Thaïs. I näytös. Ensimmäinen kohtaus. (Kenobiittimunkit 1 ovat illallispöydässä Niilin rannalla, Athanaëlin paikka on tyhjä)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Thaïs. I näytös. Ensimmäinen kohtaus. (Kenobiittimunkit 1 ovat illallispöydässä Niilin rannalla, Athanaëlin paikka on tyhjä)"

Transkriptio

1 Thaïs Libretto Louis Gallet Anatole Francen samannimisen romaanin pohjalta Suomennos ja selitykset Juhani Koivisto I näytös Ensimmäinen kohtaus (Kenobiittimunkit 1 ovat illallispöydässä Niilin rannalla, Athanaëlin paikka on tyhjä) KENOBIITIT Tässä leipä ja suola ja iisoppi 2 Tässä hunaja ja tässä vesi. PALÉMON Joka aamu taivas levittää armonsa puutarhaani kuin kasteen. Kiittäkäämme Jumalaa kaikesta hyvästä, jonka hän meille antaa ja rukoilkaamme, että hän varjelisi meitä rauhassaan! KENOBIITIT Väistykööt helvetin mustat demonit tieltämme! MUNKKI Varjele Jumala veljeämme Athanaëlia kätesi voimalla! KENOBIITIT Athanaël! Athanaël! Hän on vieläkin poissa! Milloin hän palaa? Milloin? PALÉMON Hänen paluunsa hetki on lähellä, tänä yönä uni näytti hänet minulle kiirehtimässä meitä kohti KENOBIITIT Athanaël on Jumalan valittu! Hän ilmestyy unissa! (Athanaël tulee hitaasti ja uupuneena) 1 Kenobiitit asuivat yhteisöissä toisin kuin erakot, ensimmäiset yhteisöt perustettiin Egyptissä 300-luvulla. 2 Raamatussakin mainittu yrttikasvi.

2 Siinä hän on! Siinä hän on! Rauha olkoon kanssanne! PALÉMON ja KENOBIITIT Veli, terve! Uupumus painaa sinua tomu peittää otsasi ota paikkasi joukossamme syö juo! Ei sydämeni on täynnä katkeruutta palaan surussa ja murheessa. Kaupunki on synnin vallassa. Nainen, Thaïs, täyttää sen häväistyksellä. Ja hänen kauttaan helvetti hallitsee ihmisiä. KENOBIITIT Kuka tämä Thaïs on? Venuksen kultin kurja papitar! Valitettavasti minä tunsin hänet nuorena ennen kuin armo oli puhunut sydämelleni, minä tunsin hänet. Tunnustan häpeäkseni, että eräänä päivänä pysähdyin hänen kirotulla kynnyksellään, mutta Jumala säästi minut tältä kurtisaanilta ja löysin rauhan erämaassa kiroten syntiä, jonka olisin saattanut tehdä. Ah! sieluni on levoton! Häpeä Thaïsista ja paha, jota hän on tehnyt tuottavat minulle katkeraa kipua, ja haluaisin voittaa tämän sielun Jumalalle. Kyllä, haluaisin voittaa tämän sielun Jumalalle! Jumalalle! Jumalalle! PALÉMON Älkäämme poikani koskaan puuttuko maallisten ihmisten elämään; pelätkäämme Hengen ansoja. Niin meille sanoo ikuinen viisaus. Yö saapuu, rukoilkaamme ja nukkukaamme. KENOBIITIT Rukoillaan. Väistykööt helvetin mustat demonit tieltämme! Herra, siunaa leipä ja vesi, siunaa puutarhamme hedelmät. Anna meidän nukkua ilman unia ja anna katkeamaton lepo. Oi Herra, annan sieluni sinun käsiisi

3 (Näky: teatteri Aleksandriassa, suuri ihmisjoukko, etualalla näyttämö, jolla Thaïs puolialastomana mutta kasvot hunnutettuna esittää Afroditen rakkauksia, kuuluu valtavia suosionosoituksia, ihmiset huutavat Thaïsin nimeä, näky katoaa äkkiä) Häpeä! Kauhu! Ikuinen pimeys! Herra! Herra! auta minua! Sinä joka olet antanut säälin sieluihimme, hyvä Jumala, ylistys sinulle. Ymmärsin varjon opetuksen. Minä nousen ja lähden, sillä haluan vapauttaa tämän naisen lihan kahleista! Taivaan sinessä näen lohduttomien enkeleiden kumartuvan hänen puoleensa! Eikö hän ole henkäys sinun suustasi, Herra? Oi Herra! Ah! Mitä enemmän hän on syyllinen, sitä enemmän minun pitää häntä sääliä. Mutta minä pelastan hänet! Herra! anna hänet minulle, anna hänet minulle! Ja minä tuon hänet luoksesi ikuista elämää varten. Veljet! veljet! Nouskaa kaikki! Tulkaa! Minun tehtäväni on selvinnyt. Minun pitää palata kirottuun kaupunkiin Jumala puolustaa häntä uppoamasta enempää pahan kuiluun ja Jumala on valinnut minut noutamaan hänet luokseen. PALÉMON Poikani, älkäämme puuttuko maallisiin ihmisiin. Siinä on ikuinen viisaus! (Kenobiitit saattavat Athanaëlia matkalle, Athanaëlin ääni etääntyy erämaahan) (kaukana) Valon ja armon henki, varusta sydämeni taisteluun! Ja tee minusta vahva kuin arkkienkeli, demonien viettelyksiä vastaan! Varusta sydämeni taisteluun! KENOBIITIT Varusta hänen sydämensä taisteluun! Ja tee hänestä vahva kuin arkkienkeli! Varusta hänen sydämensä demonien viettelyksiä vastaan!

4 Toinen kohtaus (Aleksandriassa Niciaksen talon terassilla, Athanaël tulee ja palvelija menee häntä vastaan) PALVELIJA Häivy muualle elantoasi etsimään kerjäläinen! Isäntäni ei vastaanota sinunlaisiasi koiria! Poikani, ole hyvä ja tee kuten pyydän, olen isäntäsi ystävä ja haluan heti puhua hänen kanssaan. PALVELIJA Ulos täältä, kerjäläinen! Lyö, jos haluat, mutta ilmoita isännällesi. Mene! (Palvelija menee taloon, Athanaël katselee kaupunkia) Tässä siis on tämä kauhea kaupunki! Aleksandria! Aleksandria, jossa synnyin synnissä; kirkas ilma, jossa hengitin ylellisyyden inhottavaa tuoksua. Tässä hekumallinen meri, jossa kuulin kultasilmäisen seireenin laulavan. Niin, tässä on lihallinen kehtoni, Aleksandria. Oi isänmaani! Kehtoni, isänmaani! Olen kääntänyt sydämeni sinua rakastamasta. Rikkautesi vuoksi vihaan sinua! Tieteesi ja kauneutesi vuoksi vihaan sinua! Vihaan sinua! Ja nyt kiroan sinut kuin pahojen henkien riivaaman temppelin. Tulkaa! Taivaan enkelit! Jumalan henkäykset! Tulkaa! Tulkaa! Taivaan enkelit! Jumalan henkäykset! Saattakaa siiveniskuillanne tuoksuvaksi pilaantunut ilma, joka minua ympäröi! Tulkaa! Taivaan enkelit! Jumalan henkäykset! (Nicias tulee kahden kauniin ja nauravan orjattaren kanssa) Athanaël! Sinä kasvinkumppanini, ystäväni, veljeni! Oi, tunnen sinut, vaikka itse asiassa muistutat enemmän villieläintä kuin ihmistä. Syleile minua ja ole tervetullut. Jätätkö erämaan? Palaatko luoksemme? Oi Nicias! Palaan vain yhdeksi päiväksi, yhdeksi tunniksi.

