CANTUNDO. 2. versio, Sauli Sampo

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "CANTUNDO. 2. versio, 26.4.2010. Sauli Sampo"

Transkriptio

1 CANTUNDO 2. versio, Sauli Sampo

2 INT. MAKUUKAMMARI -- AAMU Aamuauringon valo taittuu ikkunaverhon läpi ja osuu MIKON (13) kasvoihin. Mikko makaa sängyllään ja avaa silmänsä. Sänky on korkeareunainen, vanhanaikainen puusänky. Mikon pään vieressä tyynyllä on kirjekuori. Mikko huomaa kirjeen, ottaa sen käteensä ja pyörittelee sitä. Hän nousee istumaan sängyn laidalle. Puinen sänky narisee. Mikko repii kuoren auki. Ottaa kirjeen sen sisältä. Jää tuijottamaan sitä. Ikkunaverho heiluu aavistuksenomaisesti ilmavirrassa hänen takanaan. INT. HÄTÄKESKUS -- YÖ Puhelimen hälytysääni tuuttaa. (off) Hätäkeskus. Linjalta kuuluu rahinaa, nyyhkettä, katkonaista hengitystä. (off) Hätäkeskus. Kuka soittaa? NAINEN PUHELIMESSA (off) Ei. Ei. Ei voi. Ei... LEIKATAAN MUSTASTA (32) istuu suuren pöydän ääressä headset päässään. Hänen edessään pöydällä on neljä monitoria. Kauempana seinällä on suurempia monitoreja, joissa juoksee tekstiä ja kuvaa. Soititte hätäkeskukseen. Mitä on tapahtunut? Rahinaa, nyyhkettä, katkonaista hengitystä. NAINEN PUHELIMESSA (off) Viilsi. Kaulaan. Mikko on jähmettyneenä paikoilleen, toinen käsi tietokoneen hiirellä, toinen näppäimistöllä. Rauhallisesti. Mikä viilsi?

3 JATKUU: (2) 2. NAINEN PUHELIMESSA (off) Valtimot. Auta. Auta Jeesus. Mikko siirtelee ja klikkailee hiirtä. Monitoriin ilmestyy ikkunoita. Mikko klikkailee niitä aktiivisiksi. Viereisessä pöydässä toinen päivystäjä, PEXI (30) keskustelee toisen soittajan kanssa napsutellen samalla kuulakärkikynää. PEXI Onko hän tajuissaan? Hyvä. Tarkkailkaa ja puhutelkaa häntä. Pexi vilkaisee viereiseen pöytään. Mikko jatkaa siellä omaa keskusteluaan. Rahinaa, kolinaa. Mistä soitatte? NAINEN PUHELIMESSA (off) Palo... Paloaukeankaari. Viis aa viis. Makuuhuoneessa. Laitoin oven lukkoon. Paloaukeankaari viisi aa viisi? Mikon toinen käsi on hiirellä, toinen näppäimistöllä. Monitorin ikkunassa näkyy nappula, jossa lukee: Tee hälytys. Mikko katsoo Pexiä viereisessä pöydässä. PEXI Soittakaa heti uudelleen, jos tilanne muuttuu. Pexi ottaa kahvimukin käteensä. Osoittaa sitä sormella katsoen Mikkoa. Mikko nyökkää Pexille. NAINEN PUHELIMESSA (off) Se on täällä vielä. Eteisessä. Mikko kääntyy katsomaan monitorejaan. Mikä? Kuka? NAINEN PUHELIMESSA (off, kuiskaten) Anteeks. Anteeks.

4 JATKUU: (3) 3. Mikko on hiljaa. Hiiren kursori on hälytyspainikkeen päällä. Haloo. Hätäkeskus. Oletteko vielä siellä? Hiljaisuus. Mikko katsoo ruutua ja hälytyspainiketta jonkin aikaa paikoilleen jähmettyneenä. Napsauttaa sitä lopulta. Ruutuun ilmestyy uusi ikkuna, jossa teksti: Haluatko varmasti välittää hälytyksen? Toimintoa ei voi perua. Haloo. Hätäkeskus. Mikko miettii hetken. Klikkaa sitten nappia, jossa lukee: OK. Hän riisuu headsetin päästään jääden tuijottamaan monitoreja edessään. INT. KAHVIHUONE -- YÖ Puinen kuksa on kahviautomaatin alla. Automaatista kuuluu hurina ja kuuma vesi alkaa lorista kuksaan. PEXI (off) Kiitti vielä siitä vuoronvaihdosta. Mikko seisoo kahviautomaatin edessä. Ottaa kuksan sen alta kääntyen ympäri. Hän kävelee kohti pöytää, jonka ääressä Pexi jo istuu muki edessään. PEXI Tarjoisin kaljat, mutta ethän sä perkele juo. Mikko istuutuu Pexiä vastapäätä ja ottaa pöydältä teepussin. Laittaa sen kuksaansa. Miehet ovat hetken hiljaa. Pexi hörppii kahvia mukistaan. Pexi tuhahtaa. Onkos jälkikasvu antanu nukkuu? PEXI Päivisin ei mitään toivoo. Sehän se näis lepakkovuorois tökkii. Koskas tää ihanuus sulla on edessä? Mikon kasvoilla käy pieni hymy. Hän tuijottaa kuksaansa.

5 JATKUU: (2) 4. No kattotaa ny. PEXI Eiks teillä lapinpojilla tossa iäs oo jo yleensä vähintään viis kläpii? Vai mikskä te nyt niitä sanotte? Mikko pyörittelee kuksaa pöydällä pieni virne kasvoillaan. Siihen tarvittais varmaan se lapin tyttö kanssa. Pexi hörähtää nauramaan. Mikko pyörittelee edelleen kuksaansa pöydällä katsellen sitä ja virnistäen. INT. PALOAUKEANKAARI/RAPPUKÄYTÄVÄ -- YÖ Neljä POLIISIA seisoo rappukäytävässä suljetun asunnon oven ulkopuolella. Oven postiluukussa on teksti: 5 Rummukainen. Poliisit soittavat ovikelloa. Pari heistä pitää kättään vyöllään olevan virka-aseen päällä. Puoli kerrosta heidän alapuolellaan rappukäytävässä odottaa PELASTUSMIEHISTÖÄ punakeltaisissa takeissaan, lääkintäsalkut käsissään. Poliisit soittavat toistamiseen ovikelloa. Naapurin ovi avautuu. Yksi poliiseista rientää heti estämään naapurin tulemista rappukäytävään. Hän nostaa sormensa suunsa eteen ja työntää oven kiinni. Toinen poliisi soittaa jälleen ovikelloa. Miehet kuuntelevat hetken. Sitten lähimpänä ovea oleva poliisi katsoo taaimpana olevaa ja nyökkää ovea kohti. Taaempana olevalla poliisilla on sorkkarauta kädessään. Hän ottaa pari ripeää askelta oven luo. Asettaa sorkkaraudan kärjen oven ja karmin väliin. Samassa naapurin ovi aukeaa jälleen. Poliisit kääntyvät katsomaan sitä. EXT. KATU -- AAMU Katu on hiljainen varhaisena kesäaamuna. Läheisen puiston puista kuuluu linnunlaulua. Kaukana olevan risteyksen luona liikennevalot vilkkuvat keltaisena.

