Verovirheistä rangaistaan entistä ankarammin. Majlen Fazer: Vastuullisuudesta. on helppo puhua

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Verovirheistä rangaistaan entistä ankarammin. Majlen Fazer: Vastuullisuudesta. on helppo puhua"

Transkriptio

1 Verovirheistä rangaistaan entistä ankarammin Majlen Fazer: Vastuullisuudesta on helppo puhua

2 6 10 Verovirheistä tulee yhä isompi lasku Yritykset karsivat nyt kustannuksiaan.

3 pääkirjoitus Raportoinnissa paljon parannettavaa kaivataan yhä äänekkäämmin yhtiöiden palkitsemiskäytäntöihin. Tämä on käynyt selväksi paitsi julkisesta keskustelusta, myös tuoreesta Corporate Governance -kilpailusta, jossa seurataan suomalaisten pörssiyhtiöiden hallinnointiraportoinnin kehittymistä. Suomalaisten lisäksi myös muualla Euroopassa palkitsemisesta keskustellaan vilkkaasti eikä enää tyydytä pelkkään keskusteluun. Brittiyrityksissä omistajat kapinoivat johdon huimia palkkioita vastaan. Vakuutusjätti Avivan pääjohtaja sai lähteä jättipalkkiokeskustelujen jälkeen. Suurennuslasin alla ovat nyt muun muassa lehtikustantaja Trinity Mirror, televisioyhtiö ITV, vedonvälittäjä William Hill ja Standard Chartered -pankki. Saksassa taas Volkswagen harkitsee rajoituksia ylimmän johdon palkkoihin. salailun jälkeen vuotavat julkisuuteen, tiedossa on kiivas keskustelu ja mediaryöpytys. Läpinäkyvyys ja jatkuva avoin keskustelu olisi pelastanut monelta kohulta. näyttää, että suomalaiset pörssiyhtiöt ilmoittavat palkitsemiskäytännöistään edelleen hyvin kirjavasti. PwC analysoi kolmatta kertaa järjestettyä kilpailua varten 114 pörssiyhtiöltä, ja esikarsintavaiheen jälkeen kilpailun raati valitsi yhdeksän finalistin joukosta kilpailun voittajat. Raati kaipasi lisää läpinäkyvyyttä erityisesti tulos- ja osakepalkkiojärjestelmien ansaintakriteerien raportointiin ja lisäeläkejärjestelmien kuvauksiin. Raatia veti Tom von Weymarn, hallitusammattilainen. myös yritysvastuun kysymyksissä. Kuluttajat haluavat tietää entistä tarkemmin, mistä raaka-aineet tulevat ja millaista työvoimaa yhtiöt käyttävät. Kun toimitusketjut pitenevät, alkuperän selvittäminen käy yhä monimutkaisemmaksi. Laatuasiantuntija Majlen Fazer huomauttaakin sivulla 21, että tie vastuullisuuteen on pitkä. toimitusjohtajaselvitys puolestaan osoitti, että suomalainen yritysjohto on kansainvälisessä vertailussa muita pessimistisempi talousnäkemyksissään. Miten he aikovat selättää talouskriisin, siitä kerrotaan lisää sivulla 6. johan kronberg Läpinäkyvyys ja jatkuva avoin keskustelu olisi pelastanut monelta kohulta.

4 PS. 600 Euroaikana suomalaiset yritykset ovat säästäneet korkomenoissa miljoonaa euroa. Tosin Ruotsi ja Tanskakin ovat hyötyneet vapaaratsastajina vaikka eivät kuulu rahaliittoon. miljoonaa euroa

5 Kreiviä ja Susannaa Figaron häissä esittävät Kalvis Kalnins ja Päivi Niskanen. Kaivosteollisuus kiinnostui Suomesta Figaron häät tuoreella tavalla Verotus ja tullit t askarruttavat muodin suunnittelijoita Suomessa on hyvä tutkittu maaperä, mineraalit ja infrastruktuuri. Korkeat korot Minna Parikan Heartbeatsmallistosta.

6 Miten yritysten johdossa reagoidaan Euroopan velkakriisiin ja epävarmoihin aikoihin? Yhä huolellisimmilla kotiläksyillä, kassavirran vahvistamisella ja tervehdyttämisohjelmilla. K un Euroopan velkakriisi alkoi levitä, yrityksissä ryhdyttiin käyttämään yhä useammin termiä muutosherkkyys. Siihen tulisi pyrkiä sitä hartaammin, mitä nopeammin maailmantalous ympärillä muuttuu. Mutta mitä se käytännössä tarkoittaa? Miten yritysjohto varautuu tilanteeseen? Näihin haettiin vastauksia myös Hankenilla Yritysjohtaja, menesty jatkuvassa muutoksessa -tilaisuudessa, jonka PwC järjesti yhdessä Hankenin ja Talentumin kanssa. Tilaisuudessa eri aloilla toimivien yritysten toimitusjohtajat kertoivat omista ratkaisuistaan. Yksi puhujista oli Koneen toimitusjohtaja Matti Alahuhta. Hän korostaa hyvin tehtyjä kotiläksyjä. Markkina on pyrittävä ymmärtämään yhä hienojakoisemmin. Tätä kautta on mahdollista tunnistaa käynnistyvät muutokset yhä aikaisemmassa vaiheessa. Aivan välttämätöntä on hänen mielestään myös makrotalouden tuntemus. On pyrittävä ennakoimaan mahdollisimman hyvin maailmantalouden muutokset ja niiden vaikutukset omaan toimialaan. Kolmanneksi Alahuhta listaa voimavarojen kohdentamisen. Allokointia on tehtävä koko ajan ja markkinoiden kasvumahdollisuuksia maksimoiden. Koneessa vältetään pysähtyneisyyttä valitsemalla kolmen vuoden välein viisi muutosohjelmaa, jotka saavat kulloisessakin yrityksen kehitysvaiheessa sen strategian parhaiten elämään. Kuluvalla kolmivuotiskaudella eletään muutosohjelmaa, johon kuuluvat muun muassa asiakaskokemus, osallistuva henkilöstö ja innovatiiviset ratkaisut. Yritykset pystyvät Alahuhdan mukaan kiihdyttämään kasvuaan monin eri tavoin. Hän kertoo esimerkkinä Koneen vuoden 2006 tavoitteen, jossa haluttiin kaksinkertaistaa myyntihenkilöstön kuukausittaiset myyntikäynnit. Tämä oli mahdollista, kiitos edistyksellisten myynnin työkalujen ja laajan koulutuksen. Tulokset alkoivat näkyä nopeasti.

7 teksti Helinä Hirvikorpi kuvat Tommi Tuomi Koneen toimitusjohtaja Matti Alahuhta sanoo, että makrotalous pitää tuntea hyvin. Tavoite oli kaksinkertaistaa myynti-ihmisten myyntikäynnit. Tulokset alkoivat näkyä nopeasti.

8 1. 2. Outokummun tappiota tuottavat yksiköt käyvät läpi tervehdyttämisohjelman. Kansainvälistyvälle yritykselle on tärkeää kyetä tarttumaan merkittävän globaalin megatrendin mahdollisuuksiin. Parhaimmillaan siitä tulee kasvua vauhdittava veturi, Alahuhta arvioi. Outokummun toimitusjohtaja Mika Seitovirta on tehnyt ohjelman neljän vuoden tappioiden tilkitsemiseksi. Kassavirtaa pitää parantaa, tappioita tuottaville yksiköille on räätälöitävä tervehdyttämisohjelmat ja strategista asemaa pitää vahvistaa. Outokumpu on kriisiyritys monessa mielessä. Meillä kyseenalaistaminen on todella tärkeää. Joudumme muuttamaan kulttuurimme ja johtamisemme, hän luettelee. Lisäksi Outokummussa kiinnitetään huomioita osaamiseen. Tilanteemme johtuu sekä yritysostosta että markkinoista. Meidän täytyy nopeasti saada aikaan oikeita toimia, jotta pääsemme kannattavaksi. Tämä aiheuttaa valtavan muutospaineen. Kun luodaan jotain uutta, se lisää tarvetta yhtiön kulttuurin uudelle pohjalle; sille, miten asiat tehdään. Tämä koskee sekä arvoja että tekemistä. Paljonko tällaiselle muutokselle voi antaa aikaa? Jos potilas on huonossa kunnossa, hengitystiet pitää saada auki nopeasti eikä luennoida terveistä elintavoista. Inoxumin yritysoston takia yhtiö joutuu miettimään uudistumistaan myös pitkällä aikavälillä. Toimitusjohtajan mukaan keskeisessä roolissa on vahva uusi yrityskulttuuri. Saksalaisen ruostumatonta terästä valmistavan Inoxumin yritysosto saa lopullisen siunauksen syksyllä, siihen mennessä organisaatio on hiottava valmiiksi yhdistymiseen. Mitä sitten, kun yritystä ohjaavat pitkä historia ja totutut tavat? Kuinka paljon perheyritys voi kyseenalaistaa entisiä toimintatapoja? Enston hallituksen jäsen ja omistajiin kuuluva Marjo Miettinen tasapainottelee historian ja nykyvaatimusten kanssa. Kaikkea pitää koko ajan kyseenalaistaa, se on ehdottomasti lähtökohta. Muutokseen pitää olla kykenevä, ja sen aikatauluhan nopeutuu koko ajan. Olemme perheyritys, jossa vanhat perinteet saattavat olla osaksi myös rasitteena. Perinteistä pidetään ehkä liikaakin kiinni. Hän muistuttaa, että tulevaisuutta tehdään kuitenkin koko ajan, siihen pitää satsata eikä pitäytyä liikaa vanhassa. Historialla on toki vahva ote myös nykyisyyteen, tämä on toisin sanoen tasapainoilua. Enstossa olemme tehneet radikaaleja vaikeita ratkaisuja. Pitää kuitenkin ymmärtää, millaisia riskejä voi ottaa, että pysytään edelleen pystyssä. Myös eristeratkaisujen Paroc Groupin hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia pitää toimintatapojen kyseenalaistamisesta tärkeänä. Puolentoista viime vuoden eli uuden hallituksen aikana on

9 Mika Seitovirralla on kiire saada Outokumpu kannattavaksi. 2. Miten yritykset selättävät velkakriisin? Kysymys kiinnostaa kaikkia. 3. Enston Marjo Miettinen huomauttaa, että perinteet voivat olla myös rasite. 4. Parocin Lauri Ratia kertoo, että uudistuksia olisi tehty ilman kriisiaikaakin. kyseenalaistettu aika paljon. Toimintatapoja ja organisaatiota on uudistettu. Myös tapaa ajatella esimerkiksi energiatehokkuutta on kyseenalaistettu, samoin sitä, miten tuotteita ja palveluja yhdistetään. Uudistuksia olisi tehty ilman kriisiaikaakin. Uusi hallitus toi mukanaan paljon teollista ja kaupallista kokemusta. Samalla Parocia voitiin tarkastella ulkoapäin. Nykyään tärkeintä on asiakaskokemus. Sen eteen tehdään kovasti töitä. Uudistamme organisaatiota ja tapaamme toimia. Pörssiyhtiö QPR-Sofwaren toimitusjohtaja Jari Jaakkola sanoo, että ohjelmistoyrityksessä jatkuva kyseenalaistaminen on luontevaa. Vanhoista ohjelmistoista on vaikea saada suuria tuottoja, tuotto perustuu nopeasti uusiutuviin ohjelmistoperheisiin. Olemme tuoneet markkinoille uusia ohjelmistoja ja palveluja puolentoista vuoden aikana. Joudumme tekemään monta vuotta töitä ennen kuin alkaa tulla tuloja. Rahoittajat joutuvat tällöin miettimään kokonaisriskiään. Suomalainen metsäteollisuus joutuu luomaan nahkansa uudestaan. Perinteiset syömähampaat alkavat kulua ja on kasvatettava uusia, löydettävä uutta erottautumista, aiemmin metsäteollisuudessa työskennellyt Jaakkola vertaa. Nyt karsitaan kustannuksia 5. Professori Timo Korkeamäki pohtii rahoitus markkinatilannetta muutoksessa. 6. QPR-Softwaren Juha Jaakkola muistuttaa kyseenalaistamisen välttämättömyydestä. 7. Toimitusjohtajien kommentit puhuttavat lounaalla.

