- Ylläpidon kannalta mallissa täytyy olla paljon muutakin tietosisältöä kuin sitä, mihin korkeusasemaan ja mille reitille joku tekniikka asennetaan.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "- Ylläpidon kannalta mallissa täytyy olla paljon muutakin tietosisältöä kuin sitä, mihin korkeusasemaan ja mille reitille joku tekniikka asennetaan."

Transkriptio

1 TYT:n Kampusareena Käyttöönottoprosessin koekenttänä Tampereen teknillisen yliopiston TTY:n yhteyteen rakennettava Kampusareena on Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n rakennuskannassa ensimmäinen yliopistojen ja yritysten yhteiskäyttöön suunniteltu ja rakennettu toimitilarakennus. Näyttävässä rakennuksessa on kolmikerroksinen jalustaosa, sekä torniosa, jossa on kuusi kerrosta. Liiketilat, ravintolat ja yliopistotoiminnot sijoittuvat pääosin areenan jalustaosaan ja yritykset torniosaan. Omistaja investoi rakennukseen noin 40 miljoonaa euroa. Rakennuttaja on Suomen Yliopistokiinteistöt Oy (SYK). Projektinjohtourakoitsija SRV Rakennus Oy luovuttaa kerrosneliömetrin kokoisen kohteen tilaajalle elokuussa 2015 kahden vuoden rakentamisprosessin jälkeen. SYK:n johtava talotekninen asiantuntija Timo Mälkönen, SYK:n palkkaama LVI-töiden valvoja Jani Viilonen A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy:sta sekä projektinjohtourakoitsijan LVIasiantuntija Tapio Harjanne SRV Rakennus Oy:ltä vaikuttavat tyytyväisiltä. Kehittämisen koekettä Kohde on sekä perusteellisen käyttöönottoprosessin että tietomallin kehittämisen koekenttä. SYK:n tietomallintamista koskevien ohjeiden mukaan suunnittelumallia on voitava hyödyntää paitsi työmaalla myös rakennuksen käytön ja ylläpidon aikana. - SYK:lle tietomalli on paljon muutakin kuin suunnittelun apuväline. Olemme kiinnostuneita miten malli auttaa meitä hyödyntämään suunnitteluvaiheessa luotua tietoa käytönaikaisen ylläpidon tukemisessa, sanoo Mälkönen. - Ylläpidon kannalta mallissa täytyy olla paljon muutakin tietosisältöä kuin sitä, mihin korkeusasemaan ja mille reitille joku tekniikka asennetaan. Mälkösen peukalon alla on useiden kymmenien hankkeiden LVIA-asiat. Kaikkiaan SYK pyörittää bruttoneliön rakennuskantaa. Urakoitsija hyödyntää SYK ei yhtiönä ole oikeastaan kiinnostunut siitä, mitä rakennusliike edellyttää mallilta ja miten se sitä hyödyntää työmaakäytössä. Näiden tavoitteiden määrittely kuuluu pääurakoitsijalle. SRV:n Tapio Harjanne kertoo, että työnjohtajat ja nokkamiehet hyödyntävät mallia läppäreillään työmaan toimistotiloissa. Varsinaisesti fyysisessä asennustilanteessa koneet eivät ole käytössä, mutta mallista otetaan tarvittavia tulosteita asennusten toteuttamiseksi työkohteessa. Hänestä tietomallin hyödyntämisessä on selvästi edetty.

2 - Tässä rakennuskohteessa malli on edennyt jo urakoitsijoiden käyttöön, kun kahdessa aikaisemmassa kohteessani mallinnus oli lähinnä suunnittelun työkaluna ja vain yksittäisten sekä hankalimpien yhteentörmäysten selvittelyn apuna, Harjanne sanoo. Mallin päivittäminen ottaa aikaa Tietomallintamisen soveltaminen nopeatahtiseen projektinjohtotyyppiseen toteutustapaan aiheutti jonkin verran päänvaivaa. Nopeasti muuttuvien tilanteiden ja ratkaisujen päivittäminen otti oman aikansa. - Projektinjohtourakkamallissa, jossa suunnittelua tehdään rakentamisen yhteydessä, muutoksia tulee jatkuvasti. Jokaisen mukana olevan suunnittelijan on muutettava omaa malliaan. Nämä pääsuunnittelija yhdistää yhdeksi malliksi, josta taas jatketaan yhteensovitusta eteenpäin. Tämä yhteensovittaminen on hidasta ja haasteellista, sanoo valvoja Jani Viilonen. Työmaalla toimittiin niin, että talotekniikkasuunnittelijat päivittivät oman mallinsa joka toinen viikko ja joka toinen viikko pääsuunnittelija kokosi ne yhteen. Millintarkkaa asennuskuvaa mallista ei saada, mutta kylläkin tarkkoja mittatietoja, esimerkiksi tietyn ratkaisun korkeusasemasta. - Kaikkia asioita, kuten esimerkiksi talotekniikan kannakointeja, ei käytännössä pystytä mallintamaan, joten niiden tilavaatimukset saattavat jäädä mallista pois. Mallin mittatarkkuus voi olla oikein, mutta asennus ei välttämättä onnistu suunnitellusti, koska mallintamattomat hyödykkeet, kuten juuri kannakkeet vievät myös tilaa, Viilonen sanoo. Talotekniikan kannakkeita työmaille tulee paljon, joten niiden mallintaminen on käytännössä mahdotonta, elleivät sitten ohjelmakehittäjät löydä asiaan jonkinlaista ratkaisua. Kannakointijärjestelmiä ja -menetelmiä on useita. Niiden valinnasta vastaa urakoitsija tietyin rajoituksin ja vaatimuksin. Suunnittelusta huoltoon LVI-suunnittelijan käyttämä ohjelma oli MagiCAD for AutoCAD. Eri alojen suunnittelijat käyttävät eri ohjelmia, joiden yhteensovittaminen koettiin aikaisemmin ongelmana. Timo Mälkösen mukaan ongelmia ei nykyisellään näyttäisi olevan, mikäli tietomallisuunnitelma ja yhteiset pelisäännöt lyödään lukkoon heti projektin alussa. SYK:n ohjeistuksen mukaan kaikki suunnitteluun liittyvä tieto - niin tietomallit kuin muutkin suunnitelmat, on tallennettava projektitietopankkiin sekä tietomalli-, dwg- että PDF-muodossa. Projektissa haetaan ymmärrystä siihen, mitä tietoa tietomalliin voidaan ja kannattaa sisällyttää niin, että tarvittava työpanos pysyy järkevällä tasolla.

3 - Vielä ei tiedetä millaisilla välineillä huoltoyhtiö voi tietomallia tulevaisuudessa käyttää, sehän on varsin raskas tiedosto. Markkinoilla tapahtuu kuitenkin kehitystä. Tietomalli on jo mahdollista muuntaa muotoon, jossa se mahtuu pyörimään tabletillakin, Mälkönen sanoo. Ylipäätään tietomallintamiseen liittyvä osaaminen ja välineet ovat kehittyneet kahden vuoden aikana. Myös tilaajan ymmärrys, mitä tietomallilla haetaan, on kehittynyt. - Tietomallien hyödyntäminen rakennusten ylläpidossa on painopistealue maailmanlaajuisesti. Odotettavissa on, että ylläpidon osalta se kehittyy edelleen, Mälkönen pohtii. Jyväskylässä SYK:lla on menossa projekti, jossa tutkitaan tiedon sujuvaa siirtämistä tietomallista huoltokirjaan. Siihen tarvitaan omat ratkaisunsa, koska itse tietomalliin ei koskaan tulla sisällyttämään kaikkia huollon tarvitsemia käyttö- ja muita ohjeita. Tampereen hankkeessa tätä asiaa ei tutkita tai kokeilla. Rakennuksen käyttöönottovaihe Rakennuttamisen osalta SYK:ssa on siirrytty käytäntöön, jossa rakennuksen ensimmäinen käyttöönottokuukausi, sekä kuukausi ennen sitä, varataan rakennuksen tuuletukseen, säätöön ja virittelyyn sekä joidenkin pienimuotoisten jälkikorjausten tekemiseen. Käytännössä siis rakentamisen täytyy olla päättynyt kuukautta ennen vastaanottoa. Kampusareena on yksi ensimmäisistä kohteista, jossa mallia kokeillaan. Timo Mälkönen pitää asiaa käänteentekevänä muutoksena suomalaisessa rakentamisessa. Hän uskoo, että hanke onnistuu, sillä SYK:n johto on selvästi sitoutunut kuukauden käyttöönottovaiheen vaatimukseen. - Käyttöönottoa varten on luotu rakennusvaiheen viisi viimeistä kuukautta kattava prosessikuvaus, joka tähtää hyvin suunniteltuun vaiheittaiseen käyttöönottoon ja eri tekniikoiden tarkastamiseen. Näin haemme rakennuksen toimivuudelle parempaa laatua, Mälkönen sanoo. Mälkönen muistuttaa, että rakennusten huonon toimivuuden syitä koskevat tutkimukset päätyvät tavallisesti samaan johtopäätökseen, jonka mukaan käyttöönotto ei ole onnistunut. - Yritämme löytää lääkkeitä käyttöönoton toimivuuden onnistumiseen, jotta käyttäjälle luovutettava rakennus olisi oikeasti valmis. Käyttöönotto on selvästi ajautunut aivan liian lyhyeen ajanjaksoon, joka johtaa siihen, ettei asioita kyetä tekemään riittävän huolellisesti. Joidenkin asioiden oletetaan olevan kunnossa vaikka ne eivät olisikaan, Mälkönen sanoo. Puutteellinen dokumentointi on yksi ongelma, joka syntyy kun käyttöönottovaiheen suunnitteluun ei panosteta ja vastuu jakautuu usealle taholle. Osapuolille annetaan vastuita, mutta projektia ei johdeta kokonaisuutena. Loppuvaiheessa tehdään sirpaleisia toimenpiteitä aivan liian lyhyessä ajassa.

