Toivomme, että opiskelun aloittaminen ja opiskeluyhteisömme jäseneksi liittyminen sujuvat tämän oppaan avulla helposti.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Toivomme, että opiskelun aloittaminen ja opiskeluyhteisömme jäseneksi liittyminen sujuvat tämän oppaan avulla helposti."

Transkriptio

1 OPISKELIJALLE Tervetuloa opiskelemaan Sataeduun. Edessäsi ovat mieleenpainuvat ja tulokselliset opiskeluvuodet. Toivomme, että opiskelun aloittaminen ja opiskeluyhteisömme jäseneksi liittyminen sujuvat tämän oppaan avulla helposti. Me sataedulaiset opastamme sinua mielellään kaikissa opiskeluun liittyvissä asioissa. Opiskeleminen on määrätietoista ja tavoitteellista toimintaa, josta päävastuu on sinulla itselläsi. Ammattitaidon saavuttaminen vaatii aloitekykyä, vastuullisuutta, suunnitelmallisuutta ja tuloksellisuutta opinnoissa. Olemme koonneet tähän oppaaseen tietoa toiminnastamme ja opiskelusta. Tutustu siihen huolellisesti ja säilytä se koko opiskelusi ajan. Toivotamme onnea ja menestystä opinnoissasi! Sataedun henkilökunta

2 SATAEDU Koulutamme nuoria yli 20 ammattiin. Perustutkintoja nuorille on tarjolla 16. Aikuisille perustutkintoon johtavaa koulutusta on tarjolla toistakymmentä eri vaihtoehtoa. Lisäksi Sataedu tarjoaa ammatti- ja erikoisammattitutkintoja. Järjestämme myös kieli-, täydennys- ja korttikoulutuksia sekä yritysten tarpeisiin suunniteltua koulutusta. Sataedulla on toimipaikat Harjavallassa, Huittisissa, Kankaanpäässä, Kokemäellä, Nakkilassa ja Ulvilassa. Niiden lisäksi toimimme myös Tampereella, Turussa ja Raumalla. Sataedussa on noin 3000 opiskelijaa. Heidän koulutuksestaan, palveluistaan ja maakunnallisesta kehittämisestä vastaa lähes 400 osaavaa sataedulaista. Huolehdimme opiskelijoidemme ja henkilöstömme hyvinvoinnista ja turvallisuudesta. Luomme innostusta opiskeluun ja osaamiseen. Rakennamme opiskelijoidemme kanssa tulevaisuutta ekologisesti ja taloudellisesti. Hyvä työskentelyilmapiiri on meille tärkeä. Sataedu kouluttaa ammattilaisia työelämään!

3 OPISKELU SATAEDUSSA Sataedu järjestää sekä nuorten opetussuunnitelmiin perustuvaa koulutusta (ammatillinen perustutkinto 120 ov) että aikuisille suunnattuja näyttötutkintona suoritettavia ammatillisia perustutkintoja sekä ammatti- ja erikoisammattitutkintoja. AMMATILLINEN PERUSTUTKINTO 120 OV Ammatillisten perustutkintojen laajuus on 120 opintoviikkoa (ov). Opinnot on suunniteltu suoritettavaksi 3 vuodessa. Aiemmat opinnot ja työkokemus voivat lyhentää opiskeluaikaa. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen oppimissuunnitelma (HOPS). TUTKINTORAKENNE Ammatilliset tutkinnon osat 90 ov Opinnot jakautuvat pakollisiin ja valinnaisiin tutkinnon osiin. Niiden määrä ja laajuus vaihtelevat tutkinnoittain. Ammatillisten tutkinnon osien pakolliset osat kuuluvat kaikille tutkinnon suorittajille. Koulutusohjelmittain eriytyvät tutkinnon osat mahdollistavat opiskelijoiden erikoistumisen valitsemallaan alueella. Kaikille valinnaiset tutkinnon osat laajentavat ammatillista osaamista sekä tukevat työelämään sijoittumista tai jatko-opintoihin hakeutumista. Työssäoppiminen, yrittäjyys, opinnäytetyö ja opinto-ohjaus ovat osa ammatillisten tutkinnon osien opintoja. Työssäoppiminen Ammatillisista tutkinnon osista vähintään 24 opintoviikkoa on tavoitteellista ja ohjattua työpaikoilla tapahtuvaa opiskelua. Työssäoppimisen aikana opiskelija voi kehittää osaamistaan työelämän eri tehtäviin. Työssäoppimisen tavoitteet ja laajuus määräytyvät alalla vaadittavan ammattitaidon ja opintokokonaisuuksien mukaan. Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat 20 ov Opinnot jakautuvat pakollisiin ja valinnaisiin tutkinnon osiin. Pakollisia tutkinnon osia ovat äidinkielen, ruotsin, englannin, matematiikan, fysiikan ja kemian, yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon, taide ja kulttuurin sekä liikunnan opinnot.

4 Valinnaiset tutkinnon osat voivat olla pakollisten tutkinnon osien valinnaisia lisäosia tai ympäristötietoa, tieto- ja viestintätekniikkaa, etiikkaa, kulttuurien tuntemusta, psykologiaa ja yritystoimintaa. Vapaasti valittavat tutkinnon osat 10 ov Vapaasti valittavat tutkinnon osat voivat olla oman tutkinnon tai muiden koulutusalojen ammatillisia tai ammattitaitoa täydentäviä tutkinnon osia. Opinnot voivat olla myös ylioppilastutkinnon suorittamiseen tai jatko-opintoihin valmentavia opintoja, työkokemusta tai ohjattuja koulutuksen tavoitteita tukevia harrastuksia. HENKILÖKOHTAISTAMINEN JA YKSILÖLLISET SUUNNITELMAT, HOPS Heti opintojen alussa sinulle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma eli HOPS. Henkilökohtaistaminen tarkoittaa ohjaus-, opetus- ja tukitoimiesi yksilöllistä suunnittelua ja toteuttamista. Yksilöllisen opiskelun suunnittelussa hyödynnetään aiemmin eri tavoin hankkimasi taidot ja osaaminen. Valinnaisilla opinnoilla ja työssäoppimisella voit rakentaa sinulle sopivaa, elämäntilanteesi ja työelämän tarpeet huomioivaa opintopolkua. Ryhmänohjaaja laatii HOPSin kanssasi heti opintojen alussa. Tarvittaessa myös muu henkilökunta osallistuu suunnitelman tekoon. HOPSia tarkennetaan ja täydennetään opiskeluaikanasi ohjauskeskusteluissa, vähintään kaksi kertaa lukuvuodessa. Ohjauskeskusteluissa seurataan erityisesti opintojesi etenemistä sekä oppimisen ja osaamisen arviointia. VAIHTOEHTOISIA OPINTOPOLKUJA Opintopolkusi muodostuu pakollisista ja valinnaisista opinnoista. Yksilöllisillä valinnoillasi ja opintopolkusi suunnittelulla voit vaikuttaa mm. työllistymiseesi ja mahdollisiin jatkoopintoihin. Yhdistelmäopinnot Yhdistelmäopinnoilla tarkoitetaan lukiokurssien suorittamista osana ammatillista perustutkintoa. Voit valita kiinnostuksesi mukaan yhdistelmäopintoja mm. seuraavilla tavoilla: - Luet yhden tai useamman aineen kursseja lukiosta. Esimerkiksi lukion englannin kurssit voivat tukea työllistymistäsi tai lukiomatematiikan ja -fysiikan opinnot helpottavat ammattikorkeakouluun pääsyäsi. - Suoritat kaksi tutkintoa: ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon tai kolme tutkintoa: suoritat ammatillisen perustutkinnon, ylioppilastutkinnon ja lukion koko oppimäärän. Tämä antaa kattavan pohjan korkeakouluopintoihin.

