CANTUNDO. 2. versio, Sauli Sampo

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "CANTUNDO. 2. versio, 26.4.2010. Sauli Sampo"

Transkriptio

1 CANTUNDO 2. versio, Sauli Sampo

2 INT. MAKUUKAMMARI -- AAMU Aamuauringon valo taittuu ikkunaverhon läpi ja osuu MIKON (13) kasvoihin. Mikko makaa sängyllään ja avaa silmänsä. Sänky on korkeareunainen, vanhanaikainen puusänky. Mikon pään vieressä tyynyllä on kirjekuori. Mikko huomaa kirjeen, ottaa sen käteensä ja pyörittelee sitä. Hän nousee istumaan sängyn laidalle. Puinen sänky narisee. Mikko repii kuoren auki. Ottaa kirjeen sen sisältä. Jää tuijottamaan sitä. Ikkunaverho heiluu aavistuksenomaisesti ilmavirrassa hänen takanaan. INT. HÄTÄKESKUS -- YÖ Puhelimen hälytysääni tuuttaa. (off) Hätäkeskus. Linjalta kuuluu rahinaa, nyyhkettä, katkonaista hengitystä. (off) Hätäkeskus. Kuka soittaa? NAINEN PUHELIMESSA (off) Ei. Ei. Ei voi. Ei... LEIKATAAN MUSTASTA (32) istuu suuren pöydän ääressä headset päässään. Hänen edessään pöydällä on neljä monitoria. Kauempana seinällä on suurempia monitoreja, joissa juoksee tekstiä ja kuvaa. Soititte hätäkeskukseen. Mitä on tapahtunut? Rahinaa, nyyhkettä, katkonaista hengitystä. NAINEN PUHELIMESSA (off) Viilsi. Kaulaan. Mikko on jähmettyneenä paikoilleen, toinen käsi tietokoneen hiirellä, toinen näppäimistöllä. Rauhallisesti. Mikä viilsi?

3 JATKUU: (2) 2. NAINEN PUHELIMESSA (off) Valtimot. Auta. Auta Jeesus. Mikko siirtelee ja klikkailee hiirtä. Monitoriin ilmestyy ikkunoita. Mikko klikkailee niitä aktiivisiksi. Viereisessä pöydässä toinen päivystäjä, PEXI (30) keskustelee toisen soittajan kanssa napsutellen samalla kuulakärkikynää. PEXI Onko hän tajuissaan? Hyvä. Tarkkailkaa ja puhutelkaa häntä. Pexi vilkaisee viereiseen pöytään. Mikko jatkaa siellä omaa keskusteluaan. Rahinaa, kolinaa. Mistä soitatte? NAINEN PUHELIMESSA (off) Palo... Paloaukeankaari. Viis aa viis. Makuuhuoneessa. Laitoin oven lukkoon. Paloaukeankaari viisi aa viisi? Mikon toinen käsi on hiirellä, toinen näppäimistöllä. Monitorin ikkunassa näkyy nappula, jossa lukee: Tee hälytys. Mikko katsoo Pexiä viereisessä pöydässä. PEXI Soittakaa heti uudelleen, jos tilanne muuttuu. Pexi ottaa kahvimukin käteensä. Osoittaa sitä sormella katsoen Mikkoa. Mikko nyökkää Pexille. NAINEN PUHELIMESSA (off) Se on täällä vielä. Eteisessä. Mikko kääntyy katsomaan monitorejaan. Mikä? Kuka? NAINEN PUHELIMESSA (off, kuiskaten) Anteeks. Anteeks.

4 JATKUU: (3) 3. Mikko on hiljaa. Hiiren kursori on hälytyspainikkeen päällä. Haloo. Hätäkeskus. Oletteko vielä siellä? Hiljaisuus. Mikko katsoo ruutua ja hälytyspainiketta jonkin aikaa paikoilleen jähmettyneenä. Napsauttaa sitä lopulta. Ruutuun ilmestyy uusi ikkuna, jossa teksti: Haluatko varmasti välittää hälytyksen? Toimintoa ei voi perua. Haloo. Hätäkeskus. Mikko miettii hetken. Klikkaa sitten nappia, jossa lukee: OK. Hän riisuu headsetin päästään jääden tuijottamaan monitoreja edessään. INT. KAHVIHUONE -- YÖ Puinen kuksa on kahviautomaatin alla. Automaatista kuuluu hurina ja kuuma vesi alkaa lorista kuksaan. PEXI (off) Kiitti vielä siitä vuoronvaihdosta. Mikko seisoo kahviautomaatin edessä. Ottaa kuksan sen alta kääntyen ympäri. Hän kävelee kohti pöytää, jonka ääressä Pexi jo istuu muki edessään. PEXI Tarjoisin kaljat, mutta ethän sä perkele juo. Mikko istuutuu Pexiä vastapäätä ja ottaa pöydältä teepussin. Laittaa sen kuksaansa. Miehet ovat hetken hiljaa. Pexi hörppii kahvia mukistaan. Pexi tuhahtaa. Onkos jälkikasvu antanu nukkuu? PEXI Päivisin ei mitään toivoo. Sehän se näis lepakkovuorois tökkii. Koskas tää ihanuus sulla on edessä? Mikon kasvoilla käy pieni hymy. Hän tuijottaa kuksaansa.

5 JATKUU: (2) 4. No kattotaa ny. PEXI Eiks teillä lapinpojilla tossa iäs oo jo yleensä vähintään viis kläpii? Vai mikskä te nyt niitä sanotte? Mikko pyörittelee kuksaa pöydällä pieni virne kasvoillaan. Siihen tarvittais varmaan se lapin tyttö kanssa. Pexi hörähtää nauramaan. Mikko pyörittelee edelleen kuksaansa pöydällä katsellen sitä ja virnistäen. INT. PALOAUKEANKAARI/RAPPUKÄYTÄVÄ -- YÖ Neljä POLIISIA seisoo rappukäytävässä suljetun asunnon oven ulkopuolella. Oven postiluukussa on teksti: 5 Rummukainen. Poliisit soittavat ovikelloa. Pari heistä pitää kättään vyöllään olevan virka-aseen päällä. Puoli kerrosta heidän alapuolellaan rappukäytävässä odottaa PELASTUSMIEHISTÖÄ punakeltaisissa takeissaan, lääkintäsalkut käsissään. Poliisit soittavat toistamiseen ovikelloa. Naapurin ovi avautuu. Yksi poliiseista rientää heti estämään naapurin tulemista rappukäytävään. Hän nostaa sormensa suunsa eteen ja työntää oven kiinni. Toinen poliisi soittaa jälleen ovikelloa. Miehet kuuntelevat hetken. Sitten lähimpänä ovea oleva poliisi katsoo taaimpana olevaa ja nyökkää ovea kohti. Taaempana olevalla poliisilla on sorkkarauta kädessään. Hän ottaa pari ripeää askelta oven luo. Asettaa sorkkaraudan kärjen oven ja karmin väliin. Samassa naapurin ovi aukeaa jälleen. Poliisit kääntyvät katsomaan sitä. EXT. KATU -- AAMU Katu on hiljainen varhaisena kesäaamuna. Läheisen puiston puista kuuluu linnunlaulua. Kaukana olevan risteyksen luona liikennevalot vilkkuvat keltaisena.

6 5. Mikko ilmestyy puiston läpi kulkevalta hiekkatieltä polkupyörällä ajaen. Ylittää kadun ja pysähtyy kerrostalon rapun pieleen. Nousee pyörän selästä ja ottaa pois kypäränsä. Lukitsee pyöränsä ja astelee muutamalla askeleella sisään rappukäytävään. INT. ETEINEN -- HETI PERÄÄN Mikko sulkee asunnon ulko-oven perässään. Poimii sanomalehden lattialta oven edestä ja nakkaa sen sivupöydälle kulkiessaan peremmälle asuntoon. Mikon paidan etumuksessa on tietokoneen painiketta muistuttava ovaalikuvio. Siinä on teksti: Can t undo. INT. MAKUUHUONE -- HETI PERÄÄN Mikko seisoo sängyn päädyssä ja katsoo siinä nukkuvaa tyttöystäväänsä A (28). Tämä havahtuu, nostaa päätään ja katsoo unenpöpperöisillä silmillään Mikkoa. Tsiisus, melkein pelästyin. Mitä kello? Mikko istuu sängylle Nean viereen. Nea nousee istumaan. Oon miettiny tässä. Nea haroo lyhyitä, nukkumisen jäljiltä sekaisia hiuksiaan. Oho. Mikko katsoo alas käsiinsä. Nea katsoo Mikkoa. Sä oot varmaan oikeessa sen mökin suhteen. Mutta? Aattelin kuitenki kunnostaa sen kuistin. Nea katsoo alas. Huokaisee. Saadaan... tai sä saat siitä paremman hinnan.

