CANTUNDO. 2. versio, Sauli Sampo

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "CANTUNDO. 2. versio, 26.4.2010. Sauli Sampo"

Transkriptio

1 CANTUNDO 2. versio, Sauli Sampo

2 INT. MAKUUKAMMARI -- AAMU Aamuauringon valo taittuu ikkunaverhon läpi ja osuu MIKON (13) kasvoihin. Mikko makaa sängyllään ja avaa silmänsä. Sänky on korkeareunainen, vanhanaikainen puusänky. Mikon pään vieressä tyynyllä on kirjekuori. Mikko huomaa kirjeen, ottaa sen käteensä ja pyörittelee sitä. Hän nousee istumaan sängyn laidalle. Puinen sänky narisee. Mikko repii kuoren auki. Ottaa kirjeen sen sisältä. Jää tuijottamaan sitä. Ikkunaverho heiluu aavistuksenomaisesti ilmavirrassa hänen takanaan. INT. HÄTÄKESKUS -- YÖ Puhelimen hälytysääni tuuttaa. (off) Hätäkeskus. Linjalta kuuluu rahinaa, nyyhkettä, katkonaista hengitystä. (off) Hätäkeskus. Kuka soittaa? NAINEN PUHELIMESSA (off) Ei. Ei. Ei voi. Ei... LEIKATAAN MUSTASTA (32) istuu suuren pöydän ääressä headset päässään. Hänen edessään pöydällä on neljä monitoria. Kauempana seinällä on suurempia monitoreja, joissa juoksee tekstiä ja kuvaa. Soititte hätäkeskukseen. Mitä on tapahtunut? Rahinaa, nyyhkettä, katkonaista hengitystä. NAINEN PUHELIMESSA (off) Viilsi. Kaulaan. Mikko on jähmettyneenä paikoilleen, toinen käsi tietokoneen hiirellä, toinen näppäimistöllä. Rauhallisesti. Mikä viilsi?

3 JATKUU: (2) 2. NAINEN PUHELIMESSA (off) Valtimot. Auta. Auta Jeesus. Mikko siirtelee ja klikkailee hiirtä. Monitoriin ilmestyy ikkunoita. Mikko klikkailee niitä aktiivisiksi. Viereisessä pöydässä toinen päivystäjä, PEXI (30) keskustelee toisen soittajan kanssa napsutellen samalla kuulakärkikynää. PEXI Onko hän tajuissaan? Hyvä. Tarkkailkaa ja puhutelkaa häntä. Pexi vilkaisee viereiseen pöytään. Mikko jatkaa siellä omaa keskusteluaan. Rahinaa, kolinaa. Mistä soitatte? NAINEN PUHELIMESSA (off) Palo... Paloaukeankaari. Viis aa viis. Makuuhuoneessa. Laitoin oven lukkoon. Paloaukeankaari viisi aa viisi? Mikon toinen käsi on hiirellä, toinen näppäimistöllä. Monitorin ikkunassa näkyy nappula, jossa lukee: Tee hälytys. Mikko katsoo Pexiä viereisessä pöydässä. PEXI Soittakaa heti uudelleen, jos tilanne muuttuu. Pexi ottaa kahvimukin käteensä. Osoittaa sitä sormella katsoen Mikkoa. Mikko nyökkää Pexille. NAINEN PUHELIMESSA (off) Se on täällä vielä. Eteisessä. Mikko kääntyy katsomaan monitorejaan. Mikä? Kuka? NAINEN PUHELIMESSA (off, kuiskaten) Anteeks. Anteeks.

4 JATKUU: (3) 3. Mikko on hiljaa. Hiiren kursori on hälytyspainikkeen päällä. Haloo. Hätäkeskus. Oletteko vielä siellä? Hiljaisuus. Mikko katsoo ruutua ja hälytyspainiketta jonkin aikaa paikoilleen jähmettyneenä. Napsauttaa sitä lopulta. Ruutuun ilmestyy uusi ikkuna, jossa teksti: Haluatko varmasti välittää hälytyksen? Toimintoa ei voi perua. Haloo. Hätäkeskus. Mikko miettii hetken. Klikkaa sitten nappia, jossa lukee: OK. Hän riisuu headsetin päästään jääden tuijottamaan monitoreja edessään. INT. KAHVIHUONE -- YÖ Puinen kuksa on kahviautomaatin alla. Automaatista kuuluu hurina ja kuuma vesi alkaa lorista kuksaan. PEXI (off) Kiitti vielä siitä vuoronvaihdosta. Mikko seisoo kahviautomaatin edessä. Ottaa kuksan sen alta kääntyen ympäri. Hän kävelee kohti pöytää, jonka ääressä Pexi jo istuu muki edessään. PEXI Tarjoisin kaljat, mutta ethän sä perkele juo. Mikko istuutuu Pexiä vastapäätä ja ottaa pöydältä teepussin. Laittaa sen kuksaansa. Miehet ovat hetken hiljaa. Pexi hörppii kahvia mukistaan. Pexi tuhahtaa. Onkos jälkikasvu antanu nukkuu? PEXI Päivisin ei mitään toivoo. Sehän se näis lepakkovuorois tökkii. Koskas tää ihanuus sulla on edessä? Mikon kasvoilla käy pieni hymy. Hän tuijottaa kuksaansa.

5 JATKUU: (2) 4. No kattotaa ny. PEXI Eiks teillä lapinpojilla tossa iäs oo jo yleensä vähintään viis kläpii? Vai mikskä te nyt niitä sanotte? Mikko pyörittelee kuksaa pöydällä pieni virne kasvoillaan. Siihen tarvittais varmaan se lapin tyttö kanssa. Pexi hörähtää nauramaan. Mikko pyörittelee edelleen kuksaansa pöydällä katsellen sitä ja virnistäen. INT. PALOAUKEANKAARI/RAPPUKÄYTÄVÄ -- YÖ Neljä POLIISIA seisoo rappukäytävässä suljetun asunnon oven ulkopuolella. Oven postiluukussa on teksti: 5 Rummukainen. Poliisit soittavat ovikelloa. Pari heistä pitää kättään vyöllään olevan virka-aseen päällä. Puoli kerrosta heidän alapuolellaan rappukäytävässä odottaa PELASTUSMIEHISTÖÄ punakeltaisissa takeissaan, lääkintäsalkut käsissään. Poliisit soittavat toistamiseen ovikelloa. Naapurin ovi avautuu. Yksi poliiseista rientää heti estämään naapurin tulemista rappukäytävään. Hän nostaa sormensa suunsa eteen ja työntää oven kiinni. Toinen poliisi soittaa jälleen ovikelloa. Miehet kuuntelevat hetken. Sitten lähimpänä ovea oleva poliisi katsoo taaimpana olevaa ja nyökkää ovea kohti. Taaempana olevalla poliisilla on sorkkarauta kädessään. Hän ottaa pari ripeää askelta oven luo. Asettaa sorkkaraudan kärjen oven ja karmin väliin. Samassa naapurin ovi aukeaa jälleen. Poliisit kääntyvät katsomaan sitä. EXT. KATU -- AAMU Katu on hiljainen varhaisena kesäaamuna. Läheisen puiston puista kuuluu linnunlaulua. Kaukana olevan risteyksen luona liikennevalot vilkkuvat keltaisena.

6 5. Mikko ilmestyy puiston läpi kulkevalta hiekkatieltä polkupyörällä ajaen. Ylittää kadun ja pysähtyy kerrostalon rapun pieleen. Nousee pyörän selästä ja ottaa pois kypäränsä. Lukitsee pyöränsä ja astelee muutamalla askeleella sisään rappukäytävään. INT. ETEINEN -- HETI PERÄÄN Mikko sulkee asunnon ulko-oven perässään. Poimii sanomalehden lattialta oven edestä ja nakkaa sen sivupöydälle kulkiessaan peremmälle asuntoon. Mikon paidan etumuksessa on tietokoneen painiketta muistuttava ovaalikuvio. Siinä on teksti: Can t undo. INT. MAKUUHUONE -- HETI PERÄÄN Mikko seisoo sängyn päädyssä ja katsoo siinä nukkuvaa tyttöystäväänsä A (28). Tämä havahtuu, nostaa päätään ja katsoo unenpöpperöisillä silmillään Mikkoa. Tsiisus, melkein pelästyin. Mitä kello? Mikko istuu sängylle Nean viereen. Nea nousee istumaan. Oon miettiny tässä. Nea haroo lyhyitä, nukkumisen jäljiltä sekaisia hiuksiaan. Oho. Mikko katsoo alas käsiinsä. Nea katsoo Mikkoa. Sä oot varmaan oikeessa sen mökin suhteen. Mutta? Aattelin kuitenki kunnostaa sen kuistin. Nea katsoo alas. Huokaisee. Saadaan... tai sä saat siitä paremman hinnan.