5 Kerro toiveesi! Nicias, tunnetko sen näyttelijättären ja kurtisaanin, Thaïsin? Tietysti, tunnen hänet! Ja vielä parempaa, hän on minun vielä yhden päivän ajan. Hänen vuokseen olen myynyt viinitarhani ja viimeiset maani ja viimeisen myllyni, ja tehnyt kolme kirjaa elegioita, eikä se ole vielä mitään! Minä haluaisin pitää hänet, että pääsisin vaivoistani. Hänen rakkautensa on keveä ja haihtuva kuin uni. Mitä haluat hänestä? Minä haluan johdattaa hänet Jumalan luo! Hah-hah! Ystävä parka! Ei pidä uhmata Venusta, jonka papitar hän on. Haluan johdattaa hänet Jumalan luo! Tempaan hänet irti maallisista rakkauksistaan ja annan Jeesuksen puolisoksi. Thaïs on seuraava minua tänään lähteäkseen luostariin. Ei pidä uhmata Venusta, jonka papitar hän on. Jumala varjelee minua. Missä voin nähdä sen naisen? Juuri täällä. Viimeistä kertaa hän illastaa minun kanssani iloisessa seurassa. Hän esiintyy tänään, teatterista palatessaan hän tulee. Lainaa minulle, ystävä hyvä, jokin aasialainen puku, jotta voisin esiintyä arvokkaasti juhlassa, jonka hänelle järjestät. Crobyle ja Myrtale, kultaseni, kiirehtikää pukemaan kunnon Athanaël.

6 (Crobyle ja Myrtale hakevat vaatteita ja peilin) Näen siis sinut yhtä loistavana kuin ennen! Kyllä, lainaan helvetiltä aseet sitä itseään vastaan. (Crobyle ja Myrtale laittavat tukkaa ja partaa) Ylpeä filosofi! Ihmissielu on herkkä. En pelkää ylpeyttä kun taivas johdattaa minua. CROBYLE Hän on nuori! MYRTALE Hän on komea! Hänen partansa on hiukan karkea. CROBYLE Hänen silmänsä ovat täynnä tulta. MYRTALE Tämä otsanauha pukee häntä hyvin. CROBYLE ja MYRTALE Rakas satraappi, tässä rannekorusi! MYRTALE Sormuksesi! CROBYLE Ojenna kätesi! MYRTALE Sormesi! CROBYLE ja MYRTALE Hän on nuori, hän on kaunis! Hänen silmänsä ovat täynnä tulta! MYRTALE Nyt puku! CROBYLE Heitä pois tämä musta jouhipaita!

7 Ah, naiset, tästä en luovu koskaan! MYRTALE Olkoon! CROBYLE Olkoon! CROBYLE ja MYRTALE (laittavat koristellun puvun paidan päälle) Kätke jäykkyytesi tämän notkean puvun alle! Älä loukkaannu heidän pilkastaan, älä paina heidän edessään silmiäsi alas. Ihaile heitä pikemminkin. CROBYLE Hän on kaunis kuin nuori jumala! Ja jos Daphne kohtaisi hänet, hänen villi jumaluutensa inhimillistyisi! Valon henki! Varusta sydämeni taistelua varten! MYRTALE Anna meidän pukea sinulle nämä kultasandaalit. CROBYLE Anna meidän laittaa tätä parfyymiä poskillesi! Älä loukkaannu heidän pilkastaan, älä paina heidän edessään silmiäsi alas. Ihaile heitä pikemminkin. Älä loukkaannu! Ole onnellinen. Valon henki! Varusta sydämeni taistelua varten! Varusta sydämeni viettelyksiä vastaan, demonin viettelyksiä vastaan! (Kuuluu suosionosoituksia, Nicias katsoo kaupungille) Varo! Tässä on kauhea vihollisesi! (Ihailijoiden ympäröimä Thaïs tulee)

8 NÄYTTELIJÖITÄ ja FILOSOFEJA 3 Thaïs! Kariittien sisar! 4 NÄYTTELIJÄT Aleksandrian ruusu! FILOSOFIT Hiljainen kaunotar! NÄYTTELIJÖITÄ ja FILOSOFEJA Thaïs! Haluttu! Thaïs! Thaïs! Thaïs! Rakas Thaïs! Hermodore! Aristobule! Callicrate! Dorion! Vieraani! Ystäväni! Jumalat olkoot kanssanne! Tässä on Thaïs, herkkä ihannoitusi, joka tulee viimeistä kertaa istumaan kukkien koristamaan pöytään. Huomenna olen sinulle vain nimi. Olemme rakastaneet toisiamme pitkän viikon Olemme rakastaneet toisiamme pitkän viikon Siinä on jo paljon pysyvää enkä valita; ja sinä lähdet vapaana, kaukana sylistäni Vapaa, kaukana sylistäsi Ole iloinen tänä iltana. annetaan haihtua onnellisten tuntien. Ei pyydetä mitään, ei mitään muuta tänä yönä kuin hiukan hullua juopumusta ja jumalaista unohdusta! ja Huomenna! Huomenna! Huomenna olen sinulle vain nimi. Kuka on tuo muukalainen jonka hurja katse seuraa minua noin? En ole nähnyt häntä koskaan juhlissamme. Mistä hän tulee? Kuka hän on? 3 Alkutekstin mukaan ryhmässä on filosofien lisäksi kaksi näyttelijäryhmää, miespuoliset histrions ja naispuoliset comédiennes. Tässä käytetään kuitenkin yksinkertaisuuden vuoksi vain nimitystä näyttelijät. 4 Kariitit olivat kreikkalaisessa mytologiassa sulottaria.

9 Hän on karkeasieluinen filosofi. Erämaan yksinäinen. Varo! Hän on täällä sinun vuoksesi! Mitä hän tuo? Rakkautta? Mikään inhimillinen heikkous ei voi pehmentää hänen sydäntään. Hän haluaa käännyttää sinut pyhään oppiin Mitä hän opettaa? Lihan halveksuntaa, kärsimyksen rakastamista, ankaria katumusharjoituksia! Mene, lähde matkoihisi. Uskon vain rakkauteen, eikä mikään muu mahti voi minulle mitään! Ah! Älä pilkkaa jumalaa! Ei! Älä pilkkaa jumalaa! Kuka sinusta on tehnyt niin vakavan ja miksi peität silmiesi liekin? Mikä surullinen hulluus saa sinut epäonnistumaan kohtalossasi? Rakastamaan luotu ihminen, mikä onkaan sinun erehdyksesi! Tietämään luotu ihminen, kuka on sinut tuohon määrään sokaissut? Et ole koskettanut elämän maljaa! Et ole lukenut rakastavaa viisautta! Istu lähellemme, laita päähäsi ruususeppele, mikään muu kuin rakastaminen ei ole todellista, ojenna kätesi rakkaudelle! NÄYTTELIJÄT ja FILOSOFIT Istu lähellemme, laita päähäsi ruususeppele, mikään muu kuin rakastaminen ei ole todellista, ojenna kätesi rakkaudelle! Ei! Ei! Minä vihaan teidän väärää juopumustanne! Ei! Täällä minä vaikenen; mutta sinä syntinen, minä tulen taloosi tervehtimään sinua ja minä voitan sinut helvetiltä riemuiten!,, NÄYTTELIJÄT, FILOSOFIT Ah! Uskallakin tulla, sinä joka uhmaat Venusta! (Thaïs alkaa esittää kohtausta Afroditen rakkauksista)

