Kysymykset ja vastukset. Frågor och svar

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kysymykset ja vastukset. Frågor och svar"

Transkriptio

1 Kysymykset ja vastukset Frågor och svar

2 Aukioloajat Toivomuksia että kirjasto aukeaa aiemmin aamulla, on pitempää auki illalla, auki lauantaisin vuoden ympäri ja sunnuntaisin Kirjaston aukioloaika määräytyy henkilöstömäärän mukaan. Henkilöstöä on jouduttu säästösyistä vähentämään ja aukioloaikaa sen mukana. Muutosta tilanteeseen ei ole odotettavissa. Vähennykset on kohdistettu niihin aikoihin jolloin kävijälaskurin mukaan kävijämäärät ovat olleet pienimmillään. Mikäli aikaistetun ja/tai myöhäistetyn aukiolon tarvitsijoita on tarpeeksi, on mahdollista toteuttaa kumpikin toive niin että kirjasto luopuu säännöllisestä aukiolosta ja räätälöi eri ajat eri viikonpäiville.

3 Öppettider Önskemål om tidigare öppet på morgonen, öppet senare på kvällen, lördagsöppet året om samt söndagsöppet Bibliotekes öppettider är beroende av personalens antal. Sparåtgärder har lett till att personalen har minskat och därmed även öppettiderna. Någon förändring i detta är inte att vänta. Indragningarna har införts vid de tider då besöksräknaren anger att besökmängden har varit som minst. Om det finns tillräckligt många som önskar att biblioteket öppnar tidigare eller stänger senare, så kan detta vara möjligt att förverkliga. I så fall skulle bibliotek avstå från regelbunda öppettider och skräddarsy öppettiderna skilt för varje veckodag.

4 DVD DVD-hyllyjen esillelaitto paremmaksi, vaikea löytää mitään. DVD-hyllyjen esillepanoa mietitään, ja parannellaan aina kun löytyy kokeilemisen arvoinen idea. Ideoita otetaan vastaan myös hyllyn käyttäjiltä. Esim. pääkirjastossa tv-sarjat ovat saaneet oman hyllyn asiakastoiveiden mukaan.

5 DVD DVD-hyllans ordning kunde vara bättre. Det är svårt att hitta någonting. Ordningen i DVD-hyllorna förändras och förbättras ifall det finns någon idé som det lönar sig att pröva. Användarna av hyllorna får gärna komma med ideér. T.ex på huvudbiblioteket har man placerat tvserierna i en egen hylla baserat på önskemål från kunderna

6 DVD AV-tallenteeet ja elokuvat saattavat olla aika huonokuntoisia. Olisi hyvä kehittää joku systeemi, millä niiden kuntoa tarkkailtaisiin. Palautuneet tallenteet tarkistetaan kyllä palautuessaan lainasta, mutta eri laitteet reagoivat eri tavoin eri levyihin ja eri kulumiin. Valitettavasti eräät asiakkaistamme tuntuvat käyttävän levyjämme pannunalusina. Valitettavasti emme pysty uudistamaan kokoelmaamme taloudellisista syistä niin nopeasti kuin toivoisimme.

7 DVD Hyviä Tv-sarjoja enemmän. Elokuva-tarjontaa voisi laajentaa että myös uusimpia elokuvia löytyisi Hankintaehdotuksia voi aina tehdä. Niitä käsittelee ns. elokuvien hankintatiimi. Kaikkia elokuvia ja sarjoja emme voi hankkia erilaisista syistä (esim. taloudelliset -, taiteelliset -, tekijänoikeudelliset syyt). Tänä vuonna on tullut jo toistasataa uutta elokuvaa tai TV-sarjaa. Uudet elokuvat usein hyvin varattuja, eivätkä siten ilmesty hyllyyn ennen kuin ovat jo "vanhoja". Pyrimme hankkimaan "jokaiselle jotakin". Elokuvien määrärahat ovat vähentyneet tuntuvasti samalla kuin elokuvien hinnat ovat koko ajan nousseet, joten uutuushankintammekin on vähentynyt. Elokuvien hinta kirjastoille on huomattavasti kalliimpi kuin yksityishenkilölle koska kirjasto maksaa myös lainausoikeudesta. Tekijänoikeudellisista syistä emme saa kirjastoon useinkaan uusia elokuvia yhtä nopeasti kuin esim. kauppoihin. Emme muutenkaan pyri kilpailemaan asiakkaistamme videovuokraamoiden kanssa.

8 DVD Voisiko kirjastossa olla mahdollisuus katsoa esim. lainattavia elokuvia kotiteatterilaitteilla? 2 henkeä / 4 henkeä oleva huone. Silloin elokuvat voisi ottaa verkosta esim. Elisan palvelusta, eikä tarvitse rikkoa kotilaitteita. Lainausoikeutemme koskevat ainoastaan yksityistä kotikäyttöä. Julkisen näyttöön on mahdollista ostaa oikeudet, mutta ne maksavat n. 250 euroa/katselukerta, joten jo muutamien pienryhmien katselukerrat söisivät koko elokuvabudjettimme.

9 Lehdet Karjala ja Postimees lehdet takaisin tilattavaksi. Argumenti i Fakti lehden lisäksi joku toinen venäjäkielinen. e-sanomalehtipalvelu PressDisplaystä löytyy 2200 sanomalehtiä koko maailmasta. Niistä yli 100 on venäjän kielellä. Lehtivalikoima laajemmaksi Porvoon kirjastoon e-sanomalehtipalvelusta epress löytyy 100 kotimaista sanomalehteä. Porvoon kaupungin säästöt kohdistuvat myös kirjastoon ja lehtibudjetti on vähentynyt noin 20 % viimeisen viiden vuoden aikana

10 Kotipalvelu- Hemtjänst En tiedä toimitetaanko Porvoon kirjastosta kirjoja kotiin lainaksi. Iän myötä se saattaisi tulla tarpeeseen. Joissakin kaupungeissa se on mahdollista. Kirjastoaineistoa voidaan toimittaa asiakkaille kotiin. Kotipalvelu on tarkoitettu liikuntaesteisille porvoolaisille, jotka eivät vamman, sairauden tai korkean iän vuoksi voi itse asioida kirjastossa. Palvelua on tarjolla vain rajoitetusti. Palvelusta voi kysyä lisätietoja kirjaston palvelutiskiltä tai neuvonnasta, josta saa tarkemmat kotipalvelun yhteystiedot. Jag vet inte om det är möjligt att få böcker levererade hem från Borgå stadsbibliotek. Med stigande ålder skulle det kunna bli nödvändigt. I en del städer är det möjligt. Biblioteksmaterial kan levereras hem till kunden. Hemservicen är avsedd för rörelsehämmade Borgåbor som p.g.a. handikapp, sjukdom eller hög ålder inte själva kan besöka biblioteket. Servicen kan erbjudas ett begränsat antal kunder. För mera information om tjänsten, fråga i betjäningsdisken eller informationen. Därifrån fås närmare kontaktuppgifter.

11 Kotipalvelu Kirjaston aineistoa tulisi voida hakea mahdollisimman läheltä kotia tai bussin kulkureittiä (keskustan alueella voisi esim. Campuksen tai jonkin muun kaupungin toimipisteen kanssa - esim. Taidetehtaan - tehdä yhteistyötä siten, että ainakin ikäihmiset eli yli 65 v.voisivat noutaa ja palauttaa pääkirjaston aineistoja tiettyyn paikkaan). Campus ja Taidetehdas ovat monien bussireittien varrella, kun taas pääkirjastoon on pitkä kävelymatka linja-autoasemalta. Tai voisiko esim. kerran viikossa Palvelulinja ajaa tietyt reitit pääkirjastoon? Muita ehdotuksia? Kirjojen ja muiden aineistojen tarjoamat virikkeet ovat eräs tärkeä keino ikäihmisten elämänlaadun ja virikkeiden lisäämisessä ja ylläpitämisessä. Aineiston haku em. tyyppisestä paikasta (tai kuyljetuspalvelu) voisi hyvin olla maksullinen, jos maksu on kohtuullinen. Kaikilla ei ole omaisia kuljettamaan kirjastoon tai varaa taksimatkoihin. Palvelulinjan alkuaikoina yhteistyö kirjaston kanssa ei onnistunut mutta asiaa voidaan tiedustella uudestaan.