10 Suomalainen peliteollisuus on synnyttänyt jo muutaman globaalin menestystarinan. Yksi seuraavista voi olla tamperelainen BeiZ ja sen luoma Panda-hahmo, joka koukuttaa esikouluikäisiä lukemaan ja laskemaan. S ovat suomalaisen peliteollisuuden kirkkaimpia kansainvälisiä tähtiä. Samaan joukkoon tähtää muutaman vuoden aikana myös Tampereella ja Pekingissä toimiva BeiZ, jonka oppimispelejä ladataan joka päivä tuhansiin älypuhelimiin ja mobiililaitteisiin eri puolilla maailmaa. Yhtiöllä on ikää pari vuotta, ja se työllistää kymmenkunta ihmistä. Yhtiön toimitusjohtaja Mika Heikinheimo tähyää pitkälle. Kohderyhmäämme ovat 4 8-vuotiaat lapset. Peliyhtiöitä on toki tälläkin markkinalla riittämiin, mutta joukossa ei ole yhtään isoa nimeä. Meillä on täydet mahdollisuudet läpimurtoon. Se vaatii toki kovaa työtä mutta myös onnea, toimitusjohtaja tuumii. Hänen optimismilleen on toisaalta myös perusteet. Sarjayrittäjäksi tunnustautuva Heikinheimo on jo ehtinyt luotsata perustamansa Symbio-ohjelmistoyhtiön (aiemmin Flander) Toimitusjohtaja Mika Heikinheimo muistuttaa, että oppimispelit on myytävä lasten vanhemmille.

11 teksti Timo Sormunen kuvat Nea Ilmevalta ja BeiZ kansainväliseen kasvuun, ja se työllistää nykyään yli tuhat ihmistä. Hän on edelleen yhtiön osakas ja hallituksen jäsen. Kasvuyrityskokemuksesta homman ei siis pitäisi olla kiinni. Aiemmasta kokemuksesta on hyötyä, mutta toisaalta nyt toimitaan ihan eri markkinoilla ja kohderyhmissä. Pelit suunnitellaan lapsille, mutta ne on myytävä heidän vanhemmilleen. Opittavaa riittää joka päivä, Heikinheimo vakuuttaa. Kasvuyrityksissä on yleistä, että bisnesidea hioutuu vastoinkäymisten kautta. Omat oppirahansa on saanut maksaa myös Heikinheimo. Näitä tuli taannoin Pekingin BeiZissä, jonka alun perin piti keskittyä aikuisten älypeleihin. Markkinoita haettiin ensi sijassa Aasiasta mutta myös Eurooppaan mielittiin. Muutama peliversio saatiin valmiiksi asti. Samalla kuitenkin huomattiin, että lasten peleissä olisi sittenkin parempi kasvupotentiaali. Liikkeelle lähdettiin Staraokella sekä suomalaislapsille tutuilla Miina- ja Manu-kissoilla, jotka englanniksi ovat Mandy ja Andy. Niiden rinnalle haluttiin kulttuurirajat helposti ylittäviä eläinhahmoja. Sellaiseksi seuloutui lopulta tyttöpanda Lola. Ehdolla oli myös delfiini, mutta se olisi vaatinut toimintaympäristöksi vettä. Lasku- ja lukutaitoja opettavissa peleissä se olisi ollut hieman liian haasteellista. Sympaattinen ja kärsivällisesti pelaajiaan opastava pikkupanda seikkailee tätä nykyä muun muassa aakkosjunassa, uimarannalla palapelien parissa, hedelmäkaupassa sekä taikurien maailmassa. Tunnettuus kasvaa hyvää vauhtia niin idässä kuin lännessäkin, Euroopassa vahvimpia maita ovat Ranska, Saksa ja Hollanti. Pojat ovat iso haaste. He siirtyvät oppimispeleistä aika pian erilaisiin urheilu- ja seikkailupeleihin, etenkin jos perheessä on isoveli. BeiZ kaipaa edelleen ulkopuolista rahoitusta. Toimitusjohtajan lisäksi yhtiöllä on taustallaan muutama yksityinen sijoittaja, jotka ovat nähneet BeiZissä selkeää potentiaalia. Perustavoite on sama kuin aikoinaan Flanderissa, eli liikevaihdon pitää kasvaa joka vuosi vähintään 80 prosenttia. Tänä vuonna liikutaan vielä muutamassa sadassa tuhannessa eurossa, mutta seuraavien peliversioiden jälkeen toivottavasti huomattavasti isommissa lukemissa. BeiZillä on Tampereella viisi vakituista työntekijää, Kiinassa tilanteesta riippuen viidestä kymmeneen. Yhtiön

12 toimintatapa on verkostomainen, ja sen pohjalle rakennetaan myös tulevaa kasvua. Tuotekehitys, markkinointi ja ydinliiketoiminta pidetään tiukasti omissa käsissä. Porttausversioiden koodaus sen sijaan hoituu alihankintaverkoston kautta. Lola-pandan voi ladata älypuhelimiin sekä Nintendon ja Applen mobiililaitteisiin. Verkon demoversiot ovat ilmaisia. Ne ovat myös tärkein myyntikanava maksullisille versioille. Nykyisellään ilmaisversion lataajista runsaat 10 prosenttia siirtyy maksulliselle puolelle. Ilmaisten pelien latausmäärät kasvavat parhaimmillaan parikymmentä prosenttia kuukaudessa, ja tavoitteemme on lisätä niitä entisestään. Tämän vauhdin pitämisessä meillä riittää haastetta. Vaikka kyse on vain muutamasta eurosta tai dollarista, pitää tuotteen vakuuttaa myös pikkulasten vanhemmat. Peliyhtiön kasvuoptimismia lisää se, että kosketusnäyttöiset älypuhelimet, ipodit ja etenkin tabletit, lisäävät jatkuvasti suosiotaan. BeiZin pelejä on AppStoressa, mutta PC-versiota ei ole toistaiseksi tarjolla. Nokian uudet Windows-puhelimet ovat äärimmäisen kiinnostava mahdollisuus, Heikinheimo aprikoi. BeiZ on yksi Tekesin nuorille kasvuyrittäjille suunnattuun NIY-rahoitusohjelmaan seuloutuneista yrityksistä. Siihen pääsevällä yrityksellä on oltava muun muassa uskottava, kansainvälisen kasvun mahdollistava innovatiivinen liiketoimintasuunnitelma, sitoutunut ja osaava johtotiimi, ikää alle kuusi vuotta ja usein vasta muutama työntekijä. Ohjelman asiantuntijapartnerina, yrittäjien valmentajana ja sijoittajapaneelien järjestäjänä on PwC. PwC:llä palvelusta vastaavan Kaj Työppösen mielestä kasvuyrittäjien yleisin pulma on, ettei oman innovaation tai liikeidean asiakashyötyjä osata kertoa riittävän selkeästi. Jos pihviä ei löydy, pysyvät myös rahoittajien salkut kiinni. Suomeksi sanottuna hissipuheen ja tarinan pitää olla kunnossa, Työppönen toteaa. Kasvuyrittäjien parissa työskentelemistä hän kuvaa äärimmäisen palkitsevaksi ja motivoivaksi. On todella upeaa seurata tämän porukan intoa mennä eteenpäin kaikkien näiden lamapuheiden keskellä, hän kiittelee. BeiZin Mika Heikinheimon mielestä NIY- ohjelma on kasvavalle yritykselle tärkeä rahoituskanava, mutta myös väylä kehittää omaa toimintaa. Ulkopuolisten asiantuntijoiden kehitysvinkit ovat todella tärkeitä. Omaa yritystä ja sen puutteita on aina vaikea arvioida objektiivisesti, hän tunnustaa. PwC panostaa kasvuyrityksiin ja toimii kasvutari- noiden toteutumisen teutumisen tukena aina ideasta kansainvä- listymiseen. Lisätietoja PwC:n konsultoinnista antaa Kaj Työppönen. BEIZ OY

13 UUSIA JULKAISUJA

14 trendit Hallitusten tasapainottelijat Omistajat määrittelevät suureksi osaksi yrityksen hallituksen hengen ja haasteet. Puheenjohtajan tehtävä on selvittää, mitä omistajat haluavat. Hallitustyöskentely on jatkuvaa tasapainon hakemista. teksti Minna Takkunen että in- nostaminen on hallitustyöskentelyssä valvontaa tärkeämpää. Valvontajärjestelmät toimivat nykyään niin hyvin, että niiden osuutta ei kannata painottaa, sanoo pitkän linjan hallitusammattilainen ja Boardmanin partneri Tom von Weymarn. Hänen kanssaan hallitustyöskentelyn johtamisesta on vaihtamassa ajatuksia PwC:n toimitusjohtaja Kim Karhu, joka on seurannut hallitustyötä runsaasti tilintarkastajan työssään. Hallitustyöskentely on viime vuosina kehittynyt hurjasti suomalaisissa yrityksissä, Karhu arvioi. Siinä missä johto saattoi aiemmin pitää hallitukselle raportointia välttämättömänä pahana, yritykset osaavat nyt hyödyntää hallitusta. Johto saattaa jopa odottaa, että kunpa pääsisi jo keskustelemaan hallituksen kanssa. Karhu ja von Weymarn ovat yhtä mieltä siitä, että hallituksen tärkein tehtävä on toimitusjohtajan nimittäminen ja tarvittaessa erottaminen. Toimitusjohtaja on sateentekijä, jota ilman mikään yhtiö ei menesty, von Weymarn sanoo. Kun johdon ja hallituksen kemiat kohtaavat, liiketoiminta pääsee oikeille urille. Karhu lainaa Michael Treschow n ajatusta, jonka mukaan hallitustyöskentely on jatkuvaa tasapainon hakemista: johtoa on toisaalta kannustettava, toisaalta valvottava. Hallituksella on toisaalta muodollisia vastuita, toisaalta liiketoimintanäkökulma, ja agendalla niin pitkän aikavälin kuin lyhyemmän jänteen kysymyksiä. Hallitustyöskentelyn hengen ja haasteet määrää pitkälti omistuspohja, Karhu sanoo. Pörssiyhtiöissä hyvän hallintotavan velvoitteet vievät aikaa. Toisaalta valiokuntien perustaminen on tuonut syvyyttä pörssiyhtiöiden hallitustyöskentelyyn. Perheyhtiöissä taas hallituksen jäsenet valitaan omistajalähtöisemmin, ja roolin mukainen toiminta saattaa olla jäsenille haaste. Pääomasijoittajien yrityksiä puolestaan ajaa arvonnousun odotus, johon liittyy nopea eteneminen. Vaikka hallituksen on osattava tarkastella yrityksen toimintaa kriittisesti, huomioiden tulisi olla rakentavia. Joskus yksittäisen jäsenen kommentit karkaavat musertaviksi. Puheenjohtajan on silloin muistutettava, että hallitus toimii ryhmänä ja niin kauan kuin ryhmän enemmistö tukee operatiivista johtoa, ei yksittäinen jäsen saa murentaa toimitusjohtajan

