1. TAULUKKOPALKKOJEN KOROTUKSET TYÖNTEKIJÄSOPIMUKSISSA LOPPU- JA ALKUVUODEN TYÖAIKAJÄRJESTELYT JA PALKANMAKSU

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1. TAULUKKOPALKKOJEN KOROTUKSET TYÖNTEKIJÄSOPIMUKSISSA 1.12.2014 2. LOPPU- JA ALKUVUODEN TYÖAIKAJÄRJESTELYT JA PALKANMAKSU"

Transkriptio

1 sivu 1 Mikko Hanni 1. Taulukkopalkkojen korotukset Loppuvuoden työaikajärjestelyt ja palkanmaksu 3. Huoltokorjaamoiden palvelusvuosilisä 4. Vuosilomien ja vuosityöajanlyhennyspäivien antamisesta 1. TAULUKKOPALKKOJEN KOROTUKSET TYÖNTEKIJÄSOPIMUKSISSA Kuorma-autoalan, linja-autohenkilökunnan, huoltokorjaamoiden, säiliöautoalan, terminaalitoimintaa sekä linja-autoasemia koskevien työehtosopimusten soveltamisaloilla toteutetaan voimassa olevien työehtosopimusten mukaisesti 0,15 %:n suuruinen taulukkopalkkojen korotus. Uudet palkkataulukot löytyvät kustakin työehtosopimuksesta ja niitä noudatetaan tai lähinnä sitä alkavan palkanmaksukauden alusta lukien. Taulukkopalkkojen korotus merkitsee sitä, että mikäli työntekijän nykyinen henkilökohtainen palkka täyttää uuden taulukkopalkan, ei palkankorotusta tarvitse suorittaa. Todettakoon, että taulukkopalkkojen nousu vaikuttaa myös niihin erillisiin lisiin, jotka määräytyvät prosenttina taulukkopalkasta. 2. LOPPU- JA ALKUVUODEN TYÖAIKAJÄRJESTELYT JA PALKANMAKSU 1. Kuorma-autoalan työehtosopimus Kuorma-autoalan työehtosopimuksen mukainen säännöllinen työaika on kaikissa kaksiviikkojaksoissa 80 tuntia. Siten myös itsenäisyyspäivän, joulunpyhien, uudenvuodenpäivän ja loppiaisen sisältävien kaksiviikkojaksojen säännöllinen työaika on täysiaikaisella kuljettajalla 80 tuntia. Mikäli arkipyhäpäivänä eli itsenäisyyspäivänä 6.12, joulupäivänä 25.12, tapaninpäivänä 26.12, uudenvuodenpäivänä 1.1. tai loppiaisena 6.1. tehdään työtä, tehdystä työstä on maksettavana normaalina sunnuntaina tehdyn työn lailla sunnuntaityölisää (100 % keskituntiansiosta laskien). Mikäli työntekijällä ei arkipyhistä johtuen voida teettää jaksossa täyttä 80 työtuntia edes muita työpäiviä pidentämällä, jaksoon voidaan ohjelmoida ennakolta vuosityöajanlyhennysvapaapäiviä eli ns. pekkaspäiviä. Yksi pekkaspäivä vastaa kahdeksan tunnin työajan lyhennystä. Kullekin viikolle voidaan ohjelmoida enintään viisi pekkaspäivää normaalin kahden viikkovapaapäivän lisäksi.

2 sivu 2 Myös arkipyhäpäivä voidaan pääsääntöisesti ohjelmoida pekkaspäiväksi: edellä mainituista arkipyhistä itsenäisyyspäivä, joulupäivä, tapaninpäivä, uudenvuodenpäivä ja loppiainen voivat olla pekkaspäiviä. Jouluaatto tekee tästä poikkeuksen, koska kuorma-autoalan työehtosopimuksen 11 3 kohdan mukaan jouluaatto on vapaapäivä. Määräys ei tarkoita, että se olisi palkallinen vapaapäivä tai ylimääräinen vapaapäivä. Työehtosopimuksen määräyksellä työnantajan ohjelmointioikeutta on vain rajoitettu siten, että jouluaatto on ohjelmoitava vapaapäiväksi. Se voi siis olla jakson normaali vapaapäivä, mutta jouluaatto ei voi olla pekkaspäivä tai vuosilomapäivä. Työtä voidaan teettää jouluaattona samoin edellytyksin kuin muutoinkin työntekijän vapaapäivänä. Jouluaattona tehdystä työstä on työntekijälle maksettava vapaapäivätyölisä (100 % taulukkopalkasta laskien). 2. Linja-autohenkilökunnan työehtosopimus Linja-autohenkilökunnan työehtosopimuksen mukainen säännöllinen työaika on kaikissa kaksiviikkojaksoissa 80 tuntia. Siten myös itsenäisyyspäivän, joulunpyhien, uudenvuodenpäivän ja loppiaisen sisältävien kaksiviikkojaksojen säännöllinen työaika täysaikaisella kuljettajalla on 80 tuntia. Mikäli arkipyhäpäivänä eli itsenäisyyspäivänä 6.12, joulupäivänä 25.12, tapaninpäivänä 26.12, uudenvuodenpäivänä 1.1. tai loppiaisena 6.1. tehdään työtä, tehdystä työstä on maksettavana normaalina sunnuntaina tehdyn työn lailla sunnuntaityölisää (100 % keskituntiansiosta laskien). Ensimmäisenä joulupäivänä tehdystä työstä maksetaan sunnuntaityölisän lisäksi joulutyölisää, jonka suuruus on 200 % työntekijän taulukkopalkasta (tes 8 5, pääkaupunkiseudun palkkaliite 5 5, Turun palkkaliite 5 5). Mikäli työntekijällä ei arkipyhistä johtuen voida teettää jaksossa täyttä 80 työtuntia edes muita työpäiviä pidentämällä, jaksoon voidaan ohjelmoida ennakolta vuosityöajanlyhennysvapaapäiviä eli ns. pekkaspäiviä. Yksi pekkaspäivä vastaa kahdeksan tunnin työajan lyhennystä. Kullekin viikolle voidaan ohjelmoida enintään viisi pekkaspäivää normaalin kahden viikkovapaapäivän lisäksi. Kaikki arkipyhäpäivät voidaan ohjelmoida pekkaspäiviksi.

3 sivu 3 3. Säiliöauto- ja öljytuotealan työehtosopimus Säiliöauto- ja öljytuotealan työehtosopimuksen mukainen säännöllinen työaika on kaikissa kaksiviikkojaksoissa 80 tuntia. Siten myös itsenäisyyspäivän, joulunpyhien, uudenvuodenpäivän ja loppiaisen sisältävien kaksiviikkojaksojen säännöllinen työaika täysaikaisella kuljettajalla on 80 tuntia. Jouluaattona tehdystä työstä maksetaan korotus, jonka suuruus on 100 % keskituntiansiosta laskien. Lisäksi työstä, jota tehdään itsenäisyyspäivää, joulupäivää, tapaninpäivää, uudenvuodenpäivää ja loppiaista edeltävän päivän klo ja asianomaista juhlapyhää seuraavan päivän klo välisenä aikana, maksetaan 200 %:lla korotettu palkka keskituntiansiolla laskien. Tämä suurjuhlapyhäkorvaus sisältää sunnuntaityökorotuksen. Esimerkiksi jouluviikolla 52 tehdystä työstä maksetaan korotettua palkkaa seuraavasti: - jouluaatto o klo : o klo : - joulupäivä o klo : - tapaninpäivä o klo : - lauantai o : 100 %:lla korotettu palkka (KTA) Mikäli työntekijällä ei arkipyhistä johtuen voida teettää jaksossa täyttä 80 työtuntia edes muita työpäiviä pidentämällä, jaksoon voidaan ohjelmoida ennakolta vuosityöajanlyhennysvapaapäiviä eli ns. pekkaspäiviä. Yksi pekkaspäivä vastaa kahdeksan tunnin työajan lyhennystä. Kullekin viikolle voidaan ohjelmoida enintään viisi pekkaspäivää normaalin kahden viikkovapaapäivän lisäksi. Kaikki arkipyhäpäivät voidaan ohjelmoida pekkaspäiviksi.

