a. Avointa innovaatiomallia, joka auttaa hahmottamaan yrityksen tuotetarjoomaa.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "a. Avointa innovaatiomallia, joka auttaa hahmottamaan yrityksen tuotetarjoomaa."

Transkriptio

1 Kysymys 11. poistettu. Helsingin yliopisto Valintakoe Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta KOE 1 Elintarvike-ekonomia ja yrittäjyys Kuluttajaekonomia Maatalousekonomia ja yrittäjyys Markkinointi Metsäekonomia ja markkinointi Sekä A- että B-osasta tulee saada vähintään 10 pistettä. Mikäli A-osan pistemäärä on vähemmän kuin 10 pistettä, B-osa jätetään arvostelematta. A-OSA, 30 p. (vastaaminen keltaiselle vastauslomakkeelle): Kysymyksen muotoilusta riippumatta jokaisessa kohdassa 1 15 on yksi tai kaksi neljästä annetusta vaihtoehdosta oikein. Kohdasta saa yhden pisteen vain, jos se on täysin oikein. Väärästä vastauksesta ei jaeta miinuspisteitä. Valitse jokaisesta alla olevasta väittämästä oikea vaihtoehto/oikeat vaihtoehdot: 1. Mitä Business Model Canvas -mallilla tarkoitetaan pääsykoekirjassa? (s. 51) a. Avointa innovaatiomallia, joka auttaa hahmottamaan yrityksen tuotetarjoomaa. b. Tulevaisuusskenaariomallia, joka auttaa hahmottamaan yrityksen missiota ja visiota. c. Visuaalista työkalua, joka auttaa hahmottamaan liiketoiminnan keskeiset toiminnot ja niiden vuorovaikutuksen. d. Liiketoimintamallia, joka auttaa hahmottamaan muun muassa liiketoiminnan tuotannollisia rakenteita. 2. Tulevaisuussignaalit ovat merkkejä mahdollisesti trendiksi voimistuvasta ilmiöstä. Mikä tai mitkä seuraavista ei tai eivät kuulu tulevaisuussignaaleihin pääsykoekirjan mukaan kuluttajanäkökulmasta tarkasteluna? (s. 368) a. Verkostoväsymys. b. Blogalisaatio. c. Vihreä kuluttaminen. d. Nettisukupolven työskentelyeetos.

2 3. Petersin ja Watermanin 7S-malli kuvaa keskeisiä elementtejä, joiden tila ja keskinäiset suhteet vaikuttavat yrityksen onnistumiseen muutosprosessissa. Mikä tai mitkä seuraavista ei tai eivät kuulu malliin? (s. 375) a. Taidot (Skills). b. Tyyli (Style) c. Materiaalit (Stuff) d. Henkilöstö (Staff) 4. Mikä tai mitkä seuraavista ei tai eivät kuulu Strategy as Practice -lähestymistapaan pääsykoekirjan mukaan? (s. 68) a. Strategia on yritysjohdon määrittelemä suunta ja tyypillisesti kirjoitettu suunnitelma. b. Strategia on yhtä kuin käytännöt, jotka organisaatiossa todellisuudessa tapahtuvat. c. Strategia on luonteeltaan sosiaalista eli vuorovaikutusta ja jaettuja käsityksiä. d. Strategia ei ole rationaalista toimintaa, vaan siihen heijastuvat arvot, valtarakenteet ja tunteet. 5. Mikä tai mitkä seuraavista ei tai eivät kuulu muutosjohtamisen tyypillisiin vaiheisiin pääsykoekirjan mukaan? (s. 254) a. Uuden toimintamallin vakiinnuttaminen. b. Uusien ratkaisujen etsintä. c. Ristiriitojen ilmeneminen nykyisessä toimintatavassa. d. Muutosta estävien toimintatapojen tunnistaminen ja eliminoiminen. 6. Mikä tai mitkä seuraavista liittyy tai liittyvät etnografiseen tutkimusotteeseen markkinointitutkimuksessa? (s. 85) a. Tilastojen tuottaminen ja hyödyntäminen. b. Ihmisten toiminnan tarkastelu arkisissa tilanteissa ja elinympäristöissä. c. Trendianalyysien ja muiden määrällisten aineistojen tuottaminen ja hyödyntäminen. d. Kyselytutkimuksen laatiminen ja lähettäminen ennalta valituille kohderyhmille.

3 7. Markkinoinnin tuloksellisuuden ja vaikuttavuuden mittaaminen on haasteellista. Mikä tai mitkä seuraavista väitteistä ei tai eivät kuulu haasteisiin pääsykoekirjan mukaan? (s. 99) a. Haasteellisuus johtuu siitä, että markkinoinnin toimenpiteiden vaikutukset tapahtuvat vaihtelevalla aikajänteellä. b. Haasteellisuus johtuu siitä, että asiakkaat eivät aina ymmärrä markkinoinnin tavoitteita. c. Haasteellisuus johtuu siitä, että yrityksen omat ja kilpailijoiden toimenpiteet vaikutuksineen ovat päällekkäisiä. d. Haasteellisuus johtuu siitä, että brändin rakentaminen saattaa tuottaa tulosta vasta vuosien kuluttua. 8. Kun tuotteesta rakennetaan brändiä, on pääsykoekirjan mukaan mietittävä määrättyjä kysymyksiä. Mikä tai mitkä seuraavista kysymyksistä ei tai eivät ole olennaisia tässä yhteydessä? (s. 112) a. Mitä brändi merkitsee kohderyhmälle? b. Mikä on brändin persoonallisuus? c. Kenelle brändi luodaan? d. Miksi tuotteesta pitäisi rakentaa brändi? 9. Mikä tai mitkä seuraavista kuvaa tai kuvaavat diversifiointia yrityksen kansainvälistymisen kasvustrategiana? (s. 131) a. Toiminnan ulottaminen uusille markkinoille, toimialoille ja tuotteisiin. b. Yritysostojen toteuttaminen kotimarkkinoilla. c. Olemassa olevien markkinoiden kehittäminen esimerkiksi uusilla kohdesegmenteillä. d. Yhteistoimintajärjestelyt joko jalostusketjussa edeltävien tai seuraavien yritysten kanssa.

4 10. Yrityksen suorituskyvyn mittareiden laatimiseen on muotoutunut kokemusperäisiä peukalosääntöjä. Mikä tai mitkä seuraavista on tai ovat näitä peukalosääntöjä pääsykoekirjan mukaan? (s. 283) a. Yrityksen kannattaa mitata vain niitä asioita, joihin huomio ja kehittyminen halutaan suunnata. b. Yrityksen kannattaa mitata mahdollisimman laajasti suorituskykyään, sillä mitä ei mitata, sitä ei voi johtaa. c. Yrityksen kannattaa laatia riittävän vähän ja helppotajuisia mittareita, jotta ne on helppo pitää mielessä. d. Yrityksen kannattaa joko palkata asiantuntija tai ostaa suorituskykymittaus ulkopuolelta, sillä mittaaminen kuluttaa huomattavasti yritysjohdon resursseja. 11. Mihin seuraavista käsitteistä liitetään tuote- ja palvelukehitykseen liittyvän tehtävän ulkoistaminen suurelle yleisölle? (s. 152, 382) a. Service design. b. Scrum-menetelmä. c. Crowsourcing. d. Medici-ilmiö. 12. Mikä seuraavista segmentointiin liittyvistä näkökulmista on pääsykoekirjan mukaan innovatiivisin ja todennäköisesti kilpailukykyisin? (s. 138) a. Taloudellisiin tekijöihin perustuva alueellinen segmentointi. b. Asiakkaiden käyttäytymiseen ja elämäntyyliin perustuva segmentointi. c. Geopoliittisiin tekijöihin perustuva alueellinen segmentointi. d. Samanlaisiin asiakasryhmiin useissa maissa perustuva hybridi segmentointi.

