Verovirheistä rangaistaan entistä ankarammin. Majlen Fazer: Vastuullisuudesta. on helppo puhua

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Verovirheistä rangaistaan entistä ankarammin. Majlen Fazer: Vastuullisuudesta. on helppo puhua"

Transkriptio

1 Verovirheistä rangaistaan entistä ankarammin Majlen Fazer: Vastuullisuudesta on helppo puhua

2 6 10 Verovirheistä tulee yhä isompi lasku Yritykset karsivat nyt kustannuksiaan.

3 pääkirjoitus Raportoinnissa paljon parannettavaa kaivataan yhä äänekkäämmin yhtiöiden palkitsemiskäytäntöihin. Tämä on käynyt selväksi paitsi julkisesta keskustelusta, myös tuoreesta Corporate Governance -kilpailusta, jossa seurataan suomalaisten pörssiyhtiöiden hallinnointiraportoinnin kehittymistä. Suomalaisten lisäksi myös muualla Euroopassa palkitsemisesta keskustellaan vilkkaasti eikä enää tyydytä pelkkään keskusteluun. Brittiyrityksissä omistajat kapinoivat johdon huimia palkkioita vastaan. Vakuutusjätti Avivan pääjohtaja sai lähteä jättipalkkiokeskustelujen jälkeen. Suurennuslasin alla ovat nyt muun muassa lehtikustantaja Trinity Mirror, televisioyhtiö ITV, vedonvälittäjä William Hill ja Standard Chartered -pankki. Saksassa taas Volkswagen harkitsee rajoituksia ylimmän johdon palkkoihin. salailun jälkeen vuotavat julkisuuteen, tiedossa on kiivas keskustelu ja mediaryöpytys. Läpinäkyvyys ja jatkuva avoin keskustelu olisi pelastanut monelta kohulta. näyttää, että suomalaiset pörssiyhtiöt ilmoittavat palkitsemiskäytännöistään edelleen hyvin kirjavasti. PwC analysoi kolmatta kertaa järjestettyä kilpailua varten 114 pörssiyhtiöltä, ja esikarsintavaiheen jälkeen kilpailun raati valitsi yhdeksän finalistin joukosta kilpailun voittajat. Raati kaipasi lisää läpinäkyvyyttä erityisesti tulos- ja osakepalkkiojärjestelmien ansaintakriteerien raportointiin ja lisäeläkejärjestelmien kuvauksiin. Raatia veti Tom von Weymarn, hallitusammattilainen. myös yritysvastuun kysymyksissä. Kuluttajat haluavat tietää entistä tarkemmin, mistä raaka-aineet tulevat ja millaista työvoimaa yhtiöt käyttävät. Kun toimitusketjut pitenevät, alkuperän selvittäminen käy yhä monimutkaisemmaksi. Laatuasiantuntija Majlen Fazer huomauttaakin sivulla 21, että tie vastuullisuuteen on pitkä. toimitusjohtajaselvitys puolestaan osoitti, että suomalainen yritysjohto on kansainvälisessä vertailussa muita pessimistisempi talousnäkemyksissään. Miten he aikovat selättää talouskriisin, siitä kerrotaan lisää sivulla 6. johan kronberg Läpinäkyvyys ja jatkuva avoin keskustelu olisi pelastanut monelta kohulta.

4 PS. 600 Euroaikana suomalaiset yritykset ovat säästäneet korkomenoissa miljoonaa euroa. Tosin Ruotsi ja Tanskakin ovat hyötyneet vapaaratsastajina vaikka eivät kuulu rahaliittoon. miljoonaa euroa

5 Kreiviä ja Susannaa Figaron häissä esittävät Kalvis Kalnins ja Päivi Niskanen. Kaivosteollisuus kiinnostui Suomesta Figaron häät tuoreella tavalla Verotus ja tullit t askarruttavat muodin suunnittelijoita Suomessa on hyvä tutkittu maaperä, mineraalit ja infrastruktuuri. Korkeat korot Minna Parikan Heartbeatsmallistosta.

6 Miten yritysten johdossa reagoidaan Euroopan velkakriisiin ja epävarmoihin aikoihin? Yhä huolellisimmilla kotiläksyillä, kassavirran vahvistamisella ja tervehdyttämisohjelmilla. K un Euroopan velkakriisi alkoi levitä, yrityksissä ryhdyttiin käyttämään yhä useammin termiä muutosherkkyys. Siihen tulisi pyrkiä sitä hartaammin, mitä nopeammin maailmantalous ympärillä muuttuu. Mutta mitä se käytännössä tarkoittaa? Miten yritysjohto varautuu tilanteeseen? Näihin haettiin vastauksia myös Hankenilla Yritysjohtaja, menesty jatkuvassa muutoksessa -tilaisuudessa, jonka PwC järjesti yhdessä Hankenin ja Talentumin kanssa. Tilaisuudessa eri aloilla toimivien yritysten toimitusjohtajat kertoivat omista ratkaisuistaan. Yksi puhujista oli Koneen toimitusjohtaja Matti Alahuhta. Hän korostaa hyvin tehtyjä kotiläksyjä. Markkina on pyrittävä ymmärtämään yhä hienojakoisemmin. Tätä kautta on mahdollista tunnistaa käynnistyvät muutokset yhä aikaisemmassa vaiheessa. Aivan välttämätöntä on hänen mielestään myös makrotalouden tuntemus. On pyrittävä ennakoimaan mahdollisimman hyvin maailmantalouden muutokset ja niiden vaikutukset omaan toimialaan. Kolmanneksi Alahuhta listaa voimavarojen kohdentamisen. Allokointia on tehtävä koko ajan ja markkinoiden kasvumahdollisuuksia maksimoiden. Koneessa vältetään pysähtyneisyyttä valitsemalla kolmen vuoden välein viisi muutosohjelmaa, jotka saavat kulloisessakin yrityksen kehitysvaiheessa sen strategian parhaiten elämään. Kuluvalla kolmivuotiskaudella eletään muutosohjelmaa, johon kuuluvat muun muassa asiakaskokemus, osallistuva henkilöstö ja innovatiiviset ratkaisut. Yritykset pystyvät Alahuhdan mukaan kiihdyttämään kasvuaan monin eri tavoin. Hän kertoo esimerkkinä Koneen vuoden 2006 tavoitteen, jossa haluttiin kaksinkertaistaa myyntihenkilöstön kuukausittaiset myyntikäynnit. Tämä oli mahdollista, kiitos edistyksellisten myynnin työkalujen ja laajan koulutuksen. Tulokset alkoivat näkyä nopeasti.

7 teksti Helinä Hirvikorpi kuvat Tommi Tuomi Koneen toimitusjohtaja Matti Alahuhta sanoo, että makrotalous pitää tuntea hyvin. Tavoite oli kaksinkertaistaa myynti-ihmisten myyntikäynnit. Tulokset alkoivat näkyä nopeasti.

8 1. 2. Outokummun tappiota tuottavat yksiköt käyvät läpi tervehdyttämisohjelman. Kansainvälistyvälle yritykselle on tärkeää kyetä tarttumaan merkittävän globaalin megatrendin mahdollisuuksiin. Parhaimmillaan siitä tulee kasvua vauhdittava veturi, Alahuhta arvioi. Outokummun toimitusjohtaja Mika Seitovirta on tehnyt ohjelman neljän vuoden tappioiden tilkitsemiseksi. Kassavirtaa pitää parantaa, tappioita tuottaville yksiköille on räätälöitävä tervehdyttämisohjelmat ja strategista asemaa pitää vahvistaa. Outokumpu on kriisiyritys monessa mielessä. Meillä kyseenalaistaminen on todella tärkeää. Joudumme muuttamaan kulttuurimme ja johtamisemme, hän luettelee. Lisäksi Outokummussa kiinnitetään huomioita osaamiseen. Tilanteemme johtuu sekä yritysostosta että markkinoista. Meidän täytyy nopeasti saada aikaan oikeita toimia, jotta pääsemme kannattavaksi. Tämä aiheuttaa valtavan muutospaineen. Kun luodaan jotain uutta, se lisää tarvetta yhtiön kulttuurin uudelle pohjalle; sille, miten asiat tehdään. Tämä koskee sekä arvoja että tekemistä. Paljonko tällaiselle muutokselle voi antaa aikaa? Jos potilas on huonossa kunnossa, hengitystiet pitää saada auki nopeasti eikä luennoida terveistä elintavoista. Inoxumin yritysoston takia yhtiö joutuu miettimään uudistumistaan myös pitkällä aikavälillä. Toimitusjohtajan mukaan keskeisessä roolissa on vahva uusi yrityskulttuuri. Saksalaisen ruostumatonta terästä valmistavan Inoxumin yritysosto saa lopullisen siunauksen syksyllä, siihen mennessä organisaatio on hiottava valmiiksi yhdistymiseen. Mitä sitten, kun yritystä ohjaavat pitkä historia ja totutut tavat? Kuinka paljon perheyritys voi kyseenalaistaa entisiä toimintatapoja? Enston hallituksen jäsen ja omistajiin kuuluva Marjo Miettinen tasapainottelee historian ja nykyvaatimusten kanssa. Kaikkea pitää koko ajan kyseenalaistaa, se on ehdottomasti lähtökohta. Muutokseen pitää olla kykenevä, ja sen aikatauluhan nopeutuu koko ajan. Olemme perheyritys, jossa vanhat perinteet saattavat olla osaksi myös rasitteena. Perinteistä pidetään ehkä liikaakin kiinni. Hän muistuttaa, että tulevaisuutta tehdään kuitenkin koko ajan, siihen pitää satsata eikä pitäytyä liikaa vanhassa. Historialla on toki vahva ote myös nykyisyyteen, tämä on toisin sanoen tasapainoilua. Enstossa olemme tehneet radikaaleja vaikeita ratkaisuja. Pitää kuitenkin ymmärtää, millaisia riskejä voi ottaa, että pysytään edelleen pystyssä. Myös eristeratkaisujen Paroc Groupin hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia pitää toimintatapojen kyseenalaistamisesta tärkeänä. Puolentoista viime vuoden eli uuden hallituksen aikana on

9 Mika Seitovirralla on kiire saada Outokumpu kannattavaksi. 2. Miten yritykset selättävät velkakriisin? Kysymys kiinnostaa kaikkia. 3. Enston Marjo Miettinen huomauttaa, että perinteet voivat olla myös rasite. 4. Parocin Lauri Ratia kertoo, että uudistuksia olisi tehty ilman kriisiaikaakin. kyseenalaistettu aika paljon. Toimintatapoja ja organisaatiota on uudistettu. Myös tapaa ajatella esimerkiksi energiatehokkuutta on kyseenalaistettu, samoin sitä, miten tuotteita ja palveluja yhdistetään. Uudistuksia olisi tehty ilman kriisiaikaakin. Uusi hallitus toi mukanaan paljon teollista ja kaupallista kokemusta. Samalla Parocia voitiin tarkastella ulkoapäin. Nykyään tärkeintä on asiakaskokemus. Sen eteen tehdään kovasti töitä. Uudistamme organisaatiota ja tapaamme toimia. Pörssiyhtiö QPR-Sofwaren toimitusjohtaja Jari Jaakkola sanoo, että ohjelmistoyrityksessä jatkuva kyseenalaistaminen on luontevaa. Vanhoista ohjelmistoista on vaikea saada suuria tuottoja, tuotto perustuu nopeasti uusiutuviin ohjelmistoperheisiin. Olemme tuoneet markkinoille uusia ohjelmistoja ja palveluja puolentoista vuoden aikana. Joudumme tekemään monta vuotta töitä ennen kuin alkaa tulla tuloja. Rahoittajat joutuvat tällöin miettimään kokonaisriskiään. Suomalainen metsäteollisuus joutuu luomaan nahkansa uudestaan. Perinteiset syömähampaat alkavat kulua ja on kasvatettava uusia, löydettävä uutta erottautumista, aiemmin metsäteollisuudessa työskennellyt Jaakkola vertaa. Nyt karsitaan kustannuksia 5. Professori Timo Korkeamäki pohtii rahoitus markkinatilannetta muutoksessa. 6. QPR-Softwaren Juha Jaakkola muistuttaa kyseenalaistamisen välttämättömyydestä. 7. Toimitusjohtajien kommentit puhuttavat lounaalla.

