Sinssi. Pikkumusta 4/03

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sinssi. Pikkumusta 4/03"

Transkriptio

1

2 2 Sinssin sisälmykset Yhteystiedot...2 Kolmossivun jouluntoivotukset...3 Päätoimittajan avautuminen...4 Puheenjohtajan joulusatu...5 Kusipään jäähyväiset, Jatkokertomus...6 Kannatusjäsenen jouluterveiset...7 Askartelupalsta...8 Tutkintorakenteen uudistuksesta...13 Chewbaccan neuvola...14 SYK...16 Tiimalasiteoria, Pin up -kuva...18 Ulkomailta...20 Janeyn lapsuuden paljastuksia...22 Sinssi 4/2003 Sinssi on vuonna 1970 perustettu, Sähköinsinöörikilta ry:n tuottama epävirallinen julkaisu ja vapaan sanan foorumi. Kaikilla Sähköinsinöörikilta ry:n jäsenillä on oikeus tuottaa sisältöä Sinssiin. Sinssi ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Sinssi painetaan Oulun Yliopistopainossa. Sinssin painomäärä on 150 kappaletta. Sinssille voi antaa palautetta osoitteessa Sinssin toimitus: Päätoimittaja Heli Pihlajamaa Kusipäätoimittaja Henna Korhonen Alapäätoimittaja Jukka Hautamäki Alapäätoimittaja Suvi Junes Alapäätoimittaja Janne Lesonen Alapäätoimittaja Suvi Vakkala Alapäägraafikko Teemu Kääriäinen Rehtori Antti Toiviainen Sinssin yhteystiedot:

3 3 Sinssi

4 4 Kahvinkeiton lyhyt oppimäärä Heli-täti Heti alkuun huomautus: takakannen asiayhteydestään irrotettu lausahdus ei ole minkäänlainen kannanotto yliopiston säästösuunnitelmia koskeneiden uutisten puolesta tai vastaan. Se on siellä vain tuttua ja tavallista, leppoisaa Teekkarit on muita parempia! -propagandaa varten. Siis ei raskaita tunteita kellekään! Sitten asiaan. Kiltahuoneella on kiva olla - opiskella tai viettää aikaa. Kahviakin on kiva juoda. Siksipä kerrataan nyt kaikki yhdessä, kuinka se kahvinkeitto käy, eikä kellään ole paha mieli, kun pannu on TAAS tyhjä. Kun kahvipannu on tyhjentynyt kello 8-16 välillä sinun otettuasi viimeisen kahvikupposen, toimi näin: -Sulje virta keittimestä. -Kaada raikasta vettä säiliöön. -Vaihda uusi suodatinpussi käytetyn tilalle (vanha roskakoriin) ja mittaa kahvi. (Kahvin ja suodatinpussit löydät kahvikassahyllyltä.) -Aseta pannu ja suodatinosa paikoilleen. -Käännä kahvikello (eli se parkkimittari keittiökaapin ovessa) näyttämään, milloin laitoit kahvit tippumaan, jotta muutkin tietävät sitä vilkaistessaan, onko kahvi tuoretta. -Laita kahvinkeitin päälle. Toivottavasti asia tuli nyt kaikille selväksi. Tämä on vuoden viimeinen Sinssi. Kiitokset kaikille teille, jotka ovat tämän lehdykän takia kuluneen vuoden aikana vaivaa nähneet. Toivottavasti tiedätte, keitä olette. ;)

5 5 Sinssi PJ: Joulusatu epa Näinhän se on todettava, että vuosi alkaa olla takanapäin. Tätä lukiessasi on uudet toimijat ja hallitus valittuna. Onnea Heille valitsemallaan tiellä :P Omalta osalta tehtävät killan hommissa alkaa olla nähtynä ja vähin äänin siirryn takavasemmalle heristämään vaan vanhemman tieteenharjoittajan sormea. Lupaan tosin olla taustatukena, niinä heikkoina hetkinä, jos uudet toimitsijat tuntevat olonsa joksikin muuksi kuin hyväksi (ja mulle ei soitella kun on krapula!!!) Tämä vuosi on ollut itselleni suurenmoinen kokemus ja tuonut minulle paljon uutta ja kivaa. En yhtäkkiä osaa sanoa, mikä on ollut vuoden paras hetki, koska niitä on ollut monia. Muun muassa Wappuna oli mukava hetki katsoa, kun fuksimme saivat laittaa lakin päähänsä ja itse sain tehdä lenkin omaan lakkiini. Tosin kyllä tätä vuotta on vielä hetki jäljellä ja pikkujouluja käymättä läpi. Parin vuoden aikana killan kaikki toimijat ovat vaihtuneet ja vanhoja ei enää näy. Vanhojen mukana on mennyt paljon tietoa mukanaan, mutta onneksi uudet naamat tuovat ainakin saman verran lisää. Monet ovat tulleet kyselemään, mitä killassa voi tehdä. Tähän olen vastannut, että killassa voi tehdä ihan mitä vaan. Tämä siksi, koska kilta olette TE! Jos haluatte alkaa tekemään jotakin, niin tehkää. Kilta on juuri sen näköinen kuin tekijänsä. Jos Teillä on hulluja ideoita, niin toteuttakaa ne. Ei siihen tarvita vanhempien lupaa, jos haluaa jäynätä naapuri kiltahuonetta. Tai jos kiltahuoneella on likaista, niin sen saa siivota ilman lupaakin :) Monen vuoden kokemuksella voin sanoa, että kiltahuoneella käy tällä hetkellä varmaan eniten porukkaa päivässä kuin ikinä! Kahvi on siis aina loppu :) Toivottavasi sama meno jatkuu myös tulevaisuudessa. Kiitos ja HYVÄÄ JOULUA!!!

6 6 Kusipään jääpahaiset Henzu Pahaa, pahaapahaapahaa, päivää vaan kaikille ;) Tässä tämä nyt olisi, elämäni viimeinen Sinssi, ja kauteni toimittajana siinä. Kolme vuotta Sitä kesti, mutta nyt on jo ideat hukassa ja aika kuluu Tärkeämmissä asioissa, BAH! Sinssin tekeminen oli takuulla hauskin nakki, minkä kiltatoiminta voi tarjota, *sniff*. Mutta mitäpä sitten? Pitäisi kuulemma valmistua, mutta kun en halua! Opiskelu, eli vetelehtiminen yliopistolla päivät pitkät, on PAAAALjon hauskempaa kuin istua toimistossa kahdeksasta neljään, tuijottaa näyttöä ja valittaa niskahartiaseudun jumituksesta, ikävöidä kavereita ja haikailla pilettämään keskellä viikkoa. Mutta elämä jatkuu, vaikka sitten pullo syvällä p*****ssä. Eipä minulla muuta. Rauhoittavaa joulua, syökää paljon ja nukkukaa vielä enemmän niin jaksaa tulevanakin vuonna hymyillä :) Intoa tulevalle toimitukselle! Jouluisin terveisin Henna neiti Kusipäätoimittaja Korhonen...ja muistakaa: Assari on aina oikeassa. Jatkokertumus Rehtori Jatkuu ensi numerossa.