5 13. Yrityksen ostojen ohjauksessa voidaan soveltaa ABC-analyysia. Mikä tai mitkä seuraavista väitteistä ei tai eivät kuvaa ABC-analyysia ostojen ohjauksessa pääsykoekirjan mukaan? (s. 163, 381) a. ABC-analyysi on sovellus Pareto-säännöstä. b. ABC-analyysi ei ole sovellus Pareto-säännöstä. c. Tuotteet jaetaan ABC-analyysissa rutiini- ja volyymituotteisiin sekä kriittisiin ja strategisiin tuotteisiin. d. Mikään edellä annetuista vaihtoehdosta ei kuvaa ABC-analyysia. 14. Mihin seuraavista Yrjö Engeströmin kehittämä toiminnan teoria keskittyy pääsykoekirjan mukaan? (s ) a. Malli keskittyy organisaation toiminnan tarkasteluun suhteessa ympäröivään yhteiskuntaan. b. Malli keskittyy yrityksen ja sen kilpailijoiden välisen markkinatoiminnan tarkasteluun. c. Malli keskittyy organisaation sisäisten vaikutussuhteiden tarkasteluun. d. Malli keskittyy organisaatioiden välisen kanssakäymiseen tarkasteluun johtamisen näkökulmasta. 15. Pääsykoekirjan mukaan Henry Mintzberg kritisoi strategista suunnittelua 1990-luvulla. Mikä tai mitkä seuraavista kuvaa tai kuvaavat esitettyä kritiikkiä? (s. 67) a. Yritysten strateginen suunnittelutyö perustuu mennyttä kuvaaville taloudellisille mittareille. b. Yritysten strateginen suunnittelutyö perustuu kilpailijoiden tarkkailuun. c. Yritysten strateginen suunnittelutyö on analyyttista, kliinistä ja konemaista. d. Yritysten strategisessa suunnittelutyössä painottuu liikaa henkilöstön osaamisen tarkastelu.

6 16. Maamme hallitus haluaa elvyttää taloutta, ja haluaa että kokonaistuotannon lisäyksen kertova kerroinvaikutus on vähintään 25 miljardia euroa. Kuinka paljon julkisia kulutusmenoja täytyy lisätä, jotta elvytystavoite täyttyy, kun kotitalouksien rajakulutusalttius on 0.8? a. 1 miljardia euroa b. 4 miljardia euroa c. 6 miljardia euroa d. 8 miljardia euroa (Oikeat vastaukset ovat c ja d, s. 214, ruotsinkielisessä s. 392) 17. Yritys tuottaa ainoastaan tuotetta A. Yrityksen kokonaiskustannukset ovat 4000 euroa ja yksikkökustannukset 100 euroa. Tällöin a. yritys tuottaa 10 kpl tuotetta A b. yritys tuottaa 20 kpl tuotetta A c. yritys tuottaa 30 kpl tuotetta A d. yritys tuottaa 40 kpl tuotetta A (Oikea vastaus on d, s. 75, ruotsinkielisessä s. 127) 18. Mikä tai mitkä seuraavista väittämistä on / ovat oikein: a. Monopoli maksimoi voittojaan kun sen rajakustannus on suurempi kuin rajatulo. b. Monopoli maksimoi voittojaan kun sen rajakustannus on pienempi kuin rajatulo c. Monopoli maksimoi voittojaan kun sen rajakustannus on yhtä suuri kuin rajatulo d. Monopoli maksimoi voittojaan kun se valitsee tuotannon tason, jolla kokonaistulojen ja kokonaiskustannusten erotus on mahdollisimman pieni. (Oikea vastaus on c, s. 81, ruotsinkielisessä s. 175)

7 19. Oletetaan, että pankit voivat lainata 90% ihmisten sinne tekemistä talletuksista eteenpäin, ja että ihmiset eivät pidä ollenkaan käteistä rahaa. Kun talletat pankkiin 200 euroa, pankkijärjestelmä luo silloin rahaa a. 20 euroa. b. 180 euroa. c euroa. d euroa (Oikea vastaus on c, s , ruotsinkielisessä s. 402) 20. Oletetaan, että kysyntäsuora on laskeva. Yksi piste kysyntäsuoralla kertoo, että 20 euron hinnalla tuotetta A kysytään 4 kpl. Toinen piste kysyntäsuoralla kertoo, että 40 euron hinnalla tuotetta A kysytään 2 kpl. Oletetaan, että tarjontasuora on nouseva. Tällöin a. markkinatasapainossa hinta voi olla 5 euroa. b. markkinatasapainossa hinta voi olla 70 euroa. c. markkinatasapainossa tuotetaan aina enemmän kuin 8 kpl tuotetta A. d. markkinatasapainossa voidaan tuottaa 3 kpl tuotetta A. (Oikeat vastaukset ovat a ja d, s ruotsinkielisessä s. 46) 21. Oletetaan laskeva kysyntäsuora ja nouseva tarjontasuora tuotteelle B. Mikäli suorat eivät leikkaa positiivisella osalla koordinaatistoa a. markkinatasapainossa tuotetaan aina enemmän kuin 8 kpl tuotetta B. b. markkinatasapainossa voidaan tuottaa 3 kpl tuotetta B. c. markkinatasapainossa ei tuoteta mitään. d. kysyntä on korkeintaan yhtä suurta kuin tarjonta. (Oikeat vastaukset ovat c ja d, s ruotsinkielisessä s. 46)

8 22. Seuraavat seikat pätevät kysynnän tulojoustolle: a. Kysynnän tulojousto lasketaan siten, että kysytyn määrän suhteellinen muutos jaetaan tulojen suhteellisella muutoksella b. Kysynnän tulojousto lasketaan siten, että tulojen suhteellinen muutos jaetaan kysytyn määrän suhteellisella muutoksella c. Kysynnän tulojousto on normaalihyödykkeillä positiivinen. d. Kysynnän tulojousto on normaalihyödykkeillä negatiivinen. (Oikeat vastaukset ovat a ja c, s. 61 ruotsinkielisessä s. 71) 23. Seuraavat seikat pätevät kysynnän ristijoustolle: a. Kysynnän ristijousto lasketaan siten, että hyödykkeen x määrän suhteellinen muutos jaetaan hyödykkeen y hinnan suhteellisella muutoksella b. Kysynnän ristijousto lasketaan siten, että hyödykkeen y määrän suhteellinen muutos jaetaan hyödykkeen x hinnan suhteellisella muutoksella c. Kysynnän ristijousto lasketaan siten, että hyödykkeen x hinnan suhteellinen muutos jaetaan hyödykkeen y määrän suhteellisella muutoksella d. Kysynnän ristijousto lasketaan siten, että hyödykkeen y hinnan suhteellinen muutos jaetaan hyödykkeen x määrän suhteellisella muutoksella (Oikeat vastaukset ovat a ja b, s. 61 ruotsinkielisessä s. 69) 24. Kokonaiskysynnän AD (Aggregate Demand) komponentit ovat: a. yksityinen kulutus, julkiset menot, investoinnit ja tuonti b. yksityinen kulutus, julkiset menot, investoinnit, vienti ja tuonti c. yksityinen kulutus, julkiset menot, investoinnit ja nettovienti d. yksityinen kulutus, julkiset menot, investoinnit, vienti (Oikeat vastaukset ovat b ja c, s. 197, ruotsinkielisessä s. 360)

9 25. Raha: a. ei ole yleisesti hyväksytty vaihdon väline b. on luonteva arvon mitta c. ei toimi arvon säilyttäjänä d. menettää arvoaan inflaation myötä (Oikeat vastaukset ovat b ja d, s. 182, ruotsinkielisessä s. 398) 26. Markkinamuodoille pätevät seuraavat väitteet: a. Oligopolitilanteessa on yksi yritys b. Oligopolitilanteessa on muutamia yrityksiä c. Oligopolitilanteessa on todella paljon yrityksiä d. Duopolitilanteessa on kaksi yritystä (Oikea vastaus on b ja d, s , ruotsinkielisessä s ) 27. Hintadiskriminoinnin tapauksessa: a. markkinoilla on yksi hinta b. markkinoilla voi olla useita hintoja c. monopoli perii asiakkailtaan aina saman hinnan d. monopoli perii asiakkailtaan juuri sen hinnan, jonka tämä on vähimmillään valmis maksamaan (Oikeat vastaukset ovat b, s. 83, ruotsinkielisessä s )

10 28. Hyödykkeiden kysyntään: a. vaikuttaa kuluttajan tarpeiden rakenne. b. vaikuttaa hyödykkeen oma hinta. c. ei vaikuta muiden hyödykkeiden hinnat d. ei vaikuta kuluttajan tulot (Oikea vastaus on a ja b, s. 39, ruotsinkielisessä s ) 29. Täydellisen kilpailun tapauksessa: a. kunkin myyjän markkinaosuus on suuri b. kunkin myyjän markkinaosuus on pieni c. markkinoille on vapaa pääsy d. markkinoilla vallitsee epätäydellinen tietämys hyödykkeiden ominaisuuksista (Oikeat vastaukset ovat b ja c, s. 37, ruotsinkielisessä s ) 30. Euroopan unionin perussopimuksen mukaan: a. EU:n komissio ei voi rahoittaa ylivelkaantunutta euromaata. b. EU:n komissio voi rahoittaa ylivelkaantunutta euromaata. c. Euroopan keskuspankki voi ottaa valtioiden velkoja kantaakseen d. Euroopan keskuspankki ei voi ottaa valtioiden velkoja kantaakseen (Oikea vastaus on a ja d, s. 251, 265, ruotsinkielisessä eri kysymys)

Sekä A- että B-osasta tulee saada vähintään 10 pistettä. Mikäli A-osan pistemäärä on vähemmän kuin 10 pistettä, B-osa jätetään arvostelematta.