5 Yhdistelmäopintoja voi suorittaa kaikissa perustutkinnoissa. Lisätietoa yhdistelmäopinnoista saat opinto-ohjaajalta. AMK Väyläopinnot Sataedun opiskelijana sinulla on mahdollisuus tutustua ammattikorkeakouluopiskeluun SAMKissa tai Diakissa. Voit yhdistää ammatillisiin opintoihin AMK-opintoja. Opintoja kutsutaan väyläopinnoiksi. Voit hyödyntää opintosuorituksiasi myöhemmin, jos jatkat opintojasi ammattikorkeakoulussa. Kysy asiasta lisää opinto-ohjaajalta. SAMKin ja Diakin koulutustarjonnat löytyvät verkosta: Opiskelu ja työssäoppiminen ulkomailla Voit suorittaa osan ammatillisista opinnoista ja työssäoppimisesta ulkomailla. Sataedulla on lukuisia luotettavia ja pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita Euroopassa. Opiskelu ja työssäoppiminen ulkomailla kehittävät kielitaitoasi, vieraiden kulttuurien ja muiden maiden työelämän tuntemustasi. Ajankohtaista tietoa Sataedun kansainvälisestä toiminnasta sekä mahdollisuuksista saat toimipaikan kv-yhteyshenkilöltä. Harjavalta Helena Kiuru, puh Kankaanpää Susanna Kyösti, puh Kokemäki Janika Reunanen, puh Nakkila Suvi Lindberg, puh Ulvila Jaakko Niemelä, puh NY-toiminta Sinulla on mahdollisuus tutustua opintojesi aikana myös yrittäjyyteen. Kansainvälisen Nuori Yrittäjyys ry:n (NY) ohjelman mukaisesti opiskelijat perustavat oman harjoitusyrityksen. Vuoden ajan toimiva yritys on osa NY Vuosi yrittäjänä -opinto-ohjelmaa.

6 NY-toiminnan tarkoituksena on työelämätaitojen ja yrittäjämäisten toimintatapojen oppiminen jo opiskeluaikana. Lisätietoa NY-toiminnasta saat alan opettajilta ja verkossa osoitteesta Urheiluvalmennus (Kankaanpää) Sataedu Kankaanpään urheiluvalmennus järjestetään yhteistyössä Kankaanpään yhteislyseon kanssa. Toisena urheiluvaihtoehtona on pesäpallovalmennusryhmä. Valmennusryhmien mahdollisia vapaita paikkoja voi tiedustella vielä opiskelun alussa. Lisätietoja Kaisa Kallio, puh AIEMMIN HANKITUN OSAAMISEN HUOMIOIMINEN Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Voit korvata opintojasi aiemmin hankkimallasi osaamisella. Näin voit vähentää opintojesi päällekkäisyyttä, jolloin myös koulutusaikasi lyhenee. Tätä kutsutaan meillä osaamisen tunnistamiseksi ja tunnustamiseksi, ja se tehdään HOPSin laatimisen yhteydessä. Aiemmin hankittu osaamisesi voi olla mm. aiempia ammatillisen tutkinnon opintoja, lukioopintoja, ulkomailla suorittuja opintoja, työkokemusta, ohjattua harrastustoimintaa ja vapaaehtoistyötä. Myös kansan-, kansalais- ja työväenopistoissa, ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa suoritetuissa opinnoissa sekä varusmies- ja siviilipalvelussa hankittu osaaminen voidaan huomioida. Osaamista tunnustettaessa verrataan, että aiemmin hankittu osaamisesi vastaa opetussuunnitelman tavoitteita. Sinun on esitettävä asianmukainen todistus osaamisestasi. Jos sinulla ei ole todistusta, osaamisesi arvioidaan näytöillä tai muilla opettajan kanssa sovittavilla arviointikeinoilla. Henkilökohtaistamisesta ja osaamisen tunnustamisesta saa tietoa ryhmänohjaajilta ja opinto-ohjaajalta. OPPISOPIMUSKOULUTUS Oppisopimuskoulutus on suureksi osaksi työpaikalla opiskelua. Opiskelija täydentää osaamistaan osallistumalla lähiopetuspäiviin oppilaitoksessa.

7 Oppisopimuskoulutus perustuu määräaikaiseen tai vakituiseen työsuhteeseen. Opiskelijan tulee itse etsiä työpaikka. Työstä maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa ja työajan tulee olla vähintään 25 tuntia viikossa. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan oma opiskelusuunnitelma, jossa on määritelty koulutuksen sisältö ja kesto. Suunnitelmassa huomioidaan aikaisempi koulutus, osaaminen ja työkokemus. Oppisopimusopiskelijaksi voit siirtyä myös opintojen eri vaiheissa. Lisätietoa: Sataedun oppisopimustoimisto Merja Tuomola, oppisopimuskoordinaattori puh , SATAEDUSTA ETEENPÄIN Ammatillinen perustutkinto antaa sinulle laaja-alaisen perusosaamisen opiskeltavan alan työtehtäviin. Opinnoissa voit myös suuntautua tiettyihin työtehtäviin. Opintojen aikana sinun kannattaa panostaa työssäoppimispaikan valintaan ja siellä työskentelyyn, koska monet valmistuneista työllistyvät juuri työssäoppimispaikkaansa. Omaa osaamistasi voit syventää ammatti- ja erikoisammattitutkinnoilla. Näiden tutkintojen suorittaminen onnistuu parhaiten, kun sinulle on karttunut työkokemusta. Ammatillinen perustutkinto antaa sinulle myös yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Opiskeluvalmiuksia voit parantaa valitsemalla ammatillisen perustutkinnon yhteyteen lukio-opintoja.