10 Toinen näytös Thaïsin talossa Ah! olen yksin, yksin lopultakin! Kaikki nämä miehet eivät ole muuta kuin välinpitämättömyyttä ja karkeutta. Naiset ovat ilkeitä ja tunnit painavia. Sieluni on tyhjä Mistä löytää lepo? Ja miten saavuttaa onni? Oi uskollinen peilini, vakuuta minut! Sano minulle, että olen kaunis, ja että olen kaunis ikuisesti! Ikuisesti! Sano, että mikään ei kuihduta huulieni ruusuja, että mikään ei haalista hiuksieni puhdasta kultaa. Sano se minulle! Sano että olen kaunis, ja että olen kaunis ikuisesti! Ah! Vaikene, säälimätön ääni, joka minulle sanoo: Thaïs, sinä vanhenet! Siispä jonain päivänä Thaïs ei enää ole Thaïs! Ei, ei, en voi uskoa sitä. Sinä Venus, puhu minulle kauneudestani! Puhu sen ikuisuudesta! Venus, näkymätön ja läsnäoleva! Venus, varjon lumous! Venus! Vastaa minulle! Sano minulle, että olen kaunis ja tulen ikuisesti olemaan! Että mikään ei kuihduta huulieni ruusuja. että mikään ei haalista hiuksieni puhdasta kultaa! Sano minulle, että olen kaunis ja tulen ikuisesti olemaan! (huomaa Athanaëlin, joka on tullut ääneti sisään) Muukalainen, siinä sinä olet, kuten sanoitkin! (rukoilee) Herra! Herra! Salli hänen loistavien kasvojensa olla kuin hunnutetut edessäni! Estä hänen viettelysvoimaansa voittamasta minun tahtoani! No niin, puhu nyt. Sanotaan, ettei yksikään nainen ole sinun veroisesi, ja siksi minä halusin tuntea sinut, siksi minä sinut nähdessäni olen ymmärtänyt miten kunniakasta minun olisi sinut voittaa! Korkealle minua ylistät, vielä korkeammalla on ylpeytesi.

11 Sinä omahyväinen, varo rakastamasta minua! Ah! Minä rakastan sinua Thaïs, ja minä rakastan sen sanomista, mutta en rakasta sinua niinkuin luulet! Minä rakastan sinun henkeäsi, minä rakastan sinua todella. Minä lupaan sinulle enemmän kuin vain hekumallista juopumusta ja lyhyen yön unelmia. Onni jonka sinulle tänään tuon ei lopu koskaan! Ei koskaan! Näytä minulle siis se ihmeellinen rakkaus! Todellisella rakkaudella on vain yksi kieli: suudelmat. Thaïs, älä pilkkaa! Rakkaus, josta sinulle saarnaan on sinulle tuntematon! Ystävä, tulet kovin myöhään Tunnen kaikki hurmat. Rakkaus, jonka tunnet synnyttää vain häpeää. Rakkaus, jonka minä sinulle tuon on ainoa kunniakas! Olet julkea kun uskallat loukata emäntääsi! Loukata! Haluan vain tuoda sinulle totuuden! Kuka innoittaisi minua tulisilla sanoilla, jotta henkeni, oi kurtisaani, sulattaisi sydämesi kuin vahan. Kuka voisi luovuttaa sinut minulle. Kuka muuttaisi puheeni Jordaniksi, jonka vuolas virta valmistaa sielusi ikuiseen elämään. Ikuiseen elämään! Ikuiseen elämään! No hyvä paljasta minulle kaikki se salaperäinen rakkaus Minä tottelen sinua Olen sinun (Thaïs laittaa suitsukkeita palamaan)

12 Ajatukseni ovat pelottavasti sekaisin. Herra! Herra! Anna hänen loistavien kasvojensa peittyä kuin huntuun minun edessäni. Näkymätön ja läsnäoleva Venus! Armahda! Herra! Venus, varjon lumous! Venus, taivaan välähdys ja lumen valkoisuus! Venus, laskeudu ja hallitse! Hekuma! Sulous! Älköön hänen lumonsa voima voittako tahtoani! Herra! Armahda! (repii päältään puvun, jonka alla on hänen karkea jouhipaitansa) Minä olen Athanaël, Antinopoliksen 5 munkki! Minä tulen pyhästä autiomaasta ja kiroan lihan ja kiroan kuoleman, joka sinua pitää otteessaan! Olen näin sinun edessäsi, kuin haudan edessä, ja sanon sinulle: Thaïs, nouse, nouse! (heittäytyy hänen jalkoihinsa) Ah! Armoa! Älä tee minulle pahaa! Puhu! Mitä minusta haluat? Ei! Armahda ja vaikene! En ole valinnut osaani enkä luonnettani. Eikä ole minun vikani, että olen niin kaunis. Armahda, älä tapa minua! Ah! minä pelkään niin kuolemaa! Älä tapa minua! Älä tee minulle pahaa! Ei! Minä sanoin näin: tulet elämään ikuista elämää, olet oleva ikuisesti rakastettu ja Kristuksen puoliso, vaikka olit hänen vihollisensa. Ah! Tunnen hurmaantuneessa sielussani raikkauden, vapisen ja pysyn lumoutuneena. Ah! Millainen sinun voimasi onkaan! 5 Kaupunki Niilin itärannalla.

13 (ääni kuuluu etäältä) Thaïs, herkkä ihannoituni, haluan viimeisen kerran Nicias! Taas! Haluan rakkautta kukoistavilta huuliltasi Sieluni ei ole enää minun. Rakastaa minua! Hän ei ole koskaan rakastanut ketään! Hän rakastaa vain rakkautta! Huomenna minä olen sinulle vain nimi! Ei muuta kuin nimi! Kuuletko häntä? Kyllä, mene! Sano hänelle, että inhoan kaikkia rikkaita, kaikkia onnellisia! Unohtakoon minut! Kuuletko! Sano hänelle että vihaan häntä! Odotan kynnykselläsi tuloasi päivännousuun asti! Ei, minä pysyn Thaïsina! Thaïs, kurtisaani. En usko enää mihinkään enkä haluaa enää mitään: En häntä, en sinua, en sinun jumalaasi! (puhkeaa nauruun) Esirippu Orkesterivälisoitto Meditaatio