7 JATKUU: (2) 6. Pariskunta istuu hetken hiljaa tuijotellen kumpikin tahoilleen. Okei. Kuukausi. Mikko nostaa hitaasti katseensa Neaan. Sitten mä... Me pannaan se lihoiks. Ne rahat tarvitaan. Nea ja Mikko katsovat hetken toisiaan silmiin. Nea alkaa hymyillä. Ja sitte ehkä... Mikko kömpii lähemmäs Neaa. Tuo kasvonsa hänen kasvojensa eteen. Suutelee tämän huulia hellästi. Jos oikee kiltisti pyydät... INT. MAKUUHUONE -- PÄIVÄ Mikko nukkuu alasti vatsallaan sängyssä aukinainen suu lakanaa vasten. Taustalla avoimesta ikkunasta kuuluu liikenteen meteliä. Ilmanvire heiluttaa verhoa. Mikko avaa silmänsä ja nousee hitaasti käsivarsiensa varaan. Katselee tyhjää paikkaa vieressään. Kääntyy sitten kurkottamaan lattialta sängyn vierestä mytyssä olevat housunsa. Kaivaa niiden taskusta kännykkänsä. Puhelimen kosketusnäytössä on teksti: Nea: Lähin duuniin, en raaskinu herättää :). Mikko painelee näyttöä. Hän on laskemassa puhelimen lattialle, kunnes kiinnittää uudelleen katseensa näyttöön. Puhelimeen on tullut myös toinen viesti. Viestin lähettäjäkentässä lukee nimi: Malla. Sen alla viesti: Isä on ruvennu kyselee siun perää. Mikko tuijottaa näyttöä. INT. KEITTIÖ -- PÄIVÄ Mikko kävelee eestaas keittiössä puhelin kasvojensa edessä. Ikkunassa Mikon taustalla näkyy vanhan kerrostalokorttelin sisäpiha. Mikko pysähtyy nojaamaan ikkunaruutuun. Hän pitää puhelintaan edelleen kohotettuna, mutta katsoo ulos ikkunasta. Sitten hän alkaa näppäillä kosketusnäyttöä.

8 7. Näyttöön on ilmestynyt teksti: Tulkoo miun luo, jos on jotain asiaa. INT. ETEISHALLI -- PÄIVÄ Avaran arvohuoneiston eteishallin seinällä on suuri, koristeellisin kultakehyksin reunustettu klassinen maalaus. Katosta riippuu massiivinen kattokruunu. Rokokoo-tyylisen sivupöydän vieressä lattialla on metrin korkuinen veistos. Kiiltävällä parkettilattialla makaa MIES (75) ylävartalo paljaaksi riisuttuna. Nea on polvillaan miehen vieressä, pitää tippapulloa ylhäällä. Siitä johtaa letku miehen käsivarteen. Tummaihoinen SEFI (40) pumppaa käsillään rytmikkäästi lattialla makaavan miehen rintakehää. Nea vilkaisee sivuun. Makaavan miehen toisella puolella on polvillaan roteva, vaalea ja kalju mies, ALE (35). Hän pumppaa ilmaa makaavan miehen kurkkuun työnnettyyn putkeen. Ale vastaa Nean katseeseen. Kolmikolla on yllään punakeltaiset, heijastenauhoin varustetut takit. Leninkiin ja shaaliin pukeutunut NAINEN (65) seisoo taustalla. Hän tuijottaa tyhjin katsein tapahtumaa lattialla, toinen käsi suunsa edessä. Sefi lopettaa pumppaamisen. Pyyhkii hikeä otsaltaan. Nainen katsoo Sefiä. Nea ja Ale kääntävät myös hitaasti katseensa häneen. Sefi vilkaisee nopeasti molempia. INT. KIRJASTOHUONE -- PÄIVÄ Nea taluttaa nopein askelin iäkästä naista kirjastohuoneeseen. Sulkee parioven perässään. Naisella on molemmat kädet suunsa edessä. Nea istuttaa naisen tuoliin pidellen tätä hartioista. Nainen tuijottaa eteensä. Alkaa hytkyä. EXT. AUTOKAUPAN PIHA -- PÄIVÄ Laskeutuva lentokone lentää matalalta yli. Kehätien liikenne kohisee vieressä. Kymmeniä autoja on pysäköitynä rivissä tien penkalla. Mikko astelee autorivin edessä. Hän pyörittelee pyöräilykypärää kädessään. Mikko katselee vanhaa Nissania, jossa roikkuu tuulilasin sisäpuolella taustapeilistä hintalappu: e. Sivulta kuuluu askelia. Sieltä astelee AUTOKAUPPIAS (45), hiukan pyylevä mies, kauluspaidassa ja kravaatissa. Hänen paitansa hihat on kääritty ylös.

9 JATKUU: (2) 8. Päiviä. AUTOKAUPPIAS Mikko kääntyy katsomaan kauppiasta. Nyökkää päätään tervehdykseksi. Kauppias kaivaa savukkeen rintataskustaan, laittaa sen huulilleen ja sytyttää. AUTOKAUPPIAS Että tuommoistako aattelit? Nii. Tarttis olla peräkoukku. AUTOKAUPPIAS Joo o. Joo o. Autokauppias katselee Nissania ja vetelee sauhuja. AUTOKAUPPIAS Ja sulla oli se peräkärry jo? Itseasias ei. Tarttisin sen kans. Autokauppias kääntyy katsomaan Mikkoa. Sitten uudestaan Nissania. AUTOKAUPPIAS Kakstonnii seittemänsataa. Mikko kääntyy katsomaan kauppiasta. Tämä vetelee sauhuja potkien Nissanin takarengasta. Mikko kääntää katseensa takaisin autoon. Tota. Mun täytyy miettii vähä. Mikko katselee autoa. Kauppias nyökkäilee taustalla puhallellen savua suustaan. EXT. LINJA-AUTOSEISAKE -- PÄIVÄ Lentokone liukuu laskuun kohti kiitorataa Mikon yläpuolella. Mikolla on pyöräilykypärä päässään, kännykkä kasvojensa edessä. Hän on pysähtynyt pyörineen linja-autoseisakkeelle kiitoradan laskeutumisvalolinjan poikki kulkevalle tielle. Kännykän tekstiviestikentässä on teksti: Sinulle on myönnetty laina summalle 2500 e, laina-aika 24 kk, vuosikorko 29,36 %. Mikko nostaa hitaasti katseensa puhelimesta suunnaten sen kiitoradan päähän.

10 9. INT. AUTO -- PÄIVÄ Mikko istuu Nissanissa ja ajaa maantietä pitkin. Tyhjä peräkärry kolisee auton ulkopuolella. Ulkona näkyy vuoroon peltoa ja metsää, maalaismaisemaa. Mikko ohittaa huoltoaseman. Sen pihasta tielle, Mikon perään kurvaa vanha, punavalkoinen Volkswagen Kleinbus. Mikko näkee taustapeilin kautta autovanhuksen. Hän pudistaa päätään, ikäänkuin tunnistaen auton. Mikko kiihdyttää vauhtiaan ja vaihtaa isomman vaihteen päälle vilkuillen tuon tuosta taustapeiliin. EXT. MÖKIN TAKAPIHA -- PÄIVÄ Mikko nousee autostaan paiskaten oven kiinni. Hän vilkaisee taakseen metsätielle. Kävelee sitten autonsa peräkontille ja ottaa sieltä sorkkaraudan sekä lekan. Kleinbus lähestyy hitaasti metsätietä Mikon selän takana. Mikko ei katso taakseen. Hän kävelee työkalut kainalossaan pois. Kleinbus pysäköi Mikon auton viereen. Etuovesta nousee MIKON ISÄ (70). Hänellä on yllään armeijan peltipaita, siniset haalarit, jaloissaan kumiteräsaappaat. Hän seisoo autonsa vieressä tuijottaen Mikon suuntaan. ISÄ Jumalan rauhaa, poika. Mikko palaa takaisin autolleen kävellen vanhuksen ohi, vastaamatta tälle. Mikko ottaa tavaratilasta lisää työkaluja. Isä seuraa katseellaan Mikkoa. Mikko kävelee jälleen isänsä ohi. Isä katsoo Mikon perään. Kääntyy sitten ja kävelee Kleinbusin toiselle puolelle. Kuuluu, kuinka hän avaa auton sivuoven. EXT. MÖKIN ETUPIHA -- HETI PERÄÄN Mikko astelee vanhan, ränsistyneen kesämökin edustalle. Hän seisahtuu kuistin eteen ja viskaa työkalut kädestään maahan. Katselee kuistia. Isä raahaa isoa, puista työkalupakkia ja pysähtyy Mikon taakse. Kyllä mie pärjään yksinki. Isä mittailee mökkiä katseellaan. ISÄ Mist sie aattelit alothaa? Mikko kävelee kuistin luo. Hän potkii mädännyttä etulaudoitusta. Siitä lähtee irti palasia.