8 OPINTOJEN ETENEMISEN VARMISTAMINEN Ammatillisessa koulutuksessa opit noudattamaan työelämän sääntöjä ja toimimaan luotettavana työyhteisön jäsenenä. Työaikasi määräytyvät työjärjestyksen, HOPSin ja työssäoppimisen suunnitelman pohjalta. Sinun on osallistuttava opetukseen näiltä osin. Sataedussa kiinnitetään erityistä huomiota opiskelijan läsnäoloon, koska poissaoloista aiheutuu opinnoista jälkeen jäämistä ja opiskeluajan pidentymistä. Poissaolot vaikuttavat myös opintosuoritusten arviointiin ja Kelan myöntämän opintotuen saamiseen. OPISKELIJAN VELVOLLISUUDET Lain ammatillisesta koulutuksesta mukaan opiskelijan tulee osallistua opetukseen, jollei hänelle ole myönnetty siitä vapautusta (Laki 630/98, 34 ). OPISKELUAIKA Opiskelijan tulee suorittaa opintonsa enintään yhtä vuotta opintojen laajuudeksi määriteltyä aikaa pidemmässä ajassa, jollei opiskelijalle perustellusta syystä myönnetä opiskelulle jatkoaikaa. Opiskelija, joka ei ole suorittanut opintojaan 1 momentissa mainitussa ajassa, katsotaan eronneeksi. Eronneeksi katsotaan myös sellainen opiskelija, joka pätevää syytä ilmoittamatta on poissa opetuksesta, jos on ilmeistä, ettei hänen tarkoituksenaan ole jatkaa opintoja (Laki 630/98, 31 ). LÄSNÄOLO JA MAHDOLLISET POISSAOLOT Opiskelijan läsnäoloa seurataan sähköisesti Wilma-sovelluksella. Tee Wilmassa poissaoloanomus opettajalle ennakkoon tiedossa olevista poissaoloistasi ja sovi opintojen korvauksesta. - Muutaman tunnin ja korkeintaan 2 päivän poissaolon myöntää opettaja. - Yli 2 päivän poissaolon myöntää ryhmänohjaaja. - Yli viikon poissaolon myöntää koulutusjohtaja. Ennalta arvaamattoman poissaolon sattuessa ota välittömästi yhteyttä opettajaan ja tee Wilmassa kirjallinen poissaoloselvitys opettajalle. Poissaoloksi ei lueta - käyntejä esimerkiksi opinto-ohjaajan, kuraattorin, opiskelijaterveydenhoitajan, lääkärin tai koulupsykologin luona - osallistumista oppilaitoksen edustus- ja kehittämistehtäviin - ennalta sovittuun opiskelijakunnan toimintaan tai tuutorin tehtäviin osallistumista - kutsuntoihin liittyviä poissaoloja. LÄSNÄOLON SEURANTA Opettajat merkitsevät poissaolot välittömästi Wilma-järjestelmään. Alle 18-vuotiaiden opiskelijoiden huoltajat saavat Wilma-tunnukset opintojen alussa ja he voivat näin seurata Wilmaan kirjattuja läsnä- ja poissaolotietoja.

9 Ryhmänohjaaja seuraa opiskelijoiden läsnäoloa. Hän ottaa yhteyttä sinuun ja mikäli olet alle 18-vuotias, myös huoltajaasi, jos poissaoloja kertyy paljon ja opintomenestyksesi on sen vuoksi heikkoa. Yli 30 tunnin selvittämättömistä poissaoloista tiedotetaan myös opintoohjaajalle, yli 60 tunnin poissaoloista alasi koulutuspäällikölle ja yli 100 tunnin poissaoloista rehtorille. Läsnäoloasi ja opintojen etenemistä tuetaan ja edistetään ohjauskeskusteluilla ja yhteistyöllä alle 18-vuotiaan huoltajien kanssa. Selvittämättömistä runsaista poissaoloista voi myös saada kirjallisen varoituksen tai opiskelija voidaan määräaikaisesti erottaa oppilaitoksesta. TYÖTURVALLISUUS JA VAKUUTUKSET Opiskelu edellyttää sinulta hyvää työkykyä. Jotta opiskelusi sujuisi mutkattomasti ja keskeytyksittä, odotamme sinun toimivan terveyttä ja turvallisuutta edistävällä tavalla sekä koulussa että koulumatkalla. Sinut on vakuutettu tapaturman varalta kaikessa opetussuunnitelman mukaisessa toiminnassa ja siihen välittömästi liittyvillä matkoilla. Vakuutusturvan piiriin kuuluvat siten koulupäiväsi koulumatkoineen ja työssäoppiminen Sataedun ulkopuolisilla työpaikoilla. Vahingon sattuessa sinun on tehtävä tapaturmailmoitus. Vakuutusasiat hoidetaan opintotoimistossa. Vakuutus kattaa työssäoppimisen EU:n alueella, mutta ei matkatavaroita tai vapaa-ajan viettoa. EU:n ulkopuolella tapahtuvasta opiskelusta sovitaan erikseen oppilaitoksen kanssa. OPINTOJEN ARVIOINTI Arvioinnit antavat tietoa osaamisestasi itsellesi, huoltajillesi, opettajillesi, oppilaitokselle, työnantajille ja jatko-opintoihin pyrkimistä varten. Osaamisesi syvenee ja laajenee koko koulutuksen ajan. Arvioinnissa oppimistasi arvioidaan kokonaisuutena painottaen opintojen loppuvaiheen osaamistasi. Sinulla on oikeus saada tietoa arviointiperusteista. Oppimisen arviointi Jokaisen tutkinnon osan alussa sinulle selvitetään sen keskeiset sisällöt, tavoitteet, työskentelytavat ja arvioinnin perusteet. Oppimisesi etenemistä arvioidaan koko tutkinnon osan suorittamisen ajan suullisesti ja kirjallisesti. Tavoitteena on, että tiedät, mitä osaat ja mitä sinun on vielä opittava. Arvioinnin perusteella tehdään tarvittaessa muutoksia opetukseesi ja oppimisesi tukemiseen.

10 Oppimisen arviointi kirjataan opintojaksoittain S1, S2 tai S3 merkinnällä. Merkintä tarkoittaa, että olet oppinut riittävästi edetäksesi tältä osin ammattiosaamisen näyttöön. Jos et ole saavuttanut vähintään S1 tasoa oppimisessasi, opintokortissa on merkintä SK (suoritus kesken). Osaamisen arviointi Tutkinnon osien ammattitaito arvioidaan ammattiosaamisen näytöllä tai muulla osaamisen arvioinnilla. Osaamistasi verrataan valtakunnallisten opetussuunnitelmien vaatimustasoihin ja kriteereihin. Tutkintotodistuksen arvosanat annetaan kaikista tutkinnon perusteiden mukaisista tutkinnon osista arviointiasteikolla: kiitettävä K3, hyvä H2 ja tyydyttävä T1. Vain vapaasti valittavat tutkinnon osat voidaan arvioida suoritettu S-merkinnällä. Opintosuoritustesi ja osaamisesi arvioinnista päättää opetuksesta vastaava opettaja tai opettajat yhdessä. Työssäoppimisesi arvioinnista päättävät opetuksesta vastaava opettaja ja työnantajan nimeämä henkilö. Opettajalla on velvollisuus arvioida opintojakso kolmen viikon aikana suorituksesta, esimerkiksi tentistä tai tehtävän palautuksesta. Ammattiosaamisen näytöt Ammattiosaamisen näyttö on koulutuksen järjestäjän ja työelämän yhdessä suunnittelema ja toteuttama työtilanne tai työprosessi. Ammattiosaamisen näytössä osoitat, miten hyvin olet saavuttanut ammatillisten tutkinnon osien ammattitaitovaatimukset. Osoitat osaamisesi tekemällä käytännön työtehtäviä mahdollisimman aidoissa työtilanteissa. Ammatilliseen perustutkintoon johtavassa koulutuksessa ammattiosaamisen näytöt ovat osa koulutusta ja sijoittuvat koko koulutuksen ajalle. Muita osaamisen arvioinnin menetelmiä ovat esimerkiksi työtehtävät, kirjalliset tehtävät, kokeet ja portfolio. Arviointimenetelmistä päättää koulutuksen järjestäjä. Arvioinnin oikaisu Jos olet tyytymätön arviointiin, voit pyytää siihen oikaisua arviointipäätöksen tehneeltä henkilöltä. Suullinen tai kirjallinen oikaisupyyntö on tehtävä 14 päivän kuluessa siitä ajankohdasta, jolloin sinulla on ollut tilaisuus saada arvioinnin tulokset sekä arviointiperusteet tietoosi. Oikaisupyyntö ja sen perustelut kirjataan. Päätös oikaisupyyntöön annetaan kolmen viikon kuluessa sen jättämisestä. Jos olet tyytymätön arvioinnin oikaisupäätökseen, voit hakea oikaisua ammattiosaamisen toimikunnalta. Kirjallinen oikaisu on tehtävä 14 päivän kuluessa siitä, kun olet saanut tiedon päätöksestä. Toimielin voi velvoittaa suorittamaan uuden arvioinnin. Toimielimen päätöksestä ei voi valittaa.

