Rock-solid sustainability

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Rock-solid sustainability"

Transkriptio

1 Rock-solid sustainability

2 Rakentava valinta Kestävä kehitys edellyttää ympäristön, sosiaalisten näkökohtien ja taloudellisuuden ottamista huomioon. Muussa tapauksessa kestävä kehitys ei toteudu, vaan se jää haaveeksi. Paikallinen tuotanto Rockwoolilla on 26 tehdasta eri puolilla maailmaa. Useimmat niistä sijaitsevat lähellä raakaainetoimittajia ja asiakkaita, joten kuljetuksista aiheutuu vähemmän kasvihuonekaasuja. Riittoisampaa 1 kuutiometristä kiveä saadaan 2200 neliömetriä 15 mm paksuja alakattolevyjä. Niiden pinta-ala vastaa kahdeksaa 8 tenniskenttää. Rajoittamattomasti raaka-aineita Kiviainesta muodostuu joka vuosi kertaa enemmän kuin ROCKFON ja ROCKWOOL kuluttavat sitä.

3 Historia velvoittaa ROCKFON on johtava kivivillapohjaisten akustisten ratkaisujen toimittaja ja ROCKWOOL Internationalin tytäryritys. Yhtiö on maailman suurin kivivillan tuottaja, ja sillä on 70 vuoden kokemus. Vahva sitoutuminen ROCKFON ja ROCKWOOL ovat tehneet työtä ympäristövaikutusten vähentämiseksi jo vuosia. Tällainen sitoutuminen perustuu syvälle juurtuneisiin arvoihin. Edistymisestä kerrotaan säännöllisesti julkaistavassa ympäristöraportissa. Voit ladata sen osoitteesta Kestävien materiaalien ehtymätön lähde ROCKFON- ja ROCKWOOL-kivivillatuotteiden valmistukseen käytetään lähinnä kiveä. Sitä muodostuu jatkuvasti lisää vulkaanisen toiminnan ja mannerlaattojen liikkeiden vuoksi, joten kivi on kestävän kehityksen mukainen raaka-aine.

4 Vähäisemmät ympäristövaikutukset Rockfonin ja Rockwoolin valmistusprosesseja kehitetään jatkuvasti. Energiatehokkuuden, veden kulutuksen, jätteiden hyötykäytön ja teollisuusjätteen kierrättämisen kaltaisilla tärkeillä alueilla tehdään koko ajan parannuksia. Kuin renkaat vedessä Vesi on rajallinen luononvara monissa maailman osissa, joten sitä on kulutettava mahdollisimman vähän. Monilla Rockwoolin tehtailla esimerkiksi otetaan talteen ja hyödynnetään sadevettä, jotta juomakelpoista vettä kuluisi vähemmän. ROCKWOOL ja ROCKFON ovat vähentäneet vedenkulutustaan 10 % vuodesta 2005 vuoteen Lisäarvoa kierrättämällä Huipputason luokitus Jätteiden määrän vähentäminen Kivivillaa valmistetaan sulattamalla basalttia, antrasiittia ja kierrätysmateriaaleja yli 1500 asteen lämpötilassa. Näin suuressa kuumuudessa orgaaniset aineet palavat pois. Näin muodostuu energiaa, joten fossiilisia polttoaineita tarvitaan vähemmän. Rockwoolin ja Rockfonin tehtailla otetaan joka vuosi vastaan tonnia muilta tehtailta tulevia jätemateriaaleja. Tämä määrä on kuusi 6 kertaa suurempi kuin määrä, joka tehtailta lähetetään loppusäilytettäväksi. Globaalisti arvostettu Carbon Disclosure Project ROCKWOOL antoi ympäristöraportoinnillemme 86 pistettä vuonna Siksi ROCKWOOL-konserni sijoittuu 10 parhaan pohjoismaisen raportoijan joukkoon.

5 Loppusijoittaminen vältetään Nykyään 95 % Rockwoolin ja Rockfonin tuotantojätteistä käytetään uudelleen sisäisesti tai myydään muille teollisuuslaitoksille raaka-aineeksi niiden valmistusprosesseihin. Jätteiden määrän vähentämiseksi ROCKWOOL on investoinut yli 30 miljoonaa euroa uudelleenkäsittelylaitoksiin vuosina 2009 ja CO 2 -päästöjen vähentäminen Ulkoisen arvion mukaan vuonna 2009 myydyt ROCKWOOL-tuotteet (ROCKFON-tuotteet sisältyvät arvioon) vähensivät CO 2 -päästöjä 4 miljardia tonnia. Tämä määrä vastaa yhteensä Intian, Venäjän ja Saksan CO 2 -päästöjä. Kierrätettyä ja kierrätettävää ROCKFON-kivivillatuotteet sisältävät jopa 84 % kierrätysmateriaalia sekä kestävän kehityksen mukaisia luonnosta saatuja materiaaleja. Tuotteet voidaan kierrättää kokonaan kaikilla ROCKWOOL-tehtailla sijaitsevissa briketöintilaitoksissa, kun ne ovat tulleet elinkaarensa päähän. Selkeä ympäristöjohtaminen Kaikissa ROCKFON-tuotteita valmistavissa tehtaissa toimitaan Rockwoolin tiukkojen ympäristöjärjestelmien mukaisesti. Niissä vaaditaan jatkuvaa parannusten aikaansaantia ja vähimmäisvaatimusten käyttöönottoa. Lisäksi 3 kolmesta ROCKFON-tehtaasta on ISO sertifioitu. Energiaa säästetään tehokkaasti ROCKWOOL-konserni parantaa tehtaidensa energiatehokkuutta jatkuvasti. Esimerkiksi viisi vanhaa tuotantolinjaa on korvattu neljällä erittäin tehokkaalla uudella, jotka säästävät energiakustannuksia joka vuosi 3,4 miljoonaa euroa. Samalla CO 2 -päästöt vähenevät.

6 Parempaa elämänlaatua ihmisille Rockfonin akustisilla ratkaisuilla on suuri merkitys, kun tehdään terveellisiä oppimis-, työskentely- ja palautumisympäristöjä. ROCKFON on lisäksi sitoutunut huolehtimaan henkilöstön, alihankkijoiden sekä asentajien hyvinvoinnista ja turvallisuudesta. Selvä ero Vähemmän melua Kun 120 m²:n toimistoon asennetaan ROCKFON-alakatto, 75 % melusta voidaan vaimentaa 6dB. Tällöin huoneessa vallitseva melutaso pienenee 75 %. Avokonttoreissa työskentelevistä 60 % on sitä mieltä, että melu on merkittävin häiriötekijä. Julian Treasure, Sound Business, 2007

7 Selkeää ääntä Rockfonin akustiset alakattoratkaisut poistavat sisäympäristöstä akustisia stressitekijöitä, joten tilojen käyttäjät voivat paremmin. Salaisuudet pysyvät salaisuuksina Sairaaloiden, toimistojen ja hotellien kaltaisissa ympäristöissä yksityisyys ja mahdollisuus käydä luottamuksellisia keskusteluja ovat tärkeitä. Akustisesti erittäin mukavien tuotteiden lisäksi ROCKFON on kehittänyt erittäin tehokkaasti ääntä eristäviä ratkaisuja. Enemmän valoa Huono valaistus voi rasittaa silmiä ja aiheuttaa väsymystä. Sitä vastoin luonnollinen ja keinovalaistus kohentavat mielialaa, työtehoa ja stressinsietokykyä. Suuri valonheijastavuus auttaa hyödyntämään käytettävissä olevan valon tehokkaasti. Rockfonin mattapintaiset vaaleat alakatot heijastavat valoa tehokkaasti (85 86 %) ja levittävät sitä tasaisesti. Kehittynyt paloturvallisuus Kaikki Rockfonin alakattotuotteet perustuvat palamattomaan kivivillaan. Niistä useimpien luokitus on A1. Ne eivät pala, sula tai muodosta merkittävästi savua tulipalossa. Siksi rakennuksesta poistumiseen jää enemmän aikaa, yleinen paloturvallisuus paranee ja rakennuksen kärsimät vahingot jäävät pienemmiksi. Dokumentoidusti turvallinen ROCKFON-tuotteet täyttävät lakisääteiset sisäilman laadulle ja sisäilmastolle asetettavat vaatimukset. ROCKFON-alakattolevyillä on alla näkyvät riippumattomien sertifioijien myöntämät sertifikaatit. Niiden mukaan tuotteet täyttävät haihtuville orgaanisille yhdisteille (VOC), formaldehydille, ammoniakille, karsinogeeneille, hiukkaspäästöille, hajulle, biohajoavuudelle ja kuiduille asetetut vaatimukset.