14 Toinen kohtaus (ennen päivänkoittoa, Thaïs tulee Athanaëlin luokse) Isä, Jumala on puhunut minulle sinun äänesi kautta! Tässä olen! Thaïs, Jumala odotti sinua! Puheesi jäi sydämeeni kuin jumalainen palsami, olen rukoillut, olen itkenyt. Se toi sieluuni suuren valkeuden; nähtyäni kaiken hekuman merkityksettömyyden tulen luoksesi, kuten käskit. Mene, rohkeutta, oi sisareni! Rauhan aamu koittaa! Mitä minun pitää tehdä? Lännen suunnassa jonkin matkan päässä on luostari, jossa valitut naiset elävät enkelten tavoin täydellisessä hartaudessa, köyhinä, jotta Jeesus rakastaisi heitä, vaatimattomina, jotta hän katsoisi heidän puoleensa, siveinä, jotta hän ottaisi heidät vaimokseen. Sinne minä sinut johdatan. Minä luovutan sinut Albinelle, heidän hurskaalle äidilleen. Albine, Caesarin tytär! Ja Kristuksen puhtain palvelija! Siellä suljen sinut ahtaaseen kammioon aina siihen asti kunnes Jeesus sinut vapauttaa! Mene! Älä epäröi! Hän tulee itse, ja mikä vavahdus tuntuukaan sielusi lihassa kun tunnet hänen asettavan silmillesi valoa hohtavat sormensa, jotka pyyhkivät pois kyyneleesi! Vie minut, isäni! Kyllä!

15 Mutta tuhoa ensin se, mikä oli likaista Thaïsia, palatsisi, rikkautesi, kaikki mikä julistaa häpeääsi! Polta kaikki! Tuhoa kaikki! Isä, olkoon niin! (pysähtyy pienen Eros-patsaan kohdalle) En halua säilyttää menneisyydestäni mitään, paitsi tämän Tämä norsunluuveistos, tämä lapsi, tämä antiikkinen ja ihmeellinen teos, se on Eros! Se on rakkaus! Oi isäni, me emme voi kohdella sitä julmasti. Rakkaus on harvinainen hyve. Olen tehnyt syntiä, en rakkauden vuoksi vaan pikemminkin sitä vastaan. Ah! En itke siksi, että se on ollut isäntäni, vaan siksi, että olen tuntenut niin huonosti sen tahdon. Rakkaus kieltää naista antamasta itseään sellaiselle, joka ei tule sen nimissä, ja sen lain vuoksi sitä pitää kunnioittaa. Ota veistos, laita jonnekin luostarissa, ja ne jotka hänet näkevät, kääntyvät Jumalan puoleen! Sillä rakkaus kohottaa meidät taivaallisiin ajatuksiin. Kun Nicias rakasti minua, hän lahjoitti tämän kuvan. Nicias! Nicias! Ah, olkoon kirottu se myrkyllinen lähde, josta sinulle tämä lahja tulee! Se pitää tuhota! (rikkoo patsaan) Ja kaikki loppu liekkeihin, helvettiin! Tule, Thaïs! Tulkoon jälleen tomuksi kaikki mikä oli sinua, ikuiseen unohdukseen! ja Kaikki mikä oli minua/sinua tulkoon jälleen tomuksi, ikuiseen unohdukseen! Tule! Tule! (Menevät taloon, Nicias ja hänen vieraansa tulevat) Seuratkaa kaikki minua, ystävät! Yö ei ole loppunut! Tulkaa, tulkaa! Voitin pelissä 30 kertaa sen hinnan, jonka olin maksanut Thaïsin kauneudesta! Iloitkaamme siis jälleen! CROBYLE, MYRTALE, NICIAKSEN YSTÄVÄT ja YSTÄVÄTTÄRET Jälleen! Jälleen! Evohé! Evohé! 6 6 Huudahduksella evohé tervehdittiin viinin jumala Dionysosta.

16 Kutsukaa Aasian tanssijattaret, käärmeenlumoojat ja ilveilijät! Jatkukoot tanssit, leikit ja huudot aamuun asti! Sytyttäkäämme soihdut! CROBYLE, MYRTALE, NICIAKSEN YSTÄVÄT ja YSTÄVÄTTÄRET Sytyttäkäämme soihdut! Kalvetkoon aurinko niiden rinnalla! Heittäkää tuohon paksu matto! Vierelleni Crobyle ja sinä Myrtale! CROBYLE, MYRTALE, NICIAKSEN YSTÄVÄT ja YSTÄVÄTTÄRET Evohé! Evohé! Mikään ei ole totta paitsi elämä! Mikään ei ole viisasta paitsi hulluus! Baletti (Lumoojattaren tullessa) Siinä vertaamaton! Ota lyyra, Crobyle, ja sinä Myrtale, ota sitra! Ja laulakaa yhdessä Kauneuden ylistyslaulu! (Lumoojatar tanssii Crobylen ja Myrtalen säestyksellä) CROBYLE ja MYRTALE Hän joka tulee on kauniimpi kuin Saban kuningatar, joka tanssi peilien päällä! Ja hänen huntujensa varjosta lähtevät hänen äänensä säteet kuin tuliset nuolet! Hänen ihonsa on kuin vaaleaa ambraa. Ilmavasti hän tulee, Kuin ylittämätön ihanne hän kulkee! Hän hurmaa, hän hyväilee, Hänen katseensa heittävät kahleita, hänen kauniit raukeat katseensa, jotka vangitsevat miehet. Tietämättä mitään voimastaan, hän hurmaa, hän hyväilee, hänellä on tappavaa lumovoimaa. KUORO Evohé! Evohé! (Athanaël tulee talon kynnykselle palava soihtu kädessään)

17 Hei, se on hän! Athanaël!, CROBYLE, MYRTALE, NICIAKSEN YSTÄVÄT ja YSTÄVÄTTÄRET Athanaël! Terve viisaiden viisas! Thaïs on siis riisunut aseista järkesi? Hah-hah! katsokaa hänen loistavia kasvojaan! (heittää soihdun maahan) Ah! Vaietkaa! Thaïs on Jumalan puoliso, hän ei kuulu enää teille! Helvetillinen Thaïs on kuollut ikuisiksi ajoiksi, ja uusi Thaïs on tässä! Tule, sisareni, paetkaamme iäksi tästä kaupungista! ja YSTÄVÄT Ei koskaan! Ei! Viedä hänet pois! Mitä hän sanoo? Ei! Ei koskaan! Hän sanoo totuuden! Thaïs! Jättäisit meidät! Onko se mahdollista! Jumalaton! Kuolet, jos kosket häneen! Hän on Jumalan luoma! Hän on osa Jumalaa! Tietä! ja VÄKIJOUKKO Ei! Ei! Tietä! VÄKIJOUKKO Ei! Mitä tuo mies hänelle tahtoo! Palatkoon erämaahan! Häivy! Paviaani! Palauta Thaïs meille! Thaïs! Älä lähde! Jää! JOUKKO Oh! Kenestä elämme nyt! Ah! Kaulakoruni! Koruni! Pukuni! Hevoseni! Kuka ne meille maksaa, ketä varten ovat lait! Hän varastaa meiltä Thaïsin! Jääköön! Lyökää hänet kuoliaaksi! Korpeille! Hirteen! Jäteojaan! Korpeille! Liekkejä! Tulipalo! Liekkejä! Palatsi palaa!

