Sinssi. Pikkumusta 4/03

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sinssi. Pikkumusta 4/03"

Transkriptio

1

2 2 Sinssin sisälmykset Yhteystiedot...2 Kolmossivun jouluntoivotukset...3 Päätoimittajan avautuminen...4 Puheenjohtajan joulusatu...5 Kusipään jäähyväiset, Jatkokertomus...6 Kannatusjäsenen jouluterveiset...7 Askartelupalsta...8 Tutkintorakenteen uudistuksesta...13 Chewbaccan neuvola...14 SYK...16 Tiimalasiteoria, Pin up -kuva...18 Ulkomailta...20 Janeyn lapsuuden paljastuksia...22 Sinssi 4/2003 Sinssi on vuonna 1970 perustettu, Sähköinsinöörikilta ry:n tuottama epävirallinen julkaisu ja vapaan sanan foorumi. Kaikilla Sähköinsinöörikilta ry:n jäsenillä on oikeus tuottaa sisältöä Sinssiin. Sinssi ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Sinssi painetaan Oulun Yliopistopainossa. Sinssin painomäärä on 150 kappaletta. Sinssille voi antaa palautetta osoitteessa Sinssin toimitus: Päätoimittaja Heli Pihlajamaa Kusipäätoimittaja Henna Korhonen Alapäätoimittaja Jukka Hautamäki Alapäätoimittaja Suvi Junes Alapäätoimittaja Janne Lesonen Alapäätoimittaja Suvi Vakkala Alapäägraafikko Teemu Kääriäinen Rehtori Antti Toiviainen Sinssin yhteystiedot:

3 3 Sinssi

4 4 Kahvinkeiton lyhyt oppimäärä Heli-täti Heti alkuun huomautus: takakannen asiayhteydestään irrotettu lausahdus ei ole minkäänlainen kannanotto yliopiston säästösuunnitelmia koskeneiden uutisten puolesta tai vastaan. Se on siellä vain tuttua ja tavallista, leppoisaa Teekkarit on muita parempia! -propagandaa varten. Siis ei raskaita tunteita kellekään! Sitten asiaan. Kiltahuoneella on kiva olla - opiskella tai viettää aikaa. Kahviakin on kiva juoda. Siksipä kerrataan nyt kaikki yhdessä, kuinka se kahvinkeitto käy, eikä kellään ole paha mieli, kun pannu on TAAS tyhjä. Kun kahvipannu on tyhjentynyt kello 8-16 välillä sinun otettuasi viimeisen kahvikupposen, toimi näin: -Sulje virta keittimestä. -Kaada raikasta vettä säiliöön. -Vaihda uusi suodatinpussi käytetyn tilalle (vanha roskakoriin) ja mittaa kahvi. (Kahvin ja suodatinpussit löydät kahvikassahyllyltä.) -Aseta pannu ja suodatinosa paikoilleen. -Käännä kahvikello (eli se parkkimittari keittiökaapin ovessa) näyttämään, milloin laitoit kahvit tippumaan, jotta muutkin tietävät sitä vilkaistessaan, onko kahvi tuoretta. -Laita kahvinkeitin päälle. Toivottavasti asia tuli nyt kaikille selväksi. Tämä on vuoden viimeinen Sinssi. Kiitokset kaikille teille, jotka ovat tämän lehdykän takia kuluneen vuoden aikana vaivaa nähneet. Toivottavasti tiedätte, keitä olette. ;)

5 5 Sinssi PJ: Joulusatu epa Näinhän se on todettava, että vuosi alkaa olla takanapäin. Tätä lukiessasi on uudet toimijat ja hallitus valittuna. Onnea Heille valitsemallaan tiellä :P Omalta osalta tehtävät killan hommissa alkaa olla nähtynä ja vähin äänin siirryn takavasemmalle heristämään vaan vanhemman tieteenharjoittajan sormea. Lupaan tosin olla taustatukena, niinä heikkoina hetkinä, jos uudet toimitsijat tuntevat olonsa joksikin muuksi kuin hyväksi (ja mulle ei soitella kun on krapula!!!) Tämä vuosi on ollut itselleni suurenmoinen kokemus ja tuonut minulle paljon uutta ja kivaa. En yhtäkkiä osaa sanoa, mikä on ollut vuoden paras hetki, koska niitä on ollut monia. Muun muassa Wappuna oli mukava hetki katsoa, kun fuksimme saivat laittaa lakin päähänsä ja itse sain tehdä lenkin omaan lakkiini. Tosin kyllä tätä vuotta on vielä hetki jäljellä ja pikkujouluja käymättä läpi. Parin vuoden aikana killan kaikki toimijat ovat vaihtuneet ja vanhoja ei enää näy. Vanhojen mukana on mennyt paljon tietoa mukanaan, mutta onneksi uudet naamat tuovat ainakin saman verran lisää. Monet ovat tulleet kyselemään, mitä killassa voi tehdä. Tähän olen vastannut, että killassa voi tehdä ihan mitä vaan. Tämä siksi, koska kilta olette TE! Jos haluatte alkaa tekemään jotakin, niin tehkää. Kilta on juuri sen näköinen kuin tekijänsä. Jos Teillä on hulluja ideoita, niin toteuttakaa ne. Ei siihen tarvita vanhempien lupaa, jos haluaa jäynätä naapuri kiltahuonetta. Tai jos kiltahuoneella on likaista, niin sen saa siivota ilman lupaakin :) Monen vuoden kokemuksella voin sanoa, että kiltahuoneella käy tällä hetkellä varmaan eniten porukkaa päivässä kuin ikinä! Kahvi on siis aina loppu :) Toivottavasi sama meno jatkuu myös tulevaisuudessa. Kiitos ja HYVÄÄ JOULUA!!!