11 JATKUU: (2) 10. ISÄ (off) Pahaks on päässy. Mikko tuijottaa laudoitusta vaitonaisena. Vanhus astelee hänen taakseen. ISÄ Ensinnä pithää repiä vanhat ja mä ät pois. Kiitti neuvost. Mikko kääntyy ympäri ja kävelee isän ohi. Tämä seuraa Mikon menoa katseellaan. Mikko poimii maasta sorkkaraudan. Kävelee sitten takaisin kuistin luo. Alkaa kampeamaan sorkkaraudalla lautoja irti. Vanhus katsoo touhua hetken. Kääntyy sitten hakemaan omasta työkalupakistaan sorkkaraudan. Tulee kuistin luo ja alkaa Mikon lailla repimään lautoja irti koolauksesta. EXT. MÖKIN RANTA -- PÄIVÄ Mikko ja isä istuvat vihertävän levän peittämän, ylösalaisin käännetyn lasikuituveneen päällä järven rannassa. Mikko halkaisee sämpylän käsillään ja tunkee sen sisään nakkia. Isä katselee Mikon toimia. Mikko haukkaa sämpylää. Isä ojentaa Mikolle vanhaa limsapulloa, jossa on posliininen korkki. Pullossa on valkoista nestettä, maitoa tai piimää. Mikko pudistaa päätään. Hän poimii jalkojensa juuresta muovisen kokispullon. Avaa sen ja hörppää. Vanhus vetäisee pullonsa takaisin. EXT. MÖKIN ETUPIHA -- ILTA Kuistin päällilaudoitus on revitty kokonaan pois. Pelkkä koolinkikehikko on jäljellä. Kuistin edusta on täynnä rikkinäisiä, lahoja laudanpätkiä. Mikko potkii niitä kasaan. Isä kopistelee sorkkaraudallaan kuistin koolinkeja. ISÄ Uusii pithää nämäki. Antasit olla jo. Vanhus kääntyy katsomaan Mikkoa. Hän astelee hitaasti sorkkarauta olallaan lähemmäs. Kiertelee Mikon selän takana. Mikko huomaa isänsä liikkeet, muttei käänny katsomaan tätä. Lopettaa lautojen potkimisen.

12 JATKUU: (2) 11. ISÄ Ooksie siskoistas mithään kuulluna? Mikko katselee lautakasaa edessään. Kestä niistä? Isä seisahtuu hetkeksi. Jatkaa sitten asteluaan. ISÄ Elä pilikkaa. Mikko vilkaisee takaviistoon. Jatkaa sitten lautakasan potkimista. Ei oo pirhauteltu. Isä jää seisomaan selin Mikkoon. Katselee mökkiä. ISÄ Eivät ees äitisä maahanpanijaisii ilmahtuneet... Mikko nostaa katsettaan lautakasasta. Isä... ISÄ Vaikka tiesivät. Isä lopeta. Isä seisoo katseensa mökkiin suunnattuna. Mikko sulkee silmänsä. Samassa mökin kuistilta kuuluu kännykän soittoääni. Mikko kääntyy katsomaan. Isä kääntää hitaasti katseensa Mikkoon. Mikko lähtee kohti kuistia. Isä laskee katseensa hitaasti maahan. INT. OLOHUONE -- ILTA Nea istuu olohuoneen sohvan nurkassa. Hänellä on kännykkä korvallaan. Puree peukalonsa kynttä. Moi. Missä oot? Nyt jo. Millä sä sinne pääsit? Nea sukii hiuksiaan kädellään.

13 JATKUU: (2) 12. Tä? Ostit. Millä rahal? Hienoo. Voi vittu. Nea nousee seisomaan. Kävelee ikkunan eteen luoden katseensa ulos. Hoidat. Joo. Eiku lisää vaa yövuoroi. Voi helvetti. Nea nostaa toisen kätensä silmiensä eteen. Hieroo niitä voimakkaasti. Mikko. Jos me aiotaan elää yhessä... Me ei voida sooloilla tolla lailla. Ja yövuoroist tuli mieleen. Eiks sun pitäis mennä kohta duuniin? Nea alkaa astella ympäri huonetta. (naurahtaa) Olit melkein unohtanu? Vekkuli päällä ja unohtaa melkein mennä duuniin. Nea huokaisee kovaan ääneen katseensa lattiaan suunnattuna. Okei. Mut me puhutaa täst vielä. Miten sä muuten yhtäkkii heität tota ihme tornioo? EXT. MÖKIN ETUPIHA -- HETI PERÄÄN Mikko seisoo kuistin edessä kännykkä korvallaan katseensa isään suunnattuna. Tämä tuijottaa takaisin. Meänkielt. Muuten vaa. Isä tuijottaa Mikkoa. Okei. Mie... mä lähen nyt ajaa. Moi.

14 13. Mikko laskee kännykkänsä alas. Hän alkaa kerätä työkalujaan maasta. Isä seisoo hetken paikoillaan. Rupeaa sitten itsekin keräilemään omia työkalujaan puiseen pakkiinsa. INT. AUTO -- ILTA Mikko ajaa metsätietä autollaan. Tyhjä peräkärry rämisee auton takana. Mikko vilkaisee taustapeiliin. Isän Kleinbus seuraa metsän hämärtämällä mutkaisella tiellä muutaman kymmenen metrin päässä. INT. HÄTÄKESKUS -- YÖ Mikko saapuu työpaikalleen, hätäkeskuksen yövuoroon. Hän kävelee lasiseinän viertä. Sen toisella puolella näkyy pöytiä, joilla on useita monitoreja. Seinällä niiden takana suurempia monitoreja. Pexi istuu yhdessä pöydistä. Mikko katsoo häntä ja nyökkää tervehdyksen. Pexi seuraa Mikkoa katseellaan hetken. Nyökkää sitten vaisusti. Kääntää katseensa pois. Mikko tuijottaa Pexin reaktiota ja hidastaa kävelyvauhtiaan. Samassa Mikon eteen ilmestyy hänen VUOROMESTARINSA (50). Päälaelta kalju mieshenkilö, palomiehen mustassa univormussa. Mikko pysähtyy hänen eteensä. VUOROMESTARI Mikko. Tuutsä vähän juttelee? INT. NEUVOTTELUHUONE -- YÖ Mikko seisoo räikeässä loisteputken valossa tuijottaen eteensä. Siellä ei sitten ollu ketään, vai? Vuoromestari seisoo neuvotteluhuoneen pöydän toisella puolella katsellen ikkunasta yön pimeyteen. Hän kääntyy ympäri ja astelee hitaasti katseensa maahan luotuna. VUOROMESTARI Ei. Ne oli jo murtamassa ovee. Sitten sieltä tuli naapurista joku mummo, joka sano, että sillä on kyllä ihan avaimetkin. Mikko seisoo hiljaa paikoillaan. Vuoromestari astelee takaisin ikkunan ääreen.

15 JATKUU: (2) 14. Kuulinko mä sitten väärin sen osotteen? Vuoromestari katsoo ikkunasta ulos. VUOROMESTARI Siinäpä se. Ei oo mistä tarkistaa. Mikko tuijottaa esimiestään äänettömänä. VUOROMESTARI Ei oo taltiota. Miten nii ei? VUOROMESTARI Ootsä Mikko tehny kuinka monta yövuoroo nyt peräkkäin? No on niitä nyt jonninverran. Onks siinä tallennussysteemissä jotain vikaa? Vuoromestari kääntyy. Vilkaisee nopeasti Mikkoa silmiin ja kääntää sitten katseensa alas. VUOROMESTARI Sä oot skarppi jätkä ja tehny tätä hommaa jo pitkään. Sä tiedät miten se systeemi toimii. Ei siinä oo vikaa. Vuoromestari nostaa katseensa hitaasti Mikkoon. Miehet tuijottavat hetken toisiaan ääneti. VUOROMESTARI Tää on vakava juttu, Mikko. Sun tekemän hälytyksen perusteella siellä oli Paloaukeankaaressa aika kuhina. Yksikkö poikineen paikalla. Poliisitki jo piiritysketjua pystytti. Ja meillä ei oo mitään nauhalla. Mikko mittailee lattiaa katseellaan. Mutta siellä oli nuori nainen. Sano tulleensa viillellyks...