6 5. Mikko ilmestyy puiston läpi kulkevalta hiekkatieltä polkupyörällä ajaen. Ylittää kadun ja pysähtyy kerrostalon rapun pieleen. Nousee pyörän selästä ja ottaa pois kypäränsä. Lukitsee pyöränsä ja astelee muutamalla askeleella sisään rappukäytävään. INT. ETEINEN -- HETI PERÄÄN Mikko sulkee asunnon ulko-oven perässään. Poimii sanomalehden lattialta oven edestä ja nakkaa sen sivupöydälle kulkiessaan peremmälle asuntoon. Mikon paidan etumuksessa on tietokoneen painiketta muistuttava ovaalikuvio. Siinä on teksti: Can t undo. INT. MAKUUHUONE -- HETI PERÄÄN Mikko seisoo sängyn päädyssä ja katsoo siinä nukkuvaa tyttöystäväänsä A (28). Tämä havahtuu, nostaa päätään ja katsoo unenpöpperöisillä silmillään Mikkoa. Tsiisus, melkein pelästyin. Mitä kello? Mikko istuu sängylle Nean viereen. Nea nousee istumaan. Oon miettiny tässä. Nea haroo lyhyitä, nukkumisen jäljiltä sekaisia hiuksiaan. Oho. Mikko katsoo alas käsiinsä. Nea katsoo Mikkoa. Sä oot varmaan oikeessa sen mökin suhteen. Mutta? Aattelin kuitenki kunnostaa sen kuistin. Nea katsoo alas. Huokaisee. Saadaan... tai sä saat siitä paremman hinnan.

7 JATKUU: (2) 6. Pariskunta istuu hetken hiljaa tuijotellen kumpikin tahoilleen. Okei. Kuukausi. Mikko nostaa hitaasti katseensa Neaan. Sitten mä... Me pannaan se lihoiks. Ne rahat tarvitaan. Nea ja Mikko katsovat hetken toisiaan silmiin. Nea alkaa hymyillä. Ja sitte ehkä... Mikko kömpii lähemmäs Neaa. Tuo kasvonsa hänen kasvojensa eteen. Suutelee tämän huulia hellästi. Jos oikee kiltisti pyydät... INT. MAKUUHUONE -- PÄIVÄ Mikko nukkuu alasti vatsallaan sängyssä aukinainen suu lakanaa vasten. Taustalla avoimesta ikkunasta kuuluu liikenteen meteliä. Ilmanvire heiluttaa verhoa. Mikko avaa silmänsä ja nousee hitaasti käsivarsiensa varaan. Katselee tyhjää paikkaa vieressään. Kääntyy sitten kurkottamaan lattialta sängyn vierestä mytyssä olevat housunsa. Kaivaa niiden taskusta kännykkänsä. Puhelimen kosketusnäytössä on teksti: Nea: Lähin duuniin, en raaskinu herättää :). Mikko painelee näyttöä. Hän on laskemassa puhelimen lattialle, kunnes kiinnittää uudelleen katseensa näyttöön. Puhelimeen on tullut myös toinen viesti. Viestin lähettäjäkentässä lukee nimi: Malla. Sen alla viesti: Isä on ruvennu kyselee siun perää. Mikko tuijottaa näyttöä. INT. KEITTIÖ -- PÄIVÄ Mikko kävelee eestaas keittiössä puhelin kasvojensa edessä. Ikkunassa Mikon taustalla näkyy vanhan kerrostalokorttelin sisäpiha. Mikko pysähtyy nojaamaan ikkunaruutuun. Hän pitää puhelintaan edelleen kohotettuna, mutta katsoo ulos ikkunasta. Sitten hän alkaa näppäillä kosketusnäyttöä.

8 7. Näyttöön on ilmestynyt teksti: Tulkoo miun luo, jos on jotain asiaa. INT. ETEISHALLI -- PÄIVÄ Avaran arvohuoneiston eteishallin seinällä on suuri, koristeellisin kultakehyksin reunustettu klassinen maalaus. Katosta riippuu massiivinen kattokruunu. Rokokoo-tyylisen sivupöydän vieressä lattialla on metrin korkuinen veistos. Kiiltävällä parkettilattialla makaa MIES (75) ylävartalo paljaaksi riisuttuna. Nea on polvillaan miehen vieressä, pitää tippapulloa ylhäällä. Siitä johtaa letku miehen käsivarteen. Tummaihoinen SEFI (40) pumppaa käsillään rytmikkäästi lattialla makaavan miehen rintakehää. Nea vilkaisee sivuun. Makaavan miehen toisella puolella on polvillaan roteva, vaalea ja kalju mies, ALE (35). Hän pumppaa ilmaa makaavan miehen kurkkuun työnnettyyn putkeen. Ale vastaa Nean katseeseen. Kolmikolla on yllään punakeltaiset, heijastenauhoin varustetut takit. Leninkiin ja shaaliin pukeutunut NAINEN (65) seisoo taustalla. Hän tuijottaa tyhjin katsein tapahtumaa lattialla, toinen käsi suunsa edessä. Sefi lopettaa pumppaamisen. Pyyhkii hikeä otsaltaan. Nainen katsoo Sefiä. Nea ja Ale kääntävät myös hitaasti katseensa häneen. Sefi vilkaisee nopeasti molempia. INT. KIRJASTOHUONE -- PÄIVÄ Nea taluttaa nopein askelin iäkästä naista kirjastohuoneeseen. Sulkee parioven perässään. Naisella on molemmat kädet suunsa edessä. Nea istuttaa naisen tuoliin pidellen tätä hartioista. Nainen tuijottaa eteensä. Alkaa hytkyä. EXT. AUTOKAUPAN PIHA -- PÄIVÄ Laskeutuva lentokone lentää matalalta yli. Kehätien liikenne kohisee vieressä. Kymmeniä autoja on pysäköitynä rivissä tien penkalla. Mikko astelee autorivin edessä. Hän pyörittelee pyöräilykypärää kädessään. Mikko katselee vanhaa Nissania, jossa roikkuu tuulilasin sisäpuolella taustapeilistä hintalappu: e. Sivulta kuuluu askelia. Sieltä astelee AUTOKAUPPIAS (45), hiukan pyylevä mies, kauluspaidassa ja kravaatissa. Hänen paitansa hihat on kääritty ylös.

9 JATKUU: (2) 8. Päiviä. AUTOKAUPPIAS Mikko kääntyy katsomaan kauppiasta. Nyökkää päätään tervehdykseksi. Kauppias kaivaa savukkeen rintataskustaan, laittaa sen huulilleen ja sytyttää. AUTOKAUPPIAS Että tuommoistako aattelit? Nii. Tarttis olla peräkoukku. AUTOKAUPPIAS Joo o. Joo o. Autokauppias katselee Nissania ja vetelee sauhuja. AUTOKAUPPIAS Ja sulla oli se peräkärry jo? Itseasias ei. Tarttisin sen kans. Autokauppias kääntyy katsomaan Mikkoa. Sitten uudestaan Nissania. AUTOKAUPPIAS Kakstonnii seittemänsataa. Mikko kääntyy katsomaan kauppiasta. Tämä vetelee sauhuja potkien Nissanin takarengasta. Mikko kääntää katseensa takaisin autoon. Tota. Mun täytyy miettii vähä. Mikko katselee autoa. Kauppias nyökkäilee taustalla puhallellen savua suustaan. EXT. LINJA-AUTOSEISAKE -- PÄIVÄ Lentokone liukuu laskuun kohti kiitorataa Mikon yläpuolella. Mikolla on pyöräilykypärä päässään, kännykkä kasvojensa edessä. Hän on pysähtynyt pyörineen linja-autoseisakkeelle kiitoradan laskeutumisvalolinjan poikki kulkevalle tielle. Kännykän tekstiviestikentässä on teksti: Sinulle on myönnetty laina summalle 2500 e, laina-aika 24 kk, vuosikorko 29,36 %. Mikko nostaa hitaasti katseensa puhelimesta suunnaten sen kiitoradan päähän.