4 Yhteiskäyttöön suunniteltu Rakennus on siis Suomen ensimmäinen yliopistojen ja yritysten yhteiskäyttöön tarkoitettu rakennus. Yritysten ohella sinne sijoittuu myös esimerkiksi TTY:n pääkirjasto ja täydennyskoulutuskeskus Edutech. - SYK:n strategisiin visioihin on tavoitteeksi kirjattu olla yksi Euroopan johtavista kampuskehittäjistä. Strategiamme mukaista on myös yritysten ja korkeakoulujen yhteistyön kehittäminen, mihin tämä rakennus antaa erinomaiset mahdollisuudet, Timo Mälkönen sanoo. Tässä hankkeessa suunnitteluryhmä toimi sopimussuhteessa tilaajaan. Projektinjohtourakka solmittiin kaksivaiheisena: Ensimmäisessä vaiheessa PJU-urakoitsija palkattiin pelkästään konsultiksi KSE-ehdoin tuomaan hankkeeseen rakentamisen osaamista ja kustannustietoa. Varsinainen PJU:n tavoitehintasopimus tehtiin vasta toisessa vaiheessa kilpailutuksen jälkeen. - SYK käyttää samantapaista urakkamuotoa muissakin hankkeissa. Onneksi jokaisessa kohteessa ensimmäisen vaiheen konsulttina toiminut yritys valikoituu lopuksi myös pääurakoitsijaksi. Tämä tietysti helpottaa työmaan käyntiinlähtöä. Suunnitelmat muuttuivat Alusta alkaen oli selvää, että hankkeen suunnittelu ja toteutus alkavat edetä samanaikaisesti. Suunnittelulle antoi haastetta se, ettei kukaan osannut sanoa minkälaista tilaa rakennuksessa tulisi olla. Periaate oli SUKE-menettely, eli tilat jaettiin kiinteisiin ja muunnettavissa oleviin tiloihin. Vuokralaismuutokset hankkeen aikana vaikuttivat niin suunnitteluun kuin toteutukseenkin. Kesken prosessin rakennukseen oli suunniteltava mm. ylimääräinen rasvakaivo ja lisättävä yksi IV-koje laitetiloineen, koska ravintolatilaa tarvittiinkin ennakoitua enemmän. - Suunnittelun tavoitteet ovat olleet erittäin kunnianhimoiset. Pääosin tavoittelemme S2-luokan sisäilmaa mutta käytännössä monissa tiloissa toteutuu S1, koska koko rakennus ja sen tilat on varustettu jäähdytyksellä ja suurelta osin huoneistokohtaisella säätömahdollisuudella, Timo Mälkönen sanoo. Toteuttajille tilaaja ei antanut kovinkaan tarkkoja tavoitearvoja, vaan tavoitteita oli tarkoitus soveltaa joustavasti. Esimerkiksi puhtausluokaksi on kirjattu P1 pelkästään ilmanvaihdon osalta. Rakennuksen lämmitys ja jäähdytys hoidetaan pääosin säteilypaneeleilla ja jäähdytyspalkeilla. Konvektoreita käytetään tiloissa, joissa jäähdytystarve on erityisen suuri. Perinteisiä lämpöpattereita on jalustaosan ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa. Lämmitykseen tarvittava energia saadaan kaukolämmöstä ja jäähdytysvesi tuotetaan kahdella vedenjäähdytyskoneikolla, joista toisessa on vapaajäähdytysominaisuus. Tilat muunneltavia

5 Avoimen arkkitehtuurin periaatteiden mukaan tilat ovat muunneltavia. IV-kanavisto on pyritty mitoittamaan väljäksi, jotta esimerkiksi neuvottelutilojen paikkoja voidaan tilatarpeiden muuttuessa jossain vaiheessa muuttaa. - Torniosan ilmanvaihdon mitoitus ei vastaa teoreettista sadan prosentin henkilöstömitoitusta. Siitä syystä olemme päätyneet kompleksiseen iv- laitteistoon, jolla ilmaa pystyään ohjaamaan sinne missä sitä kulloinkin tarvitaan. Ilmavirtoja ohjataan lämpötilan, hiilidioksidin ja läsnäolotunnistimien mukaan. Käyttöönotto täytyykin tehdä erityisen huolellisesti, jotta järjestelmä toimivuus voidaan varmistaa, Mälkönen sanoo. Lämpötilan ja ilmanlaadun säätö ovat toisistaan riippumattomia ratkaisuja, joskin integroituja tiettyjen toiminnallisuuksien mahdollistamiseksi. Rakennuksen ennakoitu energiankulutus on 165 kwh/brm 2 a. Energiatehokkuusluokka on B. Kohteelle haetaan BREEAM -Very Good tavoitteen mukaista ympäristösertifikaattia. Rakennuksessa on aurinkosähköjärjestelmä. 560 paneelia tuottavat sähköä noin 80 megawattituntia vuodessa. Torniosan etelä- ja länsijulkisivun aurinkosähköpaneelit toimivat samalla passiivisena aurinkosuojana. Rakentajalle alueen saaminen rakennuskelpoiseksi oli sinänsä jo iso urakka euron lisätyö aiheutui siitä, että tontin läpi kulkeneet kaupungin viemäri- ja vesijohtojen runkolinjat jouduttiin siirtämään uudelle linjaukselle rakennuksen sivulle pois uuden rakennuksen alta. Sprinklerijärjestelmää varten tarvittiin oma syöttöjohto ja se toteutettiin niin, että koko alueen runkojohdosta muodostui rengaslinja, Timo Mälkönen sanoo. TEKSTI: MATTI VALLI KUVAT: ARI KORKALA TAULUKKO; Arkkitehti: Arkkitehdit LSV Oy LVI-suunnittelija: LVI-Insinööritoimisto Sol-Air Oy LVI-urakoitsija: Are Oy Rakennusautomaatiosuunnittelija: Proval Oy Maanrakennusurakoitsija: Maanrakennus Axbella Oy Rakennesuunnittelija: KPM Engineering Oy Projektinjohtourakoitsija: SRV Rakennus Oy Rakennuttajakonsultti: A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy Rakennuttaja: Suomen Yliopistokiinteistöt Oy Sähkösuunnittelija: TSS Group Oy Sähköurakoitsija: Aro Systems Oy Sprinklerisuunnittelija- ja urakoitsija: Consti Talotekniikka Oy

6

Tietomallien käytön nykytilanne Etelä-Karjalassa

Tietomallien käytön nykytilanne Etelä-Karjalassa Tietomallien käytön nykytilanne Etelä-Karjalassa Timo Lehtoviita Saimaan ammattikorkeakoulu Rakennustekniikka Lehtori, TOKA-projektin projektipäällikkö 11.10.2012 Tietomallikysely: Tietomalliosaaminen

Lisätiedot

Kuivaketju 10. Virtain kaupungin keskuskeittiö Virtain kaupunki Raimo Pirhonen

Kuivaketju 10. Virtain kaupungin keskuskeittiö Virtain kaupunki Raimo Pirhonen Kuivaketju 10 Virtain kaupungin keskuskeittiö 20.6.2017 Virtain kaupunki Raimo Pirhonen Sisällys 1. Kuivaketju10... 2 1.1. Kuivaketju10... 2 1.2. Kuivaketjun hallitseminen... 2 1.3. Rakennushankkeen erityispiirteet...