7 7 Sinssi Hyvää joulua ja kiitokset yhteistyöstä!

8 8 Askartele-paskartele joulukuusipuusi Chewie Oletko allerginen joulukuusille? Haluatko kuitenkin aitoa puuta Jouluasi koristamaan, etkä mitään halpaa kiinalaista pölyhuiskavalmistetta? Suurin, kaunein ja ennenkaikkea tuoksuvin ystäväsi Sinssi tarjoa sinulle ehdan mahdollisuuden oikeaan joulukuuseen! Ohessa on kaikki, mitä tarvitset. Ole hyvä, ja nauti. 1) Leikkaa kuusen kuvat irti 2) Väritä tähti keltaiseksi, kanta ruskeaksi ja kaikki siitä väliltä, palleroita lukuunottamatta, vihreäksi. Lopuksi väritä pallerot vaikka iloisen punaiseksi. Jos haluat, voit toki "lisätä" koristeita. 3) Leikkaa molemmat kuuset halki katkoviivaa pitkin, siis toinen yläpäästään ja toinen alapäästään 4) Töki kuusenpalasia yhteen kunnes ne asettuvat paikoilleen. 5) Valmista tuli! Jos tarjoamastamme kuusesta puuttuu mielestäsi se "jokin", voit tehdä kuten allekirjoittanut: hae naapurisi teini-corollasta pari vihreää wunderbaumia ja lainaa papaltasi punaista piippurassia, näin saat kuusen, joka myös tuoksuu kuuselle!

9 9 Sinssi

10 10

11 11 Sinssi

12 12

13 13 Sinssi Tiedätkö sinä... Gaiga...Mikä on tutkintorakenteen uudistus? Etenkin, jos olet 1. tai 2. vuosikurssin opiskelija, saattaa se vaikuttaa tulevaisuuteesi. Suomi on mukana yhteiseurooppalaisessa sopimuksessa, jonka tarkoituksena on yhtenäistää korkeakouluopinnot kaikissa Euroopan maissa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että nykyinen opiskelumäärä jaetaan kahteen osaan. Ensimmäinen osa, eli kandidaatin opinnot, tulee olemaan 3-vuotinen ja toinen, eli maisteriopinnot, 2-vuotinen. Toinen uudistus on se, että opintoviikot poistuvat ja tilalle tulee opintopisteet. Siitä, kuinka monta opintopistettä tuleva tutkinto on, ei vielä ole varmuutta. Se kuitenkin tiedetään, että 160 ov:n tutkinnosta tulee 300 opintopisteen kokonaisuus. Ongelma on lähinnä siinä, että jos DItutkinto määritetään myös 300 opintopisteeseen, joudutaan joko tutkintoa supistamaan (epätodennäköistä) tai kurssien opintopistemäärät penenevät, vaikka sisältö pysyisi samana. Eräs vaihtoehto on myös 330 opintopisteen tutkinto, jota monet korkeakoulut esittävät. Meillä Oulussa ollaan jo varauduttu tulevaan uudistukseen. Sähkö- ja tietotekniikan osastolla on tutkintorakenneuudistustyöryhmä, joka pohtii eri vaihtoehtoja ja organisoi uudistuksen toteutuksen. Siellä on myös aloitettu selvitystyö kurssisisältöjen päällekkäisyyksistä. Uudistus astuu voimaan uusille opiskelijoille syksyllä 2005 ja muille vuonna Eli, jos ei ole valmistunut 2008 mennessä, pääsee tekemään ns. pikku-diplomin eli kandityön. Muutokset tuntuvat aina ikäviltä, mutta tämä antaa paljon mahdollisuuksia opiskelijalle. Nimittäin kanditutkinnon jälkeen voi joko mennä töihin, jatkaa samaa alaa tai vaihtaa johonkin kiinnostavampaan. Mikäli haluat tietää lisää aiheesta, ota yhteyttä killan opintovastaavaan. :) Opiskeluintoa kaikille.

14 14 Chewbacca neuvoo: Opiskelijaruoat Chewbacca Eikö jääkaapissasi ole enää sen kuivaneen porkkanan ja ketsuppipurkin lisäksi muuta kuin valot? Onko opintotukesi mennyt suorana tilisiirtona Alkon nätille tädille ja pizzerian karvaiselle sedälle? Nälkä kurnii vatsassa ja syödäkkin kai pitäisi, kas siinä pulma. Pitää syödä, että jaksaa, sanovat. MUTTA MITÄ?! Älä huolehdi, sillä me täällä toimituksessa huolehdimme puolestasi. ME kerromme, miten teet ravitsevan ja maittavan aterian hetkessä, lähes puoliilmaiskesi. MAKARONIMÖSSÖ Ehkä yksi kaikkein perinteisimmistä opiskelijaruoista. Jotkin opiskelijat marisevat köyhyyttään ja itkevät ettei riitä rahaa edes tonnikalaan... hmmm... tonnikalaan? Jösses! ÄLÄ osta tonnikalaa, se on aivan liian hintavaa opiskelijan kukkarolle, paljon halvemmaksi tulee ostaa paikallisesta aletalosta tarjousjauhetta ja käyttää sitä lisukkeena. Tarvittavat raaka-aineet: 400 g:n pussi makaronia 400 g jauhelihaa sipulia ja valkosipulia (chili ja lihaliemikuutio ovat jo pröystäilyä, mutta parantaa nautintoa huomattavasti!) Pistä makaroonien vesi kiehumaan, samaan aikaan, kun vesi lämpiää, voit pistää jauheen ruskistumaan ja kuoria sipulit. Nakkele sipulit ruskistuvan jauheen sekaan. Keitä makaroni valmiiksi. Kun liha on ruskistunut ja makaronit kiehuneet, kaada ensin vesi makarooneista pois ja tilalle jauheliha. Sekoita. Tarjoile ylpeänä äidillesi, pikanttina lisänä voit käyttää mausteena ketsuppia, nami.

15 15 Sinssi NAKKIHÄSSÄKKÄ Kuten edellinen, mutta jauhelihan tilalla käytetään paketillista nakkeja, jotka ovat leikattu puolen sentin viipaleiksi. Tämä siis tiukkana variaationa, jos jauheliha alkaa todella tökkimään. KANAMÖSSÖ Nyt alkaa mennä jo aika villiksi. Tähän ruokaan tarvitaan mausteita, PALJON mausteita. Kun silmistäsi valuu vesi ja ikenesi ovat tulessa, aletaan olla aika lähellä sopivaa maustamista. Tällä ruoalla aukaisee talvella helposti myös flunssaisen nenuliinin. Tällä ruolla on myös pikkunäppärä sivuominaisuus: se saa vatsasi hälytystillaan, jolloin kaikki ylimääräiset bakteerit sanovat kuorossa MOI! ja poistuvat takavasemmalle, ei enää vatsatauteja, limakalvosta puhumattakaan. Ja ne raa'at aineet: 300 g:n paketti kanaa/kalkkuna (marinaadilla ei sen väliä, et maista kuitenkaan) 3 dl. riisiä Chiliä, Curryä, Ketsuppia, Paprikaa, musta+valkopippureita, valkosipulia sekä kaikkea muuta mikä aiheuttaa närästystä sekä vatsassa että lähipiirissäsi. Keitä riisi ja ruskista kana pannulla, lisää kanan sekaan kypsentäessäsi sitä kaikki mausteet. Sotke ja nauti. Kuten huomasitte, olivat kaikki ruoat enemmän tai vähemmän mössöä, et siis myöskään tarvitse hampaita näitä eväitä syödessäsi, eli ei haittaa keripukki ja puuttuvat vitamiinit. Saatoit myös huomata, että ruokaa tulee kerralla PALJON. Jos siis syöt yksin, voit helposti nakella saamaa huttua huiviin jopa kolme (3) päivää, tällöin aterian hinnaksi tulle niukinnaukin euro/ päivä. Seuraavassa numerossa perehdymmekin ilmeisesti siihen, miten tämän jöötin saa ulos ihmisestä.