10 9. INT. AUTO -- PÄIVÄ Mikko istuu Nissanissa ja ajaa maantietä pitkin. Tyhjä peräkärry kolisee auton ulkopuolella. Ulkona näkyy vuoroon peltoa ja metsää, maalaismaisemaa. Mikko ohittaa huoltoaseman. Sen pihasta tielle, Mikon perään kurvaa vanha, punavalkoinen Volkswagen Kleinbus. Mikko näkee taustapeilin kautta autovanhuksen. Hän pudistaa päätään, ikäänkuin tunnistaen auton. Mikko kiihdyttää vauhtiaan ja vaihtaa isomman vaihteen päälle vilkuillen tuon tuosta taustapeiliin. EXT. MÖKIN TAKAPIHA -- PÄIVÄ Mikko nousee autostaan paiskaten oven kiinni. Hän vilkaisee taakseen metsätielle. Kävelee sitten autonsa peräkontille ja ottaa sieltä sorkkaraudan sekä lekan. Kleinbus lähestyy hitaasti metsätietä Mikon selän takana. Mikko ei katso taakseen. Hän kävelee työkalut kainalossaan pois. Kleinbus pysäköi Mikon auton viereen. Etuovesta nousee MIKON ISÄ (70). Hänellä on yllään armeijan peltipaita, siniset haalarit, jaloissaan kumiteräsaappaat. Hän seisoo autonsa vieressä tuijottaen Mikon suuntaan. ISÄ Jumalan rauhaa, poika. Mikko palaa takaisin autolleen kävellen vanhuksen ohi, vastaamatta tälle. Mikko ottaa tavaratilasta lisää työkaluja. Isä seuraa katseellaan Mikkoa. Mikko kävelee jälleen isänsä ohi. Isä katsoo Mikon perään. Kääntyy sitten ja kävelee Kleinbusin toiselle puolelle. Kuuluu, kuinka hän avaa auton sivuoven. EXT. MÖKIN ETUPIHA -- HETI PERÄÄN Mikko astelee vanhan, ränsistyneen kesämökin edustalle. Hän seisahtuu kuistin eteen ja viskaa työkalut kädestään maahan. Katselee kuistia. Isä raahaa isoa, puista työkalupakkia ja pysähtyy Mikon taakse. Kyllä mie pärjään yksinki. Isä mittailee mökkiä katseellaan. ISÄ Mist sie aattelit alothaa? Mikko kävelee kuistin luo. Hän potkii mädännyttä etulaudoitusta. Siitä lähtee irti palasia.

11 JATKUU: (2) 10. ISÄ (off) Pahaks on päässy. Mikko tuijottaa laudoitusta vaitonaisena. Vanhus astelee hänen taakseen. ISÄ Ensinnä pithää repiä vanhat ja mä ät pois. Kiitti neuvost. Mikko kääntyy ympäri ja kävelee isän ohi. Tämä seuraa Mikon menoa katseellaan. Mikko poimii maasta sorkkaraudan. Kävelee sitten takaisin kuistin luo. Alkaa kampeamaan sorkkaraudalla lautoja irti. Vanhus katsoo touhua hetken. Kääntyy sitten hakemaan omasta työkalupakistaan sorkkaraudan. Tulee kuistin luo ja alkaa Mikon lailla repimään lautoja irti koolauksesta. EXT. MÖKIN RANTA -- PÄIVÄ Mikko ja isä istuvat vihertävän levän peittämän, ylösalaisin käännetyn lasikuituveneen päällä järven rannassa. Mikko halkaisee sämpylän käsillään ja tunkee sen sisään nakkia. Isä katselee Mikon toimia. Mikko haukkaa sämpylää. Isä ojentaa Mikolle vanhaa limsapulloa, jossa on posliininen korkki. Pullossa on valkoista nestettä, maitoa tai piimää. Mikko pudistaa päätään. Hän poimii jalkojensa juuresta muovisen kokispullon. Avaa sen ja hörppää. Vanhus vetäisee pullonsa takaisin. EXT. MÖKIN ETUPIHA -- ILTA Kuistin päällilaudoitus on revitty kokonaan pois. Pelkkä koolinkikehikko on jäljellä. Kuistin edusta on täynnä rikkinäisiä, lahoja laudanpätkiä. Mikko potkii niitä kasaan. Isä kopistelee sorkkaraudallaan kuistin koolinkeja. ISÄ Uusii pithää nämäki. Antasit olla jo. Vanhus kääntyy katsomaan Mikkoa. Hän astelee hitaasti sorkkarauta olallaan lähemmäs. Kiertelee Mikon selän takana. Mikko huomaa isänsä liikkeet, muttei käänny katsomaan tätä. Lopettaa lautojen potkimisen.

12 JATKUU: (2) 11. ISÄ Ooksie siskoistas mithään kuulluna? Mikko katselee lautakasaa edessään. Kestä niistä? Isä seisahtuu hetkeksi. Jatkaa sitten asteluaan. ISÄ Elä pilikkaa. Mikko vilkaisee takaviistoon. Jatkaa sitten lautakasan potkimista. Ei oo pirhauteltu. Isä jää seisomaan selin Mikkoon. Katselee mökkiä. ISÄ Eivät ees äitisä maahanpanijaisii ilmahtuneet... Mikko nostaa katsettaan lautakasasta. Isä... ISÄ Vaikka tiesivät. Isä lopeta. Isä seisoo katseensa mökkiin suunnattuna. Mikko sulkee silmänsä. Samassa mökin kuistilta kuuluu kännykän soittoääni. Mikko kääntyy katsomaan. Isä kääntää hitaasti katseensa Mikkoon. Mikko lähtee kohti kuistia. Isä laskee katseensa hitaasti maahan. INT. OLOHUONE -- ILTA Nea istuu olohuoneen sohvan nurkassa. Hänellä on kännykkä korvallaan. Puree peukalonsa kynttä. Moi. Missä oot? Nyt jo. Millä sä sinne pääsit? Nea sukii hiuksiaan kädellään.

13 JATKUU: (2) 12. Tä? Ostit. Millä rahal? Hienoo. Voi vittu. Nea nousee seisomaan. Kävelee ikkunan eteen luoden katseensa ulos. Hoidat. Joo. Eiku lisää vaa yövuoroi. Voi helvetti. Nea nostaa toisen kätensä silmiensä eteen. Hieroo niitä voimakkaasti. Mikko. Jos me aiotaan elää yhessä... Me ei voida sooloilla tolla lailla. Ja yövuoroist tuli mieleen. Eiks sun pitäis mennä kohta duuniin? Nea alkaa astella ympäri huonetta. (naurahtaa) Olit melkein unohtanu? Vekkuli päällä ja unohtaa melkein mennä duuniin. Nea huokaisee kovaan ääneen katseensa lattiaan suunnattuna. Okei. Mut me puhutaa täst vielä. Miten sä muuten yhtäkkii heität tota ihme tornioo? EXT. MÖKIN ETUPIHA -- HETI PERÄÄN Mikko seisoo kuistin edessä kännykkä korvallaan katseensa isään suunnattuna. Tämä tuijottaa takaisin. Meänkielt. Muuten vaa. Isä tuijottaa Mikkoa. Okei. Mie... mä lähen nyt ajaa. Moi.