7 JATKUU: (2) 6. Pariskunta istuu hetken hiljaa tuijotellen kumpikin tahoilleen. Okei. Kuukausi. Mikko nostaa hitaasti katseensa Neaan. Sitten mä... Me pannaan se lihoiks. Ne rahat tarvitaan. Nea ja Mikko katsovat hetken toisiaan silmiin. Nea alkaa hymyillä. Ja sitte ehkä... Mikko kömpii lähemmäs Neaa. Tuo kasvonsa hänen kasvojensa eteen. Suutelee tämän huulia hellästi. Jos oikee kiltisti pyydät... INT. MAKUUHUONE -- PÄIVÄ Mikko nukkuu alasti vatsallaan sängyssä aukinainen suu lakanaa vasten. Taustalla avoimesta ikkunasta kuuluu liikenteen meteliä. Ilmanvire heiluttaa verhoa. Mikko avaa silmänsä ja nousee hitaasti käsivarsiensa varaan. Katselee tyhjää paikkaa vieressään. Kääntyy sitten kurkottamaan lattialta sängyn vierestä mytyssä olevat housunsa. Kaivaa niiden taskusta kännykkänsä. Puhelimen kosketusnäytössä on teksti: Nea: Lähin duuniin, en raaskinu herättää :). Mikko painelee näyttöä. Hän on laskemassa puhelimen lattialle, kunnes kiinnittää uudelleen katseensa näyttöön. Puhelimeen on tullut myös toinen viesti. Viestin lähettäjäkentässä lukee nimi: Malla. Sen alla viesti: Isä on ruvennu kyselee siun perää. Mikko tuijottaa näyttöä. INT. KEITTIÖ -- PÄIVÄ Mikko kävelee eestaas keittiössä puhelin kasvojensa edessä. Ikkunassa Mikon taustalla näkyy vanhan kerrostalokorttelin sisäpiha. Mikko pysähtyy nojaamaan ikkunaruutuun. Hän pitää puhelintaan edelleen kohotettuna, mutta katsoo ulos ikkunasta. Sitten hän alkaa näppäillä kosketusnäyttöä.

8 7. Näyttöön on ilmestynyt teksti: Tulkoo miun luo, jos on jotain asiaa. INT. ETEISHALLI -- PÄIVÄ Avaran arvohuoneiston eteishallin seinällä on suuri, koristeellisin kultakehyksin reunustettu klassinen maalaus. Katosta riippuu massiivinen kattokruunu. Rokokoo-tyylisen sivupöydän vieressä lattialla on metrin korkuinen veistos. Kiiltävällä parkettilattialla makaa MIES (75) ylävartalo paljaaksi riisuttuna. Nea on polvillaan miehen vieressä, pitää tippapulloa ylhäällä. Siitä johtaa letku miehen käsivarteen. Tummaihoinen SEFI (40) pumppaa käsillään rytmikkäästi lattialla makaavan miehen rintakehää. Nea vilkaisee sivuun. Makaavan miehen toisella puolella on polvillaan roteva, vaalea ja kalju mies, ALE (35). Hän pumppaa ilmaa makaavan miehen kurkkuun työnnettyyn putkeen. Ale vastaa Nean katseeseen. Kolmikolla on yllään punakeltaiset, heijastenauhoin varustetut takit. Leninkiin ja shaaliin pukeutunut NAINEN (65) seisoo taustalla. Hän tuijottaa tyhjin katsein tapahtumaa lattialla, toinen käsi suunsa edessä. Sefi lopettaa pumppaamisen. Pyyhkii hikeä otsaltaan. Nainen katsoo Sefiä. Nea ja Ale kääntävät myös hitaasti katseensa häneen. Sefi vilkaisee nopeasti molempia. INT. KIRJASTOHUONE -- PÄIVÄ Nea taluttaa nopein askelin iäkästä naista kirjastohuoneeseen. Sulkee parioven perässään. Naisella on molemmat kädet suunsa edessä. Nea istuttaa naisen tuoliin pidellen tätä hartioista. Nainen tuijottaa eteensä. Alkaa hytkyä. EXT. AUTOKAUPAN PIHA -- PÄIVÄ Laskeutuva lentokone lentää matalalta yli. Kehätien liikenne kohisee vieressä. Kymmeniä autoja on pysäköitynä rivissä tien penkalla. Mikko astelee autorivin edessä. Hän pyörittelee pyöräilykypärää kädessään. Mikko katselee vanhaa Nissania, jossa roikkuu tuulilasin sisäpuolella taustapeilistä hintalappu: e. Sivulta kuuluu askelia. Sieltä astelee AUTOKAUPPIAS (45), hiukan pyylevä mies, kauluspaidassa ja kravaatissa. Hänen paitansa hihat on kääritty ylös.

9 JATKUU: (2) 8. Päiviä. AUTOKAUPPIAS Mikko kääntyy katsomaan kauppiasta. Nyökkää päätään tervehdykseksi. Kauppias kaivaa savukkeen rintataskustaan, laittaa sen huulilleen ja sytyttää. AUTOKAUPPIAS Että tuommoistako aattelit? Nii. Tarttis olla peräkoukku. AUTOKAUPPIAS Joo o. Joo o. Autokauppias katselee Nissania ja vetelee sauhuja. AUTOKAUPPIAS Ja sulla oli se peräkärry jo? Itseasias ei. Tarttisin sen kans. Autokauppias kääntyy katsomaan Mikkoa. Sitten uudestaan Nissania. AUTOKAUPPIAS Kakstonnii seittemänsataa. Mikko kääntyy katsomaan kauppiasta. Tämä vetelee sauhuja potkien Nissanin takarengasta. Mikko kääntää katseensa takaisin autoon. Tota. Mun täytyy miettii vähä. Mikko katselee autoa. Kauppias nyökkäilee taustalla puhallellen savua suustaan. EXT. LINJA-AUTOSEISAKE -- PÄIVÄ Lentokone liukuu laskuun kohti kiitorataa Mikon yläpuolella. Mikolla on pyöräilykypärä päässään, kännykkä kasvojensa edessä. Hän on pysähtynyt pyörineen linja-autoseisakkeelle kiitoradan laskeutumisvalolinjan poikki kulkevalle tielle. Kännykän tekstiviestikentässä on teksti: Sinulle on myönnetty laina summalle 2500 e, laina-aika 24 kk, vuosikorko 29,36 %. Mikko nostaa hitaasti katseensa puhelimesta suunnaten sen kiitoradan päähän.

10 9. INT. AUTO -- PÄIVÄ Mikko istuu Nissanissa ja ajaa maantietä pitkin. Tyhjä peräkärry kolisee auton ulkopuolella. Ulkona näkyy vuoroon peltoa ja metsää, maalaismaisemaa. Mikko ohittaa huoltoaseman. Sen pihasta tielle, Mikon perään kurvaa vanha, punavalkoinen Volkswagen Kleinbus. Mikko näkee taustapeilin kautta autovanhuksen. Hän pudistaa päätään, ikäänkuin tunnistaen auton. Mikko kiihdyttää vauhtiaan ja vaihtaa isomman vaihteen päälle vilkuillen tuon tuosta taustapeiliin. EXT. MÖKIN TAKAPIHA -- PÄIVÄ Mikko nousee autostaan paiskaten oven kiinni. Hän vilkaisee taakseen metsätielle. Kävelee sitten autonsa peräkontille ja ottaa sieltä sorkkaraudan sekä lekan. Kleinbus lähestyy hitaasti metsätietä Mikon selän takana. Mikko ei katso taakseen. Hän kävelee työkalut kainalossaan pois. Kleinbus pysäköi Mikon auton viereen. Etuovesta nousee MIKON ISÄ (70). Hänellä on yllään armeijan peltipaita, siniset haalarit, jaloissaan kumiteräsaappaat. Hän seisoo autonsa vieressä tuijottaen Mikon suuntaan. ISÄ Jumalan rauhaa, poika. Mikko palaa takaisin autolleen kävellen vanhuksen ohi, vastaamatta tälle. Mikko ottaa tavaratilasta lisää työkaluja. Isä seuraa katseellaan Mikkoa. Mikko kävelee jälleen isänsä ohi. Isä katsoo Mikon perään. Kääntyy sitten ja kävelee Kleinbusin toiselle puolelle. Kuuluu, kuinka hän avaa auton sivuoven. EXT. MÖKIN ETUPIHA -- HETI PERÄÄN Mikko astelee vanhan, ränsistyneen kesämökin edustalle. Hän seisahtuu kuistin eteen ja viskaa työkalut kädestään maahan. Katselee kuistia. Isä raahaa isoa, puista työkalupakkia ja pysähtyy Mikon taakse. Kyllä mie pärjään yksinki. Isä mittailee mökkiä katseellaan. ISÄ Mist sie aattelit alothaa? Mikko kävelee kuistin luo. Hän potkii mädännyttä etulaudoitusta. Siitä lähtee irti palasia.

