MAAKAASUTOIMITUSTEN YLEISET EHDOT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MAAKAASUTOIMITUSTEN YLEISET EHDOT"

Transkriptio

1 MAAKAASUTOIMITUSTEN YLEISET EHDOT Gasum Oy

2 2 GASUM OY:N MAAKAASUTOIMITUSTEN YLEISET EHDOT Näitä Gasum Oy:n Maakaasutoimitusten yleisiä ehtoja sovelletaan Gasum Oy:n, jäljempänä Gasum, ja asiakkaan, jäljempänä Ostaja, väliseen maakaasukaupan energiamyyntiin ja siirtopalveluun alkaen toistaiseksi, kuitenkin korkeintaan saakka. Gasum varaa oikeuden näiden ehtojen muuttamiseen perustellusta syystä tarvittaessa. Järjestelmävastuun toteuttamisesta julkaistaan erilliset "Gasum Oy; Järjestelmävastaavan asettamat ehdot järjestelmävastuun toteuttamiseksi". 1. Määritelmät 1.1. Absoluuttisen paineen yksikkö on (bara) Avoin toimitus; maakaasun toimitus, jossa maakaasun myyjä toimittaa asiakkaalle maakaasun käytön ja kiinteiden maakaasutoimitusten välisen erotuksen Ennakkosiirto; vuosittain vahvistettavien siirtotehojen (PT) (perussiirron) ylittävien kiinteiden maakaasutoimitusten siirto Erilaiset kiinteät toimitukset; maakaasun kiinteät toimitukset, jotka Ostaja on hankkinut peruskaasun lisäksi. Näitä ovat mm. jälkimarkkinakaasu ja Gasum Plussa Hajustus; Gasum toimittaa maakaasun hajustettuna Ostajan käyttöön ellei toisin sovita. Hajustus suoritetaan käyttäen tetrahydrotiofeenia (THT) tai vastaavaa hajustusainetta. Hajustus suoritetaan keskitetysti tai toimituskohdekohtaisesti Kalorimetrinen lämpöarvo on se lämpömäärä, joka syntyy kun yksi (1) normaalikuutiometri maakaasua palaa täydellisesti ilman kanssa 1,01325 bara vakiopaineessa ja kun kaikki palamisen aikana muodostunut vesi kondensoituu peruslämpötilassa 25 C (MJ/m 3 n) Kastepiste on se lämpötila, jossa alkaa kondensaattien erottuminen maakaasusta ( C) Kaukovalvonta suoritetaan Gasumin tietoliikennelaitteilla ja niiden välityksellä ja siinä siirretään paineenvähennys- ja määrämittausasemien valvonta- ja määrätiedot Gasumin tietojärjestelmiin Kiinteä toimitus; maakaasun toimitus, jossa maakaasun myyjä toimittaa asiakkaalle kullekin tasejaksolle ennalta sovitun maakaasumäärän Maakaasu on Järjestelmävastaavan ehtojen määrittelyn mukaisesti maaperästä saatava, pääasiassa metaania ja muita kevyitä hiilivetyjä sisältävä kaasuseos. Näitä ehtoja sovelletaan myös biokaasuun, biomassasta peräisin olevaan kaasuun sekä muuhun kaasuun, jos kaasuja voidaan teknisesti ja turvallisesti syöttää maakaasuverkkoon ja siirtää kyseisessä verkossa (Maakaasumarkkinalaki 1. luku 2 ), jolloin maakaasulla tarkoitetaan soveltuvin osin myös näitä kaasuja Maakaasun liittymissopimus on Gasumin ja Ostajan liittyjän välinen sopimus, joka koskee maakaasun käyttöpaikan tai jakeluverkon liittämistä Gasumin siirtoverkkoon ja mahdollistaa maakaasun toimituskohteen ylläpidon.

3 Maakaasun paineenvähennys- ja määrämittausasema on laitteisto, jossa maakaasun paine säädetään Ostajan tarpeita vastaavaksi ja käyttöön sopivaksi sekä suoritetaan maakaasun määrämittaus laskutusta varten Maakaasun siirtoputkisto on osa Gasumin maakaasun siirtoverkkoa, jonka kautta Gasum siirtää maakaasua Ostajan käyttöön tai Ostajan jakeluverkkoon Maakaasun toimitussopimus on Ostajan ja Gasumin välinen sopimus, joka sisältää maakaasuenergian ja siirtopalvelujen myynnin ja ostamisen ehtoineen Maakaasun verkkopalvelulla tarkoitetaan siirtoverkon haltijan kaikkea sitä toimintaa, joka mahdollistaa maakaasun siirron vastiketta vastaan siirtoverkon haltijan siirtoverkossa Maakaasutoimituksella tarkoitetaan palvelukokonaisuutta, joka sisältää sekä maakaasuenergian toimituksen että maakaasun siirron verkkopalveluineen Ostajalle Nesteytetty maakaasu (LNG) on nestemäisessä muodossa olevaa maakaasua, joka höyrystetään käyttöön otettaessa takaisin kaasuksi Normaalikuutiometri (m 3 n) on se kaasumäärä, jonka tilavuus normaalitilassa (0 C, 1,01325 bara) on yksi (1) kuutiometri Ostaja on maakaasun käyttäjä tai käyttöpaikan haltija tai jakeluverkon haltija, jonka kanssa Gasum solmii maakaasun toimitussopimuksen Paine, maakaasun paine ilmoitetaan ylipaineena (bar) Paineistettu maakaasu (CNG) on korkeapaineista, pääasiassa liikennekäyttöön tarkoitettua maakaasua Peruskaasu: Tasejakson aikana käytetyn Yleistariffin vuosituotteen ja kuukausituotteen summa määritellään peruskaasuksi Perussiirto; Vuotuisen siirtotehon rajaan saakka siirtomäärää kutsutaan perussiirroksi Seoskaasu on maakaasua korvaava kaasumainen polttoaine, propaanin ja ilman seos sellaisessa suhteessa, että se soveltuu polttoteknisesti suoraan maakaasua korvaavaksi poltto- aineeksi Siirtoverkon haltija on Gasum, jolla on hallinnassaan maakaasun siirtoverkko ja joka harjoittaa luvanvaraista maakaasuverkkotoimintaa Tasejakso on Järjestelmävastaavan ehtojen määrittelyn mukaisesti Energiamarkkinaviraston määrittämä ajanjakso, jona aikana toimitusmäärät rekisteröidään keskimääräisinä; tasejakson pituus on yksi tunti Tehollinen lämpöarvo on se lämpömäärä, joka syntyy kun yksi ( 1 ) normaalikuutiometri maakaasua palaa täydellisesti ilman kanssa 1,01325 bara vakiopaineessa ja kun kaikki palami- sen aikana muodostunut vesi jää kaasumaiseksi peruslämpötilassa 25 C (MJ/m 3 n) Toimituskohde on Ostajan ja Gasumin välinen paikka, paineenvähennys- ja/tai määrämittausasema, jossa maakaasu toimitetaan ja luovutetaan Ostajan käyttöön tai edelleen siirrettäväksi.

4 Vuotuinen siirtoteho [ PT ] tilataan kalenterivuodeksi kerrallaan. Tähän tehorajaan saakka siirtomäärää kutsutaan perussiirroksi ja sen ylittävää siirtomäärää kutsutaan lisäsiirroksi. 2. Maakaasun toimitussopimuksen tekeminen ja muut tarvittavat sopimukset 2.1. Ostaja ja Gasum tekevät keskenään kirjallisen maakaasun toimitussopimuksen, joka sisältää maakaasun siirtoon ja energiakauppaan liittyvät toimitusehdot. Maakaasun toimitussopimus perustuu voimassa olevaan hinnoittelujärjestelmään, järjestelmävastaavan asettamiin ehtoihin järjestelmävastuun toteuttamisesta sekä näihin Gasumin maakaasutoimitusten yleisiin ehtoihin Maakaasun toimitussopimus voidaan tehdä Gasumin ja Ostajan kesken silloin, kun Gasumin ja Ostajan kesken on voimassa oleva liittymissopimus kyseiseen toimituskohteeseen tai Ostajalla on osoittaa käyttö- tai muu hallintaoikeus ko. liittymissopimukseen Maakaasutoimitusten aloittamisen edellytyksenä on voimassaolevien maakaasun liittymisja toimitussopimusten lisäksi, että Ostajan maakaasun käyttöpaikka tai jakeluverkko täyttää siirtoverkon haltijan asettamat, tarpeelliset, toimituskohteeseen liittämistä koskevat tekniset vaatimukset sekä maakaasun käyttöä ja laitteita koskevat turvallisuusmääräykset ja säädösten asettamat vaatimukset Maakaasun toimitussopimus, joka sisältää siirron ja energiakaupan, tehdään hinnoittelujärjestelmän voimassaoloajaksi, ellei asiasta toisin sovita Maakaasun toimitussopimukseen kirjatun hinnoittelun voimassaolo-aika on aina sama kuin sen hinnoittelujärjestelmän yksikköhintojen ja maksujen voimassaoloaika, johon hinnoittelu perustuu Toimitussopimukseen kirjattu hinnoittelu muuttuu ilman eri ilmoitusta aina uusien vahvistettujen hintojen tai uuden hinnoittelujärjestelmän mukaiseksi voimaantulopäivämäärästä lähtien vastaamaan uutta hinnoittelua ja toimitusehtoja Ostaja voi ostaa maakaasua ja maakaasun siirtopalveluja omiin eri toimituskohteisiinsa vaihtoehtoisesti joko toimituskohdekohtaisilla sopimuksilla tai yhdellä toimitussopimuksella Kaasun syöttäminen siirtojärjestelmään edellyttää sopimusta verkonhaltijan kanssa, sekä Järjestelmävastaavan ehdoissa mainittujen vaatimusten täyttymistä. 3. Maakaasun luovutus ja vastaanotto 3.1. Toimitettava maakaasu ja siirtopalvelu katsotaan Gasumin puolesta luovutetuksi ja Ostajan puolesta vastaanotetuksi, kun se on todettu toimituskohteen mittalaiteilla ja siirtynyt toimituskohteessa mittausaseman määrämittareiden läpi Maakaasutoimituksiin liittyvä vahinkovastuu siirtyy Gasumilta Ostajalle, kun maakaasu siirtyy Gasumin omistamasta siirtoputkistosta Ostajan putkistoon Maakaasun luovutuspaine sovitaan toimituskohteittain. Luovutuspaine on normaalisti korkeintaan 24 bar ylipainetta. Suurempi luovutuspaine on mahdollinen erikseen sovittaessa erillistä painemaksua vastaan.