4 sivu 4 4. Korjaamohenkilökunta Korjaamohenkilökunnan säännöllinen työaika vuodenvaihteen arkipyhäviikoilla on seuraava: - vko 49: 40 tuntia (itsenäisyyspäiväviikko) - vko 52: 16 tuntia (jouluviikko) - vko 1: 32 tuntia (uudenvuodenpäiväviikko) ja - vko 2: 32 tuntia (loppiaisviikolla) Jouluaatto on vapaapäivä, elleivät tuotannon tekniset syyt muuta vaadi. Itsenäisyyspäiväviikon-, jouluviikon-, uudenvuodenpäiväviikon- ja loppiaisviikon lauantait ovat puolestaan vapaapäiviä töissä, joissa työaika muutoinkin on järjestetty kiintein lauantaiksi osuvin vapaapäivin (tes 11 6). Huoltokorjaamotyöntekijöille maksetaan lisäksi jouluaatolta, joulupäivältä, tapaninpäivältä, uudenvuodenpäivältä ja loppiaiselta arkipyhäkorvauksena kahdeksan tunnin palkka keskituntiansion mukaan riippumatta siitä, onko työntekijä ao. päivänä töissä vai ei. Arkipyhäkorvausten maksamisen edellytykset ovat huoltokorjaamoiden työehtosopimuksen 16 :ssä. Arkipyhänä eli itsenäisyyspäivänä 6.12, joulupäivänä 25.12, tapaninpäivänä 26.12, uudenvuodenpäivänä 1.1. ja loppiaisena 6.1. tehdystä työstä on maksettava sunnuntaityölisä (100 % keskituntiansiosta laskien). 5. Terminaalihenkilökunta Vuodenvaihteen arkipyhäviikoilla säännöllistä työaikaa lyhentävät jouluaatto 24.12, joulupäivä 25.12, tapaninpäivä 26.12, uudenvuodenpäivä 1.1. ja loppiainen 6.1. Yksi arkipyhä lyhentää säännöllistä työaikaa kahdeksan tuntia. Työajanlyhennykset toteutetaan kuukausipalkkaa alentamatta antamalla yhdenjaksoinen vapaa normaalien kahden viikkovapaapäivän lisäksi asianomaisella arkipyhäviikolla, edellisellä viikolla tai viimeistään seuraavalla viikolla. Terminaalitoimintaa koskevan työehtosopimuksen 7 5 kohdan mukaan jouluaatto on vapaapäivä. Joulun jälkeinen lauantai on myös vapaapäivä, elleivät tuotantotekniset syyt muuta vaadi. Työtä voidaan kyseisinä päivinä teettää samoin edellytyksin kuin muutoinkin vapaapäivänä ja tehdystä työstä on maksettava vapaapäivätyölisä (100 % taulukkopalkasta laskien). Itsenäisyyspäivänä, joulupäivänä, tapaninpäivänä, uudenvuodenpäivänä ja loppiaisena tehdystä työstä on maksettava sunnuntaityölisä (100 % keskituntiansiosta laskien).

5 sivu 5 6. Toimihenkilöt Toimihenkilöiden säännöllinen työaika vuodenvaihteen arkipyhäviikoilla on seuraava: - vko 49: viisi työpäivää (itsenäisyyspäiväviikko) - vko 52: kaksi työpäivää (jouluviikko) - vko 1: neljä työpäivää (uudenvuodenpäiväviikko) ja - vko 2: neljä työpäivää (loppiaisviikolla) Työajanlyhennys toteutetaan kuukausipalkkaa alentamatta. Mikäli toimihenkilön työ on yleisesti järjestetty kiintein lauantaiksi sijoitetuin vapaapäivin, myös arkipyhäviikkojen lauantait ovat vapaapäiviä. Mikäli toimihenkilön työ on järjestetty muutoin kuin kiintein lauantaiksi sijoitetuin vapaapäivin, on arkipyhästä johtuvaa työajan lyhennystä vastaava järjestely toteutettava antamalla toimihenkilölle muutoin noudatettavan työtuntijärjestelmän puitteissa muuna aikana vapaapäivä tai korvaamalla arkipyhäviikolla vastaavan työaikajärjestelyn ylittävä työaika viikkoylityönä. Jouluaattona tehdystä säännöllisestä työstä maksetaan muun siltä ajalta tulevan palkan lisäksi aattopäivälisää, jonka suuruus on 100 % ohjetuntipalkasta. Itsenäisyyspäivänä, joulupäivänä, tapaninpäivänä, uudenvuodenpäivänä ja loppiaisena tehdystä työstä on puolestaan maksettava sunnuntaityölisä. 3. HUOLTOKORJAAMOIDEN PALVELUSVUOSILISÄ Huoltokorjaamotyöntekijälle maksetaan joulukuun 1. päivää lähinnä seuraavan palkanmaksun yhteydessä ns. palvelusvuosilisää, mikäli hänen työsuhteensa on yhtäjaksoisesti kestänyt mennessä vähintään 10 vuotta. Palvelusvuosilisän (ns. kinkkurahan) suuruuteen vaikuttavat työsuhteen kesto, edellisen lomanmääräytymisvuoden lomaan oikeuttavien kuukausien lukumäärä ja työntekijän keskituntiansio. Tänä vuonna maksettava palvelusvuosilisä määräytyy työntekijän lomanmääräytymisvuoden täysien lomanmääräytymiskuukausien ja heinä-syyskuun 2014 keskituntiansion mukaan. Palvelusvuosilisän laskentakaava on huoltokorjaamoiden työehtosopimuksen 8 4 momentissa. Osa-aikaisilla työntekijöillä palvelusvuosilisän laskennassa ei voi suoraan käyttää em. laskentakaavaa. Osa-aikaisilla työntekijöillä laskentakaavan mukaan määräytyvä palvelusvuosilisä on vielä ositettava työajan suhteessa.

6 sivu 6 4. VUOSILOMIEN JA VUOSITYÖAJANLYHENNYSPÄIVIEN ANTAMISESTA Vuosilomalain mukaan työnantaja määrää sekä talviloman että kesäloman ajankohdan varattuaan ensin työntekijälle mahdollisuuden lausua mielipiteensä loman ajankohdasta. Vuosiloma annetaan arkipäivinä ja arkipäivällä tarkoitetaan muita viikonpäiviä kuin sunnuntaita, kirkollisia juhlapäiviä, itsenäisyyspäivää, jouluaattoa, juhannusaattoa, pääsiäislauantaita ja vapunpäivää. Talvilomaa annettaessa on huomattava, että esimerkiksi jouluviikolla 52 vuosilomaa kuluu vain kolme arkipäivää: ma 22.12, ti ja la Työnantaja ei voi ohjelmoida loman keskelle vuosityöajanlyhennys- eli pekkaspäiviä, koska vuosiloma on lain mukaan annettava yhdenjaksoisena. Vuosiloman sisään jääviä kirkollisia juhlapäiviä esimerkiksi jouluviikolla 52 jouluaattoa, joulupäivää ja tapaninpäivää ei voi näin ollen ohjelmoida pekkaspäiviksi. Jos työntekijälle annetaan pelkkiä pekkaspäiviä, niitä mahtuu jokaiseen viikkoon, myös arkipyhäviikkoon, viisi. Vuosityöajan lyhennyspäivät voivat silloin mennä arkipyhien kanssa päällekkäin (poikkeuksena kuorma-autoalan työehtosopimuksessa jouluaatto, kts. edellä kohta 2.1). Vuonna 2013 kertyneet pekkaspäivät on työehtosopimusten mukaan annettava mennessä. Lomanmääräytymisvuodelta ansaittu talviloma on vuosilomalain mukaan puolestaan annettava mennessä. Kunnioittavasti AUTOLIIKENTEEN TYÖNANTAJALIITTO RY Mari Vasarainen toimitusjohtaja