6 6 Kusipään jääpahaiset Henzu Pahaa, pahaapahaapahaa, päivää vaan kaikille ;) Tässä tämä nyt olisi, elämäni viimeinen Sinssi, ja kauteni toimittajana siinä. Kolme vuotta Sitä kesti, mutta nyt on jo ideat hukassa ja aika kuluu Tärkeämmissä asioissa, BAH! Sinssin tekeminen oli takuulla hauskin nakki, minkä kiltatoiminta voi tarjota, *sniff*. Mutta mitäpä sitten? Pitäisi kuulemma valmistua, mutta kun en halua! Opiskelu, eli vetelehtiminen yliopistolla päivät pitkät, on PAAAALjon hauskempaa kuin istua toimistossa kahdeksasta neljään, tuijottaa näyttöä ja valittaa niskahartiaseudun jumituksesta, ikävöidä kavereita ja haikailla pilettämään keskellä viikkoa. Mutta elämä jatkuu, vaikka sitten pullo syvällä p*****ssä. Eipä minulla muuta. Rauhoittavaa joulua, syökää paljon ja nukkukaa vielä enemmän niin jaksaa tulevanakin vuonna hymyillä :) Intoa tulevalle toimitukselle! Jouluisin terveisin Henna neiti Kusipäätoimittaja Korhonen...ja muistakaa: Assari on aina oikeassa. Jatkokertumus Rehtori Jatkuu ensi numerossa.

7 7 Sinssi Hyvää joulua ja kiitokset yhteistyöstä!

8 8 Askartele-paskartele joulukuusipuusi Chewie Oletko allerginen joulukuusille? Haluatko kuitenkin aitoa puuta Jouluasi koristamaan, etkä mitään halpaa kiinalaista pölyhuiskavalmistetta? Suurin, kaunein ja ennenkaikkea tuoksuvin ystäväsi Sinssi tarjoa sinulle ehdan mahdollisuuden oikeaan joulukuuseen! Ohessa on kaikki, mitä tarvitset. Ole hyvä, ja nauti. 1) Leikkaa kuusen kuvat irti 2) Väritä tähti keltaiseksi, kanta ruskeaksi ja kaikki siitä väliltä, palleroita lukuunottamatta, vihreäksi. Lopuksi väritä pallerot vaikka iloisen punaiseksi. Jos haluat, voit toki "lisätä" koristeita. 3) Leikkaa molemmat kuuset halki katkoviivaa pitkin, siis toinen yläpäästään ja toinen alapäästään 4) Töki kuusenpalasia yhteen kunnes ne asettuvat paikoilleen. 5) Valmista tuli! Jos tarjoamastamme kuusesta puuttuu mielestäsi se "jokin", voit tehdä kuten allekirjoittanut: hae naapurisi teini-corollasta pari vihreää wunderbaumia ja lainaa papaltasi punaista piippurassia, näin saat kuusen, joka myös tuoksuu kuuselle!

9 9 Sinssi

10 10

11 11 Sinssi

12 12

13 13 Sinssi Tiedätkö sinä... Gaiga...Mikä on tutkintorakenteen uudistus? Etenkin, jos olet 1. tai 2. vuosikurssin opiskelija, saattaa se vaikuttaa tulevaisuuteesi. Suomi on mukana yhteiseurooppalaisessa sopimuksessa, jonka tarkoituksena on yhtenäistää korkeakouluopinnot kaikissa Euroopan maissa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että nykyinen opiskelumäärä jaetaan kahteen osaan. Ensimmäinen osa, eli kandidaatin opinnot, tulee olemaan 3-vuotinen ja toinen, eli maisteriopinnot, 2-vuotinen. Toinen uudistus on se, että opintoviikot poistuvat ja tilalle tulee opintopisteet. Siitä, kuinka monta opintopistettä tuleva tutkinto on, ei vielä ole varmuutta. Se kuitenkin tiedetään, että 160 ov:n tutkinnosta tulee 300 opintopisteen kokonaisuus. Ongelma on lähinnä siinä, että jos DItutkinto määritetään myös 300 opintopisteeseen, joudutaan joko tutkintoa supistamaan (epätodennäköistä) tai kurssien opintopistemäärät penenevät, vaikka sisältö pysyisi samana. Eräs vaihtoehto on myös 330 opintopisteen tutkinto, jota monet korkeakoulut esittävät. Meillä Oulussa ollaan jo varauduttu tulevaan uudistukseen. Sähkö- ja tietotekniikan osastolla on tutkintorakenneuudistustyöryhmä, joka pohtii eri vaihtoehtoja ja organisoi uudistuksen toteutuksen. Siellä on myös aloitettu selvitystyö kurssisisältöjen päällekkäisyyksistä. Uudistus astuu voimaan uusille opiskelijoille syksyllä 2005 ja muille vuonna Eli, jos ei ole valmistunut 2008 mennessä, pääsee tekemään ns. pikku-diplomin eli kandityön. Muutokset tuntuvat aina ikäviltä, mutta tämä antaa paljon mahdollisuuksia opiskelijalle. Nimittäin kanditutkinnon jälkeen voi joko mennä töihin, jatkaa samaa alaa tai vaihtaa johonkin kiinnostavampaan. Mikäli haluat tietää lisää aiheesta, ota yhteyttä killan opintovastaavaan. :) Opiskeluintoa kaikille.

14 14 Chewbacca neuvoo: Opiskelijaruoat Chewbacca Eikö jääkaapissasi ole enää sen kuivaneen porkkanan ja ketsuppipurkin lisäksi muuta kuin valot? Onko opintotukesi mennyt suorana tilisiirtona Alkon nätille tädille ja pizzerian karvaiselle sedälle? Nälkä kurnii vatsassa ja syödäkkin kai pitäisi, kas siinä pulma. Pitää syödä, että jaksaa, sanovat. MUTTA MITÄ?! Älä huolehdi, sillä me täällä toimituksessa huolehdimme puolestasi. ME kerromme, miten teet ravitsevan ja maittavan aterian hetkessä, lähes puoliilmaiskesi. MAKARONIMÖSSÖ Ehkä yksi kaikkein perinteisimmistä opiskelijaruoista. Jotkin opiskelijat marisevat köyhyyttään ja itkevät ettei riitä rahaa edes tonnikalaan... hmmm... tonnikalaan? Jösses! ÄLÄ osta tonnikalaa, se on aivan liian hintavaa opiskelijan kukkarolle, paljon halvemmaksi tulee ostaa paikallisesta aletalosta tarjousjauhetta ja käyttää sitä lisukkeena. Tarvittavat raaka-aineet: 400 g:n pussi makaronia 400 g jauhelihaa sipulia ja valkosipulia (chili ja lihaliemikuutio ovat jo pröystäilyä, mutta parantaa nautintoa huomattavasti!) Pistä makaroonien vesi kiehumaan, samaan aikaan, kun vesi lämpiää, voit pistää jauheen ruskistumaan ja kuoria sipulit. Nakkele sipulit ruskistuvan jauheen sekaan. Keitä makaroni valmiiksi. Kun liha on ruskistunut ja makaronit kiehuneet, kaada ensin vesi makarooneista pois ja tilalle jauheliha. Sekoita. Tarjoile ylpeänä äidillesi, pikanttina lisänä voit käyttää mausteena ketsuppia, nami.