12 Lainaa kirjastonhoitaja Kun tämä näköjään jo loppui niin minusta oli upea sellainen palvelu, jossa voisin ostaa itselleni kirjastonhoitajan käyttöön pientä korvausta vastaan esim. 30min. tai tunniksi. Olen pitkä ihminen enkä jaksa kulkea hyllyjen välissä pää kenossa. Siksi minusta olisi hienoa jos joku löytäisi minulle ne kirjat, joista ehkä olen kiinnostunut (olisin ensin kertonut hänelle mikä kiinnostaa ja mikä ei). Tähän tarpeeseen voisi toki myös vastata sähköisesti. Joitakin vuosia sitten HS:lla oli ohjelma (en muista nimeä), jonne sai syöttää omat kiinnostuksen aiheensa koskien kirjallisuutta (vuosisata, jännitys/sota/romantiikka, kevyt/raskas, jne. ) ja lopuksi ohjelma ehdotti kirjoja, jotka annettuihin valintoihin parhaiten "mätsäsivät", joku romaanigeneraattori se oli. Helsingin Sanomien klassikkoautomaatti: PallasPro Intro Activessa on mahdollista laatia profiili uutuusluettelon tarkkailuun. Kysy lisätietoja palvelusta neuvonnasta. Lainaa kirjastonhoitaja-palvelun avulla voit varata kirjastonhoitajan antamaan apua tiettyyn aiheeseen liittyvissä tiedonhakupulmissasi tunniksi kerrallaan. Lainaa kirjastonhoitaja -palvelu on käytettävissä toistaiseksi ainoastaan Porvoon pääkirjastossa. Palvelu on maksutonta ja se on tarkoitettu yksityishenkilöille eikaupalliseen tarkoitukseen

13 Musiikkiosasto Nuottikirjatarjonta (kitara) voisi olla tuoreempaa ja monipuolisempaa. Samoin cd-formaatissa tarjottu musiikki kitaranuotteja on hankittu 13 kappaletta v. 2012, lisäksi kitaran soitonoppaita 3 kappaletta. Klassinen kitaramusiikki cd-levynä on hankittu 4 kappaletta v Lisää saksalaista iskelmää Saksalaista iskelmää on hankittu viime vuosina hyvin vähän, viimeksi vuonna 2011.Kysyntä ja tarjonta on vähäinen.

14 Barnavdelningen Tycker att man borde ha flera svenska ungdomsböcker Biblioteket har år 2012 skaffat skönlitteratur till barnoch ungdomsavdelningen enligt fördelningen 39% på svenska och 60% på finska (och en liten del på andra språk). Inom ramen för de budgetmedel vi har försöker vi göra ett så bra urval som möjligt. Vid valet av böcker beaktar vi språkfördelningen bland invånarna och också lånestatistiken. Vi tar gärna emot anskaffningsönskemål av våra kunder och beaktar dem i mån av möjlighet

15 Kaunokirjallisuus Oikein vähän venäjänkielisiä kirjoja. Kaikki on luettu jo! Haluaisin suuremman valikoiman Lisää suomenkielisiä äänikirjoja, kiitos! Enemmän uutuskirjoja, kaunokirjallisuutta, myös jännityskirjoja suomenkielisiä äänikirjoja on paljon vähemmän kuin ruotsinkielisiä,puute tällä alueella huomattava Aineistomääräraha riittää juuri tähän valikoimaan ei enempään. Suomenkielisiä äänikirjoja ei yksinkertaisesti ole saatavana yhtä paljon kuin ruotsinkielisiä. Liian pieni markkina-alue?

16 Inköp av böcker Biblioteket kunde spara stora summor genom att köpa in välbevarade begagnade böcker från privatpersoner. Det kunde t.ex. ordnas vissa inköpsdagar då man kunde ha med sig böcker som personalen bedömer om biblioteket behöver och gör sedan ett prisanbud. Eller privatpersonerna kunde fylla i en internetblankett ISBN på de böcker de kan sälja åt biblioteket. Eller biblioteket kunde publicera (t.ex.) månatligen en lista på böcker de vill köpa, och privatpersoner kunde göra säljanbud på dem. Intressant ide antikvariska bokhandelar fungerar ungefär så där. För biblioteket är idén inte så enkelt att förverkliga. Vår volym per år är omkring inköpta exemplar, utav vilka omkring är böcker. En stor del av kunderna vill ha sina böcker som nya. Förfrågningar och reserveringar av dem kommer in redan innan boken har utkommit. Även anskaffningslagstiftningen ställer sina begränsningar. Alla de böcker som utkommer på de stora förlagen beställer vi i förväg, i så god tid att boken i fråga inte nödvändigtvis är ens färdigt skriven. På det sättet får vi stora rabatter. Via vår huvudleverantör får vi också färdiga katalogposter på det material vi köper i stället för att själva katalogisera varje bok. Storleken på vårt mediebestånd är omkring exemplar.

17 Kirjailijavierailuja - Författarbesök useammin kirjailijavierailuja ja matineoita ja niistä ilmoitukset yleisölle riittävän ajoissa - teematapahtumia enemmän ainakin liputuspäivinä (esim. Leino, Agricola jne.) Lisää kirjailijavierailuja ja luentoja, ne ovat mielenkiintoisia, ja mieluimmin alkuillasta. Niin itsestään selviä kuin kirjailijavierailut ovatkin, niin kirjaston budjetissa ei ole niihin osoitettu yhtään rahaa eikä ole tulossakaan. Kaikki tähänastiset vierailut on järjestetty Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämillä hankeapurahoilla, ja jotkut paikalliset kirjailijat ovat käyneet ilmaiseksi ihan lojaalisuuttaan. Fler författarbesök och matineér och information om dem i tillräckligt god tid. Mera temahändelser (.t.ex. Leino, Agricola mm.) Mera författarbesök och föreläsningar, de är intressant. De får gärna ordnas i början av kvällen. Så självklar del av biblioteksverksamheten som författarbesök är, så finns det inga pengar i bibliotekets budget för detta och det kommer inte att finnas heller. De besök som hittills har ordnats har gjorts med hjälp av projektpengar från Undervisnings- och kulturministeriet. Och en del lokala författare har ställt upp gratis helt av lojalitet.

18 Lukupiirit - Bokcirklar ehkä lukupiirejä Syksyllä järjestetään pääkirjastossa kolme lukupiiriä, suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Lisätietoja tulee loppukesästä. Seuraa kirjaston tiedotusta. Kanske bokcirklar På hösten kommer det att ordnas tre olika bokcirklar på huvudbiblioteket. De kommer att vara på finska, svenska och engelska. Mera information kommer mot slutet av sommaren. Följ med informationen från biblioteket

19 Tapahtumat kirjastossa voisi olla myös "alustuksia" vaikka joka ilta, pienryhmissä. Jos tämä vain kehiteltäisiin, niin löytyisi vapaaehtoisia paikkakunnalta kertomaan asioista (esim. kaava-asiat, runoillat, terveellinen ruoka, taideelämykset) siihen sitten kirjaston väki laittaisi sopivia kirjoja esille ja lainattavaksi. Kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluohjelmassa nostetaan esiin yhteistyö kolmannen sektorin kanssa, ja kirjasto omalta osaltaan pyrkii siihen. Valitettavasti henkilöstöresurssit eivät riitä tämän tyyppisen toiminnan tehokkaaseen kehittämiseen, mutta kaikki ns. yleisövihjeet otetaan vastaan ja pyritään toteuttamaan.

20 Porsse-verkkokirjasto Harvoin edes tietää, että tietokoneelta käsin voi uusia lainoja ja varata kirjoja. Lisää informaatiota aiheesta ja opastusta palvelujen käyttöön. Asiakaspalvelutiskillä on jakelussa esitteitä kirjaston palveluista, samoin kirjaston kotisivulla. Opastusta saa myös neuvonnasta ja ajoittain järjestetään kirjastonkäytön ja tiedonhaun opastusta ryhmille. Porsse ei toimi keskellä yötä Porsse-verkkokirjasto on teknisistä syistä poissa käytöstä öisin klo

21 Porsse nätbibliotek Sällan vet man ens att man kan förnya och reservera böcker via datorn. Mera information om materialet och handledning i användandet av tjänsterna. Från betjäningspunkterna kan man få broschyrer om bibliotekets tjänster samt från bibliotekets hemsida. Handledning fås också från information och de kurser i biblioteksanvändning och informationssökning som ordnas nu och då för grupper. Porsse fungerar inte mitt i natten. Nätbiblioteket Porsse är av tekniska orsaker ur bruk kl

22 Kokoelma Opasteet kuntoon - yleiskartta Yleiskartta on suunnitteilla. itsenäisen asioinnin kannalta lainakirjojen hyllyjärjestys on epäjohdonmukainen Hyllyjärjestyksen on pakko noudattaa pääpiirteissään luokitusjärjestelmää joka on standardi yleisille kirjastoille. Järjestelmässä on sekä hyvät että huonot puolensa. Suoraan hyllystä ehkä löytää huonommin mutta asiakaspäätteen kautta helpommin. Jotkut kirjastot ovat kokeilleet hyllyjen järjestämistä aihealueittain, mutta myös silloin on luokitusjärjestelmä otettava huomioon, ja myös sillä tavalla on hyvät ja huonot puolet.

23 Kokoelma Uusien kirjojen hankinnat tippuneet valtavasti. Se on tällä hetkellä suurin ongelma. Kohta on vain vanhoja kirjoja, ja käyttö tulee vähenemään. Kirjaston aineistomääräraha päätetään kaupungin talousarviokäsittelyssä, ja sillä hankitaan niin paljon kuin saadaan. Bibliotekets hemsida kunde utvecklas betydligt! Nu är den krånglig att hitta och ger dessutom endast den mest knapphändiga information Staden håller på att förnya hemsidan. Vi hoppas ett den nya är bättre format. Vi tar också emot mera precisa förslag på vad som fattas.