14 13. Mikko laskee kännykkänsä alas. Hän alkaa kerätä työkalujaan maasta. Isä seisoo hetken paikoillaan. Rupeaa sitten itsekin keräilemään omia työkalujaan puiseen pakkiinsa. INT. AUTO -- ILTA Mikko ajaa metsätietä autollaan. Tyhjä peräkärry rämisee auton takana. Mikko vilkaisee taustapeiliin. Isän Kleinbus seuraa metsän hämärtämällä mutkaisella tiellä muutaman kymmenen metrin päässä. INT. HÄTÄKESKUS -- YÖ Mikko saapuu työpaikalleen, hätäkeskuksen yövuoroon. Hän kävelee lasiseinän viertä. Sen toisella puolella näkyy pöytiä, joilla on useita monitoreja. Seinällä niiden takana suurempia monitoreja. Pexi istuu yhdessä pöydistä. Mikko katsoo häntä ja nyökkää tervehdyksen. Pexi seuraa Mikkoa katseellaan hetken. Nyökkää sitten vaisusti. Kääntää katseensa pois. Mikko tuijottaa Pexin reaktiota ja hidastaa kävelyvauhtiaan. Samassa Mikon eteen ilmestyy hänen VUOROMESTARINSA (50). Päälaelta kalju mieshenkilö, palomiehen mustassa univormussa. Mikko pysähtyy hänen eteensä. VUOROMESTARI Mikko. Tuutsä vähän juttelee? INT. NEUVOTTELUHUONE -- YÖ Mikko seisoo räikeässä loisteputken valossa tuijottaen eteensä. Siellä ei sitten ollu ketään, vai? Vuoromestari seisoo neuvotteluhuoneen pöydän toisella puolella katsellen ikkunasta yön pimeyteen. Hän kääntyy ympäri ja astelee hitaasti katseensa maahan luotuna. VUOROMESTARI Ei. Ne oli jo murtamassa ovee. Sitten sieltä tuli naapurista joku mummo, joka sano, että sillä on kyllä ihan avaimetkin. Mikko seisoo hiljaa paikoillaan. Vuoromestari astelee takaisin ikkunan ääreen.

15 JATKUU: (2) 14. Kuulinko mä sitten väärin sen osotteen? Vuoromestari katsoo ikkunasta ulos. VUOROMESTARI Siinäpä se. Ei oo mistä tarkistaa. Mikko tuijottaa esimiestään äänettömänä. VUOROMESTARI Ei oo taltiota. Miten nii ei? VUOROMESTARI Ootsä Mikko tehny kuinka monta yövuoroo nyt peräkkäin? No on niitä nyt jonninverran. Onks siinä tallennussysteemissä jotain vikaa? Vuoromestari kääntyy. Vilkaisee nopeasti Mikkoa silmiin ja kääntää sitten katseensa alas. VUOROMESTARI Sä oot skarppi jätkä ja tehny tätä hommaa jo pitkään. Sä tiedät miten se systeemi toimii. Ei siinä oo vikaa. Vuoromestari nostaa katseensa hitaasti Mikkoon. Miehet tuijottavat hetken toisiaan ääneti. VUOROMESTARI Tää on vakava juttu, Mikko. Sun tekemän hälytyksen perusteella siellä oli Paloaukeankaaressa aika kuhina. Yksikkö poikineen paikalla. Poliisitki jo piiritysketjua pystytti. Ja meillä ei oo mitään nauhalla. Mikko mittailee lattiaa katseellaan. Mutta siellä oli nuori nainen. Sano tulleensa viillellyks...

16 JATKUU: (3) 15. VUOROMESTARI Ja sen naisen nimi oli? En ehtiny saamaan sitä. Kysyin kyllä. Muistaakseni. Ja se sano, että joku hiippari oli vielä siellä asunnossa. Näin se kyllä sano. Ei... helevetti. VUOROMESTARI Oli miten oli. Mun on pantava sut jäähtymään vähäks aikaa. Ei mulla oo tarvetta. VUOROMESTARI Mulla on. Mä tästä vastuun kannan viimekädes. Mikko tuijottaa lattiaa. VUOROMESTARI Meet jäähtymään. Tutkitaan asiaa sitten muutaman päivän päästä. EXT. HAUTAUSMAA -- PÄIVÄ MUSTAPUKUISIA IHMISIÄ on kerääntynyt hautausmaalle. He seisovat koristelemattoman ruumisarkun äärellä. Arkun vieressä on läjä hiekkaa. Väki veisaa virttä. HAUTAJAISVÄKI Voi suurta tuskaa turvattoman/orjana synnin, saatanan/on ilo suuri Herran oman/hän luottaa sanaan Jumalan vuotias Mikko availee suutaan tyhjä katse kasvoillaan. Hänen vieressään seisoo siskonsa MALLA (16), joka ei laula. Hänellä on kyyneleet silmissään. HAUTAJAISVÄKI...ken sua, Jeesus rakastaa/ei totella saa maailmaa... Mikon ja Mallan vieressä seisoo heidän isänsä. Hänen silmänsä ovat kosteat ja hän laulaa availlen suutaan voimakkaasti. HAUTAJAISVÄKI...on kruunus orjantappurainen ja ruoko on sun valtikkas/on otsas (LISÄÄ)

17 JATKUU: (2) 16. HAUTAJAISVÄKI (jatkuu) verta tihkuvainen/on pilkkakaapu harteillas... Parrakas PAPPI (60) veisaa hautajaisväen edessä, arkun vierellä rukouskirja kädessään. Hänellä on valkoiset liperit kaulassaan. HAUTAJAISVÄKI...nyt kysyt miksi vastustan/ja kauas torjun auttajan... INT. SEURAKUNTASALI -- PÄIVÄ Mikko, isä ja Malla istuvat pitkän pöydän päässä. Pappi seisoo ja pitää toista kämmentään isän, toista Mikon pään päällä. Koko seurakunta istuu hiljaa silmät kiinni, päät kumarassa. Pappi avaa suunsa pitäen silmiään kiinni. PAPPI Herra... vahvista meitä, lapsiasi. Ohjaa meitä, lampaitasi. Ettemme pimeässä eksyisi. Ettemme tuulessa lakoaisi. Siunaa tätä perhettä, jotta he koettelemuksensa kestäisivät. Herra. Minkä osaksemme asetat, sen me ansaitsemme. Isä avaa silmänsä ja tuijottaa pöydän pintaa papin kämmen päänsä päällä. PAPPI (off) Tähän perheeseen Baabelin viettelys on tehnyt tuhonsa. Pappi avaa silmansä. Kuljettaa katsettaan hitaasti isässä, mikossa ja Mallassa. PAPPI Anna heille valoa Tielle tästä eteenpäin. He ovat läksynsä oppineet. INT. SAUNA -- ILTA Mikko, Malla ja isä istuvat ison savusaunan löylyhuoneessa. Isä hakkaa rajusti Mikon ja Mallan alastomia selkiä vihdalla, jossa koivunlehvien seassa on katajanhavuja. Mikko ja Malla irvistelevät ja inisevät tuskasta.

