Subscribe Share Past Issues Translate

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Subscribe Share Past Issues Translate"

Transkriptio

1 Subscribe Share Past Issues Translate Näytä sähköposti selaimessa SISÄLTÖ Eurooppaviikon teemana Suomi 20 vuotta EU:ssa Eurooppalaisen elokuvan viikot Eurooppasalissa Ekosuunniteltu kahvinkeitin sammuu itsestään Innovaatiokisalla loppu turhille turhille antibioottikuureille Puhdasta puukaasuenergiaa Suomesta Kraft ur hög kompetens i Österbotten Arvoisa lukija! Europa uutiskirje Ajassa ilmestyy kuukauden puolivälin tienoilla. Toukokuun alussa, Eurooppa viikolla, ilmestyy myös painettu lehti, jonka teemana on "Suomi 20 vuotta Euroopan unionissa". Lehti on jaossa erilaisissa tapahtumissa ja EU palvelupisteissä. Käy hakemassa omasi! Kiitämme kommenteista, joita voit lähettää uutiskirjeen lopusta löytyvän Palaute linkin kautta. Jos haluat muuttaa tilaustietojasi tai erota jakelulistalta, napsauta "unsubscribe" tai "update subscription" linkkiä sähköpostiviestin alareunassa. Parhain terveisin Euroopan komission Suomen edustusto

2 Eurooppa viikolla muistellaan ja katsotaan eteenpäin Heti vappuhulinoiden jälkeen alkaa Eurooppa viikko, joka on täynnä EU:hun liittyviä tapahtumia. Tänä vuonna juhlitaan myös Suomen 20 vuotista taivalta EU:n jäsenmaana, ja Euroopan komission Suomen edustusto järjestää sen merkeissä juhlan Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimiston kanssa. Toukokuun 9. päivä nimettiin Eurooppa päiväksi vuonna 1986 niin sanotun Schumanin julistuksen mukaan. Ranskan hallitus ehdotti ulkoministerinsä Robert Schumanin aloitteesta, että Ranskan ja Saksan hiili ja terästuotanto asetetaan yhteisen viranomaisen alaisuuteen ja järjestöön, johon voi liittyä myös muita Euroopan maita. Näin alkoi Euroopan yhdentymiskehitys kohti nykyistä Euroopan unionia. Helsingissä kansanjuhla Eurooppa päivänä liput liehuvat Suomessakin. Komissio ja parlamentti järjestävät kansanjuhlan Helsingin rautatieaseman Postihallissa kello Ohjelmassa on muun muassa kakkukahvit, musiikkia, näyttely ja kiinnostavia haastatteluja. Diginäyttelyssä voi nähdä videoita sekä vanhoja ja uusia EU aiheisia valokuvia. Euroviisupainotteisesta musiikista huolehtii EU Correspondents yhtye, jossa soittaa Suomen entisiä EU kirjeenvaihtajia. Historiaa ja visioita Viikolla ilmestyy myös Europa lehti, jota komissio jakaa tilaisuuksissaan. Lehdessä Suomen EU jäsenyyden konkarit muistelevat jäsenyysajan alkutaivalta ja tulevaisuudentutkija pohtii, millaisia vaihtoehtoja meillä on edessämme. Lisäksi on juttua opiskelijavaihdosta, uudenlaisista yrityksistä ja maatalouden tilanteesta. Loppuvuoden Europa uutiskirjeissä kuullaan muitakin Suomen EU jäsenyyden pitkän linjan asiantuntijoita. Suomalaisilta on kysytty, mitä sana EU tuo heidän mieliinsä. Eurobarometriselvityksen mukaan korkealle nousivat sanat euro, yhtenäisyys, maanosa, kulttuuri, vapaus ja matkustus. Samantyyppisiä vastauksia saa Peter Nyman Helsingin rautatieasemalla, kun hän kyselee kulkijoilta näiden mielleyhtymiä ja ajatuksia EU:sta.

3 Katso video Peter Nymanin haastatteluista! Palaa sisällysluetteloon Elokuvia Eurooppasalissa Eurooppalaisen elokuvan viikot alkoivat 17. huhtikuuta Eurooppasalissa latvialaiselokuvalla Pako Riiasta, joka kertoo kahdesta 1900 luvun merkittävästä taiteilijasta, Sergei Eisensteinista ja Isaiah Berlinistä. Elokuvaviikot päättyvät ruotsalaiseen Hotell filmiin. Vuoden 2015 Eurooppalaisen elokuvan viikkojen ohjelmisto kuvastaa eurooppalaisen teemavuoden aiheen, kehitysyhteistyön, eri ulottuvuuksia. Tapahtuman 23 elokuvaa kertovat muun muassa maahanmuutosta ja tyttöjen asemasta. Elokuvat tuovat tarinansa maailmalta lähelle katsojaa draaman, dokumentin, musiikin ja huumorin keinoin. Suomea edustaa dokumenttielokuva Autolla Nepaliin, joka sai alkunsa Juho Leppäsen halusta auttaa nepalilaisia. Joukkorahoituksen avulla hän lähti ystävineen pakettiautolla Nepaliin tavoitteenaan saada huomiota kastittomien oloille ja erityisesti paikalliselle naisten turvakodille. Matkan varrella porukka kohtasi yllättäviäkin vastoinkäymisiä, mutta moni tapahtuma tallentui videokameroille. Timo Peltokangas on ohjannut näistä tallenteista elokuvan, joka haluaa inspiroida muitakin tekemään pieniä tai suuria tekoja, jotka tekevät maailmasta paremman. Lipputulot menevät lyhentämättöminä Nepaliin, minne onkin jo saatu rakennetuksi uusia kouluja Leppäsen spontaanin avustusmatkan ansiosta. Katso videolta Juho Leppäsen haastattelu ja tunnelmia elokuvaviikon avajaispäivältä. Elokuvaviikot tapahtuman järjestävät Euroopan komission Suomen edustusto ja Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimisto yhdessä EU maiden ja EUjäsenehdokasmaiden suurlähetystöjen ja kulttuuri instituuttien kanssa. Maksuttomia lippuja jaetaan tuntia ennen näytöstä Eurooppasalin (Malminkatu 16, Helsinki) aulatilassa. Elokuvat on tekstitetty englanniksi.

4 Palaa sisällysluetteloon Ekosuunniteltu kahvinkeitin sammuu itsestään Kauppiaat saavat myydä ja kuluttajat käyttää nykyiset kahvinkeittimensä loppuun, mutta vuoden 2015 alusta myytävien uusien laitteiden pitää täyttää niin sanotut ekosuunnitteluvaatimukset. Erilaiset ympäristön suojelemiseen liittyvät merkinnät koristavat yhä useampia tuotteita. Monen nykylaitteen ympäristövaikutus ja energiankulutus yritetään painaa mahdollisimman pieneksi ottamalla ekologisuus huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Ekologisen suunnittelun periaatteita noudattava suunnittelija miettii tuotteen elinkaarta raaka aineiden hyödyntämisestä tuotantoon, jakeluun ja hävitykseen asti. Hän pohtii, mihin television virtakytkin kannattaa sijoittaa, mitä metalleja lampuissa käytetään ja miten poisheitettävän tuotteen osia voidaan kierrättää mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Direktiivi, laki ja asetukset määräävät suunnittelua Ekosuunnittelua edellyttää myös vuonna 2005 voimaan tullut EU:n direktiivi, jota on täydennetty useaan otteeseen. Suomessa sen määräykset sisältyvät lakiin tuotteiden ekologiselle suunnittelulle ja energiamerkinnöille asetettavista vaatimuksista. Lisäksi komissio antaa asetuksia yksittäisten tuoteryhmien tarkemmista vaatimuksista. Noudatetaanko säädöksiä kaikissa EU maissa yhtä tiukasti, ylitarkastaja Teemu Hartikainen Turvallisuus ja kemikaalivirasto Tukesista? Puitedirektiivin viimeisin versio on vuodelta 2009, joten se on jo vakiintunutta lainsäädäntöä joka maassa. Tuoteryhmäkohtaisten asetusten noudattaminen ei voi olla tiukkaa tai löysää, koska tuotteen on ne täytettävä päästäkseen Euroopan markkinoille. Valvonta sen sijaan eroaa maiden välillä paljonkin. Joissakin maissa toimijoille määrätään sakkoja tai valvontamaksuja, mutta Suomen suhtautuminen vaatimusten vastaisiin tuotteisiin on lievimmästä päästä: meillä voidaan ainoastaan kieltää tällaisten tuotteiden markkinoilla pitäminen. Viranomaiset eivät EU:ssa tarkasta tuotteita ennakkoon, vaan valmistaja vakuuttaa tuotteen täyttävän EU:n vaatimukset ja kiinnittää CE merkin tämän vakuudeksi.