Lisätiedot

Millä sektorilla toimit (suunnittelussa, urakoinnissa tai rakennuttajan/tilaajan asiantuntijatehtävissä)?

Millä sektorilla toimit (suunnittelussa, urakoinnissa tai rakennuttajan/tilaajan asiantuntijatehtävissä)? Millä sektorilla toimit (suunnittelussa, urakoinnissa tai rakennuttajan/tilaajan asiantuntijatehtävissä)? Kaikki vastaajat (N=1) 1 87 8 73 6 N 3 1/18 15 8 Jokin muu, mikä: Talotekniikka yleisesti (LVIS)

Lisätiedot

s u u n n i t t e l i j a

s u u n n i t t e l i j a s u u n n i t t e l i j a Pientalotyömaan ammattilaiset SUUNNITTELUVAIHE Pääsuunnittelija Rakennussuunnittelija Rakennesuunnittelija Pohjarakennesuunnittelija Talotekninen suunnittelijat (Pohjatutkija)

Lisätiedot

Sisäilmaparannuksen rakennuttaminen, CASE päiväkoti

Sisäilmaparannuksen rakennuttaminen, CASE päiväkoti Sisäilmaparannuksen rakennuttaminen, CASE päiväkoti Teemu Alavenetmäki RI (AMK) Tampereen Tilakeskus Liikelaitos rakennuttajainsinööri Sisältö Suunnittelu Kilpailutus ja urakoitsijoiden valinta Rakentaminen

Lisätiedot

Case: Asuinkerrostalon sisäantennijärjestelmän toteutus. Seppo Seitsonen Orbion Consulting Oy Puh. 050 566 8200 seppo.seitsonen@orbionconsulting.

Case: Asuinkerrostalon sisäantennijärjestelmän toteutus. Seppo Seitsonen Orbion Consulting Oy Puh. 050 566 8200 seppo.seitsonen@orbionconsulting. Case: Asuinkerrostalon sisäantennijärjestelmän toteutus Seppo Seitsonen Orbion Consulting Oy Puh. 050 566 8200 seppo.seitsonen@orbionconsulting.fi Orbionin esittely Pohjoismainen, riippumaton, tietoliikennealan

Lisätiedot

Taloyhtiö 2014 tapahtumassa

Taloyhtiö 2014 tapahtumassa Taloyhtiö 2014 tapahtumassa Ryhmäkorjaushanke Case Porvoo Näsin alue Tom Lindborg Rakennuttamis- ja valvontapalvelut Yksikön päällikkö Case Porvoo 3 taloyhtiötä, 1960-1970 luvulta 15 kerrostaloa, 3-9 kerrosta

Lisätiedot

Case TY AGORA. Fiksun julkisen rakentamisen kuntakiertue Turussa Kimmo Mäkelä

Case TY AGORA. Fiksun julkisen rakentamisen kuntakiertue Turussa Kimmo Mäkelä Case TY AGORA Fiksun julkisen rakentamisen kuntakiertue Turussa 22.1.2018 Kimmo Mäkelä Perustiedot Agora Sisältö Laaja saneeraus käyttäjät ja ympäristösertifiointi huomioiden Tavoitteet Hankkeen toteutus

Lisätiedot

Pientalotyömaan vastuuhenkilöt. Tapani Hoppu

Pientalotyömaan vastuuhenkilöt. Tapani Hoppu Pientalotyömaan vastuuhenkilöt Tapani Hoppu Pientalotyömaan ammattilaiset SUUNNITTELUVAIHE Pääsuunnittelija Rakennussuunnittelija Rakennesuunnittelija Pohjarakennesuunnittelija Talotekninen suunnittelijat

Lisätiedot

Sähköliittymä ja työmaasähkö

Sähköliittymä ja työmaasähkö Sähköliittymä ja työmaasähkö Rakentajailta Keskiviikko 23.3.2011 Juha Viherjälaakso 1 17.3.2010 Suunnitteluvaihe Onnistunut talon sähköistys alkaa hyvästä suunnittelusta koskee myös ä. Rakennuksen suunnitteluvaiheessa

Lisätiedot

RAKENTAJAINFO 31.10.2013

RAKENTAJAINFO 31.10.2013 RAKENTAJAINFO 31.10.2013 RAKENTAJAINFO 31.10.2013 18:00 Tilaisuuden avaus (Mervi Fors ja Jaakko Niemi) 18:00 18:20 Tontinluovutuksen detaljit (Mervi Fors) 18:20 19:00 Pientalon laatu + rakennusvalvonnan

Lisätiedot

TONTINSAAJAINFO KEVÄTLAAKSONPURO

TONTINSAAJAINFO KEVÄTLAAKSONPURO TONTINSAAJAINFO KEVÄTLAAKSONPURO KESKEISET TOIMIJAT + RAKENNUSVALVONTA + PÄÄSUUNNITTELIJA + VASTAAVA TYÖNJOHTAJA RAKENNUSHANKE LYHYESTI ENERGIATEHOKKUUDESTA SUUNNITTELUN LÄHTÖTIEDOT Rakennusvalvonnan laadunohjaus

Lisätiedot

Peruskorjaushankkeen käyttöönotto ja takuu Talotekniikan käyttöönoton haasteet. 9.12.2014 Jyrki Vilmunen

Peruskorjaushankkeen käyttöönotto ja takuu Talotekniikan käyttöönoton haasteet. 9.12.2014 Jyrki Vilmunen Peruskorjaushankkeen käyttöönotto ja takuu Talotekniikan käyttöönoton haasteet 9.12.2014 Jyrki Vilmunen Korjausrakentamisen haasteita talotekniikalle Työmaan toteutusaikataulut ei realistisia Korjausrakentamisessa

Lisätiedot

nzeb Hankeosaamisen kehittäminen - viitekehyksenä lähes nollaenergiarakentamisen taso 2020

nzeb Hankeosaamisen kehittäminen - viitekehyksenä lähes nollaenergiarakentamisen taso 2020 nzeb Hankeosaamisen kehittäminen - viitekehyksenä lähes nollaenergiarakentamisen taso 2020 Hankeprosessin keskeiset tavoitteet: rakennushankkeen tavoitteiden määrittäminen, tiedon tuottaminen eri vaihtoehdoista

Lisätiedot

RAK-C3003 - Tietoyhdennetty rakentaminen Rakentamisen suunnitteluprosessi talotekniikan näkökulmasta. Jouko Pakanen, ENG/Rakennustekniikan laitos

RAK-C3003 - Tietoyhdennetty rakentaminen Rakentamisen suunnitteluprosessi talotekniikan näkökulmasta. Jouko Pakanen, ENG/Rakennustekniikan laitos RAK-C3003 - Tietoyhdennetty rakentaminen Rakentamisen suunnitteluprosessi talotekniikan näkökulmasta Jouko Pakanen, ENG/Rakennustekniikan laitos Lähdekirjallisuutta RIL 249-2009 Matalaenergiarakentaminen

Lisätiedot

Rakennuttamisen ja suunnittelun laadunhallinta 18.3.2015 Kari Vepsäläinen, Insinööritoimisto Savon Controlteam Oy

Rakennuttamisen ja suunnittelun laadunhallinta 18.3.2015 Kari Vepsäläinen, Insinööritoimisto Savon Controlteam Oy Rakennuttamisen ja suunnittelun laadunhallinta 18.3.2015 Kari Vepsäläinen, Insinööritoimisto Savon Controlteam Oy Rakennuttamisen ja suunnittelun laadunhallinta Kuinka suunnittelua ohjataan Kuvat: RT 10-10387

Lisätiedot

MITEN TYÖTURVALLISUUDEN TASO SAADAAN NOUSEMAAN RAKENNUSALALLA. L S Kiinteistö ja rakennuspäivä 06.02.2015 Juha Suvanto

MITEN TYÖTURVALLISUUDEN TASO SAADAAN NOUSEMAAN RAKENNUSALALLA. L S Kiinteistö ja rakennuspäivä 06.02.2015 Juha Suvanto MITEN TYÖTURVALLISUUDEN TASO SAADAAN NOUSEMAAN RAKENNUSALALLA L S Kiinteistö ja rakennuspäivä 06.02.2015 Juha Suvanto Rakentaminen on vaarallinen toimiala näin väitetään Tilastotietoa Lähde: TVL Rullaava

Lisätiedot

Teuvo Aro,Tapre-projektipäällikkö

Teuvo Aro,Tapre-projektipäällikkö Elinkaaritehokkuus & hankinnat 13.6.2013 Energiatehokkuustavoitteet suunnittelun ja urakoinnin hankinnoissa Teuvo Aro,Tapre-projektipäällikkö TAMPEREEN ALUEEN PALVELURAKENNUKSET ENERGIATEHOKKAIKSI Tapren