10 Suomalainen peliteollisuus on synnyttänyt jo muutaman globaalin menestystarinan. Yksi seuraavista voi olla tamperelainen BeiZ ja sen luoma Panda-hahmo, joka koukuttaa esikouluikäisiä lukemaan ja laskemaan. S ovat suomalaisen peliteollisuuden kirkkaimpia kansainvälisiä tähtiä. Samaan joukkoon tähtää muutaman vuoden aikana myös Tampereella ja Pekingissä toimiva BeiZ, jonka oppimispelejä ladataan joka päivä tuhansiin älypuhelimiin ja mobiililaitteisiin eri puolilla maailmaa. Yhtiöllä on ikää pari vuotta, ja se työllistää kymmenkunta ihmistä. Yhtiön toimitusjohtaja Mika Heikinheimo tähyää pitkälle. Kohderyhmäämme ovat 4 8-vuotiaat lapset. Peliyhtiöitä on toki tälläkin markkinalla riittämiin, mutta joukossa ei ole yhtään isoa nimeä. Meillä on täydet mahdollisuudet läpimurtoon. Se vaatii toki kovaa työtä mutta myös onnea, toimitusjohtaja tuumii. Hänen optimismilleen on toisaalta myös perusteet. Sarjayrittäjäksi tunnustautuva Heikinheimo on jo ehtinyt luotsata perustamansa Symbio-ohjelmistoyhtiön (aiemmin Flander) Toimitusjohtaja Mika Heikinheimo muistuttaa, että oppimispelit on myytävä lasten vanhemmille.

11 teksti Timo Sormunen kuvat Nea Ilmevalta ja BeiZ kansainväliseen kasvuun, ja se työllistää nykyään yli tuhat ihmistä. Hän on edelleen yhtiön osakas ja hallituksen jäsen. Kasvuyrityskokemuksesta homman ei siis pitäisi olla kiinni. Aiemmasta kokemuksesta on hyötyä, mutta toisaalta nyt toimitaan ihan eri markkinoilla ja kohderyhmissä. Pelit suunnitellaan lapsille, mutta ne on myytävä heidän vanhemmilleen. Opittavaa riittää joka päivä, Heikinheimo vakuuttaa. Kasvuyrityksissä on yleistä, että bisnesidea hioutuu vastoinkäymisten kautta. Omat oppirahansa on saanut maksaa myös Heikinheimo. Näitä tuli taannoin Pekingin BeiZissä, jonka alun perin piti keskittyä aikuisten älypeleihin. Markkinoita haettiin ensi sijassa Aasiasta mutta myös Eurooppaan mielittiin. Muutama peliversio saatiin valmiiksi asti. Samalla kuitenkin huomattiin, että lasten peleissä olisi sittenkin parempi kasvupotentiaali. Liikkeelle lähdettiin Staraokella sekä suomalaislapsille tutuilla Miina- ja Manu-kissoilla, jotka englanniksi ovat Mandy ja Andy. Niiden rinnalle haluttiin kulttuurirajat helposti ylittäviä eläinhahmoja. Sellaiseksi seuloutui lopulta tyttöpanda Lola. Ehdolla oli myös delfiini, mutta se olisi vaatinut toimintaympäristöksi vettä. Lasku- ja lukutaitoja opettavissa peleissä se olisi ollut hieman liian haasteellista. Sympaattinen ja kärsivällisesti pelaajiaan opastava pikkupanda seikkailee tätä nykyä muun muassa aakkosjunassa, uimarannalla palapelien parissa, hedelmäkaupassa sekä taikurien maailmassa. Tunnettuus kasvaa hyvää vauhtia niin idässä kuin lännessäkin, Euroopassa vahvimpia maita ovat Ranska, Saksa ja Hollanti. Pojat ovat iso haaste. He siirtyvät oppimispeleistä aika pian erilaisiin urheilu- ja seikkailupeleihin, etenkin jos perheessä on isoveli. BeiZ kaipaa edelleen ulkopuolista rahoitusta. Toimitusjohtajan lisäksi yhtiöllä on taustallaan muutama yksityinen sijoittaja, jotka ovat nähneet BeiZissä selkeää potentiaalia. Perustavoite on sama kuin aikoinaan Flanderissa, eli liikevaihdon pitää kasvaa joka vuosi vähintään 80 prosenttia. Tänä vuonna liikutaan vielä muutamassa sadassa tuhannessa eurossa, mutta seuraavien peliversioiden jälkeen toivottavasti huomattavasti isommissa lukemissa. BeiZillä on Tampereella viisi vakituista työntekijää, Kiinassa tilanteesta riippuen viidestä kymmeneen. Yhtiön

12 toimintatapa on verkostomainen, ja sen pohjalle rakennetaan myös tulevaa kasvua. Tuotekehitys, markkinointi ja ydinliiketoiminta pidetään tiukasti omissa käsissä. Porttausversioiden koodaus sen sijaan hoituu alihankintaverkoston kautta. Lola-pandan voi ladata älypuhelimiin sekä Nintendon ja Applen mobiililaitteisiin. Verkon demoversiot ovat ilmaisia. Ne ovat myös tärkein myyntikanava maksullisille versioille. Nykyisellään ilmaisversion lataajista runsaat 10 prosenttia siirtyy maksulliselle puolelle. Ilmaisten pelien latausmäärät kasvavat parhaimmillaan parikymmentä prosenttia kuukaudessa, ja tavoitteemme on lisätä niitä entisestään. Tämän vauhdin pitämisessä meillä riittää haastetta. Vaikka kyse on vain muutamasta eurosta tai dollarista, pitää tuotteen vakuuttaa myös pikkulasten vanhemmat. Peliyhtiön kasvuoptimismia lisää se, että kosketusnäyttöiset älypuhelimet, ipodit ja etenkin tabletit, lisäävät jatkuvasti suosiotaan. BeiZin pelejä on AppStoressa, mutta PC-versiota ei ole toistaiseksi tarjolla. Nokian uudet Windows-puhelimet ovat äärimmäisen kiinnostava mahdollisuus, Heikinheimo aprikoi. BeiZ on yksi Tekesin nuorille kasvuyrittäjille suunnattuun NIY-rahoitusohjelmaan seuloutuneista yrityksistä. Siihen pääsevällä yrityksellä on oltava muun muassa uskottava, kansainvälisen kasvun mahdollistava innovatiivinen liiketoimintasuunnitelma, sitoutunut ja osaava johtotiimi, ikää alle kuusi vuotta ja usein vasta muutama työntekijä. Ohjelman asiantuntijapartnerina, yrittäjien valmentajana ja sijoittajapaneelien järjestäjänä on PwC. PwC:llä palvelusta vastaavan Kaj Työppösen mielestä kasvuyrittäjien yleisin pulma on, ettei oman innovaation tai liikeidean asiakashyötyjä osata kertoa riittävän selkeästi. Jos pihviä ei löydy, pysyvät myös rahoittajien salkut kiinni. Suomeksi sanottuna hissipuheen ja tarinan pitää olla kunnossa, Työppönen toteaa. Kasvuyrittäjien parissa työskentelemistä hän kuvaa äärimmäisen palkitsevaksi ja motivoivaksi. On todella upeaa seurata tämän porukan intoa mennä eteenpäin kaikkien näiden lamapuheiden keskellä, hän kiittelee. BeiZin Mika Heikinheimon mielestä NIY- ohjelma on kasvavalle yritykselle tärkeä rahoituskanava, mutta myös väylä kehittää omaa toimintaa. Ulkopuolisten asiantuntijoiden kehitysvinkit ovat todella tärkeitä. Omaa yritystä ja sen puutteita on aina vaikea arvioida objektiivisesti, hän tunnustaa. PwC panostaa kasvuyrityksiin ja toimii kasvutari- noiden toteutumisen teutumisen tukena aina ideasta kansainvä- listymiseen. Lisätietoja PwC:n konsultoinnista antaa Kaj Työppönen. BEIZ OY

13 UUSIA JULKAISUJA

14 trendit Hallitusten tasapainottelijat Omistajat määrittelevät suureksi osaksi yrityksen hallituksen hengen ja haasteet. Puheenjohtajan tehtävä on selvittää, mitä omistajat haluavat. Hallitustyöskentely on jatkuvaa tasapainon hakemista. teksti Minna Takkunen että in- nostaminen on hallitustyöskentelyssä valvontaa tärkeämpää. Valvontajärjestelmät toimivat nykyään niin hyvin, että niiden osuutta ei kannata painottaa, sanoo pitkän linjan hallitusammattilainen ja Boardmanin partneri Tom von Weymarn. Hänen kanssaan hallitustyöskentelyn johtamisesta on vaihtamassa ajatuksia PwC:n toimitusjohtaja Kim Karhu, joka on seurannut hallitustyötä runsaasti tilintarkastajan työssään. Hallitustyöskentely on viime vuosina kehittynyt hurjasti suomalaisissa yrityksissä, Karhu arvioi. Siinä missä johto saattoi aiemmin pitää hallitukselle raportointia välttämättömänä pahana, yritykset osaavat nyt hyödyntää hallitusta. Johto saattaa jopa odottaa, että kunpa pääsisi jo keskustelemaan hallituksen kanssa. Karhu ja von Weymarn ovat yhtä mieltä siitä, että hallituksen tärkein tehtävä on toimitusjohtajan nimittäminen ja tarvittaessa erottaminen. Toimitusjohtaja on sateentekijä, jota ilman mikään yhtiö ei menesty, von Weymarn sanoo. Kun johdon ja hallituksen kemiat kohtaavat, liiketoiminta pääsee oikeille urille. Karhu lainaa Michael Treschow n ajatusta, jonka mukaan hallitustyöskentely on jatkuvaa tasapainon hakemista: johtoa on toisaalta kannustettava, toisaalta valvottava. Hallituksella on toisaalta muodollisia vastuita, toisaalta liiketoimintanäkökulma, ja agendalla niin pitkän aikavälin kuin lyhyemmän jänteen kysymyksiä. Hallitustyöskentelyn hengen ja haasteet määrää pitkälti omistuspohja, Karhu sanoo. Pörssiyhtiöissä hyvän hallintotavan velvoitteet vievät aikaa. Toisaalta valiokuntien perustaminen on tuonut syvyyttä pörssiyhtiöiden hallitustyöskentelyyn. Perheyhtiöissä taas hallituksen jäsenet valitaan omistajalähtöisemmin, ja roolin mukainen toiminta saattaa olla jäsenille haaste. Pääomasijoittajien yrityksiä puolestaan ajaa arvonnousun odotus, johon liittyy nopea eteneminen. Vaikka hallituksen on osattava tarkastella yrityksen toimintaa kriittisesti, huomioiden tulisi olla rakentavia. Joskus yksittäisen jäsenen kommentit karkaavat musertaviksi. Puheenjohtajan on silloin muistutettava, että hallitus toimii ryhmänä ja niin kauan kuin ryhmän enemmistö tukee operatiivista johtoa, ei yksittäinen jäsen saa murentaa toimitusjohtajan