16 JATKUU: (3) 15. VUOROMESTARI Ja sen naisen nimi oli? En ehtiny saamaan sitä. Kysyin kyllä. Muistaakseni. Ja se sano, että joku hiippari oli vielä siellä asunnossa. Näin se kyllä sano. Ei... helevetti. VUOROMESTARI Oli miten oli. Mun on pantava sut jäähtymään vähäks aikaa. Ei mulla oo tarvetta. VUOROMESTARI Mulla on. Mä tästä vastuun kannan viimekädes. Mikko tuijottaa lattiaa. VUOROMESTARI Meet jäähtymään. Tutkitaan asiaa sitten muutaman päivän päästä. EXT. HAUTAUSMAA -- PÄIVÄ MUSTAPUKUISIA IHMISIÄ on kerääntynyt hautausmaalle. He seisovat koristelemattoman ruumisarkun äärellä. Arkun vieressä on läjä hiekkaa. Väki veisaa virttä. HAUTAJAISVÄKI Voi suurta tuskaa turvattoman/orjana synnin, saatanan/on ilo suuri Herran oman/hän luottaa sanaan Jumalan vuotias Mikko availee suutaan tyhjä katse kasvoillaan. Hänen vieressään seisoo siskonsa MALLA (16), joka ei laula. Hänellä on kyyneleet silmissään. HAUTAJAISVÄKI...ken sua, Jeesus rakastaa/ei totella saa maailmaa... Mikon ja Mallan vieressä seisoo heidän isänsä. Hänen silmänsä ovat kosteat ja hän laulaa availlen suutaan voimakkaasti. HAUTAJAISVÄKI...on kruunus orjantappurainen ja ruoko on sun valtikkas/on otsas (LISÄÄ)

17 JATKUU: (2) 16. HAUTAJAISVÄKI (jatkuu) verta tihkuvainen/on pilkkakaapu harteillas... Parrakas PAPPI (60) veisaa hautajaisväen edessä, arkun vierellä rukouskirja kädessään. Hänellä on valkoiset liperit kaulassaan. HAUTAJAISVÄKI...nyt kysyt miksi vastustan/ja kauas torjun auttajan... INT. SEURAKUNTASALI -- PÄIVÄ Mikko, isä ja Malla istuvat pitkän pöydän päässä. Pappi seisoo ja pitää toista kämmentään isän, toista Mikon pään päällä. Koko seurakunta istuu hiljaa silmät kiinni, päät kumarassa. Pappi avaa suunsa pitäen silmiään kiinni. PAPPI Herra... vahvista meitä, lapsiasi. Ohjaa meitä, lampaitasi. Ettemme pimeässä eksyisi. Ettemme tuulessa lakoaisi. Siunaa tätä perhettä, jotta he koettelemuksensa kestäisivät. Herra. Minkä osaksemme asetat, sen me ansaitsemme. Isä avaa silmänsä ja tuijottaa pöydän pintaa papin kämmen päänsä päällä. PAPPI (off) Tähän perheeseen Baabelin viettelys on tehnyt tuhonsa. Pappi avaa silmansä. Kuljettaa katsettaan hitaasti isässä, mikossa ja Mallassa. PAPPI Anna heille valoa Tielle tästä eteenpäin. He ovat läksynsä oppineet. INT. SAUNA -- ILTA Mikko, Malla ja isä istuvat ison savusaunan löylyhuoneessa. Isä hakkaa rajusti Mikon ja Mallan alastomia selkiä vihdalla, jossa koivunlehvien seassa on katajanhavuja. Mikko ja Malla irvistelevät ja inisevät tuskasta.

18 17. EXT. TIENRISTEYS -- AAMU Aikuinen Mikko seisoo tienristeyksessä pyöräilykypärä päässään ja katsoo tienviittaa. Siinä lukee: Paloaukeankaari. Hän vilkaisee pari kertaa ympärilleen ja lähtee sitten ajamaan katua pitkin ylös mäkeen. Katu on hiljainen. Muita ihmisiä ei näy. Mäen päällä kasvaa korkeita, vanhoja honkia. Ympärillä näkyy luvuilla rakennettuja matalia kerrostaloja. EXT. PALOAUKEANKAARI 5 -- HETI PERÄÄN Mikko saapuu mäen korkeimmalla kohdalla sijaitsevan kerrostalon kulmalle. Talon seinässä olevassa maitolasisessa kuutiossa on numero 5. Mikko seisoo hetken pihapiirissä katsellen ympärilleen. Suunnistaa sitten kohti A-rappua. INT. PALOAUKEANKAARI/RAPPUKÄYTÄVÄ -- HETI PERÄÄN Mikko lähestyy rappukäytävän toisen kerroksen päädyssä olevaa ovea. Postiluukussa on teksti: 5 Rummukainen. Mikko seisoo hetken oven edessä. Soittaa sitten ovikelloa. Ketään ei tule avaamaan. Mikko soittaa toistamiseen ja odottaa. Mitään ei kuulu. Mikko kääntyy hitaasti ja astelee poispäin ovelta. Hän vilkaisee naapuriovea. Sen postiluukussa on teksti: 6 Rummukainen. Mikko pysähtyy. Kääntää katseensa 5-asunnon oveen. Tuijottaa sitä hetken. Mikko kääntyy jatkaakseen matkaansa. Hän katsoo ohimennen 6-asunnon pimeätä ovisilmää. Päivänvalo valahtaa äkkiä sen linssin läpi. Mikko kävelee pois. EXT. PALOAUKEANKAARI 5/PIHA -- HETI PERÄÄN Mikko tulee ulos rappukäytävän ovesta. Hän kaappaa pyöränsä talutukseen ja kävelee talon edustalle vilkaisten toisen kerroksen ikkunoita. Yhden asunnon ikkunalasit ovat pölyiset. Mikko katsoo hetken ikkunoita siirtäen katseensa naapuri-ikkunaan. Mikko näkee naapuri-ikkunassa VANHAN MUMMON (80), jolla on kissa sylissään. Mummon ja Mikon katseet kohtaavat. Mummo vilahtaa pois ikkunasta. Mikko tuijottaa hetken ikkunaruutua. Jatkaa sitten matkaansa nousten pyörän selkään.

19 18. INT. OLOHUONE -- PÄIVÄ Mikko makaa olohuoneen sohvalla tuijottaen kattoa. Huoneiston ovelta kuuluu jotain ääniä ja askeleita. (off) Ootsä himassa? Mikko ei vastaa. Tuijottaa kattoa. Nea kurkistaa eteisestä. Mikko nostaa toisen kätensä sohvan selkänojan ylle. Nea huomaa käden ja nyökkää. Riisuu sitten takkiaan pois. Mikko jatkaa katon tuijottamista. Nea tulee Mikon luo. Istahtaa tämän päälle hajareisin. Pariskunta katsoo toisiaan hetken vaitonaisina. Mä olin ajatellu riidellä siitä autosta. Mut en taia jaksaa. Pelottaaks sua koskaan? Mikko katsoo Neaa. Pudistaa päätään. Niinku mikä? Niinku kaikki. Tulevaisuus. Kaikki mitä meil on edessä. Pelottaa. Välillä. Mikko kääntää hitaasti katseensa sivuun, huoneen ikkunaan. Mä en taia saada sua nyt samoille hertseille tässä. Onks kaikki okei? Mikko vilauttaa ohikiitävän hetken verran silmiään katossa kääntäessään katseensa Neaan. Kui nii? Nea tutkiskelee Mikkoa katseellaan. Teist miehist ei aina tiiä. Kelaatte juttuja hiljaa päissänne ja sitte yhtäkkii ostatte jotain pommiautoja vippiluotoilla.

20 JATKUU: (2) 19. Emmä mitää päissäni kelaa. Hehheh. Pariskunta katselee toisiaan vaitonaisina. Mä en kaipaa yllätyksii. Mitä enemmän me kiinnitytään toisiimme, sitä vähemmän mä kaipaan yllätyksii. INT. KAHVILA -- PÄIVÄ Pexi istuu kahvilan pöydässä suuri, merelle antava maisemaikkuna takanaan. Hän nojautuu taaksepäin. PEXI Tajuutsä mitä sä multa nyt pyydät? Mikko istuu Pexiä vastapäätä. Miehet tuijottavat toisiaan. PEXI Mä en sais periaatteessa ees tavata sua tän tutkinnan aikana. Mikko on nojautuneena pöydän yli Pexiin päin. Mä tiän sen. Mutta mulla ei oo muuta mahollisuutta selvittää tät juttuu. Pexi on nojautuneena taaksepäin. Rummuttaa toisen käden sormilla pöytää. PEXI Mikko. Ne nauhat käytii jo läpi. Sitä puhelua ei ollu siellä. Sullahan oli poka päällä samaan aikaan? PEXI No niin oli. Pyöräonnettomuus. Jos se nyt oli samaan aikaan. Pyöräonnettomuus oli nauhal. Paloaukeankaari ei. Miehet tuijottavat toisiaan hetken vaitonaisina. Pexi kääntää katseensa sivulle pudistaen päätään.

21 JATKUU: (2) 20. PEXI Mä en usko. Mitä sä et usko? Pexi suuntaa katseensa alas käsiinsä. PEXI Mä koitan kattoo mitä mä voin tehä. Mikko nojautuu taaksepäin ja nyökkäilee. PEXI Mut mä en lupaa mitää. Mulla on perhe elätettävänä. Mites Nea on tän ottanu? Mikko suuntaa katseensa alas purren huultaan. Pexi sulkee silmänsä hieroen niitä toisen käden sormilla. Nyökkäilee sitten. PEXI Okei. Mut mä en tosiaan lupaa mitää. INT. SOSIAALIVIRASTON KÄYTÄVÄ -- PÄIVÄ 13-vuotias Mikko istuu isänsä vieressä viraston käytävän seinustalla olevilla penkeillä. Molemmat ovat hiljaa. Isä tuijottaa eteensä, Mikko lattiaa. Yksi käytävän seinustalla olevista ovista aukeaa. KURAATTORI (off) No niin Mikko. Tuletko? Mikko nostaa katseensa äänen suuntaan. Vilkaisee sitten isäänsä ja nousee. Isä nousee myös. KURAATTORI (off) Anteeksi. Jutellaan ensin Mikon kanssa pelkästään. Isä seisahtuu. Mikko kääntyy katsomaan isäänsä. Jatkaa sitten matkaansa huoneeseen. Ovi sulkeutuu. Isä seisoo käytävällä ja katsoo ovea.