5 TUKESin tarkastukset ovat pistokoeluonteisia ja kattavat vain pienen osan markkinoilla olevista tuotteista. Vanhat laitteet saa käyttää loppuun Tammikuussa 2015 tuli voimaan joukko uusia ekosuunnitteluvaatimuksia uuneille, liesituulettimille, keittotasoille. Kahvinkeittimien tulee lisäksi sammua automaattisesti tietyn ajan kuluttua. Keittiöissä ja kaupoissa voidaan kuitenkin huokaista helpotuksesta, sillä vaatimukset koskevat vain uusia markkinoille saatettavia tuotteita. EU:n alueella ennestään myynnissä olevat laitteet eivät siis saa energiamerkkiä, eikä niitä muuteta uusien suunnitteluvaatimusten mukaisiksi. Kun nyt kaikki suuret keittiölaitteet on otettu EU:n energiamerkinnän piiriin, niiden vertailu on ostajallekin helpompaa. Merkistä näkee esimerkiksi laitteen meluarvon ja rasvansuodatuksen luokan. Hartikainen ei kuitenkaan usko, että uudet vaatimukset vaikuttavat kodinkoneiden kauppaan suuntaan tai toiseen. Vanhoja varastoja saa myydä niin kauan kuin tavaraa riittää. Tuskin kuluttajat lähtevät vaihtamaan kahvinkeitintään uuteen, koska tämä sammuu oltuaan 40 minuuttia päällä. Uusi ostetaan sitten kun vanha hajoaa tai ei sovi enää sisustukseen. Toivoisin tietysti, että perinteisiä liesiä alettaisiin korvata induktioliesillä nykytahtia nopeammin sekä energiansäästön että turvallisuuden vuoksi. Ekosuunnittelu säästää energiaa Energiamarkkinoita koskeva lainsäädäntö ja EU:n energiaunioni keskittyvät tuotantoon, kun taas ekosuunnittelu liittyy energia alan sääntelyyn tuotelähtöisestä näkökulmasta. Ekologisen suunnittelun ansiosta Euroopan unionissa arvioidaan vuonna 2020 kulutettavan sähköä TWh (terawattituntia) vähemmän kuin ilman ekosuunnitteluvaatimuksia. Tuo määrä vastaa noin viittä prosenttia primäärienergian kulutuksesta eli erilaisten lähteiden energiasisällöstä, ennen kuin se on muutettu sähköntuotannoksi. Hartikainen toteaa, että ekosuunnittelun vaikutukset eivät näy kuluttajalle suoraan, koska uudet energiatehokkaammat tuotteet korvaavat vanhat sitä mukaa, kun vanhat myydään pois. Kuluttajille näkyvin muutos tapahtui ekosuunnittelusääntelyn alussa, kun hehkulamput poistuivat markkinoilta. Energiamerkistä on kuluttajille hyötyä, koska siinä näkyy muutakin kuin energialuokka, ja niiden avulla voi vertailla tuoteominaisuuksia laajasti. Komission erikoisasiantuntija Ismo Grönroos Saikkala toteaa, että ekosuunnittelu tarjoaa uusia tuotannon ja liiketoiminnan mahdollisuuksia korkean jalostusasteen yrityksille.

6 Jos yritys osaa ennakoida lainsäädännön tuomat liiketoimintamahdollisuudet, sillä on myös mahdollisuudet parhaisiin tuottoihin ja sitä kautta se kartuttaa myös kansakunnan kilpailukykyä. Missä ovat tällaiset suomalaiset yritykset, Grönroos Saikkala kysyy. Vuoden 2015 alusta uusien myyntiin tulevien kahvinkeitinten ja muiden laitteiden pitää olla ekologisesti suunniteltuja. Vanhoja varastoja saa kuitenkin myydä niin kauan kuin tavaraa riittää, ja kuluttajat voivat rauhassa käyttää vanhat laitteensa loppuun. Palaa sisällysluetteloon Innovaatiokisalla loppu turhille antibioottikuureille EU haastaa tutkijat ja asianharrastajat innovaatiokilpailuun, jossa etsitään poliklinikkakäyttöön soveltuvaa pikatestiä selvittämään, onko potilaan flunssa viruksen vai bakteerin aiheuttama. Tavoitteena on estää antibioottien liikakäyttö. Parhaan menetelmän kehittäjä palkitaan miljoonalla eurolla. Antibiootit ja muut mikrobilääkkeet ovat tehokkaasti selättäneet infektiotauteja jo 70 vuoden ajan. Nykyisin ongelmana on kuitenkin niiden liikakäyttö, sillä terveydenhuollossa määrätään antibiootteja usein myös tarpeettomasti joko potilaan vaatimuksesta tai varmuuden vuoksi silloinkin, kun tulehdustaudin aiheuttaja on virus. EU:n vuonna 2013 toteuttaman tutkimuksen mukaan ainoastaan 40 prosenttia eurooppalaisista on perillä siitä, että antibiootit eivät tehoa viruksen aiheuttamaan tulehdukseen. Liikakäytön seurauksena on syntynyt mikrobilääkkeille vastustuskykyisiä bakteerikantoja. Euroopassa arvioidaan vuosittain menetettävän noin

7 ihmishenkeä ja yli 1,5 miljardia euroa antimikrobisen resistenssin (AMR) vuoksi. Jos potilaan taudin aiheuttaja tunnistettaisiin varhain, vältyttäisiin turhilta antibioottikuureilta, mikä estäisi vastustuskykyisten bakteerikantojen kehittymistä. Antibioottien järkevää käyttöä koskeva tiedotus eri puolilla Eurooppaa halutaan yhtenäistää, ja vuosittain 18. marraskuuta vietetään antibioottipäivää (EAAD). Vuoden 2014 aiheena oli itselääkitys antibiooteilla. Suurpalkinto houkuttelee keksimään EU:n tutkimuksen ja innovoinnin ohjelma Horisontti 2020 antaa miljoonan euron palkinnon menetelmästä, jolla voidaan hoitopaikassa luotettavasti, nopeasti, edullisesti ja potilaalle vaivattomasti todentaa, onko hänen ylähengitystietulehduksensa hoidettavissa ilman antibiootteja. Kilpailuun voi osallistua henkilö tai organisaatio, joka toimii EU jäsenmaassa tai Horisontti 2020 ohjelmaan liittyneessä maassa. Osallistujien on lähetettävä kirjallinen esitys ratkaisustaan asiantuntijaraadille viimeistään Syys ja lokakuussa riippumattomat asiantuntijat arvioivat kilpailuhakemukset. Viisi parasta kilpailijaa kutsutaan mahdollisesti kuultaviksi ja samassa yhteydessä esittelemään kehittämäänsä menetelmää käytännössä. Asiantuntijapaneeli valitsee voittajan vuoden 2016 lopussa. Tällöin kaikille kilpailijoille toimitetaan tiedot arviointiprosessin tuloksista. Miljoonan euron summa on yksi EU:n Horisontti palkinnoista, joilla houkutellaan tutkijoita ratkaisemaan tarkalleen nimettyjä, eurooppalaisten arkea haittaavia ongelmia. Ajatuksena on, että palkinto saa mukaan myös ne, joille kynnys tavanomaisten tutkimusapurahojen hakemiseen on liian korkea. Tutustu kilpailun sääntöihin tarkemmin osoitteessa Horizon Prize/Better Use of Antibiotics. Tänä vuonna Horisontti 2020 ohjelmassa on tarkoitus käynnistää ainakin viisi palkintokisaa, jotka liittyvät terveys, ympäristö sekä tieto ja viestintätekniikan aloihin. Palaa sisällysluetteloon