18 MIES VÄKIJOUKOSTA Tässä sinulle, satyyri! 7 (heittää kivellä Athanaëlia otsaan) JOUKKO Liekkejä! Tulipalo! Kuolemaan! Hän polttaa palatsin! Roisto! ja Ah! Kuollaan, jos on meidän aikamme! Ostakaamme hetkessä ikuinen ilo veremme hinnalla! Armoa! Jää luoksemme! Thaïs! Thaïs! Älä lähde! Jää luoksemme, armahda! VÄKIJOUKKO Liekki! Palo! Kuolema! Hän polttaa palatsin! Roisto! Kuolemaan! Kuolemaan! (puolustaen Thaïsia väkijoukolta) Ei! Ei! Pysähtykää! Jumalten kautta! Tässä jotain mikä rauhoittaa teidät! (Nicias heittää kultaa ja väkijoukko kiirehtii keräämään sitä) JOUKKO Kultaa! (Athanaëlille ja Thaïsille) Menkää! Näkemiin Thaïs! Turhaan minut unohdat. Sinun muistosi tulee olemaan sieluni parfyymi! Ah! Hyvästi iäksi! Hyvästi iäksi! Tule! Ja iäksi! VÄKIJOUKKO Kultaa! 7 Pilkkanimitys viittaa sekä Athanaëlin ulkoasuun että oletukseen hänen ja Thaïsin suhteesta, sillä antiikin mytologiassa satyyrit olivat puoliksi ihmisiä, puoliksi hevosia tai pukkeja ja heitä pidettiin irstailijoina.

19 Kolmas näytös Ensimmäinen kohtaus Keitaalla Polttava aurinko musertaa minut kuin liian raskas taakka. Ah, näännyn päivän painon alle. Pysähdytään! Ei! Kävele vielä! Lannista ruumiisi, kiellä lihasi! Isä, puhut oikein. Minä uhraan kidutukseni jumalalliselle vapahtajalle. Vain katumus puhdistaa meidät. Kävele! Tämä täydellinen ruumis, jonka annoit pakanoille, uskottomille, Niciaalle! Ja kuitenkin Jumala oli sen muovannut, jotta siitä tulisi hänen temppelinsä! Ja nyt kun tunnet totuuden, et voi enää painaa huuliasi yhteen, et voi enää liittää käsiäsi, tuntematta inhoa itseäsi kohtaan. Kävele! Sovita tekosi! Isä, puhut oikein. Sovita! Olemmeko vielä kaukana Jumalan talosta? Kävele! En voi! Anteeksi, kunnioitettu isä!

20 Ah, veripisarat virtaavat hänen valkeista jaloistaan. Sieluni valtaa sääli. Lapsi parka, naisparka! Olen jatkanut tätä koetusta liian pitkälle, anna anteeksi! Oi sisareni! Oi pyhä Thaïs! Oi pyhä, korkeasti pyhä Thaïs! Sinun puheessasi on aamunkoiton suloisuus. Kävellään nyt! Ei vielä. Raikas vesi, hedelmät, ne palauttavat voimasi. Odota, kun käyn kaivolla, menen vieraanvaraiselle levähdyspaikalle. Katso, tuolla on valkeita kammioita, se on Albinen luostari, jonne menemme. Määränpää on lähellä. Toivo, rukoile! (Athanaël lähtee) Oi Jumalan sanansaattaja, niin hyvä karkeudessasi, Ole siunattu, sinä joka minulle avasit taivaan! Lihani vuotaa verta, ja sieluni on täynnä iloa. Kevyt ilma huuhtoo polttavaa otsaani. Raikkaampi kuin lähteen vesi, makeampi kuin hunajakenno, sinun ajatuksesi on minussa pehmeänä ja hyvää tekevänä, ja maasta irtautunut henkeni leijuu jo tuolla avaruudessa! Kunnioitettu isä, ole siunattu! (Athanaël tuo vettä ja hedelmiä) ja Huuhtele vedellä käsiäni ja huuliani. 8 Anna hedelmiä, huuhtele käsiäni ja huuliani, elämäni on sinun. Jumala uskoo sen sinulle. Kuulun sinulle. Juo sinä vuorostasi! 8 Dueton teksti on tässä lukemisen helpottamiseksi vain Thaïsin laulamassa muodossa. Athanaëlin laulaessa samaa tekstiä persoonamuodot muuttuvat (käsiäsi, huuliasi, kuulut minulle jne.).

21 Ei, maistan suuremman suloisuuden nähdessäni sinun toipuvan. Tunnen kipusi lientyvän. Oi sanomaton suloisuus! Oi jumalainen hyvyys! ÄÄNET (kaukaa) Pater noster, qui es in coelis, Panem nostrum quotidianum da nobis. 9 Kuka tulee? Ah, jumalainen sallimus! Siinä on kunnioitettu Albine ja hänen sisarensa, jotka tuovat luostariin mustaa leipää. He tulevat meitä kohti, he kulkevat rukoillen. ÄÄNET Et ne nos inducas in tentationem, sed libera nos a malo. 10 Amen! (Albinelle) Herran rauha kanssasi pyhä Albine. Tuon jumalaiseen mehiläispesääsi mehiläisen, jonka ylhäältä saamani armon kautta olen löytänyt kadotettuna päivänä kukattomalta polulta. Otin herkän olennon kämmenelleni, lämmitin sen hengitykselläni ja nyt annan hänet omistettavaksi Jumalalle. ALBINE Olkoon niin! En tule pitemmälle. ALBINE Tule, tyttäreni. 9 Isä meidän, joka olet taivaissa, anna meille meidän jokapäiväinen leipämme. 10 Äläkä saata meitä kiusaukseen vaan päästä meidät pahasta.

22 Tehtäväni on täytetty! Hyvästi, rakas Thaïs, jää suljettuna ahtaaseen kammioon, tee katumusharjoituksia ja rukoile joka tunti minun puolestani! Suutelen suojelevia käsiäsi ja itken jättäessäni sinut. Oi sinä joka toit minut Jumalalle! Oi koskettava puhe! Oi ihailtavat kyyneleet! Onnellinen syntinen, joka on voitettu ikuiselle rakkaudelle! Miten kauniit ovat hänen kasvonsa! Mikä ilon säde lähtee hänen silmistään! Hyvästi, ikuisiksi ajoiksi! Ikuisiksi ajoiksi? Tapaamme uudelleen taivaallisessa kaupungissa! ALBINE ja NUNNAT Amen! (Athanaël katsoo etääntyviä naisia) Hän menee hitaasti valkeiden tyttärien joukossa, Palmut taivuttavat oksiaan kuin virvoittaakseen hänen otsaansa, Ja päivät ja vuodet kuluvat ilman että hän enää koskaan ilmestyisi minulle. En näe häntä enää! Esirippu