24 Kokoelma Kirjakokoelmat saisivat olla laajemmat. Vanhaa ajatonta aineistoa poistetaan aivan liian nopeasti. - Maakuntakirjastossa tulisi kattavasti olla maakuntaa koskeva lehdistö, mukaan lukien aikakauskirjat. Kirjaston kokoelman koko on n nidettä ja kappaletta, melko keskimääräinen koko asukaslukuun ja kielijakautumaan nähden. Tila ei salli kokoelman kasvattamista - eikä kirjaston budjetti. Itä-Uudenmaan lehdistö oli mahdollista pitää kokoelmassa kirjaston resursseilla, koko Uudenmaan täysin mahdotonta ilman erillistä rahoitusta. Maakuntakirjastotoiminta nykyisellään etenkin Uudenmaan kokoisessa maakunnassa on koordinoivaa ja koulutuspainotteista, maakuntakokoelmia ei enää edes pyritä hankkimaan. Modernit hakumenetelmät takaavat aineistojen löytymisen sieltä missä ne kuuluvat kotiseutuaineistoon, tai suoraan verkosta.

25 Kirjasto ympäristönä- Biblioteks omgivning Kaipaan rauhaisia kirjastoiltoja Kirjastoalalla käydään vilkasta keskustelua siitä pitäisikö kirjastojen palata takaisin aikaan jolloin kirjastossa piti olla äänetöntä vai antaa äänimaailman kaikkien vivahteiden kuulua. Pääkirjaston taide- ja musiikkiosastolla on hiljaisempaa, opintolukusalissa samoin jos meteliä lainauskerroksessa on ajoittain liikaa. Gratis parkeringsplatser borde utvidgas Parkeringsplatserna hör till stadsplaneringen och biblioteket kan inte påverka saken, endast föra önskemål vidare. Ta gärna kontakt direkt med stadsplaneringen.

26 Kirjasto ympäristönä Eräs ihan käytännön seikka ihmetyttää kyllä, onko todella pakko pitää WC:t suljettuina? Ikävä kyllä jouduimme hankkimaan lukittavat ovet koska osa WCkäyttäjistä ei osaa tai halua käyttäytyä siististi tai hankkia papereita kaupasta kirjaston WC:n sijasta. Ovien lukitseminen jostain syystä auttaa sekä siisteyteen että paperin hävikkiin. lukunurkkauksia voisi kehitellä enemmän itse saliin. lainaus "tiskin" takaa tulisi poistaa. vähän on vanhanaikaista tiskin takana oleminen, pienet lainauspisteet riittäisivät. Näitä asioita ideoidaan koko ajan, mutta konkreettiset kalustomuutokset ovat kalliita. Suuntaus on kovasti automaattien suuntaan, ja voi tulla kohta sekin päivä että henkilökuntaa on ainoastaan tietopalvelupisteessä, lainaus ja palautus automaatilla ja aineiston käsittely tiskin sijasta takahuoneissa.

27 Palvelu ilman kirjastokorttia Palvelu on turhan sidottu kirjastokorttiin. Puhelimitse palvellaan, mutta ei palvella paikalla, ellei kortti ole mukana. En näe mitään syytä tälle asialle. Palvelua toki saa ilman korttia, vain lainausta varten sen pitää olla mukana. Turvallisuussyistä sekä asiakkaan että kirjaston. Kirjastokortti torjuu väärinkäytöksiä ja erehdyksiä.

28 Digitoini ja atk Lisää digitointipalveluja, esim.diat, skannaus cd:lle Digitointi/editointi tilat. Syksyn 2013 aikana kirjastoon saadaan digitointilaitteet pääkirjastoon. Olisi kiva saada yksityis- opetusta tutustua uuteen tekniikkaan. Huomaan, etten tunne kaikkia edes nimeltä. Kirjastolla ei ole resursseja antaa muuta tietotekniikkaopetusta kuin tiedonhaku, mutta aina voi jättää toivomuksia vaikka Lainaa kirjastonhoitaja - palveluun. Aiheesta riippuen saattaa apua löytyä.

29 Digitalisering och adb Mera digitaliseringstjänster, t.ex. Dior skannade till cd Digitaliserings/editeringsutrymmen Under hösten 2013 kommer biblioteket att få digitaliseringsapparater till huvudbiblioteket. Det skulle vara trevligt att få som privatundervisning bekanta sig med ny teknik. Märker att jag inte känner till allt ens till namnet. Biblioteket har inte resurser att ge annan adb-handleding än den som gäller informationssökning. Man kan alltid lämna in önskemål till tjänsten Boka en bibliotekarie. Beroende på ämnet kan det finnas hjälp att få.

30 E-musiikki - Naxos Naxos Music Library -palvelun kautta voit kuunnella maksutta musiikkia kirjastossa tai kotona omalla tietokoneella. Palvelu on englanninkielinen. Tarjolla on yli miljoona kappaletta: pääasiassa klassista musiikkia, mutta myös vanhempaa jazzia ja bluesia, maailmanmusiikkia, kansanmusiikkia ja rentoutusmusiikkia. Sisäänkirjautuminen Naxos Music Library (kirjaston kotisivun tai Porssen kautta) Kirjoita kirjastokorttisi numero vasemmassa ylälaidassa olevaan Enter Passcode - kenttään ja paina Login-painiketta. Käytön lopettaminen Kirjaudu ulos palvelusta painamalla vasemmassa ylälaidassa olevaa punaista Log-Out - painiketta. Palvelua voi käyttää samanaikaisesti enintään 5 henkilöä. Yksi käyttäjä voi olla sisään kirjautuneena korkeintaan kaksi tuntia kerrallaan.

31 E-musik - Naxos Via Naxos Music Library kan du lyssna gratis på musik på biblioteket eller hemma på din egen dator. Tjänsten är engelskspråkig. Det finns över en miljon olika stycken: huvudsakligen klassisk musik, men även äldre jazz och blues, världsmusik, folkmusik och avslappningsmusik. Så här loggar du in: Naxos Music Library (via bibliotekets hemsida eller Porsse) Skriv ditt bibliotekskortsnummer i Enter Passcode -rutan uppe till vänster och klicka på Login-knappen. Så här loggar du ut: Logga ut ur tjänsten genom att klicka på den röda Log-Out knappen uppe till vänster. Fem personer kan vara inloggade på tjänsten samtidigt. En användare kan vara inloggade högst två (2) timmar per gång.

32 E-lehdet Ovatko nuo verkkolehdet ja e-kirjat jo käytössä? E-sanomalehtipalvelut epress ja PressDisplay ovat käytössä kirjastossa. PressDisplaystä pystyy etäkäyttämään kotoa kirjautumalla sisään palveluun kirjastokortin numerolla. Linkki Pressdisplayhin löytyy esim. Porssesta

33 E-tidningar Är de där nättidningarna och e-böckerna redan i användning? E-tidningstjänsterna epress och PressDisplay finns på biblioteket. PressDisplay kan man använda hemifrån genom att logga in på tjänsten med bibliotekskortsnumret. En länk till PressDisplay finns t.ex. i Porsse

34 E-kirjat E-böcker Mikä E-kirjat? E-kirjat! Syyt miksi kirjasto ei vielä ole hankkinut e-kirjoja: Kaunokirjallisuuden tarjonta kotimaisilla kielellä on hyvin pieni E-kirjojen lisenssihinnat ovat kalliita eikä kirjastolla ole mitään erillistä budjettia e-kirjoihin. Vilka e-böcker? E-böcker! Orsaker till att biblioteket inte ännu har köpt in e-böcker: Utbudet av skönlitteratur som e-böcker på de inhemska språken är väldigt litet. E-böckernas licensavgifter är dyra och biblioteket har inte någon särskild budget för e-böcker

35 E-kirjat: Ellibs-kokeilu Porvoon kirjasto tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden kokeilla e-kirjojen käyttöä vuoden 2013 loppuun saakka. E-kirjakokoelma käsittää kymmenen suomenkielistä kauno- ja tietokirjallista teosta. Kokoelmaan kuuluu mm. Elina Lappalaisen Tieto-Finlandialla palkittu teos Syötäväksi kasvatetut. E-kirjat on hankittu keskitetysti kaikkien Suomen yleisten kirjastojen käyttöön määräajaksi. Hankinnasta vastaa Kansalliskirjaston elektronisista aineistoista vastaava FinElib-konsortio. FinElib järjesti e-kirjojen hankkimiseksi aineistokilpailutuksen. Konsortio sai tarjouksen ainoastaan suomenkielisestä e-kirja-aineistosta. E-kirjapalveluntarjoaja on Ellibs Oy, jonka verkkosivun kautta kirjat ovat asiakkaiden ladattavissa. Asiakkaat voivat ladata e-kirjoja itselleen käymällä kirjastossa. E- kirjakokoelmaan ei ole etäkäyttömahdollisuutta kotoa. E-kirjat ladataan joko kirjaston langattomasta verkosta suoraan asiakkaan omalle laitteelle tai kirjaston asiakaskoneelle, josta ne voidaan siirtää asiakkaalle sähköpostilla

36 E-böcker: Ellibs -försök Borgå stadsbibliotek erbjuder sina kunder möjligheten att pröva på e-böcker fram till den E-boksamlingen består av tio finskspråkiga verk, både skön- och facklitteratur. I samlingen finns bl.a. Fack-Finlandia pristagaren Elina Lappalainens bok Syötäväksi kasvatetut. E-böckerna som kan lånas har köpts in gemensamt till alla de allmänna biblioteken i Finland för en viss tidsperiod. För inköpen ansvarar FinElib-konsortsiet som ansvarar för Nationalbibliotekets elektroniska material. FinElib bad in offerter för e-böcker. Det enda offerten som FinElib fick in innehöll endast finskspråkiga e-böcker. E-boksleverantören är Ellibs Oy och på deras nätsida kan kunderna ladda ner e-böckerna. Kunderna kan ladda ner e-böcker genom att besöka biblioteket. Det är inte möjligt att ladda ner e-böckerna hemifrån.

