Kysymykset ja vastukset. Frågor och svar

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kysymykset ja vastukset. Frågor och svar"

Transkriptio

1 Kysymykset ja vastukset Frågor och svar

2 Aukioloajat Toivomuksia että kirjasto aukeaa aiemmin aamulla, on pitempää auki illalla, auki lauantaisin vuoden ympäri ja sunnuntaisin Kirjaston aukioloaika määräytyy henkilöstömäärän mukaan. Henkilöstöä on jouduttu säästösyistä vähentämään ja aukioloaikaa sen mukana. Muutosta tilanteeseen ei ole odotettavissa. Vähennykset on kohdistettu niihin aikoihin jolloin kävijälaskurin mukaan kävijämäärät ovat olleet pienimmillään. Mikäli aikaistetun ja/tai myöhäistetyn aukiolon tarvitsijoita on tarpeeksi, on mahdollista toteuttaa kumpikin toive niin että kirjasto luopuu säännöllisestä aukiolosta ja räätälöi eri ajat eri viikonpäiville.

3 Öppettider Önskemål om tidigare öppet på morgonen, öppet senare på kvällen, lördagsöppet året om samt söndagsöppet Bibliotekes öppettider är beroende av personalens antal. Sparåtgärder har lett till att personalen har minskat och därmed även öppettiderna. Någon förändring i detta är inte att vänta. Indragningarna har införts vid de tider då besöksräknaren anger att besökmängden har varit som minst. Om det finns tillräckligt många som önskar att biblioteket öppnar tidigare eller stänger senare, så kan detta vara möjligt att förverkliga. I så fall skulle bibliotek avstå från regelbunda öppettider och skräddarsy öppettiderna skilt för varje veckodag.

4 DVD DVD-hyllyjen esillelaitto paremmaksi, vaikea löytää mitään. DVD-hyllyjen esillepanoa mietitään, ja parannellaan aina kun löytyy kokeilemisen arvoinen idea. Ideoita otetaan vastaan myös hyllyn käyttäjiltä. Esim. pääkirjastossa tv-sarjat ovat saaneet oman hyllyn asiakastoiveiden mukaan.

5 DVD DVD-hyllans ordning kunde vara bättre. Det är svårt att hitta någonting. Ordningen i DVD-hyllorna förändras och förbättras ifall det finns någon idé som det lönar sig att pröva. Användarna av hyllorna får gärna komma med ideér. T.ex på huvudbiblioteket har man placerat tvserierna i en egen hylla baserat på önskemål från kunderna

6 DVD AV-tallenteeet ja elokuvat saattavat olla aika huonokuntoisia. Olisi hyvä kehittää joku systeemi, millä niiden kuntoa tarkkailtaisiin. Palautuneet tallenteet tarkistetaan kyllä palautuessaan lainasta, mutta eri laitteet reagoivat eri tavoin eri levyihin ja eri kulumiin. Valitettavasti eräät asiakkaistamme tuntuvat käyttävän levyjämme pannunalusina. Valitettavasti emme pysty uudistamaan kokoelmaamme taloudellisista syistä niin nopeasti kuin toivoisimme.

7 DVD Hyviä Tv-sarjoja enemmän. Elokuva-tarjontaa voisi laajentaa että myös uusimpia elokuvia löytyisi Hankintaehdotuksia voi aina tehdä. Niitä käsittelee ns. elokuvien hankintatiimi. Kaikkia elokuvia ja sarjoja emme voi hankkia erilaisista syistä (esim. taloudelliset -, taiteelliset -, tekijänoikeudelliset syyt). Tänä vuonna on tullut jo toistasataa uutta elokuvaa tai TV-sarjaa. Uudet elokuvat usein hyvin varattuja, eivätkä siten ilmesty hyllyyn ennen kuin ovat jo "vanhoja". Pyrimme hankkimaan "jokaiselle jotakin". Elokuvien määrärahat ovat vähentyneet tuntuvasti samalla kuin elokuvien hinnat ovat koko ajan nousseet, joten uutuushankintammekin on vähentynyt. Elokuvien hinta kirjastoille on huomattavasti kalliimpi kuin yksityishenkilölle koska kirjasto maksaa myös lainausoikeudesta. Tekijänoikeudellisista syistä emme saa kirjastoon useinkaan uusia elokuvia yhtä nopeasti kuin esim. kauppoihin. Emme muutenkaan pyri kilpailemaan asiakkaistamme videovuokraamoiden kanssa.

8 DVD Voisiko kirjastossa olla mahdollisuus katsoa esim. lainattavia elokuvia kotiteatterilaitteilla? 2 henkeä / 4 henkeä oleva huone. Silloin elokuvat voisi ottaa verkosta esim. Elisan palvelusta, eikä tarvitse rikkoa kotilaitteita. Lainausoikeutemme koskevat ainoastaan yksityistä kotikäyttöä. Julkisen näyttöön on mahdollista ostaa oikeudet, mutta ne maksavat n. 250 euroa/katselukerta, joten jo muutamien pienryhmien katselukerrat söisivät koko elokuvabudjettimme.