23 Toinen kohtaus Munkkien luona Niilin rannalla KENOBIITIT Kuinka raskas taivas onkaan. Mikä masennus painaakaan olentoja ja asioita. Kaukaa kuuluu shakaalin huuto! Tuuli vapauttaa sen karjuvat laumat jyrinän ja salamoiden kanssa! PALÉMON Palataan majoihimme ja viljamme ja hedelmiemme ääreen. Pelkäämme myrsky-yötä, joka hajottaa ne. MUNKKI Athanaël, onko kukaan nähnyt häntä? PALÉMON Siitä alkaen kun hän 20 päivää sitten palasi, veljeni, hän ei luullakseni ole syönyt, ei juonut! Voitto jonka hän sai helvetistä näyttää murtaneen hänen ruumiinsa ja sieluunsa! (Athanaël tulee) KENOBIITIT Hän tulee! Hänen ajatuksensa on poissa. Hän on Jumalan luona. Kunnioittakaamme hänen hiljaisuuttaan, jättäkäämme hänet yksin Jää vierelleni, minun täytyy tunnustaa sieluni ongelma sinun tyynelle mielellesi. Tiedät, oi Palémon, että voitin sielun häneltä, joka oli epäpuhdas Thaïs, ylpeä ilo seurasi tätä voittoa ja palasin tänne rauhan erämaahan! Mutta minusta rauha on kuollut! Turhaan olen ruoskinut lihaani, turhaan olen sitä kuolettanut! Demoni on ottanut minut valtaansa! Naisen kauneus vainoaa näkyjäni! Ainoa mitä näen on Thaïs, Thaïs! Tai pikemminkin, se ei ole hän, se on Helena ja Phryne ja Venus ja Astarte. 11 kaikki loisto ja hekuma yhdessä ainoassa olennossa! Ainoa mitä näen on Thaïs, Thaïs! Thaïs! 11 Helena oli kauneudestaan kuuluisa Zeuksen tytär, ihailtu kurtisaani Phryne vaikutti Ateenassa, Venus oli roomalaisten rakkauden jumalatar, Astarte oli raamatussakin mainittu hedelmällisyyden jumalatar.

24 PALÉMON Enkö sanonut sinulle: Älkäämme sekaantuko koskaan, poikani, maallisiin ihmisiin; pelätkäämme hengen ansoja! Ah! Miksi olet jättänyt meidät? Miksi? Auttakoon Jumala sinua! Hyvästi! (Athanaël nukahtaa, Thaïs ilmestyy) Kuka tekee sinusta niin ankaran ja miksi peität silmiesi liekin? ATHANAEL Thaïs! Mikä surullinen hulluus saa sinut kaihtamaan kohtaloasi! Mies tehty rakastamaan, mikä onkaan erehdyksesi! ATHANAEL Ah! Saatana! Pois! Lihani palaa! Uskalla tulla, sinä joka uhmaat Venusta! Kuolen! Hah-hah-hah-hah! Tule! Tule! ÄÄNET Pyhimys jättää kohta maan, Aleksandrian Thaïs kuolee! Thaïs kuolee! (Näky katoaa) Thaïs kuolee! Thaïs kuolee! Miksi on taivas, miksi olevaiset, miksi valo! Mitä hyötyä on maailmasta? Thaïs kuolee! Ah, nähdä hänet vielä, nähdä hänet, tarttua häneen, pitää hänet! Tahdon hänet! Tahdon hänet! Minä otan sinut uudelleen! Ole minun! Ole minun!

25 Kolmas kohtaus Albinen luostarin puutarha, Thaïs makaa liikkumattomana VALKOISET TYTTÄRET Herra, armahtakaa minua lempeytenne mukaan! Pyyhkikää rauhattomuuteni armeliaisuutenne mukaan! ALBINE Jumala kutsuu häntä, ja tänä iltana käärinliinan valkeus peittää nämä puhtaat kasvot! Kolme kuukautta hän on valvonut, rukoillut, itkenyt. Katumusharjoitukset ovat tuhonneet hänen ruumiinsa, mutta hänen syntinsä ovat poispyyhityt! VALKOISET TYTTÄRET Herra, armahtakaa minua lempeytenne mukaan! (Athanaël tulee puutarhaan) ALBINE Ole tervetullut temppeleihimme, oi kunnioitettu isä! Sillä epäilemättä sinä tulet siunaamaan tätä pyhimystä, jonka olet meille antanut? Kyllä, Thaïs! ALBINE Tehtyään sen, mitä puhdas henkesi häntä käski tekemään, hän näkee nyt ikuisen valon! Thaïs! Thaïs! VALKOISET TYTTÄRET Herra, armahtakaa minua lempeytenne mukaan! Thaïs! Se olet sinä, isäni! Muistatko valoisan matkan, kun johdatit minut tänne? Minulla on muisto vain sinun kuolevaisesta kauneudestasi! Muistatko ne rauhan hetket keitaan raikkaudessa.

26 Ah! Minä muistan vain sen sammuttamattoman janon jonka sinä rauhoitit. Muistatko ennen kaikkea sinun pyhät sanasi sinä päivänä, jolloin kauttasi tunsin ainoan rakkauden! Kun puhuin, valehtelin sinulle! Ja tässä on aamunkoitto! Valehtelin sinulle! Ja tässä ovat ikuisen aamun ruusut! Ei! Taivasta mitään ei ole Mikään ei ole totta paitsi olevaisten rakkaus. Minä rakastan sinua! Taivas avautuu! Tässä ovat enkelit ja profeetat ja pyhimykset! He tulevat hymyillen kädet täynnä kukkia! Kuule minua rakkaimpani! (nousee ylös) Kaksi serafia valkoisin siivin liitää taivaan sinessä ja kuten sanoit, suloinen lohduttaja asettaa silmilleni valoa hohtavat sormet! Ah, ja pyyhkii niistä ikuisiksi ajoiksi kyyneleet! Tule! Sinä kuulut minulle Oi oma Thaïs! Minä rakastan sinua! Tule! Sano minulle: minä elän, minä elän! Kultaisten harppujen sointi lumoaa minut. Suloiset tuoksut läpäisevät minut. Tunnen ihanan autuuden, Ah, autuuden joka saa unohtumaan kaikki virheeni.

27 Oi Thaïs! Oma Thaïs! Sinä kuulut minulle! Thaïs! Thaïs! Rakastan sinua! Tule! Ah, taivas! Minä näen Jumalan! Kuollut! Armoa!

RICHARD WAGNERIN OOPPERAAN VALKYYRIA

RICHARD WAGNERIN OOPPERAAN VALKYYRIA 50 Markku Lulli-Seppälän suorasanainen libreton suomennos RICHARD WAGNERIN OOPPERAAN VALKYYRIA ENSIMMÄINEN NÄYTÖS (Hundingin tuvassa.) Ensimmäinen kohtaus: (Siegmund ja Sieglinde) Kenen hyvänsä tulisija

Lisätiedot

Hiljainen tuuli. Virpi Apposen runoja. ja Pauliinan pakinoita

Hiljainen tuuli. Virpi Apposen runoja. ja Pauliinan pakinoita Hiljainen tuuli Virpi Apposen runoja ja Pauliinan pakinoita Lukijalle Suomen Tunnustuksellisen Luterilaisen Kirkon julkaisema lehti, Luterilainen täyttää nyt, vuonna 1995, 70 vuotta. Olen ollut mukana

Lisätiedot

Wolfgang Amadeus Mozart Taikahuilu

Wolfgang Amadeus Mozart Taikahuilu Wolfgang Amadeus Mozart Taikahuilu Wolfgang Amadeus Mozart Taikahuilu Kaksinäytöksinen Singspiel Libretto Emanuel Schikaneder Suomennos Juhani Koivisto, Jussi Tapola Henkilöt: Sarastro Yön kuningatar Pamina,