Lisätiedot

AS OY KORJAUSTEN INTEGROIVAT TOIMINTAMALLIT - KOMMENTTI

AS OY KORJAUSTEN INTEGROIVAT TOIMINTAMALLIT - KOMMENTTI AS OY KORJAUSTEN INTEGROIVAT TOIMINTAMALLIT - KOMMENTTI Rakennettu ympäristö ohjelman ja LCIFIN2 hankkeen työpaja Juha Salminen TkT, Kehitysjohtaja, Consti Yhtiöt Kumppanisi korjausrakentamisessa www.consti.fi

Lisätiedot

ao Harjun kampuksen peruskorjaus ja laajennus 17.9.2014/RK

ao Harjun kampuksen peruskorjaus ja laajennus 17.9.2014/RK ao Harjun kampuksen peruskorjaus ja laajennus 17.9.2014/RK Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Tarjoaa ammatillista koulutusta ja lukiokoulutusta sekä nuorille että aikuisille Kaksitoista omistajakuntaa: Hankasalmi,

Lisätiedot

Case: Asuinkerrostalon sisäantennijärjestelmän suunnittelu ja hankinta

Case: Asuinkerrostalon sisäantennijärjestelmän suunnittelu ja hankinta Case: Asuinkerrostalon sisäantennijärjestelmän suunnittelu ja hankinta Seppo Seitsonen Orbion Consulting Oy Puh. 050 566 8200 seppo.seitsonen@orbionconsulting.fi AGENDA 1. Orbion Consulting 2. Kohde, lähtötilanne

Lisätiedot

URAKKAMUOTOKOULUTUS. Torstaina Kylpylähotelli Kunnonpaikka

URAKKAMUOTOKOULUTUS. Torstaina Kylpylähotelli Kunnonpaikka URAKKAMUOTOKOULUTUS Torstaina 18.1.2017 Kylpylähotelli Kunnonpaikka Jaettu urakka 1. Kuvatkaa lyhyesti urakkamuotonne tyypilliset käyttökohteet ja -organisaatiot? 2. Kuvatkaa urakkamuotonne vahvuudet verrattuna

Lisätiedot

TYÖTURVALLISUUS ON YHTEINEN ASIA. Viisaat kypärät yhteen seminaari Lounais Suomi 19.05.2015 Juha Suvanto

TYÖTURVALLISUUS ON YHTEINEN ASIA. Viisaat kypärät yhteen seminaari Lounais Suomi 19.05.2015 Juha Suvanto TYÖTURVALLISUUS ON YHTEINEN ASIA Viisaat kypärät yhteen seminaari Lounais Suomi 19.05.2015 Juha Suvanto Rakentaminen on vaarallinen toimiala näin väitetään Tilastotietoa Lähde: TVL Rakennusteollisuus RT

Lisätiedot

Sisäilmasto ja kiinteistöpalveluiden järjestäminen elinkaarihankkeissa

Sisäilmasto ja kiinteistöpalveluiden järjestäminen elinkaarihankkeissa Sisäilmasto ja kiinteistöpalveluiden järjestäminen elinkaarihankkeissa Sisäilmastoseminaari 11.3.2015 toimitusjohtaja Tarja Andersson Elinkaarihanke (1) Hankintatapa, joissa tilaajan valitseman palveluntuottajan

Lisätiedot

Aktiivisen kuntoutuksen malli, yhteistyö muiden toimijoitten kanssa

Aktiivisen kuntoutuksen malli, yhteistyö muiden toimijoitten kanssa MALMIN SAIRAALAN PERUSKORJAUS JA LAAJENNUS Kuva Arkkitehtitoimisto Olli-Pekka Jokela Oy Taustaa Keskitetty terveyskeskuspäivystys iltaisin ja viikonloppuina Perustason sisätautien päivystys Sairaansijoja

Lisätiedot

- Älytalo. As. Oy Mäkilinna. Innovatiivinen linjasaneeraus. Pohjaviemäristä Pilvipalveluihin

- Älytalo. As. Oy Mäkilinna. Innovatiivinen linjasaneeraus. Pohjaviemäristä Pilvipalveluihin As. Oy Mäkilinna Innovatiivinen linjasaneeraus Pohjaviemäristä Pilvipalveluihin - Älytalo Vm 1927 (87v) 7.krs 104 asuntoa 8 liiketilaa 26.900 m3 Tämän jälkeen ei remonttia 100 vuoteen TEKES-Vison päätösseminaari

Lisätiedot

Hallitusammattilaisen toiminta ja onnistunut korjaushanke

Hallitusammattilaisen toiminta ja onnistunut korjaushanke Hallitusammattilaisen toiminta ja onnistunut korjaushanke Hallitusfoorumi 6.10.2012 Hallituksen jäsen Juhani Siikala, RI, Ekon, KJs Asunto- ja kiinteistöyhtiöiden hallitusasiantuntijat AKHA ry www.akha.fi

Lisätiedot

Tietomallin hyödyntäminen asiakkaan investoinnin suunnittelussa

Tietomallin hyödyntäminen asiakkaan investoinnin suunnittelussa Tietomallin hyödyntäminen asiakkaan investoinnin suunnittelussa buildingsmart Finland ja Rakennustieto Tuotetiedon hallinta rakennusprojektin vaatimusten hallinnasta suunnitteluun 13.11.2014 Lauri Kaunisvirta

Lisätiedot

RIL RR-tekniikkaryhmän iltapäiväseminaari Ennen rakennushankkeella oli selkeä tilaajaosapuoli. Kehittäjä=omistaja= käyttäjä

RIL RR-tekniikkaryhmän iltapäiväseminaari Ennen rakennushankkeella oli selkeä tilaajaosapuoli. Kehittäjä=omistaja= käyttäjä Suunnitteluttaminen 17.9.2014 RIL RR-tekniikkaryhmän iltapäiväseminaari 17.9.2014 Indepro Oy/ Toimitusjohtaja, tekniikan tohtori Matti Kruus Matti Kruus Miksi suunnitteluttaminen on niin haastavaa? (nykyisin?)

Lisätiedot

FRANZENIAN PERUSKORJAUS - JULKISEN HANKKEEN TOTEUTUS YHTEISTOIMINTAMALLILLA

FRANZENIAN PERUSKORJAUS - JULKISEN HANKKEEN TOTEUTUS YHTEISTOIMINTAMALLILLA KORJAUSRAKENTAMINEN MUUTTUU PALVELUKSI LOPPUSEMINAARI FRANZENIAN PERUSKORJAUS - JULKISEN HANKKEEN TOTEUTUS YHTEISTOIMINTAMALLILLA KIINTEISTÖJOHTAJA TEPPO SALMIKIVI 27.1.2015 Yhteistoimintaurakoiden kategorisointi

Lisätiedot

lähes nollaenergiapientalon rakennuttamisen mallintaminen Hankkeen toteutus kysely ja haastattelututkimuksen tuloksia nzeb Hankeosaaminen

lähes nollaenergiapientalon rakennuttamisen mallintaminen Hankkeen toteutus kysely ja haastattelututkimuksen tuloksia nzeb Hankeosaaminen lähes nollaenergiapientalon rakennuttamisen mallintaminen Hankkeen toteutus kysely ja haastattelututkimuksen tuloksia Kyselytutkimuksen tavoitteet Kysely-ja haastattelututkimuksen tavoitteena oli selvittää

Lisätiedot

Kiinteistön käyttöönotto peruskorjauksen jälkeen tilaajan ja käyttäjän haasteet

Kiinteistön käyttöönotto peruskorjauksen jälkeen tilaajan ja käyttäjän haasteet 1 Kiinteistön käyttöönotto peruskorjauksen jälkeen tilaajan ja käyttäjän haasteet Tilakeskuksen investoinnit 2014 Kaupungintalokorttelien elävöittäminen 7 M Uudisrakentaminen 53 M Peruskorjaukset 115 M

Lisätiedot

Build Up Skills, Tampere 24.5.2012 Teuvo Aro: Tapre-työkaluilla hyvä energiatehokkuus tavaksi

Build Up Skills, Tampere 24.5.2012 Teuvo Aro: Tapre-työkaluilla hyvä energiatehokkuus tavaksi Build Up Skills, Tampere 24.5.2012 Teuvo Aro: Tapre-työkaluilla hyvä energiatehokkuus tavaksi Tapren perusajatus Tampereen alueen palvelurakennukset energiatehokkaiksi Tapre - hankkeen tavoite on luoda