15 15 Sinssi NAKKIHÄSSÄKKÄ Kuten edellinen, mutta jauhelihan tilalla käytetään paketillista nakkeja, jotka ovat leikattu puolen sentin viipaleiksi. Tämä siis tiukkana variaationa, jos jauheliha alkaa todella tökkimään. KANAMÖSSÖ Nyt alkaa mennä jo aika villiksi. Tähän ruokaan tarvitaan mausteita, PALJON mausteita. Kun silmistäsi valuu vesi ja ikenesi ovat tulessa, aletaan olla aika lähellä sopivaa maustamista. Tällä ruoalla aukaisee talvella helposti myös flunssaisen nenuliinin. Tällä ruolla on myös pikkunäppärä sivuominaisuus: se saa vatsasi hälytystillaan, jolloin kaikki ylimääräiset bakteerit sanovat kuorossa MOI! ja poistuvat takavasemmalle, ei enää vatsatauteja, limakalvosta puhumattakaan. Ja ne raa'at aineet: 300 g:n paketti kanaa/kalkkuna (marinaadilla ei sen väliä, et maista kuitenkaan) 3 dl. riisiä Chiliä, Curryä, Ketsuppia, Paprikaa, musta+valkopippureita, valkosipulia sekä kaikkea muuta mikä aiheuttaa närästystä sekä vatsassa että lähipiirissäsi. Keitä riisi ja ruskista kana pannulla, lisää kanan sekaan kypsentäessäsi sitä kaikki mausteet. Sotke ja nauti. Kuten huomasitte, olivat kaikki ruoat enemmän tai vähemmän mössöä, et siis myöskään tarvitse hampaita näitä eväitä syödessäsi, eli ei haittaa keripukki ja puuttuvat vitamiinit. Saatoit myös huomata, että ruokaa tulee kerralla PALJON. Jos siis syöt yksin, voit helposti nakella saamaa huttua huiviin jopa kolme (3) päivää, tällöin aterian hinnaksi tulle niukinnaukin euro/ päivä. Seuraavassa numerossa perehdymmekin ilmeisesti siihen, miten tämän jöötin saa ulos ihmisestä.

16 16 SYK Yksi jässi SYK? Jo otsikon kohdalla alkaa monella fuksilla renkaat sutia. Mikä ihmeen SYK? Tuo mystinen kirjainyhdistelmä tarkoittaa Sähkökiltojen Yhteistyö Kokousta. Kokouksen tarkoituksena on lisätä eri yliopistojen sähkökiltojen yhteistyötä sekä kehittää opiskelua. Tietysti, koska on kyse teekkareista, näiden ylevien tavoitteiden lisäksi tarkoitus on pitää hauskaa. Tässä on erään fuxin lyhyt (ja kovalla kädellä sensuroitu) raportti tapahtumista Otaniemessä (lausutaan Onaniemessä) Kaikki alkoi siitä, kun olin paremman tekemisen puutteessa kuuntelemassa killan hallituksen kokousta. SYK:een oli oululaisille varattu neljä paikkaa, joista vain yksi oli varattu. Hallituksen jäsenillä oli kiireitä tenttien ja Kelan kirjeiden kanssa, joten sain kunnian lähteä edustamaan kiltaani suureen maailmaan. Suuri seikkailu alkoi Oulun rautatieasemalta klo Juna nytkähti jo liikkeelle, mutta toista killan edustajaa ei vielä näkynyt. Hyvin alkaa. En intimiteettisuojan takia paljasta myöhästelevän matkaseurani oikeaa nimeä. Käytettäköön hänestä salanimeä Teekkarivastaava P.A.. Pikaisen puhelinneuvottelun jälkeen hän lupasi saapua Helsinkiin mahd. pian. Vietin siis pitkän ja kylmän yön yksin VR:n ergo-istuimella uinuen. Aamulla noin klo juna saapui Helsinkiin ja hoipuin rinkka selässäni laiturille. Mielessä kaivoi huoli, olisiko kukaan minua vastassa. Huoli oli kuitenkin turha, laiturin päässä odotti tuttujen valkohaalarien vierellä myös ihka aito oululainen Teekkarivastaava. P.A. ei onneksi ollutkaan ihan p.a., joten hän oli tullut Tsadiin lentämällä. Myös lappeen rantalaiset ja tamperelaiset saapuivat piakkoin asemalle, joten lähdimme jatkamaan kohti Otaniemeä. Ennen bussiin hyppäämistä kävimme pikaisesti A- ketjun elintarvikeliikkeessä. Otaniemessä siirryimme ruokailun jälkeen saunatiloihin ryhmätöitä tekemään. Ennen ryhmätöitä lämmittelimme hieman bussikuskin (jos et tiedä mikä, on bussikuski niin voivoi) avulla. Ryhmätöissä keskusteltiin mm. opintorakenneuudistuksesta sekä kiltojen vaihtareiden tilanteesta. Me olimme tietenkin perehtyneet aiheisiimme huolella ja teimme muihin syvän vaikutuksen. Oman ryhmäni aiheena oli ulkomaalaisten osallistuminen killan toimintaan. Kaikilla paikkakunnilla ulkomaalaisten osallistuminen toimintaan oli hyvin vähäistä. Syyksi tähän löysimme mm. huonon tiedottamisen. Pohdimme tietenkin myös keinoja vaihtareiden aktivoimiseksi, mutta mitään mullistavaa keinoa ei löytynyt. Tiedottamista pitäisi lisätä. Nerokasta! Ryhmätöiden jälkeen saunoimme sekä pelasimme erilaisia korttipelejä (ei todellakaan tuppea). Pelit olivat niin hauskoja, etteivät kaikki enää pysyneet tuoleillaan. Saunatiloista siirryimme sitten erääseen salaiseen paikkaan iltaa istumaan.