KIERTOKIRJE 12/ sivu 1

KIERTOKIRJE 12/ sivu 1 17.11.2016 sivu 1 1. Loppu- ja alkuvuoden työaikajärjestelyt ja palkanmaksu 2. Huoltokorjaamoiden palvelusvuosilisä 3. Vuosilomien antaminen arkipyhäviikolla 1. LOPPU- JA ALKUVUODEN TYÖAIKAJÄRJESTELYT

Lisätiedot

1.3 Vuorotyölisät ja luottamusmiesten kuukausikorvaukset

1.3 Vuorotyölisät ja luottamusmiesten kuukausikorvaukset 11.11.2015 sivu 1 Anne Jansson 1. Toimihenkilöiden palkankorotukset 1.12.2015 2. Työntekijäsopimusten palkankorotukset 3. Loppu- ja alkuvuoden työaikajärjestelyt ja palkanmaksu 4. Huoltokorjaamoiden palvelusvuosilisä

Lisätiedot

1. ARKIPYHÄVIIKKOJEN SÄÄNNÖLLINEN TYÖAIKA VUODEN 2015 ALKUPUOLIS- KOLLA

1. ARKIPYHÄVIIKKOJEN SÄÄNNÖLLINEN TYÖAIKA VUODEN 2015 ALKUPUOLIS- KOLLA 9.3.2015 sivu 1 Petri Verronen, Mari Vasarainen 1. Arkipyhäviikkojen säännöllinen työaika vuoden 2015 alkupuoliskolla 2. Vuosilomien antaminen arkipyhäviikolla 1. ARKIPYHÄVIIKKOJEN SÄÄNNÖLLINEN TYÖAIKA

Lisätiedot

Terminaalityöntekijät. Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017

Terminaalityöntekijät. Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017 Terminaalityöntekijät 2016 Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017 Työaika Työaika määräytyy työaikalain mukaan. Säännöllinen työaika on

Lisätiedot

Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017

Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017 2016 Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017 Säännöllinen työaika Lyhemmästä, kuin 5 tunnin työstä maksetaan täysi 5 tunnin palkka, joka

Lisätiedot

a) Työntekijällä on oikeus saada kaksi arkipäivää lomaa kultakin täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta.

a) Työntekijällä on oikeus saada kaksi arkipäivää lomaa kultakin täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta. 1 (13) Vuosiloman pituus määräytyy vuosilomalain mukaan Työnantajan kolme toisistaan riippumatonta tehtävää: 1. laskea työntekijän vuosiloman pituus 2. laskea työntekijän vuosilomapalkka 3. määrätä kesä-

Lisätiedot

Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus

Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.4.2012 30.4.2014 Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.4.2012 30.4.2014 1 Kaupan liitto Palvelualojen ammattiliitto VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS

Lisätiedot

KT Yleiskirjeen 10/2014 liite 2 1 (10)

KT Yleiskirjeen 10/2014 liite 2 1 (10) KT Yleiskirjeen 10/2014 liite 2 1 (10) 1.6.2015 Voimaan tulevien jaksotyöaikamääräysten soveltamisohje Sisällys 1. Säännöllinen työaika (9 1 mom.) 1.1 Palvelussuhde ei kestä koko työaikajaksoa (9 2 mom.)

Lisätiedot

1 Rehtorin ja apulaisrehtorin tehtäväkohtainen palkka. Ks. palkka-asteikon käytöstä osio A 6.

1 Rehtorin ja apulaisrehtorin tehtäväkohtainen palkka. Ks. palkka-asteikon käytöstä osio A 6. OSIO F LIITE 10 MUSIIKKIOPPILAITOS I VIRANHALTIJOIDEN PALKKA 1 Rehtorin ja apulaisrehtorin tehtäväkohtainen palkka 1 mom. Rehtorin (4 08 01 00 2) tehtäväkohtainen palkka (ks. palkkaliite). 2 mom. Apulaisrehtorin

Lisätiedot

Elintarviketeollisuuden toimihenkilöiden TYÖEHTOSOPIMUS 1.5.2014 31.1.2017. Elintarviketeollisuusliitto ry Ammattiliitto Pro ry

Elintarviketeollisuuden toimihenkilöiden TYÖEHTOSOPIMUS 1.5.2014 31.1.2017. Elintarviketeollisuusliitto ry Ammattiliitto Pro ry Elintarviketeollisuuden toimihenkilöiden TYÖEHTOSOPIMUS 1.5.2014 31.1.2017 Elintarviketeollisuusliitto ry Ammattiliitto Pro ry SISÄLLYS Sivu Allekirjoituspöytäkirja elintarviketeollisuuden toimihenkilöiden

Lisätiedot

Viittomakielen tulkkien palkka- ja muut työsuhteen ehdot

Viittomakielen tulkkien palkka- ja muut työsuhteen ehdot Viittomakielen tulkkien palkka- ja muut työsuhteen ehdot kuukausipalkkaan perustuvassa työsuhteessa 1.2.2016 31.1.2017 Viittomakielen tulkkien palkka- ja muut työsuhteen ehdot kuukausipalkkaan perustuvassa

Lisätiedot

VIITASAAREN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ (voimaantulo 1.1.2015)

VIITASAAREN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ (voimaantulo 1.1.2015) VIITASAAREN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ (voimaantulo 1.1.2015) 2 S I S Ä L L Y S L U E T T E L O Sivu 1 SOVELTAMISALA... 3 2 KOKOUSPALKKIOT... 3 3 SAMANA PÄIVÄNÄ PIDETYT KOKOUKSET... 4

Lisätiedot

Tässä jäsenkirjeessä selvitetään vuosilomiin ja juhannuksen palkanmaksuun liittyvää tärkeää tietoa tiivistetysti.

Tässä jäsenkirjeessä selvitetään vuosilomiin ja juhannuksen palkanmaksuun liittyvää tärkeää tietoa tiivistetysti. JÄSENKIRJE M+P+T/1/2016 4.3.2016 1(8) Kristel Nybondas Tässä jäsenkirjeessä selvitetään vuosilomiin ja juhannuksen palkanmaksuun liittyvää tärkeää tietoa tiivistetysti. Maaseutuelinkeinojen, puutarha-alan

Lisätiedot

Henkilöstön asema ja järjestöjen palvelut

Henkilöstön asema ja järjestöjen palvelut Henkilöstön asema ja järjestöjen palvelut Tuotannollistaloudellinen irtisanominen ja irtisanomisaika Helsingin Yliopisto Irtisanomisen oikeudellinen perusta Työnantajan noudattamista irtisanomisperusteista

Lisätiedot

Tämän sopimuksen on valtiovarainministeriö tarkastanut ja hyväksynyt.

Tämän sopimuksen on valtiovarainministeriö tarkastanut ja hyväksynyt. VES322551 PL:01 TES322501 PL:01 ja 02 Tekes - Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry/tekes TEK ry ja Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskuksen

Lisätiedot

AUTOALA TYÖEHTOSOPIMUS

AUTOALA TYÖEHTOSOPIMUS AUTOALA Toimihenkilöitä koskeva TYÖEHTOSOPIMUS 1.10.2011-31.10.2013 Sopimusosapuolet * Autoalan Keskusliitto ry * Ammattiliitto Pro ry SISÄLLYSLUETTELO YLEISET TYÖSUHTEEN EHDOT... 1 1 SOPIMUKSEN ULOTTUVUUS

Lisätiedot

1. Säännöllinen työaika toimistotyössä on keskimäärin enintään 7 1/4 tuntia vuorokaudessa ja enintään 36 1/4 tuntia viikossa.