Kommunal verksamhet och service nu på finska! Kunnallista toimintaa ja palveluita nyt myös suomeksi! Trosa kommun del i det finska förvaltningsområdet

Kommunal verksamhet och service nu på finska! Kunnallista toimintaa ja palveluita nyt myös suomeksi! Trosa kommun del i det finska förvaltningsområdet Kommunal verksamhet och service nu på finska! Trosa kommun del i det finska förvaltningsområdet Kunnallista toimintaa ja palveluita nyt myös suomeksi! Trosan kunta osa suomen kielen hallintoaluetta Kommunal

Lisätiedot

Arkeologian valintakoe 2015

Arkeologian valintakoe 2015 Sukunimi Kaikki etunimet Henkilötunnus Puhelinnumero Valintatoimiston merkintöjä KAR A (C) Sähköpostiosoite Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta Arkeologian valintakoe 2015 Tarkista sivunumeroiden

Lisätiedot

Kirjasto-opas. suomeksi. Tervetuloa Göteborgin kirjastoihin

Kirjasto-opas. suomeksi. Tervetuloa Göteborgin kirjastoihin Kirjasto-opas suomeksi Tervetuloa Göteborgin kirjastoihin Kirjastoista lainaat ilmaiseksi kirjoja, elokuvia, musiikkia, aikakauslehtiä ja tv-pelejä. Järjestämme muun muassa kirjailijavierailuja, satutunteja,

Lisätiedot

Staden Jakobstad - Pietarsaaren kaupunki

Staden Jakobstad - Pietarsaaren kaupunki Sakägare/ Asianosainen Ärende/ Asia - VALREKLAM INFÖR RIKSDAGSVALET 2015 - VAALIMAI- NONTA ENNEN EDUSKUNTAVAALEJA 2015, TILLÄGG / LISÄYS Det finns tomma reklamplatser kvar i stadens valställningar och

Lisätiedot

Porvoon kaupunginkirjasto: vastukset 2013

Porvoon kaupunginkirjasto: vastukset 2013 Porvoon kaupunginkirjasto: vastukset 2013 Vastauksia kielen mukaan Svar enligt språk Kieli - Språk swe fin 0 50 100 150 Vastaustapa - Svarsmetod Paperivastaus - papperssvar Sähköinen vastaus - elektroniskt

Lisätiedot

Deltagande och inflytande Osallistuminen ja vaikuttaminen LANDSKAPSREFORMEN I ÖSTERBOTTEN MAAKUNTAUUDISTUS POHJANMAALLA

Deltagande och inflytande Osallistuminen ja vaikuttaminen LANDSKAPSREFORMEN I ÖSTERBOTTEN MAAKUNTAUUDISTUS POHJANMAALLA Deltagande och inflytande Osallistuminen ja vaikuttaminen LANDSKAPSREFORMEN I ÖSTERBOTTEN MAAKUNTAUUDISTUS POHJANMAALLA Utkast till landskapslag - Maakuntalakiluonnos Landskapets invånare och de som använder

Lisätiedot

Sipoon kunnankirjasto Sibbo kommunbibliotek

Sipoon kunnankirjasto Sibbo kommunbibliotek Yleisten kirjastojen kansallinen käyttäjäkysely 2013 Sipoon kunnankirjasto Sibbo kommunbibliotek TÄRKEYS = Palvelujen tärkeys minulle TOIMIVUUS = Miten kirjasto on onnistunut Kirjaston käyttäjäkysely 2013

Lisätiedot

Svarsprocent i enkäten bland de undersökta kommunerna, sammanlagt 1 900 svar.

Svarsprocent i enkäten bland de undersökta kommunerna, sammanlagt 1 900 svar. Svarsprocent i enkäten bland de undersökta kommunerna, sammanlagt 1 900 svar. Kyselyyn osallistuneiden kuntien vastausprosentit, yhteensä 1900 vastausta. 54 % Keskiarvo/Medeltal 67 % Jakobstad (svenskspråkig

Lisätiedot

Tarvekartoitus: Vanhustenhoito ja -palvelut

Tarvekartoitus: Vanhustenhoito ja -palvelut Tarvekartoitus: Vanhustenhoito ja -palvelut Behovskartläggning: Äldrevård och -service Skövden kunta, Suomen kielen hallintoalue, 541 83 Skövde Skövde kommun, Finskt förvaltningsområde, 541 83 Skövde LAKI

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 857/2005 vp Vakuutusmeklaritutkinto Eduskunnan puhemiehelle 1.9.2005 tuli voimaan laki vakuutusedustuksesta (570/2005). Lain 49 :n mukaan siirtymäsäännöksistä säädetään seuraavasti:

Lisätiedot

WHO-Koululaistutkimus 2014 WHO-Skolelevstudie 2014

WHO-Koululaistutkimus 2014 WHO-Skolelevstudie 2014 WHO-Koululaistutkimus 2014 WHO-Skolelevstudie 2014 Kansainvälinen pitkäkestoinen koulukyselytutkimus, jossa tarkastellaan kouluikäisten lasten ja nuorten terveyskäyttäytymistä ja elämäntyylejä eri konteksteissa.

Lisätiedot

Filmhandledning från Svenska nu för svenskundervisningen Rekommenderas för åk 7-10

Filmhandledning från Svenska nu för svenskundervisningen Rekommenderas för åk 7-10 Medan vi lever Filmhandledning från Svenska nu för svenskundervisningen Rekommenderas för åk 7-10 Till läraren Filmen och övningarna är främst avsedda för eleverna på högstadiet, men övningarna kan också

Lisätiedot

Torgparkeringen är för framtiden men också sammankopplad till HAB. Båda bör byggas samtidigt då man gräver.

Torgparkeringen är för framtiden men också sammankopplad till HAB. Båda bör byggas samtidigt då man gräver. Torgmöte 3½ 3.3 kl. 12:30-14 i Saima, stadshuset Kim Mäenpää presenterade projektet Skede 1 av HAB och torgparkeringen Torgparkeringen är för framtiden men också sammankopplad till HAB. Båda bör byggas

Lisätiedot

Laura Arola Suomen laitos, Oulun yliopisto laura.arola@oulu.fi NUORTEN MONIKIELISYYS POHJOIS-RUOTSISSA - SAAMEN KIELTEN NÄKÖKULMIA

Laura Arola Suomen laitos, Oulun yliopisto laura.arola@oulu.fi NUORTEN MONIKIELISYYS POHJOIS-RUOTSISSA - SAAMEN KIELTEN NÄKÖKULMIA Laura Arola Suomen laitos, Oulun yliopisto laura.arola@oulu.fi NUORTEN MONIKIELISYYS POHJOIS-RUOTSISSA - SAAMEN KIELTEN NÄKÖKULMIA TUTKIMUSALUE North (Torne) Saami - 4000 (25 000) Lule Saami - 500 (1500)

Lisätiedot

Kuvaile tai piirrä, millainen on sinun kotiovesi. Beskriv eller rita dörren till ditt hem.