Lisätiedot

2 Kor.2:17 YKSINKERTAINEN OHJE:

2 Kor.2:17 YKSINKERTAINEN OHJE: Raamattu opettaa: "lahjaksi olette saaneet, lahjaksi antakaa" Jos mietit, miksi annan ilmaiseksi tekemääni musiikkia jakoon: taustoineen, laulun-sanoineen sekä karaokeversioineen, niin vastaan: KÖYHÄNÄ

Lisätiedot

Seitsemän kolumbialaisen nuoren ilmestykset Taivaasta ja Helvetistä

Seitsemän kolumbialaisen nuoren ilmestykset Taivaasta ja Helvetistä Seitsemän kolumbialaisen nuoren ilmestykset Taivaasta ja Helvetistä Yhtenä ryhmänä Jeesus Kristus vei nämä seitsemän kolumbialaista nuorta ja näytti heille Taivaan ja Helvetin. Kuuntele heidän selostuksensa

Lisätiedot

Lea; Margareta. Aleksis Kivi. The Project Gutenberg EBook of Lea; Margareta, by Aleksis Kivi

Lea; Margareta. Aleksis Kivi. The Project Gutenberg EBook of Lea; Margareta, by Aleksis Kivi Lea; Margareta Aleksis Kivi The Project Gutenberg EBook of Lea; Margareta, by Aleksis Kivi This ebook is for the use of anyone anywhere at no cost and with almost no restrictions whatsoever. You may copy

Lisätiedot

Suuren paaston 6.viikko

Suuren paaston 6.viikko Paastotriodion Suuren paaston 6.viikko arkipäivien vaihtuvat tekstit (lyhennetty versio) (tätä tekstiä ei voi käyttää jumalanpalveluksessa ilman piispan lupaa) www.ortodoksi.net Romanos Pyrrö, TM 22.2.2009

Lisätiedot

Ivo Sasek. Muutoksien Herra. Elaion-Verlag CH-9428 Walzenhausen

Ivo Sasek. Muutoksien Herra. Elaion-Verlag CH-9428 Walzenhausen Ivo Sasek Muutoksien Herra Elaion-Verlag CH-9428 Walzenhausen Elaion CH-9428 Walzenhausen Saatavana Gemeinde-Lehrdienst Til.nro 19 FIN Saksankielinen alkuteos: Herr der Wandlungen 3. painos 2003 1. suomalainen

Lisätiedot

KRISTUKSEN SYNTYMÄJUHLAN KUNINKAALLISET HETKET HETKIPALVELUS SUURI EHTOOPALVELUS PYHÄN BASILEIOS SUUREN JUMALALLINEN LITURGIA AATTOPÄIVÄN

KRISTUKSEN SYNTYMÄJUHLAN KUNINKAALLISET HETKET HETKIPALVELUS SUURI EHTOOPALVELUS PYHÄN BASILEIOS SUUREN JUMALALLINEN LITURGIA AATTOPÄIVÄN KRISTUKSEN SYNTYMÄJUHLAN AATTOPÄIVÄN KUNINKAALLISET HETKET HETKIPALVELUS SUURI EHTOOPALVELUS JA PYHÄN BASILEIOS SUUREN JUMALALLINEN LITURGIA 2 Tämän vihkosen tekijät: kanttori Helena Tchervinskij lukija

Lisätiedot

Finnish 61-1210. PARADOKSI A Paradox. 10.12.1961 Jeffersonville, Indiana, USA. tekijä William Marrion Branham. www.biblebelievers.

Finnish 61-1210. PARADOKSI A Paradox. 10.12.1961 Jeffersonville, Indiana, USA. tekijä William Marrion Branham. www.biblebelievers. Finnish 61-1210 PARADOKSI A Paradox 10.12.1961 Jeffersonville, Indiana, USA www.biblebelievers.org/messagehub tekijä William Marrion Branham Tätä kirjaa saa vapaasti jakaa ja monistaa ei-kaupallisiin tarkoituksiin.

Lisätiedot

Se hiljainen toivo meillä on, että nähdä teitä täällä tänä kesänä. Täydymme tyytyä mikä on Jumalan tahto. (s.s.)

Se hiljainen toivo meillä on, että nähdä teitä täällä tänä kesänä. Täydymme tyytyä mikä on Jumalan tahto. (s.s.) N:o 1 Toukok. 1975 Jumalan armon ja rauhan tervehdyksellä lähestyn teitä kasvoista tuntemattomat Lauri Koistinen perheesi kanssa. Kirjeestä päättäen olette päivää nuorempi kun minä siksi uskallan puhutella

Lisätiedot

TAIVAS TOIVOSSA VALMIINA LÄHTÖÖN

TAIVAS TOIVOSSA VALMIINA LÄHTÖÖN TAIVAS TOIVOSSA VALMIINA LÄHTÖÖN Merja-Riitta Savolainen Merja-Riitta Savolainen J O H D A N T O Pohdiskelen elämää, tässä ajassa, Raamatun valossa. Ajatukset, tunteet ja päivät vaihtuvat kirjanteon aikana.

Lisätiedot

Sinulle. Sanoma 2013 MAJAKKA. Ristin Ristin Kansan Kansan EVANKELIOIMISNUMERO 2013 painos 2011 50 000 kpl www.helluntaikansa.fi

Sinulle. Sanoma 2013 MAJAKKA. Ristin Ristin Kansan Kansan EVANKELIOIMISNUMERO 2013 painos 2011 50 000 kpl www.helluntaikansa.fi Sinulle Sanoma 2013 n n EVANKELIOIMISNUMERO 2013 painos 2011 50 000 kpl www.helluntaikansa.fi MAJAKKA Myrskyjen keskellä majakka on, se siinä luo valoaan. Myrskyjen keskellä majakka on, se Jumalan Sana,

Lisätiedot

VUORISAARNA. Ellen G. White. Copyright 2012 Ellen G. White Estate, Inc.

VUORISAARNA. Ellen G. White. Copyright 2012 Ellen G. White Estate, Inc. VUORISAARNA Ellen G. White 1987 Copyright 2012 Ellen G. White Estate, Inc. Information about this Book Overview This ebook is provided by the Ellen G. White Estate. It is included in the larger free Online

Lisätiedot

Ajatelmia, erilaisista aiheista.

Ajatelmia, erilaisista aiheista. Ajatelmia, erilaisista aiheista. Tätä kokoelmaa voi hyödyntää monin eri tavoin, esim. 1) Tulosta ajatelmat joko aiheryhmittäin tai sekaisin, joko kaikki, tai ne jotka haluat. Tulosta ne värillisille papereille.

Lisätiedot

MARTTI LUTHER. Kristus meidän autuutemme. 158 Luterilainen 6/2006

MARTTI LUTHER. Kristus meidän autuutemme. 158 Luterilainen 6/2006 158 Luterilainen 6/2006 MARTTI LUTHER Kristus meidän autuutemme jatkoa edelliseen numeroon Näinhän Paavali sanoo 1. Korinttilaiskirjeessään: Joka (Kristus) on tullut meille viisaudeksi Jumalalta ja vanhurskaudeksi

Lisätiedot

Canzio; Selman juonet

Canzio; Selman juonet Canzio; Selman juonet Aleksis Kivi The Project Gutenberg EBook of Canzio; Selman juonet, by Aleksis Kivi This ebook is for the use of anyone anywhere at no cost and with almost no restrictions whatsoever.