15 itsetuntoa. Ylikriittiset huomiot syövät miestä tai naista, von Weymarn korostaa. Puheenjohtajan rooli on muutenkin ratkaiseva hallituksen toimintakulttuurin luomisessa. Tähän kuuluu muun muassa kokousmateriaalin tiivistäminen ja jäsenten perehdyttäminen. Karhun ja von Weymarnin mukaan puheenjohtajan on ennen kaikkea kanavoitava keskustelua strategiaan, jotta hallitus pääsee käsiksi keskeiseen tehtäväänsä eli yhteisen tulevaisuuden hahmottamiseen. Vision toteuttamiseen kannattaa miettiä useampia vaihtoehtoja, von Weymarn suosittelee. Puheenjohtajan ei pidä ensisijaisesti tuoda omaa kantaansa esille; hänen on luotava tilaa keskustelulle ja huolehdittava, että hallituksen kaikki jäsenet antavat panoksensa työskentelyyn. Hallitustyöskentelyssä on oltava kurinalaisuutta. Kilpailu puheenjohtajan roolista on kokouksissa tyypillistä, kaikki eivät aina pysy omassa roolissaan, Weymarn kertoo. Vaikka monipuolisen keskustelun varmistaminen onkin puheenjohtajan kontolla, hänen on myös osattava tarttua oikealla hetkellä yrityksen johdossa korjaamista vaativiin asioihin vaikka se ei helppo tehtävä olekaan. Puheenjohtajan tonttia on myös omistajan tahdon selvittäminen, varsinkin, jos tahtotila on epämääräinen tai leviää moneen suuntaan. Karhu huomauttaa, että tahtotilan selvittämisen ajankohta on kuitenkin tiedostettava, jotta ei tule sisäpiiriongelmia. Von Weymarn nyökyttelee jännitteelle. Insiderina oleminen ei ole rikos, mutta sisäpiiriläisen tiedon hyväksi käyttäminen on. Hallituksen on hyödyllistä olla selvillä laajemminkin yrityksen johdon vahvuuksista ja heikkouksista. Käsityksen johdon kyvyistä ja kapasiteeteista saa järjestelmällisillä tapaamisilla muun johdon kanssa. Tapaamiset sovitaan yhdessä toimitusjohtajan kanssa ja ne merkitään osaksi hallitusten kokousten vuosiohjelmaa. Dynaamisen hallituksen kokoonpanossa on hyödyllistä olla toimialatuntemuksen ohella muitakin rooleja, kuten kyseenalaistajan, neuvonantajan, konsensuksen rakentajan ja muutosagentin hahmot. Erilaista näkemystä tarvitaan. Asiat eivät ole koskaan yksiselitteisiä, aina on eri näkökulmia, von Weymarn muistuttaa.

16 Pörssistä siivet maailmalle Outokummun teknologiatoimiala listautui pörssiin itsenäisenä Outotecinä kuusi vuotta sitten. Muuta vaihtoehtoa ei silloin ollut kuin pärjätä ja kasvaa maailmalla omin voimin. teksti Sanna Laakkonen kuvat Pekka Nieminen ja Outotec

17 Kestävä kehitys on valtavan suuri ja kiihtyvä megatrendi. jolla emme toimi, on Etelämanner, kertoo maailmanvalloituksesta Outotecin toimitusjohtaja Pertti Korhonen. Meksikoon lähdimme 40 vuotta sitten, Chilessä ja Etelä-Amerikassa olemme toimineet kolme vuosikymmentä. Kiinaan ja Intiaan olemme myyneet teknologiaa 30 vuotta. Outotecilla on pitkä kansainvälinen historia vasta kuusi vuotta sitten Helsingin pörssiin listautuneeksi yhtiöksi. Yhtiön juuret ulottuvat yli sadan vuoden taakse. Outokummun teknologiatoimiala sai kehittyä turvallisesti ei-ydinliiketoimintana, kunnes se listattiin pörssiin itsenäisenä yhtiönä Varsinainen vauhdinotto alkoi, kun lintu lensi pesästä. Listautumisen jälkeen meidän oli annettava omien siipien kantaa. Silloin ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin pärjätä globaalissa kilpailussa omin voimin ja kasvaa, Korhonen kuvaa. Kasvu on ollut hurja. Viime vuonna yhtiö rikkoi tilauskannan ja myynnin ennätyksen, ja liikevaihto kasvoi 43 prosenttia. Tälle vuodelle odotetaan 30 prosentin kasvua, ja näkymät jatkuvat hyvinä. Mineraalien rikastus ja metallien jalostus lisääntyvät erityisesti kehittyvien markkinoiden kasvun myötä, ja metallien tarve pitkällä aikavälillä kasvaa. Myös kestävän tekniikan kysyntä kasvaa. Outotecin toiminta-ajatuksena on maapallon luonnonvarojen kestävä käyttö. Yhtiö kehittää ympäristön kannalta kestäviä ratkaisuja, joiden avulla luonnonvarat hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti, pienin ympäristövaikutuksin ja energiaa sekä investointeja säästäen. Outotecin erikoisuutena on vahva ja uniikki osaaminen metallurgisissa ja mineraalien rikastukseen liittyvissä prosesseissa. EU:n määrittelyn mukaan Outotecillä Outotec toimii kaikkialla, missä asiakkailla on projekteja. Oma toimisto tai kiinteä toimipaikka yhtiöllä on 20 maassa.

18 on paljon tekniikkaa, joka on ympäristön kannalta BAT, alan parasta. Meillä on vahva kilpailuetu syvällisestä, yli sadan vuoden ajalla kasvaneesta osaamisesta, mutta tuotekehitykseen ja tutkimukseen on koko ajan satsattava, Korhonen sanoo. Uusia kasvualoja ovat muun muassa energiateollisuus ja teollisuusvesien käsittely. Outotec kehittää tekniikkaa puhtaan veden säästämiseen, veden kierrättämiseen ja puhdistamiseen sekä kierrätysromun ja jätteen hyötykäyttöön. Jatkuvaa työtä vaativat myös energiatehokkaammat ja puhtaammat valmistusprosessit sekä öljyn korvaavien uusien energianlähteiden hyödyntäminen. Kestävä kehitys on valtavan suuri ja kiihtyvä megatrendi. Kun väestö kasvaa, ympäristöasiat ja -ongelmat korostuvat. Ongelmia on pakko ratkaista. Maailman johtaviin kaivos- ja metalliteollisuuden tekniikan ja palvelun toimittajiin kuuluvan Outotecin asiakkaita ovat paikallisesti ja maailmanlaajuisesti toimivat kaivosyhtiöt, metallien ja lannoitteiden tuottajat, kemianteollisuuden yritykset sekä vaihtoehtoisia energianlähteitä hyödyntävät yritykset. Yhtiön liikevaihdosta kaksi kolmasosaa tulee kehittyviltä markkinoilta. Katse suunnataan Kiinalaiset etenevät meidänkin alalla. nyt BRIC-maiden sijaan N11-maihin kuten Mongoliaan, Afrikkaan, Lähiitään ja Indonesiaan. Korhonen myöntää, että jotkut markkinat ovat vaikeita. Esimerkiksi Intia on incredible India, Kiinan lailla kaikin tavoin haastava. Asiakkaamme ovat kuitenkin aina olleet maailmalla, ja olemme tottuneet toimimaan erilaisissa paikoissa. Erikoisosaamistamme on myös se, että pystymme toimittamaan vaativan kokonaisuuden eksoottiseen paikkaan aikataulussa. Paikallinen organisaatio on tärkeä kaikilla markkinoilla, joilla Outotecilla on jatkuvaa toimintaa. Globaalit toimintatavat yhdistyvät asiakaskohtaisiin toimituksiin. Etulinjassa vastataan siitä, että ymmärrämme paikallisen markkinan ja sen mahdollisuudet. Miten meidän tekniikkamme, tuotteemme ja ratkaisumme tuodaan markkinoille ja mitkä hankkeet siellä pyritään voittamaan. Pelkkä teknologiajohtajuus ei alalla riitä, vaan myös kustannusten on oltava kilpailukykyiset. Tälläkin toimialalla kiinalaiset etenevät, joten kustannuskilpailukyky pitää varmistaa yhdistämällä kalliimmissa maissa oleva huippuosaaminen edullisempaan tekemiseen halvemmissa maissa, Korhonen sanoo. Meidän pallomme on maapallo. Siten varmistamme, ettei pallo koskaan ole hukassa, sanoo Pertti Korhonen. Outotec on monen muun yrityksen tapaan syntynyt yritysostojen kautta, ja tytäryhtiöt ovat toimineet melko itsenäisesti. Yhtenäistä kulttuuria ja tapaa toimia työstetään parhaillaan. Yhtenä yhtiönä maailmanlaajuisesti toimiminen vaatii, että on tietty yhteinen kulttuuri ja yhteiset pelisäännöt. Kun rakenteesta tulee sellainen, että asioita voi saavuttaa vain yhteistyöllä, syntyy paine toimia ja oppia yhdessä. Korhonen korostaa, että arvoista ja pelisäännöistä pitää keskustella jatkuvasti ja samalla hakea konkreettisia yhteisiä toimintatapoja. Globaalissa toiminnassa on äärimmäisen tärkeää, että yhtiön johto toimii koherentisti ja panee itsensä peliin. Toimitusjohtajan pitää koripallojoukkueen valmentajan lailla ohjata ihmisiä toimimaan yhteen. Outotec Oyj

19 Jens Sørensen esittelee Tuubiota, Heikki Waris Coreorient-yritystään. Oula Harjulan Green House Effect uskoo vihreyteen. Mikko Haapanen (vas.) Boardmanista ja Lasse Mäkelä Larzon Capitalista, Kim Karhu PwC:stä ja Gustav von Hertzen Boardmanista. Mark Stockill työstää mobiiliviestipalvelua terveydenhoitoalalle. Sijoittajat jakoivat yrittäjille tuhannen euron pelimerkkejä ja lupasivat valmennusta. Green House Effect sai pelimerkkejä eniten. Pelimerkkejä lupaaville yrittäjille Pääomasijoittajat arvostavat yrittäjän todellisuudentajua, luotettavuutta, sikeyttä ja luovaa älyä. Tämä selvisi Sijoittajakasinossa.