17 17 Kertoisin mielelläni enemmänkin, mutta vanhalla jo muisti reistailee. Jossain vaiheessa yötä majapaikkakin löytyi melkoisen etsinnän jälkeen. Miksi ihmeessä kaikkien Otaniemen rakennusten pitää näyttää samalta? P.A. saapui majapaikkaan hetkeä myöhemmin. Oli matkalla mm. yrittänyt ostaa huoltoaseman. Seuraava päivä alkoi aivan liian aikaisin. Noin kello kahdeksan seinän takana kiipeilykerholaiset aloittivat remonttihommat. Aamupalan jälkeen oli sitten yritysvierailun aika. Luulisin kellon olleen tuolloin noin yhdeksän. Ajantajuni oli hämärtynyt, koska olin yöllä hukannut puhelimeni, eikä minulla ollut muuta kelloa. Yritysvierailusta ei jäänyt mieleen edes laitoksen nimeä. Seuraavana ohjelmassa oli ryhmätöiden viimeistely, joka enemmistöpäätöksellä muutettiin päivätorkuiksi. Piristävän levon jälkeen siirryimme kokoustiloihin esittelemään tuotoksemme muille ryhmille. Kovasti valaisevia olivat ryhmätyöt. Eteenkin Tampereen Skillan PJ:n ehdotus SYK:n logoksi oli huikea. Pikaisen kauppareissun jälkeen olikin sitten kulttuurin vuoro, kävimme kuuntelemassa Retunperän WBK:n 70-vuotis juhlakonsertin. Miellyttävää Sinssi kuultavaa oli uudempi ranskalainen torvimusiikki. Oli hieno tunne istua täydessä luentosalissa haalarit päällä kaljaa juomassa, kun muiden pukeutuminen noudatti tumma puku/frakkilinjaa. Konsertin jälkeen olikin aika siirtyä rantasaunalle illan huipentumaa, kokousta, varten. SYK:n kokousta on aika vaikea kuvailla lyhyesti, se pitää itse nähdä. Esimerkiksi äänestystavat ovat melko erikoisia ja viina virtaa vuolaana. Tätä sekavaa päätöksentekoa jatkui usean tunnin ajan. Luultavasti kaikki tärkeät asiat tulikin päätettyä. Ainakin jokaiselle osallistujalle keksittiin jokin titteli (mm. riemuella ja veikko, esipanija, universumin poliisi ), sekä päätettiin yksimielisesti, että Kerava on perseestä. Lyhyesti voisi siis todeta, että kokous ei ollut kovin vakavamielinen tilaisuus. Myöhään yöllä hoipuimme taas majapaikkaamme lepäämään, tosin osa porukasta taisi valvoa koko yön. Joskus päivällä heräilimme sitten alastoman tampereelaisteekkarin lähentelyyn. Oikein miellyttävää. Aamupalan jälkeen ihmiset poistuivat vapaassa järjestyksessä Otaniemen alueelta. Kovasta yrityksestä huolimatta emme onnistuneet venyttämään lähtöä kuin noin tunnin, emännät antoivat ymmärtää, että nyt olisi kiire bussiin. Edessä oli taas pitkä ja tylsä junamatka takaisin kotiin. Paluu arkeen on aina rankkaa mukavien reissujen jälkeen. Eikö Retunperän WBK ole tuttu? Katso linkki

18 18 Prof. Hömppä Rajatietoliikenteen laitokselta esittää: Tiimalasiteoria Timo Jokiniemi Alussa olet elämäsi huipulla. Jossain vaiheessa maa alkaa pettämään alta ja alat upota. Ilmapiiri alkaa tuntua ahdistavammalta ja polkusi kapenee sitä mukaa, kun uppoat syvemmälle. Lopulta paikat ovat todella ahtaat, kunnes putoat pohjalle. Sinne jo aiemmin pudonneet saattavat pehmentää laskuasi. Taivaalta sataa vielä niskaasi kilokaupalla paskaa. Jossain vaiheessa et saa enää paskaakaan. Ainut toivosi on, että joku tai jokin kääntäisi tiimalasin ympäri, jotta olisit taas ylhäällä. Ainut keino välttää pohjalle putoaminen on hommata jostain riittävän isoja hiekanjyviä, joilla voit tukkia tiimalasin. Sinssin pin up -kuva

19 19 Sinssi

20 Ulkomaantoimittaja S.J klo22-06? Guten Tag rakkaat opiskelijatoverit. Teitä lähestyy kiltalehden kautta kemiläinen työläinen. Seitsemättä kuukautta vuorotyössä olleena minulla on Huoli: kuinka sopeutua säännölliseen elämänrytmiin, kun palaan tammikuussa opiskelemaan? ( Aihetta rajatakseni, jätän käsittelemättä aiheen: Kuinka aloittaa opiskelu, taas? ) Joudun luopumaan varhaisista herätyksistä, kun kello soi Voi niitä kesäaamuja, kun lähdin polkemaan töihin, ja kaduilla juhlijat vasta palailivat kotiin. Siinä tuntee itsensä ihan kunnon kansalaiseksi. Nyt myöhemmin syksyllä on pimeys ollut niin läpitunkevaa, ja silmät niin ummessa, etten ole kiinnittänyt huomiota muihin eläviin otuksiin matkallani tehtaalle. Voi, ja iltavuorot, jolloin saa ottaa vähän etäisyyttä arkeen! Kaikki valveillaoloaika noina aikoina kuluu luonnollisesti kahden paperikoneen tuudittavassa jytinässä. Voi melkein kuvitella olevansa laiva-matkalla... autokannella. Ja ne yöt, kun me valvottiin Varsinkin ne viikonloppuyöt, kun me valvottiin ja voivoteltiin. Aloite! Opiskelijat katkeamattomaan kolmivuoroon. Tehostetaan opiskelua muuttamalla yliopisto katkeamattomaksi opetus-, siis oppimiskeskukseksi. Non-stop! Opiskelijat jaetaan tietty viiteen vuoroon, jokainen valitkoon omansa mieltymyksiensä mukaan. Skeema: AAAA - IIII - YYYY - - VVV - Tai vaihtoehtoisesti uusi malli: AAIIYY - VV - A = aamuvuoro I= iltavuoro Y = yövuoro - = vapaavuorokausi eli viivapäivä V = vuorovapaa eli veepäivä Hmm veepäivät voisivat olla verovapaita päiviä kyseiselle vuorolle! Palkaksi uurastuksesta. Maksupäivä olisi joka toinen perjantai eihän se rahanmäärä siitä mihinkään kasvaisi, mutta riittäisi se vähäinen sinne loppukuullekin ehkä. Tai nåjå. Muodostuisi vuoroja, opiskelijaryhmiä, joissa kaikki tuntevat toisensa.