Sekä A- että B-osasta tulee saada vähintään 10 pistettä. Mikäli A-osan pistemäärä on vähemmän kuin 10 pistettä, B-osa jätetään arvostelematta. Helsingin yliopisto Valintakoe 26.5.2014 Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta KOE 1 Elintarvike-ekonomia ja yrittäjyys Kuluttajaekonomia Maatalousekonomia ja yrittäjyys Markkinointi Metsäekonomia ja

Lisätiedot

MAATALOUS-METSÄTIETEELLISEN TIEDEKUNNAN VALINTAKOE 2014

MAATALOUS-METSÄTIETEELLISEN TIEDEKUNNAN VALINTAKOE 2014 MAATALOUS-METSÄTIETEELLISEN TIEDEKUNNAN VALINTAKOE 2014 KOE 2: Ympäristöekonomia KANSANTALOUSTIEDE JA MATEMATIIKKA Sekä A- että B-osasta tulee saada vähintään 10 pistettä. Mikäli A-osan pistemäärä on vähemmän

Lisätiedot

MAATALOUS-METSÄTIETEELLISEN TIEDEKUNNAN VALINTAKOE 2013

MAATALOUS-METSÄTIETEELLISEN TIEDEKUNNAN VALINTAKOE 2013 MAATALOUS-METSÄTIETEELLISEN TIEDEKUNNAN VALINTAKOE 2013 KOE 2: Ympäristöekonomia KANSANTALOUSTIEDE JA MATEMATIIKKA Sekä A- että B-osasta tulee saada vähintään 7 pistettä. Mikäli A-osan pistemäärä on vähemmän

Lisätiedot

KOE 2 Ympäristöekonomia

KOE 2 Ympäristöekonomia Helsingin yliopisto Valintakoe 30.5.2012 Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta KOE 2 Ympäristöekonomia Sekä A- että B-osasta tulee saada vähintään 7 pistettä. Mikäli A-osan pistemäärä on vähemmän kuin

Lisätiedot

Taloustieteen perusteet 31A00110 2016 Mallivastaukset 3, viikko 4

Taloustieteen perusteet 31A00110 2016 Mallivastaukset 3, viikko 4 Taloustieteen perusteet 31A00110 2016 Mallivastaukset 3, viikko 4 1. Tarkastellaan pulloja valmistavaa yritystä, jonka päiväkohtainen tuotantofunktio on esitetty alla olevassa taulukossa. L on työntekijöiden

Lisätiedot

5. www-kierroksen mallit

5. www-kierroksen mallit 5. www-kierroksen mallit Tehtävä 1 Ratkaistaan tasapainopiste merkitsemällä kysyntä- ja tarjontakäyrät yhtäsuuriksi: 3 4 q+20=q+6 q=8 ja sijoittamalla p=14. Kuluttajan ja tuottajan ylijäämä voidaan ratkaista

Lisätiedot

Ratkaisuehdotukset Kesäyliopisto 2014. 1. Kuvassa on esitetty erään ravintolan lounasbuffetin kysyntäfunktio.

Ratkaisuehdotukset Kesäyliopisto 2014. 1. Kuvassa on esitetty erään ravintolan lounasbuffetin kysyntäfunktio. Harjoitukset 2 Taloustieteen perusteet Ratkaisuehdotukset Kesäyliopisto 2014 1. Kuvassa on esitetty erään ravintolan lounasbuffetin kysyntäfunktio. a) Mikä on kysynnän hintajousto 12 :n ja 6 :n välillä?

Lisätiedot

1. Segmentointitapaa, jossa erotellaan esimerkiksi suurkäyttäjät, pienkäyttäjät, ei-käyttäjät ja kilpailevien merkkien käyttäjät kutsutaan (s.

1. Segmentointitapaa, jossa erotellaan esimerkiksi suurkäyttäjät, pienkäyttäjät, ei-käyttäjät ja kilpailevien merkkien käyttäjät kutsutaan (s. Helsingin yliopisto Valintakoe 29.5.2013 Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta KOE 1 Elintarvike-ekonomia ja yrittäjyys Kuluttajaekonomia Maatalousekonomia ja yrittäjyys Markkinointi Metsäekonomia ja

Lisätiedot

HALLINTOTIETEIDEN MAISTERIN TUTKINTO Valintakoe 6.6.2014 Pisteet yhteensä (tarkastaja merkitsee)

HALLINTOTIETEIDEN MAISTERIN TUTKINTO Valintakoe 6.6.2014 Pisteet yhteensä (tarkastaja merkitsee) HALLINTOTIETEIDEN MAISTERIN TUTKINTO Valintakoe 6.6.2014 Pisteet yhteensä (tarkastaja merkitsee) VALINTAKOKEEN PISTEYTYS Valintakokeesta on mahdollisuus saada maksimissaan 60 pistettä. Tehtävät perustuvat

Lisätiedot

TALOUSTIETEEN LUENTOJEN TEHTÄVÄT

TALOUSTIETEEN LUENTOJEN TEHTÄVÄT TALOUSTIETEEN LUENTOJEN TEHTÄVÄT 1. Suhteellisen edun periaate 1. Maassa A: 1 maito ~ 3 leipää 1 leipä ~ 0,33 maitoa Maassa B: a. b. 3 maitoa ~ 5 leipää 1 maito ~ 1,67 leipää 1 leipä ~ 0,6 maitoa i. Maalla

Lisätiedot

Strategia, johtaminen ja KA. Virpi Einola-Pekkinen 29.4.2015

Strategia, johtaminen ja KA. Virpi Einola-Pekkinen 29.4.2015 Strategia, johtaminen ja KA 29.4.2015 Valtiovarainministeriö Talouden ja hyvinvoinnin vakaan perustan rakentaja VM vastaa vakaan ja kestävän kasvun edellytyksiä vahvistavasta talouspolitiikasta valtiontalouden

Lisätiedot

ESSEE-TEHTÄVÄT 1. KYSYMYS

ESSEE-TEHTÄVÄT 1. KYSYMYS KOE 1 Elintarvike-ekonomia ja yrittäjyys, kuluttajaekonomia, maatalousekonomia ja yrittäjyys, markkinointi, metsäekonomia ja markkinointi Sekä A- että B-osasta tulee saada vähintään 7 pistettä. Mikäli

Lisätiedot

4. www-harjoitusten mallivastaukset 2017

4. www-harjoitusten mallivastaukset 2017 TU-91.1001 Kansantaloustieteen perusteet 4. www-harjoitusten mallivastaukset 2017 Tehtävä 1. Oikea vastaus: C Voitto maksimoidaan, kun MR=MC. Kyseisellä myyntimäärällä Q(m) voittomarginaali yhden tuotteen

Lisätiedot

Kuntosaliharjoittelun kesto tunteina Kokonaishyöty Rajahyöty 0 0 5 1 5 10 2 15 8 3 23 6 4 29 4 5 33 -

Kuntosaliharjoittelun kesto tunteina Kokonaishyöty Rajahyöty 0 0 5 1 5 10 2 15 8 3 23 6 4 29 4 5 33 - Harjoitukset 1 Taloustieteen perusteet Ratkaisuehdotukset Kesäyliopisto 2014 1. Oheisessa taulukossa on esitettynä kuluttajan saama hyöty kuntosaliharjoittelun kestosta riippuen. a) Laske taulukon tyhjään

Lisätiedot

ASSESSING STRATEGY DEPLOYMENT IN SERVICE OPERATOR BUSINESS (STRATEGIAN TOIMINNALLISTAMINEN PALVELUOPERAATTORILIIKETOIMINNASSA)

ASSESSING STRATEGY DEPLOYMENT IN SERVICE OPERATOR BUSINESS (STRATEGIAN TOIMINNALLISTAMINEN PALVELUOPERAATTORILIIKETOIMINNASSA) ASSESSING STRATEGY DEPLOYMENT IN SERVICE OPERATOR BUSINESS (STRATEGIAN TOIMINNALLISTAMINEN PALVELUOPERAATTORILIIKETOIMINNASSA) Tekijä: Antti Perttula Valvoja: Erkko Autio Suorituspaikka: Palveluoperaattori