9 Lehdet Karjala ja Postimees lehdet takaisin tilattavaksi. Argumenti i Fakti lehden lisäksi joku toinen venäjäkielinen. e-sanomalehtipalvelu PressDisplaystä löytyy 2200 sanomalehtiä koko maailmasta. Niistä yli 100 on venäjän kielellä. Lehtivalikoima laajemmaksi Porvoon kirjastoon e-sanomalehtipalvelusta epress löytyy 100 kotimaista sanomalehteä. Porvoon kaupungin säästöt kohdistuvat myös kirjastoon ja lehtibudjetti on vähentynyt noin 20 % viimeisen viiden vuoden aikana

10 Kotipalvelu- Hemtjänst En tiedä toimitetaanko Porvoon kirjastosta kirjoja kotiin lainaksi. Iän myötä se saattaisi tulla tarpeeseen. Joissakin kaupungeissa se on mahdollista. Kirjastoaineistoa voidaan toimittaa asiakkaille kotiin. Kotipalvelu on tarkoitettu liikuntaesteisille porvoolaisille, jotka eivät vamman, sairauden tai korkean iän vuoksi voi itse asioida kirjastossa. Palvelua on tarjolla vain rajoitetusti. Palvelusta voi kysyä lisätietoja kirjaston palvelutiskiltä tai neuvonnasta, josta saa tarkemmat kotipalvelun yhteystiedot. Jag vet inte om det är möjligt att få böcker levererade hem från Borgå stadsbibliotek. Med stigande ålder skulle det kunna bli nödvändigt. I en del städer är det möjligt. Biblioteksmaterial kan levereras hem till kunden. Hemservicen är avsedd för rörelsehämmade Borgåbor som p.g.a. handikapp, sjukdom eller hög ålder inte själva kan besöka biblioteket. Servicen kan erbjudas ett begränsat antal kunder. För mera information om tjänsten, fråga i betjäningsdisken eller informationen. Därifrån fås närmare kontaktuppgifter.

11 Kotipalvelu Kirjaston aineistoa tulisi voida hakea mahdollisimman läheltä kotia tai bussin kulkureittiä (keskustan alueella voisi esim. Campuksen tai jonkin muun kaupungin toimipisteen kanssa - esim. Taidetehtaan - tehdä yhteistyötä siten, että ainakin ikäihmiset eli yli 65 v.voisivat noutaa ja palauttaa pääkirjaston aineistoja tiettyyn paikkaan). Campus ja Taidetehdas ovat monien bussireittien varrella, kun taas pääkirjastoon on pitkä kävelymatka linja-autoasemalta. Tai voisiko esim. kerran viikossa Palvelulinja ajaa tietyt reitit pääkirjastoon? Muita ehdotuksia? Kirjojen ja muiden aineistojen tarjoamat virikkeet ovat eräs tärkeä keino ikäihmisten elämänlaadun ja virikkeiden lisäämisessä ja ylläpitämisessä. Aineiston haku em. tyyppisestä paikasta (tai kuyljetuspalvelu) voisi hyvin olla maksullinen, jos maksu on kohtuullinen. Kaikilla ei ole omaisia kuljettamaan kirjastoon tai varaa taksimatkoihin. Palvelulinjan alkuaikoina yhteistyö kirjaston kanssa ei onnistunut mutta asiaa voidaan tiedustella uudestaan.

12 Lainaa kirjastonhoitaja Kun tämä näköjään jo loppui niin minusta oli upea sellainen palvelu, jossa voisin ostaa itselleni kirjastonhoitajan käyttöön pientä korvausta vastaan esim. 30min. tai tunniksi. Olen pitkä ihminen enkä jaksa kulkea hyllyjen välissä pää kenossa. Siksi minusta olisi hienoa jos joku löytäisi minulle ne kirjat, joista ehkä olen kiinnostunut (olisin ensin kertonut hänelle mikä kiinnostaa ja mikä ei). Tähän tarpeeseen voisi toki myös vastata sähköisesti. Joitakin vuosia sitten HS:lla oli ohjelma (en muista nimeä), jonne sai syöttää omat kiinnostuksen aiheensa koskien kirjallisuutta (vuosisata, jännitys/sota/romantiikka, kevyt/raskas, jne. ) ja lopuksi ohjelma ehdotti kirjoja, jotka annettuihin valintoihin parhaiten "mätsäsivät", joku romaanigeneraattori se oli. Helsingin Sanomien klassikkoautomaatti: PallasPro Intro Activessa on mahdollista laatia profiili uutuusluettelon tarkkailuun. Kysy lisätietoja palvelusta neuvonnasta. Lainaa kirjastonhoitaja-palvelun avulla voit varata kirjastonhoitajan antamaan apua tiettyyn aiheeseen liittyvissä tiedonhakupulmissasi tunniksi kerrallaan. Lainaa kirjastonhoitaja -palvelu on käytettävissä toistaiseksi ainoastaan Porvoon pääkirjastossa. Palvelu on maksutonta ja se on tarkoitettu yksityishenkilöille eikaupalliseen tarkoitukseen

13 Musiikkiosasto Nuottikirjatarjonta (kitara) voisi olla tuoreempaa ja monipuolisempaa. Samoin cd-formaatissa tarjottu musiikki kitaranuotteja on hankittu 13 kappaletta v. 2012, lisäksi kitaran soitonoppaita 3 kappaletta. Klassinen kitaramusiikki cd-levynä on hankittu 4 kappaletta v Lisää saksalaista iskelmää Saksalaista iskelmää on hankittu viime vuosina hyvin vähän, viimeksi vuonna 2011.Kysyntä ja tarjonta on vähäinen.

14 Barnavdelningen Tycker att man borde ha flera svenska ungdomsböcker Biblioteket har år 2012 skaffat skönlitteratur till barnoch ungdomsavdelningen enligt fördelningen 39% på svenska och 60% på finska (och en liten del på andra språk). Inom ramen för de budgetmedel vi har försöker vi göra ett så bra urval som möjligt. Vid valet av böcker beaktar vi språkfördelningen bland invånarna och också lånestatistiken. Vi tar gärna emot anskaffningsönskemål av våra kunder och beaktar dem i mån av möjlighet

15 Kaunokirjallisuus Oikein vähän venäjänkielisiä kirjoja. Kaikki on luettu jo! Haluaisin suuremman valikoiman Lisää suomenkielisiä äänikirjoja, kiitos! Enemmän uutuskirjoja, kaunokirjallisuutta, myös jännityskirjoja suomenkielisiä äänikirjoja on paljon vähemmän kuin ruotsinkielisiä,puute tällä alueella huomattava Aineistomääräraha riittää juuri tähän valikoimaan ei enempään. Suomenkielisiä äänikirjoja ei yksinkertaisesti ole saatavana yhtä paljon kuin ruotsinkielisiä. Liian pieni markkina-alue?