22 21. INT. KURAATTORIN VASTAANOTTO -- HETI PERÄÄN Kuraattori, NAINEN (50) istuu pöydän toisella puolella. Hänen takanaan olevan ikkunan takana näkyy havupuita. Mikko istuu tuolissa naisen edessä. KURAATTORI Miltä siust on nyt tuntunu? Nyt siun äidin poismenon jälkeen? Mikko tuijottaa pöytää. Kohauttelee hartioitaan. KURAATTORI Täällä meillä päin nuo miehet ei aina ossaa perheistään huolta pittää yksinään. Kuraattori tutkiskelee Mikkoa katseellaan. Mikon käsivarsissa näkyy mustelmia. Mikko huomaa naisen katseen. Hän yrittää vaivihkaa peitellä jälkiä kämmenillään. KURAATTORI Eikös teitäkin oo aika monta sisarusta? On. Tai ei. Ko ne ovat toiset jo lähteneet... muuttanneet. Miun isosisko on viel. Malla. Kuraattori katsoo Mikkoa. KURAATTORI Niin, Marja-Leena. No on siellä sitten vielä nainen talossa sentään. Kuraattori yrittää hymyillä, mutta vakavoituu heti. Mikko tuijottaa vain eteensä hiljaa. Kuraattori katselee hetken Mikkoa vaitonaisena. KURAATTORI Pittääkös se teijän isä teitä kovinki lujilla? Mikko tuijottaa eteensä. Kohauttaa olkapäitään. Kuraattori mittailee Mikkoa katseellaan. Ojentautuu sitten kirjoittamaan jotain muistilehtiöönsä. KURAATTORI Mie juttelen hänen kanssaan. Kuraattori jatkaa kirjoittamistaan. Mikko tuijottaa eteensä tyhjin katsein.

23 22. EXT. MAALAISTALON PIHA -- PÄIVÄ Isä avaa perunakellarin oven ja astuu syrjään. Mikko astelee sisään kellariin. Isä työntää oven kiinni. Lukitsee sen. Kävelee pois. EXT. MÖKIN ETUPIHA -- PÄIVÄ Mikon Nissan on pysäköitynä peräkärryineen mökin kuistin eteen. Mikko ja Isä heittelevät irtirevittyjä lautoja peräkärryyn. Miehet työskentelevät vaitonaisina. Kuistista on jäljellä pelkkä koolinkikehikko. EXT. KAATOPAIKKA -- PÄIVÄ Mikko viskelee laudanpätkiä pois peräkärrystä kaatopaikan penkereellä. Lokkiparvi räpistelee kirkuen taustalla. INT. HUOLTAMON KAHVILA -- PÄIVÄ Mikko istuu huoltoaseman kahvilassa. Hänen edessään pöydällä on pahvimuki, josta roikkuu teepussin lipuke. Mikko piirtelee lautasliinaan kuulakärkikynällä. Siinä on kaaviomainen kuvio ja tekstiä: Kuka soittaa - ei vastausta. Miksi soittaa - viilletty kaulaan. Mistä soittaa - Paloaukeankaari 5 a 5. Kuka viilsi - on vielä asunnossa. INT. AUTO -- ILTA Mikko lähestyy autolla kotitaloaan. Hän alkaa pysäköimään autoaan kadunvarteen. Äkkiä hän huomaa Nean, joka kävelee jalkakäytävää pitkin häntä vastaan. Nealla on kädet puuhkassa kävellessään. Näyttää siltä, että hän itkee. Mikko pysäköi auton ja sammuttaa moottorin. EXT. KATU -- HETI PERÄÄN Mikko nousee autosta. Nea tulee hänen luokseen pyyhkien poskipäitään toisella kädellään. Nea puhkeaa itkuun. Mä sanoin sulle jotain niist yllätyksistä.

24 JATKUU: (2) 23. Ku sä et voi puhuu mitään. Vittu ku sä et puhu. Mikko yrittää tarttua Neaa hartioista. Nea työntää Mikon kädet pois. Mikko suuntaa katseensa maahan. Nea pitää kättään suun edessä ja itkee. Mä en halunnu turhaan... huolestuttaa. Se juttu selvii kyllä. Nea itkee hetken. Pyyhkii sitten poskiaan ja nostaa katseensa Mikkoon. Se sun kaveris hätiksestä. Se Pexi. Ei ollu oikeen toiveikas. Mikko nostaa katseensa Neaan. Pexi. Nii. Se kävi. Oli huolissaan susta. Ja jumalauta aiheesta oliki. Mikko astuu askeleen lähemmäs Neaa. Mä muistan joka sanan siitä puhelusta. Viilletyt valtimot. Lukittu makuuhuoneen ovi. Tekijä vielä asunnossa. Nea katsoo Mikkoa vakavana. Joka sanan. EXT. KAURAPELTO -- ILTA 13-vuotias Mikko ja Malla istuvat suuren kiven päällä keskellä laajaa kaurapeltoa. Ilta-auringon taittuva valo kajastaa kaukaa metsänreunan yli. Malla nojaa leuallaan polviinsa.

25 JATKUU: (2) 24. MALLA Mie oon keränny rahaa. Mikko kääntää hitaasti katseensa Mallaan. MALLA Se on ainua keino. Mikko siirtää katsettaan pitkin peltoa. Mutta mihkä myö mentäisii? Mistä isä ei muka meittiä löytääs? Malla tuijottaa taivaanrantaa polviinsa nojaten. Isän koirat yhyttäis meitin mehtästä. MALLA Ei myö mihkää mehtää jäätäs. Malla kääntyy katsomaan Mikkoa silmiin. MALLA Myö mentäs kaupunkii. Linikalla. Etelää. Mikko katsoo hetken Mallaa vaiti. Kääntyy sitten tuijottamaan taivaanrantaa. Isä löytääs meijät sieltki. Malla pudistelee päätään. MALLA Mikko. Ei sieltä löyvy. Jos tahtoo olla löytymäti. Molemmat ovat hiljaa hetken. Mie en tiiä oikeen. MALLA Mie en voi jäähä. Isä koskethelee. Mitä koskethelee? Malla nojaa polviinsa ja alkaa pureskella peukalonsa kynttä.

26 JATKUU: (3) 25. MALLA Mie en voi jäähä. Samassa kuuluu kellon kilinä talolta päin. Mikko ja Malla kääntyvät säpsähtäen äänen suuntaan. EXT. MAALAISTALON PIHA -- HETI PERÄÄN Pihalla on metallinen kello ripustettuna tolppaan. Isä seisoo tolpan vieressä käsi kellon narussa. Isän katse on suunnattuna pellolle. INT. TUPA -- ILTA Malla nostaa suurta keittokattilaa suuren leivinuunin vieressä olevalta sähköliedeltä pannulaput käsissään. Mikko ja isä istuvat suuren pirttipöydän ääressä, isä pöydän päässä. Malla asettaa kattilan pöydälle. Istuu sitten penkille, Mikkoa vastapäätä. Isä nostaa kyynärpäänsä pöydälle ja ristii kätensä. Sulkee silmänsä ja painaa otsansa kiinni ristittyihin käsiinsä. Malla ja Mikko tekevät samoin. Mikko kurkistaa kuitenkin käsiensä takaa Mallaa. Tämä avaa silmänsä ja katsoo Mikkoa. Sulkee sitten silmänsä uudestaan. Mikko tekee samoin. EXT. PARKKIPAIKKA -- PÄIVÄ Ambulanssihelikopteri nousee ilmaan parkkipaikalta kovan melun saattelemana. Nea on kyyristyneenä suojaan ilmavirralta. Hänen vieressään on pyörillä varustetut ambulanssin paarit. Paarien päällä on monitorilla varustettu laite sekä ambulanssilääkärin laukku. Ale ja Sefi kyyristelevät Nean lailla paarien toisella puolella. Kolmikolla on punakeltaiset, heijastimin varustetut takit päällään. Helikopterin ääni loittonee. Kolmikko ojentautuu pystyyn ja lähtee työntämään paareja kohti hiukan syrjemmälle pysäköityä ambulanssia. INT. AMBULANSSI -- PÄIVÄ Nea asettautuu kuljettajan viereiselle paikalle. Sefi istuu ohjaamon takana ambulanssin takaosassa. Ale nousee kuljettajan paikalle ja paiskaa oven kiinni perässään. Käynnistää auton. Työntää vaihteen päälle ja kaasuttaa. ALE No ni. Oisko lounasaika. Ja nyt jotain oikeeta ruokaa vaihteeks. Möttönen.