16 16 SYK Yksi jässi SYK? Jo otsikon kohdalla alkaa monella fuksilla renkaat sutia. Mikä ihmeen SYK? Tuo mystinen kirjainyhdistelmä tarkoittaa Sähkökiltojen Yhteistyö Kokousta. Kokouksen tarkoituksena on lisätä eri yliopistojen sähkökiltojen yhteistyötä sekä kehittää opiskelua. Tietysti, koska on kyse teekkareista, näiden ylevien tavoitteiden lisäksi tarkoitus on pitää hauskaa. Tässä on erään fuxin lyhyt (ja kovalla kädellä sensuroitu) raportti tapahtumista Otaniemessä (lausutaan Onaniemessä) Kaikki alkoi siitä, kun olin paremman tekemisen puutteessa kuuntelemassa killan hallituksen kokousta. SYK:een oli oululaisille varattu neljä paikkaa, joista vain yksi oli varattu. Hallituksen jäsenillä oli kiireitä tenttien ja Kelan kirjeiden kanssa, joten sain kunnian lähteä edustamaan kiltaani suureen maailmaan. Suuri seikkailu alkoi Oulun rautatieasemalta klo Juna nytkähti jo liikkeelle, mutta toista killan edustajaa ei vielä näkynyt. Hyvin alkaa. En intimiteettisuojan takia paljasta myöhästelevän matkaseurani oikeaa nimeä. Käytettäköön hänestä salanimeä Teekkarivastaava P.A.. Pikaisen puhelinneuvottelun jälkeen hän lupasi saapua Helsinkiin mahd. pian. Vietin siis pitkän ja kylmän yön yksin VR:n ergo-istuimella uinuen. Aamulla noin klo juna saapui Helsinkiin ja hoipuin rinkka selässäni laiturille. Mielessä kaivoi huoli, olisiko kukaan minua vastassa. Huoli oli kuitenkin turha, laiturin päässä odotti tuttujen valkohaalarien vierellä myös ihka aito oululainen Teekkarivastaava. P.A. ei onneksi ollutkaan ihan p.a., joten hän oli tullut Tsadiin lentämällä. Myös lappeen rantalaiset ja tamperelaiset saapuivat piakkoin asemalle, joten lähdimme jatkamaan kohti Otaniemeä. Ennen bussiin hyppäämistä kävimme pikaisesti A- ketjun elintarvikeliikkeessä. Otaniemessä siirryimme ruokailun jälkeen saunatiloihin ryhmätöitä tekemään. Ennen ryhmätöitä lämmittelimme hieman bussikuskin (jos et tiedä mikä, on bussikuski niin voivoi) avulla. Ryhmätöissä keskusteltiin mm. opintorakenneuudistuksesta sekä kiltojen vaihtareiden tilanteesta. Me olimme tietenkin perehtyneet aiheisiimme huolella ja teimme muihin syvän vaikutuksen. Oman ryhmäni aiheena oli ulkomaalaisten osallistuminen killan toimintaan. Kaikilla paikkakunnilla ulkomaalaisten osallistuminen toimintaan oli hyvin vähäistä. Syyksi tähän löysimme mm. huonon tiedottamisen. Pohdimme tietenkin myös keinoja vaihtareiden aktivoimiseksi, mutta mitään mullistavaa keinoa ei löytynyt. Tiedottamista pitäisi lisätä. Nerokasta! Ryhmätöiden jälkeen saunoimme sekä pelasimme erilaisia korttipelejä (ei todellakaan tuppea). Pelit olivat niin hauskoja, etteivät kaikki enää pysyneet tuoleillaan. Saunatiloista siirryimme sitten erääseen salaiseen paikkaan iltaa istumaan.

17 17 Kertoisin mielelläni enemmänkin, mutta vanhalla jo muisti reistailee. Jossain vaiheessa yötä majapaikkakin löytyi melkoisen etsinnän jälkeen. Miksi ihmeessä kaikkien Otaniemen rakennusten pitää näyttää samalta? P.A. saapui majapaikkaan hetkeä myöhemmin. Oli matkalla mm. yrittänyt ostaa huoltoaseman. Seuraava päivä alkoi aivan liian aikaisin. Noin kello kahdeksan seinän takana kiipeilykerholaiset aloittivat remonttihommat. Aamupalan jälkeen oli sitten yritysvierailun aika. Luulisin kellon olleen tuolloin noin yhdeksän. Ajantajuni oli hämärtynyt, koska olin yöllä hukannut puhelimeni, eikä minulla ollut muuta kelloa. Yritysvierailusta ei jäänyt mieleen edes laitoksen nimeä. Seuraavana ohjelmassa oli ryhmätöiden viimeistely, joka enemmistöpäätöksellä muutettiin päivätorkuiksi. Piristävän levon jälkeen siirryimme kokoustiloihin esittelemään tuotoksemme muille ryhmille. Kovasti valaisevia olivat ryhmätyöt. Eteenkin Tampereen Skillan PJ:n ehdotus SYK:n logoksi oli huikea. Pikaisen kauppareissun jälkeen olikin sitten kulttuurin vuoro, kävimme kuuntelemassa Retunperän WBK:n 70-vuotis juhlakonsertin. Miellyttävää Sinssi kuultavaa oli uudempi ranskalainen torvimusiikki. Oli hieno tunne istua täydessä luentosalissa haalarit päällä kaljaa juomassa, kun muiden pukeutuminen noudatti tumma puku/frakkilinjaa. Konsertin jälkeen olikin aika siirtyä rantasaunalle illan huipentumaa, kokousta, varten. SYK:n kokousta on aika vaikea kuvailla lyhyesti, se pitää itse nähdä. Esimerkiksi äänestystavat ovat melko erikoisia ja viina virtaa vuolaana. Tätä sekavaa päätöksentekoa jatkui usean tunnin ajan. Luultavasti kaikki tärkeät asiat tulikin päätettyä. Ainakin jokaiselle osallistujalle keksittiin jokin titteli (mm. riemuella ja veikko, esipanija, universumin poliisi ), sekä päätettiin yksimielisesti, että Kerava on perseestä. Lyhyesti voisi siis todeta, että kokous ei ollut kovin vakavamielinen tilaisuus. Myöhään yöllä hoipuimme taas majapaikkaamme lepäämään, tosin osa porukasta taisi valvoa koko yön. Joskus päivällä heräilimme sitten alastoman tampereelaisteekkarin lähentelyyn. Oikein miellyttävää. Aamupalan jälkeen ihmiset poistuivat vapaassa järjestyksessä Otaniemen alueelta. Kovasta yrityksestä huolimatta emme onnistuneet venyttämään lähtöä kuin noin tunnin, emännät antoivat ymmärtää, että nyt olisi kiire bussiin. Edessä oli taas pitkä ja tylsä junamatka takaisin kotiin. Paluu arkeen on aina rankkaa mukavien reissujen jälkeen. Eikö Retunperän WBK ole tuttu? Katso linkki