15 itsetuntoa. Ylikriittiset huomiot syövät miestä tai naista, von Weymarn korostaa. Puheenjohtajan rooli on muutenkin ratkaiseva hallituksen toimintakulttuurin luomisessa. Tähän kuuluu muun muassa kokousmateriaalin tiivistäminen ja jäsenten perehdyttäminen. Karhun ja von Weymarnin mukaan puheenjohtajan on ennen kaikkea kanavoitava keskustelua strategiaan, jotta hallitus pääsee käsiksi keskeiseen tehtäväänsä eli yhteisen tulevaisuuden hahmottamiseen. Vision toteuttamiseen kannattaa miettiä useampia vaihtoehtoja, von Weymarn suosittelee. Puheenjohtajan ei pidä ensisijaisesti tuoda omaa kantaansa esille; hänen on luotava tilaa keskustelulle ja huolehdittava, että hallituksen kaikki jäsenet antavat panoksensa työskentelyyn. Hallitustyöskentelyssä on oltava kurinalaisuutta. Kilpailu puheenjohtajan roolista on kokouksissa tyypillistä, kaikki eivät aina pysy omassa roolissaan, Weymarn kertoo. Vaikka monipuolisen keskustelun varmistaminen onkin puheenjohtajan kontolla, hänen on myös osattava tarttua oikealla hetkellä yrityksen johdossa korjaamista vaativiin asioihin vaikka se ei helppo tehtävä olekaan. Puheenjohtajan tonttia on myös omistajan tahdon selvittäminen, varsinkin, jos tahtotila on epämääräinen tai leviää moneen suuntaan. Karhu huomauttaa, että tahtotilan selvittämisen ajankohta on kuitenkin tiedostettava, jotta ei tule sisäpiiriongelmia. Von Weymarn nyökyttelee jännitteelle. Insiderina oleminen ei ole rikos, mutta sisäpiiriläisen tiedon hyväksi käyttäminen on. Hallituksen on hyödyllistä olla selvillä laajemminkin yrityksen johdon vahvuuksista ja heikkouksista. Käsityksen johdon kyvyistä ja kapasiteeteista saa järjestelmällisillä tapaamisilla muun johdon kanssa. Tapaamiset sovitaan yhdessä toimitusjohtajan kanssa ja ne merkitään osaksi hallitusten kokousten vuosiohjelmaa. Dynaamisen hallituksen kokoonpanossa on hyödyllistä olla toimialatuntemuksen ohella muitakin rooleja, kuten kyseenalaistajan, neuvonantajan, konsensuksen rakentajan ja muutosagentin hahmot. Erilaista näkemystä tarvitaan. Asiat eivät ole koskaan yksiselitteisiä, aina on eri näkökulmia, von Weymarn muistuttaa.

16 Pörssistä siivet maailmalle Outokummun teknologiatoimiala listautui pörssiin itsenäisenä Outotecinä kuusi vuotta sitten. Muuta vaihtoehtoa ei silloin ollut kuin pärjätä ja kasvaa maailmalla omin voimin. teksti Sanna Laakkonen kuvat Pekka Nieminen ja Outotec

17 Kestävä kehitys on valtavan suuri ja kiihtyvä megatrendi. jolla emme toimi, on Etelämanner, kertoo maailmanvalloituksesta Outotecin toimitusjohtaja Pertti Korhonen. Meksikoon lähdimme 40 vuotta sitten, Chilessä ja Etelä-Amerikassa olemme toimineet kolme vuosikymmentä. Kiinaan ja Intiaan olemme myyneet teknologiaa 30 vuotta. Outotecilla on pitkä kansainvälinen historia vasta kuusi vuotta sitten Helsingin pörssiin listautuneeksi yhtiöksi. Yhtiön juuret ulottuvat yli sadan vuoden taakse. Outokummun teknologiatoimiala sai kehittyä turvallisesti ei-ydinliiketoimintana, kunnes se listattiin pörssiin itsenäisenä yhtiönä Varsinainen vauhdinotto alkoi, kun lintu lensi pesästä. Listautumisen jälkeen meidän oli annettava omien siipien kantaa. Silloin ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin pärjätä globaalissa kilpailussa omin voimin ja kasvaa, Korhonen kuvaa. Kasvu on ollut hurja. Viime vuonna yhtiö rikkoi tilauskannan ja myynnin ennätyksen, ja liikevaihto kasvoi 43 prosenttia. Tälle vuodelle odotetaan 30 prosentin kasvua, ja näkymät jatkuvat hyvinä. Mineraalien rikastus ja metallien jalostus lisääntyvät erityisesti kehittyvien markkinoiden kasvun myötä, ja metallien tarve pitkällä aikavälillä kasvaa. Myös kestävän tekniikan kysyntä kasvaa. Outotecin toiminta-ajatuksena on maapallon luonnonvarojen kestävä käyttö. Yhtiö kehittää ympäristön kannalta kestäviä ratkaisuja, joiden avulla luonnonvarat hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti, pienin ympäristövaikutuksin ja energiaa sekä investointeja säästäen. Outotecin erikoisuutena on vahva ja uniikki osaaminen metallurgisissa ja mineraalien rikastukseen liittyvissä prosesseissa. EU:n määrittelyn mukaan Outotecillä Outotec toimii kaikkialla, missä asiakkailla on projekteja. Oma toimisto tai kiinteä toimipaikka yhtiöllä on 20 maassa.

18 on paljon tekniikkaa, joka on ympäristön kannalta BAT, alan parasta. Meillä on vahva kilpailuetu syvällisestä, yli sadan vuoden ajalla kasvaneesta osaamisesta, mutta tuotekehitykseen ja tutkimukseen on koko ajan satsattava, Korhonen sanoo. Uusia kasvualoja ovat muun muassa energiateollisuus ja teollisuusvesien käsittely. Outotec kehittää tekniikkaa puhtaan veden säästämiseen, veden kierrättämiseen ja puhdistamiseen sekä kierrätysromun ja jätteen hyötykäyttöön. Jatkuvaa työtä vaativat myös energiatehokkaammat ja puhtaammat valmistusprosessit sekä öljyn korvaavien uusien energianlähteiden hyödyntäminen. Kestävä kehitys on valtavan suuri ja kiihtyvä megatrendi. Kun väestö kasvaa, ympäristöasiat ja -ongelmat korostuvat. Ongelmia on pakko ratkaista. Maailman johtaviin kaivos- ja metalliteollisuuden tekniikan ja palvelun toimittajiin kuuluvan Outotecin asiakkaita ovat paikallisesti ja maailmanlaajuisesti toimivat kaivosyhtiöt, metallien ja lannoitteiden tuottajat, kemianteollisuuden yritykset sekä vaihtoehtoisia energianlähteitä hyödyntävät yritykset. Yhtiön liikevaihdosta kaksi kolmasosaa tulee kehittyviltä markkinoilta. Katse suunnataan Kiinalaiset etenevät meidänkin alalla. nyt BRIC-maiden sijaan N11-maihin kuten Mongoliaan, Afrikkaan, Lähiitään ja Indonesiaan. Korhonen myöntää, että jotkut markkinat ovat vaikeita. Esimerkiksi Intia on incredible India, Kiinan lailla kaikin tavoin haastava. Asiakkaamme ovat kuitenkin aina olleet maailmalla, ja olemme tottuneet toimimaan erilaisissa paikoissa. Erikoisosaamistamme on myös se, että pystymme toimittamaan vaativan kokonaisuuden eksoottiseen paikkaan aikataulussa. Paikallinen organisaatio on tärkeä kaikilla markkinoilla, joilla Outotecilla on jatkuvaa toimintaa. Globaalit toimintatavat yhdistyvät asiakaskohtaisiin toimituksiin. Etulinjassa vastataan siitä, että ymmärrämme paikallisen markkinan ja sen mahdollisuudet. Miten meidän tekniikkamme, tuotteemme ja ratkaisumme tuodaan markkinoille ja mitkä hankkeet siellä pyritään voittamaan. Pelkkä teknologiajohtajuus ei alalla riitä, vaan myös kustannusten on oltava kilpailukykyiset. Tälläkin toimialalla kiinalaiset etenevät, joten kustannuskilpailukyky pitää varmistaa yhdistämällä kalliimmissa maissa oleva huippuosaaminen edullisempaan tekemiseen halvemmissa maissa, Korhonen sanoo. Meidän pallomme on maapallo. Siten varmistamme, ettei pallo koskaan ole hukassa, sanoo Pertti Korhonen. Outotec on monen muun yrityksen tapaan syntynyt yritysostojen kautta, ja tytäryhtiöt ovat toimineet melko itsenäisesti. Yhtenäistä kulttuuria ja tapaa toimia työstetään parhaillaan. Yhtenä yhtiönä maailmanlaajuisesti toimiminen vaatii, että on tietty yhteinen kulttuuri ja yhteiset pelisäännöt. Kun rakenteesta tulee sellainen, että asioita voi saavuttaa vain yhteistyöllä, syntyy paine toimia ja oppia yhdessä. Korhonen korostaa, että arvoista ja pelisäännöistä pitää keskustella jatkuvasti ja samalla hakea konkreettisia yhteisiä toimintatapoja. Globaalissa toiminnassa on äärimmäisen tärkeää, että yhtiön johto toimii koherentisti ja panee itsensä peliin. Toimitusjohtajan pitää koripallojoukkueen valmentajan lailla ohjata ihmisiä toimimaan yhteen. Outotec Oyj

19 Jens Sørensen esittelee Tuubiota, Heikki Waris Coreorient-yritystään. Oula Harjulan Green House Effect uskoo vihreyteen. Mikko Haapanen (vas.) Boardmanista ja Lasse Mäkelä Larzon Capitalista, Kim Karhu PwC:stä ja Gustav von Hertzen Boardmanista. Mark Stockill työstää mobiiliviestipalvelua terveydenhoitoalalle. Sijoittajat jakoivat yrittäjille tuhannen euron pelimerkkejä ja lupasivat valmennusta. Green House Effect sai pelimerkkejä eniten. Pelimerkkejä lupaaville yrittäjille Pääomasijoittajat arvostavat yrittäjän todellisuudentajua, luotettavuutta, sikeyttä ja luovaa älyä. Tämä selvisi Sijoittajakasinossa.

20 Jos Suomenlahtea ei pystytä puhdistamaan, miten me voisimme hallita Afrikassa tapahtuvia asioita? Fazer Makeisten tuotekehityksessä pohditaan päivittäin, kuinka asiakkaiden odotukset ylitettäisiin. Se on todella vaikeaa, kun maailma on täynnä erilaisia tuotteita, Majlen Fazer sanoo.