16 Inköp av böcker Biblioteket kunde spara stora summor genom att köpa in välbevarade begagnade böcker från privatpersoner. Det kunde t.ex. ordnas vissa inköpsdagar då man kunde ha med sig böcker som personalen bedömer om biblioteket behöver och gör sedan ett prisanbud. Eller privatpersonerna kunde fylla i en internetblankett ISBN på de böcker de kan sälja åt biblioteket. Eller biblioteket kunde publicera (t.ex.) månatligen en lista på böcker de vill köpa, och privatpersoner kunde göra säljanbud på dem. Intressant ide antikvariska bokhandelar fungerar ungefär så där. För biblioteket är idén inte så enkelt att förverkliga. Vår volym per år är omkring inköpta exemplar, utav vilka omkring är böcker. En stor del av kunderna vill ha sina böcker som nya. Förfrågningar och reserveringar av dem kommer in redan innan boken har utkommit. Även anskaffningslagstiftningen ställer sina begränsningar. Alla de böcker som utkommer på de stora förlagen beställer vi i förväg, i så god tid att boken i fråga inte nödvändigtvis är ens färdigt skriven. På det sättet får vi stora rabatter. Via vår huvudleverantör får vi också färdiga katalogposter på det material vi köper i stället för att själva katalogisera varje bok. Storleken på vårt mediebestånd är omkring exemplar.

17 Kirjailijavierailuja - Författarbesök useammin kirjailijavierailuja ja matineoita ja niistä ilmoitukset yleisölle riittävän ajoissa - teematapahtumia enemmän ainakin liputuspäivinä (esim. Leino, Agricola jne.) Lisää kirjailijavierailuja ja luentoja, ne ovat mielenkiintoisia, ja mieluimmin alkuillasta. Niin itsestään selviä kuin kirjailijavierailut ovatkin, niin kirjaston budjetissa ei ole niihin osoitettu yhtään rahaa eikä ole tulossakaan. Kaikki tähänastiset vierailut on järjestetty Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämillä hankeapurahoilla, ja jotkut paikalliset kirjailijat ovat käyneet ilmaiseksi ihan lojaalisuuttaan. Fler författarbesök och matineér och information om dem i tillräckligt god tid. Mera temahändelser (.t.ex. Leino, Agricola mm.) Mera författarbesök och föreläsningar, de är intressant. De får gärna ordnas i början av kvällen. Så självklar del av biblioteksverksamheten som författarbesök är, så finns det inga pengar i bibliotekets budget för detta och det kommer inte att finnas heller. De besök som hittills har ordnats har gjorts med hjälp av projektpengar från Undervisnings- och kulturministeriet. Och en del lokala författare har ställt upp gratis helt av lojalitet.

18 Lukupiirit - Bokcirklar ehkä lukupiirejä Syksyllä järjestetään pääkirjastossa kolme lukupiiriä, suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Lisätietoja tulee loppukesästä. Seuraa kirjaston tiedotusta. Kanske bokcirklar På hösten kommer det att ordnas tre olika bokcirklar på huvudbiblioteket. De kommer att vara på finska, svenska och engelska. Mera information kommer mot slutet av sommaren. Följ med informationen från biblioteket

19 Tapahtumat kirjastossa voisi olla myös "alustuksia" vaikka joka ilta, pienryhmissä. Jos tämä vain kehiteltäisiin, niin löytyisi vapaaehtoisia paikkakunnalta kertomaan asioista (esim. kaava-asiat, runoillat, terveellinen ruoka, taideelämykset) siihen sitten kirjaston väki laittaisi sopivia kirjoja esille ja lainattavaksi. Kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluohjelmassa nostetaan esiin yhteistyö kolmannen sektorin kanssa, ja kirjasto omalta osaltaan pyrkii siihen. Valitettavasti henkilöstöresurssit eivät riitä tämän tyyppisen toiminnan tehokkaaseen kehittämiseen, mutta kaikki ns. yleisövihjeet otetaan vastaan ja pyritään toteuttamaan.

20 Porsse-verkkokirjasto Harvoin edes tietää, että tietokoneelta käsin voi uusia lainoja ja varata kirjoja. Lisää informaatiota aiheesta ja opastusta palvelujen käyttöön. Asiakaspalvelutiskillä on jakelussa esitteitä kirjaston palveluista, samoin kirjaston kotisivulla. Opastusta saa myös neuvonnasta ja ajoittain järjestetään kirjastonkäytön ja tiedonhaun opastusta ryhmille. Porsse ei toimi keskellä yötä Porsse-verkkokirjasto on teknisistä syistä poissa käytöstä öisin klo

21 Porsse nätbibliotek Sällan vet man ens att man kan förnya och reservera böcker via datorn. Mera information om materialet och handledning i användandet av tjänsterna. Från betjäningspunkterna kan man få broschyrer om bibliotekets tjänster samt från bibliotekets hemsida. Handledning fås också från information och de kurser i biblioteksanvändning och informationssökning som ordnas nu och då för grupper. Porsse fungerar inte mitt i natten. Nätbiblioteket Porsse är av tekniska orsaker ur bruk kl

22 Kokoelma Opasteet kuntoon - yleiskartta Yleiskartta on suunnitteilla. itsenäisen asioinnin kannalta lainakirjojen hyllyjärjestys on epäjohdonmukainen Hyllyjärjestyksen on pakko noudattaa pääpiirteissään luokitusjärjestelmää joka on standardi yleisille kirjastoille. Järjestelmässä on sekä hyvät että huonot puolensa. Suoraan hyllystä ehkä löytää huonommin mutta asiakaspäätteen kautta helpommin. Jotkut kirjastot ovat kokeilleet hyllyjen järjestämistä aihealueittain, mutta myös silloin on luokitusjärjestelmä otettava huomioon, ja myös sillä tavalla on hyvät ja huonot puolet.