18 18 Prof. Hömppä Rajatietoliikenteen laitokselta esittää: Tiimalasiteoria Timo Jokiniemi Alussa olet elämäsi huipulla. Jossain vaiheessa maa alkaa pettämään alta ja alat upota. Ilmapiiri alkaa tuntua ahdistavammalta ja polkusi kapenee sitä mukaa, kun uppoat syvemmälle. Lopulta paikat ovat todella ahtaat, kunnes putoat pohjalle. Sinne jo aiemmin pudonneet saattavat pehmentää laskuasi. Taivaalta sataa vielä niskaasi kilokaupalla paskaa. Jossain vaiheessa et saa enää paskaakaan. Ainut toivosi on, että joku tai jokin kääntäisi tiimalasin ympäri, jotta olisit taas ylhäällä. Ainut keino välttää pohjalle putoaminen on hommata jostain riittävän isoja hiekanjyviä, joilla voit tukkia tiimalasin. Sinssin pin up -kuva

19 19 Sinssi

20 Ulkomaantoimittaja S.J klo22-06? Guten Tag rakkaat opiskelijatoverit. Teitä lähestyy kiltalehden kautta kemiläinen työläinen. Seitsemättä kuukautta vuorotyössä olleena minulla on Huoli: kuinka sopeutua säännölliseen elämänrytmiin, kun palaan tammikuussa opiskelemaan? ( Aihetta rajatakseni, jätän käsittelemättä aiheen: Kuinka aloittaa opiskelu, taas? ) Joudun luopumaan varhaisista herätyksistä, kun kello soi Voi niitä kesäaamuja, kun lähdin polkemaan töihin, ja kaduilla juhlijat vasta palailivat kotiin. Siinä tuntee itsensä ihan kunnon kansalaiseksi. Nyt myöhemmin syksyllä on pimeys ollut niin läpitunkevaa, ja silmät niin ummessa, etten ole kiinnittänyt huomiota muihin eläviin otuksiin matkallani tehtaalle. Voi, ja iltavuorot, jolloin saa ottaa vähän etäisyyttä arkeen! Kaikki valveillaoloaika noina aikoina kuluu luonnollisesti kahden paperikoneen tuudittavassa jytinässä. Voi melkein kuvitella olevansa laiva-matkalla... autokannella. Ja ne yöt, kun me valvottiin Varsinkin ne viikonloppuyöt, kun me valvottiin ja voivoteltiin. Aloite! Opiskelijat katkeamattomaan kolmivuoroon. Tehostetaan opiskelua muuttamalla yliopisto katkeamattomaksi opetus-, siis oppimiskeskukseksi. Non-stop! Opiskelijat jaetaan tietty viiteen vuoroon, jokainen valitkoon omansa mieltymyksiensä mukaan. Skeema: AAAA - IIII - YYYY - - VVV - Tai vaihtoehtoisesti uusi malli: AAIIYY - VV - A = aamuvuoro I= iltavuoro Y = yövuoro - = vapaavuorokausi eli viivapäivä V = vuorovapaa eli veepäivä Hmm veepäivät voisivat olla verovapaita päiviä kyseiselle vuorolle! Palkaksi uurastuksesta. Maksupäivä olisi joka toinen perjantai eihän se rahanmäärä siitä mihinkään kasvaisi, mutta riittäisi se vähäinen sinne loppukuullekin ehkä. Tai nåjå. Muodostuisi vuoroja, opiskelijaryhmiä, joissa kaikki tuntevat toisensa.

21 Ehkä liiankin hyvin. Toisaalta, voisi muodostua vuoroja, joissa olisi samanhenkisiä opiskelijoita! Sitten järjestettäisiin vuorojen pikkujouluja ja reissuja. 2.vuoron hiihtolomareissu Alpeille, 4.vuoron kulttuurimatka Roomaan Ehkä sittenkin: 4.vuoron kulttuurimatka Tallinnaan Jokainen vuoro voisi kenties itse valita, milloin pitävät vuosilomapäivät. Luennoitsijatkin kävisivät tutuiksi, kun olisi pienemmät ryhmät ja samat proffat. Eikä ruokalassa olisi jonoja Päättäjätkin olisivat tyytyväisiä kun yliopisto olisi aktiivinen! Hah! Huippu idis!.ja meitsi pääsee nyt kottiin! Menihän se tämäkin yö Kohta alkaa pitkät vapaat, paistaa se aurinko joskus risukasaankin, sanoi vuorotyöläinen. Näihin vuorohommiin liittyy myös ehdottomasti se, että työasioita ei viedä kotiin, ja ylitöitä ei ilimatteeksi tehä. Eli aufwiedersehen! klo22.30 Perun puheeni. Huomenna on eka aamu. Pitkät vapaat meni. Vuorotyö sucks. Ei väsytä, aamulla herätys, se tuttu Onneksi on enää neljä aamua ja viivapäivän jälkeen yksi ilta. Tuo ilta on muuten Lakkopäivä. Killan pikkujoulut. Hmm. Toisaalta, en ole liitossa. Ja toisaalta, entä, jos en lakkoile. Ja toisaalta, jään ilman palkkaa. Ja toisaalta, on pikkujoulu. Vaikeaa. Taidanpa lähteä kahville.