5 Maakaasun luovutuslämpötila on 0 C C toimituskohteessa paineensäätö- ja määrämittausasemalla Maakaasu luovutetaan hajustettuna ja suodatettuna, ellei toisin sovita. Maakaasun luovutus hajustamattomana edellyttää valvovan viranomaisen TUKES:n kaasun käyttäjälle myöntämää lupaa Mikäli kaasun luovutuspaine tai -lämpötila muuttuu ylivoimaisen esteen, etukäteen ilmoitettujen korjaustöiden tai Ostajasta johtuvien syiden takia, Gasum ei ole vastuussa edellä mainituista muutoksista johtuvista häiriöistä Mikäli Ostaja haluaa muuttaa liittymissopimuksessa toimituskohteelle sovittujen kaasulaitteistojen mitoitus- tai suoritusarvoja, maksaa Ostaja muutoksesta aiheutuneet kustannukset Gasumilla on oikeus tilapäisesti keskeyttää maakaasun toimitus tai rajoittaa sitä, mikäli se on tarpeellista maakaasun toimittamiseen tarvittavien laitteiden tarkastuksen, korjauksen, huollon, muutostyön tai muun vastaavan toimenpiteen suorittamiseksi. Jos keskeytys on ennakolta Gasumin tiedossa, neuvottelevat sopijapuolet mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja pyrkivät ajoittamaan tarvittavat toimenpiteet huomioiden kummankin sopijapuolen edut. 4. Maakaasun laatu 4.1. Imatran vastaanottoaseman kautta toimitettavan kaasun koostumus täyttää kohdan 4.2. mukaiset kriteerit. Gasumilla ei ole mahdollisuutta vaikuttaa kaasun koostumukseen, eikä Gasum vastaa vahingoista, jotka aiheutuvat maakaasun koostumuksen poikkeamisesta kohdan 4.2. tai Järjestelmävastaavan asettamien ehtojen mukaisesta määrittelystä Maakaasun koostumuksen raja-arvot: metaani minimi 85 mol-% etaani maksimi 5 mol-% propaani ja raskaammat hiilivedyt maksimi 4 mol-% typpi maksimi 2 mol-% happi jälkiä hiilidioksidia maksimi 2,5 mol-% Rikkipitoisuus rikkivety maksimi 15 mg/m 3 n merkaptaanirikki maksimi 25 mg/m 3 n kokonaisrikki maksimi 100 mg/m 3 n Vesikastepiste 40 bar paineessa talvella korkeintaan kesällä korkeintaan 5 C + 0 C 4.3. Kaasun koostumus määritetään Imatran vastaanottoasemalla otetuista näytteistä ja lämpöarvot lasketaan standardien ISO-6976 mukaisesti Gasumin toimesta.

6 Maakaasun siirtojärjestelmään voidaan syöttää kaasua myös muualta kuin Imatran vastaanottoasemalta, jolloin kaasun koostumuksen tulee vastata Järjestelmävastaavan asettamissa ehdoissa määriteltyä kaasun laatua. Kaasun laadun analysoinnin, sekä laadun määrityksen periaatteen tulee perustua Järjestelmävastaavan asettamiin ehtoihin Ostajalla on oikeus saada tietoa Gasumin maakaasun laatuun liittyvistä mittauksista. 5. Määrien ennakointi ja vahvistaminen 5.1. Ostaja tilaa Gasumilta marraskuun 30. päivään mennessä seuraavan kalenterivuoden siirtotehon sekä maakaasuenergian, vuosituotteen myyntitehon ja kuukausituotteen myyntitehon maakaasun toimitussopimuksessa määritellyllä tavalla. Gasum vahvistaa siirtotehon sekä maakaasuenergian ja myyntitehon määrät kirjallisesti joulukuun 15. päivään mennessä Ostaja antaa Gasumille ennakkoilmoituksen seuraavan kalenterivuoden maakaasuenergian määristä mennessä Ostaja antaa Gasumille pyydettäessä tarkempia tietoja maakaasun siirtokapasiteetin ja energiakäytön tarpeistaan ja poikkeavista viikko- ja vuorokausivaihteluista Sellaisista jommankumman sopijapuolen toimenpiteistä, jotka saattavat aiheuttaa kaasutoimitusten tai siirtopalvelujen käytön keskeytymisen tai sovittujen kaasumäärien tai siirtopalvelujen tehovarausten muuttumisen, neuvottelevat sopijapuolet keskenään mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja pyrkivät ajoittamaan tarvittavat toimenpiteet huomioiden kummankin sopijapuolen edut. 6. Ehdot ennakkosiirrolle 6.1. Ostaja on velvollinen sopimaan jälkimarkkinavälittäjän tai maakaasukauppojen välittäjän kanssa maakaasun kaupankäyntiehdoista käytäessä kauppaa erilaisina kiinteinä toimituksina Maakaasun ennakkosiirtoon ovat oikeutettuja kaikki Ostajat, jotka eivät ole Gasumin M2010 hinnoittelujärjestelmän Pienkulutustariffin piirissä Erilaisiin kiinteisiin toimituksiin liittyvät siirtovelvollisuudet siirtoverkossa tulee toimitusten osapuolten esittää hyväksyttäväksi Gasumille ennen toimituksesta päättämistä. Gasum selvittää jälkimarkkinavälittäjältä tai maakaasukauppojen välittäjältä tiedon saatuaan verkon siirtokyvyn ja vahvistaa kauppoihin liittyvän siirron. Gasumilla on oikeus olla hyväksymättä ja vahvistamatta kauppoihin liittyvää siirtoa, jos verkon siirtokyky, verkon ylläpito, järjestelmävastaavan määräys tai maakaasun saatavuus sitä edellyttää Kaikki siirtoverkossa siirrettävät maakaasun erilaiset kiinteät toimitukset tulee ilmoittaa Gasumille määräaikaan mennessä verkon siirtokyvyn laskemista ja taseselvitystä varten (KTM:n asetus 974/2000) Gasum vahvistaessaan maakaasun erilaisten kiinteiden toimitusten siirron sitoutuu toimittamaan niiden ennakkosiirron voimassa olevan hinnaston mukaisesti.

7 Ennakkosiirrosta veloitetaan toimituskohdekohtainen siirtomaksu (M2010, kohta ) ja ennakkosiirtomaksu mitatun käytön mukaan. Kiinteiden toimitusten ylittävältä osalta veloitetaan lisäsiirtomaksu Mikäli Ostajan tilaama vuotuinen siirtoteho on suurempi tai yhtä suuri kuin kiinteiden toimitusten yhteismäärä, niin ennakkosiirtoa ei tarvita. Ostajan tilaaman vuotuisen siirtotehon ollessa pienempi kuin kiinteiden toimitusten yhteismäärä, niin ennakkosiirron määrä on kiinteiden toimitusten yhteismäärän ja tilatun vuotuisen siirtotehon erotus Ennakkosiirron määrä voi joko kasvaa tai vähentää tehtyjen erilaisten kiinteiden toimitusten kauppojen mukaan, mutta se ei voi vähentää Ostajan tilaaman vuotuisen siirtotehon määrää Gasum laskee ja vahvistaa tasejaksoittain ennakkosiirron määrän ja tarpeen Ennakkosiirto yhdessä perussiirron kanssa ei saa ylittää maakaasun liittymissopimuksessa määriteltyä Ostajan toimituskohteiden mitoitustehoja Niille Ostajille, jotka eivät ole M2010 hinnoittelujärjestelmän piirissä, ennakkosiirto lasketaan toimitussopimuksessa sovitun tai tilatun vuotuisen siirtotehon ylittävältä osalta. Ennakkosiirrosta veloitetaan näiltä Ostajilta toimitussopimuskohtaisesti laskettu määrillä painotettu toimitus-kohdekohtainen siirtomaksu (M2010, kohta ) ja ennakkosiirtomaksu mitatun käytön mukaan. 7. Määrien toteaminen 7.1. Ostajalle toimitetut kaasumäärät todetaan siirtoverkon haltijan, Gasumin, omistamilla ja ylläpitämillä mittalaitteilla. Mitattavia suureita ovat kaasun tilavuusvirta, paine ja lämpötila. Mitattu tilavuusvirta muunnetaan normaalikuutiometreiksi määrämittareiden yhteyteen asennettujen muunninlaitteiden tai jälkikäteen suoritettavan manuaalisen laskennan avulla, missä Ostajan käyttämät kaasumäärät lasketaan yksittäisten prosessimittausten perusteella. Manuaalista laskentaa käytetään mm. laitevaurioiden aikana käytettyjen kaasumäärien arviointiin Määrämittauslaitteet ovat ensisijaisesti tarkoitettu maakaasumäärien kaupalliseen todentamiseen. Mittaustietojen käyttäminen muuhun tarkoitukseen tapahtuu osapuolen omalla vastuulla Kaukovalvottujen toimituskohteiden tilavuusvirtana (m 3 n/h) todetut kaasumäärät siirretään määräkirjanpitoon tuntikulutuksiksi Gasumin omistaman ja ylläpitämän kaukovalvontajärjestelmän avulla. Toimituskohteiden mittarilukemien ja kaukovalvonnan pulssitulostuksen keskinäinen yhtäpitävyys tarkistetaan yksi (1) kertaa kalenterivuodessa tapahtuvalla manuaalisella mittariluennalla. Mahdolliset hyvitykset tai lisäveloitukset tehdään mittariluentaa seuraavan laskutus- kauden peruskaasun hinnalla Suurimmat sallitut virheet maakaasun mittauslaitteille määritellään valtioneuvoston asetuksessa (221/2012) mittauslaitteiden olennaisista vaatimuksista, vaatimuksenmukaisuuden osoittamisesta ja teknisistä erityisvaatimuksista Mikäli jompikumpi sopijapuoli epäilee mittalaitteiden toiminnan tai mittaustulosten luotettavuutta, on tästä välittömästi ilmoitettava toiselle sopijapuolelle. Molemmat sopijapuolet ryhtyvät viipymättä tarvittaviin toimenpiteisiin mahdollisen vian tai virheellisyyden poistamiseksi. Aikaisemmat mittaustulokset ja laskutus oikaistaan siten, että

8 8 oletetaan vian tai virheen jatkuneen kaksi (2) viikkoa todetun suuruisena, ellei ole erityisiä syitä suorittaa tulosten oikaisua muilla perusteilla. Hyvitykselle tai lisäveloitukselle ei lasketa korkoa. Tarkistustoimenpiteiden kustannuksista vastaa Gasum. Mikäli ilmoitus on Ostajan tekemä ja osoittautuu aiheettomaksi, niin Ostaja vastaa toimenpiteestä aiheutuneista kustannuksista Mikäli mittauksia ei mittareiden kalibroinnin tai jonkin muun syyn takia voida suorittaa normaalisti, sovitaan tällaisina aikoina sovellettava mittaustapa erikseen Määrämittauslaitteistojen tarkastukset ja huollot tehdään siirtoverkon haltijan, Gasumin huolto-ohjelman sekä työohjeiden mukaisesti. Ainoastaan Gasumin hyväksymillä henkilöillä on oikeus suorittaa mittauslaitteistojen asennus- ja huoltotyöt sekä mittaustarkkuuden tarkistukset ja säädöt. 8. Laskutus 8.1. Maakaasutoimitusten laskutuskausi on kalenterikuukausi Maakaasutoimitusten siirron kiinteät maksut laskutetaan laskutuskausittain etukäteen ja energiakaupan kiinteät maksut jälkikäteen. Sovitun kaasumäärän tai siirtopalvelun käyttämättä jättäminen ei vapauta Ostajaa kiinteiden siirto- ja energiamaksujen maksamisesta Toimitettuihin maakaasumääriin perustuvat, muuttuvat siirto- ja energiamaksut laskutetaan laskutuskausittain jälkikäteen, kun asianomaisen laskutuskauden energia- ja siirtomäärät on todettu huomioiden erilaisten kiinteiden toimitusten määrät Ostaja maksaa Gasumille siirtoverkon taseselvitysmaksun kaikesta käyttämästään kaasusta siirtomäärien mukaisesti laskettuna. Siirtoverkon taseselvitysmaksu sisältyy voimassa olevan hinnoittelujärjestelmän siirtomaksuihin Maakaasun koostumus ja lämpöarvo määritellään Imatran vastaanottoasemalla ja tarvittaessa myös paikallisesti siirtoverkoston alueella. Kun kaasua syötetään maakaasun siirtojärjestelmään Imatran vastaanottoaseman lisäksi myös muusta paikasta, tehdään kyseisen syötön vaikutusalueella kaasun koostumuksen analysointi ja lämpöarvon määritys myös paikallisesti. Paikallinen analysointi tehdään joko maakaasun paineenvähennys-/määrämittausasemakohtaisesti tai yhdessä, alueen kaasunsyöttöä määrittävässä alueellisessa syöttöpisteessä. Lämpöarvot lasketaan standardin ISO-6976 mukaisesti. Kaasumäärien päivittäisessä valvonnassa mitatut kaasumäärät muunnetaan energiaksi käyttämällä edelliselle vuorokaudelle määritettyä lämpöarvoa. Lämpöarvona käytetään Imatran vastaanottoasemalla määritettyä lämpöarvoa tai tarvittaessa paikallisesti määritettyä lämpöarvoa. Laskutuksessa tilavuus- tai massavirtana mitatut kaasumäärät muunnetaan energiaksi käyttäen kyseessä olevan laskutuskauden lämpöarvoa. Lämpöarvona käytetään Imatran vastaanottoasemalla määritettyä lämpöarvoa. Laskutuskauden lämpöarvona käytetään kalenterikuukauden päivittäisten tehollisten lämpöarvojen aritmeettista keskiarvoa (MJ/m3n), jonka lukuarvossa on kolme (3) desimaalia.