Lisätiedot

Jos Q = kysytty määrä, Q = kysytyn määrän muutos, P = hinta ja P = hinnan muutos, niin hintajousto on Q/Q P/P

Jos Q = kysytty määrä, Q = kysytyn määrän muutos, P = hinta ja P = hinnan muutos, niin hintajousto on Q/Q P/P Osa 5. Joustoista Kysynnän hintajousto (price elasticity of demand) mittaa, miten kysynnän määrä reagoi hinnan muutokseen = kysytyn määrän suhteellinen muutos jaettuna hinnan suhteellisella muutoksella

Lisätiedot

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE : Mallivastaukset

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE : Mallivastaukset KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE.6.016: Mallivastaukset Sivunumerot mallivastauksissa viittaavat pääsykoekirjan [Matti Pohjola, Taloustieteen oppikirja, 014] sivuihin. (1) (a) Julkisten menojen kerroin (suljetun

Lisätiedot

Vihreä Väylä 9.4. 2011

Vihreä Väylä 9.4. 2011 Brändättäiskös kylä? Vihreä Väylä 9.4. 2011 "Vihreää metsää! Kyllä minä jo kaipaankin pois tästä kivisestä maisemasta." Miksi kylä pitäisi brändätä? Muutamia perusteita brandivillitykseen Ripaus historiaa

Lisätiedot

I MIKROTALOUSTIEDE LUKU 5 KILPAILUMUODOT

I MIKROTALOUSTIEDE LUKU 5 KILPAILUMUODOT I MIKROTALOUSTIEDE LUKU 5 KILPAILUMUODOT Tehtävä 1! " # $%& ' ( ' % %' ' ) ) * ' + )$$$!," - '$ '' ' )'( % %' ) '%%'$$%$. /" 0 $$ ' )'( % %' +$%$! &" - $ * %%'$$%$$ * '+ ' 1. " - $ ' )'( % %' ' ) ) * '

Lisätiedot

Minifutuurit - Vipua sijoitukseen

Minifutuurit - Vipua sijoitukseen Minifutuurit - Vipua sijoitukseen Minifutuurit ovat arvopaperisoituja sijoitusinstrumentteja, jossa sijoittaja pääsee käyttämään osakkeen liikkeen täysimääräisesti hyödykseen ilman, että sijoittaa koko

Lisätiedot

Lomat pidetty mikä on talouden suunta? Pasi Sorjonen 04/08/2014

Lomat pidetty mikä on talouden suunta? Pasi Sorjonen 04/08/2014 Lomat pidetty mikä on talouden suunta? Pasi Sorjonen 04/08/2014 Lomat pidetty mikä on talouden suunta? Yhdysvallat: Vahvasti eteenpäin Euroalue: Pehmeät mittarit yllättävän vahvoja Iso-Britannia: Vahva

Lisätiedot

talletetaan 1000 euroa, kuinka paljon talouteen syntyy uutta rahaa?

talletetaan 1000 euroa, kuinka paljon talouteen syntyy uutta rahaa? TALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE 1.6.2017 1. Kerro lyhyesti (korkeintaan kolmella lauseella ja kaavoja tarvittaessa apuna käyttäen), mitä tarkoitetaan seuraavilla käsitteillä: (a) moraalikato (moral hazard) (b)

Lisätiedot

KYSYNTÄ, TARJONTA JA HINTA. Tarkastelussa käsitellään markkinoiden toimintaa tekijä kerrallaan MARKKINAT

KYSYNTÄ, TARJONTA JA HINTA. Tarkastelussa käsitellään markkinoiden toimintaa tekijä kerrallaan MARKKINAT KYSYNTÄ, TARJONTA JA HINTA Tarkastelussa käsitellään markkinoiden toimintaa tekijä kerrallaan MARKKINAT Paikka, jossa ostaja ja myyjä kohtaavat, voivat hankkia tietoa vaihdettavasta tuotteesta sekä tehdä

Lisätiedot

4. www-harjoitusten mallivastaukset 2016

4. www-harjoitusten mallivastaukset 2016 TU-91.1001 Kansantaloustieteen perusteet 4. www-harjoitusten mallivastaukset 2016 Tehtävä 1. Oikea vastaus: C Voitto maksimoidaan, kun MR=MC. Kyseisellä myyntimäärällä Q(m) voittomarginaali yhden tuotteen

Lisätiedot

Rohkeus uudistua ja kasvaa. Uskallus uudistua, rohkeus rikkoja rajoja SMTS Helmiseminaari 17.2.2016

Rohkeus uudistua ja kasvaa. Uskallus uudistua, rohkeus rikkoja rajoja SMTS Helmiseminaari 17.2.2016 Rohkeus uudistua ja kasvaa Uskallus uudistua, rohkeus rikkoja rajoja SMTS Helmiseminaari 17.2.2016 Euroopan erikoisliikeketjut 2015 Olemme tänään Euroopan neljänneksi suurin omalla alallamme 227 112 115

Lisätiedot

Esipuhe 8 LIIKETOIMINTAYMPÄRISTÖN MAHDOLLISUUDET 10

Esipuhe 8 LIIKETOIMINTAYMPÄRISTÖN MAHDOLLISUUDET 10 Sisällys Esipuhe 8 LIIKETOIMINTAYMPÄRISTÖN MAHDOLLISUUDET 10 1. LIIKETOIMINTA ON ASIAKASTA VARTEN 10 Hyödynnä oman organisaation viisaus 10 Asiakkaana olemisen sietämätön keveys 11 2. LIIKETOIMINTAMALLIN

Lisätiedot

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE 5.6.2014 MALLIVASTAUKSET

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE 5.6.2014 MALLIVASTAUKSET KANSANTALOUSTIETEEN ÄÄSYKOE 5.6.2014 MALLIVASTAUKSET Jokaisen tehtävän perässä on pistemäärä sekä sivunumero (Matti ohjola, Taloustieteen oppikirja, 2012) josta vastaus löytyy. (1) (a) Suppea raha sisältää

Lisätiedot

suurtuotannon etujen takia yritys pystyy tuottamaan niin halvalla, että muut eivät pääse markkinoille

suurtuotannon etujen takia yritys pystyy tuottamaan niin halvalla, että muut eivät pääse markkinoille KILPAILUMUODOT Kansantaloustieteen lähtökohta on täydellinen kilpailu. teoreettinen käsitteenä tärkeä Yritykset ovat tuotantoyksiköitä yhdistelevät tuotannontekijöitä o työvoimaa o luonnon varoja o koneita

Lisätiedot

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE 4.6.2015 MALLIVASTAUKSET

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE 4.6.2015 MALLIVASTAUKSET KANSANTALOUSTIETEEN ÄÄSYKOE 4.6.05 MALLIVASTAUKSET Sivunumerot mallivastauksissa viittaavat pääsykoekirjan [Matti ohjola, Taloustieteen oppikirja,. painos, 04] sivuihin. () (a) Bretton Woods -järjestelmä:

Lisätiedot

Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 7, 28.10.2015

Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 7, 28.10.2015 Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 7, 28.10.2015 1. Onko olemassa yhtenäistä verkkoa, jossa (a) jokaisen kärjen aste on 6, (b) jokaisen kärjen aste on 5, ja paperille piirrettynä sivut eivät

Lisätiedot

Joukkoistuuko työ Suomessa ja mitä siitä seuraa?