21 Ehkä liiankin hyvin. Toisaalta, voisi muodostua vuoroja, joissa olisi samanhenkisiä opiskelijoita! Sitten järjestettäisiin vuorojen pikkujouluja ja reissuja. 2.vuoron hiihtolomareissu Alpeille, 4.vuoron kulttuurimatka Roomaan Ehkä sittenkin: 4.vuoron kulttuurimatka Tallinnaan Jokainen vuoro voisi kenties itse valita, milloin pitävät vuosilomapäivät. Luennoitsijatkin kävisivät tutuiksi, kun olisi pienemmät ryhmät ja samat proffat. Eikä ruokalassa olisi jonoja Päättäjätkin olisivat tyytyväisiä kun yliopisto olisi aktiivinen! Hah! Huippu idis!.ja meitsi pääsee nyt kottiin! Menihän se tämäkin yö Kohta alkaa pitkät vapaat, paistaa se aurinko joskus risukasaankin, sanoi vuorotyöläinen. Näihin vuorohommiin liittyy myös ehdottomasti se, että työasioita ei viedä kotiin, ja ylitöitä ei ilimatteeksi tehä. Eli aufwiedersehen! klo22.30 Perun puheeni. Huomenna on eka aamu. Pitkät vapaat meni. Vuorotyö sucks. Ei väsytä, aamulla herätys, se tuttu Onneksi on enää neljä aamua ja viivapäivän jälkeen yksi ilta. Tuo ilta on muuten Lakkopäivä. Killan pikkujoulut. Hmm. Toisaalta, en ole liitossa. Ja toisaalta, entä, jos en lakkoile. Ja toisaalta, jään ilman palkkaa. Ja toisaalta, on pikkujoulu. Vaikeaa. Taidanpa lähteä kahville.

22 Janeyn karu nuoruus Oletteko kuulleet siitä, kun Sinssin toimittaja meni pornokauppaan ostamaan dildoa? Myyja kysyi, että minkälaista laitetaan, valikoima on tuossa hyllässä. Sinssin toimittaja katseli hetken ja sanoi: Tuo punainen tuossa vasemmalla. Anteeksi, mutta se ei valitettavasti käy, se on vaahtosammutin. Jos välillä tuntuu että on huono päivä eikä kukaan välitä olemassaolostasi, niin älä sure! Maailmassa on ihmisiä joilla menee vieläkin huonommin kuin sinulla. Tässä otteita omasta päiväkirjastani: - Olin kerran niin masentunut, että päätin hypätä 10 kerroksesta alas. Pastori saapui paikalle ja hän sanoi minulle seuraavat sanat: Paikoillanne... valmiit... - Lapsena olin kerran eksyksissä ja pyysin poliisilta apua: Voisitteko auttaa vanhempieni löytämisessä? Poliisi vastasi: En oikein tiedä, on niin paljon paikkoja, jonne he olisivat voineet piiloutua. - Vauvana minua pyydettiin kerran äidiltäni malliksi julisteeseen. Siinä mainostettiin ehkäisypillereitä. - Olin töissä pieneläinkaupassa. Asiakkaat kyselivät jatkuvasti ihmetellen, kuinka olen voinut kasvaa niin isoksi. - Vanhempani vihasivat minua. Kylpyleluina minulla oli leivänpaahdin ja radio. -Aamupahoinvoinnit alkoivat äidilläni vasta syntymäni jälkeen. - Minulla oli nuorena finnejä. Nukahdin kerran kirjastossa ja heräsin siihen, että näkövammainen luki kasvoiltani. - Lapsena sanoin kerran isälleni, etten jaksa enää juosta ympyrää. Hän naulasi toisenkin jalkani lattiaan. - Aina kun isäni halusi seksiä, äitini näytti hänelle minun valokuvani. - Omistin joskus koiran, mutta se teki itsemurhan. Sen koiran lempiluu muuten sijaitsi kädessäni. - Aina, kun leikin pienenä hiekkalaatikolla, kissamme yritti haudata minut. - Äitini ei ole imettänyt minua koskaan. Hän sanoi, että pitää minua ystävänään. - Silloin kun synnyin, lääkäri sanoi isälleni: Olemme tehneet parhaamme, mutta hän tuli sittenkin ulos. - Eräs tyttö soitti minulle: Tule käymään, ketään ei ole kotona. Menin käymään. Siellä ei todellakaan ollut ketään.

23

24 Meillä on liikaa pehmoaloja. - maaherra Eino Siuruainen tekn. yo Pihlajamaalle

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti Raha HYVÄ RUOKA Söit aamulla kunnon aamupalan ja koulussakin oli hyvää ruokaa. Raha -1 E HUVTA MKÄÄN Oikein mikään ei huvita. Miksi en saa mitään aikaiseksi? Raha RKAS SUKULANEN Sori, etten oo pitänyt

Lisätiedot

sovitus Tiituksen Satu-kertomuksesta ja Marjatta Kurenniemen Joulukuusen koristeita - kertomuksesta.

sovitus Tiituksen Satu-kertomuksesta ja Marjatta Kurenniemen Joulukuusen koristeita - kertomuksesta. Näytelmä Joulusatu : sovitus Tiituksen Satu-kertomuksesta ja Marjatta Kurenniemen Joulukuusen koristeita - kertomuksesta. Laatinut: Jaroslava Novikova Opetuskommentit: 1. Kyseessä on draamaa. Esitimme

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä VERBI + VERBI - LAUSE -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä MIHIN LIIA MENEE? LIIA MENEE RAVINTOLAAN SYÖMÄÄN. MISSÄ LIIA ON? LIIA ON RAVINTOLASSA SYÖMÄSSÄ.

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Tästä se alkoi Tiinan talli. 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina

Tästä se alkoi Tiinan talli. 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina Tästä se alkoi Tiinan talli 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina 2 Tässä se kauan odotettu kirjoitus, mitä joskus vuosia sitten lupasin ja itse asiassa jo aloitinkin. Eli mistä kaikki alkoi. Vuosi -85

Lisätiedot

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä?

