Onko näyttöön perustuvalla käytännöllä tulevaisuutta sosiaalipalveluissa?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Onko näyttöön perustuvalla käytännöllä tulevaisuutta sosiaalipalveluissa?"

Transkriptio

1 Onko näyttöön perustuvalla käytännöllä tulevaisuutta sosiaalipalveluissa? Kyösti Raunio Tampereen yliopisto Sosiaalipalvelujen arvioinnin tulevaisuusseminaari Jyväskylän yliopisto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

2 Luennon aiheesta NPK:n tulevaisuus suomalaisissa sosiaalipalveluissa NPK :n tilanne ja näkymät sosiaalipalveluissa Suomessa näyttöön perustuva käytäntö, NPK; evidence-based practice, EBP Aiheen yhteys arviointitutkimukseen? NPK:llä on yhteys tietynlaiseen arviointitutkimukseen, vaikka tällä luennolla tätä yhteyttä ei erityisemmin käsitellä Korteniemi ja Borg (2008) tarkastelevat NPK:ta sosiaalipalveluissa arviointitutkimuksen näkökulmasta.

3 Luennon jäsentely NPK, sosiaalipalvelut ja sosiaalityö NPK:n tilanne suomalaisissa sosiaalipalveluissa NPK:n lähtökohtia NPK:n määrittely - suppea ja laaja näkemys NPK:stä NPK:n kritiikkiä NPK:n vahvistaminen sosiaalipalveluissa Onko NPK:lla tulevaisuutta?

4 NPK, sosiaalipalvelut ja sosiaalityö Korteniemi & Borg (2008) käsittelevät rinnakkain sosiaalipalveluja ja sosiaalityötä, viittaavat runsaasti sosiaalityötä käsitteleviin tutkimuksiin, vaikka päätehtävä on tarkastella NPK:tä sosiaalipalveluissa. Myös ulkomaisissa tutkimuksissa käsitellään rinnakkain sosiaalityötä ja sosiaalipalveluja (social care). Voidaan myös sosiaalityötä tarkastelemalla selvittää NPK:n kehittämiseen sosiaalipalveluissa liittyviä kysymyksiä ja haasteita (Macdonald 2000). Sosiaalityöntekijöillä on ylipistokoulutettuna ammattikuntana keskeinen asema NPK:n toteuttamiselle sosiaalipalveluissa.

5 Tällöin sosiaalipalvelut ymmärretään sosiaalityön tapaan interventioksi ongelmallisessa, muutosta vaativassa tilanteessa. Interventio on NPK:n ja sosiaalityön keskeinen käsite. Interventiolla pyritään positiivisen muutoksen aikaansaamiseen. NPK:n tavoitteena on selvittää, onko interventiolla positiivisia vaikutuksia, vai ovatko vaikutukset mahdollisesti neutraaleja tai vahingollisia. Sosiaalipalveluissa on usein kyse normaalista palvelun tarpeesta. Tällöinkin voi olla tarpeen selvittää palvelun vaikutuksia asiakkaan palvelutarpeen kannalta.

6 NPK interventiona Tarkkaan rajattu toimenpide, palvelu. Kohdistuu spesifiseen rajattuun ongelmaan, palvelutarpeeseen. Kohdentuu välittömään työskentelyyn yksittäisen asiakkaan kanssa. Kohteena yksilöt, joilla on spesifejä ongelmia, palvelutarpeita. Työskentelyn individualismi, yksittäisen työntekijän toiminta asiakkaan kanssa. Kohdentuu toimenpiteen vaikutuksiin, mikä toimii, ei kysytä miksi toimenpide vaikuttaa.

7 NPK suomalaisissa sosiaalipalveluissa Kansainvälisesti kiinnostus NPK:tä kohtaan sosiaalipalveluissa ja sosiaalityössä on voimistunut 1990-luvulta lähtien: Kansalliset NPK-keskukset, arviointikeskukset; kansainvälinen NPK-keskus Campbell Collaboration (systemaattiset katsaukset). Tieteellisessä tutkimuksessa angloamerikkalaiset maat vahvoja, NPK-valtavirran edustajat. Paljon julkaisuja NPK:stä. Eurooppalaiset toimitetut teokset ja artikkelit. Eurooppalaisissa tutkijoissa on paljon NPK-skeptikoita ja kriitikoita. Pohjoismaista Ruotsissa NPK on ollut kohtalaisen paljon esillä, vaikka asema sosiaalipalvelujen käytännöissä, tutkimuksessa ja koulutuksessa ei ole erityisen vahva.

8 NPK:llä ei ole mainittavaa asemaa suomalaisissa sosiaalipalveluissa. Suomessa näyttöön perustuvien käytäntöjen kehittämiseen ei ole kovinkaan paljon panostettu. Resursseja on käytetty minimaalisesti verrattuna esim. Isoon-Britanniaan, Ruotsiin ja Tanskaan. (Korteniemi & Borg 2008, 50) NPK:n asema sosiaalipalveluissa on Suomessa vaatimaton verrattuna terveydenhuoltoon: käypä hoito suositukset, näyttöön perustuva hoitotyö. Suomi oli ensimmäisten joukossa linjaamassa näkemystä, että terveydenhuollon tulisi perustua näyttöön (Ketola ym. 2004) Kansallinen ohjelma näyttöön perustuvan hoitotyön kehittämiseksi (Perälä ym. 2008).

9 NPK on vahvistunut monissa maissa julkisen hallinnon tuella. Esimerkiksi Ruotsissa sosiaalihallitus on pyrkinyt ohjelmallisesti ja systemaattisesti vahvistamaan NPK:tä sosiaalipalveluissa ja sosiaalityössä. Suomessa sosiaalihallinto ei ole ollut mainittavasti kiinnostunut NPK:stä. Hyvät käytännöt ohjelma on korvannut Suomessa NPK:n sosiaalialan tiedontuotannon kehittämisessä. Ohjelma poikkeaa lähtökohdiltaan NPK:n perusnäkemyksistä, vaikka puhutaan näyttö- ja tietoperustaisesta työstä. Stakes on julkaissut NPK:tä käsitteleviä raportteja (Mullen 2004; Koivisto 2005; Kortenimi & Borg 2008). Käytäntöihin on pyritty juurruttamaan realistisen arvioinnin (kriittisen realismin) mukaista näkemystä toimenpiteiden vaikutuksista (Julkunen ym. (toim.) 2005).

10 NPK:n yhteiskunnallisia lähtökohtia Julkisten palvelujen uudistaminen: rahalle vastinetta -ajattelu, niukkojen resurssien tehokas käyttö, resurssien kohdentaminen oikeisiin, vaikuttaviin toimenpiteisiin, toiminnan rationaalisuuden lisääminen. Uusi julkisjohtaminen: taloudellisuus, tuottavuus, vaikuttavuus; lisäksi selontekovelvollisuus, ulkoinen kontrolli, mittaaminen. NPK palvelee managerialistisia pyrkimyksiä? NPK korostaa tieteellisen näytön merkitystä toimenpiteiden perustana. Näyttöön (tietoon) perustuen osoitettu ongelmanratkaisukyky on entistä tärkeämpää poliittisen järjestelmän legitimiteetille (Sommerfeld 2005). NPK antaa ammattikunnille mahdollisuuden vahvistaa asemaansa ongelmanratkaisun asiantuntijoina.

11 Ammatilliseen työhön liittyviä lähtökohtia Ammatillisen työn läpinäkyvyyden lisääminen Ammatillisen työn oikeuttaminen: voidaan osoittaa yhteiskunnallisille toimijoille, että ammatilliset toimenpiteet ovat vaikuttavia. Ammattien vahvistaminen professioina: mahdollistaa tieteelliseen tietoon perustuvan asiantuntijuuden vahvistamisen. Eettinen perustelu: työntekijällä on eettinen velvoite käyttää ensisijaisesti sellaisia toimenpiteitä, joiden vaikuttavuudesta, tehosta on olemassa tutkimukseen perustuvaa näyttöä. Practice that is not research based is unethical (Ainsworth & Hansen 2005). Vältetään vaikutuksiltaan vahingolliset tai neutraalit toimenpiteet.

12 Mielipiteeseen perustuvasta näyttöön perustuvaan käytäntöön Toimenpiteitä koskevat päätökset perustuvat liiaksi uskomuksiin, kokemukseen, intuitioon, auktoriteettiin ja perinteeseen. Työskentelyn tulisi perustua enemmän tutkimusten tuottamaan empiiriseen tietoon toimenpiteiden vaikutuksista. From Opinion-Based to Evidence-Based Social Work (Sundell ym. 2009) Miten evidenssi, näyttö tulisi ymmärtää, entä evidenssin suhde ammatilliseen käytäntöön? NPK perustavoitteita on tutkimuksen ja käytännön parempi integraatio. Tavoitteen toteutuminen riippuu siitä, miten NPK ymmärretään. NPK:stä on kaksi perusnäkemystä tai suuntausta: suppea ja laaja.

13 Suppea näkemys NPK:stä Empiirisesti tuetut käsittelyt (Empirically supported treatments, ESTs), empiirisesti validoidut interventiot Kiinnitetään huomiota pelkästään tutkimusevidenssiin toimenpiteen perusteena. Tutkimuksiin perustuvien käytännön ohjeiden (practice guidelines) tarkka seuraaminen, toistaminen. Top-down lähestymistapa. Tutkimusmetelmien hierarkisuus evidenssin tuottajina. Hierarkian huipulla, parhaan evidenssin tuottajina ovat satunnaistetut kontrolloidut kokeet (randomized controlled trial, RCT), gold standard. Alemman tason evidenssin tulee ohjata toimintaa vain jos ylemmän tason evidenssiä ei ole saatavilla.