Joukkoistuuko työ Suomessa ja mitä siitä seuraa? Tuomo Alasoini Joukkoistuuko työ Suomessa ja mitä siitä seuraa? Teknologinen kehitys muuttaa työtä vauhdilla. Digitaaliset alustat tarjoavat uusia mahdollisuuksia jakaa työtä ja tehdä työtarjouksia ihmisille,

Lisätiedot

Asukastoimikuntien lausuntojen yhteenveto käyttöarvon mukaisesta vuokrien tasauksesta

Asukastoimikuntien lausuntojen yhteenveto käyttöarvon mukaisesta vuokrien tasauksesta Asukastoimikuntien lausuntojen yhteenveto käyttöarvon mukaisesta vuokrien tasauksesta VAV Asunnot Oy uudistaa ARA-kiinteistöjensä vuokranmääritystä. Uudessa mallissa pääomakulujen lisäksi tasattaisiin

Lisätiedot

JOENSUUN SEUDUN HANKINTATOIMI KOMISSIOMALLI 28.03.2014

JOENSUUN SEUDUN HANKINTATOIMI KOMISSIOMALLI 28.03.2014 JOENSUUN SEUDUN HANKINTATOIMI KOMISSIOMALLI 28.03.2014 KOMISSIO Komissio otetaan käyttöön kaikissa kilpailutuksissa, joiden hankintakausi alkaa 1.1.2012 tai sen jälkeen Raha liikkuu Joensuun seudun hankintatoimen

Lisätiedot

Digimuutoksen 10 haastetta. DIGISALONKI 13.11.2015 Tuomo Luoma

Digimuutoksen 10 haastetta. DIGISALONKI 13.11.2015 Tuomo Luoma Digimuutoksen 10 haastetta DIGISALONKI 13.11.2015 Tuomo Luoma Tieto- ja viestintäteknologia (ICT) on merkittävin Suomen talouskasvuun 15 viime vuoden aikana vaikuttanut yksittäinen tekijä. Se on luonut

Lisätiedot

Kestävä kuluttaminen ja onnellisuus

Kestävä kuluttaminen ja onnellisuus Kestävä kuluttaminen ja onnellisuus Tatu Hirvonen, taloustieteiden tiedekunta Jyväskylän yliopisto tathirvo@econ.jyu.fi Onnellisuus ja kohtuullisuus kestävässä kehityksessä seminaari 26.10.2005 Useimmat

Lisätiedot

https://xlitemprod.pearsoncmg.com/api/v1/print/en-us/econ

https://xlitemprod.pearsoncmg.com/api/v1/print/en-us/econ 06 www4 Page of 5 Student: Date: Instructor: hannele wallenius Course: Kansantaloustieteen perusteet 06 Assignment: 06 www4. Mikä seuraavista alueista vastaa voittoa maksimoivan monopoliyrityksen ylisuuria

Lisätiedot

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää.

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää. Ops-perusteluonnosten palaute Poikkilaakson oppilailta 1 LUKU 2 B Perusopetuksen arvoperusta Suunta on oikea, ja tekstissä kuvataan hyvin sitä, kuinka kaikilla lapsilla kuuluisi olla oikeus opiskella ja

Lisätiedot

MIKROTEORIA, HARJOITUS 6 YRITYKSEN JA TOIMIALAN TARJONTA JA VOITTO TÄYDELLISESSÄ KILPAILUSSA, SEKÄ MONOPOLI

MIKROTEORIA, HARJOITUS 6 YRITYKSEN JA TOIMIALAN TARJONTA JA VOITTO TÄYDELLISESSÄ KILPAILUSSA, SEKÄ MONOPOLI MIKROTEORIA, HARJOITUS 6 YRITYKSEN JA TOIMIALAN TARJONTA JA VOITTO TÄYDELLISESSÄ KILPAILUSSA, SEKÄ MONOPOLI 1a. Täydellisen kilpailun vallitessa yrityksen A tuotteen markkinahinta on 18 ja kokonaiskustannukset

Lisätiedot

LIIKETOIMINTASUUNNITELMAN LAATIMINEN EE045. Yhteenveto suunnitelman tekemisestä

LIIKETOIMINTASUUNNITELMAN LAATIMINEN EE045. Yhteenveto suunnitelman tekemisestä LIIKETOIMINTASUUNNITELMAN LAATIMINEN EE045 Yhteenveto suunnitelman tekemisestä Liiketoimintasuunnitelman merkitys pakotta miettimään liikeideaa järjestelmällisesti ja varmistamaan, että markkinapotentiaali

Lisätiedot

Q3 BKT-kausi alkaa väkevästi vaikka luottamus yskii. Pasi Sorjonen 20.10.2014

Q3 BKT-kausi alkaa väkevästi vaikka luottamus yskii. Pasi Sorjonen 20.10.2014 Q3 BKT-kausi alkaa väkevästi vaikka luottamus yskii Pasi Sorjonen 20.10.2014 Q3 BKT-kausi alkaa ostopäällikköindeksien kompuroidessa Tulevaa Ostopäällikköindeksit painuvat alas Kiina ja Britit avaavat

Lisätiedot

MIKROTEORIA, HARJOITUS 4 KULUTTAJAN YLIJÄÄMÄ, MARKKINAKYSYNTÄ JA TASAPAINO

MIKROTEORIA, HARJOITUS 4 KULUTTAJAN YLIJÄÄMÄ, MARKKINAKYSYNTÄ JA TASAPAINO MIKROTEORIA, HARJOITUS 4 KULUTTAJAN YLIJÄÄMÄ, MARKKINAKYSYNTÄ JA TASAPAINO HUOM! Kun arvioidaan politiikkamuutoksen vaikutusta kuluttajien hyvinvointiin, täytyy pohtia kahta vaihetta: 1) miten muutos vaikuttaa

Lisätiedot

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/31. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/31. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 3/31

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/31. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/31. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 3/31 KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/31 Tervetuloa täyttämään kysely! Koulutunnus: Oppilaiden tilannekartoitussalasana: Kirjaudu kyselyyn KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/31 Kukaan

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 8 1 Derivaatta Tarkastellaan funktion f keskimääräistä muutosta tietyllä välillä ( 0, ). Funktio f muuttuu tällä välillä määrän. Kun tämä määrä jaetaan välin pituudella,

Lisätiedot

Kauppa osana monikanavaista verkostoa. Case Kesko Minna Kurunsaari 6.11.2012

Kauppa osana monikanavaista verkostoa. Case Kesko Minna Kurunsaari 6.11.2012 Kauppa osana monikanavaista verkostoa Case Kesko Minna Kurunsaari 6.11.2012 Sähköisen liiketoiminnan muutokset asiakkaiden ostokäyttäytymiseen ja kaupan toimintamalleihin 2 Sähköinen vallankumous asioinnissa

Lisätiedot

II- luento. Etiikan määritelmiä. Eettisen ajattelu ja käytänteet. 1 Etiikka on oikean ja väärän tutkimusta

II- luento. Etiikan määritelmiä. Eettisen ajattelu ja käytänteet. 1 Etiikka on oikean ja väärän tutkimusta II- luento Eettisen ajattelu ja käytänteet Etiikan määritelmiä 1 Etiikka on oikean ja väärän tutkimusta 2. Etiikka ei ole samaa kuin moraali, se on moraalin tutkimusta 3. Etiikka ei ole tutkimusta siitä,

Lisätiedot

Toimialan ja yritysten uudistuminen

Toimialan ja yritysten uudistuminen Toimialan ja yritysten uudistuminen - mahdollisuuksia ja karikoita Jari Kuusisto MIT Sloan School of Management University of Vaasa 1 Jari Kuusisto University of Vaasa Esityksen rakenne Metsäsektorin lähtötilanne

Lisätiedot

Kriittisen polun hallinta CRIPMAN (CRItical Path MANagement) Pekka Maijala & Jaakko Paasi

Kriittisen polun hallinta CRIPMAN (CRItical Path MANagement) Pekka Maijala & Jaakko Paasi Kriittisen polun hallinta CRIPMAN (CRItical Path MANagement) Pekka Maijala & Jaakko Paasi CRIPMAN CRIPMAN on tuotteen arvoverkoston tai sen osan toiminnan optimoinnin ja kehittämisen menetelmä. Kriittisen

Lisätiedot

Strategia vuosille 2013 2017 Tarkistetut tavoitteet 2016. Strategiset päämäärät:

Strategia vuosille 2013 2017 Tarkistetut tavoitteet 2016. Strategiset päämäärät: 1 Strategia vuosille 2013 2017 Tarkistetut tavoitteet 2016 Missio: Neuvoston tehtävä on tukea ja kehittää yliopistokirjastoja tutkimusta ja opetusta edistävinä asiantuntijaorganisaatioina. Neuvosto on

Lisätiedot

Itsehallintoalueen valmistelutilaisuus 19.4.2016. Jarkko Wuorinen Maakuntahallituksen puheenjohtaja

Itsehallintoalueen valmistelutilaisuus 19.4.2016. Jarkko Wuorinen Maakuntahallituksen puheenjohtaja Itsehallintoalueen valmistelutilaisuus 19.4.2016 Jarkko Wuorinen Maakuntahallituksen puheenjohtaja Työllisyys- ja työttömyysaste (15-64-v.) Etelä-Savon maakunnassa 1998-2015, % Lähde: Tilastokeskus, Työvoimatutkimus

Lisätiedot

Hakukohteen nimi: Taloustieteen kandiohjelma

Hakukohteen nimi: Taloustieteen kandiohjelma Teknisiä merkintöjä: TALOUS Sivu: 1 (11) Nimi: Hakukohteen nimi: Taloustieteen kandiohjelma Kokeen päivämäärä ja aika: 7.5.2019 klo 9.00-13.00 Kirjoita henkilö- ja yhteystietosi tekstaamalla. Kirjoita