Lisätiedot

Vastaanottoprosessi (TATE) Tays etupihahankkeessa. SSTY Kiinteistöjaos Jari Tainio

Vastaanottoprosessi (TATE) Tays etupihahankkeessa. SSTY Kiinteistöjaos Jari Tainio Vastaanottoprosessi (TATE) Tays etupihahankkeessa SSTY Kiinteistöjaos 6.6.2017 Jari Tainio Käyttöönottovaiheen tehtävät Taustaa - Käyttöönoton onnistuminen 2 15.6.2017 Taustaa - Käyttöönoton onnistuminen

Lisätiedot

LIIKETOIMINTASUUNNITELMA. Kokrak Oy

LIIKETOIMINTASUUNNITELMA. Kokrak Oy LIIKETOIMINTASUUNNITELMA Kokrak Oy SISÄLLYSLUETTELO TAUSTAA...3 KOKRAK OY...3 YRITYSJOHTO JA HENKILÖSTÖ...4 KOKRAK OY ASIAKKAAT...4 KOKRAK OY KILPAILIJAT...5 LIIKEIDEA JA STRATEGIA...5 TUOTTEET JA PALVELUT...6

Lisätiedot

Korkean rakentamisen haasteita case Kalasatama

Korkean rakentamisen haasteita case Kalasatama Korkean rakentamisen haasteita case Kalasatama RAKENTAVASTI ERILAINEN 17.11.2011 / RIL Reijo Harmaajärvi 1 Rakennushankkeen toteutuksen organisointi, vastuunjako ja tiedonkulku 2 Liiketoiminta-alueet Hankekehittäminen

Lisätiedot

OPAS RAKENNUKSEN KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJEEN LAADIN- NASTA

OPAS RAKENNUKSEN KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJEEN LAADIN- NASTA OPAS RAKENNUKSEN KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJEEN LAADIN- NASTA 2 1 YLEISTÄ Tämä opas toimii ohjeena käyttö- ja huolto-ohjeen (kutsutaan myös huolto-ohjekirjaksi tai huoltokirjaksi) laadinnassa. Opas on rakenteeltaan

Lisätiedot

Suuria säästöjä elpo-elementeillä

Suuria säästöjä elpo-elementeillä Suuria säästöjä elpo-elementeillä Säästöä rakentamisajassa Säästöä asuinneliöissä Säästöä materiaalikuluissa Säästää myös ympäristöä Elpotek Oy talotekniikan innovaatioita Elpotek Oy on talotekniikkaelementtien

Lisätiedot

Infrarakentamisen yhteishankkeet HKR:ssa

Infrarakentamisen yhteishankkeet HKR:ssa Infrarakentamisen yhteishankkeet HKR:ssa Osmo Torvinen HKR katu- ja puisto-osasto Helsingin kaupungin hankinnat -seminaari 1 Kaduilla tehtävät työt ovat rakennusviraston töitä. Helsingin kaupungin hankinnat

Lisätiedot

HUS-Kiinteistöt Oy:n tietomallinnusohjeet

HUS-Kiinteistöt Oy:n tietomallinnusohjeet HUS-Kiinteistöt Oy:n tietomallinnusohjeet Yleinen osa Versio 1.1 18.02.2009 1. YLEISTÄ Projektien mallinnuksen tavoitteena on, että tietomallien sisältämä tieto on hyödynnettävissä rakennushankkeen kaikissa

Lisätiedot

JUUAN POIKOLAN KOULUN JÄÄKIEKKOKAUKALON KATTAMINEN

JUUAN POIKOLAN KOULUN JÄÄKIEKKOKAUKALON KATTAMINEN JUUAN POIKOLAN KOULUN JÄÄKIEKKOKAUKALON KATTAMINEN Hankintasuunnitelma SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 2. RAKENNUTTAMINEN 3. SUUNNITTELU 4. TOTEUTUS 5. VIRANOMAISET 6. TOTEUTUSMUODON VALINTA 7. SUUNNITTELUMUODOT

Lisätiedot

Esittäjän esittely. Tämä ei ole opetusmateriaali, vaan Jussin näkemys lyhyellä kokemuksella ilman kyseisten urakkamuotojen koulutusta

Esittäjän esittely. Tämä ei ole opetusmateriaali, vaan Jussin näkemys lyhyellä kokemuksella ilman kyseisten urakkamuotojen koulutusta Esittäjän esittely Tämä ei ole opetusmateriaali, vaan Jussin näkemys lyhyellä kokemuksella ilman kyseisten urakkamuotojen koulutusta Kantapään kautta onnistumiseen, kolmas kerta toden sanoo PJP ja PJU

Lisätiedot

Nollaenergiatalo Asuntola Puuseppä. Yhteiskehityshanke Järvenpään Mestariasunnot Oy:n kanssa

Nollaenergiatalo Asuntola Puuseppä. Yhteiskehityshanke Järvenpään Mestariasunnot Oy:n kanssa Nollaenergiatalo Asuntola Puuseppä Yhteiskehityshanke Järvenpään Mestariasunnot Oy:n kanssa Vanha kiinteistö Asuntola Puuseppä rakennusvuosi 1960 3. krs, kellarikerros osittain maan sisällä kellarikerroksen

Lisätiedot

Pientalotyömaan vastuuhenkilöt. Tapani Hoppu

Pientalotyömaan vastuuhenkilöt. Tapani Hoppu Pientalotyömaan vastuuhenkilöt Tapani Hoppu OKT, arvo n. 300 000, vastuuhenkilöitä n. 12 Auto, arvo n. 30 000, suunnittelijoita xxxxxxx, työnjohtajia yyyyyyy Suunnittelun vastuuhenkilöt Pääsuunnittelija

Lisätiedot

Länsimetro. Louhinta ja rakentaminen rakennusluvan varaista

Länsimetro. Louhinta ja rakentaminen rakennusluvan varaista 1 Länsimetro www.lansimetro.fi 13,9 km metroraiteita kahdessa tunnelissa 8 maanalaista asemaa 15 savunpoisto- ja paineentasauskuilua 12 työtunnelia 3 miljoonaa kuutiota kalliolouhetta Louhintatyöt pääosin

Lisätiedot

TONTINSAAJAINFO 28.10.2014

TONTINSAAJAINFO 28.10.2014 TONTINSAAJAINFO 28.10.2014 KESKEISET TOIMIJAT + RAKENNUSVALVONTA + PÄÄSUUNNITTELIJA + VASTAAVA TYÖNJOHTAJA RAKENNUSHANKE LYHYESTI ENERGIATEHOKKUUDESTA SUUNNITTELUN LÄHTÖTIEDOT + ASEMAKAAVA + RAKENNUSTAPAOHJEET

Lisätiedot

Tutkimussuunnitelma ( )

Tutkimussuunnitelma ( ) Tutkimussuunnitelma (15.9.2010) 1. Tavoitteet 2. Tutkimusasetelma I. Suunnittelu ja toteutusvaihe II. Seurantajakso III. Laskennalliset tarkastelut IV. Tulosten analysointi ja raportointi 4. Tutkimuslaajuus

Lisätiedot

Aineiston luovuttaminen tilaajalle KSE13 Tietomallit ja sähköinen aineisto. Matti Kiiskinen 12.2.2014/Telu-koulutus

Aineiston luovuttaminen tilaajalle KSE13 Tietomallit ja sähköinen aineisto. Matti Kiiskinen 12.2.2014/Telu-koulutus Aineiston luovuttaminen tilaajalle KSE13 Tietomallit ja sähköinen aineisto Matti Kiiskinen 12.2.2014/Telu-koulutus KSE 2013, keskeiset muutokset liittyen konsulttityön luovutukseen Asiakirjat -> Aineisto

Lisätiedot

Sisäilmaongelmien ratkaisemisen haasteet Hankemallin vaikutus ongelmien ratkaisussa. Harri Korkalainen Sitowise Oy

Sisäilmaongelmien ratkaisemisen haasteet Hankemallin vaikutus ongelmien ratkaisussa. Harri Korkalainen Sitowise Oy Sisäilmaongelmien ratkaisemisen haasteet Hankemallin vaikutus ongelmien ratkaisussa Harri Korkalainen Sitowise Oy Esittely ja esityksen sisältö Harri Korkalainen, RI (yamk), RTA (VTT-C-22474-26-16) 1997

Lisätiedot

Skanska Ruskeasuo Larkas & Laine

Skanska Ruskeasuo Larkas & Laine Skanska Ruskeasuo Larkas & Laine Rakennussuunnittelu on muuttunut piirtämisestä rakennusten simuloinniksi. Pelkkä paperikopio ei enää riitä, vaan tilaaja haluaa rakennuksesta usein tietomallin, joka sisältää

Lisätiedot

OMAKOTITALON SUUNNITTELUPROSESSI. Fiskars 14.5.2011 Minna Kuusela TTS

OMAKOTITALON SUUNNITTELUPROSESSI. Fiskars 14.5.2011 Minna Kuusela TTS OMAKOTITALON SUUNNITTELUPROSESSI Fiskars 14.5.2011 Minna Kuusela TTS Unelmia Kaikki alkaa toiveesta, tarpeesta ja unelmista, oli sitten kyse pienestä remonttihankkeesta tai isomman alueen suunnittelusta.