1. Säännöllinen työaika toimistotyössä on keskimäärin enintään 7 1/4 tuntia vuorokaudessa ja enintään 36 1/4 tuntia viikossa. 6 Työaika 1. Säännöllinen työaika toimistotyössä on keskimäärin enintään 7 1/4 tuntia vuorokaudessa ja enintään 36 1/4 tuntia viikossa. 2. Säännöllinen työaika muussa kuin toimistotyössä on enintään 9

Lisätiedot

JOENSUUN SEUDUN HANKINTATOIMI KOMISSIOMALLI 28.03.2014

JOENSUUN SEUDUN HANKINTATOIMI KOMISSIOMALLI 28.03.2014 JOENSUUN SEUDUN HANKINTATOIMI KOMISSIOMALLI 28.03.2014 KOMISSIO Komissio otetaan käyttöön kaikissa kilpailutuksissa, joiden hankintakausi alkaa 1.1.2012 tai sen jälkeen Raha liikkuu Joensuun seudun hankintatoimen

Lisätiedot

PAIKALLINEN SOPIMUS OPETUSHENKILÖSTÖN VUOSITYÖAIKAKOKEILUSTA X KOULUTUSKUNTAYHTYMÄSSÄ

PAIKALLINEN SOPIMUS OPETUSHENKILÖSTÖN VUOSITYÖAIKAKOKEILUSTA X KOULUTUSKUNTAYHTYMÄSSÄ NEUVOTTELUTULOS 29.04.16 PAIKALLINEN SOPIMUS OPETUSHENKILÖSTÖN VUOSITYÖAIKAKOKEILUSTA X KOULUTUSKUNTAYHTYMÄSSÄ 1 Sopimuksen tarkoitus ja tavoitteet 2 Soveltamisala Tämän paikallisen, valtakunnallisten

Lisätiedot

MUUTOKSET. Viestinnän Keskusliiton ja Mediaunioni MDU:n. väliseen TYÖEHTOSOPIMUKSEEN

MUUTOKSET. Viestinnän Keskusliiton ja Mediaunioni MDU:n. väliseen TYÖEHTOSOPIMUKSEEN MUUTOKSET Viestinnän Keskusliiton ja Mediaunioni MDU:n väliseen TYÖEHTOSOPIMUKSEEN Sopimus on voimassa 7.6.2010 30.4.2011 MUUTOKSET Viestinnän Keskusliiton ja Mediaunioni MDU:n väliseen TYÖEHTOSOPIMUKSEEN

Lisätiedot

Henkilöstökoulutuksiin liittyvien poissaololajien käsittely Kiekujärjestelmässä

Henkilöstökoulutuksiin liittyvien poissaololajien käsittely Kiekujärjestelmässä Henkilöstökoulutuksiin liittyvien poissaololajien käsittely Kiekujärjestelmässä Koulutuspoissaolot Koulutukseen liittyviä poissaololajeja on Kieku-järjestelmässä seuraaviin koulutustapahtumiin: - Henkilöstökoulutus

Lisätiedot

OPAS POSTIN JAKELUTYÖSSÄ OLEVALLE VUOKRATYÖNTEKIJÄLLE

OPAS POSTIN JAKELUTYÖSSÄ OLEVALLE VUOKRATYÖNTEKIJÄLLE OPAS POSTIN JAKELUTYÖSSÄ OLEVALLE VUOKRATYÖNTEKIJÄLLE Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimus 1.12.2015 31.10.2016 2 OPAS POSTIN JAKELUTYÖSSÄ OLEVALLE VUOKRATYÖNTEKIJÄLLE Vuokratyössä vuokrayritys

Lisätiedot

SUUNNITTELU- JA KONSULTTIALAN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS 1.12.2016 30.11.2017

SUUNNITTELU- JA KONSULTTIALAN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS 1.12.2016 30.11.2017 SUUNNITTELU- JA KONSULTTIALAN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS 1.12.2016 30.11.2017 TEKNOLOGIATEOLLISUUS RY AMMATTILIITTO PRO RY 2 SUUNNITTELU- JA KONSULTTIALAN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS 1.12.2016

Lisätiedot

Sosiaalialan järjestöjen vuosilomaopas 2016

Sosiaalialan järjestöjen vuosilomaopas 2016 Sosiaalialan järjestöjen vuosilomaopas 2016 2 Sisällys Sosiaalialan järjestöjen vuosilomaopas2014... 1 Sosiaalialan järjestöjen vuosilomaopas... 3 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Vuosiloman käsitteitä... 3

Lisätiedot

VUOSILOMAT JA PALKANMAKSU 2011

VUOSILOMAT JA PALKANMAKSU 2011 LIITE 5 VUOSILOMAT JA PALKANMAKSU 2011 Vuosilomapalkkaa ja lomakorvausta maksetaan kaupan alan työntekijöille ensisijaisesti kaupan työehtosopimukseen perustuen ja siltä osin kuin työehtosopimuksessa ei

Lisätiedot

ALAJÄRVEN, LEHTIMÄEN, SOININ JA VIMPELIN LOMATOIMISTOJEN PUOLUEETON JA VANKKUMATON ÄÄNENKANNATTAJA. Täyttä asiaa, ei arvailuja - jo vuodesta 2008

ALAJÄRVEN, LEHTIMÄEN, SOININ JA VIMPELIN LOMATOIMISTOJEN PUOLUEETON JA VANKKUMATON ÄÄNENKANNATTAJA. Täyttä asiaa, ei arvailuja - jo vuodesta 2008 LO M ATO I M I S TO N K E V ÄT K Ä R P Ä N E N ALAJÄRVEN, LEHTIMÄEN, SOININ JA VIMPELIN LOMATOIMISTOJEN PUOLUEETON JA VANKKUMATON ÄÄNENKANNATTAJA Täyttä asiaa, ei arvailuja - jo vuodesta 2008 TYÖTE RV

Lisätiedot

Kiinteistöpalvelualan työntekijöitä koskeva TYÖEHTOSOPIMUS 1.12.2013 31.1.2017

Kiinteistöpalvelualan työntekijöitä koskeva TYÖEHTOSOPIMUS 1.12.2013 31.1.2017 Kiinteistöpalvelualan työntekijöitä koskeva TYÖEHTOSOPIMUS 1.12.2013 31.1.2017 KIINTEISTÖTYÖNANTAJAT ry PALVELUALOJEN AMMATTILIITTO PAM ry SISÄLLYS I YLEISET MÄÄRÄYKSET 5 1 Soveltamisala 5 2 Keskusjärjestösopimukset

Lisätiedot

Terminaalityöntekijät. Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa

Terminaalityöntekijät. Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa Terminaalityöntekijät 2018 Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2017 31.1.2021 Työaika Työaika määräytyy työaikalain mukaan. Säännöllinen työaika on

Lisätiedot

PERHEVAPAAT. Aalto-yliopisto, AA Katriina Vierula. www.dlapiper.com 2015 0

PERHEVAPAAT. Aalto-yliopisto, AA Katriina Vierula. www.dlapiper.com 2015 0 PERHEVAPAAT Aalto-yliopisto, AA Katriina Vierula 2016 www.dlapiper.com 2015 0 Perhevapaat TSL 4 luku Äitiysvapaa työntekijälle, jonka raskaus on kestänyt vähintään 154 päivää, on annettava äitiysvapaana

Lisätiedot

AUTO- JA KORJAAMOALAN TYÖEHTOJEN PALKARAKENNE 2000

AUTO- JA KORJAAMOALAN TYÖEHTOJEN PALKARAKENNE 2000 1 (7) AUTO- JA KORJAAMOALAN TYÖEHTOJEN PALKARAKENNE 2000 LASKENTAOHJE 2011 2013 1 PALKANKOROTUKSET Palkkojen korotukset ja tarkistukset Palkkojen korottaminen 1.10.2011 Henkilökohtaisia aika-, kuukausi

Lisätiedot

Metsäteollisuus ry Puuliitto ry

Metsäteollisuus ry Puuliitto ry Metsäteollisuus ry Puuliitto ry Neuvottelutulos 31.5.2016 klo 8.00 MEKAANISEN METSÄTEOLLISUUDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMINEN KILPAILUKYKYSOPIMUKSELLA Allekirjoittaneet liitot uudistavat työehtosopimuksensa