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä? Tehtävät 1 ravintoon liittyvät tehtävät 1 4 Opiskelijaelämä ja ruokailu Pohdi, miten ruokailusi on muuttunut opintojen aloittamisen jälkeen. 2 Oma ruokarytmini Millainen on oma ruokarytmisi? Oletko huomannut

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

TAIKURI VERTAISRYHMÄT

TAIKURI VERTAISRYHMÄT TAIKURI VERTAISRYHMÄT C LAPSILLE JOIDEN VANHEMMAT OVAT ERONNEET Erofoorumi 3.11.15 Tina Hav erinen Suom en Kasv atus- ja perheneuvontaliitto Kenelle ja miksi? Alakouluikäisille kahden kodin lapsille joiden

Lisätiedot

Osallistujan palautelomake

Osallistujan palautelomake Kokonaisvastaajamäärä: 45 Osallistujan palautelomake 1. Ikäni Kysymykseen vastanneet: 42 (ka: 4,9) (1.1) Alle 7 v 9,5% 4 (1.2) 7 v 14,3% 6 (1.3) 8 v 9,5% 4 (1.4) 9 v 9,5% 4 (1.5) 10 v 14,3% 6 (1.6) 11

Lisätiedot

Kaija Rantakari. hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10

Kaija Rantakari. hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10 Kaija Rantakari hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10 astun tarinan yli, aloitan lopusta: sydämeni ei ole kello putoan hyvin hitaasti ansaan unohdan puhua sinulle,

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

SARAN JA TUOMAKSEN TARINA

SARAN JA TUOMAKSEN TARINA SARAN JA TUOMAKSEN TARINA Opettajalle Sara on 15-vuotias ja Tuomas 17. He ovat seurustelleet parisen kuukautta. He olivat olleet yhdynnässä ensimmäistä kertaa eräissä bileissä, joissa he olivat myös juoneet

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

Ohjeita lapsiperheille

Ohjeita lapsiperheille Oulun vastaanottokeskus Heikinharjuntie 66 90620 Oulu Puhelin: 0718763100 Ohjeita lapsiperheille Minna Märsynaho Diakonia-ammakorkeakoulu 2 SISÄLLYSLUETTELO LAPSI JA TURVALLISUUS 3 ARJEN PERUSTOIMINNOT

Lisätiedot

Ammattiosaston nuorisovastaavan käsikirja

Ammattiosaston nuorisovastaavan käsikirja Ammattiosaston nuorisovastaavan käsikirja Ammattiosaston tehtävä ja tarkoitus 1. Koota palvelu- ja niitä lähellä olevilla aloilla työskenteleviä jäseniksi 2. Toimia palkka- ja työehtojen parantamiseksi

Lisätiedot

S Y Y - S E U R A U S kysymyskortteja

S Y Y - S E U R A U S kysymyskortteja S Y Y - S E U R A U S kysymyskortteja pohditaan mikä on esitetyssä tilanteessa olevan seurauksen syy. Harjoitellaan vastaamaan MIKSI -kysymyksiin. Mitä tapahtuu (SYY), entä mitä tapahtuu syyn SEN SEURAUKSENA?

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Odpowiedzi do ćwiczeń

Odpowiedzi do ćwiczeń Odpowiedzi do ćwiczeń Lekcja 1 1. c 2. b 3. d 4. a 5. c Lekcja 2 1. ruotsia 2. Norja 3. tanskalainen 4. venäjää 5. virolainen 6. englantia 7. Saksa 8. kiina 9. espanjaa 10. Suomi 11. puolalainen 12. englanti

Lisätiedot

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset sanat selkeät sanat CC Kirsi Alastalo 2016 Kuvat: Papunetin kuvapankki, www.papunet.net, Sclera

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Kun isä jää kotiin Mikko Ratia, 32, istuu rennosti olohuoneen tuolilla, samalla kun hänen tyttärensä Kerttu seisoo tuolista tukea ottaen samaisessa huoneessa.

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Miksi lähtisin vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon?

Miksi lähtisin vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon? Kysely Bastian Fähnrich Kansainvälisyys- ja kulttuurisihteeri 2008: N = 35 opiskelijaa (Oulainen) 2007: N = 66 opiskelijaa (Oulainen) + 29 (Oulu) yhteensä = 95 - uusia kokemuksia

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Palaute orientaatioviikosta Vastauksia yhteensä: 68

Palaute orientaatioviikosta Vastauksia yhteensä: 68 Palaute orientaatioviikosta 19.9.1 Vastauksia yhteensä: Hakukohteeni on 1 1 1 11 Informaatioverkostot Teknillinen fysiikka ja matematiikka Tietotekniikka Tuotantotalous Mikä oli parasta orientaatioviikossa?

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

OSA 1 SISÄINEN VOIMA. Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden.

OSA 1 SISÄINEN VOIMA. Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden. OSA 1 SISÄINEN VOIMA Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden. Marcus Aurelius HERÄÄT TUNTEESEEN, ETTÄ TEHTÄVÄÄ ON LIIKAA. Et jaksa uskoa omiin

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu

Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu Hei herätys! Aamupala käynnistää päivän Yöllä energiavarastot on nukuttu loppuun ja tyhjällä vatsalla on lounaaseen liian pitkä aika. Aamupala auttaa tasaamaan päivän syömiset.

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa Maanantai 22.6. Hei olen Joni ja aloitin kesätyöt tänään. Päivä alkoi aamupäivästä kahdentoista pintaan perehdytyksellä työtoimista, sekä ohjeista blogin pitämisen suhteen. Loppu päivä menikin hyllyttäessä

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen

Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen Vytvoř elativ: Minä olen kotoisin Tšekistä (Tšekki). Hän on kotoisin Suomesta (Suomi). Oletko sinä kotoisin

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen.

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Oppilaan nimi: PRONOMINIT Persoonapronominien omistusliitteet Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Esimerkiksi: - Kenen pipo

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

Jäsenistön tyytyväisyyskysely - Perusraportti

Jäsenistön tyytyväisyyskysely - Perusraportti Jäsenistön tyytyväisyyskysely - Perusraportti 1. Vuosikurssi 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1 2 3 4 5 N 2. Oletko toiminut/toimitko kilta-aktiivina? Kyllä 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 En 3. Oletko

Lisätiedot

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri Puuha- Penan päiväkirja by: Basil ja Lauri Eräänä päivänä Puuha-Pena meni ullakolle siivoamaan, koska hänen ystävänsä Plup- Plup tulee hänen luokse kylään ja Plup-Plup kutsuu Keke Keksin, joka on hyvin

Lisätiedot

Löytölintu. www.modersmal.net/finska

Löytölintu. www.modersmal.net/finska www.modersmal.net/finska Löytölintu Olipa kerran metsänvartija, joka lähti metsään metsästämään. Siellä hän kuuli lapsen huutoa. Hän seurasi ääntä ja saapui vihdoin korkean puun juurelle, jonka latvassa

Lisätiedot

Kappale 3. Hyvää ruokahalua!