9 9 Maakaasun koostumuksen ja lämpöarvon määrityksen tapahtuessa paikallisesti mitatut kaasumäärät muunnetaan tasejaksoittain energiaksi käyttämällä kunkin tasejakson lämpöarvoa. Tasejaksoittain laskettuja arvoja käytetään sekä kaasutoimitusten päivittäisessä valvonnassa että laskutuksessa. Lukuarvo ilmoitetaan kolmella (3) desimaalilla Kaasu voidaan toimittaa verottomasti maakaasun rekisteröidylle käyttäjälle. Rekisteröitymättömien käyttäjien kaasu laskutetaan valmisteverollisena ja huoltovarmuusmaksullisena Gasum voi hyvittää Ostajalle erilaisten kiinteiden toimitusten käyttämättä jääneistä kaasumääristä M2010 hinnoittelujärjestelmän Yleistariffin peruskaasun laskutuskauden vuosituotteen energiamaksun yksikköhinnan, jos käyttämättä jääminen johtuu ennakoimattomasta Ostajan laitevauriosta. Hyvityksen edellytyksenä on Ostajan viiveetön kirjallinen ilmoitus Gasumille ennakoimattoman laitevaurion tapahtumisesta Kaikkien laskujen maksuaika on neljätoista (14) päivää laskun päiväyksestä. Yliajalta peritään kulloinkin voimassa oleva yleisen korkolain mukainen viivästyskorko Ostajan on vaadittaessa asetettava vakuus maakaasun toimitussopimukseen perustuvien maksujen suorittamiseksi Mikäli Ostajan heikentyneestä taloudellisesta tilanteesta johtuen (mm. luottoluokituksen heikentyminen ja/tai usein toistuvat maksuviiveet) Gasum katsoo, että sillä on perusteltua aihetta epäillä saataviensa täyden suorituksen vaarantuvan, Gasumilla on oikeus muuttaa toimitussopimuksen laskutuskäytäntö ennakkolaskutukseen perustuvaksi. Ennakkolaskutuksen laskutuskausi voi olla lyhyempi kuin kohdassa 8.1 määritetty. Ennakkolaskutettavat summat perustuvat Ostajan voimassa olevaan kaasutilaukseen sekä Gasumin arvioimiin Ostajan käyttämiin kuukausittaisiin kaasumääriin. 9. Korvaus varapolttoaineen käytöstä 9.1. Mikäli maakaasun käyttö keskeytyy Gasumin laitteista johtuvista syistä, niin Ostaja ja Gasum sopivat varapolttoaineen käytöstä Ostaja käyttää puuttuvan maakaasun korvaamiseen halvinta saatavilla olevaa varapolttoainetta tai muuta teknisesti toteutuskelpoista energiavaihtoehtoa Varapolttoainekäytöksi katsotaan vain se todellinen muun polttoaineen kuin maakaasun käyttö, joka ei ole yhdessä maakaasun käytön kanssa ylittänyt Ostajan energiakaupan myyntitehon ja muiden kiinteiden toimitusten määrää Ostaja vastaa varapolttoaineen kuljetuksesta laitoksilleen, varastoinnista ja varapolttolaitteidensa kunnosta Gasum korvaa Ostajalle aiheutuvat kaasua korvaavan varapolttoaineen hankinnasta syntyvät lisäkustannukset. Gasumin korvausvelvollisuus rajoittuu kalenterivuosittain korkeintaan 7,5 prosenttiin Ostajan edellisenä käyttövuonna Gasumille suorittamista peruskaasun ja perussiirron hankinnasta aiheutuvista maksuista Varapolttoaineen korvausten suhteen ovat lisäksi voimassa kohdan 10. mukaiset ylivoimaiset esteet.

10 Lisäkustannusten laskentaperusteena käytetään varapolttoaineen osalta hankintahintaa ja maakaasun osalta rajoitushetkellä olevaa kokonaishintaa Maakaasutoimitusten keskeytyksen johtuessa Ostajan kaasunkäyttötarpeita varten tehtävästä muutostyöstä tai laajennusinvestoinnista, niin Gasum ei ole velvollinen korvaamaan Ostajan varapolttoaineen käytöstä tai muusta energiahankinnasta johtuvia lisäkustannuksia Maakaasumarkkinalaissa (2.luku 1 ) tarkoitetun verkon ja laitteistojen ylläpito- ja kehittämisvelvollisuuden täyttämisestä aiheutuneet keskeytykset eivät velvoita Gasumia korvaukseen. 10. Ylivoimainen este Sopijapuolilla on oikeus ylivoimaisen esteen sattuessa rajoittaa tai katkaista kaasun toimitus tai vastaanotto. Ylivoimaisena esteenä pidetään sopijapuolista riippumattomia seikkoja, joita ei maakaasun toimitussopimusta solmittaessa ole voitu ottaa kohtuudella huomioon ja jotka voi massaoloaikanaan tai sen jälkeen estävät tai huomattavasti vaikeuttavat maakaasun toimitussopimukseen perustuvien velvoitteiden täyttämistä ja joiden tuottamaa haittaa ei voida kohtuudella estää tai poistaa. Ylivoimaisia esteitä ovat esimerkiksi: tulipalo, räjähdys, tulva, maanjäristys, viranomaisten määräykset, sota tai liikekannallepano, odottamattomat laajat sotilaskutsunnat, takavarikko, tuontikielto, kaasun ulkomaisen toimittajan ylivoimainen este, valuuttarajoitukset, käyttövoiman rajoitukset, yleinen raaka- tai tarveainepula, vuoto kaasuputkessa, lakko, työselkkaus tai muu sopijapuolten määräysvallan ulkopuolella oleva olosuhde Ylivoimainen este lykkää sopimusvelvoitteiden täyttämisen siksi ajaksi, minkä este kunkin sopimusvelvoitteen osalta on ollut voimassa, taikka ajaksi, mikä on ollut tarpeen esteen seurausten eliminoimiseksi Mikäli jompikumpi sopijapuoli haluaa vedota ylivoimaiseen esteeseen, on hänen ilmoitettava siitä viipymättä kirjallisesti toiselle sopijapuolelle. 11. Vahinkojen korvaaminen Sopijapuolet ovat velvollisia korvaamaan toisilleen vain sellaiset maakaasun toimitussopimukseen perustuvat välittömät vahingot, jotka johtuvat vahingon aiheuttaneen sopijapuolen tahallisuudesta tai tuottamuksesta. Kumpikaan sopijapuoli ei ole velvollinen korvaamaan toiselle sopijapuolelle mahdollisesti aiheutuneita välillisiä tai epäsuoria vahinkoja Sopijapuoli, johon mahdollinen vahinko kohdistuu, on velvollinen välittömästi ryhtymään kaikkiin tarvittaviin toimenpiteisiin, jotka edesauttavat vahingon estämistä tai rajoittamista. Mikäli hän tämän laiminlyö ja vahinko tästä johtuen suurenee, hän on korvausvelvollinen Siinä tapauksessa, että syntyy vahingonkorvausvelvoite kolmannelle osapuolelle, on kumpikin sopijapuoli vastuussa omien työsuoritteiden tai laitteidensa aiheuttamista vahingoista.

11 Erimielisyyksien ratkaiseminen Kaikki maakaasun toimitussopimuksesta mahdollisesti aiheutuvat sopijapuolten väliset erimielisyydet pyritään sopimaan neuvotteluteitse. Mikäli neuvotteluissa ei päästä yksimielisyy- teen, niin toimitussopimuksesta syntyneet riidat ratkaistaan lopullisesti välimiesmenettelyssä Keskuskauppakamarin välityslautakunnan sääntöjen mukaisesti. 13. Voimassa olevan sopimuksen purkaminen tai päättäminen Gasumilla on oikeus purkaa maakaasun toimitussopimus välittömästi, jos 1) Kaasun toimittaminen Ostajalle tulee Gasumista riippumattomista syistä mahdottomaksi tai kohtuuttomaksi rasitukseksi ja asiaa ei ole voitu korjata kuudessa (6) kuukaudessa. 2) Ostajan kaasun ostot jäävät kahtena (2) peräkkäisenä vuotena yli kaksikymmentä (20) prosenttia alle vahvistettujen vuositoimitusmäärien, eivätkä sopijapuolet pääse yksimielisyyteen tilanteeseen johtaneista syistä. 3) Ostaja laiminlyö Gasumin kirjallisesta muistutuksesta huolimatta olennaisesti maksuvelvollisuutensa Gasumille tai Ostaja on asetettu konkurssiin tai selvitystilaan tai viranomainen on todennut Ostajan maksukyvyttömäksi. Sopimuksen purkua ei kuitenkaan panna täytäntöön, mikäli Ostaja antaa Gasumille riittävän vakuuden. 4) Ostaja muuten aiheuttaa tilanteen, joka on olennaisesti maakaasun toimitussopimuksen vastainen eikä Gasumin määräämässä kohtuullisessa ajassa korjaa tilannetta Ostajalla on oikeus purkaa maakaasun toimitussopimus välittömästi, jos 1) Gasum ei pysty toimittamaan kaasua sopimuksen mukaisesti ja tilanne jatkuu yli kolme(3) kuukautta. 2) Gasum muuten aiheuttaa tilanteen, joka on olennaisesti maakaasun toimitussopimuksen vastainen eikä Ostajan määräämässä kohtuullisessa ajassa korjaa tilannetta Mikäli Gasum on ilmoittanut muuttavansa olennaisessa määrin hinnoittelujärjestelmän yksikköhintoja tai hintasidonnaisuuksia hinnoittelujärjestelmän kohdassa 1.2 määritetyllä tavalla, Ostajalla on oikeus purkaa maakaasun toimitussopimus kuukauden irtisanomisajalla muutoksen voimaanastumisajankohdasta lukien Maakaasun toimitussopimus tulee purkaa kirjallisesti. Gasum Oy /

MAAKAASUTOIMITUSTEN YLEISET EHDOT

MAAKAASUTOIMITUSTEN YLEISET EHDOT MAAKAASUTOIMITUSTEN YLEISET EHDOT Gasum Oy 1(11) GASUM OY:N MAAKAASUTOIMITUSTEN YLEISET EHDOT Näitä Gasum Oy:n Maakaasutoimitusten yleisiä ehtoja sovelletaan Gasum Oy:n, jäljempänä Gasum, ja asiakkaan,

Lisätiedot

MAAKAASUN SIIRTOVERKOSTON LIITTYMISEHDOT

MAAKAASUN SIIRTOVERKOSTON LIITTYMISEHDOT MAAKAASUN SIIRTOVERKOSTON LIITTYMISEHDOT Gasum Oy 1 (8) MAAKAASUN SIIRTOVERKOSTON LIITTYMISEHDOT Näitä maakaasun siirtoverkoston liittymisehtoja sovelletaan Gasum Oy:n, jäljempänä Gasum, ja asiakkaan,