Lisätiedot

YHTEISTOIMINTAMENETTELY TYÖVOIMAN KÄYTTÖÄ VÄHENNETTÄESSÄ

YHTEISTOIMINTAMENETTELY TYÖVOIMAN KÄYTTÖÄ VÄHENNETTÄESSÄ YHTEISTOIMINTAMENETTELY TYÖVOIMAN KÄYTTÖÄ VÄHENNETTÄESSÄ Tämä ohje on tarkoitettu muistilistaksi luottamusmiehille työvoiman käytön vähentämiseksi käytävää yhteistoimintamenettelyä varten. Näitä neuvotteluja

Lisätiedot

SUUNNITTELU- JA KONSULTTIALAN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS 1.5.2010-31.10.2011

SUUNNITTELU- JA KONSULTTIALAN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS 1.5.2010-31.10.2011 SUUNNITTELU- JA KONSULTTIALAN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS 1.5.2010-31.10.2011 SUUNNITTELU- JA KONSULTTITOIMISTOJEN LIITTO SKOL RY TOIMIHENKILÖUNIONI TU RY 2 SUUNNITTELU- JA KONSULTTIALAN TOIMIHENKILÖIDEN

Lisätiedot

Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017

Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017 2016 Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017 Säännöllinen työaika 2-viikkojaksossa säännöllinen työaika on 80 tuntia. Lyhyemmästä kuin 4

Lisätiedot

Fysioterapeuttien opintopäivät. Mari Aspelund lakimies 16.4.2016

Fysioterapeuttien opintopäivät. Mari Aspelund lakimies 16.4.2016 Fysioterapeuttien opintopäivät Mari Aspelund lakimies 16.4.2016 Luennon aiheet Työsuhteen ehdot Mikä on työsopimus Työsopimuksen vähimmäisehdot Työsopimuksen voimassaolo Työaika Vuosiloma Muut työsuhteen

Lisätiedot

Oikaisuvaatimuksen tekijä: Pääluottamusmies A, Tekniikka ja Terveys KTN ry

Oikaisuvaatimuksen tekijä: Pääluottamusmies A, Tekniikka ja Terveys KTN ry Poikkeuksellinen säännöllinen työaika. Tilannekeskuksen päivystäjät. Dnro 13/2014, annettu 9.3.2015 Oikaisuvaatimus hylättiin. Oikaisuvaatimuksen tekijä: Pääluottamusmies A, Tekniikka ja Terveys KTN ry

Lisätiedot

Liitteessä 3 on esitetty henkilökohtaisen palkanosan taulukko.

Liitteessä 3 on esitetty henkilökohtaisen palkanosan taulukko. PÖYTÄKIRJA Työehtosopimus STUK/ Pardia ja JHL (TES: 331002) Tarkentava virkaehtosopimus STUK/ Pardia ja JHL (VES: 331052) Pöytäkirja Säteilyturvakeskuksen (STUK), Pardia ry:n ja JHL ry:n välisestä neuvottelusta,

Lisätiedot

Viittomakielen tulkkien palkka- ja muut työsuhteen ehdot

Viittomakielen tulkkien palkka- ja muut työsuhteen ehdot Viittomakielen tulkkien palkka- ja muut työsuhteen ehdot tuntipalkkaan perustuvassa työsuhteessa 1.2.2016 31.1.2017 Viittomakielen tulkkien palkka- ja muut työsuhteen ehdot tuntipalkkaan perustuvassa työsuhteessa

Lisätiedot

Tallink Siljan toimihenkilöitä koskeva

Tallink Siljan toimihenkilöitä koskeva Tallink Siljan toimihenkilöitä koskeva TYÖEHTOSOPIMUS 1.5.2012 31.5.2014 Palvelualojen työnantajat PALTA ry Ammattiliitto Pro ry SISÄLLYSLUETTELO ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA 1 TYÖEHTOSOPIMUS YLEISTÄ 1 Soveltamisala

Lisätiedot

1 mom. Rehtorin tehtäväkohtainen palkka määrätään paikallisesti palkkaasteikon puitteissa (ks. palkkaliite).

1 mom. Rehtorin tehtäväkohtainen palkka määrätään paikallisesti palkkaasteikon puitteissa (ks. palkkaliite). OSIO F LIITE 11 LASTEN JA NUORTEN TAIDEKOULU I PALKKA JA TYÖAIKA 1 Rehtorin palkka 1 mom. Rehtorin tehtäväkohtainen palkka määrätään paikallisesti palkkaasteikon puitteissa (ks. palkkaliite). Em. palkka-asteikon

Lisätiedot

Työehtosopimus. Harja- ja sivellinalojen 1.3.2014 31.1.2017. Kemianteollisuus KT ry Puu- ja erityisalojen liitto ry

Työehtosopimus. Harja- ja sivellinalojen 1.3.2014 31.1.2017. Kemianteollisuus KT ry Puu- ja erityisalojen liitto ry Sisällysluettelo Harja- ja sivellinalojen Työehtosopimus 1.3.2014 31.1.2017 Kemianteollisuus KT ry Puu- ja erityisalojen liitto ry Sisällys HARJA- JA SIVELLINALOJEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMISTA TYÖMARKKINAKESKUSJÄRJESTÖJEN

Lisätiedot

Tarkentava virkaehtosopimus luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen palkkioista ja palkkauksesta

Tarkentava virkaehtosopimus luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen palkkioista ja palkkauksesta Tarkentava virkaehtosopimus luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen palkkioista ja palkkauksesta Verohallinto sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry., Julkisten ja hyvinvointialojen

Lisätiedot

KUNNALLISEN TEKNISEN HENKILÖSTÖN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2012 2013 (TS-12) ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA

KUNNALLISEN TEKNISEN HENKILÖSTÖN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2012 2013 (TS-12) ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA KUNNALLISEN TEKNISEN HENKILÖSTÖN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2012 2013 (TS-12) ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA 1 Raamisopimuksen toteuttaminen Tällä virka- ja työehtosopimuksella toteutetaan kunnallisen teknisen

Lisätiedot

Apteekkien työntekijöiden apteekkikohtainen erä 1.10.2009

Apteekkien työntekijöiden apteekkikohtainen erä 1.10.2009 Apteekkien työntekijöiden apteekkikohtainen erä 1.10.2009 Apteekkien Työnantajaliiton koulutusaineisto apteekeille 1.6.2009 / JKK 1 Tavoitteet Apteekkikohtainen erä on tarkoitettu henkilökohtaisen hyvän

Lisätiedot

Palkkatukiuudistus, Hallituksen esitys 198/2014

Palkkatukiuudistus, Hallituksen esitys 198/2014 Palkkatukiuudistus, Joulukahvitilaisuus, asiantuntija Anna Palinsaari 1 Palkkatukiuudistus, Hallitus antoi esityksen julkisia työvoima- ja yrityspalveluita koskevista lakimuutoksista eduskunnalle 16.10.2014.

Lisätiedot

MATKAILU-, RAVINTOLA- JA VAPAA-AJAN PALVELUITA KOSKEVA TYÖEHTOSOPIMUS

MATKAILU-, RAVINTOLA- JA VAPAA-AJAN PALVELUITA KOSKEVA TYÖEHTOSOPIMUS 1 MATKAILU-, RAVINTOLA- JA VAPAA-AJAN PALVELUITA KOSKEVA TYÖEHTOSOPIMUS Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevat työehtosopimukset (työntekijät ja esimiehet) on uudistettu keskusjärjestöjen

Lisätiedot

YRITYSKEHITYSORGANISAATIOIDEN YLEMPIEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS 1.3.2014-31.12.2016

YRITYSKEHITYSORGANISAATIOIDEN YLEMPIEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS 1.3.2014-31.12.2016 YRITYSKEHITYSORGANISAATIOIDEN YLEMPIEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS 1.3.2014-31.12.2016 Palvelualan työnantajat PALTA ry Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry 1 ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA YRITYSKEHITYSORGANISAATIOIDEN

Lisätiedot

TEHY PPSHP ao 707 / OuKa ao 706 Jaksotyöaikauudistus + yleistyöaikaa 5.5.2015. Juha Honkakoski Pääluottamusmies, TEHY PPSHP