8 Puhdasta energiaa puuhakkeesta Oulunsalolaisen GASEKin Euroopan valloitus puukaasuteknologialla on alkamassa, ja siilinjärveläinen Hydroline esitteli omia hydrauliikkainnovaatioitaan Hannoverin teollisuusmessuilla huhtikuussa. Molemmat yritykset ovat saaneet rahoitusta EU:n Horisontti 2020 ohjelmasta. Euroopassa peräänkuulutetaan innovatiivisia uusia yrityksiä ja tuotteita, joilla luodaan työpaikkoja ja talouskasvua. Luova työ vaatii aikaa ja ideoiden toteuttaminen myytäviksi tuotteiksi rahaa. Avuksi tulevat riskisijoittajat, bisnesenkelit, tutkimusrahoitusta järjestävät organisaatiot kuten Tekes sekä Euroopan unioni. EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma Horisontti 2020 myönsi keväällä oulunsalolaiselle GASEK Oy:lle ensi vaiheen rahoitusta projektiin, jolla yrityksen kehittämä kaasutusmenetelmä viimeistellään suurille markkinoille. Hanke sisältää esimerkiksi yrityksen immateriaalioikeuksien (IPR) ja kohdemarkkinoiden tutkimukset sekä kansainvälistymissuunnitelman. GASEK on kehittänyt menetelmän ja laitteistot, joilla voidaan tuottaa puhdasta kaasua sekapuuhakkeesta. Toimitusjohtaja Kauko Väinämö kertoo, että yrityksen puukaasuttamisteknologia perustuu 30 vuoden kehitystyöhön. Oikeastaan tuotekehitys alkoi sota aikana, kun autot käyttivät bensiinin sijasta käyttövoimana häkää luvulla Eero Kangasoja jalosti jo toisessa polvessa häkäpönttötekniikkaa. Hän löysi vähitellen oikeanlaisen menetelmän puuhakkeen pyrolyysiprosessille, jolla syntyy hyvin puhdasta ja vähätervaista tuotekaasua, ja vuonna 2008 hän oli perustamassa puun kaasuttamiseen erikoistunutta GASEKia. Yritystä ovat rahoittaneet ja tukeneet muun muassa pääomasijoittajat VNT

9 Management Oy, Aloitusrahasto Vera ja Reisjärven kunta, jonka alueella tuotekehityslaboratorio ja nyt käytöstä jäävä tehdas sijaitsevat. GASEKissa työskentelee kymmenkunta henkilöä, ja vuosittainen liikevaihto on liikkunut euron tietämillä. Lisäys : Väinämö kertoo, että vuonna 2014 Gasekin liikevaihto nousi euroon, ja tämän vuoden tavoitteena on kaksinkertaistaa se. Väinämö kertoo, että GASEK perustettiin alun perin toimittamaan pieniä CHPvoimaloita maatiloille ja pienille yrityksille. CHP tulee englannin sanoista Combined Heat and Power, eli nämä laitokset tuottavat sekä sähköä että lämpöä. Uusiutuvalla energialla tuotetulle sähkölle maksetaan tuotantotukea niin sanottuna syöttötariffina. Suomessa tariffin minimivaatimukseksi tuli kuitenkin 100 KVA teho, johon pien CHP laitokset eivät yllä. Siksi GASEK lähti kehittämään suuremman kapasiteetin pyrolyysikaasuttimia, ja kaksi kaupallista pilottia on nyt valmistunut asiakaskohteisiin. Nykyisillä kaasuttimilla korvataan öljyn ja maakaasun käyttöä teollisuuden kattiloissa. Nyt saadulla SMEI rahoituksella pystytään myös tuotteistamaan sähkön tuotantoa suuremmassa kokoluokassa ja valmistelemaan teknologia vientimarkkinoille. Väinämön mukaan yrityksen puhdas energiantuotanto hakkeesta on herättänyt kiinnostusta muun muassa Baltiassa. GASEK aikookin hakea Horisonttijatkorahoitusta, jotta Euroopan valloitus pääsee vauhtiin. Hydrauliikkasynlinterien suunnitteluun erikoistunut siilinjärveläinen Hydroline puolestaan haki ja sai suoraan Horisontti ohjelman kakkosvaiheen rahoitusta, joka on suunnattu kasvaville pk yrityksille. Myönteistä päätöstä edesauttoi yrityksen kansainvälisyys, mukautuva liiketoimintasuunnitelma ja toimintaympäristön tarkka analyysi. Suomesta hyväksyttiin vain kuuden yrityksen hakemukset. Hydroline aikoo käyttää tuen muun muassa älytuotteiden ja esineiden internetin kehitystyöhön. Hanke alkaa syksyllä 2015, ja se toteutetaan yliopistojen ja korkeakoulujen sekä muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Hydrolinen teknologiajohtaja Manu Leinonen korostaakin partneriverkoston merkitystä tulosten aikaansaamiseksi. Palaa sisällysluetteloon Kraft ur hög kompetens i Österbotten För ett år sedan, , godkände Finlands regering strukturfondsprogrammet Hållbar tillväxt och jobb , som inbegriper både Europeiska regionala utvecklingsfondens (ERUF) och Europeiska socialfondens (ESF) åtgärder.

10 Strukturfondsprogrammet i Finland 2,6 miljarder euro i offentlig finansiering (EU + nationell) Målen fram till år 2023: nya jobb, nya företag, personer (tredjedel arbetslösa) engagerade i olika projekt som främjar sysselsättningen, 200 nya lösningar som främjar utvecklingen av koldioxidsnåla samhällen. Landskapets samarbetsgrupp (MYR) svarar för genomförandet av programmet. Österbottens vision i landskapsstrategin är "Ny energi i Österbotten: Kraft ur hög kompetens, kulturell mångfald och stark sammanhållning". Den innebär att år 2040 ska Österbotten vara en konkurrenskraftig region med välmående befolkning och god livsmiljö. Det behövs prioritering och samarbete Företagsamheten i Österbotten är stor och det grundas fortsättningsvis nya mikroföretag. En utmaning ligger i att få de små och medelstora företagen att växa och utvecklas så att de kan svara mot de krav som ställs på dem som underleverantörer åt större företag som verkar på en global marknad, säger Niklas Ulfvens, utvecklings och näringslivschef i Österbottens förbund. Enligt Ulfvens är tilldelningen av strukturfondsmedel till Österbotten liten i förhållande till de flesta andra landskap i Finland. Därför behöver man prioritera och samarbeta med andra myndigheter. För att maximera utnyttjandet av de begränsade resurserna finansierar förbundet projekt som hänför sig till ERUF programmets prioriterade område Produktion och utnyttjande av ny kunskap och kompetens. I dess särskilda mål beaktar man kraven på smart specialisering: utveckla forsknings, kompetens och innovationskluster utgående från regionala styrkor, stärka företagens innovationsverksamhet och utveckla lösningar inom förnybar energi samt energieffektiva lösningar. Österbotten är aktivt med också i förverkligandet av programmet Botnia Atlantica inom ramen för programmet för territoriellt samarbete (Interreg). Diversifiering hjälper Österbotten Under år 2014 steg arbetslöshetsprocent i Österbotten till 6,1 %, i hela landet var siffran 8,7 %. Ekonomiskt går det fortfarande bättre för Österbotten än för många andra landskap, tack vare diversifierad näringsstruktur och stor andel av industri och

11 export, säger Ulfvens. Energiteknologiklustret är Nordens största. Därtill har vi fordonsindustri, pappersoch massaindustri, kemiska industri inklusive båtbyggnad, tillverkning av metallprodukter och förädlingsindustri. Utsikterna för företagen i landskapet kan fortsättningsvis beskrivas som goda trots att det märks att det varit flera tunga år för en del företag. En ny konjunkturuppgång kan urskiljas vid slutet av år 2014 för exportens del. I slutet av år 2014 hade Österbotten invånare, och antalet barn är stort. Befolkningen har ökat under 2000 talet med nästan personer, och åldersstrukturen är relativt balanserad. Finlands mest internationella landskap är Nyland, Åland och Österbotten, där över 5 % av befolkningen talar något annat modersmål än svenska eller finska. Dessa två är nästan jämnstark språk i landskapet. Nyckelordet är smart specialisering Ulfvens berättar att Österbottens förbund har i samarbete med NTM centralen och de lokala aktionsgrupperna satsat på inspirationsdagar. Syftet är att ge deltagarna intryck för att tänka annorlunda, tips om hur man strukturerar sina tankar och väcker tankar kring hur man formulerar konkreta mål och arbetar för att nå dem. Evenemangen har varit välbesökta. Cirka 300 personer har kommit för att diskutera sinsemellan och få inspiration. Därtill har förbundet ordnat egna informationsmöten och temadiskussioner i samband med att våra ERUF medel utlysts att sökas. Det gäller i första hand yrkeshögskolor, universitet och näringsbolag eftersom förbunden inte kan bevilja direkt företagsstöd. Det finns sex universitetsenheter och två yrkeshögskolor i Österbotten. Enligt Ulfvens är det viktigt att förstå att utvecklingen av innovationssystemet i Österbotten, som byggs upp med hjälp av ERUF medel, grundar sig på smart