Kuvaile tai piirrä, millainen on sinun kotiovesi. Beskriv eller rita dörren till ditt hem. Yllättävät ympäristökysymykset Överraskande frågor om omgivningen Miltä ympäristösi tuntuu, kuulostaa tai näyttää? Missä viihdyt, mitä jää mieleesi? Tulosta, leikkaa suikaleiksi, valitse parhaat ja pyydä

Lisätiedot

Poimintoja kirjaston käyttäjäkyselystä Sipoon pääkirjasto 2013. Plock ur av bibliotekets nationella användarförfrågan Sibbo huvudbibliotek 2013

Poimintoja kirjaston käyttäjäkyselystä Sipoon pääkirjasto 2013. Plock ur av bibliotekets nationella användarförfrågan Sibbo huvudbibliotek 2013 Poimintoja kirjaston käyttäjäkyselystä Sipoon pääkirjasto 2013 Plock ur av bibliotekets nationella användarförfrågan Sibbo huvudbibliotek 2013 1 Ruusuja - Ros Biblioteket var mitt favoritställe i kommunen

Lisätiedot

Yleisten kirjastojen kansallinen käyttäjäkysely 2013

Yleisten kirjastojen kansallinen käyttäjäkysely 2013 Yleisten kirjastojen kansallinen käyttäjäkysely 2013 Hyvä asiakkaamme! Pyydämme sinua vastaamaan kirjastopalveluita koskevaan asiakaskyselyyn. Kyselyn tuloksia käytetään kirjastopalveluiden arvioinnissa

Lisätiedot

Henkilötunnus Personbeteckning. Postinumero ja -toimipaikka Postnummer och -anstalt. Ammattinimike Yrkesbeteckning

Henkilötunnus Personbeteckning. Postinumero ja -toimipaikka Postnummer och -anstalt. Ammattinimike Yrkesbeteckning TYÖNANTAJA ABETSGIVAE TYÖTTÖMYYSKASSAN JÄSENEKSI / VALTAKIJA AY-JÄSENMAKSUN PEIMISEKSI / MUUTOSILMOITUS ANSLUTNINGSBLANKETT FÖ MEDLEMSKAP I JYTYS MEDLEMSFÖENING OCH OFFENTLIGA OCH PIVATA SEKTONS FUNKTIONÄES

Lisätiedot

Matkustaminen Yleistä

Matkustaminen Yleistä - Olennaiset Voisitko auttaa minua? Avun pyytäminen Puhutko englantia? Tiedustelu henkilöltä puhuuko hän englantia Kan du vara snäll och hjälpa mig? Talar du engelska? Puhutteko _[kieltä]_? Tiedustelu

Lisätiedot

Matkustaminen Yleistä

Matkustaminen Yleistä - Olennaiset Kan du vara snäll och hjälpa mig? Avun pyytäminen Talar du engelska? Tiedustelu henkilöltä puhuuko hän englantia Kan du vara snäll och hjälpa mig? Talar du engelska? Talar du _[språk]_? Tiedustelu

Lisätiedot

104 21.09.2011. Aloite merkittiin tiedoksi. Motionen antecknades för kännedom.

104 21.09.2011. Aloite merkittiin tiedoksi. Motionen antecknades för kännedom. Kaavoitusjaosto/Planläggningssekti onen 104 21.09.2011 Aloite pysyvien päätepysäkkien rakentamisesta Eriksnäsin alueelle/linda Karhinen ym. / Motion om att bygga permanenta ändhållplatser på Eriksnäsområdet/Linda

Lisätiedot

JAKOBSTAD PIETARSAARI

JAKOBSTAD PIETARSAARI Hyvää päivähoitoa jo 110 vuotta. 110 år av högklassig dagvård. JAKOBSTAD PIETARSAARI Jakobstad ordnar småbarnspedagogisk verksamhet på svenska och finska. I Jakobstad finns dessutom ett populärt och fungerande

Lisätiedot

Tervetuloa tähän Pohjanmaan liiton järjestämään laajakaistaseminaarin, joka kantaa nimeä Sadan megan Pohjanmaa.

Tervetuloa tähän Pohjanmaan liiton järjestämään laajakaistaseminaarin, joka kantaa nimeä Sadan megan Pohjanmaa. Tervetuloa tähän Pohjanmaan liiton järjestämään laajakaistaseminaarin, joka kantaa nimeä Sadan megan Pohjanmaa. Välkomna till Österbottens förbunds bredbandsseminarium, som fått namnet Österbotten kör

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1333/2010 vp Näkövammaisten kirjaston Celian tulevaisuus Eduskunnan puhemiehelle Celia on näkövammaisten kirjasto, joka on tarkoitettu Suomessa kaikille lukemisesteisille kansalaisille.

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 767/2001 vp Postinjakelu Kangasalan Kuohenmaalla Eduskunnan puhemiehelle Postin toiminta haja-asutusalueilla on heikentynyt. Postin jakaminen myöhään iltapäivällä ei ole kohtuullista.

Lisätiedot

Talousarvio & taloussuunnitelma 2016 Terveydenhuolto. Paraisten kaupunki TERVEYDENHUOLTO

Talousarvio & taloussuunnitelma 2016 Terveydenhuolto. Paraisten kaupunki TERVEYDENHUOLTO TERVEYDENHUOLTO Sosiaali- ja terveyslautakunta Sosiaali- ja terveysosasto, Paula Sundqvist, Sosiaali- ja terveysjohtaja Katariina Korhonen, ylilääkäri Toiminta Perusterveydenhuolto ja sairaanhoito kaikille

Lisätiedot

Henkilötunnus Personbeteckning. Postinumero ja -toimipaikka Postnummer och -anstalt. Ammattinimike Yrkesbeteckning

Henkilötunnus Personbeteckning. Postinumero ja -toimipaikka Postnummer och -anstalt. Ammattinimike Yrkesbeteckning TYÖNANTAJA ABETSGIVAE TYÖTTÖMYYSKASSAN JÄSENEKSI / VALTAKIJA AY-JÄSENMAKSUN PEIMISEKSI / MUUTOSILMOITUS ANSLUTNINGSBLANKETT FÖ MEDLEMSKAP I JYTYS MEDLEMSFÖENING OCH OFFENTLIGA OCH PIVATA SEKTONS FUNKTIONÄES

Lisätiedot

Teoreettisen filosofian valintakoe 2015

Teoreettisen filosofian valintakoe 2015 Sukunimi Kaikki etunimet Henkilötunnus Puhelinnumero Valintatoimiston merkintöjä FTE A (C) Sähköpostiosoite Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta Teoreettisen filosofian valintakoe 2015 Tarkista

Lisätiedot

Mot starkare tvåspråkighet i stadens service Kohti vahvempaa kaksikielisyyttä kaupungin palveluissa

Mot starkare tvåspråkighet i stadens service Kohti vahvempaa kaksikielisyyttä kaupungin palveluissa Mot starkare tvåspråkighet i stadens service Kohti vahvempaa kaksikielisyyttä kaupungin palveluissa SKILLNADEN II Samverkan som strategi MUUTOS II Strategiana yhteistyö 24.11.2015 Tua Heimonen Specialplanerare,

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1019/2013 vp Poliisin lupapalveluiden ajanvaraus Eduskunnan puhemiehelle Poliisin lupapalveluita varten pitää jatkossa varata aika Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren poliisilaitoksella.

Lisätiedot

Kotimaisen kirjallisuuden valintakoe 2015

Kotimaisen kirjallisuuden valintakoe 2015 Sukunimi / Efternamn Kaikki etunimet / Samtliga förnamn Henkilötunnus / Personbeteckning Puhelinnumero / Telefonnummer Valintatoimiston merkintöjä / Urvalsbyråns anteckningar SKO A (B) Sähköpostiosoite

Lisätiedot

Pyydämme sinua vastaamaan kirjastopalveluita koskevaan asiakaskyselyyn. Kyselyn tuloksia käytetään kirjastopalveluiden arvioinnissa ja kehittämisessä.

Pyydämme sinua vastaamaan kirjastopalveluita koskevaan asiakaskyselyyn. Kyselyn tuloksia käytetään kirjastopalveluiden arvioinnissa ja kehittämisessä. Asiakaskysely kirjastopalveluista Hyvä asiakkaamme! Pyydämme sinua vastaamaan kirjastopalveluita koskevaan asiakaskyselyyn. Kyselyn tuloksia käytetään kirjastopalveluiden arvioinnissa ja kehittämisessä.

Lisätiedot

Missa. Mie käväsin niinku kissa kuumassa uunissa. 1 Harjotus. 2 Harjotus. Kunka Missa ellää S.4. Mikä Missa oon? ... Minkälainen Missa oon? ...

Missa. Mie käväsin niinku kissa kuumassa uunissa. 1 Harjotus. 2 Harjotus. Kunka Missa ellää S.4. Mikä Missa oon? ... Minkälainen Missa oon? ... Missa Mie käväsin niinku kissa kuumassa uunissa Kunka Missa ellää S.4 1 Harjotus Mikä Missa oon?.. Minkälainen Missa oon?.. Miksi Missa hääty olla ykshiin niin ushein?.. Missä Liinan mamma oon töissä?

Lisätiedot

Millainen on kandin hyvä työpaikka? Hurudan är en kandidats bra arbetsplats?

Millainen on kandin hyvä työpaikka? Hurudan är en kandidats bra arbetsplats? Millainen on kandin hyvä työpaikka? Hurudan är en kandidats bra arbetsplats? Maarit Nevalainen, terveyskeskuslääkäri, Mäntsälän terveyskeskus Ei sidonnaisuuksia, inga bindingar (till några firmor förutom

Lisätiedot

VASKI kirjastot: uusi järjestelmä ja uusia kirjastoja 2.5. alkaen

VASKI kirjastot: uusi järjestelmä ja uusia kirjastoja 2.5. alkaen VASKI kirjastot: uusi järjestelmä ja uusia kirjastoja 2.5. alkaen Kysymyksiä ja vastauksia (muutokset mahdollisia) Milloin Vaski laajenee? Milloin oma kirjasto on osa Vaskia? Laajentunut Vaski avaa ovensa

Lisätiedot

Espoon kaupungin hyväksymät palveluntuottajat henkilökohtaisen avun palvelusetelijärjestelmään.