Lisätiedot

Talouden näkymät

Talouden näkymät Juha Kilponen Ennustepäällikkö, Suomen Pankki Talouden näkymät 2016-2019 13.12.2016 Kansainvälisen talouden kasvu hieman kesäkuussa ennustettua hitaampaa Vuotuinen prosenttimuutos Kesäkuu 2016 Joulukuu

Lisätiedot

Monitoimialainen työnantajaedunvalvoja kuntakonsernissa

Monitoimialainen työnantajaedunvalvoja kuntakonsernissa Liite 2 Yksityisen sektorin työnantajaedunvalvontaa Monitoimialainen työnantajaedunvalvoja kuntakonsernissa AVAINTAn missio AVAINTA toimii kuntaomisteisten yritysten ja yhteisöjen työnantajaedunvalvojana

Lisätiedot

9.10.2013. Yritysmuodosta ja digimurroksesta kilpailuetu Veli-Pekka Ääri, SOK Media 28.10.2013 SOK

9.10.2013. Yritysmuodosta ja digimurroksesta kilpailuetu Veli-Pekka Ääri, SOK Media 28.10.2013 SOK 9.10.2013 Yritysmuodosta ja digimurroksesta kilpailuetu Veli-Pekka Ääri, SOK Media 28.10.2013 SOK 1 Yritysmuodosta kilpailuetu 28.10.2013 SOK 2 Asiakkuusstrategian neljä ankkuria Yritysmuoto on meille

Lisätiedot

Taloustieteen perusteet 31A00110 2016 Mallivastaukset 2, viikko 3

Taloustieteen perusteet 31A00110 2016 Mallivastaukset 2, viikko 3 Taloustieteen perusteet 31A00110 2016 Mallivastaukset 2, viikko 3 Tehtävä 1.Tarkastellaan opiskelijaa, jolla opiskelun ohella jää 8 tuntia päivässä käytettäväksi työntekoon ja vapaa-aikaan. Olkoot hänen

Lisätiedot

PÄÄSYKOE, JOHTAMINEN 2009 Vastaajan nimi. PÄÄSYKOETEHTÄVÄT 2009 Pääsykoekirja: Tuomo Peltonen (2007): Johtaminen ja organisointi.

PÄÄSYKOE, JOHTAMINEN 2009 Vastaajan nimi. PÄÄSYKOETEHTÄVÄT 2009 Pääsykoekirja: Tuomo Peltonen (2007): Johtaminen ja organisointi. LAPIN YLIOPISTON JOHTAMISEN KOULUTUSOHJELMA MATKAILUN JA LIIKETOIMINNAN TIEDEKUNTA (KAUPPATIETEIDEN JA MATKAILUN TIEDEKUNTA) PÄÄSYKOETEHTÄVÄT 2009 Pääsykoekirja: Tuomo Peltonen (2007): Johtaminen ja organisointi.

Lisätiedot

LTTY:n kehitysehdotukset metsämarjaalan aiesopimukseen.

LTTY:n kehitysehdotukset metsämarjaalan aiesopimukseen. Luonnontuotealan tiedotustilaisuus Oulu, TE-toimisto LTTY:n kehitysehdotukset metsämarjaalan aiesopimukseen. Mari Lukkariniemi Luonnontuoteteollisuusyhdistys Elintarviketeollisuusliitto ry Marjanpoiminnan

Lisätiedot

Ympäristökysely Taulukkoraportti N=644 Julkaistu: 22.5.2009

Ympäristökysely Taulukkoraportti N=644 Julkaistu: 22.5.2009 Ympäristökysely Taulukkoraportti N=644 Julkaistu: 22.5.2009 Kaikki vastaajat (N=644) Oletko Poika 45 % Tyttö 55 % Ikä 12 v. tai alle 10 % 13 v. 18 % 14 v. 23 % 15 v. 22 % 16 v. 9 % 17 v. 10 % 18 v. 4 %

Lisätiedot

Tarjoajalla on oltava hankinnan kohteen laatu ja laajuus huomioon ottaen kokemusta seuraavilla alueilla:

Tarjoajalla on oltava hankinnan kohteen laatu ja laajuus huomioon ottaen kokemusta seuraavilla alueilla: Kysymykset ja vastaukset 1 (5) Avainkumppanin hankinta johtamisen kehittämisen projektiin Espoon kaupungin hankintapalveluun saapui kysymyksiä koskien Avainkumppanin hankinta johtamisen kehittämisen projektiin

Lisätiedot

Markkinointi-investointien vaikutus Suomen kasvuun ja menestykseen

Markkinointi-investointien vaikutus Suomen kasvuun ja menestykseen Markkinointi-investointien vaikutus Suomen kasvuun ja menestykseen I Love Data 25.5.2016 Anne Korkiakoski Meillä on tehtävä, jotta suomalaiset yritykset lisäisivät panostuksia markkinointiin, koska silloin

Lisätiedot

Millaisia ovat finanssipolitiikan kertoimet

Millaisia ovat finanssipolitiikan kertoimet Millaisia ovat finanssipolitiikan kertoimet Antti Ripatti Helsingin yliopisto, HECER, Suomen Pankki 20.3.2013 Antti Ripatti (HECER) fipon kerroin 20.3.2013 1 / 1 Johdanto Taustaa Finanssipolitiikkaa ei

Lisätiedot

Sote-uudistus haastaa organisaatioiden liiketoimintaosaamisen. Heli Leskinen, lehtori, TAMK

Sote-uudistus haastaa organisaatioiden liiketoimintaosaamisen. Heli Leskinen, lehtori, TAMK Sote-uudistus haastaa organisaatioiden liiketoimintaosaamisen Heli Leskinen, lehtori, TAMK heli.leskinen@tamk.fi Agenda Mitä on liiketoimintaosaaminen? Miten sote-uudistus haastaa liiketoimintaosaamista?

Lisätiedot

Suhdanteet vaihtelevat - Miten pärjäävät

Suhdanteet vaihtelevat - Miten pärjäävät Suhdanteet vaihtelevat - Miten pärjäävät pienet yritykset? Tilastotiedon hyödyntäminen -seminaari Hämeenlinna 12.05.2010 2010 Bruttokansantuote, neljännesvuosittain Viitevuoden 2000 hintoihin 46000 44000

Lisätiedot

Taloustieteen perusteet 31A00110 19.02.2016. Opiskelijanumero Nimi (painokirjaimin) Allekirjoitus

Taloustieteen perusteet 31A00110 19.02.2016. Opiskelijanumero Nimi (painokirjaimin) Allekirjoitus Taloustieteen perusteet 31A00110 19.02.2016 Opiskelijanumero Nimi (painokirjaimin) Allekirjoitus Pisteytys: 1 2 3 4 5 6 Yht Vastaukseen käytetään vain tätä vastauspaperia. Vastaa niin lyhyesti, että vastauksesi

Lisätiedot

www.prewise.fi Kun haluat tehdä muutoksesta totta. Osaamisen verran enemmän.

www.prewise.fi Kun haluat tehdä muutoksesta totta. Osaamisen verran enemmän. www.prewise.fi Kun haluat tehdä muutoksesta totta. Osaamisen verran enemmän. Koulutuksenaikainen seuranta ja tulosten mittaaminen suhteessa tavoitteisiin on tärkeää. Elektrobit Oyj prewise 2 Autamme yritystäsi

Lisätiedot

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE 6.6.2013: MALLIVASTAUKSET

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE 6.6.2013: MALLIVASTAUKSET KANSANTALOUSTIETEEN ÄÄSYKOE 6.6.013: MALLIVASTAUKSET Sivunumerot mallivastauksissa viittaavat pääsykoekirjan [Matti ohjola, Taloustieteen oppikirja, 01] sivuihin. (1) (a) igou -verot: Jos markkinoilla

Lisätiedot

3 Kuluttajan valintateoria: työn tarjonta ja säästäminen ( Mankiw & Taylor, 2 nd ed, ch 21)

3 Kuluttajan valintateoria: työn tarjonta ja säästäminen ( Mankiw & Taylor, 2 nd ed, ch 21) 3 Kuluttajan valintateoria: työn tarjonta ja säästäminen ( Mankiw & Taylor, 2 nd ed, ch 21) 1. Työn tarjonta Kuluttajan valintateorian perusmalli soveltuu suoraan kotitalouksien työn tarjontapäätöksen

Lisätiedot

Tuote-idea: lähtökohtana keksintö tai uudistus, tavoitteena ainutlaatuisuus verrattuna kilpailijoihin verrattuna.