18 17. EXT. TIENRISTEYS -- AAMU Aikuinen Mikko seisoo tienristeyksessä pyöräilykypärä päässään ja katsoo tienviittaa. Siinä lukee: Paloaukeankaari. Hän vilkaisee pari kertaa ympärilleen ja lähtee sitten ajamaan katua pitkin ylös mäkeen. Katu on hiljainen. Muita ihmisiä ei näy. Mäen päällä kasvaa korkeita, vanhoja honkia. Ympärillä näkyy luvuilla rakennettuja matalia kerrostaloja. EXT. PALOAUKEANKAARI 5 -- HETI PERÄÄN Mikko saapuu mäen korkeimmalla kohdalla sijaitsevan kerrostalon kulmalle. Talon seinässä olevassa maitolasisessa kuutiossa on numero 5. Mikko seisoo hetken pihapiirissä katsellen ympärilleen. Suunnistaa sitten kohti A-rappua. INT. PALOAUKEANKAARI/RAPPUKÄYTÄVÄ -- HETI PERÄÄN Mikko lähestyy rappukäytävän toisen kerroksen päädyssä olevaa ovea. Postiluukussa on teksti: 5 Rummukainen. Mikko seisoo hetken oven edessä. Soittaa sitten ovikelloa. Ketään ei tule avaamaan. Mikko soittaa toistamiseen ja odottaa. Mitään ei kuulu. Mikko kääntyy hitaasti ja astelee poispäin ovelta. Hän vilkaisee naapuriovea. Sen postiluukussa on teksti: 6 Rummukainen. Mikko pysähtyy. Kääntää katseensa 5-asunnon oveen. Tuijottaa sitä hetken. Mikko kääntyy jatkaakseen matkaansa. Hän katsoo ohimennen 6-asunnon pimeätä ovisilmää. Päivänvalo valahtaa äkkiä sen linssin läpi. Mikko kävelee pois. EXT. PALOAUKEANKAARI 5/PIHA -- HETI PERÄÄN Mikko tulee ulos rappukäytävän ovesta. Hän kaappaa pyöränsä talutukseen ja kävelee talon edustalle vilkaisten toisen kerroksen ikkunoita. Yhden asunnon ikkunalasit ovat pölyiset. Mikko katsoo hetken ikkunoita siirtäen katseensa naapuri-ikkunaan. Mikko näkee naapuri-ikkunassa VANHAN MUMMON (80), jolla on kissa sylissään. Mummon ja Mikon katseet kohtaavat. Mummo vilahtaa pois ikkunasta. Mikko tuijottaa hetken ikkunaruutua. Jatkaa sitten matkaansa nousten pyörän selkään.

19 18. INT. OLOHUONE -- PÄIVÄ Mikko makaa olohuoneen sohvalla tuijottaen kattoa. Huoneiston ovelta kuuluu jotain ääniä ja askeleita. (off) Ootsä himassa? Mikko ei vastaa. Tuijottaa kattoa. Nea kurkistaa eteisestä. Mikko nostaa toisen kätensä sohvan selkänojan ylle. Nea huomaa käden ja nyökkää. Riisuu sitten takkiaan pois. Mikko jatkaa katon tuijottamista. Nea tulee Mikon luo. Istahtaa tämän päälle hajareisin. Pariskunta katsoo toisiaan hetken vaitonaisina. Mä olin ajatellu riidellä siitä autosta. Mut en taia jaksaa. Pelottaaks sua koskaan? Mikko katsoo Neaa. Pudistaa päätään. Niinku mikä? Niinku kaikki. Tulevaisuus. Kaikki mitä meil on edessä. Pelottaa. Välillä. Mikko kääntää hitaasti katseensa sivuun, huoneen ikkunaan. Mä en taia saada sua nyt samoille hertseille tässä. Onks kaikki okei? Mikko vilauttaa ohikiitävän hetken verran silmiään katossa kääntäessään katseensa Neaan. Kui nii? Nea tutkiskelee Mikkoa katseellaan. Teist miehist ei aina tiiä. Kelaatte juttuja hiljaa päissänne ja sitte yhtäkkii ostatte jotain pommiautoja vippiluotoilla.

20 JATKUU: (2) 19. Emmä mitää päissäni kelaa. Hehheh. Pariskunta katselee toisiaan vaitonaisina. Mä en kaipaa yllätyksii. Mitä enemmän me kiinnitytään toisiimme, sitä vähemmän mä kaipaan yllätyksii. INT. KAHVILA -- PÄIVÄ Pexi istuu kahvilan pöydässä suuri, merelle antava maisemaikkuna takanaan. Hän nojautuu taaksepäin. PEXI Tajuutsä mitä sä multa nyt pyydät? Mikko istuu Pexiä vastapäätä. Miehet tuijottavat toisiaan. PEXI Mä en sais periaatteessa ees tavata sua tän tutkinnan aikana. Mikko on nojautuneena pöydän yli Pexiin päin. Mä tiän sen. Mutta mulla ei oo muuta mahollisuutta selvittää tät juttuu. Pexi on nojautuneena taaksepäin. Rummuttaa toisen käden sormilla pöytää. PEXI Mikko. Ne nauhat käytii jo läpi. Sitä puhelua ei ollu siellä. Sullahan oli poka päällä samaan aikaan? PEXI No niin oli. Pyöräonnettomuus. Jos se nyt oli samaan aikaan. Pyöräonnettomuus oli nauhal. Paloaukeankaari ei. Miehet tuijottavat toisiaan hetken vaitonaisina. Pexi kääntää katseensa sivulle pudistaen päätään.

21 JATKUU: (2) 20. PEXI Mä en usko. Mitä sä et usko? Pexi suuntaa katseensa alas käsiinsä. PEXI Mä koitan kattoo mitä mä voin tehä. Mikko nojautuu taaksepäin ja nyökkäilee. PEXI Mut mä en lupaa mitää. Mulla on perhe elätettävänä. Mites Nea on tän ottanu? Mikko suuntaa katseensa alas purren huultaan. Pexi sulkee silmänsä hieroen niitä toisen käden sormilla. Nyökkäilee sitten. PEXI Okei. Mut mä en tosiaan lupaa mitää. INT. SOSIAALIVIRASTON KÄYTÄVÄ -- PÄIVÄ 13-vuotias Mikko istuu isänsä vieressä viraston käytävän seinustalla olevilla penkeillä. Molemmat ovat hiljaa. Isä tuijottaa eteensä, Mikko lattiaa. Yksi käytävän seinustalla olevista ovista aukeaa. KURAATTORI (off) No niin Mikko. Tuletko? Mikko nostaa katseensa äänen suuntaan. Vilkaisee sitten isäänsä ja nousee. Isä nousee myös. KURAATTORI (off) Anteeksi. Jutellaan ensin Mikon kanssa pelkästään. Isä seisahtuu. Mikko kääntyy katsomaan isäänsä. Jatkaa sitten matkaansa huoneeseen. Ovi sulkeutuu. Isä seisoo käytävällä ja katsoo ovea.

22 21. INT. KURAATTORIN VASTAANOTTO -- HETI PERÄÄN Kuraattori, NAINEN (50) istuu pöydän toisella puolella. Hänen takanaan olevan ikkunan takana näkyy havupuita. Mikko istuu tuolissa naisen edessä. KURAATTORI Miltä siust on nyt tuntunu? Nyt siun äidin poismenon jälkeen? Mikko tuijottaa pöytää. Kohauttelee hartioitaan. KURAATTORI Täällä meillä päin nuo miehet ei aina ossaa perheistään huolta pittää yksinään. Kuraattori tutkiskelee Mikkoa katseellaan. Mikon käsivarsissa näkyy mustelmia. Mikko huomaa naisen katseen. Hän yrittää vaivihkaa peitellä jälkiä kämmenillään. KURAATTORI Eikös teitäkin oo aika monta sisarusta? On. Tai ei. Ko ne ovat toiset jo lähteneet... muuttanneet. Miun isosisko on viel. Malla. Kuraattori katsoo Mikkoa. KURAATTORI Niin, Marja-Leena. No on siellä sitten vielä nainen talossa sentään. Kuraattori yrittää hymyillä, mutta vakavoituu heti. Mikko tuijottaa vain eteensä hiljaa. Kuraattori katselee hetken Mikkoa vaitonaisena. KURAATTORI Pittääkös se teijän isä teitä kovinki lujilla? Mikko tuijottaa eteensä. Kohauttaa olkapäitään. Kuraattori mittailee Mikkoa katseellaan. Ojentautuu sitten kirjoittamaan jotain muistilehtiöönsä. KURAATTORI Mie juttelen hänen kanssaan. Kuraattori jatkaa kirjoittamistaan. Mikko tuijottaa eteensä tyhjin katsein.