22 Janeyn karu nuoruus Oletteko kuulleet siitä, kun Sinssin toimittaja meni pornokauppaan ostamaan dildoa? Myyja kysyi, että minkälaista laitetaan, valikoima on tuossa hyllässä. Sinssin toimittaja katseli hetken ja sanoi: Tuo punainen tuossa vasemmalla. Anteeksi, mutta se ei valitettavasti käy, se on vaahtosammutin. Jos välillä tuntuu että on huono päivä eikä kukaan välitä olemassaolostasi, niin älä sure! Maailmassa on ihmisiä joilla menee vieläkin huonommin kuin sinulla. Tässä otteita omasta päiväkirjastani: - Olin kerran niin masentunut, että päätin hypätä 10 kerroksesta alas. Pastori saapui paikalle ja hän sanoi minulle seuraavat sanat: Paikoillanne... valmiit... - Lapsena olin kerran eksyksissä ja pyysin poliisilta apua: Voisitteko auttaa vanhempieni löytämisessä? Poliisi vastasi: En oikein tiedä, on niin paljon paikkoja, jonne he olisivat voineet piiloutua. - Vauvana minua pyydettiin kerran äidiltäni malliksi julisteeseen. Siinä mainostettiin ehkäisypillereitä. - Olin töissä pieneläinkaupassa. Asiakkaat kyselivät jatkuvasti ihmetellen, kuinka olen voinut kasvaa niin isoksi. - Vanhempani vihasivat minua. Kylpyleluina minulla oli leivänpaahdin ja radio. -Aamupahoinvoinnit alkoivat äidilläni vasta syntymäni jälkeen. - Minulla oli nuorena finnejä. Nukahdin kerran kirjastossa ja heräsin siihen, että näkövammainen luki kasvoiltani. - Lapsena sanoin kerran isälleni, etten jaksa enää juosta ympyrää. Hän naulasi toisenkin jalkani lattiaan. - Aina kun isäni halusi seksiä, äitini näytti hänelle minun valokuvani. - Omistin joskus koiran, mutta se teki itsemurhan. Sen koiran lempiluu muuten sijaitsi kädessäni. - Aina, kun leikin pienenä hiekkalaatikolla, kissamme yritti haudata minut. - Äitini ei ole imettänyt minua koskaan. Hän sanoi, että pitää minua ystävänään. - Silloin kun synnyin, lääkäri sanoi isälleni: Olemme tehneet parhaamme, mutta hän tuli sittenkin ulos. - Eräs tyttö soitti minulle: Tule käymään, ketään ei ole kotona. Menin käymään. Siellä ei todellakaan ollut ketään.

23

24 Meillä on liikaa pehmoaloja. - maaherra Eino Siuruainen tekn. yo Pihlajamaalle

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä?

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä? Tehtävät 1 ravintoon liittyvät tehtävät 1 4 Opiskelijaelämä ja ruokailu Pohdi, miten ruokailusi on muuttunut opintojen aloittamisen jälkeen. 2 Oma ruokarytmini Millainen on oma ruokarytmisi? Oletko huomannut

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset sanat selkeät sanat CC Kirsi Alastalo 2016 Kuvat: Papunetin kuvapankki, www.papunet.net, Sclera

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri Puuha- Penan päiväkirja by: Basil ja Lauri Eräänä päivänä Puuha-Pena meni ullakolle siivoamaan, koska hänen ystävänsä Plup- Plup tulee hänen luokse kylään ja Plup-Plup kutsuu Keke Keksin, joka on hyvin

Lisätiedot

Ammattiosaston nuorisovastaavan käsikirja

Ammattiosaston nuorisovastaavan käsikirja Ammattiosaston nuorisovastaavan käsikirja Ammattiosaston tehtävä ja tarkoitus 1. Koota palvelu- ja niitä lähellä olevilla aloilla työskenteleviä jäseniksi 2. Toimia palkka- ja työehtojen parantamiseksi

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Löytölintu. www.modersmal.net/finska

Löytölintu. www.modersmal.net/finska www.modersmal.net/finska Löytölintu Olipa kerran metsänvartija, joka lähti metsään metsästämään. Siellä hän kuuli lapsen huutoa. Hän seurasi ääntä ja saapui vihdoin korkean puun juurelle, jonka latvassa

Lisätiedot

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU a) TEKSTIVIESTIN KIRJOITTAMINEN Hei Minna! (Hei!) (Kiitos viestistä(si).) Asia lyhyesti Terveisin Minna / T. Minna / Terveisin Minna Aho (MUISTA LÄHETTÄJÄ!!!) Kirjoita tähän

Lisätiedot

Mitä on tapahtunut? -Emme ymmärrä mitään. -Tunne-elämä on jäissä. -Pikkuinen on edessä, mutta niin kaukana. -Hoitajat hoitavat Jaakkoa ja vanhempia

Mitä on tapahtunut? -Emme ymmärrä mitään. -Tunne-elämä on jäissä. -Pikkuinen on edessä, mutta niin kaukana. -Hoitajat hoitavat Jaakkoa ja vanhempia Jaakon elämä Emme uskoneet, että selviät, Emme uskoneet, että saisimme pitää sinut, Sinua hoivattiin, puolestasi rukoiltiin, välillä rukousta ei voinut lopettaa, se jatkui herkeämättä, hiljaa mielessä.

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava JAKSON❶TAVOITTEET 1. Tutustu jaksoon 1. Kotona, koulussa ja kaupungissa. Mikä aiheista kiinnostaa sinua eniten? 2. Merkitse rastilla tärkein tavoitteesi tässä jaksossa.

Lisätiedot

Lapsen tukitoimet osaksi kehitysympäristöjä. Helena Heimo Valtakunnalliset neuvolapäivät 18.10.2012

Lapsen tukitoimet osaksi kehitysympäristöjä. Helena Heimo Valtakunnalliset neuvolapäivät 18.10.2012 Lapsen tukitoimet osaksi kehitysympäristöjä Helena Heimo Valtakunnalliset neuvolapäivät 18.10.2012 Veeti, 4½ v. Aamu alkaa sillä, ettei Veeti suostu pukemaan vaatteita päälle. Pitää olla aina tietyt sukat

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka. Miksi maanviljelijä ajaa jyrällä perunamaalla? Mikä kaali voi syödä sinut?

Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka. Miksi maanviljelijä ajaa jyrällä perunamaalla? Mikä kaali voi syödä sinut? Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka Mikä on oranssi kana? Porkkana Mistä kalasta saa kasviskiusausta? Ruokalasta Mikä kaali voi syödä sinut? Shakaali Mitä pitsaa voi kasvattaa puutarhassa?

Lisätiedot

P U M P U L I P I L V E T

P U M P U L I P I L V E T T U O M O K. S I L A S T E P U M P U L I P I L V E T Runoja TUOMO K. SILASTE Teokset: Matka, romaani; 2007 Rakkaani kosketa minua, runoja; 2007 Apolloperhonen, runoja; 2008 Rakastettu leskirouva Gold,

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

TÄSSÄ VÄHÄN KORJAUKSIA Hyvää työtä!

TÄSSÄ VÄHÄN KORJAUKSIA Hyvää työtä! TÄSSÄ VÄHÄN KORJAUKSIA Hyvää työtä! pullaa - jauhoa, maitoa, kananmunaa, leivinjauhetta,, margariinia... leipää - jauhoa, leivinjauhetta,, maitoa/ kalakeittoa -, kalaa (esim. lohta), tilliä, perunaa, kermaa,,

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Taitajaa taitavammin. Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen Skills Finland ry

Taitajaa taitavammin. Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen Skills Finland ry Taitajaa taitavammin Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen Skills Finland ry 6. Miten hyvin kilpailulajisi järjestelyt mielestäsi sujuivat? 1=erittäin huonosti 2=huonosti 3=kohtalaisesti 4=hyvin 5=erittäin

Lisätiedot

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu Kiveen hakattu 2/2013 Aleksis Kiven peruskoulu Sisällysluettelo Pääkirjoitus Minun proggikseni 3 Proggislogokilpailu 2013 5 Sarjakuvia 6 Koulu alkoi ja musiikki soi 10 Koululehti sai nimen 12 Lomatoivoituksia