21 teksti Sanna Laakkonen kuvat Mikko Huotari Fazerin laatuasiantuntija Majlen Fazer selvittää työkseen raaka-aineiden vastuullisuutta. Tavoitteena on, että viiden vuoden aikana kaikki Fazerin käyttämä kaakaoraaka-aine täyttää vastuullisen hankinnan kriteerit ja on jäljitettävissä. Kaakaopapujen Fazerilan pihaan Vantaan Vaaralassa kaartaa tasaiseen tahtiin maitoautoja. Tuhannen työntekijän lisäksi Fazer Makeiset työllistää Suomessa lehmää. Maitoa tarvitaan, jotta Suomen kansa saa suosikkisuklaansa, Fazerin Sinisen, saman makuisena kuin se on aina ollut. 90-vuotisjuhlavuottaan viettävän Fazerin Sinisen myynti kasvoi viime vuonna yli neljä prosenttia, vaikka makeismarkkina muutoin supistui. Suomiklassikkoa valmistetaan vuosittain 15 miljoonaa levyä, joista me itse herkuttelemme valtaosan. Suomalaiset syövät Fazerin Sinistä 13 miljoonaa levyä vuodessa, kertoo Fazerin kaakaon ja suklaan laatuasiantuntijana työskentelevä Majlen Fazer. Alkuperäisen maun säilyttämiseksi maitojauhetta ei käytetä, vaan joka levyyn käytetään reseptin mukaan kolme lasillista maitoa. Kaakaolaatukin on sama kuin tuotteen tullessa myyntiin Fazerin Siniseen on aina käytetty Arriba-kaakaopapuja, jotka luokiteltiin jo 1900-luvun alussa parhaiksi. Niitä ei enää paahdeta itse, mutta muutoin kassakaapissa säilytettävää alkuperäistä reseptiä noudatetaan tarkasti. Raaka-ainehankintojen vaakakupissa painaa nykyään vastuullisuus. Tuotekehityksen ohella iso osa laatuasiantuntijan työtä on juuri kaakaon hankintaan liittyvien asioiden selvittely. Fazer kuuluu kansainväliseen World Cocoa Foundation -järjestöön, joka tukee kaakaotuottajia ja heidän perheitään. Yhtiöllä on järjestön kautta Norsunluurannikolla kummikylä, jossa lapsia opetetaan koulunkäynnin ohessa kaakaonviljelyn ammattilaisiksi. Fazerin tavoitteena on, että 2017 mennessä kaikki yhtiön käyttämä kaakaoraaka-aine täyttää vastuullisen hankinnan kriteerit ja on jäljitettävissä. Vastuullisuudesta on helppo puhua, mutta se on pitkä tie. Jos Suomenlahtea ei pystytä puhdistamaan, miten me voisimme hallita Afrikassa tapahtuvia asioita, Majlen Fazer kärjistää. Toisaalta maailma on aika pieni, minkä hän huomasi taannoisella Ghanan matkallaan. Kaikilla viljelijöillä oli Nokian kännykät, ja he tiesivät ne suomalaisiksi. Mobiilietiketti ei tosin ollut yhtä kehittynyt kuin meillä, vaan viljelijöiden the best phones in the world soivat seminaarissa monta kertaa, hän nauraa. Majlen Fazerin puheessa vilahtelevat taajaan perheyrityksen kantavina voimina kukin vuorollaan toimineet isä Peter, isoisä Sven ja isoisoisä Karl. Svenska Teaternin Kristina från Duvemåla -musikaali on Majlen Fazerin mielestä onnistunut kurkis-

22 MAJLEN FAZER tus aikaan, jolloin hänen isoisoisoisänsä Eduard Fazer saapui Sveitsistä Suomeen luomaan uraa turkkurina ja hänen poikansa Karl päätti ryhtyä sokerileipuriksi. Karlin perustaessa 1891 konditorian Helsingin Kluuvikadulle hänen isänsä sanoi, ettei konditoriasta koskaan voi kasvaa kansainvälistä yritystä. Mutta Karl oli aikamoinen entrepreneur. Hänellä oli oma vahva visio, johon hän uskoi. Majlenin isoisä Sven Fazer työskenteli tehtaalla 17-vuotiaasta ja kävi työpaikallaan lähes joka päivä elämänsä loppuun saakka. Hänen työllään Fazerista kasvoi suuri elintarviketeollisuuden yritys. Majlenin ura talossa alkoi 1984 Fazerin Herttoniemenkonditorian leipomossa. Hän työskenteli pitkään myös Kluuvikadun kahvilassa. Aloitin kakkupohjien paistajana ja loppuvaiheessa sain jo kirjoittaa kakkujen päälle Fazerin nimen, Majlen Fazer nauraa silloiselle urakehitykselleen. Kun käsintehtyjen konvehtien osasto 1990-luvulla siirrettiin Vantaan Vaaralaan, hän otti siitä vastuun. Tein tuotekehitystä ja olin samalla joka paikan höylä. Edelleen tartun vaikka pumppukärryyn, jos homma sitä vaatii. Omistajasuvun edustajana työntekijöiden joukossa oleminen on aika-ajoin ollut haasteellista. Arvostusta on Majlen Fazerin oman arvion mukaan karttunut pikkuhiljaa tekemisen ja oman ammattitaidon myötä. Fazer Makeisten tuotekehityksessä työskentelee kuusitoista makumaailman ammattilaista. Majlen Fazer miettii olevansa välillä liiankin konservatiivinen, mutta toisaalta yhtiön pitkä historia pitää muistaa. Minun ja nuorten tuotekehittäjien välillä on se ero, että he ovat opiskelleet alaa yliopistossa ja minä harjoitellut välillä kantapäänkin kautta. Mutta tuntuu hyvältä, kun muut pyytävät maistamaan ja arvioimaan omia tuotoksiaan. Ideoiminen ja kokeileminen on kaikkein hauskinta, mutta itse en ehdi tehdä sitä joka päivä. Suomalaisen suklaantekijän toiveena olisi näyttää kaakaopapujen kasvattajille, millaisia eri suklaatuotteita maailmassa on. Viljelijät eivät osaa kuvitella, mitä kaikkea heidän kasvattamistaan raaka-aineista valmistetaan. Olosuhteet ja lämpötila kun ovat valmiille suklaalle mahdottomat. Kesä ei Suomessakaan ole suklaatuotteiden sesonkia. Jääkaappi on liian kylmä mutta helteillä usein ainoa tarpeeksi viileä paikka. Kovin aromaattisia ruokia ei kuitenkaan saisi olla lähellä, sillä suklaa ottaa todella herkästi makua. Suklaan pahimmiksi vihollisiksi Majlen Fazer nimeää valkosipulin, sipulin ja vahvat mausteet. Jottei tuotekehittäjien työpäivä mene pilalle, Fazerilan henkilöstöravintola merkitsee niitä sisältävät ruuat. Muutoinkin ammattimaistelija miettii, mitä suuhunsa laittaa. Mausteisia ruokia vältän jo edellisenä iltana enkä juo kahvia ennen maistelua. Vaikka uskon, että osalla ihmisistä on syntymälahjana tarkempi makuaisti, sitä pitää harjaannuttaa ja huoltaa. Hänen omia suosikkejaan ovat Fazerin Sinisen lisäksi pähkinää ja mantelia sisältävät suklaat. Esimerkiksi Karl Fazer Exclusive -sarjaan kuuluva pistaasipähkinää sisältävä maitosuklaapatukka on yksi niistä, joita hän on ollut kehittämässä. Mikä sitten ei maistu suklaan seassa? Rusinat poimin pois pullastakin, hän tunnustaa.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

OULUTECH OY YRITYSHAUTOMO 1(14) KYSYMYKSIÄ LIIKETOIMINTASUUNNITELMAN TEKIJÄLLE. Yritys: Tekijä:

OULUTECH OY YRITYSHAUTOMO 1(14) KYSYMYKSIÄ LIIKETOIMINTASUUNNITELMAN TEKIJÄLLE. Yritys: Tekijä: OULUTECH OY YRITYSHAUTOMO 1(14) KYSYMYKSIÄ LIIKETOIMINTASUUNNITELMAN TEKIJÄLLE Yritys: Tekijä: Päiväys: MARKKINAT Rahoittajille tulee osoittaa, että yrityksen tuotteella tai palvelulla on todellinen liiketoimintamahdollisuus.

Lisätiedot

HALLITUSPARTNERIT ESITTÄYTYY

HALLITUSPARTNERIT ESITTÄYTYY Seppo Mustonen HALLITUSPARTNERIT ESITTÄYTYY Pohjois-Suomen Hallituspartnerit ry Jäsenet 91 kpl PKyritykset Hallituspartnerien tarkoituksena on edistää ammattimaista ja eettisesti korkeatasoista Suomessa

Lisätiedot

Omistajaohjauksen periaatteet

Omistajaohjauksen periaatteet Omistajaohjauksen periaatteet 1 Varma omistajana Haluamme tukea ja kannustaa yhtiöitä menestymään, mikä turvaa ja parantaa sijoitustuottojamme pitkällä aikavälillä. Omistajaohjauksen periaatteissa kerromme

Lisätiedot

Hallituksen puheenjohtajan katsaus Jan Inborr hallituksen puheenjohtaja, Vacon Oyj

Hallituksen puheenjohtajan katsaus Jan Inborr hallituksen puheenjohtaja, Vacon Oyj Hallituksen puheenjohtajan katsaus Jan Inborr hallituksen puheenjohtaja, Vacon Oyj 1 Vastuunrajoitus Tämä esitys sisältää aikaan sidonnaisia tietoja, jotka pitävät paikkansa niiden julkaisuhetkellä. Tämä

Lisätiedot

Tekesin palvelut teollisuudelle

Tekesin palvelut teollisuudelle DM xx-2016 Tekesin palvelut teollisuudelle Nastolan Teollisuusryhmä 28.9.2017 Markku Mäkelä/Tekes Lahti Tekesin toimipisteet Suomessa Rovaniemi Kemi Oulu Jyväskylä Seinäjoki Vaasa Tampere Pori Turku Kajaani

Lisätiedot

KASVAVAN KYBERTURVAMARKKINAN PELINTEKIJÄ

KASVAVAN KYBERTURVAMARKKINAN PELINTEKIJÄ KASVAVAN KYBERTURVAMARKKINAN PELINTEKIJÄ Petri Kairinen, CEO (twitter: @kairinen) Lupaavat pörssiyhtiöt tilaisuus 3.3.2015 3.3.2015 Nixu 2015 1 PIDÄMME DIGITAALISEN YHTEISKUNNAN TOIMINNASSA. 3.3.2015 Nixu

Lisätiedot

KONEen osavuosikatsaus tammi syyskuulta 2013

KONEen osavuosikatsaus tammi syyskuulta 2013 KONEen osavuosikatsaus tammi syyskuulta 2013 22. lokakuuta 2013 Matti Alahuhta, toimitusjohtaja KONE pitää matkustajat liikkeessä liukuporrasinnovaatioilla. KONEen viimeisin liukuporrasinnovaatio, KONE