Lisätiedot

[Kirjoita teksti] Maakaasun hinnoittelujärjestelmä M2014 Siirto Energiakauppa

[Kirjoita teksti] Maakaasun hinnoittelujärjestelmä M2014 Siirto Energiakauppa [Kirjoita teksti] Maakaasun hinnoittelujärjestelmä M2014 Siirto Energiakauppa Gasum Oy 11.9.2013 Maakaasun hinnoittelujärjestelmä M2014 2 (24) 1. HINNOITTELUJÄRJESTELMÄN M2014 SOVELTAMINEN 1.1. Soveltaminen

Lisätiedot

MAAKAASUN TOIMITUSSOPIMUS

MAAKAASUN TOIMITUSSOPIMUS Maakaasun toimitussopimus 1(7) MAAKAASUN TOIMITUSSOPIMUS (Y- tunnus 1233567-8), jäljempänä Ostaja ja Gasum Oy (Y- tunnus 0969819-3), jäljempänä Myyjä, ovat solmineet keskenään seuraavan sopimuksen koskien

Lisätiedot

Siirtoverkon loppukäyttäjän puitesopimus

Siirtoverkon loppukäyttäjän puitesopimus Siirtoverkon loppukäyttäjän puitesopimus Siirtoverkon loppukäyttäjän puitesopimus 2 (9) Sisällysluettelo 1 SOPIJAPUOLET JA SOPIMUKSEN TARKOITUS... 3 2 SOPIMUKSEN VOIMASSAOLO... 3 3 MÄÄRITELMÄT... 3 4 SOPIMUKSEN

Lisätiedot

Biokaasun verkkoonsyöttäjän puitesopimus

Biokaasun verkkoonsyöttäjän puitesopimus Biokaasun verkkoonsyöttäjän puitesopimus Biokaasun verkkoonsyöttäjän puitesopimus 2 (9) Sisällysluettelo 1 SOPIJAPUOLET JA SOPIMUKSEN TARKOITUS... 3 2 SOPIMUKSEN VOIMASSAOLO... 3 3 MÄÄRITELMÄT... 3 4 SOPIMUKSEN

Lisätiedot

1 JOHDANTO MÄÄRITELMÄT SIIRTOVERKON LIITTYMISSOPIMUS JA MUUT TARVITTAVAT SOPIMUKSET LIITTYMÄN TEKNISET VAATIMUKSET...

1 JOHDANTO MÄÄRITELMÄT SIIRTOVERKON LIITTYMISSOPIMUS JA MUUT TARVITTAVAT SOPIMUKSET LIITTYMÄN TEKNISET VAATIMUKSET... Liittymisehdot Siirtoverkonhaltijan liittymisehdot 2 (10) Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 3 2 MÄÄRITELMÄT... 4 3 SIIRTOVERKON LIITTYMISSOPIMUS JA MUUT TARVITTAVAT SOPIMUKSET.. 5 4 LIITTYMÄN TEKNISET VAATIMUKSET...

Lisätiedot

OSTOLIIKENNESOPIMUS PALVELU- JA ASIOINTILIIKENNE (malli)

OSTOLIIKENNESOPIMUS PALVELU- JA ASIOINTILIIKENNE (malli) LIITE 5 1 KITEEN KAUPUNKI Sivistyskeskus OSTOLIIKENNESOPIMUS PALVELU- JA ASIOINTILIIKENNE (malli) 1. Sopijapuolet Tilaaja: Yhteyshenkilö: Kiteen kaupunki Sivistyskeskus Kiteentie 25 82500 KITEE Perusopetuksen

Lisätiedot

AUTOMAATTISEN TAAJUUDENHALLINTARESERVIN TUNTIMARKKINASOPIMUS NRO XX/2015 RESERVINHALTIJA OY sekä FINGRID OYJ

AUTOMAATTISEN TAAJUUDENHALLINTARESERVIN TUNTIMARKKINASOPIMUS NRO XX/2015 RESERVINHALTIJA OY sekä FINGRID OYJ AUTOMAATTISEN TAAJUUDENHALLINTARESERVIN TUNTIMARKKINASOPIMUS NRO XX/2015 RESERVINHALTIJA OY sekä FINGRID OYJ 8.1.2014 2 (7) 1 SOPIMUKSEN TARKOITUS XX (Reservinhaltija) ja Fingrid Oyj (Fingrid) ovat tehneet

Lisätiedot

TASEPALVELUSOPIMUS (Balance Agreement) NRO XX [TASEVASTAAVA OY] sekä FINGRID OYJ

TASEPALVELUSOPIMUS (Balance Agreement) NRO XX [TASEVASTAAVA OY] sekä FINGRID OYJ TASEPALVELUSOPIMUS (Balance Agreement) NRO XX [TASEVASTAAVA OY] sekä FINGRID OYJ 2 (7) Sisällys 1 SOPIMUSOSAPUOLET JA SOPIMUKSEN TARKOITUS... 3 2 SOPIMUKSEN VOIMASSAOLO... 3 3 AVOIN SÄHKÖNTOIMITUS... 3

Lisätiedot

YLEISET KAASUN LIITTYMISEHDOT 13.10.2015 1 / 5 1 SOVELTAMISALA 2 MÄÄRITELMÄT 3 KAASUN LIITTYMISSOPIMUKSEN TEKEMINEN JA MUUT TARVITTAVAT SOPIMUKSET

YLEISET KAASUN LIITTYMISEHDOT 13.10.2015 1 / 5 1 SOVELTAMISALA 2 MÄÄRITELMÄT 3 KAASUN LIITTYMISSOPIMUKSEN TEKEMINEN JA MUUT TARVITTAVAT SOPIMUKSET 13.10.2015 1 / 5 YLEISET KAASUN LIITTYMISEHDOT 1.1.2016 ALKAEN 1 SOVELTAMISALA 1.1 Näitä yleisiä kaasun liittymisehtoja sovelletaan liityttäessä kaasun jakeluverkkoon, jonka nimellinen maksimikäyttöpaine

Lisätiedot

JÄRJESTELMÄVASTAAVAN ASETTAMAT EHDOT JÄRJESTELMÄVASTUUN TOTEUTTAMISEKSI

JÄRJESTELMÄVASTAAVAN ASETTAMAT EHDOT JÄRJESTELMÄVASTUUN TOTEUTTAMISEKSI JÄRJESTELMÄVASTAAVAN ASETTAMAT EHDOT JÄRJESTELMÄVASTUUN TOTEUTTAMISEKSI Gasum Oy 2 JÄRJESTELMÄVASTAAVAN ASETTAMAT EHDOT JÄRJESTELMÄ- VASTUUN TOTEUTTAMISEKSI Energiamarkkinavirasto on päätöksellään maakaasuverkkoluvasta

Lisätiedot

Liite verkkopalveluehtoihin koskien sähköntuotannon verkkopalvelua Tvpe 11. Voimassa 1.7.2011 alkaen

Liite verkkopalveluehtoihin koskien sähköntuotannon verkkopalvelua Tvpe 11. Voimassa 1.7.2011 alkaen Liite verkkopalveluehtoihin koskien sähköntuotannon verkkopalvelua Tvpe 11 Voimassa 1.7.2011 alkaen Energiateollisuus ry:n suosittelema LIITE VERKKOPALVELUEHTOIHIN KOSKIEN SÄHKÖNTUOTANNON VERKKOPALVELUA

Lisätiedot

OSTOLIIKENTEEN EHDOT KOULULAISKULJETUKSET

OSTOLIIKENTEEN EHDOT KOULULAISKULJETUKSET KOULULAISKULJETUKSET Ostoliikennesopimuksen LIITE OSTOLIIKENTEEN EHDOT KOULULAISKULJETUKSET Nämä ehdot liitetään ostoliikennesopimukseen. Sopimuksessa voidaan poiketa näistä ehdoista. Hoidettaessa sopimussuhteeseen

Lisätiedot

Vähittäismyyjän puitesopimus

Vähittäismyyjän puitesopimus Vähittäismyyjän puitesopimus Vähittäismyyjän puitesopimus 2 (10) Sisällysluettelo 1 SOPIJAPUOLET JA SOPIMUKSEN TARKOITUS... 3 2 SOPIMUKSEN VOIMASSAOLO... 3 3 MÄÄRITELMÄT... 3 4 SOPIMUKSEN EHDOT... 3 5

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNKI Liite 3 Tekninen keskus. Vaalimainostelineet SOPIMUSLUONNOS. Sisältö

ESPOON KAUPUNKI Liite 3 Tekninen keskus. Vaalimainostelineet SOPIMUSLUONNOS. Sisältö ESPOON KAUPUNKI Liite 3 Tekninen keskus Vaalimainostelineet SOPIMUSLUONNOS Sisältö 1 SOPIJAPUOLET 3 1.1 TILAAJA 3 1.2 TOIMITTAJA 3 2 SOPIMUKSEN KOHDE 3 3 SOPIMUKSEN SYNTYMINEN JA KESTO 3 4 TILAUKSET, HINNAT

Lisätiedot

SOPIMUSLUONNOS POLTTOAINEEN TOIMITTAMISESTA

SOPIMUSLUONNOS POLTTOAINEEN TOIMITTAMISESTA 1 SOPIMUSLUONNOS POLTTOAINEEN TOIMITTAMISESTA 1 Sopijapuolet Polttoaineen myyjä, Metsänhoitoyhdistys Kalajokilaakso, seuraavassa myyjä ja polttoaineen ostaja, Pyhäjoen kunta, seuraavassa ostaja, ovat sopineet

Lisätiedot

HANKINTASOPIMUS. Kyh 25.1.2011 5 Kyh liite 4. Osapuolet Perusturvakuntayhtymä Karviainen ("Ostaja") PL 114 03101 Nummela

HANKINTASOPIMUS. Kyh 25.1.2011 5 Kyh liite 4. Osapuolet Perusturvakuntayhtymä Karviainen (Ostaja) PL 114 03101 Nummela HANKINTASOPIMUS Kyh 25.1.2011 5 Kyh liite 4 Osapuolet Ostaja Myyjä Perusturvakuntayhtymä Karviainen ("Ostaja") PL 114 03101 Nummela Ortomat Herpola Oy ("Myyjä") PL 34 20101 Turku Ostajasta ja Myyjästä

Lisätiedot

Sertifikaattitilisopimus biokaasusertifikaattijärjestelmän käyttö

Sertifikaattitilisopimus biokaasusertifikaattijärjestelmän käyttö Sertifikaattitilisopimus biokaasusertifikaattijärjestelmän käyttö 2 1. Sopimuksen osapuolet Tämä sertifikaattitilisopimus ( Sopimus ) on solmittu seuraavien osapuolten välillä: Järjestelmän Ylläpitäjä

Lisätiedot

MAAKAASUN TOIMITUSEHDOT

MAAKAASUN TOIMITUSEHDOT Lappeenrannan Energia Oy:n MAAKAASUN TOIMITUSEHDOT Simolantie 18 53600 Lappeenranta Asiakaspalvelu 020 690 505 lappeenrannanenergia.fi 1. SOVELTAMISALA JA MÄÄRITELMÄT 1.1 Näitä yleisiä maakaasun toimitusehtoja

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNNAN JA HUS-SERVIS LIIKELAITOKSEN SOPIMUS TEKSTINKÄSITTELYPALVELUISTA

NURMIJÄRVEN KUNNAN JA HUS-SERVIS LIIKELAITOKSEN SOPIMUS TEKSTINKÄSITTELYPALVELUISTA NURMIJÄRVEN KUNNAN JA HUS-SERVIS LIIKELAITOKSEN SOPIMUS TEKSTINKÄSITTELYPALVELUISTA 1 SOPIJAPUOLET JA YHTEYSHENKILÖT 1.1 Tilaaja Nurmijärven kunta (jäljempänä Tilaaja) < osoite > < Y-tunnus > 1.2 Toimittaja

Lisätiedot

Maatalouden Laskentakeskus Oy Minun Maatilani - ohjelmiston palvelusopimus

Maatalouden Laskentakeskus Oy Minun Maatilani - ohjelmiston palvelusopimus Minun Maatilani ohjelmiston palvelusopimus 23.12.2015 Page 1 of 5 Maatalouden Laskentakeskus Oy Minun Maatilani - ohjelmiston palvelusopimus Sisältö Käsitteet Tämä asiakirja on oikeudellisesti sitova sopimus

Lisätiedot

Maakaasun toimitusehdot

Maakaasun toimitusehdot Maakaasun toimitusehdot Sisältö Maakaasun toimitusehdot 1.3.2006 1 Soveltamisala ja määritelmät... 3 2 Maakaasun toimitussopimuksen tekeminen ja muut tarvittavat sopimukset... 3 3 Maakaasuputkistot ja

Lisätiedot

MONIPALVELULIITTYMÄVERKKOON LIITTYMISEN ERITYISEHDOT. 1. Yleistä

MONIPALVELULIITTYMÄVERKKOON LIITTYMISEN ERITYISEHDOT. 1. Yleistä MONIPALVELULIITTYMÄVERKKOON LIITTYMISEN ERITYISEHDOT 1. Yleistä Näillä sopimusehdoilla määritellään sopimuksen kohteena olevan kiinteistön, rakennuksen, huoneiston tai vastaavan kohteen (jäljempänä Kohde)

Lisätiedot

Ennakkotyö on Toimittajan Tilaajalle tekemä, ennen Sopimuksen syntymistä, tehty työ.