11 TUKEA OPINTOJEN SUORITTAMISEEN Tukiopetus Voit pyytää opettajaltasi tukiopetusta, jos olet esimerkiksi sairauden tai muun syyn vuoksi jäänyt tilapäisesti jälkeen opinnoistasi tai oppimisvaikeuksiesi takia opintojen eteneminen hidastuu. Ohjattu opintorästien suorittaminen Eri toimipaikoissa järjestetään niin sanottua pajatoimintaa, joissa opiskelijat voivat suorittaa rästiin jääneitä opintojaan. Pajassa voit tehdä ohjatusti esimerkiksi kirjallisia tehtäviä, kokeita, tutkintotilaisuuden toteuttamissuunnitelmia, ammattiosaamisen näytön suunnitelmia sekä opinnäytetyötä. Lisätietoja saat opinto-ohjaajaltasi. Ammatillinen erityisopetus Erityisopetus on tarkoitettu sinulle, joka tarvitset erityisiä opetusjärjestelyjä tai opiskelijahuoltopalveluja oppimisvaikeuksiesi, sairautesi, vammaisuutesi tai muun syyn vuoksi. Opetuksessa keskitytään vahvojen osaamisalueidesi tukemiseen, jotta voisit siirtyä työelämään osaamistasi vastaaviin tehtäviin. HOJKS Erityisopetusta tarvitsevalle opiskelijalle laaditaan aina HOJKS, henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma. HOJKSiin kirjataan tarvitsemasi tuki- ja kuntoutustoimet, erityisen tuen suunnitelma ja toteuttaminen. Mikäli ammattitaitovaatimuksiasi on mukautettu, henkilökohtaiseen opetuksen järjestämistä koskevaan suunnitelmaan sisältyy henkilökohtainen opetussuunnitelma, jossa määritellään yksilölliset oppimisen tavoitteesi. Ne perustuvat opiskelemasi tutkinnon perusteisiin. Lisätietoa: Harjavalta Sanna Kenttä, puh Kankaanpää Helena Sävilammi, puh Kokemäki Sari Vieno, puh Nakkila Outi Kaski, puh Ulvila Mikko Knuuttila, puh

12 OPISKELIJAPALVELUT Opiskelijapalvelut tukevat ja edistävät hyvinvointiasi, oppimaan oppimistasi ja opintojesi etenemistä ajallaan. OPINTO-OHJAUS Opinto-ohjaus on tiedotusta, neuvontaa ja ohjausta. Opinto-ohjaaja vastaa opintoohjauksesta. Lähin yhteyshenkilösi ja ohjaajasi opiskeluasioissa on ryhmänohjaaja. Lisäksi opettajat ohjaavat sinua kehittämään opiskelutaitojasi ja löytämään omat vahvuutesi. Sinulla on oikeus saada henkilökohtaista ohjausta opinnoissasi. Opinto-ohjaaja tukee ja ohjaa sinua mm. - yksilöllisiin koulutus- ja urapolkuihin kiinnostuksesi, työmahdollisuutesi ja jatkoopintosi huomioiden - tavoitteidesi saavuttamisessa ja opiskelusi esteiden poistamisessa - huomiomailla erityisen tuen ja tukipalvelujen tarpeesi. Ryhmänohjaaja - perehdyttää sinut opiskelukäytäntöihin, tiedottaa ajankohtaisista asioista ja vastaa ammatillisesta ohjauksestasi yhdessä muiden opettajien kanssa - vastaa henkilökohtaisen opiskelusuunnitelmasi HOPSin ja tarvittaessa henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskevan suunnitelmasi HOJKSin tekemisestä ja päivittämisestä kanssasi - seuraa opintojesi etenemistä sekä läsnäoloasi opetuksessa - on tarvittaessa yhteydessä huoltajaasi. Opinto-ohjaajat toimipaikoittain Harjavalta Piia Lahti, puh Kankaanpää Kaisa Kallio, puh Kokemäki Johanna Rantalainen, puh Nakkila Aira Luttinen, puh Ulvila Minna Takkunen, puh OPISKELUHUOLTO Opiskeluhuollon henkilöstö tukee opintojasi ja tarvittaessa auttaa tunnistamaan, lieventämään ja poistamaan opiskelusi esteitä. Opiskeluhuolto sisältää oppilaitoksen omien ohjaus- ja tukipalveluiden lisäksi opiskeluterveydenhoitajan palvelut sekä kuraattori-

13 ja psykologipalvelut. Sinulla on oikeus henkilökohtaiseen opiskeluhuoltoon. Teemme yhteistyötä huoltajasi ja tarvittaessa myös muiden yhteistyötahojen kanssa Opiskeluhuollon tehtävänä on edistää opiskelijoiden ja oppilaitosyhteisön hyvinvointia sekä kotien ja oppilaitoksen välistä yhteistyötä. OPISKELUTERVEYDENHOITO Opiskeluterveydenhuolto tukee, edistää ja seuraa hyvinvointiasi ja terveyttäsi. Opiskeluterveydenhoitajan palvelut ja vastaanotto on järjestetty kaikissa toimipaikoissamme. Opiskeluterveydenhoitaja ohjaa sinut tarvittaessa lääkärin tai hammaslääkärin vastaanotolle sekä muihin terveydenhuollon palveluihin. Opiskeluterveydenhoitajat toimipaikoittain Harjavalta Ritva Virtanen, puh maanantai ja keskiviikko klo 8 16 perjantai klo 8 14 Kankaanpää Eija Hietikko ja Pia Rajala puh joka päivä ilman ajanvarausta klo ja puhelinajat klo ja Muuna aikana ajanvarauksella. Kokemäki Taru Simula, puh tiistai ja torstai klo 8 16 perjantai klo puhelinaika ma-pe klo 8 9 Nakkila Ritva Virtanen, puh tiistai ja torstai klo 8 16 Ulvila Sanna Fallström, puh tiistai ja keskiviikko klo 8 15 KURAATTORI Kuraattori tukee ja turvaa koulunkäyntisi sosiaalisia edellytyksiä. Kuraattoriin voit ottaa yhteyttä, kun opiskelumotivaatio on kadoksissa. Yhteinen keskustelu auttaa selkeyttämään ajatuksia. Kaikki keskustelut ovat luottamuksellisia. Kuraattori - toimii tukenasi ja kuuntelijanasi yllättävissä ja vaikeissa tilanteissa