Espoon kaupungin hyväksymät palveluntuottajat henkilökohtaisen avun palvelusetelijärjestelmään. 1 (13) Espoon kaupungin hyväksymät palveluntuottajat henkilökohtaisen avun palvelusetelijärjestelmään. Serviceproducenter som godkänts av Esbo stad för servicesedelssystemet för personlig assistans. Huom!

Lisätiedot

Kehoa kutkuttava seurapeli

Kehoa kutkuttava seurapeli Kehoa kutkuttava seurapeli Pelaajia: 2-5 henkilöä tai joukkuetta Peliaika: 30 45 min Välineet: pelilauta, 112 korttia, kaksi tavallista noppaa, yksi erikoisnoppa ja viisi pelinappulaa. Kisa Pelin tarkoituksena

Lisätiedot

Hyvien yhteyksien solmukohdassa. I förbindelsernas knutpunkt

Hyvien yhteyksien solmukohdassa. I förbindelsernas knutpunkt Perspektiivi-2-heinä15 klo12 Monien mahdollisuuksien liiketilaa energisen alueen ytimessä Det nyaste företagscentret i energiska Runsor WAASA KIINTEISTÖ WASAPLAN OY JUHA KOIVUSALO, RA RUNSOR Toimisto-

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 845/2006 vp Internetin hankkiminen yhteydenpitoon työvoimaviranomaisten kanssa Eduskunnan puhemiehelle Työttömän työnhakijan piti lähettää työvoimaviranomaiselle kuittaus sähköisen

Lisätiedot

Varuboden-Osla tekee Paikallisesti hyvää, 100 000 lisälahjoitus omalle alueelle Yhteensä noin 300 000 tukea paikallisille toimijoille vuonna 2015

Varuboden-Osla tekee Paikallisesti hyvää, 100 000 lisälahjoitus omalle alueelle Yhteensä noin 300 000 tukea paikallisille toimijoille vuonna 2015 Varuboden-Osla tekee Paikallisesti hyvää, 100 000 lisälahjoitus omalle alueelle Yhteensä noin 300 000 tukea paikallisille toimijoille vuonna 2015 Osuuskauppa Varuboden-Osla haluaa omalla toimialueellaan,

Lisätiedot

1. 3 4 p.: Kansalaisjärjestöjen ja puolueiden ero: edelliset usein kapeammin tiettyyn kysymykseen suuntautuneita, puolueilla laajat tavoiteohjelmat. Puolueilla keskeinen tehtävä edustuksellisessa demokratiassa

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1012/2010 vp Eläkkeiden maksun myöhästymiset Eduskunnan puhemiehelle Eläkkeiden maksuissa on ollut paljon ongelmia tänä vuonna. Osa eläkeläisistä on saanut eläkkeensä tililleen myöhässä

Lisätiedot

SUOMEN KIELEN HALLINTOALUE FINSKT FÖRVALTNINGSOMRÅDE

SUOMEN KIELEN HALLINTOALUE FINSKT FÖRVALTNINGSOMRÅDE SUOMEN KIELEN HALLINTOALUE FINSKT FÖRVALTNINGSOMRÅDE HAE VALTIONTUKEA ANSÖK OM STATSBIDRAG Tukea hakeva organisaatio Sökande organisation Organisaationumero Organisationsnummer Osoite Adress Yhteyshenkilö

Lisätiedot

www.rosknroll.fi 0201 558 334

www.rosknroll.fi 0201 558 334 www.rosknroll.fi 0201 558 334 Rollella ei ole peukalo keskellä kämmentä, joten lähes kaikki rikki menneet tavarat Rolle korjaa eikä heitä pois. Etsi kuvista 5 eroavaisuutta! Rolle har inte tummen mitt

Lisätiedot

SANAJÄRJESTYS. Virke on sanajono, joka ulottuu isosta alkukirjaimesta pisteeseen, huutomerkkiin tai kysymysmerkkiin:

SANAJÄRJESTYS. Virke on sanajono, joka ulottuu isosta alkukirjaimesta pisteeseen, huutomerkkiin tai kysymysmerkkiin: SANAJÄRJESTYS RUB1 Virke ja lause. Virke on sanajono, joka ulottuu isosta alkukirjaimesta pisteeseen, huutomerkkiin tai kysymysmerkkiin: Minä en ole lukenut päivän lehteä tarkasti tänään kotona. Tulepas

Lisätiedot

Maahanmuutto Dokumentit

Maahanmuutto Dokumentit - Yleistä Var kan jag hitta formuläret för? Kysyt, mistä löydät lomakkeen När var ditt [dokument] utfärdat? Kysyt, milloin dokumentti on myönnetty Vart var ditt [dokument] utfärdat? Kysyt, missä dokumentti

Lisätiedot

Ännu större kanalutbud för våra fiber- och kabel-tv-kunder Vieläkin laajempi kanavavalikoima kuitu- ja kaapeli-tv-asiakkaillemme

Ännu större kanalutbud för våra fiber- och kabel-tv-kunder Vieläkin laajempi kanavavalikoima kuitu- ja kaapeli-tv-asiakkaillemme Trevlig sommar! Hauskaa kesää! Ännu större kanalutbud för våra fiber- och kabel-tv-kunder Vieläkin laajempi kanavavalikoima kuitu- ja kaapeli-tv-asiakkaillemme KUNDINFORMATION ASIAKASTIEDOTE 4/2011 Snart

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 435/2003 vp Kehitysvammaisten koululaisten iltapäivähoito Eduskunnan puhemiehelle Kehitysvammaisten koululaisten iltapäivähoidon osalta on ilmennyt ongelmia ympäri Suomea. Monet kunnat

Lisätiedot

ASUNTOKUNNAT JA PERHEET 2014

ASUNTOKUNNAT JA PERHEET 2014 ASUNTOKUNNAT JA PERHEET 2014 Tietoisku 8/2014 Sisällys 1. Asuntokuntien keskikoko pysynyt ennallaan 2. Perheiden keskikoko hieman pienentynyt 3. Monilapsisuus yleisintä Pohjois-Espoossa 4. Perheiden kaksikielisyys

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 546/2010 vp Kuljettajantutkintojen kilpailuttaminen Eduskunnan puhemiehelle Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kilpailuttaa kuljettajantutkintojen vastaanottamisen 19 maakunnassa,

Lisätiedot

Taustatiedot / Bakgrundsuppgifter: 1. Organisaatio / Organisation Kunta, mikä kunta? / Kommun, vilken?

Taustatiedot / Bakgrundsuppgifter: 1. Organisaatio / Organisation Kunta, mikä kunta? / Kommun, vilken? Kommenttipyyntö Tulevaisuuden kunta-parlamentaarisen työryhmän väliraportista / Begäran om kommentarer till mellanrapporten från parlamentariska arbetsgruppen för Framtidens kommun Taustatiedot / Bakgrundsuppgifter:

Lisätiedot

Jokioisten kunnankirjasto 27.5.2013

Jokioisten kunnankirjasto 27.5.2013 Jokioisten kunnankirjasto 27.5.2013 Yleisten kirjastojen kansallinen käyttäjäkysely 2013 1. ARVIOITAVA KIRJASTO - 1.1 Arvioin seuraavan toimipisteen palveluja Jokioisten pääkirjasto 10 2 4 6 8 10 Jokioinen

Lisätiedot

Ilmastokyselyn tulokset

Ilmastokyselyn tulokset Ilmastokyselyn tulokset Huomioita Kyselyn tuloksia tulkittaessa on huomioitava, että koululaiset on pakotettu vastaamaan kyselyyn koulussa. Kaupunginosavertailuissa on mukana ainoastaan ne kaupunginosat,

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN Hyvä kotiväki Koti ja perhe ovat lapsen tärkein kasvuympäristö ja yhteisö. Kodin ohella päivähoidon on oltava turvallinen paikka, jossa lapsesta sekä

Lisätiedot

Adjektiivin vertailu

Adjektiivin vertailu Adjektiivin vertailu Adjektiivin vertailu Adjektiivilla on kolme vertailumuotoa: Positiivi Komparatiivi Superlatiivi fin finare finast hieno hienompi hienoin 1. Säännöllinen vertailu: -are ja -ast Positiivi

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 110/2007 vp Alkoholin liikakäyttöön puuttuminen työpaikoilla Eduskunnan puhemiehelle Suomessa saattaa olla Työterveyslaitoksen selvityksen mukaan jopa 500 000 700 000 alkoholin suurkuluttajaa.