Ennakkotyö on Toimittajan Tilaajalle tekemä, ennen Sopimuksen syntymistä, tehty työ. 1. SOVELTAMISALA Näitä yleisiä sopimusehtoja sovelletaan elinkeinonharjoittajien väliseen Palveluiden kauppaan. Näitä ehtoja sovelletaan, elleivät osapuolet ole toisin sopineet. 2. MÄÄRITELMÄT Dokumentaatio

Lisätiedot

STT:n yleiset sopimusehdot 1.1.2010

STT:n yleiset sopimusehdot 1.1.2010 YLEISET SOPIMUSEHDOT 1 (5) STT:n yleiset sopimusehdot 1. Käyttöoikeus 2. Käyttöehdot 1 Kappale päivitetty 1.1.2016 alkaen. Asiakkaalla on oikeus käyttää STT:n palvelua ja/tai siihen sisältyviä aineistoja

Lisätiedot

Maakaasun myyjä on maakaasua myyvä henkilö, yhteisö tai laitos;

Maakaasun myyjä on maakaasua myyvä henkilö, yhteisö tai laitos; 1(5) 1. Soveltamisala ja määritelmät 1.1. Näitä yleisiä maakaasun myyntiehtoja sovelletaan maakaasun jakeluverkkoon liitetylle maakaasun käyttäjälle tapahtuvassa maakaasun vähittäismyynnissä. Nämä ehdot

Lisätiedot

Käyttöehdot, videokoulutukset

Käyttöehdot, videokoulutukset Käyttöehdot, videokoulutukset Edita Publishing Oy PL 700, 00043 NORDIC MORNING www.editapublishing.fi Asiakaspalvelu www.edilexpro.fi edilexpro@edita.fi puh. 020 450 2040 (arkisin klo 9 16) 1 Yleistä Tämä

Lisätiedot

SOPIMUS TEOLLISUUSJÄTEVESIEN JOHTAMISESTA NAANTALIN KAU- PUNGIN VESIHUOLTOLAITOKSEN VIEMÄRIVERKOSTOON.

SOPIMUS TEOLLISUUSJÄTEVESIEN JOHTAMISESTA NAANTALIN KAU- PUNGIN VESIHUOLTOLAITOKSEN VIEMÄRIVERKOSTOON. NAANTALIN KAUPUNKI Vesihuoltolaitos Käsityöläiskatu 2 21100 NAANTALI TEOLLISUUSJÄTEVESISOPIMUS xx.xx.xxxx SOPIMUS TEOLLISUUSJÄTEVESIEN JOHTAMISESTA NAANTALIN KAU- PUNGIN VESIHUOLTOLAITOKSEN VIEMÄRIVERKOSTOON.

Lisätiedot

Toimittajan Kohteeseen toimittama kuituverkon liittymä mahdollistaa palvelukuvauksessa tarkoitetut viestintäverkon

Toimittajan Kohteeseen toimittama kuituverkon liittymä mahdollistaa palvelukuvauksessa tarkoitetut viestintäverkon 1 (5) MPY Mikonkatu 16 50100 Mikkeli MPY PALVELUT OYJ:N KUITULIITTYMIEN ERITYISEHDOT 1.6.2015 1. Yleistä Näillä sopimusehdoilla määritellään sopimuksen kohteena olevan kiinteistön, rakennuksen, huoneiston

Lisätiedot

Kajaanin kaupungin joukkoliikenteen Waltti- nettilatauspalvelun käyttöehdot

Kajaanin kaupungin joukkoliikenteen Waltti- nettilatauspalvelun käyttöehdot Kajaanin kaupungin joukkoliikenteen Waltti- nettilatauspalvelun käyttöehdot 1. Yleistä Näitä verkkopalvelun käyttöehtoja sovelletaan Kajaanin kaupungin joukkoliikenteen (jäljempänä Palveluntarjoaja) tuottamaan

Lisätiedot

Maakaasun verkkopalvelusopimus on jakeluverkonhaltijan ja maakaasun käyttäjän välinen sopimus maakaasun verkkopalveluiden myymisestä ja ostamisesta;

Maakaasun verkkopalvelusopimus on jakeluverkonhaltijan ja maakaasun käyttäjän välinen sopimus maakaasun verkkopalveluiden myymisestä ja ostamisesta; 1 (1) MAAKAASUN LIITTYMISEHDOT 1. Soveltamisala ja määritelmät 1.1. Näitä maakaasun liittymisehtoja sovelletaan liityttäessä maakaasun jakeluverkkoon, jonka nimellinen maksimikäyttöpaine on enintään 8

Lisätiedot

LÄMPÖENERGIAN TOIMITUSSOPIMUS 1(5)

LÄMPÖENERGIAN TOIMITUSSOPIMUS 1(5) 1(5) 1. Sopijaosapuolet Punkalaitumen kunta (jäljempänä Ostaja) Y-tunnus 0138037-5 Vesilahdentie 5 31900 PUNKALAIDUN Punkalaitumen Biotrio Oy (jäljempänä Myyjä) Y-tunnus 2625431-6 Karjanmaantie 55 31900

Lisätiedot

Ostajan ja liikennöitsijän välisen sopimussuhteen sisältö määräytyy tämän sopimuksen sekä siihen liittyvien seuraavien asiakirjojen perusteella:

Ostajan ja liikennöitsijän välisen sopimussuhteen sisältö määräytyy tämän sopimuksen sekä siihen liittyvien seuraavien asiakirjojen perusteella: KOULULAISKULJETUKSET OSTOLIIKENNESOPIMUS 1. Sopijapuolet Ostaja: Kunta............................................... Yhteystiedot:......................................... Ostajan edustaja:......................................

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI VUOKRASOPIMUS 1 LIIKUNTAVIRASTO

HELSINGIN KAUPUNKI VUOKRASOPIMUS 1 LIIKUNTAVIRASTO HELSINGIN KAUPUNKI VUOKRASOPIMUS 1 TOIMISTOTILAN VUOKRAAMINEN LIIKUNTAMYLLYSTÄ HELSINKI TRIATHLON RY:LLE Vuokranantaja Vuokralainen Helsingin kaupungin liikuntavirasto PL 4800, Toivonkatu 2 A 00099 Helsingin

Lisätiedot

(Muut kunnat tekevät hankinnasta oman sopimuksensa soveltaen tätä sopimusluonnospohjaa ja muuttavat kuntakohtaiset tiedot omia vastaaviksi)

(Muut kunnat tekevät hankinnasta oman sopimuksensa soveltaen tätä sopimusluonnospohjaa ja muuttavat kuntakohtaiset tiedot omia vastaaviksi) SOPIMUSLUONNOS 1(5) LIITE 7 HANKINTASOPIMUS / KÄSIPYYHEAUTOMAATTI-, KÄSIPYYHERULLA- JA VAIHTOMATTOPALVELUT 1. SOPIJAOSAPUOLET Tilaaja: Nurmijärven kunta/seudullinen hankintapalvelukeskus Y-tunnus 9014643-2

Lisätiedot

Hankintasopimus (luonnos) Liite 4.

Hankintasopimus (luonnos) Liite 4. 1 Hankintasopimus (luonnos) Liite 4. Allekirjoittaneet Mäntsälän kunta/ Mustijoen perusturva, jota tässä sopimuksessa nimitetään tilaajaksi ja Toimittaja Oy, jota tässä sopimuksessa nimitetään toimittajaksi,

Lisätiedot

KIINTEISTÖNHOIDON JA ISÄNNÖINNIN YLEISET SOPIMUSEHDOT 2000

KIINTEISTÖNHOIDON JA ISÄNNÖINNIN YLEISET SOPIMUSEHDOT 2000 KH&I-YSE 2000 26.1.2000 1(6) KIINTEISTÖNHOIDON JA ISÄNNÖINNIN YLEISET SOPIMUSEHDOT 2000 1 Soveltamisala Yleisiä sopimusehtoja sovelletaan kiinteistönhoidossa ja kiinteistöjen isännöinnissä toimeksisaajan

Lisätiedot

HANKINTASOPIMUS, REITTI X (X URJALAN MATKA- HUOLTO X)

HANKINTASOPIMUS, REITTI X (X URJALAN MATKA- HUOLTO X) Urjalan kunta Tarjouspyynnön liite 1 D/52/08.01.01.02/2016 TARJOUSPYYNNÖN LIITE 1: HANKINTASOPIMUS, luonnos 19.1.2016 Urjalan kunnan torikuljetusten hankinta ajalla 1.4.2016 31.3.2019 + 1 + 1 optiovuotta

Lisätiedot

ADENSY OY:N KÄYTTÖOIKEUSSOPIMUS

ADENSY OY:N KÄYTTÖOIKEUSSOPIMUS ADENSY OY:N KÄYTTÖOIKEUSSOPIMUS 1) SOVELTAMISALA JA MÄÄRITELMÄT Tämä sopimus sisältää Adensy Oy:n tuottaman ohjelmiston käytön ehdot asiakkaan ja Adensyn välillä. Adensy on kehittänyt ohjelman ja omistaa

Lisätiedot

LUOVUTUSSOPIMUS. KOUVOLAN KAUPUNGIN ja KAAKKOIS-SUOMEN AMMATTIKORKEAKOULU OY:N välillä [ ]

LUOVUTUSSOPIMUS. KOUVOLAN KAUPUNGIN ja KAAKKOIS-SUOMEN AMMATTIKORKEAKOULU OY:N välillä [ ] LUOVUTUSSOPIMUS KOUVOLAN KAUPUNGIN ja KAAKKOIS-SUOMEN AMMATTIKORKEAKOULU OY:N välillä [] SOPIMUS [1] LUOVUTUSSOPIMUS 1 Siirron osapuolet 1.1 Luovuttaja Kouvolan kaupunki (y-tunnus xxxx) (jäljempänä Kouvola)

Lisätiedot

TOIMITUSSOPIMUS KIVIKON PÄIVÄKODIN OPPIMISYMPÄRISTÖN KALUSTEISTA

TOIMITUSSOPIMUS KIVIKON PÄIVÄKODIN OPPIMISYMPÄRISTÖN KALUSTEISTA Liite 5 Sopimusmalli (Kalusteet) TOIMITUSSOPIMUS KIVIKON PÄIVÄKODIN OPPIMISYMPÄRISTÖN KALUSTEISTA 1. Osapuolet ja yhteyshenkilöt Tilaaja: Kemin kaupunki Osoite: Tilaajan yhteyshenkilö sopimusasioissa:

Lisätiedot

Aineistot Premium -palvelun käyttöehdot

Aineistot Premium -palvelun käyttöehdot Aineistot Premium -palvelun käyttöehdot 25.5.2018 Aineistot Premium -palvelun käyttöehdot 2 (5) Sisältö 1. Yleistä... 3 2. Muutokset käyttöehdoissa ja palvelussa... 3 3. Palvelun toimittaminen... 3 4.