TEHY PPSHP ao 707 / OuKa ao 706 Jaksotyöaikauudistus + yleistyöaikaa 5.5.2015. Juha Honkakoski Pääluottamusmies, TEHY PPSHP TEHY PPSHP ao 707 / OuKa ao 706 Jaksotyöaikauudistus + yleistyöaikaa 5.5.2015 Juha Honkakoski Pääluottamusmies, TEHY PPSHP Säännöllinen työaika Uutta Muutoksia säännölliseen työaikaan Työaikajakso Työaikajakso

Lisätiedot

Muutoksenhakuohje. Muutoksenhakukiellot. Oikaisuvaatimus. Valitusosoitus

Muutoksenhakuohje. Muutoksenhakukiellot. Oikaisuvaatimus. Valitusosoitus Muutoksenhakuohje Muutoksenhakukiellot Päätöksistä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, jos päätös koskee kuntalain 91 :n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa työ- tai virkaehtosopimuksen

Lisätiedot

TEKNISEN HUOLLON JA KUNNOSSAPIDON TYÖEHTOSOPIMUS

TEKNISEN HUOLLON JA KUNNOSSAPIDON TYÖEHTOSOPIMUS TEKNISEN HUOLLON JA KUNNOSSAPIDON TYÖEHTOSOPIMUS 2011 2013 SISÄLTÖ TEKNISEN HUOLLON JA KUNNOSSAPIDON TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA... 3 1 SOPIMUKSEN SOVELTAMISALA... 7 2 SOPIMUKSEN VOIMASSAOLO...

Lisätiedot

NEUVOTTELUTULOS YLIOPISTOJEN YLEISEKSI TYÖEHTOSOPIMUKSEKSI

NEUVOTTELUTULOS YLIOPISTOJEN YLEISEKSI TYÖEHTOSOPIMUKSEKSI Tiedote (1/2) 31.10.2013 NEUVOTTELUTULOS YLIOPISTOJEN YLEISEKSI TYÖEHTOSOPIMUKSEKSI Sivistystyönantajat ry ja yliopistojen henkilöstöä edustavat henkilöstöjärjestöt saavuttivat neuvottelutuloksen 25.10.2013

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden ja YTN:n yhteiset tiedotustilaisuudet ylempien toimihenkilöiden työehtosopimusratkaisusta 6.11.2011 31.10.

Teknologiateollisuuden ja YTN:n yhteiset tiedotustilaisuudet ylempien toimihenkilöiden työehtosopimusratkaisusta 6.11.2011 31.10. Teknologiateollisuuden ja YTN:n yhteiset tiedotustilaisuudet ylempien toimihenkilöiden työehtosopimusratkaisusta 6.11.2011 31.10.2013 1 Sisältö 1. Raamisopimus 2. Teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden

Lisätiedot

OPAS POSTIN VARASTOTYÖSSÄ OLEVALLE VUOKRATYÖNTEKIJÄLLE

OPAS POSTIN VARASTOTYÖSSÄ OLEVALLE VUOKRATYÖNTEKIJÄLLE OPAS POSTIN VARASTOTYÖSSÄ OLEVALLE VUOKRATYÖNTEKIJÄLLE Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimus 1.12.2015 31.10.2016 2 OPAS POSTIN VARASTOISSA TYÖSSÄ OLEVALLE VUOKRATYÖNTEKIJÄLLE Vuokratyössä

Lisätiedot

kulttuurituottajat Vähimmäispalkkasuositus 1.5.2010 30.4.2012 Akavan Erityisalat ry Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry

kulttuurituottajat Vähimmäispalkkasuositus 1.5.2010 30.4.2012 Akavan Erityisalat ry Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry kulttuurituottajat Vähimmäispalkkasuositus 1.5.2010 30.4.2012 Akavan Erityisalat ry Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry VÄHIMMÄISPALKKASUOSITUS kulttuurituottajan tehtävissä toimiville Akavan

Lisätiedot

Sähköpostiosoite: Postiosoite: PL 10 00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Sähköpostiosoite: Postiosoite: PL 10 00099 HELSINGIN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUOHJEET MUUTOKSENHAKU HANKINTAPÄÄTÖKSEEN Tähän päätökseen tyytymätön asianosainen voi hakea päätökseen muutosta vaatimalla hankintaoikaisua tai tekemällä valituksen markkinaoikeudelle taikka

Lisätiedot

TEA»:;llis usalojen ammattiliitto

TEA»:;llis usalojen ammattiliitto TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto ry Saa te 2 (2) Edunvalvontaosasto/Petri Ahokas/ssi 11.11.2015 Palkantarkistusten toteuttaminen Uusien urakoiden laskenta-aikaa varataan helmikuun 2016 loppuun asti.

Lisätiedot

Tekstimuutokset 2011 Liite Kaupan työehtosopimukseen 20.4.2010 31.3.2013

Tekstimuutokset 2011 Liite Kaupan työehtosopimukseen 20.4.2010 31.3.2013 Tekstimuutokset 2011 Liite Kaupan työehtosopimukseen 20.4.2010 31.3.2013 ALKUSANAT Tähän liitteeseen on koottu Kaupan työehtosopimuksen, luottamusmiessopimuksen, yhteistoimintasopimuksen soveltamisohjeiden

Lisätiedot

Turun Musiikkijuhlasäätiön säännöt. Turun Musiikkijuhlasäätiön säännöt

Turun Musiikkijuhlasäätiön säännöt. Turun Musiikkijuhlasäätiön säännöt Turun Musiikkijuhlasäätiön säännöt 1 Säätiön nimi on Turun musiikkijuhlasäätiö, ruotsiksi käännettynä Stiftelsen för Åbo musikfestspel, ja säätiön kotipaikka on Turun kaupunki 2 Säätiön tarkoituksena on

Lisätiedot

HIUSALAN. työehtosopimus

HIUSALAN. työehtosopimus HIUSALAN työehtosopimus 1.6.2015 30.4.2017 Hiusalan työehtosopimus 1.6.2015 30.4.2017 Palvelualojen ammattiliitto PAM ry ja Suomen Hiusyrittäjät ry Paino: Libris, 2015 HIUSALAN työehtosopimus 1.6.2015

Lisätiedot

Nimi ja Postinumero Postitoimipaikka osoite, johon järjestön/seuran virallinen posti osoitetaan

Nimi ja Postinumero Postitoimipaikka osoite, johon järjestön/seuran virallinen posti osoitetaan LIIKUNTALAUTAKUNTA Lisätiedot, liikuntavirasto p. 044 703 8033. ERITYISLIIKUNTAJÄRJESTÖN/-SEURAN TOIMINTA-AVUSTUSHAKEMUS VUODEN 2011 TOIMINNAN PERUSTEELLA Hakemus on toimitettava: Oulun kaupungin kirjaamo

Lisätiedot

MAATALOUSLOMITTAJIA KOSKEVAT ERITYISMÄÄRÄYKSET

MAATALOUSLOMITTAJIA KOSKEVAT ERITYISMÄÄRÄYKSET LIITE 13 MAATALOUSLOMITTAJIA KOSKEVAT ERITYISMÄÄRÄYKSET 1 Soveltamisala ja sovellettavat määräykset Lomittajilla tarkoitetaan myös turkistuottajien lomituspalvelulaissa (1264/2009) tarkoitettuja paikallisyksikön

Lisätiedot

KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2014 2016 ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA

KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2014 2016 ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2014 2016 ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA 1 Työllisyys- ja kasvusopimuksen toteuttaminen Tällä työehtosopimuksella toteutetaan työmarkkinakeskusjärjestöjen

Lisätiedot

Kaupan alan. työehtosopimuksen keskeiset määräykset

Kaupan alan. työehtosopimuksen keskeiset määräykset Kaupan alan työehtosopimuksen keskeiset määräykset 1.5.2014 31.1.2017 Kaupan alan työehtosopimuksen keskeiset määräykset 1.5.2014 31.1.2017 Sisällys KAUPAN ALAN TYÖEHDOT... 3 MIKÄ ON PAM... 3 JÄSENYYS...