14 Hierarchy of research methods Systematic Reviews/Meta-analysis Randomized Controlled Trials (RCTs) Quasi-Experimental Studies Case-Control and Cohort Studies Pre-Experimental Group Studies Surveys Qualitative Studies (McNeece & Thyer 2004)

15 Evidenssin tuottamisessa haasteena on RCTs soveltaminen sosiaalipalvelujen ja sosiaalityön toimenpiteiden vaikuttavuuden tutkimiseen. Ammatillisen käytännön haasteena RCTs perustuvien tutkimusten ja tutkimuskatsausten saatavuus ja tutkimusten tulosten soveltaminen ammatilliseen työhön. RCTs on vahva sisäinen validiteetti, mutta rajoitettu yleistettävyys reaalimaailman tilanteisiin (Gambrill 2004). Tutkimusmenetelmien hierarkian omaksuminen tekee täsmällisen tieteellisen tutkimuksen hallitsevista käytännön tuomareita. Sosiaalipalvelujen ja sosiaalityön toimenpiteiden rinnastaminen lääketieteellisiin tai psykologisiin (hoito)toimenpiteisiin.

16 Laaja näkemys NPK:stä NPK-määritelmä: Sackett ym. (2006, 72) mukaillen: Näyttöön perustuva käytäntö on parhaan saatavilla olevan evidenssin tunnontarkkaa, avointa ja arvostelukykyistä (järkevää) käyttämistä tehtäessä yksittäisen asiakkaan hyvinvointia koskevia päätöksiä. Sackett ym. (2002, 1): Näyttöön perustuva käytäntö on parhaan tutkimusevidenssin integroimisesta työntekijän käytännön asiantuntemukseen ja asiakkaan arvoihin. NPK syntyy kolmen elementin integraationa. Oheisessa kuviossa kolmen elementin leikkauskohta määrittää NPK:tä (Shlonsky & Gibbs 2004). Relevantin tutkimusevidenssin puuttuessa kahta muuta elementtiä painotetaan vahvemmin.

17

18 Parhaalla evidenssillä tarkoitetaan empiiriseen tutkimukseen perustuvaa evidenssiä. Evidenssi voi satunnaistettujen kokeiden ohella perustua kvasikokeellisiin asetelmiin ja ei-kokeellisiin, kliinisiin ja kuvaileviin tutkimuksiin (Gambrill 2004). Ei pidetä tiukasti kiinni evidenssin hierarkiasta, hyväksytään evidenssin moninaisuus. NPK kiinnittää huomiota asiakkaiden arvoihin ja toiveisiin ja heidän osallistumiseen päätöksentekoon. Asiakasta pidetään informoituna partnerina. Asiakkaalla on oikeus tietää mihin tietoon päätöksenteko perustuu. Työntekijän tulee jakaa toimenpiteen perustana oleva tutkimustieto asiakkaan kanssa.

19 Sackett ym. määritelmän yhteydessä mainitaan usein ammatillisen toiminnan olosuhteet, jolloin NPK muodostuu neljän elementin integraationa. On muun muassa Ruotsin Sosiaalihallituksen näkemys NPK:stä. Oheinen kuvio havainnollistaa NPK:n muodostumista neljästä elementistä (vrt. Regehr ym. 2007, jossa otetaan laajemmin huomioon ammatillisen toiminnan konteksti). Kuvio korostaa työntekijän asiantuntemuksen roolia erilaisten NPK:n elementtien integroijana.

20

21 Avarassa näkemyksessä NPK tulee ymmärtää systemaattisena tiettyjen vaiheiden tai askeleiden kautta etenevänä prosessina. Prosessissa työntekijä etsii itse parhaan saatavilla olevan evidenssin ja arvioi kriittisesti tämän käyttökelpoisuutta ammatillisessa päätöksenteossa, ei vain pyri noudattamaan tarkasti annettuja tutkimuksiin perustuvia ohjeita. Tutkimuksiin perustuvan evidenssin etsiminen ja kriittinen arvioiminen on työntekijälle haasteellinen tehtävä.

22 NPK prosessina Muutetaan käytännön informaation tarve vastattavissa olevaksi kysymykseksi. Etsitään paras saatavilla oleva näyttö, jolla vastataan kysymykseen. Arvioidaan kriittisesti näytön tieteellinen validiteetti ja käyttökelpoisuus asiakkaalle. Integroidaan käyttökelpoinen näyttö kliiniseen asiantuntemukseen ja asiakkaan arvoihin ja olosuhteisiin. Arvioidaan toiminnan tuloksia asiakkaalle, erityisesti parannusta asiakkaan toiminnassa tai ongelmanratkaisussa. (Sackett ym. 2000; Gibbs & Gambrill 2002, McNeece & Thyer 2004)

23 Evidenssin laajentaminen ei-tieteelliseen tietoon? Sackett ym.: ulkoinen evidenssi. Evidenssi saadaan työntekijän käytännön asiantuntemuksen ulkopuolelta, tutkimuksesta. Buetow & Kenealy (2000): ei vastaa tavanomaista ymmärrystä evidenssistä, evidenssi tulee laajentaa eitieteelliseen tietoon, evidenssi tulee ymmärtää moniulotteisesti. Näyttöä voi olla monenlaista, niin laadulliseen kuin määrälliseen tutkimukseen perustuvaa, työntekijöiden ja asiakkaiden kokemuksesta nousevaa ym. (Korteniemi & Borg 2008, 9). Millä perusteella ei-tieteellinen kokemustieto on evidenssiä. Tiedolta tulee edellyttää, että on systematisoitua, dokumentoitua, julkista, koeteltua, yleistä, yhteisesti jaettua. Ei voida vedota hiljaiseen, näkymättömään tietoon.

24 Evidenssin laajentaminen ei-tieteelliseen tietoon? Sackett ym.: ulkoinen evidenssi. Evidenssi saadaan työntekijän käytännön asiantuntemuksen ulkopuolelta, tutkimuksesta. Buetow & Kenealy (2000): ei vastaa tavanomaista ymmärrystä evidenssistä, evidenssi tulee laajentaa ei-tieteelliseen tietoon, evidenssi tulee ymmärtää moniulotteisesti. Näyttöä voi olla monenlaista, niin laadulliseen kuin määrälliseen tutkimukseen perustuvaa, työntekijöiden ja asiakkaiden kokemuksesta nousevaa ym. (Korteniemi & Borg 2008, 9). Millä perusteella ei-tieteellinen kokemustieto on evidenssiä. Tiedolta tulee edellyttää, että on systematisoitua, dokumentoitua, julkista, yhteisesti jaettua, vrt. koeteltu kokemus. Ei voida vedota hiljaiseen, näkymättömään tietoon.

25 Kriittisiä huomioita NPK:stä Varsinkin sosiaalityöhön liittyen NPK:tä on kritisoitu runsaasti. NPK:n on nähty perustuvan seuraaville oletuksille: pyrkimys varmuuteen tiedon käsitteellistäminen objektiivisena, ulkoisena (realismi) implisiittinen näkemys, että on olemassa vain yhdenlainen(tekninen) rationaalisuus, kaikki muu on irrationaalista (Taylor & White 2001, 40) NPK:n omasta näkökulmasta nämä ovat vahvuuksia. Toisaalta NPK:n piirissä on korostettu tiedon epävarmuutta ja tilapäisyyttä (Gambrill).

26 Ideaalisessa tieteellisessä asetelmassa saatujen tulosten merkitys sosiaalityön tosiasiallisissa tilanteissa? NPK:n tulokset ja toimenpidesuositukset sopivat huonosti sosiaalityön tosiasiallisiin tilanteisiin: - kohderyhmää ei voida määritellä tarkkaan; kohderyhmässä on paljon vaihtelua - ongelmaa ei voida määritellä tarkkaan; sosiaalityön asiakkaiden ongelmien ovat moninaisia - ongelman käsittely on moniammatillista; ei perustu yksittäisen työntekijän toimintaan - työntekijän ja asiakkaan vuorovaikutuksen keskeisyys; toimenpide on toissijainen tulokselle tai vaikutukselle - tiedon ja toiminnan situationaalisuus ja kontekstuaalisuus; tieto ja käytännöt eivät ole yleispäteviä, yleistettävissä Standardit toimenpiteet uhkaavat ammatillista autonomiaa ja kriittisyyttä. NPK lisää hallinnollista kontrollia ja heikentää työntekijöiden ammatillista autonomiaa.

27 NPK:n vahvistaminen tulevaisuuden sosiaalipalveluissa ja sosiaalityössä NPK on ollut vähän esillä Suomessa sosiaalipalveluissa ja sosiaalityössä. Millainen näkemys NPK:stä vahvistamisen lähtökohdaksi: Ilmeisesti laaja näkemys on parempi lähtökohta kuin suppea näkemys NPK:stä. Vrt. Sosiaalihallitus Ruotsissa. Tällöinkin näyttö tarkoittaa ennen muuta tutkimukseen perustuvaa tietoa. NPK:n vahvistamiseen sosiaalipalveluissa ja sosiaalityössä liittyy lukuisia haasteita: Koulutuksen, tutkimuksen ja käytännön toimijoiden saaminen laajasti mukaan NPK:n juurruttamiseksi ja kehittämiseksi. NPK:tä systemaattisesti tunnetuksi tekevä, sosiaalialan tutkimukseen, koulutukseen ja käytäntöihin juurruttava ylätason toimija, kuten Ruotsissa Socialstyrelsen.

28 Näyttöön perustuvan sosiaalipalvelujen ja sosiaalityön tavoite- ja toimintaohjelma. Vrt. näyttöön perustuva hoitotyö; ruotsalainen ohjelma NPK:n mukaisen tiedon vahvistamiseksi sosiaalipalveluissa. NPK:n perusmateriaali: oppimateriaali, oppikirjat, selvitykset, tutkimukset jne., vrt. Ruotsi. Työntekijöiden kiinnostus ja valmiudet seurata tutkimuksia ja ottaa nämä huomioon työssään. Työntekijöiden mahdollisuudet seurata tutkimuksia ja ottaa nämä huomioon työssään, paineinen asiakastyö. Organisaatioiden johdon tuki tutkimustietoon perustuville käytännöille. Toimenpiteiden vaikutuksia koskevan tutkimustiedon saatavuus. Relevanttia tutkimustietoa on rajoitetusti saatavilla (Berger 2010). Tutkimuksen lisääminen ja tutkimusten tulosten esittäminen helposti ymmärrettävässä ja sovellettavassa muodossa; tutkimuskatsaukset. Ulkomaisten tutkimusten sovittaminen Suomen oloihin.