Lisätiedot

TERVETULOA LASTENTALO KUUSIPIHAAN

TERVETULOA LASTENTALO KUUSIPIHAAN TERVETULOA LASTENTALO KUUSIPIHAAN Lastentalo Kuusipiha Lastentalo on valmistunut vuonna 2006. Se sijaitsee Frosteruksen koulun läheisyydessä, Kärsämäen keskustassa. Päiväkodin piha-alueeseen kuuluu aidattu

Lisätiedot

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

Sarjakuva- www.ransu.info

Sarjakuva- www.ransu.info Sarjakuva- ja puuhakirja Ransun Lue ja pelaa! Heippatirallaa! Tässä kirjassa on Ransun pelastuskoulu -sarjakuvia, joista lukemalla oppii tärkeitä turvallisuuteen liittyviä asioita. Ja sitten on vähän väliä

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot

Nainen ja seksuaalisuus

Nainen ja seksuaalisuus Nainen ja seksuaalisuus Kun syntyy tyttönä on Kela-kortissa naisen henkilötunnus. Onko hän nainen? Millaista on olla nainen? Naisen keho Kun tytöstä tulee nainen, naiseus näkyy monella tavalla. Ulospäin

Lisätiedot

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA?

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? Yksi huuhkaja (kiinniottaja), loput viivalle. Huuhkaja huutaa kuka pelkää huuhkajaa?!, jonka jälkeen viivalla olevat yrittävät päästä toiseen päähän ilman, että huuhkaja koskee

Lisätiedot

Kouluruokailun tyytyväisyyskysely Joulukuu 2015

Kouluruokailun tyytyväisyyskysely Joulukuu 2015 Kouluruokailun tyytyväisyyskysely 2015 Joulukuu 2015 Vastaajien ikä ja sukupuoli Ikä Sukupuoli 7-12 vuotta 26,59% 13-18 vuotta 63,62% yli 18 vuotta 9,79% tyttö 58,93% poika 41,07% 2 Missä koulussa ruokailet?

Lisätiedot

Kokemuksia kerhotoiminnasta

Kokemuksia kerhotoiminnasta Kokemuksia kerhotoiminnasta Kerhopäivinä koulussa on aina myönteinen sutina. Ovat oppilaat ja ohjaajat sama hehku kasvoillaan touhottamassa sinne tänne. Siinä tulee rehtorinakin tunne, että tämähän toimii!

Lisätiedot

RAY TUKEE BAROMETRIN KYSELYLOMAKE Rauman MTY Friski Tuult ry

RAY TUKEE BAROMETRIN KYSELYLOMAKE Rauman MTY Friski Tuult ry Tässä kyselyssä järjestötoiminta = Rauman Friski Tuult ry:n toiminta Kyselyitä lähetettiin marraskuussa yhdistyksen jäsenkirjeen mukana kappaletta. Kyselyn vastausprosentti oli, % JÄRJESTÖTOIMINTAAN OSALLISTUMINEN

Lisätiedot

TAKU 1 AKU 2 NUMERO 2. Leirin avajaiset. Sää huomenna 14 [1] Lieskahdus. Kävimme VESIHIIHTO- HARJOITUKSISSA. Pelastusjohtaja Harri Setälä

TAKU 1 AKU 2 NUMERO 2. Leirin avajaiset. Sää huomenna 14 [1] Lieskahdus. Kävimme VESIHIIHTO- HARJOITUKSISSA. Pelastusjohtaja Harri Setälä Leirilehti 11.06.2015 NUMERO 2 Leirin avajaiset Pelastusjohtaja Harri Setälä Kävimme VESIHIIHTO- HARJOITUKSISSA TAKU 1 ILOISIA LEIRIKASVOJA AKU 2 Sää huomenna 14 RUOAKSI HUOMENNA: 7.30 aamupala: kaurapuuro,

Lisätiedot

Aamunavaus alakoululaisille

Aamunavaus alakoululaisille Aamunavaus alakoululaisille Punainen Risti on maailmanlaajuinen järjestö, jonka päätehtävänä on auttaa hädässä olevia ihmisiä. Järjestön toiminta pohjautuu periaatteisiin, jotka antavat sille mahdollisuuden

Lisätiedot

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Alppilan lukio on järjestänyt yhdessä Espoonlahden ja Kauhavan lukioiden sekä Europaschule Langerwehen kanssa yhdessä Opetushallituksen osin tukeman kurssin

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

THASO12 - Ravitsemus Janne Rautiainen TH11K. Hoitotyön koulutusohjelma

THASO12 - Ravitsemus Janne Rautiainen TH11K. Hoitotyön koulutusohjelma THASO12 - Ravitsemus 25.10.2011 Janne Rautiainen TH11K Hoitotyön koulutusohjelma THASO12 - Ravitsemus 2 / 7 5.9.2012 Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Ensimmäinen ohjauskerta... 4 2.1 Ravintoanamneesi... 4 2.2

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

Miks toi sai enemmän?! - millintarkkaa sisarusrakkautta monikkoperheessä. Janna Rantala Lastenpsykiatri Pari- ja perhepsykoterapeutti Helmikuu 2017

Miks toi sai enemmän?! - millintarkkaa sisarusrakkautta monikkoperheessä. Janna Rantala Lastenpsykiatri Pari- ja perhepsykoterapeutti Helmikuu 2017 Miks toi sai enemmän?! - millintarkkaa sisarusrakkautta monikkoperheessä Janna Rantala Lastenpsykiatri Pari- ja perhepsykoterapeutti Helmikuu 2017 Ennakkokäsityksiä Mitä sisarussuhteelta ylipäätään odotetaan

Lisätiedot

Numeeriset arviot. Opintojaksolla vallinnut ilmapiiri loi hyvät puitteet oppimiselle. Saavutin opintojaksolle määritellyt osaamistavoitteet

Numeeriset arviot. Opintojaksolla vallinnut ilmapiiri loi hyvät puitteet oppimiselle. Saavutin opintojaksolle määritellyt osaamistavoitteet Tämä asiakirja sisältää opiskelijoiden antaman palautteen opettajan Metropoliassa vuoteen 2014 mennessä opettamista kursseista. Palautteet on kerätty Metropolian anonyymin sähköisen palautejärjestelmän

Lisätiedot

Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja syksyllä 2011

Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja syksyllä 2011 Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja llä 11 Vanhempien palautteet Marja Leena Nurmela Tukeva/Rovaseutu Tietoa lasten eroryhmästä Lasten eroryhmät kokoontuivat 7

Lisätiedot

Ynnä ry, hallituksen kokous 27/2015 1/5. x x x, saapui 9:ssä. x, poistui 7:ssä x x x. x, saapui 7:ssä. x, saapui 7:ssä

Ynnä ry, hallituksen kokous 27/2015 1/5. x x x, saapui 9:ssä. x, poistui 7:ssä x x x. x, saapui 7:ssä. x, saapui 7:ssä Ynnä ry, hallituksen kokous 27/2015 1/5 Hallituksen kokous 27/2015 Aika: 13.10.2015 16.01 Paikka: Ynnän ainejärjestötila MaD242 Hallitus: Juho Siitari Teemu Vasama Janne Arkke Miikka Harju Tuomo Huttu