8 Kestävän kehityksen mukaisia ja taloudellisia ratkaisuja ROCKFON-ratkaisut auttavat arkkitehteja toteuttamaan näkemyksensä alakatosta, joka tehostaa henkilöstön tuottavuutta, tuottaa säästöjä kiinteistönomistajalle ja lisää hyvinvointia. Toimi paikallisesti ROCKFON toimii yhteistyökumppanina ohjelmassa, jonka avulla pyritään vähentämään pitkän aikavälin CO 2 -päästöjä brasilialaisessa, perheyrityksenä toimivassa keramiikkatehtaassa. Projektin tavoitteena on vähentää metsien hakkuita, parantaa paikallista ilmanlaatua ja vähentää CO 2 -päästöjä ( Lisäksi ROCKFON tukee Beneluxmaissa toimivia SOS-lapsikyliä. Hyvä akustiikka = parempi tuottavuus 70 % on sitä mieltä, että heidän tuottavuutensa kohentuisi, jos työskentelyympäristössä olisi vähemmän melua. Lähde: Arbejdsmiljøforskningen: Støj fra menneskelige aktiviteter -melututkimus. Lähde: Tanskan työterveyslaitos: Ihmisten toiminnan aiheuttama melu.

9 Sisäympäristön parantaminen Sisäympäristön laatu voi vaarantaa terveyden. ROCKFONalakatot voivat auttaa parantamaan henkilöstön tuottavuutta huomattavasti lisäämällä akustista mukavuutta. Tehty kestämään On tärkeää valita materiaalit, jotka kestävät kulutusta päivittäisessä käytössä ja kun tehdään muutoksia. ROCKFON-alakattolevyillä on 15 vuoden takuu. Ne kestävät käsittelyä ja kosteutta erinomaisesti. Ne pysyvät suorina eivätkä ala roikkua kosteuden vaikutuksesta, joten ne ovat ajan mittaan erittäin kustannustehokkaita. 15 VUODEN 15 VUODEN TAKUU 15 VUODEN 15 VUODEN 15 VUODEN Monien hyödyksi ROCKWOOL-säätiö on ROCKWOOL Internationalin suurin osakas. ROCKWOOL-säätiö perustettiin vuonna Se tukee tieteellisiä, humanistisia, taiteellisia ja yhteiskunnallisia hankkeita sekä auttaa suojelemaan luontoa ja kehittämään yhteisöjä. Lisätietoja on osoitteessa Pitkällä aikavälillä Organisaatiot kehittyvät. Siksi toimistoissa on käytettävä joustavia sisustusratkaisuja. ROCKFON-alakatot ovat erittäin muuntumiskykyisiä ja monipuolisia. Ne on suunniteltu säästämään aikaa ja vaivaa sekä vähentämään asentamisen ja kunnossapidon aikana muodostuvan jätteen määrää. Lisäksi niiden ansiosta päästään helposti käsiksi piiloon jääviin huoltokohteisiin. Kaikki tämä tekee huonetiloista helpommin muunneltavat. Parempi energiatehokkuus ROCKFON-tuotteet eristävät lämpöä tehokkaasti. Lisäksi niiden avulla voidaan säästää energiaa. Lisäksi ROCKFON-tuotteiden tehokkaasti valoa heijastavat pinnat auttavat säästämään energiaa valaistuksen avulla. Akustisten pintojen, melunvaimentimien ja seinävaimennuslevyjen avulla parannetaan termoaktiivisten rakenteiden energiatehokkuutta, sillä niiden ansiosta ilma liikkuu huoneessa vapaasti. Lisäksi niiden avulla varmistetaan akustinen mukavuus.

10 Sertifioituja rakennuksia Akustisen mukavuuden merkitys tiedostetaan yhä paremmin. Kestävän kehityksen mukaisiin rakennuksiin halutaan siksi akustisesti oikeat alakatot. Rakennussertifikaatit Jos haluat, että rakennus täyttää kestävän kehityksen vaatimukset paremmin tai haluat sille BREEAM- (UK), HQE- (FR), DGNB- (DE), LEED- (USA) tai muun sertifioinnin, ROCKFON-tuotteet auttavat saavuttamaan tämän tavoitteen. Enää ei riitä, että rakennukset ovat pelkästään ympäristöystävällisiä. Nykyään vaaditaan kokonaisvaltaista lähestymistapaa, joka suojelee ympäristöä ja varmistaa käyttäjien terveyden sekä investointien järkevyyden. Ominaispainoltaan alhaisilla ROCKFON-tuotteilla on vain vähäinen vaikutus ympäristöön suhteessa koko rakennuksen vaikutukseen. Lisäksi ROCKFON-tuotteet ovat monikäyttöisiä ja kestäviä akustisia ratkaisuja. Niiden avulla voidaan parantaa henkilöstön tuottavuutta ja rakennusten käyttäjien hyvinvointia, joten rakennus täyttää kestävän kehityksen vaatimukset paremmin. Tuotteiden sertifiointi Olemme koonneet ympäristövaikutuksiin keskittyviä tuoteselosteita (EPD, Environmental Product Declaration) yhteen ROCKFON-tuotteiden ympäristöprofiilin esittelemiseksi. Yhdessä muiden sertifikaattien ja tutkimustulosten kanssa ne vahvistavat akustiset ominaisuudet, alhaiset hiukkaspäästöt ja paloturvallisuuden. EPD-selosteet muodostavat vain pienen osan Rockfonin vaikutuksesta rakennusten tekemiseen kestävän kehityksen mukaisiksi. Kestävän kehityksen mukaisia rakennuksia Euroopassa Tuotannon tehostamista kestävän kehityksen mukaisesti Kun alumiinikalvon käyttäminen tietyissä ROCKFON-alakattolevyissä lopetettiin, vuoden aikana CO 2 - päästöjä vähennetään yli 100 tonnia. Sertifioitujen kestävän kehityksen mukaisten rakennusten määrän Euroopassa arvioidaan nelinkertaistuvan 687 miljoonaan neliömetriin vuoteen 2016 mennessä. BRE (Iso-Britannia) ROCKFON on teettänyt äskettäin tiukan BRE-elinkaarianalyysin. Sen tulokset vahvistavat, että testatuilla ROCKFONalakattojärjestelmillä on tähänastisista pienin Ecopointpistemäärä. FDES (Ranska) Ranskassa noin 90 % ROCKFON-tuotteista kuuluu French EPD Fiches de Déclaration Environnementale et Sanitaire -ohjelman piiriin (FDES).

11 Kierrätystä uudistamalla Loppusijoitustarve vähenee Loppusijoitustarpeen vähentämiseksi asentajat palauttavat yhä suuremman osan yli jääneistä materiaaleista ja peruskorjaus- tai purkukohteista irrotetuista ROCKFON-alakattolevyistä. ROCKFON kierrättää uudistamalla. Perinteisesti kierrätetyistä materiaaleista valmistettujen tuotteiden laatu voi olla huonompi kuin uusista materiaaleista valmistettujen tuotteiden. ROCKFON uudistaa kierrätystuotteet uusiksi kuiduiksi, joiden laatu on tarkalleen sama kuin neitseellisistä materiaaleista valmistettujen. Kahden lontoolaissairaalan uudistaminen Osana valtavaa Barts- ja The Royal London -sairaaloissa toteutettavaa kierrätysprojektia (yli m² alakattoja) ROCKFON on kierrättänyt kaikki ylijääneet materiaalit uudistamalla ne paikallisessa ROCKWOOL-tehtaassa. Talteenotto ja uudistaminen ROCKFON-tuotteita voidaan uudistaa kaikilla ROCKWOOL-tehtaiden briketöintilaitteilla. Uudistaminen tehdään mahdollisimman lähellä talteenottopaikkaa, jotta kuljettamisen tarve ja samalla CO 2 -päästöt vähenevät. ROCKWOOL on ottanut käyttöön palautusohjelmat tietyissä maissa. Uusia maita tulee mukaan jatkuvasti.