11 JATKUU: (2) 10. ISÄ (off) Pahaks on päässy. Mikko tuijottaa laudoitusta vaitonaisena. Vanhus astelee hänen taakseen. ISÄ Ensinnä pithää repiä vanhat ja mä ät pois. Kiitti neuvost. Mikko kääntyy ympäri ja kävelee isän ohi. Tämä seuraa Mikon menoa katseellaan. Mikko poimii maasta sorkkaraudan. Kävelee sitten takaisin kuistin luo. Alkaa kampeamaan sorkkaraudalla lautoja irti. Vanhus katsoo touhua hetken. Kääntyy sitten hakemaan omasta työkalupakistaan sorkkaraudan. Tulee kuistin luo ja alkaa Mikon lailla repimään lautoja irti koolauksesta. EXT. MÖKIN RANTA -- PÄIVÄ Mikko ja isä istuvat vihertävän levän peittämän, ylösalaisin käännetyn lasikuituveneen päällä järven rannassa. Mikko halkaisee sämpylän käsillään ja tunkee sen sisään nakkia. Isä katselee Mikon toimia. Mikko haukkaa sämpylää. Isä ojentaa Mikolle vanhaa limsapulloa, jossa on posliininen korkki. Pullossa on valkoista nestettä, maitoa tai piimää. Mikko pudistaa päätään. Hän poimii jalkojensa juuresta muovisen kokispullon. Avaa sen ja hörppää. Vanhus vetäisee pullonsa takaisin. EXT. MÖKIN ETUPIHA -- ILTA Kuistin päällilaudoitus on revitty kokonaan pois. Pelkkä koolinkikehikko on jäljellä. Kuistin edusta on täynnä rikkinäisiä, lahoja laudanpätkiä. Mikko potkii niitä kasaan. Isä kopistelee sorkkaraudallaan kuistin koolinkeja. ISÄ Uusii pithää nämäki. Antasit olla jo. Vanhus kääntyy katsomaan Mikkoa. Hän astelee hitaasti sorkkarauta olallaan lähemmäs. Kiertelee Mikon selän takana. Mikko huomaa isänsä liikkeet, muttei käänny katsomaan tätä. Lopettaa lautojen potkimisen.

12 JATKUU: (2) 11. ISÄ Ooksie siskoistas mithään kuulluna? Mikko katselee lautakasaa edessään. Kestä niistä? Isä seisahtuu hetkeksi. Jatkaa sitten asteluaan. ISÄ Elä pilikkaa. Mikko vilkaisee takaviistoon. Jatkaa sitten lautakasan potkimista. Ei oo pirhauteltu. Isä jää seisomaan selin Mikkoon. Katselee mökkiä. ISÄ Eivät ees äitisä maahanpanijaisii ilmahtuneet... Mikko nostaa katsettaan lautakasasta. Isä... ISÄ Vaikka tiesivät. Isä lopeta. Isä seisoo katseensa mökkiin suunnattuna. Mikko sulkee silmänsä. Samassa mökin kuistilta kuuluu kännykän soittoääni. Mikko kääntyy katsomaan. Isä kääntää hitaasti katseensa Mikkoon. Mikko lähtee kohti kuistia. Isä laskee katseensa hitaasti maahan. INT. OLOHUONE -- ILTA Nea istuu olohuoneen sohvan nurkassa. Hänellä on kännykkä korvallaan. Puree peukalonsa kynttä. Moi. Missä oot? Nyt jo. Millä sä sinne pääsit? Nea sukii hiuksiaan kädellään.

13 JATKUU: (2) 12. Tä? Ostit. Millä rahal? Hienoo. Voi vittu. Nea nousee seisomaan. Kävelee ikkunan eteen luoden katseensa ulos. Hoidat. Joo. Eiku lisää vaa yövuoroi. Voi helvetti. Nea nostaa toisen kätensä silmiensä eteen. Hieroo niitä voimakkaasti. Mikko. Jos me aiotaan elää yhessä... Me ei voida sooloilla tolla lailla. Ja yövuoroist tuli mieleen. Eiks sun pitäis mennä kohta duuniin? Nea alkaa astella ympäri huonetta. (naurahtaa) Olit melkein unohtanu? Vekkuli päällä ja unohtaa melkein mennä duuniin. Nea huokaisee kovaan ääneen katseensa lattiaan suunnattuna. Okei. Mut me puhutaa täst vielä. Miten sä muuten yhtäkkii heität tota ihme tornioo? EXT. MÖKIN ETUPIHA -- HETI PERÄÄN Mikko seisoo kuistin edessä kännykkä korvallaan katseensa isään suunnattuna. Tämä tuijottaa takaisin. Meänkielt. Muuten vaa. Isä tuijottaa Mikkoa. Okei. Mie... mä lähen nyt ajaa. Moi.

14 13. Mikko laskee kännykkänsä alas. Hän alkaa kerätä työkalujaan maasta. Isä seisoo hetken paikoillaan. Rupeaa sitten itsekin keräilemään omia työkalujaan puiseen pakkiinsa. INT. AUTO -- ILTA Mikko ajaa metsätietä autollaan. Tyhjä peräkärry rämisee auton takana. Mikko vilkaisee taustapeiliin. Isän Kleinbus seuraa metsän hämärtämällä mutkaisella tiellä muutaman kymmenen metrin päässä. INT. HÄTÄKESKUS -- YÖ Mikko saapuu työpaikalleen, hätäkeskuksen yövuoroon. Hän kävelee lasiseinän viertä. Sen toisella puolella näkyy pöytiä, joilla on useita monitoreja. Seinällä niiden takana suurempia monitoreja. Pexi istuu yhdessä pöydistä. Mikko katsoo häntä ja nyökkää tervehdyksen. Pexi seuraa Mikkoa katseellaan hetken. Nyökkää sitten vaisusti. Kääntää katseensa pois. Mikko tuijottaa Pexin reaktiota ja hidastaa kävelyvauhtiaan. Samassa Mikon eteen ilmestyy hänen VUOROMESTARINSA (50). Päälaelta kalju mieshenkilö, palomiehen mustassa univormussa. Mikko pysähtyy hänen eteensä. VUOROMESTARI Mikko. Tuutsä vähän juttelee? INT. NEUVOTTELUHUONE -- YÖ Mikko seisoo räikeässä loisteputken valossa tuijottaen eteensä. Siellä ei sitten ollu ketään, vai? Vuoromestari seisoo neuvotteluhuoneen pöydän toisella puolella katsellen ikkunasta yön pimeyteen. Hän kääntyy ympäri ja astelee hitaasti katseensa maahan luotuna. VUOROMESTARI Ei. Ne oli jo murtamassa ovee. Sitten sieltä tuli naapurista joku mummo, joka sano, että sillä on kyllä ihan avaimetkin. Mikko seisoo hiljaa paikoillaan. Vuoromestari astelee takaisin ikkunan ääreen.

15 JATKUU: (2) 14. Kuulinko mä sitten väärin sen osotteen? Vuoromestari katsoo ikkunasta ulos. VUOROMESTARI Siinäpä se. Ei oo mistä tarkistaa. Mikko tuijottaa esimiestään äänettömänä. VUOROMESTARI Ei oo taltiota. Miten nii ei? VUOROMESTARI Ootsä Mikko tehny kuinka monta yövuoroo nyt peräkkäin? No on niitä nyt jonninverran. Onks siinä tallennussysteemissä jotain vikaa? Vuoromestari kääntyy. Vilkaisee nopeasti Mikkoa silmiin ja kääntää sitten katseensa alas. VUOROMESTARI Sä oot skarppi jätkä ja tehny tätä hommaa jo pitkään. Sä tiedät miten se systeemi toimii. Ei siinä oo vikaa. Vuoromestari nostaa katseensa hitaasti Mikkoon. Miehet tuijottavat hetken toisiaan ääneti. VUOROMESTARI Tää on vakava juttu, Mikko. Sun tekemän hälytyksen perusteella siellä oli Paloaukeankaaressa aika kuhina. Yksikkö poikineen paikalla. Poliisitki jo piiritysketjua pystytti. Ja meillä ei oo mitään nauhalla. Mikko mittailee lattiaa katseellaan. Mutta siellä oli nuori nainen. Sano tulleensa viillellyks...

16 JATKUU: (3) 15. VUOROMESTARI Ja sen naisen nimi oli? En ehtiny saamaan sitä. Kysyin kyllä. Muistaakseni. Ja se sano, että joku hiippari oli vielä siellä asunnossa. Näin se kyllä sano. Ei... helevetti. VUOROMESTARI Oli miten oli. Mun on pantava sut jäähtymään vähäks aikaa. Ei mulla oo tarvetta. VUOROMESTARI Mulla on. Mä tästä vastuun kannan viimekädes. Mikko tuijottaa lattiaa. VUOROMESTARI Meet jäähtymään. Tutkitaan asiaa sitten muutaman päivän päästä. EXT. HAUTAUSMAA -- PÄIVÄ MUSTAPUKUISIA IHMISIÄ on kerääntynyt hautausmaalle. He seisovat koristelemattoman ruumisarkun äärellä. Arkun vieressä on läjä hiekkaa. Väki veisaa virttä. HAUTAJAISVÄKI Voi suurta tuskaa turvattoman/orjana synnin, saatanan/on ilo suuri Herran oman/hän luottaa sanaan Jumalan vuotias Mikko availee suutaan tyhjä katse kasvoillaan. Hänen vieressään seisoo siskonsa MALLA (16), joka ei laula. Hänellä on kyyneleet silmissään. HAUTAJAISVÄKI...ken sua, Jeesus rakastaa/ei totella saa maailmaa... Mikon ja Mallan vieressä seisoo heidän isänsä. Hänen silmänsä ovat kosteat ja hän laulaa availlen suutaan voimakkaasti. HAUTAJAISVÄKI...on kruunus orjantappurainen ja ruoko on sun valtikkas/on otsas (LISÄÄ)