29 Toimenpiteiden vaikutusten tutkiminen Sosiaalipalveluita ja sosiaalityötä koskevan tutkimuksen suuntaaminen toimenpiteiden vaikutusten empiiriseen tutkimukseen. Sosiaalihallinnon taholta on kaivattu työmenetelmien vaikutuksiin kohdistuvan tutkimuksen vahvistamista. Arviointitutkimuksen vahvistaminen: - Korteniemi & Borg (2008, 50): yksi edellytys näyttöön perustuvien käytäntöjen edistämiselle on arviointitutkimusten osaaminen ja arviointitutkimusten tekeminen. - NPK:n näkökulmasta empiirisen käytännön mukaisen arviointitutkimuksen (Kazi 2000) vahvistaminen. Tällainen arviointitutkimus näyttää jääneen realistisen arviointitutkimuksen varjoon.

30 Toimenpiteiden vaikutusten tutkiminen sosiaalityön tutkimuksessa: - Sosiaalityön strateginen asema sosiaalialan koulutuksessa ja tutkimuksessa - Konstruktionistinen sosiaalityön tutkimus suhtautuu kriittisesti tutkimukseen ammatillisen käytännön ohjeistajana. - NPK määrittyy käytäntöjä ulkoa normittavan tiedon tuottajaksi, ei mahdollista käytännöistä lähtevän tiedon tuottamista ja kehittämistä. - Kvantitatiivisten menetelmien heikko asema sosiaalityön koulutuksessa ja tutkimuksessa, erityisesti toimenpiteiden vaikutuksiin liittyen. Tähän liittyy vähäinen kiinnostus kausaalisuhteiden tutkimiseen.

31 NPK:n näkökulmasta käytäntöjen ohjeistaminen tutkimuksiin perustuen vahvistaa tutkimuksen ja käytännön integraatiota. NPK:ssa on nähty tärkeäksi työntekijöiden ja asiakkaiden osallistaminen tutkimusten tekemiseen. Lisää tutkimustiedon käytäntörelevanssia. Kokeellisen menetelmän soveltaminen toimenpiteiden vaikutusten tutkimiseen sosiaalipalveluissa ja sosiaalityössä. Ennakkoluuloton selvitys kokeellisten menetelmän mahdollisuuksista. Angloamerikkalaisten kokemusten hyödyntäminen. Laadullisin menetelmin tapahtuva toimenpiteiden vaikutusten tutkiminen (NPK:n kriteerein).

32 Onko NPK:llä tulevaisuutta suomalaisissa sosiaalipalveluissa? Pidemmässä perspektiivissä on, jos saadaan muodostettua NPK:n vaatima infrastruktuuri - saadaan sosiaalihallinto, sosiaalialan tutkimus ja koulutus, sosiaalialan organisaatioiden johto ja työntekijät mukaan NPK:n tavoitteiseen ja johdonmukaiseen kehittämiseen. Jotta näyttöön perustuviin käytäntöihin pohjautuvaa lähestymistapaa voitaisiin laajamittaisesti hyödyntää sosiaalipalveluissa, joudutaan Suomessa tekemän pitkäkestoinen kehittämistyö tarvittavien rakenteiden luomiseksi. (Korteniemi & Borg 2008, 61, korostus KR). NPK:n tulevaisuus sosiaalipalveluissa riippuu siitä, miten näiden rakenteiden luomisessa onnistutaan. Otetaanko mallia Ruotsista ja ollaan mukana vahvistuvassa NPK-liikkeessä?

33 Lähteitä Ainsworth, Frank & Hansen, Patricia (2005) Evidence based social work practice. A reachable goal? Teoksessa Bilson, Andy (ed.) Evidence-Based Practice and Social Work. London: Whiting & Birch, Berger, Roni (2010) EBP: Practitioners in Search of Evidence. Journal of Social Work 10 (2), Bergmark, Anders & Lundström, Tommy (2006) Mot en evidensbaserad praktik? Om färdriktningen i socialt arbete. Socialvetenskaplig Tidskrift 13 (2), Buetow, S. & Kenealy, T. (2000) Evidence-based medicine: the need for a new definition. Journal of Evaluation in Clinical Practice 6 (2), Forsberg, Hannele & Kirsi Juhila (1999) Sosiaalityön ammattikäytännöt ja tutkimustieto. Janus 7 (4), Gambrill, Eileen (1999) Evidence-Based Practice: An Alternative to Authority-Based Practice. Families in Society. The Journal of Contemporary Social Services 80 (4), Gambrill, Eileen (2004) The Future of Evidence-Based Social Work Practice. Teoksessa Thyer, Bruce & Kazi, Mansoor A. F. (Eds) International Perspectives on Evidence-Based Practice. Birmingham: Venture press,

34 Gibbs, Leonard & Gambrill, Eileen (2002) Evidence-Based Practice: Counterarguments to Objections. Research on Social Work Practice 12 (3), Haynes, R. Brian, Devereaux, P. J. & Guyatt, Gordon. H. (2002) Clinical expertise in the era of evidence-based medicine and patient choice. Evidence-based medicine 7 (2), Julkunen, Ilse & Haverinen, Riitta (2004) Hyvät käytännöt ohjelman hankesuunnitelma Stakes cc /hk_hankesuunnitelma2005.pdf Julkunen, Ilse, Lindqvist, Tuija & Kainulainen, Sakari (toim.) (2005) Realistisen arvioinnin ensimmäiset askeleet. Stakes FinSoc Työpapereita 3/2005. Helsinki. Kazi, Mansoor A. F. (2000) Contemporary perspectives in the evaluation of practice. British Journal of Social Work 30 (6), Ketola, Eeva, Kaila, Minna & Mäkelä, Marjukka (2004) Käypä hoitosuositukset kokeilusta kulmakiveksi. Duodecim 120 (24), Koivisto, Juha (2005) Tiedon kerääminen ja systematisointi sosiaalialalla. Katsaus viiden ulkomaisen arviointi-instituutin strategioihin. Stakes FinSoc Arviointiraportteja 1/2005. Helsinki. FI/hk/aineistoja/julkaisut/tiedonkeraaminen/

35 Korhonen, Satu & Julkunen, Ilse (2007) Vuorovaikutuksella vaikuttavuuteen. Sosiaalialan hyvät käytännöt työn kehittämisen ja ohjaamisen välineenä. Hyvät käytännöt -ohjelman loppuraportti. Helsinki: Stakes Korteniemi, Pertti & Borg, Pekka (2008) Kohti näyttöön perustuvaa ammatillista käytäntöä? Stakes, Työpapereita 23/2008. Helsinki. Kuronen, Marjo (2004) Sosiaalityön käytännön ja tutkimuksen jaettu kiinnostus vuorovaikutukseen ja kieleen. Janus 12 (2), Macdonald, Geraldine (2000) Social care: rhetoric and reality. Teoksessa Davies, Huw T.O., Nutley, Sandra M. & Smith, Peter C. (Eds.) What Works? Evidence-based policy and practice in public services. Bristol: Policy Press, McNeece C. Aaron & Thyer, Bruce A. (2004) Evidence-Based Practice and Social Work. Journal of Evidence-Based Social Work 1 (1), Morago, Pedro (2006) Evidence-based practice: from medicine to social work. European Journal of Social Work 9 (4), Mullen, Edward J. (2004) Evidence-based Practice in a Social Work Context - the United States Case. Stakes Työpapereita 2/2004. Helsinki.

36 Mullen, Edward J., Bellamy, Jennifer L. & Bledsoe, Sarah E. (2008) Limits of Evidence in Evidence-Based Policy and Practice. Teoksessa Bryderup, Inge M. (Ed.) Evidence Based and Knowledge Based Social Work. Research Methods and Approaches in Social Work Research. Århus: Aarhus University Press, Perälä, Marja-Leena, Toljamo, Maisa, Vallimies-Patomäki, Marjukka & Pelkonen, Marjaana (2008) Tavoitteena näyttöön perustuva hoitotyö. Kansallinen hoitotyön tavoite- ja toimintaohjelman ( ) arviointi. Stakes, Raportteja 28/2008. Helsinki. Regehr, Cheryl, Stern, Susan & Shlonsky, Aron (2007) Operationalizing Evidence-Based Practice: The Development of an Institute for Evidence- Based Social Work. Research on Social Work Practice 17 (3), Rostila, Ilmari & Piirainen, Keijo (2004) Evidence-Based Practice in Finland. Teoksessa Thyer, Bruce & Kazi, Mansoor A. F. (Eds) International Perspectives on Evidence-Based Practice. Birmingham: Venture Press, Sackett, David L, Rosenberg, William M C, Gray, J A Muir, Haynes, R Brian & Richardson, Scott W (1996) Evidence based medicine: what it is and what it isn't. British Medical Journal 312 (7023), _is.shtml

37 Sackett, David L., Straus, Sharon E., Richardson, W. Scott, Rosenberg, William & Haynes, R. Brian (2000) Evidence-Based Medicine: How to Practice and Teach EBM. New York: Churchill Livingstone. Shlonsky, Aron & Gibbs, Leonard (2004) Will the Real Evidence-Based Practice Please Stand Up? Teaching the Process of Evidence-Based Practice to the Helping Professions. Brief Treatment and Crisis Intervention 4 (2), Socialstyrelsen (2008) Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren. Betänkande av Utredningen för en kunskapsbaserad socialtjänst. SOU 2008:18. Stockholm. Socialstyrelsen: Evidensbaserad praktik. Sommerfeld, Peter (2005) Introduction. Teoksessa Sommerfeld, Peter (ed.) Evidence-Based Social Work. Towards a New Professionalism? Bern: European Academic Publishers, Sundell, Knut, Soydan, Haluk, Tengvald, Karin & Anttila, Sten (2009) From Opinion-Based to Evidence-Based Social Work: The Swedish Case. Research on Social Work Practice 2009, December 2009 Ilmestynyt? Taylor, Carolyn & White, Susan (2001) Knowledge, Truth and Reflexivity: The Problem of Judgement in Social Work. Journal of Social Work 1 (1),

Onko näyttöön perustuvalla käytännöllä tulevaisuutta sosiaalipalveluissa?