12 We believe our acoustic stone wool and metal solutions for ceilings and walls are a fast and simple way to create beautiful, comfortable and safe spaces. Easy to install and durable, they protect people from noise and the spread of fire. They are our way of making a constructive contribution towards a sustainable future. Create and Protect is what drives us. It means putting people first, sharing success and maintaining trust. It s our rock-solid promise to you. At ROCKFON, Create and Protect is what we do and it s inspired by you. 06/2016 Kaikki värikoodit perustuvat NCS - Natural Colour System järjestelmään. Tekijänoikeus ja käytössä lisenssillä NCS Colour AB, Tukholma Oikeus muutoksiin pidätetään ilman erillistä ilmoitusta. ROCKFON ei vastaa painovirheistä. ROCKFON (ROCKWOOL Finland) Pakkalankuja 6, PL78 FI Vantaa Finland Puh. (+358) Faksi (+358) info@rockfon.fi

ROCKFON System Contour Ac Baffle

ROCKFON System Contour Ac Baffle Asennusohje ROCKFON System Contour Ac Baffle YLEISTÄ Järjestelmän kuvaus: ROCKFON Contour on kehyksetön akustinen melunvaimennin, joka on valmistettu 50 mm:n kivivillalevystä. Molempien puolien pinnoitteet

Lisätiedot

Täyttää kaikki terveydenhuollossa asetettavat puhdistus- ja hygieniavaatimukset. Oikea valinta vilkkaasti liikennöidyille alueille

Täyttää kaikki terveydenhuollossa asetettavat puhdistus- ja hygieniavaatimukset. Oikea valinta vilkkaasti liikennöidyille alueille MEDICARE STANDARD MEDICARE STANDARD Täyttää kaikki terveydenhuollossa asetettavat puhdistus- ja hygieniavaatimukset. Oikea valinta vilkkaasti liikennöidyille alueille Ei toimi MRSA-bakteerien kasvualustana.

Lisätiedot

ROCKFON SYSTEM G DIRECT

ROCKFON SYSTEM G DIRECT Järjestelmän kuvaus: ROCKFON SYSTEM G DIRECT Suoraan asennettava järjestelmä Nopea ja tehokas asennusprosessi Oikea valinta mataliin huoneisiin Tyylikäs ja yhtenäinen ilme alakattoon G 300 mm ROCKFON SYSTEM

Lisätiedot

Asennusohje. ROCKFON System Contour

Asennusohje. ROCKFON System Contour Asennusohje ROCKFON System Contour Yleistietoja Järjestelmän kuvaus: ROCKFON System Contour on kehyksetön akustinen melunvaimennin, joka on valmistettu 50 mm:n kivivillalevystä. Sen kumpikin puoli on esteettisesti

Lisätiedot

Asennusohje. Rockfon Contour

Asennusohje. Rockfon Contour Asennusohje Rockfon Contour Yleistietoja Järjestelmän kuvaus: Rockfon Contour on kehyksetön akustinen melunvaimennin, joka on valmistettu 50 mm:n kivivillalevystä. Sen kumpikin puoli on esteettisesti miellyttävää

Lisätiedot

Saatavana useita mitta- ja reunamuotovaihtoehtoja. Tasainen mattapinta päästää värit oikeuksiinsa

Saatavana useita mitta- ja reunamuotovaihtoehtoja. Tasainen mattapinta päästää värit oikeuksiinsa ROCKFON COLOR-ALL ROCKFON COLOR-ALL 34 näyttävän värisävyn ja lisätilausvärien avulla luot innoittavat akustiset alakatot, jotka nostavat sisustusratkaisun uudelle tasolle Saatavana useita mitta- ja reunamuotovaihtoehtoja.

Lisätiedot

ROCKFON SYSTEM C DIRECT

ROCKFON SYSTEM C DIRECT Järjestelmän kuvaus ROCKFON SYSTEM C DIRECT Suoraan asennettava järjestelmä Mahdollisuus asentaa sidokseen Piiloon jäävä listajärjestelmä Voidaan asentaa pysty- tai vaakasuuntaisille tai vinoille pinnoille.

Lisätiedot

ROCKFON Hygienic Plus

ROCKFON Hygienic Plus ROCKFON Hygienic Plus ROCKFON Hygienic Plus Kulutusta kestävä ROCKFON Hygienic-valikoima kestää puhdistamista painepesurilla Se on kehitetty täyttämään terveydenhoidossa sekä elektroniikka- ja elintarviketeollisuudessa

Lisätiedot

ROCKFON MediCare Block

ROCKFON MediCare Block ROCKFON MediCare Block ROCKFON MediCare Block Kehitetty käytettäväksi hyvin riskialttiissa tiloissa, kuten leikkaussaleissa, akuuttipoliklinikoilla, pesutiloissa ja tehohoidossa Bakteriologinen luokitus

Lisätiedot

PRK / PRK purkua varten (mm) Paino. 600 x 600 x 15 2,2 50 / 100

PRK / PRK purkua varten (mm) Paino. 600 x 600 x 15 2,2 50 / 100 ROCKFON Color-all ROCKFON Color-all Valikoima koristeellisiä levyjä, joihin on saatavana 34 värivaihtoehtoa ja 6 innostavaa teemaa Saatavana useita mitta- ja reunamuotovaihtoehtoja Tasainen mattapinta

Lisätiedot

Värikkäät akustiset ratkaisut

Värikkäät akustiset ratkaisut Värikkäät akustiset ratkaisut Värikkäät akustiset ratkaisut ROCKFON tarjoaa 34 uutta ainutlaatuista värivaihtoehtoa akustisiin katto- ja seinäratkaisuihin. Rockfon Color-all on vertaansa vailla oleva inspiraation

Lisätiedot

Samson-seinävaimennuslevy. Akustiset iskunkestävät seinävaimennuslevyt täydentävät alakaton akustista vaimennusta.

Samson-seinävaimennuslevy. Akustiset iskunkestävät seinävaimennuslevyt täydentävät alakaton akustista vaimennusta. 202 Akustiset iskunkestävät seinävaimennuslevyt täydentävät alakaton akustista vaimennusta. 204 Akustiset iskunkestävät seinävaimennuslevyt täydentävät alakaton akustista vaimennusta. n pinnan kudoksen

Lisätiedot

Samson-seinävaimennuslevy. Akustiset iskunkestävät seinävaimennuslevyt täydentävät alakaton akustista vaimennusta.

Samson-seinävaimennuslevy. Akustiset iskunkestävät seinävaimennuslevyt täydentävät alakaton akustista vaimennusta. 202 Akustiset iskunkestävät seinävaimennuslevyt täydentävät alakaton akustista vaimennusta. 204 Akustiset iskunkestävät seinävaimennuslevyt täydentävät alakaton akustista vaimennusta. n pinnan kudoksen

Lisätiedot

MUODON JA FUNKTION FUUSIOSTA PALKITTU DESIGN ROCKFON FUSION

MUODON JA FUNKTION FUUSIOSTA PALKITTU DESIGN ROCKFON FUSION MUODON JA FUNKTION FUUSIOSTA PALKITTU DESIGN ROCKFON FUSION FUSE AESTHETIC AND FUNCTIONALITY MIDDELFART SPAREKASSE, MIDDELFART PALKITTU DESIGN JA UNIIKKI ILME ROCKFON Fusion on valkoinen, esteettiseen

Lisätiedot

ROCKFON-ALAKATTORATKAISUT PYSÄKÖINTIHALLEIHIN ROCKFON-alakatto on yksinkertainen ja tehokas ratkaisu uuteen pysäköintihalliin tai välipohjan

ROCKFON-ALAKATTORATKAISUT PYSÄKÖINTIHALLEIHIN ROCKFON-alakatto on yksinkertainen ja tehokas ratkaisu uuteen pysäköintihalliin tai välipohjan ROCKFON-ALAKATTORATKAISUT PYSÄKÖINTIHALLEIHIN ROCKFON-alakatto on yksinkertainen ja tehokas ratkaisu uuteen pysäköintihalliin tai välipohjan korjausurakkaan. PYSÄKÖINTIHALLEIHIN TARKOITETTU ROCKFON ALUZINK

Lisätiedot

ROCKFON SYSTEM T35 MONOLITHIC

ROCKFON SYSTEM T35 MONOLITHIC Järjestelmän kuvaus: ROCKFON SYSTEM T35 MONOLITHIC Yhtenäinen alakattojärjestelmä, parhaat akustiset ominaisuudet Klassinen valkoinen saumaton pinta Vakaa yksinkertainen listajärjestelmä Toteuttajina valtuutetut

Lisätiedot

ROCKFON VERTIQ ÄÄNTÄ VAIMENTAVIA SEINÄRATKAISUJA

ROCKFON VERTIQ ÄÄNTÄ VAIMENTAVIA SEINÄRATKAISUJA ROCKFON VERTIQ ÄÄNTÄ VAIMENTAVIA SEINÄRATKAISUJA Przezmark koulu, Puola ROCKFON VertiQ A Hat Malmö Live, Ruotsi ROCKFON VertiQ A Tippen päiväkoti, Tanska ROCKFON VertiQ Metal Mulernen lukio, Tanska ROCKFON

Lisätiedot

Krios db 35. Ilmatiivis Krios db 35 -taustaverhoilu ja kivivilla vähentävät melun kantautumista huoneesta toiseen.