17 JATKUU: (2) 16. HAUTAJAISVÄKI (jatkuu) verta tihkuvainen/on pilkkakaapu harteillas... Parrakas PAPPI (60) veisaa hautajaisväen edessä, arkun vierellä rukouskirja kädessään. Hänellä on valkoiset liperit kaulassaan. HAUTAJAISVÄKI...nyt kysyt miksi vastustan/ja kauas torjun auttajan... INT. SEURAKUNTASALI -- PÄIVÄ Mikko, isä ja Malla istuvat pitkän pöydän päässä. Pappi seisoo ja pitää toista kämmentään isän, toista Mikon pään päällä. Koko seurakunta istuu hiljaa silmät kiinni, päät kumarassa. Pappi avaa suunsa pitäen silmiään kiinni. PAPPI Herra... vahvista meitä, lapsiasi. Ohjaa meitä, lampaitasi. Ettemme pimeässä eksyisi. Ettemme tuulessa lakoaisi. Siunaa tätä perhettä, jotta he koettelemuksensa kestäisivät. Herra. Minkä osaksemme asetat, sen me ansaitsemme. Isä avaa silmänsä ja tuijottaa pöydän pintaa papin kämmen päänsä päällä. PAPPI (off) Tähän perheeseen Baabelin viettelys on tehnyt tuhonsa. Pappi avaa silmansä. Kuljettaa katsettaan hitaasti isässä, mikossa ja Mallassa. PAPPI Anna heille valoa Tielle tästä eteenpäin. He ovat läksynsä oppineet. INT. SAUNA -- ILTA Mikko, Malla ja isä istuvat ison savusaunan löylyhuoneessa. Isä hakkaa rajusti Mikon ja Mallan alastomia selkiä vihdalla, jossa koivunlehvien seassa on katajanhavuja. Mikko ja Malla irvistelevät ja inisevät tuskasta.

18 17. EXT. TIENRISTEYS -- AAMU Aikuinen Mikko seisoo tienristeyksessä pyöräilykypärä päässään ja katsoo tienviittaa. Siinä lukee: Paloaukeankaari. Hän vilkaisee pari kertaa ympärilleen ja lähtee sitten ajamaan katua pitkin ylös mäkeen. Katu on hiljainen. Muita ihmisiä ei näy. Mäen päällä kasvaa korkeita, vanhoja honkia. Ympärillä näkyy luvuilla rakennettuja matalia kerrostaloja. EXT. PALOAUKEANKAARI 5 -- HETI PERÄÄN Mikko saapuu mäen korkeimmalla kohdalla sijaitsevan kerrostalon kulmalle. Talon seinässä olevassa maitolasisessa kuutiossa on numero 5. Mikko seisoo hetken pihapiirissä katsellen ympärilleen. Suunnistaa sitten kohti A-rappua. INT. PALOAUKEANKAARI/RAPPUKÄYTÄVÄ -- HETI PERÄÄN Mikko lähestyy rappukäytävän toisen kerroksen päädyssä olevaa ovea. Postiluukussa on teksti: 5 Rummukainen. Mikko seisoo hetken oven edessä. Soittaa sitten ovikelloa. Ketään ei tule avaamaan. Mikko soittaa toistamiseen ja odottaa. Mitään ei kuulu. Mikko kääntyy hitaasti ja astelee poispäin ovelta. Hän vilkaisee naapuriovea. Sen postiluukussa on teksti: 6 Rummukainen. Mikko pysähtyy. Kääntää katseensa 5-asunnon oveen. Tuijottaa sitä hetken. Mikko kääntyy jatkaakseen matkaansa. Hän katsoo ohimennen 6-asunnon pimeätä ovisilmää. Päivänvalo valahtaa äkkiä sen linssin läpi. Mikko kävelee pois. EXT. PALOAUKEANKAARI 5/PIHA -- HETI PERÄÄN Mikko tulee ulos rappukäytävän ovesta. Hän kaappaa pyöränsä talutukseen ja kävelee talon edustalle vilkaisten toisen kerroksen ikkunoita. Yhden asunnon ikkunalasit ovat pölyiset. Mikko katsoo hetken ikkunoita siirtäen katseensa naapuri-ikkunaan. Mikko näkee naapuri-ikkunassa VANHAN MUMMON (80), jolla on kissa sylissään. Mummon ja Mikon katseet kohtaavat. Mummo vilahtaa pois ikkunasta. Mikko tuijottaa hetken ikkunaruutua. Jatkaa sitten matkaansa nousten pyörän selkään.

19 18. INT. OLOHUONE -- PÄIVÄ Mikko makaa olohuoneen sohvalla tuijottaen kattoa. Huoneiston ovelta kuuluu jotain ääniä ja askeleita. (off) Ootsä himassa? Mikko ei vastaa. Tuijottaa kattoa. Nea kurkistaa eteisestä. Mikko nostaa toisen kätensä sohvan selkänojan ylle. Nea huomaa käden ja nyökkää. Riisuu sitten takkiaan pois. Mikko jatkaa katon tuijottamista. Nea tulee Mikon luo. Istahtaa tämän päälle hajareisin. Pariskunta katsoo toisiaan hetken vaitonaisina. Mä olin ajatellu riidellä siitä autosta. Mut en taia jaksaa. Pelottaaks sua koskaan? Mikko katsoo Neaa. Pudistaa päätään. Niinku mikä? Niinku kaikki. Tulevaisuus. Kaikki mitä meil on edessä. Pelottaa. Välillä. Mikko kääntää hitaasti katseensa sivuun, huoneen ikkunaan. Mä en taia saada sua nyt samoille hertseille tässä. Onks kaikki okei? Mikko vilauttaa ohikiitävän hetken verran silmiään katossa kääntäessään katseensa Neaan. Kui nii? Nea tutkiskelee Mikkoa katseellaan. Teist miehist ei aina tiiä. Kelaatte juttuja hiljaa päissänne ja sitte yhtäkkii ostatte jotain pommiautoja vippiluotoilla.

20 JATKUU: (2) 19. Emmä mitää päissäni kelaa. Hehheh. Pariskunta katselee toisiaan vaitonaisina. Mä en kaipaa yllätyksii. Mitä enemmän me kiinnitytään toisiimme, sitä vähemmän mä kaipaan yllätyksii. INT. KAHVILA -- PÄIVÄ Pexi istuu kahvilan pöydässä suuri, merelle antava maisemaikkuna takanaan. Hän nojautuu taaksepäin. PEXI Tajuutsä mitä sä multa nyt pyydät? Mikko istuu Pexiä vastapäätä. Miehet tuijottavat toisiaan. PEXI Mä en sais periaatteessa ees tavata sua tän tutkinnan aikana. Mikko on nojautuneena pöydän yli Pexiin päin. Mä tiän sen. Mutta mulla ei oo muuta mahollisuutta selvittää tät juttuu. Pexi on nojautuneena taaksepäin. Rummuttaa toisen käden sormilla pöytää. PEXI Mikko. Ne nauhat käytii jo läpi. Sitä puhelua ei ollu siellä. Sullahan oli poka päällä samaan aikaan? PEXI No niin oli. Pyöräonnettomuus. Jos se nyt oli samaan aikaan. Pyöräonnettomuus oli nauhal. Paloaukeankaari ei. Miehet tuijottavat toisiaan hetken vaitonaisina. Pexi kääntää katseensa sivulle pudistaen päätään.

21 JATKUU: (2) 20. PEXI Mä en usko. Mitä sä et usko? Pexi suuntaa katseensa alas käsiinsä. PEXI Mä koitan kattoo mitä mä voin tehä. Mikko nojautuu taaksepäin ja nyökkäilee. PEXI Mut mä en lupaa mitää. Mulla on perhe elätettävänä. Mites Nea on tän ottanu? Mikko suuntaa katseensa alas purren huultaan. Pexi sulkee silmänsä hieroen niitä toisen käden sormilla. Nyökkäilee sitten. PEXI Okei. Mut mä en tosiaan lupaa mitää. INT. SOSIAALIVIRASTON KÄYTÄVÄ -- PÄIVÄ 13-vuotias Mikko istuu isänsä vieressä viraston käytävän seinustalla olevilla penkeillä. Molemmat ovat hiljaa. Isä tuijottaa eteensä, Mikko lattiaa. Yksi käytävän seinustalla olevista ovista aukeaa. KURAATTORI (off) No niin Mikko. Tuletko? Mikko nostaa katseensa äänen suuntaan. Vilkaisee sitten isäänsä ja nousee. Isä nousee myös. KURAATTORI (off) Anteeksi. Jutellaan ensin Mikon kanssa pelkästään. Isä seisahtuu. Mikko kääntyy katsomaan isäänsä. Jatkaa sitten matkaansa huoneeseen. Ovi sulkeutuu. Isä seisoo käytävällä ja katsoo ovea.