Lisätiedot

On aika puhdas kirkko

On aika puhdas kirkko On aika puhdas kirkko Kun Jumala kutsui minut ministeriön Hän näytti, että visio tulevista asioista, että olisin paljastaa kolme suuret täplät Kristuksen ruumis. Hän sanoi tuolloin, "He ovat malleja."

Lisätiedot

Maaginen matka uuteen dimensioon ~ Parannuslaulut 14-41 ~ Anu Markoff

Maaginen matka uuteen dimensioon ~ Parannuslaulut 14-41 ~ Anu Markoff Maaginen matka uuteen dimensioon ~ Parannuslaulut 14-41 ~ Anu Markoff 2014 Alkusanat: Laulukokoelma löytyy You Tuben kanavalta http://youtu.be/a7yqy46_th4 Parannuslaulu on henkimaailmasta kanavoitu valolaulu,

Lisätiedot

TYATIRAN SEURAKUNTA AJANJAKSO The Thyatirean Church Age

TYATIRAN SEURAKUNTA AJANJAKSO The Thyatirean Church Age Finnish 60-1208 TYATIRAN SEURAKUNTA AJANJAKSO The Thyatirean Church Age 08.12.1960 Jeffersonville, Indiana, USA www.biblebelievers.org/messagehub tekijä William Marrion Branham Tätä kirjaa saa vapaasti

Lisätiedot

Riippumaton, yhteiskristillinen herätyslehti - Uusi Elämä, PL 755, 20101 Turku - www.uusielama.net. Tohmajärveläinen Tanja Jääskeläinen:

Riippumaton, yhteiskristillinen herätyslehti - Uusi Elämä, PL 755, 20101 Turku - www.uusielama.net. Tohmajärveläinen Tanja Jääskeläinen: Tohmajärvi Extra sivut 3-10 Uusi Elämä Riippumaton, yhteiskristillinen herätyslehti - Uusi Elämä, PL 755, 20101 Turku - www.uusielama.net Numero 5/2012 Huutavan ääni erämaassa sivu 12 Leena Kataja: Mitä

Lisätiedot

Markku Särelä Pastori, teol. tri h.c. "Rauha teille!" Saarnakirja. osa 3. Pyhän Kolmiykseyden päivästä mikkelinpäivään

Markku Särelä Pastori, teol. tri h.c. Rauha teille! Saarnakirja. osa 3. Pyhän Kolmiykseyden päivästä mikkelinpäivään Markku Särelä Pastori, teol. tri h.c. "Rauha teille!" Saarnakirja osa 3 Pyhän Kolmiykseyden päivästä mikkelinpäivään Kansi: Kimmo Pälikkö Suomen Tunnustuksellinen Luterilainen Kirkko Rajakatu 7, 15100

Lisätiedot

"Rauha teille!" Saarnakirja. osa 1. Markku Särelä Pastori, teol. tri, h. c. Adventista laskiaissunnuntaihin. Kansi: Kimmo Pälikkö

Rauha teille! Saarnakirja. osa 1. Markku Särelä Pastori, teol. tri, h. c. Adventista laskiaissunnuntaihin. Kansi: Kimmo Pälikkö Markku Särelä Pastori, teol. tri, h. c. "Rauha teille!" Saarnakirja osa 1 Adventista laskiaissunnuntaihin Kansi: Kimmo Pälikkö Julkaisija: Suomen Tunnustuksellinen Luterilainen Kirkko Suomen Tunnustuksellinen

Lisätiedot

AAPELI SAARISALON UUSI TESTAMENTTI

AAPELI SAARISALON UUSI TESTAMENTTI Matteuksen Evankelio AAPELI SAARISALON UUSI TESTAMENTTI MATTEUKSEN EVANKELIO 1 Luku 1. Jeesuksen Kristuksen, Daavidin pojan, Aaprahamin pojan, syntykirja. 2. Aaprahamille syntyi Iisak, Iisakille syntyi

Lisätiedot

Kriisitilanteessa. Rukoushetken yhteydessä voidaan käyttää esimerkiksi seuraavia virsiä: 600, 482, 555, 603, 209, 361 ja 384.

Kriisitilanteessa. Rukoushetken yhteydessä voidaan käyttää esimerkiksi seuraavia virsiä: 600, 482, 555, 603, 209, 361 ja 384. Kriisitilanteessa Tätä aineistoa käytetään kriisitilanteen rukoushetkessä (ks. sen rakenne s. 9). Rukoushetki kriisitilanteessa on aineistoineen myös Kasuaalitoimitusten kirjassa. Rukoushetken johtaa pappi,

Lisätiedot

Seurakunta voi nousta uudelle tasolle

Seurakunta voi nousta uudelle tasolle 27.11.2011 Anne-Mari Manninen Seurakunta voi nousta uudelle tasolle Ääni on tärkein Ja minä henkilökohtaisesti olen Isältä rukoillut sitä, että Herra, minua ei kiinnosta onko minun hiukset aina täydelliset,

Lisätiedot

William Marrion Branham päivinä, jolloin seitsemännen enkelin ääni kuuluu Ilm. 10:7

William Marrion Branham päivinä, jolloin seitsemännen enkelin ääni kuuluu Ilm. 10:7 Finnish Serpent's Seed, The 58-0928E William Marrion Branham päivinä, jolloin seitsemännen enkelin ääni kuuluu Ilm. 10:7 Käärmeen siemen Jeffersonville, IN, USA 28.9.1958, iltakokous Esittely William Branhamin

Lisätiedot

Kun olet Kristuksen oma, olet myös Kristuksen soldaatti. Hänellä on sekä miesettä naissotilaita. Näin on sillä elämme nyt taistelutilanteessa.

Kun olet Kristuksen oma, olet myös Kristuksen soldaatti. Hänellä on sekä miesettä naissotilaita. Näin on sillä elämme nyt taistelutilanteessa. Päivän saarna 1.3. 2009 su Teksti Markuksen evankeliumi 1:12-13 Heti sen jälkeen Henki ajoi hänet autiomaahan. Neljäkymmentä päivää hän oli autiomaassa Saatanan kiusattavana. Hän eli villieläinten joukossa,

Lisätiedot

The Project Gutenberg EBook of Julius Caesar, by William Shakespeare START OF THIS PROJECT GUTENBERG EBOOK JULIUS CAESAR ***

The Project Gutenberg EBook of Julius Caesar, by William Shakespeare START OF THIS PROJECT GUTENBERG EBOOK JULIUS CAESAR *** 1 A free download from manybooks.net The Project Gutenberg EBook of Julius Caesar, by William Shakespeare This ebook is for the use of anyone anywhere at no cost and with almost no restrictions whatsoever.

Lisätiedot

Ennen ja nykyään 1. Ennen ja nykyään 1 1

Ennen ja nykyään 1. Ennen ja nykyään 1 1 Ennen ja nykyään 1 1 Ennen ja nykyään 1 The Project Gutenberg EBook of Ennen ja nykyään 1, by Hanna Ongelin This ebook is for the use of anyone anywhere at no cost and with almost no restrictions whatsoever.

Lisätiedot