23 Kokoelma Uusien kirjojen hankinnat tippuneet valtavasti. Se on tällä hetkellä suurin ongelma. Kohta on vain vanhoja kirjoja, ja käyttö tulee vähenemään. Kirjaston aineistomääräraha päätetään kaupungin talousarviokäsittelyssä, ja sillä hankitaan niin paljon kuin saadaan. Bibliotekets hemsida kunde utvecklas betydligt! Nu är den krånglig att hitta och ger dessutom endast den mest knapphändiga information Staden håller på att förnya hemsidan. Vi hoppas ett den nya är bättre format. Vi tar också emot mera precisa förslag på vad som fattas.

24 Kokoelma Kirjakokoelmat saisivat olla laajemmat. Vanhaa ajatonta aineistoa poistetaan aivan liian nopeasti. - Maakuntakirjastossa tulisi kattavasti olla maakuntaa koskeva lehdistö, mukaan lukien aikakauskirjat. Kirjaston kokoelman koko on n nidettä ja kappaletta, melko keskimääräinen koko asukaslukuun ja kielijakautumaan nähden. Tila ei salli kokoelman kasvattamista - eikä kirjaston budjetti. Itä-Uudenmaan lehdistö oli mahdollista pitää kokoelmassa kirjaston resursseilla, koko Uudenmaan täysin mahdotonta ilman erillistä rahoitusta. Maakuntakirjastotoiminta nykyisellään etenkin Uudenmaan kokoisessa maakunnassa on koordinoivaa ja koulutuspainotteista, maakuntakokoelmia ei enää edes pyritä hankkimaan. Modernit hakumenetelmät takaavat aineistojen löytymisen sieltä missä ne kuuluvat kotiseutuaineistoon, tai suoraan verkosta.

25 Kirjasto ympäristönä- Biblioteks omgivning Kaipaan rauhaisia kirjastoiltoja Kirjastoalalla käydään vilkasta keskustelua siitä pitäisikö kirjastojen palata takaisin aikaan jolloin kirjastossa piti olla äänetöntä vai antaa äänimaailman kaikkien vivahteiden kuulua. Pääkirjaston taide- ja musiikkiosastolla on hiljaisempaa, opintolukusalissa samoin jos meteliä lainauskerroksessa on ajoittain liikaa. Gratis parkeringsplatser borde utvidgas Parkeringsplatserna hör till stadsplaneringen och biblioteket kan inte påverka saken, endast föra önskemål vidare. Ta gärna kontakt direkt med stadsplaneringen.

26 Kirjasto ympäristönä Eräs ihan käytännön seikka ihmetyttää kyllä, onko todella pakko pitää WC:t suljettuina? Ikävä kyllä jouduimme hankkimaan lukittavat ovet koska osa WCkäyttäjistä ei osaa tai halua käyttäytyä siististi tai hankkia papereita kaupasta kirjaston WC:n sijasta. Ovien lukitseminen jostain syystä auttaa sekä siisteyteen että paperin hävikkiin. lukunurkkauksia voisi kehitellä enemmän itse saliin. lainaus "tiskin" takaa tulisi poistaa. vähän on vanhanaikaista tiskin takana oleminen, pienet lainauspisteet riittäisivät. Näitä asioita ideoidaan koko ajan, mutta konkreettiset kalustomuutokset ovat kalliita. Suuntaus on kovasti automaattien suuntaan, ja voi tulla kohta sekin päivä että henkilökuntaa on ainoastaan tietopalvelupisteessä, lainaus ja palautus automaatilla ja aineiston käsittely tiskin sijasta takahuoneissa.

27 Palvelu ilman kirjastokorttia Palvelu on turhan sidottu kirjastokorttiin. Puhelimitse palvellaan, mutta ei palvella paikalla, ellei kortti ole mukana. En näe mitään syytä tälle asialle. Palvelua toki saa ilman korttia, vain lainausta varten sen pitää olla mukana. Turvallisuussyistä sekä asiakkaan että kirjaston. Kirjastokortti torjuu väärinkäytöksiä ja erehdyksiä.

28 Digitoini ja atk Lisää digitointipalveluja, esim.diat, skannaus cd:lle Digitointi/editointi tilat. Syksyn 2013 aikana kirjastoon saadaan digitointilaitteet pääkirjastoon. Olisi kiva saada yksityis- opetusta tutustua uuteen tekniikkaan. Huomaan, etten tunne kaikkia edes nimeltä. Kirjastolla ei ole resursseja antaa muuta tietotekniikkaopetusta kuin tiedonhaku, mutta aina voi jättää toivomuksia vaikka Lainaa kirjastonhoitaja - palveluun. Aiheesta riippuen saattaa apua löytyä.

29 Digitalisering och adb Mera digitaliseringstjänster, t.ex. Dior skannade till cd Digitaliserings/editeringsutrymmen Under hösten 2013 kommer biblioteket att få digitaliseringsapparater till huvudbiblioteket. Det skulle vara trevligt att få som privatundervisning bekanta sig med ny teknik. Märker att jag inte känner till allt ens till namnet. Biblioteket har inte resurser att ge annan adb-handleding än den som gäller informationssökning. Man kan alltid lämna in önskemål till tjänsten Boka en bibliotekarie. Beroende på ämnet kan det finnas hjälp att få.