Onko näyttöön perustuvalla käytännöllä tulevaisuutta sosiaalipalveluissa? Onko näyttöön perustuvalla käytännöllä tulevaisuutta sosiaalipalveluissa? Kyösti Raunio: professori, Sosiaalityön tutkimuksen laitos, Tampereen yliopisto kyösti.raunio@uta.fi Janus vol. 18 (4) 2010, 387

Lisätiedot

Miksi sosiaalityön käytäntötutkimuksen kansainvälinen suosio kasvaa?

Miksi sosiaalityön käytäntötutkimuksen kansainvälinen suosio kasvaa? Miksi sosiaalityön käytäntötutkimuksen kansainvälinen suosio kasvaa? Mirja Satka Pääkaupunkiseudun sosiaalityön tutkimuksen päivä Helsingin yliopisto 28.9.2015 Mikä osoittaa kansainvälisen kiinnostuksen

Lisätiedot

Käypä hoito suositukset. Jorma Komulainen Lastenendokrinologian erikoislääkäri KH toimittaja

Käypä hoito suositukset. Jorma Komulainen Lastenendokrinologian erikoislääkäri KH toimittaja Käypä hoito suositukset Jorma Komulainen Lastenendokrinologian erikoislääkäri KH toimittaja 14.3.2005 Esityksen tavoitteet Kuvata näyttöön pohjautuvan lääketieteen ajattelutapaa Kertoa Käypä hoito hankkeesta

Lisätiedot

Mitä me tiedämme aikuissosiaalityön vaikuttavuudesta?

Mitä me tiedämme aikuissosiaalityön vaikuttavuudesta? Mitä me tiedämme aikuissosiaalityön vaikuttavuudesta? ISOn kevätseminaari 22.5.2019, Siilinjärvi Timo Hankosalo, erityisasiantuntija Itä-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus, projektipäällikkä ISO SOS -hanke

Lisätiedot

Mitä on näyttöön perustuva toiminta neuvolatyössä

Mitä on näyttöön perustuva toiminta neuvolatyössä Tiedosta hyvinvointia marja-leena.perala@stakes.fi 1 Mitä on näyttöön perustuva toiminta neuvolatyössä Marja-Leena Perälä, Tutkimusprofessori, Stakes VALTAKUNNALLISET NEUVOLAPÄIVÄT 10.5.2007 Dipoli, Espoo

Lisätiedot

Evidence based medicine näyttöön perustuva lääketiede ja sen periaatteet. Eeva Ketola, LT, Kh-päätoimittaja Suomalainen Lääkäriseura Duodecim

Evidence based medicine näyttöön perustuva lääketiede ja sen periaatteet. Eeva Ketola, LT, Kh-päätoimittaja Suomalainen Lääkäriseura Duodecim Evidence based medicine näyttöön perustuva lääketiede ja sen periaatteet Eeva Ketola, LT, Kh-päätoimittaja Suomalainen Lääkäriseura Duodecim Tiedon tulva, esimerkkinä pneumonia Googlesta keuhkokuume-sanalla

Lisätiedot

YHTEISTYÖSSÄ. Asiakas- ja potilasturvallisuus ammattieettisenä haasteena. ETENEn, Lääkäriliiton, Talentian ja Tehyn seminaari 6.9.

YHTEISTYÖSSÄ. Asiakas- ja potilasturvallisuus ammattieettisenä haasteena. ETENEn, Lääkäriliiton, Talentian ja Tehyn seminaari 6.9. ETIIKKA SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON YHTEISTYÖSSÄ Ylisosiaalineuvos i Aulikki Kananoja Asiakas- ja potilasturvallisuus ammattieettisenä haasteena ETENEn, Lääkäriliiton, Talentian ja Tehyn seminaari 6.9.2012

Lisätiedot

Sosiaalityön vaikuttavuus

Sosiaalityön vaikuttavuus Sosiaalityön vaikuttavuus 13.3.2018 Minna Kivipelto, THL 1 Sosiaalityön vaikuttavuuden vaade uusi ja vanha asia Sosiaalityötä kohtaan suunnatut syytökset sen tehottomuudesta Sosiaalityö ja sosiaaliset

Lisätiedot

Kehittämisrakenteet uudessa SOTE:ssa. Raili Haaki Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus

Kehittämisrakenteet uudessa SOTE:ssa. Raili Haaki Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Kehittämisrakenteet uudessa SOTE:ssa Raili Haaki Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Täydellisesti integroitu järjestelmä Integraation hyödyt mahdollista saavuttaa, jos lähtökohtana asiakas, ei hallinnonala

Lisätiedot

Tietoa tutkimuksesta, taitoa työyhteisöistä SaWe Sairaanhoitajaksi verkostoissa ja verkoissa projektin loppuseminaari

Tietoa tutkimuksesta, taitoa työyhteisöistä SaWe Sairaanhoitajaksi verkostoissa ja verkoissa projektin loppuseminaari Tietoa tutkimuksesta, taitoa työyhteisöistä SaWe Sairaanhoitajaksi verkostoissa ja verkoissa projektin loppuseminaari 3.5.2013 Salla Seppänen, osaamisaluejohtaja SaWe SAIRAANHOITAJAKSI VERKOSTOISSA JA

Lisätiedot

Asiakashyötyjen arviointi

Asiakashyötyjen arviointi Asiakashyötyjen arviointi esimerkkinä lastensuojelun systeemisen toimintamallin arviointitutkimus 2017-2018 Elina Aaltio Tutkija Lapset, nuoret ja perheet THL Systeemisen mallin pilotointi 2017-2018 Pilotoidaan

Lisätiedot

Benchmarking Controlled Trial - a novel concept covering all observational effectiveness studies

Benchmarking Controlled Trial - a novel concept covering all observational effectiveness studies Benchmarking Controlled Trial - a novel concept covering all observational effectiveness studies Antti Malmivaara, MD, PhD, Chief Physician Centre for Health and Social Economics National Institute for

Lisätiedot

Pekka Kettunen 12.12.2014

Pekka Kettunen 12.12.2014 Pekka Kettunen 12.12.2014 Vaikuttavuudesta keskustellaan ahkerasti sekä Suomessa että ulkomailla (evidencebased) Miksi esillä: toiminnan kehittäminen, priorisointi, voimavarojen kohdentaminen, arvioinnin

Lisätiedot

MONIVAIHEINEN KEHITTÄMINEN JA ARVIOINTI. Aija Kettunen Eriarvoistumisen pysäyttäminen Pieksämäki,

MONIVAIHEINEN KEHITTÄMINEN JA ARVIOINTI. Aija Kettunen Eriarvoistumisen pysäyttäminen Pieksämäki, MONIVAIHEINEN KEHITTÄMINEN JA ARVIOINTI Aija Kettunen Eriarvoistumisen pysäyttäminen Pieksämäki, 12.-13.6.2018 Miten monimutkaisia palveluja kehitetään? Esim. hyvinvoinnin lisäämistä ja huono-osaisuuden

Lisätiedot

Mitä vaikuttavuusnäytöllä tehdään? Jorma Komulainen LT, dosentti Käypä hoito suositusten päätoimittaja

Mitä vaikuttavuusnäytöllä tehdään? Jorma Komulainen LT, dosentti Käypä hoito suositusten päätoimittaja Mitä vaikuttavuusnäytöllä tehdään? Jorma Komulainen LT, dosentti Käypä hoito suositusten päätoimittaja Sidonnaisuudet Käypä hoito päätoimittaja, Duodecim Palveluvalikoimaneuvoston pysyvä asiantuntija,

Lisätiedot

LASTENSUOJELUN PRAKSIS

LASTENSUOJELUN PRAKSIS LASTENSUOJELUN PRAKSIS vastaa lastensuojelun haasteisiin Kehrä Pääkaupunkiseudun lastensuojelupäivät Kehittävä sosiaalityöntekijä 30.9.2011 Tiina Muukkonen Lastensuojelun haasteet niistä on runsaudenpula

Lisätiedot

Perhetutkimus, kehittämistoiminta ja (perhe)politiikka mahdoton yhtälö?

Perhetutkimus, kehittämistoiminta ja (perhe)politiikka mahdoton yhtälö? Perhetutkimus, kehittämistoiminta ja (perhe)politiikka mahdoton yhtälö? Marjo Kuronen Perhetutkimuksen päivät Jyväskylän yliopisto 15.4.2010 Esityksen rakenne Tutkimuksen ja käytännön yhteistyö perheiden

Lisätiedot

Hoidon porrastus Onko Käypä hoito-suosituksista apua? Pasi Salmela 8.10.09 OYS

Hoidon porrastus Onko Käypä hoito-suosituksista apua? Pasi Salmela 8.10.09 OYS Hoidon porrastus Onko Käypä hoito-suosituksista apua? Pasi Salmela 8.10.09 OYS Hoitosuositus asiantuntijoiden laatima tieteelliseen näyttöön perustuva kannanotto tietyn taudin, harvemmin tietyn oirekuvan

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisestä

Sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisestä Sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisestä Maakuntaorganisaation rakentaminen & TKI resurssit 5.2.12019 Maria Virkki, LT, EMBA Hallintoylilääkäri, PHHYKY SOTE-palvelujen vaikuttavuus ja terveyshyöty

Lisätiedot

Taloussosiaalityö ja toimintamahdollisuuksien näkökulma - Uusia ideoita sosiaalityön kehittämiseen? Katri Viitasalo VTL, yliopistonopettaja

Taloussosiaalityö ja toimintamahdollisuuksien näkökulma - Uusia ideoita sosiaalityön kehittämiseen? Katri Viitasalo VTL, yliopistonopettaja Taloussosiaalityö ja toimintamahdollisuuksien näkökulma - Uusia ideoita sosiaalityön kehittämiseen? Katri Viitasalo VTL, yliopistonopettaja 15.11.2017 Sosiaalityön klubi, Tampere Alustuksen tarkoitus -

Lisätiedot

LAPIN KIRJASTOPÄIVÄT Työelämän muutos: Massatyöläisestä läpinäkyväksi yksilöksi

LAPIN KIRJASTOPÄIVÄT Työelämän muutos: Massatyöläisestä läpinäkyväksi yksilöksi LAPIN KIRJASTOPÄIVÄT Työelämän muutos: Massatyöläisestä läpinäkyväksi yksilöksi 22.5.2008 Heli Kiemunki Työelämän kehittämishankkeista Koulutus- ja kehittämishankkeet Kunta-alan ohjaus- ja palvelujärjestelmän

Lisätiedot

Sosiaalityö ja vaikuttavuus: kuinka työn vaikuttavuus otetaan haltuun?