14 - neuvoo ja ohjaa sinua sosiaalipalveluihin liittyvissä asioissa - toimii sovittelijana erilaisissa ristiriitatilanteissa - tukee opiskelutaitojesi kehittymistä ja on tarvittaessa mukana opintoihisi liittyvissä palavereissa - ohjaa tarvittaessa psykologin palveluihin - pyytää tarvittaessa tueksesi muita asiantuntijoita ja viranomaisia Kuraattorit toimipaikoittain Kankaanpää Raili Mustaniemi, puh Harjavalta ja Kokemäki Kati Lehtotie, puh Nakkila ja Ulvila Kirsi Mäkipere, puh OPISKELIJATUUTORIT Opiskelijatuutorit auttavat sinua erityisesti opiskelun alkuvaiheessa. Heiltä saat opiskelua helpottavia käytännön neuvoja. Tuutorit toimivat myös vieraiden ja perusopetusryhmien oppaina sekä markkinoivat Sataedua eri tapahtumissa. Tuutorit koulutetaan tehtäviinsä ja heidän on mahdollista saada toiminnastaan suoritus vapaasti valittaviin opintoihin. Jos olet kiinnostunut tuutorina toimimisesta, kysy lisätietoa tuutoreilta ja opinto-ohjaajalta. OPINTOTOIMISTON PALVELUT Jokaisessa toimipaikassamme on opintotoimisto, jossa voit hoitaa opintoihisi liittyviä asioita opintosihteerin kanssa. Opintosihteeri neuvoo sinua opintososiaalisten etuuksien, mm. opinto- ja koulumatkatuen hakemisessa. Opintosihteeriltä saat opiskeluun liittyviä todistuksia ja asiakirjoja, esim. virallisen opintokortin tai opiskelutodistuksen. Sujuvan palvelun takaamiseksi, ilmoitathan muuttuneet yhteystietosi mahdollisimman pikaisesti opintotoimistoon. Opintotoimistot toimipaikoittain Harjavalta Opintotoimisto sijaitsee hallintokäytävällä 2. kerroksessa. Opintosihteeri Saija Kuusisto, puh Aukioloajat: klo 9 11, klo Joka kuukauden 1. tiistai klo 17 asti. Aukioloajat:

15 maanantai - torstai klo 8 11, klo perjantaisin klo 8 11, klo Joka kuukauden 1. tiistai klo 17 asti. Kankaanpää Kuninkaanlähteenkadun opintotoimisto sijaitsee päärakennuksen 1. kerroksessa. Opintosihteeri Satu Maljanen, puh , sosiaali- ja terveysalan opintosihteeri Aulikki Ytterkodes, puh Aukioloajat: klo 9 11 ja klo Kokemäki Opintotoimisto sijaitsee päärakennuksen 2. kerroksessa. Opintosihteeri Tiina Mäenpää, puh Aukioloajat: klo , klo , klo Nakkila Opintotoimisto sijaitsee Pakkalan aulassa, Pakkalantie 3. Opintosihteeri Sirpa Levomaa, puh Aukioloajat: klo 9 13 Ulvila Opintotoimisto sijaitsee päärakennuksen 2. kerroksessa. Opintosihteeri Päivi Malmi, puh Aukioloajat: klo , klo , klo OPISKELIJAKORTIT Sakki ry:n opiskelijakortti Voit hankkia Ammattiin Opiskelevat SAKKI ry:n opiskelijakortin. Alennuksiin oikeuttavalla SAKKI-kortilla saat mm. Matkahuollon ja VR:n opiskelijoille myöntämät valtakunnalliset matkustusedut. Opintotoimistosta saatavassa hakemuslomakkeessa on lisätietoja jäseneduista. SAKKI ry:n jäsenmaksu määräytyy sen mukaan, kuinka moneksi vuodeksi jäseneksi liitytään. Ajankohtaiset jäsenmaksutiedot ja muuta lisätietoa: Matkahuollon ja VR:n opiskelijakortti Matkahuollon ja VR:n yhteistä opiskelijakorttia varten tarvitset passikuvan sekä opiskelijatodistuksen, jonka saat maksutta opintotoimistosta. Opiskelijakorttiin sinun tulee

16 vuosittain hankkia uusi lukukausi- tai lukuvuositarra. Opiskelija-alennukset ja muuta lisätietoa: OPISKELIJAKUNTATOIMINTA Kaikissa Sataedun toimipaikoissa opiskelijakuntaa edustaa opiskelijakunnan hallitus. Hallitukseen valitaan jokaiselta opintoalalta edustaja ja tälle varaedustaja. Opiskelijakunnan hallituksen tehtävänä on edistää opiskelijoiden viihtyvyyttä, yhteistoimintaa ja opiskelua sekä osallistua koulutuksen kehittämiseen tekemällä esityksiä ja antamalla lausuntoja koulutusta koskevissa asioissa. Opinto-ohjaaja kutsuu koolle ensimmäisen opiskelijakunnan hallituksen kokouksen, jossa hallitus valitsee puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan sekä sihteerin. Opiskelijakunnan hallituksen kokoonpano on nähtävissä oppilaitoksen ilmoitustauluilla. Toimipaikkojen opiskelijakunnan hallitusten puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat muodostavat Sataedun yhteisen opiskelijakunnan hallituksen. Yhteisen hallituksen tehtävänä on edistää Sataedun toimipaikkojen opiskelijakuntien yhteistyötä, valvoa ammatillisesta koulutuksesta säädetyn lain (630/98) toteutumista, ajaa opiskelijakuntien etuja sekä edustaa opiskelijakuntia erilaisissa toimielimissä ja yhteistyöryhmissä.