Lisätiedot

KONEen yhtiökokous 2014. 24. helmikuuta 2014 Matti Alahuhta, toimitusjohtaja

KONEen yhtiökokous 2014. 24. helmikuuta 2014 Matti Alahuhta, toimitusjohtaja KONEen yhtiökokous 2014 24. helmikuuta 2014 Matti Alahuhta, toimitusjohtaja 2013: Vahvaa kokonaiskehitystä 2013 2012 Historiallinen muutos Vertailukelpoinen muutos Saadut tilaukset M 6 151,0 5 496,2 11,9

Lisätiedot

KONEen osavuosikatsaus tammi kesäkuulta 2013

KONEen osavuosikatsaus tammi kesäkuulta 2013 Uusi KONE UltraRope -teknologia nostaa rakennukset uusiin korkeuksiin. KONEen osavuosikatsaus tammi kesäkuulta 2013 Innovatiivinen KONE UltraRope tulee mullistamaan korkeiden rakennusten suunnittelu- ja

Lisätiedot

Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työniloa Liideri-ohjelma Hyvinvoinnista bisnestä -teemaklinikka

Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työniloa Liideri-ohjelma Hyvinvoinnista bisnestä -teemaklinikka Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työniloa Liideri-ohjelma 2012 2018 Hyvinvoinnista bisnestä -teemaklinikka Tähtää korkealle Rahoitamme yrityksiä, joilla on halu ja kyky kasvaa. Intoa ja osaamista Loistava

Lisätiedot

Ekonomistin katsaus: suhteellisuutta velkakeskusteluun

Ekonomistin katsaus: suhteellisuutta velkakeskusteluun Ekonomistin katsaus: suhteellisuutta velkakeskusteluun Velat ja velkaantuminen ovat olleet jatkuvia puheen ja huolen aiheita jo usean vuoden ajan. Danske Bankin johtava neuvonantaja Lauri Uotila muistuttaa

Lisätiedot

Hallituspartnerit esittäytyy

Hallituspartnerit esittäytyy Hallituspartnerit esittäytyy Pohjois-Suomen Hallituspartnerit ry Seppo Mustonen Pohjoissuomalainen hallitustyön kehittäjä Seppo Mustonen / Hallituspartnerit 2015 OHJELMA 13.00 Kahvit 13.15 Seppo Mustonen,

Lisätiedot

3. Arvot luovat perustan

3. Arvot luovat perustan 3. Arvot luovat perustan Filosofia, uskonto, psykologia Integraatio: opintojen ohjaus Tässä jaksossa n Omat arvot, yrityksen arvot n Visio vie tulevaisuuteen Osio 3/1 Filosofia Uskonto 3. Arvot luovat

Lisätiedot

PK hallitusbarometri VII 2015. Pirkanmaa Tampereen kauppakamarialue

PK hallitusbarometri VII 2015. Pirkanmaa Tampereen kauppakamarialue PK hallitusbarometri VII 205 Pirkanmaa alue Alue Kaikki vastaajat (N=280) N 200 80 60 40 20 00 80 60 40 20 0 7 55 3 33 40 72 78 59 29 35 50 09 77 22 4 9 78 82 Asema organisaatiossa 60 50 40 30 20 0 0 53

Lisätiedot

Toimitusjohtajan katsaus

Toimitusjohtajan katsaus Toimitusjohtajan katsaus Heikki Malinen 1 Strategia ja toimintatapa Viisi toiminnan ydinaluetta Investointien elinkaaren kattava konsepti Teknologian ja paikallisten olosuhteiden hyvä tuntemus Vahva markkina-asema

Lisätiedot

Liikevaihto ja liikevoitto selvässä kasvussa. Digia Oyj, osavuosikatsaus Q2/2015 Juha Varelius 14.8.2015

Liikevaihto ja liikevoitto selvässä kasvussa. Digia Oyj, osavuosikatsaus Q2/2015 Juha Varelius 14.8.2015 Liikevaihto ja liikevoitto selvässä kasvussa. Digia Oyj, osavuosikatsaus Q2/2015 Juha Varelius 14.8.2015 Katsauskauden pääkohdat Katsauskauden pääkohdat Konsernin liikevaihto kasvoi tammi-kesäkuussa 8,9

Lisätiedot

Taloudellinen katsaus maaliskuuta 2010 Toimitusjohtaja Matti Alahuhta

Taloudellinen katsaus maaliskuuta 2010 Toimitusjohtaja Matti Alahuhta Taloudellinen katsaus 2009 1. maaliskuuta 2010 Toimitusjohtaja Matti Alahuhta Sisältö 1. KONEen kilpailukyvyn kehittäminen 2. Taloudellinen kehitys 3. Markkinakehitys 4. Kehitysohjelmat 5. Markkinanäkymät

Lisätiedot

KONEen tilinpäätös tammikuuta 2008 Matti Alahuhta, pääjohtaja. KONE Corporation

KONEen tilinpäätös tammikuuta 2008 Matti Alahuhta, pääjohtaja. KONE Corporation KONEen tilinpäätös 2007 25. tammikuuta 2008 Matti Alahuhta, pääjohtaja 1 KONE Corporation Q4 Saatujen tilausten ja liikevoiton voimakas kasvu jatkui 10-12/2007 10-12/2006 Hist. muutos Vert. muutos Saadut

Lisätiedot

Fiksulla kunnalla on. Oikeat kumppanit. parhaat palvelut

Fiksulla kunnalla on. Oikeat kumppanit. parhaat palvelut Fiksulla kunnalla on Oikeat kumppanit & parhaat palvelut Fiksusti toimiva pärjää aina. Myös tiukkoina aikoina. Fiksu katsoo eteenpäin Kuntien on tuotettava enemmän ja laadukkaampia palveluita entistä vähemmällä

Lisätiedot

Alustava liiketoimintasuunnitelma. Miksi alustava LTS? Ajattele vaikkapa näin. Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu

Alustava liiketoimintasuunnitelma. Miksi alustava LTS? Ajattele vaikkapa näin. Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu Alustava liiketoimintasuunnitelma Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu 15.1.2013/LTPT1013 22.4.2013/EO1213 HM Miksi alustava LTS? Jäsennetään ja selvennetään aiotun yritystoiminnan kannattavuutta

Lisätiedot

Aldata Solution Oyj. Yhtiökokous 15.4.2004

Aldata Solution Oyj. Yhtiökokous 15.4.2004 Aldata Solution Oyj Yhtiökokous 15.4.2004 Matti Hietala, toimitusjohtaja Aldata Solution Oyj lyhyesti Perustettu 1988 Toimiala Aldata kehittää, markkinoi ja asentaa integroituja kaupan ohjelmistoratkaisuja.

Lisätiedot

TEEMME KYBERTURVASTA TOTTA

TEEMME KYBERTURVASTA TOTTA TEEMME KYBERTURVASTA TOTTA Petri Kairinen, CEO (twitter: @kairinen) Pörssin Avoimet Ovet 1.9.2015 1.9.2015 Nixu 2015 1 PIDÄMME DIGITAALISEN YHTEISKUNNAN TOIMINNASSA. 1.9.2015 Nixu 2015 2 DIGITAALINEN YHTEISKUNTA

Lisätiedot

Tekesin mahdollisuudet tukea kehittämistä. 17.4.2012 Nuppu Rouhiainen

Tekesin mahdollisuudet tukea kehittämistä. 17.4.2012 Nuppu Rouhiainen Tekesin mahdollisuudet tukea kehittämistä 17.4.2012 Nuppu Rouhiainen Rahoitusperiaatteet yritysten projekteissa Rahoitus voi kohdistua tuotteiden, prosessien, palvelu- tai liiketoimintakonseptien ja työorganisaatioiden

Lisätiedot

Glaston tammi-maaliskuu 2016

Glaston tammi-maaliskuu 2016 Glaston tammi-maaliskuu 2016 28.4.2016 Q1 lyhyesti Saadut tilaukset olivat 25,0 (22,5) M Tilauskanta 31.3.2016 oli 34,5 (52,8) M Liikevaihto oli 29,4 (26,3) M Vertailukelpoinen liikevoitto oli 0,7 (1,2)

Lisätiedot

RAHAPÄIVÄ 20.9.2011 Megatrendien hyödyntäminen. Matti Alahuhta Toimitusjohtaja, KONE Oyj

RAHAPÄIVÄ 20.9.2011 Megatrendien hyödyntäminen. Matti Alahuhta Toimitusjohtaja, KONE Oyj RAHAPÄIVÄ 20.9.2011 Megatrendien hyödyntäminen Matti Alahuhta Toimitusjohtaja, KONE Oyj Agenda Taloudellinen kehitys Johtaminen megatrendejä hyödyntäen Johtaminen tämän päivän epävarmassa ympäristössä

Lisätiedot

KONEen osavuosikatsaus tammi maaliskuulta 2013. 23. huhtikuuta 2013 Matti Alahuhta, toimitusjohtaja

KONEen osavuosikatsaus tammi maaliskuulta 2013. 23. huhtikuuta 2013 Matti Alahuhta, toimitusjohtaja KONEen osavuosikatsaus tammi maaliskuulta 2013 23. huhtikuuta 2013 Matti Alahuhta, toimitusjohtaja Q1 2013: Erittäin vahva alku vuodelle Q1/2013 Q1/2012 Historiallinen muutos Vertailukelpoinen muutos Saadut

Lisätiedot

Tilikausi 2008. Tapani Järvinen, toimitusjohtaja 30.1.2009

Tilikausi 2008. Tapani Järvinen, toimitusjohtaja 30.1.2009 Tilikausi 2008 Tapani Järvinen, toimitusjohtaja 30.1.2009 2 Hyvä neljäs kvarttaali milj. EUR Q4 2008 Q4 2007 Muutos- % Liikevaihto 398,8 315,5 +26,4 Bruttokate, % 22,8 20,6 +10,7 Liikevoitto 47,5 33,0

Lisätiedot

Vastuullisuus ei ole makuasia - Paulig. Inspectan asiakastilaisuus 02092014 /Leena Miettinen

Vastuullisuus ei ole makuasia - Paulig. Inspectan asiakastilaisuus 02092014 /Leena Miettinen Vastuullisuus ei ole makuasia - Paulig Inspectan asiakastilaisuus 02092014 /Leena Miettinen 2014 PAULIG GROUP 2014 PAULIG GROUP Niin Pauligin perhe kuin yrityskin ovat läpi historiansa olleet maailmalla

Lisätiedot

Tammi maaliskuu 2007. Tapani Järvinen, toimitusjohtaja Outotec Oyj, aiemmin Outokumpu Technology Oyj

Tammi maaliskuu 2007. Tapani Järvinen, toimitusjohtaja Outotec Oyj, aiemmin Outokumpu Technology Oyj Tammi maaliskuu 2007 Tapani Järvinen, toimitusjohtaja Outotec Oyj, aiemmin Outokumpu Technology Oyj 2 Uusi nimi sama osaaminen Uusi nimi Outotec otettiin käyttöön 24.4.2007 Hyvä maine ja imago asiakkaiden

Lisätiedot

Maailmantalouden tila, suunta ja Suomi

Maailmantalouden tila, suunta ja Suomi ICC - INFO Q 3-2014 Maailmantalouden tila, suunta ja Suomi Maailmantalouden tila ja suunta - World Economic Survey 3 / 2014 Maajohtaja Timo Vuori, Kansainvälinen kauppakamari ICC Suomi 1 Maailmantalouden