30 E-musiikki - Naxos Naxos Music Library -palvelun kautta voit kuunnella maksutta musiikkia kirjastossa tai kotona omalla tietokoneella. Palvelu on englanninkielinen. Tarjolla on yli miljoona kappaletta: pääasiassa klassista musiikkia, mutta myös vanhempaa jazzia ja bluesia, maailmanmusiikkia, kansanmusiikkia ja rentoutusmusiikkia. Sisäänkirjautuminen Naxos Music Library (kirjaston kotisivun tai Porssen kautta) Kirjoita kirjastokorttisi numero vasemmassa ylälaidassa olevaan Enter Passcode - kenttään ja paina Login-painiketta. Käytön lopettaminen Kirjaudu ulos palvelusta painamalla vasemmassa ylälaidassa olevaa punaista Log-Out - painiketta. Palvelua voi käyttää samanaikaisesti enintään 5 henkilöä. Yksi käyttäjä voi olla sisään kirjautuneena korkeintaan kaksi tuntia kerrallaan.

31 E-musik - Naxos Via Naxos Music Library kan du lyssna gratis på musik på biblioteket eller hemma på din egen dator. Tjänsten är engelskspråkig. Det finns över en miljon olika stycken: huvudsakligen klassisk musik, men även äldre jazz och blues, världsmusik, folkmusik och avslappningsmusik. Så här loggar du in: Naxos Music Library (via bibliotekets hemsida eller Porsse) Skriv ditt bibliotekskortsnummer i Enter Passcode -rutan uppe till vänster och klicka på Login-knappen. Så här loggar du ut: Logga ut ur tjänsten genom att klicka på den röda Log-Out knappen uppe till vänster. Fem personer kan vara inloggade på tjänsten samtidigt. En användare kan vara inloggade högst två (2) timmar per gång.

32 E-lehdet Ovatko nuo verkkolehdet ja e-kirjat jo käytössä? E-sanomalehtipalvelut epress ja PressDisplay ovat käytössä kirjastossa. PressDisplaystä pystyy etäkäyttämään kotoa kirjautumalla sisään palveluun kirjastokortin numerolla. Linkki Pressdisplayhin löytyy esim. Porssesta

33 E-tidningar Är de där nättidningarna och e-böckerna redan i användning? E-tidningstjänsterna epress och PressDisplay finns på biblioteket. PressDisplay kan man använda hemifrån genom att logga in på tjänsten med bibliotekskortsnumret. En länk till PressDisplay finns t.ex. i Porsse

34 E-kirjat E-böcker Mikä E-kirjat? E-kirjat! Syyt miksi kirjasto ei vielä ole hankkinut e-kirjoja: Kaunokirjallisuuden tarjonta kotimaisilla kielellä on hyvin pieni E-kirjojen lisenssihinnat ovat kalliita eikä kirjastolla ole mitään erillistä budjettia e-kirjoihin. Vilka e-böcker? E-böcker! Orsaker till att biblioteket inte ännu har köpt in e-böcker: Utbudet av skönlitteratur som e-böcker på de inhemska språken är väldigt litet. E-böckernas licensavgifter är dyra och biblioteket har inte någon särskild budget för e-böcker

35 E-kirjat: Ellibs-kokeilu Porvoon kirjasto tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden kokeilla e-kirjojen käyttöä vuoden 2013 loppuun saakka. E-kirjakokoelma käsittää kymmenen suomenkielistä kauno- ja tietokirjallista teosta. Kokoelmaan kuuluu mm. Elina Lappalaisen Tieto-Finlandialla palkittu teos Syötäväksi kasvatetut. E-kirjat on hankittu keskitetysti kaikkien Suomen yleisten kirjastojen käyttöön määräajaksi. Hankinnasta vastaa Kansalliskirjaston elektronisista aineistoista vastaava FinElib-konsortio. FinElib järjesti e-kirjojen hankkimiseksi aineistokilpailutuksen. Konsortio sai tarjouksen ainoastaan suomenkielisestä e-kirja-aineistosta. E-kirjapalveluntarjoaja on Ellibs Oy, jonka verkkosivun kautta kirjat ovat asiakkaiden ladattavissa. Asiakkaat voivat ladata e-kirjoja itselleen käymällä kirjastossa. E- kirjakokoelmaan ei ole etäkäyttömahdollisuutta kotoa. E-kirjat ladataan joko kirjaston langattomasta verkosta suoraan asiakkaan omalle laitteelle tai kirjaston asiakaskoneelle, josta ne voidaan siirtää asiakkaalle sähköpostilla

36 E-böcker: Ellibs -försök Borgå stadsbibliotek erbjuder sina kunder möjligheten att pröva på e-böcker fram till den E-boksamlingen består av tio finskspråkiga verk, både skön- och facklitteratur. I samlingen finns bl.a. Fack-Finlandia pristagaren Elina Lappalainens bok Syötäväksi kasvatetut. E-böckerna som kan lånas har köpts in gemensamt till alla de allmänna biblioteken i Finland för en viss tidsperiod. För inköpen ansvarar FinElib-konsortsiet som ansvarar för Nationalbibliotekets elektroniska material. FinElib bad in offerter för e-böcker. Det enda offerten som FinElib fick in innehöll endast finskspråkiga e-böcker. E-boksleverantören är Ellibs Oy och på deras nätsida kan kunderna ladda ner e-böckerna. Kunderna kan ladda ner e-böcker genom att besöka biblioteket. Det är inte möjligt att ladda ner e-böckerna hemifrån.