17 TIETOHALLINTO JA TIEDONKULKU Käyttäjätunnus Sataedun atk-verkkoon Sinulle annetaan opiskeluajaksi käyttäjätunnus Sataedun atk-verkkoon. Pääset kirjautumaan sillä Sataedun verkkoon ja voit käyttää työhakemistoa, Moodlea, Wilmaa ja sähköpostia opiskelusi aikana. Wilma Wilma on opiskelijahallinto-ohjelman www-liittymä, jonka kautta voit tarkastella opintosuorituksiasi ja läsnäolotietojasi sekä olla yhteydessä opettajiin. Wilma on myös kanava sinun, kodin ja koulun väliseen viestintään. Ryhmänohjaajat seuraavat Wilman avulla läsnäoloasi koulutuksessa ja pitävät tarvittaessa yhteyttä huoltajaasi. Jos olet alle 18-vuotias, huoltajasi saa tunnuksen Wilmaan ja voi näin seurata koulunkäyntiäsi ja opintojesi etenemistä. Osoite Wilmaan on https://wilma.sataedu.fi/ Opiskelijan sähköposti Oppilaitos lähettää opiskelijoille tiedotteita vain Voit halutessasi itse kääntää Sataedun sähköpostin omaan henkilökohtaiseen sähköpostiisi. Osoite sähköpostiin on https://posti.sataedu.fi. Sataedun sähköpostin kääntöohje omaan sähköpostiin - mene - valitse Sisään uuteen webmailiin - valitse ikkunan oikeasta yläkulmasta Omat asetukset - valitse avautuvasta ikkunasta Suodattimet -välilehti - valitse vasemmalta Lisää suodatin -kuvake - anna suodattimelle nimi Siirto - valitse Saapuva sähköposti -riviltä Kaikki viestit - valitse Suorita seuraavat tapahtumat -riviltä Uudelleen ohjaa viestit - kirjoita sen perässä olevaan ruutuun osoite, johon haluat postien siirtyvän - paina tallenna Moodle Opiskelijat perehdytetään heti opintojen alussa opiskelun tukena käytettävään Moodleverkko-oppimisympäristöön. Moodlea käytetään tehtävien palautuksessa, työssäoppimisen ohjauksessa ja sosiaalisen median tavoin erilaisissa keskusteluissa. Joitain kursseja voi suorittaa Moodlessa verkko-opintoina. Moodlesta löytyy paljon opintojen kulkuun, jatko-opintoihin ja työelämään liittyvää ohjeistusta. Facebook Sataedu on myös Facebookissa. Voit liittyä tykkääjien joukkoon osoitteessa Satedun Facebook-sivu on julkinen, eli voit seurata Sataedun kuulumisia, vaikket itse olisikaan kirjautuneena Facebookissa. Myös opintoohjaajat tiedottavat ja kertovat koulun tapahtumista omilla oposivuillaan Facebookissa.

18 Sataedulla on myös virallisen Facebook sivuston lisäksi yhteisösivustoja, joiden tykkääjäksi kannattaa liittyä. Sataedun yhteisöjä ovat mm. facebook.com/salongit facebook.com/suutarit facebook.com/ravintolaruukku facebook.com/ravintolahovi facebook.com/vaatetusala Sataedun tapahtumia voit seurata myös Twitterissä

19 KILPAILUTOIMINTAA Taitaja2015 SM-kilpailu Taitaja2015 Ammattitaidon SM-kilpailu järjestetään Turussa Taitaja on Suomen suurin ammatillisen koulutuksen vuosittainen tapahtuma, jossa liki 450 nuorta 40 eri alalta kilpailee oman lajinsa Suomen mestaruudesta. Kilpailuun voivat osallistua kaikki kilpailuvuonna 20 vuotta täyttävät tai nuoremmat ammatillisessa peruskoulutuksessa oppilaitoksessa tai oppisopimuksella opiskelevat. Kilpailija voi osallistua Taitaja-kilpailuun useamman kerran. Jos olet kiinnostunut valmentautumaan ja osallistumaan Taitaja-kilpailuun, kysy lisää oman alasi opettajalta. Lisätietoa osoitteesta TaitajaPLUS-ammattitaitokilpailut Taitaja-kisojen yhteydessä järjestetään erityistä tukea tarvitsevien TaitajaPLUSammattitaitokilpailut. Osallistumisen edellytyksenä on kilpailijalle tehty HOJKS eli henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma. Lisätietoa osoitteesta SAKUstars kilpailu SAKUstars kilpailu järjestetään Oulussa SAKUstars on kulttuurikilpailu kaikille ammattiin opiskeleville. Kilpailijat voivat esiintyä, saada palautetta tuomareilta ja seurata muiden kilpailijoiden esityksiä. Vuosittaisissa SAKUstars -kilpailuissa on sarjoja sekä lähetettäville että paikanpäällä tehtäville töille tai suorituksille. Osallistujat voivat olla aloittelijoita, harrastajia tai taiteen alan opiskelijoita. Lisätietoja kilpailusta Kilpailut järjestävä SAKU ry on Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto. Sataedun opiskelijana sinulla on mahdollisuus osallistua myös muihin SAKU ry:n järjestämiin tapahtumiin. SAKU ry:n opiskelijatoiminnassa on tarjolla monipuolinen kattaus liikuntaa ja kulttuuria, koulutusta harrastustoiminnan tuutoreille sekä työelämään valmistavia leirejä ja kursseja. Lisätietoa osoitteesta

20 OPINTOJEN RAHOITUS JA ASUMINEN Opiskelukustannukset Opetus ja oppilaitoksessa tarjottava päivittäinen ateria ovat sinulle maksuttomia. Maksat itse oppikirjat, opiskeluvälineet, osan työvaatetuksesta ja työturvallisuusvälineistä. Tarkempaa tietoa oman alasi opiskelukustannuksista saat ryhmänohjaajaltasi. Opintotuki Opintotukea ovat 17 vuotta täyttäneille maksettava opintoraha, vuokralla asuville lapsettomille opiskelijoille maksettava asumislisä sekä valtion takaama opintolaina. - Opintoraha on verollista tuloa, jonka suuruus määräytyy hakijan iän, asumistavan ja perhesuhteiden mukaan. Vanhempien tulot ja omat tulot voivat vaikuttaa opintorahan suuruuteen. - Asumislisä on verotonta tuloa. Voit saada asumislisää enintään 80 prosenttia vuokrasopimuksessa mainituista hyväksyttävistä asumismenoistasi. Asumislisää ei myönnetä, jos sinulla on mahdollisuus asua oppilaitoksen maksuttomassa asuntolassa, eikä sinulla ole erityistä syytä kieltäytyä asuntolapaikasta. - Opintolaina on valtion takaama laina, joka pitää maksaa takaisin. Opintolainan valtiontakauksen suuruus riippuu iästäsi ja oppilaitoksestasi. Lisätietoa Hae opintotuki verkossa: Koulumatkatuki Koulumatkatukea saat, jos olet päätoiminen opiskelija, käytät julkista liikennevälinettä koulupäivittäin ja koulumatkasi ylittää yhteen suuntaan laskettuna 10 kilometriä. Omavastuusi on 43 euroa kuukaudessa (v. 2014). Koulumatkatukea sinun on haettava erikseen joka lukuvuodeksi. Hakemuksen saat opintotoimistosta tai ASUMINEN Kankaanpää Oppilaitoksen alueella on oma 55 hengen asuntola, jossa asutaan vain koulupäivinä. Asuminen on maksutonta. Ennen muuttoa maksettava takuumaksu on 90 euroa. Asuntolassa on yhden ja kahden hengen huoneita, joissa on oma tai jaettu solukeittiö. Asuntolanhoitaja auttaa opiskelijoita asumiseen liittyvissä asioissa sekä vastaa yleisestä järjestyksestä ja järjestyssääntöjen noudattamisesta. Asuntolaan haetaan opintotoimistosta tai asuntolanhoitajalta saatavalla hakulomakkeella. Lukuvuoden aikana mahdollisesti vapautuvia huoneita voit tiedustella suoraan asuntolasta.