22 21. INT. KURAATTORIN VASTAANOTTO -- HETI PERÄÄN Kuraattori, NAINEN (50) istuu pöydän toisella puolella. Hänen takanaan olevan ikkunan takana näkyy havupuita. Mikko istuu tuolissa naisen edessä. KURAATTORI Miltä siust on nyt tuntunu? Nyt siun äidin poismenon jälkeen? Mikko tuijottaa pöytää. Kohauttelee hartioitaan. KURAATTORI Täällä meillä päin nuo miehet ei aina ossaa perheistään huolta pittää yksinään. Kuraattori tutkiskelee Mikkoa katseellaan. Mikon käsivarsissa näkyy mustelmia. Mikko huomaa naisen katseen. Hän yrittää vaivihkaa peitellä jälkiä kämmenillään. KURAATTORI Eikös teitäkin oo aika monta sisarusta? On. Tai ei. Ko ne ovat toiset jo lähteneet... muuttanneet. Miun isosisko on viel. Malla. Kuraattori katsoo Mikkoa. KURAATTORI Niin, Marja-Leena. No on siellä sitten vielä nainen talossa sentään. Kuraattori yrittää hymyillä, mutta vakavoituu heti. Mikko tuijottaa vain eteensä hiljaa. Kuraattori katselee hetken Mikkoa vaitonaisena. KURAATTORI Pittääkös se teijän isä teitä kovinki lujilla? Mikko tuijottaa eteensä. Kohauttaa olkapäitään. Kuraattori mittailee Mikkoa katseellaan. Ojentautuu sitten kirjoittamaan jotain muistilehtiöönsä. KURAATTORI Mie juttelen hänen kanssaan. Kuraattori jatkaa kirjoittamistaan. Mikko tuijottaa eteensä tyhjin katsein.

23 22. EXT. MAALAISTALON PIHA -- PÄIVÄ Isä avaa perunakellarin oven ja astuu syrjään. Mikko astelee sisään kellariin. Isä työntää oven kiinni. Lukitsee sen. Kävelee pois. EXT. MÖKIN ETUPIHA -- PÄIVÄ Mikon Nissan on pysäköitynä peräkärryineen mökin kuistin eteen. Mikko ja Isä heittelevät irtirevittyjä lautoja peräkärryyn. Miehet työskentelevät vaitonaisina. Kuistista on jäljellä pelkkä koolinkikehikko. EXT. KAATOPAIKKA -- PÄIVÄ Mikko viskelee laudanpätkiä pois peräkärrystä kaatopaikan penkereellä. Lokkiparvi räpistelee kirkuen taustalla. INT. HUOLTAMON KAHVILA -- PÄIVÄ Mikko istuu huoltoaseman kahvilassa. Hänen edessään pöydällä on pahvimuki, josta roikkuu teepussin lipuke. Mikko piirtelee lautasliinaan kuulakärkikynällä. Siinä on kaaviomainen kuvio ja tekstiä: Kuka soittaa - ei vastausta. Miksi soittaa - viilletty kaulaan. Mistä soittaa - Paloaukeankaari 5 a 5. Kuka viilsi - on vielä asunnossa. INT. AUTO -- ILTA Mikko lähestyy autolla kotitaloaan. Hän alkaa pysäköimään autoaan kadunvarteen. Äkkiä hän huomaa Nean, joka kävelee jalkakäytävää pitkin häntä vastaan. Nealla on kädet puuhkassa kävellessään. Näyttää siltä, että hän itkee. Mikko pysäköi auton ja sammuttaa moottorin. EXT. KATU -- HETI PERÄÄN Mikko nousee autosta. Nea tulee hänen luokseen pyyhkien poskipäitään toisella kädellään. Nea puhkeaa itkuun. Mä sanoin sulle jotain niist yllätyksistä.

24 JATKUU: (2) 23. Ku sä et voi puhuu mitään. Vittu ku sä et puhu. Mikko yrittää tarttua Neaa hartioista. Nea työntää Mikon kädet pois. Mikko suuntaa katseensa maahan. Nea pitää kättään suun edessä ja itkee. Mä en halunnu turhaan... huolestuttaa. Se juttu selvii kyllä. Nea itkee hetken. Pyyhkii sitten poskiaan ja nostaa katseensa Mikkoon. Se sun kaveris hätiksestä. Se Pexi. Ei ollu oikeen toiveikas. Mikko nostaa katseensa Neaan. Pexi. Nii. Se kävi. Oli huolissaan susta. Ja jumalauta aiheesta oliki. Mikko astuu askeleen lähemmäs Neaa. Mä muistan joka sanan siitä puhelusta. Viilletyt valtimot. Lukittu makuuhuoneen ovi. Tekijä vielä asunnossa. Nea katsoo Mikkoa vakavana. Joka sanan. EXT. KAURAPELTO -- ILTA 13-vuotias Mikko ja Malla istuvat suuren kiven päällä keskellä laajaa kaurapeltoa. Ilta-auringon taittuva valo kajastaa kaukaa metsänreunan yli. Malla nojaa leuallaan polviinsa.

25 JATKUU: (2) 24. MALLA Mie oon keränny rahaa. Mikko kääntää hitaasti katseensa Mallaan. MALLA Se on ainua keino. Mikko siirtää katsettaan pitkin peltoa. Mutta mihkä myö mentäisii? Mistä isä ei muka meittiä löytääs? Malla tuijottaa taivaanrantaa polviinsa nojaten. Isän koirat yhyttäis meitin mehtästä. MALLA Ei myö mihkää mehtää jäätäs. Malla kääntyy katsomaan Mikkoa silmiin. MALLA Myö mentäs kaupunkii. Linikalla. Etelää. Mikko katsoo hetken Mallaa vaiti. Kääntyy sitten tuijottamaan taivaanrantaa. Isä löytääs meijät sieltki. Malla pudistelee päätään. MALLA Mikko. Ei sieltä löyvy. Jos tahtoo olla löytymäti. Molemmat ovat hiljaa hetken. Mie en tiiä oikeen. MALLA Mie en voi jäähä. Isä koskethelee. Mitä koskethelee? Malla nojaa polviinsa ja alkaa pureskella peukalonsa kynttä.

26 JATKUU: (3) 25. MALLA Mie en voi jäähä. Samassa kuuluu kellon kilinä talolta päin. Mikko ja Malla kääntyvät säpsähtäen äänen suuntaan. EXT. MAALAISTALON PIHA -- HETI PERÄÄN Pihalla on metallinen kello ripustettuna tolppaan. Isä seisoo tolpan vieressä käsi kellon narussa. Isän katse on suunnattuna pellolle. INT. TUPA -- ILTA Malla nostaa suurta keittokattilaa suuren leivinuunin vieressä olevalta sähköliedeltä pannulaput käsissään. Mikko ja isä istuvat suuren pirttipöydän ääressä, isä pöydän päässä. Malla asettaa kattilan pöydälle. Istuu sitten penkille, Mikkoa vastapäätä. Isä nostaa kyynärpäänsä pöydälle ja ristii kätensä. Sulkee silmänsä ja painaa otsansa kiinni ristittyihin käsiinsä. Malla ja Mikko tekevät samoin. Mikko kurkistaa kuitenkin käsiensä takaa Mallaa. Tämä avaa silmänsä ja katsoo Mikkoa. Sulkee sitten silmänsä uudestaan. Mikko tekee samoin. EXT. PARKKIPAIKKA -- PÄIVÄ Ambulanssihelikopteri nousee ilmaan parkkipaikalta kovan melun saattelemana. Nea on kyyristyneenä suojaan ilmavirralta. Hänen vieressään on pyörillä varustetut ambulanssin paarit. Paarien päällä on monitorilla varustettu laite sekä ambulanssilääkärin laukku. Ale ja Sefi kyyristelevät Nean lailla paarien toisella puolella. Kolmikolla on punakeltaiset, heijastimin varustetut takit päällään. Helikopterin ääni loittonee. Kolmikko ojentautuu pystyyn ja lähtee työntämään paareja kohti hiukan syrjemmälle pysäköityä ambulanssia. INT. AMBULANSSI -- PÄIVÄ Nea asettautuu kuljettajan viereiselle paikalle. Sefi istuu ohjaamon takana ambulanssin takaosassa. Ale nousee kuljettajan paikalle ja paiskaa oven kiinni perässään. Käynnistää auton. Työntää vaihteen päälle ja kaasuttaa. ALE No ni. Oisko lounasaika. Ja nyt jotain oikeeta ruokaa vaihteeks. Möttönen.

TIMO LOUHIKARI: RONDO

TIMO LOUHIKARI: RONDO TIMO LOUHIKARI: AVAINKOHTAUS 1. INT. IN TALO, ETEINEN PÄIVÄ Ovikello soi, Rondo menee avaamaan oven, TV:n ääni pauhaa taustalla. Oven takana seisoo Artsi apureidensa kanssa. Katohan, huhu piti paikkansa.

Lisätiedot

Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia.

Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia. Käsikirjoitus ENSIMMÄINEN AVAINKOHTAUS INT. KEITTIÖ - AIKAINEN AAMU Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia. Äiti,

Lisätiedot

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia)

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia) KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA (Lyhytelokuva, draama komedia) 1. INT. Työpaikka, toimisto. Ilta klo.19.45. Kesto 30s. istuu yksin työpaikan suuressa toimistotilassa omassa työpisteessään. Yösiivooja tulee

Lisätiedot

CANTUNDO 1. versio, Sauli Sampo

CANTUNDO 1. versio, Sauli Sampo CANTUNDO 1. versio, 15.4.2010 Sauli Sampo INT. MAKUUKAMMARI -- AAMU Aamuauringon valo taittuu ikkunaverhon läpi ja osuu MIKON (13) kasvoihin. Mikko makaa sängyllään ja avaa silmänsä. Sänky on korkeareunainen,

Lisätiedot

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

BOOGIE & WOOGIE. Osa II: Liima. Kirjoittanut: Timo Anttila

BOOGIE & WOOGIE. Osa II: Liima. Kirjoittanut: Timo Anttila & Osa II: Liima Kirjoittanut: Timo Anttila (C)2012 Timo Anttila 040 353 0797 Tämä sivu on tarkoituksella tyhjä. FADE IN: 1. EXT N & N KOTI - AAMU Kuuluu kuin kukko ehtisi kiekaista, mutta kuuluu heti perään

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Kimmo Yläkäs Antilooppi KOHTAUS 31.3 2010

Kimmo Yläkäs Antilooppi KOHTAUS 31.3 2010 EXT.INT SATAMA / KONTTI YÖ Eero kävelee hämärällä konttipihalla voimapihdit kädessään. Taskuun on tungettu yksi puhelinlaatikko ja toinen on hänellä kainalossa. Hän siristelee silmiään ja yrittää nähdä

Lisätiedot

ABERDEEN - kohtausluettelo

ABERDEEN - kohtausluettelo ABERDEEN - kohtausluettelo 1. ext. laituri meren rannassa - iltapäivä (elokuu)... 1 2. int. ruokahuone - iltapäivä... 1 3. int. keittiö - alkuilta... 3 4. ext. kylän kauppa - ilta... 3 5. ext. tie - yö...

Lisätiedot

Assembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen

Assembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen POWER ON ssembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen POWER ON KOHTUS 1 NÖRTIN HUONE INT ILT Tietokone on jylhänä pöydällä. Nörtti painaa koneen päälle. Kuva jähmettyy KOHTUS

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

KUVALIITE ESIMERKKI 1. Samu Pehkonen (2013). Kättely ja kättelemättä jättäminen. Esimerkkejä politiikasta ja urheilusta. Kosmopolis 43:4.

KUVALIITE ESIMERKKI 1. Samu Pehkonen (2013). Kättely ja kättelemättä jättäminen. Esimerkkejä politiikasta ja urheilusta. Kosmopolis 43:4. KUVALIITE Samu Pehkonen (2013). Kättely ja kättelemättä jättäminen. Esimerkkejä politiikasta ja urheilusta. Kosmopolis 43:4. ESIMERKKI 1 E V1 Kuva 1 Kansalliskokousedustaja (E) nousee lavalle noutamaan

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

Joka kaupungissa on oma presidentti

Joka kaupungissa on oma presidentti Kaupungissa on johtajia. Ne määrää. Johtaja soittaa ja kysyy, onko tarpeeksi hoitajia Presidentti päättää miten talot on rakennettu ja miten tää kaupunki on perustettu ja se määrää tätä kaupunkia, Niinkun

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen.

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Oppilaan nimi: PRONOMINIT Persoonapronominien omistusliitteet Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Esimerkiksi: - Kenen pipo

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Et kai sä nyt mennyt sinne koneelle? Mun pitää tehdä tää sun helvetan mekkos eikä siitä tuu mitään, jos sä et oo tässä mallinukkena.

Et kai sä nyt mennyt sinne koneelle? Mun pitää tehdä tää sun helvetan mekkos eikä siitä tuu mitään, jos sä et oo tässä mallinukkena. Hämärä huone, jonka keskellä on sänky ja sivussa ovi. Sängyssä on pastellin väriset petivaatteet ja sänky on petaamatta, vuodevaatteet myllättyinä. Huoneen päävalonlähde on karusellilamppu, joka piirtää

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

EMMA (työnimi) versio 3.1 Kirjoittanut Ismo Kiesiläinen

EMMA (työnimi) versio 3.1 Kirjoittanut Ismo Kiesiläinen (työnimi) versio 3.1 Kirjoittanut Ismo Kiesiläinen kuvalista versio 1 3.7.2005 1 0101 LK kasvot 0102 LK jalat 1.EXT. KOULUN PIHA.ELOKUU PÄIVÄ (VIDEONAUHA) Näemme hidastettua videokuvaa. On aurinkoinen

Lisätiedot

SEISAN 1(12) SEISAN. 1. Yoi

SEISAN 1(12) SEISAN. 1. Yoi SEISAN 1(12) Kuvien lähde: Gijomonkai ry:n katavideo Tekstien lähde: Shoko-Ryu kolleegio Shoko-Ryu vyokoevaatimukset (Lokakuu 2003 Tarkistettu versio helmikuu 2004 ) SEISAN 1. Yoi 2. Askel vasemmalla jalalla

Lisätiedot

Omaishoitaja (lyhytelokuva)

Omaishoitaja (lyhytelokuva) Omaishoitaja (lyhytelokuva) 1. EXT. SAIRAALAN PIHA. AAMU., Minna seisoo sairaalan edessä ja polttaa tupakkaa. Hoitaja kävelee tämän luokse ilman takkia ja ärsyyntynyt ilme kasvoillaan. HOITAJA 1 Minna

Lisätiedot

POSTPOSITIOT 1. - Kenen vieressä sinä istut? - Istun vieressä. 2. (TUNTI) jälkeen menen syömään. 3. Kirjasto on (TEATTERI) lähellä. 4. (HYLLY) päällä on kirja. 5. Me seisomme (OVI) vieressä. 6. Koirat

Lisätiedot

Vaikutus: etureisi Ota nilkasta kiinni vastakkaisella kädellä ja vedä kantapäätä kohti pakaraa

Vaikutus: etureisi Ota nilkasta kiinni vastakkaisella kädellä ja vedä kantapäätä kohti pakaraa Venyttelyohje: Jalat 1. Vaikutus: etureisi, lonkan koukistaja Ota nilkasta kiinni vastakkaisella kädellä ja vedä kantapäätä kohti pakaraa. Paina lantiota eteen. 2. Vaikutus: etureisi, lonkan koukistaja

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Keskitason ohjelma. Kotivoimisteluohjelma luustokuntoutujalle. 1. Alkulämmittely hiihtoliike. 2. Viivakävely eteenpäin

Keskitason ohjelma. Kotivoimisteluohjelma luustokuntoutujalle. 1. Alkulämmittely hiihtoliike. 2. Viivakävely eteenpäin LIITE 3 Kotivoimisteluohjelma luustokuntoutujalle Keskitason ohjelma Tee liikkeitä päivittäin. Tee jokaista liikettä aluksi 10 liikkeen sarja. Pidä pieni tauko ja toista samat liikkeet toiset. Muista hyvä

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

HARJOITEPANKKI VOIMA

HARJOITEPANKKI VOIMA HARJOITEPANKKI VOIMA VOIMAHARJOITTELU / Jalkakyykky Vaihe 1. Avustettu jalkakyykky Pidä katse suoraan eteenpäin. Pidä hyvä ryhti ja selkä suorana. Seiso haara-asennossa jalat hartioiden leveydellä siten,

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

Ideoita pihapeleihin taikasauva, aarrearkku ja kristallipallo avainsanoilla

Ideoita pihapeleihin taikasauva, aarrearkku ja kristallipallo avainsanoilla Ideoita pihapeleihin taikasauva, aarrearkku ja kristallipallo avainsanoilla Lähde: Amob ideointipalveri 2010 Saarijärven koulu Kirkonrotta / Rönttö / Kymmenen tikkua laudalla: piilossa olija voi nähdä

Lisätiedot

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA?

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? Yksi huuhkaja (kiinniottaja), loput viivalle. Huuhkaja huutaa kuka pelkää huuhkajaa?!, jonka jälkeen viivalla olevat yrittävät päästä toiseen päähän ilman, että huuhkaja koskee

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe Ilolan perhe 1 Pentti ja Liisa ovat Reinon, Jaanan ja Veeran isä ja äiti. Heidän lapsiaan ovat Reino, Jaana ja Veera. 'Pikku-Veera' on perheen nuorin. Hän on vielä vauva. Henry-vaari on perheen vanhin.

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ

ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ SUOMENTANUT LEENA VALLISAARI GUMMERUS 3 Ympäristövastuu on osa Gummerus Kustannus Oy:n jokapäiväistä toimintaa. www.gummerus.fi/ymparisto Saksankielinen alkuteos Tannöd

Lisätiedot

Elena haluaa uuden auton

Elena haluaa uuden auton Auton kanssa Elena haluaa uuden auton Hei! Hei! Minä haluan ostaa uuden auton. Joo, minulla on vanha Volkswagen Golf. Paljonko se maksaa? Se maksaa 5500. Kuinka monta kilometriä sillä on ajettu? 95000

Lisätiedot

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi?

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? KERTAUSTEHTÄVIÄ WS 05/06 A Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? 1. Juha käy aina lauantaina (TORI). 2. Juna saapuu (ASEMA). 3. Olemme (HELSINKI). 4. (MIKÄ KATU) te asutte?