20 Jos Suomenlahtea ei pystytä puhdistamaan, miten me voisimme hallita Afrikassa tapahtuvia asioita? Fazer Makeisten tuotekehityksessä pohditaan päivittäin, kuinka asiakkaiden odotukset ylitettäisiin. Se on todella vaikeaa, kun maailma on täynnä erilaisia tuotteita, Majlen Fazer sanoo.

21 teksti Sanna Laakkonen kuvat Mikko Huotari Fazerin laatuasiantuntija Majlen Fazer selvittää työkseen raaka-aineiden vastuullisuutta. Tavoitteena on, että viiden vuoden aikana kaikki Fazerin käyttämä kaakaoraaka-aine täyttää vastuullisen hankinnan kriteerit ja on jäljitettävissä. Kaakaopapujen Fazerilan pihaan Vantaan Vaaralassa kaartaa tasaiseen tahtiin maitoautoja. Tuhannen työntekijän lisäksi Fazer Makeiset työllistää Suomessa lehmää. Maitoa tarvitaan, jotta Suomen kansa saa suosikkisuklaansa, Fazerin Sinisen, saman makuisena kuin se on aina ollut. 90-vuotisjuhlavuottaan viettävän Fazerin Sinisen myynti kasvoi viime vuonna yli neljä prosenttia, vaikka makeismarkkina muutoin supistui. Suomiklassikkoa valmistetaan vuosittain 15 miljoonaa levyä, joista me itse herkuttelemme valtaosan. Suomalaiset syövät Fazerin Sinistä 13 miljoonaa levyä vuodessa, kertoo Fazerin kaakaon ja suklaan laatuasiantuntijana työskentelevä Majlen Fazer. Alkuperäisen maun säilyttämiseksi maitojauhetta ei käytetä, vaan joka levyyn käytetään reseptin mukaan kolme lasillista maitoa. Kaakaolaatukin on sama kuin tuotteen tullessa myyntiin Fazerin Siniseen on aina käytetty Arriba-kaakaopapuja, jotka luokiteltiin jo 1900-luvun alussa parhaiksi. Niitä ei enää paahdeta itse, mutta muutoin kassakaapissa säilytettävää alkuperäistä reseptiä noudatetaan tarkasti. Raaka-ainehankintojen vaakakupissa painaa nykyään vastuullisuus. Tuotekehityksen ohella iso osa laatuasiantuntijan työtä on juuri kaakaon hankintaan liittyvien asioiden selvittely. Fazer kuuluu kansainväliseen World Cocoa Foundation -järjestöön, joka tukee kaakaotuottajia ja heidän perheitään. Yhtiöllä on järjestön kautta Norsunluurannikolla kummikylä, jossa lapsia opetetaan koulunkäynnin ohessa kaakaonviljelyn ammattilaisiksi. Fazerin tavoitteena on, että 2017 mennessä kaikki yhtiön käyttämä kaakaoraaka-aine täyttää vastuullisen hankinnan kriteerit ja on jäljitettävissä. Vastuullisuudesta on helppo puhua, mutta se on pitkä tie. Jos Suomenlahtea ei pystytä puhdistamaan, miten me voisimme hallita Afrikassa tapahtuvia asioita, Majlen Fazer kärjistää. Toisaalta maailma on aika pieni, minkä hän huomasi taannoisella Ghanan matkallaan. Kaikilla viljelijöillä oli Nokian kännykät, ja he tiesivät ne suomalaisiksi. Mobiilietiketti ei tosin ollut yhtä kehittynyt kuin meillä, vaan viljelijöiden the best phones in the world soivat seminaarissa monta kertaa, hän nauraa. Majlen Fazerin puheessa vilahtelevat taajaan perheyrityksen kantavina voimina kukin vuorollaan toimineet isä Peter, isoisä Sven ja isoisoisä Karl. Svenska Teaternin Kristina från Duvemåla -musikaali on Majlen Fazerin mielestä onnistunut kurkis-

22 MAJLEN FAZER tus aikaan, jolloin hänen isoisoisoisänsä Eduard Fazer saapui Sveitsistä Suomeen luomaan uraa turkkurina ja hänen poikansa Karl päätti ryhtyä sokerileipuriksi. Karlin perustaessa 1891 konditorian Helsingin Kluuvikadulle hänen isänsä sanoi, ettei konditoriasta koskaan voi kasvaa kansainvälistä yritystä. Mutta Karl oli aikamoinen entrepreneur. Hänellä oli oma vahva visio, johon hän uskoi. Majlenin isoisä Sven Fazer työskenteli tehtaalla 17-vuotiaasta ja kävi työpaikallaan lähes joka päivä elämänsä loppuun saakka. Hänen työllään Fazerista kasvoi suuri elintarviketeollisuuden yritys. Majlenin ura talossa alkoi 1984 Fazerin Herttoniemenkonditorian leipomossa. Hän työskenteli pitkään myös Kluuvikadun kahvilassa. Aloitin kakkupohjien paistajana ja loppuvaiheessa sain jo kirjoittaa kakkujen päälle Fazerin nimen, Majlen Fazer nauraa silloiselle urakehitykselleen. Kun käsintehtyjen konvehtien osasto 1990-luvulla siirrettiin Vantaan Vaaralaan, hän otti siitä vastuun. Tein tuotekehitystä ja olin samalla joka paikan höylä. Edelleen tartun vaikka pumppukärryyn, jos homma sitä vaatii. Omistajasuvun edustajana työntekijöiden joukossa oleminen on aika-ajoin ollut haasteellista. Arvostusta on Majlen Fazerin oman arvion mukaan karttunut pikkuhiljaa tekemisen ja oman ammattitaidon myötä. Fazer Makeisten tuotekehityksessä työskentelee kuusitoista makumaailman ammattilaista. Majlen Fazer miettii olevansa välillä liiankin konservatiivinen, mutta toisaalta yhtiön pitkä historia pitää muistaa. Minun ja nuorten tuotekehittäjien välillä on se ero, että he ovat opiskelleet alaa yliopistossa ja minä harjoitellut välillä kantapäänkin kautta. Mutta tuntuu hyvältä, kun muut pyytävät maistamaan ja arvioimaan omia tuotoksiaan. Ideoiminen ja kokeileminen on kaikkein hauskinta, mutta itse en ehdi tehdä sitä joka päivä. Suomalaisen suklaantekijän toiveena olisi näyttää kaakaopapujen kasvattajille, millaisia eri suklaatuotteita maailmassa on. Viljelijät eivät osaa kuvitella, mitä kaikkea heidän kasvattamistaan raaka-aineista valmistetaan. Olosuhteet ja lämpötila kun ovat valmiille suklaalle mahdottomat. Kesä ei Suomessakaan ole suklaatuotteiden sesonkia. Jääkaappi on liian kylmä mutta helteillä usein ainoa tarpeeksi viileä paikka. Kovin aromaattisia ruokia ei kuitenkaan saisi olla lähellä, sillä suklaa ottaa todella herkästi makua. Suklaan pahimmiksi vihollisiksi Majlen Fazer nimeää valkosipulin, sipulin ja vahvat mausteet. Jottei tuotekehittäjien työpäivä mene pilalle, Fazerilan henkilöstöravintola merkitsee niitä sisältävät ruuat. Muutoinkin ammattimaistelija miettii, mitä suuhunsa laittaa. Mausteisia ruokia vältän jo edellisenä iltana enkä juo kahvia ennen maistelua. Vaikka uskon, että osalla ihmisistä on syntymälahjana tarkempi makuaisti, sitä pitää harjaannuttaa ja huoltaa. Hänen omia suosikkejaan ovat Fazerin Sinisen lisäksi pähkinää ja mantelia sisältävät suklaat. Esimerkiksi Karl Fazer Exclusive -sarjaan kuuluva pistaasipähkinää sisältävä maitosuklaapatukka on yksi niistä, joita hän on ollut kehittämässä. Mikä sitten ei maistu suklaan seassa? Rusinat poimin pois pullastakin, hän tunnustaa.

OULUTECH OY YRITYSHAUTOMO 1(14) KYSYMYKSIÄ LIIKETOIMINTASUUNNITELMAN TEKIJÄLLE. Yritys: Tekijä:

OULUTECH OY YRITYSHAUTOMO 1(14) KYSYMYKSIÄ LIIKETOIMINTASUUNNITELMAN TEKIJÄLLE. Yritys: Tekijä: OULUTECH OY YRITYSHAUTOMO 1(14) KYSYMYKSIÄ LIIKETOIMINTASUUNNITELMAN TEKIJÄLLE Yritys: Tekijä: Päiväys: MARKKINAT Rahoittajille tulee osoittaa, että yrityksen tuotteella tai palvelulla on todellinen liiketoimintamahdollisuus.

Lisätiedot

Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työniloa Liideri-ohjelma Hyvinvoinnista bisnestä -teemaklinikka

Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työniloa Liideri-ohjelma Hyvinvoinnista bisnestä -teemaklinikka Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työniloa Liideri-ohjelma 2012 2018 Hyvinvoinnista bisnestä -teemaklinikka Tähtää korkealle Rahoitamme yrityksiä, joilla on halu ja kyky kasvaa. Intoa ja osaamista Loistava

Lisätiedot

KONEen osavuosikatsaus tammi syyskuulta 2013

KONEen osavuosikatsaus tammi syyskuulta 2013 KONEen osavuosikatsaus tammi syyskuulta 2013 22. lokakuuta 2013 Matti Alahuhta, toimitusjohtaja KONE pitää matkustajat liikkeessä liukuporrasinnovaatioilla. KONEen viimeisin liukuporrasinnovaatio, KONE

Lisätiedot

Toimitusjohtajan katsaus

Toimitusjohtajan katsaus Toimitusjohtajan katsaus Heikki Malinen 1 Strategia ja toimintatapa Viisi toiminnan ydinaluetta Investointien elinkaaren kattava konsepti Teknologian ja paikallisten olosuhteiden hyvä tuntemus Vahva markkina-asema

Lisätiedot

KONEen osavuosikatsaus tammi maaliskuulta 2013. 23. huhtikuuta 2013 Matti Alahuhta, toimitusjohtaja

KONEen osavuosikatsaus tammi maaliskuulta 2013. 23. huhtikuuta 2013 Matti Alahuhta, toimitusjohtaja KONEen osavuosikatsaus tammi maaliskuulta 2013 23. huhtikuuta 2013 Matti Alahuhta, toimitusjohtaja Q1 2013: Erittäin vahva alku vuodelle Q1/2013 Q1/2012 Historiallinen muutos Vertailukelpoinen muutos Saadut

Lisätiedot

Glaston tammi-maaliskuu 2016

Glaston tammi-maaliskuu 2016 Glaston tammi-maaliskuu 2016 28.4.2016 Q1 lyhyesti Saadut tilaukset olivat 25,0 (22,5) M Tilauskanta 31.3.2016 oli 34,5 (52,8) M Liikevaihto oli 29,4 (26,3) M Vertailukelpoinen liikevoitto oli 0,7 (1,2)