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriö (jäljempänä LVM)

Liikenne- ja viestintäministeriö (jäljempänä LVM) 1 SOPIMUS KAUKO- JA LÄHIJUNALIIKENTEEN OSTAMISESTA 1. OSAPUOLET Liikenne- ja viestintäministeriö (jäljempänä LVM) VR-Yhtymä Oy (jäljempänä VR) 2. SOPIMUKSEN TARKOITUS JA KOHDE LVM ostaa VR:ltä sopimuskauden

Lisätiedot

1 (6) verkkopalveluehdot MAAKAASUN VERKKOPALVELUEHDOT

1 (6) verkkopalveluehdot MAAKAASUN VERKKOPALVELUEHDOT 1 (6) MAAKAASUN VERKKOPALVELUEHDOT 1. Soveltamisala ja määritelmät 1.1. Näitä yleisiä maakaasun verkkopalveluehtoja sovelletaan maakaasun jakeluverkkoon liitetylle maakaasun käyttäjälle tapahtuvassa maakaasun

Lisätiedot

1 SOVELTAMISALA 2 MÄÄRITELMÄT 3 KAASUN MYYNSOPIMUKSEN TEKEMINEN JA MUUT TAR- VITTAVAT SOPIMUKSET GASUM OY YLEISET KAASUN MYYNTIEHDOT 1.1.

1 SOVELTAMISALA 2 MÄÄRITELMÄT 3 KAASUN MYYNSOPIMUKSEN TEKEMINEN JA MUUT TAR- VITTAVAT SOPIMUKSET GASUM OY YLEISET KAASUN MYYNTIEHDOT 1.1. GASUM OY YLEISET KAASUN MYYNTIEHDOT 1.1.2016 ALKAEN 1 SOVELTAMISALA 1.1 Näitä yleisiä kaasun myyntiehtoja sovelletaan kaasun jakeluverkkoon liitetylle kaasun käyttäjälle tapahtuvassa kaasun vähittäismyynnissä.

Lisätiedot

Asiakas tarkoittaa KT Sales & Solutions Oy:n tuotteen/palvelun hankkinutta sopimusosapuolta.

Asiakas tarkoittaa KT Sales & Solutions Oy:n tuotteen/palvelun hankkinutta sopimusosapuolta. 1 YLEISET SOPIMUSEHDOT 26.8.2015 1. Määritelmät ja soveltaminen KT Sales & Solutions Oy:n yleiset toimitusehdot koskevat KT Sales & Solutions Oy:n Asiakkaalle myymiä Palveluja ja ovat osa KT Sales & Solutions

Lisätiedot

SOPIMUSLUONNOS LÄÄKKEIDEN KONEELLISESTA ANNOSPUSSIJAKELUSTA 1. SOPIJAOSAPUOLET JA YHDYSHENKILÖT

SOPIMUSLUONNOS LÄÄKKEIDEN KONEELLISESTA ANNOSPUSSIJAKELUSTA 1. SOPIJAOSAPUOLET JA YHDYSHENKILÖT LIITE 2 SOPIMUSLUONNOS LÄÄKKEIDEN KONEELLISESTA ANNOSPUSSIJAKELUSTA 1. SOPIJAOSAPUOLET JA YHDYSHENKILÖT Tilaaja: Vaihtoehtoisesti: Sipoon kunta PL 7 04131 Sipoo Y-tunnus: 0203533-8 Helena Räsänen, palvelujohtaja

Lisätiedot

LUOVUTUSSOPIMUS. Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymän, Orimattilan kaupungin. välillä koskien

LUOVUTUSSOPIMUS. Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymän, Orimattilan kaupungin. välillä koskien LUOVUTUSSOPIMUS Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymän, ja Orimattilan kaupungin välillä koskien Osoitteessa Koulutie 19, 16300 Orimattila sijaitseva opetuskiinteistöä (kiinteistötunnus 560-418-37-71) sekä

Lisätiedot

LIITE VERKKOPALVELUEHTOIHIN KOSKIEN SÄHKÖNTUOTANNON VERKKOPALVELUA

LIITE VERKKOPALVELUEHTOIHIN KOSKIEN SÄHKÖNTUOTANNON VERKKOPALVELUA 1 (3) Energiateollisuus ry:n suosittelema LIITE VERKKOPALVELUEHTOIHIN KOSKIEN SÄHKÖNTUOTANNON VERKKOPALVELUA TVPE 11 A Yleistä, verkkosopimuksen tekeminen, palvelun edellytykset ja aloittaminen 1. Soveltamisala

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ TELAKKAKADUN KOULUN OHUTPÄÄTTEISTÄ

TARJOUSPYYNTÖ TELAKKAKADUN KOULUN OHUTPÄÄTTEISTÄ 1 (5) TARJOUSPYYNTÖ TELAKKAKADUN KOULUN OHUTPÄÄTTEISTÄ Äänekosken kaupunki pyytää tarjoustanne. Tuoteryhmä Tietokonepäätteet Tarjouspyynnön sisältö ja laajuus Hankintakausi Joulukuu 2012. Ohutpäätteiden

Lisätiedot

Vaalan kunta Ostoliikennesopimuksen liite 3 1 (6)

Vaalan kunta Ostoliikennesopimuksen liite 3 1 (6) Vaalan kunta Ostoliikennesopimuksen liite 3 1 (6) KULJETUSPALVELUT OSTOLIIKENTEEN EHDOT Nämä ehdot liitetään ostoliikennesopimukseen. Sopimuksessa voidaan poiketa näistä ehdoista. Hoidettaessa sopimussuhteeseen

Lisätiedot

NURMEKSEN KAUPUNKI OSTOLIIKENNESOPIMUS VANHUSTEN PÄIVÄKUNTOUTUSKULJETUKSET

NURMEKSEN KAUPUNKI OSTOLIIKENNESOPIMUS VANHUSTEN PÄIVÄKUNTOUTUSKULJETUKSET NURMEKSEN KAUPUNKI OSTOLIIKENNESOPIMUS VANHUSTEN PÄIVÄKUNTOUTUSKULJETUKSET Nämä ehdot liitetään ostoliikennesopimukseen. Ehtoja noudatetaan ostoliikenteen järjestämisessä, jollei ostoliikennesopimuksessa

Lisätiedot

Maatalouden Laskentakeskus Oy Minun Maatilani - ohjelmiston palvelusopimus

Maatalouden Laskentakeskus Oy Minun Maatilani - ohjelmiston palvelusopimus Maatalouden Laskentakeskus Oy Minun Maatilani - ohjelmiston palvelusopimus Sisältö Käsitteet Tämä asiakirja on oikeudellisesti sitova sopimus asiakkaan ja Suomen Maatalouden Laskentakeskus Oy:n välillä.

Lisätiedot

Vauvakuva Käyttöehdot 1.2.2016 alkaen voimassa toistaiseksi

Vauvakuva Käyttöehdot 1.2.2016 alkaen voimassa toistaiseksi Vauvakuva Käyttöehdot 1.2.2016 alkaen voimassa toistaiseksi Yleistä Näitä verkkopalveluiden käyttöehtoja sovelletaan Vauvakuva Haikara Oy:n (jäljempänä Vauvakuva) tuottamiin ja ylläpitämiin verkkopalveluihin.

Lisätiedot

Rakenta Oy 2407354-6. Helsinki. Sergey Kovalev 044-919 0061

Rakenta Oy 2407354-6. Helsinki. Sergey Kovalev 044-919 0061 SOPIMUS OSOITE- JA POSTITUSPALVELUISTA TILAAJA Toiminimi Y-tunnus Kotipaikka Yhteyshenkilö Osoite Puhelin Sähköposti Maksuehdot 14 pv netto, laskutus 3-12 kk välein, 1. vuosi ennakkomaksu 240 e (hintaan

Lisätiedot

Liite 1 / Vhljk. Loimaan kaupungin vesihuoltoliikelaitos (jäljempänä liikelaitos) ja Ypäjän kunta (jäljempänä kunta)

Liite 1 / Vhljk. Loimaan kaupungin vesihuoltoliikelaitos (jäljempänä liikelaitos) ja Ypäjän kunta (jäljempänä kunta) 18.11.2009 (4) SOPIMUS Liite 1 / Vhljk 1 1. Sopijapuolet 2. Sopimuksen kohde 3. Jätevesien johtaminen Loimaan kaupungin vesihuoltoliikelaitos (jäljempänä liikelaitos) ja Ypäjän kunta (jäljempänä kunta)

Lisätiedot

Valtio, VM ja HVK, jäljempänä yhdessä Osapuolet ja kukin erikseen Osapuoli.

Valtio, VM ja HVK, jäljempänä yhdessä Osapuolet ja kukin erikseen Osapuoli. 1 (5) OSAKEVAIHTOSOPIMUS 1 Osapuolet 2 Tausta 1.1 Suomen valtio, valtiovarainministeriön edustamana, Snellmaninkatu 1 A, Helsinki, PL 28, 00023 Valtioneuvosto (Suomen valtio jäljempänä Valtio ja valtiovarainministeriö

Lisätiedot

JÄLLEENMYYNTISOPIMUS HELSINGIN KAUPUNGIN RAKENNUSVIRASTON PALVELUOSASTO INNOFACTOR OYJ

JÄLLEENMYYNTISOPIMUS HELSINGIN KAUPUNGIN RAKENNUSVIRASTON PALVELUOSASTO INNOFACTOR OYJ JÄLLEENMYYNTISOPIMUS HELSINGIN KAUPUNGIN RAKENNUSVIRASTON PALVELUOSASTO JA INNOFACTOR OYJ 16.6.2014 3815172.3 SISÄLLYSLUETTELO JÄLLEENMYYNTISOPIMUS... 3 OSAPUOLET... 3 SOPIMUKSEN TAUSTA JA TARKOITUS...