12 specialisering. Det är inte en enda bransch eller ett kluster som står i fokus utan innovativitet stöds genom branschöverskridande utvecklingsåtgärder samt i forskningsområden som stöder exportbranscherna. Vi identifierar först var vi har de största utmaningarna i vårt innovationssystem och vilka åtgärder som behövs. Vi vill att innovativa produkter, tjänster och verksamhetskoncept ska kunna uppstå ur den mångfald som finns i en region med täta nätverk. På så vis kan vi stöda såväl de redan starka exportbranscherna som uppkomsten av nya, innovativa företag. Företagsvärlden, utbildning och forskning samt offentlig sektor måste samarbeta så att vi kan åstadkomma något som utöver det vanliga. edemve skapar labbmiljö för samarbete Som exempel på nya projekt nämner Ulfvens edemve, som svarar på kravet om att skapa en fungerande labbmiljö där man på ett praktiskt sätt kan förmedla den senaste kunskapen från forskning och utbildning till och från företag. edemve tjänsterna kommer att bli en del av DEMVE miljön i laboratoriet i Technobothnia. Nu är det möligt att säkerställa kontinuiteten hos den verksamhet som skapats i projektet DEMVE1. DEMVE 1 startades Inom projektet utvecklades en testmiljö för undersökning av eldistributionsnätets digitala dataöverföring. Projektet hade som mål att skapa kunskap om sambruk av olika leverantörers skyddsteknik för att hjälpa elbolagen att möta de nya utmaningar som deras verksamhetsområden och affärsprocesser står inför. Miljön kompletteras med nyinstallationer, en läroplattform och möjlighet till fjärranvändning. edemve tjänsterna kommer att säljas till företag som komplement till laboratoriets övriga utbud. I strukturfondsprogrammet för Finland stöder projektet prioriterat område 2 (Produktion och användning av ny information och kunskap) och det särskilda målet 4.1 (Utveckla forsknings, kompetens och innovationskluster på basis av regionala styrkor). Trots allt är det sist och slutligen fråga om att skapa förutsättningar för människor att förverkliga idéer som för utvecklingen framåt, säger Ulfvens.

13 Palaa sisällysluetteloon Anna palautetta uutiskirjeestämme

Österbottens förbund Pohjanmaan liitto

Österbottens förbund Pohjanmaan liitto Österbottens förbund Pohjanmaan liitto ERUF EAKR Niklas Ulfvens Finlands strukturfondsprogram Hållbar tillväxt och jobb 2014 2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 TL 2.

Lisätiedot

MAAHANMUUTTAJIEN TYÖLLISYYDELLÄ JA OSALLISUUDELLA HYVINVOINTIA POHJANMAALLE - alueellisen yhteistyön mahdollisuudet ja haasteet

MAAHANMUUTTAJIEN TYÖLLISYYDELLÄ JA OSALLISUUDELLA HYVINVOINTIA POHJANMAALLE - alueellisen yhteistyön mahdollisuudet ja haasteet MAAHANMUUTTAJIEN TYÖLLISYYDELLÄ JA OSALLISUUDELLA HYVINVOINTIA POHJANMAALLE - alueellisen yhteistyön mahdollisuudet ja haasteet INVANDRARES SYSSELSÄTTNING OCH DELAKTIGHET FÖR VÄLFÄRDEN I ÖSTERBOTTEN -

Lisätiedot

KORT OM ÖSTERBOTTENS VÄLFÄRDSSTRATEGI

KORT OM ÖSTERBOTTENS VÄLFÄRDSSTRATEGI KORT OM ÖSTERBOTTENS VÄLFÄRDSSTRATEGI Lyhyesti Pohjanmaan hyvinvointistrategiasta www.obotnia.fi facebook.com/obotnia VI UTGÅR FRÅN TANKEN ATT... Perusoletus on, että...det finns en direkt koppling mellan

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN Hyvä kotiväki Koti ja perhe ovat lapsen tärkein kasvuympäristö ja yhteisö. Kodin ohella päivähoidon on oltava turvallinen paikka, jossa lapsesta sekä

Lisätiedot

Deltagande och inflytande Osallistuminen ja vaikuttaminen LANDSKAPSREFORMEN I ÖSTERBOTTEN MAAKUNTAUUDISTUS POHJANMAALLA

Deltagande och inflytande Osallistuminen ja vaikuttaminen LANDSKAPSREFORMEN I ÖSTERBOTTEN MAAKUNTAUUDISTUS POHJANMAALLA Deltagande och inflytande Osallistuminen ja vaikuttaminen LANDSKAPSREFORMEN I ÖSTERBOTTEN MAAKUNTAUUDISTUS POHJANMAALLA Utkast till landskapslag - Maakuntalakiluonnos Landskapets invånare och de som använder

Lisätiedot

Vesienhoito Tornionjoen vesienhoitoalueella. Vattenvård i Torne älvs vattendistrikt. Tornionjoen vesiparlamentti Kattilakoski Pekka Räinä

Vesienhoito Tornionjoen vesienhoitoalueella. Vattenvård i Torne älvs vattendistrikt. Tornionjoen vesiparlamentti Kattilakoski Pekka Räinä Vesienhoito Tornionjoen vesienhoitoalueella Vattenvård i Torne älvs vattendistrikt Tornionjoen vesiparlamentti 30.5.2007 - Kattilakoski Pekka Räinä Yhteistyö vesienhoidon suunnittelussa Samarbete i vattenvårdsplaneringen!

Lisätiedot

Taustatiedot / Bakgrundsuppgifter: 1. Organisaatio / Organisation Kunta, mikä kunta? / Kommun, vilken?

Taustatiedot / Bakgrundsuppgifter: 1. Organisaatio / Organisation Kunta, mikä kunta? / Kommun, vilken? Kommenttipyyntö Tulevaisuuden kunta-parlamentaarisen työryhmän väliraportista / Begäran om kommentarer till mellanrapporten från parlamentariska arbetsgruppen för Framtidens kommun Taustatiedot / Bakgrundsuppgifter:

Lisätiedot

Staden Jakobstad - Pietarsaaren kaupunki

Staden Jakobstad - Pietarsaaren kaupunki Sakägare/ Asianosainen Ärende/ Asia - VALREKLAM INFÖR RIKSDAGSVALET 2015 - VAALIMAI- NONTA ENNEN EDUSKUNTAVAALEJA 2015, TILLÄGG / LISÄYS Det finns tomma reklamplatser kvar i stadens valställningar och

Lisätiedot

Mot starkare tvåspråkighet i stadens service Kohti vahvempaa kaksikielisyyttä kaupungin palveluissa

Mot starkare tvåspråkighet i stadens service Kohti vahvempaa kaksikielisyyttä kaupungin palveluissa Mot starkare tvåspråkighet i stadens service Kohti vahvempaa kaksikielisyyttä kaupungin palveluissa SKILLNADEN II Samverkan som strategi MUUTOS II Strategiana yhteistyö 24.11.2015 Tua Heimonen Specialplanerare,

Lisätiedot

Kommunal verksamhet och service nu på finska! Kunnallista toimintaa ja palveluita nyt myös suomeksi! Trosa kommun del i det finska förvaltningsområdet

Kommunal verksamhet och service nu på finska! Kunnallista toimintaa ja palveluita nyt myös suomeksi! Trosa kommun del i det finska förvaltningsområdet Kommunal verksamhet och service nu på finska! Trosa kommun del i det finska förvaltningsområdet Kunnallista toimintaa ja palveluita nyt myös suomeksi! Trosan kunta osa suomen kielen hallintoaluetta Kommunal

Lisätiedot

Mitä kestävä kehitys? Suomalainen tulkinta Suomen kestävän kehityksen toimikunta :

Mitä kestävä kehitys? Suomalainen tulkinta Suomen kestävän kehityksen toimikunta : Itämeren kestävän kehityksen tutkimustarpeet Elina Rautalahti ympäristöministeriö Mitä kestävä kehitys? Suomalainen tulkinta Suomen kestävän kehityksen toimikunta 15.12.1994: Kestävä kehitys on maailmanlaajuisesti,

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1104/2013 vp Rajatyöntekijöiden oikeus aikuiskoulutustukeen Eduskunnan puhemiehelle Osaamisen kehittäminen ja aikuisopiskelu ovat nykyään arkipäivää. Omaehtoisesti opiskelevat rajatyöntekijät

Lisätiedot

VAMMAISNEUVOSTO HANDIKAPPRÅD. Kauniainen - Grankulla

VAMMAISNEUVOSTO HANDIKAPPRÅD. Kauniainen - Grankulla VAMMAISNEUVOSTO HANDIKAPPRÅD Kauniainen - Grankulla Kauniaisissa on toiminut vuodesta 1989 lähtien vammaisneuvosto, joka edistää ja seuraa kunnallishallinnon eri aloilla tapahtuvaa toimintaa vammaisten

Lisätiedot

Vähittäismarkkinat hankkeen tilanne. NBS Workshop Antti Paananen

Vähittäismarkkinat hankkeen tilanne. NBS Workshop Antti Paananen Vähittäismarkkinat hankkeen tilanne NBS Workshop Antti Paananen 22.11.2013 Sisältö 1. Mitä tähän mennessä on tehty ja missään ollaan NordREG työssä? 2. Millaista poliittista ohjausta hankkeelle on saatu?