TIMO LOUHIKARI: RONDO

TIMO LOUHIKARI: RONDO TIMO LOUHIKARI: AVAINKOHTAUS 1. INT. IN TALO, ETEINEN PÄIVÄ Ovikello soi, Rondo menee avaamaan oven, TV:n ääni pauhaa taustalla. Oven takana seisoo Artsi apureidensa kanssa. Katohan, huhu piti paikkansa.

Lisätiedot

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Assembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen

Assembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen POWER ON ssembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen POWER ON KOHTUS 1 NÖRTIN HUONE INT ILT Tietokone on jylhänä pöydällä. Nörtti painaa koneen päälle. Kuva jähmettyy KOHTUS

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA?

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? Yksi huuhkaja (kiinniottaja), loput viivalle. Huuhkaja huutaa kuka pelkää huuhkajaa?!, jonka jälkeen viivalla olevat yrittävät päästä toiseen päähän ilman, että huuhkaja koskee

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Omaishoitaja (lyhytelokuva)

Omaishoitaja (lyhytelokuva) Omaishoitaja (lyhytelokuva) 1. EXT. SAIRAALAN PIHA. AAMU., Minna seisoo sairaalan edessä ja polttaa tupakkaa. Hoitaja kävelee tämän luokse ilman takkia ja ärsyyntynyt ilme kasvoillaan. HOITAJA 1 Minna

Lisätiedot

ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ

ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ SUOMENTANUT LEENA VALLISAARI GUMMERUS 3 Ympäristövastuu on osa Gummerus Kustannus Oy:n jokapäiväistä toimintaa. www.gummerus.fi/ymparisto Saksankielinen alkuteos Tannöd

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011 Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen sekä Leena Kuusisto Alkuperäisidea: Julieta Lehto 01 INT. RAVINTOLAVAUNU - ALKUILTA Tyttö istuu junan ravintolavaunussa pienen baaripöydän

Lisätiedot

SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME

SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME MAA OLI AUTIO JA KYLMÄ I minä kävelin poispäin näistä päivistä jätin sudenjälkiä ettei minua etsittäisi polulla kohtasin tytön joka sanoi että on vapaus nauttia ei sitä kiinnostanut

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

3. Katse kääntyy 90 astetta oikealle, siis 45 astetta rintamasuunnasta ja vielä 90 astetta takaisin vasemmalle.

3. Katse kääntyy 90 astetta oikealle, siis 45 astetta rintamasuunnasta ja vielä 90 astetta takaisin vasemmalle. CHINTO 1(14) Kuvien lähde: Gijomonkai ry:n katavideo Tekstien lähde: Shoko-Ryu kolleegio Shoko-Ryu vyokoevaatimukset (Lokakuu 2003 Tarkistettu versio helmikuu 2004 ) CHINTO 1. Yoi 2. Katse kääntyy 45 astetta

Lisätiedot

Lihashuolto. Venyttely

Lihashuolto. Venyttely Lihashuolto Aina ennen harjoitusta huolellinen alkulämpö, joka sisältää lyhytkestoiset venytykset noin 5-7 sek (ei pitkäkestoisia venytyksiä, sillä muuten lihasten voimantuotto ja kimmoisuus heikentyy).

Lisätiedot

Niskahartiajumppa. Lämmittelyliikkeet:

Niskahartiajumppa. Lämmittelyliikkeet: Niskahartiajumppa Useimmat meistä kärsivät jossain vaiheessa matkan varrella niskahartiaseudun vaivoista. Syitä vaivoihin voi olla useita, huonot tai toispuoleiset työasennot, huono tyyny, huono nukkuma-asento,

Lisätiedot

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE JO ITSENÄISTYNEILTÄ- ITSENÄISTYVILLE NUORILLE Talla.... vihkolla haluamme jakaa kokemuksiamme teille. Omilleen-toiminnan kokemusasiantuntijaryhmä on suunnitellut vihkon sisällön. Ryhmään on osallistunut

Lisätiedot

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta Art. Nr. 22421 Move & Twist Iloinen toimintapeli, jossa pienet leppäkertut yrittävät kiivetä kukan vartta pitkin ylös päästäkseen kauniin kukan luo. Tehtävästä suoriutumiseen leppäkertut tarvitsevat kuitenkin

Lisätiedot

52 Michelle Kristensen Kuva: wichmann+bendtsen

52 Michelle Kristensen Kuva: wichmann+bendtsen 52 Michelle Kristensen Kuva: wichmann+bendtsen Katseletko kateellisena crossfit-harrastajia, jotka tekevät hetkessä kymmenen leuanvetoa? Kuivaa kyyneleet ja tartu toimeen, sillä sinäkin pystyt kyllä samaan!

Lisätiedot

PUHEKIELEN PRONOMINIT

PUHEKIELEN PRONOMINIT PUHEKIELEN PRONOMINIT Mä: mua, mut, mussa, musta, muhun, mulla, multa, mulle Sä: sua, sut, sussa, susta, suhun, sulla, sulta, sulle Pk. Mä luulen, et huomenna mul on aikaa. Kk. Luulen, että huomenna minulla

Lisätiedot

Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää.

Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää. Papuri.papunet.net Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää. Riku, pliis, auta mua etsimään niitä. Muuten mun täytyy kävellä kotiin,

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset sanat selkeät sanat CC Kirsi Alastalo 2016 Kuvat: Papunetin kuvapankki, www.papunet.net, Sclera

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti Oppitunti 12 Audio - osa 1 rengas Tässä on iso rengas. rengaspino Tässä on rengaspino. rengaskasa Tässä on paljon renkaita yhdessä isossa kasassa. DVD-levy kolme DVD-levyä DVD-levypino monta DVD-levyä

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse?

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse? 1 LAKI JA KADONNEEN JUONEN ARVOITUS LAKI kertojaääni Nimeni on Larry Laki, ja sanani on laki. Laki on myös sukunimeni, ja lakia pitää noudattaa. Laki ei ole mikään Lucky Luke (=Lakki Laki), vaan se on

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

Miksi lasten vanhemmat tarvitsevat liikuntaa? Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi Psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi Sosiaaliset suhteet

Miksi lasten vanhemmat tarvitsevat liikuntaa? Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi Psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi Sosiaaliset suhteet Miksi lapset tarvitsevat liikuntaa? Selviytyäkseen jokapäiväisen elämän tarpeista ja vaatimuksista Päivittäisen hyvinvoinnin tueksi Saavuttaakseen uusien asioiden oppimiseen vaadittavia edellytyksiä Terveyden

Lisätiedot

Bussipysäkillä. Hei sori, onks sulla kelloa? Okei, kiitti kuitenkin. Anteeks, tiiätkö, paljonko kello on? Se on kakskyt vaille kymmenen.

Bussipysäkillä. Hei sori, onks sulla kelloa? Okei, kiitti kuitenkin. Anteeks, tiiätkö, paljonko kello on? Se on kakskyt vaille kymmenen. 1 Bussipysäkillä 1. Hei sori, onks sulla kelloa? puhekieli kirjakieli bussipysäkki = linja-autopysäkki = 2. Mies: Sori, ei oo. Okei, kiitti kuitenkin. Anteeks, tiiätkö, paljonko kello on? Joo, hetki Se

Lisätiedot

Savi tykkää käden lämmöstä. Se muovautuu helpommin, kun se lämpiää, Sirkka sanoi. Vähän niin kuin ihmisetkin, minä sanoin.

Savi tykkää käden lämmöstä. Se muovautuu helpommin, kun se lämpiää, Sirkka sanoi. Vähän niin kuin ihmisetkin, minä sanoin. Kaisa TAPAN I BAGGE Kotona TAMMI Kaisa TAPAN I BAGGE Kotona Kuvittanut Hannamari Ruohonen Kustannusosakeyhtiö Tammi Helsinki Kannen kuva: Hannamari Ruohonen Kannen ja typografian suunnittelu: Laura Lyytinen

Lisätiedot

TAKLAAMINEN BLOKKAAMINEN

TAKLAAMINEN BLOKKAAMINEN TAKLAAMINEN BLOKKAAMINEN HUOMIOI TURVASEIKAT harjoitteissa valmentajan selkeät komennot - pilli hammassuojat käyttöön harjoituksissa niska kiinni hartiasuojiin, jolloin katse on eteenpäin. Mahdollinen

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA TURVALLISEEN HUOMISEEN PALOTURVALLISUUTTA KOTONA Kunta/kaupunki: Katuosoite: Ovikoodi: Asukkaan puhelinnumero: HÄTÄNUMERO: 112 Säilytä tämä lehtinen näkyvällä paikalla. 1 Palovaroitin Kiinnitä palovaroitin

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Dalinda Luolamo. Tunteiden sota. Runokokoelma

Dalinda Luolamo. Tunteiden sota. Runokokoelma Dalinda Luolamo Tunteiden sota Runokokoelma Tunteiden sota Dalinda Luolamo Ulkoasu: R. Penttinen Painettu: Mediapinta, 2010 ISBN 978-952-235-235-4 Alkusanat Arvoisat lukijat. Tahdon kertoa teille projektistani

Lisätiedot

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä Lennä, kotka, lennä Afrikkalainen kertomus Mukaillut Christopher Gregorowski Lennä, kotka, lennä 5 Muuan maanviljelijä lähti eräänä päivänä etsimään kadonnutta vasikkaa. Karjapaimenet olivat palanneet

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

treeniohjelma: Lämmittely

treeniohjelma: Lämmittely treeniohjelma: Lämmittely HARJOITTELE NÄIN: Treenaa kolmesti viikossa vaikkapa maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina, niin keho ehtii palautua treenien välillä. Harjoitus koostuu aina lämmittelystä

Lisätiedot

PIETARI KIELTÄÄ JEESUKSEN

PIETARI KIELTÄÄ JEESUKSEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) PIETARI KIELTÄÄ JEESUKSEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Jerusalemissa, temppelin lähellä, Ylimmäisen papin palatsin pihalla.