Kappale 3. Hyvää ruokahalua! Kappale 3 Hyvää ruokahalua! Maija tekee ruokaa Maija Virtanen on keittiössä. Hän keittää spagettia. Pöydällä on 4 haarukkaa, veistä, lautasta ja lasia. Lattialla on neljä tuolia ja matto. Hellalla on kaksi

Lisätiedot

LÄÄKÄRISSÄ TERVEYS JA SAIRAUS

LÄÄKÄRISSÄ TERVEYS JA SAIRAUS LÄÄKÄRISSÄ TERVEYS JA SAIRAUS APTEEKISSA Mitä apteekista voi ostaa? Käytkö sinä usein apteekissa? Mitä sinä ostat apteekista? Taina ottaa vuoronumeron ja istuu penkille. Hänen vuoro tulee. Hän menee tiskille

Lisätiedot

Hyvinvoinnin puolesta. Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö

Hyvinvoinnin puolesta. Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Hyvinvoinnin puolesta Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Johtava lasten liikuttaja Missio Edistää lasten sekä nuorten terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia liikunnan avulla Yli

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi?

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? KERTAUSTEHTÄVIÄ WS 05/06 A Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? 1. Juha käy aina lauantaina (TORI). 2. Juna saapuu (ASEMA). 3. Olemme (HELSINKI). 4. (MIKÄ KATU) te asutte?

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

PERFEKTIN JA PLUSKVAMPERFEKTIN KERTAUSTA

PERFEKTIN JA PLUSKVAMPERFEKTIN KERTAUSTA PERFEKTIN JA PLUSKVAMPERFEKTIN KERTAUSTA Miten perfekti muodostetaan? Perusmuoto Perfekti 1. verbityyppi ottaa olen, olet, on ottanut, olemme, olette, ovat en ole, et ole, ei ole ottanut emme ole, ette

Lisätiedot

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava JAKSON❶TAVOITTEET 1. Tutustu jaksoon 1. Kotona, koulussa ja kaupungissa. Mikä aiheista kiinnostaa sinua eniten? 2. Merkitse rastilla tärkein tavoitteesi tässä jaksossa.

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

OSA 1. Milloin? AIKA. Keskiviikkona. Peruslause + konjunktio + omistuslause

OSA 1. Milloin? AIKA. Keskiviikkona. Peruslause + konjunktio + omistuslause OSA 1 Peruslause + konjunktio + omistuslause Esim. Tänään Anita kirjoittaa nopeasti töissä, koska hänellä on tärkeää asiaa. Milloin? AIKA Viime yönä Lauantaina Tänään Päivisin Iltaisin Aamuisin Joka vuosi

Lisätiedot

Joka kaupungissa on oma presidentti

Joka kaupungissa on oma presidentti Kaupungissa on johtajia. Ne määrää. Johtaja soittaa ja kysyy, onko tarpeeksi hoitajia Presidentti päättää miten talot on rakennettu ja miten tää kaupunki on perustettu ja se määrää tätä kaupunkia, Niinkun

Lisätiedot

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia)

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia) KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA (Lyhytelokuva, draama komedia) 1. INT. Työpaikka, toimisto. Ilta klo.19.45. Kesto 30s. istuu yksin työpaikan suuressa toimistotilassa omassa työpisteessään. Yösiivooja tulee

Lisätiedot

Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu

Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu Hei herätys! Aamupala käynnistää päivän Yöllä energiavarastot on nukuttu loppuun ja tyhjällä vatsalla on lounaaseen liian pitkä aika. Aamupala auttaa tasaamaan päivän syömiset.

Lisätiedot

MINÄ JA DIABETEKSENI. Opas tyypin 1 diabetesta sairastavalle ala-asteikäiselle

MINÄ JA DIABETEKSENI. Opas tyypin 1 diabetesta sairastavalle ala-asteikäiselle MINÄ JA DIABETEKSENI Opas tyypin 1 diabetesta sairastavalle ala-asteikäiselle Tämän oppaan tarkoituksena on lisätä ala- asteikäisen tietoa tyypin 1 diabeteksesta. Toteutettu opinnäytetyönä yhteistyössä

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi Suomalainen työelämätietous Pikku-koto kurssi Työelämätietoutta - Suomalaisia pidetään ahkerasti työtä tekevänä kansana. - Erityisen haluttuja työntekijöitä tulee Pohjanmaalta. - Nykyisin Suomessa on paljon

Lisätiedot

Mitä on tapahtunut? -Emme ymmärrä mitään. -Tunne-elämä on jäissä. -Pikkuinen on edessä, mutta niin kaukana. -Hoitajat hoitavat Jaakkoa ja vanhempia

Mitä on tapahtunut? -Emme ymmärrä mitään. -Tunne-elämä on jäissä. -Pikkuinen on edessä, mutta niin kaukana. -Hoitajat hoitavat Jaakkoa ja vanhempia Jaakon elämä Emme uskoneet, että selviät, Emme uskoneet, että saisimme pitää sinut, Sinua hoivattiin, puolestasi rukoiltiin, välillä rukousta ei voinut lopettaa, se jatkui herkeämättä, hiljaa mielessä.

Lisätiedot

Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä ikinä?

Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä ikinä? Mitkä ammatit sinua kiinnostavat? Mitkä asiat ilahduttavat sinua? Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Lähdimme Kenian matkalle hyvin varautuneina kohdata erilainen kulttuuri. Olimme jo saaneet kuulla, mihin asioihin on syytä varautua, ja paikan päällä tuntuikin, että

Lisätiedot

Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt

Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt Suomen Taitoluisteluliitto Radiokatu 20, 00093 VALO, Finland puhelin 02 919 333 20 fax 09 3481 2095 office@stll.fi www.stll.fi www.facebook.com/taitoluistelu Tehtävä: Lämmittely

Lisätiedot

Vastakeitettyä erikoiskahvia missä tahansa, milloin tahansa! Hyvien ulkoilmaelämysten tulisi alkaa liikkeestäsi!