Lisätiedot

Julkisen rakennuskannan tervehdyttäminen Itä- Suomessa

Julkisen rakennuskannan tervehdyttäminen Itä- Suomessa Julkisen rakennuskannan tervehdyttäminen Itä- Suomessa Terveiden tilojen vuosikymmen seminaari 17.4.2018 Kuopio, Itä-Suomen aluehallintovirasto Yli-insinööri Katja Outinen Lainsäädäntö luo puitteet terveellisille

Lisätiedot

Moduls: Tehokkuutta myymälärakentamiseen tehostamalla konehuonerakentamista

Moduls: Tehokkuutta myymälärakentamiseen tehostamalla konehuonerakentamista Moduls: Tehokkuutta myymälärakentamiseen tehostamalla konehuonerakentamista Konehuoneen rakentamissa on haasteita, jotka vaikuttavat suoraan kauppaketjujen liiketoimintaan HAASTEET VAIKUTUKSET RATKAISU:

Lisätiedot

Tuottavuusloikka Tietomalleilla

Tuottavuusloikka Tietomalleilla Tuottavuusloikka Tietomalleilla Tilaajat ja tietomallintaminen Tietomallintamisen hyödyntäminen on avainasemassa rakennusalan tuottavuuden ja laadun parantamisessa. Tietomallintamisen tason, tavoitteiden

Lisätiedot

TAPRE-hanke ja Luhtaan päiväkoti. Pertti Koivisto 30.05.2012

TAPRE-hanke ja Luhtaan päiväkoti. Pertti Koivisto 30.05.2012 TAPRE-hanke ja Luhtaan päiväkoti Pertti Koivisto 30.05.2012 Asiantuntijaryhmä - antaa lausuntoja ja tietoja osaamisalueeltaan ORGANISAATIO Tampereen kaupunki, Tampereen Tilakeskus Liikelaitos - hankkeen

Lisätiedot

Tilannekatsaus rakentamisen tietomalleihin Tulevaisuuden sairaala OYS Riikka Hannuksela A-insinöörit Rakennuttaminen Oy

Tilannekatsaus rakentamisen tietomalleihin Tulevaisuuden sairaala OYS Riikka Hannuksela A-insinöörit Rakennuttaminen Oy Tilannekatsaus rakentamisen tietomalleihin Tulevaisuuden sairaala OYS 2030 Riikka Hannuksela A-insinöörit Rakennuttaminen Oy OYS: Puolen Suomen yliopistollinen sairaala Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin

Lisätiedot

pientalorakentajalle soilplan -tuoteperhe tahtiranta.fi 075 758 0801

pientalorakentajalle soilplan -tuoteperhe tahtiranta.fi 075 758 0801 pientalorakentajalle soilplan -tuoteperhe 075 758 0801 TähtiRanta Oy on kasvava ja kehittyvä monialainen insinööritoimisto. Asiantuntijamme tutkivat ja suunnittelevat asiakkaillemme aina parhaan lopputuloksen

Lisätiedot

Kuivaketju 10. Kuinka minimoin kosteusriskit jo rakennusvaiheessa

Kuivaketju 10. Kuinka minimoin kosteusriskit jo rakennusvaiheessa Kuivaketju 10 Kuinka minimoin kosteusriskit jo rakennusvaiheessa Pientalorakentajien laadunohjaus, syksy 2018 Esa Kankaala, tarkastusinööri, Oulun rakennusvalvonta Uusi YM:n asetus edellyttää rakennushankkeelta

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) InfraFINBIM PILOTTIPÄIVÄ nro 4, 9.5.2012 Tuotemallinnuksen käyttöönotto Built Environment Process Innovations

Lisätiedot

Energiatehokkuus kiinteistöjen omistajan näkökulmasta

Energiatehokkuus kiinteistöjen omistajan näkökulmasta Energiatehokkuus kiinteistöjen omistajan näkökulmasta 1 Sari Hildén, kiinteistöpäällikkö Tilakeskus Helsingin kaupungin rakennuskannan ikäjakauma Arvokiinteistöjä, palvelukiinteistöjä ja torppia, joissa

Lisätiedot

Rakennushankkeiden energiajohtaminen

Rakennushankkeiden energiajohtaminen Rakennushankkeiden energiajohtaminen Ympäristö- ja toiminnallisen suunnittelujaoksen yhteisseminaari Teemu Salonen Mitä on rakennushankkeiden energiajohtaminen Prosessi Työkalut Tehtävät Vastuutahot Energiasimulointi

Lisätiedot

Case palotalo: Lämmitys ja viilennys geoenergialla Hankkeen erityispiirteet, seuranta ja kokemuksia ensimmäiseltä käyttövuodelta

Case palotalo: Lämmitys ja viilennys geoenergialla Hankkeen erityispiirteet, seuranta ja kokemuksia ensimmäiseltä käyttövuodelta Case palotalo: Lämmitys ja viilennys geoenergialla Hankkeen erityispiirteet, seuranta ja kokemuksia ensimmäiseltä käyttövuodelta Timo Keskikuru Talotekniikan asiantuntija, FL Senaatti-kiinteistöt Palotalo

Lisätiedot

Kotkassa sijaitsevien kampuskiinteistöjen korvaaminen uudisrakentamisella

Kotkassa sijaitsevien kampuskiinteistöjen korvaaminen uudisrakentamisella Kaakkois-Suomen Kaakkois-Suomen Kaakkois-Suomen 73 20.06.2017 91 30.08.2017 104 08.09.2017 Kotkassa sijaitsevien kampuskiinteistöjen korvaaminen uudisrakentamisella 88/10.00/2017 Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Energiatehokkuuden optimointi Mahdollisuudet ja työkalut yrityksille. Salo 9.10.2014 Juha-Pekka Paavola Finess Energy Oy

Energiatehokkuuden optimointi Mahdollisuudet ja työkalut yrityksille. Salo 9.10.2014 Juha-Pekka Paavola Finess Energy Oy Energiatehokkuuden optimointi Mahdollisuudet ja työkalut yrityksille Salo 9.10.2014 Juha-Pekka Paavola Finess Energy Oy ENERGIANSÄÄSTÖ? ENERGIATEHOKKUUS! ENERGIATEHOKKUUS Energian tehokas hyödyntäminen

Lisätiedot

Oma koti ja sen suunnittelijat

Oma koti ja sen suunnittelijat Oma koti ja sen suunnittelijat oma koti kullan kallis joka tapauksessa kallis loppujen lopuksi laadukas rakentaminen on edullista, koska sen on kerralla hyvin suunniteltu ja tehty omakotiperheestä rakennuttajaperhe

Lisätiedot

Lisätietoa tuotteista saa Pemcon nettisivuilta www.pemco.fi, soittamalla Pemcolle p. 03 887410 tai käymällä Finnbuild messuosastollamme 6d31.