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 986/2009 vp Auton katsastamisen mahdollistaminen Espanjassa Eduskunnan puhemiehelle Huomattava määrä suomalaisia asuu osan vuotta Espanjassa. Monilla on siellä oma Suomessa rekisteröity

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 590/2013 vp Poliisimiesten sivutyöluvat ja poliisijohdon palkkataso Eduskunnan puhemiehelle Lähes peräkkäisinä päivinä uutisoitiin ensin poliisimiesten sivutöistä ja niiden laillisuudesta

Lisätiedot

Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen.

Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen. Arkeologia Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen. Arkeologi Rör inte denna pärm förrän övervakaren ger dig tillstånd att börja besvara uppgifterna.

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1104/2013 vp Rajatyöntekijöiden oikeus aikuiskoulutustukeen Eduskunnan puhemiehelle Osaamisen kehittäminen ja aikuisopiskelu ovat nykyään arkipäivää. Omaehtoisesti opiskelevat rajatyöntekijät

Lisätiedot

Asiakaskyselyn tuloksia

Asiakaskyselyn tuloksia Asiakaskyselyn tuloksia Ratamo-kirjastojen (,, ja ) sekä Lopen kirjaston yhteinen asiakaskysely Tässä raportissa tarkastellaan 5.-8..0 järjestetyn asiakaskyselyn tuloksia n kirjaston näkökannalta. Jakaumat

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 62/2003 vp Pehmytkudosreuman lääkitys Kela-korvauksen piiriin Eduskunnan puhemiehelle Pehmytkudosreuman (fibromyalgian) hoitoon käytettävät lääkkeet eivät kuulu Kelan erityiskorvattavien

Lisätiedot

CW- suotimen asennusohje CW-filtrets monteringsanvisning

CW- suotimen asennusohje CW-filtrets monteringsanvisning CW- suotimen asennusohje CW-filtrets monteringsanvisning Tämä ohje antaa toivottavasti sellaisen kuvan, että jokainen voi asentaa itse CW-suotimen omaan QROlleen. Lähtökohtana on ollut säästää virtaa sekä

Lisätiedot

XIV Korsholmsstafetten

XIV Korsholmsstafetten XIV Korsholmsstafetten 19.5.2013 Huvudklasser Öppen klass: Laget får komponeras fritt. Damklass: Laget ska endast bestå av kvinnliga löpare. Varje lag skall bestå av 6 8 löpare. Två löpare från varje lag

Lisätiedot

Starttiraha aloittavan yrittäjän tuki Bli företagare med startpeng

Starttiraha aloittavan yrittäjän tuki Bli företagare med startpeng Starttiraha aloittavan yrittäjän tuki Bli företagare med startpeng 1 *Starttirahalla edistetään uuden yritystoiminnan syntymistä ja työllistymistä turvaamalla yrittäjän toimeentulo yritystoiminnan käynnistämisvaiheen

Lisätiedot

Silva. Malin Sjöholm. Pedagogisk ledare/pedagoginen ohjaaja 13.10.2015

Silva. Malin Sjöholm. Pedagogisk ledare/pedagoginen ohjaaja 13.10.2015 Silva Malin Sjöholm Pedagogisk ledare/pedagoginen ohjaaja 13.10.2015 Fakta Bygget skall vara klart 30.11 Naturen har fungerat som inspiration i processen. Silva- betyder skog på latin Färgskalan inne i

Lisätiedot

VIEREMÄN KUNNANKIRJASTON ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY 2013

VIEREMÄN KUNNANKIRJASTON ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY 2013 VIEREMÄN KUNNANKIRJASTON ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY 2013 VASTAAJIA: 56 SUKUPUOLI MIES (11) NAINEN (43) EI VASTAUSTA/EOS (2) ELÄMÄNTILANNE TYÖSSÄ (18) TYÖTÖN (6) KOULULAINEN/OPISKELIJA (5) ELÄKELÄINEN (26)

Lisätiedot

Språkbarometern Kielibarometri 2012

Språkbarometern Kielibarometri 2012 Språkbarometern Kielibarometri 1. Service på svenska (svenskspråkiga minoriteter, N=0) Palveluita suomeksi (suomenkieliset vähemmistöt, N=1) Får du i allmänhet service på svenska? KOMMUNAL SERVICE 0 0

Lisätiedot

Till riksdagens talman

Till riksdagens talman KK 496/2009 vp Mikaela Nylander /r ym. SKRIFTLIGT SPÖRSMÅL 496/2009 rd Publicering av platsannonser också i svenska dagstidningar Till riksdagens talman Enligt språklagen är en tvåspråkig myndighet skyldig

Lisätiedot

Ruotsinsuomalainen perheleiri 1-3 elokuuta 2014 Bergslagsgården, Sävsjön, Hällefors

Ruotsinsuomalainen perheleiri 1-3 elokuuta 2014 Bergslagsgården, Sävsjön, Hällefors Ruotsinsuomalainen perheleiri 1-3 elokuuta 2014 Bergslagsgården, Sävsjön, Hällefors Sverigefinskt familjeläger 1-3 augusti 2014 Bergslagsgården, Sävsjön, Hällefors Tervetuloa Örebron läänin ensimmäiselle

Lisätiedot

OHJE EHDOKASLISTOJEN TEKEMISEEN VUODEN 2016 EDUSTAJISTON VAALIA VARTEN

OHJE EHDOKASLISTOJEN TEKEMISEEN VUODEN 2016 EDUSTAJISTON VAALIA VARTEN OHJE EHDOKASLISTOJEN TEKEMISEEN VUODEN 2016 EDUSTAJISTON VAALIA VARTEN Joka neljäs vuosi pidettävissä edustajiston vaaleissa valitaan osuuskaupan edustajistoon 50 edustajaa. Edustajisto toimii osuuskaupan

Lisätiedot

Protokoll för Drumsö Paddlarklubb r.f:s vårmöte 2014 Drumsö Paddlarklubb r.y:n kevätkokouksen 2014 pöytäkirja

Protokoll för Drumsö Paddlarklubb r.f:s vårmöte 2014 Drumsö Paddlarklubb r.y:n kevätkokouksen 2014 pöytäkirja Protokoll för Drumsö Paddlarklubb r.f:s vårmöte 2014 Drumsö Paddlarklubb r.y:n kevätkokouksen 2014 pöytäkirja Mötet ägde rum i klubbhuset den 3.4.2014 Kokous pidettiin kerhon tiloissa 3.4.2014 1 Öppnandet

Lisätiedot

Päiväkotirauha Dagisfred

Päiväkotirauha Dagisfred 15.3.2017 varhaiskasvattajille Mia Viljanen ja Maria Stoor-Grenner Päiväkotirauha Dagisfred Kaverisuhteita vahvistava ja kiusaamista ehkäisevä toimintatapa Ett sätt att stärka kompisrelationer och förebygga

Lisätiedot

Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen.

Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen. Uskontotiede Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen. Religionsvetenskap Rör inte denna pärm förrän övervakaren ger dig tillstånd att börja besvara

Lisätiedot

VÅRLIGA FRÅGOR KEVÄISET KYSYMYKSET. Käyttöideoita

VÅRLIGA FRÅGOR KEVÄISET KYSYMYKSET. Käyttöideoita KEVÄISET KYSYMYKSET Keskustelukortit kevättunnelman herättelyä ja kevätkauden suunnittelua varten Kysymykset liittyvät: mielipiteisiin kokemuksiin toiveisiin muistoihin. VÅRLIGA FRÅGOR Diskussionskort

Lisätiedot

Taustatiedot / Bakgrundsuppgifter: 1. Organisaatio / Organisation Kunta, mikä kunta? / Kommun, vilken?

Taustatiedot / Bakgrundsuppgifter: 1. Organisaatio / Organisation Kunta, mikä kunta? / Kommun, vilken? Kommenttipyyntö Tulevaisuuden kunta-parlamentaarisen työryhmän väliraportista / Begäran om kommentarer till mellanrapporten från parlamentariska arbetsgruppen för Framtidens kommun Taustatiedot / Bakgrundsuppgifter:

Lisätiedot

Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen.

Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen. Kotimainen kirjallisuus Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen. Inhemsk litteratur Rör inte denna pärm förrän övervakaren ger dig tillstånd att börja

Lisätiedot

Kirjasto on lasten sanapankki

Kirjasto on lasten sanapankki K irjasto on ihmiskunnan muisti, sielun apteekki ja yhteisön kohtauspaikka. Kirjasto edistää monimuotoisuutta ja torjuu yksinkertaisuutta. Vain paljon lukenut tietää kuinka vähän hän oikeastaan tietää.

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 874/2010 vp Poliisikoiratoiminnan keskittäminen Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella Eduskunnan puhemiehelle Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella on valmisteilla muutos, jossa poliisikoiratoiminta

Lisätiedot

VAMMAISNEUVOSTO HANDIKAPPRÅD. Kauniainen - Grankulla

VAMMAISNEUVOSTO HANDIKAPPRÅD. Kauniainen - Grankulla VAMMAISNEUVOSTO HANDIKAPPRÅD Kauniainen - Grankulla Kauniaisissa on toiminut vuodesta 1989 lähtien vammaisneuvosto, joka edistää ja seuraa kunnallishallinnon eri aloilla tapahtuvaa toimintaa vammaisten

Lisätiedot

Varhennetulle vanhuuseläkkeelle jäävä henkilö ei ehkä aina saa riittävästi tietoa siitä, minkä suuruiseksi hänen eläkkeensä muodostuu loppuelämäksi.