Krios db 35. Ilmatiivis Krios db 35 -taustaverhoilu ja kivivilla vähentävät melun kantautumista huoneesta toiseen. Krios db-valikoima Krios db -valikoima pitää luottamukselliset asiat huoneen seinien sisäpuolella ja tuo tullessaan akustista mukavuutta. Krios db on tarkoitettu erilaisiin toimistotiloihin. Sen äänieristys

Lisätiedot

ROCKFON SYSTEM T15 A/E

ROCKFON SYSTEM T15 A/E Järjestelmän kuvaus ROCKFON SYSTEM T15 A/E Helppo- ja monikäyttöinen listajärjestelmä Helppo ja nopea asentaa Näkyvä listajärjestelmä Tyylikäs 15 mm:n listajärjestelmä E15 A15/A24 E15 KUVAUS ROCKFON System

Lisätiedot

ROCKFON SYSTEM T24 A/E

ROCKFON SYSTEM T24 A/E Järjestelmän kuvaus: ROCKFON SYSTEM T24 A/E Helppo- ja monikäyttöinen alakattojärjestelmä Helppo ja nopea asentaa Näkyvä listajärjestelmä Helppo yhdistää valaisimiin A24 E24 E24 ROCKFON SYSTEM T24 A/E

Lisätiedot

Rockfon Eclipse Alakattolevyjä

Rockfon Eclipse Alakattolevyjä Rockfon Eclipse Alakattolevyjä KUINKA AKUSTISET RATKAISUT YHDISTETÄÄN RAJATTOMAAN LUOVUUTEEN? Helposti, kiitos Rockfon Eclipse -alakattolevyjen. Niitä saa nyt kaikkina väri- ja muotovaihtoehtoina. Kaikki

Lisätiedot

Hygienic ja Hygienic Plus

Hygienic ja Hygienic Plus Kehitetty täyttämään tiukimmat terveydenhoito-, elektroniikkaja elintarvikealoilla asetettavat vaatimukset. Lujatekoinen Hygienic-valikoima kestää painepesurilla puhdistamisen. Hygienic Plus täyttää tiukat

Lisätiedot

ROCKFON SYSTEM T24 X. Järjestelmän kuvaus: Tyylikäs yhtenäinen ilme alakattoon. Matala asennuskorkeus, täysin irrotettavissa

ROCKFON SYSTEM T24 X. Järjestelmän kuvaus: Tyylikäs yhtenäinen ilme alakattoon. Matala asennuskorkeus, täysin irrotettavissa Järjestelmän kuvaus: ROCKFON SYSTEM T24 X Tyylikäs yhtenäinen ilme alakattoon Piiloon jäävä listajärjestelmä Matala asennuskorkeus, täysin irrotettavissa Helppo yhdistää valaisimiin X KUVAUS Rockfon System

Lisätiedot

Faksi (+358) Puh. (+358) Finland FI Espoo Piispanportti 10, PL 29 (ROCKWOOL Finland)

Faksi (+358) Puh. (+358) Finland FI Espoo Piispanportti 10, PL 29 (ROCKWOOL Finland) 09.2014 - Natural Colour System is property of and used on licence from NCS Colour AB, Stockholm 2010. Subject to alterations in range and product technology without prior notice. ROCKFON accepts no responsibility

Lisätiedot

ROCKFON ECLIPSE -ALAKATTOLEVYJÄ

ROCKFON ECLIPSE -ALAKATTOLEVYJÄ ROCKFON ECLIPSE -ALAKATTOLEVYJÄ KUINKA AKUSTISET RATKAISUT YHDISTETÄÄN RAJATTOMAAN LUOVUUTEEN? Helposti, kiitos ROCKFON Eclipse -alakattolevyjen. Niitä saa nyt kaikkina väri- ja muotovaihtoehtoina. Kaikki

Lisätiedot

ROCKFON SYSTEM ECLIPSE ISLAND

ROCKFON SYSTEM ECLIPSE ISLAND Järjestelmän kuvaus ROCKFON SYSTEM ECLIPSE ISLAND Kehyksetön saarekejärjestelmä SYSTE GRP A-REUNAMUOTO WAR YEARS IT LIM ED Helppo ja nopea asentaa. M NT Y Täydellinen ratkaisu tilan akustiikan parantamiseen.

Lisätiedot

Fusion-valikoima. Fusion Sonarin pinta on perinteisen tasainen. Fusion Sonar. Fusion Krios

Fusion-valikoima. Fusion Sonarin pinta on perinteisen tasainen. Fusion Sonar. Fusion Krios Fusion-valikoima Fusion Sonar Fusion Krios Fusion Sonarin pinta on perinteisen tasainen. Fusion Sonar Fusion Sonarin pinta on perinteisen tasainen. Listajärjestelmä koostuu kapeista anodisoiduista alumiiniprofiileista,

Lisätiedot

Rockfon System Contour Ac Baffle

Rockfon System Contour Ac Baffle Järjestelmän kuvaus Rockfon System Contour Ac Baffle Kehyksetön vaimennusjärjestelmä Ac-REUNAMUOTO GRP YEARS IT LIM ED Helppo ja nopea asennus SYSTE WAR M NT Y I hanteellinen ratkaisu huonetilaan, jossa

Lisätiedot

Nyt voit itse valita mieluisan värin! Rockfon Color-all

Nyt voit itse valita mieluisan värin! Rockfon Color-all Nyt voit itse valita mieluisan värin! Nyt voit itse valita mieluisan värin! Kun halutaan saada aikaan tietyn ilmapiirin, värien käyttäminen antaa suunnittelulle enemmän liikkumavaraa. Rockfon Color all

Lisätiedot

Tulisijojen testaaminen

Tulisijojen testaaminen Tulisijojen testaaminen Tulisijojen testaaminen Voimassa olevat tulisijojen standardit ovat SFS-EN 13240 (kamiinat), SFS-EN 13229 (takkasydämet), SFS-EN 15250 (varaavat uunit), SFS-EN 15821 (saunan kiukaat),

Lisätiedot

ROCKFON SYSTEM ULTRALINE E

ROCKFON SYSTEM ULTRALINE E Järjestelmän kuvaus ROCKFON SYSTEM ULTRALINE E Näkyvä listajärjestelmä Esteettinen SYSTE GRP E15S8-REUNAMUOTO WAR YEARS NT Y M onikäyttöiseen listajärjestelmään voi kiinnittää mainoksia ja turvallisuuskylttejä.