Lisätiedot

AAKKOSELLINEN HAKEMISTO 5. 1. SOPIMUKSEN SOVELTAMINEN 10 1 Soveltamisala 10

AAKKOSELLINEN HAKEMISTO 5. 1. SOPIMUKSEN SOVELTAMINEN 10 1 Soveltamisala 10 SISÄLLYS AAKKOSELLINEN HAKEMISTO 5 1. SOPIMUKSEN SOVELTAMINEN 10 1 Soveltamisala 10 2. TYÖSUHDE 10 2 Työnjohto 10 3 Työsopimus ja koeaika 11 4 Työsuhteen päättyminen ja lomautus 11 Irtisanomisaika 11 Määräaikainen

Lisätiedot

PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS Kaupparekisteri

PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS Kaupparekisteri YHTIÖJÄRJESTYS: Asunto Oy Hamarin Puistotie 20 16.06.2016 09:39:47 1(5) PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS Kaupparekisteri Yhtiöjärjestys päivältä 16.06.2016 Toiminimi: Asunto Oy Hamarin Puistotie 20 Yritys-

Lisätiedot

Vuosilomat - koulutus 6.3.2013

Vuosilomat - koulutus 6.3.2013 Vuosilomat - koulutus 6.3.2013 Heidi Lassila 6.3.2013 1 Vuosilomaa koskevat työehtosopimusmääräykset Yliopistojen ensimmäinen työehtosopimus voimaan 1.3.2010, uusi ajalle 1.2.2012-31.3.2014 Uusia muutoksia

Lisätiedot

Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät

Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät 2015 Palkka- ym. sopimusehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017. Työaika Työaika määräytyy työaikalain mukaan. Säännöllinen

Lisätiedot

Työterveyshuollon muutokset 1.6.2012

Työterveyshuollon muutokset 1.6.2012 Työterveyshuollon muutokset 1.6.2012 Päivärahan hakuajan lyheneminen Lausunto 90 sairauspäivärahapäivän jälkeen Elise Kivimäki 17.1.2012 Hallitusohjelmasta lainmuutokseksi Hallitusohjelman mukaan työterveyshuoltoa

Lisätiedot

Kuvanvalmistamoita koskeva TYÖEHTOSOPIMUS

Kuvanvalmistamoita koskeva TYÖEHTOSOPIMUS Kuvanvalmistamoita koskeva TYÖEHTOSOPIMUS 1.5.2014-31.1.2017 PALVELUALOJEN TYÖNANTAJAT PALTA RY PL 62 (Eteläranta 10), 00131 Helsinki Puhelin 020 595 500 www.palta.fi Asiantuntija Hanne Salonen 020 595

Lisätiedot

Meijereiden erikoiskoulutuksen saaneiden ja teknisten toimihenkilöiden TYÖEHTOSOPIMUS

Meijereiden erikoiskoulutuksen saaneiden ja teknisten toimihenkilöiden TYÖEHTOSOPIMUS Meijereiden erikoiskoulutuksen saaneiden ja teknisten toimihenkilöiden TYÖEHTOSOPIMUS 1.5.2014 29.2.2016 2014 Maidonjalostajien ja meijeritukkukauppiaiden liitto ry Meijerialan Ammattilaiset MVL ry Maidonjalostajien

Lisätiedot

HE 226/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia

HE 226/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain 11 luvun :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia siten, että niitä perusteita, joilla soviteltua työttömyysetuutta

Lisätiedot

KVTES jaksotyöaikamääräykset 1.6.2015 lukien

KVTES jaksotyöaikamääräykset 1.6.2015 lukien KVTES jaksotyöaikamääräykset 1.6.2015 lukien Edunvalvontakoulutus 2015 JHL Täyttä työaikaa tekevän säännöllinen työaika (9, 1 mom.) Tasoittumisjakson pituus / ylityöraja 2 vko / 76 tuntia 30 minuuttia

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 129/2008 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon

Lisätiedot

OSIO C Kokeilu Ammatilliset oppilaitokset

OSIO C Kokeilu Ammatilliset oppilaitokset OSIO C AMMATILLISTEN OPPILAITOSTEN OPETUSHENKILÖSTÖN TYÖAIKAKOKEILUA KOSKEVAT SOPIMUSMÄÄRÄYKSET I SOVELTAMINEN 1 Soveltamisala 1 mom. Näitä sopimusmääräyksiä (2 10 ) sovelletaan jäljempänä mainittujen

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden ja Metallityöväen liiton yhteiset tiedotustilaisuudet työehtosopimusratkaisusta 1.11.2013 31.10.2016

Teknologiateollisuuden ja Metallityöväen liiton yhteiset tiedotustilaisuudet työehtosopimusratkaisusta 1.11.2013 31.10.2016 Teknologiateollisuuden ja Metallityöväen liiton yhteiset tiedotustilaisuudet työehtosopimusratkaisusta 1.11.2013 31.10.2016 1 1. Työllisyys- ja kasvusopimus Työmarkkinakeskusjärjestöjen 30.8.2013 allekirjoittaman

Lisätiedot

Viestinnän Keskusliiton. välinen 2008-2009. Soveltamisohjeineen. Sopimus on voimassa 30.4.2010 saakka

Viestinnän Keskusliiton. välinen 2008-2009. Soveltamisohjeineen. Sopimus on voimassa 30.4.2010 saakka Viestinnän Keskusliiton ja MEDIAUNIONI MDU:N välinen TYÖEHTOSOPIMUS 2008-2009 Soveltamisohjeineen Sopimus on voimassa 30.4.2010 saakka SISÄLLYsluettelo SOPIMUKSEN TARKOITUS... 4 HYVÄ NEUVOTTELUTAPA...

Lisätiedot

MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMINEN VUOSILLE 2007 2010

MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMINEN VUOSILLE 2007 2010 MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND Marjatta Sidarous JÄSENKIRJE M/2/2007 10.10.2007 1(5) TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMINEN VUOSILLE 2007 2010 Maaseudun Työnantajaliiton ja Puu- ja

Lisätiedot

SÄHKÖALAN TES ENERGIA ICT VERKOSTO TYÖEHTOSOPIMUS

SÄHKÖALAN TES ENERGIA ICT VERKOSTO TYÖEHTOSOPIMUS SÄHKÖALAN TES ENERGIA ICT VERKOSTO TYÖEHTOSOPIMUS 2010 2014 ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA 14.9.2011... 5 TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA 20.12.2011... 9 I YLEISET MÄÄRÄYKSET... 18 1 Sopimuksen soveltamisala...

Lisätiedot

Valtion varoista maksettava. korvaus rikoksen uhrille. Valtion maksama. korvaus rikoksen uhrille. Ennen vuotta 2006 rikoksella aiheutetut vahingot

Valtion varoista maksettava. korvaus rikoksen uhrille. Valtion maksama. korvaus rikoksen uhrille. Ennen vuotta 2006 rikoksella aiheutetut vahingot Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille Valtion maksama korvaus rikoksen uhrille Ennen vuotta 2006 rikoksella aiheutetut vahingot Milloin rikoksen uhrille voidaan suorittaa korvaus valtion

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) Liikennelaitos -liikelaitos (HKL) Kunnossapitoyksikkö 22.03.2016 Yksikön johtaja

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) Liikennelaitos -liikelaitos (HKL) Kunnossapitoyksikkö 22.03.2016 Yksikön johtaja Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) 20 Metron vaihteiden ja vaihteiden osien hankinta HEL 2016-003445 T 02 08 01 00 Päätös Päätöksen perustelut päätti tilata Salomar Oy:ltä metron vaihteet ja vaihteiden

Lisätiedot

, , , ,5 48,75 52

, , , ,5 48,75 52 1 Kaupan vuosivapaajärjestelmä 1 Vuosivapaan ansainta Vuosivapaajärjestelmässä työntekijä ansaitsee kalenterivuosittain 1.1.2017 alkaen vuosivapaata. Niissä työsuhteissa, jotka alkavat 1.1.2017 tai sen

Lisätiedot

Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät

Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät 2017 Palkka- ym. sopimusehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2017 31.1.2021 (31.1.2019) Työaika Työaika määräytyy työaikalain

Lisätiedot

PUOLUSTUSMINISTERIÖ Esittelijä OSASTOPÄÄLLIKÖLLE. Vanhempi hallitussihteeri Jouko Särkijärvi

PUOLUSTUSMINISTERIÖ Esittelijä OSASTOPÄÄLLIKÖLLE. Vanhempi hallitussihteeri Jouko Särkijärvi PUOLUSTUSMINISTERIÖ Esittelijä ESITTELY OSASTOPÄÄLLIKÖLLE Nro 129/JÄ Vanhempi hallitussihteeri Jouko Särkijärvi Pvm 13.8.2001 Sivu 1(2) Asia Päätös Toimenpiteet Esitys puolustusministeriön päätökseksi

Lisätiedot

KEMIANTEOLLISUUS RY:N TEAM TEOLLISUUSALOJEN AMMATTILIITTO RY:N. välinen KEMIAN PERUSTEOLLISUUTTA. koskeva TYÖEHTOSOPIMUS 1.2.2012 28.2.