Poimintoja kirjaston käyttäjäkyselystä Sipoon pääkirjasto 2013. Plock ur av bibliotekets nationella användarförfrågan Sibbo huvudbibliotek 2013

Poimintoja kirjaston käyttäjäkyselystä Sipoon pääkirjasto 2013. Plock ur av bibliotekets nationella användarförfrågan Sibbo huvudbibliotek 2013 Poimintoja kirjaston käyttäjäkyselystä Sipoon pääkirjasto 2013 Plock ur av bibliotekets nationella användarförfrågan Sibbo huvudbibliotek 2013 1 Ruusuja - Ros Biblioteket var mitt favoritställe i kommunen

Lisätiedot

julkinen tiedote, jaetaan kaikkiin talouksiin offentligt meddelande, delas ut till alla hushåll

julkinen tiedote, jaetaan kaikkiin talouksiin offentligt meddelande, delas ut till alla hushåll julkinen tiedote, jaetaan kaikkiin talouksiin offentligt meddelande, delas ut till alla hushåll S i s ä l l y s I N N E H Å L L Kirjaston käytön taidosta 3 Om konsten att använda ett bibliotek 3 Amin Kirjastolainen

Lisätiedot

TVÅ SPRÅK ELLER FLERA? KAKSI TAI USEAMPIA KIELIÄ? Råd till flerspråkiga familjer. Neuvoja monikielisille perheille

TVÅ SPRÅK ELLER FLERA? KAKSI TAI USEAMPIA KIELIÄ? Råd till flerspråkiga familjer. Neuvoja monikielisille perheille TVÅ SPRÅK ELLER FLERA? Råd till flerspråkiga familjer KAKSI TAI USEAMPIA KIELIÄ? Neuvoja monikielisille perheille KOULUVIRASTO ja RINKEBYN KIELENTUTKIMUSLAITOS SKOLVERKET och SPRÅKFORSKNINGSINSTITUTET

Lisätiedot

VAASAN KAUPUNGIN TIEDOTUSLEHTI ~ VASA STADS INFORMATIONSTIDNING 1/2012

VAASAN KAUPUNGIN TIEDOTUSLEHTI ~ VASA STADS INFORMATIONSTIDNING 1/2012 VAASAN KAUPUNGIN TIEDOTUSLEHTI ~ VASA STADS INFORMATIONSTIDNING 1/2012 8 20 22 Lämmin ja yhteisöllinen Purola Värme och gemenskap i Bobäck Vaasa mukaan designpääkaupunkivuoteen Vasa medverkar i designhuvudstadsåret

Lisätiedot

Taina Juurakko-Paavola, Teija Lehto & Marja Portin STARTBANA Tehtävät. Ruotsin kielen itseopiskelumateriaali ISBN 951-784-155-8 JULKAISIJA - PUBLISHER

Taina Juurakko-Paavola, Teija Lehto & Marja Portin STARTBANA Tehtävät. Ruotsin kielen itseopiskelumateriaali ISBN 951-784-155-8 JULKAISIJA - PUBLISHER STARTBANA TEHTÄVÄT Ruotsin kielen itseopiskelumateriaali Taina Juurakko-Paavola Teija Lehto Marja Portin Taina Juurakko-Paavola, Teija Lehto & Marja Portin STARTBANA Tehtävät. Ruotsin kielen itseopiskelumateriaali

Lisätiedot

Mars / Maaliskuu Nr./ Nro 3 / 2014 Pris/ Hinta 2

Mars / Maaliskuu Nr./ Nro 3 / 2014 Pris/ Hinta 2 För psykiskt välmående Klubbhus Fontana Mars / Maaliskuu Nr./ Nro 3 / 2014 Pris/ Hinta 2 Mielen hyvinvoinnin puolesta Klubitalo Fontana Fontana är Klubbhus Fontanas egen medlemstidning. Klubbhuset ligger

Lisätiedot

Robotti tuli kouluun. Teknologian pitäisi olla jatkuvasti läsnä oppilaiden arjessa, sanoo Mäntymäen koulun rehtori Jarmo Ranta.

Robotti tuli kouluun. Teknologian pitäisi olla jatkuvasti läsnä oppilaiden arjessa, sanoo Mäntymäen koulun rehtori Jarmo Ranta. Sisältää kaupungin virallisia tiedotteita Innehåller stadens officiella meddelanden No Nr 2/ Kauniaisten paikallislehti Lokaltidningen för Grankulla ANTTI KIRVES Robotti tuli kouluun. Teknologian pitäisi

Lisätiedot

Ben Griep / Gerd Sunngren

Ben Griep / Gerd Sunngren 1 Ben Griep / Gerd Sunngren LEDARE Jakobstadsanda I skrivande stund har jag nu verkat 3 månader i Jakobstad som återflyttare efter 20 år i förskingringen. Det har varit en verkligt givande men samtidigt

Lisätiedot

HANGON KUVATAITEILIJAT HANGÖ BILDKONSTNÄRER RY

HANGON KUVATAITEILIJAT HANGÖ BILDKONSTNÄRER RY Syyskuu / September HANGON KUVATAITEILIJAT HANGÖ BILDKONSTNÄRER RY Jäsentiedote / Medlemsbulletin 4/2010 Kuva Veijo Niemi Hangon Kuvataiteilijat Hangö Bildkonstnärer ry www.hankoart.net Astreantie 2 Astreavägen

Lisätiedot

Vaasan kaupungin henkilöstölehti - Vasa stads personaltidning. MAAPERÄTUTKIMUS - MENTOROINTI - WWW.VAASA.FI uudet nettisivut. Lokakuu 7/2002 Oktoder

Vaasan kaupungin henkilöstölehti - Vasa stads personaltidning. MAAPERÄTUTKIMUS - MENTOROINTI - WWW.VAASA.FI uudet nettisivut. Lokakuu 7/2002 Oktoder Vaasan kaupungin henkilöstölehti - Vasa stads personaltidning MAAPERÄTUTKIMUS - MENTOROINTI - WWW.VAASA.FI uudet nettisivut Lokakuu 7/2002 Oktoder Lokakuu 7/2002 Oktober MERITUULI - HAVSVINDEN PÄÄKIRJOITUS