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 110/2007 vp Alkoholin liikakäyttöön puuttuminen työpaikoilla Eduskunnan puhemiehelle Suomessa saattaa olla Työterveyslaitoksen selvityksen mukaan jopa 500 000 700 000 alkoholin suurkuluttajaa.

Lisätiedot

Finansiering av landskapen Maakuntien rahoitus LANDSKAPSREFORMEN I ÖSTERBOTTEN MAAKUNTAUUDISTUS POHJANMAALLA

Finansiering av landskapen Maakuntien rahoitus LANDSKAPSREFORMEN I ÖSTERBOTTEN MAAKUNTAUUDISTUS POHJANMAALLA Finansiering av landskapen Maakuntien rahoitus LANDSKAPSREFORMEN I ÖSTERBOTTEN MAAKUNTAUUDISTUS POHJANMAALLA Finansiering av landskapen Maakuntien rahoitus Verksamheten i det nya landskapet Österbotten

Lisätiedot

Föregripa nde strukturomva ndling

Föregripa nde strukturomva ndling Ö STERBOTTEN S FÖ RBUN D PO HJAN MAAN LIITTO Föregripa nde strukturomva ndling Ennakoitu rakennemuutos (ERM) w w w.obotnia.fi facebook.com/ obotnia Mål Tavoitteet Förnyelse, tillvä xt och interna tiona

Lisätiedot

Filmhandledning från Svenska nu för svenskundervisningen Rekommenderas för åk 7-10

Filmhandledning från Svenska nu för svenskundervisningen Rekommenderas för åk 7-10 Medan vi lever Filmhandledning från Svenska nu för svenskundervisningen Rekommenderas för åk 7-10 Till läraren Filmen och övningarna är främst avsedda för eleverna på högstadiet, men övningarna kan också

Lisätiedot

Taustatiedot / Bakgrundsuppgifter: 1. Organisaatio / Organisation Kunta, mikä kunta? / Kommun, vilken?

Taustatiedot / Bakgrundsuppgifter: 1. Organisaatio / Organisation Kunta, mikä kunta? / Kommun, vilken? Kommenttipyyntö Tulevaisuuden kunta-parlamentaarisen työryhmän väliraportista / Begäran om kommentarer till mellanrapporten från parlamentariska arbetsgruppen för Framtidens kommun Taustatiedot / Bakgrundsuppgifter:

Lisätiedot

Tervetuloa tähän Pohjanmaan liiton järjestämään laajakaistaseminaarin, joka kantaa nimeä Sadan megan Pohjanmaa.

Tervetuloa tähän Pohjanmaan liiton järjestämään laajakaistaseminaarin, joka kantaa nimeä Sadan megan Pohjanmaa. Tervetuloa tähän Pohjanmaan liiton järjestämään laajakaistaseminaarin, joka kantaa nimeä Sadan megan Pohjanmaa. Välkomna till Österbottens förbunds bredbandsseminarium, som fått namnet Österbotten kör

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 603/2012 vp Naisyrittäjyyden edistäminen Eduskunnan puhemiehelle Naisten osuus suomalaisista yrittäjistä on noin 30 prosenttia. Yrittäjänaisten Keskusliitto ry:n virallinen tavoite

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 876/2010 vp Työnantajien Kela-maksun poiston vaikutus työpaikkojen määrään Eduskunnan puhemiehelle Työnantajien Kela-maksu on hallituksen esityksestä poistettu. Hallitus perusteli esityksessään

Lisätiedot

Rajajokisopimus Suomen ja Ruotsin välillä

Rajajokisopimus Suomen ja Ruotsin välillä Viranomaiskokous Haaparanta 19.-20.1.2012 Myndighetskonferens Haparanda Rajajokisopimus Suomen ja Ruotsin välillä - Tausta ja sisältö Gränsälvsöverkommelsen mellan Finland och Sverige - Bakgrund och innehåll

Lisätiedot

Föregripa nde strukturomva ndling

Föregripa nde strukturomva ndling Ö STERBOTTEN S FÖ RBUN D PO HJAN MAAN LIITTO Föregripa nde strukturomva ndling Ennakoitu rakennemuutos (ERM) w w w.obotnia.fi facebook.com/ obotnia Föregripa nde strukturomva ndling Ennakoitu rakennemuutos

Lisätiedot

Planläggning och landskapsreformen Kaavoitus ja maakuntauudistus

Planläggning och landskapsreformen Kaavoitus ja maakuntauudistus www.obotnia.fi/landskapsplanen Planläggning och landskapsreformen Kaavoitus ja maakuntauudistus Landskapsreformens grundstenar Maakuntauudistuksen peruspalikat Landskapsförbunden, NTM-centralerna och regionförvaltningsverken

Lisätiedot

Varuboden-Osla tekee Paikallisesti hyvää, 100 000 lisälahjoitus omalle alueelle Yhteensä noin 300 000 tukea paikallisille toimijoille vuonna 2015

Varuboden-Osla tekee Paikallisesti hyvää, 100 000 lisälahjoitus omalle alueelle Yhteensä noin 300 000 tukea paikallisille toimijoille vuonna 2015 Varuboden-Osla tekee Paikallisesti hyvää, 100 000 lisälahjoitus omalle alueelle Yhteensä noin 300 000 tukea paikallisille toimijoille vuonna 2015 Osuuskauppa Varuboden-Osla haluaa omalla toimialueellaan,

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 220/2009 vp Perhepäivähoitajien palkkaus Eduskunnan puhemiehelle Perhepäivähoitaja on lapsia omassa kodissaan, ryhmäperhepäivähoidossa tai lapsen kotona hoitava henkilö. Perhepäivähoidossa

Lisätiedot

POHJANMAA ÖSTERBOTTEN. Työllisyyskatsaus: Syyskuu 2013 Sysselsättningsöversikt: September 2013

POHJANMAA ÖSTERBOTTEN. Työllisyyskatsaus: Syyskuu 2013 Sysselsättningsöversikt: September 2013 POHJANMAA ÖSTERBOTTEN Työllisyyskatsaus: Syyskuu 2013 Sysselsättningsöversikt: September 2013 TYÖLLISYYSKATSAUS Syyskuu 2013 Lisätiedot: Jorma Höykinpuro puh +358 50 312 8568 ja Olli Peltola tfn +358 50

Lisätiedot

POHJANMAA ÖSTERBOTTEN. Työllisyyskatsaus: Marraskuu 2012 Sysselsättningsöversikt: november 2012

POHJANMAA ÖSTERBOTTEN. Työllisyyskatsaus: Marraskuu 2012 Sysselsättningsöversikt: november 2012 POHJANMAA ÖSTERBOTTEN Työllisyyskatsaus: Marraskuu 2012 Sysselsättningsöversikt: november 2012 TYÖLLISYYSKATSAUS Marraskuu 2012 Lisätiedot: Olli Peltola puh +358 50 312 8727 Pohjanmaan työllisyyskatsaus

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 986/2009 vp Auton katsastamisen mahdollistaminen Espanjassa Eduskunnan puhemiehelle Huomattava määrä suomalaisia asuu osan vuotta Espanjassa. Monilla on siellä oma Suomessa rekisteröity

Lisätiedot

Arkeologian valintakoe 2015

Arkeologian valintakoe 2015 Sukunimi Kaikki etunimet Henkilötunnus Puhelinnumero Valintatoimiston merkintöjä KAR A (C) Sähköpostiosoite Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta Arkeologian valintakoe 2015 Tarkista sivunumeroiden

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 159/2012 vp Aikuisen ADHD-potilaan metyylifenidaattilääkityksen korvaaminen Eduskunnan puhemiehelle ADHD aiheuttaa keskittymishäiriötä, se myös hankaloittaa ja vaikeuttaa ihmiselämän