Lisätiedot

Mannerheimin Lastensuojeluliiton. Yhdistyksen puheenjohtaja avasi kokouksen klo 18.16

Mannerheimin Lastensuojeluliiton. Yhdistyksen puheenjohtaja avasi kokouksen klo 18.16 Mannerheimin Lastensuojeluliiton Toijalan yhdistys ry Hallituksen kokous Laaksola 9.12.2014 klo 17.30 PÖYTÄKIRJA nettiversio PÖYTÄKIRJA 1. Kokouksen avaaminen Yhdistyksen puheenjohtaja avasi kokouksen

Lisätiedot

Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016

Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016 Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016 1. Mistä sait tietoa Helsingin Konservatorion ammatillisesta koulutuksesta? 2. Miksi hait Helsingin Konservatorion ammatilliseen koulutukseen? (tärkeimmät syyt) Vastaajien

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

1. pääministeri - Mari Kiviniemi tavata sunnuntai lyhyesti - Kiina pääministeri - Wen Jiabao

1. pääministeri - Mari Kiviniemi tavata sunnuntai lyhyesti - Kiina pääministeri - Wen Jiabao LAUSETYYPPIEN PIKAKERTAUS TEE LAUSE 1. pääministeri - Mari Kiviniemi tavata sunnuntai lyhyesti - Kiina pääministeri - Wen Jiabao Shanghai - vierailu yhteys 2. Yhdysvallat - avaruushallinto Nasa pitää torstai

Lisätiedot

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi MILLAINEN? vertailu -mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi kevyt - kevyen - kevyempi siisti - siistin - siistimpi iloinen - iloisen hidas hitaan - iloisempi - hitaampi -mpi (komparatiivi) KAKSITAVUISET,

Lisätiedot

Tämä toimii. Kuhan koulu 3.lk Ranua. Salla Romppainen, Suvi Ilvesluoto, Aleksi Petäjäjärvi ja Joni Saukko.

Tämä toimii. Kuhan koulu 3.lk Ranua. Salla Romppainen, Suvi Ilvesluoto, Aleksi Petäjäjärvi ja Joni Saukko. Tämä toimii Kuhan koulu 3.lk Ranua Salla Romppainen, Suvi Ilvesluoto, Aleksi Petäjäjärvi ja Joni Saukko. TÄMÄ TOIMII 19.2.2007 Meidän Tämä toimii - ryhmässä ovat Salla, Aleksi, Suvi ja Joni. Aluksi me

Lisätiedot

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä Lennä, kotka, lennä Afrikkalainen kertomus Mukaillut Christopher Gregorowski Lennä, kotka, lennä 5 Muuan maanviljelijä lähti eräänä päivänä etsimään kadonnutta vasikkaa. Karjapaimenet olivat palanneet

Lisätiedot

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen.

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen. SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: 1. -ko/-kö -kysymys; vastaus alkaa aina kyllä- tai ei-sanalla esim. Asutko sinä Lahdessa? Autatko sinä minua? Oletko sinä iloinen? Kyllä, minä asun. (positiivinen)

Lisätiedot

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle MINÄ MUUTAN Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle Kirsi Timonen, projektityöntekijä Vammaispalvelujen valtakunnallinen kehittämishanke 2010-2012 MINÄ MUUTAN Olet suuren muutoksen edessä. Uuteen kotiin

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS:

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 5# helmikuu 2011 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Oppilaan haastattelu 2 Mikaelin arvoitus 2 Kaksi merenneitoa 3 Kirjaesittely 3 Hiihtoloma 5 Hiihtoretki 5 Silja Europalla

Lisätiedot

KUVAkollaasi RJK NUMERO 5. Leirilehden toimitus [1] Lieskahdus. Leiriterveisiä DISCO

KUVAkollaasi RJK NUMERO 5. Leirilehden toimitus [1] Lieskahdus. Leiriterveisiä DISCO Leirilehti 14.06.2015 NUMERO 5 Leiriterveisiä KUVAkollaasi Leirilehden toimitus DISCO RJK Kiitos leiristä, ja turvallista kotimatkaa kaikille. Nähdään ensi vuonna! Lieskahdus [1] Leirimuistoja [2] Lieskahdus

Lisätiedot

TEMPORAALINEN LAUSEENVASTIKE 1

TEMPORAALINEN LAUSEENVASTIKE 1 TEMPORAALINEN LAUSEENVASTIKE 1 Lukiessa -rakenne (2. infinitiivin inessiivi) Temporaalinen lauseenvastike 1 korvaa kun-lauseen, jonka toiminta on samanaikaista päälauseen toiminnan kanssa. Verbityyppi

Lisätiedot

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena Turun alueen koordinaattori Karoliina Kallio KM ja Salon ja Paimion koordinaattori Sirpa Stenström sosiaaliohjaaja Miten nuori ohjautuu toimintaan? Kunnan ammattilainen

Lisätiedot

Dialogin missiona on parempi työelämä

Dialogin missiona on parempi työelämä VIMMA 6.6. 2013 Dialogin missiona on parempi työelämä Amis-Dialogi yhdisti yritykset ja opiskelijat vuoropuheluun rakentamaan yhdessä parempaa tulevaisuuden työtä. Amis-Dialogia tehtiin isolla porukalla

Lisätiedot

Ruokakurssilla. Mirtosissa. Hyvää ruokahalua!

Ruokakurssilla. Mirtosissa. Hyvää ruokahalua! Ruokakurssilla Mirtosissa Hyvää ruokahalua! Kurssin lopuksi jamastettiin ryhmän valmistamien ruokien äärellä. Jannis piti huolen siitä, että kaikki maistui aidosti kreetalaiselta. 14 15 Kreetalainen ruoka

Lisätiedot

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse?

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse? 1 LAKI JA KADONNEEN JUONEN ARVOITUS LAKI kertojaääni Nimeni on Larry Laki, ja sanani on laki. Laki on myös sukunimeni, ja lakia pitää noudattaa. Laki ei ole mikään Lucky Luke (=Lakki Laki), vaan se on

Lisätiedot

Emma ja Julija ovat ruvenneet huomioimaan Jennaa enemmän. He ovat hyviä ystäviä.

Emma ja Julija ovat ruvenneet huomioimaan Jennaa enemmän. He ovat hyviä ystäviä. Sakke aloittaa peruskoulun, Eetu ja Karim menee yhdeksännelle luokalle ja Julija, Emma ja Jenna aloittavat kahdeksannen luokan ja ovat siitä innoissaan. Emma ja Julija ovat ottaneet Jennan mukaan ja Jennakin

Lisätiedot

3. Pöytäkirjantarkastajien valinta Valittiin pöytäkirjantarkastajiksi Reetta Arokoski ja Johannes Vainio. Saaja Summa Peruste Päätös

3. Pöytäkirjantarkastajien valinta Valittiin pöytäkirjantarkastajiksi Reetta Arokoski ja Johannes Vainio. Saaja Summa Peruste Päätös Paikka: TTalo, A106 Puheenjohtaja: Aleksi Pyykkönen Sihteeri: Helinä Hakala Paikalla: Reetta Arokoski, Johannes Vainio, Julia Isotalo, Mira Lindroos, Lauri Lavanti, Emmi Peltonen (saapui ajassa 8.23) 1.