Lisätiedot

MUOTOILE MAAILMASI ROCKFON MONO ACOUSTIC MONO BY NAME, MULTIPLE BY NATURE

MUOTOILE MAAILMASI ROCKFON MONO ACOUSTIC MONO BY NAME, MULTIPLE BY NATURE MUOTOILE MAAILMASI ROCKFON MONO ACOUSTIC MONO BY NAME, MULTIPLE BY NATURE MONO BY NAME, MULTIPLE BY NATURE* *MONO NIMELTÄÄN, MONINAINEN LUONTEELTAAN Yhtenäinen arkkitehtuuri edellyttää pinnoilta eheyttä

Lisätiedot

Rockfon System G Direct

Rockfon System G Direct Part of the ROCKWOOL Group Järjestelmän kuvaus G-Reunamuoto -- Suoraan asennettava järjestelmä -- Nopea ja tehokas asennusprosessi -- Oikea valinta mataliin huoneisiin -- Tyylikäs ja yhtenäinen ilme alakattoon

Lisätiedot

Energiatehokkuus ja lämmitystavat. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi

Energiatehokkuus ja lämmitystavat. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi Energiatehokkuus ja lämmitystavat Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Sisältö Rakennusten energiankulutus nyt ja tulevaisuudessa Lämmitysmuotojen kustannuksia

Lisätiedot

ROCKFON BLANKA KUNPA VALKOINEN LOISTAISI AINA YHTÄ KIRKKAASTI

ROCKFON BLANKA KUNPA VALKOINEN LOISTAISI AINA YHTÄ KIRKKAASTI ROCKFON BLANKA KUNPA VALKOINEN LOISTAISI AINA YHTÄ KIRKKAASTI SE VOI NÄYTTÄÄ VALKOISELTA, MUTTA Puhtaanvalkoinen. Lumenvalkoinen. Kirkkaanvalkoinen. Luunvalkoinen. Valkoisen vivahteita on kymmeniä. Meistä

Lisätiedot

Jätteet kiertoon Miksi miettiä jätteitä?

Jätteet kiertoon Miksi miettiä jätteitä? Pohjois-Karjalan jätealan kehittämishanke KIERRÄTYKSESTÄ KASVUA Jätteet kiertoon Miksi miettiä jätteitä? Hanna Salmenperä, Suomen ympäristökeskus 29.1.2015 Kierrätyksestä kilpailuetua Jätteet kiertoon

Lisätiedot

INTEGROITU VALAISINRATKAISU X-reunamuodolla varustetut ROCKFONalakattolevyt

INTEGROITU VALAISINRATKAISU X-reunamuodolla varustetut ROCKFONalakattolevyt INTEGROITU VALAISINRATKAISU X-reunamuodolla varustetut ROCKFONalakattolevyt ja Fagerhult Notor REC LED Mukautettu ratkaisu Kun ROCKFONin tyylikäs X-reunamuoto yhdistetään Fagerhultin uppoasennettaviin

Lisätiedot

Yleiskatsaus MediCare-valikoimaan

Yleiskatsaus MediCare-valikoimaan MediCare -valikoima MediCare-valikoima koostuu neljästä vaihtoehdosta, jotka on kehitetty täyttämään terveydenhoitotiloille asetetut vaatimukset. MediCare-alakatot on helppo puhdistaa ja desinfioida. Niissä

Lisätiedot

Rockfon MediCare Tuotetiedot

Rockfon MediCare Tuotetiedot Part of the ROCKWOOL Group Rockfon MediCare Tuotetiedot Tiivistysteippi Toimitamme alumiinikalvoon perustuvaa tiivistysteippiä määrämittaisiksi leikattujen alakattolevyjen tiivistämiseen. Se tarttuu mainiosti.

Lisätiedot

Tiivistysteippi. 2. Mittaa reuna + 10mm. Poista taustapaperi. 1. Leikkaa. 3. Jätä etuosaan 5 mm varaa. 5. Käännä levyn takaosa ylöspäin. 4.

Tiivistysteippi. 2. Mittaa reuna + 10mm. Poista taustapaperi. 1. Leikkaa. 3. Jätä etuosaan 5 mm varaa. 5. Käännä levyn takaosa ylöspäin. 4. Rockfon MediCare Tiivistysteippi Toimitamme alumiinikalvoon perustuvaa tiivistysteippiä määrämittaisiksi leikattujen alakattolevyjen tiivistämiseen. Se tarttuu mainiosti. Se estää kuitujen ja pölyn irtoamisen.

Lisätiedot

Hyvinvoinnin edistäminen

Hyvinvoinnin edistäminen Hyvinvoinnin edistäminen keskeinen kestävyystavoite HVYINVOIPA-hankeen loppuseminaari 7.2.2014 Helsinki Helmi Risku-Norja, MTT Taloustutkimus NELJÄ YDINVIESTIÄ 1. Väestön hyvinvoinnin edistäminen on kestävyystavoitteiden

Lisätiedot

Kappale 2. Ympäristöä säästävä teknologia, Putkenpäätekniikat ja Parhaat Käyttökelpoiset Tekniikat (BAT)

Kappale 2. Ympäristöä säästävä teknologia, Putkenpäätekniikat ja Parhaat Käyttökelpoiset Tekniikat (BAT) Kappale 2 Ympäristöä säästävä teknologia, Putkenpäätekniikat ja Parhaat Käyttökelpoiset Tekniikat (BAT) Ympäristöä säästävä teknologia Ympäristöä säästävä teknologia tarkoittaa: Kaikkia paikan päällä tehtäviä

Lisätiedot

Biopolttoaineet ovat biomassoista saatavia polttoaineita Biomassat ovat fotosynteesin kautta syntyneitä eloperäisiä kasvismassoja

Biopolttoaineet ovat biomassoista saatavia polttoaineita Biomassat ovat fotosynteesin kautta syntyneitä eloperäisiä kasvismassoja Biopolttoaineet ovat biomassoista saatavia polttoaineita Biomassat ovat fotosynteesin kautta syntyneitä eloperäisiä kasvismassoja 1 Miksi kotimaista metsäenergiaa? Metsäenergian käyttöä puoltavat mittavat

Lisätiedot

ROCKFON MediCare Block

ROCKFON MediCare Block ROCKFON MediCare Block ROCKFON MediCare Block Kehitetty käytettäväksi hyvin riskialttiissa ja paineistetuissa terveydenhuollon ympäristöissä, joilta vaaditaan hyvää puhdistettavuutta, kuten akuuttipoliklinikoilla,

Lisätiedot

SYYSKOKOUS JA KAASUPÄIVÄ 18.11.2014. Timo Toikka 0400-556230 05 460 10 600 timo.toikka@haminanenergia.fi www.haminanenergia.fi

SYYSKOKOUS JA KAASUPÄIVÄ 18.11.2014. Timo Toikka 0400-556230 05 460 10 600 timo.toikka@haminanenergia.fi www.haminanenergia.fi SYYSKOKOUS JA KAASUPÄIVÄ 18.11.2014 Timo Toikka 0400-556230 05 460 10 600 timo.toikka@haminanenergia.fi www.haminanenergia.fi Kaasun tilanne on mielenkiintoinen Poliittinen tilanne on noussut keskiöön

Lisätiedot

Saako sähköllä lämmittää?

Saako sähköllä lämmittää? Saako sähköllä lämmittää? Pirkko Harsia Yliopettaja, TkL Mitä tarkastellaan? Päästöt? Hinta? Energiatehokkuus? Tarpeet? Kulutus? Energian siirto? Lämmitysjärjestelmä? Mikä on hyväksyttävää sähkön käyttöä?

Lisätiedot

Onko bioenergian käyttö aina kestävää kehitystä? Juhani Ruuskanen Itä-Suomen yliopisto Ympäristötieteen laitos

Onko bioenergian käyttö aina kestävää kehitystä? Juhani Ruuskanen Itä-Suomen yliopisto Ympäristötieteen laitos Onko bioenergian käyttö aina kestävää kehitystä? Juhani Ruuskanen Itä-Suomen yliopisto Ympäristötieteen laitos MITÄ ON KESTÄVÄ KEHITYS? Vakiintuneen määritelmän mukaan kestävä kehitys on kehitystä, joka

Lisätiedot

Ekotehokkuus: Toimitilojen käyttö ja ylläpito. Anna Aaltonen Kiinteistö- ja rakentamistalkoot 27.1.2011

Ekotehokkuus: Toimitilojen käyttö ja ylläpito. Anna Aaltonen Kiinteistö- ja rakentamistalkoot 27.1.2011 Ekotehokkuus: Toimitilojen käyttö ja ylläpito Anna Aaltonen Kiinteistö- ja rakentamistalkoot 27.1.2011 Sisältö Ympäristöasioiden hallinta yrityksissä Toimitilojen vaikutus ympäristöön Kiinteistön ympäristösertifioinnit

Lisätiedot

Ecophon Focus A. Järjestelmän tiedot. Mitat, mm. XL 2000x600. XL 1800x600. XL 2400x600 T15 T24 Paksuus (t) Asennuskuva. 1200x600 1200x1200 1600x600

Ecophon Focus A. Järjestelmän tiedot. Mitat, mm. XL 2000x600. XL 1800x600. XL 2400x600 T15 T24 Paksuus (t) Asennuskuva. 1200x600 1200x1200 1600x600 Ecophon Focus A Käyttökohteisiin, joissa vaaditaan akustisten ja esteettisten perusvaatimusten täyttymistä. Ecophon Focus A -järjestelmässä on näkyvät listat ja kaikki levyt voidaan avata. Järjestelmä

Lisätiedot

FIKSUT KATOT OVAT VIILEITÄ

FIKSUT KATOT OVAT VIILEITÄ FIKSUT KATOT OVAT VIILEITÄ ClimateCooler on viileä kattomaali, jonka ominaisuudet auttavat pintaa heijastamaan jopa 80 % auringon säteistä. NOPEAT HYÖDYT, PITKÄAIKAISET RATKAISUT Ympäristölainsäädäntö

Lisätiedot

Ecophon Advantage E. varmistamiseksi. Connect listajärjestelmä valmistetaan galvanoidusta teräksestä.