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan.

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

Selkä suoraksi Suomi TM. Pidetään hauskaa harjoittelemalla!

Selkä suoraksi Suomi TM. Pidetään hauskaa harjoittelemalla! Selkä suoraksi Suomi TM Pidetään hauskaa harjoittelemalla! "Selkä suoraksi Suomi" ʺSelkä suoraksi Suomiʺ on helppo muutaman minuutin harjoitusohjelma, joka päivittäin tehtynä auttaa lapsia kehittämään

Lisätiedot

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Suomalaisten yksinäisyys hankkeen työpaja Seinäjoki 17. 18.2.2016 Jari Pirhonen, Elisa Tiilikainen, Marjut Lemivaara Taustaa Tieteellinen artikkeli, jonka aiheena

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

Opiskelijan materiaali. Juha Mäkirinta

Opiskelijan materiaali. Juha Mäkirinta Opiskelijan materiaali Juha Mäkirinta 4 4 5 1. Kuka sinä olet? Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa.

Lisätiedot

Elev - Övre kroppen 1

Elev - Övre kroppen 1 Elev - Övre kroppen 1 Kirjoita ohje tähän 1. Polkupyöräergometri Säädä penkin korkeus niin että polvi on ala-asennossa pienessä koukussa Käynnistä laite ja säädä vastus laitteen ohjeiden mukaan Aloita

Lisätiedot

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena Turun alueen koordinaattori Karoliina Kallio KM ja Salon ja Paimion koordinaattori Sirpa Stenström sosiaaliohjaaja Miten nuori ohjautuu toimintaan? Kunnan ammattilainen

Lisätiedot

Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu

Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu ollut. Ääni kuului uudestaan. - Sehän tulee tuosta

Lisätiedot

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia 1 Mun perhe suomi äidinkieli suomi äidinkieli perhe äiti _ vaimo isä _ mies vanhemmat lapsi isoäiti tyttö isoisä poika isovanhemmat vauva sisko tyttöystävä poikaystävä veli Ootko sä naimisissa? * Joo,

Lisätiedot

LIPPUPALLODEMO 90min 1

LIPPUPALLODEMO 90min 1 LIPPUPALLODEMO 90min 1 1.TUTUSTUMINEN PALLOON pareittain heittoharjoittelua kahdessa rivissä huomioi turvallisuusseikat - rauhallisia, tarkkoja heittoja 2 2.OPETUSKESKUSTELU a) OTE PALLOSTA HEITOSSA etusormi

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

Harjoituksia nivelrikkopotilaalle

Harjoituksia nivelrikkopotilaalle Harjoituksia nivelrikkopotilaalle www.parempaaelamaa.fi/kipu Lonkat ja polvet Lihasvoima Asetu kylkimakuulle Nosta hitaasti ylempi jalka ilmaan ja tuo se hitaasti takaisin alas Toista 5 10 kertaa kummallakin

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

KIRJA➍. IB4_Insides_FIN.indd :56:21

KIRJA➍. IB4_Insides_FIN.indd :56:21 KIRJA➍ IB4_Insides_FIN.indd 1 2.6.2014 12:56:21 Lizille ja Morganille, lapsenvahdille ja lapsivahdittavalle A. B. Callumille ja Harrisonille S. B. Twinsy Copyright suomenkielinen painos 2014 Twinsy www.twinsy.fi

Lisätiedot

Oppilas - Elev övrekropp2

Oppilas - Elev övrekropp2 Oppilas - Elev övrekropp2 Kirjoita ohje tähän 1. Polkupyöräergometri Säädä penkin korkeus niin että polvi on ala-asennossa pienessä koukussa Käynnistä laite ja säädä vastus laitteen ohjeiden mukaan Aloita

Lisätiedot

OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN

OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN Ransu ja Valtteri opastavat välttämään vaaratilanteita ja toimimaan oikein onnettomuuksissa. Valtteri Väyrynen on Tampereen aluepelastuslaitoksen koulutussuunnittelija. Tämä opas

Lisätiedot

Mattijuhani Koponen VALKEUDEN LAPSET 1965

Mattijuhani Koponen VALKEUDEN LAPSET 1965 Mattijuhani Koponen VALKEUDEN LAPSET 1965 Mattijuhani Koponen 1965, 2005 1 2 On ahdasta ja sokeat ohjaavat täällä sokeita. On vaikeaa toimia vaikeaa työskennellä. Älä periksi anna, valitse kivisin tie;

Lisätiedot

HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4

HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4 HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4 Verbityypin 4 tuntomerkit: - perusmuodon lopussa on -ata/ätä, joskus -ota, -ötä, -uta, -ytä: luvata: lupaan, pelätä: pelkäät, tuhota: tuhoaa, haluta: haluamme, älytä: älyää

Lisätiedot

JEESUS PARANSI SOKEAN BARTIMEUKSEN

JEESUS PARANSI SOKEAN BARTIMEUKSEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) JEESUS PARANSI SOKEAN BARTIMEUKSEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Jerikon kaupungin lähellä. Jeriko on Juudeassa oleva kaupunki

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

Kertoja: Kirjatin Mediamatka. Aloita valitsemalla yksinpeli tai ryhmäpeli ohjaajan kanssa.

Kertoja: Kirjatin Mediamatka. Aloita valitsemalla yksinpeli tai ryhmäpeli ohjaajan kanssa. OSA 1: INTRO Kertoja: Kirjatin Mediamatka. Aloita valitsemalla yksinpeli tai ryhmäpeli ohjaajan kanssa. Klikataan version valintakuvaa (ryhmäpeli) ja siirrytään eteenpäin Kertoja: Ryhmäpeli on tarkoitettu

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

SATU: LIISA OPPII TAIKASANOJA

SATU: LIISA OPPII TAIKASANOJA SATU: LIISA OPPII TAIKASANOJA Mummo häärää keittiössä. Hän valmistaa toisella kädellä jälkiruokaa ja toisella laittaa Liisalle välipalaa. Sitten mummo kattaa välipalan pöytään, jatkaa kiisselin sekoittamista

Lisätiedot

Aamunavaus alakoululaisille

Aamunavaus alakoululaisille Aamunavaus alakoululaisille Punainen Risti on maailmanlaajuinen järjestö, jonka päätehtävänä on auttaa hädässä olevia ihmisiä. Järjestön toiminta pohjautuu periaatteisiin, jotka antavat sille mahdollisuuden

Lisätiedot

3. Kunnianteko. kuljettava osaston sivustan ympäri. Yksityinen mies.

3. Kunnianteko. kuljettava osaston sivustan ympäri. Yksityinen mies. 25 Upseerin tai vääpelin tullessa tupaan huutaa mies, joka hänet ensiksi näkee:,,huomio!" Miehet menevät kaappiensa luo ja seisovat siinä, kunnes esimies heidät siitä vapauttaa. Tuvanvanhin ilmoittaa,

Lisätiedot

F15 HIIT VOIMAA JA KUNTOA

F15 HIIT VOIMAA JA KUNTOA HARJOITUKSET F15 INTERMEDIATE (SIVU. 32) F15 HIIT VOIMAA JA KUNTOA DTARVITSET: TREENIKUMINAUHAN Reverse Lunge to Front Kicks Left Jackknife Shoulder Press Reverse Lunge to Front Kicks Right Chair Tricep

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beersebassa. Siellä sekä Aabraham, Iisak

Lisätiedot

HÄTÄTILANTEET. Vastaa kysymyksiin. Katso kuvaa 1. Mitkä hätätilanteet ovat kuvissa?