Lisätiedot

Liiketoimintakatsaus 2007

Liiketoimintakatsaus 2007 Liiketoimintakatsaus 27 Matti Alahuhta, pääjohtaja 1 KONE Corporation Sisältö 1. Liiketoimintakatsaus 27 2. Liiketoimintaa ohjaavat megatrendit 3. Visio ja strategia 4. Uudet kehitysohjelmat 5. Näkymät

Lisätiedot

Tilikausi 2008. Tapani Järvinen, toimitusjohtaja 30.1.2009

Tilikausi 2008. Tapani Järvinen, toimitusjohtaja 30.1.2009 Tilikausi 2008 Tapani Järvinen, toimitusjohtaja 30.1.2009 2 Hyvä neljäs kvarttaali milj. EUR Q4 2008 Q4 2007 Muutos- % Liikevaihto 398,8 315,5 +26,4 Bruttokate, % 22,8 20,6 +10,7 Liikevoitto 47,5 33,0

Lisätiedot

Teknotarinoita. Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta. Lisää löytyy osoitteesta

Teknotarinoita. Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta. Lisää löytyy osoitteesta Teknotarinoita Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta. Lisää löytyy osoitteesta www.visiolehti.fi 1 Hyvinvointia Suomelle Teknologiateollisuus on Suomen tärkein vientiala. Teknologiayritykset toimivat

Lisätiedot

Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ

Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ Talentum Helsinki 2015 Copyright 2015 Talentum Media Oy ja kirjoittajat Kansi, ulkoasu ja kuvitus: Maria Mitrunen 978-952-14-2411-3 978-952-14-2412-0

Lisätiedot

Kumppanuus ja asiakkaan valinnanoikeus SOTE verkottumistilaisuus Turku

Kumppanuus ja asiakkaan valinnanoikeus SOTE verkottumistilaisuus Turku Kumppanuus ja asiakkaan valinnanoikeus SOTE verkottumistilaisuus Turku 12.4.2014 mikko.martikainen@tem.fi Mikko Martikainen 1 Kiinnostavia teemoja Tuottaja kysymys Asiakkaan valinnanoikeus Mikko Martikainen

Lisätiedot

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO Alla oleva kaavio kuvastaa tehdyn testin tuloksia eri osa-alueilla. Kaavion alla on arviot tilanteestasi koskien henkilökohtaisia ominaisuuksiasi, kokemusta ja osaamista, markkinoita

Lisätiedot

FIBS Suomen johtava yritysvastuuverkosto!

FIBS Suomen johtava yritysvastuuverkosto! FIBS Suomen johtava yritysvastuuverkosto Yritysvastuuverkosto FIBS tarjoaa ajankohtaista tietoa yritysvastuun parhaista käytännöistä, trendeistä ja työkaluista, tukea vastuullisuustoiminnan kehittämiseen,

Lisätiedot

Suomi nousuun. Aineeton tuotanto

Suomi nousuun. Aineeton tuotanto Suomi nousuun Aineeton tuotanto Maailman talous on muutoksessa. Digitalisoituminen vie suomalaiset yritykset globaalin kilpailun piiriin. Suomen on pärjättävä tässä kilpailussa, jotta hyvinvointimme on

Lisätiedot

KONE Pörssi-ilta , Espoo Matti Alahuhta, toimitusjohtaja

KONE Pörssi-ilta , Espoo Matti Alahuhta, toimitusjohtaja KONE Pörssi-ilta 25.3.2013, Espoo Matti Alahuhta, toimitusjohtaja Vuosi 2012 lyhyesti KONE lyhyesti myynnin ja henkilöstön jakautuminen vuonna 2012 Liikevaihto liiketoiminnoittain, yhteensä 6,3 miljadia

Lisätiedot

Helmet Business Mentors Oy

Helmet Business Mentors Oy Helmet Business Mentors Oy Pääomasijoitusta suomalaisiin pk-yrityksiin vuodesta 1995 Suunnittelu- ja konsultointialan toimialakatsaus 20.11.2015 Toimiala pääomasijoittajan näkökulmasta Helmetin toimiala

Lisätiedot

Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa

Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa 1. Mitkä ovat kasvun tyylilajit yleensä? 2. Globalisaatio haastaa rikkaat maat; olemme siis hyvässä seurassa 3. Kasvu tulee tuottavuudesta; mistä tuottavuus

Lisätiedot

KONEen tilinpäätös 2013

KONEen tilinpäätös 2013 KONEen käyttäjälähtöistä suunnittelua. KONEen tilinpäätös 2013 Uudella ja intuitiivisella kosketusnäytöllä ohjaat nyt helposti myös hissiä. 28. tammikuuta 2014 Matti Alahuhta, toimitusjohtaja Q4 2013:

Lisätiedot

Vahvaa kasvua hyvällä kannattavuudella. Digia Oyj, osavuosikatsaus Q3/2015 Juha Varelius 30.10.2015

Vahvaa kasvua hyvällä kannattavuudella. Digia Oyj, osavuosikatsaus Q3/2015 Juha Varelius 30.10.2015 Vahvaa kasvua hyvällä kannattavuudella. Digia Oyj, osavuosikatsaus Q3/2015 Juha Varelius 30.10.2015 Katsauskauden pääkohdat Katsauskauden pääkohdat Konsernin liikevaihto kasvoi tammi-syyskuussa 10,2 prosenttia

Lisätiedot

Boardmanin BOARDMAPPING HALLITUSARVIOINTI. Esittelyaineisto

Boardmanin BOARDMAPPING HALLITUSARVIOINTI. Esittelyaineisto Boardmanin BOARDMAPPING HALLITUSARVIOINTI Esittelyaineisto Boardmanin BOARD MAPPING HALLITUSARVIOINTI Board Mapping -hallitusarviointi auttaa hallitusta arvioimaan omaa toimintaansa ja kehittämään sitä

Lisätiedot

Pidämme huolen P IDÄ M ME HUOLEN

Pidämme huolen P IDÄ M ME HUOLEN Pidämme huolen P IDÄ M ME HUOLEN 2 Inergia on monipuolinen energia-alan ammattilainen läheinen, inhimillinen ja lappilaisten tarpeita aidosti ymmärtävä Alkusanat Inergian toiminta-ajatus on selkeä: Inergia-konserni

Lisätiedot

Metallikaivosteollisuuden kehityspolut vähähiilisessä yhteiskunnassa. Mari Kivinen Geologian tutkimuskeskus

Metallikaivosteollisuuden kehityspolut vähähiilisessä yhteiskunnassa. Mari Kivinen Geologian tutkimuskeskus Metallikaivosteollisuuden kehityspolut vähähiilisessä yhteiskunnassa Mari Kivinen Geologian tutkimuskeskus 10.11.2014 1 Työryhmä GTK Laura Lauri Susanna Kihlman Mari Kivinen Saku Vuori VTT Tiina Koljonen

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1-6/

Osavuosikatsaus 1-6/ Digia Oyj Osavuosikatsaus 1-6/2011 11.8.2011 Juha Varelius Toimitusjohtaja Pääkohdat Katsauskauden pääkohdat Liikevaihto laski 3,1 prosenttia Liikevaihto 65,7 (67,8) miljoonaa euroa Liikevoitto kertaeristä

Lisätiedot

Käytännön ideoita verkostotyöhön & toimintatutkimuksellinen ote verkostojen kehittämiseen. Timo Järvensivu, KTT Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu

Käytännön ideoita verkostotyöhön & toimintatutkimuksellinen ote verkostojen kehittämiseen. Timo Järvensivu, KTT Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Käytännön ideoita verkostotyöhön & toimintatutkimuksellinen ote verkostojen kehittämiseen Timo Järvensivu, KTT Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Toimintatutkimus? Toimintatutkimus on sosiaalinen prosessi,

Lisätiedot

KONEen osavuosikatsaus tammi kesäkuulta heinäkuuta 2010 Toimitusjohtaja Matti Alahuhta

KONEen osavuosikatsaus tammi kesäkuulta heinäkuuta 2010 Toimitusjohtaja Matti Alahuhta KONEen osavuosikatsaus tammi kesäkuulta 2010 20. heinäkuuta 2010 Toimitusjohtaja Matti Alahuhta Q2 2010: Kokonaisuudessaan vahvaa kehitystä Q2/2010 Q2/2009 Historiallinen muutos 2009 Saadut tilaukset Me

Lisätiedot

Teknologiateollisuus merkittävin elinkeino Suomessa

Teknologiateollisuus merkittävin elinkeino Suomessa TRIO-ohjelman jatko Teknologiateollisuus merkittävin elinkeino Suomessa 60 % Suomen koko viennistä 75 % Suomen koko elinkeinoelämän T&K-investoinneista Alan yritykset työllistävät suoraan 258 000 ihmistä,

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1.11.2008 31.1.2009 (3 kk) Reijo Mäihäniemi toimitusjohtaja 26.2.2009

Osavuosikatsaus 1.11.2008 31.1.2009 (3 kk) Reijo Mäihäniemi toimitusjohtaja 26.2.2009 Osavuosikatsaus 1.11.2008 31.1.2009 (3 kk) Reijo Mäihäniemi toimitusjohtaja 26.2.2009 Sisältö Yhteenveto liiketoiminnan kehityksestä Liiketoiminnan kehitys 1. neljänneksellä Osavuosikatsaus 1.11.2008-31.1.2009

Lisätiedot

TeliaSonera Oyj, Yritysesittely. Hämeen osakesäästäjien sijoituskerho Jarno Lönnqvist 29.11.2012

TeliaSonera Oyj, Yritysesittely. Hämeen osakesäästäjien sijoituskerho Jarno Lönnqvist 29.11.2012 TeliaSonera Oyj, Yritysesittely Hämeen osakesäästäjien sijoituskerho Jarno Lönnqvist 29.11.2012 Kaikki tässä esityksessä sekä myös puheessani olevat viittaukset tulevaisuuteen ovat vain minun omia mielipiteitäni.