23 22. EXT. MAALAISTALON PIHA -- PÄIVÄ Isä avaa perunakellarin oven ja astuu syrjään. Mikko astelee sisään kellariin. Isä työntää oven kiinni. Lukitsee sen. Kävelee pois. EXT. MÖKIN ETUPIHA -- PÄIVÄ Mikon Nissan on pysäköitynä peräkärryineen mökin kuistin eteen. Mikko ja Isä heittelevät irtirevittyjä lautoja peräkärryyn. Miehet työskentelevät vaitonaisina. Kuistista on jäljellä pelkkä koolinkikehikko. EXT. KAATOPAIKKA -- PÄIVÄ Mikko viskelee laudanpätkiä pois peräkärrystä kaatopaikan penkereellä. Lokkiparvi räpistelee kirkuen taustalla. INT. HUOLTAMON KAHVILA -- PÄIVÄ Mikko istuu huoltoaseman kahvilassa. Hänen edessään pöydällä on pahvimuki, josta roikkuu teepussin lipuke. Mikko piirtelee lautasliinaan kuulakärkikynällä. Siinä on kaaviomainen kuvio ja tekstiä: Kuka soittaa - ei vastausta. Miksi soittaa - viilletty kaulaan. Mistä soittaa - Paloaukeankaari 5 a 5. Kuka viilsi - on vielä asunnossa. INT. AUTO -- ILTA Mikko lähestyy autolla kotitaloaan. Hän alkaa pysäköimään autoaan kadunvarteen. Äkkiä hän huomaa Nean, joka kävelee jalkakäytävää pitkin häntä vastaan. Nealla on kädet puuhkassa kävellessään. Näyttää siltä, että hän itkee. Mikko pysäköi auton ja sammuttaa moottorin. EXT. KATU -- HETI PERÄÄN Mikko nousee autosta. Nea tulee hänen luokseen pyyhkien poskipäitään toisella kädellään. Nea puhkeaa itkuun. Mä sanoin sulle jotain niist yllätyksistä.

24 JATKUU: (2) 23. Ku sä et voi puhuu mitään. Vittu ku sä et puhu. Mikko yrittää tarttua Neaa hartioista. Nea työntää Mikon kädet pois. Mikko suuntaa katseensa maahan. Nea pitää kättään suun edessä ja itkee. Mä en halunnu turhaan... huolestuttaa. Se juttu selvii kyllä. Nea itkee hetken. Pyyhkii sitten poskiaan ja nostaa katseensa Mikkoon. Se sun kaveris hätiksestä. Se Pexi. Ei ollu oikeen toiveikas. Mikko nostaa katseensa Neaan. Pexi. Nii. Se kävi. Oli huolissaan susta. Ja jumalauta aiheesta oliki. Mikko astuu askeleen lähemmäs Neaa. Mä muistan joka sanan siitä puhelusta. Viilletyt valtimot. Lukittu makuuhuoneen ovi. Tekijä vielä asunnossa. Nea katsoo Mikkoa vakavana. Joka sanan. EXT. KAURAPELTO -- ILTA 13-vuotias Mikko ja Malla istuvat suuren kiven päällä keskellä laajaa kaurapeltoa. Ilta-auringon taittuva valo kajastaa kaukaa metsänreunan yli. Malla nojaa leuallaan polviinsa.

25 JATKUU: (2) 24. MALLA Mie oon keränny rahaa. Mikko kääntää hitaasti katseensa Mallaan. MALLA Se on ainua keino. Mikko siirtää katsettaan pitkin peltoa. Mutta mihkä myö mentäisii? Mistä isä ei muka meittiä löytääs? Malla tuijottaa taivaanrantaa polviinsa nojaten. Isän koirat yhyttäis meitin mehtästä. MALLA Ei myö mihkää mehtää jäätäs. Malla kääntyy katsomaan Mikkoa silmiin. MALLA Myö mentäs kaupunkii. Linikalla. Etelää. Mikko katsoo hetken Mallaa vaiti. Kääntyy sitten tuijottamaan taivaanrantaa. Isä löytääs meijät sieltki. Malla pudistelee päätään. MALLA Mikko. Ei sieltä löyvy. Jos tahtoo olla löytymäti. Molemmat ovat hiljaa hetken. Mie en tiiä oikeen. MALLA Mie en voi jäähä. Isä koskethelee. Mitä koskethelee? Malla nojaa polviinsa ja alkaa pureskella peukalonsa kynttä.

26 JATKUU: (3) 25. MALLA Mie en voi jäähä. Samassa kuuluu kellon kilinä talolta päin. Mikko ja Malla kääntyvät säpsähtäen äänen suuntaan. EXT. MAALAISTALON PIHA -- HETI PERÄÄN Pihalla on metallinen kello ripustettuna tolppaan. Isä seisoo tolpan vieressä käsi kellon narussa. Isän katse on suunnattuna pellolle. INT. TUPA -- ILTA Malla nostaa suurta keittokattilaa suuren leivinuunin vieressä olevalta sähköliedeltä pannulaput käsissään. Mikko ja isä istuvat suuren pirttipöydän ääressä, isä pöydän päässä. Malla asettaa kattilan pöydälle. Istuu sitten penkille, Mikkoa vastapäätä. Isä nostaa kyynärpäänsä pöydälle ja ristii kätensä. Sulkee silmänsä ja painaa otsansa kiinni ristittyihin käsiinsä. Malla ja Mikko tekevät samoin. Mikko kurkistaa kuitenkin käsiensä takaa Mallaa. Tämä avaa silmänsä ja katsoo Mikkoa. Sulkee sitten silmänsä uudestaan. Mikko tekee samoin. EXT. PARKKIPAIKKA -- PÄIVÄ Ambulanssihelikopteri nousee ilmaan parkkipaikalta kovan melun saattelemana. Nea on kyyristyneenä suojaan ilmavirralta. Hänen vieressään on pyörillä varustetut ambulanssin paarit. Paarien päällä on monitorilla varustettu laite sekä ambulanssilääkärin laukku. Ale ja Sefi kyyristelevät Nean lailla paarien toisella puolella. Kolmikolla on punakeltaiset, heijastimin varustetut takit päällään. Helikopterin ääni loittonee. Kolmikko ojentautuu pystyyn ja lähtee työntämään paareja kohti hiukan syrjemmälle pysäköityä ambulanssia. INT. AMBULANSSI -- PÄIVÄ Nea asettautuu kuljettajan viereiselle paikalle. Sefi istuu ohjaamon takana ambulanssin takaosassa. Ale nousee kuljettajan paikalle ja paiskaa oven kiinni perässään. Käynnistää auton. Työntää vaihteen päälle ja kaasuttaa. ALE No ni. Oisko lounasaika. Ja nyt jotain oikeeta ruokaa vaihteeks. Möttönen.

1. EPILOGI: INT. HELSINKI-VANTAA LENTOKENTTÄ - HYVIN AIKAINEN AAMU

1. EPILOGI: INT. HELSINKI-VANTAA LENTOKENTTÄ - HYVIN AIKAINEN AAMU Käsikirjoitus 1. EPILOGI: INT. HELSINKI-VANTAA LENTOKENTTÄ - HYVIN AIKAINEN AAMU ABDULLAHI kävelee lentokentän tyhjässä hallissa. Kioskityöntekijä on juuri avaamassa kioskia, hän sovittelee lehtitelineeseen

Lisätiedot

Sisko tahtoisin jäädä Laura Suhonen ja Marja Pyykkö

Sisko tahtoisin jäädä Laura Suhonen ja Marja Pyykkö Sisko tahtoisin jäädä Laura Suhonen ja Marja Pyykkö Versio 6.0. 9.5.2009 Käsikirjoitus ei vastaa täydellisesti elokuvan sisältöä. Kohtauksia on voitu poistaa lisätä tai muuttaa. 1 1. EXT. UIMASTADION YÖ

Lisätiedot

1 KUVAKOLLAASIJAKSO: 1-18 1. Musta. Krediitit alkavat ilmestyä mustalle taustalle. Kuulemme Sarin ja Annikan itkevän. SAMI

1 KUVAKOLLAASIJAKSO: 1-18 1. Musta. Krediitit alkavat ilmestyä mustalle taustalle. Kuulemme Sarin ja Annikan itkevän. SAMI 1 KUVAKOLLAASIJAKSO: 1-18 1 Musta. Krediitit alkavat ilmestyä mustalle taustalle. Kuulemme Sarin ja Annikan itkevän. Millon? Mitä väliä sillä on? Joskus sillon, ku sä et ollu kotona. Mikä se on? Se kappale.