Sosiaalityö ja vaikuttavuus: kuinka työn vaikuttavuus otetaan haltuun? Socca Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus Sosiaalityö ja vaikuttavuus: kuinka työn vaikuttavuus otetaan haltuun? Petteri Paasio FL, tutkija SoccaPetteri Paasio 1 Huhtikuussa 2015 voimaan tullut

Lisätiedot

Muutos on mahdollisuus

Muutos on mahdollisuus Muutos on mahdollisuus Tarja Honkalampi, sh, TtM, yrittäjä Tictum Oy www.tictum.fi www.tictum.fi Twitter: @thonkalampi LinkedIn: tarja.honkalampi@tictum.fi Tictum Oy: sosiaali- ja terveysalan asiantuntijapalveluita,

Lisätiedot

Ekososiaalisen sosiaalityön mahdollisuus? Kestävä hyvinvointi ja eriarvoisuus , Tieteiden talo

Ekososiaalisen sosiaalityön mahdollisuus? Kestävä hyvinvointi ja eriarvoisuus , Tieteiden talo Ekososiaalisen sosiaalityön mahdollisuus? Kestävä hyvinvointi ja eriarvoisuus 30.11.2016, Tieteiden talo Kansainvälinen sosiaalityön määritelmä Sosiaalityö on käytäntöön perustuva ammatti ja akateeminen

Lisätiedot

Miten tukea ja ohjata opiskelijoiden työssä tapahtuvaa oppimista? Anne Virtanen

Miten tukea ja ohjata opiskelijoiden työssä tapahtuvaa oppimista? Anne Virtanen Miten tukea ja ohjata opiskelijoiden työssä tapahtuvaa oppimista? Anne Virtanen Jyväskylän yliopisto, Koulutuksen tutkimuslaitos OHTY / TAO Alustus TAO-seminaarissa 29.4.2011 Tutkimuskohteena opiskelijoiden

Lisätiedot

Hoitotyön näyttöön perustuvien käytäntöjen levittäminen

Hoitotyön näyttöön perustuvien käytäntöjen levittäminen Hoitotyön näyttöön perustuvien käytäntöjen levittäminen Arja Holopainen, TtT, tutkimusjohtaja Hoitotyön Tutkimussäätiö Suomen JBI yhteistyökeskus WHOn Hoitotyön yhteistyökeskus Esityksen sisältö Hoitotyön

Lisätiedot

NÄYTTÖÖN PERUSTUVIEN KÄYTÄNTÖJEN HYÖDYNTÄMINEN SOSIAALITYÖSSÄ

NÄYTTÖÖN PERUSTUVIEN KÄYTÄNTÖJEN HYÖDYNTÄMINEN SOSIAALITYÖSSÄ NÄYTTÖÖN PERUSTUVIEN KÄYTÄNTÖJEN HYÖDYNTÄMINEN SOSIAALITYÖSSÄ TOIMINTATUTKIMUS: Toimeentulotukiasiakkaana olevan opiskelijan tukeminen opinnoissa tai opintoihin JUSSI BJÖRNINEN Tampereen yliopisto Yhteiskunta-

Lisätiedot

Jukka Vepsäläinen, TEM Toimialapalvelu 16.11.2010

Jukka Vepsäläinen, TEM Toimialapalvelu 16.11.2010 2 16.11.2010 Mitä on ennakointi? Historiantutkimus, muisti, tilastot Tilastot, havaittava todellisuus, totuus Tilastoihin perustuvat trendit, ennusteet arvot, tavoitteet, tulevaisuudentutkimus EILEN NYT

Lisätiedot

Hoitotyön näyttöön perustuvien käytäntöjen levittäminen. Hannele Siltanen TtM, tutkija Hoitotyön Tutkimussäätiö

Hoitotyön näyttöön perustuvien käytäntöjen levittäminen. Hannele Siltanen TtM, tutkija Hoitotyön Tutkimussäätiö Hoitotyön näyttöön perustuvien käytäntöjen levittäminen Hannele Siltanen TtM, tutkija Hoitotyön Tutkimussäätiö Esityksen sisältö Näytön levittäminen yleisesti Hoitotyön näyttöön perustuvien käytäntöjen

Lisätiedot

KARVI arviointi- ja tutkimustiedolla ohjaamisen, johtamisen ja kehittämisen kentässä

KARVI arviointi- ja tutkimustiedolla ohjaamisen, johtamisen ja kehittämisen kentässä KARVI arviointi- ja tutkimustiedolla ohjaamisen, johtamisen ja kehittämisen kentässä Tuomo Laitila Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Jyväskylä 15.6.2015 1 KARVI on lain (1295/2013) mukaan koulutuksen

Lisätiedot

Kuntoutuksen vaikuttavuuden tutkiminen. Anna-Liisa Salminen Tutkimusprofessori Kelan

Kuntoutuksen vaikuttavuuden tutkiminen. Anna-Liisa Salminen Tutkimusprofessori Kelan Kuntoutuksen vaikuttavuuden tutkiminen Anna-Liisa Salminen Tutkimusprofessori Kelan tutkimusryhmä @annaliisasal Systemaattiset katsaukset Systemaattiset katsaukset ja näyttöön perustuvat hoitosuositukset

Lisätiedot

Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma lastensuojelun näkökulmasta. Pääkaupunkiseudun lastensuojelupäivät 15.-16.9.2009

Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma lastensuojelun näkökulmasta. Pääkaupunkiseudun lastensuojelupäivät 15.-16.9.2009 Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma lastensuojelun näkökulmasta Pääkaupunkiseudun lastensuojelupäivät 15.- Suunnitelman sisältö 1. Johdanto 2. Lasten ja nuorten hyvinvointityön periaatteet 3. Lasten

Lisätiedot

Asiakkaiden osallisuus mitä. Asta Niskala ja Annikki Paajanen 31.10.12 Oulu

Asiakkaiden osallisuus mitä. Asta Niskala ja Annikki Paajanen 31.10.12 Oulu Asiakkaiden osallisuus mitä se tarkoittaa kehittämistyössä? i t ä? Asta Niskala ja Annikki Paajanen 31.10.12 Oulu Tavoitteena kehittämishankkeissa jo koko 2000 luvun ajan Asiakkaiden osallisuuden kehittäminen

Lisätiedot

Miksi kysyttäisiin sosiaalityön asiakkailta?

Miksi kysyttäisiin sosiaalityön asiakkailta? Miksi kysyttäisiin sosiaalityön asiakkailta? Asiakaslähtöinen kehittäminen Valtion ja kansalaisyhteiskunnan tavoitteiden yhteen sovittamista Viranomaisammattilaisten ja kansalaisasiakkaiden jaettua asiantuntijuutta

Lisätiedot

Potku-seminaari 060912. Risto Kuronen Phsotey Hankelääkäri

Potku-seminaari 060912. Risto Kuronen Phsotey Hankelääkäri Potku-seminaari 060912 Risto Kuronen Phsotey Hankelääkäri Kysely Väli-Suomen Potku-hankealueen pth:n johdolle, kevät 2012 Liisa Länsipuro, Risto Kuronen Ylin johto, vastaajia 18 Keskijohto, vastaajia 29

Lisätiedot

Suopeuden ainekset. Dos. Ilpo Helén Biomedicine in Society (BitS) Department of Social Reseach

Suopeuden ainekset. Dos. Ilpo Helén Biomedicine in Society (BitS) Department of Social Reseach Biomedicine in Society (BitS) Department of Social Reseach Suopeuden ainekset 17.10.2013 1 Suomalaiset ovat suopeita biopankeille Pohjoismainen erityispiirre Mitä suopeus sisältää? Moninaiset yleisöt Laaja

Lisätiedot

Mitä eri tutkimusmetodeilla tuotetusta tiedosta voidaan päätellä? Juha Pekkanen, prof Hjelt Instituutti, HY Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos

Mitä eri tutkimusmetodeilla tuotetusta tiedosta voidaan päätellä? Juha Pekkanen, prof Hjelt Instituutti, HY Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos Mitä eri tutkimusmetodeilla tuotetusta tiedosta voidaan päätellä? Juha Pekkanen, prof Hjelt Instituutti, HY Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos Päätöksentekoa tukevien tutkimusten tavoitteita kullakin oma

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda

Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda hyvät edellytykset oppilaiden kasvulle, kehitykselle ja

Lisätiedot

Tutkimustietoa oppimisen arvioinnista

Tutkimustietoa oppimisen arvioinnista Tutkimustietoa oppimisen arvioinnista Miten arviointi suuntaa oppimista? Viivi Virtanen 28.2.2011 1/10 Millä keinoin opiskelijan saisi oppimaan sen mitä opetan? 2/10 Miten arviointi vaikuttaa siihen, miten

Lisätiedot

Mitä on näyttö vaikuttavuudesta. Matti Rautalahti Suomalainen Lääkäriseura Duodecim

Mitä on näyttö vaikuttavuudesta. Matti Rautalahti Suomalainen Lääkäriseura Duodecim Mitä on näyttö vaikuttavuudesta Matti Rautalahti Suomalainen Lääkäriseura Duodecim Sidonnaisuudet Päätoimi Suomalaisessa Lääkäriseurassa Duodecimissa Suomen ASH ry hallitus Tieteellinen näyttö Perustana