Ecophon Advantage E. varmistamiseksi. Connect listajärjestelmä valmistetaan galvanoidusta teräksestä. Ecophon Advantage E Kohteisiin, joissa sisäkatolta vaaditaan helppoa asennettavuutta, ja joissa akustiset vaatimukset pitää täyttää. Ecophon Advantage E -järjestelmässä on upotettu näkyvä listajärjestelmä,

Lisätiedot

Kestävä kehitys megatrendien maailmassa

Kestävä kehitys megatrendien maailmassa Kestävä kehitys megatrendien maailmassa Alue-ennakoinnin seminaari Tampereella 11.3.2016 Eeva Hellström Miten megatrendit haastavat käsityksemme kestävän kehityksen haasteista ja ratkaisuista? Kestävyyskriisi

Lisätiedot

Ecophon Advantage E. varmistamiseksi. Connect listajärjestelmä valmistetaan galvanoidusta teräksestä.

Ecophon Advantage E. varmistamiseksi. Connect listajärjestelmä valmistetaan galvanoidusta teräksestä. Ecophon Advantage E Kohteisiin, joissa sisäkatolta vaaditaan helppoa asennettavuutta, ja joissa akustiset vaatimukset pitää täyttää. Ecophon Advantage E -järjestelmässä on upotettu näkyvä listajärjestelmä,

Lisätiedot

Let s make schools better

Let s make schools better LUODAAN PAREMMAT EDELLYTYKSET OPPIMISELLE Let s make schools better Luokkahuone Paljon lapsia, voimakas melu, huono ääni. Käytävät/yhteiset alueet/oleskelutilat Monikäyttöiset tilat, joissa on vilkas liikenne

Lisätiedot

AKEn ympäristöjärjestelmä

AKEn ympäristöjärjestelmä AKEn ympäristöjärjestelmä Suunnitelmallista ja tavoitteellista ympärist ristötyötä edistämäss ssä 30.9.2009 1 Historiaa LVMn hallinnonalan ensimmäinen ympäristöohjelma tehtiin vuonna 1994 (L53/94) Seuraava

Lisätiedot

OHJE YRITYSVAIKUTUSTEN ARVIOINNISTA

OHJE YRITYSVAIKUTUSTEN ARVIOINNISTA 10.3.2015 HL / 11.3.2015 AV / 20.3.2015 AT Khall liite 3 Kh 7.4.2015 OHJE YRITYSVAIKUTUSTEN ARVIOINNISTA Suomussalmen kunnan päätöksenteossa otetaan käyttöön yritysvaikutusten arviointi. Ohjeet yritysvaikutusten

Lisätiedot

Teollisuus- ja palvelutuotannon kasvu edellyttää kohtuuhintaista energiaa ja erityisesti sähköä

Teollisuus- ja palvelutuotannon kasvu edellyttää kohtuuhintaista energiaa ja erityisesti sähköä Teollisuus- ja palvelutuotannon kasvu edellyttää kohtuuhintaista energiaa ja erityisesti sähköä Jos energian saanti on epävarmaa tai sen hintakehityksestä ei ole varmuutta, kiinnostus investoida Suomeen

Lisätiedot

Pientuotannon edistyminen. Energiaviraston uusiutuvan energian ajankohtaispäivä 26.1.2016 Milja Aarni, Motiva oy

Pientuotannon edistyminen. Energiaviraston uusiutuvan energian ajankohtaispäivä 26.1.2016 Milja Aarni, Motiva oy Pientuotannon edistyminen Energiaviraston uusiutuvan energian ajankohtaispäivä 26.1.2016 Milja Aarni, Motiva oy Verkkoon kytketyn sähkön pientuotannon määrä 2015 Energiaviraston kyselyyn vastannut 72 verkkoyhtiötä.

Lisätiedot

joutsenmerkityt takat

joutsenmerkityt takat joutsenmerkityt takat tulevaisuus luodaan nyt Pohjoismaisen Joutsen-ympäristömerkin tavoitteena on auttaa kuluttajaa valitsemaan vähiten ympäristöä kuormittava tuote. Palvelulle tai tuotteelle myönnettävän

Lisätiedot

Ecophon Master Rigid. paras ratkaisu luokkahuoneeseen

Ecophon Master Rigid. paras ratkaisu luokkahuoneeseen Ecophon Master Rigid paras ratkaisu luokkahuoneeseen Optimoi huoneakustiikka luokkahuoneissa Optimoi huoneakustiikka luokkahuoneissa Ecophonilla on monen vuoden kokemus kouluakustiikan tutkimisesta oikeassa

Lisätiedot

Kaupunkisuunnittelun seminaari II Oulu Kestävä kaupunki 25.9.2008

Kaupunkisuunnittelun seminaari II Oulu Kestävä kaupunki 25.9.2008 Heikki Aronpää Kaupunkisuunnittelun seminaari II Oulu Kestävä kaupunki 25.9.2008 1 Meillä on ongelma 2 Mitä on tapahtumassa? Ilmaston lämpeneminen kiihtyy Lämpötila kohonnut 100 vuoden aikana 0,74 astetta

Lisätiedot

Jyväskylän energiatase 2014

Jyväskylän energiatase 2014 Jyväskylän energiatase 2014 Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi www.facebook.com/energiatoimisto 11.2.2016 Sisältö Jyväskylän energiatase 2014 Energialähteet ja energiankäyttö Uusiutuva energia Sähkönkulutus

Lisätiedot

Rockfon System A, B Adhesive

Rockfon System A, B Adhesive Järjestelmän kuvaus Rockfon System A, B Adhesive Alakattojärjestelmä erityiskohteisiin Rajoitettu asennuskorkeus A-REUNAMUOTO As-REUNAMUOTO N opea asentaa YEARS NT Y GRP WAR RA K iinnitetään vaakasuoriin

Lisätiedot

Ecophon Advantage A 20 mm

Ecophon Advantage A 20 mm Ecophon Advantage A 20 Kohteisiin, joissa sisäkatolta vaaditaan helppoa asennettavuutta ja avattavuutta, ja joissa akustiset perusvaatimukset pitää täyttää. Ecophon Advantage A -järjestelmässä on näkyvät

Lisätiedot

Ecophon Focus A. Järjestelmän tiedot. Mitat, mm 600x x x1200. XL 1800x600. XL 2000x600

Ecophon Focus A. Järjestelmän tiedot. Mitat, mm 600x x x1200. XL 1800x600. XL 2000x600 Ecophon Focus A Käyttökohteisiin, joissa vaaditaan akustisten ja esteettisten perusvaatimusten täyttymistä. Ecophon Focus A -järjestelmässä on näkyvät listat ja kaikki levyt voidaan avata. Järjestelmä

Lisätiedot

Kuntien sote-menot 2012. 20,6 miljardia

Kuntien sote-menot 2012. 20,6 miljardia 1 Palveluseteli Kuntien sote-menot 2012 Kuntien sote-hankinnat yksityisiltä 2,38 mrd. eli 11,7 % 46 % kuntien menoista 20,6 miljardia Palveluseteli 0,08 mrd. eli noin 80 miljoonaa Julkisen sektorin oma

Lisätiedot

Ecophon Advantage A. -tuotteet saa reunakäsiteltynä.