Lisätiedot

SalesBooster Nopeuttaa myyntitulosten saavuttamista. Knowledge Investor Comset www.comset.fi www.comset.se www.comset.dk

SalesBooster Nopeuttaa myyntitulosten saavuttamista. Knowledge Investor Comset www.comset.fi www.comset.se www.comset.dk SalesBooster Nopeuttaa myyntitulosten saavuttamista SalesBooster - Mikä se on? Palvelu, joka Nopeuttaa myyntitulosten saavuttamista kiteyttämällä asiakaslupauksen helpommin ostettavaksi ja myytäväksi tuotteeksi

Lisätiedot

Mtech Digital Solutions Oy Minun Maatilani - ohjelmiston palvelusopimus

Mtech Digital Solutions Oy Minun Maatilani - ohjelmiston palvelusopimus Minun Maatilani ohjelmiston palvelusopimus 23.12.2015 Page 1 of 5 Mtech Digital Solutions Oy Minun Maatilani - ohjelmiston palvelusopimus Sisältö Tämä asiakirja on oikeudellisesti sitova sopimus asiakkaan

Lisätiedot

Liite verkkopalveluehtoihin koskien sähköntuotannon verkkopalvelua TVPE 11. Voimassa alkaen

Liite verkkopalveluehtoihin koskien sähköntuotannon verkkopalvelua TVPE 11. Voimassa alkaen Liite verkkopalveluehtoihin koskien sähköntuotannon verkkopalvelua TVPE 11 Voimassa 1.7.2011 alkaen LIITE VERKKOPALVELUEHTOIHIN KOSKIEN SÄHKÖNTUOTANNON VERKKOPALVELUA TVPE 11 1.2 Verkkopalveluehdoissa

Lisätiedot

LIITTYMISSOPIMUS NRO 20XX-S-XXX/0 ASIAKAS OY FINGRID OYJ

LIITTYMISSOPIMUS NRO 20XX-S-XXX/0 ASIAKAS OY FINGRID OYJ UUSI SOPIMUSLUONNOSMALLI 1.12.2017 LIITTYMISSOPIMUS NRO 20XX-S-XXX/0 ASIAKAS OY JA FINGRID OYJ 2(6) Sisällys 1 SOPIJAPUOLET JA SOPIMUKSEN TARKOITUS... 3 2 SOPIMUKSEN VOIMASSAOLO... 3 3 LIITTYMISPISTEISTÄ

Lisätiedot

TAAJUUSOHJATUN KÄYTTÖ- JA HÄIRIÖRESERVIN TUNTIMARKKINASOPIMUS NRO XX RESERVITOIMITTAJA OY sekä FINGRID OYJ

TAAJUUSOHJATUN KÄYTTÖ- JA HÄIRIÖRESERVIN TUNTIMARKKINASOPIMUS NRO XX RESERVITOIMITTAJA OY sekä FINGRID OYJ TAAJUUSOHJATUN KÄYTTÖ- JA HÄIRIÖRESERVIN TUNTIMARKKINASOPIMUS NRO XX RESERVITOIMITTAJA OY sekä FINGRID OYJ 2 (5) 1 SOPIMUKSEN TARKOITUS XXXXXX, Y-tunnus YYYYYYY-Y (Reservitoimittaja) ja Fingrid Oyj, Y-tunnus

Lisätiedot

KANSISTOT HINNASTO 1.5.2007

KANSISTOT HINNASTO 1.5.2007 2 KANSISTOT HINNASTO 1.5.2007 2007 MUOVIKAIVOJEN KANSISTOT LVI-nro Tuotenro Nimitys 33 630 10 F16 D818 Kehys h=100 D400 14 30,30 2 kpl 10 mm kiinnitysreikää Muovisille kaivoputkille Ø 160-200 mm 33 630

Lisätiedot

LIEKSAN KAUPUNKI TARJOUSKILPAILUASIAKIRJA NRO 5

LIEKSAN KAUPUNKI TARJOUSKILPAILUASIAKIRJA NRO 5 LIEKSAN KAUPUNKI TARJOUSKILPAILUASIAKIRJA NRO 5 OSTOLIIKENTEEN EHDOT ASIOINTILIIKENNE / KIMPPAKYYTI Nämä ehdot liitetään ostoliikennesopimukseen. Ehtoja noudatetaan ostoliikenteen järjestämisessä, jollei

Lisätiedot

JÄRJESTELMÄVASTAAVAN ASETTAMAT EHDOT JÄRJESTELMÄVASTUUN TOTEUTTAMISEKSI

JÄRJESTELMÄVASTAAVAN ASETTAMAT EHDOT JÄRJESTELMÄVASTUUN TOTEUTTAMISEKSI JÄRJESTELMÄVASTAAVAN ASETTAMAT EHDOT JÄRJESTELMÄVASTUUN TOTEUTTAMISEKSI Gasum Oy Elokuu 1 JÄRJESTELMÄVASTAAVAN ASETTAMAT EHDOT JÄRJESTELMÄ- VASTUUN TOTEUTTAMISEKSI Energiavirasto on päätöksellään maakaasuverkkoluvasta

Lisätiedot

TEKNISTALOUDELLISET TUTKIMUKSET JA SUUNNITTELU

TEKNISTALOUDELLISET TUTKIMUKSET JA SUUNNITTELU L I I T E 2 1 (10) TEKNISTALOUDELLISET TUTKIMUKSET JA SUUNNITTELU PUITESOPIMUSLUONNOS xx.xx.201x xx.xx.201x.. Oy L I I T E 2 2 (10) KONSULTTISOPIMUS 1. SOPIMUKSEN OSAPUOLET Tämän sopimuksen osapuolia ovat

Lisätiedot

TEHORESERVIN KÄYTTÖSOPIMUS NRO 2015-S-1119 FORTUM POWER AND HEAT OY sekä FINEXTRA OY

TEHORESERVIN KÄYTTÖSOPIMUS NRO 2015-S-1119 FORTUM POWER AND HEAT OY sekä FINEXTRA OY TEHORESERVIN KÄYTTÖSOPIMUS NRO 2015-S-1119 FORTUM POWER AND HEAT OY sekä FINEXTRA OY 2(5) SOPIMUKSEN TARKOITUS Fortum Power and Heat Oy (Kuormanhaltija), y-tunnus: 0109160-2 ja Finextra Oy (Finextra),

Lisätiedot

1 TASEHALLINNAN EHTOJEN SOVELTAMINEN MÄÄRITELMÄT MUUT EHDOT TASEVASTUU JA TASEPOIKKEAMIEN KÄSITTELY... 3

1 TASEHALLINNAN EHTOJEN SOVELTAMINEN MÄÄRITELMÄT MUUT EHDOT TASEVASTUU JA TASEPOIKKEAMIEN KÄSITTELY... 3 Tasehallinnan ehdot Tasehallinnan ehdot 2 (5) Sisällysluettelo 1 TASEHALLINNAN EHTOJEN SOVELTAMINEN... 3 2 MÄÄRITELMÄT... 3 3 MUUT EHDOT... 3 4 TASEVASTUU JA TASEPOIKKEAMIEN KÄSITTELY... 3 5 TIEDONVAIHTO

Lisätiedot

Liite 1 VPE2014 tarkennukset

Liite 1 VPE2014 tarkennukset Sopimus 1 Liite 1 VPE2014 tarkennukset Sisällys 1 Liitteen tarkoitus... 2 2 Verkkopalveluehtojen mukaiset vastuut ja tehtävät... 2 2.1 VPE 2014 kohta 2: Verkkosopimuksen tekeminen ja käyttäjän sähkön hankintaa

Lisätiedot

V U O K R A S O P I M U S (LUONNOS)

V U O K R A S O P I M U S (LUONNOS) Sivu 1 / 6 Kaupunkirakennelautakunta asianro 297- V U O K R A S O P I M U S (LUONNOS) 1. Vuokra-aika 2. Vuokra Kuopion kaupunki vuokraa KENELLE ( ) maanvuokralain 5. luvun mukaisena vuokrauksena Kuopion

Lisätiedot

Paikallistason kiinteät yhteydet Palvelukuvaus ja hinnasto

Paikallistason kiinteät yhteydet Palvelukuvaus ja hinnasto Paikallistason kiinteät yhteydet Palvelukuvaus ja hinnasto Voimassa 1.7.2013 alkaen toistaiseksi Pietarsaaren Seudun Puhelin Oy (JNT) tarjoaa voimassa olevan lainsäädännön ja määräysten mukaisesti toisille

Lisätiedot

LIITTYMISSOPIMUS NRO 5XXX ASIAKAS OY FINGRID OYJ

LIITTYMISSOPIMUS NRO 5XXX ASIAKAS OY FINGRID OYJ 20XX-S-XXX SOPIMUSLUONNOSMALLI 18.5.2015 Huom! Tämä sopimusmalli on kytkinlaitosliityntää varten. Punaiset kohdat päivitetään. LIITTYMISSOPIMUS NRO 5XXX ASIAKAS OY JA FINGRID OYJ 2(5) Sisällys 1 SOPIJAPUOLET

Lisätiedot

Lupapiste-palvelujen Palvelusopimus

Lupapiste-palvelujen Palvelusopimus 2027/02.08.00.00.00/2016 Lupapiste-palvelujen Palvelusopimus Solita Oy Arkadiankatu 2, 00100 Helsinki Åkerlundinkatu 11, 33100 Tampere Torikatu 18, 90100 Oulu 1060155-5 31.10.2016 2 (6) 1 SOPIMUSOSAPUOLET

Lisätiedot

Suomen kaasunsiirtoverkoston tariffi alkaen

Suomen kaasunsiirtoverkoston tariffi alkaen 25.06.2019 Suomen kaasunsiirtoverkoston tariffi 1.1.2020 alkaen SISÄLLYS Johdanto... 3 1. Siirtopalveluiden viitehintamenetelmän kuvaus... 4 2. Viitehinnat siirtomaksuille... 4 3. Muut kuin siirtopalvelut

Lisätiedot

Linnala Setlementti ry (Linnala)

Linnala Setlementti ry (Linnala) 1 SOPIMUS HENKILÖSTÖPALVELUN MYYNNISTÄ 1. Sopijapuolet Savonlinnan kaupunki (kaupunki) yhteys/vastuuhenkilö Linnala Setlementti ry (Linnala) 2. Sopimuksen tarkoitus Tässä sopimuksessa määritellään sopijapuolten

Lisätiedot

Liite 3. Puitesopimusmalli

Liite 3. Puitesopimusmalli PUITESOPIMUS 1. PUITESOPIMUSTOIMITTAJA Pankkiyhteys: Yhteyshenkilö: Yhteystiedot: 2. TILAAJA Oy Helsingin Asuntohankinta Ab Yhteyshenkilö: Yhteystiedot: Tukholmankatu 2, 3. kerros, 00250 Helsinki 3. SOPIMUKSEN

Lisätiedot

Lupapiste-palvelua koskeva Yritystilisopimus

Lupapiste-palvelua koskeva Yritystilisopimus Lupapiste-palvelua koskeva Yritystilisopimus Solita Oy Alvar Aallon katu 5, 00100 Helsinki Åkerludinkatu 11, 33100 Tampere Kiviharjunlenkki 1 C, 90220 Oulu 1060155-5 10.02.2016 2 (5) 1. SOPIMUSOSAPUOLET

Lisätiedot

Sopijapuoli tarkoittaa Oikotietä ja Asiakasta, joka on tehnyt Oikotien kanssa sopimuksen Palvelusta.