Opiskelijan opas 2014-2015

Opiskelijan opas 2014-2015 Opiskelijan opas 2014-2015 Tärkeät yhteystiedot Nimi Ryhmän tunnus Sähköpostiosoitteeni Nimi Puh. Ryhmänohjaaja Tiimivastaava Koulutuspäällikkö Koulutusjohtaja Rehtori Keskeiset opettajat: Opinto-ohjaaja

Lisätiedot

Opiskelijan Opas 2015 2016

Opiskelijan Opas 2015 2016 Opiskelijan opas 2015 2016 SALPAUKSEN KOULUTUSTARJONTA Onnittelut opiskelupaikan johdosta! HUMANISTINEN JA KASVATUSALA Nuoriso ja vapaa-aika KULTTUURIALA Kulta, hopea ja kaiverrus Musiikki Puuala Rakennusala

Lisätiedot

Opiskelijan opas 2014-2015. Presidentinkatu 3 Kuopio

Opiskelijan opas 2014-2015. Presidentinkatu 3 Kuopio Opiskelijan opas 2014-2015 Presidentinkatu 3 Kuopio OPISKELIJAN OPAS SAVON AMMATTI- JA AIKUISOPISTO Presidentinkatu 3 2014-2015 SISÄLTÖ JOHDANTO... 1 1 KOULUTUS... 1 1.1 TYÖSSÄOPPIMINEN... 1 1.2 AMMATTIOSAAMISEN

Lisätiedot

Opiskelijan opas 2015 2016. Ammatillinen perustutkinto. Oulun seudun ammattiopisto www.osao.fi

Opiskelijan opas 2015 2016. Ammatillinen perustutkinto. Oulun seudun ammattiopisto www.osao.fi Opiskelijan opas 2015 2016 Ammatillinen perustutkinto Oulun seudun ammattiopisto www.osao.fi 2 Opiskelijan opas 2013-2014 / Oulun seudun ammattiopisto Julkaisija: Oulun seudun ammattiopisto OSAO Taitto,

Lisätiedot

Opiskelijan ja huoltajan opas. nuorten ammatillinen peruskoulutus 2014-2015

Opiskelijan ja huoltajan opas. nuorten ammatillinen peruskoulutus 2014-2015 Opiskelijan ja huoltajan opas nuorten ammatillinen peruskoulutus 2014-2015 Opiskelijan ja huoltajan opas nuorten ammatillinen peruskoulutus 2014-2015 Keski-Pohjanmaan ammattiopiston Kannuksen toimipaikan

Lisätiedot

Hyvä opiskelija, Säilytä siis tämä opas koko opintojesi ajan!

Hyvä opiskelija, Säilytä siis tämä opas koko opintojesi ajan! OPISKELIJAN OPAS Kevät 2015 2 Hyvä opiskelija, Tervetuloa Ammattiopisto Livian Sosiaali- ja terveysopistoon. Tähän opiskelijan oppaaseen on koottu tietoa, jota voit hyödyntää opintojen eri vaiheessa. Säilytä

Lisätiedot

AMMATTIOPISTO OPISKELIJAN OPAS

AMMATTIOPISTO OPISKELIJAN OPAS AMMATTIOISTO OISKELIJAN OAS 2015 2016 kesä LUKUVUOSI 2015 2016 KEUDAN AMMATTIOISTOSSA 18.12.2015 syyslukukausi päättyy Syysloma 12. 16.10.2015 3. jakso alkaa 3.12.2015 Joululoma 19.12.2015 3.1.2016 4.1.2016

Lisätiedot

Opiskelijan ja huoltajan opas NUORTEN AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS 2012-2013

Opiskelijan ja huoltajan opas NUORTEN AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS 2012-2013 Opiskelijan ja huoltajan opas NUORTEN AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS 2012-2013 Opiskelijan ja huoltajan opas NUORTEN AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS 2012-2013 Keski-Pohjanmaan maaseutuopiston Kannuksen yksikön

Lisätiedot

Opiskelijan ja huoltajan opas. nuorten ammatillinen peruskoulutus 2011-2012

Opiskelijan ja huoltajan opas. nuorten ammatillinen peruskoulutus 2011-2012 Opiskelijan ja huoltajan opas nuorten ammatillinen peruskoulutus 2011-2012 Opiskelijan ja huoltajan opas nuorten ammatillinen peruskoulutus 2011-2012 Keski-Pohjanmaan maaseutuopiston Kannuksen yksikön

Lisätiedot

OPISKELUOPAS 2014-2015

OPISKELUOPAS 2014-2015 OPISKELUOPAS 2014-2015 Sisällysluettelo TERVETULOA OPISKELEMAAN LUKUVUOSI 2014-2015 OPISKELIJAN ETUUDET NEUVOJA JA OHJAUSTA POISSAOLO-OHJEISTUS TYÖSSÄOPPIMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT OPINTOJEN YHDISTÄMINEN

Lisätiedot

Opetussuunnitelman yhteinen osa 1.8.2014 31.7.2015

Opetussuunnitelman yhteinen osa 1.8.2014 31.7.2015 Opetussuunnitelman yhteinen osa 1.8.2014 31.7.2015 Opetussuunnitelman yhteinen osa OSAO LTK 18.11.2014 Sivu 1/39 Lukijalle Tämä julkaisu Opetussuunnitelman yhteinen osa kertoo, kuinka eduskunnan säätämät

Lisätiedot

Opiskelijan. opas. Tampereen yksikkö

Opiskelijan. opas. Tampereen yksikkö Opiskelijan opas 2015 2016 Tampereen yksikkö Opiskelijan oma sivu Nimi Osoite Puhelin Luokanvalvoja Puhelin Opiskeluhyvinvoinnin yhteyshenkilöt Nimi Puhelin Nimi Puhelin Sisällysluettelo Tervetuloa opiskelemaan

Lisätiedot

Opiskelijan. opas. Helsingin yksikkö

Opiskelijan. opas. Helsingin yksikkö Opiskelijan opas 2015 2016 Helsingin yksikkö Opiskelijan oma sivu Nimi Osoite Puhelin Luokanvalvoja Puhelin Opiskeluhyvinvoinnin yhteyshenkilöt Nimi Puhelin Nimi Puhelin Sisällysluettelo Tervetuloa opiskelemaan

Lisätiedot

Opiskelijan. opas. Oulun yksikkö

Opiskelijan. opas. Oulun yksikkö Opiskelijan opas 2015 2016 Oulun yksikkö Opiskelijan oma sivu Nimi Osoite Puhelin Luokanvalvoja Puhelin Opiskeluhyvinvoinnin yhteyshenkilöt Nimi Puhelin Nimi Puhelin Sisällysluettelo Tervetuloa opiskelemaan

Lisätiedot

Tulevaisuutesi tukena Som stöd för din framtid

Tulevaisuutesi tukena Som stöd för din framtid Tulevaisuutesi tukena Som stöd för din framtid www.vao.fi www.vyi.fi OPISKELIJAN OPAS 2014-2015 Henkilötiedot Nimi: Osoite: Puhelin: Sähköposti: Ryhmä: Muistiinpanoja: Jaksot 1. jakso 11.8.2014-17.10.2014

Lisätiedot

Opiskelijan opas 2015-2016. Ammattiopisto Livia Maaseutuopisto

Opiskelijan opas 2015-2016. Ammattiopisto Livia Maaseutuopisto Opiskelijan opas 2015-2016 Ammattiopisto Livia Maaseutuopisto 1 SISÄLLYSLUETTELO ALKUSANAT... 3 OSAAMISALAT... 4 TOIMITILAT TUORLASSA... 5 TOIMITILAT PAIMIOSSA... 6 I TUTKINTORAKENNE... 7 AMMATILLISET