Lisätiedot

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011 Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen sekä Leena Kuusisto Alkuperäisidea: Julieta Lehto 01 INT. RAVINTOLAVAUNU - ALKUILTA Tyttö istuu junan ravintolavaunussa pienen baaripöydän

Lisätiedot

Oulun murteessa on käytössä myös nää-pronomini, joka tarkoittaa sinä. Sää on kuitenkin enemmän käytetty.

Oulun murteessa on käytössä myös nää-pronomini, joka tarkoittaa sinä. Sää on kuitenkin enemmän käytetty. Puhekieli Kirjoitettu kieli ja puhuttu kieli eroavat aika paljon suomen kielessä. Katsomme, miten puhekieli toimii. Keskitymme Oulun alueen puhekieleen, mutta osa puhekielen piirteistä on sellaisia, että

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

1. Aloitusliike...2. 2. Villihevosen harjan jakaminen molemmille puolille...3. 3. Valkoinen kurki levittää siipensä...6

1. Aloitusliike...2. 2. Villihevosen harjan jakaminen molemmille puolille...3. 3. Valkoinen kurki levittää siipensä...6 24 liikkeen Taiji Sisältö 1. Aloitusliike...2 2. Villihevosen harjan jakaminen molemmille puolille...3 3. Valkoinen kurki levittää siipensä...6 4. Harjaa polvea ja käännä askelta molemmille puolille...7

Lisätiedot

KOTIKUNTOILUOPAS. Selkä, vatsa, jalat, kädet, niska ja hartiat

KOTIKUNTOILUOPAS. Selkä, vatsa, jalat, kädet, niska ja hartiat KOTIKUNTOILUOPAS Selkä, vatsa, jalat, kädet, niska ja hartiat Tämä opas on tehty opinnäytetyönä aiheena Seniorit kuntoon kotikonstein. Oppaan ovat tehneet Kouvolan seudun ammattiopiston sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA!

VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA! VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA! 1 Ulkona on kaunis ilma. Noah herää. Häntä eivät herätä auringonsäteet vaan herätyskello, joka vilkuttaa valoa ja tärisee. Noah on kuuro ja siksi hänen herätyskellonsa

Lisätiedot

HOITAJA No niin, nyt voisit jo vähitellen heräillä. Leikkaus meni ihan nappiin. Saatiin implantit paikoilleen silleen siististi.

HOITAJA No niin, nyt voisit jo vähitellen heräillä. Leikkaus meni ihan nappiin. Saatiin implantit paikoilleen silleen siististi. Käsikirjoitus INT. SAIRAALA -- PÄIVÄ On pimeää. Kello tikittää jossakin lähellä äänekkäästi, kuuluu raskaita hengitysääniä. Silmät avautuvat. Edessä näkyy sumua, sitten hahmottuu iso seinäkello. Ollaan

Lisätiedot

VENYTTELYOHJE B-juniorit

VENYTTELYOHJE B-juniorit VENYTTELYOHJE B-juniorit Venyttelyn perusteet: Toisin kuin yleensä uskotaan, lihasta voidaan venyttää myös ennen tai jälkeen raskaan suorituksen. Venyttelyn ja lihaksen venyttämisen kesto riippuu siitä,

Lisätiedot

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka - pyhäkössä Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI

Lisätiedot

Joutseneen tarttukaa.

Joutseneen tarttukaa. Joutseneen tarttukaa. Olipa kerran kolme veljestä. Nuorimman nimi oli Jussi. Toiset aina tekivät hänelle kiusaa, hän kun oli heikompi heitä. Kun hän kerran oli metsässä puita pilkkomassa ja valitteli vaivojansa,

Lisätiedot

Lajitekniikka: venyttely

Lajitekniikka: venyttely Alaraajat Etureiden lihakset Seiso ryhdikkäästi. Ota yhdellä tai kahdella kädellä kiinni nilkastasi. Pidä jalat samansuuntaisena ja lantio suorassa. Työnnä lantiota hiukan eteenpäin jännittämällä pakaralihakset.

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME

SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME MAA OLI AUTIO JA KYLMÄ I minä kävelin poispäin näistä päivistä jätin sudenjälkiä ettei minua etsittäisi polulla kohtasin tytön joka sanoi että on vapaus nauttia ei sitä kiinnostanut

Lisätiedot

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa.

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa. JOULUN TUNNELMA Nyt joulun kellot näin kaukaa soi, joulurauhaa julistaa. Äänet hiljentyvät kaupungin ja on kiire jäänyt taa. Nyt syttyy tähdet nuo miljoonat jokaiselle tuikkimaan. Jälleen kodeissa vain

Lisätiedot

Päätöksenteko kuulokojekuntoutuksessa. Johanna Ruusuvuori & Minna Laaksoº *Tampereen yliopisto º Helsingin yliopisto

Päätöksenteko kuulokojekuntoutuksessa. Johanna Ruusuvuori & Minna Laaksoº *Tampereen yliopisto º Helsingin yliopisto Päätöksenteko kuulokojekuntoutuksessa Johanna Ruusuvuori & Minna Laaksoº *Tampereen yliopisto º Helsingin yliopisto. Tutkimuskysymykset Miten päätös kuulokojekuntoutuksen aloituksesta tehdään? Miten ammattilaiset

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

Liikuntaohjelma: viikot 1-6

Liikuntaohjelma: viikot 1-6 Liikuntaohjelma: viikot 1-6 Tässä on erinomainen koko kehoa hyödyntävä liikuntaohjelma, joka tarkoitettu aloittelijoille. Se sopii täydellisesti normaaliin elämäntyyliin, sillä voit harjoitella koska sinulle

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Löydät meidät kanttiinin yläpuolelta, kolmannesta kerroksesta.

Löydät meidät kanttiinin yläpuolelta, kolmannesta kerroksesta. Osastollamme tehdään paljon erilaisia tutkimuksia. Lääkärin pyynnöstä haluamme ottaa sinusta EEG- eli aivosähkötutkimuksen, joka tutkii aivojen toimintaa. Löydät meidät kanttiinin yläpuolelta, kolmannesta

Lisätiedot

Lihashuolto. Venyttely

Lihashuolto. Venyttely Lihashuolto Aina ennen harjoitusta huolellinen alkulämpö, joka sisältää lyhytkestoiset venytykset noin 5-7 sek (ei pitkäkestoisia venytyksiä, sillä muuten lihasten voimantuotto ja kimmoisuus heikentyy).

Lisätiedot

Pupu Painokkaan pihapuuhakirja

Pupu Painokkaan pihapuuhakirja Pupu Painokkaan pihapuuhakirja Turun Kaupungin Terveystoimi Tartuthan käpälään! --hei, näin me lähdetään! --pihapoluille leikkimään! --pupun loikkia hyppimään! Nurkkajussia Yksi leikkijöistä on nurkkajussi,

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää.

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. 2. NUMERO (EI 1) + PARTITIIVI o Minulla on kaksi autoa. o Kadulla seisoo

Lisätiedot

3. Katse kääntyy 90 astetta oikealle, siis 45 astetta rintamasuunnasta ja vielä 90 astetta takaisin vasemmalle.

3. Katse kääntyy 90 astetta oikealle, siis 45 astetta rintamasuunnasta ja vielä 90 astetta takaisin vasemmalle. CHINTO 1(14) Kuvien lähde: Gijomonkai ry:n katavideo Tekstien lähde: Shoko-Ryu kolleegio Shoko-Ryu vyokoevaatimukset (Lokakuu 2003 Tarkistettu versio helmikuu 2004 ) CHINTO 1. Yoi 2. Katse kääntyy 45 astetta

Lisätiedot

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset.

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset. MAI FRICK KOMPARAATIO ELI VERTAILU 1. Komparatiivi -mpi -mpa, -mma monikko: -mpi, -mmi - Kumpi on vanhempi, Joni vai Ville? - Joni on vanhempi kuin Ville. - Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on

Lisätiedot

Niskahartiajumppa. Lämmittelyliikkeet:

Niskahartiajumppa. Lämmittelyliikkeet: Niskahartiajumppa Useimmat meistä kärsivät jossain vaiheessa matkan varrella niskahartiaseudun vaivoista. Syitä vaivoihin voi olla useita, huonot tai toispuoleiset työasennot, huono tyyny, huono nukkuma-asento,

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

MINNESOTA. versio 1.1 3.1.2002. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen ja Anni Mustonen

MINNESOTA. versio 1.1 3.1.2002. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen ja Anni Mustonen MINNESOTA - eli tarina kahden Internetissä tutustuneen tapaamisesta versio 1.1 3.1.2002 Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen ja Anni Mustonen INTRO Maisemia linja-auton ikkunasta. Pilviä ja taivasta. Kuvaa myös

Lisätiedot

Opinnäytetyö Fysioterapiaopiskelijat Mari Kopra Eija Saarinen. Opinnäytetyö: Mari Kopra ja Eija Saarinen

Opinnäytetyö Fysioterapiaopiskelijat Mari Kopra Eija Saarinen. Opinnäytetyö: Mari Kopra ja Eija Saarinen Opinnäytetyö Fysioterapiaopiskelijat Mari Kopra TASAPAINOHARJOITUKSIA VERTAISOHJAAJIEN KÄYTTÖÖN Tasapainoharjoitukset on suunniteltu vertaisohjaajien työkaluiksi, he voivat hyödyntää näitä kortteja omissa

Lisätiedot

Jos vaatteesi syttyvät palamaan, heittäydy maahan tai lattialle ja kieri kunnes tuli sammuu.