Lisätiedot

Anslutningsskyldighet och befrielse från anslutningsskyldigheten. Liittämisvelvollisuus ja siitä vapauttaminen

Anslutningsskyldighet och befrielse från anslutningsskyldigheten. Liittämisvelvollisuus ja siitä vapauttaminen Anslutningsskyldighet och befrielse från anslutningsskyldigheten Liittämisvelvollisuus ja siitä vapauttaminen 10 Lag om vattentjänster 119/2001 Vesihuoltolaki 119/2001 Anslutning av fastigheter till vattentjänstverkets

Lisätiedot

Hyvien yhteyksien solmukohdassa. I förbindelsernas knutpunkt

Hyvien yhteyksien solmukohdassa. I förbindelsernas knutpunkt Perspektiivi-2-heinä15 klo12 Monien mahdollisuuksien liiketilaa energisen alueen ytimessä Det nyaste företagscentret i energiska Runsor WAASA KIINTEISTÖ WASAPLAN OY JUHA KOIVUSALO, RA RUNSOR Toimisto-

Lisätiedot

Kuntainfo 5/2014: Toimeentulotuki 1.1.2015 lukien - Kommuninfo 5/2014: Utkomststöd från och med 1.1.2015

Kuntainfo 5/2014: Toimeentulotuki 1.1.2015 lukien - Kommuninfo 5/2014: Utkomststöd från och med 1.1.2015 Sosiaali- ja terveyslautakunta 212 16.12.2014 Kuntainfo 5/2014: Toimeentulotuki 1.1.2015 lukien - Kommuninfo 5/2014: Utkomststöd från och med 1.1.2015 1010/05/03/00/2014 SosTe 212 Valmistelija; palvelujohtaja

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 590/2013 vp Poliisimiesten sivutyöluvat ja poliisijohdon palkkataso Eduskunnan puhemiehelle Lähes peräkkäisinä päivinä uutisoitiin ensin poliisimiesten sivutöistä ja niiden laillisuudesta

Lisätiedot

KOULUTUSPALVELUJEN PALVELUOHJELMA PÄHKINÄNKUORESSA PROGRAMMET FÖR UTBILDNINGSTJÄNSTERNA I ETT NÖTSKAL

KOULUTUSPALVELUJEN PALVELUOHJELMA PÄHKINÄNKUORESSA PROGRAMMET FÖR UTBILDNINGSTJÄNSTERNA I ETT NÖTSKAL TIINA VÄLIKANGAS Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå KOULUTUSPALVELUJEN PALVELUOHJELMA 2015-2017 PÄHKINÄNKUORESSA PROGRAMMET FÖR UTBILDNINGSTJÄNSTERNA 2015-2017 I ETT NÖTSKAL KOULUTUSPALVELUJEN PALVELUOHJELMAN

Lisätiedot

JAKOBSTAD PIETARSAARI

JAKOBSTAD PIETARSAARI Hyvää päivähoitoa jo 110 vuotta. 110 år av högklassig dagvård. JAKOBSTAD PIETARSAARI Jakobstad ordnar småbarnspedagogisk verksamhet på svenska och finska. I Jakobstad finns dessutom ett populärt och fungerande

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 773/2013 vp Lahden alueen äkillisen rakennemuutoksen tukitoimet Eduskunnan puhemiehelle Hallitus nimesi lähes päivälleen vuosi sitten Lahden alueen äkillisen rakennemuutoksen alueeksi.

Lisätiedot

TUE VIHREIDEN KAMPANJAA KYMPILLÄ. LÄHETÄ TEKSTIVIESTI TUE10 NUMEROON

TUE VIHREIDEN KAMPANJAA KYMPILLÄ. LÄHETÄ TEKSTIVIESTI TUE10 NUMEROON PUHTAAT JÄRVET PUHDAS ITÄMERI ROHKEA SUVAITSEE Remontoimme terveydenhuollon niin, että hoitoa saa sekä ruumiin että mielen sairauksiin. Investoimme ratoihin, jotta junat saadaan kulkemaan nopeammin, useammin

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 546/2010 vp Kuljettajantutkintojen kilpailuttaminen Eduskunnan puhemiehelle Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kilpailuttaa kuljettajantutkintojen vastaanottamisen 19 maakunnassa,

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 622/2013 vp Suomalaisen sukututkimuksen asema EU:n tietosuoja-asetuksessa Eduskunnan puhemiehelle Euroopan komissio on esittänyt uutta asetusta henkilötietojen käsittelyyn. Uudella

Lisätiedot

Talousarvio & taloussuunnitelma 2016 Terveydenhuolto. Paraisten kaupunki TERVEYDENHUOLTO

Talousarvio & taloussuunnitelma 2016 Terveydenhuolto. Paraisten kaupunki TERVEYDENHUOLTO TERVEYDENHUOLTO Sosiaali- ja terveyslautakunta Sosiaali- ja terveysosasto, Paula Sundqvist, Sosiaali- ja terveysjohtaja Katariina Korhonen, ylilääkäri Toiminta Perusterveydenhuolto ja sairaanhoito kaikille

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 97/2009 vp Varusmiesten terveydenhuollon taso Eduskunnan puhemiehelle Keuruun varuskunnassa varusmies sairastui kuumeeseen, ja häntä pidettiin lääkityksen avulla kaksi viikkoa majoitustiloissa.

Lisätiedot

MATKAILUALAN TAPAAMINEN BESÖKSNÄRINGSTRÄFF 22.10.2015

MATKAILUALAN TAPAAMINEN BESÖKSNÄRINGSTRÄFF 22.10.2015 MATKAILUALAN TAPAAMINEN BESÖKSNÄRINGSTRÄFF 22.10.2015 VisitKimitoön.fi VisitKemiönsaari.fi VisitKimitoon.fi Facebook.com/VisitKimitoon Instagram.com/VisitKimitoon Tagboard.com/Visitkimitoon Weibo.com/Kimitoon

Lisätiedot

Maakuntauudistuksen valmistelu Pohjanmaalla

Maakuntauudistuksen valmistelu Pohjanmaalla ÖSTERBOTTENS FÖRBUND POHJANMAAN LIITTO BEREDNING AV LANDSKAPSREFORMEN I ÖSTERBOTTEN Maakuntauudistuksen valmistelu Pohjanmaalla www.obotnia.fi facebook.com/obotnia Fas 1: Förberedelser Vaihe 1: Esivalmistelu

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 345/2013 vp Osasairauspäivärahan maksaminen vuosiloman ajalta Eduskunnan puhemiehelle Sairausvakuutuslain mukaan osasairauspäivärahaa maksetaan vähintään 12 arkipäivän yhtäjaksoiselta

Lisätiedot

1. Onko rakennussektori Teille strategisesti tärkeä liiketoimintaalue? Är byggnadsbranschen för Er ett strategiskt viktigt businessområde?

1. Onko rakennussektori Teille strategisesti tärkeä liiketoimintaalue? Är byggnadsbranschen för Er ett strategiskt viktigt businessområde? 7 kpl, TULEVAISUUDESSA 5 kpl ja 6 kpl 1. Onko rakennussektori Teille strategisesti tärkeä liiketoimintaalue? Är byggnadsbranschen för Er ett strategiskt viktigt businessområde? 28 % 33 % I framtiden kommer

Lisätiedot

ULKOMAALAISTAUSTAISET TYÖMARKKINOILLA

ULKOMAALAISTAUSTAISET TYÖMARKKINOILLA ULKOMAALAISTAUSTAISET TYÖMARKKINOILLA Tietoisku 3/2009 Arja Munter Kesk skushallin ushallinto Kehit ehittämis tämis- - ja tutkimus utkimusyk yksikkö Ulkomaalaistaustaisia henkilöitä oli pääkaupunkiseudulla

Lisätiedot

Kestävää energiaa maailmalle Voiko sähköä käyttää järkevämmin?