Ecophon Advantage A. -tuotteet saa reunakäsiteltynä. Ecophon Advantage A Kohteisiin, joissa sisäkatolta vaaditaan helppoa asennettavuutta ja avattavuutta, ja joissa akustiset perusvaatimukset pitää täyttää. Ecophon Advantage A -järjestelmässä on näkyvät

Lisätiedot

Tulisijan käyttäjän vaikutus päästöihin ja katsaus kehitteillä oleviin ratkaisuihin

Tulisijan käyttäjän vaikutus päästöihin ja katsaus kehitteillä oleviin ratkaisuihin Tulisijan käyttäjän vaikutus päästöihin ja katsaus kehitteillä oleviin ratkaisuihin Niko Karvosenoja Suomen ympäristökeskus (SYKE), Ilmansaasteet ja ilmastonmuutoksen hillintä Ilmastopaneelin mediatilaisuus,

Lisätiedot

Ecophon Hygiene Foodtec Baffle

Ecophon Hygiene Foodtec Baffle Ecophon Hygiene Foodtec Baffle Ecophon Hygiene Foodtec Baffle C3 on avoin riippupaneelijärjestelmä kohteisiin, joissa mahdollisesti tapahtuu sisäkatto- ja seinäpintojen likaantumista ja säännöllinen pesu

Lisätiedot

Aurinkosähkö ympäristön kannalta. Raasepori 2.5.2016 Pasi Tainio Suomen ympäristökeskus (SYKE)

Aurinkosähkö ympäristön kannalta. Raasepori 2.5.2016 Pasi Tainio Suomen ympäristökeskus (SYKE) Aurinkosähkö ympäristön kannalta Raasepori 2.5.2016 Pasi Tainio Suomen ympäristökeskus (SYKE) HINKU (Hiilineutraalit kunnat) -hanke HINKU-kuntien tavoitteena 80 prosentin päästövähennys vuoteen 2030 mennessä

Lisätiedot

Strategia, johtaminen ja KA. Virpi Einola-Pekkinen 29.4.2015

Strategia, johtaminen ja KA. Virpi Einola-Pekkinen 29.4.2015 Strategia, johtaminen ja KA 29.4.2015 Valtiovarainministeriö Talouden ja hyvinvoinnin vakaan perustan rakentaja VM vastaa vakaan ja kestävän kasvun edellytyksiä vahvistavasta talouspolitiikasta valtiontalouden

Lisätiedot

Energiaviisas Jyväskylä -toimintasuunnitelma. Keski-Suomen Energiapäivä 17.2.2016

Energiaviisas Jyväskylä -toimintasuunnitelma. Keski-Suomen Energiapäivä 17.2.2016 Energiaviisas Jyväskylä -toimintasuunnitelma Keski-Suomen Energiapäivä 17.2.2016 PLEEC -hanke PLEEC Planning for energy efficient cities Rahoitus EU:n tutkimuksen 7. puiteohjelma Kumppanit 18 partneria

Lisätiedot

Luonto on tärkeintä mitä ihmisellä on! ja varsinkin vesi!!

Luonto on tärkeintä mitä ihmisellä on! ja varsinkin vesi!! Luonto on tärkeintä mitä ihmisellä on! ja varsinkin vesi!! Luonto on meidän kotimme! Teksti ja kuvat: Janne Gröning Kaikki aineellinen, mitä ihminen tarvitsee jokapäiväisessä elämässään, tulee luonnosta,

Lisätiedot

Ajankohtaista koulutuspolitiikassa. Johtaja Mika Tammilehto Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue 9.12.

Ajankohtaista koulutuspolitiikassa. Johtaja Mika Tammilehto Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue 9.12. Ajankohtaista koulutuspolitiikassa Johtaja Mika Tammilehto Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue 9.12.2013 Hallituksen rakennepoliittinen ohjelma Suomen kokonaistuotanto jää tänä

Lisätiedot

ILMASTO- JA ENERGIAOHJELMA 2020

ILMASTO- JA ENERGIAOHJELMA 2020 POHJOIS-KARJALAN ILMASTO- JA ENERGIAOHJELMA 2020 Paikallisesti Uusiutuvasti Vietävän tehokkaasti Miksi lähdettiin ohjelmaa tekemään? Pitkän aikavälin ilmasto- ja energiastrategia (2008): Valtioneuvosto

Lisätiedot

Toimialan ja yritysten uudistuminen

Toimialan ja yritysten uudistuminen Toimialan ja yritysten uudistuminen - mahdollisuuksia ja karikoita Jari Kuusisto MIT Sloan School of Management University of Vaasa 1 Jari Kuusisto University of Vaasa Esityksen rakenne Metsäsektorin lähtötilanne

Lisätiedot

Energia-ja ekotehokas asuminen, oikeus hyvään asumiseen

Energia-ja ekotehokas asuminen, oikeus hyvään asumiseen Energia-ja ekotehokas asuminen, oikeus hyvään asumiseen Markku Elg, Green Building Advisor Kestävän kehityksen mukainen Suunniteltu, rakennettu, kunnostettu Toimii tai käyttää ekologisesti resursseja tehokkaasti

Lisätiedot

RTK-Palvelu Oy on Suomen johtavia kiinteistöpalvelualan yrityksiä.

RTK-Palvelu Oy on Suomen johtavia kiinteistöpalvelualan yrityksiä. KIITOS RTK-Palvelu Oy on Suomen johtavia kiinteistöpalvelualan yrityksiä. Konsernimme liikevaihto on n. 114 milj. euroa ja palveluksessamme työskentelee maanlaajuisesti yli 3500 alamme ammattilaista. Olemme

Lisätiedot

Onnistunut liikkumissuunnitelma - ohjeet liikkumissuunnitelman tekemiseen

Onnistunut liikkumissuunnitelma - ohjeet liikkumissuunnitelman tekemiseen Onnistunut liikkumissuunnitelma - ohjeet liikkumissuunnitelman tekemiseen Mikä on liikkumissuunnitelma ja miksi se kannattaa tehdä? Liikkumissuunnitelma antaa konkreettisen suunnan Liikkumissuunnitelma

Lisätiedot

Korjausrakentamisen energiatehokkuusmääräykset mikä muuttuu? Jyrki Kauppinen 31.01.2012

Korjausrakentamisen energiatehokkuusmääräykset mikä muuttuu? Jyrki Kauppinen 31.01.2012 Korjausrakentamisen energiatehokkuusmääräykset mikä muuttuu? Jyrki Kauppinen 31.01.2012 Energiatehokkuuden parantaminen Hallitusohjelmaan on kirjattu selkeitä tavoitteita rakennusten energiatehokkuuden

Lisätiedot

AJATUKSIA TOIMINTAMALLIN TAUSTALLA:

AJATUKSIA TOIMINTAMALLIN TAUSTALLA: AJATUKSIA TOIMINTAMALLIN TAUSTALLA: - Lähtökohtana sustainable employment : Kuinka viedä työ sinne missä ihmiset ovat sen sijaan että ihmiset muuttavat kaupunkeihin? - Työllistyminen ja koulutus osana

Lisätiedot

Apurahojen verotus. Fulbright Center 17.5.2016

Apurahojen verotus. Fulbright Center 17.5.2016 Apurahojen verotus Fulbright Center 17.5.2016 Apurahojen verotus - yleistä Seuraavat apurahat ovat tuloverolain mukaan verovapaita: Valtiolta, kunnalta, muulta julkisyhteisöltä tai Pohjoismaiden neuvostolta

Lisätiedot

Hiljainen,turvallinen ja energiatehokas. Luonnollinen valinta ROCKWOOL-kivivilla

Hiljainen,turvallinen ja energiatehokas. Luonnollinen valinta ROCKWOOL-kivivilla Hiljainen,turvallinen ja energiatehokas Luonnollinen valinta ROCKWOOL-kivivilla Helposti päivittäin Kivivilla on helposti käsiteltävää, mikä tekee asennuksesta helppoa ja tehokasta. Kivivillan rakenne

Lisätiedot

Hiven FERM-IT. Säilörehulle, jonka kuiva-aine on 20 34 % HIVEN OY. Oikein korjatulla ja säilötyllä kostealla säilörehulla on runsaasti etuja:

Hiven FERM-IT. Säilörehulle, jonka kuiva-aine on 20 34 % HIVEN OY. Oikein korjatulla ja säilötyllä kostealla säilörehulla on runsaasti etuja: Hiven FERM-IT Säilörehulle, jonka kuiva-aine on 20 34 % Oikein korjatulla ja säilötyllä kostealla säilörehulla on runsaasti etuja: pienet ravintoainetappiot hyvä sulavuus suuri tonnisato/ha Kostean rehun

