävä kehitys. Petri Sotarauta Ammatillisen koulutuksen reformi ja kestävä kehitys Petri Sotarauta 28.11.2017 2 #AMISREFORMI REFORMI PÄHKINÄNKUORESSA Uusi laki ammatillisesta koulutuksesta voimaan 1.1.2018 Yksi näyttöön perustuva ja

Lisätiedot

Hyria Koulutus Oy esittäytyy. HYRIA / Leena Hietanen

Hyria Koulutus Oy esittäytyy. HYRIA / Leena Hietanen Hyria Koulutus Oy esittäytyy 1 HYRIA / Leena Hietanen 25.11.2014 Toimipisteet Hyvinkäällä: HYRIA HYVINKÄÄ Karankatu 3 5 rautatieasema HYRIA HYVINKÄÄ Uudenmaankatu 20 muuttamassa Karankadulle, mahdollisesti

Lisätiedot

OPETUSHALLITUKSEN OPPILAITOSTIETOJÄRJESTELMÄ (OPTI) NUORTEN AMMATILLINEN KOULUTUS 28.11.2007 1( 10) Hakuehdot Vuosi: Koulutuksen järjestäjä:

OPETUSHALLITUKSEN OPPILAITOSTIETOJÄRJESTELMÄ (OPTI) NUORTEN AMMATILLINEN KOULUTUS 28.11.2007 1( 10) Hakuehdot Vuosi: Koulutuksen järjestäjä: OPETUSHALLITUKSEN OPPILAITOSTIETOJÄRJESTELMÄ (OPTI) NUORTEN AMMATILLINEN KOULUTUS 8.11.007 1( 10) Hakuehdot Vuosi: 008 Koulutuksen järjestäjä: Oppilaitos: 10057 Salon seudun ammattiopisto Opetuspiste:

Lisätiedot

Muutokset 1.8.2015 alkaen

Muutokset 1.8.2015 alkaen Muutokset 1.8.2015 alkaen Laki ammatillisesta peruskoulutuksesta (L630/1998, muutos L787/2014) tuli voimaan 1.8.2015 Koulutuksen järjestäjä: laatii ja hyväksyy opetussuunnitelman (14 ), joka antaa opiskelijalle

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 6 päivänä lokakuuta /2014 Laki. ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 6 päivänä lokakuuta /2014 Laki. ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 6 päivänä lokakuuta 2014 788/2014 Laki ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 3 päivänä lokakuuta 2014 Eduskunnan

Lisätiedot

Opetustoimen muutoksenhaku

Opetustoimen muutoksenhaku Opetustoimen muutoksenhaku Perusopetuksen muutoksenhaku (hallintolainkäyttölaki) Opetuksen järjestäjän päätös: PL 13 Uskonto ja elämänkatsomustieto 30 pv KHO = korkein hal-lintooikeus Opetuksen järjestäjän

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus 16.11.2017 Asetusluonnos Lausuntoversio Valtioneuvoston asetus opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksia koskevan asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti kumotaan opetustoimen

Lisätiedot

ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ LAKIALOITE 114/2010 vp Laki ammatillisesta koulutuksesta annetun lain, ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain, ammattikorkeakoululain, yliopistolain sekä rikosrekisterilain 6 :n muuttamisesta

Lisätiedot

TERV ETULOA

TERV ETULOA 2 TERV ETULOA VALINTAINFOON 3 Video näyttötutkinnosta SUOMEN KOULUTUSJÄRJESTELMÄ 4 Y L I O P I S T O T J A T I E D E K O R K E A K O U L U T A M M AT T I K O R K E A K O U L U TYÖELÄMÄ Erikoisammattitutkinnot

Lisätiedot