Vastakeitettyä erikoiskahvia missä tahansa, milloin tahansa! Hyvien ulkoilmaelämysten tulisi alkaa liikkeestäsi! Vastakeitettyä erikoiskahvia missä tahansa, milloin tahansa! Hyvien ulkoilmaelämysten tulisi alkaa liikkeestäsi! Coffeebrewer miten se toimii? Coffeebreweriä voidaan parhaiten kuvata kertakäyttöiseksi

Lisätiedot

Tehtävä: Seuraamusajattelusta

Tehtävä: Seuraamusajattelusta Tehtävä: Seuraamusajattelusta TILANNE 1: Haluat ostaa kumppanillesi synttärilahjan. Viikko sitten näit tavaratalossa sopivan lahjan. Kun menet osastolle, jossa sen näit, myyjä kertoo, että sehän myytiin

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki AAMUSTA ILTAAN ON KIINNI. JA YÖTKIN JOSKUS Se menikin sitten sillain,

Lisätiedot

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU a) TEKSTIVIESTIN KIRJOITTAMINEN Hei Minna! (Hei!) (Kiitos viestistä(si).) Asia lyhyesti Terveisin Minna / T. Minna / Terveisin Minna Aho (MUISTA LÄHETTÄJÄ!!!) Kirjoita tähän

Lisätiedot

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää.

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. 2. NUMERO (EI 1) + PARTITIIVI o Minulla on kaksi autoa. o Kadulla seisoo

Lisätiedot

KEHITTÄVÄT KESÄPÄIVÄT: Nakitus

KEHITTÄVÄT KESÄPÄIVÄT: Nakitus 24. 25.8.2010 Koska ruoka on tärkeä osa inhimillistä elämää, aloitettiin KEKE-tapahtuma perinteiseen tapaan ruokailemalla kunnolla. Ruokailun jälkeen olikin vuorossa tiukka työskentelyrupeama, joka kesti

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka. Miksi maanviljelijä ajaa jyrällä perunamaalla? Mikä kaali voi syödä sinut?

Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka. Miksi maanviljelijä ajaa jyrällä perunamaalla? Mikä kaali voi syödä sinut? Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka Mikä on oranssi kana? Porkkana Mistä kalasta saa kasviskiusausta? Ruokalasta Mikä kaali voi syödä sinut? Shakaali Mitä pitsaa voi kasvattaa puutarhassa?

Lisätiedot

Vastuuta ja valikoimaa

Vastuuta ja valikoimaa interventio Vastuuta ja valikoimaa Keinoja nuorten ruokailuympäristön kehittämiseen ETM Sini Garam Leipätiedotus ry 2.12.2008 Lapsista terveitä aikuisia ravitsemusta parantamalla julkisen ja yksityisen

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Menninkäisen majatalo

Menninkäisen majatalo Ari Ruokola Menninkäisen majatalo runoja Menninkäisen majatalo Ari Ruokola Ulkoasu: R. Penttinen Kustantaja: Mediapinta, 2010 ISBN 978-952-235-224-8 Menninkäisen majatalohon, ovi auki aina on. Pääsee sinne

Lisätiedot

VARHAINEN PUUTTUMINEN

VARHAINEN PUUTTUMINEN VARHAINEN PUUTTUMINEN www.tasapainoa.fi MITÄ VARHAINEN PUUTTUMINEN ON? Varhaisella puuttumisella tarkoitetaan yksinkertaisesti sitä, että autetaan kaveria tai ystävää jo silloin kun mitään vakavaa ei vielä

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe Ilolan perhe 1 Pentti ja Liisa ovat Reinon, Jaanan ja Veeran isä ja äiti. Heidän lapsiaan ovat Reino, Jaana ja Veera. 'Pikku-Veera' on perheen nuorin. Hän on vielä vauva. Henry-vaari on perheen vanhin.

Lisätiedot

Lapsen tukitoimet osaksi kehitysympäristöjä. Helena Heimo Valtakunnalliset neuvolapäivät 18.10.2012

Lapsen tukitoimet osaksi kehitysympäristöjä. Helena Heimo Valtakunnalliset neuvolapäivät 18.10.2012 Lapsen tukitoimet osaksi kehitysympäristöjä Helena Heimo Valtakunnalliset neuvolapäivät 18.10.2012 Veeti, 4½ v. Aamu alkaa sillä, ettei Veeti suostu pukemaan vaatteita päälle. Pitää olla aina tietyt sukat

Lisätiedot

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) sivu 1/5

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) sivu 1/5 Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) sivu 1/5 3 pisteen tehtävät 1. Miettisen perhe syö 3 ateriaa päivässä. Kuinka monta ateriaa he syövät viikon aikana? A) 7 B) 18 C) 21 D) 28 E) 37 2. Aikuisten pääsylippu

Lisätiedot

Taitajaa taitavammin. Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen Skills Finland ry

Taitajaa taitavammin. Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen Skills Finland ry Taitajaa taitavammin Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen Skills Finland ry 6. Miten hyvin kilpailulajisi järjestelyt mielestäsi sujuivat? 1=erittäin huonosti 2=huonosti 3=kohtalaisesti 4=hyvin 5=erittäin

Lisätiedot

TÄSSÄ VÄHÄN KORJAUKSIA Hyvää työtä!

TÄSSÄ VÄHÄN KORJAUKSIA Hyvää työtä! TÄSSÄ VÄHÄN KORJAUKSIA Hyvää työtä! pullaa - jauhoa, maitoa, kananmunaa, leivinjauhetta,, margariinia... leipää - jauhoa, leivinjauhetta,, maitoa/ kalakeittoa -, kalaa (esim. lohta), tilliä, perunaa, kermaa,,

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

B A LTIA N K IE R R O S 10.7. - 16.7.2007

B A LTIA N K IE R R O S 10.7. - 16.7.2007 MAANANTAI 9.7.2007 N. Klo 8.00 startti Huttulasta ja sen jälkeenvesilahdelta Koskenkylästä kohti Vantaata, keli pilvinen ja vesikuurojen mahdollisuus ilmassa Yöpyminen vaimon serkun luona mistä aamulla

Lisätiedot