Lisätiedot

VAASAN KAUPUNGIN TIEDOTUSLEHTI ~ VASA STADS INFORMATIONSTIDNING 1/2010

VAASAN KAUPUNGIN TIEDOTUSLEHTI ~ VASA STADS INFORMATIONSTIDNING 1/2010 VAASAN KAUPUNGIN TIEDOTUSLEHTI ~ VASA STADS INFORMATIONSTIDNING 1/2010 > 3. > 4. Suurempi Vaasa edistää kasvua ja resursseja Ett större Vasa bidrar till tillväxt och resurser UpCode koodeja löytyy jo lenkkipoluiltakin

Lisätiedot

KLUBBHUS FONTANA KLUBITALO FONTANA

KLUBBHUS FONTANA KLUBITALO FONTANA KLUBBHUS FONTANA KLUBITALO FONTANA Fontana är Klubbhus Fontanas egen medlemstidning. Klubbhuset ligger i Karis. Klubbhus Fontana är avsett för personer som har eller har haft psykisk ohälsa. Syftet med

Lisätiedot

ASIAKASTYYTYVÄISYYS VAASAN AMMATTIKORKEAKOULUN KIRJASTON PALVELUIHIN

ASIAKASTYYTYVÄISYYS VAASAN AMMATTIKORKEAKOULUN KIRJASTON PALVELUIHIN ASIAKASTYYTYVÄISYYS VAASAN AMMATTIKORKEAKOULUN KIRJASTON PALVELUIHIN Ammattikorkeakoulukirjastoissa maaliskuussa 2006 suoritetun kyselyn raportointi Tiina Syrjä, Marita Ahola 2 SISÄLLYS 1. KYSELYN TAUSTATIEDOT

Lisätiedot

F u x N u n c. a mensa et thoro. Justus Ry/Rf 2 / 2013. minimis arguendo ulta vires amicus curiae pro forma in camera. mores ignorantia juris non

F u x N u n c. a mensa et thoro. Justus Ry/Rf 2 / 2013. minimis arguendo ulta vires amicus curiae pro forma in camera. mores ignorantia juris non bona fide in casu actus reus mens rea de lege fe- renda inter tes F u x N u n c Justus Ry/Rf 2 / 2013 par mortis causa male fide pacta sunt servanda mutatis mutandis prima facie res judicata lis pendens

Lisätiedot

yritysrahoituksen kipukohtia A L K U M O T T O Yritys on rahantekokone!? yrittäjyyden ja yrittäjän asialla För företagarna, för företagaren 2/3 2014

yritysrahoituksen kipukohtia A L K U M O T T O Yritys on rahantekokone!? yrittäjyyden ja yrittäjän asialla För företagarna, för företagaren 2/3 2014 tuulet Pore j u l k a i s i j a PORVOON YRITTÄJÄT RY u t g i v a r e BORGÅ FÖRETAGARE RF yrittäjyyden ja yrittäjän asialla För företagarna, för företagaren 2/3 2014 A L K U M O T T O Yritys on rahantekokone!?

Lisätiedot

Ge ditt barn en gåva Anna lapsellesi lahja

Ge ditt barn en gåva Anna lapsellesi lahja Ge ditt barn en gåva Anna lapsellesi lahja folktinget www.folktinget.fi folktinget@folktinget.fi 09-6844 250 Grafisk form: Christian Aarnio Foto: Charlotta Boucht Tryck: juni 2013 / DMP, Helsingfors 2

Lisätiedot

AVOIN VERKKO LUO UUDENLAISTA DEMOKRATIAA s. 29 ALLT AVHANDLAS VIA NÄTET sid 10 2/2010. Folkhögskolan. Sosiaalinen media Social media

AVOIN VERKKO LUO UUDENLAISTA DEMOKRATIAA s. 29 ALLT AVHANDLAS VIA NÄTET sid 10 2/2010. Folkhögskolan. Sosiaalinen media Social media AVOIN VERKKO LUO UUDENLAISTA DEMOKRATIAA s. 29 ALLT AVHANDLAS VIA NÄTET sid 10 k a n s a n o p i s t o Folkhögskolan 2/2010 Sosiaalinen media Social media 82 Folkhögskolan kansanopisto - folkhögskolan

Lisätiedot

Hammashoitola palvelee sähköisesti s.6

Hammashoitola palvelee sähköisesti s.6 Kokkolan kaupungin tiedotuslehti Karleby stads informationstidning 02 2015 Tontin voi varata kotikoneelta s.4 Hammashoitola palvelee sähköisesti s.6 Pienhankinnoille oma verkkopalvelu s.11 Pääkirjoitus

Lisätiedot

Kurkin Flow9 on uusi etu seuran jäsenille Lue lisää sivuilta 18-19

Kurkin Flow9 on uusi etu seuran jäsenille Lue lisää sivuilta 18-19 KURK GOLF KEVÄT 2014 Kurkin Flow9 on uusi etu seuran jäsenille Lue lisää sivuilta 18-19 Jäsenhankintakilpailu seuran jäsenille! Eniten uusia jäseniä tuonut saa 200 euron arvoisen lahjakortin Stockmannille

Lisätiedot

Mitä Kauniaisten pankit ennustavat? Vad tror bankerna om årets utsikter? Selvitysmiehet tapaavat valtuuston 4.2.