Tuote-idea: lähtökohtana keksintö tai uudistus, tavoitteena ainutlaatuisuus verrattuna kilpailijoihin verrattuna. Tehtävä 1 Liikkeenjohto ja yrittäjyys Yritysidea on lähtölaukaus, joka voi johtaa uuden yritystoiminnan käynnistämiseen. Valintakoekirjan mukaan yritysideat on perinteisesti ryhmitelty viiteen erilaiseen

Lisätiedot

Rinnakkaislääketutkimus 2011 Rinnakkaislääketeollisuus Ry

Rinnakkaislääketutkimus 2011 Rinnakkaislääketeollisuus Ry Rinnakkaislääketutkimus 0 Rinnakkaislääketeollisuus Ry Research Insight Finland Oy RIF-07 Syyskuu 0 Elina Iivarinen Jorma Hakanen Slide Master Tutkimuksen tausta ja tavoitteet Rinnakkaislääketeollisuus

Lisätiedot

Kenguru 2006 sivu 1 Benjamin 6. ja 7. luokka ratkaisut

Kenguru 2006 sivu 1 Benjamin 6. ja 7. luokka ratkaisut Kenguru 2006 sivu 1 3:n pisteen tehtävät 1. 3 2006 = 2005 + 2007 +?. Valitse sopiva luku?-merkin paikalle. A) 2005 B) 2006 C) 2007 D) 2008 E) 2009 2. Viereisiin kortteihin on kirjoitettu kuusi lukua. Mikä

Lisätiedot

Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA)

Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA) Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA) JUHTA 10.5.2016 JulkICT Mistä on kyse? AUTA on kokeiluhanke, jolla etsitään uutta toimimallia asiakkaiden

Lisätiedot

Kokemusasiantuntijan tarina. Kasvamista kokemusasiantuntijaksi

Kokemusasiantuntijan tarina. Kasvamista kokemusasiantuntijaksi Kokemusasiantuntijan tarina Kasvamista kokemusasiantuntijaksi Tie päihdekuntoutujasta kokemusasiantuntijaksi on ollut kivinen ja pitkä. En olisi joskus toipumiseni alussa voinut ikinä kuvitellakaan toimivani

Lisätiedot

Omistajatavoitteet, omistajan tuotto ja yritysjärjestelyt

Omistajatavoitteet, omistajan tuotto ja yritysjärjestelyt Omistajatavoitteet, omistajan tuotto ja yritysjärjestelyt Comset Corporate Finance Comset Corporate Finance www.comset.1i www.comset.se www.comset.dk Yrityksen arvo on tulevaisuuden kassavirtojen summa

Lisätiedot

Esiopetuksen arvot. Arvokysely tammikuu 2015

Esiopetuksen arvot. Arvokysely tammikuu 2015 Esiopetuksen arvot Arvokysely tammikuu 2015 Yleistä kyselystä - Toteutettu Savonlinnan esiopetusyksiköissä - Aikuisille kysely netissä - Lapset keskustelivat ryhmissään aikuisen johdolla (valitsivat 12:sta

Lisätiedot

TU Kansantaloustieteen perusteet Syksy www-harjoitusten mallivastaukset

TU Kansantaloustieteen perusteet Syksy www-harjoitusten mallivastaukset TU-91.1001 Kansantaloustieteen perusteet Syksy 2017 5. www-harjoitusten mallivastaukset Tehtävä 1: Tuotteen X kysyntäkäyrä on P = 25-2Q ja tarjontakäyrä vastaavasti P = Q + 10. Mikä on markkinatasapinopiste

Lisätiedot

Kenguru 2016 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) Ratkaisut

Kenguru 2016 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) Ratkaisut sivu 1 / 11 TEHTÄVÄ 1 2 3 4 5 6 VASTAUS E B C D D A TEHTÄVÄ 7 8 9 10 11 12 VASTAUS E C D C E C TEHTÄVÄ 13 14 15 16 17 18 VASTAUS A B E E B A sivu 2 / 11 3 pistettä 1. Anni, Bert, Camilla, David ja Eemeli

Lisätiedot

TimeEdit henkilökunnan ohje

TimeEdit henkilökunnan ohje TIMEEDIT-OHJE 1 (13) TimeEdit henkilökunnan ohje TIMEEDIT WEB... 2 TYÖJÄRJESTYKSET... 2 TYÖJÄRJESTYKSET NÄKYMÄT JA HAKUEHDOT... 4 VARAA TILA... 5 VARAA AUTO... 6 NÄYTÄ OMAT VARAUKSET... 6 TEE POISSAOLOILMOITUS...

Lisätiedot

c) Määritä paraabelin yhtälö, kun tiedetään, että sen huippu on y-akselilla korkeudella 6 ja sen nollakohdat ovat x-akselin kohdissa x=-2 ja x=2.

c) Määritä paraabelin yhtälö, kun tiedetään, että sen huippu on y-akselilla korkeudella 6 ja sen nollakohdat ovat x-akselin kohdissa x=-2 ja x=2. MAA4. Koe 8.5.0 Jussi Tyni Kaikkiin tehtäviin ratkaisujen välivaiheet näkyviin! Ota kokeesta poistuessasi tämä paperi mukaasi! Tee konseptiin pisteytysruudukko! Muista kirjata nimesi ja ryhmäsi. Valitse

Lisätiedot

Sekä A- että B-osasta tulee saada vähintään 7 pistettä. Mikäli A-osan pistemäärä on vähemmän kuin 7 pistettä, B-osa jätetään arvostelematta.

Sekä A- että B-osasta tulee saada vähintään 7 pistettä. Mikäli A-osan pistemäärä on vähemmän kuin 7 pistettä, B-osa jätetään arvostelematta. KOE Sekä A- että B-osasta tulee saada vähintään 7 pistettä. Mikäli A-osan pistemäärä on vähemmän kuin 7 pistettä, B-osa jätetään arvostelematta. B-OSA, ht. 0p. Ksmksen maksimipistemäärä on 7 pistettä.

Lisätiedot

Lastensuojelun palvelujen käyttö, kustannukset ja vaikuttavuus tilastoissa ja tutkimuksessa Järvenpää 10.9.2010 Antti Väisänen Terveys- ja

Lastensuojelun palvelujen käyttö, kustannukset ja vaikuttavuus tilastoissa ja tutkimuksessa Järvenpää 10.9.2010 Antti Väisänen Terveys- ja Lastensuojelun palvelujen käyttö, kustannukset ja vaikuttavuus tilastoissa ja tutkimuksessa Järvenpää 10.9.2010 Antti Väisänen Terveys- ja sosiaalitalous-yksikkö (CHESS) Esityksen sisältö Sosiaalitalous

Lisätiedot

Selvitys työelämää ja työhyvinvointia kehittävien palveluiden tarjonnasta

Selvitys työelämää ja työhyvinvointia kehittävien palveluiden tarjonnasta Työelämän ja työhyvinvoinnin kehittämistä tukevien palveluiden tarjonta selvitys erityisesti eteläpohjalaisille yrityksille suunnatusta palvelutarjonnasta Alustavia tuloksia selvityksestä, toukokuu 2015

Lisätiedot

PÄÄSYKOE, JOHTAMINEN 2010 Vastaajan nimi. 1. Monivalintatehtävät (-2; 0; +2 pistettä/kohta), max. 40,0 pistettä

PÄÄSYKOE, JOHTAMINEN 2010 Vastaajan nimi. 1. Monivalintatehtävät (-2; 0; +2 pistettä/kohta), max. 40,0 pistettä LAPIN YLIOPISTO JOHTAMINEN YHTEISKUNTATIETEIDEN TIEDEKUNTA 1. Monivalintatehtävät (-2; 0; +2 pistettä/kohta), max. 40,0 pistettä Vastausohje: jokaisessa tehtävässä on neljä vastausvaihtoehtoa, joista vain

Lisätiedot

Aktiivi-Instituutin ja Sininen Kolmio Oy:n. Esimiesohjelma Valmentaen kohti jaettua johtajuutta Avoimet koulutukset 2016

Aktiivi-Instituutin ja Sininen Kolmio Oy:n. Esimiesohjelma Valmentaen kohti jaettua johtajuutta Avoimet koulutukset 2016 Aktiivi-Instituutin ja Sininen Kolmio Oy:n Esimiesohjelma Valmentaen kohti jaettua johtajuutta Avoimet koulutukset 2016 1.. Ennakointimenetelmä esimiestyössä 7. Valmentava esimiestyö 2.Strategia ja esimiestyö