Lisätiedot

Pitkän elokuvan käsikirjoitus

Pitkän elokuvan käsikirjoitus KOHTA 18 Pitkän elokuvan käsikirjoitus käsikirjoittajat Maarit Lalli Henrik Mäki-Tanila 12.1.2010 Maarit Lalli Suomenlinna C 71 B 5 00190 HELSINKI maarit.lalli@kolumbus.fi 050-5469094 Henrik Mäki-Tanila

Lisätiedot

PAHA MAA - FROZEN LAND- KUVAUSKÄSIKIRJOITUS KIRJOITTANUT. PAAVO WESTERBERG & JARI RANTALA ja AKU LOUHIMIES

PAHA MAA - FROZEN LAND- KUVAUSKÄSIKIRJOITUS KIRJOITTANUT. PAAVO WESTERBERG & JARI RANTALA ja AKU LOUHIMIES PAHA MAA - FROZEN LAND- KUVAUSKÄSIKIRJOITUS KIRJOITTANUT PAAVO WESTERBERG & JARI RANTALA ja AKU LOUHIMIES HUOM: Lopullinen elokuva ei vastaa kaikilta osin kuvauskäsikirjoitusta. Kohtauksia on voitu poistaa,

Lisätiedot

Etualalla kaksi mustaa, epätarkkaa siluettia, joista pystyssä seisova potkii maassa makaavaa. Liikkeet ovat hitaita, unenomaisia.

Etualalla kaksi mustaa, epätarkkaa siluettia, joista pystyssä seisova potkii maassa makaavaa. Liikkeet ovat hitaita, unenomaisia. INT. TEHDASHALLI. -- YÖ Sataa kaatamalla, Potkimisen ja lyömisen kaukaisia, kumeita ääniä. (V.O.) Se oli sateisin kesä miesmuistiin. Vesi putosi raskaana taivaalta, ruoski peltikattoja ja asfalttia. Koko

Lisätiedot

1 EXT. VIISKULMA.TALVI.1979 -- EVENING 1. Kuva ylhäältä Viiskulman risteykseen. Räntää sataa. Ajamme lumisateen kanssa kohti katutasoa.

1 EXT. VIISKULMA.TALVI.1979 -- EVENING 1. Kuva ylhäältä Viiskulman risteykseen. Räntää sataa. Ajamme lumisateen kanssa kohti katutasoa. 1 EXT. VIISKULMA.TALVI.1979 -- EVENING 1 Kuva ylhäältä Viiskulman risteykseen. Räntää sataa. Ajamme lumisateen kanssa kohti katutasoa. Kadulla kävelee kädet takintaskuissa, paljaspäin,.(huom: Krisulla

Lisätiedot

UDE Anna mennä ny, Arska. Vai pitääks mun auttaa sua? Arska puristaa silmänsä tiukasti kiinni. Puukkoa pitelevä käsi tärisee kämmenellä.

UDE Anna mennä ny, Arska. Vai pitääks mun auttaa sua? Arska puristaa silmänsä tiukasti kiinni. Puukkoa pitelevä käsi tärisee kämmenellä. INT. PUULIITERI. KESÄ (1968) -- AFTERNOON Vanha puuliiteri. Seinustoilla halkopinot, saha roikkuu naulasta. Lattialla puupölli, johon isketty kirves. Vieressä sahapukki. Neljä pikkupoikaa (n. 7-10 v.)

Lisätiedot

KIRSIKKA ARKIMIES: SIJAISÄITI

KIRSIKKA ARKIMIES: SIJAISÄITI KIRSIKKA ARKIMIES: SIJAISÄITI 1. INT. HYGIENIAVIRASTO. AAMUPÄIVÄ. KUVA ISOSTA SEINÄKELLOSTA, KELLO ON 11.55 STERIILISSÄ JA VALKOISESSA HYGIENIAVIRASTON LABORATORIOSSA. PIENIKOKOINEN, VAALEA JAANA HYÖRII

Lisätiedot

ALKUTEKSTIT - Kuvia kes isestä Helsingistä, joka kuhisee elämää ja ihmisiä. Samalla kuulemme otteita suositun radiokanavan seksiohjelmasta.

ALKUTEKSTIT - Kuvia kes isestä Helsingistä, joka kuhisee elämää ja ihmisiä. Samalla kuulemme otteita suositun radiokanavan seksiohjelmasta. EXT. HELSINKI -- EVENING ALKUTEKSTIT - Kuvia kes isestä Helsingistä, joka kuhisee elämää ja ihmisiä. Samalla kuulemme otteita suositun radiokanavan seksiohjelmasta. RADIO (energisen DJ:n ääni)...olette

Lisätiedot

MY SCRIPT. an original screenplay by.

MY SCRIPT. an original screenplay by. <Your Name> MY SCRIPT an original screenplay by (555) 555-5555 MyEmail@emailaddress.com 1 EXT. KEINU MEREN RANNALLA - DAY 1 Kaksi 8-vuotiasta pientä TYTTÖÄ parikeinussa,

Lisätiedot

Käsikirjoitus (2.) HelaHoito. Marjo Lundvall

Käsikirjoitus (2.) HelaHoito. Marjo Lundvall Käsikirjoitus (2.) HelaHoito Marjo Lundvall HelaHoito: siivouspalveluyritys, jonka perustaja Valtteri Huttunen on kuollut 62-vuotiaana sydänkohtaukseen. Muistotilaisuudesta alkaa komediallinen tarina Ville-pojan

Lisätiedot

Kolmin aina kaunihimpi

Kolmin aina kaunihimpi Kolmin aina kaunihimpi TIMO MÄNNIKKÖ Paula asteli keittöön haukotellen raskaasti. Huomenta, hän sanoi unisella äänellä. Huomenta, kulta, sanoin ja kaadoin kahvia hänen mukiinsa. Ei sinun olisi tarvinnut

Lisätiedot

Jaaronia. Häntä otti päähän äikän aineen seiska miikka. Ei Jaaron oikeasti kutosia saanut. Hän painoi päänsä joka kerran kokeiden jaossa, kirosi

Jaaronia. Häntä otti päähän äikän aineen seiska miikka. Ei Jaaron oikeasti kutosia saanut. Hän painoi päänsä joka kerran kokeiden jaossa, kirosi Luku 1 Haaveeni Mä haluaisin isona kirjailijaksi. Haluisin kirjoittaa yhtä upeita tarinoita kuin Potter ja Taru Sormusten Herrasta. Sellaisia, joita kaikki rakastaisi, ja joita lapset leikkisi vielä vuosikymmeniä

Lisätiedot

Viivi Paavonperä: Kaikkein tärkein

Viivi Paavonperä: Kaikkein tärkein Viivi Paavonperä: Kaikkein tärkein 1. Istun nyt yksin puiston penkillä. Tarvitsen nyt rauhaa ja yksinoloa. Otan päiväkirjani laukustani, ja aloitan: Rakas Päiväkirjani! Tänään oli taas samanlainen päivä