Lisätiedot

Opiskelijan. opas. Alavuden yksikkö

Opiskelijan. opas. Alavuden yksikkö Opiskelijan opas 2015 2016 Alavuden yksikkö Opiskelijan oma sivu Nimi Osoite Puhelin Luokanvalvoja Puhelin Opiskeluhyvinvoinnin yhteyshenkilöt Nimi Puhelin Nimi Puhelin 2 OPISKELIJAN OPAS 2015 2016 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Opiskelijan opas 2012-2013 LUONNONVARA- JA YMPÄRISTÖALA TOIVALA

Opiskelijan opas 2012-2013 LUONNONVARA- JA YMPÄRISTÖALA TOIVALA Opiskelijan opas 2012-2013 LUONNONVARA- JA YMPÄRISTÖALA TOIVALA 2 Arvoisa opiskelija Savon ammatti- ja aikuisopiston puolesta toivotan Sinut tervetulleeksi opiskelemaan oppilaitokseemme. Vaativana tehtävänäsi

Lisätiedot

Oppaan kuvat: istockphoto, Lasse Kantola, Karoliina Kivistö, Pia Rautio, Sonja Siikanen, Petri Smura

Oppaan kuvat: istockphoto, Lasse Kantola, Karoliina Kivistö, Pia Rautio, Sonja Siikanen, Petri Smura Hyvän elämän puolesta OPISKELIJAN OPAS syksy 2014 - kevät 2015 Info lukujärjestyksistä Työjärjestykset ja luokkatilat ovat näkyvissä Wilmassa, internetosoitteessa https://dila.starsoft.fi Jokaisella opiskelijalla

Lisätiedot

Päivitetty 19.8.2014. Aikuisopiskelijan opas

Päivitetty 19.8.2014. Aikuisopiskelijan opas Päivitetty 19.8.2014 Aikuisopiskelijan opas Tervetuloa Kainuun ammattiopistoon! Olet ottanut merkittävän askeleen elämässäsi siirtyessäsi opiskelemaan Kainuun ammattiopistoon. Onnittelut hyvästä valinnasta.

Lisätiedot

Opiskelijan opas 2012-2013. Ammattiopisto Livia Maaseutuopisto

Opiskelijan opas 2012-2013. Ammattiopisto Livia Maaseutuopisto Opiskelijan opas 2012-2013 Ammattiopisto Livia Maaseutuopisto 1 SISÄLLYSLUETTELO ALKUSANAT... 3 KOULUTUSOHJELMAT... 4 TOIMITILAT TUORLASSA... 5 TOIMITILAT PAIMIOSSA... 6 I TUTKINTORAKENNE... 7 AMMATILLISET

Lisätiedot

Lahden diakonian instituutti. Opiskelijan opas

Lahden diakonian instituutti. Opiskelijan opas Lahden diakonian instituutti Opiskelijan opas syksy 2010 - kevät 2011 Sisällysluettelo 3 Rehtorin tervehdys 4 Mitä, missä ja milloin 4 Yhteystiedot 4 Aukioloajat 4 Aikataulut 5 Luokkatilat 7 Atk ja internet

Lisätiedot

Hyvän elämän puolesta

Hyvän elämän puolesta Hyvän elämän puolesta OPISKELIJAN OPAS syksy 2015 - kevät 2016 Info lukujärjestyksistä Työjärjestykset ja luokkatilat ovat näkyvissä Wilmassa, internetosoitteessa https://dila.starsoft.fi Jokaisella opiskelijalla

Lisätiedot

Opiskelijan Opas 2014-2015

Opiskelijan Opas 2014-2015 Opiskelijan Opas 2014-2015 Opiskelijan opas 2014-2015 2(28) SISÄLLYS 1. Tervetuloa opiskelemaan, elämään ja toimimaan lle... 4 2. Vuosisuunnitelma, lukuvuoden työpäivät ja lomat... 5 3. Opiskelijapalvelut...

Lisätiedot

Opiskelijan opas Nuorisoaste 2012 2013

Opiskelijan opas Nuorisoaste 2012 2013 Opiskelijan opas Nuorisoaste 2012 2013 7.8.2012 Opiskelijan nimi Suomen Kosmetologien Yhdistyksen Opisto Pajuniityntie 3, 00320 Helsinki P. (09) 838 6160 www.skyo.fi HYVÄ SKY-OPISTON OPISKELIJA! 4 1. SUOMEN

Lisätiedot

OPISKELIJAN OPAS 2014-2015 OPIS- KELI- JAN 2014-2015 OPAS

OPISKELIJAN OPAS 2014-2015 OPIS- KELI- JAN 2014-2015 OPAS OPISKELIJAN OPAS 2014-2015 OPIS- KELI- JAN 2014-2015 OPAS TERVETULOA OPISKELEMAAN RAISION AMMATTIOPISTOON! Tähän opinto-oppaaseen on koottu tärkeää tietoa opinnoista, opiskelukäytännöistä ja oppimisen

Lisätiedot

Opinto-opas SAVONLINNAN AMMATTI- JA AIKUISOPISTO

Opinto-opas SAVONLINNAN AMMATTI- JA AIKUISOPISTO Opinto-opas 2014 2015 SAVONLINNAN AMMATTI- JA AIKUISOPISTO 2 SISÄLTÖ HYVÄT SAMILAISET... 3 1 AMMATILLINEN KOULUTUS... 4 1.1 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON RAKENNE... 4 1.2 AMMATILLISET OPINNOT... 5 1.3 AMMATTITAITOA

Lisätiedot

Nuva Opiskelijan Opas 2015-2016

Nuva Opiskelijan Opas 2015-2016 Nuva Opiskelijan Opas 2015-2016 Opiskelijan opas 2015-2016 2(24) SISÄLLYS 1. Vuosisuunnitelma, lukuvuoden työpäivät ja lomat... 4 2. Opiskelijapalvelut... 5 2.1. Toimistot... 5 2.2. Koulukuraattori...

Lisätiedot

OPS, yhteinen osa 1 (43) Hyväksytty 14.4.2014 /jory Päivitetty 2.10.2014 2.10.2014. Opetussuunnitelman yhteinen osa

OPS, yhteinen osa 1 (43) Hyväksytty 14.4.2014 /jory Päivitetty 2.10.2014 2.10.2014. Opetussuunnitelman yhteinen osa OPS, yhteinen osa 1 (43) Päivitetty Opetussuunnitelman yhteinen osa OPS, yhteinen osa 2 (43) Päivitetty Sisällysluettelo JOHDANTO... 4 I HYRIA KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄNÄ... 5 1 HYRIAN ORGANISAATIO, STRATEGIA

Lisätiedot

OPISKELIJAN OPAS 2011. Vaasan aikuiskoulutuskeskus

OPISKELIJAN OPAS 2011. Vaasan aikuiskoulutuskeskus OPISKELIJAN OPAS 2011 Vaasan aikuiskoulutuskeskus www.vakk.fi Sisältö Rehtorin tervehdys 3 1. Vaasan aikuiskoulutuskeskus 4 2. Yhteystietoja 5 3. Koulutustarjonta ja tutkinnot 7 4. Tutkinnon suorittajaksi

Lisätiedot