Lisätiedot

Voidaan laskea siis ensin keskimääräiset kiinteät kustannukset AFC: 100 000 /10000=10

Voidaan laskea siis ensin keskimääräiset kiinteät kustannukset AFC: 100 000 /10000=10 Harjoitukset 3 Taloustieteen perusteet Ratkaisuehdotukset Kesäyliopisto 2014 1. a) Autonrenkaita valmistavalla yhtiöllä on 100 000 :n kiinteät kustannukset vuodessa. Kun yritys tuottaa 10 000 rengasta,

Lisätiedot

EU:n vuoden 2030 tavoitteiden kansantaloudelliset vaikutukset. Juha Honkatukia Yksikönjohtaja Valtion taloudellinen tutkimuskeskus

EU:n vuoden 2030 tavoitteiden kansantaloudelliset vaikutukset. Juha Honkatukia Yksikönjohtaja Valtion taloudellinen tutkimuskeskus EU:n vuoden 2030 tavoitteiden kansantaloudelliset vaikutukset Juha Honkatukia Yksikönjohtaja Valtion taloudellinen tutkimuskeskus Peruslähtökohtia EU:n ehdotuksissa Ehdollisuus - Muun maailman vaikutus

Lisätiedot

VAIKUTTAVUUSANALYYSI

VAIKUTTAVUUSANALYYSI RADIOMAINONNAN VAIKUTTAVUUSANALYYSI Radiomedia Ilkka Keskiväli 13.2.2018 ANALYYSIN TAVOITTEET Analyysin tavoitteena on tutkia radiomainonnan vaikuttavuutta, sen kehitystä ja vertailla radion tehokkuutta

Lisätiedot

1. KYSYMYS. Mallivastaus (1. kysymys, s. 312)

1. KYSYMYS. Mallivastaus (1. kysymys, s. 312) Liiketaloustieteen valintakoekysymykset 2015, HY/maatalous-metsätieteellinen tiedekunta (teoksesta Viitala Riitta ja Jylhä Eila: Liiketoimintaosaaminen. Menestyvän liiketoiminnan perusta, 2013). 1. KYSYMYS

Lisätiedot

Kehittämiskysely 2012. Tulokset

Kehittämiskysely 2012. Tulokset Kehittämiskysely 2012 Tulokset Tausta Kehittämiskysely toteutettiin eteläpohjalaisissa kaluste- ja asumisteollisuuden yrityksissä loka-marraskuussa 2012 Kyselyn tavoitteena oli kartoittaa kohderyhmään

Lisätiedot

Kvalitatiivinen analyysi. Henri Huovinen, analyytikko Osakesäästäjien Keskusliitto ry

Kvalitatiivinen analyysi. Henri Huovinen, analyytikko Osakesäästäjien Keskusliitto ry Henri Huovinen, analyytikko Osakesäästäjien Keskusliitto ry Laadullinen eli kvalitatiiivinen analyysi Yrityksen tutkimista ei-numeerisin perustein, esim. yrityksen johdon osaamisen, toimialan kilpailutilanteen

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 13.4.2016 A8-0131/21. Tarkistus. Marco Valli, Marco Zanni EFDD-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 13.4.2016 A8-0131/21. Tarkistus. Marco Valli, Marco Zanni EFDD-ryhmän puolesta 13.4.2016 A8-0131/21 21 46 kohta 46. suhtautuu varautuneesti ehdotukseen kuljettajapalvelun siirtämisestä tuotettavaksi parlamentin sisällä ja ulkopuolisen palveluntarjoajan korvaamisesta parlamentin sopimussuhteisilla

Lisätiedot

Luku 26 Tuotannontekijämarkkinat. Tuotannontekijämarkkinat ovat tärkeä osa taloutta. Esimerkiksi

Luku 26 Tuotannontekijämarkkinat. Tuotannontekijämarkkinat ovat tärkeä osa taloutta. Esimerkiksi 1 Luku 26 Tuotannontekijämarkkinat Tuotannontekijämarkkinat ovat tärkeä osa taloutta. Esimerkiksi TYÖMARKKINOIDEN toiminta on keskeisessä asemassa tulonjaon ja työllisyyden suhteen. Myös muut tuotannontekijämarkkinat

Lisätiedot

Instructor: hannele wallenius Course: Kansantaloustieteen perusteet 2016

Instructor: hannele wallenius Course: Kansantaloustieteen perusteet 2016 tudent: ate: Instructor: hannele wallenius Course: Kansantaloustieteen perusteet 016 Assignment: 016 www 1. Millä seuraavista tuotteista on itseisarvoltaan pienin kysynnän hintajousto? A. Viini B. Elokuvat

Lisätiedot

Tekes on innovaatiorahoittaja, joka kannustaa yrityksiä haasteelliseen tutkimus- ja kehitystoimintaan

Tekes on innovaatiorahoittaja, joka kannustaa yrityksiä haasteelliseen tutkimus- ja kehitystoimintaan Tekes lyhyesti Mitä Tekes tekee? Tekes on innovaatiorahoittaja, joka kannustaa yrityksiä haasteelliseen tutkimus- ja kehitystoimintaan Tekes hyväksyy korkeampia riskejä kuin yksityiset rahoittajat rahoittaa

Lisätiedot

TILASTOLLINEN LAADUNVALVONTA

TILASTOLLINEN LAADUNVALVONTA 1 Aki Taanila TILASTOLLINEN LAADUNVALVONTA 31.10.2008 2 TILASTOLLINEN LAADUNVALVONTA Tasalaatuisuus on hyvä tavoite, jota ei yleensä voida täydellisesti saavuttaa: asiakaspalvelun laatu vaihtelee, vaikka

Lisätiedot

HUOM! Sinisellä taustavärillä on merkitty tarjoajan täytettäväksi tarkoitetut sarakkeet/kohdat/solut.

HUOM! Sinisellä taustavärillä on merkitty tarjoajan täytettäväksi tarkoitetut sarakkeet/kohdat/solut. 1 (12) TARJOUS- JA HINNOITTELULOMAKE 2012 Viestintä- ja markkinointisuunnitelman tekeminen ja toteuttaminen Tarjoaja tekee tarjouksen täyttämällä ja allekirjoittamalla tämän tarjous- ja hinnoittelulomakkeen.

Lisätiedot

Talouskasvun edellytykset

Talouskasvun edellytykset Pentti Hakkarainen Suomen Pankki Talouskasvun edellytykset Martti Ahtisaari Instituutin talousfoorumi 16.5.2016 16.5.2016 Julkinen 1 Talouden supistuminen päättynyt, mutta kasvun versot hentoja Bruttokansantuotteen

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Vaasan sairaanhoitopiirin ky 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Göran Honga 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Nimi Asema

Lisätiedot

Vapaasti mutta luotettavasti

Vapaasti mutta luotettavasti Ohjelman esittely Vapaasti mutta luotettavasti Portaat luomuun ohjelma on vapaaehtoinen ja maksuton sitä hallinnoi EkoCentria ja rahoittaa MMM sen ensimmäinen vaihe käynnistyi vuonna 2002 Tavoitteena vahvistaa

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi 3.4.

Matematiikan tukikurssi 3.4. Matematiikan tukikurssi 3.4. Neliömuodot, Hessen matriisi, deiniittisyys, konveksisuus siinä tämän dokumentin aiheet. Neliömuodot ovat unktioita, jotka ovat muotoa T ( x) = x Ax, missä x = (x 1,, x n )

Lisätiedot

Yleinen osa - Kuntoutuksessa tukena,

Yleinen osa - Kuntoutuksessa tukena, Yleinen osa - Kuntoutuksessa tukena, muutoksessa mukana Anneli Louhenperä Ma. kehittämispäällikkö 25.11.2015 1 Esityksen sisältö Kertausta: Mikä on standardi ja miksi sitä tarvitaan Diat 3 7 Muutokset:

Lisätiedot

Taloustieteen perusteet 31A00110 18.04.2016. Opiskelijanumero Nimi (painokirjaimin) Allekirjoitus

Taloustieteen perusteet 31A00110 18.04.2016. Opiskelijanumero Nimi (painokirjaimin) Allekirjoitus Taloustieteen perusteet 31A00110 18.04.2016 Opiskelijanumero Nimi (painokirjaimin) Allekirjoitus Pisteytys: 1 2 3 4 5 6 Yht Vastaukseen käytetään vain tätä vastauspaperia. Vastaa niin lyhyesti, että vastauksesi

Lisätiedot