Kestävää energiaa maailmalle Voiko sähköä käyttää järkevämmin? Kestävää energiaa maailmalle Voiko sähköä käyttää järkevämmin? Maailman sähkönnälkä on loppumaton Maailman sähkönkulutus, biljoona KWh 31,64 35,17 28,27 25,02 21,9 2015 2020 2025 2030 2035 +84% vuoteen

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 857/2005 vp Vakuutusmeklaritutkinto Eduskunnan puhemiehelle 1.9.2005 tuli voimaan laki vakuutusedustuksesta (570/2005). Lain 49 :n mukaan siirtymäsäännöksistä säädetään seuraavasti:

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 329/2009 vp Kasvirohdosvalmisteiden myyntikanavan määrittely lääkelaissa Eduskunnan puhemiehelle Luontaistuotealan keskusliitto ry ja Fytonomit ry ovat luovuttaneet 16.4.2009 ministeri

Lisätiedot

KANTAKAUPUNGIN YLEISKAAVA / GENERALPLAN FÖR STAMSTADEN

KANTAKAUPUNGIN YLEISKAAVA / GENERALPLAN FÖR STAMSTADEN FCG Planeko Oy Hangon kaupunki / Hangö stad KANTAKAUPUNGIN YLEISKAAVA / GENERALPLAN FÖR STAMSTADEN 0104-C9376 22.9.2009 LUONNOS / UTKAST FCG Planeko Oy Kantakaupungin yleiskaava I SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleiskaava-alue/

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 680/2009 vp Nuorten akateemisten työttömyyden vähentäminen Eduskunnan puhemiehelle Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneiden työttömyys on kasvanut keväällä 2009 erityisesti 25 30-vuotiaiden

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 133/2009 vp Valtion eläkevastuut Eduskunnan puhemiehelle Edellisen hallituksen aikana arvioitiin, että valtionhallinnosta voitaisiin vähentää vuoteen 2011 mennessä 9 650 työpaikkaa.

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. toukokuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. toukokuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. toukokuuta 2016 (OR. en) 8823/16 ENER 146 ENV 279 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 10. toukokuuta 2016 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: D044838/02 Asia:

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 946/2010 vp Adr-ajolupavaatimukset Helsinki-Vantaan lentokentällä Eduskunnan puhemiehelle Autonkuljettajilta vaaditaan adr-ajolupa, mikäli he kuljettavat vaarallisia aineita yli sallittujen

Lisätiedot

Suomen arktinen strategia

Suomen arktinen strategia Suomen arktinen strategia Valtioneuvoston kanslian julkaisusarja 7/2010 Suomen arktinen strategia Valtioneuvoston kanslian julkaisusarja 7/2010 Julkaisija VALTIONEUVOSTON KANSLIA Julkaisun laji Julkaisu

Lisätiedot

OPEN DAYS 2015 LOCAL EVENTS COUNTRY LEAFLET SUOMI

OPEN DAYS 2015 LOCAL EVENTS COUNTRY LEAFLET SUOMI OPEN DAYS 2015 LOCAL EVENTS COUNTRY LEAFLET SUOMI INDEX I. Regional Partnerships Official Partners of the OPEN DAYS 2015 City of Helsinki 3 Helsinki-Uusimaa 4 Österbotten 5 Varsinais-Suomi 6 2 I. Regional

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 987/2009 vp 72 tunnin viisumivapaus venäläisille turisteille Eduskunnan puhemiehelle Vuonna 2008 Venäjältä tehtiin 2,3 miljoonaa matkaa Suomeen. Näistä 67 % eli 1,6 miljoonaa oli päivämatkoja.

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Mitä arvoa luonnolla on ihmiselle? Vilket är naturens värde för människan?

Mitä arvoa luonnolla on ihmiselle? Vilket är naturens värde för människan? Mitä arvoa luonnolla on ihmiselle? Vilket är naturens värde för människan? Lotta Haldin luontoympäristöyksikkö/ naturmiljöenheten AVAJAISTILAISUUS / INVIGNING perjantaina/fredag 9.10. klo/kl. 9 11.30 Vaasan

Lisätiedot

Torgparkeringen är för framtiden men också sammankopplad till HAB. Båda bör byggas samtidigt då man gräver.

Torgparkeringen är för framtiden men också sammankopplad till HAB. Båda bör byggas samtidigt då man gräver. Torgmöte 3½ 3.3 kl. 12:30-14 i Saima, stadshuset Kim Mäenpää presenterade projektet Skede 1 av HAB och torgparkeringen Torgparkeringen är för framtiden men också sammankopplad till HAB. Båda bör byggas

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 953/2001 vp Kemira Oy:n työpaikkojen turvaaminen Eduskunnan puhemiehelle Kemira Oy:n kohdalla ollaan tekemässä omistusjärjestelyjä talouspoliittisen ministerivaliokunnan päätöksellä.

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 845/2006 vp Internetin hankkiminen yhteydenpitoon työvoimaviranomaisten kanssa Eduskunnan puhemiehelle Työttömän työnhakijan piti lähettää työvoimaviranomaiselle kuittaus sähköisen

Lisätiedot

POHJANMAA ÖSTERBOTTEN. Työllisyyskatsaus: Maaliskuu 2013 Sysselsättningsöversikt: Mars 2013

POHJANMAA ÖSTERBOTTEN. Työllisyyskatsaus: Maaliskuu 2013 Sysselsättningsöversikt: Mars 2013 POHJANMAA ÖSTERBOTTEN Työllisyyskatsaus: Maaliskuu 2013 Sysselsättningsöversikt: Mars 2013 TYÖLLISYYSKATSAUS Maaliskuu 2013 Lisätiedot: Jorma Höykinpuro puh +358 50 312 8568 ja Olli Peltola tfn +358 50

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 30/2005 vp Digitaalisiin televisiolähetyksiin siirtyminen Eduskunnan puhemiehelle Analogiset tv-lähetykset loppuvat nykytiedon mukaan 31.8.2007. Kuitenkin useimmat ihmiset ovat ostaneet

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1254/2001 vp Osa-aikalisän myöntämisen perusteet Eduskunnan puhemiehelle Kun osa-aikalisäjärjestelmä aikoinaan otettiin käyttöön, sen yhtenä perusteena oli lisätä työssä jaksamista

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 440/2012 vp Taksiautoilijoiden ajoluvan ikäraja Eduskunnan puhemiehelle Taksiautoilijat sekä linja- ja kuorma-auton kuljettajat ovat olennainen osa tieliikennettämme, ja heidän kykynsä

Lisätiedot

Katse Nikkilään! Nickby i fokus! Ympäristö, kokemukset ja osallistuminen Miljö, upplevelser och deltagande

Katse Nikkilään! Nickby i fokus! Ympäristö, kokemukset ja osallistuminen Miljö, upplevelser och deltagande Katse Nikkilään! Nickby i fokus! Ympäristö, kokemukset ja osallistuminen Miljö, upplevelser och deltagande Pilvi Nummi-Sund kaavoittaja, Sipoon kunta planläggare, Sibbo kommun Nikkilästä vetovoimainen

Lisätiedot

ULKOMAALAISTAUSTAISET TYÖELÄMÄSSÄ 2007

ULKOMAALAISTAUSTAISET TYÖELÄMÄSSÄ 2007 ULKOMAALAISTAUSTAISET TYÖELÄMÄSSÄ 2007 Tietoisku 2/2010 Kuva: Ee-mailin toimitus Arja Munter Keskushallinto Kehittämis- ja tutkimusyksikkö Vuoden 2007 lopussa Suomessa asui 217 700 ulkomaalaistaustaista,

Lisätiedot

Tiedotustilaisuus PÖYTÄKIRJA 2012-05-16

Tiedotustilaisuus PÖYTÄKIRJA 2012-05-16 PÖYTÄKIRJA 2012-05-16 Tiedotustilaisuus Aika Torstai 16. toukokuuta 2013 klo 18 20 Paikka Kaupunginjohtotoimisto, Köpmansgatan 20, Informationssalen Läsnä 27 henkilöä Antti Yliselä, suunnittelupäällikkö

Lisätiedot

Liitteen 3 lähteet: Syksyinen näkymä uusittua puukujannetta pitkin merelle. VP.