Lisätiedot

Miten käytetään tietoa terveydenhuollon tukena

Miten käytetään tietoa terveydenhuollon tukena Miten käytetään tietoa terveydenhuollon tukena Emeritaprofessori Marjukka Mäkelä Mäkelä Oulu Apr18 1 Sidonnaisuudet Tutkimusprofessori emerita, THL Yleislääketieteen professori, Kööpenhaminan yliopisto

Lisätiedot

Vaikutusten mittaaminen. Hannes Enlund Fimea Lääkehoitojen arviointi

Vaikutusten mittaaminen. Hannes Enlund Fimea Lääkehoitojen arviointi Vaikutusten mittaaminen Hannes Enlund Fimea Lääkehoitojen arviointi Vaikutusten mittaamisen ydin Vaikeinta on oikean kysymyksen esittäminen ei niinkään oikean vastauksen löytäminen! Far better an appropriate

Lisätiedot

Moniammatillisen asiantuntijaryhmän perustelut. 1.1.2008 voimaan tulleen Lastensuojelulain (417/2007) 14 :n mukaan

Moniammatillisen asiantuntijaryhmän perustelut. 1.1.2008 voimaan tulleen Lastensuojelulain (417/2007) 14 :n mukaan Lastensuojelun moniammatillinen asiantuntijaryhmä Keski-Suomessa 2016 Moniammatillisen asiantuntijaryhmän perustelut 1.1.2008 voimaan tulleen Lastensuojelulain (417/2007) 14 :n mukaan "Kunnan tai useamman

Lisätiedot

Strategia, johtaminen ja KA. Virpi Einola-Pekkinen 29.4.2015

Strategia, johtaminen ja KA. Virpi Einola-Pekkinen 29.4.2015 Strategia, johtaminen ja KA 29.4.2015 Valtiovarainministeriö Talouden ja hyvinvoinnin vakaan perustan rakentaja VM vastaa vakaan ja kestävän kasvun edellytyksiä vahvistavasta talouspolitiikasta valtiontalouden

Lisätiedot

ULKOMAISEN HENKILÖSTÖN TUKIPALVELUIDEN SEURANTARAPORTTI LUOVUTETTU 27.4.2012 KEHITTÄMISTYÖRYHMÄ JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO

ULKOMAISEN HENKILÖSTÖN TUKIPALVELUIDEN SEURANTARAPORTTI LUOVUTETTU 27.4.2012 KEHITTÄMISTYÖRYHMÄ JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO ULKOMAISEN HENKILÖSTÖN TUKIPALVELUIDEN KEHITTÄMISTYÖRYHMÄ SEURANTARAPORTTI LUOVUTETTU JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO SISÄLLYS Johdanto...1 1 Toimenpide-ehdotusten toteutuminen ja kv-henkilöstöpalveluiden kehittyminen...2

Lisätiedot

P A R T. Professional Assault Response Training 2002. Seppo Salminen Auroran koulu. Valtakunnalliset sairaalaopetuksen koulutuspäivät 16.11.

P A R T. Professional Assault Response Training 2002. Seppo Salminen Auroran koulu. Valtakunnalliset sairaalaopetuksen koulutuspäivät 16.11. P A R T Professional Assault Response Training 2002 Seppo Salminen Auroran koulu Valtakunnalliset sairaalaopetuksen koulutuspäivät 16.11.2007 PART -taustaa Ammatillista reagointia uhkaavissa ja väkivaltaisissa

Lisätiedot

Raportointi hankkeen tulosten kuvaajana ja toteutuksen tukena

Raportointi hankkeen tulosten kuvaajana ja toteutuksen tukena Raportointi hankkeen tulosten kuvaajana ja toteutuksen tukena Tiivistelmät, väli- ja loppuraportit Auli Vuorela ESR-koordinaattori Uudenmaan ELY-keskus 6.5.2013 Raportteja, raportteja, raportteja Loppuraportti

Lisätiedot

Eläketurvakeskuksen tutkimuksen ulkoinen arviointi. Susan Kuivalainen

Eläketurvakeskuksen tutkimuksen ulkoinen arviointi. Susan Kuivalainen Eläketurvakeskuksen tutkimuksen ulkoinen arviointi Susan Kuivalainen Arvioinnin sisältö ETK tilasi ulkoisen arvioinnin tutkimustoiminnastaan keväällä 2013. Arvio tutkimustoiminnasta yleisesti ja painopistealueittain

Lisätiedot

Tutkimus ja kehittäminen sosiaalihuollossa

Tutkimus ja kehittäminen sosiaalihuollossa Tutkimus ja kehittäminen sosiaalihuollossa Mikko Mäntysaari Jyväskylän yliopisto 20. toukokuuta 2014 1 / 14 Tutkimus ja kehittäminen pitkä historia Tutkimus ja kehittäminen: Kun sosiaalihuollon linjaa

Lisätiedot

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää.

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää. Ops-perusteluonnosten palaute Poikkilaakson oppilailta 1 LUKU 2 B Perusopetuksen arvoperusta Suunta on oikea, ja tekstissä kuvataan hyvin sitä, kuinka kaikilla lapsilla kuuluisi olla oikeus opiskella ja

Lisätiedot

Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2014

Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2014 Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2014 TIEDOTUSTILAISUUS 25.2.2014 Ryhmä 2 Ammatillisen koulutuksen kansainvälistyminen Osaamisperusteisten tutkinnon perusteiden toimeenpano Uudistettujen

Lisätiedot

Sote-ratkaisu tuottavuuden ja tuloksellisuuden kehittämisessä

Sote-ratkaisu tuottavuuden ja tuloksellisuuden kehittämisessä Sote-ratkaisu tuottavuuden ja tuloksellisuuden kehittämisessä Kirsi Varhila ylijohtaja, STM Tuottavuuden peruskaava Management of resources TARGET INPUT resources PROCESS methods OUTPUT PRODUCTIVITY INPUT/

Lisätiedot

Ammatillinen opettaja, etiikka ja kasvatus

Ammatillinen opettaja, etiikka ja kasvatus Ammatillinen opettaja, etiikka ja kasvatus Opettaja aikansa eetoksen edustajana (Launonen Leevi, 2003) Opettajan vallan ja vapauden rajat määrittyvät ajan hengen mukaisesti Koulutuspolitiikka, moraalinen

Lisätiedot

Työelämä odottaa osaamista. Esa Poikela Lapin yliopisto esa.poikela@ulapland.fi Pedaforum 26.9.2010

Työelämä odottaa osaamista. Esa Poikela Lapin yliopisto esa.poikela@ulapland.fi Pedaforum 26.9.2010 Työelämä odottaa osaamista Esa Poikela Lapin yliopisto esa.poikela@ulapland.fi Pedaforum 26.9.2010 Lapin yliopiston Työelämä- ja rekrytointi-palvelujen selvitykset 2007 ja 2008 23 osaamisalueesta hallitaan

Lisätiedot

4,6 5,9 6,6 6,7 7,2 7,4

4,6 5,9 6,6 6,7 7,2 7,4 DEVELOPING TEACHERS EVALUATION AND ASSESSMENT SKILLS AIEMMIN OPITUN TUNNISTAMINEN JA ARVIOINTI OSANA NÄYTTÖJEN ARVIOINTIA SEMINAARI 2: MITEN ARVIOIDAAN: KRITEERIPERUSTAINEN ARVIOINTI 18. - 19.9.2007 HARRI

Lisätiedot

Kaksi näkökulmaa miksaukseen Työ, oppiminen ja hyvinvointi - hankkeessa

Kaksi näkökulmaa miksaukseen Työ, oppiminen ja hyvinvointi - hankkeessa Kaksi näkökulmaa miksaukseen Työ, oppiminen ja hyvinvointi - hankkeessa Kaija Collin & Susanna Paloniemi Kasvatustieteiden laitos/kasvatustiede ja aikuiskasvatus 1 Esityksen tavoite Kuvata kahta erilaista

Lisätiedot

Sosnetin peruskoulutuksen työvaliokunta. Sosiaalityön koulutusyksiköiden kevätseminaari Koulutus- ja kehittämiskeskus Salmia, Jyväskylä 20.5.

Sosnetin peruskoulutuksen työvaliokunta. Sosiaalityön koulutusyksiköiden kevätseminaari Koulutus- ja kehittämiskeskus Salmia, Jyväskylä 20.5. Sosnetin peruskoulutuksen työvaliokunta Sosiaalityön koulutusyksiköiden kevätseminaari Koulutus- ja kehittämiskeskus Salmia, Jyväskylä 20.5.2014 AHOT korkeakouluissa -hanke (ESR), Sosiaalialan osahanke

Lisätiedot

Mitä on kestävä kehitys

Mitä on kestävä kehitys Kestävä kehitys on maailmanlaajuisesti, alueellisesti ja paikallisesti tapahtuvaa jatkuvaa ja ohjattua yhteiskunnallista muutosta, jonka päämääränä on turvata nykyisille ja tuleville sukupolville hyvät

Lisätiedot

Menetelmät ja tutkimusnäyttö

Menetelmät ja tutkimusnäyttö Menetelmät ja tutkimusnäyttö Päivi Santalahti Dosentti, Lastenpsykiatrian erikoislääkäri HUS ja THL Ihmeelliset vuodet juhlaseminaari 13.11.2018 12.12.2018 1 Lasten mielenterveyden kehitykseen voidaan

Lisätiedot

TT Eija Hanhimäki Helsingin yliopisto

TT Eija Hanhimäki Helsingin yliopisto TT Eija Hanhimäki Helsingin yliopisto Väitöskirjaprojekti alkaa Vuoden 2006 alusta Comenius-projektiin tutkijaksi gradu saatava valmiiksi tammikuussa 2006 Valmistuminen teologian maisteriksi 03/2006 Tutkimustyö

Lisätiedot

Miksi vaikuttavuuden mittaaminen on tärkeää ja miten sitä voi tehdä?