Lisätiedot

Liiketoimintakatsaus 2007

Liiketoimintakatsaus 2007 Liiketoimintakatsaus 27 Matti Alahuhta, pääjohtaja 1 KONE Corporation Sisältö 1. Liiketoimintakatsaus 27 2. Liiketoimintaa ohjaavat megatrendit 3. Visio ja strategia 4. Uudet kehitysohjelmat 5. Näkymät

Lisätiedot

PK-hallitusbarometri 2015. Kysely PK-yritysten hallitustyöskentelystä ja hallinnoinnin kehittämisestä

PK-hallitusbarometri 2015. Kysely PK-yritysten hallitustyöskentelystä ja hallinnoinnin kehittämisestä PK-hallitusbarometri 2015 Kysely PK-yritysten hallitustyöskentelystä ja hallinnoinnin kehittämisestä PK-hallitusbarometri Kauppakamarien PK-hallitusbarometri on valtakunnallinen kyselytutkimus, johon vastasi

Lisätiedot

Dream Team Hallituksen ja operatiivisen johdon kyvykkyys. MPS-Yhtiöt Vesa Schutskoff

Dream Team Hallituksen ja operatiivisen johdon kyvykkyys. MPS-Yhtiöt Vesa Schutskoff Dream Team Hallituksen ja operatiivisen johdon kyvykkyys MPS-Yhtiöt Vesa Schutskoff Tunnemme ihmisen Tunnistamme johtajuuden Mittaamme ja analysoimme Luomme arvokasta kasvua jokaiselle Digitaalisuus on

Lisätiedot

Toimitusjohtajan katsaus Digia Oyj:n varsinainen yhtiökokous 2015. Juha Varelius 12.3.2015

Toimitusjohtajan katsaus Digia Oyj:n varsinainen yhtiökokous 2015. Juha Varelius 12.3.2015 Toimitusjohtajan katsaus Digia Oyj:n varsinainen yhtiökokous 2015 Juha Varelius 12.3.2015 Olemme kansainvälistyvä, suomalainen ohjelmisto- ja palveluyritys Liiketoimintamme on jaettu kahteen: Digia Finland

Lisätiedot

Edistyksellisiä teknologiaratkaisuja ja palveluja luonnonvarojen kestävään hyödyntämiseen

Edistyksellisiä teknologiaratkaisuja ja palveluja luonnonvarojen kestävään hyödyntämiseen Edistyksellisiä teknologiaratkaisuja ja palveluja luonnonvarojen kestävään hyödyntämiseen Kalle Härkki EVP, President Minerals Processing Pörssisäätiön Pörssi-illat Kevät 2015 Outotec lyhyesti Liikevaihto

Lisätiedot

Hallituksen puheenjohtajan katsaus Panu Routila hallituksen puheenjohtaja, Vacon Oyj. Vacon Oyj:n yhtiökokous 2014 Vaasa, 27.

Hallituksen puheenjohtajan katsaus Panu Routila hallituksen puheenjohtaja, Vacon Oyj. Vacon Oyj:n yhtiökokous 2014 Vaasa, 27. Hallituksen puheenjohtajan katsaus Panu Routila hallituksen puheenjohtaja, Vacon Oyj Vacon Oyj:n yhtiökokous 2014 Vaasa, 27. maaliskuuta 2014 1 Vastuunrajoitus Esityksen sisältö perustuu tämänhetkisiin

Lisätiedot

Mauri Niemelä Oulun Läänin Kiinteistöyhdistys ry

Mauri Niemelä Oulun Läänin Kiinteistöyhdistys ry Mauri Niemelä 13.1.2010 Oulun Läänin Kiinteistöyhdistys ry HALLITUKSEN JÄSENTEN JA OSAKKAIDEN ROOLI JA HEIDÄN MOTIVOINTI KORJAUSHANKKEISSA. Mauri Niemelä Isännöitsijä vuodesta 1981 Yrittäjä, isännöitsijä,

Lisätiedot

Metson menestystekijät Pörssisäätiön pörssi-ilta 28.3.2014 Espoo Matti Kähkönen Toimitusjohtaja

Metson menestystekijät Pörssisäätiön pörssi-ilta 28.3.2014 Espoo Matti Kähkönen Toimitusjohtaja Metson menestystekijät Pörssisäätiön pörssi-ilta 28.3.2014 Espoo Matti Kähkönen Toimitusjohtaja Sisältö Metso yrityksenä Strategiamme Taloudellinen kehitys 2 Metso Pörssi-ilta 28.3.2014 Terveys-, turvallisuus-

Lisätiedot

Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ

Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ Talentum Helsinki 2015 Copyright 2015 Talentum Media Oy ja kirjoittajat Kansi, ulkoasu ja kuvitus: Maria Mitrunen 978-952-14-2411-3 978-952-14-2412-0

Lisätiedot

Liiketoimintaosaamisen haasteet Suomessa. 30.8.2010 Matti Alahuhta

Liiketoimintaosaamisen haasteet Suomessa. 30.8.2010 Matti Alahuhta Liiketoimintaosaamisen haasteet Suomessa 30.8.2010 Matti Alahuhta Agenda Liiketoimintaosaamisen haasteet Suomessa Mitä liiketaloustieteiden tutkimus antaa suomalaiselle elinkeinoelämälle? 2 KONE Corporation

Lisätiedot

Tulostiedotustilaisuus 27.2.2014. Toimitusjohtaja Seppo Kuula

Tulostiedotustilaisuus 27.2.2014. Toimitusjohtaja Seppo Kuula Tulostiedotustilaisuus 27.2.2014 Toimitusjohtaja Seppo Kuula Tässä materiaalissa esitetyt markkinoihin ja tulevaisuuteen liittyvät lausunnot ja arviot perustuvat yhtiön johdon tämänhetkisiin näkemyksiin.

Lisätiedot

KUNTALAIN UUDISTUS JA SEN VAIKUTUKSET KUNTAKONSERNIN JOHTAMISEEN. Oulu 18.2.2014 Marketta Kokkonen

KUNTALAIN UUDISTUS JA SEN VAIKUTUKSET KUNTAKONSERNIN JOHTAMISEEN. Oulu 18.2.2014 Marketta Kokkonen KUNTALAIN UUDISTUS JA SEN VAIKUTUKSET KUNTAKONSERNIN JOHTAMISEEN Oulu 18.2.2014 Marketta Kokkonen Sisältö 1. Kunnan toiminta ja ohjaus verkostomaailmassa 2. Kunnan johtamisen kokonaisuus ja johtamisen

Lisätiedot

Yrityskaupan rahoitus. Asiakasvastuullinen johtaja Mikko Harju 01.11.2011

Yrityskaupan rahoitus. Asiakasvastuullinen johtaja Mikko Harju 01.11.2011 Yrityskaupan rahoitus Asiakasvastuullinen johtaja Mikko Harju 01.11.2011 Rahoituksen lähtökohdat Yrityksen rahoitusmuodot ovat oma pääoma, vieras pääoma ja tulorahoitus. Aloittavalla yrittäjällä on pääasiassa

Lisätiedot

Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus innovatiivisten palveluiden mahdollistajana

Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus innovatiivisten palveluiden mahdollistajana Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus innovatiivisten palveluiden mahdollistajana Helsingin Yrittäjien seminaari 1.3.2011 Kumppanuus Yritysmyönteistä yhteistyötä mikko.martikainen@tem.fi Mikko Martikainen

Lisätiedot

Maailmantalouden tila, suunta ja Suomi

Maailmantalouden tila, suunta ja Suomi ICC - INFO Q 1-2014 Maailmantalouden tila, suunta ja Suomi Maailmantalouden tila ja suunta - World Economic Survey 1 / 2014 Timo Vuori, maajohtaja, Kansainvälinen kauppakamari ICC Suomi 1 World Economic

Lisätiedot

Teknotarinoita. Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta. Lisää löytyy osoitteesta

Teknotarinoita. Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta. Lisää löytyy osoitteesta Teknotarinoita Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta. Lisää löytyy osoitteesta www.visiolehti.fi 1 Hyvinvointia Suomelle Teknologiateollisuus on Suomen tärkein vientiala. Teknologiayritykset toimivat

Lisätiedot

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO Alla oleva kaavio kuvastaa tehdyn testin tuloksia eri osa-alueilla. Kaavion alla on arviot tilanteestasi koskien henkilökohtaisia ominaisuuksiasi, kokemusta ja osaamista, markkinoita

Lisätiedot

FIBS Suomen johtava yritysvastuuverkosto!

FIBS Suomen johtava yritysvastuuverkosto! FIBS Suomen johtava yritysvastuuverkosto Yritysvastuuverkosto FIBS tarjoaa ajankohtaista tietoa yritysvastuun parhaista käytännöistä, trendeistä ja työkaluista, tukea vastuullisuustoiminnan kehittämiseen,

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1-3/2014 30.4.2014 Juha Varelius, toimitusjohtaja SERVICE & SOFTWARE

Osavuosikatsaus 1-3/2014 30.4.2014 Juha Varelius, toimitusjohtaja SERVICE & SOFTWARE Osavuosikatsaus 1-3/2014 30.4.2014 Juha Varelius, toimitusjohtaja Katsauskauden pääkohdat Katsauskauden 1-3/2014 pääkohdat Digia-konserni 1-3/2014 1-3/2013 Muutos % Liikevaihto 23 958 23 513 1,9 % Liikevoitto

Lisätiedot

Smart way to smart products. Etteplan Oyj sijoituskohteena

Smart way to smart products. Etteplan Oyj sijoituskohteena Etteplan Oyj sijoituskohteena Sijoitus Invest 2014 -tapahtuma 12.-13.11.2014 Etteplan suunnittelualan edelläkävijä yli 30 vuotta Suomen suurin kone- ja laitesuunnitteluun erikoistunut yritys ja suurimpien

Lisätiedot

Poolian hakijatutkimus 2012

Poolian hakijatutkimus 2012 Poolian hakijatutkimus 2012 Hakijatutkimuksen taustoja ja tietoja Pooliasta Tämän hakijatutkimuksen tarkoituksena on täydentää vuosittaisen palkkatutkimuksemme antamaa kuvaa työnhakijoidemme toiveista

Lisätiedot

Tulevaisuuden markkinat tulevaisuuden yrittäjä. Vesa Puhakka vesa.puhakka@oulu.fi

Tulevaisuuden markkinat tulevaisuuden yrittäjä. Vesa Puhakka vesa.puhakka@oulu.fi Tulevaisuuden markkinat tulevaisuuden yrittäjä Vesa Puhakka vesa.puhakka@oulu.fi Dynaamisessa liiketoimintaympäristössä on valtavasti informaatiota mutta vähän tietoa. Koska suurin osa yrityksistä ja ihmisistä

Lisätiedot

uusia päämääriä Rio+20 Lisää tähän ja otsikko kestävä kehitys tuloksia ja Johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala, EK

uusia päämääriä Rio+20 Lisää tähän ja otsikko kestävä kehitys tuloksia ja Johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala, EK Rio+20 Lisää tähän ja otsikko kestävä kehitys tuloksia ja uusia päämääriä Johtaja, EK Säteilevät Naiset seminaari Rion ympäristö- ja kehityskonferenssi 1992 Suurten lukujen tapahtuma 180 valtiota, 120