Liitteen 3 lähteet: Syksyinen näkymä uusittua puukujannetta pitkin merelle. VP. Syksyinen näkymä uusittua puukujannetta pitkin merelle. VP. Liitteen 3 lähteet: Kaivopuiston Ison Puistotien puukujanteen uusiminen. Peruskorjaussuunnitelma 2007. Helsingin kaupungin rakennusviraston julkaisu

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1278/2010 vp Osa-aikaeläkkeellä olevien sairauspäivärahaan liittyvien ongelmien korjaaminen Eduskunnan puhemiehelle Jos henkilö sairastuu osa-aikaeläkkeelle jäätyään, putoavat hänen

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 391/2001 vp Valtiokonttorin maksamien pienten eläkkeiden maksatuksen järkeistäminen Eduskunnan puhemiehelle Useimpien eläkkeellä olevien ihmisten kokonaiseläke koostuu monien eläkelaitosten

Lisätiedot

SUOMEN KIELEN HALLINTOALUE FINSKT FÖRVALTNINGSOMRÅDE

SUOMEN KIELEN HALLINTOALUE FINSKT FÖRVALTNINGSOMRÅDE SUOMEN KIELEN HALLINTOALUE FINSKT FÖRVALTNINGSOMRÅDE HAE VALTIONTUKEA ANSÖK OM STATSBIDRAG Tukea hakeva organisaatio Sökande organisation Organisaationumero Organisationsnummer Osoite Adress Yhteyshenkilö

Lisätiedot

Päiväkotirauha Dagisfred

Päiväkotirauha Dagisfred 15.3.2017 varhaiskasvattajille Mia Viljanen ja Maria Stoor-Grenner Päiväkotirauha Dagisfred Kaverisuhteita vahvistava ja kiusaamista ehkäisevä toimintatapa Ett sätt att stärka kompisrelationer och förebygga

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 816/2006 vp Yrittäjän sosiaaliturva EU-maissa Eduskunnan puhemiehelle Euroopan unionin alueella työskentelevä yrittäjä (KK-Communication Ltd FI1839803-7 Lappeenranta Finland) ei kuulu

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 431/2001 vp Yrittäjien asema uudessa aikuiskoulutustuessa Eduskunnan puhemiehelle Työllisyyden hoito on merkittävä osa köyhyyden torjuntaa. Pienyritteliäisyyttä on siten tuettava, jotta

Lisätiedot

Beredningen av Österbottens landskapsprogram

Beredningen av Österbottens landskapsprogram ÖSTERBOTTEN S FÖRBUN D PO HJAN MAAN LIITTO Beredningen av Österbottens landskapsprogram 2018-2021 Pohjanmaan maakuntaohjelman 2018-2021 valmistelu W orkshop Työpaja 23.2.2017 Irina Nori w w w.obotnia.fi

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1256/2001 vp Palkansaajan järjestäytymättömyys ammattiliittoihin Eduskunnan puhemiehelle Perustuslaki turvaa oikeuden olla järjestäytymättä ammattiliittoon. Käytännössä valinnanvapautta

Lisätiedot

Ajankohtaista energiatehokkaasta rakentamisesta. Rakennukset ja ilmastonmuutos

Ajankohtaista energiatehokkaasta rakentamisesta. Rakennukset ja ilmastonmuutos Ajankohtaista energiatehokkaasta rakentamisesta Pekka Kalliomäki Ympäristöministeriö 1 Rakennukset ja ilmastonmuutos Rakennusten osuus kokonaisenergiankulutuksesta on noin 40 prosenttia eli 140 TWh 140

Lisätiedot

Till riksdagens talman

Till riksdagens talman KK 496/2009 vp Mikaela Nylander /r ym. SKRIFTLIGT SPÖRSMÅL 496/2009 rd Publicering av platsannonser också i svenska dagstidningar Till riksdagens talman Enligt språklagen är en tvåspråkig myndighet skyldig

Lisätiedot

www.rosknroll.fi 0201 558 334

www.rosknroll.fi 0201 558 334 www.rosknroll.fi 0201 558 334 Rollella ei ole peukalo keskellä kämmentä, joten lähes kaikki rikki menneet tavarat Rolle korjaa eikä heitä pois. Etsi kuvista 5 eroavaisuutta! Rolle har inte tummen mitt

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1012/2010 vp Eläkkeiden maksun myöhästymiset Eduskunnan puhemiehelle Eläkkeiden maksuissa on ollut paljon ongelmia tänä vuonna. Osa eläkeläisistä on saanut eläkkeensä tililleen myöhässä

Lisätiedot

Väliraportti Muutoksen johtoryhmä LANDSKAPSREFORMEN I ÖSTERBOTTEN MAAKUNTAUUDISTUS POHJANMAALLA

Väliraportti Muutoksen johtoryhmä LANDSKAPSREFORMEN I ÖSTERBOTTEN MAAKUNTAUUDISTUS POHJANMAALLA Väliraportti Muutoksen johtoryhmä 30.3.2017 LANDSKAPSREFORMEN I ÖSTERBOTTEN MAAKUNTAUUDISTUS POHJANMAALLA -teemaryhmä Nykytila Nuläge Pohjanmaan ELY-keskus Yritysten kehittämispalvelut Yritysten kehittämisavustukset

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 413/2007 vp Kela-korvattavat lääkkeet ja perhekohtainen omavastuu Eduskunnan puhemiehelle Joissakin sairauksissa on se tilanne, ettei Kelan korvauksen piirissä oleva lääke anna sitä

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1231/2010 vp Vuosilomapalkkasäännösten saattaminen vastaamaan Euroopan unionin tuomioistuimen tuomiota C-486/08 Eduskunnan puhemiehelle Euroopan unionin tuomioistuin (EUT) on jo 22.4.2010

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1355/2001 vp Ulkomaaneläkkeiden sairausvakuutusmaksut Eduskunnan puhemiehelle EU:n tuomioistuimen päätös pakottaa Suomen muuttamaan niiden eläkeläisten verotusta, jotka saavat eläkettä

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 76/2006 vp Kelan järjestämän vaikeavammaisten lääkinnällisen kuntoutuksen suunnitelman laatiminen Eduskunnan puhemiehelle Kelalla on lakisääteinen velvollisuus järjestää vajaakuntoisten

Lisätiedot

Österbottens landskapsplan 2040 Pohjanmaan maakuntakaava 2040

Österbottens landskapsplan 2040 Pohjanmaan maakuntakaava 2040 www.obotnia.fi/landskapsplanen Österbottens landskapsplan 2040 Pohjanmaan maakuntakaava 2040 Planläggningssystemet Kaavoitusjärjestelmä Planeringssystemet i Österbotten Suunnittelujärjestelmä Pohjanmaalla

Lisätiedot

Österbottens förbund Pohjanmaan liitto Regional Council of Ostrobothnia www.obotnia.fi

Österbottens förbund Pohjanmaan liitto Regional Council of Ostrobothnia www.obotnia.fi Österbottens förbund Pohjanmaan liitto Österbottens förbund Pohjanmaan liitto En samkommun för de 15 Pohjanmaan maakuntaan kommunerna i landskapet kuuluvien 15 kunnan Österbotten muodostama kuntayhtymä

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 264/2013 vp Eduskunnan suullinen kyselytunti radiossa Eduskunnan puhemiehelle Eduskunnan suullisella kyselytunnilla ministerit vastaavat kansanedustajien kysymyksiin. Kyselytunti mahdollistaa

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 79/2001 vp Kardiologien lisääminen maassamme Eduskunnan puhemiehelle Kardiologian erikoislääkärien määrä Suomessa on asukaslukuun suhteutettuna pienempi kuin missään muussa Euroopan

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Teemu Hartikainen, TkT 24.5.2013. EcoDesign-asetus tilalämmittimille ja markkinavalvonta Suomessa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Teemu Hartikainen, TkT 24.5.2013. EcoDesign-asetus tilalämmittimille ja markkinavalvonta Suomessa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Teemu Hartikainen, TkT 24.5.2013 EcoDesign-asetus tilalämmittimille ja markkinavalvonta Suomessa Esityksen sisältö Tukesista lyhyesti Ekosuunnittelun ja energiamerkinnän

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 436/2004 vp Kivunhoitoon erikoistuneen lääkärin saaminen terveysasemille Eduskunnan puhemiehelle Kipupotilasyhdistys on valtakunnallinen, ja sen toiminnan periaatteena on kipupotilaiden

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 352/2002 vp Korvattavat MS-lääkkeet Eduskunnan puhemiehelle MS-tautia sairastavan potilaan taudin kuva ja eteneminen on hyvin yksilöllistä. Hyvin useasti tauti etenee aaltomaisesti

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 576/2008 vp Jättiputken hävittäminen luonnosta Eduskunnan puhemiehelle Etelä-Suomeen on levinnyt iholle palovammoja muistuttavat, kivuliaat rakkulat jättäviä jättiputkia. Arvion mukaan

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1097/2010 vp Rovaniemen pääpostin säilyttäminen nykyisessä paikassa Eduskunnan puhemiehelle Itella on Rovaniemellä yhdistämässä linja-autoaseman vieressä toimivan pääpostin kauppakeskus

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 767/2001 vp Postinjakelu Kangasalan Kuohenmaalla Eduskunnan puhemiehelle Postin toiminta haja-asutusalueilla on heikentynyt. Postin jakaminen myöhään iltapäivällä ei ole kohtuullista.

Lisätiedot