Miksi vaikuttavuuden mittaaminen on tärkeää ja miten sitä voi tehdä? Miksi vaikuttavuuden mittaaminen on tärkeää ja miten sitä voi tehdä? Esimerkkinä realistinen arviointi Vaikuttavuuden määritelmä Vaikuttavuus on saanut merkillisen paljon sananvaltaa yhteiskunnassa ottaen

Lisätiedot

Finohta Asiakkuus ja vaikuttavuus yksikkö

Finohta Asiakkuus ja vaikuttavuus yksikkö Finohta Asiakkuus ja vaikuttavuus yksikkö 24.9.2015 Niina Kovanen Esityksen nimi / tekijä 1 Finohtan perustehtävät tuottaa ja välittää menetelmien arviointitietoa päätöksenteon tueksi edistää näyttöön

Lisätiedot

Perheen vuorovaikutuksen näkökulma

Perheen vuorovaikutuksen näkökulma Kuulemistilaisuus ja seminaari lasten sosiaalisen ja tunne-elämän kehityksen ja sen ongelmien arvioinnista psykologin työssä 30.1.2013, klo 10.00 16.00 Tieteiden talo, Kirkkokatu 6, Kruununhaka, Helsinki

Lisätiedot

Lapin yliopisto Käytännön opetus, korvaavuudet ja perusopintojen yhdentämien. Heli Valokivi Sosiaalityön kevätseminaari 16.5.2015

Lapin yliopisto Käytännön opetus, korvaavuudet ja perusopintojen yhdentämien. Heli Valokivi Sosiaalityön kevätseminaari 16.5.2015 Lapin yliopisto Käytännön opetus, korvaavuudet ja perusopintojen yhdentämien Heli Valokivi Sosiaalityön kevätseminaari 16.5.2015 SSOS0100 SOSIAALITYÖN PERUSOPINNOT (25 op) yhteistyössä UEFin kanssa / Layn

Lisätiedot

Kohti tulevaisuuden terveyspalvelujärjestelmää

Kohti tulevaisuuden terveyspalvelujärjestelmää Kohti tulevaisuuden terveyspalvelujärjestelmää Sanna Salanterä ja Heikki Korvenranta 16.09.2009 Kansallisen terveydenhuollon järjestämisestä vuoteen 2015 Alueellinen organisaatio ja järjestäminen Terveyden

Lisätiedot

NÄKÖKULMIA LAADUN HALLINTAAN. Anu Räisänen

NÄKÖKULMIA LAADUN HALLINTAAN. Anu Räisänen NÄKÖKULMIA LAADUN HALLINTAAN Anu Räisänen LAADUNHALLINNAN AVAINKÄSITTEITÄ Kansallinen alueellinen paikallinen- institutionaalinen LAADUNHALLINTA: laatupolitiikka ja sen konkretisointi laadunohjauksessa

Lisätiedot

Kansainvälisyys korkeakoulun arjessa totta vai tarua?

Kansainvälisyys korkeakoulun arjessa totta vai tarua? Kansainvälisyys korkeakoulun arjessa totta vai tarua? Korkeakoulujen kansainvälisten asioiden kevätpäivät, Lahti 22.5.2012 Round Table -keskustelu Marjo Piironen ja Liisa Timonen Marjo Piironen ja Liisa

Lisätiedot

Sosiaalityön koulutuksen näkymät suhteessa alan muutokseen ja koulutustarpeisiin. Anneli Pohjola Kevätseminaari Kangasala 20.5.

Sosiaalityön koulutuksen näkymät suhteessa alan muutokseen ja koulutustarpeisiin. Anneli Pohjola Kevätseminaari Kangasala 20.5. Sosiaalityön koulutuksen näkymät suhteessa alan muutokseen ja koulutustarpeisiin Anneli Pohjola Kevätseminaari Kangasala 20.5.2013 Paineita - Riittävä koulutuksen määrä ikuinen kysymys? - Aloituspaikkojen

Lisätiedot

TUNNUSMERKKEJÄ VALMIUDET OSAAMISEN JOHTAMISEEN

TUNNUSMERKKEJÄ VALMIUDET OSAAMISEN JOHTAMISEEN OSAAMISEN JOHTAMINEN = LAAJA KOKONAISUUS HALLITA JA OHJATA KAIKKEA SITÄ TIETOA, TAITOA JA KOKEMUSTA, MIKÄ ON ORGANISAATIOSSA OLEMASSA, HANKITTAVISSA JA MUUTETTAVISSA TUNNUSMERKKEJÄ - avoimuus - arvojen

Lisätiedot

Kokeellinen asetelma. Klassinen koeasetelma

Kokeellinen asetelma. Klassinen koeasetelma Kokeellinen asetelma Salla Grommi, sh, verisuonihoitaja, TtM, TtT-opiskelija Hoitotyön tutkimuspäivä 31.10.2016 Klassinen koeasetelma Pidetään tieteellisen tutkimuksen ideaalimallina ns. kultaisena standardina.

Lisätiedot

Ndoromo Owen Suomen Punainen Risti Vaasan suomalainen osasto. Miten kotoutua maahanmuuttajasta kuntalaiseksi?

Ndoromo Owen Suomen Punainen Risti Vaasan suomalainen osasto. Miten kotoutua maahanmuuttajasta kuntalaiseksi? Ndoromo Owen Suomen Punainen Risti Vaasan suomalainen osasto Miten kotoutua maahanmuuttajasta kuntalaiseksi? Useimmat meistä viettävät koko elämänsä yhdessä tietyssä kulttuuriympäristössä. Siitä syystä

Lisätiedot

Työelämävalmiudet: Oivallus-hankeken seminaari

Työelämävalmiudet: Oivallus-hankeken seminaari Työelämävalmiudet: Oivallus-hankeken seminaari Optek Opetusteknologia koulun arjessa Jari Lavonen, Professor of Physics and Chemistry Education, Head of the department Department of Teacher Education,

Lisätiedot

SOSIAALITYÖN VAIKUTTAVUUDEN ARVIOINNIN

SOSIAALITYÖN VAIKUTTAVUUDEN ARVIOINNIN SOSIAALITYÖN VAIKUTTAVUUDEN ARVIOINNIN KRIITTINEN EETOS SAATAVA TAKAISIN Minna Kivipelto: YTT, tutkimuspäällikkö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Tuija Kotiranta: YTT, dosentti, yliopistonlehtori, Yhteiskuntatieteiden

Lisätiedot

RUOTSIN MALLI - Sosiaalipalvelut sote-uudistuksessa Eduskunnan pikkuparlamentti 17.09.2014. Marjo Hannu-Jama Pohjoismainen erityistehtävä

RUOTSIN MALLI - Sosiaalipalvelut sote-uudistuksessa Eduskunnan pikkuparlamentti 17.09.2014. Marjo Hannu-Jama Pohjoismainen erityistehtävä RUOTSIN MALLI - SOSIAALIALA VAHVASSA ASEMASSA? Sosiaalipalvelut sote-uudistuksessa Eduskunnan pikkuparlamentti 17.09.2014 Marjo Hannu-Jama Pohjoismainen erityistehtävä Ruotsin viesti sosiaalialalle: selkeä

Lisätiedot

SOSIAALITYÖN MAHDOLLISUUKSIA

SOSIAALITYÖN MAHDOLLISUUKSIA SOSIAALITYÖN MAHDOLLISUUKSIA Päihdealan sosiaalityön päivä 22.11.2012 Aulikki Kananoja ESITYKSEN JÄSENNYS Kulttuurinen muutos ( William Ogburn) Globaali ympäristö Väestörakenteen muutos Suomalaisen hyvinvointipolitiikan

Lisätiedot

Tutkimusperustaisuus sosiaalityössä

Tutkimusperustaisuus sosiaalityössä Tutkimusperustaisuus sosiaalityössä Tutkimusperustaisuus, vaikuttavuus, näytön asteet Mikko Mäntysaari Jyväskylän yliopisto 9. lokakuuta 2015 Mikko Mäntysaari Tutkimusperustaisuus sosiaalityössä 1/ 24

Lisätiedot

Terveyden edistämisen vaikutus vai vaikuttavuus? Vaikuttavuuden seurannan mahdollisuudet

Terveyden edistämisen vaikutus vai vaikuttavuus? Vaikuttavuuden seurannan mahdollisuudet Terveyden edistämisen vaikutus vai vaikuttavuus? Vaikuttavuuden seurannan mahdollisuudet 04.02.2014 HUSn kuntien hyvinvoinnin ja terveyden edistäjien yhteistapaaminen Heli Hätönen, TtT, Eritysasiantuntija

Lisätiedot

Onnistunut liikkumissuunnitelma - ohjeet liikkumissuunnitelman tekemiseen

Onnistunut liikkumissuunnitelma - ohjeet liikkumissuunnitelman tekemiseen Onnistunut liikkumissuunnitelma - ohjeet liikkumissuunnitelman tekemiseen Mikä on liikkumissuunnitelma ja miksi se kannattaa tehdä? Liikkumissuunnitelma antaa konkreettisen suunnan Liikkumissuunnitelma

Lisätiedot

Kustannus-vaikuttavuus-käsitteet sosiaalitaloustieteessä

Kustannus-vaikuttavuus-käsitteet sosiaalitaloustieteessä Kustannus-vaikuttavuus-käsitteet sosiaalitaloustieteessä Kustannusvaikuttavuus seminaari 4.11.2009 Aija Kettunen aija.kettunen@diak.fi Kustannus-vaikuttavuus käsitteet sosiaalitaloustieteessä Panokset

Lisätiedot

Asiakas- ja palveluohjauksen erikoistumiskoulutus 30 op

Asiakas- ja palveluohjauksen erikoistumiskoulutus 30 op 1 Asiakas- ja palveluohjauksen erikoistumiskoulutus 30 op Opetussuunnitelma Rakenne 1. Asiakas- ja palveluohjauksen lähtökohdat (5 op) 2. Palvelutarpeiden arviointi ja työkäytännöt (5 op) 3. Moniammatillisen

Lisätiedot

Miten arvioidaan hoidon vaikuttavuutta?