Lisätiedot

PK-hallitusbarometri. Kysely PK-yritysten hallitustyöskentelystä ja hallinnoinnin kehittämisestä 2015

PK-hallitusbarometri. Kysely PK-yritysten hallitustyöskentelystä ja hallinnoinnin kehittämisestä 2015 PK-hallitusbarometri Kysely PK-yritysten hallitustyöskentelystä ja hallinnoinnin kehittämisestä 2015 PK-hallitusbarometri Keskuskauppakamarin ja kauppakamarien PKhallitusbarometri on valtakunnallinen kyselytutkimus,

Lisätiedot

Suomalaista, turvallista, erilaistettua ja vastuullisesti tuotettua

Suomalaista, turvallista, erilaistettua ja vastuullisesti tuotettua Liite 15.12.2008 65. vuosikerta Numero 4 Sivu 6 Suomalaista, turvallista, erilaistettua ja vastuullisesti tuotettua siinä kuluttajien odotuksia tulevaisuuden broilerituotteilta Sari Forsman-Hugg, MTT,

Lisätiedot

KONE Pörssi-ilta , Espoo Matti Alahuhta, toimitusjohtaja

KONE Pörssi-ilta , Espoo Matti Alahuhta, toimitusjohtaja KONE Pörssi-ilta 25.3.2013, Espoo Matti Alahuhta, toimitusjohtaja Vuosi 2012 lyhyesti KONE lyhyesti myynnin ja henkilöstön jakautuminen vuonna 2012 Liikevaihto liiketoiminnoittain, yhteensä 6,3 miljadia

Lisätiedot

Grant Thorntonin tuore Women in Business -tutkimus: Naisten määrä johtotehtävissä laskenut selvästi myös Suomessa

Grant Thorntonin tuore Women in Business -tutkimus: Naisten määrä johtotehtävissä laskenut selvästi myös Suomessa Lehdistötiedote 6.3.2015 Grant Thorntonin tuore Women in Business -tutkimus: Naisten määrä johtotehtävissä laskenut selvästi myös Suomessa Naisjohtajien määrässä on ollut havaittavissa hidasta laskua viimeisen

Lisätiedot

Liikevaihto ja liikevoitto kasvoivat Qt:n erittäin vahvan kasvun tukemana. Digia Oyj, osavuosikatsaus Q1/2015 Juha Varelius 30.4.

Liikevaihto ja liikevoitto kasvoivat Qt:n erittäin vahvan kasvun tukemana. Digia Oyj, osavuosikatsaus Q1/2015 Juha Varelius 30.4. Liikevaihto ja liikevoitto kasvoivat Qt:n erittäin vahvan kasvun tukemana. Digia Oyj, osavuosikatsaus Q1/2015 Juha Varelius 30.4.2015 Katsauskauden pääkohdat Katsauskauden pääkohdat Konsernin liikevaihto

Lisätiedot

Tekes, kasvua ja hyvinvointia uudistumisesta. Johtaja Riikka Heikinheimo

Tekes, kasvua ja hyvinvointia uudistumisesta. Johtaja Riikka Heikinheimo Tekes, kasvua ja hyvinvointia uudistumisesta Johtaja Riikka Heikinheimo Kasvua ja hyvinvointia uudistumisesta Rahoittamme edelläkävijöiden tutkimus-, kehitys- ja innovaatioprojekteja Kestävä talouskasvu

Lisätiedot

Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa

Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa 1. Mitkä ovat kasvun tyylilajit yleensä? 2. Globalisaatio haastaa rikkaat maat; olemme siis hyvässä seurassa 3. Kasvu tulee tuottavuudesta; mistä tuottavuus

Lisätiedot

Miten asiakas tekee valintansa?

Miten asiakas tekee valintansa? Miten asiakas tekee valintansa? ja miten me voimme vaikuttaa siihen? TkT Asiantuntija Harri Karkkila Strategia Asiakkaan kokema arvo Asiakastyytyväisyys ja asiakaskokemus Kilpailuedut Yrittäjä Kouluttaja

Lisätiedot

SIJOITTAJAN ODOTUKSET HALLITUKSEN JÄSENELLE KRIISITILANTEESSA. Varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio 16.10.2014

SIJOITTAJAN ODOTUKSET HALLITUKSEN JÄSENELLE KRIISITILANTEESSA. Varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio 16.10.2014 SIJOITTAJAN ODOTUKSET HALLITUKSEN JÄSENELLE KRIISITILANTEESSA Varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio 16.10.2014 2 Ilmarinen lyhyesti HUOLEHDIMME YLI 900 000 SUOMALAISEN ELÄKETURVASTA 529 000 työntekijää TyEL

Lisätiedot

KONE Osavuosikatsaus tammi-kesäkuulta 2009. 21. heinäkuuta 2009 Toimitusjohtaja Matti Alahuhta

KONE Osavuosikatsaus tammi-kesäkuulta 2009. 21. heinäkuuta 2009 Toimitusjohtaja Matti Alahuhta KONE Osavuosikatsaus tammi-kesäkuulta 2009 21. heinäkuuta 2009 Toimitusjohtaja Matti Alahuhta Q2 2009: Hyvä kasvu liikevoitossa ja rahavirrassa Q2/2009 Q2/2008 Historiallinen muutos 1-12/2008 Saadut tilaukset

Lisätiedot

KONEen yhtiökokous helmikuuta 2013 Matti Alahuhta, toimitusjohtaja

KONEen yhtiökokous helmikuuta 2013 Matti Alahuhta, toimitusjohtaja KONEen yhtiökokous 2013 25. helmikuuta 2013 Matti Alahuhta, toimitusjohtaja 2012: Vahvaa kehitystä ja ennätyskorkea rahavirta 2012 2011 Historiallinen muutos Vertailukelpoinen muutos Saadut tilaukset Me

Lisätiedot

Boardmanin BOARDMAPPING HALLITUSARVIOINTI. Esittelyaineisto

Boardmanin BOARDMAPPING HALLITUSARVIOINTI. Esittelyaineisto Boardmanin BOARDMAPPING HALLITUSARVIOINTI Esittelyaineisto Boardmanin BOARD MAPPING HALLITUSARVIOINTI Board Mapping -hallitusarviointi auttaa hallitusta arvioimaan omaa toimintaansa ja kehittämään sitä

Lisätiedot

Arvojen voima yrityksen kasvun eri vaiheissa. Jukka-Pekka Kuokkanen Dextra Oy / Pihlajalinna -konserni

Arvojen voima yrityksen kasvun eri vaiheissa. Jukka-Pekka Kuokkanen Dextra Oy / Pihlajalinna -konserni Arvojen voima yrityksen kasvun eri vaiheissa Jukka-Pekka Kuokkanen Dextra Oy / Pihlajalinna -konserni 1 Aamun juoni Alussa oli yksi mies ja laukku tänään työntekijöitä on Dextra/Pihlajalinna - konsernissa

Lisätiedot

Askel-hanke 09.04.2014 Business-ajattelu ja asiakkaan liiketoimintahaasteiden ymmärtäminen Ilkka Wäck, Faros Group. Huhtikuu.

Askel-hanke 09.04.2014 Business-ajattelu ja asiakkaan liiketoimintahaasteiden ymmärtäminen Ilkka Wäck, Faros Group. Huhtikuu. Askel-hanke 09.04.2014 Business-ajattelu ja asiakkaan liiketoimintahaasteiden ymmärtäminen Ilkka Wäck, Faros Group Huhtikuu Toukokuu Miten ymmärrän asiakkaan liiketoimintahaasteen Miten ratkaisen asiakkaan

Lisätiedot

Tekesin palvelut ja rahoituksen edellytykset. Riskienhallinnan PK-lähtö Varkaudessa Harri Kivelä

Tekesin palvelut ja rahoituksen edellytykset. Riskienhallinnan PK-lähtö Varkaudessa Harri Kivelä DM 450969 01-2017 Tekesin palvelut ja rahoituksen edellytykset Riskienhallinnan PK-lähtö Varkaudessa 8.6.2017 Harri Kivelä DM 450969 01-2017 Tekes verkostoja innovaatioille Palvelut rahoitusta ja asiantuntemusta

Lisätiedot

KONEen osavuosikatsaus tammi kesäkuulta heinäkuuta 2012 Matti Alahuhta, toimitusjohtaja

KONEen osavuosikatsaus tammi kesäkuulta heinäkuuta 2012 Matti Alahuhta, toimitusjohtaja KONEen osavuosikatsaus tammi kesäkuulta 2012 19. heinäkuuta 2012 Matti Alahuhta, toimitusjohtaja Q2 2012: Vahva kehitys jatkui Q2/2012 Q2/2011 Historiallinen muutos Vertailukelpoinen muutos Saadut tilaukset

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1.11.2008 30.4.2009 (6 kk) Reijo Mäihäniemi toimitusjohtaja 28.5.2009

Osavuosikatsaus 1.11.2008 30.4.2009 (6 kk) Reijo Mäihäniemi toimitusjohtaja 28.5.2009 Osavuosikatsaus 1.11.2008 30.4.2009 (6 kk) Reijo Mäihäniemi toimitusjohtaja 28.5.2009 Sisältö Yhteenveto liiketoiminnan kehityksestä Liiketoiminnan kehitys 2. neljänneksellä Osavuosikatsaus 1.11.2008 30.4.2009

Lisätiedot

Suomi nousuun. Aineeton tuotanto

Suomi nousuun. Aineeton tuotanto Suomi nousuun Aineeton tuotanto Maailman talous on muutoksessa. Digitalisoituminen vie suomalaiset yritykset globaalin kilpailun piiriin. Suomen on pärjättävä tässä kilpailussa, jotta hyvinvointimme on

Lisätiedot

KONEen tilinpäätös 2013

KONEen tilinpäätös 2013 KONEen käyttäjälähtöistä suunnittelua. KONEen tilinpäätös 2013 Uudella ja intuitiivisella kosketusnäytöllä ohjaat nyt helposti myös hissiä. 28. tammikuuta 2014 Matti Alahuhta, toimitusjohtaja Q4 2013:

Lisätiedot

Alue. Kaikki vastaajat (N = 994)

Alue. Kaikki vastaajat (N = 994) Alue Kaikki vastaajat (N = 994) 160 149 140 120 120 109 128 N 100 80 60 40 20 0 25 18 35 18 60 45 50 19 83 30 2 9 90 4 Asema organisaatiossa % 80 70 60 50 40 30 20 10 0 74% 13% 7% 7% Kaikki vastaajat (N

Lisätiedot

Johtaminen haastavassa ympäristössä Rahapäivä 16.09.2009. Matti Alahuhta Toimitusjohtaja, KONE Oyj

Johtaminen haastavassa ympäristössä Rahapäivä 16.09.2009. Matti Alahuhta Toimitusjohtaja, KONE Oyj Johtaminen haastavassa ympäristössä Rahapäivä 16.09.2009 Matti Alahuhta Toimitusjohtaja, KONE Oyj Sisältö Taloudellinen kehitys 1-6/2009 Markkinakehitys KONEen kehittämisohjelmat Johtaminen haastavassa

Lisätiedot

Vahvaa kasvua hyvällä kannattavuudella. Digia Oyj, osavuosikatsaus Q3/2015 Juha Varelius 30.10.2015