Lisätiedot

Kasvua mutta ei hinnalla millä hyvänsä. Jukka-Pekka Kuokkanen, aluejohtaja Dextra Oy / Pihlajalinna -konserni

Kasvua mutta ei hinnalla millä hyvänsä. Jukka-Pekka Kuokkanen, aluejohtaja Dextra Oy / Pihlajalinna -konserni Kasvua mutta ei hinnalla millä hyvänsä Jukka-Pekka Kuokkanen, aluejohtaja Dextra Oy / Pihlajalinna -konserni 1 Aamun juoni Alussa oli yksi mies ja laukku tänään työntekijöitä on Dextra/Pihlajalinna - konsernissa

Lisätiedot

Kestävää kasvua biotaloudesta, cleantechistä ja digitalisaatiosta

Kestävää kasvua biotaloudesta, cleantechistä ja digitalisaatiosta Kestävää kasvua biotaloudesta, cleantechistä ja digitalisaatiosta Teollisuusneuvos Mika Aalto Elinkeino- ja innovaatio-osasto Strategiset kasvualat-ryhmä 2.9.2014 Teollisuuspolitiikan visio Teollisuuspolitiikan

Lisätiedot

Ylä-Savon elinkeinofoorumi Hallitustyöskentely pk-yrityksen. Jukka Lassila 16.1.2012

Ylä-Savon elinkeinofoorumi Hallitustyöskentely pk-yrityksen. Jukka Lassila 16.1.2012 Ylä-Savon elinkeinofoorumi Hallitustyöskentely pk-yrityksen menestystekijänä Jukka Lassila 16.1.2012 Hallitustyöskentely pk-yrityksen menestystekijänä Hallitustyön merkitys yrityksen alkuvaiheessa ja kasvuvaiheessa

Lisätiedot

TEEMME KYBERTURVASTA TOTTA

TEEMME KYBERTURVASTA TOTTA TEEMME KYBERTURVASTA TOTTA Petri Kairinen, CEO (twitter: @kairinen) Pörssin Avoimet Ovet 1.9.2015 1.9.2015 Nixu 2015 1 PIDÄMME DIGITAALISEN YHTEISKUNNAN TOIMINNASSA. 1.9.2015 Nixu 2015 2 DIGITAALINEN YHTEISKUNTA

Lisätiedot

Yhtiö ilman visiota on kuin matkustaja ilman määränpäätä

Yhtiö ilman visiota on kuin matkustaja ilman määränpäätä Yhtiö ilman visiota on kuin matkustaja ilman määränpäätä Finnairin strategia toiminut Aasian liikenteessä miljoonan matkustajan kasvu Aasian strategian myötä 2001 visio Pohjolan paras, eturivin eurooppalainen

Lisätiedot

Kiertotalous, cleantech ja yritysvastuu yrityksen näkökulmasta

Kiertotalous, cleantech ja yritysvastuu yrityksen näkökulmasta Kiertotalous, cleantech ja yritysvastuu yrityksen näkökulmasta Ammattilaisen kädenjälki 9.11.2016 Mia Nores 1 Cleantech eli puhdas teknologia Tuotteet, palvelut, prosessit ja teknologiat, jotka edistävät

Lisätiedot

Cargotec Varsinainen yhtiökokous

Cargotec Varsinainen yhtiökokous Cargotec Varsinainen yhtiökokous 22.3.2016 Toimitusjohtaja Mika Vehviläinen 22.3.2016 2 Yhtiökokous Cargotecin vuosi 2015 Onnistumiset Selkeä kannattavuuden paraneminen Kalmarissa ja Hiabissa Kannattavin

Lisätiedot

Kansainvälistymisen haasteet perinteisessä meijeriyrityksessä - Kokemuksia Valiosta

Kansainvälistymisen haasteet perinteisessä meijeriyrityksessä - Kokemuksia Valiosta Kansainvälistymisen haasteet perinteisessä meijeriyrityksessä - Kokemuksia Valiosta Vientijohtaja Veijo Meriläinen Pellervon Päivä 2007 11.04.2007 10.4.2007 1 Valiolla kunniakas yli 100 v historia Perustettu

Lisätiedot

KONEen osavuosikatsaus tammi maaliskuulta huhtikuuta 2011 Toimitusjohtaja Matti Alahuhta

KONEen osavuosikatsaus tammi maaliskuulta huhtikuuta 2011 Toimitusjohtaja Matti Alahuhta KONEen osavuosikatsaus tammi maaliskuulta 2011 20. huhtikuuta 2011 Toimitusjohtaja Matti Alahuhta Q1 2011: Vahvaa kasvua tilauksissa ja liikevoitossa Q1/2011 Q1/2010 Historiallinen muutos 2010 Saadut tilaukset

Lisätiedot

JÄRJESTÄJÄN JA TUOTTAJAN EROTTAMINEN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUISSA MITÄ, MIKSI, MITEN?

JÄRJESTÄJÄN JA TUOTTAJAN EROTTAMINEN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUISSA MITÄ, MIKSI, MITEN? JÄRJESTÄJÄN JA TUOTTAJAN EROTTAMINEN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUISSA MITÄ, MIKSI, MITEN? Kuntamarkkinat tietoisku 14.9.2016 SOTE-UUDISTUKSEN TAVOITTEET JA NIIDEN SAAVUTTAMINEN Sote-uudistuksen tavoitteet,

Lisätiedot

Pilotoinnin ja kasvupolun rahoitus Cleantech alueella Jukka Leppälahti Tekes

Pilotoinnin ja kasvupolun rahoitus Cleantech alueella Jukka Leppälahti Tekes Pilotoinnin ja kasvupolun rahoitus Cleantech alueella 25.8.2015 Jukka Leppälahti Tekes Tilaisuuden tavoite Kertoa millaista rahoitusta on saatavilla erityisesti pk-yritysten pilotointihankkeisiin ja sitä

Lisätiedot

PK-hallitusbarometri

PK-hallitusbarometri PK-hallitusbarometri 7.2.13 Alue N 5 45 4 35 3 25 15 1 5 45 kauppakamari (N = 45) Asema organisaatiossa kauppakamari (N = 45) 45 42 4 35 3 25 15 16 22 1 5 toimitusjohtaja hallituksen puheenjohtaja hallituksen

Lisätiedot

Esimerkki valmistuksesta Itä-Euroopassa: Konecranes Ukrainassa

Esimerkki valmistuksesta Itä-Euroopassa: Konecranes Ukrainassa Esimerkki valmistuksesta Itä-Euroopassa: Konecranes Ukrainassa Lähde: Antti Vanhatalo, Group Vice President, Business Development, Konecranes Kuvat: Konecranes www.konecranes.fi 9.9.2008 Taustaa Konecranes

Lisätiedot

Tekes on innovaatiorahoittaja, joka kannustaa yrityksiä haasteelliseen tutkimus- ja kehitystoimintaan

Tekes on innovaatiorahoittaja, joka kannustaa yrityksiä haasteelliseen tutkimus- ja kehitystoimintaan Tekes lyhyesti Mitä Tekes tekee? Tekes on innovaatiorahoittaja, joka kannustaa yrityksiä haasteelliseen tutkimus- ja kehitystoimintaan Tekes hyväksyy korkeampia riskejä kuin yksityiset rahoittajat rahoittaa

Lisätiedot

Toimiva hallitus yrityksen kehittämisen kulmakivenä

Toimiva hallitus yrityksen kehittämisen kulmakivenä Toimiva hallitus yrityksen kehittämisen kulmakivenä Kimmo Rasila 18.6.2013 Kimmo Rasila for Kasvufoorumi Mihin hallitusta tarvitaan? 1. Strategisesta suunnasta päättäminen Missä on yhtiön tulevaisuus käytettävissä

Lisätiedot

Yrityksen tiimin täydentäminen kokeneella neuvonantajalla. Innovation Scout -seminaari Tapani Nevanpää,

Yrityksen tiimin täydentäminen kokeneella neuvonantajalla. Innovation Scout -seminaari Tapani Nevanpää, Yrityksen tiimin täydentäminen kokeneella neuvonantajalla Innovation Scout -seminaari Tapani Nevanpää, 8.6.2016 Neuvonantaja osaksi yrityksen tiimiä Yrityksen tiimi = operatiivinen tiimi + hallitus + neuvonantajat

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-KESÄKUULTA heinäkuuta 2007 Matti Alahuhta, pääjohtaja

OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-KESÄKUULTA heinäkuuta 2007 Matti Alahuhta, pääjohtaja Q2 OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-KESÄKUULTA 2007 20. heinäkuuta 2007 Matti Alahuhta, pääjohtaja Q2-KATSAUS 2007 4-6/2007 4-6/2006 muutos 2006 Saadut tilaukset M 944,4 821,9 15 % 3 116,3 Tilauskanta M 3 318,0 2

Lisätiedot

KONEen yhtiökokous helmikuuta 2015 Henrik Ehrnrooth, toimitusjohtaja

KONEen yhtiökokous helmikuuta 2015 Henrik Ehrnrooth, toimitusjohtaja KONEen yhtiökokous 2015 23. helmikuuta 2015 Henrik Ehrnrooth, toimitusjohtaja 2014: Kannattava kasvu jatkui 2014 2013 Historiallinen muutos Vertailukelpoinen muutos Saadut tilaukset Me 6 812,6 6 151,0

Lisätiedot

SELVIÄ VOITTAJANA LAMASTA tästä ja seuraavasta. Olli E. Juvonen

SELVIÄ VOITTAJANA LAMASTA tästä ja seuraavasta. Olli E. Juvonen SELVIÄ VOITTAJANA LAMASTA tästä ja seuraavasta Olli E. Juvonen Talentum Helsinki 2009 Talentum Media Oy ja Olli E. Juvonen ISBN 978-952-14-1446-6 Kansi: Ea Söderberg Taitto: NotePad Ay, www.notepad.fi

Lisätiedot

5. Uskonnot ja niihin liittyvät juhlapyhät vaikuttavat liikaa yritykseni arkeen

5. Uskonnot ja niihin liittyvät juhlapyhät vaikuttavat liikaa yritykseni arkeen 5. Uskonnot ja niihin liittyvät juhlapyhät vaikuttavat liikaa yritykseni arkeen 3% 17% 37% 38% 5% 0 20 40 60 80 100 120 % täysin samaa mieltä jokseenkin samaa mieltä jokseenkin eri mieltä täysin eri mieltä

Lisätiedot

Valmennamme ihmisistä ja organisaatioista. parempia MUUTOKSEN AIKAAN- SAAJA. Yli 1000 paremmaksi valmennettua organisaatiota vuoteen 2025 mennessä

Valmennamme ihmisistä ja organisaatioista. parempia MUUTOKSEN AIKAAN- SAAJA. Yli 1000 paremmaksi valmennettua organisaatiota vuoteen 2025 mennessä Valmennamme ihmisistä ja organisaatioista parempia MUUTOKSEN AIKAAN- SAAJA Yli 1000 paremmaksi valmennettua organisaatiota vuoteen 2025 mennessä 27.1.2017 (c) Kari I. Mattila 1 STRATEGISEN HYVINVOINNIN

Lisätiedot

Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri

Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, 10.12.2013 Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri 1 Johtamisverkosto selvittää, kokoaa, kehittää ja jakaa johtamisen ja esimiestyön hyviä käytäntöjä

Lisätiedot

Tuotantotalouden analyysimallit. TU-A1100 Tuotantotalous 1

Tuotantotalouden analyysimallit. TU-A1100 Tuotantotalous 1 Tuotantotalouden analyysimallit TU-A1100 Tuotantotalous 1 Esimerkkejä viitekehyksistä S O W T Uudet tulokkaat Yritys A Yritys B Yritys E Yritys C Yritys F Yritys I Yritys H Yritys D Yritys G Yritys J Alhainen

Lisätiedot

Ohjausryhmän six-pack

Ohjausryhmän six-pack Ohjausryhmän six-pack Ohjausryhmän rooli ja vastuu projektien seurannassa? Mitä ohjausryhmän tulisi tehdä ja mitä sen ei tulisi tehdä? Ohjausryhmän merkitys projektin onnistumiseen? Projektipäivät 2016

Lisätiedot

Luonnonvarakeskus sektoritutkimuslaitosten tulevaisuus

Luonnonvarakeskus sektoritutkimuslaitosten tulevaisuus Luonnonvarakeskus sektoritutkimuslaitosten tulevaisuus Hannu Raitio Riistapäivät 2013 Lahti 23.1.2013 Tutkimuslaitosuudistuksen taustaa Tutkimus- ja kehittämistoiminnan yhteiskunnallinen merkitys on kaikkialla

Lisätiedot

ELINA HILTUNEN. matkaopas TULEVAISUUTEEN TALENTUM, HELSINKI 2012

ELINA HILTUNEN. matkaopas TULEVAISUUTEEN TALENTUM, HELSINKI 2012 ELINA HILTUNEN i matkaopas TULEVAISUUTEEN TALENTUM, HELSINKI 2012 Copyright 2012 Talentum Media Oy ja Elina Hiltunen Kustantaja: Talentum Media Oy Kansi: Päivi Koipijärvi Kuvat: Elina Hiltunen, Virpi Lehtinen

Lisätiedot

VOITTAJAT ENNAKOIVAT HÄVIÄJÄT VAIN REAGOIVAT

VOITTAJAT ENNAKOIVAT HÄVIÄJÄT VAIN REAGOIVAT Hämeen Näky - Pk-yritysten ennakointiosaamisen kehittäminen kuva: www.google.fi VOITTAJAT ENNAKOIVAT HÄVIÄJÄT VAIN REAGOIVAT Tulevaisuus on tehtävä Tulevaisuuden ymmärtäminen Historiantutkimus, muisti,

Lisätiedot

Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu

Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu Oheinen lomake on Hyvän johtamisen kriteereihin perustuva Arvioinnin tueksi työkalu. Voit arvioida sen avulla johtamista omassa organisaatiossasi/työpaikassasi.