Lisätietoa tuotteista saa Pemcon nettisivuilta www.pemco.fi, soittamalla Pemcolle p. 03 887410 tai käymällä Finnbuild messuosastollamme 6d31. [1] Erittäin hiljaisia ja huippulaatuisia puhallinpattereita vaativiin kohteisiin. Pemco Oy on ottanut omia tuotteitaan täydentämään saksalaiset Roller puhallinpatterit. Niiden äänenpainetaso on alhaisimmillaan

Lisätiedot

Kiinteistöjen ylläpito Talotekniikan kipupisteitä ja hyviä käytäntöjä

Kiinteistöjen ylläpito Talotekniikan kipupisteitä ja hyviä käytäntöjä Kiinteistöjen ylläpito Talotekniikan kipupisteitä ja hyviä käytäntöjä Antti Alanko IV-asiantuntija Rakennusterveysasiantuntija (C-24269-26-18) Ylläpito Ylläpito on jonkin järjestelmän oikean toiminnan

Lisätiedot

TAPRE JA URAKKAOHJELMAN LAADINTA

TAPRE JA URAKKAOHJELMAN LAADINTA JA URAKKAOHJELMAN LAADINTA VERSIO 30.6.2014 TAMPEREEN ALUEEN PALVELURAKENNUKSET ENERGIATEHOKKAIKSI Tampereen kaupunki -ohje 06 30.6.2014 2 (8) -TUOTE: JA URAKKAOHJELMAN LAADINTA Kuka tekee Kenelle ja mihin

Lisätiedot

gradia.fi Jyväskylän seudun alueseminaari Tilaamalla laatua

gradia.fi Jyväskylän seudun alueseminaari Tilaamalla laatua Jyväskylän seudun alueseminaari 14.2.2019 Tilaamalla laatua Korjausvelka on suuri, arviolta 30-50 miljardia euroa (ROTI-raportti 2017) Merkittävässä osassa koko Suomen kiinteistökannasta on ilmennyt jossain

Lisätiedot

Rakennesuunnittelu digitalisaation aikakaudella. Mikko Malaska Professori Rakennustekniikan laitos

Rakennesuunnittelu digitalisaation aikakaudella. Mikko Malaska Professori Rakennustekniikan laitos Rakennesuunnittelu digitalisaation aikakaudella Mikko Malaska Professori Rakennustekniikan laitos Mikko Malaska DI 1996, TkT 2001, Chartered Structural Engineer (CEng) 2004 1.8.2015 Professori, Rakenteiden

Lisätiedot

Taloteknisen suunnittelun tehtäväluettelo

Taloteknisen suunnittelun tehtäväluettelo Taloteknisen suunnittelun tehtäväluettelo HUS-suunnittelijaseminaari 18.9.2014 Kari Kaleva / Granlund Oy Esityksen sisältö Uudet suunnitteluvaiheet Taloteknisen tehtäväluettelon rakenne Avoimen rakentamisen

Lisätiedot

Energiakonsepti. Janne Kurvinen Oulun Tilakeskus / e-lighthouse-projekti

Energiakonsepti. Janne Kurvinen Oulun Tilakeskus / e-lighthouse-projekti Energiakonsepti Janne Kurvinen Oulun Tilakeskus / e-lighthouse-projekti Toimintamalli energiatehokkaaseen käyttöönottoon Yhteinen toimintatapa käyttöönottovaiheeseen Pääpainona käytönaikaisen energiatehokkuuden

Lisätiedot

Rakennustyönaikainen kosteudenhallinta

Rakennustyönaikainen kosteudenhallinta Rakennustyönaikainen kosteudenhallinta Ajankohtaisia kuulumisia rakennusvalvonnasta Seminaari 9.10.2014 Kai Miller yli-insinööri Helsingin rakennusvalvonta Kosteudenhallinnasta Kosteudenhallinta on ollut

Lisätiedot

nzeb Hankeosaaminen - Tausta ja tavoitteet

nzeb Hankeosaaminen - Tausta ja tavoitteet nzeb Hankeosaaminen - Tausta ja tavoitteet Taustaa Tällä hetkellä pientalot suunnitellaan ja rakennetaan hyvin hajanaisesti organisoituna ja eri järjestelmäratkaisut suunnitellaan ja toteutetaan toisistaan

Lisätiedot

Kokemuksia RTS-ympäristöluokituksen

Kokemuksia RTS-ympäristöluokituksen Kokemuksia RTS-ympäristöluokituksen käytöstä Uusien kriteerien julkistamistilaisuus 6.9.2018 Minna Launiainen Kaupunkiympäristö Asuntotuotanto Kestävän asuntorakentamisen toimenpideohjelma 2017-2021 ATT:n

Lisätiedot

Rakennesuunnittelija ja teräsrunkotoimittaja samassa tietomallissa

Rakennesuunnittelija ja teräsrunkotoimittaja samassa tietomallissa JKMM Arkkitehdit Rakennesuunnittelija ja teräsrunkotoimittaja samassa tietomallissa Max Levander, Ramboll Tero Ollikainen, Peikko Group Oy Teräsrakennepäivä 2016, Scandic Park 8.11.2016 RAMBOLL SUOMESSA

Lisätiedot

Granlund Designer käyttöönotto-ohje

Granlund Designer käyttöönotto-ohje 1 (6) Granlund Designer käyttöönotto-ohje 1.10.2018 2 (6) Sisällysluettelo 1. Granlund Designer... 3 1.1. Granlund Designerin yleiset tavoitteet... 3 1.2. Granlund Designerin käyttötarkoitus... 3 1.3.

Lisätiedot

Uimahallin peruskorjaushankkeen läpivienti tilaajan budjettiin

Uimahallin peruskorjaushankkeen läpivienti tilaajan budjettiin Uimahallin peruskorjaushankkeen läpivienti tilaajan budjettiin Visio: Suomen ekologisin ja palveluiltaan personoiduin uimahalli vuonna 2015 Vanha halli 1974 / 1991 = 2400 brm2.. Laajennus 2013-2015 = 2700

Lisätiedot

rakentamisapu.fi! (tulossa myöhemmin)! OMAKOTITALON RAKENTAMISAPU PALVELU KYSY LISÄÄ: Marko Pakarinen - p e.

rakentamisapu.fi! (tulossa myöhemmin)! OMAKOTITALON RAKENTAMISAPU PALVELU KYSY LISÄÄ: Marko Pakarinen - p e. rakentamisapu.fi! (tulossa myöhemmin)! OMAKOTITALON RAKENTAMISAPU PALVELU rakentamisapu.fi! RAKENTAMISAPU PALVELU JA ONNISTUNUT TALONRAKENNUSPROJEKTI ETUJA: Omakotitalon rakennuttaminen on iso ja vaativa

Lisätiedot

Saimaan ammattiopisto Sampo 3D-KONEOHJAUKSEN ESISELVITYS ESR-hanke S12700 7.4.2014 31.5.2015

Saimaan ammattiopisto Sampo 3D-KONEOHJAUKSEN ESISELVITYS ESR-hanke S12700 7.4.2014 31.5.2015 Digitaalisuutta koneohjaukseen Etelä-Karjalassa, Koulutuspäällikkö Kirsi Kouvo Rakennus- ja pintakäsittelyala 3D-KONEOHJAUKSEN ESISELVITYS ESR-hanke S12700 7.4.2014 31.5.2015 1 3D-KONEOHJAUKSEN ESISELVITYS

Lisätiedot

IV- kuntotutkimuksen perusosa ja järjestelmien yleisarviointi. Harri Ripatti

IV- kuntotutkimuksen perusosa ja järjestelmien yleisarviointi. Harri Ripatti IV- kuntotutkimuksen perusosa ja järjestelmien yleisarviointi Harri Ripatti TAVOITTEET Täyttääkö IV-järjestelmä nykyiselle tai tulevalle käytölle asetetut tavoitteet Sisäilmasto, energia, toiminnallisuus

Lisätiedot

Puhtauden hallinta, case Porvoon keskuskeittiö. Tarja Ala-Ilomäki Ramboll Finland Oy

Puhtauden hallinta, case Porvoon keskuskeittiö. Tarja Ala-Ilomäki Ramboll Finland Oy Puhtauden hallinta, case Porvoon keskuskeittiö Tarja Ala-Ilomäki Ramboll Finland Oy Työmaan puhtauden hallinnan tavoitteet Estää pölyhaitat käytössä olevissa tiloissa korjausrakentamisessa Rakennuksen

Lisätiedot

Pyrkimyksenä varmaankin nostaa alan jalostusarvoa

Pyrkimyksenä varmaankin nostaa alan jalostusarvoa Pyrkimyksenä varmaankin nostaa alan jalostusarvoa Merkittävä osa globaalisti hajautetun tuotannon jalostusarvosta jää verkoston orkestroijalle sekä moninaisille pääkonttori- ja tukitoiminnoille http://www.talouselama.fi/uutiset/tarkeinta-on-jalostusarvo-3382851

Lisätiedot

SUUNNITTELUN TEHTÄVÄMÄÄRITTELYT LAITOSHANKKEISSA

SUUNNITTELUN TEHTÄVÄMÄÄRITTELYT LAITOSHANKKEISSA SUUNNITTELUN TEHTÄVÄMÄÄRITTELYT LAITOSHANKKEISSA VESIHUOLTOPÄIVÄT 3.- Finlandia talo, Helsinki Antti Harinen LAITOSHANKKEET VESIHUOLTOALALLA Vesilaitos Projektin johto Suunnittelu Kilpailutukset Urakointi

Lisätiedot

Assi. Miten suunnitellaan kokonainen keskussairaala? Projektiylilääkäri Paula Turunen

Assi. Miten suunnitellaan kokonainen keskussairaala? Projektiylilääkäri Paula Turunen Assi Miten suunnitellaan kokonainen keskussairaala? Projektiylilääkäri Paula Turunen Mitä tarvitaan sairaalan rakentamiseksi Tarvearviointi Päätös SHP:n valtuustolta Rahoitus Sairaalan ammattilaisia kertomaan

Lisätiedot

IPT-hanke: Kehitysvaihe -työpaja Työpaja 5: Kokoushotelli Gustavelund 26.-27.5.2015

IPT-hanke: Kehitysvaihe -työpaja Työpaja 5: Kokoushotelli Gustavelund 26.-27.5.2015 Integroitujen projektitoimitusten kehittäminen johtavien tilaajien ryhmähankkeena (IPT-hanke) IPT-hanke: Kehitysvaihe -työpaja Työpaja 5: Kokoushotelli Gustavelund 26.-27.5.2015 IPT-hanke; kehitysvaihe-työpaja

Lisätiedot

Länsimetron sähköinen huoltokirja osa laajempaa tiedonhallintaa. Entäpä tietomalli?