Miten arvioidaan hoidon vaikuttavuutta? Miten arvioidaan hoidon vaikuttavuutta? Minna Kaila, professori Terveydenhuollon hallinto Lastentautien ja terveydenhuollon erikoislääkäri Helsingin yliopisto, lääketieteellinen tdk minna.kaila(at)helsinki.fi

Lisätiedot

TERVEYSTIETEIDEN KANDIDAATIN JA MAISTERIN TUTKINNON VALINTAKOE 15.5.2012

TERVEYSTIETEIDEN KANDIDAATIN JA MAISTERIN TUTKINNON VALINTAKOE 15.5.2012 Turun yliopisto Lääketieteellinen tiedekunta Hoitotieteen laitos 1 TERVEYSTIETEIDEN KANDIDAATIN JA MAISTERIN TUTKINNON VALINTAKOE 15.5.2012 Vastaa selkeällä käsialalla kysymyspaperiin varattuun viivoitettuun

Lisätiedot

SOSIAALIHUOLTOLAIN UUDISTUMINEN AMMATTILAISTEN EETTISENÄ HAASTEENA

SOSIAALIHUOLTOLAIN UUDISTUMINEN AMMATTILAISTEN EETTISENÄ HAASTEENA SOSIAALIHUOLTOLAIN UUDISTUMINEN AMMATTILAISTEN EETTISENÄ HAASTEENA Sosiaalihuoltolaki - sosiaali- ja terveydenhuollon yhteinen haaste vai mahdollisuus? Seinäjoki 4.9.2014 Aulikki Kananoja ylisosiaalineuvos

Lisätiedot

Ilmastonmuutoksen hillinnän toimenpiteiden vaikutusten ja vaikuttavuuden arviointi liikennesektorilla (ILARI)

Ilmastonmuutoksen hillinnän toimenpiteiden vaikutusten ja vaikuttavuuden arviointi liikennesektorilla (ILARI) Ilmastonmuutoksen hillinnän toimenpiteiden vaikutusten ja vaikuttavuuden arviointi liikennesektorilla (ILARI) Ilmastopolitiikkaa tukevan tutkimuskokonaisuuden (SETUILMU) aloitusseminaari 29.9.2010 Anu

Lisätiedot

Tieteen julkisuus ja tiedeviestintä. Esa Väliverronen

Tieteen julkisuus ja tiedeviestintä. Esa Väliverronen Tieteen julkisuus ja tiedeviestintä Esa Väliverronen 7.3.2007 Tiedeviestintä miksi nyt? Tieteen ja yhteiskunnan suhde murroksessa - kolmas tehtävä, vaikuttavuus... Tutkimuskulttuurit murroksessa - moni/poikkitieteellisyys,

Lisätiedot

Samanaikaisen innovatiivisuuden ja tehokkuuden edistäminen. Olli-Pekka Kauppila, Mira Halonen & Ville Koiste Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu

Samanaikaisen innovatiivisuuden ja tehokkuuden edistäminen. Olli-Pekka Kauppila, Mira Halonen & Ville Koiste Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Samanaikaisen innovatiivisuuden ja tehokkuuden edistäminen Olli-Pekka Kauppila, Mira Halonen & Ville Koiste Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Taustaa: uutta luovan innovatiivisuuden ja olemassa olevan

Lisätiedot

VIRE Virtuaalinen yritystoiminta osana insinööriopintoja

VIRE Virtuaalinen yritystoiminta osana insinööriopintoja VIRE Virtuaalinen yritystoiminta osana insinööriopintoja INSINÖÖRIKOULUTUKSEN FOORUMI 2010 17.-18.3.2010 HÄMEENLINNA Kati Peltonen & Irmeli Parikka Lahden ammattikorkeakoulu/tekniikan ala/ Tekstiili- ja

Lisätiedot

KULTTUURIN HYVINVOINTIVAIKUTUSTEN EDISTÄMISEN KOULUTUKSELLISET HAASTEET JA TOIMENPIDE-EHDOTUKSET

KULTTUURIN HYVINVOINTIVAIKUTUSTEN EDISTÄMISEN KOULUTUKSELLISET HAASTEET JA TOIMENPIDE-EHDOTUKSET KULTTUURIN HYVINVOINTIVAIKUTUSTEN EDISTÄMISEN KOULUTUKSELLISET HAASTEET JA TOIMENPIDE-EHDOTUKSET Merja Saarela, Kari Nuutinen lisäksi asiantuntijoina: Kainulainen Maija, Keskuspuiston ammattiopisto; Invalidisäätiö

Lisätiedot

Vaikuttavuustutkimusta tarvitaan sosiaalihuollossakin

Vaikuttavuustutkimusta tarvitaan sosiaalihuollossakin Vaikuttavuustutkimusta tarvitaan sosiaalihuollossakin 27. elokuuta 2019 Vaikuttavuustutkimusta tarvitaan sosiaalihuollossakin 27. elokuuta 2019 1 / 19 Sote epäonnistui Juha Sipilän hallituksen suurhankkeen,

Lisätiedot

Tietoperustainen johtaminen

Tietoperustainen johtaminen Tietoperustainen johtaminen Alustus 26.2. 2007 Helsingissä 1 Evidence based policy making Poliitiikan tekoa, jota ohjaa pyrkimys monipuolisen tiedon hyväksikäyttöön. (Ks. Davies 2004) Mahdollistaa politiikan

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät 2015. Lastenohjaajan asiantuntemus lapsivaikutusten arvioinnissa

Varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät 2015. Lastenohjaajan asiantuntemus lapsivaikutusten arvioinnissa Varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät 2015 Lastenohjaajan asiantuntemus lapsivaikutusten arvioinnissa Kirkolliskokouksen päätös Kirkkojärjestys 23 luku 3 Lapsen edun edistämiseksi kirkollisen viranomaisen

Lisätiedot

Hoitotyön päätöksenteon tuki, edellytykset ja tulevaisuuden näkymät

Hoitotyön päätöksenteon tuki, edellytykset ja tulevaisuuden näkymät Hoitotyön päätöksenteon tuki, edellytykset ja tulevaisuuden näkymät 12.5.2015 ATK päivät Tiina Kortteisto, TtT, ylihoitaja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri 1 6.5.2015 Tietokoneavusteinen tieto -tulevaisuuden

Lisätiedot

Aikuissosiaalityön vaikuttavuuden arviointimittari AVAIN

Aikuissosiaalityön vaikuttavuuden arviointimittari AVAIN Aikuissosiaalityön vaikuttavuuden arviointimittari AVAIN Tausta ja tämänhetkinen vaihe 26.1.2017 Sosiaalipolitiikan tutkimus 2 AVAIN-mittaria on kehitetty THL:ssä 2010 alkaen (STM:n & THL:n välinen tulossopimustehtävä)

Lisätiedot

Terveyshyötymalli (CCM) Minerva Krohn Perusterveydenhuollon kehittäjäylilääkäri 26.10.2011

Terveyshyötymalli (CCM) Minerva Krohn Perusterveydenhuollon kehittäjäylilääkäri 26.10.2011 Terveyshyötymalli (CCM) Minerva Krohn Perusterveydenhuollon kehittäjäylilääkäri 26.10.2011 1 Terveydenhuolto: rikkinäinen järjestelmä Potilas on usein sivuroolissa, palveluiden saatavuudessa on ongelmia

Lisätiedot

Tiedonhaku: miten löytää näyttöön perustuva tieto massasta. 3.12.2009 Leena Lodenius

Tiedonhaku: miten löytää näyttöön perustuva tieto massasta. 3.12.2009 Leena Lodenius Tiedonhaku: miten löytää näyttöön perustuva tieto massasta 3.12.2009 Leena Lodenius 1 Tutkimusnäytön hierarkia Näytön taso Korkein Systemaattinen katsaus ja Meta-analyysi Satunnaistettu kontrolloitu kliininen

Lisätiedot

Marjukka Mäkelä Näyttö, arvot ja voimavarat päätöksen perustana Lääkäripäivät 2013, kurssi 226

Marjukka Mäkelä Näyttö, arvot ja voimavarat päätöksen perustana Lääkäripäivät 2013, kurssi 226 Marjukka Mäkelä Näyttö, arvot ja voimavarat päätöksen perustana Lääkäripäivät 2013, kurssi 226 1 Sidonnaisuudet IJTAHCin päätoimittaja (palkkio Cambridge University Pressiltä) EUnetHTA-tutkimusapuraha

Lisätiedot

Toiminnan tehokkuuden mittaaminen ja arviointi yhteiskunnallisten yritysten kontekstissa

Toiminnan tehokkuuden mittaaminen ja arviointi yhteiskunnallisten yritysten kontekstissa Toiminnan tehokkuuden mittaaminen ja arviointi yhteiskunnallisten yritysten kontekstissa 17.11.2011 FinSERN1 Hannele Mäkelä Laskentatoimen tohtoriopiskelija Tampereen yliopisto hannele.makela@uta.fi Accounting

Lisätiedot

Valtion riskienhallintakehikko ja innovatiiviset hankinnat. Esko Mustonen 2.2.2012

Valtion riskienhallintakehikko ja innovatiiviset hankinnat. Esko Mustonen 2.2.2012 Valtion riskienhallintakehikko ja innovatiiviset hankinnat Esko Mustonen 2.2.2012 Erään julkisen organisaation hankintastrategiasta Hankintayksikön kannalta julkisiin hankintoihin liittyvistä riskeistä

Lisätiedot

Lapsen osallisuus prosessissa Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa

Lapsen osallisuus prosessissa Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Lapsen osallisuus prosessissa Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Milja Laakso Asiantuntija, Lastensuojelun edunvalvojatoiminta Pelastakaa Lapset ry Maakunnallinen

Lisätiedot

Erikoistutkija, Lapset, nuoret ja perheet yksikkö, THL johanna.hietamaki@thl.fi

Erikoistutkija, Lapset, nuoret ja perheet yksikkö, THL johanna.hietamaki@thl.fi Lapsen oikeus tulla kuulluksi Sosiaalityöntekijän näkökulma Johanna Hietamäki Erikoistutkija, Lapset, nuoret ja perheet yksikkö, THL johanna.hietamaki@thl.fi 7.10.2015 Lapsen oikeus tulla kuulluksi Sosiaalityön

Lisätiedot