Varhennetulle vanhuuseläkkeelle jäävä henkilö ei ehkä aina saa riittävästi tietoa siitä, minkä suuruiseksi hänen eläkkeensä muodostuu loppuelämäksi. KK 1370/1998 vp Kirjallinen kysymys 1370 Mikko Kuoppa Iva-r: Varhennetun vanhuuseläkkeen riittävyydestä Eduskunnan Puhemiehelle Varhennettua vanhuuseläkettä on markkinoitu ikääntyneille työntekijöille

Lisätiedot

SYKSYISET. Käyttöideoita

SYKSYISET. Käyttöideoita SYKSYISET HÖSTKYSYMYKSET FRAGOR Keskustelukortit syystunnelman herättelyä ja syyskauden suunnittelua varten Diskussionskort för att väcka höststämning eller för att planera höstsäsongen Kysymykset liittyvät:

Lisätiedot

Vill du vara med och utveckla det finska förvaltningsområdet

Vill du vara med och utveckla det finska förvaltningsområdet Har du finska rötter? Vill du vara med och utveckla det finska förvaltningsområdet i Sigtuna kommun? Sigtuna kommun är sedan 2010 finskt förvaltningsområde. Det innebär bland annat att kommunens finskspråkiga

Lisätiedot

ASUNTOKUNNAT JA PERHEET 2013

ASUNTOKUNNAT JA PERHEET 2013 ASUNTOKUNNAT JA PERHEET 2013 Tietoisku 8/2013 Sisällys 1. Asuntokuntien keskikoko pieneni hieman 2. Perheiden keskikoko pysynyt ennallaan 3. Monilapsisuus yleisintä Pohjois-Espoossa 4. Perheiden kaksikielisyys

Lisätiedot

Maksaaksesi varausmaksun sinun täytyy rekisteröityä myyjäksi. Aloita klikkaamalla linkkiä Julmarknaden Joulumarkkinat

Maksaaksesi varausmaksun sinun täytyy rekisteröityä myyjäksi. Aloita klikkaamalla linkkiä Julmarknaden Joulumarkkinat För att kunna betala en platsreservation måste du registrera dig som säljare. Börja med att klicka på länken Julmarknaden Joulumarkkinat Om du har problem med något gällande reservationen, vänligen kontakta

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 393/2010 vp Kansaneläkelaitoksen puhelinyhteyden ruuhkaisuuden vähentäminen Eduskunnan puhemiehelle Kansaneläkelaitoksen asiakas yritti hoitaa puhelimitse asiaansa Kansaneläkelaitoksella,

Lisätiedot

Design KYLPYTAKIT OMILLA PANTONE VÄREILLÄ/ BADROCKAR I VALBARA

Design KYLPYTAKIT OMILLA PANTONE VÄREILLÄ/ BADROCKAR I VALBARA 2008 Tuotteillamme on Oeko-Tex Standard 100 sertifikaatti Våra produkter har Oeko-Tex Standard 100 certifikat Puuvilla on kuulunut amerikkalaiseen arkeen jo 1400- luvulta lähtien. Zappella-froteessa käytettävä

Lisätiedot

PIKI-kirjastojen käyttösäännöt

PIKI-kirjastojen käyttösäännöt SELKOKIELI PIKI-kirjastojen käyttösäännöt Tervetuloa PIKI-kirjastojen asiakkaaksi. PIKI on lyhenne sanoista Pirkanmaan kirjastot. PIKI-kirjastoihin kuuluvat Tampere ja lähikunnat, yhteensä 22 kuntaa. PIKI-kirjastoilla

Lisätiedot

Anslutningsskyldighet och befrielse från anslutningsskyldigheten. Liittämisvelvollisuus ja siitä vapauttaminen

Anslutningsskyldighet och befrielse från anslutningsskyldigheten. Liittämisvelvollisuus ja siitä vapauttaminen Anslutningsskyldighet och befrielse från anslutningsskyldigheten Liittämisvelvollisuus ja siitä vapauttaminen 10 Lag om vattentjänster 119/2001 Vesihuoltolaki 119/2001 Anslutning av fastigheter till vattentjänstverkets

Lisätiedot

Kielibarometri - Språkbarometern Tilasto-raportti / Statistisk rapport Kjell Herberts, Åbo Akademi, 20.6.2006

Kielibarometri - Språkbarometern Tilasto-raportti / Statistisk rapport Kjell Herberts, Åbo Akademi, 20.6.2006 Kielibarometri - Språkbarometern Tilasto-raportti / Statistisk rapport Kjell Herberts, Åbo Akademi, 20.6.2006 Kielibarometri-Språkbarometern 2004 / 2006 TAMMISAARI EKENÄS Suomenkieliset 2004 Suomenkieliset

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 793/2004 vp Uskonnollinen painostus Eduskunnan puhemiehelle Ajatus lähestyvästä poismenosta saa monet ikäihmiset aikaisempaa kiinnostuneemmiksi uskonasioista. Tämä saattaa ikäihmiset

Lisätiedot

Lasten tarinoita Arjen sankareista

Lasten tarinoita Arjen sankareista Arjen sankarit Lasten tarinoita Arjen sankareista 112-päivää vietetään vuosittain teemalla Ennakointi vie vaaroilta voimat. Joka vuosi myös valitaan Arjen sankari, joka toiminnallaan edistää turvallisuutta

Lisätiedot

Matkustaminen Liikkuminen

Matkustaminen Liikkuminen - Sijainti Jag har gått vilse. Et tiedä missä olet. Kan du visa mig var det är på kartan? Tietyn sijainnin kysymistä kartalta Var kan jag hitta? Tietyn rakennuksen / n sijainnin tiedustelu Jag har gått

Lisätiedot

Tehtävä 1 / Uppgift 1

Tehtävä 1 / Uppgift 1 Tehtävä 1 / Uppgift 1 /5 p Arvioi alla esitettyjen väittämien oikeellisuus valintakoetta varten lukemiesi artikkelien perusteella. Merkitse taulukkoon, onko väittämä mielestäsi oikein vai väärin. Bedöm

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 345/2013 vp Osasairauspäivärahan maksaminen vuosiloman ajalta Eduskunnan puhemiehelle Sairausvakuutuslain mukaan osasairauspäivärahaa maksetaan vähintään 12 arkipäivän yhtäjaksoiselta

Lisätiedot

Tiedotustilaisuus PÖYTÄKIRJA 2012-05-16

Tiedotustilaisuus PÖYTÄKIRJA 2012-05-16 PÖYTÄKIRJA 2012-05-16 Tiedotustilaisuus Aika Torstai 16. toukokuuta 2013 klo 18 20 Paikka Kaupunginjohtotoimisto, Köpmansgatan 20, Informationssalen Läsnä 27 henkilöä Antti Yliselä, suunnittelupäällikkö

Lisätiedot

Kuntainfo 5/2014: Toimeentulotuki 1.1.2015 lukien - Kommuninfo 5/2014: Utkomststöd från och med 1.1.2015

Kuntainfo 5/2014: Toimeentulotuki 1.1.2015 lukien - Kommuninfo 5/2014: Utkomststöd från och med 1.1.2015 Sosiaali- ja terveyslautakunta 212 16.12.2014 Kuntainfo 5/2014: Toimeentulotuki 1.1.2015 lukien - Kommuninfo 5/2014: Utkomststöd från och med 1.1.2015 1010/05/03/00/2014 SosTe 212 Valmistelija; palvelujohtaja

Lisätiedot

Porin tiedekirjasto. Teppo Hjelt

Porin tiedekirjasto. Teppo Hjelt Porin tiedekirjasto Teppo Hjelt kirjasto-pori@tut.fi 040 826 2780, Pohjoisranta 11 C Mikä Porin tiedekirjasto on? Googlaa Porin tiedekirjasto tai ota esite Mitä ovat Tutcat ja Volter? Tutcat sisältää TTY:n,TuKKK:n

Lisätiedot

Koulutukset ja tapahtumat kevät 2013 Utbildningar och evenemang våren 2013

Koulutukset ja tapahtumat kevät 2013 Utbildningar och evenemang våren 2013 Porvoon kaupunginkirjasto - Uudenmaan maakuntakirjasto Borgå stadsbibliotek - Nylands landskapsbibliotek Koulutukset ja tapahtumat kevät 2013 Utbildningar och evenemang våren 2013 Ilmoittautumiset kaikkiin

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 71/2004 vp Ulkomailla työskentelyn vaikutukset kansaneläkkeen viivästymiseen Eduskunnan puhemiehelle Ulkomailla työskennelleiden Suomen kansalaisten eläkepäätökset viipyvät usein kuukausikaupalla.

Lisätiedot