Sopijapuoli tarkoittaa Oikotietä ja Asiakasta, joka on tehnyt Oikotien kanssa sopimuksen Palvelusta. OIKOTIE ASUNNOT OY YLEISET SOPIMUSEHDOT 1. SOVELTAMINEN JA MÄÄRITELMÄT Oikotien yleiset toimitusehdot koskevat Oikotie Asuntojen Asiakkaalle myymiä Palveluja ja ovat osa Oikotie Asuntojen ja Asiakkaan

Lisätiedot

1 TEHORESERVIKUORMAN KÄYTTÖVALMIUDEN YLLÄPITO

1 TEHORESERVIKUORMAN KÄYTTÖVALMIUDEN YLLÄPITO Käyttösäännöt 1 (5) SÄÄNNÖT TEHORESERVIJÄRJESTELMÄÄN KUULUVIEN SÄHKÖNKULUTUKSEN JOUSTOON KYKENEVIEN KOHTEIDEN KÄYTTÖVALMIUDEN YLLÄPIDOLLE, NIIDEN KÄYTÖLLE SEKÄ SÄHKÖNKULUTUKSEN TARJOAMISEEN MARKKINOILLE

Lisätiedot

on oikeus lunastaa Vuokrauskohde omistukseensa. Normaalitapauksessa

on oikeus lunastaa Vuokrauskohde omistukseensa. Normaalitapauksessa Solo International OY:N KULKUVÄLINEIDEN VUOKRAUS- PALVELUIDEN EHDOT 1. OSAPUOLET JA SOVELTAMISALA Näitä sopimusehtoja sovelletaan Solo International Oy:n, jäljempänä Solo ja asiakkaan, jäljempänä Vuokralleottaja

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN KUNTA LIITE 2 1 (5) Perusturva PL 20 02401 KIRKKONUMMI 3.11.2009 1232/135//2009

KIRKKONUMMEN KUNTA LIITE 2 1 (5) Perusturva PL 20 02401 KIRKKONUMMI 3.11.2009 1232/135//2009 KIRKKONUMMEN KUNTA LIITE 2 1 (5) ALUSTAVA PUITESOPIMUS HOITAJATYÖVOIMAN HANKINNASTA (LUONNOS) SOPIJAOSAPUOLET XXX, jäljempänä Palveluntuottaja Y-tunnus ja Kirkkonummen kunta,, jäljempänä Tilaaja 02401

Lisätiedot

Energiateollisuus ry:n. sähkönkäyttöpaikkojen liittymisen ehdot. (Liittymisehdot, LE 2014)

Energiateollisuus ry:n. sähkönkäyttöpaikkojen liittymisen ehdot. (Liittymisehdot, LE 2014) Energiateollisuus ry:n suosittelemat sähkönkäyttöpaikkojen liittymisen ehdot (Liittymisehdot, LE 2014) 1 Energiateollisuus ry:n suosittelemat Sähkönkäyttöpaikkojen liittymisen EHDOT (Liittymisehdot, LE

Lisätiedot

Lempäälän Lämpö Oy MAAKAASU. Liittymisehdot Verkkopalveluehdot Toimitusehdot Myyntiehdot alkaen (tarkistettu )

Lempäälän Lämpö Oy MAAKAASU. Liittymisehdot Verkkopalveluehdot Toimitusehdot Myyntiehdot alkaen (tarkistettu ) Lempäälän Lämpö Oy MAAKAASU Liittymisehdot Verkkopalveluehdot Toimitusehdot Myyntiehdot 15.6.2005 alkaen (tarkistettu 1.8.2017) 1 SISÄLTÖ MAAKAASUN LIITTYMISEHDOT... 4 1. Soveltamisala ja määritelmät...

Lisätiedot

Lempäälän Lämpö Oy KAASU. Liittymisehdot Verkkopalveluehdot Toimitusehdot Myyntiehdot alkaen (tarkistettu )

Lempäälän Lämpö Oy KAASU. Liittymisehdot Verkkopalveluehdot Toimitusehdot Myyntiehdot alkaen (tarkistettu ) Lempäälän Lämpö Oy KAASU Liittymisehdot Verkkopalveluehdot Toimitusehdot Myyntiehdot 15.6.2005 alkaen (tarkistettu 1.8.2017) 1 SISÄLTÖ KAASUN LIITTYMISEHDOT... 4 1. Soveltamisala ja määritelmät... 4 2.

Lisätiedot

TAAJUUSOHJATUN KÄYTTÖ- JA HÄIRIÖRESERVIN TUNTIMARKKINASOPIMUS NRO XX RESERVINHALTIJA OY sekä FINGRID OYJ

TAAJUUSOHJATUN KÄYTTÖ- JA HÄIRIÖRESERVIN TUNTIMARKKINASOPIMUS NRO XX RESERVINHALTIJA OY sekä FINGRID OYJ TAAJUUSOHJATUN KÄYTTÖ- JA HÄIRIÖRESERVIN TUNTIMARKKINASOPIMUS NRO XX RESERVINHALTIJA OY sekä FINGRID OYJ 1 SOPIMUKSEN TARKOITUS XXXXXX, Y-tunnus YYYYYYY-Y (Reservinhaltija) ja Fingrid Oyj, Y-tunnus 1072894-3

Lisätiedot

Vesihuoltolaitoksen liittymismaksu määräytyy kiinteistön käyttötarkoituksen, laajuuden ja palveluiden käytön perusteella seuraavasti:

Vesihuoltolaitoksen liittymismaksu määräytyy kiinteistön käyttötarkoituksen, laajuuden ja palveluiden käytön perusteella seuraavasti: 1 VESIHUOLTOLAITOKSEN TAKSA KIRKKONUMMEN KUNTA/VESIHUOLTOLAITOS Voimaantulopäivä 1.1.2009 Muutettu 1.7.2009 Vesihuoltolaitos perii, liittymistä ja käyttöä koskevat sopimusten ehdot ja yleiset toimitusehdot

Lisätiedot

Lempäälän Lämpö Oy MAAKAASU Liittymisehdot Verkkopalveluehdot Toimitusehdot Myyntiehdot

Lempäälän Lämpö Oy MAAKAASU Liittymisehdot Verkkopalveluehdot Toimitusehdot Myyntiehdot Lempäälän Lämpö Oy MAAKAASU Liittymisehdot Verkkopalveluehdot Toimitusehdot Myyntiehdot Lempäälän Lämpö Oy 15.6.2005 MAAKAASUN LIITTYMISEHDOT 1. Soveltamisala ja määritelmät 1.1. Näitä maakaasun liittymisehtoja

Lisätiedot

Sopimus ajoneuvojen ennakkoilmoittamisesta

Sopimus ajoneuvojen ennakkoilmoittamisesta Dnro Sopimus ajoneuvojen ennakkoilmoittamisesta 1. Sopijapuolet Liikenteen turvallisuusvirasto (jäljempänä Trafi) PL 320, 00101 Helsinki, ja [yritys] (jäljempänä Ennakkoilmoittaja), Y-tunnus [Y-tunnus]

Lisätiedot

Palvelukohtaiset toimitusehdot. Saunalahti SaunaVisio 13.6.2007. 1 Toimitusehtojen soveltaminen. 2 Palvelusopimuksen synty. Saunalahti Group Oyj

Palvelukohtaiset toimitusehdot. Saunalahti SaunaVisio 13.6.2007. 1 Toimitusehtojen soveltaminen. 2 Palvelusopimuksen synty. Saunalahti Group Oyj Palvelukohtaiset toimitusehdot Saunalahti SaunaVisio 13.6.2007 1 Toimitusehtojen soveltaminen Näitä toimitusehtoja sovelletaan :n tai sen kanssa samaan konserniin kuuluvan yhtiön (jäljempänä Saunalahti)

Lisätiedot

Laki. muutetaan 22 päivänä helmikuuta 1991 annetun puutavaranmittauslain (364/91) 3, 5, 10, lisätään lakiin uusi 4 a luku ja uusi 38 a seuraavasti:

Laki. muutetaan 22 päivänä helmikuuta 1991 annetun puutavaranmittauslain (364/91) 3, 5, 10, lisätään lakiin uusi 4 a luku ja uusi 38 a seuraavasti: EV 181/1996 vp- HE 140/1996 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laiksi puutavaranmittauslain muuttamisesta Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o 140/1996 vp laiksi puutavaranmittauslain

Lisätiedot

Yhteistyösopimus järjestelmävastaavan siirtoverkonhaltijan ja jakeluverkonhaltijan välillä

Yhteistyösopimus järjestelmävastaavan siirtoverkonhaltijan ja jakeluverkonhaltijan välillä Yhteistyösopimus järjestelmävastaavan siirtoverkonhaltijan ja jakeluverkonhaltijan välillä 18.6.2019 Yhteistyösopimus 2 (10) Sisällysluettelo 1 SOPIJAPUOLET JA SOPIMUKSEN TARKOITUS... 4 2 SOPIMUKSEN VOIMASSAOLO...

Lisätiedot

Sopimus koskee Nurmijärven kunnan kouluterveydenhuollon tarvitsemia optikon ja silmälääkärin suorittamia näöntutkimuspalveluja.

Sopimus koskee Nurmijärven kunnan kouluterveydenhuollon tarvitsemia optikon ja silmälääkärin suorittamia näöntutkimuspalveluja. SOPIMUS NÄÖNTUTKIMUSPALVELUN HANKINNASTA KOULUTERVEYDENHUOLTOON 1. Sopijaosapuolet Tilaaja: Nurmijärven kunta Keskustie 2 B/PL 37 01901 Nurmijärvi Y-tunnus: 9014643-2 Yhteyshenkilöt: Sopimusasiat: hankintajohtaja

Lisätiedot

Shipperin ja traderin puitesopimus

Shipperin ja traderin puitesopimus Shipperin ja traderin puitesopimus Shipperin ja traderin puitesopimus 2 (14) Sisällysluettelo 1 SOPIJAPUOLET JA SOPIMUKSEN TARKOITUS... 4 2 SOPIMUKSEN VOIMASSAOLO... 5 3 MÄÄRITELMÄT... 5 4 SOPIMUKSEN EHDOT...

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI Rakennusvirasto VALURAUTAKANSISTOT JA -KEHYKSET. SOPIMUSluonnos

HELSINGIN KAUPUNKI Rakennusvirasto VALURAUTAKANSISTOT JA -KEHYKSET. SOPIMUSluonnos HELSINGIN KAUPUNKI Rakennusvirasto VALURAUTAKANSISTOT JA -KEHYKSET SOPIMUSluonnos 3 (9) Sisältö VALURAUTAKANSISTOT JA -KEHYKSET 1 1 SOPIJAPUOLET 4 1.1 TILAAJA 4 1.2 TOIMITTAJA 4 2 SOPIMUSASIAKIRJAT 4 3

Lisätiedot

3. Vuokra-alueen käyttö Aluetta saa käyttää yögrillimyyntipaikkana. Mainittua käyttötarkoitusta ei ole lupa muuttaa ilman kaupungin suostumusta.

3. Vuokra-alueen käyttö Aluetta saa käyttää yögrillimyyntipaikkana. Mainittua käyttötarkoitusta ei ole lupa muuttaa ilman kaupungin suostumusta. Kiinteistöasiamies 297- Asianro V U O K R A S O P I M U S YÖGRILLIPAIKKA (LUONNOS) Kuopion kaupunki vuokraa KENELLE ( y-tunnus) maanvuokralain 5. luvun mukaisena vuokrauksena Kuopion kaupungin kiinteistöstä

Lisätiedot

Työehtosopimuspöytäkirja, joka tehtiin puolustusministeriön sekä Valtion ja erityispalvelujen

Työehtosopimuspöytäkirja, joka tehtiin puolustusministeriön sekä Valtion ja erityispalvelujen TES 270105 Työehtosopimuspöytäkirja, joka tehtiin puolustusministeriön sekä Valtion ja erityispalvelujen ammattiliitto VAL ry:n välillä 1.9.2003 alkaen noudatettavista eräistä työehtosopimusmääräyksistä

Lisätiedot

JOENSUUN SEUDUN HANKINTATOIMI KOMISSIOMALLI 28.03.2014

JOENSUUN SEUDUN HANKINTATOIMI KOMISSIOMALLI 28.03.2014 JOENSUUN SEUDUN HANKINTATOIMI KOMISSIOMALLI 28.03.2014 KOMISSIO Komissio otetaan käyttöön kaikissa kilpailutuksissa, joiden hankintakausi alkaa 1.1.2012 tai sen jälkeen Raha liikkuu Joensuun seudun hankintatoimen

Lisätiedot

VESIHUOLTOLAITOKSEN VÄLINEN TALOUSVESISOPIMUS? Vesihuolto 2018, Holiday Club Saimaa Henna Luukkonen, HSY

VESIHUOLTOLAITOKSEN VÄLINEN TALOUSVESISOPIMUS? Vesihuolto 2018, Holiday Club Saimaa Henna Luukkonen, HSY KUINKA LAATIA ELINTARVIKETEOLLISUUSYRITYKSEN JA VESIHUOLTOLAITOKSEN VÄLINEN TALOUSVESISOPIMUS? Vesihuolto 2018, Holiday Club Saimaa 22.5.2018 Henna Luukkonen, HSY ELINTARVIKETEOLLISUUSYRITYKSEN JA VESIHUOLTOLAITOKSEN

Lisätiedot