Lisätiedot

Hyvää syntymäpäivää, kulta. Ootko nyt tyytyväinen? Saat syödä niin

Hyvää syntymäpäivää, kulta. Ootko nyt tyytyväinen? Saat syödä niin 1 SINÄ PUTOSIT SILLALTA JUURI SINÄ ILTANA JOLLOIN RAKKAUTEMME TUNNUSTIMME LINNUNLAULUUN KULJIMME TOISIAMME KATSOIMME SILLALLA ENSI KERRAN SUUTELIMME ÄLÄ PELKÄÄ, RAKAS... EN ANNA HEIDÄN TEHDÄ SULLE PAHAA,

Lisätiedot

HIOTTUMA Lotta Aarikka 2015

HIOTTUMA Lotta Aarikka 2015 HIOTTUMA Lotta Aarikka 2015 I Kun nousen ylös Ava nukkuu vielä. Herään vessassa, kuseminen havahduttaa. Ava sanoi, että se aikoo maalata vessanpöntön sisälle sydämen. Sen besserwisserkaveri oli jostain

Lisätiedot

Yhteensattumia - kertomus siitä, miten perheet muodostuvat. Luku 1 - Mitä ihmettä Petra?

Yhteensattumia - kertomus siitä, miten perheet muodostuvat. Luku 1 - Mitä ihmettä Petra? Yhteensattumia - kertomus siitä, miten perheet muodostuvat Luku 1 - Mitä ihmettä Petra? Juoksin alas metropysäkin portaita. Metro liukui jo tunnelista valaistulle asemalle ja kuulin sen jarruttavan. Harpoin

Lisätiedot

Taakenham. ja muita kertomuksia. Ilon Pulver

Taakenham. ja muita kertomuksia. Ilon Pulver Taakenham ja muita kertomuksia Ilon Pulver ISBN 978-952-93-5525-9 Ilon Pulver 2015 Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen käyttöluvalla. Tarkastele

Lisätiedot

Askeleet kaikuivat rappukäytävässä. Jaaronin raskas hengitys kuulosti melkein kuolevan hengenve-

Askeleet kaikuivat rappukäytävässä. Jaaronin raskas hengitys kuulosti melkein kuolevan hengenve- Luku 3 Seuraavana päivänä koulussa Jaaron ei tiennyt mitä olisi vastannut kysymykseen mitä kuuluu. Kuului hyvää. Tuulikki jatkoi Jaaronin stalkkailua tai Jaaron ainakin halusi uskoa niin. Tummat silmät

Lisätiedot

Nähdäksesi lisenssin vieraile http://creativecommons.org/licenses/by-nc/1.0/fi/

Nähdäksesi lisenssin vieraile http://creativecommons.org/licenses/by-nc/1.0/fi/ Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen 1.0 lisenssillä. Nähdäksesi lisenssin vieraile http://creativecommons.org/licenses/by-nc/1.0/fi/ Voit kopioida, jakaa ja muokata teosta vapaasti,

Lisätiedot

RAAPUSTUKSIA LUOVAN KIRJOITTAMISEN KURSSI 2013

RAAPUSTUKSIA LUOVAN KIRJOITTAMISEN KURSSI 2013 RAAPUSTUKSIA LUOVAN KIRJOITTAMISEN KURSSI 2013 1 RUNOJA Minua katsotaan. Aivan kuin he haluaisivat määrätä kuka olen. On vaikea elää kun tekee mitä haluaa. Eikä anna katseitten rajoittaa. Jos onnistut

Lisätiedot

Äiti! Niin? Arvaa, mitä mä teen sitten kun olen iso. No? Mä asun tässä talossa oman lapseni kanssa yhtä salaa kuin me.

Äiti! Niin? Arvaa, mitä mä teen sitten kun olen iso. No? Mä asun tässä talossa oman lapseni kanssa yhtä salaa kuin me. Viimeinen Nimim. TAMA Äiti ei viivy kauan. Sanat ovat samat joka kerta. Muista kaikki. Muuta ei tarvitse sanoa. He ovat opetelleet kaiken ulkoa. Kerranneet. Puhuneet loppuun. Lapsi katsoo häntä. Ei hymyile.

Lisätiedot

Amalia Toivonen VERISYNTI

Amalia Toivonen VERISYNTI 1 2 Amalia Toivonen VERISYNTI 2015 Amalia Toivonen www.art-amalia.com - amalia@art-amalia.com Kannet ja layout: Tinja & Timo Toivonen 3 1. Harriet purki matkalaukkuja Koskikadun asunnossaan. He olivat

Lisätiedot

HENNI KITTI ELÄVÄN NÄKÖISET. elävän näköiset WSOY

HENNI KITTI ELÄVÄN NÄKÖISET. elävän näköiset WSOY HENNI elävän näköiset KITTI ELÄVÄN NÄKÖISET WSOY henni kitti Elävän näköiset werner söderström osakeyhtiö helsinki Henni Kitti ja WSOY 2014 ISBN 978-951-0-40175-0 Painettu EU:ssa I 1 Sisko on katsellut

Lisätiedot

Cheshkan taru 1: Girnan kasvatit

Cheshkan taru 1: Girnan kasvatit Cheshkan taru 1: Girnan kasvatit Tekijä: Cara Joan Reen Alkusanat Girnan Salin seinälle oli ripustettu mahtava graniittilaatta, johon oli kaiverrettu teksti: "Alussa oli tyhjyys. Sitten Suuri Jumala Calewa

Lisätiedot

asfaltti musta ja pubin pöytä, kuka sen särki? olut on elämä ja ystävät siinä, tulevassa varmaa on mustat pilvet, harhaa yrittää saada muuta,

asfaltti musta ja pubin pöytä, kuka sen särki? olut on elämä ja ystävät siinä, tulevassa varmaa on mustat pilvet, harhaa yrittää saada muuta, Mitä poliitikot tietävät asioista, ekonomit taloudesta, psykiatrit ihmisen mielestä, kun eivät estäneet ongelmien pääsyä valloilleen? Runokirja: Päiväni Ehkä se oli vääjäämätöntä, en tiedä, Tekijä: Petri_Petri,

Lisätiedot

Päivä jolloin tunteetkin pikakelataan

Päivä jolloin tunteetkin pikakelataan Päivä jolloin tunteetkin pikakelataan A. Sovijärvi, 2002, rev 1.02 http://apz.fi/kirjat/ Tämä teksti on 2. osa "Olet parempi ihminen ilman tunteita"-sarjaa. Esitän syvimmät kiitokseni avusta tämän tekstin

Lisätiedot

Mixu Laurosen ja Anastasia Laitilan kirjoittama novelli on aiemmin julkaistu teoksessa Huomenna tuulet voimistuvat (2013).

Mixu Laurosen ja Anastasia Laitilan kirjoittama novelli on aiemmin julkaistu teoksessa Huomenna tuulet voimistuvat (2013). Vilja "Kun sain asianajajalta viestin laseihini, pelästyin todella. M haastoi silloin tällöin viljelijöitään oikeuteen, ja korvausvaatimukset olivat valtavia. Hain kaapista Koskenkorvaa, otin kunnon hömpsyt,

Lisätiedot

Kuinkas sitten kävikään? Kertomuksia rakennustyömaan työtapaturmista

Kuinkas sitten kävikään? Kertomuksia rakennustyömaan työtapaturmista Kuinkas sitten kävikään? Kertomuksia rakennustyömaan työtapaturmista Kuinkas sitten kävikään? Kertomuksia rakennustyömaan työtapaturmista Suomen Rakennusmedia Oy Unioninkatu 14 00130 Helsinki www.rakennusmedia.fi

Lisätiedot