HÄTÄTILANTEET. Vastaa kysymyksiin. Katso kuvaa 1. Mitkä hätätilanteet ovat kuvissa? HÄTÄTILANTEET Vastaa kysymyksiin Katso kuvaa 1. Mitkä hätätilanteet ovat kuvissa? 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. HÄTÄNUMERO A. Mihin numeroon soitat, kun tarvitset nopeasti apua? HÄTÄNUMERO ON. B. Kuka auttaa

Lisätiedot

Vesta Linnea ja aavelapsen arvoitus

Vesta Linnea ja aavelapsen arvoitus Tampereen Työväen Teatteri Vesta Linnea ja aavelapsen arvoitus Tietoa ja kuvia teatterissa toimimisesta Esitys alkaa klo 18.30 Ensimmäinen puoliaika kestää 1 tunnin Väliaika kestää 20 min. Toinen puoliaika

Lisätiedot

LENTOPALLON PERUSTEKNIIKOITA

LENTOPALLON PERUSTEKNIIKOITA LENTOPALLON PERUSTEKNIIKOITA Sormilyönti (passi) o liike nopeasti pallon alle, lantio pallon alle o juoksuvauhdin pysäytys, tasapainoinen asento, toinen (oikea) jalka hiukan eteen: pienellä askeleella

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset 2014-2015: Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisessa tärkeää: Katse, ääni, kehon kieli Älä pelkää ottaa vaikeita asioita puheeksi: puhu suoraan,

Lisätiedot

Socca. Socca Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus. Näkijänä, tietäjänä ja kehittäjänä

Socca. Socca Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus. Näkijänä, tietäjänä ja kehittäjänä Socca Näkijänä, tietäjänä ja kehittäjänä Socca Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus sosiaalityössä Aino Kääriäinen yliopistonlehtori Helsingin yliopisto Sosiaalityön kehittämisen foorumi Socca

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Suomen kielessä on 6 verbityyppiä:

Suomen kielessä on 6 verbityyppiä: Suomen kielessä on 6 verbityyppiä: 1 nukkua itkeä lukea nauraa seisoa 2 vokaalia syödä juoda imuroida uida 2 3 -da -dä purra mennä tulla nousta -ra -na -la -sta 4 haluta herätä karata 1 vokaali & -ta -tä

Lisätiedot

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri Puuha- Penan päiväkirja by: Basil ja Lauri Eräänä päivänä Puuha-Pena meni ullakolle siivoamaan, koska hänen ystävänsä Plup- Plup tulee hänen luokse kylään ja Plup-Plup kutsuu Keke Keksin, joka on hyvin

Lisätiedot

Pirkanmaan kirjoituskilpailu 2009 Nimimerkki gavia arctica. Tapuli. Särjetty kello

Pirkanmaan kirjoituskilpailu 2009 Nimimerkki gavia arctica. Tapuli. Särjetty kello Pirkanmaan kirjoituskilpailu 2009 Nimimerkki gavia arctica Tapuli Särjetty kello Sinä sanot minulle: ole särjetty kello. Minä sanon sinulle: kirjoita. Sinä sanot minulle: sano mitä tahansa, mutta aloita

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO 1. RUTAKON KOULUN LIIKENNEKASVATUSSUUNNITELMA... 3 2. JALANKULKIJANA LIIKENTEESSÄ... 4

SISÄLLYSLUETTELO 1. RUTAKON KOULUN LIIKENNEKASVATUSSUUNNITELMA... 3 2. JALANKULKIJANA LIIKENTEESSÄ... 4 kuva SISÄLLYSLUETTELO 1. RUTAKON KOULUN LIIKENNEKASVATUSSUUNNITELMA... 3 2. JALANKULKIJANA LIIKENTEESSÄ... 4 3. PYÖRÄILIJÄNÄ LIIKENTEESSÄ... 5 3.1 PYÖRÄN VARUSTEET... 5 3.2. OHJEITA PYÖRÄIJÄLLE... 6 4.

Lisätiedot

PhysioTools Online - ed set Sivu 1/7

PhysioTools Online -  ed set Sivu 1/7 PhysioTools Online - emailed set Sivu 1/7 Harjoitusohjelma FYS PKL SELKÄRYHMÄ 2/15 Keski-Suomen SHP Keski-Suomen keskussairaala Keskussairaalantie 19, 40620 Jyväskylä, Suomi ALKULÄMMITTELY Pyöräilyä. Aika:

Lisätiedot

LASTEN KARKAAMISET KUNNALLISESSA PÄIVÄHOIDOSSA VUONNA 2013 - kunnalliset päiväkodit, perhepäivähoito ja avoin varhaiskasvatus

LASTEN KARKAAMISET KUNNALLISESSA PÄIVÄHOIDOSSA VUONNA 2013 - kunnalliset päiväkodit, perhepäivähoito ja avoin varhaiskasvatus 1 (8) LASTEN KARKAAMISET KUNNALLISESSA PÄIVÄHOIDOSSA VUONNA 2013 - kunnalliset päiväkodit, perhepäivähoito ja avoin varhaiskasvatus 5 lapsi kiipesi päiväkodin aidan yli, työntekijä kiipesi perässä ja sai

Lisätiedot

Hei, mulla on nälkä, mennäänkö täältä ravintolaan syömään.

Hei, mulla on nälkä, mennäänkö täältä ravintolaan syömään. , ja Ravintolassa mohammed Hei, mulla on nälkä, mennäänkö täältä ravintolaan syömään. Ok On hyvä idea, mitä sinä ajattelet? Minä tiedän yhden thai-ravintolan Kemissä, siellä on herkullista ruokaa. Haluatko,

Lisätiedot

e t BLÄUER - NURMI 2003 versio 1.05

e t BLÄUER - NURMI 2003 versio 1.05 e t BLÄUER - NURMI 2003 versio 1.05 WWW.KASITYO.COM ONNISTUNUT JAKKARA 1. Listat ovat tasaisin välein ja naulat suorassa rivissä. Naulojen päät ovat puun sisässä, eikä yhtään naulaa vinossa. Naulauksessa

Lisätiedot

Yhteiskunnallinen konstellaatio: Venäjä-Krim

Yhteiskunnallinen konstellaatio: Venäjä-Krim Yhteiskunnallinen konstellaatio: Venäjä-Krim 23.3.2014 2016 Jani Roman www.dialogi-instituutti.fi Yhteiskunnallinen konstellaatio: Venäjä-Krim 23.3.2014 2016 Jani Roman Venäjä otti Krimin haltuunsa keväällä

Lisätiedot

Kokemuksia kerhotoiminnasta

Kokemuksia kerhotoiminnasta Kokemuksia kerhotoiminnasta Kerhopäivinä koulussa on aina myönteinen sutina. Ovat oppilaat ja ohjaajat sama hehku kasvoillaan touhottamassa sinne tänne. Siinä tulee rehtorinakin tunne, että tämähän toimii!

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

Kiireellisessä hätätilanteessa soita 112

Kiireellisessä hätätilanteessa soita 112 lähde / www.pelastustoimi.fi Kiireellisessä hätätilanteessa soita 112 Soita hätäpuhelu itse, jos voit. Kerro, mitä on tapahtunut. Kerro tarkka osoite ja kunta. Vastaa sinulle esitettyihin kysymyksiin.

Lisätiedot

Yleismotoriikka 1. Koordinaatio PISTETYÖSKENTELY. Kehonhallinta Keräponnistukset. Kehonhallinta Kuperkeikka eteenpäin *matto.

Yleismotoriikka 1. Koordinaatio PISTETYÖSKENTELY. Kehonhallinta Keräponnistukset. Kehonhallinta Kuperkeikka eteenpäin *matto. PISTETYÖSKENTELY Kuperkeikka eteenpäin Yleismotoriikka 1 Lähdetään kyykystä jalat vierekkäin, kämmenet matossa. Leuka painetaan rintaan, ponnistetaan jalat suoriksi ja asetetaan takaraivo maahan. Rullataan

Lisätiedot

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m Spittelhof Estate Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor Spittelhof Estate on Peter Zumthorin suunnittelema maaston mukaan porrastuva kolmen eri rakennuksen muodostama kokonaisuus Biel-Benkenissä, Sveitsissä.

Lisätiedot

Tulostaminen koulun koneilta Sibelius-tulostimelle voi tulostaa seuraavilta koulun koneilta

Tulostaminen koulun koneilta Sibelius-tulostimelle voi tulostaa seuraavilta koulun koneilta Sibelius-tulostin Monistamossa on uusi tulostin nimeltään sibelius, joka korvaa vanhan topelius-tulostimen. Tällä uudella tulostimella on käytössä tulostusmäärien seuranta sekä henkilökohtainen tulostussaldo.

Lisätiedot

MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?)

MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?) MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?) Lintujen täytyy muuttaa talveksi etelään. MONIKON GENETIIVIN KÄYTTÖ 1. OMISTUS (KENEN, KEIDEN?) Nämä sukset ovat noiden koululaisten. Tuossa kaupassa myydään vain lasten

Lisätiedot

RAHA JA LAPSET Lasten käsityksiä rahasta -tutkimus

RAHA JA LAPSET Lasten käsityksiä rahasta -tutkimus SUOMEN RAHAPAJA RAHA JA LAPSET Lasten käsityksiä rahasta -tutkimus Lokakuu 2010 Toimitusjohtaja Tina Wessman & KTT Mirjami Lehikoinen/Qualitems Oy 10/2010 1 TAVOITE Kartoittaa ala-aste-ikäisten lasten

Lisätiedot