Lisätiedot

Osavuosikatsaus tammi kesäkuu Tapani Järvinen toimitusjohtaja, Outotec Oyj

Osavuosikatsaus tammi kesäkuu Tapani Järvinen toimitusjohtaja, Outotec Oyj Osavuosikatsaus tammi kesäkuu Tapani Järvinen toimitusjohtaja, Outotec Oyj 2 Kannattava kasvu jatkui tammi-kesäkuussa milj. EUR Q1-/ Q1-/2006 Muutos-% Liikevaihto 438,8 320,9 + 37 Liikevoitto 37,1 14,1

Lisätiedot

Energia ja luonnonvarat: tulevaisuuden gigatrendit. Johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala, EK

Energia ja luonnonvarat: tulevaisuuden gigatrendit. Johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala, EK Energia ja luonnonvarat: tulevaisuuden gigatrendit Johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala, EK Energia ja luonnonvarat: tulevaisuuden gigatrendit Gigaluokan muuttujia Kulutus ja päästöt Teknologiamarkkinat

Lisätiedot

Anna-Kaisa Ikonen Työllisyysfoorumin avauspuhe: Tampereella 5.6.2015. Arvoisa seminaariväki, Tervetuloa tämän vuoden työllisyysfoorumiin!

Anna-Kaisa Ikonen Työllisyysfoorumin avauspuhe: Tampereella 5.6.2015. Arvoisa seminaariväki, Tervetuloa tämän vuoden työllisyysfoorumiin! Anna-Kaisa Ikonen Työllisyysfoorumin avauspuhe: Tampereella 5.6.2015 Arvoisa seminaariväki, Tervetuloa tämän vuoden työllisyysfoorumiin! Hienoa nähdä täällä näin paljon osanottajia. Päivän teemana on Kuohuntaa

Lisätiedot

Edistyksellisiä teknologiaratkaisuja ja palveluja luonnonvarojen kestävään hyödyntämiseen

Edistyksellisiä teknologiaratkaisuja ja palveluja luonnonvarojen kestävään hyödyntämiseen Edistyksellisiä teknologiaratkaisuja ja palveluja luonnonvarojen kestävään hyödyntämiseen Pörssisäätiön Pörssi-illat Kevät 2015 Mikko Puolakka, Chief Financial Officer Outotec lyhyesti Liikevaihto 1,4

Lisätiedot

Elinkeino-ohjelman painoalat

Elinkeino-ohjelman painoalat Elinkeino-ohjelman painoalat Elinkeino-ohjelman painoalat 1. Uudistuva teollisuus. Nykyinen rakennemuutos on mahdollista kääntää laadullisesti uudenlaiseksi kasvuksi panostamalla uusiin liiketoimintamalleihin

Lisätiedot

Keksijän muistilista auttaa sinua jäsentämään keksintöäsi ja muistuttaa asioista, joita on hyvä selvittää.

Keksijän muistilista auttaa sinua jäsentämään keksintöäsi ja muistuttaa asioista, joita on hyvä selvittää. Keksijän muistilista auttaa sinua jäsentämään keksintöäsi ja muistuttaa asioista, joita on hyvä selvittää. Oletko tehnyt uuden keksinnön ja mietit, miten tehdä keksinnöstäsi liiketoimintaa? Miten keksintöäsi

Lisätiedot

Outotec kasvava teknologiayritys

Outotec kasvava teknologiayritys Asmo Vartiainen, Johtaja Outotec kasvava teknologiayritys Metallienjalostuspäivät 2012 Teknologiaa luonnonvarojen kestävään hyödyntämiseen Outotec kehittää ja toimittaa ympäristön kannalta kestäviä teknologiaratkaisuja

Lisätiedot

KIINTEISTÖN KAUPPA JA OMISTAMINEN. Matti Kasso

KIINTEISTÖN KAUPPA JA OMISTAMINEN. Matti Kasso KIINTEISTÖN KAUPPA JA OMISTAMINEN TALENTUM Helsinki 2014 2., uudistettu painos Copyright 2014 Talentum Media Oy ja ISBN 978-952-14-2155-6 ISBN 978-952-14-2156-3 (sähkökirja) Taitto: NotePad Kansi: Lauri

Lisätiedot

ICT- Go Global. Pk-yritysten kansainvälistymisen valmennusohjelma / SKa

ICT- Go Global. Pk-yritysten kansainvälistymisen valmennusohjelma / SKa ICT- Go Global Pk-yritysten kansainvälistymisen valmennusohjelma 2011 24.2.2011 / SKa Finpro oikea partneri kansainväliseen menestykseen Finpro on kansallinen konsulttiorganisaatio, joka nopeuttaa suomalaisten

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖS- ANALYYSI JUHA-PEKKA KALLUNKI

TILINPÄÄTÖS- ANALYYSI JUHA-PEKKA KALLUNKI TILINPÄÄTÖS- ANALYYSI JUHA-PEKKA KALLUNKI TALENTUM HELSINKI 2014 Copyright 2014 Talentum Media Oy ja Juha-Pekka Kallunki Kustantaja: Talentum Media Oy Kansi ja taitto: Lapine Oy ISBN 978-952-14-2195-2

Lisätiedot

Kauppakamarien yritysjohtajakysely digitalisaatiosta. Syyskuu 2014

Kauppakamarien yritysjohtajakysely digitalisaatiosta. Syyskuu 2014 Kauppakamarien yritysjohtajakysely digitalisaatiosta Syyskuu 2014 Kyselystä Kauppakamarien yritysjohtajakysely kartoitti digitalisaatioon liittyviä haasteita ja tavoitteita yrityksissä. Toteutettiin 8.9.

Lisätiedot

BEAM-ohjelma. KEHITYSYHTEISTYÖ JA KEHITTYVÄT MARKKINAT Ohjelmapäällikkö Minh Lam 2.3.2016 Kuntaliitto

BEAM-ohjelma. KEHITYSYHTEISTYÖ JA KEHITTYVÄT MARKKINAT Ohjelmapäällikkö Minh Lam 2.3.2016 Kuntaliitto BEAM-ohjelma KEHITYSYHTEISTYÖ JA KEHITTYVÄT MARKKINAT Ohjelmapäällikkö Minh Lam 2.3.2016 Kuntaliitto 2 Tarve Suomen talouden elinehto on elinkeinoelämän uudistuminen ja kasvaminen. Suomalaisilla yrityksillä

Lisätiedot

Viljatilan johtaminen. Timo Jaakkola

Viljatilan johtaminen. Timo Jaakkola Viljatilan johtaminen Timo Jaakkola 8.4.2010 Maatilayrityksen toiminnan suunnittelu Toimintaympäristön analysointi Yrittäjäperheen tavoitteet Vaihtoehtojen kartoittaminen ja vertailu Näkemys tulevista

Lisätiedot

Alkavan yrityksen talousasiat - Teemaklinikka Scandic Kajanus Kajaani

Alkavan yrityksen talousasiat - Teemaklinikka Scandic Kajanus Kajaani Alkavan yrityksen talousasiat - Teemaklinikka Scandic Kajanus Kajaani 13.10.2016 Juha Elf Asiantuntija Ely-keskus/TEKES-palvelut Ely-keskus ja TEKES palvelut Juha Elf Asiantuntija Ely-keskus/TEKES-palvelut

Lisätiedot

Työ 2.0 Lupa tehdä fiksummin! 20.1. Teemana Uusi työ. #Työ2.0

Työ 2.0 Lupa tehdä fiksummin! 20.1. Teemana Uusi työ. #Työ2.0 Työ 2.0 Lupa tehdä fiksummin! 20.1. Teemana Uusi työ #Työ2.0 1 Uusi työ valtionhallinnon toimintatavat digiaikaan! OHJELMA 20.1.2016, Paikka: VM:n Paja, Mariankatu 9 #Työ2.0 Päivän vetäjinä Esko Kilpi

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1-6/

Osavuosikatsaus 1-6/ Digia Oyj Osavuosikatsaus 1-6/2009 6.8.2009 Juha Varelius Toimitusjohtaja Katsauskauden pääkohdat 1-6/2009 Katsauskauden pääkohdat 1-6/2009 Liikevaihto laski hieman Liikevaihto 61,9 miljoonaa euroa, laskua

Lisätiedot

TRIO-ohjelman jatko. Ohjelman päätösseminaari Helsinki Harri Jokinen, ohjelmapäällikkö

TRIO-ohjelman jatko. Ohjelman päätösseminaari Helsinki Harri Jokinen, ohjelmapäällikkö TRIO-ohjelman jatko Ohjelman päätösseminaari Helsinki 2.12.2009 Harri Jokinen, ohjelmapäällikkö TRIO-toiminta jatkuu vaikka ohjelma päättyy Kansallisesti tarkasteltuna kehittymisen ja sen tukemisen tarve

Lisätiedot

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen ELÄMÄN HALLINTA & HYVÄ ARKI ITSEVARMA URHEILIJA MYÖNTEINEN ASENNE MOTIVAATIO & TAVOITTEEN ASETTAMINEN Myönteinen asenne Pidä hyvää huolta sisäisestä lapsestasi,

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1-9/ / Juha Varelius, toimitusjohtaja

Osavuosikatsaus 1-9/ / Juha Varelius, toimitusjohtaja Osavuosikatsaus 1-9/2013 1.11.2013 / Juha Varelius, toimitusjohtaja Veroilmoitus_tehty Tarjouspyyntö_hyväksytty Eläkkeet_maksettu Asiakaspalaute vastaanotettu Työvuoro_vastaanotettu Asiakaspalaute_lähetetty

Lisätiedot

VUOSI 2015 OLI DIGIALLE MENESTYKSEKÄS. LIIKEVAIHTO JATKOI VAHVAA KASVUAAN Q4 AIKANA.