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista Elina Nurmikari kehittämispäällikkö Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö 26.10.2016 Tämän päivän köyhä opiskelija on tulevaisuuden

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi TEE OIKEIN Kumpi on (suuri) suurempi, Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) helpompi

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Ynnä ry, hallituksen kokous 10/2015 1/6. x x x x x x x x, poistui kohdassa 11.f x, poistui kohdassa 11.f x, läsnä kohdat 9.a 11.f

Ynnä ry, hallituksen kokous 10/2015 1/6. x x x x x x x x, poistui kohdassa 11.f x, poistui kohdassa 11.f x, läsnä kohdat 9.a 11.f Ynnä ry, hallituksen kokous 10/2015 1/6 Hallituksen kokous 10/2015 Aika: 10.3.2015 15.15 Paikka: Ynnän ainejärjestötila MaD242 Hallitus: Juho Siitari Teemu Vasama Janne Arkke Miikka Harju Joonas Hartikainen

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Ilves

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Ilves Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille Ilves 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana 0 1 2 3 4 5 6 7 8 Ringettekoulu F E D C B 2. Vastaaja isä 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

Lisätiedot

1. palvelupiste: mitattiin verenpainetta, veren sokeriarvoja sekä testattiin tasapainoa

1. palvelupiste: mitattiin verenpainetta, veren sokeriarvoja sekä testattiin tasapainoa IkäArvokas palvelupäivä Kangaslammin seurakuntasalissa keskiviikkona 23.9.2015 klo 11-15 Leiripäivään kutsuttiin mukaan erityisesti kotona yksin asuvia ikäihmisiä, jotka harvoin pääsevät mukaan toimintaan

Lisätiedot

q-toset Kosken koulut 135 vuotta osa 2 entisten koululaisten haastatteluja 6a-luokan lehti numero 2/2011

q-toset Kosken koulut 135 vuotta osa 2 entisten koululaisten haastatteluja 6a-luokan lehti numero 2/2011 q-toset 6a-luokan lehti numero 2/2011 Kosken koulut 135 vuotta osa 2 entisten koululaisten haastatteluja Kirsi Jokela Mitä koulua kävitte? -Kävin Sorvaston koulua. Millaista siellä oli? -Tosi kivaa. Siellä

Lisätiedot

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä:

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: Lapsen kanssa järjestetään kahdenkeskeinen arviointihetki 2 kertaa vuodessa: alkukartoitus ja seuranta puolen vuoden päästä. Tutustu

Lisätiedot

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä 7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä montako tietokirjaa pitää myydä, että olisit suomessa bestseller? Bestseller-listalle Suomessa tietokirjalla on päässyt vuonna 2014 jos on myynyt yli 13500 kappaletta tai

Lisätiedot

LAPSET PUHEEKSI KÄYTÄNNÖN KOKEMUKSIA LASTENSUOJELUSSA

LAPSET PUHEEKSI KÄYTÄNNÖN KOKEMUKSIA LASTENSUOJELUSSA LAPSET PUHEEKSI KÄYTÄNNÖN KOKEMUKSIA LASTENSUOJELUSSA 24.2.2015 Salo Katri Inkinen, erityisperhetyöntekijä, Tl&p-menetelmäkouluttaja Lausteen perhekuntoutuskeskus, Vaalan Perheyksikkö, Turku MITEN KOULUTUSTA

Lisätiedot

VIRKISTYSPÄIVÄ NIVALASSA 19.2.2011

VIRKISTYSPÄIVÄ NIVALASSA 19.2.2011 VIRKISTYSPÄIVÄ NIVALASSA 19.2.2011 Hyvä Sanoma ry järjesti virkistyspäivän Nivalassa helluntaiseurakunnan tiloissa. Se oli tarkoitettu erikoisesti diakonia työntekijöille sekä evankelistoille ja mukana

Lisätiedot

Puisto kuuluu kaikille

Puisto kuuluu kaikille 4 Neljäs oppitunti Rekvisiitta: Leikkiraha, Helsingin kaupungin yhteiset rahat -laatikko (kopiopohja 4) Valokuvia/digikuvia puistosta: penkki, roska-astia, keinu, isoin leikkiväline, puu, lamppu, vesi-aihe

Lisätiedot

Reetta Minkkinen

Reetta Minkkinen 28.4.2016 Reetta Minkkinen Perhe Koska kertaus on opintojen äiti (minun) kirjani. (sinun) kirjasi. hänen kirjansa. (meidän) kirjamme. (teidän) kirjanne. heidän kirjansa. Muistatko: 5 perheenjäsentä 5 eläintä

Lisätiedot

PIKAPEREHDYTYS VENÄJÄN KIELEN ALKEISIIN KEVÄT 2013. Asiakaspalvelua venäjäksi

PIKAPEREHDYTYS VENÄJÄN KIELEN ALKEISIIN KEVÄT 2013. Asiakaspalvelua venäjäksi PIKAPEREHDYTYS VENÄJÄN KIELEN ALKEISIIN KEVÄT 2013 1 Asiakaspalvelua venäjäksi. 2 VENÄJÄN KIELEN PIKAKURSSI KEVÄT 2013 Riitta Tiensuu 1. TUTUSTUMISTA, TERVEHDYKSIÄ YM. KOHTELIASTA Hyvää huomenta! Hyvää

Lisätiedot

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen:

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: http://www.kamera73.fi/kuukaudenkuvaaja Kukin seuran jäsen voi laittaa

Lisätiedot

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beersebassa. Siellä sekä Aabraham, Iisak

Lisätiedot

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille 1. Sukupuoli Vastaajien määrä: 113 2. Syntymävuosi Vastaajien määrä: 113 Vastaukset s.1999-2003 3. Oletko ollut mukana nuorisopalveluiden toiminnassa?

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Spray Bark Controll Collar

Spray Bark Controll Collar Spray Bark Controll Collar Sitruunapannan käyttöohjeet JOHDANTO Haukkuminen on koiran normaalia käyttäytymistä. Joskus kuitenkin haukkuminen on ongelma omistajalle. Vastuuntuntoinen omistaja ei voi antaa

Lisätiedot

Skenaario 1: Paavo kokouksessa

Skenaario 1: Paavo kokouksessa Vaatimusmäärittely liite A: Skenaariot 1-6 Skenaario 1: kokouksessa Osapuolet Tero Eeva Siirrettävä data Paikkatieto Kalenterimerkinnät Käyttäjän tunnistus Oikeuksien luovutus Käyttäjäprofiilit Tilanne

Lisätiedot

Marraskuussa pääsimme lumihommiin, mikä oli aivan huippua!

Marraskuussa pääsimme lumihommiin, mikä oli aivan huippua! Elokuussa aloitimme 24 lapsen ollessa listoilla, yksi aloittaisi sitten tammikuussa 2017. Ensimmäinen kuukausi meni todella nopeasti ja tästä on hyvä jatkaa eteenpäin syksyä. Tutustuimme erilaisten leikkien

Lisätiedot