Vahvaa kasvua hyvällä kannattavuudella. Digia Oyj, osavuosikatsaus Q3/2015 Juha Varelius 30.10.2015 Vahvaa kasvua hyvällä kannattavuudella. Digia Oyj, osavuosikatsaus Q3/2015 Juha Varelius 30.10.2015 Katsauskauden pääkohdat Katsauskauden pääkohdat Konsernin liikevaihto kasvoi tammi-syyskuussa 10,2 prosenttia

Lisätiedot

Kumppanuus ja asiakkaan valinnanoikeus SOTE verkottumistilaisuus Turku

Kumppanuus ja asiakkaan valinnanoikeus SOTE verkottumistilaisuus Turku Kumppanuus ja asiakkaan valinnanoikeus SOTE verkottumistilaisuus Turku 12.4.2014 mikko.martikainen@tem.fi Mikko Martikainen 1 Kiinnostavia teemoja Tuottaja kysymys Asiakkaan valinnanoikeus Mikko Martikainen

Lisätiedot

Team Finland kansainvälisen kasvun tukena

Team Finland kansainvälisen kasvun tukena Team Finland kansainvälisen kasvun tukena Viennin rahoitusjärjestelyt Oulu, 14.4.2016 Juha Pulkkinen & Pauli Berg Sisältö Team Finland: Mikä, miksi, kenelle Mitä Team Finland tarjoaa viennin tueksi? Yritysten

Lisätiedot

5 Menestyminen kansallisilla markkinoilla vaatii tuotekehityksen parantamista. 6 Menestyminen kv-markkinoilla vaatii tuotekehityksen parantamista

5 Menestyminen kansallisilla markkinoilla vaatii tuotekehityksen parantamista. 6 Menestyminen kv-markkinoilla vaatii tuotekehityksen parantamista Tavoitetaso Nykytaso Haastateltavan kommentit 1 Tuotteiden nykyinen kilpailukyky oman maakunnan alueella 4 4 4 2 Tuotteiden nykyinen kilpailukyky valtakunnallisilla markkinoilla 4 5 3 Lisää markkinointia

Lisätiedot

Vuosikatsaus Vuosikatsaus ja lainaportfolion tilanne

Vuosikatsaus Vuosikatsaus ja lainaportfolion tilanne Vuosikatsaus 2016 Vuosikatsaus ja lainaportfolion tilanne 31.12.2016 26.5.2017 2 Sisältö Yritysesittely Sijoittajat ja lainat Tunnusluvut Tulevaisuuden näkymät 3 5 6 7 Temply Annual Report 2015 GF Money

Lisätiedot

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Julkaistu: 14.7. 14:07 IS SUOMIAREENA Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck vertasi Yhdysvaltain ja Euroopan asenne-eroa erikoisella

Lisätiedot

Vuoden arvonlisäverotapahtuma

Vuoden arvonlisäverotapahtuma Ti 11.6.2013 Hilton Helsinki Strand Vuoden arvonlisäverotapahtuma Kehittäviä, ennakoivia näkemyksiä ja kannanottoja Mukana merkittäviä eturivin ALV-taitureita asiantuntijoita talousosaajia yrittäjiä KYLLÄ

Lisätiedot

EVE Business Breakfast 20.5.2015 Finlandia-talo. Martti Korkiakoski Tekes

EVE Business Breakfast 20.5.2015 Finlandia-talo. Martti Korkiakoski Tekes EVE Business Breakfast 20.5.2015 Finlandia-talo Martti Korkiakoski Tekes EVE Business Breakfast 20.5.2015 Tekesin innovaatiorahoitus uutta liiketoimintaa ja kasvua kansainvälisille markkinoille KKS, NIY,

Lisätiedot

Helmet Business Mentors Oy

Helmet Business Mentors Oy Helmet Business Mentors Oy Pääomasijoitusta suomalaisiin pk-yrityksiin vuodesta 1995 Suunnittelu- ja konsultointialan toimialakatsaus 20.11.2015 Toimiala pääomasijoittajan näkökulmasta Helmetin toimiala

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1-9/2014

Osavuosikatsaus 1-9/2014 Osavuosikatsaus 1-9/2014 31.10.2014 Juha Varelius, toimitusjohtaja Katsauskauden pääkohdat Katsauskauden 1-9/2014 pääkohdat Digia-konserni 1-9/2014 1-9/2013 Muutos % Liikevaihto 70 187 72 959-3,8 % Liikevoitto

Lisätiedot

Meidän visiomme......sinun tulevaisuutesi

Meidän visiomme......sinun tulevaisuutesi Meidän visiomme... Asiakkaittemme akunvaihdon helpottaminen...sinun tulevaisuutesi Uusia asiakkaita, lisää kannattavuutta ja kehitystä markkinoiden tahdissa Synergy Battery Replacement Programme The Battery

Lisätiedot

Tiivistelmä ostamisesta ja Suomalaisen Työn Liiton merkeistä. 27.3.2015 Jokke Eljala

Tiivistelmä ostamisesta ja Suomalaisen Työn Liiton merkeistä. 27.3.2015 Jokke Eljala Tiivistelmä ostamisesta ja Suomalaisen Työn Liiton merkeistä 27.3.2015 Jokke Eljala Esityksen sisältö 1. Tutkimuksen tausta ja keskeisimmät löydökset 2. Mitä tuotteissa ja palveluissa arvostetaan ja ollaanko

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1-6/

Osavuosikatsaus 1-6/ Digia Oyj Osavuosikatsaus 1-6/2011 11.8.2011 Juha Varelius Toimitusjohtaja Pääkohdat Katsauskauden pääkohdat Liikevaihto laski 3,1 prosenttia Liikevaihto 65,7 (67,8) miljoonaa euroa Liikevoitto kertaeristä

Lisätiedot

Tervetuloa! Finnvera Technopolis Roadshow 27.3.2015

Tervetuloa! Finnvera Technopolis Roadshow 27.3.2015 Tervetuloa! Finnvera Technopolis Roadshow 27.3.2015 Ohjelma Kassalla kasvaminen on kova laji 27.3.2015 Kuopio Moderaattorina Jukka Turunen, Technopolis 8.30 Verkottumisaamiainen ja ilmoittautuminen 9.00

Lisätiedot

Tekesin kuulumiset Linkosuon Leipomo. Nuppu Rouhiainen

Tekesin kuulumiset Linkosuon Leipomo. Nuppu Rouhiainen Tekesin kuulumiset 24.01.2017 Linkosuon Leipomo Nuppu Rouhiainen 10-2015 Tähtää korkealle Rahoitamme yrityksiä, joilla on halu ja kyky kasvaa kohti kansainvälisiä markkinoita. Intoa ja osaamista Loistava

Lisätiedot

Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta

Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta 1. Hyvinvointia Suomelle Teknologiateollisuus on Suomen tärkein vientiala. Teknologiayritykset toimivat kansainvälisillä markkinoilla ja tuovat Suomeen vientituloja,

Lisätiedot

PK-hallitusbarometri. Kysely PK-yritysten hallitustyöskentelystä ja hallinnoinnin kehittämisestä 2015

PK-hallitusbarometri. Kysely PK-yritysten hallitustyöskentelystä ja hallinnoinnin kehittämisestä 2015 PK-hallitusbarometri Kysely PK-yritysten hallitustyöskentelystä ja hallinnoinnin kehittämisestä 2015 PK-hallitusbarometri Keskuskauppakamarin ja kauppakamarien PK-hallitusbarometri on valtakunnallinen

Lisätiedot

Suomi nousuun. Aineeton tuotanto

Suomi nousuun. Aineeton tuotanto Suomi nousuun Aineeton tuotanto TEM/EIO nostaa keskusteluun yrityksille tärkeitä pullonkauloja ja luo edellytyksiä toimivalle toimintaympäristölle jossa yritykset voivat uudistua ja kasvaa. Tunnistamme

Lisätiedot

Edistyksellisiä teknologiaratkaisuja ja palveluja luonnonvarojen kestävään hyödyntämiseen. Rita Uotila sijoittajasuhdejohtaja

Edistyksellisiä teknologiaratkaisuja ja palveluja luonnonvarojen kestävään hyödyntämiseen. Rita Uotila sijoittajasuhdejohtaja Edistyksellisiä teknologiaratkaisuja ja palveluja luonnonvarojen kestävään hyödyntämiseen Rita Uotila sijoittajasuhdejohtaja Outotec lyhyesti Liikevaihto 1,9 mrd. euroa vuonna 2013 Toimituksia yli 80 maahan

Lisätiedot

Tekes innovaatiorahoittajana. Johtaja Reijo Kangas Tekes 7.4.2014

Tekes innovaatiorahoittajana. Johtaja Reijo Kangas Tekes 7.4.2014 Tekes innovaatiorahoittajana Johtaja Reijo Kangas Tekes 7.4.2014 Rahoitamme sellaisten innovaatioiden kehittämistä, jotka tähtäävät kasvun ja uuden liiketoiminnan luomiseen Yritysten kehitysprojektit Tutkimusorganisaatioiden

Lisätiedot

Hyvän kimpan taustalla selkeät pelisäännöt -Hevosen omistamisen kehittämishanke-

Hyvän kimpan taustalla selkeät pelisäännöt -Hevosen omistamisen kehittämishanke- Hyvän kimpan taustalla selkeät pelisäännöt -Hevosen omistamisen kehittämishanke- Elämyksiä ja elinkeinoja Hevosen omistamisen kehittämishanke Projekti on hevosalan lajirajat ylittävä hevosen omistamisen

Lisätiedot

Matkailulla on hyvät kasvuedellytykset: Tartutaan niihin strategisella ohjelmalla

Matkailulla on hyvät kasvuedellytykset: Tartutaan niihin strategisella ohjelmalla Matkailulla on hyvät kasvuedellytykset: Tartutaan niihin strategisella ohjelmalla 3 matkailuviestiämme Matkailu on eräs maailman nopeimmin kasvavista aloista ja sillä on kasvuedellytyksiä Suomessa Suomi

Lisätiedot

Ahlstrom Tiekartta kohti parempaa tulosta

Ahlstrom Tiekartta kohti parempaa tulosta Ahlstrom Tiekartta kohti parempaa tulosta Sakari Ahdekivi Talousjohtaja Rahapäivä 2015 17.9.2015 Ahlstrom tänään Korkealaatuisia kuitupohjaisia materiaaleja valmistava yritys Noin 3 400 työntekijää 22

Lisätiedot

Me HEVI kivitaloilla toteutamme asiakkaidemme unelmia!

Me HEVI kivitaloilla toteutamme asiakkaidemme unelmia! Me HEVI kivitaloilla toteutamme asiakkaidemme unelmia! Sinun työsi on haaveilla, unelmoida ja visioida. Juuri sinä haaveinesi olet oman rakennusprojektisi ammattilainen. Asiantuntija, joka tietää parhaiten,

Lisätiedot

Naisten suuri osuus hallituksissa ei nosta naisten määrää johtoryhmissä

Naisten suuri osuus hallituksissa ei nosta naisten määrää johtoryhmissä Eron suuruusluokka prosenttiyksikköinä Keskuskauppakamarin selvitys 6.3.2014 Naisten suuri osuus hallituksissa ei nosta naisten määrää johtoryhmissä Keskuskauppakamari julkaisi viime marraskuussa selvityksensä

Lisätiedot