VUOSI 2015 OLI DIGIALLE MENESTYKSEKÄS. LIIKEVAIHTO JATKOI VAHVAA KASVUAAN Q4 AIKANA. VUOSI 2015 OLI DIGIALLE MENESTYKSEKÄS. LIIKEVAIHTO JATKOI VAHVAA KASVUAAN Q4 AIKANA. Digia Oyj Tilinpäätöstiedote 2015 ja osavuosikatsaus Q4/2015 Juha Varelius 4.2.2016 Digia lyhyesti Suomalainen ohjelmisto-

Lisätiedot

Horisontti 2020 SME-rahoituksen merkitys yhtiön liiketoiminnalle. Erik Raita Polarsol Oy

Horisontti 2020 SME-rahoituksen merkitys yhtiön liiketoiminnalle. Erik Raita Polarsol Oy Horisontti 2020 SME-rahoituksen merkitys yhtiön liiketoiminnalle Erik Raita Polarsol Oy Polarsol pähkinänkuoressa perustettu 2009, kotipaikka Joensuu modernit tuotantotilat Jukolanportin alueella ISO 9001:2008

Lisätiedot

Go Global Plus Kansainvälistymisen valmennusohjelma pk-yrityksille. Satakunta ja Varsinais-Suomi

Go Global Plus Kansainvälistymisen valmennusohjelma pk-yrityksille. Satakunta ja Varsinais-Suomi Go Global Plus 2012-2013 Kansainvälistymisen valmennusohjelma pk-yrityksille Satakunta ja Varsinais-Suomi Go Global Plus lyhyesti Go Global Plus valmentaa suomalaisia pk-yrityksiä kansainvälisille markkinoille

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Aalto University Magazine joulukuu Yrittäjä saa olla monessa mukana. Teksti: Antti J. Lagus

Aalto University Magazine joulukuu Yrittäjä saa olla monessa mukana. Teksti: Antti J. Lagus Aalto University Magazine joulukuu 2015 Yrittäjä saa olla monessa mukana Teksti: Antti J. Lagus Täysi-ikäinen työelämässä: Tiina Zilliacus summaa 18 vuoden työkokemuksensa niin, että pienyrittäjän työnteko

Lisätiedot

Ahlstrom Tiekartta kohti parempaa tulosta

Ahlstrom Tiekartta kohti parempaa tulosta Ahlstrom Tiekartta kohti parempaa tulosta Juho Erkheikki Talousviestintä- ja sijoittajasuhdepäällikkö Sijoitus Invest 2015 11.11.2015 Ahlstrom tänään Korkealaatuisia kuitupohjaisia materiaaleja valmistava

Lisätiedot

Rakennesuunnittelija ja teräsrunkotoimittaja samassa tietomallissa

Rakennesuunnittelija ja teräsrunkotoimittaja samassa tietomallissa JKMM Arkkitehdit Rakennesuunnittelija ja teräsrunkotoimittaja samassa tietomallissa Max Levander, Ramboll Tero Ollikainen, Peikko Group Oy Teräsrakennepäivä 2016, Scandic Park 8.11.2016 RAMBOLL SUOMESSA

Lisätiedot

Tekesin Green Growth ohjelma kansainväliset toimenpiteet

Tekesin Green Growth ohjelma kansainväliset toimenpiteet Tekesin Green Growth ohjelma kansainväliset toimenpiteet Tuomo Suortti 29.9.2011 DM Green Growth Tie kestävään talouteen Ohjelman kesto: 2011 2015 Ohjelman arvioitu volyymi noin 79 miljoonaa euroa Lisätietoja:

Lisätiedot

Vaisala Oyj Pörssitiedote 9.2.2012 klo 10:00

Vaisala Oyj Pörssitiedote 9.2.2012 klo 10:00 Vaisala Oyj Pörssitiedote 9.2.2012 klo 10:00 Vaisala -konsernin tilinpäätöstiedote 2011 Hyvä liikevaihto neljännellä vuosineljänneksellä 2011 ja tilauskanta vuoden 2011 lopussa. Koko vuoden 2011 liikevaihto

Lisätiedot

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea?

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Maarit Mykkänen, Savon Vammaisasuntosäätiö Kehitysvammaliiton opintopäivät 2015 Tuetusti päätöksentekoon -projekti Projektin toiminta-aika: 2011-31.7.2015

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden pk-yritysten tilannekartoitus 2010

Teknologiateollisuuden pk-yritysten tilannekartoitus 2010 Teknologiateollisuuden pk-yritysten tilannekartoitus 2010 Teknologiateollisuus ry Teknologiateollisuuden pk-yritysten tilannekartoitus 2010 Tutkimuksella selvitettiin syyskuussa 2010 Teknologiateollisuuden

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden ympäristölinjaus

Teknologiateollisuuden ympäristölinjaus Teknologiateollisuuden ympäristölinjaus Ympäristölinjaus: Tavoitteet 1. Osoitetaan yrityksille ympäristöosaamisen ja -teknologioiden keinot vahvistaa kilpailukykyä ja varmistaa toimintaedellytykset tulevaisuudessa.

Lisätiedot

KYMENLAAKSON LIITTO

KYMENLAAKSON LIITTO KYMENLAAKSO EILEN, TÄNÄÄN JA HUOMENNA MITEN RAKENTEET JA TOIMINTATAVAT MUUTTUVAT? Maakuntajohtaja Tapio Välinoro 22.4.2010 MIKÄ MUUTTUI MITÄ TARVITAAN? Alueiden omaehtoinen kehittämisvalta ja vastuu lisääntyivät

Lisätiedot

Liiketoimintasuunnitelma 01.12.2015 Giganteum. Giganteum 1/11

Liiketoimintasuunnitelma 01.12.2015 Giganteum. Giganteum 1/11 Liiketoimintasuunnitelma 01.12.2015 Giganteum Giganteum 1/11 Giganteum 2/11 Perustiedot ja osaaminen Sukunimi Etunimi Leppiaho Mika Osoite Postinumero ja -toimipaikka Kotikunta Puhelinnumero Sähköpostiosoite

Lisätiedot

Monikanavaisen verkkokaupan perustaminen, rakentaminen ja markkinointi sekä kansainvälinen kauppa

Monikanavaisen verkkokaupan perustaminen, rakentaminen ja markkinointi sekä kansainvälinen kauppa Monikanavaisen verkkokaupan perustaminen, rakentaminen ja markkinointi sekä kansainvälinen kauppa 3.11.2016 1 Kokenut ja osaava toimittaja & Toimituksia vuodesta 1991 liikevaihto 5,3 M 2015, tulos 1 MEUR

Lisätiedot

Eurooppa strategia. Merja Niemi Alueiden kehittämisen ja rakennerahastotehtävien tulosalue

Eurooppa strategia. Merja Niemi Alueiden kehittämisen ja rakennerahastotehtävien tulosalue Eurooppa 2020 -strategia Merja Niemi Alueiden kehittämisen ja rakennerahastotehtävien tulosalue Eurooppa 2020 Älykkään, kestävän ja osallistavan kasvun strategia= visio 3 temaattista prioriteettia 5 EU-tason

Lisätiedot

ClimBus Business Breakfast Oulu 27.3.2009

ClimBus Business Breakfast Oulu 27.3.2009 ClimBus Business Breakfast Oulu 27.3.2009 Ritva Heikkinen Asiantuntija, Energia ja ympäristö Innovaatiot ja kansainvälistyvä liiketoiminta Pohjois-Pohjanmaan TE-keskus ClimBus Climbus Business Breakfast

Lisätiedot

KIRSI PIHA RYTMI- HÄIRIÖ

KIRSI PIHA RYTMI- HÄIRIÖ KIRSI PIHA RYTMI- HÄIRIÖ TARTU MAHDOLLISUUKSIIN TAI KUOLE TALENTUM PRO HELSINKI 2015 3 Copyright 2015 Talentum Media ja Kirsi Piha Kansi ja ulkoasu: Pertti Immonen, Ellun Kanat Taitto: Maria Mitrunen 978-952-14-2660-5

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

WWW-osoite Virallinen sähköpostiosoite Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi. Diaari /0/2014

WWW-osoite Virallinen sähköpostiosoite Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi. Diaari /0/2014 Hakemuksen tiedot Onko kyseessä Tutkimusorganisaatio Rahoitus yliopistoille, ammattikorkeakouluille ja muille tutkimusorganisaatioille Strategiseen tutkimusavaukseen Organisaation tiedot Perustiedot Y-tunnus

Lisätiedot

Stratox Oy Heikki Nummelin

Stratox Oy Heikki Nummelin Stratox Oy Heikki Nummelin www.stratox.fi Veneteknologian kehittämisohjelman aktivointi Tekesin tavoitteena on kannustaa yrityksiä kehittämishankkeisiin ja tukea niitä sekä rahallisesti, että teknisesti

Lisätiedot

Onko elintarviketalous kasvuala kasvua lähiruuasta? Lähiruoka-seminaari

Onko elintarviketalous kasvuala kasvua lähiruuasta? Lähiruoka-seminaari Onko elintarviketalous kasvuala kasvua lähiruuasta? Lähiruoka-seminaari 18.9.2012 Heikki Juutinen Elintarvikeala muutoksessa 1. Ruuan kysyntä kasvaa maailmalla 2. Kuluttajat haluavat tietää, missä ja miten

Lisätiedot

Haastamme ja innostamme yrityksiä kasvuun ja kilpailukyvyn kehittämiseen.

Haastamme ja innostamme yrityksiä kasvuun ja kilpailukyvyn kehittämiseen. Haastamme ja innostamme yrityksiä kasvuun ja kilpailukyvyn kehittämiseen. Jykesin palvelut yrittäjille Yrittäjä työllistää seminaari 23.11.2016 Ari Hiltunen, toimitusjohtaja Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö

Lisätiedot

KONEen Tilinpäätös tammikuuta 2009 Pääjohtaja Matti Alahuhta

KONEen Tilinpäätös tammikuuta 2009 Pääjohtaja Matti Alahuhta KONEen Tilinpäätös 2008 23. tammikuuta 2009 Pääjohtaja Matti Alahuhta Q4 2008: Liikevaihdon ja liikevoiton hyvä kehitys jatkui Q4/2008 Q4/2007 Historiallinen muutos Vertailukelpoinen muutos Saadut tilaukset

Lisätiedot

PALKITSEVAA. ITSENÄISTÄ. HAASTEELLISTA. MYYNTIÄ.

PALKITSEVAA. ITSENÄISTÄ. HAASTEELLISTA. MYYNTIÄ. PALKITSEVAA. ITSENÄISTÄ. HAASTEELLISTA. MYYNTIÄ. Wulff-Yhtiöt Oyj rekrytointi Kari Juutilainen InHunt Group gsm 044 995 5382 kari.juutilainen@inhunt.fi www.urawulffilla.fi Myynti on työtä, jossa tuloksellisuus

Lisätiedot