Jos vaatteesi syttyvät palamaan, heittäydy maahan tai lattialle ja kieri kunnes tuli sammuu. Lain mukaan joka kodissa täytyy olla palovaroitin. Tulipalo alkaa usein keittiöstä. Jos rasva syttyy palamaan, laita kansi päälle. Älä koskaan käytä vettä. Huolehdi palavasta kynttilästä. Älä tupakoi sängyllä

Lisätiedot

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta Art. Nr. 22421 Move & Twist Iloinen toimintapeli, jossa pienet leppäkertut yrittävät kiivetä kukan vartta pitkin ylös päästäkseen kauniin kukan luo. Tehtävästä suoriutumiseen leppäkertut tarvitsevat kuitenkin

Lisätiedot

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE JO ITSENÄISTYNEILTÄ- ITSENÄISTYVILLE NUORILLE Talla.... vihkolla haluamme jakaa kokemuksiamme teille. Omilleen-toiminnan kokemusasiantuntijaryhmä on suunnitellut vihkon sisällön. Ryhmään on osallistunut

Lisätiedot

KADUILLA, PUISTOISSA. 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää

KADUILLA, PUISTOISSA. 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää KADUILLA, PUISTOISSA 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää 2. Omissa, vieraissa kämpissä yksin tai ystävän kanssa aamuun

Lisätiedot

Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää.

Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää. Papuri.papunet.net Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää. Riku, pliis, auta mua etsimään niitä. Muuten mun täytyy kävellä kotiin,

Lisätiedot

52 Michelle Kristensen Kuva: wichmann+bendtsen

52 Michelle Kristensen Kuva: wichmann+bendtsen 52 Michelle Kristensen Kuva: wichmann+bendtsen Katseletko kateellisena crossfit-harrastajia, jotka tekevät hetkessä kymmenen leuanvetoa? Kuivaa kyyneleet ja tartu toimeen, sillä sinäkin pystyt kyllä samaan!

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

Bussipysäkillä. Hei sori, onks sulla kelloa? Okei, kiitti kuitenkin. Anteeks, tiiätkö, paljonko kello on? Se on kakskyt vaille kymmenen.

Bussipysäkillä. Hei sori, onks sulla kelloa? Okei, kiitti kuitenkin. Anteeks, tiiätkö, paljonko kello on? Se on kakskyt vaille kymmenen. 1 Bussipysäkillä 1. Hei sori, onks sulla kelloa? puhekieli kirjakieli bussipysäkki = linja-autopysäkki = 2. Mies: Sori, ei oo. Okei, kiitti kuitenkin. Anteeks, tiiätkö, paljonko kello on? Joo, hetki Se

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

KOHTAUS 64, OMPELUSEURAT, ENNEN AIKASIIRTYMÄÄ KESÄÄN.

KOHTAUS 64, OMPELUSEURAT, ENNEN AIKASIIRTYMÄÄ KESÄÄN. 1 INT. MUMMOLA. ILTAPÄIVÄ. KOHTAUS 64, OMPELUSEURAT, ENNEN AIKASIIRTYMÄÄ KESÄÄN. JAANA ISTUU VÄSYNEEN JA KÄRSIMÄTTÖMÄN NÄKÖISENÄ VALKOISTA LÄPPÄRIÄÄN NÄPPÄILLEN, VALKOISELLA LIINALLA VERHOTUN PÖYDÄN TAKANA.

Lisätiedot

PUHEKIELEN PRONOMINIT

PUHEKIELEN PRONOMINIT PUHEKIELEN PRONOMINIT Mä: mua, mut, mussa, musta, muhun, mulla, multa, mulle Sä: sua, sut, sussa, susta, suhun, sulla, sulta, sulle Pk. Mä luulen, et huomenna mul on aikaa. Kk. Luulen, että huomenna minulla

Lisätiedot

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Julkaistu: 14.7. 14:07 IS SUOMIAREENA Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck vertasi Yhdysvaltain ja Euroopan asenne-eroa erikoisella

Lisätiedot

Sipusaaren seurakuntakoti

Sipusaaren seurakuntakoti Kesäkuu 2017 Sipusaaren seurakuntakoti Käyntiosoite: Sipusaarentie 31, 11120 Riihimäki Seurakuntakoti valmistui vuonna 1970. Rakennuksen suunnittelijana oli rakennusmestari Urho Lehtonen. Seurakuntakoti

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

OHJE / PELIOHJE 1 (5) TUOTE: Tasapainokortit SISÄLTÖ KEHITTÄÄ PELAAMINEN

OHJE / PELIOHJE 1 (5) TUOTE: Tasapainokortit SISÄLTÖ KEHITTÄÄ PELAAMINEN OHJE / PELIOHJE 1 (5) Pelityyppi: tasapainoharjoitukset Pelaajat: 1+ pelaajaa Ikäsuositus: yli 3-vuotiaille Peliaika: - SISÄLTÖ 8 tasapainokorttia, joissa yksi asento molemmilla puolilla o 2 vihreää (aloittelijataso)

Lisätiedot

Hyppy 6.9.2013. Krista Jylhänniska

Hyppy 6.9.2013. Krista Jylhänniska Hyppy 6.9.2013 Krista Jylhänniska 2 1. INT, LENTOKENTTÄ (LÄHTÖPORTTI), AAMU Lentokentän lähtöportin odotustila on avara ja valoisa. Tilassa on istumapaikkoja useille ihmisille sekä hieman kasveja koristeena.

Lisätiedot

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset sanat selkeät sanat CC Kirsi Alastalo 2016 Kuvat: Papunetin kuvapankki, www.papunet.net, Sclera

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti Oppitunti 12 Audio - osa 1 rengas Tässä on iso rengas. rengaspino Tässä on rengaspino. rengaskasa Tässä on paljon renkaita yhdessä isossa kasassa. DVD-levy kolme DVD-levyä DVD-levypino monta DVD-levyä

Lisätiedot

Istu hyvin! - tietoa istumisesta ja ergonomiasta

Istu hyvin! - tietoa istumisesta ja ergonomiasta Istu hyvin! - tietoa istumisesta ja ergonomiasta Vinkkejä kalvosarjan käyttöön Kalvosarjassa käsitellään istumisen määrää ja hyvää istumisergonomiaa. Kalvosarjan sisältö sopii alakoulun 5. 6. luokille

Lisätiedot

Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita. Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys. Kuinka saada lapsi selkään kantorepulla?

Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita. Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys. Kuinka saada lapsi selkään kantorepulla? Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys Kuinka saada lapsi selkään kantorepulla? On monia tapoja saada lapsi selkään kantorepulla. Kokeile erilaisia

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Välähdyksiä lasten maailmasta välähdyksiä tulevaisuudesta

Välähdyksiä lasten maailmasta välähdyksiä tulevaisuudesta Välähdyksiä lasten maailmasta välähdyksiä tulevaisuudesta Lapsen ääni ja peruspalvelut -päivä Jyrki Reunamo Merja Salmi 7.4.2011 Hyvinkää, Laurea Helsingin yliopisto 1. Ajatellaan että olet leikkimässä

Lisätiedot

3. Kehittävä venyttely: Kehittävällä venyttelyllä kehitetään lihasten liikkuvuutta, joilla on suoria vaikutuksia mm.

3. Kehittävä venyttely: Kehittävällä venyttelyllä kehitetään lihasten liikkuvuutta, joilla on suoria vaikutuksia mm. Liikkuvuuden kehittäminen Venyttelyn merkitys koripalloilijalle voidaan jakaa karkeasti kolmeen osaan: Valmistava venyttely: suoritetaan ennen harjoitusta tai peliä! Valmistavassa venyttelyssä avataan

Lisätiedot

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Kun isä jää kotiin Mikko Ratia, 32, istuu rennosti olohuoneen tuolilla, samalla kun hänen tyttärensä Kerttu seisoo tuolista tukea ottaen samaisessa huoneessa.

Lisätiedot

Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa.

Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa. 4 4 5 Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa. Minä puhun thain kieltä ja vähän suomea. Minä en ymmärrä

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse?

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse? 1 LAKI JA KADONNEEN JUONEN ARVOITUS LAKI kertojaääni Nimeni on Larry Laki, ja sanani on laki. Laki on myös sukunimeni, ja lakia pitää noudattaa. Laki ei ole mikään Lucky Luke (=Lakki Laki), vaan se on

Lisätiedot

Me lähdemme Herran huoneeseen

Me lähdemme Herran huoneeseen Me lähdemme l Herran huoneeseen "Jumalanpalvelus - seurakunnan elämän lähde Keminmaan seurakunnan ja Hengen uudistus kirkossamme ry:n talvitapahtuma 23.-25.1.2009 Reijo Telaranta Ilo valtasi minut, kun

Lisätiedot