Mitä Kauniaisten pankit ennustavat? Vad tror bankerna om årets utsikter? Selvitysmiehet tapaavat valtuuston 4.2. Sisältää kaupungin virallisia tiedotteita Innehåller stadens officiella meddelanden No Nr 1/ Kauniaisten paikallislehti Lokaltidningen för Grankulla Talous Ekonomi Mitä Kauniaisten pankit ennustavat? n

Lisätiedot

Kauniaisten musiikkijuhlat yhdisti tieteen ja taiteen Konst och vetenskap på Grankulla musikfest

Kauniaisten musiikkijuhlat yhdisti tieteen ja taiteen Konst och vetenskap på Grankulla musikfest Sisältää kaupungin virallisia tiedotteita Innehåller stadens officiella meddelanden No Nr 13/9.11. 29.11.2010 Kauniaisten paikallislehti Lokaltidningen för Grankulla Kauniaisten musiikkijuhlat yhdisti

Lisätiedot

3.3.2011 Lauttasaari-Seura Drumsö-Sällskapet www.lauttasaari.fi Perustettu 1968 Nro 9 KEITTIÖ- JA SISUSTUSREMONTIT. S-Etukortilla huomattava

3.3.2011 Lauttasaari-Seura Drumsö-Sällskapet www.lauttasaari.fi Perustettu 1968 Nro 9 KEITTIÖ- JA SISUSTUSREMONTIT. S-Etukortilla huomattava 3.3.2011 -Seura Drumsö-Sällskapet Perustettu 1968 Nro 9 VARMASTI ONNISTUNUT REMONTTI Ideoita ja toimivia ratkaisuja kotiisi! KEITTIÖ- JA SISUSTUSREMONTIT KYLPYHUONE- JA SAUNAREMONTIT S-Etukortilla huomattava

Lisätiedot

Espoon kaupunginkirjasto Asukaskysely/Espoonlahti Syksy 2014

Espoon kaupunginkirjasto Asukaskysely/Espoonlahti Syksy 2014 TERVEISET PÄÄTÄJILLE ALUEKIRJASTO MONIPUOLINEN ISO LIPPULAIVASSA Tsemppiä Espoonlahden kirjastohankkeeseen! Yhdistetään Espoolahdessa Entressen ja Ompun konseptien parhaat puolet ja tehdään Suomen paras

Lisätiedot

Anne Berner uskoo. arjen tekoihin. työnohjaus. Myyntityön. kipukohtiin s.10. Rohkeasti kiinni

Anne Berner uskoo. arjen tekoihin. työnohjaus. Myyntityön. kipukohtiin s.10. Rohkeasti kiinni Awen Oy Asiakaslehti 2014-2015 Minna Björkman Vad kan neurovetenskapen ge gällande arbetseffektivitet och uthållighet på arbetet? Niklas Björkman Myyntityön työnohjaus Myyntiin ja sen edistämiseen panostetaan

Lisätiedot

Raportointi >> Perusraportti Hälytysosaston viikkoharjoitustoiminta ja koulutuksen kehittäminen

Raportointi >> Perusraportti Hälytysosaston viikkoharjoitustoiminta ja koulutuksen kehittäminen järjestötoiminta (Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö), olet kirjautuneena sisään. 15. elokuuta 2011 12:42:30 Your boss is {0} Kirjaudu ulos Etusivu Kyselyt Raportointi Asetukset Käyttäjätiedot Ota yhteyttä

Lisätiedot

Avaa luukut luovuuteen s. 10. Majakka. kysyntä. Testaa asuntosi kiinnostavuus. KoeKaupassa s. 8. hallituksen verraton työkalu s. 16.

Avaa luukut luovuuteen s. 10. Majakka. kysyntä. Testaa asuntosi kiinnostavuus. KoeKaupassa s. 8. hallituksen verraton työkalu s. 16. Testaa asuntosi kiinnostavuus KoeKaupassa s. 8 Majakka hallituksen verraton työkalu s. 16 Vuokra -asuntojen kysyntä kasvussa s. 30 Avaa luukut luovuuteen s. 10 3 4 6 8 9 10 12 13 14 16 18 19 20 22 24 26

Lisätiedot

VAASAN VERKKOVIESTINTÄ VASAS WEBB- KOMMUNIKATION ASUNTOMESSUT 2008 BOSTADSMÄSSAN 2008 KAKSIKIELISIÄ JURISTEJA VAASASTA TVÅSPRÅKIGA JURISTER FRÅN VASA

VAASAN VERKKOVIESTINTÄ VASAS WEBB- KOMMUNIKATION ASUNTOMESSUT 2008 BOSTADSMÄSSAN 2008 KAKSIKIELISIÄ JURISTEJA VAASASTA TVÅSPRÅKIGA JURISTER FRÅN VASA VAASAN VERKKOVIESTINTÄ VASAS WEBB- KOMMUNIKATION ASUNTOMESSUT 2008 BOSTADSMÄSSAN 2008 KAKSIKIELISIÄ JURISTEJA VAASASTA TVÅSPRÅKIGA JURISTER FRÅN VASA YHTEISHAUT OPPILAITOKSIIN GEMENSAM ANSÖKAN TILL SKOLOR

Lisätiedot

Björn Wahlroos talar på Grani Närhjälps seminarium på stadshuset 4.2.

Björn Wahlroos talar på Grani Närhjälps seminarium på stadshuset 4.2. Sisältää kaupungin virallisia tiedotteita No Nr 1/ Innehåller stadens officiella meddelanden Kauniaisten paikallislehti Lokaltidningen för Grankulla PAIKALLISHISTORIAN ARKISTO / LOKALHISTORISKA ARKIVET

Lisätiedot

[RAPORTTI KULUTTAJAKYSELYSTÄ 2012-2013]

[RAPORTTI KULUTTAJAKYSELYSTÄ 2012-2013] 2013 Pääkaupunkiseudun Kuluttajat ry 6.3.2013 kuluttajat.pk@gmail.com [RAPORTTI KULUTTAJAKYSELYSTÄ 2012-2013] Raportti Pääkaupunkiseudun Kuluttajat ry:n suorittamasta kuluttajakyselystä, jolla saatiin

Lisätiedot

AVOIMET VASTAUKSET DE ÖPPNA SVAREN

AVOIMET VASTAUKSET DE ÖPPNA SVAREN Kiitämme kaikkia vastaajia erityisen suuresta aktiviteetista. Aineisto antaa erittäin hyvän yleiskuvan tilanteesta kentällä sekä lisäksi hyvät perusteet analysoida sitä, missä kenkä puristaa. Joissakin

Lisätiedot