Lisätiedot

Ekoteollisuuspuistot Suomessa ja maailmalla. Laura Saikku Etelä-Savon Maakuntaliitto

Ekoteollisuuspuistot Suomessa ja maailmalla. Laura Saikku Etelä-Savon Maakuntaliitto Ekoteollisuuspuistot Suomessa ja maailmalla Laura Saikku Etelä-Savon Maakuntaliitto Esityksen sisältö Teollinen ekologia Ekoteollisuuspuiston käsite Ekoteollisuuspuiston syntyminen Ekoteollisuuspuistojen

Lisätiedot

Lähes nollaenergiarakentamisen säädösten valmistelusta

Lähes nollaenergiarakentamisen säädösten valmistelusta Lähes nollaenergiarakentamisen säädösten valmistelusta Kestävää kaupunkirakentamista Espoo 22.10.2014 Pekka Kalliomäki Rakennusneuvos EU:n 2020 tavoitteet ja rakennukset Rakennusten energiatehokkuusdirektiivi

Lisätiedot

Suomesta ravinteiden kierrätyksen mallimaa

Suomesta ravinteiden kierrätyksen mallimaa Suomesta ravinteiden kierrätyksen mallimaa Suomesta ravinteiden kierrätyksen mallimaa Vesiensuojelupäivät 7.-8.9.2011 Tarja Haaranen, YM Pro Saaristomeri ohjelmakokous 2012 Tarja Haaranen, YM Riku Lumiaro

Lisätiedot

Ecophon Hygiene Advance Baffle

Ecophon Hygiene Advance Baffle Ecophon Hygiene Advance Baffle Ecophon Hygiene Advance Baffle C3 on avoin riippupaneelijärjestelmä kohteisiin, joissa tapahtuu sisäkattoja seinäpintojen voimakasta likaantumista ja päivittäinen pesu on

Lisätiedot

Turvallisuus ja turvallisuudenhallintajärjestelmä

Turvallisuus ja turvallisuudenhallintajärjestelmä Turvallisuus ja turvallisuudenhallintajärjestelmä (SMS Safety Management System) Aila Järveläinen 21.1.2016 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Esityksessä käydään lävitse Turvallisuuden merkitys

Lisätiedot

Maailman hiilidioksidipäästöt fossiilisista polttoaineista ja ennuste vuoteen 2020 (miljardia tonnia hiiltä)

Maailman hiilidioksidipäästöt fossiilisista polttoaineista ja ennuste vuoteen 2020 (miljardia tonnia hiiltä) Maailman hiilidioksidipäästöt fossiilisista polttoaineista ja ennuste vuoteen 22 (miljardia tonnia hiiltä) 1 8 6 4 2 19 191 192 193 194 195 196 197 198 199 2 21 22 Yhteensä Teollisuusmaat Kehitysmaat Muut

Lisätiedot

IDOFORM CLASSIC. - Maitohappobakteereja sisältävä ravintolisätuotesarja koko perheelle. PLUS Fire Spesielt Utvalgte Melkesyrestammer

IDOFORM CLASSIC. - Maitohappobakteereja sisältävä ravintolisätuotesarja koko perheelle. PLUS Fire Spesielt Utvalgte Melkesyrestammer IDOFORM - Maitohappobakteereja sisältävä ravintolisätuotesarja koko perheelle CLASSIC PLUS Fire Spesielt Utvalgte Melkesyrestammer KAPSLER 50 MAITOHAPPOBAKTEERI ASIANTUNTIJA IDOFORM Maitohappobakteeriasiantuntija

Lisätiedot

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin esitys. Sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatio- ja rahoitusmalliksi

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin esitys. Sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatio- ja rahoitusmalliksi Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin esitys Sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatio- ja rahoitusmalliksi Miksi Paras-hanke ei riitä? - sosiaalitoimen, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon

Lisätiedot

EU:N 2030 ILMASTO- JA ENERGIAPOLITIIKAN LINJAUSTEN TOTEUTUSVAIHTOEHDOT JA NIIDEN VAIKUTUKSET SUOMESSA

EU:N 2030 ILMASTO- JA ENERGIAPOLITIIKAN LINJAUSTEN TOTEUTUSVAIHTOEHDOT JA NIIDEN VAIKUTUKSET SUOMESSA EU:N 23 ILMASTO- JA ENERGIAPOLITIIKAN LINJAUSTEN TOTEUTUSVAIHTOEHDOT JA NIIDEN VAIKUTUKSET SUOMESSA TEM, Energia- ja ilmastostrategian valmisteluun liittyvä asiantuntijatilaisuus 27.1.216 ENSIMMÄISEN VAIHEEN

Lisätiedot

LATTIALÄMMITYS UPONOR CONTROL SYSTEM. Uponor Control System Energiaa säästävä lämmönsäätö - Lisää mukavuutta vähemmällä energiankulutuksella

LATTIALÄMMITYS UPONOR CONTROL SYSTEM. Uponor Control System Energiaa säästävä lämmönsäätö - Lisää mukavuutta vähemmällä energiankulutuksella LATTIALÄMMITYS UPONOR CONTROL SYSTEM Uponor Control System Energiaa säästävä lämmönsäätö - Lisää mukavuutta vähemmällä energiankulutuksella 10 2009 5005 Kun uusin tekniikka ja optimaalinen lämmitysjärjestelmä

Lisätiedot

Joensuun seudun hankintatoimen strategia

Joensuun seudun hankintatoimen strategia Joensuun seudun hankintatoimen strategia Page 1 Visio Vuonna 2015 Joensuun seudun hankintatoimi on edistyksellisten ja kilpailukykyisten hankintapalveluiden tarjoaja ja aluekehityksellisesti merkittävä

Lisätiedot

Suomalaiset Pohjoismaiden köyhimpiä

Suomalaiset Pohjoismaiden köyhimpiä TNS SIFOn Nordnetille tekemä säästämistutkimus, 29. marraskuuta 2010 Suomalaiset Pohjoismaiden köyhimpiä TNS SIFOn tekemän tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat köyhempiä kuin muut pohjoismaalaiset. Arviolta

Lisätiedot

Metsänomistajien tietotarpeet ilmastonmuutokseen liittyen 26.1.2012

Metsänomistajien tietotarpeet ilmastonmuutokseen liittyen 26.1.2012 Metsänomistajien tietotarpeet ilmastonmuutokseen liittyen Tutkimuspäällikkö Erno Järvinen Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK r.y. Katsauksen sisältö: 1. Tausta 2. Nykytila 3. Keinot 4. Tietotarpeet

Lisätiedot

Toimivaa ja turvallista mustalla designilla. CONLIT - ilmanvaihtokanavien paloeristys

Toimivaa ja turvallista mustalla designilla. CONLIT - ilmanvaihtokanavien paloeristys Toimivaa ja turvallista mustalla designilla CONLIT - ilmanvaihtokanavien paloeristys Turvallisuus jokapäiväisessä elämässä Käytämme suurimman osan ajastamme sisätiloissa joko kotona, työpaikalla, koulussa,

Lisätiedot

Voiko kohtaamista johtaa?- myönteisen vuorovaikutuksen luominen hoivakontakteissa. Mainio Vire Oy Laura Saarinen

Voiko kohtaamista johtaa?- myönteisen vuorovaikutuksen luominen hoivakontakteissa. Mainio Vire Oy Laura Saarinen Voiko kohtaamista johtaa?- myönteisen vuorovaikutuksen luominen hoivakontakteissa Mainio Vire Oy Laura Saarinen Yrityksen arvopohja luo jo suunnan kohtaamiselle Yrityksemme arvot on luotu yhdessä henkilökuntamme

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 13.4.2016 A8-0131/21. Tarkistus. Marco Valli, Marco Zanni EFDD-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 13.4.2016 A8-0131/21. Tarkistus. Marco Valli, Marco Zanni EFDD-ryhmän puolesta 13.4.2016 A8-0131/21 21 46 kohta 46. suhtautuu varautuneesti ehdotukseen kuljettajapalvelun siirtämisestä tuotettavaksi parlamentin sisällä ja ulkopuolisen palveluntarjoajan korvaamisesta parlamentin sopimussuhteisilla

Lisätiedot