KEMIANTEOLLISUUS RY:N TEAM TEOLLISUUSALOJEN AMMATTILIITTO RY:N. välinen KEMIAN PERUSTEOLLISUUTTA. koskeva TYÖEHTOSOPIMUS 1.2.2012 28.2. KEMIANTEOLLISUUS RY:N ja TEAM TEOLLISUUSALOJEN AMMATTILIITTO RY:N välinen KEMIAN PERUSTEOLLISUUTTA koskeva TYÖEHTOSOPIMUS 1.2.2012 28.2.2014 Työehtosopimus 1 SISÄLLYSLUETTELO I YLEISTÄ... 9 1 Sopimuksen

Lisätiedot

Työsopimus/ käsiteltäviä asioita

Työsopimus/ käsiteltäviä asioita Työsopimus/ käsiteltäviä asioita Työsuhteen määritelmä Työsuhteen ehtojen määräytyminen Työsopimuksen muoto Työsopimustyypit Työsopimuksen sisältö Koeaika Palkka ja oikeus palkkaan eräissä poissaolotilanteissa

Lisätiedot

KAUPAN UUSI TES-SOPIMUS 12.4.2011-31.3.2013

KAUPAN UUSI TES-SOPIMUS 12.4.2011-31.3.2013 PIKATIEDOTE 14.4.2011 KAUPAN UUSI TES-SOPIMUS 12.4.2011-31.3.2013 Sopimus on irtisanottavissa 29.2.2012 ilman erityistä perustelua ja päättyy tällöin 1.4.2012. I PALKANKOROTUKSET 1. Palkankorotukset Palkankorotukset

Lisätiedot

Työntekijän eläkelain muuttamisesta annetun lain voimaanpanolaki

Työntekijän eläkelain muuttamisesta annetun lain voimaanpanolaki Työntekijän eläkelain muuttamisesta annetun lain voimaanpanolaki Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 Voimaantulo Työntekijän eläkelain muuttamisesta annettu laki ( / ) tulee voimaan 1 päivänä

Lisätiedot

Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät

Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät 2018 Palkka- ym. sopimusehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2017 31.1.2021 (31.1.2019) Työaika Työaika määräytyy työaikalain

Lisätiedot

Marraskuun indeksi julkaistaan ma 19.12., jonka jälkeen tiedot saa toimistoltamme.

Marraskuun indeksi julkaistaan ma 19.12., jonka jälkeen tiedot saa toimistoltamme. JÄSENKIRJE 4/2011 8.12.2011 Arvoisa jäsenyrittäjä / -yritys SISÄLTÖ: Kuorma-autoliikenteen kustannukset Kuljettajien palkat 1.12.2011 nousivat Uusi TES Loppuvuoden työaikajärjestelyt Tavaraliikennelainsäädännön

Lisätiedot

Kaupan työehtosopimus ja Palkkaliite 1.5. 31.1.

Kaupan työehtosopimus ja Palkkaliite 1.5. 31.1. Kaupan työehtosopimus ja Palkkaliite 1.5. 31.1. 2014 2017 Kaupan liitto Eteläranta 10 PL 340, 00131 Helsinki Puhelin (09) 172 850 Faksi (09) 664 616 www.kauppa.fi Nimet ja suorat puhelinnumerot löytyvät

Lisätiedot

työehtosopimusta noudattava työnantaja

työehtosopimusta noudattava työnantaja HE 253/1998 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi työsopimuslain 28 ja 47 j :n, vuosilomalain 16 :n ja opintovapaalain 13 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi

Lisätiedot

TALOTEKNIIKKA-ALAN TYÖEHTOSOPIMUS TOIMIHENKILÖILLE 1.6.2014 31.1.2017

TALOTEKNIIKKA-ALAN TYÖEHTOSOPIMUS TOIMIHENKILÖILLE 1.6.2014 31.1.2017 TALOTEKNIIKKA-ALAN TYÖEHTOSOPIMUS TOIMIHENKILÖILLE 1.6.2014 31.1.2017 LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry Palvelualojen työnantajat PALTA ry Sähkötekniset työnantajat STTA ry Ammattiliitto Pro ry 1 Painopaikka:

Lisätiedot

Kaupan vuosivapaajärjestelmä. 1 Vuosivapaan ansainta

Kaupan vuosivapaajärjestelmä. 1 Vuosivapaan ansainta 1 Kaupan vuosivapaajärjestelmä 1 Vuosivapaan ansainta Työntekijä ansaitsee kalenterivuosittain vuosivapaata tosiasiallisesti tehtyjen työtuntien perusteella. Tehdyiksi työtunneiksi luetaan myös muu työaikalain

Lisätiedot

Terminaalityöntekijät. Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017

Terminaalityöntekijät. Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017 Terminaalityöntekijät 2015 Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017 Työaika Työaika määräytyy työaikalain mukaan. Säännöllinen työaika on

Lisätiedot

Kaupan vuosivapaajärjestelmä. 1 Vuosivapaan ansainta

Kaupan vuosivapaajärjestelmä. 1 Vuosivapaan ansainta 1 Kaupan vuosivapaajärjestelmä 1 Vuosivapaan ansainta Työntekijä ansaitsee kalenterivuosittain vuosivapaata tosiasiallisesti tehtyjen työtuntien perusteella. Tehdyiksi työtunneiksi luetaan myös muu työaikalain

Lisätiedot

Tilaajavastuulain muutokset 1.9.2015

Tilaajavastuulain muutokset 1.9.2015 Tilaajavastuulain muutokset 1.9.2015 Laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolista työvoimaa käytettäessä annetun lain muuttamisesta 678/2015 Hallituksen esitys HE 161/2014 vp Työelämä-

Lisätiedot

TYÖEHDOT Ylemmät Toimihenkilöt YTN Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA

TYÖEHDOT Ylemmät Toimihenkilöt YTN Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA Rakennusalan ylemmän toimihenkilön TYÖEHDOT Ylemmät Toimihenkilöt YTN Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA Rakennusalan ylemmän toimihenkilön TYÖEHDOT Oppaan kokosivat: Petteri Kivelä, lakimies, YTN

Lisätiedot

Yrittäjän työssäoloehdon laskenta

Yrittäjän työssäoloehdon laskenta Sivu 1/6 Yrittäjän työssäoloehdon laskenta Peruspäivärahan saamisen edellytyksenä on työssäoloehdon täyttäminen. Yrittäjän työssäoloehto täyttyy, kun henkilö on lähinnä edellisen 48 kuukauden aikana työskennellyt

Lisätiedot

MAATALOUSHARJOITTELIJAA KOSKEVAT TYÖEHDOT 1.1.2010 ALKAEN

MAATALOUSHARJOITTELIJAA KOSKEVAT TYÖEHDOT 1.1.2010 ALKAEN MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO OPPILAITOKSET Annankatu 31-33 C 48, 00100 HELSINKI MAATALOUS 1/2010 Puhelin (09) 725 04 500, faksi (09) 725 04 511 Sähköposti: info@tyonantajat.fi Kotisivu: www.tyonantajat.fi

Lisätiedot