Länsimetron sähköinen huoltokirja osa laajempaa tiedonhallintaa. Entäpä tietomalli? Länsimetron sähköinen huoltokirja osa laajempaa tiedonhallintaa Entäpä tietomalli? Projektitiedonhallinnan hallinta tiedonhallinnan tiedon hallinta Helppoa? Haastavaa? Mahdotonta? Mielenkiintoista? 4.6.2015

Lisätiedot

LCI Finland vuosipäivä 2013. Mitä on Lean Construction?

LCI Finland vuosipäivä 2013. Mitä on Lean Construction? LCI Finland vuosipäivä 2013 Mitä on Lean Construction? Lean Construction Lean Construction is not just another specific approach to construction, but rather a challenger of the conventional understanding

Lisätiedot

Jätevesisuunnitelma. Vain paperia kunnalle? Antti Heinonen KVVY ry

Jätevesisuunnitelma. Vain paperia kunnalle? Antti Heinonen KVVY ry Jätevesisuunnitelma Vain paperia kunnalle? Antti Heinonen KVVY ry Miksi opettaa suunnittelijoita suunnittelemaan? Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n suunnitelmaselvitys (Minttu Peuraniemi, 2007) KVVY

Lisätiedot

Rakentajailta 16.09.2014 Rakennussuunnittelu Rakennusvalvonta Juha Vulkko

Rakentajailta 16.09.2014 Rakennussuunnittelu Rakennusvalvonta Juha Vulkko Rakentajailta 16.09.2014 Rakennussuunnittelu Rakennusvalvonta Juha Vulkko Huolehtimisvelvollisuus rakentamisessa MRL 119 Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava siitä, että rakennus suunnitellaan

Lisätiedot

ENERGIATEHOKKUUS OSANA ASUMISTA JA RAKENTAMISTA. Energiatehokkuusvaatimukset uudisrakentamisen lupamenettelyssä

ENERGIATEHOKKUUS OSANA ASUMISTA JA RAKENTAMISTA. Energiatehokkuusvaatimukset uudisrakentamisen lupamenettelyssä ENERGIATEHOKKUUS OSANA ASUMISTA JA RAKENTAMISTA Energiatehokkuusvaatimukset uudisrakentamisen lupamenettelyssä Jari Raukko www.kerava.fi 1 15.4.2011 2 Uudisrakentamisen energiatehokkuuden perusvaatimustaso

Lisätiedot

JULKISIVUYHDISTYKSEN ROADSHOW feat CONSTI

JULKISIVUYHDISTYKSEN ROADSHOW feat CONSTI JULKISIVUYHDISTYKSEN ROADSHOW feat CONSTI Radisson Blue Hotel 8.10.2015 Kumppanisi korjausrakentamisessa www.consti.fi ESITYKSEN SISÄLTÖ 1 Consti yrityksenä / Jan Viitala 2 Julkisivukorjaus constikkaasti

Lisätiedot

INTEGROITU PROJEKTITOTEUTUS SILTASAIRAALA

INTEGROITU PROJEKTITOTEUTUS SILTASAIRAALA INTEGROITU PROJEKTITOTEUTUS SILTASAIRAALA SILTASAIRAALA OSANA MEILAHDEN KAMPUSTA Kolmiosairaala Tornisairaala SILTASAIRAALA Lastenlinna Syöpätautien klinikka Lastenklinikka uusi lastensairaala Naistenklinikka

Lisätiedot

ISOISÄNSILTA URAKAN TIETOMALLIVAATIMUKSET, -BONUKSET JA -SANKTIOT BONUS- JA SANKTIOJÄRJESTELMÄ,

ISOISÄNSILTA URAKAN TIETOMALLIVAATIMUKSET, -BONUKSET JA -SANKTIOT BONUS- JA SANKTIOJÄRJESTELMÄ, ISOISÄNSILTA URAKAN TIETOMALLIVAATIMUKSET, -BONUKSET JA -SANKTIOT BONUS- JA SANKTIOJÄRJESTELMÄ, 2.10.2013 HELSINGIN KAUPUNKI Yleistä Nämä tietomallivaatimukset, -bonukset ja -sanktiot koskevat Isoisänsiltaa

Lisätiedot

DATAKESKUSTEN JA KRIITTISTEN TILOJEN ELINKAARIRATKAISUT TOIMINTAVARMA TURVALLINEN OIKEIN MITOITETTU ENERGIATEHOKAS

DATAKESKUSTEN JA KRIITTISTEN TILOJEN ELINKAARIRATKAISUT TOIMINTAVARMA TURVALLINEN OIKEIN MITOITETTU ENERGIATEHOKAS Kaipaatko koko elinkaaren kattavaa suunnittelu- ja ylläpito-osaamista? Etsitkö kilpailuetua ympäristöä ja energiaa säästävistä ratkaisuista? Haluatko vaihtoehtoja kiinteistö- ja laitekeskeiselle kehittämiselle?

Lisätiedot

Tietomallintamisen suunnittelu ja dokumentointi käytännössä. Liisa Kemppainen, Sito Oy Jari Niskanen, WSP Finland Oy 4.11.2015

Tietomallintamisen suunnittelu ja dokumentointi käytännössä. Liisa Kemppainen, Sito Oy Jari Niskanen, WSP Finland Oy 4.11.2015 Tietomallintamisen suunnittelu ja dokumentointi käytännössä Liisa Kemppainen, Sito Oy Jari Niskanen, WSP Finland Oy TIETOMALLIPOHJAISEN HANKKEEN SUUNNITTELU Hankkeen käynnistysvaiheessa tulee suunnitella

Lisätiedot

Isännöitsijätoimisto Tili-Kiinti Oy ISA Haarniskatie 6 D, 00910 Helsinki, puh. (09) 325 6221, faksi (09) 328 1696 isannointi@tili-kiinti.inet.

Isännöitsijätoimisto Tili-Kiinti Oy ISA Haarniskatie 6 D, 00910 Helsinki, puh. (09) 325 6221, faksi (09) 328 1696 isannointi@tili-kiinti.inet. 1 ( 6 ) ILMOITUS HUONEISTON KORJAUSTÖISTÄ pvm. / 201 Ilmoitus on jätettävät isännöitsijätoimistoon hyvissä ajoin ennen suunnitellun korjaustyön aloittamista (vähintään 2 viikkoa ennen töiden aloitusta

Lisätiedot

URAKKAMUODOT JA VALVONTA

URAKKAMUODOT JA VALVONTA URAKKAMUODOT JA VALVONTA Valvojakurssi Hannu Äystö Hankkeen toteutusmuoto 2 Toteutusmuodolla tarkoitetaan hankkeen toteutustapaa Rakennuttamis-, suunnittelu- ja rakentamispalveluiden hankintatapa Tilaaja

Lisätiedot

Combi Cooler Kompakti ilmankäsittelykoneen toiminto-osa, joka jäähdyttää ennätyksellisen energiatehokkaasti

Combi Cooler Kompakti ilmankäsittelykoneen toiminto-osa, joka jäähdyttää ennätyksellisen energiatehokkaasti Combi Cooler Kompakti ilmankäsittelykoneen toiminto-osa, joka jäähdyttää ennätyksellisen energiatehokkaasti Jäähdytyspalkkijärjestelmään yhdistetty Combi Cooler on helppo, toimintavarma ja sähkötehokas

Lisätiedot

Tietomalli korjausrakentamisessa

Tietomalli korjausrakentamisessa Tietomalli korjausrakentamisessa Rakennusfoorumi Rakennustietosäätiö RTS 6.5.2008 Kari Ristolainen, projektipäällikkö, arkkitehti SAFA, Senaatti-kiinteistöt Rakennusten laadunvarmistus tietomallien avulla

Lisätiedot